TORSTAI 08.11.12


TORSTAI 08.11.12

1. BARACK HUSSEIN OBAMAN voitto USA:n presidentin vaaleissa, mikä antoi valtakirjan toiselle presidenttikaudelle, on aiheuttanut monenlaisia tuntoja, arvioita ja lausuntoja pitkin maailmaa, Lähi Itää ja muslimimaailmaa, eikä vähiten Israelissa, jolla perinteisesti on ollut läheiset suhteet USA:n hallintoon, etenkin kongressiin. Vaikka suhteet presidenttien kanssa ovatkin heiluneet laidasta laitaan, kongressin Israelille antama tuki on sitä tasapainottanut.

TARKKAILIJAT toteavat, että Euroopassa huokaistiin helpotuksesta Obaman jatkaessa, sillä Romney oli tuntematon, eikä hänen henkistä voimaansa oltu käytännössä testattu. Sama helpotuksen huokaus, mutta ilman innostusta, näyttää nouseen myös muslimimaailmassa, sillä Obaman kakkoskausi  tarkoittaa jatkuvuutta varsinkin Lähi Idän sekaisessa ilmapiirissä.
Israelin johtava virkailija- ja poliittinen taso osoittaa jopa hätääntynyttä mielialaa lähes liehittelevine vakuutuksineen, että Israelin ja USA:n väliset suhteet ovat raudanlujat (rock solid), kuten pääministeri Netanyahu totesi onnitellessaan USA:n Israelin lähettilästä Dan Shapiroa. Obama ja Netanyahun suhteet ovat olleet kaukana ystävällisistä, korkeintaan korrektit, Obaman osoittaessa selvää syrjintää ellei peräti halveksuntaa pääministerille.

NETANYAHUN kuuluisa poliittinen vaisto ja pelurin rohkeus petti tällä kertaa, sillä hän oli asettanut korttinsa Romneyn varaan, mikä lapsus täytyy nyt pystyä korjaamaan. Se ei tule olemaan helppoa, sillä Netanyahu vannoo edelleen pitävänsä huolen siitä, ettei Iran saa ydinpommia; vaikka yksin, jos muut maat jänistävät. Jos ennen vaaleja kierrelleet huhut USA:n ja Iranin salaisista neuvotteluista ja jonkinlaisesta sopimuksesta pitävät paikkansa, Obama on lupautunut selvittelemään erimielisyydet Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta neuvotteluilla, mikä edellyttänee USA:n tunnustusta, että Iran on ydinvalta ja että sillä on oikeus jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista ilman ulkopuolista häirintää.

Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, ettei Netanyahu voi tässä tilanteessa mennä ohjuksineen ja hävittäjäkoneineen Iranin taivaalle. Pääministerin tulee pystyä joustamaan.
Israelin parlamenttivaalit pidetään 22. tammikuuta, mihin poliitikkojen tulee keskittyä.
Netanyahu sanoi onniteltuaan Obamaa tähän tapaa: ”Katson tulevaisuuteen voidakseni työskennellä Obaman kanssa edelleen vahvistaakseni tätä (raudanlujaa) suhdetta ja odotan voidakseni työskennellä hänen kanssaan päämääräämme rauhan ja turvallisuuden hyväksi.” USA:n lähettiläs Dan Shapiro piti naurettavina pelkoja, että Obama voisi kostaa Netanyahun tarpeettoman julkista tukea Romneylle vaalitaistelun aikana. http://www.timesofisrael.com/obama-win-puts-netanyahu-between-barack-and-a-hard-place/, http://www.timesofisrael.com/is-obama-good-for-the-arabs-opinions-are-divided/

2. TIEDOT kertoivat ennen vaaleja, että Muslimiveljeskunnan edustajat olivat varsin usein nähty vieras Valkoisessa Talossa, ja että Obama antoi tukensa Veljeskunnalle sen ottaessa ohjakset Egyptissä. Presidentti Hosni Mubarak heitettiin bussin alle samaan tapaan, kuin Muammar Gaddafi Libyassa, jossa Obama antoi ase- ja diplomaattista tukea salafi-järjestölle, joka on liittoutunut käytännön tasolla al-Qaidan kanssa. Sama tendenssi jatkui Tunisiassa ja jatkuu edelleen Jemenissä, mutta elää säästöliekillä Persianlahden maissa ja sekavissa tunnelmissa Syyriassa, mitä Benghazin murhenäytelmä sotki pahoin.

