Friday, April 19, 2013

PERJANTAI 19.04.13


PERJANTAI 19.04.13

1. YK:N turvallisuusneuvosto käsittelee ihmisoikeuksien rikkomuksia Syyriassa, mutta sitovien päätöslauselmien hyväksyminen on vaikeaa, koska neuvoston pysyvien jäsenten väliset mielipide-erot estävät löytämästä lauselmille hyväksyttäviä sanamuotoja, vaikka periaatteessa kaikki jäsenet ovat samaa mieltä siitä, että rikkomuksia tapahtuu molemmin puolin.
YK:n inhimillisten asiain johtaja väittää, että lapsia kuolee nälkään Syyriassa, mutta Syyrian hallituksen edustaja sanoo, että vain hallitus pystyy suojelemaan kansalaisiaan. Hän kehotti YK:n turvallisuusneuvosta hyväksymään päätöslauselman, jonka nojalla olisi mahdollisuus rajan yli tapahtuvia avustusoperaatioita tuen saamiseksi miljoonille apua tarvitseville.

YK:n alaisten järjestöjen johtajat ihmisoikeuksien, pakolaisten, naiset konfliktin ja lapset konfliktin aikana, käyttivät hyväkseen turvallisuusneuvoston tiedotustilaisuutta voidakseen esittää huolestuneisuutensa turvallisuusneuvoston jäsenmaiden edustajille saadakseen maailman johtajilta tarvitsemaansa tukea.
YK:n järjestöjen johtajat sanoivat New York Time lehdessä julkaisemassaan esittelyssä: ”Maailmassa ei vieläkään näytä olevan tarvittavaa tuntua kiireellisyydestä maailman hallitusten ja osapuolten kesken, jolla raakuudet ja tuho saataisiin loppumaan Syyriassa”.

YK:n turvallisuusneuvosto on viikosta viikkoon ja kuukaudesta kuukauteen jatkanut Syyrian tilanteen käsittelyä voimatta saada yhteistä julkilausumaa länsimaiden syyttäessä Assadin hallitusta ja Venäjän Kiinan tukemana esittäessä, että kapinalliset ovat yhtä lailla syyllisiä.
Turvallisuusneuvoston vuorotteleva presidentti Rwandan lähettiläs Eugene Richard Gasana luki myöhään torstaina lehdistötiedotteen, jossa hän sanoi neuvoston vakuuttavan, että ”lisääntyvä väkivalta on täysin hylättävä ja se on saatava loppumaan”. Tiedotteessa tuomitaan sekä Syyrian hallituksen että aseellisten ryhmittymien suorittamat ihmisoikeuksien rikkomukset. Siinä myös vaaditaan, että avustustoimet on voitava suorittaa ilman byrokraattisia vaikeuksia, ja missä se on mahdollista, suoraan rajan yli. Tällaisella tiedotteella ei ole juuri mitään yleistä tiedonantoa suurempaa merkitystä tai vaikutusta, sillä se edustaa neuvoston presidentin omaa näkemystä eikä neuvoston nimissä annettua lausuntoa.
Gasana toteaa, ettei siihen ollut mahdollisuutta ja tämänkin laatiminen oli vaikeaa.

TURVALLISUUSNEUVOSTO jatkaa asian käsittelemistä perjantaiaamuna. Silloin YK :n ja arabiliiton nimittämä rauhanvälittäjä Lakhdar Brahimi pitänee lehdistötilaisuuden, jossa hän vastaillee journalistien esittämiin kysymyksiin koskien Syyrian tilannetta. Hän otti vastaan toimensa viime vuonna Kofi Annanin luovutettua todettuaan, ettei hän löytänyt tarvittavaa yhteisymmärrystä länsimaiden sekä Venäjän ja Kiinan edustamien näkökantojen välillä.
Brahimi valittaa, ettei hänkään ole pystynyt rikkomaan pattitilannetta voidakseen edistää suunnitelmiaan väliaikaisen hallituksen muodostamista ilman Assadin mukanaoloa, mitä opposition edustajat vaativat, mutta ei ole eroamassa.

YK:n korkea komissaari pakolaiskysymyksissä Antonio Guterres varoitti neuvostoa, että ellei taisteluja saada loppumaan, ennen pitkää lähes puolet Syyrian 20.8 miljoonan kansasta on inhimillisen avun tarpeessa vuoden 2013 lopussa. Hän sanoi, että 400 000 asukasta on paennut kodeistaan viimeisten 7 viikon aikana. Pakolaisten määrä on nyt 1 367 413, ja jos nykyinen suuntaus jatkuu, vuoden loppuun mennessä pakolaisten määrä on 3.5 miljoonaa, minkä lisäksi 6.5 miljoonaa asukasta tarvitsee apua Syyrian sisällä. http://www.timesofisrael.com/security-council-condemns-human-rights-violations-in-syria/
Ranska ja Englanti vakuuttavat saaneensa riittävät todisteet, että presidentti Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita Aleppossa ja Homsissa ja luultavasti Damaskoksen lähellä, kertovat diplomaatit YK:ssa. Molemmat maat ovat luovuttaneet todisteensa löydöistään YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille 25. maaliskuuta lähettämässään kirjeessä. Pääsihteeri totesi keskiviikkona, että kolme maata ovat vaatineet lisätodisteita kemiallisten aseitten käytöstä, ja että hänen nimittämänsä asiantuntijat odottavat Syyrian hallituksen lupaa suorittaa tutkimuksia paikoissa, joissa niitä väitetään käytetyn. Diplomaattien anonyymisti antamien tietojen mukaan asiantuntijat matkustavat kuitenkin Syyrian naapurimaihin, joissa he haastattelevat ja tutkivat kemiallisten agenttien vaikutusten alaisiksi joutuneita. Länsimaat ovat levottomina seuranneet Assadin hallituksen toimia ja USA:n presidentti Obama varoitti, että kemiallisten agenttien käyttö taisteluissa ylittää USA:n asettaman varoituslinjan, mikä antaa sille oikeuden puuttua tilanteeseen.
Syyrian YK :n lähettiläs Bashar al-Jaafari esitti torstaina syytöksen, että Israel avustaa salafisteja ja muita oppositioryhmittymiä niiden taisteluissa hallituksen joukkoja vastaan. Hän puhui torstaina YK :n järjestämän erityiskeskustelun aikana ihmisoikeuskysymyksistä Syyriassa. Jaafari syytti Israelin antaneen lääkintäapua kapinallisille ja palauttaneen heidät taisteluihin. ”Israelilla on yhteyksiä Salafin, Takrin ja muiden terroriryhmien kanssa, antaen heidän ylittää aselepolinja miehitetyn Golanin alueella, hoitaen heidän haavoittuneitaan israelilaisissa sairaaloissa ja palauttaen heidät sitten taistelutantereelle”. Hän esitti syytöksiä länsimaiden tiedustelujärjestöille, että ne avustavat Syyrian kapinallisia, jotka ovat tuhonneet ja harjoittaneet sabotaasia aiheuttaen silläkin verenvuodatusta. Israel on parissa yhteydessä antanut haavoittuneiden ylittää aselepolinja ja antanut heille lääkintähoitoa vieden pahimmin haavoittuneet sairaalahoitoon. Tervehdyttyään heidät on palautettu Syyriaan. http://www.timesofisrael.com/syrian-un-ambassador-accuses-israel-of-aiding-rebels/

2. JOUKKO Euroopan maiden entisiä johtajia, joihin kuuluvat EU:n entinen ulkoasioitten johtaja Javier Solana, Italian pääministeri Giuliano Amato, Ranskan pääministeri Lionel Jospin ja entinen EU:n Lähi Idän lähettiläs Miguel Moratinos, vaativat EU:n ulkoasiain johtajalle Catherine Ashtonille lähettämässään kirjeessä, että EU:n tulee muuttaa suhtautumistaan Israelin ja PA:n väliseen konfliktiin. He vaativat kirjeessään, että EU:n tulee vaatia Israelilta täyttä rakennuskieltoa Israelin juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa, ja asettaa Israel miehittäjävaltion asemaan, jossa se on laillisesti täysin vastuussa kaikesta, mitä Juudeassa ja Samariassa tapahtuu.

”Tulevat sukupolvet tulevat ajattelemaan, että on anteeksiantamatonta, että me - eurooppalaiset – emme pystyneet estämään jatkuvaa palestiinalaisten itsemääräämis-oikeuksien jatkuvaa tuhoamista”, kirjeessä lausutaan.
Kirjelmässä vaaditaan, että Ashton huolehtii, ettei v. 1967 linjoja hämärretä ja tekemään selvän eron laillisesti tunnustetun Israelin 1967 linjojen sisällä ja niiden takana sijaitsevien laittomasti miehitettyjen alueiden välillä.

Kirjeen laatijat väittävät rauhanprosessin olevan kuolemassa ja varoittavat ihmisoikeuksien pahenemisesta Länsirannalla. Kirjeessä todetaan, että lopullinen ratkaisu tulee perustua kahden valtion periaatteeseen, ja että nykyinen tilanne on Israelin turvallisuuden kannalta kestämätön. Kirjeen laatijat esittävät, että on aika esittää varoitus, että lännen politiikka tukee miehitystä lisäten, että lisääntyvä todiste osoittaa USA:n epäonnistuneen edistääkseen palestiinalaisten tasa-arvoa ja diplomaattista ratkaisua ongelmaan. He pitävät EU:n toimintaa epäeettisenä ja epäviisaana ja vaativat hyökkäävämpää politiikkaa. http://www.timesofisrael.com/former-senior-european-officials-warn-of-dying-peace-process/

