Friday, January 07, 2011

PERJANTAI 07.01.11

1. DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Jordania ja Saudi Arabia seuraavat kauhistuneina, miten Iranin valta kasvaa Irakissa.
Tammikuun 5. päivänä Netanyahu puhui puhelimessa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Virallisesti kerrottiin uutisissa,. että keskusteluissa pohdittiin rauhankeskustelujen edistämistä ja miten Abdullah II kehotti Netanyahua toimimaan lausuntojen sijasta.

Debkafilen mukaan samana päivänä Iranissa 3 vuotta omaehtoisessa maanpaossa asunut shia-johtaja Muqtada Sadr palasi kotikaupunkiinsa Najefiin, jossa runsas kansanjoukko toivotti hänen tervetulleeksi ”pyhään kaupunkiin”. Sadrin yksityisarmeija Mahdi Army kärsi tappion taistellessaan USA:n joukkoja vastaan, mutta nyt 50 000 vahvuiset USA:n joukot seurasivat neuvottomina sivusta entisen vastustajan voitollista paluuta Irakiin. Sadr on hyvä ystävä ja aatetoveri Hizbullahin johtajan sheikki Hassan Nasrallahin kanssa.
Samana päivänä, viidentenä tammikuuta, Iranin uusi ulkoministeri Ali Akbar Salehi teki virallisen vierailun Bagdadiin kuin vakuutuksena, että uusi aika alkoi Irakissa. Sadrin kannattajilla on Irakin parlamentissa 40 kansanedustajaa, joiden kautta hän pystyy pitkälle ohjailemaan Irakin pääministeri Malikin toimia, joka tunnetaan Iran-myönteisyydestään.

DEBKAFILE arvioi, että Abdullah II muistutti Netanyahua, miten sitä aiemmin uhkasivat ohjukset ja raketit etelästä ja pohjoisesta, nyt siihen voidaan liittää uhka idästä Irakin liittyessä Iranin edustajina (proxy) toimivien Syyrian, Hizbullahin ja Hamasin joukkoihin, eli saartorengas Israelin ympärillä tiivistyy entisestään.
Jordania ja Israel ovat rakentaneet puolustuksensa USA:n antamaan tukeen, ja Netanyahun kerrotaan vakuuttaneen Abdullahille, että Israel toimii edelleen sen turvallisuuden takaajana.
http://www.debka.com/article/20524/

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu teki eilen virallisen vierailun Egyptiin, jossa hänen oli ”pitkähkö, ystävällinen ja perusteellinen keskustelu” presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Netanyahu oli pyytänyt mukaansa infrastruktuuriministeri Benyamin Ben-Eliezerin, jolla on hyvät suhteet Mubarakin kanssa ja osaa arabiaa. Pääministeri ja presidentti pitivät ensin kahdenkeskisen neuvottelutilaisuuden, Ben-Eliezer liittyi seurueeseen yhteisillä päivällisillä.
Netanyahun tarkoituksena oli saada Mubarak käyttämään vaikutusvaltaansa saadakseen Abbasin suostumaan suoriin keskusteluihin.

TOISENA aiheena oli tietenkin aseitten salakuljetuksen lopettaminen Siinain kautta Gazaan. Kolmantena aiheena oli kasvava ohjusiskujen uhka Israelia vastaan, ja voidaan arvata, että Iranin uusi valtaus Irakissa oli yhtenä keskustelujen kohteena. Asia koskee läheisesti myös Egyptiä, jonka eteläpuolella sijaitseva Sudan suhtautuu vihamielisesti Egyptiä kohtaan ja voi halutessaan estää veden juoksutuksen Niilin alkulähteiltä aiheuttaen katastrofin Egyptin maataloudelle, varsinkin, jos Etiopia tekee saman. Iranilla on hyvät suhteet Sudanin kanssa.
Iranin vaikutus tuntuu Siinain niemimaalla, jossa sen kouluttamat terrorisolut pyrkivät uhkaamaan Egyptin lomanviettokohteita rannikkoalueella.

Netanyahu halusi Ben-Eliezerin mukaansa myös siksi, että tämä uhkaa Labour-puolueen erolla hallituksesta, ellei todellista edistystä tapahdu rauhankeskusteluissa. Labourin taholta on esitetty 1-2 kuukauden armonaikaa, mutta puheenjohtaja Ehud Barak vakuuttaa, että asiaan voidaan palata aikaisintaan maaliskuussa. Ben-Eliezer sanoi tilaisuuden jälkeen pettyneenä, että hän haluaa konkreettisia toimia eikä julkisia fototilaisuuksia ilman tuloksia.

MUBARAK evästi Netanyahua, että tämän tulee tarkastella politiikkaansa uudelta näkökannalta saadakseen palestiinalaiset takaisin neuvottelupöytään. Hän ehdotti lisää ”luottamusta kasvattavia toimia”, eli lisää myönnytyksiä saamatta mitään vastapainoksi.
Yhtenä Israelin huolenaiheena on laittomien maahanmuuttajien kasvava virta Siinain kautta. Israel aloitti turva-aidan rakentamisen 240 km:n pituiselle rajalle, mutta sen valmistuminen viivästyy rahoitusongelmien vuoksi puolustusministeriön siirtäessä varoja muihin kohteisiin.

ISRAELISSA vieraillut EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton, joka vieraili myös Ramallahissa, kehotti ”aloittamaan neuvottelut kahdesta valtiosta pikaisesti, koska sille ei ole vaihtoehtoa”. Hän kehotti avaamaan liikenteen Gazaan ilman rajoituksia, eikä edes maininnut lausunnossaan Liebermanin esitystä, että Israel tekee niin heti, kun EU pystyy estämään aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazaan. EU:n virkamiehistö toistelee papukaijan tavoin samaa hokemaa ikään kuin ajattelukyky olisi dementoitunut käyttökelvottomaksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202472

3. HAMAS-JOHTAJA Mahmoud Zahar totesi puheessaan Gazassa, että ”juutalaisten holokaust on valhe ja viimeisetkin todisteet siitä murenivat Israelin palestiinalaisille suorittamien toistuvien holokaustien vuoksi”.
Zahar puhui 43:n palestiinalaisen kuoleman muistojuhlassa. Heidän sanotaan saaneen surmansa Jabaliyan pakolaisleirissä sijaitsevassa YK:n koulussa IDF:n Gazan operaation aikana 2008.

ADL:n johtaja Abraham H Foxman tuomitsi Zaharin lausunnon todeten, että se on taas yksi yritys juutalaisten toisen maailmansodan aikana natsien kynsissä menehtyneitten juutalaisten muiston mustaamisesta. Hän sanoi sen olevan elävä muistutus Hamasin voimallisesta anti-semistismistä ja sen Israelille aiheuttamasta uhkasta. Hän muistutti, että on kohtuutonta verrata ”sionistien toimia” holokaustiin vastoin totuutta ja historiaa.
Foxman kutsui Zaharin lausuntoa 6 miljoonan juutalaisen ja muiden natsivainoissa menehtyneitten ja natseja vastaan taistelleitten muiston häpäisemiseksi. Hän totesi, että natsien tarkoituksena oli eliminoida viimeinenkin juutalainen maailmassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202574

4. ASUKKAAT ovat hiljalleen palanneet Karmelin suurpalossa tuhoutuneille tai vahingoittuneille asuinsijoilleen. Yksi pahoin vahingoittunut yhteisö oli Yemin Orde nuorisokylä, joka 30 vrk sitten vaurioitumisensa jälkeen on pikavauhtia korjattu asuttavaan kuntoon sekä paikallisten että kansainvälisten avustajien toimesta.
Nuorten palaamista kunnostettuihin tiloihinsa oli seuraamassa INN:n TV:n Yoni Keminski nähdäkseen omin silmin, miten kunnostustyöt olivat edistyneet.

YEMIN ORDE kylän johtaja tri Benny Fisher sanoo, että tilanne on kylässä nyt paljon parempi kuin kuukausi sitten. Hän sanoi, että tilanteen parantumiseen ovat vaikuttaneet sekä tilanteen hyväksyminen kuten se on, mutta myös se, että se, että rakennetaan tilapäisiä tiloja tuhoutuneitten tilalle. Fisher esitti kiitoksensa sekä opetus- että talousministeriöille niiden suosiollisesta avustamisesta. Hän sanoi uskovansa, että kuukauden kuluttua kotinsa menettäneet perheet voivat palata uusiin tiloihinsa ja että parin vuoden päästä kylä on ehostettu entiselleen, ”Karmelin helmeksi”, kuten sitä kutsutaan.

FISHER vaikutti Keminskin silmin katsottuja optimistiselta ja uskoi kaiken palautuvan normaalitasolle, mutta toivotti tervetulleeksi kaiken avun lähes täysin palaneen nuorisokylän rakennusten korjaamiseksi ja uusimiseksi. INN:n artikkeliin liitetty video näyttää kuvia kylästä,
tuhojen raivaamisesta ja sen uudelleen rakentamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141592

5. IAF:n koneet tekivät ohjusiskuja tunneliin, joka oli kaivettu Gazan eteläosasta turvallisuus-aidan alitse Israelin puolelle. Tunneli tuhottiin käyttökelvottomaksi.
Gazan terroristit ovat kaivaneet sadoittain tällaisia tunneleita Gazasta Siinaille tavaroitten ja ihmisten kuljettamiseksi Egyptin saartorenkaan ohi Gazaan, mutta tämä tunneli oli kaivettu terroristien ja kommandojoukkojen lähettämiseksi Gazasta Israeliin.
Niiden tarkoituksena on tehdä pommi-iskuja ja aseellisia hyökkäyksiä siviiliyhteisöihin rajan lähellä, mutta myös sotilaitten ja siviilien sieppaaminen panttivangiksi Gilad Shalitin tavoin.
INN:n artikkelissa tuhottua tunnelia kutsutaan nimellä ”Gazan murhatunneli”. Shalit siepattiin vuosia sitten tällaisen tunnelin kautta tehdyssä kommandoiskussa IDF:n tukikohtaa vastaan.
Tämä ohjusisku suoritettiin torstain ja perjantain välisenä yönä, eikä ihmisuhreista ole ilmoitettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141598

