Friday, September 25, 2009

PERJANTAI 25.09.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puhetta eilen illalla Israelin aikaa tarkkailijat Israelissa kutsuvat ”dramaattiseksi”, joskin joku moitti häntä siitä, että pääministeri alentui Ahmadinejadin tasolle esitellessään todisteita holokaustista, joka kaiken järjen mukaan pitäisi olla jokaisen historiaa ja omaa aikaansa seuraavan tiedossa ilman lisätodisteita. Netanyahu esitti dokumentin, jossa oli Hitlerin varamiehen Heinrich Himmlerin omakätinen allekirjoitus, jossa kerrotaan natsien päätöksestä juutalaisten tuhoamisesta. Lisäksi hän näytti karttapiirroksen keskitysleiristä, jonne juutalaisia ja muitakin kansallisuuksia koottiin ennen lähettämistä tuhoamisleireille.
Netanyahu moitti niiden kansojen edustajia, jotka jäivät istumaan saliin Ahmadinejadin puheen ajaksi. Hän kutsui sitä häpeälliseksi, vastuuttomaksi, pilkaksi YK :n perussääntöä vastaan. Hän kävi läpi puheessaan edellisen lisäksi Iranin ydinpommihaasteen maailmalle, YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman Goldstonen laatiman raportin Gazan operaatiosta sekä rauhanponnistelut Lähi Idässä, joista hän vakuutti, että Israel haluaa rauhaa ja jos arabit haluavat sitä, Israel odottaa vain merkkiä, ja jos palestiinalaiset haluavat rauhaa, aloitetaan keskustelut siitä välittömästi, mutta ”Israel haluaa puolustuskelpoisen, pysyvän rauhan”.(JP)
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu ei vedonnut puheessaan tunteisiin eikä pyrkinyt herättelemään niitä; hän vetosi järkisyihin ja tosiasioihin, missä hänen puheensa poikkesi esim. presidentti Obaman puheesta, joka pyrkii vaikuttamaan kuulijoihin pelkän inhimillisen vetovoimansa kautta. Sellainen puhe vetoaa joihinkin kuulijoihin tunnetasolla, mutta jättää toiset kylmiksi ja aiheuttaa epäselvyyttä, mihin puhuja lopulta tähtäsi.
Netanyahu selvitti Iranin presidentin tapaa esittää uhkauksiaan näin: ”Ehkäpä jotkut teistä ajattelevat, että tämä mies ja hänen vastenmielinen hallituksensa uhkaa vain juutalaisia. Te olette väärässä, täysin väärässä. Historia on opettanut kerran toisensa jälkeen, että se alkaa juutalaisista, mutta ajan myötä tulee nielaisemaan paljon muitakin.” Hän totesi, että islamin fundamentalismi, joka alkoi nousta 30 vuotta sitten, on levittäytynyt yli maapallon murhaavalla väkivallalla, joka ei tunne mitään rajoja, ja verenhimoisella puolueettomuudella, joka ei valikoi uhrejaan. ”Se on valikoimatta teurastanut muslimeja, kristittyjä, juutalaisia ja hinduja ja monia muita.” Netanyahu vertasi taistelua tätä fanatismia vastaan ”21. vuosisadan sivilisaation taisteluna 9. vuosisadan barbarismia vastaan, elämää kunnioittavien taistelua niitä vastaan, jotka ihannoivat kuolemaa”. Mutta ”menneisyys ei pysty nousemaan tulevaisuuden yli”, hän totesi, ”sillä tulevaisuus lupaa suurenmoisia toivon saavutuksia.” (JP)
3. Netanyahu vakuutti, että valikoivalla kehityksellä pystymme puhdistamaan maapallon, mutta jos alkeellisin fanatismi saa haltuunsa tuhoisimmat aseet, maailman edistyminen voi muuttua taantumaksi pitkäksi ajanjaksoksi. ”Siksi maailman suurin uhka on uskonnollisen fanatismin ja massatuhoaseitten liitto.” Hän kyseli, ”onko YK valmis ottamaan haasteen vastaan; onko kansainvälinen yhteisö valmis vastustamaan hallituksen despotismia omaa kansaansa vastaan?”. Hän tarkoitti tällä Iranin hallitusta todeten, että ”valamiehistö vielä harkitsee asiaa, mutta viime aikaiset merkit eivät ole rohkaisevia”.
YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman Goldstonen raporttia Netanyahu kutsui ”farssiksi”, ja kyseli, onko YK valmis hyväksymään tällaisen oikeuden ja totuuden vääristelyn. ”Jos näin käy, YK on taantunut mustimpiin vuosisatoihin, jona ihmisoikeuksien pahimmat rikkojat istuvat tuomitsemassa lakia noudattavia demokratioita, jolloin sionismia verrataan rasismiin ja jossa automaattisella enemmistön päätöksellä julistetaan, että maapallo on litteä.” (JP
4. PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti, että Israelin kansa haluaa rauhaa esittäen esimerkkinä, että Israel solmi rauhan Egyptin ja Jordanian kanssa. ”Me pyydämme Palestiinan kansaa hyväksymään juutalaisen valtion, yksinkertaisesti, selvästi ja perusteellisesti. Me emme ole vieraita valloittajia Israelin maassa. Emme ole vieraita täällä – tämä on meidän kotimaamme, mutta niin syvästi kuin tunnemmekin kiintymyksemme tähän maahan, huomioimme myös palestiinalaisten asuvan täällä ja myös he haluavat oman kodin. Haluamme asua heidän kanssaan rinnakkain, rauhassa, hyvinvoinnissa ja arvokkuudessa.” Mutta Netanyahu muistutti, että turvallisuutensa takaamiseksi Palestiinan kansan tulee olla aseistamaton: ”Palestiinan valtion tulee olla tehokkaasti aseistamaton, sillä emme halua uutta Gazaa, uutta Libanonia, uutta Iranin tukemaa terroripesäkettä Jerusalemin lähelle.”
