SUNNUNTAI 02.01.2011

1. TERVETULOA uuteen vuoteen 2011. Ilma Jerusalemin alueella on perjantain sateitten jälkeen kostea ja viileä, 12/9 C-astetta. Sateita luvataan paikallisina tänään ja huomenna. Taivas on puolipilvinen, mikä jatkunee tänään ja myös huomenna. Eilatissa lämpöä on 21/12. Tänään uhkaava kunnallisten palvelujen lakko peruuntui viime hetkellä.

2. VÄKIVALTAISET mielenosoitukset Bilin alueella Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan perjantaina kokosivat paikalle satoja palestiinalaisia, joita kiihottivat Israelin vasemmiston ja ulkomaisten anarkistien edustavat. Mukaan oli mennyt oman imagonsa nostamiseksi PA:n pääministeri Salaan Fayad. Puolustusministeriön edustalla pidettyyn mielenosoitukseen lauantai-iltana osallistui myös Meretz-puolueen entinen kansanedustaja Mossy Raz, jonka poliisi otti talteen ”hänen turvallisuutensa vuoksi”, kuten sanonta kuuluu, useiden muiden vasemmistolaisten kanssa. Sadat paikalle kerääntyneet ihmiset kuljettivat Abu Rahman kuvia huudellen: ”Koska miehitys loppuu”, ”Ehud Barak, montako mielenosoittajaa tapoit tänään?”

BILIN alue on julistettu suljetuksi sotilasalueeksi, mutta se ei estä kiihkeitä palestiinalaisia, joille viikoittaisesta mielenosoituksesta sotilaita ja poliiseja vastaan on tullut hupiohjelma. Koska viranomaiset joutuvat turvautumaan kyynelkaasuun ja muihin mellakkavarusteisiin, onnettomuuksia tapahtuu, kuten perjantainakin. Palestiinalainen nainen, 36-vuotias Jawaher Abu Rahma veti henkeensä kyynelkaasua siten, että menehtyi lopulta siihen sairaalassa. IDF:n taholta hämmästellään tapahtunutta, sillä hänen ei nähty vammautuvan muita pahemmin, ja epäilevät, että kyynelkaasu yhdessä allergisen astman kanssa on voinut aiheuttaa hänen kuolemansa. Hänen veljensä Bassem Abu Rahma kuoli huhtikuussa 2009 kyynelkaasuammuksen osuessa hänen rintaansa samalla paikalla. Hänen toista veljeään Ashrafia ammuttiin jalkaan hänen ollessaan sotilaitten pidättämä kädet sidottuina 2008.

MIELENOSOITTAJAT repivät perjantaina osan turva-aidasta vieden verkkoaidan palasia kyläänsä osoitukseksi ”onnistuneesta taistelusta IDF:n kanssa”.
Jawaher Abu Rahma haudattiin eilen kansanjoukkojen seuratessa Palestiinan lippuun käärittyä arkkua huudelleen: ”Allah on suuri”; ”Oi marttyyri, lepää rauhassa, me jatkamme taistelua”; ”Al-Aksan portit ovat terästä, joitten läpi vain marttyyrit voivat murtautua.”

PA:n puheenjohtaja Abu Mazen tuomitsi Jawaher Abu Rahmanin kuoleman Brasiliassa, jossa hän laski kulmakiven PA:n lähetystörakennusta varten, todeten: ”Tämä Israelin rikos on uusi osa sarjassa rikoksia, joita Israel tekee suojatonta kansaamme vastaan.” Saeb Erekat puolestaan ”kauhisteli tätä shokeeraavaa Israelin armeijan suorittamaa rikosta rauhalliseen mielenosoitukseen osallistuneita vastaan”. Hän kutsui sitä sotarikokseksi. PLC:n jäsen Musrafa Barghouti vaati kansainvälistä yhteisöä kieltämään Israelilta kyynelkaasun käytön mielenosoituksissa. Hän vaati palestiinalaisia ”huolellisesti dokumentoimaan tällaiset rikokset, jotta niiden perusteella voidaan aloittaa syytöstoimet kansainvälisessä oikeudessa”.

IDF aloitti tutkimukset tilanteeseen johtaneista syistä ja pyysi PA:n johtoa avustamaan niissä, mistä se kuitenkin välittömästi kieltäytyi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=201774, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201794

3. PA:N POLIISI jatkaa Abbasin käskystä Mohammed Dahlanin vastaista kampanjaansa Länsirannalla pidättäen sadoittain Dahlanin kannattajia ja tukijoita massiivisessa pidätys-operaatiossa viikonvaihteen aikana. Dahlan toimi Gazassa PA:n estävän turvallisuus-järjestön johtajana. Nyt sen jäsenet toimivat PA:n käskystä häntä vastaan. Dahlan pakeni Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007 ensin Kairoon, jossa hänellä on asunto, ja muutti sieltä Ramallahiin. Hän matkusti jokin aika sitten Kairoon voidakseen siellä vakuuttaa presidentti Mubarakia, ettei hänellä ole kaappausaikeita Länsirannalla, mistä Abbas häntä syyttää.

