SUNNUNTAI 18.09.11

1. YRITYKSET estää PA:n valtioesityksen pääsy YK:n elimiin päätöksiä varten jatkuvat herkeämättä, kertovat uutistoimistot. Esitys tehdään PLO:n nimissä, jolla on tarkkailijan asema YK:ssa, ja joka siinä ominaisuudessa voi tehdä esityksiä YK:lle. Uutistoimittajat ovat yhä varmempia siitä, ettei PA:n johtajien päätä käännä enää mikään, koska niiden omien sanojen mukaan viimeinenkin toivo saada vaatimuksensa läpi ilman YK:n äänestyksiä poistui USA:n esittämän viimeisen tarjouksen mukana. ”Koska siinä ei mainittu 1967 rajoja eikä setlementtien rakentamisen lopettamista”, on PA:n puolustus.

Näin tämä näytelmä jatkuu ”katkeraan loppuun saakka”, kuten sanonta kuuluu. Ja mitä sillä saadaan: USA:n ja PA:n väliset suhteet ovat kärsineet korjaamattomia vaurioita; Palestiinan kansan asema huononee oleellisesti, jos Israel toteuttaa uhkauksensa lopettaa keräämiensä verosaatavien tilitykset ja kaiken kaupallisen yhteistoiminnan PA:n kanssa, ja USA:n ja EU:n runsaat avustukset loppuvat; Turvallisuusyhteistyön loppuminen IDF:n ja PA:n turvallisuus-joukkojen välillä aiheuttaa laittomuuden ja väkivallan valvomattoman kasvun. Hamasin valta Juudeassa ja Samariassa tulee todennäköisesti oleellisesti kasvamaan.

OSLON sopimusten voidaan katsoa tulleen mitätöidyiksi, sillä siinä nimenomaan kielletään kumpaakin osapuolta suorittamasta yksipuolisia toimia. PA:n esitys omasta valtiosta YK:n päätöksellä ilman neuvotteluja Israelin kanssa on räikeä Oslon sopimuksen rikkominen.
Israelin pääministeri ei ole kertonut omista vastatoimistaan, mutta 8 ministerin muodostama turvallisuuskabinetti on puinut asiaa useita kertoja ja laatinut eri vaihtoehtomalleja. Yksi ehkä todennäköisin vaihtoehto on Juudean ja Samarian ns. C-alueitten liittäminen Israelin valtioon. C-alueilla Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, ja useimmat juutalaisyhteisöt sijaitsevat näillä alueilla. IDF vastustaa PA:n verosaatavien pidättämistä, koska se voisi välittömästi aiheuttaa nälkiintyneitten ihmisten mielenosoituksia.

KVARTETTI pyrkii vielä viimeisissä istunnoissaan löytämään formulan, jolla ratkaisemattomaksi todettu yhtälö voitaisiin selvittää. Kuten arvata saattaa, painostus Israelia vastaan kasvaa samaan aikaan, jolta vaaditaan suostumista PA:n vaatimuksiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238367, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238362

Aaron David Miller pohtii samaa asiaa omassa CNN:n artikkelissaan todeten miten paljon aikaa ja energia on tuhlattu tämän turhan ja mielettömän ongelman parissa, mikä vain muuttaa pahan ongelman entistä pahemmaksi ja saa aikaan – jos ei harmageddonia – ainakin entistä vaikeamman tilanteen potentiaalisine väkivaltaisuuksineen, mitkä voisivat laajeta paikalliseksi sodaksi aikana, jolloin Israel varautuu ulkoisiin konflikteihin ja kutsuu reservejään kokoon kaiken varalta ennen YK:n äänestyksiä.
Eikä palestiinalaisten oma valtio ole yhtään lähempänä niiden jälkeen, Miller toteaa. Hän ei myöskään näe mitään mahdollisuuksia konfliktin nopeasta ratkaisusta Israelin, USA:n ja PA:n kesken. Miller kutsuu sitä reaalisten johtajien puutteeksi, jotka pystyisivät tekemään todellisia päätöksiä. ”Ja kaikki tämä meidän kaikkien, sekä osapuolten että ulkopuolisten kustannuksella, jotka kaikki joudumme siitä kärsimään”. http://edition.cnn.com/2011/09/16/opinion/miller-palestinian-united-nations/index.html?hpt=hp_mid

Edelliseen voidaan tässä vaiheessa lisätä puolueettomien asiantuntijoitten laatima yhteenveto videoesityksen muodossa, jossa selvitetään yksityiskohtaisesti ja harvinaisen selkeästi, ettei palestiinalaisilla historian dokumenttien ja kansainvälisten järjestöjen päätöksien ja lausuntojen mukaan ole minkäänlaisia laillisia oikeuksia – normaalin asukasoikeuden lisäksi - entisen Englannin mandaatin alueella, josta Englanti erotti Jordanian omaksi kuningas-
kunnakseen vastoin Balfourin julistusta, ja Jordanjoen länsipuolen juutalaisten kansalliseksi kodiksi. Palestiinalaisia ei edes mainita noissa kertaakaan; he eivät olleet erillinen kansa, vaan kuuluivat omien johtajiensa sanojen mukaan suureen arabikansaan. Alla oleva linkki avaa videon, jonka suomenkielinen tekstitys avautuu painamalla CC-painiketta videon alareunassa. http://givepeaceachance.info/video

2. HAMASIN johto ilmoittaa yksituumaisesti, ettei PA:n laatima valtioesitys edusta palestiinalaisen kansan kantaa. Heidän mukaansa esitys Palestiinan valtion julistamiseksi YK:n päätöksellä ei-jäsen valtioksi perustuu erilliseen päätökseen eikä sillä ole kansan tukea. Hamasin julkistamassa lausunnossaan valitetaan, että PA meni laatimaan tuollaisen esityksen kysymättä kansalaistensa mielipidettä, eikä varsinkaan Hamasilta, joka on vastustanut esitystä alusta lähtien. Lausunnossa todetaan ”ettei esitys perustu sovitun, kaikenkattavan kansallisen taistelun strategiaan, vaan edustaa Israelin kanssa käytyjen neuvottelujen jatketta”
Lausunnossa todetaan edelleen, että ”vastarinta ja yleinen ja poliittinen taistelu kaikissa muodoissaan on todellinen tie vapauttaa maamme ja saavuttaa oikeutemme”.

