Friday, September 23, 2011

PERJANTAI 23.09.11

1. OBAMA on vastuussa rauhanprosessin epäonnistumisesta, on PA:n johdon näkemys siitä, mikä meni pieleen heidän hyvin suunnitellulle ja valmistellulle operaatiolleen Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä ohittaen kaikki sopimukset ja rauhankeskustelut Israelin kanssa. Jos kaikki olisi sujunut kuten oli tarkoitus, palestiinalaiset olisivat voineet vaatia paljon sellaista, mistä aiemmin luovuttiin ja sovittiin Israelin kanssa. He todennäköisesti olisivat vaatineet Palestiinan valtion rajoiksi YK:n päätöslauselmaa no 181 vuodelta 1947, jossa juutalaisille tarjottiin vain kapeita räiskäleitä Välimeren rannoilta, mutta jonka arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät juutalaisten vastahakoisesti hyväksyessä sen. Tämä samalla mitätöisi vuosien 1993 Oslo I ja 1995 Oslo II ja sitä seuraavat sopimukset Israelin ja PA/PLO:n välillä, eli taannuttaisiin tilanteeseen ennen Jasser Arafatia, mitä Betlehemissä asuva sheikki sanoi kaipaavansa, koska kaikki oli silloin varsin hyvin.

PA:N johto vakuuttaa kuitenkin jättävänsä hakemuksensa valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä tänään perjantaina heti Abbasin yleiskokoukselle pitämän puheen jälkeen. Abbas itse on seurannut tilanteen kehitystä sivusta antamatta omia lausuntojaan sallien avustajiensa hoitaa tiedotuksen medialle, joka kärkkyy jokaista tiedonmurusta uutistensa höysteeksi.
Viimeinen niitti USA:n ja PA:n johdon välien notkahtamiseen tuli PA:n johdon annettua kehotuksen aloittaa USA:n vastaiset protestit vastaukseksi Obaman torjuvalle asenteelle Palestiinan valtiosta YK:n päätöksellä. Perjantai on perinteinen arabimuslimien mielen-osoituspäivä rukousten jälkeen, joissa muslimisaarnaajat kiihottavat kuulijoitaan aloittamaan mellakat saamiensa ohjeitten mukaan. Tämä toistuu lähes joka perjantai Temppelivuorella Al Aksa moskeijan rukouskokouksen jälkeen.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisti usein julistetun toteamuksen, ettei mikään voi pysäyttää PA:n lähettämää junaa, vaan se kulkee valittua raidettaan pääteasemalle saakka. Hän myös esitti uhkauksen, että USA:n kongressi ja EU toteuttavat uhkauksensa leikata radikaalisti PA:n avustusta, PA hajoaa tehden Israelin yksin vastuulliseksi palestiinalaisten hyvinvoinnista. Debkafile kertoi artikkelissaan, että palestiinalaiset suunnittelevat salaisesti pakolaishallituksen muodostamista tällaista tilannetta varten. Tämän voi lukea myös siten, että sellainen hallitus tulisi aloittamaan - Israelin laillisuuden mitätöimisen ja loputtomien sen johtajia vastaan nostettujen oikeusjuttujen ohella - avoimen terroritoiminnan israelilaisia vastaan sekä kotimaassa että myös ulkomailla oleviin kohteisiin. Erekat sanoi pitävänsä tällaista kehityskulkua täysin mahdollisena kehottaen Israelia valmistautumaan siihen.

ISRAELIN poliisin taholta todetaan, että se on mobilisoinut 22 000 poliisia ja rajapoliisia tuhansien armeijan sotilaitten lisäksi perjantain ajaksi kaksivaiheisen mielenosoitus-tilanteen hallitsemiseksi. Ensimmäinen vaihe alkaa muslimien purkautuessa rukouksistaan Temppeli-vuorella puolen päivän aikaan. Toinen vaihe alkaa Abbasin pitäessä puhettaan YK:ssa arviolta 19.00 Israelin aikaa, kerrotaan poliisin toimintaosastolta. Tilanteen kaksivaiheisuus pakottaa poliisin mobilisoimaan suuren määrän joukkojaan ollakseen valmis kaikkiin mahdollisuuksiin. Poliisi vakuuttaa, ettei tämä tarkoita kriisiä, vaan siirtymistä korkeaan hälytysvalmiuteen. Kaikki poliisien lomat on toistaiseksi peruutettu syyskuun aikana. Hälytysvalmius kestää näillä näkymin lauantaiaamuun saakka.

SISÄISEN turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch käy aamulla tarkastusmatkalla Temppelivuorella yhdessä poliisin ylitarkastajan Yochanan Daninon kanssa suorittaen tilanteen viimeiset arvioinnit sekä vuorella että vanhankaupungin alueella ja sinne johtavien teitten tarkastuspisteissä. Poliisi on valmistutunut tähän päivään pitäen useita harjoituksia eri mahdollisuuksia imitoiden. Poliisin kokonaisvahvuus on lisääntynyt 50 % vuoden aikana. Mellakoiden hallitsemiseksi perustettiin 16 komento- ja valvontakeskusta ei puolille maata. Poliisi on hankkinut runsaasti ei-tappavia mellakanhallitsemisvälineitä, joihin kuuluu voimakashajuisia nesteitä, joita voidaan levittää myös ilmasta käsin, sekä laukaisualustalta ammuttavia erityyppisiä tainnutus- ja kyynelkaasukranaatteja sekä voimakasäänisiä sireenilaitteita, joiden korvia särkevä ääni aiheuttaa heikkoutta ja pahoinvointia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239054

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas koksi suoranaisen shokin kuunnellessaan presidentti Barack Obaman puhetta YK:ssa, eikä sitä ollenkaan vähentänyt Obaman suoranainen uhkailu heidän tavatessaan kahden kesken puheen jälkeen, kerrotaan PA:n taholta. Eräs PA:n virkailija jopa laski leikkiä tilanteen kustannuksella todeten, että ”Obamasta on tullut sionisti”. Tämä oli vielä varsin siisti kommentti. Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi, joka lensi New Yorkiin Abbasin koneessa, tuomitsi Obaman kannanmuutoksen moraalittomaksi.

PLO:n korkea virkailija Yasser Abed Rabbo sanoi Obaman toteuttavan kaksinaismoraalia.
PA:n johto kehotti palestiinalaisia mielenosoituksiin Juudeassa ja Samariassa osoittaakseen kannatustaan PA:n valtio-hankkeelle ja tuomitakseen Obaman takinkäännöksen.
PA:n siviilivirkailijoita ja koulujen oppilaita kehotettiin torstaina osallistumaan mielen-osoituksiin tukeakseen Mahmoud Abbasia ja tuomitakseen Obaman Israelia suosivan politiikan.
Samanlainen Obaman ”moraalittoman puheen” tuomio näkyy kaikissa PA:n virkailijoitten tai johtajatason henkilöitten kommenteissa. Fatahin edustaja Osama Qaqashmeh toi esille PA:n johtajien toisteleman historian vääristelyn, josta he syyttävät Israelia, todeten, että ”Obama vääristeli Palestiinan historiaa puolustaessaan Israelia”. Hän syytti lisäksi, että ”Obama teki Israelista uhrin vastoin Amerikan kansan moraalisia arvoja ja demokratiaa”.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239150, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239129

3. JOUKKO mielenosoittajia, pukeutuneina hassuihin klovnin asuihin saadakseen paremmin sanomansa välitettyä ohikulkijoihin, pyrki osoittamaan YK:n kehittyneen enemmän sirkukseksi kuin instituutioksi, jossa kansojen välisiä suhteita käsitellään tasapuolisesti. He kokoontuivat vain muutaman kadunvälin päässä YK:n rakennuksesta, jossa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti taas kerran Israelin tuhoamista vaativan puheensa. He kuuluivat liikkeeseen nimeltä ”Stand with us” (seiso kanssamme). Paikalle oli kokoontunut viitisen sataa ihmistä. YK:n 66:n yleiskokouksen lisäksi, jossa esityslistalla on PA:n hakemus omasta valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä, heidän arvostelunsa kohdistui samaan aikaan New Yorkissa kokoontuvaan Durban III konferenssiin, joka alun pitäen perustettiin vastustamaan rasismia ja rotujen syrjintää, mutta josta käytännössä kehittyi Israelin vastaisen foorumin näyttämö.
Siksi mielenosoittajat olivat pukeutuneet klovneiksi osoittaakseen, ettei YK:n toimia ja päätöksiä ja sen alaisia komiteoita ja neuvostoja ole edes tarpeen ottaa vakavasti.

Tämä on tietenkin lyhytnäköinen kanta, sillä YK on kansainvälisenä järjestönä perustus-sääntönsä mukaisesti arvokas ja vaikutusvaltainen elin, joka tekee myös arvokasta tutkimus- ja avustus-toimintaa – tämä edellyttäen, että se toimisi perustajiensa toiveitten mukaan. Valitettavasti vain YK on nykyisessä muodossaan kaukana tasapuolisuudesta ja objektiivisuudesta, minkä varsinkin Israelissa todetaan liittyvän automaattisesti sen päätöksiin. Räikeimpänä esimerkkinä tästä on YK:n ihmisoikeusneuvosto, jonka päätöksistä yli kaksi kolmasosaa käsittelee Israelia tuomiten sen mitä omituisimmin perustein. Sen jäseninä istuu edustajia kansoista, joissa ihmisoikeuksia poljetaan rutiininomaisesti, mutta joihin neuvosto ei ole puuttunut millään tavoin.

