Friday, September 16, 2011

PERJANTAI 16.09.11

1. PA:N JOHTO. ei palestiinalaislähteiden mukaan vieläkään ole lopullisesti pystynyt päättämään, luovuttaako se valtioesityksenä YK:n virkailijoille. Abbasin sanotaan olevan kahden kovan paikan välillä: Jos hän antaa periksi länsimaitten painostukselle, hänet syötetään haikaloille; jos hän antaa jo liikkeelle lähteneen junansa jatkaa samalla radalla, hänen johtamansa järjestö joutuu taloudelliseen katastrofiin. Abbasin sanotaan odottavan, että USA:n presidentti Obama antaisi hänelle tikapuut, joilla laskeutua alas arvokkuuttaan menettämättä. Abbas syyttää, että se oli Obama, joka pari vuotta sitten lupasi hänelle valtion tänä vuonna, kuitenkin pettäen kaikki lupauksensa. Kvartetin tekemä välitysehdotus sopii joillekin palestiinalaisille, mutta heidän joukossaan on useita, jotka ovat pettyneet Abbasin tapaan johtaa rauhanprosessia, ja vain odottavat sopivaa tilaisuutta syrjäyttääkseen hänet johtajanpaikaltaan, jota hän on vuosikaudet pitänyt laittomasti hallussaan.

ABBAS paljasti Kairossa äskettäin, että hän on hyvin tietoinen USA:n ja EU:n uhkauksista lopettaa PA:n taloudellinen tuki, jos se jatkaa valtioesitystään YK:ssa, ja siksi hän esitti vetoomuksen arabimaille korvata menetykset, joita länsimaitten tuen loppuminen aiheuttaa. Hän on tietoinen myös arabimaitten haluttomuudesta tukea varoillaan niin epävarmaa yritystä kuin mitä PA edustaa, ja ovat siksi leikanneet radikaalisti lupaamiaan miljoonia. Abbas kehotti arabeja menemään kaduille ja vaatimaan tuen lisäämistä PA:lle.

PA.n ulkoministeri Riad Malki kertoi journalisteille, että PA:n puheenjohtaja esittää PA:n laatiman kirjeen YK :n pääsihteerille Ban ki-Moonille seuraavien lähipäivien aikana, jotta hän voi esitellä sen sekä YK:n turvallisuusneuvostolle että yleiskokoukselle. Hän sanoo, että esityksessä vaaditaan YK:n täysjäsenyyttä Palestiinan valtiolle. PA:n valtioesitys tullee YK:n virkailijoitten käyttöön perjantaina 23. syyskuuta. Malki kertoi saman, mitä PA:n johto on väittänyt YK:n myönteisen päätöksen merkitsevän, eli että se vahvistaa mahdollisuuksia aloittaa todelliset rauhankeskustelut Israelin kanssa selittämättä, miten. Hän sanoi, etteivät enempää USA:n kuin EU:kaan uudet tarjoukset edusta merkittävää edistystä.
Fatahin keskuskomiteanjäsen Muhammad Shtayyeh syytti, että USA ja Israel aikovat kuristaa palestiinalaisia taloudellisesti valtioesityksen vuoksi. Hän sanoi kuitenkin epäilevänsä, että USA ja Israel haluavat kaaosta palestiinalaisalueilla, mitä talouden romahtaminen merkitsee. Shrayyeh toimii yhtenä Abbasin neuvonantajista. Myös hän syyttää länsivaltoja PA:n painostamisesta, mihin Saeb Erekat yhtyi todeten, ettei prosessia voida enää pysäyttää.

PLO:n pysyvä tarkkailija YK:ssa Riad Mansour totesi torstaina, että lopullinen päätös esityksen jättämisestä tehdään seuraavien lähipäivien aikana. Hän kertoi myös YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kirjeestä hänelle, jossa Ban vakuuttaa täysin tukevansa PA:n tekemää aloitetta Palestiinan valtiosta. Pääsihteerin ennakointi ja oman kantansa julkinen julkistaminen puolueettoman maailman-järjestön johtajalta on protokollarikos.
YK:n toimia seuraavat tarkkailijat ja USA:n juutalaisjohtajat seuraavat JP:n artikkelin mukaan näytelmää sivusta huvittuneina tai passiivisina. Heidän näkemyksensä mukaan koko prosessi on suuri julkinen näytelmä, joka ei millään tavoin paranna palestiinalaisten elämää eikä tuo luvattuja parannuksia, mutta tuo PA:n kassakriisin ja 159 000 virkailijaa ilman kuukausi-palkkojaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238173. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238170

USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi, ettei USA osallistu Palestiinan valtiota koskevan päätöslauselman laatimiseen, jota hän kutsui hedelmättömäksi. Hän kielsi nähneensä mitään palestiinalaisten laatimaa tekstiluonnosta, jota eurooppalaisten sanotaan laativan yhdessä palestiinalaisten kanssa. Rice käytti tilaisuutta hyväkseen kehuakseen Obamaa, jonka hän sanoi toimineen Israelin hyväksi enemmän kuin kukaan hänen edeltäjistään. Obaman kannatus varsinkin juutalaisten parissa on kärsinyt selviä takaiskuja, mistä New Yorkin äskeinen republikaaneja edustavan kongressin edustajan valitseminen todisti. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238165

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu aikoo pitää puheen YK:n yleiskokouksessa 23. syyskuuta, muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Abbas on pitänyt omansa. Netanyahu sanoo suostuvansa siihen, että PA saa tarkkailijan aseman YK:n ei-jäsenenä, mutta ei valtiona, koska se antaisi PA:lle oikeuden hyökätä Israelia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa.
Sikäli kuin olen ymmärtänyt, PA YK:n ei-jäsenenä voitaisiin kuitenkin valita YK:n alaisiin neuvostoihin ja komiteoihin, joiden kautta se voisi toimia Israelia vastaan.

ISRAELIN viranomaiset kutsuivat Euroopan johtavien maitten lähettiläät tilaisuuteen, jossa heitä informoitiin Israelin asenteesta ja moitittiin EU-maitten tapaa tukea PA:n valtioesitystä. Tilaisuus kuitenkin kääntyi siihen, että lähettiläät puolestaan syyttivät Israelia PA:n esityksen vastustamisesta. Israelin näyttää olevan mahdoton saada edes totuuden jyväsiä iskostettua noiden dementoituneitten lähettien kalloon. Havainto on sama, minkä norjalainen journalisti John Solsvik totesi vierailtuaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kysymyksessä lienee tunnistamaton virus, joka on iskenyt varsinkin vasemmistolaisten aivoihin, ja johon ei ole keksitty mitään vastalääkettä.

EU:n ja kvartetin edustajien esittämä kolmen vaiheen ohjelma, jota tarjottiin PA:lle kuten eilen raportoitiin, katsotaan sekä PA:n taholla että muuallakin vain yritykseksi voittaa aikaa. PA:n johto hylkäsikin sen suoralta kädeltä. Heille kelpaa vain Palestiinan valtio, ei vähempää. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-israel-will-agree-to-upgrade-of-palestinian-status-not-statehood-1.384716

3. AL-QAIDA on arabikevään epäselvien ja yhteiskuntia ravistelevien muutosten myötä saavuttaneet asemia, joihin sillä ilman sitä ei olisi ollut mahdollisuuksia, sanovat kansainväliset terroritoimintaa seuraavat asiantuntijat. Libyassa vallankumouksellista hallintoa, jota länsivallat ovat innostuneina olleet tukemassa ja tunnustamassa, johtaa entinen USA:n joukkoja vastaan Afganistanissa taistellut talibanin terroristi, joka oli hetkittäin USA:n armeijan vankina, mutta vapautettiin Libyaan.

ISRAELIN kannalta vaaralisin tilanne on kehittymässä Egyptin hallitsemalla Siinain niemimaalla, jossa presidentti Mubarakin kaaduttua hallituksen ote on pahasti lipsunut. Tätä tyhjiötä ovat täyttäneet uudet miehet, joista monet ovat entisiä Mubarakin hallituksen aikana pidätettyjä, mutta jotka arabikevään muutosten ja sekasorron aikana pääsivät murtautumaan vankiloista tai heidät vapautettiin uusien hallitsijoiden toimesta.
Aseita Siinaille on virrannut sekä Tunisiasta että varsinkin Libyasta, jonka runsaat asevarastot jäivät ilman valvontaa ja useimmiten tyhjennettiin epämääräisten joukkojen toimesta. Siinailla asioita tuntevat kehuvat, että lähes minkä tahansa aseen voi saada muutamalla dollarilla. Jopa ilmatorjunta-aseita kaupitellaan vapaasti salaisilla markkinoilla.

EGYPTISSÄ esitetään yhä vaativammassa sävyssä, että Israelin ja Egyptin välille solmittu rauhansopimus tulee mitätöidä tai ainakin muuttaa radikaalisti. Rauhansopimuksella rajoitettiin Egyptin Siinailla olevien joukkojen ja aseitten määrää ja laatua. Siinain levottomuudet ja laittomuuden leviäminen sai Egyptin sotilasneuvoston esittämään muutosta sopimukseen siten, että armeija saa lähettää toista tuhatta sotilasta entisten tueksi sekä sotilasajoneuvoja, mutta ei tankkeja. Netanyahu suostui tähän ilman Knessetin lupaa, mitä puhemies Reuven Rivlin vaati. Siinain niemimaan muutokset saivat myös vauhtia Israelin rakentamaan turvallisuusaitaan, jonka ensisijaisena tarkoituksena oli estää laittomien maahantunkeutujien lähes esteetön pääsy maahan, mutta jonka merkitys on yhä enemmän muuttunut terroristien ja aseellisten iskujen estämiseksi Siinailta Israelin puolelle. http://www.haaretz.com/news/middle-east/terrorism-experts-al-qaida-tightens-grip-in-sinai-peninsula-1.384697

