PERJANTAI 25.11.11

1. EGYPTIN aktivistit sanovat, että täksi päiväksi suunnitellut miljoonamarssit ovat viimeinen keino saada korkea sotilasneuvosto (SCAF) luopumaan vallastaan ja siirtämään sen siviilihallitukselle. Sotilasneuvosto etsii uutta pääministeriä eroavan tilalle johtamaan uutta hallitusta. Entinen Mubarakin ajan pääministeri Kamal Ganzouri on periaatteessa lupautunut johtamaan ylimenokauden hallitusta vaaleihin saakka. Hänen sanotaan olevan etevä talous-asioissa, mutta aktivistit eivät luota häneen; he haluavat uutta sukupolvea.
Lähes viikon ajan kestäneissä mielenosoituksissa on kuollut tämän hetken tietojen mukaan 41 mielenosoittajaa, haavoittuneita lienee tuhansia, vaikka lukuja ei ole annettu.
Aktivisteja epäilyttää varsinkin sotilasneuvoston pääministeriehdokkaan ikä, sillä hän on 70-vuoden lähettyvillä: ”Ganzouri ei ole hyvä siirtymäkaudeksi, joka tarvitsee johtajia, ei isoisiä”, eräs heistä kiteytti nuorison vaatimukset lisäten, että he pysyvät Tahrir-aukiolla.
Vanhemmat ihmiset, kuten JP:n artikkelin mainitsema taksinkuljettaja, pitää Ganzouria hyvänä pääministerinä, sillä hänellä on luja tahto eikä juokse armeijan käskyjen mukaan kuten eroavan hallituksen pääministeri Essam Sharaf.

SOTILASHALLITUKSEN ja aktivistien välille solmittu aselepo on rakoillut kaiken aikaa, mutta tämän päivät ihmismassat voivat muuttaa kaiken, aktivistit ainakin toivovat niin. Turvallisuus-miesten kovakätinen tapa kohdella mielenosoittajia on tehnyt vaikeaksi löytää keinoa, millä hallita suuria ihmismassoja, joiden raivo on kääntynyt sotilasneuvostoa ja varsinkin sen johtajaa marsalkka Tantawia vastaan, jota vaaditaan teloitettavaksi.
Mielenosoitukset ovat pahoin runnelleet Egyptin ilmankin vaikeaa taloutta. Egyptin keskuspankki nosti yleiskorkoa ensimmäisen kerran kahteen vuoteen yrittäessään puolustaa maan punnan arvoa, joka laski alimmilleen vuoden 2005 jälkeen S&P:n laskettua Egyptin luottoarvoa.
Marsalkka Tantawin suosittelema ehdokas Kamal Ganzouri pääministeriksi saa tunnustusta internetin kirjoituksissa taloustuntemuksensa ohella myös siksi, ettei hän ollut sekaantunut korruptioon, mutta jotkut kirjoittavat esittävät neljän faaraon muumioita, jotka olisivat heidän mielestään yhtä sopivia pääministeriksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246970

2. JERUSALEMIN heprealaisen yliopiston emeritusprofessori Moshe Sharon islamin ja Lähi Idän tutkimus-osastolta varoitti torstaina, että Muslimiveljeskunnalla on hyvät mahdollisuudet voittaa maanantaiksi 28.11. 2011 suunniteltujen parlamenttivaalien ensimmäisen osan.
Hän kertoi Arutz-7 haastattelussa, että ”Egyptissä on kaksi järjestöä, jotka ovat hyvin organisoituja, ja ne ovat armeija ja Muslimiveljeskunta, joka voittaa siinä armeijankin”.

PROFESSORI Moshe Sharon selittää, että Muslimiveljeskunta, joka oli Mubarakin hallituksen aikana tarkan valvonnan ja rajoitusten alaisena ja kielletty poliittisena puolueena, on odottanut aikaansa Egyptin vallankumouksen alkamisesta lähtien, pelaten korttinsa huolellisesti ja varovaisesti välttääkseen ylilyöntejä.
Sharon sanoo, että Veljeskunta on kiihkeän Israel-vastainen ja toteaa sen haluavan Egyptiin sharia-lain kaiken lainsäädännön pohjaksi ja lain tulkinnan kysymyksissä.
Muslimiveljeskunta voitti ennakkovaaleissa 35 % äänistä.

SHARON viittaa siihen, että Muslimiveljeskunta murhasi presidentti Anwar Sadatin, joka allekirjoitti rauhansopimuksen Israelin pääministeri Menachem Beginin kanssa 1979. Hän vakuuttaa, ettei Veljeskunta ole koskaan hyväksynyt rauhansopimusta Israelin kanssa ja varoittaa, että sopimus joutunee uuteen harkintaan, jos Veljeskunta saa johtavan aseman.
Pahinta rauhansopimuksen kannalta on se, ettei sitä koskaan täysin toteutettu käytännössä, eikä Egyptin kansaa ole kasvatettu sen hengessä hyväksymään Israel itsenäisenä valtiona, vaan Israel-vastaisuus ja suoranainen vihamielisyys elää syvällä kansan parissa.