YK:n yleiskokouksista on myös tullut äänestysautomaatteja, joiden äänestysten tulokset tiedetään etukäteen tarkastelemalla kehitys- ja muslimimaitten lukumääriä. Siten Israelin viholliset ovat voineet syöttää yleiskokousten esityslistoille lukuisia Israelia tuomitsevia päätösesityksiä, joiden hyväksyminen on lähes varmaa.
YK:n suurimmat rahoittajamaat ovat jo vuosikaudet protestoineet outoa tilannetta, joissa heidän äänillään ei ole juuri mitään vaikutusvaltaa äänestyksissä.

Hawardin lainopin professori Alan Dershowitz puhui tilaisuudessa todeten: ”YK on sotaakäyvä instituutio, joka antaa jäsenyyden apartheidin kannattajille. Sillä ei ole mitään moraalia käsitellessään juutalaisia ja Israelia. Miten YK:n jäsenmaat voivat tuomita Israelin, Lähi Idän ainoan vakaan demokratian? Miten Turkki voi luennoida Israelille rauhasta, ja miten Norja voi luennoida Israelille tasapuolisuudesta?” PA:n hakemuksesta hän sanoi näin: ”Tämä äänestys ei ole Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemisesta, koska sellaiset maat kuten Saudi Arabia ja Kuuba antavat äänensä, vaikka ne eivät tunnusta Israelin olemassaoloa. Mitä ne haluavat on Israelin tuhoaminen eikä Palestiinan valtion perustaminen.” Hän ennusti, että sellainen Palestiinan valtio olisi juutalais-, kristittyjen-, gay- ja vähemmistövastainen. ”Miksi PA suostuisi kompromisseihin Israelin kanssa, kun YK antaa heille kaiken haluamansa?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148203#.Tnw8c-wmKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin pääministeri Netanyahu pyysi David Bedeinin raportin mukaan keskustellessaan presidentti Obaman kanssa, että länsimaat jatkaisivat PA:n koulukirjojen tukemista, vaikka niiden tiedetään sisältävän runsaasti kiihottavaa ja juutalaisvihaa sisältävää aineistoa. USA tukee PA:n koululaitosta eri instituutioiden, myös UNRWA:n kautta. Tämä vaikeuttaa Israelin ystävien toimia USA:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148208#.TnxHiOwmKK8
- IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi, että ainakin tähän saakka PA:n poliisi on pystynyt estämään palestiinalaisten mielenosoitukset PA:n hallinto-alueilla eikä päästänyt heitä lähestymään juutalaisasutuksia Juudeassa ja Samariassa. Tämän päivän mielenosoitukset voivat merkitä käännöstä parempaan tai huonompaan, mikä ilmenee vasta illan mielenosoitusten yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148199#.TnxJF-wmKK8
- Turkin pääministeri Erdogan hyökkäsi YK:n puheessaan rajusti Israelia vastaan, kuten hän on tehnyt jo monien viikkojen ajan. Hän syyti Israelia rauhan hautaamisesta, vaatien edelleen Israelin anteeksipyyntöä, korvauksia Mavi Marmaralla surmattujen omaisille sekä Gazan saarron lopettamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148202#.TnxJ-OwmKK8
- Shelly Yacimovich voitti Labour-puolueen puheenjohtajakilvan Amir Peretzin jäädessä kakkoseksi. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni sanoi onnitellessaan, että Kadima ja Labour ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita. Häntä syytetään siitä, että hän unohti Kadiman olevan keskusta-, ei vasemmistopuolueen. http://www.haaretz.com/news/national/livni-to-yachimovich-labor-is-kadima-s-natural-zionist-partner-1.386017
- USA:n entinen presidentti Bill Clinton sanoo, ettei Netanyahu ole kiinnostunut rauhasta. Hän syyttää Netanyahua kyynisestä suhtautumisesta rauhanprosessiin, koska hän ei halua luopua Länsirannasta. Hän puhui perustamansa Clinton Global Iniatiative tilaisuudessa New Yorkissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/bill-clinton-netanyahu-isn-t-interested-in-mideast-peace-deal-1.386222

Thursday, September 22, 2011

TORSTAI 22.09.11

1. PALESTIINAN Auktoriteetin PA johto on vakaasti päättänyt jatkaa valtiohakemuksensa esittämistä YK:n turvallisuuskokoukselle. Anomus jätettäneen virallisesti perjantaina, kertovat palestiinalaislähteet. USA:n presidentti Obama ilmoitti Abbasille tavattuaan hänet, että USA vastustaa PA:n yksipuolista hakemusta YK:n täysjäseneksi ja tulee tarvittaessa käyttämään veto-oikeuttaan sen estämiseksi.
Obama kertoi omassa puheessaan YK:n yleiskokoukselle, ettei valtioita voida muodostaa kansainvälisten järjestöjen kuten YK julkilausumilla, vaan niistä täytyy sopia osapuolten kesken, kuten myös tässä tapauksessa. Obaman puhe oli selvästi muotoiltu uudelta pohjalta, mikä osoitti hänen oppineen jotain Israelin suhteitten tärkeydestä USA:lle ja hänen vaali-työskentelylleen, joka kangertelee pahasti varsinkin juutalaisten kannatuksen romahtaessa. Debkafile kokosi Obaman puheen pääkohdat, joista esittelen muutamia.
- Tiellä rauhaan ei ole oikoteitä, siihen päästään neuvottelujen kautta.
- Vain Israel ja palestiinalaiset voivat sopia rajoista, pakolaisista, turvallisuudesta, Jerusalemista.
- Aito rauha Israelin ja palestiinalaisten välillä saadaan vain keskinäisissä neuvotteluissa.
- Palestiinalaiset ovat ansainneet oman valtionsa (ei mainintaa –67 rajoista).
- palestiinalaisten tulee tunnustaa Israelin todelliset jokapäiväiset turvallisuusvaateet.
- Israel on ympäröity sille vihamielisillä valtioilla, jotka opettavat vihaamaan Israelia ja pommittamaan sitä ohjuksin ja kranaatein ja pommein, suuret valtiot ovat vakaasti päättäneet tuhota Israelin valtion.
- Juutalaiset ovat ansainneet oman valtionsa kuten palestiinalaiset omansa, minkä perustaminen on viivästynyt aivan liian kauan.
- Rauha vaatii kompromisseja. Molemmilla on omat lailliset toiveensa, ja kummankin tulee oppia seisomaan myös naapurinsa kengissä.
- USA tukee Israelin turvallisuutta ilman poikkeuksia.
http://www.debka.com/article/21324/

Eilisen kehityksen valossa PA:n johto on alkanut tiedostaa, ettei Palestiinan valtion perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä toteudu heidän odottamallaan tavalla ja aikataululla. USA:n hallitus on vakaasti PA:n sekä Palestiinan valtion perustamis- että YK:n täysjäsenyys-hakemusta vastaan ja käyttää tarvittaessa veto-oikeuttaan sen estämiseksi.
PA:n johto kertoo julkisuudessa, ettei se vaadi hakemuksen käsittelyä välittömästi sen jälkeen, kun Abbas ojentaa sen virallisesti YK:n pääsihteerille, vaan keskustelua siitä voidaan käydä pitemmän ajan kuluessa. PA ei kuitenkaan ole valmis siirtämään hakemuksensa jättämistä, kuten johtavat länsimaat ovat esittäneet. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239002

2. PA:N johto on ymmärrettävästi pettynyt ja myös raivoissaan USA:n ehdottoman jyrkän vastustavasta kannasta sen valtiohakemukseen, ja ilmoittaa valittavansa syvästi USA:n hallituksen suhtautumista kysymykseen.
PLO:n korkea virkailija Nabil Shaath puki uuden taktiikan tällaiseen muotoon: ”On hyvä antaa YK :n turvallisuusneuvostolle aikaa tutkia hakemusta ennen äänestyksiä YK:n yleiskokouksessa, jonne hakemus viedään joka tapauksessa.”
Jotkut YK:n virkailijat arvioivat, että turvallisuusneuvosto voi viivytellä asian käsittelyä kuukausilla ja jopa vuosilla.
PA:n johtoryhmä on kuitenkin ärtymyksestään huolimatta päättänyt jatkaa aloittamallaan polulla, eli juna kulkee omaa raidettaan pitkin, eikä sivuraidetta ole. Ärtymyksen alkaessa purkautua taustalla ilmenee selvää vihaa: USA iski meitä puukolla selkään.

Abbasin neuvonantaja, joka aikoinaan kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan, mitä tämän tulee sanoa muistin alkaessa jo pätkiä ilmeisesti AIDS:in etenemisen myötä, Nabil Abu Rudeinah totesi jopa sovinnonhaluisesti, että PA on valmis aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa, jos se lopettaa kaikin rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja tunnustaa keskustelujen perustuvan 1949 aselepolinjoille. PA:n johtoryhmään kuuluvat henkilöt kuitenkin huolellisesti varovat syyttämästä suoraan Obamaa, mutta heidän avustajansa purkavat katkeruuttaan keskusteluissaan median edustajien kanssa. Heidän kannaltaan pahinta asiassa on se, että he katsovat Obaman kannustaneen ja esittäneen tukensa Netanyahulle. Tilanne muistuttaa sitä, jossa midianilaisten kuningas Baalak palkkasi tunnetun näkijän Bileamin kiroamaan Israelin kansaa, mutta monista yrityksistä huolimatta hänen kirouksensa muuttui siunaukseksi. (4.Ms.luvut 22, 23, 24) USA:n demokraattiset juutalaiset ovat ”Obaman aasi”, joka varoittelee häntä kiroamasta Israelia.
Mahmoud Abbas rakensi koko strategiansa Obaman viime vuonna YK:ssa pitämään puheeseen, jossa hän lupasi Palestiinan valtion vuoden parin sisällä, jopa kopioiden siinä annettuja lupauksia esitykseensä YK:ssa, eikä hän nyt ymmärrä, mikä käänsi Obaman pään niin, että hän nyt vastustaa PA:n hakemusta ja kannattaa Israelia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238941

3. RANSKAN presidentti Nicolas Sarcozy tarjoaa PA:lle tarkkailijan asemaa YK:ssa, jota PLO pitää nyt hallussaan. Samalla Sarcozy esittää oman aikataulunsa, jonka puitteissa edetään tästä lähtien: Keskustelut Israelin ja PA:n välillä aloitetaan kuukauden sisällä, puolen vuoden aikana osapuolet sopivat keskeisistä kysymyksistään kuten rajat, pakolaiset, turvallisuus, ja vuosi aikaa saavuttaa rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä.
Hän lupasi Ranskan isännöivän PA:n tukijamaitten konferenssin lähiaikoina. PA:n talous elää kriisitunnelmissa USA:n ja EU:n uhatessa leikata oleellisesti tukeaan PA:n yksipuolisten toimien vuoksi. Arviolta 40 % PA:n taloudesta perustuu alkomaiseen tukeen.
Saudi Arabia lupautui avustamaan välittömän rahoituskriisin selvittämisessä 200 miljoonan USD avulla, mutta se vain siirtää kriisiä myöhemmäksi.

