Friday, February 08, 2013

PERJANTAI 08.02.13


PERJANTAI 08.02.13

1. IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei torjui USA:n varapresidentti Joe Bidenin ehdotuksen suorista kasvoista kasvoihin käytävistä neuvotteluista USA:n kanssa koskien Iranin ydinteollisuutta, jonka päämääränä uskotaan länsimaissa olevan ydinaseen rakentaminen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi Kairon vierailunsa aikana, että Iran on jo ydinvalta ja myös avaruusvalta. Hän on useissa yhteyksissä vaatinut länsimaita tunnustamaan, että Iranin tekninen edistyminen ydinteollisuuden alalla edellyttää tunnustusta, että maa on saavuttanut tarvittavan tietotaidon, mutta tämä ei ole poistanut länsimaiden epäilyksiä tämän islamilaisen tasavallan päämäärien aitoudesta vakuuttaessaan, että sen ydinteollisuus tähtää pelkästään sähkön tuottamiseen maan nopeasti kasvaviin tarpeisiin.

P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinteollisuudesta pidetään Kazakhstanissa 26. helmikuuta 2013. Varapresidentti Bidenin esityksen mukaisesti samaan aikaan olisi järjestetty korkean tason keskustelu, minkä ajatollah Khamenei torjui todeten, ”ettei Iran suostu keskustelemaan USA:n johdon kanssa sen pitäessä asetta sen ohimolla”. Biden totesi tähän, että ”USA pitää tarjousta edelleen voimassa valmistautuen suoriin korkean tason keskusteluihin milloin vain Iranin johto katsoo olevansa valmis niihin”.
Khamenein argumentti Bidenin esitykselle oli, etteivät sellaiset keskustelut ratkaisisi mitään. USA:n johto on varmaan täysin tietoinen, että Iran haluaa tunnustamista tasa-arvoiseksi neuvottelukumppaniksi eikä vain alemman luokan valtioksi, jolle sanellaan ehtoja. Tämän mukaisesti kiista näyttää kehittyneen itämaissa arkaluonteiseksi kunniakysymykseksi.
”Te sanotte neuvottelevanne aseella uhaten. Iranin kansa ei pelkää uhkauksia”, Khamenei totesi. Keskiviikkona USA tiukensi Iranin vastaisia pakotteita, joilla Iranin mahdollisuus siirtää öljytulojensa maksuja ulkomailta supistetaan entisestään. Iran pystyy öljytuloillaan ostamaan tarvikkeita vain niistä maista, joille se toimittaa öljyä.

USA:N säästöohjelman mukaisesti armeija joutuu supistamaan sotilaallisia toimiaan maailmassa. Tämän johdosta USA poistaa toisen lentokoneitten emälaivan Persianlahdelta, eikä sitä korvaavaa USS Harry S Truman emälaivaa lähetetä matkaan. Tämä vähentää USA:n pelottelukapasiteettia Persianlahdella ja lisää pienten öljymaitten ahdistusta ja pelkoa Iranin nousevan uhan edessä.
Kolumnistit arvailevat, mahtaako presidentti Obaman Israelin matkalla, joka on suunniteltu alkavaksi 20. maaliskuuta 2013, olla yhteyttä Khamenein kieltäytymiseen. Obaman ja Netanyahun keskustelujen uskotaan keskittyvän Iranin ja Syyrian tilanteen tarkasteluun. http://www.debka.com/article/22744/Ali-Khamenei-shuts-door-on-direct-nuclear-talks-with-US

2. USA:N presidentti Barack Obaman Israelin vierailun tarkoitus ja käytävien keskustelujen ja neuvottelujen sisältö ja luonne on nostattanut spekulaatioita, että vierailun tarkoituksena on päinvastaisista vakuutteluista huolimatta saada täysin jumiutuneet rauhankeskustelut potkaistua uuteen alkuun. Koska PA:n johto vakuuttaa yksiselitteisesti pitävänsä kiinni asettamistaan ennakkovaatimuksista, joihin kuuluu rajojen määrittelyn ohella kaiken rakennustoiminnan keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, Netanyahun epäillään kaikessa hiljaisuudessa ja julkisuudelta salassa valmistelleen myönnytyspakettia.

Tätä arviointia tukevat Netanyahun läheisen neuvonantajan Yaacov Amidrorin ennen Washingtonin matkaa haaretz.com haastattelun yhteydessä antamat valitukset, miten ”setlementtien jatkuva rakentaminen likaa Israelin mainetta ulkomailla ja vaikeuttaa suhteita sellaisiin ystävällisesti suhtautuvaan maihin kuten Saksa ja Kanada”. Tällaiset mielipiteet Netanyahun lähiympäristössä ovat tuskin itsestään syntyneitä, vaan niiden uskotaan edustavan laajempaa keskustelua hallituksen johtavien henkilöiden parissa. Yksi lukuisista varapääministereistä Dan Meridor esitti julkisuudessa samansuuntaisia arvioita ja suosituksia.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu katsoi huhujen nousseen tasolle, jossa hän näki välttämättömäksi puuttua asiaan huhujen katkaisemiseksi. TV-2:n iltauutisten yhteydessä  pääministeriä lähellä oleva taho vakuutti, ettei Netanyahulla ole mitään suunnitelmia rakennustoiminaan jäädyttämiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä tai Jerusalemin itäosissa. Keskustelut Israelin ja PA:n välillä lienevät kuitenkin ohjelmassa Obaman vierailun aikana, tai kolmenkeskeinen Obaman, Netanyahun ja Abbasin välillä.
3. PA:n virkailija Jibril Rajoub, joka toimi aktiivisesti ja näkyvästi Jasser Arafatin aikana, mutta on sittemmin häipynyt parrasvaloista verhojen taakse - Mohammad Dahlanin tapaan, jonka Abbas pakotti muuttamaan ulkomaille - kertoi armeijan radion haastattelussa omistaan ja palestiinalaisten tuntemuksista laajemminkin suhteessa Israeliin ja rauhanprosessiin. Hän totesi yksikantaan, että ainoa henkilö, jolla voi olla mahdollisuus saada rauhankeskustelut uudelleen käyntiin, on USA:n presidentti. Hän sanoi olevansa turhautunut Israelin taipumattomuuteen palestiinalaisia kohtaan: ”Se aika, jolloin Israel on esiintynyt eräänlaisena lähiseudun tyrannina, on ohi”, hän sanoi.
RAJOUB toimii nykyisin Palestiinan jalkapallounionin presidenttinä. Hän ei hyväksy Israelin pelkoja, että rauhansopimus PA:n kanssa ei tulisi koskemaan Gazan kaistaa ja saamaan Hamasin alistumaan sen ehtoihin, todeten, ettei se, joka tällaisia esittää tunne palestiinalaisia.
”Israelilaiset ovat ansainneet asumisen turvattuina 1967 sotaa edeltävien rajojen sisällä. Me olemme valmiit rauhanneuvotteluihin huomenna”, hän vakuutti.
IDF peruutti hänen vip-korttinsa - kuten myös Nabil Shaathilta - syyttäen häntä kiihotuksesta, eikä hän siten pysty liikkumaan IDF:n tarkastuspisteiden läpi ilman tarkastuksia.

WALLA-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Rajoub sanoi olevansa optimisti koskien kahden kansan kykyä elää rauhassa rinnakkain, mutta asettaen kuitenkin syytöksiä Israelia kohtaan. ”Katsokaa peiliin ja nähkää, että kaikki on omaa tekoanne – se on vastareaktio kärsimyksiin, surmaamiseen ja tuhoamiseen.”  Hänen pahin ongelmansa on Israelin harjoittama miehitys. Kysyttäessä, miten tulisi suhtautua juutalaisyhteisöihin Juudean ja Samarian alueilla, hän vakuutti, ettei tulevassa Palestiinan valtiossa tule asumaan yhtään juutalaista asukasta: ”Ei yhtään setleriä 1967 rajojen takana. Oli virhe, että koko kysymystä otettiin esiin Camp Davidin neuvotteluissa”, Rajoub rajaa. ”Israelin oikeisto käyttää tätä tekosyynä rakentamiseen aina Kuolleeseenmereen saakka”. Rasismisyytös ei häntä pelota.
Hän sanoi suhtautuvansa positiivisella mielellä Israelin tammikuun 22. päivän vaalien jälkeen muodostettavaan hallitukseen nähden todeten, että Yair Lapid on hyväksyttävä henkilö, mutta esitti toivomuksen, että Netanyahu huomaisi poliittisen ilmapiirin siirtyneen vasemmalle. Hän sanoi tuntevansa joitain Israelin uusia parlamentaarikkoja todeten heidän kannattavan kahden valtion periaatetta. Israelin yleinen ilmapiiri suhtautuu siihen kasvavalla epäluulolla.

4. HABAIT HAYEHUDI puolue sai vaaleissa 12 kansanedustajaa nousten neljänneksi Likutenun (31), Yesh Atidin (19) ja Labourin (15) jälkeen, ja sen odotettiin olevan luonnollinen hallituspuolue. Pääministeri Netanyahu on kuitenkin syystä tai toisesta hyljeksinyt sen puheenjohtajaa Naftali Bennettiä, joka oli hänen kanslianpäällikkönsä, kunnes erosi siitä 2008. Pahat kielet laulavat, että Bennettillä oli jatkuva sotatila Sara Netanyahun kanssa, jonka jotkut arvioivat käytännössä sanelevan, mitä Benyamin päättää. Pääministerin vaimo Sara on muutenkin ollut lehdistön hampaissa, jolla on jotain hampaankolossa häntä vastaan. Yksi yleisimmistä puheenaiheista juorupalstoilla on Saran puku, johon hän oli sonnustautunut Knessetin avajaistilaisuuteen. Eräs kolumnisti huudahti: ”Mitä kummaa Sara oikein on ajatellut pukiessaan yllensä tuollaisen luomuksen?” Saran puku oli mustaa harsomaista kangasta, jonka väitettiin paljastaneen Saran ihon ja erikoisesti masun hänen istuessaan.

PÄÄMINISTERI ei ole tavannut Bennettiä vaalien jälkeen, vaikka hänellä oli aikaa Meretzin puheenjohtajalle Gal-Onille ja Ahmed Tibille. Hän kyllä soitti jossain vaiheessa onnitellen Bennettiä puolueensa menestyksestä ja kätteli hätäisesti Knessetin avajaisissa, mutta siinä kaikki. Ei kovin viisasta politiikkaa maan korkeimmalta johdolta.
Habait Hayehudi (Juutalainen koti) on saanut myös ilkeitä hyökkäyksiä Shasin taholta, jossa pahansuovasti viitattiin hänen sopimukseensa Yair Lapidin kanssa yhteistyöstä Atidin ajaman ohjelman yhteisen taakan kantamisesta ja myös uskonnollisten puolueiden osallistumisesta asevelvollisuuteen ja työelämään opiskelun ohella. Shas-puolueen lehdessä Yom Leyom (päivä päivältä) viitattiin ”Bennettin pitämään tuskin silmän kokoiseen kipa-lakkiin, joka suuruudellaan jo osoittaa hänen uskonnon arvostuksensa, puolen shekelin arvoiseksi”.
Bennettin esitys 60 % Juudeaan ja Samarian alueen liittämisestä Israeliin ja hänen voimakas juutalaisyhteisöille antamansa tuki ovat voineet antaa aiheen Netanyahulle tehdä pesäeroa Bennettiin ennen Obaman vierailua, mutta hallituksen muodostaminen ei voi odottaa maaliskuun loppupuolelle, eli hänen on sovittava asioista Bennettin kanssa. Keskustelu-tilaisuutta pääministerin ja Bennettin välillä ollaan sopimassa ensi viikon alkuun. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302557

