Friday, May 06, 2011

PERJANTAI 06.05.11

1. ISRAELIN 63. itsenäisyyspäivä (juutalaisen ajanlaskun mukaan) on tänä vuonna läntisen kalenterin mukaan tiistaina 10.päivä toukokuuta, jota aina edeltää kaatuneitten muistopäivä.
Ben Gurion allekirjoitti itsenäisyysjulistuksen juutalaisen kalenterin mukaan perjantaina viides päivä Iyar-kuuta 1948; länsimaisen kalenterin mukaan 15. toukokuuta 1948.
Koska kaatuneitten muistopäivää ei voi viettää sapattina, joka Israelin lain mukaan on luonteeltaan ilon päivä, kaatuneitten muistopäivä pidetään tänä vuonna maanantaina 5.Iyar-kuuta ja itsenäisyyspäivä siirtyi siten tiistaihin, kuudes Iyar-kuuta.

Rabbi Beryl Wein Jerusalemista toteaa: ”Profeetta Hezekiel varoitti 2500 vuotta sitten juutalaista kansaa kuvittelemasta, että he ovat kuin mikä tahansa kansa. Israelin itsenäisyyspäivä ei ole kuten Bastillen päivä Ranskassa, Kanadan päivä tai neljäs kesäkuuta. Jos Israelin itsenäisyyspäivä saa saman aseman kuin muitten maitten itsenäisyyspäivät, se menettää hengellisen ja tunteenomaisen merkityksensä”.
Rabbi Shmuel Yaniv Givat Shmuelista kirjoittaa: ”Israelin valtio perustettiin 5708 vuotta maailman perustamisesta. 5708. jae Torassa kuuluu näin: ”Ja Herra, sinun Jumalasi, tuo sinut siihen maahan, jonka sinun isäsi ovat omistaneet. Ja niin sinä otat sen omaksesi ja Hän tekee sinulle hyvää ja antaa sinun lisääntyä enemmän kuin isiesi.” (5.Ms.30:5) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143930

Jacob Richman Maale Adumimista on koonnut 118 linkkiä osoitteisiin, joiden artikkeleissa esitellään Israelin historiaa, turismia, valokuvia ja postimerkkejä.
http://www.jr.co.il/hotsites/j-hdayil.htm
Lisäksi Richman on koonnut 135 youtube videolinkkiä osoitteeseen:
http://www.jr.co.il/videos/israel-videos.htm
Niissä esitetään filmejä tärkeistä tapahtumista sekä israelilaisia innovaatioita ja keksintöjä, joita käytetään kaikkialla maailmassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143926

2. HAMASIN ja Fatahin yhteistoiminta-sopimus, joka julkistettiin Kairossa keskiviikkona, jakaa länsimaita mutta herättää ilonpurkauksia arabien ja palestiinalaisten keskuudessa. Johtavien länsimaitten reaktiot ovat epävarmoja. USA:n hallitus ei Hillary Clintonin arvion mukaan sulje pois mahdollisuutta, että se voisi toimia yhteistyössä sen kanssa, mikäli Hamas uudistuu ja luopuu pahimmista Israelin tuhoa vaativista lausunnoistaan.

ENGLANTI ja Ranska häilyvät samoin epävarmoina pystymättä päättämään, miten sanansa asettelisivat ilmaistakseen perimmäiset Israelin vastaiset tuntemuksensa silti loukkaamatta kannattajiaan, joiden joukossa on runsaasti Israelin kannattajia.
Politiikka ja puolueen kannatuksen varmistaminen sanelevat useimpien länsimaitten hallitusten suhtautumisen Lähi Idän kuumaan perunaan.
Diplomaattisten sanakiemuroitten alta paljastuu selkeä kärsimättömyys Israelin hallituksen tapaan viivyttää oman suunnitelmansa julkistamista ja kertoa maailmalle, mitkä ovat sen ehdottomat vaatimukset, joitten puitteissa asioista voidaan keskustella.
NETANYAHU pyrki saamaan Euroopan kannatusta epäilyksille, mihin Fatahin ja Hamasin päämäärien yhdistyminen voi johtaa, mutta sen sijaan häntä varoitettiin lähes uhkavaatimuksen sanoin: elleivät rauhankeskustelut ala välittömästi ja edistystä tapahdu ennen syyskuuta, Englanti ja Ranska tulevat äänestämään YK:ssa Palestiinan valtion perustamisen puolesta. Tämä tarkoittaa sitä, että taas kerran USA:n kanta tulee ratkaisemaan Israelin kohtalon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143936

3. JORDANIAN kuningas Abdullah II otti yllättävän selkeän positiivisen kannan Fatahin ja Hamasin väliseen sovintosopimukseen. Hänen tahtonsa ilmaistiin kuninkaallisessa dokumentissa, joka julkistettiin Fatahin ja Hamasin lähettien tullessa esittämään kiitoksensa kuninkaalle hänen tuestaan sovintopyrkimyksille.
Israelissa tämän katsotaan ilmentävän Israelin ja Jordanian välisten suhteitten viileydestä ja edelleen kylmenemisestä.
ABDULLAHIN dokumentissa todetaan, että ”Jordania tulee jatkamaan rooliaan Jerusalemin pyhien paikkojen suojelijana ja tukee Fatahia ja Hamasia niiden vastustaessa Israelin yksipuolisia toimia Jerusalemissa, joiden tarkoituksena on muuttaa pyhän kaupungin imagoa”.
Dokumentissa todetaan ”Jordanian taloudellinen ja poliittinen tuki seuraavan vaiheen aikana, kunnes saavutetaan päämäärä, Palestiinan valtion perustaminen Palestiinan kansalliselle maalle”.

KUNINGAS Abdullah II:n dokumentti vahvistaa maitten välille kehittyneen ja syvenevän välien viilentymisen, mikä poikkeaa täysin hänen isänsä kuningas Husseinin politiikasta, joka ilmaisi ajatuksensa palestiinalaisista 1981 näin: ”Tosiasia on, että Jordania on Palestiina, ja Palestiina on Jordania.” Abdullahin isoisä kuningas Abdullah I sanoi arabiliiton kokouksessa Kairossa 1948: ”Palestiina ja Jordania ovat yksi,” Jordanian pääministeri Hazza al-Majali totesi 1959 näin: ”Me olemme Palestiinan hallitus, Palestiinan armeija ja Palestiinan pakolaiset.” Jordanian väestöstä arviolta 65 % on palestiinalaisia.

KUNINGAS Abdullah II peri valtikkansa hänen isänsä Husseinin kuoltua syöpään 1999. Hänen palestiinalainen vaimonsa Rania syntyi Kuwaitissa, mutta hänen vanhempansa asuvat Tulkarmissa, joka on nykyisin PA:n hallitonaluetta Samariassa.
Kuningas Abdullah II:n takinkääntö voidaan ymmärtää pelonsekaisena pyrkimyksenä estää arabikevään kasvattamat väkivaltaiset mielenosoitukset hänen hallitusvaltaansa vastaan, jotka toistaiseksi ovat muutosten vaatimuksessaan säilyttänet hänen yksinvaltiutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143951

4. PMW , Palestiinan mediatarkkailu, joka seuraa palestiinalaista mediaa sekä sen laitoksissa kuten kouluissa harjoitettavaa metodia ja niissä käytettävää opetusmateriaalia, sanoo järjestelmällisen Israelin vastaisuuden, jolla lasten ja nuorten mielet saastutetaan, tekevän mahdottomaksi saavuttaa pysyvä rauhantila palestiinalaisten kanssa.
PMW:n raportti jakaa materiaalin viiteen osaan: 1. Juutalaisjengien suorittama Palestiinan varkaus. 2. Juutalaisen valtion olemassaolon kieltäminen. 3.Israelin perustaminen seurauksena kolonialistisista päämääristä. 4. Israelin valtion kuvaaminen demoniseksi. 5. Oikeus saavutetaan vasta, kun Israelia ei ole enää olemassa.

Esimerkkinä raportissa opetetaan 12.vuosikurssin oppilaille: ”Palestiinan sota päättyi katastrofiin, joka on ennen näkemätön historiassa juutalaisten jengien varastaessa palestiinalaisten maan ja karkottaessa sen ihmiset kaupungeistaan, kylistään, mailtaan ja kodeistaan Israelin valtion perustamiseksi.”
Raporttiin on otettu mukaan kilpakysymys PA:n virallisesta päivälehdestä Al-Hayat Al-Jadida, jossa kysytään. ”Kirottu James Arthur Balfourin julistus johti koko kotimaan varastamiseen ja kansan karkottamiseen etnisessä maan puhdistamisessa ilman vertaa nykyhistoriassa.
Minä päivänä ja kuukautena vuonna 1917 julistus julkistettiin?”
Saman päivälehden kolumnissa Israelin valtion perustamisen sanotaan muodostaneen ympäristöpoliittisen ja turvallisuusvahingon.
PA:n virallisessa TV:ssä esitettiin v. 2010 video, jossa juontaja kyseli israelilaisilta, mistä he ovat tulleet: Ukrainasta, Saksasta, Puolasta, Venäjältä, Etiopiasta, Falashasta. Juontaja jatkaa. Miksi tulit tänne varastamaan meidän maamme? Menkää takaisin kotimaahanne.