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n erikoisjoukot ampuivat vahingossa arabimiehen viime yönä Hebroniin tekemän operaation yhteydessä. Sotilaiden tarkoituksena oli pidättää etsitty mies, kun sivullinen yllätti heidät. Sotilaat avasivat tulen uskoen hänen olleen etsitty mies, joka myös pidätettiin, vaikka palestiinalaiset väittivät, että etsitty mies asui toisessa portaassa. – IDF tutkii edelleen väitteitä, että Billin kylässä kuollut nainen oli kuollut hengitettyään kyynelkaasua mielenosoituksen aikana. Hän ei luultavasti ollut mukana, ei ainakaan etulinjassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141599
- Bar Ilan yliopiston arkeologit löysivät Gesem-kaivauksista Rosh HaAyin lähellä ihmisen hampaan, jonka iäksi arvioidaan 400 000 vuotta. Löytö on merkittävä siksi, että se romuttaa aiemmat olettamukset, että ihmiset kehittyivät Afrikan mantereella, josta ne alkoivat levittäytyä 60 000 vuotta sitten siirtyen ensin Lähi Itään ja sieltä edelleen. Tällaiset löydöt asettavat juutalaiset teologit kovan kysymyksen eteen, mutta he selittävät, että hampaan omistaja on voinut olla ihmisen kaltainen, mutta ettei hän ollut hengellinen olento, jollaisen Jumala loi myöhemmin. ”Tällainen olento oli käyttäytymiseltään eläinten kaltainen”, oppineet selittävät. –Toisessa uutisessa kerrottiin jokin aika sitten, että venäläiset arkeologit löysivät yhtä vanhan ihmisen hampaan Siperiasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141567
- Pääministeri pyysi Shin Betiä tutkimaan väitettyjä vuotoja hänen kansliastaan. Pääministeri uskoo, että hänen salaisia puheluitaan on voitu kuunnella ja luottamuksellisista keskusteluista on vuodatettu tietoja median edustajille. Alustavien tutkimusten mukaan, joihin ovat kuuluneet valheenpaljastustutkimukset joillekin kanslian avain henkilöille, vuodot on annettu kanslian ulkopuolelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141594
- PA:n johto sanoo, että sen laatima kirjelmä YK:n turvallisuusneuvostolle esitetään YK:lle ensi viikolla. Siinä Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt todetaan laittomiksi ja vaaditaan, että kaikki ”setlementtitoiminta” Juudeassa ja Samariassa lopetetaan täydellisesti, myös Itä Jerusalemin osalta. USA:n kanta PA:n esitykseen on vielä epävarma, mutta PA:n johto katsoo, että esityksen sanamuoto noudattelee suurelta osin USA:n ulkoministeriön ja presidentin antamia lausuntoja, joten sen on vaikea kieltää omat sanansa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/pa-seeks-un-vote-next-week-on-resolution-condemning-west-bank-settlements-1.335716
- Mossadin johtaja vaihtuu Meir Daganin luovutettua eilen salaisen organisaation johdon Tamir Pardolle. Daganin sanotaan nostaneen pahoin rapistuneen Mossadin takaisin aiempaan loistoonsa useitten onnistuneitten operaatioittensa johdosta. Jotkut pitävät Dubain salamurhaa, jossa Hamasin asehankkija Mabhouh sai surmansa, epäonnistuneena, mutta suuresta julkisuudesta ja useitten agenttien paljastumisesta huolimatta kohde eliminoitiin. Dagan arvioi ennen eroaan, ettei Iran saa pommiaan ennen kuin vuonna 2015. http://www.haaretz.com/print-edition/news/outgoing-mossad-chief-iran-won-t-have-nuclear-capability-before-2015-1.335656
- Pentagon aikoo panna F-35 stealth koneitten valmistuksen jäihin hallituksen myöntämien varojen supistusten vuoksi 78 miljardilla USD. Puolustusministeri Robert Gates vakuuttaa, että Israelin tilaamat 20 konetta valmistuvat aikataulussa 2015 - 2017. Budjettileikkaukset pienentävät armeijan miesvahvuutta 37 000 miehellä syyskuun alussa 2011. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4010268,00.html
- Libanon esitti vaatimuksen YK:lle, että sen tulee tarkistaa Israelin ja Libanonin välinen Välimeren alue syyttäen, että Israel on voinut ulottaa kaasulöytönsä Libanonin puolelle, minkä Israelin viranomaiset kieltävät. Löydöt ovat herättäneet alueen muidenkin maitten kiinnostuksen, ja PA tullee vaatiman osan kakusta, vaikka sillä ei ole valtiota eikä rajoja eikä merialuetta lähimaillakaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4009705,00.html

Thursday, January 06, 2011

TORSTAI 06.01.11

1. VASEMMISTOON tukeutuvat NGO-järjestöt (joiden ei pitäisi saada hallitusten tukea) hyökkäävät kiivaasti Knessetissä eilen hyväksyttyä lakiesitystä vastaan, jolla hallitusta vaaditaan muodostamaan komitea tutkimaan maassa toimivien NGO-järjestöjen tukijoita ja rahoittajia.
Israelissa on silloin tällöin esiintynyt julkisuudessa syytöksiä, että monet näistä järjestöistä, jotka esittävät hyvinkin kriittisiä raportteja varsinkin IDF:n toimista Juudeassa ja Samariassa, saavat suoraa taloustukea Euroopan maitten hallituksilta, minkä ne sisällyttävät avoimesti budjetteihinsa. Toiseksi näiden järjestöjen väitetään keräävän tietoja ja kuvaavan videoilla tapahtumia armeijan tarkastuspisteissä sekä mielenosoituksista, joita vahvasti editoituina levitetään uutistoimistoille tai Israelin vastaisille kansainvälisille järjestöille, myös YK:lle ja sen alaisille toimikunnille ja neuvostoille.
Oikeuskansleri Weinstein päätti elokuussa, ettei hän aloita tutkimuksia NGO-järjestöistä tehtyjen valitusten perusteella, minkä johdosta katsotaan tarpeelliseksi saada laki, jolla niiden toimintaa valvotaan. Im Tirzu on toinen järjestöistä, jotka ovat kuluvan vuoden aikana koonneet ja julkistaneet tietoja NGO-järjestöjen saamista ulkomaisista avustuksista.

VASEMMISTON taholta on hyökätty kiivaasti lakiesitystä vastaan väittäen sen raunioittavan Israelin demokratiaa ja heikentävän sen imagoa ulkomailla. Sosiaaliministeri Isaac Herzog sanoo JP:n julkistamassa lausunnossa, että ”komitean muodostaminen aiheuttaa tarpeetonta diplomaattista tuhoa Israelille ja sen imagolle.” Hän kutsuu Knessetin päätöstä poliittiseksi esitykseksi, joka sopii heikoille hallituksille, jollainen Israel ei ole. ”Käyttäen syynä IDF:n sotilaitten puolustamista, mikä on hyvin tärkeä arvo, voidakseen käydä perusteiltaan mitä vaarallisinta noitajahtia, vahingoitetaan Israelin demokratian syvintä sielua.” Hän selittää, että ”Israelin juutalaisen valtion tulisi olla valona maailmalle (myös) puheen ja itseilmaisun vapauden muodossa, minkä johdosta McCarthismia muistuttava lakiesitys tulee hylätä”.

LAKIESITUS menee seuraavaksi Knessetin sisäiseen komiteaan (House committee), jossa sitä muotoillaan ja valmistellaan sen soveltamista käytännössä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202367

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman esitti avoimen kutsun Turkin ulkoministerille Ahmet Davutoglulle tulla keskustelemaan asioista Jerusalemiin tai minne tahansa. Lieberman sanoo, että ystävien kesken voi olla ja onkin erimielisyyksiä, mutta tärkeintä on se, miten niitä hoidetaan. Hän sanoo haluavansa avointa ja rehellistä keskustelua Turkin kanssa.
Turkin ja Israelin välit ajautuivat aallonpohjaan Mavi Marmaran verisen välikohtauksen jälkeen Välimerellä, minkä seurauksena Turkki kutsui lähettiläänsä pois Israelista.

Tuossa tapauksessa, jossa IDF:n kommandojoukot uskoivat väripistooleilla aseistautuneina voivansa kääntää Mavi Marmaran kurssin Gazan asemesta Ashdodiin, sai - laivassa olleitten rautatangoilla, kepeillä, veitsillä ja pistooleilla varustautuneitten IHH:n jäsenten aloitettua sotilaitten säälimättömän hakkaamisen - surmansa 9 turkkilaista sotilaitten lopulta turvautuessa aseisiinsa ampuen kovilla, koska he katsoivat henkensä olevan vaarassa ja voivansa joutua terroristien panttivangeiksi.

TURKKI ja Israel kävivät korkean tason keskusteluja Genevessä välittömästi Turkin lähetettyä kaksi lentokonetta sammuttamaan Karmelin suurpaloa, mutta keskusteluissa ei edetty.
Molemmat valtiot ovat – toisinaan kärkevistä lausunnoista huolimatta – pyrkineet etsimään formulaa, jolla tulehtuneet väli saataisiin korjattua, sillä nykyinen asiaintila vahingoittaa molempia maita. Turkilla ja Israelilla on ollut sotilaallista yhteistoimintaa yhteisten harjoitusten muodossa. Israel on toimittanut uudenaikaista välineistöä Turkin armeijalle ja uudenaikaistanut sen vanhenevaa kalustoa. Turkilla on ollut merkittävä osa välittäjänä Israelin ja Syyrian välisissä rauhankeskusteluissa, joita pyritään käynnistämään uudelleen.

VÄLIMEREN välikohtauksen jälkeen Turkki on vaatinut Israelilta anteeksipyyntöä ja korvausta surmansa saaneiden omaisille, mutta Israelissa katsotaan, että Turkin tulee pyytää anteeksi tukiessaan terrorijärjestöä, jonka se varusti murtamaan Gazan kauppasaartoa. On huomattava, että myös Egypti saartaa Hamasin hallintoa Gazassa pitäen rajan tiukasti tukossa, minkä johdosta salakuljetus tunneleiden kautta Siinailta Gazaan rehottaa.
LIEBERMAN selittää, etteivät ongelmat alkaneet Mavi Marmarasta, vaan Ankara oli sen suunnitellut jo paljon aiemmin, mikä johtui maan sisäisestä tilanteesta. Viitaten tilanteeseen, jossa 100 000 ihmistä tungeksi vastaanottamaan aluksen uutta tuloa turkkilaiseen satamaan viime kuussa, Lieberman sanoi, ”ettei Israel aio antautua hiekkasäkiksi kansan huudellessa kuolemaa Israelille Allahiinsa vedoten”.
TURKISSA suoritetun MetroPoll gallupin mukaan, jossa haastateltiin 1504 kansalaista, 63 % yhtyi vaatimukseen suhteitten jäädyttämiseksi Israelin kanssa. Today´s Zaman web-sivun mukaan 28 % vaatii suhteitten parantamista, mutta 24 % katsoo Israelin Turkin suureksi uhkaksi. Ironisesti sama gallup toteaa, että 43 % katsoo maan tärkeimmän liittolaisen USA:n olevan suurin uhka Turkille. Irania piti 3 % ja Kreikkaa 2.1 % uhkana maalle. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Erdoganin Oikeus- ja kehityspuolue AKP saisi 45 % äänistä, tärkein oppositiopuolue Tasavallan Kansanpuolue saisi 31 % äänistä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202407