SARCOZY totesi, ”ettei näin monimutkaisen kysymyksen ratkaiseminen onnistu yhden valtion tai valtioryhmän julkilausumilla, sillä aivan liian monet tärkeät osatekijät on sivuutettu”. ”Kuka enää uskoo, että ongelma voidaan ratkaista ilman Eurooppaa, tai ilman YK:n turvallisuus-neuvoston jäseniä?”, hän kyseli. Hän kannattaa Palestiinan valtion perustamista, ”jota on odotettu aivan liian kauan, ja joka on Israelin turvallisuuden paras tae”. Sarcozyn lausunnossa mainitut Palestiinan valtion määreet: demokraattinen, elinkelpoinen, rauhaarakastava, tuntuvat hyviltä paperille kirjoitettuina, mutta kuka takaa niiden toteutumisen? Arabikevään myötä kaatuneet diktaattorit korvaa äärimuslimien muodostamat hallitukset, kuten merkit viittaavat, eikä Palestiinan valtio tulle olemaan poikkeus.
Sarcozy vakuutti ystävyyttään kummallekin kansalle ja pitää oikeutettuna, että Palestiinan valtion rajat myötäilevät 1949 aselepolinjoja sovituin aluevaihdoin. Sarcozy ei sano kuulleensa arabikevään nuorten huutavan ”Kuolema Israelille”. Ehkä Israelin Egyptin lähetystön raiskanneiden nuorten repliikit eivät ole kantautunet hänen korviinsa, joissa – kuten johtavien muslimioppineiden puheissa – Israelin lähettiläälle ja kansalle vaaditaan kuolemaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238979

4. ABARIMAAILMA kaikkialla suunnittelee esittävänsä massaprotestit Obaman takin-kääntämistä vastaan järjestäen mielenosoituksia perjantain rukouskokousten jälkeen, kertoo Maan-uutistoimisto Betlehemissä. Erityisen pahana he pitävät Obaman mainintaa ”juutalaisten historiallisesta oikeudesta kotimaahansa”. Perjantaina Mahmoud Abbas esitellee hakemuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamiseksi Juudeaan, Samariaan ja Jerusalemiin, mutta ilman Gazan kaistaa.

Palestiinalaisten tunteet ovat heittäneet häränpyllyä, Palestiinan valtion perustamisen juhlallisuuksien asemesta he joutuvat nyt purkamaan vihansa Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan. Abbas vakuuttaa edelleen niiden rauhallisesta luonteesta, mutta kuka pystyy valvomaan satojen tuhansien vihaan kiihotettujen nuorten käyttäytymistä?
Obama ylisti Tunisian ja Egyptin vallankumousta ja Muammar Gaddafin vallan kukistumista Libyassa, mutta ”se ei paljon lämmitä palestiinalaisen nuoren mieltä, joka oli valmistautunut juhlimaan Israelin miehityksen loppumista Länsirannalla”.
Kairon massamielenosoitukset järjestäneet vakuuttavat kutsuvansa uuden miljoonamarssin Tahrir-aukiolle Palestiinan valtion tukemiseksi. Palestiinalaisopiskelijat PA:n hallitsemilla alueilla suunnittelevat omia USA:n ja Israelin vastaisia mielenosoituksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148165#.TnroyewmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- PA jakaa YK:ssa karttoja, joissa Israel on poistettu kokonaan ja sen tilalla on Palestiinan valtio Jordanjoesta Välimereen, kertoo Israel Resource Rewiev johtaja David Bedein. Hän sanoo, että tämäkin osoittaa PA:n todellisen päämäärän: Israelin tuhoamisen. Bedein valittaa sitä, ettei edes Yesha-neuvosto korosta tätä PA:n päämäärää, eikä sitä, että Israelin hallitus edelleen puolustaa Euroopan maiden tukemia koulukirjoja, joissa lapsia opetetaan vihaamaan ja syrjimään Israelia ja juutalaisia kaikkialla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148156#.TnrsgewmKK8
- Nobel-palkittu, tunnettu matemaatikko professori Yisrael Aumann sanoo, että juutalaiset ovat aina olleet Palestiinassa, ja että he ovat alkuperäisiä palestiinalaisia. Hän selittää, ettei Balfourin julistukseen saakka ollut olemassakaan Palestiinan nimellä kulkevaa maata, se oli Syyria-Palestiina, ja että Balfourin julistuksessa todettiin Palestiinan kokonaisuudessaan muodostavan juutalaisten kansallisen kodin. Hän sanoo, että on väärin puhua puolustuskelpoisista rajoista, vaan kuulumisesta maahan eikä sen turvallisuudesta. Koska juutalaiset kuuluvat tänne, heillä on oikeus vaatia maansa turvallisuutta, Auman analysoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148159#.TnruBOwmKK8
- Osoituksena palestiinalaisten kasvavasta väkivallasta on eilen Samariassa Tapuahin ja Migdalin välisellä tiellä tapahtunut siviiliautojen kivitys. Kivityksessä autoja vahingoittui ja 20-kuukauden ikäinen tyttö sai ruman ja verisen haavan kasvoihinsa. Autoja kivitettiin myös Halhoulin luona, jossa yksi autoilija haavoitti kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148149#.Tnrvq-wmKK8
- USA:n tiedustelun johtajia James Clapper vieraili ilman fanfaareja Turkissa pyrkien selvittelemään sekavaa vyyhteä, joka on sotkeutunut Lähi Idässä. Hän pyrki tasoittelemaan jännitystä ja erimielisyyksiä Israelin ja Turkin välillä, ovathan molemmat USA:n luotettavimpia liittolaisia ja Turkki on NATO:n jäsen. Erityisen vaarallinen tilanne muodostui Turkin uhatessa sota-aluksillaan estää Noble-energy yhtiön aloittaman kaasuesiintymän kairaukset Kyproksen aluevesillä. Vastavetona Turkki sopi Kyproksen turkkilaisen tasavallan kanssa merialueen rajoista ja lupaa aloittaa kaasuesiintymien kairaukset alueella. Turkki uhkaa Syyria boikotilla ja on alkanut vaatia Bashar Assadin eroa. Turkki suunnittelee uuden valta-akselin muodostamista Lähi Itään Turkin ja Egyptin johdolla. Tämä tuskin miellyttää Iranin shia-muslimijohtajia, joilla on samantapaiset suunnitelmat. http://www.debka.com/article/21316/

Wednesday, September 21, 2011

KESKIVIIKKO 21.09.11

1. PÄÄMINISTERI aloitti USA:n matkansa aikaisin keskiviikkoaamuna. Hänellä on heti laskeuduttuaan New Yorkin lentokentälle kiireinen päivä. Ensimmäiseksi hän tapaa presidentti Obaman, jonka hän tapasi edellisen kerran toukokuussa olosuhteissa, joita jotkut ovat kutsuneet Netanyahun luentotilaisuudeksi Obamalle, jossa hän selvitti ilman sarvia ja hampaita, mitä alueita Israel pitää turvallisuutensa kannalta välttämättömiksi pitää kaikissa sopimuksissa PA:n kanssa. Tarkkailijat huomioivat, että Netanyahu on sittemmin lieventänyt jyrkkää kantaansa ja lähestynyt Obaman rajamäärityksiä, mutta pitää edelleen ehdottomasti kiinni vaatimuksestaan, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. PA ei halua tehdä sitä, koska se uskoo samalla luopuvansa pakolaisten paluuoikeudesta. Toinen hämärämpi ja julkisuudelta piilotettu syy on palestiinalaisjohtajien pitäytyminen sekä PA:n että PLO:n ja Hamasin ohjelmaan sisältyvään päämäärään Israelin vaiheittaisesta tuhoamisesta ja korvaamisesta islamilaisella tasavallalla Iranin tapaan.

NETANYAHU tapaa ohjelmansa mukaisesti tänään myös Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelhon, Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin. Puolustusministeri Ehud Barak lensi Yhdysvaltoihin jo aiemmin. Hän tapasi Nigerian presidentin Goodluck Jonathanin, joka kertoi Barakille, että Nigeria vastustaa PA:n valtioesitystä YK:n turvallisuusneuvostossa, joko pidättäytyen äänestämästä tai äänestäen sitä vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei PA:n esitys saa turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan kahden kolmasosan enemmistöä eikä siten Obaman tarvitse käyttää veto-oikeuttaan. Nigeria on yksi Israelin uskollisimmista ystävistä Afrikan valtioitten joukossa.

