Friday, October 12, 2012

PERJANTAI 12.10.12


PERJANTAI 12.10.12

1. SYYRIA kiistää kiivain sanoin, että Turkin hävittäjien Ankaran lentokentälle pakottama matkustajakone Moskovasta Damaskokseen olisi kuljettanut aseita tai ammuksia. Eilen kerrottiin, että Turkin viranomaiset takavarikoivat koneesta löydetyt tietoliikennevälineet ja joitain ohjusten osia, mitä ei ole vahvistettu. Syyrian viranomaiset syyttävät Turkkia ilmarosvoudesta ja kansainvälisten liikennesopimusten rikkomisesta. Maitten välinen kiista on pysytellyt toistaiseksi kiivaassa sananvaihdossa, mutta Turkki lisäsi kaiken varalta armeijansa valmiutta nopeisiin liikkeisiin.

VENÄJÄN viranomaiset syyttivät Turkkia, että se asetti koneen venäläiset ja muut matkustajat vaaraan pakottamalla koneen laskeutumaan Turkkiin, jonka pääministeri Erdogan selitti medialle, että koneesta löydetyt välineet ja ammukset oli lähetty venäläisen yhtiön toimesta Syyrian puolustusministeriölle. ”Tutkimukset jatkuvat, ja tarvittavat toimet tullaan suorittamaan sen pohjalta,” Erdogan selitti median edustajille.
Turkkilainen lehti Yeni Safak, joka on lähellä Turkin hallitusta, kertoi uutisessaan, että koneesta löydetyt 10 kollia sisälsivät radiovastaanottimia ja –antenneja sekä osia, joiden voidaan kuvitella sopivan ohjusten rakentamiseen, mutta ei ammuksia.
Hallituksen äänenkannattaja TRT kertoi artikkelissaan, että koneessa oli tietoliikenne-varusteita, mutta ei maininnut tietolähdettään.
Kone päästettiin jatkamaan matkaansa usean tunnin viivytyksen jälkeen ilman 10 kollia.
Pääministeri Erdogan ei halunnut kertoa, mistä Turkki sai vihjeen koneen kuljettamista välineistä, mutta eräs lähde mainitsi eilen USA:n antaneen siitä vinkin.

VENÄJÄN ulkoministeriön edustaja Alexander Lukashevich sanoi aiemmin, että Venäjä on huolestunut koneessa olleista 35:stä matkustajasta, joista 17 on Venäjän kansalaista. Hän sanoi, etteivät Turkin viranomaiset päästäneet Venäjän konsulaatin virkailijoita eikä lääkäriä koneeseen. Koneen henkilökunta varustettiin käsiraudoilla tutkimusten ajaksi, eikä koneessa olleille annettu syötävää odotuksen aikana.
Turkin taivaalla ja Ankaran lentokentällä jatkunut välikohtaus on osa Turkin pyrkimyksiä kansainvälistää Turkin vaatimukset lentokieltoalueen julistamiseksi Syyriaan ja sen kautta kiristää presidentti Assadin joukkojen asemaa, jotka saavat aseensa ja ammuksensa pääasiassa Venäjältä.

LENTOVÄLIKOHTAUKSEN seurauksena Turkissa raakaöljyn tynnyrihinta maailman markkinoilla nousi 48 senttiä, uusi hinta oli 91.73 USD tynnyriä kohti. Analyytikot pelkäävät, että Lähi Idän jännittyneessä tilanteessa Lähi Idän öljytoimitukset, jotka ovat kolmanneksen maailman öljyntuotannosta, voivat vaarantua konfliktin laajetessa avoimeksi sodaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160775#.UHeo8GJHT-k

2. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah kertoi eilen illalla televisioidussa puheessaan selvästi haltioituneena, että lauantaina Israelin ilmatilaan päässyt ja ennen alas ampumistaan puoli tuntia siellä lentänyt miehittämätön UAV-kone, oli lähetetty hänen käskystään, ja että kone oli valmistettu Iranissa.
”Pitkälle kehitetty tiedustelukone lähetettiin Libanonin alueelta. Se lensi useita satoja kilometrejä meren yllä ennen tunkeutumistaan vihollisen rajan yli miehitettyyn Palestiinaan,” Nasrallah selitti puheessaan. ”Se lensi salaisten laitosten yli kymmeniä kilometrejä ennen kuin vihollinen havaitsi sen lähellä Dimonan (tutkimusreaktoria). Hän ei tarkentanut koneen laitteita eikä sitä, oliko se välittänyt tietoja valvojilleen.
NASRALLAH väitti ylpeänä saavutuksestaan, että kone edustaa ensimmäistä saavutusta laatuaan, jota mikään vastarintaryhmittymä on voinut käyttää Libanonissa ja alueella. Hän vakuutti, ettei kone ollut ensimmäinen eikä myöskään viimeinen. Hän totesi, että kone on valmistettu Iranissa, tuotiin osina Libanoniin ja koottiin siellä.
Israelin viranomainen totesi anonyyminä, ettei Nasrallahin tunnustus koneen valmistusmaasta yllätä enää ketään, sillä kaikki tietävät Iranin aseistavan Hizbullahia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160790#.UHeqfmJHT-k

3. EGYPTIN muslimiveljeskunnan ”korkein kaitsija”, hengellinen johtaja sheikki Mohammed Badie kutsui puheessaan torstaina muslimeja aloittamaan pyhä sota Jerusalemin vapauttamiseksi Israelin hallinnon alta.
”Jerusalem on islamilainen – eikä kellään ole oikeutta tehdä mitään sitä koskevia sopimuksia”, hän totesi viikoittaisessa puheessaan seuraajilleen, kuten AFP raportoi.
”Jihad (pyhä sota) on muslimien velvollisuus Jerusalemin palauttamiseksi”, hän selitti lisäten, ettei YK voi sopimuksillaan saada Jerusalemia vapautetuksi.

SHEIKKI Mohammed Badien lausunnoilla ja puheilla on moninkertainen vaikutus ja merkitys Egyptin presidentti Mursin päätöksiin, sillä vaikka hän on vakuuttanut pitävänsä voimassa kaikki presidentti Mubarakin hallituksen tekemät kansainväliset sopimukset mukaan lukien rauhansopimus Israelin kanssa, hän ei voi jättää huomiotta veljeskunnan tunnustetun hengellisen johtajan mielipiteitä. Median välittämien uutisten mukaan Egyptin hallituksen parissa valmistettaan muutoksia rauhansopimukseen, etenkin sen neljänteen kohtaan, jossa määritellään Egyptin armeijan joukkojen vahvuus ja aseitten laatu Siinailla Israelin rajan tuntumassa. Asia on kaksipiippuinen, sillä Siinain valtatyhjiöön on päässyt pureutumaan kansainvälinen jihad ja muita terrorijärjestöjä kuten Hamas ja al-Qaida, jotka suunnittelevat terrori-iskuja Siinailta rajan yli Israeliin, mutta myös Siinain turismikohteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160784#.UHeuNWJHT-k

4. HAMASIN johtava neuvonantaja Gazassa Kanaan Obeid sanoi Hamasin uutislehdessä Al-Risala 08. lokakuuta julkaistussa artikkelissaan, että Hamasin johdon tulee pysyä tarkkana ja valvoa tarkoin, ettei se vain missään vaiheessa lähde tukemaan PLO:n tekemiä sopimuksia Israelin kanssa. Hän muistutti artikkelissaan, että Hamas perustettiin taistelemaan Israelin miehitystä vastaan koko Palestiinan alueen vapauttamiseksi, eikä tästä saa luistella.
Artikkelin käänsi arabiasta englanniksi Lähi Idän Tutkimusinstituutti (MEMRI).

Obeid totesi, että palestiinalaisten asian mureneminen on tapahtunut asteittain. Ensin oli iskulauseita kuten ”Israelin eliminoiminen”, tai ”Hyvää ruokahalua, meren kala”, tai PLO:n iskulause: ”Emme luovu hiekkajyvästäkään”, sitten oli YK:n lauselma 242, jota seurasi Israelin tunnustaminen ja PLO:n peruskirjan ”Merkuriuksen sauvan” jäädyttäminen. Sen jälkeen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin toteamus, että Israel on tullut jäädäkseen.
”Mutta tämäkään ei ollut tarpeeksi Libermanille puolustaa Abbasia vahingoilta”, viitaten Libermanin hyökkäyksiä Abbasia vastaan. ”Lieberman sanoo, että Abbas tulee pakottaa ”virkkaamaan uskonnollisten yarmulka”, kuten heidän runoilijansa sanovat, ja juhlia succotia yhdessä heidän kanssaan al-Aksa moskeijassa”.

OBEID selitti artikkelissaan edelleen, että PLO:n lipsuminen pois aseellisen vastarinnan tieltä on pakottanut toiset vastarintajärjestöt kuten Hamas palaamaan juurilleen ja selvittämään itselleen, mikä on sen toiminnan tarkoitus. Hän katsoo PLO:n menettäneen uskottavuutensa solmiessaan sopimuksia Israelin kanssa, ja Hamasin tulee sanoutua niistä irti. Hän selitti, ettei kansallisen yhteyden saavuttaminen Fatahin kanssa tarkoita, että Hamas hyväksyy PLO:n tekemät sopimukset Israelin kanssa.
”Hamasin tulee julistaa, että se perustettiin Israelin tuhoamiseksi ja että Israelin täytyy hävitä maailman kartoilta,” Obeidi julistaa. ”Hamasin tulee julistaa, että sen poliittinen, sotilaallinen  ja sosiaalinen päämäärä on maan vapauttaminen kaikin vastarinnan keinoin, ja että länsi on vastuussa kuvottavan Israelin ryhmittymän syntymisestä. Hamasin suunnitelma on tie arabi- ja muslimimaailmaan. Tämä tulee esittää lännelle siten, että se tajuaa tehneensä virheen tukiessaan Israelia, ja että sen tulee korjata tekemänsä virhe.”

5. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin hallituksen vankiasiain ministeri Gazassa Taleb Abu al-Sabah sanoi torstaina, että Hamasin täytyy ottaa uusia panttivankeja palestiinalaisvankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. Israelin hallitus päätti vapauttaa Gilad Shalitin vapauttamista vastaa 1027 palestiinalaisvankia lokakuussa 2011. Shalit oli Hamasin vankina yli viisi vuotta. Hän puhui yhden vapautetun terroristin kotona järjestetyssä tilaisuudessa Gazassa. Hän esitti vaatimuksen Abbasille lopettaa kaikki yhteistoiminta Israelin kanssa. IDF on tehostanut sotilaittensa koulutusta ja valmistanut Shalitin antamien tietojen perusteella kehitetyn ohjelman ohjeita sieppauksen varalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160795#.UHe7LGJHT-k
-          IDF:n sotilas antoi ensimmäisen haastattelun TV-10:lle vuosi vapauttamisensa jälkeen vietettyään yli 5 vuotta Hamasin maanalaisissa luolissa. Hän kertoi pelanneensa kaikenlaisia pelejä sekä itsekseen, jopa pallopelejä sukista ja paidoista tekemillään palloilla, että joskus pelanneen shakkia vartijoittensa kanssa. Hän sanoi kirjoittaneensa kaikenlaisia päiväkirjoja, mutta joutui piilottamaan ne peläten vartijoitten epäilevän häntä tietojen keräämisestä. Hän ei kertonut kiduttamisesta, mutta riutuneesta ulkonäöstä päätellen vapautumispäivänään hänen ruokavalionsa ei ollut kovin ravitseva tai monipuolinen. Hän kertoi piirtäneensä karttoja kotikylästään Mitzpe Hilasta ja kuvitteli liikkuvansa siellä talojen keskellä. Hän sanoi pelänneensä vapautumispäivänään, että jotain on tekeillä, mutta hänelle ei kerrottu mitään. Egyptissä hän vasta tunsi ensimmäisen kerran vapautta nähdessään kansanjoukot. Hän ihmetteli, miksi ensimmäinen nainen, jonka hän tapasi viiteen vuoteen, oli Egyptin TV:n toimittaja Shahira Amin: ”Miksi juuri hän?” Hän sanoi, ettei siinä syleilty, mutta kättä annettiin. Hän sanoi nukkuneensa ensimmäisen yön kotonaan hyvin ja herättyään kahden maissa vaeltaneensa kotitalossa tunnustellen paikkoja ja katsellen ikkunasta rajapoliisin liikkumista pihassa, mitä hän ei ollut voinut tehdä viiteen vuoteen vankeutensa aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160791#.UHe9HGJHT-k
-          Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov selitti Moskovassa vierailulla olevalle Knessetin puhemiehelle Reuven Rivlinille, ettei Iranin ohjelmassa ole ydinpommin rakentaminen ja että vaikka se värkkäisikin sen, Israelin väestörakenteen koostumus miljoonine arabiasukkaineen estää sen käyttämisen Israelia vastaan. Rivlinin mukana oli kolme kansanedustajaa. Rivlin sanoi käyttäneensä tilaisuutta hyväkseen pyytääkseen Venäjää käyttämään hyviä suhteitaan Iraniin, että se luopuisi ydinpommin rakentamisesta, ja lopettaisi sotaisen Israelin vastaisen retoriikkansa. Hän sanoi pyytäneensä, että Venäjä lopettaisi aseitten viemisen Syyriaan, josta ne tilanteen muuttuessa joutuvat ääri-islamia edustavien järjestöjen käsiin, joilla ne voivat uhata  Israelia.
-          Arielin kaupungin pormestari Ron Nachman valitti vasemmiston lähes mielipuolista vihaa pääministeri Benyamin Netanyahua kohtaan. Hän sanoi, että ”siinä vallitsee kaaos, ilman lakia, ilman etiikkaa, vain kyltymätön viha pääministerin kaatamiseksi”. Hän viittaa Ariel Sharoniin, jota media vihasi, mutta antoi kaiken anteeksi, kun tämä runnoi Gazan juutalaisten karkottamisen, tai Yitzhak Rabinin, jolle annettiin anteeksi juopottelut ja henkiset romahdukset Oslon sopimusten vuoksi. Hän osoitti sanansa medialle, että se lopettaisi entisen pääministeri Omertin hyväksi tekemänsä propagandan hänen palauttamisekseen maan johtoon, mikä perustuu pelkästään Netanyahua kohtaan tuntemaan vihaan. ”Kuka hyvänsä muu paitsi Netanyahu”. Se ei merkitse mitään, että Olmert menetti rikoksillaan kansan luottamuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160799#.UHfIAmJHT-k
-          Smith Survey julkisti torstaina mielipidetiedustelunsa tulokset, joiden mukaan uusi perustettava vasemmisto-keskusta puolue, jota johtaisi Ehud Olmert, ja johon tulisivat mukaan Tzipi Livni, Shaul Mofaz ja Yesh Atid-puolue puheenjohtajansa Yair Lapidin kanssa, saisi enemmistön Knessetissä seuraavissa vaaleissa. Se saisi 31 kansan-edustajaa, Likud 27; Israel Beitenu 14; Labour 12; Shas 11; UTJ 6; NU 4; Habait Hayehudi 4; Hadash 4; United Arab List/Tal 4; Balad 3 kansanedustajaa. Barakin Atzmaut ja Meretz jäisivät ulos. Tiedustelu tehtiin keskiviikon aikana ja siinä kysyttiin 500 edustavan kansalaisen mieltä. Gabi Ashkenazin mukana olo lisäisi uuden suurpuolueen kannatusta, mutta hänellä ei ole oikeutta olla ehdokkaana. Arvailujen varassa ovat olettamukset, mitä Shas ja Israel Beitenu tekisivät, jos uusi megapuolue voittaisi vaalit ja hallituksen muodostajaksi presidentti Shimon Peres valitsisi Ehud Omertin. Ennusteen mukaan ne liittyisivät Olmertin johtamaan hallitukseen. Liberman tapasi Olmertin äskettäin, jossa ilmeisesti keskusteltiin tällaisesta mahdollisuudesta.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287497
-          7 vuotta sitten kadonneen IDF:n druusisotilaan Majdi Halabin jäännökset löydettiin Haifan lähellä sijaitsevasta Ushfia-metsiköstä. Hän oli kotoisin Daliat al-Carmel druusikylästä.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=287442

Thursday, October 11, 2012

TORSTAI 11.10.12


TORSTAI 11.10.12

1. ISRAELIN parlamenttivaalit puhuttavat nyt kaikkia niihin tavalla tai toisella osallisia ohittaen tavallisesti tärkeimmät uutisotsikot. Israelin poliittinen kenttä on melkoisessa kuhinassa, hallituspuolueet selvittelevät sisäisiä jännitteitään ja hallituksen ulkopuolella toimivat puolueet tutkivat kiireellisesti potentiaalisia vaalikumppaneitaan. Aamun uutisten mukaan vaalit voitaisiin pitää tiistaina 22. tammikuuta 2013, mikä sopii useimmille puolueille. Pääministeri voi tehdä sitä koskevan lakiesityksen vielä tänään, ja siitä päätettäneen kabinetissa sunnuntaina 14.10 ja Knessetin talvikauden ensimmäisessä ja viimeisessä kokouksessa maanantaina 15.10.. Tämä antaisi vaalikuumeelle viimeisen kiihotuksen.

Tärkein uutinen tällä sektorilla koskee selvityksiä megapuolueen perustamiseksi vasemmiston ja keskustan yhteistoimin keskeisenä tavoitteenaan Netanyahun hallitusvallan kaataminen. Tällaisen puolueen johtoon pitäisi puuhahenkilöiden Haim Ramon ja Dalia Yitzhik käsityksen mukaan saada todella karismaattinen henkilö, ja sellaiseksi on kuviteltu entistä pääministeriä ja Kadiman puheenjohtajaa Ehud Olmertia, jonka oikeus vapautti keskeisistä syytteistä mutta jolla on vielä keskeneräisiä oikeusjuttuja. Olmertin suosio on kuitenkin vankkumaton Kadiman ruotuväen keskuudessa välittämättä välihuudoista: Ei roistoja puolueen johtoon. Mega-puoluetta haaveilevat kuvittelevat saavansa myös Yair Lapidin perustaman Yesh Atid- puolueen suostumaan yhteiseen hankkeeseen nimeltä ”kaada Netanyahu”.

Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz, joka näyttää väsähtäneeltä ja pettyneeltä, sanoo vielä harkitsevansa, pitääkö puolue ehdokasvaalit vai annetaanko valintakomitean hoitaa ehdokaslistan kasaaminen. Tämä esitys saa kovia vastahuutoja joittenkin jäsenten, kuten Nachman Shai, taholta, jotka vastustavat sitä kiivaasti kysellen, mikä tällainen komitea on ja kuka valitsi sen jäsenet?
Shai kutsuu ehdokkaitten valintaa komiteassa epädemokraattiseksi, moraalittomaksi ja äänestäjien pettämiseksi, jotka katsovat, ettei heillä ole siinä mitään sananvaltaa.

Oikeuskansleri Yehuda Weinstein lupaa lopultakin tehdä päätöksen ulkoministeri Avigdot Libermania koskevassa syytösjutussa. Libermania epäillään petoksesta, luottamuksen pettämisestä ja rahanpesusta. Häntä vastaan nostetut epäilyt ja syytteet ovat roikkuneet oikeusviranomaisten käsissä vuosikaudet, koska todisteet eivät ole olleet niin yksiselitteiset kuin vaaditaan. Syytteet nousevat aina julkisuuden valokeilaan juuri ennen vaaleja, mistä Liberman syyttää viranomaisia poliittisesta ajojahdista. Jos Weinstein päättää syyttää Libermania 2 – 3 viikon aikana, kuten hän lupaa, Liberman joutunee eroamaan puolueensa puheenjohtajuudesta ja ehdokkuudestaan ensi vuoden alun vaaleissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=287348

2. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei vakuuttaa, että hänen maansa pystyy ylittämään länsimaitten sitä vastaan asettamat barbaariset sanktiot ja voittamaan vihollisensa. Khamenei vakuutti televisioidussa puheessaan keskiviikkona Iranin koillisosassa sijaitsevassa kaupungissa Bojnourd, että länsimaat ovat aloittaneet sodan hänen maataan vastaan asettamalla sille näitä barbaarisia sanktioita, mutta vakuutti maansa voittavan sen.
Khamenei sanoi länsimaiden valehtelevan luvatessaan, että jos Iran antaa niille oikeuden tarkastaa kaikki sen ydinteollisuuden osat, länsi poistaisi Iranin vastaiset sanktiot. Hän syytti Euroopan maita, että ne uhraavat itsensä Yhdysvaltojen hyväksi osallistumalla sanktioihin, jotka haavoittavat niitä itseään.

