Friday, December 30, 2011

PERJANTAI 30.12.11

1. SANALLINEN sota USA:n ja Iranin välillä kiihtyy, eikä tällä kertaa ole kysymys Iranin ydinaseesta, vaan raakaöljyn vapaasta kuljettamisesta Persianlahden maista n.60 km:n levyisen Hormuzan salmen kautta maailmalle. USA:n laivaston taholta kerrotaan, ettei se salli Iranin sulkea salmea ja tulee käyttämään ylivoimaista laivastoaan sen estämiseksi.
Iranin vallankumouskaartin apulaiskomentaja kenraali Hossein Salami vastasi tähän uhmakkaasti. ”Yhdysvalloilla ei ole mitään oikeutta kertoa Iranille, mitä se tekee Hormuzan salmella.” Hän lisäsi tähän: ”Jokaiseen uhkaukseen vastataan uhkauksella – Emme luovu strategisista toimistamme Iranin elintärkeiden intressien puolustamiseksi, loukattiinpa niitä sitten miten tahansa.”

SALAMI antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun USA:n lentokoneitten emälaiva USS John S Stennis oli saattueineen purjehtinut Hormuzansalmen kautta Omaninmerelle, joka kuuluu Iranin laivaston lauantaina alkaneitten ja 10 päivää kestävien merisotaharjoitusten Velayaty 90 alueeseen. Iranin merivoimiin kuuluu 20 000 miestä ja runsaasti aluksia, myös sukellusveneitä, joita se itse valmistaa, sekä nopeakulkuisia torpedoveneitä. Jotkut ovat varoitelleet, että Iran voi saartaa USA:n merialukset Persianlahdelle ja tuhota niitä tahtonsa mukaan aiheuttaen Yhdysvalloille toisen Pearl Harbon tapaisen katastrofin.

IRANIN merivoimien komentaja amiraali Habibollah Sayari totesi keskiviikkona 28.12., että ”Hormuzan salmien sulkeminen on helppoa – helpompaa kuin veden juominen lasista.”
Yksinkertaisin tapa sulkea ne on miinoittaa kapea salmi, kuten Iran teki aiemminkin. Varsinkin kiinalaisvalmisteiset merimiinat ovat vaarallisia, sillä ne painuvat pohjaan ja nousevat pintaan vasta aluksen lähestyessä. Iranin laivaston edustaja kertoi, että ”he ovat rekisteröineet vieraan aluksen sotaharjoitusalueella, ja tulevat olemaan jatkuvasti tietoisia niiden liikkeistä”, kuten Iranin laivaston apulaiskomentaja vara-amiraali Mahmoud Mousani sanoi lisäten, ettei heidän tarvitse sulkea Hormuzansalmea, koska heillä on Omaninmeri valvonnassaan.

USA:n merialusten liikkeet alueella eivät ole salaisia, sillä USA:lla on USS Stennisin lisäksi alueella useita muita aluksia, joihin kuuluvat USS Arden, joka johtaa miinanraivausosastoa, NATO:n HMS Pembroke miinanraivaaja, sekä risteilijä HMS Middleton sekä ranskalaiset miinalaivat FS Croix du Sud ja FS Var.
Länsimaat kokoontuvat tammikuussa asettaakseen Iranille todella purevia sanktioita, jotka kohdistuisivat Iranin öljynvientiin sekä keskuspankin toimintaan. Iran katsoo, että tämä on sotatoimi, johon se vastaa omilla toimillaan. Debkafile arvioi, että Iranin uhkauksilla ei ole katetta. http://www.debka.com/article/21606/
UAE rakentaa 480 km:n pituista öljyjohtoa, jolla on tarkoitus ohittaa merikuljetuksiin kohdistetut esteet. Johdon kapasiteetti on 2.5 miljoonaa tynnyriä päivässä. Iran on uhkaillut kriisitilanteessa iskeä ohjuksillaan tai lentokoneillaan johtoa vastaan. http://www.zerohedge.com/news/iran-outlines-key-steps-and-actors-potential-straits-hormuz-closure

2. IRANIN teknologian ATK-laitteisiin syötetty Stuxnet-viruksella on neljä ”serkkua”, vakuuttaa Kaspersky turvallisuusjärjestö, lisäten, että ne on rakennettu samalle perustalle siten, että ne voidaan rakentaa ja muunnella palapelin tavoin ja ne voivat liittyä toisiinsa ja etsiä toisensa moduleita. Kasperskyn maailmanlaajuisen tutkimus- ja analyysijärjestön johtaja Costin Raiu kertoi Reutersille keskiviikkona, että Stuznet ja Duqu ovat ainakin rakennetut samalle perustalle, ja että niillä on luultavasti kolme muuta ”serkkua”.

RAIU kertoi, että Stuznet ja Duqu on rakennettu toisiinsa sopivista moduleista, jotka kukin toimivat omalla alueellaan. Viruksen laatijat voivat rakentaa uusia viruksia niiden pohjalta yksinkertaisesti vain liittämällä eri moduleita toisiinsa. Raiu sanoo, että moduleista voidaan rakentaa mitä tahansa, robotin, talon tai tankin. Hän kutsuu rakennetta ”merkityksi” (gilded), sillä monet Stuxnetin ja Duqun tiedostot alkavat merkillä tai kirjaimella ”d”. Raiu selitti, että kun tietokone saastuu Stuxnet tai Duqu viruksesta, niiden komponentit etsivät tietokoneen sisäisen rekisteriavaimen, joka liittyy niihin, jota ne käyttävät viruksen keskeisen tiedoston lataamiseen tietokoneeseen.
Cyber-sota on alkanut ja meneillään monella rintamalla. Raiu olettaa, että Duqu-virus on peräisin 2007-luvulta, koska sen tiedostoon o sisällytetty osasia, joita oli Windows-ohjelmassa 31. elokuuta 2007. Hän myös vakuuttaa, että monimutkaisen virus-ohjelman laatijat voivat helposti kehittää uusia viruksia, jotka väistävät virustorjuntaan kehitetyt ohjelmat.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=251421

3. USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Martn Dempsey katsoo Lähi Idän viimeisten kehitysvaiheiden vaativan kiireellisiä keskusteluja Israelin johdon kanssa.
Hänen uskotaan saapuvan Israeliin ensi kuun alkupuolella, päivämäärää ei ole ilmoitettu.
Hän tulee tapaamaan vierailun aikana maan terävintä johtoa, pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Barakin sekä IDF:n komentajan Benny Gantzin.
Dempseyn ja Gantzin tapaaminen on ensimmäinen miesten nykyisessä asemassa, mutta he tuntevat toisensa ajalta, jolloin Gantz toimi sotilas-attasheana Washingtonissa.
IDFn edellinen komentaja Dan Ashkenazilla oli erinomaiset välit USA:n edellisen ye-päälliköiden puheenjohtajan Mike Mullenin kanssa, he tapasivat toisensa yli 12 kertaa virka-asemansa aikana.

DEMPSEYN keskeinen keskusteluaihe Israelin johtajien kanssa on ilman muuta Iran ja sen ydinaseen valmistuminen vajaan vuoden sisällä, kuten ennustetaan. Dempsey sanoo, ettei Israelin johto luultavasti tule uskoutumaan hänelle aikomuksistaan toimia yksipuolisesti, jos katsoo asioiden sitä vaativan. Hän kuitenkin katsoo, että maitten väliset sotilaalliset suhteet eivät koskaan ole olleet paremmat. IDF ja USA:n armeija aikovat järjestää ensi vuoden toukokuussa suurimmat koskaan pidetyt yhteiset harjoitukset nimeltä ”Austere Challenge”. Niiden uskotaan tuovan tuhansia USA:n sotilaita maahan, ja niihin liittyen perustetaan IDF:n komennustoimisto Euroopan komennuskunnan päämajaan Saksassa. Sen tarkoituksena on perustaa yhteiset komennusyksilöt, jotka aktivoidaan Lähi Idän kriisitilanteessa.
Harjoituksiin osallistuu USA:n maailmanlaajuinen THAAD-valvontaverkosto ja sen Negevissä sijaitseva tutka-asema, jossa on amerikkalainen miehistö. USA tuo Israelin rannikon edustalle Aegis-ohjuksilla varustettuja aluksiaan, ja Israelin kehittämä kolmivaiheiset torjuntaohjus-patteristojärjestelmät liittyvät oleellisena osana harjoitusohjelmaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251504

4. HAREDI-kansa järjesti eilen oman mielenosoituksensa Beit Shemesh kaupungissa. Satoja mustapukuisia ja useimmat mustalla huopahatulla varustettuja ”ääri-ortodokseja” kokoontui osoittamaan mieltään heitä vastaan nostettuun mielipiteen muokkaukseen, jonka kautta he katsovat joutuneensa kansan mustalle listalle. Maan lehdistö on keskittynyt asian käsittelyyn etusivun otsikoin, ja ainakin JP:n jotkut artikkelit, kuten kansanedustaja Tzipi Hotovelin järjestetyn matkan seuraaminen ”mehadrin” bussissa, jossa on runsaasti haredi-miehiä, on selvästi kirjoitettu ja julkaistu yleisen mielipiteen muokkaamiseksi. Hotovali tarkoituksellisesti halusi ottaa paikkansa bussin etupäässä nähdäkseen, suojaako edes hänen parlamentaarinen koskemattomuutensa häntä ortodoksimiesten hyökkäykseltä. Tarkoitukselliseksi provokaatioksi tätä voitaneen nimittää poliittisten pisteiden keruun ohella. Hänen omahyväinen lausuntonsa lehdistölle, että ”ääriainekset häpäisevät Toraa”, on sekin nähtävä tässä yhteydessä, sillä tuskinpa hänen Toran-tuntemuksensa riittää lähellekään sen tutkimiseen kokopäiväisesti antautuneitten tietoja.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö haredi-miesten toimissa ole korjattavaa; kuten Paavali totesi: ”heillä on kiivastus hyvään, mutta ei taidon mukaan.” .

