Friday, September 10, 2010

PERJANTAI 10.09.10

TÄNÄÄN juutalaisten uuden vuoden toisena päivänä lyhyt raportti tuoreimmista uutisista.

1.Uuden vuoden 5771 alettua Israelin teollisuustuotanto osoittaa selviä elpymisen
merkkejä notkahdettuaan hieman maailman yleislaman vuoksi. Teollisuustuotanto kasvoi 14 % vuonna 5770 taannuttuaan 6.5 % vuonna 5769. Kasvua tapahtui kaikilla sektoreilla, mutta hi-tech näytti mallia muillekin sekä tuotannon että viennin kasvussa. Vuoden 2009 syyskuusta vuoden 2010 syyskuuhun teollisuuden myynti oli 93 miljardia USD, mistä kemian, elektroniikan ja ruokatarviketeollisuuden myynti oli 60 %. Perinteisen teollisuuden tuotanto kasvoi 16 % laskettuaan 15 % edellisenä vuonna. Hi-tech teollisuuden tuotanto nousu 20 % laskettuaan prosentin edellisenä vuonna. Teollisuuden vienti nousi 20 %, 2009 se oli 7 %.
Israelin talous kasvoi 4.1 % vuonna 5770 (2010), edellisvuonna 0.8 %. Teollisuuden kasvu nosti myös uusien työntekijöitten palkkaamista, 12 000 uutta työntekijää edellisvuoden 21 000 lomautetun jälkeen. Teollisuuden 354 000 työntekijän keskiansio on 11 354 NIS/kk, mikä on 40 % korkeampi kuin business-sektorilla ja kolme kertaa suurempi kuin minimipalkka. Lomautettujen määrä putosi 224 200:sta 206 400:an. Työttömyys laski 7 %:sta 6.2 %:in ensimmäisellä vuosineljänneksellä. (JP)

2. Israel on huolestunut Obaman kansallisen turvallisuusneuvonantajan James Jonesin esityksestä kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi valvomaan tulevan Palestiinan valtion rajoja ja varsinkin Jordanjoen laaksossa. Egyptin presidentti Hosni Mubarak tukee ajatusta esittäen lisäksi, että arabijoukkoja sijoitettaisiin Gazan kaistalle ennakoimaan kaistan liittämistä Länsirannan alueisiin. Hän esitti ajatuksensa New York Times lehden artikkelissa. Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak vastustavat ajatusta, koska he eivät luota tällaisten joukkojen kykyyn estää Palestiinan valtion aseistautumista. Barak laati Israelin turvallisuusvaateista listan: Ei raketteja Länsirannalla; ei terroritoimintaa alueelta kuten tapahtui toisen intifadan aikana; ei vieraan vallan joukkoja Länsirannalla. Varsinkin Iranin ja Irakin joukkojen läsnäoloa Länsirannalla Israel ei tule sietämään. (JP)

3. Israelin näennäisestä varallisuudesta huolimatta maassa on runsas joukko ihmisiä,
jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Tutkimuksen mukaan neljännes heistä ei pysty tarjoamaan perinteistä juhla- ja loma-ajan ateriaa. Tutkimuksen suoritti New Wave Research juutalaisten ja kristittyjen kansainvälisen ystävyysjärjestön (IFCJ) pyynnöstä.IFCJ:n toiminta perustuu lahjoituksiin ja se käyttää vuosittain 4 miljoonaa NIS ruokapakettien jakamiseksi tarvitsijoille. Rabbi Yechiel Eckstein, IFCJ:n puheenjohtaja, sanoi että sadat tuhannet kärsivät ruuan puutetta Israelissa myös juhla-aikana, jolloin perinteisiin kuuluvat omenat ja hunaja. Tutkimuksessa haastatellusta kolmesta sadasta 40 % sanoi käyttävänsä soppakeittiöitä päivittäin ja 67 % sanoi ostavansa ruokansa marketeista, joiden tarvikkeet saavat valtion tukea. 60 % sanoi, ettei ole varaa lihaan uuden vuoden päivänä ja 45 % sanoi, ettei heillä ole varaa edes kananlihaan. 91 % katsoi, että valtion velvollisuuteen kuulu pitää huoli siitä, etteivät sen kansalaiset näe nälkää. (JP)

4. Koraanin polttamista ajanut pastori Terry Jones, joka johtaa Gainsvillessä Floridassa sijaitsevaa Dove World Outreach evankelista kirkkoa, sanoo harkitsevansa uudelleen uhkaustaan saatuaan myös presidentti Baruch Obaman pyynnön jättää uhkauksensa toteuttamatta 11.09.2010 vastalauseena ja muistutuksena WTC tuplatornien tuhoamisesta samana päivänä 2001. Pastori Jones sanoo olevansa vihastunut siitä, että muslimi-saarnaaja lupasi peruuttaa rakennushankkeen, mutta käytännössä jatkaa sitä. WTC:n tornien ja Pentagonin yhden sektorin tuhoaminen oli yhtenä syynä Afganistanin sodan alkamiseen, koska noiden terrori-iskujen katsottiin olleen suora hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan. Nuo terrori-iskut vaativat yli kolmen tuhannen siviilin hengen.
Koraanin asettaminen WC-tilaan ja yhden hajotetun huuhtomisesta alas pöntöstä vuonna 2006 aiheutti mellakoita Afganistanissa, jossa kuoli 15 ihmistä. Koraaniin polttamishanke on aiheuttanut mellakoita pitkin maailmaa. Useita satoja valui kaduille Kabulissa Afganistanissa polttaen USA: lippuja ja huutaen USA:n vastaisia iskulauseita, ja Indonesiassa muslimit kerääntyivät USA:n lähetystön eteen Jakartassa. USA:n joukkojen komentaja kenraali David Petraeus varoitti, että ääriainekset käyttäisivät Koraanin polttamista hyväkseen kiihottaakseen yleistä mielipidettä sekä Afganistanissa että kaikkialla maailmassa. Muslimien paasto-kuukausi loppuu 11.09., mikä aiheuttaa ongelmia muutenkin kiihkeissä mielissä. (JP)
4. IAF vastasi kolmeen raketti- ja kranaatinheitin tuleen pommittamalla Hamasin
koulutusleiriä Gazassa viime yön aikana. Hamas vastasi ampumalla yhden raketin lisää perjantaiaamuna. Raketit ja kranaatit eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja tai muuta tuhoa. IAF:n iskussa haavoittui palestiinalaislähteen mukaan viisi ihmistä. Egypti on selvästi lisännyt ponnistelujaan aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen saamiseksi aisoihin Siinailta Gazaan. He sanovat löytäneensä toistakymmentä asekätköä ja tuhonneensa satoja salakuljetus-tunneleita. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iaf-strikes-hamas-gaza-training-facility-in-wake-of-qassam-mortar-attacks-1.313100

5. Pakistanilainen lehti The Nation julkisti teollisuusministeri ajatollah Durranin kirjoittaman artikkelin, jossa hän kehottaa presidentti Obamaa johtamaan muslimirukouksia WTC:n tuplatornien tontilla 11.09.. Artikkelissa todetaan, että se olisi sopiva ”Eid ul Fitr-rukousten” paikka, joilla lopetetaan muslimien ramadanin paastokuukausi. Durrani ehdottaa, että Obama tulee valita muslimien kalifiksi, ”omar ul-momineem”. Hänen mukaansa Obama on oikea mies johtamaan muslimien yhtenäisyyshaaveita ja tasoittamaan eri ryhmittymien väliset erimielisyydet. Durrani ehdottaa Obamalle nimityksiä ”Mullah Barack Hussein Obama” tai ”Allama Obama”.
”Aika kuluu nopeasti, Obaman tulee toimia nyt. Tämä on kultainen tilaisuus, jota muslimit suuresti kaipaavat.” Hän sanoo, että Obaman nouseminen muslimien johtoon on avain varmaan menestykseen.
Durranillä on tohtorinarvo fysiikassa, hän on Pakistanien kansanpuolueen jäsen ja toimi 1990-luvulla Pakistanin Islamin ideologisessa neuvostossa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=201385

Toivon lukijoille ja Israelin ystäville ”Shana Tova”, hyvää uutta vuotta.