PA:N turvallisuusjoukot ovat suorittaneet epäiltyjen pidätyksiä useiden viikkojen aikana. Abbasin käskystä suljettiin Dahlanin omistama TV-asema. Hänen toimistopäällikkönsä Mutaz Khdeir pidätettiin myös ja vietiin kuulusteluihin.
Palestiinalaiset sanovat, että tämä on suurin haaste Abbasin vallalle sen jälkeen, kun Hamas ajoi Abbasin hallituksen viranomaiset Gazan kaistalta v. 2007.
PA:n taholta kerrotaan turvallisuusjoukkojen löytäneen ja takavarikoineen aseita kymmenien Dahlanin kannattajien hallusta sekä suuren määrän rahaa.

PA:n viranomainen kertoi JP:n toimittajalle, että ”kysymys on vakavasta asiasta”. Hän antoi ymmärtää, että Dahlan pyrki muodostamaan uuden hallituksen ja syrjäyttämään Abbasin vallasta. Hän myös vakuutti, ettei Dahlan ole yksin, vaan ”monet Fatahin keskuskomitean jäsenet ovat liittoutuneet hänen kanssaan saaden taloustukea ulkomailta”. Hän on vakuuttunut, että tämä ”Dahlanin muodostama imperiumi Länsirannalla” murskataan.
DAHLAN vakuuttaa, että kiista on henkilökohtainen Abbasin ja hänen välillään ja kieltää kaikki syytökset aikeista vallan kaappaamiseksi. PA:n keskuskomitea kuitenkin poisti hänen oikeutensa osallistua sen kokouksiin sekä tiedostusministeriön johdon. Kiista alkoi luultavasti Dahlanin syytettyä Abbain liikemiespoikia Yasser ja Tareq isänsä aseman käyttämisestä hyväkseen liiketoimissaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=201775

Hamas pidätti vuoden 2010 aikana 3 120 Fatahin jäsentä Gazassa. 700 heistä kuului PA:n erilaisiin turvallisuusjoukkoihin; 7 kuului Fatahin vallankumousneuvostaan, joita kiellettiin matkustamasta ulkomaille; ja 120 Fatahin alaiseen al-Aksa Marttyyreihin. Hamas sulki myös 23 Fatahin johtamaa järjestöä, urheiluklubeja ja sosiaalisia järjestöjä. 213 pidätettyä syytetään oikeudessa eri rikoksista, joista tuomiona voi olla kuolemanrangaistus. (JP)

4. HAARETZ julkisti Barak Davidin kirjoittaman artikkelin, jossa käsitellään puolustusministeri Ehud Barakin suosion romahtamista USA:n hallituksen silmissä. Obaman hallitus oli ulkoministerinsä Hillary Clintonin johdolla asettanut toiveensa Barakin vakuutuksiin puolitoista vuotta sitten, että hän pystyy vääntämään Netanyahun kättä myönnytyksiin palestiinalaisille, joista ensimmäinen oli kolmen kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa.
Artikkelissa vakuutetaan, että Barakin selvitys turvallisuustilanteesta ilman kuorrutuksia ja anteeksi-pyyntöjä on saanut yleistä tunnustusta, mutta hänen löysät lupauksensa vaikutus-vallastaan Netanyahuun on aiheuttanut vakavan pettymyksen, mikä on ulottunut Clintonista Obamaan saakka. Samalla Barakin epäonnistuminen Shepherdstownissa ja Camp Davidissa hänen ollessaan pääministerinä ovat nousseet uudelleen esille.

