Friday, December 23, 2011

PERJANTAI 23.12.11

1. ISRAELIN hallituksen edustajat ilmaisevat hämmästyksensä Hamasin ja muitten terrori-järjestöinä pidettävien palestiinalaisryhmien saatua torstaina tehdyn sopimuksen mukaan oikeuden liittyä Palestiinan Vapautusorganisaation (PLO) jäseneksi.
Pääministeri Netanyahun edustaja Mark Regev sanoi journalisteille eilen: ”Jos PA:n presidentti Mahmoud Abbas lähestyy Hamasia, jos hän kävelee kohti Hamasia, hän kävelee ulos rauhasta”. Regevin sanamuoto asettaa kysymyksen ehdolliseksi, vaikka Kairossa kokoontuneet palestiinalais-järjestöt päättivät eilen ”aktivoida ja uudistaa PLO, että muut ei-jäsen-osapuolet voivat liittyä siihen”. Päätöksen mukaan Hamas ja muut vastaavat ryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseneksi. Tällaisia ryhmittymiä ovat PFLP, DFLP, PPP (Palestinian Peoples Party), Palestiinan vapautusarmeija sekä 4 muuta pienryhmittymää, joilla on yhteyksiä Syyrian ja Irakin Baath puolueen kanssa, jonka toiminta on nyt lamassa.

MARK REGEV purki tuntemuksiaan journalisteille todeten, että jos jollekin jäi epäselväksi Hamasin todellinen luonne, hänen olisi pitänyt tutustua Hamasin johtajien järjestön perustamisen 24-vuotisjuhlien aikana pitämiin puheisiin. ”Se mitä kuulimme, oli vihantäyteisen, ääriretoriikan virta”, hän totesi. ”Hamas vastustaa täydellisesti rauhaa ja sovinnollisuutta, uskoen juutalaisvaltion tuhoamiseen ja katsoo terrorismin olevan oikeutettua siviilejä vastaan. Hamas on poliittinen järjestö, joka käyttää terrorismia; se on kansanmurhaa etsivän terrorijärjestön varsinainen ydin.”

PERUSTAMISESTAAN lähtien 24 vuotta sitten –Israelin silloisen hallituksen myötä-vaikutuksella vastapainoksi ja kilpailijaksi Fatahille myöntäen sille taloudellisia etuja – Hamas on kieltäytynyt liittymästä Palestiinan Vapautusorganisaatioon tai tunnustamasta sitä palestiinalaisten lailliseksi edustajaksi. Israel kasvatti kotonaan lohikäärmettä.
Palestiinalaiset ylistivät torstaina tehtyä päätöstä ”historialliseksi, joka tulee aloittamaan uuden aikakauden palestiinalaisten kysymyksessä”.
Päätös antaa mahdollisuuden muodostaa PLO:n tilapäinen johtajisto, johon kuuluvat Fatahin ohella Hamas, Islamic Jihad ja muita ryhmittymiä. Nämä ryhmittymät tullaan myöhemmin liittämään PLO:n sisäisiin instituutioihin, joista on tärkein Palestiinan Kansallisneuvosto (PNC), joka on itse asiassa pakolaisparlamentti, sekä sen valitsema executive committee (toimenpidehallitus), joka tekee ajankohtaiset päätökset.

TORSTAIN kokouksessa Kairossa muodostettiin PNC:n puheenjohtajan Salim Zanoun vetämä komitea, joka valmistelee käytännön toimia eri palestiinalaisryhmittymien kitkattomaksi liittymiseksi PLO:n organisaatioon. Komitean jäseniksi valittiin Hamasin, Jihadin ja muitten ryhmittymien edustajia. Komitea pitää ensimmäisen kokouksensa Ammanissa Jordaniassa 15. tammikuuta 2012.

Kokouksen jälkeen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas antoi ”presidentin päätöksen”, jolla muodostetaan erityiskomitea valmistelemaan palestiinalaisten parlamentin ja presidentin vaaleja, joiden päivämääräksi on alustavasti sovittu 4. toukokuuta 2012.
HAMASIN edustaja kertoi, että Abbas ja Mashaal, joka osallistui Kairon kokoukseen, lupasivat vapauttaa pidättämiään aktivisteja Gazassa ja Länsirannalla sekä lupasivat nopeuttaa komitean muodostamista, joka tutkii matkustus- ja muiden rajoitusten poistamista Fatahin ja Hamasin väliltä koskien kaikkia palestiinalaisryhmiä.

ABBAS muisti myös vakuuttaa tilaisuudessa, että hän on kiinnostunut aloittamaan täysin tukkiutuneet rauhankeskustelut Israelin kanssa, jos se suostuu hänen ehtoihinsa, eli lopettaa kaiken toiminnan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa sekä suostuu 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi pienin aluevaihdoin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250613

2. HAMASIN edustaja kertoi Lontoossa ilmestyvälle lehdelle Asharq Al-Awsat, että Abbas on vahvemmassa asemassa Hamasin ja muiden palestiinalaisryhmine liittyessä PLO:n jäseneksi. Hän sanoi, että Fatah ja Hamas ovat nyt samassa veneessä, ja että ”Fatahin vaikutus kasvaa myös Gazassa, eikä siten ole vain eräs ryhmittymistä Länsirannalla”. Hän vakuutti, että päätöksen yhteistoiminnasta varsinainen päämäärä on miehityksen poistaminen, ja että Hamasin merkitys kasvaa sopimuksen vuoksi, sillä ”Palestiinan vapauttaminen on suurempi kuin Hamas”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250657

FATAHIN ja Hamasin sopiessa Kairossa yhteishallituksen muodostamisesta ja Hamasin sekä muitten ääriryhmien liittymisestä PLO:n jäseneksi ja osaksi sen organisaatiota, Palestiinan lakiasäätävän Neuvoston PLC jäsen Walid Assaf kertoi ”Gulf News” uutistoimistolle, että hänen johtamansa komitea työskentelee kaikkien kahdenkeskisten Israelin kanssa solmittujen sopimusten mitätöimiseksi, ja hän etsii mahdollisuuksia kansainvälisen oikeuden kautta saadakseen palestiinalaisten alueet määritellyksi uudelta pohjalta. Hän sanoo, ettei hän halua toimia Israelin oikeuslaitoksen kautta, jota hän pitää puolueellisena, vaan turvautuu pelkästään kansainvälisiin oikeuslaitoksiin.

ASSAF kertoi, että hänen komiteansa vastaa alueellisia ristiriitoja koskevien kysymysten käsittelystä Juudeassa ja Samariassa. Häntä närästää varsinkin Israelin rakentama turvallisuusaita, jota hän kutsuu erotteluesteeksi (segregation barrier). Hän haluaa löytää keinoja, joilla kansainvälinen oikeus tekee päätöksen sen purkamiseksi.
Haagin kansainvälinen oikeus (ICC)toimii vain valtioitten välisten kysymysten ratkomiseksi, ja koska PA ei ole valtio, sillä ei ole oikeutta vaatia sen palveluja, ja vaikka hän saisikin jonkun toisen osapuolen esittelemään asiansa oikeudelle, sen päätöksillä on vain suositusluonne.

PLOn viranomaiset kertoivat julkisuudessa, että he tulevat vaatimaan kaikenlaisen yhteyden-pidon lopettamista Israelin hallituksen kanssa, mukaan lukien turvallisuusyhteistyö. Tämä on täysin sopusoinnussa sen kanssa, mitä Hamas on vaatinut kaiken aikaa. Uuden strategian tarkoituksena on kansainvälisiä yhteyksiä käyttäen perustaa Palestiinan valtio, ilman minkäänlaisia sopimuksia Israelin kanssa. Tämän päämäärän toteutuessa he uskovat voivansa esittää Israelille loputtomia vaatimuksia Israelille kansainvälisten järjestöjen - ennen kaikkea YK:n alaisten komiteoitten kuten UNESCO ja ihmisoikeusneuvoston - sekä kansainvälisen oikeuden ICC kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150999#.TvQkkFb3vO0

3. MAHMOUD ABBASIN ja Khaled Mashaalin kuhertelu Kairossa viikon aikana on saanut katkeria ja pettyneitä kommentteja ja lausuntoja Israelin ministereiltä ja poliitikoilta.
Diasporatyön ja tiedotustoiminnan ministeri Yuli Edelstein sanoi Amosta siteeraten, miten ”kottarainen menee korpin luo” (starling went to the raven) sillä ne ovatkin samaa sukua.

Edelstein kertoi, miten Abbas kieltäytyy tekemästä rauhaa Israelin kanssa, ja sen sijaan etsii tukea ja ymmärtämystä terroristeilta; miten hän kunnioittaa ja ylistää heidän tekojaan murhatessaan ja vammauttaessaan israelilaisia, kuten hänen Egyptin vierailun yhteydessä tiukkaan matkaohjelmaan tehtiin lisäys voidakseen tavata Turkissa Amna Munan, neljän lapsen murhaajan, jonka Netanyhau vapautti Gilad Shalitin vaihtokaupan yhteydessä. Seuraavana päivänä Abbas solmi Hamasin, arkkiterroristin, kanssa sopimuksen yhteistyöstä.
Edelstein muistutti, miten Abbasin uusin kumppani Hamas juhli viime viikolla järjestön perustamista 24 vuotta sitten ja 1 365 israelilaisen murhaa Gazassa.

Vuonna 2001 Amna Muna houkutteli 16-vuotiaan israelilaisen Ophir Rahumin internetin keskustelufoorumin kautta Ramallahiin, jossa terroristit murhasivat hänet.
Tämä on yksi niistä terroristeista, joita Abbas kunnioittaa ja joille tai heidän omaisilleen hän maksaa kuukausieläkettä EU:n lahjoittamilla varoilla, ja joiden nimiin hän nimeää kaupunkien katuja ja puistoja ja aukioita sekä joiden nimissä järjestetään lasten ja nuorten kesätapahtumia ja leirejä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150994#.TvQvdlb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Hollannissa peruttiin kielto juutalaisten rituaali-teurastamisesta, mutta Hollannin hallitus ei anna periksi, vaan asettaa komitean muotoilemaan uudet säännöt niitä varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151020#.TvQ6klb3vO0
- Ranskan hallitus tuomitsi Turkin syyllistyneen armenialaisten massamurhaan I maailmansodan aikana. Miljoonan armenialaisen arvioidaan saaneen surmansa pakkomarsseilla, joita ohjattiin kulkemaan ilman päämäärää tarkoituksena vain näännyttää heitä matkalla nälkään ja janoon ja uupumukseen. Turkki vastasi tuomioon lopettamalla sekä sotilaallisen että kulttuuriyhteistyön Ranskan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151009#.TvQ75Vb3vO0
- USA:n kongressin molempien kamarien muodostama komitea myönsi Israelille ylimääräisen avustuksen 106.1 miljoonaa USD Arrow-ohjusten torjuntajärjestelmän edelleen kehittämiseksi. Ensi vuoden tukea nostettiin, entinen oli 129 miljoonaa, uusi tuki on 235.7 miljoonaa USD. Tuki edellyttää, että Israel satsaa saman suuruisen määrän ohjusjärjestelmän kehittämiseksi. USA pitää erittäin tärkeänä järjestelmän kehittämistä, sillä ohjusten suunnittelu ja kehittely entistä tehokkaimmiksi ja pitemmällä kantomatkalla pakottaa kehittämään niiden torjuntajärjestelmiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151018#.TvQ8Zlb3vO0
- Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar sanoo, että Kairossa solmittu sopimus Fatahin kanssa osoittaa Hamasin pragmaattisuuden, mutta tarkkailijat eivät ilman muut hyväksy määritelmää, vaan kysyvät, kuinka kauaksi aikaa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151022#.TvQ98lb3vO0
- Bloomberg väittää, että Israel on vuosikaudet lähettänyt Teheraniin vakoiluvälineitä käyttäen välittäjinä tanskalaisia. Artikkelissa mainitaan Hod Hasharonissa toimivan Allot yrityksen valmistamia tiedusteluvälineitä kuljetetun Tanskaan, jossa niistä poistettiin kaikki valmistajan ja maan tunnukset ja laivattiin Iraniin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4165821,00.html
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat esitteli eilen kaupungin laatimat uudet kuntarajat, joiden perusteella muutama arabiosa jää rajojen itäpuolelle ja turva-aita joudutaan siirtämään uuteen paikkaan. Noin 60 000 Jerusalemin asukasta asuu turva-aidan takana viidessä lähiössä Kafr Akab, Shuafat pakolaisleiri, Semiramis, Zughayer ja Atarot. Suunnitelmaa ei ole otettu hyvin vastaan, sillä Jerusalemista ei haluta antaa tuumaakaan pois, ja se vaatii Knessetin kahden kolmasosan hyväksymisen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=250602
- Syyrian armeija aloittaa uuden hyökkäyksen Idlibin kapinallista aluetta vastaan, vaikka arabiliiton tarkkailijoitten ensimmäiset 10 henkilöä ovat maassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250536

