Friday, November 22, 2013

PERJANTAI 22.11.13


PERJANTAI 22.11.13

1.      VAIHTEEKSI erilainen uutinen Israelista uhkaa ja kuolemaa kertovien raporttien lomaan.  
Tämä on kertomus Emek Medical Centre toiminnasta Afulassa, jota ei juuri tunneta maailmalla. Lääkintäkeskuksen kehitys- ja pr-toimintojen johtaja Larry Rich on päättänyt nostaa Keskuksen toiminnan maailman tietoisuuteen, ei vain Keskuksen imagon vuoksi, vaan esimerkkinä Israelin pyyteettömästä toiminnasta ihmishenkien pelastamiseksi ja kärsimysten lieventämiseksi, mistä maailman valtamedia harvoin jos ollenkaan raportoi.
Anav Silberman Tazpit uutistoimistosta kertoo, miten Rich on matkustanut ympäri maailmaa kertoakseen tästä Jisreelin laaksossa sijaitsevasta pienestä yhteisöstä, jolla on kapasiteetti hoitaa alueen puolisen miljoonaa asukasta, juutalaisia, muslimeja, kristittyjä ja druuseja.
Viimeksi Larry Rich matkusti Skotlantiin, joka ei tunnetusti suhtaudu kovin myönteisesti Israeliin. Hän halusi kertoa Skotlannin asukkaille Israelista, jonka hän parhaiten tuntee lääkinnällisen instituutin toiminnan kautta, jossa juutalaiset ja arabilääkärit ja muu lääkintähenkilöstö ponnistelee parantaakseen potilaita kaikista kansanosista ja -kerroksista taustasta riippumatta. Rich kertoo Silbermanille, että vastaanotto hänen sanomalleen on yleensä positiivinen.

"Olen vain tavallinen kaveri, joka työskentelee sairaalassa, en poliitikko", hän sanoo. "Haluan kertoa siitä, mitä näen – arabit ja juutalaiset työskentelevät yhdessä hoitaen toisiaan ympäristössä, jossa ei esiinny esteitä eikä stereotyyppejä. Se on israelilainen todellisuus, joka harvoin läpäisee kansainvälisen median uutiskynnyksen".

RICH kertoo, että toisen intifadan aikana Emek Lääkintäkeskus hoiti satoja palestiinalaisia miehiä, naisia ja lapsia Jeninistä, Juudeasta ja Samariasta ilman maksua. "Israelia ympäröivistä uhka-kuvista huolimatta lääkinnälliset instituutiomme antavat hoitoa kaikille kaikkialla Israelissa".
Emekin Keskuksessa on 500 vuodetta, 300 lääkäriä ja 700 sairaanhoitajaa ja tukihenkilöä. Hoitotoimien ohella Emek Keskus kouluttaa arabilääkäreitä ja kirurgeja Jordaniasta.
RICH toteaa, että sekä hoitohenkilöstön että potilaitten etnisessä monipuolisuudessaan Emek Keskus on ainutlaatuinen koko Lähi-Idässä. Hän kertoo muslimiyleisön hämmästelevän hänen esityksensä jälkeen, etteivät he ole koskaan ennen kuulleet tällaista kertomusta Israelista.

USA:ssa kuulijoiden joukossa oli JStreet ja muslimien edustajia, jotka yllättyivät kuulemastaan. Skotlannissa hän puhui Glasgown ja StAndrewn kaupungeissa, parlamentissa ja Dundeen yliopistossa, jossa välihuutelijat pyrkivät häiritsemään hänen puhettaan. Yksi heistä oli BDS-toimintaan kuuluva tohtori, joka hänen parlamentissa pitämänsä puheen jälkeen esitti oman Israelin vastaisen litaniansa, mutta lopulta kysyen, voisiko hänen tuntemansa – arvattavasti palestiinalainen – potilas saada hoitoa keskuksessa. Rich antoi hänelle Keskuksen yhteystiedot jääden odottamaan yhteydenottoa.
RICH painottaa, että hänen tarkoituksensa on tiedottaa kuulijoille, että on toisenlaisia tapoja nähdä juutalainen valtio. "Ihmisillä on vapaus valita – keskittyä vihaan ja hajottamisen, tai todellisiin elämän esimerkkeihin yhdessäolosta. Emek Medical Centre on syytä pitää pöydällä".  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4453918,00.html

Israelin sairaalat hoitavat vuosittain satoja ellei tuhansia potilaita arabimaista, joiden kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita. Nämä tapaukset pidetään salaisina, eikä potilaiden henkilöllisyyttä tai kansallisuutta paljasteta. Satoja haavoittuneita asukkaita on tullut Syyriasta saamaan hoitoa Israelista. Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin aivokuollut lapsentytär tuotiin äskettäin Israeliin saamaan hoitoa, mutta lääkärit totesivat tilanteen toivottomaksi palauttaen hänet.

2.      Tässä täysin toisenlainen kertomus Israelin ja PA:n arabien yhteistoiminnasta.
Pääministeri Netanyahu joutui USA:n painostuksesta hätäisesti peruuttamaan talonrakennus-ministeri Uri Arielin esittämän listan Juudeaan ja Samariaan suunniteltavista rakennuskohteista, joihin kuului myös E-1 alue Maale Adumimin ja Jerusalemin välisellä alueella.
                                                                                                                                             
                                                                                             Tuskin tieto Netanyahun peruuttamisesta oli kiirinyt maailmalle, kun PA:n arabit kiirehtivät
              rakentamaan Maale Adumimin ympärille ja valtatie 1 ympäristöön sadoittain tilapäisiä  
              rakennuksia saadakseen kehitettyä todisteita maalle (facts on the ground) aina Suolamereen
              saakka. Regavim-järjestön tutkimusten mukaan rakennukset on pystytetty käyttäen
              metallirankoja ja – levyjä pystyttämisen nopeuttamiseksi, koska he yleensä rakentavat  
              viikonloppuisin, jolloin viranomaisten ja turvallisuusmiesten tarkkaavaisuus on heikkoa. Kaikki  
              nämä rakenteet on pystytetty C-alueelle, jossa Israelilla on täysi hallinto- ja turvallisuusvastuu.  
              Palestiinalaiset ovat aloittaneet uudenlaisen siviilitottelemattomuuden aiheuttaakseen 
              mahdollisimman paljon hämminkiä Israelille.   
             
              Regavim järjestö valittaa, että PA:n arabit saavat tehdä melkein mitä haluavat, eikä Israelin
              siviilihallitus puutu asiaan. Sen mielestä tilanne on kestämätön ja pahenee kaiken aikaa Israelin
              viranomaisten lepsun asenteen vuoksi, ja vaatii siviilihallinnon romuttamista sekä Israelin lain
              ulottamista kaikkialle Israelin alueella. Alla kuva PA:n laittomista rakennuksista.

                 

3.      USA:n presidentti Barack Obama sanoi eilen, että Israelin vaatimus kovemmista sopimusehdoista Iranin kanssa johtavat soitaan. Iran pitää ehdottomasti kiinni oikeudestaan uraanin rikastamiseen sekä Arakin raskasvesilaitoksen rakentamisen jatkamista.
Israelissa odotettiin, että USA ja EU-maat olisivat tuominneet kovin sanoin Iranin todellisen hallitsijan Ali Khamenein äskettäin lausutut Israelia halventavat lausunnot.
EU:n hampaaton ja älyä vailla oleva johto tuskin edes huomasi koko asiaa; Ranska pahoitteli sitä vastaan heitettyä herjaa todeten, ettei se ole oikein sopivaa sivuuttaen Israelin kohdan kokonaan.
USA:n lausunnossa todetaan, että Khamenein lausunto oli "epämiellyttävä yllätys", ikään kuin se olisi vain häirinnyt sen mielenrauhaa ja ennen kuulumaton lajissaan.

USA:n edustajat, joita muut myötäilivät, totesivat Israelin vaatimusten Iranin ydinteollisuuden täydellisestä romuttamisesta tarkoittavan, että Iran antautuu ehdoitta. He katsovat, että sen vaihtoehtona on sota oikeuksiensa puolustamiseksi, ja ennakoivat Iranin valitsevan sodan.
Jos sota todella alkaisi, se tarkoittaisi öljykuljetusten keskeytymistä Persianlahden kautta epämääräiseksi ajaksi, mikä puolestaan merkitsisi lämmityksen vaikeutumista eurooppalaisissa taloissa sähköntuotannon kärsiessä katkoja, ja maailmantalouden ajautumista kriisiin.

Pääministeri Netanyahun kiihkeä pyrkimys saada sanomansa Iranin suhteen ei välttämättä ole kaikkien mieleen Israelissa. Nobel-palkittu professori Ayman totesi omana mielipiteenään, että Netanyahu tekee karkean virheen keskittyessään Iraniin, sillä Israelin suurin uhka tulee PA:n arabien ja PA/PLO:n taholta, ei Iranista.