3. KARMELIN suurpalossa kuolleen 44 ihmisen omaisten kunniaksi järjestetty osanotto- ja surutilaisuus eilen illalla muuttui sekavaksi mielenosoitukseksi, jossa pääministeri Netanyahu joutui keskeyttämään puheensa eikä sisäministeri Eli Yishai uskaltanut esiintyä ollenkaan, vaikka hänen oli tarkoitus puhua siellä.
Tilaisuus oli järjestetty Oren kibbutsin auditoriossa, eikä presidentti Peresin puheen aikana kukaan häirinnyt. Sekasorto alkoi Netanyahun astuessa puhujapönttöön aikoen aloittaa puheensa. Tulipalossa surmansa saaneen Haifan poliisipäällikön Ahuva Tomerin leskeksi jäänyt Danny Rozen nousi istuimeltaan uhaten suureen ääneen marssia salista, ellei Eli Yishai poistu sieltä.
Ahuva Tomer sai pahoja palohaavoja kaikkialle ruumiiseensa yrittäessään auttaa palavaan bussiin jääneitä palokuntalaisia ja kuoli sairaalassa muutaman päivän kuluttua. Raivostunut Rozen huusi Yishaita osoitellen: ”Tuolla miehellä ei ole mitään häpeän tunnetta. Joko hän poistuu salista tai minä menen ulos”. Rozen kertoi tilaisuuden jälkeen, että hän osoitti mieltään vain Yishaita vastaan, sillä hän ei voinut sietää, että ”tuo mies istui siellä eturivissä surevien perheitten edessä”.
Tilaisuudessa ollut ashkenazi päärabbi Yona Mertzger yritti rauhoittaa tilannetta ilman tulosta. Hän kertoi journalisteille, että häntä haavoittaa hyökkäys Netanyahua ja Yishaita vastaan, sillä he molemmat tulivat paikalle myötätuntoaan ja osallistuakseen heidän suruunsa.
Tomer ei suinkaan ollut ainoa mielensä pahoittanut, vaan monet muutkin huutelivat käsiään heilutellen syytöksiä hallituksen edustajille. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202369

4. ITSEÄÄN vihaavia juutalaisia nousee edelleen Israelin kansasta, mistä Martin (Marty) Peretz, The New Republic lehden toimittaja ja julkaisija, on kuvaava esimerkki. Hänen rauhaansa särki pahoin Israelin pääministerin ja Knessetin lähettämä armonanomus USA:ssa elinkautiseen tuomitun - ilman mahdollisuutta tuomion muuttamiseksi - Jonathan Pollardin puolesta vedoten hänen heikentyvään terveyden tilaansa sekä siihen, että hänelle annettu rangaistus ei ole missään suhteessa rikokseen, mistä hänet tuomittiin. Pollard on kärsinyt elinkautisestaan yli 25 vuotta, 7 vuotta siitä täydellisessä eristyksessä.

PERETZ julkaisi websivullaan ennen 2010 loppumista äärimmäisen härskin ja veristä vihaa tihkuvan hyökkäyksensä paitsi Pollardia myös niitä vastaan, jotka haluavat hänen vapauttamistaan, kuten professori Phyllis Chesler toteaa artikkelissaan, ”ilman että kukaan hänen omien demoniensa lisäksi vaati sitä häneltä”. Hän toteaa, että Peretz sentään on elänyt kunnioitettuna ja arvostettuna nauttien kaikesta hyvinvoinnistaan samaan aikaan, kun Pollard viruu vuodesta toiseen vankilan yksinäisyydessä ilman toivoa vain siksi, että hän halusi tehdä jotain Israelin hyväksi, jota hän rakasti USA:n kansalaisena tajuttuaan, että parhaana liittolaisena Israelia pitämä USA:n hallitus ei luovuttanut sille sen tarvitsemia tiedustelutietoja, jotka sen keskinäisen sopimuksen mukaan olisi pitänyt saada.

Peretz kuvaa Pollardia ”inhottavaksi yksityishenkilöksi, surkeaksi mytyksi, joka on muotoiltu ei vain sankariksi vaan pyhimykseksi, kyykäärmeeksi, tuomituksi vakoilijaksi, joka sai rahaa toimistaan, hänen asiantuntemuksensa kertoo kunniattomuudesta ja turmeltuneisuudesta”. Hän väittää Pollardin vakoilleen Pakistanin hyväksi, mitä missään ei mainita, ei myöskään hänen rekisterissään, kuten ei todisteta syytöksiä vakoilusta muunkaan valtion hyväksi.
Chesler antaa tunnustusta Peretzille, että hän aiemmin puolusti Israelia, minkä johdosta tämä kiivas hyökkäys Pollardia ja hänen tukijoitaan vastaan on vieläkin oudompi. Mitä tekemistä hänellä ylipäätänsä on Pollardin kanssa, mitä hän uskoo tällä saavuttavansa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141575

5. UUTISOTSIKOITA
- Neuvosto lapsen hyväksi varoittaa, että Facebook on muiden suosittujen web-sivujen kanssa kehittymässä yhdeksi suurimmista vaaroista nuorisolle. Facebook on nousemassa päärooliin kahden nuoren onnettomuuteen, 13-vuotiaan tytön massaraiskaukseen usean miehen toimesta, ja nuoren pojan itsemurhaan. Kaksi miestä, 22- ja 17-vuotiaita miehiä Netaniyasta on jo pidätetty tytön raiskauksesta, mutta poliisi ei vielä voi vahvistaa, että he tapasivat toisensa Facebookin kautta. 22-vuotias mies työskenteli poliisin ”Kansallisessa vakavien ja kansainvälisten rikosten yksikössä”, ja hänen uskotaan raiskanneen tytön toimiessaan tässä ominaisuudessa. Poliisi on kuulustellut useita alaikäisiä poikia tytön raiskauksesta kertoen, että tapaamiset sovittiin eri tavoin. Nuoret tytöt kertovat, että pojat soittavat heille tarvitessaan heitä, eikä heillä ole voimaa kieltäytyä; he ovat kuin sidottuja heihin ja sanovat, että sukupuoli-yhteydestä heidän kanssaan on kehittynyt riippuvuudeksi, josta ei voi luopua vaikka häpeää sitä ja tietää, että se on väärin. (JP)
- Israelin satamatyöntekijöitten lakko, joka uhkasi pahoin häiritä maan taloudellista kehitystä, saatiin sovitettua 6 %:n palkankorotuksilla. Ulkoministeriön virkailijat sen sijaan jatkavat omaa lakkoaan, mikä pahoin mustaa maan mainetta vakaana ja vauraana valtiona, joka selviytyi lähes kolhuitta talouslamasta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202437
- Kiista valtion osuuksista Välimeren pohjasta löydetyistä suurista kaasuesiintymistä jatkuu löytäjäyhtiöitten valittaessa, että heidän kannattavuuslaskelmansa eivät pidä enää paikkaansa, jos valtion osuus nostetaan Sheshinskin komitean suosittelemalle tasolle. Valtio tulee kuvioon mukaan kovin myöhäisessä vaiheessa, mikä tekee asian monimutkaiseksi, mutta mihin sillä on oikeus puuttua. Toinen ongelma on noussut esiin Ashdodiin rakennetavan vedenpuhdistuslaitoksen yhteydessä, jonka urakkasopimusta eivät kaikki hyväksy. Kiista voi siirtää laitoksen valmistumista usealla vuodella, vaikka maa kärsii äärimmäisestä vesipulasta. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=202422
- Valtio aikoo tutkia syytöksiä, että Facebookin jotkut sivut levittävät selvää rasismia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141574
- Islam etenee vauhdilla Englannissa. Uutinen kertoo, että 100 000 ihmistä on kääntynyt islamin uskoon, heistä 5200 vuonna 2010, vuonna 2001 kääntyneitä oli 60 000. Keskiverto kääntyjä on 27-vuotias nainen, valkoinen ja Englannin alkuasukas. Ranskassa ja Sakassa jatkuu sama tendenssi, kummassakin maassa kääntyy 4000 ihmistä muhamettilaisuuteen vuodessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141561
- Jordanian kunkku Abdullah II kovisteli Netanyahua puhelimessa, ettei sitoumus rauhankeskusteluihin riitä, tarvitaan tekoja. Hän lähetti edustajansa Ramallahiin utelemaan, miten Abbas jaksaa, jonka veli kuoli äsken. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/jordan-to-netanyahu-commitment-to-peace-is-not-enough-take-practical-action-1.335513

Wednesday, January 05, 2011

KESKIVIIKKO 05.01.11

1. SOSIAALIMINISTERIÖN tutkimus-, koulutus ja suunnitteluosaston suorittaman tutkimuksen mukaan joka viides perhe Israelissa joutui turvautumaan sosiaaliavustuksiin vuoden 2009 aikana. Vuonna 2008 määrä oli 298 000 perhettä, vuonna 2009 se oli 433 000. Aktiivisten tapausten määrä nousi, vuonna 2008 se oli 345 000, vuonna 2009 aikana määrä oli n. 500 000. Nämä luvut eivät kuitenkaan kerro sitä, että vuoden 2010 aikana keskituloisia perheitä putosi entistä enemmän köyhyysrajan alapuolelle, kertoo Sosiaalityöntekijöitten Unionin edusta David Dolan.

Unionin edustaja Dolan toteaa, että yhä useammalla työntekijällä on vaikeuksia saada tulot ja menot tasapainoon. Samalla hän kertoi, että sosiaalivirkailijoitten kasvava työmäärä on nostanut esiin akuutin ongelman koskien heidän palkkojaan, jotka ovat jääneet jälkeen ja vaativat pikaista korjausta. Neuvotteluja on käyty talousministeriön kanssa parin kuukauden aikana, mutta vaatimukset ja tarjoukset ovat vielä kaukana toisistaan. Sosiaalivirkailijat uhkaavat lakolla, ellei asiaa saada pian ratkaistua. Yhdellä virkailijalla voi olla hoidettavanaan jopa 400 tapausta, mikä ei voi olla vaikuttamatta työn laatuun.

TALOUSONGELMIEN ohella sosiaalivirkailijat hoitavat vanhempien ja lasten välisiä sekä nuorten käyttäytymishäiriöitä, joiden määrä oli 35.2 % kaikista tapauksista; köyhyys- ja työttömyystapauksia oli 34.4 %; riskialttiiden vanhusten tapauksia oli 33.3 %; henkisten ja fyysisten ongelmien tapauksia oli 31.9 %; kotiväkivaltatapauksia 4.1 %; alkoholi-, huume-, prostituutio- tai vankeustapauksia oli 3.6 % kaikista tapauksista. Yhdenhengen talouksia on 20 % kaikista talouksista, mutta he muodostivat 35 % sosiaaliavustusten hakijoista.