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin tuore kansanedustaja Moshe Feiglin, jonka Netanyhau sai edellisissä vaaleissa syrjäytettyä asettamalla hänet epärealistiselle vaalisijalle, pääsi näissä vaaleissa Knessetiin. Hän johtaa Likudin sisällä alaosastoa nimellä ”Juutalainen johtajisto” (Manhigut Hayehudit) ja hän käy säännöllisesti joka kuukausi Temppelivuorella saaden valepukuisen  poliisin kannoilleen, joka epäilee hänen rukoilevan ja polvistuvan vuorella vastoin poliisin asettamia sääntöjä, jotka eivät perustu mihinkään lakiin, päinvastoin ovat lainvastaisia, sillä laki turvaa jokaisen uskonnonharjoittavan vapauden rukoilla haluamallaan tavalla Israelissa. Feiglin oli uutisotsikoissa käydessään tapaamassa homojärjestön edustajia. Hän selitti myöhemmin, ettei hän ole homophobe, hän arvostaa ihmisarvoa vaikka ei aina hyväksy jokaisen arvomaailmaa, ja siten myös LGBT-järjestöä (Lesbian-Homisexual-Bisexual-Transsexual). Feiglin lupasi kannattaa lainsäädäntöä, jolla heidän oikeuksiaan turvataan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302560
-          Jerusalem Beitar jalkapallojärjestö on joutunut poliisin erikoistarkkailuun sen kilpailuissa esiintyneen huliganismin ja arabivastaisuuden vuoksi. Valtio nosti syytteen järjestön neljää fania vastaan rasismista. Yleisesti kollektiivisena rangaistuksena käytetään pelaamista tyhjille katsomoille, mutta tätä ongelmaa pidetään vaarallisempana kuin pelkkänä ottelun aikana kuumenneiden tunteiden purkamisena keskinäisissä kahinoissa. Äärimmäisenä keinona järjestö voidaan sulkea määräajaksi kilpailujen ulkopuolelle tai lopettaa kokonaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302525
-          Israelissa elätellään vielä heikkoa toivoa, että torstaina alkaneessa 27:n EU-maan kaksipäiväisessä huippukokouksessa saadaan myönteinen päätös, jolla Hizbullah asetettaisiin terrorijärjestöjen listalle, jonne se kuuluu ja jonne USA on sen nostanut jo vuosia sitten. Hizbullah ei millään tavoin peittele Israelin vastaisuuttaan, päinvastoin sen johtaja, pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkaa Israelia tuholla kaikissa tilanteissa. Hizbullahin asema on selvästi heikentynyt Syyrian jouduttua sisällissotaan, jossa se kannattaa Iranin tavoin presidentti Bashar Assadin armeijaa toimittaen sille aseita ja taistelijoita. Israelin pahin pelko kohdistuu kuitenkin siihen, että Syyria voi Hizbullahin kanssa ja Iranin tukemana aloittaa ohjushyökkäykset Israelin siviilikohteita vastaan saadakseen maailman huomion siirretyksi pois omista vaikeuksistaan. Syyrian epäillään toimittaneen Hizbullahille Libanoniin paitsi pitkänmatkan ohjuksia myös kemiallisia tai biologisia aseita, joilla se voisi yrittää toteuttaa uhkauksensa Israelin tuhoamisesta, kuten Iranin korkea upseeri totesi, ”saada koko juutalainen kansa koomaan”. Iranin presidentti Ahmadinejad totesi Kairossa OIC:n konferenssia, että Iran on nyt ydinvalta, mutta sen aikomuksena ei ole hyökätä Israelia vastaan. Kehitys Lähi Idässä näyttää vääjäämättömästi lähestyvän tilannetta, josta juutalaiset profeetat ovat ilmoittaneet eli Damaskoksen tuhoamista siten, että se tulee olemaan pitkään aikaan asumattomana ja pelkkänä rauniona. (Jes.17:1) Luvussa kerrotaan edelleen, että myös Israel ja varsinkin sen pohjoisosa tulee kärsimään pahoin tuossa sodassa. Israel on kaiken varalta siirtänyt kolme Iron Dome patteristoa maan pohjoisosaan, niistä yksi Haifan suojaksi. Pelottavin uhka on kuitenkin Israelin kaasunporauslautta ja kaasun käsittelylaiturit Välimerellä Haifan ulkopuolella. Ensimmäinen kaasulähde liitettiin maan hyötyverkkoon äskettäin, minkä uskotaan täydellä kapasiteetillaan nostavan maan taloustilanteen uuteen kukoistukseen. Israelin valtionpankin pääjohtaja Stanley Fischer totesi erojaispuheessaan, että maan talous on vahva ja terveellinen, mutta moitti turhan suurta joskaan ei huolestuttavaa velkaantumista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302535
-          Vandaalit sytyttivät Beitar Jerusalem jalkapallojärjestön Jerusalemin toimistot tuleen. Tämä voi liittyä siihen , että seuran johto palkkasi kaksi muslimipelaajaa Azerbaijanista seuran kokoonpanoon. Bayit Haveganissa sijaitsevat toimistot kärsivät suuria vaurioita ja seuran palkintoja ja muuta rekvisiittaa tuhoutui. Seuran johto ja kansanedustajat laidasta laitaan ovat tuominneet tuhopolton. Poliisi on aloittanut tutkimukset tuhopolttajien löytämiseksi ja saattamiseksi oikeuteen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302603Thursday, February 07, 2013

TORSTAI 07.02.13


TORSTAI 07.02.13

1. USA:N Israelin lähettiläs Dan Shapiro vakuuttaa yhä edelleen, ettei presidentti Obaman Israelin vierailun tarkoituksena ole vaikuttaa Israelin hallitusneuvotteluihin. Näin voi ollakin, ettei hän sitä tarkoittanut, mutta käytännössä se tulee vaikuttamaan niihin, kuten poliitikot täällä vakuuttavat. Likudin edustaja toteaa, että Obaman vierailu helpottaa Netanyahua rakentamaan haluamansa hallituskoaliittion. Mutta toinen Likudin virkailija toteaa, ettei pääministeri tarvitse töytäisyjä miltään taholta, sillä hänen tarkoituksenaan on joka tapauksessa liittää hallitukseensa kolme vasemmisto-keskusta puoluetta: Yair Lapidin puolue Yesh Atid, Kadima ja Tzipi Livin puolue Hatnua. ”Hän halusi Yesh Atidin ja Tzipi Livnin Hatnuan, ja nyt se tulee olemaan hänelle helpompaa. Obaman vierailu viestittää heille, että vakavaa edistystä tulee tapahtumaan, ja niiden tulee liittyä hallitukseen mahdollisimman pian voidakseen vaikuttaa siihen.” JP:n kolumnistien Lahav Harkovin ja Gill Hoffmanin arvion mukaan Netanyahu pyrkii muodostamaan jännitteettömän ilmapiirin, jossa ulkopoliittisia asioita hoidetaan hallitusneuvotteluista huolimatta. Tällä hän uskoo helpottavansa puolueiden liittymistä hallituskuvioihin.

Likudin kansanedustajien keskuudessa esiintyy kuitenkin tiettyä arvostelua Obaman kieltäydyttyä vierailemasta Israelissa ensimmäisen virkakautensa aikana. He sanovat vähän ilkeästi, että ”Obama lienee oppinut läksynsä, eikä tule uusien vaatimustensa kanssa”, vaikka heidän käyttämänsä terminologia onkin yleensä varsin sovitteleva ja varovainen. ”Presidentti tulee näkemään, että hänen edellisen käyntinsä jälkeen 2008 kysymykset ovat tulleet entistä monimutkaisemmiksi”, sanoi Likudin kansanedustaja Danny Danon.
BAIT YEHUDIN kansanedustaja Ayelet Shaked totesi, että Obaman vierailu on kunnian-osoitus. Toisaalta hän totesi, että ”jos Netanyahu haluaa puhua PA:n kanssa, puhukoon, kunhan pitää kiinni periaatteistaan”. Hän selittää, että Bill Clinton lupasi aikoinaan Arafatille kaiken, ja Arafat kieltäytyi. Samoin tapahtui Olmertin luvatessa kaiken ja  Abbas kieltäytyi.
”En usko, että Netanyahulla on mitään aihetta toimia samalla tavoin.”
Edellisen 18. Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi, että Knesset on paikka, jossa voidaan esittää uusia suunnitelmia, ja kutsui Obaman esittelemään ajatuksensa Knessetissä, Israelin parlamentissa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tapaa tänään Yesh Atidin puheenjohtajan Yair Lapidin, jota hän tapasi viimeksi 24. tammikuuta, tasoittaakseen positiivisen alun jälkeen huonontuneita suhteita. Hän pahoitti mielensä huhuista Lapidin ja Bennettin välisestä sopimuksesta yhteisen painostusryhmän muodostamiseksi sekä Lapidin hyökkäävistä vaatimuksista. Toiseksi hän tapaa symbolisesti Meretzin puheenjohtajan Gal-Onin, joka vakuuttaa jäävänsä oppositioon.
Lapid totesi joutaviksi puheet, että hän olisi Toran vastainen sanoen, että hän esittää Tora-opetusta koulujen opetusohjelmaan. Toiseksi hän otti esimerkkejä historiasta todeten, että kuningas David oli sotilas, Rambam Maimonides opiskeli maallisia aineita ja Rashi oli työelämässä hengellisen työnsä ohessa, kuten hän kirjoitti Facebook sivullaan.

HABAIT HAYEHUDI johtaja Naftali Bennett, jota Netanyahu ei ole tavannut ensi tapaamisen jälkeen, ja joka pyrkii toimimaan sillan rakentajana Haredi- ja ei-uskonnollisten puolueiden välillä, piti 12 kansanedustajansa kanssa pitkähkön keskustelutilaisuuden, miten vastuu kansan turvallisuudesta ja työpaineesta ratkaistaisiin, mutta ei saanut yhteistä esitystä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302437

2. ISLAMIN YHTEISTYÖORGANISATION (OIC) konferenssissa Kairossa käsiteltiin kahta ajankohtaista aihetta: Palestiinalaiskysymys ja Syyrian tilanne. Konferenssi alkoi huonoissa merkeissä uutisten levitettyä maailmalle tietoa Tunisian oppositiojohtajan murhasta samana päivänä. Islamin 57:n maan johtajille oli tilaisuus tavata toisensa silmästä silmään ja tunnustella henkilökohtaisesti keskinäisiä tuntemuksiaan ilman diplomaattisia kiemuroita.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi siellä Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kiittäen tätä antamastaan tuesta PA:lle. Puheessaan konferenssiväelle Abbas esitti arabimaille useita investointikohteita Jerusalemin itäosassa ja AL-Aksa moskeijassa ja sen jälkeen lateli moneen kertaan esittämänsä Israelin vastaiset teemat: ”Viimeisen neljän ja puolen vuosikymmenen ajan jatkunut juutalaistamisen teollisuus ja  kaupungin arabi-, islamin ja kristillisen imagon tuhoaminen systemaattisen ja ohjelmoidun ohjelman mukaisesti
ei ole loppunut, jonka päämääränä on Jerusalemin eristäminen ympäristöstään”. Hän väitti Israelin tekevän kiivaita hyökkäyksiä kaupunkia ja Al-Aksa moskeijaa vastaan. Samalla hän pyysi arabimaita avustamaan PA:n yhä kriittisemmäksi pahenevaa talousvaikeutta.
Sen sijaan ei tiedetä, esittikö hän pyyntönsä talousavusta suoraan Iranin presidentille.
Toiseksi Abbas sanoi työskentelevänsä lujasti Fatahin ja Hamasin välisten ongelmien poistamiseksi, mutta esitti samalla risuja niille maille, joiden johtavat henkilöt ovat vierailleet Gazassa, koska se antaa väärän kuvan palestiinalaisten edustuksesta.

KONFERENSSI antoi tukensa Syyrian kapinallisille, mutta kehotti lopettamaan veren-vuodatuksen maassa Assadin hallituksen ja kapinallisten välisillä neuvotteluilla.
Muslimimaiden elokuussa perustama ”muslimikvartetti”, johon kuuluvat Egypti, Turkki, Iran ja Saudi Arabia, pitivät kokouksensa konferenssin aikana, mutta Saudi Arabian edustaja ei osallistunut. Saudien kruununprinssi Salman sanoi konferenssille Syyrian hallituksen suorittavan ilkeitä rikoksia kansaansa vastaan ja esitti vaatimuksen, että YK:n turvallisuus-neuvoston tulee mahdollisimman nopeasti suorittaa vallanvaihto Syyriassa.
Konferenssin loppulausunnossa pääsyytös esitetään Assadin hallitukselle, kuten Reutersin edustaja sanoo näkemänsä luonnoksen perusteella, mutta Iranin vaatimuksesta sen sanamuotoa lievennetään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=302359

3. BULGARIAN lentokentällä tapahtuneen pommi-iskun seurauksena, jonka selvittelyissä Hizbullah on todettu iskun järjestäjäksi ja toimeenpanijaksi, Hizbullahin asema on nostettu pöydälle entistä tukevammin perustein. USA on jo kauan sitten asettanut sen terrori-järjestöjen listalle, mutta EU ei ole sitä tehnyt perustaen epäröintinsä siihen, että sillä on edustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä sen hallituksessa. EU pyrkii erottamaan Hizbullahin sotilassiiven, joka osallistuu Syyrian taisteluihin ja terrorismiin, järjestön yhteisöllisestä toiminnasta Libanonin sisällä.