Neuvottelut Genevessä etenevät hitaasti Iranin kovennettua omia vaatimuksiaan ja myös EU-maat ovat tiivistäneet rivejään vaatimuksistaan- ehkä Israelin innoittamina.
Jos neuvottelut epäonnistuvat ja siirtyvät ehkä kuukausien päähän, siitä syytetään Israelia, mutta sehän ei nyt olisi mikään uutinen, sitä syytetään joka tapauksessa.
4.      UUTISOTSIKOITA
·        Hamasin parlamentin jäsen ja korkea virkailija Maushir al-Masri sanoo, että seuraavan kerran, kun IDF hyökkää Gazan alueelle, Hamas tulee ampumaan uusimpia rakettejaan, joilla se yltää Tel Avivin pohjoispuolelle. Hän uhkasi, että uudet raketit yltävät 100 km:n päähän, eli niillä pystytään uhkaamaan paitsi Tel Avivia myös Jerusalemia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174325#.Uo8U30C2FDQ
·        Israelissa työskentelee tällä hetkellä 103 000 PA:n arabia, ilmenee tilastoista. Heistä 51 000 on saanut työluvan, 34 600 tekee työtä laittomasti ilman työlupaa. Palestiinalaisten arabien työvoima on kaikkiaan 1 610 000, heistä 761 000 Juudeassa ja Samariassa, 400 000 Gazassa. Työttömyys on Gazassa 32.5 %, Juudeassa ja Samariassa 19.1 %, suurin osa heistä nuoria. http://www.jpost.com/Middle-East/34600-Palestinians-working-in-Israel-without-permits-332597
·        Israel suoritti onnistuneen kokeen Magic Wand eli Davidin Linko torjuntaohjuksella, toinen onnistunut koe. Se on suunniteltu keskimatkan ballistisia ohjuksia vastaan aina 200 km:n päähän, sijoittuen Iron Dome lyhyen matkan ja pitkän matkan Arrow-3 torjunta-järjestelmien väliin. http://www.timesofisrael.com/missile-defense-system-intercepts-target-in-second-live-test/
·        Labour-puolueen puheenjohtajaksi valittiin eilisissä vaaleissa 58 % äänistä saanut Isaac Herzog, kilpailija Shelly Yehomovich oli selvä kakkonen 46 %:n äänillä. He aikovat työskennellä yhdessä positiivisella oppositioasenteella. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Yacimovich-concedes-labour-leadership-race-to-Herzog-332663
·        Israelin tunnetuin pop-laulaja Eyal Golan ja hänen isänsä ovat olleet poliisin kuulusteluissa, koska on ilmennyt, että he molemmat ovat osallistuneet orgioihin, kuten JP:n pääartikkeli heidän kosteita juhliaan nimittää. Tämä on kohauttanut Israelin kansaa sen jälkeen, kun entinen päärabbi Metzger on poliisin haavissa syytettynä taloudellisista rikoksista. Tämä on antanut aiheen hakea profeettain ilmoituksia tilanteesta. "Näin sanoo Herra: Israelin kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden Minun päätökseni on peruuttamaton, sillä he myyvät hurskaan rahasta ja köyhän kenkäparista, polkevat maan tomuun vaivaisten pään ja vääntävät mutkaiseksi köyhien tien. Ja poika ja isä käyvät saman naisen pariin häväisten Minun pyhän Nimeni". (Aamos 2:6-7) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174250#.Uo8bZkC2FDQThursday, November 21, 2013

TORSTAI 21.11.13


TORSTAI 21.11.13 

1.      P5+1 maiden ja Iranin välisten neuvottelujen kakkoserä alkoi eilen vähemmän optimistisissa tunnelmissa Genevessä. Obama ennustaa, että sopimus on mahdollinen tällä viikolla tai lähiaikoina uskaltamatta antaa päivämääriä. Neuvotteluihin osallistuvat kutsuvat neuvotteluja koviksi, mikä tarkoittanee erimielisyyksien olevan edelleen suuret edellisen erän optimistisista odotuksista huolimatta. Ranskan painostus lienee nostanut lännen asettamaa rimaa.
Ulkoministeri John Kerry totesi, ettei kysymystä uraanin rikastamisesta sisällytetä tilapäiseen sopimukseen, vaan siitä sovitaan erikseen myöhemmin. Tällä hän halunnee ohittaa Iranin johtajien lausunnot, ettei Iran koskaan luovu oikeudesta rikastaa uraania ja hallita sen edelleen kehittämisen eri vaiheet. Keskusteluja jatketaan tänään.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lensi eilen iltapäivällä Moskovaan, jossa hän keskusteli presidentti Vladimir Putinin kanssa, ensin kahden avustajan läsnä ollessa, myöhemmin tunnin verran kaksistaan ilman avustajia, ja osallistui yhteiseen 90 minuuttia kestäneeseen työillalliseen. He antoivat yhteisen lausunnon illan päätteeksi puhuen kumpikin mutta eivät ottaneet vastaan kysymyksiä. "Toivon, että sopimus Iranin kanssa saadaan aikaan lähiaikoina kaikkien tyydytykseksi", presidentti Putin sanoi puheessaan aloittaen maitten välisestä kaupasta sekä yhteistoiminnasta avaruuden, maatalouden ja taiteen alueilla.

Netanyahu aloitti puheensa käyden suoraan asiaan todeten, ettei neuvoteltava sopimus Genevessä ole tarpeeksi pitävä estämään Irania saamasta ydinasetta. "Meille Israelissa suurin uhka meille ja koko maailman turvallisuudelle on Iranin pyrkimys saada ydinaseita", hän totesi. Hän lisäsi tunnustaen, etteivät Israel ja Venäjä halua, että Iran saa ydinaseen, minkä jälkeen hän selvitti Israelin näkemystä: Lännen tulee pysyä tiukasti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa, joiden mukaan Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen, luovuttaa kaikki rikastamansa uraanierät, romuttaa sentrifugansa ja lopettaa Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen. Hän ei kritisoinut Venäjän kantaa Iranin kysymyksessä, vaan antoi tunnustusta tavalle, millä Venäjä oli yhdessä USA:n kanssa sopinut Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamisesta.
Hän kehotti ottamaan oppia Syyrian tapauksesta todeten, ettei sopimusta olisi voitu saada aikaan, jos Syyria olisi luvannut luopua suuresta osasta kemiallisia aseita mutta pitäen loput. Hän sanoi uskovansa, että on mahdollista solmia parempi sopimus Iranin kanssa.

PAIKALLA olleet tarkkailijat totesivat Putinin kuunnelleen Netanyahun puhetta ilmeenkään värähtämättä, mutta osoittaen pitävänsä kiinni omasta näkemyksestään. Ulkoministeri Sergei Lavrov totesi ennen Geneven neuvotteluja olevansa toiveikas sopimuksen syntymisestä. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa Washingtonissa, että Iranille annettavat helpotukset sanktioitten lievittämiseksi ovat minimaaliset.
Netanyahun Moskovan vierailu oli sovittu kauan ennen Geneven neuvotteluja, mutta sen toteutuminen niiden kanssa samaan aikaan antaa sille kohtalonomaisen leimansa. Hän tapaa tänään Venäjän juutalaisjohtajia ja pitää lehdistötilaisuuden Moskovassa ennen kotimatkaa.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-Putin-sharply-divided-over-Iran-nuclear-deal-332438

2.      MOSKOVAN vierailua tarkkailevat poliittiset analyytikot panivat merkille presidentti Putinin omaksuman tyylin esiintyä julkisuudessa päättäväisesti ja lujasti tiedostaen asemansa maailman tämän hetken merkittävimpänä johtajana USA:n vetäytyessä kuoreensa. Venäjä ei ole aikaillut pyrkiessään täyttämään Yhdysvaltain jättämää tyhjiötä, vaan toiminut aktiivisesti usealla rintamalla. Venäjän ulkoministeri vieraili Kairossa pari viikkoa sitten useiden köyhien vuosien jälkeen saaden lämpimän vastaanoton ja sopien neljän miljardin USD asetoimituksista Egyptin asevoimille. Venäjä neuvottelee Saudi Arabian kanssa Venäjän laivaston läsnäolosta Persian-lahdella turvaamaan öljynkuljetusten häiriöttömän sujumisen Euroopan ja Kauko Idän tarpeisiin. Saudit tunnustelevat myös mahdollisista asekaupoista Venäjän kanssa. Saudit rahoittavat valtaosan Egyptin aseista, joiden Egyptin itäosiin sijoitetut ilmatorjuntajärjestelmät turvaavat osia Saudi Arabian ilmatilasta ja meriliikenteestä Punaisellamerellä.

SAUDI ARABIA on aktiivisesti pyrkinyt Syyrian presidentti Assadin hallituksen kaatamiseen tukien sitä vastaan sotivia kapinallisten ryhmittymiä. Syyria ei kuitenkaan muodosta uhkaa Saudi Arabialle, mutta saudikuninkaat eivät anna anteeksi sitä, että Bashar Assadin isä Hafez Assad osallistui Libanonin entisen pääministerin, saudien kuningasperheen ystävän, Rafik Haririn murhaan Beirutissa, ja katsovat, että hänen murhansa vaatii kostotoimia. Lisäksi Assadit ovat alaviitteja edustaen harhaoppista islamin suuntaa, kuten shia-muslimitkin.

IRAN varustettuna ydinaseilla muodostaa kuitenkin Saudi Arabialle todellisen uhkan, kuten myös saudien liittolaismaille Persianlahden etelärannalla. Saudit laskivat turvallisuutensa USA:n antamaan tukeen, mutta uudessa tilanteessa heidän on otettava lusikka kauniisti käteensä ja etsiä uusi turvaaja, ja siinä ainoa mahdollisuus on Venäjä, joka tukee Irania. Tämän vaikean yhtälön ratkaiseminen vaatii keskittymään elintärkeisiin kysymyksiin sivuuttaen vähemmän tärkeät, valtaosaltaan henkilökohtaiset antipatiat.  

