Friday, April 12, 2013

PERJANTAI 12.04.13


PERJANTAI 12.04.13

1. SYYRIAN armeija yrittää puhdistaa Damaskoksen ja Golanin aselepolinjojen välisiä alueita sinne pureutuneista kapinallisista. Kapinalliset joukot, jotka kuulunevat Al-Nusran valvomaan ryhmittymään, ovat karkottaneet Assadin armeijan yksiköitä Israelin ja Jordanian alueitten läheisyydessä miehittäen armeijan tukikohtia ja vallaten kaupunkeja Daraan provinssissa. Beirutissa AP:n julkistaman ja Bassem Mrouen laatiman artikkelin mukaan Assadin armeijan joukot aloittivat sotilaallisen operaation Sanameinin kylää vastaan keskiviikkoaamuna. Taistelut kestivät koko päivän, mutta illalla kaupunki oli kokonaan armeijan hallussa. Artikkelin mukaan taisteluissa kuoli ainakin 45 ihmistä, heidän joukossaan lapsia ja naisia. Nämä on tunnistettu, mutta asukkaiden mukaan parikymmentä ruumista on vielä tunnistamatta.

Aktivisteihin kuuluva kertoi AP:lle Skypen kautta läheisestä Burra al-Harir kylästä, että ”armeijan sotilaat surmasivat jokaisen, jonka tapasivat”. Hän ei uskaltanut kertoa nimeään.
Tekaistulla nimellä kulkeva aktivisti kutsui Sanameinin massamurhaa pahimmaksi sitten Houlan jälkeen Homsin provinssissa, jossa hallituksen joukkojen väitettiin surmanneen yli 100 ihmistä viime vuoden toukokuussa. Aktivistien – kuten myös hallituksen - antamia viestejä ja lukuja tulee tarkastella tietyllä varovaisuudella, sillä niitä muunnellaan ja suurennellaan propagandatarkoituksessa, mikä kuuluu sodan luonteeseen.
Kapinallisten päämääränä lienee pyrkiä muodostamaan yhtenäinen n. 60 km:n syvyinen maa-alue Jordanian ja Damaskoksen välille valmistellessaan hyökkäystä Damaskokseen.

KAPINALLISILLE toimitettujen aseitten virta sekä arabimaista että yhä suuremmassa määrin myös länsimaista on kasvanut suuresti viime aikoina, joskin länsimaat eivät ole vielä pystyneet koordinoimaan toimituksiaan erimielisyyksien vuoksi. Ranskan presidentti Hollande sanoi tarvitsevansa luotettavammat takuut, etteivät ranskalaiset aseet joudu ääri-islamilaisten joukkojen kuten Jabhat Al-Nusra käsiin. Pyrkimyksenä näyttää kuitenkin olevan, että yli kaksi vuotta kestäneet aseettomina mielenosoituksina alkaneet hallituksen vastaiset protestit mutta veriseksi sisällissodaksi kehittyneet taistelut, joissa uhriluvut kasvavat sadoilla päivittäin, on kiireisesti saatava päätökseen, olkoon lopputulos mikä tahansa.
Surmansa saaneiden kokonaismäärä vaihtelee eri arvioissa 70 000 – 100 000 välillä.
Kapinalliset ovat miehittäneet laajoja alueita Syyrian pohjois- ja itäosissa, myös Turkin rajan tuntumassa. Syyrian sisäinen pakolaismäärä lienee 4 miljoonaa, sen lisäksi satoja tuhansia on paennut Turkin ja Jordanian puolelle asuen pakolaisleirien surkeissa olosuhteissa.

SYYRIAN hallituksen virallisen TV-kanavan mukaan armeijan sotilaat ovat pyyhkineet terroristi-joukot Sanameinin ja läheisen Ghabaghebin kaupungeista ja jatkavat niiden piilopaikkojen tyhjentämistä eri alueilla Daraan provinssissa. Niihin kuuluvat Tafas, Jassim. Dael ja Tzeel kylät ja kaupungit, joissa on menehtynyt ihmisiä.
Aktivistien raporttien mukaan hallituksen joukot tulittavat torstaina Homsin provinssin keskiosia, Deir el-Zour idässä sekä Raqqan, Aleppon ja Odlibin provinsseja pohjoisessa. Kapinalliset väittävät ampuneensa alas armeijan helikopterin, joka kuljetti muonatäydennystä Maaret Al-Numan tukikohtaan surmaten ohjaajan ja kolme sotilasta.

Syyrian ulkoministeriö valitti YK:n turvallisuusneuvostolle torstaina, että al-Qaidan joukot ovat taistelleet hallituksen joukkoja vastaan kahden vuoden ajan. Tämä on osa Assadin hallituksen näkemystä, jonka mukaan Syyriassa ei ole sisällissota, vaan kysymyksessä on ulkomaitten tukemien terrori-järjestöjen hyökkäykset Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. Irakin al-Qaidan ryhmittymä julkisti äskettäin lausunnon, jonka mukaan Syyriassa taisteleva Jabhar Al-Nusra on liittynyt virallisesti osaksi Irakin al-Qaidaa pyrkimyksenään muodostaa yhtenäinen islamilainen tasavalta Irakissa ja Levantissa. Jabhat Al.Nusra kielsi omassa lausunnossaan, että se olisi liittynyt Irakin al-Qaidaan.
Syyrian presidenttiä ja hallitusta syytetään ihmisoikeuksien rikoksista sekä tahallisista siviilialueitten pommittamisesta, surmaten ainakin 4 300 ihmistä viime kesästä lähtien. http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-launch-counterattack-on-south/

2. LÄNSIMAISET diplomaatit väittävät saaneensa luotettavia todisteita, että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita Aleppon lähellä ja luultavasti muuallakin, kuten AFP raportoi torstaina. Diplomaattilähteen mukaan on varmistettu, että kemiallisilla aineilla täytettyjä kranaatteja on käytetty hajanaisesti siellä täällä.
TIEDOT antanut diplomaatti kertoi torstaina paljastamatta nimeään, ettei Syyrian hallitus antane YK:n tutkijoille oikeutta päästä Syyriaan suorittaakseen tutkimuksia kemiallisten aseitten käytöstä sen jälkeen, kun presidentti Assad arvosteli tutkimusta.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kehotti maanantaina Assadin hallitusta hyväksymään YK:n haluaman laajennetun tutkimuksen väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä Homsin kaupungissa joulukuussa. Ban ki-Moon sanoo vakuuttuneensa, että väitteissä on perää. Syyrian hallitus hylkäsi maanantaina laajennetun tutkimuksen, joka alun pitäen oli tarkoitus suorittaa Khan al-Assai kylässä, jossa kapinallisten väitetään käyttäneen niitä, mutta mistä kapinalliset puolestaan syyttävät hallituksen joukkoja. 
Englanti ja Ranska vaativat YK:n tutkimuksia suoritettaviksi kemiallisten aseitten käyttämisestä Khan al-Assalin ja Ataybahin kylissä maaliskuun 19. päivänä, jossa kuoli 30 ja haavoittui 80 ihmistä, sekä joulukuun 23. päivänä Homsissa.

USA:n presidentti Barack Obama totesi vuonna 2012, että kemiallisten aseitten käyttö Syyriassa on punainen varoituslinja, jonka ylittäminen tulee aiheuttamaan vastatoimia.  Syyrialla on tiettävästi Lähi idän suurimmat biologisten ja kemiallisten aseitten varastot. Sekä USA, Jordania että Israel ovat huolissaan niiden joutumisesta ääri-islamistien käsiin. http://www.timesofisrael.com/west-has-hard-evidence-chemical-weapons-used-in-syria/

3. POHJOIS-KOREA jatkaa sotaista leikkiään vihjaillen, että se tulee pian tekemään ballistisen ohjuksen testilaukauksen Tyynellemerelle. Sekä USA, Japani että Etelä –Korea ovat vahvistaneet puolustustaan ja asettaneet alueella olevat joukkonsa hälytystilaan, vaikka harva uskoo 30-vuoiaan diktaattorin Kim Jong Unin toteuttavan uhkauksensa iskeä amerikkalaisia ja eteläkorealaisia kohteita vastaan. USA:ssa spekuloidaan Pohjois-Korean haluavan testata ballistista Musudan ohjusta, jonka kantomatka on 3 500 km, eli sillä yltää USA:n Guamin saarilla oleviin sotilaallisiin kohteisiin.
Etelä-Korean antamien tietojen mukaan Pohjois-Korea siirsi ainakin yhden pyörillä liikkuvan kahden ohjuksen Musudan ohjusalustan laukaisuasemaan maan itärannikolla. Washingtonin mukaan USA on asettanut sota-alukseen sijoitetun SBX-X Band tutka-aseman valmiuteen seuratakseen Pohjois-Korean laukaiseman ohjuksen reittiä, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. USA:n presidentti Obama varoitti Pohjois-Korean johtajia leikkimästä tulella ja lopettamaan sotaisen retoriikkansa. Japani uhkaa ampua ohjuksen alas, jos se tulee sen alueiden ylle. http://www.debka.com/article/22887/US-S-Korea-on-top-alert-as-North-missile-spotted-in-launch-position
Edellä mainittu SBX-X Band tutka-asema on yhteydessä maailmanlaajuiseen HAARP valvonta-järjestelmään, johon myös Israelissa ja Turkissa sijaitsevat X-band tutka-asemat ovat yhteydessä.(ei Thaad kuten epähuomiossa kirjoitin edellisessä artikkelissa).
Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, että USA nosti ydinhälytyksen luokkaan Fefcon-3, korkein on 5, samalla vakuuttaen, ettei se liity mihinkään akuuttiin ydinaseuhkaan Yhdysvaltoja vastaan, mutta että tilanne on epävakainen ja voi muuttua hetkessä. Japani antoi varoituksen, että se tulee ampumaan alas huhtikuun 15. tai lähellä Japanin ylle ammutut ohjukset. DF:n artikkelissa todetaan, että Pentagonin viimeisen arvion mukaan Pohjois-Korea on voinut saada kehitettyä ydinpomminsa ohjuksen kärkiosaan soveltuvaksi. DF:n mukaan tämä tunnustus on käänteentekevä ja hyvin vaarallinen Korean niemimaan epävarman ja jännittyneen tilanteen vallitessa. Kiinan tiedetään mobilisoineen armeijaansa ja tuoneen Pohjois-Korean rajan tuntumaan suuria joukko-osastoja, mutta niiden tarkoituksena uskotaan olevan tuen antaminen sotaiselle naapurimaalleen, ei sen vastaisena toimena. http://www.debka.com/article/22893/US-raises-nuclear-alert-to-DEFCON-3-China-mobilizes-masses-troops-on-North-Korean-border, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167044#.UWfBJmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin poliisi valmistautuu muslimien perjantairukousten jälkeen mahdollisiin väkivaltaisuuksiin siirtämällä suuren joukon poliiseja vanhankaupungin Temppelivuoren alueelle. Poliisi poisti ensimmäistä kertaa rajoitteet muslimeille osallistua rukoustilaisuuksiin vuorella, joita on suuresti rajoitettu juutalaisten juhlapyhien aikana. Musliminuorille on tullut tavaksi joko saarnaajiensa kiihottamina tai ilman niitä kivittää Länsimuurille kokoontuneita rukoilijoita rukouskokouksen päätyttyä. Nämä kääntyvät sitten poliiseja vastaan heidän yrittäessä estää kivien heittelemistä. http://www.timesofisrael.com/large-police-presence-in-jerusalem-ahead-of-friday-prayers/
-          Turkin poliisi pidätti helmikuussa 12 al-Qaidaan yhteyksissä olevaa aktivistia, heidän joukossaan 8 turkkilaista. Poliisin mukaan aktivistien tarkoituksena oli pommittaa USA:n lähetystö Ankarassa, synagoga Istanbulissa ja muita kohteita Turkissa. Kaksi pidätetyistä oli checheniä, kaksi azeria, loput 8 turkkilaisia. Poliisi takavarikoi heiltä 50 paunaa muoviräjähteitä sekä sytytinlaitteita valmiiksi asennettuina, sylimikroja ja muita välineitä aktivistien tiloihin tekemissään ratsioissa Corlussa ja Istanbulissa, kuten New York Times raportoi. Pidätetyt olivat koonneet iskukohteistaan karttoja, pohjapiirroksia ja valokuvia. Iskukohteina oli Balatin alueen synagoga Istanbulissa, sekä yksityinen Rahmi M Koc museo Istanbulissa. Ilmeisesti erillinen itsemurhaisku tehtiin USA:n lähetystöä vastaan helmikuussa. Sen suorittajaksi epäiltiin silloin ääri-vasemmistolaista järjestöä. USA julisti alkuvuodesta matkustusvaroituksen Turkkiin, vaikka mitään erityistä kohdetta ei pystytty antamaan. http://www.timesofisrael.com/turkey-says-terrorists-planned-to-bomb-us-embassy-synagogue/
-          Mystinen, mittasuhteiltaan valtava kivirakennelma löydettiin Genessaretjärven pohjasta. Arkeologit ovat ymmällään, mikä on sen tarkoitus ja ketkä sen rakensivat. Rakennelma on kuvunmuotoinen, se on rakennettu suurista viimeistelemättömistä basalttilohkareista, ja sen uskotaan painavan 60 tonnia. Kuvun korkeus on 10 metriä ja halkaisija 70 metriä. Englannissa sijaitseva Stonehenge on puolet tästä ja korkeimmillaan 8 metriä korkea. Samantapaisia rakennelmia on rakennettu muualla tärkeiden henkilöitten haudoiksi. Scuba-sukeltajien havaintojen mukaan rakennelma on kyhätty metrin mittaisista basalttilohkareista ilman rakennusjärjestelmää, eikä lohkareita oli veistetty eikä silotettu. Tutkijat käyttävät siitä nimitystä ”cairn”, kiviröykkiö, ja se on rakennettu maan pinnalla, joka on joko silloin ollut korkeammalla ja myöhemmin painunut alas, tai täyttynyt myöhemmin vedellä. Rakennelman iäksi arvioidaan 4000 vuotta, mutta luultavammin kolmannella vuosituhannella eKr. http://www.livescience.com/28567-ancient-structure-under-sea-of-galilee.html
-          PA:n pääministeri Salaam Fayadin eroilmoitus on herättänyt spekulaatioita syvästä ristiriidasta PA:n sisällä. Fayadia on pitkään arvosteltu Fatahin sisällä, koska hän ei ole sen jäsen eikä nauti sen luottamusta. Abbas joutui lopulta irrottamaan talous-asioitten hoidon Fayadilta nimittäen oman miehensä Nabil Qassisin talousministeriksi, mutta Qassis erosi yllättäen Abbasin ollessa ulkomailla. Fayad hyväksyi eroanomuksen, mikä ärsytti Abbasia, koska hän katsoo, että vain hänellä on oikeus nimittää ja erottaa ministereitä. Abbas halusi silloin erottaa Fayadin, mutta ei kuitenkaan rohjennut, sillä Fayad nauttii USA:ssa koulutettuna ja entisenä WM:n virkailijana länsimaiden luottamusta, mikä on tärkeä avustusten saamiseksi. Maan uutistoimiston mukaan Abbas haluaa pääministeriksi Mohammad Mustafan, joka on johtanut valtion omistamaa Palestine Investment Fund järjestöä ja on myös entinen Maailmanpankin virkailija. Tämä skisma on vain yksi naula lisää PA:n uskottavuuden ja luotettavuuden arkussa, mikä odottaa vain hautaamistaan. http://www.timesofisrael.com/fayyad-resignation-underscores-deep-schisms-with-fatah/
-          Pääministerin kovista vakuutuksista huolimatta, ettei uusia myönnytyksiä anneta PA:lle uutiset kertovat, että rakennuskieltoa on alettu noudattaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Se mukaan kaikki vahvistettujen kuntarajojen ulkopuolella olevat rakennussuunnitelmat pannaan jäihin ilman virallista ilmoitusta. PA esitti tukun entisiä vaatimuksia ja useita uusia ehtona suostumiselleen rauhankeskusteluihin. PA väittää, etteivät ne ole ehtoja vaan velvoitteita, joita Israelin olisi tullut suorittaa Oslon sopimuksen puitteissa. Israelin taholta nämä vaateet hyljättiin suoralta kädeltä, mutta ulkoministeri Kerry näyttää uskollisen virkamiehen tavoin omaksuneen pomonsa Obaman näkemyksen ”tuskallisista myönnytyksistä”, joihin Israelin tulee alistua rauhan ja koko Lähi Idän sekasotkun selvittämisen vuoksi, missä palestiinalais-ongelma muodostaa pahimman esteen, kuten hän vihjaa. Uskoakseni kansalle ei ole kerrottu koko totuutta, ei Netanyahun eikä Obaman taholta, sillä YK:n, EU:n ja Vatikaanin osallisuus neuvotteluihin ja lopullisiin ratkaisuihin on kokonaan tutkimatta, etenkin Jerusalemin osalta.
-          Toisen Temppelin aikainen rituaali puhdistusallas löydettiin omaperäisine täyttöjärjestelmineen uutta valtatietä rakennettaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166973#.UWfRe2JHT-k


