Friday, November 25, 2011

PERJANTAI 25.11.11

1. EGYPTIN aktivistit sanovat, että täksi päiväksi suunnitellut miljoonamarssit ovat viimeinen keino saada korkea sotilasneuvosto (SCAF) luopumaan vallastaan ja siirtämään sen siviilihallitukselle. Sotilasneuvosto etsii uutta pääministeriä eroavan tilalle johtamaan uutta hallitusta. Entinen Mubarakin ajan pääministeri Kamal Ganzouri on periaatteessa lupautunut johtamaan ylimenokauden hallitusta vaaleihin saakka. Hänen sanotaan olevan etevä talous-asioissa, mutta aktivistit eivät luota häneen; he haluavat uutta sukupolvea.
Lähes viikon ajan kestäneissä mielenosoituksissa on kuollut tämän hetken tietojen mukaan 41 mielenosoittajaa, haavoittuneita lienee tuhansia, vaikka lukuja ei ole annettu.
Aktivisteja epäilyttää varsinkin sotilasneuvoston pääministeriehdokkaan ikä, sillä hän on 70-vuoden lähettyvillä: ”Ganzouri ei ole hyvä siirtymäkaudeksi, joka tarvitsee johtajia, ei isoisiä”, eräs heistä kiteytti nuorison vaatimukset lisäten, että he pysyvät Tahrir-aukiolla.
Vanhemmat ihmiset, kuten JP:n artikkelin mainitsema taksinkuljettaja, pitää Ganzouria hyvänä pääministerinä, sillä hänellä on luja tahto eikä juokse armeijan käskyjen mukaan kuten eroavan hallituksen pääministeri Essam Sharaf.

SOTILASHALLITUKSEN ja aktivistien välille solmittu aselepo on rakoillut kaiken aikaa, mutta tämän päivät ihmismassat voivat muuttaa kaiken, aktivistit ainakin toivovat niin. Turvallisuus-miesten kovakätinen tapa kohdella mielenosoittajia on tehnyt vaikeaksi löytää keinoa, millä hallita suuria ihmismassoja, joiden raivo on kääntynyt sotilasneuvostoa ja varsinkin sen johtajaa marsalkka Tantawia vastaan, jota vaaditaan teloitettavaksi.
Mielenosoitukset ovat pahoin runnelleet Egyptin ilmankin vaikeaa taloutta. Egyptin keskuspankki nosti yleiskorkoa ensimmäisen kerran kahteen vuoteen yrittäessään puolustaa maan punnan arvoa, joka laski alimmilleen vuoden 2005 jälkeen S&P:n laskettua Egyptin luottoarvoa.
Marsalkka Tantawin suosittelema ehdokas Kamal Ganzouri pääministeriksi saa tunnustusta internetin kirjoituksissa taloustuntemuksensa ohella myös siksi, ettei hän ollut sekaantunut korruptioon, mutta jotkut kirjoittavat esittävät neljän faaraon muumioita, jotka olisivat heidän mielestään yhtä sopivia pääministeriksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246970

2. JERUSALEMIN heprealaisen yliopiston emeritusprofessori Moshe Sharon islamin ja Lähi Idän tutkimus-osastolta varoitti torstaina, että Muslimiveljeskunnalla on hyvät mahdollisuudet voittaa maanantaiksi 28.11. 2011 suunniteltujen parlamenttivaalien ensimmäisen osan.
Hän kertoi Arutz-7 haastattelussa, että ”Egyptissä on kaksi järjestöä, jotka ovat hyvin organisoituja, ja ne ovat armeija ja Muslimiveljeskunta, joka voittaa siinä armeijankin”.

PROFESSORI Moshe Sharon selittää, että Muslimiveljeskunta, joka oli Mubarakin hallituksen aikana tarkan valvonnan ja rajoitusten alaisena ja kielletty poliittisena puolueena, on odottanut aikaansa Egyptin vallankumouksen alkamisesta lähtien, pelaten korttinsa huolellisesti ja varovaisesti välttääkseen ylilyöntejä.
Sharon sanoo, että Veljeskunta on kiihkeän Israel-vastainen ja toteaa sen haluavan Egyptiin sharia-lain kaiken lainsäädännön pohjaksi ja lain tulkinnan kysymyksissä.
Muslimiveljeskunta voitti ennakkovaaleissa 35 % äänistä.

SHARON viittaa siihen, että Muslimiveljeskunta murhasi presidentti Anwar Sadatin, joka allekirjoitti rauhansopimuksen Israelin pääministeri Menachem Beginin kanssa 1979. Hän vakuuttaa, ettei Veljeskunta ole koskaan hyväksynyt rauhansopimusta Israelin kanssa ja varoittaa, että sopimus joutunee uuteen harkintaan, jos Veljeskunta saa johtavan aseman.
Pahinta rauhansopimuksen kannalta on se, ettei sitä koskaan täysin toteutettu käytännössä, eikä Egyptin kansaa ole kasvatettu sen hengessä hyväksymään Israel itsenäisenä valtiona, vaan Israel-vastaisuus ja suoranainen vihamielisyys elää syvällä kansan parissa.

PROFESSORI Sharon analysoi Egyptin tilannetta todeten, ettei todellinen demokratia koskaan ole juurtunut Egyptiin – eikä islamin maailmaan laajemminkaan, koska länsimainen ajattelutapa ei sovi arabimentaliteettiin – sillä Egyptin hallintatapa perustuu heimo-uskollisuuteen. Hän pelkää Egyptin luisuvan anarkiaan, sillä ihmismassat eivät itsekään ole oikein tietoisia, mitä ne haluavat, ja puhe arabikeväästä on joutavaa jaarittelua.
Sharon pelkää, että jos Egypti tuo rauhansopimuksen vastaisesti turvallisuusjoukkonsa Siinaille, anarkia leviää sinnekin, josta se voi levitä Israelin puolelle, hän varoittaa. Hän olettaa IDF:n suunnitelmissaan huomioivan radikaaleja toimia tämän varalle, joihin sisältynee eräiden ehdotusten mukaisesti Siinain miehittäminen sen rauhoittamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150087#.Ts8w0Fb3vO0

3. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal keskustelivat eilen delegaattiensa kanssa kahden tunnin ajan pyrkien löytämään tavan tasoittaa järjestöjen väliset ristiriidat. Sekä Abbasin yleisön kosiskeluksi tarkoitetut vakuutukset kaikkien erimielisyyksien sopimisesta ja Mashaalin tunteelliset vakuutukset uuden tien aloittamisesta eivät poista tosiasiaa, että yhtenäishallituksen muodostaminen jäi edelleen haaveeksi.
Abbas ja Mashaal sopivat työskentelystä ”kumppaneina” luvaten avata ”uuden tulevaisuuden Fatahin ja Hamasin välille”. He kumpikin kutsuivat keskusteluja ”positiivisiksi”, eli kukaan ei heilutellut nyrkkiään toisille eikä tuoleja heitelty, mihin tuohtunut arabimieli joskus turvautuu.
Ainoat käytännön ratkaisut koskevat toukokuun parlamentti- ja presidentin vaaleja, jotka sovittiin pidettäviksi ajallaan, sekä molempien osapuolten luvatessa vapauttaa vankinsa.
Johtajat sopivat seuraavasta tapaamisesta 22. joulukuuta 2011.
Abbas sanoi molempien osapuolten jakavan yhteisen vastuun ja huolen kansasta.

ISRAELIN pääministerin kanslia seurasi kiinnostuneena Kairon keskusteluja voidakseen määritellä kantansa PA:n suhteen. Kanslian edustaja Mark Regev totesi, että mitä lähemmäs Abbas siirtyy Hamasia, sitä kauemmas hän loittonee rauhasta.
Netanyahu totesi ennen Kairon kokouksen päättymistä Romanian pääministeri Emil Bocin pitämänsä lehdistötilaisuuden yhteydessä toivovansa, että palestiinalaiset valitsisivat tehdä pesäeroa liitosta Hamasin kanssa ja yksipuolisista ratkaisuista: ”Niin kauas kuin Abbas erkanee Hamasista aloittaakseen suorat keskustelut Israelin kanssa, niin paljon rauhan asia etenee ja tulee palvelemaan sekä Israelin että palestiinalaisten etuja”.
Kairon neuvotteluja seuranneet journalistit panivat merkille, että Abbas poistui kiireesti Kairosta kuin peläten jotain, mikä osoittaa neuvottelujen pelkän seremonialuonteen.
Ulkomaiset tahot painostavat Netanyahua vapauttamaan vastalauseeksi PA:n yksipuolisista toimista YK:ssa pidättämänsä PA:lle tulevat tulli- ja verosaatavat. Pääministerin kanslia toteaa, että jos Abbas olisi allekirjoittanut yhtenäishallitussopimuksen Hamasin kanssa, kaikki yhteydet PA:n hallituksen kanssa pysyisivät poikki eivätkä rahavirrat aukenisi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246911

4. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan viime päivien aikana Libanonissa ja Iranissa paljastuneita vakoilurenkaita, joita ne syyttävät CIA:n ja Mossadin agenttien muodostamiksi. Artikkelissa todetaan, että Iranin paljastamien 12 CIA:n ja Mossadin agentin taustalla on tarve peitellä vahinkoa, joka tapahtui vallankumousarmeijan Aghadir tukikohdassa lähellä Teherania, joka tuhosi Iranin koko ohjusohjelman johtoryhmän, mukana kenraalimajuri Hassan Moghaddam, lokakuun 12. päivänä. Virallisesti Iran väittää sitä työtapaturmaksi.

TOINEN syy on Syyrian hallituksen epäonnistuminen lannistaa maassa yhä uskaliaimmiksi kehittyvät aktivistit, joiden toimintaan ovat liittyneet armeijasta karanneet upseerit ja sotilaat. He ovat organisoineet vastarinnan ja iskevät Assadia tukevia kohteita vastaan Syyriassa ja sen ulkopuolella, varsinkin Libanonissa. Artikkelin mukaan Hizbullahin tarkoin vartioidussa tukikohdassa Siddiqin kaupungin lähellä tapahtunut valtava ohjusten ja ammusten räjähdys 23.11.oli Syyrian Vapaan armeijan (FSA) suorittama. Paikalle jätetyssä grafiitissa varoitettiin, että se oli kostoksi Hizbullahin avusta Assadin joukoille ja että lisää seuraa.
KOLMANNEKSI DF arvioi, että sekä Hizbullah että Iran ovat valmistautumassa sotaan Israelia vastaan, jota valmistellaan Iranin nelipäiväisen ilmapuolustusharjoituksen varjolla siirtäen aseita ja joukkoja strategisiin kohteisiin. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah informoi kaadereitaan sodan olevan aivan lähellä ja kehottaa upseereitaan valmistautumaan.
Debkafile näkee Iranin ja Hizbullahin lähes paniikinomaisissa toimissa niiden sisälle tunkeutuneitten vakoilijoitten eliminoimiseksi pelon tulla rampautetuksi aikana, jolloin Iranin ydinsuunnitelmien keskeyttämiseksi tarkoitetut toimet uhkaavat sotilasiskuilla. http://www.debka.com/article/21517/