PMW:n johtaja Itamar Marcus toteaa, että Israelin olemassaolon kieltäminen on vakavin syytös, mitä palestiinalaiset järjestelmällisesti toistavat ja opettavat kansalaisilleen lastentarhasta yliopistoihin. ”Tämä ei ole se johtajisto, jonka kanssa voimme tehdä rauhan.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=219468

4. UUTISOTSIKOITA
- Ben Gurionin kenttä joutui peruuttamaan torstaina lentovuoroja polttoaineessa havaitun epäpuhtauden vuoksi. Se siirsi tai peruutti 1500 matkustajan matkasuunnitelmat ja aiheutti melkoisen kaaoksen kentällä epätoivoisten ja –tietoisten ihmisten kysellessä, mikä tilanne on ja mitä tästä seuraa. Polttoaine sinänsä oli viranomaisten mukaan puhdasta, mutta sen sekaan oli joutunut hyytelömäistä ainetta, joka näkyi siivilöissä. Sen alkuperää ei tiedetty. Ongelma oli havaittu jo puolitoista viikkoa sitten, mutta sen oletettiin poistuvan itsestään. Lentoliikenne on tänään palautumassa normaaliksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=219453
- Syyrian hallitus lupasi poistaa Banian kaupungin saarron, mutta lisäsi Damaskoksen ja toisten suurkaupunkien valvontaa lähettämällä niihin sotilasyksiköitään, jotka Syyriassa ovat osoittautuneet uskollisiksi Assadin politiikalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=219482
- Viranomaiset toteavat, että laittomasti rakennettujen rakennusten purkaminen Itä Jerusalemin alueella on vähentynyt, minkä uskotaan osittain johtuvan siitä, että asukkaat ovat itse purkaneet niitä pelätessään sakotustoimia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219464
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat ovat havahtuneet kovin myöhään todetakseen paikalla otettujen kuvien ja videonpätkien merkityksen pyrkiessään todistamaan asiansa oikeellisuutta. NGO-järjestöt ovat käyttäneet tätä jo vuosien ajan jopa lahjoittaen palestiinalaisille videokameroita, joilla nämä ovat pystyneet osoittamaan oman kantansa. Videonauhat ovat kuitenkin helposti peukaloitavissa poistamalla epätoivottuja tilanteita ja lisäämällä pätkiä toisista tilanteista, kuten on todettu NGO-järjestöjen tehneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143956
- Fatahin ja Hamasin terroristit ovat surmanneet 981 israelilaista siviiliä vuoden 2000 jälkeen ja haavoittaneet samaan aikaan 17 200 siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143942

Thursday, May 05, 2011

TORSTAI 05.05.11

1.PALESTIINALAISJÄRJESTÖT allekirjoittivat eilen Kairossa sopimusasiakirjan, jolla
on tarkoitus lopettaa Fatahin ja Hamasin vuodesta 2007 jatkunut eripuraisuus ja toistensa syyttely. Pahat kielet ehtivät vakuuttelemaan, että katsotaanpa vain, miten kauan tuo sopimus kestää, sillä vastaavia sovinnon eleitä Fatah ja Hamas välillä on tehty ennenkin.
Eikä tuo ennustus aivan turha lienekään, sillä vaikka Fatahin ja Hamasin johtajien oli tarkoitus eilen raapustaa dokumentin alle omat puumerkkinsä, molemmat jättivät sen tekemättä. Muiden pienempien järjestöjen edustajat allekirjoittivat sen edellisenä päivänä.

VIIMEINEN häiriö aiheutui siitä, että juhlallisessa loppuseremoniassa, jossa oli tarkoitus julkistaa maailmalle sovun syntymisestä, Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Meshaal katsoi joutuneensa syrjityksi istumajärjestystä laadittaessa ja kieltäytyi aluksi tulemasta kateederille. Tämä nyt oli vähäinen tahra rikkeettömään yhteistoimintaan, mutta tahra kuitenkin.
Toinen Hamasin taholta osoitettu ”diplomaattinen” pisto eli se, että vain muutamia tunteja ennen sopimuksen julkistamistilaisuutta Hamasin teloitusryhmä ampui ”Israelin kanssa yhteistoiminnasta” vuosi sitten tuomitun palestiinalaisen Gazassa. Teloitusten tulee saada PA:n lain Abbasin allekirjoitus ennen sen suoritusta, mikä tässä jäi hankkimatta.
Kairossa järjestettyä julkistamistilaisuutta todistivat YK:n, EU:n ja arabiliiton edustajat.

YAACOV KATZ tarkastelee JP:n artikkelissaan Khaled Mashaalin äkillistä halukkuutta sopia Fatahin kanssa. Katz katsoo, että Mashaal tunsi maan polttavan jalkojensa alla Damaskoksessa Syyriassa riehuvien mielenosoitusten takia, ja katsoi turvallisuutensa vuoksi olevan edullista tässä vaiheessa lähteä ”herrojen kanssa marjaan”, kuten Suomessa aikoinaan sanottiin, eli mennä samaan kelkkaan Fatahin kanssa. Vaikka Mahmoud Abbas pyrkikin hymyilemään koko toispuoleisella naamallaan osoittaakseen jotain tärkeää saaneensa aikaan, taustalla oli selvä vaivautuneisuus. Hän kuitenkin selvitti tilaisuuteen kokoontuneelle väelle, että myös Fatah tarvitsi tätä sopimusta, sillä hänen olisi ollut vaikeaa selittää kyselijöille YK:ssa ja muualla lännessä, miten hän aikoo hallita Palestiinan valtiota, jonka toinen puoli on avoimessa kapinassa sen kanssa.
Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa julisti tilaisuudessa, että nyt voidaan unohtaa syytökset Hamasista terrorijärjestönä, sillä se on saanut kansainvälisen tunnustuksen sopimuksen ansiosta, tarkoittaen kai, että YK:n ja EU:n edustajien läsnäolo vahvistaa tämän. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219247

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkusti Englantiin, jossa hän tapasi eilen pääministeri David Cameronin, ja sieltä Pariisiin, jossa hän tapaa presidentti Nicolas Sarcozyn. Netanyahun tarkoituksena oli saada Euroopan maiden tukea PA:n itsenäisyys-hankkeita vastaan, mutta uutisraporttien mukaan vastaanotto on korrekti mutta torjuva. Cameron ilmaisi varsin selkeästi EU-maiden kannan todetessaan, että Englanti tulee todennäköisesti tunnustamaan Palestiinan itsenäisyyden, elleivät Israelin ja PA:n väliset rauhankeskustelut jatku lähitulevaisuudessa. Cameron sanoi mahdollisuuden tunnustamisesta olevan harkinnassa, mikä tarkoittanee ilman diplomaattisia kiemuroita, että asia on käytännössä päätetty, kysymys on vain sen sopivasta ilmaisutavasta. Cameronin mielipiteen julkisti the Guardian-lehti.
Cameron kertoi Netanyahulle Guardianin mukaan, että Englanti pitää ehdottomasti parempana neuvoteltua tulosta kahden valtion periaatteen pohjalta, mutta jos neuvottelut eivät johda tulokseen lähiaikoina, Englanti ei sulje pois muita mahdollisuuksia.
”Mitä kiinteämmin Israel antautuu vakaviin keskusteluihin rauhanprosessista, sitä vähäisemmäksi kysymys yksipuolisesta itsenäisyysjulistuksesta tulee kehittymään”.

PARIISISSA L´Express julkisti presidentti Sarcozyn haastattelun keskiviikkona. Siinä Sarcozy selittää: ”Jos rauhankeskustelut alkavat uudelleen tulevan kesän aikana, Ranskan kannan mukaan tärkeimmät osapuolet tulevat keskustelemaan aikataulun aikaistamisesta. Jos sen sijaan keskustelujen alkaminen viivästyy syyskuusta, Ranska katsoo velvollisuudekseen tukea keskeistä kysymystä Palestiinan valtion perustamiseksi.” Hän selvitti edelleen, ettei EU jää tässä sivustakatsojaksi. Hän halusi USA:n ottavan suuremman vastuun kysymyksestä, mutta totesi, ettei USA voi sitä toteuttaa yksin, vaan tarvitsee EU:n tukea.

NETANYAHU otti esille kysymyksen Fatahin ja Hamasin välisestä sovintodokumentista,
mutta Cameron – samalla kun hän vakuutti Englannin horjumatonta tukea Israelille – ei kieltänyt sitä, että Englanti tukee Fatahin ja Hamasin sovintoa, mutta haluaa ensin tutustua dokumenttiin. Sarcozy puolestaan tunnusti haastattelussa, että rauhan saavuttaminen ilman Fatahin ja Hamasin sovintoa on mahdotonta.
Cameron viittasi vielä bin Ladenin teloittamiseen Pakistanissa, että se antaa entistä paremmat mahdollisuudet taistella terrorismia vastaan maailmalla.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219281

3. USA:N merivoimien erikoisjoukkojen Unit 6 onnistunut kommandoisku bin Ladenin taloon Pakistanissa on yllättäen herättänyt paljon kysymyksiä ja epäilyjä.
Ensimmäinen huomio kiinnittyy siihen, että USA:n armeijan osasto toimi ilmeisesti lupaa kysymättä ystävällis-mielisen valtion alueella, joskin ehkä sen tiedustelujärjestön ISI:n tieten.
USA:n hallituksen aiemmin julkaisemien raporttien mukaan teloitusta edelsi kiivas 40 minuuttia kestänyt tulitaistelu. Todellisuudessa 20 hengen erikoisosasto ampui Ladenin lähetin Ahmed Abu al-Kuwaitin ja hänen kanssaan olleen naisen ulkorakennuksessa sekä päärakennuksen portaikossa lähetin veljen, joka ryntäsi heitä vastaan.
Tunkeuduttuaan bin Ladenin makuuhuoneeseen he ampuivat vuoteessa levännyttä Ladenia kuolettavasti päähän ja rintaan sekä haavoittivat huoneessa ollutta naista. Bin Laden ei tarttunut aseisiin, vaikka raportin mukaan hänen lähellään oli Kalashnikov-kivääri ja pistooli. Mitään suurta tulitaistelua paikalla ei käyty, mutta yksi helikopteri syöksyi talon pihaan. Joukot löysivät talosta viisi tiekonetta, 5 kovalevyä ja runsaasti levyille tallennettua aineistoa, jotka he ottivat mukaansa. He uskovat, että niissä on suunnitelmia tulevista operaatioista sekä järjestön henkilöistä, tietoliikenteestä ja sisäisistä järjestelyistä.

