Monday, September 15, 2014

MAANANTAI 15.09.14


MAANANTAI 15.09.14
1. MAANANTAIPÄIVÄ alkaa vähitellen valjeta aamuisesta utuisuudestaan ja kosteudestaan, joka sävyttää maisemat epämääräisen epäselviksi. Se on kuin kuva poliittisesta realiteetista tänä päivänä Israelissa ja Lähi-Idässä laajemminkin ja epäonneksi myös Euroopassa ja Amerikassa, mutta enemmän siitä myöhemmin. Sääkartta osoittaa sään pysyttelevän syksyisen harmaana, joskin maan eteläosissa pilvisyys on poikkeava ilmiö. Lämpötiloissa ennustetaan pientä kohoamista. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -26; Tiberias 22 -33; Suolameri 27 -36; Eilat 24 -36 +C-astetta.
2. BEN-DROR YEMINI kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan, että vapaa maailma on juuttunut kiinni muslimimaailman väärin ymmärtämisensä vuoksi. Hän täsmentää artikkelinsa ydintä todeten, että muutamien viimeisten vuosikymmenien aikana länsi on tehnyt myönnytyksiä Muslimiveljeskunnalle toivoen, että se pystyisi kehittämään nykyaikaisen islamin. Sen seurauksena tuhannet värvätyt eurooppalaiset ja amerikkalaiset liittyvät näinä päivinä jihadiin.
YEMINI kertoo, että sotajoukkojen vetämisellä Afganistanista ja Irakista oli tarkoitus irrottaa vapaaseen maailmaan kuuluva Yhdysvallat muslimimaailmasta: Ei enää miehitystä; ei enää amerikkalaisia ja muita sotilaallisia uhreja, ei enää oikeutusta terroriin. Tämä oli lyhyen aikavälin illuusio.
Muslimimaailma on nyt osa vapaata maailmaa. Se haastaa vapaan maailman perusarvot, joiden varaan se on rakennettu; se uhkailee; se maksaa; se häiritsee vapaata ajattelua; se vastustaa. Pako ei ole mahdollinen: On vaikea paeta joltakin, joka on sisässäsi, Yemini kirjoittaa. Jihad ei ole muslimimaailman keskeinen ilmentymä, mutta siitä on tullut uhka. Islamin Valtio on vain sen yksi luoteenpiirre, hän toteaa, ottaen esimerkin Nigeriasta, jonne on myös perustettu Islamin Valtio. Se surmaa satoja tuhansia ihmisiä. Juuri tällä hetkellä Borno valtion pääkaupunki ja myös suurin kaupunki Maidugun Nigerian koillisosassa, on Boko Haram joukkojen saartama. Kaupungissa asuu yli miljoona ihmistä, useimmat heistä muslimeja, mikä ei auta heitä, sillä jihadistit - eikä vain Nigeriassa - surmaavat enimmäkseen muslimeja, Yemini toteaa kysellen: Maidugunin asukkaat pelkäävät kuollakseen, mutta miksi maailma protestoi Yazidistien puolesta (Irakissa) mutta unohtaa nigerialaiset? Eikö heidän pelastamisensa ole tärkeä? Miksi ei, vaikka he ovat saman jihadin uhreja?
YEMINI toteaa, että Nigeriassa Maidugurin alueella ei ole yhtään länsimaista journalistia, sillä he ovat kiireisiä muualla. Libyassa islamin jihadistit ottavat valvontaansa yhä uusia alueita luhistuvasta valtiosta, ja samankaltainen prosessi on käynnissä Afganistanissa, Pakistanissa, Jemenissä ja Somaliassa yhdellä tai toisella tasolla. Hän toteaa, että John Kerry – heräävän lännen merkittävin edustaja – selvensi muutamia päiviä sitten Mekkassa (Jeddassa?), että hän näkee arabi-tiedotus-verkostot Al-Arabiya ja Al-Jazeera tärkeinä kumppaneina jihadin vastaisessa taistelussa. Al-Jazeera on tärkein ilmaisumuoto ääri-islamilaisuuden levittämiseksi, Yemini toteaa kysyen: Miksi sunni-suunnan johtavalla oppineella Yusuf Qaradawilla on viikoittainen tunnin kestävä ohjelma Al-Jazeeran ohjelmistossa? Tämä sama oppinut, joka on Muslimiveljeskunnan jäsen ja Hamasin tukija, kehottaa muslimeja saattamaan loppuun Hitlerin aloittaman työn (juutalaisten tuhoamisen).
Yemini jatkaa todeten, ettei Qaradawi halunnut selvittää välejään vain juutalaisten kanssa, sillä hän kehotti surmaamaan myös amerikkalaisia Irakissa. Surmaajat olivat samoja jihadisteja, jotka perustivat ISIS-järjestön, jota USA tuki ja tukee edelleen toimittaen sille aseita. Onko Qaradavi edelleen ISIS:n tukija? Yemini kysyy aiheellisesti: Ovatko amerikkalaiset menettäneet järkevän ajattelukykynsä?