Wednesday, September 08, 2010

KESKIVIIKKO 08.09.10

1. TÄNÄÄN Israelin itsenäisyyspäivän aattona, vuoden 5770 viimeisenä päivänä, monet
artikkelit tutkivat mennyttä vuotta ja pyrkivät katsomaan seuraavaa, mitä se voisi mahdollisesti tuoda tullessaan. Monet ovat esittäneet vakuutuksia, mitä vuoden aikana tulee tapahtumaan. PA:n pääministeri Salaam Fayad esittää kuin vahvistettuna tosiasiana, että Palestiinan valtio perustetaan ensi vuoden aikana – hän perustaa ajanlaskunsa länsimaiseen kalenteriin, ei juutalaiseen, eikä muslimien omaankaan, jonka kellonaikaa seuraa muslimien pyhään kaupunkiin Mekkaan pystytetty maailman toiseksi korkein torni suurine kelloineen. EU ja YK:n taholta on vihjailtu, jota PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uskollisesti toistelee, että jos neuvottelut Israelin kanssa eivät tuota tulosta vuoden aikana, Palestiinan valtio perustetaan YK:n turvallisuusneuvoston mahtikäskyllä. Tämäkö lienee se ”vahva liitto”, josta Daniel puhuu kirjassaan, ja jonka tuleva maailman valtias rikkoo jollakin tekosyyllä?

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoo matkustavansa Sharm El-Sheikhin toiseen rauhankokoukseen 14.-15.09.sopiakseen PA:n puheenjohtajan Abbasin kanssa pitkän aikavälin puitesopimuksen, joka toteutetaan 30-40 vuoden periodilla. Siihen kuuluu Netanyahun mukaan Israelin läsnäolo tulevan Palestiinan valtion itärajalla, eli Jordanjoen laaksossa. Hän lähtee ajatuksesta, että jos turvallisuustilanne paranee ja PA:n poliisi- ja turvallisuusjoukot osoittautuvat nousseensa tehtäviensä tasolle, Israelin vaatimia turvallisuusjärjestelyjä voidaan ajan kanssa tarkistaa ja vastuuta siirtää palestiinalaisille. Hän ei lupaa Palestiinan valtiota ensi vuonna, aikaisintaan vuonna 2012 edellyttäen, että sopimus on sidottu aikarajoituksiin. Aikaelementti on Netanyahun suunnitelman keskeinen tekijä. Tämä tulisi mitä suurimmassa määrin koskemaan myös juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa, joiden asukkaat voisivat erään Netanyahun suuhun sovitetun lausunnon mukaan jatkaa asumista kodeissaan mutta Palestiinan kansalaisina. Näiden yhteisöjen kohtalo ratkeaisi ajan ja tilanteiden mukaan, hän ennakoi. Heidän lukumääränsä on nyt yli 320 000 ilman Jerusalemia, jonka itäosissa asuu lähes saman verran juutalaisasukkaita.

PA:N johdon parissa elävät edelleen samat jähmeät, yksiselitteiset vaatimukset, ettei heillä ole aikomustakaan sopia kompromisseista Israelin kanssa; he ovat esittäneet omat vaatimuksensa ja pitävät niistä kiinni tuli mitä tuli. ”Jos Netanyahu ei taivu, minä otan salkkuni ja lähden kotiin”, totesi Abbas Libyassa. Olkoot heidän todelliset syynsä sitten mitkä tahansa, ei voi välttyä tuntemukselta, että nykyinen tilanne sopii PA:n johdolle mainiosti. Rahaa virtaa länsimaista ja kitsaasti arabimaistakin, mutta tulee sieltäkin, ja nämä virrat voivat tyrehtyä, jos maa itsenäistyy. Nykyinen arviolta 8.5 %:n vuosikasvu, jota on väläytelty tälle vuodelle, voisi sekin hidastua takaperoiseksi. PA:n johtajataso nauttii ennen näkemätöntä runsauden aikaa, suuria luksustaloja rakennetaan, useille paikoille ja jopa ulkomaille, lapset opiskelevat länsivaltojen parhaissa oppilaitoksissa, ja ulkomaanmatkat toistuvat vilkkaasti eivätkä Israelin tehokkaat turvallisuustarkastukset koske VIP-passeilla kulkevia. Egyptin ulkoministeri väläytti lausunnossaan, että Palestiinan valtion perustaminen maksaisi 50 miljardia USD, jonka luonnollisesti länsivallat hyväuskoisesti maksaisivat.

ISRAELIN vaatimukset sen tunnustamisesta juutalaisena valtiona saa PA:n johdon parissa pelkkää ylenkatsetta: ”Juutalaiset saavat kutsua valtiotaan miksi haluavat, mutta minä en sitä hyväksy”, vakuuttaa Abbas omiensa tyytyväisen hyrinän säestyksellä. Jopa Egyptin ulkoministeri Gheit esitti epäluulonsa, mitä Israelin tunnustaminen juutalaiseksi merkitsisi maassa asuville arabeille, heitähän on sentään yli 20 % Israelin kansasta. ”Karkotetaanko heidät maasta?” hän kyselee retorisesti. Abbas epäilee, että Netanyahun toisena tarkoituksena on poistaa tällä tunnustuksella arabipakolaisten paluuoikeus sinne, mistä he - tai mieluummin heidän esi-isänsä ja –äitinsä - väittävät paenneensa taisteluita.
Abbas väläytti mahdollisuutta PA:n romuttamisesta, elleivät rauhankeskustelut edisty, kuitenkin lisäten, ettei se ole tämän hetken suunnitelmissa.
Vieraillessaan Kuwaitissa hän kritisoi kovin sanoin ”arabimaitten hersyviä lupauksia sadoista miljoonista, joista ei todellisuudessa ole näkynyt senttiäkään”. Kuwait lupasi 500 miljoonaa USD Jerusalemin arabi- ja islaminilmeen säilyttämiseksi ja palauttamiseksi maksamatta mitään. Abbas sanoi sitä todelliseksi skandaaliksi. Toinen hyväkäs on Saudi Arabia, joka lupasi enemmän kuin Kuwait, mutta on sentään lunastanut osan lupauksestaan.

USA:n Obaman johtama hallitus on asettanut arvovaltansa painostamiensa suorien rauhan-keskustelujen edistymiseksi ja jos mahdollista onnistumiseksi, vaikka itsekin myöntävät, ”etteivät maksa-arvot lupaa hyvää”, eli odotukset ovat varsin rajoitetut.
Presidentti Obama sanoi uudenvuoden onnittelussaan Israelin kansalle toivovansa edistystä kaikesta huolimatta, mutta se ei tule helpolla eikä nopeasti. ”Mutta tänään meillä on tilaisuus edistyä kohti yhteistä päämäärää – kaksi valtiota, Israel ja Palestiina, eläen vierekkäin rauhassa ja turvallisina.” Obama lupasi hallituksensa kanssa ”rohkaista ja tukea niitä, jotka ovat halukkaat siirtymään erimielisyyksien yli taistellen turvallisuuden ja rauhan savuttamiseksi Pyhässä Maassa” siteeraten sananpartta:
”On aika rakastaa ja aika vihata, on aika sotaan ja rauhaan.”
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187492

2. MUISTUTUKSEKSI, että mekin olemme olemassa, Gazan terroristit lähettivät omat uuden vuoden tervehdyksensä Israelille. Pitkin viikkoa joku raketti tai viime aikoina useimmin kranaatti iskeytyy ilman varoitusta jonnekin Gazan turva-aidan itäpuolella sijaitsevaan kaupunkiin tai kyläyhteisöön, viimeinen Kassam tiistaina. Tänään keskiviikkoaamuna juuri ennen lasten menoa lastentarhoihinsa kranaatti iskeytyi Shaar HaNegev alueneuvoston läheiseen kibbutsiin. Sinne asennettu hälytysjärjestelmä tunnistaa raketit, mutta ei kranaatteja, eikä tästä iskusta saatu mitään ennakkovaroitusta. Kranaatti oli aivan ilmeisesti tarkoitettu lastentarhojen avaamis-aikaan, mutta se ammuttiin puolta tuntia ennen lasten menoa tarhoihinsa. Alueella, jonne kranaatti iskeytyi, on useita lastentarhoja, joista yksi vaurioitui lievästi kranaatinsiruista. Lastentarharakennukset on vahvistettu raketteja varten, mutta onnettomuuksia voi sattua, jos kranaatti räjähtää tarhan pihalla tai ikkunan edessä. Turvallisuuden vuoksi lapset pidetään sisätiloissa eikä leikitä rakennusten ulkopuolella.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3951525,00.html

3. PA:n turvallisuusviranomaiset sanovat pidättäneensä kaksi henkilöä, joiden he uskovat osallistuneen 01.09. israelilaisen auton tulittamiseen lähellä Ramallahia, ja muutamaa päivää ennen kaksi henkilöä, joiden he vakuuttavat osallistuneen neljän Beit Haggain kylästä kotoisin olleen juutalaisen murhaan Hebronin lähellä tiellä no 60. He kertoivat löytäneensä murhaajien käyttämän auton, jonka perusteella he pystyivät löytämään etsimänsä henkilöt.