4. UUTISOTSIKOITA
- Englannin kuningatar Elisabeth vahvisti allekirjoituksellaan lakilisäyksen, jolla estetään ulkomaisten sotilas- ja siviilihenkilöitten pidättäminen pelkän epäilyn vuoksi. Tämä uhka on estänyt useitten Israelin sekä IDF:n upseerien, että hallituksen ja opposition virkailijoitten matkan Englantiin. Tämä uhka poistuu lakilisäyksen ansiosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122939,00.html
- Jordaniassa eilen torstaina ”miljoonamarssiksi” nimitetty mielenosoitus Jordanian Israelin suhteita vastaan keräsi lopulta vain muutamia satoja ihmisiä, joukossa sata Muslimiveljeskunnan jäsentä. Israelin lähetystö tyhjennettiin kaiken varalta, ettei toistuisi sama mikä todistettiin Kairossa. Mielenosoittajat marssivat 1.5 km:n päässä lähetystörakennuksesta olevalle kukkulalle, jossa pidettiin kiihkeitä puheita ja poltettiin Israelin lippu, mistä on tullut protestoijien vakionäytös. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4123024,00.html
- Turkin pääministeri Erdogan jatkoi Israelin peittoamista kiertomatkansa toisessa kohteessa Tunisiassa, jossa hän toisti aiemmat vakuutuksensa, ettei tuo hemmoteltu lapsi voi enää toimia kuten tahtoo. Hän sanoi, että diplomaattisuhteet maitten välillä palautuvat vain, jos Israel esittää virallisen anteeksipyynnön, lupaa korvauksia surmattujen omaisille ja poistaa Gazan kauppasaarron, jota hän pitää laittomana. Hän toisti myös uhkauksensa, että Turkin laivasto voi siirtyä Välimeren itäosiin koska vain, kaikki on valmiina, tarvitaan vain poliittinen päätös. Israelin virkailijat ovat Netanyahun ohjeen mukaan pidättyneet vastasyytöksistä tai uhkauksista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122850,00.html
- Turkki pyysi USA:lta miehittämättömiä Predator pienkoneita, joita se voisi käyttää valvoakseen ja pommittaakseen kurdien siviiliasutuksia Irakin pohjoisosassa. USA kieltäytyy toimittamasta niitä niin kauan, kuin sotilaallisen konfliktin mahdollisuus Israelin ja Turkin välillä säilyy. Israelin myymät ja toimittamat 10 Heron pienkonetta pystyisivät korvaamaan USA:n koneet, mutta turkkilaiset eivät ole saaneet niitä toimimaan israelilaisten teknikoitten poistuttua maasta. Turkki palautti viisi konetta väittäen, etteivät ne saavuta luvattua korkeutta, mutta suoritetuissa kokeissa koneet toimivat ongelmitta. Turkin oma versio koneesta ei kestä vertailussa Heronin kanssa. http://www.debka.com/article/21297/
- Turkin suhteiden muuttuessa enemmän tai vähemmän lähelle sotatilan julistamista Israel ja Kreikka ovat lähentyneet toisiaan. Maitten välille allekirjoitettiin vajaa 2 viikkoa sitten salainen keskinäisen puolustussopimus. Sopimus antaa selustatukea paitsi Israelille myös Kreikalle, jonka muutamat saaret Välimerellä ovat vain muutaman kilometrin päässä Turkin rannikosta. Turkin sotilaskoneet ovat hälyttävässä määrin tehneet tiedustelulentoja saarten yllä, mikä antaa pahaenteisiä viitteitä Turkin aikeista. Toinen Turkin mielenkiinnon herättävä tekijä on kaasuesiintymien tutkimiseksi aloitettavat koeporaukset Kyproksen aluevesillä lähipäivien aikana. Turkki haluaa päästä osille, koska se miehittää Kyproksen saaren pohjoisosaa. Sotilaallinen yhteistoiminta Kreikan kanssa antaa Israelin ilmavoimien koneille tukikohtia Kreikassa avaten siten uuden potentiaalisen rintaman Turkkia vastaan sen selkäpuolelta. http://www.debka.com/article/21301/
- Presidentti Barack Obama sai 78 %:n kannatuksen USA:n juutalaisilta viime vaaleissa. Tuoreen gallupin mukaan hänen Israelia koskevia toimiaan presidenttinä vain 22 % juutalaisista pitää onnistuneina. Epäsuosio tuntuu myös taloudellisten kannattajien keskuudessa, vain 64 % aiemmin kannattaneista lupaa tukea häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147956#.TnMFKewmKK8
- Arabikevään kylkiäisenä Israelissa syntynyt talous- ja sosiaaliprotestiliike alkaa heiluttaa maan poliittista karttaa. NU:n puhemies ”Ketzaleh” Yaacov Katz ennustaa, että uusi gallup lupaa Netanyahun johtajuuden loppumista. Hän syyttää, että ”BIBI” valittiin edustamaan oikeistoa, mutta käytännössä hän toimii Ehud Barakin ehdoilla ja hänen ohjauksessaan. Haaretzin gallupin mukaan Shelly Jacimovichin johtama Labour saisi 22 edustajaa Knessetiin (nyt 11), Barakin Itsenäisyyspuolue putoaisi Knessetistä; Kadima saisi 22 paikkaa (nyt 28), Likud 24-25 paikkaa (nyt 27) NU ja Jewish Home saisivat 9 paikkaa Knessetissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147906#.TnMGRuwmKK8
- CNN:n suorittaman gallupin mukaan 62 % amerikkalaisista haluaa joko kaikki (21%) tai useimmat abortit laittomiksi. 25 % vastaajista haluaa kaikki abortit laillisiksi. http://www.lifenews.com/2011/09/15/cnn-poll-62-want-all-or-most-abortions-made-illegal/

Thursday, September 15, 2011

TORSTAI 15.09.11

1. ”TURKIN ottomaanivisiiri” Recep Tayyip Erdogan taisi haukata suuremman palan, kuin mitä hänen ruuansulatuksensa pystyi sulattamaan. Hän meni noihin ottomaanihallituksen entisiin alusmaihin Pohjois-Afrikassa tarkoituksenaan esitellä Turkin nousevaa mahtia ja islamilaista hallintomallia, jota hän esitteli mallina arabimaille. Turkkilaiset kun eivät ole arabeja; väittävät jopa sukulaisuutta suomalaisten kanssa jossakin muinaisuudessa, mutta muslimeja kylläkin.

ERDOGAN tuli jossain puheessaan lausahtaneeksi -vakuutettuaan ensin, ettei hänen maansa etsi johtavaa asemaa alueella suuresta suosiosta huolimatta - , että Egyptin tulisi muotoilla ei-uskonnollinen perustuslaki Turkin tapaan. Tämä sen ohella, että hänen suosituksensa demokraattisesta hallinnosta sai runsaasti myötätuntoa.
Mutta Egyptin tulevan hallintojärjestelmän todennäköisin johtava voima, Muslimiveljeskunta, katsoi Erdoganin puuttuneen maan sisäisiin asioihin ja esitti kitkerän vastalauseen.
Erdogan sanoi Egyptin TV-ohjelmassa tähän tapaan: ”Ei-uskonnollinen valtio ei tarkoita sitä, että sen kansa on ateisteja. Se tarkoittaa kaikkien uskontojen kunnioittamista, ja jokaisella yksilöllä on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan. 99 % Turkin asukkaista on muslimeja, lisäksi siellä on kristittyjä, juutalaisia ja muita vähemmistöjä, mutta valtio suhtautuu heihin samalla tavoin. Islam tunnustaa tämän ja se on ollut totta koko islamin historian ajan.”

MUSLIMIVELJESKUNNAN vapaus- ja oikeuspuolueen apulaisjohtaja Essam el-Erian vastasi Erdoganin haasteeseen näin: ”Me lausumme tervetulleeksi Turkin ja sen huomattavan johtajan Erdoganin, mutta me emme usko, että hän tai hänen maansa yksin tulisi johtaa aluetta tai suunnitella sen tulevaisuutta. Arabivaltiot eivät tarvitse ulkopuolisia ohjeita – niiden tulee tulla arabimaitten uusista sisäisistä järjestelmistä, jotka vallankumouksen jälkeen – tulevat olemaan demokraattisia,” Erian sanoi ilmeisen typistetyn repliikin mukaan.

Van Leer Jerusalemin Instituutin Turkin forumin tutkimuksesta johtaja Anat Lapidot-Firilla sanoi, että Erdoganin puheet on pantava oikeaan perspektiiviinsä, sillä hän ei voi puhua sekularismia vastaan, koska se on rakennettu Turkin perustuslakiin, ja toiseksi, koska hän tarkoitti pluralismia, joka sallii jokaisen asuvan saman järjestelmän puitteissa, mikä ei tarkoita sitä, etteikö valtiolla voisi olla kaikki uskonnon antamat ulkoiset merkit. ”Hänen käsityksensä kemalistisesta (Turkin uuden hallintomallin perustaja Kemal Atatyrk) sekularismista oli radikaali ja äärimmäinen – uskonto omalla oikeutuksellaan.” Lapidot-Firilla epäili, että Erdoganin saama kiihkomielinen vastaanotto oli noussut hänen päähänsä, tai sitten hän osoitti lapsellista tärkeyttä osoittaessaan isännilleen, mitä heidän tulisi tehdä. Tämä tietenkin iski pahoin Egyptin kunniantuntoon, sillä myös Egyptin historia ulottuu vuosituhansien taakse.
”Hänen kannattajansa tulevat islamilaisesta liikkeestä mukaan lukien Muslimiveljeskunta, mutta niin pian kuin hän alkoi puhua sekularismista, hänen suosionsa romahti”, Lapidot-Firilä analysoi todeten, että islamin protestoiva nuoriso todella piti Turkkia esikuvanaan. Erdoganin suosion keskipisteessä on kuitenkin hänen suhtautumisensa palestiinalaisten ja israelilaisten välisiin ongelmiin, jossa hän seuraa tarkoin arabimuslimien kantaa pienellä erolla.

LAPIDOT-FIRILLA toteaa, että vaikka Erdoganilla on paljon tuomittavaa Israelista, jota hän pitää nousukkaana ja lapsellisena, hän ei missään ole vaatinut sen tuhoamista, alistamista kylläkin islamilaisen auktoriteetin alaisuuteen, mikä tässä tarkoittaa Turkkia. ”Hänen isällisessä kritiikissään on nähtävä vihaisuutta siitä, että tämä hemmoteltu lapsi ylitti sopivuuden rajat.”