KVARTETTI on jatkanut omaa taisteluaan löytääkseen yhteisen linjan, jonka kaikki neljä osapuolta – USA, YK, EU ja Venäjä – voisivat hyväksyä ja jolla takalukko avattaisiin. Kvartetin piirissä elätellään toiveita lausunnon runnomiseksi perjantaiksi, jolloin turvallisuusneuvoston on määrä käsitellä PA:n anomusta. Kvartetin parissa on tutkittu, miten PA:n esityksen käsittelyä YK:ssa voitaisiin siirtää kuudella kuukaudella, mikä antaisi mahdollisuuden aloittaa suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Kaikkien pelkona on, että päätösten runnominen nyt ilman sopimusta Israelin kanssa voi aloittaa väkivalta-aallon, josta ensimmäiset selvät merkit on jo havaittavissa Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemin itäosissa. Kvartetin työskentelyä ja sovun löytämistä vaikeuttaa USA:n ja Venäjän välille noussut välirikko.

NETANYAHU puhui Knessetissä järjestetyssä Likudin kansanedustajille ja pormestareille järjestetyssä tilaisuudessa ennen matkaansa. Hän selvitteli YK:n puheensa pääkohtia, joista tärkeimpiä on selvittää YK:n jäsenmaitten edustajille, miksi on tärkeää solmia sopimukset Israelin ja PA:n välille ennen kuin se yksipuolisesti julistautuu itsenäiseksi valtioksi.
Netanyahu keskustellee Obaman kanssa myös Iranin tilanteesta, mutta lyhyen lausunnon lisäksi heidän ei odoteta pitävän lehdistötilaisuutta. Israelin ja Turkin välien kärjistyminen on yksi keskustelujen aihe. Obama tapaa Turkin pääministeri Erdoganin, joka uhkaa Israelia merisodalla Kyproksen aloitettua öljy- ja kaasukairaukset aluevesillään. Kairauksia tekevä Noble-energy on pääosin USA:n omistuksessa, Israel on mukana pienellä osingolla.

PA:n tiedetään pohtivan valtioesityksensä sanamuodon muuttamista siten, ettei siinä suoraan viitata 1949 aselepolinjoihin, vaan vedotaan väljästi YK:n edellisiin päätöslauselmiin. Strategian taustalla on ajatus, että vetoaminen YK:n päätöslauselmaan 181 vuonna 1947, jolla pyrittiin perustamaan Israelin ja Palestiinan valtio YK:n esittämin rajoin, antaa PA:lle oikeuden vaatia laajempia maa-alueita kuin mitä 1949 aselepolinjat määrittävät. Juutalaiset hyväksyivät YK:n päätöslauselman 181 raskain sydämin, mutta palestiinalaiset ja arabimaat hylkäsivät sen ehdottomasti. Nyt PA haluaa perua 63 vuotta sitten tekemänsä päätöksen.
Abbas kertoi maanantaina median edustajille olevansa halukas tapaamaan Israelin johtajia koska tahansa, mihin Netanyahu vastasi esittäen tapaamista New Yorkissa ennen YK:n äänestyksiä. Abbas veti esityksensä kiireesti takaisin sanoen: Vasta päätösten jälkeen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238804

2. NETANYAHUN hallitusyhteistyön suurin puolue Likudin jälkeen Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman, joka on 3 päivän vierailulla Kanadassa, antoi varoituksen pääministerille, että tämän tulee valita joko PA:n esitys tai hallitusyhteistyö, molempiin ei ole mahdollisuutta. Lieberman esitti myös monien muiden kansanedustajien suositukset, että mikäli PA jatkaa itsepäisesti anomuksensa esittämistä YK:n elimissä Palestiinan valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä, Israelin tulee liittää itseensä laajoja alueita Juudeasta ja Samariasta täyden siviili hallinnon alle nykyisen sotilashallinnon asemesta.

Lieberman tähdensi useissa yhteyksissä esitettyä tosiasiaa, että PA:n anomus YK:n täysjäsenyydestä ja Palestiinan valtion itsenäisyydestä ilman sopimusta Israelin kanssa on räikeä Oslon ja sitä seuraavien sopimusten loukkaus, sillä ne kieltävät kaikki yksipuoliset päätökset ja toimet kummaltakin osapuolelta. Käytännössä se aiheuttaisi sopimattoman tilanteen Israelin ja palestiinalaisten välille, sillä Palestiinan valtiolla ei olisi minkäänlaisia sopimuksia Israelin hallituksen kanssa. Israelissa esitetään voimakkaita vaatimuksia, ettei Netanyahun hallitus saa antaa tilanteen jatkua entisellään YK:n päätösten jälkeen, vaan sen tulee päättää palestiinalaisten vastaisista rangaistustoimista.

Puolustusministeri Ehud Barak on New Yorkissa, jossa hän neuvottelee lähes ulkoministerin ominaisuudessa ilman ulkoministeriön valtuutusta, joskin hän sanoo koordinoineensa keskustelut Netanyahun kanssa. Barak sanoi siellä median edustajille, että palestiinalaisilla on oikeus itsenäisyyteen, kysymys on vain tavasta ja aikataulusta, hän selvitti.
Barakin vaikutusvalta Netanyahu hallituksessa on mysteeri, jota ei ole julkisuudessa selvitetty. Hän erosi Labour-puolueesta neljän kansanedustajan kanssa perustaen oman ”Itsenäisyyspuolueen”. Netanyahu antoi jokaiselle heistä tunnustusta joko ministeripaikalla tai ryhmän puheenjohtajana. Barak pysyi tukijoineen hallituksessa, mikä sotii käytäntöä vastaan, jonka mukaan yhtä ministeripaikkaa kohti tulee olla neljä kansanedustajaa.
Sekä Lieberman että talousministeri Steinitz suosittavat Israelin keräämien verosaatavien pidättämistä PA:lta, jos se jatkaa esityksensä käsittelyä YK:ssa. Steinitz vakuutti puhuvansa yksityishenkilönä, eikä edustavansa hallituksen kantaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148123#.TnmSI-wmKK8
Lieberman myöhemmin kielsi uhanneensa erota hallituksesta. Kysymys lienee poliittisen spekuloinnin ohella tahtojen välisestä taistelusta.

3. PALESTIINALAISET ovat lisänneet hyökkäyksiään israelilaisia autoilijoita vastaan Juudeassa ja Samariassa, sekä tehneet uhkaavia marsseja juutalaisyhteisöjä vastaan. Useissa tapauksissa kymmenet arabit sulkivat juutalaisyhteisöihin menevät tiet hajaantuen vasta IDF:n sotilaitten tullessa paikalle.
Israelilaisten siviiliautojen kivityksiä tapahtui Neve Tzufin ja Nahlielin välillä Samariassa, sekä Ramat Migronin alueella, jossa joukko arabeja lähestyi uhkaavasti juutalaisyhteisöä.
Gush Etzionin lähellä palestiinalaiset kivittivät samoin israelilaisautoja, kunnes sotilaat estivät tilanteen kehittymisen vaarallisemmaksi.
Jerusalemin itäosassa on rekisteröity ainakin kaksi tapausta, joissa naamioituneet arabi-nuorukaiset kivittivät alueella asuvia juutalaisia, jotka olivat palaamassa kotiinsa synagoga-tilaisuuden jälkeen. Jerusalemin poliisi ei puutu näihin eikä pidätä kivittäjiä selittäen, että heidän tehtävänsä on estää ihmisten surmaaminen, eikä sitä tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/220777#.Tnmbn-wmKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Ankarassa tiistaina tapahtunut pommi-isku surmasi ainakin kolme opiskelijaa ja haavoitti 34 muuta. Viranomaisten mukaan pommittajan tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä. Pommi räjähti hiljattain vuoratussa autossa lähellä koulurakennusta. Ryhmä vallankumouksellinen monarkistiarmeija ilmoittautui iskun tekijäksi. Turkin johto varmaan etsii syyllisiä kurdien PKK puolueen keskuudesta, ellei se löydä yhteyksiä Israelin hallitukseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148124#.TnmfD-wmKK8
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Baruck Obama keskustelivat tiistaita pyrkien tasoittamaan maitten välille syntyneitä ristiriitoja Erdoganin rajujen Israelin vastaisten puheitten ja uhkausten vuoksi. Keskustelujen sävyn muodostivat kuitenkin kaksi Turkissa äskettäin tapahtunutta terrori-iskua, yksi Ankarassa ja toinen kurdi-kapinallisten hyökkäys sotilaita vastaan maan eteläosassa. USA lupasi tukeaan Turkille terrorinvastaisessa taistelussa. Israelin ja Turkin välejä käsiteltiin varovaisesti Obaman vain kehottaessa molempia USA:n liittolaismaita etsimään sovintoa sodalla uhkaamisen asemesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238785
- Labour-puolue valitsee tänään itselleen uutta puheenjohtajaa. Ehdokkaina on entinen puheenjohtaja ja Libanonin kakkossodan aikana puolustusministerinä toiminut Amir Peretz sekä entinen TV-kuuluisuus Shelly Yacimovich. He saivat ensikierroksella lähes yhteneväisen kannatuksen, Pertz 31, Yacimovich 32. Puolueen kannatuksen uskotaan nousevan ratkaisevasti uuden puheenjohtajan ansiosta. Vaalipaikat avataan 10.00 ja suljetaan 22.00 tänään. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238832
- Kotirintaman ministeri Matan Vilnai rauhoittelee kansaa, että sekä PA että IDF ja poliisi työskentelevät rauhantilan säilymiseksi Juudean ja Samarian alueilla huolimatta pahaa ennustavista ennusteista. Hän katsoo, ettei väkivaltaan ole mitään aihetta. Hän paljasti, että PA:n pääministeri Salaam Fayad vastustaa Abbasin ajamaa valtioesitystä YK:lle, mutta joutuu seuraamaan tilannetta sivusta. Pahimmat tilanteet voivat syntyä silloin, kun/jos palestiinalaiset lähtevät Abbasin kehotuksien mukaan joukolla juutalaisyhteisöjä ja IDF:n asemia ja tarkastuspisteitä vastaan. Sama voi toistua myös maan rajoilla. Ehud Barak palaa USA:n matkaltaan huomenna ottaakseen vastuun armeijan toimista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238747

Tuesday, September 20, 2011

TIISTAI 20.09.11

1. TÄNÄÄN tiistaina on NYK:issä eräänlainen välipäivä taistelijoitten kootessa ja ryhmittäessä joukkojaan uusia todellisia kamppailuja varten. PA:n puheenjohtaja, ”presidentiksi” kutsuttu Mahmoud Abbas, kävi maanantaina moikkaamassa YK:n pääsihteeriä Ban ki-Moonia photo-op- tilaisuudessa kertoen hänelle, että hän jättää perjantaina PA:n laatiman hakemuksen maailmanjärjestön jäseneksi. Ban puolestaan lupasi toimia YK:n perussäännön mukaan ja edistää Abbasin toivetta Palestiinan valtiosta toistaen samalla oman tukensa kahden valtion periaatteen mukaiselle Palestiinan valtiolle. Hän esitti myös toivomuksen, että osapuolet – Israel ja PA – voisivat löytää formulan, jolla jatkaa keskeytyneitä keskusteluja.

