Friday, July 08, 2011

PERJANTAI 08.07.11

1. PALESTIINALAISET aikovat esittää anomuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle ensi viikon alkupuolella YK:n täysjäsenyydestä. Palestiinalaisilla on PLO:n edustaja tarkkailijan oikeudella YK:ssa, mutta äänestysoikeutta ei ole. YK:n sääntöjen mukaan vain valtioilla on oikeus saada järjestön täysjäsenyys, joten anomus lienee tehty mielipiteen muokkaamiseksi ja keskustelun aloittamiseksi Palestiinan valtiosta, josta turvallisuuskokous keskustellee syyskuun alussa uuden työkauden alettua.

USA on toistuvasti varoittanut PA:n johtoa, ettei ole viisasta hakea YK :n päätöstä valtiolleen. Viimeksi USA:n eroava Israelin lähetti James Cunningham antoi selkeäsanaisen varoituksen: ”Olemme yrittäneet ja yritämme suositella ymmärtääksemme ainoaa tapaa ratkaista ongelma, joka on neuvottelujen kautta,” hän selitti. ”Yritämme avata reittiä, jonka presidentti haluaa avattavan, voidakseen lopultakin aloittaa todellisten kysymysten käsittelyn, jotka vaativat ratkaisua.”
CUNNINGHAM varoitti PA:n johtoa, että yksipuolinen esitys itsenäisyydestä YK:n yleiskokouksessa syyskuussa tulee aiheuttamaan jälkiseurauksia. ”Ymmärtääksemme on hyvin harkitsematonta avata tuota ovea. Jatkamme ponnistelujamme saadaksemme palestiinalaiset ja muut luopumaan siitä.”
JP julkaisi pitkän haastattelun toisiin tehtäviin siirtyvästä USA:n Israelin lähettiläästä James Cunninghamista. Uskollisen virkamiehen tavoin hän välttää vastaamasta suoriin kysymyksiin kuten Elliott Abramsin esittämiin arvioihin, ettei presidentti Obama tunne mitään tunnesiteitä Israeliin eikä näe Israelin asemaa poikkeavaksi muista, vaan näkee sen ongelmana, joka vaatii ratkaisua. Hän ei myöskään halunnut ottaa kantaa siihen, miksi Jonathan Pollardia kohdellaan USA:ssa paljon julmemmin kuin ketään toista vastaavista rikoksista tuomittua, eikä hänelle annettu edes lupaa osallistua 94-vuotiaan isänsä hautajaisiin. Lyhyisiin kysymyksiin hän antaa monisanaisia pyöreitä vastauksia ilman sisältöä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228430

DEBKAFILE selvittelee samaa kysymystä artikkelissaan, jossa selitetään, miksi Saeb Erekat pyrki vakuuttamaan, ettei PA:n tekemällä esityksellä YK:n turvallisuusneuvostolle haluta häiritä pyrkimyksiä rauhankeskustelujen jatkamiseksi. USA työskentelee yhdessä Ranskan kanssa löytääkseen suunnitelmalleen muodon, jonka sekä Israel että PA voisivat hyväksyä. Netanyahu vakuuttaa, että kun Abbas tunnustaa Israelin juutalaisena itsenäisenä valtiona, hän on valmis neuvotteluihin, joissa sujuvasti ratkotaan muut kysymykset. Abbas puolestaan vaatii, että Netanyahu sitoutuu Palestiinan valtioon 1967 rajoilla, kuten hän sanoo, pääkaupunkinaan Jerusalem. Kysymys pakolaisista, Jordanjoenlaaksosta, vedestä jne. on myös edelleen täysin auki.
DF arvioi, että USA ja Ranska pyrkivät ratkaisemaan Libyan ongelman joko kapinalisten ja Gaddafin välisillä neuvotteluilla tai murskaavalla sotilaallisella iskulla siten, että asia olisi ratkaistu ennen syyskuun alkua. Barack Obama ja Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy suunnittelevat yhteistä huippukokousta Pariisissa syyskuun toisena päivänä, johon osallistuisivat heidän lisäkseen Netanyahu ja Abbas. DF arvioi, että yksi kompastuskivi on PA:n vaatimus yksi yhteen maavaihdoilla, mitä Israel ei voi hyväksyä. DF arvioi, että Israelin haluamat suurten juutalaisyhteisöjen pinta-ala on 8 % Länsirannan pinta-alasta. Tämän suuruisen maa-alan luovuttaminen Palestiinan valtioon vaarantaisi Israelin turvallisuuden. Hyväksyttävä Israelin valtion pinta-alasta luovutettava maa-alue voisi olla korkeintaan 4 %, arvioidaan DF:n artikkelissa. http://www.debka.com/article/21091/

2. FLOTILLA II näyttää hajoavan omaan mahdottomuuteensa. Järjestäjät ovat päättäneet lähettää suurimman osan ”aktivisteista” kotimaihinsa, jossa heidän oletetaan jatkavan ideologiansa opettamista ja julkistamista. Vain muutamia kymmeniä uskotaan jäävän Ateenaan, jossa he yrittävät vapauttaa Kreikan satamiin pysäytetyt aluksensa. Aktivisteja kerrottiin olevan 350, melkoinen lasku alun pitäen arvioidusta 1500:sta, josta vain muutamia kymmeniä lopulta saa mitään näyttävää aikaan.
FLOTILLA II:n perustajajäsen Huwaida Arraf selitti journalisteille, ettei ole mieltä pysytellä Ateenassa, koska aluksia ei saada liikkeelle. Yhdysvaltalaisen alus ”Audacity of Hope” luopui toivosta, ja sen kannella olleet 50 aktivistia lähetettiin kotiin. Huwaida Arraf on naimisissa ISM:n perustajajäsenen Adam Shapiron kanssa, mikä asettaa ISM:n varsin outoon valoon, koska ISM-järjestön epäillään sekaantuneen flotilla II:n rahoitukseen.
ISRAELIN poliisit ja yksityiset turvallisuusjärjestöt valmistautuvat ”flightilla” aktivistien tänään toteutettavaan ryntäykseen päästä Israeliin osallistuakseen yhteisiin mielenosoituksiin palestiinalaisten kanssa. Heitä arvioidaan olevan 700. Sisäministeriö kehotti lentoyhtiöitä seulomaan matkustajistaan pois sellaiset, joiden päämääränä on aiheuttaa häiriöitä Israelissa. Ministeriö lähetti niille listan nimistä, joiden tiedetään suunnitelleen matkaa Israeliin ja jotka ovat aiemmin aiheuttaneet järjestyshäiriöitä. Unkarilainen Malev-yhtiö esti 20 aktivistin pääsyn Israeliin lentävään koneeseensa Pariisista Budapestiin ja sieltä Tel Aviviin.
Journalistit käyttävät ”flihgtillasta” myös nimitystä ”airtilla”, suomeksi esim. ”lentilla”.
Lentillan aktivistien tarkoituksena oli järjestää mielenosoituksia ja provosoida vastakohtaisuuksia Israelissa ja varsinkin Gazan rajalla samaan aikaan, kun ”flotilla” aluksen lähestyvät Gazan satamaa. Viranomaisille he selittivät vierailevansa sukulaisissaan tai että heillä oli sovittuja tapaamisia Länsirannalla, mikä tuskin tyydytti viranomaisia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=228372, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228462

3. ISRAELIN kansanedustajat Nachman Shai (Kadima) ja Arye Eldad (NU)poistuivat salista, kun Iranin apulaisulkoministeri Ali Hani aloitti puheensa. He osallistuivat NATO:n järjestämään parlamentaariseen kaksipäiväiseen yhteisöseminaariin Sardiniassa torstaina. Seminaarin tarkoituksena oli käsitellä Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan kysymyksiä. Iranilainen diplomaatti käsitteli raportin mukaan inhimillistä arvokkuutta, lain kunnioittamista, oikeutta sekä eri yhteisöjen kunnioittamista. Tilaisuudessa ollut ja hänen puheensa kuunnellut kanadalainen osanottaja valitti menettäneensä puoli tuntia kuunnellessaan puhetta, josta hän ei voinut uskoa mitään.

ELDAD kertoi, että he tekivät oikein poistuessaan Hanin puheen ajaksi tehden järjestäjät vaivautuneiksi kutsuessaan iranilaisen puhumaan tilaisuudessa. Eldad sanoi tiedustelleensa etukäteen ulkoministeriöltä, miten tällaisissa tilanteissa tulisi menetellä, mutta ministeriö sanoi, ettei siihen ole sovittua käytäntöä, mutta Lieberman sanoi heidän menetelleen oikein.
Seminaarin tarkoituksena oli keskittyä Irakin tilanteeseen. Puhujiksi oli kutsuttu Irakin entinen pääministeri Ayad Allawi sekä entinen kurdipääministeri Nechirvan Barzani, jotka puhuivat maansa turvallisuudesta ja poliittisista haasteista.
Eldad sanoi oppineensa Irakin poliittisesta ja etnisestä jakaumasta kolmeen pääryhmään, ettei maan jakaminen tällä perusteella toisi rauhaa vaan sisällissodan. Siksi hän sanoi valittavansa, että Israelissa on edelleen vahva kannatus maan jakamiseksi juutalaisten ja palestiinalaisten kesken. Eldad sanoi israelilaisten olevan niin kiintynyt kahden valtion periaatteeseen, etteivät he pysty ymmärtämään, ettei se toimi. Siksi Eldad kannattaa toisenlaista ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten kesken. (JP, L Harkov)

4. MUSLIMIVELJESKUNTA päätti osallistua perjantaina järjestettävään suureen mielenosoitukseen Kairon Tahrir aukiolla. Protestin tarkoituksena on kiirehtiä hallituksen uudissuunnitelmien toteuttamista. Hallituksen virkailijat pyysivät mielenosoituksen järjestäjiä varmistamaan, että se pysyisi rauhallisena.
MIELENOSOITUKSELLE annettiin nimi ”Friday of Persistence” (sitkeyden perjantai). Siihen uskotaan osallistuvan miljoona ihmistä, jotka ovat menettämässä uskonsa uudistuksiin ja tapaan, jolla sotilashallitus on hoitanut maan asioita presidentti Hosni Mubarakin jälkeen. Aktivistien tyytymättömyyden listoilla ovat hallituksen määräämät mielenosoitusten hajottamiset poliisin ja sotilaitten toimesta, väärinkäytöksiin syyllistyneitten kolmen ministerin vapauttaminen ilman tuomiota sekä mielenosoittajien pahoinpitelyyn ja surmaamisen osallistuneen 10 poliisin vapauttaminen.

TORSTAINA Egyptin lainopillinen tutkimuskomitea määräsi 25 ihmistä, mukana Mubarakin avustajia, alistumaan oikeuden tutkimuksiin mielenosoituksen aikana, jolloin kameleilla ratsastavat Mubarakin kannattajat hyökkäsivät vastamielenosoittajien päälle. Syytettyjen mukana ovat entinen parlamentin alahuoneen puhemies Fathi Sorour sekä entinen parlamentin ylähuoneen johtaja Safwat Sherif.
Muslimiveljeskuntaa on syytetty vastuun välttämisestä sekä uudistusten toimeenpanossa että myös Mubarakin vastustamiseksi järjestettyjen mielenosoitusten aikana. Heidän syytetään - kieltäytyessään istumaprotesteista Tahrir aukiolla - kutsuneen niihin osallistuneita roistoiksi (thugs).