SISÄMINISTERI Eli Yisahi (Shas) sanoi keskustelleensa pääministeri kanssa aiheesta ja sanoi hänen esittäneen mahdollisuuden kaupungin jakamiseksi kahteen osaan, mutta sanoi vastustaneensa ehdotusta – kuten oli tehnyt jo vuosia aiemmin – ettei se ole hyvä asia, sillä mistä sellainen kaupunki saisi tulonsa, sillä ei olisi kiinteistöverotuottoa eikä teollisuutta?
Pääministeri oletti lausunnossaan, että median asialle antaman runsaan palstatilan taustalla on luultavasti määrättyjen vasemmistopiirien pyrkimys hänen hallituksensa kaatamiseksi. Tämä voi aivan hyvin olla tottakin, sillä monet ns. ”rauhanblokin” edustajat, joiden joukossa on miljonäärejä ja muita vaikuttajia, katsovat Netanyahun olevan ”pahin este ja jarru” suotuisan tilanteen käyttämiseksi ja hyväksymällä Abbasin vaatimukset aloittaa todelliset neuvottelut Palestiinan valtion perustamiseksi ja ”harkitun riskin” ottamiseksi, kuten vasemmiston, myös puolustusministeri Barakin ja myös presidentti Peresin retoriikassa vaaditaan. Peres muuten joutui evakkoon, kun hänen virkatalonsa katto päästi runsaitten sateitten vuoksi vettä sisälle kastellen lähes koko suuren asunnon aiheuttaen kalliit korjaustyöt. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251499

5. UUTISOTSIKOITA
- IAF iski ohjuksillaan perjantaiaamuna Gazassa terrorisoluun, jonka he havaitsivat valmistautuvan ampumaan raketteja Israelin puolelle. Onnistunut isku surmasi Islamic Jihadin operaattorin Muaman Abu Dafin haavoittaen viittä muuta. Terroristit olivat ampuneet torstaina viisi rakettia Israelin puolelle, mikä osoittaa selvää tilanteen kiihottumista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251551
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ja ”ulkoministeriön” johtaja Khaled Mashaal tapasivat Sudanin presidentti Omar Bashirin – joka on ICC:n etsittyjen listalla – keskustellen hänen kanssaan Jerusalemista, miten Israel juutalaistaa sitä, ja toiseksi pyytäen rahaa. Hamasin johto vaatii arabien yhteisiä toimia ”Israelin aloittaman Jerusalemin juutalaistamisen” estämiseksi. Myös Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut olivat keskustelujen aiheena. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251558
- Ehkä maan tunnetuin TV-juontaja ja keskusteluohjelman suunnittelija Yair Lapid harkitsee siirtymistä politiikkaan. Ennusteiden mukaan hänen uusi puolueensa voisi saada jopa 15 kansanedustajaa seuraavissa parlamenttivaaleissa. Sen uskotaan vievän äänestäjiä varsinkin Kadimalta, joka supistuisi olemattomiin, mutta keräävän myös perinteisesti vasemmistoa äänestäneitä. Ennusteen mukaan Likud saisi 24 edustajaa; Lapid 15, Labour 15, Israel Beiteinu 14, UTI 6, Meretz 5, Habeit Yehuda ja NU kukin 4, arabit 11 edustajaa. Jos Deri perustaa puolueen, se saisi 11 edustajaa, Shas saisi vain 5 edustajaa. Barakin puolue putoaisi Knessetistä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251493
- Yksi Suolameren tilanteen vakauttamiseksi esitettyjä toimia on pohjaan paakkuuntuneen suolan kerääminen pois, jota tullaan kokeilemaan. Sillä voitaisiin pelastaa rannan läheisyyteen rakennetut hotellit, jotka uhkaavat joutua suolan vuoksi kohoavan veden alle. Se ei kuitenkaan auta mitenkään Suolameren kuivumista. Toiseksi sopimuksen mukaan Samarin hiekkaa voidaan koota Negevissä rakennusteollisuuden tarpeisiin vastoin ympäristön suojelijain vastustusta. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=251364
- Jordanian maanviljelijät vaativat Israelissa kasvatetun perunan tuonnin lopettamista, kuten he vaativat kaiken Israelin kanssa käydyn kaupan lopettamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151234#.Tv2AsVb3vO0
- Israelin kahdeksan ministerin muodostama forum kertoo, että seuraava israelilaisen sotilaan tai siviilin sieppaaminen on sodan julistus. Toiseksi sotilaille annetaan uusia ohjeita, joiden mukaan sieppauksen uhriksi joutunutta ei tarvitse suojella, jos hänet siepanneet terroristit voidaan eliminoida. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151244#.Tv2BD1b3vO0
- Syyrian armeija jatkoi kansanjoukkojen tulittamista Damaskoksessa jopa arabiliiton tarkkailijoitten katsoessa. Eilen kerrotaan 24 siviilin saaneen surmansa, mutta tiedot ovat ristiriitaisia. Aktivistit arvioivat, että armeija on voinut pidättää jopa 100 000 siviiliä, joita pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa. Tarkkailijoitten johtajaa sudanilaista kenraalia syytetään mielenosoittajien vastaisista lausunnoista, eivätkä toisetkaan heistä sano näkevänsä mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Tarkkailijoiden määrän oletetaan nousevan 150:en ennen viikon loppumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151246#.Tv2Bx1b3vO0
Toivon lukijoilleni siunattua vuotta 2012

Thursday, December 29, 2011

TORSTAI 29.12.11

1. GAZAN rintamalla on nyt rauhallista, jos ei ajoittaista rakettien ampumista oteta huomioon. Hamas on tiettävästi antanut ohjeet muillekin terrorijärjestöille hillitä liipaisinsormeaan ainakin toistaiseksi, sillä näin on sovittu Hamasin ja Fatahin välisissä keskusteluissa. Toiseksi myös Egyptin Muslimiveljeskunnan taholta on pyydetty, ettei tilannetta kiihdytettäisi, sillä Egyptin sisäiset järjestelyt ovat pahasti kesken eikä aikaa jää muihin intresseihin. Muslimiveljeskunnan taholta on myös esitetty Hamasille pyyntö, ettei se sekaantuisi Israelin ja USA:n välien selvittelyyn Iranin kanssa samoista syistä johtuen.

NÄIN ovat asiat Gazan rintamalla pinnalta katsoen, mutta pinnan alla velloo monenlaisia pohjavirtoja, joista vain pahimmat aiheuttavat pientä väreilyä pintakerroksissa.
IDF:n johto sanoo kaiken aikaa valmistelevansa seuraavaa yhteenottoa Hamasin kanssa, ja sieltä annetaan ymmärtää, että seuraava ottelu on aivan toisenlainen kuin viimeinen.

YAACOV KATZ, joka toimii JP:n vakiokolumnistina, tarkastelee Gazan tilannetta otsikolla ”Kiehuva pata valmiina räjähtämään”.
Katz sanoo aluksi, että aseitten salakuljetus Siinain kautta Gazan kaistalle on noussut 15-20 % kuluneen vuoden aikana Mubarakin kaatumisen jälkeen. Hän sanoo, että uusien aseitten joukossa on varsinkin panssarien torjunta-aseita, venäläis-valmisteisia tutka-ohjattuja Kornet sekä olalta ammuttavia ohjuksia. Näitä oli tukuttain Libyan asevarikoissa, mutta valtaosa niistä varastettiin ja osa kulkeutui Egyptin kautta Gazan kaistalle. Muammar Gaddafi oli hankkinut runsaasti aseita, myös nykyaikaisia IT-aseita, mutta armeija ei ilmeisesti osannut käyttää niitä, ja siksi hänen puolustuksensa oli hajanainen ja satunnainen. Gaddafi ilmeisesti tunsi olevansa turvattu tietäessään, että varikoissa oli runsaasti aseita.

KATZ esittää mielipiteenään, että kun IDF tekee seuraavan hyökkäyksen Gazan alueelle, vastustus tulee olemaan aivan toisenlainen kuin edellisellä kerralla. Terrorijärjestöillä on aseita, myös ilmatorjuntaan tarkoitettuja, ja he ovat opetelleet myös käyttämään niitä. Katz ottaa esimerkiksi Rafahin prikaatin, jossa on 2000 miestä hajautettuja neljäksi pataljoonaksi. Taistelutilanteessa ne hajaantuvat kaupunkisotaa varten, järjestäen väijytyksiä ja sala-ampujia tunneleita käyttäen, minkä johdosta niiden eliminoiminen on vaikeaa ja veristä.
Katz tekee arvion kuluneen vuoden saavutuksista Gazan rajalla todeten, että IDF surmasi 100 palestiinalaista joko tulitaisteluissa tai täsmäpommien avulla menettäen itse 10 sotilasta.
Tämän johdosta hän katsoo, että saavutus oli edullinen: suhde yksi kymmentä kohti.

SUURIN uhkatekijä lyhyellä tähtäyksellä on kuitenkin terroristijärjestöjen suunnitelmat siepata yksi tai useampia sotilaita tai siviilejä Israelin puolelta ja muiluttaa heidät Gazan kaistalle.
Tätä varten he kaivavat jatkuvasti tunneleita Gazasta Israelin puolelle. IDF on pystynyt muutaman jo kaivetun tunnelin tuhoamaan, mutta niitä kaivetaan lisää ja niiden salaamis-toimet ovat myös kehittyneet Siinaille kaivettujen tunnelien kokemusten myötä. Tämän uhkan eliminoiminen perustuu ennen kaikkea jatkuvaan ja toimivaan tiedusteluun, jossa paikallisten agenttien käyttö on välttämätön. Sieppauksia yrittävät Hamas ja muutkin järjestöt, varsinkin Iranin tukema Islamic Jihad, ja valmisteluja niihin tehdään näennäisrauhasta huolimatta.

HAMASIN suuri huoli on varojen haaliminen, ja tämä lienee yksi tärkeimmistä syistä pääministeri Ismail Haniyehin vierailuun useisiin islamin maihin. Hamas jätettiin sivuun PA:n valtioyrityksestä YK:n yksipuolisella päätöksellä, ja tämä on voinut sysätä sitä sovintoon Fatahin kanssa, ettei sitä jätettäisi huomiotta, jos Palestiinan valtio toteutuu. Katz toteaa, että muutkin Hamasin johtajat ovat olleet aktiivisia matkustajia, ja heistä Hamasin sotilas-komentaja Ahmed Jabari on ollut toistamiseen Egyptissä, ja tuskin hänen kontakteissaan puhuttiin vain säätilasta.

EGYPTI on nousemassa yhdeksi IDF:n päähuoleksi, sillä kaiken todennäköisyyden mukaan Egyptin tulevan hallituksen muodostavat ääri-islamilaiset FJP ja al-Nour puolueet, joista edellinen on Muslimiveljeskunnan ja jälkimmäinen Salafi-järjestön. Molempien ohjelmassa on ollut alustavasti Israelin kanssa solmitun rauhansopimuksen muuttaminen tai mitätöiminen. Toiseksi Egypti tuntee polttavaa tarvetta viedä joukkojaan Siinaille, minkä johdosta IDF:n tulee valmistautua kaiken varalle. Siinain ja Negevin välistä turva-aitaa rakennetaan pika-vauhtia, mutta sen lasketaan valmistuvan aikaisintaan ensi vuoden lopulla. Aita ei kuitenkaan estä armeijoitten suunnitelmia, mutta kylläkin hidastaa maahan tunkeutuvia ulkomaalaisia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251346

2. DEBKAFILE selvittelee artikkelissaan, mitä Mahmoud Abbas oikein valmistelee tehtyään järjestelyjä turvallisuusjoukkojensa johdossa ilmoittamatta niistä enempää USA:n asettamalle turvallisuuskoordinaattorille kenraalimajuri Michael R Möllerille kuin IDF:n sotilaalliselle koordinaattorille kenraalimajuri Eitan Fangotillekaan, kuten ”protokolla” olisi vaatinut.

ABBAS erotti turvallisuusjoukkojen komentajan kenraalimajuri Diab el-Alin ja nimitti hänen tilalleen kenraalimajuri Nidal Dokhanin. El-Ali on toiminut moitteettomasti suhteissaan sekä USA:n että IDF:n kanssa ja hänen katsotaan onnistuneen PA:n turvallisuusjoukkojen kehittämisessä ja kouluttamisessa.
DF arvioi, että uusi komentaja Dokhan on myös pitänyt suhteitaan kunnossa sekä USA:n että IDF:n kanssa, mutta lisäksi hänellä on suhteita Islamic Jihadin ja myös Hamasin kanssa.
PA:n amerikkalaisten kouluttamien joukkojen vahvuus on nyt 8 pataljoonaa, joissa on yhteensä 8 000 miestä. Lähi aikoina valmistuu seuraavan kahden pataljoonan koulutusjakso, mikä nostaa turvallisuusjoukkojen kokonaisvahvuuden 10 000:en mieheen.

