Friday, August 24, 2012

PERJANTAI 24.08.12


PERJANTAI 24.08.12

1. HIZBULLAH järjesti alkuviikosta kolmipäiväiset sotaharjoitukset Libanonin alueella, joiden tarkoituksena oli harjoitella Golanin pohjoisosan miehittämistä. Sotaharjoitukset oli suunniteltu yhdessä Iranin asiantuntijoitten kanssa, jotka myös valvoivat harjoituksia. Niihin osallistui Hizbullahin antamien tietojen mukaan 10 000 pyssymiestä. Tämän ohella 2 000 Hizbulahin pyssymiestä saa koulutusta Iranissa. Tiedot harjoituksista tulivat Israelin tiedotusvälineisiin torstaina perustuen Egyptin valtion omistaman lehden al-Gomhuria artikkeliin, jonka julkistamassa artikkelissa kerrottiin, että harjoituksia johti henkilökohtaisesti Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah, ja niitä valvoivat Iranin vallankumouskaartin korkeat upseerit.

ARTIKKELIN mukaan harjoituksissa simuloitiin hyökkäyksiä Golanin pohjoisosan kyliin ja taisteluihin niistä IDF:n kanssa, joka on vahvistanut puolustustaan potentiaalisen konfliktin varalta lähellä Libanonin rajaa sijaitsevissa kylissä.
Hizbullah on USA:n ja Israelin toimesta luokiteltu terrorijärjestöksi, mutta EU ei ole halunnut seurata esimerkkiä viitaten siihen, että Hizbullahilla on kansanedustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä hallituksessa.
Tarkkailijat uskovat, että Iran valmistaa Hizbullahia iskemään Israeliin siinä tapauksessa, että Iran joutuu USA:n tai Israelin hyökkäyksen kohteeksi. Myös Syyrian tilanteen kärjistyminen vaiheeseen, jossa IDF katsoo välttämättömäksi puuttua tilanteeseen, voi antaa sille aiheen hyökätä Israelia vastaan.
IDF:n johto on useissa tilaisuuksissa varoittanut, että jos Israelia vastaan hyökätään, IDF tulee iskemään takaisin kaikin käytettävissä olevin voimin, ja että libanonilaiset kylät joutuvat tuhotuiksi, koska Hizbullah on varastoinut niihin ohjuksiaan ja niiden laukaisualustoja.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Nasrallah vakuutti puhuessaan viime perjantaina al-Quds päivän tilaisuudessa, että ”jos IDF hyökkää Libanoniin, Hizbullah tulee muuttamaan satojen tuhansien Israelin kaupunkien asukkaitten elämän helvetiksi ja sen ohjusiskuissa tulee kuolemaan kymmeniä tuhansia ihmisiä”.  http://www.timesofisrael.com/nasrallah-reportedly-leads-massive-hezbollah-military-drill/

2. Syyrian lähettiläs Jordaniaan Bahjat Suleiman kertoi vieraileville Baath-puolueen jäsenille keskiviikkona, että Syyrialla pystyy 20:llä ohjuksellaan tuhoamaan Israelin ydinlaitokset, kuten Assadia kannattava uutistoimisto kertoi. Hänen lausuntonsa lienee tarkoitettu vastapainoksi uhkauksille, että länsimaat voivat joutua miehittämään massatuhovarastot Syyriassa tai tuhoamaan ne ohjusiskuilla.

Suleiman selitti Syyrian voivan turvautua hyökkäyksiin Israelin laitoksia vastaan huolimatta suurista ihmisuhreista, mitä ne voisivat aiheuttaa. Hän vakuutti, ettei Syyria etsi sotaa Israelia vastaan, mutta tulee iskemään takaisin, jos sitä vastaan hyökätään. Syyrialla on runsaasti Venäjältä saatuja ohjuksia, joilla se pystyy kattamaan lähes koko Israelin alueen.

IDF:n koneitten uskotaan tehneen uskaliaan hyökkäyksen Syyrian rakenteilla olevaa plutonium-laitosta vastaan syyskuussa v. 2007. Syyria rakensi laitosta Pohjois-Korean asiantuntijoitten avulla. Israel ei ole virallisesti tunnustanut hyökkäystä, joka tehtiin asiantuntijoitten ensin pimennettyä Syyrian tutkavalvonnan. Syyrian viranomaiset saivat tiedon hyökkäyksestä vasta sitten, kun koneet olivat jo poistuneet Syyrian ilmatilasta.

JORDANIAN lehdistö kritisoi Syyrian lähettilästä Bahjat Suleimania siitä, että hän oli kieltäytynyt ottamaan vastaan Jordanian hallituksen kirjettä, jossa esitettiin vastalause Syyrian tykistön ampuman ammuksen haavoitettua jordanialaista tyttöä lähellä jordanialaista rajakylää Talat Qurba.
Suleiman kertoi, että Jordaniaan loikannut Syyrian pääministeri Riad Hijab oli saanut palkaksi loikkauksestaan 20 miljoonaa USD. Tämä vahvistanee epäilyjä, että länsi- ja arabimaat lahjovat Syyrian kenraaleita ja siviiliviranomaisia loikkaamaan ulkomaille. Tämä vahvistaa myös syytöksiä, että Syyriassa käydään likaista sotaa ulkomaitten johdolla, ja että puheet kansannoususta ovat pelkkä verho suuremmille suunnitelmille. http://www.timesofisrael.com/syria-can-destroy-israeli-nuclear-facilities-with-20-missiles-boasts-ambassador-to-jordan/

Entinen Syyrian kansanedustaja Nasser al-Hariri Daraasta pakeni torstaina Jordaniaan mukanaan 40  muuta Assadian hallintoa vastustavaa. Hariri erosi parlamentista 2011 vastalauseeksi Assadin armeijan kovista otteista Daraan kaupungissa. Hänen ryhmänsä pakoa avustivat Vaan Syyrian armeijan (FSA) sotilaat. Kapinallisten antamien tietojen mukaan torstain taisteluissa sai surmansa 52 ihmistä, heistä pääosa Damaskoksessa.
Kansainväliset järjestöt sanovat, että yli 1.5 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan joko toisille seuduille Syyriassa tai Turkkiin ja Jordaniaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159232#.UDcbnexHT-k

3. ISRAELIN hallituksen strategisten asiain ministeri, varapääministeri Moshe Yaalon sanoi eilen, että ´”historia tule tuomitsemaan USA:n, asettuiko se vastustamaan shia-muslimien uhkauksia ja estämään Irania saamasta ydinasetta ajoissa.” Yaalon esitti teemansa Gordon opiston järjestämässä forumissa Haifassa.

Yaalon selitti, että ydinasein varustettu Iran on uhka koko maailman tasapainolle ja sanoi, että jokaisen, joka on huolestunut maailman turvallisuudesta, tulee vastustaa ydinasein varustettua Irania. Hän vakuutti, ettei konflikti ole vain Israelin ja Iranin välinen, vaan Iranin ja USA:n ja sen edustaman läntisen juutalaiskristillisen kulttuurin välinen.
”Tätä tosiasiaa ei voida sivuuttaa eikä lakaista sitä maton alle”, Yaalon selitti.
Hän vihjaili, että diplomatiaa tulee käyttää sen kaikissa muodoissaan, mutta että sotilaallinen ratkaisu voi lopulta olla välttämätön. Hän sanoi käyneensä monia sotia ja suosittaa sitä vain vihoviimeisenä vaihtoehtona. Hän viittasi joihinkin tilanteisiin, joissa länsimaat ovat osoittaneet heikkoutta jonka Iranin johto on tiedostanut, ja siksi tähän asiaan on puututtava.

YAALON varoitti hallituksen ministereitä antamasta toistuvia lausuntoja ja spekulointeja IDF:n kyvyistä ja Israelin hyökkäysmahdollisuuksista, mikä sekoittaa kansaa. Hän myönsi, että Israelin ja USA:n kellot käyvät eri tahtiin Iranin ydinaseuhan kysymyksessä. USA:n johto on alkanut kasvattaa maailman mielipidettä ydinasein varustetun Iranin mahdollisuuteen, jonka kanssa USA voisi elää huomioimatta, että Israelille se muodostaa eloonjäämiskysymyksen.
Uutislähteet raportoivat torstaina, että Iran on kiihdyttänyt uraanin rikastamistaan ja on asentanut uusia entistä nopeampia sentrifugeja Fordon maanalaisiin tiloihin Qomin lähellä.
IAEA valmistelee uuden raportin julkaisemista Iranin ydinsuunnitelmien nykytilanteesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159230#.UDcd1OxHT-k

Uutislähteet kertovat, että Iran on kiihdyttänyt uraanin rikastamista ja asentanut satoja uusia sentrifugeja Fordon maanalaisiin tiloihin shia-muslimien pyhän Qomin kaupungin lähellä. Iran aluksi kielsi laitoksen olemassaolon, mutta myönsi sen lopulta läntisten tiedustelujärjestöjen paljastettua sen syyskuussa 2009. IAEA on todennut rikastustoiminnan alkaneen laitoksessa. Iran on pyrkinyt siirtämään laitoksensa maanalaisiin tiloihin peläten länsimaitten ja Israelin ilmaiskuja laitoksia vastaan. IAEA:n ja Iranin väliset neuvottelut ovat jatkuneet vuosikaudet Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen saamiseksi YK:n valvontaan. Tarkkailijat ovat havainneet, että Iran käyttää keskusteluja ajan voittamiseksi päästäkseen ”immuniteetti” tilanteeseen, jossa sen ydinase on valmis ja estää hyökkäykset Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159225#.UDcjmexHT-k

4. IRANIN johtajien kovat ja yltiöpäiset uhkaukset Israelin tuhoamiseksi, jos Irania vastaan hyökätään, ovat muuttuneet entistä yksiselitteisemmiksi: ”Israel on tuhottava joka tapauksessa, vaikka Iraniin ei hyökättäisikään”. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad kutsui Israelia ”syöväksi, joka on poistettava” ja ”sionistista hallitusta solvaukseksi inhimillisyyttä vastaan”. Ylin kaitsija Ali Kkamenei ennusti, että ”sionistinen hallitus tulee poistumaan maantieteelliseltä kartalta”.
Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja prikaatinkenraali Amir Hajizadeh jopa sanoi houkuttevansa Israelia hyökkäämään, koska se antaa verukkeen Israelin tuhoamiseksi. Israelin kotirintaman komentaja Avi Dichter totesi, että Iran muodostaa Israelille eloonjäämis-kysymyksen. Läntiset tarkkailijat huomioivat pääministeri Netanyahun sanoneen: ”Jos joku uhkaa tuhoavansa sinut, usko häntä. Ja uskon lisäksi estä se.”
Debkafile arvioi useisiin esimerkkeihin viitaten, että Israel voi antaa Mossadille kehotuksen suorittaa todellisia ”ennaltaehkäiseviä toimia” ja eliminoida Iranin poliittisia johtajia. http://www.debka.com/article/22293/Iranian-leaders-in-Israel’s-sights-after-calling-for-its-destruction