3. TIFFANIE WEN esittelee Times of Israel artikkelissaan psykologi Glenn Sullivanin kirjaa, joka käsittelee terrorismin psykologiaa. Artikkelin otsikossa toetaan: Älä joudu paniikkiin? Israelilaiset ovat varsin aikuistuneita paikallisia pelkoja vastaan.(Dont panick? Israelis really are ”quietly mature” when facing regional fears)
Artikkelin alussa viitataan pariin esimerkkiin, joissa osoitetaan, miten pelkkä tietoisuus vaarasta voi aiheuttaa ihmisissä oireita ikään kuin ne olisivat kohdanneet heitä. Ensimmäisen maailman sodan aikana USA:n viidennen divisioonan 500 sotilasta valittivat rinnan puristusta, hengitysvaikeuksia ja näön sumentumista, jotka ovat kaasumyrkytyksen oireita. Myöhemmin todettiin, ettei divisioona ollut koskaan joutunut kaasuhyökkäyksen kohteeksi. Media keksi sille nopeasti nimen ”kaasumania”.
Artikkelissa todetaan, että Irak uhkasi hyökätä kaasuraketeillaan Iranin pääkaupunkia vastaan saaden sen asukkaista 100 000 – 1.5 miljoonaa pakenemaan, vaikka kaasuhyökkäystä ei koskaan toteutettu. Sullivan toteaa, että pelkkä huhu saa ihmiset pelkoreaktion valtaan.
Sullivan toteaa tutkimusten osoittavan, että israelilaiset ovat erityisen vahvoja kestämään voimakkaitakin uhkatiloja joutumatta paniikkiin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan Israelin toisen intifadan jälkeen tutkituilla israelilaisilla oli vähemmän traumanjälkeisen henkisen tasapainottomuuden oireita (PTSD) kuin USA:ssa syyskuun 11. 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen.
Artikkelissa todetaan, että Syyrian presidentti Assadin valtavat kemialliset aseet muodostavat Israelille potentiaalisen uhkan, joko Assad käyttää niitä Israelia vastaan tai ne joutuvat terroristien käsiin. Tässä tilanteessa israelilaisten sietokyky selviytyä uhkan edessä tulee taas kerran testatuksi, mutta tutkijat vakuuttavat, ettei massapaniikkia tule syntymään. Artikkelissa viitataan myös tutkimuksiin, joiden mukaan israelilaiset ovat yksi onnellisimmista ihmisistä maan päällä, ja toteavat, että tämän sietokyky ominaisuus voi osaltaan selittää sen.  http://www.timesofisrael.com/dont-panic-israelis-really-are-quietly-mature-when-facing-regional-fears/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Talonrakennusministeri Uri Ariel sanoi itsenäisyyspäivän puheessaan, että hallitus aikoo edetä E-1 alueen rakennussuunnitelmien kanssa Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä. Jerusalemilla on ongelmia löytää rakennuskelpoista maata talonrakentamista varten, ja siinä tämä alue, jolle on suunniteltu rakennettavaksi n. 3 600 asuntoyksikköä palvelutiloineen ja mahdollinen hotelli ja vastaavia rakennuksia, on enemmän kuin tarpeen. Oikeusministeri Tzipi Livni, Jonka Netanyahu nosti tällaiseen avain virkaan hyvin tietäen hänen palestiinalaismyönteisyytensä, tarttui hanakasti Arielin lupaukseen ensimmäisten asuntojen olevan muuttokunnossa puolentoista vuoden kuluessa. Livnin mukaan Arielin suunnitelma on tarpeeton provokaatio ja yksipuolinen toiminta, joita tulee välttää. Arielin aikataulu tuskin pätee tuntien Israelin byrokratian ja rakentamis-tahdin hitauden. Tärkeintä tässä onkin se, että alueen rakentamisen suunnittelu edistyy. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167254#.UXD9TmJHT-k
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi kassam-rakettia Israelin puolelle torstaiaamuna. Raketit putosivat Eshkolin aluekeskuksen alueelle aiheuttamatta vahinkoa. Keskiviikkoaamuna salafistit ampuivat kaksi Grad-rakettia Eilatin kaupunkiin. Yksi putosi omakotitalon takapihalle, toinen kaupungin ulkopuolelle, kumpikaan raketti ei aiheuttanut aneellisia tai fyysisiä vahinkoja, joskin joku joutui shokkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167279#.UXEALWJHT-k
-          Kahdella autolla liikkuvat palestiinalaiset yrittivät rosvota israelilaisen auton Maahle Efraimin tiellä, mutta taisivat valita väärän auton. Palestiinalaiset pakottivat auton pois tieltä, mutta autossa olleet siviiliasuiset poliisit pidättivät heidät. Heidän toisesta autostaan löydettiin välineitä, joilla voi murtautua lukittuun autoon. Palestiinalaiset yrittävät lavastaa yrityksensä siviilirikokseksi eikä terrorismiksi, mikä tässäkin tapauksessa lienee ollut heidän tarkoituksenaan. Palestiinalaiset ovat yhä useammin turvautuneet maantierosvoukseen Israelin rekisterilaatoilla varustettujen autojen varastamiseksi erityisesti Juudean ja Samarian alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167278#.UXEBJmJHT-k
-          EL AL, Arkia ja Israir virkailijat osoittavat mieltään sunnuntaina hallituksen päätöstä vastaan laajentaa Israelin ilmatilan käyttöoikeuksia eurooppalaisille lentoyhtiöille. Virkailijat uskovat päätöksen johtavan kilpailun kiristymiseen ja työntekijöitten irtisanomisiin, minkä vuoksi he vastustavat päätöstä. Virkailijoiden lakko alkaa sunnuntaina viideltä aamulla, mutta sen loppuminen on epäselvää.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167276#.UXEDQmJHT-k
-          Fyysikko Stephen Hawking, joka on täysin ALS taudin runtelema ja joka pystyy kommunikoimaan ihmisten kanssa tietokoneen kautta kasvoliikkeittensä avulla, on lupautunut vierailemaan Israelissa kesän aikana. Hän osallistuu silloin presidentti Shimon Peresin vuotuiseen viidenteen konferenssiin nimellä. ”Facing tomorrow”. Tämä on hänen toinen vierailunsa maassa, ensimmäisen hän teki Englannin lähetystön kutsumana. Hän puhui äskettäin Kaliforniassa täydelle salille. Hän vakuutti siellä, ettei maailmankaikkeuden syntyminen vaatinut Jumalan myötävaikutusta, vaan se syntyi kuin itsestään alkuräjähdyksen seurauksena. Cernin hiukkaskiihdyttimellä tiedemiehet uskovat voivansa eristää ns. jumalapartikkelin, Higgsin bosomin, jonka he uskovat aiheuttaneen maailmankaikkeuden synnyn. He eivät liene tutustuneet Raamattuun ja siellä Johanneksen evankeliumiin, jonka alussa kerrotaan, miten ja minkä kautta kaikki näkyvä maailmankaikkeus on saanut alkunsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166765#.UXEFBmJHT-k

Thursday, April 18, 2013

TORSTAI 18.04.13


TORSTAI 18.04.13

1. ÄÄRI-ISLAMILAINEN salafi-ryhmä ilmoittautui Eilatiin ammutun kahden Grad-tyyppisen raketin ampujaksi. ”Mujahedeen Shura-neuvoston leijonat Jerusalemin ympäristössä onnistuivat osumaan miehitettyyn Eilatiin kahdella Grad-raketilla 17. päivän aamuna ja vetäytymään turvallisesti”, sanotaan järjestön websivun julkistamassa viestissä. AFP kertoo, ettei viestissä ollut mitään vihjeitä siitä, mistä raketit ammuttiin.

IDF:n tiedottaja kuitenkin kertoi, että rakettien laukaisupaikka on jäljitetty Siinaille, josta on tullut terrorijärjestöjen kutupaikka presidentti Mubarakin kaatumisen jälkeen 2011. Tiedottaja kertoi, että tutkimuksia jatketaan eikä mitään varmuutta ole vielä löydetty, mistä ne ammuttiin.
Raketteja oli kaksi, vaikka ensin kerrottiin kolmesta räjähdyksestä. Yksi raketti putosi ja räjähti asuintalon takapihalla, toinen aukealle paikalle. kumpikaan ei aiheuttanut merkittäviä vaurioita eikä kukaan haavoittunut, mutta moni varmaan kärsi sydämentykytyksistä ja hengen-ahdistuksesta. Eilatin lentokenttä suljettiin ajaksi, mutta jatkuu sittemmin normaalisti.
Iron Dome tutka havaitsi rakettien lennon, mutta sitä ei oltu aktivoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167221#.UW9_fWJHT-k

Salafí-ryhmä julkisti videon, jossa se näyttää raketin ampumisen. Hälytyssireenit soivat Eilatissa pian yhdeksän jälkeen eilen aamulla lähettäen asukkaat etsimään suojatiloja. Artikkelissa mainitaan kolmesta raketista, kahden putoamispaikka on löydetty, liekö kolmas eksynyt Jordanian puolelle, minkä Jordanian viranomaiset kiistävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167237#.UW-DSGJHT-k

Apulais-puolustusministeri Danny Danon kävi eilen tarkastuskierroksella Eilatissa jututtaen lähiön asukkaita ja tavaten kaupungin turvallisuusvirkailijoita. Hän vakuutti, ettei Israel tule sietämään yhtään rakettia Eilatiin, joka on turistien suosima lomanviettopaikka lähes trooppisine lämpötiloineen ja lämpöisine hiekkarantoineen vuoden ympäri. Danon sanoi, että kaupungin ulkopuolelle sijoitettu Iron Dome havaitsi rakettien lennon, mutta ei tiennyt, miksi sitä ei oltu aktivoitu. Asiaa kuitenkin tutkitaan. Ehkäpä valvojat olivat snorkkailemassa kaupungin rannikon edustan runsaassa koralliskasvustossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167236#.UW-EcWJHT-k

2. EGYPTILÄINEN radikaalia salafiryhmää edustava muslimisaarnaaja sheikki Murgan Salem totesi Bostonin pommi-iskusta, että se oli tarkoitettu viestiksi länsimaille, että ”terroristit” ovat elossa ja voivat hyvin. Hän sanoi egyptiläisen Tahrir-TV:n haastattelussa, joka julkaistiin 16.04.2013, että samankaltaista pommi-iskua voidaan odottaa Ranskaan. Hänen haastattelunsa käänsi arabiasta englanniksi MEMRI.
”En todellakaan pysty sanomaan, kuka pommi-iskut teki, mutta jos se oli salafi, sen tarkoituksena on viestittää länsimaille, että me olemme elossa ja voimme hyvin”, Salem kertoi haastattelussa. ”Vastoin vakuuttelujanne, me olemme elossa. ”Amerikkalaiset halusivat lähettää viestin koko maailmalle, että he ovat murskanneet Mujahideen – ei vain  Mujahideen al-Qaida, vaan koko maailmassa”. Hän selitti, että jos Bostonin iskut olivat al-Qaidan tekemiä, ne olivat erittäin amatöörimaisia, sillä al-Qaidan ammattitaito on paljon korkeampi.

Salem kehui TV-lähetyksessä olleensa kuin yhtä perhettä al-Qaidan entisen johtajan bin Ladenin kuten myös nykyisen johtaja al-Zawahirin kanssa. Hän painotti Bostonin pommittajien huonoa ammattitaitoa, mutta ne antoivat kuitenkin selvän viestin länsimaille.
Hän ei sulkenut pois mahdollisuutta, että tekijät olivat Amerikassa syntyneitä tai että he kuuluivat al-Qaidaan, mutta eivät bib Ladenin ja al-Zawahirin johtamaan al-Qaidaan. Hän oletti, että tekijät voivat olla amerikkalaisia, jotka eivät hyväksy Amerikan ja Euroopan hyökkäävää politiikkaa, mutta ettei se koske vain Amerikkaa, vaan myös Eurooppaa.
Hän esitti varoituksen Ranskalle: ”Ranska on myös omaksunut hyökkäävän asenteen ja vihamielisyyden islamia kohtaan, joten se tulee maistamaan mitä sille kuuluu.
”Ei minua voida pitää vastuullisena siihen, mitä Euroopan yli miljoona muslimia tekee, joita Amerikan ja Euroopan politiikka on haavoittanut. Yli miljoona muslimia on syntynyt Euroopassa, en voi vastata heidän teoistaan, mutta länsimaalaisia tulee kohtaamaan hyökyaalto, ja heidät tullaan tuhoamaan”.

BOSTONIN maratonin aikana räjäytetyt kaksi pommia surmasivat 3 ihmistä ja haavoittivat
174, joista 17 oli vielä eilen kriittisessä tilassa.
EGYPTIN Muslimiveljeskunnan varapresidentti Essam el-Erian yhdisti pommi-iskut islamin vastaiseen kansainväliseen salaliittoon, jonka tarkoituksena on halventaa islamia, viitaten väkivaltaan Maliin, Syyriaan, Somaliaan ja muihin muslimimaihin. ”Sympatiamme ovat uhrien omaisten puolella, mutta Amerikan kansa ei estä meitä tekemästä arvioita vakavasta tapahtumasta. Muslimiveljeskunta julkisti lausunnon, jossa se ankarasti tuomitsi iskut todeten, että ne ovat  vastoin islamin sharia-lain periaatteita.
Pakistanin Taliban antoi puolestaan seuraavan lausunnon: ”Missä tahansa kohtaamme amerikkalaisia, me tapamme heidät, mutta meillä ei ole mitään yhteyksiä Bostonin pommi-iskuihin”, Tehreek-e-Talibanin Pakistanin (TTP) tiedottaja Ihsanullah Ihsan vakuutti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167245#.UW-GoWJHT-k

3. DEBKAFILE raportoi aamun uutisissaan, että USA;n puolustusministeri Chuck Hagel ilmoitti USA:n lähettävän 200:n miehen vahvuisen panssariosaston Jordaniaan vahvistamaan Jordanian kykyä puolustautua Syyrian taholta mahdollisesti tulevaa hyökkäystä vastaan. Joukot hajaannutetaan pitkin Syyrian vastaista rajaa, ja niiden mukana tulee viestinnän ja tiedustelun asiantuntijoita. Joukkojen tarkoituksena on toimia potentiaalisten yhdistettyjen toimintajoukkojen ytimenä, jotka pidetään valmiusasemissa avustamaan jordanialaisia joukkoja sotilaallisissa toimissa, jos presidentti Obama antaa sitä koskevan komennon.
Pieniä amerikkalaisia joukko-osastoja, jotka on koulutettu kemiallista sodankäyntiä varten, on pidetty Jordaniassa jo vuoden ajan. Ilmoitettu joukkojen uusi sijoittaminen Jordaniaan virallistaa aiemmat epäviralliset toimet.