YK:n pääsihteeri informoi Abbasia kvartetin kokouksesta, jossa pyrittiin myös keksimään ”maaginen avain”, jolla lukkiutuneet neuvottelut saataisiin jatkumaan. Abbas kertoi täysin vakavalla naamalla, että hän on lupautunut neuvotteluratkaisuun Israelin kanssa.
Hänen kerrotaan tehneen vaatimuksen heti laskeuduttuaan New Yorkin kentälle, että Israel tunnustaa Palestiinan valtion, kuten PA:n virallinen uutistoimisto WAFA kertoi.
Abbas kehotti tämän raportin mukaan Israelia toimimaan rauhan hyväksi kahden valtion periaatteella eikä jättää tilaisuutta käyttämättä. Ehkä tässä oli epäsuora viittaus Abba Ebanin aikoinaan esittämään arvioon: ” Palestiinalaiset eivät koskaan jätä tilaisuutta käyttämättä jättää tilaisuutta käyttämättä”. (Palestinians never miss an opportunity to miss an opportunity)
Abbasin kerrotaan valittaneen, että koko helvetti on päästetty valloilleen valtioesityksen vuoksi. (Toisen version mukaan hän lausui, ettei hän luovu hakemuksestaan vaikka koko helvetti nousisi sitä vastaan. Tarpeeton viittaus, he ovat samalla puolella.)
Abbas vaatii, että arabimaat täyttävät rahoitusvajauksen, mikä syntynee USA:n ja mahdollisesti myös EU:n leikatessa tukeaan PA:lle tuntuvasti sen yksipuolisten toimien vuoksi; toive, jolla kultareunuksista huolimatta ei liene mitään toteutumismahdollisuutta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=238600

Kvartetin Lähi Idän lähettiläs Tony Blair, joka touhukkaan harakan tavoin puuhaa kaikissa kysymyksissä pitäen jatkuvasti suutaan auki eikä aina ehdi harkitsemaan puheittensa todellisuutta, kertoi viikonvaihteen aikana ja sen jälkeen suljettujen ovien takana kvartetin sisällä käytyjen keskustelujen ”edistyneen merkittävästi”. Kvartetin päämääränä on löytää viime hetken mahdollisuus estää Abbasia jättämästä anomustaan YK:lle perjantaina, kuten hän kertoi Ban ki-Moonille. Mielenkiintoista nähdä, mitkä olisi se tikapuut, joilla Abbas suostuu – tai paremmin uskaltautuu – laskeutumaan alas puunlatvasta, jonne hän hätääntyneen kissanpennun tavoin on tarrautunut pitäen lujasti kiinni puun rungosta, ettei vain putoaisi uskaltamatta edes vilkuilla alas. Abbasin pelkona on myös häntä itseään vastaan nousseet syytökset korruptiosta, nepotismista, aseman väärinkäytöstä ja PA:n varojen kavalluksesta, jotka epäonnistuneen valtioesityksen myötä voisivat sysätä alas puusta ilman tikapuita.
ISRAELIN taholta vakuutetaan, ettei se suostu kompromissiin valtionsa juutalaisluonteesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238654

2. ENSIMMÄISET pahaenteiset merkit palestiinalaisten toimien luoteesta PA:n valtioesityksen tueksi nähdään tavasta, millä he aikovat vastata ”setlerien väkivaltaa vastaan”, koska ”IDF ei pysty suojelemaan heitä”. Asialla on ”Kansan Taistelun Koordinointikomitea, NGO-yritys, jonka juutalaissyntyinen edustaja Jonathan Pollak puki järjestön toimintaohjeen seuraavaan muotoon: ”Ei voida luottaa siihen, että IDF suojelisi meitä setlerien väkivaltaa vastaan. Se ei anna palestiinalaisille muuta mahdollisuutta kuin puolustaa itse itseään”, hän selitti. ”Projektin tarkoituksena on nopeasti vastata setlerien hyökkäyksiin, dokumentoida ne ja pyrkiä estämään niitä.”
Pollak selitti, että ”setlerit” toimivat kuten toimivat, koska IDF antaa sen tapahtua. Hän toivoi voivansa jakaa riittävän määrän kameroita, joilla dokumentoida tilanteita, ja rauhanomaisesti pyrkiä estämään hyökkäyksiä.
Ensimmäinen arabisiviilien muodostama autokolonna ajoi eilen Nablusiin tietä no 60 pitkin.
Vapaaehtoisten muodostama ”arabipartio” pysähtyi kiistanalaiselle lähteelle, jota sekä arabit että juutalaiset vaativat omakseen. Heillä oli tarkoitus pitää lehdistötilaisuus lähteellä, mutta paikalle kutsuttu IDF:n sotilasosasto esti heidän pääsynsä alas paikoitusalueelta. Pollak käytti tilaisuutta hyväkseen osoittaen, miten IDF syrjii arabeja salliessaan ”setlerien” istuvan lähteen reunalla, mutta estäen heidän pääsynsä sinne.
JUUTALAISASUKKAAT järjestävät tänään kaksi marssia, yhden Itamarin yhteisöstä kohti Nablusia ja toisen Beit Elin lähellä Binyamin alueella Samariassa. Marssia suosittelevassa mainosvideossa esitetään parodia rauhallisesta yhteiselämästä laulun ”Olemme naapureita” pohjalta. Englantilaisessa versiossa kerrotaan, miten yhdessä nautitaan omenoita ja teetä. Mutta laulun elämäniloiset vuorosanat on asetettu Hamasin ja itsemurha terroristien suuhun. Videossa näytetään lisäksi palestiinalaisten heittävän petrolipommeja israelilaisia kohti ja kivittävän heitä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238641

3. IDF on valmistellut listan ”hyväntahdon eleitä”, joilla se arvioi voivansa vähentää jännitystä Israelin ja palestiinalaisten välillä. Tämä kuuluu sarjaan ”myönnytyksiä”, joita Israelin johtajat ovat harjoittaneet Oslon sopimuksista lähtien, jonka perusteella perusterroristi Jasser Arafat rantautui tuhansien sodissa kouliintuneitten taistelijoittensa kanssa ensin Gazaan ja Jerikoon ja sen jälkeen kaikkiin palestiinalaisten hallitsemiin kaupunkeihin ja kyliin Juudeassa ja Samariassa. Nämä eleet ovat poikkeuksetta huonontaneet tilannetta ja kääntyneet Israelia vastaan. Tuskinpa tämä ”harkittu riski”, jota Barak suosittelee, on poikkeus säännöstä.

IDF:N LISTAAN myönnytyksiä PA:n valtioesityksen kunniaksi kuuluu IDF:n toimintojen rajoittaminen PA:n hallitsemissa kaupungeissa. Vain tapauksissa, joissa on selkeä tieto odotettavissa olevasta terrori-iskusta, sotilaat voivat mennä niihin sisälle. Tämän uskotaan vähentävän palestiinalaisten tuntemaa häpeää IDF:n vapaasta liikkumisesta heidän kaupungeissaan ja kylissään.
Toiseksi tiesulkuja ja tarkastuspisteitä vähennetään Juudean ja Samarian alueilla arabien liikkumisen helpottamiseksi.
Kolmanneksi mainitaan, että arabeille annetaan rakennuslupia ns. C-alueille, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. Palestiinalaisilla on parikymmentä rakennushanketta C-alueilla, joissa niitä ei ole voitu aloittaa. PA aikoo aloittaa rakennustyöt kohteissa sen jälkeen, kun Palestiinan valtio on perustettu YK:n päätöksellä, kuten he uskovat.

