Friday, May 14, 2010

PERJANTAI 14.05.10

1. PERJANTAIN suurin uutinen JP:n päiväjulkaisussa on traaginen auto-onnettomuus
Galileassa, joka surmasi 5 ihmistä ja vammautti 56. Bussi lähti matkaan Haifasta ja oli matkalla Safediin, kun sen kuljettaja seuratessaan kiinteästi edessään ajavaa rekka-autoa ei ehtinyt väistää rekan siirtyessä tien laitaan pysähtymistä varten vähäisen liikennerikoksen jälkeen. Tie oli siinä liian kapea, jotta kaksi leveää kulkuneuvoa voisivat ohittaa toisensa, eikä tien sivulla ollut tarpeeksi tilaa. Bussi aurasi rekka-auton kylkeen tuhoisin seurauksin.

POLIISIN ilmoituksen mukaan bussinkuljettaja oli saanut varoituksia vaarallisesta ajosta ja oli tarkkailulistalla, mutta hänen sallittiin jatkaa bussinkuljettajana.
Vammautuneista neljä oli eilen kriittisessä tilassa; 20 suhteellisen vakavasti ja loput lievemmin vammautuneita. Bussin oikealla laidalla istuneet kärsivät eniten, koska se kylki kärsi pahoja vaurioita bussin hankautuessa rekka-auton sivuun.
Bussinkuljettaja, joka vammautui lievästi, väitti tien laitaan pysäköidyn rekan ilman varoitusta yrittäneen tulla takaisin tielle, mikä aiheutti törmäyksen. (JP)

2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres osallistui maan korkeimpana edustajana Moskovassa pidettyihin voitonjuhliin ja paraateihin Natsi-Saksasta, joihin osallistui joukkoja myös USA:sta ja Englannista.
Presidentti Peres käytti kaikkia luontaisia puhujanlahjojaan ylistäessään Venäjältä Israeliin muuttaneitten panosta maan kehitykseen teatterin, tieteen, teknologian puolustuksen, lääketieteen, kirjallisuuden ja – tietenkin – shakkipelin alueilla, Israelin kultaisista vuosista itsenäistymisen jälkeen, kun venäläinen vaatetus, musiikki ja ruoka dominoivat vauva-asteella olevan maan kulttuuria, kertoo JP:n artikkelin kirjoittaja Ben Hartman.

PERES puhui Venäjän kansan suuresta uhrauksesta natsien voittamiseksi, jota hän kehui ennen kaikkea Puna-armeijan ja koko Venäjän kansan voitoksi, jatkaen selostustaan, että Venäjän ja Israelin kansat olivat toisen Maailmansodan suurimmat uhrit. Hän muisti ylistää tapaa, millä Venäjä suojeli juutalaista kansaa, joskin hän ottaessaan vastaan kunniatohtorin arvon MGIMO:n yliopistossa Moskovassa huomioi, että ”suhteilla oli ylä- ja alamäkensä”. Hän vakuutti, ettei Venäjä ansaitse kunniaa ainoastaan natsien voittamisesta, vaan myös siksi, että Venäjä, joka muodosti silloisen maailman suurimman juutalaisten asuman alueen, salli tuhannen vuoden ajan maailman juutalaisen kansan enemmistön asua maassaan kansana ja rukoilla Jumalaansa toivoessaan saavansa palata omaan kotimaahansa.

HARTMAN kertoo artikkelissaan, ettei Peres ehkä muistanut konsultoida ennen puheensa laatimista sellaisia toisin ajattelijoita kuin Yuli Edelstein ja Nathan Sharansky eikä niitä satoja tuhansia ellei miljoonia Venäjän juutalaista, joille Venäjä tarjosi kodin kauan sen jälkeenkin, kun he halusivat jättää sen holhouksen. Heidän passeihinsa kirjoitettiin heidän kansallisuudekseen ”juutalainen”, ja yli miljoona heistä pakeni maasta ensimmäisen tilaisuuden tullen, mikä toteutui pääasiassa NL:n luhistumisen myötä.

HARTMAN toteaa, että presidentin lausunnot Moskovassa seurasivat taktisia linjoja: Juutalainen kansa kiittää Venäjän osuutta toisen Maailmansodan voittamiseksi ja ylistää sen osaa yhteisessä historiassa, Venäjän siirtolaisten antamasta panoksesta, yhteisestä rauhannäystä; samalla kuitenkin muistuttaen, että Syyrian ohjukset uhkaavat tätä rauhannäkyä ja Iran uhkaa koko maailman rauhaa.
Mutta samaan aikaan, kun Peres selvitteli kurkkuaan lausuessaan viimeisiä kiitoksiaan, Venäjän presidentti Dmitry Medvedev oli jo Syyriassa, jossa hän vakuutti yhteistä näkyään Lähi Idästä presidentti Bashar Assadin kanssa, jonka juutalainen kansa oli myös saanut paikan asuakseen, mutta kohdannut sielläkin omat ylä- ja alamäkensä.

LOPUKSI JP:n artikkelin kirjoittaja joutuu toteamaan, että vaikka ei ole syytä aliarvioida Peresin aitoa ihailua Venäjän kansan saavutuksiin ja sen panosta juutalaisen kansan hyväksi, ja että mahtavien puitteiden ohella juhlallisuudet tarjosivat johtajille oivan tilaisuuden kahdenkeskisiin keskusteluihin, joissa voitiin ilman julkisuutta tuoda ilmi syvällä sydämessä uinuvat pelot ja ahdistukset kiihtyvän aseistautumisen vuoksi Lähi Idässä, jotta edes vähän voitaisiin vähentää ohjusten ja ydinreaktoreitten virtaamista Israelin viholliskansoille, valitettavasti on todettava, että presidentti Peresin antaman ylistyksen saamasta kunnioituksesta huolimatta hänen mahdollisuutensa vaikuttaa suurvallaksi ja mahtitekijäksi Lähi Idässä pyrkivän entisen ja tulevan suurvallan johtajiin presidentti Dmitry Medvedeviin ja pääministeri Vladimir Putiniin jäivät sittenkin kovin köykäisiksi.
MEDVEDEV ei kainostellut puristaa julkisesti Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kättä ja vaatia Hamasille tuolia diplomaattisissa keskusteluissa, joskin hän kohteliaasti esitti Gilad Shalitin vapauttamista, mutta ei mitenkään vaativasti. Mashaal huitaisikin pyynnön epäkäytännöllisenä syrjään: Israel haluaa ilmaisen lahjan, eikä sellainen käy.
Eikä Medvedev näyttänyt tuntevan omantunnon tuskia tarjotessaan yhteistyötä ydinteknologian alalla, ydinlaitoksia ja reaktoreita, sekä Syyrian että Turkin johtajille.
HARTMAN esittää lopussa hauraan toiveen, että Medvedev vei Syyrian johtajille sanoman Israelin syvästä huolesta Hizbullahin aseistuksen määrättömästä kasvusta sekä jännityksen kasvamisesta Israelin pohjoisella rajalla, mihin Venäjän panos suuresti vaikuttaa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175551

3. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama ja Venäjän presidentti Dmitry Medvedev keskustelivat eilen puolentoista tunnin ajan puhelimessa löytääkseen yhteistä linjaa Lähi Idän ongelmien ja ennen kaikkea Iranin ydinsuunnitelman aiheuttaman vastakohtaisuuksien selvittämiseksi. Moskovan antaman tiedotteen mukaan Medvedev kertoi Syyrian ja Turkin matkojensa antamien vihjeiden perusteella, että Venäjä haluaa omistautua entistä tiiviimmin ongelmien ratkaisemiseksi käyttäen jopa ei-tavanomaisia keinoja. Tiedote ei kuitenkaan selitä, mitä nämä mahdollisesti olisivat. Tiedotteen taustalla voi olla Brasilian presidentti Lulun Moskovan vierailun yhteydessä antamat vihjeet hänen halustaan tarjota Brasilian välitystä keskusteluissa jopa tarjoten omaa ratkaisumalliaan.

PUHELINKESKUSTELUSSA Medvedev ja Obama lupasivat tiivistää YK:n turvallisuus-neuvoston viiden + 1 jäsenen yhteistyötä yhteisen kannan löytämiseksi. Obama kutsui Medvedevin Washingtoniin kesäkuussa, jolloin heillä on tilaisuus jatkaa keskusteluja.
Turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen + Saksan näkökohdat poikkeavat suuresti siitä, miten Iranin ydinsuunnitelmien toteutumiseen tulisi suhtautua. Venäjä, joka rakentaa Bushehrin ydinvoimalaa Iranille ja jonka pitäisi aloittaa toimintansa loppukesästä, uskoo Iranin pyrkivän vain rauhanomaisiin päämääriin eikä halua ydinaseita, mitä länsivallat suuresti epäilevät Iranin salailevan käyttäytymisen vuoksi ja siksi, että äskettäin paljastunut lähes valmis ydinreaktori lähellä Teherania sopii hyvin uraanin jatkorikastamiseksi esim. atomipommia varten, vaikka Iran väittää sen palvelevan syövän hoidossa tarvittavien isotooppien valmistamista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175568

4. ISRAELIN korkeat viranomaiset epäilevät, että PA:n puheenjohtajalla Mahmoud Abbasilla on tarpeeksi kansan tukea tehdä todella ratkaisevia päätöksiä, mistä on osoituksena hänen tukeutumisensa arabiliiton sekä Fatahin ja PLO:n keskuskomiteoitten päätöksiin. Vaikka ne olivat epäsuorien keskustelujen aloittamisen kannalla, se ei näytä rohkaisseen Abbasia tavanomaisia kliseitä pitemmälle ulottuvien lausuntojen laatimiseksi. Tämä on aiheuttanut tilanteen, jossa kukaan ei tiedä, mitä Abbas ja hänen läheisimmät tukijansa ja rauhankeskustelijansa lopulta haluavat. Mielipiteet liikkuvat spekulaatioiden asteella. Toisten mielestä Abbas vaatii arabiliiton esityksen mukaista ratkaisua, jossa Israel pakotettaisiin vetäytymään 1967 sotaa edeltäville ns. ”Auschwitzin rajoille”, pakolaisille annettaisiin mahdollisuus palata seudulle, mistä heidän esi-isänsä ja äitinsä lähtivät sotaa pakoon – valtaosa ilman ulkoista pakkoa - , Jerusalemin itäiset osat ja Temppelivuori luovutettaisiin PA:n hallintaan, tai ns. ”holy basin” (pyhä alue) kansainväliseen hallintaan, mutta Palestiinan valtion pääkaupunkina tulisi olemaan Jerusalem.

Toiset esittävät, ettei Abbas halua itsenäistä Palestiinan valtiota. Hän haluaa, että palestiinalaisten asuntoalueet ovat osa suurta kalifikuntaa, joka tulisi käsittämään myös läheiset arabimaat ja myös Israelin, tuskin itsenäisenä vaan hallintoalueena.
Yhä useammalta taholta, viimeksi Obaman omalla suulla, on tullut vaatimuksia, että epäsuorat keskustelut on mahdollisimman pian muutettava suoriksi, koska vain niissä voidaan päättää ydinkysymyksistä, joista Israelin turvallisuus on yksi tärkeimmistä.
Epäsuorat keskustelut jatkunevat ensi viikolla Mitchellin palattua välitystehtäväänsä, mutta ne keskittynevät edelleen ohjelmakysymyksiin, koska Israel ja PA haluavat aloittaa keskustelut eri asioista. Eräs toimittaja ehdotti aloitusta Jerusalemista, koska siihen päättyisi koko rauhanprosessin tämä erä liian suurten erimielisyyksien vuoksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175555