ARTIKKELISSA todetaan, että USA:n presidentti Obama määräsi joukkojen lähettämisen Jordaniaan sen jälkeen, kun Syyrian presidentti Bashar Assad syytti Jordanian kuningas Abdullah II:ta erikoisessa TV-lähetyksessä keskiviikkona, että ”kuningas lähettää satoja taistelijoita Syyrian hallitusta vastaan taistelevien kapinallisten avuksi”. Assad varoitti länsimaita aseistamasta al-Qaidan taistelijoita Syyriassa, tai ”ne maksavat siitä kalliisti”.
USA:ssa ja Jordaniassa Assadin kärkevien syytösten katsottiin ennustavan Jordanian vastaisten sotilaallisten toimien alkamista.
DF arvioi, että jos sotainen retoriikka Syyrian ja Jordanian välillä puhkeaa avoimeksi sodaksi, Israel tuskin pystyy pysymään siitä sivussa. http://www.debka.com/article/22904/US-troops-sent-to-Jordan-to-counter-Syrian-attack-on-kingdom, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4369114,00.html

PÄÄMINISTERI Netanyahu antoi Englannin vierailunsa aikana BBC:lle haastattelun, jossa käsiteltiin pääasiassa Syyrian tilannetta. Netanyahu selitti, että Israelilla on oikeus puuttua tilanteeseen, jos näyttää siltä, että ilmatorjunta- ja kemialliset aseet ovat joutumassa ääri-islamilaisten ryhmittymien käsiin. Hän vakuutti BBC:n haastattelijalle Lyse Doucetille, ettei Israel ole hyökkäävä eikä halua sekaantua Syyrian sotaan, mutta se seuraa tarkoin, mitä aseita joutuu millekin kapinallisryhmälle. Hän sanoi, että ilmatorjunta- ja kemiallisten aseitten joutuminen vääriin käsiin vaikuttaa alueen tasapainotilaan, minkä Israel pyrkii estämään. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22195508

Israelilaiset virkailijat ja upseerit, jotka puhuvat sujuvaa arabiaa, ovat salaa tavanneet Syyrian kapinallisten johtajia Ammasissa ravintoloissa ja hotelleissa, kuten nimeämätön Syyrian oppositiota edustava lähde kertoi riippumattoman jordanialaisen web-sivun Mouab edustajalle. Israelilaiset pyysivät opposition Jordaniassa asuvia edustajia keskusteluihin konsulaatissa, mutta muutamat heistä suostuivat tapaamaan vain konsulaatin ulkopuolella. Israelin ulko-ministeriö ei halua kommentoida asiaa. Times of Israel mukaan keskusteluissa lienee käsitelty Israelin toivetta muodostaa nykyisen kaltainen puskurivyöhyke Syyrian puolelle rajaa, jota valvoisivat Israelille myönteiset joukot Etelä Libanonin armeijan tapaan, jotka muodostettiin 1982 Israelin Libanonin eteläosaan tunkeutumisen jälkeen, mutta jotka hajosivat IDF:n vedettyä joukkonsa alueelta v. 2000. Jordaniassa on lähes puoli miljoonaa Syyrian pakolaista ja kasvaa lähes 3000:n päivävauhtia, mukana Assadin korkeita virkailijoita. Jordaniassa heidän katsotaan vaarantavan maan turvallisuuden.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:N turvallisuusvirkailijat ovat pidättäneet Mississipissä miehen, jonka epäillään lähettäneen myrkyllistä risiniä (ricin) sisältävät kirjeet senaattori Roger Wickerille ja presidentti Barack Obamalle. Kummatkaan kirjeet eivät päässeet vastaanottajansa toimistotiloihin, sillä rutiinitarkastuksissa ne havaittiin ja eliminoitiin. Kirjeet oli postitettu Memphisissä, Tennessee. Molemmissa oli saattoviesti: ”Vääryyden havaitseminen ja ilmoittamatta jättäminen tekee ihmisen äänettömäksi osasyylliseksi sen jatkuessa”. Allekirjoitus ”Olen KC, ja hyväksyn viestin sanoman”. Kirjeet löydettiin keskiviikkona. FBI suorittaa edelleen laboratoriotutkimuksia kirjeiden sisällöstä, mutta alustavat tutkimukset osoittavat sen olevan risiniä. Kolmen muun senaattorin toimistoista löydettiin epäilyttäviä lähetyksiä. Osa henkilökunnasta on viety sairaalaan seurantaa varten, vaikka heillä ei ole ollut ennakko-oireita. http://www.timesofisrael.com/arrest-made-in-ricin-attack-attempts/
-          Israelilainen oopperalauluja Yaniv d´Or joutui palestiinalaisia kannattavien mielenosoittajien häirinnän kohteeksi esiintyessään maanantai-iltana Lyric teatterissa Johannesburgissa Etelä Afrikassa. Hän lauloi juuri silloin Toisen Maailmansodan marttyyrin Hannah Szeneshin kirjoittaa teosta ”Eli, Eli”. Äänekkäät mielenosoittajat tunkeutuivat teatterisaliin huudellen Israelin vastaisia ja palestiinalaisia tukevia iskulauseita. Myöhemmin yksi nainen tunkeutui lavalle laukaisten hajupommin. d´Or sanoi, että he hyökkäsivät väärän henkilön kimppuun, sillä ”olen ylpeä Israelin ja  Englannin kansalainen, ja hyvin suuresti kannatan Palestiinan vapautta”. Laulaja sanoi joutuneensa shokkiin ja tunteneensa vihaa ja ärtymystä, mutta impulsiivisesti syleili naista ja ohjasi hänet pois lavalta luovuttaen hänet turvallisuusvirkailijoille. http://www.timesofisrael.com/israeli-opera-singer-stink-bombed-during-johannesburg-show/
-          Lannoitetehtaassa Texasissa lähellä Wacoa keskiviikkoiltana ilmeisesti tulipalon seurauksena tapahtunut valtava räjähdys tuhosi tehdasrakennukset täysin kuten myös tuhoten tai vaurioittaen muiden mukana koulun ja sairaskodin ja haavoittaen satoja ja surmaten ainakin kaksi ihmistä. Kaupungissa asuu 2 700 ihmistä. Räjähdys kuultiin 72:n kilometrin päässä. Lentokuvissa tehtaan rauniot ja lukuisat rakennukset olivat edelleen tulessa kuin sodan jäljiltä. Räjähdys aiheutti taivaalle kuin valtavan tulisen sienipilven, kuten eräs silminnäkijä kuvaili. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4369166,00.html
-          USA:n ulkoministeri John Kerry varoitti puhuessaan kongressin ulkomaanasioitten valiokunnassa, että ikkuna Palestiinan valtion perustamiseksi Israelin rinnalle alkaa olla sulkeutumassa ja sulkeutua lopullisesti kahdessa vuodessa. Puheet kahden valtion perustamiseksi ovat virheellisiä, koska Israel perustettiin 65 vuotta sitten, elää ja voi yhä paremmin, kysymys on yhden valtion perustamisesta Israelin valtion sydänalueille. Kerry totesi, ettei hänellä ole suunnitelmaa julkistettavaksi, jolla palestiinalaisongelma ratkaistaisiin, mutta että aika sen ratkaisemiseksi on lipumassa pois käsien välistä kuin juokseva vesi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368984,00.html
-          Pääministeri Ariel Sharonin entinen kansliapäällikkö Dov Weisglass kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan PA:n äskettäin eronneesta pääministeristä Salaam Fayadista, joka aloitti PA:n talousministerinä 2002 Sharonin ollessa Israelin pääministerinä. Sharon vieroksui Fayadia, mutta kuten Weisglass kirjoittaa, hänen vaikutuksestaan Sharon päätti vapauttaa Israelin kokoamat vero- ym. saatavat tilittänen ne PA:n kassaan. Weisglass sanoo olevansa hyvin tyytyväinen Fayadin toimintaan PA:n talouden tasapainottamiseksi ja hänen toimintaansa korruption ja terrorismin vastaisessa taistelussa, jossa hän sai Mahmoud Abbasin täyden tuen. Weisglass näpäyttää Netanyhaun edellistä hallitusta, joka ei löytänyt keskustelu-kumppania PA:n johdosta todeten, että kummankin päämääränä on rauhantilan saavuttaminen Israelin ja palestiinalaisten välille. Hän kutsuu Fayadia hyväksi ja rehelliseksi mieheksi, mutta ei poliitikoksi, mikä on hänen heikkoutensa. Weisglass valittaa Faydain eroa, sillä se on pahasta sekä Israelille että palestiinalaisille. Hän varoittaa ajasta, jolloin sekä Abbas että Fayat ovat sivussa ja uudet miehet johdossa, joiden päämääristä ei kukaan tiedä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368932,00.html
-          Knessetin sisä- ja ympäristöasiain valiokunnan puheenjohtaja Miri Regev sanoo, että juutalaisten täytyy voida rukoilla Temppelivuorella, mitä vasemmisto vastustaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Regev-Jews-should-be-able-to-pray-on-Temple-Mount-310165Wednesday, April 17, 2013

KESKIVIIKKO 17.04.13


KESKIVIIKKO 17.04.13

1. BOSTONIN pommi-iskussa tiistaina kuoli 3 ihmistä, 8-vuotias poika, 29-vuotias nainen ja tohtorinväitöskirjansa valmisteleva kiinalainen. Iskussa haavoittui lisäksi 176 ihmistä, joista 17 on edelleen hengenvaarallisessa tilassa. Pommit oli ilmeisesti sullottu painekeittimien sisään, ja niihin oli asetettu tuhovaikutuksen lisäämiseksi metallikuulia ja –sirpaleita, mikä viittaa Lähi Itään, jossa tämä on ”normaalikäytäntö” terroristien valmistelemissa pommeissa. Turvallisuusmiehet eivät vielä tiedä, mikä ryhmittymä pommit asetti ja millä motiivilla. Pommien asettaminen iskukohteisiinsa ja operaation ennakkosuunnittelu osoittaa, että tekijöitä on ollut useita ja että he ovat tutustuneet juoksureittiin huolella voidakseen valita kohteet, joissa pommit aiheuttaisivat eniten tuhoa. Haavoittuneiden joukossa oleva saudi-arabialainen mies on herättänyt poliisin mielenkiintoa, ja häntä on kuulusteltu, mutta pidätyksiä ei tiettävästi ole suoritettu. Epäilyksiä syyllisten yhteyksistä esitetään Saudi Arabiaan, Afganistaniin ja Kauko Itään, ja terroriryhmittymistä al-Qaida on listan ykkönen.

BOSTONIN pommi-isku on hälyttänyt seuraavien suurten urheilutapahtumien suunnittelijat, ettei mitään voi ottaa itsestään selvänä, vaan terrorismin mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti ja tehtävä voitavansa sen torjumiseksi ennakkoon.
USA:n turvallisuusjoukot ovat Debkafilen tietojen mukaan kiinnostuneet kolmesta saudi-opiskelijasta, jotka asuvat yhteisessä asunnossa Reveressä lähellä Bostonia. Yksi heistä haavoittui käsiin ja on sairaalahoidossa, toinen on pidätettynä viisumi-ongelman vuoksi, kolmannen olinpaikkaa ei tiedetä. Bostonin Loganin lentotällä yhden koneen lento peruutettiin epäilyttävän matkalaukun vuoksi. Kaikki kolme saudimiestä kuuluvat huomattavaan klaaniin Saudi Arabian itäosassa lähellä Jemenin rajaa Asirin provinssissa. Miesten asunto tutkittiin ja sen seurauksena koneen lento peruutettiin ja miesten muodostaman solun yhteyksiä  tutkitaan. DF:n artikkelissa arvioidaan, että miehet voivat kuulua Al-Qaida of Arabia (AQAP), joka toimii erityisesti Asirin provinssissa päämääränä Saudi-monarkian kaataminen.
USA:n presidentti Obama mutusteli 24 tuntia pommi-iskua, ennen kuin pystyi kutsumaan sitä terrori-iskuksi, tunnustaen, ettei tekijöistä eikä motiivista ole tietoa.