Maaliskuussa mielipidetiedustelussa 77 % kansalaisista tuki perustuslaillisia muutoksia, joilla sotilashallitukselle annetaan oikeus pitää parlamenttivaalit syyskuussa.
Väkivaltaisiksi kehittyvät mielenosoitukset ovat jatkuneet Tahrir-aukiolla. Viime viikolla yli 1000 mielenosoittajaa haavoittui poliisin ja sotilaitten ottaessa yhteen heidän kanssaan. Ne olivat pahimmat moneen viikkoon. Viranomaiset syyttävät, että niiden tarkoituksena on järkyttää Egyptin turvaa ja turvallisuutta. (JP, Oren Kessler, Reuters)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin arabi-kansanedustaja Taleb A-Sanaa (UAL) vieraili juristiensa kanssa Raed Salahin luona Lontoon vankilassa osoittaakseen tukeaan hänelle. ”Salah on arabikansan johtaja, ja siten hänen pidätyksensä oli selvästi poliittinen”, hän totesi. Hän syyttää Israelia siitä, ettei se ole tehnyt mitään Salahin avustamiseksi, ”ehkä siksi, että hän on arabi”. Hän väitti, ettei Salah tehnyt mitään rikosta, vaikka häneltä oli kielletty pääsy Englantiin. Kysyttäessä, entäs ne Israelin johtajat ja upseerit, jotka voidaan pidättää Englannissa, Sanaa totesi. ”Nuo ovat sotilaita ja upseereita, jotka tekivät sotarikoksia tai antoivat käskyjä niihin. Salah ei koskaan ole antanut käskyä vahingoittaa ketään”. Tyypillistä tosiasioitten peittelyä arabitapaan. Salah tuomittiin 2008 puheistaan, joissa hän väitti juutalaisten syövän lasten vereen leivottua leipää. Viime vuonna hänet tuomittiin viideksi kuukaudeksi vankilaan hyökkäyksestä poliisin kimppuun ja sylkemisestä heidän päälleen. Hän oli mukana Mavi Marmara aluksessa viime vuoden flotilla I:n aikana. (JP, L Harkov)
- IDF tunnustaa, että se teki virheen toukokuun 30. päivänä järjestetyn massa-kokouksen yhteydessä Josefin hautakammiolla Sikemissa (Nablus). Siihen osallistui 1500 ihmistä useita viikkoja sen jälkeen, kun Ben Yoseph Vilnat ammuttiin kuoliaaksi hautakammiolla PA:n poliisien toimesta. IDF vierittää osan vastuusta poliisille, joka ei toiminut moitteettomasti tilanteen aikana. Osa osanottajista halusi pysyä haudalla yli yön, mihin IDF ei suostunut, vaan pakotti ihmiset poistumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145533
- Vastauksen USA:ssa yleistyvään lentomatkustajien TSA-virkailijoitten käsin tehtyyn kopelointiin, joissa usein mennään kielletyille alueille kovien vastalauseitten saattelemina, terroristit ovat kehittämässä järjestelmää, jolla räjähteitä asennetaan itsemurha-terroristien ruumiiseen kirurgisella leikkauksella. Tämä on sopiva varsinkin lento-koneissa sytytettäviin räjähteisiin, koska sen ei tarvitse olla kovin suuri. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145526
- Maan-uutistoimiston raportin mukaan PA:n korruptiota tutkiva komitea vaatii parlamentaarisen immuniteetin poistamista useilta ministereiltä, joita se aikoo tutkia epäiltyinä hallinnollisista virheistä, vääristä palkkauksista ja budjetin määrärahojen ohjaamisesta omille tileilleen. Nimiä ei haluta julkistaa, mutta komitea sanoo tutkineensa 80 tapausta tammikuusta lähtien ja palauttaneensa 5 miljoonaa USD PA:n kassaan. Summaa pidetään kuitenkin vasta pisarana sangollisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145521
Sunnuntain raportti viivästyy päivän kestävän sähkökatkoksen vuoksi.

Thursday, July 07, 2011

TORSTAI 07.07.11

1. TURKIN ja Israelin väliset sovintoneuvottelut New Yorkissa eivät onnistuneet, eikä löydetty formulaa, jolla Turkin pääministeri Erdoganin haavoitettu mieli olisi voideltu. Neuvottelijat poistuivat miettimään, mitä seuraavaksi, eikä uutta päivämäärää sovittu.
Neuvotteluja kuitenkin jatketaan, sillä nykyinen tilanne on harmillinen ja jopa vahingollinen molemmille osapuolille. Turkin edustajille lienee ollut pieni shokki, että YK:n omat tutkijat olivat havainneet Israelilla olevan oikeuden Gazan kaistan kauppasaartoon määrättyjen artikkeleitten osalta. Kaikissa asiaa käsitelevissä uutisissa helposti unohtuu, että kauppasaarto on myös Gazan ja Egyptin rajalla, jota Egypti valvoo rakentaen rajalle teräslevyistä korkean ja syvälle ulottuvan muurin. Se ei ole kuitenkaan estänyt salakuljettajia jatkamasta salaista ammattiaan, vain pakottanut kaivamaan entistä syvemmälle, mikä lisää romahtamis- ja tulvavaaraa.

ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman toteaa, että Israelin kannalta katsoen sillä ei ole syytä anteeksipyyntöön. ”Turkki haluaa antaa kuvan, että se määrittelee ehdot ja meidän tulee hyväksyä ne tunnustaen sillä, että Turkki on supervalta. Se on heille kunniakysymys.”
Lieberman puhui Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan kokouksessa todeten, että ”Erdogan haluaa kehittää Turkista alueellisen ja kansainvälisesti tunnustetun suurvallan.”
Hallituksen edustajana toiminut strategisten asiain ministeri ja varapääministeri Moshe Yaalon palaa Israeliin tyhjin käsin yritettyään turhaan löytää sovintoa Turkin alivaltiosihteeri Feridun Sinitoglun kanssa, joka haluaa saada asian sovittua ennen YK:n asettaman Goffrey Palmerin paneelin valmisteleman tutkimuksen julkistamista. Palmer on Uuden Seelannin entinen pääministeri. Hänen lisäkseen paneeliin kuuluvat entinen Colombian presidentti Alvaro Urbine, Israelin edustaja Joseph Ciechanover ja Turkin edustaja Ozden Sanberk. Aikataulun mukaan paneelin raportin tuli valmistua torstaihin mennessä.
YK:n turvallisuusneuvoston presidenttinä toimiva Saksan lähettiläs Peter Wittig ei osannut sanoa, koska raportti on valmis esiteltäväksi neuvostossa. Raportin sisältö on pääosiltaan ollut tiedossa jo pitkään; kysymys on vain, miten soveltaa sitä Israelin ja Turkin väliseen diplomatiaan, joka kärsi pahan kolahduksen Mavi Marmaran murhenäytelmän vuoksi.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi Romanian lehdistötilaisuudessa isäntänsä Romanian pääministeri Emil Bocin kanssa Bukarestissa, että Israel haluaa hyvien suhteiden palaamista Turkin kanssa. Hän vakuutti, ettei suhteiden huononeminen johdu Israelista, ja sanoi havainneensa tyydytyksellä, ettei Turkki ole osallisena flotilla II:n yrityksessä. Hän selitti, että Gazan merialueen saarrolla on kaksi tavoitetta: Estää aseitten ja ammusten salakuljetus terroristeille ja suojella omia sotilaitaan. Hän vakuutti yrityksiä jatkettavan sovinnon löytämiseksi ja formulan muotoilemiseksi, jolla Israelin oikeus puolustautua tunnustetaan.
Lieberman esiintyi sovittelevasti sovitellen sanojaan muotoon, jolla ilmaistaan Israelin syvä valitus ihmishenkien menetyksestä, mutta anteeksipyyntö tässä tapauksessa tarkoittaisi IDF:n nöyryyttämistä ja sen sotilaitten hylkäämistä. Hän sanoo hyväksyvänsä kansallisen kunniantunnon, mutta odottaa joustavuutta myös Turkin taholta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228218

2. FLOTILLA II on tiettävästi vaikeuksissa, sillä vain kaksi alusta on matkalla Gazan rannikkoa kohti Kreikan viranomaisten otettua järkähtämättömän tiukan asenteen alusten luvalle päästä ulos satamasta, mikäli ne haluavat Gazaan. Espanjalaisen aluksen Guernican 20 aktivistia menivät joukolla valittamaan maansa lähetystöön Ateenassa Kreikan kovista otteista. He valtasivat lähetystön tiistaina vaatien sen puuttumista asiaan.
Ranskalainen jahti Dignity 8 aktivistin kanssa on matkalla Ranskasta Gazaan ja kohdannee toisen aluksen Välimerellä.
Israelin hallitus antoi jyrkän käskyn estää minkä tahansa aluksen matka Gazaan ilman Israelin viranomaisten tarkastusta. Merivoimat ovat varustautunet useisiin tilanteisiin, joita voi kehittyä siinä tapauksessa, että alus kieltäytyy seuraamasta merivoimien antamia ohjeita.

SAKSAN poliittisten puolueitten Kristillisdemokraattisen unionin (CDU) ja sen sisarpuolueen Kristillis-sosiaalisen Unionin (CSU) ulkomaanasioitten edustaja Philip Missfelder totesi lausunnossaan tiistaina, että flotillan aktivistit häiritsevät rauhanpyrkimyksiä, ja että heidän toimensa ovat osa epäsymmetristä sodankäyntiä Israelia vastaan. Hän selitti, etteivät heidän toimensa liity avustustoimintaan vaan pyrkimyksiin etsiä yhteenottoja Israelin kanssa.
Missfelder edustaa suurinta poliittisten puolueitten liittoutumaa Saksan parlamentissa 238 kansanedustajalla. Hän sanoi flotillan aktivistien toimivan kvartetin ja samalla Saksan asettamia tavoitteita vastaan ja sen toimia YK:n turvallisuusneuvostossa rauhan edistämiseksi. Hän antaa tunnustusta Kreikan viranomaisille estäessään päättäväisesti flotillan alusten irrottautumisen sen satamista ilman lupaa. He pysäyttivät amerikkalaisen aluksen Audicity of Hope ja kanadalaisen aluksen Tahrir pidättäen sen 50 aktivistia. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=228083

3. POLIISI valmistautuu vastaamaan ”lentoflotillan” aktivistien pääsyyn maahan. Satojen palestiinalaisia tukevien matkustajien uskotaan pyrkivän maahan Ben Gurionin lentokentän kautta. He sanovat tarkoituksenaan olevan päästä Länsirannalle ja tehdä kiertoajeluja siellä. Poliisi on pidättänyt tiettävästi kolme epäiltyä henkilöä, joskin heidän matkansa tarkoitus on epäselvä. Joitain henkilöitä poliisi päästää maahan tarkan valvonnan alaisina.
Varsinainen rynnäkkö alkanee tänään torstaina ja jatkunee perjantaina.

