Friday, March 29, 2013

PERJANTAI 29.03.13


PERJANTAI 29.03.13

1. IDF:N Juudean alueen prikaatinkomentaja eversti Avi Bluth käveli Jerusalem Postin toimittajan Tovah Lazaroffin sekä armeijan radion ja TV-1:n reportterien kanssa Hebronin katuja pitkin torstaina juutalaisen pessahin kolmantena päivänä informoiden samalla median edustajia tilanteesta alueella ja vastaillen heidän kysymyksiinsä. Hän viittasi edelliseen eli toiseen intifadaan, jota nykyinen tilanne Juudeassa ja Samariassa muistuttaa, mutta totesi, ettei tilanne ole vielä edennyt niin pitkälle. Armeijan ja turvallisuusmiesten yksiköt ovat erityisen valppaina tällaisina suurina juhlapyhinä, jolloin juutalaiset tungeksivat kymmenien tuhansien suuruisina joukkoina pyhille paikoille osoittaakseen kunnioitustaan muinaisille pyhille miehille ja palvontaansa Israelin Pyhälle.

”Elämmekö nyt tilanteen kiihtymisen aikaa”? hän kysyi vastaten itse: ”Vastaus on kyllä. Olemmeko menossa kolmanteen intifadaan? Armeijana olemme valmistautuneet siihen, mutta henkilökohtaisen havaintoni mukaan emme ole”, eversti Bluth arvioi jatkaen: ”Olla vastuussa Hebronin turvallisuudesta – jossa tuhatkunta juutalaista asukasta asuu Israelin valvomalla osalla kaupunkia 30 000:n palestiinalaisen asukkaan rinnalla – tarkoittaa sitä, että aina tulee pitää sormea liipaisimella”. Hän toteaa tilanteen monimutkaistuneen entisestään palestiinalaisten väkivallan noustessa Juudeassa ja Samariassa taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi. ”Tilanne kärjistyi edelleen IDF:n Gazan operaation ”Pilvenpatsas” jälkeen marraskuussa. Jokainen pieni tapahtuma voi räjähtää suuremmaksi”, Bluth selittää.

EVERSTI Bluth totea, että armeija suhtautuu kivien heittelemiseen vakavasti. ”Kivien heitteleminen ei ole pelleilyä. On selvää, että kivet voivat tapaa. Kuitenkin jokainen tapaus on tutkittava omanaan, kaikki tapaukset eivät ole samanlaisia”, hän selvittää. Hän sanoo valmistautuvansa viikonlopun välivaltaisuuksiin, koska vuotuinen ”maanpäivä” sattuu tähän viikonloppuun. ”Hebronissa väkivallan kasvu 7 viimeisen kuukauden aikana ilmenee kivien ja polttopullojen heittelemisenä poliiseja ja sotilaita ja heidän asemiaan vastaan, mutta myös juutalaisiin koteihin, useimmiten PA:n valvomissa kaupunginosissa”. Bluth toteaa, että tämä haastaa armeijan komentajia sijoittamaan sotilaansa oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Hän sanoo tarkkailevansa tilannetta koulujen alkaessa ja sulkeutuessa tai moskeijoiden rukous-tilaisuuksien alkaessa tai loppuessa. Katu, jota pitkin he kävelivät, on vain korttelin päässä juutalaisten omistamasta Beit Hadassa rakennuksesta, pääsy sinne on estetty portilla, joka on tavallisesti lukittuna. Median edustajat tarkkailevat ihmisiä kadulla, muslimeja ja jokunen juutalainen tai turisti pyrkien löytämään ostettavaa kauppakojuista.
Bluth kertoo, että kadun varrella olevat talot kuuluivat juutalaisille, jotka vuoden 1929 väkivaltaisuuksien aikana, joissa 67 juutalaista murhattiin naapuriensa toimesta, pakotettiin luopumaan taloistaan, jotka nyt on vuokrattu palestiinalaisille. Hän osoittaa talojen kiviseiniin kaiverrettuihin juutalaisiin symboleihin, Davidin tähteen ja kynttelikköön. Hän sanoo, että yhteistoiminta PA:n poliisin kanssa on lähinnä toimintojen koordinointia.
Alla olevissa linkeissä on videoita ja kuvia pessahin vietosta Hebronissa, tuhansien kokoontuessa tänne kaupunkiin, jonne kuningas David pystytti valtaistuimensa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166634#.UVUzjmJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166618#.UVU0bGJHT-k

2. MUUTAMIA kuukausia sitten poliisit yhdessä Shin Betin ja IDF:n sotilaitten kanssa pidättivät yhteisoperaatiossa Beit Fajr arabikylässä lähellä Betlehemiä viisi palestiinalaista, joiden epäiltiin suunnittelevan pommein ja tuliasein tehtyjä hyökkäyksiä israelilaisiin kohteisiin. Terrorisolun miehet kuuluivat Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alaisiin Tanzim-joukkoihin.
Heidän kodeissaan suoritetuissa etsinnöissä löydettiin seitsemän kotitekoista tuliasetta sekä erilaisia räjähdyslaitteita.

Heitä syytettiin paikallisessa oikeudessa aseellisista hyökkäyksistä Migdal Oz juutalais-yhteisöä vastaan Gush Etzionin itäosassa, kaupungista tulevaa bussia vastaan sekä IDF:n sotilaita vastaan, jotka tulivat puolustamaan Migdal Oz yhteisöä arabien hyökkäykseltä.
Heitä syytettiin sotilasoikeudessa aseellisista hyökkäyksistä sekä petrolipommien heittämisestä juutalaisyhteisöä vastaan sekä valepommien asettamisesta. Heidän suorittamissaan hyökkäyksissä kukaan ei haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166632#.UVU06GJHT-k
Alla olevassa linkissä näytetään video, jossa sotilaat pidättävät terroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166636#.UVU4TWJHT-k

3. TURVALLISUUSVIRKAILIJA, joka osallistui Obaman ja Netanyahun välisiin neuvotteluihin ja jolla on läheiset suhteet pääministerin kanssa, sanoo tyytymättömänä, että presidentti Obama heitti hiekkaa Israelin johtajien silmiin, kuten Maariv-lehti kirjoittaa.
Hän sanoo Obaman pystyneen vaikuttamaan pääministerin aiempaan arvioon Iranin ydinaseen valmistumisesta ja taipumaan hänen esittämäänsä myöhempään arvioon ”vuoden kuluessa tai jotain sellaista”.

Turvallisuuslähteen mukaan Pohjois-Korea pystyi rakentamaan ydinaseen länsimaiden voimakkaista boikottitoimista huolimatta, ja sen mukaan Teheranin johtajat ovat päättäneet seurata Pohjois-Korean esimerkkiä pakotteiden murtamiseksi ja pommin rakentamiseksi, joka tämän lähteen mukaan valmistuu heinä – syyskuussa tänä vuonna. Maariv-lehden artikkelin mukaan ”Iran suoritti simulaatiota ydinräjähdyksestä 2012 loppupuolella, ja siitä lähtien se on edistynyt murhaavaa vauhtia joka päivä”.
Viime vuonna Netanyahu selitti YK:n yleiskokouksessa kuuluisassa ”punainen viiva- puheessaan”, että Iranin ydinpommi valmistuu keväällä 2013, mutta Israelin viranomaiset ovat siitä lähtien siirtäneet valmistumispäivää kauemmas omaksuen yhä enemmän Obaman esittämän arvion vuodesta tai lähellä sitä samalla todeten, ettei Iran ole vielä tehnyt päätöstä pommin rakentamiseksi. Tämän mukaan pommi valmistuisi aikaisintaan 2014 keväällä.

Virkailija sanoo katkerana, että ”Obama kävi heittämässä hiekkaa johtaviemme silmiin ja me joudumme nyt korjaamaan itse myrskyn”. ”Hän liehitteli ja imarteli meitä teeskennellen ystävyyttä, mutta pystyi välttämään sitoutumista hyökkäykseen”. Turvallisuusvirkailijat sanovat, että otollisin aika iskuun on menetetty. Obama vakuuttaa diplomatian toimivan ja sanoo odottavansa sen tuloksia ennen päätöksen tekoa samalla vakuuttaen, ettei USA tule sallimaan Iranin ydinasetta. Iranin geopoliittisesta asemasta ja sijainnista johtuen Israelin voimat eivät yksin riittäisi lopullisesti estämään Iranin ydinaseen valmistusta. http://www.timesofisrael.com/iran-could-have-bomb-by-july-security-sources-say/

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Saudi Arabian ilmoitus raskaiden aseitten toimittamisesta Syyrian kapinallisille päätti Dohan arabiliiton kokouksen ilmiriitaan. Saudit ovat toimittaneet suuressa operaatiossa 220 mm:n MLRS kranaatinheittimiä Syyrian suurimman kaupungin Aleppon omistuksesta taisteleville kapinallisille. Operaation valvoja on saudien tiedusteluministeri prinssi Bandar bin Sultan, jonka agentit kiersivät Serbian, Kroatian, Bosnian ja Kosovon käteisvaroja tarvitsevia maita ostaakseen niiltä Venäjällä valmistettuja MLRS (Smerch) ja Hurricane 9K57 laukaisualustoja, joista pystytään ampumaan 220 mm:n kranaatteja 70 km:n päähän.

