Friday, December 02, 2011

PERJANTAI 02.12.11

1. EGYPTIN vaaleissa, joiden ääntenlaskenta on viivästynyt tuntemattomasta syystä, islamia kannattavat puolueet näyttävät saavan ehdottoman enemmistön, kertovat ennakkotiedot. Suurin islam-puolue, Muslimiveljeskunnan Vapaus ja Oikeuspuolue (FJP), saanee n. 40 % äänistä, mutta toisten arvioiden mukaan äänimäärä voi nousta 50:en %:in tai jopa sen yli. Tämän ohella salafi-puolueiden arvioidaan saavan 25 % äänistä, mitä tarkkailijat pitävät yllättävänä, sillä niiden puolueohjelma vaatii tiukkaa sharia-lain noudattamista. USA:ssa toimiva Century Foundation järjestön analyytikko Michael Wahid Hanna toteaa, että ”salafistit ovat todellisia uusia poliittisia voimia. He eivät ohjaa tai hallitse maata, mutta heillä on todellista vaikutusvaltaa,” kuten Oren Kessler toteaa Reutersin ja JP:n artikkelissaan.

SALAFI puolueet, jotka perustettiin vasta tämän vuoden alussa Mubarakin hallituksen kaaduttua, vaatii sharia-lakia lainsäädännön perustaksi sekä islamin perusteita rahansiirtoihin, jossa koron vaatiminen oin kielletty. Sen ohjelmaan kuuluu myös sukupuolten täydellinen erottaminen julkisissa tilaisuuksissa sekä kaiken islamin periaatteiden vastaisen musiikin esittämisen kieltäminen. Suurimman salafi-puolueen Al-Nour (Valo) edustaja Youssry Hamad arvioi puolueensa saavan 20 % äänistä, mitä hän pitää hyvänä saavutuksena.

JP:n artikkelissa arvioidaan myös tulevan hallituksen muodostamismahdollisuuksia.
FJP tulee tietenkin johtamaan hallitusneuvotteluja, mutta ”se tarvitsee tuekseen muiden ja jos mahdollista kaikkien puolueiden tuen, sillä Egyptin ongelmat ovat liian suuret yhden puolueen ratkaistaviksi”, kuten Al-Nouren edustaja arvioi. Toisaalta tarkkailijat toteavat, että Al-Nouren ohjelmalla varustettu puolue voisi aiheuttaa hallitsemattoman taakan hallitukselle.
FJP-puolueen nuorisokomitean johtaja Ali Khafaqi arvioi, puolueen ohjelman mukaan sen tärkein tehtävä on korruption kitkeminen pois ja talouden elvyttäminen, ja koska turismi muodostaa tärkeän osan talouden rakenteista, tuntuu hullulta kieltää alkoholin käyttö ja pakottaa naiset pukeutumaan islamin vaatimiin pukuihin pääliinoineen. Egyptin väkiluvuksi arvioidaan 82 miljoonaa, josta noin 10 % kuuluu kopti-kristittyihin.
Essam Sharafin johtama hallitus hoitaa maan asioita, kunnes uusi hallitus on muodostettu, mutta viisi presidentti-ehdokasta ovat kieltäytyneet tulemasta mukaan pääministeriksi valitun Kamal al-Ganzourin johtamaan hallitukseen.

EGYPTIN liberaalipuolueet tunnustavat pettymyksensä vaalien ennakkotuloksiin. Varsinkin Kairon alueen menestys kohtalaisena ei tyydytä niitä. Liberaaliryhmittymiä johtaa Egyptian Block, vasemmistoliberaali liittoutuma, johon kuuluu Free Egyptian puolue, jossa Kopti-kristityt muodostavat enemmistön ja jota johtaa tiedonsiirtomagnaatti Naquib Sawiris.
Century Foundationin analyytikko Hanna toteaa, että mielenkiintoinen asia on nähdä, putoaako Free Egyptian puolue kolmanneksi suurimmaksi salafistien jälkeen, mikä olisi sille suuri symbolinen tappio. Hanna toteaa, että Kairon Tahrir-aukiolla mieltään osoittaneet nuoret olivat sittenkin pieni vähemmistöjoukko ilman organisoitua johtoa, kuten on usein nähty ilmiö vallankumouksen alussa, mutta sulautuvat organisoituihin massoihin liikkeen edetessä.

Hanna toteaa edelleen, että Kopti-kristityt ovat syystäkin huolissaan, sillä tuleeko Muslimi-veljeskunta lunastamaan lupauksensa lännessä levitettyihin tietoihin maltillisesta puolueesta, ja - Salafi-puolueitten saaman kannatuksen vuoksi - voiko se toteuttaa niitä?
Islamia kannattavien puolueitten saama suuri kannatus herättää kristityissä suurta huolta, miten heidän elämänsä tulee muotoutumaan ja miten painostaviksi niiden vaatimukset tulevat kehittymään tilanteessa, jossa niillä on ehdoton vallankäyttö.
Salafismi on herätysliike (revival movement, ”salaf” tarkoittaa edellinen tai esi-isä), jonka juuret ovat 19. vuosisadalta. Muslimiveljeskunnan juuret ovat salafismissa, vaikka salafi-oppineet syyttävät sen poikenneen oikeaoppisesta teologiasta. Salafi-filosofia levisi Saudi Arabiaan, jonka Wahhabi-liike toteuttaa sen periaatteita.

ISRAELIN kannalta kohtalonomaisuus riippuu siitä, tuleeko Egyptiä hallitsemaan Israel-suhteisiin vihamielisesti mutta sittenkin pragmaattisesti toimiva Muslimiveljeskunta, vai Salafisti-puolueet, jotka vaativat rauhansopimuksen mitätöimistä ja diplomaattisuhteiden katkaisemista Israelin kanssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247840, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247841
2. ISRAELISSA arvaillaan, mitä tehdä Iranin kanssa. Puolustusministeri Ehud Barak toppuuttelee toistamiseen, ettei vielä ole aika iskeä, ei ihan, mutta ohjelmassa on. Edellinen Mossadin johtaja Meir Dagan on tullut voimalla julkisuuteen varoitellen, että se olisi selvä itsemurha Israelille, sillä maa tuhoutuisi suurelta osin sen seurauksena. Hän viittaa paitsi Iranin omiin ohjuksiin, sen käskystä toimiviin Syyriaan, Hizbullahiin ja Hamasiin, joilla olisi siten yhteensä 150 000 ohjusta ja rakettia, joilla pystyttäisiin eliminoimaan Israelin puolustus-järjestelmät ja tuhoamaan lähes koko maa pohjoista etelään. Dagan kritisoi Barakin ennusteita, että sellainen sota voisi surmata korkeintaan 500 ihmistä, todeten, että tuho tulisi olemaan valtavasti suurempi. Barak perusteli ennustettaan sillä että jos ihmiset suojautuvat ja pysyvät kodeissaan, ohjusten tuhovaikutus pienenee oleellisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150306#.TtiGRlb3vO0

HAARETZ kertoo web-sivullaan, että Meir Dagan on paitsi antanut haastatteluja TV-ohjelmiin, muodostanut työyhteyden Shin Betin entisen johtajan Yuval Diskinin ja IDF:n edellisen komentajan Gabi Ashkenazin kanssa voidakseen yhdessä vastustaa ”kaksikon” Netanyahun ja Barakin muodostaman akselin politiikkaa, jota Dagan pitää vaarallisena. haaretz.com web-sivun mukaan Dagan on keskustellut valtiontarkastajan Michal Lindenstraussin kanssa pyrkien saamaan hänetkin kiinnostumaan kysymyksestä. Näillä kolmella miehellä on kana kynittävänä Netanyahun kanssa, sillä tämä ei suostunut jatkamaan heidän virkakauttaan vuodella, kuten on ollut tapana. Israelin kannalta olisi onnetonta, jos henkilökohtainen kauna ohjaisi heidän toimiaan tilanteessa, jossa ratkaistaan juutalaisen kansan säilyminen hengissä.
Dagan sanoo olevansa hyvin huolestunut Barakin antamien lausuntojen johdosta, joiden hän uskoo edustavan myös Netanyahun kantaa.
Daganin ansiot Mossadin johdossa tunnustetaan ja tiedetään maan rajojen ulkopuolellakin, ja siksi hänen mielipiteitään kuunnellaan, eikä hän kaihda sanoa mielipiteitään suoraan.
Dagan varoittaa, että iskut Irania vastaan tulisivat kaiken todennäköisyyden kukaan tempaamaan mukaan sekä Syyrian että Hizbullahin ja Hamasin, eikä sanonut uskaltavansa edes esittää sellaisen sodan uhrimääriä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/former-mossad-chief-briefed-comptroller-about-iran-strike-plans-1.399061

3. PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia, jonka virallinen toimikausi päättyi jo vuosia sitten, pidetään länsimaissa maltillisena palestiinalaisjohtajana, jonka kanssa voidaan neuvotella rauhasta. Viimeksi Israelin oppositiojohtaja Tzipi Livni totesi tavattuaan Abbasin Kadima-puolueensa edustajien kanssa Ammanissa, että Abbas on luotettava rauhankumppani.
Tämä kaunis ja kaunisteltu kuva himmenee kuitenkin oleellisesti tarkasteltaessa PA:n maailmalla kulkevien edustajien lausuntoja kuvitellen, ettei tieto niistä päädy Israeliin.

PA:n Intiassa toimiva lähettiläs Adli Sadeq kirjoitti PA:n viralliseen päivälehteen Al-Hayat Al-Jadida lähettämässään artikkelissa, jonka lehti julkaisi 26. marraskuuta, tähän tapaan: ”Fatah ei arvosta Israelia yhtään enempää kuin Hamas tekee, eikä PA eikä Fatah koskaan tunnusta Israelin oikeutta olla olemassa.” Artikkelin käänsi arabiasta PMW, Palestiinan Mediatarkkailu. Sadeq totesi israelilaisten lankeavan siihen yleiseen kuvitelmaan, joka tuudittaa heidät siihen väärään uskoon, että Fatah hyväksyy heidät ja tunnustaa heidän oikeutensa, ja että vain Hamas halveksii heitä, ei hyväksy heitä ja pyrkii tuhoamaan heidät.
Sadeq pitää Israelin vaatimuksia outoina ja ennen kuulumattomina ristiriitoja soviteltaessa vaatiessaan, että palestiinalaisten tulee hyväksyä heidän oikeutensa ikuisesti.
Sadeqin mukaan Fatah tunnustaa Israelin teoriassa, ei fyysisenä yhteisönä, ”eikä ole kahta palestiinalaista, jotka eivät tunnustaisi sitä, mutta että tämä johtuu vain palestiinalaisten tämänhetkisestä heikkoudesta, epätasapainosta PA:n ja Israelin voimien välillä”, hän selittää.