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentti Mohammed Mursi kielsi lehdistön journalistien pidättämisen tilapäisesti julkaisurikoksista epäiltyinä. Poliisi on pidättänyt journalisteja ja lehtien toimittajia siksi, että he ovat esittäneet presidentin vastaista kritiikkiä. Mursi katsoi oikeaksi tarttua asiaan poliisin pidätettyä paikallisen lehden toimittajan tämän julkaistua perättömiä tietoja presidentti Mursista. Al Ahram raportoi, että syyttäjä oli jo tehnyt päätöksen Al-Doustour lehden päätoimittajan Islam Afifin vapauttamisesta ilman syytteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159231#.UDcxb-xHT-k
-          Entinen USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk paljastaa, että USA:n johto odotti Israelin iskevän Iraniin keväällä 2012, ja siksi valjasti koko diplomaattisen kaartinsa vakuuttamaan Israelin johdolle, ettei aika ole sopiva iskeä juuri nyt, ja hyökkäys siirtyi. Indyk vihjaa, että Netanyahu ja Barak pyrkivät sotapuheillaan hämäämään presidentti Obamaa, jonka käsitys Iranin ydinaseesta poikkeaa täysin USA:n edellisten presidenttien kannasta. Hän sanoo, että Obama pelkää Iranin ydinaseen aiheuttavan ketjureaktion Lähi Idässä, sillä ainakin Egypti ja Saudi Arabia havittelevat atomi-voimaloiden rakentamista ja ydinaseen rakentamista, mitä olisi mahdoton estää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159196#.UDcy4OxHT-k
-          PA:N johdon parissa alkaa olla paniikkia tiedoista, että Hamas aikoo julistaa Gazan kaistan itsenäiseksi islamilaiseksi tasavallaksi. Tämä olisi lopullinen niitti Hamasin ja Fatahin välisille sovintokeskusteluille, joita ne ovat käyneet Kairossa. Raporttien mukaan Hamasin pääministeri aikoo julistaa pitkäaikaisen aselevon Israelin kanssa – keskusteluja Israelin ja Hamasian edustajien kanssa on jo käyty – ja samalla julistaa Gazan kaistalle itsenäinen valtio tilapäisin rajoin. Fatahin vallankumousneuvoston sihteeri Amin Makbul totesi Al-Raya lehden haastattelussa, että sellainen toimi tulisi entisestään erottamaan Gazan ja Länsirannan johdon toisistaan ja tulisi edelleen vähentämään Mahmoud Abbasin valtaa, ja että se tapahtuu Israelin tieten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159212#.UDc06exHT-k
-          Al-Hayat lehti raportoi, että Israel ja Egypti ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen Egyptin armeijan ja poliisin laajamittaisesta operaatiosta Siinailla ja Egyptin armeijan Siinaille viemästä raskaasta kalustosta, jota Netanyahu vaati poistettavaksi. Varsinkin ulkoministeri Lieberman on varoittanut sopimusten lipsumisesta, ellei Egyptin harjoittamiin rauhansopimuksen rikkomuksiin puututa välittömästi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4272499,00.html
       

Thursday, August 23, 2012

TORSTAI 23.08.12


TORSTAI 23.08.12

1. ETELÄ AFRIKKA on liittynyt virallisesti ja käytännöllisesti niiden maitten joukkoon, jotka vaativat Juudeassa ja Samariassa valmistettuja tuotteita syrjittäviksi. Niissä valmistetuissa tuotteissa ei saa olla tuottajamerkintää ”valmistettu Israelissa”. Tämä tapahtuu samaan aikaan kuin Etelä Afrikassa on kaivostyöntekijöitten järjestämiä rajuja mielenosoituksia, joita poliisi pyrkii taltuttamaan ampuen heitä kovilla luodeilla. Ainakin 42 mielenosoittajaa on saanut surmansa poliisin kovien otteiden seurauksena.
Uuden käytännön pani alulle Etelä Afrikan kauppa- ja teollisuusministeri Rob Davies, jonka laatima suunnitelma sai hallituksen vahvistuksen kolmen kuukauden kuluessa esityksestä huolimatta maan juutalais- ja muiden järjestöjen voimakkaista vastalauseista.

ISRAELIN ulkoministeriö reagoi Etelä Afrikan hallituksen päätöksen rajusti kutsuen sitä ”syrjiväksi ja diskriminoivaksi” muistuttaen, että ”Etelä Afrikan hallituksen voisi olettaa olevan tietoinen rasismista enemmän kuin kenenkään muun ja vastustavan sellaisia aloitteita”.
Ulkoministeriön lausunnossa sanotaan mm.: ”Etelä Afrikan omaksumat toimet  ovat ennen-näkemättömiä, mikä merkitsee avointa syrjintää perustuen kansalliselle ja poliittiselle eriarvoisuudelle, sillä tämän kaltaista määritelmää ei ole asetettu – ja aivan oikein – missään muussa tapauksessa kansallisissa, alueellisissa tai etnisissä konflikteissa. Israelilla ja Etelä Afrikalla on poliittisia erimielisyyksiä, mikä on hyväksyttävää, mutta se mikä on täysin hylättävää, on välineitten käyttö, jotka itse asiassa diskriminoivat ja erottavat muista pyrkien synnyttämään yleisen boikotin”.

Ulkoministeriö kutsui Etelä Afrikan lähettilään torstaina ministeriöön jättääkseen virallisen  vastalauseen maan hallitukselle. Etelä Afrikka on jo vuodesta 2003 lähtien vaatinut tuottajia merkitsemään tuotteisiinsa, missä ne on valmistettu voidakseen erottaa Juudean ja Samarian juutalaisyrityksissä valmistettuja tuotteita saamasta verovapaan kohtelun erotukseksi niistä, jotka valmistetaan Israelin valtion alueella, eli ns. ”vihreän linjan sisällä”. Tuotteisiin ei ole kuitenkaan vaadittu merkintää, että ne olisi valmistettu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, eli ”setlementeissä”. Tanska ja Irlanti ovat vihjailleet seuraavansa Etelä Afrikan esimerkkiä.
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon totesi, että Etelä Afrikka on ja pysyy apartheid-maana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282264

2. VASTAUKSENA Iranin, Hizbullahin ja muiden toistuviin Israelin tuhoamista ja poistamista maailman kartoista vaativiin lausuntoihin IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz esitti keskiviikkona tähän saakka vakavimman varoituksen todeten: ”Kuka hyvänsä kuvittelee voivansa eliminoida Israelin ja vahingoittaa valtiotamme tulee havaitsemaan Israelin Puolustusvoimien (IDF) kuolettavan voiman”.
Tuoreimmat Israelin tuhoa vaativat lausunnot tulivat Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja maan ylimmän kaitsijan Ali Khameneyn taholta, mitä Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah kaikuna toistaa uhaten Israelia ”ohjusiskuilla, jotka muuttavat satojen tuhansien elämän helvetiksi ja vaativat kymmenien tuhansien ihmisten hengen”.
Keskiviikkona Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi vähätteli julkisuudessa liikkuneita tietoja Israelin lähitulevaisuudessa suoritettavista iskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan kutsuen niitä enemmän propagandan tuotteiksi kuin todelliseksi uhkaksi.

IDF:N komentaja Benny Gantz totesi puheessaan Golani Prikaatin tilaisuudessa: ”Olemme viime päivinä kuulleet suoria uhkauksia Israelin turvallisuutta ja sen kansalaisia vastaan. Nämä uhkaukset perustuvat virheellisille käsityksille joukoistamme ja kyvyistämme.”  Hän jatkoi todeten, että ”IDF on valmis ja valmistautunut kaikilla maan rajoilla”.
Iranin ulkoministeri Salehi totesi, että heidän velvollisuutensa on suhtautua uhkauksiin vakavasti, mutta ettei Israel ole siinä asemassa lisäten:  ”Jos he todella haluaisivat ottaa sellaisen askeleen, eivät he pitäisi tuollaista melua siitä. Tämä on enemmän propagandistista ja psykologista toimintaa.”  Hän sanoi maansa olevan valveilla ja valppaana vakuuttaen, että Iran suhtautuu vakavasti pieniinkin uhkauksiin, vaikka ne eivät olisikaan todellisia.
Iranin sotilasjohto on viime päivinä uhannut iskeä sekä Israelin että USA:n alueella sijaitseviin myös salaisiin tukikohtiin, joista se sanoo olevansa tietoinen, jos maata vastaan hyökätään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=282220, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269799,00.html
3. EGYPTIN poliisi sanoo tunnistaneensa 120 epäiltyä terroristia oletetusta 1600:n terroristin suuruisesta joukosta, joiden sanotaan osallistuneen armeijaa ja poliisia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin Siinain niemimaan pohjoisosassa. Poliisin lähteestä kerrottiin MENA-uutis-toimistolle keskiviikkona, että useimmat epäillyistä noudattavat ns. ”takfiri” ideologiaa, jonka mukaan sitä seuraavat erottautuvat muista muslimeista. ”Heidän määränsä lähentelee 1600 miestä, he tulevat eri maista ja eri provinsseista”, tietolähde toteaa.
Päätellen käyttämistään kalliista nelipyörävetoisista autoista heillä on runsaasti varoja käytössään, lähde toteaa luvaten, että, että heidät paljastetaan lähi aikoina.
Edelleen tietolähde paljastaa, että useimmat terrorijärjestön jäsenistä tulevat alemmista kansakerroksista, joilla ei ole paljon tuloja ja jotka ovat yksineläjiä, minkä johdosta he ovat helppo saalis jäsenten keräämiseksi äärijärjestöihin.

EGYPTI aloitti tehostetun terrorijärjestöjen murskaamis-operaation Siinailla terroristien hyökättyä armeijan tukikohtaan Rafian lähellä surmaten 16 armeijan sotilasta. Egypti lähetti runsaasti panssareita ja panssaroituja ajoneuvoja ja muuta kalustoa sekä miehistöä tukemaan operaatiota. Panssarit sijoitettiin el Arishin kaupungin liepeille ilmeisesti estämään terroristeja operoimasta kaupungin alueella tai pyrkimyksistä sen miehittämiseksi, sillä julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan kansainväliset terrorijärjestöt halusivat muodostaa Siinain alueesta valvomansa kansainvälisen terrorismin tukialueen.
Myöhemmin raportoitiin, että Egypti siirsi Siinaille lentokoneitaan, it.- ja pst-ohjuksia sekä  käyttää helikoptereita jahdatessaan terroristeja vuoristoisessa maassa.
Israel on pysytellyt hiljaa 1979 rauhansopimuksen ilmeisistä loukkauksista vain pyytäen Egyptiä vetämään panssarinsa pois Siinailta.
Egyptin armeijan  taholta väitetään operaation vaatiman panssarien ja joukkojen siirron tapahtuneen rauhansopimuksen puitteissa ja yhteisymmärryksessä IDF:n kanssa. ”Se, ettei julkisuudessa kerrota yhteistoiminnasta, ei tarkoita sitä, etteikö yhteyksiä olisi kaiken aikaa sekä Israelin että USA:n edustajien kanssa,” todetaan Egyptin armeijan taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159188#.UDXYg-xHT-k

4. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi selvin sanoin sen, mitä useat israelilaisista ja muutkin ovat mielessään hautoneet ja suljetuissa tilaisuuksissa keskenään puhuneet, kirjeessään kvartetin jäsenille (USA, Venäjä, YK ja EU).
Kirjeessä, jonka päivämäärä on 20.08.2012, Lieberman hahmottaa toimet, joita Israel on vuosien aikana tehnyt saadakseen PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja PA:n neuvottelijat keskustelemaan rauhanprosessin jatkamisesta. Lieberman osoitti kirjeensä EU:n ulkoministeritoimiston johtajalle Catherine Ashtonille syyttäen Abbasia rauhanprosessin etenemisen estämisestä.