Lopuksi Netanyahu viittasi Joosuan kirjan Sanaan: ”Olkaamme vain voimakkaita ja rohkealla mielellä, kohdatkaamme tämän vastoinkäymisen, ja jos Jumala niin tahtoo, saavuttaaksemme kestävän rauhan tuleville sukupolville.” (JP)
5. SEKÄ Netanyahu että Abbas kertoivat eilen eri haastattelutilaisuuksissa, etteivät rauhankeskustelut tule alkamaan aivan lähi tulevaisuudessa.
Netanyahu toisti Haaretzin toimittajalle, että Israel on valmis aloittamaan keskustelut välittömästi, mutta ei millä ehdoilla tahansa. Hän on kuitenkin valmis lähettämään edustajansa Washingtoniin Obaman esittämään tilaisuuteen ensi viikolla, jossa he tavannevat Obaman nimittämän Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin ja ehkä myös ulkoministeri Hillary Clintonin, mutta tuskin tapaavat PA:n asettamia neuvottelijoita. Netanyahu yksilöi omat kriteerinsä tähän tapaan: PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, mikä tarkoittaa sitä, etteivät pakolaisleireissä asuvat palestiinalaiset voi muuttaa Israelin alueelle eivätkä saada Israelin kansalaisuutta. Palaaminen 1949 aselepolinjoille on myös täysin suljettu pois. Netanyahu ei hyväksy Abbasin vaatimusta täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, eikä Jerusalem ole osa Länsirantaa; siitä neuvotellaan erikseen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toisti al-Hayyat lehden haastattelussa vaatimuksensa, että Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille; PA ei tunnusta Israelia juutalaisena valtiona; miljoonille ulkomailla asuville palestiinalaispakolaisille tai heidän jälkeläisilleen tulee myöntää Israelin kansalaisuus, mikä tehokkaasti hukuttaisi haaveet juutalaisenemmistöisestä valtiosta; kaikenlainen rakentaminen tulee lopettaa Länsirannalla ja sen tulee koskea myös Jerusalemia; keskusteluja tulee jatkaa siitä, mihin ne jäivät Olmertin tiimiltä.
PA:n johdon esittämien vaatimusten hyväksyminen merkitsisi Israelille selvää itsemurhaa, eikä tämä kansa ole niin pitkälle kyllästynyt elämäänsä.
Olmert kertoi eilen journalisteille, että hänen tarjouksensa PA:lle oli edullisin, mitä mikään Israelin hallitus pystyy tarjoamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133586
6. JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat tunnustaa pääkaupungin vastineessa korkeimmalle oikeudelle, ettei Jerusalemin poliisi pysty nykyisen tilanteen vallitessa estämään laittomuuksia Itä Jerusalemin arabienemmistöisissä lähiöissä siitä yksinkertaisesta syystä, ettei se uskalla mennä sinne. Korkein oikeus käsittelee Aryeh Kingin esittämää haastetta Jerusalemin kaupunkia vastaan, ettei se ole estänyt arabien rakentamista lähiöissä juutalaisten omistamalle maalle, minkä johdosta kaupunki joutuu toistuvasti määräämän purkutuomioita arabien laittomasti toisen maalle ja ilman vaadittavia rakennuslupia rakentamille taloille. Tämä aiheuttaa tarpeetonta kitkaa ja herättää syytteitä rasismista puolin ja toisin.
Ongelman aiheuttajana on hallituksen vuosia sitten tekemä päätös, että Jerusalemin poliisin tulee toimiessaan Itä Jerusalemin alueella, joka hallinnollisesti on Knessetin päätöksen mukaan osa Israelia, liikkua siellä armeijan sotilaitten kanssa yhdessä. Armeijan edustaja kertoo, ettei se halua lähettää sotilaitaan Itä Jerusalemiin.
Barkat toteaa, että tämän johdosta poliisi ei pysty suoriutumaan valvontatehtävistään Itä Jerusalemin alueella, mikä puolestaan rohkaisee rikollisia aineksia, jotka toimivat alueella terrorisoiden palestiinalaisia asukkaita.
Tämä tulkinta on vaikeuttanut myös normaalien kaupungin tarjoamien palvelusten ulottamista arabienemmistöisiin lähiöihin, mikä tuntuu varsinkin opetuksen, terveydenhuollon ja puhtaanapidon alueilla. Tämän johdosta roskia ei kerätä eikä katuja puhdisteta samalla tavoin kuin pääkaupungin länsiosissa, mutta se tuntuu myös turvallisuudessa, koska ulkopuolisten on uhkarohkeaa uskaltaa liikkua siellä.