Thursday, April 11, 2013

TORSTAI 11.04.13


TORSTAI 11.04.13

1. HAIFAN lähellä keskiviikkona iltapäivällä sattunut paha liikenneonnettomuus vaati kuuden ihmisen hengen ja haavoitti toistakymmentä, joista 15 on vielä sairaalahoidossa, kolme heistä vakavasti haavoittuneina. Onnettomuuden aiheutti suuri kuoma-auto, jonka beduiinikuljettaja Rahatin kaupungista huusi menettäneensä autonsa jarrut. Poliisi epäili aluksi terrori-iskua, sillä palestiinalaiset ovat ennenkin käyttäneet raskaita kuoma-autoja hyökkäyksissään juutalaisia vastaan, mutta on sittemmin hylännyt tämän mahdollisuuden. Myös kuorma-autoa ajanut beduiinikuljettaja haavoittui lievästi ja vietiin sairaalaan poliisivartion suojassa, koska uhrien omaisten pelätään voivan kostaa hänelle. 

Neljänneksellä ylikuormitettu kuorma-auto ruhjoi kahdeksan henkilöautoa 100-200 metrin matkalla Bar Yehudakadulla Haifan ja Nesherin välissä pysähtyen lopulta mäen alla olevan sotilastukikohdan porttia vasten. 30-vuotiaalla autonkuljettajalla oli 16 aiempaa liikennerikettä. Onnettomuuspaikalle lähetettiin 29 ambulanssia ja 8 hätäapuajoneuvoa. Ambulanssien lääkintähenkilökunta kauhisteli tilannetta paikalla sanoen, että harvoin joutuu selvittämään näin pahalta näyttävää onnettomuustilannetta.
Silminnäkijöitten mukaan kuorma-auton jarrupalat kuumenivat ja sytyttivät ainakin yhden renkaan tuleen auton rymistellessä holtittomasti kukkulan rinnettä alas.   http://www.timesofisrael.com/truck-that-killed-six-in-haifa-was-25-overweight/

2. TALOUSMINISTERI Yair Lapid esittelee budjettisuunnitelmaansa pääministeri Netanyahulle tänään. Siinä esitettyjä leikkauksia ja erilaisia verojen ja maksujen korotuksia ovat sekä oppositio että toiset ministerit ehtineet kritisoida. Lapidin budjetin tarkoituksena on estää valtion nopeasti noussut velkaantuminen ja vähentää sitä siedettäviin lukuihin.

MEDIAN saamien ennakkotietojen mukaan suunnitelmassa esitetään lapsiavustusten leikkaamista 1.5 miljardilla NIS riippuen lasten määrästä. Avustuksen määrä lasta kohti alenee sen mukaan kuinka monta lasta perheessä on.
Arvonlisäveroa (VAT) nostetaan prosenttiyksiköllä, uusi arvo on 18 %. Hedelmille ja vihanneksille aiemmin annettu verovapaus poistetaan asteittain. Eilat on tähän saakka nauttinut verovapaudesta, mikä nyt esitetään poistettavaksi.
Tuloveroa kuten myös kuntaveroa nostetaan 1 % yli 20 000 NIS kuukaudessa ansaitseville.

Pahimmin leikkaukset tuntuvat puolustusministeriön budjetissa, jota leikataan 3 – 4 miljardia NIS. Muiden ministeriöitten budjetteja leikataan yhteensä kuudella miljardilla NIS.
Hallituksen työntekijöitten palkkojen nosto jäädytetään kuten infrastruktuurin kehittäminen.
MAARIV-lehden heprealaisen julkaisun mukaan budjettileikkaukset tuovat valtion budjettiin 26.9 miljardia NIS, jolla pystytään osittain peittämään vuoden 2012 alijäämä 39 miljardia NIS, mikä on 4.2 % bruttokansantuotteesta ja kaksinkertainen suunniteltuun verraten.
Lapid esittää budjettiesityksen toteuttamista jo kuluvan vuoden aikana, jotta velkaantuminen saataisiin aisoihin.
Lapid tähdentää, että budjettiesitys on tarkoitettu keskustelujen pohjaksi, joten muutokset siihen ovat mahdollisia. Ministerit pyrkivät taistelemaan esitettyjä leikkauksia vastaan oman ministeriönsä budjetin säilyttämiseksi.
Hallituksen tulee saada budjetti hyväksytettyä Knessetissä kesäkuun kuudenteen mennessä, jonka jälkeen Knessetillä on päivä aikaa äänestää siitä ja lähettää se Knessetin talousvaliokuntaan. Lopullinen hyväksyminen tulee saada heinäkuun loppuun mennessä. http://www.timesofisrael.com/defense-earmarks-child-allowances-to-be-slashed-in-new-budget/
USA:n presidentti Obaman keskiviikkona julkistama budjetti nostaa Israelille myönnettävän vuosittaisen avustuksen määrää. Esityksen mukaan avustus on 4.3 miljardia USD. Myös Iron Dome ohjustentorjuntaan suunniteltu järjestelmä saa USA:n avustusta 220 miljoonaa USD, mikä ei sisältynyt vuoden 2012 budjettiin mutta lisättiin siihen myöhemmin.  Tämä on vatsin merkittävä huomio, sillä USA:n ennätyssuuren budjettivajauksen vuoksi pelättiin myös Israelin avustusten joutuvan leikatuksi. Obama vakuutti äskeisen Israelin matkansa yhteydessä, että huolimatta kotoisista talousongelmista Israelin avustukset pysyvät. Puolustusministeri Chuck Hagel vakuutti tavatessaan Ehud Barakin, että ohjustorjuntajärjestelmien tukeminen ja yhteistoiminta niiden kehittämiseksi tulee jatkumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166993#.UWZWA2JHT-k
3. HAMASIN ulkopolitiikan johtoon uudelleen valittu Khaled Mashaal elättelee toiveita järjestön nostamiseksi tärkeäksi poliittiseksi tekijäksi Lähi Idässä kuitenkaan tekemättä myönnytyksiä Israelin suuntaan, mitä monet ulkovallat pitävät ehtona suhteiden kehittämiseksi. Khaled selittää, että Egypti. Qatar ja Turkki ovat jo tunnustaneet Hamasin merkityksen ja antavat jo sille joko avustuksia tai diplomaattista tukea. Länsimaat vaativat, että Hamas tunnustaa Israelin valtion, luopuu väkivallasta ja hyväksyy aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa. Hamas on toistuvasti torjunut nämä vaatimukset, mikä voi olla yksi este suhteiden palauttamiseksi Fatahin kanssa, joka hyväksyi ne pari vuosikymmentä sitten, vaikka kieltäytyy tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona.

JORDANIASSA toimiva poliittinen analyytikko Mouin Rabbani, joka usein tapaa palestiinalaisia poliitikkoja, myös Hamasin jäseniä, sanoo Mashaalin pyrkivän nostamaan Hamasin lailliseksi ja tunnustetuksi pelaajaksi. ”Hänen haasteensa ja ongelmansa on siinä, että hän pyrkii saavuttamaan haluamansa aseman kulkematta Fatahin jalanjälkiä”. Fatahin asema on keskeisestä tekijästä taantunut lähes merkityksettömäksi epäonnistuneiden rauhan-keskustelujen ja Palestiinan valtion perustamishaaveiden myötä.
KHALED MASHAALIN haaveiden avaimena on sovinnon löytäminen Abbasin ja Fatahin kanssa, minkä kautta Hamas voisi nousta PLO:n jäseneksi ja ajan myötä saada se haltuunsa. PLO:n toiminta on lamaantunut PA:n heikkouden mukana, mutta se edustaa teoriassa kaikkia palestiinalaisryhmittymiä, jotka edustavat PA:n laskelmien mukaan 11.5 miljoonaa palestiinalaista. PLO:lla on edustuksia ja yhteyksiä lukuisissa maissa, minkä johdosta sen saaminen valvontaansa viehättää Mashaalia. Hänen tulee kuitenkin odottaa, mihin ulkoministeri John Kerryn rauhantunnustelut johtajat, joilla ei uskota olevan edistymisen mahdollisuuksia Abbasin omaksuman Netanyahua torjuvan asenteen ja ylimitoitettujen ennakkovaatimusten vuoksi – tai siksi, että hän odottaa yhtenäistä kaliifikuntaa.