OBAMAN hallituksen edustajat, jotka joutuivat selittämään tapahtumia journalisteille, joutuivat tunnustamaan, että heidän tietonsa olivat puutteellisia ja vääriäkin oikoen pahimpia kompia. OBAMA antoi luvan julkistaa videokuvia hyökkäyksestä, mutta bin Ladenin ruumista kuvaavat kuvat hän päätti pidättää julkisuudelta. http://www.nytimes.com/2011/05/05/us/politics/05binladen.html?partner=rss&emc=rss

4. ISRAELIN hallitus päätti lopultakin tunnustaa yli 3000:n asukkaan Elin juutalaisyhteisön Samariassa, n. 30 km päässä Jerusalemista pohjoiseen. Valtion syyttäjä ilmoitti korkeimmalle oikeudelle, että HaYovelin lähiö on rakennettu osittain arabien omistamalle maalla. HaYovelin pormestari Kobi Eliraz sanoi hallituksen päätöstä tervetulleeksi, jota on odotettu 27 vuotta.
Hän kuitenkin valitti päätöksen yhteyteen lisättyä termiä ”mahdollisuuksien mukaan”, eli koko Elin ja Hyovelin aluetta ei tunnustettu itsenäiseksi kaupungiksi.
Tämän päätöksen ehdollisuus vaarantaa edelleen kuuden asuinrakennuksen kohtalon, niiden mukana kahden sodassa kaatunen veteraanin Roi Kleinin ja Eliraz Peretzin kotitalot, joissa heidän perheensä asuvat.
PORMESTARI Kobi Eliraz ihmettelee, miten 40 vuotta sitten otettujen valokuvien perusteella voidaan päätellä maan kuuluneen arabeille, jotka sattuivat silloin hoitamaan jotain oliivipuuta siinä. Toiseksi hän toteaa, että on olemassa useita korvausmenetelmiä, joilla asia voidaan hoitaa ilman asuinrakennusten tuhoamista, mitä äärivasemmistolainen painostusjärjestö Peace Now, joka itse on oikeudellisten selvittelyjen alaisena, vaatii korkeimmalle oikeudelle lähettämässään kirjeessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143922

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin vankeudessa viruvan IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vanhemmat ovat jo kauan sitten menettäneet uskonsa hallituksen kykyyn ja tahtoon vapauttaa heidän poikansa. Noam ja Aviva Shakit uhkaavat keskiviikkona Netanyahulle lähettämässään kirjeessä kääntyvänsä korkeimman oikeuden puoleen, jotta se pakottaisi hallituksen lopultakin tekemään jotain todellista asian hyväksi. Heidän tarkoituksensa on tehdä tästä ihmisoikeuskysymyksestä poliittisen jutun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143917
- Shin Betin edellinen johtaja Uval Diskin varoittaa Fatahin ja Hamasin sopimus-dokumentista, ettei se ole todellinen, eikä kysymys ole sovinnosta niiden välillä. Hänen näkemyksensä mukaan kysymys on fasadista, jonka suojassa suunnitellaan kolmatta intifadaa. Todisteena tästä hän sanoo sen, ettei Hamas päästä PA:n turvallisuusjoukkoja Gazaan eikä Fatah Hamasin joukkoja Länsirannalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143915
- Muslimijärjestöt Al-Quds säätiö ja Muslimioikeusneuvosto Etelä Afrikassa suunnittelevat, että ne lähettävät maakolonnan Afrikasta Gazaan samaan aikaan, kuin Turkissa toimiva IHH lähettää toisen flotillansa meritse. Tämä suunniteltiin tapahtuvaksi 15. toukokuuta, jolloin muslimeja kehotetaan marssimaan joka taholta Israelin rajoille, mutta Turkin vaalien takia flotilla II:n seilaaminen siirrettiin vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143906
- Syyrian sotilaat tekivät yöllisen ratsian Damaskoksen Saqban lähiöön, jossa viime viikolla järjestettiin satojen ihmisten mielenosoitukset. Sotilaat tunkeutuivat asuntoihin ja suorittivat massapidätyksiä lähiössä. Sotilaat eivät suostuneet kertomaan keitä he olivat, mutta heidän uskotaan kuuluvan Bashar Assadin veljen Maher Assadin joukkoihin. Lähiön puhelinyhteydet oli katkaistu enne ratsiaa. Lähiön mielenosoitus oli sujunut ilman välikohtauksia. Armeijan panssarit piirittivät Rastan kaupungin ja miehittivät tarkastuspisteitä Banian kaupungissa. Ihmisoikeusjärjestö vahvistaa, että se on rekisteröinyt 2843 ihmisen pidätykset, mutta todellinen luku voi olla 8000. Yksin Daraan kaupungista on viety yli 800 miestä. Syyrian hallituksen joukkojen veriset yhteenotot siviilien kanssa jatkuvat, ja pidätettyjen pahoinpitely ja kidutus on yleistä, usein myös naisten ja äitien, joilta kiristetään tietoja heidän miehistään ja pojistaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=219289

Wednesday, May 04, 2011

KESKIVIIKKO 04.05.11

1. PALESTIINALAISET pienryhmät allekirjoittivat eilen sovintosopimus asiakirjan Kairossa antaen näin tukensa Hamasin ja Fatahin välille neuvotellusta yhteistyöstä.
Hamasin ja Fatahin johtajat allekirjoittavat sopimusasiakirjan Kairossa tänään juhlallisessa tilaisuudessa, johon on kutsuttu mukaan arabimyönteisyydestään tunnettu EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton, joskaan hänen tulostaan ei ole varmuutta.
Israelin arabikansanedustajat Ahmed Bibi, Taleb El-Sana ja Mohammed Barakeh on myös kutsuttu mukaan todistamaan tapahtumaa, mutta ei Israelin hallituksen edustajia.

Fatahin ja Hamasin välit rikkoutuivat kesäkuussa 2007 Hamasin kaapatessa vallan PA:lta puhdistaen Fatahin edustajat kaikista tärkeistä viroista ja tehtävistä Gazan kaistalla. Ismail Haniyeh säilytti pääministerin paikkansa Gazassa ja on siitä lähtien toiminut Hamasin johtajana, mitä Khaled Mashaalin johtama ulkoasian toimisto kyseenalaistaa toistuvasti.

NÄYTTÄVÄSTÄ yhteisymmärryksestä huolimatta avainkysymykset Fatahin ja Hamasin välillä ovat ratkaisematta. Ismail Haniyeh totesi Kairossa, ettei Hamas alista turvallisuusjoukkojaan yhteisen turvallisuusneuvoston valvontaan eikä luovu Gazan kaistan hallinnasta senkään jälkeen, kun yhteishallitus on muodostettu, raportoi AP tiistaina. ”Vastarinta-aseisiin ei kosketa, mutta me päätämme yhdessä, miten niitä käytetään”, hän selitti antamatta vihjettä, miten tämä olisi mahdollista. Tämä voidaan lukea siten, ettei Hamas luovu oikeudestaan jatkaa ”aseellista taisteluaan” Israelia vastaan, vaikka Hamasin edustajat toisten pienryhmien kanssa vakuuttavat kunnioittavansa PLO:n solmimaa sopimusta Israelin kanssa.

PA:n pääministeri Salaam Fayad painotti, että ”palestiinalaisten kamppailu Israelin miehitystä vastaan tulee olla aseeton”, mihin Hamas ei halua suostua.
Kysymys yhteishallituksen pääministeristä aiheuttaa myös ristiriitoja, sillä vaikka sopimus-luonnoksen mukaan pääministeri valitaan neuvotteluilla, kuten Hamasin edustaja Azzam Al-Ahmed selittää, Hamasin edustaja Mahmoud Zahar vaatii, että pääministeri täytyy valita Gazasta. Yousef Riska Hamasista selitti, että tämä tasoittaisi valtaoikeuksia, sillä presidentti ja parlamentin puhemies asuvat Länsirannalla.
Ulkoministeri Lieberman ennustaa, että sovintosopimus nostaa Hamasin valtaan Länsirannalla, kuten se teki Gazassa. Pääministeri Netanyahu kehotti ennen Euroopan matkaansa Abbasia harkitsemaan vielä kerran ja kieltäytymään allekirjoittamasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143890

2. ASEETTOMAN al-Qaidan johtajan Bin Ladenin teloitus Abottabadin kaupungissa Pakistanissa Navy Seal joukkojen toimesta hallitsee uutistoimistojen websivuja siinä määrin, että Libyan ja Syyrian veriset kamppailut ovat jääneet vaille huomiota. Tämä sopinee varsin hyvin ainakin Bashar Assadin hallitukselle Syyriassa, jonka sotilaat ja turvallisuusjoukot jatkavat mielenosoittajien ja heidän epäiltyjen myötäilijöittensä pidätyksiä maan kaikissa kaupungeissa. Viikonvaihteen jälkeen arvioidaan ainakin 1000 protestoijan joutuneen pidätetyksi ja viedyksi keskistysleireihin, joissa heidän raakaa kuulustelujaan jatketaan.
Aktivistien ilmoitusten mukaan turvallisuusjoukot ja sotilaat tunkeutuvat sairaaloihin pidättäen sinne viedyt haavoittuneet ja hoitoa etsivät. Kuolinuhrien lukumäärä vaihtelee 560-650 välillä, tarkkaa lukua ei tienne kukaan, sillä Assadin joukot keräävät ruumiita kaduilta vieden ne joukkohautoihin ilman seremonioita.