Erityistä huolta aiheuttaa 110 000 hengen Etiopiasta muuttaneitten juutalaisten sosiaalinen tilanne. Heistä 61.1 % on sosiaaliviraston kirjoissa, eikä tilanne ole paljon parantunut toisen maassa asuvan sukupolven aikana. Tilanne on toisenlainen muualta Israeliin muuttaneiden uusien kansalaisten parissa, jotka joko eivät tarvitse tai osaa käyttää sen palveluja. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202285

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu taipui lopulta yleisen painostuksen edessä ja suostui laatimaan kirjelmän, jossa hän virallisesti pyytää USA:n presidentti Barack Obamaa käyttämään oikeuttaan armahtaa 25 vuotta USA:n vankilassa viruva Israelille salaisia satelliittikarttoja ja muita dokumentteja toimittanut Jonathan Pollard.

Pääministeri esitteli anomustaan Knessetin kyselytunnilla eilen kertoen, että 15 vuoden ajan hän ja muut pääministerit ovat välimiehiä käyttäen pyrkineet vaikuttamaan USA:n presidentteihin saadakseen USA:n kansalaisen mutta myöhemmin Israelin kansalaisuuden saaneen Pollardin vapautetuksi. Netanyahu kertoi saaneensa Pollardilta henkilökohtaisen kirjeen, jossa tämä pyytää häntä luopumaan aiemmasta käytännöstä ja laatimaan suora armonanomus hänen puolestaan viitaten hänen heikentyvään terveydentilaansa ja siihen, että hänelle annettu rangaistus on kohtuuton verrattuna muihin vastaaviin tapauksiin. Pollardin tapaus on erityislaatuinen siksikin, ettei hän antanut dokumentteja USA:n vastustajille, vaan ystävä- ja liittolaismaalle, jotka Israelin olisi pitänyt saada ne muutenkin. Silloin ulkoministerinä ollut juutalaissyntyinen Caspar Weinberger lähetti pitkän salaisen muistion asiaa hoitavalle tuomarille, mikä ilmeisesti vaikutti raskauttavasti tuomioon.

EILEN 500 huomattavaa USA:n uskonnollista ja maallista johtajaa lähettivät oman pyyntönsä presidentti Obamalle pyytäen häntä vapauttamaan Pollard. Allekirjoittajien pitkään listaan senaattoreita, kongressin jäseniä ja korkeita virkailijoita liitti oman allekirjoituksensa USA:n laivaston kryptologi (salakirjoitusten asiantuntija) David Levy, joka toimi Pollardin tapauksen aiheuttaman tuhon korjaamiseksi, todistaen, ettei mikään viittaa siihen, että Pollard olisi toimittanut dokumentteja muille kuin Israelille. Lisäksi hän toteaa, että tiedot koskivat jokapäiväisiä rutiinitehtäviä, jotka vanhenevat nopeasti, joitten toimittaminen Israelille ei missään tapauksessa olisi edellyttänyt elinkautista rangaistusta.
Kirjelmän loppulauseessa sanotaan: ” Me viisisataa uskonnollista ja yhteisöjohtajaa edustaen laajaa sektoria Amerikan uskonnollisesta yhteisöstä haluamme lisätä äänemme Jonathan Pollardin armahtamista anovien joukkoon. Me edustamme perususkoa, että vain oikeutta, oikeutta tulee toteuttaa (vanhurskautta, vain vanhurskautta harrasta, 5.Ms.16:20), mikä muodostaa moraalisten periaatteittemme ja oikeusjärjestelmämme ytimen.”
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202211

3. Kansanedustaja Faina Kirshenbaum (Israel Beiteinu) jätti Knessetiin lakiesityksen, jossa vaaditaan vasemmistolaisten NGO luokituksen alla tunnettujen järjestöjen rahoituksen tutkimista. Esitystä käsiteltäneen Knessetissä tänään. Sitä ovat luvanneet kannattaa Israelin Beiteinun lisäksi Shas, Unitd Tora Judaism, Likud, NU ja Habeit HaYehudi.

KIRSHEMBAUM sanoo esityksestään näin: ”Israelilaisten ja kansainvälisten järjestöjen yhteistoiminta IDF:n vahingoittamiseksi ja sen sotilaitten syyttämiseksi sotarikoksista täytyy saada loppumaan.” Hän on saanut esityksensä kannattajiksi oikeistoa sekä Kadimaa edustavia kansanedustajia. Siinä vaaditaan, että hallitus asettaa komitean tutkimaan, mitkä tai ketkä ovat todella Juudeassa ja Samariassa IDF:n toimia tarkkailevien järjestöjen takana.
Kirshenbaum katsoo, että ainakin seuraavia järjestöjä tulee tutkia: Yesh Din; Machsom Watch; B´Tzelem; Adallah (Allahin puolesta?); Breaking the Silence sekä muita.

TUTKIMUSTEN kohteiksi joutuvat järjestöt ovat aloittaneet vastarinnan muistuttaen, että ne ovat lukuisissa tapauksissa pystyneet estämään palestiinalaisiin kohdistetun epäasiallisten kohtelun ja vakuuttavat, että jotkut sotilaat jopa kiittelevät heidän läsnäoloaan tarkastus-pisteissä. Järjestöjen edustajat toteavat, että he pystyvät keskustelemaan palestiinalaisten kanssa, joiden antamia repliikkejä he kirjoittavat muistiin ja julkaisevat niitä internetissä omilla web-sivuillaan. Epäselvää on, miten asiallisia tai todellisia tarkastus-pisteissä odottavien palestiinalaistaen antamat lausunnot ovat ja miten niitä stilisoidaan.

He myös vakuuttavat olevansa todellisia isänmaan ystäviä eivätkä sano tarvitsevansa ketään opettamaan heitä, miten sitä tulee osoittaa. Tosiasia kuitenkin on, että he keräävät tietoja palestiinalaisalueilla, joita he levittävät kansainvälisille järjestöille, joilla voi olla hyvinkin vihamielinen asenne Israelia kohtaan. Monet näistä saavat varoja ulkopuolisilta järjestöiltä sekä valtioilta. Eräs järjestö jakoi videokameroita palestiinalaisille voidakseen käyttää heidän keräämiään videokuvia omissa Israelin ja IDF:n vastaisissa raporteissaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4009155,00.html

4. INN julkaisi artikkelin, jossa se paljastaa B´Tzelemin kiihottavan palestiinalaisia hyökkäyksiin Yitzharin juutalaiskylän asukkaita kohtaan. Artikkelin yhteyteen liitetyssä videossa, jonka ottivat ulkomaiset kuvaajat, jätettiin tarkoituksellisesti näyttämättä, että palestiinalaiset aloittivat yhteenoton hyökkäämällä juutalaisasukkaitten kimppuun. Julkistettu video alkaa siitä, miten juutalaisasukkaat ajavat palestiinalaiset mielenosoittajat pois.

Videossa näytetään, miten yksi kuvaajista kädellään kiihottaa palestiinalaisia hyökkäämään toisella kädellä kuvaten samaan aikaan. Yhteenotto tapahtui Yitzharissa maanantaina iltapäivällä. Videokuvaajat oli ilmeisesti pyydetty paikalle todistamaan tilannetta. Samarian asukasneuvosto esitti tiistai-iltana oman videonsa, jossa näytetään, miten palestiinalaismiehet vasemmistolaisten kiihottamina alkoivat kivittää juutalaisnuoria ulkomaisten kuvaajien tallentaessa tilannetta.
Neuvoston edustaja totesi, ettei tapaus ole mitenkään erillinen, vaan että heillä on lukuisia vastaavanlaisia tilanteita, joissa vasemmistolaiset kiihottavat palestiinalaisia hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. Tätä toistuu jatkuvasti Jerusalemin itäosissa, Hebronissa, Billin kylän lähellä ja muualla. Tilanteista otetut videonauhat editoidaan raskaalla kädellä, joita sitten levitetään uutistoimistoille ja ulkomaisille järjestöille jatkotoimia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141548

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF jatkaa pientä cast lead operaatiotaan Gazan terroristeja vastaan, jotka yhä runsaammin ampuvat rakettejaan ja kranaattejaan Israelin puolelle. Tiistaina Ashkelonin lähelle ammuttu raketti tuhosi maatilan kasvihuoneita, joissa ei onneksi ollut ihmisiä. IDF vastasi siihen hyökkäämällä ohjuksillaan Hamasin harjoitusleiriin. Kukaan ei haavoittunut iskussa. IDF ei ole halunnut suoraan iskeä Hamasin joukkoja vastaan, vaan ampuu ohjuksensa salakuljetus-tunneleita, tyhjiä rakennuksia tai avoimia kenttiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141551
- USA:n ja Iranin välinen propagandasota Persianlahdella sen sijaan kiihtyy Iranin armeijan väitettyä ampuneensa alas useita USA:n armeijan miehittämättömiä tiedustelukoneita (drone). USA:n taholta sanotaan, että Iranin väite on perätön. New York Times-lehden Roger Cohen vertasi Irania paperitiikeriksi. USA:n taholta todetaan lisäksi, että vaikka 10 miljoonan USD drone menetettäisiinkin, sen menetys olisi paljon pienempi kuin hävittäjäkoneen alas ampuminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141552
- PA:n hallituksen julistama israelilaisten yhtiöitten työboikotti epäonnistui surkeasti siksi, ettei PA:lle ole tarjota työtä 25 %:lle työttömälle. Israelilaisyhtiöissä työtä tekevien palestiinalaisten määrä nousi kymmenestä prosentista yhteentoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141546
- CNN:n filmiryhmä sai harvinaisen luvan ja tilaisuuden päästä kuvaamaan naisten muodostamaa itsemurhajoukkoa, jossa nuoret naiset opetetaan käyttämään tuliaseita ja muita kuolettavia välineitä IDF:n sotilaita vastaan. Kuvaajat vietiin silmät sidottuina Gazassa Hamasin ylläpitämään harjoitusleiriin. Kaikki kuvatut kuuluivat Salah ad-Din naisjoukkoihin, mukana joku mieskin. Naiset olivat täysin peitettyjä, vain silmät pälyilivät kuvaajia. Artikkelissa todetaan, että tällaisia joukkoja kutsutaan terroristeiksi, mutta useat uutislähteet, kuten CNN ja haaretz kutsuu heitä ”militaristeiksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141539
- Entinen oikeusministeri, Meretzin aiempi puheenjohtaja Jossi Beilin esittää, että raiskauksesta tuomittu entinen presidentti Moshe Katsav tulee armahtaa heti sen jälkeen, kun rangaistus on hänelle luettu ja hänet on passitettu vankilaan. Beilin puolustaa esitystään todeten, että on liian raskasta Israelille nähdä maan presidentti vankilassa. Beilin on aivan oikeassa, vaikka Katsavin tuomio voi vielä muuttua. http://www.haaretz.com/news/national/former-justice-minister-katsav-should-be-pardoned-after-he-is-sentenced-1.335247
- Debkafile arvioi, että presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ote Iranin vallankahvassa on selvästi heikkenemässä, mistä on osoituksena hänen virastopäällikkönsä ja tukijansa Rahim Esfandiar Mashaeen Beirutin matkan peruuttaminen. http://www.debka.com/article/20520/
- Israelin skandaalit jatkuvat. Puolustusministerin vaimo on syytettynä ulkomaalaisen laittomasta palkkaamisesta, ja nyt oikeuskanslerin vaimo on epäiltyjen luettelossa intialaisen naisen palkkaamisesta vastoin maan lakia. Oikeuskanslerin tapausta joutunee tutkimaan valtion pääsyyttäjä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202283
- Venäjän presidentin Israelin vierailun peruuntuminen voi aiheuttaa sen, että Saksan liittokansleri Merkel peruuttaa myös vierailunsa. Venäjän presidentti Medvedev aikoo kuitenkin toteuttaa matkansa toisen osan vierailemalla Ramallahissa. Peruutusten syynä on Israelin ulkoministeriön virkailijoitten lakko.
- http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202253

