Friday, September 14, 2012

PERJANTAI 14.09.12


PERJANTAI 14.09.12

1. LIBYAN itäisen osan apulaissisäministeri Wanis el-Sharef sanoi, että hyökkäys keskiviikon vastaisen yön aikana USA:n konsulaattia vastaan Benghazissa toteutettiin mielenosoitusten peiton suojassa. Hän tarkoittanee tällä sitä, että hyökkäyksen alkuunpanijat ja suorittajat olivat määrättyyn ryhmään kuuluvia aktivisteja, joille oli annettu selvät ohjeet USA:n lähettilään Christopher Stevensin teloittamisesta. Al-Qaidan johtaja al-Sawahri antoi tiettävästi henkilökohtaisesti käskyn Stevensin surmaamisesta, kuten Debkafile toteaa artikkelissaan. Libyan hallituksen taholta kerrotaan, että turvallisuusjoukot ovat pidättäneet neljä henkilöä, joiden epäillään olleen mukana hyökkäyksessä, ja lupaa uusia pidätyksiä.

UUTISET tuon kohtalokkaan yön tapahtumista ovat edelleenkin epäselviä erilaisten versioiden liikkuessa uutisartikkeleissa, mutta näyttää ilmeiseltä, että turvallisuusmiesten joukossa oli henkilö, joka ilmaisi aktivisteille ns. turvallisen talon, jonne henkilökuntaa oli siirretty odottamaan evakuointia. Stevens ilmaisesti eksyi kaaoksessa erilleen muusta henkilökunnasta ja joutui väkijoukon käsiin, joka pahoinpiteli häntä ehkä tuntikausia, ja - kuten tiedot kertovat - muslimien tapaan raiskasi hänet äärimmäistä alistamista osoittaakseen,  ennen kuin lopulta surmasi hänet. Raiskausta, sekä naisten että miesten, käytetään arabien ja muslimien vankiloissa pidätettyjen tahdon murtamiseksi muiden kidutustoimien ohella. USA:n lähetystörakennusta suojaamaan asetetut vartijat olivat täysin avuttomia väkijoukkoja vastaan, ja he joutuivat aseistettujen aktivistien maalitauluiksi vielä haavoittuneina.

VÄKIVALTAISET mielenosoitukset ovat levinneet moneen Lähi Idän muslimimaahan, näkyvimmät ja eniten median huomiota saaneet Egyptin ja Jemeniin Libyan lisäksi.
Myös Israelissa muutaman kymmenen arabin joukko kokoontui Tel Avivissa USA:n lähetystön eteen osoittaakseen syvää paheksuntaansa islamia ja Muhammedia häpäisevästä vartti-tunnin mittaisesta filminpätkästä, jota ääriainekset käyttivät verhona väkivaltaisuuksiin USA:n lähetystöjä ja instituutioita vastaan.
Vaarallinen tilanne kehittyi myös Jemenin pääkaupungissa Sanassa, jossa mielen-osoittajat tunkeutuivat korkean turvamuurin yli lähetystön puutarhaan pyrkien sisälle siinä onnistumatta. He riistivät USA:n lipun rakennuksesta ja polttivat sen huudellen kuolemaa Israelille ja USA:lle, kuten tapahtui myös USA:n Kairon lähetystötalolla.
Jemenin turvallisuusjoukot ryntäsivät paikalle ajaen väkijoukot pois kyynelkaasua käyttäen 45 minuutin kaaoksen jälkeen. Väkijoukko kivitti rakennuksia rikkoen ikkunoita  ja polttaen vartijoiden käyttämän rakennuksen sekä sytyttäen autonrenkaita ja autoja tuleen.
Sekä Jemenin että Libyan presidentit esittivät anteeksipyynnön USA:n hallitukselle.

KAIROSSA mielenosoitukset jatkuivat edelleen torstaina ja pitkälle perjantain vastaiseen yöhön, mutta turvallisuusjoukot ja poliisit estivät väkijoukkoa pääsemästä lähellekään lähetystörakennusta. Kivittämistä tapahtui molemmin puolin. Lääkintäviranomaisten mukaan 224 ihmistä haavoittui, mukana poliiseja, mutta kuolonuhreilta vältyttiin.

2. ISRAELIN Egyptin lähettiläs Yitzhak Levanon muisteli Times of Israel toimittajalle Herzlian terrorin vastaisen konferenssin välitauolla, miten hänen johtamansa lähetystö joutui väkivaltaisen mielen-osoittajajoukon ruhjomaksi syyskuun 9. 2011, minkä johdosta lähetystö suljettiin, eikä uutta rakennusta tai lähetystötilaa ole avattu sen jälkeen.
Lähettiläs Levanon ei itse ollut silloin lähetystössä. Egyptiä silloin hallitseva sotilasjuntta SCAF lähetti paikalle sotilasosaston, joka pystyi evakuoimaan lähetystön henkilökunnan takaoven kautta joutumatta mielenosoittajien käsiin. Väkijoukko kuitenkin tunkeutui lähetystön tiloihin särkien kaiken ja hajottaen dokumentteja ja asiapapereita pitkin lattioita ja heitellen niitä ikkunoista kadulle. Koko Israelin lähetystön henkilökunta lennätettiin sotilaskoneella välittömästi Israeliin odottamaan tilanteen selkiintymistä, mitä odotetaan edelleen.

Yitzhak Levanon sanoo, että vuonna 1979 Israelin ja Egyptin välillä allekirjoitettu sopimus  rauhasta ja suhteiden normalisoimisesta toteutui vain Anwar Sadatin teloitukseen saakka lokakuussa 1981, mutta on sen jälkeen vähitellen rapautunut Mubarakin pitkän hallituskauden aikana, mikä on vain kiihtynyt Muslimiveljeskunnan noustua Egyptin johtoon. Levanon toteaa, ettei Muslimiveljeskunta ole kiinnostunut suhteiden normalisoimisesta Israelin kanssa.
Presidentti Mursi ei halua luoda kontakteja Israelin viranomaisten kanssa.
Siitä huolimatta Levanon kehottaa Israelin hallitusta avaamaan Kairon lähetystönsä uudelleen, jotta diplomaattisuhteita hoidettaisiin edes minimitasolla maitten kesken. http://www.timesofisrael.com/peace-deal-with-egypt-is-empty-says-ambassador-who-had-to-leave-cairo-after-mob-attack/

3. AL QAIDAN johtaja Ayman al-Zawahiri julkaisi torstaina videon, jossa hän ylistää 11.09.2001 WTC:n tuplatornien onnistunutta, ”siunattua” tuhoamista, jossa sai surmansa n. 3000 ihmistä. Maailman tunnetuimman terrorijärjestön johtaja kehotti samalla muslimeja puhdistamaan maansa kaikesta infidelien, sionististen ristiretkeläisten vääräuskoisten saastutuksesta ja vapauttamaan jokaisen tuuman muslimimaataan. Hän kehotti tekemään sen nyt, kun USA on heikko ja hampaaton.

Erityisesti hän kehotti muslimeja kaatamaan länsimaiden jättämät nukkehallitukset, kuten Saudi Arabian ja Gulfmaiden sheikkien johtamat Arabian niemimaalla.
Seuraavaksi hän kiinnitti huomionsa ”sionistien ristiretkeläisten” miehittämiin maahan Palestiinassa. Hän sanoo, etteivät nykyiset hallitukset pysty vapauttamaan palestiinalaisten maata ja Al-Aksa moskeijaa, koska ne usein toimivat yhteistyössä sionistien kanssa.

ZAWAHIRI vakuutti, että muslimikansa pystyy vapauttamaan muslimimaat ja varsinkin sen keskeiset osat kuten Palestiina sionististen ristiretkeläisten vallasta, mistä on osoituksena suurin koskaan USA:lle annettu isku WTC:n tornien tuhoamisessa.
Hän sanoo, että ”aika on kypsä islamin imperiumin (kalifaatin) perustamiseksi, joka hylkää sekularismin ja demokratian, ja joka uskoo muslimien veljeyteen ja yhteyteen muslimimaissa, joka hylkää kolonialistien keinotekoisesti määrittelemät rajat”. Tämän valtion hän katsoo voivan vapauttaa muslimimaat, jokaisen tuuman siitä, Kaukasuksesta Zanzibariin, Afganistanista ja Kashmirista Itä-Timoriin ja Filippiineille, sekä Turkestanista Andalusiaan. ”Tämän valtion velvollisuutena on vapauttaa Palestiina, eikä vain palestiinalaisten”.
Videon lopussa viitataan Amerikan juutalaiseen 71-vuotiaaseen Warren Weinsteiniin, joka on ollut muslimien vankina yli vuoden, pyytäen Obamaa vapauttamaan hänet. Videossa vaaditaan, että USA vapauttaa vankinsa ja lopettaa muslimimaiden pommitukset.
Loppukaneettina muslimeja kehotetaan aloittamaan pyhä sota, uudistamaan sankarillinen mujahideen oppi, suurten menetysten aiheuttamiseksi Allahin vihollisille. http://www.timesofisrael.com/hailing-blessed-911-attacks-al-zawahiri-tells-muslims-to-exploit-american-weakness-to-purify-their-countries/

4. PRESIDENTTI Obama sanoi espanjankielisen TV:n Telemundo haastattelussa, ettei hän voi viimeisten tapahtumien valossa kutsua Egyptiä ystävämaaksi, mutta lisäsi siihen kiireesti epävarmaan tapaansa, ettei hän pidä Egyptiä vihollisenakaan. Haastattelu pidettiin vajaa vuorokausi muslimimaissa ja varsinkin Egyptissä tapahtuneiden ja jatkuvien USA:n vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Hän lisäsi Egyptistä, että maata hallitseva Muslimiveljeskunta vielä hakee tietään, uskaltamatta suoraan todeta Egyptin valinneen tuhoon johtavan tien. 

OBAMA selitti, että Muslimiveljeskunta on demokraattisesti valittu, ja haluaa siksi odottaa, miten ne suhtautuvat tähän tilanteeseen ja suhteisiin Israelin kanssa. Pyrkien selittämään Egyptin hallituksen hidasta reagointia Obama sovitteli sanojaan huolellisesti todeten, että joskus he sanovat oikeita asioita ja ottavat oikeita askeleita. Mutta joissakin tilanteissa he toimivat tavalla, mikä ei ole USA:n intressien mukaista.
Siitä huolimatta Obama sanoi odottavansa, että Egypti toimii velvollisuuksiensa mukaan ja suojelee USA:n lähetystöä ja sen virkailijoita, mutta olettaa tilanteen olevan kehitysvaiheessa.