5. UUTISOTSIKOITA
- Sisäisen turvallisuuden ministeri peräytyi päätöksessään aloittaa laittomien arabitalojen purkaminen Itä Jerusalemissa. (JP)
- Tunnettu juutalainen asianajaja Neal Sher lähetti kirjeen USA:n johtaville viranomaisille, jossa hän esittää entisen tuomarin Richard Glodstonen pääsyn kieltämistä Yhdysvaltoihin hänen apartheidin aikaisten toimiensa vuoksi. Sher edusti natsien vainojen uhreja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175557
- Kuolemantuomioita vastustavat mielenosoitukset Iranin lähetystöjen edessä Ruotsissa ja Tanskassa kiihtyivät väkivaltaisiksi. (JP)
- Profeetta Hesekielin hautamausoleumi Al-Kiflin kylässä Bagdadista etelään on paikalla käyneen kanonin Andrew Whiten mukaan restauroitu huolella eikä sen juutalaisia aiheita ja korkokuvia ole poistettu, kuten raportoitiin.
- http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175556
- Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaisasukkaat, joita edelleen haukutaan ”setlereiksi” jopa arvovaltaisen JP:n artikkelissa, on laatinut oman web-sivunsa, joka on helposti käytettävissä ja löydettävissä kännykän tai Iphonen näppäimillä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175561
Sivun osoite: www.myisrael.org.il,
- Arabiliiton 22 jäsentä, jotka edustavat n. 300 miljoonaa asukasta,
valmistautuvat uuden pääsihteerin valintaan Amr Moussan virkakauden
päättyessä pian. Liitto antaa kärkeviä lausuntoja milloin mihinkin suuntaan,
viime aikoina varsinkin Israelia koskevista kysymyksistä, mutta useimmat
jäävät pelkiksi kirjaimiksi ilman näkyvää käytännön merkitystä.
- http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175526
- Obama esittää 205 miljoonan USD tukiaista Iron Dome ohjusten torjunta-järjestelmän edelleen kehittämiseksi.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iron-dome-defense-system-gets-new-backer-barack-obama-1.290226

Thursday, May 13, 2010

TORSTAI 13.05.10

1. HELATORSTAIPÄIVÄN etusivun suurin uutinen kertoo kissankokoisin kirjaimin, miten Israel arvostelee kirpeästi Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin esitystä kutsua Hamasin edustaja mukaan diplomaattisiin keskusteluihin. Ulkoministeriön harvinaisen kovasanaisessa lausunnossa teroitetaan, ettei voida tehdä erotusta hyvien ja pahojen terroristien välillä, että Gazaa hallitsevan Hamasin terroristit ovat yhtä verenhimoisia kuin Venäjän maaperällä Checheniassa toimivat. Venäjän veljeily Hamasin edustajien kanssa ei ole uutta, mutta Hamasin Damaskoksessa asuvan johtajan avoin tapaaminen Syyrian virallisen vierailun yhteydessä nosti ulkoministeriön niskakarvat pystyyn.

”HAMASIN jäsenet ovat vastuussa satojen viattomien siviilien murhasta, mukaan lukien niitä, jotka tulivat entisen NL:n alueelta, ja myös Venäjän kansalaisia. Valistuneilta mailta on kielletty jakamasta terroristeja hyviin ja pahoihin asuinpaikkansa perusteella.”
Lausunnossa teroitetaan, ettei Israel näe eroa Hamasin terrorismissa Israelin vastaan ja sen välillä, mitä Venäjän maaperällä toimivat harjoittavat sitä itseään vastaan. ”Ei ole mitään eroa Khaled Mashaalin ja Shamil Basayevin välillä, joka sai surmansa Venäjän operaatiossa 2006. Israel seisoi tukevasti Venäjän takana sen taistellessa Chechenin terroristeja vastaan ja odottaisi, että Venäjä osoittaisi samaa tukea Israelin taistellessa Hamasin terrorismia vastaan.”

VENÄJÄ on aina ollut eräänlainen ongelmalapsi kvartetissa, joka julkisti ”tiekartta rauhaan” suunnitelman ja on enemmän tai vähemmän ajanut sen toteuttamista siitä lähtien. Venäjän jäsenyys kvartetissa ei kuitenkaan ole estänyt sitä ajamasta itsenäistä politiikkaansa Hamasin suhteen, johon se on pitänyt yhteyksiä kaiken aikaa, kuten tekevät myös Turkki ja Norja. Khaled Mashaal on aiemmin Venäjän johdon kutsumana vieraillut myös Moskovassa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175391

2. VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedevin Lähi Idän vierailun jälkimäinen osa suuntautui Turkkiin, jossa hänellä oli virallisia liikesuhteita pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa, jonka kanssa hän allekirjoitti kaikkiaan 17 yhteistyösopimusta.
Israelin kannalta mielenkiintoisin ja ehkä hälyttävin oli Venäjän ja Turkin välinen sopimus, jolla Venäjä rakentaa Turkkiin ydinlaitoksen, johon tulee neljä reaktoria. Laitos suunnitellaan Akkuyun. kaupunkiin Välimeren rannikolla.

LAITOKSEN rakentaminen kestänee 7 vuotta, ja sen hinta on 20 miljardia USD. Israelin virallinen taho on ollut kovin hiljaa tästä sopimuksesta, sillä jos IAEA valvoo sen toimintaa, kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta Venäjän tarjous rakentaa ydinlaitos myös Syyriaan on herättänyt nukkuvat vahtikoirat. Se on kokonaan toinen juttu.
Israelin viranomaiset selittävät, että vaikka Syyria on NPT-sopimuksen allekirjoittajamaa, se onnistui rakentamaan salaa lähes valmiiksi plutonium-laitoksen Pohjois-Korean ja Iranin teknisellä ja taloudellisella tuella, eikä salli IAEA:n tarkastajien vapaasti tutkia muita epäiltyjä rakennuskohteita.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi medialle, että Syyria teki yhteistyösopimuksia Venäjän kanssa monilla aloilla, kuten kaasun ja öljyn toimituksista, mutta myös sähkön tuottamisesta konventionaalisin tai ydinteknologian avulla.
Venäjän energiaministeri Sergei Smatko sanoi kysyttäessä asiasta, että Venäjä tutkii mahdollisuuksia rakentaa ydinlaitos Syyriaan.
Käytännössä Israelin mahdollisuudet estää Venäjää rakentamasta ydinlaitoksia Lähi Itään ovat olemattomat, kuten se ei voinut estää Bushehrin ydinlaitoksen rakentamista Iraniin.
Ydinteollisuutta havittelevat useat Lähi Idän maat, joista UAE ja Saudi Arabia ovat sopineet USA:n kanssa ja Marokko Ranskan kanssa. Muita maita ovat Qatar, Kuwait, Bahrain, Oman, Jemen, Libya, Jordania ja Egypti, joista Jordania tutkii laitoksen rakentamista Agaban lähelle. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175432

3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi Japanin vierailunsa yhteydessä, että
Pohjois-Korea yhdessä Iranin ja Syyrian kanssa muodostavat uuden ”pahan akselin”, jonka vaikutukset eivät vaaranna vain Israelia vaan koko maailmaa, mitä hän halusi painottaa. Hän otti esiin Bangkokissa joulukuun 12. päivänä Thai-virkailijoitten takavarikoiman aselastin, joka tuli Pyonguangista ja oli matkalla Teheraniin. Aselasti on kaikkiaan 40 tonnin painoinen, ja siihen kuului ohjuksia ja rakettikranaatteja. Teheranin viranomaiset kielsivät välittävänsä aseita Hamasille ja Hizbullahille, mitä Iran kuitenkin tekee Syyrian avustuksella.

LIEBERMAN otti kantaa Israelin ja PA:n välisiin epäsuoriin keskusteluihin todeten, että sellaisina keskustelut ovat lähes hyödyttömät ja esitti halunsa aloittaa suorat keskustelut niin pian kuin suinkin. Hän selitti, että Israelilla on kokemuksia suorista keskusteluista Egyptin ja Jordanian kanssa, joitten kanssa se solmi rauhansopimukset.
LIEBERMAN tapasi tiistaina Japanin pääministeri Yukio Hatoyaman, jolle hän vuodatti sydäntään, joka puolestaan hoputti kiirehtimään rauhankeskusteluja PA:n kanssa. Lieberman antoi tunnustusta Japanin tuelle Israelin OECD:n jäsenyydestä sekä Balfour-julistuksen yhteydessä 1917, jonka perusteella juutalaisten kotimaan rakentaminen alkoi.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175355

4. ISRAELIN JA USA:N välisissä suhteissa on muhimassa uusi kriisi, josta Hillary Clintonin johtama ulkoministeriö antoi tulikivenkatkuisen lausunnon todeten, että USA:n omaksuman kannan mukaan, ”jos kumpi osapuoli tahansa tekee yksipuolisia toimia, jotka voivat pahoin rikkoa luottamuksellisen ilmapiirin, USA pitää rikkonutta osapuolta vastuullisena”. Lausunnossa todetaan mm.: ”Kuten tiedetään, epäsuorat keskustelut alkoivat viime viikonvaihteessa molempien osapuolten pyrkiessä etenemään vaikeissa olosuhteissa, mitä me kunnioitamme. Kuten olemme sanoneet, jos kumpi tahansa osapuoli toimii siten, että se havaintomme mukaan pahoin rikkoo luottamusta, me tulemme tekemään siitä omat johtopäätöksemme ja turvaamaan keskustelujen jatkumisen.” Sikäli kuin lausuntoa osaa oikein tulkita, siihen sisältyy selvä uhkaus. Kun lisäksi ottaa huomioon sen, että USA suoraan varmistaa PA:n oikeudet ja jopa edustaa sitä keskusteluissa, kuten PA:n johto sanoo, uhkaus kohdistuu suoraan Israeliin, joka pidetään vastuussa keskustelujen onnistumisesta riippumatta siitä, miten epärealistisia vaatimuksia PA tulee esittämään.

USA:N ulkoministeriö selitti lausuntoaan tähän tapaan: ”Meidän politiikkamme Jerusalemin suhteen ei ole muuttunut. Jerusalemin asema on asia, jonka käsittely kuuluu lopullisen tilanteen kysymyksiin, joita osapuolet ratkaisevat keskenään. Tämä painottaa epäsuorien keskustelujen onnistumista, jotta päästäisiin suoriin keskusteluihin niin pian kuin suinkin, joissa noita keskeisiä kysymyksiä ratkotaan.” USA:n mukaan Israelilla ei ole pääkaupunkia.

JERUSALEMIN kaupunki on pidättynyt tekemästä päätöksiä, jotka USA:n ulkoministeriö voisi nähdä provokatorisiksi pormestari Nir Barkatin lausunnoista huolimatta, joissa hän painottaa Israelin pääkaupungin päätösvaltaa omissa sisäisissä asioissaan.
USA:n ulkoministeriön herätti Israelin sisäisen turvallisuusministeri Yitzhak Aharonovichin puhe Knessetin keskustelujen aikana todeten, ettei kahden Silwanin lähiössä sijaitsevan arabien ilman lupaa rakentaman kerrostalon purkamiseksi ole mitään esteitä. ”Voin määrätä purkajat töihin heti huomenna poliisin suojellessa purkutöitä”, hän selitti.
Israel on pidättynyt purettaviksi määrättyjen arabitalojen purkamisesta lokakuusta 2009 lähtien tulehtuneesta tilanteesta johtuen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888824,00.html

5. ATERET COHANIM järjestö valittaa, ettei Jerusalemin poliisi ole välittänyt oikeuden päätöksestä häätää arabiperheet, jotka asuvat entisessä jemeni-synagogassa Silwanin arabi-enemmistöisessä lähiössä. Ateret Cohanim järjestön jäsen Assaf Brochi kertoo, että historiallinen synagoga rakennettiin 1890, joka jostain syystä vältti Jordanian tuhoamisen sen Jerusalemin itäisten osien miehityksen aikana. 1938 arabimellakoitten aikana britit evakuoivat juutalaiset alueelta, minkä jälkeen arabit ottivat rakennuksen käyttöönsä, kertoo Brochi lisäten, että arabit ovat rakentaneet synagogan alueelle laittomasti toisen rakennuksen.

Paikalla käyneet kasanedustajat ovat huomioineet tilanteen, mutta ”Jerusalemin poliisi ilmoittaa toimivansa sitten, kun se katsoo tilanteen siihen sopivaksi”.
Brochhi sanoo, että lopulta heidän täytynee ottaa asia hoitoonsa, koska poliisi ei ole kiinnostunut – tai uskalla tehdä mitään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175330

6. ISRAELIN viranomaiset ovat olleet havaitsevinaan USA:n suhtautumisen heihin
muuttuneen ystävällisemmäksi keskustelujen alettua PA:n kanssa.
KANSANEDUSTAJA Aryeh Eldad (NU) selvittelee artikkelissaan suhteita USA:n kanssa artikkelissaan ”Jerusalem First”. Hän katsoo, että Israelin tulee rakentaa Jerusalemiin niin paljon kuin suinkin, ja vaatia, että Jerusalem otetaan ensimmäiseksi aiheeksi keskusteluissa PA:n kanssa. Hän katsoo, että keskustelut viivästyivät siksi, että Abbas katsoi Obaman hoitavan kaiken Netanyahun kanssa heidän tekemättä mitään.