ENSIMMÄINEN arabireaktio Bostonin pommi-iskuun tuli Jordaniasta, jonka salafi-ryhmittymän johtaja Mohammad al-Chalabi totesi: ”Olen onnellinen nähdessäni kauhun Amerikassa. Amerikkalainen veri ei ole kalliimpi kuin muslimi-veri. Antaa amerikkalaisten tuntea tuskan, mitä me koimme niiden armeijoiden miehittäessä Irakia ja Afganistania ja surmaten ihmisiä siellä”. Jordaniassa toimiva terrorinvastainen virkailija totesi iskun osoittavan  järjestäytyneen ryhmittymän kuten al-Qaidan syyllistyneen iskuun.

2. PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon totesi puhuessaan perienteisessä puolustus-voimain korkeille virkailijoille järjestetyssä itsenäisyyspäivän tilaisuudessa tiistaina: ”Israelin itsenäisyystaistelu ei ole vielä päättynyt. Puolustusjärjestelmä ja IDF on vastannut ja tulee vastaamaan rajoillemme kasautuneisiin haasteisiin ja myös kauempana olevissa maissa”.
Käsitellessään Iranin kysymystä hän sanoi maailman heränneen kovin myöhään Iranin sotilaallisen ydinohjelman ongelmaan. ”Teheranin hallitus ei katso länsimaiden toimivan päättäväisesti lopettaakseen sen ydinohjelman toteuttamisen, minkä johdosta se katsoo voivansa jatkaa suunnitelmansa edistämistä”. Hän sanoi, että vain Iranin asettaminen vaihtoehdon eteen: ”joko pommi tai säilyminen hengissä”, voi johtaa projektin lopettamiseen.
Yaalon sanoi, että maailman tulee johtaa Iranin vastaisten toimien toteutumista, mutta ellei se johda tuloksiin, Israel on pakotettu toimimaan yksin itsepuolustukseksi.

YAALON totesi Hamasin ja Hizbullahin aseistautuneen tuhansilla raketeilla, joita ne käskyn saatuaan aikovat laukoa siviilikohteita ja –ihmisiä vastaan. ”Hizbullah on Teheranin käsi, ja Libanonin täytyy tiedostaa, että se on vastuussa siitä, miten Hizbullah toimii – että järjestö itse ja Libanon ovat vastuussa ja tulevat maksamaan siitä”.
Yaalon sanoi puolustusvoimien olevan hyvin tietoinen viime vuoden suuresta budjetti-vajauksesta, joka täytyy hoitaa, mutta muistutti, että Israelin tulee säilyttää sotilaallinen ylivoima-asemansa, koska se voi joutua sotilaallisiin konflikteihin rajoillaan, sekä lähellä että kaukana niiden takana.
Yaalon totesi Israelin tehneen ja tekevän voitavansa aloittaakseen neuvottelut PA:n kanssa,
mutta totesi valittaen, ettei PA:n nykyjohto näytä olevan kiinnostunut rauhansopimuksesta Israelin kanssa ongelman ratkaisemiseksi. Hän sanoi Israelin kääntävän jokaisen kiven löytääkseen mielekkään ratkaisumallin, mutta että turvallisuuskysymyksen tulee olla johtavana kriteerinä, mistä Israel ei voi tehdä kompromisseja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167199#.UW47GGJHT-k

3. USA:n senaatin ulkoasioitten valiokunta hyväksyi tiistaina lausunnon, jossa vakuutetaan, että USA:n tulee avustaa Israelia diplomaattisesti, taloudellisesti sekä sotilaallisesti, jos se joutuu hyökkäämään Irania vastaan.
Senaatin julkilausuman no 65 esitti viime kuussa senaattori Lindsey Graham (R. E-Carolina) ja sitä tuki 15 senaattoria. Lausunnossa todetaan, että ”Yhdysvaltain kansallinen intressi ja rikkomaton vastuu on varmistaa Israelin valtion olemassaolo, säilyminen hengissä ja turvallisuus, ja vaatii, että jos Israel joutuu itsepuolustukseksi turvautumaan sotilaallisiin toimiin, USA pysyy Israelin rinnalla ja antamaan sille diplomaattista, sotilaallista ja taloudellista tukea puolustaessaan maataan, kansaansa ja olemassaoloaan”.
Lausunnossa todetaan myös, että USA:n politiikan mukaan Iranin ydinasetoiveet on lopetettava. Julkilausumaa kannatti 70 senaattoria sadasta.

AIPAC sanoi lausunnossaan senaatin ulkoasiainvaliokunnan antaneen erittäin merkittävän solidaarisuusviestin Israelille Iranin uhan johdosta, joka on yhteinen sekä USA:lle että Israelille, ja esitti toiveen, että koko senaatti tulee hyväksymään julkilausuman.
Puolustusministeri Moshe Yaalon esitti itsenäisyyspuheessaan, että jos maailma ei huolehdi Iranin uhasta, Israel voi joutua itsepuolustukseksi toimimaan yksin.
Pääministeri Netanyahu viittasi puheessaan myös Iranin uhkaan todeten, että Pohjois-Korean tapaus on tuonut uuden näkökulman Iranin kysymyksen hoitamiseksi. Hän sanoi, että esimerkki osoittaa, että maailman vuosikausia kestäneistä boikottitoimista huolimatta riittävän päättäväinen hallitus voi jatkaa toimiaan maailman tuomioista huolimatta.
Hän esitti toivomuksen, että maailman maat yhdessä tiedostavat tämän eivätkä anna sen uusiutuvan Iranin tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167205#.UW5CeGJHT-k

4. USA:n budjetin leikkauksista huolimatta Pentagon esittää, että USA jatkaa Iron Dome torjuntajärjestelmän edelleen kehittämisen tukemista v. 2014 vaatien, että USA antaa 220.3 miljoonaa USD järjestelmän edelleen parantamiseksi. USA:n ohjuspuolustusjärjestö esittää lisäksi 175.9 miljoonaa vuoden 2015 budjettiin Israelin ohjusjärjestelmien kehittämiseksi.
Pentagon tuki sitä 204 miljoonalla v. 2011 ja 70 miljoonalla v. 2012.

USA:n puolustusministeri Chuck Hagel lupasi tavattuaan silloisen puolustusministeri Ehud Barakin, että hän tulee jatkamaan maiden välille kehittynyttä luottamuksellista yhteistoimintaa ja tukemaan Israelin sotilaallisen etumatkan säilyttämistä  alueella.
USA:n vuotuinen tuki tulee etukäteistietojen mukaan olemaan tänä vuonna 3.4 miljardia USD. Presidentti Obama lupasi myös Israelin matkansa aikana, että USA:n budjettileikkauksista huolimatta sen tuki Israelille tulee kasvamaan. Hän sanoi myös asettavansa komitean tutkimaan sopimuksen tuen jatkamiseksi vuoteen 2017.
AFP raportoi, että USA:n puolustusministeri Chuck Hagel tekee työvierailun Israeliin huhtikuussa. Hän saapuu maahan sunnuntaina 21. huhtikuuta puolustusministeri Moshe Yaalonin toimiessa vierailun isäntänä.

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n federaation virkailijat havaitsivat rutiinitarkastuksessa, että senaattori Roger Wickerille lähetetty kirje sisälsi myrkyllistä risiiniä. Lähetys havaittiin tiistaina, ja viranomaiset tutkivat, onko tällä yhteyttä tiistaina Bostonissa tapahtuneisiin pommi-iskuihin, AFP raportoi. Kirjeen sisältö havaittiin ennen kirjeen joutumista Wickerin toimistotiloihin. FBI:n johtaja Robert Mueller ja kotirintaman turvallisuusjohtaja Janet Napolitano kertoivat asiasta senaattoreille suljetussa tilaisuudessa tiistai-iltana, informoiden heitä samalla Bostonin pommi-iskusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167208#.UW5TQmJHT-k
-          Eilatin kaupungissa hälytyssireenit alkoivat ulvoa pian yhdeksän jälkeen tutka-valvonnan havaittua lähestyvän raketin saaden asukkaat kiirehtimään suojatiloihin. Asukkaat ja turistit kertoivat kuulleensa kolme kumeaa räjähdystä muutaman sekunnin jälkeen hälytyssireenien vaiettua tänään keskiviikkona. Rakettien putoamispaikasta ei vielä oltu selvillä, eikä vahingoista ole raportoitu, mutta arvion mukaan ne ammuttiin Siinailta. Eilatin lentokenttä suljettiin varotoimien vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167214#.UW5VZ2JHT-k
-          IDF:n komentaja Benny Gantz totesi puheessaan itsenäisyyspäivän juhlien aikana, että yhteistoiminta Egyptin kanssa on jopa parantunut entisestään huolimatta epäilyksistä hallituksen vaihtuessa ja Muslimiveljeskunnan saadessa vastuun, kuten Gantz totesi Armeijan radion lähetyksessä. ”Operaatio Pilvenpatsaan” (Puolustuspatsaan) jälkeen tilanne Gazan ja Egyptin rajalla on ollut yllättävän rauhallinen, mikä yllätti minut miellyttävästi”. Hille Fisch Bar Ilan yliopiston Begin Sadat strategisten asiain keskuksesta toteaa, että rauhallinen kausi Hamasin ja Israelin välisen tulitaukosopimuksen säilymisestä on Egyptin hillitsemistoimien ansiota, koska se on Egyptin intressien mukaista. Hän sanoi presidentti Mohammed Mursin toimineen aktiivisesti rauhantilan säilymiseksi ja on antanut armeijalle käskyn pumpata vettä Siinain ja Gazan välisen rajan alittaviin tunneleihin. Gantz totesi Lapidin suunnittelemista IDF:n budjettileikkauksista, että ”jos varoja on riittävästi, IDF pystyy suoriutumaan tehtävistään moitteettomasti, mutta jos niitä tuntuvasti karsitaan, onnistuminen maan ja kansan puolustamiseksi on tuskallisempaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167203#.UW5W6WJHT-k
-          IDF:n valmistamassa videossa näytetään, miten armeija valmistautuu kaupunkisotaa varten turvautuen suurelta osin robottien käyttöön pommiuhkaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167197#.UW5bBGJHT-k
-          Afrikasta Israelin paenneet ja turvapaikkaa hakevat osallistuivat Israelin itsenäisyyspäivän viettoon Tel Avivin hiekkarannoilla. Etenkin Darfutista Sudanin taisteluja paenneet ilmaisivat ilonsa voida osallistua juhlintaan maassa, joka tarjoaa heille turvapaikan. Laittomasti maahan tunkeutuneiden pakolaisten tai työtä etsivien määrä on radikaalisti vähentynyt Israelin rakentaman kaikin hälytyslaittein varustetun turva-aidan valmistumisen myötä Siinain ja Israelin välille. Väestö- ja siirtolaisuus-hallinnon mukaan maassa on arviolta 65 000 turvapaikan hakijaa. Edellisen sisäministeri Eli Yishain (Shas) tarkoituksena oli karkottaa heistä niin paljon ja niin pian kuin suinkin, mutta uuden ministerin myötä politiikka voi muuttua, vaikka pakolaisten karkottaminen herättää aina kansainvälistä huomiota, missä Israelin toimia tarkastellaan suurennuslasilla siinä, missä muita seurataan kaukoputkella. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368633,00.html
-          Raanan Shaket hämmästelee ynetnews.com artikkelissaan, että 65 vuoden ajan olemme saaneet asua omassa maassa, laatia oman budjettimme, vapaina ja itsellisinä tekemään mitä haluaa ilman aikuisen valvontaa. Hän hämmästelee, että joka talvi tiet tulvivat ja viemärit tukkeutuvat, että luontoa turmellaan välin-pitämättömien lomanviettäjien toimesta, mutta 65:stä vuodesta huolimatta emme usko, että maassa rauha on – lyhyitä pausseja lukuun ottamatta, tai että rauha on edes mahdollinen hetkittäistä valveunta lukuun ottamatta. Hän päätyy kysymään, onko kaikki tämä itsenäisyys ehkä liian paljon kansalle, että oliko brittien hallinto sittenkään pelkästään pahaa – kuningatar kuningas Bibin sijaan – eikä britit sallisi Kinneretin tulvia Lontoon maanalaisiin. Ehkä sodimme liian kauan liian monia kansoja vastaan, antaaksemme periksi heille, mukaan lukien itsemme. Lopuksi hän toteaa, että katsokaa nyt: Sää on lähes aina erinomainen, pieneen maahan mahtuu kaikenlaista luonnonoikkua, maan syvimmistä paikoista Hermonin lumisiin kukkuloihin ja subtrooppisiin ja eksoottisiin Negevin ja Eilatin alueisiin. Ihana maa kerta kaikkiaan! http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368311,00.html
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman - joka on lomalla virastaan henkilökohtaisista syistä – sanoo katsellessaan Israelin arabien osallistumista Israelin vastaisiin marsseihin maan itsenäisyysjuhlien aikana, että Israelin kansalaisuus on heille tarpeeton lahja, heidän tulisi hakea Palestiinan fiktiivisen valtion kansalaisuutta. Arabit kutsuvat Israelin itsenäisyysjulistusta toukokuun 14. päivänä nimellä ”Nagba” onnettomuus, eivätkä siten voi osallistua israelilaisten juhlintaan, vaikka heidän olosuhteensa on monin verroin paremmat kuin useimmissa muslimimaissa. Liberman kritisoi Israelin arabeja tuhansien osallistuessa ”Paluuoikeus-marssiin”, joka järjestetään vuosittain Umm El-Fahmissa Wadi Ara alueella Israelin keskiosassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Deal-with-Palestinians-must-include-Israeli-Arabs-310014