Saudien päämääränä on, että sen tukemat kapinalliset pystyvät miehittämään Aleppon lähellä sijaitsevan Nairabin lentokentän, koska he pitävät sen miehittämistä avaimena Aleppon valtaamiseksi. Se tulisi samalla tehokkaasti estämään Venäjän avustuslentoja aseiden ja ohjusten toimittamiseksi Assadin armeijalle. Damaskoksen lähellä sijaitseva lentokenttä on muuttunut vaaralliseksi kapinallisten tulittaessa sinne laskeutuvia koneita.
Venäjä on sittemmin varoittanut kapinallisia, että jos he tulittavat venäläisiä kuljetuskoneita, se lähettää omia kommandojoukkojaan puolustamaan Nairabin kenttää ja tarvittaessa eliminoimalla sitä uhkaavat kapinallisyksiköt.
DF kertoo, että kapinallisten vallattua useita alavite-kyliä Aleppon ja Idlibin lähellä, sekä Venäjä että Iran ovat kaksinkertaistaneet aseitten ja ammusten toimittamisen Assadille.
Alaviitit ovat joutuneet pakenemaan voitollisia kapinallisia, ja heitä nähdään DF.n mukaan Tartusin satama-alueella kerjäten ruokaa ja hoitoa venäläisiltä merimiehiltä. Venäjä on siirtänyt laivastonsa satamatoimintoja Beirutiin Tartusin sataman epävarmuuden vuoksi.
DF kertoo edelleen, että raskaiden aseitten toimittaminen Syyrian kapinallisille on varsin monimutkainen operaatio. DF mainitsee, että Saudi Arabia ja Qatar ovat pitkään olleet ristiriidassa Syyriasta saudien syyttäessä, että Qatar haluaa Muslimiveljeskunnan ja Al-Nusran ottavan vallan Syyriassa Assadin hallinnon kaatuessa lopullisesti. http://www.debka.com/article/22857/Saudi-heavy-weapons-supply-to-Syrian-rebels-breaks-up-Arab-summit-in-uproar

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF on pystyttänyt kenttäsairaalan Syyrian rajan pintaan sieltä Israelin puolelle pyrkivien haavoittuneiden hoitamiseksi. Ainakin 11 syyrialaista haavoittunutta on hoidettu Israelin puolella. Yksi pahoin haavoittunut menehtyi haavoihinsa. Kahdeksan hoitoa saanutta syyrialaista palautettiin Syyrian puolelle, mutta kolmen saamat vammat ovat niin monimuotoisia, ettei heitä voida lähettää takaisin, vaan hoitoa jatketaan, kuten AFP raportoi. Raportin mukaan IDF vartioi tarkoin haavoittuneita, ettei heidän henkilöllisyyttään paljastettaisi, mikä voisi estää heidän palauttamisensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166624#.UVVOg2JHT-k
-          Egypti sanoo pidättäneensä kolme sukeltajaa, jotka olivat katkomassa maasta ulkomaailmaan johtavia tiedonvälityskaapeleita. Egyptin armeijan scuba-sukeltajat pidättivät kolme miestä heidän ollessaan toiminnassa Aleksandrian kaupungin rannikolla. Sukeltajat liikkuivat pienellä veneellä pyrkien pakenemaan huomattunaan toimiensa tulleen ilmi, mutta sotilaat saivat heidät kiinni maalla. Miehet väittivät kuulusteluissa, että he olivat katkoneet kaapeleita vahingossa. He väittivät etsineensä haaksirikkoutuneita aluksia havaittuaan kaapelin ja yrittäneen ottaa sen. Aleksandrian turvallisuuspäällikkö Amin Ezz a-Din sanoi, että Telecom Egypt yhtiön SMW-4 kaapeli oli katkaistu. Se välittää broadband internetiä Egyptiin aiheuttaen lukuisia valituksia asiakkailta, ettei yhteys toimi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166642#.UVVQD2JHT-k
-          Tuhansia juutalaisia vieraili Shilossa, jossa Liitonarkki oli vuosikymmenien ajan israelilaisten saavuttua Luvattuun Maahansa Joosuan johdolla. Sinne pystytettiin erämaassa valmistettu tabernaakkeli, jonka filistealaiset tuhosivat jossain vaiheessa. Vierailijoiden joukossa nähtiin useita kansanedustajia ja hallituksen ministereitä. Artikkelissa todetaan, että juutalaiset pyrkivät suurina juhlapyhinä, pessah, sukkot ja shavuot, menemään tabernaakkeliin, joka palveli Temppelinä ennen sen rakentamista. Temppelin rakentaminen on vähitellen nousemassa yhä enemmän kansan tietoisuuteen, mitä on lisännyt Jerusalemin poliisin juutalaisille asettamat rajoitukset päästä Temppelivuorelle edes suurina juhlapyhinä. Varsinkin ulkomailta maahan tulleille kielto nousta muinaisen Temppelin alueelle voi olla suuri pettymys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166633#.UVVSwWJHT-k
-          Israelissa alkoi kesäaika aamulla klo 02.00, minkä johdosta kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin. Kesäaika jatkuu Jom Kippurin jälkeen, mutta Knessetissä esitetään vaatimuksia sen siirtämiseksi lokakuun 3:sta päivästä myöhempään. Kesäaika säästää kustannuksia hallituksen tutkimusten mukaan alle yhden prosentin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166620#.UVVUxmJHT-k
-          IDF ja poliisi valmistautuu maanpäivän mahdollisesti aiheuttamiin väkivaltaisuuksiin asettamalla joukkonsa hälytysvalmiuteen sekä Jerusalemissa että Juudean ja Samarian alueilla. Maanpäivä sai nimensä arabien osoittaessa mieltään Israelin suunnitelmia käyttämättömän osittain arabien omistaman maan lunastamiseksi vuonna 1976. Syntyneissä mellakoissa alimitoitetut poliisiyksiköt aloittivat tulittaa heitä kohti marssivia arabeja surmaten heistä useita. Etenkin Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori ovat toistuvien väkivaltaisuuksien näyttämönä muslimisaarnaajien kiihottaessa nuoria hyökkäämään poliiseja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166647#.UVVV32JHT-k

Thursday, March 28, 2013

TORSTAI 28.03.13


TORSTAI 28.03.13

1. ISRAELIN ja Turkin asettamat neuvottelijat ovat lähellä sopimusta, jolla pääministeri Benyamin Netanyahun Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganille antama anteeksipyyntö virallistettaisiin ja sovittaisiin siinä esitetyistä Israelin suorittamista kompensaatioista surmansa saaneiden omaisille sekä Turkin lupaama IDF:n sotilaita vastaan aloitettujen oikeus-toimien lopettaminen. Mikäli pääkohdista pystytään sopimaan molempia osapuolia tyydyttävästi, Turkki lopettaa Israelin vastaisen boikotin ja aloittaa normaalien diplomaatti-suhteiden palauttamisen,  vapauttaa kappasuhteiden elpymisen sekä poistaa esteet turismiliikenteeltä maiden välillä. Turkki on ollut israelilaisten turistien yksi suosituimmista lomanviettokohteista, eikä sen tyrehtyminen lähes kokonaan Turkin hallituksen vihamielisen asenteen vuoksi ole voinut olla vaikuttamatta negatiivisesti Turkin turismiteollisuuteen. Pääministeri Erdogan on kuitenkin varoitellut, etteivät normaalisuhteet voi palautua aivan lähiaikoina, sillä muslimimaana Turkin täytyy myös kuulostella toisten islamilaisten johtajien mielipiteitä. Vaikka Turkki ei olekaan arabimaa, eikä siten voi liittyä arabiliittoon, suhteet toisiin muslimimaihin ovat sille tärkeitä.

NEUVOTTELUISSA on pystytty lähestymään kolmessa kohdassa: Kompensaatio annetaan surmatun perheen jäsenille eikä kenellekään muille. Toiseksi Turkki antaa lupauksen olla syyttämättä IDF:n sotilaita oikeudessa. Kolmanneksi, jos joku yksityinen nostaa siviilikanteen IDF:n sotilaita vastaan, Turkki joutuu palauttamaan maksetut korvaukset.
Sen sijaan korvausten määristä ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Turkki vaatii miljoona USD kustakin surmatusta. Israel tarjoaa saman, mitä Turkin hallitus maksaa kaatuneen sotilaansa omaisille, eli noin 75 000 USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166607#.UVPSVWJHT-k

TALOUS- JA KAUPPAMINISTERI Naftali Bennett kritisoi terävästi pääministerin anteeksi-pyyntöä Turkin pääministerille ja hänen antamiaan lupauksia korvauksista surmattujen omaisille, ja etenkin siitä, miten pääministeri Erdogan suhtautui siihen myöhemmin.
Bennett kirjoitti Facebookin sivullaan: ”Erdogan näyttää tekevän kaikkensa saadakseen Israelin katumaan anteeksipyyntöään samaan aikaan kuin hän käy henkilökohtaista ja räikeää kampanjaa Israelin ja Turkin välisten suhteiden kustannuksella”, hän selitti jatkaen: ”Vain muistin virkistämiseksi – mikään maa ei tee Israelille palvelusta uudistamalla suhteensa sen kanssa. Erdoganin tulee tiedostaa, että jos Israel joutuu terrorismin kohteeksi uudelleen, sen vastaus tulee olemaan vähintään yhtä terävä kuin Mavi Marmaran tapauksessa”.
Bennett osoitti sanansa IDF:n sotilaille vakuuttaen aina seisovansa heidän rinnallaan.
”Tehkää aina kaikkenne – tarkoitan voitavanne – Israelin valtion kansalaisten elämän suojelemiseksi. Tämä on teidän tehtävänne. Me hoidamme loput. Israelin kanssa seisoo teidän tukenanne”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166605#.UVPZgmJHT-k

2. ISRAELILAINEN lakiasian toimisto ilmoittaa, että se on Turkin pääministeri Erdogan, jota tulisi syyttää yhdeksän turkkilaisen aktivistin kuolemasta Mavi Marmaran tragediassa toukokuussa 2010, eikä IDF:n sotilaita.
Nitsana Darshan-Leitner, Shurat HaDin lakiasiaintoimiston toiminnanjohtaja, ilmoittaa suuttumuksensa Arutz Shevalle antamassaan lausunnossa kritisoiden ankarasti pääministeri Netanyahun anteeksipyyntöä pääministeri Erdoganille Mavi Marmaran tapauksessa.
Välittömästi Mavi Marmara aluksen pyrittyä laittomasta rikkomaan Israelin Gazan kaistalle julistaman merisaarron Israelin pitkäaikainen liittolainen Turkki lopetti kaikki ylemmän tason diplomaattisuhteet Israelin kanssa aloittaen jatkuvan parjauskampanjan.

ISRAELIN pääministeri Netanyahun toistuvat yritykset suhteiden palauttamiseksi eivät olleet saaneet positiivista vastausta Turkin pääministeriltä, joka vaati virallista anteeksipyyntöä, korvauksia surmattujen omaisille ja Gazan saarron lopettamista. Viime perjantaina Netanyahu ilmeisesti presidentti Obaman painostuksesta päätti soittaa Erdoganille -  vain muutama minuutti Obaman koneen lähdön jälkeen - esittäen anteeksipyyntönsä ja korvaustarjouksen.
Darshan-Leitner monien muitten tapaan suhtautuu erittäin kriittisesti pääministerin hätiköiden tehtyyn päätökseen todeten, että ”se osoittaa pateettista vetoamista islamilaisen kiihkoilijan tunteisiin, joka vertaa sionismia natsismiin”. Hän sanoi, että Turkissa on edelleen vireillä oikeustoimia IDF.n sotilaita vastaan syytettyinä sotarikoksista, vaikka sen sijaan Turkin
pääministeriä Erdogania tulisi syyttää oikeudessa aktivistien surmasta Mavi Marmaralla. Hän viittaa YK:n antamaan lausuntoon, joka ”tutkittuaan Gazan kaistan kauppasaartoa päätti lausuntonaan, että juutalaisella valtiolla on täysi oikeus kansainvälisen lain mukaan estää aseitten kuljettaminen terroristeille alueella”.
”Flotilla, jolle Turkin hallitus antoi materiaalista tukea, oli IDF:n merisotilaitten hengen vahingoittamiseksi suunniteltu provokaatio”, Darshan-Leitner kirjoittaa lisäten tapauksen  osoittavan, ”ettei Israelin hallitus ole vieläkään vapaa USA:n painostuksesta”.