Barkat pyytää, että oikeus poistaisi Jerusalemin vastaajien luettelosta, sillä pääkaupunki on tehnyt voitavansa tilanteen puitteissa. Todisteeksi siitä hän esitti kirjeen sisäisen turvallisuuden ministerille Yitzhak Aharonovitchille pyytäen tätä nimittämään virkailijan tai toimikunnan asiaa hoitamaan turvallisuusaidan itäpuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133597
7. UUTISOTSIKOITA
- Englannin armeijan yleisesikuntapäällikkö Sir Jock Stirrup vieraili Israelissa kuluvan viikon aikana ilman julkisuutta. Hän on Englannin ilmavoimien johtava marsalkka. Hän keskusteli Gabi Ashkenazin ja muitten IDF:n korkeitten viranomaisten kanssa. Hänen suurin huolensa on englantilaisjoukkojen asema Afganistanissa, jotka hän haluaisi kotiuttaa, mutta keskusteluissa Israelissa sivuttiin monia ajankohtaisia haasteita, niiden mukana Syyria. (JP)
- Presidentti Obama toimi puheenjohtaja YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa eilen, jossa rohkaistaan maailman maita yhdistymään ydinaseitten leviämisen estämiseksi ja lopulta hävittämiseksi maailmasta. Siinä on erityinen viittaus Iraniin ja Pohjois-Koreaan, mutta ei viitata esim. Pakistaniin, Intiaan ja Israeliin, jotka kaikki ovat epäiltyjä ydinasevaltioita, mutta eivät ole allekirjoittaneet niiden levittämisen kieltävää sopimusta. (JP)
- Yli 550 Golanilla asuvaa druusia ylitti Syyrian vastaisen rajan osallistuakseen jokavuotisiin pyhiinvaellusmatkoihin Syyriaan. Israel sallii myös druusiopiskelijoitten pääsyn Syyrian yliopistoihin. Vuosittain heitä ylittää rajan yli 550. (JP)
- Vihreät vastustavat uuden 50 000 asukkaan haredi-kaupungin perustamisen Negeviin 7000 dunamin alueelle. Kaupunki on suunnitteluasteella, se tulisi sijaitsemaan Tel Aradin risteyksen lähellä, lähellä Ksifa beduiinikaupunkia. Uuden kaupungin nimeksi ehdotetaan nimeä Kasif. (JP)
- Iranin viranomaiset kertovat IAEA:n pääsihteerille ElBaradeille, että Iranilla on toinen uraanin rikastuslaitos Natanzin lisäksi, mutta tiedot ovat puutteellisia.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3781878,00.html

Thursday, September 24, 2009

TORSTAI 24.09.09
1. YK:N YLEISKOKOUKSEN suuret puheet on pidetty ja nyt on ohjelmassa niiden sisällön analysointi ja määritteleminen, mitä milläkin tarkoitettiin. Vain kaksi eilisistä puhujista puhui ilman diplomatian hämärtävää viittaa: Libyan värikäs presidentti Muammar Gaddafi ja Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad. Molemmat puhujat saivat myös osan jäsenmaitten tärkeimmistä johtajista poistumaan salista puheen ajaksi.
Libyan presidentti Gaddafi puhui maansa edustajana ensimmäisen kerran 40:n vuoteen YK:n yleiskokouksessa. Teatraalisesti hän repi kopion YK:n peruskirjasta puheensa aikana, joka kesti 90 minuuttia kullekin sallitun 15 minuutin asemesta. Hän antoi YK:n turvallisuus-neuvostolle uuden nimen: ”Ei sitä tule kutsua turvallisuusneuvostoksi, vaan terrori-neuvostoksi”, hän selitti, ”koska sen viisi pysyvää jäsenmaata – USA, Venäjä, Ranska, Englanti ja Kiina, terrorisoivat maailmaa sen kautta”. Ennen sitä hän kuitenkin ylisti presidentti Obamaa saaden suosionosoituksia, mutta myös ymmärtävää naurua joittenkin taholta. Hänen sanomansa koski YK:n yleiskokouksen rajoitettua valtaa verrattuna turvallisuusneuvostoon: ”Eri maitten edustajat velvoitetaan esiintymään istunnon aikana, mutta sitten he häipyvät”. Libyan presidentti menetti uskottavuutensa ottaessaan lämpimästi vastaan Skotlannin vapauttaman Lockerbien pommin asentajan Abdel Basset al-Megrahin. YK:n rakennuksen ulkopuolelle oli tullut mielenosoittajia, joista toiset ylistivät ”Afrikan kuningasta”, toiset – pääasiassa siirtolaisia Libyasta – syyttivät Gaddafia hänen rikoksistaan sananvapautta ja ihmisoikeuksia vastaan maassaan. (JP)
2. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ei myöskään pettänyt odotuksia puheensa sisällön suhteen, vaikka hän olikin siistinyt sitä holokaustia koskevalta osaltaan. Osa länsimaitten edustajista marssi ulos salista, toisten pysyessä istuimillaan, mutta pitäen käsiään liikkumatta toisten taputtaessa puhujille, kuten Gaddafin mainitessa vastustavansa kahden valtion periaatetta Palestiinaan, minkä sijaan hän ehdotti ”demokraattista arabivaltiota ilman uskonnollista fanatismia”, koska ”kaksi valtiota pienellä maatilkulla sijaitsevat osin päällekkäin”. Gaddafi myös kielsi yleisen kuvitelman, että arabit ovat juutalaisten vihollisia. Päinvastoin hän ennusti, että tulee aika, jolloin juutalaiset tarvitsevat arabeja. Samalla hän tyrkkäsi länsivaltoja mainiten: ”Katsokaa, mitä kaikki muut ovat tehneet juutalaisille”.
AHMADINEJAD selvitti journalisteille antamassaan haastattelutilaisuudessa näkemyksiään ennen YK:n puhettaan. Hän totesi, ettei Obama ole ensimmäinen USA:n presidentti, joka pitää Irania vihollisenaan. Hän kielsi tämän todeten, että nykyinen tilanne tarjoaa ennen kaikkea tilaisuuden kaikille. Hän viittasi, että historia todistaa näin tapahtuneen ennenkin. Hän oli haastattelun aikana rento ja hillitty nostamatta ääntään missään vaiheessa silloinkaan, kun kysyttiin vaikeista asioista kuten Iranin ydinasehaaveista: ”Iran ei havittele ydinaseita. Toivon Mr. Obaman toimivan tarjoamansa muutoksen mukaisesti”. Toiseksi hän totesi, että turvattomuuden lähteet maailmalla on saatettava keskustelun piiriin. Hän lupasi pyytää Iranin oikeusviranomaisia kohtelemaan kolmen Iraniin Afganistanista eksyneen vaeltajan tapausta mahdollisimman helläkätisesti lupaamatta kuitenkaan mitään heidän vapauttamisekseen. Kanadalaisen journalistin Maziar Maharin kohtalosta hän ei halunnut puhua. Mahari toimi Newsweek-lehden edustajana Iranissa ja pidätettiin kesäkuun vaalien yhteydessä. Ahmadinejadin mielestä hallituksella ei ollut mitään yhteyttä vaalien jälkeisiin mielenosoituksiin ja väkivaltaisuuksiin todeten, etteivät niissä kuolleet olleet syyttömiä. (JP)
3. AHMADINEJAD syytti Israelia ”epäinhimillisestä politiikasta” territorioissa sekä maailman hallitsemisesta. IDF:n Gazan operaatiota hän kutsui ”barbaariseksi hyökkäykseksi” ja syytti länsivaltoja farisealaisuudesta puhuessaan demokratiasta rikkoen samalla sen perusteita. Hän näki toivon pilkistävän kansojen alkaessa herätä näkemään sen ja vastustamaan tätä tekopyhyyttä. ”Miten kukaan voi uskoa, että epäinhimillinen politiikka Palestiinassa voi jatkua? Miten miehittäjän rikokset puolustuskyvyttömiä naisia ja lapsia ja heidän kotejaan, farmejaan, kouluja ja sairaaloita vastaan jatkuvat määrättyjen hallitusten ilman ehtoja tapahtuvan hyväksymisen ja tuen avulla?” Hän jatkoi ennustaen, ettei pienen vähemmistön hallinta koskien politiikkaa, taloutta ja kulttuuria suuressa osassa maailmaa epämääräisten verkostojensa kautta saattaen voimaan uudenlaisen orjuuden, joka vahingoittaa toisten kansojen, jopa Euroopan ja USA:n, uskottavuutta edistääkseen rasistisia tavoitteitaan, ole enää hyväksyttävissä. Hän pyrki näillä hyökkäyksillään osoittautumaan kehitysmaitten itse valituksi johtajaksi, jotka ovat joutuneet kehittyneitten maitten hyökkäysten kohteiksi. Hän viittasi vieraiden maitten joukkoihin, jotka ovat tunkeutuneet Lähi Itään levittäen väkivaltaa, terroria ja toisten maitten painostamista.