Thursday, December 22, 2011

TORSTAI 22.12.11

1. ARABILIITON tarkkailijoitten odotetaan tänään saapuvan Syyriaan, mutta heidän ei uskota saavan verenvuodatusta loppumaan, eikä heitä päästettäne paikkoihin, joissa pahimmat taistelut ovat tapahtuneet, kuten asioita läheltä seuraavat arvioivat. Eilen keskiviikkona oli ehkä pahimmat yhteenotot koko 9 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten aikana. Aktivistit kertovat, että ainakin 111 siviiliä sai surmansa, ja kahden viimeisen päivänä uhriluku nousi 200 – 250 siviiliuhriin. Luvut ovat arvioita, koska niitä ei pystytä verifioimaan eikä ulkomaisia lehtimiehiä, jotka ovat saaneet jäädä Syyriaan, päästetä liikkumaan vapaasti maassa.

IRAN vaatii Syyriaa vapauttamaan välittömästi viisi iranilaista työntekijää, jotka muutamien muiden ulkomaalaisten kanssa pidätettiin keskiviikkona 06.30 aikaan Homsissa heidän ollessaan matkalla työpaikoilleen, kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto MEHR kertoi.
Syyrialainen uutistoimisto SANA kertoi, että 8 eri kansalaisuutta olevaa insinööriä on kateissa heidän ollessaan bussilla matkalla työpaikoilleen.

SYYRIALAINEN ihmisoikeusjärjestön jäsen Rami Abdulramah kertoi eilen, että 111 siviiliä ja aktivistia oli surmattu tiistaina, kun Assadia tukevat armeijan joukot piirittivät heidät vuoren rinteille Jabal al-Zawiyah alueella Idlibin provinssissa maan pohjoisosassa ja avasivat saarretulle alueelle kaksi tuntia kestäneen pommituksen ja konekivääritulen. Edellisten lisäksi 100 armeijan karkulaista ja siviiliä joko haavoittui tai sai surmansa, Abdulramah sanoi.

SYYRIAN Kansallisen Neuvoston SNC edustaja sanoi, että julmia murhia tapahtui armeijan toimesta, mukaan lukien paikallisen imaamin kaulan katkaiseminen. Hän vaati kansainvälistä väliintuloa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja siviilien suojelemiseksi.
RANSKAN ulkoministeriön edustaja Bernard Valero totesi, että ennen näkemätön massamurha on meneillään Syyriassa ja vaati, että YK:n turvallisuusneuvosto antaa välittömästi tiukan julkilausuman väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.
USA:n lausunnossa sanotaan, että se on syvästi huolestunut hillittömien surmatöiden vuoksi ja varoitti Assadia lopettamaan ne. Valkoisen Talon lehdistösihteeri Jay Carney sanoi, että ellei Assad suostu toteuttamaan arabiliiton tekemät vaatimukset, Syyria vastaan asetetaan lisäpakotteita USA:n ja Ranskan asettamien lisäksi.
Englanti julkaisi oman varoituksensa presidentti Assadille väkivallan lopettamiseksi.
Syyrian kansallisneuvosto vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa käsittelemään Jabal al-Zawiyh, Idlib ja Homs alueilla tapahtuneita massamurhia. Järjestö vaati näiden alueitten julistamista tuhoalueiksi ja että Kansainvälinen Punainen Risti antaa niille humanitääristä apua.

ARABILIITON pääsihteeri Nabil Elarabi kertoi journalisteille tiistaina, että liiton lähettämät 150 tarkkailijaa ovat toimipaikoillaan ennen kuukauden loppua. Syyria väisteli viikkokausia ennen kuin se antoi tarkkailijoille luvan päästä maahan ja allekirjoitti arabiliiton laatiman suunnitelman, jonka mukaan Syyria vetää joukkonsa pois kaupungeista, lopettaa verenvuodatuksen, vapauttaa pidättämänsä siviilit ja aloittaa keskustelut hallitusta vastustavien ryhmien kanssa. Hallitus sanoo vapauttaneensa 1000 siviiliä, mutta heitä lienee useita tuhansia edelleen pidätettyinä. Kuolonuhreja on yli 5 000. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250453
50 amerikkalaista Lähi Idän asiantuntijaa laati kirjelmän presidentti Obamalle vaatien häntä käyttämään kovempia otteita Syyriaa vastaan. Kirjelmässä Syyrian armeijan toimia kutsutaan erityisen brutaaleiksi. Allekirjoittajien joukossa on Syyrian pakolaisia sekä kommentaattoreita, akateemikkoja sekä korkeita turvallisuusvirkailijoita kuten Elliott Abrams, L Paul Bremer ja Douglas Feith. Kirjelmässä vaaditaan esitettyjen kovempien sanktioitten asettamista, kansainvälistä yhteistyötä niiden valvomiseksi, työskentelemään yhdessä Syyrian opposition sekä Turkin kanssa pakolaisleirien hoidossa ja mahdollisen puskurivyöhykkeen perustamiseksi pakolaisia varten Syyrian puolelle Turkin rajan tuntumaan. Sotilaallisten toimien käyttämiseksi Syyriaan siviilien suojaamiseksi allekirjoittajat ovat eri mieltä. Tarkkailijoitten lähettäminen ja julkilausumien tehokkuutta monet heistä kuitenkin epäilevät viitaten Libanonin veriseen sisällissotaan 1975-1990, joka jatkui niistä huolimatta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=250455
IAF:n komentaja Ido Nehushtan kutsui Syyrian tilannetta epävakaaksi ja sanoi ilmavoimien seuraavan tilanteen kehitystä siellä tarkkaavaisena. Hän kertoi puhuessaan Palmachin lento-tukikohdassa Rishon Regiossa, että Syyrian armeija kokeili äsken saamiaan venäläisiä aseita suorittaen useita ohjuskokeita. Harjoituksissa esiteltiin ensimmäistä kertaa yliäänen nopeudella kulkevaa P-800 Yakhont merialusten tuhoamiseen suunniteltua ohjusta, jonka Syyria osti Venäjältä viime vuonna. Israel esitti vastalauseen ohjuksen kuten myös huippu uudenaikaisten ilmatorjuntapatteristojen toimittamisesta Syyrialle, mutta ilman tulosta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/P-800_Oniks

2. ISRAELIN ulkoministeriö antoi eilen teräväsanaisen vastineen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaitten antamiin lausuntoihin, joissa keskityttiin arvostelemaan Israelin uusia rakennuskohteita, joista jotkut ovat Jerusalemin uusissa lähiöissä, toiset suurissa Juudean ja Samarian juutalaisissa asutuskeskuksissa, sekä ns. ”hintalappu” toimista, joita jotkut poliisin valinpitämättömään suhtautumiseen arabien suorittamiin juutalaisia vastaa tehtyihin väkivaltaisuuksiin ja omaisuuden vahingoittamiseen kyllästyneet nuoret ovat tehneet.

ULKOMINISTERIÖN lausunnossa todetaan, että turvallisuusneuvoston pitäisi keskittyä rauhanturvaamiseen sellaisissa verenvuodatuksen keskuksissa kuten Syyria, avustaen demokratiaa ja maltillisuutta juurtumaan arabimaissa, joissa ikävöidään vapautta, sekä pyrkien poistamaan Iranin ydinasehaaveiden aiheuttaman maailmanlaajuisen vaaran. Lausunto julkistettiin AFP:n uutistoimiston toimesta.
Ministeriön kritiikin kohteita oli varsinkin Englannin, Ranskan, Saksan ja Portugalin aktiivinen panos Israelin tuomitsevan julkilausuman esittämisessä. Turvallisuusneuvoston kokouksessa esitetyssä neljän maan lausunnossa sanottiin niiden tyrmistyneen täysin negatiivisesta kehityksestä, joka uhkaa rauhanprosessia, sekä vaadittiin Israelin hallitusta lopettamaan ”setlereitten” suorittamat hyökkäykset moskeijoita ja palestiinalaisia vastaan.