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabiliitto antoi Syyrian presidentti Assadille vuorokauden aikaa allekirjoittaa sopimus tarkkailijoitten hyväksymisestä Syyriaan, tai sitä vastaa nostetut sanktiot ja lentokielto tulevat voimaan. Arabiliiton ulkoministeri päättävät niistä keskiviikkona, ellei Assad suostu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150091#.Ts9PBFb3vO0
- Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon totesi tiistaina Arutz-7 haastattelussa, että jos Turkki tai mikä tahansa maa estää Kyproksen edustalla suoritettavia öljyn-porauksia, Israel tulee vastaamaan niihin. Turkki on uhannut lähettää sotalaivojaan estämään porauksia, joita se väittää laittomiksi. New Yorkin johtava kartoittaja Mark Langfan kertoi Aritz-7 toimittajalle, että Kreikan ja Kyproksen puolustuslinjan puolustaminen olisi NATO:lle mahdotonta Turkin ja Muslimiveljeskunnan (Egyptin) suunnittelemia yhteisiä Välimeren itäosan merisaartoyrityksiä vastaan ilman Israelin mukanaoloa. Hän sanoo, että Israel on NATO:n kaakkoisen puolustuslinjan oleellisin osa, halusivatpa länsimaat sitä tai eivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150094#.Ts9Pqlb3vO0
- Begin Sadat Keskus, Bar Ilan yliopiston arvostettu älykeskus (thinktank) järjesti konferenssin 23.11.2011 aiheesta arabikevät ja sen vaikutus Israeliin otsikolla ”Israelin turvallisuus uudessa ympäristössä”. Tilaisuudessa puhui mm. Mossadin entinen johtaja kenraalimajuri (res.) Danny Yatom, joka totesi, ettei Israelilla ole varaa olla hyökkäämättä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän totesi, että sen aiheuttamat vahingot ja uhrit olisivat sittenkin vähäisemmät kuin jos Iran iskee Israeliin ydinaseillaan, kuten se toistuvasti uhkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150093#.Ts9Sslb3vO0
- PA:n hallituksenpääministeri Salaam Fayad valittaa, että ellei Israel vapauta pidättämiään vero- ja tullivaroja, n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa, PA:n talous romahtaa. Hän vetoaa siihen, että ne ovat PA:n varoja eikä ulkomaitten antamia tukiaisia lisäten, että PA:n budjetista ilman ulkomaisia lahjoituksia Israelin pidättämät varat muodostavat kaksi kolmasosaa, ja että ovat PA:n varoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150082#.Ts9Vn1b3vO0
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi 1956 Siinain operaatio Kadesh menehtyneitten sotilaitten muistotilaisuudessa, ettei Israel salli Siinain koskaan kehittyvän terrorismin pesäpaikaksi. Operaatio Kadesh vaati 151 IDF:n sotilaan hengen haavoittaen satoja. Operaatio aloitettiin Ranskan ja Englannin toimesta Egyptin kansallistettua Suezin kanavan. IDF liittyi siihen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150065#.Ts9Wt1b3vO0
- Amerikkalaisen turistin Christine Luken ja Zichron Yaakovin murhanneet ja kolmatta, Kaye Wilsonia, pahoin haavoittaneet kaksi palestiinalaista tuomittiin elinkautisiin rangaistuksiin. Murhaajilla oli pitkä lista muitakin rikoksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150062#.Ts9YClb3vO0
- Jasser Arafatin kuoleman muistopäivänä PA-TV tuotti ja lähetti videomusikaalin nimellä ”kuolema Palestiinan hyväksi”. PMW tallensi ja käänsi videon ja esittää sen web-sivullaan. Arafat esitetään siinä sotilaana, eikä edes mainita rauhasta ja tai hänelle myönnetystä Nobelin rauhanpalkinnosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150080#.Ts9ZaFb3vO0

Thursday, November 24, 2011

TORSTAI 24.11.11

1. LÄHI IDÄN tiiviin uutistarjonnan ja julkistamisen ohella on paikallaan katsella muitakin uutislähteitä, joista Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin lausunnot herättävät eniten huomiota ei vain niiden Eurooppaa vaan myös Israelin turvallisuutta sivuavilta osiltaan.
Presidentti Medevedev kertoi TV-uutisissa 23.11. tähän tapaan: ”Olen kehottanut Venäjän asevoimia kehittämään järjestelmiä, joilla voimme varmistaa, että tarvittaessa voimme tuhota USA:n Eurooppaan suunnitellun ohjuspuolustusjärjestelmän valvonta- ja komentokeskukset. Nämä järjestelmät ovat tarkoituksenmukaisia, tehokkaita ja vaativat vähän kustannuksia.”

DEBKAFILE (DF), joka muiden uutistoimistojen ohella asiaa tarkastele, huomioi, että nämä Medvedevin mainitsemat USA:n ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskukset ovat suoraan yhdistettyinä Israelin Iranin, Syyrian ja Hizbullahin ohjusuhkaa vastaan kehittämän puolustusjärjestelmän kanssa, kuten myös USA:n Negeville rakentaman ja valvoman X-band tutka-valvonnan maailmanlaajuisen keskuksen kanssa.
DF:n artikkelissa selitetään, että jos USA tai Israel iskevät Iranin tai Syyrian (ja Hibullahin) sotilaallisia laitteita vastaan, Venäjä uhkaa ”tarvittaessa”, kuten Medvedevin lausunnossa todetaan, ”tuhota USA:n Euroopassa sijaitsevien ohjusjärjestelmien komento- ja valvonta-keskukset ennen kuin ne ehtivät eliminoida Iranin hyökkäys-ohjukset”.

DF arvioi, että Venäjän väliintulo saattaisi sekä eurooppalaiset kohteet että Israelin alueet kokonaan avoimiksi Iranin ohjusiskuille ilman puolustusmahdollisuutta. DF arvioi edelleen, että Venäjä on päättänyt puolustaa Iranin ja Syyrian iskukykyä ja tarkoittaa uhkauksillaan täyttä totta. Siten on nähtävä, että Venäjä haluaa mahdollisuuksien mukaan puolustaa näitä liittolaisiaan diplomaattisesti kansainvälisillä areenoilla, mutta että Venäjä valmistautuu mahdollisuutta varten, etteivät ne tuota tulosta, kehittämällä järjestelmiä, joilla sotilaallisia iskuja niitä vastaan voidaan tehokkaasti häiritä tai estää.
DF arvioi, että Venäjän lähettämät tiedustelu- ja vakoilulaittein varustetut kaksi sota-alusta Syyrian aluevesillä ovat osa Medvedevin mainitsemaa tehokasta ja halpaa järjestelmää cyber-sodassa USA:n ja Israelin valvontajärjestelmiä vastaan. Lähin kohde sillä on USA:n Turkkiin suunnittelema ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskus. Cyber-hyökkäyksen ohella Venäjä sanoo asentavansa Iskander ohjuksiaan Puolan ja Baltian maiden rajoille, joiden kohteina ovat USA:n ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskukset.

DF huomioi Iranin mullah-hallituksen korkeimman sotilaallisen neuvonantajan kenraalimajuri Rahim Yahiya Safavin lausunnon: ”Iranin vallankumouskaartin joukot valvovat jokaisen Yhdysvaltalaisen sota-aluksen identiteettiä ja kurssia niiden ohitettua Hormuzan salmen.”
DF näkee kenraalimajuri Safavin halunneen varoittaa USA:n johtajia, että Iranin vallan-kumousarmeija valvoo täysin Hormuzan salmen kautta kulkevaa laivaliikennettä. http://www.debka.com/article/21509/

Pentagonin edustaja kapteeni John Kirby totesi, ettei ole tarpeen mainita usein toistettua vakuutusta, ettei Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmä ole tarkoitettu Venäjää vastaan.
NATO:n pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi olevansa pettynyt Venäjän presidentin ilmoittamaan kovaan vastustukseen todeten, että sen terminologia on jäänne kylmän sodan ajoilta. Hän vakuutti, että ”yhteistoiminta on NATO:n ja Venäjän välille kehittyneen yhteisymmärryksen muoto, ei vastakohtaisuus”. NATO tarjosi Venäjälle, että se liittyisi mukaan puolustusjärjestelmään, mutta NATO ei voinut hyväksyä Venäjän vaatimusta sen yhteisestä johtamisesta, eivätkä keskustelut ole edenneet pitemmälle. http://www.aljazeera.com/news/europe/2011/11/2011112319546630722.html

2. EGYPTIN mielenosoitukset jatkuivat eilen ja yön aikana huolimatta poliisin ja turvallisuusmiesten käyttämistä mellakantorjuntamenetelmistä, joissa käytetään kovia otteita, mikä sai USA:n hallituksen tuomitsemaan poliisien käyttämät menetelmät suhteettoman kovina. Turvallisuusjoukot ampuivat jatkuvia sarjoja kyynelkaasupatruunoita mielenosoittajien joukkoon, joista osa joutui pakenemaan Tahrir-aukiolta sivukaduille selvittämään hengitystään palatakseen taas uudelleen eturintamaan.
Egyptin viranomaiset kieltävät syytökset, että kyynelkaasun ohella poliisit käyttävät erilaisia hermokaasuja, mutta mielenosoittajien omat lääkärit toteavat syytökset oikeiksi.
Egyptin sisäministeri Mansour El-Essawy totesi al-Jazeeran uutisen mukaan, että 28.11. suunniteltujen parlamenttivaalien ensimmäinen vaihe jouduttaneen siirtämään mellakoiden takia. Tämä olisi paha takaisku sotilasneuvoston suunnitelmille saada valansiirto-operaatio alulle, mikä johtaisi lopullisiin vaaleihin maaliskuussa 2012.
Muslimiveljeskunnan edustaja vaatii, että vaalit tulee käydä suunnitelmien mukaan, mutta monet mielenosoittajajohtajat pelkäävät, että rauhattomuus lisäisi mahdollisuutta niiden peukaloimiseksi.
Lääkärien pystyttämällä tilapäisklinikalla toimiva lääkäri sanoi, että neljä ihmistä kuoli keskiviikon aikana, kaksi luodinhaavoista ja kaksi tukehtui kaasun vaikutuksesta. Kolme nuorta lääkäriä oli kuolleiden joukossa, yksi tukehtumalla, kaksi ampumahaavoihin. Sisäministeri El-Essawy totesi, että poliisit käyttivät vain kyynelkaasua, mutta että katoilla Tahrir-aukion lähellä oli ihmisiä, jotka ampuivat kovilla ihmisjoukkoon.
Tuhansia mielenosoittajia tungeksi kaduille Aleksandriassa ja Suezissa. Ismailiassa yksi mielenosoittaja sai surmansa ja kaksi haavoittui. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=246786

AL-JAZEERA raportoi, että ainakin 35 ihmistä on saanut surmansa ja 3250 haavoittunut mellakoiden alkamisesta lähtien, 22 kuolleista menehtyi ampumahaavoihin lauantaista lähtien. Terveysministeri Amr Helmy tunnusti tarkastuskierroksellaan kaduilla, että poliisit olivat käyttäneet kovia ammuksia, mutta kielsi huhut hermokaasujen käytöstä. Eilen neuvoteltu aselepo kesti vain tunnin verran.
Korkean sotilasneuvoston (SCAF) puheenjohtaja marsalkka Tantawi vakuuttaa edelleen, että vaali alkavat 28.11., ja että vallansiirto tapahtuu viimeistään heinäkuussa 2012.
YK:n ihmisoikeusjärjestön johtaja Navi Pillay vatii puolueettoman tutkimuskomitean asettamista tutkimaan väitettyjä ihmisoikeusrikkomuksia, joita turvallisuusjoukot ja sotilaat ovat tehneet mielenosoitusten aikana. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/11/2011112318264965551.html