Lieberman sanoo kirjeessään, että Mahmoud Abbasin eroaminen ja uudet vaalit uusien päättäjien valitsemiseksi ovat välttämättömiä diplomaattisen prosessin edistymiseksi.
PA:n vaalit oli säännön mukaan pidettävä tammikuussa 2009, mutta eri syistä johtuen Abbas on toistuvasti peruuttanut sovitun päivämäärän ja siirtänyt vaaleja ilman uutta päivämäärää.
”Palestiinan Auktoriteetti on despoottinen hallitus, joka on täynnä korruptiota. Tämä totuus on herättänyt vastalauseita jopa hänen omien kannattajiensa taholta. Abbasin heikosta asemasta ja hänen omaksumastaan politiikasta välttää rauhaneuvotteluja, mikä on este rauhalle, johtuen on tullut aika harkita uusia luovia ratkaisuja, ajatella suljetun tilan ulkopuolella, palestiinalaisten hallinnon vahvistamiseksi”, Lieberman toteaa kirjeessään lopussa toivovansa, että diplomaattinen prosessi jatkuu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kiirehti korjaamaan tietovälineille, ettei hän ole Liebermanin kirjeen takana ja ettei se vastaa hänen hallituksensa kantaa. Hänen kansliansa tiedotteessa todetaan, ettei pääministeri pidä Abbasia esteenä rauhanneuvotteluille eikä pidä siitä, että kirjeessä puututaan palestiinalaisten lakia laativan neuvoston (PLC) vaaleihin.
PA:n taholta hyökättiin Liebermanin kirjettä vastaan kutsuen sitä ”provokatoriseksi ja vastoin diplomaattista käytäntöä ja vaadittiin tämän rikollisen eroa”. PA:n johto ei kuitenkaan näe mitään provokatiivista tai epädiplomaattista Abbasin tulikivenkatkuisissa, täysin perättömissä ja katteettomissa lausunnoissa ”Israelin harjoittamasta Jerusalemin juutalaistamisesta ja islamin ja kristittyjen pyhien paikkojen häpäisemisestä tai tuhoamisesta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159169#.UDXfcexHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian varapresidentti Farouk al-Sharaa on ollut kateissa jo useita päiviä. Hänen kerrottiin paenneen Jordaniaan, minkä Syyrian hallitus kiisti. Häntä ei ole kuitenkaan näkynyt julkisuudessa pitkään aikaan. Jordanialainen ”Country News” kertoo, että al-Sharaa on voinut joutua Syyrian ilmavoimien summittaisen pommituksen kohteeksi Syyrian ja Jordanian raja-alueella, ja että hänen ruumiinsa voi olla luhistuneitten talojen raunioissa. Syyria aloitti pommitukset rajalla estääkseen syyrialaisia pakenemasta Jordaniaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159177#.UDXnY-xHT-k
-          Israelissa on runsaasti aurinkoa, näin useita viikkoja kestäneiden helteiden jälkeen arvioiden paljon enemmän kuin tarpeeksi. Kuitenkin auringon tarjoaman ilmaisen energian hyödyntäminen Israelissa ei ole yleistynyt ollenkaan sitä vauhtia, kuin olettaisi. Asiantuntijat sanovat, ettei Israel pysty täyttämään tavoitteitaan korvaavien energialähteiden käyttämiseksi, ellei maassa tapahdu mielipiteitten vallankumous. Israelin sähköyhtiö (IEC) antaa kesällä usein toistuvia kehotuksia sähkövirran säästämiseksi uhaten sähkökatkoilla, ellei kaunis pyyntö tehoa. Artikkelissa todetaan, että energiapolitiikka on Israelissa hyvin ahdistava, sillä vaikka maa lepää runsaitten kaasu- ja öljyvarojen päällä, niiden hyödyntäminen tapahtuu kovin hitaasti. Vuonna 2009 hallitus asetti tavoitteeksi 5 % korvaavan energian käytöstä - aurinko-, tuuli- ja biokaasujen käytöstä vuoteen 2014 mennessä, nousten 10 %:iin v. 2020. Tänä vuonna ”vihreää” energiaa käytetään vain 2 % kokonaistarpeesta. Aurinkoenergian käyttö ei yleistyne ilman hallituksen tukivaroja ja voimakkaita toimenpiteitä. http://www.timesofisrael.com/in-hot-sunny-israel-a-surprisingly-small-amount-of-solar-energy-use/
-          USA:n armeija on laatinut vaihtoehtoisia suunnitelmia pienten kommandojoukkojen lähettämiseksi Syyriaan sen massatuhovarastojen suojaamiseksi tai tuhoamiseksi, mikäli on vaaraa niiden joutumiseksi terrorijärjestöjen käsiin. Vaarallinen tilanne syntyy silloin, jos Syyrian armeijan sotilaat hylkäävät vartiopaikkansa ja jättävät varastot ilman vartiointia, mikä houkuttelisi kapinallisia tai muita järjestöjä ottamaan niitä valvontaansa. USA:n armeijan ideologian mukaan Syyrian massatuhokärjillä varustetut ohjukset voivat epätarkkoinakin aiheuttaa paniikkia kohdealueilla, ja USA:n omaksuman ideologian mukaan massatuhovarastojen tuhoaminen vaikka ihmishenkien menetyksilläkin on pienempi paha kuin yleisen paniikin ja kaaoksen leviäminen. USA:n joukkojen käyttäminen Syyriassa edellyttää Obaman päätöstä. Venäjä on ilmoittanut, että mikä tahansa vieraiden joukkojen tunkeutuminen Syyriaan edellyttää YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Venäjä ei halua toistaa virhettä, minkä se teki Libyan tapauksessa pidättyen äänestyksestä, mikä antoi USA:n ja se liittolaisten joukoille avoimen valtakirjan summittaisiin massapommituksiin Libyassa. http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-us-syria-20120823,0,6157005.story
-          Egyptin kopti-kristityt järjestävät ensimmäisen suuren mielenosoituksen maassa Muslimiveljes-kunnan kaapattua maassa lähes ehdottoman yksinvallan ja sen presidentin haaliessa itselleen yksinvaltiaan auktoriteetin, sillä maassa ei ole parlamenttia oikeuden hajotettua sen perustuslain vastaisena, eikä presidentti Mursin tarvitse vastata päätöksistään kenellekään. Kristityt sanovat tulleensa vainotuiksi ja nöyryytetyiksi. Egyptin kopti-kristittyjä on n. 10 % maan 83 miljoonan väestöstä. Huomenna pidetyssä mielenosoituksessa Egyptiä vaaditaan pysymään kansan-valtana ja vaaditaan islamilaisen vaikutusvallan erottamista valtion instituutioista. Egyptin koptikoaliittion edustaja valitti kristittyjen kovasta kohtalosta presidentti Mursille sanoen, että Muslimiveljeskunta pyrkii haalimaan valvontaansa maan instituutiot vaarantaen maan kansanvaltaisen luonteen. Kuin vihjeenä tulevasta voitaneen pitää presidentinlinnan edessä suoritettuja ristiinnaulitsemisia. http://www.timesofisrael.com/egypts-christians-to-participate-in-first-anti-morsi-demonstration/, http://www.wnd.com/2012/08/egyptian-cleric-gives-ok-to-kill-protesters/
Wednesday, August 22, 2012

KESKIVIIKKO 22.08.12


KESKIVIIKKO 22.08.12

1. ISRAELIN tämän hetken johtavat virkailijat, sekä pääministeri Netanyahu että puolustus-ministeri Barak, ovat hakanneet puhelimiensa nappuloita soitellakseen PA:n johtaville virkailijoille saadakseen syntymään suotuisamman ilmapiirin keskustelujen aloittamiseksi, kuten JP:n kolumnisti Herb Keinon sanoo. Aiheen tällaiseen puhelinyhteyksien käyttämiseen antoi muslimien paastokuukauden ramadanin loppuminen, jota he juhlivat kolmen päivän ajan. Paasto jatkuvan 32-25 C-asteen helteessä ei varmaan ole ollut mieluista, joten syytä juhlintaan on tarpeeksi. Netanyahu ja Barak ilmeisesti kuvittelivat ajan olevan suotuisan tunnusteluille keskustelujen aloittamiseksi, mutta paastokuukauden ärtymys ei ollut vielä laantunut, mieluummin päinvastoin, kuten uutiset kertovat. Puheluita seuraavat virkailijat totesivat, että rauhankeskustelujen jatkamisesta keskusteltiin, mutta ei juuri muuta.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas vastasi Israelin johdon lähentymispyrkimyksiin antamalla taas kerran täyslaidallisen valheita ja historian väärennöksiä lausunnossaan, joka julkaistiin al-Aksa moskeijan polttamisyrityksen 43.-vuotispäivän kunniaksi.
Elokuun 21. päivänä 1969 australialainen Denis Michael Rohan yritti sytyttää moskeijan tuleen siinä onnistumatta. Hänet todettiin mielentilaltaan vastuuttomaksi ja passitettiin sairaalaan saaman hoitoa, kunnes hänet karkotettiin maasta viiden vuoden kuluttua.

ABBAS syytti lausunnossaan Israelia Rohanin saamasta tuomiosta huolimatta tuhopolttajan tietoisesta tukemisesta tuhotakseen al-Aksa moskeijan ja voidakseen rakentaa sen tilalle – kuten Abbas sanoi – kuvitteellisen temppelin. Hän sanoi edelleen, että Jerusalemin arabi- ja islamluonne on PA:n asettama ylittämätön linja vaatien muslimien ja kristittyjen pyhien paikkojen suojelua todeten: ”Israelin miehityksen silmien alla rikollisen sytyttämä tuli oli ensimmäinen yritys sarjassa al-Aksan tuhoamiseksi, ja kuvitteellisen juutalaisen temppelin rakentamiseksi sen tilalle, sen asukkaiden katkottamiseksi, kaupungin juutalaistamiseksi ja sen miehityksen ikuistamiseksi.” Lausunnossa todettiin, etteivät Israelin kaivaukset Jerusalemissa ja al-Aksan alle kaivetut tunnelit poista tosiasiaa, että kaupunki tulee ikuisesti olemaan luonteeltaan arabi, islam ja kristitty. Hän varoitti hallitusta ja Jerusalemin virkailijoita ympäröimästä Jerusalemia ja al-Aksa moskeijaa varastamalla lisää maata ja laatimalla epäreiluja lakeja palestiinalaisia vastaan.

ABBAS vakuutti lausunnossaan, ”ettei ole mitään rauhaa eikä tasapainoa ennen kuin rakastettu kaupunkimme ja ikuinen pääkaupunkimme on vapautettu miehityksestä ja setlementeistä”. Pääministerin kanslian vastaus on mitään sanomattoman kesy.
Eipä juuri voida havaita minkäänlaisia pehmenemisen oireita Abbasin mielipiteissä.

2. PRC, Popular Resistance Committees (Kansan Vastarintakomiteat), terrorijärjestö antoi tiistaina varoituksen luvaten, että ”yritykset al-Aksa moskeijan vahingoittamiseksi avaavat helvetin portit sionistista vihollista vastaan”. Järjestön lausunnossa vakuutetaan sen ”antautumista moskeijan arvokkuuden suojelemiseksi - joka on tahraantunut sionistien toimesta - islamin kansan massojen avulla, jotka ovat alkaneet herätä voidakseen vastata uskonnolliseen velvollisuuteensa Palestiinaa ja al-Aksan moskeijaa kohtaan”.