PROFESSORI Sharon analysoi Egyptin tilannetta todeten, ettei todellinen demokratia koskaan ole juurtunut Egyptiin – eikä islamin maailmaan laajemminkaan, koska länsimainen ajattelutapa ei sovi arabimentaliteettiin – sillä Egyptin hallintatapa perustuu heimo-uskollisuuteen. Hän pelkää Egyptin luisuvan anarkiaan, sillä ihmismassat eivät itsekään ole oikein tietoisia, mitä ne haluavat, ja puhe arabikeväästä on joutavaa jaarittelua.
Sharon pelkää, että jos Egypti tuo rauhansopimuksen vastaisesti turvallisuusjoukkonsa Siinaille, anarkia leviää sinnekin, josta se voi levitä Israelin puolelle, hän varoittaa. Hän olettaa IDF:n suunnitelmissaan huomioivan radikaaleja toimia tämän varalle, joihin sisältynee eräiden ehdotusten mukaisesti Siinain miehittäminen sen rauhoittamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150087#.Ts8w0Fb3vO0

3. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal keskustelivat eilen delegaattiensa kanssa kahden tunnin ajan pyrkien löytämään tavan tasoittaa järjestöjen väliset ristiriidat. Sekä Abbasin yleisön kosiskeluksi tarkoitetut vakuutukset kaikkien erimielisyyksien sopimisesta ja Mashaalin tunteelliset vakuutukset uuden tien aloittamisesta eivät poista tosiasiaa, että yhtenäishallituksen muodostaminen jäi edelleen haaveeksi.
Abbas ja Mashaal sopivat työskentelystä ”kumppaneina” luvaten avata ”uuden tulevaisuuden Fatahin ja Hamasin välille”. He kumpikin kutsuivat keskusteluja ”positiivisiksi”, eli kukaan ei heilutellut nyrkkiään toisille eikä tuoleja heitelty, mihin tuohtunut arabimieli joskus turvautuu.
Ainoat käytännön ratkaisut koskevat toukokuun parlamentti- ja presidentin vaaleja, jotka sovittiin pidettäviksi ajallaan, sekä molempien osapuolten luvatessa vapauttaa vankinsa.
Johtajat sopivat seuraavasta tapaamisesta 22. joulukuuta 2011.
Abbas sanoi molempien osapuolten jakavan yhteisen vastuun ja huolen kansasta.

ISRAELIN pääministerin kanslia seurasi kiinnostuneena Kairon keskusteluja voidakseen määritellä kantansa PA:n suhteen. Kanslian edustaja Mark Regev totesi, että mitä lähemmäs Abbas siirtyy Hamasia, sitä kauemmas hän loittonee rauhasta.
Netanyahu totesi ennen Kairon kokouksen päättymistä Romanian pääministeri Emil Bocin pitämänsä lehdistötilaisuuden yhteydessä toivovansa, että palestiinalaiset valitsisivat tehdä pesäeroa liitosta Hamasin kanssa ja yksipuolisista ratkaisuista: ”Niin kauas kuin Abbas erkanee Hamasista aloittaakseen suorat keskustelut Israelin kanssa, niin paljon rauhan asia etenee ja tulee palvelemaan sekä Israelin että palestiinalaisten etuja”.
Kairon neuvotteluja seuranneet journalistit panivat merkille, että Abbas poistui kiireesti Kairosta kuin peläten jotain, mikä osoittaa neuvottelujen pelkän seremonialuonteen.
Ulkomaiset tahot painostavat Netanyahua vapauttamaan vastalauseeksi PA:n yksipuolisista toimista YK:ssa pidättämänsä PA:lle tulevat tulli- ja verosaatavat. Pääministerin kanslia toteaa, että jos Abbas olisi allekirjoittanut yhtenäishallitussopimuksen Hamasin kanssa, kaikki yhteydet PA:n hallituksen kanssa pysyisivät poikki eivätkä rahavirrat aukenisi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246911

4. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan viime päivien aikana Libanonissa ja Iranissa paljastuneita vakoilurenkaita, joita ne syyttävät CIA:n ja Mossadin agenttien muodostamiksi. Artikkelissa todetaan, että Iranin paljastamien 12 CIA:n ja Mossadin agentin taustalla on tarve peitellä vahinkoa, joka tapahtui vallankumousarmeijan Aghadir tukikohdassa lähellä Teherania, joka tuhosi Iranin koko ohjusohjelman johtoryhmän, mukana kenraalimajuri Hassan Moghaddam, lokakuun 12. päivänä. Virallisesti Iran väittää sitä työtapaturmaksi.