DEBKAFILE arvioi, että Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, on valmistautumassa tilanteen radikaaliin muutokseen Länsirannalla, kuten arabit kutsuvat Juudeaa ja Samariaa.
DF:n arvion mukaan Abu Mazen joko pelkää arabikevään saavuttavan ja kyseenalaistavan hänen mandaattinsa ja valmistelee massojen vyöryt kohti Israelin instituutioita ja tukikohtia sekä juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa; tai hänellä on toinen katalampi suunnitelma aloittaa kolmas intifada kääntääkseen kansansa turhautumisen pois korruptoituneesta hallituksestaan ja ohjatakseen sen israelilaisia ja juutalaisyhteisöjä vastaan.

DF arvioi, että Abu Mazen, jota nimeä hän käytti aktiivisena terroriaikanaan, aikoo asettaa amerikkalaisten kouluttamat ja aseistamat turvallisuusjoukot mielenosoittajien kärkeen, jossa ne joutuvat kohtaamaan IDF:n ja siviiliasukkaitten vastarinnan. DF arvioi, että tämän tarkoituksena on estää turvallisuusjoukkojen kääntyminen hänen hallitustaan vastaan, ja tämän valmistelemiseksi Abbas nimitti joukkojensa johtoon mieleisensä miehen.
Toiseksi DF arvioi, että Hamasin ja Jihadin kasvavan vapauden myötä Länsirannalla ne tulevat operoimaan vapaammin kylissä ja kaupungeissa, ja sen vuoksi kaikki mielen-osoitukset PA:n alueilla voivat kehittyä väkivaltaisiksi.
DF katsoo tietoihinsa perustuen, että sekä Israelin että USA:n hallitus pelkäävät Abbasin järjestelyjen turvallisuusjoukkojensa johdossa romuttavan suurella huolella ja rahalla rakennetun turvallisuusjärjestelmän Juudean ja Samarian alueilla. PA:n tähänastisen hallinnon tilalle tulevat Hamasin ja Islamic Jihadin valvontamekanismit. http://www.debka.com/article/21604/

3. OBAMAN hallitus esittää 84 F-15s hävittäjäkoneen myymistä Saudia Arabialla. Koneet on varustettu tähtäyslaitteistoilla, mutta koneet eivät ole samaa tasoa kuin USA:n ilmavoimien omat F-15s koneet. Lisäksi 29.4 miljardin USD kauppaan kuuluu 70 käytössä olevan koneen ajanmukaistaminen. Asia on vielä salainen, mutta AP sai kopion sopimuksesta.
USA:n ja Saudi Arabian väliseen sopimukseen kuului aluksi runsaasti pitkälle kehitettyjä aseita ja ohjuksia, mutta niiden määrää vähennettiin Israelin valituksen johdosta.

ISRAEL neuvottelee edelleen 19 F-35 koneenostamiseksi USA:sta, mikä antaisi Israelin ilmavoimille merkittävän etulyöntiaseman muihin alueen maihin verrattuna. Hankinnan arvo on 3 miljardia USD. F-35 koneen suunnittelu ja valmistaminen on kohdannut toistuvia takaiskuja, minkä johdosta sen valmistuminen on siirtynyt. Tämän hetken arvion mukaan kone valmistuu 2015, ja Israelissa ne sijoitetaan Negeviin. Koneen ohjaajien kouluttaminen aloitetaan vuotta ennen koneen toimitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151196#.TvwdWFb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Valtava tragedia vältettiin, kun sotilaitten ollessa purkamassa huoltoon vietyjä Iron Dome patteriston 20 Tamir-ohjusta käsittävät laatikot putosivat bunkkerin lattialle ollen vähällä haavoittaa purkua hoitavia sotilaita. Useita ohjuksia vahingoittui satojen tuhansien arvosta, mutta räjähdysvaaraa ei IDF:n mukaan ollut, sillä ne on ohjelmoitu räjähtämään vasta sen jälkeen, kun ne on ammuttu kohdettaan vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151202#.TvwgkVb3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh jatkaa Israelin vastaisia lausuntojaan muslimimaihin suuntautuvan rahankerjuumatkansa aikana. Hänen teemansa on: Hamasin päämääränä on aseellinen taistelu ja Israelin tuhoaminen. Hänen lausuntonsa ovat ristiriidassa Abu Mazenin lausuntojen kanssa, joka vakuuttaa taistelun Israelia vastaan olevan aseettoman ja perustuvan massojen voimaan. Hamasin ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal on antanut samantapaisia lausuntoja kuin Abbas, mutta ”vain toistaiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151160#.TvwiCVb3vO0
- Libyan presidentti Muammar Gaddafin tytär Aisha, joka pakeni Algeriaan ja synnytti siellä lapsen, pelkää joutuvansa luovutettavaksi Libyaan Algeriassa ja on Intelligence online web-sivun mukaan etsimässä mahdollisuutta muuttaa Israeliin. Gaddafilla oli juutalaistausta. Aisha on palkannut asianajajan Israelista ajamaan asiaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151197#.TvwjdVb3vO0
- Jerusalemin kaupunki hyväksyi 130 asunnon rakentamissuunnitelmat Gilon lähiöön, sekä turismikeskuksen Davidin kaupunkiin. Gilon asunnot rakennetaan 12-kerroksiseen kerrostaloon, kertoi Pepe Alalu AFP:n toimittajalle. Davidin kaupunki sijaitsee Silwanin lähiössä, kuten arabit sitä kutsuvat. Turismikeskuksen avaaminen Davidin kaupunkiin, jota kaivetaan esille maan alta, on jo ennakkoon herättänyt suurta kansainvälistäkin kohua ja vastustusta, ja arabit tullevat vastustamaan sitä viimeiseen saakka väittäen sen muuttaman alueen luonnetta juutalaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151187#.TvwknVb3vO0
- Englannin ja Walesin roomalaiskatolinen kirkko liittyi virallisesti Israelia tuomitseviin ja boikotoiviin muihin kristillisiin kirkkokuntiin Britanniassa. Arkkipiispa Vincent Nichols sanoi joulusaarnassaan mm: ”Meidän tulee olla aina tietoisia niiden tarpeista, jotka kuten Jeesus itsekin, ovat karkotettuja ja onnettomia. Syvä varjo lankeaa varsinkin Betlehemin ylle tänä iltana -. Meidän tulee rukoilla sen puolesta.” Artikkelin kirjoittaja Giulio Meotti toteaa, että tällä joulusaarnalla katolinen kirkko Englannissa antoi voimallisen propaganda-aseen PA:lle, mutta valittaa samalla, että olisi ollut paljon ajankohtaisempi ja kipeämpi aihe arkkipiispalle puuttua siihen sortoon ja painostukseen, minkä alaisina Betlehemin ja muiden PA:n ja muslimien alla asuvat kristityt joutuvat elämään, sekä ne sadat kristityt, joita surmataan muslimien toimesta. Äskettäin Walesin arkkipiispa Barry Morgan kutsui Israelia apartheid-valtioksi todeten luennossaan uskonnon ja väkivallan suhteista, että muuttaessaan Palestiinaan sionistit harjoittivat etnistä puhdistusta karkottaen paikalliset asukkaat sen sijaan, että olisivat pyrkineet asumaan heidän kanssaan. Kristillisten kirkkojen vapauden-vaatimuksissa totuus on ensimmäinen uhri. Alla olevassa linkissä kerrotaan lukuisista muista Israelin vastaisista kirkkojen lausunnoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151192#.TvwmVFb3vO0
- USA:n republikaanien presidenttiehdokkaat ovat joutuneet vastailemaan jopa vuosia sitten antamistaan lausunnoista suhteissaan Israeliin ja juutalaisiin. Viimeiseksi Ron Paul, joka on ollut kärkiehdokas, joutui sanoutumaan irti lausunnostaan, jossa hänen sanotaan toivoneen, ettei Israelia olisi olemassa, ja ettei USA:n tulisi taistella juutalaisten pelastamiseksi. Paul vakuuttaa, ettei hän ole anti-semitisti eikä Israelin vastustaja. Asia on tärkeä juutalaisäänestäjien kalastamiseksi. http://www.haaretz.com/blogs/west-of-eden/ron-paul-tells-haaretz-i-am-not-an-anti-semite-1.404208
- Arabiliiton tarkkailijoitten alettua työnsä Syyriassa 13 siviiliä sai surmansa eilen. Tarkkailijat menevät Haman, Homsin, Idlibin ja Deraan kaupunkeihin. Kuusi kuoli eilen Haman kaupungissa. Tarkkailijoitten johtaja Mustafa al-Dabi kertoi käytyään Homsissa keskiviikkona, ettei hän nähnyt mitään pelottavaa. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/12/20111228112416316112.html

Wednesday, December 28, 2011

KESKIVIIKKO 28.12.11

1. SATOJA mielenosoittajia kokoontui Beit Shemeshiin eilen illalla kuuden jälkeen osoittaakseen mieltään kasvavaa haredi-kansan vaikutusta vastaan kaupungissa. Mielenosoituksen sytytti 8-vuotiaan koulutytön valitus äidilleen, mikä eteni TV-uutisiin saakka, että haredi-miehet olivat uhkailleet ja sylkeneet häntä koulumatkalla eikä hän uskalla enää mennä kouluun. Asia on kehitetty poliittiseksi, mistä oli osoituksena opposition kuten kaikkien puolueitten edustajien osallistuminen tilaisuuteen. Vaikka Tzipi Livni yritti selittää, että Israelissa kaikki asiat ovat poliittisia ja että se, mitä tapahtuu Beit Shemeshessä koskee jokaista maan kansalaista, kysymyksen politisoituminen ei ainakaan helpota tilanteen asiallista selvittämistä. Pääministeri Netanyahua on syytetty siitä, että ottaessaan selvästi haredi-väkeä tuomitsevan asenteen hän vain kiihotti tilannetta sovittelun sijasta.
Hän kertoi antaneensa poliisille ohjeet pidättää laittomuuksiin syyllistyneet, mutta kiitteli rabbeja, jotka olivat myös tuominneet haredi-kansan väkivaltaiset toimet. Netanyahu selitti osallistuessaan Raamattu-visailuun tiistai-iltana, että diskriminointi naisia vastaan on hyökkäys juutalaista traditiota ja juutalaisia periaatteita vastaan.

MISTÄ tässä kaikessa lopulta on kysymys?
Asiaa voitaneen tarkastella laajemmassa yhteydessä, sillä Israelissa ja varsinkin Jerusalemissa kuuma kysymys on, täytyykö naisten mennä julkisissa liikennevälineissä, busseissa ja kevyen liikenteen junissa, niiden takaosaan, etteivät haredi-miehet tullessaan sisään etuovesta vahingossa kosketa naismatkustajia. Mikä naisissa sitten on, mikä saastuttaisi heitä? Hehän ovat naimisissa, heidän perheensä ovat suuret, moninkertaiset muihin verrattuina, ja he ovat perheestään huolehtivia ja lapsiaan rakastavia aviopuolisoita ja isiä, joten nainen ei sinänsä liene pahennukseksi heille.

YMMÄRTÄÄKSENI asiaa voidaan tarkastella haredi-miesten kasvatuksen ja koulutuksen näkökulmasta. Nuoresta poikaiästä lähtien he keskittyvät Toran ja Talmudin tutkimiseen. Heidän elämänkatsomuksensa ja muun maailman tuntemuksensa on hyvin rajoittunut. Toisaalta heidän persoonallisuutensa kasvattamiseen ei kiinnitetä juuri mitään huomiota, minkä vuoksi heidän näkökulmansa on hyvin ahdas, ”tunnelinäkö”. Heidän elämän-katsomuksensa on täynnä käskyjä ja kieltoja, isien perinnäistapoja, joista jo Jeesus Nasaretilainen varoitti, että ne voivat jopa peittää Toran opetuksen. (vrt.Mt.15:1-11)
Käskyjen ja kieltojen viidakkoon sotkeutunut nuori mies tulee levottomaksi nähdessään heidän näkökulmastaan viettelevästi pukeutuneita naisia ja tuntee sisimmässään outoa vetoa, mitä hän ei ymmärrä ja joka aiheuttaa hänessä pelkoa ja tunteita, jotka hän kokee synnillisiksi. Siksi hän mieluummin haluaa kasvattaa eroa niihin kuin antautua niiden valtaan. Yksinkertaisin tapa hänen mielestään on välttää lähestymästä sitä, mikä viettelee. Pyrkiessään poistamaan lähelle tulleen viettelyksen hän itse asiassa kapinoi omia tunteitaan vastaan, sillä hän tietää vastustuskykynsä heikkouden.