TURKIN ulkoministeriön taholta pyrittiin silottelemaan syntynyttä säröä selityksellä, ettei tarkoitus ole tarjota neuvoja vaan apua muslimivaltioille sinä, missä se voi sen tehdä.
Erdoganin mukana Egyptiin saapui 280 hengen sotilaallinen ja taloudellinen delegaatio. Egyptin pääministeri Essam Sharaf sanoi, että maitten välistä kauppaa on tarkoitus nostaa kolmesta miljardista viiteen miljardiin, sekä Turkin investointeja Egyptissä 1.5:stä miljardista viiteen miljardiin tulevaisuudessa. Muslimien johtajaroolin luovutus Turkille ei käy helposti.
Erdogan vaati tiistain puheessaan, ettei YK estäisi PA:n tekemän valtioesityksen toteutumista.
” Tahrir-aukiolta leviävästä viestistä vapaudesta on tullut toivon kipinä kaikille alistetuille Tripolista Damaskokseen ja Sanaan. Demokratia ja vapaus ovat peruspilareita oikeudesta leipään ja veteen teille, veljet”, Erdogan lausui kuulijoiden noustessa toistamiseen innostuneisiin kättentaputuksiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237914

2. LÄNTISEN maailman johtajat käyvät epätoivoisiksi luonnehdittuja viime hetken neuvotteluja ja keskusteluja välttääkseen edessä uhkaavan junaturman, joka näyttää syntyvän PA:n valtioesityksen tullessa YK:n käsittelyyn ensi viikolla. Abbas tapasi Kairossa sekä arabijohtajia että EU:n ulkoministeriön johtajan Catherine Ashtonin, jotka pyysivät Abbasia ohjaamaan junansa sivuraiteelle, mutta Abbas kertoi heille, ettei se ole enää mahdollista, koska juna meni jo. Israelin pyynnöstä Ashton jäi vielä yhdeksi päiväksi nähdäkseen edes pientä toivonkipinää odotettavissa olevan onnettomuuden välttämiseksi.

ASHTON esitteli kolmi-osaisen suunnitelman, jota hän oli tarjonnut Abbasille.
Ensimmäisen osan mukaan YK nostaisi vielä perustamattoman Palestiinan valtion aseman YK:ssa ei-täysjäsenen asemaan Vatikaanin tapaan, joka sallii sen edustajien valinnan YK:n elimiin ja se voisi osallistua keskusteluihin. PA on itse vilauttanut tätä mahdollisuutta, koska järjestelmä sallisi PA:n tehdä Israelin vastaisia esityksiä YK:n elimissä ja Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC).
Toisessa vaiheessa kvartetti antaisi lausunnon, joka toimisi perustana neuvotteluille Israelin ja PA:n välillä.
Kolmannessa vaiheessa YK antaisi sanamuodoltaan vielä määrittelemättömän lausunnon, jolla luvattaisiin Palestiinan valtion perustaminen tulevaisuudessa.
Viranomaisten mukaan nämä elimet muodostaisivat pakettiratkaisun, tai niitä sovellettaisiin erillisinä eikä välttämättä esitetyssä järjestyksessä.

USA:n viranomaiset puolestaan taistelevat aikaa vastaan löytääkseen formulan, jolla PA saataisiin kuitenkin luopumaan esityksensä viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon. Tämä siksi, ettei Obama haluaisi liata tahriintunutta mainettaan veto-oikeutta käyttämällä. Toisaalta Debkafilen uutisen mukaan Abbas olisi päättänyt keskiviikkona ohittaa turvallisuusneuvoston.
JP:n artikkelin mukaan PA vaatii YK:n täysjäsenyyttä ehtona esityksen siirtämiseksi. Abbas toistaa, että jos Israel tunnustaa 1949 aselepolinjat ja keskeyttää kaikki rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa, PA voi harkita neuvottelupöytään tulemista. Abbas esitti vaatimuksensa ja päätöksensä jatkaa aloitetulla raiteella tavattuaan Egyptin johtajan Tantawin sekä Turkin pääministeri Erdoganin, joka lupasi maansa tukevan täysin PA:n esitystä.
Kvartetin edustajana Tony Blair tapasi Abbasin Ammanissa, mutta hänellä ei ollut uutta esitettävää. USA lähetti Rossin ja Halen samoissa merkeissä kuin Blair taivuttamaan vastahakoista palestiinalaisjohtoa lopettamaan itsetuhoinen politiikkansa, mutta tuloksetta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237983

3. UUTISOTSIKOITA
- Israel sulki toistaiseksi Ammanin lähetystönsä Jordaniassa peläten tänään järjestettävän ”miljoonamarssin” kehittyvän väkivaltaiseksi. Marssin teemana on ”ei sionistista lähetystöä Jordaniassa”. Israelin Jordanian lähetystövirkailijat eivät asu perheineen Ammanissa, vaan tulevat viikonlopuiksi Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147913#.TnGw3OwmKK8
- Israel suostui PA:n vaatimuksiin saada mellakanvalvontavarusteita turvallisuus-joukoilleen ja poliisilleen. Palestiinalaisten arvioidaan aloittavan suuret mielenosoitukset viimeistään 20. syyskuuta, jolloin Abbas esittelee valtio-esityksensä YK:n elimille. IDF on kouluttanut juutalaisyhteisöjen turvallisuusmiehiä ja antanut myös heille mellakkavarusteita väkijoukkojen hillitsemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147916#.TnGxFuwmKK8
- IDF varustautuu kutsumaan reserviläisiä aseisiin odotettavissa olevien massa-mielenosoitusten hallitsemiseksi. Kutsunnat aloitetaan 18. syyskuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147917#.TnGx9OwmKK8
- Kansainvälinen journalistien joukko tutustui järjestetyllä kiertokäynnillä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Mukana ollut norjalainen journalisti John Solsvik arvioi kuunneltuaan ministeri Yuli Edelsteinin informaation, etteivät tällaiset järjestetyt kiertokäynnit välttämättä muuta heidän piintyneitä mielipiteitään palestiinalaisista ja heidän oikeuksistaan, mutta antaa tervetullutta taustatietoa asioista. Hän kertoi, että journalistit käsittelevät kysymystä aina palestiinalaisten näkökulmasta ollenkaan huomioimatta Israelin näkökulmaa, mikä vääristää artikkeleiden sisällön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147912#.TnGycOwmKK8
- Jordanialainen akateemikko tri Rateb Amro totesi puhuessaan Herzlian 11. terrorin- vastaisen konferenssin tilaisuudessa eilen, ettei Palestiinan valtion perustaminen tuo juuri mitään etuisuuksia arabeille, mutta vapauttaisi Israelin vastuusta Gazasta. Hän totesi, ettei ole oikein PA:n suostua 1949 aselepolinjoihin, sillä Israel valtasi alueita YK:n 1947 jakosuunnitelmassa esitettyjen rajojen itäpuolella, mikä koskee myös Jerusalemia. ”PA:n yksipuolinen päätös valtiosta ei ratkaise juutalais-yhteisöjen asemaa, sillä se kuuluu kahden valtion välisiin asioihin. Se ei antaisi Israelille velvoitetta vapaaseen liikenteeseen territorioittensa ja palestiinalaisalueitten välillä, hän selitti, kuten ei myöskään tapahdu Israelin ja Syyrian välillä”, hän totesi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147888#.TnG0D-wmKK8
- Ministeri Yuli Edelstein toteaa, että PA:n johtajien, niiden mukana Mahmoud Abbas, toistuvat vakuutukset, ettei tulevan Palestiinan valtion alueella saa asua yhtään juutalaista, eikä varsinkaan IDF:n sotilasta, merkitsevät sitä, että PA on rakentamassa maailman hurratessa erittäin rasistista valtiota, joka moninkertaisesti ylittää sen, miten Etelä Afrikka sitä toteutti ennen vallan siirtoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147908#.TnG2-ewmKK8,
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122473,00.html
- Turvallisuusjoukot pidättivät viiden Israelin arabin muodostaman erittäin vaarallisen solun, joka suunnitteli terrorihyökkäyksiä Israelissa. Heidät pidätettiin yhteistyössä Shin Betin ja poliisin kesken Israelin pohjoisosan Daburriyan kaupungissa. Heidät pidätettiin aiemmin tässä kuussa, mutta pidätys julkistettiin eilen. Heidän suunnitelmiinsa kuului iskeä sotilaisiin ja rajapoliiseihin kylässä sekä varastaa aseita heiltä tulevia iskuja varten. Viranomaisten mukaan terrori-iskujen vaara pohjoisessa on kasvanut. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238031
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon julkisti uuden videon ”Totuus rauhanprosessista”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122260,00.html

Wednesday, September 14, 2011

KESKIVIIKKO 14.09.11

1. ERDOGAN selvitteli Kairossa Turkin suhteita Israeliin, jonka hän väitti murentavan uskottavuuttaan ja laillisuuttaan omalla käytöksellään. Vaikka pääministeri Erdoganin puheitten pääsisältönä oli Israel, hän muistutti aviopuolisoa, joka on pettynyt puolisoonsa mutta muistelee kaiholla aikoja, jolloin kaikki oli hyvin. Siksi hänen puheissaan nähdään määrättyä sekavuutta ja epäjohdonmukaisuutta. Erdoganin mielipiteet olivat selkeimmillään hänen puhuessaan arabiliiton kokouksessa, jonne hänet oli kutsuttu kunniavieraana. Siellä hän totesi Israelin toimivan omia intressejään vastaan, mutta ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, etteivätkö suhteet maitten välillä voisi korjautua. Palestiinan valtiosta hän totesi, ettei sen perustaminen ole vain vaihtoehto vaan välttämättömyys.
”Samalla kun Israel pyrkii varmistamaan laillisuutensa Lähi Idässä, se ottaa vastuuttomia askeleita, jotka toiselta puolen kyseenalaistavat sen laillisuuden”, Erdogan totesi arabimaitten ulkoministereille Kairossa, joka on hänen Turkin aseman pönkittämismatkansa ensimmäinen etappi, josta hän jatkaa Tunisiaan ja Libyaan.

Erdogan sai sankarin vastaanoton jo Kairon lentokentällä, jonne satoja ihmisiä oli kerääntynyt huudellen hänen nimeään. ”On aika nostaa Palestiinan lippu Yhdistyneissä kansakunnissa”, Erdogan totesi. ”Nostetaan tämä lippu ja olkoon se rauhan ja oikeuden tunnus Lähi Idässä. Tehkäämme osuutemme varmistaaksemme suuresti ansaitun rauhan ja tasapainon Lähi Idässä,” hän selvitteli. JP:n artikkelin mukaan monet Erdoganin saapumista tervehtivät egyptiläiset näyttivät kuuluvan uskonnollisiin vanhoillisiin, jotka ovat innokkaita imitoimaan Turkin AKP puolueen onnistunutta ohjelmaa saada traditionaalinen islam osaksi valta-politiikkaa. ”Erdogan, Erdogan, lämmin tervehdys veljiltä”, luki eräässä julisteessa.