USA:n ulkoministeri John Kerry esitti tiistaina EU;lle vaatimuksen, että sen tulee seurata USA:n esimerkkiä ja todeta Hizbullah terrorijärjestöksi ja lopettaa sen taloudellinen tuki. Artikkelin mukaan Englanti on USA:n linjoilla tässä kysymyksessä, mutta koska Ranska ja Italia vastustavat sitä, yksimielisen päätöksen saaminen 27 jäsenmaan kesken on vaikea.
Englannin ulkoministeriön tiedotteen mukaan oikea tapa olisi jäädyttää Hizbullahin varat ulkomailla, mikä antaisi sille selvän viestin terrorismin tuomitsemisesta, raportoi AFP.

HIZBULLAH on ollut USA:n mustalla listalla vuodesta 1995 lähtien sen suorittamista useista Amerikan vastaisista hyökkäyksistä johtuen, mukaan lukien iskut sen lähetystöön ja armeijan parakkeihin Beirutissa 1980-luvulla. 
AFP:n Brysselissä oleva toimittajan saamien tietojen mukaan Ranskan ja Italian ohella Malta ja Kypros vastustavat USA:n vaatimista. Italialla on useita sotilaita YK:n riveissä Libanonissa, eikä se halua vaarantaa heidän turvallisuuttaan mahdollisilla kostoiskuilla.
Bulgaria ilmoitti tiistaina virallisesti, että Burgan pommi-iskun pääsyyllinen on Hizbullah. Mikään EU-maa ei kuitenkaan ole vielä esittänyt asian viemistä EU:n työkomiteaan, joka käsittelee terrorijärjestöjen listaa, vaikka Bulgaria ilmoitti tulokset EU:lle keskiviikkona.

HIZBULLAH esitti keskiviikkona syytöksen Israelia vastaan, että se johtaa kansainvälistä Hizbullahin vastaista kampanjaa. Järjestön kakkosmies Naim Kassem sanoi, ettei Bulgarian tutkimukset muuta mitään. Hän syytti ”Israelin aloittamaa kansainvälistä syytöskampanjaa, josta huolimatta järjestö tulee jatkamaan välineittensä parantamista ja taistelijoittensa kouluttamista päämääränään Israelin tuhoaminen”.
Pääministeri Netanyahu esitti kiitoksen Bulgarian pääministeri Boyko Borissoville tarkoista ja asiantuntevista tutkimuksista todeten niiden osoittavan selvästi Hizbullahin syyllisyyden, mutta samalla todistavan Iranin osuuden terrorismin levittämiseksi rajoista ja maanosista piittaamatta. Hän toivoi näyttöjen riittävän EU:n kannan muutokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164986#.URNgNmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon arvioi, että Obama tullee järjestämään Abbasin ja Netanyahun välisen tapaamisen Israelin vierailunsa aikana, kuten hän kirjoitti torstain Facebookon sivullaan. Obaman ohjelma on edelleen epäselvä, mutta Ayalon arvioi, ettei maailman voimakkaimman valtion johtaja tule vierailulle yhteen maailman pienvaltioon ilman tarkkoja ennakkovalmisteluja ja järjestelyjä. Hän jopa arvioi, että myös Jordanian kuningas Abdullah II voisi osallistua sellaiseen mini-huippukokoukseen. Hän totesi, ettei maailma odota loputtomiin Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaisua, vaan vaatii tuloksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164990#.URNoz2JHT-k
-          Mavi Marmaran tragediaa tutkiva ns. Turkelin komissio julkisti eilen toisen asiaa koskevan 1000:n sivun laajuisen tutkimuksensa. Raportissa todetaan, että IDF:n omat tutkimukset vastaavista tapauksista vastaavat kansainvälisiä standardeja, mutta esitti, että IDF:n tulee perustaa pysyvä tutkimuselin vastaavia tapauksia varten. Komissio esittää lisäksi 19 suositusta järjestelmän kehittämiseksi ja parantamiseksi tutkittaessa syytöksiä tai epäilyksiä sotarikoksista. Puutteita havaittiin turvallisuus- ja puolustusjärjestelmien päätöksentekoprosessissa, mikä johti tunnettuihin tapahtumiin kansainvälisillä vesillä. Shin Betin tulisi videoida kuulustelut, ja sitä vastaan nostettuja syytöksiä tulisi antaa poliisin tukittaviksi. Komissio tulkitsi ensimmäisessä raportissaan, jonka työskentelyä seurasivat prikaatinkenraali Ken Watkin Kanadasta ja Lord David Trimble Pohjois-Irlannista, että IDF:n sotilaat toimivat itsepuolustukseksi. Aluksen väitettiin kuljettavan avustustarvikkeita Gazaan, mutta Ashdodin satamassa suoritetussa tutkimuksessa mitään avustustarvikkeita ei löydetty, erilaisia aseita puukoista ja metalli-puukartuista lähtien pistooleihin runsaasti. Sekä komission että YK:n raportin mukaan Gazan saarto on kansain-välisen lain mukainen. Turkki on vaatinut Israelin virallista anteeksipyyntöä yhdeksän kansalaisensa surmasta, mitä hallitus ei ole voinut antaa. Tämä on pahoin sotkenut maitten välisiä suhteita. Viime aikoina Israelissa on noussut vaatimuksia hyväksyttävän anteeksipyynnön esittämiseksi, jotta asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164980#.URNq2WJHT-k
-          Rajapoliisien Rantisin tiesululla Binyaminissa palestiinalainen mies yritti ajaa autollaan poliisien yli. Hän ei välittänyt pysähtymiskäskystä vaan ajoi suoraan ohi, kääntyi ympäri ja ohjasi autonsa kohti rajapoliiseja. Poliisit ehtivät hädin tuskin heittäytyä sivuun auton tieltä aloittaen sitten tulituksen poistuvaa autoa kohti, mutta se jatkoi ajoaan ja hävisi paikalta. Auton ja sen ajajan löytämiseksi aloitettiin laaja metsästys, sillä se oli selvä murhayritys. Päivää myöhemmin palestiinalainen 21-vuotias nainen yritti salakuljettaa kaksi veistä Patriarkkain mausoleumiin. Nainen pidätettiin; kuulusteluissa hän sanoi tarkoituksenaan olleen haavoittaa poliisia, jotka olivat pahoinpidelleet häntä Tel Avivissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164950#.URNwSGJHT-k
-          Pääministerin turvallisuusneuvonantaja Yaacov Amidror matkustaa Washingtoniin valmistelemaan Obaman Israelin vierailua. Ennen matkaansa Amidror, joka johtaa kansallista turvallisuusneuvostoa, sanoi haaretz.com mukaan, että Israelin setlementti-toiminta muodostaa kansainvälisen diplomaattisen ongelman, mikä estää Israelin ja länsimaitten välisiä suhteita. Haaretzin artikkelin mukaan Amidror kertoi mielipiteensä myös yksityistilaisuudessa pääministerin kanssa valittaen, että jatkuvaa rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on mahdotonta selittää edes sellaisille Israeliin suosiollisesti suhtautuville maille kuten Kanada ja Saksa, ja että suhteet länsimaihin pahenevat. Netanyahun kanslia ei halunnut kommentoida asiaa. Mikäli haaretz.com raportti on oikea, tämä osoittaa pahaa repeämää Netanyahun ja diplomaattikunnan välillä. Lähetystöhenkilökunnan vuosittaisessa tapahtumassa Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor kysyi E-1 alueen rakentamisen ilmoittamisen ajoittamista pian PA:n saatua YK:n hyväksymisen sen tarkkailijajäseneksi ei-valtion ominaisuudessa, mikä sai hyväksyvän vastaanoton lähettiläiden keskuudessa. Amidror suhtautui siihen hyvin torjuvasti todeten kylmäkiskoisesti, että lähettiläät edustavat ulkomailla maan hallitusta, joka tekee päätökset, ja jos se ei miellytä jotain, sen on paras hakea työtä jostain muualta. Täytyy vain ihmetellä, minkälaisen viestin Amidror vie Yhdysvaltoihin Obaman hallituksen edustajille, jos hänen näkemyksensä ovat jyrkässä ristiriidassa Israelin hallituksen kanssa. Ehkä Netanyahulla on samankaltaisia näkemyksiä, joita hän salassa kehittelee. http://www.timesofisrael.com/construction-policy-is-diplomatic-problem-security-advisor/

Wednesday, February 06, 2013

KESKIVIIKKO 06.02.13


KESKIVIIKKO 06.02.13

1. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad aloitti historialliseksi luonnehditun kaksi-päiväisen vierailunsa Egyptissä. Se on ensimmäinen Iranin johtajan korkean tason vierailu Egyptissä diplomaattisuhteiden katkettua presidentti Mubarakin solmittua rauhansopimuksen Israelin kanssa kolme vuosikymmentä sitten. Ahmadinejadin Kairon vierailun varsinainen aihe on hänen osallistumisensa tänään alkavaan islamin maiden yhteistoimintaorganisaation OIC:n vuosi-kokoukseen, jossa Syyrian tilanteen tarkastelu on yksi pääaiheista. Iranin presidentin Kairon vierailulla on kuitenkin muita poliittisia päämääriä, joita hän haluaa ajaa edistääkseen Iranin ja Egyptin välisten suhteitten korottamista diplomaattitasolle.

SUHTEITTEN parantamisen ohella Iranin ja Egyptin välillä presidentti Ahmadinejadilla on toinen laajakantoisempi päämäärä, josta hän vihjaili puheessaan Kairossa. Hän edustaa shia-muslimien islam-haaran johtoa, kun Egyptin presidentti Mohammed Mursi edustaa sunni-muslimien johtoa. Ahmadinejad suunnittelee näiden usein torjuvasti ja jopa vihamielisesti toisiinsa suhtautuvia islamin valtavirtauksia hautaamaan vuosisatoja kestäneet erimielisyytensä ja yhdistämään voimansa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, kuten ne olivat tehneet aiemminkin voidakseen siten edistää islamin intressejä.

EGYPTIN presidentti otti korkean iranilaisen vieraansa vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin syleillen häntä ja vaihtaen arabitapaan poskisuukkoja, mikä sai Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ylistämään tilannetta ”uuden ajan alkamiseksi osapuolten välillä”. Eikä siinä kaikki, sillä hänellä oli toinen suunnitelma, jonka hän paljasti puheessaan.
Iranin presidentti totesi Beirutissa toimivan TV-uutiskanavan Al-Mayadeen mukaan: ”Alueen poliittinen geografia tulee muuttumaan alueella, jos Iran ja Egyptin sopivat yhteisestä asenteesta palestiinalais-kysymyksessä”.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi totesi Reutersin mukaan, että diplomaattiset suhteet Iranin ja Egyptin välillä ovat vähitellen korjautumassa kehottaen odottelemaan kärsivällisesti vähän kauemmin: ”Olen hyvin toiveikas kaksipuolisten suhteiden laajenemisesta.”
Ilmeisesti molemmat maat ovat halukkaita solmimaan keskenään täydet diplomaattisuhteet.
BARRY Rubin, professori ja Gloria-keskuksen johtaja, JP:n vakiokolumnisti, toteaa Iranin suunnitelmista, että vaikka presidenttien ideologia on suurelta osin yhteneväinen ainakin Israelia koskevalta osaltaan, Mursin tulee edetä varovaisesti länsisuhteittensa vuoksi. Egypti saa sekä diplomaattista että taloudellista tukea länsimaista, mistä USA:n lupaamien 20:n F-16 koneitten ensimmäisen erän neljän koneen toimittaminen äskettäin on osoituksena.
Toiseksi Saudi Arabian tukemien Persianlahden öljyvaltioiden selviytyminen Iranin painostuksen alla on Egyptille tärkeä sunni-muslimien johtavan maan ominaisuudessa.

Saudi Arabia seuraa huolestuneena Iranin diplomaattisia aloitteita Kairossa. Hallituksen tukema päivälehti Al-Asharq Al.Awsat julkisti Abdul Rahman al-Rashedin laatiman pää-kirjoituksen, jossa hän toteaa Iranin rahoittavan konflikteja ja aloittavan taisteluja kaikkialla maailmassa, ”pistäen sormensa jokaiseen piirakkaan”. Päivää aiemmin lehti tarkasteli artikkelissaan Iranin sekaantumista Jemenin sotaan. Toinen Gulfmaita tukeva lehti Al-Hayat julkaisi artikkelin, jossa se kertoo irakilaisten shia-puolueitten palaavan maanpaosta Iranista sopimuksella, että ne tukevat pääministeri Nouri Malikia. 

