Friday, February 14, 2014

PERJANTAI 14.02.14


PERJANTAI 14.02.14
1. AURINKO paistaa tänään varsin kirkkaasti sen, minkä pystyy pilkistelemään puolipilviseltä taivaalta. Ilma tuntui varsin siedettävältä aamulla puoli seitsemän aikaan, koska tuuli on vähäinen. Puolipilvinen sää jatkunee tänään, mutta huomiseksi luvataan paikallisia sateita, jotka ennusteen mukaan jatkuvat vielä sunnuntaina. Maanantaiksi luvataan puolipilvistä säätä. Lämpötila putoaa tämän päivän maksimista huomenna kuutisen astetta, ja jatkunee sapattina yhtä viileänä nousten sitten parin asteen verran. Lämpötilat: Jerusalem 10 -18; Tiberias 10 -20; Suolameri 15 -24; Eilat 13 -24 +C-astetta.
2. Tunnettu laulaja Amir Benayoun julkaisi Facebookin sivullaan uuden laulun nimellä "Husseinin Jerusalem", jossa hän varoittaa israelilaisia, että heidän johtajansa ovat myymässä Jerusalemin Husseinille, jolla tarkoitetaan Barack Hussein Obamaa. Laulu alkaa Jesajan säkeillä, joissa hän kehottaa: "Iloitkaa Jerusalemin kanssa, kaikki, jotka rakastatte sitä (Jes.66:10), mutta laulun sävy muuttuu surulliseksi, sillä "pääministeri ja hänen ystävänsä myivät sen aikoja sitten". "Iloitse Jerusalemin kanssa niin kauan kuin on mahdollista, sillä se myytiin selkämme takana. He näyttelevät vain pettääkseen meitä", laulussa valitetaan. "Iloitse Jerusalemin kanssa, iloitse siitä niin kauan kuin mahdollista, sillä Hussein Amerikasta haluaa sitä, ja hän on päättäväinen ja julma". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177344#.Uv2udEBsNDQ
Toinen uutinen kertoo Barack Obaman avio-ongelmista kertoen, että hän on usein kutsunut luokseen naislaulajan Benayoun esiintymään eri tilaisuuksiin vihjaten, että he ovat ehkä enemmän kuin ystäviä. Lieneekö edellisen laulajan vaimo? Obaman homoyhteydet Chicagon ajoilta ovat tunnettuja, mutta hänen mieltymyksensä naisiin on uutta, mikäli huhut ovat tosia. Tätä verrataan Ranskan presidentti Hollanden suhteisiin vieraan naisen kanssa.
3. PALESTIINAN alueella toimiva Riippumaton Ihmisoikeuskomissio (ICHR) raportoi tammikuussa lukuisista ja toistuvista rikoksista ihmisoikeuksia vastaan; kidutusta, vainoa, hyökkäyksiä mielipiteen ilmaisemista ja akateemista vapautta vastaan sekä oikeuden päätösten jättämistä huomiotta, sekä PA:n että Hamasin taholta.
Raportin mukaan tammikuussa pelkästään kymmenen PA:n arabia Juudeassa, Samariassa ja Gazassa kuoli anarkian, laittomuuden ja aseiden väärän käytön vuoksi, kuten Mosaic Magazin raportoi. Saman kuukauden aikana ICHR rekisteröi 56 valitusta kidutuksesta ja painostuksesta vankiloissa, 36 niistä Gazassa ja 19 PA:n valvomilta alueilta Juudeassa ja Samariassa. (Luvut edellä eivät aivan täsmää). Tammikuussa ICHR sai 85 valitusta laittomista pidätyksistä ja käteisvarojen takavarikoimisesta, valtaosan valittaessa, että heidät heitettiin vankilaan poliittisista syistä.
PA:n ja Hamasin poliisin pidättäessä lukuisasti kansalaisiaan tehdyillä verukkeilla tai vain huhujen perusteella, että he ovat arvostelleet Abbasia, PA:n johto ei kainostele ylistää Israelin vankiloista rauhankeskustelujen pelastamiseksi vapautettuja naisten ja lasten murhaajia kansan sankareiksi ja nuorison idoleiksi. Viime viikolla PA päätti antaa ylimääräisen 46 miljoonaa USD Israelin vapauttamille terroristeille, joista ensimmäiset kolme 26 miehen erää on vapautettu, neljäs 26 miehen erä odottaa vuoroaan. PA:n velka on 4.2 miljardia USD. Israelin sähköyhtiölle (IEC) PA on velkaa lähes kaksi miljoonaa NIS.
Raportissa kerrotaan erityistapauksia poliisin harjoittamasta raakuudesta. Esimerkkinä on tammikuun 12. päivänä järjestetty nuorten mielenosoitus Ramallahin pohjoispuolella. Poliisi hajotti mielenosoituksen käyttäen karttuja ja tainnutuskranaatteja. 60 -70 nuorta haavoittui päähän ja jalkoihin suunnatuilla iskuilla.
Esimerkkinä paikallisesta anarkiasta ja laittomuudesta on tammikuun 18 päivänä Hebronissa Yattan lähiössä tapahtunut laittomuus. Silloin satakunta ihmistä tunkeutui puskutraktorin avulla kaupungin omistamaan kiinteistöön. Pormestari Musa Makhamarah ilmoitti asiasta etukäteen poliisille, mutta se ei reagoinut siihen mitenkään. Pormestarin mukaan tunkeutujat veivät mukanaan kaupunginneuvoston jäsenen, jonka sukulaisia he olivat. Uutinen on epäselvä, mutta ilmeisesti kysymys oli vankilasta, jonne he murtautuivat.
Voisiko joku juutalainen edes harkita jättäytyä asumaan PA:n alueen keskelle siinä tapauksessa, että Juudea ja Samaria luovutetaan PA:n valvontaan? Presidentti Shimon Peres kyseli autuaallisen tietämättömänä: "Mikä tuo meihin iskenyt pelko on? Että he surmaavat juutalaisia? Vielä tänäänkin?" Hän viittasi siihen, että se aika on mennyt, ei ne enää! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177460#.Uv26PEBsNDQ
4. HAMAS hylkää YK:n kustantamat ja painattamat uudet koulukirjat sanoen, että ne ovat ideologisesti ja filosofisesti sopimattomat sen kouluihin. Suurin puute niissä on Hamasin mukaan se, että niissä suositetaan rauhanimaista ratkaisua konflikteissa, kun Hamasin mielestä aseellinen ratkaisu on välttämätön tai ainoa oikea.
Hamasin opetusministeriön tiedottaja Gazassa Motesem al-Minawi sanoi torstaina, etteivät YK:n avustusjärjestön UNRWA:n suosittamat ihmisoikeudet vastaa paikallisten asukkaitten ideologiaa ja filosofiaa. Hän selitti, etteivät 5 ja 9 tasolla käytettävät oppikirjat tarpeeksi painota oikeutta taistella Israelia vastaan: "Niissä esitetään voimakas painotus ongelmien ratkaisemiseksi rauhallisin keinoin vapauden ja riippumattomuuden saavuttamiseksi".
UNRWA:n edustaja Chris Gunness totesi, ettei järjestöllä ole mitään aikomuksia uusia koulukirjoja. Viime marraskuussa Hamas ilmoitti lisänneensä opetusohjelmaan uuden aineen, jossa opetetaan aseellista Israelin vastaista taistelua. Hamasin uusissa kirjoissa kerrotaan IDF:n Cast Lead ja Pillar of Defense operaatioista ja näytetään kuvia tuhotuista rakennuksista ja haavoittuneista ja kuolleista. Uusia aineita ei opeteta UNRWA:n rakentamissa kouluissa, vaan Gazan hallituksen omissa rakennuksissa. Tällä pyrittäneen kiertämään syytöksiä, että YK tukee Hamasin sotilaallista ohjelmaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4488256,00.html
5. PA/PLO lähetti viime vuonna delegaation Pariisiin vaatien, että arabikylä Batir lisätään UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Anomus hylättiin silloin perusteella, että anomus tuli liian myöhään, jotta se olisi voitu lisätä vuoden 2012 luetteloon. Batir on entinen Beitar, jossa Bar Kochba taisteli roomalaisia vastaan toisen temppelin aikana.
Nyt PA/PLO lähetti pari viikkoa sitten uuden delegaation Pariisiin samoilla vaatimuksilla, vaikka rauhanneuvottelujen sopimuksessa kielletään yksipuoliset toimet YK:n suuntaan. PA:n pääneuvottelija suurisuinen liioittelija Saeb Erekat on uhannut toistamiseen, että elleivät rauhankeskustelut onnistu, PA/PLO kääntyy YK:n elimien puoleen itsenäisen valtion saavuttamiseksi. Se on jo tehnyt valmisteluja jäsenyyden hakemiseksi kaikkiin mahdollisiin YK:n jäsenjärjestöihin. UNESCO:n jäsenyyden se sai vastoin sen periaatteita, että jäseneksi hyväksytään vain valtioita, ei järjestöjä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177465#.Uv3V3kBsNDQ
6. USA:n presidentti Obama tapaa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n erämaakeitaalla valentinen päivänä, perjantaina keskustellen hänen kanssaan sekä Syyrian romahtamaisillaan olevista neuvotteluista että Israelin ja PA/PLO:n välisistä keskusteluista. Neuvottelupaikka on Palm Springsissä sijaitseva Annenbergin tila. Syyrian tilanne koskee läheisesti Jordaniaa, jossa on n. 600 000 Syyrian pakolaista ja lisää tulee kaiken aikaa. Jos Geneven II neuvottelut eivät saa ratkaisua aikaan, taistelut voivat kiihtyä entisestään Assadin armeijan pyrkiessä kukistamaan ääri-islamilaisten kapinallisten joukot asevoimin mahdollisimman pian. Tämä voi pakottaa uusia pakolaisvirtoja myös Jordaniaan. Kuningas Abdullah II on ollut Washingtonissa muutamia päiviä tavaten varapresidentti Joe Bidenin sekä puolustusministeri Chuck Hagelin ja muita viranomaisia ennen Obaman tapaamista.
