Friday, March 14, 2014

PERJANTAI 14.03.14


PERJANTAI 14.03.14
1. SAPATIN aattopäivä alkoi sumuisena ja sateisena. Ilma on kostean viileä, mittari näytti aamulla kuusi +astetta. JP:n ennusteen mukaan sateet jatkuvat tänään ja vielä huomenna. Lämpötila on Times of Israel julkaiseman ennusteen mukaan aamulla neljä ja päivällä korkeimmillaan 8 +astetta, ja huomenna pitäisi olla puolipilvistä lämpötilan laskiessa kolmeen asteeseen yöllä, päivällä 12 +astetta. Sunnuntaina on edelleen puolipilvistä, mutta lämpötila noussee yöllä viiteen ja päivällä 12 asteeseen. Näin ennustetaan Times of Israelin mukaan. JP:n ennustus on täysin pielessä. Vettä on todella satanut, paikon yli 100 mm viikon aikana, ja tänään saadaan lisää, mikä kasvattaa pohjavesivarastoja. Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -8; Tiberias 11 -15; Suolameri 15 -18; Eilat 13 -18 +C-astetta.
2. EILEN kerrottiin Egyptin neuvottelemasta tulitauosta Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välille – Israel ei neuvottele niiden kanssa suoraan. Ilmoituksen jälkeen Gazasta ammuttiin Israeliin 16 -18 rakettia, mihin IAF vastasi iskemällä ohjuksillaan seitsemään kohteeseen Gazassa. IAF tekee iskunsa öiseen aikaan siviiliuhrien välttämiseksi, kuten tässäkin. Iskut tehtiin aikaisin ennen kukonlaulua perjantaiaamuna.
IDF:n tiedottaja everstiluutnantti Peter Lerner totesi, että "ne jotka ampuvat raketteja Gazasta, eivät tunne oloaan turvalliseksi ja tulevat huomaamaan hyökkäystensä tehottomuuden". Iron Dome eliminoi kaksi ohjusta, jotka oli lähetetty kohti Netivotia. Muut raketit putoilivat avoimille kentille Sderotin, Shaar HaNegevin ja Sdot HaNegevin alueille. Raporttien mukaan hyökkäyksissä kukaan ei haavoittunut tai kuollut eikä aineellisista vahingoista myöskään raportoitu. Torstaiaamuna Iron Dome patteristo eliminoi yhden raketin, joka oli ammuttu kohti Ashkelonia.
IDF siirsi Iron Dome patteristonsa sekä Beershevan että Ashdodin lähelle, mikä voi ennakoida hyökkäysten kiihtymistä. Raketit lienevät ainakin pääosin Islamic Jihadin ampumia, ja tarkkailijat arvioivat, että Jihad pyrkii saamaan Hamasin mukaan iskuihin. IDF on omaksunut periaatteen, että se vastaa iskuihin vastaiskuilla ja rauhantilaan rauhalla.
Englannin pääministeri David Cameron tuomitsi kaiken vihollisuuden, mukaan lukien rakettitulen tavatessaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Beetlehemissä. Abbas tuomitsi myös rakettitulen seisoessaan Cameronin rinnalla, mutta hänen reaktiotaan saatiin odottaa turhan kauan.   http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-hit-7-targets-in-gaza-early-friday
3. ISRAELIN viranomaiset, sekä entiset että aktiiviset, vakuuttavat, etteivät Gazan hyökkäykset tule keskeyttämään rauhantunnusteluja Israelin ja PA/PLO:n välillä, mutta kuten Netanyahun entinen neuvonantaja Yaacov Amidror toteaa, ne tulevat vahvistamaan hallituksen vaatimuksia raudanlujista turvallisuusjärjestelyistä. Amidror pitää erityisen tärkeänä, ettei aseita, ohjuksia ja raketteja sallita salakuljetettavan Juudean ja Samarian alueille. Tämä tulee tärkeäksi siinä tapauksessa, että muodostetaan Palestiinan valtio, jonka vastuulla on yksin valvoa lakien ja oikeuksien noudattamista alueellaan. Hänen pelkonaan on, että siitä muodostuu uusi Gaza, vain entistä paljon laajempana ja vaarallisempana.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Danny Danon sanoi, ettei Gazan hyökkäyksillä ole suoraa vaikutusta neuvotteluihin PA/PLO:n kanssa, mutta niiden ohella on muita ongelmia, joilla on suoraa vaikutusta. Hän sanoi vastustavansa neljännen terroristierän vapauttamista loppukuusta, mutta oletti sen tapahtuvan. Hän totesi, että vaikka Israel tekisi kuinka vahvoja sopimuksia PA/PLO:n kanssa turvallisuusjärjestelmistä, Gazan opetusten mukaan on muita terrorijärjestöjä, jotka toimivat oma-aloitteisesti sopimuksista huolimatta. Hän viittasi tilanteeseen, jossa Israelin liike-elämän ja asutuskeskukset sijaitsevat olalta ammuttavien rakettien kantomatkan sisällä, kuten myös Ben Gurionin lentokenttä. "Me emme voi syrjiä todellisuutta Gazassa. Kun puhumme turvallisuuskysymyksistä ja rauhattomuusnäkymistä Lähi-Idän alueella, ja samaan aikaan ammutaan Gazasta kymmenittäin raketteja siviilien vahingoittamiseksi, sen tulisi tehdä selväksi ystävillemme Washingtonissa, meillä on täysi syy olla huolissamme, mitä voisi tapahtua myöhemmin Juudeassa ja Samariassa".
MINISTERI Naftali Bennett sanoi puolestaan - varoittaen lankeamasta samaan ansaan, mihin Ariel Sharon pakotti Israelin suostumaan - todeten, että "Israelissa on niitä, jotka - Ashkelonin asukkaitten vielä ollessa pommisuojissaan – ajattelevat, että pakeneminen Samariasta on ratkaisu, mikä pakottaa Kfar Saban asukkaat pommisuojiin". 70 % israelilaisista asuu rannikkoseudulla, ja 80 % liike-elämän keskuksista on siellä.
ULKOMAISET diplomaatit ja johtajat rohkaisevat Israelin johtajia nuolemaan haavansa ja jatkamaan neuvotteluja eikä kuuntelemaan niitä, jotka vaativat keskustelujen lopettamista. "Rauhanneuvottelut Lähi-Idässä ovat vaikeassa vaiheessa. Kaikkien osapuolten tulee ponnistella entistä lujemmin", totesi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier. http://www.timesofisrael.com/gaza-fighting-unlikely-to-derail-peace-talks-officials-say
4. VALTATAISTELU PA:n sisällä kiihtyy entisestään. Abbas alkaa olla todella huolissaan asemastaan PA/PLO:n puheenjohtajana, jota hän on jatkanut ilman kansansa valtuuksia tammikuusta 2009 lähtien. Israel ahdisti Jasser Arafatin aikanaan Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen rajoittaen hänen liikkumisvapauttaan, mikä ei ole vielä tullut Abbasin osaksi. Abbasin suurin uhka tulee hänen oman järjestönsä Fatahin sisältä.
ABBAS puhui keskiviikkona Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa erittäin vakavia syytöksiä pahinta kilpailijaansa Mohammed Dahlania vastaan, joka hänen henkeään vastaan ilmenevien uhkausten vuoksi joutui pakenemaan ulkomaille asuen Persianlahden maissa.  Abbas totesi puheessaan, että toimiessaan Gazan turvallisuusjohtajana Dahlan oli määrännyt kuuden ihmisen surmaamisen. Abbasin mukaan Dahlan oli liittoutunut Israelin kanssa Hamasin johtajan Salah Shehaden surmaamiseksi. Shehade sai surmansa IDF:n iskussa v. 2002, joka surmasi lisäksi 17 muuta ihmistä, mukaan lukien 8 lasta.
PA:n puheenjohtaja Abbas syyti lisäksi Dahlania epäsuorasti, että hän oli osallistunut tai syyllistynyt Jasser Arafatin myrkyttämiseen, kuten Reuters raportoi. Dahlan erotettiin Gazan turvallisuusjohtajan paikalta v. 2011, ja PA:n poliisi teki ratsian hänen kotiinsa Ramallahissa. Dahlan pakeni Jordaniaan ja sieltä Dubaihin, jossa hän asuu. Hän on ollut yhteyksissä Egyptin hallituksen sekä Gazaa johtavan Hamasin johtajien kanssa. Hamasin tiedottaja Salah Bardawil pitää Abbasin syytöksiä vakavina ja sanoo, että Hamas tutkii asiaa.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178493#.UyK0XUBsNDR
5. JORDANIALAISEN tuomarin Raed Zeiterin kuolemaan johtanut nahistelu IDF:n sotilaitten kanssa Allenby-sillan lähellä on nostanut sisäisen jännitteen pintaan Jordanian sisällä. Israelin vastainen viha, joka on kytenyt vuosikymmenien ajan, ja jota v. 1994 solmittu rauhan sopimus ei ole rauhoittanut, on päinvastoin ajanut sen alitajunnan keskuksiin, josta se aina tilanteen salliessa ryöpsähtää esiin. Maanantai-iltana sattunut tilanne oli juuri sellainen. Zeiter tuli bussissa sillan yli Israelin puolelle, jossa se pysähtyi matkustajien turvatarkastusta varten. IDF:n version mukaan Zeiter kuitenkin hyökkäsi sotilaitten kimppuun aikoen riistää heiltä kiväärin. Syntyneen nujakan aikana sotilaat ampuivat häntä jalkaan, mikä vain kiihdytti hänen raivoaan. Hän tempasi sotilaalta metallitangon aikoen käyttää sitä aseenaan. Sotilaat ampuivat silloin 3 laukausta hänen rintaansa.
Seuraamassani artikkelissa todetaan, että koska Zieter oli palestiinalainen, kotoisin Nablusista, kysymystä käsitellään palestiinalaisia koskevana. N. 65 -75 % Jordanian asukkaista on palestiinalaista perua, loput ovat pääosin maan eteläosassa asuvia beduiineja, joilla on hallitseva asema maassa, ja jotka ovat yhä enemmän huolissaan asemastaan. Ampumisen jälkeen Israelin lähetystön eteen kokoontui pari tuhatta mielenosoittajaa vaatien vastatoimia ja rauhansopimuksen mitätöimistä. Vaatimuksia on esitetty, että Israelin tulee vapauttaa jordanialainen sotilas Ahmad Dagamseh, joka 1997 murhasi aseellaan 7 nuorta israelilaista koulutyttöä Jordanin laakson pohjoisosassa ja haavoittaen useita. Jälkeenpäin hän harmitteli aseen jumiutumista estäen viimeistelemästä teloitustaan.
JORDANIAN kansan parissa murhenäytelmä on herättänyt suhteellisen vähän huomiota. Rauhansopimus Israelin kanssa takaa samalla hashemiittien kuningashuoneen turvallisuuden. Sen mitätöimisestä ei hyötyisi kumpikaan osapuoli, molemmat siinä menettäisivät. Jordania elää veitsenterällä. Arabikevät ei päässyt sisälle asti, mutta se voi vielä puhjeta sielläkin. Jordanian talous on tiukalla, mitä lisää maahan tulleet yli 600 000 Syyrian pakolaista, joiden mukana on voinut tulla terroristeja, joiden päämääränä voi olla liittoutuminen maan opposition kanssa Abdullah II:n hallinnon kaatamiseksi. http://www.timesofisrael.com/shooting-of-judge-exposes-internal-tensions-in-jordan
6. USA:n ulkoministeri John Kerry näyttää omaksuneen Obaman kannan, jonka mukaan Netanyahun vaatimus Israelista juutalaisena valtiona on virhe. Olkoon asian todellinen laita miten tahansa, Obaman selvä Israelin vastaisuus tulee yhä selvemmin näkyviin. Jos käy niin, kuten nyt näyttää, että Kerryn rauhanponnistelut valuvat hiekkaan, ja PA/PLO alistaa kaikki syytöksensä Israelia vastaan YK:n elimiin, USA ei enää käytä veto-oikeuttaan Israelin hyväksi. Silloin Israel vasta tulee katsomaan todellisuutta suoraan silmiin.  http://www.timesofisrael.com/kerry-jewish-state-demand-a-mistake
7. YK:n ihmisoikeusneuvoston UNHRC:n erityisraportoija Lähi-Idän asioissa Heiner Bielefeldt sanoo, että poikalasten ympärileikkaus kuuluu joittenkin uskontojen rituaaleihin ja että niillä tulee olla oikeus harjoittaa sitä edelleen uskonnonvapauden nimessä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UN-official-says-circumcision-protected-by-freedom-of-religion-345359
8. ZAKA Kiovan apulaiskomentaja ja Hatzala Kiovan puheenjohtaja Hillel Cohen joutui anti-semitistien hyökkäyksen kohteeksi torstai-iltana. Hän sai puukonhaavan jalkaansa muiden vammojen lisäksi. Hänelle annettiin ensiapu paikalla, mutta kiidätettiin sitten sairaalaan, jossa hänen tilaansa sanotaan suhteellisen hyväksi.
Juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet viime viikkoina, vaikka paikalliset juutalaiset pyrkivät vähättelemään niitä taktisista syistä. Viime viikolla sytytettiin synagoga tuleen Krimillä tuntemattomien hyökkääjien heitettyä palopommeja rakennukseen. Yksittäisiä juutalaisten pahoinpitelyjä on tapahtunut eri puolilla, mikä on herättänyt kiinnostusta muuttaa asumaan Israeliin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178497#.UyLD60BsNDQThursday, March 13, 2014