Tyynnytelläkseen Gulfmaitten epäluuloja Egyptin ulkoministeri Mohamed Gamel Amr vakuutti tiistaina Egyptin katsovan Gulfmaitten koskemattomuuden pyhäksi, mitä ei tule vahingoittaa. Al-Azhar yliopiston korkein sunni-oppinut suur-imaami Ahmed al-Tayyeb varoitti tavatessaan Ahmadinejadin olla puuttumatta Bahrainin tai muiden Gulfmaiden asioihin sekä kehottaen Irania säilyttämään Iranissa asuvan sunni-vähemmistön oikeudet.
Iran on pyrkinyt kiihottamaan Gulfmaiden shia-enemmistöä kapinoimaan sunni-muslimien ylivaltaa vastaan maassaan. Asiaan liittyy toinen aspekti. Muslimiveljeskunta ja Al-Qaida ovat myös pyrkineet horjuttamaan Gulfmaiden yksinvaltaisia hallituksia, mikä tendenssi on havaittavissa myös Jordaniassa, Marokossa ja Algeriassa, jotka ovat toistaiseksi säästyneet arabi-kevään puhureilta. Al-Azhar yliopiston imaamilla al-Tayyebilla on selvä intressi pyrkiä säilyttämään hyvät suhteet Gulfmaihin, sillä ne rahoittavat Egyptin kriisissä olevaa taloutta.

BARRY RUBIN toteaa, että Egyptin ja Iranin johdon anti-semitismi on yhteneväinen, eikä
se ole vain retoriikkaa, kuten hän selittää, sillä heidän poliittinen analyysinsa mukaan ”ilkeät, epäinhimilliset juutalaiset maailmanvalloituksessaan ja islamin tuhoamisessaan valvovat Yhdysvaltoja, mutta samaan aikaan Yhdysvallat on salaliiton keskus islamin tuhoamiseksi”.
Rubin toteaa, että presidentti Mursi toimii kuitenkin käytännöllisesti ja hienovaraisemmin kuin Iran pyrkien hyödyntämään USA:n suhteitaan Iranin vastustaessa sitä avoimesti.

MICHAEL RUBIN Amerikkalainen oppinut American Enterprise Instituutista sanoo lännen tarpeettomasti asettavan eri muslimiryhmiä vastakkain, sillä jos Egypti, Turkki ja Iran taistelevat johto-asemasta keskenään, ne kaikki menettävät siinä. Hän arvioi, että jos Syyrian tilanne, jossa näiden maiden intressit ovat vastakkaiset, saadaan sovitettua, mikään ei estä niitä solmimasta liittosopimuksia keskenään karismaattisen johtajan inspiroimina. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=302240

2. USA:N PRESIDENTTI Barack Hussein Obama matkustanee Israeliin keskiviikkona maaliskuun 20. päivänä kolmen päivän työvierailulle tuomatta perhettään mukanaan. Tämä on hänen ensimmäinen Israelin vierailunsa USA:n presidenttinä; hän vieraili ehdokkaana v. 2008. Hänen vierailuansa edeltäviä turvallisuusjärjestelyjä on jo aloitettu CIA:n toimesta Israelissa. USA:n ulkoministeri John Kerry ilmoitti vierailevansa myös Israelissa. Hän saapunee kahden viikon sisällä. Hänen uskotaan valmistelevan käsiteltäviä asioita Obaman ja Netanyahun välisiä keskusteluja varten, joista tärkeimmät lienevät Syyrian edelleen paheneva tilanne, Iranin ydinohjelman toteutumisen nykytilanne sekä rauhankeskustelut palestiinalaisten kanssa. Obaman matkaohjelmaan kuuluu vierailu Turkissa, Egyptissä ja Jordaniassa, sekä ehkä käynti Ramallahissa PA:n vieraana.

USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro vakuuttaa, ettei Obaman tarkoituksena ole vaikuttaa Israelin hallituskeskusteluihin, jotka ovat osoittautuneet monimutkaisemmiksi kuin uskottiin. Shapiro rauhoitteli niitä, jotka pelkäävät Obaman ja Netanyahun kemian sopimattomuudesta, että miesten väliset suhteet ovat erinomaiset. Obama soitti Netanyahulle kuusi päivää Israelin vaalitulosten julkistamisen jälkeen onnitellen häntä vaalivoitosta. Siinä keskustelussa ilmeisesti sovittiin myös Obaman Israelin vierailusta, vaikka julkisuudessa siitä vaiettiin.
Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney antoi seuraavanlaisen lausunnon: ”Presidentin toisen virkakauden alku ja Israelin uuden hallituksen muodostaminen antavat sopivan tilaisuuden vakuuttaa maiden kesken vallitsevaa syvää sidettä USA:n ja Israelin välillä, ja keskustella tiestä eteenpäin laajasta molempia osapuolia koskevasta asiakokonaisuudesta, mukaan lukien Iran ja Syyria”. Israelin TV-10 mukaan Obama lupaa saavuttavansa suurta edistystä erityisesti Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessia koskevissa kysymyksissä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4341548,00.html

3. MIKSI Obama tulee Israeliin juuri nyt, kun agendassa ei ole mitään päivänpolttavia asioita, jotka vaatisivat pikaisia keskusteluja johtajien välillä? Netanyahu on siivonnut Irania koskevaa sotaista retoriikkaansa todeten, että ehkä USA:n apu olisi sittenkin tervetullut, jos sotaan mennään. New York Times arvioi, että vierailun tarkoitus on vakuuttaa maiden välisiä syviä suhteita, eikä antaa hiipuville rauhankeskusteluille potkua takapuoleen. Washington Post sen sijaan arvioi, että neuvottelujen pikainen jatkaminen Israelin ja PA:n välillä ovat vierailun keskeinen tekijä. Tätä näkökantaa tukee ulkoministeri Kellyn salaperäinen vihjaus kongressin hiillostettavana ollessaan, että hän on laatinut suunnitelman, jolla kysymys ratkaistaan, sekä joittenkin uutistoimistojen antamat sitä vahvistavat tiedot.
Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney ilmoitti vierailusta eilen lehdistötilaisuudessa, mutta oli kovin epämääräinen Israelin vierailun aiheesta ja aikataulusta. Obamaa on arvosteltu ja painostettu erityisesti USA:n juutalaisjärjestöjen taholta, ettei hänen ohjelmaansa mahtunut Israelin vierailua ensimmäisen kautensa aikana, mikä kiihdytti arvioita huonosta kemiasta johtajien välillä. Analyytikot arvioivat, ettei Obama voine käyttää kallista aikaansa – jota hänellä näyttää olevan liikaakin usein toistuvista lomamatkoistaan päätellen – pelkästään arvostelijoiden rauhoittamiseksi, vaan taustalla täytynee olla jokin käsiteltävä kysymys, jota ei haluta paljastaa. Mikä se voisi olla, jäänee ennalta ratkaisematta.
Obaman vierailu PA:n vieraana Ramallahissa voi aiheuttaa ongelmia, jos Abbas päättää liian näyttävästi reklamoida YK:n yleiskokouksen päätöstä Palestiinan valtion nostamisesta YK:n erikoistarkkailijan, ei-valtio jäsenen asemaan. Merkitseekö Obaman vierailu Palestiinan valtion tunnustamista de-facto, joskaan ei virallisesti?
4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian pakolainen yritti tiistaina iskeä kengällä Kairossa vierailulla ollutta Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia päähän osoittaakseen syvän halveksuntansa häntä kohtaan, mistä kengällä heittäminen on arabikulttuurissa syvästi halventava ele. Tätä eivät monet länsimaiset vieraat tavatessaan arabijohtajia tiedosta nostaessaan toisen jalkansa polvensa varaan siten, että kengänpohja osoittaa arabi-isäntää. Pakolainen ei onnistunut osumaan Iranin presidenttiin, mutta tarkoitus ilmeni ilman sitäkin. Turvallisuusvirkailijat nappasivat miehen välittömästi poistaen hänet paikalta ilman seurauksia.
-          Bulgarian viranomaiset ovat saaneet selvitettyä, että Burgassa heinäkuun 18. päivänä suoritetun pommi-iskun israelilaisia nuoria kuljettanutta bussia vastaan, jossa sai surmansa viisi israelilaista ja bulgarialainen bussinkuljettaja, suunnittelijaksi ja suorittajaksi on varmistettu Hizbullah. Teon valmisteluihin ja järjestelyihin on osallistunut kanadalainen ja australialainen henkilö. Iskun tutkimiseen osallistui joukko EU:n poliisin tutkijoita. Bulgarian sisäministeri Tsvetan Tsvetanov selitti näin: ”Meillä on perustellut syyt esittää, että nuo kaksi henkilöä (kanadalainen ja australialainen) kuuluvat Hizbullahin sotilassiipeen”. Hän sanoi kolmannen epäillyn saapuneen heidän mukanaan maahan 28. kesäkuuta, mutta ei antanut yksityiskohtia. Hän arvioi Libanonin avustavan jatkotutkimusten suorittamiseksi. Europolin johtaja Rob Wainwright sanoi, että pommi oli laukaistu kaukosäätimellä. Hän arvioi AP:n toimittajan mukaan, ettei pommin asettajan tarkoitus olla suorittaa itsemurhaa, mutta ilmeisesti jokin meni pieleen pommin lauettua ennen aikaisesti. http://www.timesofisrael.com/bulgaria-points-to-hezbollah-in-bus-bombing/
-          Egyptin koptikristittyjen johtaja paavi Tawadros II kritisoi ankarasti Muslimi-veljeskunnan harjoittamaa politiikkaa Egyptissä. Marraskuussa korkeaan asemaansa valittu kristitty johtaja otti AP :n haastattelussa Egyptin oloissa harvinaisen aktiivisen poliittisen asenteen. Tawadros hylkäsi presidentti Mursin tarjouksen poliittisesta keskustelutilaisuudesta, jossa vähemmistöjen näkemyksiä voitaisiin yhdessä pohtia ja pyrkiä näkemään ne laajemmassa mittasuhteessa. Myös johtavat poliittiset oppositio-järjestöt, kuten kansallinen pelastuskoaliittio, ovat hylänneet Mursin tarjouksen. Tawadros sanoi kristittyjen mielellään osallistuvan maan ja sen kansanryhmien tulevaisuutta koskeviin neuvotteluihin, mutta ”jos sellainen neuvottelu päättyy ennen sen kunnolla alkamista ja sen päätöksiä toteutetaan, sellaiset keskustelut ovat hyödyttömiä eivätkä ne edistä kansan intressejä”. Egyptin 85 miljoonasta asukkaasta 10 % eli 8.5 miljoonaa kuuluu kopteihin. Hän selitti, että vaikka koptit ovat numerollisesti vähemmistönä maassa, he edustavat maan historiaa faaraoiden ajoista saakka, arvoja, yhteisymmärrystä ja rakkautta maahan. Hän kritisoi presidentti Mursin tapaa runnoa uusi perustuslaki läpi ja allekirjoittaa se hätäisesti kuuntelematta opposition ja maan vähemmistöjen mielipiteitä. http://www.timesofisrael.com/egyptian-pope-blasts-the-countrys-islamic-leaders/
-          Syyrian kapinallisjärjestön kansallisen liittoutuman johtajan Mouaz al-Khatibin esittämä tarjous aloittaa keskustelut Assadin hallituksen ja kapinallisjärjestöjen välillä joutui kovaan vastatuuleen sekä toisen kapinallisjärjestön että maata hallitsevan puolueen lainlaatijan torjuessa esityksen. USA ja liittoutuneet länsimaat ovat vaatineet keskustelujen pikaista aloittamista yli 22 kuukautta ja yli 65 000 kuolon-uhria vaatineiden taistelujen lopettamista, eivätkä taistelut ole pystyneet saamaan ratkaisua aikaan. Assad näyttää rohkaistuneen olettaessaan kapinallisten innon alkaessa hiipua taloudellisen tuen vähenemisen myötä. Sotaa käydään Assadin armeijaa vastaan suurelta osin ulkomaisten palkkasoturien toimesta. http://www.timesofisrael.com/syrian-lawmaker-rejects-rebels-conditions-for-talks/
-          Haredikansan edustajat vaativat, että jos maassa julistetaan yleinen työ- ja asevelvollisuus, sen tulee koskea myös maan arabeja, joita on n. 20 % kansasta. Heidän uskollisuutensa valtiota kohtaan tulee toistamiseen kyseenalaistettua, kuten tapahtui Knessetin alkajaistilaisuudessa, jossa  arabikansanedustajat marssivat ulos istuntosalista ”hatikvan” , Israelin kansallislaulun, aikana. Arabikansanedustajat tekevät kaikkensa osoittaakseen, etteivät he hyväksy maan lakeja ja sääntöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164953#.URIjzmJHT-kTuesday, February 05, 2013

TIISTAI 05.02.13


TIISTAI 05.02.13

1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad kävi maanantaina ennen matkaansa Kairoon, jossa hän osallistuu keskiviikkona alkavaan OIC:n (Organisation for Islamic Cooperation, Islamilainen yhteistyöjärjestö) keskiviikkona alkavaan konferenssiin, kuvauttamassa itsensä Iranin väittämän mukaan avaruudessa käyneen apinan kanssa. Samalla hän kertoi haluavansa olla ensimmäinen iranilainen, joka käy avaruudessa, ja toiseksi haluavansa vierailla Gazassa, mikäli se hänelle sallitaan. Sen lisäksi hän lupasi ”rukoilla Jerusalemissa sitten, kun se on vapautettu”. Hän totesi, että Gaza on vain yksi pysähdys-paikka ennen Jerusalemia, kuten hän sanoi Hizbullahin valvoman Al-Mayadeen TV-aseman lähetyksessä. Käsitellessään Israelin väitettyjä ilmaiskuja Syyrian alueelle, hän totesi, että Israel tulee vielä katumaan, että se teki ne iskut, sillä ne osoittavat sionistien heikkouden.