Tuesday, January 04, 2011

TIISTAI 04.01.11

1. ENGLANNIN Jerusalemin pääkonsulinviraston kaksi työntekijää pidätettiin epäiltyinä aseitten salakuljettamisesta terroristeille. Englannin ulkoministeriö tunnustaa, että ”kaksi huoltomiestä on pidätetty Israelissa toimista, jotka eivät liity heidän tehtäviinsä”.
Englannin ulkoministeriön lausunto on kuitenkin kovin välttelevä ja osin virheellinen.

Monet uutistoimistot kertovat, että he toimivat autonkuljettajina ajaen konsulaatin virallisia, diplomaattikilvillä varustettuja autoja. Sekä Englannin että Ranskan Jerusalemin konsulaatit ovat palkanneet palestiinalaisia autonkuljettajia. Paljastunut autonkuljettajien harjoittama asemansa käyttäminen rikollisiin ellei kansallisiin tarkoituksiin asettaa suuren kysymysmerkin konsulaatinvirastojen turvallisuuskysymyksiin. Miehet olisivat aivan hyvin voineet diplomaatti-asemansa suojassa kuljettaa pommeja konsulaatteihin.
Julkisuudessa liikkuu silloin tällöin uutisia Englannin diplomaattikilvillä ajavien palestiinalais-kuljettajien ylimielisestä ja tarkastusviranomaisten käskyistä piittaamattomasta käyttäytymisestä tarkastuspisteissä ajaessaan Juudeassa ja Samariassa.

BBC kertoi eilen, että pidätettyjen autonkuljettajien uskotaan kuljettaneen aseita kahdelle Jerusalemin arabimiehelle, jotka pidätettiin epäiltyinä raketti-iskun suunnittelemisesta Jerusalemin Teddy stadionia vastaan.
Englannin ulkoministeriön edustaja kertoi AFP:n toimittajalle, että kaksi sen Jerusalemin konsulaatin työntekijää on pidätetty Israelissa epäiltyinä aseitten salakuljettamisesta, ja että ministeriö odottaa lisätietoja Israelin viranomaisilta. Hän kertoi, ettei pidätys liittynyt heidän toimiinsa konsulaatin palveluksessa ja että he olivat paikallisia asukkaita. Hän vakuutti edelleen, että konsulaatin suorittama työntekijöitten taustojen selvitys on luotettava.
Israelin Lontoon lähetystön virkailija Amir Ofek kertoi AP:lle, että pidätetyt kaksi konsulaatin työntekijää kuuluivat Hamasin salaliittoon terrori-iskusta Teddy stadionia vastaan. Hän kertoi, että viranomaiset selvittävät, mitä yhteyksiä miehillä oli Hamasin kanssa. Miehet pidätettiin viime kuukauden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141527

2. ALKUVIIKON uutiset kertoivat liikuttavan tarinan 36-vuotiaasta palestiinalaisesta naisesta Jawaher Abu Rahma, jonka väitettiin kuolleen kyynelkaasumyrkytykseen perjantaina ottaessaan osaa mellakointiin Bilin kylän lähellä. Näistä viikoittaisista mellakoista on tullut Israelin vasemmiston, ulkomaisten anarkistien ja kylän arabiasukkaitten hupiohjelma, joka suoritetaan säännöllisesti IDF:n rakentamaa turva-aitaa vastaan. Uutiset haastattelivat myös naisen äitiä, joka sanoi, ettei hän halua kostoa tyttärensä ja tämän veljen kuoleman johdosta saatuaan kaasupulloin suoraan rintaansa aiemmin samalla paikalla, vaan toivoi heidän voivan tavata toisensa muslimien paratiisissa. Uutinen tästä levisi pitkin maailmaa.

NANA KANAVA-10 kuitenkin raportoi eilen, että IDF:n tutkimuksissa on selvinnyt, ettei nainen luultavasti ollut paikalla ollenkaan. Hän kerrotaan sairastaneen syöpää ja joutuneen sairaalahoitoon 10 päivää aiemmin. Hänen uskotaan kuolleen joko leukemiaan tai syöpään. Myös PA:n toimittama hoitoraportti tytön kohtalosta sairaalassa on ristiriitainen. Hänen veriarvonsa merkittiin mitatuiksi klo 14.45, mutta hänet otettiin sairaalaan klo 15.20.
Hänen tiedetään käyneen Jerusalemin Augusta Viktoria sairaalassa valittaen päänsärkyä toisen korvansa vieressä, hetkellistä huimausta ja tasapainohäiriöitä. Hänen ihossaan oli epämääräistä ihottumaa tai mustelmia. Tri Khaled Badwan tutki hänet ja määräsi hänet aivo-kuvaan lähettäen hänet kotiinsa vakuuttaen, ettei ole huolta, kehottaen hoitamaan korvaa kuumalla vedellä. Hän ei halunnut antaa median edustajille lisätietoja potilaastaan.

JP:n kolumnistien Y Katzin ja T Lazaroffin tiedustellessa asiaa mellakointiin osallistuneelta vasemmistoaktivistilta Jonathan Pollakilta tämä sanoi nähneensä naisen mielenosoituksessa. Pollak joutui itse poliisin pidättämäksi jokin aika sitten yleisen rauhan häiritsemisestä. Toisten mukaan nainen on voinut olla mukana mellakassa, mutta taaempana.

PA:n johtajisto antoi kärkevän lausunnon syyttäen Israelia uudesta rikoksesta rauhallisia mielenosoittajia vastaan, kuten Erekat asian näki. Nyt esille tulleitten tosiasioitten mukaan PA:n johto syyllistyi väärien tietojen levittämiseen, kiihotukseen ja aiheettomaan syytökseen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-no-proof-palestinian-woman-died-from-tear-gas-at-protest-1.335043
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu syytti PA:n johtoa, että se esittää kolme ”ei” lausuntoa Israelille samaan tapaan, kuin arabit esittivät kolme ”ei” kieltoa Khartoumin kokouksessa syyskuun 1. päivänä 1967 kuuden päivän sodan jälkeen: ”Ei rauhaa Israelin kanssa; ei Israelin tunnustamista, ei rauhanneuvotteluja Israelin kanssa”.
Netanyahu sanoo, että nyt PA:n johto vakuuttaa: ”Ei Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona; ei palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden hylkäämistä, ei Israelin turvallisuus-vaatimuksille”.

NETANYAHU sanoo soittaneensa Etelä Amerikan maitten johtajille, etteivät ne julkisesti tunnustaisi Palestiinan valtiota, koska se vahvistaa PA:n johdon uskoa, ettei heiltä vaadita mitään ja on siten vakava este rauhankeskusteluille. Viimeksi hän soitti Chilen presidentille Sebastian Pineralle, mutta he uskovat toimivansa oikein ja viisaasti antaessaan tunnustuksen Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen mukaan.
Netanyahu ei halunnut yksilöidä, mitä toimenpiteitä hänen hallituksensa voisi ottaa siinä tapauksessa, että PA julistaa valtionsa perustamisesta yksipuolisesti ilman neuvotteluja. Hän sanoo ilmoittaneensa Obaman hallitukselle ja sen edustajalle Dennis Rossille, ettei PA:n johto ole osoittanut pienintäkään joustavuutta vaatimuksistaan. Samalla hän vakuuttaa Israelin kansalle, että hän on valmis solmimaan sopimuksen PA:n kanssa, jos sellainen saadaan aikaan, vaikka se uhkaisi hänen hallituskokoomustaan.

NETANYAHU sanoo, ettei Abbas ole viitsinyt edes vastata hänen viimeiseen viestiinsä suorien keskustelujen aloittamiseksi välittömästi. Hän tunnustaa suostuneensa uusimaan kolmen kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mutta ”amerikkalaiset sanoivat, ettei se tuota toivottua tulosta, vaan PA vaatii siihen jatkoaikaa ilman aikamäärää”.
Hän vastasi kysymykseen palestiinalaisten rakentamasta Rawabin kaupungista Samarian sydämessä: ”Uskon sen olevan positiivinen toimi. Palestiinalaiset rakentavat kaiken aikaa, mutta tämä projekti tapahtuu kaikkien nähden. Se kaupunki tulee kuulumaan Palestiinan valtioon ja me tutkimme mahdollisuuksia helpottaa liikennettä sen ympärillä.”
Melkoinen lausunto pääministeriltä Knessetin kyselytunnilla ilman, että kukaan protestoi.

NETANYAHU sanoi, että amerikkalaiset tutkivat mahdollisuuksia rauhankeskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa, mutta että Syyria esittää ratkaisua ennen kuin on päästy edes keskustelun alkuun. Hän kehui, että useat maat tarjoavat välittäjän palveluksiaan kuten: Saksa, USA, Ranska ja Bulgaria. Hän sanoi, ettei näe tarvetta anteeksipyyntöön Turkille Mavi Marmaran välikohtauksesta, jossa 9 turkkilaista kuoli, mitä hän sanoo valittavansa.
Oppositiojohtaja Livni syytti Netanyahua sanansa syömisestä ja maan turvallisuuden vaarantamisesta muistuttaen 1995 ja 2002 lausunnoista, joissa Netanyahu sanoi ei Palestiinan valtiosta tarjoten aseistamatonta pienvaltiota sen sijaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202121

4. WIKILEAKS kertoo julkistamissaan sähkeissä, joissa USA:n Turkin lähettiläs James Jeffrey kertoo lokakuun 13. päivänä 2009, että Turkin pääministeri Erdogan käyttää tarkoituksellisesti Israelin suhteitten häiritsemistä ja asteittaista vähentämistä puolueensa kansansuosion nostamiseksi vastoin maansa armeijan johdon varoituksia, että Israelin suhteet ovat oleellisen tärkeitä alueen tasapainon säilyttämiseksi. Sähkeiden mukaan Erdogan pelkää toisten ääri-muslimipuolueiden nousua pyrkien vastapainoksi saavuttamaan oikeiston kannatuksen. Siksi hän masinoi diplomaattisia kriisejä Israelin kanssa, jotka alkoivat cast lead Gazan operaation jälkeen Davosissa 2009 kiihkeällä sanaharkalla Peresin kanssa ja ulosmarssilla kokouksesta.