Täten käsittelemällä tilannetta vain poliisiasiana on täysin väärä tapa, se vain kasvattaa kapinaa ja vastustushenkeä ja eroja kansalaisryhmien välillä, sillä hardi-kansa uskoo puolustavansa uskonsa puhtautta. Kysymys ei ole naisen halventamisesta, vaan siitä, että pukeutuessaan viettelevästi tai muuten epäasiallisesti nainen loukkaa omaa naisellista arvoaan vastaan, kuten he asian näkevät.
Tätä vastaan haredi-miehet kapinoivat.
Toisaalta naisen kannalta katsoen, naisen pyrkimyksenä on herättää miehen huomiota, saada tämä kiinnostumaan hänestä. ja viime kädessä omistaa hänet antaakseen naiselle hänen kaipaamansa turvallisuuden ja huolenpidon.
On syytä tiedostaa, että juutalaiset muuttavat Israeliin eri yhteiskunnista ja erilaisten tapojen hallitsemista yhteisöistä, joten näiden sulattaminen yhtenäiseksi kansaksi tarvitsee aikaa.
Eilen illalla pidetty mielenosoitus oli vasta taistelun alkuna, eikä selvittänyt mitään.
Median omahyväinen raportointi tilanteesta on yksipuolisen loukkaava ja tuomitseva. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=251169

2. EGYPTIN yksi parhaiten - ainakin ulkomailla - tunnetuista presidentti-ehdokkaista Mohammed ElBaradei kertoi eilen journalisteille, että Egyptin valtaa pitävä korkea sotilasneuvosto ja USA:n hallituksen edustajat ovat salaisesti neuvotelleet jo kauan, ja että keskustelujen kohteena on olut ennen kaikkea Egyptin ja Israelin välille solmittu rauhansopimus.
Iranilainen FARS-uutistoimisto julkisti tiistaina hänen asiaa koskevan lausuntonsa.
Egyptin islamilaiset puolueet Muslimiveljeskunta ja Safafi ovat selvästi ilmoittaneet, että ainakin Camp Davidin neuvotteluissa solmittu rauhansopimus on otettava tarkastelun kohteeksi. Puolueitten intoa hillitsee kuitenkin USA:n vuosittain antama parin miljardin tuki, jonka menettäminen aiheuttaisi pahan aukon hallituksen budjetissa.

WASHINGTON Instituutin Lähi Idän politiikan osastolta Eric Trager tarkastelee tilannetta todeten, että Egyptin ja Israelin väliset suhteet eivät ole kuumimmat kysymykset Egyptin politiikassa, eikä varsinkaan ElBaradein lausunnoissa, minkä vuoksi hän pitää FARS:n raporttia erikoisena. Hän pitää kuitenkin tervetulleena tietoa salaisista neuvotteluista.
Hän sanoo, että Muslimiveljesunta on ollut rauhansopimuksen aktiivisin arvostelija ja esittää kansallista kansanäänestystä joko sen mitätöimiseksi tai muuttamiseksi.
FARS-uutistoimiston mukaan Muslimiveljeskunnan korkea edustaja Kamal al-Halbawi esitti joulukuun alussa, että Camp Davidin sopimukset ovat esityslistan kärkipaikoilla, joihin uusien viranomaisten tulee paneutua sopivalla ajalla.
Salafi-puolueen al-Nour edustaja Nader Bakar totesi FARS:in lauantain uutisen mukaan, että al-Nour vastustaa kaikenlaisia yhteyksiä sionistisen hallituksen kanssa. Hän myös kielsi huhut, että puolueen edustajat olivat tavanneet Israelin lähettilään.
ElBaradein puolue Kansallinen Muutosliike on myös antanut vihjeitä, joissa se pitää Camp Davidin sopimuksia mitätöityinä, joilla ei ole arvoa eikä merkitystä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251191

3. KAIROSTA Jerusalemiin kantautuvat huhut muutoksista maitten välisiin suhteisiin ovat antanet aiheen Israelin puolustusvoimille ja –ministeriölle laatia suunnitelmia tilannetta varten, jolloin IDF ei voi enää luottaa eteläisen rajansa edes suhteelliseen rauhallisuuteen.
Egyptin kanssa solmitun rauhansopimuksen tuudittaman turvallisuudentunteen mukaisesti IDF romutti aiemmin Egyptin taholta tulevaa uhkaa varten perustetut yksikkönsä keskittyen pohjoisrajan takaa ja Gazan kaistalta tulevaa uhkaa vastaan.
Nyt IDF katsoo, että on korkea aika suunnitella koko turvallisuuspolitiikka uudelta pohjalta. Suunnittelijat kuitenkin olettavat, että ainakin parin vuoden ajan Egypti keskittyy sisäisten ongelmiensa ratkomiseen, joista maan talouden ongelmat ovat suurimmat yhdessä hallitsemattomasti kasvavan väkimäärän ohella, mikä syö kaiken taloudellisen kehityksen.
Egyptin väkiluku on n. 82 miljoonaa ja kasvaa vuosittain toista miljoonaa.

IDF:n huoli kiinnittyy ensimmäiseksi Siinain niemimaahan, jonka rauhansopimuksen mukaan - tarkoin rajattuja turvallisuusjoukkoja lukuun ottamatta - tulee olla aseeton. Mubarakin hallituksen kaatumisen myötä Siinaista on kuitenkin kehittynyt äärimuslimien al-Qaidan, Salafin ja Jihadin pesäpaikka, jossa ne ovat voineet liikkua ja linnoittautua lähes tahtonsa mukaan. Egyptin turvallisuusjoukot eivät pysty hallitsemaan tilannetta, varsinkin huomioiden, että alueen beduiiniheimot liittoutuvat ääriainesten kanssa antaen tarvittavaa suojaa sekä avustaen aseitten ja räjähteiden salakuljetuksessa.
IDF:n tietojen mukaan Egypti voi edetä kahdella tavalla. Ensimmäiseksi se voi alkaa käyttää Siinain aluetta armeijansa harjoitusalueena. Toiseksi se voi tuoda sinne divisioonan verran sotilaitaan varsinkin tilanteessa, jossa IDF joutuu sotaan Syyriaa tai Hizbullahia vastaan, vain arabiyhtenäisyyden osoittamiseksi, vaikka ei itse osallistuisikaan taisteluihin.
IDF:n suunnitelmien tiellä on kuitenkin varojen puute, sillä 42 miljardin USD budjettiin ei ole sisällytetty varoja uusien yksiköiden perustamiseksi. IDF:n monivuotisen taloussuunnitelman, ”halamish”, laatijat eivät pystynyt näkemään Egyptin tilanteen rajua muutosta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251192

4. UUTISOTSIKOITA
- IAF yhdessä Shin Betin kanssa toteuttivat tiistaiyönä kaksi ilmaiskua Gazan kaistalle surmaten ainakin kolme epäiltyä terroristia, yksi heistä Jihadin operaattori, sekä haavoittaen arviolta 11. Terroristit ampuivat vastaukseksi raketin Israelin puolelle, mutta siitä tuli suutari, eli se ei lentänyt Israelin puolelle turva-aitaa. IDF:n komentaja Benny Gantz arvioi, että on vain ajan kysymys, koska IDF:n tulee tehdä uusi operaatio Gazaan. Myös Shaul Mofaz (Kadima) sanoo, että uusi operaatio on välttämätön nykyisen ”isku iskusta” taktiikan asemesta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251165
- Qatar on aloittanut sotilasyksikön perustamisen ja kouluttamisen, jonka se itse rahoittaa saudien avustuksella. Se rekrytoi sotilaita joukkoihinsa Libyassa Gaddafin joukkoja vastaan taistelevista yksiköistä sekä Irakin Ansar al-Sunna joukoista, kertoo Debkafile artikkelissaan. Joukot lennätetään Turkin eteläosassa Hatyn maakunnassa sijaitsevaan Antakyan kaupunkiin, jossa ne liittyvät FSA:n joukkoihin. DF kertoo, että sunni-joukkojen komentajaksi on värvätty Abdel Hakim Belhaj, jonka joukot ottivat Tripolin kaupungin valtaansa NATO:n ja Qatarin joukkojen vallattua sen. Sunni-joukkojen vahvuus on nyt 2 500, ja FSA:n joukkojen määrä on 20 000, kertoo DF. Uutinen ei ota kantaa siihen, miten Iran vastaa tähän sen uskollista liittolaista vastaan suunniteltuun sotilasoperaatioon. Iran voi alkaa kiristää Persianlahden maita. http://www.debka.com/article/21602/
- Hamasin ja Fatahin välille sovittu yhteistoimintamalli vaalien järjestämiseksi ja äärijärjestöjen liittymiseksi PLO:n jäseniksi sai ensimmäisen haasteensa Hamasin kiellettyä Fatahin perustamisjuhlallisuuksien pitämisen Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151167#.TvrWEFb3vO0
- Arabiliiton tarkkailijat ovat aloittelemassa vaarallista työtään Syyriassa. He aikovat mennä Homsin kaupunkiin, joka on ollut veristen taistelujen kohteena, maanantaina kerrotaan 42 ihmisin saaneen surmansa. Syyria vetää joukkojaan pois kaupungin ympäriltä ennen tarkkailijoiden tuloa kaupunkiin. Homs on Syyrian kolmanneksi suurin kaupunki, siinä on 800 000 asukasta, se sijaitsee 160 km Damaskoksesta pohjoiseen. Aktivistit sanovat, että armeija on surmannut yi 5000 siviiliä, mutta että 2000 turvallisuusmiestä on myös surmattu. FSA:n vahvuus on nyt 20 000 miestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151144#.TvrW-Vb3vO0
- Poliisi on todennut, että IDF:n Efraimin tukikohtaa vastaan tehtyyn ilkivaltaan syyllistyneet tulivat Jerusalemin Mercaz Harav Yeshivasta, ei Samariasta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-police-jerusalem-yeshiva-students-linked-to-attack-on-west-bank-base-1.403976
- Korkein oikeus tulkitsi, että israelilaiset yhtiöt voivat jatkaa toimintaansa aloittamissaan kivilouhoksissa Juudeassa ja Samariassa, mutta ei aloittaa uusia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/high-court-says-israel-can-take-advantage-of-west-bank-resources-1.403978
- Israelin ulkoministeriö reagoi voimallisesti EU:n julkaisemaan 27-sivuiseen raporttiin, jossa se tuomitsee Israelin arabivähemmistöään vastaan harjoittamastaan monenlaisesta boikotoinnista: taloudellinen epätasapaino; syrjivä asenne maan ja asuntojen hankinnassa; syrjivä palkkausmenetelmä ja lainsäädäntö, jossa syrjivä retoriikka ja käytäntö jäävät rankaisematta. Muutamaa arabien kuuliaisuustapausta valtiota kohtaan lukuun ottamatta raportti hyökkää rajusti Israelia vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4167800,00.html

Tuesday, December 27, 2011

TIISTAI 27.12.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi ulkomaissa toimivien lähettien konferenssissa ulkoministeriön tiloissa tervehtivänsä tyydytyksellä USA:n johtaman länsimaitten liittoutuman asettamia kovennettuja sanktioita Irania vastaan sen kieltäydyttyä keskustelemasta YK:n edustajan IAEA:n kanssa ydinteollisuuden suunnitelmastaan, minkä he epäilevät johtavan ydinpommin rakentamiseen puolessa vuodessa.