USA pysytteli syrjässä neljän Euroopan maan laatimasta julkilausumasta, jota monet muutkin neuvoston jäsenmaat apinoivat. USA:n edustaja totesi maata vastaan esitettyihin moitteisiin, etteivät tällaiset yksipuoliset julkilausumat edistä keskinäistä luottamusta Israelin ja PA:n välillä, ja että tämän kaltaiset asiat tulee käsitellä osapuolten välisissä suorissa keskusteluissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150972#.TvLZkVb3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150981#.TvLfI1b3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- Ramlen rabbi Uriyah Shachor esitti teräväsanaisen vaatimuksen keskiviikkona, että poliisin tulee pikaisesti löytää kaupungin Al-Grebe lähiössä tapahtunut paikallisen uskonnollisen oppilaitoksen johtajan ja synagogan tuhopolttajat. Hän kertoi, että häirintää on tapahtunut ennenkin ja ikkunoita on rikottu, mutta nämä tapaukset osoittavat selvää tilanteen kiihottumista. Rabbi ei sanonut käsittävänsä, mikä aiheutti tuhopolton, oliko uskonnollisten osuus kasvanut joitakin häiritsevästi, vai oliko Shaalvin yeshivan opiskelijoitten tanssi ja karkelo hanukan kunniaksi aiheuttaneet tämän? Hän kertoi, että he saivat uuden Tora-rullan äskettäin synagogaansa ja avasivat Beit Midrashin. Hän kertoi, että 75 % kaupungin väestöstä on juutalaisia, mutta silti jotkut eivät usko kaupungin juutalaiseen tulevaisuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150976#.TvLfblb3vO0
- Gazan englantilaisella hautausmaalla löydettiin juutalaisten hautoja. Nämä juutalaiset sotivat englantilaisissa joukoissa I maailmansodan aikana. Hautausmaa kärsi vaurioita cast lead operaation aikana, ja sen korjaustöiden aikana löydettiin lukuisia hautakiviä, joissa oli Davidin tähti osoituksena haudatun juutalaisuudesta. Arviolta 4000 sotilasta haudattiin sinne; he olivat Intiasta, Australiasta, Uudesta Seelannista ja tietenkin Englannista. Israel halusi siirtää juutalaisten haudat Israeliin, mutta eivät voineet tehdä niin. TV-10 mukaan hautausmaan monumentissa kerrotaan sotilaitten taistelleen Ottomaanihallitusta vastaan. Alueelta löydettiin myös muinaisen synagogan rauniot, jonka 10 x 6 jalan kokoisessa mosaiikissa kuvataan harppua soittava kuningas David. Se on peräisin n. vuodelta 508 eKr. Egyptiläiset tutkijat löysivät sen 1965. Israelin mennessä alueelle uudelleen mosaiikki kuljetettiin Israeliin ja on nyt Israelin museossa. – Tämä voi olla yksi niistä lukemattomista arkeologisista löydöistä, joita palestiinalaiset tulevat vaatimaan palautettaviksi, jos he koskaan saavat oman valtionsa. UNESCO:n jäsen PA:lla on aitiopaikka niiden esittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150975#.TvLiAFb3vO0
- PA:n korkeat virkailijat ovat tapailleet Israelin äskettäin vapauttamia terroristeja tai epäonnisia pyrkyreitä. Abbas tapasi Amneh Munan Ankarassa, ja pääministeri Fayad tapasi epäonnisen rabbi Ovadia Yosefin potentiaalisen murhaajan Salah Hamourin Ramallahissa. Tilaisuudessa oli myös PA:n vankienhoidon ministeri Issa Karaki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150974#.TvLlt1b3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vaatii, että arabien tulee muodostaa yhteinen Al-Quds armeija Jerusalemin vapauttamiseksi ja Israelin tuhoamiseksi, eli koko Palestiinan alueen vapauttamiseksi, kuten hän selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150973#.TvLm9Fb3vO0
- Jordania on tiettävästi johtava kandidaatti Hamasin ulkoministeriön uudeksi sijoituspaikaksi. Mashaal Khaled poltti suhteensa Bashar Assadin kanssa kehottaen tätä uudistamaan hallituksensa ja maansa sosiaaliset olot, eikä Assad ole suostunut tapaamaan Mashaalia sen jälkeen. Egypti ja Qatar ovat olleet toisina vaihtoehtoina, mutta Gazan koetaan liian vaaralliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150971#.TvLni1b3vO0
- YK:n turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti jatkaa YK:n 1000 miehen UNIFIL-joukkojen toimiaikaa Libanonissa 6 kuukautta kesäkuun 30. päivään 2012. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150966#.TvLojlb3vO0
- Saudi Arabian kuningas Abdullah esitti vaatimuksen, että Persianlahden Yhteistoimintaneuvoston GCC toimintaa tulee kehittää yhteisen ja kiinteän unionin perustamiseksi Iranin kasvavaa voimaa ja vaikutusvaltaa vastaan. Neuvostoon kuuluvat maat Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman ja UAE. Neuvostoon liittyi äskettäin myös Jordania, ja sitä on tarkoitus laajentaa edelleen. Ainakin Egypti mainitaan ehdokkaana, mutta myös Irak ja muita maita kosiskellaan, vaikka Irakia pidetään Saudi Arabiassa 100 % iranilaisten hanskassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150968#.TvLpLVb3vO0
- Talousministeri Yuval Steinitz esitti vaatimuksen, että korkeimman oikeuden esittämät juutalaisten etäyhteisöjen ja lähiöitten tuhoaminen on estettävä lainsäädännöllä. Hän sanoi, että niiden tuhoaminen on mahdoton ajatus ja siitä tulee luopua. Hän pitää erityisesti Amonan etäyhteisön tuhoamista karkeana virheenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150959#.TvLq-lb3vO0
- Alla olevassa linkissä esitetään kuvia ensimmäisen hanukka-kynttilän sytyttämisestä Länsimuurilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150937#.TvLr51b3vO0

Wednesday, December 21, 2011

KESKIVIIKKO 21.12.11

1. YK:N turvallisuusneuvosto jatkoi eilen tavaksi tullutta Israelin ”setlementtitoiminnan” tuomitsemista ainakin yhdeksän jäsenen voimalla viidestätoista. Keskustelun pohjaksi YK.n poliittisten asiain apulaispääsihteeri Oscar Fernandez-Taranco luki raporttinsa, jossa hän totesi neuvoston jäsenille mm., että ”rauhanetsintä on jäänyt vaikeasti tavoitettavaksi johtuen jännitteistä alueella, syvästä epäluottamuksesta osapuolten välillä sekä alueen muuttuvasta dynamiikasta”.
Sen jälkeen neuvoston vaikutusvaltaisten maitten Englannin, Ranskan, Portugalin ja Saksan edustajat kertoivat kukin vuorollaan neuvoston jäsenille, miten apulaispääsihteeri jo selvitti jäsenille, että ”Israelin setlementtitoiminta kaivaa maata kaikkien yritysten alta aloittaa rauhankeskustelut palestiinalaisten kanssa”.
”Yksi esille nousseista teemoista on lisääntyvän setlementtien rakentamisen ja setlerien väkivallan äärimmäisen tuhoisa vaikutus alueelle ja mahdollisuuksille palata neuvotteluihin”, todetaan neljän maan yhteisessä lausunnossa.

ENGLANNIN YK:n lähettiläs Mark Lyall Grant luki laatimansa Englannin lausunnon, jossa hän totesi mm.: ”Israelin toistuvat ilmoitukset setlementtien rakentamisen lisäämisestä miehitetyillä Palestiinan territorioilla mukaan lukien Itä Jerusalem lähettävät tuhoisan viestin.”
Euroopan maitten lausunnoissa vaadittiin Israelia lopettamaan setlementtitoiminta välittömästi lisäten ”hurskaan toiveen”, että hallitus toteuttaa lupauksensa saattaa väkivaltaan syyllistyneet setlerit oikeuden eteen tuomittaviksi.
VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin pyrki toimimaan diplomaatin tavoin esittäen syytteitä nimeämättömälle kolmannelle valtiolle, joka sulkee silmänsä tavalle, millä kuolemaisillaan riutuvaa rauhanprosessia on kohdeltu. ”Täällä on yksi delegaatio, joka ei halua kuulla siitä mitään, ei minkäänlaisesta lausunnosta, ja joka uskoo asioitten jollain tavalla ratkeavan itsestään, jotenkin yliluonnollisesti.”

ETELÄ-AFRIKAN lähettiläs Baso Sangqu luki 120 sitoutumattoman maan laatiman lausunnon, jossa ne tapansa mukaan toistavat Euroopan maitten lausunnon. Lausunnossa setlementtitoiminta tuomittiin ”laittomana ja pääesteenä kahden valtion periaatteelle rakennetulle ratkaisulle Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa”.
Brasilian lähettiläs Maria Luiza Ribeiro Viotti luki maansa, Intian ja Etelä-Afrikan yhteisen lausunnon, jonka sanamuoto noudatteli edellisten lausuntoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250271

YK:N turvallisuusneuvoston jäsenmaitten edustajien lausuntoja lukiessa jää mielikuva, ikään kuin he toimisivat aivan toisella planeetalla, jonne asioitten todellisuus ei ole päässyt mitään kautta tunkeutumaan edustajien tietoisuuteen. Toiseksi jää tunne, että Israelin harjoittama ”hasbara”, diplomaattinen tiedotus ja oikeellisuuden vakuuttaminen maailmalla ontuu pahasti. Neuvoston jäsenmaitten edustajien lausunnot perustuvat populäärisiin kliseihin ja perättömiin olettamuksiin ja toteamuksiin, joilla ei ainakaan rakenneta minkään tason luottamusta Israelin ja neuvoston jäsenten välille, vaan päinvastoin vahvistetaan palestiinalaisten uskoa ja luottamusta länsimaitten taloudelliseen ja poliittiseen tukeen, jossa ei edes yritetä selvittää ongelmien todellisia syitä eikä historiallisia ja uskonnollisia perusteita. Venäjän lähettilään Churkinin näkemys sokeudesta pätee kaikkiin turvallisuusneuvoston edustajiin.

2. UUTINEN Roomasta kertoo, että USA:n ja ns. samanmielisten maitten muodostama ryhmittymä sopivat painostuksen lisäämisestä Irania vastaan.
USA:n ja EU:n diplomaatit yhdessä joittenkin muitten maitten diplomaattien kanssa keskustelivat Iranin tilanteesta tiistaina päätyen yhteiseen julkilausumaan, jossa Iran kiristettyjen pakotteiden avulla pyritään taivuttamaan sen ydinsuunnitelmaa koskeviin neuvotteluihin, kuten italialainen diplomaatti kertoi journalisteille. Suunnitelmaan kuulunee myös Iranin öljynviennin kieltäminen, johon ei aiemmin ole uskallettu kajota.

UUTISLÄHTEEN mukaan samanmielisten muodostama ryhmä toistaa aiemmat vaatimukset, että Iranin tulee tunnustaa YK:n turvallisuusneuvoston ja IAEA:n Irania koskevat päätös-lausunnot ja tyydyttää selvityksiä vaativien maitten esittämät pyynnöt ydinohjelmansa toteuttamisesta kiireellisesti.
Suljettujen ovien takana Italian ulkoministeriön tiloissa pidettyyn tilaisuuteen osallistuneitten maitten edustajat vakuuttivat jatkavansa yksimielisesti aloittamansa kiristettyjen pakotteiden toteuttamista, kunnes Iran suostuu vilpittömiin keskusteluihin. Joillakin näistä maista on omia kahdenkeskisiä pakotteita Irania vastaan. Ryhmään kuluu USA, EU sekä useita Euroopan maita, Australia, Japani, Etelä-Korea, ja joitakin muita maita, joiden osallistumisesta kokoukseen ei ollut tietoa, mutta USA oli mukana.
USA keskeytti öljyn tuonnin Iranista jo aiemmin, mutta kongressi harkitsee lisäksi Iranin keskuspankin boikotointia. USA kuitenkin pohtii vielä, miten Kiina, Intia ja Etelä-Korea, jotka tuottavat runsaasti Iranin öljyä, voitaisiin jättää pankkiboikotin ulkopuolelle.
IRAN tarjoaa keskusteluja, mutta se on tehnyt niin monta kertaa ennenkin vain lopettaakseen ne jollain tekosyyllä. Irania syytetään keskustelujen käyttämisestä ajan voittamiseksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=250297

3. USA:N armeijan eri aselajien yleisesikuntien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey esitti huolensa, että USA voidaan vetää tahtomattaan ja tietämättään mukaan Iranin vastaiseen konfliktiin. Hän totesi, että USA ja Israel toimivat läheisessä yhteistyössä ja ymmärryksessä Iranin kysymyksessä, mutta että tilanteen arvioiminen väärin voi aiheuttaa tilanteen kehittymisen konfliktiksi, joka ei ollut tarkoituksena ja jota kukaan ei halunnut. Hän totesi, että sanktioitten kiristämisestä keskustellaan USA:n, EU:n ja muitten maitten kanssa, mihin kuuluu öljyboikotti sekä pankkitoiminnan lopettaminen Iranin keskuspankin kanssa.