AMERIKKALAINEN viranomainen, joka haluaa pysyä tuntemattomana, kuten myös muut toimittajalle asian vahvistaneet, sanovat, että Obaman hallitus on raivoissaan Barakille, koska antaessaan vääriä lupauksia hän saattoi sen vääriin johtopäätöksiin ja rauhankeskustelujen jäätymiseen. Hän vihjaa, että Obaman hallitus on heittänyt kaikki toiveensa keskustelujen aloittamisesta eikä ole vielä selvittänyt, mihin suuntaan se nyt suunnistaa.
USA:n hallitus antoi Barakille VIP-kohtelun hänen USA:n vierailuillaan, mutta se ei toistu enää, virkailija vakuuttaa, joskin yhteistyö turvallisuuskysymyksissä jatkuu Barakin kanssa.
BARAKIN toimistosta vakuutetaan, että heidän suhteensa USA:n korkeisiin virkamiehiin varapresidentti Joe Bidenistä puolustusministeri Robert Gatesiin jatkuvat ilman esteitä.
Julkisuudessa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Obaman hallitus olisi halunnut Netanyahun hallituksen kaatuvan ja sen korvaamisen joko Barakin tai Livnin johtamalla. Ynet.news kertoo artikkelissaan, että Israelin lehdistö tekee kaikkensa Netanyahun syrjäyttämiseksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-officials-barak-deceived-us-about-his-role-in-peace-process-1.334697, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4007234,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat estivät kaksi puukotusyritystä viikonvaihteen aikana. 21-vuotias palestiinalainen Mahmoud Muhammad Darajme Tubasista lähestyi sotilaita Bekaot tarkastuspisteessä kaakkoon Nablusista. Kädessään hän piti särjettyä pulloa, jolla hän uhkasi sotilaita. Sotilaat ampuivat ilmaan hänen pysäyttämisekseen, mutta lopulta kohti surmaten hänet. Paikalle kutsuttu lääkintäryhmä julisti hänen kuolleeksi. TOISESSA tapauksessa lauantaina rajapoliisit pidättivät palestiinalaisen, joka oli aseistautunut veitsellä ilmeisenä tarkoituksenaan puukottaa naissotilaita heidän lähtiessään tukikohdastaan Gush Etzionista. IDF on antanut ohjeita sotilaille, etteivät nämä turvautuisi koviin ammuksiin kuin ehdottomassa kuolemanvaarassa. IDF:n johto pelkää, että tuliaseiden käyttö voi kiihottaa tulehtunutta tilannetta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4007573,00.html
- Rabbi Shlomo Aviner, uskonnollisten sionistien johtajia, sanoo presidentti Moshe Katsavin tuomiosta Tel Avivin piirioikeudessa, ettei hän ymmärrä oikeuden päätöstä, koska hänen mukaansa tuomio annettiin väärin perustein. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4007539,00.html
- Palestiinalaiset terroristit ampuivat lauantai-iltana kranaatteja Gazasta saaden naishenkilön shokkiin. IAF vastasi siihen pommittaen ohjuksillaan terroristien tukikohtana pidettyä kohdetta haavoittaen kahta. Raketteja ja kranaatteja ammutaan Gazasta vaihdellen alueelle, jossa asuu 6 500 ihmistä ja jossa sijaitsee useita kibbutseja. Päättyneen vuoden aikana Gazasta ammuttiin 235 rakettia ja kranaattia, joukossa Grad Katjusha raketteja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141469
- Torstaina palestiinalainen heitti lasipullon sotilaan päähän haavoittaen häntä Kiryat Arbassa. Mies pidätettiin kuulusteluja varten. Kiryat Aban juutalaisasukkaat ovat vaatineet, että Kiryat Arbasta Hebroniin johtava tie Tzir Zion on suljettava palestiinalaisten liikenteeltä. Oikeus määräsi tien palestiinalaisten käyttöön, minkä johdosta juutalaiset pelkäävät hyökkäysten lisääntyvän alueella. He uhkaavat, että jos IDF ei sulje tietä, he tulevat tekemään sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141456
- USA:n ja Etelä-Korean tiedustelu on varmistunut, että Pohjois-Korea suunnittelee ydinräjäytystä vuoden alkupuolella testatakseen Iranin ydinpommia. Artikkelin mukaan Pohjois-Koreassa katsotaan, että on liian riskialtista kuljettaa räjäytyksessä tarvittavaa materiaalia Iraniin USA:n laivaston ja muiden uhatessa tarkastuksilla. Siksi iranilaiset tiedemiehet ovat tulleet Pohjois-Koreaan tutustumaan aiempiin räjäytyksiin ja valmistelemaan testiä. http://www.debka.com/article/20512/
- Autopommi räjäytettiin kopti-kirkon edustalla lauantai-iltana ihmisten tullessa ulos Uuden Vuoden messusta Alexandriassa Egyptissä. Räjähdys surmasi 21 ihmistä ja haavoitti arviolta 79 kertoo (JP). Räjähdys, joka voi olla itsemurhaajan suorittama, vaurioitti myös läheistä moskeijaa. Netanyahu esitti surunvalittelut Mubarakille ja esitti yhteistyötä terrorin vastaisessa taistelussa. Kristityt aloittivat mielenosoituksen kivittäen muslimeja ja moskeijaa sekä tuhoten autoja kadun varrella. Mellakkapoliisit saivat tilanteen rahoitettua. Suhteet kristittyjen ja muslimien välillä ovat jännittyneet Egyptissä muslimien syyttäessä kristittyjä milloin mistäkin nostattaen mellakoita. Egyptin 79stä miljoonasta asukkaasta 10 % on kristittyjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141465
- Israelin pohjoisosassa, Beit Sheanin, Afulan ja Tiberiaan ympäristössä koettiin lauantai-iltana 18.30 aikaan 3.6 asteen maanjäristys, se ei aiheuttanut vahinkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141466
- Labour uhkaa erota, ellei hallitus ala pian suoria keskusteluja. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019