Obama on aloittamassa uuden Lähi-Idän maiden johtajiin kohdistuvan kampanjansa, missä Jordanian kuningas on ensimmäinen. Pääministeri Netanyhau ravannee Obaman kolmas maaliskuuta. Sen jälkeen Obama matkustaa Saudi Arabiaan voidakseen korjata mitä vielä on korjattavissa pahasti tulehtuneissa suhteissa. Obaman tiedetään suunnittelevan matkaa myös Teheraniin voidakseen keskustella suoraan Iranin johtajien kanssa. http://www.timesofisrael.com/obama-to-meet-jordans-king-in-california-desert
7. Tuhansia marssijoita otti osaa eilen järjestettyyn rauhalliseen mielenosoitukseen Maale Adumimissa ja siihen liittyvällä E-1 alueella esittäen vaatimuksia hallitukselle, että pääministerin tulee lopultakin rohkaista mielensä ja aloittaa E-1 alueen rakentaminen. Alue on tärkeä Maale Adumimin liittämiseksi Jerusalemiin, josta se muuten jää irralliseksi. Alue on odottanut rakentamislupaa pääministeri Yitzhak Rabinin ajoista lähtien, mutta hallitukset eivät ole uskaltaneet tarttua asiaan tarvittavalla päättäväisyydellä.
Marssijat pitivät lopuksi yhteisen rukoustilaisuuden E-1 alueella. Hallitus on lisännyt huomattavasti uusien asuntojen rakentamista Juudean ja Samarian alueilla huolimatta USA, EU:n ja YK:n kritiikistä, mutta ne sijaitsevat valtaosin suurten asutustaajamien sisällä, joiden uskotaan joka tapauksessa jäävän Israelin puolelle.
Tämä on surkuhupaista piiloleikkiä vakavien asioitten ympärillä. Pääministeri toistelee vanhoja hokemiaan kahdesta valtiosta, mutta hänen ministereistään suuri osa vastustaa avoimesti uuden arabivaltion perustamista Israelin sydänalueille. Ketähän tässä yritetään jymäyttää? Israelin kansaa tietenkin, joka lopulta maksaa viulut uusilla polttouhreilla. http://www.timesofisrael.com/housing-minister-we-marched-to-support-pm-in-talks
Thursday, February 13, 2014

TORSTAI 13.02.14


 TORSTAI 13.02.14
1. Tänään torstaina aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta koko päivän lämpötilan noustessa suhteellisen korkealle, mutta huomenna sapatin aattona auringon piiloutuessa häveliäästi osittain pilvien suojaan sen ennustetaan romahtavan 3 -4 +astetta. Sapattina ennustetaan sateita, jotka jatkuvat ainakin sunnuntaina lämpötilan pysytellessä alhaalla. Näin ennustetaan, mutta kerrankos sääennusteet heittävät. Lämpötilat tänään: Jerusalem 10 -18: Tiberias 12 -24; Suolameri 15 -27; Eilat 14 -27 +C-astetta.
2. EUROOPAN parlamentin presidentti Martin Schulz käväisi ennen puhettaan Knessetissä tutustumassa PA:n arabien elämään Ramallahissa saaden sieltä tuntemattomalta arabilta evästystä juutalaisen ja arabin vedenkäytöstä puhettaan varten. Arabi väitti, että arabi saa käyttöönsä 17 litraa vettä juutalaisen käyttämää 70 vesilitraa kohti. Presidentti ei kiireessään ehtinyt tarkistaa tietoaan, vaan esitti sen faktana Knessetissä. Toinen Schulzin esittämä väite Gazan saarrosta aiheutti myös äänekkäitä vastalauseita. Monet kansanedustajat sydämystyivät moisesta tosiasioiden vastaisista väitteistä huudellen korrektin käytöstavan vastaisesti Schulzille: "Palestiinalaiset ovat valehtelijoita", ja "Häpeä", osan heistä lähtiessä vastalauseeksi ulos salista. Schulz sanoi olleensa yllättynyt ja pahastunut puheensa aiheuttamasta reaktiosta ja esitti sen jälkeen anteeksipyynnön Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille todeten, ettei hänellä ollut tilaisuutta tarkistaa arabin väitettä.
SCHULZ kertoi hepreankieliselle WALLA-uutistoimistolle keskiviikkoiltana, että hän tunsi tulleensa kohdelluksi väärin Knessetissä. Hän vakuutti olevansa vakaa Israelin ystävä ja puolustavansa sitä joka tilanteessa. Hän kertoi halunneensa vierailla Israelissa voidakseen osoittaa, että hän vastustaa Israelin vastaista boikottia, kuten hän sanoi puhuessaan edellisenä iltana Heprealaisessa Yliopistossa. Pahaa mieltä lisäsi viittaus saksankieleen.
Beit Yehuda-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett johti puolueensa Schulzin puhetta arvostelevaa kritiikkiä todeten: "Knessetissä kuulemamme sanat ovat hyvin vakavia. Vaikeneminen kuullessaan väärää propagandaa antaa sille laillisuuden leiman. En hyväksy väärää Israelin vastaista moralisointia Knessetissä, enkä etenkään saksaksi". Hän kirjoitti Facebookin sivullaan: "Israelin ongelmana on vaieta kuullessaan valheita. Tämä loppuu nyt".
Alla olevassa linkissä on huolellisesti laadittu selvitys vedenkäytöstä Israelin ja PA:n alueilla. Esitän siitä vain yhteenvedon. Bar Ilan Yliopiston raportin mukaan vuodelta 2012 kertoo luonnonveden käyttö – ilman uudelleen puhdistettua jätevettä ja meriveden puhdistamista – oli vuonna 2006 henkilöä kohti 170 kuutiometriä israelilaista ja 129 kuutiometriä arabia kohti. Vedenkäyttö määriteltiin alustavasti Oslon sopimuksissa, joita edelleen noudatetaan. Pitävien laskelmien laatimista vaikeuttaa se, että PA:n antama asukasmäärä 2.3 miljoonaa on tutkijoitten mukaan vahvasti liioiteltu oikean määrän ollessa lähempänä 1.5 miljoonaa. Toinen tutkimusta häiritsevä seikka on ikääntyneitten putkistojen heikko kunto, minkä johdosta niihin johdetusta vedestä suuri osa vuotaa maahan. http://www.timesofisrael.com/testing-the-water-did-eu-visitor-get-his-numbers-right, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177416#.UvxvSEBsNDQ
3. ELÄKELÄISMINISTERI Uri Orbach (Jewish Home) sanoi, että Europarlamentin presidentin Martin Schulzin puhe Knessetissä oli ruma, mikä korostui sillä, että hän puhui saksan kielellä. "Ei ole miellyttävää kuulla valheita, eikä varsinkaan saksan kielellä", hän selitti INN:n toimittajalle keskiviikkoiltana. "Hänen sukupolvensa Saksassa ei halunnut meitä (juutalaisia) Saksaan, ja aikamme arabit eivät halua meitä Israeliin".
Orback kirjoitti myöhemmin Facebookin sivullaan vastaukseksi vasemmiston edustajien vaatimukseen vetää sanansa takaisin: "On välitä siitä. Väärä eurooppalainen ja arabi-propaganda vaativat meitä vetäytymään maaltamme käyttäen liioiteltuja kuvauksia palestiinalaisten kärsimyksistä ja miehityksen kauheuksista. Europarlamentin puhemiehen puhe Knessetissä oli kauttaaltaan ikävä, ja Beit Yehudan kansanedustajat tekivät oikein poistuessaan salista hänen puheensa aikana.
Pääministeri Netanyahu sanoi Schulzin puheesta, että Europarlamentin presidentti ei ilmeisesti katsonut asialliseksi tarkistaa saamiaan tietoja, mutta käytti niitä puheessaan kaikesta huolimatta. Hän sanoi saamiinsa tarkistuksiin ja tietoihin vedoten, että todelliset luvut ovat huomattavasti pienemmät. Netanyahu sanoi tapauksen osoittavan eurooppalaisten diplomaattien käyttämästä valikoivasta kuulemisesta: He kuulevat, tarkistavat ja syyttävät joka tapauksessa. Myös Yuli Edelstein viittasi samaan ongelmaan: Israelia syytetään monista asioista, vaikka tosiasiat kertovat aivan muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177414#.Uvxvo0BsNDQ, http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/14524#.Uvx_QUBsNDQ
4. IDF:n sotilaat pystyivät estämään INN:n kertoman mukaan massiivisen lampaiden varkauden äskettäin Samariassa. Hirschbergin perhe omistaa Samariassa maatilan, jossa he kasvattavat kotieläimiä ja tuottavat maitoa erikoisjuustoa varten, jota he tarjoavat turisteille kotikaupungissaan Itamarissa. Heillä on myös työpajoja villan käyttämisestä Temppelissä. Perheen isä on matematiikan tohtori ja luennoi aamupäivisin Arielin yliopistossa.
