Friday, October 15, 2010

PERJANTAI 15.10.10

1. ”TUHOTKAA sionistit ja vapauttakaa palestiinalaiset väkivalloin! Sionistit, menkää takaisin sinne mistä tulittekin!”, huuteli Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad seisoessaan vajaan neljän kilometrin päässä Israelin rajasta Bint Jbailin kylän raitilla, josta käytiin rajuja taisteluja Libanonin kakkossodan aikana. Kylään oli rakennettu kulisseja ja jopa Kalliomoskeijan kaksoiskappale kuin osoitukseksi, ettei kysymys ole vain Libanonista ja Israelista vaan Jerusalemista ja Temppelivuoresta.
AHMADINEJAD kutsui Bint Jbailin kylää ”vapauden pääkaupungiksi, vastarinnan ja voiton pääkaupungiksi”. ”Libanonin vastarinta on voimallisempi kuin sionistien miekat”, hän julisti silmäillessään korokkeeltaan Israelin rajan suuntaan, jossa IDF:n helikopterit lentelivät rajan suuntaisesti tarkkaillen kaikkea, mitä Libanonin puolella rajaa tapahtuu. Hän varmaan huomasi myös ne 2000 sinivalkoista ilmapalloa, jotka Aoup Kara oli hankkinut ja jotka päästettiin ilmaan Moshav Haavimin juutalaisyhteisöstä.
Bint Jbailin kylä kärsi kovia menetyksiä taisteluissa v. 2006, mutta Iranin kymmenien miljoonien USD avustuksilla sitä on Hizbullahin ohjauksessa rakennettu uudelleen.

”MAAILMA tietää miten sionistit hyökkäsivät Bint Jbailiin sen vastarinnan murtamiseksi, mutta tänään heitä näy missään”, Ahmadinajad maalaili. ”Bint Jbail on edelleen elossa ja seisoo edessämme. Se seisoo vihollisen edessä viimeiseen minuuttiin saakka”.
Presidentti Ahmadinejad sanoi, että ”sionistit ovat syyllisiä maailman taloudelliseen kriisiin kuten myös sen ilman saastumiseen.” Hän suitsutti ylistystä kylän asukkaille, jotka ”antoivat näytteen vastarinnastaan, kärsivällisyydestä, päättäväisyydestä, jotka olivat voimakkaampia kuin vihollisen tankit ja lentokoneet”. Hän lupasi, että ”Iranin kansa tulee pysymään heidän rinnallaan kuten myös kaikkien alueen ihmisten tukena.”
Israelin ohella Ahmadinejadin hampaissa oli USA, jonka hän sanoi ”tappavan viattomia ihmisiä väittäen käyvänsä sotaa terrorismia vastaan Afganistanissa”.
AHMADINEJADILLE annettiin poliittisen tieteen kunniatohtorin arvo Libanonin Beirutin Yliopistosta, kuten Iranin TV IRNA raportoi. Puheessaan yliopistossa hän syytti länsivaltoja, jotka ovat monopolisoineet ydinteknologian ja haluavat kieltää sen saavutukset muilta.
Tavatessaan Libanonin oppineita, uskonnollisia johtajia ja auktoriteetteja hän kehotti heitä yhdessä poliittisten johtajien kanssa ratkomaan haasteita inhimillisessä yhteiskunnassa. ”Kaikki jumalalliset uskonnot ohjaavat yhteiskuntaa hyvinvointiin ja kutsuvat inhimillistä yhteisöä yksijumalaisuuteen, oikeuteen ja ystävyyteen”, hän julisti. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=191407

2. JP kirjoittaa pääkirjoituksessaan Ahmadinejadin vierailusta Libanonissa otsikolla ”Ahmadinejadin voitonmatka”. Alaotsikossa kerrotaan, että Libanonin valloitus, jonka sinetöi Ahmadinejadin voitonmatka, on ensiaskel Iranin julistamaan päämäärään hegemoniaan islamilaisessa maailmassa ja laajemmallekin.
Artikkelissa todetaan, ettei Ahmadinejadin Libanonin vierailu ollut kohteliaisuusvierailu, vaan ”provokaatio, joka lähettää moninkertaiset, hyvin huomioarvoiset viestit lukemattomille paikallisille ja kansainvälisille tarkkailijoille”. Edelleen todetaan, ettet viesti ole vain toisto hänen YK:ssa vuosittain pitämästään häpeällisestä puheesta, vaan tällä vierailulla on välittömät käytännölliset seuraukset.

Ensiksi hän tarkoituksellisesti provosoi Israelia ulottamalla vierailunsa aivan Israelin rajan tuntumaan lähettäen samalla varoituksia hyökkäyksistä Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Toiseksi hän lähettää Israelille viestin, että sillä on vastassaan Libanonissa voimakas vastustaja, Hizbullah, joka vastoin YK:n lauselmaa 1701 on aseistautunut hankkien yli 40 000 ohjusta, ja että Iran voi niin halutessaan aktivoida tämän vastustajan.
Kolmanneksi Ahmadinejad ilmoittaa maailmalle, että se on Iranin hallitus, joka ohjailee tehokkaasti tapahtumia Libanonissa yhdessä Syyrian hallituksen kanssa.
Neljänneksi artikkelissa todetaan, että vierailu ilman epäilyksiä viestittää, että Beirutin hallitus on alistettu pelkäksi fasadiksi, että Beirut on Teheranin ja Damaskoksen käskyläinen, ja että Iranilla on Libanonissa legioonia, jotka se voi tarvittaessa lähettää ottamaan valvontaansa osia Libanonin hajanaisesta kentästä; eli Libanonin hallituksella ei ole juuri valinnanvaraa. Artikkelissa todetaan yksikantaan, ettei Libanon ole enää itsenäinen valtio eikä sillä ole valtaa päättää omista asioistaan puhumattakaan alueen kysymyksistä laajemmin.

Edelleen todetaan nöyryytyksen huipuksi, että pääministeri Saad Haririn hallitusta painostetaan lopettamaan pääministeri Rafik Haririn v. 2005 murha-tutkimukset, koska ne voivat syyttää Hizbullahin korkeita johtajia. Siten pääministeri Hariri pakotetaan yhteistyöhän hänen isänsä murhaajien kanssa tai ”häntä voi odottaa isänsä kohtalo”. Tämä kävi selväksi Hizbullahin parlamentin jäsenen Nawwaf al-Moussawin lausunnosta, jossa hän uhkasi, että ”jokainen, joka hyväksyy murhaa tutkivan tribunaalin päätöksen eliminoidaan petturina”. Syyria heitti oman suola-annoksensa avoimeen haavaan antamalla pidätysmääräyksen 33 libanonilaiselle, joiden se sanoo antaneen väärän todistajalausunnon. Osa heistä on lähellä Hariria ja hänen hallitustaan.
Artikkelissa todetaan, että Haririn vaikeudet ovat seurausta hänen omasta heikkoudestaan, päättämättömyydestään ja päämäärättömyydestään aivan yhtä paljon kuin ulkoisesta ja sisäisestä painostuksesta, ja hänen kunniaton alistumisensa Nasrallahin vaatimuksiin jo ennakoi , että hän joutuu Bashar Assadin nieltäväksi ja oli pakotettu nyt hyväksymään Ahmadinejadin vierailun.
Pääartikkeli päättyy sympatian osoitukseksi ja pyytämiseksi Libanonin kansalle, muillekin kuin kristityille, jotka voimattomina seuraavat, miten heidän maansa liitetään osaksi iranilaista monarkiaa. Artikkelissa tähdennetään, ettei tämä ole vain Israelin ongelma, vaan sen tulisi olla herättämässä kansainvälistä yhteisöä tajuamaan Iranin laajentumispyrkimykset islamilaisessa maailmassa, joka kosketti ensiksi Libanonia ja sitten koko maailmaa. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=191301

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas totesi eilen tavatessaan Suomen presidentti Tarja Halosen Ramallahissa Mukatan hallintokeskuksessaan, että ”Israel saa kutsua itseään millä nimikkeellä haluaa, eikä sillä ole mitään tekemistä PA:n kanssa”. Hän totesi, että PLO tunnusti Israelin vuonna 1993 Oslon sopimuksissa. ”Meidän asemamme on, että me tunnustamme Israelin”, hän selitti. ”Me uskomme täysin kahden valtion ratkaisuun – Palestiinan valtio 1967 rajoilla ja Israelin valtio – eläen lähellä toisiaan rauhassa ja turvallisuudessa. Tämä on paras ratkaisu kummallekin, eikä meidän tule loitontua kahden valtion periaatteesta.”

ABBAS kehotti Israelia lopettamaan rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, jotta voitaisiin aloittaa keskustelut ydinkysymyksistä kuten Jerusalem, pakolaiset ja ”setlementit”. ”Meidän tulee keskittyä toivoon eikä pettymyksiin”, hän sanoi.
Hän kertoi, että arabijohtajat suostuivat antamaan USA:lle kuukauden lisäajan voidakseen sen aikana pakottaa Israelin lopettamaan kaiken rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, jota PA pitää ehtona palatakseen neuvottelupöytään. Hän sanoi olevansa valmis koska vain – kun tuo ehto on täytetty – keskustelemaan rajoista ja turvallisuuskysymyksistä. ”Me pysymme rauhan optiossa, eikä sille ole vaihtoehtoa.”
Abbas sanoo panevansa kaiken toivonsa USA:n kykyyn painostaa Israelia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191458

PRESIDENTTI Tarja Halonen tapasi myös PA:n pääministeri Salaam Fayadin, joka sanoi kansainvälisen yhteisön olevan vastuussa ”Israelin pakottamiseksi taipumaan PA:n tulkintaan kansainvälisestä laista ja sen mukaan lopettamaan kaiken rakentamisen Juudeassa ja Samariassa askeleena laittoman miehityksen lopettamiseksi”, kuten hän asian näkee. Hän myös vaati, että Israelin tulee sallia PA:n turvallisuusjoukkojen toimia esteettä ns. C-alueella, joka on Israelin täydessä turvallisuus- ja siviilihallinnossa. Fayad vaatii, että Israel vetäytyy 1967 sotaa edeltäville linjoille, ns. ”Auschwitzin rajoille”, kuten Abba Eban niitä nimitti. Hän vaatii, että Israel poistaa rajoitukset C-alueelta, joka on n. 60 % kokonaisalueesta. Hän otti esimerkiksi ”Ofer-vankilan” Pisgat Zeevin juutalaislähiön, jota hän kutsui ”setlementiksi”, sekä tien no 443, jolla arabeja kielletään ajamasta. Todellisuudessa tie avattiin arabeille sen jälkeen, kun se terrori-iskujen vuoksi tilapäisesti suljettiin arabeilta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140096
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140077