Ahmadinejad kehui kesäkuun parlamentti- ja presidentin vaaleja voitollisiksi ja demokraattisiksi aloittaen uuden kappaleen maansa sisäisessä kehityksessä kansan valitessa hänet uudelleen valtaan suurella enemmistöllä.
Suurin osa länsimaitten edustajista poistui salista jättäen vain sihteerinsä ja avustavan henkilökuntansa saliin Ahmadinejadin puheen ajaksi.
Pääministeri Netanyahu, YK:n lähettiläs Shalev ja USA:n lähettiläs Oren tuomitsivat Ahmadinejadin puheen rasistisena ja hengeltään samaksi mikä hallitsi natsien retoriikkaa, jonka ”päämääränä oli juutalaisen kansan tuhoaminen syyttäen heitä maailman hallitsemisesta salajärjestöjensä kautta jatkaakseen kansojen orjuuttamista”. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1116678.html
4. PALESTIINALAISET ovat perin juurin hämmästyneitä ja epäuskoisia heidän ”presidenttinsä” PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin alistuessa presidentti Baruck Obaman painostuksen alla suostumalla vastoin kaikkia ennakkolausuntojaan puristamaan Netanyahun kättä, ja mikä vielä pahempaa, istumaan saman pöydän ääreen hänen kanssaan. Abbas on toistuvasti vannonut maaliskuusta lähtien, ettei hän suostu minkäänlaisiin myönnytyksiin Israelin hallituksen kanssa, ennen kuin se hyväksyy kahden valtion periaatteen ja julistaa täydellisen rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan, myös Itä Jerusalemiin. JP:n huomioitsijat toteavat yksimielisesti, että Abbasin arvovalta, joka hämmästyttävästi nousi Fatahin Betlehemin yleiskokouksen johdosta, on kärsinyt pahan kolauksen, josta hänen voi olla vaikea selviytyä. Syytös koskee myös Obamaa, jonka he katsovat pettäneen heidät luvattuaan painostaa Israelia ja tunnustaa palestiinalaisten oikeudet, mutta pakotti Abbasin näytösesitykseen oman uskottavuutensa nostamiseksi.(JP)
5. Obama pyrki puheessaan yleiskokoukselle säilyttämään jonkinasteisen
tasapuolisuuden. Hänen viestinsä oli tämä: ”On tullut aika aloittaa neuvottelut – ilman ennakkoehtoja. Päämäärä on selvä: Kaksi rinnakkain rauhassa ja turvallisina asuvaa valtiota – juutalainen valtio juutalaisille todellisessa turvallisuudessa israelilaisille, sekä elinkelpoinen, itsenäinen Palestiinan valtio yhtenäisellä maa-alueella, mikä lopettaa miehityksen, joka alkoi 1967 sodassa ja mikä huomioi palestiinalaisten potentiaalin.” Samalla kun Israelin edustajat panivat mielihyvin merkille maininnan ”juutalaisesta valtiosta”, Obaman viittaus siihen, ”ettei Amerikka enää hyväksy laittoman siirtolaistoiminnan jatkumista Länsirannalla”, tämä osoittaa hänen puheensa taustalla piileskelevän voimakkaan Israelin vastaisuuden puettuna diplomatian käärinliinoihin. Juutalaiset sionistit, sekä oikealla että vasemmalla, ovat toistuvasti todenneet, että ”setleritoiminnan”, eli juutalaisten yhteisöjen, säilyminen ja kasvaminen Juudeassa ja Samariassa on Israelin kansan elinehto. ”Ilman sitä kansa nääntyy ahtaalle kaistalle pakotettuna ja valtion puolustuskyvyn säilyminen vaarantuu ratkaisevasti.”
”Israel olisi tarvinnut nyt johtajan, joka muinaisten johtajien tavoin olisi uskaltanut lyödä nyrkkiä pöytään ja ilmoittaa yksiselitteisesti, ettei Israel ole USA:n vasallivaltio, joka tekee juuri niin kuin Yhdysvaltain johtajan hetkittäiset mieltymykset edellyttävät”. Näin teki Menachem Begin ja näin teki Yitzhak Shamir keskustellessaan USA:n presidentin kanssa, eivätkä välit siitä suinkaan huonontuneet, päinvastoin molemminpuolinen kunnioitus kasvoi.