IDF:n päämaja on hälytysvalmiudessa odottaessaan massamarssien alkamista loppuviikosta. Vaikka kukaan ei toivo niitä, kukaan tuskin pystyy myöskään niitä estämään. Abbasin rauhoittelevat puheenvuorot rauhanomaisista mielenosoituksista lienee tarkoitettu läntiseen kulutukseen, arabeille hän puhuu heidän omalla kielellään eri tavoin.
IDF on myös kouluttanut juutalaisyhteisöjen turvallisuusjohtajia, ja heille on annettu mellakanhallinta-välineistöä. Varsinkin eristetyt juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa voivat joutua arabimassojen jalkoihin, mikä antaa aiheen olettaa, että arabitavan mukaan ensimmäinen veripisara kiihdyttää heidät hallitsemattomaan raivoon, kuten on todettu tapahtuvan vastaavissa tilanteissa.
Mieliä rauhoitellaan Israelissa mahdollisuudella, että YK:n päätösten saaminen voi kestää, ja toiseksi kulminaatio voi tulla vasta viikkojen kuluttua arabien todetessa, etteivät heidän olonsa ole parantuneet miksikään ja toiseksi Abbasin ennustama erittäin vaikea aika palestiinalaisille voi toteutua PA:n talouden romahtaessa ja alkaessa purra jokaista yksilöä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238640

4. UUTISOTSIKOITA
- Jordanian pikkukunkku Abdullah II varoittaa, että rauhankeskustelujen epäonnistuminen tulee aiheuttamaan epätasapainoa alueella. Hän kertoi Wall Street Journalin journalistille, että hän oli aluksi rohkaistunut pääministeri Netanyahun lupauksista nopeista tuloksista rauhan alueella, mutta sanoo pettyneensä hänen retoriikkansa onttouteen, mitä ei ole seurannut todellisia toimia. Hän syytti, että Israel painaa päänsä hiekkaan ja kuvittelee kaiken olevan hyvin. Israel moitti Jordaniaa, ettei se ole tehnyt tarpeeksi maansa väestön kasvattamiseksi rauhansopimuksen edellyttämällä tavalla, vaan Israelin vastaisuus jatkuu ellei kasva entisestään varsinkin arabikevään jälkimainingeissa. Abdullah puolestaan syyttää Israelia, että sen saamattomuus on saattanut palestiinalaiset epätoivoon. Jordanian kuningas pelkää, että PA:n valtiohanke voi kääntyä häntä vastaan. Jordanian väestöstä arviolta 65 % on palestiinalaisia tai heidän jälkeläisiään, ja monilla on sukulaisia Länsirannalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238670
- Kansainväliset asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että PA:n anomus Palestiinan valtion perustamiseksi YK :n päätöksellä ja YK:n sponsoroimalla rasisminvastaisella Durban III konferenssilla on selviä yhteneväisyyksiä. Anne Bayefsky, joka järjestää anti-Durban III konferenssin 22. syyskuuta New Yorkissa, sanoo, että ne liittyvät oleellisesti toisiinsa, ne ovat linnun kaksi siipeä, yhtä välttämättömiä onnistuneelle lennolle. Bayefsky sanoo, että arabit uskoivat asevoimin pystyvänsä murskaamaan huonosti aseistetun ja väestömäärältään vähäisen ja epämääräisen Israelin pienen valtiorääpäleen, mutta kolmen tai neljän epäonnistuneen yrityksen jälkeen ovat keskittyneet Israelin tuhoamiseen diplomaattisesti eristämällä sen ja asettamalla sen laillisuuden kyseenalaiseksi, kunnes se heikentyneenä ja moraalisesti kuihtuneena on helppo saalis yhtyneille arabiarmeijoille. Toivonpilkahdus nähdään siinä, että kaikki johtavat demokratiat länsimaissa ovat sanoneet irti Durban III osallistumisensa ja boikotoivat sitä. Anti-Durban konferenssissa puhuu JP:n vakiokolumnisti Khaled Abu Toameh, joka kertoo miten Durban III kaltaiset konferenssit vahvistavat ääriaineksia muslimimaissa, ja toiseksi, millaiseksi hän arabina kokea asua ja toimia Israelissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238652

Monday, September 19, 2011

MAANANTAI 19.09.11

1. JERUSALEM POST on koonnut tämän alkaneen viikon tärkeimpiä tapahtumia. Käyn seuraavassa kursorisesti läpi artikkelissa annettuja aikatauluja.
- PA:n johtoryhmä lensi eilen sunnuntaina 18.09. New Yorkiin valmistelemaan taustoja esiintymiselle YK:ssa sekä vahvistamaan PA:n aloittamaa valtavaa PR-kampanjaa. Israelin puolustusministeri Barak kävi tapaamassa PA:n pääministeriä, josko vaikka häneltä löytyisi järjen hiventä vastustaa Abbasin valtioesitystä, mutta eipä löytynyt. Kvartetin jäsenet uskovat edelleen voivansa vaikuttaa Abbasiin luovuttamaan ajoissa.
- Tänään tiistaina 20.09. pääministeri Netanyahu aloittaa oman ”Canossan matkansa” New Yorkiin lähimpien neuvonantajiensa kanssa voidakseen voittaa edes muutaman irtopisteen suuren maailman johtajilta. Hänen neuvonantajansa Gidi Schmerling perustaa mediakeskuksen New Yorkiin lähetystövirkailijoitten avustamana.
- Keskiviikkona 21.09. Netanyahun ohjelmassa on tapaaminen presidentti Obaman kanssa, jota hän pyrki mairittelemaan kehuen, etteivät USA:n välit ole koskaan olleet paremmat kuin nyt Obaman virkakaudella. PA:n puheenjohtaja Abbas ei ole kutsuttu Obaman vastaanotolle YK:ssa, eivätkä he ole olleet puheyhteyksissä helmikuun jälkeen. Tämä on raflaava ero Arafatin ja Clintonin kanssa, jotka olivat jatkuvassa yhteydessä keskenään. Clinton tapasi Arafatia useammin kuin ketään toista johtajaa.
- Torstaina 22.09. Netanyahu tapaa useita valtionpäämiehiä - varsinkin turvallisuus-neuvoston jäsenmaitten - viimeisenä yrityksenä taivuttaa viimeiset turvallisuus-neuvoston 15 jäsenmaan epävarmat vastustamaan PA:n turhautunutta esitystä. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhunee YK:n kokouksessa.
- Perjantaina 23.09. Abbas aloittaa puhemyllyn esittämällä yleiskokoukselle oman versionsa Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyydestä juutalaisille kuuluvalle maalle ilmoittaen samalla alistavansa esityksensä turvallisuusneuvostolle. Neuvosto voi aloittaa keskustelut siitä lähipäivinä tai perustaa erityiskomitean asiaa pohtimaan, mikä siirtäisi asian käsittelyn viikoiksi eteenpäin. Netanyahun vuoro esittää oma vastavetonsa YK:n yleiskokoukselle on muutamia tunteja Abbasin puheen jälkeen. Hän alusti hallituksensa ministereitä selittäen heille, että puheen tarkoituksena on kertoa YK:n jäsenmaitten johtajille, jotka haluavat kuulla, taas kerran, että Israelilla on 4000 vuotta vanha oikeus Israelin maahan. Tämän vuoksi hän haluaa estää PA:n laatiman esityksen turvallisuusneuvostossa ja esittää todellisen totuuden ilman muslimien väärentämän historian ryyditystä. Netanyahu palannee kotimaahansa joskus sapatin jälkeisenä sunnuntaina.
Aikataulu on hyvä ohje Teille, jotka haluatte osallistua rukoustaisteluun asiain puolesta.

2. PA:n rauhankeskustelujen tiimin johtaja Saeb Erekat selvitteli ennen New Yorkin matkaansa, mitä vaikutuksia Palestiinan valtion perustamisella olisi palestiinalaisiin.
Hän väitti, ettei se muuttaisi PLO:n asemaa, vaan se tulee edelleen edustamaan kaikkia palestiinalaisia yksityisiä ja ryhmittymiä. Toiseksi se ei myöskään poistaisi palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta, kuten hän selvitti jordanialaiselle Ad- Dustour-lehdelle. Erekat kertoi PA:n johdon yhdessä arabiliiton ja Qatarin johdon kanssa hakeneen laillisia ohjeita useilta tunnustetuilta asianajajilta ympäri maailman, kuten hän kehui.
Erekat sanoi, että Mahmoud Abbas esittelee valtioesityksen YK:lle ”PLO:n puheenjohtajana ja Palestiinan presidenttinä”. ”PLO pysyy lopullisen tilanteen neuvottelujen johdossa”, hän vakuutti todeten, että PA on PLO:n alainen jäsenryhmä.

SAEB EREKAT selitti, että YK:n jäsenoikeus antaisi palestiinalaisille ainakin kuusi etua.
Palestiinan valtio 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem tulee olemaan YK:n jäsenvaltio, jota toinen YK:n jäsenmaa miehittää. Toiseksi Israelilaiset eivät enää sen jälkeen voi kutsua Juudeaa ja Samariaa kiistanalaisiksi alueiksi. Kolmanneksi keskustelut Israelin kanssa tulevat keskittymään aikataulun laatimiseen Israelin vetäytymiseksi Palestiinasta. Neljänneksi palestiinalaisilla yksin on oikeus päättää itsemääräämisoikeudesta. Viidenneksi YK:n jäsenmaitten velvollisuutena on auttaa yhtä sen jäsenmaata vapautumaan toisen jäsenmaan miehityksestä. Kuudenneksi YK:n jäsenmaana palestiinalaisilla on mahdollisuus päästä jäseniksi kansainväliseen rikosoikeuteen, joka voisi muuttaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisterroristien aseman sotavangeiksi omine oikeuksineen.
Erekat vakuutti, ettei konflikti Israelin ja PA:n/PLO:n välillä voi ratketa, ennen kuin pakolaiset ja vangit pääsevät koteihinsa ja omaistensa pariin. (JP, Kh A Toameh)
3. PA:N JOHTO vakuuttelee toistamiseen, että mielenosoitukset, joita Abbas on suositellut ja joihin hän kehottaa kaikkia palestiinalaisia osallistumaan, tulevat olemaan rauhanomaisia. Viimeisissä lausunnoissa on ollut peräkaneetti: Elleivät ”setlerit” heitä kiihota. Israelin poliisi tietää kuitenkin katkerasta kokemuksesta, etteivät johtajien vakuutukset pysty estämään mielten kuohumista yli, eikä sitä, että eri ryhmillä ja yksityishenkilöilläkin on omia intressejään saada mielenosoittajat toimimaan vastoin hyviä tarkoitusperiä. Täten Kairon äskeiset Israelin lähetystötilojen tuhoamiseen osallistuneista kiihkeimmät olivat egyptiläisen miljonäärin palkkaamia kiihottajia, kuten egyptiläinen lehti kertoo. Tämä voi toistua tässäkin.