Poliisin edustaja sanoo, että terminaali kolmosen valvontaa lisätään varsinkin torstaina iltapäivällä. Hän sanoo poliisin tiedostavan, että aktivistien päämääränä on saada media-tilanteita ja järjestää protesteja sekä lentokentällä että sen ulkopuolella. Poliisi pyrkii hajottamaan saapuvat matkustajat ja estämään suurempien ryhmien muodostumista.
Koska heillä ei voine olla tuliaseita, he pyrkivät provosoimaan turvallisuusjoukkoja.
Poliisin ohjeitten mukaan jokainen heitä vastaan hyökkäävä tai meteliä aiheuttava henkilö pidätetään ja karkotetaan maasta.
NGO-järjestön Gush Shalom edustaja lähetti sisäisen turvallisuuden ministerille Yitzhak Aharonovichille kirjeen, jossa aktivistien väitetään olevan aikuisia ja perheitä, jotka tulevat vierailemaan Länsirannalla. Järjestön edustaja Adam Keller kiistää tiedot, että he olisivat kiihottajia, mitä kantaa jotkut toisetkin NGO-järjestöt puolustavat.
Pääministeri Netanyahu tapasi poliisikomissaarin Yochanan Daninon keskustellen mahdollisista näkymistä ”lentoflotillan” yhteydessä. Hän kehotti poliisia toimimaan päättävästi mutta hillitysti tarpeettomien kahnausten estämiseksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=228176

4. IAEA:n johtaja Yukiya Amano aikoo tavata Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehin ensi
viikolla. Amano sanoo olevansa huolestunut Iranin suunnitelmista kolminkertaistaa uraanin rikastustoimensa. Pääsihteeri Amano antoi lausuntonsa Colombian pääkaupungissa Bogotassa. ”Tärkein viesti Iranille on että heidän tulee täysin toteuttaa sopimusten ja muitten ajankohtaisten vaatimusten turvallisuus. Enemmän yhteistoimintaa tarvitaan luottamuksen palauttamiseksi kansainvälisen yhteisön kanssa”, hän sanoi.

AMANO kertoi saaneensa varsin yksioikoisen viestin Iranilta ja sanoi sen perusteelle olevansa huolestunut tilanteesta.
IRAN ilmoitti viime kuussa siirtävänsä uraanin rikastustoimensa maanalaisiin tiloihin ja ottavansa käyttöön uudet paljon tehokkaammat sentrifugit, joilla tuotanto kolminkertaistetaan.
Länsimaat pelkäävät Iranin keskittyvän ydinaseen valmistamiseen, mitä ovat vahvistaneet Iranin suorittamat ballististen ohjusten kokeet, jotka uskomusten mukaan voidaan varustaa ydinkärjillä. Iranilla on ainakin kaksi ballistista ohjusta Shihab-3 ja toinen, joilla on parin tuhannen kilometrin kantomatka ulottuen syvälle Eurooppaan ja Israeliin.
Iranin johto vakuuttaa, ettei sille asetetuilla sanktioilla ole mitään vaikutusta ydinohjelman ja ohjusten kehityssuunnitelmien toteuttamisessa.
Amano vihjaisi mahdollisuuteen vierailla Iranissa, mutta haluaa edistystä ennen sitä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=228260

5. UUTISOTSIKOITA
- Liberaalina pidetty egyptiläinen puoluejohtaja kirjoitti juutalaisten ja Pyhän Maan historiaa uudelleen. Egyptin vaikutusvaltaisimman Wafd sekulääri-puolueen varapuheenjohtaja Ahmed Ezz el-Arab väitti holokaustista kertovien tarinoitten olevan valheellisia, sillä jos Saksan miehityksen alla olevissa maissa oli 2.4 miljoonaa juutalaista, mistä ne 3.6 miljoonaa tulivat? Hän kertoi näin the Washington Post lehden haastattelussa. Hän kertoi tutkineensa kertomuksia Anne Farnkista valmistellessaan tohtorinväitöskirjaansa Ruotsissa ja havainneensa, että ne olivat väärennöksiä. ”Tyttö oli siellä, mutta tarinat ovat väärennöksiä”.
- Hän väitti Israelin ja Amerikan kaksoispassin omaavien USA:n sotilaitten varastaneen Babyloniasta historiallisia todisteita maanpakolaisajoilta, kuljettaneen niitä Israeliin ja haudanneen niitä Jerusalemiin vahvistaakseen juutalaisten oikeutta kaupunkiin. Hän väitti edelleen, että Osama bin Laden oli USA:n agentti. Hän tunnusti, että Iranin presidentin Ahamdinejad on vihattu henkilö, mutta hänen lausuntonsa holokaustista ovat tosia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=228194
- PA:n pääministeri Salaam Fayad kiirehti vakuuttamaan maailmalle, että vaikka PA on todella ”pa”, eli konkurssin partaalla, koska käteinen loppui jo kauan sitten, se ei suinkaan ole esteenä valtion perustamiselle. Euroopan ja muiden esimerkkien valossa eihän se sitä taida ollakaan, maailmassa on useita epäonnistuneita maita, mitä yksi uusi sellainen merkitsisi? Fayad sanoi, että kassaan on saatu 331 miljoonaa USD, vaikka lupauksia oli 970 miljoonaa. Varsinkin arabimaat ovat haluttomia sijoittamaan lisää varojaan näin epävarmaan yritykseen, kuten Abed Rabbo totesi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228189
- Israelin sefardi päärabbi Shlomo Amar antoi tunnustusta ns. Toran Ydinryhmille, nuorille pareille, jotka ovat valmiit muuttamaan asumaan kehittyviin kaupunkeihin. Hän puhui idealistisesta ryntäyksestä asuttaa Juudeaa ja Samariaa. Hän totesi, etteivät uskonnolliset ryhmittymät olleet aiemmin muuttaneet niihin, mutta tilanne on muuttumassa näiden Toran Ydinryhmien vaikutuksesta. Amar totesi, että kuuden päivän sodan jälkeen uskonnolliset innostuivat maan asuttamisesta, mutta sen jälkeen into laimeni vuosikausiksi, mikä on nyt palaamassa takaisin. Hän sanoi olevan maalle ja myös vanhempien lapsille suureksi siunaukseksi asuttaa maata sen kaikilta osiltaan, myös Juudeaa ja Samariaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145494
- Israelin johtavien poliitikkojen ja upseerien on syytä välttää matkustamista Englantiin. Amir Peretz, yksi Labour-puolueen puheenjohtajuutta havitteleva, ja Tzipi Livni kokivat tämän äskettäin. Peretz pakeni Lontoosta saatuaan vihjeen joutua pidätetyksi. Englantilainen kansanedustaja Ann Clwyd vertasi Livniä Raed Salahiin, joka pidätettiin laittomasta saapumisesta maahan, sanoen: ”Mitä erotusta näillä on? Molemmat ovat oppositiopuolueen johtajia Israelissa.” Englantia aletaan pitää maailmalla ateistisena maana, sillä gallupien mukaan vaivaiset 30 + % uskoo Jumalaan, kirkot kaikuvat tyhjyyttään ja myydään muslimeille, joiden kokouksissa on väkeä kuin ”vilkkilässä kissoja”, ja kaikki kolleja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145483
- IDF:n sotilas haavoittui terroristien laukaistua tienvarsipommin Gazan turva-aidan vierellä. Palestiinalaiset väittävät sotilaitten ampuneen heitä konekivääreillä, mutta armeija sanoo vastanneensa tuleen Gazasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4092237,00.html
- Puolustusministeriö antoi arvostetun Israelin puolustusmitalin ryhmälle, joka kehitti ”Galanit” uudenlaisen tykinammuksen . Ammus voidaan ohjelmoida räjähtämään ilmassa näkymättömiä kohteita vastaan, tai läpäisemään paksuja betonimuureja räjähtäen vasta sisätilassa. Ammus on itsetoimiva. Tankin henkilökunnan tarvitsee vai antaa sille kohteen koordinaatit ja ammus hoitaa loput. Kohdetta voidaan myös muuttaa silloinkin, kun ammus on jo ladattu.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4092140,00.html

Wednesday, July 06, 2011

KESKIVIIKKO 06.07.11

1. ISRAELIN ja Turkin viranomaiset työskentelevät kelloa vastaan voidakseen tasoittaa flotilla I:n yhteydessä Mavi Marmaran murhenäytelmän aiheuttamat tunneryöpyt ja poliittiset vastakohtaisuudet ennen YK:n valmisteleman raportin julkistamista. Israelin hallitus lähetti varapääministeri Moshe Yaalonin Palmerin tiiminsä tueksi New Yorkiin. Aikaa ei ole paljon, sillä YK:n raportti on tarkoitus julkistaa huomenna, seitsemäs heinäkuuta. Neuvotteluja kiirehditään siksi, että YK:n raportti voi syventää maitten välisiä erimielisyyksiä, joissa kansallinen kunniantunto ja häväistys näyttelevät pääosaa.
Turkin puolelta asiaa penkovat Ozden Sanberk sekä Turkin ulkoministeriön alivaltiosihteeri Feridun Sinirlioglu. Paneelin neljäs jäsen Colombian entinen presidentti Alvaro Uribe.
YK:n paneelin johtaja Geoffrey Palmer sanoo julkistavansa komiteansa raportin torstaina riippumatta siitä, ovatko Turkki ja Israel pystyneet tasoittamaan erimielisyytensä.
Raportin merkitystä lisää tieto, että sen julkistamisen jälkeen kummankaan maan on vaikea esittää eriäviä mielipiteitä.

Turkki pyysi raportin julkistamisen siirtoa alkuperäisestä aikataulusta toukokuun 15:sta päivästä. Raportin uskotaan tunnustavan Israelin laillisen oikeuden puolustautua, myös Gazan merisaarron yhteydessä, mutta samalla syyttäen Israelia liiallisen väkivallan käytöstä. Turkki on vaatinut virallista anteeksipyyntöä ja kompensaatiota uhreille tai heidän omaisilleen, mistä Israel on kieltäytynyt. Sen sijaan Israel tarjoaa kompensaatiota ehdolla, ettei se anna oikeutta jälkivaatimuksiin, sekä ihmishenkien menetyksen valittamista ilman anteeksipyyntöä.
JP:n artikkelin mukaan paneelin kokoonpanoon lisätty Moshe Yaalon liittyy Netanyahun laskelmiin, että se helpottaa sopimuksen myymistä hallitukselle ja kansalle.
Puolustusministeri Ehud Barak kiirehtii sopimuksen syntymistä, koska hänen mielestään Turkki on alueellinen vaikuttaja, ja hyvät suhteet sen kanssa ovat maan etujen mukaisia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228106

2. LÄHI IDÄN kysymyksiä on tarkoitus käsitellä YK:n turvallisuusneuvostossa heinäkuun loppupuolella, kertoo Saksan lähettiläs Peter Wittig lisäten, että alustavan aikataulun mukaan keskustelut asiasta aloitetaan 26. heinäkuuta.
”Uskoakseni se antaa tilaisuuden tarkastella eri mahdollisuuksia, joita voi nousta koskien Palestiinan valtion perustamisesitystä”, sanoo Peter Wittig, joka toimii YK:n turvallisuus-neuvoston presidenttinä. Hän viittasi ”kvartetin” seuraavaan kokoukseen 11. heinäkuuta, jossa voidaan esitellä uusia vaihtoehtoja. USA tiettävästi laatii omaa suunnitelmaansa rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa, että jos luotettavat rauhankeskustelut aloitetaan, PA:n YK:lle tekemä esitys Palestiinan valtion perustamiseksi voidaan peruuttaa.