3. SYYRIAN tilanne alkaa lähestyä räjähdyspistettään. Länsimaiset viranomaiset varoittavat kansalaisiaan lähtemään Syyriasta välittömästi niin kauan, kuin se vielä on mahdollista. Tilanteen vakavuutta kuvastaa se, ettei presidentti Bashar Assad vastusta vain YK:n ja muitten kansainvälisten järjestöjen ja maitten pyyntöjä luopua vallasta, vaan torjuu myös arabimaitten ja rajanaapurien neuvoja luovuttaa verenvuodatuksen lopettamiseksi.
USA:n Damaskoksen lähetystö antoi vakavan varoituksen USA:n kansalaisille: ”Matkustaja-
lentojen määrä maasta on pienenemässä”. Samalla ihmisiä kehotetaan olemaan puhelinyhteydessä USA:n paikallisviranomaisten kanssa.
Maassa asuvia tai oleskelevia USA:n kansalaisia kehotettiin liittymään ”Smart Traveler Enrollment Program” (STEP) jäseneksi, mikä helpottaa viranomaisten kykyä saavuttaa heidät hätätilanteissa, sekä olemaan jatkuvassa yhteydessä konsulaatin hätätoimiston kanssa.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nyland kertoi eilen, että USA:n lähettiläs kotiutettiin Damaskoksesta jokin aika sitten turvallisuussyistä, ja että hänen paluunsa lähetystöönsä riippuu tulevista tapahtumista, vaikka toivoi sen tapahtuvan ennen vuoden loppua.
TURKKI antoi samoin tiedotuksen varoittaen kansalaisiaan matkustamasta Syyriaan tai jäämään sinne. Muutama päivä sitten syyrialaiset turvallisuusmiehet avasivat tulen kahden lentokentälle matkalla olleen bussin turkkilaisia matkustajia vastaan haavoittaen heistä kahta ensin pysäyttäen bussin ja kehotettuaan matkustajat ulos.
Turkin presidentti Abdullah Gul totesi äskettäin, että Syyria on saavuttanut kohdan, josta ei ole paluuta, puhuessaan British Royal Societyn tilaisuudessa keskiviikkona. Turkin hallitus kehotti Mekkasta pyhiinvaellusmatkalta (hajj) palaavia turkkilaisia välttämään maamatkaa Syyrian halki ja ainakin matkustamaan sen kautta vain päiväsaikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150054#.Ts35klb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Parituhatta israelilaista, sekä uskonnollisia että ei-uskonnollisia vahvan sotilasjoukon saattamana, vieraili keskiviikkoiltana Sikemissä (Nablusin lähellä) Josefin haudalla (Kever Yosef). Vierailun oli järjestänyt Samarian alueneuvosto yhdessä Shechem Ehad kanssa koordinoiden IDF:n kanssa. Mukana oli sisäministeri Eli Yishai sekä joukko tunnettuja rabbeja, kuten Elyakim Levanon ja monia muita Samarian neuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan ohella. Sisäministeri Yishai totesi, että Josefin hautakammio kuuluu Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150053#.Ts3_1Fb3vO0
- Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (Ram-Taal) haluaa lisäyksen peruslakiin, jolla kielletään yeshan (Juudean ja Samarian) asukkailta pääsy korkeimpaan oikeuteen. Esityksen sanamuodon mukaan korkeimman oikeuden jäsenen tulee asua Israelin valtion alueella, tai hän rikkoo kansainvälistä lakia. Hänen esityksensä tuskin saa tarvittavaa tukea Knessetissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150047#.Ts4B01b3vO0
- IDF:n joukot joutuivat eilen tulitaisteluun rajan yli Siinailta Israelin puolelle pyrkivien beduiinien kanssa. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja. Vähän ajan kuluttua beduiinit joutuivat tulitaisteluun Egyptin rajavartioiden kanssa surmaten heistä kaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150052#.Ts4C7Vb3vO0
- Hizbullahin kansanedustaja Hassan Fadlallah uhosi eilen, että järjestö oli tukahduttanut sekä CIA:n että Mossadin yritykset soluttautua järjestön sisään. Viime päivien aikana uutiset ovat kertoneet Hizbullahin paljastaneen useita vakoilijoita. Eräs entinen CIA:n hyväksi vakoillut sanoi tuntevansa myötätuntoa kiinnijoutuneita kohtaan, sillä heidän viedään tuntemattomaan paikkaan, jossa heitä odottaa kohtalo, jota hän ei toivoisi pahimmalle vihamiehelleenkään. Fadlallah sanoo, että kansain-välisen yhteisön tulee välittömästi puuttua siihen, mitä USA:n Beirutin lähetystössä tapahtuu. Yli sata ihmistä on pidätetty Libanonissa vakoilusta syytettyinä huhtikuusta 2009 lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150037#.Ts4Dy1b3vO0
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Mashaal tapaavat tällä viikolla Kairossa mielenosoituksista huolimatta. Tilaisuudessa on tarkoitus hioa lopullisesti järjestöjen Fatah ja Hamas välinen yhteistoimintasopimus, ja sopia tilapäisestä hallituksesta sekä presidentin ja parlamentin vaaleista. Abbas kulkee jääräpäisesti valitsemallaan tiellä välittämättä varoituksista, etteivät enempää USA kuin Israelkaan tunnusta sitä, ja luultavasti myös EU varoo toimimasta sen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150046#.Ts4Fulb3vO0
- Tutkijat ovat löytäneet todisteita, ettei kuningas Herodes ehtinyt viimeistellä Temppelivuoren Länsimuuria, vaan se rakensi valmiiksi hänen seuraajansa. Arkeologit löysivät kaivaessaan pyhiinvaeltajien käyttämää pääteitä Siiloan lammikolta Temppelivuorelle vanhan muurin perustuksia, sekä rituaalialtaan. Alueelta löydetyt kolikot oli painettu Rooman prokuraattorin aikana 17-18 JKr, todistaen, että Robinsonin kaari ja luultavasti pitempi osa Länsimuuria rakennettiin 20 vuotta Herodeksen kuoleman jälkeen. Temppelivuoren rakennustyöt olivat valtava rakennusprojekti, joka kesti vuosikymmeniä ja työllisti 10 00 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150027#.Ts4HI1b3vO0
- Kaksi USA:n kongressin jäsentä Floridasta ja New Yorkista vaativat tutkimuksia Arutz Shevan julkaisemista tiedoista, että Abbas käyttää Palestiinan investointirahaston (PIF) varoja rakentaakseen talot Israelin Gilad Shalit-operaation yhteydessä
vapauttamille terroristeille, ja että Abbas käytti PIF:in varoja matkoihinsa Etelä
Amerikkaan etsiessään tukijoita valtiohakemukselle YK:ssa. Olisikohan syytä tutkia
samalla, minne Abbas piilotti rahastosta hävinneet 1.3 miljardia USD, kuten
palestiinalaiset jokin aika sitten syyttivät.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150032#.Ts4JNVb3vO0

Wednesday, November 23, 2011

KESKIVIIKKO 23.11.11

1. EGYPTIN sotilasjuntan johtaja marsalkka Muhammad Hussein Tantawi kokosi maan tärkeimmät puoluejohtajat, niiden mukana Muslimiveljeskunta, kiireelliseen kokoukseen, jossa pohdittiin kriisiksi kehittynyttä tilannetta kaduilla, ja miten tilanne voitaisiin rauhoittaa. Mielenosoittajat ovat vannoneet, että tällä kertaa asiaa ei jätetä kesken, vaan toimintaa jatketaan täydelliseen vallankumoukseen saakka. Kaduille kiinnitetyissä julisteissa oli sekä Mubarakin että Tantawin kuvia joittenkin ministereitten ohella, joita ihmiset kävivät potkimassa osoittaakseen hylkäämisensä.
Marsalkka Tantawi ilmoitti tiistaina televisioidussa lähetyksessä korkean sotilasneuvoston SCAF:n päätöksenä, että parlamenttivaalien ensimmäinen osa pidetään suunnitelmien mukaan maanantaina 28.11., niiden viimeinen osa maaliskuussa ja presidentin vaalit kesäkuussa 2012. Tantawi ilmoitti samalla, että neuvosto on valmis luopumaan vallasta välittömästi, jos ensin pidetään kansanäänestys. Hän vakuutti neuvoston tarkoittavan kansan parasta ja sanoi armeijan osoittaneen suurta pidättyvyyttä mielenosoitusten hillitsemiseksi.

SALAFI-puolueen johtaja ilmoitti, että uusi presidentti valitaan kesäkuussa, mitä seuraa vallansiirto heinäkuussa 2012. Aiemman suunnitelman mukaan presidentin vaalit olisi siirretty vuoden 2012 loppuun tai seuraavan alkuun.
Tantawi vakuutti puheessaan, ettei armeija ollut surmannut yhtään egyptiläistä naista tai miestä, ja vakuutti armeijan olevan yhtä Egyptin kansan kanssa.
Televisioruudusta Tahrir-aukiolla puhetta seuraava mielenosoittajien joukko oli toista mieltä huudelleen iskulausetta: Eroa, eroa.
Turvallisuusjoukkojen väkivaltaisissa mielenosoittajien hajottamisessa oli lauantai-aamusta lähtien saanut surmansa ainakin 36 siviiliä ja 1250 haavoittunut.

MIELENOSOITUKSET saivat kansainvälistä makua turvallisuusjoukkojen ilmoitettua, että ne olivat pidättäneet kolme USA:n kansalaista, vaihto-oppilaita, joiden epäiltiin heittäneen petrolipommeja Amerikan Yliopiston katolta. Heitä näytettiin myöhäisillan TV-uutisten yhteydessä muuria vasten, ja heidän eteensä asetetulla pöydällä oli todistuskappaleina muovisia soodapulloja. Yliopiston taholta kerrottiin, että USA:n lähetystöä on pyydetty aloittamaan toimet heidän vapauttamisekseen.
USA on kiirehtinyt sotilashallitusta pitämään vaalit mahdollisimman pian, ettei USA:n vuosittainen apu 1.3 miljardia USD vaarannu. Valkoisen Talon edustaja Jay Carney sanoi USA:n olevan erittäin huolissaan mielenosoituksista, ja pyysi osoittamaan itsehillintää. USA:n lausunnossa viitataan sotilasjuntan väkivallan äärimmäiseen käyttämiseen varoittaen, että USA pitää sotilasjunttaa vastuunalaisena toimistaan mielenosoitusten taltuttamiseksi.

NUORISON vallankumousliittoutuman johtaja Shadi el-Ghazali Harb kertoi Reutersin toimittajalle, etteivät Tantawin lupaukset ole riittäviä: ”Sotilasneuvosto on täysin vastuussa poliittisesta epäonnistumisesta, jota Egypti käy läpi. Me vaadimme ratkaisua, joka riisuu sotilasneuvoston kaikesta vallasta välittömästi.” Toinen mielenosoittaja vaati koko järjestelmän romuttamista ja sotilasneuvoston poistamista. Mielenosoittajat vaativat vallan välitöntä luovuttamista siviilihallitukselle ja armeijan osallistumisen maan hallitukseen välitöntä lopettamista. He ovat kuohuksissaan vallansiirtoprosessin hitaudesta.
Tilannetta seuraavat analyytikot selittävät, että mielenosoitusten väkivaltainen hajottaminen vain lisää ihmisten päättäväisyyttä jatkaa ja vastata väkivaltaan väkivallalla.