PA:n poliisin toiminta on selvästi tehostunut ja ”inhimillistynyt” Daytonin kouluttamien poliisien saadessa entistä enemmän vastuuta, vaikka heidänkin lojaalisuutensa on kokeilematta todellisissa olosuhteissa. He ovat kuitenkin palauttaneet PA:n alueille eksyneitä israelilaisia eivätkä ole jättäneet heitä kansanjoukkojen pahoinpitelemiksi, jossa on aina kuolemanvaara.
PA:n viranomaisten ilmoitukset pidätyksistä on kuitenkin hyväksyttävä tietyllä varauksella, sillä eri syistä johtuen heidän ilmoituksensa voivat olla tarkoituksellisen virheellisiä. Toiseksi he eivät anna yksityiskohtaisia tietoja pidätyksistä ehkä suojellakseen jotain henkilöä.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-authority-arrests-2-in-connection-with-west-bank-shooting-attack-1.312818

4. Egyptin viranomaiset sanovat löytäneensä 9 uutta aseitten kätköpaikkaa Siinailla, joista ne olisi siirretty Gazaan. Mukana oli 170 ilmatorjuntaohjusta, 90 tykin ammusta ja 200 erikokoista patruunaa. Rafian lähellä olevasta hautausmaasta löydettiin TNT pommeja. Aiempina päivinä kuun vaihteessa Egyptin viranomaiset kertovat löytäneensä kymmenittäin ilmatorjunta-ammuksia, kranaatteja, panssarintorjunta ohjuksia, automaattikiväärejä ja räjähdysaineita. Egyptin viranomaisten aktiivisuus on lisääntynyt huomattavasti viime päivinä, ehkä rauhan-keskustelujen vuoksi, ehkä siksi, että Mubarakin aika alkaa lähestyä loppuaan ja johtajanvaihto on väistämätön. Mubarakin vei poikansa Gamalin mukanaan Washingtonin huippukokoukseen, minkä arvioidaan tarkoittavan, että hän kouluttaa poikaansa vastuun ottamiseen ja haluaa viestittää kansalleen, ketä hän suosittelee seuraajakseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139551
5. UUTISOTSIKOITA
- DEBKAFILE kertoo, että Iran siirtää salaa kaikkein arimpia tutkimus-laboratorioistaan ja raskasvesilaitoksestaan ja uraanin installaatioita Bushehrin ydinvoimalan suojiin, koska he uskovat sen joka tapauksessa jäävän mahdollisten ilmapommitusten ulkopuolelle. http://www.debka.com/article/9016/
- ”Olen vakuuttunut mielessäni ja sydämessäni, jos Yhdysvallat ei pysy uskollisena Israelin rinnalla, se on Yhdysvaltojen loppu”, sanoi Michele Bachman juutalaisten republikaanien yhteistilaisuudessa Los Angelesissa viime viikolla. Hän sanoi olevansa miehensä kanssa kristitty ja molempien uskovan vakaasti, että Mooseksen 1. kirjassa mainittu siunaus ja kirous suhteessa Israeliin on totta ja otettava vakavasti. (1.Ms.12:3) http://minnesotaindependent.com/55061/bachmann-america-cursed-by-god-if-we-reject-israel
- Isac Newton kertoo kirjassaan, että Jerusalem on maailman keskipiste, jonka mittoihin sisältyy salainen koodi koko maailmaa varten, ja se kulminoituu Temppelivuoreen ja edelleen Temppeliin ja sen mittoihin. Hesekiel sanoo kirjassaan, miten ”monista kansoista koottu kansa asuu maan keskellä”, mikä pitäisi olla muodossa ”maailman keskipisteessä” (al tabor ha aretz) (Hes.38:12) http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=74855
- WND kertoo toisessa artikkelissaan tutkijoitten päätyneen olettamukseen, että ns. Turinin liinan sisällä maannut henkilö on poistunut sieltä jollain yliluonnollisella tavalla jättäen ihmisfiguurin kuviot liinaan säteilemällä, eli ne eivät ole kosketusjälkiä.
Israelin itsenäisyyspäivä alkaa tänä iltana auringon laskiessa ja jatkuu kaksi päivää. Lehtien tulo on epävarmaa tänä aikana, mutta pyrin pitämään ystäväni ajan tasalla lyhyin raportein, sikäli kuin aihetta siihen ilmenee.

Tuesday, September 07, 2010

TIISTAI 07.09.10

1. RAUHANPROSESSIN nykyvaihetta on syytä tarkastella vähän uutisaiheita laajemmin. Kuten tarkkaavainen lukija on huomannut, ns. suorat rauhankeskustelut runnottiin taipaleelle Washingtonin huippukokouksessa, kuten sitä nimitetään, tai myös toisella nimellä Obaman vaalitilaisuudessa, sillä Palestiinan kysymyksen selvittäminen on tärkeä Obamalle kansan-suosionsa ja uskottavuutensa kannalta. Mutta mitä mahdollisuuksia niillä lopulta on onnistua?
Washingtonin kokouksessa ei sovittu muusta kuin keskustelujen jatkamisesta; julkisesti ei puututtu ollenkaan kiperiin kysymyksiin, mutta yksityisesti yksi ja toinen esitti vaatimuksiaan.

ABBAS selitti heti päästyään omalle kenttäpuoliskolleen Libyassa, että hän selkeästi esitti sekä Clintonille että Netanyahulle vaatimuksensa keskustelujen jatkamisen ehdoista, joista moratoriumin jatkaminen on ensimmäinen ja ehdottomin, mutta kumpikaan ei kuunnellut.
Nyt Abbas esittää asian näin: ”Keskusteluja pidetään vain tämän kuukauden aikana. Jos Israelin hallitus pidentää rakennuskieltoa, me jatkamme keskusteluja. Mutta jos he eivät jatka, me vetäydymme keskusteluista.” Vähän myöhemmin Abbas tarkensi asemaansa näin: ”Jos he vaativat myönnytyksiä pakolaisten oikeuksiin tai 1967 rajoihin, minä jään pois neuvotteluista. En kykene suostumaan edes yhteen myönnytykseen”, hän sanoi PA:n päivälehden Al-Ayyam artikkelin mukaan. Hän tunnusti, että juutalaisten rakentaminen on todella keskeytetty, mutta sanoi pelkäävänsä, että se elpyy kaikkialla Länsirannalla. ”Kukaan ei voi pakottaa meitä neuvotteluihin, jos rakennuskieltoa ei jatketa.”