ASSADIN hallitus antoi määräajan toukokuun 15. päivään saakka, johon mennessä ”hallitusta vastustavien ja rikoksia tehneiden aseellisten jengien” tulee antautua ja luovuttaa aseensa. Hallitus ei kutsu heitä mielenosoittajiksi, vaan rikollisiksi joukkioiksi.
HALLITUKSEN joukot jatkavat Baniaan kaupungin piirittämistä. Pohjoiseen ja etelään johtavat tiet ovat sotilaitten sulkemia ja armeija on vahvistanut joukkojaan läheisissä kylissä.
Daraan kaupungissa hallituksen joukot ovat jatkaneet kaikkien 15-40-vuotiaitten miesten etsimistä kodeista ja pidättämistä, jonka jälkeen heidät viedään keskistysleireihin.
Satojen mielenosoittajien arvioidaan menehtyneen viimeisten päivien aikana Daraassa hallituksen joukkojen tulittaessa väkijoukkoja suorasuuntauksella.
Syyriasta tulevat uutiset ovat osin ristiriitaisia ja puutteellisia, koska ulkomaisia journalisteja ei päästetä maahan ja siellä toimivat harvat toimittajat ovat tarkan valvonnan alaisina.
Yksi Al-Jazeeran toimittaja on kateissa, eikä hallitus ole antanut tietoja hänestä. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-13271411
BBC:n toimittaja Kim Ghattas tarkastelee osoitteessa alla Bashar Assadin dynastiaa, todeten, että Bashar osoittautui olevansa vain uudistusta haluavien alistaja, ei niiden toteuttaja. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-13247375

3. IDF:n yleisesikuntapäälliköksi ehdolla ollut Yoav Galant esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa sen jälkeen, kun hän joutui luopumaan ehdokkuudestaan talonsa maan-omistuksesta nousseiden epäselvyyksien vuoksi. Hän sanoi puheessaan Bar Ilan yliopistossa, että Hamasin ja muiden terroriryhmien Gazasta ampumat raketit kyseen-alaistavat Israelin oikeuden itsenäisyyteensä tällä mitättömän pienellä maapalalla.

Hän käsitteli puheessaan myös Lähi Idässä jatkuvia muutospyrkimyksiä, joita hän ei välttämättä pidä Israelille myönteisinä. Varsinkin Egyptin suhteen hän oli epäluuloinen sekä lyhyellä että keskipitkällä aikajaksolla.
Hän vakuutti puheessaan, että Gazasta ammuttujen rakettien tarkoituksena ei ole vain pelotella Israelin siviiliasukkaita, vaan niillä pyritään osoittamaan Israelin oikeus itsenäisyyteensä arabimeren keskellä kyseenalaiseksi, ja jonka lopullisena tarkoituksena on juutalaisten ajaminen pois ”arabien pyhältä maaperältä” ja Israelin valtion tuhoaminen.

Galant käsitteli puheessaan myös bin Ladenin teloitusta Pakistanissa todeten, ettei terrorijohtajien eliminoiminen ole tarkoituksetonta, vaan ne saattavat nuo järjestöt sekasortoon vuosiksi, ennen kuin uudet johtajat saavat otteen johdosta.
USA:n joukkojen onnistunut eliminoimisoperaatio antaa vahvistusta myös Israelin erikoisjoukkojen suorittamille operaatioille maan rajojen ulkopuolella, kuten myös keskusteluun siitä, onko moraalisesti oikeutettua eliminoida heitä ilman tuomioita. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=219046

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n rauhanneuvottelija Nabil Shaath kehottaa Israelin johtoa lopettamaan vaatimukset, että Hamasin tulee suostua kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon, koska hänen käsittääkseen ne ovat virheellisiä eivätkä enää edusta poliittista kehitystä. Palestiinalaisjohtajien puheissa esiintyy toivomus rauhasta ja yhteistoiminnasta Israelin kanssa, mutta pahin heidän puheitaan värittävä vaatimus on ”miehityksen” lopettaminen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=219103
- USA:n ja Englannin johtajat ovat ilmaisseet suuttumuksensa tavasta, millä Hamas kunnioittaa al-Qaidan teloitettua johtajaa ja suree hänen kuolemaansa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219065
- Bin Ladenin teloituksen yhteydessä USA:n taholta kerrottiin, että hän taisteli erikoisjoukkoja vastaan, joilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ampua hänet. Nyt he tunnustavat, että bin Laden oli aseeton, eikä käyttänyt vaimoaan ihmiskilpenä. Internet sivuilla esiintyy runsaasti artikkeleita, joissa kyseenalaistetaan koko operaatio selittäen, että bin Laden kuoli jo 2002, ja USA:n joukot kaivoivat ruumiin esiin, jonka he veivät mennessään ja pudottivat mereen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=219095
- Korkein oikeus vihjaa, että se voi laillistaa joitain valtion maalle rakennettuja rakennuksia, mutta kehottaa poistamaan yksityismaalle rakennettuja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219072
- CITYsites esittelee videossaan Länsimuuria, joka tunnetaan myös nimillä Itkumuuri ja Kotel, todeten, että 488 m pitkä muuri, josta 57 m on näkyvissä, on selvä todiste kuningas Herodeksen valtavasta rakennusprojektista Toisen Temppelin uudelleen rakentamisesta ja sen edustalla olevan tasanteen laajentamisesta yli kaksinkertaiseksi. Paikoin 32 m korkea tukimuuri tarvittiin tasanteen reunoille. Hän käytti sen rakentamiseen valtavan suuria kivijärkäleitä, jotka ovat kestäneet 2000 vuoden ajan hampaan nakertelut. Osa muurista on maanpinnan alapuolella, näkyvä osa on korkeimmillaan 19 metriä. Herodeksen muuria on myöhemmin korotettu pienemmillä kivillä, mikä selvästi erottuu muurissa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=218978
- Tel Avivin ja Jaffan alueella on nyt mahdollista vuokrata pyörä kaupungissa liikkumiseen. Vuokrauspisteitä sijoitettiin eri puolille kaupunkia, niistä 20 ovat jo valmiit, loput 130 odottaa vielä järjestelyjä. Viikkohinta on 60 NIS, päivähinta 14 NIS. Ensimmäinen puolituntinen on vapaa, seuraavat puolituntiset maksavat 5 NIS. Kaupunki joutunee vielä kehittämään pyöräteitä, joiden varsille vuokrausasemia sijoitetaan 250 metrin välein. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=219088
- Kansallinen suunnittelu- ja rakennusneuvosto hyväksyi suunnitelman 40 megawatin aurinkovoimalan rakentamiseksi Keturan kibbutsiin. Aurinkopaneelit asennetaan 60 hehtaarin (600 dunamin) alueelle. Voimala tyydyttää 33 % Eilatin kaupungin sähkövoiman tarpeesta, 2200 tuntia vuodessa. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=219080

Tuesday, May 03, 2011

TIISTAI 03.05.11

1. AAMUN lehdet kertovat kissankorkuisin otsikoin lähes 10 vuotta etsityn terroristin Osama bin Ladenin kuolemasta USA:n Navy Seal erikoisjoukkojen hyökkäyksessä hänen asuintaloonsa, jossa hän oli asunut 3 vuotta, tehdyssä operaatiossa Abottabadin pienessä kaupungissa vain sadan metrin päässä sotilasakatemiasta. Operaation suorittaneille joukoille annettiin selkeä käsky: Tappakaa hänet. Obaman neuvonantaja terrorismissa tosin yrittää vakuuttaa, että hän olisi pitänyt parempana saada hänet elävänä, mutta 40 minuuttia kestäneen tulitaistelun kiivaudessa siihen ei ollut mahdollisuutta.
Presidentti Barack Obama käytti tilaisuutta hyväkseen yrittäen saada teloituksesta irti kaiken sen propagandahyödyn, mitä se saattoi antaa hänen ryvettyneen imagonsa puhdistamiseksi. Täytyy muistaa, että hän on jo aloittanut vaalikamppailunsa, eivätkä gallupit lupaa hyvää.

USA:N Pentagonin taholta vakuutetaan, ettei Pakistanin hallitusta informoitu operaatiosta etukäteen, mutta Pakistanin tiedustelun taholta todetaan, että se toimi yhteistyössä USA:n viranomaisten kanssa. USA:n taholta myös vakuutetaan, että DNA-näytteiden mukaan, joita verrattiin hänen siskoltaan saatuihin näytteisiin, surmansa saanut mies oli ilman epäilyksiä etsitty Bin Laden. Jotkut ihmettelevät, miten DNA-tulokset saatiin 24 tunnin sisällä, sillä yleensä niiden tutkiminen ja vertaaminen vie paljon pitemmän ajan. Pentagon harkitsee valokuvien julkistamista surmatun ruumiista ja hänen merihautaamisestaan.
Bin Ladenin hautaaminen mereen on toinen kiperä asia, jossa Pentagon toimi ehkä turhan hätäisesti. Egyptin johtavan muslimiyliopiston Al Azharin korkea sunnineuvosto antoi julkilausuman, jossa se tuomitsee bin Ladenin hautaamisen mereen, koska se on vastoin islamin sääntöjä ja ihmisoikeuksia. Pentagon puolustautuu sanoen, että ruumiille suoritettiin islamin uskon mukainen hautausseremonia ennen ruumiin laskemista mereen.
Jotkut epäilevät USA:n julkistamia tietoja, ettei Ladenin rakennukseen ollut puhelinyhteyksiä, sillä valokuvien perusteella siellä oli runsaasti erilaisia johtoja ja myös rikottuja atk-laitteita. Bin Laden kärsi munuaissairaudesta ja hän tarvitsi siihen jatkuvaa hoitoa.
http://www.debka.com/article/20898/
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143857

2. UUTISSÄHKEIDEN mukaan USA:ssa vallitsee suorastaan ekstaattinen tunnelma kauan etsityn ja vihatun terroristin surmaamisesta, mutta Israelissa uutisiin suhtaudutaan varovaisesti, ei siksi, etteikö Bin Laden ollut ansainnut kohtaloaan, vaan siksi, että Israel voi joutua kokemaan sen seuraukset verisemmin kuin USA tai Eurooppa.
Hamasin johtaja Ismail Haniyeh tuomitsi Bin Ladenin teloituksen kutsuen häntä ”pyhäksi taistelijaksi”. Hamasin toinen johtaja Ismail al-Ashgar kutsui bin Ladenia vaatimattomaksi mujahediksi, uskonnolliseksi taistelijaksi, joka luopui miljoonistaan antautuakseen taisteluun NL-joukkoja vastaan Afganistanissa ja jatkaen sitä toista islamin vihollista USA:ta vastaan.
Jerusalemin Silwanin kaupunginosassa arabit järjestivät eilen spontaanin mielenosoituksen, jonka aikana poliiseja kivitettiin ja hyökättiin heidän autojaan vastaan.