”SUURIN huoleni on siinä, että tilannetta voidaan arvioida väärin, ja USA vedetään konfliktiin, joka voi kehittyä katastrofiksi koko alueelle”, Dempsey selvitteli tuntemuksiaan. Hän sanoi USA:n käyttävän monia teitä informaation keräämiseksi Iranin aikeista ja tilanteista. Hän selvitteli ajatuksiaan todeten, että olisi epäviisasta olla ymmärtämättä, mitä USA:n viholliseksi itseään kutsuva maa suunnittelee ja tekee.
Kuten edellisessä artikkelissa kerrotaan, USA toimii EU:n ja muitten maitten kanssa Iranin ydinsuunnitelmien saattamiseksi kansainväliseen valvontaan, ja on valmistautunut kiristämään pakotteita Iranin jatkuvan välttelyn ja kieroilun vuoksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=250324

4. USA:n armeijan viimeisten sotilaitten onnistellessa itseään päästyään lopulta yhtenä kappaleena pois Irakin noidankattilasta, tarkkailijat ihmettelevät, mitä lopulta voitettiin lähes 5000 USA:n sotilaan menetyksistä ja 15 000 haavoittuneen kustannuksella sodasta, joka vaati arviolta miljoonan irakilaisen hengen ja lukemattomien vammautumisen. Lisäksi ympäristön suojelemisesta kiinnostuneet varoittavat, että USA:n käyttämissä luodeissa ja ammuksissa niiden painon lisäämiseksi yhtenä osana oli köyhdytetty uraani, jota on runsaasti saatavilla ydinvoimaloiden ydinpolttoaineen jätteenä. Tätä köyhdytettyä uraania on siroteltu Irakin maaseutu kauttaaltaan, eikä kukaan tiedä, miten se vaikuttaa ihmisten terveyteen. Sodan arvet ovat näkyvissä maassa vielä pitkään.

KUITENKIN akuutimmat ongelmat nähdään Irakin poliittisella rintamalla, joka on nyt avoin myös ulkopuolisille vaikuttimille. Irakin pääministeri Nuri al-Maliki antoi vihjeen siitä, miten asioita tullaan hoitelemaan antamalla pidätysmääräyksen varapresidentti Taqiq al-Hashimista syyttäen häntä osallisuudesta terrorismiin. Määräys oli tarkoitettu salaiseksi, mutta se vuosi julkisuuteen. Tämän johdosta Malikin tärkein tukija hallituksessa aloitti parlamentin boikotoinnin ja vaatii apulaispääministerin Saleh al-Mutlakin erottamista.
Sekä Mutlak että Maliki ovat sunni-muslimeja, ja tuntevat olonsa epämukavaksi shia-muslimien harjoittaman painostuksen vuoksi, jota sekä USA että Iran tukee. Iranin sisäinen voimataistelu vallasta on alkamassa toden teolla, eikä Iran ole siitä sivustakatsoja.
Tämä poikkeaa järkyttävästi siitä kuorrutetusta ja optimistisesta harhakuvasta, minkä USA:n presidentti Obama antoi toimiessaan isäntänä Malikin USA:n vierailun aikana.
”Me jätämme poistuessamme itsenäisen, vakaan ja omatoimisen Irakin, jonka edustuskelpoinen hallitus on kansansa valitsema,” kuten Obama hehkutti.
Irakin sisäpoliittinen toiminta alkaa kuitenkin vasta foto-op tilaisuuksien jälkeen ja kansan totutellessa uuteen todellisuuteen ilman USA:n armeijan tukea, sanoi Reidar Visser Norjassa. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=250321

5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin jakaminen kahden valtion periaatteen mukaisesti näyttää etenevän vanhan hyvän salaisen Oslo-periaatteen mukaan, kuten Atlantic makasiinissa julkaistu suunnitelma siihen liittyvine kolmen arkkitehtitoimiston laatimine suunnitelmineen osoittaa. Jutun taustalla on atlantic.com ja S Daniel Abraham Lähi Idän rauhankeskuksen erityisraportti ”Onko rauha mahdollinen?”, jonka tueksi ja liitteeksi arkkitehdit laativat suunnitelmat yhdessä ”Saya/Design for change” ryhmän ja palestiinalaisten suunnittelijoitten kanssa. Heidän laatimissaan suunnitelmissa esitetään ratkaisuja, miten Israelin pääkaupungin jakautuminen juutalaisten ja palestiinalaisten asuttamiin vyöhykkeisiin onnistuisi, ja miten liikenneyhteydet voitaisiin toteuttaa lähtien siitä, että liikenne eri osien välillä joudutaan ohjaamaan vieraan maan alueen kautta. Esimerkkitapauksena artikkelissa julkaistaan tien no 60 liittyminen pääkaupungin katuverkkoon ja mitä lisärakenteita ja järjestelyjä se aiheuttaisi. Arkkitehdit selittävät kirjelmässään, että Jerusalem on jo käytännössä jaettu, joten tämän Israelin ikuisen pääkaupungin jakaminen kahden valtion pääkaupungiksi ei heidän mielestään muuta tilannetta, vain järjestelee sitä toimivaksi ja järjelliseksi. Heitä ei kiinnosta pennin vertaa Jerusalemin historialliset ja uskonnolliset taustat ja vaatimukset, he suunnittelevat maksusta. Alla olevaan linkkiin liittyy muita jatkolinkkejä, joissa on lisää informaatiota hankkeesta, jonka maksumies ja tilaaja jää epäselväksi.
http://www.theatlanticcities.com/design/2011/12/designs-divided-jerusalem/664/
- USA:n armeijan aselajien esikuntien puheenjohtaja Martin Dempsey kertoo edellä esitettyyn artikkeliin liittyen, että USA voi tarvittaessa onnistuneesti iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta että hänen huolensa on siinä, ettei Iran näytä tajuavan sitä. Tämä voitaneen ymmärtää siten, ettei kenraali halua sotia, mutta että keinot sen menestyksellisesti käymiseksi ovat olemassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150940#.TvGYGlb3vO0
- INN:n artikkelin mukaan sisällissota on tosiasia Syyriassa, kun 10 000 armeijan sotilasta loikkasi hallitusta vastustavien riveihin. Tiistain taisteluissa 269 ihmistä kerrotaan saaneen surmansa. Surmansa saaneiden joukossa oli 100 Assadia tukevaa sotilasta ja yli 150 häntä vastustavaa siviiliä. Assadin kerrotaan toimivan ikään kuin mitään sopimusta arabiliiton tarkkailijoista ei olisi tehtykään, tai että jos he tulevat torstaina, kuten on ilmoitettu, heille järjestetään ohjattuja kiertoajeluja panssaroiduissa autoissa ilman pääsyä - turvallisuussyistä - ulos autosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150941#.TvGZI1b3vO0
- Israelin humanitäärisyys on saavuttanut uuden huippunsa hoitaessaan Tel Avivin Asuta sairaalassa Mynchenin olympialaisten pääterroristin kuolemansairasta vaimoa ja antaessaan hänen sukulaistensa vierailla sairasvuoteen ääressä. Abu Daoud suunnitteli Mynchenin olympialisiin osallistuneen Israelin olympiajoukkueen kaappaamisen panttivangeiksi v. 1972. Draaman pelastusoperaatiossa terroristit surmasivat lähes koko Israelin joukkueen. Daoud kehottaa jälkeläisiään jatkamaan Israelin vastaista taisteluaan. Israelin sairaalat hoitavat vuosittain kymmeniä ehkä satoja potilaista eri arabimaista, mutta heidän henkilöllisyyttään eikä kansalaisuuttaan päästetä julkisuuteen kostotoimien pelossa. Tekisi mieli huutaa maailmalle: ”Haloo maailma, kuuleeko maailma, mitä ne israelilaiset taas salaa tekevät?” Kai tämänkin johdosta voidaan esittää vastalause ja tuomio YK:ssa tai EU:ssa, vai mitä? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150943#.TvGau1b3vO0
- Kadiman kansanedustaja Otniel Schneller joutui arabiterroristien kivi- ja palopommisateeseen ajaessaan autollaan Binyaminissa Ofran juutalaisyhteisön lähellä. Hänen tyttärensä asuu Neve Tzuf-lähiössä Modiin kaupungissa, jonka luokse hän oli matkalle sytyttääkseen kaksi ensimmäistä hanukka kynttilää. Hänellä oli lapsenlapsia mukanaan autossa. Ensimmäinen pommi osui tiehen, toinen räjähti hänen autonsa takana. Schneller pääsi ilman fyysisiä vammoja, mutta mitä se jätti lasten ja hänen omaan sieluunsa, on avoin kysymys. NU:n taholta tuomittiin tapaus ankarin sanoin hyökäten samalla puolustusministeriön ja hallituksen puolivillaiseen tapaan suhtautua vastaavanlaiseen arabiterroriin, mutta toimien hyvin aktiivisesti ja ankarilla tuomioilla uhaten juutalaisten vastatoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150931#.TvGdIlb3vO0

Tuesday, December 20, 2011

TIISTAI 20.12.11

1. SYYRIA ilmoitti eilen virallisesti hyväksyneensä arabiliiton laatiman suunnitelman verenvuodatuksen lopettamiseksi ja sovintoneuvottelujen aloittamiseksi hallituksen ja kapinallisten välillä. Asiasta ilmoitti Qatarin ulkoministeri. Arabiliiton keskiviikon kokouksessa suunnitelma päätettiin alistaa YK:n turvallisuusneuvostolle, mikäli presidentti Bashar Assad ei suostu neuvotteluratkaisuun. YK:n turvallisuusneuvostolle alistettuna kysymys voisi aiheuttaa sotilaallisen väliintulon Libyan esimerkin tapaan, mitä arabimaat kauhistelevat. Ne eivät halua länsimaitten sotakoneiston raiskaavan taas yhden arabimaan ja siksi epäröivät.
Syyrian aktivistien (kapinallisten) ilmoituksen mukaan armeijan joukot surmasivat yli 70 ihmistä maanantaina, kuten myös Syyrian ihmisoikeusjärjestö kertoi.
Al Jazeera raportoi aktivistien ilmoitukseen perustuen, että armeijan sotilaat surmasivat viikonvaihteen aikana 114 ihmistä, niiden joukossa 80 armeijan sotilasta, jotka pyrkivät Turkin puolelle liittyäkseen FSA:n joukkoihin; loput olivat opposition kannattajia. Oppositio haluaisi arabimaitten väliintuloa, sillä he eivät luota Assadin vilpittömyyteen luvatessaan neuvotteluja heidän kanssaan.

USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nylund varoitti lehdistötilaisuudessa Syyrian hallitusta toteuttamaan arabiliiton suunnitelmat kirjaimellisesti vihjaten, että ”Assadin vilpittömyyteen on vaikea uskoa, sillä liian monta kertaa hän on luvannut ilman käytännön toimia”.
Nylund vakuutti, että USA tukee arabiliiton suunnitelmaa, joka sisältää arabitarkkailijoiden lähettämisen pahimpiin väkivallan keskuksiin, väkivallan lopettamisen, armeijan joukkojen vetämisen pois kaupungeista, pidätettyjen siviilien vapauttamisen sekä keskustelujen aloittamisen. Syyrian edustaja ilmoitti heti arabisuunnitelman julkistamisen jälkeen, että se sopii Syyrialle muilta osin, paitsi tarkkailijoitten lähettäminen, jonka he katsovat rikkovan maan itsenäisyyttä.
Opposition (kapinallisten) taholta Assadin ilmoitusta pidetään pelkkänä viivytystemppuna, eivätkä usko Assadin hallituksen lupauksiin vilpittömistä neuvotteluista. Väkivaltaisuuksissa kuolleitten siviilien lukumäärä on noussut yli 5000:n, armeija on menettänyt yli tuhat sotilasta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250151

2. USA:n puolustusministeri Leon Panetta kertoi CBS:n haastattelussa, että Iranin ydinase voi valmistua vajaassa vuodessa. Hän vakuutti samalla, että ”sekä USA että Israel toimivat yhdessä tämän tavoitteen estämiseksi, mitä keinoja se vaatineekin”.
Panetta tunnusti haastattelussa, etteivät Iranin painostuskeinot ja sanktiot ole tuottaneet toivottuja tuloksia. CBS:n juontajan suoraan kysymykseen: ”Voiko Iran saada ydinaseensa valmiiksi vuoden 2012 aikana” Panetta vastasi tähän tapaan: ”Se voisi kestää vuoden, ehkä vähän vähemmän. Mutta, Scot, yksi tekijä on huomioitava, heillä voi olla salainen uraanin rikastuslaitos jossakin, jossa rikastetaan polttoainetta.”

PANETTA sanoi USA:n ja Israelin jakavan tämän huolen, sillä USA ei halua, että Iran saa ydinaseen, eikä sitä ilmeisesti halua Israelkaan. ”Tämä on se USA:n asettama varoituslinja,
ja ilmeisesti myös Israelille. Jos meidän tulee tehdä se, meidän tulee hoitaa asia.” Juontajan kysymykseen, mitä toimia se käsittäisi, Panetta vastasi varovaisesti: ”Jos tiedustelu kertoo, että Iranin ydinase on valmistumassa, meidän tulee käyttää mitä tahansa tarvittavia toimia.”
Panetta painotti, ettei mitään optioita ole otettu pois pöydältä, mutta hän epäröi tunnustaa avoimesti sotilaallisen iskun mahdollisuuden.
VIERAILLESSAAN Israelissa joulukuun alussa Panetta arvosteli Israelin hallituksen politiikkaa, jonka hän katsoi eristävän maan muista Lähi Idän ja maailman valtioista. Hän arvioi diplomaattisin äänenpainoin, että Israelin hallitus on sotkenut suhteensa palestiinalaisten kanssa, mikä häiritsee koko Lähi Idän rauhanmahdollisuuksia. Toisessa yhteydessä hän puuskahti tuohtuneena ohjeensa Israelille: ”Menkää sen kirotun neuvottelupöydän ääreen”.
Hän on antanut selvästi ymmärtää, että hänen käsityksensä mukaan – joka lienee myös USA:n hallituksen kanta – Israelin taipumattomuus hyväksyä PA:n vaatimukset estävät rauhankeskustelujen jatkumisen ja vain lisäävät sen eristyneisyyttä.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=250183

3. Mossadin edellinen johtaja Meir Dagan sanoi puheessaan maanantaina Netaniyan akateemisen opiston Daniel Abraham strategisen keskustelun keskuksessa, että Israelin tulee pitää sotilaallisen iskun mahdollisuus Iranin ydinaseen estämiseksi, mutta varoitti samalla, että pelkkä puhuminen siitä vain kiihdyttää Iranin suunnitelmien toteuttamista. Siksi tämä optio tulee pitää viimeisenä vaihtoehtona, ja käyttää vasta, kun Israel on selkä seinää vasten, eli ei ole enää perääntymismahdollisuutta.
Dagan on aiemminkin puhunut aiheesta eri tilaisuuksissa, joissa hän varoittaa, ettei sotilaallinen isku pysty täysin keskeyttämään Iranin ydinasehankkeita, vain viivyttämään sitä pari vuotta. Lisäksi iskut voisivat sytyttää paikallisen sodan, jota kukaan ei halua.

JP:n artikkelissa valitetaan ja kritisoidaan sitä, että Daganin osallistuminen tilaisuuteen oli koonnut huomattavan määrän journalisteja, sillä Daganin mielipiteisiin luotetaan tai ainakin niissä on aina jotain kiinnostavaa. Eiliseen tilaisuuteen Dagan tuli tunnin myöhässä valittaen selkäsärkyä, mikä estää häntä puhumasta. Paneelin puheenjohtajana hän kuitenkin joutui puhumaan, mutta vain muutaman minuutin, joiden aikana hän esitti mielipiteensä. Hän lisäsi edelliseen pitävänsä Iranin ydinasetta Israelin keskeisenä strategisena haasteena, varsinkin huomioiden, ettei enempää Egypti kuin Syyriakaan muodosta välitöntä uhkaa.
Tilaisuudessa puhui Shin Betin entinen johtaja Yaacov Perry, joka vaati, että Israelin tulee avata jonkintasoinen keskusteluyhteys Iranin kanssa, mikä siltä puuttuu kokonaan. Tämä sisältää sen vaaran, että toisen käden tiedot voivat olla epätarkkoja tai väärenneltyjä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=250159

4. PA:N pääneuvottelijana Saeb Erekat piti oppitunnin propagandan esittämisestä vakuuttavasti totuuden asemesta puhuessaan journalisteille joulujuhlaa edeltävässä tilaisuudessa Betlehemissä ja vastaillessaan heidän kysymyksiinsä.
Erekat antoi täyslaidallisen Netanyahun ymmärtämättömyyttä ja tyhmyyttä vastaan väittäen, ettei Israelin pääministeri osaa sanoa edes omalla kielellään hepreaksi 1-9-6-7, mitkä hän muistin virkistämiseksi itse toisti sujuvasti puhtaalla heprean kielellä.

EREKATIN viesti journalisteille oli, että vuodesta 2009 lähtien Netanyhau on tehnyt kaikkensa kaivaakseen maata PA:n alta saadakseen sen romahtamaan, mikä hänen arvionsa mukaan voi tapahtua lähitulevaisuudessa, ellei rauhanprosessia saada pikaisesti jatkumaan.
”On mahdotonta saada Palestiinan Auktoriteettia pysymään hengissä nykyisen pysähtyneen tilanteen vallitessa. Sitä ei pystytä jatkamaan”, hän selitti.

ARTIKKELISSA todetaan, että vaikka tilaisuus pidettiin huoneessa, joka oli varustettu jouluisin värein, vähän siellä oli varusteita, jotka muistuttaisivat Rauhan Ruhtinaasta, puhumattakaan siitä, että siellä olisi julistettu rauhan sanomaa. Päinvastoin Erekat syytti Netanyahua sekä rauhanprosessin pysähtyneisyydestä että PA:n tietoisesta romuttamisesta.
Erekat sanoi, että Fatahin hallitus koottiin kansan johtamiseksi miehityksestä itsenäisyyteen, eikä heille riitä Netanyahun tarjoama taloudellinen kehitys tai turvallisuusjärjestelyt.
Hän sanoi, ettei hän voi poiketa tältä linjalta, kahden valtion perustalta 1967 rajoilla pienin tarkistuksin pääkaupunkinaan Jerusalem, koska muuten häntä pidetään kavaltajana.
Retorisesti viittoillen hän sanoi odottavansa elonmerkkejä Israelin taholta, ja sanoi pelkäävänsä istua neuvottelupöytään ja epäonnistua, koska se on liian vaarallista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250149

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh suunnittelee virallista vierailua muutamissa arabimaissa. Hän soitti Qatarin emiirille eilen onnitellen UAE:n itsenäisyyspäivänä. Emiiri kutsui Haniyehin vierailulle Dohaan Qatarissa, mutta päivämäärä on vielä avoin. Hän haluaisi vierailla myös Turkissa, Bahrainissa ja Tunisiassa, mutta matkasuunnitelma on avoin. Haniyeh kutsui emiirin viralliselle vierailulle Gazaan, minkä tämä sanoi hyväksyvänsä, koska ”muslimien velvollisuuteen kuuluu vierailla siellä tänä aikana”. Haniyeh tavannee PA:n puheenjohtaja Mahmoudin Kairossa keskiviikkona. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250121
- Egyptin armeijan yritykset tyhjentää Kairon kadut ja Tahrir-aukio mielenosoittajista kilpistyy aktivistien itsepäiseen vastustukseen ja aukion valtaamiseen jo viidentenä päivänä viimeisten väkivaltaisuuksien alettua vaalien toisen kierroksen jälkeen. Uhrien lukumäärä on nyt 13, haavoittuneita useita satoja. Silminnäkijöitten mukaan armeijan ja turvallisuusjärjestön joukot ryntäsivät ennen aamun valkenemista Tahrir-aukiolle hakaten löytämiään mielenosoittajia ja sytyttäen tulee kaiken löytämänsä telttoja, huopia ja lääkintätarvikkeita myöten, kertoo Al Jazeera. Armeijan päättäväisyyteen hajottaa mielenosoittajien kokoontuminen vaikutti korkean sotilasneuvoston tietoon tullut huhu, jonka mukaan parlamenttitalo sytytetään tuleen. He ovat jo polttaneet kansallisen kirjaston, jossa tuhoutui tärkeitä asiakirjoja, kuten Camp Davidin kokousta ja Taban alueen luovutusta koskevat dokumentit. Armeijan viha on kääntynyt myös journalisteja ja mediaa vastaan, joita se syyttää mielenosoittajien avustamisesta ja sotilasneuvoston vastaisesta informaatiosta. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/12/2011122054717923783.html
- Äskettäin itsenäistyneen Etelä Sudanin presidentti Salva Kiir saapui viralliselle vierailulle Israeliin. Hän odottaa Israelin lunastavan lupauksensa yhteistoiminnasta ja avusta useilla hallinnon ja yhteiskunnan aloilla. Etelä Sudan on potentiaalisesti varakas, sillä sen alueella sijaitsevat entisen Sudanin öljyalueet, mutta maa on teknisesti hyvin takapajuinen, infrastruktuuri lähes olematon, joten haasteet ovat valtavat. Häntä oli vastaanottamassa ke. Danny Danon ja apulaisulkoministeri Danny Ayalon. Danon vieraili Etelä Sudanissa kesän aikana. Kiir tapaa myös Israelin korkeimman johdon. Yksi aiheista, joista pyritään sopimaan, on Israeliin laittomasti tulleiden sudanilaisten ja etiopialaisten palauttaminen takaisin kotimaihinsa, missä Israel tarjoaa apuaan. Danon esitti Netanyahulle, että Israel avustaa Etelä Sudania rakentamaan koulutus- ja sulauttamiskeskuksen palaavien kansalaistensa avustamiseksi. South Sudan Tribute lehden mukaan Israel lupasi avustaa infrastruktuurin ja tietoliikenteen rakentamisessa sekä maatalouden kehittämisessä Etelä Sudanissa. Netanyahu suunnittelee matkaa Sudaniin ja Etiopiaan ensi vuoden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150898#.TvBCdlb3vO0
- Karmelin suurpalon uhrien muistotilaisuudessa pääministeri laski oman seppeleensä uhrien nimitaulun eteen. Tämä palo toi esiin järkyttävästi Israelin karkean valmistautumattomuuden tämän kaltaisia katastrofeja varten sekä kaluston puutteen että henkilöstön hankinnan ja kouluttamisen alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150899#.TvBFz1b3vO0
- Tunisian juuri valittu presidentti Marcef Marzouki vakuutti tavatessaan maan suurrabbin Haim Bittanin, että maassa asuneet mutta pakoon joutuneet juutalaiset ovat edelleen maan kansalaisia täysin oikeuksin ja pyysi heitä palaamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150891#.TvBG01b3vO0
- Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautettujen vankien joukossa on 26-vuotias myös Ranskan kansalaisuuden omaava Salah Hamouri, joka tuomittiin rabbi Ovadian Yosefia vastaan suunnittelemansa murhayrityksen ja muitten rikosten vuoksi. Hän vakuutti päästyään vapaaksi, että Ovadia Yosef on ansainnut kuoleman. Hamouri on PFLP:n terrorijärjestön jäsen. Ransak vaati hänen vapauttamistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150892#.TvBHolb3vO0
-