OBAMAN ehkä harkitsematta antama lausunto herätti joittenkin kulmakarvojen kohottelemista vaatien lähempää selvitystä, ovatko USA:n suhteet Egyptiin muuttumassa.
Valkoisen Talon edustaja Jim Carney selvitteli Obaman tarkoittaneen, että vaikka Egypti ei ole kiinteästi USA:n liittolainen, se on strategisesti tärkeä maa, minkä varaan yhteyttä rakennetaan myös uuden hallituksen kanssa.
Ulkoministeri Hillary Clinton vetosi islamiin suurena uskontona, jossa väkivalta sotii sen omia perusteita vastaan, ja hyökkäyksiä varsinkaan lähetystöjä vastaan ei voida hyväksyä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159978#.UFLiL-xHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Obama julkisti torstaina videon, jossa hän toivoo suhteitten lämpenemistä USA:n ja Israelin välillä, ja toivoo sekä perheensä että USA:n kansan kanssa Israelille ja sen kansalle menestystä korkeasti pyhien päivien vuoksi, jotka varsinkin uuden vuoden alkaessa antavat aiheen itsetutkisteluun ja parannuksen tekoon. - Obaman sovitteleva ja osin anteeksi-pyytelevä tapa paljastaa hänen havahtuneen toteamaan juutalaisen kansan merkityksen USA:lle ja Amerikan juutalaisten merkityksen hänen vaalityölleen. Obaman kanslian taholta väitettiin, ettei Netanyahu ollut pyytänyt audienssia USA:n matkansa aikana, mikä antoi aiheen syyttää häntä valehtelusta. Obamalla on aikaa osallistua TV:n keskusteluohjelmaan ja tavata Egyptin presidentti Mursia, mutta ei läheisimmän liittolaisensa Israelin pääministeriä, syytetään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159979#.UFLnsOxHT-k
-          IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi Voice of Israel hallituksen tukemalle radiolle, että Israelilla on saavutettavissa oleva optio hoitaa Iranin ydinasehaaveet ilman USA:n apuakin. Torstaina julkistamassaan videossa hän toivottaa hyvää uutta vuotta israelilaisille ja juutalaisille kaikkialla maailmassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159970#.UFLqpexHT-k
-          Arabinuoret kivittivät armeijan ajoneuvoa Wadi Aran alueella lähellä Umm al-Fahm kaupunkia torstai-iltana. Poliisi otti kivittäjät huostaansa ja pyrkii selvittämään heidän motiivinsa olettaen, että videopätkä voi olla aiheena heille. Tapauksessa ei kukaan loukkaantunut ja tilanne rauhoittui. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4281419,00.html
-          Poliisi on vahvistanut osastojaan Juudeassa ja Samariassa ja varsinkin Jerusalemissa peläten arabien järjestävän mielenosoituksia erityisesti perjantaina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4281386,00.html


Thursday, September 13, 2012

TORSTAI 13.09.12


TORSTAI 13.09.12

1. UUTISLÄHTEET ovat edelleen epäselviä ja osin ristiriitaisia yrityksissään selvittää, miten USA:n lähettiläs Christopher Stevens ja kolme Libyan lähetystön virkailijaa surmattiin. Valokuvien perusteella arvioiden lähetystörakennus oli pahoin runneltu, huonekalut ja irtaimisto arkistoineen ja dokumentteineen siroteltu pitkin lattioita, ja seiniin oli kiireisesti töherretty Allahia ja islamia ylistäviä graffiteja. Erään tiedon mukaan henkilökunta kuoli rakennusta tulitettaessa konekiväärin ja rakettiohjuksin; toisen mukaan he kuolivat autossa ollessaan matkalla toiseen taloon. Kolmannen version mukaan he ehtivät siirtyä toiseen taloon, joka joutui mielenosoittajien hyökkäyksen kohteeksi, ja menehtyivät siellä rakennuksen jouduttua tulituksen kohteeksi ja syttyessä tuleen. Tämän version mukaan lähettiläs Stevens kuoli savumyrkytykseen, mihin viittaa hänen ruumiistaan otetuissa valokuvissa hänen huultensa tummansininen väri. Mielenosoittajat johti toiseen taloon arabivartija tuhoisin seurauksin. Teoriaa tukee Libyan sisäministeri aiempi lausunto, jossa hän sanoi, että yksi lähetystön virkailija kuoli tulituksessa, mutta että lähettiläs ja hänen muu henkilökuntansa siirrettiin toiseen taloon, jossa he nyt ovat turvassa ja vahingoittumattomina.

KAIROSSA puhjenneet mielenosoitukset USA:n lähetystötalon edessä alkoivat tunteja ennen niiden alkamista Benghazissa, Libyassa. Kairossa mielenosoitus laantui välillä alkaakseen uudelleen mielenosoittajien päästessä lähetystörakennusta suojaavan korkean muurin yli pihalle, josta he kiipesivät rakennuksen seiniä pitkin ylös poistaen USA:n lipun ja pannen sen tilalle mustan islamin sotalipun, jossa oli Allahia ja Muhammedia ylistävä teksti, mutta pyrkimättä tai pääsemättä sisälle rakennukseen.

UUTISLÄHTEISSÄ pyritään myös selvittämään, olivatko Kairon ja Benghazin hyökkäykset ennalta suunniteltuja ja koordinoituja. Niitä edelsi al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahrin online video, jossa hän viittasi järjestönsä kakkosmiehen Abu Yahiya al-Libin kuolemaan kesäkuussa USA:n miehittämättömän koneen ampumasta ohjuksesta. Hän kehotti videossa libyalaisia seuraajiaan kostamaan Libin kuoleman.

Benghazissa toimiva reportteri raportoi, miten joittenkin paikallisten islamistien parissa kiihotettiin vihaa Yhdysvaltoja vastaan youtubessa julistetun 15 minuutin videon seurauksena, jossa Muhammed kuvataan verenhimoiseksi, naisten mieheksi, homoksi, lasten hyväksikäyttäjäksi, hölmöksi ja uskonnolliseksi  teeskentelijäksi. Videopätkän, nimeltään ”Innocence of Muslims” (muslimien viattomuus), tekijäksi esitetään miestä nimeltä Sam Bacile, jonka sanottiin olevan Amerikan Israelin juutalainen. Hänen nimeään ei ole Israelin rekisterissä, ja monet arvailevat, ettei sellaista miestä olekaan todellisuudessa. USA:ssa asuva Egyptin koptikristitty Morris Sadek esitteli filminpätkää blogissaan.

TURVALLISUUSVIRKAILIJOITA askarruttaa eniten tiedot, joiden mukaan kansainväliset äärijärjestöt, al-Qaida, kansainvälinen Jihad ja muslimiveljeskunta, ovat koordinoimassa toimiaan maailmanlaajuisesti. Kairossa ja Benghazissa puhjenneet mielenosoitukset olivat ensimmäisiä konkreettisia ilmentymiä tästä yhteistoiminnasta. Youtubessa esitetty huonosti toteutettu filminpätkä oli vain peite ihmisten kiihottamiseksi. Mielenosoitukset oli liian koordinoidut ja ammattimaisesti johdetut ollakseen spontaanisti syntyneitä, ja toiseksi ne toteutettiin WTC:n kaksoistornien tuhoamisen vuosipäivänä 11.09.2001. Varoituksia lähetystöjä vastaan aiotuista hyökkäyksistä annettiin jo useita päiviä aiemmin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4280821,00.html

2. SITOUTUMATTOMAN ryhmän laatima raportti nimeltään ”Iran Project”, jonka ennakkokopion AP sai tutkiakseen ennen sen virallista julkistamista torstaina, on Rockefeller veljesten säätiön rahoittama yritys antaa Amerikan kansalle puolueetonta tietoa, mistä Iranin ongelmassa on kysymys ja mitä sotilaallinen puuttuminen tilanteeseen tarkoittaisi.

Raportissa, jonka laatijoihin kuuluu 30 entistä diplomaattia, amiraalia ja kenraalia, todetaan, että USA:n mahdollinen sotilaalliset iskut Irania vastaan voisivat häiritä pahoin hallituksen kykyä hallita ja suorittaa sotilaallisia vastaiskuja, mutta etteivät ne pystyisi estämään Iranin liittolaisjärjestöjä suorittamasta omia iskujaan USA:ta ja sen liittolaisia vastaan. 
Toiseksi raportissa todetaan, että sotilaalliset iskut pystyisivät tuhoamaan useimmat Iranin ydinlaitokset ja vahingoittamaan pahoin sen armeijaa, mutta etteivät ne pystyisi estämään – vain siirtämään – Iranin pyrkimyksiä hankkia ydinaseita.
Kenraaliluutnantti Frank Kearney, joka toimi raportin alullepanijana, sanoo: ”On mahdotonta surmata intellektuaalista voimaa”. Hän on entinen kansallisen terrorinvastaisen keskuksen apulaisjohtaja ja toimi USA:n erikoisjoukkojen komennuskunnan apulaiskomentajana.

Raportin laatijoiden joukossa on entisiä hallituksen virkailijoita, kansallisen turvallisuuden asiantuntijoita ja eläkkeellä olevia armeijan upseereita.
Raportin mukaan pysyvien muutosten aiheuttaminen vaatisi täysimittaista sotaa Irania vastaan, ja luultavasti ainakin osan maasta miehittämistä. Sellainen operaatio olisi mittasuhteiltaan suurempi kuin Irakin ja Afganistanin operaatiot yhteensä, huomioiden Iranin maan suuruuden ja väestön monilukuisuuden.
Raportissa viitataan muslimimaissa yleistyneisiin mielenosoituksiin, jotka useimmiten kääntyvät USA:n ja lännen vastaisiksi, ja todetaan, että Iranin sodan seurauksena syntyvät mielen-osoitukset tulisivat olemaan mittasuhteissaan aivan eri luokkaa.

Raportin laatijat vakuuttavat, ettei tarkoituksena ole antaa suosituksia eikä ratkaisumalleja, vaan antaa kansalle taustatietoa, mikä sekä informoisi että rauhoittaisi kansaa.
Siinä selitetään, että sekä Presidentti Barack Obama että presidenttiehdokas Mitt Romney ovat luvanneet estää Irania saamasta ydinpommia, ja he suosittavat pakotteiden käyttämistä viimeiseen saakka ennen sotilaallisten iskujen aloittamista.
Raportin laatijoita näyttää kauhistuttavan seuraukset, joihin Israelin suunnittelemat sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisivat johtamaan.

3. RAUHATTOMUUS Lähi Idässä näyttää lisääntyvän hallitsemattomasti tiistaina Kairossa ja Benghazissa puhjenneiden mielenosoitusten jälkeen joko niiden seurausilmiönä tai ilman niitä. Palestiinalaiset vakuuttavat uudistavansa omat mielenosoituksensa perjantain aamu-rukousten jälkeen. Suhteettomasti nousseita hintoja vastaan tehdyt mielenosoitukset ovat yhä selkeämmin muuttuneet Salaam Fayadia ja hänen hallitustaan vastaan, mutta viimeisissä iskulauseissa vaaditaan Oslon sopimusten romuttamista sekä myös Abbasin eroa.