ABBAS selitti neuvottelutaktiikkaansa näin: ”Keskustelut aloitetaan rajoista ja turvallisuudesta. Rajoista me olemme valmiit hyväksymään 1967 rajat ja piirtämään ne siltä pohjalta. Kun olemme ratkaisseet rajakysymyksen, olemme ratkaisseet kysymyksen Jerusalemista, vedestä ja setlementeistä. Tämän jälkeen tulee kysymys pakolaisista, joka ratkaistaan neuvottelujen toisessa vaiheessa.” Turvallisuudesta Abbas totesi: ”En hyväksy yhtään juutalaista, siviili- tai sotilashenkilöä, tulevan Palestiinan valtion rajojen sisällä.”
Abbas totesi tiedostaneensa, etteivät mahdollisuudet olleet suuret, mutta kovan painostuksen alla – ”jokaisen maan presidentti soitti minulle kehottaen suostumaan” - hän suostui edellyttäen, että keskusteluilla on edes yhden prosentin mahdollisuus onnistua. Hän tunnusti myös, ettei hänellä ole Fatahin eikä PLO:n täysi tuki suorien keskustelujen aloittamiseksi.
FATAHIN johtavat henkilöt ovat jatkaneet Abbasin kritisoimista, joista Mohammed Dahlanin ohella Marwan Barghouti ovat tunnetuimmat. Barghouti kärsii viittä elinkautista + 40 vuotta tuomittuna israelilaisten murhien suunnittelusta ja operaatioiden johtamisesta, mutta hän antaa radiohaastatteluja vankilasta käsin kuin paraskin valtiomies. Hän vaatii kansan vastarinnan (tarkoittaa terrorismia) jatkamista ja valittaa arabijohtajien painostustoimia. (JP)

2. NETANYAHU sanoo edelleen uskovansa rauhankeskustelujen onnistumiseen. Hän esitteli uskonsa perusteita Israelissa vierailevalle kolmelle USA:n kongressin jäsenelle, Rush Holt (Dem.NJ), Debbie Wasserman-Schultz (Dem.Fl) ja Steven Israel (Dem.NY), todeten, että ”on useita kysymyksiä, joissa emme löytäneet neuvotteluissa yhteisymmärrystä, mutta ainoa tapa saavuttaa sopimus on suorien, jatkuvien keskustelujen kautta ilman katkoja ja viivytyksiä.” Netanyahun edustaja totesi, että moratorium oli ainutkertainen myönnytys, jota ei tulla jatkamaan 10 kuukauden kestoajan jälkeen. Sen tilalle hän esittää ”luovien esitysten löytämistä, jolla molempien osapuolten vaatimukset ja toiveet täytetään”.
NETANYAHU totesi Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina, että ”rauhansopimus PA:n kanssa on Israelin strategisten etujen mukainen lisäten, ettei sopimus sinänsä ole tärkeä vaan sen toteuttaminen käytännössä”. Siksi hän painottaa turvallisuussopimusten täyttä toteuttamista sopimuksen jälkeen.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman ei usko rauhansopimuksen mahdollisuuteen vuodessa eikä edes tämän sukupolven aikana. Puhuessaan armeijan radiossa hän sanoi, ”etteivät palestiinalaiset ole tosissaan, he vain kuluttavat aikaa etsien porsaanreikiä voidakseen syyttää Israelia epäonnistumisesta”. Hän lupasi, ettei rakennuskieltoa tulla jatkamaan syyskuun 26. päivän jälkeen, sillä ”lupaus on lupaus”. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-to-u-s-congressman-mideast-peace-possible-within-year-1.312553
Moshe Elad esittelee ynet.com artikkelissaan, että PA:n neuvottelijat puheenjohtajaansa Abbasia myöten ovat vain hyvin taitavien PR-kampanjoitten tuotteita, ja kiinnostuneita enemmän omasta imagostaan kuin Palestiinan kansan hyvin- tai pahoinvoinnista. Hän esittää todisteeksi tilanteen, jossa PA:n neuvottelutiimiin kuuluva tunnettu asianajaja Diana Buttu, joka korkean palkkionsa mukaisesti on keskittynyt nostamaan PA:n neuvottelutiimin imagoa. Siihen kuuluu yhteistoiminta ”Geneva Iniative” tiimin kanssa, joka FaceBookissa esittelee heitä kuvien kanssa ”rauhankumppaneina, jotka etsivät ystävyyttä israelilaisten kanssa”. Kuitenkaan kuten artikkelissa todetaan, PA:n johto ei ole siivonnut terminologiastaan sanoja ”sota” ja ”kansan vastarinta”, joitten johdosta Jasser Arafat eristettiin Mukatan keskukseensa Ramallahissa, ja sama kohtalo voi odottaa Abbasia, ellei hän muuta kurssiaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3950507,00.html
WND kertoo ”shokkiuutisessaan” Netanyahun salaisesta esityksestä, jonka mukaan Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset voisivat jäädä asumaan koteihinsa, mutta Palestiinan valtion kansalaisina, joitten turvallisuudesta vastaavat PA:n poliisi- ja turvallisuusjoukot. Tämä lienee yksi niistä ”luovista esityksistä”, joista hän puhuu julkisuudessa. Esitys sotii niitä periaatteita vastaan, joita juutalainen kansa on tottunut seuraamaan ja joihin se luottaa, ettei juutalaista jätetä enää toisten armoille, ei taistelu-rintamalla eikä siviilielämässä. Se sotii myös Abbasin vakuutuksia vastaan, ettei hän halua noita vihaamiaan juutalaisia pyhän maansa kamaralle. Artikkelin mukaan USA:n edustajat ovat olleet kiinnostuneita Netanyahun esityksestä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=200129

3. IAEA ilmoittaa, ettei Syyria suostu yhteistyöhön sen tarkastajien kanssa ja kieltää heiltä pääsyn kohteisiin, joissa epäillään olevan meneillään jotain hämärää. Israelin koneet tuhosivat rakenteilla olevan rakennuksen Syyriassa syyskuussa 2007. Rakennus muistutti kaikilta osin Pohjois-Koreassa rakennettua laitosta, joka puhdistaa ydinvoimalan käytettyjä polttoainesauvoja plutoniumin valmistamiseksi, jota voidaan käyttää ydinpommin rakentamiseksi. Rakennus sijaitsi kylässä nimeltä al-Kibar tai Dai Alzour . IAEA:n tarkastajat olivat jo aiemmin löytäneet rakennuksen raunioitten läheltä otetuista maanäytteistä merkkejä rikastetusta uraanista, minkä Syyria väitti tulleen paikalle Israelin käyttämistä ohjuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139533

IRAN on toinen maa, jonka ydinsuunnitelman toteuttamista IAEA pyrkii valvomaan. Iran ilmoitti äskettäin, ettei IAEA:n tarkastajilla ole oikeuksia vaatia sen laitosten tarkastuksia. IAEA ilmoitti maanantaina, että Iranilla on 2.8 tonnia rikastettuja uraania, mikä riittää kolmen ydinpommin valmistamiseen. Iran on oman ilmoituksensa mukaan nostanut aiemmin 4.5 %:n tasoon rikastamansa uraanin 20 %:n tasoon, mikä soveltuu ydinreaktorin polttoaineeksi, mutta sen jalostaminen ydinpommia varten 90 %:n tasoon käy nopeammin kuin ensi vaiheessa. Iran kielsi kahden kokeneen tarkastajan oikeuden päästä maahan, koska he olivat aiemmin ilmoittaneet Iranin suorittavan kokeita rikastamallaan uraanilla. Iranilla on äskettäin toimintansa aloittaneen Bushehrin voimalan lisäksi Natanzin reaktori.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139530

4. ISRAELIN väkiluku on nyt 7 645 000 asukasta. Juutalaisia siitä on 5 770 900, lisäystä edellisvuodesta 67 000 (1.7 %). Arabeja on 1 559 100, lisäystä 23 000 (2.8 %). Juutalaisten lisääntymisprosentti on 2.9 (ennen 2.88); muslimien 3.73 (3.84)
Israelin väkiluku on varsin nuorta, 28 % on alle 15 vuotta, mikä takaa jatkuvan taloudellisen kasvun vastakohtana monille länsimaille, jossa väestö ikääntyy ja taantuu.
Miesten arvioitu elinikä on 80.5, naisten 83.9 vuotta.
Israelin talous kasvoi vuoden 5770 aikana 4.5 %, ja kasvun otaksutaan nopeutuvan ensi vuonna 5771. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139527