Yemini tiivistää sanomansa todeten, että voidakseen taistella menestyksellisesti globaalia jihadia vastaan, vapaan lännen on ensin vapauduttava virheellisestä islamin ymmärtämisestään. Tämä väärä tietoisuus islamista johti presidentti Obaman poistamaan ”muslimiterrorismin” USA:n sanavarastosta. Obama totesi äskeisessä puheessaan, ettei Islamin valtio ole aitoa islamia, vakuutellen samalla miljoonille jihadin muslimi-uhreille, ettei ole syytä huoleen, koska se ei ole islamia. Taliban on siten buddismia ja Boko Haram on evankelinen, kuten Yemini toteaa ironisesti. Maailmassa on vain yksi maa, joka sotii – joskaan ei aina onnistuen – globaalia radikaalia jihadia vastaan. Mutta vapaa maailma protestoi kaduilla pyrkien vakuuttamaan, että Hamas on itsenäisyyspuolue ja Israel sortava voima. ”Niin kauan kuin Qaradawi ja Hamas ovat osa ongelmaa, eikä ratkaisua, radikaali jihad jatkaa voittoisaa kulkuaan. Voimme vain rukoilla, että Kerryn liittoutuma onnistuu, vaikka mahdollisuudet ovat heikot”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4570874,00.html
3. Edelliseen Ben-Dror Yeminin artikkeliin liittyen muutamia huomioita. Väärä suhtautuminen arabi-maailmaan länsimaissa alkoi 1970-luvulla. Euroopan vasemmistolaisia on aina ärsyttänyt Israelin valtion olemassaolo. Sen mielestä Israel tulee tuhota ja korvata Palestiinan valtiolla. JP:n kolumnisti Caroline B Glick laati artikkelin, joka julkaistiin JP:n Up Front viikkolehdessä 02.01.2004 otsikolla Europes Arab Gambit. Hän viittaa aluksi EU-maiden parissa suoritettuun gallupiin, jonka mukaan Israel on maailmanrauhan pahin uhka, mikä sai EU:n johtajat kiemurtelemaan hämmentyneinä. Glick referoi artikkelissaan Genevessä toimivan historioitsijan Bat Yeorin näkemyksiä, joiden mukaan se muodosti kolme vuosikymmentä jatkuneen Europan politiikan huipentuman. Yeor toteaa, että Charles de Gaulle muutti Ranskan vetäytymiseen saakka Algeriasta Israelia suosivan politiikan täysin lähtien päämäärästä, että Euroopan strateginen itsenäisyys tulee perustaa allianssiin arabimaitten kanssa. Yeorin mukaan ajatus oli silloin utopistinen, mutta siitä muotoutui 1973 Jom Kippur-sodasta ja arabien öljyboikotista lähtien EU:n käytännön politiikka, jota noudatetaan edelleen.
Marraskuussa 1973 Ranskan presidentti Georges Pompidou ja Saksan liittokansleri Willy Brandt tapasivat Pariisissa. He antoivat keskustelujensa päätteeksi julkilausuman, jossa he muotoilivat EU:n politiikan arabimaiden vaatimusten mukaisesti Israelin vastaiseksi. Tämän julistuksen perusteella arabimaat aloittivat muodollisen keskustelun EU:n kanssa. Siitä muodostui European-Arab-Dialoque, keskustelufoorumi (EAD), jonka tuli muotoilla arabien suhteet USA:n, ja Israelin sekä Euroopan kanssa niihin suuntautuvan arabisiirtolaisuuden suhteen. EAD:n suositusten mukaan Israel tulee pakottaa vetäytymään 1949 aselepolinjoille; Euroopan tulee sallia arabien esteetön muutto EU:n maihin ja Yhdysvaltoja tulee painostaa lopettamaan Israelin tukeminen.
Yeorin mukaan EAD:n toiminnan vuoksi, joihin kuului keskustelua politiikan, parlamentin ja kulttuurin alueilta, miljoonien arabisiirtolaisten virrat alkoivat vyöryä Eurooppaan, mikä oli ennen näkemätön kolonialismin historiassa. Sitä oli myöskin EU-maiden päätös, joka salli ja rohkaisi arabisiirtolaisia säilyttämään suhteensa lähtömaihinsa, mikä tehokkaasti esti heitä sulautumasta uuteen yhteisöönsä. Arabi- ja EU-maiden viranomaisten yhteiset lausunnot siivilöivät arabi- ja islamin kulttuurin EU:n yliopistoihin. Julkilausuma vuodelta 1975 kehotti Euroopan maiden hallituksia luomaan suotuisat edellytykset arabi-siirtolaisten ja heidän perheittensä osallistumisesta arabi- ja muslimikulttuuriin ja uskonnolliseen elämään, mikä salli lukemattomien moskeijoiden ja arabikulttuurin keskusten perustamisen lähinnä Saudi Arabian öljydollareilla.