ORNA Hirshberg kertoo, että he puolisonsa kanssa vuorottelevat yövartiossa estääkseen varkauksia, mutta perheen isän nukahdettua hetkeksi varkaat iskivät juuri silloin. He havaitsivat varkauden heti, videoivat tapahtuman ja ilmoittivat IDF:lle, joka lähetti välittömästi sotilaspartion paikalle. Sotilaat löysivät varastetut lampaat palauttaen ne muutaman tunnin kuluttua.
Orna Hirshberg kertoo, että PA:n arabien suorittamat kotieläinten – kuten myös työvälineitten – varkaudet ovat lisääntyneet hälyttävästi Juudeassa ja Samariassa siinä määrin, että ne alkavat todella pahoin häiritä heidän toimeentuloaan.  Hän painottaa, ettei kysymys ole vain taloudellisista menetyksistä, vaan myös siitä, että onnistunut varkaus rohkaisee uusiin yrityksiin. Lisäksi se vahvistaa ei-juutalaisten uskoa, ettei heillä ole Jumalan varjelua itsensä ja omaisuutensa suojana. Hän kertoi arabien kehittäneen taktiikan, jonka mukaan he varastavat puolet laumasta, ettei varkaus paljastuisi heti. Koska he olivat videoineet viimeisen varkauden, he pystyivät antamaan IDF:lle varkaiden kuvat, mikä helpottaa syyllisten löytämistä, mikä ei ole helppoa vihamielisessä arabikylässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177417#.Uvx_oEBsNDQ
5. KAHDEKSAN vuotta toteutettu Gazan juutalaisten evakuointi ja IDF:n vetäytyminen täydellisesti Gazan kaistalta ja Samarian pohjoisosasta oli akateemikkojen alulle panema, jotka myös antoivat tarkkoja ohjeita sen teknisestä suorituksesta ja kansan valmistamisesta siihen ennen sen alkua, kertoo tri Ron Schleifer Arielin Yliopistosta. Akateemikot sen sijaan vaikenivat tyystin Gazan kaistan 8 500 ja Samarian 500 juutalaisasukkaan karkottamisen ja heidän kotiensa ja liikeyritystensä väkivaltaisen tuhoamisen jälkiseurauksista.
SCHLEIFER sanoo uusien karkotusten uhatessa kymmeniä tuhansia Juudean ja Samarian juutalaisia, että on korkea aika aloittaa tutkimukset silloisen pääministeri Ariel Sharonin junailemien karkotusten jälkiseurauksista, niiden sosiaalisista, psykologisista, taloudellisista ja evakuoimisen suorittamisesta sinänsä taloudellisine vaikutuksineen. Hän haluaa, että akateemisesti tutkitaan tosiasiain valossa, miten media valmisti kansaa vetäytymiseen, miten armeija valmistautui siihen, mitä vaikutuksia sillä oli sosiaalisesti ja taloudellisesti, jotta sen valossa voidaan arvioida potentiaalista tulevaa juutalaisten asuttaman maan luovuttamista. Schleifer toteaa, että erilaiset intressiryhmät mediasta, armeijasta ja poliittisista ryhmistä yhdessä mahdollistivat Gazan ja Samarian pohjoisosan karkotukset ilman kapinaa. Tämä sama ryhmä keskittyi sittemmin vaientamaan kaiken keskustelun niistä. Siksi akateeminen maailma ei ole osoittanut mitään kiinnostusta koko asiaan.
SCHLEIFER sanoo pyrkivänsä saattamaan tämän kaiken akateemisen realiteetin piiriin järjestämällä sarjan konferensseja, joihin kutsutaan luennoitsijoiksi eri alojen asiantuntijoita, joilla on kokemusta vetäytymisen valmisteluista ja teknisestä suorittamisesta. Hän itse on asiantuntija psykologisesta sodankäynnistä sekä armeijan ja median välisistä suhteista. Hän vakuuttaa, ettei konferenssien tarkoituksena ole ottaa kantaa vetäytymisen poliittisiin ja ideologisiin aspekteihin, vaan tarkastella sitä puolueettomasti, akateemisesti. Hän ei myöskään näe mitään kannanottoa siinä, että aloite lähtee Arielin Yliopistosta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177419#.UvyGDkBsNDQ
6. Amerikka näyttää pikku hiljaa havahtuvan todellisuudelle, että EMP, Elektro-magneettinen Pulssi, jolla vihollinen voi lamauttaa laajoilla alueilla kaiken sähköisen toiminnan kohottamalla hetkeksi sähköisen jännitteen tasolle, joka tuhoa kaikki toiminnassa olevat johdatukset ja keskukset kotien sähkölaitteita sekä kuljetusvälineitä myöten. Tämän johdosta kaikki normaaliin elämään kuuluvat palvelut kuten tiedonvälitys, vesi- ja viemäritoiminta, lämmitys, kauppojen varastojen täydennys jne. pysähtyy täydellisesti epämääräiseksi ajaksi. Se pysäyttää myös armeijan ja poliisin toiminnot aiheuttaen täydellisen kaaoksen EMP:n vaikutusalueella, vaikka armeija on osaksi varautunut siihen.
EMP voidaan aiheuttaa ihmisen toimesta esim. räjäyttäen ydinpommin määräkorkeudella maasta tai internetin kautta, mutta myös esim. auringonpurkaukset voivat aiheuttaa sen. Reservinupseerien toimitiloihin Washingtonissa oli torstaina 06.02. kokoontunut joukko eri alojen asian-tuntijoita keskustelemaan aiheesta "Amerikan turvallisuus ja Iranin pommi. Analyysejä uhkatilanteista kotona ja ulkomailla".
Poliittisten johtajien ohella keskustelijoina oli mm. CIA.n entinen johtaja James Woolsay ja nouseva poliittinen tähti Ted Cruz (R-TEX), moderaattorina Frank Gaffney, Turvallisuus- politiikan Keskuksen johtaja. Trent Franks (R-AZ) toimi kommenttien esittäjänä. Tilaisuudessa todettiin, että EMP-iskun jälkeen on vähän tehtävissä, mutta hyvä puoli asiassa on se, että siihen voidaan varautua, mitä USA:ssa on hoidettu tuskin ollenkaan, armeijaa ja korkeinta johtoa lukuun ottamatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177314#.UvyO70BsNDQ
7. PA on pidättänyt tusinoittain PA:n arabeja siksi, että he olivat liittyneet Syyrian kapinallisten joukkoihin. Tämä uhkaa yhtä hyvin Ramallahia kuin Jerusalemia, sillä he saavat Syyriassa sotilaskoulutusta ja oppivat käyttämään pommeja ja erilaisia aseita saamansa ideologisen opetuksen ohella.  http://www.timesofisrael.com/dozens-of-palestinians-held-in-pa-jails-for-fighting-in-syria
Wednesday, February 12, 2014

KESKIVIIKKO 12.02.14


KESKIVIIKKO 12.02.14
1. Tuuli oli varsin kolean tuntuinen aamulla puoli seitsemän maissa käydessäni hakemassa lehden kadun varrelta, jonne lehdenjakaja sen heittää. Ennusteet lupaavat kuitenkin aurinkoista säätä koko päiväksi koko valtakunnan alueella, mikä jatkuu vielä huomenna torstaina muuttuen sitten puolipilviseksi. Päivälämpötilat kipuavat jo lähellä 19 +astetta pääkaupungin alueella, muualla maassa selvästi sen ylittäen. Jostain syystä torstain päivälämpötilojen ennustetaan laskevan hieman tämän päiväisistä. Lämpötilat: Jerusalem 8 -18; Tiberias 12 -25; Suolameri 17 -27; Eilat 15 -27 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta pysyy JP:n ennusteen mukaan entisissä lukemissa.
2. Jos Israelissa onkin puutetta sateista, Englannin saarivaltiossa on monin paikoin rajuja tulvia, mikä pakotti pääministeri David Cameronin peruuttamaan ensi viikon tiistaiksi ja keskiviikoksi suunnitellun Israelin matkansa voidakseen hoitaa kriittistä tulvatilannetta kotona. Se tulee osaltaan helpottamaan pääministeri Netanyahun työtaakkaa, sillä Saksan liittokansleri Angelika Merkel saapuu viralliselle vierailulle 24. -25. helmikuutta. Netanyahu valmistautuu matkustamaan Washingtoniin, jossa hänellä on tapaaminen 03.03. presidentti Barack Obaman kanssa.
Ulkoministeri John Kerryn uskotaan tapaamisen yhteydessä esittelevän kenraali John Allenin laatiman kehyssuunnitelman Israelin ja PA/PLO:n välisiin neuvottelujen ohjeiksi. Kerry on siirtänyt suunnitelman julkistamista julkisuuteen vuotaneiden tai vuodatettujen ennakko-tietojen saaman kritiikin vuoksi voidakseen vielä hioa viimeisiä muhkuroita saadakseen molemmat osapuolet hyväksymään sen ja varmistaakseen neuvottelujen joustavan sujumisen. PA:n johtavat, lähellä Abbasia olevat henkilöt kuten Nabil Rudeineh antavat arvioissaan sen pohjalta käytävien neuvottelujen onnistumisesta varsin negatiivisia lausuntoja.