SHURAT HADIN lakiasiaintoimisto nosti kanteet flotilla-aluksia vakuuttaneita vakuutusyhtiöitä vastaan estääkseen Mavi Marmaran tapauksen uusiutumisen. Vuonna 2012 toimisto voitti multimiljoonan USD oikeusjutun Syyrian hallitusta vastaan, joka oli sekaantunut turkkilaisen PKK-järjestön suorittamaan amerikkalaisten arkeologien sieppaukseen Turkissa 1991. Oikeus katsoi Syyrian hallituksen osavastuulliseksi sieppaukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166599#.UVPd-GJHT-k

3. HAMASIN sisäministeriön tiedottaja Ibrahim Salah ylpeili, että Hamasin aloittama kampanja vakoilusuhteisiin Israelin kanssa antautuneiden katuminen rikostaan, ilmoittautuminen viranomaisille ja luopuminen suhteistaan Israelin kanssa, on onnistunut yli odotusten. Hän kehuu, että viranomaisille ilmoittautuneiden määrä on suurempi viimeisen 15 päivän aikana, jolloin kampanja on ollut voimassa, kuin aiemman kolme kuukautta kestäneen edellisen kampanjan aikana vuonna 2010.
SALAH vakuuttaa, ettei ketään, joka katuu ja ilmoittautuu viranomaisille säädetyn ajan kuluessa, pidätetä eikä syytetä, vaan hän voi palata vapaasti kansansa ja perheensä yhteyteen. Hän kirjoittaa Facebook-sivullaan, että ilmoittautuneiden antamat tiedot kootaan kaukana turvallisuuspalveluksesta ja ne pidetään salaisina.

HAMAS aloitti tehostetun operaation Israelin ilmiantajien - sekä todellisten että kuviteltujen - paljastamiseksi kaapattuaan vallan lähes verettömässä operaatiossa 2007, mistä lähtien se on hallinnut Gazan kaistaa eliminoiden Fatahin viranomaisten toimet Gazassa, vaikka PA maksaa edelleen heidän palkkansa – sikäli kuin tyhjä kassa sen sallii – ilman työpanosta.
Operaatio ”Pilvenpatsas” aikana Hamas tehosti ilmiantajien paljastamista ja teloitti kuusi epäilemäänsä miestä julkisesti kadulla ilman tutkimuksia ja oikeuden päätöstä.
Lontoossa ilmestyvä Al-Sharq Al-Awsat raportoi keskiviikkona, että Israel on kiihdyttänyt agenttien rekrytointia kohdistaen sen erityisesti nuoriin miehiin, joita houkutellaan internetin kautta nuorten naisten avulla, jotka sanovat etsivänsä romanttisia suhteita miesten kanssa. Nuoria miehiä houkutellaan näin Gazan rajalle, jossa Shin Bet pidättää heidät välittömästi aloittaen heidän kouluttamisensa salaisiksi asiamiehiksi Gazaan.
Salah sanoo, että monet nuoret miehet ovat tällä tavoin joutuneet asiamiehiksi, mutta katuvat päätöstään ja sanoutuvat siitä irti. Armahdusaika kestää 11. huhtikuuta 2013 saakka. http://www.timesofisrael.com/hamas-boasts-of-pursuading-israeli-spies-to-repent/

4. YK:n turvallisuusneuvosto esitti keskiviikkona syvän huolensa, että Israelin ja Syyrian välille sovitun puskurivyöhykkeen toistuvat rikkomukset voivat levittää taistelut rajan yli Israelin puolelle Golanin kukkuloita. YK on tietenkin huolestunut ennen kaikkea puskurivyöhykkeellä aseettomina liikkuvien kansainvälisten joukkojensa UNDOF turvallisuudesta.

Tuhat miestä käsittävien UNDOF joukkojen velvollisuutena ei ole toimia poliiseina eikä puuttua mahdollisiin vihollisuuksiin alueella, vain tarkkailla tilannetta ja raportoida siitä YK:n päämajaan. Syyrian armeijan ja kapinallisten väliset taistelut ovat ajaneet haavoittuneita sotilaita Israelin rajalle, josta heitä on viety lääkintähoitoon Israelin sairaaloihin. Heitä lienee päästetty Israeliin tusinan verran, tällä hetkellä 7 heistä on sairaalassa, yksi kuoli saamiinsa vammoihin. Puskurivyöhyke alkaa Hermonin vuoren tienoilta jatkuen 70 km:n päähän Syyria ja Jordanian rajalle. Yarmouk-joelle. Syyrian puolelta on ammuttu Israelin puolelle muutaman kerran, osa varmaan tahattomasti, joihin IDF on vastannut ampumalla takaisin. Mitään joukkojen välistä suoraa kontaktia ei ole toistaiseksi tapahtunut. Syyrian sisällissota on saanut yhä julmempia muotoja, jopa syytteitä kaasuhyökkäyksistä molemmin puolin. Uhrien luku on joittenkin lukujen mukaan lähemmäs 100 000, joskin alempia lukuja esitetään. Vahvistamattomat huhut presidentti Assadin kohtalosta ovat värittäneet viimeisiä uutisia. http://www.jpost.com/Defense/UN-concerned-Syria-war-spilling-over-into-Golan-307921

5. UUTISOTSIKOITA
-          Maailmanpankki aikoo järjestää Länsirannan ja Gazan asukkaille ns. microwork työpaikkoja, joita uskotaan löytyvän 55 000 palestiinalaiselle 10 vuoden aikana. Työ tapahtuu internetin kautta kotioloissa online yhteyksillä globaalien yhtiöiden palveluksessa, jota kutsutaan nimellä ”microwork”. Maailmanpankki suunnittelee pilottityöskentelyn aloittamista, mutta päivämäärää ei ole vielä asetettu. Nuori polvi on erittäin hyvin perehtynyt ATK-tekniikkaan, minkä johdosta tällainen toiminta voidaan aloittaa ilman suuria investointeja. MP julkisti keskiviikkona tutkimuksen nimellä ”Microwork for the Palestinian territories”, jossa tutkitaan tällaisen projektin hyviä ja huonoja puolia. V. 2011 palestiinalaisesta väestöstä 66 % oli alle 24 vuotta, lukutaito oli 94 %. Noin 39.4 % yli 10-vuotiaista käytti tietokonetta v. 2011; 50.9 %:lla oli oma tietokone ja heistä 30.4 % käytti internetiä. 50.3 %:lla on yhteys tietokoneeseen. Edelleen 60 % palestiinalaisista osaa englantia, mikä helpottaa, koska ohjeet ja manuaalit ovat enimmäkseen englanniksi. Työpaikkoja on tarjolla kääntäjille englannista arabiaksi ja takaisin, markkinatutkimuksissa, tietopankissa ja välityksessä, jopa graafisessa suunnittelussa. Palkat ovat 1-2 USD tunnilta, ilman etuisuuksia tai lomakorvauksia. http://www.jpost.com/Middle-East/World-Bank-to-hold-project-in-West-Bank-Gaza-307930
-          Bulgaria sanoo löytäneensä uusia todisteita, jotka vahvistavat Hizbullahin osallisuuden Burgan lentokentän edustalla viime heinäkuussa tapahtuneeseen bussin räjähdykseen, jossa kuoli 5 israelilaista nuorta. Bulgaria sanoo, että EU voi vieläkin päättää boikottitoimista Hizbullahia vastaan tai julistaa sen terrorijärjestöksi. Monet EU-maat ovat hyvin haluttomia tekemään tällaista päätöstä väittäen sen voivan kiristää Lähi Idän muutenkin kireitä suhteita, tai pelkäävät kostotoimia. Libanonin pääministeri Najib Mikati erosi vastalauseena Hizbullahin sekaantumisesta Libanonin hallitustoimiin ja jatkaen aseistautumista vastoin hallituksen päätöksiä. http://www.jpost.com/Defense/Bulgaria-EU-could-still-act-against-Hezbollah-over-Burgas-307907
-          Pääsiäisajan alku alkoi huonoissa merkeissä, sillä 7 henkeä on saanut surmansa liikenneonnettomuuksissa eri puolilla maata. Kaksi nuorta äitiä on uhrien joukossa ja useita lapsia on haavoittunut, jotkut vakavasti. Ehkä pahin onnettomuus tapahtui tiellä no 40, jossa kaksi lujaa ajanutta henkilöautoa törmäsivät toisiinsa surmaten kummassakin autossa nuoren äidin ja haavoittaen pahoin viittä lasta. Israelilaiset pyrkivät paitsi vierailemaan sukulaisissaan, myös piknikille luontoon tai retkeilemään luonnossa, mutta se lisää autoliikennettä teillä. http://www.jpost.com/National-News/Passover-traffic-accidents-especially-deadly-307891
-          Syyriassa toimiva Assadin hallitusta vastaan taisteleva al-Qaidan kanssa liittoutunut järjestö Al-Nusra armeija, jonka USA asetti terroristien listalle, on lisännyt voimiaan ja jäsenmääräänsä ulkopuolelta tulleiden taistelijoiden muodossa. Se saa ase- ja miestäydennystä etenkin Irakin kautta lähes avoimen rajan yli. Al-Nusra on lisännyt operaatioitaan varsinkin ns. puskurivyöhykkeellä Israelin ja Syyrian välillä. Jihad-taistelijat tulevat Irakista pieninä ryhminä, minkä johdosta heidän siirtymisensä Al-Nusran joukkoihin on jäänyt huomiotta. Israelin kannalta vaarallisin kehitys on siinä, että USA:n CIA toimittaa aseita ja joukkojen täydennystä Turkin ja Jordanian kautta, jossa se kouluttaa ja aseistaa niitä. CIA välittää myös hankkimiaan tietoja Assadin joukkojen liikkeistä ja suunnitelmista kapinallisjoukoille, kuten se teki Libyassa siten nopeuttaen Muammar Gaddafin hallinnon kaatumista. USA:n ulkoministeriön päämääränä näyttää olevan Libyan esimerkin toistaminen Syyriassa välittämättä siitä, miten se tulee vaikuttamaan Israelin turvallisuuteen. Syyrian kohtalo näyttää siirtyvän yhä enemmän Muslimiveljeskunnan ja Al-Nusran käsiin Egyptin tapaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166619#.UVQEJ2JHT-k
-          Keskiviikkona 15 000 ihmistä tungeksi Hebroniin vieraillakseen Patriarkkain mausoleumissa. Uusina kohteina ovat Otnielin hauta ja Hebronin opisto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166618#.UVQG9mJHT-k
-          Valtava ihmisjoukko osallistui torstaiaamuna perinteiseen pappien siunaamistilaisuuteen, ”birkat cohanim. Ensimmäinen siunaus oli 9.00 ja seuraava kymmenen aikoihin. Kymmeniä tuhansia ihmisiä parveili Jerusalemin vanhan-kaupungin ahtailla kaduilla ja kujilla. Autoliikennettä on alueella rajusti rajoitettu, mikä siirsi ruuhkat kaduille ja toreille muurien ulkopuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166617#.UVQHpWJHT-k