JEFFREY kertoo, että Erdoganin oikeus- ja kehityspuolue istuu tukevasti vallan kahvassa, mutta pelkää kuitenkin toisten konservatiivipuolueitten vallan kasvua. Seuraavaksi hän peruutti IAF:n ja Turkin ilmavoimien yhteisharjoitukset Anatolian Eagle, koska hän pelkäsi Israelin voivan iskeä Iranin ydinlaitoksiin Turkin kautta, eikä hän halunnut leimautua siihen. Tammikuun 26. päivänä 2010 sähkeessä Jeffrey kertoo, miten Israelin ulkoministeriö häpäisi Turkin lähettilästä julkisesti istuttamalla hänet alemmalle tasolle kuin ulkoministeriön edustajat, minkä johdosta Turkki melkein katkaisi välit. Asia selvitettiin Israelin anteeksi-pyynnöllä, mutta Jeffrey uskoo Erdoganin jatkavan Israelin suhteitten kuristamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202104

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Shai Hermesh valittaa Sharonin sairastumisesta viiden vuoden kuluttua, että hän taitaa olla ainoa Kadiman jäsen, joka edelleen kaipaa Sharonin johtoa. Sharon lepää edelleen koomassa Chaim Sheba sairaalassa Tel Hashomerissa. Hänet vietiin pikavisiitille farmilleen Negevissä, mutta palautettiin takaisin sairaalaan. Tänään on hänen aivoverenvuotonsa ja halvaantumisensa viides vuosipäivä, mutta Kadiman ryhmäkokouksen muistiossa häntä ei edes mainittu. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202119
- Sheshinskin komitea julkisti eilen tutkimuksensa Israelin valtion osuuksista ja suosituksensa niistä maan energiavarojen hyötykäytöstä. Ensi sijassa se koskee valtion voitto-osuuksien määrää Välimeren suurista kaasuesiintymistä. Hän suosittelee, että royalti pysytetään 12,5 %:ssa, mutta voitto-osuus nostetaan kansainvälisen käytännön mukaan 52-62 %:n välille nykyisen 30 %:n sijaan. Löytöjä tehneet yhtiöt esittävät kiivaita vastalauseita selittäen, että päätös tehdään jälkikäteen Tamar, Mary B ja Laviatan kentille, mikä sotkee niiden laskelmat. Venäjä on esittänyt kiinnostuksena tulla mukaan öljy- ja kaasuesiintymien saattamiseksi hyötykäyttöön. Venäjä on vahvoilla rakentaa Egyptin ydinvoimala.
- Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin Israelin vierailu päätettiin siirtää, koska Israelin ulkoministeriön henkilökunta on lakossa ja vaatii lisää liksaa. Tilanne on hyvin valitettava, sillä presidentin seurueeseen kuului runsaasti venäläisiä liikemiehiä, joilla on mielenkiintoa sijoituskohteisiin täällä, sekä journalisteja. (JP)
- Mossad teki sen taas. Tällä kertaa se käytti hyväkseen korppikotkaa, joka lennätettiin vakoilemaan Saudi Arabiaan. Saudiviranomaiset saivat sen kiinni, ja havaitsivat, että siihen oli kiinnitetty GPS-lähetin, jolla sen paikka voidaan määrittää. Sen jalassa oli kiinnitetty tuntolaatta no R65. Lähettimessä oli kirjoitus Tel Avivin yliopisto. Joten aivan selvä näyttö: vakoilemaan se lähetettiin. Israelin luontoa suojelevat ja tarkkailevat viranomaiset selittävät, että tämä on yleinen käytäntö lintujen ja eläinten liikkumisen ja lisääntymisen tutkimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141529
- Baabelin tornin tutkimukset Irakissa on saatu alkamaan. Tornista ei ole jäljellä muuta kuin röykkiö savitiiliä, joita ajan hammas on syönyt + - 5000 vuoden aikana. Kuningas Nebukadnessar II yritti 2 600 vuotta sitten herättää henkiin muinaisen kultti-rakennuksena tunnetun zigguratin rakennuttaen siihen 8 kerrosta, mutta se rapautui pian hoidon puutteessa. Kreikkalainen historioitsija kävi paikalla 2570 vuotta sitten kuvaten tornia näin: ”Siinä on tukeva keskeinen torni, furlong neliö, toinen rakennettu sen päälle ja kolmas ja kaikki kahdeksan tornia. Kaikkiin kahdeksaan torniin voidaan kiivetä ulkopuolisen portaan kautta, ja keskivälillä on lepotasanne.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141505

Monday, January 03, 2011

MAANANTAI 02.01.11

1.KAKSI arabia suunnitteli ohjusiskua Teddy stadionille Jerusalemissa jalkapallopelin aikana. Stadion on Jerusalem Beitar jalkapalloklubin kotikenttäareena.
Nämä kaksi arabia Musa Hamada Jerusalemin Sur Baher lähiöstä ja hänen ystävänsä Bassem Omeri Israelin kansalainen Beit Safafasta, keräsivät tietoja stadionista iskeäkseen sinne ohjuksilla pelin aikana. Shin Bet pidätti heidät ja he ovat kuulustelujen aikana tunnustaneet aikeensa. Stadioniin mahtuu 21 600 katsojaa.

JULKISTETTUJEN tietojen mukaan he aloittivat iskujensa valmistelut cast lead operaation jälkeen kaksi vuotta sitten. He kävivät tutustumassa stadionin lähellä sijaitseviin kukkuloihin, mutta he eivät uskaltaneet toteuttaa aiettaan todeten sen liian monimutkaiseksi.
He olivat ostaneet useita käsiaseita ja yrittivät hankkia kivääreitä ja pommeja. Aseita pyrittiin hankkimaan toisten Jerusalemin arabiasukkaitten kautta, joita on myös pidätetty.

HAMADA vieraili useita kertoja Saudi Arabiassa viime vuosien aikana ja tapasi siellä Muslimiveljenkunnan edustajia. Erään vierailun yhteydessä saudit antoivat hänelle rahaa aseitten ostamista varten. Muslimiveljeskunnan edustaja pyysi häntä kokoamaan tietoja Jerusalemin strategisista kohteista.
SHIN BET paljastaa, että kuulustelujen aikana paljastui Hamasin kasvava vaikutus Temppelivuorella, mitä hoidetaan lahjoittamalla varoja sen huoltotoimiin sekä järjestämällä koululaisten retkiä Temppelivuoren moskeijoihin kuten myös rahoittaen muita toimintoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141475, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201867

2. MIELENOSOITTAJAT, jotka protestoivat arabinaisen Jawaher Abu Rahman kuolemaa Bilin väkivaltaisiksi kehittyneen mielenosoituksen aikana lauantaina, heittivät tyhjiä kyynelkaasu-kanistereita USA:n Israelin lähettilään James B Cunninghamin virka-asunnon pihaan Herzliassa. USA:n lähettilään asunto valittiin mielenosoittajien tukijoitten web-kirjoitusten mukaan protestin kohteeksi osittain siksi, että USA toimittaa IDF:lle osan sen mellakka-varusteista, kuten kyynelkaasua.
Mielenosoitus USA:n lähettilään virka-asunnon ulkopuolella tapahtui muutamia tunteja sen jälkeen, kun satoja vasemmistolaisia ja muita aktivisteja oli mellakoinut puolustusministeriön pääaseman ulkopuolella, jossa poliisi pidätti useita aktivisteja, heidän mukanaan entinen marxilaisen Meretz-puolueen kansanedustaja Mossi Raz.

POLIISI sai tiedon, että suuri joukko ihmisiä oli kokoontumassa USA:n lähettilään asunnon edustalle ja lähetti joukkoja paikalle. Poliisi hajotti mielenosoittajat, joita JP:n artikkelin kirjoittaja Melanie Lidman huolellisesti varoo kutsumasta vasemmistolaisiksi ja anarkisteiksi, joita Bilin mielenosoituksiin osallistuu palestiinalaisten rinnalla. Poliisin edustaja kertoo, että 10 israelilaista ja yksi saksalainen nainen pidätettiin kuulusteluja varten. Poliisi löysi yhden mielenosoittajan autosta metalliketjun ja pari kyynelkaasukanisteria lisää. Pidätettyjen pidätysaikaa jatkettiin kolmeksi vuorokaudeksi.
Artikkelissa moititaan sotilaitten tapaa käyttää kyynelkaasua ja valitetaan, miten se levisi koko läheiseen kylään tuntuen siellä monen tunnin ajan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201981

3. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kertoi eilen perusteellisessa selvityksessään, että julkisuuteen levinneet tiedot USA:n johdon tyytymättömyydestä ja jopa vihaisuudesta Ehud Barakin katteettomiin lupauksiin hänen vaikutusvallastaan Netanyahuun rakennus-kiellon jatkamiseksi, kuten Haaretz raportoi, ovat täysin perättömiä.
CROWLEY kertoi JP:n edustajalle puhelimessa, että USA tiedostaa Netanyahun asenteen kieltoon eikä koskaan uskonutkaan, että Barak voisi ratkaisevasti vaikuttaa asiaan. Hän myös kielsi huhut, joiden mukaan Barak olisi menettänyt VIP-asemansa USA:n johdon kanssa ja ettei hänen kanssaan käsitellä muita kuin turvallisuuskysymyksiä.