TORSTAI 13.03.14


TORSTAI 13.03.14
1. VETTÄ sataa kuin saavista kaataen, ainakin ajoittain. Vaikka se ei aina tunnukaan mukavalta, kun vaatteet kastuvat ja kengät vuotavat, Israelissa sateet ovat siunaus ja kuin palkintona Jumalan antamien käskyjen noudattamisesta. Sateita on hartaasti rukoiltu, ja nyt niitä saadaan, joten ollaan kiitollisia ja siunataan kaiken Haltijaa, ja Ylläpitäjää. Lämpötila on alhainen, ja se todella tuntuukin ulkona. Sateinen sää jatkunee ennusteen mukaan ainakin huomenna perjantaina, mutta sateet lakkaavat sapattina ja vanha sininen taivas näkyy pilvien lomasta. Myös lämpötila alkaa hiljalleen nousta lauantaista lähtien. Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -10; Tiberias 9 -16; Suolameri 15 -19; Eilat 12 -20 +C-astetta.
2. GAZAN rintamalla käytiin eilen illalla ja yöllä pienoissotaa. Islamic Jihad oli koonnut Kassam-patteristonsa ampuen lyhyen ajan kuluessa yli 60 rakettia Israelin ja Gazan välisen turvallisuusaidan läheisyydessä olevia kaupunkeja kohti. Onneksi yksikään raketti ei osunut – tai yltänyt – asutustaajamiin, joten vahingot jäivät minimaalisiksi. Osa raketeista taisi pudota omalle puolelle turva-aitaa. Juutalaisasukkaat joutuivat kuitenkin värjöttelemään kylmissä pommisuojissa, jotka ovat enemmän vain sirpalesuojia, odottaen ilmoitusta, että voivat mennä takaisin seuraamaan TV-ohjelmia tai yrittää saada unenpäästä kiinni. Hälytys raketin lähestymisestä annetaan korvia särkevällä summerilla, mutta se ei kerro raketin putoamis-paikkaa, minkä johdosta asukkaat joutuvat odottamaan sydän kylmänä, missä jysähtää.
KESKIVIIKKOILTANA asukkaitten toinen huoli koski sitä, miten voimallisesti IDF tulee vastaamaan rakettituleen, ja yhtyykö Hamas siihen, mikä tarkoittaisi vaaratilanteitten moninkertaistumista. Raporttien mukaan yö sujui suhteellisen rauhallisesti, vain kahdesta rakettista raportoitiin, mutta nekin putosivat asumattomille alueille.
IAF teki keskiviikkoillan aikana 29 pommituslentoa Gazan alueelle vastauksena sieltä ammutulle yli 60 raketille. IDF:n tiedottajan mukaan se odottelee nyt Islamic Jihadin reaktiota. Jos sieltä ei enää ammuta Israelin puolelle, IDF ei myöskään jatka iskujaan. IAF:n iskut kohdistuivat palestiinalaislähteen mukaan ainakin viiteen strategiseen kohteeseen Khan Younisin ja Rafakin kaupunkien alueilla. Vahingoista tai ihmisuhreista ei kerrota. Kouluille ei annettu kehotusta peruuttaa koulutyöt torstaina, mutta yleinen turvallisuus-varoitus on edelleen voimassa.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa raketit kostoksi IDF:n surmaamista kolmesta Jihanin operaattorista tiistaina. Ehkä Klos-C aselastin menetyskin harmitti, vaikka sitä ei mainittu. Jihad ilmoitti, että raketit olivat 3 – 4 km:n kantomatkan aseita, mutta uhkaili ampua paljon pitemmälle ulottuvia raketteja, jos IDF yrittää hyökkäystä Gazan kaistalle. http://www.timesofisrael.com/for-southern-residents-a-tense-night-near-gaza-border/
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas käytti tilaisuutta hyväkseen lisätäkseen taas yhden Israelia tuomitsevan valheellisen lausuntonsa syyttäen, että rakettituli avattiin Gazasta Israelin puolelle Israelin kiihotuksen vuoksi, kutsuen sitä "IDF:n sotilaalliseksi kiihotukseksi Gazassa". Abbas on tottunut valheelliseen retoriikkaan käyttäen sitä sujuvasti noudattaen natsien propagandaministeri Göbbelsin ohjeita: Mitä suurempi valhe, sitä paremmin kansa hyväksyy sen totena, kun sitä toistetaan tarpeeksi usein.  
Abbas ei maininnut lausunnossaan mitään siitä, että keskitetty rakettituli avattiin Gazasta keskiviikkoiltana ilman varoitusta, eikä sitä, että rakettitulta on ammuttu Gazasta Israeliin välillä lieventyen, välillä kiihtyen, useiden vuosien aikana. IDF ei yleensä aloita laukausten vaihtoa terroristien kanssa, vaan suorittaa iskunsa vastauksena terroristien tuleen. Abbas ilmeisesti olettaa IDF:n nuolevan haavansa puolustautumatta millään tavoin. IDF omaksui periaatteen, että vaikka tulitus Gazasta tapahtuu useamman terrorijärjestön toimesta, se katsoo, että Hamas vahvimpana järjestönä on vastuussa siitä, mitä siellä tapahtuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178438#.UyFIikBsNDQ, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178431#.UyFUe0BsNDQ
4. ISRAELIN turvallisuuskabinetti kokoontui torstaiaamuna käsittelemään Gazan tilannetta, joka on merkittävästi kärjistynyt viime päivien aikana. INN:n julkaiseman artikkelin mukaan Gazasta ammuttiin keskiviikkoillan aikana 90 rakettia, joista yli 60 putosin Israelin puolelle turvallisuusaitaa. Islamic Jihadin keskiviikkoiltana ampumat raketit olivat ilmeisesti heikkotasoisia, aiheuttaen enemmän meteliä kuin vahinkoa. Jihad varoitti kuitenkin omaavansa pitkän kantomatkan raketteja, joita se käyttää, mikäli IDF jatkaa iskujaan. Jos se olisi saanut Klos-C aluksesta löydetyt 40 M-302 raketit, se olisi niillä pystynyt uhkaamaan sekä Tel Avivia että Jerusalemia. Niiden kantomatka on 60 -170 km 170 kg:n kärkiosalla.
PÄÄMINISTERI Netanyahu antoi terrorijärjestöille Gazassa vakavan varoituksen, että "jos ne lopettavat tulensa, rauhantila palautuu, mutta jos eivät, IDF tulee aiheuttamaan paljon melua Gazassa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178444#.UyFMQ0BsNDQ, https://www.google.com/search?q=m302+rocket&client=opera&hs=z8f&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JVAhU_bkJ6ze7Abx94H4Cg&ved=0CD8QsAQ&biw=1378&bih=597
Gazan rajan pinnassa asuvat asukkaat huitaisevat syrjään "rutiininomaisen rakettitulen" Gazasta keskiviikkoiltana vakuuttaen, etteivät he anna sen häiritä valmisteluja Purim-juhlaa varten, kuten Eshkolin alueneuvoston johtaja Haim Yellin vakuuttaa. Hän ei myöskään sulje kouluja joka kerta, kun rakettivaroitus annetaan: "Jos 12 tason koulutyö keskeytettäisiin joka kerta rakettivaroituksen jälkeen, he olisivat vasta yhdeksännellä tasolla". Yellin sanoi, että viimeinen hälytyssummeri soi 01.20 aikaan torstaiaamuna todeten, ettei tällaista tulitusta ole koettu vuoteen, sitten ennen Pillar on Defense operaatiota marraskuussa 2012. Yellin vakuuttaa, että lasten valmistelut sunnuntain ja maanantain Purim-juhlia varten jatkuvat, ellei IDF anna varoitusta. Hän oletti monien lasten pukeutuvan raketiksi tai ohjukseksi. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että Jihad voi aloittaa uuden raketti-iskun myöhemmin torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178446#.UyFQ-0BsNDQ
5. ENGLANNIN pääministeri David Cameron vieraili eilen Knessetissä suunnitelmien mukaan. Knessetin jäsenet esittelivät korkealle vieraalleen moukkamaisia tapojaan Shasin edustajien poistuessa salista Netanyahun puheen ajaksi, ja oppositiojohtaja Isaac Herzogin hyvin poliittisen puheen aikana kuultiin äänekkäitä välihuutoja. Cameron näykkäsi tätä todeten, että jos hän halusi päästä eroon pääministerille esitetyistä kysymyksistä, hän tuli väärään paikkaan. Kansanedustajat kuitenkin kuuntelivat tarkkaavaisina hänen puhettaan. Erona on, että brittiparlamentissa kysymykset esitetään kyselytunnin aikana.
CAMERON viittasi puheessaan vain ohimennen "setlementtien" rakentamiseen todeten, että Englannin omaksuman käsityksen mukaan niiden toiminta tulisi lopettaa, jos kerran pyritään kahden valtion periaatteeseen, jota hän suosittelee. Puhuessaan myöhemmin Netayahun kodissa järjestetyillä illallisilla hän sanoi suorasukaisemmin, että ne ovat pahin este rauhalle. Hän maalaili hyvin ruusuisia kuvia, miten elämä kehittyisi laadukkaammaksi ja vauraammaksi, jos nämä kaksi kansaa asuisivat rauhassa ja turvallisina rinnakkain, hyötyen toinen toisestaan, ja miten maailman kansat innolla osallistuisivat saamaan osansa kakusta. Englannin pääministeri sanoi tukevansa Israelin vaatimusta juutalaisena valtiona todeten:
"Ajatelkaa, jos John Kerry pukisi sen sanoihin: Palestiinan kansallisvaltion ja Juutalaisen kansan kansallisvaltion molemminpuolinen tunnustaminen. Eikö se tulisi lopettamaan ihmisoikeuksista pidettävät luennot sellaisilta valtioilta kuin Iran ja PohjoisKorea? Se tulisi lopettamaan mielettömän tilanteen, että YK:n yleiskokous teki viime vuonna kolme kertaa enemmän Israelia koskevia päätöksiä kuin Irania, Syyriaa ja PohjoisKoreaa koskevia yhteensä. Eikä enää verukkeita 32 YK:n jäsenvaltiolle olla tunnustamatta Israelia".
CAMERON tunnusti Knessetin puhujakorokkeelta, että hänen isoisänsä ja isoisoisänsä olivat juutalaisia, liittäen muutamia heprealaisia lauseita puheeseensa. Hän vakuutti tukevansa Israelin turvallisuutta raudanlujasti. Hän vakuutti vastustavansa Israelin vastaisia boikottitoimia ja sanoi, että yhteisvoimin niistä selvitään. Hän sanoi, että Englannin uuden lain mukaan israelilaisten syyttäminen sotarikoksista Englannin oikeudessa on kielletty kehottaen Israelin kansalaisia vierailemaan IsoBritanniassa, jossa he ovat tervetulleita.
Pääministeri Cameron sanoi hallituksensa puolustavan juutalaisten uskonnollisia oikeuksia ja tapoja, kuten shechitaa, juutalaisen halachan mukaista teurastustapaa. Hän sanoi, että jostain syystä johtuen Israel on joutunut lähes yksin taistelemaan despoottisia hallituksia vastaan, jotka uhkaavat koko maailmaa, kuten Iran ydinasehaaveillaan. Hän vakuutti, että Englanti yhdessä kumppaniensa kanssa tulee varmistamaan, ettei Iran saa ydinasetta. Pääministeri Netanyahu viittasi myös Iranin aiheuttamaan uhkaan omassa puheessaan. Hän vakuutti, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona on rauhankeskustelujen keskeisin kysymys, eivät Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt. "Mutta aika valuu heidän käsistään".   http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/WATCH-LIVE-British-PM-Cameron-addresses-Knesset-345118
6. Knesset onnistui hyväksymään kaikki kolme tärkeää lakiesitystä tällä viikolla, mitä helpotti se, että oppositio ei osallistunut äänestyksiin. Ensimmäinen oli haredi-kansan asevelvollisuutta koskeva, toinen äänikynnyksen nostaminen kahdesta 3.25 prosenttiin, ja kolmas kansanäänestyksen pitäminen maan luovuttamiseksi Jerusalemin itäosasta tai Golanin kukkuloilta. Tämä viimeinen laki ei koske Juudean ja Samarian maata. http://www.jpost.com/National-News/Knesset-passes-first-Basic-Law-in-22-years-Referendum-on-land-concessions-345169
7. USA:n ulkoministeri sanoi osallistuessaan maansa ulkoministeriön vuoden 2015 budjettikeskusteluun, että epäluottamus Israelin ja palestiinalaisten välillä on suurempi kuin koskaan, ja että syviä kuiluja esiintyy edelleen tiellä rauhaan ja sopimukseen Israelin ja PA/PLO:n välillä. Hän kuitenkin uskoo edelleen, että mahdottomuus on mahdollista, jos vain uskotaan. Tämä on melkein sama kuin Herzelin lausunto juutalaisten haaveista Israelin maasta: Jos uskot, se ei ole vain haave. Hän sanoi aiemmin, että iskiessään hampaansa johonkin, hän ei hellitä siitä. Tämä kai lienee verikoiran ominaisuus.
Netanyahun lupaaman 104 terroristin vapauttamisen viimeinen 26 vangin erä tapahtunee suunnitelmien mukaan 28. maaliskuuta. Hallitus ei kuitenkaan ole yksimielinen päätöksestä. Israel Beitenu tulee äänestämään vastaan, kuten Liberman ilmoittaa. Vankien vapauttamisen tuli tapahtua neuvottelujen edistymisen mukaan, mutta käytännössä neuvottelut ovat täysin lukkiutuneet, joten vapauttaminen on aiheeton. Saeb Erekat, PA:n pääneuvottelija, kertoo, että Abbas jatkaa neuvotteluja vain vankien vapauttamiseksi, mutta voinee sen jälkeen keskeyttää ne kokonaan.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-says-mistrust-between-Israel-Palestinians-higher-than-ever-345225