ARTIKKELISSA viitataan siihen, miten Abbas sanoo länsimaisille lehdille vastustavansa katujen ja aukioiden nimeämistä terroristien kuten Mughrabi-nimiin, mutta kertoessaan saman asian Al-Hayat Al-Jadida lehdelle hän pyörtää sanansa todeten, että totta kai hän nimeää aukioita kansallisten sankarien kuten Mughrabin nimeen, sillä muuten hän toimisi maansa kansallista historiaa vastaan, eikä hän sitä halua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150323#.TtiL21b3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- EU lisäsi Iranin vastaisiin boikottiin omat vaatimuksensa, joilla esitetään sanktioita 180 iranilaista julkisuuden henkilöä vastaan, sekä öljyn ostoboikottia Iranista.
- EU:n virkailijat keskustelivat asiasta Brysselissä torstaina. Kaikki EU:n jäsenmaat, kuten Kreikka, eivät ole samaa mieltä Iranin öljyntoimitusten keskeyttämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150331#.TtiSFVb3vO0
- Syyrian presidentin Assad Verisen jatkaessa kansalaistensa surmaamista - eilen 24 surmattua siviiliä – sen tärkeimmäksi diplomaattiseksi tukijaksi maailmalla noussut Venäjä ilmoittaa sopineensa Syyrian kanssa uusista asetoimituksista arvoltaan 300 miljoonaa USD. Toimituksiin kuuluu ääntä nopeampia, merimaaleja vastaan tarkoitettuja risteilyohjuksia, joita on artikkelin mukaan jo toimitettu. Samaan aikaan kerrotaan arabiliiton lisänneen sanktioita Syyrian johtohenkilöitä vastaan, heidän mukanaan Syyrian tasavaltalaiskaartin komentaja Maher al-Assad. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150327#.TtiTBlb3vO0
- Yeshiva-opiskelija sai surmansa asuinparakin palossa perjantain vastaisen yönä Mitzpe Jerichossa. Kaksi muuta opiskelijaa kärsi lievistä savumyrkytyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150333#.TtiU9Vb3vO0
- EU:n edustaja Israelissa David Kriss kieltää, että EU rahoittaisi Peace Now NGO-järjestöä, kuten Israelissa väitettiin. Pääministeri Netanyahu jäädytti lakiesityksen, jolla NGO-järjestöjen rahoitusta valvottaisiin ja estettäisiin niiden ulkomaitten rahoittaminen, mutta hän lupaa esittää lain parannetussa muodossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150326#.TtiVlFb3vO0
- 12TribesFilms on yritys, jonka tarkoituksena on levittää tietoutta Israelista ja varsinkin juutalaisen kansan yhteyksiä esi-isiensä maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149419#.TtiW6lb3vO0

Thursday, December 01, 2011

TORSTAI 01.12.11

1. USA:N sotilasjohto on edelleen sitä mieltä, että diplomaattiset ratkaisut Iranin ydinsuunnitelman käsittelyssä ovat etualalla, joskin kaikki mahdollisuudet pidetään edelleen pöydällä. Sekä sotilas- että diplomaattiset asiantuntijat varoittavat, että sotilaallinen puuttuminen Iranin tilanteeseen aiheuttaisi arvaamattomat seuraukset ja voisi sytyttää koko Lähi Idän tuleen laajan ja hallitsemattoman sodan muodossa.

USA:n yleisesikuntien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi REUTERS:ille keskiviikkona, ettei hänellä ole tietoa, tuleeko Israel informoimaan Yhdysvaltoja etukäteen aikomuksestaan iskeä Iranin rikastuslaitoksiin yksin. Hän kertoi huolistaan journalisteille sotilaskoneessa matkalla Washingtonista Lontooseen.
Dempsey totesi, että taloudelliset pakotteet ja diplomaattinen painostus ovat sittenkin oikea tapa käsitellä tilannetta, mutta ei halunnut sulkea pois muitakaan mahdollisuuksia.
Hän sanoi edelleen, ettei Israelissa välttämättä olla samaa mieltä hänen kanssaan, mutta sanoi ymmärtävänsä, että lähtökohdat ovat erilaiset, sillä Israelille Iranin ydinase muodostaa henkiinjäämiskysymyksen, mutta ei välttämättä USA:lle.
Äskettäin Israelissa vieraillut USA:n puolustusministeri Leon Panetta varoitti samoin Israelia yksipuolisista toimista ja vakuutti, että sanktiot ja diplomatia ovat parhaat keinot asiassa. USA on erityisen huolestunut öljynkuljetusten häiriöistä Hormuzansalmen kautta, jonka Iran voisi sulkea sotatilanteessa estäen 40 % maailman tarvitseman öljyn kuljettamiseksi sen kautta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=247670

KENRAALI Dempsey lienee tietoinen julkisuudessa liikkuneista tiedoista, että Iran valmistelee elektromagneettista iskua (EMP) Yhdysvaltoja vastaan, joka voisi onnistuessaan aiheuttaa kansalaisille kymmenien tuhansien kuoleman välittömästi ja vuoden parin kuluessa miljoonien, jopa kahden kolmasosan USA;n väestöstä menehtymisen iskun seurauksena tulleeseen nälkään, tauteihin ja onnettomuuksiin julkisen järjestyksen romahdettua, kuten tri Peter Vincent Pry EMPpact Amerika järjestöstä kertoo. Iran kehittäisi Pentagonin laskelmien mukaan ohjuskaluston vuoteen 2015 mennessä, jolla se yltäisi USA:n itärannikolle, mutta yksinkertaisempi tapa olisi asentaa Katjusha-tyyppinen ydinkärjellä varustettu ohjus rahtilaivan kannelle, kuljettaa se lähelle USA:n rannikkoa, ampua ohjus ja räjäyttää se esim. New Yorkin yläpuolella. EMP pystyisi sulattamaan USA:n sähkölaitteistot laajalla alueella, mikä aiheuttaisi sähkönjakelun täydellisen lakkaamisen ja valtavan kaaoksen lähes koko maassa. Rahtilaivan upottaminen välittömästi poistaisi kaikki todisteet ohjuksen ampujasta. http://www.cbn.com/cbnnews/us/2011/November/Intel-Shows-Iran-Nuke-Attack-on-US-Easy-as-EMP/

2. LONDON TIMES kertoi keskiviikon numerossaan Israelin tiedustelutietoihin perustuen, että maanantaina Isfahanin ydinlaitoksessa tapahtui suuri räjähdys, joka aiheutti suurta tuhoa kaupungin uraaninrikastuslaitokselle. Laitoksesta otetut satelliittikuvat vahvistavat asian ilman epäilyksiä, ja ettei räjähdys ollut onnettomuus, uutisessa kerrotaan.
ISFAHANIN poliittisten ja turvallisuusasiain apulaiskuvernööri Mohammad-mahdi Esmaili kieltää IRNA:n uutistoimiston mukaan, että kaupungissa olisi sattunut räjähdystä, ja kaupungin palopäällikkö vahvistaa, ettei hänelläkään ole tietoa räjähdyksestä.
Isfahanin laitos prosessoi uraania, joka sitten rikastetaan edelleen Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa.
Tiedot räjähdyksestä ovat edelleen epämääräisiä. Joittenkin tietojen mukaan se tapahtui armeijan tukikohdassa, toisten mukaan se johtui kaasun syttymisestä.

MARRASKUUN 12. päivänä Bid Kaneh kaupungin lähellä armeijan tukikohdassa sattunut valtava räjähdys surmasi 17 Iranin vallankumousarmeijan upseeria, heidän joukossaan ohjuskehittelyn johtaja kenraalimajuri Hassan Moghaddam. Räjähdyksestä epäillään Mossadin agentteja, mutta myös CIA:lla on voinut olla sormensa pelissä.
IDF:n tutkimusosaston johtajan prikaatinkenraali Itai Brun arvioi, että Bid Kanehin räjähdys voi oleellisesti viivyttää Iranin ballististen ohjusten kehittelyä. Hän kuitenkin varoitti liiasta optimismista todeten, että Iran on hajauttanut ohjusten kehittelynsä ja että sillä on toisia haaraosastoja, joita tämä räjähdys ei vahingoittanut. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247560

3. SAKSA toimittaa Israelille sen tilaaman neljännen sukellusveneen, kertovat aamun uutiset, vaikka muutamia viikkoja sitten Merkelin kerrottiin jäädyttäneen toimitukset vastalauseeksi Neyanyahun luvalle aloittaa yli 2000 asuntoyksikön rakentaminen 1949 aselepolinjan itäpuolella. Israelilla on ennestään kolme näitä Dolphin-luokan veneitä, joilla on kostoiskumahdollisuus niihin sijoitettavien ydinkärkien johdosta. IDF vaati niihin muitakin sen tarpeisiin soveltuvia muutoksia, mikä nostaa hintaa, mutta parantaa käyttömahdollisuuksia. Israelin tilaus käsittää kahden muun sukellusveneen toimitukset, mutta ne valmistunevat myöhemmin.

Dolphin-luokan sukellusveneen hinta on 372 – 520 miljoona Euroa riippuen varusteluista. Tästä yhden veneen hinnasta Saksa lupaa maksaa 135 miljoonaa Euroa. Kahden muun sukellusveneen arvioidaan valmistuvan 2012 – 2013. Ne ovat Israelin merivoimien uuden-aikaisimmat alukset ja muodostavat tärkeän aseen IDF:n strategiassa.
Israel sopi sukellusveneiden toimituksista 2005 liittokansleri Gebhardt Schröderin aikana. Saksa luovutti kaksi ensimmäistä alusta maksutta 1991 Persianlahden sodan jälkeen, kolmannen veneen hinta puolitettiin Israelin ja Saksan kesken.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247656

4. IDF saa neljännen Iron Dome lyhyen matkan rakettien torjuntaan suunnitellun patteriston ensi vuoden alussa. Se on käytännössä jo osoittanut käyttökelpoisuutensa Gazan rajalla.
Sen toistaiseksi ainoa huomattava haitta on yhden torjuntaohjuksen hinta 40 000-60 000 USD tai yli, arviot vaihtelevat, minkä johdosta joku arvioi sen saattavan IDF:n vararikkoon, jos torjuntaa on paljon. Iron Dome ohjus on tarkoitettu 70 km:n kantomatkan rakettien torjuntaan. Israelin Rafael teollisuuden (Rafael Advanced Defence Systems) valmistamaa Iron Dome torjuntajärjestelmää on toimitettu Singaporeen.

USA:n puolustusministeriö harkitsee, että se ostaisi Iron Dome patteristoja tukikohtiensa suojaksi Irakissa ja Afganistanissa.
Rafaelin ilmasta ilmaan torjuntaohjusteollisuuden johtaja Yossi Druker sanoo, että USA:n armeija on pyytänyt tarjouksia Rafaelilta Iron Dome patteristosta sekä Amerikassa rakennettavasta Raytheon järjestelmistä. Päätös asiassa tehtäneen tammikuussa 2012. Tarjouksen hinta on n. 100 miljoona USD, mutta se voi vuosien kuluessa nousta moninkertaiseksi uusien tilausten ja huoltojen vuoksi.
USA:n armeija on havainnut, että sitä vastaan taistelevat ryhmittymät käyttävät Irakissa Katjusha-raketteja.
Iron Dome järjestelmä perustuu monen tarkoituksen IAI:n valmistamaan tutkaan. Kussakin patterissa on kolme laukaisualustaa, kussakin 20 Tamir-torjuntaohjusta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247684