HAMASIN edustaja Gazassa Taher a-Nunu kritisoi kitkerin sanoi Abbasin Ramallahissa perjantaina pitämää puhetta, sanoen sen nostattaneen useita kysymyksiä, jotka vaativat vastauksia, varsinkin palestiinalaisen kansan tulevaisuutta koskevilta osiltaan. Hän totesi puheen sisältäneen monia epämääräisyyksiä PA:n esitykseen YK:n jäsenyydestä, varsinkin sillä, ettei siinä riittävästi huomioitu palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta. Tältä pohjalta katsoen Hamas ei voi hyväksyä PA:n laatimaa esitystä, joka ei vaadi palestiinalaisten kaikkia oikeuksia, mukaan lukien paluuoikeus, hän sanoi ja totesi, että ”Abbasilta puuttuu poliittinen näky ja hän asettaa palestiinalaiset omien kokeilujensa kentälle.” (JP, Kh A Toameh)
ISLAMIC Jihad ilmoittaa liittyneensä Hamasiin yhteiseen taisteluun Israelia vastaan ja hylkäävänsä PA:n esityksen YK:lle omasta valtiostaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147990#.TnWgD-wmKK8

3. Israelin vasemmiston ja palestiinalaisten järjestöjen järjestämässä mielenosoituksessa viitisen sataa pääasiassa naispuolista mielenosoittajaa kokoontui Kalandian tarkastus-aseman lähelle. Järjestäjinä toimivat Sheikh Jarrah solidaarisuusliike sekä Israelin ja palestiinalaisten naisten kampanjajärjestö, joka edustaa vasemmistolaisia molemmin puolin vihreää linjaa. Protesti oli järjestetty PA:n esityksen tukemiseksi.
Mielenosoitus sujui rauhallisesti sotilaitten sulkiessa tarkastusaseman tunnin ajaksi antaakseen ryhmille vapauden osoittaa mieltään plakaatein ja iskulausein.
Sotilaita oli evästetty, että heidän tulee toimia asiantuntevasti ja luontevasti osoittamatta vastustusta tai myötätuntoa, vain seurata sivusta, miten kaikki sujuu. Tätä pidetään erään-laisena kenraaliharjoituksena, jossa käytännössä kokeillaan uusia ohjeita ennen viikon puoliväliä, jolloin tunteet voivat kuumeta aivan eri tasolle.
IDF:n edustaja kapteeni Barkat Raz toteaa tyytyväisenä, ettei ollut yhteenottoja ja voi vain toivoa, ettei niitä olisi tulevaisuudessakaan. Enemmän hän pelkää, että joko aktivistit tai palkatut kiihottajat nostattavat kansaa väkivaltaisuuksiin. (JP, M lidman)
Perjantaina mielenosoittajia kokoontui Kalandian asemalle, yksi sotilas haavoittui kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147988#.TnWlFuwmKK8

4. Syyriassa alkoi 27. viikko mielenosoitusten alkamisesta jatkuen jos mahdollista entistäkin verisempänä. On käsittämätöntä, etteivät suurvallat löydä minkäänlaista keinoa, jolla tuo väkivaltainen oman kansan surmaaminen koko maailman silmien alla lopetettaisiin.
Vallankumouksen koordinointikomitea totesi tuhansien siviilien kokoontuneen kaduille välittämättä potentiaalisesta vaarasta joutua turvallisuusmiesten maalitauluiksi.

Komitean laskelmien mukaan yli 3 600 siviiliä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen luodeista, heistä satakunta viimeisen kolmen vuorokauden aikana.
YK:n taholta tarjotaan pelkkiä julkilausumia.
Turkin pääministeri Erdogan on koventanut Syyrian vastaista retoriikkaansa. Hän joutui kuitenkin kovan kritiikin alaiseksi kotimaassaan vaihtaessaan Turkkiin pakoon päässeen everstiluutnantti Hussain Harmoushin yhdeksään syyrialaisen laittoman PKK-järjestön jäseneen Assadin joukoille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147985#.TnWll-wmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- Turkki vastustaa Kyproksen edustalla suunniteltuja kairauksia kaasulöytöjen tutkimiseksi. Lauantaina julkistetun lausunnon mukaan Turkki pitää kairauksia provokaatioina. Turkki ei hyväksy kairauksia, koska se katsoo olevansa oikeutettu saamaan osan kaasulöydöistä, ja suunnittelee aloittavansa omat kairauksensa. Turkki miehitti saaren pohjoisosan 1974, eikä ole suostunut YK:n esittämiin järjestelyihin ongelman ratkaisemiseksi. (JP, J Burch)
- Turkin pääministeri Erdogan voi rehennellä maailmalla antaen ymmärtää, että Turkki on kehittymässä tärkeäksi tekijäksi maailmalla. Guy Bechor esittää kuitenkin aivan toisenlaisen tulevaisuuden näkymän. Hän sanoo Erdoganin antaneen kansalle halpoja lainoja omassa vaalityössään, mutta että tämä keinotekoinen nousukausi tulee puhkeamaan kuten se on tehnyt USA:ssa ja monissa muissa maissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122972,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019