Tuesday, April 16, 2013

TIISTAI 16.04.13


TIISTAI 16.04.13

1. TÄNÄÄN tiistaina 16. huhtikuuta, jolloin Israel viettää itsenäisyytensä 65. syntymä-päiväänsä, taivas on paksussa pilvessä, sateita on tullut monin paikoin, ilma on suttuinen ja viileä, lämpötila Jerusalemissa 10 – 15 astetta, kuten myös huomenna. Viikonlopuksi sateet vähenevät, mutta lämpötila pudonnee vielä asteen tai pari. Rannikolla lämpötila on yleensä viitisen astetta korkeampi, Eilatissa ja Suolamerellä 5-10 astetta lämpöisempi. Koska juhlapäivä alkoi eilen auringon laskiessa, lehdet eivät tänään ilmestyneet, mutta uutistoimistot välittävät uskollisesti tuoreimpia uutisaiheita pitkin maailman sivua. Sateiden johdosta itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia on jouduttu peruuttamaan tai siirtämään suojattuihin tiloihin. Täten IDF:n suuret juhlallisuudet maan pohjoisosassa jouduttiin peruuttamaan.

Kuten Eitan Haber toteaa ynetnews.com artikkelissaan, vielä 85 vuotta perustamisensa jälkeen Israelin valtion säilyminen ”elävien maassa” on edelleen kiistanalainen muslimimaitten pyrkiessä etsimään keinoja tämän häpeätahran pyyhkimiseksi pois pyhältä arabimaalta, jossa se pelkällä olemassaolollaan muistuttaa muslimeja hävityistä taisteluista pientä itsepäistä maapalasta vastaan, joka on kuin valloittamaton saari muslimimeressä. (see of islam)
Mutta maailman juutalainen kansa elää, vaikka vain alle puolet siitä on seurannut tekijänsä kehotusta muuttaa heille luvattuun omaan maahansa, jossa vuosituhansia sitten sen esi-isät taistelivat maan ottamiseksi haltuunsa, perustaen aluksi kovin hajanaisen, mutta myöhemmin Davidin ja Salomon kuninkuuden aikana yhdeksi alueen mahtivaltioksi nousseen monarkian, joka vaihtelevalla onnella taisteli olemassa olostaan toistuvaista tuhoamisyrityksistä huolimatta, mutta joka lopulta Rooman imperiumin toimesta karkotettiin v. 70 ja täydennettiin v. 135 kaikkialla maailmaan, eikä liene maailman maata, jossa ei asuisi juutalaisia.
Tänään Israelin maa juhlii syntymäänsä. Pienestä koostaan ja vähäisistä luonnonvaroistaan huolimatta se on pystynyt nousemaan monilla aloilla maailman kärkimaihin, vaikka rauha naapureittensa ja ulkovaltojen kanssa onkin liukastellut käsistä hyvistä yrityksistä huolimatta.

2. LÄNTISTEN  maitten uskotellessa itselleen ja kaikille, jotka vain haluavat kuunnella, että maailman asiat suoriutuisivat ja ongelmat poistuisivat hetkessä, jos vain Israel suostuisi alistumaan palestiinalaiseksi itseään kutsuvan kansan johtajien päättömiin vaatimuksiin keskustelujen aloittamiseksi ”pysyvästä rauhasta ja lopullisesta sopimuksesta kahdesta valtiosta, jotka elävät onnellisina ja rauhassa rinnakkain ilman vihaa ja kostonhimoa”, Israel joutuu vielä 65 vuotta syntymänsä jälkeen taistelemaan olemassa olostaan.
Tämä länsimaiden johtajien sokea piste on elättänyt kaiken maailman arafatien ja abbasien katteettomia toiveita ja vaatimuksia niiden toteutumisesta, kunhan vain pysytään lujina ja välistä muistutetaan pommi-iskuilla viattomia siviilejä, naisia ja lapsia vastaan. Heidän kehittämänsä petosjärjestelmä on toiminut hyvin: Esittäytyä sorretun kansan edustajana saadakseen maailman myötätunnon ja US dollarit, joista suuri osa kääritään omaan taskuun, mutta samaan aikaan räjäytellään busseja ja ravintoloita taivaan tuuliin Israelissa ja muualla.

MUISTUTUKSENA tästä länsijohtajien vinoutuneesta käsityksestä aamun uutiset kertovat kolmesta pommi-iskusta Yhdysvalloissa Bostonin maratonjuoksun aikana. Kaksi pommia räjäytettiin maratonjuoksun maalialueen lähellä, kolmas pommi räjäytettiin John F Kennedyn kirjastorakennuksessa, joka syttyi tuleen. USA:n viranomaiset ovat täysin ”äimän käkenä” ihmetellen, kuka tällaisen hirmuteon on voinut tehdä ja miksi? Israelia siitä tuskin voidaan syyttää, eivät juutalaiset maratonia keksineet, kreikkalaiset sen kehittivät.

Bostonin maratonin pommit räjäytettiin vajaan sadan metrin päässä toisistaan, ilmeisen tarkoituksellisesti koordinoidulla tavalla juoksualueella, jossa n. 17 000 juoksijaa pyrki ponnistelemaan 26.1 mailin pituisen katuradan loppuun saakka. USA:n viranomaiset ovat tällä kertaa määritelleet iskut terrori-iskuiksi ilman viivytyksiä. Motiivia iskuun ole vielä keksitty, eikä mikään ryhmittymä ole ottanut kyseenalaista kunniaa iskuista.
Äidit pyrkivät peittelemään lastensa silmiä, etteivät he järkyttyisi kauheista näkymistä vapaa-ehtoisten ja lääkintähenkilökunnan kantaessa verisiä ja jalkansa menettäneitä juoksijoita avustustelttoihin, joita oli pystytetty radan varteen nääntyneiden juoksijoiden hoitamiseksi.
Lähitalojen ikkunoiden lasiruutuihin oli muodostunut suuria aukkoja paineaaltojen vaikutuksesta, jopa kolmansiin kerroksiin asti.
Sairaalalähteen mukaan 134 ihmistä tuotiin hoitoon, heistä 15 kriittisessä kunnossa. Juoksijoista yli 17 000arvioidaan päättäneen juoksun, mutta tuhansia oli vielä taipaleella.  http://www.timesofisrael.com/death-toll-in-boston-bombing-now-3-police-say/

2. EGYPTISSÄ satiirisena TV-juontajana ja johtajana tunnettu Bassem Yousuf oli laatinut islamin äärimmäisyys-ideologiaa edustavan esityksen, jossa hän julisti katsojille kuuluvansa siihen ”yli-rodulliseen kansaan, joka Egyptiä johtaa, sillä muuten ei olisi selitettävissä sen sadevettäkin puhtaampi ominaisuus”: ”Tunnustan täten kannattavani täysin kaikkea, mitä Muslimiveljeskunta edustaa”, hän sanoi samalla taustalla seinälle heijastetun Muslimiveljeskunnan symbolin noustessa esiin, jota seurasi toinen, joka osoittautui natsi-symboliksi juontajan nostaessa kätensä natsitervehdykseen. Hänen TV-esityksiään verrataan Amerikan Jon Stewartin Daily Show-ohjelmaan.

YOUSUF selitti tunnustustaan, että ”loppujen lopuksi, he ovat johtajiamme, ja mitä muuta heiltä voisi odottaakaan kuin puhtautta ja totuutta” selittäen: ”Muslimiveljeskunta on ylivertainen rotu, mikä selittää sen. ettei kukaan muu kuulu islamiin. Se on arjalainen rotu, yli-vertainen rotu, joka on oikeutettu hallitsemaan meitä, nousta ylitsemme ja juoksuttaa jalkojaan selkämme yli. Se on rotu, jolle on annettu hallintavalta ylitsemme, pysymään tahrattomana ja puhtaana, eikä se siten voi avioitua kanssanne”.
Yousuf selitti, ettei Muslimiveljeskunnan geeniperintö tule ilmaiseksi, joten älä vastusta, vai oletko hullu. Oletko valmis? Pysy hiljaa äläkä ylitä rajojasi, he ovat johtajianne”.
Yousuf päätti esityksensä kiinnittämällä Hitlerin kaltaisen huuliparran ylähuuleensa nostaen kätensä natsitervehdykseen julistaen: ”Heil Muslimiveljenkunta”.