Fatahin ja Hamasin tiet erosivat Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006 ja muodostaen oman hallituksensa sinne, jota johtaa Ismail Haniyeh, joka valittiin Khaled Mashaalin varamieheksi ulkoministeriön johtoon, ensimmäisenä Gazasta. Fatahin ja Hamasin sovintoneuvotteluissa Kairossa tutkitaan mahdollisuutta, että Hamas ja Fatah muodostavat yhtenäishallituksen Länsirannalle ja Gazaan, mutta että Hamas valvoo Gazan turvallisuus-joukkoja. Hamas suostuu vaaleihin, jos Israel lupaa, ettei se pidätä Hamasin vaaliehdokkaita. Palestiinalaisten lakiasäätävän neuvoston vaalit ovat yli neljä vuotta myöhässä, minkä johdosta sekä Abbasin että hänen hallituksensa ovat teoriassa laittomia.
Abbasin johtama PA on suurissa talousvaikeuksissa, kun Hamas saa yllättävän suuria lahjoituksia arabimailta, joista Qatarin 407 miljoonan tuki rakennustoimintaan on suurin.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan suunnittelee Gazan vierailua, mutta Obaman pyynnöstä vasta Erdoganin Washingtonin vierailun jälkeen. http://www.timesofisrael.com/hamas-eyes-bigger-regional-role/
PA:n pääministeri Salaam Fayad on jättänyt eronpyyntönsä Abbasille, ties monennenko kerran, ja Fayad on itsekin uhannut erota useamman kuin kerran, mutta tämä näyttää toteutuvan. Abbas julmistui hänen nimittämänsä talousministerin erottua hänen itsensä ollessa ulkomailla. Abbas ei luota Fayadiin, mutta koska hän on länsimaiden lemmikki ja sen ansiosta tuonut varoja PA:n pohjattomaan pussiin, Abbas jätti hänet pääministeriksi, mutta ottaen häneltä pois talousministeriön johdon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167002#.UWZs72JHT-k

4. TUSINOITTAIN Efratin asukkaita osoitti mieltään yhdessä Women in Green kanssa Efratiin johtavan tien alkupuolella keskiviikkona. He haluavat, että hallitus lopultakin tekee jotain radikaalia saadakseen asukkaitten elämää vaikeuttavan kivien ja polttopullojen heittelyn loppumaan sekä israelilaisia autoilijoita että Efratin kyläyhteisöä vastaan, jota terroristit ovat myös tulittaneet omatekoisilla aseillaan.
Mielenosoitus pidettiin Artas arabikylän sisäänkäynnin edessä, koska tästä kylästä useimmat hyökkääjät ovat tulleet. Heidän taktiikkanaan on ollut asettaa tielle kiviesteitä tai palavia renkaita saadakseen autoilijat hiljentämään vauhtia ja pysähtymään, mikä helpottaa hyökkäysten suorittamista. Mielenosoittajat uhkaavat laajentaa protestejaan, elleivät viranomaiset kuule heidän vaatimuksiaan. Women in Green edustaja Nadja Matar sanoi, ettei kyse ole vain fyysisestä tai psyykkisestä vahingoittamisesta, vaan juutalaisesta kunniasta ja imagosta, joka tässä haastetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167003#.UWZuemJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat aikovat ottaa käyttöönsä uuden taktiikan saadakseen viranomaiset ymmärtämään tilanteen vakavuuden maanteillä. He aikovat lisätä asukkaitten läsnäoloa alueilla, joissa kivityksiä useimmin tapahtuu, ja pitää rukouskokouksia, jotka ovat sittenkin juutalaisten perinteiset ja tehokkaimmat puolustuskeinot. Efratin mielenosoittajat totesivat, ettei Abbasin lähettämien kivittäjien päämääränä ole vain autoilijoiden vahingoittaminen tai murhaaminen, vaan aiheuttaa heille pelkotiloja, mikä tekee heidän elämänsä sietämättömäksi. Varsinkin lapset ja odottavat äidit ovat tutkimusten mukaan eniten kärsineet Gazasta ammutuista raketeista. Mielenosoittajat vakuuttavat, etteivät he anna tämän pelkopsykoosin laajeta juutalaisten keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166971#.UWZxk2JHT-k
-          PA:n alueilla asuvien palestiinalaisten kannatus rakettitulesta Israelin puolelle on viimeisen gallupin mukaan selvästi laskenut. Jerusalemin Media ja Kommunikointi-keskuksen mukaan kannatus on 38.4 %, aiempi oli operaatio ”Pilvenpatsas” loppumisen aikaan 74 %. ”Pilvenpatsas” 8 vuorokautta kestäneen operaation aikana IAF ampui lähes 1500 täsmäohjusta gazalaisiin kohteisiin vastauksena n. 1200 rakettiin ja kranaattiin, joita Gazasta ammuttiin Israelin puolelle, kaksi yltäen Tel Avivin lähiöihin ja pari kohti Jerusalemia tarkoituksena osua Knessetiin, mutta ne jäivät lyhyiksi. Operaatio Pilvenpatsas päättyi Egyptin välittämään tulitaukoon 21. marraskuuta, mikä on suurin piirtein pitänyt, vaikka raketteja ammutaan edelleen, joskin harvemmin. Äskettäin IDF:n traktori ajoi miina-ansaan Gazan turva-aidan varrella, mutta vaikka traktori kärsi vaurioita, kukaan ei haavoittunut. Palestiinalaisista 60.2 % sanoi sotilas-operaation vahingoittaneen palestiinalaisten intressejä, ja niiden  tukeminen putosi 31.1 %:in 50.9%:sta. 65.1 % katsoi, että PA:n tulee suostua neuvottelemaan vain, jos Israel suostuu rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa. Kuitenkin 36.8 % katsoi, että neuvottelut ovat paras keino saada konflikti ratkaistuksi. Väkivallatonta vastustusta kannatti 30.4 % painostuskeinona, edellisessä mittauksessa 21.9 %. Tutkituista 42.6 % sanoi äänestävänsä Fatahia, Hamasia vain 20.6 %. Tiedustelu suoritettiin 27.-31. päivien välissä maaliskuussa, haastateltuja oli 1 179 Gazan ja Länsirannan palestiinalaisista asukkaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166980#.UWZzvWJHT-k
-          Egyptin armeija osallistui vuoden 2011 kansannousun aikana, joka johti presidentti Horni Mubarakin syrjäyttämiseen ja pidätykseen, asukkaitten häviämiseen, kidutukseen ja surmaamiseen, kertoo julkisuuteen vuotanut raportti. Tämä huolimatta siitä, että viranomaiset ja upseerit vakuuttavat puolueettomuuttaan. Raportin laati presidentti Mohammed Mursin nimittämä tutkimuskomitea, jota luovutti raporttinsa Mursille, mutta jota ei ole vielä julkistettu. Brittilehti The Guardian sanoo saaneensa kopion osasta raporttia, mikä osoittaa armeijan harjoittamista siviilien vastaisista toimista. Raportissa suositellaan tutkimuksia armeijan korkeimmassa portaassa voidakseen selvittää, kuka antoi ohjeet sotilaille. Useita pidätettyjä vain hävisi jättäen omaiset epävarmoiksi, mitä heille on tapahtunut. Raportin vuotaminen julkisuuteen asettaa paineita Mursille, joka otti vallan korkealta sotilasneuvostolta Mubarakin kaatumisen jälkeen ja voitettuaan presidentin vaalit, siksi, ettei hän nostanut syytteitä armeijan korkeita upseereita vastaan. Se voi myös aiheuttaa Mubarakin ja hänen sisäministerinsä Habib al-Adlyn oikeustoimien uusimisen. Mubarak ja Adly tuomittiin elinkautiseen vankeuteen siksi, etteivät he onnistuneet estämään yli 800:n mielen-osoittajan surmaamisen 18 päivää kestäneiden mielenosoitusten aikana, jotka alkoivat tammikuun 25. päivänä 2011. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166999#.UWZ5mmJHT-k
-          IDF:n sotilaitten yrittäessä pidättää sotilaita kivittänyttä palestiinalaista Hebronissa torstaiaamuna tämä hyökkäsi sotilaan kimppuun yrittäen siepata hänen aseensa. Sotilas pystyi kuitenkin estämään hänen aikeensa. Mies pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi.



Wednesday, April 10, 2013

KESKIVIIKKO 10.04.13


KESKIVIIKKO 10.04.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry lopetti kiireisen Israelin vierailunsa tiistaina keskustellen hotellissaan usean tunnin ajan pääministeri Netanyahun kanssa ennen matkansa Lontooseen ja Kaukoitään. Hän soitti myös PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille ennen matkaansa todeten journalisteille, että Abbas esitti hänelle hyvin tunnepitoisen vetoomuksen Israelin vankiloissa rikoksistaan tuomittujen - joita Israelissa kutsutaan terroristeiksi mutta joita PA:n johto kutsuu sankareiksi ja kuoltuaan marttyyreiksi – palestiinalaisvankien vapauttamiseksi. Hän sanoi välittävänsä tämän viestin Netayahulle ja olettavansa, että tämä suhtautuu siihen tarvittavalla vakavuudella. Kerryn ja Netanyahun keskusteluista ei annettu erityistä tiedotetta.

ULKOMINISTERI Kerry kertoi Washingtonissa, että hän tulee julkistamaan uuden taloudellisen edistyspaketin Palestiinalaishallinnon talouden kehittämiseksi painottaen, ettei tällä ole tarkoitus syrjäyttää tai korvata diplomaattisia aloitteita, vaan tukea niitä. Hän sanoi, että Valkoinen Talo ja presidentti ovat hyväksyneet uudet taloudelliset aloitteet kuten myös useat kansainväliset järjestöt – Opec, Ex-Im Bank, USAID, kansainväliset talousinstituutiot, kaupallinen yhteistoiminta-agentuuri, joita kaikkia asia koskee -, jotka yhdessä USA:n hallituksen kanssa tulevat esittämään merkittävän panoksen Länsirannan taloudelliselle turvallisuudelle ja työttömyyden vähentämiseksi.
KERRY esitti toiveenaan, että tämä taloudellinen aloite auttaisi osapuolia yhteiseen neuvottelupöytään. Hän kertoi pitävänsä ensi viikolla lukuisia neuvotteluja, joiden jälkeen hän palaa uudelleen Lähi Itään.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoo tervehtivänsä mitä tahansa uutta taloudellista aloitetta, kunhan vain niillä ei heikennetä Israelin turvallisuutta, mikä on hänen keskeisin huolensa.
Hän vakuutti Kerrylle, että hän voisi asennoitua joustavammin PA:n vaatimuksiin, jos se tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja juutalaisten kotimaana. Hän sanoi päättäneensä, ei vain aloittaa rauhankeskustelut, vaan ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti lopullisesti kuitenkin edellyttäen, että poliittisissa keskusteluissa selvitetään suuri joukko kysymyksiä, joista tunnustamis- ja turvallisuuskysymykset ovat keskeiset.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah totesi Kerryn aloitteista, ettei niillä tule syrjäyttää diplomaattista kehitystä. Hän vakuutti, että PA on laatinut oman taloudellisen kehitys-suunnitelmansa ja olettaa näiden voivan toimia yhdessä.

KERRY kielsi huhut, että hän olisi vaatinut muutoksia saudisuunnitelmaan v. 2000, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen 2007, todeten, että 22 arabimaata on useiden maiden tavoin hyväksynyt suunnitelman, ja sitä tulee käsitellä sen ansaitsemalla arvokkuudella. Erityisesti siinä mainittu rauha Israelin kanssa on merkittävä, mikä tulee huomioida, hän totesi. http://www.timesofisrael.com/kerry-talks-in-region-very-constructive/

2. G8 maiden, USA, Britannia, Saksa, Venäjä, Ranska, Italia, Japani ja Kanada, ulkoministerit kokoontuvat yhteiseen neuvotteluun Lontoossa keskiviikkona ja torstaina keskittyen jännittyneisiin tilanteisiin Syyriassa ja Korean niemimaalla, jossa tilanne lähenee räjähdystä. 
USA:n ulkoministeri John Kerry osallistuu Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiuksen ja englannin ulkoministeri William Haguen johtamaan erityiskeskusteluun Syyrian kansallis-neuvoston edustajien kanssa G8 neuvottelujen lomassa.
Hague selitti: ”Tulen järjestämään näitä neuvotteluja ja osallistumaan niihin keskustellaksemme Syyrian kiireellisistä humanitäärisistä kysymyksistä sekä kiireellisestä poliittisesta ja diplomaattisesta läpimurrosta Syyriassa”.