PALESTIINALAISKYSYMYKSEN ulkopuolella YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi, ettei hän voi antaa pitävää päivämäärää, jolloin flotilla I:n kysymystä koskeva raportti julkistetaan.
Hän selitti, ettei kysymyksen tutkiminen ole vielä siinä pisteessä, jossa raportti voitaisiin julkaista, mutta lupasi ilmoittaa, kun se varmistuu.
Ban ki-Moon asetti Uuden Seelannin pääministerin Geoffrey Palmerin johtaman paneelin tutkimaan 2010 sattunutta flotilla I:n Gazan saarron murtamisyritystä, mikä johti IDF:n sotilaitten laivasaattueen lippulaivan Mavi Marmaran valtaamiseen sen kieltäydyttyä seilaamasta Ashdodin satamaan flotillan muitten alusten tapaan. Valtaaminen kehittyi väkivaltaiseksi, jossa IDF:n merivoimien kommandojoukot joutuivat henkensä pelastamiseksi ja siepatuksi joutumisen pelosta turvautumaan aseisiinsa surmaten 8 turkkilaista ja yhden turkkilaista syntyperää olevan USA:n kansalaisen. Aluksen aktivistit vakuuttivat laivan vievän avustuksia Gazaan, mutta tutkittaessa siitä ei löydetty avustuksia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228103

3. SYYRIAN suorittamien ihmisoikeuksien rikkomiset ovat jokaisen nähtävissä, jonka vuoksi Amnesty International, ihmisoikeusjärjestö, vaatii asian käsittelemistä YK:n kansainvälisessä rikosoikeudessa. Järjestön antamassa lausunnossa syytös esitetään hyvin varovaisessa muodossa: ”Amnesty International arvioi, että rikoksia on voitu suorittaa Tel Kalakhissa, ja ne voivat olla laadultaan rikoksia ihmisoikeuksia vastaan, koska niiden on havaittu olevan osa laajempaa ja myös järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä vastaan”.
Raportissa kerrotaan ”tuhoisasta turvallisuusoperaatiosta, jonka aikana lukuisia ihmisiä pidätettiin ja kidutettiin mielivaltaisesti, myös jo haavoittuneita ihmisiä, jotka osallistuivat presidentti Bashar Assadin vastaiseen mielenosoitukseen”.

SOTILASOPERAATIO Tel Kalakhissa suoritettiin muutaman päivän aikana toukokuun puolivälissä. Tietoja tapahtumista saatiin silminnäkijöiltä Libanonista sekä puhelimen välityksellä Turkin pakolaisleiristä, jonne he olivat paenneet taisteluja pakoon.
Amnesty International järjestön Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Philip Luther totesi, että silminnäkijöiltä saadut tiedot tapahtumista Tel Kalakhissa antavat kuvan järjestelmällisestä, kohdistetusta pahoinpitelystä vastarinnan murskaamiseksi. ”Useimmat raportissa esitetyt rikokset kuluvat kansainvälisen rikosoikeuden piiriin, mutta YK:n turvallisuusneuvoston tulee esittää Syyrian kysymys ensin oikeuden syyttäjälle.”
Syyriassa väkivaltaisiksi kehittyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet 14 viikon ajan. Syyrian aktivistien mukaan armeijan sotilaat ovat surmanneet yli 1300 siviiliä, samaan aikaan viranomaiset sanovat viidensadan turvallisuusmiehen menettäneen henkensä.

Silminnäkijät kertovat, että mielenosoitusten alkaessa Tel Kalakhissa 14. toukokuuta sotilaat ampuivat yhden mielenosoittajan ja tulittivat myös häntä hakemaan tullutta ambulanssia. Ihmiset alkoivat paeta kaupungista, mutta sotilaat tulittivat heitä selkään.
Lukuisia ihmisiä pidätettiin ja kidutettiin. Yksi kidutusmuoto oli sitoa ihminen käsistään vaaka-tankoon siten, että hänen varpaansa ulottuivat maahan. Tätä kutsutaan haamuasennoksi, ja uhri joutui kärsimään sitä pitkiä aikoja, kertoi eräs kidutuksen uhri lisäten, että sotilaat kiduttivat heitä samalla antaen sähköshokkeja ruumiiseen, myös sukuelimiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=228089

Syyrian armeija jatkaa kuitenkin mielenosoittajien veristä metsästämistä ulkomaisista syytöksistä välittämättä. Eilen raportoitiin 14 mielenosoittajan saaneen surmansa Hamasin kaupungissa, jota piirittää 60 panssaria ja runsaat sotilasjoukot. Homsin kaupungissa sotilaitten raportoidaan surmanneen 9 aseetonta siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145470

4. PALESTIINALAISET suunnittelevat aloittavansa kolmannen intifadansa syyskuun jälkeen, olkoon sen valtioesityksen kohtalo mikä tahansa. Näin arvioi Yleisten asiain Jerusalemin keskus raportissaan, jonka räätälöi keskuksen arabiasiain asiantuntija Pinhas Inbari.
Inbar kirjoitteli aluksi vasemmistolaisen Mapam puolueen päivälehteen Al Hamishmar, mutta kuten INN toteaa artikkelissaan, Inbari on aina ollut realistinen käsitellessään arabiasioita.

INBARI kirjoittaa, että varmistettuaan valtionsa perustamisen YK:ssa ja samalla mitätöiden kuuden päivän sodan tulokset, palestiinalaiset siirtyvät vaiheittaisen strategiansa mukaisesti seuraavaan vaiheeseen eli itsenäisyyssodan mitätöimiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että he alkavat vaatia YK:ta toteuttamaan päätöksensä vuodelta 1947, jolla maa oli tarkoitus jakaa.

Samaan aikaan palestiinalaiset aloittavat väkivalta-aallon, jota kutsutaan Mahmoud Abbasin intifadaksi. Hamasin edustaja Gazassa, Ahmad Abu Ruteima, selittää, ettei päämääränä ole 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat, vaan Israelin asteittainen tuhoaminen. Hän viittaa Ehud Barakin tunnustukseen, ettei IDF pysty hallitsemaan joka taholta tulevia ihmismassoja.
PLO:n vallankumousneuvoston kokenut jäsen Hatem Abd al-Qader selittää, että YK:n päätöksen jälkeen syyskuussa PA hajotetaan, mikä antaa palestiinalaisille vapaat kädet aloittaa väkivalta Israelia vastaan. Uusissa vaaleissa valitaan uusi nuori johtaja, joka mitätöi Oslon sopimukset. Siten palataan lähtötilanteeseen ennen Israelin itsenäisyyttä.

Raportissa todetaan, että PA vastustaa henkeen ja vereen aluevaihtoja ns. israelilaisen kolmion alueella, jossa asuu voimakas Israelin arabiväestö. Palestiinalaiset katsovat tuon väestön toimivan ponnistuslautana hyökkäykseen Israelin sisällä Israelin tunkemiseksi 1947 YK:n määrittelemille linjoille ja etemmäs. Lisäksi sitä väestöä voidaan käyttää verukkeena vaatimuksille paluuoikeudesta pakolaisleireissä asuville palestiinalaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145447

5. UUTISOTSIKOITA
- Juutalainen vähemmistöryhmä, erikoislaatuinen Natutei Karta, joka tunnetaan mustista polvihousuistaan ja pitkistä takeistaan sekä korkeista karvareunaisista lakeistaan, asettui Lontoossa tukemaan sheikki Raad Salahin oikeustaistelua saada jäädä maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145435
- Fatah nimesi kaksi nuorten pesäleiriä pahimman naisterroristin Dalal Mughrabin mukaan. Tämä terroristi johti palestiinalaisryhmää, joka rantautui Välimeren rannalle 1978 ja valtasi siviilibussin täynnä ihmisiä. IDF:n sotilaat seurasivat bussia ja pysäytti sen vaatien terroristeja antautumaan. Syntyneen tulitaistelun aikana menehtyi 37 ihmistä, mukana 12 lasta. Kesäleirit järjestää nuorisojärjestö komealla nimellä ”Leijonan pennut ja kukat”. Toiset kaksi leiriä nimetään Abu Jihadin mukaan, joka suunnitteli Mughrabin terrori-iskun ja toimi PLO:n puheenjohtajana. Leireistä ja niiden nimeämisestä ilmoitettiin ylpeästi PA:n Al-Hayat Al-Jadida lehdessä, jotka käänsi Palestinian Media Watch (PMW). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145471
- Siviilihallinto antoi määräyksen laittomasti rakennetun arabitalon tuhoamiseksi Gush Etzionissa. Tämä on kuitenkin pieni voitto taistelussa arabien laitonta rakentamista vastaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145453
- YK:n julkistamassa raportissa nakba-päivän väkivaltaisesta yrityksestä tunkeutua Libanonin puolelta Israeliin 15. toukokuuta väitetään IDF:n tulittaneen kovilla mielenosoittajia surmaten 7 siviiliä ja haavoittaen 111. Israelin ulkoministeriö esitti vakavan vastalauseen raportin valheellisuuden ja vihamielisen asenteen vuoksi. Ulkoministeriö lopetti samalla kaiken yhteistoiminnan YK:n asettaman koordinoijan Michael Williamsin kanssa, joka laati raportin. Tuossa tilanteessa Libanonin armeija tulitti siviilejä, jotka tungeksivat kohti raja-aitaa. Raportin mukaan protestiin osallistui 8000 – 10 000 ihmistä, jotka tulivat miinakentän yli poistaen 23 miinaa. He pommittivat IDF:n sotilaita kivin ja petrolipommein. Raportissa tunnustetaan mielenosoittajien rikkoneen YK:n päätöstä 1701, mutta ”pääsyyllinen oli IDF”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145471

Tuesday, July 05, 2011

TIISTAI 05.07.11

1. SATOJA miehiä ja muutamia naisia osoitti eilen illalla mieltään korkeimman oikeuden ulkopuolella poliisin omaksumaa tapaa vastaan pidättää arvostettuja rabbeja ja viedä heitä kuulusteltaviksi tunnettujen rikollisten tapaan, kuten tapahtui Torat Hamelech kirjan tekijän rabbi Yitzhak Shapiran pidätyksen yhteydessä, jossa hänet varustettiin käsi- ja jalkaraudoilla, sekä rabbien Dov Liorin ja Yaacov Yosefin pidätysten yhteydessä. Erityisesti kritisoidaan sitä, että poliisilla on erityinen osasto, joka on koulutettu tällaisia tapauksia varten.