AHMADINEJADIN matka Kairoon on ensimmäinen Iranin johtajan tekemä vierailu Egyptissä vuosikymmeniin Iranin katkaistua diplomaattisuhteet Egyptin kanssa sen allekirjoitettua rauhansopimuksen Israelin kanssa. Mohammed Gamel Amr kuvaa Ahmedinejadin vierailua rutiiniksi, sillä hän osallistuu OIC:n konferenssiin yhtenä 57:stä islamin maasta.
IRANIN presidentti selitti, että presidentti Mursin tekemä vierailu Teheranissa oli askel eteenpäin, ja sitä tulee olemaan myös hänen Kairon vierailunsa.
Ahmadinejad selitti, että Egyptin ja Irani yhteistoiminta tulee kääntämään Israelin vaikutuksen alueella islamin hyväksi todeten: ”Iran ja Egypti voivat kääntää tasapainoa osoittavan mittarin viisarin palestiinalaisten hyväksi, sillä jos me molemmat olemme samaa mieltä Palestiinan vapauttamisen suhteen, se tulee tapahtumaan.” Hän totesi islamilaisen vallankumouksen 34. vuosipäivänä antamassaan Al-Mayadeen TV-haastattelussa, että Iran tulee aina olemaan palestiinalaisten tukena. ”Jos he huomenna pyytävät meitä järjestämään mielenosoituksen Teheranissa, me tulemme järjestämään sen.”

SYYRIAN tilanteesta Iranin presidentti totesi, ettei sota ratkaise Syyrian tilannetta, vaan kansallinen yhteistoiminta, joka johtaa vapaisiin vaaleihin. ”Ei sota ole ratkaisu. Ei hallitus voi hallita sotien kautta, sillä sen toiminta tulisi olemaan vaikeaa. Kansanryhmien välistä sotaa ei tule sallia Syyriassa. Ymmärtääksemme ainoa asia, jolla on todella merkitystä, on Syyrian kansan oikeus. Miten me voisimme estää sitä? Meidän tulee pyrkiä löytämään kansallinen yhteisymmärrys, joka johtaa vapaisiin vaaleihin”.
IRANIN johtajat kieltäytyvät lausumasta Israelin nimeä, minkä asemesta he kutsuvat Israelia ”sionistiseksi hallitukseksi” tai ”sionistiseksi järjestelmäksi”. Hän sanoi INN:n version mukaan Al-Mayadeen TV-haastattelussa, että ”Sionistien aika on päättynyt”. Hän sanoi valittavansa, ettei Syyria maan sisällä käytävien taistelujen vuoksi pystynyt puolustautumaan. Hän vakuutti, ettei Iran asetu minkään taistelevan ryhmittymän taakse, vaan toimimaan jokaisen kanssa. ”Olosuhteissa, joissa korruptoituneet, sivistymättömät ja murhanhimoiset sionistit miehittävät ja murhaavat ihmisiä, me emme voi jatkaa puuttumatta siihen.” Hän sanoi tämän sionistisen hallituksen kuuluvan ylivaltaa harjoittavaan akseliin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164903#.URCfXGJHT-k

2. TURKIN johtajat ovat jatkaneet räikeitä Israelin vastaisia sanallisia hyökkäyksiään. Sekä ulkoministeri Ahmet Davutoglu että pääministeri Recep Tayiip Erdogan käänsivät solvauksia ja syytöksiä täynnä olevat likasankonsa Israelin niskaan lauantaina ja jatkaen sunnuntaina. Eilen maanantaina Davutoglu palasi samaan aiheeseen syyttäen Israelin harjoittamaa asutus-politiikkaa Juudeassa ja Samariassa todeten, että sen ansiosta Israel on muuttunut ”pariah-valtioksi”, jota kaikki halveksivat. Hän esitti nämä teesinsä puhuessaan OIC:n konferenssia valmistelevassa ulkoministereitten kokouksessa Kairossa maanantaina.

Viitatessaan UNHRC:n julkistamaan Israelia koskevaan raporttiin, jossa Israelia syytetään laittomasta Juudean ja Samarian miehityksestä ja vaaditaan Israelin välitöntä vetäytymistä palestiinalaisten alueilta, Davutoglu totesi tähän tapaan: ”Yhä uudelleen Israel on osoittanut, ettei se ole vain pystynyt näkemään ympärillään tapahtuvaa muutosta, vaan myös pystymättä havaitsemaan, mitä seurauksia sen toimet aiheuttavat kansainvälisesti.”

ISRAELIN viranomaiset vastasivat pääministeri Erdoganin syytökseen Israelin harjoittamasta valtionterrorismista näin: ”Turkin kaksinaismoraali on saavuttanut uuden lakipisteensä. Ankaran hallitus on toistuvasti suorittanut sotilasoperaatioita Iranin ja Syyrian alueilla, ja on jatkuvasti sekaantunut Kyproksen pohjoisosan miehitykseen karkottaen paikalliset asukkaat ja sijoittanut heidän tilalleen 200 000 Turkin kansalaista. Lisäksi he ovat raakalaismaisesti murjoneet journalisteja, jotka uskaltavat olla eri mieltä valtaa pitävien kanssa.”
Israelin viranomaiset eivät puuttuneet lausunnossaan yli miljoonan armenialaisten kansan-murhaan, pakottaen heidät loputtomiin marsseihin, joiden aikana suurin osa menehtyi.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302160

Turkin työväenpuolueen varapuheenjohtaja Bulent Esinoglu syyttää Erdoganin hallitusta yhteistyöstä Israelin kanssa sen hyökättyä syyrialaisiin kohteisiin viime viikolla tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana, joskin iskujen tekijä ja iskukohteet ovat edelleenkin kiistanalaisia. Syyrialainen lehti viittasi turkkilaiseen web-sivuun Ulusal Bakis, jossa Esinoglu kertoo USA:n ja Saksan senaattorien vierailleen presidentti Abdullah Gulin luona ennen IAF:n väitettyjä ilmaiskuja Jamrayan tutkimuskeskukseen Damaskoksen lähellä. Esinoglun arvion mukaan vierailun ajankohta osoittaa presidentti Gulin saaneen heiltä tiedon iskuista. Hän syyttää ulkoministeri Davutoglua kaksinaamaisuudesta yrittäessään peittää osallisuutensa ja hämätäkseen kansaa, mistä rajut Israelin vastaiset hyökkäykset voivat olla todisteena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164907#.URCrmGJHT-k

3. SYYRIAN tärkein oppositiojohtaja Ahmed Moaz al-Khatib esitti pyyntönsä pan-arabilaiselle TV-yhtiölle Al-Jazeera antamassaan haastattelussa maanantaina Assadin hallitukselle suhtautumaan myönteisesti hänen tarjoukseensa keskustelujen aloittamiseksi ja veren-vuodatuksen lopettamiseksi, mikä on vaatinut yli 60 000 ihmisen hengen, kuten AFP raportoi.
”Pallo on nyt Assadin kenttäpuoliskolla. Heidän tulee vastata ei tai kyllä”, al-Khatib totesi jatkaen, että tarjous on ehdollinen, siihen kuuluu mm. 160 000 vangitun vapauttaminen.

presidentti Assad sanoi viime kuussa, että hänen hallituksensa on valmis keskustelemaan kapinallisten edustajien kanssa, mutta ei ryhmien kuten al-Khatibin johtaman Kansallisen Koaliittion kanssa, jotka tukevat kapinallisia tai muita aseellisia ryhmiä ja  joiden päämääränä on Damaskoksen hallituksen kaataminen.
AL-KHATIB esitti Assadille, ”tohtori Basharille”, kuten valtion media on alkanut presidenttiä nimittää, tunteellisen viestin: ”Tohtori Bashar, tämä maa on suuressa varassa, tule ulos kuplastasi, vaikkapa vain hetkeksi. Katso omia lapsiasi silmiin, saadaksesi takaisin osan inhimillisyydestäsi. Voimme auttaa toisiamme kansa eduksi. Hallituksen tulee ottaa selvä kanta. Ojennamme kätemme kansan edun nimissä, voidaksemme antaa hallitukselle mahdollisuuden poistua rauhassa.” 

ASSAD on vihjannut taistelujen edenneen lähelle ratkaisukohtaa kapinan murskaamiseksi, mutta taistelut jatkuvat kiivaina monin paikoin maassa, myös Aleppon ja Raqaan alueilla ja Damaskoksen provinssissa. Asadin hävittäjät pommittivat Kafraiyaa Homsin lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164897#.URCvf2JHT-k

4. KNESSET järjestäytyy 19:en kokoonpanoonsa tänään, jolloin heille näytetään heidän istuimensa ja jolloin 48 ensimmäistä kertaa kansanedustajana toimivat vannovat valansa. Ensikertalaisten joukossa ovat kaikki Yesh Atidin 19 kansanedustajaa Knessetin 120:stä. Heidän joukossaan on kolme journalistia ja joukko poliitikkoja ja aktivisteja, joukossa rabbi Yhdysvalloista, ATK-alan miljonääri ja judo-ohjaaja. ”Pelottava joukko, kerta kaikkiaan”.
Kaikkiaan 1000 ihmistä on kutsuttu seuraamaan tilaisuutta, joukossa hallituksen, valtion ja armeijan kärkijoukkoa sekä ulkomaisia diplomaatteja.