PRC:n lausunnossa todetaan edelleen, että islamin pyhien paikkojen vahingoittamisen teki mahdollisesti se, että Israel näki arabikansojen avuttomuuden vuosikymmenien aikana, mutta että nyt on tullut aika mobilisoida islamin kansa toimintaan pelastaakseen al-Aksa moskeijan ”sionistien epäpuhtaudelta”.
Jerusalemin entinen mufti sheikki Ekrima Sabri sanoi, että al-Aksa moskeijan lähialueet, mukaan lukien Al-Buraq muuri (Länsimuuri, johon he väittävät Mohammedin sitoneen al-Buraq ratsunsa matkallaan paratiisiin), kuuluu yksi muslimeille eikä ”sionisteilla” ole mitään oikeutta siihen.
Sabri esitti voimakkaan vastalauseen sille, että Knessetissä vahvistettaisiin laki, jonka nojalla Temppelivuorelle asetettaisiin ajat, jonka aikana juutalaisilla on oikeus rukoilla vuorella samaan tapaan kuin on Patriarkkain mausoleumilla Hebronissa. Hän ei näe mitään mahdollisuutta sille, että Temppelivuori jaettaisiin muslimien ja juutalaisten kesken.
Islamin säätiö wafg on pyrkinyt poistamaan kaikki merkit juutalaisista Temppeleistä vuorella, ja vuoren sisäänkäynnin ylle on asetettu kyltti, jossa lukee: ”Al-Aksan etupiha ja kaikki siinä on islamin säätiön omaisuutta.”
Temppelivuoren nykyinen järjestely tehtiin kenraali Moshe Dayanin aloitteesta, joka pelkäsi muslimien suuttumusta 1967 kuuden päivän jälkeen, jonka muslimiarmeijat hävisivät.

ARABILIITTO antoi lausunnon heinäkuussa, jossa se varoitti Israelia pysyttelemään kaukana al-Aksa moskeijasta. Lausunnossa varoitetaan ”miehitysarmeijaa” häiritsemästä moskeijaa.
”Al-Guds (Jerusalem) ja sen kunnia al-Aksa moskeija muodostavat punaisen linjan, jota ei tule ylittää, ja kaikki hyökkäykset niitä vastaan tulevat ehdottomasti vaarantamaan turvallisuuden ja tasapainon koko alueella”, arabiliiton lausunnossa todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159144#.UDR06uxHT-k

3. USA:N valitsemat, kouluttamat ja aseistamat PA:n turvallisuusjoukot ovat joutuneet varsin outoon valoon, kun paljastui, että niiden joukkoihin on soluttautunut Hamasin agentteja, jotka olivat välittäneet Hamasin johtajille Abbasin keskeisiä salaisuuksia. Jonkin aikaa kestäneiden salaisten tutkimusten ja pitemmän aikaa kestäneiden epäilysten tuloksena sunnuntaina 19.08. pidätettiin kaksi miestä, joiden uskotaan vakoilleen Hamasin hyväksi jo pitkän aikaa.

Pidätetyt kaksi miestä kuuluivat PA:n 150 miehen valiokaartiin, joiden tehtävänä on suojella Abbasia ja PA:n hallituksen virkailijoita. Miesten tehostetut kuulustelut aloitettiin viivytyksettä sekä arabien että joittenkin länsimaisten järjestöjen toimesta. Abbas asetti tapahtumalle täydellisen uutispimennon, sillä on pelättävissä, etteivät nämä kaksi olleet ainoat Hamasin agentit.
Sekä amerikkalaiset että israelilaiset virkailijat pelkäävät, että USA:n kouluttamien 4000:n ”sotilaan” joukkoon on voinut soluttautua runsaasti Hamasin agentteja USA:n suorittamasta tarkasta valintamenettelystä huolimatta, ja lisäksi se on voinut asettaa Juudean ja Samarian alueille nukkuvia soluja, jotka aktivoidaan tarvittaessa.

Debkafile, joka asiasta kertoo artikkelissaan, sanoo Abbasin tärkeimpien salaisuuksien poliittisella, taloudellisella, tiedustelualueilla sekä hänen yksityinen kontaktinsa arabi-, Israelin ja länsimaitten kanssa olleen avoinna Hamasin johdon edessä, joka on antanut niistä tietoja arabimaille ja Egyptille vain tipoittain.
DF arvioi edelleen, että koko neljäntuhannen erikoiskoulutetun miehen muodostama ”poliisi-joukko”, jolle annettiin sotilaskoulutusta, on nyt epäilyksenalainen. http://www.debka.com/article/22291/Two-Hamas-spies-arrested-among-PA-chairman’s-personal-guards-

4. IRAN ilmoittaa, että sen uudistama Fateh-110 ohjus, jolla on 300 km:n kantosäde, on yksi tarkimmista ohjuksista maailmassa. Iran kokeili ohjusta äskettäin. Asiantuntijat sanovat Iranin ilmoituksen vihjaavan sen soveltuvuudesta sekä maa- että merimaaleihin. Heidän mukaansa ohjus muodostaa pahan vaaratekijän USA:n ja sen liittolaisten sota-aluksille Persianlahdella. Iran kertoi jo ennen tiistaina julkaistua tiedonantoa kehittäneensä Fateh-110 edelleen ja varustaneensa sen uudella ohjausjärjestelmällä.
”Tämä ohjus on yksi tarkimmista ja kehittyneimmistä maasta maahan ammuttavista ballistisista kiinteää polttoaineitta käyttävistä ohjuksista”, Iranin puolustusministeri Ahmad Valili kertoi FARS-uutistoimistolle. ”Menneen vuosikymmenen aikana se on ollut yksi Iranin tasavallan puolustuksen keskeisistä vahvistuksista.”

ISRAELIN asiantuntijat myöntävät, että Iranin ilmoittamat aseet voivat muodostaa vaarallisia tilanteita etenkin USA:n tukikohdille, joita sillä on Kuwaitissa ja Qatarissa, sekä sen sota-aluksille, jotka seilaavat rutiininomaisesti Persianlahdella. Toisaalta he epäilevät Iranin ilmoittamien aseitten todellisia kykyjä, esim. Fateh-110 ohjusjärjestelmä toimii vain alkuvaiheessa, mutta ei kriittisessä ohjauksessa maaliinsa. Iran ilmoitti äskettäin suunnittelevansa omien hyökkäyshävittäjien ja sukellusveneitten valmistamista 2013, sekä atomikäyttöisen sukellusveneen rakentamista, millä pyrittäneen osoittamaan uraanin rikastamisen käyttämistä muuhunkin kuin ydinaseen valmistamiseen, kuten länsi väittää. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=282109

4. UUTISOTSIKOITA
-          Siinaille sijoitetut 1650-miehen muodostamat FMO, kansainväliset rauhanturvajoukot, pitävät hyvin matalaa profiilia seuratessaan Egyptin armeijan joukkojen ja raskaan aseistuksen siirtoja alueelle vastoin 1979 solmittua rauhansopimusta. Heidän tehtäviinsä kuuluu varmistaa, että Egypti noudattaa sopimuksensa ehtoja, minkä rikkomuksista se voi vain tiedottaa isännilleen YK:ssa, mutta joita se ei voi estää. MFO-joukot tulevat 12:sta eri maasta, ja niiden lukumäärä kustakin maasta vaihtelee tilanteen mukaan. Pääministeri Netanyahu pyysi Egyptiä vetämään panssarinsa pois Siinailta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282083
-          Kymmeniä mielenosoittajia kokoontui Tel Avivissa eilen illalla puolustusministeri Ehud Barakin asunnon lähettyville vastustaakseen iskuja Irania vastaan. He vaativat tutkimuskomissiota ennen hyökkäystä eikä vasta sen jälkeen. He väittävät Netanyahun ja Barakin raastavan heidät sotaan vastoin heidän tahtoaan. Jotkut veteraani mielenosoittajista kutsuivat Barakia mielenvikaiseksi, toiset sanoivat olleensa passissa jo 10 päivää ja jatkavansa, kunnes heitä kuullaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4271486,00.html
-          Israelissa huolestuttavasti lisääntyneet arabeja vastaan tehdyt väkivaltaisuudet ovat saaneet ehdottoman tuomion korkeilta viranomaisilta, mutta Israelin arabit  sanovat pelkäävänsä kävellä yöllä yksin kaduilla peläten joutuvansa lynkatuiksi. Jerusalemissa kymmenien juutalaisten nuorten suorittama arabinuoren pahoinpitely lähelle kuolemanvaaraa viime viikolla aiheutti jyrkkää tuomiota mutta myös pelkoa ilmiön yleistymisestä, mitä on suurentanut n. 60 000 Afrikasta laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten aiheuttamat hyökkäykset ja raiskaukset etenkin Tel Avivin alueella. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4271568,00.html
-          Souraksin terveyskeskuksessa Tel Avivissa yksi lääkäri ja 10 sairaanhoitajaa saivat tuberkuloositartunnan hoitaessaan Afrikasta tulleita laittomia siirtolaisia. Viranomaiset vakuuttavat, ettei tartunnan leviämisvaaraa ole ja asia on hallinnassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4271478,00.html
-          IDF valmistautuu Migronin juutalaisen etäyhteisön tuhoamiseen valtion todettua, että se tulee poistamaan sinne laittomasti rakennetut asuntorakennukset. Tiistaina IDF poisti alueelta kaksi aktivistia, joiden he epäilevät joka tapauksessa aiheuttavan välikohtauksia. Korkein oikeus ei suostunut muuttamaan tuhoamispäätöstään, vaikka asukkaat esittivät dokumentteja, joiden mukaan he olivat ostaneet osan kiistan alaisesta alueesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159150#.UDST3uxHT-k
-          Rehavim järjestö vaatii, että tasapuolisuuden nimessä korkeimman oikeuden tulee antaa päätökset myös laittomien arabiyhteisöjen tuhoamisesta. Yksi tällainen on Hebronin kukkuloilla sijaitseva etäyhteisö lähellä Pnei Herev juutalaisyhteisöä. Kyseinen arabiyhteisö sijaitsee C-alueella, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, ja rakennettu ilman rakennuslupia tai aluesuunnitelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159135#.UDSVCuxHT-k
-          Iran sanoo aloittavansa 300 miljoonaa USD maksavan ilmatorjunta tukikohdan rakentamisen. Se sijaitsee lähellä Abadehin kaupunkia ja sinne sijoitetaan 7 pataljoonaa ja 6000 miestä. Tukikohta tulee olemaan suurin Iranissa ja toimimaan tärkeimpänä harjoituspisteenä Iranin vallankumousarmeijalle. http://www.timesofisrael.com/iran-begins-construction-of-300-million-anti-aircraft-missile-base/
-          Syyrian ministeri Quadri Jamil sanoo, että Bashar Assad on valmis neuvottelemaan hallituksen vaihdosta, mutta kapinallisten edustaja kieltää koskaan neuvottelevansa sotarikollisen kanssa. Venäjä on tiettävästi tarjonnut Bashar Assadille ja hänen perheelleen turvapaikkaa Venäjällä. Presidentti Obama uhkaili Syyria vakavilla vasta-toimilla, jos se turvautuu massatuhoaseisiinsa. Venäjän edustaja puolestaan varoitti Yhdysvaltoja hyökkäämästä Syyriaan vihjaten omiin vastatoimiinsa. http://www.timesofisrael.com/syrian-minister-says-regime-willing-to-discuss-assad-resignation/
-          Syyrian levottomuudet ja väkivalta uhkaa levitä Libanoniin ja Israelin rajan tuntumaan, mutta myös Turkin ja kurdien väliselle raja-alueelle. Väkivaltaisuudet ovat nostaneet esiin kurdivaltion perustamisen n. 35 miljoonan kurdin asuttamalle alueelle Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin väliin. Turkki suhtautuu kysymykseen kielteisesti peläten oman maansa runsaan kurdivähemmistön ja sen sotilassiiven PKK:n reaktioita. http://www.timesofisrael.com/fears-of-turkish-kurdish-violence-grow-after-bombing/

Tuesday, August 21, 2012

TIISTAI 21.08.12


TIISTAI 21.08.12

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi pelaa Siinailla vaarallista peliä, joka vastaavissa tapauksissa on johtanut sotaan maitten välillä. Gamal Abdel Nasser sulki aikoinaan Tiranan salmen israelilaiselta laivaliikenteeltä, karkotti YK:n tarkkailijat Siinailta ja siirsi venäläisten toimittamia Sam-ilmatorjuntapatteristoja Suezin kanavan alueelle vastoin sopimuksia. Israelin hallitus ei reagoinut silloin millään tavoin Sam-ohjusten sijoittamiseen Suezille, mikä kuuden päivän sodan sytyttyä maksoi Israelin ilmavoimille kymmenien hävittäjien menetykset, ennen kuin he saatuaan yhden patteriston ehjänä käsiinsä oppivat välttämään ohjuksia.