KANSAINVÄLISEN Jihadin johtajat vakuuttavat, ettei taistelu lännen saastuttavaa vaikutusta vastaan lopu tähän, vaan sitä jatketaan uudella innolla ja se ulotetaan USA:n sisälle.
Toisten uutisten mukaan al-Qaida on piilottanut ydinaseita Eurooppaan, jotka laukaistaan, jos Bin Laden saa surmansa länsivaltojen toimesta. Näitä tietoja on mahdotonta tarkistaa, mutta sekä USA:ssa että monissa Euroopan maissa ja Israelissa on annettu varoitukset potentiaalisista hyökkäyksistä ja nostettu valvontaa ja valmistauduttu niiden varalle.
Saksassa eräs TV-yhtiö vertasi bin Ladenin teloitusta Hitlerin kuolemaan todeten, että molemmat päättivät päivänsä toukokuun 1.päivänä. Liekö yhteensattuma vai järjestetty, että pahimpana terroristina pidetyn miehen surmaaminen julkistettiin juutalaisten holokaust muistojuhlien aikana.
Aiemmin kerrottiin, että bin Laden käytti vaimoaan ihmiskilpenä operaatiossa, mutta Obaman terrorismin neuvonantaja John Brennan kieltää tämän todeten, että vaimo kuollut operaatiossa. Valkoisen Talon henkilökunta seurasi operaatiota TV-n kautta.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218932
NU:n kansanedustaja ilmaisi monien israelilaisten tunteet todetessaan, että Israel tulee saamaan iskuja operaation vuoksi, ja että Obaman suosio USA:ssa nousee hetkeksi onnistuneen operaation vuoksi laskeutuakseen pian ennalleen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218880
3. USA voinee lopulta saada kiitosta onnistuneesta operaatiosta Osama bin Ladenin eliminoimiseksi, mutta NATO:n nimissä tehty ilmahyökkäys Libyan presidentti Muammar Gaddafin perhettä vastaan on herättänyt laajan tuomion jopa länsimaissa. Sitä on pyritty puolustelemaan selittäen sen tarkoituksena olleen iskeä sotilaallisia operaatioita tukeviin laitoksiin, mutta tämä lienee selvä ja kiertelemätön valhe, mitä NATO ei hakua tunnustaa.
Muammar Gaddafin nuorimman pojan Saif al-Arabin ja hänen kolmen poikansa hautajaisiin osallistui tuhansia ihmisiä Tripolissa. Muammar itse ei osallistunut, mutta hänen tärkein poikansa Saif al-Islam oli mukana mustiin vaatteisiin pukeutuneena. Parituhatta hautajaisiin osallistunutta kansalaista heilutti Libyan lippuja ja kuolleen Saif al-Arabin kuvia ja huudellen Gaddafia tukevia iskulauseita: ”Me kaikki olemme Gaddafin Libya”.

MAANANTAINA tuhansia ihmisiä osoitti mieltään Tripolin kaduilla hyökkäillen länsimaitten lähetystöjä vastaan, joista varsinkin USA:n, Ranskan ja Englannin olivat heidän kohteinaan. Libyalaiset viranomaiset syyttivät Libyaa vastaan taistelevia länsimaita Muammar Gaddafin teloitusyrityksestä. Yhä laajeneva kritiikki kohdistuu siihen että hyökkäyksiä johtavat maat Ranska ja Englanti ovat ylittäneet YK:n antaman mandaatin suojella siviilejä. Tähän syyttelevien kuoroon osallistui myös Etelä Afrikan hallitus. Turkki kotiuttaa lähetystö-henkilökuntansa Libyasta ”turvallisuussyistä”. Turkki tarjoaa välityspalvelujaan.
Englantilainen Independent lehti syytti liittolaismaita karkeasta strategisesta virheestä iskiessään Gaddafin huvilaan, koska se antaa maailmalle kuvan konfliktista Gaddafin ja länsivaltojen välillä, mikä jättää Libyan vapaustaistelijat sivustakatsojiksi ja länsimaitten ilmaiskut uudeksi sotilas-operaatioksi islamilaista maata vastaan.

MISRATAN kaupunki on noussut kohteeksi, jossa verisimmät taistelut nyt käydään. Libya on tiettävästi miinoittanut sen satama-aluetta estäen avustuslaivojen pääsyn satamaan. Kapinalliset syyttävät, että heidät on unohdettu Gaddafin joukkojen armoille eivätkä liittoutuneitten lentokoneet avusta heitä. Libyan joukot tulittavat raketeillaan Misratan satamaan tullutta alusta väittäen sen tuovan aseita kapinallisille.(JP Lin Noueihed)

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF salli eilen tuhannen rukoilijan pääsyn Joosefin haudalle, mutta mukana olleiden mukaan 150 ihmistä jäi pois busseista, joita ei ollut tarpeeksi. Nämä 150 suunnistivat haudalle jalkaisin, jonka aikana arabit kivittivät heitä. IDF sanoo rekisteröineensä muutamia vammautumisia. Osa rukoilijoista kieltäytyi lähtemästä haudalta vaatien, että IDF:n tulee ottaa hautakammio valvontaansa estääkseen arabien toistuvan vandalismin. Syntyneen nujakan aikana yksi palvojista haavoittui ja hänet vietiin sairaalaan. 35 ihmistä pidätettiin ja heidät vietiin Arielin poliisiputkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143864
- Fatah ja Hamas ovat muodostaneet yhteisen komitean, joka suunnittelee 15. toukokuuta järjestettäviä marsseja Israelia kohti kaikista rajanaapureista. Tämä 15. päivä läntisen kalenterin mukaan on Israelin 63. vuosipäivä, jota arabit kutsuvat nimellä ”nagba”, katastrofi. Tri Zakaria al-Agha PLO:n hallituksesta kertoo, että komitean tehtävänä on valmistella kaikkien kansallisten ja uskonnollisten yhteinen keskitetty marssi kaikista rajanaapureista. Siihen osallistuvat arabit ja heitä tukevat ulkomaiset myötäilijät. Internetissä marssia kutsutaan kolmannen intifadan alkamiseksi. Egyptin viranomaiset ovat Maan-uutistoimiston mukaan huolissaan marssista, sillä kansalliset ryhmät Egyptissä suunnittelevat lähtevänsä El Arishin kaupungista 14. toukokuuta kohti Israelia sekä maitse että meritse. Egyptin armeija Siinailla on asetettu hälytysvalmiuteen ja se pyrkii estämään heidän pääsynsä Siinaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143863
- Iranin Press-TV kertoi lähetyksessään maanantaina, että IAF on sijoittanut useita koneitaan Irakin lentokentille valmistellen iskuja Irania vastaan. Sekä Israel, USA että Irak ovat torjuneet tiedot perättöminä. Uutisen mukaan F15, F16, F18 ja F22 koneita sekä tankkauskone KC10 on sijoitettu irakilaisille lentokentille. USA ilmoittaa, että Iranin syytös on naurettava jos siksikin, ettei Israelilla ole F18 ja F22 koneita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143856
- AvigdorLiebermanin syytösuhkasta huolimatta Israel Beitenun kannatus on noussut uuteen korkeuteen. Jos vaalit pidettäisiin nyt, puolue saisi 18 kansanedustajaa (nyt 15); Likud saisi 29 (26) edustajaa; Kadima 26 (29); Meretz 4 (3); arabipuolueet 10; Shas 11 (11) ja UTJ 5 (5). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143844
- Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa on Charney Reseach tutkimuksen mukaan edelleen suosituin presidenttiehdokas Egyptin seuraavissa vaaleissa. Hän saisi 37 %.n kannatuksen, lähes kaksi kertaa enemmän kuin sotilasneuvoston johtaja marsalkka Hussein Tantawi. Moussa tunnetaan herkeämättömänä Israelin ja USA:n vastustajana ja arvostelijana, mikä voi osittain selittää hänen kansansuosionsa, sillä Egyptissä yleinen mielipide on lujasti Israelin vastainen eikä USA ole suosittu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143843
- Fatahin ja Hamasin sovinto voi tulla palestiinalaisille kalliiksi, sillä lännessä suosittu entinen Maailmanpankin virkailija Salaam Fayad menettäisi paikkansa ja USA tulisi luultavasti keskeyttämään palestiinalaisten tukemisensa. Obaman ja Abbasin välit ovat hiertyneet pahasti Abbasin kritisoidessa USA:n presidenttiä petollisuudesta ja siitä, että tämä houkutteli hänet vaatimaan kovia lisävaateita Israelilta uskotellen pystyvänsä vääntämään Netanyhaun kättä niille suosiollisiksi. Nyt Abbas valittaa jääneensä yksin puunlatvaan, jonne molemmat kipusivat, mutta sitten Obama laskeutui alas vieden tikapuut mennessään. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-pm-s-future-uncertain-as-hamas-and-fatah-move-toward-unity-1.359582