Eurooppalaiset eivät tajunneet, että hylätessään Israelin ne olivat tuhoamassa juutalais-kristilliset juurensa ja kulttuurinsa sekä omaksumassa uuden, joka perustuu alistumiseen islamin kulttuurin ja uskonnon ja niiden edustaman arvomaailman alle. Siitä alkoi Euroopan itsetuhoinen kehitys. http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/israel-valinkauhassa-ii-osa/
4. RANSKAAN vierailulle perjantaina matkaava PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aikoo pyytää, että Ranskan presidentti Hollande tunnustaa virallisesti Palestiinan valtion, kertoo PA:n ulkoministeri Riyad Malki. Tämä on Abbasin suunnitelmien ensimmäinen virstanpylväs saadakseen EU-maat tunnustamaan yhä kaukaisemmaksi hiipuvan toiveensa Palestiinan tunnustamiseksi virallisesti ennen matkaansa New Yorkiin, jossa hänen tarkoituksensa on esittää valtiotoive ensin YK:n turvallisuus-neuvostolle, ja jos USA estää positiivisen päätöksen, esittää se YK:n yleiskokoukselle, jossa päätös tulee kuin Manulle illallinen. Vasta sen jälkeen hän aikoo alistaa esityksensä Haagin kansainvälille tuomioistuimelle ICC.
KEHITTÄÄKSEN strategiaansa kahden päivän ajan Pariisin karkeloissa Abbas matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän osallistuu YK:n täyskokouksen avajaisiin 24. syyskuuta. Abbasin suunnitelman mukaan itsenäinen palestiinalaisvaltio tulee perustaa kolmen vuoden kuluessa. Miten hän aikoo saada yhteis-toiminnan sujumaan Hamasin kanssa, ja miten Gazan kaista integroidaan PA:n politiikkaan, tulee vaatimaan maagikon taidot, joita Abbasilla tuskin on. Jos hän jotain yrittää taikoa, esiin putkahtaa Ismail Haniyehin karvaiset kasvot ja vino hymy. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-ask-france-to-recognize-palestinian-state/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin entinen pääministeri Yehud Olmert tuomittiin Holyland skandaalin vuoksi kuudeksi vuodeksi vankilaan, minkä kärsiminen olisi pitänyt aloittaa 01. syyskuuta, mutta mikä esitettyjen muutosesitysten vuoksi siirtyi tuonnemmaksi. Olmert kamppailee kovasti välttääkseen vankilan yksinäiset sellit. Lisäksi tuomioon kuuluu 2 vuoden tarkkailuaika ehdollisena sekä sakkorangaistus 289 000 USD. Oikeuskäsittely jatkuu. http://www.timesofisrael.com/olmert-other-holyland-convicts-to-remain-free-during-appeals/
·        Ranskan puolustusministeri Jean-Yves le Drian sanoi vieraillessaan joukkojensa luona UAE:ssä, että Ranska antaa tiedusteluapua USA:n koneitten pommituslennoille Irakin ja Syyrian ilmatilassa. Samaa lupaa myös Englanti. Britannian koneet lentävät Kyproksesta käsin. Turkki vetäytyi kokonaan pois Obaman kaavailemasta liittoutumasta. http://www.timesofisrael.com/france-backing-airstrikes-against-is-with-spy-flights/
·        Tuoreen gallupin mukaan Likud säilyy suurimpana puolueena 26 edustajan turvin, toiseksi kipuaa Beit Yehudi saa 16 edustajaa, Israel Beitenu 14 edustajaa. Yesh Atid saisi 11 edustajaa menettäen 8; Labour saisi 13 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Yair Lapidin laatima budjetti on aiheuttanut kiistaa pääministerin kanssa, minkä johdosta jotkut ounastelevat vaalien olevan ohjelmassa, vaikka kukaan ei halua niitä juuri nyt.  http://www.timesofisrael.com/jewish-home-would-become-2nd-largest-party-poll/
·        Israelin sotilasvirkailijat ennustavat, että Hizbullah voi seuraavan aseellisen konfliktin aikana pyrkiä saamaan kylän tai pari Israelin puolelta 50 -70 miehen kommandojoukkoja käyttäen. Hizbullah on hionut strategiaansa ja luonut uusia hyökkäysjoukkoja Syyrian taisteluissa saamiensa kokemusten perusteella. Kommandoyksiköitten suuruutta on nostettu muutaman miehen partioista kymmenien miesten iskujoukoiksi. IDF:n upseerit kuitenkin vakuuttavat, että sen vastaiskut tulevat olemaan rajuja ja että tunkeutujat karkotetaan raskain tappioin muutamassa tunnissa. IDF:n tiedossa ei ole, että Hizbullah olisi kaivanut tunneleita Israelin puolelle Hamasin tapaan. Tuntuisi kummalta ellei se olisi turvautunut niihin. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-could-advance-into-israel-in-next-war-official-warns/
·        USA:n senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid toteaa, että Hamas on aivan yhtä paha kuin ISIS tai IS. Hän esitti arvionsa senaatin istunnossa torstaina, mutta julkistettiin vasta nyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185111#.VBatlkNsO-o
Huomenna tiistaina Kastelin alueella on sähkökatkos 06.00 – 10.00 välillä. Raportin julkaiseminen viivästyy vastaavasti. Pyydän kärsivällisyyttä purteemme.Post a Comment