VIIMEISTEN uutisten mukaan Egypti on siirtänyt Siinaille runsaasti panssaroituja ajoneuvoja vastoin rauhansopimuksia, sekä - kuten Kol Israel raportoi - siirtänyt sinne ilmatorjunta-ohjuksia ja panssarintorjuntaohjuksia, nekin vastoin rauhansopimuksia. Israelin hallitus ja pääministeri ovat olleet täysin hiljaa raporteista, hallitus vain esitti Egyptille pyynnön poistaa panssaroidut ajoneuvot Siinailta. Egypti ilmoitti panssarien siirrosta Siinaille Israelille jälki-käteen, mikä osoittaa Egyptin hallituksen luottavan Netanyahun hyväntahtoisuuteen, tai on osoituksena presidentti Mursin vastuuttomuudesta valtansa huumassa.
MEIR AMIT, tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus, sanoo saaneensa vihjeitä, joiden mukaan kansainväliset terrorijärjestöt, joiden juuret ovat Libyassa, Irakissa ja Sudanissa, työskentelevät Siinain hallinnon kaappaamiseksi ja alueen muodostamiseksi kansainvälisen terrorismin tukialueeksi.

EGYPTIN uusi puolustusministeri Fatah Abdel al-Sisi lupasi Siinain vierailunsa yhteydessä maanantaina käyttää 1 miljardi Egyptin puntaa armeijan budjetista Siinain alueen kehittämiseksi, kuten Al-Masry Al-Youm raportoi. Hänen kerrotaan todenneen, että ”Siinain kehittäminen ratkaisee Siinain ongelman, eivät aseet”, tavatessaan Siinain heimojohtajia El Arishissa tutustumismatkansa aikana. Hän vakuutti Egyptin poistavan laittomat aseet Siinailta ja että ministeriö on valmis maksamaan beduiineille heidän luovuttamistaan aseista.
”Emme salli Siinain uhata maamme turvallisuutta” hän vakuutti lisäten: ”Muutaman päivän kuluttua, kun sotilasoperaatio on ohi, olemme valmiit ilmoittamaan Egyptin sotilaitten surmaamiseen syyllistyneitten nimet.”
16 sotilaan surmaaminen aiheutti Egyptin armeijan aloittaman suuroperaation Siinailla.
Syyllisten jahtaamiseen on käytetty sekä helikoptereita että hävittäjiä.
Egyptin alustavassa lausunnossa osavastuu asetettiin Hamasin harteille, joka Ismail Haniyehin suulla on vannonut uskollisuutta Mursin hallitukselle ja luvannut Hamasin osallistuvan syyllisten etsintään. Presidentti Mursi vastasi tähän vakuuttaen, että Egypti ja Hamas ovat yhtä ja lupasi apua Gazan palestiinalaisille.
Qatarissa ilmestyvän web-sivun mukaan al-Qaidan kanssa toimiva ”Army of Islam” on syyllistynyt Egyptin sotilaita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. Tämä järjestö toimii aktiivisesti Gazan kaistalla ja vaatii islamin sharia-lain toteuttamista Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159105#.UDMU5uxHT-k

2. JP:n vakiokommentaattorin Herb Keinonin ja Reutersin yhteisraportin mukaan Israelin hallitus ei halua kertoa, oliko se tietoinen Egyptin panssarien siirroista Siinaille ja antoiko se sille luvan. Aiemmin raportoitiin Israelin viranomaisten pelkäävän, että Egyptin Siinaille tuomat panssarit ja muu raskas aseistus ilmatorjunta- ja panssariohjuksia myöten voivat jäädä Siinaille pysyvästi vastoin rauhansopimuksia. Toinen viranomainen sanoo saaneensa käskyn välttää keskustelua median kanssa asiasta.

EGYPTIN hallituksen päätös lähettää raskasta aseistusta Siinaille osoittaa kuitenkin yhteis-toiminnan Egyptin ja Israelin viranomaisten välillä muuttuneen. Hyvät suhteet heidän välillään olivat lähinnä marsalkka Hussein Tantawin ja hänen kanssaan toimivien kenraalien ansiota mielenosoitusten sekasortoisena aikana Mubarakin hallituksen kaaduttua. Nyt uusien miesten saatua Egyptin armeijan johdon nämä suhteet joutuivat uuteen vaiheeseen, jonka tulos on vielä epäselvä. Presidentti Mursin äkkiväärät päätökset ennustavat vaikeita aikoja Israelin ja Egyptin välisille suhteille, joita mutkistavat Siinaille pureutuneet terrorijärjestöt.
Egyptin armeijan Siinain operaation suunnitteli ja aloitti Egyptin uusi puolustusministeri kenraali Abdel Fattah Sissi, joka vakuuttaa armeijan siirtävän budjetistaan miljardi Egyptin puntaa Siinain alueen kehittämiseen, mitä hän pitää avaimena Siinain rauhoittumiselle.

PRESIDENTTI Obaman entinen Lähi idän neuvonantaja Dennis Ross tarkastelee tilannetta
Washington Postin julkaisemassa artikkelissa, jossa hän sanoo Egyptin siirtäneen panssareitaan Siinaille ilman Israelin lupaa, kuten rauhansopimus vaatii. Lisäksi hän viittaa raportteihin Mursin hallituksen median vastaisuudesta ja yli 100 000:n egyptiläisen kristityn muuttamisesta ulkomaille hallituksen toimia peläten. Viitaten näihin Ross sanoo, että Egyptin pyytämä kansainvälisen avun ja investointien saaminen USA:n tuella on otettava uuteen tarkasteluun, ellei Egyptin hallitus muuta suuntaansa.
Ross arvioi edelleen, että Egyptin hallituksen tulee tiedostaa, että USA työskentelee kansainvälisellä kentällä Egyptin taloudellisen tilanteen korjaamiseksi ja vakauttamiseksi, mutta että USA edellyttää Egyptin hallituksen toimivan sovittujen sääntöjen puitteissa.
Ross esittelee tällaisista säännöistä seuraavia: Vähemmistöjen ja naisten aseman kunnioittaminen, poliittisen pluralismin hyväksyminen ja kansainvälisten sopimusten kunnioittaminen, mukaan lukien rauhansopimus Israelin kanssa.

3. ISRAELISSA toimivat liikemiehet kertoivat GLOBES tutkijoille, että heidän kansainväliset asiakkaansa vaativat heiltä vakuutuksia toimitusten jatkumisesta myös potentiaalisen sodan aikana Iranin ja lähinaapureitten kanssa. RH Technologies Ltd Jacob Rosenberg sanoo joutuvansa toistamiseen selittämään kansainvälisille asiakkailleen tilanteesta mahdollisen sodan aikana. RH Technologies valmistaa komponentteja ja painettuja virtataulukoita kansainvälisille asiakkailleen Ylä-Nasaretissa sijaitsevassa teollisuuslaitoksessaan.

ROSENBERG valittaa, että aktiivinen keskustelu Israelin potentiaalisista iskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan aiheuttaa valtavaa vahinkoa liike-elämälle kansainvälisellä sektorilla. Epävarmat asiakkaat USA:ssa painostavat häntä esittämään vakuuksia toimitusten jatkumisesta epänormaaleista tilanteista huolimatta, mitä hän ei pysty arvioimaan.
Hän kertoo GLOBES:ille asiakkaitten olevan paniikissa kuvitellessaan tilannetta, jossa sadat raketit ja ohjukset iskevät päivittäin Israelin siviiliasutuksia ja teollisuuslaitoksia vastaan.
”Voiko teollisuuslaitos varmistaa komponenttien saamisen siinäkin tilanteessa?”
Voidakseen antaa vastauksia suurille asiakkailleen hän on joutunut rakentamaan ulkomaista infrastruktuuria komponenttien saannin turvaamiseksi tilanteen hoitamiseksi sodan aikanakin.

ROSENBERG sanoo investoivansa puoli miljoonaa USD teollisuuslaitoksensa kriittisen osan siirtämiseksi Unkariin, mukaan lukien 100 – 150 teknikon ja insinöörin muutto sen mukana.
Hän sanoo, ettei hän ole koskaan nähnyt sotaa käytävän tällä tavoin median kautta, jossa päivittäin spekuloidaan, iskeäkö vai ei ja jos isketään, milloin. Hän sanoo pelkäävänsä teollisuuslaitosten vuoksi, jotka siirtävät tuotantonsa ulkomaille sodan pelossa, tulevatko ne koskaan enää palaamaan Israeliin, varsinkin jos edut – verotus ja tuotannolliset olosuhteet – ovat paremmat uudessa maassa.
ESCROW Europe (Israel) Ltd. valmistaa teollisuuden tarpeisiin lähdekoodeihin atk-ohjelmia varten toimitusjohtaja Ronen Slutzky kertoo asiakkaitten vaativan elintärkeitten koodien saamista sitä tapausta varten, että teollisuuslaitos lopettaa. Toiseksi he ovat vaatineet, että koodit annetaan luotettavien säätiöitten vastuulle häiriötilojen varalta.

Hallituksen teollisuus-, kauppa- ja työministeriön virkailija kuitenkin vakuuttaa, että esitetyt tapaukset ovat erillistapauksia, ja etteivät teollisuus- ja liikelaitokset yleensä ole esittäneet kansainvälisten asiakkaittensa vaativan erillisvakuuksia sodan varalle.  http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=281935