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johtajistoon kuuluva Mahmoud Zahar syyttää Abbasia, että tämä luottaa USA-Israel akseliin eikä sen vuoksi ole vakavissaan sovitteluista Hamasin kanssa. Zahar kertoi näin Asharq al-Awsat uutislehdelle. Khaled Mashaal, Hamasin Damaskoksessa toimiva ”ulkoministeri”, kertoi viimeisten sovintoneuvottelujen jälkeen Kairossa, että yhteishallitus Hamasin ja Fatahin välillä muodostetaan vaalien jälkeen. Zahar syytti PA:n johtoa, että sen turvallisuusyhteistyö IDF:n kanssa tyydyttää sen tarpeita eikä siksi ole kiinnostunut yhteistoiminnasta Hamasin kanssa, joka vastustaa turvallisuusjärjestelyjä IDF:n kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247653
- Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kertoi uutiskonferenssissa, että Turkki lopettaa aseitten ja sotilastuotteiden viennin Syyriaan. Päätös tehtiin pian sen jälkeen, kun arabiliitto teki omat sanktiopäätöksensä. Davutoglu sanoi, että sanktiot Syyriaa vastaan ovat voimassa, kunnes se saa uuden hallituksen. UAE ilmoitti keskiviikkona lopettavansa kaupalliset lennot Syyriaan. Kielto koskee UAE:n Emirates ja Etihad lentoyhtiöitä. Davutoglu vihlaisi myös sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta todeten, että Turkki valmistautuu kaikkiin tilanteisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247558
- Alueoikeus päätti eilen, että Kinneretin Golanin puoleisten rantojen kehittämisyhtiö Israel Union for Environmental Defence & Vacation Village projekti voi jatkaa ehdolla, että kansalla on pääsy sen rantaan ja että Kinneretin kiertävä jalankulkuväylä yhdistetään sen alueen kautta kulkevaan reittiin, ja rakentaa alueelle parkkialueen. Kompromissipäätös saatiin seudun asukkaitten ja Adam Teva V´Din yhtiön yhteisestä valituksesta oikeuteen rantojen kehitysyhtiötä vastaan.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=247676, Kinneretin vedenpinnan
korkeus oli viime kuun lopussa 213.68 metriä Välimeren pinnan alapuolella.
http://twitter.com/kinbot
- Israelin turvallisuusjoukot kävivät viime yön aikana tuhoamassa Gal Aryehin etäyhteisön Itamarin kylän lähellä. Se rakennettiin Fogelin perheen muistoksi, jonka viisi perheenjäsentä, molemmat vanhemmat ja kolme lasta, palestiinalaiset terroristit kävivät raakalaismaisesti murhaamassa yön pimeydessä. Siviilihallitus takavarikoi torarullan, jonka arvo on 100 000 USD. Näin tämä Israelin hallituksen luvalla tapahtuva, mutta puolustusministeriön valvonnassa tapahtuva järjetön juutalaisten rakentamisen tuhoaminen jatkuu Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150288#.Ttc-OFb3vO0
- New Jerseystä kotoisin oleva mies Richard Green järjesti oman ”kristalliyön” tiistaiyönä, joka tunnetaan päivänä, jolloin YK antoi oman Palestiinan jakosuunnitelmansa 1947. Hän rikkoi ikkunoita ja juutalaiskauppojen näyteikkunoita Highland Park alueella. Häntä vastaan nostetaan vihasyytteitä viiden rikollisen toiminnan lisäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150287#.Ttc_wlb3vO0
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman kritisoi 8 keskeisen ministerin päätöstä tilittää 100 miljoonaa USD PA:n tilille. Hän katsoi, että tämä on terroristeille annettu myönnytys, eikä sillä ole mitään tekemistä rauhanprosessin kanssa. Tämä sattuu samaan aikaan, kuin PA:n hallituksen kolme ministeriä on tukittavina korruptiosta. Hän sanoi, että Netanyahu antautui ulkomaisen painostuksen alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150265#.TtdBeFb3vO0
- Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani sanoi keskiviikkona journalisteille, ettei Iranin ydinsuunnitelma ole Iranin vastaisten sanktioitten pääaihe, vaan se, että länsivallat pelkäävät Iranin harjoittamaa islamin muotoa, mutta vakuutti islamin voittavan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150272#.TtdCl1b3vO0
- Kvartetti vaatii, että Netanyahun tulee antaa oma suunnitelmansa Palestiinan valtion rajoista tammikuun loppuun mennessä. PA on jo antanut omansa, joka perustuu 1949 aselepolinjoihin 1.9 %:n tarkistuksin. PA myös sallii kansainvälisiä joukkoja Länsirannalla ja Jordaninlaaksossa, ja lupaa pysyä aseettomana, vain kevyin asein varustettuna. Kukahan PA.n lupauksia uskoisi, koska se on järjestelmällisesti rikkonut kaikki aiemmin tekemänsä lupaukset tai jättänyt ne huomiotta?
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-balks-at-abbas-proposal-for-
palestinian-state-borders-1.398816

Wednesday, November 30, 2011

KESKIVIIKKO 30.11.11

1. EGYPTIN vaalien toinenkin päivä sujui suhteellisen rauhallisesti, mutta Kairon Tahrir-aukion lähellä syntyi väkivaltaisia yhteenottoja, joissa 80 ihmistä haavoittui, 27 heistä joutui sairaalahoitoon. Väkivaltaisuudet alkoivat rauhallisella mielenosoituksella kaduilla, mutta tuntemattoman joukon pyrkiessä aukiolle rauhattomuudet alkoivat. Mubarakia vastaan käytyjen mielenosoitusten aikana hänen kannattajiaan kutsuttiin nimellä ”thugs” (roisto, murhaaja), jota kutsumanimeä presidenttiehdokas ElBaradei käytti kuvaillessaan väkivaltaisuuksia aloittaneista eilen sattuneiden mielenosoitusten yhteydessä. Kivien ohella silminnäkijät kertoivat heidän käyttäneen polttopulloja ja myös ampuma-aseita.

ARMEIJAN korkean neuvoston valtaa vastustavien mielenosoitukset ovat kestäneet 11 päivää. Niiden aikana 42 ihmistä sai surmansa ja yli 2000 haavoittui. He vaativat sotilasneuvostoa luovuttamaan vallan vaalien jälkeisen ylimenokauden ajaksi siviilihallitukselle, mihin armeijan johto ei ole suostunut. Se katsoo velvollisuudekseen varmistaa järjestyksen säilyttämisen maassa, mikä ilman sitä voisi kehittyä yleiseksi anarkiaksi. Neuvoston asettama hallitus kuitenkin joutui eroamaan, ja uutta hallitusta kootaan; ministerilista julkistetaan huomenna.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247526
ÄÄNESTYSAKTIIVISUUS on ollut huomattava, sen arvioidaan nousseen yli 70 prosentin.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247410

EGYPTIN vaalien kolmivaiheisuus lienee useimmille tuntematon. Al-Jazeera julkaisi web-sivullaan erinomaisen englanninkielisen selityksen Egyptin vaalitavoista, linkki on alla.
http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2011/11/20111121104852168402.html

Sen mukaan kolmivaiheisuus tarkoittaa sitä, että vaalit järjestetään alueittain kolmessa vaiheessa; alue no1. Kafr el-Sheihk, Port Said, Dalmetta ja Kairo 28.11., alue no 2: Sharqya ja Manouflya 14.12. ja alue 3: Daqahlya, Qallounlya ja Gharblya 03.01.2012.
PARLAMENTIN ALAHUONEEN (kansanedustuston) 498 edustajaa viideksi vuodeksi valitaan näin, 10 edustajaa nimetään ilman vaalia.
Kukin äänestäjä valitsee vaalilipustaan puolueen ja edustajan.
YLÄHUONEEN (shura-neuvosto) vaalit pidetään 29.01.2011, 14.02.2011 ja 04.03.2011.
PRESIDENTIN vaalit pidetään maaliskuussa 2011, päivää ei ole kerrottu.
Ehdokkaita on kaikkiaan 6 700. Heistä valitaan puoluelistoilta 332 edustajaa, enemmistön perusteella 166 edustajaa äänestystulosten mukaan.
Al Jazeeran artikkelissa selvitetään lisäksi Egyptin hallintojärjestelmää.

2. LIBANONISTA eilen Israeliin ammutut neljä Katjusha-rakettia ampui luultavasti kansainväliseen jihadiin kuuluva al-Qaidan valvoma ryhmä, mutta se varmaan sai luvan tai kehotuksen siihen Hizbullahilta, joka valvoo Libanonin sotilastoimia maan etelärajalla. Libanonin armeija vahvisti myöhemmin, että neljä rakettia oli ammuttu 2 km:n päässä rajasta sijaitsevien Alta Shaab ja Rumayash kylien väliseltä alueelta kahden maissa aamuyöstä.

RAKETIT eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja, mutta yksi raketeista osui teknisesti valvottuun kanatarharakennukseen aiheuttaen pahaa jälkeä. Se sytytti tuleen tarhan vieressä sijainneen öljysäilön, joka roihusi pitkin aamuyötä.
IDF vastasi raketteihin iskemällä tykistöllä valittuihin kohteisiin Libanonissa.
IDF:n oman arvionsa mukaan Hizbullah ei ollut tämänkertaisen raketti-iskun takana. IDF teki valituksen siitä YK:n UNIFIL-joukoille Libanonissa, jonka tehtäviin kuuluu valvoa, etteivät yksityiset järjestöt kuten Hizbullah tai al-Qaida tuo omia aseitaan alueelle. YK sanoi aloittavansa tutkimukset asiasta ja kehotti osapuolia itsehillintään.

ISRAELISSA analyytikot ja kolumnistit pyrkivät arvailemaan, mikä oli raketti-iskun tarkoituksena. Se sattui pian sen jälkeen, kun Iranissa tapahtui räjähdys Isfahanissa, mutta oliko näillä yhteyttä, on arvoitus. Jotkut kolumnistit arvioivat, että se voi olla Teheranin lähettämä viesti ja varoitus, mitä tulee tapahtumaan Israelissa, jos Irania vastaan hyökätään.
Galilean asukkaat kyselevät ihmeissään, miksi IDF oli kääntänyt ennakkovaroitus-järjestelmän pois päältä, jonka vuoksi mitään varoitusta iskusta ei saatu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150240#.TtXNNFb3vO0
3. YK:n korkea johtajisto osoitti taas kerran, että sen sympatia on avoimesti palestiinalaisten puolella huomioimatta Israelin näkökohtia maan turvallisuudesta ja kansallisista arvoista.
YK vietti eilen 29.11. palestiinalaisten solidaarisuuspäivää, joka on samalla YK:n Palestiinan vuoden 1947 jakosuunnitelman vuosipäivä. Kuten tunnettua, Israelille annettiin siinä vain kapea suikale Välimeren rannalla ja pieniä räiskäleitä sieltä täältä, ja joka oli sellaisenaan täysin puolustuskelvoton ja hallinnollisesti mahdoton. Arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät suunnitelman ilman keskusteluja, vaikka juutalaiset hyväksyivät sen pitkin hampain. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas välillä viittaa tähän suunnitelmaan vaatimuksissaan.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi solidaarisuuspäivän tilaisuudessa, että Palestiinan valtio, joka olisi pitänyt perustaa jo kauan sitten, tulee perustaa rajoille, jotka noudattavat 1949 aselepolinjoja, ja Jerusalemin tulee toimia Israelin ja Palestiinan jaettuna pääkaupunkina.
Tämä tarkoittaa sitä, että puolueettomana pidetty ja tarkoitettu YK ottaa virallisesti yksipuolisen asenteen palestiinalaisten eduksi pääsihteerinsä johdolla.