ELDAD KERTOO vaikutelmistaan, kun Netanyahu tuli Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokoukseen vuosi sitten palattuaan ensimmäiseltä tapaamiseltaan Obaman kanssa. Hän kertoo entisenä lääkintäupseerina tuntevansa, milloin mies on shokissa, ja kun hän katseli Netanyahua, hän totesi tämän olevan shokkitilassa ja kauhuissaan pelosta. Mitä Obaman ja Netanyahun välillä sitten tapahtuikin, Eldad on varma, että hänet peloteltiin puolikuoliaaksi, jota Clinton käytti hyväkseen huutaen puhelimessa Netanyahulle Bidenin vierailun jälkeen ilmeisesti syyttäen häntä sopimuksen rikkomisesta ja uhkaillen ties millä.
Eldad uskoo, että Obama on luvannut Abbasille pakottavansa Israelin 1967 ”Auschwitzin rajoille”, kuten Abba Eban niitä nimitti, sekä luvannut Palestiinan valtion kahdessa vuodessa pääkaupunkinaan Jerusalem vaatimatta, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona tai ettei palestiinalaispakolaisia sallita Israeliin(JP)

USA:n viimeinen syytös Israelia kohtaan koskee Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten väitettyä väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan. USA:n lausunnossa vaaditaan, että Israel pitää parempaa huolta lain noudattamisessa. USA:n kenraaliluutnantti Paul Selva, jonka tehtävänä on valvoa ”tiekartan” toteutumista, tapasi apulaisulkoministeri Danny Ayalonin, jolle hän välitti USA:n huolen ”laittomuudesta” samalla, kun hän antoi tunnustusta keskustelujen alkamiselle. Ayalon yritti selittää, että juutalaisasukkaat vastaavat palestiinalaisten toistuvaan ja kiihtyvään Israelin vastaiseen kiihotukseen. Uutinen ei kerro, kenen puolelle Selva asettui. (JP)

7. UUTISOTSIKOITA
- Sisäministeri Eli Yishai lupaa, ettei Israel koskaan luovu Jerusalemin rakentamisesta. Hän sanoo, ettei USA:n vaatimukseen rakennuskiellosta siellä koskaan suostuta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/interior-minister-israel-will-never-freeze-construction-in-jerusalem-1.290154
- Allan Dershowitz vakuuttaa, ettei Israel löydä parempaa neuvottelukumppania kuin mitä Salaam Fayad on, vaikka tämä ei osallistu niihin. (JP)
- Israel valatti 3600 kultakolikkoa, shekeliarvoltaan 20. Kulta on 99.99 %, paino 31.105 gramma, johon lisätään 0.05gr. Myyntihinta on 1467 USD.
- http://www.haaretz.com/print-edition/business/israel-mints-nis-20-gold-coins-costing-nis-6-393-1.290073;
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175441

Wednesday, May 12, 2010

KESKIVIIKKO 12.05.10

1. JERUSALEM vapautettiin Jordanian miehityksestä 43 vuotta sitten, mitä tänään kunnioitetaan eri tilaisuuksissa Jerusalem päivän nimellä.
Eilen illalla järjestetyssä tilaisuudessa Jerusalemin Merkaz HaRav Yeshivassa Kiryat Moshessa pääministeri Benyamin Netanyahu totesi vakuuttaessaan Jerusalemin merkitystä ja sen keskeytymätöntä sidettä juutalaiseen kansaan lainaten palan Jesajan kirjasta: ”Sionin tähden minä en voi vaieta ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennen kuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu.” (Jes.62:1) (englantilainen käännös: Sionin tähden en ole vaiti ja Jerusalemin tähden en ole hiljaa, ennen kuin sen vanhurskaus nousee kuin loistava valo ja sen pelastus palaa kuin soihtu.)

NETANYAHU totesi puheessaan, että taistelu Jerusalemista on taistelu totuudesta, minkä jälkeen hän esitteli mukanaan tuomansa vieraan professori Alan Dershowitzin, joka puolustaa Israelia ja joka itse on saman Yeshivan oppilaita. Hän totesi, ”ettei ole oikeutta ilman totuutta, ja jos on oikeuden väärinkäyttöä kaupungissamme ja kansassamme, se tarkoittaa totuuden väärentämistä, sillä Jerusalem on meidän kaupunkimme, emmekä koskaan ole tehneet kompromisseja sen suhteen”, hän selitti, ”ei ensimmäisen pyhän Temppelin hävityksen eikä toisen Temppelin hävityksen jälkeen. Olimme enemmistönä kaupungissa yhdeksännelle vuosisadalle saakka ja 2000 vuoden jälkeen palattuamme voimme todeta kaupungin tuhoutumisen uudelleen.”

NETANYAHU vakuutti, ”ettei ole toista kansaa, joka tuntee niin syvästi tämän kaupungin, eikä ole toista kansaa, joka on sallinut toisten uskontojen harjoittamisen vapauden tässä kaupungissa. Jatkamme rakentamista tässä kaupungissa, joka on täynnä elämää”. Hänen puheensa sai runsaasti suosionosoituksia myös Yeshivan ulkopuolelle kerääntyneeltä kansalta, joka ei mahtunut sisään.

YESHIVAN johtaja rabbi Yaakov Shapira rohkaisi Netanyahua pysymään lujana kohdatessaan toisten kansojen painostuksen, ja pyysi häntä rohkaistumaan Yeshivan antamasta tuesta. Netanyahu vakuutti pysyvänsä lujana. Hän selitti isoisänsä olleen läheinen ystävä rabbi Kookille, jonka nimiin Yeshiva perustettiin. ”Menneisyytemme muotoilee meidän tulevaisuutemme. Rohkaiskaamme toinen toistamme.”

PÄÄKAUPUNGIN vapauttamisesta ja sen yhdistämisestä lähtien 43 vuotta sitten Yeshiva on ollut keskeinen Jerusalem päivän järjestämiseksi. Illalla pidettävään tilaisuuteen osallistuu maan päärabbi sekä runsaasti muita merkittäviä rabbeja, ministereitä, kansanedustajia ja muita merkkihenkilöitä. Puheitten jälkeen koko seurakunta vaeltaa tanssien ja laulaen Länsimuurille keskellä yötä.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin aloitti puheitten sarjan, jossa hän totesi, että Jerusalem päivän merkitys on hiipumassa, siitä on tulossa ”virkattujen kalottien juhla”, mitä hän murehti. Hän murehti sitä, että aivan äskettäin jotkut kansanedustajat näkevät Jerusalemin esteenä jatkuvalle pysymisellemme täällä. ”Samat poliitikot, jotka äänestivät Jerusalemin suojelemisen puolesta jokin aika sitten, etsivät nyt aukkoja samassa laissa voidakseen nostaa kätensä Jerusalemia vastaan. ”Tänään Jerusalem ei tiedä, kuka puolustaa sitä ja kuka vastustaa, ketkä ovat sen rakentajia ja ketkä sen saalistajia, kuka on todella uskollinen sille, ja kuka pyrkii hyödyntämään sitä.” Rivlin totesi, ettei yhdistynyt Jerusalem juutalaisessa hallinnassa ole itsestään selvyys. ”Olemme saavuttaneet tilanteen, jossa maailma haluaa kääntää kelloa takaisin 43 vuotta. On entisestään selvempää, että kansa, jonka uskollisuus on ostettavissa, havaitsee vapautensa rajoittuneeksi. Jumala armahtakoon, Sionismi ilman sionia, ilman Jerusalemia, on ontto kuori. Kykymme kestää hyökkäykset Jerusalemia vastaan riippuu suurelta osin kestävyydestämme ja kärsivällisyydestämme, odottaessamme aikaa, jolloin kaupungin ylle vedetty miekka on poistettu.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137500, http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175319

2. JERUSALEM PÄIVÄ jatkuu tänään runsailla tilaisuuksilla pitkin päivää; virallinen
ohjelma alkaa
kaupungintalossa aamukymmenestä alkaen järjestetyillä kiertokäynneillä sekä ohjelma-numeroilla, joihin asukkailla on vapaa pääsy. Kello 15.30 pormestari Nir Barkat vaimonsa kanssa pitää virallisen vastaanoton Davidin museon tornissa; neljältä alkaa perinteinen ”lippumarssi” Sacher puistosta (jota poliisi ei ehkä päästä vanhaan kaupunkiin) matkallaan Länsimuurille, jossa järjestetään tanssiesityksiä; Ammunition harjulla järjestetään tilaisuus kuudelta, johon osallistuu maan johto pääministeriä ja johtavia puolustusviranomaisia myöten; kahdeksalta illalla pidetään 12 merkittävän Jerusalemin puolustajan palkitsemistilaisuus Davidin tornilla, johon myös osallistuu kutsuttuina maan merkkihenkilöitä.

JERUSALEMIN asukasluku on 774 000, josta 63 % (488 000) juutalaisia; 34 % (261 000) arabeja; 2 % (15 000) kristittyjä; loput 1 % asukkaista ei ole luokiteltu uskonnon perusteella.
Naisen hedelmällisyys elinikänsä aikana on 3.96 %, mikä on prosentin korkeampi kuin maan keskiarvo (2.96%). Avioliittojen osuus on suurempi kuin muualla maassa, mutta avioero- prosentti pienempi. Vuonna 2009 pääkaupungissa oli 193 000 asuntoa, 249 asuntoa tuhatta asukasta kohti, mikä on alempi kuin muissa neljässä suurimmassa kaupungissa. Asukastiheys on suurempi kuin muualla; 1.18 asukasta asuntoa kohti (Ashdod 0.92, Rishon Lezion 0.81, Tel Aviv 0.75 ja Haifa 0,75, maan keskiarvo 0.92)
44 % käyttää työmatkallaan autoa; 32 % yleisiä välineitä ja 12.4 % kulkee jalan.
Peruskouluoppilaitten osuus haredi-instituutioissa nousi 57.3 %:sta (2003) 64 %:iin vuonna 2009. Yli 20 vuotiaista puolet uskoo lähiönsä muuttuneen enemmän uskonnolliseksi; Tel Aviv 22 %; Haifa 20 % Rishon Lezion 18 % yli 20-vuotiaista uskoo niin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175319

3. VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev tapasi maanantaina 11.05. Damaskoksessa Hamasin johtajan Khaled Mashaalin, mikä oli täydellinen yllätys Israelin ja USA:n johtajille. Tämä oli toinen ikävä yllätys hänen Syyrian vierailunsa aikana; ensimmäinen oli tämä vierailu pian sen jälkeen, kun USA oli palauttanut Syyrian vastaiset sanktiot. Kolmantena voitaneen mainita Venäjän tarjous yhteistyöstä Syyria ydinteknologian alalla, mikä osoittaa, etteivät jauhot Syyrian pussissa ole olleet puhtaat päinvastaisista vakuutteluista huolimatta.

DEBKAFILE arvioi, että Venäjän asekaupat Syyrian kanssa voivat olla takaportti uusimpien torjuntajärjestelmien toimittamiseksi Iranille, jota Venäjä on hidastellut lupauksista huolimatta.
Israelin johto oli Debkafilen mielipiteen mukaan niin kiinni epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa, ettei sillä riittänyt aikaa tarkkailla, mitä sen takapihalla puuhataan.
Israelin presidentti Peres, joka osallistui sunnuntaina Moskovassa järjestettyihin 65-päivä voitonjuhliin natsien joukoista, yritti turhaan vaikuttaa venäjän johtoon, ettei se menisi Assadin asettamaan ansaan, jolla Venäjä vedetään tuntemattomiin seikkailuihin. Hän kuitenkin lähetti viestin Medvedevin kautta Assadille, ettei Israel haudo hyökkäystä rajan yli, vaikka jännitys rajalla onkin noussut ja IDF kouluttaa reservejään pohjoisessa.
http://www.debka.com/article/8777/

4. DEBKAFILE kertoo toisessa artikkelissa, että Iran on jatkanut Ukrainasta saamiensa
risteilyohjusten kehittelyä ja on saanut rakennettua oman versionsa saamastaan mallista. Israelin Airospace teollisuuden puheenjohtaja Yair Shamir kertoo, että tämä Iranin kehittämä versio, jolle hän antoi nimen KH-55, muodostaa erittäin suuren uhkan Israelille, ja myös Euroopalle. Iran sai alkuperäisen risteilyohjuksen Ukrainasta 2006 ja on sen jälkeen jatkanut sen kehittelyä siten, että se voidaan laukaista myös lentokoneista. Ukrainasta saatu ohjukseen on mahdollista asentaa ydinkärki, mutta ei tiedetä, oliko kärkiosa mukana toimituksessa. Asennusohjeitten uskotaan kuitenkin sisältyneen toimitukseen.