Klo 15.30n presidentti Peres marssii Knessetin edustalle kunniakomppanian ja ratsuväen saattamana, laskien seppeleen sodissa kaatuneitten muistoksi, ja ohjaten kansanedustajat paikoilleen ensimmäistä istuntoa varten. Seremoniaan kuuluu laulu ”Jam Harahamim”, jonka esittää tunnettu laulaja Koby Alfalo, muutamia säkeitä Psalmeista sekä lyhyt ote David Ben-Gurionin 1948 itsenäisyysjulistuksesta. Lyhyen istunnon aikana luetaan uskollisuusvalat valtiolle ja sen laeille, jonka jälkeen kukin kansanedustaja vannoo henkilökohtaisen valansa. Tilaisuuden jälkeen alkaa puoluejohtajien lasien kilistely ja valokuvatilaisuus. Knessetin ensimmäistä istuntoa johtaa veteraanikasanedustaja ja puhemies Benyamin Ben-Eliezer. Varsinainen istuntokausi alkaa 15. maaliskuuta orientoitumisen ja tilapäisten työhuoneiden sekä ryhmien muodostamisen ja muiden järjestelyjen jälkeen. http://www.timesofisrael.com/19th-knesset-to-kick-off-with-swearing-in-ceremony/
5. UUTISOTSIKOITA
-          KNESSETIN juhliessa virallisen istuntokautensa aloittamista kansanedustajien ryhmittyessä paikoilleen ja etsiessä paikkaansa istuntosalissa, hallitusneuvottelut ovat alkaneet toden teolla siihen kuuluvine hevoskauppoineen. Netanyahu näyttää pahastuneen Lapidin töykeästä ja vallanhimoisesta käyttäytymisestä johtuen alkaen etsiä muita kanavia. Hän on keskustellut Hatnuan puheenjohtaja Tzipi Livnin kanssa luvaten, että Likud maksaa sen rekisteröinti-maksun, jos sopimukseen päästään. Hän on kuulostellut myös Labourin puheenjohtaja Shelly Yechimovichin kanssa, onko päätös pysyä oppositiossa lopullinen. Tiedot Yesh Atidin ja Habait Hayehudin välillä yhteisen painostusryhmän muodostamiseksi ovat edelleen ristiriitaisia. Yesh Atid on edelleen Netanyahun vahvin ehdokas hallituksen runkoon, mutta jos tämä toive raukeaa, hänen tulee tyytyä ortodoksi-puolueitten Shas ja UTJ tukeen, mutta hän pitää kuitenkin jatkuvaa yhteyttä Livnin kanssa sekä Kadiman edustajiin. On myös esitetty mahdollisuutta Meretzin ja arabipuolueiden edustajan ottamista hallitukseen. Koko 120:n kansanedustajan muodostama puolueryhmittymä kukin omine strategisine ja taktisine laskelmineen kuhisee kuin kevään auringon sulattama muurahaispesä, jota on vähän möyhennetty. http://www.timesofisrael.com/bennett-says-he-wont-betray-lapid-as-coalition-battle-lines-drawn/
-          USA:n ulkoministeriön rahoittama tutkimus Israelin ja PA:n käyttämistä koulukirjoista ei tyydytä enempää Israelin kuin PA:n viranomaisia. Tutkimuksen mukaan Israelin koulukirjat ovat vähän todellisempia kuin PA:n. PA:n kirjojen kartoissa 97 %:ssa ei esiinny vihreää linjaa, tai koko alue Jordanjoesta Välimereen on nimetty Palestiinaksi. Israelin koulukirjojen kartoista 76 % ei esitä mitään linjaa Länsirannan ja Israelin välillä; 11 % esittää linjan mutta ei nimeä aluetta Palestiinaksi; 13 % esittää Oslon sopimuksen mukaisesti PA:lle määritellyt alueet. PA:n viranomaiset antavat tutkimuksesta varovaisen hyväksymisen, mutta Israelin opetusviranomaiset pitävät tutkimusta virheellisenä, tosiasioiden vastaisena. Oslon B-sopimuksiin kuuluu velvoite poistaa kouluista ja siellä käytettävästä oppimateriaalista kaikki kiihottava tai halventava materiaali. Tutkimuksen pani alulle yhteistyönä ”Uskonnollisten Instituutioiden Neuvosto Pyhässä Maassa”. Sen toteuttaminen kesti 3 vuotta, sitä johtivat opetusalan asiantuntijat Daniel Bar-Tal Tel Avivin yliopistosta, Sami Adwan Betlehemin yliopistosta (Vatikaanin tukema yliopisto) sekä Brice Wexler Yalen yliopistosta. PA:n pääministeri sanoo viranomaisten paneutuvan tutkimukseen ja delegoivansa tehtävät siinä esitettyjen virheiden ja puutteiden korjaamiseksi. Israelin opetusviranomaiset boikotoivat tutkimusta kutsuen sitä epärehelliseksi ja vanhentuneeksi. Asiantuntijoiden – opetusministeriössä ja sen ulkopuolelta – suorittamissa tarkistuksissa tutkimus havaittiin virheelliseksi, ammattitaidottomaksi ja äärimmäisen tosiasioiden vastaiseksi, kuten ministeriön edustaja sanoi. ADL:n johtaja Abraham Foxman kutsui tutkimusta vääristellyksi ja hedelmättömäksi. Asettaessaan  Israelin ja PA:n kirjat vertailukelpoisiksi se sekoitti koko kysymyksen tuntemattomaksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-and-palestinian-textbooks-erase-each-other-report-finds/
-          Shin Betin julkistaman raportin mukaan terrori-hyökkäykset Israelissa vähenivät tammikuun aikana, jolloin rekisteröitiin 56 terrori-iskua verrattuna joulukuuhun jolloin niitä oli 81. Jerusalemissa havaittiin sama tendenssi 27 – 30.  Kolme israelilaista haavoittui tammikuun aikana, mutta yhtään kuolinuhria ei rekisteröity. Suurin osa tammikuussa tehdyistä hyökkäyksistä (70) tapahtui petrolipommeina, 27 niistä Jerusalemissa. Yhtään rakettia tai kranaattia ei ammuttu Gazasta Israelin puolelle tammikuun aikana; joulukuussa vain kaksi rakettia. Sunnuntaina julkistettiin tieto terrorisolun pidättämisestä, jonka tarkoituksena oli kaapata panttivankeja. Solun jäsenet olivat Islamic Jihadin jäseniä PA:n valvomilta alueilta. Maanantaina Shin Bet julkisti terrorisolun pidättämisestä. Solu oli osallistunut Nebe Tzufia vastaan tehtyyn hyökkäykseen joulukuussa 2012. Joulukuun puolivälissä tapahtuneessa iskussa terroristit ampuivat 30 laukausta autoa vastaan, yhden sivullisen täpärästi vältettyä joutumasta ristituleen. Viime viikolla Shin Bet ilmoitti 20 hengen Hamas-terrorisolun pidättämisestä Hebronissa. Ilman IDF:n, poliisin ja Shin Betin aktiivista toimintaa Juudean ja Samarian alueilla maassa vallitsisi kaaosmainen iskujen sarja. Tämä myös osoittaa, mihin tilanne kehittyisi, jos nämä joukot vedetään pois PA:n ja Israelin valvomilta alueilta Juudeassa ja Samariassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164905#.URDPWGJHT-k


Monday, February 04, 2013

MAANANTAI 04.02.13


MAANANTAI 04.02.13

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad syytti Israelia, että se on Syyrian levottomuuksien takana eivätkä kapinalliset. Hän vakuutti maansa pystyvän hoitamaan hyökkäykset sitä vastaan. Hän sanoi sotilaallista tutkimuskeskusta vastaan tehdyn hyökkäyksen osoittavan Israelin todellisen pyrkimyksen, mikä ei ole suojella maataan, vaan sen liittoutuminen Syyrian vihollisten kanssa.
PUHUESSAAN Iranin ulkoministerin Said Jalilin kanssa hän toisti syytöksensä Israelin hyökkäyksestä ”tieteellistä tutkimuskeskusta vasaan”, kuten asian ilmaisi, mutta ei puuttunut ollenkaan tietoihin, joiden mukaan IAF iski koneillaan armeijan autokolonnaa vastaan, jossa kuljetettiin SA-17 ilmatorjunta ohjuspattereita Hizbullahille Libanoniin. Hän ei myöskään tunnustanut, että Syyrian rauhattomuudet johtuvat massiivisista taisteluista armeijan ja kapinallisten välillä, vaan syytti Israelia levottomuuksien aiheuttamisesta.

ISRAEL ei ole virallisesti ottanut kantaa viime viikon keskiviikon vastaisen yön aikana Syyriaan alueella tapahtuneisiin ilmaiskuihin, mutta puolustusministeri Ehud Barak viittasi siihen epäsuorasti sunnuntaina todetessaan, että luvatessaan jotain Israel toteuttaa sen.
TURKIN ulkoministeri Ahmet Davuroglu totesi Hurriyet lehden mukaan ollessaan matkalla Serbiaan, että Syyrian olisi pitänyt reagoida kuten hyökkäyksen kohteeksi joutuneen valtion pitää, eli puolustautua. ”Miksei Syyrian armeija, joka on 22:n kuukauden ajan hyökkäillyt omaa kansaansa vastaan lentokonein ja tankkien voimalla, vastannut tähän Israelin hyökkäykseen?” Olisi edes kiviä heitellyt palatsinsa yllä lentäviä IAF:n koneita vastaan, ulkoministeri Davutoglu hämmästeli ironisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164853#.UQ9E82JHT-k

ISRAEL aikoo julistaa puskurivyöhykkeen Syyrian puolelle rajaa siltä varalta, että Assadin hallitus kaatuu piakkoin, kuten Ehud Barak ennusti Mynchenissä – joskin hän on toistellut tätä useamman kuukauden ajan. Tällä toimenpiteellä Israel katsoo voivansa estää mahdollisia uusien vallanpitäjien pyssymiesten lähestymisen turva-aitaa, jota Israel rakentaa kiireellä Siinain rajalla rakentamansa mallin mukaan, jonka kautta viime kuussa vain 10 rajanylittäjää pääsi Israelin puolelle. Turvallisuusvirkailija, joka tiedot antoi, sanoi, ettei Israel aio ylittää Syyrian vastaista rajaa, koska puskurivyöhyke on Syyrian alueella ja valvonnassa. Hän paljasti myös, että uusi sähköisin turvalaittein varustettu turvallisuusaita on lähes valmis. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164863#.UQ9LJmJHT-k

Myöhään sunnuntai-iltana havaittiin räjähdys lähellä Tyyron kaupunkia Libanonissa. Libanonissa ilmestyvä FUTURE-TV kertoi uutisissaan, että räjähdyksen on voinut aiheuttaa IAF:n koneitten jättämä ”sähköinen  tiedotusväline”. IAF:n koneet ovat suorittaneet toistuvia lentoja Libanonin ilmatilassa tarkkaillen mahdollista liikennettä tai epätavallista aktiivisuutta Hizbullahin valvomalla alueella Libanonin eteläosassa. TV-uutisen mukaan Hizbullah on eristänyt räjähdysalueen. Libanonin virallisen NNA-NEWS mukaan IAF:n koneet kaartelivat Libanonin ilmatilassa pitkin päivää. Israelin TV-2 kertoi Hizbullahin TV-aseman Al-Manar uutisiin viitaten, että kysymyksessä oli luultavasti tainnutuskranaatti, mutta ei kertonut, kuka sen oli heittänyt tai räjäyttänyt. IDF ei halunnut kommentoida asiaa. IAF:n koneitten uskotaan harjoitelleen hyökkäyksiä potentiaalisia kohteita vastaan Libanonissa ja ehkä myös testatakseen Hizbullahin tutkavalvontalaitteita alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164870#.UQ9NuWJHT-k

Libanonilaisen Ad-Diar uutislehden mukaan Libanon, Syyria ja Jordania ovat asettaneet armeijansa korkeaan hälytystilaan Israelin väitettyjen ilmaiskujen johdosta Syyrian alueelle.
Lehden sunnuntaina julistaman artikkelin mukaan presidentti Assad antoi käskyn Syyrian armeijalle hajaantua pienempiin yksiköihin samaan tapaan kuin Hizbullah teki Libanonin kakkossodan aikana voidakseen siten suojella armeijan yksiköitä uusilta hyökkäyksiltä. Raportin mukaan Syyrian armeijan ja Hibullahin joukot ovat muodostaneet yhteisiä yksiköitä hyvin lähelle Israelin rajaa Har Dov-alueella, joka tunnetaan myös ”Sheba Farm” nimellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164851#.UQ9QhGJHT-k

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan syytti Israelia valtion terrorismista hyökätessään Syyrian alueelle puhuessaan sunnuntaina todeten edelleen, että Israelin rikkoi hyökkäyksellään kansainvälistä lakia. Israel ja Syyria ovat muodollisessa sotatilassa vuonna
1994 solmitun aseleposopimuksen jälkeen. Erdogan ei viitsinyt tunnustaa, että Turkki oli myös syyllistynyt valtion terrorismiin tulittaessaan viikkojen ajan tykistöllään Syyrian aluetta rikkoen samalla kansainvälistä lakia ilman sodanjulistusta.

ERDOGAN sanoi AFP:n välittämän tiedon mukaan, että ”niiden, jotka kohtelevat Israelia hemmotellun pojan tavoin, tulee odottaa siltä mitä tahansa”, hän sanaili jatkaen: ”Kuten olen toistanut, Israelilla on mentaliteetti valtion terrorismin harjoittamiseen. Juuri nyt, kukaan ei pysty arvaamaan, mitä ja missä se tekee seuraavaksi. Emme voi pitää toisen ilmatilan loukkausta hyväksyttävänä. Mitä Israel tekee on täysin vastoin kansainvälistä lakia, - se on lain kirjaimen tahallista rikkomista”, hän sanoi. Tarkkailijat ovat ihmetelleet, mahtaako Erdogan yllyttää Syyriaa hyökkäämään Israelia vastaan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164865#.UQ9TR2JHT-k

LONTOOSSA ilmestyvä viikkolehti Sunday Times kertoi artikkelissaan, että IDF harkitsee iskua Daraan lähellä Syyriassa olevaa vahvasti suojattua Iranin armeijan vakoilu- ja kuuntelu-asemaa vastaan. Lehden artikkelin mukaan Iran vakoilee tukikohdasta käsin, joka sijaitsee 7 km:n päässä Israelin rajasta, IDF:n yksikköjen liikkeitä ja sen tiedotustoimintaa pyrkien tunkeutumaan sen tietokoneisiin. ”Me olemme tietoisia, miten Iran tarkkailee armeijamme tiedotustoimintaa, kooten tietoja ja pyrkien tunkeutumaan tietokoneisiimme”, nimetön tieto-lähde kertoo. ”Tämä on vakava ongelma joukoillemme.” Syyrialla ja Iranille on hyvin läheiset sotilaalliset suhteet puolustussopimuksen muodossa, ja niillä on kaapeliyhteys toistensa päämajojen kesken, mikä jatkuu Hizbullahin päämajaan.

3. PUOLUSTUSMINISTYERI Ehud Barakin ennustaessa Mynchenissä maailman poliittisten ja sotilaallisten johtajien edessä sunnuntaina 03.02.13 Bashar Assadin pikaista kaatumista,  Iranin kansallisen turvallisuusjärjestön johtaja Saeed Jalili neuvotteli kiireisissä keskusteluissa Assadin kanssa Damaskoksessa, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. DF:n mukaan heidän keskustelunsa aiheena oli Syyrian, Iranin, Hizbullahin ja Hamasin välille solmitun salaisen puolustussopimuksen aktivoiminen, joka sitoo osapuolia laadittaessa vastausta IAF:n tekemille ilmaiskuille Syyrian alueella viime viikon tiistain ja keskiviikon välisenä aikana.

ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak vihjasi Mynchenissä pitämässään puheessaan kertoessaan Jarmaiyan tutkimuskeskukseen tehdyistä ilmaiskuista, että ”kun Israel sanoo jotain, se myös tarkoittaa sitä”, mistä iskut ovat todisteena. ”Hizbullah Libanonissa ja Iran ovat ainoat, jotka Asadilla on enää jäljellä. Assadin kaatuminen on välitön, ja kun se tapahtuu, se merkitsee suurta iskua Iranille ja Hizbullahille. Uskon niiden maksavan siitä.”

MYNCHENISSÄ tapasivat ensi kertaa toisensa USA:n varapresidentti Joe Biden ja Syyrian oppositiojohtaja Mouaz al-Khatib sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi, kertoo DF arvioiden, että tämä tarkoittaa Syyrian opposition valmistautuvan neuvotteluihin Assadin hallituksen kanssa, mitä se tähän asti on välttänyt. Nämä suunnitelmat voivat kuitenkin DF:n arvion mukaan kaatua, jos Iranin vaatimat vastaiskut Israelia vastaan toteutuvat IDF:n vastaiskuilla, jotka tulisivat olemaan kovat. DF:n mukaan Jarmaiyassa säilytettiin Iranin Hizbullahille toimittamia SA-17 ilmatorjuntapattereita. http://www.debka.com/article/22736/Barak-Assad’s-fall-is-imminent-Jalili-Assad-weigh-reprisal-for-Israel

4. UUTISOTSIKOITA
IDF pidätti aamuhämärän tunteina useita nimekkäitä palestiinalaisjohtajia ja PLC:n jäseniä, kertovat palestiinalaislähteet. Operaatio lienee osa PA:n pyrkimyksiin Hamasin johdon eliminoimiseksi ennen mahdollista yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin välillä, mikä vaikeuttaa Hamasin yrityksiä vallankaappauksesta Länsirannalla kuten se teki Gazassa 2007. Hamasin virkailijat pidätettiin kodeistaan Nablusissa ja Hebronissa. Pidätettyjen joukossa on 3 PLC:n (Palestiinan lakiasäätävän neuvoston) jäsentä Ahmed Attoun, Mohamed al-Tal ja Hatem Kafisheh, sekä Hamasin johtoon kuuluvat Adnan Asfour, Baker Bilal ja Omar al-Jabarini. PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet lukuisia Hamasin jäseniä viime päivinä.
-          USA:n tuore ulkoministeri John Kerry soitti sekä Abbasille että Netanyahulle vakuuttaen antautuvansa rauhankeskustelujen edistämiseen Israelin matkansa aikana. WAFA:n uutistoimiston mukaan Kerry vakuutti Abbasille henkilökohtaista uskoaan rauhan-keskustelujen pikaisesta jatkamisesta todeten laatineensa oman suunnitelmansa. Hän vakuutti myös presidentti Obaman kannattavan hänen ponnistelujaan samalla todeten, että prosessin romahtaminen olisi katastrofaalinen koko alueen tasapainon säilyttämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=301990
-          PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi vastauksena Netanyahun neuvottelukutsuun, ettei hän osallistu ”noihin mielipuolisiin keskusteluihin”. Hän vakuutti, ettei PA aseta ennakkoehtoja, vaan vaatii Israelia suorittamaan vaatimukset, joihin se on sitoutunut. Näihin Erekat sisältää vetäytymisen 1949 aselepolinjoille, kaiken setlementti-toiminnan lopettamisen sekä palestiinalaisvankien vapauttamisen Israelin vankiloista. Hän sanoi, ettei ole mitään EU:n aloitetta ilman USA:n tuloa mukaan. Edelleen hän osoitti sanansa Obamalle kehottaen tätä lopettamaan Israelin kohtelemisen ”ikään kuin sillä olisi oikeus toimia lain ulkopuolella”. Samaan aikaan Abbas otti vastaan Israelin vankiloissa syömälakossa olevien vankien omaisia. Abbas sanoi, että Israelin hallitus on vastuussa heidän hyvinvoinnistaan vaatien heidän välitöntä vapauttamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=302019
-          IDF:n sotilaat ja rajapoliisit menivät uudelleen Burinin arabikylään sen jälkeen, kun arabit olivat heittäneet petrolipommin armeijan autoa kohti. Sunnuntai-iltana suoritettu ratsia Sikemin lähellä aiheutti kahinoita viranomaisten ja arabien välillä, joissa yksi rajapoliisi haavoittui. Yksi arabi pidätettiin. Tämä oli jälkiseurausta arabien pyrkiessä rakentamaan etäyhteisö kylän läheiselle kukkulalle, minkä IDF esti karkottaen sieltä 200 arabia ja hajottaen heidän kyhäämänsä teltat ja muut rakennelmat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=301992
-          Hallitusneuvottelut näyttävät joutuneen Israelin oloissa outoon ympäristöön Yesh Atid ja Habait Hayehudi puolueitten johtajien Yair Lapidin ja Naftali Bennettin sopiessa keskinäisessä palaverissaan, että ne vaativat vaalilupaustensa sananmukaista toteuttamista yleisestä asevelvollisuudesta joko asevoimissa tai siviilipalveluna, mikä on artikkelin mukaan yllättänyt Netanyahun. Lapid ja Bennett sopivat lisäksi, että puolueet ovat molemmat hallituksessa tai oppositiossa. Tämä aiheuttaa pääministerille kokonaan uudet lähtökohdat: joko neuvotella hallitusyhteistyöstä ultra-ortodoksipuolueitten Shas ja UTJ kanssa, tai pyrkiä sopimaan Labour-puolueen kanssa. Netanyahu ei tainnut ymmärtää kirjoitusta seinällä, vaan yritti jatkaa totutulla tyylillään luvaten joka suuntaan, mutta unohtaen lupauksensa välittömästi. http://www.timesofisrael.com/yesh-atid-jewish-home-will-make-or-break-coalition/
-          Yesh Atid-puolueen johtaja Yair Lapid kertoi avustajilleen, että hän mieluummin jäisi oppositioon, josta käsin hän kamppailisi Netanyahun kanssa budjettileikkauksista ja pystyisi kaatamaan hallituksen 18 kuukaudessa nousten itse pääministerin pallille. Ariel Sharonin entinen kansliapäällikkö Uri Shani, joka toimii Lapidin strategia-johtajana, ennusti, että jos vaalit pidettäisiin nyt, puolue saisi paljon enemmän kuin 19 kansanedustajaa, mitä se sai vaaleissa. Lapid on entinen TV-kakkosen puhe-ohjelmien juontaja, joka osaa viihdyttää yleisöä laulaen ja kitaraa soittaen, kuten myös rabbi Shai Piron, puolueen kakkosmies, viidentenä olleen Shin Betin entisen johtajan Yaacov Perin soittaessa rumpuja. Puolue tarjoaa kansalle ihan konkreettisesti leipää ja sirkushuveja, mitä kansa on aina halunnut johtajiltaan Rooman ajoista lähtien. http://www.timesofisrael.com/lapid-i-could-replace-netanyahu-as-pm-in-18-months/
-          Ulkomaat sekaantuvat Israelin sisäpolitiikkaan käyttäen vuosittain yli 35 miljoonaa NIS poliittiseen toimintaan laittomasti osallistuneen NGO-yrityksen rahoittamiseen. Tästä summasta 21.6 miljoonaa NIS tulee suoraan hallitusten budjettien kautta 13:lle NGO-järjestölle Israelissa, kuten raportissa todetaan, eli tarkennettuna tammikuun 27. päivänä 13 NGO-järjestöä ilmoittivat tukiaisistaan 21 671 115 NIS. Vuoden 2012 raportissa todetaan, että 30 NGO-järjestöä saivat yhteensä 34 355 579 NIS vuosittain ulkomaista avustusta. Raporttinsa lain mukaan antaneisiin järjestöihin kuuluvat Yesh Din, B´Tzelem, Physisions for Human Rights sekä Gisha. Monet järjestöt eivät ole jättäneet raporttiaan syystä, jota ei tiedetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164857#.UQ98bWJHT-k
-          IDF:n komentaja Benny Gantz on USA:ssa 5 vrk:n vierailulla, joten sota ei liene välitön.


Sunday, February 03, 2013

SUNNUNTAI 03.02.13


SUNNUNTAI 03.02.13

1. PRESIDENTTI Shimon Peres antoi lauantai-iltana sapatin loputtua hallituksen muodostamisen Likudin puheenjohtajalle Benyamin Netanyahulle, jota oli suositellut 82 kansanedustajaa. Peres toivoi Netanyahun muodostavan kansallisen yhtenäisyys-hallituksen, joka itse vakuutti pyrkivänsä saamaan mahdollisimman monen puolueen edustajia hallitukseensa, jonka järjestysnumero tulee olemaan 33. Hänellä on aikaa 28 vuorokautta tehtävänsä onnistumiseksi, joskin presidentti voi myöntää 14 vrk:n jatkoajan.
LABOUR-puolueen puheenjohtaja Shelly Yechimovich ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei Labour, joka sai 15 kansanedustajaa, tule liittymään Netanyahun hallitukseen, eikä myöskään kolmen arabipuolueen, Hadash, Raam-Taal ja Balad, uskota pyrkivän yhtenäisyyshallitukseen.

SHAS-puolueen (11 ke) puheenjohtaja Eli Yishai, joka näyttää omineen johtajan paikan Ovadia Yosefin muodostamassa kolmen miehen johtaja-triumviraatissa, vakuutti eilen journalisteille, että hänen puolueellaan on vaikeuksia istua samassa hallituksessa siihen torjuvasti ellei peräti halveksivasti suhtautuvan Yesh Atid puolueen ja sen puheenjohtajan Yair Lapidin kanssa. Yishai laskeskeli, että puolueella on 30 %:n mahdollisuus liittyä hallitukseen. Ultra-ortodoksisen Shas-puolueen johtaja arvioi, että Netanyahu suosii Lapidia. 

NETAYAHU aloittaa neuvottelut potentiaalisten hallituspuolueitten kanssa tänään sunnuntai-aamuna niiden suuruusjärjestyksessä jatkaen myöhemmin viikolla toisten puolueiden kanssa neuvottelujen edistymisen mukaan. Times of Israel arvion mukaan Likutenun neuvottelutiimi, johon kuuluvat Netanyahun nimittämä palestiinalais-kysymykseen erikoistunut Isaac Molcho, lakimiehet David Shimron ja Yoav Mani sekä Netanyahun kansliapäällikkö Moshe Laon, pyrkinee sunnuntain ja maanantain aikana haarukoimaan puolueiden toiveet ja vaatimukset, joita on tosin jauhettu siitä lähtien, kun 22. tammikuuta pidettyjen vaalien tulokset ilmoitettiin.
Asiavaatimusten ohella ministerilistan ja -paikkojen sopiminen kuuluu tärkeimpiin sovittaviin asioihin. Lauantaina liikkuneiden huhujen mukaan Netanyahu tullee tarjoamaan Atidin puheenjohtajalle joko talous- tai ulkoministerin paikkaa, mutta puolue tullee vaatimaan lisäksi Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuutta, jota UTJ on perinteisesti hallinnut.

TIMES of Israel artikkelin mukaan Habait Hayehudi (Juutalainen Kotimme) puolueen, joka sai 12 kansanedustajaa, tulo hallitukseen voi vaikeutua sen johtajan Naftali Bennettin ja Netanyahun välisistä henkilökohtaisista erimielisyyksistä johtuen, jotka periytyvät ajalta, jolloin  Bennett toimi Netanyahun kansliapäällikkönä. Pahin kanto tässä kaskessa lienee – Bennettin omien sanojen mukaan – pääministerin puolison Sara Netanyahun Benettiä kohtaan tuntema vastenmielisyys, jonka kanssa Bennett kertoi käyneensä ”kommandosotaa”. Bennett suoritti asepalveluksensa IDF:n Matkal erikoisjoukoissa kuten myös Netanyahu.
LIKUTENUN neuvottelutiimi tavannee maanantaina UTJ:n (United Tora Judaism, Yhdistynyt Tora Juutalaisuus, 7 ke), Tzipi Livnin Hatnua-puolueen, (6 ke), ja Kadiman (2 ke) edustajat.