Wednesday, March 12, 2014

KESKIVIIKKO 12.03.14


KESKIVIIKKO 12.03.14
1. VIIME YÖN aikana koettiin kova ukonilma uhkeine salamoineen, mutta myös vettä on satanut ajoittain. Aamulla ilma oli sumuinen ja kostea, ja lehteä hakiessa alkoi sataa ropisemalla, mutta tuuli oli suhteellisen siedettävä. Lämpötila on ennusteen mukaan seitsemän ja kahdentoista asteen välillä, mittari osoitti kahdeksaa. Säätila pysytellee samanlaisena ennusteen mukaan perjantaihin saakka paikallisine sateineen auringon piilotellessa pilvipeitteen suojassa. Lämpötila alenee hieman tämän päivän lukemista lähennellen perjantaina neljää astetta yöllä ja yhdeksää päivällä, mutta sateitten lakatessa sapattina taivas on osittain pilvinen lämpötilan alkaessa hitaasti nousta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 8 -12; Tiberias 9 -17; Suolameri 8 -12; Eilad 12 -18 +C-astetta. Suolameren lämpötila on Times of Israel mukaan tänään 16 -22 +C-astetta, mikä lienee oikea.
2. IRANIN Vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja prikaatinkenraali Hossein Salami vakuutti FARS-uutistoimiston mukaan puheessaan armeijan komentajille, että "Iranin sormi on valmiina liipaisimella Israelin tuhoamiseksi". Hän sanoi, että Iranin armeijan komentajat odottavat vain käskyä hyökätäkseen "sionistista vihollista" vastaan. "Tänään me voimme tuhota jokaisen paikan, joka on sionistisen hallituksen valvonnassa, haluamallamme tulivoimalla täältä käsin". Hänen puheensa aiheena tiistaina oli "Islamilaisen maailman rooli maailman voimakentässä".
TARKKAILIJOIDEN mukaan Iranin viranomaisten sanallisten hyökkäysten sävy oli tavanomaistakin hyökkäävämpi, mikä kohdistui Israelin ohella Yhdysvaltoihin. "Islam on antanut meille toiveen, kyvyn ja voiman tuhota sionistinen hallitus, joten pidämme kätemme liipaisimella 1 400 km:n päässä kohteista sitä päivää varten, jolloin sellainen tilanne on ajankohtainen", kuten FARS raportoi.
TEHERANIN konferenssissa pidettiin sen jälkeen, kun pääministeri Benyamin Netanyahu esitteli julkisuudessa Eilatin satamassa IDF:n merivoimien viime viikon keskiviikkona valtaamasta Klos-C aluksesta löydettyjä aseita. Pääministeri ihmetteli maailman median haluttomuutta kertoa julkisuudessa Iranin aktiivisesta roolista terrorismin tukemiseksi sekä sitä, miten media levittää tietoa Iranin muuttumisesta maltillisemmaksi valmistellakseen yleistä mielipidettä hyväksymään tosiasian, että Iran on ydinvalta, mikä tultaneen tunnustamaan P5+1 maiden ja Iranin välisessä lopullisessa sopimuksessa.
VIIME kuussa Iranin TV julkisti videoita, joissa esitettiin ATK:n avulla simuloituja tilanteita Iranin ohjusten ja UAV-koneitten iskuja Tel Avivin Kikar Hamedina aukiolle, Azrieli torni-taloihin ja IDF:n Kiryat päämajaan, Ben Gurionin lentokentälle, Haifan yliopistoon sekä Dimonan ydinlaitokseen. Toisessa tilanteessa esitettiin ohjusiskuja USA:n laivaston alusta USS Abraham Lincoln vastaan sekä hyökkäyksiä USA:n tukikohtiin Persianlahdella. Videoiden mukaan hyökkäykset toteutuvat, mikäli USA tai Israel hyökkää Irania vastaan. http://www.timesofisrael.com/iran-general-our-hands-are-on-the-trigger-to-destroy-israel
3. ENGLANNIN pääministeri David Cameron toteuttaa tänään Israelin vierailunsa, vaikka se oli välillä vaarassa peruuntua ulkoministeriön henkilökunnan lakon vuoksi. Hänen vierailunsa järjestelyistä vastaavat pääministeri kanslia yhdessä Englannin lähetystön kanssa. Hän vierailee Knessetissä, jossa hän puhuu Netanyahun puheen jälkeen. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkasi peruuttaa vierailun Knessetissä, mikäli oppositio marssii ulos pääministerin puheen aikana. Oppositiojohtaja Isaac Herzog vakuutti, ettei näin tapahdu, mutta hän ei tiedä, miten muut oppositiopuolueet reagoivat.
Ulosmarssista korkean ulkomaisen vieraan puheen aikana on tullut ikävä tapa, joka pahoin runtelee Israelin muutenkin huonoa mainetta ulkomailla. Erityisen ikävä tilanne syntyi Kanadan pääministerin Harperin Knessetin vierailun yhteydessä, jolloin arabikansanedustajat huutelivat hänen puheensa aikana siten, että heidät jouduttiin poistamaan salista.
PÄÄMINISTERI Cameronin vierailun aiheina ovat taloudellisen yhteistyön laajentaminen ja lujittaminen, sekä Israelin ja PA/PLO:n välisten neuvottelujen tukeminen. Hän tapaa pääministeri Netanyahun kaksistaan. Cameronin ohjelmassa on myös vierailu Palestiinan alueella. Hän käy Betlehemissä, jossa hän tapaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Palestiinalaiset kritisoivat, että Cameronin vierailu PA:n alueella otettiin mukaan kuin jälkiajatuksena, kylkiäisenä Israelin vierailulle.
CAMERONIN Israelin vierailun pääaiheena on kuitenkin liikesuhteitten ja niissä etenkin korkean teknologian yhteyksien laajentaminen Englannin ja Israelin yhtiöitten kesken. Cameronin mukana maahan matkustaa brittiläinen liike-elämän delegaatio, joka edustaa 17 yhtiötä. Hänen tarkoituksensa on myös julkistaa Englannin laatima Palestiinan talouden kehittämistä koskeva suunnitelma. Hän kaavailee turvallista, kukoistavaa Lähi-Itää, jossa Israel ja Palestiina elävät rintarinnan. Sen toteutumiseksi hän rohkaisee Netanyahua ja Abbasia osoittamaan rohkeaa ja voimakasta johtajuutta kriittisenä aikana, jolloin vastaiset vihurit pyrkivät ohjailemaan yhteisiä pyrkimyksiä väärään suuntaan.
TÄMÄ vierailu on David Cameronin ensimmäinen Israelin vierailu pääministerinä. Hän vieraili edellisen kerran Pyhässä Maassa 2010 johtaessaan maansa oppositiota.  http://www.timesofisrael.com/israel-prepares-to-receive-cameron-as-foreign-ministry-strikes
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Likudin parlamentaarikkojen kokouksessa tiistaina, että mahdollisuudet sopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA/PLO:n välillä heikentyvät kaiken aikaa. "Palestiinalaisten antamien äskeisten lausuntojen valossa olemme etenemässä kauemmas sopimuksesta heidän kanssaan", hän lausui. "Palestiinalaiset eivät anna mitään merkkejä, että he aikoisivat päästä käytännölliseen ja oikeudenmukaiseen sopimukseen".