Israelin poliisi päätti eilen viimeiset valmistautumisharjoitukset ennen keskiviikkona mahdollisesti alkavia massamielenosoituksia. Poliisin kansallisesta päämajassa Jerusalemissa puhunut poliisikomentaja Yochanan Danino totesi, että poliisi tulee sallimaan ei-väkivaltaiset mielenosoitukset – sekä palestiinalaisten että israelilaisten – Israelin oikeustoimen alaisissa osissa maata. Hän vakuutti, ettei tiedustelu ennusta väkivaltaa.
Tästä huolimatta Danino sanoi poliisin varustautuvan äkilliseen väkivallan syntymiseen. Hän totesi harjoitusten keskittyneen juuri tällaisiin mahdollisuuksiin. Hän vakuutti, ettei terrorismin uhassa ole havaittu muutoksia parin viimeisen viikon aikana.

POLIISIN operatiivisen osaston johtaja Nissim Mor totesi, että ”lähitulevaisuus on matka miinakentälle ilman varoituslippuja”. Erityiskoulutettujen poliisien määrä nousi 50 %, viidestätuhannesta 7 400:an, jonka lisäksi on käytettävissä 1500 poliisiupseeria. Poliisi-upseerit on liitetty kuuteentoista komennus- ja valvontakeskukseen eri puolilla maata. Heidät on koulutettu käsittelemään erilaisia ei-kuolettavia mellakan taltuttamisvälineitä. Heillä on käytettävissään 200 000 ”skunk” hajupommia, jotka on todettu tehokkaiksi. Poliisilla on 16 Venom-tyyppistä pitkämatkan usean kanisterin laukaisualustaa, sekä äänitehosteita, jotka päästävät korvia särkevää ääntä. Valmisteluihin on uhrattu 70 miljoonaa NIS.
Poliisi luokittelee mielenosoitukset neljään luokkaan, joista neljäs on vaarallisin, missä voidaan joutua tulitaisteluun poliisin ja mielenosoittajien välillä.

KOMENTAJA Danino oli erityisen huolestunut ns. ”hintalappu” menetelmästä, joihin sekä arabit että juutalaiset ovat syyllistyneet, usein todettuaan, ettei poliisi tai armeija ole ottanut todesta heidän valituksiaan. Poliisi on erityisen haluton etsimään Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita vastaan ilkitöitä tai varkauksia tehneitä arabeja, mikä pakottaa juutalaiset turvautumaan omankäden oikeuteen ”hintalappujen” muodossa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238503

4. ISRAELIN ilmailuteollisuuden (IAI) valmistama suurin miehittämätön lentokone, drone, UAV tai lennokki, kuten niitä Suomessa kutsuttaneen, HERON TP valmistunee operatiiviseen käyttöön ennen vuoden vaihetta. Sen siipien kärkiväli on 26 metriä, yhtä paljon kuin Boeing 737. Se pystyy pysyttelemään ilmassa 45 tuntia ja kuljettamaan tuhannen kilon lastin, minkä johdosta sitä voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Perinteisesti näiden hitaasti ja äänettömästi kulkevien koneiden tehtävänä on ollut toimia tiedustelun etäispesäkkeinä.
Ne varustetaan tehokkailla valokuvauslaitteilla ja tutkalla, joiden tiedot välitetään valvontaan suoralla lähetyksellä, ja välineistöllä vieraan tutkan tunnistamiseksi ja eliminoimiseksi. Se lisäksi ne voidaan varustaa ohjuksilla, mikä tekee niistä pommituskoneita.
IDF turvautuu lisääntyvässä määrin näihin lentäviin vakoilulaitteisiin, joilla se pystyy valvomaan lähialueita maan rajojen takana, mutta myös Juudeassa, Samariassa ja Gazassa.

HERON TP tunnetaan UAV-koneena (miehittämätön lentokone), joka pystyy lentämään Iraniin ja takaisin. Ranska on ensimmäinen ulkovalta, joka kiinnostui HERON TP koneesta ja tilasi niitä armeijansa käyttöön. Tilauksen arvoksi arvioidaan 500 miljoonaa USD usean vuoden aikana. Tilaus voi poikia vastaavia myös muista maista.
Ainakin Saksa on ilmaissut kiinnostuksensa.
Koneen ensimmäisiä IDF:n tilaamia yksilöitä opetellaan käyttämään ja niiden operatiivista manuaalia kehitellään käytön antamien kokemusten perusteella.
IDF perusti uuden UAV laivueen, jossa on HERON TP ja HERMES 900 koneita. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238500

5. UUTISOTSIKOITA
- Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat, joita JP:n kolumnisti Tova Lazaroff itsepintaisesti kutsuu ”setlereiksi” ja heidän kaupunkejaan ja kyliään ”setlementeiksi”, järjestävät tänään kaksi marssia, joihin he omien sanojensa mukaan aikovat muodostaa ”itsenäisyyspäivän” tunnelman. Marssijoille annetaan Israelin lippuja ja iskulauseplakaatteja, joissa vakuutetaan juutalaisten oikeutta kaikkeen maahan Jordanjoen länsipuolella. Yksi marssi toteutetaan viidestä (17.00) alkaen Beit El juutalaisyhteisöstä Binyamin alueella tiellä no 60. Toinen marssi aloitetaan samoihin aikoihin Yitzharin juutalaisyhteisöstä kohti Nablusia (Sikemiä), jossa Fogelin perheen kahdeksasta jäsenestä arabiterroristit murhasivat viisi, isän, äidin ja kolme lasta. Poliisi on yhdessä juutalaisyhteisöjen neuvoston johtajien kanssa sopinut marssin käytännön järjestelyistä ja sopinut poliisin ja armeijan suojelemisesta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238501
- Petzaelin moshavista Jordanjoen laaksossa pääsi viitisenkymmentä krokodiilin poikasta karkaamaan hoitajan erehdyksessä jätettyä aitausta suojaavan postin auki. Vaikka poikaset ovat metristä puoleentoista, niillä on ammottava suu ja pelottavat hampaat. Yleisöä kehotetaan varovaisuuteen paikoissa, joissa niiden uskotaan piileskelevän. Virnaomaiset pelkäävät, että ne voisivat perustaa oman yhteisönsä Jordanjoen laaksoon, mikä voisi muodostua vaaralliseksi ihmisille ja kotieläimille. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=238366
- PA valitsi seitsemän terroristin äidin esittämään PA:n laatiman valtioesityksen YK:lle Ramallahissa. Latifa Abu Hmeidin seitsemästä terroristipojasta neljä kärsii yhteensä 18 elinkautista israelilaisten murhista. He murhasivat 7 israelilaista siviiliä ja olivat aikeissa murhata 12 muuta ennen kuin heidät pidätettiin. PA:n johto on useissa yhteyksissä vakuuttanut taistelevansa terrorismia vastaan, vain kunnioittaakseen ja ylistääkseen niitä palestiinalaisia ja heidän omaisiaan, jotka ovat siihen syyllistyneet. Yksi Hmeidan pojista julistettiin PA:n marttyyriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148035#.TncAzewmKK8
- New Wave, Uusi Aalto, tiedustelun mukaan israelilaisten enemmistö kannattaa Juudean ja Samarian suurien osien liittämistä Israeliin, jos YK äänestää Palestiinan valtion puolesta. 37.3 % vastasi kysymykseen liittämisestä myöntävästi, jolla kaikki juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa liitetään Israelin siviilihallinnon alle, eikä vain sotilashallintoalueina, kuten nyt. Vähän yli 12 % halusi vain suurten juutalaiskaupunkien, Maale Adumim, Ariel, Jerusalemin itäosien, liittämistä. Lisäksi 11.6 % suosittaa elintärkeitten alueitten liittämistä Israeliin, kuten Ben Gurionin lentokentän ja pohjois-etelä valtatien suojelemiseksi. 56 % piti Palestiinan valtion perustamista juutalaisten kansallisille alueille vaaraksi maalle. Erillisen Yisrael Hayom suorittaman New Wave gallupin mukaan 73 % katsoo Egyptin kehittymisen ääri-islamilaiseksi muodostuvan Israelin vihollismaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148034#.TncC9-wmKK8

Sunday, September 18, 2011

SUNNUNTAI 18.09.11

1. YRITYKSET estää PA:n valtioesityksen pääsy YK:n elimiin päätöksiä varten jatkuvat herkeämättä, kertovat uutistoimistot. Esitys tehdään PLO:n nimissä, jolla on tarkkailijan asema YK:ssa, ja joka siinä ominaisuudessa voi tehdä esityksiä YK:lle. Uutistoimittajat ovat yhä varmempia siitä, ettei PA:n johtajien päätä käännä enää mikään, koska niiden omien sanojen mukaan viimeinenkin toivo saada vaatimuksensa läpi ilman YK:n äänestyksiä poistui USA:n esittämän viimeisen tarjouksen mukana. ”Koska siinä ei mainittu 1967 rajoja eikä setlementtien rakentamisen lopettamista”, on PA:n puolustus.

Näin tämä näytelmä jatkuu ”katkeraan loppuun saakka”, kuten sanonta kuuluu. Ja mitä sillä saadaan: USA:n ja PA:n väliset suhteet ovat kärsineet korjaamattomia vaurioita; Palestiinan kansan asema huononee oleellisesti, jos Israel toteuttaa uhkauksensa lopettaa keräämiensä verosaatavien tilitykset ja kaiken kaupallisen yhteistoiminnan PA:n kanssa, ja USA:n ja EU:n runsaat avustukset loppuvat; Turvallisuusyhteistyön loppuminen IDF:n ja PA:n turvallisuus-joukkojen välillä aiheuttaa laittomuuden ja väkivallan valvomattoman kasvun. Hamasin valta Juudeassa ja Samariassa tulee todennäköisesti oleellisesti kasvamaan.