Monday, December 19, 2011

MAANANTAI 19.12.11

1. ISRAELIN hallitus teki eilen päätöksen pyytää tarjouksia 1028 asuntoyksikön rakentamiseksi, kuten JP:n artikkeli sanoo, ”vihreän linjan toisella puolella”. Näistä 500 asuntoyksikköä rakennetaan Jerusalemin eteläiseen lähiöön Har Homaan; 348 asuntoyksikköä Betar Illitiin Jerusalemin läheisyydessä, sekä 180 asuntoyksikköä Givat Zeeviin Jerusalemin pohjoisosassa. Tovah Lazaroffin ja Melanew Lidmanin artikkelissa kerrotaan lisäksi huolellisesti, miten kaukana kohteet ovat vihreästä linjasta, mikä osoittanee heidän halunsa epäsuorasti kertoa vastustavansa hallituksen päätöstä.
Nyt päätetty tarjousten pyytäminen on osa aiemmasta päätöksestä rakentaa 6 000 uutta asuntoyksikköä Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian alueille.

HALLITUKSEN päätökseen kuuluu lisäksi asuntojen rakentaminen Gazasta karkotetuille perheille; 300 asuntoa Nitzaniin Ashkelonin ja Ashdodin välillä sekä 229 Ashkelonin Golf lähiöön. Nämä kohteet ovat Israelin valtion alueella, joskin Gazasta ammuttavien rakettien kantomatkan sisällä, kuten uutisraportteja seuraavat ovat tietoisia.

PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantajan Abu Rudeinahin mukaan hallituksen päätös ”ei edistä rauhankeskustelujen aloittamista”. Hän yhdistää tarjousten pyytämisen ajankohdan juutalaisnuorten tekemiin ”hintalappuihin”, grafiittien raapusteluun ja vandalismiin johonkin moskeijaan tai muuhun palestiinalaiskohteeseen.

KUTEN palestiinalaisjohtajilla on tapana, Rudeinah vaati ”kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tähän asiaan ja lopettamaan juutalaisten aktiivisuuden Juudeassa ja Samariassa”, kuten WAFA, palestiinalaisten uutistoimisto, raportoi. Rudeinah unohti kertoa, että Netanyahu päätti rakentamisen jouduttamisesta Juudeassa ja Samariassa vastavetona PA:n yksipuolisille toimille Palestiinan valtion perustamiseksi sekä hakemuksesta UNESCO:n täysjäseneksi. Netanyahun päätökseen vaikutti myös Abbasin ehdoton kielto tulla neuvottelupöytään Israelin kanssa esittäen samalla ennakkovaatimuksensa Israelin suostumiseksi 1967 rajoihin ja rakentamisen täydelliseksi lopettamiseksi Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa.
Rauhankeskustelujen sijaan Abbas aloitti neuvottelut Hamasin kanssa Kairossa voidakseen yhdistää Fatahin ja Hamasin ”oikeutetun taistelun Israelia vastaan miehitettyjen alueitten vapauttamiseksi”, kuten lausunnoissa kerrotaan, mutta Hamasin ehdoilla, joihin sisältyy aseitten käyttö ja tulkinta, että miehitetty alue käsittää koko maan Jordanjoen ja Välimeren välillä, eli Israelin valtion tuhoamisen ja juutalaisten karkottamisen Lähi Idästä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249959
Tuomioita on tietenkin odotettavissa sekä USA:n, YK:n että EU:n taholta, ja sanamuodotkin voi arvata, vain pieniä muotoseikkoja muutetaan edellisistä tuomiolausunnoista. Tästä on kehittynyt eräänlainen aikuisten ihmisten piirileikki, jossa määrätyt repliikit toistetaan ja vain odotetaan, kenen vuoro on milloinkin esittää oma roolinsa: ”sano sinä ensin”.

2. ISRAEL toteutti eilen Gilad Shalitin vapauttamissopimusten mukaisesti viimeisen sitä koskevan velvoitteensa vapauttaen 550 palestiinalaisvankia. Vankilaviranomaisten lausunnon mukaan kenelläkään nyt vapautetuista ei ollut ”verta käsissään”, eli eivät henkilökohtaisesti olleet murhanneet israelilaisia, epäsuorasti siihen osallistuneet tai sitä suunnitelleet kylläkin, vain otollinen tilaisuus ei ollut vielä tullut. Toiseksi viranomaiset vakuuttivat, että vapautetut olivat kärsineet vähintään kahden kolmasosan tuomiostaan. Useimpien rikos oli kivien ja petrolipullojen heittely tai muu lievempi pahoinpitelymuoto. Artikkelin mukaan 400 vapautetuista oli kärsinyt kaksi kolmasosan heille langetetusta tuomiosta.
Vangit koottiin ensin Ayalon vankilapalvelun tiloihin Ramlessa, kuusi vapautettua naisvankia Sharonin vankilasta. Heidät kuljetettiin vankilan busseilla aseistettujen vartijoitten suojaamina neljään kohteeseen. Pääosa heistä, 505 vankia, kuljetettiin Juudeaan ja Samariaan; 41 vankia vapautettiin Gazan kaistalle; 2 päästettiin kotiinsa Jerusalemin itäosassa ja kaksi vietiin Allenby-sillan kautta Jordaniaan. Yksikään heistä ei kuulunut Hamas-järjestöön.

Vapautettavien joukossa oli Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin murhaa suunnitellut Salah Hamouri, jonka vapauttamiseen rabbi Yosef antoi suostumuksensa. Ranska vaati hänen vapauttamistaan, koska hänellä on myös Ranskan kansalaisuus. Talal Naasan, joka kuuluu Force 17 henkivartijajoukkoihin, osallistui ampumavälikohtaukseen ja suunnitteli tienvarsipommien asettamista lähelle Ramallahia. Kolmas nimeltä mainittu on Darwis Dadar, joka osallistui v. 2002 itsemurhaiskuun Jerusalemissa, joka vaati kolmen israelilaisen hengen. Hän kuuluu Fatah Tanzimin joukkoihin.
GILAD SHALIT joutui Hamasin kommandoiskun sieppaamaksi 2005 Kerem Shalomin lähellä, ja pidettiin siitä lähtien pimeissä luolissa Gazan alueella vapauttamiseensa saakka.
Palestiinalaiset kivittivät sotilaita, jotka suojasivat vankien vapauttamista haavoittaen yhtä heistä. Hamasin taholta uhataan, ettei tarina heidän osaltaan lopu tähän, vaan he jatkavat ponnistelujaan kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten vapauttamiseksi, ja siksi he haluavat siepata uusia panttivankeja.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=249974
Terrorin uhrien järjestön ALMAGOR johtaja Meir Idor oikoi viranomaisten tyynnyttelevää lausuntoa todeten, että 220 vapautetuista ovat ”raskaita tapauksia”, jotka ovat joko osallistuneet terrorismiin tai suunnitelleet murhaiskuja, mutta epäonnistuneet israelilaisten murhaamiseksi teknisistä epäonnistumisista johtuen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150846#.Tu7gJVb3vO0

3. EGYPTIN väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuvat jo neljättä päivää parlamenttivaalien toisen osan päättymisen jälkeen. Kuolonuhrien määrä on noussut ainakin kymmeneen ja yli kolmesataa viisikymmentä on loukkaantunut. Videokuvien perusteella arvioiden sotilaitten tai poliisien – kuvista ei voi päätellä, kumpia pitkiä keppejä heiluttavat turvallisuusmiehet ovat – väkivaltaisen käsittelyn seurauksena. Kuvien perusteella arvioiden he hakkaavat usean miehen ja kahden käden voimalla avuttomana jo maassa makaavaa uhria säälittä päähän ja kaikkialle ruumiissa, jättäen liikkumattoman ja verta vuotavan uhrinsa makaamaan siirtyäkseen seuraavan mielenosoittajan luo. Mikä sitten lieneekin tämän käyttäytymisen filosofia, katkeraa vihaa se ainakin herättää pelon lisäksi.

ISLAMILAISET Muslimiveljeskunnan ja Salafin puolueet ovat jatkanet äänten kahmimista vaalien toisen osan aikana. Ensimmäisessä kierroksessa Veljeskunta sai 37 % äänistä, Salafi 24 %. Nyt kannatus osoittaa suurempaa kannatusta.
Muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeuspuolue saanee 40 % äänistä; Salafin Al-Nour puolueen kannatus on 35 % äänistä. Ääntenlaskenta on vielä kesken, joten pieniä muutoksia voi tulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250023

HAARETZ.COM mukaan Muslimiveljeskunnan Vapaus ja Oikeuspuolue sai 39 % äänistä, Salafin Al-Nour-puolue 31 %, liberaalinen Wafd-puolue sai 22 %:n kannatuksen. Islamistien äänisaalis on siten n. 70 %, mikä oikeuttaa ne vaatimaan maan hallituksen muodostamista ja hallitusvallan siirtämistä niiden käsiin. Vaalien kolmas kierros suoritetaan ensi vuoden alussa, jonka jälkeen sotilasjuntta joutunee luopumaan vallastaan, joskin vasta luultavasti myöhemmin tapahtuvien presidentin vaalien jälkeen.
Vaalivilkkaus oli toisella kierroksella runsaampi, arvioitten mukaan 67 %, ensimmäisellä kierroksella 60 %, mutta selvästi suurempi kuin Mubarakin aikana.
Tämän artikkelin mukaan kuolonuhreja on 10, mutta haavoittuneita on 441 kolme päivää kestäneitten väkivaltaisten mielenosoitusten aikana. http://www.haaretz.com/news/middle-east/islamists-win-70-percent-of-the-vote-in-second-round-of-egypt-elections-1.402172