Monday, May 02, 2011

MAANANTAI 02.05.11

1.HAMASIN ulkopoliittisen toimiston johtaja, käytännössä sen ulkoministeri, Khaled
Mashaal matkusti eilen Kairoon valmistelemaan keskiviikoksi suunniteltua tilaisuutta, jossa on tarkoitus useimpien palestiinalaisryhmien todistaessa allekirjoittaa yhteistoimintasopimus Fatahin ja Hamasin välillä. Dokumentin mukaan Fatah ja Hamas muodostavat yhteistoiminta-hallituksen, joka valvoo sekä Länsirantaa että Gazan kaistaa, ja valmistelee vuoden sisällä pidettäviä PLC:n ja presidentin vaaleja. Hamasin johto ei ole suostunut edes keskustelemaan ”kuvitteellisesta mahdollisuudesta” Israelin tunnustamiseksi, kuten Mahmoud Zahar Gazassa sitä kutsui WND:n Israelin toimiston johtajan Aaron Kleinin haastattelussa. Hänen lausuntoaan selvitti Mashaalin varamies Musa Abu Marzouk todeten, että monet arabimaat eivät tunnusta Israelia, eikä se ole esteenä niiden harjoittamalle ulkopolitiikalle, eikä sen pitäisi siten olla kynnyskysymys Palestiinan valtiollekaan tai sitä valmistelevalle Fatahin ja Hamasin yhteistoimintahallitukselle.
Fatahin puolesta dokumentin allekirjoittanee PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas.

FATAHIN ja Hamasin yhteistoimintasopimuksen mukaan Egypti lähettää sotilaitaan Gazan kaistalle valvomaan dokumentin mukaisten turvallisuustoimien järjestelyissä. Israelissa pelätään, että nämä egyptiläiset joukot voivat käytännössä muotoutua sotilaskouluttajiksi, jotka avustavat palestiinalaisen armeijan muodostamista Gazassa. Tämä herättää myös kysymyksen, mitä tapahtuu, jos Israelin joukot joutuvat ylittämään turva-aidan jahdatessaan terroristeja Gazan alueella ja egyptiläisiä sotilaita haavoittuu? Voiko tällaisesta tilaisuudesta kehittyä avoin välirikko Israelin ja Egyptin välillä? Miten Länsiranta liittyy tähän?
EGYPTIN ulkoministeri Nabil Elaraby sanoo julkisuudessa kannattavansa Palestiinan valtion muodostamista, mitä Hosni Mubarakin hallitus ei suoraan tukenut. Tämä on yksi niitti lisää, joka tulee vahvistamaan Egyptin ja PA:n välistä liittoa Israelin kustannuksella.

HAMASIN taholla arvioidaan, että mahdollisuudet saada Palestiinan valtio YK:n myötävaikutuksella ovat pienet. Varsinkin Mahmoud Zahar epäilee YK:n toimintakykyä. Tämä tarkoittanee sitä, että Hamas valmistautuu aseelliseen taisteluun, mikä huomattavasti vahvistuisi Fatahin ja Hamasin yhdistäessä voimansa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=218716

ISRAELIN talousministeri Yuval Steinitz sanoi sunnuntaina, että hän pidättää Israelin viranomaisten keräämien vero- ja muiden maksujen tilittämisen PA:n tilille, koska hän ai halua niillä tukea terrorijärjestö Hamasin toimintaa. Hän selitti, että jos PA pystyy selvittämään, miten varat voidaan pitää omalla tilillään, hän harkitsee päätöstään uudelleen.
PA:n pääministeri Salaam Fayad vetosi välittömästi ”kansainväliseen yhteisöön”, jotta se pakottaisi Israelin tilittämään PA;lle kuuluvat varat sen tileille. Hän selitti nukuttuaan yhden rauhattoman yön asian päälle, ”ettei Israelin talousboikotti estä yhteistoimintahallituksen muodostamista eikä Palestiinan valtion syntyä”. PA:n entinen pääneuvottelija Saeb Erekat kutsui Steinitzin toimia Israelin pyrkimykseksi estää PA:n uuden hallituksen syntyä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218641

2. JP:n päätoimittaja David Horovitz hämmästelee artikkelissaan maailman hiljaisuutta sen saatua yllättävän uutisen Hamasin ja Fatahin sopimusluonnoksen valmistumisesta ja sen virallisesta allekirjoittamistilaisuudesta Kairossa keskiviikkona. Hän sanoo odottaneensa vastalauseiden kuoroa, mutta tuloksena on täydellinen hiljaisuus.
OLISI odottanut, että edes läntisen maailman vapauden ja demokratian esitaistelijana tunnettu Yhdysvallat olisi esittänyt selkeän tuomionsa Israelin pääministeri Netanyahun rauhankumppaniksi tunnustamansa PA:n puheenjohtajan Mahloud Abbasin alistuessa Hamasin tasolle Israelin vastaisuudessaan, jonka olemassaoloa sen pääministeri Ismail Haniyeh kutsuu laittomaksi ja kuuluttaa sen tuhoamista. Mutta mitä sieltä sanottiin?

VALKOISEN talon henkilökuntapäällikkö William Daley antoi lausunnon, jossa hän selkeästi kutsuu Hamasia terrorijärjestöksi, joka iskee siviilikohteisiin. Kuitenkin Daley sanoo puheensa loppuosassa USA:n tukevan palestiinalaisten sovintopyrkimyksiä, mikäli ne edistävät rauhaa.
Horovitz hämmästelee, millaista kaksinaispuhetta tällainen on? Miten terrorijärjestö, joka ei ole myöntynyt hiuksenkaan vertaa vaatimuksestaan Israelin tuhoamisesta, voi yhdistymällä Israelin rauhankumppanina esiintyvän PA:n kanssa edistää rauhan asiaa? Horovitz kehottaa Abbasia harkitsemaan päätöstään vielä kerran ennen kohtalokasta allekirjoitustaan. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=218727

3. HOLOKAUSTIN sankarien ja marttyyrien muistopäivänä, joka alkoi eilen illalla, Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu osoitti puheensa maailmalle valtion järjestämässä virallisessa muistotilaisuudessa Jad Vashemin holokaust-museossa.
Esittäessään kunnioituksena ja kiitoksensa holokaustissa henkensä menettäneille kuudelle miljoonalle juutalaiselle hän totesi, että tänä päivänä juutalaisilla on oma valtionsa ja omat puolustusvoimat, joilla se pystyy puolustamaan itseään ulkoa tulevaa uhkaa vastaan. Hän kehotti israelilaisia rohkeasti kohtaamaan haasteet eikä antautumaan merkityksettömien sanojen suojaan peittäen päänsä hiekkaan. Hän uskoo, että Israel ja juutalaiset ovat oppineet läksynsä, mutta epäilee, että maailma olisi oppinut yhtään mitään holokaustista.

NEATANYAHU viittasi puheessaan toistuvasti Iraniin, jota hän vihamielisten islamilaisryhmien ohella kutsui aikamme pahimmaksi uhkaksi Lähi Idässä. Hän vaati sivistyneitä ihmisiä kaikkialla maailmassa, jotka ovat oppineet holokaustin läksynsä, yksimielisesti tuomitsemaan ne, jotka vaativat juutalaisen valtion tuhoamista. Hän viittasi Iraniin, joka on jopa kehittämässä itselleen atomipommia, jolla se avoimesti uhkaa tuhota Israelin maan. Hän sanoo, että tämä uhka on todellinen eikä mikään tulevaisuuden näky, eikä maailma ole pystynyt estämään sitä.

ISRAEL viettää holokaustin muistopäivää 27. päivä nisan-kuuta. Se on päivä, jona Varsovan getton juutalaiset aloittivat aktiivisen vastarinnan natsien tuhoamissuunnitelmaa vastaan.
Holokaustin kansainvälistä päivää vietetään 27. tammikuuta, jona päivänä natsien Auschwitz-Birkenau tuhoamisleirit vapautettiin.
Holokaust muistoa kunnioitettiin minuutin hiljaisuudella 10.00 sireenien soidessa.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=218701

4. SYYRIAN hallitus on antanut joukoilleen käskyn pidättää kaikki 15-40-vuotiaat miehet Daraan kaupungissa, jota ne piirittävät ja jonka ne ovat jakaneet kolmeen lohkoon. Pidätyksiä suoritetaan systemaattisesti talosta taloon, ja heidät kuljetetaan kädet sidottuina ja huppu päänsä suojana ensin kouluihin, joista heidät siirretään kaupungin laidalla sijaitseviin turvallisuusjoukkojen valvomiin keskistysleireihin. Ei tarvinne olla profeetta arvatessaan, miten heitä siellä tullaan kohtelemaan. Kidutus ja kaikenlainen häpäiseminen raiskauksia myöten – myös miesten – on aivan yleistä pidätettyjen alistamiseksi. Damaskoksen keskustan suojeleminen on annettu eliittijoukkojen vallankumouskaartin vastuulle. He muodostavat epävirallisen presidentti-kaartin, ja heitä pidetään ehdottoman luotettavina Assadille.