Netanyahun katsotaan ”juhlineen” ennen aikaisesti uskoen Obaman politiikan siirtyneen muslimi-myönteisyydestä luotettavimman liittolaisensa rinnalle. NU:n kansanedustaja Arye Eldad esitti asian näin: ”USA:n presidentti haluaa pakottaa Israelille Palestiinan valtion 1967 rajoilla, mitä Netanbyahu valittiin vastustamaan. Netanyahun täytyy nyt toimia tämän estämiseksi tai hän astuu Obaman asettamaan loukkuun, josta emme pysty pakenemaan.” Hän kehotti Netanyahua käyttämään vaikutusvaltaansa Kongressissa taivuttaakseen siellä olevat Israelin tukijat estämään Obaman suunnitelmat. Eldad moitti Netanyahua, että tämä käytti väärää ”elekieltä” esiintymällä pää painuksissa kuin koulupoika koulun johtajansa puhuttelussa esiintyessään TV-kameroiden edessä yhdessä Obaman ja Abbasin kanssa. ”Bibin tulee rohkaistua sanomaan ”ei” USA:n presidentille, tai hänet tullaan syrjäyttämään pääministerin tehtävistään kuten tapahtui 1999.” (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Karnei Shomron saa 37 uutta asuntoa puolustusministeriön vahvistaessa sinne suunniteltujen uusien asuntojen rakentamisen. (JP)
- Labour-kansanedustaja edellinen opetusministeri Yuli Tamir syytti Bush Etzionin juutalaissiirtokunnassa, joka ei ole vielä saanut puolustusministerin allekirjoitusta, 15 vuotta IDF:ssa palvellutta asukasta ”anarkistiksi”. Tamir sai opetusministerinä koulukirjoihin maininnan, että 1948 Israelin itsenäisyys-julistus merkitsi katastrofia (nakba) palestiinalaisille. Nykyinen opetusministeri Gideon Saar poistaa tämän koulukirjoista. (JP)
- Hamasin Damaskoksessa toimiva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal lensi Kairoon keskustelemaan sovinnosta Fatahin kanssa. Egypti antoi heille aikaa syyskuun loppuun, tai Egypti vetäytyy välitystoiminasta. (JP)
- Beersheban lähellä poliisi pidätti 15 beduiinia heidän vastustaessaan väkivaltaisesti KKL-JNF:n työntekijöitten puun istutusta. Lähi Idän perinteen mukaan maan omistaa se, joka istuttaa puita siihen. (JP)
- IDF kouluttaa nopean toiminnan joukkoja, ei vihollista vaan juutalaisia vastaan. Sellaisina pidetään aktiivisesti juutalaisyhteisöjen tuhoamista vastustavia juutalaisia. Heidät rinnastetaan vaaralliseen viholliseen.(JP)
- Ruotsin TV väittää ohjelmassaan, että Vatikaani tiesi englantilais-piispan Richard Williamsson kieltävän holokaustin, kun hänen kirkosta erottamisensa kumottiin tammikuussa. (JP)
- Räjähtämättä jäänyt pommi esti terrori-iskun juutalaisbussia vastaan Siinailla. Pommi oli asetettu lähelle Nuweiben kaupunkia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133569
- Teheranin paraatissa maahan syöksynyt kone oli Iranin ainoa Awacs-
tutkakone. Venäjä ja Kiina alkavat myöntyä Iranin vastaisten pakotteiden
koventamiseen. (debkafile)

Wednesday, September 23, 2009

KESKIVIIKKO 23.09.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lopulta puristivat toistensa kättä presidentti Obaman tarkkailevan katseen alaisina, ja jopa istuivat hetkeksi saman pöydän ääreen, mutta edelleen siten, että Obama istui heidän välissään. Netanyahulla oli TV-kuvien mukaan selviä vaikeuksia esiintyä luontevasti, sopivaa istuma-asentoa ei tahtonut löytyä, tuolia täytyi nykyttää eteenpäin toistuvasti ja pyyhkiä tuskan hikeä nenänjuurestaan. Eipähän siinä juuri mitään pelättävää enää ollutkaan, puheet Obaman kanssa oli käyty eikä journalisteille tarvinnut kertoa mitään. Obama piti itse lyhyen esittelypuheen, ja pakotti sitten vieraansa puristamaan toistensa käsiä.
NETANYAHU kertoi jälkeenpäin, että yksityiskeskusteluissa Obaman kanssa Iranin tilanne muodosti tärkeimmän aiheen. Obama oli lieventänyt kautensa alussa vaatimaansa täydellistä rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, mutta hän kuitenkin kehotti Israelia rajoittamaan aktiivisuuttaan siellä.
PALESTIINALAISTEN edustaja sanoi heidän saaneensa vaikutelman, että Obama painosti ainoastaan Israelia, mitään vaatimuksia hän ei esittänyt heille. Toiseksi he kertoivat Obaman hyväksyneen heidän vaatimuksensa käydä rauhankeskustelut arabisuunnitelman perusteella, mikä vaatii Israelia vetäytymään 1949 aselepolinjoille. Abbas mainitsi tästä myös kutsuen niitä 1967 rajoiksi, mikä on epätarkka ilmaisu; mitään rajoja ei ole koskaan määritelty Israelin ja Länsirannan välille. He myös tulkitsivat Obaman vaatineen, että rakennuskielto tulee julistaa Juudeaan ja Samariaan, ja sen tulee koskea myös Itä Jerusalemin aluetta.
OBAMAN puheen keskeinen vaatimus oli, että rauhankeskustelut tulee aloittaa kiireisellä aikataululla. Hän selitti, että Mitchell tapaa sekä Israelin että PA:n neuvottelijat USA:ssa ensi viikolla. Hän sanoi pyytäneensä ulkoministeri Hillary Clintonia raportoimaan hänelle edistyksestä keskusteluissa.