TURKILLA oli omia valtahaaveitaan muinaisen Ottomaani-imperiumin palauttamiseksi – joskin rauhanomaisten sopimusten kautta – mutta sekasortoiset poliittiset kehitysnäkymät Syyriassa ja Irakissa ovet tehokkaasti estäneet niiden toteutumisen Iranin vaikutuksen kasvaessa.
Turkki on NATO:n jäsen ja sen aseistus on pääosin länsimaista, ja se on hakenut EU:n jäsenyyttä voidakseen liittyä entistä tukevammin Euroopan yhteisöön, mutta perinteinen epäluuloisuus ja Turkin heikko maine ihmisoikeuskysymyksissä ovat siirtäneet näitä suunnitelmia.
Myös Turkin tuvallisuus on levännyt vahvasti USA:n varassa, mutta sen heiketessä ja EU:n kykenemättömyys korvata sen antamaa suojaa, Turkin tulee etsiä turvaa muualta.
Turkki ja Venäjä ovat perinteisesti vihamielisiä toisilleen, mikä jättää sille ainoaksi ratkaisuksi etsiä suojaa Kiinan nousevasta mahdista, joka hakee laajentumismahdollisuuksia eri puolilta maailmaa.
Kiinan vaikutus tuntuu etenkin Afrikassa ja Etelä Amerikassa, myös USA:ssa, joissa se hankkii omistukseensa liikeyrityksiä ja kaivoksia, yleensä kaikkea, mistä se katsoo hyötyvänsä.
Kiina urakoi Israelissakin, se rakensi Haifassa maantietunneleita ja neuvottelee rautatieradan ja sen vaatimien tunnelien rakentamiseksi Ashdodista Eilatiin.
Lähi-itä ja Afrikan pohjoisosa elää voimakasta liikehtimisen aikaa, eikä vielä pystytä arvioimaan, minkä suunnan se tulee ottamaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Filling-the-Mideast-vacuum-332475

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei otti kovan kannan puhuessaan eilen Basij-vapaaehtois-joukkojen tilaisuudessa Teheranissa. Hän sanoi, että Iranin oikeus uraanin rikastamiseen on ehdoton asettaen sen ohjeeksi neuvottelijoilleen Genevessä. "Sionistiset virkailijat ovat eläimiä, jotkut heistä, eivät inhimillisiä. Israelin hallitus on tuomittu epäonnistumiseen ja tuhoutumiseen". Hän sanoi sellaisen hallituksen häpäisevän itsensä, sillä se tuli valtaan väkivallan kautta, eikä sellainen hallitus voi pysyä pystyssä. Hän sanoi, että vain vihollinen käyttää Iranista sanoja, että se uhkaa maailmaa; "Ne ovat raivotausisia koiria, etenkin sionistinen hallitus", hän täsmensi lausuntoaan. Hän hyökkäsi Ranskaa ja sen presidenttiä Francois Hollandea vastaan todeten, ettei se ime vain USA:n kyljessä vaan myös kumartuen Israelin hallituksen edessä. Ranskan hallituksen tiedottaja Najat Vallaut-Belkacem sanoi vastauksessaan, että tuollainen kielenkäyttö on täysin sopimatonta. Khamenei osoitti sanansa USA:lle todeten, että sanktiot ovat osoittautuneet tehottomiksi, ja koska USA tietää sen, se turvautuu uhkauksiin väkivallasta. Poliittiset tarkkailijat ovat panneet merkille, että aina kun Iran saavuttaa jonkinasteisen tasapainon lännen kanssa, se koventaa retoriikkaansa Israelia kohtaan.   http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Khamenei-Israeli-regime-is-doomed-to-failure-annihilation-332403
·        Syyrian kemiallisten aseitten tuhoajaksi valittu OPCW-yhtiö etsii pitkin maailmaa valtiota, joka suostuu tuomaan niitä alueilleen tuhottaviksi. Jopa Suomikin on ilmoittanut halukkuutensa, mutta Norja ja Albania kieltävät. Yhtiön edustaja toteaa, että tuhoaminen voidaan suorittaa laivoissa merellä. Hän totesi AFP:lle, että sitä mahdollisuutta on harkittu jo jokin aikaa. Sariinin, sinappikaasun ja muiden myrkyllisten agenttien 1300 tonnin tuhoaminen aiheuttaa päänvaivaa OPCW:n johdolle. Mikään vähäpätöinen kysymys ei liene myrkkyjen kuljetus pitkien matkojen päähän, mikä aiheuttaa myös turvallisuuskysymyksiä kuljetusten aikana. Haagin käsityksen mukaan kaikkein vaikeimmat myrkyt kuljetettaisiin Syyrian ulkopuolelle ennen joulukuun loppua ja tuhottaisiin joulukuun 15. ja maaliskuun 15. päivien välisenä aikana. Kaikki kemialliset aseet Syyriasta on tarkoitus tuhota kesäkuun loppuun mennessä 2014. http://www.jpost.com/Middle-East/OPCW-Syrian-chemical-arsenal-could-be-destroyed-at-sea-332451
·        Debkafile kertoo artikkelissaan, että toiveiden kasvaessa Iranin vastaisten sanktioitten keventämisestä on saanut länsimaiset yhtiöt etsimään liikesuhteita Iranin kanssa. Tämä enteilee sitä, että jos kohtuullinen määräaikainen sopimus saadaan runnottua, sanktiot alkavat kuolla itsekseen omalla painollaan, eikä sitä enää mikään pysäytä. http://www.debka.com/article/23457/Western-nations-rush-to-restore-business-ties-with-Iran-ahead-of-a-nuclear-deal-and-eased-sanctions-
·        USA:ssa Israelin hyväksi vakoillut Jonathan Pollard on tänään virunut erityisvankilassa 28 vuotta ilman mahdollisuutta anoa armoa. Hänen armahdusanomuksensa on levännyt presidentti Obaman pöydällä vuosikaudet ilman, että hän korvaansa heilauttaisi. Pollardin tuomiota pidetään ehdottomasti kohtuuttomana ja anomuksia hänen vapauttamisekseen on tehty toistuvasti pääministeriä ja presidenttiä myöten. Ehkä tämä olisi yksi keino saada Obaman laskeva kansansuosio nousemaan edes hiukan alle 40:stä %:sta, ovathan juutalaiset aina olleet hänen uskollisimpia tukijoitaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Pollard-supporters-to-mark-28-years-since-Israeli-spys-arrest-332428
·        Israelin labour-kansa menee tänään vaaliuurnille valitsemaan puheenjohtajaa. Ehdokkaita on kaksi, nykyinen puheenjohtaja Shelly Yachimovich ja Isaac Herzog. Herzog syytti kilpakumppaniaan, ettei hän ollut asettanut vaalipaikkoja alueille, joissa hän on vahvoilla varmistaakseen valintansa. Äänioikeutettuja on 55 113, vaalipaikkoja 125. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Herzog-Yacimovich-face-off-in-Labor-race-332474
·        Entinen päärabbi Yona Metzger pidätettiin epäiltynä petoksista ja asemansa väärinkäyttämisestä. Poliisi syyttää Metzgeriä suurten rahasummien tarjoamisesta ihmisille, etteivät he todistaisi häntä vastaan, ja pitkästä listasta muita rikoksia. http://www.timesofisrael.com/former-chief-rabbi-allegedly-offered-friend-hush-money/
·        Siinailla Egyptin turvallisuusjoukkoja vastaan räjäytetty pommi surmasi 11 ja haavoitti 37. Vähän sen jälkeen poliisi iski yhteen mielenosoittajien kanssa Kairon kaduilla, yksi mielenosoittaja sai surmansa. Mielenosoittajat vaativat syrjäytetyn presidentti Mursin vapauttamista ja entisen Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen palauttamista. http://www.timesofisrael.com/one-killed-in-cairo-clash-as-egypt-violence-spreads/
·        Palestiinan olympiakomitean johtaja Jibril Rajoub syyttää, "ettei Israel toiminut yksin myrkyttäessään Yasser Arafatin, vaan USA:n presidentti, se tyhmyri Georg Bush osallistui siihen". Hän vaatii urheilusuhteiden katkaisemista Israelin kanssa.  http://www.timesofisrael.com/palestinian-official-accuses-fool-bush-of-colluding-in-arafats-death/
·        Azerbaijan pidätti Iranin kansalaisen syyttäen häntä salaliitosta Israelin lähetystön pommittamisesta. Hasan Faraji, 31, pidätettiin lokakuun lopulla. Hänen kotoaan löydettiin valokuvia kohteista ja muuta raskauttavaa aineistoa. http://www.timesofisrael.com/azerbaijan-jails-iranian-for-plot-against-israeli-embassy/
·        Mizrahi pop-laulaja Eyal Golania syytetään sekaantumisesta alaikäisiin tyttöihin kosteissa iltakemuissa esiintymisten ohessa, myös huumeita käytettiin. Hänet vapautettiin kotiarestiin, mutta poliisi sanoo, että syytökset ja todisteet ovat hataria. Hän itse sanoo, ettei hän tiennyt tyttöjen olevan alaikäisiä, mutta ei kiellä osallisuuttaan niihin. http://www.timesofisrael.com/investigator-says-evidence-against-singer-golan-weak/
·        USA:n entinen ulkoministeri George Shultz varoittaa, että "iranilaiset ovat tunnettuja huumepomoja, jotka osaavat hymyilemisen taidon tehdäkseen bisnestä, mutta sen jälkeen katkaisevat kaulasi", kuten tämä 92-vuotias veteraanidiplomaatti totesi BBC:n  ei kovin diplomaattisessa lausunnossaan haastattelijalle.  http://www.timesofisrael.com/iranians-will-cut-your-throat-ex-us-official-warns/


Wednesday, November 20, 2013

KESKIVIIKKO 20.11.13


KESKIVIIKKO 20.11. 13

1.      TÄNÄÄN 20. marraskuuta 2013 maailmanpoliittinen tilanne nytkähtää pienen osan eteenpäin kohti valoisampaa tulevaisuutta tai sitten taantuu entisestään. Tänään P5+1 mahtivaltioiden neuvottelijat tapaavat Iranin neuvottelijat pyrkien sopimaan Iranin ydinsuunnitelmasta. Tarkoituksena on päästä yhteisymmärrykseen tavasta, miten Iran voi jatkaa uraanin rikastamista IAEA:n valvonnassa, ja Iranille annettavasta kuuden kuukauden armonajasta, jonka aikana kovia Iranin taloutta lamauttavia sanktioita lievennetään korkeintaan 10 miljardin USD arvosta, kuten USA tarjoaa, ja sinä aikana neuvotellaan osapuolten välillä lopullinen sopimus, jolla Iranin ja lännen välinen kiista lopullisesti poistetaan päiväjärjestyksestä. Näin ainakin uskotaan.