MIELENOSOITUKSET Egyptissä ja Libyassa näyttävät yllättäneen USA:n turvallisuus-virkailijat, vaikka varoituksia hyökkäyksistä lähetystöjä vastaan annettiin useita päiviä ennen hyökkäyksiä. Obaman hallitusta syytetään siitä, että se oli laskenut suojavarustuksensa keskittyen vain Obaman vaalitaisteluun.
USA antoi komennon risteilijälle USS Laboon siirtyä Libyan rannikon edustalle, ja toinen risteilijä USS McFaulis sai komennon siirtyä myös rannikon läheisyyteen. Niissä on yhteensä 300 kommandosotilasta, ja ne odottavat armeijan komentajan käskyjä nopeaan toimintaan.
Aluksissa on tomahawk risteilyohjuksia, joilla ne ulottuvat pitkälle Libyan alueelle.
USA antoi käskyn poistaa konsulaattihenkilöstönsä Libyasta, vain teknistä henkilöstöä jää paikoilleen. USA lähetti merisotilaitaan lähetystönsä suojaksi Libyaan sekä miehittämättömiä koneitaan Libyan taivaalle voidakseen seurata tilanteen kehitystä.

NATO-MAAT ovat lisänneet lähetystöjensä turvallisuusjärjestelyjä pelätessään väkivallan ja mielenosoitusten leviämistä entistä laajemmalle, eikä siinä petyttykään.
Mielenosoittajia järjestettiin Amerikan instituutioiden ulkopuolella ainakin Sudanissa, Marokossa ja Tunisiassa, kertoo englantilainen Daíly Mail. Tunisiassa ainakin 200 mielenosoittajaa – osalla heistä pitkä parta – huusivat: ”Obama, Obama, olemme tulleet tänne osoittaaksemme Islamin voittoa.” Poliisi käytti kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseksi Tunisissa. Pienempimuotoisia välijoukkoja kokoontui myös Egyptissä, varsinkin Kairon Tahrir-aukiolle, josta on tullut mielenosoitusten ja vallankumouksen symboli, polttaen USA:n lippuja.
Tarkkailijat arvioivat islamin äärijärjestöjen käyttävän tilaisuutta hyväkseen osoittaakseen maansa hallituksen heikkouden ja oman järjestönsä voiman. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159932#.UFGRsexHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro vakuutta maitten välisten suhteitten olevan yhtä lujat kuin konsanaan, mutta kehottaa samalla hallituksia hoitamaan suhdetoimintansa paremmin. Hän vähättelee muutamia päiviä sitten julkiseksi tullutta huutokeskustelua pääministeri Netanyahun kanssa sanoen, että median julkistama versio siitä on typerä. Hän toisti usein viime päivinä esitetyn vakuutuksen, ettei USA tule sietämään ydinasein varustettua Irania, mutta Shapiro luottaa sanktioitten voimaan. http://www.timesofisrael.com/ambassador-voices-need-for-better-communication-between-israel-and-us/
-          USA:n tietojen mukaan Iranin öljynvienti on romahtanut, se on nyt 1 miljoona tynnyriä päivässä, kun se aiemmin oli 2.4 miljoonaa tynnyriä päivässä. Samalla se vähentää Iranin saamien voittojen määrää ja vaikeuttaa kunnianhimoisten projektien toteuttamista. Obama haluaa kiristää vastatoimia niitä yhtiöitä vastaan, jotka edelleen tekevät kauppaa Iranin kanssa sanktioista välittämättä. http://in.reuters.com/article/2012/09/12/usa-sanctions-idINL1E8KCKRX20120912
-          Israel torjuu perättöminä Jordanian kuningas Abdullah II:n esittämät syytökset, että Israel pyrkii sabotoimaan Jordanian ydinreaktorin suunnittelua ja rakentamista. Israelin viranomaiset vakuuttavat, että niin kauan kuin projekti liikkuu ydinaseen levittämistä valvovan sopimuksen (NPT) puitteissa, Israel ei vastusta sitä. Israel ja Jordania solmivat rauhansopimuksen 1994, mutta se on Egyptin sopimuksen tapaan ns. kylmä rauha; molemmat maat ovat laiminlyöneet kansansa kasvattamisen hyväksymään juutalaisvaltion naapurikseen ja solmimaan läheisiä suhteita. http://www.timesofisrael.com/israel-deflects-accusations-of-sabotaging-jordans-civilian-nuclear-program/
-          Egyptin presidentti Mohammed Mutsi tarjoaa Iranille suhteitten parantamista, jos se katkaisee suhteensa Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa. Mursi lupaa järjestää Assadille ja hänen perheelleen turvallisen pakopaikan. Lisäksi hän lupaa toimia Iranin ja arabimaitten välien parantamiseksi ja ostaa Iranin öljyä. Tarjous on houkutteleva, sillä Iran on kokenut useita pettymyksiä ulkomaisissa suhteissaan viimeisten viikkojen aikana. Sekä Kiina että Venäjä ovat tiettävästi valmiit hyväksymään YK:n viimeiset Syyrian painostustoimet, mikä kiristää Assadin vapautta, mutta toisaalta voi johtaa epätoivoisiin tekoihin massatuhoaseittensa kautta. http://www.timesofisrael.com/egypt-trying-to-persuade-iran-to-drop-assad-support/
-          Iranin rääväsuinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad täyttää 8 vuotta kestävän presidentin virkakautensa 14.06.2013, eikä hän perustuslain mukaan voi asettua enää ehdokkaaksi. Hänen sotainen retoriikkansa ei ole miellyttänyt Iranin kansaa, jolla on pitkä historia ja vahvat kulttuuriperinteet. Times of Israel julkiaseman artikkelin mukaan hänen seuraajansa voi olla jopa niin paljon pahempi, että kansa voi kaivata takaisin Ahmadinejadin aikaa. Hänen vahvin seuraajaehdokkaansa on Teheranin pormestari Mohammad-Bagher Ghalibaf. Teheranissa toimiva juutalainen liikemies sanoo, ettei Ahmadijejad ole paha mies, hän tukee heidän sosiaalista työtään. Mutta hänen seuraajansa häntä pelottaa, erityisesti, jos se on Ghalibaf. Hän pelkää tämän miehen voivan hyödyntää vallankumousarmeijan valtaa maassa ja vähitellen kaapata koko maan liike-elämä ja talous valvontaansa ylimmän kaitsijan suosiolla, joka tuntee olevansa kiitollisuuden velassa sen avulle mielenosoitusten hillitsemiseksi. http://www.timesofisrael.com/after-ahmadinejad-it-may-actually-get-worse-for-iran/
Wednesday, September 12, 2012

KESKIVIIKKO 12.09.12


KESKIVIIKKO 12.09.12

1. ISRAELIN ja USA:n kärkevä sananvaihto alkuviikosta johti siihen, että pääministeri Netanyahu selitti tiistaina tavatessaan Bulgarian pääministerin Boyko Borisovin Jerusalemissa, että ne jotka eivät halua asettaa varoituslinjoja Iranille, ovat menettäneet oikeutensa vaatia meitä pidättäytymään antamasta Iranille ennakkoiskuja sen ydinaseen valmistamisen estämiseksi. ”Maailma vaatii meitä pysymään rauhallisina, sillä vielä on aikaa,” Netanyahu selitti jatkaen: ”Kysyn vain, aikaa mihin? Mihin saakka? Niillä kansainvälisen yhteisön jäsenillä, jotka kieltäytyvät asettamasta punaisia varoituslinjoja Iranille, ei ole moraalista oikeutta asettaa punaisia varoituslinjoja Israelille.”
NETANYAHU selitti edelleen, että ”kun Iran tiedostaa, ettei sille ole asetettu mitään varoituslinjoja tai rajoja, mitä se tekee? Juuri sitä, mitä se on tekemässä, eli jatkaa ydinaseen valmistamista entistä päättävämmin”.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton antoi selkeän vastauksen Netanyahulle selittäen, ettei USA tule antamaan mitään punaisia varoituslinjoja Iranille, minkä USA:n ulkoministeriön edustaja Nyland vahvisti, ettei ole tarpeen asettaa sellaisia Iranille.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi neuvonantajilleen suljetussa tilaisuudessa tiistaina, että Washingtonista ilmoitettiin hänelle, ettei Obamalla ole aikaa tavata häntä Netanyahun USA:n matkan yhteydessä Jom Kippurin jälkeen. Syyksi ilmoitettiin, että Obaman vaalikamppailun aikataulu on kireä eikä ole mahdollisuutta poiketa siitä. Valkoisen Talon edustaja kertoi, että Obama on YK:n yleiskokouksessa vain 24 tuntia ennen Netanyahun saapumista New Yorkiin, ja matkustaa sieltä välittömästi jatkamaan vaalikampanjaansa. Kuin lohdutukseksi edustaja kertoi, että ulkoministeri Clinton on New Yorkissa ja voi tavata Netanyahun. Hyvä näin, mutta Hillary Clintonin viimeisten purkausten valossa pääministeri tulisi pysytellä kaukana siitä naisesta, tapaamisesta tuskin on mitään hyötyä, vahinkoa vain.

PRESIDENTTI Obama soitti myöhään tiistaina Israelin aikaa Netanyahulle puhuen tunnin verran Iranista, minkä päätteeksi molemmat vakuuttivat hyvän yhteistoiminnan jatkuvan ja ettei mitään välirikkoa ole ollutkaan johtajien välillä. Molemmat johtajat vakuuttivat estävänsä Irania saamasta ydinasetta.
Valkoinen Talo julkisti myöhemmin lausunnon, jossa selitettiin, ettei Netanyahu ollut esittänyt tapaamista Obaman kanssa New Yorkissa 28.09., eikä siten mitään peruutusta tarvita, kuten Talon edustaja Tommy Vietor selitti lehtimiehille.
Sivusta tilanteen kehittymistä seuraten ei voi välttyä vaikutelmalta, että Israelin suhteet maailman vieläkin johtavan valtion kanssa ovat ajautuneet syrjäpolulle syistä, joita yritetään hienovaraisesti, mutta kovin näkyvästi peitellä sen sijaan, että molemmat kansanjohtajat tunnustaisivat reilusti, että maailman rauhaa ja tasapainoa järkyttävän kysymyksen on annettu joutua henkilökohtaisten mieltymysten ja antipatioitten heiteltäväksi.
Julkisuudessa on kierrellyt huhuja, joiden mukaan Obama tulee maksamaan Netanyahulle tämän hyökkäykset hänen arvovaltaansa vastaan toisen presidenttikautensa aikana.
Kunpa Hyvä Jumala varjelisi Israelin tältä mahdollisuudelta. http://www.timesofisrael.com/obama-calls-netanyahu-white-house-says/

2. PALESTIINALAISTEN alkuviikosta kiihtyneet mielenosoitukset Juudean ja Samarian alueilla ovat muuttuneet entistäkin väkivaltaisemmiksi, ja osoittavat karkaavan johtajien käsistä. Aiemmin iskulauseissa vaadittiin Salaam Fayadin erota elinkustannusten rajusta noususta johtuen, mutta nyt iskulauseissa esitetään uusia vaatimuksia.
”Kansa vaatii Oslon sopimusten peruuttamista”, vaati yksi plakaatti. ”Ei enää häpeällisiä sopimuksia”, jolla ilmeisesti viitataan Pariisissa 1994 solmittuun Israelin ja PLO:n väliseen sopimukseen, jolla palestiinalaisten talous sidottiin Israelin talouden kanssa. Monet palestiinalaiset katsovat, että tämä sopimus on yksi syy talouden heikkoon asemaan.
Abbas viittasi äskettäin tähän vaatien sopimuksen peruuttamista tai muuttamista.

