KESKIVIIKKO 05.01.11

1. SOSIAALIMINISTERIÖN tutkimus-, koulutus ja suunnitteluosaston suorittaman tutkimuksen mukaan joka viides perhe Israelissa joutui turvautumaan sosiaaliavustuksiin vuoden 2009 aikana. Vuonna 2008 määrä oli 298 000 perhettä, vuonna 2009 se oli 433 000. Aktiivisten tapausten määrä nousi, vuonna 2008 se oli 345 000, vuonna 2009 aikana määrä oli n. 500 000. Nämä luvut eivät kuitenkaan kerro sitä, että vuoden 2010 aikana keskituloisia perheitä putosi entistä enemmän köyhyysrajan alapuolelle, kertoo Sosiaalityöntekijöitten Unionin edusta David Dolan.

Unionin edustaja Dolan toteaa, että yhä useammalla työntekijällä on vaikeuksia saada tulot ja menot tasapainoon. Samalla hän kertoi, että sosiaalivirkailijoitten kasvava työmäärä on nostanut esiin akuutin ongelman koskien heidän palkkojaan, jotka ovat jääneet jälkeen ja vaativat pikaista korjausta. Neuvotteluja on käyty talousministeriön kanssa parin kuukauden aikana, mutta vaatimukset ja tarjoukset ovat vielä kaukana toisistaan. Sosiaalivirkailijat uhkaavat lakolla, ellei asiaa saada pian ratkaistua. Yhdellä virkailijalla voi olla hoidettavanaan jopa 400 tapausta, mikä ei voi olla vaikuttamatta työn laatuun.

TALOUSONGELMIEN ohella sosiaalivirkailijat hoitavat vanhempien ja lasten välisiä sekä nuorten käyttäytymishäiriöitä, joiden määrä oli 35.2 % kaikista tapauksista; köyhyys- ja työttömyystapauksia oli 34.4 %; riskialttiiden vanhusten tapauksia oli 33.3 %; henkisten ja fyysisten ongelmien tapauksia oli 31.9 %; kotiväkivaltatapauksia 4.1 %; alkoholi-, huume-, prostituutio- tai vankeustapauksia oli 3.6 % kaikista tapauksista. Yhdenhengen talouksia on 20 % kaikista talouksista, mutta he muodostivat 35 % sosiaaliavustusten hakijoista.

Erityistä huolta aiheuttaa 110 000 hengen Etiopiasta muuttaneitten juutalaisten sosiaalinen tilanne. Heistä 61.1 % on sosiaaliviraston kirjoissa, eikä tilanne ole paljon parantunut toisen maassa asuvan sukupolven aikana. Tilanne on toisenlainen muualta Israeliin muuttaneiden uusien kansalaisten parissa, jotka joko eivät tarvitse tai osaa käyttää sen palveluja. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202285

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu taipui lopulta yleisen painostuksen edessä ja suostui laatimaan kirjelmän, jossa hän virallisesti pyytää USA:n presidentti Barack Obamaa käyttämään oikeuttaan armahtaa 25 vuotta USA:n vankilassa viruva Israelille salaisia satelliittikarttoja ja muita dokumentteja toimittanut Jonathan Pollard.

Pääministeri esitteli anomustaan Knessetin kyselytunnilla eilen kertoen, että 15 vuoden ajan hän ja muut pääministerit ovat välimiehiä käyttäen pyrkineet vaikuttamaan USA:n presidentteihin saadakseen USA:n kansalaisen mutta myöhemmin Israelin kansalaisuuden saaneen Pollardin vapautetuksi. Netanyahu kertoi saaneensa Pollardilta henkilökohtaisen kirjeen, jossa tämä pyytää häntä luopumaan aiemmasta käytännöstä ja laatimaan suora armonanomus hänen puolestaan viitaten hänen heikentyvään terveydentilaansa ja siihen, että hänelle annettu rangaistus on kohtuuton verrattuna muihin vastaaviin tapauksiin. Pollardin tapaus on erityislaatuinen siksikin, ettei hän antanut dokumentteja USA:n vastustajille, vaan ystävä- ja liittolaismaalle, jotka Israelin olisi pitänyt saada ne muutenkin. Silloin ulkoministerinä ollut juutalaissyntyinen Caspar Weinberger lähetti pitkän salaisen muistion asiaa hoitavalle tuomarille, mikä ilmeisesti vaikutti raskauttavasti tuomioon.