Pääsihteeri kiitteli PA:n pääministerin Salaam Fayadin saavutuksia mainitsematta sanallakaan hänen hallituksena ministereitten keskuudessa paljastuneisiin korruptio-tapauksiin eikä siihen, että se perustaa budjettinsa ja virkamiestensä ylläpidon pääasiassa ulkomaiseen tukeen ja että sen talous heiluu vararikon partaalla. Päinvastoin Ban ki-Moon totesi puheessaan, että PA on kaikin tavoin kykenevä hallitsemaan itsenäistä valtiota.
Pääsihteeri kehotti Israelia ja PA:ta palaamaan suoriin neuvotteluihin, ja syytti Israelia, että sen jatkuva rakentaminen Juudeassa, Samariassa ja Jerusalemin itäosissa muodostaa suurimman esteen rauhanprosessin edistymiselle.
Tilaisuudessa puhui myös YK:n asettama huomioitsija, juutalaissyntyinen Richard Falk, jonka toimenkuvaan kuuluu ”raportoida palestiinalaisten ihmisoikeustilanteesta miehitetyissä palestiinalaisissa territorioissa”, missä jo todetaan YK:n näkemys tilanteesta, totesi myrkylliseen tapaansa ”Israelin harjoittavan etnistä puhdistusta pakottaen palestiinalaiset muuttamaan pois maastaan”. Falk vaati, että on korkea aika saada tämä loppumaan.
Kansainvälisen lain ja terminologian mukaan Israelin vapauttama Juudea ja Samaria Jordanian miehityksestä, sekä Gazan kaista Egyptin ja Golanin ylänkö Syyrian miehityksestä ei ole omien alueittensa miehittämistä vaan vapauttamista, mikä näyttää kokonaan sekoittuneen YK:n ja maailman kansojen mielikuvissa ja teoissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150230#.TtXNeVb3vO0

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor puhui myös eilen todeten, että YK on kehittynyt tiettyjen valtioitten ja PA:n automaattiseksi äänestyskoneeksi, kumileimasimeksi ilman omaa tahtoa ja tosiasioitten mukaista asioista päättämistä. Tästä esimerkkinä on YK :n viettämä vuosittainen palestiinalaisten solidaarisuuspäivä samana päivänä, jona se 64 vuotta sitten esitti täysin puolueellisen ja tosiasioista piittaamattoman päätöslauselman, jonka arabit hylkäsivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150244#.TtXawFb3vO0

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti eilen Palestiinan solidaarisuuspäivän kunniaksi kirjoittamassaan puheessa, jonka luki PLO:n YK:n tarkkailija Riyad Mansour, että hän uudistaa hakemuksensa Palestiinan valtiosta YK:n päätöksellä vakuuttaen samalla, että hän on valmis palaamaan neuvottelupöytään, jos Israel suostuu hänen ennakkoehtoihinsa, joista palaaminen 1949 aselepolinjoille on ensimmäinen.
Abbas kirjoitti AP:n raportin mukaan, että YK :n päätöslauselman vuodelta 1947 mukaan palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioon Israelin rinnalla. Hän lisäsi puheessaan, ettei hän pyri kiistämään Israelin vaan sen rakennustoimien laillisuuden Juudeassa ja Samariassa.
PA jätti PLO:n nimissä hakemuksen valtiosta YK:n turvallisuusneuvostolle, mutta neuvoston nuopean suhtautumisen ja pääasiassa USA:n vastustuksen vuoksi, asia jätettiin pöydälle.
PA muutti sitten hakemuksensa YK:n täysistuntoon täysjäsenen oikeudesta, joka on kesken, sekä haki UNESCO:n jäsenyyttä, jonka se mielihyvin ”kumileimasi” .
Samaan aikaan Islanti tunnusti Palestiinan itsenäiseksi valtioksi 1949 rajoin äänin 38-63. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150241#.TtXcS1b3vO0
Pääministeri Netanyahu on näkevinään, että PA on luopunut valtiohakemuksestaan ja harkitsee tilittää sen pussiin Israelin keräämät 100 miljoonaa USD vero- ym. saatavia.

5. UUTISOTSIKOITA
- Mossadin entinen johtaja Meir Dagan sanoo perusteensa uuden järjestön, jonka tavoitteena on Israelin poliittisen rintaman ja varsinkin hallituksen toiminnan uudelleen järjestely, jota hän pitää ”naurettavana”. Hän aikoo koota miljoonan ihmisen allekirjoituksen ja esittää suunnitelmansa maan johdolle. Hän syyttää kolmea hallituksen jäsentä, Netanyahua, Barakia ja Steinitzia yrityksistä hänen vaientamisekseen, kuten tapahtui hänen esittäessään eriävän mielipiteensä Iranin ydinaseen valmistumisesta. Dagan kritisoi Barakin lausuntoa, että Iranin ydinaseen uhka on välitön ja tunnustusta, että jos hän olisi iranilainen, hänkin haluasi pommin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150231#.TtXgF1b3vO0
- Kiryat Shmonan entinen pormestari Prosper Azran sanoo, että Israelin hallitus uhraa pohjoisen asukkaansa Molokille. Hän ennusti, että tiistain vastaisena yönä ammutut raketit olivat vasta alkua pommitukselle, ensimmäinen 2009 jälkeen. Hän syytti hallitusta ja puolustusministeriötä, että ne ovat luopuneet pelottelutaktiikasta ja antautuneet myönnytyspolitiikkansa toteuttajiksi. Azran väitti, että hallitukset ovat kiinnostuneet vain maan vauraan keskiosan turvallisuudesta, mutta jättävät milloin etelän, milloin pohjoisen alueitten asukkaat alttiiksi Molokin hyökkäyksille. Hän saa hyvää tukea siitä, että uudet ohjusten torjuntayksiköt on asennettu maan keskiosiin ja että tiistain raketti-iskujen aikana pohjoisen varoitusjärjestelmä oli suljettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150234#.TtXhpVb3vO0
- Kansanedustaja Aryeh Eldad sanoi, ettei Knessetin ulko- ja puolustusasian valiokunta uskaltanut keskustella hänen esityksestään pitäen sitä liian arkaluonteisena. Eldad toisti aiemmin esittämänsä teesit, että Jordania on Palestiina ja sen pakolaishallitus. Hän ennusti, että ”arabikevät” on tulossa Jordaniaan, eikä sen monarkiaa pelasta mikään kohtalolta, joka kaatoi monen Pohjois-Afrikan maan yksinvaltiaat. Eldad saa hyvää tukea havainnoilta, että Irakista ja Syyriasta Jordaniaan paenneet Muslimi-veljeskunnan ja al-Qaidan kannattajat muodostavat luonnollisen painostusryhmän ja voivat halutessaan järkyttää lopullisesti Jordanian herkkää tasapinoa ajaen hashemiittien kuninkuuden maanpakoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150224#.TtXjc1b3vO0
- PA:n talousministeri Abu Lindeh joutui kiinni korruptiosta ja joutuu oikeuteen vastaamaan rikoksistaan 12. joulukuuta. Hän luonnollisesti kiistää syyllisyytensä, mutta myös toinen Salaam Fayadin hallituksen ministeri joutui kiinni aiemmin.
TV-kanava 2 kertoi lähetyksessään jo heinäkuun 7. 2011, että PA:n hallitus Mahmoud
Abbasia myöten on korviaan myöten sotkeutunut korruptioon, vaikka Abbas on vielä
välttänyt julkisen arvostelun. Uutinen kertoi, että tammikuussa 2011 asetettu komitea
käsittelee kahdeksaakymmentä korruptiosyytös tapausta ja on jo löytänyt 5 miljoonaa
USD. Tarkkailijat kuitenkin arvioivat, että se on vain pisara ämpärin uurteessa.
Kanava-10 kertoi edellisenä vuonna, että Abbas on siirtänyt miljoonia USD PA:n
Kairon ja Ammanin tileiltä omille tileilleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145521#.TtXme1b3vO1
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150232#.TtXomVb3vO1
- IDF:n panssari kaksi harhalaukausta osuivat vain muutaman kymmenen metrin päähän paikasta, jossa sotilasosasto seurasi harjoitusta, heidän joukossaan IDF:n maan keskiosan komentaja kenraalimajuri Avi Mizrah ja maavoimien komentaja Sami Turgeman. Kukaan ei haavoittunut tilanteessa, mutta IDF:n komentaja Benny Gantz määräsi harjoitukset keskeytettäviksi ja tutkimusten aloitettaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150247#.TtXo4Fb3vO0
- Virtuaalimatka Jerusalemin maratoniin valmistautumista varten tarjotaan online. Maraton juostaan 16.maaliskuuta 2012. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150227#.TtXqaVb3vO0
- Englannin pääministeri David Cameron varoittaa Irania seurauksista sen antaessa mielenosoittajien vallata brittien Teheranin lähetystön ja konsulaatin varastaen niistä salaisia dokumentteja. Poliisin nähtiin avustavan mielensoittajia lähetystö-rakennuksen korkean teräs aidan yli. Englanti sulki Teheranin lähetystönsä http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150242#.TtXq_Vb3vO0

Tuesday, November 29, 2011

TIISTAI 29.11.11

1. EGYPTIN parlamentin alahuoneen kaksipäiväisten ja kolmivaiheisten vaalien ensimmäinen päivä näyttää menneen suurin piirtein hyväksyttävästi, vaikka paikalliset NGO-järjestöt sanovatkin rekisteröineensä 400 vaalirikettä, ja joillakin vaalipaikoilla lähinnä Muslimiveljes-kunnan Freedom and Justice (Vapaus ja oikeus) puolueen jäsenet järjestivät häirintäyrityksiä. Armeija oli vahvasti valvomassa vaalien häiriötöntä sujumista, vaikka joillakin paikoilla valitettiin vaalivirkailijoiden ylimalkaista suhtautumista äänestäjien rekisteröimiseen. Joku lehti kertoo tapauksista, joissa on äänestetty kuolleiden henkilöitten nimissä.

EGYPTIN 80-miljoonaisesta kansasta 17 miljoonalla on oikeus äänestää näissä vaaleissa. Tarkkailijat huomioivat kansan muslimienemmistön vaatimusten mukaan naisten ja miesten jonottavan vaalipaikalle pääsyä eri jonoissa.
Egyptin kansasta n. 10 % on koptikristittyjä, jotka viimeisten kuukausien aikana ovat joutuneet toistuvien hyökkäysten kohteiksi, jotka kohdistuvat sekä yksityisiin henkilöihin että seurakuntien kokoontumisia ja niiden kirkkoja ja muita rakennuksia vastaan. Tämän tendenssin pelätään pahenevan, mikäli islamistit voittavat selvän enemmistön vaaleissa.
Muslimiveljeskunnan pääsihteeri Mohamed Saad Katatni selvitti sunnuntaina puolueensa filosofista kantaa Al-Jazeeran englanninkielisen osaston toimittajalle tähän tapaan: ”Jos haluat tietää puolueemme johtavat periaatteet, ne perustuvat Koranin sharia-lakiin, ja se on kirjoitettuna perustuslakiimme. Puolueemme ei ole uskonnollinen vaan yleispuolue, joka haluaa modernin ja demokraattisen valtion, mutta islamilaisella korostuksella”.