EU asetti sanktioitaan öljyntuonnille Iranista heinäkuun alusta ja USA kovensi omia pakotteitaan kieltämällä maailman pankkeja suorittamasta Iranin öljynviennin maksueriä, mikä vaikeuttaa Iranin kansainvälistä kauppaa sanktioita tukevien maiden kanssa.
Iranin talouden volyymi on pudonnut 40 % elokuun alusta lähtien, ja maan valuuttayksikön rialin arvo heilahtelee päivittäin vaikeuttaen sen vaihtoarvon määrittämistä kansainvälisesti. Poliisi joutui sulkemaan Teheranin rahanvaihtokojuja ja pidätti laittomia rahanvaihtajia.
Khamenei myönsi, että sanktiot ovat aiheuttaneet ongelmia maan taloudelle, mutta syytti mediaa niiden liioittelemisesta. Hän vähätteli myös Teheranissa sattuneita mielenosoituksia osoittaen ironisesti monien Euroopan maiden sisäiseen levottomuuteen ja taloudellisiin ongelmiin kysyen, onko tilanne omassa maassanne parempi?

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi ja YK:n alaisen ydinteollisuuden valvontajärjestön IAEA:n puheenjohtaja Yukio Amano tapaavat Teheranissa voidakseen keskustella Iranin ydinteollisuuden nykyvaiheesta ja siitä, miten IAEA voisi saada oikeuden tarkastajilleen päästä epäiltyihin laitoksiin suorittamaan tutkimuksiaan. Iran väittää ydinteollisuutensa palvelevan pelkästään sähkön tuottamista teollisuuden ja talouselämän nopeasti kasvaviin tarpeisiin, mutta länsimaat epäilevät, että sen rinnalla toimii salainen projekti ydinaseen rakentamiseksi. Salehi sanoi keskiviikkona, että Keskusteluissa Amanon kanssa puututaan myös Iranin ydinsuunnitelman sotilaalliseen aspektiin. IAEA kieltää Salehin tiedot. http://www.timesofisrael.com/iranian-leader-vows-to-overcome-barbaric-sanctions/

3. HIZBULLHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah pitää suuren televisioidun puheen tänään torstaina 20.30 paikallista aikaa. Hänen sanotaan kertovan puheessaan Israelin ilmatilassa puolen tunnin ajan lentäneestä miehittämättömästä pienkoneesta, jonka IDF:n koneet ampuivat alas toisella yrittämällä, kuten raportit kertovat.
Tämä suhteellisen alkeellinen UAV-kone kiinnostaa erityisesti amerikkalaisia, joiden salainen tiedustelukone joutui Iranin haltuun kuvien ja Iranin antamien tietojen mukaan lähes vahingoittumattomana. USA:n pienkoneitten suunnittelijat haluavat selvittää, miten paljon Iranin insinöörit saivat selvitettyä koneen salaisuuksia ja miten he ovat pystyneet soveltamaan niitä omassa tuotannossaan. Israelin ylle lentänyt kone oli luultavasti Hizbullahin lähettämä.

Toisena aiheena Nasrallahin uskotaan selvittävän, miten ja missä määrin sen taistelijoita osallistuu taistelutoimiin Bashar Assadin joukkojen rinnalla Syyriassa. Heitä uskotaan olevan Syyriassa 1500 miestä, ja joitain heistä on joutunut kapinallisten käsiin. Hizbullahin osallistumisesta taisteluihin Syyriassa kertoi brittilehti The Times, joka kertoi artikkelissaan, että Hizbullahin asiantuntijat toimivat Assadin armeijan logistisina asiantuntijoina, kuten  myös avustaen taisteluissa ja kalustohankinnoissa sekä koulutustehtävissä.
Hizbullah on haudannut viimeisten viikkojen aikana useita ”marttyyreitään” antamatta tarkempaa selvitystä, millaisissa olosuhteissa he saivat surmansa. http://www.naharnet.com/stories/en/56594-nasrallah-to-make-televised-address-thursday-on-latest-developments

4. Iran joutuu taloudellisessa puristuksessa, joka kohdistuu ennen muuta valtiojohtoisiin tai valtion tukemiin yrityksiin, etsimään uusia kauppakumppaneita sekä sijoittajia yksityis-sektorille, johon länsimaiden asettamat sanktiot eivät ulotu.
Iranin talousministeri Majid Namboo kertoi Intian 4-päiväisen vierailun alussa intialaisille liike-elämän johtajille keskiviikkona, että Iranin yksityissektorilla on valtavia mahdollisuuksia. Namboo tutkii mahdollisuuksia yhteistoiminnan aloittamiseksi ja lisäämiseksi uusiutuvien luonnonvarojen käyttämisessä, voimataloudessa, farmasiassa sekä maataloudessa ja ruoka-tarvikkeiden jatkokäsittelyn alueilla.
USA on pyrkinyt saamaan Intian länsimaiden rinnalle Iranin pakottamiseksi luopumaan ydinaseen rakentamisesta, mutta Intia ei ole halukas rikkomaan tuontisopimuksiaan Iranin öljyteollisuuden kanssa, eikä korvaavia tuontilähteitä ole helppo löytää.
INTIAN turvallisuusneuvonantaja Shivshankar Menon kieltää huhut, että Iranin kysymys vaikeuttaisi Intian ja USA:n välisiä suhteita. Hän vakuuttaa Intian pyrkivän juuri samaan mihin USA:n ulkoministeriö tähtää, eli Iranin ydinsuunnitelmaa koskevan ongelman ratkaisemiseen rauhanomaisesti. Hän myöntää, että Iranin suunnitelmien käytännön toteutuksen arvioinnissa voi olla eroavuuksia, mutta että päämäärä on sama.
Iranin talousministeri totesi Iranin hallituksen yksityistävän yhtiöitä, jotta ne pääsisivät pois USA:n ja EU:n asettamista sanktioista, ja toiseksi hän sanoi maansa pyrkivän lisäämään yhtiöitten tuotteiden kilpailuasetelmia alentamalla hintoja mutta nostamalla laatua. Hän sanoi Iranin haluavan yhteistoimintaa Intian kanssa hydroenergian alueilla ja tarjosi mahdollisuutta viedä 4000 megawattia sähköä Intiaan.
Intia saa 70 % energiantarpeestaan öljystä ja sen tuonti Iranista on 11 % kokonaismäärästä. Maksujen suorittaminen on vaikeutunut USA:n pankkien valuuttasiirroille asettamien sanktioitten vuoksi, ja siksi Intia tutkii mahdollisuuksia korvata ne sijoituksilla Iraniin.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin lähettämät F-16 koneet pakottivat eilen Moskovasta Damaskokseen matkalla olleen matkustajakoneen laskeutumaan Esenbogan kentälle Ankarassa, sillä koneen epäiltiin kuljettavan raskasta aseistusta Syyrian armeijalle. Tarkastuksessa viranomaiset löysivät tietoliikennevarusteita sekä ohjusten osia. Turkki takavarikoi ne ja päästi koneen jatkamaan matkaansa. Venäjällä on pitkäaikaisia sopimuksia Syyrian kanssa sotilaallisten tuotteiden alalla. Venäjällä arvioidaan olevan 4 miljardin USD asetoimitussopimuksia Syyrian kanssa. Turkin ja Syyrian 910 km pitkän rajan tuntumassa on vaihdettu kranaatti- ja tykkitulta molemmin puolin, mikä alkoi siitä, että Turkki syytti Syyrian armeijan ampuneen kranaatin turkkilaiseen kaupunkiin surmaten useita siviilejä. Kranaattitulta on jatkettu Syyriasta harvakseltaan, mutta tarkkailijat epäilevät, että kapinalliset ampuvat niitä saadakseen Turkin osallistumaan aktiivisemmin Syyrian tilanteeseen. Turkin armeijan summittaista tykkitulta Syyrian armeijan tukikohtiin ja kyliin voidaan syyttää suhteettoman kiivaaksi verrattuna yksittäisiin kranaatteihin. Turkki haluaa puskurivyöhykettä maitten rajalle sekä lentokielto-aluetta Syyriaan julistaen maailmalle, ettei Syyrian ilmatila ole turvallinen. http://www.timesofisrael.com/turkey-grounds-syrian-plane-en-route-from-moscow/
-          Hamasin entinen ulkopoliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ilmoitti saaneensa tarpeekseen ja siirtyvänsä muihin tehtäviin. Hän sanoi, että Hamas on epäonnistunut pyrkimyksissään yhdistää vastarintatoiminnan (terrorismin) ja siviilihallinnon. Hän sanoi järjestönsä Hamasin tehneen vakavia virheitä Gazassa ja varoitti muita tekemästä samoja virheitä. Sekä Iranin että Syyrian johtajat syyttivät Mashaalia Israelin agentiksi, mikä asettaa hintalapun hänen eliminoimisekseen. Hamas syyttää Palestiinan Auktoriteettia siitä, että se solmi Oslon sopimukset ja on siitä lähtien pyrkinyt toimimaan yhteistyössä Israelin kanssa monilla aloilla. http://www.timesofisrael.com/mashaal-says-hamas-has-failed-in-its-effort-to-combine-resistance-and-governance/
-          Turkkilainen lehti väittää, että Turkin kurdipuolue PKK on tehnyt yhteistoiminta-sopimuksen Iranin kanssa taistelussa Turkkia vastaan. Todays Zaman lehti kertoi artikkelissaan lainaten Sabah-päivälehteä, että tiedot antoi PKK:n entinen taistelija, joka antautui Turkin armeijalle. Jos uutinen pitää paikkaansa, sen pelätään entisestään monimutkaistavan Syyrian ongelman selvitysmahdollisuuksia ja lisäävän alueellisen sodan mahdollisuuksia. Lehti väittää kurdien rekrytoivan nuoria miehiä hyökkäyksiin Turkin armeijaa ja siviilikohteita vastaan, ja sitten salaa surmaavan nuoret taistelijat, ilmeisesti jälkien peittämiseksi. PKK:n taistelijat iskivät Turkin armeijan saattueeseen täysosumalla viime kuussa surmaten 7 turkkilaissotilasta ja haavoittaen 60. PKK saa venäjällä valmistettua raskasta aseistusta Iranista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160750#.UHaBwGJHT-k
-          IAF:n koneet iskivät viime yön aikana terroristien keskusta vastaan Gazan pohjoisosassa vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. Gazasta ammuttiin keskiviikkoiltana kaksi Kassam-rakettia Israeliin, niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160746#.UHaEGGJHT-k
-          Israelin TV:n poliittinen kommentaattori Ehud Jaari piti tunnin kestävän PA:n tulevaisuudesta yhdessä Georg Washingtonin yliopiston politiikan professorin Nathan Brownin kanssa. Jaari varoitti, että PA on hajoamispisteessä, mutta Hamas on vahvistumassa. Hän sanoi, että PA:n velka yksityispankeille on 1.5 miljardia USD, eivätkä pankit anna sille enää luottoa, Qatar ei maksa eikä UAE myöskään halua täyttää lupauksiaan. Jaari sanoi palestiinalaisten luopuvan kahden valtion periaatteesta. Hebronissa, Jeninissä  ja Jerusalemin itäosissa palestiinalaiset osoittavat mieltään PA:n nimittämiä kuvernöörejä vastaan, eivätkä poliisit uskalla pidättää heitä. Ihmiset hakevat Israelin kansalaisuutta, hän selitti. Nathan Brown epäili PA:n romahtamista, mutta myönsi sen olevan syvissä vaikeuksissa, eikä sen politiikka johda itsenäiseen valtioon. PA:n hapuillessa Hamas on nostanut budjettiaan, ulkomaisten tukien avulla se on nyt 800 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160733#.UHaE2GJHT-kWednesday, October 10, 2012