Wednesday, March 27, 2013

KESKIVIIKKO 27.03.13


KESKIVIIKKO 27.03.13

1. PA:N puheenjohtaja Mahmous Abbas, jonka virallinen kausi päättyi yli 4 vuotta sitten, ja jota media itsepäisesti kutsuu ”presidentiksi” ilman valtiota, puhui arabiliiton kokouksessa Dohassa, Qatarissa. Abbas syytti ”miehitystä järjestelmällisestä ja tuhoavasta Jerusalemin itäosien juutalaistamisesta” vaatien ”arabimaita työskentelemään tämän estämiseksi”. Hän jatkoi syytöksiään sanoen Israelin pyrkivän ”muuttamaan Jerusalemin islamilaista luonnetta, karkottaen muslimeja sekä tuhoten muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja”. On jotenkin surkuhupaisaa tuo Abbasin esiintyminen muka ”kristittyjen suojelijana”, kun tietää PA:n virkailijoiden ja palestiinalaisten yksityisten harjoittaman sorron ja vainon kristittyjä asukkaitaan vastaan etenkin Betlehemissä ja Jerusalemin itäosissa. Sama tendenssi, mikä johtunee islamin mullahien opetuksesta, ilmenee Nasaretissa ja muissa kaupungeissa, joihin muslimeja on keskittynyt, joissa muslimit uhkailevat ja painostavat kristittyjä naapureitaan.

ABBAS kehotti arabimaita viemään Israelin vastaisia YK:n ja muiden järjestöjen elimiin voidakseen estää tämän ”tuhoisan kehityksen”, kuten hän sitä kutsuu.
Itse asiassa kysymys ei ole juutalaistamisesta, vaan juutalaisen imagon palauttamisesta, sillä juutalaiset valloittivat Jerusalemin kuningas Davidin johdolla yli 3000 vuotta sitten, ja ovat siitä lähtien jatkuvasti asuneet siellä tilapäisiä massakarkotuksia lukuun ottamatta. Tätä Abbas ei hyvistä yrityksistään huolimatta pysty muuttamaan, vaikka PA:n johtajat ovat korkeimman oikeutensa presidenttiä myöten vakuuttaneet, ettei juutalaisilla ole mitään siteitä Jerusalemiin eikä juutalaisten Temppeleitä, ensimmäistä ja toista, ole koskaan ollut Temppelivuorella, jota he kutsuvat nimellä ”Haram al-Sharif”, ylevä pyhättö. On myös muistettava, että Ottomaani-hallinnon aikana Syyria Palestiina, kuten Israelin maata kutsuttiin, raunioitui ja taantui tois-arvoiseksi takamaaksi, jolla ei ollut mitään arvoa, ja joka toimi vain kauttakulkumaana Turkin ja Egyptin välillä. Syyria Palestiinan paikallishallinto toimi Syyriassa tai Egyptissä. Jerusalemin kehitys ja merkitys alkoi nousta vasta juutalaisten muuttaessa sinne 1850-luvulta alkaen. Siihen aikaan Jerusalemissa oli jo juutalainen enemmistö vain vahvistuen vuosien kuluessa.

ABBAS vaati arabijohtajia puuttumaan Israelin vankiloissa rangaistuksiaan kärsivien ”rohkeitten terroristien asemaan, joita Israel kohtelee väkivaltaisesti”. Hänen ideologiassaan ihmisen opiskeleminen aina yliopistotutkintoja myöten, mihin nämä ”rohkeat vangit” ovat oikeutettuja vankeusaikansa kuluessa, kaikki Israelin kustannuksella vapaan terveyden-hoidon ja säännöllisten lääkärintarkastusten ohella, ovat ”vankien väkivaltaista kohtelua”. Monen Israelin vankilassa rangaistustaan kärsivän palestiinalaisvangin asema on parempi, kuin mihin hänellä on varaa kotonaan. 

ABBASIN vetoomukset eivät jääneetkään ilman vaikutusta, sillä Qatarin emiiri Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, joka vieraili jopa Gazassa tarjoten 400 miljoonaa USD avustuksia, lupasi PA:lle miljardi USD ”Jerusalemin arabi-asukkaitten tukemiseksi ja sen islamin luonteen säilyttämiseksi”. Qatarilla on vaikeuksia löytää sopivia kohteita rikkauksiensa tuhlaamiseksi.
Abbas totesi puheessaan, että USA:n presidentti Obama lupasi tukea kahden valtion periaatetta 1949 aselepolinjojen mukaisilla rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem ja perustuen arabiliiton Saudi Arabian rauhansuunnitelmaan vuodelta 2002. Hän sanoi selittäneensä Obamalle, ”etteivät PA:n vaatimukset ”setlementtitoiminnan” lakkauttamisesta ja vankien vapauttamisesta ole ennakkoehtoja, vaan toimia, jotka Israelin tulee allekirjoitettujen sopimusten mukaan suorittaa”. Hän ei halunnut muistaa, että PA:n tekemä esitys Palestiinan valtiosta on karkea Oslo I:n ja  Oslo II:n rikkomus, jolla sopimukset käytännössä mitätöitiin eivätkä enää sido Israelia. 

HERB KEINON kertoo artikkelinsa lopuksi, että Israelin viranomaiset työskentelevät USA:n ulkoministeri John Kerryn kanssa löytääkseen formulan, jolla neuvotteluja voitaisiin jatkaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-accuses-Israel-of-destructive-plan-in-Jerusalem-307782

QATARIN EMIIRI al-Thani on selvästi pyrkimässä mukaan Israelin ja PA:n väliseen konfliktiin myös poliittisella rintamalla. ”Palestiinalaisten, arabien ja muslimien oikeudet Jerusalemiin eivät ole neuvoteltavissa” hän sanoi kehottaen muita arabimaita antamaan 750 miljoonaa USD Jerusalemin arabi- ja islamin imagon säilyttämiseksi. Hamas kiitteli tiistaina Qatarin antamaa tukea sanoen Hamasin ja Fatahin sovintokeskustelujen uusiutuvan pian Kairossa.
Qatar on pienestä fyysisestä koostaan huolimatta mutta kasvavasta taloudellisesta vaikutus-vallastaan johtuen pyrkinyt omimaan vaikutusvaltaa kauas entisen vaikutusalueensa ulkopuolella. Se tarjosi äskettäin taloudellisessa kurimuksessa painiskeleville Italialle ja Kreikalle miljardi Euroa (1.29 miljardia USD) pienliikkeiden ja perinteisten työpajojen toiminnan elvyttämiseksi, jos ne puolestaan pystyvät nostattamaan saman verran omasta takaa. Kreikan ja Italian pääministerit lähettivät kiitoskirjeen Qatarin emiirille tarjouksesta, josta on vaikea kieltäytyä. Politiikan ja politiikan sitominen toisiinsa ilman näkyviä poliittisia siteitä on vaarallinen yhdistelmä, jolla rakennetaan islamin vallan kasvua Euroopassa. Tällä rakennetaan kymmenen Euroopan valtion liittoutuman ja Lähi Idässä nousevan karismaattisen johtajahahmon välistä yhteistoimintaa lähivuosien aikana. http://www.timesofisrael.com/qatar-makes-syria-palestinians-priority-at-summit/

2. IsraeliSSA toimivan uutistoimiston mukaan venäläiset medialähteet raportoivat, että Syyrian presidentti Bashar Assadin iranilainen henkivartija ampui useita laukauksia häntä kohti lähietäisyydeltä, ja että Assad vietiin vaikeasti haavoittuneena sairaalaan vahvojen turvatoimien ympäröimänä lauantai-iltana. ”Yksinäinen teloittaja ampui lyhyeltä etäisyydeltä useita laukauksia Assadin rintaan. Hänet vietiin kiireesti Al.-Shami sairaalaan Damaskoksessa. Hän kuoli leikkauspöydällä kärsimäänsä massiiviseen verenvuotoon”. Israelin viranomaiset sanovat uskovansa raportin aitouteen, kuten artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSA kysellään, koska Assad on nähty viimeksi julkisuudessa, tai kuvia tai video-otoksia hänestä? Assadia lähellä olevia on uhkailtu ottamasta yhteyttä läntiseen mediaan.
Artikkelissa todetaan, että Iranin armeija pyrkii joukkopaon alettua Syyrian armeijasta ottamaan haltuunsa Syyrian armeijan johdon  ja sen valtavan asekokoelman, mitä länsimaat tuskin sallivat. Artikkelissa arvioidaan edelleen, että Assadin poistuminen näyttämöltä antoi Israelin pääministeri Netanyahulle riittävän aiheen soittaa anteeksipyynnöstä Mavi Marmaran tapauksesta Turkin pääministeri Erdoganille suhteitten normalisoimiseksi Turkin kanssa.

LÄNSIMAIDEN tukema Syyrian oppositioliittoutuman äskettäin valittu johtaja Moaz al-Kahtib ilmoitti yllättäen eroavansa todeten, että hänellä on suurempi vapaus roimia ilman sitoumuksia virallisiin instituutioihin syyttäen tukijamaita liian pienestä tuesta kapinallisille.
Arabiliiton kokouksessa Dohassa Syyrian edustus annettiin kapinallisten edustajille.

HUHUT presidentti Assadin kuolemasta on virallisten uutistoimistojen taholta kielletty täysin virheellisinä. Ranskalainen viikkolehti Le Point kieltää huhut perättöminä perustaen Free Syyria Armeijan tietoihin, kun taas libanonilaiset lähteet vahvistavat ne. Syyrian hallituksen taholta huhuja pidetään ”israelilaisten web-sivujen kutomina ja naurettavina, eikä Assadilla ole iranilaisia henkivartijoita”. Mutta sota jatkuu: Assadin armeijan helikopteri ammuttiin alas Damaskoksen lähiön Joberin yläpuolella, kuten liekehtivästä koneesta otetut kuvat todistavat. http://countdowntozerotime.org/2013/03/26/new-reports-assad-confirmed-dead-iran-attempts-to-control-syria-army/

3. IRAN  harkitsee uraanin rikastamisen 20 %.n tasoon siirtämistä 6 kuukautta myöhemmäksi, jos länsimaat suostuvat samalla poistamaan joitain pakotteistaan, diplomaattilähteet kertovat tiistaina. Iran lupaa muuntaa osan rikastamastaan uraanista oksidiksi, jota Iran tarvitsee lääketeollisuuden tarpeisiin.
Iran ei kuitenkaan osoita vastaavaa joustavuutta muissa uraanin rikastamiseen liittyvissä toimissaan, ei sulkemaan Fordon rikastuslaitosta eikä päästä IAEA:n tutkijoita laitokseen. USA:n edustajat Istanbulin keskusteluihin kuitenkin tunnustavat, että viimeiset keskustelut sujuivat myönteisemmin kuin mitkään edelliset. Iranin neuvottelijat kutsuivat keskusteluja ”käänteentekeviksi”, osoittaen entistä suurempaa optimismia.