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa maanantaina ehdottomasti hylkäävänsä Netanyahun vaatimuksen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, mitä neuvoston jäsenet seisomaan nousten yksimielisesti tukivat. Abbas selitti, ettei hän vanhana miehenä voi pettää nuorison toiveita tulevaisuudesta. Hän väittää, että PLO:n 1993 antama Israelin tunnustaminen on riittävä Netanyahun vaatimukselle. Arabien pelkona on, että tunnustaessaan Israelin juutalaiseksi valtioksi he menettävät oikeuden vaatia pakolaisten paluuoikeutta.
Abbas vakuutti puhuessaan nuorten edustajille, että kaikilla 5 miljoonalla arabipakolaisella on oikeus paluuseen ja antaa äänensä kysyttäessä palestiinalaisten mielipidettä potentiaalisesta rauhansopimuksesta. Hän sanoi, että heillä on valta valita joko paluusta seudulle, josta he lähtivät, tai jäädä asumaan maihin, joissa he nyt asuvat pakolaisina. Korvauksia heille maksetaan joka tapauksessa, hän sanoi. Abbas tapaa USA:n presidentti Barack Obaman Washingtonissa 17. maaliskuuta. Obama lupasi tavattuaan Netanyahun, että hän pyrkii painostamaan Abbasia luopumaan jäykästä kannastaan.
ABBASIN neuvonantaja Abu Rudeinah sanoi, että maanantain aikana surmansa saaneet kolme palestiinalaista osoittavat, että Israel kiihottaa ja provosoi tilannetta varallisesti, mikä voi johtaa neuvottelujen katkeamiseen. Hän viittasi kolmeen erillisen tilanteeseen, joista yksi tapahtui Jordanin rajalla, toisessa IDF surmasi PA:n arabin, joka kivitti autoja tiellä no 60, ja kolmas oli arabin ohjaaman auton alkaessa heittelehtiä lentäen lopulta tien varteen, jolla se kääntyi ympäri surmaten yhden ja haavoittaen toista. Tämä oli puhdas liikenne-onnettomuus, vaikka palestiinalaiset väittivät ensin, että sotilaat ampuivat autoa.   http://www.timesofisrael.com/pm-prospects-for-peace-agreement-fading
5. JORDANIAN pääministeri Abdulah Nsur sanoi tiistaina, että Israelin hallitus on täydessä vastuussa PA:n arabin, jordanialaisen tuomarin Raed Zeitarin inhottavasta ampumisesta maanantaina, kuten hän sanoi. Hän puhui asiasta Jordanian parlamentissa, jossa asiaa käsiteltiin. Hänen lausuntona tuli julkisuuteen sen jälkeen, kun pääministeri Netanyahun kanslia esitti virallisen anteeksipyynnön. Nsur totesi, "ettei anteeksipyyntö millään tavoin riitä tässä petollisessa rikoksessa" ja uhkaa voimallisilla vastatoimilla.
SEKÄ Jordania että PA ovat nostaneet kovan metelin tämän ampumistapauksen johdosta, joka IDF:n selityksen mukaan oli seurausta Zeitarin hyökättyä sotilaiden kimppuun teräs-tangolla varustettuna yrittäen riistää sotilaalta asetta. PA vaatii kansainvälistä tutkimusta asiassa. Tapaus herätti mielenosoituksia Ammasissa Israelin lähetystön edessä, sekä vaatimuksia Jordanian parlamentissa 1994 rauhansopimuksen mitätöimisseksi. Todellisuudessa IDF on ainoa takuu hashemiittien monarkian säilymiseksi, sillä maassa on voimakas oppositio, jonka päämääränä on kuningas Abdullah II:n hallituksen kaataminen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178393#.UyAT7kBsNDQ
6. Gazan terroristit ampuivat tiistai-iltana raketin Shaar Hanegevin alueelle, mutta se ei aiheuttanut fyysisiä vahinkoja. Hälytysääni varoitti raketin tulosta lähettäen asukkaat etsimään lähimpää suojatilaa. Viime keskiviikkona ammuttiin myös raketti, sillä kertaa kohti Sderotia, eikä sekään aiheuttanut fyysisiä vammoja tai vahinkoa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178391#.UyAYUEBsNDQ
Kolme Islamic Jihadin jäsentä sai surmansa IAF:n koneen ampumista ohjuksista Rafahin kaupungin itäosassa Gazan eteläosassa, kertoo AFP. IAF:n tiedottajan mukaan iskut tehtiin terroristien tulitettua Kerem Shalomin aluetta kranaateilla. Toimi oli tiedottajan mukaan rutiinioperaatio sotilaita vastaan tehtyyn hyökkäykseen. Tiistaiaamuna IDF:n UAV-kone murskautui Gazan eteläosassa pudottuaan koneeseen tulleen teknisen vian johdosta. Koneessa ei ollut itsensä tuhoavaa järjestelmää, minkä vuoksi se joutui palestiinalaisten käsiin, jotka voivat hyötyä sen teknisistä järjestelmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178365#.UyAZXUBsNDQ
7. ÄÄRIORTODOKSIEN ehdokas Moshe Abutbul, Beit Shemeshin nykyinen pormestari, voitti ei-uskonnollisen kilpailijansa Eli Cohenin n. tuhannella äänellä. Hän tulee siten jatkamaan kaupungin yhä vaikeammaksi kehittyvää hajaannusta ääriuskonnollisten ja ei-uskonnollisten ja maltillisten välillä. Monet toivoivat muutosta nykyiseen tilanteeseen, mikä vaikuttaa negatiivisesti kaupungin imagoon, mutta näin ei käynyt. Äänestysvilkkaus oli 76 %.
Samaan aikaan käytiin vaaliuurnilla myös Nasaretissa, jossa Ali Salam voitti pitkäaikaisen pormestarin Ramez Jaraisin, joka johti kaupunkia vuodesta 1994 lähtien. Salam sai lähes kaksi kolmasosan äänestä. Äänestysvilkkaus oli 83.6 %. http://www.timesofisrael.com/shas-candidate-said-to-be-winning-beit-shemesh-vote
8. JERUSALEMIN itäosasta oleva palestiinalainen katkoi kaasujohtoja tarkoituksenaan vahingoittaa pääkaupungin itäosassa asuvia juutalaisasukkaita kostoksi juutalaisten Temppelivuorelle nousemista vastaan sekä Gazassa tehdyistä rikoksista. Epäilty on 48-vuotias Aziz Muza Uwisat Jerusalemin Jebel Mukaber lähiöstä. Hän syyllistyi puukotukseen v. 2012. Hän aloitti kaasujohtojen katkomisen kuultuaan kaasuräjähdyksestä Gilossa. Hänen tarkoituksenaan oli saada aikaan suuri räjähdys asukkaitten ollessa kodeissaan. Hän hyökkäsi kirveellä aseistettuna ortodoksijuutalaista vastaan Damaskos-portilla. Uhri selviytyi vähäisin vammoin. Poliisi oli tietoinen Uwisatin kiinnostuksesta terrorismiin. http://www.jpost.com/National-News/East-Jerusalem-man-planned-to-blow-up-homes-in-capital-as-revenge-against-Jews-345106Tuesday, March 11, 2014