KESKIVIIKKO 10.10.12


KESKIVIIKKO 10.10.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi neuvoteltuaan ensi vuoden budjetista UTJ:n puheenjohtajan UTJ:n puheenjohtajan Yaacov Litzmanin kanssa, ettei budjettia saada hyväksytettyä Knessetissä ajoissa, ja ilmoitti ennen aikaisten vaalien järjestämisestä niin pian kuin suinkin. Aikaisin päivä olisi ollut helmikuun 12. 2013, mutta Litzman pyysi rauhoittamaan tuon päivän, koska se on  saksalaisen rabbi Yisrael Alterin kuoleman 35. vuosipäivä. Lopullisen niitin Netanyahun päätökselle vaaleille antoi UTJ:n puheenjohtajan kieltäytyminen alentamasta lapsilisiä edes symbolisesti.

PÄÄMINISTERI moitti kaikkia ministereitään yhteisvastuun puutteesta kieltäytyessään uhraamasta ministeriöittensä kiintiöistä yhteiseksi hyväksi. Vaalit ovat suhteellisen kalliit ja ne rampauttavat hallituksen edellytykset tehdä ratkaisevia päätöksiä jokaisen poliitikon valvoessa, ettei anneta aseita vastapuolen käyttöön.
Netanyahu keskusteli ennen päätöksensä julkistamista sekä presidentti Shimon Peresin että puolueensa ja hallitusliittolaistensa johtajien kanssa ja informoi oppositiota tilanteesta.

PÄÄTÖS uusista vaaleista aloitti välittömät kuhinat etenkin vasemmistoa ja keskustaa edustavien puolueiden johtajien kesken yhtenäisen vaaliliiton solmimiseksi tai ainakin yhteisen ohjelman laatimiseksi Netanyahun kaatamiseksi. Jokerina heidän kaavailuissaan on entisen pääministeri Ehud Olmertin kytkeminen yhteistoiminnan johtoon, jos hän päättää palata politiikkaan. Olmert antaa ymmärtää, ettei päätöstä ole vielä tehty. Hänen suosionsa on edelleen korkea etenkin Kadiman parissa, jonka puheenjohtaja Shaul Mofaz on hävinnyt tuntemattomuuteen katastrofiin päättyneen yrityksen jälkeen liittyä Netanyahun hallitukseen. Toisena vaihtoehtona heillä on pyytää Tzipi Livniä nielemään katkeruutensa ja aktivoitumaan vielä kerran, jos hänen palveluksiaan kaivataan.

YESH ATID-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid harkitsee samoin sekä Olmertin että Livnin mahdollisuutta liittyä hänen puolueensa ehdokkaiksi. Hän on joka tapauksessa ilmoitettava ehdokaslistansa 10 päivän kuluessa, mutta aikaa ei ole yhtään tuhlattavaksi.
SHAS-puolueen sisällä harkitaan, miten sovittaa yhteen nykyinen puheenjohtaja Eli Yishai ja entinen johtaja Ariel Deri, joka on vapaa heittäytymään uudelleen politiikan pyörteisiin kolmen vuoden vankilatuomion ja syvällisen itsetutkistelun jälkeen. Puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef ei ole vielä kertonut omista suosituksistaan, joita pidetään ratkaisevina.
Habait Hayehudi-puolue pitää ensimmäiset ehdokas- ja puheenjohtajavaalinsa niin pian kuin se laillisesti on mahdollista, mitä puoluejohtaja Zebulun Orlev pitää hyvänä toisten, kuten uusi puheenjohtajaehdokas Naftali Bennett, kieltäessä.
KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin sanoo, että hän hajottaa Knessetin välittömästi sen kokoontuessa 15. lokakuuta. Oikeusoppineet tutkivat, miten se käytännössä onnistuu ilman, että jouduttaisiin laillisuuden rikkomisen pyörteisiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287176

Tarkkailijat uskovat, että Netanyahu tarttui otolliseen tilaisuuteen hänen omansa ja Likud-puolueensa kansansuosion ollessa noususuunnassa, mutta varoittavat, ettei ole syytä jäädä lepäämään succot-loman jälkeen laakereilleen, sillä kärkkäitä vallantavoittelijoita jonottaa päästäkseen haastamaan hänen johtajuutensa. Tämä haaste tullee lähinnä vasemmiston ja keskustan taholta, jos ne pystyvät sopimaan yhteisen taktiikkansa ja löytämään tarpeeksi isokenkäisen johtajaehdokkaan. Sopivan turvallinen vaalivoitto rentouttaisi Netanyahun myös kohtaamaan USA:n vaalitaistelun aiheuttamat ja sen jälkeiset haasteet. Se voitaneen kuitenkin todeta, ettei hyökkäystoimia Irania vastaan edes ajatella vaalitaistelun aikana, vaikka USA:n tutkijat ovat varoitelleet Irani pommin voivan valmistua 2-4 kuukauden sisällä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287170

2. REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Mitt Romney selvitti CNN:n haastattelussa suhteitaan pääministeri Netanyahun kanssa todeten, että hän pitää yhteyttä tähän jatkuvasti, ja ettei USA:n presidentin ja Israelin pääministerin katsantokantojen välillä saa olla mitään selvittämättömiä asioita eikä varsinkaan erimielisyyksiä (no daylight). Hän sanoi olevansa samaa mieltä Netanyahun kanssa Iranille asetettavista punaisista linjoista. Kuitenkin hän totesi, että sotilaallisiin iskuihin on vielä pitkä matka, ja toivoi, ettei niihin tarvittaisi koskaan turvautuakaan, sillä tarpeeksi kovat sanktiot pystyvät saamaan toivotun päämäärän, eli että Iranin paksupäiset mullahit tajuavat, mikä on parasta myös heidän kansalleen. Romney totesi samalla, että hän ja Netanyahu jakavat yhteiset kulttuuriperinteet, ja heillä on samankaltainen näkemys, ettei Iran saa valmistaa ydinaseita.

PRESIDENTTI Obama totesi syyskuussa ”60 minutes” ohjelmassa, että hän ymmärtää ja yhtyy Netanyahun vaatimuksiin, ettei Iranille saa sallia ydinaseita, mutta että hän on ärtynyt Netanyahun toistuviin vaatimuksiin (noise), joita sieltä hänelle esitetään. Obama lisäsi, että hänen päätöksensä perustuvat siihen, minkä hän katsoo olevan parasta Amerikan kansalle.
Romney syytti Obamaa pitäytymisestä toiveisiin selkeän ohjelman sijasta.
Eilisten uutisten mukaan USA ja Israel harkitsevat yhteisten täsmäiskujen tekemisestä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Ne kestäisivät pari tuntia tai korkeintaan pari kolme päivää. Asiasta kertoi Foreign Policy lehti artikkelissaan. 55 % amerikkalaisista pitää Israelin iskuja Iraniin vahingollisina USA:lle.

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad joutunee alistumaan parlamentin vaatimuksiin tulla selittämään, miksi maan rahayksikkö rial jatkaa alamäkeään. Vetoomuksen selityksen antamisesta allekirjoitti 94 kansanedustajaa; 74 allekirjoitusta riittää. Äärimmäisen hyökkäävästä retoriikastaan huolimatta – tai ehkä osittain juuri siitä johtuen - hänen kansan-suosionsa on hyvin huono. Länsimaiden, USA:n ja EU:n asettamat kovennetut sanktiot, jotka kohdistuvat suurelta osin Iranin öljyteollisuuteen ja pankkitoimintaan, ovat alkaneet todella tuntua maan taloudessa.
Kansanedustaja Mohammad Davadi sanoo, että vaatimus presidentin kuulemisesta esitetään parlamentin johdolle sunnuntaina. Hän totesi, että keskeiset kysymykset kohdistuvat maan talouteen ja rahayksikön arvon heittelyyn. Vain ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vastustus voi estää parlamentin järjestämän kuuntelun presidentille, jonka toinen kausi päätyy ensi vuoden kesällä, eikä hän voi asettua uudelleen ehdokkaaksi.