RABBI Yosef, jonka poliisin erityisosto pidätti sunnuntaina, sanoo, että Talmudin periaate ”laki valtion laista” (dina demalchuta dina) on voimassa silloin, kun se kohtelee kaikkia kansalaisia yhdenvertaisesti. Hän vakuuttaa, että he ovat aina pyrkineet pitämään tasapainon Toran Lain ja valtion lain välillä, mutta että viime vuosina on esiintynyt yrityksiä tämän sillan tuhoamiseksi ja kansan pirstomiseksi kahteen osaan. Hän selitti, että uskoaan tunnustavat (observant) ovat yksi osa, ja ei-uskonnollinen kansa on toinen, joka sekin viettää Toran määräämiä juhlapäiviä, mikä on hyvä. Näiden lisäksi on pienryhmiä, jotka haluavat murskata heitä yhdistävän sillan, mikä on häpeä.

Rabbi Haim Druckman selitti, ettei laki kohtele tasapuolisesti kaikkia kansalaisia, sillä korkeasti oppineet, jotka ilmaisevat mielipiteensä tavalla, mitä voi pitää kiihotuksena ”setlereitä ja oikeistoa” vastaan, jäävät tutkimatta. Hän kutsui viimeaikaisia hyökkäyksiä tarkoituksellisiksi iskuiksi rabbeja vastaan. Hän sanoi rabbien omaavan oikeuden esittää mielipiteitään Torasta, vaikka se herättäisikin keskustelua. Hän kehotti niitä, joilla on valta, saattamaan valtion-syyttäjän viraston toiminnan järjestykseen. Hän itse johtaa valtion kääntymishallintoa pääministerin alaisuudessa.

Toiset rabbit esittivät edellisten kaltaisia syytöksiä valtion syyttäjänvirastoa vastaan, jonka he epäilevät suosivan vasemmistoa, vaikka se ei ollut näyttävästi esillä heidän puheissaan. Toiset selittivät, ettei Torat Hameleck kirja kiihota ketään erityisryhmää, ei varsinkaan arabeja, vastaan. ”Jos siellä sellaista olisi, he olisivat ensimmäisinä protestoimaan sitä vastaan.”
Eräs esitti arvion, että hyökkäyksiä rabbeja vastaan on lisätty siksi, että uskonto on saamassa lisäkannatusta, ja uskonnolliset henkilöt ovat valtaamassa vaikutusvaltaisia virkapaikkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145418

2. ARABIKEVÄT jatkuu edelleen Kairossa ja muuallakin Egyptissä, vaikka kesän kuuma helle on jo polttanut lähes kaiken vihreän ruskeaksi. Mielenosoitukset Tahrir-aukiolla, josta on tullut mielenosoittajien lempipaikka, puhkeavat herkästi poliisin ja sotilaitten nujakoidessa heidän kanssaan eikä uhreilta vältytä. Protestien syynä on ollut muutosten hitaus ja vallan pysyminen tiukasti sotilashallituksen käsissä.
Myös Suezin kaupungissa ajoittaisia mielenosoituksia järjestetään edelleen.
Arabikevään mielenosoituksissa kuoli virallisten tietojen mukaan 846 ihmistä ja toista tuhatta haavoittui. Vain yksi poliisiupseeri on tuomittu, vaikka silminnäkijät ovat kertoneet lukuisista tapauksista, joissa mielenosoittajia on piesty ja surmattu poliisien toimesta.

MAANANTAINA kokoontui satoja ihmisiä osoittamaan mieltään oikeustalon ulkopuolelle oikeuden tehtyä päätöksen, jolla 10 mielenosoittajien surmaamisesta syytettyä poliisiupseeria vapautettiin ilman tuomioita. Mielenosoittajat nujakoivat tuntikausia turvallisuusmiesten kanssa, ennen kuin joukot saatiin hajotetuiksi.
Egyptin pääsyyttäjä Mahmoud Abdel-Mequib antoi määräyksen oikeudenpäätöksen mitätöimiseksi nähtyään kansanjoukkojen hyökkäävän oikeustaloa vastaan, mutta se ei tyydyttänyt mielenosoittajia, jotka totesivat, ettei hänellä ole oikeutta mitätöidä oikeuden päätöstä, kuten uhrien omaisia edustava asianajaja Amin Ramez selitti.
Uhrien omaiset järjestivät oman mielenosoituksensa Kairon ja Suezin välisellä valtatiellä pyrkien sulkemaan sen liikenteen. AP:n mukaan sotilasjohtajat saivat neuvottelujen kautta tilanteen laukeamaan ja siirtymään Suezin kaupungin sisäpuolelle.
Egyptin parlamentti- ja presidentin vaalit pidettäneen lokakuussa 2011. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145426

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi suostumuksensa 84 arabiterroristin ruumiiden palauttamiseksi PA: hallitsemalle alueelle uudelleen hautaamista varten. Heidät on haudattu sotilashautausmaalle, jonka osa on varattu tällaisten henkilöitten ruumiita varten.
Heidät kaivetaan esiin haudoistaan, tunnistetaan ja sen jälkeen toimitetaan PA:n viranomaisille. Ainakin kaksi ruumista kuuluu Hamasin jäsenelle. Ruumiiden palauttamisen PA:lle kerrotaan liittyvän Netanyahun hyväksymään ”hyvän tahdon eleeseen” Abbasille. Uutinen ei kerro, mistä hyvästä tämä toimi toteutetaan; Abbas ei ainakaan ole siistinyt Israelin vastaista terminologiaansa eikä osoittanut mitään vastavuoroisuutta, jota Netanyahu vaati aikoinaan. Netanyahu on ollut Gilad Shalitin vapauttamista vaativien mielenosoitusten kohteena siksi, ettei hän ole antanut lupaa yli tuhannen arabivangin vapauttamiseksi.
Artikkeli ei kerro, liittyykö tämä hänen vapauttamisneuvotteluihinsa, mutta Ehud Barak vaatii ruumiiden luovuttamisen siirtoa, koska se voi hänen tietääkseen vaikeuttaa neuvotteluja Shalitin vapauttamiseksi. Tämän uskotaan saattavan Netanyahun hämmennyksiin siksi, ettei asiaa oltu koordinoitu hänen ja puolustusministerin välillä. Aloitteen ruumiiden luovuttamisesta teki PA, ja armeijan edustaja hyväksyi sen vakuuttaen, ettei se liity vankienvaihtoon.

LUOVUTETTAVIKSI aiotut 84 ruumista kuuluvat terroristeille, jotka vuodesta 1967 lähtien ovat murhanneet israelilaisia. Yksi heistä on naisterroristi, joka 2003 räjäytti pomminsa Maxim-ravintolassa Haifassa surmaten itsensä lisäksi 21 asiakasta ja haavoittaen kymmeniä.
Kaksi ruumista kuuluvat Awadallah veljeksille, jotka kuuluivat Hamasin sotilassiiven johtoon. He syyllistyivät Apropos kahvilan iskuun 1997 Tel Avivissa surmaten kolme ihmistä, sekä IDF:n sotilaan Sharon Edrin murhaan, joka surmattiin panttivankina 1996. IDF:n sotilaat surmasivat Awadallahin veljekset tulitaistelussa Hebronissa 1998.
PA:n mukaan arabiterroristien ruumiita on yli sata, ja vaatii niidenkin palauttamista PA:lle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145431

4. HIZBULLAHIN (Hezb Allah) terrorijärjestön pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti tavanomaisen tulikivenkatkuisen puheensa jossain tuntemattomassa bunkkerissa, jossa hän on lymyillyt Libanonin kakkossodasta lähtien peläten kokevansa monien murhauttamiensa tunnettujen poliitikkojen ja siviilien kohtalon, sillä hän uskoo olevansa korkealla Mossadin hittilistalla. Nasrallah vaihtaa yösijaansa useasti peläten, että tieto hänen seuraavasta vuoteestaan on kuitenkin vuotanut vääriin käsiin. Hän olinpaikkaansa vartioivat uskotut miehet, ja vain hyvin harvoilla lähiomaisten ja vaimon ohella on oikeus tavata häntä.

NASRALLAH vakuutti puheessaan, ettei kukaan pysty pidättämään STL:n (Special Tribunal for Libanon) vaatimaa neljää Hamasin johtajistoon kuuluvaa miestä, ei 30:ssä, 60:ssä päivässä eikä edes 300:ssa vuodessa. Tribunaali antoi Libanonin syyttäjälle 30 päivää pidättää miehet ja saattaa heidät Haagin kansainväliseen oikeuteen vastaamaan syytöksiin. Nasrallah kutsuu STL:n oikeutta USA:n ja Israelin asiamieheksi eikä tunnusta sitä puolueettomaksi. Hän sanoo koko syytösoperaation tarkoituksena olevan hänen järjestönsä ja vastarinnan halventaminen sekä loukkaus Libanonin islamilaista kansaa kohtaan.
Nasrallah kiistää toistuvasti, että Hizbullah olisi syyllistynyt helmikuun 14. päivänä 2005 Beirutissa järjestettyyn terrori-iskuun, jossa kuorma-autoon sijoitettu massiivinen pommi surmasi 23 ihmistä, niiden mukana entinen pääministeri Rafik Hariri, ja haavoitti kymmeniä.
Nasrallah syyttää, että STL:n tutkimusten ja pidätysmääräyksen takana on yritys saada Libanonin uskonnolliset ryhmittymät sunni- ja shiamuslimit toisiaan vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145422

5. PENTAGON varoittaa, että Iran ja sen etäispesäke Hizbullah toimivat aktiivisesti Latinalaisessa Amerikassa levittäen vaikutusvaltaansa lähetystöjensä kautta. USA:n ilmavoimien komentaja kenraali Douglas Frazer, Pentagonin eteläisen armeijan komentaja, sanoo, että soluttautuminen sinne tapahtuu paitsi lähetystöjen, myös lukuisten moskeijoitten ja kulttuurikeskusten kautta viidessätoista Latinalaisen Amerikan maassa. Frazer vastaa USA:n 31:ssä eteläisen Amerikan maan ja Karibianmeren alueen sotilasoperaatioista. Hän sanoo tiedustelutietoihin perustuen, että niiden moskeijoissa ja opintokeskuksissa opetetaan radikaalia islamia alueen köyhissä ja takapajuisissa maissa. Ne toimivat myös rekrytointi-keskuksina islamilaisille äärijärjestöille.