Artikkelin kirjoittaja Oren Kessler (Reuters) kuitenkin havainnoi, ettei Erdoganin ihailu rajoittunut Muslimiveljeskuntaan ja sen seuraajiin. ” Meidän tulee säilyttää suhteemme Turkin ja kaikkien kansojen kanssa, jotka haluavat auttaa arabimaailmaa ja hyödyntää niitä luodakseen voimakkaamman poliittisen rintaman arabimaitten aseman vahvistamiseksi Israelia vastaan”, sanoo Muhammad Adel, yksi huhtikuun liikkeen johtajista, joka romutti Mubarakin vallan.
ARABILIITON pääsihteeri Nabil Alarabi sanoi tervehdyspuheessaan mm. ”Kaikki arabikansat arvostavat mitä sinä teet. Katsomme, että on olemassa voimakas, ystävällinen maa, joka aina seisoo oikeuden puolella.” Erdoganin Pohjois-Afrikkaan tekemän matkan taustalla on hänen radikaalit Israelin vastaiset puheensa, joissa hän Al-Jazeeran haastattelussa uhkasi Israelia sodalla – joskin armeliaisuuden vuoksi pidättyi siitä – ja käytännössä julisti merisaarron israelilaisille sota-aluksille, jotka eivät saa seilata 12 meripeninkulmaa kauemmas rannoiltaan, tai ne joutuvat turkkilaisten sota-alusten vastatoimien uhreiksi.

”Kaikki Turkin Israelin vastaiset toimet on tarkoitettu vain sen poliittisen vallan kasvattamiseksi arabialueella ja levittämään sen vaikutusta uudelle arabisukupolvelle, joka ikävöi muutosta ja valtaa,” sanoi Nabil Abdel Fattah Kairon Al-Ahram poliittisten ja strategisten tutkimusten keskuksesta. Adel Soliman, toinen analyytikko Egyptissä, arvioi, ettei Turkki riko suhteitaan entiseen liittolaiseensa verbaaleista piikkilangoistaan huolimatta, ja tulee NATO maana säilyttämään suhteensa länsimaitten kanssa.
Egyptin lehdistö seurasi suurella mielenkiinnolla Erdoganin vierailua maassa. Sabah-lehti totesi Erdoganin lausuneen: ”Sydämeni on Gazassa, ääneni on Tahririssa”. Toinen lehti totesi: ”Tahrir tervehti Erdogania lentokentällä.”
Sekulääri-lehdistö sen sijaan ei ollut yhtä innostunut. Eräs niistä surkutteli arabimaita, joita Edogan kutsuu vaunuunsa vain potkaistakseen ne ulos saavutettuaan tavoitteensa. Toinen lehti kutsui häntä ”Ottomaani-tasavallan suur-visiiriksi”.

ARTIKKELISSA kehotetaan arabimaita panemaan jäitä hattuun Turkin suhteissaan, sillä vaikka arabikansa voi olla innostunut Erdoganin menestyksestä, hän on samalla paha kilpailija monelle arabimaalle, jotka ovat perinteisesti toimineet johtavassa asemassa. Tämä tuntuu – kuten artikkelissa painotetaan – varsinkin Persianlahden vauraissa öljymaissa, joissa arabikevät pysähtyi yksinvaltiaitten vastarintaan, jossa turvauduttiin armeijan apuun.
Egyptissä protestiliike saavutti päämääränsä – ainakin näennäisesti – sillä maata hallitseva korkea sotilasneuvosto seuraa tiiviisti protestiliikkeen politiikkaa. Armeija haluaa kuitenkin säilyttää vaikutusvaltansa myös uudessa perustuslaissa, jota laaditaan.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237801

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kokoaa tänään 8-ministerin muodostaman turvallisuuskabinettinsa keskustelemaan tulehtuneista suhteista Turkin kanssa ja sen uhkauksista oikeustoimista Israelia vastaan. Yksi syyte koskee Gazan kauppasaarron laillisuutta, mitä Turkin johto on kyseenalaistanut, ja joka yllättäen sai tukea YK:n asettaman Palmerin komiteasta erillisen viiden hengen paneelin lausunnosta, jolla saarto todetaan laittomaksi. Toinen syyte koskee Israelin rakentamaa turvallisuusaitaa Juudean ja Samarian palestiinalaisalueitten rajoille, jonka valmistuminen on siirtynyt puolustusministeriön viivytellessä jo myönnettyjen varojen ohjaamiseksi sen viimeistelemistä varten. Turkki uhkaa aloittaa oikeustoimet IDF:n upseereita ja hallituksen ministereitä vastaan, jotka olivat vastuuvelvollisuudessa cast lead operaation ja Mavi Marmaran välikohtauksen aikana.
Sekä ulko- että puolustusministeriöt ovat esittäneet toimia, joilla jännitystä maitten välillä voitaisiin alentaa, sillä ministereitten yhteisenä päämääränä on saada suhteita häiritsevät ongelmat ratkaistuksi mahdollisimman pian.
Hallitus kuitenkin varautuu siihenkin, että suhteet voivat jopa kärjistyä entisestään.

NETANYAHU teki eilen tarkoin varjellun tarkastusmatkan Egyptin rajalle, jossa hänelle esitettiin rajalle suunniteltua turvallisuusaita, jonka rakentamista on nopeutettu siten, että sen arvioidaan valmistuvan ensi vuoden syyskuussa eikä vuoden lopussa. Aita varustetaan sähköisin sensorein ja kameroin, jotka välittävät tietoja valvontapisteisiin. Osalla maapohja on niin vaikea, että siellä fyysisen aidan sijaan asennetaan ”virtuaaliaita”, jossa sähköisin laittein ja kameroin valvotaan kaikkea, mikä liikkuu niiden vaikutusalueella. Netanyahu piti aidan tärkeimpänä tehtävänä estää terroristien pääsy Israelin puolelle, vaikka tähän saakka laittomien maahanmuuttajien virran katkaiseminen on ollut etusijalla. Terrorihyökkäysten ohessa on vaara, että syntyy uusia tulitaisteluja Egyptin rajavartijoitten ja IDF:n sotilaitten välillä, koska terroristit naamioituvat Egyptin sotilaiksi, mikä on aiheuttanut tarpeetonta syyttelyä ja viiden egyptiläisen sotilaan kuoleman IDF:n sotilaitten erehtyessä pitämään heitä Egyptin armeijan pukuihin naamioituneina terroristeina. Syntyneitä hankaluuksia on pyritty selvittämään Israelin turvallisuusjohtajien ja Egyptin viranomaisten välillä, mitä on kiirehtinyt mielenosoittajien Israelin Egyptin lähetystä vastaan tekemä tuhoisa hyökkäys Kairossa.

NETANYAHU keskusteli maassa vierailevan Saksan ulkoministerin Guido Westervellen kanssa, joka kävi myös Ramallahissa yrittäen vaikuttaa Abbasiin hänen YK:lle valmisteleman esityksensä siirtämisestä tai romuttamisesta. Westervelle toivoi Turkin ongelman nopeaa selvittämistä, sillä se tuo lisää ongelmia EU:n ilmankin vaikeaan tilanteeseen. Turkin ja Kreikan välit ovat myös jännittyneet Turkin uhatessa asevoimillaan estää Kyproksen suunnittelemien öljynporausten aloittamisen Välimerellä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-to-convene-senior-ministers-to-discuss-israel-turkey-crisis-1.384292, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-independent-panel-rules-israel-blockade-of-gaza-illegal-1.384267

3. UUTISOTSIKOITA
- Republikaani Bob Turner voitti New Yorkin 9. äänestysalueen kongressivaalit tässä demokraattien vahvassa linnoituksessa. Hän lähetti edellisen edustajainhuoneen demokraattien edustajan Anthony Weinerin kotiin. Alue tunnetaan paitsi demokraattisena myös vahvasti juutalaisena kaupunginosana. Turnerin vaaliteema keskittyi presidentti Obaman Israelia koskevaan politiikkaan, mikä hämmentää juutalaisia, myös demokraatteja, joita useimmat juutalaiset äänestävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147874#.TnBhi-wmKK8
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter sanoo kannattavansa PA:n valtioesitystä YK:ssa, mitä ei ole pidettävä yllättävänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147878#.TnBi7-wmKK8
- Libanonin maroniittikristityt kyselevät huolestuneina, kuka tulee seuraamaan Bashar Assadia hänen kaaduttuaan. He pelkäävät, että Syyria joutuu ääri-islamilaisen hallinnon käsiin, mikä ei lupaa hyvää kristityille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147877#.TnBjduwmKK8
- Lähes 50 siviiliä sai surmansa Syyrian armeijan aloittamassa mielenosoitusten lopullisessa siivousoperaatiossa kolmen päivän aikana. Ainakin 23 ihmistä sai surmansa tiistaina, joista 19 oli siviilejä. Hallitusta vastustavien aktivistien mukaan 15 siviiliä sai surmansa Haman kaupungissa, loput Homsissa, Deir Ezzorissa, Chabissa, Saraqebissä ja Damaskoksen lähiöissä. Viisi Syyrian sotilasta kuoli ja viisi haavoittui aktivistien järjestämässä väijytyksessä Homsin lähellä. 22 siviiliä surmattiin maanantaina Rastan kaupungissa lähellä Hamaa ja 15 Hamasia ympäröivissä kylissä. Syyrian armeija käyttää entistä laajempia sotilasyksiköitä ja panssarivoimiaan murskatakseen lopullisesti siviilien vastarinnan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147875#.TnBkGuwmKK8
- Informaation ja diaspora-juutalaisten ministeri Yuli Edelstein toteaa, että PA:n yksipuolinen oman valtionsa perustaminen ilman neuvotteluja Israelin kanssa keskeisistä kysymyksistä kuten rajat, pakolaiset, Jerusalem, vesi ja monet muut, pakottaa Israelin rajuihin vastatoimiin, joista Juudean ja Samarian ns. C-alueitten – mukaan lukien Jordanjoenlaakso - liittäminen Israeliin on yksi keskeisistä. Näillä alueilla sijaitsevat juutalaisyhteisöt. Edelstein muistuttaa, että Gazan luovuttaminen ja kaikkien juutalaisten siviilien ja sotilaitten vetäminen sieltä ei lupauksista huolimatta tuonut rauhaa ja yhteistoimintaa, vaan jatkuvan sotatilan, ääri-islamin hallinnon, raketit ja kranaatit Israelin siviiliasukkaita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147848#.TnBmbuwmKK8
- Tunnustettu terrorinvastaisen taistelun asiantuntija varoittaa, että Hamas miettii, onko viisasta aloittaa uudelleen itsemurhaiskut Israelissa. Syyskuun 21. päivän massamielenosoitukset Juudeassa ja Samariassa, josta ne voivat levitä Israelin arabien keskuuteen ja rajoille Syyriaa, Libanonia ja Jordaniaa vastaan, voivat olla kiihokkeena Hamasin johtajille pistää oma lusikkansa yhteiseen soppaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147859#.TnBoe-wmKK8
- Israelin lähettiläs Egyptissä Yitzhak Levanon toteaa jouduttuaan henkilökohtaisesti seuraamaan kiihtyneitä mielialoja Egyptissä, ettei maa ole enää sama. Hän muistelee, miten lähetystön sata metriä pitkään aitaan maalattiin Egyptin lippu ajatellen, että se estäisi murtamisyritykset, mutta se ei toiminut. ”Jotain on tapahtunut Egyptissä, mikä meidän tulee ymmärtää”, hän selittää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147871#.TnBpfewmKK8
- Erdogan kauppasi maataan Egyptissä mallimaana, josta arabimaat voivat ottaa oppia. Eräs muslimiveljeskunnan jäsen on toista mieltä, koska ”Egypti polkee islamin sharia-lakia”. ”Jos mies löytää vaimonsa toisen miehen sylissä, hän ei voi nostaa oikeusjuttua häntä vastaan, koska se on lain mukaan sallittua Turkissa.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147842#.TnBqv-wmKK8
- Migronin juutalaisyhteisön kolmen asuintalon tuhoaminen aamuyöstä asukkaitten vielä nukkuessa pienine lapsineen, oli Knessetin kyselytunnin aiheena eilen. Päätöksen tuhoamisesta teki Barak henkilökohtaisesti rikkoen voimassa olevaa hätätilalakia, joka kieltää nämä toimet. Pääministeriä ei myöskään informoitu asiassa, mikä on myös väärin. Sotilaitten käyttäminen tuhoamisessa sekä heidän epätavallisen raaka käyttäytymisensä on herättänyt kasvavaa suuttumista kansassa. Perheet menettivät paitsi itse rakentamansa talot, irtaimen omaisuutensa, joka jäi raivaustraktorien murskaamien betoniseinien ja välipohjien alle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147847#.TnBr3uwmKK8

