Friday, April 22, 2011

PERJANTAI 22.04.11

1. HIZBULLAHIN kostoisku israelilaisiin tai juutalaisiin kohteisiin ulkomailla tai kohteisiin, jonne israelilaiset matkaajat ovat kokoontuneet, on odotettavissa koska tahansa. Vuodesta 2008 lähtien, jolloin Hizbullahin ”sotilasjohtaja” Imaad Mughniyeh teloitettiin taitavasti asennetulla autopommilla Damaskoksessa, järjestön pääsihteeri Hassan Nasrallah on vannonut kostavansa sen Israelille, vaikka Israel ei julkisesti ole ottanut siitä vastuuta eikä sen syyllisyyttä ole voitu vahvistaa.
ISRAELIN turvallisuusjärjestö (Mossad) ei julkistanut suoraan varoitustaan, vaan antoi sen vuotaa julkisuuteen median välityksellä. Se kuitenkin nimesi henkilöt, kuten myös Debkafile toteaa, joiden se uskoo saaneen tehtäväkseen iskun fyysisen suorittamisen.

OPERAATIOTA johtaa Hizbullahin uusi ”sotilasjohtaja” Talal Hamia, jolla on käytettävissään hyvin organisoitu ulkomailla toimiva yksikkö, jolle Hizbullah on antanut tehtäväksi operaation suorittamiseksi ulkomailla, kertoo JP:n artikkelin kirjoittaja Yaacov Lappin. Artikkelissa ei mainita mahdollista kohdemaata, jossa isku tehtäisiin, mikä johtunee siitä, että suunnitelmat iskujen suorittamiseksi ovat varsin pitkälle toteutumassa.
TALAL HAMIA tunnetaan etevänä suunnittelijana, joka osallistui 1992 ja 1994 Buenos Airesissa, jossa iskut kohdistettiin Israelin lähetystöön ja juutalaisten toimintakeskukseen. Israelin turvallisuuspalvelu pystyi estämään iskut useissa kohteissa, kuten Azerbaijanissa, Thaimaassa ja Siinailla 2008 ja Turkissa 2009, artikkelissa todetaan.
Hizbullah valitsi Hamian teloitetun Mughniyehin seuraajaksi kenttäoperaatioiden komentajaksi. Hän on vastuussa suoraan pääsihteeri Nasrallahille sekä Iranin vallankumous-kaartin Al-Quds ulkomaanoperaatioiden komentajalle kenraali Kassem Suleimanille. TV-10 kertoi, että Hamia toimii läheisesti avustajansa ja henkivartijansa Ahmed Faidin kanssa.

HIZBULLAHIN operatiivinen komentokeskus valvoo teknistä osastoa, jota johtavat räjähdys-aineitten asiantuntija insinööri Ali Najam al-Din ja pomminvalmistaja Malik Ovayad, joka tiettävästi rakensi pommit, jotka tuhosivat Israelin lähetystörakennuksen Argentiinassa 1992. Hänen peitetoimensa on ”ilmastointilaitteiden korjaaja”.
Hizbullahin väärennettyjen asiakirjojen laatija on Majd al-Zakur, joka tunnetaan nimellä ”väärentäjä”, forger. Hän varustaa terrorijärjestön asiamiehet väärennetyillä passeilla.
Järjestöllä on lisäksi käytettävissään liikemiehiä, niiden mukana libanonilainen käsi-puhelimienmyyjä sekä Turkin kansalainen, artikkelissa todetaan.
Israelin turvallisuusjärjestöt ovat toistuvasti antaneet varoituksia välttää matkustamasta määrättyihin maihin sekä välttämään paikkoja, jonne kokoontuu runsaasti juutalaisia tai israelilaisia. Tämä varoitus on myös nyt voimassa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=217482, http://www.debka.com/article/20865/

2. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon varoittaa 13:ssa vuosiraportissaan Libanonista, että Hizbullahin aseistautuminen vahingoittaa maan vapautta. Hän viittaa raportissaan YK:n päätöslauselmaan no 1559 vuodelta 2004, jossa vaaditaan kaikkien aseellisten ryhmien hajottamista ja riisumista aseista. ”Libanonin rajojen määrittäminen ja merkitseminen on oleellinen elementti Libanonin alueelliselle itsenäisyydelle, kuten myös rajojen kunnolliseksi valvomiseksi”, raportissa todetaan, jossa samalla tuomitaan IAF:n ylilennot.

RAPORTISSA todetaan edelleen, että (IAF:n suorittama) tehokas ilmavalvonta (Libanonin ilmatilassa) on vastoin YK:n päätöslauselmia 1559 (2004) ja 1701 (2006), ja ne tulee lopettaa välittömästi. Ban ki-Moon sanoo olevansa huolestunut tilanteesta Libanonissa, josta viimeisin esimerkki on pommiräjähdys kirkossa Zahlessa. Hän muistuttaa tämänkin osoittavan, miten tuhoisaa maalle ja sen kansalle on se, että pienillä ryhmillä on maassa käytössään kuolettavia aseita, mikä osoittaa niiden täydellisen kansalaisten turvallisuuden sekä Libanonin lakien ja sen hallituksen arvovallan hyljeksimisen.

RAPORTIN mukaan Libanonin ja Syyrian välinen raja vuotaa, eikä Libanon harjoita kunnollista rajavalvontaa. Raportissa mainitaan erityisesti Hizbullah, joka on merkittävin ryhmä ja jonka aseellinen kapasiteetti on Libanonin tehokkain, joka toistuvista kehotuksista huolimatta jatkaa aseistautumistaan vastoin YK:n päätöslauselmaa 1559 väittäen tarvitsevansa niitä Libanonin puolustamiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217508
3. SYYRIAN hallitus valmistautuu uuteen mielenosoitusaaltoon, joka toteutunee tänään perjantaina, mikäli protestoijien suunnitelmat onnistuvat. He ovat antaneet tämän päivän marsseille nimen ”Suuri Perjantai”, mikä ennakoi entistä suurempien joukkojen kokoontumista kaduille päivärukousten jälkeen.
Bashar Assadin ilmoittama hätätilan (poikkeustilan) poistaminen torstaina ei ole vakuuttanut hallituksen vastustajia, jotka epäilevät, että hallitus tulee jatkamaan entiseen tapaan.
Uutisraporttien mukaan Assadin hallitus lähettää suuret sotilas- ja turvallisuusjoukot varsinkin Damaskoksessa ja Homsissa, kuten New York Times kertoo.

ISRAELIN entinen Washingtonin lähettiläs Itamar Rabinovich, joka johti Syyrian kanssa käytyjä rauhanneuvotteluja 1993-1997 välisenä aikana, vakuuttaa Assadin hallituksen olevan turvassa niin kauan, kuin armeija ja turvallisuusjoukot tukevat häntä. Hän toteaa lisäksi, ettei niiden luotettavuus ole vaarassa, koska niitä johtavat upseerit kuuluvat hänen omaan Alawite-heimoonsa, joka oman turvallisuutensa vuoksi tulee pysyttämään avainkomentajien paikat käsissään.
ASSAD käyttää taktiikkaa, jolla hän lupaa pieniä helpotuksia ennen odotettavia pahimpia levottomuuksia, kuten luvata poistaa suljetut turvallisuus-oikeudenkäynnit sekä poistaa vihatun hätätilalain, mutta samalla säätäen uuden, jolla hallitus säätelee mielenosoituksia. Koska ilman hallituksen lupaa pidetyt mielenosoitukset ovat laittomia, turvallisuusjoukot ja armeija voivat laillisesti käyttää sopivaksi katsomiaan toimia niiden hajottamiseksi ja saattaa oikeuden eteen lain rikkojat.
Ihmisoikeusryhmät toteavat, että ainakin 200 ihmistä on surmattu mielenosoituksissa. Tuhansia ihmisiä on pidätetty ja viety tuntemattomiin vankiloihin, joissa kidutus ja hakkaaminen sekä pidätettyjen raiskaukset ovat yleisiä heidän häpäisemisekseen.
Hallitus poisti sotilaita ja poliiseja pahimmista mellakkapaikoista kuten Daraa ja Banias vain tuodakseen ne takaisin torstaina. Damaskoksen ja Homsin välisellä tiellä silminnäkijät kertovat havainneensa sotilasautoja konekivääreineen.
Ihmisoikeuksien puolustajat syyttävät, että sotilaat ja poliisit sieppaavat haavoittuneita sairaaloista vieden ne kadulle, jossa heidät surmataan välittömästi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217504