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yaacov Amidror tapasi Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin perjantaina hänen kodissaan Har Nofissa puheenjohtaja Eli Yishain osallistuessa tilaisuuteen. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja kansanedustaja Zeev Elkin (Likud) myönsi tapaamisen. Hän kieltäytyi paljastamasta tunnin kestäneen keskustelun aiheita, mutta pääministerin uskotaan haluavan saada Shasin myöntymyksen ilmaiskuille Iraniin. Ovadia Yosef viittasi epäsuorasti Iraniin todetessaan: ”Toinen Haman, myös kotoisin Persiasta, aikoo tehdä pahaa meille”, hän sanoi viitaten Esterin kirjan tekstiin lisäten: ”Meidän tulee olla rukouksessa kaikesta sydämestämme Jumalan edessä. Me olemme vaarassa, me kaikki olemme vaarassa. Meillä ei ole ketään muuta kuin Jumala taivaassa, johon turvata. Meidän tulee rukoilla syvällä hartaudella.” http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=281954
-          Israelin Berliinin lähetystö tuomitsi kovin sanoin Saksan hallituksen välinpitämättömyyden Iranin kysymyksessä, mistä oli osoituksena Berlinissä järjestetty Irania tukeva marssi al-Quds päivänä viikonvaihteen aikana todeten, ettei hallituksen edustajaa nähty Israelin puolesta marssivien joukossa samaan aikaan. Lähetystön lausunnossa sanotaan mm.: ”Lähetystö tuomitsee vihamarssin Berliinin kaduilla elokuun 18. päivänä. Mielenosoituksen oli järjestänyt ajatollahien hallitus Iranissa.” Lausunnossa todettiin edelleen, että tuon hallituksen johtajat tuomitsivat vastaavassa tilaisuudessa Teheranissa vaatien Israelin tuhoamista antisemiittisten iskulauseiden myötä. ”Valitamme sellaisten mielenosoitusten toistuvan vuosittain”. Al-Quds marssiin Berliinissä osallistui tuhatkunta Hizbullahin ja Iranin kannattajaa vaatien Israelin tuhoa ja Israelin valtion vastaisia toimia. Vastaavia mielenosoituksia järjestettiin useissa Euroopan pääkaupungeissa samoin iskulausein. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=281982
-          USA:n hallitus esitti toivomuksen, etteivät YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ja Egyptin presidentti Mohammed Mursi osallistuisi Teheranissa kokoontuvan sitoutumattomien maitten liikkeen (NAM) konferenssiin. USA:n ulkoministeriön edustajana Victoria Nyland sanoi puhuessaan median edustajille, että Iran yrittää käyttää konferenssia hyväkseen manipuloidakseen kannatusta YK:n turvallisuusneuvostossa ja IAEA:ssa. Tilaisuudessa Egypti luovuttaa liikkeen vuorottelevan puheenjohtajuuden Iranille. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=281993
-          Presidentti Obama esitti varoituksen Syyrialla, ettei se siirtäisi eikä käyttäisi runsaita joukkotuhoaseitaan, joita sillä tiedetään olevan ehkä enemmän kuin millään muulla maalla, ja että sillä on ohjuksia niiden kuljettamiseksi haluamiinsa kohteisiin. Kuten Suomen lehdet kertoivatkin, Turkki esitti turva-alueen muodostamiseksi Syyriaan pakolaisten sijoittamista varten lentokieltoalueen lisäksi, mitä sekä Venäjä että Suomi vastustavat. Obaman varoitukseen ei sisältynyt toimia, joihin USA turvautuisi, jos sen asettamat punainen varoitusviiva ylitetään, mutta yleisenä huolena on niiden joutuminen Hizbullahin tai al-Qaidan käsiin. Joukkotuhoaseiden varastojen turvaamiseksi on laskettu tarvittavan 60 000 sotilaan yksiköt eri puolille Syyriaa. Michael Eisenstadt Washingtonin Lähi Idän politiikan instituutista varoittaa, että Syyrialla on luultavasti laajimmat ja kehittyneimmät massatuhoaseitten varastot ja sotaohjelmat arabimaailmassa. Hän sanoi niihin sisältyvän satoja putki- ja tykkien ammuksia täynnä sinappikaasun rakkomaisia agentteja, luultavasti VX, ja joko yksittäisiä tai rypälemallisia CW kärkiä täynnä hermokaasua kaikkia sen ohjuksia varten. Sekä joukkotuhoaseet ja ballistiset ohjukset on hajautettu eri puolille maata. Samaan aikaan 122 ihmisen raportoidaan saaneen surmansa Daraan kaupungin taisteluissa, kuten kapinallisten edustaja kertoi CNN:lle. Kapinalliset ilmoittivat myös Bashar Assadin veljen, pelätyn tasavaltalaiskaartin ja neljännen divisioonan komentajan Maher Assadin kuolleen Moskovassa, minkä Venäjä kielsi perättömänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159104#.UDNA7-xHT-k
-          Sata IDF:n eläkeupseeria, joukossa pataljoonan ja komppanian komentajia, lähettivät kirjeen pääministerille luvaten ehdottoman tukensa pääministerille ja luottamuksensa IDF:n kykyihin. Tämä oli vastauksena 400:n akateemikon lähettämään kirjelmään IAF:n lentäjille kieltäytyä tottelemasta käskyjä iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Akateemikkojen kapinavaatimus lienee saanut virikettä presidentti Shimon Peresin vaatimuksista ja lausunnoista, ettei Israelin tule iskeä Iraniin ja vaatii kansaa asettumaan vastarintaan. Tämä on herättänyt suurta levottomuutta ja epävarmuutta kansan ihmetellessä, kuka maata johtaa. Monet ovat vaatineet Peresin eroamista valtuuksiensa ylittämisestä ja antautumismielialan levittämisestä kansaan sodan uhan alaisena. Monissa kirjoituksissa todetaan, että Israelin pahimmat tappiot ovat olleet seurausta kansan eripuraisuudesta ja kapina-mielialasta, mistä yhtenä esimerkkinä on Israelin kansan kapina Moosesta vastaan ollessaan matkalla Egyptistä Luvattuun Maahansa, minkä johdosta kansa joutui samoilemaan erämaassa 40 vuoden ajan sukupolven vaihdosta odotellen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159110#.UDNGMexHT-k
Monday, August 20, 2012

MAANANTAI 20.08.12


MAANANTAI 20.08.12

1. SIINAIN niemimaa on noussut viimeisten päivien aikana huomion kohteeksi. Alueelle pureutuneet terrorijärjestöt ja –ryhmittymät ovat verisine hyökkäyksineen Egyptin joukkoja vastaan ja Israelin puolelle kiirehtineet ratkaisun löytämistä, jolla ongelmia voitaisiin ainakin pienentää ellei kokonaan selvittää. Israelissa on jopa esitetty huomioita, että IDF:n tulee jossain vaiheessa ottaa osa Siinaista valvontaansa, ellei tilannetta saada hallintaan.

EGYPTIN tuore presidentti Mohammed Mursi katsoo Egyptin armeijan kyvyttömyyden valvoa Siinain turvallisuutta ja Israelin esittämien syytösten ja varoitusten loukkaavan hänen kansallista ylpeyttään, ja on esittänyt armeijalle käskyn huolehtia tilanteen ottamisesta hallintaansa todeten, että Egypti tulee valvomaan jokaista neliötuumaa Siinain maa-alasta, ja että se on erottamaton osa Egyptiä. Mursilla on kiire osoittaa olevansa tarmokas johtaja.

OSOITTAAKSEEN lupaustensa pitävyyden Egyptin hallituksen maatalousministeri Salah Abdel Momen esitteli ministeriönsä laatiman valtavan, 2 miljardin USD (12 miljardia Egyptin puntaa) maksavan suunnitelman Siinain alueen maatalouden kehittämiseksi ja miljoonan uuden asukkaan sijoittamiseksi Siinain niemimaalle, kuten Al-Ahram raportoi sunnuntaina.
SALAH selitti ministeriönsä laatineen yksityiskohtaisen viisi vuotta kestävän kehitys-suunnitelmansa, jonka mukaan miljoona eekkeriä Siinain käyttämättömästä pinta-alasta, laajuudeltaan 14.7 miljoonaa eekkeriä (23 000 neliömailia) kehitetään maatalouden käyttöön alueen keskiosista, edeten asteittain 200 000 eekkeriä vuodessa.
Siinain niemimaa on harvaan asuttua, ja varsinkin sen vuoristoinen keskiosa on lähes kokonaan kehittämätöntä erämaa-aluetta, jota alueen beduiinit hallitsevat ja jonka he tuntevat toimien oppaina tarjoten myös kuljetusapua keille tahansa sitä tarvitseville.

MINISTERI Salah Abdel Momen selitti tarkemmin suunnitelmaansa Al-Ahram lehdelle todeten, että ministeriö tulee allekirjoittamaan sopimukset tulevien viikkojen aikana 150:n paikallisten ja ulkomaisten investoijien kanssa, jotka täysin vastaavat projektin 2 miljardin USD kustannuksista. Hän sanoi, että 3 500 eekkeriä tarjotaan nykyisille yliopistosta valmistuneille ja pienmaanviljelijöille, joista kukin saa 2 kasvihuonetta maatalouden käyttöön.
Ministeri Momen kertoi lehdelle, että projektin toteuttamista kiirehditään osana Siinain alueen turvallisuustilanteen saamiseksi hallintaan.

KASTELUMINISTERI Muhammad Bahaa A-Din kertoi Al-Ahram päivälehdelle, että Siinain länsiosan erämaa-alueen pohjoisosasta on löydetty uusi maanalainen vesivarasto, josta voidaan antaa 320 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa, tarpeeksi huolehtimaan 70 000 eekkerin maatalouden kastelutarpeesta vuosittain sen alkuasteilla.
Terrorijärjestön tekemä yllätyshyökkäys Rafian kaupungin lähellä sijaitsevaan Egyptin armeijan tukikohtaan pari viikkoa sitten sunnuntaina surmasi 16 armeijan sotilasta, jotka olivat nauttimassa ramadanin päiväpaaston lopettavaa illallista, mikä herätti erityistä suuttumusta. Terroristit varastivat armeijan panssaroidun miehistövaunun, ja räjäytettyään tiensä Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta Israelin puolelle jatkoivat matkaansa 4 auton saattueena tarkoituksenaan hyökätä läheiseen juutalaisyhteisöön. IDF:n maajoukot yhdessä lentovoimien kanssa tuhosivat heidän saattueensa ilman omia menetyksiä. http://www.timesofisrael.com/egypt-to-plant-million-acres-settle-million-citizens-in-sinai/

2. EGYPTIN presidentti Mohammad Mursi ja Gazan pääministeri Ismail Haniyeh vaihtoivat tervehdyksiä Eid al-Fidr kolmen päivän juhla-ajan kunniaksi ramadanin paastokuukauden päätteeksi, kertoo Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto.
Presidentti Mursi vakuutti pääministeri Haniyehille Egyptin hallituksen jatkavan Hamasin islamilaisen järjestön tukemista. Haniyeh puolestaan kiitti Mursia Egyptin antamasta tuesta Palestiinan kansalle.

06.08. sunnuntaina Al-Rafian lähellä sattuneen Egyptin tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen vuoksi Egypti sulki Rafian rajaterminaalin Egyptin ja Gazan välillä, mutta avasi sen 3 päivää ennen Eid al-Fidr juhlia, jotta asukkaat voivat täydentää ruokavarojaan 3 päivän juhlia varten. Rajanylittäjille asetettiin kuitenkin tarkkoja rajoituksia, ja rajaterminaali suljettiin kolmen päivän koeajan jälkeen ilman lupausta sen pikaisesta avaamisesta.

PÄÄMINISTERI Haniyeh kehotti Egyptin turvallisuusjoukkoja lopettamaan yhteistoimintansa IDF:n kanssa ja aloittamaan sen Siinailla yhdessä Hamasin kanssa.
Egypti syytti aluksi Hamasin jäseniä Rafian tukikohtaan tehdystä hyökkäyksestä, jonka Hamas kielsi tarjoten apuaan syyllisten löytämiseksi. Hamas lupasi tutkia syytöksiä, että osa hyökkääjistä olivat tulleet Gazasta tai että he saivat apua sen alueelta.
Hamas pyrkii kaikin tavoin etsimään yhteistoimintaa presidentti Mursin hallituksen kanssa, sillä sen aiemmat tukijat Iran ja Syyria ovat omien vaikeuksiensa vuoksi pienentäneet omaa osuuttaan. Hamasille on tärkeää, että ase- ja muut toimitukset Egyptin kautta jatkuvat, ja lupasi tukkia salakuljetustunnelit, jos Egypti avaa Rafian terminaalin pysyvästi. http://www.timesofisrael.com/seasons-greetings-from-hamas-and-egypt/

3. USA:N yleisesikuntapäälliköiden neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi saavuttuaan tarkastuskierrokselle Afganistaniin, että vaikka USA:n ja Israelin viranomaisilla on käytettävissään samat tiedustelulähteet, he tulkitsevat niitä eri tavoin suhteessaan Iraniin. Hän vakuutti olevansa erilaisista näkemyksistä huolimatta jatkuvassa yhteydessä Israelin armeijan komentajan kenraaliluutnantti Benny Gantzin kanssa. ”Kellomme käyvät eri tahtiin”, hän totesi selittäessään tilannetta.
USA:n johto näyttää tiedostavan, että Iranin ydinase muodostaa Israelille eloonjäämis-kysymyksen, mutta että USA voi aivan hyvin jatkaa elämäänsä ydinasein varustetun Iranin kanssa. Dempsey lisäsi sanoen, että ”Israelilla on jatkuva epäluulo likaisesta pelistä neuvottelujen takahuoneessa, mitä USA:lla ei ole”. Hän vakuutti puhuessaan journalisteille muutama päivä sitten, että IDF:n ilmaiskut voivat parhaassa tapauksessa viivyttää Iranin ydinteollisuutta parilla vuodella, USA:n 2-4 vuodella, mutta eivät täysin lopettaa sitä.
Israelissa nämä lausunnot katsottiin kuin läimäyksenä sekä pääministeri Netanyahun että puolustusministeri Barakin kasvoille, jotka kiirehtivät iskuja Iranin ydinlaitoksiin.