Tuesday, September 13, 2011

TIISTAI 13.09.11

1. RECEP TAYYIP ERDOGAN pyrkii kolmeen ”arabspring” maahan, Egyptiin, Tunisiaan ja Libyaan, tekemällään kiertomatkallaan ”arab spring tour” vahvistamaan Turkin asemaa muslimimaailman johtavana maana, otsikoi JP Erdoganin Egyptin vierailua koskevan aamun uutisensa. Erdogan lensi Egyptiin eilen ja piti puheensa suurelle kansanjoukolla Tahrir-aukiolla. Puheessa ei sinänsä ollut mitään uutta tai mullistavaa niille, jotka ovat seuranneet edellisten päivien uutislähetyksiä, sillä hän toisteli aiemmin julkistamiaan uhkauksia ja vaatimuksia Israelille. Hänen mukanaan saapui epätavallisen suuri sotilas- ja talous-delegaatio, mikä kertonee maitten välille solmittavien sopimusten luonteesta. Hän tavannee tänään Egyptiä johtavan sotilasneuvoston puheenjohtajan marsalkka Mohammed Tantawin.

ERDOGAN toisti puheessaan Tahrtir-aukiolla sen, mitä hän kertoi turkkilaislehdille jo aiemmin, että ”Israel käyttäytyy hemmotellun lapsen tavoin, joka tehtyään jotain pahaa kuvittelee pääsevänsä siitä ilman rangaistusta”. Hän toisti, että ”Israel on alkanut yhä useammin toimimaan vastuuttomasti, mistä tulee nyt loppu”. Hän toisti uhkauksen, että Turkki lähettää sotalaivojaan Välimeren itärannikoille, joiden tehtävänä on estää israelilaisten sota-alusten pääsy 12 meripeninkulmaa kauemmas rannikkovesistään. ”Jos ne havaitsevat israelilaisen sotalaivan avomerellä, Turkin sotalaivat lähestyvät sitä sadan metrin päähän ja tekevät sen asejärjestelmät tehottomiksi”, kertoo turkkilainen lehti Todays Zaman. Tämän operaation tarkoituksena on turvata vapaa meriliikenne Välimeren itäosissa, kertoo lehti. Turkki lähetti kolme risteilijäänsä Välimeren itäosiin uhkauksensa vahvistukseksi.
Erdogan ei toistanut aiempaa Al-Jazeeran haastattelussa esittämäänsä uhkausta, että ”Mavi Marmaran tapaus Välimerellä antoi aiheen aloittaa sota Israelia vastaan, mutta että Turkki osoitti armeliaisuuttaan ja pidättyi siitä”.

ISRAELIN viranomaiset ovat seuranneet pääministeri Erdoganin rehvastelua ja uhkauksia epäuskoisina pyrkien pitämään matalaa profiilia odottaen asioitten selkiintymistä. Heidän analyysinsa mukaan Turkin ensisijainen kiinnostus kohdistuu Välimeren itäosan rannikon edustalta löydettyihin kaasuesiintymiin ja niistä varsinkin Kyproksen edustalla oleviin, sillä Turkilla on saaren pohjoisosan miehittäjämaana elävä mielenkiinto päästä osille. Israel teki Kyproksen hallituksen kanssa sopimuksen kaasulöytöjen hyödyntämisestä, ja vakuuttaa, että kairauksia jatketaan saaren edustalla Turkin uhkauksista huolimatta. Turkin uhkaukset sota-alustensa käyttämisestä Välimerellä israelilaisia sota-aluksia vastaan tukevat viranomaisten mukaan Turkin vaatimuksia päästä mukaan Välimeren kaasuesiintymien hyödyntämiseen.

KYPROKSEN ulkoministeri Erato Kozakou-Marcoullis vahvisti JP:n haastattelussa pari viikkoa sitten, että Kypros on päättänyt aloittaa kairaukset alueella suunnitelmien mukaan lähitulevaisuudessa huolimatta ”Turkin uhkauksista ja sopivista vastatoimista”.
KREIKAN ulkoministeri julkisti lausunnon viikko sitten, jossa hän esittää syvän huolensa viimeisistä tapahtumista alueella ja varsinkin Turkin toimien vaikutuksista alueen tasapainon säilymiseen aikana, jolloin epävarmuus kasvaa Syyrian ja Libanonin tilanteen kehittymisestä sekä palestiinalaisten valtiohankkeen edistymisestä YK:ssa. Hän muistuttaa Turkin ulkoministeriä vakuutuksista ”ongelmattomista suhteista naapurimaitten kanssa”, ja kehottaa Turkin johtoa entistä huolellisemmin sovittamaan toimensa kansainvälisen lain mukaan, jonka arvovalta on kyseenalaistettu toistamiseen viime aikoina, ja muistamaan vastuunsa siitä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237698

2. FATAHIN vallankumousneuvosto kehotti palestiinalaisia kaikissa kaupungeissa järjestämään massamielenosoitukset 21. syyskuuta alkaen 12. 00 keskipäivällä ”sen kansallisessa taistelussa tukeakseen PA:n johdon YK:lle tekemää esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi”. Kehotuksessa mielenosoituksia kuvataan ”poliittisiksi marsseiksi”.
FATAHIN edustajana Osama Qawashmeh kehotti palestiinalaisia kaikkialla ”omaksumaan luonnollisen ja kansallisen roolinsa tehdäkseen historiaa ja rakentaakseen tulevaisuutta maailman seuratessa Palestiinan valtion syntymistä”.
”PRESIDENTTI menee New Yorkiin pakolaisten, Jerusalemin, marttyyrien, vankien ja kansan toiveiden täyttymyksestä vapauteen ja itsenäisyyteen luotettuna edustajana”, hän selitti.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lensi maanantaiksi Kairoon, jossa hän osallistui arabiliiton kokoukseen. Siinä arabiliitto antoi viimeiset eväänsä Abbasille ennen matkaansa YK:n kokoukseen New Yorkissa, jossa hänen odotetaan esittelevän Fatahin laatiman valtioesityksen YK:n johdolle.
Abbas tavannee Kairossa myös Turkin pääministeri Erdoganin, Egyptin sotilasneuvoston puheenjohtajan Mohammed Tantawin sekä EU:n ulkoministeriön johtajan Catherine Ashtonin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237731

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun päänsärky ei ole ehtinyt parantua aiempien ongelmien kimpussa hääriessään, kun eteen on noussut uusi potentiaalisesti vaarallinen haaste.
Kysymys on Negevin arviolta 200 000 hengen beduiiniväestöstä, jonka määrä kasvaa nopeasti ja uskotaan ohittavan paikallisen juutalaisväestön määrän viimeistään 2020 mennessä. Beduiinit ovat vapaasti liikkuvaa kansaa ja ovat sellaisena vaikeasti juurrutettavia pysyviin kaupunkeihin, joihin voitaisiin tuoda kaikki nykyaikaiseen elämäntapaan kuuluvat etuisuudet: Sähköt, vesi- ja viemärijohdot, jätteiden keräysjärjestelmä, sosiaali-, opetus- ja terveyspalvelut.

Kysymystä on pyritty hoitamaan asettamalla komiteoita, joista tuomari Eliezer Goldbergin komitea vuonna 2008 esitti useita suosituksia, joita hallituksen tulisi tehdä. Siinä suositeltiin virallisesti tunnustamattomien kylien vahvistamista Beersheban, Dimonan ja Aradin muodostamassa kolmiossa, jossa valtaosa beduiineista asuu. Komitea suositteli tuntuvia korvauksia paikoissa, joissa kylien vahvistaminen ei olisi mielekästä.
Raportti unohdettiin hallituksen hyllylle pölyttymään ja kahden vuoden kuluttua asetettiin uusi Prawerin komitea asiaa tutkimaan, jonka suositukset ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi, eikä niiden laatimiseen osallistunut beduiinien edustajia. Hallitus on kuitenkin omaksunut joitain sen suosituksia, mikä on herättänyt beduiinien jyrkkiä vastalauseita.