TOINEN syy on Syyrian hallituksen epäonnistuminen lannistaa maassa yhä uskaliaimmiksi kehittyvät aktivistit, joiden toimintaan ovat liittyneet armeijasta karanneet upseerit ja sotilaat. He ovat organisoineet vastarinnan ja iskevät Assadia tukevia kohteita vastaan Syyriassa ja sen ulkopuolella, varsinkin Libanonissa. Artikkelin mukaan Hizbullahin tarkoin vartioidussa tukikohdassa Siddiqin kaupungin lähellä tapahtunut valtava ohjusten ja ammusten räjähdys 23.11.oli Syyrian Vapaan armeijan (FSA) suorittama. Paikalle jätetyssä grafiitissa varoitettiin, että se oli kostoksi Hizbullahin avusta Assadin joukoille ja että lisää seuraa.
KOLMANNEKSI DF arvioi, että sekä Hizbullah että Iran ovat valmistautumassa sotaan Israelia vastaan, jota valmistellaan Iranin nelipäiväisen ilmapuolustusharjoituksen varjolla siirtäen aseita ja joukkoja strategisiin kohteisiin. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah informoi kaadereitaan sodan olevan aivan lähellä ja kehottaa upseereitaan valmistautumaan.
Debkafile näkee Iranin ja Hizbullahin lähes paniikinomaisissa toimissa niiden sisälle tunkeutuneitten vakoilijoitten eliminoimiseksi pelon tulla rampautetuksi aikana, jolloin Iranin ydinsuunnitelmien keskeyttämiseksi tarkoitetut toimet uhkaavat sotilasiskuilla. http://www.debka.com/article/21517/

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabiliitto antoi Syyrian presidentti Assadille vuorokauden aikaa allekirjoittaa sopimus tarkkailijoitten hyväksymisestä Syyriaan, tai sitä vastaa nostetut sanktiot ja lentokielto tulevat voimaan. Arabiliiton ulkoministeri päättävät niistä keskiviikkona, ellei Assad suostu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150091#.Ts9PBFb3vO0
- Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon totesi tiistaina Arutz-7 haastattelussa, että jos Turkki tai mikä tahansa maa estää Kyproksen edustalla suoritettavia öljyn-porauksia, Israel tulee vastaamaan niihin. Turkki on uhannut lähettää sotalaivojaan estämään porauksia, joita se väittää laittomiksi. New Yorkin johtava kartoittaja Mark Langfan kertoi Aritz-7 toimittajalle, että Kreikan ja Kyproksen puolustuslinjan puolustaminen olisi NATO:lle mahdotonta Turkin ja Muslimiveljeskunnan (Egyptin) suunnittelemia yhteisiä Välimeren itäosan merisaartoyrityksiä vastaan ilman Israelin mukanaoloa. Hän sanoo, että Israel on NATO:n kaakkoisen puolustuslinjan oleellisin osa, halusivatpa länsimaat sitä tai eivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150094#.Ts9Pqlb3vO0
- Begin Sadat Keskus, Bar Ilan yliopiston arvostettu älykeskus (thinktank) järjesti konferenssin 23.11.2011 aiheesta arabikevät ja sen vaikutus Israeliin otsikolla ”Israelin turvallisuus uudessa ympäristössä”. Tilaisuudessa puhui mm. Mossadin entinen johtaja kenraalimajuri (res.) Danny Yatom, joka totesi, ettei Israelilla ole varaa olla hyökkäämättä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän totesi, että sen aiheuttamat vahingot ja uhrit olisivat sittenkin vähäisemmät kuin jos Iran iskee Israeliin ydinaseillaan, kuten se toistuvasti uhkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150093#.Ts9Sslb3vO0
- PA:n hallituksenpääministeri Salaam Fayad valittaa, että ellei Israel vapauta pidättämiään vero- ja tullivaroja, n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa, PA:n talous romahtaa. Hän vetoaa siihen, että ne ovat PA:n varoja eikä ulkomaitten antamia tukiaisia lisäten, että PA:n budjetista ilman ulkomaisia lahjoituksia Israelin pidättämät varat muodostavat kaksi kolmasosaa, ja että ovat PA:n varoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150082#.Ts9Vn1b3vO0
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi 1956 Siinain operaatio Kadesh menehtyneitten sotilaitten muistotilaisuudessa, ettei Israel salli Siinain koskaan kehittyvän terrorismin pesäpaikaksi. Operaatio Kadesh vaati 151 IDF:n sotilaan hengen haavoittaen satoja. Operaatio aloitettiin Ranskan ja Englannin toimesta Egyptin kansallistettua Suezin kanavan. IDF liittyi siihen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150065#.Ts9Wt1b3vO0
- Amerikkalaisen turistin Christine Luken ja Zichron Yaakovin murhanneet ja kolmatta, Kaye Wilsonia, pahoin haavoittaneet kaksi palestiinalaista tuomittiin elinkautisiin rangaistuksiin. Murhaajilla oli pitkä lista muitakin rikoksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150062#.Ts9YClb3vO0
- Jasser Arafatin kuoleman muistopäivänä PA-TV tuotti ja lähetti videomusikaalin nimellä ”kuolema Palestiinan hyväksi”. PMW tallensi ja käänsi videon ja esittää sen web-sivullaan. Arafat esitetään siinä sotilaana, eikä edes mainita rauhasta ja tai hänelle myönnetystä Nobelin rauhanpalkinnosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150080#.Ts9ZaFb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019