SYYRIAN tilannetta seuratessa jää ihmettelemään, onko tilanne Libyassa niin paljon pahempi, että se oikeuttaa YK:n tukeman sotilasoperaation nimikkeellä ”velvollisuus suojella”. Kuitenkin raportit kertovat mitä raaimmasta julmuudesta, millä Libyan ”kapinalliset”, joita YK:n suojassa suojellaan, kohtelevat vangeiksi saamiaan Gaddafin sotilaita. Kuten alla oleva linkki näyttää, heitä pahoinpidellään, roikotetaan jaloista katosta, kaivetaan sydän elävän sotilaan rinnasta ja syödään rohkeuden lisäämiseksi, raiskataan ja häpäistään kaikin tavoin. Toiseksi on selviä todisteita, että ”kapinallisia” johtavat ovat al-Qaidan tai muiden terrorijärjestöjen kouluttamia agentteja. Raportin videot ovat karmivia, minkä pyydän huomioimaan.
http://uruknet.de/?p=m76906

4. KYMMENIÄ Israelin vasemmiston edustajia, mukana huomattavia julkisuuden henkilöitä ja Israelin palkinnon saajia, kokoontui perjantaina iltapäivällä Tel Avivin Rothschild bulevardille lähellä museota, jossa mm. David Ben Gurion (Green) allekirjoitti Israelin itsenäisyys-julistuksen 15. toukokuuta 1948 länsimaisen kalenterin mukaan.
TÄMÄ itseään erityisoikeuksin ja velvollisuuksin varustettuna pitämä ryhmä kokoontui allekirjoittamaan julistusta Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Heillä oli jopa otsaa julistaa, että jos Ben Gurion eläisi, hän osallistuisi allekirjoittajien julistukseen vaatien Israelia vetäytymään rajoille, joita muinainen ulkoministeri ja YK-lähettiläs Abba Eban kutsui ”itsemurharajoiksi”.
HEIDÄN vastapainokseen oli kokoontunut pieni joukko, mukana kansanedustajia ja plakaatein varustettuja kansalaisia, jotka syyttivät heitä pettureiksi ja kyselivät, missä on heidän häpeän tuntonsa, että he juutalaisen pessahin, Egyptin orjuudesta pääsyn kunniaksi pidetyn juhlan, aikana ovat valmiit tarjoamaan heille luvattua maataan potentiaaliselle veriviholliselle, jonka hartain toivo on juutalaisten hävittäminen sukupuuttoon.
KE tri Michael Ben-Ari (NU) totesi, ”ettei tarvita selvempää todistusta Israelin vasemmiston ystävystymisestä pahimman vihollisen kanssa kuin tämä. He ovat henkisesti sairaita ihmisiä, jotka syleilevät lasten murhaajia ja joilta Israelin palkinto pitäisi vaatia takaisin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143667

5. UUTISOTSIKOITA
- Jonathan Pollard lähetti sydäntä särkevän pyynnön Baruck Obamalle pyytäen tätä vapauttamaan hänet pessahin kunniaksi. (JP)
- Suuri joukko kokoontui Itkumuurille torstaina ottamaan vastaan jokavuotisen pappien siunauksen (birkat kohanim). Tilaisuudesta on kuvia linkissä alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143661
- Yoram Ettinger, entinen Washingtonin lähetystön kongressin asiain koordinoija, on tehnyt tutkimuksen Juudean ja Samarian ”juutalaisista juurista”. Hän osoittaa siinä ilman vastaväitteitä, että puheet Juudeasta ja Samariasta palestiinalaisten maana ovat perättömiä. Palestiinalaiset ei ole koskaan ollut erityinen ja yhtenäinen kansa, ja suuri osa heistä on arabimaista muuttaneita, monet vasta juutalaisten alkaessa suuressa mitassa muuttaa esi-isiensä maahan 1850-luvulta alkaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132671
- Yli 5000 vaeltajaa ja pessah-juhliin valmistautujaa kokoontui keskiviikkona Itamariin, Hebroniin ja muihin juutalaisille tärkeisiin kohteisiin. Itamariin kokoontuneet tulivat osoittamaan horjumatonta tukeaan ja myötätuntoaan kammottavan terroristien tekemän kokonaisen 5-henkisen perheen murhan johdosta. Osoittaakseen omaa uskoaan tulevaisuuteen Itamarin kaupunki, jolle puolustusministeri Ehud Barak ei useista pyynnöistä huolimatta ole antanut virallista tunnustusta, päätti perustaa uuden juutalaisyhteisön läheiselle kukkulalle, antaen sille nimen ”Regev”, joka tarkoittaa maailmaa, maata ja vastaavaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143658, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143650
- Luonnontieteilijät suosittelivat Karmelin suurpalon runtelemien metsien ja pusikoiden jättämistä ilman ihmisten sekaantumista luonnonjärjestykseen. Nyt jo voidaan nähdä, miten hiiltyneiden puunrunkojen välissä kallioruusut, Persian voikupit syklaamit ja muut luonnonkasvit ovat jo heränneet uuteen kukoistukseen. Myös vuohia, lampaita ja villieläimiä sallitaan palon jälkeen nopeasti uusiutuville alueille. http://www.haaretz.com/print-edition/news/nature-runs-its-course-in-charred-carmel-forest-1.357494

Thursday, April 21, 2011

TORSTAI 21.04.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin suostumus poistaa vuodesta 1963 jatkunut poikkeustila ja muutamat vähemmän tärkeät lupaukset eivät tyydyttäneet mielenosoittajia, jotka menetettyään pelon kovista otteistaan tunnettua poliisia ja turvallisuusjoukkoa kohtaan uhmaavat kohtaloaan ja tulevat kaduille osoittamaan mieltään vaatien todellisia muutoksia, ennen kaikkea vapautta sekä Baath-puolueen ja Alawite-klaanin yksinvallan lopettamista.

ILMEISENÄ tarkoituksena tyynnytellä mielenosoittajia Banian kaupungissa turvallisuuspoliisin komentaja erotettiin, kuten maan ihmisoikeustarkkailija kertoi. Viime viikon aikana turvallisuusjoukot surmasivat Baniassa 5 siviiliä. Erotettu komentaja Amjad Abbas oli silminnäkijöitten mukaan henkilökohtaisesti Baidan kadulla pahoinpitelemässä siviilejä.
Turvallisuusjoukot eristivät Banian muusta maasta viime viikolla mielenosoitusten jälkeen ja aseistettujen jengien hyökättyä kaupungin sunni-moskeijaa suojelevia miehiä vastaan.
Damaskoksen Zabadani lähiössä mielenosoituksia jatkui yli yön. He vaativat vapautta ja Bashar Assadin vallan lopettamista Tunisian ja Egyptin esimerkin mukaan.

Mielenosoituksia oli myös Jablassa rannikolla, jossa mielenosoittajat istuivat kaduilla estäen liikennettä; naisten mielenosoitus Barzehissa Damaskoksessa sekä yön aikana kynttilä-kulkue pääkaupungin Tel-alueella.
Aleppossa, maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Assadia tukevat jengit hajottivat pienen mielenosoituksen yliopistossa pahoinpidellen opiskelijoita ja pidättäen heistä 37.
Homsin kaupungin arvostetut henkilöt kirjoittivat vetoomuksen armeijalle, että se ”kunnioittaisi kaupungin kulttuuriperintöä eikä vuodattaisi arvostettujen syyrialaisten verta”.
Vuoden 1963 vallankumouksesta voimassa ollut hätätila antoi turvallisuusjoukoille vallan hiljentää eri tavoin ajattelevat mielivaltaisin pidätyksin ja kieltäen kaikki yli 5 henkeä käsittävät kokoontumiset sekä pitämällä suljettuja oikeudenkäyntejä, joissa pidätettyjä tuomittiin vankiloihin ilman hyväksyttyä oikeudenkäyntiä, kuten asianajajat toteavat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217336

2. YAACOV LAPPIN toteaa JP:n artikkelissaan, ettei Bashar Assadin vallan kaatuminen näytä olevan välitön, mutta jos sellainen tapahtuu, se voi aiheuttaa eri etnisten ryhmien väliset veriset selvittelyt viitaten israelilaisiin asiantuntijoihin. Nämä vastakohtaisuudet ovat olleet piilossa Assadin dynastian pitämän ankaran kurin ansiosta, mistä Homsin kaupungin 20 000 – 30 000 asukkaan surmaaminen Hafez Assadin valtakaudella on kammottava esimerkki.
Tel Avivin Yliopiston Lähi Idän ja Afrikan historian professori Eyal Zisser toteaa, että Damaskoksen ja Aleppon alueille keskittynyt maan valtaväestö ei ole vielä määritellyt kantaansa mielenosoittajiin, vaan ”seuraa tilanteen kehitystä aidalla istuen”, pelätessään tuntematonta, anarkiaa, mikä voi seurata. Hänen mielestään tilanne ei ole vielä kypsä tämän kansaosan nousulle Assadin valtaa vastaan.
Toiseksi Zisser toteaa, että 40 % kansasta kuuluu eri etnisiin ryhmiin, mikä vaikeuttaa äärimuslimien kuten Muslimiveljeskunnan mahdollisuutta kaapata valta maassa. Hänen mielestään ne ovat poliittisia voimia, mutta niiltä puuttuu organisoitu järjestelmä.