LÄNSIMAAT ovat halukkaita poistamaan Iranin petrokemian teollisuuteen ja kullan vaihtoon liittyviä pakotteita, mutta jättäisivät pankkiliikenteen ja öljynmyynnin pakotteet ennalleen.
P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut jatkuvat huhtikuun 5.-6. päivinä  Kazachstanissa. USA:n presidentti Obama arvioi Israelin vierailunsa aikana, että Iranin ydinase valmistuu vuoden sisällä vakuuttaen, että USA tulee estämään sen. Obaman Israelin  vierailun päämääränä oli saada USA:n ja Israelin juutalaisten kannatus, mikä vaikuttaa asioiden käsittelemiseen kongressissa, ja toiseksi estää Israelin iskemästä Iraniin ilman USA:n lupaa. http://www.timesofisrael.com/iran-may-freeze-some-nuclear-activity-to-ease-sanctions/
4. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n johtoporras on huolestunut talousministerin suunnittelemista leikkauksista, jotka vähentäisivät puolustusministeriön budjettia 5:llä miljardilla, koska ne tulisivat estämään ohjustentorjuntaan suunniteltujen järjestelmien Iron Dome ja Arrow II ja III edelleen kehitystä lisäksi huomioiden, että USA:n antama tuki pienenee arviolta 150 miljoonaa. Obama sanoi nykyisen sopimuksen kestävän vuoteen 2017, mutta asettavansa komitean suunnittelemaan sen jatkoa. USA:n vuotuinen tuki Israelille on n. 3.1 miljardia, josta 450 000 tulee käyttää sotilaallisiin ostoihin USA:sta. 10 vuotta kestäneen sopimuksen mukaan USA on antanut Israelille sotilastukea 40 miljardia USD. Iron Dome, Arrow II ja III kootaan Israelissa, mutta niiden komponentteja valmistetaan myös USA:ssa. Ne rahoitetaan yhdessä, USA:n osuus v. 2013 on 268 miljoonaa USD, mutta 7.9 %:n budjettileikkaus tulee pudottamaan tätä n. 21 miljoonalla USD:lla seuraavan 7 kuukauden aikana. Budjettileikkaukset USA:ssa voivat vaikuttaa myös IAF.n tilaamien F-35 Lightning II valmistumiseen, joita Israel tilasi 20 kpl 2.75 miljardin USD hinnalla, mutta haluaa niitä 75 konetta lisää 15.2 miljardin USD hinnalla. Ensimmäisten koneitten tulisi olla käyttökunnissa 2016. Maariv-lehden mukaan Israelin neuvottelijat uskovat voivansa taivuttaa USA:n päättäjät ymmärtämään IAF:n teknisen ylivoiman tärkeyden yhä vaarallisemmaksi kehittyvällä alueella. http://www.timesofisrael.com/defense-officials-worried-over-cuts-to-us-military-aid/
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, jonka hallinto on pahasti kärsinyt taistelussa ylimmän kaitsijan Ali Khamenein hänen virastoaan vastaan tekemien  hyökkäysten vuoksi, antautui vaalitaisteluun kansliapäällikkönsä Esfandiari Rahim Mashaein hyväksi. Hän siirtyi syrjään äskeisellä vaalitilaisuudessa antaakseen suosikilleen tilaisuuden nostattaa imagoaan. Ahmadinejad haluaa siirtyä syrjään kesäkuun 14. päivänä  2013 pidettävien vaalien jälkeen, joihin hän ei voi osallistua, voittajana eikä häviäjänä oman legasin nostamiseksi historian kirjoissa. The Guardian varoittelee, ettei Iranin presidentiksi voitane hyväksyä miestä, joka ei kelvannut maan ensimmäiseksi varapresidentiksi.
-          Israelin ja Turkin väliset keskustelut surmattujen turkkilaisten omaisille maksettavista korvauksista ovat määrältään kaukana toisistaan. Turkki vaatii miljoona USA jokaista surmattua kohti; Israel tarjoaa 100 000 USD. Maksetut korvaukset eivät menisi suoraan omaisille vaan Turkin hallituksen perustamaan rahastoon, josta ne jaetaan hallituksen päätösten mukaan. Israel tarjoaa maksavansa saman, minkä Turkin armeija maksaa kaatuneista sotilaistaan, 125 000 Turkin liiraa (70 000 USD). Israelin oikeusministeriksi nimitetty Tzipi Livni keskusteli asiasta Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun kanssa sopien komitean perustamisesta asiaa penkomaan. Turkin apulaispääministeri Bulent Arinc sanoi maanantaina, että asian käsitteleminen on aloitettu ja kutsui osittaista Netanyahun anteeksipyyntöä suureksi voitoksi. Pääministeri Erdogan täsmensi aiempia lausuntojaan todeten, että sopimus astuu voimaan vain, jos Israel suorittaa omat velvoitteensa. Hän vakuutti matkustavansa Gazaan, jossa hän tarkkailee, miten kauppasaarto vaikuttaa ihmisten elämään. Hän vaatii edelleen saarron täyttä poistamista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4361114,00.html
-          Mahmoud Abbas pullistelee olemattomia lihaksiaan vakuuttaen menevänsä Haagin kansainväliseen oikeuteen vaatiakseen Israelin tukemien juutalaisyhteisöjen täyttä rakennuskieltoa, mitä hän pitää Israelin velvollisuutena, ei ehtona neuvotteluille. Miksiköhän pääministeri ei julkista asettamansa komitean laatimaa tutkimustuloksia, joissa yksityiskohtaisesti selvitetään Israelin oikeus koko alueeseen Jordanjoen ja Välimeren välillä, jopa ulottuen Jordanian puolelle? Ehkä joku tietää varsinaisen syyn Netanyahun passiivisuuteen asiassa, mutta sivusta katsoen sitä voidaan pitää pelkuruutena, koska ilman muuta se tulisi aiheuttamaan kiivaita vastaväitteitä. Hän katsonee paremmaksi luimistella ja piileskellä pyrkien kaikin tavoin saavuttamaan ulkomaailman hyväksymisen. Hänen hallituksensa kokoonpano antaisi kaikki mahdollisuudet osoittaa kansalaisrohkeutta ja nousta profeetta Jesajan rohkaisemana taisteluun tuomitsevia ulkomaita vastaan. (Jes.54:17) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166589#.UVK2GGJHT-k
-          Israelilainen naisautoilija joutui arabilauman kynsiin ajaessaan perheensä luo seder-aterialle Binyaminin alueella Samariassa. Arabit ajoivat autollaan hänen autonsa perään, ja naisen pysäyttäessä neljä arabia tuli autostaan ulos puhkoen hänen autonsa renkaat ja särkien ikkunat lopettaen siihen ja paeten paikalta. Nainen pystyi ajamaan läheiselle IDF:n asemalle antaen selostuksen tapahtumasta. Poliisi lupaa parantaa turvallisuutta Juudeassa ja Samariassa, mutta näkyvin parannus on vain kylttejä, joissa autoilijoita varoitetaan kivittäjistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166570#.UVK5UGJHT-k
-          Kansanedustaja Moshe Feiglin pyrki keskiviikkona Temppelivuorelle jatkaakseen jokavuotista tapaansa vierailla vuorella joka pääsiäisenä, mutta Jerusalemin poliisi esti hänen pääsynsä sinne väittäen syyski arabijoukon mielenosoituksen estääkseen hänen vierailunsa, mikä voisi vaarantaa yleisen turvallisuuden ja elämän. Miksei poliisi hajottanut arabijoukkoa sen sijaan, että juutalaista kansanedustajaa estettiin  toteuttamasta tavaksi tullutta vierailunsa juutalaisen Temppelin alueella? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166587#.UVK69WJHT-kMonday, March 25, 2013

MAANANTAI 25.03.13


MAANANTAI 25.03.13

1. EILEN palmusunnuntaina kristityt tungeksivat Beetlehemin Syntymäkirkkoon juhliakseen Jeesuksen syntymää paikassa, jossa Hän syntyi ihmiseksi. Ihmiset kantoivat käsisään oliivi-puunlehviä samaan tapaan kuin 2000 vuotta sitten Jeesuksen ratsastaessa nuoren aasin selässä riemusaatossa Jerusalemin Temppeliin. Alueella on kaikkiaan n. 50 000 kristittyä. Heidän lukumääränsä kasvaa Israelissa vastakohtana PA:n valvomille alueille, joissa se vähenee. Palestiinalainen kristityksi itseään kutsuva poliitikko Hanan Ashrawi ei malttanut olla tuomatta vääristeltyä poliittista propagandaansa esille palmusunnuntain juhlallisuuksien aikana väittäen vastoin totuutta, että 80 % luvan hakijoista osallistua Betlehemin juhlaan ei saanut lupaa. Armeijan  tiedottaja Guy Inbar totesi, että armeija myönsi 20 000 lupaa Länsirannan asukkaille ja vain 190 lupaa evättiin eri syistä johtuen.  Betlehemin kaupunki kuuluu PA:n hallintoalueeseen. Kaupunki oli kristitty-enemmistöinen ennen Jasser Arafatin tuloa sinne Tunisiasta Libanonin sodassa karaistuneine pyssymiehineen, minkä jälkeen kristittyjen lukumäärä heitä kohtaan harjoitettavien sorto- ja boikottitoimien vuoksi on surkastunut alle 20 %:n. Palmusunnuntai aloitti kristittyjen pääsiäisviikon.