OBAMAN odotettiin esittävän jotain konkreettista myös vaatimuksistaan edes jonkinasteisista myönnytyksistä arabimailta Israelille, mutta hänellä ei ollut mitään esitettävänään siitä. Arabimaat ovat suhtautuneet hyvin nihkeästi Obaman omaksumaan joustavaan diplomatiaan, joka edellyttäisi ”molemmanpuolisia hyvän tahdon eleitä”. Saudi Arabia katsoo tehneensä oman osansa saatuaan Hamasin ja Fatahin suostumaan yhteishallitukseen sekä laadittuaan rauhansuunnitelman 2002, jonka arabiliitto omaksui myöhemmin suunnitelmaksi, jota se voimallisesti reklamoi toteutettavaksi. Se asettaa useita vaatimuksia Israelille, ja sen vaikein ja vaarallisin vaatimus on se, että se edellyttää Israelia luopumaan kaikista 1967 puolustus-sodassa vapauttamistaan alueista esittäen vain epämääräisiä lupauksia suhteiden normalisoimisesta Israelin ja arabimaitten välillä ilman mitään takeita, että näin tapahtuu, koska jokainen maa päättää itse suhteittensa laadusta. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa suhtautuu erittäin kielteisesti suhteitten normalisoimiseen Israelin kanssa, ja vaatii Israelin toimivan arabiliiton rauhansuunnitelman edellyttämällä tavalla ilman keskusteluja asiasta.(JP)
2. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että rauhankeskustelut ovat edelleen takalukossa, eikä Obama pystynyt näyttämään mitään ”maagista formulaa”, jolla ne olisi voitu saada uudelleen käyntiin.
PA:n puheenjohtaja on kiivennyt puuhun esitettyään vaatimuksia Netanyahun hallituksen alettua, eikä hän nyt näe mitään mahdollisuutta tulla alas sieltä menettämättä kasvojaan, kertoo Debkafile. Sen mukaan Obama on joutunut kohtaamaan kylmän todellisuuden ja luopunut haaveestaan nopeasta Lähi Idän rauhansuunnitelmansa toteutumisesta. Itse asiassa hän ei ole sellaista esittänytkään, tehnyt vain muutamia viittauksia siihen. Tämä näkyy selvästi hänen lähestymisestään Syyrian presidentti Bashar Assadia, joka vastasi hänen lämpimiin lähentymisesityksiinsä kylmästi ja yksioikoisesti. Mitään läpimurtoa sillä suunnalla ei ole tapahtunut; Iranin tuki on Syyrialle tärkeämpi tällä hetkellä. Toiseksi USA:n kilpailijaksi on noussut Turkin uudelleen heräävä islamin uskonnon pohjalta ponnisteleva neo-ottoman pyrkimys vaikutusvaltansa ulottamiseksi maihin, joita se aiemmin hallitsi vuosisatojen ajan. Obaman hallitus ei muuta kuin odotella, mihin suuntaan tuuli kääntyy. (Debkafile)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti New Yorkissa eilen, että voidakseen osallistua rauhankeskusteluihin Netanyahun tulee suostua jatkamaan niitä niistä sopimuksista, joita Olmertin hallitus teki heidän kanssaan. Netanyahu ilmoitti selkeästi, ettei mitään sellaisia sopimuksia ole olemassa, koska Israelin tiimiä johtaneen Tzipi Livnin mukaan hän teki selväksi alusta lähtien, ettei mitään ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu, eikä ole olemassa mitään dokumentteja, jotka osoittaisivat, mistä sovittiin. Olmertin hallitus oli valmis tarjoamaan periaatteessa 100 % Juudean ja Samarian alueista, mihin sisältyi suurten juutalais-yhteisöjen liittäminen Israeliin ja niiden kompensoimiseksi alueluovutuksia Negevistä sekä ”turvallisen tieyhteyden” rakentaminen Gazasta Länsirannalle. Tämä sisältyi Olmertin vain muutama viikko ennen eroamistaan tekemään tarjoukseen Abbasille, mutta jonka tämä hylkäsi sanoen mielipide-erojen olevan liian suuret. Olmert oli valmis luopumaan Jerusalemin vahasta osasta ja kaikista Itä Jerusalemin arabienemmistöisistä lähiöistä. Temppelivuorelle Olmert tarjosi kansainvälistä valvontaa. Tämä kaikki ei sopinut Abbasille, mitä on ihmetelty, koska se oli varmaan suurin myönnytys, mihin Israelin hallitus on koskaan ollut valmis.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh lupaa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille lähettämässään kirjeessä järjestönsä kannattavan Palestiinan valtion perustamista 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem. Tämä on Hamasin taholta uusi kehitys, minkä tarkoituksena lienee saada repeämä länsivaltojen vaatimalle ja pysyttämälle Gazan kaistan saarrolle, kunnes Hamas hyväksyy kvartetin sille asettamat kolme vaatimusta. (JP)
4. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhui eilen Teheramista etelään pidetyssä sotilasparaatissa, jossa maa esitteli sotilaallista mahtiaan, vakuuttaen maansa olevan nyt vahvempi kuin koskaan ennen, ja varoitti potentiaalisia vihollisia, että ”Iran katkoo kädet siltä, joka uskaltaa hyökätä sen kimppuun”. Hänen puhettaan häiritsi sotilaskoneen syöksyminen maahan surmaten seitsemän ihmistä. Iranin valtion TV ilmoitti koneen olleen kuljetuskoneen. Paraati oli järjestetty vuoden 1980-1988 Iranin ja Irakin välisen sodan alkamispäivän muistoksi. Siinä sodassa arvioidaan ainakin miljoonan ihmisen saaneen surmansa.
Ahmadinejad on viime aikoina hyökkäillyt länsivaltoja vastaan ilmeisesti niiden esittämän kritiikin vuoksi Iranin presidentinvaaleissa ilmenneistä epäselvyyksistä. Iran tarjoutuu aloittamaan keskustelut länsivaltojen kanssa, mutta ei Iranin ydinohjelmasta vaan ydinteollisuudesta yleensä maailmassa. Hän on myös jatkanut holokaustin kieltämistään. Presidentti Ahmadinejad puhuu ohjelman mukaan tänään alkavan YK:n yleiskokouksen iltaistunnossa. Aamupäivällä puhuu presidentti Obama sekä hänen jälkeensä Libyan diktaattori Muammar Gaddafi, jolla on ollut melkein yhtä vaikeaa löytää yösijaa New Yorkista kuin Ahmadinejadillakin hotellien syrjiessä heitä.