ISRAELIN johtavat viranomaiset ovat pyytäneet USA:n presidenttiä vierailemaan Israelissa vakuuttaakseen hyvää tahtoaan tai ainakin antamaan sitovan lupauksen estää Irania aseistautumasta ydinaseilla, mutta USA painii presidentin vaaliensa parissa, eikä sen johtajilta riitä aikaa huomioida pienen Israelin hätähuutoja. Viimeksi IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin pyysi USA:n presidenttiä kuuntelemaan Israelin johtajia antamassaan mielipideosassa Washington Postissa. Israelin kanta asiaan on: Jos te ette sitä tee, me olemme pakotetut hoitamaan asia Iranin kanssa, vaikka yksin.
USA:n jähmettyneen kannan mukaan Iranin vastaisilla sanktioilla on vielä aikaa saada toivottu muutos aikaan Iranin johdossa ilman sotilasiskuja arvaamattomine seurauksineen. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=281871

4. ISRAEL kehottaa Egyptin armeijaa vetämään panssarinsa pois Siinailta, jotka se lähetti sinne 10 päivää sitten vastoin rauhansopimuksen ehtoja, kertoo Al-Quds Al-Arabi israelilaislähteisiin viitaten. Uutisen mukaan Egypti ei informoinut Israelia panssareiden lähettämisestä Siinaille, vaan vasta jälkeen päin.
Artikkelissa kerrotaan edelleen, että Egyptin armeijan annettua yksityiskohtia panssarien määrästä ja sijoituksista, se veti panssarit kauemmas Siinain ja Israelin rajalta. Artikkelissa ei sen sijaan kerrota, tapahtuiko se IDF:n vaatimuksesta tai muista syistä.

EL ARISHIN kaupungin asukkaat kertoivat median edustajille havainneensa epätavallisen suurten armeijan yksiköiden siirtymisestä Siinain niemimaalle 9. elokuuta, kuten Al-Ahram päivälehti raportoi Kairossa.
Joukkoihin kuului 60 amerikkalaisvalmisteista M-60 panssarivaunua, joita Egypti valmistaa lisenssillä; 30 panssaroitua kuljetusvaunua; 12 panssaroitua miehistövaunua (APC); 15 muuta panssaroitua autoa; yli 20 panssaroitua jeeppiä ja 12 poliisin jeeppi-autoa.
Erillisen raportin mukaan Egypti lähetti Siinaille 400 ”Fahd” panssaroitua ajoneuvoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159043#.UDHicuxHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          FBI tutkii huhuja, joiden mukaan USA:n republikaanien kongressin edustajia ja heidän henkilökuntansa jäseniä meni kostean illallisen jälkeen vilvoittelemaan Kinneretiin ilman vaatteita, ikään kuin se olisi jotenkin epätavallista, kertoo Washingtonissa ilmestyvä POLITICO web-sivu. Tapaus sattui viime kesänä tuoreitten kongressin edustajien ”fact-finding”, tutustumis-matkan, yhteydessä. Kongressin edustaja Kevin Yoder riisuutui alasti toisten hypätessä veteen vaatteet päällä. Yoder tunnustaa avoimesti tapahtuman esittäen samalla pahoittelunsa tapauksen johdosta. Tapahtuman ympärillä kiehuu ymmärtäviä ja tuomitsevia mielipiteitä toisten katsoessa, että kristitylle uinti Kinneretissä on tunnepitoinen kokemus, vaatteet päällä tai ilman, mutta humalaisena uinti ei ole sopivaa. Republikaanien enemmistöjohtaja kongressissa Eric Cantor ei osallistunut illallisiin ja ilmaisi syvän paheksumisensa edustajien käytöksen johdosta. FBI ei katso lakia rikotun, vaan tutkii asiaa muista syistä johtuen. Tapahtuman julkistaminen vaalien aikana tunteiden ollessa kuumina ei ainakaan lisää republikaanien kansansuosiota. Lisäksi se tapahtui seksiskandaalin paljastuttua Kongressissa, minkä vuoksi kolme edustajaa joutui eroamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159065#.UDHmbuxHT-k
-          IAF:n entinen komentaja kenraalimajuri Herztl Bodinger sanoo, että Israelin olisi pitänyt iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan 7 vuotta sitten. ”Minun mielipiteeni mukaan sopiva aika olisi ollut 2005, ja olisimme välttäneet kaikki nämä tunkeilevat kysymykset nyt, koska silloin oli olemassa vain yksi iskukohde”. Hän toimi IAF:n komentajana 1992 – 1996 välisenä aikana. Hän analysoi tilannetta tähän tapaan: Jos Israel hyökkää yksin, Iran tulee pommittamaan Israelia, mutta niin tapahtuu myös silloin, jos USA tekee sen. Israel ei voi välttää joutumasta uhrilampaan asemaan, hän sanoo. Hän kritisoi USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköiden komentajan Martin Dempseyn ja puolustusministeri Leon Panettan arvioita, ettei IAF pysty aiheuttamaan tarvittavaa vahinkoa Iranin ydinlaitoksille, kuten ei Yhdysvallatkaan. Bodinger sanoi, ”ettei Dempsey tunne IAF:n todellisia kykyjä, eivätkä tiedä kaikkea Israelista”. Hän sanoo olevansa aivan varma siitä, etteivät sanktiot yksin pysty estämään Iranin ydinasetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159070#.UDHqL-xHT-k
-          Israelin erikoisjoukkojen Sayeret Matkal haaraosasto Sayeret Rimon sai uuden komentajan osaston perustajan ja komentajan majuri A:n siirtyessä sivuun antaakseen tilaa uudelle komentajalle. Majuri A. on kahden vuoden kuluessa kehittänyt osastosta tehokkaan ja merkittävän taisteluyksikön Siinain rajan tuntumaan, jossa terrori-iskujen mahdollisuus on kasvanut ennen näkemättömiin. Majuri A sanoo olevansa onnellinen  luovuttaessaan komennusvastuun seuraajalleen majuri B:lle, jota hän kunnioittaa vastuullisena ja ensi luokan upseerina. Turvallisuus-syistä heistä ei anneta henkilötietoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159055#.UDHtSuxHT-k
-          Gilad Shalitilta saamiensa kokemusten perusteella IDF on päivittänyt sotilaille annettavaa koulutusta mahdollisen sieppaamisen varalta. Israel allekirjoitti sopimuksen lokakuussa 2011, jolla yli viisi vuotta Hamasin luolissa panttivankina yli 5 vuotta pidetty IDF:n korpraali Gilad Shalit vapautettiin 1036 palestiinalaista vankia vastaan. Shalitia tutkineet erikoismiehet ovat antaneet tunnustusta hänen henkiselle kestävyydelleen huomioiden lukuisia yksityiskohtia, joita pystytään hyödyntämään koulutettaessa sekä lentäjiä että muita IDF:n sotilaita sieppauksen varalta. Tiedot hänen vankeusajaltaan ovat pääosin salaisia, mutta niitä sovelletaan koulutukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159058#.UDHvaOxHT-k
-          Israel on pyytänyt USA:n apua Egyptin armeijan laittomasti Siinaille siirtämien panssarien poistamiseksi, mutta presidentti Mursi käyttää löytämäänsä uutta kiristystapaa taivuttaakseen USA:n antamaan lisää tukea Egyptille. Israelin pelkona on, että Egypti aikoo rikkoa lakia ja sopimuksia yhtä räikeästi kuin hän on tehnyt Egyptin sisäpolitiikassa ja pitää panssarinsa Siinailla. Israelin sotilaalliset suunnittelijat ovat joutuneet ruttaamaan entiset laskelmansa paperikoriin ja lähtemään laatimaan uusia kokonaan uudelta pohjalta todetessaan, että Israelin etelärajasta on muodostunut uusin ja ehkä vaarallisin uhka Israelin turvallisuudelle. IDF siirsi Iron Dome patteriston Eilatin kaupungin läheisyyteen kaiken varalta, koska yllättäviä raketti-iskuja voidaan odottaa Siinailta ja Jordaniasta koska tahansa. http://www.debka.com/article/22289/Cairo-uses-illicit-Sinai-tanks-to-bargain-for-massive-US-aid


Sunday, August 19, 2012

SUNNUNTAI 19.08.12


SUNNUNTAI 19.08.12

1. ISRAELIN johtajat ovat melkein polvillaan rukoilleet USA:n presidentti Barack Hussein Obamaa lupaamaan selkeästi, että hän todella vastaa lupauksistaan ja estää Irania rakentamasta ydinpommia, mutta siihen hän ei ole suostunut. Toiseksi häntä on odotettu ja pyydetty vierailemaan Israelissa ennen presidentin vaaleja, mutta sekin näyttää valuvan tyhjiin. Netanyahun odotetaan matkustavan New Yorkiin syyskuussa osallistuakseen YK :n syyskauden avajaisiin, ja Obaman kerrotaan valmistelevan tapaamista hänen kanssaan sen yhteydessä. Tarkkailijat eivät ole pystyneet arvioimaan, mistä Obaman haluttomuus johtuu, vai onko tämä nähtävä uutena todisteena hänen lämpimistä tunteistaan islamia kohtaan?

REPUBLIKAANIEN  presidenttiehdokas Mitt Romney sen sijaan on useissa puheissaan ja lausunnoissaan luvannut presidentin virassaan harjoittaa lähes päinvastaista politiikkaa Obaman harjoittamaan nähden. Viikonvaihteen puheessaan Romney kritisoi Obamaa tämän Israelin politiikan vuoksi samaan aikaan, kun Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad uhkaa Israelia kutsuen tätä ”syöväksi, joka täytyy poistaa leikkauksella”. Romney kritisoi Obamaa, ettei tämä ollut pystynyt estämään Iranin edistymistä ydinsuunnitelmansa toteuttamisessa.
”Amerikan tulee johtaa maailmaa Iranin kansanmurhaa havittelevaa hallitusta saamasta edellytyksiä ydinpommin rakentamiseksi”, Romney totesi.
Romneyn varapresidenttiehdokas Paul Rayan totesi: ”Presidentti Romneyn johtaessa vihollisemme ajattelevat kahdesti ennen kuin haastavat meidät ja liittolaisemme, koska me uskomme rauhaan, joka perustuu voimaan. Ei ole olemassa mitään mielipide-eroa (daylight) Amerikan ja ystäviemme välillä maailmalla”, hän sanoi.

KONGRESSIN enemmistöjohtaja Eric Cantor totesi omalta puoleltaan: ”Obaman hallitus tuhlasi kallisarvoista aikaa vuosina, joiden aikana hän yritti neuvotella ajatollahien kanssa, ja se vei liian paljon aikaa asettamaan todella purevia sanktioita,” Cantor sanoi jatkaen:
”Me olemme tilanteessa, jossa tarvitaan voimakas johtaja Valkoiseen taloon. Meillä ei ole sellaista johtajaa nyt.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159020#.UDB0rOxHT-k

Israelilainen aktivisti tri Joseph Frager sanoo omana mielipiteenään, että Israelin tulisi iskeä Iraniin nyt ennen USA:n presidentin vaaleja. ”Israelin olisi jo pitänyt iskeä Iranin ydinlaitoksiin”, hän sanoi jatkaen: ”Nyt ideaalisen ajankohdan mentyä, paras aika Israelille on iskeä niihin ennen USA:n presidentinvaaleja. Tämä on aika, jolloin Obama ei voi painostaa Israelia kovin vakavasti”, hän arvioi. Obaman hallituksen virkailijat ovat vakuuttaneet sisäpiirien tietoihinsa perustuen Iranin ydinsuunnitelmasta, ettei Obama salli Iranin saada ydinpommia. 