LÄNSIVALTOJEN ja Israelin kanta suhteessa Assadin valtaan Syyriassa on sekin selkiytymätön. Kaikki ovat tietoisia Bashar Assadin kansan vapauden mielivaltaisesta alistamisesta, mutta ”hän on saatana, jonka tunnemme”, vastakohtana sille, mikä voisi tulla hänen tilalleen. Siksi USA:n ulkoministeri Clinton puhuu kauniisti, miten Bashar Assad sentään on jonkinlainen uudistaja, ja Israel toteaa tyydytyksellä, että Syyrian vastainen raja on ollut täysin rauhallinen. ”Assad tukee Hizbullahia ja Hamasia ja on Iranin talutusnuorassa, mutta sittenkin parempi niin, kuin ääri-islamin hallitus”. Moshe Yaalon toteaa, että vaikka Bashar Assad pysyikin vallassa, auktoriteetin pelko on poistunut kansan parissa, eikä mikään voi olla enää sama kuin ennen. Mutta Yaalon toteaa, Bashar Assad ei ole missään vaiheessa ole kasvattanut kansaansa rauhan aatteelle kuten hänen isänsä Hafez Assad teki.

BAR ILAN yliopiston tohtori Mordechai Kedar, jonka erikoisala on Syyria, Tukee Zisserin kantaa, että Syyrian yhtenäisyys voi hajota Baath-puolueen menettäessä valtansa. Hänen mielestään Muslimiveljeskunta ei Syyriassa ole puolue vaan idea, joka elää salassa.
Kedar sanoo, että viimeaikaisten tapahtumien valossa kaikki, mitä tiesimme Syyriasta, on vanhentunut ja on päivitettävä uudelleen. Hän näkee asian näin: Jos Assad kaatuu, muslimit ajavat alaviitit väkivalloin maan länsiosan vuoristoon, jossa on heidän kotipaikkansa. Syyria tulisi jakautumaan kuuteen osaan, hän arvioi: Alaviitit lännessä; Kurdit pohjoisessa kuten Irakissa; Druusit etelässä; Beduiinit Dir al_zur alueella; Sunnimuslimit Damaskoksessa ja Aleppossa, kukin omana pienvaltionaan.
Kedar toteaa, että Syyrian kansa on kateellinen siihen, mitä tapahtui Tunisiassa ja Egyptissä, mutta pelkäävät, että Bashar Assad voi Gaddafin tavoin alkaa teurastaa omaa kansaansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217338

3. PÄÄMNISTERI Netanyahun lupaus pitää tärkeä linjapuhe USA:n kongressille toukokuun lopulla on saanut Israelissa kärkeviä huomioita. Toiset pelkäävät hänen tekevän yksipuolisia lupauksia myönnytyksistä, joista ei ole keskusteltu hallituksessa eikä Likudin sisällä.
Toisten mielestä ei ole oikea tapa esitellä maan kannalta tärkeitä poliittisia suunnitelmia ulkomaan kongressissa. Netanyahu pitänee puheen Knessetin kesäkauden avajaisissa toukokuun 16. päivänä ennen Washingtonin matkaansa, mutta tuskin hänen puheensa on tyhjentävä eikä hän voine käsitellä siinä asioita samalla tavoin kuin puhuessaan kongressille.

JOURNALISTIT Israelissa valittavat, että Netanyahu ei anna heille mahdollisuutta haastatteluihin, mutta hän antaa niitä ulkomaisille uutistoimistoille.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner sanoi lehdistötilaisuudessa vastatessaan journalisti kysymykseen siitä, mitä hän ajatteli kongressin puhemiehen John Boehnerin kutsusta Netanyahulle puhua kongressille, että on tärkeää lainsäätäjien kuulla hänen puhuvan tärkeistä asioista. Kysyjän laajentaessa kysymystään, onko USA:n hallitus tietoinen, mistä Netanyahu tulee puhumaan ennen sen esittämistä lainsäätäjille, Toner totesi, että hallitus on kiinteässä yhteydessä Israelin hallituksen ja Netanyahun toimiston kanssa.

NETANYAHUN uskotaan pyrkivän esittämään suunnitelman, jolla hän saisi diplomaattisen aloitteen PA:n käsistä sen jääräpäisesti ajaessa omaa ohjelmaansa viedä Palestiinan valtion perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi syyskuussa perustuen 1949 aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem. Toner totesi, ettei USA ole pidättänyt omaa mielipidettään, vaan vastustaa julkisesti PA:n yksipuolisia toimia, koska se ei ole hyvä idea eikä millään tavoin auta rauhanprosessia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217320

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoi PBS:n haastattelussa keskiviikkona, että USA vastustaa PA:n yksipuolisen aloitteen viemistä YK:n käsittelyyn ja vaati rauhankeskustelujen välitöntä jatkamista. Hän sanoi, että presidentti Obama jatkaa molempien osapuolten painostamista suotuisan ilmapiirin luomiseksi keskusteluille.
Cliton painotti, että keskustelut Israelin ja PA:n välillä ovat ainoa hyväksyttävä tie sovintoon.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217361

4. UUTISOTSIKOITA
- YK:n ihmisoikeusneuvostoa vaaditaan pitämään ensi viikolla erityisistunto, jossa käsitellään hallitusten tapaa murskata kansan parista nousseita protesteja Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa. 16 allekirjoittajaa tarvitaan tällaisen istunnon järjestämiseksi. Istunnon nimeksi on esitetty: ”Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja suojeleminen äskeisten rauhallisten protestien yhteydessä.” Diplomaatit ennustavat, että keskustelujen huomion kohteina tulevat olemaan maat: Egypti, Tunisia, Libya, Jemen, Bahrain ja Syyria, joissa hallitukset ovat väkivaltaisesti murskanneet rauhallisia mielenosoituksia. Islamilainen Konferenssi ilmoittaa, ettei se tue tällaisen istunnon järjestämistä. Pakistanin lähettiläs YK:ssa Zamir Akram syytti istunnon järjestäjiä kaksinaismoraalista todeten, että OIC voisi koska vain pitää tällaisia istuntoja ja keskustella Israelin ihmisoikeuksien rikoksista. (JP, Jordana Horn)
- Jonathan Pollardin vaimo Eshter Pollard sanoo olevansa haavoitettu USA:n presidentti Obaman hiljaisuudesta vaatimuksiin vapauttaa hänen puolisonsa, jota USA on pitänyt tarkoin vartioidussa erikoisvankilassa yli 25 vuotta. Hän sanoo, että Obama herjaa hiljaisuudellaan myös Israelin kansaa. Hän vihjaa, että Obama on nostanut Jonathanin vapautusasian hänen ja Netanyahun väliseksi kysymykseksi, koska he eivät tiettävästi pidä toisistaan. (JP, Gill Hoffam)
- Obaman läheisenä tunnettu journalisti Helen Thomas, joka joutui eroamaan esitettyään Israelia koskevia perättömiä syytöksiä, perui osanottonsa AIRPAC:in tilaisuuteen, jossa hänen oli määrä puhua, lukuisten valitusten vuoksi. (JP)
- BBC katsoo keskiviikkona julkistamassaan dokumentissa, että sen ns. flotilla-välikohtausta Välimerellä koskeva uutisointi oli oikea ja puolueeton. Harvinaista kylläkin, että BBC:n ohjelmia välikohtauksesta pidettiin Israelille myönteisinä, minkä johdosta sille tulvi vastaväitteitä ja kriittisiä huomioita. (JP, Jonny Paul)
- Asianajaja Acresta pidätettiin epäiltynä tietojen vuotamisesta islamilaiselle terrori-ryhmälle. Asianajaja Suhir Ayoub on epäiltynä tietojen välittämisestä Gazassa olevalle Mahajat El Kuds ryhmälle, jolla on yhteyksiä Islamic Jhadin kanssa sen terroristien kanssa, jotka kärsivät tuomioitaan Israelin vankiloissa. Naisasianajajan kerrotaan saaneen luvan vierailla vankiloissa väittäen väärin perustein edustavansa vankeja oikeudessa. Poliisi on pidättänyt kolme muuta asianajajaa, joiden epäillään myös arkaluonteisten tietojen antamisesta terroristeille korvausta vastaan.( JP, Ron Friedman)
- Korfun saarella tuhopolttajat tunkeutuivat tiistaiaamuna juutalaisten ainoaan synagogaan, kokosivat hartauskirjat ja Torah-rullat – muutamat niistä satoja vuosia vanhoja – lukukorokkeelle (bima) ja sytyttivät ne tuleen. Juutalaiset kokoontuivat keskiviikkona tuhottujen kirjojen ja kääröjen tuhkakasan ympärille itkien menetystä. Korfun saaren juutalaisten enemmistö sai surmansa natsien käsissä, eikä heitä enää asu saarella kuin satakunta. Heidän historiansa ulottuu antiikkiin saakka. (JP)
- PA:n rauhankeskustelija Nabil Shaath sanoo, että Fatah voi virallisesti osallistua 15. toukokuuta suunniteltuun ”flotilla II” Gazan saarron läpimurtoyritykseen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fatah-may-partake-in-upcoming-gaza-flotilla-senior-official-says-1.357259
- Punaisen Ristin edustaja toteaa, ettei Gazassa ole inhimillistä kriisiä. Supermarketit ovat täynnä tavaraa ja ravintolat ja hiekkarannat ovat erinomaisia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/red-cross-official-gaza-isn-t-experiencing-a-humanitarian-crisis-1.357268
- Satoja professoreita ja intellektuelleja Israelin vasemmistosta aikoo tänään iltapäivällä kokoontua Rothschild bulevardille Tel Avivissa julistaakseen ”Palestiinan valtion muodostetuksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143657