RUNSAAN vaali-innostuksen ja äänestysprosentin katsotaan antavan näille ensimmäisille vapaille ja rehellisille vaaleille laillisuuden leiman, mitä Mubarakin aikaiset vaalit eivät nauttineet. Vaalien henkilövalintojen tuloksia nähdään aikaisintaan keskiviikkona. Täytevaalit pidetään viides joulukuuta, mutta vaiheittaisen vaalijärjestelmän viimeinen vaihe päättyy tammikuun 11. päivänä ensi vuonna, jonka jälkeen saadaan vaalien lopulliset tulokset.
Raporteista päätellen kaikki kansalaiset eivät ole saaneet selville, keitä Tahrir-aukiolle kokoontuneet nuoret ja vanhemmatkin ihmiset ovat ja mitä he haluavat. Eräs vanhempi mieshenkilö kiteytti näkemyksensä mielestäni hyvin todeten, että ”he ovat niitä henkilöitä, joiden ansiosta minäkin pääsin äänestämään ensi kertaa elämässäni”.
Pääministeriehdokas ylimenokauden hallituksen johtoon valittuna tapasi perjantaina korkean sotilasneuvoston (SCAF) edustajia neuvotellen ”neuvoa-antavan siviilikomitean” perustamisesta hänen johtamansa hallituksen tueksi, jonka jäsenet julkistetaan torstaina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247350

2. LIBANONISTA ammuttiin aikaisin tiistaiaamuna ainakin kolme 122 mm:n Katjusha-rakettia, jotka aiheuttivat jonkin verran aineellisia vahinkoja, mutta ei henkilövahinkoja. Poliisit etsivät oletetun neljännen raketin putoamispaikkaa.
Rakettien ampujat eivät tämän hetken tietojen mukaan kuuluneet Hizbullahin miehistöön. Hizbullah on ollut esimerkillisen hiljaa viimeisten viikkojen aikana, ehkä siksi, että se odottelee Syyrian tilanteen selviämistä, mikä voi aiheuttaa suuria muutoksia sen strategiseen suunnitteluun.
Toiseksi YK:n asettama tribunaali STL odottaa edelleen Hizbullahin neljän johtomiehiin kuuluvan henkilön pidättämistä ja tuomista oikeuden eteen. Kolmanneksi selittämättömät räjähdykset sen asevarikoissa ovat antaneet sille aiheen olettaa, että CIA ja Mossad ovat saaneet solutettua agenttejaan sen sisäpiiriin. Neljänneksi Hizbullahin tärkein tukija ja aseistaja Iran on joutunut entistä tiukempaan kansainväliseen valvontaan ja kovennettuihin sanktioihin, mitkä voivat vähentää sen edellytyksiä Hizbullahin tukemiseen.
Viidenneksi Syyrian rannikon edustalle kokoontuvien suurvaltojen USA:n ja Venäjän laivastoyksiköitten läsnäolo on nostattanut mahdollisuuksia suurestakin kansainvälisestä konfliktista, johon arabimaat ja varsinkin Gulf-maat voisivat joutua mukaan. Gulf-maat haluavat Syyrian julistamista lentokieltoon.

ISRAELIN tykistö vastasi tuoreeltaan Libanonista Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin tulittamalla muutamia ennalta valittuja kohteita pohjoisen rajan takana.
Israel on aiemmin varoittanut, että se pitää Libanonin hallitusta vastuullisena minkä tahansa ryhmittymän suorittamiin rajaloukkauksiin, ja kohdistaa vastaiskunsa Libanonin puolelle kohteisiin, jotka antavat vakavan vihjeen seurauksista, ellei Libanonin hallitus estä niitä.
IDF:n korkea johto on joka tapauksessa korkeassa hälytysvalmiudessa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247355

Daniel Nisman tarkastelee artikkelissaan Hizbullahin tilannetta päätyen tulokseen, että Hizbullah toimii varsin järkevästi pidättyessään kiihdyttämästä tilannetta Israelin rintamalla avustaakseen pääavustajaansa Syyriaa mutta täysin itsekkäistä motiiveista. Vaikka Hibullahin ja Iranin vapaaehtoisia taistelee Assadin joukoissa mielenosoitusten taltuttamiseksi, Nasrallah katselee kylmien tosiasioitten ennustavan Assadin hallituksen kaatumista, ja siksi hän odottaa sivusta seuraten sunni-kapinallisten odotettavissa olevaa voittoa voidakseen solmia liiton Syyrian tulevien sunni-hallitsijoiden kanssa. Hizbullah voisi helposti kiihdyttää tilannetta Israelin rajalla sodaksi, jonka verukkeena se voisi pitää aluevaatimuksiaan Israelin puolella rajaa sekä Israelin kehittämiä kaasukenttiä Välimerellä lähellä Libanonin vesirajaa.
Kylmät tosiasiat kuitenkin ohjaavat tämän karismaattisen johtajan toimia uskonnollisen kiihkon pitämiseksi aisoissa. Nasrallahia pidetään harvinaisena muslimijohtajana siksi, että hän yleensä puhuu totta ja pitää lupauksensa.
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=238632

3. PÄÄMNISTERI Benyamin Netanyahu on aloittanut oman vaalikampanjansa, ei valtiollisista vaan Likudin keskuskomitean vaaleista, jotka on tarkoitus pitää 31.01.2012. Arviolta 100 000 Likudin jäsenkortin omaavalla ja vaaliehdot täyttävällä likudilaisella on oikeus äänestää silloin komiteasta, jonka periaatteessa tulisi ohjailla puolueen käyttäytymistä hallituksessa, jossa sillä on johtava rooli. Oppositio on varsinkin puuttunut toistuvasti Netanyahun tendenssiin pyrkiä dominoivaan asemaan Israelissa, mikä käytännössä tarkoittaa yksinvaltiutta.
Netanyahu on aiemminkin tylysti torjunut toisinajattelijat puolueen johdosta ja näyttää nyt toistavan tämän epädemokraattisen toimintansa.

NETANYAHU valittiin puolueensa johtoon ja sen kautta nostettiin pääministeriksi Likudin puolueohjelman puitteissa valvoakseen sille tärkeitä ja merkittäviä maailmankatselmuksellisia ja ideologisia perinteitä, johon kuuluu voimakas isänmaallisuus ja oikeudentaju.
Pääministerin kohdalla näyttää toteutuneen tosiasia, minkä Ariel Sharon totesi noustuaan opposition pallilta pääministerin korkeaselkäiseen pehmustettuun tuoliin, että ”asiat näyttävät sieltä käsin katsottuina erilaisilta kuin oppositiossa istuen”.

Vaikka Netanyahu ei ole missään selkeästi määritellyt poliittista ohjelmaansa ja suhtautumistaan keskeisimpiin kysymyksiin, kuten rauhanprosessiin ja suhteisiin palestiinalaisia ja Palestiinan Auktoriteettia kohtaa, hänen odotettiin ja oletettiin seuraavan äänestäjiensä toiveita ja puolueensa periaatteita. Tämän voidaan tietenkin katsoa olevan viisautta, antaahan se määrättyä liikkumavaraa, eikä sitoudu mihinkään päättömiin lupauksiin, mutta toisaalta se antaa kuvan opportunistista, johon ei kukaan voi täysin luottaa, ja joka mielikuva näyttää ohjaavan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin torjuvaa suhtautumista Netahyahua kohtaan kieltäytyen tapaamasta häntä ulkoisesta painostuksesta huolimatta.

Netanyahu totesi puolueensa Knessetin ryhmäkokouksessa maanantaina, että hänen päämääränään on rajoittaa Likudin oikeistolaisten ja varsinkin sen territorioissa (Juudeassa ja Samariassa) asuvia jäseniä saamasta liikaa valtaa. Hän selittää vaaran olevan siinä, että ne voivat rajoittaa hänen rauhansuunnitelmiaan ja estävän niiden toteuttamisen käytännössä. Tämän suunnitelmansa toteuttamiseksi hän kutsuu Likudin keskuskomitean kokoon kahden viikon kuluessa. Hän sanoi esittävänsä keskuskomitealle Likudin maakunnissa toimivien toimikuntien jäsenmäärän nostamista 30 %, jolla tempulla Juudean ja Samarian edustajien vaikutusvaltaa voitaisiin vähentää. Hän väitti, että komiteajäsenten lukumäärää nostettiin keinotekoisesti vaalien jälkeen perustuen Likudia äänestäneitten lukumäärään, ja hän sanoo nyt haluavansa korjata tämän virheen. Muualla maassa jäsenmäärä perustuu jäsenrekisteriin.

SILVAN SHALOM ja Michael Eitan kyselivät, miksi asia on tärkeä Netanyahulle saamatta tyhjentävää vastausta, mutta hän halunnee tällä varmistaa, ettei Likud nouse vastaan hänen Juudeaa ja Samariaa koskevien suunnitelmiensa toteuttamisessa, mihin sisältynee suurten ihmisjoukkojen massasiirto sovitun rajan länsipuolelle. Netanyahun toimi muistuttaa sitä, millä hän rusensi Likudin sisällä nousseen Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) vaikutuksen. Uusi keskuskomitea voi kolmen kuukauden sisällä muuttaa säännöt yksinkertaisella enemmistöllä kahden kolmasosan asemesta.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=247365
4. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu kehotti hallituksensa ministereitä hillitsemään aikomiaan menoja perustuen vaatimuksessaan OECD:n ennustukseen, jossa se alensi puoli vuotta sitten antamansa 4.7 %:n ennusteen 2.5 %:iin. Hän viittasi tässä maailman talouden epävarmuuteen ja heilahteluihin romahduksesta mitättömiin nousu-ennusteisiin ensi vuonna. Toinen argumentti pääministerillä oli maan sisällä nousseet sosiaaliset vaatimukset elintaso-rajan alimmilla rajoilla elävien ihmisten olosuhteitten korjaamiseksi. Kolmas argumentti on varmaan maan rajoilla nouseva poliittinen epävarmuus ja sotilaallisen uhkan kasvu, jossa Iranin aiheuttama uhka on kiireisin ja tuhoisin, mutta myös sen etäpesäkkeet Hizbullah ja Hamas sekä Muslimi-veljeskunnan nouseva valta Pohjois-Afrikan maissa sekä Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=247308
- Iranissa jatkuvat mystiset räjähdysonnettomuudet, joitten alkuperä on tuntematon. Viimeinen suuri räjähdys tapahtui Iranin ydinteollisuuden tärkeässä keskuksessa Isfahanissa maanantaina. Isfahanin laitos on kytketty Natanzin uraanin rikastus-laitoksen toimintaan. Marraskuun 12. päivänä tapahtui samoin valtava räjähdys, silloin Bid Kanehin kaupungissa surmaten 17 Iranin johtavaa tiedemiestä, heidän mukanaan ballististen ohjusten ohjusteollisuuden johtaja kenraali Hassan Moghaddam. Iran syytti tästä räjähdyksestä Mossadia. Amerikkalaisen ISIS laitoksen julkistaman satelliittikuvan perusteella räjähdys aiheutti valtavaa tuhoa kaikissa laitoksen rakennuksissa. MEHR-uutistoimisto kertoi Isfahamin räjähdyksestä, mutta virallisesti Iran kieltää sen tapahtuneen tai vähättelee sitä ja uutinen peruttiin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247356
- Knessetissä perustettiin uusi painostusryhmä, joka haluaa kuolemantuomioitten ottamista käyttöön raakalaismaisissa murhatapauksissa, joista esimerkkinä on ajankohtainen Fogelin perheen viiden jäsenen, molempien vanhempien ja kolmen pienen lapsen murha. Murhaajat tuomittiin useaan elinkautiseen, mutta koska vankienvaihdossa heidät voidaan vapauttaa muutaman vuoden vankilatuomion jälkeen, tämä pyritään estämään teloittamalla pahimmat rikolliset. Kuin suolan ripottamista avoimeen haavaan oli Fogelin perheen murhaajien täysin katumaton ja hymyilevän tyytyväinen ilme oikeudenkäynnin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150205#.TtSeXVb3vO0
- Libanonin armeija tunnustaa, että yksi raketti ammuttiin Israelin puolelle, mutta sen ampujasta ei ole tietoa. Hizbullah ei ole kommentoinut asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150206#.TtSfslb3vO0
- Tyyron lähellä viime viikolla sattunutta räjähdystä Hizbullahin asevarikolla ei ehkä tapahtunut ollenkaan, vaan uutinen oli peukaloitu, kertoo TV-10. Hizbullah ei päästänyt ketään ulkopuolisia tarkastamaan asiaa. Alue kuuluu UNIFIL:n valvomaan alueeseen, jossa Hizbullahilla ei pitäisi olla lupaa omistaa aseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150200#.TtSgNlb3vO0
- YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi harvinaisen tulkinnan, jossa se syyttää Syyriaa ihmisoikeusloukkauksista aseettomia siviilejä vastaan. Yli puoli vuotta kului veristä julistamatonta sisällissotaa Syyriassa ja yli 2 500 kuollutta ja useita tuhansia haavoittuneita, ennen kuin neuvosto havaitsi mitään outoa Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150204#.TtShF1b3vO0
- Arabiterroristit kivittivät lasipulloilla Samarian halki kulkevalla valtatiellä ajavaa juutalaisautoilijaa Arielin lähellä Samariassa. Yacov Hamawi uskoi ensin renkaan räjähtäneen kuullessaan voimakkaan räjähdyksen ajaessaan valtatiellä, mutta kotiin tultuaan hän havaitsi lasinsirpaleista, että lasipullo aiheutti räjähdysäänen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150196#.TtSh6Fb3vO0
- Israelin hallitus hyväksyi 118 uuden asuintalon rakentamisen Shilon juutalaisyhteisöön Samariassa entisen 195 pysyvän asuintalon ja muutaman siirrettävän lisäksi. Peace Now on vaatinut talojen purkamista, kuten se tekee kaikkia vähänkin epävarmoja rakennuskohteita vastaan Juudeassa ja Samariassa, joissa kasvu on edelleen 10 %:n vuosiluokkaa asukasmäärän kasvaessa nopeasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150190#.TtSi-1b3vO0