HAARETZIN artikkelin kirjoittaja Barak Ravid pysyy artikkelinsa asiatietojen takana vakuuttaen, että hän on saanut useita vahvistuksia artikkelilleen USA:sta, jopa sinä aikana, kun Crowley puhui puhelimessa JP:n toimittajan kanssa. Ravid sanoo, että luonnollisesti Crowley sai tehtäväkseen kieltää hämmennystä herättävä uutinen.
Barakin taholta selitetään, että koko juttu on voinut saada alkunsa Kadiman tai Labourin edustajien tai muiden Barakin vastustajien taholta.
Barakin paikkaa Labourin johdossa kärkkyvä vähemmistöjen ministeri Avishai Braverman käytti tilaisuutta hyväkseen hyökäten rajusti Barakia vastaan, jonka toimien hän sanoo vahingoittaneen puoluetta ja sen arvoja. Hän vaati labourin esittämää uhkavaatimusta, että suorat keskustelut PA:n kanssa tulee aloittaa välittömästi, tai Labour eroaa hallituksesta. Bravermania tukivat Isaac Herzog ja Benyamin Ben-Eliezer. Barak on kestänyt monta hyökkäystä häntä vastaan, ja voittanee tämänkin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=201952

4. NETANYAHU ja Abbasin kesken kilpaillaan siitä, kumpi pystyy lupaamaan rauhansopimuksen lyhyimmässä ajassa. Mahmoud Abbas, joka on saanut useiden Etelä Amerikan vasemmistolaisten hallitusten tunnustuksen aikomalleen Palestiinan valtiolle 1967 sotaa edeltävillä aselepolinjoilla. kehaisi pystyvänsä saavuttamaan sopimuksen kahdessa kuukaudessa, jos Israel suostuu PA.n asettamiin ehtoihin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu pani vielä paremmaksi. Hän lupaa istua Abbasin kanssa lukittujen ovien takana Rooman paavin valitsijoiden tapaan, kunnes yhteisymmärrys on saavutettu ja savumerkillä voidaan kertoa ulkopuolella odottaville, että sopimus on valmis.
”Olen valmis välittömästi, yksityisesti ja julkisesti, istumaan jatkuvissa neuvotteluissa Abu Mazenin kanssa, kunnes savumerkki voidaan antaa”, Netanyahu sanoo, ”Jos Abu Mazen suostuu ehdotukseeni keskustella suoraan kaikista keskeisistä kysymyksistä, saamme selville hyvin pian, onko mahdollista saavuttaa sopimus.”
Hän kertoi TV-10:n haastattelussa, että hän määritteli kesäkuun 2009 puheessaan oman kantansa rauhankeskusteluihin. Hän luetteli uudelleen silloin esittämänsä ehdot: Jos palestiinalaiset tunnustavat Israelin juutalaisena valtiona; jos he luopuvat paluuoikeuden vaatimuksestaan; jos he suostuvat aseettomaan valtioon, joka tunnustaa Israelin valtion, hän lupaa voivansa hyväksyttää sopimuksen hallitusyhteistyöongelmista huolimatta.

Pääministeri lisäsi edelliseen, ettei hän ole sitoutunut siihen, mitä Livni tai Olmert lupasivat. Abbas paljastaa, että Olmert lupasi 94.5 % maavaihtojen kanssa ja Jerusalemin Pyhän alueen hallintoa kansainväliselle liittymälle Israel, USA, Jordania, Saudi Arabia ja PA.
Saeb Erekat kertoi eilen, että PA:n esitys YK:lle juutalaisyhteisöjen asemasta Juudeassa ja Samariassa esitetään lähipäivien aikana.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=201891

5. KANSANEDUSTAJAT eri puolueista ovat esittäneet, että ne israelilaiset yhtiöt, jotka ovat sopineet urakoista rakenteille olevassa Rawabin arabikaupungissa allekirjoittaen samalla suostumuksen, että ne boikotoivat Juudean ja Samarian, Golanin ja Itä Jerusalemin juutalais-yhteisöissä valmistettuja tuotteita, tulee vetää tilille sopimuksistaan. 48 kansanedustajaa, niiden mukana puolet Kadiman sekä NU:n kansaedustajista, vaativat, että PA:n ehtoihin suostuneita 20 yhtiöitä tulee vuorostaan boikotoida, sillä ”ne ovat myyneet sionistisen sielunsa dollareista”.

KANSANEDUSTAJAT ovat kääntyneet suoraan ministerien puoleen vaatien heiltä vastatoimia sopimuksen tehneitä yhtiöitä vastaan. Ministereille lähettämässään kirjelmässä heitä vaaditaan ”taustoistaan välittämättä välttämään kaikkea yhteistoimintaa noiden yhtiöitten kanssa, jotka allekirjoittivat tuollaiset häpeälliset sopimukset, joilla ne toimivat yhdessä palestiinalaisten taloudellisen terrorismin kanssa”

Viime viikolla Israelin Legal Forum teki esityksen oikeuskanslerille ja talousministeriölle lain muutoksesta, jolla estetään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tuotteita boikotoivia yhtiöitä tarjoamasta valtion urakoihin. http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=202001

6. UTISOTSIKOITA
- WikiLeaksin julkistaman sähkeen mukaan Mossadin virkailija arvioi marraskuussa 2009 amerikkalaiselle delegaatiolle, että Hizbullah pystyy ampumaan 400 – 600 rakettia päivässä ja että Tel Aviv on yksi sen kohteista. Hizbullahilla on hänen arvionsa mukaan 300 pitkän matkan ohjusta, joista 100 voisi osua Tel Aviviin.(JP)
- Sähke perustuu Mossadin, Shin Betin ja IDF:n johtajien sekä amerikkalaisen Ike Skeltonin välisiin turvallisuuskeskusteluihin. Sähke julkaistiin norjalaisessa Aftonposten lehdessä sunnuntaina. (JP)
- Hizbullahilla arvioidaan olevan 40 000 rakettia ja ohjusta sekä Iranissa valmistettuja Arabil ohjaajattomia koneita, joiden toimintasäde on 150 km. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoi, että Israelin tulee valmistautua suureen sotaan, ja siksi se käyttää runsaasti varoja torjuntajärjestelmiin kuten Iron Dome, Davids Sling ja Arrow. Hän kertoi, että Iranilla arvioidaan olevan 300 ohjusta, joilla se yltää Israeliin, jolla on 10 – 12 minuuttia aikaa sen jälkeen kun sen tutkavalvonta havaitsee Iranista ammutun ohjuksen. Ashkenazi kertoi myös, miten Israel kerää tiedustelun kautta tietoja Hizbullahin potentiaalisista kohteista omilla ohjaajattomilla koneillaan kehuen, että sillä on saavutettu hyviä tuloksia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=201976
- Israelissa mennyt vuosi oli keskimäärin lämpimin koskaan mitattu. Vuosien 1981- 2000 välillä lämpötila oli Jerusalemissa 17.5 astetta, viime vuonna 20.3 C-astetta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201960
- Egyptin muslimien nouseva väkivalta ja vaino maan koptikristittyjä vastaan, josta kuvaava esimerkki oli 21 kristityn murha ja yli sadan haavoittaminen heidän tullessaan uuden vuoden messusta, on aiheuttanut kärkeviä tuomioita jopa presidentti Obaman taholta sekä vaatimuksia Egyptin USA:lta saaman vuotuisen miljardiavustuksen pidättämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141499
- Hallitus myönsi 184 miljoonaa NIS Sderotin ja sen ympäristön turvallisuus- ja kohennustöihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141500
- Aasian nimellä kulkeva laivastosaattue ankkuroitui El Arishin satamaan Siinailla, josta tavarat kuljetetaan maitse Gazaan. Egypti kielsi saattueen mukana tulleiden iranilaisten pääsyn maihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141497
- New Yorkin juutalaiset pelkäsivät, että uusi kristalliyö uhkasi heitä muslimien lähettäessä pommiuhkauksia uuden vuoden aattona 10-12 synagogaan. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt mitään päilyttävää. Viharikokset lisääntyivät 14% 2010 aikana.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141480

Sunday, January 02, 2011

SUNNUNTAI 02.01.2011

1. TERVETULOA uuteen vuoteen 2011. Ilma Jerusalemin alueella on perjantain sateitten jälkeen kostea ja viileä, 12/9 C-astetta. Sateita luvataan paikallisina tänään ja huomenna. Taivas on puolipilvinen, mikä jatkunee tänään ja myös huomenna. Eilatissa lämpöä on 21/12. Tänään uhkaava kunnallisten palvelujen lakko peruuntui viime hetkellä.

2. VÄKIVALTAISET mielenosoitukset Bilin alueella Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan perjantaina kokosivat paikalle satoja palestiinalaisia, joita kiihottivat Israelin vasemmiston ja ulkomaisten anarkistien edustavat. Mukaan oli mennyt oman imagonsa nostamiseksi PA:n pääministeri Salaan Fayad. Puolustusministeriön edustalla pidettyyn mielenosoitukseen lauantai-iltana osallistui myös Meretz-puolueen entinen kansanedustaja Mossy Raz, jonka poliisi otti talteen ”hänen turvallisuutensa vuoksi”, kuten sanonta kuuluu, useiden muiden vasemmistolaisten kanssa. Sadat paikalle kerääntyneet ihmiset kuljettivat Abu Rahman kuvia huudellen: ”Koska miehitys loppuu”, ”Ehud Barak, montako mielenosoittajaa tapoit tänään?”

BILIN alue on julistettu suljetuksi sotilasalueeksi, mutta se ei estä kiihkeitä palestiinalaisia, joille viikoittaisesta mielenosoituksesta sotilaita ja poliiseja vastaan on tullut hupiohjelma. Koska viranomaiset joutuvat turvautumaan kyynelkaasuun ja muihin mellakkavarusteisiin, onnettomuuksia tapahtuu, kuten perjantainakin. Palestiinalainen nainen, 36-vuotias Jawaher Abu Rahma veti henkeensä kyynelkaasua siten, että menehtyi lopulta siihen sairaalassa. IDF:n taholta hämmästellään tapahtunutta, sillä hänen ei nähty vammautuvan muita pahemmin, ja epäilevät, että kyynelkaasu yhdessä allergisen astman kanssa on voinut aiheuttaa hänen kuolemansa. Hänen veljensä Bassem Abu Rahma kuoli huhtikuussa 2009 kyynelkaasuammuksen osuessa hänen rintaansa samalla paikalla. Hänen toista veljeään Ashrafia ammuttiin jalkaan hänen ollessaan sotilaitten pidättämä kädet sidottuina 2008.

MIELENOSOITTAJAT repivät perjantaina osan turva-aidasta vieden verkkoaidan palasia kyläänsä osoitukseksi ”onnistuneesta taistelusta IDF:n kanssa”.
Jawaher Abu Rahma haudattiin eilen kansanjoukkojen seuratessa Palestiinan lippuun käärittyä arkkua huudelleen: ”Allah on suuri”; ”Oi marttyyri, lepää rauhassa, me jatkamme taistelua”; ”Al-Aksan portit ovat terästä, joitten läpi vain marttyyrit voivat murtautua.”

PA:n puheenjohtaja Abu Mazen tuomitsi Jawaher Abu Rahmanin kuoleman Brasiliassa, jossa hän laski kulmakiven PA:n lähetystörakennusta varten, todeten: ”Tämä Israelin rikos on uusi osa sarjassa rikoksia, joita Israel tekee suojatonta kansaamme vastaan.” Saeb Erekat puolestaan ”kauhisteli tätä shokeeraavaa Israelin armeijan suorittamaa rikosta rauhalliseen mielenosoitukseen osallistuneita vastaan”. Hän kutsui sitä sotarikokseksi. PLC:n jäsen Musrafa Barghouti vaati kansainvälistä yhteisöä kieltämään Israelilta kyynelkaasun käytön mielenosoituksissa. Hän vaati palestiinalaisia ”huolellisesti dokumentoimaan tällaiset rikokset, jotta niiden perusteella voidaan aloittaa syytöstoimet kansainvälisessä oikeudessa”.