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel odottaisi USA:n ulkoministeriöltä selvää tukea vaatimuksessaan Israelista juutalaisena valtiona. Ministeriön edustaja Crowley oli eräässä puheohjelmassa tentattavana, eikä häneltä saavut selvää vastausta tuohon kysymykseen peläten PA:n tuomiota. Ulkoministeri Hillary Clinton uskoo sekä Netanyahun että Abbasin haluavan päästä historiaan rauhantekijöinä, mutta sanoo myös tiedostavansa vaikeudet, emotionaaliset ja käytännölliset, jotka vaikeuttavat päätöksiä. Hän muisti mainita, miten IDF:n vetäydyttyä Libanonin eteläosasta, sen miehitti Hizbullah, ja vetäessään joukkonsa ja asukkaansa pois Gazasta, se sai Hamasin ja raketit. (JP)
- Pääministeri Netanyahu valitti, että Libanon on nopeasti muuttumassa Iranin ajatollahien hallituksen etäispäätteeksi. ”Se on todellinen tragedia Libanonille, mutta Israel tietää, miten puolustautua,” hän vakuutti.(JP)
- USA:n kongressin jäsenet ovat alkanet kysellä USA:n antaman sotilaallisen avun mielekkyyttä Libanonille Ahmadinejadin vierailun antaman viestin valossa. (JP)
- Sosiaaliministeri Yitzhak Herzob aikoo mennä mukaan Labourin puheen-johtajakisaan. (JP)
- Jerusalemin viranomaiset ovat alkaneet tosissaan selvittää, miten hyvin tai huonosti pyörätuoleilla liikkuvat pystyvät toimittamaan asioitaan pääkaupungissa. (JP)
- Israel taistelee Iranin kanssa voitosta, tällä kertaa shakkipöydällä. Israelin mestari Alik Gershon aikoo lyödä Iranin mestarin Morteza Mahjoobin maailmanennätyksen, miten monta peliä hän pystyy käymään määrätyssä ajassa. Gershon sai 500 haastajaa, ja aloitti taistonsa eilen ja päättää sen tänä aamuna. Mahjoob otti maailmanennätys-kisassa 500 haastajaa, voitti niistä 397, 90 meni tasan ja hävisi 13. (JP)
- Pääministeri hyväksyi urakkapyynnöt 238 asuntoyksikölle Jerusalemin Pisgat Zeevin lähiöön, vaikka se sijaitsee ns. vihreän linjan itäpuolella.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-approves-tenders-for-
238-homes-east-of-green-line-1.319250
- Egyptin ulkoministeri Gheit sanoi eilen, että arabiliiton asettama seurantakomitea voi suositella Palestiinan valtion perustamisen YK:n päätettäväksi, jos Israel jatkaa rakentamistaan Juudeassa ja Samariassa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/arabs-may-ask-un-to-recognize-palestinian-state-1.319258
- Al Manar TV raportoi, että Hassan Nasrallah tapasi Iranin presidentti Ahmadinejadin Iranin lähetystössä Beirutissa, koska se oli ainoa turvallinen paikka. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-ahmadinejad-met-nasrallah-at-iran-embassy-in-beirut-1.319170
- ADL listasi 10 eniten USA:ssa Israelia mustaavaa juutalaisjärjestöä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3969798,00.html
- Iranilainen lehti Sobh-a Sadeq ennusti artikkelissaan, että Israelin ja Hizbullahin joukot joutuvat suureen taisteluun lähiaikoina, ja että Iranin vallankumouskaarti on osallisena siinä. Artikkelin käänsi MEMRI. Artikkelissa arvioidaan, että taistelu alkaa Hizbullahin provokaatiosta, jonka Iran on hyväksynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140093
- IDF valmistautuu odottaessaan, että Hamas toteuttaa uhkauksensa kostosta sen kahden johtajan surmasta tulitaistelussa IDF:n kanssa Hebronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140094
- 12-vuotias palestiinalaispoika, joka kivitti juutalaisen Ir David järjestön johtajan autoa ja joutui tämän auton tönäisemäksi, sanoo – ensin syytettyään murhayrityksestä – ettei hän muista mitään tapahtumista ennen kuin hän näki auton tulevan häntä kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140097
- Yitzhak Rabinin tytär Dalia Rabin uskoo, että vaikka kukaan ei puhu – ei edes Shimon Peres – Oslon sopimuksista, ne kuitenkin aloittivat keskustelut rauhasta. Hän sanoo, ettei enää puhuta rauhasta vaan erottautumisesta, kahdesta kansasta, jotka eivät osaa asua keskenään rauhassa. Ynetin artikkeli puhuu asiasta sovinnollisesti eikä puutu hänen isänsä murhatapahtumiin, joista Dalia itsekin vaati lisätutkimuksia useitten ristiriitaisuuksien vuoksi sekä tapahtumissa että lääkärinlausunnoissa. Toisessa yhteydessä hän sanoo, että hänen isänsä olisi ehkä luopunut Oslon sopimuksista, jos olisi saanut elää – tai ainakin vaatinut niihin muutoksia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3968918,00.html

Thursday, October 14, 2010

TORSTAI 14.10.10

1. POLIITTISET kommentoijat yrittävät keksiä esimerkkejä, joilla kuvata Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Libanonin vierailua, jonka hän aloitti eilen ja jatkaa tänään. Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor sanoi, että Ahmadinejadin vierailu muistutti maanomistajaa, joka vierailee vuokralaistensa luona; joku toinen kutsui sitä sotapäällikön tarkastustilaisuudeksi joukkojensa luona. Sitä voisi verrata jopa siihen, miten Hitler vastaanotettiin huurraa-huudoin ja ylistyksin Itävallassa Saksan alistettua sen tahtonsa alle. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev sanoi, että ”Iranin hallinta Libanonista edustajansa Hizbullahin kautta on estänyt Libanonia toimimasta rauhankumppanina ja on alistanut sen Iranin satelliitiksi sekä terrorismin ja tasapainottomuuden keskukseksi”.
Miten tahansa, Ahmadinejadin seisoessa Libanonin presidentti Michel Suleimanin vieressä ei voinut välttyä vaikutelmalta, ettei kysymyksessä ollut kahden ystävällisen maan päämiehen tasapuolinen tapaaminen.

AHMADINEJAD luonnehti Libanonin asemaa puhuessaan kannattajilleen tulkin välityksellä todeten, että ”Libanon on esimerkki ja jihadin yliopisto”. ”Libanon ja Iran ovat kaksi valtiota, jotka rakastavat toisiaan ja joilla on paljon yhteistä”, jatkaen sitten sionistisesta hallituksesta, jolla hän tarkoittaa Israelia, joka ”massamurhaa viattomia ihmisiä ja rikkoo kansainvälisiä lakeja.” Myös Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puhui tilaisuudessa, mutta hän ei uskaltanut uhmata kohtaloaan tullakseen itse paikalle, vaan hänen puheensa oli videoitu ja esitettiin TV:n kautta. Hän lausui Iranin presidentin tervetulleeksi ja kutsui häntä ”vastarinnan voimalliseksi tukijaksi sanoen Iranin ja palestiinalaisten seisovan yhdessä Israelia vastaan”.
DEBKAFILE arvioi, että Hizbullah halusi tällä alleviivata kaikkien nähden ja kuullen voimaansa ja vaikutusvaltaansa Libanonissa ja Beirutissa, ikään kuin hänen turvallisuutensa on tärkeämpi ja suuremmassa vaarassa kuin Iranin presidentin samalla ilmaisten, että Nasrallahilla on hihassaan toinen suuri draama, jonka hän esittää vierailun yhteydessä.
DEBKAFILE kertoo omiin sotilaallisiin lähteisiinsä perustuen, että Nasrallahin pidättäytyminen julkisuudesta on saattanut Israelin, Syyrian, Libanonin, YK:n UNIFILin ja Hizbullahin sotilaalliset yksiköt korkeaan hälytystilaan. http://www.debka.com/article/9079/
IRANIN presidentin arvioidaan terävöittävän puheitaan edelleen toisen vierailupäivänsä aikana, jolloin hän suuntaa matkansa Libanonin eteläosaan Israelin rajan tuntumaan.

AHMADINEJAD sanoi tavatessaan Libanonin presidentti Michel Suleimanin: ”Me tuemme täysin Libanonia ja vaadimme miehitettyjen maitten vapauttamista Libanonissa ja Syyriassa.” Hän totesi olevansa ”kuin kotonaan Libanonissa, kuin omassa maassaan”. Seisoessaan lehdistötilaisuudessa Suleimanin vierellä hän vakuutti, että Iran on koko Libanonin kansan liittolainen, ei vain Hizbullahin. ”Me haluamme yhdistetyn, modernin Libanonin, ja me seisomme Libanonin kansan ja sen hallituksen rinnalla – Libanonin kansan kaikkien elimien – kunnes päämäärämme on saavutettu. Me tuemme täysin Libanonin kansaa sen taistelussa sionistista vihollista vastaan.” Hän ojensi Suleimanille lahjan, jota hän kutsui ”taiteelliseksi luomukseksi, joita vain kuudella maalla maailmassa on hallussaan, ja jonka hän sanoi olevan hyödyllinen tieteellisessä tutkimuksessa”.

SULEIMAN kiitti vierastaan todeten vakuuttaneensa hänelle, että Libanon odottaa Israelin toimivan YK:n turvallisuusneuvoston lausuntojen mukaisesti. Hän sanoi keskustelleensa vieraansa kanssa myös kansainvälisestä terrorista ja siitä, miten erottaa sen vastarinnasta. Hän sanoi, että kansoilla kuten myös Iranilla on oikeus ydinteollisuuteen käyttääkseen sitä rauhanomaisiin tarkoituksiin. Hän sanoi, että he olivat allekirjoittaneet kaksipuolisen muistion taloudellisista, liikenteellisistä, ympäristöllisistä ja energiataloudellisista kysymyksistä.