3. HAMAS hajotti osan UNESCO:n maailman perinnekohteeksi julistamasta muinaisesta satama-alueesta Gazassa selittäen, että alue tarvitaan sotilaalliseksi harjoitusalueeksi.
Hamasin aseellisen siiven Izza din al-Qassam päätti laajentaa sotilaallista koulutuskenttäänsä tasoittaen osan muinaisesta Anthedonin satamasta Välimeren rannalla, kuten Al-Monitor web-sivu raportoi. Satama-alue rakennusten raunioineen löydettiin 1997 ja vuonna 2002 UNESCO julisti sen maailman perinnekohteiden luetteloon. 3000 vuotta vanhalta satama-alueelta löydettiin mosaiikkilattioita ja pylväiden jäännöksiä roomalaiselta, bysanttilaiselta ja islamilaiselta kaudelta.
Hamasin turismiministeriön edustaja totesi, että ”koska alueella on pulaa maasta, siksi me kunnioitamme halua ottaa maata käyttöön kiireellisen tarpeen tyydyttämiseksi”. Hän sanoi ministeriönsä suostuneen muiden osapuolien kanssa esitettyyn harjoitusalueen laajentamiseen selittäen, että alue täytetään hiekalla, etteivät maan alla olevan monumentit vaurioidu millään tavoin. Muhammad Khela, Hamasin turismiministeriö sanoi, etteivät he voi erottautua Palestiinan vastarintatoiminnasta. ”Jos UNESCO olisi suorittanut kaivauksia satama-alueella, sitä ei olisi voitu ottaa muuhun käyttöön”.
YK:n monitorijärjestö sanoi UNESCO:n pääsihteerille Irina Bokovalle lähettämässään kirjeessä, josta meni kopio EU:n ulkomaanasioitten johtajalle Catherine Ashtonille: ”UNESCO:n päätös hyväksyä Palestiina järjestön jäseneksi 2011 oli oikeutettu, jotta se voisi turvata muinaismuistojen turvaamista sen alueilla, mikä johti USA:n eroamiseen järjestön rahoittamisesta puolittaen sen avustusten määrän. Nyt Hamasin muutettua UNESCO:n hyväksymän kohteen sotilasalueeksi – joka on kulttuurin vastakohta – UNESCO:n hiljaisuus kyseisessä asiassa kyseenalaista järjestön uskottavuuden”. http://www.timesofisrael.com/hamas-bulldozes-unesco-heritage-site-for-terror-base/

4. IDF:n komentaja Benny Gantz totesi Voice of Israel haastattelussa, että jos Iranin tilanne pahenee nykyisestään eikä näytä siltä, ettei mikään muu maa ole halukas tulemaan mukaan, IDF tulee toimimaan yksin. Hän vakuutti, että IDF pystyy suoriutumaan tehtävästä yksinkin. Hän sivuutti kysymyksen, onko ristiriitaa poliittisen ja sotilaallisen päätöksenteon välillä todeten, ettei hän kutsu sitä ristiriidaksi, vaan keskusteluksi eri vaihtoehdoista.
Hän ilmaisi tyytyväisyytensä suhteellisen pitkästä rauhan kaudesta Gazan kanssa todeten, että jos rauhallinen kausi jatkuu, Gaza voi elää rauhassa, mutta ”jos vihollisuudet alkavat uudelleen, IDF joutuu uusimaan operaationsa eikä epäröi käyttää kaikkia potentiaalisia keinojaan tehtävänsä suorittamiseksi tavalla, mikä aiheuttaa suurta tuskaa Gazassa”.
Korkea iranilainen upseeri kenraali Mohammed Hejazi toisti Iranin johtajien usein esittämät uhkaukset, että Iranin armeija pystyy tuhoamaan Haifan ja Tel Avivin maan tasalle. Hän vakuutti, että ylin kaitsija Ali Khamenei on täysin tietoinen Iranin kyvystä esittäessään uhkauksia vastata Israelin esittämiin uhkavaatimuksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167167#.UWz8QWJHT-k

Monday, April 15, 2013

MAANANTAI 15.04.13


MAANANTAI 15.04.13

1. TÄNÄÄN viidentenätoista huhtikuuta 2013, joka juutalaisen kalenterin mukaan on viides iyar-kuuta 5773, Israelin yli kuusimiljoonainen kansa muistaa taisteluissa, terrori-iskuissa, sodissa ja onnettomuuksissa surmansa saaneita puolisoitaan, isiään ja äitejään, poikiaan ja tyttäriään, yhteensä 25 578 eri tahoilta maailmaa  kotimaahansa palannutta juutalaista. Presidentti Shimon Peres, joka itsepäisesti kieltäytyy katumasta traagisia Oslon sopimuksia vuodelta 1993, sanoi eilen illalla pidetyssä muistotilaisuudessa: ”Heidän muistonsa pysyy mielessämme kaiken aikaa”; pääministeri Netanyahu, joka menetti Joni-veljensä terroristien sieppaamien juutalaisten pelastusoperaation yhteydessä Entebbessä, sanoi: ”Me muistamme, me itkemme, me olemme haavoitettuja”.

Kaatuneitten ja muitten maansa hyväksi toimineitten mutta henkensä menettäneiden muistopäivä alkoi eilen illalla minuutin mittaisella hälytys-sireenien soitolla klo 20 00 sunnuntai-iltana. Tänään klo 11.00 sireenit soivat uudelleen hetken hiljaisuuden merkiksi koko maassa, jolloin jokaisen oletetaan pysähtyvän, mitä onkaan tekemässä, heidän muistokseen. Tunnettu kirjailija ja kommentaattori Amotz Asa-El käytti Jesajan tunnetun säkeen alkuosaa: ”Lohduttakaa, lohduttakaa Minun kansaani”, sanoo teidän Jumalanne. ”Puhukaa suloisesti Jerusalemille ja julistakaa sille, että sen vaivanaika on päättynyt, että sen velka on sovitettu, sillä se on saanut kaksinkertaisesti kaikista synneistänsä”. (Jes.40:1)

Juutalaisten rinnalla Israelin druusikansa suree IDF:n joukoissa palvelleitten 392:n sotilaansa menehtymistä kaikissa sodissa puolustaessaan yhteistä kotimaata. http://www.jpost.com/National-News/Druse-participate-in-Israels-joy-and-sorrow-309838

2. Huomenna 16.huhtikuuta juutalainen kansa iloitsee maasta, jonka Israelin Pyhä lupasi Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen ikuiseksi omaisuudeksi, vaikka silloinen Kaanaan maa oli useitten vieraitten kansojen runsaasti asuttama, ja vaikka Abraham asui vieraana ja muukalaisena asuen teltoissa siirtyen lammas- ja vuohilaumojensa mukana paikasta toiseen löytämättä pysyvää asuinsijaa. Hän jopa joutui ostamaan hautapaikan vaimolleen Saralle heettiläisiltä sanoen: ”Minä olen muukalainen ja vieras teidän keskuudessanne; antakaa minulle perintöhauta maassanne, haudatakseni ja kätkeäkseni siihen vainajani”. Heettiläiset tarjosivat hänelle vapaata paikkaa haudalleen, mutta Abrahamilla oli tietty paikka, jota hän oli katsellut. Hän pyysi heettiläisiä taivuttamaan Efronia, Sooharin poikaa, myymään hänelle Makbelan luolan hänen vainonsa takana. Tyypillisen itämaisen kauppatavan mukaan Abraham maksoi Efronille 400 hopeasekeliä.

Makbelan luola Hebronissa oli ensimmäinen juutalaisen omistukseen virallisesti tullut maapala Israelin maassa, jonka Jumala oli luvannut Abrahamille. (1:Ms.23)
Tämä lupaus maasta toistettiin Jumalan taholta useita kertoja, viimeksi Moosekselle, joka Jordanin itäpuolella Moabin maassa Nebon vuorelta sai katsella koko maata Gileadin Daaniin asti, koko Naftalin, Efraimin ja Manassen maan, koko Juudean maan aina Länsimereen saakka, Etelämaan sekä lakeuden, eli Jerikon, Palmukaupungin laakson aina Sooariin saakka sanoen: ”Tämä on se maa, jonka Minä valalla vannoen olen luvannut Abrahamille, Isakille ja Jakobille sanoen: Sinun jälkeläisillesi Minä annan sen. Minä olen antanut sinun omin silmin nähdä se, mutta sinne sinä et mene”.  (5.Ms:34:1-4)
Israelin valtio perustettiin Tel Avivissa väliaikaisen parlamentin kokouksessa 14.toukokuuta 1948 juuri ennen sapatin alkamista. Mutta sitä seuraavan päivänä viiden arabimaan armeijat ylittivät nuoren maan rajat tuhotakseen sen lopullisesti.
Kaikista lupauksista huolimatta maata ei tarjottu hopealautasella, vaan juutalainen kansa on joutunut taistelemaan jokaisesta tuumasta luvattua maata, eikä taistelu ole vielä loppunut.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz muisti kaatuneitten muistopäivän osanotto-sanoissaan erityisesti kaatuneitten omaisia ja armeijan velvollisuutta heistä. ”Me tuemme surevia perheitä heidän taisteluissaan menettämistään rakkaistaan. Me syleilemme heitä ja ojennamme heille auttavan käden ja olkapään tukea varten. Se on meidän velvollisuutemme”, Gantz kirjoitti muistopäivän vietissään lisäten. ”Israelilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin taistella ja voittaa”, tunnustaen, että tappio merkitsisi juutalaisen kansan perikatoa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368001,00.html

3. ISRAELIN uunituore puolustusministeri Moshe Yaalon on tarttunut kaksin käsin niihin haasteisiin, jotka häntä odottavat Lähi Idän kiehuessa ylikuumenneen kattilan tavoin kaikkialla maan rajojen takana. Hän sai johdettavakseen armeijan, jota pidetään yhdestä maailman parhaista ja tehokkaimmista, mutta Yaalon katsoo tulevaisuuteen ja näkee tulevien haasteiden vaativan armeija kehittämistä entistä joustavammaksi ja toimintakykyisemmäksi.

Kuten Debkafile toteaa artikkelissaan, Moshe Yaalon tulee tulevaisuuden suunnitelmiensa toteuttamisessa törmäämään toiseen uunituoreeseen ministeriin, eli talousministeri Yair Lapidiin, jolla on myös suuret suunnitelmat valtion talouden tervehdyttämiseksi, mikä vaatii rajuja leikkauksia kaikilla aloilla, eikä puolustusministeriö ole siinä poikkeus. Mutta Yaalon on ennenkin katsonut vihollista silmiin todeten, että taisteluja vasta valmistellaan. Hän aikoo tunkea läpi Merkava 4 supertankin ja Tiger miehistövaunun (APC) kehityssuunnitelmat.

YAALONIN varsinaiset uudistussuunnitelmat koskevat kuitenkin koko Israelin puolustus-voimien uudelleen järjestämistä. Arabikevään nimellä kulkevat hienovaraiset kevätsateet ovat käytännössä osoittautuneet raivokkaiksi myrskytuuliksi, mitkä ovat armotta riepotelleet potentiaalisten vihollismaiden perinteiset raskasliikkeiset armeijat hajalle alentaen niiden iskukyvyn tasolle, jossa niillä tuskin on vastusta hyvin koulutetulle ja varustetulle Israelin armeijalle suoranaisissa armeijakuntien hyökkäyksissä. Mutta vihollisten vaarallisuus ei ole suinkaan poistunut, se on vaan muuntumassa uudenlaiseen epäsuoraan sotataktiikkaan, jossa pienehköt itsenäisesti toimivat yksiköt voivat vapaasti valita iskukohteensa, useimmiten siviiliasutusten keskellä tai infrastruktuuria vastaan.

Debkafile kuitenkin varoittelee artikkelissaan, että väärinarvioinnin mahdollisuudet ovat suuret ja vaaralliset, sillä vaikka perinteiset armeijat näyttävät olevan hajallaan, niiden taustalla on kuitenkin voimallisia yksikköjä, jotka voivat liittyä yhteen muodostaen uudenlaisia taistelu-joukkoja. DF arvioi, että Iranin armeija voimistuu ja monipuolistuu, Hizbullah on kehittynyt mainittavaksi armeijaksi kymmenin tuhansin ohjuksin, Hamas aseistautuu ja kouluttaa armeijaansa iranilaisten kouluttajien valvonnassa, ja Egypti valmistelee omaa salaista Iranin vallankumouskaartin tapaista itsenäisesti toimivaa armeijaansa. Nämä voivat yhteen liitettyinä muodostaa todella vaarallisen uhkan Israelin rajojen taakse. Jordanian monarkia heiluu elämän ja kuoleman välimailla, ja hashemiittien hallitus voi romahtaa koska tahansa, mikä lisää uuden tuntemattoman elementin Israelin itärajalle.