Israelissa juutalaisten pessah, pääsiäinen, alkaa tänä iltana auringonlaskun jälkeen alkavalla pessah-aterialla, jonka aikana käydään läpi juutalaisten pako Egyptin työorjuudesta ja vaivalloisesta matkasta tiettömien erämaataipaleitten kautta Luvattuun Maahan.
Juhla-aika alkaa Jerusalemissa maanantai-iltana klo 17.15 ja loppuu huomenna klo18.30.
Ilma on tänään osittain aurinkoinen, lämpötila 12-20 C-astetta; huomenna 17-28 C-astetta, hyvin kuivaa, mutta sää viilenee huomattavasti keskiviikoksi paikallisten sateiden vuoksi.
Uusi parvi heinäsirkkoja tulvi turvallisuusaidan yli Siinailta. Nämä ovat keltaisia, hedelmöitettyjä, ja syövät vähemmän kuin normaalisirkat, jotka syövät kaiken vihannan.  http://www.timesofisrael.com/fertile-locusts-swarm-into-israel-on-passover-eve/

IDF asetti palestiinalaisalueet saartoon sunnuntaina klo 23.59 alkaen, loppuen tiistaina 23.59, jolloin tilanne arvioidaan uudelleen. Käskyn antoi puolustusministeri Moshe Yaalon. Kielto ei koske humanitääristä tai lääkinnällistä apua eikä erikoisluvan saaneita. Väkivaltaisuudet ovat merkittävästi lisääntyneet viimeisten viikkojen aikana, ja etenkin juhla-ajat ovat terroristien suosimia ajankohtia hyökkäystensä toteuttamiseksi. Perjantai-iltana sotilaat estivät kahden palestiinalaisen pääsyn Beit Elin juutalaisyhteisöön epäiltyinä terroriteon suunnittelusta. Heillä oli mukanaan autonrenkaita ja sytykkeitä. Miehet vietiin kuulusteltaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166553#.UU_q42JHT-k

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puhelimen välityksellä Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganille presidentti Obaman kehotuksesta esittämä anteeksipyyntö on aiheuttanut sekavia tuntemuksia ja kommentteja Israelissa. JP:n vakiokommentoija Herb Keinon kirjoittaa artikkelissaan, että Netanyahu pyysi anteeksi vain toiminnallisia virheitä sotilaitten miehittäessä Mavi Marmara aluksen 2010 Välimerellä kansainvälisillä vesillä. Toivottavasti puhelu taltioitiin jonnekin, että sitä voidaan myöhemmin verifioida.
IDF:n komentaja Benny Gantz sanoo, että anteeksipyyntö oli paikallaan, sillä suhteet Turkin armeijan kanssa ovat olleet paha jarru armeijan suunnitelmissa etenkin Syyrian tilanteessa.

ISRAELIN laivaston entinen komentaja kenraalimajuri Eliezer Marom sanoi sunnuntaina, että IDF:n Sayetet merikommando-joukot ovat järkyttyneitä pääministerin anteeksipyynnöstä Turkilta heidän terrorinvastaisen operaationsa vuoksi. Hän vakuutti TV-10:n ohjelmassa, että hän antaa mitä selvimmin sanoin täyden tukensa kommandojoukoille ja heidän upseereilleen. Hän selitti, että sotilaat aloittivat tulituksen kovilla vasta sen jälkeen, kun heitä vastaan oli raakalaismaisesti hyökätty. Hän pyysi ”anteeksipyynnön antajaa antamaan täyden tukensa sotilaille”, viitaten näin epäsuorasti pääministeriin. Hän sanoi olevansa huolissaan anteeksipyynnön aiheuttamasta pitkäaikaisesta tuhosta sotilaitten moraaliin antautuessaan uusiin tehtäviin, jos he ovat ymmärtäneet väärin heille annetun viestin. Marom kehotti poliittisia johtajia tukemaan sotilaitaan silloinkin, kun he ovat toimineet väärin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166541#.UU_oDGJHT-k

3. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan täydensi aiempia lausuntojaan sunnuntaina todeten, että Turkin ja Israelin välisten suhteitten normalisointi riippuu siitä, miten Israel toteuttaa antamansa lupaukset. Netanyahu soitti perjantaina Obaman kehotuksesta Erdoganille esittäen hänelle anteeksipyynnön, jonka Erdogan sanoi riittävän hänelle.

Netanyahu teki puhelinsoittonsa Turkin pääministerille lentokentältä muutama minuutti sen jälkeen, kun presidentti Obaman Air Force One starttasi Ben Gurionin lentokentällä perjantaina. Israelissa on virinnyt keskustelua siitä, mitä pääministeri lopulta lupasi. Hän pyysi anteeksi mahdollisia operatiivisia virheitä Mavi Marmara-aluksen miehityksen yhteydessä syntyneessä tulituksessa, jossa 9 Turkin kansalaista menetti henkensä.

Erdogan kirjoitti Twitter-sivullaan, että anteeksipyynnön sanat eivät yksin riitä, vaan hän odottaa Israelin toteuttavan velvollisuutensa. Ennen muuta hän odottaa Israelin suorittavan korvauksia surmansa saaneiden omaisille. ”Raha ei yksin tuo heitä takaisin, mutta se osoittaa, ettei Turkki unohda eikä luovu muslimimarttyyrien (shahedeem) oikeuksista”. Toiseksi hän vaatii, että Israel poistaa maa- ja merisaarron Gazan ympäriltä ehtona suhteitten normalisoimiseksi, kuten Netanyahu lupasi. Hän sanoi vierailevansa Gazassa kuukauden sisällä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166532#.UU_tC2JHT-k

4. SYYRIAN kapinalliset väittävät, että Assadin armeija käytti fosforiammuksia massa-laukaisualustoistaan ammutuissa kranaateissa, jotka surmasivat kaksi kapinallista ja haavoittivat 23. Kapinallisten mukaan ne, jotka olivat lähellä ammuksen räjähdyspaikkaa, kuolivat välittömästi, kauempana olleet tunsivat hermostotoimintojensa häiriöitä, tasapainohäiriöitä sekä tajuttomuutta. He vetosivat haavoittuneita hoitaneiden lääkärien lausuntoihin, jotka olettivat vammojen osoittavan fosforiammusten käytön. He totesivat lääkäreitten käyttäneen Atropiiniä haavoittuneiden hoidossa.

Aiemmin Aleppon luona väitetty kemiallisten aseitten käyttö on edelleen epävarma. Presidentti Obama sanoi Israelin vierailunsa aikana, etteivät todisteet osoittaneet ilman epäilyksiä kemiallisten aseitten käyttöä. Erään arvion mukaan siellä käytettiin kyynelkaasu-kranaatteja. Molemmat osapuolet syyttivät toisiaan kemiallisten aseitten käytöstä. Aleppon iskussa kuoli n. 30 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

USA:n Valkoisen Talon tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Rogers totesi, että hyvin suurella todennäköisyydellä Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita yli kaksi vuotta kestäneessä konfliktissa, joka on kehittynyt sisällissodaksi. Rogers totesi, että väitetyt tapaukset tarvitsevat vielä vahvistuksia, mutta sanoi todisteiden osoittavat ilmeisen selvästi, että joko kapinalliset tai Assadin armeija käyttää kemiallisia aseita tai ovat valmiita siihen.

ISRAELIN tiedustelun ja strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz totesi haastattelussa näyttävän ilmeiseltä, että jompikumpi osapuoli on syyllistynyt niihin. Hän sanoi tämän olevan hyvin huolestuttavaa ja sanoi, että asiaan tulee puuttua kiireesti.
Sunnuntaina kapinalliset äärimuslimit ottivat valvontaansa Syyrian ja Jordanian välisen km. 25 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen, joka ulottuu Israelin rajalle. IDF esitti varoituksen kahden rajan yli Israelin puolelle tapahtuneet tulituksen jälkeen, että IDF tulee vastaamaan tulitukseen riippumatta siitä, kuka sen aiheutti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166552#.UU_xGWJHT-k

5. UUTOSOTSIKOITA
-          Likudin lähteet kertovat lehdistölle, että oikeusministeri Tzipi Livnin valta osallistua palestiinalaisasiain käsittelyyn on hyvin rajoitettu ja vaatii aina pääministeri Netanyahun hyväksymisen, vaikka yhteistoiminta-sopimuksen mukaan Livni hoitaa pääsääntöisesti rauhankeskustelut PA:n kanssa, kuten MAARIV-lehti raportoi. Lehden saamien tietojen mukaan Livnillä ei ole mitään itsenäistä oikeutta neuvotella palestiinalaisten kanssa. Sopimuksen mukaan Netanyahu uskottu mies Ytizhak Molcho osallistuu kaikkiin Livnin mahdollisesti järjestämiin neuvotteluihin PA:n johtajien kanssa. Lisäksi hänen tulee konsultoida ennen jokaista neuvottelua ja sen jälkeen pääministerin kanssa. Neuvotteluja johtamaan on nimitetty ”diplomaattinen kabinetti”, johon kuluivat pääministeri, puolustusministeri Moshe Yaalon sekä talouden ja teollisuuden ministeri Naftali Bennett. Lehden mukaan nämä rajoitteet rauhoittivat Yair Lapidin ja Naftali Bennettin, jotka vaativat muutoksia Netanyahun ja Livnin väliseen sopimukseen. Lehti kirjoittaa edelleen, että Livnille täytyi rakentaa uskottava tikaspuu, jolta hän oli kiivennyt puuhun vakuuttaessaan, ettei hän koskaan istu samaan hallitukseen Netanyahun kanssa. Livnin kanslian taholta todetaan, että Livni aikoo keskittyä hoitamaan monitahoista tehtäväänsä edistääkseen Israelin diplomaattista agendaa piittaamatta siihen liittyvästä politiikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166557#.UU_-KWJHT-k
-          Hamasin sisäministeriö ilmoittaa, että sotilastuomioistuin on tuominnut kuolemaan kuristamalla palestiinalaisen miehen, jota syytettiin vakoilusta vihollismaan Israelin hyväksi. Ministeriön edustaja totesi, ettei mies ollut käyttänyt hyväkseen hallituksen asettamaa armahdusta niille yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäilyille, jotka antautuvat määrätyn ajan kuluessa. Sisäministeriön tiedostusosaston virkailija Badr al-din Badr sanoi, että mies oli pidätetty jokin aika sitten. Sisäministeriön ilmoituksen mukaan armahdustarjous on voimassa huhtikuun 11. päivään saakka. Paikallinen ihmisoikeusjärjestö vahvisti, että epäilty F.A.A. tuomittiin kuolemaan. Järjestön mukaan PA:n alueella on perustamisestaan vuodesta 1994 lähtien teloitettu 132 ihmistä; niistä Gazassa 106 ja 32 PA:n alueilla Juudeassa ja Samariassa. Vuoden 2007 jälkeen on annettu 49 kuolemantuomiota. Marraskuussa operaatio ”pilvenpatsas” aikana Hamas teloitti 7 ihmistä ilman tuomiota. Heistä 6 teloitettiin julkisesti; heidät heitettiin ensin ulos autosta ja sen jälkeen ammuttiin, yhtä miestä vedettiin auton perässä pitkin katuja. Hamasin poliittinen toimisto pyysi anteeksi teloituksia ja lupasi asettaa tutkimuskomitean selvittämään tapauksen taustoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166551#.UVACgmJHT-k
-          Egyptin oikeusministeri Ahmed Mekki ilmoittaa, että Egyptin vallasta syösty presidentti Hosni Mubatak voidaan vapauttaa kolmen viikon sisällä, ellei syyttäjä nosta uusia syytteitä häntä vastaan. Syytteet Mubarakia vastaan hänen osallisuudestaan 2011 Kairon Tahrir-aukiolla tapahtuneeseen murhaan eivät vakuuttaneet oikeutta, ja oikeusistuin kumosi ne. Mubarak oli havaittu syylliseksi Egyptin oikeudessa vuonna 2011 mielenosoitusten aikana, jotka kestivät 18 päivän ajan, 850:n mielenosoittajan kuolemaan, minkä perusteella hänet tuomittiin elinkautiseen rangaistukseen, mutta oikeus kumosi päätöksen tammikuussa 2013. Uusi oikeudenkäynti on määrätty alkavaksi huhtikuussa. Mubarakia odottaa kuitenkin, kuten entistä pääministeriä Nazifia, syytös ”laittomien lahjojen” vastaanottamisesta. Mubarakin lahjojen arvo oli 1.4 miljoonaa LE (200 000 USD) ja Nazifin 200 000 LE. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166558#.UVAGxWJHT-k
-          Valtio pyytää korkeinta oikeutta siirtämään Amonan etäyhteisön tyhjentämistä ainakin 90 vuorokaudella, että päätöstä vastaan tehtävät valitukset ehditään laatia vaadittavine dokumentteineen. Ilman muutosta yhteisön talot tulee tuhota huhtikuun loppuun mennessä. Amona sijaitsee Benyaminin alueella lähellä Ofran juutalais-yhteisöä. Se on yksi vanhimmista etäyhteisöistä, se sai v. 1995 valtiolta 2.1 miljoonaa NIS rakentamisen aloittamiseksi. Yesh Din NGO-järjestön mukaan yhteisö on rakennettu palestiinalaisten yksityismaalle, mutta osa siitä on tiettävästi juutalaisten omistuksessa. Tämän katsotaan muodostavan testitapauksen Netanyahu uudelle hallitukselle, jossa osa ministereistä vastustaa juutalaisyhteisöjen purkamista. Helmikuun 1. päivänä 2006 poliisi ja IDF tuhosivat 9 pysyvää rakennusta Amonassa, johtaen mielenosoituksiin, joissa haavoittui 300 ihmistä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/State-asks-to-delay-Amona-outpost-evacuation-by-90-days-307621
-          Juutalainen naislaulaja Liat Zion oli esiintymässä ryhmänsä mukana Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa, kun yleisön joukossa istuneet haredi-miehet pyysivät häntä esiintymisensä ensimmäisen osan jälkeen poistumaan lavalta, sillä haredi-miehet pelkäävät tahriutuvansa kuunnellessaan naisen laulua. Kysymys ei siis olut naisen laulusta tai hänen henkilöllisyydestään, vaan haredi-miesten itsesuojelu-vaistosta, minkä he uskovat kieltävän kuuntelemasta vieraan naisen viettelevää laulua. He voinevat kuunnella kotonaan oman vaimoväkensä esiintymistä. Liat Zion osallistui maaliskuun 18.-21. päivinä pidettävään musiikkikonferenssiin. Hän sanoi lähteneensä pois ilman väkivaltaa, vaikka lehdet julkistivat siitä ikäviä kommentteja. Liat Zion sanoo kunnioittavansa toisten mielipiteitä, eikä halunnut loukata ketään. http://www.jpost.com/National-News/Female-singer-asked-to-leave-Jlem-music-festival-307657