IRANIN rahayksikön rialin heittely jatkui tiistain aikana, eivätkä johtavat rahanvaihtoa valvovat järjestöt Mazanex ja Mesghai suostuneet vahvistamaan rialin vaihtokursseja muihin valuuttoihin verrattuna. Arab-news mukaan kultakolikoiden myynti kasvoi puolella tiistaina viikonvaihteesta lähtien. Tiistaina rialin hinta oli 35 500 rialia/USD, mutta sen varoitetaan laskevan jopa niinkin alas kuin 67 000 rialia/USD. Iranin talousministeri Shamseddin Hosseini vakuutti, että maalla on tarpeeksi valuuttareservejä kriisin ohittamiseksi.
Teheranin mellakat voivat uusiutua entistä vakavampina ihmisten toimeentulon heiketessä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=287202

4. UUTISOTSIKOITA
-          Ben Gurionin lentokenttä asetettiin hälytysvalmiuteen keskiviikkoaamuna, koska tiedot kertoivat tuntemattoman koneen lähestyvän kenttää. Tieto osoittautui kuitenkin virheelliseksi ja hälytys poistettiin pian lentojen jatkuessa normaalisti. Viranomaiset ovat selvästi hermostuneita neljä päivää sitten tapahtuneen tuntemattoman pienkoneen ilmestyessä Israelin taivaalle. Armeijan radio kertoi, että kenttä suljettiin hetkeksi viiden maissa aamulla armeijan ilmoitettua tuntemattomasta koneesta. Lähtevät koneet odottivat maassa tilanteen kehitystä ja lähestyviä koneita kehotettiin pysyttelemään kentän lähettyvillä odottamassa laskeutumislupaa. IAF lähetti kuitenkin hävittäjiä tarkistamaan, ettei lähestyvä kone ollut vihamielinen. http://www.timesofisrael.com/flights-at-ben-gurion-airport-briefly-halted-due-to-security-alert/
-          Ulkoministeri, Israel Beitenu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman uskoo, että hänen puolueensa nousee toiseksi suurimmaksi seuraavissa vaaleissa. Kadimalla on nyt 28 kansanedustajaa, mutta sen uskotaan putoavan kahdeksaan, Likudilla on 27 kansanedustajaa ja se lisännee kannatustaan jonkin verran. Israel Beitenu on nyt kolmanneksi suurin puolue, k.edustajia on 15 ja sen uskotaan lisäävän kannatustaan. Labour-puolue voi nousta Israel Beitenun ohi, mutta sillä on kovia kilpailijoita äänten kalastelussa Yesh Atid-puolueen taholta. Lieberman sanoo keskustelleensa Ehud Olmertin kanssa, joka on hänen ystävänsä, mutta ei vihjannut, että Olmert voisi liittyä hänen puolueeseensa. Ehud Barak on vaarassa pudota Knessetistä. http://www.timesofisrael.com/liberman-sure-he-will-head-second-largest-party-in-coming-elections/
-          Gazassa on noussut parrasvaloihin uusi salafistinen puolue Egyptin esikuvan mukaan. Sitä kutsutaan nimellä Al-Nour, joka on Egyptin parlamenttivaaleissa 28 edustajaa saaneen ääri-islamilaisen puolueen nimi. Puolueen perustamisesta ilmoitetaan virallisesti 11.10.1012. Puolueen edustaja selitti lehdistölle, että puolue on poliittinen etujärjestö Salafi Dawa-järjestölle Iranissa, jossa se vaatii islamin sharia-lain tarkkaa noudattamista. Puolueen päämaja on Khan Younisissa Gazassa. Puolueen edustajat kertoivat turkkilaiselle Anadolu News Agencylle, että järjestön tarkoituksena on nousta valtaan laillisin keinoin sharia-lain saattamiseksi voimaan Gazan kaistalla, mutta ettei sillä ole siteitä Egyptin Al-Nour-puolueeseen. http://www.timesofisrael.com/new-islamist-party-emerges-in-gaza/
-          IDF ilmoitti tulittaneensa terroritunneleita Gazan pohjoisosassa vastauksena Gazasta ammuttuihin raketteihin. Gazasta kaivetaan tunneleita turva-aidan ali Israelin puolelle, joiden kautta voidaan kuljettaa aseita ja terroristeja ja suunnitella iskuja israelilaisiin kohteisiin panttivankien sieppaamiseksi. Tänä aamuna ammuttiin Gazasta ainakin yksi raketti Israelin puolelle, eilen kaksi Kassamia aamulla ja kolme iltapäivällä. http://www.timesofisrael.com/air-force-strikes-terrorist-tunnels-in-northern-gaza/
-          Mitt Romney on nyt siirtynyt johtoon USA:n presidentin vaaleissa. Hän on ohittanut Obaman 11:ssa ns. swing-valtiossa, joiden äänimäärät voivat määrätä vaalien tuloksen. Romney johtaa Obamaa luvuin 49 % vastaan 47 % Obamalle. Raportin mukaan 46 % näistä swing-valtioista ovat varmoja Romneyn kannatuksesta, eivätkä enää vaihda mielipidettään. Ratkaiseva tekijä oli Romneyn menestys viimeisessä väittelytilaisuudessa, jossa Romney röykytti kilpailijaansa kuin rehtori oppilastaan. Romney on saanut selvästi Obamaa paremman henkilökohtaisen kannatuksen yhä useamman uutistoimiston todetessa, että Romney esiintyy presidentin tavoin. Seuraavat kaksi väittelytilaisuutta voivat vielä muuttaa voimasuhteita. http://www.timesofisrael.com/following-debate-victory-romney-takes-lead-in-swing-states-national-polls/
-          USA:n armeija lähetti salaa 150 suunnittelijaa ja asiantuntijaa Jordaniaan valmistelemaan tilannetta, jossa Syyrian hallitus voi menettää valvontansa maan suurista massatuho-asevarastoista ja kriisin laajetessa naapurimaihin, Turkkiin ja Jordaniaan, mahdollisesti myös Libanoniin ja Irakiin. USA:n lähettämät joukot sijoitettiin Ammanin lähellä sijaitsevaan kalliolouhimoon odottamaan tilanteen kehitystä. Jordaniassa arvioidaan olevan nyt 180 000 Syyrian pakolaista, mutta se voi nousta yli 200 000. Näiden hallitsemissa ja huoltamisessa Jordania tarvitsee ulkomaista apua. http://www.nytimes.com/2012/10/10/world/middleeast/us-military-sent-to-jordan-on-syria-crisis.html?_r=2&ref=world&
-          Syyria on sisällissodan kourissa hävitetty lähes Ottoman-hallituksen aikaan, toteavat asioita läheltä seuraavat asiantuntijat. Suuret kaupungit ovat suurelta osin raunioina ja maan talous on ratkeamispisteessä. Sellaiset muinaista kulttuuria edustavat kaupungit kuten Aleppo ja Homs ovat menettäneet lähes kokonaan YK:n hyväksymät perinnekohteensa. Kukaan ei pystyne koskaan arvioimaan inhimillisiä kärsimyksiä, mitä n. 19 kuukautta kestäneet yhä verisemmät taistelut ovat aiheuttaneet siviili-asukkaille. Kuolonuhrien luku ylittänee 30 000, haavoittuneita on moninkertainen määrä, ja yli neljännesmiljoona pakolaista pelkää teltoissaan tulevaa talvea, joka voi olla kylmä ja sateinen. Kukaan ei myöskään pystyne tai edes uskaltane arvioida, mitä tapahtuu vähemmistöille kuten alaviitit, kristityt, kurdit ja palestiinalaiset, jos valtaan nousevat ääri-islamia edustavat järjestöt kuten Muslimiveljeskunta, al-Qaida tai Jihad, kuten nyt näyttää todennäköiseltä. Tämäkö on Obaman hallituksen ajaman länsimaisen demokratian huippusaavutus Pohjois-Afrikan maiden tapaan?  http://www.timesofisrael.com/major-parts-of-syria-have-effectively-been-bombed-back-to-ottoman-times/
Tuesday, October 09, 2012

TIISTAI 09.10.12


TIISTAI 09.10.12

1. SUCCOT-JUHLIEN viimeiset pari päivää toivat mukanaan hälyttäviltä tuntuvia tapahtumia. Oliko niiden tarkoituksena varoittaa Israelia vai oliko tarkoituksena testata Israelin johtajien reaktioita mahdollisten yllättävien iskujen seurauksena?
Gazan terroristit ovat jatkaneet rakettiensa ampumista Israelin puolelle, mihin IAF on vähentääkseen siviiliuhreja tavallisesti vastannut iskemällä ohjuksillaan mieluiten yöaikaan asevarastoihin, aseverstaisiin, koulutusalueille tai sala-kuljetustunneleita vastaan Gazasta Siinaille tai Israeliin. Sunnuntaina IAF iski ohjuksillaan moottoripyörillä ajavaa kahta tunnettua terroristia vastaan, joilla oli pitkälle kehitetty monimuotoinen suunnitelma terrori-iskusta Siinailta Israeliin. Palestiinalaislähteiden mukaan miehet, Talat Jarbi, 23, ja Abdullah Makawai, 34, ja 8 ohikulkijaa haavoittuivat iskussa. Talat Jarbi ilmeisesti menehtyi myöhemmin haavoihinsa.

MAKAWAI kuului shura-neuvostoon ”Holy Fighters” nimisessä järjestössä, jonka Gazassa toimiva al-Qaida oli perustanut  Jerusalemin liepeille.
Talat Jarbi oli osallistunut rakettien ampumiseen Israeliin, pommien asettamiseen ja aseitten rakentamiseen. Hän oli yksi johtavista kesäkuun 18. päivänä Siinailta Israelin puolelle tehdyn terrori-iskun suunnittelijoista, jossa yksi israelilainen sai surmansa.
GAZAN terroristit vastasivat IDF:n iskuun aloittamalla hillittömän raketti- ja kranaatti-iskujen sarjan ampuen 30 – 55 rakettia ja kranaattia – tiedot vaihtelevat eri lähteissä. Raketit ja kranaatit putosivat yleensä vaarattomasti aukeille pelloille, mutta yksi raketti osui maatilan kotieläin suojaan surmaten kaksi vuohta ja haavoittaen viittä muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160628#.UHO57WJHT-k

IDF vastasi Gazasta ammuttuihin kranaatteihin ja raketteihin sekä ilma- että tykistön iskuin maanantaina. Kaksi kohteista oli moskeijoita, joihin terroristit varastoivat rakettejaan ja aseitaan. IDF:n mukaan palestiinalaiset usein käyttävät uskonnollisia rakennuksia sotilaallisissa toimissaan tiedostaen, ettei IDF mielellään iske niihin. Mahdollisista siviiliuhreista ei ole raportoitu.
IDF kehotti Gazan rajan läheisyydessä asuvia juutalaisia asukkaita pysyttelemään koko päivän 15 sekunnin juoksumatkan päässä lähimmästä sirpalesuojasta. Tämä oli näiden juutalaisten kohtalona ylistää ja riemuita Toran antamista, jonka muistoksi päivää vietettiin.
Sunnuntain iskut olivat sekä Hamasin izza din al-Qassam että Jihad Islamin al-Quds järjestöjen ampumia. Jihadin taholta varoitettiin, että seuraava kostoisku voi tulla Libanonista.