Nablusissa mielenosoittajien plakaateissa sanottiin: ”Hinnan korotus on viimeinen naula hallituksen arkkuun.” Toisissa plakaateissa vaadittiin: ”Mene tiehesi, Abbas”, ja ”Me emme luota sinuun, presidentti, Allah kirotkoon sinut.”
Bir Zait yliopiston tietoliikenteen professori Nashat Aqtash sanoi Ramallahissa, että hän pelkää tämän ennustavan jotain suurta, ehkä kolmatta intifadaa.

NABLUSISSA mielenosoittajat kahinoivat poliisin kanssa kivittäen heitä ja lopulta yrittäen hyökätä poliisiasemalle, minkä poliisit estivät savu- ja kyynelkaasupommeja käyttäen. Mielenosoittajat heittelivät kenkiä Fayadin kuvia kohti, millä he halusivat osoittaa syvän paheksumisensa. Kengän heittäminen tarkoittaa arabikulttuurissa syvää halveksuntaa.
Sekä PA:n pääministerin että talousministerin eroa vaadittiin, koska heillä ei ole Fatahin jäsenyyttä eikä kansan tukea. Fayadin kiireesti julkistamia helpotuksia – arvonlisäveron pysyttäminen 15 %:ssa, dieselin, kerosiinin ja bensiinin hinnat laskettiin edelliselle tasolle, sekä joitain muitakin helpotuksia – mielenosoittajat pitävät riittämättöminä.
Fayad kertoi, että hallituksen johtavien virkailijoiden ja ministerien palkkoja alennetaan puolella, ja lupasi helpotuksia vuokrissa, matkustamisessa ja vaihtokursseissa. Fayad lupasi, että PA:n palkkaamat työntekijät saavat puolet elokuun palkastaan keskiviikkona.
Netanyahu antoi määräyksen siirtää 240 miljoonaa USD PA:n tilille.

FATAHIN edustaja Ahmad Assaf totesi, että Fayadin lupaamat helpotukset auttavat, mutta ovat sittenkin riittämättömät. Hän sanoi, ettei puolueessa ole keskusteltu Fayadin erottamisesta, koska ei hän ole syypää maailmanlaajuiseen lamaan.
Sen sijaan hän vaati ”miehityksen” lopettamista, jota hän pitää syyllisenä siihen, ettei PA:n talous ole päässyt kasvamaan ja kukoistamaan kuten Israelissa. Hän vaatii ulospääsyteiden satamien ja luonnonvarojen saamista PA:n valvontaan, sillä ”ilman poliittista vapautta ei ole taloudellista vapautta”.

Palestiinalaisten politiikan asiantuntija Hillel Frish Begin Sadat poliittisten opintojen osastolta Bar Ilan yliopistolta sanoi, ettei hän ole hämmästynyt mielenosoitusten alkamista Juudeassa ja Samariassa ennen Gazaa, sillä kun yhteiskunta on kokenut taloudellisesti edullista aikaa, äkillinen talouden alamäki herättää väistämättä mielenosoituksia. Hän sanoo, että juuri näin on käynyt Juudean ja Samarian palestiinalaisten keskuudessa, joiden elintaso on korkeampi kuin Gazassa, ja toiseksi Hamasilla on keinot saada mielenosoittajat kuriin, mitä PA:lla ei ole, koska se on heikompi. Hän sanoi, että tilanne on erittäin vaarallinen PA:lle, joka voi jopa romahtaa ja menettää tilanteen hallinnan.
Israel on hyvin huolestunut tilanteesta ja etsii ulkomaista tukea PA:n pelastamiseksi.
IMF torui Israelin pyynnön 100 miljoonan USD lainasta, eikä enempää USA kuin arabimaatkaan näytä osoittavan tarvittavaa toimintavalmiutta myötätunnon lisäksi.
PA:n valvoma alue muodostaa Israelille tärkeän vientialueen 3.4 miljardin USD arvosta.
Pelkona on, että Juudea ja Samaria tulee seuraamaan Gazan esimerkkiä, jossa Hamas kaappasi vallan lähes ilman verenvuodatusta 2007.

3. ISRAELIN apulaiskomentaja kenraalimajuri Yair Naveh varoittaa, että paikallisen sodan mahdollisuus on kasvanut viime päivien aikana. ”Terrori rajoillamme, joka kasvaa yhä suuremmaksi, ja aktiivisuus Syyriassa viittaavat siihen, että pelon väheneminen, mikä on aiemmin pidätellyt sotilaallisia toimia, on entistä havaittavampi”, Naveh analysoi joskaan ei aivan näillä sanoilla. Hän jatkoi todeten, että aktiivisuuden lisääntyminen Egyptin ja Syyrian rajoilla lisäävät sodan mahdollisuuksia.

Kenraalimajuri Naveh puhui Iranista vähän kryptisin termein todeten, että Israel on cybertekniikan suurvalta. ”Todellisuus ylittää usein villeimmätkin mielikuvat. Yhteys sotilaisiin näppäimistön kautta voidaan saavuttaa kaukaisissakin paikoissa”, hän totesi.
Israelin sotilasjohtajat yhdessä siviilijohtajien kanssa ovat viime aikoina useissa tilaisuuksissa painottaneet Israelin kykyä puolustaa itseään. Yhä useammin viitataan cyber-tekniikan käyttämiseen, jopa potentiaalisessa hyökkäyksessä Irania vastaan, mikä voitaisiin suorittaa esim. EMP-tekniikan avulla, mikä säästäisi ihmishenkiä, mutta toisi pitkäaikaista vaikeutta miljoonille ihmisille iskun kohdemaassa, mutta ehkä säästäisi Israelin kansalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159883#.UFA5K-xHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Euroopan johtajat ovat yksi toisensa jälkeen käyneet esittämässä pyyntöjä, ettei Israel iskisi Iranin ydinlaitoksiin. Sitä pyysi Saksan puolustusministeri, ja viimeksi Englannin MI6 johtaja esitti saman pyynnön. The Daily Mail kummasteli MI6:n johtajan puuttumista politiikkaan, mitä hän edeltäjiensä tavoin on tarkoin välttänyt. Ehkä hän toimi pääministeri David Cameronin pyynnöstä, joka on useissa viimeaikaisissa lausunnoissa varoitellut sodasta Irania vastaan peläten sen arvaamattomia seurauksia Lähi Idässä. Israelin johdon arvaamattomuus kalvaa pahoin EU-maitten johtajien mieltä, joilla on tarpeeksi huolia ilman sotaakin Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159891#.UFA9c-xHT-k
-          Poliisin usean kymmenen miehen yksikkö teki yöllisen ratsian Od Yosef Chai Yeshivan tiloihin Yitzharissa viime yönä. He kävivät läpi kaikki makuuhuoneet ennen kuin löysivät etsimänsä opiskelijan. Poliisin oppaana toimi ilmeisesti Shin Betin agenttina yeshivassa opiskelijana toiminut ilmiantaja. Laillista apua antavan järjestön Honenun edustaja sanoi, että poliisi toimi laittomasti, koska heillä ei ollut lain vaatimia nimikilpiä, eivätkä ilmeisesti näyttäneet saaneensa oikeuden luvan ratsialleen. Poliisi pyrki myös estämään kuvien ottamista tilanteen aikana väittäen, ettei Shin Betin agentteja saa kuvata. Honenun taholta valitetaan, että poliisi pidättää graffitin töhertelijöitä syyttäen heitä terroristeiksi johtavan eliittiportaan mieliksi, ja samaan aikaan arabien suorittamiin kivityksiin ja palopommeihin suhtaudutaan vaieten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159893#.UFA_WexHT-k
-          Aseistautunut kansanjoukko hyökkäsi USA:n konsulaattia vastaan Libyassa Benghazissa. Hyökkäyksessä yksi USA:n virkailija sai surmansa. Mielenosoittajat syyttivät, että he protestoivat filmiä vastaan, jonka he sanovat häpäisevän islamia. Libyan apulaissisäministeri Wanis al-Sharef kertoi AFP:n kirjeenvaihtajalle, että yksi USA:n virkailija sai surmansa ja toinen haavoittui käteen lisäten, että kaikki virkailijat on siirretty turvalliseen paikkaan. Libyan hyökkäys tuli muutamia tunteja sen jälkeen, kun samantapainen mielenosoitus järjestettiin Kairossa samasta syystä. Kairon mielenosoittajat kantoivat mustia lippuja, jolla ilmaistaan sodan alkamisesta. He pyrkivät kiipeämään lähetystötaloa ympäröivän muurin yli siinä onnistumatta. Libyassa mielenosoittajat ampuivat kranaatin konsulaatin sisälle. Kyseisen filmin olivat valmistanut ulkomaille muuttaneet Egyptin kristityt, ja se käsitteli kristittyjen asemaa Egyptissä. Ääri-muslimit pitävä filmiä loukkaavana islamia ja Muhammedia vastaan. 
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia Shar HaNegevin alueelle viime yönä, ja jatkoivat terroriaan ampuen kranaatteja rajan läheisyydessä oleviin kaupunkeihin. Ne eivät aiheuttaneet aineellisia vaurioita eikä fyysisiä vammoja, mutta niiden aiheuttama henkinen trauma kesken yöunia aiheuttaa jatkuvia ongelmia asukkaille ja varsinkin lapsille, joiden koulutyö voi katketa koska tahansa, ja painajaiset ovat yleisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159896#.UFBFfexHT-k

Tuesday, September 11, 2012

TIISTAI 11.09.12


TIISTAI 11.09.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun vaatimus, että USA:n presidentti Barack Obama asettaisi Iranille selkeät varoituslinjat, joiden ylittäminen laukaisisi automaattisesti määrätyt vastatoimet, ei ole saanut tukea USA:n hallitukselta. Ulkoministeri Hillary Clinton totesi vastauksena Netanyahun vaatimuksiin tähän tapaan: ”Me seuraamme tarkoin, mitä he ovat aikeissa tehdä, sillä kysymys on aina ollut enemmän siitä, mitä he tekevät kuin sanoista.” Hillary Clinton jatkoi Bloombergin radiohaastattelussa, että neuvottelut ovat paras tapa saada Iran luopumaan ydinaseensa valmistamisesta. Hän tunnusti, että Israelin ja USA:n näkökannoissa on selviä eroja koskien aikarajojen asettamista Iranille todeten: ”He ovat kärsimättömämpiä nopeasta vaikutuksesta, koska he ovat – niin sanoakseni – härän silmässä. Me olemme vakuuttuneita, että vielä on aikaa keskittyä noihin sanktioihin, tehdäksemme kaikkemme saadaksemme Iran neuvotteluihin hyvässä uskossa.” Hän totesi, että sanktiot ovat alkaneet purra.