AHMADINEJADIN päiväohjelmassa on vierailu Libanonin eteläosassa, mukaan lukien Bint Jbail sekä Maroun a-Ras kylät, alle neljänkilometrin päässä Israelin rajasta, jota hän kutsui Iranin etelärajaksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=191280

2. KAIKKI eivät Libanonissa suinkaan kannata Iranin otetta ja Ahmadinejadin vierailua maassa. Ryhmä 250 poliitikkoa, asianajajaa ja poliittista aktivistia kirjoitti avoimen kirjeen Ahmadinejadille, jossa he kritisoivat hänen tukeaan Hizbullahille. ”Puheesi alueen ilmeen muuttamisesta ja Israelin pyyhkimiseksi pois kartalta Islamilaisen vastarinnan kautta Libanonissa saa vierailusi muistuttamaan korkean komentajan vierailua etulinjaansa.”
SUNNI-enemmistöisessä Tripolissa maan pohjoisosassa esitettiin plakaatteja, joissa Ahmadinejadin kasvot oli viivattu yli varustettuina tekstillä: ”Ei kiitos uskonnollisten johtajien valtaan”.
UUTISRAPORTEISTA päätellen Libanonin pääministeri Saad Hariri oli lähes täysin sivuutettu näissä juhlallisuuksissa ja hänen paikallaan komeili Hassan Nasrallahin parrakas kasvokuva. Hizbullahin valta Libanonin eteläosassa on kiistaton ja sillä on veto-oikeus hallituksen päätöksiin, jonka kautta se käytännössä johtaa maan hallintoa. Iran on tukenut Hizbullahia 30 vuotta antaen sille miljoonia USD vuosittain ja aseistaen sitä uudenaikaisin asein. Iran antoi varat, joilla Hizbullah rakensi viimeisessä sodassa tuhoutuneet talot maan eteläosassa.
Ahmadinejadin vierailua Libanonissa turvaavat Iranin vallankumouskaartin 2500 sotilasta, joita lennätettiin maahan hyvissä ajoin ennen vierailua.
JP:n artikkelissa haastatellut muutamat libanonilaiset sanovat tuntevansa kiitollisuutta Iranin antamasta taloudellisesta tuesta, joskaan mistään rakkaussuhteesta ei liene kysymys.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=191288

3. ISRAELIN JA PA:N johdon välinen vuoropuhelu – jos sitä sellaiseksi voidaan kutsua, koska sitä käydään lehtien välityksellä – on muuttumassa luoteeltaan ilkeämieliseksi sanailuksi. Parhaalla tahdollaankaan sitä ei voi pitää kahden toisiaan kunnioittavan hallituksen välisenä vilpittömänä keskusteluna, jolla pyritään etsimään ratkaisuja kipeisiin ongelmiin.
Viimeisenä esimerkkinä tästä on PLO:n korkean virkailijan ja Abbasin läheisen neuvonantajan Yasser Abed Rabbon keskiviikkona julkistama lausunto, jossa hän sanoo PA:n olevan valmis tunnustamaan Israelin minkälaisena valtiona tahansa, jos USA:n hallitus esittää kartan, jonka sekä USA että Israel ovat hyväksyneet ja jossa ne tunnustavat 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi Israelia vastaan, myös Jerusalemin osalta.

NETANYAHU antoi aivan ilmeisesti harkitsemattoman lausunnon luvatessaan jatkavansa rakennuskieltoa, jos PA/PLO tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.
Mutta Rabbon vastaus siihen osoittaa, ettei sitä oltu edes tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Hänen lausuntonsa voi tietenkin perustua USA:n ulkoministerin edustajan P J Crowleyn lausuntoon, jossa hän pyysi, että PA esittää yksityiskohtaisesti omat vaatimuksensa perustuen Netanyahun viimeiseen tarjoukseen mutta siten, että se edistäisi keskustelujen jatkamista. Tämä tuskin toteutui Rabbon lausunnossa.

PALESTIINALAISTEN piirissä Rabbon lausunnon katsotaan antavan tunnustuksen Israelista juutalaisena valtiona, mikä ei vastaa PA:n politiikkaa, kerrotaan JP:n artikkelissa. Monet palestiinalaisryhmät Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Fatah, tuomitsivat voimakkaasti Rabbon lausunnon ja vaativat hänen eroaan.
Rabbo selitti lausuntonaan myöhemmin, ettei hän tarkoittanut tunnustavansa Israelin valtion juutalaisuutta, vaan ilmoitti, että USA:n tulee esittää tarkka rajalinja, jonka PA voi hyväksyä. Israelin vaatimuksia vastaan USA:n ja Israelin tulee tunnustaa Palestiinan valtion rajat Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla, hän selitti. ”Sellaisessa tilanteessa voisimme tunnustaa Israelin juutalaisena tai vaikka kiinalaisena valtiona”, hän sanoi. Hän jatkoi, että ”palestiinalaiset ovat jo hyväksyneet Israelin valtion, mutta Israel ei ole tunnustanut palestiinalaista valtiota, ja siksi he vaativat vakuutusta valtion perustamisesta kaikilla 1967 sotaa edeltävillä rajoilla”.
Rabbon lausunto tuomittiin kautta linjan palestiinalaisten johtomiesten toimesta, ja sitä kutsuttiin jopa vaaralliseksi, kuten PA:n parlamentin varapuheenjohtaja Hassan Khraisheh totesi sanoen sen osoittavan palestiinalaisten tappion ja voimattomuuden aseman.
Israelin puolella jotkut katsovat, että Netanyahu teki taktisen virheen, kun ei jatkanut kieltoa. Nyt hän joutunee USA:n koventuvan painostuksen alaiseksi ja pitemmällä moratoriumilla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191266

4. UUTISOTSIKOITA
- Kreikan ulkoministeri Dimitri Droutsasin Israelin vierailun katsotaan edelleen vahvistavan Israelin ja Kreikan välille virinneitä ystävyyssuhteita, jotka sopivasti tulevat täydentämään tyhjiötä, minkä Turkin viilentyneet suhteet aiheuttivat. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=191306
- Israelin poliisi etsii tapoja, joilla kiviä heitteleviä arabilapsia voitaisiin saada kuriin. Poliisi katsoo, että alle 12-vuotiaitten vanhemmat ovat syyllisiä, mutta heitä tuskin voidaan pidättää. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191309
- Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kovan komennon alla toimiva hallitus tiukentaa median vapauksia ennen seuraavia presidentin vaaleja, joihin Muslimiveljeskunta aikoo osallistua toisten puolueitten listoilla, koska se on ainoa mahdollisuus. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191337
- Pääministeri kieltää huhut, että hän olisi pyytänyt presidentti Peresiä toimimaan välittäjänä Kadiman ja Netanyahun välillä hallituspohjan laajentamiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191311
- Turkki aikoo jäädä pois OECD:n kokouksesta Jerusalemissa huonojen suhteiden vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=191276
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss kritisoi Jerusalemin kaupunkia siitä, ettei se ole valvonut laitonta rakentamista pääkaupungissa. Silwanin arabilähiössä laittomien rakennusten määrä kasvoi 10 vuodessa kymmenestä 130:en. Vuosiraportissa puututaan moniin kysymyksiin, kuten korruptioon kuntien sisällä ja rakennusoikeuden määrättömään lisäämiseen huomioimatta ympäristötekijöitä ja kaupunkikuvaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191282, http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191305
- Nigeriasta Israeliin aikovan 28 000 pyhiinvaeltajan matka on vaarassa turvallisuus-ongelmien vuoksi, sillä lentoja sinne ja sieltä tänne on uhattu terroritoimilla. http://www.jpost.com/Travel/TravelNews/Article.aspx?id=191323
- Afrikkalaiset lääkärit ovat Israelissa oppimassa tapoja, millä AIDS-potilaita hoidetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140072
- Sotilastuomioistuin tuomitsi 34-vuotiaan Iyad Abayatin kolmen israelilaisen murhasta, vanhimmat alkaen v. 2000. Hän asuu Betlehemissä ja toimi al-Aksan riveissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140070
- Hamasin pyssymiehet tekivät ratsian arabijournalistien päämajaan Gazassa ja sulkivat PA:n unionin päämajan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140062
- PA:n pääministeri Fayad uhittelee tarkoituksellisesti Israelin valvontaa vastaan Jordanjoen laaksossa. Hän antoi luvan teollisuuskylän rakentamiseksi ilman Israelin rakennuslupaa. Toiseksi hän suunnittelee uutta lentokenttää Jerikon lähettyville, sekin ilman Israelin hyväksyntää. Alue on Israelin täydessä hallinnassa, C-aluetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140057
- Debkafile kertoo, että Israel antaa Iranin rakentaa muinaista ”itärintamaa”, johon kuuluvat Iran, Syyria, Libanon, Turkki, Palestiina ja Irak. Tämän mahdollistaa USA:n ja Israelin toimettomuus ja tilanteeseen puuttumattomuus, saotaan artikkelissa. http://www.debka.com/article/9080/
-

Wednesday, October 13, 2010

KESKIVIIKKO 13.10.10

1. ”PALESTIINAN Auktoriteetti teki voitavansa välttääkseen tätä johtopäätöstä, mutta
Israelin rasistinen politiikka johti rauhanprosessin epäonnistumiseen”, sanoo Fatahin keskuskomitean jäsen Mahmoud Aloul. Hän syytti myös USA:n hallitusta, ettei se käyttänyt kaikkea vaikutusvaltaansa painostaakseen Israelin keskeyttämään ”setlementtien” rakentamisen. ”Amerikkalaiset eivät jättäneet meille muuta mahdollisuutta kuin lopettaa rauhankeskustelut”, hän lisäsi. ”Palestiinan johto informoi arabijohtajia vaikeasta tilanteesta, ja me olemme pyytäneet heitä tekemään todellisia toimenpiteitä maassa.” Hän ei yksilöinyt, mitä toimenpiteitä PA odottaa arabijohtajilta ja miten nämä vaikuttaisivat tilanteeseen.

PLO:n neuvottelutiimin jäsenet Saeb Erekat ja Nabil Shaath ilmaisivat myös hylkäävänsä Netanyahun viimeisen tarjouksen, jossa hän lupasi jatkaa rakennuskieltoa, jos PLO/PA tunnustaa Israelin juutalaisena, demokraattisena valtiona. Yasser Abed Rabbo ilmaisi oman mielipiteensä tähän tapaan: ”Netanyahu pyrkii mitätöimään USA:n presidentti Barack Obaman imagon Lähi Idässä nostaessaan esiin tällaisen vaatimuksen”. Hän halusi sanoa tällä, että Netanyahu tiesi tehdessään esityksen, ettei PLO/PA sitä hyväksy.

USA:n ulkoministeriö Washingtonissa uskoo kuitenkin vielä, että mahdoton on mahdollista ratkaista. Ministeriön edustaja P J Crowley sanoi odottavansa palestiinalaisilta selkeää esitystä, mikä heidän mielestään on hyväksyttävissä Netanyahun esityksen pohjalta. ”Haluamme kummankin edistävän prosessia. Haluamme, että kumpikin osapuoli esittää oman ajattelukuvionsa, minkä tulee olla – kuten tiedät – hyvin harkittu ja sovittu; mikä mahdollistaa molempien osapuolten pysymisen mukana neuvotteluissa,” hän selvitti jatkaen. ”Pääministeri Netanyahu esitti oman ajatuksensa, millä edistää prosessia ja mitä hän kuvittelee kansansa odottavan siitä – toivoisimme palestiinalaisten tekevän samoin.” Crowley vaati molempia osapuolia luomaan tilanteet sellaisiksi, missä suorat keskustelut ovat mahdollisia.

USA teki joitakin esityksiä Israelille, joihin uskotaan kuuluvan tehostettu sotilaallinen yhteistyö ja diplomaattinen tuki kahden tai kolmen kuukauden pituista rakennuskieltoa vastaan.
Crowley kuitenkin tähdensi, että lopulta osapuolten täytyy keskenään sopia, millä ehdoilla prosessi voi jatkua, eikä USA:n ole viisasta suositella kumpaakaan esitystä. Hän luonnehti nykyistä umpikujaa keskusteluissa ”aikalisäksi”, jonka aikana keskustellaan moratoriumista. USA:n ulkoministeriön korkea virkailija Jeffrey Feltman matkustaa Egyptiin, Saudi Arabiaan ja Marokkoon pyrkimyksissä saada jumiutuneet keskustelut etenemään.