ISRAEL on pyrkinyt kaikin diplomaattisin keinoin vaikuttamaan länsimaiden neuvottelijoihin, etteivät he antautuisi Iranin presidentti Hassan Rouhanin omaksuman hymykampanjan uhriksi, vaan pitäisivät edelleen kiinni päätöksestään jatkaa sanktioita pakottaakseen Iranin luopumaan kokonaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta. Tämä perustuu syvään epäluuloon Iranin vilpittömyydestä, sillä Shia-muslimien ideologian mukaan valehtelu on sallittua. 
Israelin lähes epätoivoiset yritykset vaikuttaa länsimaihin ovat osoittautuneet tehottomiksi, ja  siksi  Netanyahu sanoo nyt pyrkivänsä sopeuttamaan maataan uuteen todellisuuteen.

USA:n presidentti Obama on valinnut toisen tien. Hän pyrkii – tarkkailijoiden mukaan epätoivoisesti hänkin - saavuttamaan Iranille edullisen sopimuksen, ja siksi taivuttelee kongressia luopumaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan. Hänen agenttinsa olivat neuvotelleet salaa Iranin edustajien kanssa viikkokausia ennen Geneven neuvotteluja. 
Obaman politiikka perustuu USA:n johtavan aseman romuttamiseen. Toteuttaessaan uutta näkyään Yhdysvalloista yhtenä rivivaltiona hän pyytelee anteeksi USA:n aiempaa käyttäytymistä. Hän pyyteli anteeksi Afganistanissa USA:n sotilaitten tahditonta käyttäytymistä, ja nyt hän pyytää anteeksi Afganistanin kansalta, ettei USA voi vetää joukkojaan sieltä ensi vuoden aikana, kuten sopimus ja aiemmat lupaukset edellyttävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174227#.UoxODUC2FDQ

2.      PÄÄMINISTERI Netanyahu tapaa tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Mitä heidän keskusteluissaan käydään läpi, on vielä arvailujen varassa, mutta se lienee osa raakaa politiikkaa, jossa henkilökohtaiset tunteet on voitava siirtää syrjään. Venäjä on osaltaan täyttämässä USA:n jättämää tyhjiötä Lähi-idässä, mikä on pakko hyväksyä. USA menetti kasvonsa Egyptissä aiemmin tukiessaan Muslimiveljeskunnan johtamaa hallitusta, jonka armeija kaatoi. Sen seurauksena USA:n oli pakko perua vuosittaisen 1.3 miljardin USD avustuksensa, mikä ärsytti armeijan johtamaa hallitusta siinä määrin, että se hakee kumppanuutta Venäjän kanssa. Obaman päätös peruuttaa rangaistusiskut Syyriaan sen väitetyn kemiallisten aseitten käyttämisen johdosta ärsytti taas arabimaita siinä määrin, että nekin etsivät yhteyksiä Venäjän kanssa, joka tukee presidentti Assadia Syyriassa. Saudit muiden arabimaiden tapaan tukevat Syyrian kapinallisia joukkoja. 
Pääministeri Netanyahun tarkoituksena on pyrkiä löytämään jotain järkeä Lähi-idän kiemuraisiin käänteisiin ja selvittämään Israelin asemaa tulevissa kuvioissa. Hän tuskin voinee enää vaikuttaa Venäjän omaksumaan kantaan Iranin tänään jatkuvissa neuvotteluissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4454140,00.html

3.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi saatellessaan Ranskan presidentti Francois Hollanden kotimatkalleen, että on syytä katsoa tulevaisuuteen eikä siihen synkkään 1700-luvun keskiajan menneisyyteen, mihin radikaali islam meitä vetää. "Me avaamme yhteiskuntamme kaikille – miehille, naisille, vähemmistöille, oikeudelle olla erilainen. He pyrkivät ankaran ideologian sanelemaan yleiseen alistamiseen, jota he haluavat tukea kuolettavilla aseilla". Netanyahu toisteli kantaansa, että suostuminen sopimukseen nykyisessä muodossaan on karkea virhe.

NETANYAHUN luotettuna poliitikkona pidetty Tzachi Hanegdy totesi, että pääministerin ja Putinin tapaaminen on erittäin tärkeä, vaikka sillä ei voi enää vaikuttaa Geneven neuvotteluihin. Hän totesi, että Venäjällä on läheiset suhteet Iranin kanssa ja se on kieltäytynyt toimittamasta Iranin vaatimia huippunykyaikaisia S-300 ilmatorjuntajärjestelmiä. Venäjä voi vaikuttaa Iranin johtajiin, joista viimeisen sanan sanoo ylin kaitsija Ali Khameney.
Netanyahun mukana Moskovaan menee ministeri Zeev Elkin, joka Venäjällä syntyneenä puhuu sujuvaa venäjää. Netanyahu nimitti tilapäiseksi pääministeriksi hänen poissa ollessaan Avigdor Libermanin, joka otti paikkansa ulkoministerinä oikeuden vapautettua hänet syytteistä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Israel-starting-to-consider-day-after-Iran-agreement-332324

4.      BEIRUTISSA aikaisin tiistaiaamuna räjäytetyt kaksi pommia surmasivat ainakin 23 ihmistä ja haavoittivat toista sataa. Terrori-iskun tekijäksi ilmoittautui Abdullah Azzam Prikaatit, jotka toimivat Libanonissa, Syyriassa ja Arabian niemimaalla. Tämä sunni-ryhmittymä on tehnyt aiempiakin terrori-iskuja Libanonissa Hizbullahia vastaan, ja myös ampunut raketteja Israeliin. Prikaatien hengellinen johtaja sheikki Siraj al-Din Zureikat sanoi, että "kaksoismarttyyri-operaation suoritti kaksi Libanonin sunni-sankarien sankaria". Ryhmittymä ampui toukokuussa neljä rakettia Hizbullahin hallitsemaan Dahiyeh lähiöön Beirutissa, ja heinäkuussa räjäytti valtavan autopommin haavoittaen satoja samassa lähiössä.

BEIRUTIN pommi-iskujen varsinaista tarkoitusta vielä haarukoidaan, mutta pommien räjäyttäminen Iranin lähetystön edessä vihjaa haluun hyökätä suoraan Iranin etuja vastaan. Korkea iranilainen diplomaatti, kulttuurilähettiläs Ibrahim Sayyed Ali Ansari sai surmansa iskussa, mikä vaatii vastatoimia. Saudi Arabia on voinut sekaantua iskuun, sillä sen tiedetään antaneen salaisia tiedustelutietoja Assadin armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille. 
Shia- ja sunni-muslimien välinen kauna alkoi 600-luvulla Muhammedin perillisen Alin syrjäyttämisellä. Sunnit katsovat shia-muslimien edustavan vääristeltyä perintöä, ja ovat vuosisatojen ajan taistelleet keskenään. He eivät hyväksy shiojen rukouskutsuakaan, koska siihen on lisätty siunaus Alille. Islamin vaaratilanteissa he ovat yhdistäneet voimansa. http://www.timesofisrael.com/what-was-the-true-target-of-the-beirut-bombing/

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Israel on toistuvasti ilmoittanut, ettei se katso olevansa sidottu Genevessä mahdollisesti jo tänään allekirjoitettuun sopimukseen P5+1 maiden ja Iranin välillä. Netanyahu vakuuttaa pitävänsä sotilaallisen mahdollisuuden pöydällä hyvin tietäen, ettei sillä ole varmuutta, tukeeko USA sitä vakuutteluista huolimatta. Tämä ei tarkoita sitä, että IAF lähettäisi hävittäjänsä välittömästi kohti Iranin ydinlaitoksia sopimuksen vahvistamisen jälkeen. Kukaan ei voine kertoa, miten täydellisesti ilmaiskuilla pystyttäisiin estämään tai siirtämään Iranin ydinasehaaveita, mutta pahaa jälkeä niille aiheutettaisiin. Toinen kysymys on kokonaan se, miten Iran vastaisi niihin, sulkien öljykuljetukset täysin Persianlahdella, kuten se uhkaa sanoen omaavansa kaikki edellytykset siihen.  http://www.timesofisrael.com/there-is-no-credible-us-military-option-and-9-other-   
               pointers-from-jerusalem/
·        IAF:n koneet iskivät tiistai-iltana neljään kohteeseen vastauksena aamulla ammuttuihin kranaatteihin. Uutisissa ei ole kerrottu mahdollisista uhreista. IDF pyrkii tekemään vastaiskunsa jos suinkin mahdollista yön aikaan, jolloin ihmisten oletetaan olevan jo vuoteissaan, ja valitsemaan kohteita, aseverstaita ja tunneleita, kuten tässäkin tapahtui.Tuesday, November 19, 2013

TIISTAI 19.11.13


TIISTAI 19.11.13

1.      "MITEN  voi jokin valtio miehittää omaa maataan?" Kyseli ministeri Naftali Bennett USA:n vierailunsa aikana CNN:n toimittajan Christiane Amanpourin haastattelussa. Toimittaja heitti Bennettille kysymyksen koskien Uri Arielin julkistamaa päätöstä 20 000 uuden asuntoyksikön rakentamista "miehitetylle Juudean ja Samarian alueille". Bennett selitti toimittajalle, ettei ole olemassa sellaista aluetta kuin miehitetty Juudea ja Samaria näyttäen ikivanhaa metallirahaa todeten, että juutalaiset käyttivät sellaisia 2000 vuotta sitten Israelin valtiossa.

Amanpour yritti keskeyttää Bennettin vastauksen selittäen, että se on kansainvälisessä kielen-käytössä miehitettyä aluetta, mihin Bennett tarttui välittömästi: "En hyväksy sitä. Tämä kolikko, jossa on hepreaksi teksti "Zionin vapaus", oli juutalaisten käytössä 2000 vuotta sitten Israelin valtiossa. Ei kukaan voi miehittää omaa maataan", hän selitti katsojille.