EILEN 500 huomattavaa USA:n uskonnollista ja maallista johtajaa lähettivät oman pyyntönsä presidentti Obamalle pyytäen häntä vapauttamaan Pollard. Allekirjoittajien pitkään listaan senaattoreita, kongressin jäseniä ja korkeita virkailijoita liitti oman allekirjoituksensa USA:n laivaston kryptologi (salakirjoitusten asiantuntija) David Levy, joka toimi Pollardin tapauksen aiheuttaman tuhon korjaamiseksi, todistaen, ettei mikään viittaa siihen, että Pollard olisi toimittanut dokumentteja muille kuin Israelille. Lisäksi hän toteaa, että tiedot koskivat jokapäiväisiä rutiinitehtäviä, jotka vanhenevat nopeasti, joitten toimittaminen Israelille ei missään tapauksessa olisi edellyttänyt elinkautista rangaistusta.
Kirjelmän loppulauseessa sanotaan: ” Me viisisataa uskonnollista ja yhteisöjohtajaa edustaen laajaa sektoria Amerikan uskonnollisesta yhteisöstä haluamme lisätä äänemme Jonathan Pollardin armahtamista anovien joukkoon. Me edustamme perususkoa, että vain oikeutta, oikeutta tulee toteuttaa (vanhurskautta, vain vanhurskautta harrasta, 5.Ms.16:20), mikä muodostaa moraalisten periaatteittemme ja oikeusjärjestelmämme ytimen.”
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202211

3. Kansanedustaja Faina Kirshenbaum (Israel Beiteinu) jätti Knessetiin lakiesityksen, jossa vaaditaan vasemmistolaisten NGO luokituksen alla tunnettujen järjestöjen rahoituksen tutkimista. Esitystä käsiteltäneen Knessetissä tänään. Sitä ovat luvanneet kannattaa Israelin Beiteinun lisäksi Shas, Unitd Tora Judaism, Likud, NU ja Habeit HaYehudi.

KIRSHEMBAUM sanoo esityksestään näin: ”Israelilaisten ja kansainvälisten järjestöjen yhteistoiminta IDF:n vahingoittamiseksi ja sen sotilaitten syyttämiseksi sotarikoksista täytyy saada loppumaan.” Hän on saanut esityksensä kannattajiksi oikeistoa sekä Kadimaa edustavia kansanedustajia. Siinä vaaditaan, että hallitus asettaa komitean tutkimaan, mitkä tai ketkä ovat todella Juudeassa ja Samariassa IDF:n toimia tarkkailevien järjestöjen takana.
Kirshenbaum katsoo, että ainakin seuraavia järjestöjä tulee tutkia: Yesh Din; Machsom Watch; B´Tzelem; Adallah (Allahin puolesta?); Breaking the Silence sekä muita.

TUTKIMUSTEN kohteiksi joutuvat järjestöt ovat aloittaneet vastarinnan muistuttaen, että ne ovat lukuisissa tapauksissa pystyneet estämään palestiinalaisiin kohdistetun epäasiallisten kohtelun ja vakuuttavat, että jotkut sotilaat jopa kiittelevät heidän läsnäoloaan tarkastus-pisteissä. Järjestöjen edustajat toteavat, että he pystyvät keskustelemaan palestiinalaisten kanssa, joiden antamia repliikkejä he kirjoittavat muistiin ja julkaisevat niitä internetissä omilla web-sivuillaan. Epäselvää on, miten asiallisia tai todellisia tarkastus-pisteissä odottavien palestiinalaistaen antamat lausunnot ovat ja miten niitä stilisoidaan.

He myös vakuuttavat olevansa todellisia isänmaan ystäviä eivätkä sano tarvitsevansa ketään opettamaan heitä, miten sitä tulee osoittaa. Tosiasia kuitenkin on, että he keräävät tietoja palestiinalaisalueilla, joita he levittävät kansainvälisille järjestöille, joilla voi olla hyvinkin vihamielinen asenne Israelia kohtaan. Monet näistä saavat varoja ulkopuolisilta järjestöiltä sekä valtioilta. Eräs järjestö jakoi videokameroita palestiinalaisille voidakseen käyttää heidän keräämiään videokuvia omissa Israelin ja IDF:n vastaisissa raporteissaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4009155,00.html

4. INN julkaisi artikkelin, jossa se paljastaa B´Tzelemin kiihottavan palestiinalaisia hyökkäyksiin Yitzharin juutalaiskylän asukkaita kohtaan. Artikkelin yhteyteen liitetyssä videossa, jonka ottivat ulkomaiset kuvaajat, jätettiin tarkoituksellisesti näyttämättä, että palestiinalaiset aloittivat yhteenoton hyökkäämällä juutalaisasukkaitten kimppuun. Julkistettu video alkaa siitä, miten juutalaisasukkaat ajavat palestiinalaiset mielenosoittajat pois.