ISRAELIN viranomaisten keskuudessa tilanne on edelleen auki ja peli käynnissä eikä loppuvihellystä ole vielä annettu: ”Pallo on vielä kentällä, peli jatkuu edelleen”.
”Jos palestiinalaiset ovat halukkaita vakavasti antautumaan ota ja anna prosessiin, Israel on valmis osoittamaan joustavuutta”, viranomainen selitti, ”mutta ei periaatteella vaadi ja ota”.
Tämä nimeämätön virkailija sanoi, että keskustelu moratoriumista on keinotekoinen, sillä ”rakentaminen tulee joka tapauksessa keskittymään suuriin juutalaisyhteisöihin, jotka kaikissa rauhansuunnitelmissa jäävät Israelin valtioon; rakentaminen muissa juutalaisyhteisöissä on vähäistä eikä sillä ole merkitystä kokonaistilanteeseen; juutalaisyhteisöjen kasvamisella tulevina vuosina ei ole mitään vaikutusta lopulliseen rauhan karttaan.”

FATAHIN edustaja Ahmed Assaf tyrmää Israelin viranomaisten sovittelutarjoukset todeten, että rakennustöiden jatkaminen ”setlementeissä” on jo tehnyt tyhjäksi rauhankeskustelut. Hän sanoi Netanyahun uuden esityksen muodostavan lopullisen esteen keskusteluille, mutta katsoo sen myös häiritsevän USA:n ja EU:n ponnisteluja rauhan saavuttamiseksi alueella. ”Netanyahu tiesi etukäteen, etteivät palestiinalaiset hyväksy tätä vaatimusta. Sen tarkoituksena on poistaa pakolaisten paluuoikeus sekä karkottaa yli miljoona Israelissa asuvaa palestiinalaista.” Hän jatkoi analysoiden: ”Jos Israel vaatii tätä rakennuskieltoa vastaan, mitä se tulleekaan vaatimaan ”setlementtien” poistamisesta ja vetäytymisestä miehitetyiltä alueilta?”

USA:n viranomaisten keskuudessa on tiettyä epäluuloa ja epäuskoa, että Netanyahu teki esityksensä juutalaisesta valtiosta vilpittömässä mielessä: ”Näyttää että hän ei halunnut jatkaa kieltoa ja halusi tällä heittää pallon vastapuolen kentälle saadakseen tilanteen näyttämän siltä, että palestiinalaiset ovat syyllisiä. Hän epäili, että USA:n ulkoministeriö suhtautuu tähän suosiollisesti. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191160

2. SUOMEN presidentti Tarja Halonen tapasi eilen valtiovierailunsa yhteydessä presidentti Shimon Peresin, joiden sanotaan olevan sydänystäviä jo monien vuosien takaa sen lisäksi, että ovat aatetovereita poliittisella kentällä. Peres suitsutti ylistystä vieraalleen ja myös Suomelle muistuttaen kiitollisena Suomen kieltäytymisen Hitlerin vaatimuksiin maan juutalaisten karkottamiseksi Saksan kuolemanleireihin. Toiseksi hän muisti, miten Tampella yhdisti voimansa Israelin Solel Boneh yhtiön kanssa kaivattujen kranaattien valmistamiseksi, mutta ei puuttunut maitten väliseen useitten miljoonien arvoiseen asekauppaan.

PERES käsitteli puheessaan rauhanprosessista, josta hän totesi tähän tapaan: ”Jos on kaksi vastakkaista mielipidettä, on aika etsiä kolmatta mahdollisuutta, uusia luovia ratkaisuja.” Hän sanoi Israelin hyväksyneen kahden valtion ratkaisun, mikä on peruselementti rauhan rakentamiselle. Hän pidättyi toteamasta, että kansa enemmistö kannattaa kahden valtion periaatetta, mikä herätti vastaväitteitä hänen Knessetin puheensa aikana. Peres suositteli salaisia keskusteluja rauhasta, koska avoimet ovat liian alttiita häiriöille.

PRESIDENTTI Halonen sanoi Suomen tietävän, että kestävä rauha on avain monille kysymyksille Lähi Idässä, eikä vain Israelin ja palestiinalaisten väliselle konfliktille. Hän ilmaisi samalla mielihyvänsä vierailla Israelissa taas kerran, jossa hän kävi eri asemassa ollessaan, ennen presidenttiyttään v. 2000 ulkoministerin ominaisuudessa tuoden miljoonan USD Jasser Arafatin kassaan, mikä oli tarpeen toisen intifadan aikana. Hän vieraili Egyptissä ja Syyriassa vuosi sitten. Tämän vierailunsa hän aloitti Jordaniassa ja päättää pistäytymällä Ramallahissa käyden tervehtimässä Mahmoud Abbasia Mukatassa. Halonen tarjosi maansa apua siinä, missä se on tarpeen ja hyödyllistä todeten, ettei EU ole tukikohta, vaan se tarvitsee hyviä suhteita naapuriensa kanssa, ja koska Israel rajoittuu Välimereen, se on EU:n rajanaapuri.
Hän totesi rauhasta, ettei se ala siitä kun muste sopimuksessa on kuivunut, vaan se edellyttää jatkuvaa työskentelyä yhdessä rauhan ilmapiirin luomiseksi.
HALONEN odottaa suhteitten maitten välillä kehittyvän kaikilla sektoreilla, mutta varsinkin tieteellisen ja teknisen yhteistyön merkeissä. Hän totesi, että Suomessa on paljon Israelin ystäviä vaikka hän pidättyi mainitsemasta suurta Israelin hyväksi järjestettyä tilaisuutta Helsingissä, joka keräsi suuret kansanjoukot viime kesäkuussa. Mukana oli Israelin Suomen lähettiläs Avi Granot, joka on mukana Halosen matkaseurueessa ja tuntee Beit Hamassin, koska hän toimi edellisen presidentti Moshe Katsavin ulkopoliittisena neuvonantajana. (JP)

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sai Libanonin shia-muslimeilta Hizbullahin johdolla sankarin vastaanoton saapuessaan keskiviikkoaamuna Beirutiin 2-päivän viralliselle vierailulle. Saudikuningas Abdullah teki harvinaisen liikkeen ja soitti Ahmadinejadille ennen tämän Libanonin matkaa. Keskustelua ei ole julkistettu, mutta saudeilla on aito pelko, että Iran pyrkii häiritsemään alueen tasapainotilaa – miten hauras se sitten onkaan – eikä hänen vierailunsa Beirutissa sen ollessa lähellä räjähdystä mitenkään rauhoita tilannetta. Ahmadinejadin ohjelmassa on vierailu Bint Jebelin kylässä muutaman kilometrin päässä Israelin rajasta, jonka hän toivoo voivansa pyyhkiä pois maailman karttalehdiltä. Kuin symbolisesti hänen tarkoituksensa on heittää kivi Israelin suuntaan – ehkä peräti rajan pinnassa, mutta se lienee poistettu ohjelmasta Bashar Assadin varoituksesta.

AHMADINEJAD nautti silminnähden tuhansien ihmisten ystävällisestä vastaanotosta Beirutin lentokentällä, jossa hänelle ojennettiin kukkia ja heiteltiin Lähi Idän tavan mukaan riisiä, vaikka siitä lienee suuri puute maailmalla sadon epäonnistuttua perinteisillä kasvumailla. Ahmadinejad kuljetettiin kentältä vahvan poliisisaattueen ja panssariautojen suojassa Libanonin presidentti Michel Suleimanin palatsiin.
ISRAEL ja USA ovat hyvin huolissaan Iranin vaikutusvallan kasvusta Libanonissa, josta Iranin presidentti Ahmadinejad totesi, että Iranin raja Israelin kanssa on Libanonin eteläraja. Vierailu tukee sopivasti Hizbullahia ja sen pääsihteeriä sheikki Hassan Nasrallahia, jonka pyrkimykset rakentaa järjestönsä imagoa terrorijärjestöstä poliittiseksi vaikuttajaksi Libanonissa ovat pahasti vaarassa, jos YK:n asettama kansainvälinen tutkimuskomitea toteuttaa tutkimustensa julkistamisen lähiaikoina. Niiden uskotaan esittavän syytökset useita Hizbullahin johtohenkilöitä vastaan. Nasrallah sanoo aina järjestönsä taistelevan Libanonin itsenäisyyden puolesta ja siksi katsoo, että sillä on oikeus linnoittaa maan eteläosaa, jonne se siirsi äskettäin 20 000 ohjusta ja uudisti ja laajensi maanalaista tunneliverkostoa, jonne se on varastoinut aseita ja ammuksia ja jonne kylissä asuvat taistelijat siirtyvät mopoilla käskyn saatuaan. Hizbullah rakensi oman kaapeliyhteyden, jonka kautta se on yhteydessä Syyrian sotilaalliseen tiedonvälitykseen ja sen kautta edelleen Iranin komentokeskuksiin.
Iranin ja Ahmadinejadin suosiota on suuresti kasvattanut sen avoin tuki Hizbullahille, joka käytti saamiaan varoja Libanonin kakkossodassa tuhottujen talojen uudelleen rakentamiseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140054

4. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustajat saivat omakohtaisesti kokea, miten vaarallista on mennä Silwanin lähiöön Jerusalemissa. Heidän tarkoituksensa oli tutkia valituksia kivityksistä siellä, mitä lähiön rajalle sijoitettu poliisijoukko vähättelee tai mieluummin jättää huomiotta. Virallista vierailua johti Kadiman Yoel Hasson, valtion tarkastuskomitean puheenjohtaja. He tapasivat 7-kerroksisen Beit Jonatanin talon asukkaita. Korkein oikeus määräsi talon sinetöitäväksi, koska se on rakennettu ilman lupaa, kuten myös sadat arabitalot Jerusalemin itäosissa. Tilaisuudessa oli mukana valtion tarkastusviraston virkailijoita. Asukkaat Jonatanin talossa ihmettelevät, miksi juuri heidän talonsa valittiin sinetöitäväksi, vaikka satoja arabitaloja on samalla tavoin rakennettu ilman lupaa ja usein vieraan omistamalle maalle. Vaikka kansanedustajien saattuetta turvasi vahva poliisiosasto, sitä kivitettiin vierailun aikana. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140037
- Haredi-kansa tulvii Temppelivuorelle suuremmin joukoin kuin koskaan aiemmin, jopa heidän rabbinsa haluavat nousta sinne, vaikka rabbien keskuudessa keskustellaan kiivaasti, missä juutalaisilla on oikeus kävellä, etteivät vahingossa mene heiltä kielletylle alueelle. Monet esittävät syyksi nousta vuorelle juuri tällä viikolla sen, että rabbi Maimonides (Rambam) kuoli tällä viikolla; keskiviikkoilta ja torstai ovat suosittuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140053
- Palestiinalaisten juhlat Jerikon 10 000-vuotispäivän johdosta ei halua tietää mitään juutalaisten historiasta sen vaiheissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140051
- Lokakuun 12. päivä oli merkittävä kahdella tavalla: USA:n sotalaiva Cole pommitettiin Jemenin edustalla, jossa 17 merimiestä sai surmansa. Juuri samana päivänä kaksi IDF:n reservin sotilasta harhautui Ramallahiin, jossa murhanhimoon kiihotettu roskajoukko tunkeutui poliisiasemalle, jonne sotilaat oli viety, ja surmasi molemmat raakalaismaisesti, heittäen toisen heistä ikkunasta kadulla, jonka jälkeen heitä raahattiin pitkin katuja kansanjoukon hurratessa. Poliisiaseman ikkunasta verisiä käsiään näyttävästä murhaajasta tuli tuon tilanteen symboli, jonka kuvaa näytettiin maailman tiedotusvälineissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140050
- Paavi Benedict XVI synodi kristittyjen asemasta muslimimaissa ja heidän vaikeuksistaan siellä alkoi maanantaina. Vaikka tarkoituksena oli käsitellä muslimi-väkivaltaa kristittyjä kohtaan, ainakin maanantaina piispojen puheet keskittyivät AP:n mukaan Israeliin ja sen lakiesitykseen juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Puhujat tuomitsivat lakialoitteen pitäen sitä rasistisena ja provokatorisena. Paavi ei puheessaan uskaltanut kutsua kristittyihin kohdistettua väkivaltaa islamilaisena terrorismina, vaikka hän puhui terrorismin ideologiasta ja epäjumalan palvelijoista, jotka syyllistyvät siihen ja jotka tulee paljastaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140036
- Likudin ke. Ayoub Kara aikoo mennä Libanonin rajalle ja päästää ilmaan 2000 sini-valkoista ilmapalloa Iranin presidentti Ahmadinejadin vieraillessa lähistöllä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140032

Tuesday, October 12, 2010

TIISTAI 12.10.10

1. On turhauttavaa kirjoittaa samoista asioista päivästä toiseen melkein samoilla sanoilla, mutta aamun uutisotsikot eivät juuri anna vaihtoehtoja.
Pääministeri Benyamin Netanyahu raotti eilen Knessetin 18. istuntokauden avajaisissa salaisuutensa verhoa tarjoten PA:lle syyskuun 26. päivänä loppuneen moratoriumin jatkamista, jos PA tunnustaa Israelista juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Tarkkailijat ehättivät hämmästelemään, mikä pääministerin sai antautumaan näin läpinäkyvään ”peliin”, kuten PA:n neuvottelijat sitä kutsuvat, todeten, että Netanyahu varmaan tiesi esittäessään tätä, ettei PA tule siihen suostumaan.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat hylkäsi Netanyahun tarjouksen suoralta kädeltä ”mitä voimakkaimmin”, kuten artikkelissa todetaan. Erekat vertasi Netanyahun tarjousta ”rasismiin” ja vakuutti, ettei valtion perustamista voida sitoa ”setlementtien” rakentamiseen huomaamatta, että juuri näin he itse ovat tehneet ja tekevät palestiinalaisleirissä.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah puolestaan lähti kiellossaan toteamuksesta, että ”kaikki ”setlementit” ovat laittomia ja että rakentaminen niissä pitää keskeyttää lopullisesti”. Hän ei näe, miten Israelin tunnustaminen juutalaiseksi liittyisi valtion perustamiseen.

OBAMAN hallituksen taholta kerrotaan, että USA:n kanta on tunnettu eikä ole mitään syytä muutoksiin. USA pyrkii saamaan keskustelut käyntiin ja etsii tapoja, joilla umpikuja saadaan puhkaistua ja rauhanprosessi etenemään. USA:n kerrotaan tehneen kaikenlaisia tarjouksia Israelille, joilla parannettaisiin sen turvallisuusvaatimuksia. Netanyahu totesi Knessetin puheessaan, että ”meidän on oltava realistisia. On muitakin intressejä, jotka eivät ole yhtään vähemmän arvokkaita kuin ”setlementit”, hän selitti käyttäen kiellettyä sanaa ”setlementti”. PA:n taholta ilmoitettiin eilen ilman tulkintamahdollisuutta, että se hylkää kaikki USA:n tekemät voiteluyritykset Israelille, jotka liittyvät keskustelujen jatkamiseen.
PA:n kanta on jostain kumman syystä kovin päättäväinen ja itsevarma, ikään kuin sen johtajat tietäisivät jotain, mitä ulkopuoliset eivät tiedä. Mihin sen itsevarmuus perustuu?
Netanyahu sanoi vihjailleensa PA:lle esityksestään viimeisten viikkojen aikana ilman julkisuutta ja odottavansa nyt PA:n taholta myönteistä reaktiota. Hän ei maininnut, miten pitkäksi ajaksi hän ajatteli pyytää hallituksen suostumista rakennuskiellon jatkamiseen, mutta sanoi sen olevan määrätyksi ajaksi.

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat, joita Suomen lehdistö virheellisesti näyttää kutsuvan ”siirtolaisiksi” ja heidän kyliään ja kaupunkejaan ”siirtokunniksi”, varoittavat Netanyahua, että hänen imagossaan esiintynyt tinkimätön kanta on alkanut vaarallisesti rakoilla, joka viestittää USA:n neuvottelijoille ja myös PA:lle, että hänet on painostamalla mahdollista saada suostumaan PA:n esittämiin vaatimuksiin.
Netanyahun puhe keskeytettiin 20 kertaa Knessetissä, ilmeisesti vasemmiston ja arabikansanedustajien taholta hänen todettuaan, että myös palestiinalaisten tulee suostua myönnytyksiin ja ettei Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona ole itsepäisyyttä vaan koko kysymyksen perusjuuri, koska viimeisen sadan vuoden ajan palestiinalaisille on vakuutettu, ettei juutalaisuus ole kansa eikä juutalaista kansaa ole olemassakaan, eikä heillä siten ole oikeutta Palestiinan maahan, joka heidän mielestään kuuluu yksin palestiinalaisille.

PRESIDENTTI Shimon Peres piti myös puheen Knessetin avajaistilaisuudessa kertoen antautumisensa rauhaprosessin edistämiseen alusta alkaen. Hänen puhettaan häiritsivät muutamat oikeiston äärilaidalle lukeutuvat kansallismieliset siinä määrin, että jokunen heistä jouduttiin poistamaan salista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190981

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat kehottavat Netanyahua vastaamaan siihen, että palestiinalaiset hylkäsivät hänen tarjouksensa, lisäämällä rakentamista. ”Me pyydämme pääministeriä ei vain toteamaan tumput suorina, ettei kieltoa ole jatkettu, vaan julkistaa uusia urakkapyyntöjä juutalaisyhteisöissä”, sanoo Efratin alueneuvoston puheenjohtaja Oded Revivi. Yleensä heidän asenteensa on odottava mutta ei täysin kielteinen mahdollisuudelle, että kieltoa jossain muodossa jatkettaisiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191037

2. TEL AVIVISSA ole eilen järjestetty USA:n presidentti Obaman vastainen mielenosoitus, joka toteutettiin kyhäämällä Obamaa esittävä kuva ja sen taustalla ehjä seinämä, jota vasten Obamaa vastaan mieltään osoittavat voivat heittää kenkiä, kuten arabit osoittaa halveksuntaansa jotain henkilöä kohtaan, mutta myös munia ja muuta roinaa. Mielenosoituksen järjestäjät sanoivat, että ”tällä toimenpiteellä on tarkoitus ilmaista syvä paheksunta ja tuomio sille brutaalille tavalle, millä Obaman hallitus kohtelee Israelia”.

TILAISUUS järjestettiin Välimeren rannalla jalankulkutiellä, joka on lähellä USA:n lähetystöä. Tilaisuuteen oli kokoontunut lehtitietojen mukaan muutamia kymmeniä ihmisiä, mukana kansalliset aktivistit Baruch Marzel sekä Ori Bar-Am, joka kertoili lehdistölle tähän tapaan: ”Obaman ohjelma haavoittaa juutalaisten oikeuksia Israelin maassa, se on lisäksi demokratian vastainen ja Amerikan vastainen. Jos Obama voi vastustaa Koranin polttamista, miten hän kuvittelee voivansa menetellä Toran suhteen?”
Promenadin varteen oli pystytetty plakaatteja joihin oli kirjoitettu: ”Obama, Israel ei ole ketsuppiputkilo, jota voi puristaa mielensä mukaan”, ja ”Obama, et sinä ole 12. imaami”. Eräässä USA:n suositussa TV-ohjelmassa Obamasta käytetään nimitystä ”imam Obama”. Jotkut paikalla olijat huutelivat häväistyksiä ja herjauksia Obamalle. ”Mene helvettiin, Obama”, ”Mene takaisin Keniaan”, ”Obama et sinä ole mikään kristitty”.
Toiset syyttivät, että Obama petti äänestäjänsä ja ennen kaikkea juutalaiset, ja ilmaisivat ihmettelynsä, että ensimmäisen kerran, kun USA:lla on musta presidentti, hän osoittautuu olevansa kaikkein juutalaisvastaisin. Taustalla oli kuva Obamasta, jossa tämä puhuu puhelimessa Netanyahun kanssa pitäen kenkiään pöydällä kuin osoittaakseen, miten vähän hän arvostaa Israelia ja sen pääministeriä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191034

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas syytti äskeisen arabiliiton kokouksen aikana Libyassa Israelia ”kaikkien PA:n ja PLO:n kanssa solmimiensa sopimusten rikkomisesta”. Libyan kokouksessa mukana ollut Saeb Erekat sanoi Abbasin kertoneen arabeille, että Israel romutti PA:n poliittisen, laillisen, toiminnallisen ja turvallisviranomaisten työskentelyn Juudeassa, Samariassa ja Gazassa. ”Presidentti Abbas vakuutti, että Israel on tehokkaasti peruuttanut Oslon ja muut sopimukset, joita PLO on solminut Israelin kanssa”, hän kertoi AFP:n journalistille. Hän vahvisti tiedot, että ”jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, PA kääntyy ensimmäiseksi USA:n ja YK:n puoleen pyytäen niitä tunnustamaan itsenäisen Palestiinan valtion ennen 1967 sotaa edeltävillä rajoilla”.