Sen jälkeen Bennett otti esiin usein toistamansa teesin kahdesta valtiosta todeten: "Käsittääkseni pyrkimys väkisten perustaa keinotekoinen valtio Israelin sydämeen Jerusalemissa, on karkea virhe", hän selitti jatkaen: "Jos palestiinalaiset haluavat rauhaa, heidän tulee tehdä yksi yksinkertainen asia: tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Siinä kaikki. Mutta jos he eivät sitä tee, eli tunnusta Israelia juutalaisena kotimaana, he eivät voi odottaa rauhaa".
Bennett totesi Genevessä neuvoteltavasta Iranin sopimuksesta, että nykyisessä muodossaan se johtaa sotaan. "Ei kukaan halua rauhaa enemmän kuin Israel, kuitenkin se on yksi sopimuksista, jotka johtavat sotaan. Hyvä sopimus johtaa rauhaan. Hyvä sopimus on se, että Iranin ydinasekoneisto tuhotaan kokonaan". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174185#.Uorw_UC2FDR

2.      RANSKAN presidentti Francois Hollande vieraili eilen Ramallahissa tavaten siellä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, joka painotti, ettei rauhaa Israelin kanssa tule, ellei palestiinalaispakolaisten asemaa voida ratkaista, kuten hän totesi yhteisessä lehdistö-tilaisuudessa Hollanden kanssa, joka kehotti lopettamaan juutalaisten rakentamisen.
Abbas totesi, että "5 miljoonan arabipakolaisen kohtalo on ratkaistava, jos rauhansopimus Israelin kanssa aiotaan saada aikaan. Tämä tulee toteuttaa sen ohella, että Palestiinan valtio perustetaan koko Juudean ja Samarian alueelle ja Jerusalemiin".

PA:n virallisen politiikan mukaan vaaditaan kaikille 1948 sodassa ja sen jälkeen paenneiden palestiinalaisten jälkeläisille oikeutta palata entisiin koteihinsa. Heidän määräkseen lasketaan 5 miljoonaa, minkä johdosta tarkkailijat toteavat, että se on lisääntymisen maailmanennätys. YK:n harjoittaman lepsun politiikan seurauksena sen ylläpitämiin pakolaisleireihin tulvi paikallisia asukkaita ja arabeja työttömyyden vaivaamista lähimaista lisäten "pakolaisten" määrää kohtuuttomasti, kuten heidän sukunimensä todistavat. Nyt hekin ovat vaatimassa "paluuoikeutta entisiin koteihinsa ja runsasta korvausta kärsimyksistään".

PA:n parlamentin 2008 hyväksymässä ja Abbasin allekirjoittaman lain mukaan pakolaisilla on paluuoikeus alkuperäisiin koteihinsa ja omaisuudelleen ja lisäksi saada korvaus kärsimyksistään. Lakitekstissä tätä kutsutaan heidän oikeuksiensa "pyhäksi peruskiveksi", mitä ei voida millään neuvotteluilla mitätöidä. "Tässä kysymyksessä ei ole mitään neuvottelumahdollisuutta eikä sitä voida muuttaa kansanäänestyksellä". Toisessa PA:n parlamentin hyväksymässä laissa todetaan, ettei pakolaisten tule muuttaa asuinpaikastaan ratkaisuna paluuoikeuteen. Jokaista tätä lakia rikkonutta pidetään petturina ja hänet voidaan tuomita sen edellyttämään rankaistukseen. Tämä muistuttaa lakia, joka kieltää maan myymisen juutalaisille, mitä pidetään petturuutena, jonka seurauksena on automaattinen kuolemanrangaistus.

ISRAELIN Knessetissä on käsittelyn alaisena esitys korvausten vaatiminen arabi- ja muslimimaista karkotettujen juutalaisten menettämästään omaisuudestaan ja pankkitileistään, joista heidät pakotetiin luopumaan Israelin 1948 itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Knesset asetti erityiskomitean ajamaan arabimaiden harjoittaman etnisen puhdistuksen uhrien asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174161#.Uor5MEC2FDQ

3.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi sunnuntaina odottavansa USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailua perjantaina 22.11., mutta Kerry itse kertoi lehtimiehille maanantaina, ettei hän voi tulla vierailulle Israeliin niin pian.
CNN tarttui asiaan todeten, ettei kysymys ole tahattomasta sekaannuksesta, vaan etteivät USA ja Israel pysty sopimaan, koska olisi sopiva aika Kerrylle järjestää Netanyahulle lupaamansa Iranin tilannetta koskeva keskustelutilaisuus, mikä vahvistaa epäilyjä Jerusalemin ja Washingtonin välisestä erimielisyydestä, kuten CNN arvioi.  

ULKOMINISTERI John Kerry kertoi lehdistölle maanantaina, että sovittu aika perjantaina 22.11. Geneven neuvottelujen jälkeen on liian pian, ja että hän suunnittelee toteuttavansa vierailun juutalaisten kiitospäivän 28.11. jälkeen.  Se tulee olemaan Kerryn kahdeksas vierailu Israelissa helmikuun jälkeen tänä vuonna ottaessaan vastaan ulkoministerin tehtävät. Hän selitti olevansa kiireinen muiden meneillään olevien kysymysten parissa, mutta olevansa valmis paneutumaan Israelia koskeviin kysymyksiin juutalaisten kiitospäivän jälkeen sovittavana ajankohtana. Juutalaisten hanukka-aika alkaa 27.11.

ISRAELIN ja USA:n välinen näkemysero Iranin ydinteollisuuden suhteen on suuri.
Israel haluaa, että Iranin tulee romuttaa koko ydinteollisuutensa, koska sen epäillään tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. USA katsoo, että Iran saa pitää ydinlaitoksensa ja jatkaa uraanin rikastamista IAEA:n valvonnassa määrättyyn rajaan saakka rauhanomaisia tarkoituksia varten.
Kerry antoi lausuntonsa tavattuaan Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun Washingtonissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174186#.UosEDEC2FDQ

4.      GAZAN kaista on oudossa tilanteessa. Siellä ei ole tarpeeksi polttoöljyä, minkä johdosta sähköä tuottava laitos ei toimi polttoöljyn loputtua, vaan sulki laitoksensa, minkä johdosta virta joudutaan katkaisemaan 16 tunniksi päivässä.
Toiseksi suosittu Kentachy Fried Chicken, paistetut kanat, on sekin poistunut myynnistä.

Näistä epämukavuuksista, jotka symboloivat Gazan elämää, ei kuitenkaan syytetä yksin Israelia, vaan myös Egyptiä, joka on sulkenut valtaosan salakuljetustunneleista, joiden kautta kukoistava salakauppa kukoisti, ja myös sulkien Rafahin terminaalin epäillessään Gazan terroristien osallistuneen armeijan vastaisiin hyökkäyksiin Siinailla.

Egyptin valtion tukeman halvan öljyn kuljetus tunnelien kautta Gazaan on tyrehtynyt miljoonasta litrasta päivässä 10 000 – 20 000 litraan viikossa. Gazan sähköyhtiö tuottaa normaalisti kolmanneksen tarvittavasta sähköstä, loppuosa tuotetaan Israelista ja Egyptistä, mutta sähköyhtiö sulki laitoksensa 01. marraskuuta polttoöljyn loputtua. Sähkökatkosten vuoksi viemäriveden puhdistus- ja pumppauslaitokset eivät toimi valuttaen viemärivesiä pitkin Gazan kaupungin katuja. Gazassa toimivan älyhautomon johtaja Omar Shaaban sanoo, että Gaza on joutunut neljän sieppaajan uhriksi: Israelin, Hamasin, PA:n ja kansainvälisen yhteisön.

Hämmästyttävää kehitystä osoittaa sekin, että Gazan kauppasaarron murtamiseksi Mavi Marmaran laittoman laivasaattueen järjestänyt turkkilainen järjestö IHH julkisti raportin, jossa se syyttää Egyptin hallitusta Gazan kansan kollektiivisesta kurittamisesta vaatien, että Egyptin tulee avata Rafian terminaali. IHH:n tiedottaja Zahir Birawi kutsui Egyptin toimia huolestuttaviksi kehottaen kaikkia palestiinalaisten asioista kiinnostuneita esittämään protestinsa Egyptin lähetystöille kaikkialla maailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174189#.UosWHUC2FDQ