2. MIEHITTÄMÄTTÖMÄT pienkoneet (UAV) ovat tulleet jäädäkseen maailman maitten asearsenaalissa, toteaa Times of Israel artikkelissaan. Niitä on jo ainakin 70:n maan armeijoiden käytössä. Iran on yksi viimeisimmistä ollen ainakin 20 vuotta myöhässä kehittyneimmistä maista, mutta kuroo etumatkaa kiinni kovaa vauhtia.

Artikkelissa kerrotaan, että Pentagon sai 1998 luotettavia tietoja Osama bin Ladenin olinpaikasta Kandaharissa Pakistanissa, mutta päätti olla käyttämättä risteilyohjusta potentiaalisen satojen siviiliuhrien pelossa, ja teki silloin päätöksen kehittää uusia tapoja ohjusten ohjaamiseksi valittuihin kohteisiin siviiliasutuksen sisällä.
Miehittämättömien (UAV) koneiden kehitys alkoi. Nämä koneet voivat toimia tiedustelu-tehtävissä valokuvaten kohteita ja kooten kohteiden koordinaatteja valvojiensa käyttöön, mutta ne voidaan varustaa ohjuksin, kuten USA on tehnyt ja käyttää niitä enenevässä määrin varsinkin Afganistanissa ja Jemenissä, mutta uutisten mukaan myös Libyassa ja Malissa ja muissa Pohjois-Afrikan maissa. Sotilaallisen käytön ohessa niitä käytetään tutkimus- ja erilaisissa valvonta-tehtävissä eri puolilla maailmaa. Niiden koko vaihtelee perhosen tai pikkulinnin kokoisesta  suurten matkustajakoneiden mittaisiksi, jotka voivat pysytellä ilmassa ilman tankkausta pari vuorokautta tai pitemmän ajan. Niitä ohjataan maasta käsin – jopa pienen kännykän kokoisilla laitteilla – tai niiden sisään rakennetulla, joskus GPS:n avulla toimivalla mekanismilla. Ne voivat lähettää jatkuvaa kuvaa maassa oleville valvojilleen.

Lauantaina Israelin taivaalle ilmestynyt ja puolisen tuntia lentänyt suhteellisen alkeellinen pienkone on herättänyt kirpeitä kysymyksiä. Pääsikö kone Välimeren yltä huomaamatta Negevin ylle kuvaten IDF:n tarkasti varjelemien sotilaallisten kohteiden alueita ja ehkä siepaten niiden ja myös Dimonan tutkimusreaktorin ja USA:n Negeville rakentaman X-band tutka-aseman turvallisuusjärjestelmien sähköisiä koodeja tiedottaen niistä valvojalleen?
Iranin taholta ilkuttiin, että kone osoitti Israelin kehittämien torjuntajärjestelmien haavoittuvuuden, sillä se ei pystynyt havaitsemaan koneen lentoa Välimeren yllä, vaikka IDF:n taholta väitetään, että IAF lähetti useita F-15 koneitaan ilmaan, jotka seurasivat UAV-koneen lentoa rannikolta lähtien ampuen sen alas asumattomalla alueella.

Times of Israel raportin mukaan Iranin vallankumouskaartin ilmavoimaosaston komentaja kenraali Amir Ali Hajizadeh väittää, että Iranilla on 200 koneen UAV-laivue, mitä artikkelissa pidetään liioiteltuna. Kenraalin mukaan yksi koneista lentää 2000 km ja se voidaan varustaa pommeilla ja ohjuksilla. Artikkelin mukaan Israelin ylle lentänyt kone oli Ababil, (pääskynen), eikä sitä voida varustaa pommein tai ohjuksin. Sen kärkeen voidaan asentaa 75 paunan räjähdys-panos, jolloin se kohteeseensa iskien toimii kamikaze-lentäjän tavoin. Asiantuntijana käytetty Tal Inbar toteaa, ettei Israelin yllä tuhottu kone ole voinut lähettää kokoamiaan tietoja valvojilleen, elleivät he olleet näköetäisyydellä koneesta. Hän toteaa, että USA:lla oli syyskuun 11. 2001 aikaan 50 UAV-konetta; tänään sillä on 7 500 erilaista UAV-konetta. Samalla niiden suunnittelusta ja valmistamisesta on kehittynyt jättiläismäinen liiketoiminta.
Israel mainitaan tällaisten koneitten kehittäjämaista yhtenä edistyneimmistä maailmassa.

Sapattina annettu varoitus Israelin taivaalla on kuitenkin herättänyt IDF:n johtajat kiireellisiin vastatoimiin. USA:n kehittämä Patriot torjuntapatteristo asennettiin Karmel-vuoden lähettyville – onhan IAF:n yksi lentokentistä sen läheisyydessä, ja kuten DF kertoo, muuallekin maassa. 
Hizbullahilla on Libanonissa kymmeniä UAV-koneita, joita se on silloin tällöin lähettänyt Israelin puolelle, ehkä harjoituksen tai IDF:n tarkkavaisuuden testaamisen vuoksi. Vuonna 2006 IAF ampui alas yhden Hizbullahin lähettämän koneen Välimeren yllä Haifan lähellä.
IDF:n taholta todetaan, että Hizbullah hallitsee koneittensa valvonnan ja voi halutessaan varustaa ne räjähteillä terrori-iskun suorittamiseksi Israelin sisällä. http://www.timesofisrael.com/air-force-deploys-patriot-battery-to-mount-carmel/

3. USA:n armeijan ja Israelin armeijan väliset sotilasharjoitukset - lähinnä ohjusten torjuntaan suunniteltujen järjestelmien testaamiseksi ja koordinoimiseksi yhteen sopiviksi - on tarkoitus aloittaa 14. lokakuuta ja seuraavan kolmen viikon ajan. Harjoituksia reklamoitiin suurimmiksi koskaan maitten välillä toteutettaviksi, mutta ilmeisesti poliittisen jännityksen nouseminen uhkaavasti pääministeri Netanyahun ja presidentti Obaman välillä johti harjoitusten siirtämiseen viime vuodesta tähän vuoteen ja niiden volyymin pienentämiseen. Alun perin maahan piti tulla 5 000 USA:n sotilasta, mutta niiden määrää supistettiin 1 500:en. Lisäksi kaluston ja Välimerellä harjoituksiin osallistuvien alusten määrää pienennettiin.

HARJOITUKSISSA oli tarkoitus testata Israelin kehittämän kolmi-vaiheisen torjunta-järjestelmän tehoa yhteistoiminnassa USA:n Patriot- ja Välimerellä toimivan Aegis-järjestelmien välillä. Yhteys on tarkoitus hoitaa USA:n maailmanlaajuisen tutkaverkoston kautta, jonka yksi USA:n miehittämä tutka-asema sijaitsee Negevissä, toinen Turkissa.
Yediot Aharonit uutislehti raportoi sunnuntaina, että USA:n armeijan upseereita on alkanut virrata Israeliin. Niiden tehtävänä on valvoa USA:n sotilaitten ja kaluston siirtoa Israeliin ennen 14. lokakuuta alkavia harjoituksia, joiden merkitystä painotetaan supistuksista huolimatta.
Israelin armeijan taholla suurin mielenkiinto kohdistuu Iron Dome, Davids Sling sekä Arrow-II. ja III patteristojen toimimiseen todellisia taistelutilanteita imitoivissa oloissa. http://www.israelnationalnews.com/

4. FATAHIN keskuskomitean jäsen, PA:n nimittämä Nablusin kuvernööri Muhammad Aloul vakuuttaa riippumattoman WATAN TV-toimiston haastattelussa maanantaina, etteivät palestiinalaiset ole luopuneet aseellisen taistelun aloittamisesta Israelia vastaan, vaikka he – taktisista syistä – ovatkin vakuuttaneet luopuneensa siitä. Hän sanoi, että Fatahin poliittinen ohjelma sisältää edelleen oikeuden aseellisten taistelujen käyttämiseen miehityksen lopettamiseksi. Hän selitti, että kukin vaihe edellyttää määrättyjen tosiasiain havaitsemista, ja siksi palestiinalaiset katsovat tässä vaiheessa kansan aseettoman vastarinnan riittäväksi.
Aloul syytti PA:n johtoa, että ne ovat uskotelleet kansalle Palestiinan valtion perustamisen olevan käsissä, vaikka palestiinalaiset eivät ole valmiit siihen.
Aloul sanoi rauhanneuvotteluista, että PA irrottautui niistä, koska ne olivat ajan tuhlausta. Hän ei pidä mahdottomana, että ne voidaan aloittaa, mutta ensin tulee tietää, mistä neuvotellaan. Hän vaati, että PA:n asettamat punaiset linjat ovat voimassa: Palestiinan valtio 1967 sotaa edeltävin rajoin, Jerusalemin vapauttaminen ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=287054