ABBAS tapasi Ammanissa eilen sekä Ranskan että Espanjan ulkoministerit lounaalla, jonne presidentti Halonen käski myös ulkoministeri Stubbin kuulemaan ”viimeiset tarinat Israelin ruokottomuuksista”. Tilaisuudessa Abbas informoi heitä arabiliiton Libyan kokouksesta sekä kertoen omasta asemastaan ja rauhan-keskustelujen tulevaisuudesta. Abbas pyysi näiden kolmen maan tukea hänen aikomuksessaan julistaa itsenäinen Palestiinan valtio, jos/kun rauhankeskustelut romahtavat. Saeb Erekat toisti taas kerran, että Israel yksin on vastuussa, jos keskustelut epäonnistuvat. Hän toivoi EU:n ja USA:n lisäävän painostustaan Israelille rakennuskiellon jatkamiseksi, jonka Nabil Shaath sanoi olevan kynnyskysymys PA:n palaamiseksi neuvotteluihin. Hän vaatii ehdotonta ja lopullista kieltoa, ei vain tilapäistä. Hän toisti Abbasin esittämän uhkauksen, että Abbas eroaa ja PA romutetaan ja kaikki vastuu Juudeasta ja Samariasta ja niiden kansasta palautetaan Israelille, mukaan lukien Gazan kaista, jos keskusteluissa moratoriumista ei päästä etenemään. Tällä kohtaa PA:n johdon yhtenäisyys ailahtelee, sillä Erekat vakuutti, ettei Abbas aio erota eikä PA hajoa.
Shaath vakuutti, ettei PA aio palata konfliktin tielle eli väkivaltaan kuitenkin todeten, että PA pidättää itsellään oikeuden lailliseen vastarintaan miehitystä vastaan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Labour-puolueen sisällä elää edelleen vahva oppositioliike, joka haluaa erota hallituksesta, mutta ei ole löytänyt tapaa, millä ohittaa puheenjohtaja Ehud Barak, joka silminnähden nauttii asemastaan ja vallastaan IDF:n johdossa. Barak kehuu, että Obama saa hallitusyhteistyön pysymään kasassa. Hän kuitenkin ennustaa, että seuraavat neljä kuukautta osoittavat, mihin suuntaan puolue kääntyy, ehkä jo joulu-kuussa, kuitenkaan antamatta ultimaatumia, jos rauhankeskustelut eivät edisty. (JP)
- Bilin mielenosoitusten johtaja Abdullah Abu Rahma sai 12 kk:n vankeustuomion välivaltaisten tilaisuuksien järjestämisestä, joihin äärivasemmiston ja anarkistien edustajat säännöllisesti osallistuivat. Pari vuotta sitten Im Tirzu-järjestön jäsenet alkoivat tehdä retkiä Biliin, tuoden sotilaille virvokkeita ja myös kansanedustajia paikalle, jonka jälkeen IDF lisäsi sotilaitaan paikalla. Puolustusministeri Barak totesi, että sotilaiden toiminnan lisäksi rajapoliisin tulee pidättää anarkistien johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140034
- IDF esitteli uuden panssarivaunun puolustusjärjestelmän, nimeltä Trophy, jota tullaan testaamaan 10-päivän pituisten harjoitusten aikana, jossa myös testataan maajoukkojen ja tykistö yhteistoimintaa sekä ilmavoimien antamaa tukea. Trophy-järjestelmän testauksen aikana tankkia kohti ammutaan ohjus ilman räjähdyspanosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140033
- NU:n puheenjohtaja Yaacov Katz varoitti Netanyahua, että uusi rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa tulisi hajottamaan hallitusyhteistyön ja johtaisi uusiin vaaleihin keväällä 2011. Myös toisten puolueiden taholta esitetään voimakasta vastarintaa kiellon jatkamiseksi, koska ”se vain asettaa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat pelinappuloiksi pelissä, jota Netanyahu pelaa PA:n kanssa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140031
- Professori Yisrael Auman, matemaatikko ja Nobel-palkittu peliteorioistaan, kertoi INN:n toimittajille, että Israelin johtajien tapa puhua rauhasta ja jatkuva rauhan painottaminen itse asiassa johtaa sotaan. Hän kehotti sen sijaan valmistautumaan sotaan, joka on paras tae rauhantilan jatkumiseksi. Hän vakuutti, ettei tämä ole vain peliteoria, vaan että historiassa on runsaasti esimerkkejä tästä. Hän sanoi, että ”rauha on kuin kunnia, jota ei saavuteta jahtaamalla vaan ansaitsemalla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140029
- Yleisölle avattiin muinainen Elonei Mamre, Mamren tammisto, jossa Abraham eli ja asui ja jonne hän rakensi alttarin. Paikasta mainitaan Torassa monin paikoin, 1.Mooseksen kirjan luvuissa 13, 14 ja 18. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140026
- Iran sanoo julkistavansa pian dokumentteja, jotka osoittavat, että USA luovutti Israelille ydinaseita NPT-sopimuksen vastaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140025
- Al-Qaeda uhkaa, että koko Libanon tulee vapisemaan, jos Ahmadinejad asettaa jalkansa Libanonin maaperälle. siinä luvataan tehdä mahdoton tämän salaliiton estämiseksi. USA:n Beirutin lähetystö ottaa varoituksen huomioon ja kehottaa USA:n kansalaisia pysyttelemään poissa paikoista, jonne kokoontuu paljon kansaa sekä Iranin presidentin kulkureiteistä. http://www.debka.com/article/9075/
- Suomen presidentti Halonen vieraillee tänään maassa ulkoministerinsä kanssa. He tapaavat maan korkeinta johtoa ja käynevät myös Ramallahissa. Paikallinen media on ollut hyvin lyhytsanainen vierailusta.

Monday, October 11, 2010

MAANANTAI 11.10.10

1. ”HOITAKAA ensin omat takapihanne ja tulkaa sitten tänne antamaan neuvoja, miten Israelin ja PA:n väliset suhteet tulee järjestää”, sanoi ulkoministeri Avigdor Lieberman maassa vieraileville Ranskan ja Espanjan ulkoministereille. Hän tarkoitti konflikteja Kaukasiassa ja Kyproksella sekä rauhansopimuksen solmimista Serbian ja Kosovon välillä. Lieberman vakuutti vierailleen, ettei Israel alistu myönnytyspolitiikan uhriksi. Hän otti esimerkin tästä toiseen maailmansotaan johtaneista tilanteista, jolloin Euroopan yhteisö myönnytykseksi Hitlerille v. 1938 tuki Hitleriä eikä Tseckoslovakiaa, joka uhrattiin saamatta mitään vasta-lahjaksi. Hän vakuutti, ettei Israel suostu tällaiseen osaan, vaan Israel puolustautuu.

LIEBERMAN totesi, että hänestä näyttää kuin kansainvälinen yhteisö kuvittelee voivansa ratkaista kaikki maailman ongelmat sillä, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti saadaan ratkaistuksi. ”Entä ponnistelut Somaliassa, Pohjois-Koreassa, Zimbabwessa, Afganistanissa ja Sudanissa? Sen sijaan, että keskusteltaisiin arabiliiton kanssa kansan-äänestyksen tulevaisuudesta Sudanissa tai räjähdysalttiista tilanteesta Irakissa 2012, kansainvälinen yhteisö keskittää painostuksensa Israeliin”, Liberman selitti. Hän sanoi epäilevänsä, että ulkopuolisten painostama rauhantila tulee tuottamaan aivan päinvastaisen lopputuloksen ja räjähdyksen, kuten tapahtui Camp Davidin jälkeen vuonna 2000.

RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner ja Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinos saivat samantapaiset evästykset presidentti Peresin, pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Barakin ja oppositiojohtajan Livnin audiensseilla, joskin vähemmän särmikkäästi. Vieraille kerrottiin, että tukiessaan PA:n suostumista suoriin keskusteluihin Israelin kanssa EU-maat voisivat käyttää vaikutusvaltaansa vakuuttaakseen PA:lle, että sen tulee osoittaa joustavampaa käyttäytymistä rakennuskieltoasiassa.
ISRAELIN viranomaiset olivat jo ennen vierailua osoittaneet tyytymättömyytensä siihen, että Ranska oli heinäkuussa nostanut PLO:n edustajan aseman ”lähettilääksi”, ja Espanja seurasi pian perässä nostaen PLO:n edustajan samaan asemaan syyskuussa. Ranska antoi PLO:n YK:n edustajalle aseman ”delegaation johtaja” (delegation general). Israel selitti kantaansa todeten, ettei ollut viisasta lahjoa PLO:ta aikana, jolloin se ei osoittanut minkäänlaista joustoa.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak käytti patenttilääkettä mielistellessään vieraitaan Israelin ystävinä sekä arvostettuina PA:n ja arabimaiden keskuudessa, joten he voivat todella auttaa. Barak tunnusti Euroopan maiden omistautumisen Israelin ja PA:n asioille käyttäen paljon aikaa ja voimavaroja niiden hyväksi.
ULKOMINISTEREITTEN vierailun tarkoituksena on nostaa Euroopan maiden osuutta Lähi Idän ongelmien ratkaisuissa, mistä ne ovat jääneet sivustakatsojan osaan. Kouchner totesi, että Euroopassa tunnetaan tiettyä kärsimättömyyttä prosessin hitaan edistymisen vuoksi, vaikka tunnusti asioiden selvittämisen Lähi Idässä aina vaativan aikaa. Hän vakuutti olevansa optimistinen rauhanprosessista. Moratinos sanoi saaneensa tunnon, että molemmat osapuolet ovat aidosti antautuneet tilanteen hyödyntämiseksi ja pitävät ovea auki suorille keskusteluille edistyäkseen tärkeimmissä kysymyksissä.
KOUCHNER kertoi palestiinalaiselle Al-Ayyam lehdelle, ettei hän sulje pois mahdollisuutta, että YK:n turvallisuusneuvosto ratkaisee Palestiinan valtion perustamisen kuitenkin todeten suosittelevansa kahden valtion perustamista neuvottelujen kautta. ”Kansainvälinen yhteisö ei voi loputtomiin tyytyä jatkuvaan umpikujaan. Siksi uskon, ettei ole suljettu pois periaatetta turvallisuusneuvoston optiosta,” lehti toteaa hänen lausuneen.
Mahmoud Abbasin vihjailut tästä mahdollisuudesta saavat siten tukea myös EU:n taholta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190900

2. PALESTIINAN valtion yksipuolinen perustaminen näyttää saavan yhä laajempaa kannatusta USA:n, EU:n, YK:n ja Venäjän diplomaattipiireissä. Myös Jerusalem Post on huomannut tämän ja keskittää pääkirjoituksensa asian tutkimiseen.
Pääkirjoituksessa todetaan aluksi, miten Abbas esitteli tätä vaihtoehtoa arabiliiton kokouksessa Libyassa perjantaina. Varsinkin PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat on väläytellyt sitä, sillä hän neuvotteli tästä ”Obaman hallituksen tärkeiden elimien” kanssa jo viime vuoden lopussa ja sanoo silloin saaneensa käsityksen, ettei USA tyrmää ajatusta.
PA:n pääministeri Salaam Fayad esitteli suunnitelmansa yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamisesta Herzlian konferenssissa elokuussa 2009. Hänen aikataulunsa mukaan valtio voitaisiin perustaa elokuussa 2011 edellyttäen, että PA:n instituutioitten perustaminen etenee toivotulla tavalla ilman häiriöitä. Shimon Peres ylisti Fayadia silloin ”PA:n Ben Gurionina, Palestiinan valtion perustajana”. Fayadin suunnitelma sai suosiollisen vastaanoton kvartetin diplomaattien keskuudessa, joskin vain muutamin osin. Bushin neuvonantajana toiminut Elliott Abrams antoi samoin tunnustusta PA:n kasvamisesta kansalliseen täysi-ikäisyyteen.