2. EU:N ulkomaan asioitten johto osoittaa harvinaista ”uusherännäisyyttä” pitkän penseyden tilan jälkeen suhteessaan Iraniin ja sen johdon viimeisiin lausuntoihin.
EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton antoi harvinaisen selkeäkielisen lausunnon hänen edustajansa todetessa: ”Tuomitsemme voimakkaasti Iranin ylimmän kaitsijan ja presidentin törkeät ja hylättävät lausunnot, joissa uhataan Israelin olemassa oloa”, lausunnossa todetaan ja jatketaan: ”Israelin olemassa oloa ei voida kyseenalaista.”

IRANIN presidentti Ahmadinejad sanoi osallistuessaan perjantaina valtion ”al-Quds” (Jerusalem) päivän kunniaksi järjestämään mielenosoitukseen: ”Uudessa Lähi Idässä ei tule olemaan jälkeäkään amerikkalaisten tai sionistien läsnäolosta.” Tuhannet protestitilaisuuteen osallistuneet huusivat kuorossa: ”Kuolema Amerikalle, kuolema Israelille.” Ahmadinejad kutsui ”Israelia syöväksi sen harjoittaman Palestiinan maan miehityksen vuoksi”.
Aiemmin viikolla Iranin ylin kaitsija Ali Khameney totesi puheessaan, että ”yhtenä päivänä Israel tulee palauttamaan maansa palestiinalaisille ja lakkaa olemasta”.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Ashton johtaa P5+1 maiden yrityksiä neuvotella Iranin ydin-suunnitelmasta, jonka päämääränä on länsimaitten käsityksen mukaan rakentaa ydinase, mutta jonka Iran kieltää sanoen ydinteollisuuden tähtäävän vain sähkön tuottamiseen.
Ashton ja Iranin neuvottelijat sopivat elokuun alussa neuvottelujen jatkamisesta, mutta käytännössä mitään kehitystä ei ole tapahtunut mielipiteitten lähentymiseksi. Ashton käyttää kauniita sanoja kehotuksissaan Irania ”toimimaan rakentavasti alueen maitten hyväksi 
odottaen sen toimivan jännityksen vähentämiseksi kiihotuksen sijaan.”
Perjantaina YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kutsui Iranin johtajien lausuntoja Israelista ”hyökkääviksi ja kiihottaviksi”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4270000,00.html

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi aikoo vierailla Teheranissa Iranin järjestämän sitoutumattoman liikkeen konferenssin aikana 30. elokuuta, jonne myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on luvannut matkustaa Israelin kiivaista vastalauseista huolimatta.

MURSIN vierailu Iranissa on mielenkiintoinen, sillä Iran kutsui lähettiläänsä pois Egyptistä sen solmittua rauhansopimuksen Israelin kanssa 1979 USA:n presidentti Jimmy Carterin suojeluksessa. Israelin pääministerinä toimi silloin Menachem Begin, joka sopimuksen solmimisen jälkeen havaitsi tulleensa petetyksi Carterin hillittömän painostuksen vuoksi. Israel luovutti koko Siinain, sinne perustamansa lentokentän, jalostamansa öljylähteet ja tyhjensi rajan taakse rakennetun juutalaisyhteisön saamatta vastineeksi muuta kuin kylmän rauhan.
Mubarakin hallituskaudella Egypti liittoutui Saudi Arabian kanssa pyrkien eristämään Iranin mullahien johtaman hallinnon. Egyptin suhteet Iraniin ovat siitä lähtien olleet epävakaat.

EGYPTIN presidentin virallisessa lausunnossa todetaan, että presidentti Mursi osallistuu sitoutumattoman liikkeen kokoukseen Teheranissa palatessaan Kiinan matkaltaan. Egypti luovuttaa kokouksessa järjestön puheenjohtajuuden Iranille, kuten epävirallisesti todetaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269995,00.html

Iranin presidentti Ahmadinejad jatkoi Israelin tuhoa vaativia puheitaan osallistuttuaan pyhiinvaellusmatkaan Mekkassa, jonka aikana hän tapasi myös Egyptin presidentti Mursin, jonka aika näyttää olevan pelkkää matkustamista maasta toiseen. Voisi kuvitella, että pyhiin-vaellusmatka Islamin pyhimpään paikkaan maailmassa olisi vaikuttanut hyväksyviä ja toisia sietäviä tuntemuksia Iranin presidentin rinnassa joutuessaan silmäkkäin Allahinsa kanssa  uskonsa synnyinsijoilla – onhan islam jopa Bushin sanoin ”Rauhan ja yhteisymmärryksen uskonto” – mutta Ahmadinejadin puheista päätellen se vain vahvisti vihan ja tuhon ajatuksia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4268920,00.html

4. JUUDEASSA JA SAMARIASSA asuvat n. 360 000 juutalaista – ilman Jerusalemin ja sen ympäristön entisen vihreän linjan takana asuvia n. 250 000 juutalaista – valittavat yhä yleisemmäksi tullutta ilmiötä, jossa he sanovat olevansa toisen luokan kansalaisia.
Tämä ilmenee esim. kun niiden juutalaisyhteisössä asuva menee ostamaan huonekaluja, jonka kuljetus kotiin kuuluu hintaan. Kun hinnasta on sovittu ja kauppa lyöty kiinni, myyjä  kysyy viattomasti: Ja minne ne toimitetaan? Kuullessaan kodin olevan Juudeassa tai Samariassa myyjä toteaa kiireesti: Ei me sinne voida toimittaa. Eikä tämä ole erikoistapaus,  vaan samanlaista tapahtuu lähes päivittäin eri asteisena. Samarian asukkaitten komitea on kyllästynyt tilanteeseen ja päättänyt saada muutosta aikaan.

Samarian asukaskomitean puheenjohtaja Benny Katzover sanoo asian näin: ”Liikkeenharjoittajat pelkäävät, mutta se on jonnin joutavaa. Samariassa asuu 360 000 juutalaista. Eivät he ole mielenvikaisia, kuten eivät kaikki muutkaan, eivät he etsi vaaraa.”
Hän sanoi komitean havaintojen ilmaisevan tilanteen normaalisuuden. Komitea pyytää asukkaita kertomaan sille omista kokemuksistaan yhteistä raporttia varten.
Asianajaja Doron Nir Zwi sanoo, että joissakin tapauksissa liikkeenharjoittajien tapa syrjiä Samarian asukkaita antaa aiheen syytteen nostamiseksi. Hän selittää, että jos liike ei halua toimia Juudean ja Samarian tapauksissa tasapuolisesti muiden asiakkaitten kanssa, he asettavat itsensä alttiiksi syytöksille syrjinnästä. Jos he asettavat toimitusten kieltämisen niihin ehdoksi, heidän tulee ilmoittaa siitä julkisesti. Jos tällaista ei ole tehty etukäteen suullisesti tai kirjallisena, silloin asiakkaalla on etuasema vaatia korvauksia sopimuksen rikkomisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159004#.UDCVFexHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
Beduiinien kivitykset estivät ambulanssiin pääsyn Rahatin beduiinikaupunkiin hakemaan muutamia vammautuneita ihmisiä, minkä seurauksena yksi nainen menehtyi tarvittavan hoidon puutteeseen. Rahatin kaupunki on suurin beduiinikaupunki, se sijaitsee muutamien kilometrien päässä Bersheban kaupungista luoteeseen. Ambulanssi oli kutsuttu paikalle kaupungissa alkaneen laajan tappelun vuoksi, jonka aikana yksi nainen menetti pahoin haavoittuneena tajuntansa, kahden muun ollessa kohtalaisessa kunnossa ja kuuden muun saadessa lieviä vammoja.
USA:n sotilaitten johtamat monikansalliset joukot ja tarkkailijat (MFO) Siinailla joutuvat taistelemaan alueelle pureutuneita terroristeja ja muita pyssymiehiä heikosta asemasta. Heillä ei ole tarpeeksi joukkoja eikä aseita tehdä tilanteessa muuta kuin vahvistaa omia asemiaan säilyäkseen hengissä terroristien toistuvia hyökkäyksiä heitä ja Egyptin sotilaita ja tukikohtia vastaan. MFO-joukot perustettiin yli kolme vuosikymmentä sitten valvomaan ja varmistamaan Israelin ja Egyptin välille solmitun rauhansopimuksen täyttymistä, jolla rajoitettiin Egyptin sotilaitten määrää Siinailla. Kolme Egyptin poliisia ja yksi sotilas haavoittuivat terroristien ammuttua raketti-kranaatin heidän autosaattuettaan vastaan. Pari viikkoa sitten Rafahin kaupungin lähelle Egyptin sotilastukikohtaan tehdyn hyökkäyksen aikana 16 sotilasta kuoli. Iskun seurauksena Egyptin armeija aloitti IDF:n luvalla tehostetun operaation hyökkäyksen tekijöitten ja suunnittelijoitten löytämiseksi. Hamas lupasi avustaa etsinnöissä, ja Egypti ilmoittaa pidättäneensä yhden epäillyn el-Arishin lähellä. MFO:n joukkojen vahvuus on 1650 miestä, jotka tulevat USA:sta, Colombiasta ja Uruguaista. He sanovat olevansa rauhanturvaajia, eivät kommandojoukkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159022#.UDCcj-xHT-k
Samarian aluekomitean puheenjohtaja Gershon Mesika ilmoittaa, että sen asukkaat valmistautuvat ottamaan vastaan pakolaisia tilanteessa, jossa maan pohjois- tai rannikko-osissa asuvat juutalaiset ja muut joutuvat pakenemaan heitä kohti suunnatun raketti- ja ohjustulen vuoksi. Samarian etuna on sen asukkaitten kyky ottaa vastaan pakolaisia, toiseksi sen maantieteellisesti korkea asema, ja kolmantena sen suhteellinen läheisyys konfliktialueilta – edellyttäen, etteivät viholliset suuntaa rakettejaan myös Juudean ja Samarian alueille. Kolme vuotta sitten Mesika vakuutti, että Samarian juutalaisyhteisöt pystyvät ottamaan vastaan 530 000 pakolaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159016#.UDCgh-xHT-k
Syyrian presidentti Bashar al-Assad teki harvinaisen julkisen esiintymisen osallistumalla Eid al-Fitr, ramadan paaston kolme päivää kestävän juhlan loppumistilaisuuteen Hamadin moskeijassa eilen illalla, ensimmäinen heinäkuussa pommi-iskussa menehtyneiden lähipiiriin kuuluneiden kenraalien kuoleman jälkeen. Iskussa Basharin nuorempi veli Maher menetti molemmat jalkansa ja taistelee nyt hengestään sairaalassa. Eilen tiedotettiin Syyrian varapresidentin loikkaamisesta Jordaniaan, mutta tänään hänen kansliastaan todetaan tieto perättömäksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4270102,00.html
Egyptin turvallisuusviranomaiset sanovat, että Jemenin terroristit soluttautuivat Siinaille kaksi kuukautta sitten ja kouluttivat paikallisia jihad-yksiköitä terrorismiin. Useiden vieraiden miesten nähtiin asioivan kaupoissa Siinailla ja heidän tiedetään olleen yhteyksissä jihad-solujen kanssa al-Mukataan alueella, asumaton alue etelään Sheikh Zuweidista Siinain pohjoisosassa.