TIISTAI 11.03.14


TIISTAI 11.03.14
1. ENNUSTEET lupailivat viime yöksi jääkaappilämpötilaa 7 astetta, mutta mittarin mukaan sitä oli 12 astetta. Viileältä se kuitenkin tuntui puoli seitsemän maissa. Ennusteet lupaavat edelleen, että huomenna lämpötila romahtaa yöllä kuuteen ja päivällä 10 asteen tienoille nousten sitten varovaisesti asteen kerrallaan. Sateita luvataan keskiviikosta alkaen, mutta ei sentään lumena, kuten sunnuntaina uhattiin. Muistakaahan sitten varata kevyttä lämmintä sekä tuulen ja sateenpitävää vaatetta matkalle tänne. Lämpötilat: Jerusalem 7 -15; Tiberias 11 – 20; Suolameri 11 -20; Eilat 14 -24 +C-astetta.
2. BEIT SHEMESH, jota Times of Israel kolumnisti kutsuu Jerusalemin nukkumayhteisöksi (Jerusalem Bedroon Community) useitten siellä asuvien käydessä töissä Jerusalemissa, käy tänään tiistaina pormestarin vaalien uusintakierrokselle. Vaaleissa pormestarin paikan voitti haredi-kansan ehdokas rabbi Moshe Abutbul. Useiden valitusten myötä ja poliisitutkimusten osoitettua, että jotkut Abutbulin kannattajat olivat äänestäneet useita kertoja käyttäen väärennettyjä äänestyslippuja. Jerusalemin alueoikeus totesi rikoksen tapahtuneen ja määräsi uudet vaalit, minkä korkein oikeus vahvisti. Abutbulin kannattajat ovat tyytymättömiä oikeuden päätökseen todeten, että väärinkäyttäjiä oli vain 40, ja Abutbul voitti kilpailijansa tuhannella äänellä, mutta oikeuden päätös pitää ja tänään äänestetään.
Rabbi Moshe Abutbul edustaa haredi-kansaa, ja hänen kilpailijansa Eli Cohen kutsuu itseään ei-uskonnolliseksi, joka vakuuttaa tärkeimmäksi tehtäväkseen yhtenäisyyden palauttamisen kaupunkiin, joka on pahasti jakaantunut kahteen leiriin sekä maantieteellisesti että ideologisesti. Tehtävä ei tule olemaan helppo, sillä haredi-kansa toimii varsin yhtenäisenä joukkona, joka on helppo kutsua metelöimään kaduille ja toreille puolustamaan oikeuksiaan, kuten on monessa yhteydessä todettu. Ongelma on kuuma aihe, ei vain paikallisesti, vaan myös valtakunnallisesti.  Knessetissä puidaan samaan aikaan haredi-kansaa koskevaa asevelvollisuus-lakia, jolla tuo kansanosa pyritään kytkemään osaksi muuta kansaa.
Lainlaatijat pyrkivät löytämään Salomon ratkaisun haredi-kansaa varten, jolla on yhtäläinen oikeus ja velvollisuus sekä työskennellä kansan hyväksi että myös puolustaa sen koskemattomuutta. Haredi-kansa katsoo Toran ja Talmudin opiskelun yeshivoissa ylittävän kaikki muut velvoitteet, minkä pääministeri David Ben-Gurion myönsi muutamalle sadalle yeshivoissa opiskeleville. Heidän lukumääränsä on kuitenkin kasvanut mittasuhteisiin, mitä etenkin Yair Lapidin johtama Yesh Atid-puolue ei hyväksy pyrkien muuttamaan tavaksi tulleen käytännön lainsäädännöllä. Lakiesitykseen liittyvä rangaistuspykälä asevelvollisuutta pakoileville luo pahoja aavistuksia, että se hajottaa enemmän kuin rakentaa. http://www.timesofisrael.com/a-fractured-beit-shemesh-heads-back-to-the-polls
3. KNESSET pyrkii hyväksymään kolme lakiesitystä tällä viikolla saadakseen ne pois ohjelmasta ennen tauolle menoaan 23. maaliskuuta. Ensimmäisenä käsitellään haredi-kansan asevelvollisuuslakia; toisena äänikynnyksen nostamiseksi kahdesta prosentista 3.25 prosenttiin; kolmas lakiesitys koskee Israelin maan luovuttamista vieraalle osapuolelle, mikä tulee esityksen saatua lain voiman vaatimaan kansanäänestystä.
KRIITIKOT ovat huomauttaneet, miksi tällainen kiire näin tärkeiden, koko kansaa koskevien esitysten saamiseksi lain muotoon? He katsovat, ettei asevelvollissudella ole kiirettä; äänikynnyksen raju muuttaminen aiheuttaa hämminkiä kentällä eikä ole demokratian säännösten mukainen, mikä edellyttäisi asteittaista muutosta. Myöskään neuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä eivät lupaa nopeaa ratkaisua Juudean ja Samarian tilanteessa. Kriitikot katsovat, ettei parissa päivässä ehditä kunnolla luodata kansanedustajien mielipiteitä. Toiseksi he kritisoivat hallitusyhteistoiminnan tekemää päätöstä, että siihen kuuluvien puolueiden jäsenten tulee äänestää yhteisesti sovitulla tavalla ja kannattaa esityksiä.
ETENKIN arabipuolueet vastustavat lakiesitystä äänikynnyksen nostamiseksi, sillä se tulisi pudottamaan niitä Knessetistä tai yhdistymään suuremmiksi, mutta myös monet muut pienpuolueet putoaisivat parlamentista. Hallitus kannattaa äänikynnyksen nostamista, koska toimivan hallituksen muodostaminen on osoittautunut työlääksi useista puolueista johtuen. Tämä puolestaan johtaa kompromisseihin ja edistää pimeitä kamelikauppoja takahuoneissa, mitä kutsutaan korruptioksi.
VASEMMISTOLAISIA ryhmiä edustava kommunistinen Hadash puolue sai viime vaaleissa 3 %:n kannatuksen saaden kolme parlamenttipaikkaa. Se selittää olevansa ainoa puolue, joka edustaa sekä arabeja että juutalaisia perustamisestaan 1977 lähtien. Arabikansallinen Balad puolue tutkii mahdollisuuksia liittoutua Raam-Tal puolueen kanssa muodostaakseen yhden parlamenttiblokin äänikynnyksen ylittämiseksi, Hadash katsoo asemansa arabien ja juutalaisten murtumalinjassa voivan vaarantua. Mutta koska se ei kuulu kumpaankaan kansalliseen kansanosaan, se ei voi liittyä niitä edustaviin puolueisiin menettämättä identiteettiään.
ISRAELIN sisäpoliittista tilannetta kuvannee hyvin profeetan näkemä vertaus kiehuvasta padasta, jonka liemeen heitetään jos jonkinlaisia lisukkeita. Lopullisen sopan makua ei voi tietää, ennen kuin koko liemi on kunnolla kiehunut ja siihen heitetyt ainekset tarpeeksi pehmentyneet ja hajonneet. Israelin kansa käy tällaista kiehumisvaihetta läpi, eikä vielä ole mahdollista tunnistaa sen lopullista makua.  http://www.timesofisrael.com/for-sole-jewish-arab-party-new-law-may-be-a-death-blow
4. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi eilen johtamansa Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa, ettei hän 79-vuotiaana voi pettää kansansa asiaa huolimatta häneen kohdistetusta suuresta painostuksesta ja tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Neuvoston jäsenet nousivat seisomaan antaakseen hänelle täyden luottamuksensa ja tukensa.