Clinton sanoi, että maailman voimavaltiot - P5+1 (USA, Venäjä, Kiina, Ranska, Englanti ja Saksa) – tapaavat toisensa kokouksessa, jossa tutkitaan, missä tällä hetkellä mennään. Hän tunnusti, että on hyvin haastavaa saada heidät (Iran) toimimaan siten, kuin heidän kansainväliset velvoitteensa edellyttävät, mutta se on sittenkin kaikkein paras tapa.
HILLARY Clintonin lausunto sai kärjistyneen vastauksen. Israelin pääministerin kansliaa lähellä oleva virkailija totesi, etteivät Clintonin lausunnot pysäytä Iranin uraania rikastavia sentrifugeja, jotka käyvät nopeutetulla vauhdilla. ”Ne eivät pysäytä Iranin sentrifugeja, vaan kiihdyttävät niitä. Tällaiset lausunnot eivät pelota Irania vaan rauhoittavat sitä.
Netanyahu totesi, ettei Iran pysähdy, ellei se näe demokraattisten valtioitten selkeän päättäväisyyden ja selkeät varoituslinjat. ”En usko heidän (Iranin) näkevän sellaista selkeää varoituslinjaa, ja ymmärtääkseni mitä pikemmin asetamme sellaisen, sitä suurempi on mahdollisuus, etteivät toisenlaiset toimet ole tarpeellisia.” 

2. PROFESSORI Uzi Even, yksi Dimonan tutkimusreaktorin alulle panijoista, joka on usein osunut oikeaan tarkastellessaan valtioitten resursseja, toteaa Iranin rikastaneen tarpeeksi ydinpommin rakentamiseen tarvittavaa uraania, mutta että heiltä menee vielä useita vuosia sen rakentamiseen käytännössä. Alla otteita Times of Israel julkistamasta artikkelista.

UZI EVEN laati - valmistellessaan tohtorin väitöskirjaa Tel Avivin yliopistossa v.1969 ja palveltuaan kuusi vuotta Negevin ydintutkimuskeskuksessa - kirjelmän, jossa hän ennakoi, milloin Intian tulisi olemaan valmis ensimmäistä ydinpommikoetta varten. Kirjelmää levitettiin laajalle. Siinä annettiin päivämäärä viiden vuoden kuluttua v. 1974. Hän erehtyi 3:lla viikolla.

PROFESSORI Even toimi Meretzin kansanedustajana 2002-2003, ollen ensimmäinen avoimesti homo-kansanedustaja Israelin Knessetissä. Hänen nykyinen virkapaikkansa on kemian professuuri Tel Avivin yliopiston kemian osastolla.
Times of Israel julkaisemassa artikkelissa Even kertoo osallisuudestaan sekä Irakin Osarakin valmisteilla olevan ydinreaktorin, että Syyriassa valmistumisvaiheessa olleen
Dir a-Zur plutogeenisen reaktorirakennuksen tuhoamiseen antaen hallitukselle asiantuntijalausuntoja ennen päätöksiä niiden tuhoamisesta.

Even sanoo, että Osirakin reaktorirakennuksen tuhoaminen oli suuri virhe, jota hän yritti estää asiantuntijalausunnollaan, ja havaitessaan, ettei sitä huomioitu, vihjasi oppositiojohtaja Shimon Peresille pääministeri Menachem Beginin päätöksestä tuhota reaktori. Peres laati kirjelmän, jossa hän sanoi vastustavansa iskuja reaktoria vastaan. Even kertoo havainneensa tutkiessaan Israelin saamia dokumentteja Osirakin reaktorista, että se oli liian pieni tarkoitusta varten, mitä Saddam Hussein halusi, ja se tarvitsi toimiakseen rikastettua uraania Ranskasta, millä se käytännössä olisi valvonut sen toimintaa. Even ei tiennyt, että päätös iskusta oli tehty ja koneet olivat valmiina starttaamaan Negevin kentällä samana päivänä kun Peresin kirjelmä annettiin Beginille. Begin pelkäsi tiedon iskusta vuotaneen, ja peruutti  10.06.1981 pommitus-lennon. Begin yritti selvittää, kuka vuodon oli tehnyt, mutta sitä ei saatu selville, eikä kukaan voinut epäilläkään professori Eveniä, joka sanoo, ettei hän kadu vuotoaan, vaikka se ei estänyt  pommituslentoa, sillä koneet tuhosivat Osirakin ydinreaktoriin kesäkuun 7.1981.
Nyt Even voi tunnustaa vuotonsa, koska aika hänen syyttämisekseen on umpeutunut.

EVEN sanoo tutkiessaan Syyrian Dir a-Zurin plutogeenisen reaktorin suunnitelmia, että se oli hyvin pitkälle kehitetty, ja että sen tuhoaminen oli täysin asiallinen ja hyväksyttävä.

PROFESSORI Even sanoo Iranin ydinsuunnitelmista, ettei ole epäilystäkään, etteikö Iran halua ydinasetta. Hän selittää, että Iran pyrkii saamaan sen uraanin rikastamisen kautta, mikä on paljon monimutkaisempi tie, eikä Iranilla ole vielä tietotaitoa sen rakentamiseksi.
Hän vihjaa, että plutonium-pohjainen pommi on helpompi rakentaa, sillä uraani on 5 kertaa raskaampaa kuin plutonium. Even sanoo olevansa vakuuttunut, että Iranilla on 20-25 kg salaisesti korkeaan tasoon rikastettua uraania, tarpeeksi yhtä ydinpommia varten. Hän selittää, että pommin muotoileminen Shahab 3 ohjuksen kärkiosaan on vielä ylivoimainen Iranille, koska ohjuksen kantokyky ei salli uraanipohjaisen ydinpommin painoa.
Even kertoo myös, että Iran on hajauttanut uraanin rikastamisensa lukuisiin pieniin kohteisiin, minkä johdosta niiden tuhoaminen on kuin neulan etsiminen heinäkasasta. Uraanin jatko-rikastaminen 20 %:n tasosta edelleen 90 %:n tasoon voidaan suorittaa pienissä tiloissa, myös maanalaisissa. Iran on Evenin mukaan aloittanut plutonium-pohjaisen ydinreaktorin rakentamisen Arakiin, ja sen uskotaan valmistuvan vuonna 2013.

PROFESSORI Even sanoo ehdottomasti vastustavansa Iranin ydinlaitteiden pommittamista tässä vaiheessa, ensiksi etäisyydestä johtuen – Iran on 1600 km:n päässä - , toiseksi siksi, että Iran on paikallinen suurvalta, joka pystyy aiheuttamaan suurta tuhoa Israelille rampauttaen sen talouden, ja kolmanneksi siksi, että hän kuitenkin uskoo Iranin mullah-hallituksen arvostavan ihmishenkien suojelemista ääri-islamilaisesta ideologiasta huolimatta, joka antaa siunauksensa itsemurhapommittajille.
Professori Even sanoo Israelin Dimonan reaktorista, että se on runsaasti yli-ikäinen ja olisi pitänyt romuttaa jo 10 vuotta sitten. Tämä lisää onnettomuuksien mahdollisuutta.  http://www.timesofisrael.com/iran-is-already-a-nuclear-power-but-it-cant-deliver-a-bomb-says-one-of-israels-leading-nuclear-experts-dimona-uzi-even/

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman keskustelut Yhdysvalloissa YK:n talvikauden alkamistilaisuuden yhteydessä näyttää supistuvan lähinnä tapaamisen aikataulu-keskusteluksi huomioiden Obaman vaalitaistelun vaatimat velvollisuudet.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu YK:n yleiskokouksessa 26. syyskuuta, mikä on juutalaisten kaikkein pyhin päivä, Jom Kibbur. Aiemman aikataulun mukaan Netanyahun ja Obaman keskustelut oli tarkoitus pitää seuraavana päivänä, eli 27.09. Debkafile kuitenkin kertoo artikkelissaan, että päivämäärä on 28.09.

DF kertoo samalla artikkelissaan, etteivät keskustelut ole silti merkityksettömät, vaikka USA.n hallitus on selkein sanoin kieltäytynyt antamasta Iranille mitään selkeää varoitusmerkkiä, punaista linjaa, jonka ylittäminen laukaisisi automaattiset vastatoimet, sillä keskusteluaiheita on runsaasti. DF arvioi, että se on Obaman viimeinen tilaisuus yrittää estää Netanyahua iskemästä Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, ellei hän saa ketään kaverikseen.
Obaman hallitusta kauhistuttaa mahdollisuus, että Israel voisi lähettää tuhoa tuottavat koneensa Iranin taivaalle ennen USA:n presidentin vaaleja, sillä sen seuraukset ovat arvaamattomat. Jos IAF onnistuu iskuissaan, Romneyn mahdollisuuksien uskotaan paranevan ratkaisevasti, mutta epäonnistuminen voisi nostaa Obaman osakkeita. Sen vaikutukset Lähi Idän tilanteeseen olisivat kuin painajaisunen toteutuminen.