5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin alueella koettiin pitkä sähkökatkos, joka alkoi 10.00 tienoilla ja palautui vasta puoli kolmen maissa. Sen vuoksi raportti on tänään myöhässä.
- Abbas on vaatinut, että Obama painostaa Israelia hänen vaatimiinsa myönnytyksiin ennen seuraavaa neuvottelua Sharm el-Sheikhissä. Abbas on vetänyt kaiken sen, mihin hänen uskottiin suostuneen, takaisin ja esittää uusia vaateita. Jerusalemin asema nousee esiin. PA vastustaa kansainvälisten konferenssien pitämistä Jerusalemissa väittäen, että sen asema on määrittelemättä, myös läntisilta osiltaan. Egyptin ulkoministeri Gheit sanoo, että Israelin vaatimus juutalaisesta valtiosta aiheuttaa ongelmia, sillä mitä tapahtuu Israelin arabeille siinä tapauksessa? PA näyttää laskevan kaiken Clintonin harteille. Jos hän ei saa Israelia suostumaan PA:n vaatimuksiin, PA käppäilee pois neuvotteluista, ja se on Clintonin syy. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139532, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139529
- Punainen Risti on antanut turvapaikan kolmelle Hamasin johtajalle Jerusalemissa heidän pelätessään Israelin pidättävän heidät. Tämä on melkoisen outo tempaus järjestöltä, joka väittää olevansa puolueeton, eikä Hamas ole antanut lupaa Punaisen Ristin virkailijoille käydä tarkastamassa Gilad Shalitin fyysistä kuntoa Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139519
- PA:n pääministeri Fayad kieltää antaneensa Israelin vasemmiston kampanjalle lupaa käyttää hänen kuvaansa mainoskamppailussaan, jossa se mainostaa PA:n johtajia ”rauhan-kumppaneina”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/abbas-and-fayyad-slam-israeli-peace-campaign-for-using-their-pictures-without-permission-1.312609
- Palestiinalaiset väittävät ”setlerin” ampuneen palestiinalaisen ajamaa autoa Kedumimin lähellä. Poliisi uskoo, että kysymys oli kilpailusta, kumpi saa käyttää tietä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3951092,00.html

Monday, September 06, 2010

MAANANTAI 06.09.10

1. ISRAELILAINEN miehittämätön kone (drone) kuvasi, miten libanonilaisessa Shehabiyehin kylässä Litanijoen eteläpuolella perjantaina lounasaikaan sattunut räjähdys vaurioitti kolmikerroksista asuinkerrostaloa. Kuvissa näytetään, miten rakennuksen ympärillä alkoi välitön kiihkeä toiminta, jolla ilmeisesti siirrettiin taloon varastoituja aseita ja ohjuksia pois. Räjähdyksen paljastamia osia rakennuksessa peitettiin välittömästi suojapeitteillä, minkä jälkeen paikalle ajoi useita autoja, joihin aseet ja ohjukset lastattiin.
Shehabiyehin kylä sijaitsee shia-muslimien alueella Libanonin eteläosassa.
Räjähdyksessä haavoittui arvioiden mukaan ainakin viisi ihmistä.

ISRAELIN tiedustelu on ollut jo kauan tietoinen, että rakennuksessa sijaitsee Hizbullahin operaatioiden hermokeskus. Vaurioitunut rakennus kuulunee Hizbullahin sotilasyksiköille.
Kuvien perusteella nähdään, että räjähdys repi osan talon kattokerroksesta, mutta ei muuten vahingoittanut alempien kerrosten asevarastoja.
Osa talossa olleista tarvikkeista siirrettiin kahteen läheiseen kylään, osa pimeän suojassa Litanijoen pohjoispuolella sijaitsevaan moskeijaan Napatiyeh-alueella.
Räjähdys oli kolmas Hizbullahin varastoissa 15 kuukauden aikana. Kuten kahdesta edellisestä räjähdyksestä Hizbullah syyttää Israelia tästäkin. IDF:n tietojen mukaan rakennukseen oli varastoitu 107 mm:n lyhyen ja 122 mm:n keskimatkan ohjuksia.
YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 1701 mukaan Hizbullahilla ei ole oikeutta tuoda aseita, ohjuksia ja aseellisia joukkojaan Litanijoen eteläpuolelle.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/video-idf-film-shows-hezbollah-evacuating-illegal-arms-from-lebanon-blast-site-1.312360

2. VAIKKA USA:N kongressi päätti jäädyttää 100 miljoonan avustuksen Libanonille
seurauksena elokuun 3. päivänä sattuneesta provosoimattomasta tulituksesta Israelin sotilaita kohti rajalla, jossa everstiluutnantti Dov Harari kuoli ja toinen upseeri haavoittui, USA:n hallitus vakuuttaa, että se jatkaa aseitten toimituksia Libanonin armeijalla (LAF). Libanonilainen päivälehti An-Nahar kertoi artikkelissaan, että USA on avustanut Libanonia 700 miljoonalla dollarilla, ja haluaa jatkaa sitä uskoen sen auttavan maan säilymistä itsenäisenä. USA:n tietojen mukaan sen toimittamia aseita ei ole päässyt terroriryhmille, joista Hizbullah on vahvin ja todennäköisin kohde. Tämä siitä huolimatta, että Hizbullah on liitetty operatiivisesti ainakin osittain LAF:n komentokeskukseen, jossa toiminnot koordinoidaan.

ISRAELIN USA:n lähettiläs Michael Oren varoitti äskeisessä puheessaan, että Hizbullah on erittäin vaarallinen Israelin turvallisuudelle. Se on varastoinut 15 000 ohjusta Litanijoen eteläpuolelle vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701. Osa ohjuksista on erittäin kehittyneitä ja tarkkoja, joilla Hizbullah kattaa lähes koko Israelin alueen. Hizbullah onkin Syyrian tavoin uhannut, että seuraava sota käydään Israelin kaupungeissa ja kylissä, joita pommitetaan armotta ohjuksin ja raketein. Hizbullah on laatinut myös suunnitelmia Israelin merivoimien alusten tuhoamiseksi sekä Libanonin että myös Israelin ja Gazan rannikon edustalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139503

3. NETANYAHU kiipeäminen pystysuoraa seinämää ylöspäin näyttää todella alkaneen Washingtonin gala-illallisten juhlahumun selvitessä osanottajien päästä. Muslimina Abbas ei ehkä ole kovin kärkäs alkoholin nauttimiseen edes jalostetussa samppanjan muodossa, mutta kai hän sentään osallistui yhteiseen juhlimiseen ramadanin päiväpaaston loputtua.
Palattuaan todelliseen rooliinsa kiertävänä palestiinalaisjohtajana, Mahmoud Abbas alkoi vasta Libyassa tajuta, mihin oli sekaantunut. Eikä valaistuminen tuntunut ollenkaan hyvältä.

Mutta ei hätää, Abbas kaiveli muistilokeroitaan ja kertoi journalisteille muistavansa aivan selvästi selvittäneensä sekä Hillary Clintonille että Benyamin Netanyahulle, että rakentamisen kieltäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä täytyy jatkua syyskuun 26. päivän jälkeen, tai hän kävelee ulos seuraavasta neuvottelutilaisuudesta Sharm el-Sheikhissä, johon ovat sekä George Mitchell että Hillary Clinton luvanneet osallistua. Korrektiivisuussyistä johtuen sekä Clinton että Netanyahu ovat vaienneet omista tuntemuksistaan tässä asiassa, mutta Netanyahu selittää kehittelevänsä ”luovia tapoja”, joilla tuo karikko ohitetaan ilman että kumpikaan osapuoli voi tuntea poljetuksi tai yliastutuksi. Hän ei ole selvittänyt julkisuudessa, mitä ne voisivat olla, mutta Israelin USA:n lähettiläs Oren tarjosi muutamia vinkkejä, jotka voivat olla peräisin Netanyahun harmaista aivosoluista, eli neuroneista, kuten niitä kutsutaan. Oren tarjosi ”luottamusta kasvattavia toimia”, joita Israelin johtajat ovat runsaasti jakaneet vuosien varrella ilman vastaavaa positiivista reaktiota PA:n johdon taholta. Ainahan voi toivoa, vaikka miten Abbas keskustelutiiminsä kanssa voi suostua niihin menettämättä kasvojaan kansansa silmissä, on täysin arvailujen varassa? Vastustus ja syytökset luottamuksen pettämisestä nousevat paitsi 13 terrorijärjestön parista myös hänen oman puolueensa Fatahin ja palestiinalaisten keskusjärjestön PLO:n taholta. Tämä enteilee vaarallisia vesiä, eikä palestiinalainen arabimentaliteetti suosi petturuutta millään tasolla.
Puolustusministeri Ehud Barak arvioi, ettei rakennuskielto jatku nykyisessä muodossaan, mutta ehkä jonkinasteinen kompromissi on mahdollista löytää, hän selittää. Hän tarjonnee rajoitettua rakentamista Netanyahun ja hänen itsensä luvalla ja valvonnassa. http://www.breitbart.com/article.php?id=D9I1SOAG0&show_article=1