SHAMIR pitää erityisen vaarallisena risteilyohjusta siksi, että Iran voi laukaista sen omasta ilmatilastaan, ja koska ohjuksen kantomatka on 2 500 km, jota Iranin tiedemiehet pyrkivät jatkamaan sen yli, sen vaikutuspiiriin kuuluu lähes koko Lähi Itä ja suuri osa Eurooppaa.
http://www.debka.com/article/8777/

5. UUTISOTSIKOITA
- Medvedev pyysi Khaled Mashaalia vapauttamaan IDF sotilaan Shalitin. (JP)
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss julkisti eilen vuotuisen raporttinsa valtion tilasta löytäen 20 sm:n paksuisen kirjapinon verran huomautettavaa. Niihin kuuluu ministerin omanvoiton tavoittelua, poliisipäällikön nepotismia (sukulaisen suosimista), Tel Avivin ja Jerusalemin välisen rautatien viivästyminen tarpeettomasti 8 vuodella, ja jopa rabbien työskentelyssä havaittiin epäsäännöllisyyttä. Osan niistä Lindenstrauss sanoi olevan kiireellisiä, jotka tulee korjata välittömästi. (JP)
- Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah sai vapauttavan tuomion Jerusalemin piirioikeudessa eilen. Häntä syytettiin poliisin haavoittamisesta 2007 tapahtuneitten mielenosoitusten aikana. Sheikillä on kuitenkin pitkä sarja muita syytteitä kontollaan. (JP)
- Netanyahu kävi tarkkailemassa maastoa pohjoisessa meneillään olevien reservin harjoitusten aikana suurella kaukoputkella, josta linssisuojat oli poistettu. Hän vakuutti Israelin rauhantahtoa eikä sanonut harjoitusten tarkoituksena olevan uhkailla ketään. (JP)
- Vaarallisempi kehitys muhii IDF:n korkeimman johdon ja puolustusministerin välillä. Ynetin kolumnisti Ron Ben-Yishai kertoo, että IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin ja Ehud Barakin välit ovat huonommat kuin koskaan, eikä pääministeri uskalla puuttua tilanteeseen peläten menettävänsä hallituksensa. Barak ilmoitti jokin aika sitten, ettei hän jatka Ashkenazin toimikautta vuodella, kuten on ollut tapana. Toiseksi hän haluaa, että nimitettyään syksyllä IDF:n uuden komentajan hän tulee yhdessä tämän kanssa uudistamaan armeijan johtoportaan. Tämä on asettanut suuren joukon kenraaleita ja everstejä epämukavaan tilanteeseen tulevaisuudestaan.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888098,00.html
- Israelin apulaisulkoministeri sanoi Japanissa, ettei Israel ole lupautunut kieltämään rakentamista Jerusalemissa, jota hän kutsui vapaaksi kaupungiksi kaikille, juutalaisille, muslimeille ja kristityille. Hän sanoi, että Bangkokin kentällä joulukuussa takavarikoitu aselasti oli matkalla Hamasille ja Hizbullahille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888098,00.html
- Obama kehotti Abbasia puhelinkeskustelun aikana eilen pidättymään Israelin vastaisesta kiihotuksesta ja sen laillisuuden kieltämisestä. Samalla hän lupasi puolustaa kumpaakin osapuolta maailmalla. Abbas väittää, että Obama lupasi Palestiinan valtion hänelle kahden vuoden kuluessa. Obama kiitteli Abbasia, että hän suostui esiintymään Israelin TV:ssä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888317,00.html
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/obama-to-abbas-i-am-committed-to-creation-of-palestinian-state-1.289747
- Israelin ydinvakoojana tunnettu Vanunu passitettiin takaisin vankilaan hänen kieltäydyttyä siviilipalvelusta. (haaretz)
- Jordania käynnisti kampanjan: ”Ei sionistivihollisen tuotteita”. Jordanian pikku kunkku yllättää jatkuvasti, hän ei halua jäädä toiseksi Israelin vastaisuudessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137504

Tuesday, May 11, 2010

TIISTAI 11.05.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu hyrisee taas tyytyväisenä. Suomi pääsi monen vuoden kuuntelijaoppilaan paikalta OECD:n täysjäseneksi, mistä saavutuksesta Netanyahu totesi tähän tapaan: ”Päätös osoittaa, että Israel on varmistanut paikkansa kansojen joukossa taloudellisen ja teknologisen edistymisensä johdosta.” Silmin nähden ylpeä pääministeri totesi, että Israel on matkalla yhdeksi kilpailukyisimmistä ja edistyneimmistä talouksista. Hän ei säästellyt sanojaan kiitellessään OECD:n pääsihteeri Angel Gurrian osuutta hänen pyrkiessään varmistamaan, että päätös hyväksymisestä tehdään taloudellisin eikä poliittisin perustein. Israelin vasemmiston kommentoijat ovat jo todenneet, että päätökseen vaikuttivat alkaneet epäsuorat keskustelut PA:n kanssa sekä Netanyahun toteamus rakennuskiellosta Jerusalemissa, jota ei ole julkistettu.

NETANYAHU selitti Median edustajille, että päätöksen johdosta investoinnit Israeliin tulevat kasvamaan sekä jouduttamaan sosiaali-ekonomisia uudistuksia maassa.” Viidentoista vuoden ajan Israel on edistänyt prosessia tähän eliittien klubiin liittymiseksi ja hyväksytyksi yhdeksi maailman johtavista talouksista”, hän totesi Jerusalemin lehdistötilaisuudessa. ”Hyväksymisen OECD:n jäseneksi mahdollisti Israelin muotoutuminen kehittyneeksi vapaiden markkinoiden maaksi kuitenkin samalla tarkasti pitäytyen vastuulliseen ja tasapuoliseen talouteen viimeisten vuosikymmenien aikana. Tähän politiikkaan kuului Israelin velan lyhentäminen, fiscal- ja kehityspolitiikan ylläpitäminen, verojen leikkaus sekä rahamarkkinoiden muovaaminen joustavammaksi”, Netanyahu selitti.

OECD:n 31 maata hyväksyivät kokouksessaan maanantaina yksimielisesti Israelin, Estonian ja Slovenian järjestön jäseniksi. Järjestön jäsenmäärä on siten 34 maata. Neljäntenä maana jäsenyyttä haki Chili, jonka osuutta ”järjestön pääsihteeri ylisti toisten joukossa antaakseen oman panoksensa monimuotoisemman ja avoimen OECD:n muotoutumiseksi, jonka rooli kasvaa yhä tärkeämmäksi maailman taloudellisessa arkkitehtuurissa.”
OECD:n lausunnossa kiiteltiin Israelin tieteellistä ja teknologista politiikka, mikä on tuottanut esikuvallisia tuloksia maailmanlaajuisesti arvioiden.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi Kiinan matkansa aikana, että päätös on tulos Israelin vuosia kestäneestä ponnisteluista, sekä hyväksymisleima maan taloudelle ja sen edistymiselle teknologian alueella. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137451

2. PA:N johto oli käynyt maailmanlaajuista kampanjaa estääkseen Israelia pääsemästä OECD:n jäseneksi. Netanyahu kertoi JP:n toimittajalle puhelinhaastattelussa, että ”vaikka päätös hyväksymisestä ei poistanut tarvetta edistää rauhanprosessia, se kuitenkin selvästi edistää Israelin kansallista arvostusta ja alkaa muodostaa maalle paikkaa 21. vuosisadalla teknologisena ja taloudellisena voimana, joka on syytä huomioida”. Kysymykseen, miten myönteinen päätös jäsenyydestä vaikuttaa keskusteluihin palestiinalaisten kanssa, Netanyahu moitti kitkerästi PA:n johtoa ja varsinkin sen pääministeri Salaam Fayadia, joka teki kaikkensa saadakseen järjestön jäsenmaat estämään Israelin jäsenyyden.
PA:N ponnistelut olivat eräänlainen taloudellisen sodan muoto, mikä ei kuulu rauhan-ponnisteluihin ja mihin tulee suhtautua hyvin raskaasti. ”Se on hyvin provokatorinen toimi, mutta se ei kuitenkaan estä rauhankeskusteluja. Me tuomitsemme sen hyvin vakavasti, mutta se ei ole pystynyt häiritsemään nykyisiä keskusteluja PA:n kanssa.”

NETANYAHU selitti edelleen, että palestiinalaisten taloudellinen sodankäynti ei ole missään suhteessa Israelin pyrkimyksiin rakentaa taloudellista rauhaa PA:n kanssa. ”Ei tämä kuulu rauhanideaan, joka heillä lienee, eikä se kuulu meidän ajatukseemme rauhasta.”
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=175199
http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=175170
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/oecd-entrance-is-seal-of-approval-netanyahu-says-1.289422

3. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset pidättivät jokin aika sitten kaksi Israelin arabia, joita
syytetään vakoilusta maan vihollisen hyväksi sekä yhteyksien luomisesta Israelin vihollisen Hizbullahin kanssa. Pidätykset oli Israelissa pidetty tarkan julkistamiskiellon alaisina. Ulkomaan mediassa on kierrellyt juttuja niistä pitemmän aikaa. Kielto poistettiin osittain eilen.
Epäillyistä toinen, 42-vuotias Ameer Mahoul kotoisin Haifasta, toimi kirjailijana ja johti Ittijah-järjestöä, arabiyhteisössä toimivien NGO järjestöjen kattojärjestöä; sekä Omar Abdo, 40-vuotias Balad arabipuolueen aktivistijäsen Kfar Kanna kylästä.
Mahoulin veli Issam Mahoul toimi kansanedustajana Knessetissä 1999-206 välisenä aikana.
Amer Mahoul pidätettiin toukokuun 6. ja Omar Abdo huhtikuun 24. päivänä.

ASIAA hoitava nimeämätön turvallisuusvirkailija kertoi JP:n toimittajalle, että syytteet heitä vastaan ovat vakavat, mutta ei voinut osittaisen kiellon johdosta tarkentaa enempää.
Petah Tikvan piirioikeus päätti julkistaa epäiltyjen henkilöllisyyden kiireisten vaatimusten johdosta, joita esittivät Arabivähemmistön oikeuskeskus sekä Israelin Siviilioikeusyhdistys.
”Heidät pidätettiin epäiltyinä vakavasta turvallisuusrikoksesta”, sanotaan poliisin antamassa lausunnossa. ”Tutkimukset, jotka edelleen jatkuvat, on koordinoitu oikeuskansleri Yehuda Weisteinin ja Israelin poliisin tutkimuskeskuksen johtajan Joav Seglovitchin kanssa, kuten myös maan syyttäjäviraston kanssa.

MAHOULIN vaimo Jinan sanoo hänen miehensä pidätyksen olevan jatkoa 1948 tapahtuneelle ”naqballe”, katastrofille, kuten he Israelin itsenäisyyttä kutsuvat. Hän sanoo sen jatkuneen Israelin arabikansaa vastaan siitä lähtien. ”Pelkään pahoin, että Shin Betin ja poliisin pimeissä kellareissa häntä vastaan punotaan tekaistu syytös”. Hän kertoi, että 16 Shin Betin upseeria teki ratsian hänen kotiinsa viime torstaina tutkien kaiken ja takavarikoiden dokumentteja. Hän sanoi upseerien käyttäytyneen ”brutaalisti” ja tehneen seksuaalisia huomautuksia ratsian aikana. Jinan on aktiivifeministi. Ameer Mahoulin veli sanoi hänen veljensä joutuneen pidätetyksi poliittisista syistä siksi, että hän matkusteli paljon ulkomailla ja osallistui lukuisiin konferensseihin.