NETANYAHUN hallitus päätti kokouksessaan muuttaa kymmeniä tuhansia beduiineja ilman lupaa ja suunnitelmia perustamistaan kylistä aiemmin perustettuihin ja kaupunkimaisesti suunniteltuihin asutustaajamiin, joissa he saisivat kaikki kaupungin etuisuudet. Hallitus lupasi 6 miljardia NIS viiden vuoden suunnitelman toteuttamiseksi. Beduiinit kuitenkin hylkäsivät sen ja julistivat yleislakon mielipiteensä tueksi, mikä nykyisessä herkässä tilanteessa voi laajeta muihin arabiosiin maassa. Asiaa mutkistaa ja vaikeuttaa se, että YK:n nimittämä erikois-reportteri prof. James Anaya ihmisoikeus- ja alkuperäkansojen asioissa kiinnitti raportissaan huomiota siihen, ettei Israel ole huolehtinut beduiinien oikeuksista Negevissä.

Negevin beduiinien asukasmäärä on n. 30 % alueen kokonaismäärästä. Heidän vaatimansa maa-alue on kooltaan n. 600 000 dunamia (60 000 hehtaaria) 200 000 dunamin aiemmin hyväksytyn lisäksi. Tämä vastaisi 5 % alueen maapohjasta, kuten JP:n pääartikkeli toteaa.
Artikkelissa todetaan asioita läheltä seuraavan Ben Gurionin yliopiston beduiinien tutkimus- ja kehitysosaston Robert Arnow keskuksen johtajan tri Suleiman Abu Bader sanoin, että ehkä pahin virhe hallituksen suunnitelmissa on ylhäältä johdettu sanelupolitiikka ilman asukkaitten edustajien osallistumista päätöksen tekoon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=237730

4. UUTISOTSIKOITA
- Jordanian kuningas Abdullah II vakuuttelee toistamiseen, ettei Jordanian kuningaskunta tule koskaan muodostamaan palestiinalaista valtiota. Hän vakuuttaa, että Jordanian ja palestiinalaisten asia on tällä hetkellä vahvempi kuin Israelin, jonka hän ennustaa joutuvan suuriin vaikeuksiin muuttuvassa arabimaailmassa ja eristyvän entisestään. Hän sanoi tämän vastauksena israelilaisten arviointeihin viitaten, että arabikevät vahvistaa Israelia. Hän kritisoi PA:n laatimaa esitystä YK:lle omasta valtiosta siksi, että se asettaa PA:n kaikkien palestiinalaisten edustajaksi PLO:n asemesta, jolla on tämä asema. Hän sanoi, että esitys jättää huomiotta pakolaisten paluuoikeuden Israelin alueilla. Hänen lausuntonsa uskotaan pyrkivän tasoittamaan hänen ja PA:n johdon välille nousseita erimielisyyksiä. Hän vakuutti tuohtuneena, että vaikka jotkut jordanialaisista elättelevät ideoita Jordaniasta palestiinalaisena maana, kuningas vakuuttaa armeijansa puolustavan maataan Jordanian kuningaskuntana eikä Palestiinan valtiona. Jordania luopui oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa 1988, ja samana vuonna PLO ilmoitti perustaneensa Palestiinan valtion. Samalla julistuksella Jordania poisti palestiinalaisten kansallisuuden kuningaskunnassa, vaikka monilla on edelleen Jordanian passi. Jotkut israelilaiset kansanedustajat ovat toistuvasti esittäneet Jordaniaa palestiinalaisten maana ja jopa jonkinlaista itsemääräämisoikeutta heille Jordaniassa. Tätä esittivät ke. Uzi Landau ja entinen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Dayan kumpikin erikseen sunnuntaina Terrorinvastaisen taistelun maailman-konferenssissa Herzliassa. (JP, Oren Kessler)
- Turvallisuusjoukot pelkäävät, että Egyptin hallituksen otteen edelleen hellittäessä Siinailla, terrorihyökkäysten mahdollisuudet Israelin alueelle samalla kasvavat. IDF:n sotilaat ovat ottaneet lentokoneet avukseen partioidessaan rajan tuntumassa. Vain pari päivää sitten Siinailta ammuttiin Israelin puolella rajaa ajavaa sotilasjeeppiä koti, mutta onneksi ilman osumia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=237735
- Palestiinalaisten johto on edelleen epätietoinen, mikä olisi paras ja hyödyllisin tapa edistää valtioesitystään YK:ssa. Arabimaat ovat vaatineet selvää strategiaa voidakseen vakuuttaa vielä epävarmoja valtioita tekemään päätöksensä. PA:n propagandamylly sen sijaan jauhaa täysillä Israelin edustajien katsellessa tumput suorina tekemättä mitään oman mielipiteensä hyväksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237761
- Al-Qaidan johtaja Zayman al-Zawahiri julkisti viestin, jossa hän vakuuttaa järjestönsä tukevan arabikevättä. USA uhoaa, että al-Qaidan päivät ovat luetut eikä sillä ole enää johtajaa, joka pystyisi luotsaamaan kovia iskuja kohdannutta terrorijärjestöä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237754
- Ensimmäinen beduiineille tarkoitettu aurinkovoimala valmistui ja otettiin käyttöön eilen Tarabin yhteisössä Abu Basma alueneuvoston alueella. Voimala tuottaa sähköä 8 megawattia 150 dumanin alueelle pystytetyillä photovoltaic-menetelmän kerääjillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147802#.Tm8dVewmKK8
- USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice kritisoi jyrkästi PA:n valtioesitystä YK:lle todeten, ettei se muodosta itsenäistä Palestiinan valtiota eikä ratkaise mitään ongelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147832#.Tm8eiOwmKK8

Monday, September 12, 2011

MAANANTAI 12.09.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu hoputtaa, että Egyptin lähettilään täytyy mahdollisimman pian palata takaisin asemapaikalleen Kairoon. Koska entinen lähetystö kärsi pahoja vaurioita hulluun raivoon kiihtyneen väkijoukon käsissä, se on ainakin korjattava, mikä vie aikansa. Toisena vaihtoehtona esitetään uuden talon tai tilojen hankkimista, mutta Netanyahu selittää, että se veisi liian paljon aikaa. Hänen intonsa pyrkiä säilyttämään suhteet entisten – jos ei ystävällisesti ainakin korrektisti suhtautuneiden – liittolaisten tai yhteistoiminta kumppaneitten kanssa, tuntuu hellyttävältä, mutta liiallinen into antaa kuvan liian kevyestä suhtautumisesta vakaviin asioihin. Tämä lienee suurin syy – epäluulo, ettei Netanyahu lopulta ole tosissaan – siihen, ettei Abbas suostu neuvottelemaan Netanyahun kanssa, tuskin edes puhelimessa puhumaan hänen kanssaan, mitä Bibi tarjoaa koska ja missä vain.

EGYPTIN viranomaiset olivat varoittaneet muutamia päiviä ennen Kairon lähetystön raiskausta, ettei ole viisasta lähettiläs Yitzhak Levanonin palata lomaltaan vielä muutamaan päivään, mutta hän ei kuunnellut varoituksia. Oli onni onnettomuudessa, etteivät lähetystön turvallisuusmiehet joutuneet käyttämään aseitaan teräsoven takana raivoavia mielenosoittajia vastaan. Kysymys oli muutamista minuuteista, sillä joukko oli vähällä onnistua murtamaan oven ennen egyptiläisten kommandojoukkojen tuloa paikalle ja saattamaan vartijat turvaan arabeiksi naamioituneina. Lähetystön turvallisuusmiehille annettiin puhelimen kautta lupa käyttää aseitaan itsepuolustukseksi, jos se olisi tarpeen. Jos heidät olisi pakotettu siihen, meillä olisi nyt aivan eritasoinen diplomaattinen ongelma edessä. Lähetystörakennukset kuuluvat niitä hallitsevan maan alueeseen immuniteetin suojaamina, ja luvaton tunkeutuminen niihin vastaa rajan ylittämistä, jota jokainen maa on oikeutettu puolustamaan. Yksi turvallisuus-virkailija tulitti ikkunan kautta rakennuksen katolle noussutta väkijoukkoa – arviolta 50 henkilöä - pakottaen heidät siirtymään katon toiseen laitaan. Katolle nousseen väkijoukon vuoksi luovuttiin toisesta vaihtoehdosta pelastaa turvamiehet katon kautta.
Egyptin viranomaiset sanovat vanginneensa 72 mielenosoittajaa niistä yli tuhannesta, jotka pidätettiin, ja he joutuvat vastaamaan oikeudessa rikoksistaan hätätilalain mukaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237600

Kaikki eivät Egyptissä hyväksy Israelin lähetystön väkivaltaista valtaamista ja tuhoamista. Israel ei ole suosittu siellä, mutta siitä huolimatta Egypti on muinainen suurvalta, jonka kulttuuriperintö ulottuu vuosisatojen ja tuhansien taakse, minkä vuoksi sen odotetaan käyttäytyvän arvonsa mukaisesti. Egyptin valtiota ei ole perustettu länsimaitten mahtikäskyllä eikä sen rajoja määritelty Lontoossa tai Pariisissa, kuten monen muun arabimaan. Jopa Muslimiveljeskunnan edustajat toteavat, että hyökkäys lähetystörakennukseen oli väärin, huolimatta siitä, ettei se hyväksy Israelin toimia, kuten eivät monet muutkaan egyptiläiset. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237563

2. MAAILMANPANKKI toteaa Palestiinan Auktoriteetin ja sen hallituksen talouspolitiikkaa käsittelevässä raportissaan, että taloudellisen kehityksen hidastuminen voi aiheuttaa syviä taloudellisia ongelmia suunnitelmille Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä. PA:n johto vihjailee, että se luopuu valtioesityksensä viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon, koska USA on ilmoittanut veto-oikeudellaan estävänsä myönteisen päätöksen, ja siksi vie sen suoraan YK:n yleisistuntoon, jossa sen hyväksyminen on lähes varma.

Maailmanpankin raportissa kiitetään PA:n saavutuksia instituutioiden rakentamisen ja turvallisuusjärjestelmän kehittämisen aloilla. Samalla raportissa todetaan, että PA:n hallituksen budjetti perustuu suurelta – liian suurelta - osalta ulkomaisiin lahjoituksiin, eikä PA ole pystynyt muuttamaan budjettinsa rakennetta lupauksistaan huolimatta. Tämän johdosta PA:n tukijamaat pitävät yhteiskonferenssin asiasta 18. syyskuuta löytääkseen keinoja, joilla edessä vaaniva PA:n taloudellinen romahdus estettäisiin. PA:n budjetissa arvioitiin tukijamaiden tilittävän sen pohjattomaan laariin 1.4 miljardia USD, mutta vain pieni osa siitä on toteutunut alkuvuoden aikana.