DF kertoo, että Yaalonin haaveena on muodostaa IDF:n perinteisestä armeijasta erillisiä itsenäisesti toimivia armeijan yksiköitä, joilla on omat hyökkäyshelikopterinsa, tankkinsa, tykistönsä ja erikois-joukkonsa omine asevarikoineen ja huoltojoukkoineen.
Sen sijaan Yaalon panostaa entistä enemmän meri- ja ilmavoimiin sekä ohjusyksiköihin ja cyber-sodankäyntiin. DF arvioi, ettei suunnitelma välttämättä säästä valtion varoja. http://www.debka.com/article/22897/Yaalon-plans-to-restructure-the-IDF-as-small-self-contained-armies

4. HIZBULLAHIN taistelijoita on entistä enemmän sekaantumassa Syyrian taisteluihin. Times of Israel kertoo artikkelissaan, että tuhatkunta naamioitunutta Hizbullahin jäsentä partioi Kalashnikov-kivääreineen Libanonin ja Syyrian välistä raja-aluetta molemmin puolin rajaa. He kertovat journalisteille haluavansa puolustaa Syyrian puolella asuvia shia-muslimeja, joiden kodit ovat vaarassa alueelle tunkeutuneiden kapinallisten sunni-taistelijoiden taholta, kuten äskettäin raportoitiin al-Qasr kylän lähellä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah toteaa, että hänen taistelijansa tukevat Syyriassa Assadin puolesta taistelevia shia-joukkoja, jotka kutsuvat itseään nimellä ”Popular Committees” (Kansankomiteat). Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun Hizbullah tunnustaa julkisesti osallistuvansa Syyrian taisteluihin.
ASSADIN hallitus perustuu suurelta osin alawiittien tukeen, joka on shia-muslimeista eronnut omaperäinen haara, jota etenkin sunni-muslimit pitävät vääräuskoisina. Kansankomiteat perustettiin viime vuonna, jota Hizbullah tukee, vaikka se ei tunnusta sitä julkisesti. Libanonilaisia on asunut vuosisatojen ajan Syyrian puolella usein kaksoiskansalaisuudella. He sanovat olevansa pakotetut puolustamaan kotejaan sunni-kapinallisia vastaan, ja siksi liittyneet kansankomiteoihin. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-backed-fighters-stepping-up-role-in-syrian-civil-war/

5. UUTISOTSIKOITA
-          65-vuotias Israelin valtio rekisteröi uusia merkkipaaluja. Israelin valtion asukasmäärä ylitti 8 miljoonan rajan ja juutalaisasukkaitten määrä ylitti 6 miljoonaa. Valtion asukkaitten kokonaismäärä on 8 018 000, josta juutalaisia 6.04 miljoonaa (75.3 %), arabeja 1.6 miljoonaa (20.7 %), sekä kansalaisia, joita nimitetään termillä muut, mukaan lukien ei-muslimiarabit, on 318 000 (4 %). 163 000 lasta syntyi viime vuonna, 41 000 kuoli ja 19 500 ihmistä muutti Israeliin. Israelin perustamisen aikaan v. 1948 maassa asui 806 000 juutalaista, Tel Aviv Jaffassa oli yli 100 000 asukasta; tänään 14 kaupunkia ylittää 100 000:n asukkaan rajan, kuusi niistä 200 000. http://www.timesofisrael.com/israel-at-65-population-tops-8-million/
-          PA:n pääministerin Salam Fayadin erottua tehtävistään lauantaina maailmalla ihmetellään, mikä tulee olemaan Palestiinan Auktoriteetin tulevaisuus. Muutamat ennustavat, että Fayadin ero oli alkuna PA:n hajoamiselle. Abbas hyväksyi Fayadin eron saman tien, mutta harkitsee nyt seuraavaa päätöstään: Etsiikö uutta pääministeriä ja uutta hallitusta, vaiko ottaako itse pääministerin tehtävät vastuulleen. Hamasin ja Fatahin välinen Qatarissa viime vuonna solmittu sopimus edellyttää väliaikaisen hallituksen muodostamista ennen PLC:n parlamenttivaaleja. PA:n peruslain mukaan Abbasin tulee kahden viikon kuluessa muodostaa uusi hallitus, jonka muodostamiseksi hän aloittaa tunnustelut maanantaina Kuwaitin matkansa jälkeen. Fatahin taholta ei haluttu antaa lausuntoa tilanteesta, vaan viitattiin siihen, että asia on puheenjohtaja Abbasin käsissä. Palestiinan kommunistinen puolue esitti vaatimuksen, että Ismail Haniyhein tulee erota myös ja antaa tilaa yhtenäishallituksen muodostamiseksi kansalliselta pohjalta. PA:n presidentin ja parlamentin vaalit voitaneen järjestää 3-6 viikon kuluessa, jos keskusvaalilautakunta pystyy viimeistelemään äänestäjäluettelot. Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimistossa ylistettiin Abbasia, että hän pystyi torjuman USA:n painostuksen ja erottamaan Fayadin, jonka eroa monet Fatahin jäsenet ovat vaatineet. http://www.timesofisrael.com/as-pm-resigns-palestinian-politics-face-the-unknown/
-          Saksa harkitsee uusien miehittämättömien hyökkäyskoneitten ostamista, ja siinä Israelin suunnittelemat ja valmistamat drone-koneet ovat Der Spiegelin mukaan nousseet ykköstilalle ennen amerikkalaisvalmisteisia koneita. Lehden mukaan Saksan asiantuntijat ovat jo neuvotelleet asiasta IDF:n edustajien kanssa. Saksassa kuitenkin käydään kovaa polemiikkia siitä, onko eettisesti ja moraalisesti oikein käyttää miehittämättömiä koneita hyökkäyksiin. Niiden hyödyllisyys on ollut merkittävä valvonta- ja tiedustelutehtävissä. USA on käyttänyt niitä runsaasti Afganistanissa ja Jemenissä sekä viimeksi Pohjois-Afrikassa. http://www.timesofisrael.com/germany-mulling-purchase-of-israeli-attack-drones/
-          Jordanian Israelin lähettiläs vakuuttaa lähetystön ulkopuolelle kokoontuneille mielenosoittajille, ettei Nahariyan massamurhaajaa vapauteta, vaan hän joutuu istumaan loputkin vankeustuomiostaan.
-          Israelilaiset turistit ovat uudelleen löytäneet Turkin lomakohteet, jotka ovat aina olleet israelilaisten suosiossa, mutta joita pääministeri Erdoganin Israelin vastainen politiikka pyrki boikotoimaan. Siinai on toinen israelilaisten suosima lomakohde, mutta Siinaille pesiytyneet ääri-islamilaiset ryhmät pommi- ja sieppausuhkineen ovat pudottaneet ne pois suosituksesta. Tel Avivin lentokenttä odottaa satojen turkkilaisten koneitten saapumista turistien lennättämiseksi edes takaisin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4365235,00.html
-          PA:n ulkoministeriö kutsui Kanadan lähettilään Katherine Ferrief Frechette antamaan selityksen, miksi Kanadan ulkoministeri John Baird tapasin Israelin oikeusministerin ja Hatnua-puolueen puheenjohtajan Tzipi Livnin Jerusalemin itäosassa. Oikeusministeriö sijaitsee lähellä Puutarhahautaa 1949 aselepolinjan itäpuolella. Baird sanoi vain, että hän halusi tavata Livnin paikassa, joka oli hänelle sopivin. PA:n ministeri ilmaisi voimakkaan vastalauseensa tällaisesta diplomaattisesta virheestä. Arabiliiton pääsihteeri Nabil ElArabi sanoi olleensa  shokissa kuultuaan tapauksesta. PA valvoo mustasukkaisesti, ettei sen oikeuksia poljeta Jerusalemin itäosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167123#.UWvEp2JHT-k

.


Sunday, April 14, 2013

SUNNUNTAI 14.04.13


SUNNUNTAI 14.04.13

1. KEMIALLISTEN aseitten käyttö Syyrian sisällissodassa on entistä todennäköisempi, kertoo Debkafile (DF) uutisartikkelissaan, mitä muut uutistoimistot tukevat taistelujen siirtyessä kolmanteen vuoteen. Syyrian naapurimaat Israel, Turkki ja Jordania ovat olleet tietoisia tästä mahdollisuudesta jo kauan, mutta asia vahvistui huhtikuun 3. päivänä Assadin armeijan tuntemattomana pysyttelevän upseerin annettua pahaenteisen varoituksen, että ”jos kapinalliset ja heidän johtajansa jatkavat etenemistään kohti Damaskosta, he tulevat kohtaamaan varman kuoleman”, kuten DF kertoo. Samaan aikaan Assad antoi määräyksen Damaskosta puolustavat 3. ja 4. divisioonan puolustavat joukot varustettaviksi suojavarusteilla ja kaasunaamareilla mahdollisen kemiallisten aineitten käytön varalta.
Syyrian armeija varusti jo aiemmin maan eteläosassa ja Syyrian Golanilla taistelevat joukot varustettaviksi suojavarustuksilla.

USA, Israel, Turkki ja Jordania perustivat yhteisen keskustoimiston kemiallisen sodankäynnin alkamisen varalta. Toimisto pyysi Israelia toimittamaan kapinallisille atropine-ruiskeita Golanilla armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille. DF selittää, että atropine on erittäin  tehokas estämään sellaisten hermokaasujen kuten sarin, VX, tabun ja soman vaikutukset sekä poistamaan myrkytysoireet kuten pahoinvointi, oksennus, alavatsan halvaus sekä alhainen sydämenlyönti. DF arvioi, että tieto tästä on voinut antaa Assadin sotilaille aiheen tulittaa tarkoituksellisesti Israelin omalla puolellaan toimivaa partiota perjantai-iltana 12. maaliskuuta. Kukaan ei kuollut tai haavoittunut, mutta IDF iski kuitenkin takaisin varoitukseksi tykistöllä ja Tamuz-ohjuksella.
TIMES of London raportoi 12.04, että Syyriasta salakuljettu maanäyte vahvisti oikeuslääke-tieteellisen laitoksen tutkimusten mukaan, että alueella oli käytetty kemiallisia agentteja. Raportti ei kuitenkaan nimennyt kumpaakaan osapuolta syylliseksi. Damaskoksen läheltä otettu maanäyte ei kuitenkaan brittiasiantuntijoiden mukaan pystynyt täysin selvittämään, mitä kemiallista ainetta oli käytetty, ja että jäljet on voinut aiheuttaa kyynelkaasu. http://www.debka.com/article/22895/Chemical-warfare-looms-over-Syria-Israel-passes-atropine-to-rebels-, http://www.timesofisrael.com/soil-sample-proves-chemical-weapons-used-in-syria/
SYYRIAN ilmavoimat tekivät ilmaiskun lauantaina Saraqebin kaupunkiin Idlibin provinssissa. Ilmaiskussa kuoli ainakin 20 ihmistä, heidän mukanaan 3 lasta, kuten Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö kertoo. Amatöörin ottamassa videossa näytetään paksun savun nousevan kaupungista ja ihmisten pyrkivän sammuttamaan palavia autoja ja rakennuksia sekä kokoamaan kaduilta haavoittuneita ja kuolleita.
Saraqebiasta etelään hallituksen joukot iskivät yllättäen kapinallisten asettamaa tiesulkua ja sotilasasemaa vastaan surmaten ainakin 21 kapinallista ja haavoittaen muita. Vaikka kapinallisilla on ollut useita voittoja Syyrian pohjoisosassa, Assadin armeijalla on siellä tukikohtia ja myös lentoasemia, joista käsin se tekee yllätyshyökkäyksiä kapinallisia vastaan. http://www.timesofisrael.com/airstrike-in-north-syria-kills-20-activists-say/, http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-battle-rebels-near-lebanon-border/

2. ISRAEL hiljenee tänään auringon laskiessa muistamaan ja suremaan ennen valtion perustamisesta lähtien sodissa kaatunutta 23 085  taistelijaansa ja sotilastaan. Surupäivän alkamisesta ilmoittavat kaikkialla maassa soivat hälytyssireenit. Maanantaina klo 11.00 sireenit soivat uudelleen merkiksi siitä, että kansa hiljenee 3 minuutin ajaksi koko maassa.
Mutta suru ja murhe muuttuu äkillisesti iloiseksi juhlinnaksi maanantai-iltana auringon laskiessa, sillä silloin kansa alkaa juhlinnan oman itsenäisen juutalaisen valtionsa perustamisen kunniaksi.
Joittenkin mielestä ei ole soveliasta yhdistää näitä kahta erilaista muistopäivää, mutta toiset haluavat juutalaisen kansan tiedostavan, miksi nämä uhrit olivat välttämättömiä.