Ranska ja Englanti ovat vaatineet asevientikiellon purkamista Syyrian kapinallisille todeten, ettei taloudellinen avustaminen ole tarpeeksi. Ranska on kuitenkin alkanut vetää vaatimustaan takaisin todettuaan, että pitkälle kehitettyjä aseita on kulkeutunut tai myyty edelleen ääri-islamilaisille järjestöille kuten Al-Nusra, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listalle. Ranskan presidentti Francois Hollande selitti, että hän vaatii selvempiä vakuuksia, etteivät sen toimittamat aseet joudu vääriin käsiin. EU:n suostuminen asevientikiellon purkamiseen vaatii kaikkien 27 jäsenmaan hyväksymisen. Englanti ja Ranska huomauttivat  toimivansa EU:n ulkopuolella, ellei sen hyväksymistä saada kohtuullisessa ajassa.

TOINEN kiireellinen kysymys, jota G8 maiden ulkoministerit käsittelevät Lontoon kokouksessaan, on Korean niemimaan edelleen kärjistyvä tilanne.
Pohjois-Korean taholta varoitettiin ulkomaiden lähetystöjä evakuoimaan henkilökuntansa keskiviikkoon 10.04 mennessä, koska heidän turvallisuuttaan ei voiva varmistaa sen jälkeen. Pohjois-Korea varoitti myös Etelä-Koreassa asuvia tai vierailevia ulkomaisia matkustamaan kotimaihinsa, koska Pohjois-Korea ei halua vahingoittaa heitä, kuten lausunnossa sanottiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi G8 maiden edustajien olevan yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean uhkaukset ovat provokatorisia. Ulkoministeri Kerry puolestaan kehotti Kiinan hallitusta ottamaan yhteyttä Pyongyangin hallitukseen ja käyttämään vaikutus-valtaansa jännittyneen tilanteen purkamiseksi ja rauhantilan palauttamiseksi.
Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välinen sota päättyi 1953 aseleposopimukseen, minkä johdosta maat ovat edelleen teknisesti sotatilassa.
Pohjois-Korea laukaisi joulukuussa ballistisen ohjuksen vastoin sille asetettuja rajoituksia, ja eilen sen kerrottiin valmistautuvan uuteen ballistisen ohjuksen testaukseen. Sekä Etelä-Korean että USA:n joukot Guamilla ja Japanissa on asetettu korkeaan hälytystilaan, ja USA on vienyt sinne Patriot ohjustentorjuntapatteristoja sekä aktivoinut Etelä-Koreassa THAAD-järjestelmän, jolla voidaan vaikuttaa säähän tai aiheuttaa maanjäristyksiä, kuten väitetään.
Pohjois-Korean 30-vuotias yksinvaltias Kim Jong Un antoi käskyn maan ydinteollisuuden kiihdyttämiseksi sekä valtuutti armeijan käyttämään ydinaseita USA:n joukkoja vastaan.

REUTERSIN mukaan G8 maiden ulkoministerit keskustelevat myös cyber-hyökkäysten  yleistymisestä ja niiden vastatoimista, sekä vaikuttaakseen seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi sotatoimialueilla. http://www.timesofisrael.com/north-korea-syria-to-dominate-g8-foreign-ministers-meeting/, http://www.timesofisrael.com/north-korea-warns-nuclear-war-with-south-korea-imminent/

3. SYYRIASSA presidentti Bashas Assadin joukkoja vastaan taistelevista 13:sta ryhmittymästä suurimmaksi on noussut Al-Nusra, joka on toiminut Syyrian Kansallis-neuvoston (SNC) kuten myös Vapaan Syyrian armeijan (FSA) ulkopuolella. Se operoi varsinkin Aleppon seudulla sekä Damaskoksen ympäristössä, jossa se on pureutunut yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa ja Assadin hallituspalatseja. Al-Nusra on miehittänyt Assadin armeijan tyhjentämiä alueita Syyrian ja Israelin välisen puskurivyöhykkeen läheisyydessä vaikeuttaen entisestään YK:n UNDOF rauhanturvaajien toimia tehtävänsä hoitamisessa. Israel seuraa tilannetta huolestuneena kuitenkaan puuttumatta siihen. 

AL-NUSRAN yhteyksistä Al-Qaidaan on kerrottu eri raporteissa, mutta puhuessaan Iranin Al-Qaidan järjestön internet forumilla maanantaina Abu Bakra al-Baghdadi vahvisti, että Al-Nusra on osa Al-Qaidaa: ”Nyt on tullut aika kertoa Levantin kansojen ja maailman edessä, että Al-Nusra on Irakin islamilaisen valtion laajentuma ja osa sitä”.
Baghdadin lausunnon käänsi SITE monitoripalvelu todeten, että nämä kaksi ryhmittymää ovat nyt yhdistyneet ja pyrkivät muodostamaan ”Irakin ja Levantin islamilaisen valtion”.
USA asetti Al-Nusran terrorijärjestöjen listalle joulukuussa 2012 todeten ”al-Qaidan Irakissa” toimivan Syyriassa itsenäisesti omien itsekeskeisten päämääriensä hyväksi Syyrian kansan kustannuksella.
Bahrain asetti ensimmäisenä arabimaana Hizbullahin terrorijärjestön listalle syyttäen sen agenttien toimivan maassa hallituksen kaatamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166962#.UWUY-GJHT-k

4. ISRAELIN energia- ja vesiasioitten ministeri Silvan Shalom totesi tavatessaan Kyproksen ulkoministeri Ioannis Kasoulidesin, että Israel on perustamisestaan lähtien pyrkinyt rauhaan arabinapureittensa kanssa, mutta pahin jarru ja este tässä on ollut Palestiinan Auktoriteetti.
”Tähän päivään saakka palestiinalaiset ovat asettaneet kaikki mahdolliset esteet ja estäneet neuvottelut ilman ennakkoehtoja”, hän totesi.
Shalom sanoi toivovansa, että USA:n uusi ulkoministeri pystyy puskemaan noiden esteiden läpi. ”Presidentti Obama ja ulkoministeri Kerry ovat päättäneet saada keskeytyneet neuvottelut uudelleen alkuun, ja Israel on puolestaan valmis aloittamaan keskustelut välittömästi, ilman ennakkoehtoja. Pallo on nyt PA:n käsissä”
Shalom vakuutti virkaveljelleen, ettei Israelin lähentyminen Turkkiin tapahdu Kyproksen kustannuksella. Kyproksen ja Israelin kaasukentät Välimerellä ja niiden puolustaminen ovat 
ajankohtaisimpia kysymyksiä, joissa ne tarvitsevat toistensa tukea. Kypros suunnittelee kaasun käsittelylaitoksen rakentamista sekä 270 km:n pituisen kaasuputken vetämiseksi Israelista Kyprokselle. Putki upotetaan Välimereen 2000:n metrin syvyyteen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166961#.UWUfJWJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166956#.UWUlxGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          The Washington Post kiitteli pääkirjoituksessaan tiistaina pääministeri Netanyahun YK.n yleiskokouksessa viime vuonna pitämää kuuluisaa ns. ”punainen linja” puhetta, jossa hän kartongille piirtämänsä ydinpommin avulla esitti YK:n edustajille, missä tilanne oli silloin ja missä on se punainen varoituslinja, jonka Iranin uskotaan ylittävän 2013 keskivaiheilla. Lehden pääartikkelissa todettiin, että niiden jotka toivovat Iranin ydinaseongelman ratkaisemista diplomaattisesti, tulisi nyt kiittää Netanyahua. Artikkelissa todetaan, että vaikka Iranin johto laski leikkiä Netanyahun esityksestä, sen seurauksena se joutui hiljentämään vauhtiaan uraanin rikastamiseksi keskittyen polttoainesauvojen valmistamiseen. Artikkelissa kehotettiin presidentti Obamaa harkitsemaan uudelleen Netanyahun antamaa varoitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166964#.UWUjiGJHT-k
-          6.1 Richterin asteikon maanjäristys vavisutti Irania lähellä Bushehrin ydinvoimalaa tiistaina surmaten 37 ihmistä ja haavoittaen 850 ihmistä. Raportin mukaan se ei kuitenkaan vahingoittanut ydinvoimalaa. Maanjäristyksen keskus oli 96 km Bushehrista kaakkoon lähellä Kakin kaupunkia. Ydinvoimalan johtaja Mahmoud Jafari sanoi, että voimala on suunniteltu kestämään 8 asteen maanjäristyksen puolivirallisen MEHR-uutistoimiston mukaan. Kakin kaupungin vesi- ja sähköpalvelut katkesivat sanoi pahimmin kärsineen Shonbehin alueen kuvernööri Ebrahim Darvishi. Iranin viranomaiset informoivat IAEA:n virkailijoita, ettei maanjäristys aiheuttanut vahinkoa voimalalle eikä radioaktiivista vuotoa ole havaittu. Alue kuuluu järistysherkkään mannerlaatan murtumalinja-alueeseen, jossa maanjäristykset ovat yleisiä. Ennen tiistain järistystä alueella havaittiin useita pieniä maan tärähtelyjä.
-          IDF:n komentaja Benny Gantz osallistui ”march of the living”, elävien marssiin Auschwitzistä  Birkenaun keskitysleiriin maanantaina. Kolmen km:n marssiin osallistui tuhansien osanottajien lisäksi mm. Tel Avivin päärabbi Meir Lau. Kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi puheessaan lähes raamatullisin sanoin, ettei mikään ase eikä pahanilkinen aie tule kestämään juutalaisen kansan ja armeijan edessä. Tähän jokavuotiseen marssiin osallistui tänä vuonna 10 000 marssijaa. Yli 180 000 opiskelijaa on myös osallistunut marsseihin. Gantz painotti puheessaan, ettei Israelin armeija tule enää koskaan sallimaan uutta holokaustia juutalaista kansaa kohtaan. http://www.timesofisrael.com/in-auschwitz-israeli-army-chief-vows-to-prevent-a-second-holocaust/
-          Nathan Sharansky ehdottaa Länsimuurin edessä toistuvan näytelmän estämiseksi muurin edessä olevan aukion jakamista kolmeen lohkoon, joista yksi olisi varattu tasa-arvoisesti niille, jotka eivät halua mennä joko miesten tai naisten lohkoon. Esitys on saanut laajaa kannatusta, mutta sen tulee saada ortodoksien, hallituksen ja juutalaisjärjestöjen hyväksyminen ennen sen vahvistua. Suunnitelman mukaan alueetta tultaisiin laajentamaan Robinsonin kaaren suuntaan ja yhdistetään suoraan keskeiseen Länsimuurin tasanteeseen. Jerusalemin poliisi sanoo pitävänsä kiinni oikeuden päätöksestä ja pidättävänsä naiset, jotka kantavat harteillaan miesten rukousliinaa tai lukevat Tora-rullaa muurin edessä tai rikkovat muita ortodoksien asettamia ja oikeuden vahvistamia sääntöjä, joista valtaosa koskee naisia. http://www.timesofisrael.com/women-of-the-wall-supports-egalitarian-prayer-plaza/
-          Oppositio, joita johtaa Labour-puolue, kritisoi kärkevästi talousministeri Yair Lapidin suunnittelemia budjettileikkauksia, ja varsinkin korkean opetusalan valvontamaksujen korotuksia. Lapid lähetti Knessetin tilaisuuteen apulaisministerinsä Mickey Levin, minkä johdosta Labour-johtaja Shelly Yechimovich ryntäsi mielenosoituksellisesti  ulos salista. Lapid haluaa budjetin yksivuotiseksi nykyisen kahden sijasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166954#.UWUwRGJHT-k



      

Tuesday, April 09, 2013

TIISTAI 09.04.13


TIISTAI 09.04.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry osallistui eilen aamulla shoa-tilaisuuteen ja tutustui Yad Vashem holokaustmuseoon laskien maansa seppeleen 6 miljoonan holokaustissa menehtyneen juutalaisen muistoksi. Iltapäivän aikana hän tapasi presidentti Shimon Peresin sekä PA:n pääministerin Salaam Fayadin. Hän vakuutti puheessaan, että tie kahden valtion toteuttamiseen on vielä mahdollinen, kuten hän totesi tapaamiensa johtajien vakuuttaneen. Hän kuitenkin varoitteli edessä olevista vaikeuksista, mutta sanoi tien aukeavan, jos kaikki osalliset uskovat sen mahdolliseksi. Presidentti Peres viittasi puheessaan Iranin edelleen muodostavan suurimman esteen ja uhkan rauhanmahdollisuuksille alueelle mutta ilmaisi uskonsa, että USA  pystyy estämään Irania saamasta ydinasettaan ja hegemoniaa alueella.