Suurin notkahdus on tapahtunut arabimaitten lupaamissa lahjoituksissa, jotka vuonna 2008 olivat 446 miljoonaa USD, vuonna 2009 ne olivat 462 miljoonaa ja vuonna 2010 enää 210 miljoonaa USD. Alkuvuoden aikana PA on saanut niiltä vain 80 miljoonaa USD.
Odotettujen tukiaisten dramaattisen pudotuksen vuoksi PA on yhä enemmän joutunut lainaamaan varoja pankeista, mutta ei ole siitä huolimatta pystynyt maksamaan virkailijoitten palkkoja täysimääräisinä. Tälle vuodelle ennustettu 9 %:n kasvu on alennettu 7 %:iin.
Tässä vaiheessa raportti hakee syyllistä – ja kukapa muukaan se on kuin Israel, joka rajoituksillaan estää PA:n talouden kehitystä, mikä puolestaan häiritsee sen instituutioiden rakentamista. Raportissa todetaan, että Gazan talous nousi 28 % Israelin poistettua tarvikkeiden kuljetusta rajoittavia esteitä alkuvuoden 2011 aikana. Länsirannan talous kasvoi vain 4 % pudoten 8 %:sta edellisvuonna. Israel on Länsirannan suurin kauppakumppani, mutta tarvikkeiden ja palvelujen tuonti Israelista kasvoi vain 2 % vuoden 2010 viimeisen ja vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen aikana, mutta vienti Israeliin ei kasvanut ollenkaan.

MAAILMANPANKIN raportissa todetaan, että kaikista ongelmistaan huolimatta PA:n talous- kasvu on lupaavampi kuin Egyptin, Jordanian, Syyrian ja Libanonin. Raportti muistaa myös pysyä poliittisesti korrektina suositellen, että PA on valmis monista epävarmuustekijöistä huolimatta ottamaan talousvastuun omasta valtiostaan. Oikeustoimi toimii nopeammin kuin aiemmin kuten myös päätösten toimeenpano, kuolleisuus on pienempi ja koulutustaso korkeampi kuin useimmissa alueen muissa maissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237584

3. ISRAELIN pääministeri Netanyahun yritykset parempien suhteitten luomiseksi arabimaihin ”arabikevään” seurauksena ja maan tiedustelujärjestöjen kehotukset keskustelujen aloittamiseksi PA:n johdon kanssa näyttävät entisestään vaikeutuvan.
Egyptin sotilasneuvosto kehotti maan mediavälineitä hiljentämään Israelin vastaista kieltään ja lopettamaan lähetystöä vastaan tehdyn hyökkäyksen käsittelyn. Mutta muutos on tulossa.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan on tänään virallisella vierailulla Egyptissä, ja hän pitää puheen Kairon Tahrir-aukiolla iltapäivällä. Samaan aikaan arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat Kairossa antaakseen tukensa PA:n laatimalle valtioesitykselle YK:ssa. Tämä voi viedä jonkin verran Erdoganin vierailun merkityksestä, mutta sitä seurataan suurella mielenkiinnolla. Kuten Debkafile kertoo, Turkin pääministeri sanoi sunnuntaina, että Turkin lupaamista toimista Israelia vastaan on toteutettu vasta kaksi, mutta lisää on tulossa. Yksi sellainen on levottomuuksien lietsominen ainakin Jordaniassa, jossa on vaadittu suhteitten katkaisemista Israelin kanssa ja sen lähettilään karkottamista maasta.

DEBKAFILE kertoo, että Erdoganin haastattelu Al–Jazeeran websivulla 08.09.2011, jonka alkuperäinen teksti on sekä USA:n että Israelin viranomaisilla, kertoo, että tämän puheen perusteella hän itse asiassa esitti uhkauksen, jolla Mavi Marmaran murhenäytelmää voidaan pitää aiheena sodan julistamiseksi (casus belli). Hänen Kairon puheestaan ei ole tietoa, mutta hän voi hyvin haluta valuttaa lisää polttoainetta Egyptin mielenosoittajien rovioon.
Erdogan uhkasi suoralla hyökkäyksellä, jos Israel jatkaa suunnitelmiaan Kyproksen kaasuesiintymien hyödyntämistä Välimerellä. Turkki miehittää saaren pohjoisosaa.
Muita rangaistustoimia voivat olla myös ei-sotilaallisten kauppasuhteitten katkaiseminen ja maksamattomien saatavien jäädyttäminen, joita DF:n mukaan on 400 miljoonaa USD.

ISRAELIN turvallisuusjoukot ovat olleet varuillaan Eilatin lähellä tapahtuneen terrori-iskun jälkeen peläten, että palestiinalaiset terroristit Jihad Islamiya Hizbullahin sponsoroimina voivat yhdessä beduiinijoukkojen tai jopa Egyptin sotilaitten avustamina suorittaa uuden sotilaiden tai siviilien sieppaamisyrityksen Siinailta rajan yli Israelin puolella.
DF kertoo myös suunnitelmista ”miljoonamarssin” toteuttamiseksi Jordaniassa Israelin lähetystöä vastaan Kairon esimerkin tapaan lähetystön sulkemiseksi. http://www.debka.com/article/21295/

4. UUTISOTSIKOITA
- 36 % arabeista uskoo, että New Yorkin lentokoneilla suoritetut terrori-iskut olivat oikeutettua, ja 23 % uskoo al-Qaidan ollen niiden takana, mutta 26 % on toista mieltä. 48 % uskoo, ettei bin Ladenin teloitus ollut laiton, mutta Iranissa suurempi osa kielsi al-Qaidan osuuden New Yorkin iskuihin. Gallupin suoritti Al-Arabiya TV-kanava Dubaissa ja British Research Institute haastatellen 220 000 arabia eri maissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147784#.Tm3FouwmKK8
- Taliban ”juhli” 11.09.2001 New Yorkin terrori-iskua räjäyttämällä tuhat kiloa räjähteitä kuorma-autossa. Räjähdys haavoitti ainakin 77 USA:n Afganistanissa palvelee erikois-joukkojen sotilasta viime lauantaina, mutta ei surmannut ketään. Hyökkäys julkistettiin vasta maanantaina. USA:n armeijan sotilaita on vielä Irakissa 50 000, mutta he eivät osallistu kenttäpalveluihin, ja Afganistanissa 100 000. Obama haluaisi kotiuttaa joukot mahdollisimman pian, mistä Irakin osuus voi toteutua tänä vuonna. Taliban otti kunnian räjähdyksestä väittäen, että 50 USA:n sotilasta kuoli, minkä armeija kiistää. Yksi uhreista oli 3-vuoden ikäinen tyttö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147782#.Tm3HeuwmKK8
- Englannin jihadistit juhlivat myös 11.09.2001 terrori-iskua polttamalla USA:n lippuja. Palestiinalaiset tanssivat ilosta kaduilla Gazassa saatuaan tietää hyökkäyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147783#.Tm3JRuwmKK8
- Tänään Labour-puolueen edustajat valitsevat itselleen uuden puheenjohtajan neljästä tarjokkaasta, joista entinen TV-kuuluisuus Shelly Jachimovich on johtanut kyselyjä. Tulokset saadaan vasta myöhään illalla tai huomenna. Nämä johtajien esivaalit ovat aina olleet hyvin ristiriitaiset, ääniä ostetaan ja kerätään enemmän kuin on jäseniä, niin kävi tässäkin tapauksessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237598
- Hamasin johtaja Mahmoud Zahar kieltää huhut, että sitä olisi pyydetty muuttamaan toimistonsa Damaskoksesta Kairoon. Toisena vaihtoehtona on Qatar. Islamic Jihad harkitsee muuttoa Teheraniin. Enteileekö tämä Assadin hallinnon kaatumista? http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237620
- USA:n kongressin parissa on voimakas hanke suurlähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin, jossa sillä on vain arabiasioita hoitava konsulaatti pääkaupungin itäosissa. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen käyttäneet oikeuttaan siirtää muuttoa 6 kuukautta kerrallaan, mutta tämä oikeus halutaan nyt poistaa. Lakiesitys voi kaatua senaatissa tai Obama ei allekirjoita sitä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237587

Sunday, September 11, 2011

SUNNUNTAI 11.09.11

1. KAIRON tapahtumissa on jotain omituista, mistä raivokkaan ihmismassan tunkeutuminen Israelin lähetystöön on kuvaava esimerkki. Mielenosoittajat tungeksivat ensin lähetystötalon edustalla huudellen pilkkahuutoja ja kivittäen rakennusta, kunnes löysivät pitkän paalun, jolla piha-aluetta suojaava hätäisesti rakennettu aidan korotusosa murrettiin ja avattiin esteetön pääsy piha-alueelle. Lähetystövirkailijat olivat kodeissaan kuutta turvallisuus-virkailijaa lukuun ottamatta, jotka suojautuivat lähetystön suojahuoneeseen teräsoven taakse. Mielenosoittajat kiipesivät julkisivua myöten lähetystöön sisälle alkaen mellastaa siellä mielin määrin, tuhoten ja lopulta polttaen koko tilan, heitellen asiapapereita ja kaikkea pientä kaduilla, dokumenttien joukossa salaisiksi luokiteltujakin asiakirjoja, joita mellakoijat tutkivat kadulla ja näyttelivät niitä TV-kuvaajille.

Lähetystön 80 virkailijaa vietiin kiireesti kodeistaan Kairon lentokentälle, josta IDF:n kaksi sotilaskonetta kävi heidät hakemassa. Lähetystön suojahuoneeseen teräsoven taakse jääneet kuusi turvallisuusmiestä pelasti Egyptin kommandojoukot, jotka mielenosoittajiksi pukeutuneina pääsivät suojahuoneeseen saatuaan Israelista koodin, jolla erikoislukko saatiin auki. Turvallisuusmiehet puettiin arabiasuihin ja päähineisiin, ja kommandojoukot saivat vietyä heidät ulos, jossa heidän mellakoitsijoihin sekaantuneina saatiin panssariautoon, jolla heidät vietiin lentokentälle ja lähetettiin Israeliin.