NETANYAHU kertoi samalla olevansa tyytymätön nimeltä mainitsemattomien länsivaltojen puheissa esiintyvistä vaatimuksista sanktioiden koventamiseksi, mutta ”kovaa kritiikkiä eivät seuraa käytännön toimet”, hän valitti. Hän sanoi uskovansa todella purevien sanktioitten voivan lopettaa Iranin ydinaseen valmistamisen, mutta ei sanonut tietävänsä, mitä ne olisivat. Hän kuitenkin vihjaisi, että pakotteet Iranin petrokemian teollisuutta ja keskuspankkia vastaan voisivat olla näitä todella purevia pakotteita.
Pääministeri toisti sen usein kirjoituksissa esitetyn varoituksen, että päättämättömyys ja viivyttely nähdään muslimimaissa kuten Iranissa heikkoutena ja haluttomuutena lopultakaan seistä uhkailujensa takana.
Kansallisen turvallisuuden johtaja Yaacov Amidror esitti tilaisuudessa oman näkemyksensä kiireellisyysjärjestyksestä todeten, että Iranin pommin estäminen on listassa ykkösenä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=251037

2. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh sai lämpimän vastaanoton emopuolueeltaan Muslimiveljeskunnalta vieraillessaan ensimmäistä kertaa Egyptissä vuoden 2007 jälkeen.
Muslimiveljeskunnan johtaja Mohammed Badei sanoi tervehdyspuheessaan mm. ”Teidän ylhäisyytenne herra pääministeri, veljemme, Ismail Haniyeh ja hänen seurueensa – tervetuloa maahamme ja tervetuloa päämajaamme. Muslimiveljeskunnan yleiskeskus seuraa tarkoin Palestiinan kysymystä kaiken aikaa, kuten se seuraa vapautustoimia kaikkialla maailmassa.”

PÄÄMINISTERI Haniyeh vastasi puheeseen todeten mm.: ”Hamasin islamilainen vastarinta-liike on olemukseltaan Muslimiveljeskunnan pyhän sodan (jihadin) järjestö, pintasilaukseltaan palestiinalainen, ytimeltään islamilainen ja sen päämääränä on vapauttaminen.”
Hamasin taholta vakuutettiin ennen Haniyehin virkamatkaa, että Hamas vastustaa luopumista väkivallasta ja Israelin olemassaolon tunnustamista.
Pääministeri Haniyeh jatkaa seurueineen matkaa Sudaniin, Turkkiin, Bahrainiin, Qatariin ja Saudi Arabiaan. Myös Libyan vierailu voi tulla kysymykseen. Matkaohjelma on kuitenkin vielä avoin ja muutoksia voi tulla, koska kaikki kohdemaat eivät ole vahvistaneet vierailua.
Haniyeh matkusti Gazasta Egyptiin Rafahin terminaalin kautta. Hänen matkaseurueeseensa kuuluu ministereitä ja Hamasin virkailijoita Gazasta.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=251021

3. HAMASIN yksi perustajäsenistä Mahmoud Zahar Gazassa vakuutti journalisteille, että maailma tulee kokemaan yllätyksen ensi vuoden toukokuun parlamenttivaaleissa, kuten se koki yllätyksen vuoden 2005 vaaleissa, joissa Hamasin ennustettiin häviävän, mutta joissa se selvisi voittajaksi ja valittiin PA:n hallituksen johtoon. Hamas ei osallistunut vuosien 1995 ja 2005 presidentin vaaleihin, mutta harkitsee oman ehdokkaansa asettamista ensi vuonna.
Zahar tunnusti Hamasin kärsineen takaiskuja Länsirannalla sekä PA:n että Israelin turvallisuusjoukkojen toimien vuoksi. Hän sanoi monien Hamasin jäsenten kuolleen kidutuksiin Fatahin vankiloissa.

MAHMOUD ZAHAR antoi haastattelun Lontoossa ilmestyvälle Asharq Al-Awsat lehdelle. Hän totesi siinä, etteivät palestiinalaiset Länsirannalla äänestä Abbasin Fatahia toukokuun vaaleissa. Hän totesi: ”PA:lla on useita velkoja, ja se on vahingoittanut marttyyrien ja vankien omaisia. Kaikki he tulevat äänestämään Palestiinan Auktoriteettia vastaan. Me sen sijaan olemme Gazassa antaneet kansalle työtä ja turvallisuutta.” Hän väitti, että Hamas on Länsi-rannalla piiritystilassa, ja jotkut sen miehistä ovat kuolleet kidutukseen PA:n vankiloissa.
Hän ei antanut arvoa mielipidetiedusteluille, jotka ennustavat Hamasille vaalitappiota.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas piti samoihin aikoihin yhteisneuvottelua Hamasin Länsirannan johtajien kanssa Ramallahissa informoiden heitä Kairon neuvottelujen tuloksista ja päätöksistä, joiden mukaan Hamas ja muut palestiinalaisryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseniksi ja heidän edustajansa voidaan valita sen instituutioihin ja hallitukseen.
Hamasia edustivat Ramallahin keskusteluissa PLC:n (parlamentin) puhemies Abdel Aziz Dweik sekä entiset ministerit Nasser Eddin Shaer ja Samir Abu Eisheh.
Jotkut Fatahin virkailijat pelkäävät, että Hamas voi toistaa Länsirannalla saman, minkä se teki Gazassa, ja kaapata hallitusvallan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251007

HAMAS tulee keskittymään aseettomiin mielenosoituksiin arabikevään esimerkin mukaan, vakuutti Mahmoud Zahar puhuessaan TV-10 lähetyksessä sunnuntaina, mutta ei koskaan luovu täysin aseitten käyttämisestä osana Palestiinan vapauttamisoperaatioita.
Hamasin Damaskoksessa toimistoaan pitävä ”ulkoministeriön johtaja” Khaled Mashaal puolestaan vakuutti lauantaina AP:n toimittajalle, että Hamasilla on käytettävissään ”tsunamin voima”. Hän viittasi suurten massojen mielenosoitusten sisältämään voimaan, jota on vaikea hallita ja hillitä ja jotka voivat saattaa turvallisuusjoukot ja –järjestelyt sekasortoon.
Zahar ja Mashaal edustavat eri näkemystä Hamasin sisällä, mutta molemmat katsovat järjestön hyötyvän siitä, että se hyväksyy Abbasin esityksen ”Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla”, mutta vain tilapäisratkaisuna. Päämääränä on koko alueen vapauttaminen ”joesta mereen”, eli Jordanjoesta Välimereen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151078#.Tvlp6Fb3vO0

4. SYYRIAN armeija jatkaa veristä sotaansa maansa siviilejä vastaan huomioimatta arabiliiton tarkkailijoitten saapumista maahan viikonlopun jälkeen. Eilen yksi tarkkailijoista haavoittui sotilaitten luodeista. Hän syytti Syyrian hallitusta kansanmurhasta.
Homsin kaupungissa kerrotaan ainakin 23 siviilin saaneen surmansa sotilaitten luodeista maanantain aikana. Asukkaat valittavat, että koko kaupunki on piiritetty ja sotilaat ampuvat sitä armotta tykeillä ja raskailla konekivääreillä. Tarkkailijat ovat esittäneet ensimmäisenä havaintonaan, että Assadin joukot kostava menetyksiään siviileille.

Homsin kaupungin asukkaat raportoivat nähneensä ambulanssien keräävän haavoittuneita sotilaita, mikä osoittaa myös opposition jäsenten saaneen tuliaseita.
Arabiliiton tarkkailijoitten joutuminen tulilinjalle kyseenalaistaa heidän mahdollisuutensa toimia nykyisissä olosuhteissa. Kukaan ei ole pystynyt tyhjentävästi kertomaan, mihin Bashar Assad tähtää verisillä otteillaan mielenosoittajia vastaan eikä suostui keskusteluihin heidän kanssaan. Vaikka hän lopulta saisikin kyseenalaisen rauhan palautumaan kaduille, hänen hallitsemisensa tulisi olemaan entistä vaikeampaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151112#.TvlycFb3vO0

5. David Bedein kyselee JP:n tiistain kolumnissaan, onko Israelin hallitus edelleen sidottu vuonna 2005 laadittuun Juudean ja Samarian vetäytymiskarttaan, josta ei ole keskusteltu julkisuudessa ja jota ei ole esitelty Knessetissä? Kartta on kuitenkin Washingtonin Instituutin Lähi Idän politiikan osaston hallussa. Bedein toteaa, että Netanyahu toimi talousministerinä Sharonin hallituksessa kartan laatimisen aikaan, ja varmaan oli ja on tietoinen sen sisällöstä. Pääministeri Sharon ei päästänyt karttaa julkisuuteen hakiessaan tukea Gazasta vetäytymiselle, mitä kartan julkistaminen olisi voinut häiritä. Kartta hyväksyttiin hallituksen istunnossa 20.02.2005. Apulaisministeri siirtolaisten sulauttamisasioissa Yuli Edelstein varoitti silloin hallitusta, että sen tekemä päätös koskee 63:n juutalaisyhteisön evakuoimista Samariassa ja Juudeassa, ei vain Gazasta vetäytymisen osalta, joka käsitti 21 yhteisöä Gazassa ja 3 Samariassa.
BEDEIN varoittaa Arielin, Maale Adumimin ja Gush Etzionin ja muiden johtoa tuudittautumista kuvitelmaan, ettei heillä ole mitään pelättävää rauhansopimuksen vaatimassa vetäytymisessä, sillä he eivät ole nähneet karttaa eivätkä ole tietoisia, mihin hallitus on sitoutunut. Bedein arvioi, että aivan samoin kuin 2005 Israelissa oli oikeistohallitus, mutta se hämäsi kansan todellisista suunnitelmistaan, Israelilla on nytkin oikeistohallitus. Bedein pelkää, että Netanyahun hallitus tekee nyt samoin kuin Sharon 2005.
Hän sanoo, että hallitus voisi tuhota todella laittomat tai omistussuhteiltaan epäselvät etäyhteisöt ja julistaa loput laillisiksi; tai se voisi antaa yleisen julkilausuman, että juutalaiset voivat asua missä vain Israelin alueella. Hallitus ei ole tehnyt kumpaakaan.
BEDEIN sanoo, että Israelin tulee tiedostaa, että PLO ja sen poliittinen rukkanen PA ovat edelleen sotatilassa Israelin kanssa. Vuonna 1993 vasemmistolainen lehti Mamishmar raportoi, ettei PLO koskaan ratifioinut Periaatejulistusta, joiden varaan Oslon sopimukset nojaavat. Tämän johdosta Meretzin aatemaailman hyväksynyt professori Yehoshua Porat päätyi tutkittuaan PLO:n perustamiskirjaa, ettei PLO koskaan ole muuttanut sen Israelia ja juutalaisia tuomitsevia artiklojaan.
Tänään enempää PLO kuin PA eivät kainostele esittää julkisesti ohjelmansa palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta eikä vaatimuksistaan Israelin vetäytymiseksi 1949 aselepo-linjoille, joista tulee Palestiinan valtion rajat pääkaupunkinaan Jerusalem.
Bedein vaatii, että tilanteessa, jossa PA:n ja PLO:n agendassa ei ole rauha Israelin kanssa, Israelin kansalla on oikeus saada tietää, aikooko hallitus peruuttaa 2005 hallituksen tekemän päätöksen, joka edellyttää territorioitten luovuttamista vihamieliselle yhteisölle. Hän viittaa kenraali Yariv Aharonin lausuntoon 1988, ettei koskaan tule antaa periaatteen ”rauha maata vastaan” sekoittua väkivaltaisesti hokemaan ”maata ennen rauhaa”. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?ID=250907&R=R1