SOTILASNEUVOSTON järjestämään tilaisuuteen osallistui viiden johtavan puoleen edustajia, ja kolme presidenttiehdokasta. Poissa olleiden presidenttiehdokkaiden joukossa oli Mohamed ElBaraday, jota jotkut suosittelevat ylimenokauden hallituksen pääministeriksi.
Mielenosoitukset ovat pudottaneet Egyptin markkinataloutta, sen johtotähtenä pidetty indeksi putosi torstaista lähtien 11 pistettä, alimmilleen vuoden 2009 jälkeen, ja Egyptin punnan arvo putosi samoin suhteessa US dollariin heikoimmaksi vuoden 2005 jälkeen. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=246619

Egyptin islam-puolueet ovat jakaantuneet, miten suhtautua mielenosoituksiin. Muslimiveljeskunta, joka vastahakoisesti tunnusti niiden oikeutuksen, sitoutui sotilas-neuvoston ohjelmaan parlamentti- ja presidentin vaalien järjestämiseksi. Ihmiset syyttävätkin sitä suuremmasta kiinnostuksesta valtaan kuin vallankumouksesta maassa.
Salafi-puolue vaatii miljoonamarssia Egyptissä. Tarkkailijat ovat huomioineet, että vaikka parlamenttivaalit ovat muutaman päivän päässä, mielenosoituksissa ei kannettu puolueitten tunnuksia eikä niiden iskulauseita, mikä puhuu puolestaan.
SCAF, sotilasjuntta, vakuuttaa, että vaalit pidetään ajallaan mielenosoituksista huolimatta. Niiden ei kuitenkaan uskota onnistuvan ilman vakaviakin välikohtauksia.
Ennusteiden mukaan islam-puolueet voivat saada 40 % äänistä, joista valtaosa tulee Muslimi-veljeskunnan hyväksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246535

2. EGYPTIN JA SYYRIAN tilanteiden kehittyessä kriisiksi Israelin armeija varustautuu mahdolliseen ei-tavanomaisin asein tehtävään hyökkäykseen maata vastaan. Kuten talousministeri Steinitz totesi, Israelin naapurimaat ovat kurkkua myöten täynnä sisäisten talousongelmiensa hoitamisessa, ettei niillä riitä resursseja sotaan Israelia vastaan. Toisaalta yksinvaltiaat ovat usein turvautuneet sotaan juuri maan sisäisten ongelmien vuoksi saadakseen kansan yhdistymään hallituksensa taakse. Tämä voisi hyvinkin olla Syyrian itsevaltiaan presidentti Bashar Assadin viimeinen oljenkorsi valtansa säilyttämiseksi.

IDF:n sotilasjohto työskentele kuitenkin tiiviimmin toisen kysymyksen kimpussa, joka sekin koskettaa juutalaisen valtion säilymistä hengissä. Kysymys on tietenkin Iranin islamilaisen tasavallan kiireisistä valmisteluista ”maailmanlopun pommin”, eli ydinaseen valmistamiseksi, joilla se pyrkii tuhoamaan koko juutalaisen kansan Israelin maaperällä ja loppujen ajamista pois saastuttamasta islamin pyhää maaperää.
Kansainvälisen yhteisön, johon muslimijohtajat toistuvasti viittaavat ja vetoavat Israelin vastaisissa toimissaan, pyöritellessä Iranin ydinpommiasiaa käsissään pystymättä saamaan yhteistä rintamaa tarpeeksi purevien sanktioitten asettamiseksi, Israelin johto – myös poliittinen sotilaallisen ohella – alkaa olla kypsä tekemään kohtalonomaisen päätöksen, joka voi ratkaista lukemattomien ihmisten kohtalon. Tämä päätös tarkoittaa sotilaallista iskua Iranin ydinlaitoksia ja niitä tukevia installaatioita vastaan.

GIL RONEN käsittelee kysymystä INN:n julkistamassa kirjoituksessaan. Hän aloittaa artikkelinsa todeten, että Israelin hyökkäys Iranin uraaninrikastuslaitoksia vastaan ulottuu kauas ilmaiskujen taakse. Hyökkäys tulisi käsittämään hävittäjien iskujen ohella elektronisen hyökkäyksen suuntaamista Iranin sähkönsiirtolaitteita, internetyhteyksiä ja palolaitoksen ja poliisin hätälinjoja vastaan, kertoo Eli Lake Newsweek- ja Daily Beast uutistoimistojen kirjeenvaihtaja. Lake kirjoittaa, että viimeisen vuosikymmenen ajan Israel on valmistellut ja koonnut usean miljoonan arvoisia haitek-aseita, joilla se pystyy jumiuttamaan, sokeuttamaan ja kuurouttamaan Teheranin puolustusjärjestelmät estävien ilmaiskujen tukemiseksi.

LAKE sanoo USA:n tiedustelulähteisiin viitaten, että Israel on kehittänyt aseen, joka jäljittelee käsipuhelimien huoltosignaaleja komentaen kaikki huoltoyhteydet sammumaan, mikä lopettaisi kaikki sen aaltopituuksilla liikkuvat lähetykset. Hän sanoo IAF:n käyttäneen tätä ilmaiskussaan Syyrian väitettyä uraanin rikastuslaitosta vastaan ensin pimentäen valvontalaitteiden ATK-järjestelmän ja sitten antaen kuvan sadoista lähestyvistä koneista.
Lake sanoo, että IDF pystyy sekoittamaan Teheranin sähköjärjestelmän, koska se toimii käsipuhelimen taajuudella ja on siten alttiina häirinnälle, myös viruksen aiheuttamalle.
Artikkelissa todetaan, että Israel käyttäisi suurinta miehittämätöntä konettaan Eitania elektronisessa sodankäynnissä. Kone on jumbokoneen kokoinen ja pystyy lentämään yhtäjaksoisesti 45 tunnin ajan. Kirjoittaja spekuloi, että USA:n tiedustelu tuskin antaisi tällaisten vuotojen päästä julkisuuteen, ellei se ole hämäystä, tai pyrkimys häiritä Israelin valmisteluja ilmaiskujen suorittamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149998#.TsycqFb3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- Italian viime viikolla eronnut ulkoministeri Franco Frattini neuvoo Israelin hallitusta, että sen tulee pidättyä jatkuvasti puhumasta ”setlementtien” rakentamisesta ja sen sijaan rakentaa niitä. Frattiini matkustaa tänään Israeliin osallistuakseen Venäjän kansainvälisen integroitumisen instituutin sekä Israelin venäjänkielisten journalistien järjestön sponsoroimaan konferenssiin, jossa käsitellään Israelin, Venäjän ja EU:n välisiä suhteita. Frattini sanoo, että diplomaatit ovat väsyneet Israelin edustajien jatkuvista viittauksista ”setlementteihin”, kuten PA:n edustajien viittauksiin Fatahin ja Hamasin välisiin eheyttämisneuvotteluihin. Hän otti esimerkin Netanyahun hallituksesta, joka puhuu enemmän ”setlementeistä” ja rakentaa niitä vähemmän kuin mikään edellinen hallitus. Frattini sanoi, että vaikka Fatah ja Hamas onnistuisivatkin muodostamaan yhtenäishallituksen, EU ei tule tunnustamaan sitä, ennen kuin Hamas suostuu kvartetin asettamiin vaatimuksiin ja tunnustaa juutalaisen Israelin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246625
- Marsalkka Tantawin mielenosoitusten rauhoittamisyritykset Egyptissä eivät onnistuneet, sillä heti aamun valjettua tuhansia ihmisiä valui kaduille, ja heti aamun valjettua poliisit alkoivat tulittaa heitä, kuten eräs aktivisti kommentoi. Ainakin yksi kuolinuhri saatiin myös heti aamun valjettua, 38-vuotiaan protestoijan saatua surmansa Aleksandriassa. Kuolinuhrienluku nousu ja on nyt 37. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246651
- Iran sanoo kehittäneensä kotoisen Bajar 373 torjuntajärjestelmän Pohjois-Korean avustuksella, jonka se sanoo vastaavan venäläistä S-300 ilmatorjunta-asetta. Israelin ilmapuolustusjärjestelmän perustajista Uzi Rubin epäilee Iranin ilmoitusta, sillä ohjuksen valmistaminen on helpoin asia, mutta tutkan ja valvontajärjestelmien sovittaminen yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi on mammuttimainen tehtävä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=246628
- Terveys- ja ympäristöviranomaiset ja asiantuntijat varoittavat hallitusta, että sen tulee osoittaa suurempaa huolta myöntäessään lupia syvänmeren kaasu- ja öljyesiintymiä etsiville yhtiöille ympäristökatastrofien välttämiseksi.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=246632
- Libanonilainen uutistoimisto the Daily Star raportoi, että valtava räjähdys tuhosi
Hizbullahin asevarikon Tyyron kaupungissa myöhään tiistai-iltana.
Tiedot räjähdyksestä ovat vielä hajanaisia.
http://www.jpost.com/Sci- Tech/Article.aspx?id=246632
- USA:n presidenttiehdokas Mitt Romney lupaa presidenttinä vierailla ensiksi Israelissa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=246650
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon vaatii Israelia vapauttamaan pidättämänsä PA:n
saatavat, jotka nyt nousevat 200 miljoonaan USD. Israel pidätti ne vastalauseena PA:n
yksipuoliselle valtiohakemukselle Yk:ssa, josta PA:n hakemus UNESCO:n
täysjäseneksi toteutui vaikka päätös on vastoin YK:n sääntöjä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150017#.Tsy0elb3vO0
- Syyrian armeija surmasi 23 siviiliä tiistaina, 5 heistä sotilaskarkureita, kuten armeijan edustaja kertoi. He ampuivat neljä lasta koulun lähellä, kertovat aktivistit. Hizbullah valmistelee vallankaappausta Libanonissa, jos Syyrian hallitus kaatuu. Turkin pääministeri Erdogan vaati eilen pahaenteisesti Assadin välitöntä eroa. Assad olisi jo luovuttanut ilman Iranin ja Venäjän horjumatonta tukea. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246646

Tuesday, November 22, 2011

TIISTAI 22.11.11

1. JORDANIAN kuningas Abdullah II kävi, kuten lehdet tiedottavat, ”harvinaisella vierailulla” Ramallahissa, jossa hän keskusteli PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Kiinnostavia kysymyksiä oli varmaan paljonkin, eikä kaikista kerrottu medialle. Abbas on usein nähty vieras Ammanissa, jossa hän omistaa palatsin, joten keskustelut olisi voitu varsin hyvin hoitaa sielläkin, mutta Abdullahin vierailun tarkoituksena oli vahvistaa Abbasin asemaa.
Komeuteen kiintyneet palestiinalaiset ovat muodostaneet varsin näyttävän kunniakomppanian komeine asepukuineen ja täsmällisine liikkeineen, mikä varmaan punaisten mattojen ohella lämmitti kuningas Abdullahin mieltä, onhan hän itse saanut sotilaskoulutuksen Englannissa.
Hän kiirehti tapaamaan Abbasia ennen tämän keskusteluja Hamasin johtajien kanssa ja ennen omaa matkaansa Yhdysvaltoihin ja EU-maitten pääkaupunkeihin. Abdullah on omaksunut kuninkaalle sopivan tikkusuoran kävelytyylin (”kuin seipään niellyt”), kasvojen pullistellessa kuin räjähtämäisillään padotetusta tunnelataumasta.