Wednesday, April 20, 2011

KESKIVIIKKO 20.04.11

1. ISRAELIN lapset tunnusti kansaksi Egyptin farao, joka 1.Mooseksen kirjan mukaan ei tiennyt Josefista mitään. ”Niin Egyptiin tuli uusi kuningas, joka ei Josefista mitään tiennyt. Tämä sanoi kansallensa: ”Katso, israelilaisten kansa on suurempi ja väkevämpi kuin me.” (2.Ms.1:8-9) Englantilaisessa käännöksessä jae 9 kuuluu näin:” And he said unto his people. Behold, the people of the children of Israel are more and mightier than we”. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Jaakobin heimoa kutsutaan Raamatussa ”Israelin kansaksi”, siihen saakka heistä käytettiin nimitystä ”Jaakobin heimo” (Jaakobin lapset).
ZWI Ben Gedalyahu kertoo INN:n artikkelissaan 18.04.2011 Eliezer Schulmanin laskelmiin perustuen, että Israelin kansa tunnustettiin faraon toimesta 3323 vuotta sitten.

SCHULMAN teki laskelmansa Siperiassa, jonne NL oli hänet karkottanut 1930-luvulla.
Hän aloitti laskelmansa Adamin luomisesta, joka oli vuosi 1. Adam kuoli vuonna 930.
Noah syntyi vuonna 1056 ja kuoli v. 2006.
Abraham syntyi 1948 Adamin luomisen jälkeen ja elettyään 175 vuotta kuoli v. 2123.
Hänen poikansa Iisak syntyi v. 2048 ja elettyään 180 vuotta kuoli v. 2228.
Jaakob syntyi v. 2108 ja kuoli 147 vuoden ikäisenä v. 2255.
Jaakobin poika Josef, jonka farao nimitti Egyptin pääministeriksi, syntyi v. 2199 ja kuoli 110-vuoden ikäisenä v. 2309.
Mooseksen veli Aaron syntyi v. 2365 ja Mooses 3.vuotta myöhemmin v. 2368.
Mooses kuoli 120 vuoden ikäisenä v. 2488.
Israelin kansan lähtö Egyptistä (exodus) tapahtui v. 2448, eli 210 vuotta Jaakobin muutettua asumaan Egyptiin Goosenin maakuntaan; eli 3323 vuotta sitten juutalaisen ajanlaskun mukaan, koska tämä vuosi on v. 5771, länsimaisen kalenterin mukaan 2011.
Juutalaisen ajanlaskun saa lisäämällä länsimaiseen vuosilukuun kuvun 3760, ja päinvastoin länsimaisen vähentämällä juutalaisesta vuosiluvusta luvun 3760.
Eliezer Schulmanin esittelee laskelmansa kirjassaan “The Sequence of Events in the Old Testament”. Investment Co of Bank Hapoalim and Ministry of Defence – Publishing House.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143634

2. USA:n presidentti Barack Obama juhli juutalaisten pessah-juhla isännöimällä ”kosher”- tyyppisen ceder-aterian Valkoisessa Talossa. Hän kirjoitti tavanomaisessa pessah-tervehdyksessään, miten ”ceder kuvastuu jokapäiväisissä otsikoissa nähdessämme aikamme kertomuksia sosiaalisesta muutoksesta ja vapautuksesta, jotka tapahtuvat Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa”. ”Muutoksen taustaa vasten me jatkamme rukoustamme rauhaa Israelille ja sen naapureille samalla vakuuttaen horjumatonta sitoutumistamme Israelin turvallisuudelle.”

ENNEN ceder-ateriaa Obama soitti tervehdyksensä pääministeri Netanyahulle, joka puolestaan kiitti Obamaa ja lausui samalla tunnustuksensa USA:n tuesta Israelin kehittämän Iron Dome torjuntajärjestelmän edelleen kehittämiseksi.
Obaman mukana ceder-aterialle osallistuivat hänen vaimonsa Michelle, molemmat tyttäret, hänen neuvonantajansa Valerie Jarret ja muita korkeita virkamiehiä.
Obama kiitteli ateriapuheessaan Israelin ohjusten torjuntajärjestelmien tehokkuutta ja tapaa, millä Netanyahu oli hoitanut Gazan tilannetta. Aterialle ei ollut kutsuttu rabbia hoitamaan sen uskonnollista luonnetta, mikä ei mitenkään korostunut aterian aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143637

Gazan terroristit antoivat oman ceder-onnittelunsa ampumalla Kassam-raketin maanantaina iltapäivällä Shaar Hanegev-alueelle, jonne se putosi ilman vahinkoja.
Punainen hälytysmerkki (äänimerkki) annettiin raketin lähestymisestä, mikä nosti pelkoja, että terroristit voisivat yrittää häiritä pessah juhlallisuuksia, mutta päivä sujui ilman välikohtauksia. IAF pidättyi myöskin vastaiskusta tukeakseen Hamasin viime viikolla julistamaa tulitaukoa, jota molemmat osapuolet ovat rikkoneet heti julistamisen jälkeen.
Viime viikon aikana terroristit ampuivat kaksi Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia Ashdodin lähelle, mutta ne putosivat hiekkarannalle ilman vahinkoja.
IDF sulki Gazan arabialueet tavallista tarkemman valvonnan alaisiksi alkaen sunnuntai-illasta ja jatkuen maanantai-iltaan 25.04. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143621
3. PALESTIINAN Auktoriteetti (PA) jatkaa edelleen yksipuolista suunnitelmaansa itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi ilman neuvotteluja Israelin kanssa YK:n päätöksillä, joko turvallisuusneuvoston kautta tai sen yleiskokouksessa. USA uhkaa käyttää veto-oikeuttaan.
Yli sata valtiota, pääasiassa Etelä Amerikasta, on jo tunnustanut sen 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Nyt PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi jo yli kaksi vuotta sitten, näyttäen INN:n artikkelin kuvassa iloiten ”valtionsa” lahjaksi saamaansa veistettyä mallia ilman Israelia, kertoo että sekä Englanti että Ranska ovat luvanneet tunnustaa sen 1949 aselepolinjoilla kuten muutkin jo tunnustaneet maat.

SAKSAN liittokansleri Angelika Merkel sanoi Netanyahun virallisen vierailun yhteydessä vastustavansa PA:n yksipuolista valtionsa perustamista, mutta ilmaisi samalla pettymyksensä siitä, että USA halusi kvartetin täksi viikoksi suunnitellun kokouksen siirtämistä epämääräiseen tulevaisuuteen, koska ”aika ei ole sopiva siihen”.