Sodissa ja erilaisissa taisteluissa menehtyneitten sotilaitten lisäksi muistetaan eri terrori-iskuissa kuolleen 2 493 siviilin murhaa. Viime vuoden aikana menehtyneitten sotilaitten luetteloon lisättiin 92 nimeä niistä sotilaista, jotka kuolivat aktiivipalveluksessa, tauteihin tai onnettomuuksissa harjoitusten aikana, 37 IDF:n sotilasta, 12 turvallisuusjoukkojen ja 43 sodissa haavoittuneita veteraaneja. Menehtyneitten israelilaisten kokonaismäärä on 25 578. 
Virallisia muistotilaisuuksia pidetään sunnuntai-iltana että maanantaipäivän aikana. http://www.timesofisrael.com/israelis-prepare-to-remember-25578-fallen/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4367584,00.html

3. PA:N pääministeri Salaam Fayad esitti lauantaina puheenjohtaja Mahmoud Abbasille eronpyyntönsä, jonka tämä vajaan puolen tunnin keskustelujen jälkeen hyväksyi pyytäen Fayadia toimimaan toimitushallituksen johtajana kunnes uusi hallitus on muodostettu.
Fayad esitti eronpyyntönsä jo helmikuussa, mutta Abbas pyysi häntä siirtämään sen Obaman vierailun jälkeen. Puheenjohtaja Abbasin ja pääministeri Fayadin välit ovat olleet tulehtuneet jo kauan kummankin uhatessa toistavasti Fayadin siirtymiseksi syrjään. Viimeinen taistelu käytiin Abbasin nimittämän talousministeri Nabil Qassimin erottua tehtävistään, minkä Fayad hyväksyi Abbasin ollessa ulkomailla. Fatahin jäsenet ovat jo kauan vaatineet Fayadin erottamista, koska he pitävät häntä liian länsimaisena ja syyttävät häntä PA:n talouden joutumisesta kriisitilaan. Toisten syytösten mukaan Fayad kaivoi maata Fatahin alta pidättämällä palkkoja Gazassa asuvilta Fatahin jäseniltä.

USA ja EU pyysivät Abbasia pitämään Fayadin pääministerinä, sillä he luottavat tähän USA:ssa koulutettuun entiseen Maailmanpankin virkamieheen. Miten tämä vaikuttaa niiden myöntämiin avustuksiin on nähtävissä tulevaisuudessa, mutta EU:n budjetteihin sidottuihin määrärahoihin sillä tuskin on vaikutusta.
Fayadin tilalle on ehdolla kaksi nimeä: PA:n investointirahaston johtaja Muhammed Mustafa ja Nablusin kansallisen yliopiston An-Najah presidentti Rami Hamdallah.
Fayadin neuvonantaja Omar al-Ghul sanoo, että USA:n esittämä painostus Fayadin pitämiseksi pääministerinä vahingoitti sekä Fayadin että Abbasin uskottavuutta. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-accepts-Palestinian-PM-Fayyads-resignation-309710

4. PA:n vankeinhoidon ministeri Issa Qaraqea väitti lauantaina, että Israel kieltäytyy vapauttamasta yli 8 kuukautta syömälakossa ollutta 33-vuotiasta Samir Issawia, vaikka hän on huonossa kunnossa ja voi menehtyä koska tahansa. Issawi pidätettiin vuonna 2002 ja tuomittiin 26 vuodeksi vankilaan terrorismista, mutta hänet vapautettiin 2011 Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä 1027 vangin joukossa. IDF pidätti hänet uudelleen hänen sekaannuttuaan uudelleen terrorismiin huolimatta allekirjoittamastaan vakuutuksesta pysyä poissa siitä. Oikeus tuomitsi hänet kärsimään lopputuomionsa vankilassa.

Israel on ilmaissut valmiutensa vapauttamaan hänet Gazaan, mutta PA haluaa kiskoa hänestä irti kaiken mahdollisen propaganda-arvon, ja vaatii hänen vapauttamistaan Juudeaan tai Samariaan ennen siirtämistä Gazaan tai ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167068#.UWpfOGJHT-k
ISRAEL on tunnustellut mahdollisuuksia vapauttaa Samer Issawi joko johonkin YK:n tai EU:n jäsenvaltioon. Hänen asianajajansa kuitenkin sanoo, että Issawi kieltäytyy hyväksymästä Israelin esitystä ja YK:n ja EU:n taholta todetaan, etteivät ne ole saaneet virallista pyyntöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167052#.UWphx2JHT-k

5. MAVI MARMARAN epäonnistuneeseen yritykseen v. 2010 - murtaa Israelin asettama kauppasaarto estääkseen pommientekotarpeiden ja ohjusten vienti Gazaan - aktivistien yksi johtajistoon kuuluva Sinan Albayrak asettaa turkkilaiselle Aksan lehdelle antamassaan haastattelussa koko traagisen tapahtuman päälaelleen.
”Mikä on anteeksipyynnön merkitys? ”Me surmasimme yhdeksän ihmistä ja olemme pahoillamme” – eikö se kuulostakin naurettavalta? Kerron mitä Turkin valtion olisi pitänyt tehdä: Sen olisi estää se alusta lähtien, mutta me pyysimme sitä ja menimme omasta halustamme”, Alabayrak toteaa lehden etusivun artikkelissa.
Lehden artikkelissa todetaan joittenkin esittäneen, että aktivistien olisi pitänyt nostaa syytteitä Turkin eikä Israelin hallitusta vastaan, sillä huomattava aktivistijohtaja itse tunnustaa, että Turkin hallituksen olisi pitänyt estää onneton ja poliittisesti arveluttava yritys murtaa Israelin asettama laillinen saarto, vaikka Israel varoitti estävänsä sen tarvittaessa voimatoimin.
Turkki on jatkanut Israelin vastaisia toimiaan, mistä viimeisin on Tunisian ja Egyptin kanssa tekemä päätös estää Israelin osallistuminen NATO:n Välimerenmaiden keskustelu-tilaisuuteen. Israelin korvauksia käsittelevä valtuuskunta matkustanee Turkkiin 22. huhtikuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167073#.UWpjemJHT-k
6. UUTISOTSIKOITA
-          New Yorkin osavaltion Albanyn yläkoulun opiskelijoille annettiin tehtäväksi kirjoittaa aiheesta: Miksi juutalaiset ovat pahoja? Aiheen tarkoituksena oli kertoa oma näkemyksensä, miksi natsit murhasivat kyysi miljoonaa juutalaista, mutta opettaja esitti aiheen valmiiksi tuomitsevana. Opettaja valmisti aihetta lähtien olettamuksesta, että opettaja on natsivirkailija ja että oppilaan tulee vakuuttaa kuuliaisuuttaan natsi-virkailijalle lähtien toteamuksesta, että juutalaiset ovat pahoja. Asia tuli julkisuuteen Albany Time Union julkaisemassa artikkelissa, jossa asiasta kerrottiin ja todettiin, että kolmas oppilaista kieltäytyi kirjoittamasta aiheesta. Koulun valvoja Vanden Wyngaard arvioi, ettei tarkoitus ollut syyttää juutalaisia. Albanyn koulu-alueen tiedottaja Ron Lesko sanoi, että hallitus tutkii tilannetta ja päättää jatkotoimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167076#.UWppamJHT-k
-          Hamas Gazassa on aloittanut uudelleen ns. yhteistoimintahenkilöitten metsästämisen armahdusajan umpeuduttua, jonka kuluessa virkailijoille ilmoittautuneita ei syytetä eikä heitä pidätetä, joskin heidän tunnustuksensa arkistoidaan, mutta ei anneta turvallisuusjärjestön käyttöön. PA:n laintulkinnan mukaan, joka suurelta osin perustuu joko Turkin ottomaanihallituksen tai Jordanian miehityksen valtakaudelta, vihollisen kanssa liittoutuneita rangaistaan kuolemalla, kuten myös maan myymisestä ei-muslimille, mitä PA on toteuttanut Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167075#.UWpst2JHT-k
-          PA:n alueilla olevat arabit syyttävät, että Bat Ayin juutalaisasukkaat olivat käyneet tuhoamassa vanhan arabiasukkaan viinitarhoja ja katkoneet oliivipuita. Syytös sisältyy ”Stop the Wall” raporttiin. Järjestö kutsuu web-sivullaan julkaisemassaan raportissa operaatiotaan nimellä ”Kansan parista nouseva apartheidin vastaisen muurin kampanja”, alaotsikolla ”Setlementit, maan ja luonnonvarojen varkaus, maan tuhoaminen”. Raportin mukaan Bat Ayin juutalaisasukkaat katkoivat tusinoittain oliivipuita ja 55 viinipensasta Hamad Abdul Hamid Jaberin hedelmätarhoista viime torstaina. Kaadettujen puiden joukossa oli yksi quinsepuu ja 45 oliivipuuta, kaksi niistä yli 30 vuotta vanhoja. Raportin mukaan tuholaiset olivat kirjoittaneet, että teko kuuluu ns. hintalappu-toimiin, joilla kostetaan heille aiheutettu vahingot. Raportissa ei kerrota, millä kielellä laput oli kirjoitettu eikä syytöksiin uhkauksista arabiviljelijää vastaan ole dokumentoitu videonauhalla, kuvilla tai muulla tavoin, kuten ei myöskään syytöksistä aiemmin väitetyistä tuhotöistä 78-vuotista arabiviljelijää vastaan.  Artikkelissa valitetaan, että asioita ymmärtämätön kansa usein nielee tällaiset artikkelit ja syytökset tosina, ja että lähellä PA:n alueella sijaitseva arabikylä Beit Ummar tien no 60 varrella on yksi terrorismin pesäpaikkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167080#.UWpudWJHT-k
-          Presidentti Mursi asettaman tutkimuskomitean raportissa väitetään, että armeijan lääkärit pakotettiin operoimaan mielenosoituksissa vammautuneita ihmisiä ilman puudutusta tai nukutusta osana kidutusmenetelmiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167057#.UWpzk2JHT-k
-          Jordanian parlamentin alahuone päätti äänin 110 – 150 vapauttaa v. 1997 israelilaisia koulutyttöjä kylmästi kiväärillä murhanneen Ahmed Musa Dakamsan, joka kärsii saamaansa elinkautista jordanialaisessa vankilassa. Maaliskuun 13. päivänä 1997 jordanialainen sotilas Dakamsa avasi tulen 7- ja 8- luokkalaista tyttöoppilasryhmää kohti Naharaymissa surmaten heistä seitsemän. Tytöt kuuluivat Beit Shemeksen uskonnolliseen Amit kouluun. Dakamsa tuomittiin jordanialaisessa tuomioistuimessa elinkautiseen usean ihmisen murhaan syyllistyneenä. Jordanian oikeusministeri sanoo kannattavansa Dakamsan vapauttamista kutsuen häntä sankariksi. Naharaymissa sijaitseva murhapaikka muodistettiin puutarhaksi, mistä jordanialaiset eivät pidä. Murhaaja ehti ampua kaksi täyttä lipasta, ennen kuin hänen aseensa jumiutui ja toiset sotilaat saivat hänet taltutetuksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167065#.UWp0QmJHT-k
-          Hatnua-puolueen kansanedustaja Amram Mitzna sanoo, että Yair Lapidin nimittäminen talousministeriksi on sama kuin Peretzin nimittäminen puolustus-ministeriksi, kumpikin ovat yhtä taitamattomia ministeriönsä asioiden hoidossa ja Lapid tullee tekemään samanlaista hallaa kuin Peretz Olmertin hallituksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167069#.UWp4BGJHT-k