ARABILIITTO oli jo aiemmin pääsihteerinsä Nabil Elarabin ilmoituksen mukaan hylännyt yksimielisesti Netanyahun vaatimuksen juutalaisen valtion tunnustamisesta. Netanyahu katsoo, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona on hänen vaatimustensa keskeinen kohta, josta hän ei voi luistaa.
ARABIT puolestaan katsovat, että tunnustamalla juutalaisen kansallisvaltion he samalla menettävät oikeuden vaatia arabipakolaisten paluuoikeutta. Toinen julkisuudelta piiloteltu syy on se, että arabit edelleen katsovat Israelin olemassaolon laittomaksi ja arabien maan varastamiseksi, ja siksi heillä täytyy olla oikeus aseellisesti vaatia maansa palauttamista, mikä sisältyy sekä Fatahin, ja PLO:n että Hamasin peruskirjoihin. PA/PLO:n neuvottelijat pitävät toista kättään selkänsä takana ristien siellä sormensa kieltämisen merkiksi.
TOISAALTA PA:n johtajat selittävät, että he tunnustivat Israelin valtion 1993 Oslon sopimuksissa, eikä siten ole mitään tarvetta toistaa sitä. USA:n ulkoministeri John Kerry antaa ymmärtää, että useita kysymyksiä on vielä neuvottelujen alaisina, ja juutalaisen Israelin tunnustaminen on yksi niistä. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi mediatilaisuudessa, ettei juutalaisen Israelin tunnustaminen ole tarpeen. "Kysymys Israelista juutalaisena valtiona on ollut meidän kantamme kauan aikaa, ja kuten tiedät, se ei välttämättä edusta osapuolten kantaa, jonka he voisivat hyväksyä – ja tietenkin monia tämän kaltaisia kysymyksiä käsitellään Kerryn kehyssuunnitelmassa". http://www.timesofisrael.com/fatah-leadership-refuses-to-recognize-jewish-state
5. IDF:n sotilaan itsepuolustukseksi ampuma palestiinalainen Raed Zeiter on Jordanian ilmoituksen mukaan Jordanian kansalainen ja toimi tuomarina Ammanissa. He kiistävät IDF:n antaman selityksen, jonka mukaan Feiter tuli Jordaniasta Allenbysillan kautta Israelin puolelle, jossa hän hyökkäsi sotilaitten kimppuun heiluttaen metallikarttua huutaen Allahu akhbar. Sotilaitten selityksen mukaan Zeiter yritti suorittaa terrori-iskun sotilaita vastaan ja varastaa heiltä aseen ehkä aloittaakseen sillä sotilaitten tulittamisen.
ISRAELIN arabikansanedustaja Ahmed BIBI vaatii, että turvallisuuskameran videonauha tulee julkistaa, josta nähdään, miten tilanne eteni. Kamera ei kuitenkaan toiminut maanantaina. Sotilaat sanovat ampuneensa arabia ensiksi jalkoihin, mutta koska hän jatkoi painiskeluaan, he ampuivat häntä kuolettavasti. Tapaus sattui 9.30 aikaan, miehellä oli kaksi matkalaukkua.
Satoja jordanialaisia kokoontui Israelin Ammanin lähetystön eteen maanantai-iltana. Lähetystö kehotti kaikkia palkkalaisiaan kokoontumaan lähetystön suojiin paremman suojauksen vuoksi. Mielenosoittajat hajaantuivat 23.00 aikaan ilman välikohtauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178358#.Ux7HtUBsNDQ
6. PÄÄMINISTERI Netanyahu syyttää länsimediaa tekopyhyydestä siinä, etteivät ne ole antaneet tilaa mediassa Klos-C aselaivan valtaamisesta ja sieltä löydettyjen aseitten, rakettien, kranaattien ja ammusten, julkistamisesta maailmalla. Israelin käsityksen mukaan, mitä he pitävät toteennäytettynä, aseet oli toimitettu Iranista ja ne olivat matkalla Siinain tai Gazan terrorijärjestöille. Klos-C alus purjehti Panaman lipun alla, sen kapteeni oli Turkista ja miehistä Kroatiasta. Israelin merivoimien Shayetet erikoismiehet valtasivat laivan Punaisellamerellä keskiviikkona ja ohjasivat sen Eilatin satamaan lauantaina, jossa sen lasti purettiin kahden seuraavan päivän aikana.
NETANYAHU viittasi Iranin ydinsuunnitelmaan, josta EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton kävi neuvottelemassa Teheranissa virkaveljensä Mohammed Javad Zafarin kanssa millään tavoin viittaamatta aselaivaan. Pääministeri sanoi, että aivan kuin aseet oli hyvin piilotettu laivan kontteihin, Iran peittelee ydinsuunnitelmansa todellisen luonteen. Hän kehotti länttä avaamaan silmänsä, ennen kuin se on liian myöhäistä. "He haluaisivat jatkaa rakentamista illuusiolle, että Iran on muuttanut kurssiaan, mutta se mitä näemme satama-laiturilla, osoittaa aivan muuta". Aselaivan lasti oli asetettu näytteille Eilatin satamassa, jossa jokainen voi henkilökohtaisesti tarkistaa, ettei kyseessä ole harhautus. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-blasts-western-hypocrisy-on-iranian-arms-cache
7. ISRAELIN miehittämätön kone UAV Skyrider murskautui Gazan eteläosassa ilmeisesti koneeseen tulleen teknisen vian vuoksi. Kone on pienin IDF:n käyttämistä UAV-koneista. Kone on tykistön käytössä. Tämä on toinen samankaltaisen koneen murskautuminen teknisen vian vuoksi. Koneessa ei ole itsensä tuhoavaa järjestelmää, joten jotain koneen teknisestä rakenteesta ja sen tallentamismekanismista voi joutua vääriin käsiin.
PALESTIINALAISTEN nähtiin keräävän koneen murskautuneita osia maahansyöksypaikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178360#.Ux7QnUBsNDQ
8. PA:N korkea sotilasedustaja prikaatinkenraali Jamil Zeidan kuoli Libanonin sairaalassa tuntemattoman henkilön ampumista luodeista. Hän edusti Abbasin johtamaa Fatahia. Kuolettavat laukaukset ammuttiin häntä kohti maanantaina palestiinalaisten suurimmassa pakolaisleirissä Ain El-Hilweh, jossa asuu 50 000 ihmistä. Väkivaltaisuudet eivät ole harvinaisia leirissä. Pakolaisia syrjitään töissä eikä heille myönnetä Libanonin kansalaisuutta. Syyrian sisällissota on alkanut levitä myös Libanoniin kapinallisten hyökätessä Hizbullahin asemiin Libanonissa, koska se taistelee Assadin joukkojen tukena. Hizbullan on menettänyt 500 miestä kaatuneina, mutta Nasrallah vakuuttaa jatkavansa taistelua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178350#.Ux7SzEBsNDQ