6. UUTISOTSIKOITA
- Seuraavassa linkissä JP :n vakiokolumnisti Caroline B Glick kertoo Netanyahun hallituksen harjoittamasta hallitustavasta, jota hän kritisoi monilta osin. Yksi on Juudean ja Samarian juutalaisasutuksia vastustavan prikaatinkenraalin Nitzan Alonin nimittäminen IDF:n keskusjohdon komentajaksi, vaikka häntä vastaan oli esitetty runsaasti syytöksiä epäasiallisista päätöksistä ja juutalaisten vastaisista ratkaisuista palestiinalaisten eduksi. Hänen valinnastaan Ehud Barak teki päätöksen, jonka IDF:n komentaja Benny Gantz joutui hyväksymään. Toiseksi Glick arvostelee Netanyahun kumartamista korkeimman oikeuden edessä, jota on syytetty vasemmiston aatteiden ajamisesta ja puuttumisesta hallituksen ja Knessetin toimivaltaan ilman sille kuuluvaa mandaattia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=251013
- Beit Shemeshiin suunnitellaan massa-mielenosoituksia vastalauseeksi ”haredim-väkivaltaa” vastaan. Poliisin ja haredim-kansan väliset suhteet ovat painuneet aallonpohjaan. Poliisi pidätti eilen 7 haredi-miestä väkivaltaisesta poliisin vastustamisesta ja ties mistä. Kaupungin pormestari Moshe Abutbol (Shas) sanoo, ettei hän vastusta mielenosoittamista, mutta hän pelkää tämän olevan poliittisen ja jonkun poliittisen ryhmän tai puolueen järjestämän. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=251058
- Hakol Chai järjestö eläinten suojelemiseksi vaatii hevosten ja aasien käytön kieltoa rattaiden ja kärryjen vetäjinä kaupungeissa, koska epämääräiset ryhmät vuokraavat hevosia alhaisilla hinnoilla eivätkä hoida niiden lääkärintarkastuksia ja lupia. Järjestön lausunnossa sanotaan, että varsinkin kaupungin kaduilla ei tulisi sallia hevosten ja aasien käyttöä, koska ne itse saavat vammoja ja vahingoittavat ihmisiä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=251046
- Iran sanoo karkottaneensa länsimaisen helikopterin, joka lähestyi sen pitämien laivastoharjoitusten aluksia. Se poistui vasta saatuaan kolme varoitusta Iranin hävittäjäkoneilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151128#.TvmHCFb3vO0
- 1200 juutalaista vieraili Josefin haudalla viime yönä Sikemissä (Nablusissa) hanukkan ja juutalaisen uuden kuun rosh hakodesh Tevet kunniaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151127#.TvmHp1b3vO0

Monday, December 26, 2011

MAANANTAI 26.12.11

1. PALESTIINALAISTEN todelliset aikeet ja päämäärät alkavat vähitellen ilmestyä myös lehtien palstoille, vaikka ne ovat olleet kaikkien nähtävissä kaiken aikaa – jos vain on riittänyt halua ja rohkeutta nähdä totuus sellaisena kuin se on. Tämä voidaan nähdä siten, että päättäjät ja media ovat pääosaltaan eläneet illuusiossa, mielikuvitusmaailmassa, jolla ei ole ollut mitään yhteyttä asioiden todelliseen sisältöön. Vain näin voidaan ymmärtää Oslon sopimukset ja sen jälkeen tehdyt sopimukset PLO:n ja myöhemmin PA:n kanssa. Asia voidaan nähdä myös toisella tavalla, hengellisin termein esitettynä. Sen mukaan Oslon sopimuksiin ja sen sisältämiin utuisiin haavekuviin pitäytyneet ja edelleen pitäytyvät käyttäytyvät kuin henkilöt, jotka ovat ulkopuolisten voimien sitomia, jotka estävät heitä näkemästä todellisuutta ja ajattelemasta selkeästi. Kuten jokainen tällaisiin asioihin perehtynyt tietää, tällaista henkilöä ei voida ”käännyttää” ajatuskuvioistaan järjellisin perustein ja argumentein, henkilön vapauttamiseksi niiden vallasta tarvitaan noiden voimien sitominen.

2. PALESTIINALAISTEN nykyinen johto näyttää tulleen johtopäätökseen, että Israelin vasemmistolaisten vastoin 1990 voimassa olevia Israelin lakeja salaisesti aloittama poliittinen prosessi on kulkenut tiensä päähän, eikä sen kautta ole enää mahdollisuuksia saada uusia voittoja, ja siksi he suunnittelevat uutta toimintamallia uudelta pohjalta, jossa kaikki palestiinalais-ryhmittymät pyritään saamaan sovitun operatiivisen kaavan taakse. Tämä tarkoittaa sitä, että PA:n johto, joka koostuu Fatahin jäsenistä, luopuu vuosikaudet pitämästään valheellisesta rauhan kaavusta ja näennäisestä yhteistoiminnasta Israelin kanssa ja vetää avoimesti ylleen vallankumouksen sotaiset varusteet, joskin edelleen vakuuttaen aseettomuutta.

TÄMÄ periaate tuli selkeästi ilmi Fatahin keskuskomitean jäsenen ja ”rauhanneuvottelijan” Mohammed Shtayyehin Lontoossa ilmestyvän Asharq al-Awsat lehden haastattelussa, jonka lehti julkaisi sunnuntaina; vain 48 tuntia sen jälkeen kun Mahmoud Abbas ja Khaled Mashaal sopivat Kairossa pidetyissä keskusteluissa, että Fatah ja Hamas valitsevat yhteisen tilapäishallituksen valmistelemaan PLO:n vaaleja, joissa valitaan PLO:n Palestiinan kansallisneuvosto (PNC) ja executiivi-komitea (hallitus).
SHTAYYEH totesi haastattelussa, että PLO, jonka nimissä Oslon sopimukset allekirjoitettiin, tullaan kaiken todennäköisyyden mukaan mitätöimään, mikä samalla mitätöi kaikki sen jälkeen ja siihen perustuvat yhteistoiminta – ja muut sopimukset ja järjestelyt.
Ei Shtayyehin lausunto ole suinkaan ensimmäinen tai ainoa, samantapaisia lausuntoja ja näkymiä ovat esittäneet muutkin Fatahin virkailijat, mutta Hamasin lausunnoissa ne esitetään vaatimuksina yhteistoiminnalle Fatahin kanssa.

SHTAYYEH totesi, että PLO hyväksyi 1993 Oslon sopimuksissa Israelin valtion, mutta selitti asian näin: PLO tunnusti Israelin maantieteellisesti, mutta sopimus ei ollut tasapainotettu, sillä Israel tunnusti PLO:n vain instituutiona, ei maantieteellisesti. Siksi PLO tulee vaatimaan, että tunnustus tapahtuu molemmin puolin maantieteellisesti, eli että Israel tunnustaa 1949 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi. Hän myös totesi, että palestiinalaiset tulevat nyt keskittymään sisäisiin asioihinsa, sillä Lähi Idässä on USA:n vaalien, EU:n taloudellisten ongelmien ja arabikevään vuoksi valtatyhjiö, jonka aikana poliittisia asioita on vaikea edistää. Abbasin tärkein asia on nyt palestiinalaisten yhdistäminen sekä parlamentin ja presidentin vaalien järjestäminen vuoden 2012 aikana, hän selitti.
Shtayyeh vastasi kysymykseen juutalaisyhteisöistä, että jos Israel vetää yhtenäisyysmerkit Har Homan ja Tel Avivin välille, PLO vetää ne Ramallahin ja Jaffan välille.
Ainakin kolme Fatahin korkeaa virkailijaa Ramallahissa esittivät varoituksen, että suostumalla yhteishallitukseen Hamasin kanssa Abbas raivaa tien Hamasille vallan kaappaamiseksi Juudeassa ja Samariassa, kuten se teki Gazassa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250916

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi tavatessaan sunnuntaina Israelin ulkomailla toimivia lähettiläitä, ettei hän salli Palestiinan valtion muodostuvan ääri-islamin pesäpaikaksi Gazan tai Libanonin tapaan, josta ne voivat tahtonsa mukaan ampua raketteja Israelin alueelle.
Toiseksi Netanyahu vakuutti, ettei hän neuvottelu mistään palestiinalaishallituksen kanssa, jossa Hamas on yhtenä osapuolena.
Kolmanneksi Netanyahu totesi, että arabikevään tuoma kuohunta rajojen takana tulee huomioida tulevissa ratkaisuissa. Hän selitti lähettiläille, että diplomaattinen edistys on riippuvainen Israelin kyvystä varmistaa ja varjella turvallisuustarpeitaan, mikä on paljon vaikeampaa nykyisen poliittisen kuohunnan keskellä.

NETANYAHU selitti, että vaikka Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona ei ole ennakkoehto rauhanneuvotteluille, palestiinalaisten tulee lopulta tunnustaa se tosiasiana. Tämä on ollut yksi Netanyahun keskeisistä vaatimuksista, mitä PA ei ole voinut hyväksyä.
Pääministeri esitti lopuksi halunsa neuvotella PA:n kanssa rauhasta missä ja milloin tahansa, edellyttäen, että niihin mennään ilman ennakkoehtoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250890

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi sunnuntaina ulkoministeriössä pidetyssä lähettiläiden vuositapaamisessa, ettei aika ole sopiva neuvotella rauhasta PA:n kanssa. Sen sijaan hän kehotti säilyttämään nykyisen tasapainotilan, kunnes pahin pöly on laskeutunut.
Lieberman ei myöskään nähnyt mitään aihetta esittää anteeksipyyntöjä neljää Euroopan maata, Englantia, Saksaa, Ranskaa ja Portugalia, kohtaan osoittamastaan kritiikistä, että niiden tulee ennemmin huolehtia omista asioistaan, ja etteivät nuo valtiot lopulta ole niin tärkeitä kuin sanovat olevansa.

”Ei meillä ole mitään anteeksipyydeltävää”, Lieberman totesi. ”Israelin demokratialla ei ole mitään, minkä vuoksi sen tulisi hävetä Euroopan demokratioiden edessä, ei edes ylistetyn brittidemokratian”, hän vakuutti.
ISRAELIN johto poltti päreensä neljän johtavan Euroopan maan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa esittämän kärkevän kritiikin johdosta Israelin rakentamista vastaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä muutaman turhautuneen nuoren suorittamista ”hintalappu” laittomuuksista palestiinalais-kohteissa.
Lieberman selitti sanoin, joissa ei ollut sijaa tulkinnalle, että Israel on aivan hyvin tietoinen, miten hoitaa nuo muutamat lakia rikkovat villiversot Juudeassa ja Samariassa tai missä tahansa maata tarvitsematta ulkopuolisten ohjausta.