ULKOMINISTERI Perryn sanotaan kehottaneen osapuolia pehmentämään vaatimuksiaan rajojen suhteen. PA vaatii Netanyahulta vakuutusta Juudean ja Samarian luovuttamisesta kokonaisuudessaan perustuen 1949 aselepolinjoihin pienen rajatarkistuksin. Saudi Arabian kruununprinssin Abdullahin, joka nousi myöhemmin kuninkaaksi, vuonna 2002 laatima esitys on noussut keskeiseksi PA:n vaatimuksiin. Arabiliiton 22 jäsenmaata hyväksyivät saudi-suunnitelman arabiliiton viralliseksi esitykseksi v. 2007, mikä on teoriassa edelleen voimassa.
Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi, että Abbas vaati tavatessaan Kerryn, että neuvottelut Israelin kanssa tulee perustua arabisuunnitelmaan. Hän sanoi Abbasin matkustavan Qatariin osallistuakseen arabiliiton kokoukseen Dohassa, jossa asiasta keskustellaan kiireellisessä erityiskomiteassa, jota johtaa Qatarin pääministeri ja jonka jäseninä ovat Saudi Arabian, Egyptin, Jordanian ja PA:n ulkoministerit. 
Arabiliiton alivaltiosihteeri palestiinalaisten asioissa Mohammed Subeih sanoi komitean muodostavan erityisdelegaation, johon kuuluvat arabiliiton pääsihteerin Nabil Elarabi ja Qatarin pääministeri. Delegaatio matkustaa Washingtoniin laatiakseen ”uuden tiekartan Israelin miehityksen lopettamiseksi”.

PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat sanoo Kerryn tunnustelleen eri vaihtoehtoja pattitilanteen laukaisemiseksi ja ehdottaneen muutoksia vaatimuksiin rajoista perustuen 1949 linjoihin. Erekat kuitenkin torjuu tämän vakuuttaen, ettei arabisuunnitelmaa voi muuttaa. 
Israelin viranomaiset eivät halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa. Kerry tapaa pääministeri Netanyahun tänään kahden tunnin tilaisuudessa ennen Lontoon matkaansa. http://www.timesofisrael.com/kerry-struggles-to-broker-terms-for-new-peace-talks/

DEBKAFILE kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tarkoituksena on turvautua Jasser Arafatin käyttämään taktiikkaan v. 2000 Camp Davidin Bill Clintonin johtamissa neuvotteluissa, joihin osallistuivat Israelin pääministeri Ehud Barak ja Jasser Arafat, ja joita kutsuttuun keskusteluiksi rauhasta, mutta joiden varsinaisena päämääränä oli taivuttaa Arafat luopumaan suunnitelmista väkivalta-aallon aloittamiseksi.
DF arvioi, että Abbasin päämääränä on aloittaa väkivaltaisuudet, joita hän kutsuu ”aseettomiksi”, huhtikuun 15. päivänä, Israelin muistaessa kaatuneitaan ja juhliessaan maansa itsenäisyyttä 16. huhtikuuta. Vaikka Abbas lupasi Obamalle tämän Ramallahin vierailun aikana pidättyvänsä väkivallasta, hän hyväksyy ”aseettomiin”  protesteihin kivitykset, petroli-pommit poliiseja ja sotilaita vastaan ja hyökkäykset israelilaisia autoilijoita vastaan kivin ja petrolipommein Juudean ja Samarian maanteillä. IDF on määritellyt nämä aseet tappaviksi ja toimii sen mukaan. DF arvioi, että Abbas haluaa esiintyä Arafatin tavoin kiihottaen väkivaltaan neuvottelujen ollessa käynnissä, joita Kerry suunnittelee Turkkiin toukokuun puolivälissä. http://www.debka.com/article/22881/Abbas-schedules-Palestinian-%22civil-intifada”-for-April-15-to-peak-during-peace-talks

2. HIZBULLAH on toistuvasti kieltänyt lähettävänsä joukkojaan taistelemaan Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan rinnalla kapinallisia vastaan. Libanonilaisen oppositio-lehden Al-Mustaqbal mukaan 11 Hizbullah-taistelijaa ja suuri joukko haavoittuneita tuotiin Beirutin Hizbullahin valvomaan kaupunginosaan kaksi päivää kiivaiden taistelujen jälkeen Damaskoksen alueella Shia-pyhätön Sayida Sakinahin omistuksesta.
Silminnäkijät sanoivat kovaäänisillä varustettujen autojen liikkuvan Libanonin eteläosassa kehottaen kansalaisia luovuttamaan vertaan Beirutin eteläosassa.
Hizbullahin kiellosta huolimatta Syyriaan menneitä taistelijoita palautetaan ruumisarkuissa ja heitä haudataan kotikyliinsä kaikessa hiljaisuudessa selittäen, että he kuolivat harjoituksissa.
Vapaa Syyrian Armeija (FSA) Qusayrin kylässä lähellä Libanonin rajaa sanoo tulittaneensa Hizbullahin miehittämää Jousyan kylää, kuten saudien omistama lehti A-Sharq Al-Awsat raportoi. FSA:n tiedottajan mukaan Hizbullah tulittaa Qusairyn kylää Libanonista Hermelin vuoristoiselta alueelta.
FSA tiedottaa edelleen, että iranilaiset vallankumouskaartin upseerit johtavat Hizbullahin maaoperaatioita Syyriassa. Al-Mustaqbal lehden raportin mukaan 5 iranilaista ja 9 Hizbullahin taistelijaa sai surmansa FSA:n järjestämässä väijytyksessä lähellä Qusairya sunnuntai-iltana. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-bodies-pile-up-in-beirut-after-syria-fighting/

RÄJÄHTEILLÄ lastattu auto räjähti Damaskoksen lähellä Sabaa Bahrat aukiota maanantai-aamuna, kertoo Syyrian TV, joka kuvaa sitä terroristien suorittamaksi itsemurhaiskuksi. Hyökkäyksessä kuoli 15 ja ainakin 53 ihmistä haavoittui sytyttäen rakennuksia ja autoja tuleen paksun savun noustessa ilmaan. Alueella sijaitsevat mm. Syyrian keskuspankki, talousministeriö sekä valtion omistama investointiagentuuri, jonka tilat vaurioituivat iskussa. Lähellä sijaitsevat myös moskeija ja koulu, Venäjän lähetystö sijaitsee kilometrin päässä iskukohteesta. Raportin mukaan autonkuljettaja pyrki ajamaan investointi rakennusta kohti, mutta vartijat pysäyttivät sen. Kuljettaja räjäytti silloin auton. Syyrian pääministeri Wael al-Halgi sanoi, että iskun tarkoituksena oli vaurioittaa  Syyrian talouselämää.
Edellinen pommi-isku tehtiin Damaskoksessa helmikuun 21. päivänä Baath-puolueen päämajaa kohti, siinä iskussa kuoli 53 ihmistä ja haavoittui kaksisataa.
Assadin vastaiset kapinalliset joukot tunkevat yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa, jossa Assadin hallitus ja tärkeimmät virastot sijaitsevat. Väkivaltaisuuksissa kuolleiden lukumäärä lienee 70 000 – 100 000 välillä. Syyrian armeijan sotilaita on kuollut n. 9 000, mutta hallitus ei enää julkaise kaatuneitten nimiä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo edelleen odottavansa Assadin lupaa lähettää asian-tuntijoita Syyriaan tutkimaan väitteitä kemiallisten aseitten käytöstä.

3. Israelin muodostama delegaatio, jonka tarkoituksena oli keskustella Netanyahun lupaamista korvauksista v. 2010 Mavi Marmaran tragedian yhteydessä surmansa saaneen yhdeksän turkkilaisen aktivistin omaisille, joutuu peruuttamaan matkansa Turkin apulasipääministeri Bulent Arincin ilmoitettua joutuvansa osallistumaan Turkin pääministeri Recep Tayyio Erdoganin viralliseen vierailuun Kirgisstaniin.
Uudeksi tapaamiseksi Turkki esittää 21. huhtikuuta, kuten Arinc kertoi journalisteille hallituksen istunnon jälkeen turkkilaisen päivälehden Harriyet mukaan.