ABDULLAH informoi Abbasia Jordanian ja Hamasin välien asteittaisesta vakiintumisesta vuosia kestäneen kyräilyn ja boikotin jälkeen. Khaled Mashaal karkotettiin vuosia sitten Jordaniasta, ja välit olivat käytännössä poikki, mutta niitä on lämmitelty uudelleen, mistä on osoituksena Mashaalin vierailu Ammanissa lähiviikkojen aikana.
Abdullah sanoi kannattavansa Fatahin ja Hamasin sovintoneuvotteluja ja yhteishallituksen muodostamista, kuten eräs virkailija kertoi journalisteille keskustelujen jälkeen.
Toiseksi Abdullah sanoi ”kannattavansa PA:n hakemusta YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamiseksi” (juutalaisten maalle).
”Jordania tukee täysin PA:n ponnisteluja itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi Itä Jerusalem pääkaupunkinaan”, raportoi Jordanian virallinen uutistoimisto Petra. Uutistoimisto sanoi Abdullahin puuttuneen juutalaisten rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa, jonka hän sanoi kaivavan maata rauhanprosessin alta eikä auttavan luottamuksen kasvattamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille.

MAHMOUD Abbas puolestaan kertoi keskustelujen jälkeen, ettei ole merkkejä rauhan-keskustelujen alkamisesta uudelleen lähi aikoina. Hän toisti PA:n vaatimukset täydellisestä rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ja että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi. Hän määritteli PA:n asettamia ehtoja näin:
”Eivät nämä ole ennakkoehtoja, vaan sitoumuksia, joihin olemme suostuneet Israelin kanssa. Kun Israel tunnustaa nämä, olemme valmiit palaamaan keskusteluihin.”
Tietääkseni Israel ei ole virallisesti sopinut missään näistä PA:n kanssa; tarjouksia on tehty Israelin holtittomien pääministereitten toimesta, mutta PA on ne kaikki hylännyt. PA:n johto toimii tunnettuun arabityyliin, jossa hylättykin tarjous heille sitoo tarjoajaa.
Abbas ei sanonut olevansa huolissaan Jordanian ja Hamasin lähentymisestä, koska ”Jordania on itsenäinen valtio ja toimii omien intressiensä mukaan, joita PA tukee”.

JORDANIAN ulkoministeri Nasser Judeh, joka lensi kuninkaan helikopterissa Ammanista Ramallahiin, kutsui tapaamista ”tärkeäksi ja historialliseksi”. Hän selvensi, että Abdullah halusi vierailullaan tähdentää ”Jordanian tukea Palestiinan valtion muodostamiseksi palestiinalaisten maalle”, jota hän kutsui maansa ”yhdeksi tärkeimmistä päämääristä”.
Hän vakuutti, että ne, jotka edelleen kutsuvat Jordaniaa Palestiinaksi, elävät kuvitteellisessa maailmassa.
PA:n ulkoministeri Riyad Malki totesi PA:n valtiohakemuksen etenevän YK:ssa vastustuksesta huolimatta, että Fatah ja Hamas ovat jo periaatteessa selvittäneet kaikki erimielisyytensä, ja että yhteishallitus niiden välillä lähes valmis. Hänen mielestään sovinnon saavuttaminen Fatahin ja Hamasin välillä on PA:n tärkein päämäärä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui kahdeksan ministerin turvallisuuskabinetin keskustelemaan PA:n viimeisistä päätöksistä ja Abdullahin vierailusta. Istunnosta ei annettu julkilausumaa, mutta siinä päätettiin pitää jäädytetyt 100 miljoonaa USD edelleen Israelin pankissa eikä niitä tilitetä PA:n pohjattomaan säkkiin. Netanyahu sanoo, että Fatahin ja Hamasian yhtenäis-hallituksen muodostaminen ilman Hamasin suostumista kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon hautaa lopullisesti kaikki rauhankeskustelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246479

2. YK:n nimittämä erikoislähettiläs Robert Serry, jonka tehtävänä on toimia Lähi Idän rauhanprosessin koordinoijana, antoi raporttinsa YK:n turvallisuusneuvostolle maanantaina. Serry, joka tunnetaan selkeästä Israelin vastaisuudestaan ja yksipuolisesta palestiinalaisten tukemisestaan, painotti merkittävän diplomaattisen, eteenpäin pyrkivän diplomaattisen polun löytämisen tärkeyttä vastuksista huolimatta. ”Molemmat osapuolet ovat antautuneet kiinteisiin keskusteluihin kvartetin jäsenien kanssa, joskin eri aikoihin eikä yhdessä”, hän selitti. Hän sanoi olevansa yhteydessä molempien osapuolten ja kvartetin kanssa. Hän totesi, että kvartetin raportti 23. syyskuuta antaa hyvän lähtökohdan prosessille, jos molemmat osapuolet osoittavat tarvittavaa joustoa.

Serry sanoi havainneensa PA:n taholla vakavia pyrkimyksiä ongelmien selvittämiseksi, mutta sanoi niiden vaativan suoria keskusteluja. Hän sanoi YK:n edustajana antavansa tunnustusta Israelin turvallisuusvaatimuksille ja valmiudelle suoriin keskusteluihin PA:n kanssa, mutta sanoi odottavansa, että Israel antaa aitoja vakuutuksia valmiudestaan tehdä vakavia ehdotuksia, mukaan lukien maa-alueet, suorien keskustelujen pohjaksi.
Serry sanoi ”setlementtien” rakentamisen edustavan yksipuolisia toimia, joita kansainvälinen yhteisö ei voi hyväksy, ja jotka tulee lopettaa. Hän sanoi YK:n alaisen UNESCO:n äänestyksen, jolla PA hyväksyttiin järjestön täysjäseneksi, kuuluvan jäsenvaltioitten etuoikeuksiin (prerogative), kritisoimatta päätöstä viedä hakemus äänestykseen. Hän sanoi pääsihteeri Ban ki-Moonin työskentelevän täyttääkseen UNESCO:n budjettivajauksen USA:n ja Israelin peruuttaessa jäsenmaksunsa, ehkä Kanadan seuraamana, kolmannes budjetista.

SERRY kritisoi Israelin hallituksen päätöstä jäädyttää pidättämänsä vat- ja verosaatavat PA:lle seurauksena PA:n yksipuolisesta hakemuksesta YK:lle. Hän sanoi sen rampauttavan PA:n valtiopyrkimykset varsinkin huomioiden, että ”se toimii miehityksen alaisena”. Hän syytti tällaisten toimien kiihdyttävän tilannetta luottamuksen rakentamisen asemesta.
SERRY totesi raportissaan ”setlerien” viikoittaisten hyökkäysten palestiinalaisia vastaan nousseen 40 % verrattuna samaan aikaan 2010 ja 165 % verrattuna 2009, ja että 56 rakettia oli ammuttu Gazasta Israelin puolelle. Artikkelin mukaan Serry ei raportoinut palestiinalaisten hyökkäysten määrästä tai niiden muutoksista israelilaisia vastaan, eikä siitä, miten kivien ja petrolipommien heittelyn ohella he käyttävät aseinaan veitsiä ja ampuma-aseita, kuten useat raakalaismaiset nukkuvien perheitten murhat ja pahoinpitelyt osoittavat.

SERRY sanoi YK:n kannattavan palestiinalaisten yhtenäisyyspyrkimyksiä PLO:n sitoumusten, kvartetin asettamien ehtojen ja arabien rauhanprosessin puitteissa.
Hän viittasi lyhyesti Syyrian tilanteeseen vaatien verenvuodatuksen lopettamista ja Syyrian sisäisen demokraattisen muutoksen toteuttamista, sanoen olevansa huolestunut Syyrian ja Libanonin välisestä rajasta.
Serry ei katsonut olevan aihetta puuttua Hizbullahin jatkuvaan aseistautumiseen yhä tehokkaimmin ohjuksin ja raketein eikä sen pääsihteeri Hassan Nasrallahin uhkaamiin hyökkäyksiin Israelin kaupunkeihin ja lentokentille Syyrian ja Iranin toimittamin asein, eikä myöskään mahdolliseen maahyökkäykseen kommandojoukoin Galileaan Israelin pohjoisosassa aina Karmielin seudulle saakka.
Serry vakuutti YK:n olevan valmis toimimaan välittäjänä osapuolten välillä, mutta kaiken järjen mukaan Serryn tapainen yksipuolinen toiminta ei ainakaan osoita YK:n tasapuolisuutta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246437

3. UUTISOTSIKOITA
- Iran ja Hizbullah ilmoittavat murskanneensa kaksi vakoilijarengasta. Raportin mukaan vuoden aikana ne ovat saaneet pidätettyä tusinan verran USA:n hyväksi vakoilleita henkilöitä. Heidän uskotaan saaneen surmansa paljastumisensa yhteydessä. DF arvioi, että CIA on joutunut sulkemaan Beirutin toimistonsa agenttiensa paljastumisten vuoksi. Vakoilusta kertovan ABC:n artikkelin mukaan Hizbullahin virkailija sanoo ”järjestön laiskistuneen, mutta nyt CIA puskee sitä vastaan kuin seinään” sen maksettujen agenttien menetysten vuoksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=246408
- Venäjän uutistoimisto Interfax kertoi eilen, että Venäjä ja Iran tuomitsevat USA:n asettamat Iranin vastaiset taloudelliset sanktiot hylättävinä ja kansainvälisen lain vastaisina. USA:n edustajat sanovat, että Teheran on kehittynyt yhdeksi maailman johtavista rahanpesun keskuksista, jolla pyritään minimoimaan ulkomaitten asettamien sanktioitten vaikutukset. USA:n mukaan ainakin 11 järjestöä (intities) rikkoo säännöllisesti sanktioita avustaakseen Iranin ydinteollisuutta. Iranin keskuspankki on toistaiseksi jätetty sanktioitten ulkopuolelle, mutta vihjausten mukaan tilanne voi muuttua. Israelissa seurataan tilanteen kehittymistä hyvin tarkkaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=246512
- Egyptin hallitus joutui eroamaan mielenosoitusten ja uhrilukujen kasvaessa. Eilen raportoitiin, että 33 siviiliä on saanut surmansa ja 1 250 haavoittunut viikonlopun jälkeen jatkuneissa mielenosoituksissa. On epäselvää, onko hallitus saanut luvan erota. Al-Jazeera ilmoitti SCAF:in (armeijan ylin neuvosto) hyväksyneen eron, mutta Reutersin ilmoituksen mukaan komitea ei hyväksy eroa ennen uuden pääministerin löytämistä ja hyväksymistä. Israelin veteraanipoliitikko Ben Eliezer, jolla oli hyvät suhteet Mubarakin kanssa, arvioi Israelin ja Egyptin välisten suhteitten kehittyvän kriittisiksi. Tämä olisi vakava menetys Israelille, joka joutuu entistä tiukemmin eristyksiin. Turkki ja Egypti ovat kaavailleet yhteisrintaman muodostamista Israelia vastaan, jolla ne voisivat katkaista Israelin meriyhteydet länsimaihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246477
- Debkafile kertoo artikkelissaan, että sekä USA että Venäjä valmistautuvat mahdollista sotaa varten asetellen merivoimiaan strategiseen asemaan. Venäjä toi kolme sota-alustaan Syyrian aluevesille. Ainakin kaksi niistä on varustettu huipputehokkain kuuntelu- ja vakoilulaittein, mutta alusten nimiä ei tiedetä. USA puolestaan lähetti kaksi lentokoneiden emälaivaa, USS Bush ja USS Stennis, Hormuzan salmen kautta Persianlahdelle, jossa ne asettuivat lähelle Iranin rannikkoa rikkomatta sen aluevesiä.
http://www.debka.com/article/21504/
- Israel Beitenun puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman uhkaa, että jos
Netanyahu jatkaa etäyhteisöjen (outpsts) tuhoamista, puolue eroaa hallituksesta. Givat Assam ja Migron ovat ne kaksi etäyhteisöä, joita Lieberman pääasiassa tarkoittaa Israel Hajom (Israel tänään) lehden mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149987#.Tstgglb3vO0
- Iranin vallankumousarmeijan lento-osaston komentaja prikaatinkenraali Ali Hazadeh sanoo FARS-uutistoimiston mukaan: ”Yksi suurimmista toiveistamme on, että he toimivat, sillä olemme koonneet valtavan voimavaraston ja olemme innokkaita käyttämään sitä ja heittämään islamin ja muslimien viholliset roskatunkioon.” Tämän kaltaista sanasotaa käydään jatkuvasti Iranin ja Israelin johtajien kesken, joskin Netanyahu on pidätellyt kuuluisan sana-aseensa käyttöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149969#.TsthfVb3vO0
- USA on menettämässä vakoilusotansa Hizbullahia vastaan, kertoo artikkeli INN:n julkistamana. CIA tunnustaa, että Hizbullah on yksi teknisimmistä järjestöistä maailmassa. Se saa huippunykyaikaisia laitteistoja Iranilta jakaen tiedustelutietoja keskenään. Kuuntelu- ja seurantalaitteet on venäläistä valmistetta, ja on luultavaa, että Venäjän sota-alukset Syyrian edustalla antavat keräämiään tiedustelutietoja sekä Syyrialle että Hizbullahille, jolla on maalainen kaapeliyhteys Syyrian armeijan kanssa ja sieltä edelleen Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149958#.TstjM1b3vO0
- Juutalaisyhteisön turvallisuusmies pidätti 30-vuotiaan palestiinalaisen Hebronin vuorilla maanantai-iltana pidätellen häntä, kunnes IDF saapui paikalle. Miehellä oli aseenaan 4 tuuman mittainen veitsi. Hänen tarkoituksenaan oli iskeä Otnielin juutalaisyhteisöön Hebronin ja Beershevan välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149989#.Tstkwlb3vO0
- Amnesty International toteaa, että siviilien painostaminen Egyptissä on pahempi kuin Mubarakin aikana. Samaa voisi varmaan sanoa Tunisiasta ja Libyasta, mikä sekin osoittanee ”arabikevään” todellisen luonteen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/amnesty-international-human-rights-abuses-in-egypt-worse-than-under-mubarak-1.397022