4. ISRAEL BEITEINU (Israel Kotimme) puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman selvitteli omia näkemyksiään rauhankeskusteluista eilen illalla puolueensa uuden vuoden maljannostotilaisuudessa. Gil Hoffman, joka tilaisuutta käsittelee artikkelissaan, sanoo Liebermanin hyökänneen rajusti Netanyahun johtamaa rauhanprosessia vastaan ja kritisoineen Washingtonissa viime viikolla alkaneita suoria keskusteluja PA:n kanssa sanoen, etteivät Israelin hallitukset opi 17 vuoden ajan epäonnistuneista diplomaattisista neuvotteluista eikä nykyinen hallitus osoittaudu yhtään paremmaksi.
LIEBERMAN selitti kantaansa, ettei hän suinkaan ole vastoin toiveita, mutta hän vastustaa illuusioita, joihin nuo toiveet perustuvat. ”Täytyy ymmärtää, että kaikenkattavan sopimuksen allekirjoittaminen, jossa kumpikin osapuoli suostuu lopettamaan konfliktin ja vaatimuksensa sekä tunnustaa Israelin juutalaisten kansan valtiona, on päämäärä, joka ei ole saavutettavissa seuraavan vuoden tai sukupolven aikana. Siten historiallinen kompromissi tai tuskalliset myönnytykset eivät auta”, hän selvitti. Liebermanin mukaan parasta, mitä voidaan saavuttaa, on pitkäaikainen tilapäinen sopimus palestiinalaisten kanssa. Hän vakuutti puolueensa taistelevan rakennuskiellon jatkamista ja yksipuolisia lisämyönnytyksiä vastaan.
LIEBERMAN heitti pientä herjaa rauhanprosessin tiimoilta todeten, että ”kansainvälinen rauhan-teollisuuden tuottamat näyttävät tulokset ovat johtaneet lukuisiin coctail tilaisuuksiin, moniin keskusteluihin, mutta ilman tuloksia. Hän sanoi Israelin kärsineen tarpeeksi rauhan-prosesseista. Hän maalaili kuvaa, jossa Israel tekisi sopimuksen Abbasin kanssa - vaikka hänen hallintonsa ja hallituksensa on laiton, sillä se päättyi tammikuussa 2009 - , mutta sitten tulevat uudet vaalit ja Hamas voittaisi ne, kuten on todennäköistä. Mitä sitten?
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187177

5. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas selvitteli Al-Ayyam lehdelle kantaansa rauhan-sopimukseen Israelin kanssa todeten, että palestiinalaisille rajat ovat tärkein, Israelille turvallisuus. Hän vakuutti, että ”tuleva Palestiinan valtio on ”judenrein”, ei yhtään Israelin siviiliä tai sotilasta saa olla sen maaperällä”. Missähän ovat kaikki ihmisoikeusjärjestöt, miksi kukaan ei puutu tällaiseen ilmiselvään apartheid-järjestelmään, jota sen sisällä tultaisiin noudattamaan? Jos tätä ei voi kutsua juutalais- tai rotuvihaksi, miksi sitten? Sikäli kuin ymmärsin, molemmat osapuolet sitoutuivat välttämään kiihottavia lausuntoja keskustelujen aikana, mutta se ei näytä koskevan PA:n puheenjohtajaa.

ABBAS selitti, että kysymykset rajoista ja turvallisuudesta käsitellään ensiksi keskusteluissa, pakolaiskysymys ja muut kuten Jerusalemin asema myöhemmässä vaiheessa.
Abbasin lausunnot voitaneen ymmärtää siten, ettei hänellä ole varaa jättäytyä pois Sharm el-Sheikhin neuvotteluista 14.-15. syyskuuta uhkaavista lausunnoista huolimatta, ellei Israel selkeästi lupaa jatkaa rakennuskieltoa syyskuun 26. päivän jälkeen.
USA:n ulkoministeriö ilmoittaa, että Hillary Clinton on mukana neuvotteluissa Netanyahun ja Abbasin välillä, ja että keskusteluja jatketaan Jerusalemissa seuraavana päivänä.
http://www.jpost.com/SpecialSection/Article.aspx?id=187239

6. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad varoitti Israelia sunnuntaina Persianlahden sunni-maihin tekemänsä rauhoittelumatkan yhteydessä, että jos Israel hyökkää Irania vastaan, Israel tulee tekemään sen oman maansa tuhon kustannuksella. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei totesi, että sotatilanteessa Iran tulee laajentamaan sen laajalle alueelle, millä hän tarkoittanee USA:n sotilastukikohtia Persianlahden maissa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=187209
- Kansallisen infrastruktuurin ministeri Uzi Lnadau sanoi eilen, että vaikka maan energiahuoltosuunnitelma on keskeneräinen, ministeriö suunnittelee siviilikäyttöön tarkoitettuja ydinvoimaloita. Ministeriö pyysi tarjouksia konsultoinnista. Yhteyksiä on pidetty Ranskan kanssa neljännen polven reaktorin rakentamisesta. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=187211
- Vesihallinnon virkailijat ennustavat, että tulevasta talvesta voi tulla kuivin kuuden vuoden aikana, ja varoittaa, että veden säännöstelyä lienee pakko jatkaa hallinnollisin keinoin. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=187207
- Poliitikot kiistelevät, onko kesäaikaa jatkettava lokakuulle. Sisäministeri Eli Yishai tarjoaa kompromissina kesäajan lopettamista viikon kuluttua. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187210
- Uusi web-sivu haluaa täyttää aukon, joka jää eri tiedotusjärjestöjen välittämien uutisten väliin. OliveTreeNews.com kerää aineistoa vapaaehtoisvoimin myös monista arabimaista, joita koskevat artikkelit helposti jäävät huomiotta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187219
- Varapääministeri Silvan Shalom valittaa, että Netanyahu pitää hallituksensa ministerit täysin pimeässä kertomatta mitään, missä mennään. Hän haluaa, että hallituksessa keskustellaan asioista. Sen ongelmana ovat aina olleet kiusalliset vuodot medialle. http://www.haaretz.com/print-edition/news/ministers-netanyahu-keeping-us-in-the-dark-on-peace-talks-freeze-1.312391
- Länsimuuria vastapäätä suunniteltu 900 nelimetrin Strauss-talo Jerusalemissa on saanut useiden ryhmien vastalauseen ja vaatimuksen, että vaikka suunnitelman on asianmukaisesti hyväksytty kaikissa instansseissa, viimeksi opetusminiteriössä, lupa täytyy vielä saada YK:n UNESCO-toimikunnalta. Taloon tulee poliisiasema, yleiset käymälät sekä Länsimuurin rabbin ja perinnesäätiön toimitilat. http://www.haaretz.com/print-edition/news/western-wall-development-illegal-opponents-claim-1.312403
- Kinneretin vedenpinta on 213.47 m Välimeren pinnasta, 47 sm alimman punaisen hälytysrajan alapuolella. Se laskee n. sentin päivässä.