AFGANISTANISSA USA:n joukkoja vastaan taistellut Taliban on tehnyt Obaman vaalivoitosta omat arvionsa, ja esitti keskiviikkona  Obamalle, että hänen tulee tunnustaa tappionsa Afganistanissa ja vetää joukkonsa pois sieltä. 
”Obaman täytyy nyt tietää, että he (amerikkalaiset) ovat hävinneet sodan Afganistanissa”, sanoi Talibanin edustaja Zabiullah Mujahid järjestön web-sivulla AFP:n mukaan. ”Siten, ilman lisää valheita ja viivytyksiä, heidän tulee jättää pyhä maamme ja keskittyä selvittelemään omia sisäisiä asioitaan. Amerikan tulee lopettaa toimiminen maailman poliisina ja keskittyä oman kansansa ongelmiin voidakseen estää maailman vihan nousemista nykyisestäänkin amerikkalaisia kohtaan”, hän selitti AFP:n mukaan.

TALIBAN hallitsi Afganistania Venäjän joutuessa vetäytymään verissä päin vuosina 1996-2001, mutta menetti hallintonsa USA:n ja sen liittolaisten hyökättyä maahan sen salliessa Osama bin Ladenin asua maassa syyskuun 11. päivän 2001 terrori-isku jälkeen, joka tuhosi WTC:n tuplatornit New Yorkissa ja osa Pentagonia, 3000 ihmisen menettäessä henkensä.
TALIBAN on vuosikaudet käynyt veristä sotaa Barzain hallitusta vastaan Afganistanissa. Barzain hallitusta pönkittävät USA:n ja sen liittolaisten NATO:n 100 000 miestä, mukana joku suomalainenkin. NATO suunnittelee vetävänsä joukkonsa pois Afganistanista vuoden 2014 loppuun mennessä. Taliban haluaa kiirehtiä joukkojen lähtöä maassa lopettaakseen Karzain hallinnon, joka syvästi korruptoituneena ei nauti kansan enemmistön suosiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161835#.UJtNGWJHT-k

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin hallitus antoi vakavan varoituksen maassa asuville palestiinalaisille pakolaisille, että heidän on oman turvallisuutensa vuoksi viisainta pysytellä kaukana maassa riehuvista armeijan ja kapinallisten välisistä taisteluista. Hallituksen varoitusta edelsi sen tekemä ratsia Hamasin tiloihin Damaskoksessa sen johdon muuttaessa pois Syyriasta ja etsiessä uutta paikkaa ulkopoliittisen toimintansa johtamiseksi. Assadin pelkoja on siivittänyt Yarmoukin epävirallisessa pakolaisleirissä sattuneet sisäiset taistelut. Leirissä asuu n. 150 000 palestiinalaista.

PALESTIINAN VAPAUTUSJÄRJESTÖN PFLP-GC järjestön jäsenet, joita johtaa Ahmad Jibril, taistelivat hallituksen joukkojen rinnalla, kun Hamasin jäseniä taisteli kapinallisten puolella, kertovat ”aktivistit” AFP:n mukaan.
Syyriassa toimiva Muslimiveljeskunta, jota Assadin dynastia piti tiukassa valvonnassa, mutta joka nyt on alkanut voimistua Egyptin Veljenkunnan rohkaisemana, ja jonka haaraosasto Hamas on, oli ensimmäisten Assadin valtaa vastustavien mielenosoittajien joukossa, ja on varovaisesti lisännyt aktiivisuuttaan al-Qaidan ja Salafistien rinnalla.
Assadin hallitus sulki kaikki Hamasin toimistot Damaskoksessa maanantaina. Viime viikolla armeijan joukot surmasivat kaksi Hamasin jäsentä Deraan pakolaisleirissä.
Palestiinalaiset pelkäävät, että Assad voi karkottaa heidät maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161839#.UJtU-mJHT-k