Monday, November 28, 2011

MAANANTAI 28.11.11

1. EGYPTIN VAALIT alkavat kaikista epäilyistä ja varoituksista huolimatta tänään. Vaalit on suunniteltu monivaiheisiksi, ja niiden lopullinen tulos selvinnee vasta heinäkuussa ensi vuonna presidentinvaalien jälkeen, jos ne voidaan pitää aikataulun mukaan.
Korkean sotilasneuvosto (SCAF) puheenjohtaja ja maan varsinainen hallitsija marsalkka Muhammad Hussein Tantawi vielä eilen maanitteli ja vuoroin uhkaili saadakseen ihmiset vaaliuurnille. Hän lupasi armeijan suojelevan vaalipaikkoja ja vaalirauhaa. Neuvosto on myös uhannut, että niitä, jotka eivät äänestä, voidaan sakottaa.
Mielenosoittajat Tahrir-aukiolla, jotka edelleen viivyttelevät siellä, kutsuvat vaaleja suureksi hupijutuksi (joke) eivätkä luota niiden vapauteen ja rehellisyyteen, sillä Egyptissä ei ole pidetty vuosikymmeniin vaaleja, joita voitaisiin kutsua vapaiksi ja luotettaviksi.
Eniten huolta kannetaan siitä, pystyykö armeija sittenkään lupauksistaan huolimatta takaamaan vaalien sujumisen rauhallisesti ja ilman väkivaltaa.
Armeija on saanut hyvää tukea Muslimiveljeskunnalta, joka haluaa, että vaalit pidetään nyt, sillä sen sisäinen rakenne on järjestyksessä ja valmis, mitä muilla puolueilla ei ole.

Viime viikon perjantaista uudelleen alkaneet mielenosoitukset ovat nostaneet kansan mielialat sotilasneuvostoa vastaan, mikä sotkee ennen niitä lepattavia toivonliekkejä rauhan palaamisesta yhteiskuntaan. Vaikka armeija vakuutti olevansa kansan palvelija ja yhtä sen kanssa, mielenosoitusten aikana 42 surmattua ja yli 2000 vammautettua on vaikea niellä ilman epäluuloa armeijan todellisista päämääristä.
Korkean sotilasneuvoston ja Muslimiveljeskunnan ja muutaman muun islam-ryhmittymän välinen salainen sopimus, jolla niille järjestettiin miljoonien pankkitalletukset, voinee myös nostattaa epäluuloja vaalien todellisesta merkityksestä. Tämä näyttäisi siltä, että vaalien tulos on edeltä käsin valmisteltu siten, että islam-puolueet voittavat vaalit, mutta armeija säilyttää vahvan asemansa tulevassa hallituksessa ja budjettia jaettaessa, ja korkeat upseerit voisivat jatkaa tuottavia liiketoimiaan ilman siviilihallituksen häirintää ja puuttumista oikeus-toimin heidän puuhiinsa, joita he harjoittivat Mubarakin hallituksen aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247233

2. MUSLIMIVELJESKUNTA näyttää asettaneen tukensa korkean sotilasneuvoston SCAF:in taakse, ja sen johtaja Mohamed Badie antaa varovaista tukea Tantawin suosittelemalle ylimenokauden pääministeriehdokkaalle Ganzourille. Hänen valintaansa vastustavat, kuten eroava pääministeri Bassam Sharaf, toteavat, ettei hänen 78-vuoden ikänsä ole pääeste, vaan se, että hän johti Mubarakin ajan hallitusta, jonka monet ministerit ovat vankilassa asemansa väärinkäyttämisestä ja korruptiosta tuomittuina. Siksi he haluavat uuden sukupolven edustajan hänen tilalleen.

ISLAMISTIEN presidenttiehdokas Abdul Moneim Aboul Futuh kritisoi korkeaa sotilasneuvostoa. Hän vaatii vallankumoushallituksen valitsemista maan johtoon välittömästi.
Hän vastustaa armeijan toiveita säilyttää asemansa uudessa perustuslaissa.
Hänen ehdokkaanaan väliaikaiseksi pääministeriksi on IAEA:n entinen pääjohtaja Mohammed ElBaradei, joka on viettänyt monia vuosia Egyptin ulkopuolella ennen muuttoaan Egyptiin, eikä ole selvillä todellisesta tilanteesta maassa, kuten monet syyttävät.

ElBaradei ehdotti jossain vaiheessa asettuvansa presidentin johtaman neuvoston käytettäväksi voidakseen johtaa maan Mubarakin ja armeijan ajan diktatuurista todelliseen demokratiaan, kuten hän lupaa. Häntä tukevat varsinkin demokratiaa ajavat poliitikot.
Salafien Nour-puolueen edustaja sanoi puolueen edustajan tapaavan pääministeriehdokkaan Ganzourin lähi päivien aikana ja antavan hänelle puolueen ministeriehdokkaat.

ERABIKEVÄT, olkoon se luonteeltaan demokraattinen, mitä monet epäilevät, tai ei, on nostanut islamilaiset puolueet johtoon monessa maissa: Tunisiassa Ennanda-puolue johtaa toistaiseksi maltilliseksi luonnehdittua hallitusta; Marokossa islamistit voittivat äskettäin päättyneet vaalit; Libyassa kansallisen tilapäisen neuvoston johtaja sanoo saaneensa ”rukouskuhmun” otsaansa vakuuttaessaan uskonnollisuuttaan, ja Syyriassa presidentti Bashar Assadin hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset ovat pääosin islamisteja.

EGYPTISSÄ Pew Tutkimuskeskuksen suorittaman gallupin mukaan 60 % kansasta haluaa maan lakien perustuvan täysin Koraanin sharia-lakiin. Hälyttäviä tuloksia edustavat havainnot, että 82 % haluaa aviorikokseen syyllistyneet kivitettäviksi ja 84 % haluaa islamista luopuneet teloitettaviksi. Edelleen 77 % haluaa varkauteen syyllistyneiden käsien ja jalkojen poistamista. Tutkimuksen mukaan 75 % tukee Muslimiveljeskuntaa, mutta vain 17 % haluaa sen johtavan maata, mikä on varsin yllättävää. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247232

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi kabinetin sunnuntain istunnossa vakavasta poliittisesta muutoksesta, joka on meneillään koko Lähi Idän alueella todeten, että nämä realiteetit on huomioitava valtionbudjetin uudelleen ohjaamisessa, joka vaati suuria muutoksia ja varojen siirtämistä puolustusbudjettiin.
Pääministeri viittasi viime viikkojen ja päivien aikana käytyihin tai valmistuviin vaaleihin arabikevään runnomissa maissa, Tunisiassa, Marokossa, Egyptissä, Libyassa ja edelleen räjähdysalttiiseen tilanteeseen Syyriassa ja Libanonissa, todeten, että vaikka viimeisten tapahtumien tuloksia ei vielä pystytä näkemään, ennusteet eivät lupaa hyvää.

NETANYAHU mainitsi myös ohimennen USA:ssa ja ennen kaikkea Euroopassa ja nimenomaan sen Välimereen liittyvien tai sen läheisyydessä olevien maiden talousongelmat, jotka näyttävät pahenevan päivä päivältä. Kreikan ohella italia odottaa joko Euroopan keskuspankin ECB:n tai ISM:n pelastavia toimia, jotka vaativat satoja miljardeja USD, eikä kukaan tiedä, mistä ne varat tulevat. Kreikan ja Italian ohella Portugali ja Espanja kieriskelevät samassa liemessä, ja Kroatian pelätään seuraavan Kreikan esimerkkiä.
Vaikka nämä ongelmat eivät suoranaisesti kosketakaan Israelia, niiden ongelmat eivät voi olla vaikuttamatta myös Israelin talouteen ulkomaan kaupan vaikeutuessa.
Talousministeri Yuval Steinitz sanoi ymmärtävänsä puolustuspoliittisen tilanteen muutokset ja ilmaisi halunsa tehdä tarvittavia valmisteluja budjetin rakenteen muutoksiin.

ISRAELIN ja Egyptin rauhansopimuksen romuttuminen olisi paha isku Israelin turvallisuudelle, sillä rauhansopimus takasi rauhallisen rajan, jonka johdosta puolustus-ministeriö laati vuosittaiset suunnitelmansa lähinnä pohjoisesta ja osaksi lännestä tulevan uhkan torjumiseksi laiminlyöden puolustussuunnitelmien laadinnan Egyptin vastaiselle rajalle. Tämä vaatii nyt radikaalia muutosta ja rajoitettujen voimavarojen uudelleen suuntaamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=247201

4. Arabiliiton 19 jäsenmaata 22:sta äänesti Syyrian vastaisten sanktioitten puolesta, mikä on ennen kuulumaton toimi. Päätökseen vaikuttivat kaksi tosiasiaa: Ensiksi pelko siitä, että länsimaat tulevat toistamaan Syyriassa Libyan kaltaiset pommitukset raunioittaen suuren osan maasta, ellei Assad suostu lopettamaan kansalaistensa murhaamista; ja toiseksi varsinkin Gulf-maitten halu rankaista Syyriaa siitä, että se on avoimesti Iranin talutus-nuorassa. Vaikka monet arabijohtajat puhuvatkin vakavista sanktioista, niiden merkitystä pidetään sittenkin pääasiassa symbolisina ja kokeiluluoteisina toista arabimaata vastaan.