PA:n rauhanneuvottelija Nabil Shaath sanoi tiistaina, että PA jatkaa päättäväisesti valtionsa perustamisen hyväksyttämistä. Hän sanoi järjestön saavan syyskuuhun mennessä kahden kolmasosan enemmistön YK:n 193 jäsenmaan keskuudessa, mikä antaisi sille oikeuden viedä asia YK:n turvallisuusneuvostoon lopullista päätöstä varten vaatien samalla YK:n täyttä jäsenyyttä. Nyt PLO:lla on vain tarkkailijan asema YK:ssa.
Shaath nimesi Ranskan Ruotsin ja Irlannin maiksi, jotka tukevat sen esitystä itsenäisyydestä.
Tämän jälkeen, kuten Shaat hekumoi, PA voi jatkaa Israelin eristämistä maailmalla ja YK:n jäsenmaana vaatia Israelia vetämään joukkonsa toisen YK:n jäsenmaan alueelta sekä tyhjentämään sen alueelle rakentamansa asutukset.
PLO:n edustaja Wasel Abu Yusef sanoo arabimaitten suunnitelleen esitystä YK:lle, jossa Israelin juutalaisasutukset Juudeassa ja Samariassa julistetaan laittomiksi, mutta katsovat, ettei sillä ole läpimenomahdollisuutta, koska USA käytti veto-oikeuttaan PA:n vastaavalle esitykselle.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoo nostavansa painostusta sekä Israelille että PA:lle saadakseen ne neuvottelupöytään, mutta Abbas ei näe mitään syytä neuvotella, koska hän saa enemmän tekemättä yhtään mitään tai lupautumatta mihinkään, vaikka sen edustajat länsimaissa vihjaavat pitävänsä parempana neuvotteluratkaisua. Tämä on sitä arabien tapaa puhua eri tavalla omilleen omalla kielellään kuin englanniksi länsimaissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143638

USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner totesi tiistaina, ettei PA:n pyrkimys valtion yksipuolisesta perustamisesta ole hyvä ajatus, ja USA vastustaa sitä. Kuitenkin sekä Maailmanpankki että Kansainvälinen valuuttarahasto ovat hyväksyneet sen. Lainopin asiantuntijat varottavat, että sellainen toimi voi osoittautua vahingolliseksi palestiinalaisten asialle, sillä se voi viedä palestiinalaisten oikeuden esittää vaatimuksia Israelille. Toinen asiantuntija esittää, että Israelille jää vain valtioitten välisten rajojen määrittäminen; toisaalta Israel voi kieltäytyä kaikesta yhteistoiminnasta PA:n kanssa ja mitätöidä aiemmat sopimukset. PA vaatii, että USA:n tulee esittää oma rauhansuunnitelmansa ennen asian käsittelyä YK:ssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217224
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=216462
PA:n pääministeri Salaam Fayad lupaa esittää länsivaltojen edustajille suunnitelmansa Palestiinan valtion toteuttamiseksi ja vaatii heiltä 5 miljardin USD tukea. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216436
Sivusta asiaa seuraten jää ihmettelemään, mistä länsivallat repisivät 5 miljardia parin vuoden aikana, kun niiden oma talous on monen osalta suoritustilassa miljardivelkoineen? Toiseksi, miksi nämä lain asiantuntijat eivät tutki asioita ja historiaa alusta lähtien, jotka selvästi todistaisivat, kenelle tämä maa kuuluu ja millä ehdoilla?

4. UUTISOTSIKOITA
- Libanonilaiset lähteet varoittavat, että Hizbullah ja Iranin vallankumouskaartin agentit varustautuvat hyökkäyksiin länsimaissa. Havainto perustuu näiden kaadereitten epätavalliseen aktiivisuuteen Libanonissa huomion kiinnittämiseksi pois kv. oikeuden päätöksestä Rafik Haririn murhaan syyllisistä. (JP)
- Australian kansalainen Rashid Abu Arja, jolla on parin arabimaan kansalaisuus, pidätettiin Ben Gurionin lentokentällä pyrkien Israeliin. Hän vieraili Syyriassa, jossa hän sai asekoulutusta ja rekrytoitiin Hamasin palvelukseen. Hän on tietokone-expertti ja aikoi avustaa Hamasia salakirjoitusten selvittämisessä, valokuvaamisessa ja rakettien ohjauslaitteiden kehittelyssä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=217190
- Netanyahu varoittaa, että ”arabikevät”, joka toi mielenosoitukset hallituksia vastaan arabimaissa, voi kuuman kesän jälkeen kehittyä ”arabitalveksi”, jossa maitaan vuosikymmenet hallinneiden yksinvaltiaitten tilalle nousevat entistä väkivaltaisemmat hallitukset, joissa valtaa pitävät äärimuslimit. Hän varoitti, että Iran pyrkii hyötymään arabimaita rassaavia väkivaltaisuuksia saadakseen valtaan omat miehensä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217212
- Syyriassa alawite-klaanin johtama hallitus teki presidentti Bashar Assadin käskystä päätöksen, jolla 62 vuotta maassa vallinnut hätätila kumotaan, mutta antoi samalla uuden lain, jolla kaikkiin mielenosoituksiin on saatava hallituksen lupa. Tämä tarkoittaa sitä, että Assad voi laillisesti määrätä mielenosoitukset hajotettaviksi väkivaltaisesti kuten tähänkin asti, ja pidättää ja tuomita mielenosoittajia tahtonsa mukaisesti. Mikään ei siten ole muuttunut. Mielenosoitukset uudistuivat välittömästi Assadin puheen jälkeen, joita turvallisuusjoukot tulittavat mielivaltaisesti. Mielenosoitusten keskus on ollut viime päivinä Banias ja Homs, mutta Damaskoksessa opiskelijat ovat jatkaneet omaa sotaansa. Daraassa hallitus poisti turvallisuusjoukot, mutta on palauttanut niitä uudelleen Assadin puheen jälkeen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217179
- USA:n kongressi sääti lain, jolla YK:ta vaaditaan mitätöimään hyväksymänsä Goldstonen Gazan kaistan cast lead sotaa käsittelevä raportti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143641
- Mossadin entinen korkea virkailija David Meidan nimitettiin Gilad Shalitin vapauttamista käsittelevän ryhmän johtoon Haggai Hadashin erotessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143632
- Alla olevassa linkissä kerrotaan pessahia koskevista laeista ja ohjeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143635
- Saudi Arabia on heittänyt kaiken toivonsa, että USA tekisi jotain käytännöllistä Iranin uhkan poistamiseksi Persianlahdella. Kuningas Abdullah on itse luvannut johtaa tarvittavia toimia pienten öljymaitten turvallisuuden takaamiseksi. Saudit ovat ottaneet raskaan vastuun ja tulevaisuus näyttänee, miten pitkälle sen rahkeet riittävät. Jotain oli kuitenkin tehtävä eikä Israelista ollut apua yhtään enempää. Iranissa presidentti erotti yhden ministereistään, mutta korkein johtaja Ali Khamenei peruutti päätöksen. http://www.debka.com/article/20858/
- Debkafile kertoo Fox-uutisiin vedoten, että Homsin kaupungissa Syyrian joukot ovat surmanneet 100 ihmistä heidän istumamielenosoituksensa aikana tiistain jälkeen. He ovat estäneet heitä pääsemästä sairaalahoitoon odottaen heidän menehtymistään tai pidättämistään. Uutisen mukaan arviolta 5000 ihmistä on pidätetty.

Monday, April 18, 2011

MAANANTAI 18.04.11

1. IDF:N sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista Awartan kylästä lähellä Itamarin juutalais-kaupunkia syytettyinä viiden Fogelin perheen jäsenen murhasta. Murhaajat, 18-vuotias Hakim Awwad ja 19-vuotias Amjad Awwad, molemmat yliopiston opiskelijoita, sopivat murhasta perjantaina 11. maaliskuuta kolmen aikaan ja murtautuivat Itamarin juutalaiskaupunkiin yhdeksän maissa sapatti-iltana. He menivät ensin yhteen taloon, mutta se oli tyhjä. He varastivat sieltä M16 aseen ja menivät sieltä Fogelin taloon. He surmasivat ensin kaksi lasta, Yoav 11- ja Elad 4-vuotias, ja menivät sieltä vanhempien makuuhuoneisiin murhaten molemmat vanhemmat, Ruth ja Udi Fogelin, pienen vastarinnan jälkeen. He varastivat talosta M16 aseen mutta poistuessaan kuulivat lapsen itkevän ja palasivat murhatakseen hänet. He viilsivät pienen 3-kuukauden ikäisen lapsen Hadashin pään lähes kokonaan irti ennen poistumistaan talosta ja kaupungista.

ITAMARIN pieni juutalaiskaupunki ei ole saanut puolustusministeriöltä virallista hyväksymislupaa eikä siellä ole katuvaloja, mikä helpotti murhaajien liikkumista huomaamatta. Kaupunki on ympäröity teräsverkkoaidalla, jossa on sähköinen hälytysjärjestelmä, joka myös hälytti jonkun koskeneen siihen, mutta paikalle mennyt turvallisuusmies ei havainnut mitään poikkeavaa, ei myöskään murhaajien poistuttua samaa tietä, jossa näkyvyyttä varjosti lisäksi paikalla ollut puusto. Täten murhaajat pystyivät poistumaan sieltä huomaamatta palaten Awarten kylään, jossa he asuivat.