4. TURKIN pääministeri Tayyip Recep Erdogan pyytää Patriot-ohjuksia Syyrian rajansa n. 800 km:n koko pituudelta pelätessään Syyrian sisällissodan leviävän rajan yli hänen maahansa. Syyrian ja Turkin aikoinaan varsin läheiset välit ovat siten edelleen viilenemässä lähes avoimen sodan partaalle. Koska Turkki on NATO:n jäsen, hyökkäys Turkkia vastaan tarkoittaa järjestön ohjesäännön mukaan hyökkäystä NATO:a vastaan. Kaikkein kammottavin pelko on se, että Assad voi jossain vaiheessa katsoa tulleensa maan ulkopuolisten joukkojen hyökkäyksen kohteeksi, mikä antaisi hänelle tarvittavan verukkeen suurten massatuho-aseittensa käyttämiseen hyökkääjää vastaan.

PRESIDENTTI Obama poltti siipensä uhraressaan USA:n lähettilään Christian Stevensin, joka toimi aseiden välittäjänä Libyasta Syyrian kapinallisille ja varsinkin al-Qaidalle ja Muslimi-veljeskunnalle. Operaatio oli tarkoitus pitää salaisena, mutta Venäjä sai vihiä siitä ja uhkasi paljastaa koko toiminnan. Tämä olisi pahoin sotkenut Obaman vaalitavoitteita, ja siksi Stevensin oli mentävä. Näin vahvistamattomat tiedot kertovat.
Tilanne on nyt Obaman suhteen avoimempi, joskaan vaara ei ole täysin ohi, sillä uhrien omaiset ovat ilmaisseet vaativansa selvityksiä neljän amerikkalaisen murhaan johtaneesta epäonnistuneesta operaatiosta ja mahdollisia korvauksia menetyksistään.

Turkki ja Englanti ovat yhdessä lisänneet vaatimuksiaan Assadin astumiseksi syrjään.
Kapinalliset ampuivat keskiviikkona kranaatteja kohti Bashar Assadin palatsia Damaskoksessa, mutta mahdollisista osumista ja vaurioista ei ole raportoitu. Hyökkäys osoittaa 42 vuotta hallinneen Assad-dynastian vetävän viimeisiä henkäyksiään Syyriassa.
Israelissa pelätään, että Assadin tiukan hallinnon äkillinen loppuminen voisi aiheuttaa kaaoksen Syyriassa, mikä voisi nostaa valtaan Israelille vihamielisen ja sen tuhoa vaativan ääri-islamin hallituksen, joka voisi kostaa maansa vähemmistöille alaviiteille, kristityille ja muille ryhmille Assadin hallituksen julmat alistustoimet.
Artikkelin mukaan Englanti harkitsee osallistumisensa lisäämistä Syyrian kapinallisten tukemiseksi ja aseistamiseksi myös EU-asein ja muina tarvikkeina.
Kapinalliset sanovat surmanneensa kymmenen PFLP-GC:n jäsentä, mikä voi vetää palestiinalaiset taisteluihin kapinallisia vastaan. Taisteluissa surmansa saaneiden luku on nyt 38 000 ihmistä, mutta kadonneiden lukumäärää ei tienne kukaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=290976