Kerry on tiettävästi käyttänyt edellisten presidenttien kuten George W Bushin käyttämiä esityksiä suunnitelmansa pohjana. Suunnitelma huomioi arabisuunnitelman esitykset, jonka mukaan rajoja määriteltäessä noudatetaan 1949 aselepolinjoja vähäisin aluevaihdoin. PA/PLO tulee dokumentin mukaan tunnustamaan Israelin juutalaisena valtiona ja Palestiinan valtion palestiinalaisten kansallisena valtiona. Abbas on kaikissa lausunnoissaan hylännyt vaatimuksen Israelista juutalaisena valtiona, ja Jordanian hallitus päätti kokouksessaan samoin. Arabit pelkäävät, että tunnustaessaan tuon, he samalla luopuvat pakolaisten paluu-oikeudesta. Toinen kiperä kysymys tulee olemaan Jerusalem. PA:n vaatimuksena on saada kaikki 1949 aselevon itäpuoliset osat, jonne Israel on rakentanut useita lähiöitä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Floods-force-Cameron-to-postpone-visit-341130
3. DEBKAFILE kertoo omiin lähteisiinsä vedoten, että pääministeri Netanyahu on ilmoittanut Washingtonille periaatteessa hyväksyvänsä Kerryn kehyssuunnitelman muutamin varauksin. Hän keskustelee suunnitelmasta Obaman kanssa tavatessaan hänet Washingtonissa maaliskuun kolmantena päivänä. Netanyahu pyytänee samalla, että Kerry siirtäisi suunnitelmansa julkistamisen huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin Knesset on pääsiäis-lomalla. Tämä antaisi pääministerille aikaa selvitellä tunnepitoisia purkauksia puolueiden taholla, mitä kehyssuunnitelman hyväksyminen tullee aiheuttamaan.
Pääministeri tullee esittämään kehyssuunnitelman amerikkalaisten tarjoamina tienviittoina, jotka eivät sido enempää Israelin kuin PAS/PLO:n käsiä. Hänellä tulee olemaan täysi työ pyrkiessään varmistamaan hallituksensa jatkuvuuden, tai jos se ei onnistu nykyisessä kokoon-panossa, tehdäkseen välttämättömät muutokset. Beit Yehudi-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett joutunee temppelin harjalle toistamiensa vakuutusten vuoksi, ettei hän halua olla hallituksessa, joka luovuttaa Israelin maata viholliselle.
Kerryn ja Netanyahun välejä häiritsivät Kerryn Genevessä antamat lausunnot, joissa hän uhkaili Israelia massiivisella talousboikotilla ja myös arabien kolmannella intifadalla, ellei se suostu hänen suunnitelmansa esityksiin. Netanyahu vastasi tähän todeten, että on moraalitonta ja edesvastuutonta esittää tuollaisia vaatimuksia Israelille aikana, jolloin Kerryn suunnitelma on vielä salainen. Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer tuli Kerryn avuksi todeten TIME-viikkolehden haastattelussa, että Kerryn lausunto oli tarkoitettu arvioksi, mitä voi tapahtua, jos Israel kieltäytyy ja neuvottelut epäonnistuvat, ei kiihotukseksi.
PÄÄMINISTERI Netanyahun tapa hoitaa rauhanprosessia sen kriittisimmässä vaiheessa muistuttaa kovin Ariel Sharonin tapaa junailla päätöksensä Gazan kaistan juutalais-asukkaitten karkottamiseksi ja IDF:n vetämiseksi pois sieltä jättäen huomiotta monet aiemmat vakuutuksensa ja demokraattisen päätöksenteon edellyttämät kansan valitsemien edustajiensa mielipiteet. Sharon otti useita oikopolkuja puskien opposition kyhäämien suojavallien yli. Netanyahu pyrkii varovaisen luonteensa mukaan tekemään sen hieno-varaisemmin, mutta taktiikka on sama: Olen tehnyt päätökseni ja tulen toteuttamaan sen. http://www.debka.com/article/23668/Netanyahu-accepts-Kerry’s-“framework”-in-principle-seeks-publication-delayed-to-Knesset-recess
4. IRANIN islamilainen tasavalta vietti eilen 11.02.2014 islamilaisen vallankumouksensa 35-vuotisjuhlia näyttävin paraatein ja sotilaallisen teollisuutensa tuotteiden esittelyllä Teheranissa Shaahin aikana pystytetyn "riemukaaren" lähistöllä.
Juhlallisuuksien yhteydessä pidettiin useita puheita, joiden pohjasävy oli voimakas USA:n ja Israelin vastaisuus. Molempien maiden, USA: ja Israelin lippua poltettiin ja presidentti Obaman kuvia tallattiin syvän halveksunnan osoitukseksi. Tämä on outoa aikana, jolloin P5+1 maat ovat tehneet lukuisia myönnytyksiä Iranille ja tosissaan toivovat voivansa saavuttaa sopimuksen, jolla ns. Iranin ydinaseongelma poistetaan päiväjärjestyksestä lopullisesti. Iran lähetti kaksi alustaan, helikopterialus Khark ja risteilyohjuksin varustettu risteilijä Sabalan, USA:n Anlantin puoleisen merialueen rajoille. Iranin vallankumousarmeijan laivaston komentaja Ali Faday totesi: "Amerikkalaiset saavat tuntuman siitä, miltä tuntuu heidän sotalaivansa upotessa vieden 5 000 miestä mukanaan meren syvyyteen". Hän kutsui amerikkalaisia" pelkureiksi, jotka eivät enää voi piiloutua merelle, sillä koko Lähi-Itä, Länsi Eurooppa, Persianlahti, Omanin meri ja Hormuzansalmi ovat Iranin valvonnassa".
Vallankumousjuhlissa käytetty retoriikka yllätti tarkkailijat, sillä se on lajissaan jopa hyökkäävämpi kuin mihin totuttiin edellisen presidentti Ahmadinedajin aikana. Vallankumouskaartin (IRGC) komentaja Ali Jafari uhosi, että kaksi Basij vapaaehtoisjoukon jäsentä pystyvät upottamaan amerikkalaisen lentotukialuksen. Hän tarkoittanee tällä itsemurhapommittajia. Jafari kutsui USA:n uhkauksia sodalla "tyhjänpäiväisiksi, sillä eivät he voi tehdä mitään Iranin sotilasmahdille". Ylin kaitsija Ali Khameney toisteli kulunutta mantraa kutsuen Israelia syöpäkasvaimeksi, joka täytyy poistaa. Presidentti Hassan Rouhani kehotti niitä, jota edelleen uhkaavat Irania sodalla, hankkimaan uudet silmälasit. Hän kuulutti kansalle, ettei Irania uhkaa enää kukaan.
Iran testasi eilen kaksi pitkän matkan ohjusta, toinen usealla kärjellä varustettuna, toinen laser-ohjattu maasta ilmaan ohjus. Puolustusministeri kenraali Hossein Dehgan sanoi Iranin ohjusten pystyvän läpäisemään Israelin ja USA:n ohjustorjunnan.  DF arvioi Iranin tarkoittavan tällä sitä, että Israelin suunnittelema Arrow-3 on toimintakunnossa aikaisintaan 2016 tai 2017, eikä siten voi millään estää Iranin ballistisia monikärkiohjuksia.
USA:n presidentti Obama vähätteli Iranin uhkauksia, mutta lähetti kiireisen sanoman Israelin pääministerille, ettei tämä tekisi hätiköityjä johtopäätöksiä Iranin uhkausten johdosta. Obama suunnittelee matkaa Iraniin, eikä halua häiriöitä sen suhteen. http://www.debka.com/article/23670/Obama-and-Kerry-ask-Netanyahu-to-hold-back-from-responding-to-Iranian-threats
5. JORDANIAN parlamentin jäsen Mohammad al-Qatatsha sanoi eilen parlamentin istunnossa, että Kerryn kehyssuunnitelma poistaa miljoonien pakolaisten paluuoikeuden muinaisiin koteihinsa tai seuduille, mistä he lähtivät sotaa pakoon muslimijohtajien kehotuksesta ja lupauksella, että he voivat palata parin viikon jälkeen sodan loputtua. Heitä pakeni YK:n tilaston mukaan 656 000, Israelin arvion mukaan 550 000 – 600 000, eri maihin. Juutalaisia joutui – tai heidät pakotettiin - pakenemaan arabimaista 567 654 ihmistä, kuten Paul Johnson kertoo History of the Jews teoksessaan, joutuen jättämään lähes kaiken omaisuutensa, vain pari matkalaukkua.