Jotkut tarkkailijat ovat arvioineet, että Israelin ennen 06.11. 2012 tapahtuvat iskut Irania vastaan voisivat aiheuttaa USA:n presidentinvaalien peruuttamisen. Toisena vaihtoehtona mainitaan, että Obama voisi käyttää sitä verukkeena poikkeustilan julistamiseksi Yhdys-valtoihin ja siirtymisen suoraan presidentin johtamaan yksinvaltaan, mitä mahdollisuutta on tarjottu siksi, että USA:ssa kasvava työttömyys – viimeinen luku 8.1 % - ja elinkustannusten , ennen kaikkea ruokatarpeiden, raju nousu voivat aiheuttaa mielenosoitusten kehittymisen väkivaltaisiksi arabikevään tapaan. Aseiden hankkiminen on runsaasti lisääntynyt kansalaisten parissa, mikä ei lupaa hyvää. YK:ssa valmisteltu laki maailmanlaajuisesta yksityisaseitten omistuskiellosta voi tulla voimaan ensiksi USA:ssa, mikä voi puolestaan nostattaa mielenosoituksia. 
4- UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeriön edustaja Olivia Nuland sanoi lehdistötilaisuudessa, että USA on yhteydessä Mahmoud Abbasin kanssa voidakseen estää häntä esittelemästä Palestiinan valtion hyväksymistä YK:n tarkkailijajäseneksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä. Tämä oikeus on nyt PLO:n hallussa, mutta Abbas haluaa nostaa sen arvoa, mikä antaisi sille mahdollisuuden saada edustajiaan YK:n alaisiin järjestöihin. Nyland ei halunnut yksilöidä, miten USA tulee toimimaan asiaa käsiteltäessä YK:n yleiskokouksessa, mutta juutalaisten äänien saamisen vuoksi Obama kehottanee äänestämään sitä vastaan. Vaikka juutalaisten osuus ei ole kovin suuri USA:ssa, heidän vaikutusvaltansa on väestöosuutta suurempi, ja toiseksi Obama ja Romney mittelevät lähes tasaväkisesti gallupien mukaan, joten jokainen ääni on tarpeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159855#.UE713OxHT-k
-          Israelin kotirintaman miniosteri Avi Dichter varoitti puheessaan Herzlian terrorinvastaisessa konferenssissa, että elämme aikaa, joka tullee päättymään siihen, että Muslimiveljeskunta hallitsee useimmissa naapurimaissa, ellei peräti yhteinen kalifaatti. Hän sanoi, että pari vuotta sitten ennen arabikevättä kukaan asian-tuntija ei osannut varoittaa tällaisesta mahdollisuudesta. Hän viittasi Egyptin tilanteeseen, jossa Mubarakin vastustus oli vapaamielisten aiheuttama, mutta he eivät tienneet valmistavansa tietä ääri-islamin nousemiseksi maan johtoon. Syyrian tilanteesta Dichter arvioi, että Bashar Assadin hallituksen kaatuminen on vain ajan kysymys. Sen sijaan kukaan ei tiedä, mikä ryhmä ottaa vallan maassa; onko se sunnien johtama Saudi Arabialle myönteinen vai saako Muslimiveljeskunta vallan Syyriassa Egyptin tapaan. Hän arvioi, että Assadin kaatuminen aloittaa Syyriassa kalavelkojen maksamisen, missä vähemmistöryhmät kuten alaviitit voivat kokea suuret massamurhat, mutta myös kurdit, palestiinalaiset ja kristityt ovat vaarassa. Dichter arvioi, että jos Iran saa ydinaseen, Egypti ja Saudi Arabia seuraavat, kuten myös Gulfmaat ja Turkki aiheuttaen täydellisen ydinasekilvan Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159852#.UE74t-xHT-k
-          USA:n juutalaisten  antama kannatus Obamalle laskee sitä enemmän, mitä lähemmäs vaalit tulevat. Nyt kannatus on 59 % Obamalle, Romneylle 35 %. Viime presidentin vaaleissa Obaman kannatus oli 78 % juutalaisten keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159857#.UE78oOxHT-k
-          Juudean ja Samarian palestiinalaisten mielenosoituksissa haavoittui eilen ainakin 50 mielenosoittajaa. Palestiinalaiset ovat tyytymättömiä Abbasin johtaman hallituksen toimiin vaatien pääministeri Salaam Fayadin eroa, mutta tyytymättömyys kohdistuu myös Abbasiin, jota syytetään korruptiosta ja nepotismista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=284567

                                                 


Monday, September 10, 2012

MAANANTAI 10.09.12


MAANANTAI 10.09.12

1. KORKEA hallituksen ministeri, jonka henkilöllisyyttä ei paljastettu, kertoi TV-2:n sunnuntai-illan ohjelmassa, että USA, Euroopan maat ja muu kansainvälinen yhteisö - kuten suuri osa Israelin kansasta - pitävät sotilaallisia iskuja Irania vastaan laittomina, mikä yhdessä viime päivinä Iranin eristämiseksi tehtyjen toimien kanssa on vähentänyt mahdollisuuksia Israelin iskemisestä Iranin ydinlaitoksiin yksin. Näyttävin toimi Iranin eristämiseksi oli Kanadan päätös lopettaa diplomaattisuhteet Iranin kanssa ja kehottaa sen diplomaattihenkilökuntaa poistumaan maasta muutaman päivän sisällä.
TV-2 kertoi ohjelmassaan ministerin todenneen, että Euroopan maiden painostus Israelia vastaan pidättyä yksipuolisilta toimilta yhdessä Iranin eristämisen kanssa ovat vakuuttaneet monia muita hallituksen ministereitä sotilaallisten toimien siirtämisestä tässä vaiheessa.

PERJANTAINA raportoitiin, että Euroopan maat tutkivat uusien sanktioitten asettamista Irania vastaan.
Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoi Kyproksella pidetyn 26 EU-maan ulkoministerien epävirallisen kokouksen yhteydessä, että EU voi asettaa uusia sanktioita Irania vastaan lähiaikana: ”Näemme kasvavan yhteisymmärryksen ulkoministereitten kesken. Me emme hyväksy ydinasetta Iranille.”
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius vakuutti Ranskan kannattavan uusia sanktioita.
Englannin ulkoministeri William Hague totesi sanktioitten alkavan purra, mutta katsoi välttämättömäksi lisätä Iranin vastaista painostusta ja ehkä uusia sanktioita.
Israelin hallituksen ministeri arvioi, että Israelin iskut vain häiritsisivät sanktioita.

SAKSAN ulkoministeri Guido Westerwelle sanoi sunnuntaina vieraillessaan Israelissa, ettei ydinasein varustettu Iran tule kysymykseen ja vaati Irania aloittamaan todelliset neuvottelut. ”Meillä on Israelin kanssa yhteinen huoli Iranin ydinaseesta”, hän totesi tavatessaan puolustusministeri Ehud Barakin lisäten: ”Ydinasein varustettu Iran ei ole uhka vain Israelille, vaan koko alueelle. Ydinasein varustettu Iran ei ole optio”, hän sanoi.
Uutisraporttien mukaan Netanyahu valmistelee yhdessä USA:n presidentti Obaman kanssa suunniteltua tapaamista Jom Kippurin jälkeisenä päivänä. Siinä tapaamisessa on tarkoitus asettaa Iranille selkeät varoituslinjat, joiden ylittäminen merkitsee sotaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159810#.UE12a-xHT-k

REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Mitt Romney sanoi Meet the Press ohjelmassa, että Iran on presidentti Obaman suurin epäonnistuminen. Tämä oli vastauksena Obaman aiemmin esittämään näkökohtaan, että Romney ja hänen aisakumppaninsa Paul Rayan ovat juuttuneet kylmän sodan tunnelmiin. Romney spekuloi, ettei Obama ole pystynyt saamaan Yhdysvaltoja etääntymään ydinasein varustetusta Iranista, vaan lähentänyt sitä.
”Ottaessaan vastaan toimensa Obama lupasi tavata maailman johtajat toisensa jälkeen ilman ennakkoehtoja virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana.” Tämä politiikka ei ole toiminut, Romney totesi, ja lupasi, että hänen johdollaan tilanne muuttuu radikaalisti. Hän lupasi jatkaa diplomaattisten kanavien käyttämistä, mutta sen rinnalla todella purevia sanktioita. Toiseksi hän lupasi, että Iranille asetetaan selkeät punaiset varoituslinjat, joita ei saa ylittää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159802#.UE2AP-xHT-k

Iranin virallinen rahayksikkö rial putosi sunnuntaina 7 % eli 24,300 rialia dollaria kohti, nousten hieman päivän kuluessa. Tämän uskotaan osoittavan sanktioitten toimimisesta.
Iranin apulaispuolustusministeri Mahdi Farahi sanoi sunnuntaina, että Iran esittelee uuden keskimatkan risteilyohjuksen, jolla voi iskeä kaikkialle Israelissa. ”Meshkat risteilyohjus, joka jos Allah sen suo, esitellään lähipäivien aikana. Sen kantomatka on 2000 km, ja se tulee olemaan Iranin islamilaisen armeijan yksi kantavimmista aseista.” Farahi totesi, etteivät Iranin viholliset pysty kestämään sen ohjusten voimaa ottaen esimerkin Gazasta Israeliin ammuttavista raketeista: ”Jos Iron Dome on niin tehokas kuin IDF kehuu, miten niin monet raketit pystyvät iskemään Israeliin?” Meshkat pystytään ampumaan maalta, mereltä ja ilmasta. http://www.timesofisrael.com/iran-set-to-unveil-homegrown-cruise-missile/

2. USA:N ja Israelin armeijoitten väliset suurimmat koskaan Lähi Idässä pidetyt ohjustorjunta harjoitukset pidetään lokakuun lopussa, vaikka niiden kokoa onkin ratkaisevasti pienennetty. Syyksi ilmoitettiin yleisesti USA:ssa hyväksytty säästöohjelma, mutta epäilijät uskovat, että Netanyahun ja Obaman välien kiristyminen on voinut olla suurin syy.
Israelissa järjestetään samaan aikaan lokakuun lopussa koririntaman komennuskunnan ja kotirintaman puolustuksen järjestämät harjoitukset.
Järjestäjät vakuuttavat, että harjoitusten osuminen samaan aikaan on puhdas sattuma.
Kotirintaman harjoitusten lähtökohtana on olettamus, että maata on kohdannut suuri katastrofi, joko sodan ja maanjäristyksen seurauksena.
Kotirintaman komentaja prikaatinkenraali Eyal Eisenberg totesi median keskittyvän Iranin potentiaaliseen hyökkäykseen Israeliin, mutta luonnonkatastrofi kuten maanjäristys, voi aiheuttaa samankaltaisen tilanteen, mitä varten tulee varustautua.

USA:n ja Israelin välisille harjoituksille on annettu  nimeksi ”Austere Challenge 6”, ja niiden tarkoituksena on tutkia käytännössä Israelin kehittämien torjuntaohjusten Iron Dome, Davids Sling ja Arrow 2 ja 3 toimintavalmiutta yhdessä USA:n toimittamien Patriot järjestelmän ja Aegis-torjuntamenetelmän kanssa, jota seurataan maailmanlaajuisen tutkaverkon kautta.
Iron Dome on rakennettu lyhyen ja keskimatkan ohjusten torjuntaan, Davids Sling keskimatkan sekä Arrow 2 ja 3 ballististen ohjusten torjuntaan.