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Oikeistolaiset kansanedustajat ja ministeritkin ovat sotajalalla oikeusministeriön nimitettyä Shai Nitzanin seuraavaksi yleiseksi syyttäjäksi Moshe Ladorin päätettyä oman virkakautensa ja siirtyessä syrjään. Nitzanin valitsi ehdokkaaksi erityinen valintakomitea, joka äänesti 4 vastaan yksi. Oikeusministeriö julisti lausunnon, jossa se onnittelee Nitzania ehdokasvalinnan vuoksi. Nimitys vaatii hallituksen hyväksymisen. Ministeri Uzi Landau sanoo, että komitean olisi pitänyt esittää kolme ehdokasta hallituksen hyväksyttäväksi. Moshe Feiglin sanoo Nitzanin valinnasta näin: "Vasemmistolainen radikaali radikaalien joukossa". Valtion syyttäjä on vastuullinen suoraan oikeus-kanslerille, joka toimi valintakomitean puheenjohtajana. Feiglin sanoi, että Nitzan on Dalia Sassonin manttelin perijä, "mies, joka käytti julkista rooliaan edistääkseen omaa selkeää poliittista agendaansa laittomasti haalien yhä enemmän valtaa". Nitzanin edeltäjä erityisrooleissa Dalia Sasson tunnettiin "setlementtitoiminnan vihollisena", mitä Nitzan tullee nyt seuraamaan uudessa toimessaan. Sasson asettui äärivasemmistolaisen Meretzin ehdokkaaksi vaaleissa joskin ilman menestystä, mikä kasvatti epäilyksiä hänen puolueellisuudestaan toimiessaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen laillisuuden tutkijana suositellen useita niistä tuhottaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174191#.UoskBUC2FDQ
·        Entisen IDF:n everstin Straya Oferin murhanneet kaksi PA:n arabia eivät osoita mitään katumusta raakalaismaisen murhansa johdosta. Pääsyytetty Bashir Harob, 21, johdatti oikeuden jäsenet murhapaikalle selittäen, että he tulivat varastamaan. He vetivät Oferin asunnon ulkopuolelle, jossa tämä taisteli heitä vastaan. Hän sanoo tilanteen olleen vaikean, mutta lopulta he murhasivat uhrinsa kirveellä. Hän ei selittänyt, että jos tarkoitus oli vain varastaa, miksi heillä oli aseina kirves ja hakku, ja miksi he pyrkivät tunkeutumaan asuntoon hyvin tietäen asukkaiden olevan paikalla? Harob sanoi murhan olleen veriuhrin ramadanin paastokuukauden eid al Fidrin juhlan kunniaksi. Hän kertoi myös, että he molemmat arabit kokivat uskonnollisuutensa nousseen murhan jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174176#.Uosnj0C2FDQ
·        Räjähdys Iranin Beirutin lähetystön lähellä 02.00 aikoihin tiistaiaamuna surmasi ainakin 15 ihmistä ja haavoitti 50, raportoi Daily Star. Libanonin virallinen National News Agency kertoo, että ensimmäisen räjähdyksen aiheutti jalan kulkenut itsemurhaterroristi, jota seurasi muutamien sekuntien jälkeen toinen autonsa lähetystön eteen ajanut terroristi, joka räjäytti pommeilla lastatun autonsa Bir Hassan alueella. Raporttien mukaan Iranin lähettiläs on turvassa. Al-Arabiya raportoi, että läheiset rakennukset ovat pahoin vaurioituneet ja että paikalla on runsaasti turvallisuushenkilöitä. Al-Jazeera raportoi, että tuhojen jäljet osoittavat, miten voimakkaat pommit olivat. Iskut olivat kolmas viiden kuukauden aikana Beirutin eteläosassa, joka on Hizbullahin vahvaa aluetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174194#.UosqJ0C2FDQ

Monday, November 18, 2013

MAANANTAI 18.11.13


MAANANTAI 18.11.13

1.      RANSKAN presidentti Francois Hollande aloittaa tänään 3-päiväisen Israelin vierailunsa toisen päivän. Hänet otettiin näyttävästi vastaan lentokentältä lähtien, jossa pidettiin lyhyt juhlava seremonia. Israelin ystävämaat alkavat olla vähissä, joten on syytä kunnioittaa vielä jäljellä olevia. Presidentin mukana saapui hänen ulkoministerinsä Laurent Fabius sekä liikemiehiä.

Puhuessaan journalisteille tunteja saapumisensa jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa sunnuntai-iltana Hollande käsitteli Iranin kanssa neuvoteltavaa sopimusta todeten, että Ranska asettaa neljä ehtoa Iranille: Iranin tulee asettaa kaikki ydinlaitoksensa IAEA:n valvonnan piiriin; toiseksi luopua uraanin rikastamisesta 20 %:n tasoon; vähentää rikastetun uraanin määrää; Iranin tulee keskeyttää Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen, kuten AFP raportoi.
Hollande totesi, että Ranska kannattaa sopimusta Iranin kanssa, mikäli nämä ehdot on siinä huomioitu. Hän hoputtaa, että mainitut ehdot tulee toteuttaa välittömästi.

P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja jatketaan Genevessä keskiviikkona 20.11. USA:n näkemyksen mukaan niissä on mahdollistaa saavuttaa väliaikainen sopimus.
Israelin pääministeri Netanyahu pitää parempana jatkaa kovia Iranin vastaisia pakotteita peläten, että sopimus antaa sille oikeuden jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista varoittaen, että sopimus tulee olemaan maailman painajainen vielä pitkään. Hän uskoo, että sanktioitten kautta on mahdollista saavuttaa parempi sopimus, jonka Israelkin voisi hyväksyä. Hän puhui myös lehdistötilaisuudessa Hollanden kanssa.

Hollande sanoi aiemmin, että todella hyväksyttävän sopimuksen mukaan Iranin tulee luopua kokonaan uraanin rikastamisesta ydinaseen valmistamiseksi. Hän puuttui myös neuvotteluihin Israelin ja PA/PLO:n välillä todeten, että Netanyahu teki muutamia luottamusta kasvattavia toimia vapauttaessaan palestiinalaisvankeja, mutta odottaisi lisämyönnytyksiä koskien rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, eli rakennuskieltoa sanomatta sitä -isäntäänsä kunnioittaakseen - suoraan. Netanyahu totesi keskustelujen jatkuvan PA/PLO:n neuvottelijoiden eroilmoituksista huolimatta, mutta odottaa vastavuoroisia myönnytyksiä keskustelujen toiselta osapuolelta: Voisi aluksi tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, kuten Israel on valmis tunnustamaan Palestiinan valtion palestiinalaisena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174127#.Uoma2EC2FDQ

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuutti AFP:n toimittajalle, että keskustelut jatkuvat Israelin kanssa siitä huolimatta, mitä kentällä tapahtuu. Palestiinalaislähteet kertoivat Lontoossa ilmestyvän Asharq Al-Avsat mukaan, ettei Abbas hyväksynyt Erekatin eroa vaan pyysi häntä jatkamaan neuvottelujen johdossa. Myös toinen neuvottelija Muhammad Shtayyeh ilmoitti eronneensa ja pitävän kiinni anomuksestaan, jonka hän jätti yhdessä Erekatin kanssa kaksi viikkoa sitten. Abbas vakuutti, että neuvottelut tulevat jatkumaan joka tapauksessa sovitun 9 kuukauden ajan ainakin huhtikuun loppuun ensi vuonna.
Lontoossa ilmestyvä Al-Hayat lehti raportoi Ramallahista tulleisiin tietoihin perustuen, että Abbasia painostetaan hylkäämään neuvottelut ja jatkamaan YK:n elimien kautta. Abbasin kerrotaan pelkäävän, että Netanyahu peruuttaa siinä tapauksessa kahden viimeisen vankierän vapauttamisen, eikä hän halua sitä. Toinen painava tekijä on Kerryn lupaamat 4 miljardia USD, jotka Abbas varmasti haluaa, koska raha ei kasva Länsirannan puissa, eikä PA ole ollut kovin kiinnostunut alueittensa metsittämisestä, sen valvomat alueet ovat kaljuja ja paljaita.

2.      PÄÄMINISTERI Netanyahu on toistellut viime päivinä, ettei Israel katso olevansa sidottu huonoon sopimukseen Iranin kanssa.
Pääministerin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Yaakov Amidror sanoi sunnuntaina Financial Times lehden haastattelussa, että Israelilla on kyky keskeyttää Iranin ydinteollisuuden jatkuminen pitkäksi aikaa, ja että se on tarvittaessa halukas tekemään sen vaikka yksin. Hän tunnustaa maansa rajoitetut mahdollisuudet USA:n vastaaviin verraten, mutta kuitenkin kylliksi aiheuttaakseen vakavaa tuhoa pitkäksi aikaa.

AMIDROR varoitti, ettei Israel pyri hämäämään näillä lausunnoillaan, vaan on täysin vakavissaan varoittaen vakavista seurauksista, jos se katsoo turvallisuutensa olevan uhattuna, ja sanoi maansa valmistautuvan pahimpaan vaihtoehtoon. Hänen lausuntonsa ei ole tarkoitettu pelotteluksi, vaan varoitukseksi, ettei juutalainen kansa ole enää koskaan halukas antautumaan kuolemanvaaraan taistelematta vastaan kaikin voimin, hän toteaa.

Hän selitti vastauksena kysymykseen, entä jos Hizbullah aloittaa raketti-iskunsa Israeliin kostoksi hyökkäyksistä Iranin ydinlaitoksiin, että siinä tapauksessa IDF:n maavoimat ovat valmistautuneet miehittämään asutuskeskukset, joista raketteja ja ohjuksia ammutaan, hajottaakseen raketti-miehistöt ja tuhotakseen niiden varastot. Se tulisi olemaan veristä sotaa vaatien runsaasti siviili-uhreja, koska Hizbullah varastoi aseitaan asuintalojen pohjakerroksiin ja on asentanut niiden laukaisualustoja asuintalojen katoille ja ylimpiin kerroksiin sekä puutarhoihin. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Amidror-Israel-has-the-ability-to-strike-Iran-and-is-willing-to-do-so-alone-332060

3.      USA:n ulkoministeri John Kerry valmistautuu matkustamaan Israeliin ensi perjantaina voidakseen vaikuttaa molempiin avoinna oleviin kysymyksiin: Iranin sopimusneuvottelujen  jälkitunnelmiin sekä  vaikeuksiin joutuneisiin rauhanneuvotteluihin PA/PLO:n kanssa.
Hän vieraili maassa kaksi viikkoa sitten aiheuttaen suurta hämminkiä ja protesteja lausunnoillaan, joiden katsottiin edustavan suoria uhkauksia ja varoituksia PA:n arabien kansannoususta ja kolmannesta väkivalta-aallosta, intifadasta, mikäli neuvottelut keskeytyy.

Hänen lausuntonsa katsottiin kohdistuneen yksipuolisesti Israeliin, jota hän syyttää suoraan rauhanneuvottelujen sabotoinnista jatkamalla "luvatonta rakentamistaan toisen omistamalle maalle miehittämillään alueilla". Hän käytti neglantilaista sanaa "illegitimate", joka voidaan kääntää sanalla "luvaton", yleisesti käytetyn sanan "illegal" asemesta, joka tarkoittaa laitonta.
USA:n ulkoministeriön omaksuma kanta, jonka presidentti Obama on hyväksynyt, perustuu virheellisiin historiantietoihin ja kansainvälisten sopimusten jättämistä huomiotta. USA:n ulkoministeri on perinteisesti hyvin arabimielinen henkilöstövalinnoista lähtien.