IDF toimi kiinteässä yhteistyössä Shin Betin, Israelin turvallisuusjärjestön, kanssa murhan selvittämiseksi aloittaen välittömästi murhan jälkeen tutkimukset läheisessä Awartan kylässä pidättäen useita sen asukkaita kuulusteluihin ja DNA-näytteiden saamiseksi.
Nyt pidätettyjen kahden murhaajan lisäksi kuusi kyläläistä on pidätettyinä epäiltyinä murhaajien avustamisesta.
IDF:n mukaan heillä ei ollut suoria yhteyksiä mihinkään terrorijärjestöön, vaikka he pyrkivät hankkimaan aseita PFLP:n kautta ilman tulosta. Murhan raakuus ja järjestelmällisyys ei antane mitään epäilyksiä, että sen motiivi oli Israelin ja juutalaisten vastaisuus, viha, kuten murhasta syytetyt ovat tunnustuksessaan todenneet. He eivät sano tuntevansa syyllisyyttä tekonsa vuoksi, ainoastaan sitä he pahoittelivat, etteivät tienneet kahden muun lapsen nukkuvan talossa voidakseen murhata heidätkin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=216951

2. PA:N JOHTO ilmoitti Itamarin murhan jälkeen tuomitsevansa sen siksi, että se vaikeuttaa palestiinalaisten asiaa, mutta sanoo nyt helpottuneensa, ettei minkään PA:n alaisen palestiinalaisjärjestön ole todettu syyllistyneen siihen.

MURHASTA pidätettyjen kahden palestiinalaisopiskelijan perhe kiistää ehdottomasti, että heidän jäsenensä olisivat syyllisiä murhiin. Hakim Maazan Niad Awwadin äiti vakuutti journalisteille, että poliisi on kiduttamalla saanut hänen poikansa tunnustuksen. ”Poikani oli kotona sinä yönä, jona tuo tapaus sattui”, hän vakuutti. ”Hän ei missään välissä poistunut kotoaan koko yön aikana.” Hän sanoi poikansa olleen alavatsan leikkauksessa viisi kuukautta aiemmin, minkä vuoksi hän oli helppo uhri kiduttajille tunnustuksen saamiseksi, hän selitti. Hän syytti armeijaa, että se pidätti opiskelijat peittääkseen omia rikoksiaan palestiinalaisia kohtaan. Hän kertoi asuvansa kylänsä äärilaidalla Itamarista, mikä olisi vaikeuttanut heidän murtautumistaan Itamarin kaupunkiin.
HAKIM Awaddin täti kertoi, että perheellä on jo viisi ”marttyyria” – setä, kolme serkkua ja yksi vävy. Hän sanoi, että hänen poikansa Hakim on hiljainen eikä paljon osallistu toisten teini-ikäisten toimiin. Hakim ja Amjad Awwad kuuluvat samaan klaaniin, mutta eivät ole lähisukulaisia.

AWARTAN kylän asukkaat sanovat olevansa yllättyneitä, että murhaan epäillyt ovat heidän kylästään. Eräs vakuuttaa, että armeija sai tunnustukset kiduttamalla, mistä he pitävät todistuksena sen, että he pidättivät toisen epäillyn sisaren, ja pakottivat hänet tunnustamaan. Awartan kylänpäällikkö Qais Awad epäilee opiskelijoitten tehneen noin hävettävän teon. Hän sanoi armeijan peittelevän sitä, mitä ne tekivät kylässä 35 päivän aikana, jolloin se oli piiritetty ja jossa suoritettiin jatkuvia kotietsintöjä ja pidätyksiä. Hän vaati kansainvälistä tutkimusta todellisten murhaajien löytämiseksi. Hän pelkää kostotoimia Itamarin kylästä.
Tapaus on herättänyt uudelleen kysymyksen, pitäisikö kuolemanrangaistus ottaa käyttöön.
Israelin laki sallii sen, mutta sitä on käytetty vain kerran, Eichmanin tapauksessa, joka hirtettiin oikeuden todettua hänet syylliseksi lukuisten juutalaisten murhaan.
Ongelmana Israelissa on se, että vaikka useisiin murhiin syyllistyneet tuomitaan, kuten Marwan Barghouti viiteen elinkautiseen, heidät voidaan vapauttaa jonkin poliittisen lehmäkaupan yhteydessä, kuten on tapahtunut. Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamas vaatii lähes 1500:n vangin vapauttamista, jotka on tuomittu hyvinkin raskaista rikoksista.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=216970
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=217047

3. ISRAELIN kansan palauttaessa mieleensä Fogelin perheen raakalaismaisen murhan Itamarissa 11.03.2011 Palestiinan Auktoriteetti (PA) vaatii Israelia vapauttamaan kaikki palestiinalaiset vangit, joita se kutsuu ”poliittisiksi”, vaikka useilla heistä on raskaita murhia tunnollaan, minkä takia heidät pidätettiin ja tuomittiin eri pituisiin rangaistuksiin.
Vankien vapauttamisen edistämiseksi palestiinalaiset ovat järjestäneet mielenosoituksia monissa Juudean ja Samarian palestiinalaiskaupungeissa sekä Gazassa.

OPERAATION ”vankien vapauttamisen” keulakuvaksi valittiin Nael Barghouti, joka tuomittiin murhasta ja on istunut vankilassa pitempään kuin kukaan toinen, 33 vuotta. Häntä kutsutaan arvokkaalla nimellä palestiinalaisvankien dekaaniksi, eli ”Abu Nun-Nur”, valon isä. Hänet vangittiin osallisuudesta terrori-iskuun, jonka yhteydessä hän osallistui murhaan. Palestiinan Auktoriteetin johto kutsuu häntä ”poliittiseksi vangiksi” ja vaatii hänen vapauttamistaan toisten ”poliittisten” vankien, eli murhaajien kanssa.

PA:n korkeat virkailijat ovat osallistuneet tilaisuuksiin eri puolilla Juudeaa ja Samariaa. Kouluissa on yksi päivä erotettu pelkästään vankien aseman selittämiseksi, jossa kerrotaan, että he ovat poliittisia vankeja ja heidät on vapautettava.
Länsirannan ja Jerusalemin moskeijat ja kristilliset kirkot ovat osallistuneet kampanjaan rukoillen kukin omaa jumalaansa, että he tänä vuonna pääsisivät vapauteen.
Gazassa Hamasin edustajat vaativat IDF:n sotilaitten sieppaamista, joilla voitaisiin vapauttaa palestiinalaisia, jotka kärsivät tuomioitaan Israelin vankiloissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143620

4. HETKEÄ ENNEN Fogelin perheen murhaajien nimien julkistamista äärivasemmistoa edustavien järjestöjen Women for Peace (Nashim le Shalom), Gush Shalom ja Adam LeGvulot edustajat tekivät tuenosoittamisvierailun PA:n valvonnan alaiseen Awartan kylään, jonne murhaajien uskottiin paenneen, ja jossa IDF ja Shin Bet tekivät tutkimuksia murhaajien löytämiseksi ja pidättämiseksi.
”Sitä julmuutta, minkä näimme Mohammed Awadin kotona, voidaan hyvällä syyllä kutsua pogromiksi, hallituksen tukemaksi vainoksi, primitiiviseksi ja julmaksi kostoksi pelon nostattamiseksi asukkaitten sydämiin”, aktivisti Yacov Manur kirjoitti vierailusta. ”Isä, 45-vuotias Mohammed, hänen poikansa Majdi, 20-vuotias yliopiston opiskelija; POIKA Amjad, 19-vuotias toisen vuosiluokan opiskelija ylipistossa, ja Hakem. 17-vuotias, pidätettiin.”
19-vuotias Amjad Awad todettiin toiseksi murhaajaksi, mitä artikkelin kirjoittaja epäilee vasemmistojärjestöjen edustajat eivät tienneet. Heidän toimintansa voidaan joka tapauksessa katsoa armeijan ja Shin Betin tutkimusten häiritsemiseksi, mikä on rikos.

Israelin on kaikkina aikoina täytynyt taistella paitsi ulkoisia vastustajia myös sen sisällä toimivia yksityishenkilöitä ja järjestöjä vastaan, jotka sanovat liikkuvansa NGO-tunnuksen alla ihmisoikeuksien puolustajina, mutta ovat samalla toimittaneet keräämiään tietoja Israelin vastaisille ulkomaisille järjestöille, myös YK:n alaisille kuten Ihmisoikeusneuvosto, jonka valtuuttamana Richard Goldstone laati Israelia tuomitsevan raporttinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143625

5. UUTISOTSIKOITA
- Syyriassa ovat jatkuneet hallituksen vastaiset mielenosoitukset presidentti Bashar Assadin sovittelevaksi tarkoitetusta puheesta huolimatta, koska he epäilevät sen vilpittömyyttä eikä hän suostunut heidän keskeisiin vaatimuksiinsa. Ainakin kolme mielenosoittajaa sai surmansa poliisin tulitettua hautausjoukkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143619
- 16-vuotias Daniel Viflic, joka haavoittui vaikeasti Hamasin pyssymiehen ampuman Kornet-pst-ohjuksen osuessa koulubussiin, jossa hän istui kuljettajan kanssa, kuoli sairaalassa taisteltuaan päiväkaudet kuolemaa vastaan. Autonkuljettaja haavoittui myös mutta lievemmin kärsien shokista. Vain hetkeä aiemmin koululaiset olivat poistuneet bussista Danielia lukuun ottamatta. Bussiin mahtuu 50 koululaista. Jos ohjus olisi surmannut kaikki nuo, IDF olisi hyökännyt täysillä Gazan kaistalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143618
- Toinen Fogelin perheen murhaajista oli sallittu IDF:n toimesta päästä korjaamaan oliiveja Itamarin kylään vain jonkin aikaa ennen murhaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143616
- WikiLeaks paljastaa, että USA on salaa tukenut Assadin vastaisia ryhmiä Syyriassa vuodesta 2005 lähtien. http://www.haaretz.com/news/international/wikileaks-reveals-u-s-funding-anti-government-syrian-groups-1.356590
- Uudet Falsh Mura siirtolaiset Etiopiasta juhlivat ensimmäistä pessah-juhlaansa Israelissa. Koska se oli heille outoa, heille annettiin kenraaliharjoitus ennen juhlaa. http://www.haaretz.com/jewish-world/falashmura-immigrants-celebrate-first-passover-in-israel-1.356614
- Israelin pessah-juhlaviikko alkaa tänään auringon laskiessa pääsisäisaterialla. Juhla-aika jatkuu maanantaihin saakka. Uutistoimistojen ja lehtien toiminta häiriintyy, mutta julkaisen uutisia tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan.
Siunattua juhla-aikaa.