Monday, March 10, 2014

MAANANTAI 10.03.14


MAANANTAI 10.03.14
1. VESISATEET tulivat sittenkin Israeliin, sellaisina rauhallisina kevätsateina, joitten vesi ehtii imeytyä maahan eikä virtaa suoraan jokiin ja niiden kautta mereen. Lämpötilakin oli aamulla pistäytyessäni kadun varressa kohtuullinen 12 astetta, mikä noussee päivän aikana yli 20 astetta. Ennusteiden mukaan vesisateet pitävät taukoa tiistaina, mutta jatkuvat sen jälkeen keskiviikkona ja torstaina, jolloin ennustetaan lumisateitakin. Lämpötilat laskevat tuntuvasti loppuviikossa pienen nousun jälkeen huomenna. Lämpötilat: Jerusalem 12 -22, Tiberias 15 -28; Suolameri 22 -31; Eilat 18 -31 +C-astetta. JP:n säätieteilijä ennustaa puolipilvisyyttä huomiseksi ja aurinkoista keskiviikoksi, mutta Times of Israel lupaa vesisateita loppuviikoksi. http://www.jpost.com/National-News/Too-little-too-late-After-dry-season-rain-begins-to-fall-in-Israel-344779
2. ISRAELIN merivoimien pysäyttämästä ja Eilatin satamaan ohjaamasta iranilaisesta Klos-C "aselaivasta" löydettiin lopullisen inventaarion mukaan 40 rakettia 90 -160 km:n kanto-matkalla, 180 kranaattia ja 400 000 patruunaa. IDF:n insinööriosaston selvityksen mukaan aluksesta löydetyn 40:n M-302 raketin kantomatka vaihtelee 90 -160 km:n välillä. Lisäksi aluksessa oli 180 kpl 120 mm:n kranaatteja sekä n. 400 000 kpl 7.62 mm kiväärinpatruunaa.
USA:n ja Israelin tiedustelu oli seurannut aluksen matkaa Syyriasta Iranin rannikon Bandar Abbas satamaan ja sieltä kohti Port Sudanin satamaa Sudanissa, jossa lasti oli tarkoitus purkaa. Israelin merivoimien ohjusveneet pysäyttivät aluksen keskiviikkona Punaisella-merellä 150 km:n päässä Port Sudanista ja 1500 km:n päässä Eilatista. Alustavassa tarkastuksessa merellä aluksesta löydettiin konteissa sementtisäkkien alle piilotettuina tusinoittain ohjuksia, mikä antoi oikeuden ohjata alus Eilatin satamaan lähempää tarkastusta varten. Koska saattue joutui kulkemaan kapean salmen kautta ja lähellä Siinain rannikkoa, Israelin ohjusalukset suojasivat sen matkaa satamaan saakka.
Aseet oli tarkoitettu joko Siinailla oleville salafisteille tai Jihadille Siinailla ja Gazassa. Iran on kieltänyt osallisuutensa aseitten lähettämiseen, mutta aiemmin ilmoitettiin, että aseet oli toimittanut Iranin vallankumouskaartin Al-Quds osasto, joka toimii Iranin ulkopuolella. Klos-C aluksen onnistunut pysäyttäminen ja sen lastin takavarikointi osoittaa, että Israelin turvallisuusjoukkojen tulee olla jatkuvasti valppaana sekä lähialueilla että tuhansien kilometrien päässä estääkseen Israelin vihollisia saamasta tuhoisia aseita.   http://www.jpost.com/Defense/Final-inventory-of-Iran-arms-ship-40-rockets-180-mortars-400000-bullets-344797
3. FOGELIN viisijäsenisen perheen raakalaismaisen murhan 3-vuotistilaisuuten Itamariin oli saapunut sunnuntaina useita ministereitä ja poliitikkoja, jotka käyttivät tilaisuutta hyväkseen esittääkseen mieli-piteitään aikana, jolloin Israelissa eletään ratkaisevan tärkeää aikaa maan tulevasta kohtalosta, missä Juudean ja Samarian asema näyttelee ratkaisevaa osaa.
USA:n ulkoministeri John Kerryn suurin ponnistuksin uudelleen viime vuoden heinäkuussa alkaneiden neuvottelujen 9 kuukauden määräaika umpeutuu ensi kuun lopussa, jolloin Kerryn tiimin laatiman molempien osapuolten esittämiin vaateisiin ja huomautuksiin perustuvan suunnitelman tulisi olla valmis esitettäväksi Israelin ja PA/PLO:n neuvottelijoille ja johtajille. Alun perin suunnitelmasta oli tarkoitus muotoilla lopullisen suunnitelman perusta, mutta Kerry muutti sen runkosuunnitelmaksi, jonka puitteissa jatkoneuvotteluja käytäisiin. Sekä Israelin että PA/PLO:n johto ovat esittäneet suuria varauksia suunnitelman hyväksymiseksi, vaikka sen lopullista muotoa ja terminologiaa ei tunneta muutamia julkisuuteen vuotaneita hajanaisia tietoja lukuun ottamatta. Netanyahu sanoo, että tarvitaan ainakin yksi vuosi lisäaikaa suunnitelman hiomiseksi, mistä PA/PLO:n johto kieltäytyy.
LIIKENNEMINISTERI Ysrael Katz (Likud) totesi puheessaan, että PA/PLO haluaa tuhota Israelin vaatiessaan Palestiinan valtion perustamista molemmin puolin 1949 aselepolinjaa, josta käytetään myös sanontaa 1967 sotaa edeltävät linjat. "Palestiinalaiset haluavat Haifan, Jaffan ja Ramlen. He eivät hakua tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona eikä sen oikeutta Israelin maahan", Katz sanoi puheessaan. "He eivät halua luopua maasta, jota he kutsuvat Palestiinaksi, ja he haluavat siirtää miljoona palestiinalaispakolaista Israeliin".
FOGELIN perheen murhan muistotilaisuuteen varatut tilat Itamarissa olivat tungokseen asti täynnä ihmisiä. Sadat osanottajat halusivat kunnioittaa tilaisuutta osoittaakseen tukensa sekä Fogelin perheen omaisille että uutisasukkaille, jotka oman terveytensä ja jopa henkensä uhalla haluavat toteuttaa saamaansa kehotusta Israelin maan asuttamiseksi. Maaliskuussa 2011 kaksi palestiinalaista terroristia onnistui pääsemään huomaamatta juutalaisyhteisöä ympäröimän panssariaidan läpi tunkeutuen Fogelin perheen taloon, jossa he yön pimeydessä surmasivat nukkuvan perheen isän, 36-vuotiaan Udi Fogelin, ja äidin, 35-vuotiaan Ruthin, sekä heidän kolme lastaan, Yoav 11, Elad 4 ja Hadash 3-kuukauden ikäinen. Vanhin lapsista oli naapurissa murhan aikana, eivätkä murhaajat havainneet kahta lasta, jotka nukkuivat olohuoneessa. Terroristien oikeudenkäynnin yhteydessä murhaajat harmittelivat, etteivät huomanneet kahta lasta, eivätkä osoittaneet mitään katumusta.
Tilaisuuteen osallistuneet ministerit ja poliitikot vakuuttivat tukevansa Juudeaa ja Samariaa sekä juutalaisten rakentamista niiden C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuus-vastuu.  Ministeri Naftali Bennett sanoi tulleensa paikalle tietä pitkin, jota patriarkat käyttivät. Hän totesi, että Israel on ainoa maa maailmassa, jossa puhutaan raamatullista kieltä. Hän sanoi vastustavansa erillisten yhteisöjen hylkäämistä ja vain suurten blokkien säilyttämistä Israelin hallinnassa. Talonrakennusministeri Uri Ariel (Beit Yehudi) sanoi vastustavansa yhdenkään juutalaisyhteisön tuhoamista, ja vaati, että Israel liittää Juudean ja Samarian C-alueet Israelin valtioon. Hän sanoi, että juutalaisten tulee olla Israelin kansalaisia eikä hakea Palestiinan kansalaisuutta. Hän sanoi, että Jordanjoen länsipuolelle mahtuu vain yksi valtio, ja se on Israel. Katz ja Juudean ja Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika vaativat, että murhaan syyllistyneet terroristit tulee teloittaa, koska hallituksen omaksuman lepsun politiikan vuoksi heidät vapautetaan jonkin tekosyyn varjolla, ja he ovat pian valmiit uusiin veritekoihin korkeamman palkan saamiseksi PA:lta.
BEIT YEHUDIn ke. Ayetet Shakedin auto joutui kivisateeseen ollessaan matkalla muisto-tilaisuuteen, hän, eivätkä hänen avustajansa, vahingoittuneet, mutta auto kärsi vaurioita. Hänelle lähetettiin E-maileja, joissa kivien sanottiin olevan Jumalan sanktio häntä vastaan siksi, että hänen johtamansa valiokunta hyväksyi lakiesityksen, jolla aseista kieltäytyviä haredi-miehiä syytetään rikoksesta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-minister-Palestinians-want-Jaffa-Haifa-and-Ramle-344818
4. USA:n viranomaiset ovat vakuuttaneet PA:n johdolle, että Israel tulee vapauttamaan 30 palestiinalaista terroristia, jotka ovat olleet pitkään vankilassa. Sopimuksen mukaan määrä oli 26, mutta Israel oli vapauttanut edellisessä operaatiossa kuusi terroristia, joiden nimet eivät olleet PA:n vaatimuslistalla. Näiden 30:n tai 32 terroristin joukossa on 14 Israelin arabikansalaista, mutta vapautettavien määrässä näyttää olevan sekaannusta. Netanyahu suostui vapauttamaan John Kerryn vaatimuksesta 104 terroristia saadakseen Abbasin tulemaan neuvottelupöytään, mutta vaatimatta häneltä mitään vastavuoroisesti.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat arvioi, että 26 tai 30 -32 terroristin vapauttaminen tapahtuu suunnitelmien mukaan 29. huhtikuuta. Erekat oli suositellut Abbasille, että hän päättäisi vetäytyä neuvotteluista, mutta Abbas haluaa odottaa, kunnes terroristit on vapautettu. Israelissa terroristien vapauttaminen pelkästään Abbasin saamiseksi neuvottelemaan on aiheuttanut kasvavaa tyytymättömyyttä, koska se ei ole millään tavoin vähentänyt PA/PLO:n vaatimuksia. http://www.timesofisrael.com/erekat-israel-to-release-30-prisoners-on-march-29
5. PA:n puheenjohtaja, jota maailmalla kutsutaan maltilliseksi, terroristi, joka rahoitti Mynchenin olympialaisten aikana 1972 terrorihyökkäyksen, jolla eliminoitiin lähes koko Israelin lähettämä olympiajoukkue, selvitteli opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa suhtautumistaan Israelin kanssa käytävien neuvottelujen asialistaan. Tilaisuudesta otettu video esitettiin PA:n virallisella TV-kanavalla nelisen päivää sitten. Tekstin käänsi MEMRI.
ABBAS selitti Israelin vaatimia suuria blokkeja koskien, ettei yhtään blokkia, ei edes yhtä kiveä, tule jäämään PA:n alueille. Hän selitti, että mahdollinen sopimus alistetaan kaikkien palestiinalaisten kaikkialla maailmassa neuvoa-antavaan äänestykseen (referendum). Abbas vakuutti, ettei yhtään juutalaista yhteisöä jää Palestiinan valtioon. Ulkomailla asuvat viisi miljoonaa palestiinalaispakolaista saavat päättää, muuttavatko he Israeliin ja saavat Israelin kansalaisuuden, vai jäävätkö he asumaan ulkomaille. Molemmissa tapauksissa heille maksetaan korvauksia. "Kaikilla arabipakolaisilla, myös 1948 paenneilla ja heidän jälkeläisillään, n 5 miljoonaa ihmistä Kanadasta Japaniin, on paluuoikeus Israeliin". Abbas selitti aiemmin, ettei hänen tarkoituksensa ole tuhota Israelia vaatimalla, että kaikilla arabipakolaisilla tulee paluuoikeus sinne, mistä heidän esi-isänsä ja -äitinsä lähtivät.
TÄMÄ jos mikään selittää ilman mandaattia toimivan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin todellisen tavoitteen, mikä on myös selvästi luettavissa sekä Fatahin, että PLO:n peruskirjassa, kuten myös Hamasin vastaavassa. Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki totesi, että aseellisen toiminnan mahdollisuus on edelleen vahvasti mukana, eikä sitä ole koskaan poistettu pöydältä. On surkuhupaisaa seurata johtajien vakuutuksia hyvästä tahdosta ja rauhanneuvotteluista kun jokaiselle ajattelevalle ihmiselle on täysin selvää, että sekä Netanyahu että Abbas puhuvat täysin eri tavalla omalle väelleen ja ulkomaailmalle. Kukaan ei tiedä, mikä on Netanyahun lopullinen kanta – jos hänellä sellainen on – mutta Abbas ei kainostele kertoa omaansa puhuessaan kansalleen arabiankielellä. Harva länsijohtaja vain näyttää ottavan todesta hänen vakuutuksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178287?fb_action_ids=651187744948330&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=.Uxybomb0qXw.like&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582#.Ux17DEBsNDR
6. IDF:n sotilaat ampuivat kuoliaaksi PA:n arabin, joka yritti riistää sotilaalta hänen aseensa. Arabi tuli Jordanian puolelta Allenby-sillan kautta maanantaiaamuna tarkoituksenaan riistää sotilaalta ase. Arabi, 38-vuotias Raed Zeiter, oli kotoisin Nablusista. Paikalle kutsuttu Magen David Adom yksikkö totesi arabin kuolleeksi.
IDF:n taholta todetaan, että sotilas toimi itsepuolustuksessa painiskellessaan arabin kanssa, joka yritti varastaa hänen aseensa. Jordanin Laaksosta on käyty kovaa kiistelyä siitä, kenen valvontaan laakso jätetään, sillä sen kautta valvotaan myös Jordanian länsirajaa. Israel haluaa laakson valvontaansa joko määräajaksi tai lopullisesti, mihin PA ei voi suostua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178287?fb_action_ids=651187744948330&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=.Uxybomb0qXw.like&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582#.Ux17DEBsNDR