Monday, November 21, 2011

MAANANTAI 21.11.11

1. PA:N johto ilmoittaa, että se tulee jatkamaan yhteishallituksen muodostamista Hamasin ja Fatahin välillä Israelin ja USA:n vastustuksesta huolimatta. USA:n apulaisulkoministeri William Burnsin Ramallahin matkan tarkoituksena uskottiin olleen vaikuttaa Abbasiin, että hän luopuisi tästä ”itsetuhoisesta” aikeestaan, kuten se lännessä nähdään, mutta PA:n virkailijat vakuuttavat, että yhtenäisyyden saavuttaminen Fatahin ja Hamasin välillä palvelee palestiinalaisten kansallisia intressejä, eikä sitä siksi voida hylätä. He myös kieltävät tiedot, että Burns olisi yrittänyt taivuttaa Abbasia luopumaan yhteishallituksesta Hamasin kanssa.

ABBAS ja Khaled Mashaal tavannevat toisensa Kairossa tällä viikolla, jossa on tarkoitus viimeistellä kuukausien ajan valmisteltua sopimusta ja allekirjoittaa se.
Saeb Erekat vakuutti, ettei USA:n painostus vaikuta PA:n päätökseen, ja Fatahin keskuskomitean jäsen Nabil Shaath totesi, ettei PA alistu taloudellisten tai moraalisten kiristyksen alaisena sen voimakkuudesta huolimatta. Ei edes uhkaukset taloudellisen tuen lopettamisesta muuta päätöstämme, Shaath vakuutti.
Pahin kanto tässä kaskessa näyttää kuitenkin olevan edelleen hallituksen pääministerin henkilöllisyys. Abbas haluaa Salaam Fayadin jatkavan, mitä Hamas vastustaa. Tämä yhtenäishallitus tulisi joka tapauksessa toimimaan vain ylimenokauden ajan siihen saakka, kunnes vaalien tulokset on saatu ja uusi hallitus ottaa vastuun asioista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246296

2. Jordanian kuningas Abdullah II matkustaa tänään Ramallahiin tapaamaan Abbasia. Hän yrittää vielä viimeisellä hetkellä vaikuttaa Abbasin päätökseen solmia sopimus Hamasin kanssa. Abdullah matkustaa sinne sekä Jordanian että GCC:n (Gulfmaiden yhteistoiminta-neuvoston) edustajana ja myös arabiliiton valtuuttamana.
Arabien huolena on Iranin ja Syyrian vaikutusvallan kasvaminen, jos Hamas ja Fatah solmivat yhteishallituksen, mikä kaiken todennäköisyyden mukaan tulisi hautaamaan PA:n ja Israelin välillä tilapäisesti katkenneet rauhankeskustelut lopullisesti, ainakin siinä muodossa, kuin niitä aiemmin käytiin. Tämä tilanne vaarantaisi Jordanian aseman ja ennen kaikkea hashemiitti-dynastian vallan Jordaniassa palestiinalaisten odotetun rauhattomuuden nousun vuoksi.

Kuten Debkafile artikkelissaan toteaa, tämä tulisi nostamaan palestiinalaiskysymyksen Syyrian arvaamattoman tilanteen vuoksi ääri-islamilaisen Hamasin ja Fatahin yhteenliittymisen kautta Lähi Idän muslimeja jakavan rintamalinjan eturiviin, ja aivan Jordanian kuningaskunnan kynnykselle tai sisään, sillä arviolta 65 % sen väestöstä kuuluu palestiinalaisiin tai heidän jälkeläisiinsä, joilla on sukulaisuus- ja tunnesiteitä Länsirannalle. Väkivaltaisuudet voisivat helposti levitä Jordanjoen itäpuolelle varsinkin huomioiden, että Jordanian nouseva Muslimiveljeskunta, joka on alkanut kasvavassa määrässä kritisoida Abdullahin yksinvaltaa Jordaniassa, voi asettua tukemaan niitä.
DF näkee Abbasin vaatimuksessa, että Fayadin tulee pysyä PA:n pääministerinä, hänen lipumisensa aiemmin ehdottomasta kannastaan, että sopimusta Hamasin kanssa ei mikään taivuttelu pysty estämään. PA:n toisten johtajien repliikit puhuvat kuitenkin toista kieltä.
Israelin pääministeri on lisännyt omaa painostustaan, ja IDF:n komentaja Benny Gantz antoi yleisvaroituksen laajasta iskusta Gazan kaistalle, elleivät raketti-iskut sieltä lopu.
Ehkäpä loppuviikosta olemme viisaampia näkemään, mihin suuntaan tuuli puhaltaa.
http://www.debka.com/article/21502/, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=246265

2. SYYRIAN ulkoministeri Walid Mouallem sanoo vastineessaan arabiliiton päätökseen lähettää tarkkailijoita Syyriaan, että Syyria periaatteessa hyväksyy päätöksen, mutta esittää joukon kysymyksiä sen johdosta. Hän sanoo, että päätös tarkkailijoista lähenee arabiliiton halua rikkoa Syyrian itsenäisyyttä vastaan. Toiseksi hän sanoo, ettei kolmesivuisessa päätösdokumentissa mainita ollenkaan Syyrian osuutta turvallisuuden säilyttämiseksi maassa, mutta kuitenkin Syyrian tulee vastata tarkkailijoiden turvallisuudesta Syyriassa.

Arabiliitto antoi Syyrian hallitukselle 16.11.2011 kolme päivää aikaa lopettaa siviiliasukkaita vastaan harjoittamansa verinen toiminta. Tämä määräaika meni umpeen 19.11. ilman merkittävää muutosta hallituksen turvallisuusjoukkojen toimien lopettamiseksi. Armeijan tuli siihen päivään mennessä vetää joukkonsa pois kaupungeista ja aloittaa avoimet keskustelut mielenosoittajien edustajien kanssa ongelmien selvittämiseksi rauhanomaisesti.
Arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat torstaina käsittelemään Syyrian tilannetta, kun on todettu Syyrian jättäneen edellisen kokouksen päätökset huomiotta. Uutisessa mainitaan komiteasta, joka valmistelee ulkoministerien kokouksen asialistaa ja päätöslauselmia. Komiteaan kuuluvat Egyptin, Sudanin, Algerian ja Qatarin edustajat.
Syyrian presidentti Bashar Assad vakuutti the Sunday Timesille antamassaan haastattelussa jatkavansa mielenosoittajien taltuttamista, joita hän kutsui ”aseellisiksi jengeiksi, jotka lahtaavat syyrialaisia siviilejä”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246270

3. USA, Englanti ja Kanada suunnittelevat yhteisiä kovennettuja sanktioita Irania vastaan sen taipumattoman asenteen muuttamiseksi ja asiallisten keskustelujen aloittamiseksi sen ydinsuunnitelmasta, jonka he pelkäävät tähtäävän ydinaseen rakentamiseen.
USA:n ulkoministeriön ilmoituksen mukaan Iranin petrokemiallinen teollisuus on sen sanktioitten listassa ensimmäisenä. Toisena mahdollisena sanktion kohteena pidetään Iranin keskuspankin toiminnan rajoittamista, mutta sen pelätään vaikuttavan myös länsimaitten talousongelmiin kielteisesti aikana, jolloin maailmanlaajuinen lama uhkaa maailmantaloutta.

USA:n, Kanadan ja Englannin uskotaan ilmoittavan maanantaina kovennetuista sanktioistaan.
Tarkoituksena on antaa Iranille vakava varoitus, viesti, länsimaitten vakaasta päätöksestä estää Iranin ydinaseen valmistaminen. USA:n puolustusministeri Leon Panetta varoitti sotilaallisten iskujen aiheuttamista ongelmista maailman taloudelle, minkä johdosta hän omasta puolestaan vastustaa sotilaallista väliintuloa. USA:n huoli kohdistuu ennen kaikkea Israelin mahdollisiin yksipuolisiin ilmaiskuihin Iranin ydinlaitoksia vastaan. Obama on pyrkinyt saamaan Israelin johdolta vakuutuksen, ettei se toimi informoimatta USA:n johtoa ennen iskujen aloittamista, mitä Netanyahu ei halua antaa. Ehkä taustalla ovat aiemmat kokemukset, joissa USA:n hallitus on vuotanut Israelin salaisia tietoja arabimaille tai peräti toiminut tietoisesti ja tarkoituksella sen intressejä vastaan.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=246353

Iranin energiaministeri Rostam Qasemi kertoi Al-Jazeeran edustajille, että tarvittaessa Iran turvautuu öljyn tuotantoon strategisena aseena. Hän tarkensi lausuntoaan todeten, ettei Iran katso raakaöljyn tuotantoa strategisena aseena, mutta voi turvautua siihen tarvittaessa.
Iran on aiemmin uhannut sulkea Hormuzan salmen laivaväylän, mikä estäisi maailman tarvitseman raakaöljyn määrästä 40 % pääsystä markkinoille, vaikka Saudi Arabia vihjaakin voivansa lisätä öljyntuotantoaan. Pahimmin tämä koskisi Kiinan ja Japanin teollisuutta. Entinen vallankumouskaartin komentaja Qasemi miedonsi uhkaustaan todeten, että Iranin talous lepää suurelta osin raakaöljyn viennin varassa, eikä mielellään halua sotkea sitä.
Öljykuljetusten estäminen Hormuzan salmen kautta koskisi Saudi Arabian, Kuwaitin, Qatarin, UAE:n, Iranin ja Irakin öljyntuotannon kuljetuksiin 6.4 km:n levyisen salmen kautta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=246285