Frazer sanoo varsinkin Venezuelan presidentti Hugo Chavezin ja Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin läheisten suhteitten kiihdyttäneen tätä toimintaa. Nämä johtajat ovat tavanneet 9 kertaa Chavezin 12-vuotisen presidenttikauden aikana. Hän toteaa, että yhteydet ovat toimineet lähinnä diplomatian ja kaupan aloilla, mutta varoittaa strategisista muutoksista. Hän kertoo viikoittaisista lennoista Venezuelan ja Iranin välillä, eikä viisumia tarvita Iranista Venezuelaan, Boliviaan tai Nicaraguaan. Iranin ohella Hizbullah toimii aktiivisesti hyödyntäen alueella toimivia huumekartelleja, joissa liikkuu suuret rahamäärät. - Hugo Chavez oli syöpä-leikkauksessa Kuubassa, mutta palasi äskettäin Venezuelaan väittäen voivansa hyvin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145411

6. UUTISOTSIKOITA
- Sunnuntaina Hai-Ziv Kriatin, 24, ja hänen raskaan vaimonsa Shani Kriatin, 22, kuorma-autollaan surmannut 31-vuotias Roni Levy, kahden lapsen isä, ilmoittautui itse poliisille tunnustaen autonsa viiranneen liikaa naapurikaistalle ja osuneen tyhjentynyttä rengasta vaihtavaan pariskuntaan surmaten heidät heittäen heidän ruumiinsa tielle. Kahden muun kuorma-auton epäillään ajaneen heidän ylitseen pystymättä välttämään yliajoa. (JP)
- Hyökkäysjoukkojen upseerien nimet ja kuvat on tarkoitus pidättää julkisuudesta siksi, että cast lead operaation opetusten mukaan arabit ja BGO-järjestöt voivat käyttää niitä hyväkseen nostattaakseen oikeusjuttuja heitä vastaan. Maariv-lehden artikkelin mukaan everstiluutnantin ja sitä ylempien upseerien nimiä ja kuvia ei enää saa julkistaa lehdissä ja internetissä. Käytäntö on ollut voimassa lentovoimissa vuosikaudet, mutta sitä laajennetaan myös muihin aselajeihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145432
- IDF:n komentajat ovat huolissaan kasvavista yhteenotoista arabien ja juutalais-asukkaitten välillä Juudeassa ja Samariassa, myös Jerusalemin isäosissa. Haaretzin artikkeli kertoo myös, miten juutalaisasukkaat, ”setlerit” ja äärioikeistolaiset, häiritsevät sotilaitten toimia alueilla. Upseerit varoittavat ilmiön voivan kiihtyä syyskuun lähestyessä, jolloin PA uskoo YK:n käsittelevän sen valtioesitystä. Hyökkäykset tapahtuvat usein kostona tai ovat seurausta esim. autovarkauksista, joita palestiinalaiset ovat harrastaneet vuosikaudet, pahimpina vuosina varastaen
45 000 autoa, jotka joko myydään muutaman tuhannen hinnalla tai romutetaan
varaosiksi. Yhteen aikaan todettiin, että puolet PA:n virkailijoista ajoivat varastetulla
autolla, jotka PA:n viranomaiset rekisteröivät sopivaa voitelua vastaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/alarming-rise-in-clashes-between-settlers-
and-palestinians-in-west-bank-1.371473
- Länsimaitten johtajien hiljaisella tuella pidättymällä vaatimasta hänen eroaan Syyrian presidentti Bashar Assad katsoo saaneensa avoimen valtakirjan jatkaa murhaavaa mielenosoittajien murskaamistaan. Hänen viimeinen kohteensa oli Haman kaupunki, jonka hän saartoi armeijallaan surmaten kolme nuorukaista, mutta pidättyen armoniskusta odotellessaan USA:n, Englannin, Ranskan ja Turkin laatimaa ohjelmaa ongelman ratkaisemiseksi. Länsijohtajat, kuten Obama, eivät ole vaatineet Assadin kaatamista, vaan etsivät toisia tapoja hänen hillitsemisekseen. http://www.debka.com/article/21088/

Monday, July 04, 2011

MAANANTAI 04.07.11

1. ENGLANNIN viranomaiset taisivat saada Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran johtajasta sheikki Raed Salahista paljon suuremman päänsäryn kuin kukaan heistä pystyi arvioimaan. Englannin rajaviranomaiset olivat huolimattomuuttaan - tai sitten sopivasti sovitettuna – päästäneet hänet Englantiin, vaikka se oli jo hyvissä ajoin kielletty. Viranomaisilla olisi ollut mahdollisuus karkottaa hänet maasta saman tien, mutta he valitsivat toisen tien antaen Salahille mahdollisuuden taistella karkotusta vastaan, mikä sopi hänelle kuin nyrkki silmään.
Raed Salah tunnetaan Israelissa jatkuvista kahnauksistaan poliisin kanssa. Varsinkin hänen tempauksensa Temppelivuorella ovat olleet lähes jokaviikkoinen tapahtuma perjantain rukouskokouksen jälkeen Al-Aksa moskeijassa. Monen monta kertaa hänet on pidätetty ja häntä on kuulusteltu ja tuomittu vankilaan määräajaksi.
Islamilainen Liike on Muslimiveljeskunnan haaraliike Israelissa, jonka pohjoinen osa tunnetaan äärimmäisistä Israelin järjestelmän vastaisista otteistaan. Sen sallitaan toimia Israelissa; poliittisen aktiivisuuden ohella sillä on huomattavaa sosiaalista toimintaa.

Raed Salah siirrettiin Englannissa siirtolaisten pidätyskeskuksesta vankilaan odottamaan tilanteen kehitystä. Salah on aloittanut oikeustaistelun palkkaamalla asianajajan, Tayeb Alin, joka valittaa, että Salahin siirto vankilaan vaikeuttaa hänen oikeustaisteluaan karkotusta vastaan. Heillä oli aikaa keskiviikkoon asti virallisen anomuksen jättämiseksi oikeudelle, mutta se jätettiin samana päivänä kuin Salah siirrettiin vankilaan. Vankilaviranomaisten mukaan Salahin asianajaja ei voi tavata häntä ennen heinäkuun 11. päivää.
Salahin asianajaja Ali kertoi asiakkaastaan, että häntä syytetään väärin perustein , sillä hän on itse asiassa rauhan mies. Toiseksi asianajaja Ali syytti hallitusta vihamielisyydestä palestiinalaisia kohtaan. ”Sisäministeri on arvioinut asiakkaani täysin väärin”, Ali sanoi. ”Karkeana vastakohtana kuvalle, mikä hänestä on maalattu, hän on rauhan mies, laajasti arvostettu johtaja, joka kampanjoi väsymättömästi kansansa hyväksi.”
Ali jatkoi syyttämällä Englannin hallitusta, että ”yrityksillään vaientaa hänet hallitus kääntää selkänsä Palestiinan kansalle”, ja sanoi odottavansa oikeuden harkintaa sisäministerin toimista. Tapaus voi aiheuttaa kiihkeitä mielenosoituksia Englannin voimakkaan muslimiväestön keskuudessa, mitä käytetään aina tarvittaessa. (JP, Jonny Paul)

2. EGYPTIN Muslimiveljeskunta, joka oli virallisesti kielletty Hosni Mubarakin aikana, mutta jonka sotilashallitus laillisti yhtenä ensimmäisistä toimistaan, on aloittanut filmien avulla imagonsa kohentamisen maassa. Paitsi että se on nyt virallisesti hyväksytty poliittinen puolue, sen kannatus on noussut ja sen uskotaan saavan äänienemmistön syyskuun parlamentti-vaaleissa. Se harkitsee vielä oman presidenttiehdokkaansa asettamista.
USA:n johto on silmäillyt tilanteen kehitystä ja Muslimiveljeskunnan nousua epävarmana ja päättämättömänä, mutta viimeksi ulkoministeri Hillary Clinton sanoi aloittavansa varovaisen lähestymisen sen kanssa. Muslimiveljeskunnan edustaja vastasi siihen suoralta kädeltä, että vuoropuhelu on mahdollinen, jos USA hylkää Israelin. Egyptin politiikka näyttää kääntyvän radikaalisti Israelin vastaiseksi, mikä tulisi huomioida strategisessa suunnittelussa. Sama tendenssi on Tunisiassa, jossa yhteydet Israelin kanssa kiellettiin.

Esimerkkinä filmistä propagandan välineenä on äskettäin julkistettu lyhyt filmi ”Silmä ei näe”. Sinä kerrotaan kahdesta miehestä, jotka olivat haavoittuneet muslimien ja kristittyjen välisissä väkivaltaisuuksissa. Kristitty mies, joka oli menettänyt silmänsä, kääntyi naapurisängyssä makaavan muslimin puoleen kysyen, miksi muslimit hyökkäävät kristittyjä vastaan. Muslimi vastaa tähän: ”Mitä tarkoitat muslimilla? Voiko sellainen, joka tämän teki, olla muslimi?” Tällä pyritään kertomaan yhteiskuntaa repivästä eri väestönosien välisistä suhteista. Filmin lopulla muslimipotilas kuolee, mutta hän lahjoittaa silmäteränsä kristitylle naapurilleen.
TOINEN filmi nimeltään ”Se ei ole tarpeeksi” kertoo Egyptissä yleisestä korruptiosta. Siinä kerrotaan virkailijasta, joka dokumentteja vastaanottaessaan tinkii palkkiosta todeten: ”Se ei ole tarpeeksi”. Mutta erään tilanteen juuri päättyessä virkailija saa puhelinsoiton, jossa kerrotaan, että poikansa on vakavasti loukkaantunut. Virkailija ryntää kiireesti sairaalaan, ja tavatessaan sairaalan kirjurin vaatii välitöntä leikkausta tarjoten rahaa, mutta kirjuri käyttää hänen omia sanojaan todeten: ”Se ei ole tarpeeksi”.
Ikhwan-cinema, joka filmejä valmistaa, ei ole Muslimiveljeskunnan tukema, mutta sen henkilökuntaan kuuluu Muslimiveljeskunnan nuorisojärjestön jäseniä. Jotkut johtajista sanovat katsovansa filmejä, vaikka niissä on islamin hylkäämiä rakkauskohtauksia, koska he katsovat hyötyvänsä niistä. He viittaavat erikoisuuteen, ettei yhdessäkään filmissä ole naisia, mikä paljastaa niiden pitäytyvän perinteelliseen islamiin, vaikka niiden väitetään edustavan edistystä ja sekularismia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=227764

3. PA:N talousministerillä on vaikea ongelma purtavanaan: Hän voi maksaa PA:n palveluksessa oleville työntekijöille heidän palkastaan vain puolet, sillä käteinen raha on loppunut, kertoo Salaam Fayad. Virkailijoitten palkasta puolet tallennetaan heidän pankkitileilleen keskiviikkona.

Talousministeri Fayad kertoi, että talouskriisi johtuu siitä, etteivät PA:n taloutta tukevat maat ole suorittaneet lupaamiaan varoja. Hän kehuu pystyneensä vähentämään riippuvuuden ulkomaisista varoista alle miljardiin USD vuodessa, kun aiemmin niitä tarvittiin lähes kaksi miljardia. Hän sanoi aloittavansa keskustelut pankkien kanssa, etteivät ne vaatisi virkamiehille myöntämiensä lainasaatavien suorituksia täysimääräisinä. Fayad sanoi mieluummin maksavansa puolet palkasta kuin siirtää palkanmaksu kokonaan, koska pankit vaativat myös osansa, mitä ei voida enää siirtää.