Sunday, March 24, 2013

SUNNUNTAINA 24.03.13


SUNNUNTAI 24.03.13

1. ISRAELISSA voidaan vetää syvä helpotuksen huokaus, että presidentti Obaman vierailu saatiin onnellisesti suoritetuksi ilman pahempia kommelluksia. Ainoa diplomaattinen moka sattui Ben Gurionin lentokentällä, jossa kansainvälisen protokollan mukaan presidentti Shimon Peresin olisi tullut kourausta ensimmäisenä Obaman tummahipiäistä kättä, mutta pääministeri Benyamin Netanyahu ei malttanut odottaa, vaan ryntäsi ensimmäiseksi jonossa. Kaiken kokenut ja saanut presidentti Peres ei nostanut meteliä asian johdosta, ei ainakaan julkisesti; mutta voi olla, että hän muistaa vinoilla siitä sopivassa tilaisuudessa. Presidentti Shimon Peresillä on tunnetusti pitkä muisti, minkä monet ovat saaneet kokea.

Israelin viranomaiset ovat vakuuttaneet vakuuttamasta päätyään, ettei Obaman taholta painostettu Netanyahua missään vaiheessa, mutta hänen puhelinsoittonsa lentokentältä Obaman odottaessa koneensa lähtövalmisteluja panee ounastelemaan, että vähäistä suurempaa painostusta on voitu käyttää. 30 minuutin puhelinkeskustelu Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa oli tosin enemmän kuin ajankohtainen ja tehokaskin, sillä molemmat pääministerit sopivat sotaisen asunsa varastoimisesta vaatekaappiin ja sotakirveensä hautaamisesta aloittaakseen valmistelut normaalien diplomaattisuhteiden elvyttämiseksi. Tämä on todella hyvä uutinen, sillä molemmat maat tarvitsevat toisiaan: Israel kaipaa Turkin apua Syyrian tilanteen hallitsemiseksi ja Turkki Israelin edistynyttä tekniikkaa etenkin sotateollisuuden alueilla. Obama katsoo sen auttavan USA:n diplomatiaa alueella. 

KOMMENTOIJAT antavat ymmärtää, että jos Israelin taholta yleinen tunto olikin positiivinen lukuun ottamatta pientä soraääntä Obaman tavasta puhaltaa tyytymättömyyden ja muutosten tuulia torstain puheessaan Israelin viattoman nuorison herkkään mieleen, tunnot palestiinalaisten parissa ovat alakuloiset ja pettyneet: ”Parempi olisi ollut, kun ei olisi tullutkaan”. PA:n johdon ulkoa opettelemat vaatimukset Israelin suuntaan eivät tehonneet tällä kertaa ollenkaan, päinvastoin Obama varoitteli leikkimästä tulella ja pudottamaan vaatimuksensa rakennus-kielloista ja terroristien vapauttamisesta tai uhkauksista syyttää Israelin kansainvälisissä elimissä, koska ”niillä tuskin rakennetaan keskinäistä luottamusta”. Obaman lupauskin täydestä itsenäisyydestä Palestiinalle taisi jäädä diplomatian poimuihin.

Obaman vierailu näyttää kärjistäneen Abbasin ja Fayadin välisiä suhteita siinä määrin, että Abbas harkitsee Fayadin erottamista vaarallisena kilpailijana ”kalifiksi kalifin paikalle”. Abbasin todellinen uhka ei kuitenkaan tulle Fayadin vähäisen kannattajajoukon, vaan Hamasin taholta, joka valmistelee vallan kaappaamista Juudeassa ja Samariassa, kuten se teki Gazassa. Pientä lohtua antanee Obaman lupaus vapauttaa PA:lle 500 miljoonaa USD.

OBAMA lähti Israelista perjantaina iltapäivällä kohti Jordanian pääkaupunkia Ammania sakean hiekkamyrskyn ja kovan tuulen saattelemana, jotka pakottivat hänet ajamaan perjantain viimeiseen kohteeseensa Betlehemiin ”beast”-ajoneuvollaan helikopterin sijasta.
Ammanissa Obama keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa ”molempia osapuolia kiinnostavista ajankohtaisista kysymyksistä”, kuten diplomaattikielellä sanottaisiin. Syyrian räjähdysherkkä tilanne oli varmaan yksi niistä, mutta Jordanian sisäpoliittinen ja taloudellinen tilanne oli varmaan vahvasti esillä. Jordania painiskelee vakavien talousongelmien parissa, joita ei ainakaan auta maahan jatkuva pakolaisten sankkeneva virta Syyriasta.
Toinen kysymys oli varmaan Jordanian sisäpoliittinen epävarmuus, jota etenkin aktivoituva Muslimiveljeskunta aiheuttaa maassa nousevine vaatimuksineen kuninkaan vallan rajoittamisesta kansan hyväksi. Veljeskunta ei suoraan vaadi Abdullahin syrjäyttämistä, vaan etenee asteittain. Obama lupasi Jordanialle 200 miljoonaa USD.
Kalliiksi tulee Obaman matka USA:lle, sillä jokaisessa kohteessa hän lupaa satoja miljoonia ikään kuin mitään kassakriisiä ei olisikaan, eikä sitä osoita ulkoministeri John Kerryn hotellimaksutkaan: Yhteensä miljoona USD kahdesta yöstä Pariisissa ja Lontoossa.
Eilen lauantaina Obama tutustui Petran muinaiseen kaupunkiin, joka kaiken varalta oli vierailun ajaksi puhdistettu kaikista muista turisteista, lähtien sitten kotimatkalle. http://www.timesofisrael.com/for-palestinians-obamas-visit-was-more-bitter-than-sweet/

2. PRESIDENTTI Obama tuli ja meni, mutta hän jätti Israeliin ulkoministerinsä John Kerryn, joka tunnetaan joskus tarpeettoman löysästä syystään, hövelö kun on suomalaisin sanoin ilmaistuna. Kerry tapasi pääministeri Benyamin Netanyahun sapatin jälkeen illalla keskustellen tavoista, millä rauhankeskusteluja edistettäisiin, mistä hän keskusteli Abbasin kanssa ennen sitä Ammanissa, jonne hän meni Obaman mukana palaten sieltä lauantaina.
INN:n artikkelin mukaan kysymys on uudesta rauhansuunnitelmasta, jota Kerry lupaili jo ollessaan kongressin kuultavana ennen nimitystään virkaansa. Israelin radion uutisten mukaan Kerry ja Netanyahu keskustelivat ensin kaksistaan, mutta myöhemmin mukaan liittyivät oikeusministeri Tzipi Livni, Netanyahun lähetti Yitzhak Molcho ja turvallisuus-poliittinen neuvonantaja Yaakov Amidror.