4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin väkivaltaisiksi kehittyneet levottomuudet jatkuivat eilen sunnuntaina vaatien ainakin 11 ihmisen hengen. Levottomuuksien jatkumisen aiheutti se, että pari sataa mielenosoittajaa pystyttivät telttansa Tahrir-aukiolle aikoen toistaa Mubarakin hallitusta 18 päivän ajan jatkuneita mielenosoituksiaan, jotka lopulta kaatoivat Mubarakin hallituksen. Sotilashallitus on yhtä vakaasti päättänyt estää sellaiset toimet ja tekee kaikkensa karkottaakseen joukko-mielenosoitukset kadulta ja toreilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149946#.TsoGklb3vO0
- Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi sunnuntaina, että Iran on valmis osallistumaan vilpittömiin keskusteluihin IAEA:n kanssa. Länsimaitten edustajat kuitenkin havaitsevat lupauksen sisältävän samat epäselvät termit, joilla se on aiemminkin heittänyt sumua vastapuolen silmiin. Salehi lupasi, että Iran haluaa keskusteluja enemmän kuin koskaan, mutta edellyttää IAEA:n tasapainottavan asennettaan ja vakuuttavan niiden johtavan tuloksiin. IAEA:n pääjohtaja Yukia Amano sanoo lähettäneensä kirjeen Iranille 02.11. pyytäen, että järjestön asiantuntijat voisivat vierailla Iranissa toteamassa tilanteen paikan päällä, mutta Iran ei ole vastannut hänen kirjeeseensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149947#.TsoIYVb3vO0
- Israelin Punaista Ristiä vastaava haaraosasto Magen David Adom saa pitää ambulansseissaan Davidin tähtikuvion, mutta jokin aika sitten järjestö antoi määräyksen, että Juudean ja Samarian alueilla ambulansseissa täytyy olla kristalli kuvio Israelin virallisen symbolin asemesta. Päätös herätti ihmetystä ja vastalauseen Arutz-7 web-sivulla, johon järjestö antaa selvityksen alla olevassa linkissä. Magen David Adom selittää, että sillä on kahdenlaisia ambulansseja, toiset toimivat sen toimipisteistä käsin, toiset on sijoitettu Juudean ja Samarian kyliin ja kaupunkeihin, jotka vastaavat niistä ja niiden kustannuksista. Niiden kyliin ja oviin maalattiin kylien ja kaupunkien nimet. Samalla järjestö ilmoittaa, että Davidin tähtikuvio palautetaan kaikkiin järjestön omistamiin ambulansseihin riippumatta siitä, missä ne toimivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149937#.TsoKJVb3vO0
- New Yorkin poliisi pidätti 27-vuotiaan miehen, Jose Pimetel, joka oli rakentamassa pommia, jota hän aikoi käyttää Afganistanista ja Irakista palaavia sotilaita vastaan. Dominikaanisesta tasavallasta kotoisin oleva mies pidätettiin lauantaina, hän toimi todennäköisesti yksin. Perimmäisenä tarkoituksena oli aiheuttaa pelkoa ja terrorisoida ihmisiä. Hän sanoo saaneensa inspiraation al-Qaidaa käsittelevästä lehdestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149942#.TsoNJVb3vO0
- IDF ei näytä huomanneen, että se on antanut salaisen aseen vihollisensa käyttöön, mikäli Samarian päärabbin Elyakim Levanonin antama lausunto pesiytyy laajemmin IDF:n joukkoihin. Arvoisa rabbi antoi tulkinnan juutalaiseen halakhaan perustuen, että sotilaalle on kuolema suositeltavampi kuin kuunnella naisen laulua. Hän kieltää sotilaita osallistumasta julkisiin tilaisuuksiin, joissa esiintyy naislaulajia. IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi, ettei rabbin tulkinta miellyttänyt häntä, ja sanoi, että kaikki kykenevät asevelvolliset ovat velvollisia palvelemaan ja puolustamaan maataan, kysymys on vain siitä, että jokainen suorittaa asepalveluksensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149932#.TsoOZVb3vO0
- USA tutkii syytöksiä, että Iran toimitti Libyan presidentti Muamar Gaddafin joukoille pommeja ja ammuksia, jotka voidaan varustaa kemiallisin kärjin. Libya ei koskaan kertonut niistä julkisuudessa, kertoo Washington Post. Aseita löydettiin kahdesta varikosta, joita kapinalliset joukot vartioivat yötä päivää, ettei niitä varasteta, kuten monia muita aseita on varastettu ja levitetty laajalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149941#.TsoQR1b3vO0
- Egyptiläinen naisblogaaja aiheutti suuren myrskyn julkistamalla alastonkuvia itsestään twitterin sivuilla. Sen pelätään jopa vaikuttavan Egyptin vaaleihin, varsinkin vapaamielisiin ehdokkaisiin pienentäen heidän mahdollisuuksiaan. Israelilaiset naisblogaajat julkistivat ryhmäkuvan itsestään puolialastomina antaakseen tukea hänelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4150344,00.html
- Israelilainen naislaulaja Achinoam Nini sanoo laulavansa rauhan hyväksi, ja esiintyy mielellään myös arabilaulajien kanssa. Hän valittaa, että on onnetonta, kun politiikka tunkee kaikessa vastaan aiheuttaen tarpeettomia ongelmia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4150211,00.html
- Hulalaakson maalattu sammakko, painted frog, hävisi tutkijoitten mukaan kokonaan laakson kuivattamisen yhteydessä, mutta nyt se on hypännyt uudelleen tutkijoitten kämmenelle heidän suureksi ilokseen. Laakson suoperäiset lammikot olivat malarian pesäkkeitä, ja ne kuivattiin. Niitä on sittemmin palautettu ja ne ovat täynnä muuttavia lintuparvia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4150065,00.html

Sunday, November 20, 2011

SUNNUNTAI 20.11.11

1. EGYPTISSÄ nopeaa vallanvaihtoa ja uutta hallitusta vaativat mielenosoittajat ovat kadottaneet aiemman luottamuksensa tilapäiseksi valittuun sotilasjunttaan, ja ovat aloittaneet uudet mielenosoitukset sotilashallitusta vastaan. Perjantain aikana Kairon Tahrir-aukiolle kokoontui arviolta 50 000 ihmistä esittääkseen vaatimuksensa, että sotilasjuntan tulee ilmoittaa pitävä päivämäärä vaalien pitämiseksi ensi vuoden alkupuolella eikä loppuvuodesta 2012 tai vuoden 2013 alussa, kuten hallituksen taholta vihjataan.
POLIISI hyökkäsi Tahrir-aukiolle voimalla hajottaakseen ihmismassat ja estääkseen niiden majoittumisen uudelleen aukiolle. Poliisi joutui käyttämään väkivaltaa, joka vaati ainakin kahden ihmisen hengen ja haavoitti arviolta 800 siviiliä.

OSA mielenosoittajista oli majoittunut yön aikana Tahrir-aukiolle pystyttämäänsä sataan telttaan, jotka poliisi kävi hajottamassa. Tämän aiheutti arviolta 5 000:n ihmisen ryntäämisen aukiolle. Mielenosoittajat syyttivät sotilashallintoa ihmisten nöyryyttämisestä esittäessään kansalle uutta perustuslakia, joka muistuttaa Mubarakin hallituksen aikaista. Uutisten mukaan kansan joukossa esiintyivät näyttävästi varsinkin salafi-järjestöön kuuluvat mielenosoittajat, joiden tunnusmerkkeinä ovat parrakkaat miehet ja hunnutetut naiset.
TAHRIR-aukiolle kokoontuneen pääjoukon vaatimuksena oli kuitenkin ei-uskonnollinen siviilihallitus. Hallitus asetti alkuperäisen päivämäärän monivaiheisille vaaleille 28. marraskuuta 2011, mutta se voi vaarantua levottomuuksien vuoksi. Hallituksen edustaja sanoi eilen vaalien ajankohdaksi 2012 ilmoittamatta kuitenkaan päivämäärää.

POLIISI suojasi hallitusrakennuksen ympäristön metallilevyillä ja käytti kuorma-autoja ihmismassojen hajottamiseksi. Ainakin 20 kuorma-autoa oli lähetetty kaduille ihmisen karkottamiseksi. Edellisissä mielenosoituksissa poliisi lähetti kaduille autoja, joilla ajettiin surutta ihmismassojen sekaan täydellä vauhdilla ruhjoen ja haavoittaen heitä, mikä on varsin omituinen ihmisistä piittaamaton ilmiö.
Valtion uutistoimisto MENA:n mukaan terveysministeriö kertoi, että 676 ihmistä haavoittui. Yksi ihminen oli kuollut Kairon ja yksi Aleksandrian mielenosoituksessa MENA:n mukaan.
Joitakin rakennuksia ja ainakin kolme autoa sytytettiin tuleen.
Mielenosoitukset levisivät lauantaina myös Aleksandrian ja Suezin kaupunkeihin. Aleksandriassa mielenosoittajia oli 800, Suezissa tuhannen verran. Poliisi käytti pamppujen ohella kyynelkaasua kiviä heitteleviä mielenosoittajia vastaan, jotka ovat menettäneet luottamuksensa sotilasjuntan tapaan pidättää tuhansia siviilejä hätätilan varjolla. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=246213

2. SYYRIAN järkkymättä omaksumaansa tietä kulkeva presidentti Bashar Assad vakuutti eilen arabiliiton asettaman kolmen päivän lisäajan umpeuduttua, ettei hän taivu painostuksen alla, vaan tulee jatkamaan toimiaan mielenosoitusten murskaamiseksi.
Lauantain aikana ainakin 14 siviiliä sai surmansa turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välisissä kahakoissa.
”Konflikti tulee jatkumaan ja painostus Syyrian alistamiseksi tulee jatkumaan”, Assad kertoi Sunday Times:n artikkelin mukaan. Hän sanoi henkilökohtaisesti jatkavansa taistelua ja mieluummin kuolevansa siinä kuin antautuakseen, kuten lehti kertoi.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton on yhtä neuvoton kuin kaikki muutkin, mitä pitäisi tehdä Assadin saamiseksi ymmärtämään asemansa, mutta hän selvästi torjuu sotilaallisen väliintulon mahdollisuuden. Hänen kantaansa vaikuttaa Venäjän ehdottoman kielteinen kanta sekä Assadin järkähtämätön päätös mieluummin sytyttää koko Lähi Itä tuleen kuin taipua. Assad vakuutti armeijan estävän ”Vapaan Syyrian Armeijan” toistavan iskunsa, jonka se teki ilmavoimien tiedustelulaitoksia vastaan surmaten ainakin 20 turvallisuusvirkailijaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246201

Muutamia tunteja arabiliiton määräajan umpeutumisen jälkeen sunnuntaiaamuna ainakin kaksi kranaattia räjäytettiin hallitsevan Baath-puolueen toimitilojen edessä Damaskoksessa. Toimitilat olivat siihen aikaan käytännöllisesti katsoen tyhjät. Vahingoista ei vielä ole tietoa.
Turkin pikavihainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan varoitti jo päiviä sitten, että Turkin kärsivällisyys alkaa olla lopussa. Tuskin hän sotaa aloittaa, mutta hän voi pyrkiä muodostamaan puskurivyöhykkeen maitten väliselle saravyöhykkeelle Syyrian puolelle. Toisena vaihtoehtona on julistaa Syyriaan lentokieltoalue, jota NATO valvoisi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246223

3. FATAHIN ja Hamasin välinen yhteistoimintasopimus ja siihen liittyvät yhtenäishallituksen muodostaminen ja Palestiinan lakiasäätävän Neuvoston (PNC) vaalit ovat palestiinalaisten sisäinen asia, eikä kenelläkään ulkopuolisella ole oikeutta puuttua siihen, sanoi PA:n virkailija eilen vastatessaan tietoihin, joiden mukaan sekä USA että Israel varoittavat vakavista vastatoimista. Israelin virkailija toteaa, että PA:n vastaisia toimia tulee muiltakin tahoilta kuitenkaan kertomatta yksityiskohtia. PA:n virkailija myös kielsi tiedot, että USA poistaisi PA;lle myöntämänsä avustukset, jos Fatahin ja Hamasin yhteishallitus toteutuu.