VÄKIVALTAISUUDET ovat joka tapauksessa jatkuneet Syyriassa. Aktivistit raportoivat, että eilen turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 24 siviiliä, suurin osa heistä Damaskoksen liepeillä ja Homsin alueen kaupungeissa. Armeijan yksiköt tykistön tukemina tekivät hyökkäyksiä Rankouksen kaupunkia vastaan, jossa Al-Jazeera seurasi mielenosoittajien toimia suorassa lähetyksessä edellisenä päivänä. Sotilaitten suorittamien ratsioien ihmisten koteihin tuhoten ja ryöstellen katsotaan osoittavan armeijan halua kostaa edellisen päivän mielenosoitukset. Rankouksen kaupungissa, 30 km:n päässä Damaskoksesta pohjoiseen, ainakin 11 siviiliä sai surmansa, joukossa pieniä lapsia. Uutiset sieltä ovat kuitenkin epätarkkoja.
Deir al-Zor, maan itäosassa sijaitseva kaupunki, joutui myös turvallisuusjoukkojen koviin otteisiin. Raporteissa kerrottiin kahden siviilin saaneen surmansa ja 10 haavoittuneen. Omituisinta on se, että poliisi avasi tulen hautajaistilaisuudesta palaavaan väkijoukkoon.
Al-Gahbin tasangolla Haman kaupungin luoteispuolella sotilaat tekivät ratsian Kfar Nbouzeh-kylään polttaen aktivistien kolme taloa ja ryöstellen kauppoja ja marketteja. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=247210

5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin kaasujohtoa Israeliin ja Jordaniaan vastaan tehtiin kahdeksas hyökkäys, mikä keskeytti kaasutoimitukset Israeliin ja Jordaniaan. Toinen räjähdys oli 100 m:n päässä. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=247208
- Iranin puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi oli vuorossa esittämään kansanmurha-uhkauksia Israelille. Hän uhosi, että jos Irania vastaan hyökätään, se ampuu 150 000 ohjusta Israeliin, jotka tulevat tuhoamaan koko maan ja sen kansan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150159#.TtNFsVb3vO0
- Fatahin virkailija Faiz Abu Aitah kertoi PA:n viralliselle päivälehdelle, että Balfourin julistus 02.11.1917 oli suurin rikos, johon kansainvälinen yhteisö on koskaan syyllistynyt. PA:n TV julkisti lähetyksen, jossa sanottiin vietettävän Balfourin kirotun julistuksen 94:tä vuosipäivää. Siinä maa ilman omistusoikeutta (Englanti) antoi niille, joilla ei ollut mitään oikeutta (Israel), perustaa valtionsa Palestiinaan. Tullkarmin yläkoulun tyttöoppilaat kirjoittivat kirjeitä Kuningatar Elisabetille valittaen suruaan ja tuskaansa Balfourin julistuksen vuoksi. Samaan aikaan Mahmoud Abbas väittää tunnustaneensa Israelin valtion puhuessaan englanniksi länsimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150163#.TtNGg1b3vO0
- PA:n tukema tutkimuskeskus Jerusalemin itäosassa suoritti gallupin Juudean, Samarian, Jerusalemin ja Gazan alueilla. Tutkimus osoittaa, että enemmistö vastustaa aseellista konfliktia Israeliin (56%), Hamasin saavuttama 1027 terroristin vapauttaminen oli hyvä (85.6%), PA:n aloite omasta valtiosta YK:lle samoin hyvä (52%). Abbas on suositumpi (25.5%) kuin Ismail Haniyeh (14%) PA:n johtoon; kvartetti suosii Israelia PA:n kustannuksella (63%) ja sen toiminta on kielteinen (42%). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150158#.TtNI7Fb3vO0
- Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat sunnuntaina Tripolin kaupunkiin Libanonissa osoittaakseen vastustustaan Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. AFP:n mukaan protestin oli järjestänyt Saad Haririn Future-puolue. YK:n asettama erityistribunaali Libanoniin (STL) vaatii Hizbullahia luovuttamaan neljä syytettyä johtomiestä oikeuteen, mutta heidät on piilotettu jonnekin eikä kukaan uskalla hakea heitä Hizbullahin bunkkerista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150156#.TtNLtVb3vO0
- Arabikevään ehkä suurimmat kärsijät tulevat olemaan alueen kristityt, jotka pelkäävät ääri-islamin voittojen myötä vuosisatoja kestäneen rauhattoman rauhan järkkyvän lopullisesti ja yhä useampi harkitsee muuttoa länsimaihin, ne joilla on siihen varaa tai sukulaisia avustamassa muuttoa. Sama tendenssi on Iranissa, Irakissa, jonka 1.4 miljoonasta kristitystä puolet on muuttanut tai harkitsee sitä, Syyriassa, Libanonissa, ja Pohjois-Afrikan maissa. Egyptin 8 miljoonaa koptikristittyä odottavat sydän kylmänä vaalien tuloksia, jotka lupaavat heille entistä kauheampia kohtaloita. Kaikkein eniten tässä kristittyjen ahdingossa hämmästyttää se, miten välinpitämättömästi länsimaat, joita pidetään ”kristittyinä maina”, suhtautuvat heitä vastaan kohdistettuun vainoon ja ahdinkoon. Miten esim. PA:lla lapioidaan satoja miljoonia USD vuosittain samaan aikaan, kuin sen alueilla asuvia kristittyjä ahdistetaan ja vainotaan yhä julmemmin. Tämä selittynee vain sillä, miten tekopyhiä ja kristitystä perinnöstään piittaamattomia länsimaitten johtajat ovat, kuten Suomen ulkoministerin tapauskin osoittanee. He ovat valmiit syleilemään ja antamaan poskipusuja kristittyjen murhaajille ja raiskaajille. http://www.haaretz.com/print-edition/news/egypt-s-copts-wary-of-future-ahead-of-parliamentary-elections-1.398118
- Pääministeri Netanyahu viivyttää Mughrabi-portille Jerusalemin vanhakaupungissa johtavan vaaralliseksi havaitun puusillan purkamista uuden ja pysyvän sillan rakentamiseksi. Varoituksia ovat antaneet purkamista vastaan pakallisten muslimien ohella varsinkin Egypti ja Jordania. Entinen penkere murtui 2004 maanjäristyksen seurauksena ja se korvattiin tilapäisellä puusillalla.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-delays-demolition-of-jerusalem-
bridge-over-egypt-jordan-warning-1.398111

Sunday, November 27, 2011

SUNNUNTAI 27.11.11

1. EGYPTIN Muslimiveljeskunta, jota USA:n presidentti kutsuu maltilliseksi ja suosittelee sille johtoasemaa Egyptissä, piti perjantaina tilaisuuden sunni-muslimien tunnetuimmassa opintokeskuksessa, Kairon Al-Azhar moskeijassa, jonka sharia-lain tulkintoja seurataan ja noudatetaan kaikkialla muslimimaailmassa. Ynetnews toimittaja Eldad Beck seurasi tilaisuutta Kairosta käsin kertoen sen kulusta. Juutalaisten ja Israelin kannalta huolestuttavin oli tilaisuudessa puhuneitten tunnettujen muslimioppineitten peittelemätön Israelin vastaisuus, jota voi hyvällä syyllä kutsua uhkaukseksi kansanmurhasta, genoside.
Tilaisuuteen oli Beckin mukaan ahtautunut noin 5 000 henkeä. Tilaisuus pidettiin – joko tarkoituksella tai vain sattumalta – samana päivänä, jolloin YK julkisti Palestiinan jako-suunnitelmansa 1947, jonka arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät suoralta kädeltä, mutta mihin PA:n ”rauhanneuvottelijat” edelleen viittaavat ja joita he vaativat maansa rajoiksi.

JÄRJESTÄJÄT kertoivat, että tilaisuuden aiheeksi oli valittu iskulause: ”Taistelu Jerusalemin juutalaistamista vastaa” . Puhujat tarkastelivat aihetta kuten toinen toistaan rohkaisten yhä rajuimpaan hyökkäykseen ”sionistisia miehittäjiä” ja ”petollisia juutalaisia” vastaan, joiden tarkoituksena he väittivät olevan Jerusalemin muslimi-imagon muuttamisen.
Todisteiksi väitteistään tilaisuudessa jaettiin Jerusalemin karttoja, joihin oli merkitty alueet, joilla juutalaistaminen järjestäjien mukaan erityisesti tapahtuu.
Al-Azhar moskeijan imaami Muhammad Ahed el-Tayeb esitti asian näin: ”Al-Aksa moskeija on tällä hetkellä juutalaisten hyökkäyksen kohteena, emmekä me salli sionistien juutalaistaa Jerusalemia (Al-Quds). Kerromme sionisteille ja Euroopalle, ettemme salli yhdenkään kiven siirtämistä siellä.”

MIELENOSOITTAJAT vastasivat hänen sanomaansa huutaen: ”Tel Aviv, Tel Aviv, tuomiopäiväsi on tullut”, sekä lainaten Koraanin tekstiä: ”Yhtenä päivänä me surmaamme kaikki juutalaiset.” Tämän iskulauseen taustalla on Muhammadin vaatimus, että muslimien tulee surmata juutalaiset viimeiseen mieheen ja naiseen, koska islamin messias, mahdi, ei voi muuten tulla. Silloin kivet ja kannotkin huutavat: ”Takanani piileskelee juutalainen, tule surmaa hänet”.
TILAISUUDEN tähti-vieras oli kuitenkin Mubarakin ajoilta vuodesta 1961 maanpaossa Persianlahden maissa asuva 85-vuotias Veljeskunnan hengellinen johtaja Yusuf al-Qaradawi. Hän teki ensimmäisen valtavan yleisömenestyksen saavuttaneen vierailunsa Kairon Tahrir-aukiolle helmikuussa mielenosoitusten alkuvaiheitta, jolloin 200 000 ylenpalttisen innostunutta seuraajaa otti hänet vastaan. Al-Qaradawi saapui Egyptin YOUM7 uutislehden mukaan Kairoon keskiviikkona voidakseen seurata tilanteen kehittymistä Tahrir-aukiolla.