TV-KANAVA 10 raportoi, että Kerry oli tavannut Abbasin Ammanissa lauantaina keskustellen Kerryn suunnitelmista rauhanprosessin elvyttämiseksi. Kerry tarjosi Abbasille Israelin oikeuden tuomitsemien terroristien vapauttamista sekä B-alueiden luovuttamista A-alueiksi, jolla ne tulisivat PA:n täyteen valvontaan. Ehdoksi Kerry asetti, että PA luopuu Israelin syyttämisestä kansainvälisissä oikeuslaitoksissa. Tulkoon tässä mainituksi, että EU lupasi PA:lle 60 miljoonaa Israelin täydessä valvonnassa olevan C-alueen kehittämiseksi.
Abbasin vaatimuksena on ollut ”setlementtitoiminnan täydellinen lopettaminen sekä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien (joita PA kutsuu marttyyreiksi) vapauttaminen”. Tämän lähteen mukaan ”Netanyahu on luvannut Obamalle epävirallisesta ja sanattomasta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian  juutalaisyhteisöissä”. Abbas itsekin vihjaili Ramallahissa, että Netanyahun salainen rakennuskielto riittää hänelle, koska sen julkistaminen voisi aiheuttaa koko prosessin keskeytymisen. Yleinen mielipide Israelissa on yhä laajemmin kääntynyt uusien myönnytysten vastaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166504#.UU6cmWJHT-k

3. KANSALLISEN turvallisuuden ministeri Yakov Amidror vahvisti lauantaina, että Netanyahun Turkille osoittama anteeksipyyntö kaikista mahdollisesti tehdyistä virheistä Mavi Marmaran onnettoman tapauksen yhteydessä johtui Syyrian sekavasta ja yhä vaarallisemmaksi muotoutuvasta tilanteesta, eikä Obaman painostuksesta, vaikka asiasta varmaan keskusteltiin Netanyahun ja Obaman tavatessa.
TV-2 kertoi uutisissaan näin: ”Lähi itä on muuttunut. Meidän ja Turkin välillä on valtio, jolla on kemiallisia seita varastoituina, jotka voivat joutua vihamielisiin käsiin. Turkin intressinä on estää tämän tapahtuminen kuten myös Israelin”, Amidror vakuutti lisäten, ettei Netanyahu soittanut Erdoganille Obaman vaatimuksesta: ”Ei siinä ollut USA:n painostusta. Me esitimme asian amerikkalaisille, ja he tukivat meitä aloitteen tekemiseksi. Olemme keskustelleet Turkin kanssa kaiken aikaa, ja ellei Turkki olisi tehnyt virheitä, ongelma olisi selvitetty aiemmin. USA:n välitystoiminta auttoi meitä saattamaan prosessin loppuun Obaman Israelin vierailun aikana”. Amidror sanoi, että ”Erdoganin aiemmat Israelin vastaiset lausunnot tuskin uusiutuvat, sillä muuten hän ei olisi suostunut lopettamaan oikeustoimet IDF:n sotilaita vastaan sekä lupaamaan lähettilään nimittämisestä Israeliin”. Hän arvioi, ettei Turkki välien palauduttua normaaleiksi tuskin haluaa vastustaa Israelin ja NATO:n välisten suhteitten paranemista. ”Turkin suhteitten paraneminen antaa Israelille väljemmän liikkumatilan Syyriassa”, Amidror arvioi.

NETANYAHU kirjoitti lauantaina Facebookin sivullaan, että ”Lähi Idän muutosten vuoksi katsoin asialliseksi aloittaa Turkin suhteitten elvyttämisen”. Syyrian nopeasti huoneneva tilanne oli suurin syy siihen, että hän halusi niellä ylpeytensä ja pyytää anteeksi Turkilta, koska ”maitten väliset jumiutuneet välit ovat häirinneet diplomatian etenemistä alueella”.
Israel tarjosi anteeksipyyntöä aiemmin, mutta sen sisältö ei tyydyttänyt Erdogania. Hänen julkinen syytöksensä sionismista rikoksena inhimillisyyttä vastaan, mikä sai yleisen tuomion maailmalla, on voinut vaikuttaa hänen asenteensa pehmenemiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166505#.UU6kMmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Parisataa poliisia kävi aikaisin sunnuntaiaamuna hajottamassa palestiinalaisten salaa ja laittomasti pystyttämän telttakylän E-1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, jonka Israel katsoo välttämättömäksi siteeksi pääkaupungin ja Maale Adumimin välillä, mutta jota PA vaatii selittänen, että se tarvitaan PA:n alueen yhtenäisyyden turvaamiseksi. Protestoijat olivat hiipinet alueelle Obaman vierailun aikana vuohipolkuja pitkin yön hämäryydessä voidakseen aiheuttaa diplomaattisen konfliktin. Se epäonnistui, koska poliisi siirsi hajotuksen vierailun jälkeen. Poliisit poistivat alueelta 40 mielenosoittajaa, jotka olivat pystyttäneet sinne 3 suurta ja puolentusinaa retkeilytelttoja. Protestoijien poistaminen  kesti tunnin verran, eikä kukaan fyysisesti loukkaantunut. Poliisit pidättivät kaksi protestoivaa miestä ja yhden naisen, joka hyökkäisi poliisia vastaan. E-1 alue on C-aluetta ja se on valtion omistuksessa. IDF nimitti alueen kielletyksi sotilasalueeksi, jonne sivullisten tulo on kielletty, mutta se ei estänyt seikkailunhaluisia nuoria palaamasta alueelle tietäen, että heidät ajetaan sieltä pois.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Police-evacuate-E1-Palestinian-protest-tents-307551
-          Syyrian puolelta ammuttiin IDF:n partiota vastaan sunnuntaiaamuna. Sotilaat vastasivat tuleen käyttäen Tamuz täsmäohjuksia kohteeseen, mistä tulitus heitä vastaan alkoi. Sotilaat eivät haavoittuneet, mutta ajoneuvo kärsi vaurioita. Aiemmin lauantaina Syyriasta ammuttiin IDF:n sotilaita vastaan, vaurioittaen ajoneuvoa. IDF pyrkii selvittämään, oliko tulituksen tarkoituksena hyökätä IDF:n sotilaita vastaan vai liittyikö se Assadin sotilaitten ja kapinalisten välisiin taisteluihin. Kapinalliset olivat aiemmin vallanneet Syyrian armeijan  tukikohdan Damaskoksen huoltotien varrella pyrkien estämään pääkaupungin huoltamisen ja yhteydet muihin kaupunkeihin. http://www.jpost.com/Defense/Gunfire-from-Syria-directed-at-soldiers-IDF-returns-fire-307556
-          Israelin uusi talousministeri Yair Lapid kertoi ensimmäisenä havaintonaan tutustuttuaan valtion budjettiin, että tilanne on huonompi kuin mitä hän arvioi. Valtion velka on ennätyssuuri, vaikka yleisesti ottaen Israel on selvinnyt Eurooppaa runtelevat talouskriisit suhteellisen hyvin. Samaan aikaan varoitetaan, ettei Israel ole yksin, vaan Euroopan talouden taantuma nakertaa Israelin vientiä ja siten koko maan taloutta. Lapid varoitti, että edessä on budjettileikkauksia, mitkä tulevat tuntumaan kansalaisten hyvin voinnissa. Hän totesi halunneensa vähemmän työteliään ministeriön, mutta sanoi rohkeasti, että hänen paikkansa on siellä, missä vaikeudet ovat suurimmat. http://www.jpost.com/National-News/Finance-Minister-Lapid-warns-of-budget-cuts-307547
-          Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vetää takaisin Netanyahulle antamiaan lupauksiaan suhteitten paranemisesta todeten, että on liian aikaista keskeyttää IDF:n sotilaita vastaan nostettuja oikeustoimia Mavi Marmaran tapauksessa ja lähettiläiden vaihtamista maiden välillä. Ehkä positiiviset tiedot perustuivat israelilaisten poliitikkojen liian myönteisiin odotuksiin, mutta alku on kuitenkin lupaava. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Erdogan-confirms-intention-to-visit-Gaza-W-Bank-in-April-307492
-          Turkin pääministeri Erdogan ilmoitti lauantaina, että hyvistä ja positiivisista lupauksista huolimatta hän aikoo vierailla Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa huhtikuussa tänä vuonna osana sovitteluprosessia. Hän on kolmesti joutunut perumaan Gazan vierailunsa, mutta oli luvannut lauantaina Hamasin pääministerille Ismail Haniyehille toteuttavansa vierailun nyt. Erdogan sanoo, että Turkin ja Israelin välien paraneminen sekä Hamasin ja Fatahin sovintosopimus tulee entisestään heikentämään presidentti Bashar Assadin asemaa ja jouduttamaan hänen hallintonsa kaatumista. Israel on huolellisesti pysytellyt sivussa Syyrian kaaoksesta, mutta aseita ja miehiä kulkee avoimesti Turkin kautta kapinallisten tueksi, kuten myös Libanonista ja Irakista. Erdogan totesi, että Netanyahun käyttämä termi ”anteeksipyyntö” valittelun sijasta oli se, mitä hän odotti ja halusi, vaikka hänellä olisi suurempi syy pyytää anteeksi antaessaan Mavi Marmaran aktivistien varustautua ja lähteä maansa satamasta hyvin tietäen, ettei alusta päästetä Gazaan ilman vastatoimia. Aluksen sanottiin kuljettavan avustuksia Gazaan, mutta Ashdodin satamaan ohjatusta aluksesta ei löydetty aktivistien ilmoittamia avustustarvikkeita. Netanyahun anteeksipyyntö Turkille ei miellytä kaikkia Israelissa, kuten Libermania, joka kutsuu sitä karkeaksi virheeksi, mutta varsinkin vasemmistopiirit iloitsevat siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166510#.UU66rWJHT-k
-          Siinain beduiinien sieppaamilla panttivangeilla, joista toinen on Israelin arabimies Nasaretista ja toinen norjalainen nainen, ei Egyptin poliisin ilmoituksen mukaan ole hengenvaaraa. Heidän vapauttamisestaan on alettu neuvottelut sieppaajien kanssa. Beduiinit vaativat Egyptin pidättämien beduiinien vapauttamista siepattuja vastaan. Siinain tilanne on Egyptin poliisin valvonnan ulkopuolella ja Israel varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Siinaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166512#.UU69JmJHT-k
-          Gazan terroristien 2006 Gazan rajalla lähellä IDF:n Kerem Shalom tukikohtaa sieppaama Gilad Shalit sanoo joutuneensa shokkiin eikä pystynyt käyttämään asettaan puolustautuakseen sieppaajia vastaan, jotka raahasivat hänet Gazaan haavoittuneena pitäen häntä panttivankina yli 5 vuotta. Hän sanoo, ettei häntä kidutettu paitsi aivan alussa, ja että silloin hänet pidettiin seinään sidottuna, mutta se lopetettiin, koska hänet haluttiin pitää hengissä.  Shalit puhui Maariv-lehden reportterille Ben Caspille, joka totesi, että sotilaitten komentajien antamat tilanne-katsaukset ja ohjeet menivät suurelta osin sotilaitten korvien ohi. Shalit vapautettiin 2011 lopussa 10027 palestiinalaisvankia vastaan Egyptiin, josta hänet lennätettiin Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166511#.UU6-fGJHT-k
-          Aleppon lähellä ei asiantuntijoitten mukaan käytetty myrkkykaasua vaan luultavasti kyynelkaasua. http://www.timesofisrael.com/aleppo-attack-likely-tear-gas-and-not-nerve-agent-analysts-say/