IDF aloitti tutkimukset tilanteeseen johtaneista syistä ja pyysi PA:n johtoa avustamaan niissä, mistä se kuitenkin välittömästi kieltäytyi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=201774, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201794

3. PA:N POLIISI jatkaa Abbasin käskystä Mohammed Dahlanin vastaista kampanjaansa Länsirannalla pidättäen sadoittain Dahlanin kannattajia ja tukijoita massiivisessa pidätys-operaatiossa viikonvaihteen aikana. Dahlan toimi Gazassa PA:n estävän turvallisuus-järjestön johtajana. Nyt sen jäsenet toimivat PA:n käskystä häntä vastaan. Dahlan pakeni Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007 ensin Kairoon, jossa hänellä on asunto, ja muutti sieltä Ramallahiin. Hän matkusti jokin aika sitten Kairoon voidakseen siellä vakuuttaa presidentti Mubarakia, ettei hänellä ole kaappausaikeita Länsirannalla, mistä Abbas häntä syyttää.

PA:N turvallisuusjoukot ovat suorittaneet epäiltyjen pidätyksiä useiden viikkojen aikana. Abbasin käskystä suljettiin Dahlanin omistama TV-asema. Hänen toimistopäällikkönsä Mutaz Khdeir pidätettiin myös ja vietiin kuulusteluihin.
Palestiinalaiset sanovat, että tämä on suurin haaste Abbasin vallalle sen jälkeen, kun Hamas ajoi Abbasin hallituksen viranomaiset Gazan kaistalta v. 2007.
PA:n taholta kerrotaan turvallisuusjoukkojen löytäneen ja takavarikoineen aseita kymmenien Dahlanin kannattajien hallusta sekä suuren määrän rahaa.

PA:n viranomainen kertoi JP:n toimittajalle, että ”kysymys on vakavasta asiasta”. Hän antoi ymmärtää, että Dahlan pyrki muodostamaan uuden hallituksen ja syrjäyttämään Abbasin vallasta. Hän myös vakuutti, ettei Dahlan ole yksin, vaan ”monet Fatahin keskuskomitean jäsenet ovat liittoutuneet hänen kanssaan saaden taloustukea ulkomailta”. Hän on vakuuttunut, että tämä ”Dahlanin muodostama imperiumi Länsirannalla” murskataan.
DAHLAN vakuuttaa, että kiista on henkilökohtainen Abbasin ja hänen välillään ja kieltää kaikki syytökset aikeista vallan kaappaamiseksi. PA:n keskuskomitea kuitenkin poisti hänen oikeutensa osallistua sen kokouksiin sekä tiedostusministeriön johdon. Kiista alkoi luultavasti Dahlanin syytettyä Abbain liikemiespoikia Yasser ja Tareq isänsä aseman käyttämisestä hyväkseen liiketoimissaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=201775

Hamas pidätti vuoden 2010 aikana 3 120 Fatahin jäsentä Gazassa. 700 heistä kuului PA:n erilaisiin turvallisuusjoukkoihin; 7 kuului Fatahin vallankumousneuvostaan, joita kiellettiin matkustamasta ulkomaille; ja 120 Fatahin alaiseen al-Aksa Marttyyreihin. Hamas sulki myös 23 Fatahin johtamaa järjestöä, urheiluklubeja ja sosiaalisia järjestöjä. 213 pidätettyä syytetään oikeudessa eri rikoksista, joista tuomiona voi olla kuolemanrangaistus. (JP)

4. HAARETZ julkisti Barak Davidin kirjoittaman artikkelin, jossa käsitellään puolustusministeri Ehud Barakin suosion romahtamista USA:n hallituksen silmissä. Obaman hallitus oli ulkoministerinsä Hillary Clintonin johdolla asettanut toiveensa Barakin vakuutuksiin puolitoista vuotta sitten, että hän pystyy vääntämään Netanyahun kättä myönnytyksiin palestiinalaisille, joista ensimmäinen oli kolmen kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa.
Artikkelissa vakuutetaan, että Barakin selvitys turvallisuustilanteesta ilman kuorrutuksia ja anteeksi-pyyntöjä on saanut yleistä tunnustusta, mutta hänen löysät lupauksensa vaikutus-vallastaan Netanyahuun on aiheuttanut vakavan pettymyksen, mikä on ulottunut Clintonista Obamaan saakka. Samalla Barakin epäonnistuminen Shepherdstownissa ja Camp Davidissa hänen ollessaan pääministerinä ovat nousseet uudelleen esille.

AMERIKKALAINEN viranomainen, joka haluaa pysyä tuntemattomana, kuten myös muut toimittajalle asian vahvistaneet, sanovat, että Obaman hallitus on raivoissaan Barakille, koska antaessaan vääriä lupauksia hän saattoi sen vääriin johtopäätöksiin ja rauhankeskustelujen jäätymiseen. Hän vihjaa, että Obaman hallitus on heittänyt kaikki toiveensa keskustelujen aloittamisesta eikä ole vielä selvittänyt, mihin suuntaan se nyt suunnistaa.
USA:n hallitus antoi Barakille VIP-kohtelun hänen USA:n vierailuillaan, mutta se ei toistu enää, virkailija vakuuttaa, joskin yhteistyö turvallisuuskysymyksissä jatkuu Barakin kanssa.
BARAKIN toimistosta vakuutetaan, että heidän suhteensa USA:n korkeisiin virkamiehiin varapresidentti Joe Bidenistä puolustusministeri Robert Gatesiin jatkuvat ilman esteitä.
Julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Obaman hallitus olisi halunnut Netanyahun hallituksen kaatuvan ja sen korvaamisen joko Barakin tai Livnin johtamalla. Ynet.news kertoo artikkelissaan, että Israelin lehdistö tekee kaikkensa Netanyahun syrjäyttämiseksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-officials-barak-deceived-us-about-his-role-in-peace-process-1.334697, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4007234,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat estivät kaksi puukotusyritystä viikonvaihteen aikana. 21-vuotias palestiinalainen Mahmoud Muhammad Darajme Tubasista lähestyi sotilaita Bekaot tarkastuspisteessä kaakkoon Nablusista. Kädessään hän piti särjettyä pulloa, jolla hän uhkasi sotilaita. Sotilaat ampuivat ilmaan hänen pysäyttämisekseen, mutta lopulta kohti surmaten hänet. Paikalle kutsuttu lääkintäryhmä julisti hänen kuolleeksi. TOISESSA tapauksessa lauantaina rajapoliisit pidättivät palestiinalaisen, joka oli aseistautunut veitsellä ilmeisenä tarkoituksenaan puukottaa naissotilaita heidän lähtiessään tukikohdastaan Gush Etzionista. IDF on antanut ohjeita sotilaille, etteivät nämä turvautuisi koviin ammuksiin kuin ehdottomassa kuolemanvaarassa. IDF:n johto pelkää, että tuliaseiden käyttö voi kiihottaa tulehtunutta tilannetta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4007573,00.html
- Rabbi Shlomo Aviner, uskonnollisten sionistien johtajia, sanoo presidentti Moshe Katsavin tuomiosta Tel Avivin piirioikeudessa, ettei hän ymmärrä oikeuden päätöstä, koska hänen mukaansa tuomio annettiin väärin perustein. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4007539,00.html
- Palestiinalaiset terroristit ampuivat lauantai-iltana kranaatteja Gazasta saaden naishenkilön shokkiin. IAF vastasi siihen pommittaen ohjuksillaan terroristien tukikohtana pidettyä kohdetta haavoittaen kahta. Raketteja ja kranaatteja ammutaan Gazasta vaihdellen alueelle, jossa asuu 6 500 ihmistä ja jossa sijaitsee useita kibbutseja. Päättyneen vuoden aikana Gazasta ammuttiin 235 rakettia ja kranaattia, joukossa Grad Katjusha raketteja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141469
- Torstaina palestiinalainen heitti lasipullon sotilaan päähän haavoittaen häntä Kiryat Arbassa. Mies pidätettiin kuulusteluja varten. Kiryat Aban juutalaisasukkaat ovat vaatineet, että Kiryat Arbasta Hebroniin johtava tie Tzir Zion on suljettava palestiinalaisten liikenteeltä. Oikeus määräsi tien palestiinalaisten käyttöön, minkä johdosta juutalaiset pelkäävät hyökkäysten lisääntyvän alueella. He uhkaavat, että jos IDF ei sulje tietä, he tulevat tekemään sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141456
- USA:n ja Etelä-Korean tiedustelu on varmistunut, että Pohjois-Korea suunnittelee ydinräjäytystä vuoden alkupuolella testatakseen Iranin ydinpommia. Artikkelin mukaan Pohjois-Koreassa katsotaan, että on liian riskialtista kuljettaa räjäytyksessä tarvittavaa materiaalia Iraniin USA:n laivaston ja muiden uhatessa tarkastuksilla. Siksi iranilaiset tiedemiehet ovat tulleet Pohjois-Koreaan tutustumaan aiempiin räjäytyksiin ja valmistelemaan testiä. http://www.debka.com/article/20512/
- Autopommi räjäytettiin kopti-kirkon edustalla lauantai-iltana ihmisten tullessa ulos Uuden Vuoden messusta Alexandriassa Egyptissä. Räjähdys surmasi 21 ihmistä ja haavoitti arviolta 79 kertoo (JP). Räjähdys, joka voi olla itsemurhaajan suorittama, vaurioitti myös läheistä moskeijaa. Netanyahu esitti surunvalittelut Mubarakille ja esitti yhteistyötä terrorin vastaisessa taistelussa. Kristityt aloittivat mielenosoituksen kivittäen muslimeja ja moskeijaa sekä tuhoten autoja kadun varrella. Mellakkapoliisit saivat tilanteen rahoitettua. Suhteet kristittyjen ja muslimien välillä ovat jännittyneet Egyptissä muslimien syyttäessä kristittyjä milloin mistäkin nostattaen mellakoita. Egyptin 79stä miljoonasta asukkaasta 10 % on kristittyjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141465
- Israelin pohjoisosassa, Beit Sheanin, Afulan ja Tiberiaan ympäristössä koettiin lauantai-iltana 18.30 aikaan 3.6 asteen maanjäristys, se ei aiheuttanut vahinkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141466
- Labour uhkaa erota, ellei hallitus ala pian suoria keskusteluja. (haaretz)