NETANYAHU rauhoitteli kansaa todeten sunnuntain hallituksen istunnossa, etteivät erimielisyydet ole harvinaisia läheisten ystävienkään kesken lisäten, että Kerry on hänen vanha ystävänsä ja myös Israelin ystävä, ja että häntä on kohdeltava sellaisena jättäen huomiotta toteamuksen: Jos on tuollaisia ystäviä, kuka kaipaa enää vihollisia.
USA:n korkea viranomainen ennusti sopimukseen pääsyn Irtanin kanssa olevan täysin mahdollinen 20. -22.11. pidettävissä neuvotteluissa, mitä Venäjän ulkoministeri Lavrov tukee. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-to-return-to-Israel-as-Netanyahu-publicly-admits-to-differences-with-US-on-Iran-331986

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraalimajuri Mohammad Ali Jafari sanoo sanktioitten vain lisänneen hallituksen kansansuosiota. "He kuvittelivat voivansa niiden kautta saada Iranin kansa polvilleen, mutta niiden ansiosta kansa tungeksii mielen-osoituksiin ja vaaliuurnille kuten myös heidän nouseva islamilaisen järjestelmän ja sen ylväiden päämäärien tukensa", Jafari totesi FARS-uutistoimiston mukaan.  Hän jatkoi todeten, että vihollisen yritykset kaivaa maata hallituksen alta sotkeutumalla Iranin poliittisiin ja turvallisuuskysymyksiin kääntääkseen vallankumouksen omaksumaltaan polulta ovat nekin rauenneet tyhjiin. Puolivirallisten Basij-joukkojen komentaja prikaatinkenraali Muhammad Reza Naqdi sanoi, että USA:n uhkaukset sotilaallisesta mahdollisuudesta ovat pelkkää bluffia, koska USA:n talous on retuperällä eikä USA:n kansa hyväksy uutta sotaa. Hän vähätteli USA:n loogista ja arvioinytikykyä, ja siksi se toistuvasti turvautuu tyhjiin uhkauksiin ja lupauksiin. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Revolutionary-Guards-commander-Sanctions-increase-regimes-support-332071
·        Iranin ulkoministeri Muahammad Javad Zarif totesi sunnuntaina, että Iranilla on oikeus uraanin rikastamiseen, mutta ettei se vaadi toisia maita hyväksymään sitä. Eri uutislähteet vakuuttavat, että sopimuksen syntyminen keskiviikkona jatkuvissa Geneven neuvotteluissa on lähellä. Sekä USA:n että Venäjän ulkoministreit uskovat niin. Miten vaikuttanee Ranskan esittämät vaatimukset, joita presidentti Hollande esitteli eilen? http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-points-to-possible-way-round-nuclear-sticking-point-331999
·        PA maksaa kuukausipalkkaa runsaskätisesti Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille ja murhamiehille. Palkan suuruus riippuu kärsityn rangaistuksen ajasta, jonka lisäksi maksetaan lisää perheellisille ja lapsista. Israelin radion mukaan Israelin äskettäin vapauttamille terroristeille maksetaan 50 000 USD kullekin, johon lisätään lapsilisiä, ilmaisia opintoja korkeakouluissa ja ylipistoissa, sekä kuukausipalkka 8 000 – 14 000 NIS kärsityn vankeusajan mukaan. PA:n viranomaisen mukaan järjestelmän tarkoituksena on saada nämä terroristit ja murhamiehet liittymään osaksi yhteiskuntaa sopeutuakseen elämään, josta moni on vieraantunut vuosikausia kestäneen eristämisen jälkeen. Israelin vankiloissa terrorismiin liittyvistä rikoksistaan eripituisia tuomioitaan kärsiviä vankeja on yli 6 000. Yli 20 vuotta vankilassa istunut vanki saa korkeampaa palkkaa kuin muut. Palkkojen maksaminen käytännössä riippuu kuitenkin siitä, onko PA:n kassassa rahaa, sillä useimmiten se on tyhjä, kuten PMW kertoo. Moni työtön henkilö voi katsoa järjestelmän edullisena vaihtoehtona, kuin henkivakuutuksena. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-shower-freed-prisoners-with-handsome-cash-payments-perks-332078
·        Amerikkalainen kommentaattori Ben Stein kirjoitti torstaina the American Spectator artikkelissaan, että presidentti on hyvin lapsellinen uskoessaan Iranin vakuutteluja, että se on valmis luopumaan ydinaseen rakentamisesta. Hän sanoo, että nämä samat miehet surmasivat 300 merisotilasta Beirutissa terrori-iskussa 30 vuotta sitten, ja nyt Obama yhtäkkiä katsoo heidän muuttuneen täysin. Obama valmistelee uutta holokaustia. http://www.newsmax.com/newswidget/ben-stein-obama-jews/2013/11/14/id/536759?promo_code=EE9E-1&utm_source=jpost&utm_medium=nmwidget&utm_campaign=widgetphase1

Sunday, November 17, 2013

SUNNUNTAI 17.11.13


SUNNUNTAI 17.11.13


1.      RANSKAN presidentti Francois Hollande ja ulkoministeri Laurent Fabius saapuvat tänään sunnuntaina viralliselle vierailulle Israeliin. Presidentti Hollande saa erityiskohtelun vierailunsa aikana, sillä hän on osoittanut ymmärtämystä Netanyahun huoleen tällä viikolla mahdollisesti solmittavaan P5+1 maiden ja Iranin väliseen sopimukseen, jolla Iran voi jatkaa salakähmäistä ydinsuunnitelmansa toteuttamista näennäisesti IAEA:n valvonnassa, mutta jonka Israel uskoo johtavan ydinaseen valmistamiseen lähimmän vuoden aikana ajatollah Khamenein päätöksen mukaan. Iranin uskotaan omaavan tarvittavan tietotaidon ja osat pommin rakentamiseksi parin viikon sisällä, jos ylin kaitsija niin päättää.

DEBKAFILE käsittelee Ranskan suhdetta Iranin ydinsuunnitelmaan artikkelissaan todeten, että Ranskalle tarjotaan kahdollisuutta liittyä Lähi Idän tärkeimpien valtioitten – Egyptin, Saudi Arabia, Israelin ja UAE:n – kanssa haastaakseen presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn kanssa kilpailuun jännityksen lieventämiseksi Iranin kanssa. DF kertoo, että jos Ranska tunnustautuu tämän ryhmän kannattajaksi, seuraavaksi sen tulee harkita sotilaallisen iskun mahdollisuutta, minkä Obama on hylännyt, kuten Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney totesi lehdistotilaisuudessa 12.11.: "Amerikan kansa ei halua marssia sotaan. Diplomaattisen ratkaisun mahdollisuuden sotkeminen tarkoittaisi marssimista sotaan".

DF toteaa, että jättäen mainitsematta Iranin ydinasehaaveet Carney antoi ymmärtää, että Obama antaa USA:n neuvottelijoille vapaat kädet solmia Iranin tahdon mukainen sopimus.
P5+1 maiden ja Iranin välinen sopimus oli allekirjoituksia vaille valmis, kun Ranskan ulkoministeri Fabius esti sen sinetöimisen vetollaan, mikä aiheutti katkeria purkauksia John Kerryn taholta. Netanyahu ja Hollande joutunevat vaikean kysymyksen eteen, miten pitkälle ne voivat haastaa USA:n tähän saakka ehdottoman ylivallan Lähi Idän kysymyksissä, ja voivatko ne solmia yhteisestä toimintasuunnitelmasta Ranskan, sunni-arabimaitten ja Israelin kesken.

ULKOMINISTERI Laurebt Fabius selvitteli Obaman ulkopolitiikan seurauksia puheessaan Ranskan politiikkaa muovaavan henkilöstön 40-vuotispäivänä näin: "USA ei näytä enää olevan kiinnostunut kriiseistä, jotka eivät ole sen kansallisten intressien mukaisia. Koska kukaan ei voi ottaa USA:n paikkaa, tämän vetäytyminen alueelta jättäisi suurten kriisien syntymisen alueella hoitumaan itsekseen. Strateginen tyhjiö tulisi muodostumaan Lähi Itään länsimaitten ilmeisen päättämättömyyden seurauksena". DF päättelee, että itsestään selvä lopputulos tästä analyysista on se, että Ranska, arabimaat ja Israel jakaisivat vastuun Amerikan jättämästä tyhjiöstä suuren kriisin syttyessä, jota mikään niistä ei yksin pystyisi hallitsemaan.

RANSKAN presidentti Hollande katsoi asialliseksi keskustella asiasta Netanyahun kanssa ennen keskiviikkona 20.11. pidettäviä seuraavia lännen ja Iranin välisiä neuvotteluja.
DF myös katsoo, että asialla on suuri merkitys Netanyahun matkustaessa Moskovaan, jossa hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona 20.11. Netanyahun ja Putinin välisissä keskusteluissa selvitetään, miten Venäjä näkee oman asemansa Amerikan Yhdysvaltain jättämässä Lähi Idän tyhjiössä, jota Venäjä jo aktiivisesti pyrkii täyttämään. Ranskalla, Saudi Arabialla ja UAE:lla, Israelilla ja Venäjällä on kullakin omat intrensinsä alueella, ja se mikä niitä yhdistää, on suhtautuminen Iranin valtahaaveisiin Lähi Idässä. http://www.debka.com/article/23449/Hollande-and-Netanyahu-to-consider-forming-a-joint-French-Israeli-Arab-front-against-Iran
2.      Lontoon Sunday Times kertoo, että Mossad neuvottelee Saudi Arabian kanssa suunnitelmasta, mikä osuus kullakin maalla olisi potentiaalisessa hyökkäyksessä Iranin ydinlaitoksia vastaan siinä tapauksessa, ettei lännen tällä viikolla Genevessä neuvottelema sopimus täytä Israelin ja Saudi Arabian kohtuullisia vaatimuksia Iranin ydinteolisuuden valvomiseksi. Saudien sanotaan olevan erittäin ärtynyt tavasta, millä presidentti Obama on käsitellyt kysymystä, missä Israel ja arabi-maat jakavat yhteisen huolen siitä, että kummankaan osapuolen elintärkeitä intressejä ole huomioitu. Ydin asein varustettu Iran muodostaa yhtä suuren uhkan Saudi Arabialla ja Persian-lahden pienille sunni-arabimaille kuin israelille.