Fayad totesi, että PA:n talouden alijäämä viime vuodelta oli 100 miljoonaa. Tänä vuonna alijäämä on ollut 30 miljoonaa joka kuukaudelta. Ulkomainen tuki on pienentynyt lähes kolmanneksella. Viime kuussa Fayad sanoo saneensa 331 miljoonaa USD kuvatuista 900 miljoonasta, mikä ei lupaa hyvää loppuvuodelle. Hän esitti pyynnön tukijamaille kiirehtimään luvattuja suorituksiaan. Jos USA:n uhkaama tuki loppuu PA:n jatkaessa yksipuolista valtionsa itsenäisyyden havittelemista YK:n päätöksellä vastoin USA:n toiveita, PA:n talous romahtaa.
(JP, Kh A Toameh)

4. PA lähettää Saeb Erekatin ja Abu Rudeinahin Washingtoniin keskustelemaan Lähi Idän erikoislähettilään David Halen kanssa itsenäisyyspyrkimystensä nykytilanteesta. Nämä kaksi PA:n kokenutta virkailijaa olivat USA:ssa pari viikkoa sitten, jolloin heille kerrottiin, että USA vastustaa ehdottomasti yksipuolista esitystä Palestiinan valtioksi YK:n päätöksellä. Kongressin sisällä on noussut voimakasta vastatuulta, jossa vaaditaan USA:n apupaketin PA:lle hyllyttämistä, ellei PA luovu aikeestaan. USA vaatii neuvottelujen pikaista aloittamista.

Erekat kielsi lehdistössä viime viikolla olleet tiedot salaisesta dokumentista, jonka USA olisi toimittanut PA:lle rauhankeskustelujen jatkamiseksi.
PA:n matka Yhdysvaltioihin on nähtävä osana PA:n pyrkimyksiä hajottaa USA:n ajama vastustus rauhankeskustelujen ohittamisesta yksipuolisella YK:n päätöksellä. Erekat toivoo edelleen, että kvartetti tukisi PA:n vaatimusta 1949 aselepolinjoista keskustelujen pohjaksi. Toiseksi hän toivoo kvartetin ymmärtävän, että PA toimii siten pelastaakseen neuvottelut kahden valtion periaatteella. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=227779

5. IDF kieltäytyi päästämästä kansanedustajien ja johtavien yeshiva-rabbien pääsyn Yosefin hautakammiolle sunnuntaina iltapäivällä, kuten oli sovittu. Eilen oli Yosefin kuoleman vuosipäivä, jota he halusivat kunnioittaa vierailemalla hän hautakammiollaan Sikemissä (Nablusissa). Alkuperäisen luvan muukaan IDF olisi sallinut 20 bussin pääsyn haudalle, mutta niiden määrä pudotettiin syytä ilmoittamatta kahteentoista, mikä rajoitti osanottajien pääsyä radikaalisti.
Vastalauseena iDF:n päätökselle Shomronin aluejohtaja Gershon Mesika ja johtava sionistirabbi Elyakim Levanon päättivät jättäytyä pois tilaisuudesta.
Oslon sopimuksen mukaan juutalaisilla tulee olla vapaa pääsy Yosefin hautakammiolle, mutta vuoden 2000 intifadan aikana haudalla sattuneen verisen yhteenoton jälkeen IDF on perääntynyt sopimustekstin noudattamisesta, ja nyt tilanne on kärjistynyt hetkittäisiin yhteenottoihin palestiinalaisten ja juutalaisten välillä.
IDF on ehkä turvallisuussyistä halunnut välttää käyntejä haudalla päiväsaikaan, mutta lisääntyneen kiinnostuksen vuoksi yhä enemmän vaaditaan käytännön muuttamista.
Eilen poliisi ja sotilaat pidättivät 40 haudalle ilman lupaa pyrkivää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145395

6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptistä Israeliin, Jordaniaan ja Syyriaan johtava kaasujohto räjäytettiin eilen illalla Nagahin pumppausasemalla, 80 km El Arishista Bir Al-Abd alueella, kertoo BBC. AFP:n uutisen mukaan räjähdys johtui sabotaasista, sillä lähistöllä havaittiin epäilyttävä auto. Egyptin uudet vaikuttajat ovat toistuvasti vaatineet sopimuksen uusimista ja hinnan rajua nousua, ja jopa kaasutoimitusten lopettamista kokonaan Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145392
- Hamasin Al-Risala uutislehti kertoo, että Hamasin johto vaatii lisää IDF:n sotilaitten sieppaamisia voidakseen heidän kauttaan vapauttaa palestiinalaisia Israelin vankiloista, joissa he kärsivät heille annettuja rangaistuksiaan. Abu Ataya Kansan vastarintakomiteoista, joka oli osallisena Gilad Shalitin sieppaamisoperaatiossa, kertoi, että järjestöllä on valmiudet tehdä uusia vastaavanlaisia operaatioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145391
- IDF:n yhteistoiminnan koordinoija hallituksen toimista Juudeassa ja Samariassa kenraalimajuri Eitan Dangot kertoi, että viime vuonna terroristien ampumista 460:stä raketista ja ohjuksesta 60 oli tarkoitettu Gazan ja Israelin välisten terminaalien vahingoittamiseksi. Dangot kertoi ulkomaisille journalisteille, että IDF tehostaa Kerem Shalom terminaalin toimintaa 50 miljoonalla NIS. Hän esitteli heille pitkän listan tavaroista, joita sallitaan vietävän Gazaan niissä km. 260:ssä rekassa, joita päivittäin tuovat tavaroita Gazan kaistalle. Niissä on n. 6000 tonnia tarvikkeita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145390
- Pystyäkseen paremmin koordinoimaan YK:lle esittämänsä pyynnön edistymistä PA rakensi itselleen ”sotahuoneen”, toimintakeskuksen, jossa tilannetta seurataan jatkuvasti ja jossa voidaan tehdä välittömiä päätöksiä ja koordinoida toimia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinians-set-up-diplomatic-war-room-ahead-of-september-vote-on-statehood-1.371198
- PA:n hallitus on lähettänyt kriisinomaisia pyyntöjä sekä länsi- että arabimaille, jotta ne pelastaisivat sen vararikosta. USA vaatii YK:lle tehtävän esityksen mitätöimistä ja Saudi Arabia käyttää miljoonansa mieluummin Jordanian ja Persianlahden sunni-maitten vahvistamiseen Iranin kasvavaa valtaa vastaan. Turkki on myös yksi ehdokas, mutta Euroopan maat painiskelevat omien talousongelmiensa kanssa. http://www.debka.com/article/21084/
- Flotilla II toivoo pääsevänsä avomerelle tänään käytännön ongelmista huolimatta. Kreikka tarjoutui toimittamaan heidän tavaransa Gazaan omilla sotalaivoillaan, mutta se ei kelvannut. Hamas suunnittelee voivansa saada 700 kannattajaansa ja jäsentään Ben Gurionin lentokentälle 11. heinäkuuta. Heidän toiveenaan on järjestää suuri mielenosoitus Gazan rajalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145398

Sunday, July 03, 2011

SUNNUNTAI 03.07.11

1. FLOTILLA II:n seilaaminen Gazaan on viivästynyt monenlaisten ongelmien vuoksi. Sekä Kreikan että Kyproksen viranomaiset kielsivät laivojen lähdön satamistaan, jos niiden päämäärä on Gaza. Muutamilla aluksilla on ilmennyt ongelmia joko potkurien tai moottoriin johtavien putkistojen vahingoittumisen vuoksi, mistä flotillan järjestäjät syyttävät ilman perusteita Israelia. Turkin poliisi havaitsi tutkittuaan siellä satamassa odottavalle laivalle sattuneita vaurioita, etteivät ne johdu tahallisesta sabotaasista.

Kreikan poliisi pidätti amerikkalaisen laivan ”Audicity of Hope” kapteenin viranomaisten antamien määräysten rikkomisesta. Alus yritti päästä satamasta avomerelle vastoin kieltoa. Aluksen kapteeni joutuu tiistaina vastaamaan oikeudessa viranomaisten syytöksiin.
Nämä kaikki ilmaisevat koko seikkailun poliittisen luonteen ainoana tarkoituksenaan Israelin saattaminen huonoon valoon pakottamalla Israelin viranomaiset vastaamaan voimalla heidän yrityksiinsä murtaa Gazan kansainvälisen lain tunnustama kauppasaarto.

Turkki onneksi havaitsi ajoissa menettävänsä poliittisesti liikaa antautumalla arveluttavien järjestöjen tukijaksi ja sanoutui irti operaatiosta, mikä pakotti turkkilaisen IHH-järjestön myös perumaan osallistumisensa. Flotilla I:n tunnukseksi noussut Mavi Marmara alus päätettiin jättää kotisatamaan selityksellä, etteivät aluksessa tehdyt korjaustyöt olleet valmistuneet ajoissa, kuten satamaviranomaiset ilmoittivat.

KÄSKYN Gazaan menevien laivojen estämiseksi antoi Kreikan asukkaitten turvallisuus-ministeriö. Ministeri C Papoutis sanoi lausunnossaan: ”Hellenistisen rannikkovartion päämaja kaikille rannikkovartio-viranomaisille: Kaikki tarvittavat menetelmät on tehty annetun päätöksen toteuttamiseksi.” Lausunnossa todetaan edelleen, että itäisen Välimeren laajempaa merialuetta valvotaan jatkuvasti elektronisilla valvontalaitteilla - mahdollisuuksien mukaan - Gazan flotillaan osallistuvien alusten liikkeiden seuraamiseksi.
Kypros antoi vastaavan kiellon aiemmin, Kreikka seurasi sitä perjantaina.

KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä, antoi myös oman lausuntonsa, jossa se kehottaa kaikkia hallituksia tekemään voitavansa estääkseen protestilaivojen matkan Gazaan: ”Kvartetti kehottaa vakavasti kaikkia niitä, jotka haluavat viedä tavaroita Gazan kansalle, käyttämään hyväksyttyjä kanavia, että heidän viemänsä tavarat voidaan tarkastaa ja saattaa kohteisiinsa virallisten maa-asemien kautta,” sanotaan kvartetin lausunnossa, jossa todetaan Israelin lailliset oikeudet turvallisuutensa takaamiseen, jotka tulee turvata. Lausunnossa todetaan, että ”kvartetti on sitoutunut työskentelemään yhdessä Israelin, Egyptin ja kansainvälisen yhteisön kanssa estääkseen laittoman aseitten ja ammusten viemisen Gazaan” kuitenkin painottaen, että ”Gazan asukkaitten liikkumavapaus on myös turvattava”, jonka rajoittamista lausunnossa kuvataan ”kestämättömäksi”.
Kvartetin lausunnossa todetaan, että vaikka parannusta tilanteessa on tapahtunut, paljon on vielä tehtävissä. Siinä todetaan: ”Kvartetin jäsenet jatkavat Israelin painostamista, jotta se toteuttaisi kesäkuun 2010 toimintapäätökset jatkuvien merkittävien askeleitten ottamiseksi Gazan tilanteen kohentamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1860 mukaan.” (vuodelta 2009). Flotilla II:n järjestäjät uskovat pääsevänsä merelle viikon aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=227600

2. DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että yksi flotilla II:n matkustajista on Hamasin ”ulkoministeriön johtajan” Khaled Mashaalin vävy Hamoud Tareq, joka ei varmaan koskaan edes painajaisissaan kuvitellut mahdolliseksi, että Turkki ja Kreikka voisivat estää heidän matkansa. DF arvioi lisäksi, että järjestäjien yksi tavoite oli Israelin ja Kreikan suhteitten häiritseminen, mikä uusien käänteiden valossa näyttää entisestään vahvistuneen.