OMAR ABDO:n asianajaja sanoi tavattuaan Omarin muutaman tunnin ajan maanantaina, että hän tapasi hoikan ja väsyneen miehen. Hän oli kertonut, että viisi kuulustelutiimiä kuulusteli häntä yhtäjaksoisesti 18 tunnin ajan. Jotkut asianajat syyttävät viranomaisia herkkänahkaisuudesta: ”Jos juon kahvia poliittisesti aktiivisen henkilön kanssa, he katsovat minun tavanneen hänet vaarantaakseni maan turvallisuutta.”
Toiset asianajajat selittävät, että demokraattisessa yhteisössä ei ole sopivaa, että ihmisiä pidätetään salaisesti ja he häipyvät kuin maan nieleminä, joskin toisaalta julkistamiskielto on paikallaan, jos epäillään juttuun sekaantunen muita henkilöitä, joita myös etsitään.
ARABIPUOLUEISSA riehuu suuttumus, joka on osittain levinnyt Haifan kaduille, sillä Balad-puolueen aktiivijäsen on syytettynä, eikä tämä ole ensimmäinen kerta.
Israel Beiteinu aikoo tehdä lakialoitteen, joka antaa tuomareille oikeuden poistaa kansalaisuus tuomituilta vakoojilta ja pettureilta. Knessetin lakikomitean puheenjohtaja David Rotem, joka lakiesityksen laati, pyysi Knessetin sisäistä komiteaa edistämään hänen lakiehdotustaan. Hänen mielestään maansa pettäneillä ei tulisi olla kansalaisoikeuksien suomia etuja. Hänen mielestään varsinkin Israelin tulee toimia tässä asiassa. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137464

4. VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev matkusti eilen maanantaina vaimonsa kanssa
Syyriaan. Hänen vierailuaan pidetään vastavetona USA:n presidentti Obaman perjantaina julistamalle boikotille Syyriaa vastaan sen terrorismia tukevan politiikkansa vuoksi. Venäjä halunnee tällä osoittaa halunsa osallistua Lähi Idän kuvioihin sekä samalla näyttää, ettei se ole USA:n talutusnuorassa. Medvedev tavannee Syyrian johtajan presidentti Bashar Assadin tänään. Heidän uskotaan keskustelevan rauhansuunnitelmista Lähi Idässä, ydinaseettomasta alueesta ja varsinkin Israelin ydinaseitten osuudesta sen muodostamiseksi, sekä aseitten toimittamisesta Syyrialle.

SYYRIA on esittänyt halunsa saada uudenaikaisia Iskander ohjuksia, joita Venäjä aikoo siirtää länsirajalleen USA:n ohjustorjuntasuunnitelman vastapainoksi. Ohjus käyttää kiinteää polttoainetta, se tunnetaan koodilla 9K720 Iskander M (länsimaissa SS-26 Stone). Sen kantomatka on 400 km, ja sen kärkiosa puoli tonnia, voidaan varustaa massatuhokärjellä.
Syyrialla on jo Venäjältä saamansa ohjus M-600, joka on ominaisuuksiltaan lähes Iskanderin vertainen kiinteää polttoainetta käyttävä ohjus, joita Syyria toimitti Hizbullahille.
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/russia/ss-26.htm
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/medvedev-arrives-in-syria-may-discuss-israel-ties-1.289524
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin presidentti Peres antoi Medvedeville viestin vietäväksi Syyrian johtajalle, jossa se ilmoittaa, ettei Israel suunnittele sotaa eikä halua sitä.(JP)
- Espanjan ulkoministeri Miquel Moratinos matkustanee tänään Israeliin 36 tunnin pikavierailulle, mutta hänen ohjelmassaan ei ole toimia aktiivisesti Israelin ja PA:n välisissä asioissa. Ongelmia on omasta takaa, joista Euron pelastaminen tuholta on kiireisin. Hän saa kunniatohtorin arvon Ben Gurionin Yliopistossa ja osallistuu konferenssiin siellä. Myös apulaisulkoministeri Danny Ayalon ja puolustusministeri Ehud Barak ovat tapaamisohjelmassa. Myöhemmin hän käy Ramallahissa tervehtimässä PA:n johtajia sekä tapaa Netanyahun Jerusalemissa ennen Beirutin matkaansa. (JP)
- Yitzharin Yeshiva aikoo valittaa synagogansa tuhoamissuunnitelmasta, joka on 1300 neliömetrin kivinen rakennus, mutta rakennettu ilman lupaa. NU:n kansanedustajat epäilevät, että Barak haluaa kostaa yeshivalle yhteisön asetettua hintalapun rakennusten tuhoamisesta. (JP)
- Apulaispääministeri Moshe Yaalon sanoi eilen, että Israelin ilmavoimilla on teknologia, jolla se pystyy suoriutumaan pommituslennoista Iraniin. Hän kertoi myös, että edistynyt teknologia antaa entistä paremmat mahdollisuudet taistella Syyriassa ja Gazan kaistalla. Hän kehui teknologisten sovellusten parantaneen taistelutoimia myös Libanonista ammuttavia ohjuksia vastaan. Hän ei lähemmin kertonut, mitä uutuuksia hän tarkoitti, mutta sanoi niiden soveltuvan sekä terrorismin vastaiseen että tavanomaiseen sodankäyntiin. (JP)
- Pääministerille lähetetyssä 3000 nimen vetoomuksessa pyydetään, että Temppelivuori lisätään Israelin kansalliseen perinnelistaan. Asialla on kiire lähestyvän Jerusalem-päivän johdosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137478
- Shanghain Ohel Rachel synagoga avattiin Expo-näyttelyn yhteydessä. Avajaistilaisuuteen sapatin aattona osallistui Kiinan viranomaisia sekä useita näyttelyyn osallistuvia vieraita. Israelin paviljonki oli ensimmäinen näyttelyyn valmistunut ja osoituksena Israelin kiinnostuksesta Kiinasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137477
- Rishon makor hazofeh järjestö paljastaa, että USA:n Jerusalemin konsulaatin virkailijat suorittavat aktiivista vakoilua seuraten rakentamista pääkaupungissa ja varsinkin kiellosta sen itäisissä osissa, mitä pidetään törkeänä maan sisäisiin asioihin puuttumisena. Pormestari sanoo rakentamisen jatkuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137472
- Arabiaktivisti Amir Makhoul selitti 2008, ettei hyökkäys Israelin siviilejä vastaan ole sotarikos eikä ihmisoikeuksien vastainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137459
- 1500 palvojaa vieraili Josefin hautakammiolla Siikemissä (Nablus) sunnuntai-iltana. Heidän suojanaan olleet sotilaat osallistuivat tunnepitoisiin seremonioihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137465
- Islannin tuhkapilvet ehtivät eilen illalla Israeliin, mutta eivät haitanneet lentoja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137468

Monday, May 10, 2010

MAANANTAI 10.05.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell säteili tyytyväisyyttä ja voitonriemua yhdessä Israelin ja PA:n johtajien kanssa voidessaan todeta eilen, että ensimmäinen erä epäsuorissa keskusteluissa oli suoritettu onnistuneesti.
USA:n ulkoministeriö antoi lausunnon, jossa todetaan mm.: ”Erikoislähettiläs Mitchell lähti Lähi Idästä sunnuntaina päättäessään onnistuneesti ensimmäisen erän Israelin ja PA:n johtajien välisissä epäsuorissa keskusteluissa. Keskustelut olivat vakavia ja laaja-alaisia.”

Lausunnossa selitetään, että ”molemmat osapuolet ottavat joitakin askeleita auttaakseen muodostamaan ilmapiirin, joka johtaa onnistuneisiin keskusteluihin”. Lausunnossa mainitaan varsinkin PA:n puheenjohtajan Abbasin lausunto, jossa ”hän lupaa taistella kiihotusta vastaan kaikilta tahoilta”; ja myös Netanyahun lausunto, jossa hän lupaa, ettei Ramat Shlomon lähiössä rakenneta kahteen vuoteen. ”He molemmat pyrkivät liikkumaan eteenpäin vaikeissa olosuhteissa ja me arvostamme sitä”, lausunto lisää.

PÄÄMINISTERI Netanyahu katsoi asialliseksi antaa oman lausuntonsa selittääkseen, ettei Ramat Shlomon rakennuskielto ole oikeastaan kielto vaan toteamus, että vaikka suunnittelu jatkuu ja kestänee vuoden verran, rakennustyöt voivat alkaa aikaisintaan 2 vuoden kuluttua. Näiden 1600 asuntoyksikön rakentamisesta on kehittynyt este, joka uhkaa kaiken aikaa neuvotteluja ja sen lisäksi Israelin ja USA:n välisiä suhteita. Tämä ei liene millään mittarilla mitattuna suhteellisesti oikein, sillä Ramat Shlomo on haredi-väestön asuttama puhtaasti juutalainen kaupunginosa, jossa on huutava asuntopula. Se on kaikissa aiemmissa suunnitelmissa jätetty Israelin puolelle. USA:n ulkoministeriö nosti tämän mitättömän asian voidakseen sillä painostaa Netanyahua ja osoittaakseen arabeille, ettei se suosi Israelia. USA:n ulkoministeriö antoi kasvojensa pelastamiseksi lausunnon, jossa se totesi tyytyneensä Netanyahun antamaan selitykseen, joka ”selvitti tilanteen ja muodosti perustan, jonka perusteella se voi mennä keskustelujen välittämistoimeen puhtain mielin”.

NEATANYAHU jurnutti vielä eilenkin, ettei hän ole tyytyväinen epäsuoriin keskusteluihin, hän haluaa silmäkontaktin Abbasin kanssa voidakseen todeta, ”ettei hänellä ole ketunhäntää kainalossa”, eli toisin sanoin: ”Rauhaa ei voida tehdä kauko-ohjauksella, ottaen huomioon, että me olemme palestiinalaisten lähinaapureita. Ajan kanssa on mahdotonta, että me teemme päätöksiä kriittisissä asioissa kuten turvallisuudesta ja kansallisista intresseistä, heidän ja meidän, voimatta istua samassa huoneessa.” Siksi hän sanoi vaativansa suoria keskusteluja niin pian kuin mahdollista. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka alkaa elehtiä kuin Abbasin valitsemana seuraajana, esitti PA:n ikivanhan vaatimuksen, ettei suoriin keskusteluihin päästä ennen kuin Israel asettaa täydellisen rakennuskiellon setlementteihin.

USA:n ulkoministeriö kertoi, että keskustelut ovat kaikilta osin yksityisiä eikä niistä siis anneta julkilausumia. Toiseksi se antoi verhotun uhkauksen, että kumpi tahansa osapuoli syyllistyy sopimusten rikkomiseen niiden aikana, se asetetaan vastuuseen siitä. Sen lausunnon taustalla kummittelee edelleen väite, että näiden keskustelujen onnistuminen on avaimena koko Lähi Idän rauhan edistymiselle.(JP)

2. ISRAELIN johtajien keskittyessä rauhankeskusteluihin oikeustoimi jatkaa omaa sotaansa maassa paljastunutta laajenevan korruptioskandaalin selvittämistä Holyland kiinteistön ympärillä, jonka juuret näyttävät ulottuneen monelle taholle. Pääsyytettynä olevan Meir Rabinin uskotaan toimineen keskeisenä lahjusten välittäjänä. Hänet päästettiin kotiarestiin, eikä hän saa pitää yhteyksiä median eikä ulkopuolisten kanssa. Entiset Jerusalemin kaupunginjohtajat Olmert ja Lupolianski ovat kaulaansa myöten mukana jutussa, jonka loppua ei ole vielä näköpiirissä.

Kansa on myös alkanut sekaantua asian käsittelyyn pystyttämällä telttakylän Holyland kiinteistörakennusten eteen. Mukana on tusinoittain opiskelijoita, nuoria ammattilaisia sekä lukuisa joukko paikallisia aktivisteja. Telttakylän ovat sponsoroineet Hitoretut Jerusalem(herää Jerusalem), Bezalel taideakatemia sekä Heprealaisen Yliopiston opiskelijaunioni. He vaativat Jerusalemin kaupungin suunnittelijoita muuttamaan projektin käyttämättömät tilat julkiseen käyttöön, tai kehittämään sinne halpoja asuntoa painostusryhmien jäsenille. Eilen oli alueelle pystytetty. n. 70 telttaa (JP)
3. ISRAELISSA kasvaa pelko, että USA:n johto on todella alkanut muuttaa suhtautumistaan Israelin ydinpolitiikkaan nähden. Jo pelkästään se, että USA suostui keskustelemaan Egyptin kanssa ydinaseettoman Lähi Idän suunnitelmasta, ja uutisten mukaan jopa johtamaan sitä, pani hälytyskellot soimaan. Se tosin sopii hyvin Obaman omaksumaan politiikkaan yhteyksien ja yhteistoimintamuotojen rakentamiseksi islamin maitten kanssa. USA:n ulkoministeriön vakuutukset, ettei suunnitelmaa voitaisi toteuttaa ennen kuin Lähi Idän rauhansopimus on solmittu, on ontto, mutta siinä on monien sen virkailijoitten mielestä esteenä Israelin väitetyt ydinaseet. Täten kierrettiinpä kysymystä miltä puolelta tahansa, aina palataan lähtökohtaan: Entä Israelin ydinaseet?