Qatatsha kertoi Kerryn paljastaneen kuningas Abdullah II:lle osia kehyssuunnitelmastaan, johon kuuluu salainen osio, jossa kerrotaan mm. pakolaisista. Pakolaiskysymys on Jordanian hallitukselle elintärkeä, sillä kuningas hallitsee beduiinien 20 % kannatuksen varassa, väestön valtaosa, arviolta 80 %, on palestiinalaista syntyperää, mitä häiritsee pahoin Syyrian pakolaisten ehtymättömät virrat. Heitä lienee Jordaniassa noin puoli miljoonaa ja luku kasvaa. Kuningas Abdullah II taistelee monarkiansa puolesta, jonka tärkein tukija on - niin ironista kuin se onkin – on Israel, vaikka sitä vihataan Jordaniassa, ehkä juuri siksi.  http://www.timesofisrael.com/jordanian-mp-kerry-deal-demolishes-right-of-return/
6. Raakelin hautakammiolla tehtiin vuoden 2013 aikana 200 terrori-iskua, joko petrolipommeilla, kotitekoisin asein tai veitsin ja tuliasein. 3 500 vuotta vanha hautakammio ympäröitiin vahvoilla muureilla hyökkäysten varalta, mutta aina joku pääsee ohittamaan esteet. Sama toistuu Patriarkkain hautakammiolla Hebronissa ja Jofefin hautakammiolla Sikemissä (Nablus) sekä Joosuan hautakammiolla. PA:n johto mielellään esittää itseään kristittyjen ja muslimien ja heidän pyhien paikkojensa suojelijana ohittaen juutalaiset; päinvastoin omien heidän pyhinä pitämät kohteensa väittäen, että kaikki nuo kantaisät ja -äidit olivat muhamettilaisia, vaikka muhamettilaisuus syntyi vastaa vuosisatoja myöhemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177364#.Uvs2NkBsNDQ
Tuesday, February 11, 2014

TIISTAI 11.02.14


TIISTAI 11.02.14
1. TIISTAIPÄIVÄ alkaa ennusteiden mukaan aurinkoisena koko maassa ja jatkunee huomenna samoissa merkeissä. Sateista ei ole tietoakaan, ja viranomaiset ovat alkaneet todelle huolestua tilanteesta todeten, ettei näin vakavaa tilannetta ole rekisteröity koskaan tähän aikaan vuodesta. Siinä on vakava rukousaihe. Kinneretin pinta on pysytellyt samoissa lukemissa. Kun korvaavia sateita ei saada, pohjavesivarastot suolautuvat liiallisen käytön vuoksi, mikä voi pilata ne käyttökelvottomiksi vuosikausiksi tai jopa vuosikymmeniksi. Israelin juomavedentarve on turvattu merivedenpuhdistamisen kautta, mutta PA:n alueilla asukkaat alkavat kaivaa lisää kaivoja, mikä pahentaa tilannetta. Suolameren pinta laskee yli metrin vuodessa, eikä hallitus näytä huomaavan tilanteen vakavuutta. Uutiset eivät kerro, missä vaiheessa Jordanian suunnitelma meriveden johtamiseksi putkia myöten Punaiselta-mereltä Suolamereen mahtaa olla. Ympäristöaktivistit vastustavat hanketta, koska sen pelätään muuttavan ainutlaatuisen Suolameren egosysteemiä ja imagoa.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 8 -15; Tiberia 11 -22; Suolameri 15 -25; Eilat 13 -25 +C-astetta. Lämpötilat noussevat huomenna ja torstaina 2 -3 astetta tämän päiväisistä auringonpaisteen ansiosta. Flunssavirus on osoittautunut odotettua sitkeämmäksi, mutta pientä herpaantumista on havaittu. Rinnassa röhisee vielä. Olin ehkä huolimaton tässä kuten muutamissa muissakin tilanteissa kuin muistutuksena siitä, että "nyt tulee valvoa Mestaria odottaessa, että Hän tullessaan löytäisi meidät ruokkimasta kanssapalvelijoitamme aikanaan eikä nukkumasta tai liittymisestä odottamiseen kyllästyneitten joukkoon". (Mt.24:45 -51)
2. IDF:n asepalvelusaikaa miehille aiotaan lyhentää 36:ta kuukaudesta 32:een. Tämä huolimatta siitä, että IDF halusi muutamia kuukausia sitten pidentää sitä muutamalla kuukaudella. Naisten palvelusaikaa sen sijaan aiotaan pidentää ainakin niillä aloilla, joilla heidän palveluksensa katsotaan huomattavasti keskimääräistä tärkeämmäksi, kuten Knessetin erityiskomitea selvitteli tilannetta medialle. Palvelusajan lyhennys sisältyi Yesh Atidin vaaliohjelmaan, jota se pyrkii toteuttamaan. Palvelusajan lyhennys ei kuitenkaan koske aloja, joissa erityiskoulutuksen saaneiden sotilaitten palvelu on kriittinen.
Israelin puolustusvoimat elää voimakasta uudistumisen aikaa tietokoneohjatun sodankäynnin saadessa yhä runsaammin valtaa. Uudistumisen myötä perinteiset massajoukot korvataan pienemmillä, entistä tehokkaimmilla aseilla ja apuvälineillä varustetuiksi itsenäisiksi osastoiksi, joilla on oma panssari-, lentotiedustelu ja ohjus- ja tykistöosastonsa, sekä runsaasti erilaisia robotteja tiedustelun ja miinanraivauksen alueilla, ehkä myöhemmin myös hyökkäystoimissa ihmishenkien säästämiseksi. Voimakas teknistyminen ja ATK-tekniikan yleistyminen joukkuejohtajatasolle saakka asettaa samalla suuria haasteita upseeriston kouluttamiselle tehtäviensä tasolle.
 ATK-toimissa palveleminen sopii nimenomaan haredi-sotilaille, jotka ovat harjaantuneet tarkkojen analyysien tekoon tutkiessaan Toraa ja Talmudia, mutta käytännössä he palvelevat myös hyökkäysjoukoissa. Haredikansan asepalvelukseen astuminen ja työelämään kytkeminen on lainsäädännöllisesti kovin keskeneräinen. Sitä koskeva laki astunee voimaan vasta 2017, jonka vuoksi esitetään, että odotetaan lain voimaantuloa ennen uusia toimia. Netanyahu sanoi, ettei meille saa tulla tilannetta, jossa nuoria miehiä tuomitaan vankeuteen siksi, että he asepalveluksen sijasta mieluummin tutkivat kokopäiväisesti Toraa. Yair Lapid vaatii, että asepalveluksen tulee koskea kaikkia asevelvollisia, myös haredi-kansaa. Knessetin asettaman komitean puheenjohtaja Ayelet Shaket (Beit Yehudi) sanoo, että "pyrkimyksenä on saada budjettilain kuorma jaetuksi kaikille kansanosille siten, ettei se hajota kansaa". http://www.jpost.com/Defense/Knesset-committee-votes-to-shorten-mens-army-service-to-32-months-340935
3. IDF:n johtajisto seuraa huolestuneena tilanteen kehitystä poliittisella kentällä peläten, että alkuperäinen ajatus kansanarmeijasta on hämärtymässä poliittisten päämäärien ristiaallokossa. IDF:n taholta painotetaan, että se tiedostaa yhteiskunnan nopean muutoksen ja tunnustaa sen asettamat vaatimukset. Mutta toisaalta armeijan tehtävänä on puolustaa kansaa kaikissa eteen tulevissa tilanteissa, pystyä ennakoimaan niitä, valmistautumaan niiden varalta ja jos mahdollistan toimia tarvittaessa ennalta ehkäisevästi. Tämä edellyttää kuitenkin jatkuvasti toimintavalmiita ja hyvin koulutettuja ja aseistettuja joukkoja, joissa jokainen sotilas tietää oman asemansa tärkeyden ja merkityksen kokonaisuuden kannalta. IDF sanoo pyytäneensä asepalvelusajan nostamista, ainakin avainhenkilöstön osalta, mutta hallitus kielsi sen todeten, että heitä tarvitaan nopeasti kehittyvän talouden palveluksessa. Päinvastoin hallitus kehotti armeijaa valmistautumaan lyhempään asepalvelusaikaan.
IDF pyrkii toteuttamaan alkuperäistä tehtäväänsä kansanarmeijana huomioiden budjetti-leikkaukset ja hupenevat voimavarat seuraten samalla yhä huolestuneemmin arabikevään jälkimaininkien muuttuessa yhä hyisemmiksi talviviimoiksi kaaoksen jatkuessa edelleen lähinaapureissa pystymättä ennakoimaan, mikä niiden lopputulos tulee olemaan. Armeijan toivomus asepalvelusajan nostamiseksi neljällä kuukaudella olisi tervetullut erikoisesti aloilla, joilla miehet ja naiset palvelevat rinta rinnan. Käytännössä kuitenkin 43 % naisista välttää asepalveluksen kokonaan esittäen esteeksi uskonnolliset syyt, jotka kuitenkin ovat useissa tapauksissa osoittautuneet pelkästään verukkeiksi. IDF ei halua politikoida, eikä se ole sen tehtävä, mutta sen tulee pystyä suoriutumaan poliittisten johtajien sille asettamista vaatimuksista ja velvoitteista maan puolustamiseksi kaikissa mahdollisissa tilanteissa. http://www.jpost.com/Defense/IDF-looks-on-with-concern-as-peoples-army-model-faces-challenges-341030
4. PA:n hallituksen pyhien kohteiden ministeri Mahmoud al-Habbash totesi TV-10:n ohjelmassa, että PA vaatii täyttä hallintaoikeutta Temppelivuoren Länsimuurilla, jonka edessä juutalaiset käyvät murehtimassa molempien Temppeliensä menetystä, ja että ainoa, mitä he voivat liittää niihin, on Herodeksen uudelleen rakentaman Temppelitasanteen laajentamiseksi pystyttämä tukimuuri, jonka vuoksi sitä nimitetään myös "Itkumuuriksi". Habbash vakuutti ohjelmassa, ettei tule olemaan rauhaa Lähi-Idässä, ennen kuin Israelin 1967 puolustussodassa vapauttamat Juudean ja Samarian alueet (sekä Golanin ylänkö) on vapautettu Israelin miehityksestä, jokainen tuuma siitä, kuten hän sanoi. "Kaikki silloin Israelin miehittämä alue kuuluu palestiinalaisille, mukaan lukien Al-Aksa moskeija ja Länsimuuri".