Videossa näytetään, miten yksi kuvaajista kädellään kiihottaa palestiinalaisia hyökkäämään toisella kädellä kuvaten samaan aikaan. Yhteenotto tapahtui Yitzharissa maanantaina iltapäivällä. Videokuvaajat oli ilmeisesti pyydetty paikalle todistamaan tilannetta. Samarian asukasneuvosto esitti tiistai-iltana oman videonsa, jossa näytetään, miten palestiinalaismiehet vasemmistolaisten kiihottamina alkoivat kivittää juutalaisnuoria ulkomaisten kuvaajien tallentaessa tilannetta.
Neuvoston edustaja totesi, ettei tapaus ole mitenkään erillinen, vaan että heillä on lukuisia vastaavanlaisia tilanteita, joissa vasemmistolaiset kiihottavat palestiinalaisia hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. Tätä toistuu jatkuvasti Jerusalemin itäosissa, Hebronissa, Billin kylän lähellä ja muualla. Tilanteista otetut videonauhat editoidaan raskaalla kädellä, joita sitten levitetään uutistoimistoille ja ulkomaisille järjestöille jatkotoimia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141548

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF jatkaa pientä cast lead operaatiotaan Gazan terroristeja vastaan, jotka yhä runsaammin ampuvat rakettejaan ja kranaattejaan Israelin puolelle. Tiistaina Ashkelonin lähelle ammuttu raketti tuhosi maatilan kasvihuoneita, joissa ei onneksi ollut ihmisiä. IDF vastasi siihen hyökkäämällä ohjuksillaan Hamasin harjoitusleiriin. Kukaan ei haavoittunut iskussa. IDF ei ole halunnut suoraan iskeä Hamasin joukkoja vastaan, vaan ampuu ohjuksensa salakuljetus-tunneleita, tyhjiä rakennuksia tai avoimia kenttiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141551
- USA:n ja Iranin välinen propagandasota Persianlahdella sen sijaan kiihtyy Iranin armeijan väitettyä ampuneensa alas useita USA:n armeijan miehittämättömiä tiedustelukoneita (drone). USA:n taholta sanotaan, että Iranin väite on perätön. New York Times-lehden Roger Cohen vertasi Irania paperitiikeriksi. USA:n taholta todetaan lisäksi, että vaikka 10 miljoonan USD drone menetettäisiinkin, sen menetys olisi paljon pienempi kuin hävittäjäkoneen alas ampuminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141552
- PA:n hallituksen julistama israelilaisten yhtiöitten työboikotti epäonnistui surkeasti siksi, ettei PA:lle ole tarjota työtä 25 %:lle työttömälle. Israelilaisyhtiöissä työtä tekevien palestiinalaisten määrä nousi kymmenestä prosentista yhteentoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141546
- CNN:n filmiryhmä sai harvinaisen luvan ja tilaisuuden päästä kuvaamaan naisten muodostamaa itsemurhajoukkoa, jossa nuoret naiset opetetaan käyttämään tuliaseita ja muita kuolettavia välineitä IDF:n sotilaita vastaan. Kuvaajat vietiin silmät sidottuina Gazassa Hamasin ylläpitämään harjoitusleiriin. Kaikki kuvatut kuuluivat Salah ad-Din naisjoukkoihin, mukana joku mieskin. Naiset olivat täysin peitettyjä, vain silmät pälyilivät kuvaajia. Artikkelissa todetaan, että tällaisia joukkoja kutsutaan terroristeiksi, mutta useat uutislähteet, kuten CNN ja haaretz kutsuu heitä ”militaristeiksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141539
- Entinen oikeusministeri, Meretzin aiempi puheenjohtaja Jossi Beilin esittää, että raiskauksesta tuomittu entinen presidentti Moshe Katsav tulee armahtaa heti sen jälkeen, kun rangaistus on hänelle luettu ja hänet on passitettu vankilaan. Beilin puolustaa esitystään todeten, että on liian raskasta Israelille nähdä maan presidentti vankilassa. Beilin on aivan oikeassa, vaikka Katsavin tuomio voi vielä muuttua. http://www.haaretz.com/news/national/former-justice-minister-katsav-should-be-pardoned-after-he-is-sentenced-1.335247
- Debkafile arvioi, että presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ote Iranin vallankahvassa on selvästi heikkenemässä, mistä on osoituksena hänen virastopäällikkönsä ja tukijansa Rahim Esfandiar Mashaeen Beirutin matkan peruuttaminen. http://www.debka.com/article/20520/
- Israelin skandaalit jatkuvat. Puolustusministerin vaimo on syytettynä ulkomaalaisen laittomasta palkkaamisesta, ja nyt oikeuskanslerin vaimo on epäiltyjen luettelossa intialaisen naisen palkkaamisesta vastoin maan lakia. Oikeuskanslerin tapausta joutunee tutkimaan valtion pääsyyttäjä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202283
- Venäjän presidentin Israelin vierailun peruuntuminen voi aiheuttaa sen, että Saksan liittokansleri Merkel peruuttaa myös vierailunsa. Venäjän presidentti Medvedev aikoo kuitenkin toteuttaa matkansa toisen osan vierailemalla Ramallahissa. Peruutusten syynä on Israelin ulkoministeriön virkailijoitten lakko.
- http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202253

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019