ASIAA käsiteltäessä Israelin johtajat viittaavat Bushin kuuluisaan kirjeeseen Ariel Sharonille 2004, jossa tämä vakuutti USA:n tunnustavan muuttuneet olosuhteet, joiden mukaan suuret juutalaisyhteisöt on huomioitava keskusteluissa PA:n kanssa, ja ettei Israel voi sallia suurta määrää palestiinalaispakolaisia valtioonsa. Siinä lausutaan mm. :”USA toistaa rikkomattoman lupauksensa Israelin turvallisuuden takaamiseen, mukaan lukien turvalliset, puolustus-kelpoiset rajat, ja säilyttää ja vahvistaa Israelin kykyä omistaa pelotusvoimansa itsensä puolustamiseksi, itsekseen, mitä tahansa mahdollista uhkausten muodostelmaa vastaan.” Sharonin kerrotaan useaan kertaan todenneen, että kirjeen tarkoituksena on vakuuttaa Israelille, että USA tulee puolustamaan Israelia ulkomaitten vaatimuksia vastaan riistää siltä sen pelotteluaseistus senkin jälkeen, kun Iranin uhkan raateluhampaat on poistettu.

EMILY LANDAU Tel Avivin Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituutista kertoo havainneensa, ettei USA:n vakuutus Israelin turvallisuustakuista ole sitä, mitä se oli edellisinä vuosikymmeninä. Hän viittaa tässä NPT-konferenssiin New Yorkissa, jossa USA:n katsotaan haluavan, että kaikkia osanottajamaita kohdellaan tasavertaisina ydinasekysymyksissä. Retorinen kysymys kuuluu: ”Jos lisäät painostusta Iranin ydinsuunnitelmien kehittämistä vastaan, miksei myös Israelille?” Hän painottaa tässä, että Israelilla on yksi painava pointti, joka tulee huomioida: Sitä uhkaa kaiken aikaa olemassaolon tuhoutuminen hyvin vihamielisten naapureitten taholta. Toiseksi Israelin uskottavuus pelotteluvoimansa käytössä on otettava huomioon. Israel ei ole uhannut ketään naapuriaan ydiniskuilla, mitä Iran tekee toistamiseen. Landau haluaa, että Israel luopuu tarpeettomasta häveliäisyydestään aseittensa suhteen, ja vaatii Lähi Itää, joka on vapaa ydinaseilla uhkaamisesta mutta ei ydinaseista.
Eräs selitys Egyptin vaatimukseen ydinaseettomasta Lähi Idästä on se, että monet arabimaat ovat allekirjoittaneet NPT-sopimuksen, mutta eivät massatuhoaseitten kieltosopimuksia. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa kytee uusi turvallisuuden rikkoutuminen, josta ulkomaiden media kertoo laajasti, mutta josta Israelin media ei saa kertoa kansalle. Varsinkin maan arabiväestö on nostanut kovan huudon vaatien keskustelua maan turvallisuudesta ja sitä koskevien uutisten peittelemisestä. (JP)
- Ke. Otniel Schneller (Kadima) varoittaa puheenjohtaja Livniä pidättymään haredi-väestön mustamaalaamisesta, tai sille käy kuten Shinui puolueelle, joka hävisi maan rakoon. Schneller kuuluu uskonnollisiin.
- Bar Ilan Yliopisto Ramat Ganissa sai maanantaina uudet hienot tilat, jotka on pyhitetty ”pienten tieteelle”, eli nanoteknologiaan. Pienimmille rakennetut tilat eivät ole vain suurimmat ja komeimmat kampuksella, vaan ne ovat kiinnittäneet 40 tiedemiehen eri alueilta ja 13 nuoren tohtorin mielenkiinnon, joista monet palasivat ulkomailta voidakseen jatkaa opintojaan ja tutkimuksiaan uusissa erinomaisissa tiloissa. Nanopartikkelit ovat silmille näkymättömiä, siihen tarvitaan erikoismikroskooppeja. Nanomateriaalin mitta on ainakin yhteen suuntaan sadas miljardisosa metristä. Keskuksen tiloja on 7000 neliömetriä, niiden rakentaminen maksoi 150 miljoonaa USD. (JP)
- Chabad-opiskelija löydettiin surmattuna Ukrainassa. Hänen ruumiinsa oli lohkottu kymmeneen osaan. 25-vuotias Aryeh Leib Misinzov opiskeli Lubavitcher Yeshivassa Kievissä. Hänet siepattiin ja murhattiin Hitlerin syntymäpäivänä. Haredi-lähteen mukaan hän oli sotkeutunut organisoituun rikollisuuteen. (JP)
- Palestiinalainen Länsirannan miesasukas houkutteli englantilaisen miehen kanssaan seksuaalisuhteeseen. Hän nousi englantilaisen ajamaan autoon, joka ajettiin sillan alle, jossa miehen valmistautuivat aktiinsa. Miehen riisuttua vaatteensa palestiinalainen työnsi miehen ulos autosta ja ajoi sillä tiehensä jättäen miehen alastomana tielle. Mies meni läheiselle bensa-asemalle, josta hälytettiin poliisi paikalle. Poliisit löysivät auton miehen antamien vihjeiden perusteella, mutta palestiinalainen oli paennut. Hänet löydettiin arabikylästä ja tunnistettiin hänen jättämiensä todisteiden kuten sormenjälkien perusteella. Hänet löydettiin Nablusin liepeiltä. Seksikumppani palasi Lontooseen. (JP)
- The Transparency International kertoo raportissaan, että Egypti, Libanon ja Marokko ovat hyvin alhaisella tasolla uskottavuudessa ja osoittavat hyvin huolestuttavaa antautumista korruption vastaisessa käytännössä. Raportti The Good Governance Challenge havaitsi, että näiden kolmen maan ja PA:n hallitukset toimivat ilman valvontaa ja voivat tehokkaasti ja laajasti puuttua toisten hallitushaarojen ja ei-hallituksen valvonnassa olevien järjestöjen toimintaan. Pahin puute lienee se, ettei kansalla ole mahdollisuuksia puuttua hallituksensa toimiin, jotka voivat siten toimia ilman vastuuta. (JP)
- IDF pommitti Gazan tunneleita ja autiota lentokenttää vastauksena eilen ammuttuun Kassam-rakettiin lähelle Ashkelonia. (haaretz)
- Viimeisin turvallisuuden rikkominen ajaa laajat Israelin arabimassat kaduille osoittamaan mieltään niitä kohtaan osoitettuja turvallisuustoimia. Koska Israelissa tämän julkistaminen on kielletty, huhut kulkevat tiedon asemesta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/latest-security-affair-sparks-protest-from-arab-groups-1.289322
- Yitzhar Yeshivan tuhoamiskäskyn odotetaan kohtaavan kovaa vastarintaa, eikä verenvuodatus ole mahdottomuus. On vaikea ymmärtää, miksi puolustus-ministeriö kiihottaa kansaa tarpeettomalla asuntojen tuhoamisella tilanteessa, jossa kansa on muutenkin varpaillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137456
- Tusinoittain kansallisen sionistiliikkeen rabbeja kokoontui Länsimuurille ja sieltä Temppelivuorelle poliisin suojassa Jerusalem-päivän aattona. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3887298,00.html
- USA on Syyrian Hizbullahin asetoimitusten vuoksi toimittanut Israelin armeijalle tehokkaita vasta-aseita, kuten syvälle tunkeutuvia GBU-28 pommeja GBU-39 pienen ympärysmitan pommeja sekä hyökkäysammuksia pommien osumisen varmistamiseksi. Debkafile kertoo artikkelissaan tarkemmin USA:n asetoimituksista Israelille. http://www.debka.com/article/8772/
- Poliisikomissaari Dudi Cohen kielsi eilen perinteisen lippumarssin Leijona- ja Herodesporttien kautta Jerusalemin vanhankaupungin läpi Itkumuurille Jerusalem päivänä. Hän esitti syyksi riittämättömät poliisivoimat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3887149,00.html

Sunday, May 09, 2010

SUNNUNTAI 09.05.10

1. ISRAEL tulee olemaan IAEA:n seuraavan kokouksen keskipisteessä toukokuun 7. päivänä, ennustavat tarkkailijat George Jahnin JP:n artikkelin mukaan. Israelin väitetyt mutta todistamattomat ydinaseet on arabimaitten painostuksen vuoksi nostettu keskusteluihin ensimmäistä kertaa IAEA:n historiassa, ainakin näin näkyvästi. Arvio perustuu AP:n antamiin tietoihin. Vielä kehittelyn alaisessa alustavassa ohjelmaluonnoksessa todetaan Israelin ydinmahdollisuuksien olevan kahdeksas aihe – jota IAEA:n päättävässä elimessä on ensimmäisen kerran sen 52-vuotisessa historiassa pyydetty käsittelemään.

KOKOUKSEN ohjelmaluonnos voi vielä muuttua siitä, millaisena arabimaat sitä vaativat, ja kohdata sekä USA:n että Israelin kiivaan vastustuksen. AP:n artikkelissa, johon JP:n kirjoitus perustuu, arvioidaan, että vaikka Israelin osuus IAEA:n kokouksessa pienentyisikin, jo se, että se on nostettu mahdolliseksi keskusteluaiheeksi, on voitto arabimaille ja osoittaa huomion, mitä muslimit osoittavat Israelin väitettyä ydinasearsenaalia kohtaan. Tätä edelsi viime vuoden IAEA:n järjestämä konferenssi, jossa 18 muslimimaata saivat konferenssin hyväksymään lausunnon, jossa suoraan kritisoitiin Israelia. Konferenssin lausunto ei sitova.

TOUKOKUUN 7. päivän IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos perustuu arabimaitten laatimaan kirjeeseen IAEA:n pääjohtajalle Yukiyo Amatolle. Kirjeeseen liittyy lista Israelin väitetyistä ydinaseista. Lista on koottu ”IAEA;n käytettävissä olevasta informaatiosta, jota se on voinut koota vapailta markkinoilta”, sanotaan artikkelissa. Huhtikuun 24. päivätyssä kirjeessä vaaditaan, että Amato esittää kokouksessa päätöslauselman, jolla sen tarkastajille annetaan vapaa pääsy Israelin ydinlaitoksiin. Toiseksi Amato on lähettänyt kirjeen, josta AP sai kopion, IAEA:n 151 jäsenmaalle, jossa hän pyytää niitä antamaan vihjeitä, joilla Israel saataisiin allekirjoittamaan NPT- (Ydinkielto-) sopimus. Egypti ehdottaa kansainvälistä konferenssia, jota USA varovaisesti kannattaa, mutta vasta sitten, kun Lähi Idän rauhansopimus on hyväksytty. Ulkoministeri Clinton vaatii käytännöllisiä toimia esityksen edistämiseksi, ja USA:n edustajat ovat salaisesti keskustelleet asiasta Israelin edustajien kanssa. Venäjän aseneuvottelija Anatoly I Antonov sanoi turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen puolesta, että ne ovat antautuneet ydinaseettoman Lähi Idän luomiseen.(JP)

2. IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos, mikäli se toteutuu esitetyssä muodossa, asettaa Israelin erittäin vaikeaan välikäteen. Toiseksi se asettaa myös USA:n puun ja kuoren väliin. USA on perinteisesti suojellut Israelin ydintutkimusta eikä ole sallinut tunkeilevia vieraita sen ydinlaitoksiin, joita sillä on kaksi, molemmat ydintutkimuslaitoksen nimellä kulkevia. Näistä Dimonan ydinreaktori tutkimuskeskuksineen on ehdottomasti tärkeämpi.
TOISEKSI se aiheuttaa määrättyä henkistä ahdistusta Israelille, joka seuraa silmä kovana Syyrian väitettyä aktiivisuutta ydinteknologian alueella ja jonka koneet kävivät tuhoamassa Syyrian pohjoisosassa rakenteilla olleen plutoniumin valmistusreaktorin.
KOLMANNEKSI se vaikeuttaa länsivaltojen vaatimuksia Iranin ydinteollisuuden valvonnasta, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. Vaikeana sen kokevat varsinkin ne maat, jotka ovat tukeneet Israelia kansainvälisillä areenoilla.
NELJÄNNEKSI se antaa arabimaille entistä vakuuttavamman perustan vaatia omia ydinaseitaan Israelin uhkaa vastaan, eli jonkin asteista ydinasekilpailua Lähi Idässä. Niiden vaatimuksia tukee USA:n vaikutusvallan ilmeinen heikkeneminen alueella ja sen antaman suojan poistuminen Iranin nousevaa uhkaa vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175011

IRANIN viimeaikaiset laivaston ja ilmavoimien yhteisharjoitukset Persianlahdella ovat antaneet vihjeitä siitä, että Iran pyrkii kaappaamaan USA:n antaman suojan Persianlahden öljynkuljetusreiteille, kuten www.debka.com kirjoittaa aamun artikkelissaan. Harjoituksissa keskitytään mahdollisuuteen USA:n merivoimien karkottamiseksi Persianlahdelta. Iranin harjoituksille on annettu kohtalonomainen nimi ”Viimeinen profeetta” tai ”Tuomiopäivä”. Artikkelissa kerrotaan Iranin harjoitusten ensimmäisen vaiheen keskittyvän kuljetusreittien valvontaan, ja toisen vaiheen pinta- ja sukellusalusten etsimiseen ja tuhoamiseen, sekä pelastus- ja avustustoimiin mahdollisen bio-kemiallisen tai ydiniskun jälkeen.
http://www.debka.com/article/8770/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu hyrisee tyytyväisyyttä saatuaan tiedon, että sekä PLO:n toimeenpanevakomitea että Fatahin keskuskomitea ovat hyväksyneet lauantaina esityksen epäsuorien rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Niiden alkamisen ajankohta on vielä auki. Mitchell tavannee Netanyahun kolmannen kerran tänään ennen matkaansa Yhdysvaltoihin, jossa hän raportoi tilanteesta Barack Obamalle ja Hillary Clintonille. Ei ole myöskään selvillä, toimiiko Mitchell itse kuriirina Jerusalemin ja Ramallahin välillä sai asettaako hän nuoremman miehen siihen tehtävään.