Saksan taholta ilmoitetaan, että jos Ahmadinejad puheessaan puuttuu holokaustiin, sen delegaatio marssii ulos istuntosalista. Israel on pyrkinyt saamaan lupauksen muiltakin länsivalloilta, että niiden edustajat poistuisivat salista Ahmadinejadin puheen ajaksi. (JP)
5. IRAN ilmoittaa tiedemiestensä kehittäneen uuden sukupolven sentrifugin, jonka
nopeus on viisinkertainen perinteisiin verrattuna. Debkafile vahvistaa uutisen kertoen, että sen koodi on IR-4. Uutisen mukaan sentrifugi on nyt testattavana. Iranin atomienergiajärjestö ilmoitti, että sentrifugit rakennetaan 10 kappaleen ryhmiin. Iranin edustaja ydinsuunnitelmaa koskevissa neuvotteluissa Ali Akbar Salehi kertoi uuden sukupolven sentrifugien nopeuden olevan yli viisinkertaisen perinteisiin verrattuna, ja että nopeutta lisätään kymmenkertaiseksi. Hän kertoi samalla, ettei Iran aio vaatia Venäjältä kompensaatiota sen rakentaman Bushehr ydinvoimalan myöhästymisen vuoksi. Tämä 1000 megawatin ja miljardin USD maksava ydinvoimalan rakentaminen aloitettiin jo 1970-luvulla Saksan toimesta, joka vetäytyi projektista ja sitä on jatkanut Venäjä. Voimalan uuden valmistuspäivän arvioidaan olevan kuluvan vuoden lopussa. Venäjä on pitkin projektin etenemistä valittanut, ettei Iran ole maksanut rakennuskustannuksia sovitussa aikataulussa, minkä Iran kieltää.
IRAN esitteli tiistain paraatin yhteydessä venäläisten toimittamaa Tor-1 ohjustorjuntalaitteistoa, joka pystyy torjumaan maaleja kuuden km:n päähän. Se toimitettiin Iraniin ydinlaitosten suojaksi. Venäjän uusin ja tehokkain torjuntajärjestelmä S-300 on herättänyt huolta Israelissa, koska Venäjä on lupautunut toimittamaan sen Iraniin. Sen ulottuvuus on yli 145 km ja 27:n km:n korkeudelle.
IRAN esitteli Teheranin paraatissa uusinta ohjustaan Sejjil, joka kiinteää polttoainetta käyttävänä on aina toimintavalmis maanalaisissa siiloissaan. Sen kantomatkasta on ristiriitaisia tietoja, joittenkin mukaan 2 500 km, toisten mukaan 1900 km. Toinen Iranin ohjus, Shihab-3 toimii juoksevalla polttoaineella, sitä myös esiteltiin paraatissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter, joka ei malta pysytellä eläkepäivillään kotonaan, kertoi äskettäin, että Israelin vetäytyminen Länsirannalta vähentää suuresti Israelin turvallisuusriskiä. Hän puhui James Madison yliopiston tilaisuudessa, jossa hän sai vaimonsa Rosalyn Carterin kanssa Mahatma Ganthin keskuksen huomionosoituksen työstään väkivallattoman maailman hyväksi. (JP)
- Presidentti Obama aikoo esittää G-20 maitten kokouksessa Pittburghissa torstaina ja perjantaina aloitteita, joilla hallitsematon varojen tuhlaus saadaan kuriin maailman talouden saamiseksi tasaiseen nousuun. Obaman osoitellessa toisia maita tuhlauksesta ainakin kolme sormea osoittaa Yhdysvaltoja, joka on johtanut hallitsemattoman tuhlailevaa taloutta. Vaikka hän on saanut tukea toisilta länsimailta, monet epäilevät, miten USA:n hallituksen
1, 548 triljoonan USD budjettivajaus saadaan katettua. Sen uskotaan nousevan seuraavan vuosikymmenen aikana 9:än triljoonaan USD. Kiina on toisten velanantajien joukossa ollut äänekkäimmin vaatimassa USA:n tuhlauksen ja katteettoman setelin painattamisen lopettamista. Kiinalla on 800 miljardin USD saatavat vakuuksina. Obama itse vihjaili äskettäin uuden kansainvälisen rahayksikön tarpeellisuudesta. USA:n pahimmat varojen syöjät ovat Irakin ja Afganistanin sodat. Afganistanin sotaa johtava kenraali Stanley A McChrystal sanoo, että ellei sinne saada lisää joukkoja, seurauksena on koko operaation epäonnistuminen. Alla olevassa osoitteessa tilannetta kutsutaan ”katastrofiksi”. USA kuitenkin mieluummin vie sinne ohjaajattomia pienkoneita (drones), ne ovat halvempia eivätkä aiheuta omia sotilastappioita. http://www.lewrockwell.com/rockwell/afghan-disaster130.html
- Shaul Goldstein aikoo kehittää Etzion Blokkiin kuluvasta kukkulakylästä 13 000 asuntoyksikön kaupungin, yhden suurimmista Juudeassa. (JP)

Tuesday, September 22, 2009

TIISTAI 22.09.09
1. OBAMAN HALLITUS painostaa Israelin pääministeriä Benyamin Netanyahua ja PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia saadakseen edes jonkinlaisen näytön Obaman politiikan onnistumisesta ennen YK:n yleiskokouksen tärkeitä puheita. Obaman hallituksen tarkoituksena on saada nämä vastahakoiset osapuolet aloittamaan yli puoli vuotta keskeytyksissä olleet rauhanneuvottelut uudelleen. Mahmoud Abbas ilmoittaa suu happamessa virneessä ja käsi poskella leukaa tukien, ettei hän tule samaan pöytään Netanyahun kanssa, ennen kuin tämä julistaa täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin – mutta kukaan ei vaadi samanlaista kieltoa palestiinalaisille. Onko tämä tasapuolista kiistanalaisella alueella, jonka omistusoikeus on sopimatta ja