  Sunday, March 09, 2014

SUNNUNTAI 09.03.14


SUNNUNTAI 09.03.14
 1. TAIVAAN ISÄ näyttää kuulleen monien hartaat rukoukset, sillä sapattina ripotteli vettä Jerusalemin ympäristössä; ei mitään kaatosateita, mutta sen verran, että sotki autojen katoille kertyneen tasaisen pölykerroksen. Ja mikä parempaa, ennusteiden mukaan sateet tulevat jatkumaan seuraavien päivien aikana ainakin ennusteajan keskiviikkoon asti.  Taivas on puolipilvinen ja näyttää olevan sitä seuraavien päivien ajan. Lämpötila on selvästi pudonnut ennätyspäivän 26 asteesta, mutta on ihan siedettävän tuntuinen lievässä tuulessa. Lämpötilat: Jerusalem 12 -19; Tiberias 15 -24; Suolameri 19 -28; Eilat 20 -32 +C-astetta.
2. IRANILAINEN "aselaiva" Clos-C kiinnittyi Eilatin satamaan eilen sapattina Israelin ohjusalusten suojaamana ja merisotilaiden ohjauksessa, joille oli annettu pikakurssi rahtilaivan ohjauksen hallinnasta. Aluksen turkkilainen kapteeni oli täysin alistunut aluksen valtaukseen keskiviikkona eikä miehistökään vastustanut havaittuaan vastarinnan turhaksi.
CLOS-C aluksen lastin purkaminen aloitetaan tänään sapatin loputtua eilen illalla. Arkaluontoisen lastin purkamisen arvioidaan kestävän sunnuntai-iltaan saakka. Aluksen lastin alustavassa tarkastuksessa Punaisellamerellä siitä löydettiin sementtisäkkien alle piilotettuina tusinoittain Syyriassa valmistettuja M-302 ohjuksia, joiden kantomatka on 200 km ja joiden kärkiosan kantokyky on aina 170 kiloon asti. Korkeammalta paikalta ammutun ohjuksen kantomatka pitenee jonkin verran. Turvallisuusmiehet arvioivat, että aluksesta voi löytyä muitakin aseita, kun lastia puretaan tarkastusta varten. Alus kiinnittyi Eilatin satamaan sapatin iltapäivänä 16.30 aikaan INS Hanitin saattamana.
Panaman lipun alla purjehtinut alus tultaneen vapauttamaan miehistöineen, mukaan lukien sen kapteeni, lähipäivien aikana eikä heitä syytettäne rikoksesta, sillä he vakuuttavat, ettei heillä ollut tietoa kontteihin piilotetuista aseista aluksessa. Kroatialaisen miehistön jäseniä kuulustellaan ennen heidän vapauttamistaan. IDF:n pioneerit tutkivat aluksen mahdollisten pommiansojen varalta. Valtauksen suorittaneet Israelin merivoimien erikoiskoulutetun osaston Shayetet-13 sotilaat olivat naamioineet kasvonsa seisoessaan Clos-C aluksen kannella Eilatin satamassa. USA:n ja Israelin viranomaiset vaihtoivat tiedustelutietoja aluksen liikkeistä siitä lähtien, kun se irrottautui syyrialaisesta satamasta. http://www.timesofisrael.com/as-iran-arms-ship-unloaded-further-weapon-finds-expected
3. USA:n matkallaan rohkaistunut pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutteli levättyään sapatin aikana rasittavan matkansa aiheuttaman pahimman uupumuksen, ettei hänen tarkoituksenaan ole tyhjentää yhtään juutalaista yhteisöä Juudeassa ja Samariassa. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon, etteivät kaikki erillään suurten blokkien ulkopuolella sijaitsevat juutalaisyhteisöt voi päästä Israelin hallinnon alle lopullisessa rauhan- sopimuksessa. Hän vakuutti kuitenkin, ettei yhtään juutalaisyhteisöä tyhjennetä.
PÄÄMINISTERI kakisteli TV-kakkosen ohjelmassa vastatessaan kysymykseen, miten hän uskoo voivansa saada aikaan sopimuksen palestiinalaisten kanssa sellaisten rajoitusten alla, selittäen, että koska ei ole tietoa lopullisista rajoista, hän ei pysty ennustamaan, miten he reagoivat yhteisöjen juutalaisasukkaita koskevaan tilanteeseen.
"On selvää, etteivät kaikki juutalaisyhteisöt tule olemaan osa sopimusta, kaikkihan sen tiedostavat", pääministeri selvitteli ajatuksiaan. "Mutta tulen pitämään huolen siitä, että niiden luku on mahdollisimman pieni, jos koskaan pääsemme sinne saakka". Hän vakuutti, ettei yhtään juutalaista tulla hylkäämään pystymättä yksilöimään, miten se tapahtuisi. Hänen TV-2:n ohjelmassa antamansa lausunnot sisältävät sen monia kauhistuttavan mahdollisuuden, että heidät jätettäisiin arabiasukkaitten keskelle. Jos pääministeri todella tarkoittaa, mitä sanoo, näiden eristettyjen juutalaisasukkaitten turvallisuus lepäisi kuitenkin IDF:n turvallisuustakuiden varassa. Vaaratilanteissa IDF joutuisi tunkeutumaan itsenäisen Palestiinan valtion alueelle heidän auttamisekseen, mitä voisi kutsua sotatilanteeksi.
NETANYHU vakuutti vilpittömästi pyrkivänsä lopulliseen sopimukseen PA/PLO:n kanssa, sillä pysyäkseen demokraattisena juutalaisena valtiona Israelin tulee erottautua palestiinalaisista. Tässä hän poikkeaa viime päivinä useissa julkaistuissa artikkeleissa esitetyistä tosiasioista, joiden mukaan palestiinalaiset poliittisista syistä julkaisevat suuresti liioiteltuja tietoja Juudean ja Samarian väestönsä lukumääristä, joiden sanotaan ylittävän todelliset luvut jopa 50 %. Pääministeri vakuutti samalla, että hän tulee varmistamaan, ettei virtuaalisesta Palestiinan valtiosta kehity samanlaista Iranin vasallimaata kuin Gazasta.
PÄÄMINISTERI Netanyahu epäili PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin todellista halua saavuttaa rauhansopimus Israelin kanssa, mikä edellyttää, että hän tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja luopuu palestiinalaispakolaisten jälkeläisten paluuoikeudesta. Mikään ei hänen havaintonsa mukaan näytä, että Abbas olisi valmis siihen.
TV-10 haastattelussa pääministeri vastasi toimittajan kysymykseen, miten hän suhtautui Bloombergin julkaiseman Jeffrey Goldbergin haastattelussa presidentti Obaman antamiin vihamielisiin lausuntoihin Israelista, että julkisuudessa kiertää monenlaisia lausuntoja, mutta että hän pystyi pysymään lujana kannassaan tavatessaan presidentti Obaman. Hän vakuutti, että Jerusalem tulee pysymään yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina. PA/PLO:n vaatimusten kärjessä on se, että Jerusalemin itäosasta muodostetaan heidän tulevan valtionsa pääkaupunki, mikä edellyttäisi Jerusalemin jakamista. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-i-wont-forcibly-evacuate-settlements
4. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi median tiedostustilaisuudessa lauantaina, ettei PA/PLO:n tarvitse tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona. Hän selvitteli tilannetta arabiankielisen Al-Quds lehden toimittajalle näin: "Amerikan asenne on selvä: Israel on juutalainen valtio. Käsityksemme mukaan ei ole tarpeen, että molemmat osapuolet tunnustavat tämän lopullisessa sopimusasiakirjassa". Tämä on kuitenkin ollut Netanyahun yksi keskeisimmistä vaatimuksista, mitä monet pitävät neuvottelujen pahimpana jarruna.
PA:n puheenjohtaja, jonka mandaatti päättyi tammikuussa 2009 eikä siten voi laillisesti edustaa palestiinalaisia, vakuutti viimeksi perjantaina tavatessaan Fatahin nuorisosiiven edustajia, etteivät arabimaat voi koskaan tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona. Hän vakuutti, ettei ole mitään mahdollisuutta, että hän taipuisi tässä kysymyksessä John Kerryn painostukseen. Abbas tavannee USA:n presidentti Obaman 17. maaliskuuta Washingtonissa. Al-Guds lehti kertoi myös artikkelissaan, että Kerry oli antanut kopiot sopimusluonnoksesta sekä PA:n että Israelin johtajille. Jen Psaki kiersi kysymyksen pitääkö tieto paikkaansa todeten, että koska sitä ei virallisesti ole julkistettu, spekulaatiot siitä ovat aiheettomia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178252#.UxwYn0BsNDQ
JOHN Kerry pistäytyi pikavisiitillä Aqabassa viime viikon lopulla, mutta hänen tapaamistaan henkilöistä ja keskusteluistaan siellä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Jordania vaatii päästä mukaan rauhanneuvotteluihin etenkin pakolaisia ja Jordanin laaksoa koskevilta osiltaan. Jordania suhtautuu hyvin epäluuloisesti PA/PLO:n todellisiin päämääriin.
5. APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Danny Danon vastaa pääministeri Netanyahun TV-2:n haastattelulausuntoon, että Likud rakentaa eikä tuhoa juutalaisyhteisöjä. Hän vakuutti, ettei Likud voi olla mukana hankkeissa, jotka edellyttävät asukkaitten karkottamista kodeistaan, maan luovuttamista ja yhteisöjen tuhoamista. Hän sanoi, että Israel on kokeillut sitä luopumalla yksipuolisesti Gazan kaistasta ja Libanonin eteläosasta, ja kokemukset niistä ovat pelkästään kielteisiä. "Maan luovuttamisesta saimme raketteja israelilaisiin kaupunkeihin".
DANNON sanoi hylkäävänsä "maata rauhaan" periaatteen, koska käytännössä se tarkoittaa "maata terroriin". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178253#.Uxwgy0BsNDQ
6. Israelilaisten halukkuus asepalvelukseen on edelleen korkea. Vuonna 2011 se oli ennätyskorkea 80 %, pudoten 2012 lukuun 72 %, mutta nousten viime vuonna lukuun 74.7 %. Tämän vuoden asepalveluun hyväksyminen alkaa maaliskuussa. IDF suorittaa sen kolmesti vuodessa: helmi-maaliskuussa, elokuussa ja marraskuussa.
Asepalvelukseen tulleilta kysytään, mihin joukko-osastoon he haluaisivat. Valtaosa, 94 % esittää toivomuksen kenttäpalveluun. 383 palveluksen kututuista tulee palvelukseen valmistavista akatemioista, 220 tulee druusiyhteisöistä. Palvelusaika on Israelin puolustus-joukoissa, mutta sen tehtävänä on varsinainen aseellisen koulutuksen ohella muokata lukuisista eri maista ja kulttuureista tulleita asevelvollisia yhtenäiseksi armeijaksi, jossa rodulliset, kulttuurilliset ja uskonnolliset eroavuudet pyritään tasoittamaan. Lisäksi monet saavat peruskoulutuksen tulevaa ammattiaan varten siviilissä. Hyökkäysjoukot ovat olleet useimpien palvelukseen hyväksyttyjen toiveena, ollen ennätyskorkea 79.5 % vuonna 2011 laskien tämän vuodenarvion mukaan 75.8 %:in, kuten se oli vuonna 2010. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178248#.UxwjHUBsNDQ
7. EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton vierailee Teheranissa luodatakseen Iranin todellisia tavoitteita ja toiveita. Iranin ydin suunnitelman toteuttamista koskevat neuvottelut P5+1 maiden kanssa eivät ole edenneet korkeiden odotusten mukaisesti, joita syntyi presidentti Hassan Rouhanin maltillisten vakuutusten ja lausuntojen vuoksi.
Länsimaissa kytee edelleen syvä epäluulo, että Iran käyttää neuvotteluja vain ajan pelaamiseksi, mutta että se jatkaa salaisesti uraanin rikastamista ydinpommin valmistamiseen tarvittavan 90 %:n tasoon rikastetun uraanin saamiseksi, vaikka se vakuuttaa rikastavansa uraania vain sähkön tuottamiseksi.
ASHTON totesi sunnuntaina, että voimassa oleva väliaikainen sopimus on tärkeä, mutta ettei se korvaa tavoitteena olevaa lopullista sopimusta. Keskusteltuaan Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Jafarin kanssa hän tunnusti, ettei ole mitään takuuta sille, että käynnissä olevat neuvottelut P5+1 maiden ja Iranin kanssa johtavat lopulliseen sopimukseen. Seuraava tapaaminen P5+1 ja Iranin välillä on 17.03.2014 Viinissä.