Habbash vakuutti toimittajan kysymyksen johdosta, että juutalaiset voivat vapaasti tulla rukoilemaan Länsimuurille, eikä ole mitään esteitä uskonnolliselle vapaudelle PA:n alueilla. "Uskonnolliset seremoniat ovat yksi asia, politiikka on toinen". Oslon sopimusten mukaan juutalaisilla on vapaa pääsy pyhille paikoilleen PA:n alaisilla alueilla, mutta käytännössä se ei toteudu, sillä juutalaiset ovat lähes täysin suljetut useista pyhinä pitämistään paikoista, kuten Josefin hautakammio Sikemissä ja Joosuan hautakammio Kifi Haresissa. Juutalaisten täytyy erikseen anoa lupaa vierailla niissä, ja silloinkin IDF:n valvonnassa. Useita juutalaisia on surmattu Josefin haudan lähellä, mukaan lukien rabbeja.
TV-10:n ohjelmassa viitattiin PA:n lähteisiin, joiden mukaan valtaosa ongelmista on ratkaistu, mukaan lukien maanvaihto Kerryn johtamissa neuvotteluissa.
Mutta Jerusalemin kysymys hiertää pahoin, eikä Kerry ole kunnolla uskaltanut tarttua siihen, koska se on paljon vaarallisempi kuin kuuma peruna: "Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille; kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, vaikka koko maan kansat kokoontuvat sitä vastaan". (Sak.12:3) Englantilainen teksti alkutekstin tukemana toteaa, että joka siihen koskee, tukee tuhoamaan itsensä täysin.
PA:n Jerusalemin asiain ministeri Abu Ala totesi TV-10 ohjelman mukaan, Kerryn valvomat neuvottelut ovat intensiivisemmät kuin mitkään edeltävät, missä piilee myös vaara seurauksista, jos neuvottelut epäonnistuvat. PA vaatii Jerusalemissa kaikkien 1949 aselepolinjan itäpuolella olevien alueitten luovuttamista, joihin kuuluvat Israelin rakentamat uudet lähiöt kuten Ranskalainen Kukkula, Ramat Eshkol, Har Homa sekä vanhan kaupungin juutalaiskortteli ja Kotel. Abu Alan mukaan Kerry on käyttänyt paljon aikaa ratkaistakseen Jerusalemin solmun, mutta toistaiseksi onnistumatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177320#.UvnZsEBsNDQ
5. Gazan terroristit ampuivat raketin maanantai-iltana kohti Eshkolin aluetta Israelissa, se ei aiheuttanut vahinkoa, mutta hälytyssireeni pakotti asukkaat etsimään suojaa. Rakettituli aiheuttaa lähes automaattisen vastaiskun IAF:n taholta, joka tavallisesti tehdään yöaikaan salakuljetustunneleihin tai asevarastoihin ja – verstaisiin tai koulutusleireihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177326#.Uvnk0EBsNDQ
6. Iranin ydinteollisuuden johtaja Ali Akbar Salehi ilmoitti eilen, että Iran on kehittänyt seuraavan sukupolven sentrifugin, joka on 15 kertaa nopeampi kuin entinen malli. Hän myös vakuutti, että Iranilla on sopimusten mukaan oikeus rikastaa uraania 60 %:n tasoon niin halutessaan. Iran on tehostanut USA:n vastaista retoriikkaansa ja lähetti sota-aluksiaan USA:n rannikon edustalle varoittaakseen pitkästä kädestään. Niiden päämäärästä ei ole tietoa, mutta ne voisivat halutessaan aiheuttaa elektromagneettisen pulssin USA:n ylle. http://www.timesofisrael.com/iran-claims-new-generation-of-15-times-faster-centrifuges
7. Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa Hizbullahin sotilaallisen komentajan Imad Mughniyehin teloituksen vuosipäivänä. Hänet surmattiin autoon sijoitetulla pommilla helmikuussa 2008, ja Walla-uutistoimiston mukaan Hizbullah etsii tilaisuutta kostaa hänen surmansa, josta se syyttää ilman todisteita Mossadin agentteja. http://www.timesofisrael.com/israel-heightens-alert-ahead-of-mughniyeh-anniversary


Monday, February 10, 2014

MAANANTAI 10.02.14


MAANANTAI 10.02.14
1. TÄNÄÄN aurinko paistaa ennusteen mukaan koko päivän koko maassa ja jatkanee myös huomenna, mutta sen jälkeen voivat pilvenlonkat pimittää sen valoa osittain. Sochin talvikisat jatkuvat hajanaisista tiedoista päätellen suomalaisten kannalta epäonnistumisten merkeissä yhtä Emmin huippusuoritusta lukuun ottamatta. Ei täällä Israelissa media juuri tuhlaa aikaansa etenkään talvilajeihin, vaikka onhan siellä 5 israelilaista urheilijaa mukana. Tiedot kisoista täytyy onkia internetin kautta.
- Median välittämien tietojen mukaan Obama ei ole täysin Kerryn linjoilla Israelin painostamiseksi ruotuun, mutta toinen uutinen kertoo, ettei erimielisyyttä esiinny, mutta Obama lienee tyytymätön neuvottelujen hitauteen, hän haluaa ja tarvitsee näyttöjä imagonsa parantamiseksi, joka on alempana kuin kellään toisella USA:n presidentillä. -Hadashan sairaalan talousongelmat ovat aiheuttamassa sanktioita myös muissa Jerusalemin sairaaloissa. Lieneekö Hadasha ylittänyt sietokykynsä liiallisella rakentamisella? --Pääministeri Netanyahu näyttää lopulta saaneen tiedon maata vastaan nousevista sanktioista, ja kutsui sunnuntaina hallituksensa tärkeimmät ministerit strategiakokoukseen päättämään toimista, joita se voisi tehdä ja joilla sen tulisi taistella BDS kampanjaa ja muita Israelin vastaisia syrjimistoimia vastaan. Hallituksen toiminta muistuttaa tässä kuten monissa muissakin vastaavissa tilanteissa syntyneen vahingon korjaamista (damage control) kuin tarttumista kysymykseen sen vaatimalla päättäväisyydellä. Yksi keino lienee – uutissulusta huolimatta julkisuuteen päässyt – kannustaa ulkomaita laatimaan lakeja, joilla Israelin syrjiminen tehtäisiin rangaistavaksi rikokseksi, jos halukkaita maita enää löytyy maailmalta. – Israelin poliisin Lahav 433 eliittijoukkojen komentaja Menashe Arbiv joutui eroamaan häneen ja osastonsa johtaviin henkilöihin nousseisiin epäilyksiin lahjusten ottamisesta rabbi Yoshiayahu Yosef Pinton skandaalitapauksessa, jonka juuret ulottuvat Yhdysvaltoihin.
Muutaman päivän ajan kiusannut flunssa näyttää osaksi lannistuneen tehokkaitten vasta-toimenpiteitten ansiosta, joihin kuuluu käskyvallan käyttäminen.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 6 -14; Tiberias 9 -20; Suolameri 14 -24; Eilat 13 -25 +C-astetta. Kuten tuli jo mainittua, päivä on aurinkoinen tänään ja huomenna, lämpötila huomenna tämän päiväisissä lukemissa pohjoisessa, muualla pientä laskua.
2. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu ilmoitti turkkilaisen Harriyet lehden mukaan, että sovintoneuvottelut Israelin kanssa ovat edenneet lähemmäksi kuin pitkään aikaan Mavi Marmaran tragedian jälkeen, joka lopetti diplomaattiset yhteydet ja sen seurauksena sekä sotilaalliset että liiketaloudelliset toiminnot, josta kärsi kumpikin maa.
Davutoglu kertoo Harriyet lehden mukaan, että korvauskysymykset ovat edenneet suotuisasti – Israel tarjoaa 20 miljoonaa USD uhrien omaisille – ja että vakavaa edistystä on tapahtunut antamatta kuitenkaan aikataulua, koska diplomaattiset yhteydet palautettaisiin.
Ongelma alkoi siitä, että Turkissa varustettu ja sieltä lähetetty laivasaattue höyrysi Mavi Marmara-aluksen johdolla 2010 kohti Gazan rannikkoa pyrkimyksenään rikkoa Gazan kaistan kansainvälisesti hyväksytty kauppasaarto. Israel varoitti estävänsä pääsyn Gazaan tarvittaessa voimatoimin, mutta saattue jatkoi matkaansa Turkin hallituksen tuella. Israelilaiset ohjusveneet pyrkivät pysäyttämään saattueen ennen Gazan aluevesien ylittämistä, mutta koska jatkoi matkaansa, IDF ilmoitti valtaavansa Mavi Marmaran, jonka kapteeni vakuutti, että aluksessa on vain avustustarvikkeita Gazaan. IDF:n väriammuksin varustettuja sotilaita laskettiin alukseen helikopterista, mutta Mavi Marmarassa olevat aktivistit aloittivat hillittömän vastustuksen hakaten aseettomia sotilaita varustamillaan puu- ja metallikartuilla, puukoilla ja jopa pistooleilla. Osa sotilaista hakattiin lähes kuoliaiksi, loputkin sairaalakuntoon, ennen kuin he saivat luvan ampua kovilla luodeilla. Tulituksessa kuoli 9 Turkin kansalaista, yhdellä heistä oli myös USA:n kansalaisuus. Mavi Marmara-alus ohjattiin Ashdodin satamaan, jossa alus tarkastettiin, eikä siitä löydetty minkäänlaisia avustustarvikkeita. Se oli Turkin hallituksen tieten ja tuella suoritettu puhdas provokaatio-tapaus, jonka tarkoituksena oli särkeä Israelin ja Turkin väliset läheiset suhteet. Turkki elätteli vielä siinä vaiheessa toiveita solmia läheisiä suhteita arabimuslimien kanssa, mitä suhteet Israelin kanssa häiritsivät.