4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin tiede- ja akatemian viranomaiset valittavat, että kansan keskuuteen levinnyt mielenosoitusten ja levottomuuden aalto on aiheuttanut kansan perinneaarteiden joutumisen mielenosoitusten jalkoihin. Tällä kertaa ei ehkä siinä määrin kuin aiemmin, jossa mielenosoittajat tunkeutuivat kansallisiin museoihin varastaen ja turmellen mittaamattoman arvokkaita arkeologisia aarteita, joista vain osa on saatu takaisin. Tulipalo syttyi lauantaina Kairon Tieteen Edistämisinstituutin rakennuksissa uhaten arvokkaita käsikirjoituksia. Instituutin perusti Ranskan keisari Napoleon Lähi Idän sotaretkensä aikana 1798. Tulipalo sai alkunsa virkailijoitten huolimattomuudesta yleisen kiihotuksen aikana. Tämän katsotaan osoittavan, ettei edes armeija pysty suojelemaan maan kalleuksia mielenosoituksilta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/even-the-military-can-t-protect-egypt-s-historical-treasures-1.402204
- Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Il kuoli lauantaina ollessaan matkalla maakuntaan tarkastuskierrokselle. Hallituksen tiedostuksen mukaan hän kuoli liikarasitukseen. Hän sairasteli jo aiemmin, ja hänellä väitettiin olevan vaikea alkoholiongelma. Etelä-Korean taholta on ilmoitettu, ettei Pohjois-Korean armeijan parissa ole havaittu epätavallista liikehdintää, mutta Etelä-Korea on kuitenkin asettanut armeijansa hälytysvalmiuteen. Kim Jong-Il oli 69-vuotias. Hän hallitsi maataan yksinvaltiaana vuodesta 1994 isänsä kuolemasta lähtien. Hänen kuolinsyykseen ilmoitettiin sydänkohtaus lauantaina, mutta ilmoitus siitä annettiin vasta sunnuntaina. Hänen seuraajakseen ennustetaan hänen nuorinta poikaansa, joka on vasta 20-vuotias Kim Jong-Un. Kiinan uutistoimistojen mukaan Pohjois-Korean kansa kiemurtelee syvän surun vallassa, mikä oli silminnähtävä varsinkin hänen isänsä kuoltua. Tarkkailijoita on huolettanut, kuka nyt valvoo maan ydinasearsenaalia ja ballistisia ohjuksia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=250026
- Etelä-Korean viranomaiset kertovat, että satoja Pohjois-Korean ydintiedemiehiä työskentelee Iranissa, kuten Korea Times kertoo. Lehden tietojen mukaan heitä työskentelee Natanzin ja Qomin laitoksissa, mutta myös muualla. Heidän tehtävänsä on edistää Iranin ydinteollisuutta sekä ohjusten kehittelyä. Pohjois-Korean tiedemiehet vierailevat Iranissa usein kulkien kolmansien maitten kautta. Heidän tukikohtansa Pohjois-Koreassa on ns., huone 99, jossa johto työskentelee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150851#.Tu73YVb3vO0
- Osa Syyrian armeijan panssarijoukoista on loikannut kapinallisten joukkoihin liittyen FSA:n sotilaitten tueksi. Viimeisten uutisten mukaan Syyrian presidentti olisi halukas suostumaan arabiliiton suunnitelmaan sallien tarkkailijat maahan ja aloittaen keskustelut kapinallisten kanssa. Arabiliitto harkitsi asian viemistä YK:n turvallisuus-neuvoston käsittelyyn, mikä voisi auktorisoida esim. NATO:n joukot samantapaiseen ”velvollisuus suojella” operaatioon Syyriassa, kuten tapahtui Libyassa. Uutiset kertovat, että 300 armeijan sotilasta on loikannut FSA:n joukkoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150823#.Tu75Clb3vO0
- Lintutarkkailijat ovat Israelissa innoissaan havaitessaan uuden pikkulintulajin, ”Firecrest”, ensimmäistä kertaa Israelissa. Sitä esiintyy Euroopan joissakin osissa, Turkissa ja Afrikan luoteisosassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150840#.Tu76llb3vO0
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on ollut viime aikoina pitkiä aikoja poissa työpaikaltaan. Todays Zaman kertoo, että pääministeri on lepäämässä lääkärinsä suosituksesta, mutta toisten uutisten mukaan hän sairastaa rectosigmoid syöpää ja että hänelle suoritettiin laparoscopic leikkaus äskettäin, minkä johdosta hän kaipaa lepoa. Jos hänellä on syöpä, sen astetta ei tiedetä eikä siitä asian arkaluonteisuuden vuoksi haluta keskustella julkisuudessa. Hänen sairautensa on kuitenkin viivyttänyt tärkeitä päätöksiä varsinkin Syyrian tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150854#.Tu7-3Fb3vO0
- Tuhansia haredi-kansan mielenosoittajia kokoontui sunnuntai-iltana osoittaakseen vastustavansa hallituksen päätöstä perustaa hallituksen alainen elin, jonka vastuulla on Simeon bar Jochain hautakammio Meron.vuorella. Heidän joukossaan oli tunnettuja ortodoksi-rabbeja ja hengellisiä johtajia. Mielenosoitus alkoi Mea Shearim alueella Jerusalemissa suhteellisen rauhallisena, mutta muutamia autoja kolhittiin. Eda haredit ryhmä ilmoitti vastustavansa mielenosoitusta ja sanoutui siitä irti. Myös joitakin busseja ja poliisiautoja vastaan hyökkäiltiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4163564,00.html
- Ranskalainen päivälehti Le Figaro kertoo, että muutamista Hassan Nasrallahin rohkeista yleisö-esiintymisistä ja tulenkivenkatkuisista puheistaan huolimatta Hizbullah kärsii vakavasta varojen puutteesta, minkä juuret lienevät arabimaailmaa kuohuttaneissa mielenosoituksissa ja valtion päämiesten kukistumisissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4163386,00.html
- Giulio Meotti ennustaa, että jos nykyisen kaltainen tendenssi saa jatkua häiriöittä, Eurooppa tulee olemaan muslimien hallinnon alla ennen vuosisadan loppua. Muslimit muodostavat neljänneksen monien Euroopan pääkaupunkien asukkaista ja kirkkojen kumistessa tyhjyyttään he joko ostavat niitä tai vuokraavat rukouskokouksiensa pito-paikoiksi. Monissa kaupungeissa on lähiöitä, joihin ei-muslimeja ei päästetä tai vain muslimivartijan seurassa. Moskeijat ovat osoittautumassa pieniksi, kuten on käynyt Pariisin suuren moskeijan kanssa, jota halutaan laajentaa. Sen kapasiteetti on 4000. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4162907,00.html

Sunday, December 18, 2011

SUNNUNTAI 18.12.11

1. HUOMATTAVA palestiinalainen Fatahin virkailija Hatem Abdel Kader sanoo, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kieltänyt kaikki ”normalisointiyritykset” matillisina pidettyjen israelilaisten ja palestiinalaisten akateemikkojen ja rauhanaktivistien välillä.
ABBASIN kielto tuli viime viikolla pian sen jälkeen, kun ”palestiinalaiset mielenosoittajat” – selvästi PA:n johdolta saamansa ohjeen mukaan – ryntäsivät sisään Ambassador hotelliin Sheikh Jarran lähiössä Jerusalemissa pakottaen israelilaiset aktivistit ja hotellin johdon peruuttamaan suunnittelemansa konferenssin.
Konferenssissa oli tarkoitus äänestää ”yhteisparlamentista”, joka perustaisi kahdelle kansalle kolmannen hallituksen.
Samantapainen konferenssi oli tarkoitus järjestää Betlehemissä, mutta Abbasin lähettämät ”mielenosoittajat”, joiden henkilöllisyys on epäselvä, pakottivat peruuttamaan tilaisuuden.

AL-QUDS palestiinalaisen yliopiston professori Sari Nusseibah sai uhkauksia Fatahin ja muiden ryhmien taholta, jotka pakottivat hänet perumaan osanottonsa ja esiintymisestä konferenssissa. JP:n artikkelissa todetaan, että Abbas pelkää Israelin käyttävän hyväkseen tämänkaltaisia rauhanaktivistien ja akateemikkojen tapaamisia voidakseen osoittaa, että keskusteluja osapuolten välillä käydään ja että Abbas kieltäytyy osallistumasta niihin.
JP perustaa artikkelinsa Lontoossa ilmestyvän Al-Quds Al-Arabi lehden tietoihin.

AL-KADER, entinen PA:n Jerusalemin asiain ministeri, totesi, että Fatah on päättänyt estää kaikki tämäntapaiset kokoontumiset Israelin ja palestiinalaisten välillä, tapahtuivat ne sitten Tel Avivissa tai Jerusalemissa tai PA:n alueilla. Hän perusteli kieltoa sillä, että on kohtuutonta järjestää sellaisia tapaamisia aikana, jolloin Israel rakentaa Juudeassa ja Samariassa kieltäytyy hyväksymästä ”1967 rajoja” Palestiinan valtion tuleviksi rajoiksi.
Kader kritisoi Sari Nusseibahia siitä, että hän lupautui puhumaan konferenssissa vastoin PA:n hallitusta Länsirannalla, koska ”se palvelisi vain USA:n ja Israelin etuja”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249842, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249360

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää, että Hamasin Damaskoksessa toimivan ulkopoliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal, joka näyttää tosiasiassa johtavan Hamasin politiikkaa, on suostunut pitäytymään rauhanomaiseen taisteluun Israelia vastaan, ja hyväksynyt PA:n esittämät vaatimukset ”Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla”. Abbas antama haastattelu julkaistiin Euronews kansainvälisessä TV-verkostossa.
Perjantaina julistetussa haastattelussa Abbas totesi myös, että Mashaal oli suostunut heidän tavatessaan viime kuussa siihen, että palestiinalaisten vaalit pidetään toukokuussa 2012.

”Me loimme perustan tulevalle sopimukselle. Ensimmäiseksi: Hamas suostui seuraaviin kohtiin: Rauhantila tulee pitää Gazassa ja Länsirannalla; vastarintaa tulee tehdä kansan tahdon mukaan ja - todellakin, tästä me sovimme - ilman aseita; sopimus valtiosta tulee tehdä 1967 rajoilla – tähänkin Hamas suostui,” Abbas kertoi haastattelussa.
Abbas jatkoi, että ”näistä tullaan jatkamaan Kairossa sunnuntaina alkavissa neuvotteluissa”.
Hän totesi, että ”nämä neuvottelut ovat tärkeitä, sillä ne keskittyvät PLO:n rooliin (Palestiinan vapautus-organisaatio), jolla tarkoitetaan sitä, miten kaikki palestiinalaiset järjestöt tulevat osallistumaan PLO:n toimintaan, jolla on periaatteet ja velvollisuudet; jokaisen organisaation, joka liittyy PLO:on, tulee hyväksyä nämä. Näistä kysymyksistä tullaan keskustelemaan 18, 19., ja 20. joulukuuta Kairossa”.