HAMASIN edustaja Länsirannalla Ahmed Yusef kertoi Lontoossa ilmestyvälle Al-Quds Al-Arabi lehdelle, että Fatah ja Hamas ovat sopineet yhteisestä ohjelmasta, jonka mukaan ne vaativat Israelia tunnustamaan 1949 aselepolinjan Palestiinan rajoiksi ja Jerusalemin sen pääkaupungiksi. Hän myös sanoi, että uusi hallitus toimisi Gazassa ja että sen pääministeri tulisi olemaan Hamasin jäsen, mutta Fatahin johto kieltää tämän.
Abbas sanoo, että Palestiinan kansa vaatii yhtenäishallitusta, eikä hän voi vastustaa sitä.

USA:n apulaisulkoministeri William Burns tapaa tänään Abbasin Ramallahissa pyrkien selvittämään PA:n todellisen päämäärän. Hänen uskotaan selittävän Abbasille, että Hamasin tulee tunnustaa Israelin valtio, luopua terrorismista ja hyväksyä aiemmin tehdyt sopimukset, jotta USA voisi tunnustaa Fatahin ja Hamasin yhtenäishallituksen.
Abbas tapaa Hamasin ”ulkoministerin” Khaled Mashaalin tällä viikolla Kairossa, jossa on tarkoitus tehdä lopullinen sopimus järjestöjen välisestä yhteistyöstä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246157

4. Vasemmistolaiset mediavälineet ja kummallista kyllä, myös Jerusalem Post, kertovat, että ”setlerit” aloittivat väkivallan Hebronissa sunnuntaina kivittämällä Gilad Shalitin vapauttamis-sopimuksen yhteydessä vapautetun terroristin Hani Jaberin perheen liiketilaa. Hani Jaber oli tuomittu Israelissa elinkautiseen kahden muun palestiinalaisen kanssa yeshiva-opiskelijan Eretz Schmuelin, 22, murhasta vuonna 1993.

INN, joka myös julkaisi uutisen tapahtumasta, kertoo, että Jaber hyökkäsi nuorta juutalaista tyttöä vastaan lauantaina, mikä nostatti Hebronin juutalaisasukkaat vastahyökkäykseen. INN:n artikkelin mukaan Hebronin asukkaat kertoivat kokoontuneensa Jaberin liiketilan edustalle, joka sulki liikkeensä omatahtoisesti.
Shalitin vapauttamisen jälkeen Hebronissa on levitetty mainoksia, joissa kehotetaan ”jos joku tulee surmaaman sinut, surmaa sinä hänet ensin. Muuten sinä voisit olla seuraava murha-kohde! Älä ole vaiti. Rakkikoira (cur, kulkukoira, pelkuri, raukka) asuu Simtat Erezin lähellä. Jos sinä et surmaa häntä, hän surmaa sinut! Ensimmäinen saa voittopalkinnon!”
Artikkelissa kerrotaan haaretz.com Gideon Levin artikkelista, jossa myötätuntoisesti kerrotaan, miten Hani Jaber asuu jatkuvassa pelossa piilotellen sukulaistensa luona, miten hän ei uskalla mennä kadulle, sillä hän on merkitty mies. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149897#.TsiuGFb3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak on useissa äskettäin antamissaan lausunnoissa varoittanut, että aika on luisumassa käsistä Iranin pysäyttämiseksi, ja että Iranin ydinpommi on valmis vuoden kuluessa, minkä jälkeen hyökkäys Iraniin ei ole mahdollista. Hän ei kuitenkaan suostu antamaan selvää vastausta kysymykseen, miten Israel toimii, vaan toteaa, ettei se ole kysymys, josta keskustellaan lehtien palstoilla. Hänen oma kantansa sotilasiskuun on kielteinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149906#.TsizVFb3vO0
- Asepalvelukseen astuvien määrä osoittaa huolestuttavaa pienenemistä, sanoo IDF:n sotilasmäärän rekisteröimisestä vastaavan hallintohaaran johtaja kenraalimajuri Orna Barbivai. Vuonna 2020 vain 60 % asevelvollisista astuu palvelukseen, hän toteaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149869#.Tsi0Z1b3vO0
- Iranin armeija aloitti 4-päiväiset ilmapuolustusharjoitukset. Niiden tarkoituksena on harjoitella maan atomilaitoksia vastaan tehtävien ilmahyökkäysten torjuntaa. Harjoitukset suoritetaan vaiheittain ja niissä testataan ohjusten ja tykistön käyttöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149895#.Tsi1b1b3vO0
- Kapinalliset lääkärit päättivät jatkaa neuvotteluja talousministeriön kanssa, jotka näyttävät juuttuneen enemmän ideologisiin kuin käytännöllisiin ongelmiin. Korkein oikeus antoi heille 3 päivää aikaa palata neuvotteluihin tai kärsiä seuraukset. Jotkut lääkärit sanovat uhmakkaasti mieluummin menevänsä vaikka vankilaan kuin aloittavansa neuvottelut talousministerin kanssa. Mikä lienee lääkärien etiikka? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149907#.Tsi2Y1b3vO0
- Debkafile kertoo aamun uutisissaan, että Iran lennättää vallankumouskaartin tiloissa kouluttamiaan palestiinalaisia Syyriaan taistelemaan Israelia vastaan. Iran käyttää 18.11. aloittamaansa ilmapuolustusharjoitusta peittona operaatiolle. Nämä joukot on koulutettu terroritoimiin soluttautumalla rajan yli Länsirannalle ja Gazaan, joista ne voivat iskeä israelilaisiin kohteisiin. http://www.debka.com/article/21500/
- Muammar Gaddafin poika Seif el-Islam pidätettiin ilman vastarintaa Obarissa lähellä Sabnan kaupunkia. Hänet pidätti DF:n artikkelin mukaan Libyan tärkein sotilaallinen armeija Zintan prikaatit, joka antoi näytteen voimastaan videoimalla panssareitaan ja Grad-ohjuksiaan vuoristotukikohdassaan Nafusassa. Libyan vallanvaihtoa valmistelevan neuvoston NTC on määrä esitellä uuden hallituksen kokoonpano tiistaina 22.11., mutta Zintanin komentaja Abdullah Nader ja toisen sotilas-ryhmittymän Misuratan komentaja Abdulrahman Souwell tekivät sopimuksen, jonka mukaan ne estävät hallituksen muodostamisen, jossa Zintanin edustaja ei ole puolustusministerinä ja Libyan armeijan komentajana. http://www.debka.com/article/21498/
- Pääministeri Netanyahu jäädytti lakiesitykset, joilla oli tarkoitus rajoittaa ihmisoikeus-järjestöjen ja NGO-tunnuksen varjolla toimivien järjestöjen ulkomailta annettu rahoitus, mihin niiden toiminta pääasiassa perustuu. Hänen päätöksensä perustunee ulkomaiden rajuun painostukseen, sillä Israelissa on jo vuosikaudet hämmästelty noiden järjestöjen usein räikeää Israelin vastaista toimintaa. Tämä tuskin nostaa hänen kansansuosiotaan tukijoittensa parissa, mutta vasemmisto voi jopa hurrata. http://www.haaretz.com/news/national/netanyahu-freezes-bills-targeting-israeli-human-rights-groups-sources-say-1.396591
- Ruotsi rahoitti 40-sivun kirjasen, jossa Israelia syytetään apartheidistä. Kirjasen nimi on ”Colonialism and Apartheid - the Israeli Occupation of Palestine”. Ruotsin hallitus antoi sen julkistamiseen 390 000 NIS (n.104 600 USD) ihmisoikeusavustukseksi naamioituna. Kirjan toimitti ruotsalais-palestiinalainen ystävyysjärjestö. Israel, Ruotsin juutalaisyhteisö sekä Ruotsin ulkomaanaputoimisto tuomitsi avustuksen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4150368,00.html
- Pääministeri Yitzhak Rabin asetettiin Shimon Peresin ja Jossi Beilinin virittämään ansaan. He olivat salaa ja lain vastaisesti (rikollisesti) neuvotelleet Jasser Arafatin edustajien kanssa Oslossa ja laatineet valmiin sopimusluonnoksen, joka asetettiin Rabinin eteen ota tai jätä periaatteella, eikä hän uskaltanut nousta vastaan. Tämä johti surullisen kuuluisiin Oslon dokumentteihin, joiden perusteella Arafat toi Marokosta tuhansia Libanonin sodissa karaistuneita taistelijoitaan Gazaan ja Jerikoon. Rabinin ansioita on ruodittu maan mediassa viime päivinä, eivätkä kaikki hyväksy hänen saavutuksiaan, vaikka hyväksyvät hänet henkilötasolla. Rabbi Eli Sadan Elin armeijaan astuvia palvelukseen valmistavasta sotilasakatemiasta kertoo oppilailleen, että Rabin oli yksi kaikkein huonoimmista pääministereistä maan historiassa. Hän vakuuttaa, ettei Rabinilla ole mitään ansioita maan johtajana ja pääministerinä. ”Hän oli pahin poliittinen ja johtamistaidon epäonnistuminen Israelin historiassa”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4150268,00.html
- Dokumentit paljastavat, että 39 vuotta sitten USA:n ulkoministerinä toiminut juutalaissyntyinen Henry Kissinger oli harras juutalaisvihaaja. Hän kutsui heitä itseään hoitaviksi, itsekkäiksi paskiaisiksi (bastards). Se oli Kissinger, joka pidätti USA:n sotilasavun Israelilta 1973 sodan aikana todeten ”antaa israelilaisten vuotaa verta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149898#.TsjBllb3vO0
- Israelilainen yhtiö on valmistanut ohjelman, jonka perusteella maatilojen karja voidaan estää varkailta ja kashrut-lihatuotteet väärennöksiltä. Arabien suorittamat varkaudet ovat lisääntyneet asukasmäärän lisääntymisen myötä, eikä poliisi tai armeija useinkaan ole halukas menemään arabikylään tutkimaan niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149903#.TsjCzFb3vO0
- Miamin pormestari Carlos Gimenez ihmettelee, miksi Juudean ja Samarian juutalais-asukkaista käytetään nimitystä ”setleri” ja heidän yhteisöistään nimeä ”settlementti”, mikä ei ollenkaan vastaa todellisuutta. Hän asuu alueella, jossa on paljon siirtolaisia. Hän ehdottaa sen sijaan sopivampaa termiä ”development”. Hän on maassa AJO:n kustantaman viiden pormestarin vierailun jäsenenä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246202
- Lentobensiinin vesiarvot ovat ylittyneet tasolle, mikä voi aiheuttaa viivytyksiä ulkomaisissa siviililennoissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=246230