Turkin toiveiden suhteiden rakentamiseksi arabimaihin romahdettua, mistä Turkin avoimet avustustoimet Syyrian kapinallisille on huutava esimerkki, sen itsevaltainen pääministeri Erdogan katsoo omien kotoisten ongelmiensa pakottamana parhaaksi pyrkiä palauttamaan suhteet juutalaisvaltioon. Välirikosta kärsi etenkin Turkin turismi, sillä juutalaiset matkustivat suurin joukoin sen turismikeskuksiin. Israelin aseteteollisuus menetti useita edullisia sopimuskohteita, se uudisti Turkin armeijan vanhentunutta panssarikalustoa ja hävittäjä-koneita sekä toimitti sinne aseteollisuutensa huipputuotteita, kuten miehittämättömiä tiedustelukoneita, joita se myy lukuisiin maihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177279#.UvhtW0BsNDQ
3. ISRAELIN arabit olivat järjestäneet viime torstaina väijytyksen yeshiva-opiskelijoille, jotka menivät rukoilemaan rabbi Matya ben Harashin, Talmudilaisen sagen, haudalla Galilean eteläosassa lähellä Ilabun arabikylää.
Opiskelija Shaul Py´an mukaan 50 opiskelijaa ajoi bussilla lähelle hautapaikkaa arabien alkaessa kokoontua heidän kulkutiensä varteen. Arabit odottivat, kunnes he olivat lopettaneet rukouksensa haudalla aloittaen kivitykset heidän palatessaan bussiin. Muutamat opiskelijat olivat jo silloin ehtineet bussiin suurimman osan ollessa ulkona, mutta arabit kivittivät myös bussia pakottaen sinne ehtineet opiskelijat suojautumaan penkkien väliin. Bussin kuljettaja odotti, kunnes kaikki olivat tulleet sisälle ajaen sitten bussilla täyttä vauhtia pois paikalta. Bussinkuljettaja sanoi seuranneensa pelistä, miten vieras auto kaasutti lähelle bussia ilmeisesti tarkoituksella heittää jotain bussin tuulilasiin tai sisään ikkunasta.
Shaul Bu´ah vakuuttaa, ettei kivitys ollut spontaanisti syntynyt, vaan etukäteen järjestetty, sillä arabeilla oli kasvosuojukset ja heitä kokoontui sinne runsaasti. Bussinkuljettaja teki ilmoituksen poliisille hyökkäyksestä yesiva-opiskelijoita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177277#.Uvh4q0BsNDQ
4. Viime vuoden 2013 loppupuoliskolla 84 arabiaa puhuvaa kristittyä, kuten ha haluavat nimittää itseään, liittyi Israelin armeijan asepalvelukseen. Heidän määränsä on nousussa, kertoi kreikkalaisortodoksi pappi isä Gabriel Nadaf yksityiskodissa Galileassa järjestetyssä tilaisuudessa Shfaramin kaupungissa tiistai-iltana haaretz.com mukaan.
Isä Nadaf perusti v. 2012 aktiivijäsenten ryhmän, joka työskentelee Israelin arabiaa puhuvien kristittyjen keskuudessa lisätäkseen heidän kiinnostustaan asepalveluksen suorittamiseen IDF:ssa. Pian sen jälkeen, kun aktivistiryhmän kokous oli alkanut Galileassa, joukko nuoria miehiä kokoontui talon ovelle vaatien, että isä Nadaf ja muut vieraat poistuvat. Talon isäntä ei halunnut vaikeuksia ja päätti lopettaa tilaisuuden ja vieraat poistuivat. Isännälle voi kuitenkin tulla ongelmia arabien taholta, joita Israelin pohjoisosassa toimiva islamilainen järjestö kiihottaa, kuten se tekee lähes joka perjantai Temppelivuorella rukoustilaisuuden jälkeen.
Galilean kokouksen hajottaneen arabijoukon johtajat sanovat jatkavansa aktiivista IDF:n värväyskampanjan vastaista toimintaansa.
ISÄ Nadaf on itse saanut tunnustusta Israelin valtiolta, mutta Kreikkalaisortodoksikirkon johto syrjii häntä tuomiten hänen toimintansa IDF:n hyväksi. Israelin arabikansaedustajat tuomitsevat hänen toimintansa kutsuen häntä sionismin agentiksi, joka pyrkii hajottamaan arabit. Israelin arabeilla ei ole asepalvelusta, mutta he voivat suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen, kuten yhä useampi tekee.
Nadafin 17-vuotias poika joutui törkeän pahoinpitelyn kohteeksi Nasaretissa. Pahoinpitelijä otettiin kiinni, hän kuuluu äärivasemmistolaiseen marxilaiseen Hadash-puolueeseen. IDF ei mielellään julkista tilastojaan asepalvelukseen otetuista, mutta IDF:n joukoissa on kristittyjä n. 300, heistä 157 suorittaen täyttä asepalvelua. Majuri Elias Karam Ala-Galileasta Ilabun arabikylästä on yksi heistä. Hän palveli Israelin laivastossa tykkiveneessä ja toimii nyt laivaston Haifan tukikohdassa. Hän sanoo kannattavansa arabien asepalvelusta IDF:n joukoissa sanoen sen avartavan näkökulmaa ja antavan uusia mahdollisuuksia. Hän sanoo, että valtion lakeja ja sen tarjoamia etuja tulee huomioida ja kunnioittaa.
Majuri Keren Azar johtaa Tiberiaan värväyskeskusta. Hän sanoo useimpien asepalvelukseen pyrkivien haluavan palvella hyökkäysjoukoissa. Jotkut haluavat asemaan tai ammattiin, jota he voivat hyödyntää vapauduttuaan armeijasta. Nadafin aloittaman kampanjan suosion kasvu tai sysäys siihen voi tulla lähinaapureista heidän seuratessaan, miten muslimit kohtelevat kristittyjä Syyriassa, Irakissa, Iranissa ja Egyptissä, joissa kristittyjä surmataan lähes päivittäin, heidän kirkkojaan ja kotejaan häväistään ja poltetaan ja heitä vainotaan ja sorretaan kaikin tavoin. He katsovat, ettei muslimeihin voi luottaa heidän suojelijoinaan. Israel on alueen ainoa maa, jossa kristityillä on valtion täysi tuki ja tasa-arvo.
Muutamia kuukausia sitten pari arabinaista, jotka liittyivät IDF:n palvelukseen, kertoivat, etteivät Israelin arabikansanedustajat, jotka tuomitsevat heidän tekonsa, edusta heitä eikä suurta osaa arabeista. He kehottavat ke. Zoubia ja vastaavia muuttamaan Gazaan, jossa heidät otettaisiin vastaan avoimin sylin, kuten haaretz.com kertoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177281#.UviFXkBsNDQ
5. Hallituksen vasemmistoon kallellaan olevat ministerit, kuten Yair Lpid ja Tzipi Livni, jotka puolustivat Kerryn Mynchenissä pitämää puhetta Israelin boikottiuhasta, ellei se suostu Kerryn laatimaan kehyssuunnitelmaan, jätettiin pääministerin järjestämän salaisen keskustelutilaisuuden ulkopuolelle, jossa on tarkoitus päättää BDS-boikottiuhan vastaisista toimista. Tilaisuus oli tarkoitus pitää 10 päivää sitten, mutta se siirrettiin sunnuntaiksi. Tilaisuuteen jätettiin edellisten lisäksi monet muut ministerit kutsumatta, koska heidän oletetaan vastustavan Netanyahun suosittelemia toimia.
Strategisten asiain ministeriön johtaja Yossi Kuperwasser oli laatinut esityksen keskustelujen pohjaksi. Tilaisuuteen osallistuivat ministerit Yuval Steinitz, Avigdor Liberman, Naftali Bennett, sekä Mossadin ja Shin Betin johtajat ja territorioitten hallitusasiain koordinoija. (COGAT) Tilaisuus oli salainen eikä siitä annettu tiedonantoa. Osallistuvat myös vannoivat pitävänsä keskustelut salaisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177294#.UviU5UBsNDQ
   

Sunday, February 09, 2014

SUNNUNTAI 09.02.14


SUNNUNTAI 09.02.14
1. SUNNUNTAI, viikon ensimmäinen työpäivä juutalaisen kalenterin mukaan, alkoi ennusteen mukaan aurinkoisena jatkaen koko päivän ja vielä seuraavan päivän muuttuen sitten puolipilviseksi. Mittari näytti aamulla 7 lämpöastetta nousten päivän aikana kuuteentoista. Tuuli oli aamulla pistävän kirpeä. Lämpötolat: Jerusalem 7 -16; Tiberias 10 – 20: Suolameri 15 -24; Eilat 14 -25 +C-astetta. Huominen lämpötila lienee sama kuin tänään.
Perjantaina pääsi flunssa yllättämään, ja koko eilisen päivän sairastin sitä. Se alkoi iskemällä ensin Markkuun ja Michaliin ja sitten minuun. Tänä aamuna se tuntuu vielä pahalta, joten katsotaan, miten pitkälle jaksan pakertaa päivän uutisantia.