Israel on tarjonnut kompensaatiota saman verran, mitä Turkki maksaa kaatuneitten sotilaittensa omaisille, eli korkeintaan 10 000 USD, mutta Turkin vaatimuksena on miljoona  USD kutakin surmansa saanutta aktivistia kohti. Luvut ovat toistaiseksi fiktiivisiä. 
Netanyahun anteeksipyyntöön sisältyi myös vaatimus, että Turkki estää lisävaatimukset oikeudessa IDF:n sotilaita vastaan, minkä Erdogan ilmeisesti hyväksyi.
Nyt kuitenkin Mavi Marmaralla olleet aktivistit, jotka katsovat haavoittuneensa sotilaitten avattua tulen kovapanoksilla heitä vastaan henkensä turvaamiseksi, ilmoittavat, ettei
anteeksipyyntö riitä heille, vaan he vaativat  rahallisia korvauksia.
Lisäksi muutamat korvauksia odottavat haluavat antaa saamansa varat Hamasille ja Jihadille, mikä asettaa Israelin kiusalliseen välikäteen terrorijärjestön rahoittamisesta.
Presidentti Barack Obama painotti Israelin vierailunsa aikana Israelin ja Turkin suhteitten korjaamisen tärkeyttä pitäen sitä välttämättömänä alueen rauhansuunnitelmien edistämisen kannalta. Israelissa Netanyahun anteeksipyyntöä, minkä hän teki Obaman painostuksesta neuvottelematta siitä neuvonantajiensa tai hallituskumppaniensa kanssa, herätti ankaria vastaväitteitä, koska Israel katsoo olevansa anteeksipyynnön velkaa Turkilta, ja toiseksi Lähi Idässä tällainen koetaan heikkouden merkiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166763#.UWPTFGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n puolustusministeri Chuck Hagel, jonka nimityksestä käytiin pitkällistä köydenvetoa kongressissa ja jonka nimitys tapahtui harvinaisen tasapainottomin luvuin, lupaa vierailla Israelissa huhtikuun 21. päivänä, kuten armeijan radio raportoi. Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, että vierailusta keskusteltiin, mutta että se toteutuu näin pian, on hänelle yllätys. Yaalon ei halunnut spekuloida julkisuudessa, onko vierailun kiireellisyys oire jostain, joka vaatii välitöntä hoitamista, mutta Syyrian ja Iranin tilanne ovat ilman muuta keskusteluissa, kuten myös jännittynyt tilanne Korean niemimaalla, jossa varomaton liike voi aiheuttaa suuren räjähdyksen molempien osapuolten varautuessa pahimman varalle. Hagelin intresseissä on tietenkin myös korjata pahoin ryvettynyttä imagoaan juutalaisten parissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166920#.UWPU6GJHT-k
-          Israelin vastuulliset viranomaiset kertoivat journalisteille Voice of Israel mukaan, ettei Israelin hallitus tule suostumaan PA:n esittämiin täysin kohtuuttomiin vaatimuksiin rajoista, vankien vapauttamisesta, rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa, kuten ei myöskään Abbasin vaatimuksiin, että Netanyahun tulee suostua etukäteen 100 %:n luovutuksiin Juudeassa ja Samariassa vähäisin tarkastuksin ja laatia kartta siitä. Viranomaisten mukaan ulkoministeri John Kerryn toiveet rauhankeskustelujen nopeasta aloittamisesta eivät myöskään näytä toteutuvan PA:n nykyjohdon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166921#.UWPXCGJHT-k
-          Terroristien aiheuttaman lisääntyneen uhkan vuoksi rakettihyökkäyksistä Siinailta Eilatiin ja muihin asutuskohteisiin maan eteläosassa saivat IDF:n siirtämään Iron Dome patteristoja alueelle. IDF asensi niitä myös maan pohjoisosaan Syyrian tilanteen kehittyessä entistä vaarallisemmaksi Assadin joukkojen vetäydyttyä lähemmäs Damaskosta jättäen rajavyöhykkeen avoimeksi ääri-islamisteille. IDF tosin vakuuttaa, että sen siirtäminen Golanille kuuluu armeijan rutiiniharjoituksiin. Viides patteristo siirrettiin Askelonin läheisyyteen raketti-iskujen alkaessa uudelleen. Gazan terroristit ovat ammuskelleet harvakseltaan rakettejaan Israelin puolelle, viimeksi holokaustin muistopäivänä kesken seremoniaa lähellä Gazan rajaa Eshkolin alueella. Vastauksena siihen Yaalon sulki Kerem Shalomin terminaalin Gazaan kokonaan ja sallii vain hätäaputapausten pääsevän Eretzin kautta, Karnin toimiessa normaalisti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166913#.UWPY52JHT-k
-          Kaikkiaan 30 maata lähettää osastojaan Bahrainiin ensi kuun alussa suuriin merisotaharjoituksiin Persianlahdella. Harjoituksissa tutkitaan etenkin miinan-raivauksen toimittamista ahtailla laivaväylillä, joiden kautta kulkee arviolta 30-40 % länsimaiden raakaöljystä. Toinen tehtävä on tutkia öljytankkereiden saattoalusten toimintaa lahdella. Iran on toistamiseen uhannut sulkea lahden kaikelta vieraalta laivaliikenteeltä, ja on kehittänyt sitä varten nopeita pienveneitä, jotka voidaan aseistaa myös torpedoilla, sekä rakentanut lisää sukellusveneitä. Ehkä vaarallisin muoto on kuitenkin merimiinat, jotka voidaan upottaa merenpohjaan ja haluttaessa nostaa ne sieltä törmäyskorkeudelle. Mikäli Korean tilanne kuumenee avoimeksi sodaksi, Iran voi tuntea tarvetta lisätä painostusta Persianlahdella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166906#.UWPcAGJHT-k
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahamadinejad avasi kaksi uraanilaitosta tiistaina. Yksi on uraanimalmin louhintalaitos Saghand Iraniin keskiosassa. Louhimo sijaitsee lähellä Ardakania; toinen on yellowcake tuotantolaitos Shahid Rezayeenejad. Ardakanin kuvernööri kertoi journalisteille, että Saghandin uraani louhitaan 350 metrin syvyydestä, ja lähetetään Rezayeenajadin laitokseen yellowcake tuotantoa varten. Ahmadinejad avasi laitokset ”kansallisena ydinteknologiapäivänä” pian sen jälkeen, kun viimeiset P5+1 maiden ja Iranin väliset Iranin ydinteollisuutta koskevat neuvottelut päättyivät Almatyssa ilman näkyviä tuloksia. Iranin johtava parlamentaarikko Alaeddin Boroujerdi sanoi, että Iran pitää pöydällä mahdollisuutta erota NPT-sopimuksesta, jos länsimaat vievät asian YK:n turvallisuusneuvostoon tai uhkaavat lisäsanktioilla. USA:n ulkoministeri John Kerry vakuuttaa, että sotilasiskujen mahdollisuus on entistäkin todennäköisempi, elleivät neuvottelut tuota tuloksia. http://www.timesofisrael.com/iran-inaugurates-new-uranium-mine-processing-plant/
-          USA:n Kansallinen Juutalaisnaisten Neuvosto vaatii ortodoksimonopolin lopettamista vihkimistä ja avioeroa koskevissa kysymyksissä. Asia on kuumana Yhdysvalloissa, mutta se tullee vaikuttamaan tilanteeseen myös Israelissa, jossa yhä kasvava määrä vihkimistä haluavia joutuu matkustamaan ulkomaille. Toinen kuuma kysymys on ortodoksien monopoli kääntymiskysymyksissä, mitä Shas-puolue on valvonut. Uusi sisäministeri voi joutua tarttumaan tähän kuumaan perunaan, vaikka sormensa polttaen. http://www.timesofisrael.com/us-womens-group-urges-israeli-civil-marriage/
-          USA:n merivoimat ilmoittaa varustavansa ensimmäisen sota-aluksena laser-tykillä lentokoneitten ja alusten tuhoamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4365743,00.html

Monday, April 08, 2013

MAANANTAI 08.04.13


MAANANTAI 08.04.13

1. TÄNÄÄN kahdeksas huhtikuuta Israelissa vietetään holokaustin uhrien muistopäivää, sekä presidentti Peresin että pääministeri Netanyahun vakuutellessa, ettei sellainen onnettomuus tule koskaan enää kohtaamaan Israelin kansaa, pitäen mielessä erityisesti Iranin kansan-murhauhkaukset. Tänään ilma on puolipilvinen, lämpötila pääkaupunkiseuduilla 12 – 24 C-astetta, Tiberiassa 17-28, Eilatissa 21-34 C-astetta. Huomenna tiistaina lämpötilat putoavat ja sateita luvataan melko yleisesti, mikä jatkunee ainakin keskiviikkona. Tilanne maassa on rauhallinen, vaikka palestiinalaiset tekevät kaikkensa häiritäkseen normaalielämää, mutta poliisi ja turvallisuusjoukot ovat valppaina kuten aina ja varsinkin suurina juhlapäivinä.

TÄNÄÄN Israelin pyrkiessä keskittymään muistamaan juutalaista kansaa kohdannutta järkyttävää katastrofia, joka tuhosi kuusi miljoonaa juutalaista - pääministeri muistikin muistuttaa, että juutalainen kansa voi ylpeydellä huomioida, että juutalaisessa valtiossa asuu yli tuon määrän juutalaisia, jotka ovat vuosisatojen jälkeen palanneet esi-isiensä maahaan –
USA:n ulkoministeriö oli järjestänyt ulkoministerinsä John Kerryn virallisen vierailun Israeliin kiristääkseen lisää myönnytyksiä muka neuvotteluilmapiirin parantamiseksi.
Lieneekö ollut tahaton kömmähdys Obaman hallituksen taholta tai tahallinen muistutus Israelin vasalliasemasta, millä se tätä juutalaisvaltiota kohtelee, mutta joka tapauksessa yhteensattuma tuntuu pahalta. Eikö USA:n ulkoministeri ja hallitus voisi sentään edes yrittää huomioida juutalaisen kansan herkkätuntoisuuden kansallisten menetystensä muistamisessa? Perinteen mukaan sireenit soivat klo 10.00 koko maassa merkiksi siitä, että kansa pysähtyy askareissaan - missä sitten lieneekin - hetkeksi hiljeten muistamaan menehtyneiden muistoa, mutta se lienee liikaa odotettu.
Pääministeri vakuutti eilen illalla juhlapuheessaan, ettei Israel ja juutalainen kansa tule enää koskaan luovuttamaan kohtaloaan vieraan käsiin.
Knessetin varapuheenjohtaja Moshe Feiglin sanoi puhuessaan Shoham-konferenssissa torstaina, että Israel tekee virheen viedessään ulkomaiset kansanjohtajat ja muut kuuluisuudet Yad Vashem holokaust-museoon ikään kuin osoittaakseen sen kautta, että juutalaisilla on oikeus omaan maahan, mikä saattaa kysymyksen maasta ja sen omistuksesta avoimeksi eri mielipiteille. Hän selittää, että sen sijaan Israelin tulee painottaa juutalaisten historiallista oikeutta tähän maahan, mikä on tärkeämpi kuin turvallisuuskysymys. Siksi holokaustin opetus tulee nähdä vaatimukseksi voimakkaasta Israelista, sekä fyysisesti että moraalisesti. ”Ymmärtämättä syvää oikeuttamme olla olemassa tässä Israelin maassa, mikään armeija ei pysty auttamaan meitä. Tämä on hyvin tärkeä näkökohta”. Hän muistutti puheessaan myös hallituksen epäonnistumisesta avustaa köyhiä holokaustista selvinneitä. Vaikka hänen omia sukulaisiaan ei menehtynyt siinä, hän sanoo aina suhtautuvansa siihen vakavasti, usein jopa paastoten sinä päivänä. Hän sanoi odottavansa aikaa, jolloin israelilainen matkustaessaan ulkomailla säteilee itsevarmuutta, mikä vähentää anti-semitismiä; mutta toisaalta kun Israel myöntyy PLO:n vaatimuksiin omistusoikeudesta tähän maahan, anti-semitismi nousee maailmalla. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Feiglin-Israel-misuses-Holocaust-for-political-reasons-309051

2. USA:N ulkoministeri John Kerry lensi eilen iltapäivällä Turkista Israeliin, jossa hän heti saavuttuaan maahan suunnisti Ramallahiin keskustellakseen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa. Kerryn tavoitteena on aloittaa vuosikaudet toimettomina maanneet rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n välillä quantum-loikalla.
PA:n mandaattinsa jo vuosia sitten menettänyt puheenjohtaja Abbas esitti Kerrylle ehtonsa neuvottelujen aloittamisesta Israelin kanssa lisäten niihin uusia, kuten hänen tapansa on. Ehkä hän tällä haluaa varmistaa, ettei mitään vakavia keskusteluja pääse syntymaan pääministeri Netanyahun kanssa, tai edes suostua samaan pöytään hänen kanssaan.

ABBAS esitteli ulkoministeri Kerrylle vaatimuksensa Betlehemissä toimivan MAAN-uutistoimiston mukaan. Hän vaatii, että Israelin tulee luovuttaa PA:lle alueita C-alueelta, joka Oslon accordien mukaan on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvalvonnassa. Hän luetteli edelleen, että Israelin tulee luvata, ettei se tulevaisuudessa pidätä kokoamiaan tulli- ja verosaatavia, ja että kaikki nälkälakossa olevat palestiinalaisvangit tulee vapauttaa, varsinkin ne, jotka ovat hengenvaarassa. ”Kysymys vangeista on nyt vaatimuslistamme kärjessä.
Ilman huomattavan vankimäärän vapauttamista, varsinkin ne, jotka ovat syömälakossa ja lähellä kuolemaa, ei ole mitään keskusteltavaa rauhanprosessin elvyttämiseksi”, PA:n virkailija selitti MAAN-uutistoimisolle.
Abbas muistutti keskustellessaan Kerryn kanssa aiemmista vaatimuksistaan rakennus-kiellosta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa sekä tusinoittain niiden vankien vapauttamista, jotka oli tuomittu ennen Oslon sopimusta. Abbas taisi unohtaa kokonaan ne 750 miljoonaa NIS, jotka se on velkaa Israelin sähköyhtiölle, joka lisää ne israelilaisten asiakkaittensa sähkölaskuihin, jotka nousevat tässä kuussa 6 %.

”PRESIDENTTI Abbas toisti kieltäymyksensä elvyttää rauhankeskustelut Israelin kanssa ellei Israelin hallitus peruuta setlementtien rakentamispolitiikkansa”, PA:n virkailija selitti JP:n toimittajalle. ”Me myös vaadimme, että Israel ojentaa meille maata C-alueilta Länsirannalla”. Sen sijaan hän ei nyt vaatinut Netanyahulta karttaa Palestiinan valtion rajoista.

USA:n ulkoministeriön mukaan Kerryn tarkoituksena on edistää pari viikkoa sitten aloitettuja keskusteluja sekä tukea molempia osapuolia paimentaakseen heidät neuvottelupöytään. Ministeriön mukaan Kerryllä ei ole uusia ideoita esittääkseen, minkä myös PA myönsi.
PA:n käsityksen mukaan pallo on nyt Israelin kenttäpuoliskolla, jonka tulee mutustella PA:n tekemiä vaatimuksia katsoakseen, mihin se voi sitoutua ennen keskusteluja.
Pääministerin taholta on varoitettu, ettei Israel suostu hyväksymään mitään ennakko-vaatimuksia sisältävää pakettia, koska niistä on tarkoitus keskustella osapuolten kesken.