ISRAELIN liikenneministeri Yisrael Katz kertoo, että Hamasin jäseniä ja ulkomaisia tukijoita on tarkoitus lennättää Ben Gurionin lentokentän kautta Israeliin perjantaina 08.07.2011, jotta he voisivat osallistua Gazan rajalla suunniteltuun massamielenosoitukseen Gazan saartoa vastaan. Tämä lienee myös päivä, jolloin flotilla II:n oli määrä pyrkiä murtamaan Gazan merisaarto. Israeliin lentoteitse pyrkivät käyttänevät eri reittejä matkallaan Gazan rajalle.
Viranomaiset toteavat, että jos matkustajien todetaan tulevan maahan tällaista tarkoitusta varten, heitä kohdellaan sen mukaisesti. http://www.debka.com/article/21080/
3. ISRAELIN poliisi jatkaa tunnettujen rabbien kuulusteluja heidän antamiansa Yitzharin rabbi Yitzhak Shapiran kirjoittaman kirjan ”Torat Hamelech” tukemiseksi antamien lausuntojen vuoksi. Tänä aamuna Shasin hengellisen johtaja entisen ylirabbin Ovadia Yosefin poika rabbi Yaacov Yosef joutui poliisin pidättämäksi kuulusteluja varten, mutta hänet vapautettiin vähän ajan kuluttua. Ennen sapattia levinneen huhun hänen mahdollisesta pidättämisestään tullessa julkiseksi sadoittain yeshiva-opiskelijoita kokoontui hänen asuntonsa lähelle vastalauseeksi.
Tämä pidätys näyttää sujuneen ilman julkista protestointia.

ENTINEN korkeimman oikeuden tuomari Yaacov Turkel sanoi, etteivät rabbien yksityisesti antamat lausunnot ole kovin merkittäviä, koska ne ovat heidän tutkimustensa tuloksia, eikä heitä niiden perusteella voida syyttää yleisestä kiihotuksesta. Turkel syyttää poliisia - tai kuka pidätysmääräykset antoikin - tahdittomasta menettelystä, koska sekä Kiryat Aban päärabbi Dov Lior että rabbi Yaacov Yosef ovat kirjoittaneet mielipiteensä selkeästi ja yksiselitteisesti, minkä johdosta jos poliisi halusi lisätietoja, pelkkä puhelinsoitto olisi riittänyt.
”Arvostetun hengellisen johtajan julkinen pidättäminen tunnetun rikollisen tavoin on paljon vakavampi kansan kiihottaminen kuin rabbin kirjoittama lausunto toisen rabbin kirjasta”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145362

HALLITUSPUOLUEITTEN yhteistoiminnan puheenjohtaja Zeev Elkin (Likud) vieraili rabbi Dov Liorin kotona Kiryat Arbassa perjantaina vahvistaakseen rabbia pidätyksen johdosta.
Elkin sanoi pidätyksen olleen tarpeettoman ja lapsellisen eikä siihen ollut mitään syytä. Hän sanoi tulleensa vahvistamaan rabbi Lioria, mutta totesi itse tulleensa vahvistetuksi rabbi Liorin sanoista. Hän sanoi rabbi puhuneen kauniisti Israelista, sen instituutioista ja kehottaneen palvelemaan Israelin puolustusvoimissa. Pääministeri sekaantui juttuun aiheettomasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145344

4. SYYRIAN mielenosoitukset jatkuivat viikonvaihteen aikana, jopa suuremmin joukoin kuin aiemmin. Panssarien ja helikopterien tukemat Assadin joukot jatkoivat sotilasoperaatiotaan Idlibin provinssissa maan luoteisosassa. Ihmisoikeustarkkailija, tunnettu juristi Omar Idibi, sanoi, että sotilaat surmasivat 14 kyläläistä.
Homsin kaupungissa, Damaskoksen lähiöissä sekä Välimeren rannikkokaupungissa Latakiassa, turvallisuusjoukot ampuivat 10 ihmistä, Idibi kertoi.

PAHIMMAT mielenosoitusten taltuttamiseksi tarkoitetut siviilien surmaamiset ovat tapahtuneet Haman kaupungissa. Kuukausi sitten aktivistien mukaan turvallisuusjoukot surmasivat 60 kaupunkilaista mielenosoituksen aikana. Perjantain rukousten jälkeen suurin kansanjoukko sitten protestien alettua valui kaduille Hamasissa. Tätä kaupunkia kohtasi Bashar Assadin isän Hafez Assadin viha sen noustua hänen valtaansa vastaan 1982. Hafez Assad lähetti paikalle sotilaansa, jotka surmasivat 20 000 – 30 000 siviiliä, miehiä, naisia ja lapsia, jotka kuuluivat Muslimiveljes-kuntaan, tuhoten heidän kaupunginosansa kokonaan ja tasoittaen jäljet. Viikonvaihteen kuolinuhreista Hamassa ei ole tietoa, mutta Bashar Assad erotti Haman provinssin kuvernöörin Ahmad Khaled Abdulazizin siksi, ettei hän pystynyt estämään mielenosoituksia. Pari muuta kuvernööriä erotettiin jo aiemmin.

TOSRTAINA the Guardian lehti julkaisi 3000 sanaa käsittävän dokumentin, jonka sanotaan olevan USA:n tukeman ”tiekartta rauhaan” Syyriassa. Siinä ehdotetaan, että Syyria siirtyy presidentti Assadin johdolla vähitellen yleiseen demokratiaan samaan aikaan vähentäen turvallisuusjoukkojen ja puolisotilaallisten ”shahiba” jengien valtaa sekä lisäten lehdistön ja kokoontumisvapautta. USA:n hallitus kieltää tukevansa dokumenttia.
Dokumentissa vaaditaan suurempaa poliittista vapautta Syyriassa, selvää ja avointa anteeksipyyntöä sekä yleisestä verenvuodatuksesta että uhreille ja heidän omaisilleen.
Dokumenttia käsiteltiin opposition viime viikon kokouksessa, kertoo Guardian, mutta useimmat vastustivat sitä. He eivät halua, että Bashar Assad johtaa siirtymäaikaa.
Oppositio aikoo pitää kansallisen pelastus-konferenssin 16. heinäkuuta.
Kuolonuhrien lukumäärä lienee 1300, hallituksen pidättämiä on 12 000. Viranomaisten mukaan 500 poliisia ja turvallisuusmiestä on saanut surmansa, mistä syytetään siviilejä.
Ulkoministeri Clinton varoitti perjantaina, että aika loppuu Assadilta. (JP, O Kessler, Reuters)
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/07/2011729129878700.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah arvioi, että Israel on Rafik Haririn murhan takana ja johtaa hyökkäyksiä Hizbullahia vastaan. Hän kutsui neljää LST:n syytettyä ”veljiksi” . Hän puhui tuntemattomasta maanalaisesta bunkkerista, jonka vain harvat luotetut tietävät siirtyen paikasta toiseen, sillä hän uskoo olevansa korkealla Mossadin listalla. Hän vakuutti jokin aika sitten, että yksikään Hizbullahin ”veljistä” joudu oikeuteen. Hizbullah on myös poliittinen puolue, sillä on kansanedustajia ja 18 ministeriä Najib Mukatin johtamassa hallituksessa, mutta sen ohella sillä on oma tiedotus-verkostonsa ja armeijansa, joka toimii salakähmäisesti, minkä vuoksi epäiltyjen saattaminen oikeuteen ilman Nasrallahin suostumusta on lähes mahdoton. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=227589
- PA:n turvallisuusjoukot käyttivät kovia luoteja hajottaessaan rauhallisia mielen-osoituksia Hebronissa ja Kalkiliyassa sekä Ramallahissa. Mielenosoittajat osoittivat mieltään kansainvälisen järjestön Hizb ut-Tahrir puolesta, joka haluaa maailman-laajuista kalifaattia. Turvallisuusjoukot haavoittivat seitsemää mielenosoittajaa. Hitz at-Tahrir on kansainvälinen muslimijärjestö, joka ei osallistu terrorismiin, mutta haluaa islam-johtoista poliittista liikettä, joka yhdistää kaikki muslimivaltiot yhteisen sharia lain ja johdon alaisuuteen, ja jolle valitaan yhteinen johtaja, kalifi. PA vastustaa liikettä uskoen sen kaivavan maata sen kansansuosion alta. Lauantaina oli viimeisen kalifaatin 90-vuotispäivä. Ryhmän jäsenet sanovat saaneensa virallisen luvan kokoontumiselleen, minkä PA kieltää. Turvallisuusjoukot ampuivat ilmaan varoittaakseen mielenosoituksiin meneviä, mutta tulittaen myös paikalle tulleita. Järjestön edustajan mukaan turvallisuusjoukot pidättivät kymmeniä sen jäseniä Hebronissa, Kalkiliyassa, Tulkarmissa ja Sikemissä (Nablusissa). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145365
- Naama ja Serge Kogen joutuivat ultra-ortodoksien hyökkäyksen kohteiksi siksi, että he pyrkivät auttamaan 16-vuotiasta tyttöä Donna Lubofskia, jolla oli ongelmia koulussa ja kotona. Kogenin perhe on messiaanisia juutalaisia Mevasseret Zionissa. Donnan isä ilmoitti poliisille, että Naama ja Serge pyrkivät käännyttämään Donnan kristinuskoon. Poliisi tutki asiaa, eikä havainnut syytöksille mitään perusteita. Asia tuli Yad LeAchim-järjestön tietoon, joka nosti syytteen Kogenin pariskuntaa vastaan. Oikeusistuin totesi myös syytökset perusteettomiksi, mutta järjestö epäili vilppiä ja kutsui mielen-osoituksen 26.kesäkuuta Kogenin kodin edustalle. Tunnin ajan he syyttivät heitä megafonien välityksellä, lopettaen sitten, mutta suullinen terrorisointi kuitenkin on jatkunut sekä Donnaa, joka kieltää koskaan joutuneensa käännytyksen kohteeksi, että Kogenin perhettä kohtaan. Donna vakuuttaa löytäneensä Kogenien kotoa rakkauden, jota hän ei ollut koskaan kokenut. Israelin lain mukaan käännyttäminen sinänsä ei ole kiellettyä, mutta se on kielletty alle 18-vuotiaille. Ortodoksien päämääränä on muuttaa lakia siten, että kaikenlainen käännytystyö olisi kiellettyä. http://www.compassdirect.org/english/country/israel/article_114414.html