2. Hallitusrintamalla Yair Lapid jatkaa uhkailujaan erota hallituksesta vieden samalla mukanaan Yesh Atid-puolueensa 19 kansanedustajaa, ellei haredi-nuorten asepalvelua saada järjestettyä häntä tyydyttävällä tavalla. Hän poisti korkeimman oikeuden päätöksen mukaan valtion tuen 3000:lta haredi-nuorelta, jotka eivät ilmoittautuneet asepalvelukseen, ja sitten hän poisti tuen kaikilta haredi-nuorilta. Tämä herätti suuria mielenosoituksia eri puolilla maata. Hänen uhkailunsa lienee tarkoitettu poliittiseen käyttöön, ei hänellä ole varaa jättäytyä hallituksesta. Yesh Atid-puoleen kannatus on pudonnut, gallupin mukaan se saisi nyt korkeintaan 12 kansanedustajaa. Lapidin kansan-suosio on sekin romahtanut, hän vähiten pidetty ministeri hallituksessa. Lapid sanoi Ein Karemin Hadashan sairaalan talousongelmista, ettei sairaala siihen kuole, mutta sen tulee valmistaa taloutensa elvytysohjelma. Muut sairaalat tukevat Hadashan kamppailua tukilakoilla.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Lapid-vows-to-quit-coalition-over-sanctions-for-haredi-draft-dodgers-340796
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aikoo tänään tehdä hallituksessa päätöksen koskien Yarit Atidin ja Naftali Bennettin välistä ristiriitaa, mikä uhkaa heilutella hallitus-koostumusta. Sunnuntai on sopiva päivä ongelmien selvittämiseen, sillä juutalaisuuden ja ongelmien selvittämisen Pardes-instituutti Jerusalemissa valitsi sunnuntain kansainväliseksi juutalaiseksi sovintopäiväksi, koska parituhatta vuotta sitten kaksi hallitsevaa uskonnollista suuntaa, Hillel ja Shammai, kamppailivat vallasta, mikä johti verisiin yhteenottoihin, joissa sai surmansa 3000 ihmistä. Ero on kuitenkin siinä, että Yair Atid edustaa ei-uskonnollista juutalaisuutta, Naftali Bennett puolestaan uskonnollista kansaa. kansanosaa. JP:n Artikkelissa mainitaan, että taistelun tiimellyksessä osapuolet näyttävät unohtaneen, että haredi-nuorten kytkeminen työelämään ja asepalveluun on tarkoitus selvittää lainsäädännöllä, eikä aiheuttaa lisää ongelmia ja kiristää jännitystä. Asiaa käsitellään Knessetissä maanantaina. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/The-price-of-conflict-340807
4. USA:n ulkoministeri John Kerry on saanut yllättävän tukijan ulkoministeri Avigdor Libermanista, joka kehottaa Israelia hyväksymään Kerryn kehyssuunnitelman sellaisena, miten sitä Israelille tarjotaan. Hän kutsui Kerryä Israelin todelliseksi ystäväksi puhuessaan Tel Avivissa perjantaina.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jan Psaki totesi lehdistötilaisuudessa, että Libermanin lausunto on todella voimallinen viesti tuntien hänen aiemman suhtautumisensa näihin asioihin. Washington on suhtautunut Libermaniin varauksellisesti, sillä hän asuu Samariassa ja hänen suorasukainen puhetyylinsä ei aina huomioi diplomatian hienouksia. Mikä Libermanin taktiikan taustalla lieneekin, on varmaa, että siihen liittyy poliittisia laskelmia. Hän voi asetella perustuksia USA:n tuelle tulevissa valtakamppailuissa.
Liberman ja Yaalon ovat ohella tällä hetkellä suosituimmat pääministeriehdokkaat Netanyahun ohella.
Kerryn vastainen kampanja on Israelin poliitikkojen keskuudessa saanut rajuja muotoja, joissa Kerryn todellinen suhtautuminen Israeliin kyseenalaistetaan, USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro näki niissä jopa syytöksiä Kerryn ja Obaman antisemitismistä, mikä välittömästi poistettiin julkisuudesta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/US-praises-Liberman-for-declaring-Kerry-to-be-true-friend-of-Israel-340772
5. HITZ ut Tahrir (Vapauspuolue), joka perustettiin 1953, jakoi perjantain rukousten jälkeen useissa moskeijoissa PA:n alueilla lentolehtisiä, joissa tuomittiin voimallisesti PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin New York Timesilla antamat haastattelulausunnot. Lentolehtisissä todetaan, ettei Abbasilla ole mitään oikeutta luvata NATO-joukkoja Jordanin laaksoon ja muille rajoille, myös Jerusalemiin. Niiden tarkoituksena tulisi olemaan estää salakuljetus ja terrorismi. Netanyahu tuomitsi Abbasin esityksen välittömästi.
Hitz ut Tahrir-puolueella on tuhansia kannattajia PA:n alueilla Juudeassa ja Samariassa ja Gazassa. Puolueen päämääränä on Israelin tuhoaminen ja islamilaisen kaliifi-kunnan perustaminen sen raunioille. Se toimii myös useissa arabimaissa. PA:n poliisi pidätti lukuisia puolueen jäseniä, minkä jälkeen se julkaisi uuden lentolehtisen, jossa se tuomitsee PA:n poliisin pidätykset. Siinä myös selitettiin, ettei puolue halua kansainvälisiä joukkoja alueelleen toistaakseen ristiretkeläisten valloitusta, eikä sitä, että kansainväliset sotilaat pidättävät muslimeja, joita USA pitää loputtomiin salaisilla vankileireillä. Abbasin kritisoiminen on hyvän arkaluonteinen asia PA:n alueilla. http://www.jpost.com/Middle-East/PA-forces-arrest-scores-of-radical-Islamists-in-West-Bank-dragnet-340780
6. IRANIN valtion TV lähetti äskettäin ohjelmia, joissa näytetään simuloituja hyökkäyksiä USA:n ja Israelin kohteita vastaan siinä tapauksessa, että ne hyökkäävät Iraniin. Iran on huomattavasti lisännyt USA:n vastaista retoriikkaansa huolimatta siitä, että Iran neuvottelee P5+1 maiden kanssa Iranin ydinsuunnitelmasta. Ylin kaitsija Ali Khamenei syytti Yhdysvaltoja valehtelusta todeten, että USA kaataisi Iranin hallituksen, jos voisi, sanoen USA:n toiveita, että Iran vähentäisi puolustuskapasiteettiaan, mielikuvituksellisiksi.
Lauantaina iranilainen amiraali ilmoitti Iranin lähettäneen sota-aluksiaan Atlantin pohjois-osaan lähelle USA:n rannikkovesiä. Edellä mainittu fiktiivinen animaatiofilmi, nimeltään Nihgtmare of Vulturers (korppikotkien painajainen), alkaa tilanteesta, jossa Khamenei tervehtii sotilasakatemian sotilaita valmistumistilaisuudessa 2011: "Kenen tahansa kuvitellen hyökkäävänsä Iranin islamilaisen Tasavaltaa vastaan, tulee olla valmistautunut voimakkaisiin läpsäyksiin ja teräsnyrkkeihin Iranin asevoimien taholta". Filmissä näytetään animaatioiskut Tel Avivin Kikar Hamedina torille, Azriel torneihin ja IDF:n päämajaan Kiriya-keskukseen, kuten myös Ben Gurionin lentokentälle, Haifan Technioniin sekä IDF:n useisiin tukikohtiin ja Dimonan ydinlaitokseen. IDF:n Kiriya päämajaa vastaan tehty hyökkäys tapahtuu filmissä samaan aikaan kun pääministeri Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz neuvottelevat siellä Libanonin kakkossodan aikana.
Filmissä näytetään myöhemmin Iranin miehittämättömien pienkoneitten (drones) hyökkäykset USA:n tukikohtiin Persianlahdella, sekä USA:n lentotukialusta USS Abraham Lincoln vastaan, joka upotetaan Persianlahdella ennen sen pääsyä Hormuzan salmelle. Iranin ilmavoimat pudottavat filmissä useita USA:n lentokoneita.  http://www.timesofisrael.com/iranian-tv-airs-simulated-bombing-of-tel-aviv
7. Gazan terroristit ampuivat eilen raketin Israelin puolelle, johon IAF vastasi tuhoten täsmäohjuksella moottoripyörällä ajavan henkilön Gazan keskiosissa. IDF:n tiedotteen mukaan iskussa kuollutta miestä epäiltiin terrorismista.  http://www.jpost.com/Defense/IAF-strikes-suspected-Palestinian-terrorist-in-central-Gaza-Strip-340810
8. Perjantain muslimien aamurukousten jälkeen satoja palestiinalaisia arabeja levittäytyi Temppelivuoren tasanteelle alkaen kivittää poliiseja, jotka vastasivat siihen käyttäen savukranaatteja. Arabien tarkoituksena oli estää juutalaisten nouseminen vuorelle onnistuen siinä, sillä poliisi kielsi kaikkien muiden paitsi muslimien pääsyn Temppelivuorelle. Poliisi pidätti 7 kivittäjää siunaillen, ettei yhtään poliisia haavoittunut kivisateessa.  http://www.jpost.com/National-News/Hundreds-of-Palestinians-riot-on-Temple-Mount-after-Friday-prayers-340781