KERRY osallistuu maanantaiaamuna holokaust-muistoseremoniaan Yad Vashenm-museossa ennen päivän keskusteluja. Hän tapaa USA:n Jerusalemin konsulaatissa USA:n pääkonsulin Michael Ratneyn ja iltapäivällä presidentti Peresin. Pääministeri Netanyahulle Kerry on varannut kahden tunnin keskustelutuokion tiistaiaamuna ennen matkustamistaan Lontooseen ja sieltä Kauko Itään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-demands-Israel-hand-over-parts-of-Area-C-309021

3. ISRAELIN arabikansanedustaja, Balad-puolueen puheenjohtaja Jamal Zahalka sanoi JP:n haastattelussa sunnuntaina, ettei mitään rauhaa ole saavutettavissa ennen kuin sionistinen hallitus lakkaa olemasta. Hän vakuutti, että sionismi tule loppumaan, eikä sillä ole mitään paikkaa Lähi Idässä. ”En minä ole sionisti, vaan anti-sionisti”, hän vakuutti.
Zahalka sanoi Israelin vakuuttelevan demokratiastaan, että ”arabeilla on oikeutensa ja jopa kansanedustajia Knessetissä”. ”Mutta arabit ovat onnettomia tästä demokratiasta ja jatkavat vaatimuksiaan oikeuksistaan”, hän selitti JP:n toimittajalle.
Zahalka vakuutti näkemyksenään, että niin kauan kuin juutalainen valtio on olemassa, konfliktia on mahdoton purkaa.
Puhuessaan konferenssissa Kanadassa hän sanoi: ”Pitkällä tähtäyksellä ei ole mitään mahdollisuutta demokratiaan, rauhaan ja vapauteen ilman sionistisen hallituksen loppua”.
Hän sanoi pääministeri Netanyahun  ja muiden vakuuttelevan maailmalla, ettei palestiinalaisten kysymys ole keskeinen, joka tulisi selvittää, vaan sisäinen kuohunta arabimaissa. Zahalka sanoi heidän pyrkivän kääntämään maailman huomion pois palestiinalais-kysymyksestä; he käyttävät tätä sekoittaakseen maailman huomiota.

ZAHALKA puuttui puhuessaan Torontossa PA:n maanpäivän tilaisuudessa Israelin historiaan tehden pilaa niiden israelilaisten, jopa ei-uskonnollistenkin, kustannuksella, jotka ”edelleen uskovat juutalaisten taruihin 3000 vuotta vanhoista Jumalan suorittamista maan luovutuksista ikään kuin osana demokraattista järjestelmää”. Hän väitti juutalaisten turvautuneen arabien karkotuksiin, koska ilman sitä maassa olisi arabienemmistö, eikä olisi demokratiaa ja juutalaisvaltiota. ”Anna takaisin maani ja vie demokratiasi mukanasi”, on hänen ohjeensa.
Hän valitti sitä, ettei ole mitään edistystä eikä mitään toimintaa tilanteen parantamiseksi. Zahalka ennusti, että kolmas intifada on väistämätön. Hän sanoi kahden valtion periaatteen olevan hälvenemässä, mikä sopii PA:n johdolle, joka haluaa tilanteen jatkuvan entisellään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Arab-MK-No-peace-without-end-to-Zionist-regime-309035

4. UUTISOTSIKOITA
-          The Guardian lehden mukaan Assadin armeija vetää tuhansia sotilaitaan pois Israelin ja Syyrian väliseltä alueelta Damaskoksen suojaksi, mikä aiheuttaa päänvaivaa Israelin turvallisuusjoukoissa. Heidän tilalleen tullevat ääri-islamilainen al-Qaidan kanssa yhteyksissä oleva Al-Nusra ja muut islamryhmittymät. Tämä asettaa myös puskurivyöhykkeellä toimivien UNDOF joukkojen tulevaisuuden kyseenalaiseksi. Ne ovat jo vähentäneet partiointiaan vain päiväaikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166860#.UWJz5GJHT-k
-          Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri kehottaa uudessa videossaan Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia muodostamaan Syyriaan islamilaisen valtion, kuten AFP raportoi. ”Olkoon teidän taistelunne Allahin nimessä tarkoituksenaan saattaa voimaan islamin sharia-laki vallitsevana periaatteena”, hän sanoi ensimmäisessä videossaan marraskuun jälkeen. ”Tehkää kaikkenne, jotta voisitte perustaa sotanne kautta jihad islamistisen valtion” hän kehotti lisäten, että hallintaperiaatteena tulee olla kalifaatti. ”Vihollinen on jo alkanut kompastella ja hajota”, hän totesi tarkoittaen Assadin hallituksen menettäessä yhä enemmän maa-alueita. Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taistelevien 13 ryhmittymän joukossa on al-Qaidan kanssa suhteissa olevia, joista Al-Nusra on nousemassa tärkeimmäksi. Al-Sawahirin viesti ei ainakaan hälvennä länsimaiden pelkoja ääri-islamilaisten noususta Syyrian tärkeimmiksi hallitusehdokkaiksi Assadin jälkeisessä Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166870#.UWJ1NmJHT-k
-          Jordanian turvallisuusjoukot pidättivät useita jordanialaisia nuoria, joiden epäillään osallistuneen israelilaisia web-sivuja eilen ja tänään uhattuun massaiskuun, jonka tarkoituksena oli sulkea Israelin internetyhteydet. Uutisten mukaan ulkomailla asuvat hakkerit epäonnistuivat yrityksessään mutta kärsien itse Israelin vastahyökkäyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166857#.UWJ4JmJHT-k
-          IDF:n Kfir-prikaatin sotilaat pidättivät sunnuntaina Hawaran tarkastusasemalla lähellä Sikemiä arabinuoren, jolla oli mukanaan 4 palopommia sekä 3 kotitekoista pommia. Pioneerit räjäyttivät pommit valvotussa tilassa ja mies vietiin kuulusteluihin. Aiemmin sunnuntaina Shin Bet julkaisi tiedot, jonka mukaan se oli paljastanut ja pidättänyt maaliskuussa Temppelivuorella toimineen terrorisolun. Solun jäsenet olivat osallistuneet poliisien kivityksiin kivin ja palopommein haavoittaen heistä yhdeksää. Solun kakki viisi jäsentä pidätettiin, he olivat pääasiassa Shuafatin arabilähiöstä Jerusalemissa. Viime keskiviikkona kaksi arabinuorta sai surmansa sotilaitten luodeista hyökättyään sotilasasemaa vastaan kivin ja palopommein. He olivat kotoisin Anbatan arabikylästä PA:n valvomalla alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166862#.UWJ5fGJHT-k
-          Muslimien ja koptikristittyjen välisissä kahinoissa Kairossa perjantaina kuoli viisi ihmistä, neljä heistä koptikristittyä. Neljän koptikristityn hautajaisten aikana uusiutuneissa kahakoissa yksi koptikristitty sai surmansa. Kristityt huutelivat presidentti Mursin vastaisia iskulauseita. Uskontojen edustajien väliset veriset yhteenotot ovat edelleen sekoittaneet ilmankin sekavaa tilannetta Muslimiveljes-kunnan hallitsemassa Egyptissä. Egyptin ainoa toivo selviytyä tästä kehityksestä voi olla armeijan puuttuminen tilanteeseen ottaen hallitusvallan vaikka tilapäisesti. Toisena vaihtoehtona voi olla sisällissota maan nuorison vaatiessa uutta vallankumousta maassa edellisen epäonnistuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166866#.UWJ8BWJHT-k
-          Gazasta eilen Israeliin ammuttujen rakettien vuoksi Kerem Shalomin terminaali Israelin ja Gazan välillä suljettiin kaikelta liikenteeltä; Erez terminaali suljetaan osittain, vain hätäaputoimitukset sallitaan sen kautta. Kolmas terminaali Karni sen sijaan toimii normaalisti.
-     Pohjois-Korean arvioidaan valmistautuvan ohjuksen laukaisemiseen testatakseen sen
      toimintaa. Tarkkailijat ovat havainneet valmistelujen edenneen pääkaupungin
      Pyongyangin luoteisosan lähellä sijaitsevalla testialueella.


Sunday, April 07, 2013

SUNNUNTAI 07.04.13


SUNNUNTAI 07.04.13

1. ISRAELISSA valmistaudutaan kansainvälisten hakkereiden yhdessä Anonymouksen kanssa uhkaamaa massiivista cyber-hyökkäystä israelilaisia web-sivuja ja Facebookin tilejä vastaan. Heidän DDos hyökkäyksensä Israelin hallituksen sivuille epäonnistuivat. Hakkerit luettelivat sivuillaan useita websivuja, jotka he sanoivat vaurioittaneensa, mutta joitakin hidastumisia lukuun ottamatta useimmat toimivat normaalisti lauantai-iltana. Vain opetus-ministeriön ja tilastollisen keskusviraston sivut oli onnistuttu rampauttamaan, ja ne olivat poissa toiminnasta (offline)sunnuntaiaamuna. Israelilaiset hakkerit aloittivat vasta-hyökkäyksen Israelin vastaisten hakkerien operaatiota #Opisrael vastaan omalla operaatiollaan websivuja vastaan maissa, joista tehtiin hyökkäyksiä Israeliin.

RYHMÄ nimeltä ”Israeli Elite Strike Force” rampautti tusinoittain websivuja Pakistanissa, Iranissa, Syyriassa ja useissa Pohjois-Afrikan maissa saaden jopa haltuunsa domainin nimen Opisrael hyökkäyksen yhteydessä. Israelilaiset hakkerit eivät vastahyökkäyksissään esitä luetteloita rampauttamistaan sivuista, vaan asettavat haltuunsa ottamiinsa sivuihin opettavaista tai historiallista faktaa esittäviä kirjoituksia.
Israeli Elite Strike Force muodostettiin nopeasti muutaman päivän kuluessa vastavetona hakkerien uhkauksille poistaa Israel internetistä 7. huhtikuuta pidettävällä massaiskulla. Kansainväliset hakkerit julkistivat listan 1300:sta web-sivusta, jotka he aikovat rampauttaa. MiddleEasterNet järjestön edustaja tri Tal Pavel arvioi, että Opisrael on ad-hoc-ryhmä arabi-hakkereita, jotka kutsuvat itseään nimellä ”Vaaralliset hakkerit”. Yksi hakkeri, joka käyttää itsestään nimeä Anonymous, toiminee Ruotsissa.

2. USA:n ulkoministeri John Kerry saapui aikaisin sunnuntaiaamuna Turkkiin, jossa hän pyrkii selvittelemään turkin mahdollisuuksia toimia aktiivisesti Israelin ja PA:n välisten rauhan-keskustelujen alkamiseksi ja osallistumiseksi niihin. Hän lentää 10-päiväisen matkansa aikana Turkista Israeliin, josta hän suuntaa matkansa Englantiin ennen huomionsa kiinnittämistä sodan uhkaamaan Kauko Itään vieraillen Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Pohjois-Korean presidentti Kim Jong Un antoi varoituksen ulkomaitten lähetyksille maassa, ettei se pysty takaamaan niiden turvallisuutta 10. huhtikuuta jälkeen.

KERRYN päämääränä Turkissa lienee pyrkiä käyttämään hyväkseen Obaman vierailun aikana pääministeri Netanyahun aloittamaa varovaista lähestymistä Turkin pääministeri Erdogania esittämällä hänelle anteeksipyynnön Mavi Marmaran tapauksen johdosta. Kerryn toisena päämäärä Turkissa on löytää avain, jolla Syyrian verenvuodatus voitaisiin lopettaa.