PÄÄMINISTERI Netanyhau ilmoitti lauantai-iltana hallitusohjelmansa pääkohdiksi – Iranin ja Syyrian tilanteiden ohella – tasapuolinen asevelvollisuus, taloudellisen rasitteen tasaisempi jakaminen, sekä vaalijärjestelmän uusiminen, mutta pyrkien samalla säilyttämään sisäisen yhtenäisyyden. Ohjelmarungossa näkyy Yair Lapidin esittämät vaatimukset. http://www.timesofisrael.com/likud-beytenu-opening-coalition-talks-with-biggest-fish-lapid/

2. SYYRIAN TV julkaisi lauantaina videonauhan, jonka sanotaan esittävän IAF:n koneitten iskujen jälkiä useita päiviä aiemmin Syyrian sotilaallista tutkimuskeskusta vastaan. Video-nauhassa nähdään palaneita autoja, yksi palanut panssarivaunu ja pahoin murskautunut kuljetusauto, jonka tarkoituksena uskotaan olleen kuljettaa SA-17 ilmatorjuntaohjuksia Libanoniin. Videon taustalla soitettiin surullista musiikkia, kuten Times of Israel kertoo artikkelissaan.
Videon kerrotaan esittävän tuhoa, mitä IAF:n koneet saivat aikaan tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana Jamraiyan tutkimuskeskukseen tekemissään iskuissa.

VIDEONAUHASSA esitetään lähes kokonaan palaneita rekkoja ja autoja, joissa on suuria aukkoja, rakennusta, jonka katossa ja seinissä on reikiä ja palojälkiä, sekä erikoisvalmisteinen pyörillä liikkuva kuljetusalusta SA-17 ilmatorjuntapatteristoa varten. Artikkelissa kerrotaan ulkomaisiin lähteisiin viitaten, että IAF:m koneet iskivät tutkimuskeskukseen useita tunteja sen jälkeen, kun koneet olivat hyökänneet kuljetuskolonnaa vastaan Syyrian ja Libanonin rajan tuntumassa Syyrian puolella. Israel on ilmaissut pelkonsa, että Assad pyrkii siirtämään uudenaikaisia ilma- ja panssarintorjunta-ohjuksiaan ja massatuhoaseitaan Libanonin puolelle, jossa ne joutuvat Hizbullahin käsiin.
ISRAEL ei ole virallisesti tunnustanut hyökkäystä, vaikka USA ilmoittaa uskovansa siihen.
Hallituksen entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Giora Eiland totesi lauantaina, että Israelin koneet tekivät useita lentoja Syyrian alueelle tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana ja ”hyvästä syystä”, kuten hän sanoi. Eiland totesi Kfar Sabassa pitämässä puheessa, että hallituksen päätös iskeä oli oikea riskeistä huolimatta. Israel ilmoitti aiemmin, että massatuhoaseitten siirtäminen Libanoniin antaa sille oikeuden pyrkiä estämään sitä.

TIME VIIKKOLEHDEN artikkelin mukaan tutkimuslaitoksessa varastoitiin kemiallisia ja biologisia aseita ja niiden käyttämiseen tarvittavia välineitä, suhteellisen monimutkaisia laitteistoja, joita käytti siihen erikoiskoulutettu henkilökunta. Assadin armeijasta loikannut kenraalimajuri Adnan Sillu, joka johti maan kemiallisten aseitten käytön koulutusohjelmaa, tiesi kertoa, että laitoksessa säilytettiin ei-tavanomaisia aseita.
Toinen loikkari kenraalimajuri Abdul-Aziz Jassem al-Shallal kertoi, että laitoksessa oli tavanomaisesti venäläisiä asiantuntijoita. Assadin hallitusta tukevat maat Venäjä ja Turkki sekä Hizbullah ovat tuominneet hyökkäyksen. Syyria ja Iran uhkaavat vastaiskuilla Israeliin.

TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu ihmetteli journalisteille ollessaan matkalla Myncheniin Syyrian tilannetta käsittelevään konferenssiin, miksei Syyrian hallitus ole vastannut Israelin tekemiin hyökkäyksiin sen alueelle, ”ei reagoinut edes kiviä heittelemällä IAF:n koneitten kaarrellessa hänen palatsinsa yllä”, kuten hän sanoi. Hän aprikoi, että ”ehkäpä Israelilla on salainen sopimus Assadin kanssa, joka ei käytä samaa voimaa Israelia vastaan, mitä hän käyttää Syyrian puolustuskyvyttömiä naisia vastaan”, kuten Harriet uutistoimisto raportoi. Davutoglu vakuutti, ettei Turkki katso sivusta, kun Israel hyökkää toista muslimimaata vastaan.
Todays Zalman lehden mukaan Davutoglu sanoi, että Syyrian tulee toimia, kuten hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan odotetaan toimivan.

3. PALESTIINALAISET jatkavat israelilaisnuorilta apinoimaansa tapaa pyrkiä pystyttämään telttojaan ja rakennelmiaan Israelin täydessä valvonnassa olville kukkuloilla C-alueilla. He pystyttävät telttansa aina juuri ennen sapatin alkua olettaen, että silloin turvallisuus-järjestöjen valppaus on pienimmillään.
Tämän viikonvaihteen aikana vuorossa oli Burinin arabikylän lähistöllä oleva kukkula, jonne he pystyttivät kaksi telttaa ja 8 metallirakenteista majaa. Alue on Sikemin (Nablusin) lähellä Samariassa. Paikalle oli kokoontunut parisataa palestiinalaista, heidän joukossaan Israelin äärivasemmistolaisia ja ulkomaisia kiihottajia.

IDF:n sotilaat menivät paikalle hätistelemään heidät pois, mihin arabit vastasivat kivittäen sotilaita, jotka joutuivat käyttämään kyynelkaasua ja pippurisuihkua heidän hajottamisekseen.
Arabit kutsuivat uutta etäyhteisöään nimellä Al-Mansatir. Sen pystyttämisen oli organisoinut Kansanvastarinnan Koordinointikomitea, joka oli organisoinut myös edelliset kaksi valtaus-yritystä. Tämän valtausyrityksen estäminen ei sujunut joustavasti, sillä juutalaisasukkaita tunkeutui Burinin kylään saaden vastaansa kivisateen. Myös sotilaat ajoivat jeepeillään kylään ja joutuivat sielläkin turvautumaan kyynelkaasuun mellakoivia arabeja vastaan. Arabit kertovat yhden vauvan ja parin aikuisen saaneen hoitoa hengitysvaikeuksien vuoksi.

Tilanne jatkui edelleen Yitzharin risteyksen luona aina iltamyöhään saakka, ja siihen osallistui sotilaitten ohella rajapoliiseja sekä juutalaisasukkaita Yitzharista ja Har Brachasta. Mellakassa haavoittui kolme juutalaisasukasta ja yksi rajapoliisi haavoittui jalkaan arabien heittämistä kivistä, toinen joutui sairaalaan saatuaan kivestä päähänsä. Juutalaisasukkaat ihmettelevät, miten juutalaiset ja ulkomaiset kiihottajat saavat vapaasti liikkua palestiinalaisalueilla kiihottaen arabeja hyökkäyksiin. Poliisi pidätti 7 arabia ja yhden juutalaisen, jolla oli 2 sahaa mukanaan. Ilmeisesti hänen epäiltiin pyrkivän vahingoittamaan arabien oliivipuita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164821#.UQ4cNWJHT-k
4. UUTISOTSIKOITA
-          PA pyrkii kaikin voimin saamaan vaaralliselle terroristille luvan muuttaa PA:n alueelle Juudeassa ja Samariassa. Terroristi Nayef Hawarmeh, 74,  kuului PFLP:n joukkoihin liittyen PLO:n jäseneksi 1968, mutta irtautui siitä 1969 perustaen oman järjestönsä DFLP, jota hän on johtanut siitä  alkaen. Hän sai 1993 Oslon-sopimuksen nojalla rekisterinumeron, joka oikeuttaa hänen muuttonsa Länsirannalle. Hän asuu Syyriassa Yarmouk-pakolaisleirissä Damaskoksen esikaupungissa. Israel on asettanut ehdoksi, että hän luopuu terrorismista, mutta palestiinalaiset kiistävät tämän. DFLP organisoi Maalotiin 1974 tehdyn terrori-iskun. Kolme sen jäsentä tunkeutui Libanonista Maalotiin. He hyökkäsivät autoa vastaan surmaten kaksi arabinaista ja haavoittaen kolmatta. Sen jälkeen he tunkeutuivat asuintaloon Maalotissa surmaten juutalaispariskunnan ja heidän 3-vuotiaan lapsensa. Seuraavaksi he tunkeutuivat peruskouluun, jonne oli majoitettu 105 Safedista luokkaretkelle tullutta juutalaista koululaista ja jossa oli yli 10 henkilökunnan jäsentä. Terroristit ottivat heidät panttivangeikseen vaatien 23:n terroristin vapauttamista Israelin vankiloista. Piiritystä kesti 2 vuorokautta, kunnes IDF:n erikoisjoukot tekivät rynnäkön kouluun. Terroristit tulittivat avuttomia koululaisia ja henkilökunnan jäseniä automaattiaseillan ja kranaateillaan surmaten heistä 25. Tällaisen terrorijohtajan PA haluaa saada asukkaaksi alueelleen. Lisäksi PA on esittänyt vaatimuksen, että YK :n pääsihteerin tulee painostaa Israelia sallimaan Syyriassa taistelujen jalkoihin joutuneitten palestiinalaisten muuton PA:n alueille, alustavasti tuhansia pakolaisia. Yarmoukassa asui 150 000 palestiinalaista, mutta joulukuussa 90 % sen asukkaista pakeni sinne tunkeutuneiden kapinallisten ja lähiötä puolustavien välisiä taisteluja. Heitä on muuttanut Damaskokseen, Jordaniaan ja Libanoniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164831#.UQ4gNGJHT-k
-          Iran uhkaa Israelia, että Syyrian kostoiskujen jälkeen koko sionistivaltio tulee olemaan koomassa. Iranin armeijan yleisesikunnan apulaispuheenjohtaja prikaatinkenraali Masoud Jazayeri tuomitsi Jamrayan tutkimuskeskusta vastaan tehdyt ilmaiskut, joista se useimpien ulkomaitten tapaan syyttää Israelia. Kohtalonomaisessa lausunnossaan, jonka julkistettiin PRESS-TV:n kautta sunnuntaina, hän uhkasi, että kostoiskujen seurauksena sionistinen hallitus tulee olemaan koomassa. Iskussa, jossa käytettiin ainakin yhtä bunker-buster pommia, joka pystyy tunkeutumaan syvälle teräsbetonin ja kallion sisään, sai surmansa useita vallankumouskaartin jäseniä. Laitoksen varastotilojen, joissa ei-konventionaalisia aseita ilmeisesti säilytettiin, uskotaan olleen syvällä maan alla. Jazayeri vakuutti lausunnossaan, ettei Syyrian kärsivällisyys ole loputon, ja että sen kostoisku tulee olemaan armoton. ”Globaali hyökkäävyys ja Israel ovat lähellä luhistumistaan.. Uudella aikakaudella rikollisten tuled tiedostaa, että jokaista iskua seuraa massiivinen vastaisku, jonka aika, paikka ja suuruus tullaan määrittelemään vapaiden ja hegemoniaa vastustavien maiden päätöksellä.” Jamrayan sotilaallinen tutkimuskeskus sijaitsi 25 km, toisten tietojen mukaan 12 km, lounaaseen Damaskoksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164837#.UQ4pfGJHT-k
-          USA:n vastavalittu ja toimikautensa aloittava ulkoministeri John Kerry suunnittelee ensimmäistä ulkomaanmatkaansa Israeliin ja Egyptiin parin viikon sisällä, kuten CNN raportoi USA:n hallituksen viranomaiseen viitaten. Kerry vakuutti vastaillessaan kongressin jäsenten hänelle esittämiin kysymyksiin ennen virallista nimitystä, että hänen tärkein tehtävänsä on saada Lähi Idän rauhanprosessi uudelleen polulle, joka johtaa pysyvään rauhaan todeten, että sen romahtaminen lopullisesti tarkoittaisi katastrofia. ”Meidän tulee löytää tie eteenpäin, ja miten sattuukaan, uskon että on olemassa tie, jota voimme edetä”, Kerry lupaili lisäten: ”Mutta uskon myös, että ellemme onnistu löytämään tätä ovea, tai ikkunaa tai miten sitä kutsunetkin, mahdollisuus kahden valtion periaatteeseen tulee sulkeutumaan meiltä kaikilta, ja se tulisi olemaan tuhoisaa minun ymmärtääkseni”. Kerry vannoo virkavalansa ensi viikolla. Obama ei ole vieraillut Israelissa USA:n presidentin ominaisuudessa. Monet ovat haikailleet, että Israel menetti uskollisen ystävän Hillary Clintonin jäädessä sivuun, mutta toisten mielestä arvio tuskin pitää paikkaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164838#.UQ4udGJHT-k
-