JP:n pääartikkelissa todetaan, että Fayadin suunnitelman vaarana on se, että PA tai PLO voi jossain vaiheessa pyrkiä toteuttamaan suunnitelman odottamatta kansan kypsymistä vastuun ottamiseen omasta kohtalostaan ja yhteiskunnan rakenteiden ollessa keskeneräisiä.
Fayad perusteli suunnitelmaansa todeten, että sen tarkoituksena on painostaa Israelia joustavammaksi neuvotteluissa PA:n kanssa. Artikkelissa todetaan, että PA voisi aina niin halutessaan esittää uhkauksen yksipuolisesti valtion perustamisesta, kuten nyt näyttää käyvän. ”Jos PA ja PLO todella toteuttavat yksipuolisen suunnitelmansa, Israel menettäisi viimeisetkin uskonrippeensä PA:n johdon uskottavuuteen eikä mikään Israelin hallitus vetäisi joukkojaan Juudeasta ja Samariasta tai Jerusalemin itäosista näissä olosuhteissa”. Sellainen mahdollisuus edistäisi JP :n mukaan myös Hamasin tilaisuutta vallan anastamiseksi Juudeassa ja Samariassa, joka vakuuttaa ”väkivallan ja terrorismin ainoaksi tavaksi saavuttaa maan kansallinen vapauttaminen ja itsenäisyys Israelin miehityksestä”.
JP esittää vaatimuksen, että USA:n tulee ehdottomasti sanoutua irti tällaisista suunnitelmista, sillä ”todellinen rauha ja turvallisuus kansojen välillä saavutetaan vain keskustelujen kautta”.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=190899

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas piti arabiliiton kokouksessa puheen lauantaina. Hän toi puheessaan esiin kaikki ne syytökset, joita PA:n johdon ja muslimisaarnaajien taholta on esitetty Israelia vastaan. Ja mikä pahaenteisintä, arabimaat näyttävät ottavan todesta kaikki nuo valheet, joiden todenperäisyys olisi helposti todettavissa, jos halua riittää.

ABBAS vaati puheessaan, että kaikki Jerusalemin itäiset osat 1949 aselepolinjan takana tulee liittää Palestiinan valtioon, mukaan lukien Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori. Hän esitti puheessaan syytöksiä, että Israel pyrkii tuhoamaan kaiken islamin karaktäärin kaupungista ja korvaa sen juutalaisella imagolla. Ja vakiosyytös, jota Islamilainen Järjestö esittää viikosta toiseen: ”Al-Aksa moskeija on vaarassa Israelin kaivaustöiden takia.”
Abbas väitti, että ”Israel suorittaa ”etnistä puhdistusta” Jerusalemissa, mikä vaarantaa muslimien ja kristittyjen pyhät paikat”. Hän väitti Israelin täten murskaavan rauhanprosessin.
Abbas kehotti arabeja pyytämään ”YK:n apua Israelin toimien lopettamiseksi ja vaati kansainvälisiä tarkkailijoita valvomaan, että Jerusalemin juutalaistaminen loppuu”.
Edelleen hän vaati, että Israelin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Jerusalemin pohjois-, itä- ja eteläosissa, jotka ovat 1967 linjan takana, sekä lopettaa arabien laittomasti rakentamien talojen purkaminen pääkaupungin itäosissa.
Abbas vaati, että arabimaitten tulee puuttua aktiivisesti Jerusalemin tilanteeseen, laatia suunnitelma sen kehittämiseksi sekä antaa varoja suunnitelmien toteuttamiseksi.

ABBASIN syytös, että Israel tuhoaa kristittyjen pyhiä paikkoja vastakohtana PA:lle, jonka hän esittää niiden suojelijaksi, on uskomaton, sillä muslimien sortotoimien johdosta kristittyjen määrä laskee ennätysvauhtia PA:n hallintoalueilla ja myös arabimaissa, mutta kasvaa tasaisesti Israelin alueella. PA:n alueilla asuvat kristityt sanovat, että jos nykyinen suuntaus jatkuu, kirkot muuttuvat museoiksi muutaman vuoden kuluessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139993

4. UUTISOTSIKOITA
- Oikeistoliittoutumaan kuuluvat puolueet rohkaistuivat esittämään uusia lakiesityksiä, joilla yksilöidään kansalaisten oikeuksia. Shas esittää lakia, jolla kansalaisuus poistettaisiin niiltä, jotka liittyvät terrorijärjestöihin. (JP)
- Jerikossa paljastettiin lattiamosaiikki, jonka iäksi uskotaan n. 1500 vuotta. 900 neliömetrin mosaiikki kuului muslimipalatsiin, jonka maanjäristys tuhosi 747. Mosaiikin paljastaminen nyt kuuluu osana kaupungin perustamisen 10 000-vuotisjuhliin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190887
- Knessetin yksi visaisimmista lakiesityksistä koskee kansanäänestyksen järjestämistä maan luovuttamisesta vieraalle valtiolle. Sitä kutsutaan nimellä ”Golan laki”, koska se tullee olemaan ensimmäinen lain piiriin kuuluva alue. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190914
- Asuntoministeri Attias sanoo, että Shas-puolue kannattaa uutta rakennuskieltoa, mutta rabbi Ovadia Yosefia lähellä olevat sanovat, ettei iäkäs rabbi kannata sitä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190882
- Barry Rubin kertoo artikkelissaan, ettei maailman media ole huomannut, miten Muslim Brotherhood (Muslimiveljeskunta) kehottaa sotaan Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan. Sotahuudon esitti Muhammad Badi saarnassaan, jonka MEMRI käänsi. Badi sanoo, että jokaisen muslimin velvollisuus on osallistua tähän pyhään sotaan (jihad) paratiisiosansa menettämisen uhalla. Rubin toteaa, että al-Qaidan tapaisen opin kuuluttaminen tunnustetun saarnaajan kautta saavuttaa satoja tuhansia kannattajia maailmanlaajuisesti, jotka ”aidosti uskovat ensimmäiseksi velvollisuudekseen pyhän sodan ja uhraukset USA:n vallan murskaamiseksi väkivallan kautta, koska sen tuhoutuminen on jo alkanut”. Badi kuuluttaa ”uuden sukupolven nousemista, joka pitää kuolemaa Allahin hyväksi elämää parempana, jota länsimaat ihannoivat”. Hän vakuuttaa, että lännen rationaalinen laskelmointi paremmasta asemasta lapsille ei päde muslimiliikkeelle, sillä Allah sanoo: ”isäntä karkotetaan ja kääntyy ja pakenee”. (Koran 54:45). Eikä merkitse mitään mitä tuhoa ja kuolemaa se tuo tullessaan.
Badi vakuuttaa edelleen: ”Vastarinta on ainoa vaihtoehto”. USA ei voi pakottaa rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille, sillä se vain lisäisi väkivaltaa, sillä muslimien tarkoituksena on voittaa heidät. Toiseksi USA:n myöntyvyys on merkkinä heikkoudesta, joka ilmenee tappioina Irakissa ja on nähtävissä jo Afganistanissa.
Rubin toteaa, että 1996 al-Qaida julisti sodan Amerikalle, lännelle, kristityille ja juutalaisille, eikä kukaan kiinnittänyt siihen huomiotaan. Seuraus oli 11.09.2001.
”Nyt muslimiveljeskunta julisti sodan Amerikalle, lännelle ja kristityille ja juutalaisille. Se mitä siitä seuraa, on tulevaisuuden historiaa”, ennustaa Barry Rubin. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=190894

Sunday, October 10, 2010

SUNNUNTAI 10.10.10

PÄIVÄMÄÄRÄ muistuttaa entisen huippuoppilaan todistusta: pelkkiä kymppejä. Se on myös päivämäärä, jonka jokaisen aviomiehenkin olisi helppo muistaa. Siitäkö johtunee, että lukuisat parit maailmalla haluavat saada vihkimyksen juuri tänään?

1.ARABILIITON huippukokous Sirtessä Välimeren rannikolla Libyassa käsitteli
perjantaina alkaneissa keskusteluissa sekä Sudanin tilannetta että ennen kaikkea Palestiinan asioita. Jälkimmäisestä asialistalla oli ns. rauhankeskustelut, jotka ovat juuttuneet iltapäiväruuhkaan ja tarvitsevat uutta potkua ja lupaa jatkaa tai lopettaa koko makaaberi teatteri. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoi journalisteille, että ongelmat johtuvat Israelin ”hyvin, hyvin negatiivisesta asenteesta” keskusteluihin. Hän ei liene kuullutkaan Netanyahun toistuvia vakuutuksia halustaan keskustella Abbasin kanssa rauhasta ilman ennakkoehtoja milloin vain ja missä vain - tai sitten hän ei halua kuulla.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi arabiliiton jäsenille Israelin jäykästä asenteesta, jota on mahdoton hyväksyä – ”se kun ei suostu millään PA:n esittämiin vaatimuksiin vetää asukkaansa 1967 rajoille ja antaa pakolaisten palata muinaisille asuinsijoilleen”. Kuin muistona Arafatin hyvistä ajoista Abbas esitti taas yhden lukuisista uhkauksistaan erota, ellei Israel suostu jatkamaan rakennuskieltoa, jota ilman hän ei voi antaa lupaa jatkaa suoria keskusteluja Israelin kanssa.
Mutta kuten aamun uutiset kertovat, Abbasin uskolliset luutnantit ja muut avustajat ovat olleet ahkerina nämä odotusviikot ja kuukaudet. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat on neuvotellut USA:ssa ”Obaman hallituksen huomattavien edustajien” kanssa mahdollisuudesta, että USA joko julistaa Palestiinan valtion perustetuksi, tai jos PA vie asian YK:n päätettäväksi, antaa tukensa sille käyttämättä veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa. Näitä keskusteluja käytiin tiiviisti jo joulukuussa viime vuonna, mutta asia jätettiin hautumaan.
PA:n korkea vaikuttajayksilö PLO:n hallituksen jäsen ja entinen pääministeri Ahmed Qureia, kertoi WND:n toimittajalle lauantaina, että USA:n viranomaisten suhtautuminen asiaan on paljon myönteisempi kuin yleisesti luullaan. Hän viittasi Obaman hallituksen ”elimiin”, joiden kanssa keskusteluja käytiin. WND arvioi, että näitä ”elimiä” ovat USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice ja Kansallisen Turvallisuusneuvoston jäsen Samantha Power. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=126045

ABBAS vetäisi tämän kanin hatustaan arabiliiton kokouksessa esittäen, että hän harkitsee tosissaan Palestiinan valtion yksipuolista julistamista joko USA:n kautta tai YK:n turvallisuus-neuvoston avulla. Hän tunsi olevansa vakaalla maaperällä uskoessaan, että Obaman hallitus on hänen kukkarossaan. Abbasin repliikeistä voi päätellä, että hän suosii tätä vaihtoehtoa.