LIEBERMAN selitti, ettei Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ole esteenä rauhan-keskusteluille, vaan PA haluttomuus neuvotella käyttäen rakentamista verukkeena. Hän käytti esimerkkinä Israelin vetäytymistä Siinailta ja juutalaisyhteisön tuhoamista siellä rauhan-sopimuksen mukaisesti. Toiseksi hän otti esimerkin Israelin vetäytymisestä Gazasta ja juutalaisyhteisöjen tuhoamisen siellä, minkä seurauksena on ollut jatkuva rakettituli Israeliin.
”Tämän vuoksi YK:n ja Euroopan valtioitten tulisi tuomita Mahmoud Abbas, josta ei ole kumppaniksi mihinkään”, hän selitti jatkaen, että Abbas tapailee Israelin vapauttamia terroristeja ulkomailla ja Ramallahissa ja nimeää katuja ja puistoja sekä lasten ja nuorten leirejä ja kesätapahtumia heidän nimiinsä maksaen kuukausipalkkaa heidän omaisilleen.

IRANIN tilanteesta Lieberman totesi, että Euroopan valtiot näyttävät olevan enemmän kiinnostuneita Israelin rauhoittamisesta asettaessaan pakotteita Iranille, kuin lopettaakseen Iranin ydinaseen kehittelyn. Hän sanoi, ettei Israel tarvitse rauhoittelua, sillä sen johtajat seuraavat tilannetta tarkoin ja tekevät itsenäiset päätöksensä havaintojensa pohjalta järkevästi ja harkitusti. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250869

5. UUTISOTSIKOITA
- Apulaispääministeri Moshe Yaalon sanoi, että USA:n hallituksen politiikka Lähi Idässä on muuttunut aktiivisesta osallistumisesta kriisinhallinta-menettelyksi, minkä hän totesi saaneen virikkeensä Israelin hallituksen aloitteesta. Yksi näistä oli Obaman vakuuttaminen, ettei Lähi Idän konfliktia voida ratkaista välittömästi, minkä Obama hyväksyi. Hän pilkkasi länsivaltoja, jotka ”vetoavat ratkaisukykyynsä ja hallintakykyynsä asioiden pikaiseksi ratkaisemiseksi oloissa, joissa se ei ole mahdollista, sillä automaattisesti leipäannoksensa saavat vaativat automaattisia ratkaisuja”. Hän selitti, että ”länsimaat kehuvat, että koska he saivat astronauttinsa kuun pinnalle, mikseivät he osaisi ratkoa Lähi Idän ongelmia?” Yaalon kritisoi Obaman puhetta, jossa hän vaati alueita koskevien ongelmien sopimista ennen rauhansopimusta todeten, ettei kysymys ole rajoista eikä Israel halua uutta Gazaa, josta ammutaan raketteja Israelin puolelle. Iranin kysymyksen käsittelyä johtavat nyt Ranska ja Englanti USA:n pysytellessä taustalla, mikä on virhe, hän sanoi lisäten, että Tzipi Livni kaivaa maata Israelin hallituksen alta syyttäen sitä palestiinalais-kysymyksen ratkaisun hitaudesta, vaikka jopa Gondoleezza Rice kirjassaan syyttää siitä Abbasia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250906
- Beit Shemeksessä sattuneiden rauhattomuuksien vuoksi, joihin varsinkin alueen haredim-kansa on sekaantunut, poliisi asentaa alueelle 400 turvallisuuskameraa voidakseen seurata tilannetta jatkuvasti. Haredim-väestön tyytymättömyys kohdistuu varsinkin naisten pukeutumiseen, jota he pitävät sopimattomana ja säädyttömänä. Verbaalisia hyökkäyksiä on tapahtunut jopa 10-vuotiaita tyttöjä vastaan koulumatkalla, minkä johdosta he pelkäävät mennä kouluihinsa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=250944
- Israelin Knesset aikoo aloittaa keskustelun, tuleeko sen seurata Ranskan esimerkkiä ja tuomita Turkin harjoittama armenialaisten kansanmurha ensimmäisen maailman-sodan aikana. Turkki vastasi kärkevästi Ranskan päätökseen ja rajoitti välittömästi maitten välisiä suhteita. Israelin ja Turkin välit ovat ennestään huonot, jonka vuoksi sen tulisi harkita toiseenkin kertaan ennen päätöksen tekemistä. IDF peruutti Turkin kanssa sovitun pitkälle kehitettyjen teknologiatuotteiden viemisen Turkkiin peläten niiden teknologian voivan joutua terroristien ja vihamielisten valtioitten käsiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250951
- Iranin laivasto 10 päivää kestävät sotaharjoitukset voivat haastaa USA:n laivaston cyber-tekniikan, jonka salaisuuksia on voinut joutua Iranin käsiin sen saatua haltuunsa USA:n uusimman tiedustelukoneen RQ-170. Iranin laivaston harjoitusalue ulottuu 2000 km:n pituisesti Hormuzan salmelta alkaen ja jatkuen Arabian niemimaan rannikkoa seuraten Jemenin edustalle ja Punaisenmeren suulle, kertoo Debkafile. Iranin merivoimien harjoitus on samalla näyte sen lähimaille maan saavutuksista. http://www.debka.com/article/21600/
- Beduiini- ja arabimiehet ovat enenevässä määrin syyllistyneet nuorten juutalais-tyttöjen häirintään, joka tavallisesti alkaa romanttisena suhteena nuorten välillä kehittyen lopulta seurusteluksi ja päättyen raiskaukseen ja painostamiseen. Uhreiksi joutuneet juutalaistytöt ovat iältään 11-18-vuotiaita. Ilmiö on laajinta Negevissä, mutta myös muualla Israelissa, kertoo Voice of Israel, hallituksen tukema radioasema. Viime kuussa yksi poliisin tietoon tuli 7 tapausta, mutta monet jäävät virallisten ilmoitusten ulkopuolelle. Tapauksiin kuuluu sieppauksia ja raiskauksia, muutamat arabeista ovat tulleet laittomasti PA:n alueilta. Kiryat Malachin alueella kirjattiin viime kuussa 4 arabien suorittamaa sieppausta ja yksi raiskaus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151086#.Tvg1J1b3vO0
- Israel aikoo lopultakin vastata arabien vaatimuksiin korvauksista omilla vaatimuksillaan arabimaille, jotka karkottivat juutalaiset asukkaansa pidättäen heidän omaisuutensa ja pankkitilinsä ja sallien vain yhden tai kaksi matkalaukkua kutakin henkilöä kohti. Eläkeläisministeriö sanoo perustaneensa erityisen työryhmän tutkimaan ja selvittämään kysymystä voidakseen esittää yksityiskohtaisia vaatimuksia. Alustavan arvion mukaan vaatimukset ovat 16 – 300 miljardia USD. Useimmat juutalaiset karkotettiin arabimaista 1948 Israelin itsenäisyysjulistuksen ja itsenäisyyssodan aikana tai sen jälkeen. YK on käsitellyt arabipakolaisten asiaa 700 kertaa, mutta ei kertaakaan juutalaispakolaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151085#.Tvg3cFb3vO0
- Israelin arkeologit löysivät toisen Temppelin ajalta olevan Temppeli-sinetin, jolla vakuutettiin vuorelle tuotujen esineitten ja tarvikkeiden täyttävän puhtausvaatimukset. Sinetti on napin kokoinen, siinä on arameankielinen teksti daka leJah, Jumalalle kelpaava. Sinetti löydettiin läheltä Robinsonin kaarta, Temppelivuoden lounaiskulmasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151057#.Tvg5h1b3vO0
- Sudanista tulevat ristiriitaiset raportit väittävät, että Israelin lentokoneet ja helikopterit tekivät useita iskuja autosaattueita vastaan maan pohjoisosassa lähellä Egyptin rajaa. Sudanin ilmavalvonta kieltää sen ilmatilaa loukatun. Myös Israelin sukellusvene on väittämän mukaan nähty maan rannan läheisyydessä. Viimeinen isku tapahtui torstaina, jossa tuhoutui kuusi jeeppiä ja 4 ihmistä sai surmansa maan itäosassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151066#.Tvg6yFb3vO0

Sunday, December 25, 2011

SUNNUNTAI 25.12.11

1. TÄNÄÄN ensimmäisenä joulupäivänä, juutalaisten hanukka-ajan viidennen kynttilän, aikana alkoivat sateet, Jerusalemin tavan mukaan illalla ja jatkuvat ennusteiden mukaan vielä huomenna. Lämpötila on Jerusalemin alueella tänään ja huomenna 6-10 C-astetta, ja viileyden tunnetta lisäävät puuskaiset ja ajoittain kovatkin tuulet. Kuten on tullut tavaksi, Jerusalem jakoi ”joulukuusia”, jotka eivät olleet kuusia vaan joitain niitä muistuttavia, ilmaiseksi pääkaupungissa asuville kristityille. Muulla tavoin joulunaika ei juuri poikkea muusta ajasta Israelissa, joskin lehdet kirjoittavat joitakin artikkeleita, joissa kerrotaan joulunviettoon liittyvistä aiheista ja varsinkin siitä, miten juutalaisen tulisi suhtautua siihen, sillä asuessaan maanpaossa ”pakanakansojen erämaassa” he joutuivat elämään kristittyjen juhla-aikojen vieton, kuten myös joulujuhlien ja niihin liittyvien materian palvonnan, kanssa. Varsinkin monet juutalaislapset kaiholla muistelevat entisen kotimaansa jouluajan huumaa, sen koristeltuja ja runsaasti valaistuja joulukatuja ja tavarataloja joululauluineen ja joululahjan hankintoineen. Juutalaisia varoitetaan, ettei anna ”pakanatapojen” houkutella ja eksyttää pois juutalaisuuden selkeiltä poluilta ja antaudu ”pakanoiden” tapoihin.
Kun juutalainen puhuu ”pakanoista”, hepreaksi goyim, sillä tarkoitetaan vain muita kansoja erotukseksi juutalaisesta, liittämättä siihen muita painotteita, siksi lainausmerkit.

JOULUTUNNELMA sen sijaan pyritään säilyttämään Jerusalemin liepeillä sijaitsevassa Betlehemissä, jossa Jeesus-lapsi syntyi yli 2011 vuotta sitten, luultavammin 3-5 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Palestiinan Auktoriteetti on hyödyntänyt Betlehemin juhlallisuuksia tuoden niihin oman poliittisen sivuaiheensa arabinuorten ja aikuisten esityksineen ja paraateineen, joissa poliittiset tunnukset kilpailevat kristillisten kanssa.
Betlehemin joulunviettoa himmentää pahoin muslimiväestön ja viranomaisten kristittyjä kohtaan kohdistama painostus ja vaino, jonka vuoksi monet muuttavat ulkomaille, minkä johdosta ennen Arafatin tuloa kaupunkiin yli 15 vuotta sitten kaupungin väestöstä 65-70 % oli kristittyjä, nykyisin heitä on arviolta 15 % ja vähenee kaiken aikaa. Joulun ajaksi Betlehemiin ahtautui 60 000 turistia, jotka hetkeksi vilkastuttavat kaupungin elämää. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=250807

2. SYYRIAN tilanne on jo mahdollista entistäkin sekavampi. Perjantaina Syyrian turvallisuus- ja tiedustelurakennuksen edessä räjäytetyt kaksi massiivista pommia surmasivat ainakin 44 siviiliä, haavoittaen yli sata. Kuolleitten luku voi vielä kasvaa pahoin haavoittuneiden menehtyessä haavoihinsa. Syyrian hallitus syytti pommeista USA:n Israelin salaliittoa, mutta jotkut syyttivät Assadin hallitusta niiden räjäyttämisestä saadakseen arabiliiton tarkkailijat, joiden pääosan on määrä saapua maahan maanantaina, pysyttelemään Damaskoksessa.