5. UUTISOTSIKOITA
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney vakuutti suuressa ulkopoliittisessa puheessaan ”The Mantle of Leadership” Lexingtonissa Virginiassa, että hän tulee vetämään Iranin johtajat vastuuseen lupauksistaan ja uhkauksistaan. Hän syytti Obamaa, että hänen johtajakautensa aikana Iran on kehittynyt lähemmäs ydinasetta kuin koskaan, eikä Iranin asettama uhka ole koskaan ollut suurempi USA:lle ja sen ystäville kuin nyt. Toiseksi hän syytti Obamaa, ettei tämä antanut tukeaan Iranin vuoden 2009 peukaloituja vaalituloksia vastaan mieltään osoittaville iranilaisille, vaan tyytyi seuraamaan tilannetta sivusta tekemättä mitään. Hän vakuutti toimivansa yhteistyössä liittolaistensa kanssa, joista ”Israel on yksi tärkeimmistä, jonka Obama heitti bussin alle”. Hän viittasi Obaman sekavan ja päättämättömän politiikan rohkaisseen ääriaineksia Lähi Idässä, jotka ovat valtaamassa maat, joista Obaman hallituksen suunnitelmien mukaan ja sen antamalla tuella piti tulla demokratian mallivaltioita. - Romneyn ohjelma tuntuu suurimmalta osin hallitulta ja ajanmukaiselta, mutta hänen omaksumansa presidentti Bushin haaveellisen epärealistinen ohjelma ”kahdesta valtiosta, Israelista ja Palestiinasta, jotka elävät rauhallisina ja turvallisina rinnakkain”, tuntuu vaarallisen lapselliselta, joka perustuu tietämättömyyteen. On tapahtunut ilmeinen informaatiokatkos, tai sitten hän on saanut informaationsa väärästä lähteestä. - Pew-gallupin mukaan Romney on kuronut Obaman 5-6 %:n etumatkan kiinni ja on nyt tasoissa tai edellä Obamaa. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=287014
-          Iranin vallankumouskaartin poliittisen osaston komentaja Yadollah Javani vakuutti, ettei Iran halua sotaa Israelin kanssa. Hän sanoi, että Iran rakentaa puolustustaan ja vahvistaa asevoimiaan vakuuttaakseen maailmalle, ettei sitä voida taivuttaa väkisten johonkin, mitä se ei halua, tai jonka se katsoo loukkaavan maan itsenäisyyttä. Hän syytti Yhdysvaltoja ja Israelia, että ne käyttävät Iranin puolustusvalmiuden lisäämistä hyväkseen syyttäessään Irania hyökkäysaikeista. Hän vakuutti Iranin toisten johtajien tavoin, että Iranin ydinteollisuus on pelkästään rauhanomaista käyttöä varten. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=287061
-          YK:n ihmisoikeuksien koordinaattori Valerie Amos on saanut valmiiksi raportin, jossa tutkitaan YK.n palveluksessa olleen virkailijan julkistamaa tweet-viestiä, johon hän oli liittänyt kuvan vertavuotavasta lapsesta äitinsä sylissä tekstillä ” Palestiina vuotaa verta, taas yksi IDF:n surmaama palestiinalainen lapsi äitinsä sylissä menossa hautaan.” Maaliskuussa YK:n tiedostusvirkailija Khlood Badawi lähetti tällaisen viestin internetiin. Kuva oli kuitenkin Reutersin julkaisema vuodelta 2006. Se kuvasi palestiinalaista lasta, joka oli menehtynyt liikenneonnettomuudessa, millä ei ollut mitään yhteyttä Israelin kanssa. Israel on vaatinut Badawin erottamista ja YK:n esittämää anteeksipyyntöä virkailijansa karkeasta poliittisesta virheestä johtuen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287060
-          Pääministeri Netanyahu selvittää kiireisesti, mitä mahdollisuuksia hänellä on uusien vaalien kutsumiseksi ensi helmikuussa. Kuten usein ennenkin, uskonnolliset puolueet ja etenkin haredim-kansaa edustavat, ovat avainasemassa. Netanyahu tapaa UTJ:n (United Torah Israel) johtajia vielä tänään selvittääkseen tilannetta. Vaalikuumeen taustalla on Israelin ensi vuoden budjetti, jonka hyväksyminen on jähmettynyt puolueiden pyrkiessä varmistamaan omat etunsa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=287048
-          UAE:N ulkoministeri sheikki Abdullah varoittaa Muslimiveljeskuntaa, ettei se pyrkisi sekaantumaan Persianlahden maitten itsenäisyyteen. Hän lisäsi, että alueen maiden tulee liittyä yhteiseen puolustusrintamaan äärijärjestöjen - kuten Muslimiveljeskunta, joka pyyhkii Pohjois-Afrikan maiden läpi - alueen maille aiheuttamaa uhkaa vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=287016
-          USA ja Israel ovat lähellä sopimusta, jossa määritellään yhteisestä iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan. Iskut olisivat parin tunnin tai päivän kestäviä täsmäiskuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160644#.UHPrgGJHT-k


Sunday, October 07, 2012

SUNNUNTAI 07.10.12


SUNNUNTAI 07.10.12

1. IAF:N koneet komennettiin tuhoamaan tuntematon pienkone, joka miehittämättömänä lensi Israelin ilmatilassa puolen tunnin verran lauantaiaamuna. IDF:n mukaan kone lensi Välimeren yllä kohti Gazan rannikkoa ja kääntyi siellä kohti itää. Israelin cyber-asiantuntijat yrittivät saada koneen hallintaansa, välillä onnistuen, välillä menettäen otteensa, tarkoituksenaan saada selville, ketkä konetta ohjailivat, mikä ehkä tapahtui satelliitin välityksellä. Tämä oli neljäs kerta, kun miehittämätön pienkone on päässyt tunkeutumaan Israelin ilmatilaan.

Edelliset olivat tulleet Libanonista Hizbullahin lähettiminä, joten arvioidaan myös tämän olleen Hizbullahin tai Iranin lähettämä, sillä Hamas ei tiettävästi hallitse koneen teknologiaa, ja tämänkin koneen lento Libanonista Israelin eteläosaan yllätti Israelin asiantuntijat teknisellä saavutuksellaan. Iran sanoo kehittäneensä miehittämättömiä pitkänmatkan UAV-pienkoneita.
IAF:n neljä hävittäjää komennettiin tuhoamaan kone, koska sen päämäärästä ei oltu selvillä. Se on voinut olla tiedustelutietojen keruumatkalla, varsinainen kohde ehkä Dimonan ydintutkimuskeskus. Koneessa ei tiettävästi ollut räjähteitä.

IDF:n komentaja Benny Gantz ei sulje pois mitään mahdollisuutta selvitellessään koneen reittiä ja lähtömaata journalisteille, mutta hän ei usko sen lähteneen Gazasta, kuten Hamasin edustaja väittää samalla todeten, että kone kierteli useiden kaupunkien, mm. Beersheban yllä, valokuvaten ja raportoiden niiden koordinaatteja.
Kone tuhottiin asumattoman alueen yllä ja sen pirstaleet putosivat Jatis-metsikön alueelle Negevin pohjoisosassa. Koneen osia tutkitaan IDF:n laboratoriossa.
Israelin viranomaiset katsovat koneen tunkeutumisen Israelin ilmatilaan rikkovan räikeästi Israelin itsenäisyyttä ja vakuuttavat puolustavansa maan rajoja. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=286845

IRAN esitteli kehittämäänsä miehittämätöntä pienkonetta Shahed-129 syyskuun lopulla todeten, että koneen lentomatka on 2000 km. Iranilla on kuitenkin tukikohtia Libanonissa, joten kone on voitu lähettää matkaan sieltä. Koneen tarkoituksena lienee ollut testata Israelin kyky vastata tällaisiin yrityksiin ja samalla sen luotettavuutta kaukana ohjaajistaan.
Koneen ohjaajat olivat ehkä iranilaisia, jotka opettavat Hizbullahin operaattoreita sen käyttöön. Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah uhosi syyskuussa, että järjestö pystyy pommittamaan Dimonan ydintutkimuslaitosta, ja viime viikolla Pentagonin salaiset tiedustelutiedot kertoivat Iranin harjoitelleen pommi-iskuja Haifaan ja Dimonaan.
Israelin johto harkitsee, miten se vastaa - jos ollenkaan - ilmatilan loukkaukseen. Israelin Knessetin jäsenet ovat vaatineet selvitystä, miksi koneen annettiin lentää puoli tuntia Israelin ilmatilassa, ja missä vaiheessa kone todella havaittiin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=286880, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160588#.UHEX4WJHT-k

2. IRANIN pääneuvottelija ydinsuunnitelmaa koskevissa neuvotteluissa Saeed Jalili kielsi länsimaisissa lehdissä kierrelleet tiedot, että Iran olisi laatinut ja esittänyt yhdeksän askeleen suunnitelmansa ongelman ratkaisemiseksi. USA:n antaman tiedon mukaan suunnitelmaa ei voitu hyväksyä, koska siinä vaadittiin sanktioitten poistamista kokonaan ehtona suunnitelman hyväksymiseksi.
Jalili sanoi iranilaisen FARS-uutistoimiston mukaan, ettei mitään suunnitelmaa ole esitetty P5 + 1 maiden ja Iranin välisessä kokouksessa Moskovassa käsitellyn ohella. Jalili on myös Iranin korkeimman kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri.

Iranin apulaisneuvottelija Ali Bageri vahvisti Jalilin lausunnon todeten, että tiedot Iranin jättämästä uudesta suunnitelmasta ovat vääriä. Hän sanoi Iranin odottavan länsimaiden vastausta kesäkuussa Moskovassa pidetyn P5+1 maiden kanssa käsitellystä esityksistä todeten FARS-uutistoimiston mukaan, ettei uutta esitystä tarvita. Hän sanoi lännen myönteisen vastauksen Moskovan esityksiin luovan lujan pohjan neuvotteluille.
Median parissa liikkunut tieto Iranin yhdeksän askeleen suunnitelmasta perustui siihen, että Iran lopettaa uraanin rikastamisen toisessa kahdesta laitoksesta 20 %:n tasoon, ja USA ja EU poistavat sanktioitaan asteittain neuvottelujen edistyessä. Näiden tietojen mukaan suunnitelma esitettiin USA:lle, joka hylkäsi sen sopimattomana neuvottelujen pohjaksi. Länsimaat varoittavat Irania entistä hätäisemmin, että aika valuu käsistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160598#.UHEYUmJHT-k

3. SYYRIAN tilanne näyttä jatkuvan jos mahdollista entistäkin sekavammissa puitteissa. Syyrian puolelta Turkkiin ammut kranaattia, joka surmasi kolme lasta ja kaksi aikuista naista, antoi Turkin pääministerille verukkeen aloittaa rajoittamattomat tykistöiskut Syyrian armeijan tukikohtiin. Eilen Syyriasta ammuttiin toinen kranaatti turkin puolelle, minkä johdosta Turkki jatkoi tykistötultaan neljännen päivän aikana. Se aiheuttamista tuhoista ja ihmishenkien menetyksistä ei ole annettu tietoja – ehkä se ei kiinnosta mediaa, jos uhrit ovat Assadin sotilaita tai häntä tukevia siviilejä.
Presidentti Assadin anteeksipyyntö ei riittänyt pääministeri Erdoganille, joka lienee odottanut tilaisuutta iskeä kohteisiin Syyrian puolella. Hänen tavoitteenaan voi olla muodostaa puskurivyöhyke ja rauhoitettu alue pakolaisille, mutta myös kulkuyhteyden saaminen Aleppon kaupungista Turkin rajalle, josta Assadia vastaan taistelevat ryhmittymät saavat täydennystä.