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n luoteisrannikon pyrkiessä siivoamaan hirmumyrsky Sandyn suurtuhoja uusi välitön vitsaus on iskenyt alueille. 30 – 50 mailin tuntivauhdilla puskeva puuskittaisen tuuli toi alueille lumisateet ja hiekkamyrskyt ja lennättäen Sandyn kokoamista jätekaista ”lentäviä ohjuksia”, jotka voivat pahoin vahingoittaa jalankulkijoita ja ikkunoita autoissa ja taloissa. Tämä koillisesta tunkeutunut myrsky sai nimekseen Athena. Se on vienyt uudelleen asennetut sähköt kymmeniltä tuhansilta asukkailta lisäten heidän surkeuttaan. Yli 100 000 uutta taloitta menetti sähkönsä ilman sähköä olevien talouksien määrän ollessa 715 000 sen jälkeen, kun hurrikaani Sandy rantautui itä- ja luoteisrannikolle 29.10.2012. New Yorkin pormestari Bloomberg lähetti partioautoja vaara-alueille kehottaen kovaäänisten avulla asukkaita muuttamaan niistä pois. Kehotus koskee 20 000 – 30 000 ihmistä. Suuret lentoyhtiöt peruuttivat New Yorkin lentonsa. Sandyn takia 20 000 lentoa peruttiin. Kaupunki sulki kaikki puistot. hiekkarannat ja leikkipuistot ja keskeneräisiä rakennustöitä kehotettiin varmistaman tuulille arat kohteet. Joitain sairaskoteja ja aikuisten turvakoteja evakuoidaan. New Yorkin kaupunki on vielä kaukana normaalista elämänrytmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161850#.UJtm_WJHT-k
-          Poliisi kutsuu Ranskalaisella Kukkulalla Jerusalemissa keskiviikko-iltana tehtyä kahden auton tuhoamista varovasti ”kansallisista motiiveista” johtuvaksi. Kaksi autoa poltettiin käyttökelvottomiksi torstain vastaisena yönä. Jerusalemin poliisi kuitenkin arkailee käyttää sanaa ”terrorismi” vaan turvautuu lievempää ilmaisuun ”kansallinen motiivi”, jolla tarkoitetaan samaa. French Hill, sijaitsee Jerusalemin luoteisosassa, on pääosin juutalaisten asuttama, mutta sen lähellä on arabilähiö. Alueella asuu heprealaisen yliopiston opiskelijoita vuokralaisina, ja viime aikoina arabit ovat ostelleet lähiössä asuntoja ja kiinteistöjä, joihin on muuttanut arabeja. Juutalaisasukkaat pelkäävät, että vaikka arabiasukkaat ovat rahaa rakastavia, lähiseudun terroristit voivat heidän varjollaan tunkeutua alueelle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161848#.UJtrtGJHT-k
-          USA:n kongressi aikoo järjestää suljettujen ovien takana kuulustelun, jossa keskustellaan Benghazin veriseksi kehittynyttä tilannetta. Tilaisuuteen on kutsuttu antamaan lausuntona CIA:n johtaja David Petraeus, kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper ja kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen johtaja Matthew Olson. Tilaisuus pidetään 15.11.2012. Tilaisuuden tarkoituksena on antaa edustajain-huoneen jäsenille todellinen tieto, miten kaikki tapahtui ja miten sellaisen toistuminen voidaan estää. Jossittelun jälkeen Hillary Clinton otti vastuun tapahtumasta, mutta Obama selitti, että ”lätkä pysähtyy häneen”, kuten presidentti Johnson totesi, eli koska Clinton työskenteli hänelle, hän kantaa viimeisen vastuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161852#.UJttvmJHT-k
-          Israel lähetti eilen etsintä- ja pelastustiimin Ghanaan kauppakeskuksen romahdettua pääkaupungissa. Yksi ihminen sai surmansa ja 51 ihmistä on vedetty esiin raunioista tähän mennessä satujen tietojen mukaan. 18 ihmistä lähetettiin Accraan hoitoon. Viranomaiset uskovat, että uhrien luku nousee. Myös Magen David Adom lähetti ryhmänsä Ghanaan pystyttääkseen kenttäsairaalan onnettomuuspaikan lähelle. http://www.timesofisrael.com/idf-sends-search-and-rescue-crew-to-ghana-after-mall-collapse/
-          USA:n juutalaisten Obamalle antama tuki oli 69 % heidän kokonaismäärästään, eli 9 %:n lasku edellisistä vaaleista 4 vuotta sitten. Tämä on nostattanut keskustelun, miten juutalaiset voitaisiin saada yhdistymään yhteisen ohjelman taakse. Evankelisista 6.4 miljoonaa äänesti Obamaa, mikä on myös herättänyt keskustelua heidän parissaan. Suhteellisesti eniten häntä äänestivät Meksikosta ja muualta muuttaneet siirtolaiset sekä naiset, varsinkin itsenäiset nuoret naisasiaa ajavat. http://www.timesofisrael.com/election-fails-to-end-debate-over-obamas-share-of-jewish-vote/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019