HAMASIN reaktio keskustelujen aloittamiselle oli ehdottoman hylkäävä ja tyrmäävä. Sen lausunnossa sanottiin, että PLO iski puukon palestiinalaisten selkään lisäten, ettei PLO edusta Palestiinan kansaa, koska yli puolet siitä asuu Gazassa. Tilanne onkin kiemurainen, sillä kukaan ei tiedä, miten Gazan tilanne kytketään keskusteluihin. Hamas totesi aiemmin, että se on valmis hyväksymään keskusteluissa tehdyt sopimukset edellytyksellä, että ne alistetaan kansan äänestettäviksi.

EPÄSUORIEN keskustelujen tausta on edelleen epäselvä. Pääministerin kanslia kieltää, että se olisi luvannut lopettaa rakennustoimet Jerusalemin itäosissa, mitä PA edelleen vaatii. PA:n edustajana PLO:n pääsihteeri Yasser Abdel Rabbo sanoi keskustelujen pääsevän alkuun, koska USA antoi useita vakuuksia PA:n vaatimuksiin, varsinkin ”setlementtien aktiivisuutta ja rakennustoimintaa koskevilta osilta”. Toiseksi ”USA antoi vakuutuksen, jolla se tule estämään toisen osapuolen aiheuttamat provokaatiot”, jolla hän tarkoittanee esim. uusia rakennuslupia Jerusalemin itäosiin. Kolmanneksi Rabbo sanoo USA:n vakuuttaneen, että kaikkia kysymyksiä käsitellään keskusteluissa alusta lähtien, myös visaisimpia.

ISRAELILAINEN viranomainen selitti, että keskustelujen aikana Israel voi tehdä ”luottamusta kasvattavia toimia”, kuten vapauttaa lisää terroristeja, poistaa tiesulkuja, vetää joukkojaan pois Länsirannalta sekä luovuttaa B ja C alueita PA:n täyteen hallintaan. Israelilla on kuitenkin vaatimuksia PA:lle, kuten kiihotuksen poistaminen, lisätä turvallisuustoimia sekä lopettaa sen harjoittamat diplomaattiset Israelin vastaiset toimet ulkomailla, joista viimeisimpiä on PA:n yritys estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi. Vähäisimpiä ei liene myöskään PA:n aloittama Israelissa tai Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotointi, mikä sotii tehtyjä sopimuksia ja kansainvälistä lakia vastaan. Tämä on sitäkin hyljättävämpää, koska siihen osallistuu PA: pääministeri henkilökohtaisesti, ja PA:n puheenjohtaja Abbas itse on tehnyt sitä tukevia päätöksiä. (JP)

4. ARABI- ja muslimilehdet ovat aloittaneet - tai kiihdyttäneet – Israelin vastaista propa-gandaansa pitkin muslimimaailmaa. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Israel ja PA ovat periaatteessa sopineet epäsuorien keskustelujen aloittamisesta lähi aikoina. Israel on virallisesti valittanut USA:lle palestiinalaisten harjoittamasta kiihotuksesta, mutta tämä kampanja ulottuu Mitchellin vaikutuspiirin ulkopuolelle. Arabitekstit on kääntänyt MEMRI.

ISLAMILAINEN liike, jonka vaikutusalue on Israelin pohjoisosassa, julkisti äskettäin lausunnon, jossa ”se väittää Israelin poliisin (miehitysjoukkojen) tehneen väkivaltaisen hyökkäyksen perjantaina al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella”. Poliisilla ei ole tietoa tällaisesta hyökkäyksestä tai väkivaltaisuuksista perjantain muslimirukousten aikana.

Saudi Arabiassa ilmestyvä lehti ”Arab News” kertoi, että Jordanian kuningas Abadullah II, joka on Itä Jerusalemin pyhien paikkojen suojelija, perusti ”Al-Quds kapinarahaston” sen lisäksi, että hän vaatii Israelia luovuttamaan kaikki 1967 sodassa vapauttamansa alueet vuoden 2002 arabisuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmassa luvataan diplomaattisuhteet Israelin kanssa, jos se alistuu suunnitelmaan. Abdullah II esittää jatkuvia varoituksia tilanteen räjähtämisestä, ellei Palestiinan valtiota saada pian syntymään. Abdullah II pelkää kruununsa menettämistä.
LONTOOSSA ilmestyvä ”Muslim News” kertoi, että Israelin joukot olivat haavoittaneet yhdeksää palestiinalaista yhteenotoissa sekä ”siepanneet” muutamia, jolla tarkoitetaan poliisin suorittamia väkivaltaisuuksiin syyllistyneitten pidätyksiä.
JERUSALEMIN suurmufti sheikh Tayssir Tamimi kertoi ”Eurasia News” lehdessä, että Jerusalemin uusi kaupunkisuunnitelma tähtää muslimien ja kristittyjen poistamiseen pääkaupungin alueelta. Hän väitti, että niissä esitetään puhtaasti juutalaisen lähiön muodostamista Jerusalemiin vuonna 2014. Hän väitti edelleen, että Israelin suorittamat arkeologiset kaivaukset horjuttavat moskeijoitten perustuksia Temppelivuorella.

NÄMÄ väitteet voi jokainen asioita seuraava todeta ilmiselviksi valheiksi, niiden toistaminen laajalle leviävissä julkaisuissa arvostettujen muslimien suulla uskotaan arabimaailmassa ja käännöksinä ilmeisesti suuressa osassa länsimaailmaa tosiasioiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137433

5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin yliopiston professori, entinen aktiivilentäjä, Reuven Pedatzur arvostelee kiivaasti Israelin aseteollisuuden, Rafaelin, Elisran ja Aerospace-teollisuuden kehittämien torjuntajärjestelmien kykyä suojata maata ulkopuolista ohjushyökkäystä vastaan. Hän sanoi, että vaikka järjestelmä toimii 99 %:n teholla, yksi % voi tuoda kohtalokkaan ydin- tai massatuhopommin maahan. Hän sanoo, että Iron Dome on roskaa, se ei millään ehdi vastata 14 sekunnissa maaliinsa osuvaan rakettiin, koska järjestelmä vaatii 15 sekuntia valmistautuakseen torjuntaan. ”Se ei pysty torjumaan mitään alle 5 km:n kantomatkan raketeista eikä luultavasti 15 km:n rakettiakaan.” Davidin Linko on toinen mutta vielä pahempi, sillä yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD. Jos Hizbullah ampuu kaikki 40 000 ohjustaan ja rakettiaan, sen torjuminen tulisi romuttamaan Israelin talouden. Eikä Arrow järjestelmä saanut parempaa tuomiota, sillä sen läpi voi yksi ydinpommi päästä tuhoten lähes koko maan.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175042
- Bashir Assad sanoo, ettei Israel näytä olevan valmis rauhaan. (JP)
- Iran tarjoaa päivällisen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille. Ahmadinejad lienee jostain kuullut, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Iranin ulkoministeri Mahoucher Mottaki esitti länsimaille avointa keskustelua ydinkysymyksestä. (JP)
- Hallitus miettii Givat Hayovelin ja Harishan ”laittomien” juutalaisyhteisöjen laillistamista jälkikäteen. Ehud Barak sanoo, ettei puolustusministeriön kanta niiden tuhoamiseksi ole muuttunut. Barak esittää rohkeaa juutalaisia vastaan, mutta häntä syytetään pelkuruudesta vihollisen edessä. (JP)
- Egypti kielsi israelilaisen hematologian erikoistuntijan pääsyn kansainväliseen lääkintäkonferenssiin Kairossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137434
- Gazan terroristit ampuivat Kassamin Ashkelonin liepeille, ei vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137432
- Moshe Feiglin aikoo erota joukkoineen Likudista, jossa häntä ei suosita.(INN)
- Tri Mirela Siderer, joka haavoittui pahoin Gazan raketista, sanoo Goldstonen menneisyyteen viitaten, että hän on teeskentelijä pahinta laatua, joka tuomarina Etelä Afrikassa tuomitsi lukuisia ihmisiä kuolemaan minimaalisista rikoksista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3886746,00.html
- Talousministeri Yuval Steinitz sanoo, että Euroopan talouden romahdus tulisi pahoin runtelemaan myös Israelia. Siksi hän kehottaa suuntaamaan toivonsa Kiinaan. Hän sanoi, että Israel kesti ensimmäisen kriisin hyvin, mutta kehottaa huolellisesti tarkkailemaan toista, joka voi tulla yhtä arvaamatta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/business/finance-minister-israel-could-be-affected-if-pan-european-crisis-breaks-out-1.289147
SUNNUNTAI 09.05.10

1. ISRAEL tulee olemaan IAEA:n seuraavan kokouksen keskipisteessä toukokuun 7. päivänä, ennustavat tarkkailijat George Jahnin JP:n artikkelin mukaan. Israelin väitetyt mutta todistamattomat ydinaseet on arabimaitten painostuksen vuoksi nostettu keskusteluihin ensimmäistä kertaa IAEA,n historiassa, ainakin näin näkyvästi. Arvio perustuu AP:n antamiin tietoihin. Vielä kehittelyn alaisessa alustavassa ohjelmaluonnoksessa todetaan Israelin ydinmahdollisuuksien olevan kahdeksas aihe – jota IAEA:n päättävässä elimessä on ensimmäisen kerran sen 52-vuotisessa historiassa pyydetty käsittelemään.

KOKOUKSEN ohjelmaluonnos voi vielä muuttua siitä, millaisena arabimaat sitä vaativat, ja kohdata sekä USA:n että Israelin kiivaan vastustuksen. AP:n artikkelissa, johon JP:n kirjoitus perustuu, arvioidaan, että vaikka Israelin osuus IAEA:n kokouksessa pienentyisikin, jo se, että se on nostettu mahdolliseksi keskusteluaiheeksi, on voitto arabimaille ja osoittaa huomion, mitä muslimit osoittavat Israelin väitettyä ydinasearsenaalia kohtaan. Tätä edelsi viime vuoden IAEA:n järjestämä konferenssi, jossa 18 muslimimaata saivat konferenssin hyväksymään lausunnon, jossa suoraan kritisoitiin Israelia. Konferenssin lausunto ei sitova.