Pelastustoimia edelsivät epätoivoiset yritykset saada yhteys Egyptin sotilasneuvoston johtajaan marsalkka Mohamed Hussein Tantawiin. Lopulta USA:n puolustusministeri Leon Panettasai sai yhteyden Tantawiin yhden aikaan aamuyöstä, soitettuaan kahden tunnin ajan pysyvällä yhteydellä vain kuullakseen Kairosta, ettei Tantawiin saada yhteyttä. Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak olivat samoin turhaan yrittäneet saada Tantawi langan päähään. Ehkäpä hän oli vieraan naisen luona, tai jossain muussa paikassa, josta häntä ei tavoitettu. Asiaan kytkeytyi myös USA:n Kairon lähettiläs Anne Patersson, joka varoitti Egyptiläisiä vakavilla seurauksilla, ellei lähetystövirkailijoita saada turvaan. Samantapaisen viestin antoi puolustusministeri Leon Panetta saatuaan sitä koskevan jyrkkä-sanaisen viestin presidentti Barack Obamalta sekä ulkoministeri H Clintonilta.

KOKO tätä Egyptille häpeällistä operaatiota kuvaa se, että kahdeksan tunnin ajan mellakoitsijoitten riehuessa lähetystön edessä, Egyptin poliisi katsoi sivusta puuttumatta asiaan. Vasta kun osa joukosta murtautui läheiselle poliisiasemalla varastaen sieltä joukon tuliaseita, poliisi pyrki hajottamaan väkijoukkoja, mutta täysin riittämättömin joukoin, eivätkä he puuttuneet ihmisjoukkojen tunkeutumiseen lähetystöön.
Lopulta poliisin ja armeijan joukot puuttuivat tilanteeseen. Ainakin kolmen mellakoitsijan kerrotaan kuolleen ja toista tuhatta heistä pidätettiin. Heitä odottaa oikeustoimet ja heidät tuomitaan hätätilalakien mukaan, jotka kiireesti julistettiin voimaan sotilasneuvoston toimesta.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi eilen televisioidussa puheessaan, ettei Israel anna tämän ilkeän tapauksen sotkea suhteitaan Egyptin kanssa ja vannoi, että sopimukset Egyptin kanssa pidetään voimassa. Tästä kaikki Israelin puolella ovat yksimielisiä, mutta mikä tulee olemaan Tantawin ja korkean sotilasneuvoston kanta asiaan, jää nähtäväksi. Israelin on kuitenkin syytä valmistautua siihen, ettei eteläraja ole enää rauhanraja.
Debkafile arvioi, että mielenosoittajia johti Jama´a al-Islamiya, al-Qaidan Egyptin haaran perustaja, joka oli vastuussa WTC:n toimitalon edessä tapahtuneesta autopommista 1993, mitä pidetään harjoitusiskuna ennen 11.syyskuuta 2001 suurtuhoiskua New Yorkissa. Tämä järjestö, jolla on läheiset suhteet al-Qaidan johtajaan Ayman al-Zawahriin, pyrkii Egyptin parlamenttiin ensi vaaleissa, jonka päivämäärää ei ole määrätty. Mielenosoituksiin osallistuivat lisäksi ainakin Muslimiveljeskunta ja Opiskelijoitten 6 ryhmittymä.
http://www.debka.com/article/21291/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4120352,00.html

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan - hälvennettyään pahimpia höyryjään pois päästään ja selvittyään pahimmasta päänsärystä - alkoi nähdä asioita eri kulmasta. Hän on varmaan saanut kuulla kaikenlaisia madonlukuja USA:n ja muitten maitten johtajilta, mikä on voinut myös vaikuttaa asiaan. Joka tapauksessa Erdogan ilmoitti virallisesti, että hänen lausuntoaan oli ymmärretty tai käännetty väärin. Hän selitti, ettei hän lähetä sota-aluksiaan jokaisen Gazaan menevän avustuslaivan tueksi, vaan päättää siitä tilanteen mukaan.
Hänen vaatimuksensa Israelille ovat edelleen voimassa: Hän odottaa täyttä virallista anteeksipyyntöä ja Gazan kauppasaarron lopettamista.
Hänen Israelia koskevat puheensa ovat edelleenkin täynnä solvaavia repliikkejä ja häväistyksiä, mistä on tullut hänen tavaramerkkinsä. Erdogan selvensi lausuntoaan, että hän vaatii avointa merenkulkua Välimeren itäosissa. Israel on uhkaillut vastatoimilla, joista yksi on kurdien avustaminen diplomaattisesti ja aseellisesti. Turkki jahtaa kurdeja sekä omassa maassaan että Irakissa kuin metsän riistaa maailman katsellessa toimettomana sivusta. Tänään kuitenkin vakuutetaan, ettei asiassa ole tehty mitään päätöksiä. Israel haluaa Turkin suhteitten palautuvan normaaleiksi, ja pitää siksi matalaa profiilia.
Pääministeri Erdogan matkustaa huomenna Egyptiin, jossa hän neuvottelee sotilaallisesta yhteistoiminnasta maitten välillä, ehkä sotilasliiton muodossa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237468

Erdoganin tausta on mystinen. Hänen sukunsa asui maanpaossa Balumissa Georgiassa, josta se muutti takaisin olojen rauhoituttua. Recep Tayyip syntyi Kasinpasan lähiössä Istanbulissa 26.02.1954. Perhe polveutuu Bagatli Recep laajasta uskonnollisesta muslimi-perheestä, joka asettui asumaan Trabson alueelle Mehmet II:n valloitettua kaupungin.
Recep Tayyip sai arvosanan taloudellisten ja kaupallisten aiheiden osastolla Marmaran yliopistossa. Hän toimi Istanbulin pormestarina 1994-1998 ja harrasti myös jalkapalloa puoliammattilaisena. Jossain vaiheessa hän oli vankilassa puoli vuotta siteerattuaan erästä runoa muutellen sen sisältöä itselleen sopivaksi. Hänen AKP puolueensa sai vaalivoiton ja 2003 ja hänet valittiin pääministeriksi. 2011 hänet valittiin pääministeriksi kolmannen kerran. http://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

3. ISRAELIN painiskellessa kuumenevien ulkopoliittisten kysymysten kimpussa PA:n johto käynnisti propagandakoneistonsa kansainvälisillä areenoilla. PA:n puheenjohtaja Abbas vakuuttelee edelleen, että mielenosoitukset, joiden oletetaan alkavan viimeistään 20. syyskuuta, jolloin Abbasin on määrä esitellä valtioesityksensä YK:ssa, ovat luoteeltaan rauhanomaisia. IDF:n parissa kuitenkin valmistaudutaan pahimman varalta, sillä ”arabikevään” esimerkki voi aivan hyvin kiihottaa nuoret väkivaltaisuuksiin, kuten on tapahtunut Egyptissä ja on tapahtunut Tunisiassa, joissa mielenosoittajat ovat pettyneet muutosten hitauteen eikä heidän vaatimaansa olojen parantumista ole havaittu.

VIIMEINEN pelko IDF:n johdon parissa on vahvistamaton tieto, että PA voi peruuttaa koululuokat 20. syyskuuta ja lähettää nuoret koululapset mielenosoittajien mukana israelilaisiin kohteisiin, juutalaisyhteisöihin tai IDF:n tukikohtiin Juudeassa ja Samariassa.
Tämä olisi mitä kohtuuttomin lasten hyväksikäyttö ja heidän asettamisensa vaaralle alttiiksi, mutta tuntien muslimien kuolemankulttuurin tällainenkin on mahdollista. Kalandian tarkastusasema Ramallahin ja Jerusalemin välillä on kohde, jossa yhteenottoja tapahtuu lähes päivittäin, ja jonne PA voi lähettää Ramallahin koululapset.
Paitsi maan sisällä tapahtuvia ihmisten massaliikkeitä, niitä odotetaan myös sekä pohjois- että itärajoilla, ja varmaan myös Gazan kuumakallet haluavat päästä osille. Mitä tapahtuu Egyptin rajalla on arvoitus, mutta Siinaille pureutuneet terrorijärjestöt voivat yrittää lähettää isku-ryhmiään rajan yli hyökkäyksiin siviilikohteita vastaan.
IDF on kouluttanut juutalaisyhteisöjen turvallisuusmiehiä tilannetta varten, jossa IDF:llä eikä poliisilla ole edellytyksiä suojella heitä. Heille on myös annettu mielenosoittajien hallitsemiseksi tarkoitettuja ei-tappavia välineitä, kyynelkaasua ja muita. Yhtenä vaarana IDF näkee juutalaisten kostoiskut palestiinalaiskyliin, mikä voi kiihdyttää väkivaltaa. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Saudilehti Al-Madina kertoi pari viikkoa sitten, että Jordania vaatii Abbasia siirtämään esityksensä YK:lle. Abbas kiistää tämän ja kertoo jordanialaiselle Al-Rai lehdelle, että hän on koordinoinut esityksensä Jordanian kanssa, eikä mitään epäselvyyttä ole. Hän kertoi toiselle jordanialaiselle Ad Dustour lehdelle, että PLO on ainoa kaikkia palestiinalaisia edustava järjestö. Abbasin laskelmien mukaan palestiinalaisia on kaikkiaan 8 miljoonaa maailmassa, ja PLO edustaa heitä kaikkia. Hamas Gazassa kuitenkin kiistää tämän, ja saman tekevät ulkomailla olevat palestiinalaiset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237493
- Ranskan ulkoministeri Alain Juppe sanoo, että on suuri häpeä, ettei YK ole saanut julkilausumaa Syyrian tilanteesta, jossa presidentti Bashar Assadin joukot surmaavat kaiken aikaa lisää siviilejä, jopa arabiliiton pääsihteerin vierailun aikana. Kuolonuhrien määrän lasketaan nousseen yli 3000:n siviiliin. Juppe kertoi mielipiteistään journalisteille sunnuntaina Australian vierailunsa yhteydessä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237484, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237449
- Nuorten sosiaali- ja talousasioitten vuoksi mieltään osoittavat ovat kehittäneet pyöreän pöydän keskusteluja telttaliikkeen alkaessa olla lopuillaan. Tel Avivissa nähtiin muutamia ilkeitä välikohtauksia mellakkapoliisin osastojen retuuttaessa vastaan panevia mielenosoittajia, tyttöjä ja poikia, poliisiautoihin, ja ihmisten telttoja ja yksityisomaisuutta sullottiin roska-autioihin kuljetettaviksi jonnekin. Varsinkin autiotaloja vallanneita on vaikea saada poistetuiksi, koska joillakin heistä ei ilmeisesti ole pysyvää asuntoa. Jerusalemissa satakunta ihmistä tunkeutui tyhjään asuntolaan vakuuttaen, etteivät he lähde sieltä suosiolla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=237455