TARKKAILIJOIDEN johtajaksi on nimetty sudanilainen kenraali Muhammad Ahmed Mustafa al-Dabi, joka johti Sudanin sotilastiedustelua Darfurin pakolaisleirissä tapahtuneitten massa-murhien aikana, minkä johdosta ihmisoikeusjärjestöt kyselevät hänen valintaansa.
Dabi totesi Kairossa antamassaan haastattelussa, etteivät Damaskoksen pommitukset vaikuta arabiliiton tarkkailijoitten toimiin Syyriassa. Kriitikot pelkäävät, ettei Dabilla riitä moraalista kanttia raportoida oikein Assadin hallituksen karkeista ihmisoikeusrikoksista.
WASHINGTONISSA toimivan Ulkopoliittisen Aloitteen johtaja Jamie Fly antaa tunnustusta arabiliiton ponteville toimille Assadin hallituksen politiikan muuttamiseksi ja tarkkailijoitten lähettämiseksi Syyriaan. Hän sanoo kuitenkin Damaskoksen pommitusten ajankohdan vuoksi suhtautuvansa epäilevästi Assadin lausuntoon, että ne olivat al-Qaidan aiheuttamia.
Fly pelkää, että tarkkailijoitten toimia rajoitetaan suuresti ja että heidän raporttinsa ovat karkean yksipuolisia. Hän katsoo, että siviilien suojelemiseksi tarvitaan jonkinlainen ulkopuolinen suoja haluamatta täsmentää, kuka tai mikä sen antaisi.

MAALISKUUSSA alkaneitten mielenosoitusten aikana on kuollut yli 5000 siviiliä, mutta monien arvioiden mukaan luku on paljon suurempi. Ihmisoikeusjärjestön ilmoituksen mukaan turvallisuusjoukot surmasivat perjantaina 15 siviiliä Damaskoksen laitamilla, että Homsin kaupunki on armeijan piirittämä ja että armeija tulittaa sitä panssarien tykeillään.

PERJANTAIN pommi-iskut Damaskoksessa aiheuttavat tuhansien ihmisten kerääntymisen kaduille osoittaakseen mieltään Assadin hallituksen puolesta ja syyttääkseen ulkomaita pommi-iskuista. Varsinkin Qatarin ulkoministeri sheikki Hamad bin Jassim al-Thani oli heidän vihansa kohteena vaatien hänen kuolemaansa, mutta kuolemaa huudettiin myös amerikkalaisille. Mielenosoittajat kantoivat Syyrian lippuja huutaen iskulauseitaan: ”Haluamme sinun pääsi, Hamad”, ja ”Me uhraamme sielumme ja veremme puolestasi, Bashar”, sekä ”Allah, Syyria ja Bashar ainoastaan.”

POMMIN uhrien Syyrian lippuihin verhotut arkut oli koottu Damaskoksen 800-luvulta olevan Umayyad moskeijan, yhden muslimien pyhimmän rakennuksen, eteen TV:n esittämissä videokuvissa; monet arkut merkitty ”tuntemattomiksi”.
HAMAS, jonka ulkopoliittinen toimisto sijaitsee Damaskoksessa, tuomitsi pommituksen ja vaati pikaista ratkaisua verenvuodatuksen lopettamiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi pommi-iskut, mutta järjestön lausuntojen ja toimien yhtenäistämistä ja koordinoimista vaikeuttaa länsimaitten ja Venäjän ja Kiinan näkemyksien karkea erilaisuus. Länsimaitten mukaan Syyrian turvallisuusjoukot ovat päävastuussa Syyrian verilöylyistä, mutta Venäjän YK:n lähettiläs Vitaly Churkin totesi, että jos YK:n päätöslauselma rakennetaan siihen, ettei siinä huomioida väkivallan tulevan opposition äärilaidalta, se ei tule onnistumaan. Hän sanoi Venäjän laativan oman päätöslauselmaluonnoksen. Churkin sanoi Libyan esimerkkiin viitaten, ettei Syyriaan aseteta asevientikieltoa, koska se vain vahvistaa hallituksen vastustajia, ja on siksi yksipuolisena hylättävä.

Libanonin entinen pääministeri Saad Hariri, jonka isä murhattiin voimakkaalla autopommilla v. 2005 Beirutissa, kirjoitti Twiterissään, että Libanonin Hizbullahin johtaman Syyriaa tukevan hallituksen laatima varoitus, että al-Qaidan operaattorit olivat soluttautuneet tällä viikolla Syyriaan, oli Syyrian ministeriön ja joittenkin sen Libanonissa toimivien elimien tehtailema.
Hallitusta lähellä oleva uutistoimisto SANA raportoi, että pommi-iskut ovat sionistien ja amerikkalaisten aiheuttamia, koska ne näyttävät edistävän niiden periaatteita, joiden mukaan minkäänlainen poliittinen ratkaisu tai kutsu kansalliseen keskusteluun, ei ole hyväksyttävä, ja että sen tarkoituksena on kaivaa maata vastarinnan alta. Sanan raportissa syytetään, että koska USA:n ja sionistien yritykset eivät onnistuneet, ne turvautuvat nyt al-Qaidan tapaisiin pommi-iskuihin Syyrian hallituksen heikentämiseksi.
Sana raportoi, että miehitetyn Syyrian Golanin asukkaat ovat liittyneet mielenosoittajiin, jotka tuomitsevat Damaskoksen pommi-iskut, jotka osoittavat niiden tekijöitten rikollisuuden Syyrian kansaa ja hallitusta vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250794

3. FATAFIN kanssa alkuvuodesta yhteistoiminta sopimuksen solmineen Hamasin ”ulkoministeri” Osama Hamdan selitti, ettei perjantaina Kairossa allekirjoitettu sopimus, jolla Hamas ja muut palestiinalaisryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseneksi, tarkoita sitä, että järjestö olisi luopunut periaatteistaan. Päinvastoin, hän selitti, että Hamas tulee varmistamaan PLO:n sisällä, että se toimii peruskirjansa mukaisesti.
Sekä Hamas että Islamic Hihad ovat ilmoittaneet, että päämääränä on Oslon sopimusten mitätöiminen ja niissä oletettu periaate kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, perustamisesta hylätään. Tällä he tarkoittavat sopimuksen jälkeen antamassaan julkilausunnossa, miten PLO:n toimintaa aktivoidaan ja organisoidaan uudelleen.

”Kuka tahansa kuvittelee, että Hamas on muuttanut asemaansa ja hyväksynyt PLO:n harjoittaman tappiollisen politiikan, elää illuusiossa”, Hamdan vakuutti. ”Hamas ei voi liittyä tukemaan politiikkaa, joka on osoittautunut epäonnistuneeksi viimeisen 20 vuoden aikana.” Hamdan selvitti, että Hamasin politiikan päämääränä on vapauttaa Palestiinan maa ”joesta mereen”, eli Jordanjoesta Välimereen, sekä pakolaisten palaaminen asuinsijoilleen. Tämän vuoksi Hamas teki yhteistoimintasopimuksen Fatahin kanssa, Hamdan selitti.
Hamdan kielsi huhut, että Hamas suunnittelee muuttoa Syyriasta.
KHALED Mashaal puolestaan totesi, että PLO:n aktivoiminen ja uudelleen organisointi toteutuu, kun sen instituutioihin kuten PNC ja hallitukseen valitaan uudet jäsenet kaikista palestiinalais-ryhmistä. PLO:n Israelin kanssa tekemät sopimukset ja järjestelyt otetaan uuteen tarkasteluun ja palestiinalaisten asiaa vahingoittavat sopimukset, kuten Oslo 1 ja 2, mitätöidään, kuten myös turvallisuusjärjestelyt IDF:n kanssa Juudeassa ja Samariassa.
ISLAMIC Jihadin pääsihteeri Ramadan Shallah totesi, että järjestön liittyminen PLO:n jäseneksi tapahtuu sitten, kun PLO on osoittanut valmiutensa muutoksiin, mutta totesi samalla, ettei järjestö ole luopunut periaatteistaan eikä aio niin tehdä PLO:n jäsenenä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250800
4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin Salafi-järjestön al-Nour puolueen taholta vakuutetaan, että Israelin ja Egyptin väliset diplomaattisuhteet pysyvät viileinä eikä niiden minkäänlainen ”normalisointi” tule kysymykseen. Puolue vaatii tiukkaa islamin sharia-lakia kaikkien yhteiskunnallisten instituutioiden ja laitosten perustaksi. Puolue sai toisen vaiheen vaaleissa 26.6 % kannatuksen, Muslimiveljeskunnan FJP sai 36.5 % kannatuksen. Yhteensä ne ovat saaneet lähes 90 % parlamentin jäsenyydestä vaalien täydennys-kierroksella. http://blogs.aljazeera.net/liveblog/Egypt, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250822
- Muslimiveljeskunta kieltää ehdottomasti, että sillä olisi mitään osuutta Damaskoksen pommi-iskuihin, joissa 44 ihmistä sai surmansa. Sen sijaan se vierittää syyn Assadin hallitukselle, joka ei ole suostunut neuvotteluihin opposition kanssa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=250755
- Jordanjoen ahdinko vain kasvaa sekä asutusten jätevesien että muiden roskien ja roskaajien jätteiden valuessa pitkin joen rantoja, myös ns. puhtaalla osalla, lähellä kristittyjen suosimaa Yardenit kastepaikkaa.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=250647
- Jordanian Msulimiveljeskunnan Islamic Action puolue vaatii hallitusta suorittamaan tutkimuksia ja syyllisten rankaisemista hallitusta vastustavien ja kannattavien välisten yhteenottojen vuoksi Mafraqin kaupungissa 70 km pääkaupungista Ammanista koilliseen. Lausunnossa valitetaan, että paikalliset beduiinit hyökkäsivät mielen-osoittajien kimppuun kivin ja muovipulloin. Bani Hassan beduiiniheimo Jordaniassa sanoi, että se pyrkii estämään Muslimiveljeskunnan Action puoluetta pitämään mielenosoituksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250761
- UNESCO ilmoitti, että se lopettaa palestiinalaisen makasiinin rahoittamisen, koska se ylistää sivuillaan Hitleriä roolihahmona palestiinalaisille, mutta vasta sitten, kun PMW oli paljastanut Zayzafuna makasiinin sisällön. Makasiinia julkistetaan PA:n tukeman järjestön toimesta. UNESCO pyysi selvitystä lehdeltä ja PA:n johdolta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151047#.TvbnJ1b3vO0
- Maale Adumimin nuoret ja aikuiset rakensivat yhdessä valtavan menoran, hanukka-kynttelikön, Kuolleellemerelle menevän valtatien varteen siten, että sen rakentamiseen käytetyt 400 kynttilää näkyvät tielle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151048#.TvbojVb3vO0
- IDF:n sotilaat tunkeutuivat Azzun arabikylään Samariassa etsien kiväärillä varustettua palestiinalaista, joka ampui sarjan reikiä ohiajavan israelilaisauton kylkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151039#.TvbpMlb3vO0
- Israelin tiedustelu-upseerit pidättivät Siinailla Gazasta kotoisin olevan Taher Atwan, ja luovuttivat hänet Eilatin poliisille. Kuulustelujen ja hänen omaistensa ilmoituksen mukaan Taher Atwan kuului Hamasin turvallisuusjoukkoihin Gazassa. Hänen lakimiehensä väitti Atwan kuuluneen nuorisojoukkoon, joka samoili Siinailla. Kuulustelujen perusteella näyttää, että hänen aikomuksensa oli siepata israelilainen panttivanki ja muiluttaa hänet rajan yli Siinaille ja sieltä tunnelin kautta Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151037#.Tvbp21b3vO0