SURMATTUJEN ruumiita on koottu elintarvikkeiden kuljettamiseen tarkoitettuihin jäähdytettyihin kuorma-autoihin, joissa ne alkavat hajota ja lemuta jäähdyttämiseen tarvittavan diesel-öljyn loppuessa. Sairaalat toimivat ylikapasiteetilla, ja hoitotarvikkeet, varsinkin veri ja puudutusaineet loppuvat, koska toimitukset estyvät piirityksen vuoksi.

USA:N hallituksen mitään sanomaton ja hidasteleva reaktio on saanut ihmisoikeusjärjestöt ja ulkomailla toimivat Syyrian hallituksen vastaiset ryhmät painostamaan Obamaa, että hän ottaisi selkeämmän ja päättäväisemmän kannan Syyrian tilanteeseen. Nämä ryhmät ovat harkinneet asian viemistä YK:n alaisiin neuvostoihin tai Haagin kansainväliseen oikeuteen. Kaikki etenee kuitenkin hitaasti, ja sitä häiritsee luotettavien raporttien puuttuminen, koska ulkomaiset lehtimiehet ja TV-ryhmät on lähes tyystin karkotettu maasta eikä uusia sallita.
Myös muutamat USA:n senaattorit ovat vaatineet Obaman hallituksen vastatoimia.
USA:n asettamat sanktiot kolmea Assadin lähipiirin virkailijaa kohtaan ovat hupijuttu, sillä heillä ei ole ulkomaisia tilejä ja Bashar Assad perheineen jätettiin niiden ulkopuolelle.
Maailman huomioita hallitsevat uutiset Libyan taisteluista, ja Syyrian kansa jätetään taistelemaan yksin tunnotonta Bashar Assadin hallitusta vastaan.
Uusi pääministeri Adel Safar lupaa uudistuksia kaikilla aloilla, poliittisia, juridisia ja taloudellisia lähiviikkojen aikana, mutta se ei ole lopettanut mielenosoituksia.(JP. O Kessler)

5.UUTISOTSIKOITA
- Al-Qaidan itseoikeutettu johtaja Osama Bi Laden, jota USA:n erikoisjoukot ovat jahdanneet 9,5 vuotta, löydettiin pidätettyjen antamien vihjeiden perusteella Pakistanin pääkaupungissa, jossa hän asui nykyaikaisessa ”palatsissaan” ilman puhelin- ja TV-yhteyksiä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218787, http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=218773
- Islamilaiset äärityhmät vannovat kostoa Osama Bin Ladenin kuoleman johdosta ja sanovat, ettei heidän toimintansa lamaannu tämän johdosta. USA antoi varoituksen kansalaisilleen eri puolilla maailmaa mahdollisista iskuista amerikkalaisia kohteita vastaan, mutta heidän suojelemisensa islamin raivolta on lähes toivoton tehtävä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218777, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143833
- Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmad Yousef totesi journalisteille, ettei Hamas vastusta EU-joukkojen sijoittamista Rafahin terminaaliin, jos Egypti niin haluaa. Egyptin uusi hallitus antaa lausuntoja, joissa se entistä voimallisemmin sanoin tuomitsee Gazan kaistan talousboikotin. Ulkoministeri Nabil Elaraby lupasi, että Rafahin terminaali avataan liikenteelle viikon sisällä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=218673
- YK:n palkkaamat opettajat PA:n ja Hamasin kouluissa eivät opeta palestiinalais-lapsille mitään holokaustista. ”Me vastustamme ehdottomasti oppilaiden mielen sekoittamista lisäämällä holokaust-opetuksen ihmisoikeuksia käsittelevään opetusohjelmaan”, sanotaan UNRWA:n julkaisemassa lausunnossa Al-Hayat Al-Jadida lehdessä. Lausunnon käänsi PMW (Palestiinan mediatarkkailu). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143817
- Amerikkalaiset turvallisen Israelin puolesta (ASFI) antoi valmistaa kartan, jossa näytetään selkeästi, miten koko Israelin maa-alue jää palestiinalaisten rakettien ja ohjusten vaikutuspiiriin, jos Palestiinan valtio muodostetaan 1949 aselepolinjoille. Maailmalle tarjotaan aseetonta Palestiinan valtiota, mutta kuka pystyisi valvomaan, ettei se aseistautuisi ja muodostaisi armeijan Gazan tapaan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143793
- Hizbullah vetää raskaat ohjuksensa pois Syyriasta kaiken varalta odottaessaan, miten Bashar Assad selviää. Ilmeisesti odotukset ovat negatiivisia, koska ohjukset on pidetty Syyriassa turvassa Israelin mahdollisilta vastatoimilta. http://www.debka.com/article/20891/
- Hamas-johtaja Khaled Mashaal tuntee ilmeisesti myös kuuman hengityksen niskassaan ja aikoo siirtää toimistonsa Damaskoksesta Qatariin, jossa hän on suurelta osin jo toiminutkin. Sotilaallinen johto siirretään joko Gazaan tai Egyptiin, kertovat uutiset. Hamas kieltää uutisen todenperäisyyden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143808

Sunday, May 01, 2011

SUNNUNTAI 01.05.11

1. SYYRIASSA jatkuu aseettomien mielenosoittajien surmaaminen maailman keskittyessä Englannin kuninkaallisten hääseremonioihin ja vapun viettoon. Olihan sentään yksi tärkeä tositarinakin: Naton joukot olivat saaneet vihiä, että Libyan presidentti perheineen oli myös keskittynyt seuraamaan Williamin ja Katen kymmeniä miljoonia maksavia häämenoja määrätyssä huvilassa ja lähetti pommittajansa keskeyttämään presidentti Muammar Gaddafin rauhallisen koti-illan. ”Onko siinä nyt laitaa, että maansa johtaja irrottautuu todellisuudesta ja alkaa muistelemaan omia hääseremonioitaan kesken kaiken; pitäisihän hänen ymmärtää, että Libya käy sotaa sekä omia kapinallisiaan että koko läntisen maailman sotajoukkoja vastaan, ei siinä pitäisi olla aikaa lekotteluun TV-laitteiden edessä”. Näin ajatuskuvio mennee.

EMME todellisuudessa tiedä, mitä Gaddafin perhe teki huvilassa täsmäpommien iskiessä siihen, mutta osa huvilasta tuhoutui surmaten yhden Gaddafin kuudesta pojasta, Saif al-Arab Gaddafin, 26, ja kolme lapsenpoikaa. Muammar oli vaimonsa kanssa myös huvilassa pommi-iskun aikaan, mutta he pelastuivat uutisten mukaan naarmuitta. Muutamat varmaan myös haavoittuivat, vaikka uutislähteet jättävät sen pois teksteistään.

NATON johto vakuuttaa naama peruslukemilla, kuten kunnon soturin tuleekin tehdä, ettei tarkoituksena suinkaan ollut surmata Gaddafia – olisihan se selvä epäonnistumisen myöntäminen vihollisen edessä -, ”kunhan vain annettiin muistutus todellisuudesta”.
Tämä lienee tarkoitettu NATO:n vastaukseksi Gaddafin tarjoamaan aselepoon tai tulitaukoon, jotta voitaisiin selvittää kuka taistelee ketäkin vastaan – NATO:n ohjukset kun välillä osuvat myös kapinallisten joukkoihin surmaten heitä. Gaddafi tarjoutui keskustelemaan länsivaltojen edustajien kanssa Libyan öljystä, jota hän uskoo heidän haluavan, mutta ilmoitti samalla, ettei hän näe mitään syytä lähteä maanpakoon Tunisian presidentti Alin tapaan; hän mieluummin jakaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kohtalon teloituksesta, jolla Mubarakia uhataan, jos hän presidenttinä todistettavasti antoi käskyn mielenosoittajien ampumisesta.

NATON joukkojen komentaja Libyassa kenraaliluutnantti Charles Bouchardt väänteli sanojaan kuin piikkilankaa pyrkiessään selittämään, että NATO pommittaa vain sotilaskohteita eikä pyri iskemään siviilikohteisiin. Hän tunnusti, että Gaddafin perheen jäseniä on voinut saada surmansa iskussa ja sanoi pahoittelevansa siviilien kuolemaa, mutta totesi samalla, että ”NATON pommitukset ovat selvästi kytkeytyneet Gaddafin hallituksen systemaattisiin hyökkäyksiin Libyan kansaa vastaan – me emme jahtaa siviilejä.”
Yksityiseen huvilaan tehtyä pommi-iskua – ilmeisesti saamansa vihjeen perusteella – on vaikea uskoa sotilaskohteeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143795

2. SYYRIASTA tulleet tiedot kertovat veristen mielenosoitusten jatkuvan huolimatta Bashar Assadin päättäväisestä yrityksestä taltuttaa protestoijat turvallisuus-joukkojensa ja armeijan avulla. Uutiset kertovat näiden joukkojen tulittavan suorasuuntauksella edellisten mielenosoitusten uhreja hautaamaan tullutta väkijoukkoa. Tämä tuntuu sivulta katsoen täydeltä mielettömyydeltä, sillä tuskin teräsnyrkein alistettua kansaa voi enää pitää johtajilleen kuuliaisena ja yhteistoimintahaluisena; ellei sitten Assadin tarkoituksena olekin nuijia osa kansasta, joka kuuluu toiseen etnis-uskonnolliseen joukkoon, eräänlaiseksi orjakansaksi vailla kansalaisoikeuksia ja vapauksia.