Kotirintaman ministeri Avi Dichter sanoi, että harjoituksista päätettiin puoli vuotta sitten ja niitä on jouduttu siirtämään eri syistä johtuen. Hän totesi, että vaikka suurkatastrofilta on vältytty, on tärkeää valmistautua tilanteeseen, jossa voi olla satoja tuhansia uhreja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4279193,00.html

3. ISRAEL on virallisesti aloittanut kampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa juutalais-pakolaisten asema kansainväliseen tietoisuuteen. Kampanjan aloittajana on toiminut apulaisulkoministeri Danny Ayalon, joka viime viikolla aloitti online pakolaiskampanjan nimellä ”I am refugee”, olen pakolainen. Ayalon luonnehti kampanjan taustoja todeten, että asia on kaksitahoinen, meillä on palestiinalaispakolaiset, mutta meillä juutalaispakolaisten joukko, joka on suurempi kuin palestiinalaisten. Hän sanoi Israelin hallituksen ottaneen kysymyksen ohjelmaansa, jolla on tietty vaikutus myös rauhankeskusteluihin.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu otti voimallisesti kantaa asian puolesta videoidussa puheessaan, joka esitettiin ”Justice for Refugees from Arab Countries” (oikeus pakolaisille arabimaista) kansainvälisessä konferenssissa Jerusalemissa. Netanyahu vakuutti ottavansa kysymyksen esille missä tahansa hän liikkuukin ja esiintyykin. Hän totesi puheessaan, että arabimaat ovat laiminlyöneet velvollisuutensa omia pakolaisiaan kohtaan, kun Israel on puolestaan assimiloinut Israeliin paenneet juutalaiset osaksi yhteiskuntaansa hyödyttäväksi voimaksi.
Kuten voi aavistaa, arabimaat eivät ole suhtautuneet suosiollisesti Ayalonin aloittamaan kampanjaan. Hamasin edustaja lähetti kirjeen arabiliiton pääsihteerille Elbaradayille kehottaen liittoa taistelemaan Ayalonin kampanjaa vastaan. Kirjelmässä väitetään, ettei juutalaisia ajettu tai pakotettu pois arabimaista, vaan he lähtivät juutalaisjärjestöjen vaatimuksista ja houkutuksista. Kirjelmässä kehotetaan kutsumaan heidät takaisin. Toiseksi kirjelmässä vaaditaan, että arabiliitto peruu rauhanaloitteensa.
Kansainvälisen konferenssin isäntinä toimivat Maailman juutalaisjärjestö, sekä Israelin ulko- ja eläkeläisministeriöt. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-arab-world-has-neglected-its-own-refugees-for-decades/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israel aloitti tietojen keräämisen Syyrian rakenteilla olevasta ydinreaktorista 6 kuukautta ennen kuin IAF:n koneet tuhosivat sen. The New Yorker kertoo David Makovskyn kirjoittamassa artikkelissa, että maaliskuussa 2007 Mossadin agentit tekivät uhkarohkean ratsian Syyrian atomienergiajärjestön johtajan Ibrahim Othmanin asuntoon Itävallassa, saadakseen vahvistusta epäluuloilleen Syyrian koillisosassa rakenteilla olevasta suuresta rakennuksesta al-Kidarissa. Saamistaan värivalokuvista Israel sai kaikki tarvitsemansa vahvistukset epäluuloilleen, että Syyria rakensi itselleen ydinreaktoria Pohjois-Korean insinöörien opastuksella. Israel informoi Bushin hallitusta löydöstään, mutta siellä selitettiin, etteivät paljastukset olleet vakuuttavia eivätkä reagoineet siihen mitenkään. Pääministeri Olmert antoi käskyn iskusta al-Kidarin kohteeseen syyskuun viidentenä 2007. Operaatioon osallistui 8 konetta, 4 F-15 ja 4 F-16 konetta, jotka raportoivat pudottaneensa kohteeseen klo 12.40 – 12.53 välisenä aikana 17 tonnia räjähteitä. Syyria ilmoitti, että sen ilmavoimat olivat ajaneet maasta vieraita koneita, jotka olivat pudottaneet pommeja erämaahan ilman vaurioita. Israelin johtajat ovat olleet hyvin vaitonaisia iskusta, mutta hiljaisesti on alettu hyväksyä IAF:n osuus asiassa. Der Spiegel raportoi, että jo vuonna 2004 USA:n agentit olivat seuranneet Syyrian ja Pohjois-Korean välillä käytyjä puhelin-keskusteluja. Myöhemmin iranilainen länteen loikannut kenraali vahvisti, että Iran oli rahoittanut Syyriaan suunnitellun reaktorilaitoksen rakentamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159814#.UE2b5-xHT-k
-          Hebronin arabit hyökkäsivät petrolipommeineen IDF:n vartioasemaa vastaan juutalaisten ja palestiinalaisten alueitten välialueella maanantaiaamuna kuuden maissa. Sotilaat eivät vastanneet ensimmäiseen hyökkäykseen, mutta avasivat tulen hyökkäyksen uudistuttua haavoittaen yhtä hyökkääjää, joka vietiin sairaalaan. Vartioaseman tarkka paikka on salaisuus, eikä uutinen ole kovin yksityiskohtainen ilmeisesti siksi, ettei sitä haluta suurennella eikä herättää hämminkiä asukkaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159812#.UE2iDexHT-k
-          Vastauksena Gazasta ammuttuihin raketteihin IAF teki useita iskuja eri kohteisiin Gazan alueella sunnuntaiyönä. IAF ajoittaa iskunsa yleensä yöaikaan siviiliuhrien välttämiseksi olettaen, että normaali-ihmiset nukkuvat vuoteissaan yöllä. Kohteina olivat rakettien ja aseitten valmistusverstaat ja salakuljetustunnelit. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159807#.UE2ji-xHT-k
-          Juutalaisyhteisön vartija yritti estää palestiinalaisia kuljettavaa autoa pääsemästä Tel Aviviin, mutta arabikuljettaja ajoi ilmeisen tahallisesti vartijan yli surmaten hänet. Auto kulki pääteiden ulkopuolella pellolla kulkevaa polkua pitkin voidakseen välttää joutumasta poliisiratsiaan. Auton kuljettaja on pidätetty. Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika sanoi, että palestiinalaiset pyrkivät laittomasti juutalaiskaupunkeihin löytääkseen työtä ilman työlupaa. Vartija, 40-vuotias Lior Farch maksoi hengellään yrittäessään estää laittomia arabeja pääsemästä Tel Aviviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159783#.UE2kgexHT-k
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vahvisti sunnuntaina Ramallahissa päättäväisyytensä viedä Palestiinan valtiokysymys YK:n yleisistuntoon. Hän sanoi, että toinen mahdollisuus on tunnustaa hävinneensä taistelun ja alistua Israelin tahtoon. Abbas vakuutti, ettei hän koskaan suostu luopumaan Jordaninlaaksosta, jota Israel haluaa pitää valvonnassaan ainakin 40 vuotta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159803#.UE2m7-xHT-k
-          20-vuotias nainen haavoittui vatsaan osuneesta kivestä, joilla arabit kivittivät Länsimuurille pyrkinyttä Egged-bussia. Poliisi aloitti tutkimukset asiassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4279180,00.html
    

Sunday, September 09, 2012

SUNNUNTAI 09.09.12


SUNNUNTAI 09.09.12 

1. GAZAN terroristit ampuivat kaksi Grad-rakettia sapatin vastaisena yönä, yhden Netivotin ja toisen Beersheban kaupunkiin. Beersheban raketti ammuttiin kahden aikoihin lauantai-aamuna, mutta se putosi aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoa. Netivotiin ammuttiin raketti pian edellisen jälkeen. Se osui onneksi sillä hetkellä tyhjänä olevaan asuintaloon tuhoten sen ja vaurioittaen pahoin toista. Kaupungin hälytysääni varoitti raketin tulosta, jonka johdosta talon asukkaat menivät suojaan sen kylpyhuoneeseen säästyen pahoilta vaurioilta. Kaikkiaan 7 asukasta Netivotin kaupungista sai eriasteisia vammoja raketista; kolme heistä haavoittui ollessaan juoksemassa sirpalesuojaan, neljä joutui shokkitilaan raketin vuoksi.
Beersheban kaupunki peruutti koulutyöskentelyn toistaiseksi rakettiuhan vuoksi.

KESKIVIIKKONA IDF:n koneet iskivät terroristiryhmään, joka valmistautui ampumaan rakettinsa Israelin puolelle, kolme terroristia kuoli ohjusiskussa, yksi haavoittui.
torstaiaamuna sotilaat havaitsivat ryhmän palestiinalaisia asettamassa pommia Gazan ja Israelin välisen turva-aidan varteen. Tankin, helikopterin ja sotilaitten yhteistulituksessa kaikki kolme terroristia saivat surmansa palestiinalaislähteen mukaan. 
Puolustusministeri Ehud Barak vakuuttaa, että IDF voi ottaa osan Gazasta haltuunsa, jos hallitus niin päättää. IDF:n eteläisen osan komentaja kenraaliluutnantti Yoav Galant sanoo, että IDF olisi voinut miehittää ns. Philadelphia-käytävän Siinain rajalla, mutta se ei halunnut ottaa vastuulleen Rafian kaupungin 150 000 palestiinalaisen päivittäisiä tarpeita.

PALESTIINALAISET ampuivat useita raketteja elokuun loppupuolella, minkä uskottiin johtuneen Egyptin armeijan tukikohtaan Rafiassa tehdyn hyökkäyksen innoittamana, jossa 16 sotilasta sai surmansa. Terroristit tunkeutuivat Kerem Shalomin rajaportin kautta Israelin puolelle suunnaten matkansa läheistä juutalaisyhteisöä kohti, mutta IDF tuhosi heidät matkalla sinne. Hyökkäyksen johdosta Egyptin armeija aloitti suuren puhdistusoperaation Siinain niemimaalla, tuoden sinne useita panssarivaunuja, ohjuksia ja lentokoneita. Egyptin taholta vakuutetaan, että operaatiosta on sovittu IDF:n kanssa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=284356

GAZASTA lauantain vastaisena yönä Bersheban ja Netivotin kaupunkeihin  ammutut raketit oli ampunut Gazassa toimiva Salafi-ryhmä. Hamas on yrittänyt hillitä pienten ääriryhmien toimia Gazassa, mutta se ei pysty estämään ajoittaisia raketti-iskuja Israeliin. Salafi-ryhmän taholta selitetään, että he vaativat Hamasin pidättämän jäsenensä Mohammed Rashwanin, joka haavoittui IAF:n Rafian lähelle tehdyssä ohjusiskussa, vapauttamista.
Salafistit syyttävät, että miehen kuulusteluissa oli mukana Egyptin turvallisuusmiehiä, jotka syyttävät, että Rafian tukikohtaan tehtyyn iskuun osallistuneista terroristeista osa tuli Gazasta. Salafi-ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä ”Mujahedeen Shura Council” tunnusti ampuneensa kaksi rakettia Negevin eteläosaan. He vaativat arabimaita painostamaan Hamasia, ettei se vainoaisi salafistien jäseniä. Egyptin salafistit ovat liitossa Muslimiveljeskunnan kanssa.