Sunday, April 17, 2011

SUNNUNTAI 17.04.11

1. MIELENOSOITUKSET arabimaissa ovat menettäneet lapsellisen viattomuutensa ja alkavat muistuttaa enemmän Jugoslavian hajottamista kuin samettivallankumousta, joka tapahtui NL:n alueella 1990-luvun alussa, toteaa haaretz.com artikkelissaan. Tämä tarkoittanee sitä, että ne alkoivat ihanteellisen spontaanisti ilman selvää päämäärää, nuorison saatua pääasiassa internetin kautta vaikutusta länsimaissa vallinneesta vapaudesta, joka ei ollut luonteeltaan poliittinen, joskin ajatuskuvioiltaan usein perinteisiä arvoja polkeva.
Länsimaat, lähinnä USA, Ranska ja Englanti, ymppäsivät tähän nuorison aseettomaan rauhan ja vapauden liikkeeseen omat poliittiset päämääränsä, joita ne kutsuivat demokraattisiksi, mutta jotka arabimaissa ovat vieraita eivätkä liity niiden vuosisataisen kulttuurin puitteisiin.

MIELENOSOITUKSET saivat kokonaan toisen luonteen poliisien ja turvallisuusjoukkojen vastatessa niihin väkivaltaisesti, mikä aiheutti odotetun vastareaktion nuorison alkaessa menettää perinteisen virkavallan pelkonsa ja vastatessa siihen aluksi passiivisella vastarinnalla. Ennen pitkää heihin liittyi selkeää poliittista päämäärää ajavia aktivisteja eri ryhmistä, joilla oli aseita ja jotka saivat tukea ulkomailta tulleilta vapaehtoisilta. Täten mielenosoitukset eivät enää olleet nuorison tyytymättömyyden osoituksia, vaan yhä verisempiä yhteenottoja protestoijien ja poliisin ja turvallisuusjoukkojen välillä.
KOSKA turvallisuusjoukot, jotka usein toimivat siviiliasuisina, samastettiin hallituksen ajamaan politiikkaan kansaa rajoittavine ja sortavine määräyksineen ja koska heitä vihattiin aidosti, hallitukset pian vaihtoivat heidät sotilaisiin, joilla oli läheisemmät suhteet kansaan. Näin tapahtui Egyptissä ja näin tapahtuu Syyriassa. Ainakin aluksi kansa koki sotilaitten tulon kaduille tervetulleena ja lähestyivät heitä liittolaisina.

LIBYASSA tällaista kehitystä ei ole suuressa määrin tapahtunut, joitain yksityistapauksia lukuun ottamatta. Tämä johtunee siitä, että Libyassa on vielä voimakas heimosidonnaisuus, ja heimot samaistuvat määrättyihin johtajiin. Heimot kilpailevat keskenään elintilasta ja vallasta. Toiseksi Libyassa ei ole päässyt syntymään elinvoimaista keskiluokkaa, joka pitäisi yhteyttä ulkomaihin, eikä siellä ole länsimaista vaikutusta saanutta internet-ajan nuorisoa.
LIBYAN ARMEIJA on suhteellisen hyvin aseistautunut venäläisin asein ja on Gaddafille uskollinen. Gaddafi on erikoisluonteensa mukaisesti palkannut ulkomaisia naissotilaita.
Mielenosoituksina alkaneet väkivaltaisuudet Libyassa ovat yhä selvemmin saaneet sisällissodan luonteen, johon ulkomaailma, lähinnä USA, YK ja EU, ovat sekaantuneet tukemalla ”kapinallisia” lentopommituksin ja myös aseitten toimituksin. Päämääränä sanotaan olevan Muammar Gaddafin hallituksen kaataminen ja demokratian asettaminen sen tilalle. Kapinallisten tukijamaat eivät kuitenkaan näytä tietävän, millainen hallitus maata tulisi hallitsemaan. Pelkona on, että maassa toimivat al-Qaidan ja muiden islamin äärijärjestöjen edustajat kaappaavat vallan maassa Gaddafin kaatuessa, koska heillä on aseita ja heillä on selkeä päämäärä, jonka mukaan Libyasta muodostetaan osa laajaa kalifikuntaa.

2. ESIMERKKINÄ siitä, mihin kehitys arabimaissa voi johtaa, on Egyptin tilapäisen hallituksen toimet – sotilasneuvoston myötävaikutuksella - , joilla rauhansopimus Israelin kanssa asetetaan yhä selkeämmin kyseenalaiseksi tai sen peruuttamiseksi, mikä sallisi Egyptin armeijan massiivisen levittäytymisen Siinain niemelle, jossa rauhansopimus tarkoin määrittelee armeijan joukkojen määrän.
TÄMÄN valmistelemiseksi Egyptin hallitus antoi Siinain beduiiniheimoille ultimaatumin, jonka puitteissa niiden tulee luovuttaa aseensa armeijalle huhtikuun loppuun mennessä.
Toiseksi Egyptin hallitus vaatii Israelin kanssa tehtyjen sopimusten uusimista tai mitätöimistä. Ensimmäisenä tästä Egypti vaatii maitten välisen kaasuntoimitussopimuksen uusimista, koska Egyptin mielestä se on sille epäedullinen. Sopimusten uusiminen uudelta pohjalta kaikkien kaasua saavine maitten välillä nostaisi Egyptin tuloja 3-4 miljardia USD vuodessa.
Egyptissä pidettäneen parlamenttivaalit syyskuussa, joissa Muslimiveljeskunnan uskotaan menestyvän, joskaan se ei ilmoita pyrkivänsä johtamaan hallitusta, vaan tyytyvän Hizbullahin tapaiseen järjestelyyn Libanonissa, jossa se rakentaa omaa armeijaansa ja sosiaalista verkostoaan maan virallisen ohjelman ulkopuolella, mutta vaatii hallituksessa veto-oikeutta sen päätöksiin eli käytännössä halliten maata.
EGYPTISSÄ kehitys on johtanut siihen, ettei kansan ja armeijan välit ole enää yhtä ruusuiset, kuin aiemmin väitettiin, vaan armeija on joutunut käyttämään kovia otteita kansanjoukkojen hajottamiseksi, eikä kuolonuhreilta ja vammautumisilta ole vältytty. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-concerned-new-egypt-government-will-be-anti-israel-1.356323

JORDANIASSA mielenosoittajat eivät ole kyseenalaistaneet kuninkaan asemaa, vaikka he vaativatkin suuria muutoksia tapaan, millä parlamentti toimii ja miten hallitus ja sen pääministeri valitaan. Maassa toimii yhä suurempi salafi-islamilaisten ryhmä, jota Muslimiveljeskunta tukee, joskin vielä julkisuudelta piilossa. Kuningas Abdullah II:n asema perustuu vahvaan armeijaan, jonka johtajisto kuuluu beduiiniheimoihin, jotka ovat uskollisia kuninkaalle, joskin tyytymättömyyttä on alkanut esiintyä. Jordanian väestöstä 65 % on palestiinalaisia, joilla on sukulaisuussuhteita Länsirannan palestiinalaisiin. Abdullah II on tietoinen, ettei tämän kansaosan varaan voi asettaa turvallisuuttaan, ja pyrki mitätöimään tuhansilta heille myönnetyn kansalaisuuden. Toinen epävarmuutta aiheuttava tekijä on Irakista paennut väestö, jonka määrä lienee lähes 2 miljoonaa. Varsinkin heidän keskuudessaan salafi-islamin äärisuunta on saanut kannatusta. Mielenosoitukset jatkuvat Jordaniassa edelleen. Viikonvaihteen aikana raportoitiin kymmenien vammatutumisesta.