Sunday, September 05, 2010

SUNNUNTAI 05.09.10

1. JUUPAS EIPÄS, arvailuleikki on täydessä vauhdissaan Israelin ja PA:n välillä. Torstaina ilmoitettiin, että Israelin ja PA:n keskustelutiimien työrukkaset tapaavat maanantaina Jerikossa valmistellakseen 14.-15.09. pidettävää virallista kokousta. Erekat ilmoitti perjantaina, ettei mitään kokousta ole sovittu maanantaiksi. Israelin puolella on hiljaista.
Netanyahu vakuuttaa edelleen, ettei rakennuskieltoa jatketa syyskuun 26.päivän jälkeen – vaikka itse asiassa useat juutalaisyhteisöt ovat jo aloittaneet rakentamisen valmistelut - . Erekat kertoo JP:n artikkelin mukaan, että keskustelut lopetetaan, jos rakentaminen jatkuu. ”Setlementit ja rauha eivät sovi yhteen”, Erekat sanailee. Hän sanoi toivovansa, että Israel tekee samoin kuin se teki Siinailla ja Gazassa, joista se evakuoi juutalaiset ja tuhosi rakennukset. ”Israel tuhosi ”setlementit Gazan kaistalla ja Siinailla, ja toivomme, että tämä kokemus tullaan toistamaan kolmannen kerran Länsirannalla.”

ISRAELIN virkailijat kieltäytyvät kommentoimasta Erekatin lausuntoja selittäen, ettei keskustelujen sisältöä päästetä julkisuuteen.
Netanyahu kommentoi kieltäytymistä näin: ”Te haluatte otsikoita, minä haluan sopimuksen”. Israelin tiimin parissa kuitenkin tunnustetaan, että se tapaa PA:n tiimin jonain päivänä tällä viikolla antamatta yksityiskohtia. Netanyahu ja Abbas tapaavat toisensa Sharm el-Sheikhissä virallisen neuvottelutilaisuuden yhteydessä.
Netanyahu sanoi, että vuoden aikana pidetyissä neuvotteluissa johtajien kesken päätetään sopimuksen periaatteelliset kehykset koskien ydinkysymyksiä, joiden pohjalta neuvottelutiimit jatkavat yksityiskohtien hiomista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187072

2. NETANYAHU kieltäytyy yksilöimästä omaa rauhansuunnitelmaansa tai mistä hän on jo sopinut Abbasin kanssa kahden kesken. Hän sanoo vain, että ”on tärkeää saavuttaa sopimus, johon voimme uskoa”. Hän on myös luvannut, että sopimuksesta pidetään julkisia keskusteluja antamatta tarkempia tietoja, mitä hän tällä tarkoittaa: kansanäänestys vai uudet vaalit? Netanyahu on kutsunut 74 hallitusyhteistyön kansanedustajaa vaimoineen Jerusalemin asuntoonsa maanantai-illaksi perinteistä uuden vuoden maljannostotilaisuutta varten. Hänen otaksutaan silloin paljastavan edes jotain uutisten arvoista. Oikeistoa edustavat kansan-edustajat kuten Danny Danon (Likud) syyttävät Netanyahua kallistumisesta vaarallisesti vasemmalle kyljelleen, kun vasemmistoa edustava Orit Noked (Labor) ylisti häntä verraten häntä Yitzhak Rabiniin uskoen hänen ”tehneen päätöksen sydämessään toteuttaakseen suuria muutoksia”. Noked puhui Beersheban kulttuuritilaisuudessa.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman sanoi Kyproksen vierailunsa yhteydessä perjantaina, ettei hän ole varma, miten tunteellisesti suuresti latautuneet kysymykset kuten Jerusalem, pakolaiset ja ”setlementit” pystytään ratkaisemaan vuoden aikana kehottaen keskittymään enemmän turvallisuus- ja talouskysymyksiin. Ehkä Liebermankin avaa suunsa suuremmaksi toimiessaan isäntänä Israel Beiteinu puolueensa tämän illan maljannostotilaisuudessa. (JP)

3. ISRAELIN USA:n lähettiläs Michael Oren sanoi perjantaina, että Israel tarjoaa Abbasille ”luottamusta kasvattavia eleitä” rakennuskiellon jatkamisen asemesta Juudeassa ja Samariassa. Abbas on toistellut luutnanttinsa Erekatin säestyksellä mantraansa, että hän poistuu keskusteluista, jos juutalaisten rakentaminen Länsirannalla elpyy. Oren myönsi puheessaan Pohjois-Amerikan juutalaisfederaation ja yleisten asiain neuvoston kokouksessa, että Abbasin asema on herkkä, ja että Israel etsii muita keinoja hänen rauhoittamisekseen ja pysyttämisekseen keskusteluissa. Kysymykseen tullevat tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiset - mitä juutalaisasukkaat vastustavat sanoen sen lisäävän terrorismia - , palestiinalaisvankien vapauttaminen, B- ja C-alueitten luovuttaminen PA:n valvontaan sekä maapohjan luovuttaminen Rawabin kaupunkiin johtavaa tietä varten Samariassa.
OREN ylisti Washingtonin keskusteluja kutsuen niitä ”vakaviksi ja avoimiksi sekä hyvin rakentaviksi”. Hänen mielestään se oli hyvä avaus rauhankeskusteluille. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=186849

4. EREKAT vakuutti journalisteille, että Netanyahu suostui ”kunnioittamaan Olmertin antamia myönnytyksiä”, mitä Israelin taholta ei ole vahvistettu. Vaikka PA:n neuvottelijoiden yleinen tunto keskustelujen jatkumisesta oli Washingtonissa myönteinen, se ei ole raportoinut asiasta samoilla sanoilla kansalle, vaan vakuuttaa, ettei Israel halua rauhaa. Tämä kanta hallitsee PA:n alueella toimivia lehtiä, joitten artikkeleissa selitetään Abbasin suostuneen keskusteluihin Israelin, USA:n ja ulkomaisen hillittömän painostuksen alla, mukana joitakin arabimaita. Toiseksi niissä kritisoidaan Abbasia, että hän suostuessaan petti Palestiinan kansallisia intressejä. Vain muutamaa PA:n rahoittamaa uutistoimistoa lukuun ottamatta lähes kaikki tuomitsevat Washingtonin sopimukset keskustelujen jatkamiseksi ilman ennakkoehtoja.
”NE, jotka odottivat Washingtonin huippukokouksesta yllätyksiä, joutuivat shokkiin”, sanoi Pa:n tiedotusministeri Hani al-Masri. Hän sanoi Netanyahun lausuntojen ja puheitten osoittavan, ettei neuvotteluista ole toivoa, koska niitä ei edeltänyt rakentamisen kieltäminen. Hänen mukaansa neuvotteluja käydään Israelin valvonnassa. Israelin pyrkimyksiä epäillään. ”Netanyahun vakuutuksista huolimatta, että vain Likud pystyy saavuttamaan rauhan PA:n ja palestiinalaisten kanssa, todellisuus osoittaa vastakkaista. Israelin ja sen oikeistolaisen radikaali-hallituksen käytännölliset toimet osoittavat, ettei se ole valmistautunut rauhaan ja kahden valtion periaatteeseen,” analysoi tilannetta Adel Abdel Rahman Ramallahissa Al-Hayat Al-Jedida lehdessä. Samaa kantaa edustaa suurin palestiinalaislehti Al-Quds.