UUTISLÄHTEET kertovat, että perjantain ”raivon päivänä” Daraan piiritetyssä, 120 000 asukkaan kaupungissa Jordanian rajalla sotilaat ja turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 40 siviiliä ja kuusi lisää lauantaina, nostaen viikonvaihteen aikana Syyriassa surmansa saaneiden luvun 70:een.
USA:ssa asuva Reform-puolueen johtaja Farid Ghadry antoi tilanteesta varsin synkän kuvan. Hän sanoo, ettei keskustelua Bashar Assadin kanssa ole enää mahdollista käydä, se mahdollisuus on hänen mukaansa poistunut. Hän kutsuu Assadia ”käveleväksi ruumiiksi”, jonka elinpäivät ovat luetut, eikä hän ymmärrä, miten kukaan voisi edes pyrkiä tapaamaan häntä tai vierailemaan hänen luonaan.

AL-JAZEERAN Syyriassa olevan toimittajan Rula Aminin mukaan – hän on yksi harvoista, jotka vielä voivat toimia maassa – raportoi Daraan asukkaitten kertomuksiin perustuen, että Assadin joukot tunkeutuivat Omarin moskeijan imaamin Ahmad Sayasnehin kotiin tarkoituksenaan pidättää hänet. Imaami ei ollut kotona, mutta joukot ampuivat hänen poikansa ilman selityksiä tai kuulusteluja.
SADAT Baath-puolueen jäsenet ovat luopuneet jäsenyydestään vastalauseena summittaiseen siviilien tulittamiseen ja kotien tuhoamiseen panssarien tykeillä, kuten osa sotilaista. Rula Amin kertoi twitter-sivullaan, että 85-vuotias kansan demokratia-puolueen johtava jäsen Omar Qashash oli pidätetty Aleppossa yleisessä puistossa. Toinen oppositiojohtaja Hassan Abdel Azim oli myös hänen raporttinsa mukaan pidätetty. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218585

3. ISRAELIN hallituksen edustajat sanovat painiskelevansa lukuisten selvittämättömien ongelmien parissa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin jälkeen maan ulkopolitiikassa tapahtuneitten huolestuttavien suuntausten vuoksi. Osa niistä perustuu vain lehtitietoihin, sillä Netanyahu ei ole kiirehtinyt suhteitten solmimiseksi Egyptin uusien hallitsijoitten kanssa.
”Me olemme huolestuneita viimeaikaisesta kehityksestä Egyptissä”, hallituksen edustaja sanoo. Meitä huolestuttaa tiedot rauhansopimuksen mitätöimisestä; Egyptin ja Iranin välisten suhteitten kehittymisestä; olemme huolissaan Egyptin ja Hamasin välisistä suhteita,” tämä virkailija tilittää tuntojaan lauantaina JP:n toimittajalle. Eikä siinä kaikki.

VIRKAILIJA selittää edelleen, että aikana, jolloin Rafahin portit olivat suljetut Siinan ja Gazan väliselle liikenteelle ja Egypti pyrki valvomaan salakuljetusta raja-aidan ali, Hamas pystyi rakentamaan huomattavan ja hyvin varustetun armeijan, ja mitä sitten, kun rajat avataan ja tavara- ja henkilöliikenne sujuu Siinailta Gazaan lähes ilman tarkastuksia? Tällä on jo aivan selvää sotilaspoliittista merkitystä, hän huomauttaa. Hamas on todella pystynyt hankkimaan nykyaikaista aseistusta, mistä koulubussin tuhonnut ja yhden koululaisen surmannut panssarin-torjuntaohjus (pst-ohjus) on selkeänä todisteena. Heillä tiedetään olevan myös olalta ammuttavia it-ohjuksia, joskaan he eivät ole vielä onnistuneet ampumaan yhtään helikopteria alas. Egypti ilmoitti torstaina, että se valmistelee 10 päivän kuluessa Rafahin terminaalin avaamista pysyvästi. Aiemmin USA:n myötävaikutuksella ja painostuksella aikaan saadun sopimuksen mukaan terminaalin kautta kulkevat tiedot välitetään atk:n välityksellä IDF:n valvontapisteeseen Kerem Shalomiin, josta annetaan lopullinen lupa läpikulusta.
Tämä sopimus nyt mitätöidään yksipuolisesti Egyptin toimesta.
Tämä suunnitelma ilmaisee samalla, mihin suuntaan Egyptin uusien hallitsijoitten politiikka suuntautuu, eivätkä merkit ole myönteisiä Israelin kannalta.
Israelin tuntema huoli eteläisestä naapuristaan syvenee, jos Muslimiveljeskunta saa odotetun vaikutusvallan Egyptin hallituksessa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=218525

4. EGYPTIN huolen lisäksi ja sitäkin akuutimpana on noussut esiin Hamasin ja Fatahin lähentyminen ja niiden välisen skisman poistuminen siinä määrin, että ne muodostavat yhteishallituksen, jonka ministerit olisivat teknokraatteja ja pääministerinä ilmeisesti joku muu kuin lännessä suurta suosiota nauttiva Salaam Fayad, jota Hamas ei voi sietää. PA:n johto puheenjohtajaansa Mahmoud Abbasia myöten näyttävät olevan innoissaan tästä kehityksestä, joskin soraääniäkin kuulee. Suurin voittaja tässä on kuitenkin Hamas, joka sopimuksen ansiosta nousisi kertaheitolla tunnustetuksi hallituskumppaniksi.

HAMASIN johto ilmoittaa kiertelemättä, ettei se tule suostumaan kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon, ja kehottaa jopa, että PLO:n täytyy selkeästi ilmoittaa mitätöivänsä Israelin tunnustamisen. Hamas olettaa, että koko tämä kattojärjestö Palestinian Liberation Organisation PLO, (Palestiinan vapautusjärjestö) organisoidaan uudelleen, jossa Hamasilla olisi merkittävä osa. Hamasilla ei ole nyt PLO:n jäsenyyttä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=218525

5. UUTISOTSIKOITA
- Syyria ilmoittaa kutsuneensa israelilaisen rabbin Yeoshua Pinton USA:n
juutalaisjohtajan kautta vierailulle Damaskokseen. Monet rabbin esi-isät on haudattu
Syyriaan, mikä voi olla syynä tähän epätavalliseen kutsuun rukoilla heidän
haudoillaan. Tarkkailijat kuitenkin epäilevät vierailun voivan toteutua nykyisessä
kaoottisessa tilanteessa Syyriassa. Pinton isoisä oli 17-vuosidalalla Damaskoksen
päärabbi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=218586
- Tiedostusministeri Moshe Kahlon (Likud) kehotti nuorten foorumin kokouksessa torstaina Israelia liittämään Juudean ja Samarian valtioonsa, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa ajamisasiaa maailmalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218571
- Saksalainen vasemmistopuolue yhdistää Israelin Saksan natseihin ja käyttää viireissään kuviota, jossa kuusisakarainen Davidin tähti on varustettu keskeen sijoitetulla hakaristillä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218593
- Palestiinalaisten myötäilijä-hakkeri onnistui pääsemään Israel Beiteinun web-sivulle liittäen sinne kuvan, jossa on Palestiinan suurikokoinen lippu taustanaan Egyptin pyramidi. Tekstissä sanottiin: ”Rikollisen Liebermanin puolue- sinusta ja sionisteista huolimatta rauhansopimus tullaan allekirjoittamaan.” Lisäksi siihen oli kirjoitettu: Hamas + Fatah = Palestiina. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=218544
- Jonah Mandel tutkii artikkelissaan, onko sekasortoisesta arabikeväästä nousemassa esiin yksi uskonnollinen liike kuten kaikki muutkin, vai jatkaako se muslimiperinnettä, joka hyljeksii muita uskontoja ja ideologeja vähäarvoisempina (inferior). Varsinkin Muslimiveljeskunta, jonka koti- ja synnyinmaa on Egypti, ja josta monet uskonnolliset ääriliikkeet ovat saaneet virikkeensä ellei peräti sen ideologian ajajina ja edelleen käytännössä toteuttajina, saa hänen kirjoituksessaan päähuomion. Hän pyrkii todistelemaan, että se voisi olla jopa maltillinen luonteeltaan, mutta todellisuudessa sen toteuttajat ajavat islamin äärisuuntaa, jossa naisen asema on tarkoin määriteltynä alistettu ja jossa jäsenten silpomiset ja kivittämiset rangaistusmuotona ovat yleisiä. Luulisi varsinkin naisten nousevan tätä suuntaa vastaan, mutta Egyptin esimerkin mukaan naiset ovat sen uskollisimpia kannattajia, myös tyttöjen ympärileikkausten muodossa. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=218342
- Talousministeri Yval Steinitz ilmoitti, että hän pidättää valuutan siirrot PA:lle Fatahin ja Hamasin yhteistoiminnan kehittymisen vuoksi. Hän ei maksa viimeistä 89 miljoonan USD erää odottaessaan tilanteen kehittymistä. Jää nähtäväksi, miten se vaikuttaa tavarakuljetuksiin Israelista Gazan kaistalle. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-freezes-cash-transfer-to-palestinians-due-to-fatah-hamas-unity-deal-1.359123
- IDF nostaa toimintavalmiuttaan palestiinalaisalueitten lähellä 15. toukokuuta odotettavien mielenosoitusten vuoksi. Silloin on länsikalenterin mukainen Israelin valtion syntymäpäivä, jota palestiinalaiset kutsuvat nimellä ”nagba”, katastrofi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-to-bolster-presence-near-palestinian-areas-ahead-of-nakba-day-events-1.359039
- Bahrain vaatii boikottia Irania vastaan sen harjoittamaan maan rauhaa horjuttavan politiikan vuoksi. Presidentti Mahmoud Ahmadinejadia ei ole näkynyt julkisuudessa moneen päivään sen jälkeen, kun korkein kaitsija Ali Khamenei peruutti hänen päätöksensä antaa kenkää maan sisäministerille. Monet katsovat, että Iranin sisällä on kiehumassa uusi keitos, josta ei vielä tiedetä mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143796