OSLON sopimusten voidaan katsoa tulleen mitätöidyiksi, sillä siinä nimenomaan kielletään kumpaakin osapuolta suorittamasta yksipuolisia toimia. PA:n esitys omasta valtiosta YK:n päätöksellä ilman neuvotteluja Israelin kanssa on räikeä Oslon sopimuksen rikkominen.
Israelin pääministeri ei ole kertonut omista vastatoimistaan, mutta 8 ministerin muodostama turvallisuuskabinetti on puinut asiaa useita kertoja ja laatinut eri vaihtoehtomalleja. Yksi ehkä todennäköisin vaihtoehto on Juudean ja Samarian ns. C-alueitten liittäminen Israelin valtioon. C-alueilla Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, ja useimmat juutalaisyhteisöt sijaitsevat näillä alueilla. IDF vastustaa PA:n verosaatavien pidättämistä, koska se voisi välittömästi aiheuttaa nälkiintyneitten ihmisten mielenosoituksia.

KVARTETTI pyrkii vielä viimeisissä istunnoissaan löytämään formulan, jolla ratkaisemattomaksi todettu yhtälö voitaisiin selvittää. Kuten arvata saattaa, painostus Israelia vastaan kasvaa samaan aikaan, jolta vaaditaan suostumista PA:n vaatimuksiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238367, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238362

Aaron David Miller pohtii samaa asiaa omassa CNN:n artikkelissaan todeten miten paljon aikaa ja energia on tuhlattu tämän turhan ja mielettömän ongelman parissa, mikä vain muuttaa pahan ongelman entistä pahemmaksi ja saa aikaan – jos ei harmageddonia – ainakin entistä vaikeamman tilanteen potentiaalisine väkivaltaisuuksineen, mitkä voisivat laajeta paikalliseksi sodaksi aikana, jolloin Israel varautuu ulkoisiin konflikteihin ja kutsuu reservejään kokoon kaiken varalta ennen YK:n äänestyksiä.
Eikä palestiinalaisten oma valtio ole yhtään lähempänä niiden jälkeen, Miller toteaa. Hän ei myöskään näe mitään mahdollisuuksia konfliktin nopeasta ratkaisusta Israelin, USA:n ja PA:n kesken. Miller kutsuu sitä reaalisten johtajien puutteeksi, jotka pystyisivät tekemään todellisia päätöksiä. ”Ja kaikki tämä meidän kaikkien, sekä osapuolten että ulkopuolisten kustannuksella, jotka kaikki joudumme siitä kärsimään”. http://edition.cnn.com/2011/09/16/opinion/miller-palestinian-united-nations/index.html?hpt=hp_mid

Edelliseen voidaan tässä vaiheessa lisätä puolueettomien asiantuntijoitten laatima yhteenveto videoesityksen muodossa, jossa selvitetään yksityiskohtaisesti ja harvinaisen selkeästi, ettei palestiinalaisilla historian dokumenttien ja kansainvälisten järjestöjen päätöksien ja lausuntojen mukaan ole minkäänlaisia laillisia oikeuksia – normaalin asukasoikeuden lisäksi - entisen Englannin mandaatin alueella, josta Englanti erotti Jordanian omaksi kuningas-
kunnakseen vastoin Balfourin julistusta, ja Jordanjoen länsipuolen juutalaisten kansalliseksi kodiksi. Palestiinalaisia ei edes mainita noissa kertaakaan; he eivät olleet erillinen kansa, vaan kuuluivat omien johtajiensa sanojen mukaan suureen arabikansaan. Alla oleva linkki avaa videon, jonka suomenkielinen tekstitys avautuu painamalla CC-painiketta videon alareunassa. http://givepeaceachance.info/video

2. HAMASIN johto ilmoittaa yksituumaisesti, ettei PA:n laatima valtioesitys edusta palestiinalaisen kansan kantaa. Heidän mukaansa esitys Palestiinan valtion julistamiseksi YK:n päätöksellä ei-jäsen valtioksi perustuu erilliseen päätökseen eikä sillä ole kansan tukea. Hamasin julkistamassa lausunnossaan valitetaan, että PA meni laatimaan tuollaisen esityksen kysymättä kansalaistensa mielipidettä, eikä varsinkaan Hamasilta, joka on vastustanut esitystä alusta lähtien. Lausunnossa todetaan ”ettei esitys perustu sovitun, kaikenkattavan kansallisen taistelun strategiaan, vaan edustaa Israelin kanssa käytyjen neuvottelujen jatketta”
Lausunnossa todetaan edelleen, että ”vastarinta ja yleinen ja poliittinen taistelu kaikissa muodoissaan on todellinen tie vapauttaa maamme ja saavuttaa oikeutemme”.

HAMASIN edustaja Gazassa Taher a-Nunu kritisoi kitkerin sanoi Abbasin Ramallahissa perjantaina pitämää puhetta, sanoen sen nostattaneen useita kysymyksiä, jotka vaativat vastauksia, varsinkin palestiinalaisen kansan tulevaisuutta koskevilta osiltaan. Hän totesi puheen sisältäneen monia epämääräisyyksiä PA:n esitykseen YK:n jäsenyydestä, varsinkin sillä, ettei siinä riittävästi huomioitu palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta. Tältä pohjalta katsoen Hamas ei voi hyväksyä PA:n laatimaa esitystä, joka ei vaadi palestiinalaisten kaikkia oikeuksia, mukaan lukien paluuoikeus, hän sanoi ja totesi, että ”Abbasilta puuttuu poliittinen näky ja hän asettaa palestiinalaiset omien kokeilujensa kentälle.” (JP, Kh A Toameh)
ISLAMIC Jihad ilmoittaa liittyneensä Hamasiin yhteiseen taisteluun Israelia vastaan ja hylkäävänsä PA:n esityksen YK:lle omasta valtiostaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147990#.TnWgD-wmKK8

3. Israelin vasemmiston ja palestiinalaisten järjestöjen järjestämässä mielenosoituksessa viitisen sataa pääasiassa naispuolista mielenosoittajaa kokoontui Kalandian tarkastus-aseman lähelle. Järjestäjinä toimivat Sheikh Jarrah solidaarisuusliike sekä Israelin ja palestiinalaisten naisten kampanjajärjestö, joka edustaa vasemmistolaisia molemmin puolin vihreää linjaa. Protesti oli järjestetty PA:n esityksen tukemiseksi.
Mielenosoitus sujui rauhallisesti sotilaitten sulkiessa tarkastusaseman tunnin ajaksi antaakseen ryhmille vapauden osoittaa mieltään plakaatein ja iskulausein.
Sotilaita oli evästetty, että heidän tulee toimia asiantuntevasti ja luontevasti osoittamatta vastustusta tai myötätuntoa, vain seurata sivusta, miten kaikki sujuu. Tätä pidetään erään-laisena kenraaliharjoituksena, jossa käytännössä kokeillaan uusia ohjeita ennen viikon puoliväliä, jolloin tunteet voivat kuumeta aivan eri tasolle.
IDF:n edustaja kapteeni Barkat Raz toteaa tyytyväisenä, ettei ollut yhteenottoja ja voi vain toivoa, ettei niitä olisi tulevaisuudessakaan. Enemmän hän pelkää, että joko aktivistit tai palkatut kiihottajat nostattavat kansaa väkivaltaisuuksiin. (JP, M lidman)
Perjantaina mielenosoittajia kokoontui Kalandian asemalle, yksi sotilas haavoittui kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147988#.TnWlFuwmKK8

4. Syyriassa alkoi 27. viikko mielenosoitusten alkamisesta jatkuen jos mahdollista entistäkin verisempänä. On käsittämätöntä, etteivät suurvallat löydä minkäänlaista keinoa, jolla tuo väkivaltainen oman kansan surmaaminen koko maailman silmien alla lopetettaisiin.
Vallankumouksen koordinointikomitea totesi tuhansien siviilien kokoontuneen kaduille välittämättä potentiaalisesta vaarasta joutua turvallisuusmiesten maalitauluiksi.

Komitean laskelmien mukaan yli 3 600 siviiliä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen luodeista, heistä satakunta viimeisen kolmen vuorokauden aikana.
YK:n taholta tarjotaan pelkkiä julkilausumia.
Turkin pääministeri Erdogan on koventanut Syyrian vastaista retoriikkaansa. Hän joutui kuitenkin kovan kritiikin alaiseksi kotimaassaan vaihtaessaan Turkkiin pakoon päässeen everstiluutnantti Hussain Harmoushin yhdeksään syyrialaisen laittoman PKK-järjestön jäseneen Assadin joukoille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147985#.TnWll-wmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- Turkki vastustaa Kyproksen edustalla suunniteltuja kairauksia kaasulöytöjen tutkimiseksi. Lauantaina julkistetun lausunnon mukaan Turkki pitää kairauksia provokaatioina. Turkki ei hyväksy kairauksia, koska se katsoo olevansa oikeutettu saamaan osan kaasulöydöistä, ja suunnittelee aloittavansa omat kairauksensa. Turkki miehitti saaren pohjoisosan 1974, eikä ole suostunut YK:n esittämiin järjestelyihin ongelman ratkaisemiseksi. (JP, J Burch)
- Turkin pääministeri Erdogan voi rehennellä maailmalla antaen ymmärtää, että Turkki on kehittymässä tärkeäksi tekijäksi maailmalla. Guy Bechor esittää kuitenkin aivan toisenlaisen tulevaisuuden näkymän. Hän sanoo Erdoganin antaneen kansalle halpoja lainoja omassa vaalityössään, mutta että tämä keinotekoinen nousukausi tulee puhkeamaan kuten se on tehnyt USA:ssa ja monissa muissa maissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122972,00.html