PRESIDENTTI Shimon Peres tapasi arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan talouskonferenssin aikana Cernobbiossa Italiassa ilmaisten uskonsa lupaaviin neuvotteluihin Washingtonissa. Moussa sanoo epäilevänsä neuvottelujen onnistumista. Hän sanoo myös, että nämä neuvottelut ovat viimeiset, joiden tukemiseen arabit osallistuvat. Hänen mielestään ne voivat onnistua vain, jos Israel vetäytyy kokonaan Länsirannalta ja Jerusalemin itäosista. (JP)

5. HARVINAINEN sanailu oli Washingtonin rauhankeskustelujen aloittamis-tilaisuuden seurauksena Iranin ja PA:n välillä. Iranin presidentti Ahmadinejad totesi, ettei Abbas eikä PLO edusta Palestiinan kansaa, ja että ne ovat pettäneet arabikansojen ja oman kanssansa luottamuksen alistumalla USA:n ja kansainvälisen painostuksen alla, mukaan lukien muutamia arabimaita. Ahmadinejad kyseenalaisti sekä Abbasin että hänen hallituksensa laillisuuden vapailla vaaleilla kansansa valitsemina edustajina.
ABBASIN neuvonantaja Abu Rudeinah iski takaisin todeten, ettei Ahmadinejadilla ole mitään oikeutta kritisoida PA:n presidenttiä ja hallitusta, koska ”hän itse peukaloi vaalejaan ja tyrannisoi kansansa oppositiota”. Hän väitti, ettei PA painosta omaa kansaansa kuten Iranissa tapahtuu unohtaen kokonaan, miten PA ja Fatah metsästävät Hamasin kannattajia.
Kritiikkiä esitti myös Libyan itsevaltias Abbasin ollessa vierailulla maassa.
Egyptin presidentti Mubarak peruutti Iranin ulkoministeri Mottakin Kairon vierailun maanantaina pidettävään sitoutumattomien maitten konferenssiin vastalauseeksi Iranin johdon esittämälle kritiikille arabimaista, jotka tukivat Washingtonin neuvotteluja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187107

6. HAMASIN uusin taktiikka iskuissa Israelia vastaan on käyttää ulkomailta tuotettuja pienryhmiä, jotka eivät ole toisiinsa sidottuja ja joilla ei ole suoraa kontaktia Hamasin johdon kanssa. Tällä taktiikalla Hamas uskoo pystyvänsä iskemään yllättäen valitsemallaan paikalla, eivätkä kiinnijoutuneet vaaranna Hamasin johtajia tiedoilla heistä, joita heillä ei ole. Myös se, että he ovat tuntemattomia eikä heitä ole turvallisuusjoukkojen rekistereissä, antaa heille liikkumisvapauden ja pienentää kiinni joutumisen vaaraa. http://www.debka.com/article/9003/

USA:n hallitus antoi Syyrialle vakavan varoituksen tukea tai kiihottaa terrorijärjestöjä israelilaisia kohteita vastaan uhaten Israelin voimakkailla vastaiskuilla. USA:n intressien mukaista on, että Washingtonissa lähtölaukauksen saaneet rauhankeskustelut saavat jatkua ja kehittyä ilman ulkopuolista häirintää. Varoituksen välitti George Mitchellin avustaja ja neuvonantaja Fredric Hof, joka lähetti viestinsä suoraan presidentti Bashar Assadille. Syyria ja Hizbullah ovat viime päivinä vahvistaneet siteitään ja perustaneet yhteisen komentokeskuksen, jossa operaatioita johdetaan keskitetysti. Hizbullah varastoi uudenaikaisia ohjuksiaan Syyrian puolella Libanonin rajaa, josta ne voidaan tarvittaessa nopeasti toimittaa Libanonin puolelle. http://www.debka.com/article/9013/

HIZBULLAH on 13 terrorijärjestön ja Syyrian kanssa sopinut yhteisestä taktiikasta paitsi yksittäisistä terrorihyökkäyksistä Israelin sisällä myös hyökkäykset israelilaisia sota-aluksia vastaan Välimerellä. Nämä yhteistoimintayksiköt ovat perustaneet yhteisen toiminta-keskuksen, jossa operaatioita johdetaan ja toteutetaan. Hizbullah on Syyrian avustuksella hankkinut uudenaikaisia maalta merelle ohjuksia, joilla se pystyy iskemään Libanonin rannikon edustalla liikkuvia israelilaisia aluksia vastaan. Toinen merimaalikohde on Israelin öljynporauslautta Haifan rannikon edustalla, joka on uusien entistä tehokkaampien ohjusten kantomatkan sisällä. Kiinalaisvalmisteinen C-802 kantomatka on 120 km, uusien ohjusten kantomatka on 300 km. Debkafile kertoo, että Libanonin rannikko Latakiasta Tripolin, Tyyron ja Sidonin seudulle ja sieltä Gazaan saakka julistettu alueeksi, jolla hyökkäyksiä toteutetaan. http://www.debka.com/article/9011/

7. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin piirioikeus päätti, että yksityiskoululla on oikeus poistaa opettaja, joka vaatii oikeutta pitää muslimipäähinettä (hijab) opetustunneillaan. Muslimiopettaja oli opettanut Schmidt School tyttökoulussa 27 vuoden ajan ilman hijabia, mutta alkoi vaatia sitä sen jälkeen. Koulun omistaa Archdiocese of Cologne, sitä pitää Blessed Virgin Mary, koulu sijaitsee Nablus kadulla Damascusportin lähellä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187073
- Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi harkitsee eroamista ennen helmikuuta 2011 puolustusministeri Ehud Barakin toistuvista kärkevistä lausunnoista johtuen. Barak pahoitti mielensä väärennetystä dokumentista, jonka tarkoituksena lienee ollut vaikeuttaa kenraalimajuri Yoav Galantin valintaa IDF:n komentajaksi. Ashkenazi valittaa erittäin vaikeaa ilmapiiriä IDF.n johdon sisällä Barakin ajojahdin vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-chief-mulls-early-retirement-amid-continuing-barak-row-1.312186
- Israelin elektronisen tiedustelun keskus 8200 on yksi maailman suurimmista, kertoo Le Monde Diplomatique. Urim kibbutsin lähellä sijaitseva keskus valvoo Välimeren laivaliikenteen sähköisiä viestejä sekä kaapeliyhteyksiä Israelista Eurooppaan. Raportin mukaan keskuksella on 30 antennia ja levyä (disks), eri kokoisia ja tyyppisiä, joilla se pystyy seuraamaan sekä hallitusten, kaupallisten ja kansainvälisten yritystenja poliittisten ryhmien että yksityisten puheluja ja E-mail viestejä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/foreign-report-israel-has-one-of-world-s-largest-eavesdropping-intel-bases-1.312198
- Muslimisaarnaaja Salem Abu Al-Futuh ennusti televisioidussa saarnassaan 18.08.2010, joka julkistettiin Kairon Al-Sanas TV:ssä, että islam tulee valloittamaan Euroopan, aloittaen Italiasta, jatkaen Eurooppaan sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Hän ennusti, että kuten islaminmeri valloitti Bysantin ja Persian imperiumit, länsi tullaan valloittamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139495
- IAF pommitti Gazan tunneleita vastaiskuna kahta terrorihyökkäystä israelilaisia siviilejä vastaan, joissa neljä ihmistä kuoli ja kaksi haavoittui. Israelin vastaus iskuihin tuli kovin paljon myöhässä, ettei se häiritsisi Washingtonin keskusteluja. Hamas ilmoitti jatkavansa iskujaan, sillä ”setlerit ovat laillisia sotilaskohteita”, kuten se vakuutti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139493
- Israelilainen tyttö sai vakavan iskun päähänsä palestiinalaisten heittämästä kiven-murikasta hänen isänsä ajamaa autoa vastaan Tapuah risteyksen tuntumassa Samariassa lähellä Kfar Harasia. Hänen vanhempansa jatkoivat ajoaan Tapuah-valvontapisteeseen, jossa tyttö sai ensiavun ja kiidätettiin Petah Tikvan Schneider lastensairaalaan. IDF on lisännyt huomattavasti valvontajoukkojaan Juudeassa ja Samariassa viimeisten terrori-iskujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139478
- Juudean ja Samarian siviilit ovat aloittaneet partioinnin alueittensa teillä IDF:n poistettua sieltä useita valvontapisteitä ja tiesulkuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139477
- Emeriitti-kivestä muotoiltu sentin mittainen Eros-jumalatarta (cupid) kuvaava reliikki löydettiin Davidin kaupungin kaivausten yhteydessä. Ikää sillä on 2000 vuotta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3949063,00.html
- Turismi elää ennätysvuotta Israelissa. Yli 3 miljoonaa turistia uskotaan saapuvan tänä vuonna. Venäjän turistit ovat kakkosena, 400 000, USA:n jälkeen 600 000. Kiinalaiset eivät ole vielä päässeet vauhtiin oman turismi-tsunaminsa kanssa. http://www.haaretz.com/print-edition/business/hotels-report-spike-in-tourism-1.311636