TOUKOKUUN 7. päivän IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos perustuu arabimaitten laatimaan kirjeeseen IAEA:n pääjohtajalle Yukiyo Amatolle. Kirjeeseen liittyy lista Israelin väitetyistä ydinaseista. Lista on koottu ”IAEA;n käytettävissä olevasta informaatiosta, jota se on voinut koota vapailta markkinoilta”, sanotaan artikkelissa. Huhtikuun 24. päivätyssä kirjeessä vaaditaan, että Amato esittää kokouksessa päätöslauselman, jolla sen tarkastajille annetaan vapaa pääsy Israelin ydinlaitoksiin. Toiseksi Amato on lähettänyt kirjeen, josta AP sai kopion, IAEA:n 151 jäsenmaalle, jossa hän pyytää niitä antamaan vihjeitä, joilla Israel saataisiin allekirjoittamaan NPT- (Ydinkielto-) sopimus. Egypti ehdottaa kansainvälistä konferenssia, jota USA varovaisesti kannattaa, mutta vasta sitten, kun Lähi Idän rauhansopimus on hyväksytty. Ulkoministeri Clinton vaatii käytännöllisiä toimia esityksen edistämiseksi, ja USA:n edustajat ovat salaisesti keskustelleet asiasta Israelin edustajien kanssa. Venäjän aseneuvottelija Anatoly I Antonov sanoi turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen puolesta, että ne ovat antautuneet ydinaseettoman Lähi Idän luomiseen.(JP)

2. IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos, mikäli se toteutuu esitetyssä muodossa, asettaa Israelin erittäin vaikeaan välikäteen. Toiseksi se asettaa myös USA:n puun ja kuoren väliin. USA on perinteisesti suojellut Israelin ydintutkimusta eikä ole sallinut tunkeilevia vieraita sen ydinlaitoksiin, joita sillä on kaksi, molemmat ydintutkimuslaitoksen nimellä kulkevia. Näistä Dimonan ydinreaktori tutkimuskeskuksineen on ehdottomasti tärkeämpi.
TOISEKSI se aiheuttaa määrättyä henkistä ahdistusta Israelille, joka seuraa silmä kovana Syyrian väitettyä aktiivisuutta ydinteknologian alueella ja jonka koneet kävivät tuhoamassa Syyrian pohjoisosassa rakenteilla olleen plutoniumin valmistusreaktorin.
KOLMANNEKSI se vaikeuttaa länsivaltojen vaatimuksia Iranin ydinteollisuuden valvonnasta, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. Vaikeana sen kokevat varsinkin ne maat, jotka ovat tukeneet Israelia kansainvälisillä areenoilla.
NELJÄNNEKSI se antaa arabimaille entistä vakuuttavamman perustan vaatia omia ydinaseitaan Israelin uhkaa vastaan, eli jonkin asteista ydinasekilpailua Lähi Idässä. Niiden vaatimuksia tukee USA:n vaikutusvallan ilmeinen heikkeneminen alueella ja sen antaman suojan poistuminen Iranin nousevaa uhkaa vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175011

IRANIN viimeaikaiset laivaston ja ilmavoimien yhteisharjoitukset Persianlahdella ovat antaneet vihjeitä siitä, että Iran pyrkii kaappaamaan USA:n antaman suojan Persianlahden öljynkuljetusreiteille, kuten www.debka.com kirjoittaa aamun artikkelissaan. Harjoituksissa keskitytään mahdollisuuteen USA:n merivoimien karkottamiseksi Persianlahdelta. Iranin harjoituksille on annettu kohtalonomainen nimi ”Viimeinen profeetta” tai ”Tuomiopäivä”. Artikkelissa kerrotaan Iranin harjoitusten ensimmäisen vaiheen keskittyvän kuljetusreittien valvontaan, ja toisen vaiheen pinta- ja sukellusalusten etsimiseen ja tuhoamiseen, sekä pelastus- ja avustustoimiin mahdollisen bio-kemiallisen tai ydiniskun jälkeen.
http://www.debka.com/article/8770/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu hyrisee tyytyväisyyttä saatuaan tiedon, että sekä PLO:n toimeenpanevakomitea että Fatahin keskuskomitea ovat hyväksyneet lauantaina esityksen epäsuorien rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Niiden alkamisen ajankohta on vielä auki. Mitchell tavannee Netanyahun kolmannen kerran tänään ennen matkaansa Yhdysvaltoihin, jossa hän raportoi tilanteesta Barack Obamalle ja Hillary Clintonille. Ei ole myöskään selvillä, toimiiko Mitchell itse kuriirina Jerusalemin ja Ramallahin välillä sai asettaako hän nuoremman miehen siihen tehtävään.

HAMASIN reaktio keskustelujen aloittamiselle oli ehdottoman hylkäävä ja tyrmäävä. Sen lausunnossa sanottiin, että PLO iski puukon palestiinalaisten selkään lisäten, ettei PLO edusta Palestiinan kansaa, koska yli puolet siitä asuu Gazassa. Tilanne onkin kiemurainen, sillä kukaan ei tiedä, miten Gazan tilanne kytketään keskusteluihin. Hamas totesi aiemmin, että se on valmis hyväksymään keskusteluissa tehdyt sopimukset edellytyksellä, että ne alistetaan kansan äänestettäviksi.

EPÄSUORIEN keskustelujen tausta on edelleen epäselvä. Pääministerin kanslia kieltää, että se olisi luvannut lopettaa rakennustoimet Jerusalemin itäosissa, mitä PA edelleen vaatii. PA:n edustajana PLO:n pääsihteeri Yasser Abdel Rabbo sanoi keskustelujen pääsevän alkuun, koska USA antoi useita vakuuksia PA:n vaatimuksiin, varsinkin ”setlementtien aktiivisuutta ja rakennustoimintaa koskevilta osilta”. Toiseksi ”USA antoi vakuutuksen, jolla se tule estämään toisen osapuolen aiheuttamat provokaatiot”, jolla hän tarkoittanee esim. uusia rakennuslupia Jerusalemin itäosiin. Kolmanneksi Rabbo sanoo USA:n vakuuttaneen, että kaikkia kysymyksiä käsitellään keskusteluissa alusta lähtien, myös visaisimpia.

ISRAELILAINEN viranomainen selitti, että keskustelujen aikana Israel voi tehdä ”luottamusta kasvattavia toimia”, kuten vapauttaa lisää terroristeja, poistaa tiesulkuja, vetää joukkojaan pois Länsirannalta sekä luovuttaa B ja C alueita PA:n täyteen hallintaan. Israelilla on kuitenkin vaatimuksia PA:lle, kuten kiihotuksen poistaminen, lisätä turvallisuustoimia sekä lopettaa sen harjoittamat diplomaattiset Israelin vastaiset toimet ulkomailla, joista viimeisimpiä on PA:n yritys estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi. Vähäisimpiä ei liene myöskään PA:n aloittama Israelissa tai Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotointi, mikä sotii tehtyjä sopimuksia ja kansainvälistä lakia vastaan. Tämä on sitäkin hyljättävämpää, koska siihen osallistuu PA: pääministeri henkilökohtaisesti, ja PA:n puheenjohtaja Abbas itse on tehnyt sitä tukevia päätöksiä. (JP)

4. ARABI- ja muslimilehdet ovat aloittaneet - tai kiihdyttäneet – Israelin vastaista propa-gandaansa pitkin muslimimaailmaa. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Israel ja PA ovat periaatteessa sopineet epäsuorien keskustelujen aloittamisesta lähi aikoina. Israel on virallisesti valittanut USA:lle palestiinalaisten harjoittamasta kiihotuksesta, mutta tämä kampanja ulottuu Mitchellin vaikutuspiirin ulkopuolelle. Arabitekstit on kääntänyt MEMRI.

ISLAMILAINEN liike, jonka vaikutusalue on Israelin pohjoisosassa, julkisti äskettäin lausunnon, jossa ”se väittää Israelin poliisin (miehitysjoukkojen) tehneen väkivaltaisen hyökkäyksen perjantaina al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella”. Poliisilla ei ole tietoa tällaisesta hyökkäyksestä tai väkivaltaisuuksista perjantain muslimirukousten aikana.

Saudi Arabiassa ilmestyvä lehti ”Arab News” kertoi, että Jordanian kuningas Abadullah II, joka on Itä Jerusalemin pyhien paikkojen suojelija, perusti ”Al-Quds kapinarahaston” sen lisäksi, että hän vaatii Israelia luovuttamaan kaikki 1967 sodassa vapauttamansa alueet vuoden 2002 arabisuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmassa luvataan diplomaattisuhteet Israelin kanssa, jos se alistuu suunnitelmaan. Abdullah II esittää jatkuvia varoituksia tilanteen räjähtämisestä, ellei Palestiinan valtiota saada pian syntymään. Abdullah II pelkää kruununsa menettämistä.
LONTOOSSA ilmestyvä ”Muslim News” kertoi, että Israelin joukot olivat haavoittaneet yhdeksää palestiinalaista yhteenotoissa sekä ”siepanneet” muutamia, jolla tarkoitetaan poliisin suorittamia väkivaltaisuuksiin syyllistyneitten pidätyksiä.
JERUSALEMIN suurmufti sheikh Tayssir Tamimi kertoi ”Eurasia News” lehdessä, että Jerusalemin uusi kaupunkisuunnitelma tähtää muslimien ja kristittyjen poistamiseen pääkaupungin alueelta. Hän väitti, että niissä esitetään puhtaasti juutalaisen lähiön muodostamista Jerusalemiin vuonna 2014. Hän väitti edelleen, että Israelin suorittamat arkeologiset kaivaukset horjuttavat moskeijoitten perustuksia Temppelivuorella.

NÄMÄ väitteet voi jokainen asioita seuraava todeta ilmiselviksi valheiksi, niiden toistaminen laajalle leviävissä julkaisuissa arvostettujen muslimien suulla uskotaan arabimaailmassa ja käännöksinä ilmeisesti suuressa osassa länsimaailmaa tosiasioiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137433

5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin yliopiston professori, entinen aktiivilentäjä, Reuven Pedatzur arvostelee kiivaasti Israelin aseteollisuuden, Rafaelin, Elisran ja Aerospace-teollisuuden kehittämien torjuntajärjestelmien kykyä suojata maata ulkopuolista ohjushyökkäystä vastaan. Hän sanoi, että vaikka järjestelmä toimii 99 %:n teholla, yksi % voi tuoda kohtalokkaan ydin- tai massatuhopommin maahan. Hän sanoo, että Iron Dome on roskaa, se ei millään ehdi vastata 14 sekunnissa maaliinsa osuvaan rakettiin, koska järjestelmä vaatii 15 sekuntia valmistautuakseen torjuntaan. ”Se ei pysty torjumaan mitään alle 5 km:n kantomatkan raketeista eikä luultavasti 15 km:n rakettiakaan.” Davidin Linko on toinen mutta vielä pahempi, sillä yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD. Jos Hizbullah ampuu kaikki 40 000 ohjustaan ja rakettiaan, sen torjuminen tulisi romuttamaan Israelin talouden. Eikä Arrow järjestelmä saanut parempaa tuomiota, sillä sen läpi voi yksi ydinpommi päästä tuhoten lähes koko maan.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175042
- Bashir Assad sanoo, ettei Israel näytä olevan valmis rauhaan. (JP)
- Iran tarjoaa päivällisen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille. Ahmadinejad lienee jostain kuullut, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Iranin ulkoministeri Mahoucher Mottaki esitti länsimaille avointa keskustelua ydinkysymyksestä. (JP)
- Hallitus miettii Givat Hayovelin ja Harishan ”laittomien” juutalaisyhteisöjen laillistamista jälkikäteen. Ehud Barak sanoo, ettei puolustusministeriön kanta niiden tuhoamiseksi ole muuttunut. Barak esittää rohkeaa juutalaisia vastaan, mutta häntä syytetään pelkuruudesta vihollisen edessä. (JP)
- Egypti kielsi israelilaisen hematologian erikoistuntijan pääsyn kansainväliseen lääkintäkonferenssiin Kairossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137434
- Gazan terroristit ampuivat Kassamin Ashkelonin liepeille, ei vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137432
- Moshe Feiglin aikoo erota joukkoineen Likudista, jossa häntä ei suosita.(INN)
- Tri Mirela Siderer, joka haavoittui pahoin Gazan raketista, sanoo Goldstonen menneisyyteen viitaten, että hän on teeskentelijä pahinta laatua, joka tuomarina Etelä Afrikassa tuomitsi lukuisia ihmisiä kuolemaan minimaalisista rikoksista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3886746,00.html
- Talousministeri Yuval Steinitz sanoo, että Euroopan talouden romahdus tulisi pahoin runtelemaan myös Israelia. Siksi hän kehottaa suuntaamaan toivonsa Kiinaan. Hän sanoi, että Israel kesti ensimmäisen kriisin hyvin, mutta kehottaa huolellisesti tarkkailemaan toista, joka voi tulla yhtä arvaamatta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/business/finance-minister-israel-could-be-affected-if-pan-european-crisis-breaks-out-1.289147