EGYPTIN armeija eversti Ahmed Mohammed Ali sanoo sotilaitten surmanneen 32 rikollista Siinain operaation yhteydessä, osa heistä ulkomaalaisia, sekä pidättäneen 38 epäiltyä. Osaa epäillyistä pidätetyistä lienee osallistunut huumeiden salakuljetuksiin. Lisäksi 31 salakuljetus-tunnelia on tuhottu, eversti sanoi vakuuttaen, että operaatio jatkuu, kunnes tavoite on saavutettu. Hän kertoi että tunneleita on vielä 225, joilla voi olla kolmekin sisäänkäyntiä. Niiden kautta arvioidaan kuljetettavan erilaisia hyödykkeitä, eläimiä, jopa autoja sekä ihmisiä. Niiden arvoksi arvioidaan puoli miljardia USD vuodessa, ja ne ovat tehokkaasti pystyneet helpottamaan Israelin julistaman kauppasaarron vaikutuksia, jonka tarkoituksena ei ole estää välttämättömyys-tarvikkeiden vientiä, vaan estää aseiden, räjähteiden, ohjusten ja rakettien valmistamiseen käytettävien tarvikkeiden vienti Gazaan.
Eversti Ali sanoo, että armeija takavarikoita runsaasti aseita, raketteja, RPG:tä ja automaatti-kivääreitä. Beduiinit ovat heränneet vaatimaan oikeuksiaan Siinain turismirannikoilla. Mubarakin aikana heitä syrjittiin, mikä ajoi heidät etsimään muita tulolähteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159762#.UEwryOxHT-k

2. SADOITTAIN palestiinalaisia osallistui hyökkäykseen Binyamin alueella sijaitsevaa Esh Kodesh juutalaisyhteisöä vastaan Samariassa lauantai-illasta lähtien. Tilanne jatkui edelleen.
Tilanne alkoi siitä, kun kolme juutalaisyhteisön jäsentä oli sapattikävelyllä yhteisön viinitarhassa. Suuri joukko arabeja kepein ja kartuin aseistautuneina hyökkäsi heidän kimppuunsa alkaen hakata heitä ilman mitään syytä. Arabit tulivat ilmeisesti läheisestä Kotzran arabikylästä. Juutalaisyhteisön turvallisuusmiehet sekä IDF:n yksiköitä kutsuttiin paikalle, mutta he eivät pystyneet saamaan tilannetta hallintaansa. Arabit saivat ilmeisesti lisäjoukkoja kylästään ja kivittivät turvallisuusmiehiä ja sotilaita kivin ja muilla käsiinsä saamillaan esineillä.

Varsinkin juutalaisyhteisön lapset olivat kauhuissaan arabijoukon huudellessa ”yitzbach al yahud” (teurasta juutalaiset) ja ”Allahu akbar” (Allah on suurempi). Heidän vanhempansa kertoivat, että lasten on vaikea saada unta tapahtuman johdosta.
IDF.n edustaja kertoo tänä aamuna, että tilanne on nyt hallinnassa ja sitä tutkitaan.

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi median edustajille Ramallahissa pitämässään tilaisuudessa, että hän esittää Palestiinan valtion hyväksymistä YK:n ei-valtion tarkkailija-jäseneksi, mikä oikeus on ollut PLOn käsissä. Hänen valitsemansa päivä on 27. syyskuuta, joka on juutalaisten Jom Kippur paasto- ja itsetutkistelupäivää seuraava päivä. Abbas yritti saada oikeuden Palestiinan valtion osallistumiseen YK:n turvallisuusneuvoston kokouksiin viime vuonna, mutta peruutti esityksensä USA:n vaatimuksesta.
Abbas sanoo, että hänellä on jo 133 YK:n jäsenmaan hyväksyminen tukenaan, ja sanoo ihmettelevänsä, miksei USA voi hyväksyä hänen esitystään, kuten AFP raportoi.

ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon tunnustaa, että Abbasilla on YK:n automaattinen enemmistö takanaan, mutta sanoo siksi keskittyvänsä vaikuttamaan Euroopan maiden hallituksin, etteivät ne äänestäisi Abbasin esityksen mukaisesti. Tämä vesittäisi pahoin Abbasin tarkoituksen saada edustajiaan YK:n eri elimiin, kuten se sai edustajansa UNESCO:n kokouksiin vastoin sen omia sääntöjä, hän arvioi.
Likudin kansanedustaja Danny Dannon sanoo, että jos PA haluaa aloittaa uudelleen  yksipuoliset toimensa neuvottelematta Israelin kanssa, niihin tulee vastata sen omalla kielellä.
Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor sanoo, että PA voi saada enemmistön YK:n istunnossa, mutta ettei se käytännössä muuta mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159757#.UEw2J-xHT-k

4. MAHMOUD ABBAS syyttää sekä Israelia että Hamasia PA:n talousongelmista.
PA:n pääministeri Salaam Fayad on joutunut mielenosoitusten kohteeksi, kansanjoukkojen jopa hyökätessä hänen autoaan vastaan pitäen häntä vastuullisena  maksamattomista palkoista ja elinkustannusten viime päivien nopeasta noususta.
Abbas kieltäytyi antamasta Fayadille eroa pääministeri tehtävistään todeten, ettei Fayad yksin ole vastuussa tilanteesta ja sanoo ottavansa osavastuun.
Abbas sanoi neuvottelevansa ystäviensä kanssa Palestiinan valtion perustamiskysymyksestä 27. syyskuuta New Yorkissa. Tämän uutislähteen mukaan hän ei ole päättänyt, koska esitys Palestiinan valtiosta jätetään YK:n yleisistunnon päätettäväksi.

ABBAS hyökkäsi epäsuorasti Egyptin presidentti Mursia vastaan siitä, että tämä oli ottanut Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin vastaan Kairossa.
Abbas ei hyväksy, että Haniyehiä kutsutaan pääministeriksi. Hän syytti Israelia talous-vaikeuksistaan, koska ”IDF saartaa hänen maataan joka taholta, eikä sitä siksi voi kutsua vapaaksi”. Lisäksi hän valitti, että Israel valvoo 60 % Juudean ja Samarian maista, mikä estää vapaata liikkumista ja talouskasvua. Hän vihjasi, että PA voi peruuttaa 1984 Pariisin talous-sopimuksen, jolla Israelin ja PA:n välisiä taloudellisia suhteita valvotaan.
Abbasin kiireeseen saada YK:n hyväksyntä Palestiinan valtiolle voi vaikuttaa Hamasin suunnitelmat muodostaa Gazasta itsenäinen valtio, jonka valmistelemiseksi Hamas aloitti diplomaattien kouluttamisen tulevan valtion tarpeisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=284318

5. UUTISOTSIKOITA
-          Demokraatit kuvittelivat rauhoittavansa syntyneen tilanteen lisätessään vaaliohjelmaan Jumalan nimen sekä Jerusalemin Israelin pääkaupunkina. Ohjelmalisäys hyväksyttiin huutoäänestyksellä, joka uusittiin kolme kertaa puheenjohtajan hyväksyessä sen lopulta ilman näyttöä. Buuaus lisäystä vastaan jatkui senkin jälkeen. Juutalaiset eivät ole tyytyväisiä siihen siksi, ettei siinä mainittu Hamasia, palestiinalaispakolaisia eikä rajoja. PA:n johtajat antoivat ilkeämielisiä lausuntoja demokraattien vaaliohjelman lisäyksistä. Demokraattien vaalityöskentely on pahasti hajallaan, mikä kielii ehdokkaansa epätietoisuudesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=284346
-          Iranilla on ollut vaikea viikko, jonka vaikutukset tuntuvat laajalle. Kanada päätti lopettaa diplomaattisuhteensa Iranin kanssa ja karkottaa sen edustuston maasta. Sierra Leone päätti poistaa yhdeksältä sen lipun alla purjehtivalta Iranilaiselta alukselta rekisterioikeudet. Englanti ja Hollanti harkitsevat Iranin käsikassarana pidetyn Hizbullahin ns. sotilassiiven julistamista terrorijärjestöksi. Tämän on varsin outo tapa ja käytännössä mahdoton toteuttaa, sillä Hizbullah on autokraattisesti ylhäältä käsin ohjattu pääsihteeri Hassan Nasrallahin valvonnassa. Syyksi mainitaan se, että Hizbullah on avustanut Syyrian presidentti Assadin armeijaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=284282
-          Pääministeri Netanyahun raju reagointi syyttämiään vuotoja vastaan, mikä pakotti hänet peruuttamaan turvallisuuskabinettinsa istunnon viime viikolla, on herättänyt arvailuja, mitä vuodot koskivat. Erääksi mahdollisuudeksi on arvioitu tiedot, että Israel olisi salaisesti kokeillut uutta asetta, jota se voisi käyttää Irania vastaan, ja tieto tästä oli tulossa julkisuuteen, minkä sotilassensuuri esti viime hetkellä. The Sunday Times arvioi Uzi Mahnaimin kirjoittamassa artikkelissa, että tämä ase voi olla sähkömagneettisen pulssin (EMP) käyttäminen, jolla Iranin kaikki sähköisesti toimivat laitteet, muuntajat  ja voimalinjat rampautettaisiin käyttökelvottomiksi. Elektromagneettinen pulssi on tunnettu jo vuosikymmenien ajan. Se tarkoittaa voimakasta gamma-energian äkillistä purkausta, joka toimii yhdessä maapallon magneettisuuden kanssa nostaen sähkövirran tasolle, jota laitteet ja johdatukset eivät voi kestää. Lehden kirjoituksen mukaan EMP siirtäisi Iranin teknisen ja taloudellisen tason vuosikymmeniä taaksepäin. Lehti viittaa Uzi Rubinin lausuntoon, jonka mukaan ydinpommin käyttäminen EMP:n synnyttämiseen ei tule kysymykseen, eikä ole tarpeenkaan, koska sama efekti voidaan aiheuttaa muilla keinoilla maasta käsin.
USA:n puolustusasiain asiantuntija Bill Gertz varoittaa samasta aseesta, johon Israel voi turvautua estääkseen Irania saamasta ydinasetta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4278765,00.html
-          Maapallon juutalaisväestö kasvoi 88 000 hengellä viime juutalaisvuonna, eli joka 514. asukas on juutalainen; 0.65 %:n kasvuvauhdilla selvästi alle keskitason. Heprealaisen yliopiston professori Sergio Della Pergolan mukaan juutalaisia on nyt maailmassa 13.75 miljoonaa, mikä on 0.2 % maapallon väestöstä. Israelissa asuu 5.97 miljoonaa juutalaista (43 %),  USA:ssa 5.46 miljoonaa (39 %); Euroopassa asuu 1,43 miljoonaa juutalaista, kuten Amerikan juutalaisten vuosikirjassa kerrotaan. Ulkomailla asuvien juutalaisten määrä pieneni 10 000 hengellä viime vuonna. http://www.timesofisrael.com/jewish-population-grows-by-88000-over-past-year/
-          Poliisi pidätti viisi juutalaisnuorta syytäen heidän pahoinpidelleen arabinuoren Jerusalemissa siten, että hänen jalkansa katkesi. Nuoret sanovat puolustuksekseen, että he epäilivät arabin vikittelevän juutalaistyttöä raiskatakseen hänet. http://www.timesofisrael.com/five-youths-arrested-in-connection-with-attack-on-arab-man-in-jerusalem/
-