ISRAELISSA ulkoministeri John Kerry käyttänee kaiken neuvottelutaitonsa ja painostus-kapasiteettinsa saadakseen Netanyahulta ”luottamusta kasvattavia toimia”, eli vaarallisia myönnytyksiä, jotka PA mielihyvin rekisteröi liikauttamatta eväänsä vastavuoroisesti.
Pahin jarru keskusteluyhteyden syntymiseksi Netanyahun ja Abbasi välille ovat USA:n hallituksen harkitsemattomat vaatimukset Israelille, minkä Abbas tulkitsee merkitsevän sitä, että PA:lla on USA:n täysi tuki takanaan. Obaman viittaus Israelin vetäytymiseen 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille oli yksi tällainen töppäys, josta Abbas pitää kiinni kynsin hampain. http://www.timesofisrael.com/kerry-in-turkey-eyes-new-bid-for-talks-in-mideast/

KANADAN ulkoministeri John Baird tapasi eilen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa keskustellen Israelin ja PA:n välisistä suhteista kutsuen keskusteluja ”hyvin positiivisiksi”. PA:n ulkoministeri Riad al-Malki osallistui myös keskusteluihin. Baird tptesi, että erimielisyyksiä esiintyi keskusteluissa Abbasin kanssa, mutta perussävy oli myönteinen. Hän sanoo arvostavansa ulkoministeri John Kerryn antautumista ”sukkuladiplomatian” muodossa Lähi Idän umpisolmun aukaisemiseen, vaikka tunnusti, etteivät enteet näytä hyviltä.
Abbas on lisännyt Israelille esitettäviin vaatimuksiinsa, että Netanyahu tulee esittää hänelle kartta Palestiinan valtion rajoiksi, joina hän pitää 1949 aselepolinjoja. Israelin taholta ilmoitetaan yksiselitteisesti, ettei se ole mahdollista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166817#.UWEPR2JHT-k

PLO:n hallituksen jäsen Hana Amireh kertoo, että PLO/PA siirtää aikomansa syytteen Israelille Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa sotarikoksista helpottaakseen USA:n
ponnisteluja rauhanprosessin edistämiseksi, Hän sanoi, että päätös siitä tehtiin jo kolme kuukautta sitten. PA:n päämääränä on käyttää tätä uhkaa saada Israel luopumaan E-1 alueen rakentamisesta Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä. Israelin kannalta E-1 alueen rakentaminen on välttämätön Maale Adumimin liittämiseksi Jerusalemiin, koska muuten se jää eristetyksi ja vaikeasti puolustettavaksi, mikä ei tietenkään ole PA:n ongelma.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/On-eve-of-Kerry-trip-PA-delays-plan-to-take-Israel-to-ICC-308912

3. KAZAKSTANIN Almatyssa pidetyt 2-päiväiset keskustelut P5+1 maiden ja Iranin välillä koskien Iranin ydinsuunnitelmia epäonnistuivat, kertovat uutislähteet. Keskusteluja kuvattiin pitkiksi ja tiiviiksi, mutta näkökannat olivat edelleen liian kaukana toisistaan, jotta mistään olisi voitu sopia. Vaarana on, että jännittynyt tilanne, mitä vahvistaa Pohjois-Korean uhkaukset iskeä Etelä-Koreaan ja USA:n tukikohtiin alueella, voi kehittyä edelleen avoimeksi sodaksi. Iranilla on omien huoliensa lisäksi pelko Syyrian presidentti Bashar Assadin hallinnon kaatumisesta, mikä tehokkaasti romuttaisi Iranin suunnitelmat shia-johtoisesta akselista, joka jatkuisin Iranista Irakin, Syyrian ja Libanonin kautta Gazaan ja mahdollisesti Egyptiin.

IRANIN koventuneeseen kantaan lienee vaikuttanut Pohjois-Korean 30-vuotiaan diktaattorin Kim Jong Unin avoin uhittelu maailman vielä toistaiseksi ainoaa supervaltaa vastaan, kuten myös pääministeri Netanyhaun anteeksipyyntö Turkin presidentille, minkä Iranin johto katsoo osoittavan Israelin hallituksen heikkouden. Tämä voitaneen tulkita siten, ettei Iranin tarvitse ottaa vakavasti Israelin esittämiä uhkauksia ilmaiskuista sen ydinlaitoksia vastaan.

USA:n edustaja sovitteli omaa näkemystään Almatyn neuvotteluista näin: ”Vaikka neuvottelut epäonnistuivatkin, eikä edes seuraavasta tilaisuudesta voitu sopia, se ei kuitenkaan merkitse yhteyksien katkeamista. Tarkoituksemme on päästä eteenpäin”. Hän sanoi, että he esittivät uusia mahdollisuuksia, joita Iran sanoi tutkivansa rauhassa.
Venäjän edustaja piti neuvotteluja positiivisina, vaikka kompromissia ei löydetty.
Israelin viranomaiset katsovat, että tämä on osoituksena Iranin taktiikasta käyttää aikaa antaakseen ydinteollisuudelleen tilaisuuden jatkaa työskentelyään täysin voimin.
Iran väittää pyrkivänsä ydinteollisuutensa kehittämisellä sähkön tuotannon lisäämiseen, mitä selitystä länsimaat eivät ole hyväksyneet. Iranin ydinpommi voisi muuttaa tasapainotilan alueella pysyvästi Iranille edulliseksi painostaakseen etenkin Saudi Arabiaa ja Persianlahden öljyrikkaita pienvaltioita. Toiseksi se kiihdyttäisi vaatimuksia oman ydinaseen hankkimiseksi. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/World-powers-and-Iran-end-two-days-of-nuclear-talks-308888

4. IRAN käy äänetöntä sotaa Persianlahden alueella, kertoo Jonathan Spyer JP:n artikkelissaan. Hän kertoo Iranin käyttävän hallitusten horjuttamista ja ei-tavanomaista sodankäyntiä pyrkimyksissään vaikutusvaltansa laajentamiseksi alueella.
Etenkin Bahrain on sen kiinnostuksen kohteena. Iran kutsuu tätä pientä öljyrikasta saarivaltiota neljänneksitoista provinssikseen. Spyer sanoo lukuisten oikeustapausten naapurivaltioissa ja Saudi Arabiassa osoittavan, mistä tässä on kysymys.
Bahrain on pieni shia-muslimien asuttama saari, jota hallitsee sunni-vähemmistöön kuuluva al-Khalifa monarkia. Bahrainissa syntyneet arabikevään innoittamat shia-muslimien mielen-osoitukset murskattiin armotta sotilaitten ja turvallisuusmiesten toimesta, joita tukivat Saudi Arabian, Kuwaitin ja UAE:n lähettämät asevoimat. Jännitys kuitenkin väreilee ilmassa.
Bahrainin viranomaiset ovat pidättäneet henkilöitä, joiden he väittävät toimineen Iranin agentteina kooten tietoja strategisista kohteista maassa sekä USA:n Juffair merivoimien tukikohdan henkilökunnasta. Tukikohta palvelee USA:n 5:n laivaston aluksia alueella.
Kaksi pidätettyä diplomaattia kuuluvat Iranin vallankumouskaartin joukkoihin, heidän johtajanaan toimi IRGC:n  upseeri koodinimeltä ”Abu Naser”. Heiltä saatiin todistemateriaalia, kuten viestintälaitteita ja muita elektronisia välineitä.

Saudi Arabia pidätti maaliskuussa 14 saudiasukasta, libanonilaisen ja iranilaisen, joiden väitetään vakoilleen maassa Iranin hyväksi. Pidätetyt saudit kuuluvat maan 2-miljoonan
shia-vähemmistöön, joka asuu pääasiassa maan öljyalueilla Persianlahden rannikolla.
Iranin päätavoite on Saudi Arabian monarkian kukistaminen, mikä antaisi sille mahtiaseman alueella. Saudi Arabian saudi-monarkian prinssit ovat ikääntyneitä, ja kruununperintö kulkee monarkian perustajan Kuningas Saudin pojalta veljelle, ei perilliselle.
Iranin aktiivisuus ulottuu Jemeniin, jossa se tulee hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia. http://www.jpost.com/Features/Front-Lines/Irans-silent-war-in-the-Gulf-308735

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kansainvälisten yhteyksien ministeri Yuval Steinitz tyrmää julkisuudessa levitetyt tiedot, että Turkki voisi toimia välittäjänä Israelin ja PA:n välisissä rauhankeskusteluissa. Israelin radion haastattelussa sunnuntaiaamuna hän totesi, ettei hän usko raportteja tosiksi ja toiseksi hän vakuuttaa, ettei kukaan voi korvata suoria osapuolten välisiä keskusteluja. Hän lisäsi vielä, että Lähi Idän asioita seuraava kvartetti seuraa tiiviisti tilanteen kehitystä, ja voi haluta työntää oman lusikkansa yhteiseen soppaan. Ulkoministeri Kerry saapunee Israeliin illalla ja jatkaa vierailua täällä tiistaihin saakka, käyden myös Ramallahissa. Keskusteluun on nostettu pääministeri Erdoganin ilmoitus vierailusta Gazassa ensi kuussa, mistä USA:n Valkoinen Talo on häntä varoitellut, koska Hamas on terrorijärjestö ja Fatahin kilpailija Juudeassa ja Samariassa selittäen, että Erdoganin vierailu Gazassa vahvistaisi Hamasin asemaa ja heikentäisi ennestään Abbasin horjuvaa otetta PA:n johdossa. Erdogan vieraillee USA:ssa toukokuussa tavaten Obaman 16.05. Washingtonissa, mikä voi siirtää Gazan vierailua. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Turkey-cant-substitute-direct-Israel-Palestinian-talks-308954
-          Israelin turvallisuusmiehet ovat huolestuneet Gazassa asuvan palestiinalaisen päästyä IDF:n moninkertaisen turvallisuusverkoston läpi aina Netivotiin saakka. Mies oli aseeton eikä luultavasti halunnut osallistua hyökkäykseen Israelia vastaan, kuten Israel Hajom raportoi, mutta hänen pääsynsä moninkertaisen turvallisuusverkon läpi aiheuttaa päänvaivaa IDF:n johdolle. Miehen motiivista ei oltu vielä selvillä, hän on voinut olla tutkimassa tapaa kiertää IDF:n asettamat esteet voidakseen välittää tietoja terroristeille, tai hän itse oli suunnittelemassa terrori-iskua. Mies pääsi Israelin puolelle Nahal Oz-alueella. Sotilas, jonka vastuulla on seurata ja valvoa turva-aitaa vastaan tehtäviä hyökkäyksiä tai läpimurtoyrityksiä, sai varoituksen aidan sähköiseltä varoitusjärjestelmältä, mutta hän joko aliarvioi sen heikot signaalit tai katsoi niiden tulleen väärältä aitaosuudelta. Aidan läpäissyt mies jopa onnistui saamaan autokyydin Netivotiin, jossa hän itse ilmoittautui poliisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166824#.UWEvUWJHT-k
-          Viime viikon lopulla tulleet sateet olivat enemmän kuin tervetulleita. Mutta tänään sunnuntaina luvataan hellettä, lämpötila 20 – 30 C-astetta Jerusalemissa. Ilma on kuivaa ja tuulta on vähän, mikä lisää helteen tuntua. Maanantaina lämpötilat keikahtavat taas alaspäin ja ilma on suttuinen. Lämpötilat pysyttelevät vuoden aikaan nähden alhaisina ainakin viikon puoliväliin saakka, jolloin arvioidaan paikallisia sateita. Kinneretin pinta nousi 0.1 sm, ei paljon mutta nousi kuitenkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166828#.UWEzRWJHT-k
-          USA peruutti suunnitellun Minuteman 3 ohjustestin vähentääkseen sen aiheuttamaa jännitystä Korean niemimaalla. Puolustusministeri Chuck Hagel sanoi siirtäneensä ohjuksen testiä Kaliforniassa, ettei sitä tulkittaisi väärin. Hän lupasi, että testi tehdään myöhemmin suotuisimmissa olosuhteissa, ja että USA:n ohjuspuolustus on vahva. Kiinan johto antoi Pohjois-Koreaa moittivan lausunnon pitäen Kim Jong Unin päätöstä kiristää jännitystä alueella ja siirtää ohjuksiaan maan itärannikolle valitettavana. USA pyrkii käyttämään Kiinaa jännityksen laukaisemiksi alueella, mutta Kiinan mahdollisuudet ovat rajatut, eivätkä Kiinan ja USA:n intressit välttämättä ole yhteneväiset Tyynenmeren ja Kiinanmeren alueilla, joissa Kiina pyrkii valta-asemaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4364683,00.html
-          Jerusalemin poliisi uhkaa pidättää naiset, jotka rukoilevat siunauksia Länsimuurin edessä. Kotellin ja pyhien paikkojen rabbi Shmuel Rabinowitz kuitenkin lupaa, ettei naisia pidätetä, vaikkei hän pidäkään naisten rukoilemisesta Länsimuurin edessä. Hän lupasi näin torstaina Jewish Agencyn puheenjohtajalle Nathan Sharanskylle ja Aliza Laville, joille hallitus antoi tehtäväksi hoitaa tämä epämiellyttävä tehtävä. Sharansky ei ollut tietoinen poliisikomentajan päätöksestä ja oli erittäin kiihtynyt saatuaan siitä tiedon. Hän pitää toimia naisten rukoilemisen säännöstelemiseksi hälyttävinä etenkin, kun hän on matkustamassa Yhdysvaltioihin, jossa hän tapaa Jewish Agencyn ja juutalaisjärjestöjen johtajia voidakseen sopia heidän kanssaan hyväksyttävistä säännöistä Länsimuurilla.