SYYRIASSA halitusta vastaan taistelevien joukkojen yksi johtaja Majed al-Muhammed totesi New York Times lehdelle, että heidän joukkonsa alkavat tuntea toivottomuutta taistellessaan sekä Iranin, Irakin ja Venäjän että Kiinan tukemia hallituksen joukkoja vastaan. Hän valitti länsimaitten ja ennen kaikkea USA:n toimettomuutta varoittaen, että kapinalliset ja Syyrian kansa ovat radikalisoitumassa ja etsivät yhä enemmän tukea islamistien parista.
Turkkilainen lehti toteaa artikkelissaan, että Syyrian tilanne on käännekohdassaan. Lehden artikkelissa todetaan, että Assadin hallituksen joukkojen vastaisten taistelujen lisäksi taistelua joudutaan käymään USA:n välinpitämättömyyttä ja tyhjiä lupauksia vastaan.
Iranilaisia joukkoja toimii Syyriassa tiedustelu- ja tietoliikennetehtävissä, ja heitä on jäänyt kapinallisten käsiin. Kapinalliset ilmoittivat, että he aloittavat 48:n iranilaisen vankinsa teloitukset, ellei Iran lopeta Assadin tukemistaan ja vedä joukkojaan pois Damaskoksen Ghutan alueen itäosista. Vankien joukossa on useita Iranin vallankumouskaartin jäseniä.
Iran puolestaan varoitti kapinallisia ja kehotti heitä vapauttamaan iranilaiset vankinsa.

4. ISRAELIN oikeisto on jo vuosikaudet julistanut maailmalle, että Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan ja Samariaan sekä Gazan kaistalle on sekä käytännön toteutuksen, elinkelpoisuuden ja Israelin turvallisuuden kannalta toivoton yritys. Tässä se on kuitenkin joutunut taistelemaan yhtenäistä ja luutunutta käsitystä vastaan, että ainoa ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan on itsenäinen Palestiinan valtio Israelin rinnalle. Tämän käsityksen mukaisesti on pidetty lukuisia maailman johtavien maiden muodostaman tiimin ns. ”kvartetin” kokouksia, joissa on annettu lausuntoja ja määritelty aikatauluja, jotka ovat osoittautuneet tyhjänpäiväisiksi. Abbas on määrätietoisesti kieltäytynyt neuvotteluista.
Näiden vuosikymmenien aikana alkaen 1973 puolustussodasta, jonka jälkeen Israel alkoi asuttaa Juudean ja Samarian muinaisia Israelin keskeisiä osia, tilanne on johtanut siihen, että noilla alueilla asuu n. 360 000 juutalaista asukasta, ja Jerusalemin ympäristössä ns. vihreän linjan itäpuolelle parisataatuhatta lisää, ja näiden alueiden väkiluku kasvaa muuta maata nopeammin. Myös Israelin vasemmisto on perinteisesti ollut vahvasti kahden valtion kannattaja, joista Ehud Barak lienee yksi uskollisimmista Peresin ohella, mutta tuokin rintama näyttää hajoavan. Jopa Meretzin entinen puheenjohtaja Jossi Sarid totesi tilanteen luisuneen käsistä ja katsoo, ettei kahden valtion periaate ole enää mahdollinen.

Kuin niitin tälle liitokselle antoi Jerusalemin entinen apulaispormestari, arabimielisten johtava tutkija Meron Benvenisti, joka toteaa nyt alistuneena, että kahden valtion ideologia on väärä eikä enää toteutuskelpoinen. Hän sanoo, että varhaisemmassa vaiheessa se olisi ehkä toiminut, mutta että ”setlementit”, kuten hän nimittää Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, ovat tulleet jäädäkseen, eikä niitä enää voida poistaa. Hän perusti Länsirannan seurantajärjestön, jonka päämääränä oli tarkoin seurata sosiaalista, taloudellista ja poliittista kehitystä alueella sekä juutalaisen asutuksen leviämistä Juudeaan ja Samariaan, ja tiedottaa niistä länsimaitten edustajille.
BENVENISTI kertoi havainnoistaan ja nykyisestä katsomuksestaan Aritz Shevan haastattelussa. Hän osoitti sanansa erityisesti Barakille, Olmertille ja Livnille, jotka ovat vuorostaan laatineet omat ”rauhansuunnitelmansa”, ettei kannata jatkaa, kehitys on kulkenut heidän ohitseen. Hän selittää, ettei Haifasta ja Akkosta lähteneet palestiinalaiset voi koskaan unohtaa, eivätkä he koskaan allekirjoita sopimusta, jossa noista alueista luovutaan.
Hän jatkoi selitystään, että kehityksen myötä vasemmisto on menettänyt suuren alibinsa, ns. vihreää linjaa ei ole enää olemassa. Israelin maa on maantieteellinen, fyysinen ja mentaalinen kokonaisuus, jota on mahdoton jakaa kahdelle kansalle. Hän viittaa Gazan evakuoinnin antamiin kokemuksiin, mikä todistaa juutalaisten evakuoinnin Juudeasta ja Samariasta järjettömäksi. Hänen lausuntonsa järisyttää koko Israelin poliittista rintamaa.
Benvenisti sanoo, ettei hänellä ole ratkaisumallia, eikä se ole hänen tarkoituksensa, hän vain toteaa, ettei kannata jatkaa toivottoman unelman saavuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160602#.UHEkP2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Miehittämättömän viholliskoneen (UAV) edestakainen lentoreitti ennen sen tuhoamista Negevin pohjoisosan yllä osoittaa IDF:n tutkijoitten mukaan, että sen tarkoituksena oli lentää Dimonan yli, mutta että IDF:n cyber-asiantuntijat sekoittivat sen reitin. Toiseksi he olettavat, että sitä ohjattiin koneen sisään asennetusta ohjauskeskuksesta käsin eikä GPS:n kautta satelliitin välityksellä. Koneen jäänteitä tutkitaan edelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160604#.UHEzfGJHT-k
-          Debkafile arvioi raportissaan, että UAV-kone oli ehtinyt hyvin lähettää saamansa IDF:n tukikohtien ja USA:n X-band tutka-aseman sähköiset tunnisteet valvojilleen, missä ne olivatkin. Raportin mukaan tämä oli IDF:n taholta suuri lapsus, joka osoittaa, ettei se useista harjoituksista huolimatta ole täysin valmis vihollisen solutusyrityksiä vastaan. DF viittaa Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin lausuntoon 20. heinäkuuta, jossa hän varoitti vastarinta-armeijan yllättävän Tel Avivin tulevassa sodassa. Iran on myös varoittanut, että se voi tehdä ennaltaehkäisevän iskun Israeliin. http://www.debka.com/article/22416/UAV-intrusion-Iranian-act-of-belligerence-against-US-and-Israeli-military-targets
-          Gazan kaistalle pyrkivä alus Estelle lähti lauantaina viimeisestä satamakäynnistään Napolissa. Sen uskotaan saapuvan Gazan lähistölle kuun puolivälissä. Aluksessa on 17 aktivistia, Israelista, USA:sta, Kanadasta, Ruotsista ja Norjasta. Se kävi matkallaan Ruotsista monessa Euroopan maan satamassa pitäen propaganda-tilaisuuksia ja informoiden kuulijoita Gazan tilanteesta siten, kuin he sen näkevät. Israelin merivoimat vakuuttavat pysäyttävänsä aluksen ennen Gazan vesiä. Mitä muuta aluksessa on aktivistien lisäksi, on kunkin arvattavissa. http://www.timesofisrael.com/blockade-running-ship-sets-sail-for-gaza/
-          Venezuelassa on tänään sunnuntaina kohtalonhetket kansalaisten äänestäessä, jatkaako 14 vuotta maata lähes itsevaltiaan tavoin hallinnut Hugo Chavez seuraavat 6 vuotta ohjatessaan maata itsepäisesti kohti sosialismia Kuuban tapaan, vai ottaako tämän öljyrikkaan maan hallinnon 40-vuotias holokaustista pelastuneitten jälkeläinen Hentique Capriles, joka sanoo kääntävänsä maansa valtiolaivan peräsintä vahvasti oikealle, mutta pitävänä suhteet kunnossa Kuuban kanssa. Chavez, entinen laskuvarjojääkäri, on taistellut kuukausikaupalla syöpää vastaan ja sanoo nyt parantuneensa siitä. Hän apulaisensa sanoo, ettei Hugo osaa mitään muuta ammattia, joten hän taistelee kynsin hampain ja joskus aseinkin, kuten tapahtui eräällä vaalipaikalla, jossa ammuttiin kaksi Caprilesin kannattajaa. Chavezia syytetään Iranin ja palestiinalaisten suosimisesta, että hän on ajautunut kauaksi todellisuudesta, jossa hän tuhlasi miljardeja maan sosiaalisten olojen parantamiseksi, mutta ummistaen silmänsä siltä, että maan murhatilasto on yksi maailman suurimpia, että inflaatio laukkaa maassa 18 %:n luokkaa ja että hallituksen tapa hoitaa maan asioita on harrastelija luokkaa,  jota hallitsee syvä suosikkijärjestelmä ja korruptio. Ennusteet lupaavat kisasta tasaista, ja kumpikin ovat vakuuttaneet alistuvansa kansan tahtoon, joskin Chavez lupaa jatkaa taistelua myös oppositiossa. http://www.timesofisrael.com/distrust-rampant-among-each-side-as-venezuelans-prepare-for-tight-presidential-election/
-          Pääministeri Netanyahu tapasi puolustusministeri Barakin, jonka kanssa hän pystyi sopimaan välirauhasta. Barakia on syytetty – myös pääministerin toimesta – toimimisesta Netanyahun selän takana liittoutuen Obaman hallituksen kanssa hänen kaatamisekseen. Barak lupasi keskittyä Irani uhan poistamiseen ja antaa pääministerin hoitaa suhteen USA:n hallituksen kanssa. Netanyahu ei haluaisi erottaa Barakia tässä vaiheessa ennen todennäköisiä helmikuun vaaleja, mutta hänen paikkansa sen jälkeen on epäselvä. http://www.timesofisrael.com/barak-to-let-netanyahu-manage-ties-with-us-pms-bureau-says-after-sit-down/