SYYRIAN nuori yksinvaltias Bashar Assad tasapainoilee maassa yhä verisemmiksi muuttuneiden mielenosoitusten ja armeijan tuen välillä, joka viime kädessä ratkaisee hänen valtansa kohtalon. Syyrian vakinaisen armeijan miesvahvuus lienee 450 000 luokkaa, ja se valmistaa itse ohjuksia ja muita aseita, myös ei-tavanomaisia, joiden tuotannon sanotaan olevan Lähi Idän suurimman. Lisäksi Syyrian epäillään rakentavan salaisia plutonium-laitoksia yksinkertaisen ydinaseen valmistamiseksi. Assad on lujasti päättänyt pysyä vallassaan.
MYÖNNYTYKSENÄ mielenosoittajille Assad on antanut joitain helpotuksia, luvaten vapauttaa mielenosoituksissa pidätetyt, joilla ei ole tunnollaan rikoksia, sekä viimeksi lopettaa isänsä vallankumouksen aikana maahan julistetun poikkeuslain ensi viikolla, jonka varjolla hän on pystynyt hallitsemaan maata itsevaltaisesti.
UUTENA kehityksenä voidaan pitää sitä, että aiemmin parin Assadia tukevan mielenosoituksen jälkeen pari sataa Golanin druusia pitivät Assadin vastaisen solidaarisuusmarssiin tukeakseen Syyriassa asuvia uskonnollisia heimolaisiaan, vaikka vannovatkin uskollisuutta Syyrialle. He sanovat olevansa syyrialaisia, mutta haluavat hallituksen muutosta.
LAUANTAINA parlamentille pitämässään puheessaan Assad poikkeuslain kumoamisen ohella ei luvannut vapauttaa tuhansia pitkäaikaisvankeja, joista useat on pidetty vankiloissa ilman oikeudenkäyntiä; ei helpottaa turvallisuusjoukkojen kiristysotetta; eikä poistaa Baath-puolueen yksivaltaa maan hallituksessa, jotka ovat olleet mielenosoittajien päävaatimuksina.
Assad tunnusti, että korruptio on ongelma, mutta ei luvannut poistaa perheensä keskeistä osaa Syyrian taloudessa. Hän sanoi, että maa tarvitsee muutosta, mutta se tulee suorittaa harkiten eikä kiireellä maan sisäisen turvallisuuden säilyttämiseksi.

TUHANNET mielenosoittajat kokoontuivat Daraassa lauantaina poliisin ja turvallisuus-joukkojen yhä kovemmiksi muuttuneista otteista huolimatta. Silminnäkijöitten mukaan he huusivat hallituksen kaatamista. Marsseja pidettiin myös Damaskoksessa, varsinkin sen lähiöissä, joista he marssivat perjantaina kohti keskustaa. Videokuvissa näytettiin, miten aseistetut turvallisuusjoukot potkivat pidättämiään maassa makaavia mielensoittajia, joiden kädet oli sidottu selän taakse. Potkiminen suunnattiin heidän selkäänsä ja kasvoihin sekä niskaan heidän noustuaan poliisiautoihin viemistä varten. Raakuus on Syyrian tuntomerkki. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=216874

3. UUTISOTSIKOITA
- Hamas syyttää, että Israel on vastuussa Gazassa teloitetun italialaisen ISM:n aktivistin Vittorio Arrigonin surmaamisesta. Käyttäen tätä tekosyynä se laukaisi perjantaina kaksi Grad-rakettia kohti Ashdodia, ne putosivat hiekkarannalle ilman vahinkoja. IAF iski aikaisin lauantaina kohteen kohteeseen Gazassa kertomatta muuta, kuin että ”iskut osuivat tarkasti kohteisiinsa”. Tämä on osa IDF:n ja Hamasin välistä viestien vaihtoa, jossa jokaisen uuden viestin jälkeen todetaan: joko nyt uskot? (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143596
- USA etsii tiettävästi maata, jonne Muammar Gaddagi voisi mennä maanpakoon, jos hänet syöstään vallasta. Hänen tuomitsemisensa sotarikoksista olisi USA:n mukaan ”liian monimutkainen”, ja siksi maalla ei saisi olla luovutusvelvollisuutta. Gaddafi itse uhkuu voitontahtoa ja lupaa taistella talo talolta ja teltta teltalta, eikä aio luovuttaa. Hänen joukkonsa ovat saavuttaneet merkittävää edistystä, vaikka kapinalliset ovat saaneet aseita lännestä ja arabimaista ja länsivaltojen koneet tuhoavat hänen maataan ja tankkejaan, välillä iskien myös kapinallisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=216933, http://www.debka.com/article/20853/
- Tiedustelujoukot sanovat saavuttaneensa merkittävää edistystä Fogelin perheen viiden jäsenen julman murhan tutkimuksissa. Molemmat vanhemmat ja kolme lasta, pienin heistä 3 kuukauden ikäinen, jonka kaula oli lähes kokonaan katkaistu, murhattiin kahden palestiinalaisterroristin toimesta Itamarin juutalaiskaupungissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=216930
- PA:n yksipuolinen valtionsa itsenäisyysjulistus vahingoittaisi sekä Yhdysvaltoja että PA:n intressejä, totesi USA:n kongressin arviointi-alakomitean puheenjohtaja Gay Granger (Rep.Tex). Hän ennakoi, että se tulisi vaikuttamaan USA:n PA:lle antaman avustuksen määrään sekä tulisi vaikuttamaan USA:n YK:lle antaman tuen määrään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216892
- Kansainvälinen salafi-ryhmittymä haastaa avoimesti Hamasin valtaa Gazassa, mistä ovat osoituksena sen ampumat raketit Hamasin julistaman tulitauon aikana. Tämä osoittaa entistä suurempaa vaaraa Egyptin taholta, jos sen Muslimiveljeskunta saa vahvan aseman maassa, yhdistäen voimansa Gazan äärijärjestön kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=216905
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh suosittelee Gilad Shalitin vaihtamisen n. 1500 Israelin vankiloista vapautettaviin vankeihin, mutta järjestön sotilassiipi ja ”ulkoministeri” Khaled Mashaal vastustavat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216899
- Poliisi pidätti 3 arabia Nasaretissa epäiltyinä terrori-iskun suunnittelusta. (JP)
- Asuin- ja talonrakennusministeri Ariel Atias syyttää, että pääministeri Netanyahu estää rakentamista Jerusalemin itäosassa vastoin virallista ohjelmaansa. Tämä on sitä ”äänetöntä jäädytystä”, jolla mielistellään Obamaa ja Abbasia, kumpaakin huonolla menestyksellä. ”He haluavat koko kakun ja syödä sen myös”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/shas-minister-east-jerusalem-construction-blocked-due-to-netanyahu-s-pledge-to-u-s-1.356317
- Toinen päärabbi Yona Metzger sanoo, että jos Obama mielii toiselle presidenttikaudelle, hänen tulee vapauttaa Jonathan Pollard. Israelin rabbit antavat joskus hyvinkin omalaatuisia määritelmiä, joista tämä on yksi. Monet Israelissa uskovat, että rabbien lausunnot vaikeuttavat rauhanponnisteluja. http://www.haaretz.com/news/national/obama-should-release-pollard-if-he-seeks-reelection-chief-rabbi-says-1.356383
- Pääministeri Netanyahu sai kutsun pitää puhe USA:n kongressille viiden viikon kuluttua. Hän on luvannut määritellä politiikkansa suuntaviivat puheessaan, mutta yhä useampi Israelissa tuntee pahoja aavistuksia pelätessään, että hän lupaa taas uusia myönnytyksiä entisten lisäksi, jotka eivät ole johtanet minnekään, vain pahentaneet tilannetta Oslon sopimuksista lähtien, jolla Jasser Arafat toi murhanhimoiset terroristinsa Tunisiasta ensin Gazaan ja Jerikoon ja sitten jokaiseen palestiinalaiskylään ja kaupunkiin Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143595
- Viittä elinkautista + 20 vuotta vankilassa kärsivä suurterroristi Marwan Barghouti vaatii palestiinalaisia aloittamaan marssin hänen sellistään Israelin Länsirannan saarron murtamiseksi, kuten hän selittää. Hänen tarkoituksenaan on aloittaa kolmas intifada Israelissa 15. toukokuuta, jota arabit kutsuu nimellä ”nakba”, katastrofi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143590
- Bar Ilan yliopiston arabiasiain erikoistuntija Mordechai Kedar varoittaa, että Palestiinan valtion perustaminen vallankumoushuuman riehuessa arabimaissa merkitsisi Israelille selvää itsemurhaa. Ongelmana vain on, kuka selittäisi sen Netanyahulle siten, että se tunkeutuisi hänenkin pääkoppaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143598
-