ARABILIITTO teki kuitenkin päätöksen – ehkä USA:n ja EU:n painostuksesta – antaa USA:lle vielä kuukausi aikaa painostaa Netanyahua jatkamaan rakennuskieltoa 2-4 kuukautta ja sen jälkeen niin kauan kuin on tarpeen, vaikka sitä ei haluta julkistaa nyt.
Saeb Erekat vakuutti, että PA haluaa jatkaa neuvotteluja, mutta että asia on nyt Abbasin ja USA:n hallituksen käsissä. Hän ei edes viitannut mahdollisuuteen, että keskusteluja käytäisiin Netanyahun hallituksen kanssa, hän käy keskusteluja vain Obaman hallituksen kanssa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-may-circumvent-israel-ask-u-s-to-recognize-palestinian-state-1.318005

2. ISRAELIN viranomaiset eivät näytä antavan paljon painoa Abbasin uhkauksille joko yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamisesta tai eroamisesta ja PA:n romuttamisesta sekä Juudean ja Samarian ja Gazan hallinnon palauttamisesta Israelin suoraan valvontaan. He eivät myöskään usko, että USA:n Israelille myönteinen kongressi tulisi tukemaan yksipuolista Palestiinan valtion perustamista. Mutta asiaa on kuitenkin käsiteltävä, ja he katsovat, että seuraavan kuukauden aikana on käytävä tiiviitä keskusteluja USA:n kanssa. Arabiliiton kokouksen päätöksestä voi lukea sen, etteivät arabit halunneet lisätä Obaman ongelmia rauhankeskustelujen mahdollisella romahduksella juuri ennen USA:n kongressin välivaaleja toinen marraskuuta, jotka voivat keikauttaa vallan siirtymisen republikaaneille.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana esitti v. 2009 Palestiinan valtion perustamista yksipuolisella julistuksella, mutta USA:n hallitus ei tukenut esitystä todeten, että YK :n päätöslauselmien 242 ja 338 mukaisesti asia voidaan ratkaista vain kahdenkeskisten neuvottelujen kautta osapuolten välillä.
PÄÄMINISTERI Netanyahu ei ole antanut omaa lausuntoaan arabiliiton päätöksestä, mutta hän joutunee käsittelemään asiaa hallituksessa sekä Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin ja Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinon Israelin vierailun yhteydessä tänään. Myös Suomen presidentti lienee maassa, mutta media vaikenee hänen vierailustaan.

PA:N edustaja Nabil Abu Rudeinah sanoo PA:n olevan tyytyväinen arabiliiton päätökseen. Hän sanoo PA:n arvostavan arabiliiton tapaa tukea Abbasin kantaa ja sanoi PA:n toivovan, että kuukauden aika riittää USA:lle painostaa Israelia tarvittaviin myönnytyksiin. Hän vakuutti, että jos keskustelut romahtavat, PA valitsee toisen tien joko USA:n tai YK:n kautta. Rudeinah sanoi, että arabiliitto kannattaa Abbasin kantaa perustaa Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem perustuen 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin viimeistään syyskuussa 2011.

USA:N ulkoministeriö edustaja P J Crowley ilmaisi tyytyväisyytensä arabiliiton päätöksestä. ”Arvostamme arabiliiton lausuntoa tukea ponnistelujamme luoda olosuhteet keskustelujen jatkumiseksi. Jatkamme ponnistelujamme osapuoltemme ja kansainvälisten liittolaistemme kanssa edistää neuvotteluja kahden valtion ratkaisuun ja rohkaisemme osapuolia tekemään sitä koskevia rakentavia toimia.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisti syytökset Israelille, että se valitsi rauhan ja ”setlementtien” välillä ”setlementit”. Hän vaati, että USA kiristää peukaloruuviaan Israelin painostamiseksi. Hamas sanoo, että arabiliiton päätös on ajan haaskausta. Sen Damaskon johto vaatii palaamista aseelliseen taisteluun sekä palestiinalaisten yhteyden palauttamista. Syyrian ulkoministeri Walid Moallem pidättyi itse kokouksesta lähettäen sinne Libyan lähettiläänsä, mutta hän piti arabiliiton kokousta tarpeettomana.
Libanon pidättyi kokouksesta erimielisyyksistä johtuen Libyan kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190783

3. IDF:N sotilaitten aikaisin perjantaiaamuna surmaamat kaksi Hamasin jäsentä olivat syyllisiä 31. syyskuuta lähellä Kiryat Arbaa tapahtuneeseen neljän israelilaisen murhaan. Sotilaat pidättivät piirittämästään talosta, jossa murhaajat piileskelivät, kuusi muuta murhiin ja tulituksiin syyllistynyttä. IDF:n mukaan 31.09. murhiin syyllistyneet ovat nyt joko kuolleet tai ovat joko PA:n tai Israelin pidättämiä. Tämän solun uskotaan tehneen muitakin aseellisia hyökkäyksiä israelilaisia autoilijoita vastaan Hebronin kukkuloilla.
Murhiin syyllistyneet ja surmansa saaneet on tunnistettu, yksi on Nashat Karmi, 33-vuotias, korkea Hamas-komentaja Hebronista; sekä Mammon Natshe, 24-vuotias.

TURVALLISUUSJOUKOT aloittivat operaation 3-kerroksista taloa vastaan Hebronin eteläosassa 23.00 aikaan torstai-iltana, ja operaatio kesti lähes koko yön. Kahden miehen havaittiin pyrkivän pakoon piiritystä. He aloittivat tulituksen sotilaita vastaan, jotka vastasivat tuleen, jonka aikana Karmi sai surmansa. Natshe pääsi pakenemaan takaisin taloon jatkaen tulitusta. Paikalle tuotu raivaustraktori tuhosi muurin, jonka suojassa Natshe tulitti ja lopulta tuhosi tilan, jossa hän piileskeli. Hänen ruumiinsa löydettiin romujen seasta. Sieltä löydettiin myös asekätkö, joiden joukossa olivat aseet, joilla murhat luultavasti suoritettiin.
Molemmat surmatut terroristit olivat suorittaneet loppuun Israelin antamat vankeustuomionsa ja olivat kokeneita ja koulutettuja terroristeja, jotka tiesivät, miten IDF kuulustelee vankejaan. Hebronissa ilmeni joitain mielenosoituksia operaation seurauksena. Terroristien hautausprosessin aikana poliiseja ja sotilaita kivitettiin kivin ja petrolipommein. Tiellä no 60 kivitettiin israelilaisia autoilijoita, mutta vahingoista ei ole raportoitu.

HAMAS uhkaa kostaa korkeitten johtajiensa menetyksen ja syyttää Fatahia ilmiannosta.
PA:n pääministeri Salaam Fayad tuomitsi IDF:n operaation sanoen, ettei hänen kansalaistensa surmaaminen edistä rauhaa.
Satakunta palestiinalaista vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien tukemina osoittivat mieltään Jonat a-Shama kylässä lähellä Ramallahia. Sotilaat hajottivat mielenosoituksen mellakkavälineitä käyttäen. Kahta israelilaista autoa kivitettiin Hebronin pohjoispuolella. Autot kärsivät vaurioita, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190784

4. MIELIPIDETIEDUSTELU kertoo, että Likud ja Israel Beiteinu tulisivat lisäämään kannatustaan Knessetissä rajusti, jos vaalit pidettäisiin nyt. Tiedustelun teki Maagot Mochot hallituksen omistamalle radioyhtiölle Reshet Bet. Sen mukaan Likud saisi 33 kansan-edustajaa (nyt 27), Kabima 26 (nyt 28), Israel Beitenu 21(nyt 15). Kansallinen ja uskonnollinen liittoutuma saisi nyt 77 paikkaa; Kadiman johtama vasemmisto-keskusta saisi 47 paikkaa (nyt 55). Pahiten kassara koskisi Labouriin, joka saisi 9 edustajaa (nyt 13). Shasin kannatus putoaisi 9 paikkaan (nyt 13); UTJ 5 ja Jewish Home 3 paikkaa; NU saisi 2 (nyt 4).
Tiedustelu kertoo, että Netanyahua kannattaa 68 % pääministeriksi ennen Tzipi Liviä, ja että gallup sinänsä on huono enne Obaman suunnitelmille Jerusalemin ja Israelin maan jakamisesta palestiinalaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139954

5. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Barak antoi Labourin ministereille vapaat kädet äänestää tahtonsa mukaan hallituksessa luottamusvakuutuksesta uusille kansalaisille. (JP)
- Presidentti Obama haluaa rakennuskiellon jatkuvan vielä senkin jälkeen, jos Israel pidentää sitä 2-4 kuukaudeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139956
- PA:n korkeat johtajat valmistelevat syytöksiä oikeudessa niitä palestiinalaisia vastaan, jotka työskentelevät israelilaisissa yhteisöissä ja yhtiöissä 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen takana. PA pitää israelilaisia yhteisöjä laittomina ja katsoo, että palestiinalaiset menettävät oikeutensa maahan työskennellessään siellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139974
- Ir David työntekijä David Beeri ajoi autollaan Silwanin lähiössä Jerusalemin kupeessa jouduttuaan mielenosoittajien väijytykseen, jotka alkoivat kivittää hänen autoaan särkien sen laseja. Beeri jatkoi ajoaan osuen autollaan kahteen nuorukaiseen, joista toinen vammautui lievästi, vaikka molemmat vietiin tutkittaviksi sairaalaan. Tämä on jo toinen vastaava väijytystapaus Silwanin lähiössä. Israelin poliisilla on tukikohta lähiön sisäänkäynnin luona, mutta ei uskalla mennä sisään välikohtausten pelossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139971
- Yhdellä Dubain Hamah-johtajan Mahmoud al-Mabhouhin murhasta epäilty käytti Jom Kippur-sodassa kaatuneen IDF:n sotilaan identiteettiä. Tutkimuksia vaikeutti se, että sotilas oli muuttanut nimensä, uusi Chritstopher Lochwood, entinen Yehuda Lustig.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190814
- OECD:n turismikonferenssi toteutuu suunnitelmien mukaan, vaikka PA valitti siitä ja vaati sen peruuttamista, koska se pitää koko Jerusalemia kiistanalaisena. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190766
- Metodistikirkon saarnaaja David Hallam nosti syytteen omaa kirkkoaan vastaan Birminghamissa sen Israelin vastaisuuden vuoksi käyttäen siihen lahjavaroja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190797