EHKÄ Mashaal suostui Abbasin vaatimuksiin, mutta tieto ei näytä kulkeneen Hamasin pääministeri Ismael Haniyehin korviin, päätellen hänen puheestaan Hamasin perustamisen 24. vuosijuhlassa keskiviikkona. Tuhansien ihmisten huudellessa suosiotaan ”Haniyeh vaati arabiarmeijan perustamista, joka tulee pian vapauttamaan Jerusalemin ja al-Aksa moskeijan”.
Hän sanoi, että ”Hamasin tulee säilyttää oikeus aseelliseen vastarintaan strategisena optiona kaikkien palestiinalaisten alueitten vapauttamiseksi, ja että Hamas tulee kaikkien vapaitten ihmisten kanssa johtamaan taistelua Palestiinan vapauttamiseksi”.
Hamasin ja Fatahin väliset keskustelut jatkuvat tänään Kairossa alkavissa neuvotteluissa, joissa on tarkoitus sopia toimista, joilla alkuvuodesta sovittu sovintosopimus voidaan toteuttaa. Parlamentin ja presidentin toukokuussa pidettävien vaalien järjestelyistä on tarkoitus sopia tarkemmin. Neuvottelujen toivotaan avaavan tien palestiinalaisryhmiä edustavien johtajien tapaamiselle Kairossa, jossa solmitaan lopulliset sopimukset. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249849

3. IRAN aloittaa hyvin kunnianhimoisen ohjelman ”cyber” sodankäyntiä varten. Tarkoitukseen on varattu 1 miljardi USD. Ohjelmalla on tarkoitus ”tehostaa Teheranin puolustuksellista ja hyökkäyksellistä kapasiteettia”.
IDF on varautumassa kiihtyneeseen ”cyber-sotaan” ja perusti äskettäin sitä varten oman toimintayksikön, C41 hallintokunnan.
Teheranin miljardin USD budjetin puitteissa se tulee kehittämään uuden-aikaisia laitteita ja palkkaamaan tietokonealan asiantuntijoita ulkomailta.

IRANIN ydinteollisuus on kärsinyt useita takaiskuja, joissa sen tietokoneisiin syötetyt virukset kuten stuxnet ovat aiheuttaneet suurta tuhoa. Stuxnet-viruksen uskotaan vahingoittaneen tuhat Nanatzin uraanin rikastuslaitoksen sentrifugia, eikä virus ollut ainoa.
Iran ilmoitti äskettäin, että uusi virus nimeltä ”Dudu” on löydetty sen tietokoneista, mutta sen aiheuttamista tuhoista ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Jo pelkkä tietoisuus tai pelko viruksen olemassaolosta tietokoneissa viivyttää ohjelmien ajamista, koska ei tiedetä, mitä ne voivat saada aikaan. Esim. Dudu viruksen oletetaan tutkivan tietokoneitten tiedostoja, joista se kerää tietoja myöhempiä hyökkäyksiä varten.

Viime viikolla Iran ilmoitti yhdessä Venezuelan kanssa aloittavansa Cyber-hyökkäykset Yhdysvaltoja vastaan, kuten espanjakielinen TV-verkosto Univision kertoi ohjelmassaan.
IDF on täysin tietoinen tietotekniikan mahdollisuuksista tavanomaisen sodankäynnin ohella ja siksi perusti uuden C41 hallintokunnan, joka toimii yhdessä armeijan tiedusteluosaston 8200 kanssa, mutta tunnustaa, että tavoite on vielä kaukana. C41 johtaja on eversti – nimeä ei julkaista – joka toimii aiemmin Matzovin johtajana.
Matzov on lyhennys heprealaisesta nimestä ”salakielen ja informaation turvallisuuskeskus”. Matzov vastaa koodeista, joilla suojataan salakielisesti (encrypt) IDF:n, Shin Betin, ja Mossadin verkostot ja tärkeimpien hallituksen järjestöjen ELC, Mekorot ja Bezek ohjelmat.
Israelin sähköorganisaation ELC johtaja kenraalimajuri Yiftah Ron-Tal varoitti äskettäin, ettei Israelin sähköverkostoa ole suojattu asianmukaisesti ja että vihollinen on voinut tunkeutua sen salaisiin ohjelmiin. Hän sanoi, että kriisitilanteessa suojaamaton sähkönjakelu voi katketa aiheuttaen katastrofin maassa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=249864

4. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak tapasi yllättäen presidentti Barack Obaman perjantaina 16.12. Washingtonissa. Tapaamista ei ollut etukäteen ohjelmoitu eikä siitä ilmoitettu. Se kesti vain puolisen tuntia ennen Obaman puhetta reformijuutalaisten puolivuotisjuhlassa. Keskusteluissa käsiteltiin lyhyesti Syyrian tilanteen kehitystä sekä viimeistä kehitystä Iranin ydinohjelman ympärillä. Tapaamisella oli kiire, koska USA:n lipun lopullinen lasku Irakissa tapahtui torstaina, mikä poisti samalla USA:n ilmavoimien verhon Irakin yltä avaten täten suoran lentoreitin IAF:n koneille mahdollista Iranin operaatiota varten, jolla silläkin on kiire, sillä Iran ilmoitti viime viikolla siirtävänsä uraanin rikastuksen kokonaan maanalaisiin tiloihin.
Mikäli Iranin antamat tiedot USA:n miehittämättömän tiedustelukoneen RQ-170 ohjauksen sieppaamisesta ja koneen ohjaamisesta Iranin lentokentälle pitävät paikkansa, se voi kertoa Iranin saaneen käsiinsä huippusalaisen järjestelmän, jolla se pystyi tunkeutumaan USA:n ilmavoimien salaisiin koodeihin. Tämä puolestaan vaarantaa sekä USA:n että Israelin hävittäjien ja UAV-koneitten toiminnan Iranin ilmatilassa.

PRESIDENTTI Obama epäsuorasti tunnusti tämän esittäessään Iranille nöyrän pyynnön koneen palauttamisesta, mitä yleisesti pidetään lapsellisen nöyristelevänä, mitä Iranin johto ei jättänyt käyttämättä. Obaman syvä pokkurointi saudikuninkaan edessä jo ilmaisi, miten hän palvoo islamia, mistä on parin vuoden aikana saatu lisätodisteita.
TILANNE Iranin ja Pohjois-Korean ydinteollisuuden alueella on varsin epämääräinen. Pohjois-Korea ilmoittaa voivansa viivyttää ohjelmansa etenemistä ruokatoimituksia vastaan, ja Iranin johto on vihjaillut samaa, jos se kytketään sitä vastaan asetettujen sanktioitten purkamiseen.
USA:n armeijan vetäytyminen täydellisesti Irakista on erään arvion mukaan avannut valtatien terroristeille Iranista etelään ja länteen, ja Iranin potentiaalisen valvonnan ulottamisen Irakiin. Iranin armeijalla olisi siten potentiaalinen väylä tunkeutua Syyrian kautta Israelin rajoille. http://www.debka.com/article/21579/

5. UUTISOTSIKOITA
- Tilanne Egyptissä alkaa muistuttaa sitä, mitä se oli vuoden alussa Mubarakin vielä hallitessa maata. Kansa oli kokoontunut kaduille eikä suostunut kuuntelemaan armeijan vaatimuksia poistua, vaan telttoja pystytettiin Tahrir-aukiolle pitkäaikaista oleskelua varten. Armeija hyökkäsi surutta hajaantumiskäskyjä rikkovia vastaan pamputtaen ja pahoinpidellen joitakin heistä kuoliaiksi TV-kameroitten edessä. Kaikkiaan 9 sai surmansa aamun uutisten mukaan ja haavoittuneita yli 300. Tämä tuli heti vaalien toisen kierroksen jälkeen, joissa islamia edustavat puolueet Muslimi-veljeskunta ja Salafi ovat voittaneet lisää kansan tukea. Mieltään osoittajat olivat aseettomia, mutta armeija kieltää käyttäneensä tuliaseita. http://www.nytimes.com/2011/12/18/world/middleeast/egypt-death-toll-rises-from-clashes-in-cairo.html?partner=rss&emc=rss
- Israel vapauttaa tänään Gilad Shalitin vapauttamissopimuksen mukaan 550 vankia Israelin vankiloista. Hallitus lupaili, että nyt vapautettavien joukossa ei ole terroristeja, mutta kuten INN kertoo, tätä lupausta ei pidetä. Heidän kerrottiin olevan pääasiassa pikkurikollisia, autovarkaita ja vähäisiä omaisuusrikoksia tehneitä. Yitzkaj Moaz, jonka tytär Tehila sai surmansa Sparro-kahilan pommituksessa, kertoo, että ”autovaras” Osama Saleh tuomittiin terrorisolun perustamisesta, joka jahtasi yhteistoiminnasta IDF:n kanssa epäiltyjä, IDF:n sotilaitten ampumisen suunnittelusta ja laittomien ampuma-aseitten hallussapidosta. Hänellä oli hallussaan pidätettäessä kaki pistoolia ja puoli-automaattinen kivääri. Toinen terroristiesimerkki on Mahmoud Hasham Ahmed Khalef, Fatah Tanzimin jäsen, joka tulitti sotilaita ja rajapoliiseja Beit Elin, Ofratin ja Psagotin alueilla lähellä Ramallahia. Monet vapautettavista oli tuomittu kärsimään rikoksiaan vuoteen 2019 saakka. Korkein oikeus hylkäsi anomuksen vapauttamisen siirtämisestä, jotta uhreille jäisi aikaa tutkia vankilistaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150812#.Tu2yHlb3vO0
- Palestiinalaisten ottamassa videofilmissä näytetään, miten he yrittivät murhata juutalaisen miehen Asira Al-Qibrian arabikylän lähellä. Video julkistettiin Youtubessa lauantaina. Videossa näytetään arabien uhriksi joutuneen miehen kaatuilevan ja kompastelevan arabien jatkaessa hänen hakkaamistaan, kunnes paikalle tulleet juutalaiset kivet käsissään saivat ajettua arabit pakosalle. Juutalaisten siviiliautojen ja poliisien kivitykset ovat lisääntyneet sekä Juudean ja Samarian maanteillä että Jerusalemin arabienemmistöisissä lähiöissä. Päämääränä ei ole vain autojen vahingoittaminen, vaan siellä istuvien murhaaminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150807#.Tu22Rlb3vO0
- Al Jazeera raportoi Qatarista, että Syyrian turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 40 ihmistä lauantaina, heidän joukossaan 2 lasta. Sotilailla on outo tapa ampua ihmisiä heidän tullessaan ulos moskeijoitten rukouskokouksista ja hautajaissaattueissa. Arabiliitto suunnittelee vievänsä Syyriaa koskevan suunnitelmansa YK:n turvallisuus-neuvostoon. Bashar Assad ei ole ilmaissut haluaan luopua vallasta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249854, http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/12/2011121753317115452.html
- EU:n uusi Europarlamentin presidentti Martin Schulz sanoo voitontahtoa ja valtansa tuntua uhkuen, että EU tulee estämään yhteydenpidon Israelin kanssa, kunnes rauhansuunnitelma liikahtaa eteenpäin. Hän ennustaa, ettei EU romahda, että liittokansleri Merkel on hyökkäävä ja että Englannin pääministeri Cameron on jarru. http://www.haaretz.com/print-edition/features/incoming-eu-president-europe-to-block-deals-with-israel-until-peace-process-moves-forward-1.402041
- Egyptiläiset pyssymiehet hyökkäsivät 10. kerran Egyptistä Israeliin ja Jordaniaan johtavaa kaasuputkea vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egyptian-gunmen-attack-gas-pipeline-to-israel-in-northern-sinai-1.402105
- IAF harjoitteli kahden viikon ajan Italian ilmavoimien koneitten kanssa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-hosts-italian-air-force-for-joint-training-exercise-1.401991