AL-QARADAWI johtaa Al-jazeeran suosittua viikoittaista ohjelmaa ”Sharia ja elämä”.
Hän on kannattajiensa mielestä innostava ja mukaansa tempaava puhuja, mutta hänen kriitikkonsa eivät aina hyväksy hänen myrkyllisiä hyökkäyksiään amerikkalaisia, shia-muslimeja ja juutalaisia vastaan.
Qaradawi on myös Muslimiveljeskunnan haaraosaston Hamasin hengellinen johtaja, joka oikeuttaa itsemurhaiskut Irakissa palvelevia amerikkalaisia sotilaita ja Israelin siviilejä vastaan.
JP:n artikkelin kirjoittaja Oren Kessler kertoo USA:n Marokon entisen lähettilään ja Carterin neuvonantajan Marc Ginsbergin viime viikon artikkelista, jossa tämä paljastaa - kuten hän sanoo – ”epäpyhän liiton” Muslimiveljeskunnan ja Egyptin korkean sotilasneuvoston välillä. Hän kertoo, että korkeimman neuvoston (SCAF) sekä Veljeskunnan ja muiden islam-ryhmien edustajat tapasivat viime huhtikuussa salaisessa tilaisuudessa, jossa sovittiin paikallisen poliittisen toimintakomitean pankkitilien avaamisesta, kuten Ginsberk kertoo Huttington Post websivulla luotettaviin eurooppalaisiin sotilastiedustelutietoihin perustuen. Artikkelin mukaan kysymys on miljoonista US dollareista.
Ginsbergin analyysin mukaan SCAF haluaa tällä sopimuksella estää ei-uskonnollisen hallituksen muodostamisen Egyptiin, joka voisi rajoittaa armeijan hallitusvaltaa. Sopimuksella puolestaan varmistetaan armeijan osallisuus maan kansallisesta budjetista ja armeijan upseerien harjoittamien tuottavien liikeasioitten hoitamiseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247078

2. MIELENOSOITUKSET Egyptin Tahrir-aukiolla jatkuvat järjestäjien iskulauseen ”perjantain viimeinen tilaisuus” alla, vaikka kaksipäiväisten äänestysten tulisi alkaa maanantaina. Pääministeri pyytää mielenosoittajilta kaksi kuukautta, jonka aikana tilanne ehtisi rauhoittua vaalitulosten selvittyä. Mielenosoitusten johtajat ovat kuitenkin hylänneet korkean sotilasneuvoston (SCAF) esittämän tilapäisen hallituksen pääministeriehdokkaan, joka heidän mielestään on 77-vuotiaana liian kalkkeutunut ymmärtääkseen uutta sukupolvea. Presidenttiehdokkaaksi ilmoittautunut IAEA:n entinen pääjohtaja ElBaradei vihjaa voivansa luopua ehdokkuudesta, jos hänet valitaan ylimenokauden pääministeriksi.
Vaalien oletettu voittaja Muslimiveljeskunta kehottaa hallitusta valmistautumaan siihen, että vaalien ensimmäinen osa toteutetaan suunnitelmien mukaan maanantaista alkaen.
Mubarakin aikana poliittisesta toiminnasta kielletty Muslimiveljeskunta pystyi kuitenkin painostuksesta ja johtajiensa pidätyksistä ja vankeustuomioista huolimatta säilyttämään sisäisen rakenteensa, minkä johdosta sen poliittiselta siivellä Vapaus ja Oikeus-puolueella on valmis organisaatio, mikä puuttuu muilta ryhmiltä. Tämä antaa sille suositun aseman.

LÄNSIMAAT ovat pelästyneet mielenosoitusten alkamisesta uudelleen, jotka ovat jo vaatineet ainakin 42 ihmisen hengen ja tuhansien vammautumisen. Siksi ne ovat vaatineet, että sotilasneuvosto SCAF luopuu nopeasti vallastaan siviilihallituksen hyväksi.
SCAF:in puheenjohtaja marsalkka Tantawi kutsui presidenttiehdokkaat ElBaradein ja Amr Moussan luokseen voidakseen heidän kanssaan sopia tavasta, millä väkivalta lopetetaan. Viikonvaihteen aikana yksi mielenosoittaja sai surmansa poliisiauton alla, jota mielenosoittajat itsekin pitävät onnettomuutena, ei tahallisena.
Muslimiveljeskunnan uskotaan läntisten tarkkailijoitten mukaan saavuttavan 35-50 %:n äänimäärän, mikä takaisi sille johtavan aseman uudessa hallituksessa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247054

3. ARABILIITON Syyrian presidentille Bashar Assadille antama määräaika sopimuksen allekirjoittamiseksi, jolla hän olisi antanut liiton tarkkailijoille luvan tulla maahan, umpeutui, minkä johdosta arabiliiton talousasiantuntijat laativat listaa rankaisutoimista Assadin hallitusta vastaan. Niiden tulee saada liiton ulkoministerien vahvistus ennen voimaan tuloaan. Ulkoministerit kokoontuvat sunnuntaina Kairoon käsittelemään asiaa.
Reutersin saamien ennakkotietojen mukaan sanktioihin kuuluu Syyrian johtavien virkailijoitten matkustuskielto, sekä kaupallisten lentojen lopettaminen Syyriaan. Yhteydet Syyrian keskuspankin kanssa keskeytetään, mutta kansan tarvitsemia välttämättömyystavaroiden vientiä Syyriaan sanktiot eivät estä.

VÄKIVALTA armeijan ja siviilien välillä sen sijaan jatkui viikonvaihteen aikana. Aktivistien laskelmien mukaan aikakin 11 siviiliä sai surmansa. YK:n laskelmien mukaan yli 3 500 siviiliä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen luodeista.
Lauantain aikana ihmisoikeusjärjestön mukaan 27 siviiliä sai surmansa turvallisuusjoukkojen luodeista, useimmat heistä Homsissa ja Qusayrissa Reutersin mukaan.
Kapinalliset sotilaat surmasivat 12 sotilasta järjestämässään väijytyksessä Idlibin lähellä sotilas-saattuetta vastaan, joka oli matkalla Maarat al-Numaniin.
Lauantaina haudattiin 22 sotilaan ruumiit, niiden joukossa kuusi lentäjää, jotka saivat surmansa väijytyksessä ollessaan matkalla lentotukikotaansa Homsin ja Palmyran välillä. Hallitus syytti väijytyksestä aseellisia jengejä.
REUTERS raportoi sunnuntaina, että muutamat arabimaat kieltäytyvät hyväksymästä sanktioita Syyrialle omien intressiensä vuoksi. Irakin ulkoministeri Hoshyar Sebari kertoi, että Irakilla on omat syynsä kieltäytyä boikotista, sillä satojatuhansia irakilaisia asuu Syyriassa, ja siksi kauppasuhteet jatkuvat. Jordania ja Libanon harkitsevat sanktioita samoilla perusteilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150120#.TtHrhFb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Hamas lopetti oman ”äänettömän sodan” Israelia vastaan ampuen lauantain aikana raketin Eshkolin alueelle aiheuttamatta vahinkoja. IAF vastasi rakettiin tekemällä kaksi iskua Gazan kaistalle, niidenkään ei kerrota vahingoittaneen ketään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150124#.TtHxf1b3vO0
- Kymmeniä tuhansia ihmisiä marssi perjantaina Gazassa vastustaakseen Jerusalemin juutalaistamista, kuten iskulauseissa todettiin. Mielenosoitus alkoi Omari-moskeijalta perjantain rukousten jälkeen päätyen Palestiinan aukiolle, jossa puheita pidettiin, joihin varsinkin PA:n lakia säätävän neuvoston jäsenet osallistuivat. He vaativat, että kaikkien muslimien tulee osallistua Jerusalemin Temppelivuoren Al-Aksa moskeijan vapauttamiseen, ikään kuin Israel valvoisi sitä. Temppelivuori ja Jerusalem ovat nousseet Egyptin mielenosoittajien vaatimusten kärkeen, joita vaaditaan vapautettaviksi ja pelastettaviksi Israelin juutalaistamiselta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150105#.TtHyV1b3vO0
- PA valmistelee esitystä YK:lle, jolla pyritään saamaan yleiskokouksen neuvoa-antava ja laillinen päätös Israelin tuomitsemien palestiinalaisten terroristien vapauttamisesta Israelin vankiloista. PA kärsi pahan PR-kolhun Hamasin saatua Israelin suostumaan 1027 terroristin vapauttamiseen jättäen PA:n täysin syrjään. Fatah haluaa korjata tämän täydellisenä yllätyksenä Abbasille tulleen virheen vaatimalla saman verran tai mieluummin kaikkien n. 8000:n terroristin vapauttamista. Koska YK:n yleiskokouksen myönteinen päätös PA:lle tulee kuin ”Manulle illallinen” suostumatta yhtään mihinkään, PA katsoo YK:n yleiskokouksen päätöksellä kohottavansa imagoaan merkittävästi ensi vuoden alussa, ehkä toukokuussa, pidettäviin vaaleihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150098#.TtHz81b3vO0
- Rakentaja Motti Kugel sanoo parin vuosikymmenen ajan odottaneensa viranomaisten lupaa ja maan siirtoa valtiolta yritykselleen rakentaa uusi kaupunki Jerusalemin lähistölle, luultavasti länsipuolelle, joka E-1 alueen lisäksi Jerusalemin itäpuolella lienee ainoa kysymykseen tuleva alue. Kugel sanoo, että ainoa ongelma on turvallisuusjärjestelmän byrokraattisuus, ja siinä erityisesti puolustus-ministerit, Amir Peretz ja hänen seuraajansa Ehud Barak. Kugel sanoo, että kyseinen maa-alue on 1600 dunamia, eli n. 400 eekkeriä, jolle hän rakentaisi 10 000 asunto-yksikköä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150117#.TtH2LVb3vO0
- Kanadalaiset turistit, osa 34 kanadalaista ja 8 amerikkalaista turistiryhmää, jotka pyrkivät vierailemaan juutalaisessa Oz Tzion etäyhteisössä, joutuivat IDF:n asettaman vartioryhmän tarkkaan syyniin, jonka aikana sotilaita johtava eversti uhkasi pidättää turistiryhmän miesjäsenet, elleivät he häivy paikalta 10 minuutin sisällä. Kristityt turistit katsoivat sotilaitten loukanneen heidän kunniaansa ja oikeuksiaan ja laativat kirjelmän pääministeri Netanyahulle, jossa he kysyvät, miksi sotilaat uhkasivat heitä, mutta sallivat Peace Now ja muitten vasemmistoryhmien vapaan liikkumisen alueella häiriten ja vakoillen juutalaisyhteisön jäseniä? Kristittyjen kanadalaisryhmä vieraili Oz Tzion etäyhteisössä pian sen jälkeen, kun poliisi oli hajottanut sen 15 parakkia jättäen asukkaat ulkosalle ilman suojaa ja turvaa. He valittivat pääministerille, miksi heitä kohdellaan vihollisina, vaikka he haluavat Israelin parasta, jota uskovat Netanyahunkin tarkoittavan, mutta miksi tuhota kodit nuorilta ihmisiltä, jotka olivat pystyneet häthätää pystyttämään yhden parakin suojakseen tuhottujen tilalle? Kirjelmässä muistutetaan pääministeriä, että hänen myönnytyspolitiikkansa ei tule onnistumaan Israelissa eikä sitä hyväksytä maailmalla. Siinä muistutetaan historiallisista tosiasioista Balfourin julistuksesta 1917, San Remon konferenssista 1920ja Kansainliiton päätöksestä 1922 ja Raamatun lupauksista, joilla koko Israelin maa luvattiin Jaakobin heimolle, Israelin kansalle, ikuiseksi omaisuudeksi. He viittaavat länsimaihin, jotka auliisti tukevat ns. ”rauhanliikkeitä” Israelissa ainoana tarkoituksenaan jatkaa työtä, joka natseilta jäi kesken juutalaisten hävittämiseksi. Kirjeen laatija Dublanko sanoi lähettävänsä nuorisojoukon keväällä Israeliin, jotta he voisivat omin silmin nähdä ja kokea Oz Tzionin ja Bat Ayin asukkaitten rohkeuden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150128#.TtH4qlb3vO0
- Korkea Iranin vallankumousarmeijan lennosto-osaston kenraali Amir Ali Hajidazeh varoitti, että jos USA tai Israel hyökkää Iraniin, se iskee ohjuksillaan Turkkiin, jonne USA rakentaa ohjustentorjuntajärjestelmään kuuluvan valvonta-aseman. Toinen kenraali uhkaa, että koko Israelin alue on Iranin ohjusiskujen piirissä, ja varsinkin sen ydinlaitokset. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4153323,00.html
- Venäjä on tiettävästi toimittanut Syyrialle parannetun version S-300 ilmapuolustus-patteristosta. USA:n lentotulialus G W Bush on matkalla Syyrian rannikon edustalle, jossa on ennestään kolme venäläistä sota-alusta, ja jonne sen ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov on matkalla. USA:n kuudes laivasto Välimerellä tukee lentotukialusta. Panokset näyttävät nousevan uhkaavasti Syyrian ympärillä. http://www.debka.com/article/21521/