TIMES kertoo diplomaattisiin lähteisiin viitaten Saudi Arabian jo suostuneen siihen, että se tulee avustamaan Israelin mahdollisia sotilaallisia iskuja Iraniin sallien IAF:n koneitten ylilennot sekä avustaen miehittämättömien tiedustelukoneitten, tankkauskoneitten sekä pelastu-shelikoptereitten käyttämisessä operaation yhteydessä. Lehden mukaan P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen jälkeen sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus nousee uudelleen esiin. Ranskan tiukkaan asenteeseen voinevat vaikuttaa sen perinteisen läheiset suhteet arabimaihin.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on toistuvasti pyrkinyt vakuuttamaan ennen kaikkea presidentti Obamalle, että huolimatta tämän Israelin tietoisuuden vähättelystä "me elämme täällä ja tiedämme jotain sen asioista kuten myös Iranin suunnitelmista". John Kerry pyrki vakuuttamaan esitellessään Iranin suunnitelmaa USA:n republikaanisenaattoreille, ettei Israelin  esittämiä huomioita ole syytä pitää tärkeinä. Netanyahu on kyllästymiseen asti pyrkinyt vakuuttelemaan, että Iranin ydinase on 20-luvun kaikkein vaarallisin kehitys, eikä lännen tulisi toistaa toisen maailmansodan aikaisia virheitään vähättelemällä diktaattorien aikeita. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-Mossad-working-with-Saudis-on-contingency-plans-for-potential-attack-on-Iran-331961

3.      IAEA:n uusi raportti toteaa, että Iran rajoitti uraanin rikastustoimiaan 20.08. aloittaen ne  uudelleen 05.11. uudella potentiaalilla asennettuaan uudenaikaisia 3-4 kertaa nopeampia SR1 sentrifugeja, joten kysymys oli enemmän laitteistojen huoltotoimista kuin uraanin rikastamisen tietoisesta rajoittamisesta. Raportti toteaa kuitenkin Iranin toimineen nopeasti rajoittaakseen rikastetun uraanin varastoja neuvottelujen ollessa kriittisimmissä vaiheissaan.

Iran on tunnustanut rikastaneensa uraania 20 %:n tasoon, mikä Israelin ja länsimaiden mukaan on nopeasti rikastettavissa ydinaseen vaatimaan 90 %:n tasoon. Neuvotteluissa Iran kieltäytyy viemästä sitä ulkomaille, mutta suostuu oksidoimaan sen ydinvoimalansa polttoaineeksi. Iraninlla uskotaan olevan ainakin 200 kg 20 %:n tasoon rikastettua uraania. Ydinpommin rakentamiseen sitä tarvitaan 250 kg, jonka jatkorikastaminen on paljon nopeampaa.  
Iran taiteilee kuin trapetsilla pyrkien hillitsemään uraanin rikastamistaan, ettei se ylittäisi lähinnä Israelin asettamaa varoituslinjaa, mutta kuitenkin tarpeeksi korkealla voidakseen saada toiminnan nopeasti uudelleen käyntiin, mikäli neuvottelut epäonnistuvat.
Diplomaatit arvioivat, että presidentti Hassan Rouhanin maltillinen asenne on voinut olla yhtenä syynä rikastustoimien rajoittamiseen, vaikka se olisi johtunutkin huoltotöistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4454094,00.html

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Israelin poliitikot käyttivät viikonlopun tilaisuuksia hyväkseen esitelläkseen omiaan ja puoleittensa näkemyksiä tavasta, millä pääministeri Netanyahu on hoitanut Iranin kysymystä sekä rauhanneuvotteluja PA/PLO:n kanssa.  Kulttuuriministeri Yaacon Perry (Yesh Atid) sanoi, että hän yhtyy pääministerin näkemykseen, ettei Iranin  anneta saada ydinasetta, mutta hän kritisoi tapaa, millä hän julkisesti kritisoi presidentti Obamaa. Toiseksi Perry totesi, että hallituksen on sisällään päätettävä ennen pitkää, miten se suhtautuu mahdolliseen sopimukseen PA/PLO:n kanssa, koska Beit Yehudi vastustaa ehdottomasti kahden valtion periaatetta. Hän katsoo, että joku puolue joutuu lähtemään hallituksesta, tai sitten on pidettävä uudet vaalit. Puolueilla on myös suuri ideologinen ero, Beit Yehudi on uskonnollinen, Yesh Atid on vapaamielinen. Labour-puolueen johtavat henkilöt kritisoivat samoin Netanyahun harjoittamaa Obaman vähättelemistä todeten, että se tulee kostautumaan, koska Israel tarvitsee Yhdysvaltoja. http://www.timesofisrael.com/praise-criticism-for-netanyahu-over-iran-negotations/
·        Asunto- ja rakennusministeri Uri Ariel kritisoi tapaa, millä ns. "Rauhanleiri" omaa ideologiaansa korostaakseen julkistaa Israelin rakennussuunnitelmia herättäen kansainvälisen tuomion, vaikka äskettäin julkisuuteen vuotaneet suunnitelmat ovat rakentamiskunnossa vasta useiden vuosien kuluttua. Niiden tultua julkisuuteen pääministerin oli pakko puuttua asiaan ja keskeyttää niiden edelleen kehittäminen. Tosiasia kuitenkin on, ettei Israelissa koskaan näytä olevan sopiva aika suunnitelmien kehittämiseksi, koska aina on meneillään jokin kriittinen vaihe, joka tulee huomioida. Ministeri Ariel lupaa, että hän jatkaa suunnittelua joka tapauksessa, sillä Israel kehittyy voimakkaasti tarviten uusia asuntoja, lastentarhoja, kouluja ja muita tiloja. Toiseksi länsimaissa nousena antisemitismi ja Israelin vastaisuus pakottaa juutalaiset muuttamaan Israeliin, koska minne he muuttaisivat, jossa heitä ei vainottaisi? Rabbit ja tarkkailijat varoittavat muuttamaan ennen kuin metsästäjät puuttuvat asiaan. http://www.timesofisrael.com/housing-minister-we-will-continue-building-in-settlements/
·        Kuwaitilainen lehti Al-Jardida kertoo artikkelissaan, että USA:n presidentti Obama on alkanut kääntää Netanyahun hänelle osoitetut puhelut John Kerrylle. USA:n juutalais-järjestöt ovat pyrkineet sovittamaan heidän välisessä skismassaan, joka näyttää kehittyvän entistä syvemmäksi, mutta huonolla tuloksella. Obama on kehottanut kongressia viivyttämään Iranin vastaisten uusien sanktioitten käsittelya, mutta juutalais-järjestöt kehottavat Israelin toivomuksesta koventamaan entisiäkin. Obama pelkää sotaa kuollakseen ja on aloittanut kuhertelun Iranin uuden presidentin Hassan Rouhanin kanssa uskoen hänet sanansa mittaiseksi maltilliseksi kumppaniksi. Obama suunnittelee, että hän poistaa Iranin vastaiset sanktiot seuraavan puolen vuoden aikana, joko sopimuksella Iranin kanssa ja kongressin luvalla, tai ilman kumpaakaan. Hänen kerrotaan jo poistaneen joitain pakotteita käyttäen presidentin hallinto-oikeuttaan. Yhdysvaltain ja Israelin näkemykset poikkeavat myös täysin Juudean ja Samarian alueista, joita USA pitää miehitettyinä ja katsoo, että Israelin rakentaminen sinne on luvatonta toisen omistamalle maalle rakentamista. Beit Yehudi puolueen puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett kiertää USA:ssa pyrkien saamaan johtotason henkilöitä uskomaan Israelin kuuluttaman ja etenkin Netanyahun reklamoiman Iranin aiheuttamasta uhasta Israelille, mutta myös Lähi Idälle ja laajemminkin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja myöten.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174090#.Uoh5q0C2FDQ
·        Israel vaatii USA:n oikeuslaitosta luopumaan israelilaisen terrorinuhrin todistamisesta oikeudessa kiinalaista pankkia vastaan, jonka sivukonttoreiden sanotaan rahoittaneen terrorijärjestöjä. 22 juutalaista terrorin kohteeksi joutunutta perhettä esitti yhteisen vaatimuksen kiinalaista pankkia vastaan, mutta koska israelilaisen todistaminen voisi häiritä Israelin ja Kiinan välisiä sihteita, Israelin valtio kehottaa oikeuslaitosta luopumaan avaintodistajastaan. Terrorin uhrien omaiset pitävät tätä vastuuttomana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174089#.Uoh-R0C2FDQ
·        Israelin Filippiineille lähettämä apuretkikunta on hoitanut jo yli 370 potilasta kenttäsairaalassan, ja avustanut ensimmäisen pojan synnyttämisessä. Kiitolliset vanhemmat antoivat pojalle nimen Israel. Haiyan hirmumyrskyssä kuolleiden lukumääräksi on viranomaisten mukaan vakiintunut 4 460 ihmistä, vaikka edelleen uskotaan uhriluvun nousevan  kymmeneen tuhanteen. Muutamia saaria huuhtoutui kokonaan mereen, eikä kukaan tiedä, kuinka paljon ihmisiä menehtyi. IDF:n 148 hengen suusuisen retkikunnan avaamassa kenttäsairaalassa voidaan hoitaa 500 potilasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174041#.UoiCt0C2FDQ