selvittämättä? Tuntuisi oikealta, että koko alue julistetaan rakennuskieltoon, jos sellainen katsotaan välttämättömäksi, tai sitten odotetaan omistusoikeuden ratkaisemista. Tässä vaan joudutaan todellisen pulman eteen: Mistä löydetään puolueettomat tuomarit asiaa käsittelemään? Jos noudatetaan Salomon tuomion esimerkkiä, maa pitäisi jakaa ja antaa kummallekin yksi puolisko. Mutta jos Juudean ja Samarian maan oikea omistaja kehottaa antamaan maan kokonaisena palestiinalaisille säästääkseen ”lapsensa” hengen, onko Salomon viittaa kantava tuomari kyllin viisas näkemään ”lapsen” oikean omistajan? Obama hyvästä pyrkimyksestään huolimatta ei omanne tällaista kykyä. Hän voi vain yrittää pakottaa osapuolet selvittämään sisäiset sotkunsa voidakseen keskittyä vilpittömiin keskusteluihin. (JP)
2. ”EI MEILLÄ ole suuria odotuksia yhdestä tapaamisesta”, luonnehti Washingtonin Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs maanantaina todeten, että tärkeä tapa edetä on ”kova työskentely, päivästä päivään jatkuva diplomatia kestävän rauhan saavuttamiseksi”. Washingtonin odotuksissa on, että molemmat osapuolet tekisivät edes jonkinasteisia myönnytyksiä, joita odotetaan myös arabihallitusten taholta saadakseen osapuolet yhteisen pöydän ääreen mahdollisimman pian. Obama tapaa sekä Netanyahun että Abbasin ennen yhteistä kolmen osapuolen tapaamista, mutta tätä voitaneen pitää vähimmäissaavutuksena Washingtonin hallituksen tavoitteelle tapaamisesta. Mitään ratkaisevia tuloksia näistä keskusteluista ei edes odoteta, ellei Obama vedä hatustaan uuden ”jäniksen”, yllätyksen, joka pakottaisi sekä Netanyahun että Abbasin odottamattomaan ratkaisuun. Eräs USA:n virkailija kuitenkin rauhoitteli turhia odotuksia todeten, että tarvitaan viikkojen lujaa työskentelyä, ennen kuin osapuolet ovat löytäneet kumpaakin tyydyttävän kompromissin. Netanyahu esiintyy tässä joustavampana, hän ei ole esittänyt muita ennakkoehtoja, kuin että ”normaali elämä juutalais-yhteisöissä jatkuu ja rakentaminen Itä Jerusalemissa jatkuu myös, sillä Jerusalem ei ole osa Länsirantaa”, hän tähdentää.
3. OBAMAN hallituksen taholta luvataan, että jonkinlainen lausunto tultaneen antamaan foto-op tilaisuuden jälkeen, mutta on epäselvää, onko se yhteinen vai antaako kukin osapuoli oman lausuntonsa, mikä vain lisäisi osapuolten etääntymistä toisistaan. USA:n ulkoministeriön edustaja Ian Kelly ei suostunut kommentoimaan tilannetta journalisteille; hän vain viittasi Valkoisen Talon antamiin tietoihin antaen tällä ymmärtää, että asia on Obaman käsissä eivätkä ulkoministeriön virkailijat halua puuttua siihen tässä vaiheessa. Huomioitsijat ovat havainneet, että ns. kolmikantatapaamisen Netayahun, Abbasin ja Obaman välillä on tärkeämpi Obamalle kuin kahdelle muulle, ja siksi hän pyrkinee käyttämään kaiken taivuttelu-taktiikkansa voidakseen osoittaa edistystä tapahtuneen. Huomioitsijat kuitenkin selittävät, etteivät nämä keskustelut ole tärkeimmät Obaman tapaamislistalla. Paljon suurempi vastuu ja odotus lankeaa Obaman ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin tapaamiselle, koska sen tuloksilla on maailmanlaajuinen kantavuus.
OBAMAN ei odoteta keskittyvä puheessaan YK:n yleiskokouksessa Iranin tilanteeseen, vaan yleiseen tilanteeseen maailmassa. Iranin tilanne tulee yksityiskohtaisemmin esille YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään ydinaseen leviämistä maailmalla.
PA:N VIRKAILIJA tunnusti eräässä yhteydessä Obaman selittäneen heille, ettei sillä ole väliä, vaikka israelilaiset rakentavatkin Juudeassa ja Samariassa, sillä ”kaikki siellä olevat rakennukset annetaan sellaisinaan palestiinalaisille, eikä niitä tuhota kuten tapahtui Gazassa Israelin karkotettua juutalaiset asukkaat sieltä”. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu keskittynee omassa puheessaan YK:n yleiskokouksessa, joka tapahtunee ohjelman mukaan torstaina, Israelia eniten koskeviin aiheisiin. Hän aikoo käsitellä siinä puhuen englanniksi kolmea pääasiaa: Iranin kysymys, Lähi Idän rauha ja YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman Goldstonen komitean raportti IDF:n Gazan operaatiosta. Pääministerin kanslian viranomainen luonnehtii puhetta ”dramaattiseksi”. Iranin tilanteesta hän pyrkinee selvittämään, ettei Iranin ydinase vaaranna vain Israelin ja Lähi Idän vaan koko vapaan maailman turvallisuutta. Ydinase vallanhaluisen Iranin presidentin käskyvallan alla alistaa Lähi Idän maat sen tahdon alle, millä puolestaan on suora vaikutus länsimaailman jatkuvalle kehitykselle esim. öljytoimitusten muodossa.
Goldstonen raportista YK:n ihmisoikeusneuvostolle hän selvittänee, että jos sen antamia suosituksia noudatetaan, se tulee sitomaan länsivaltojen hallitusten kädet taistelussa terrorismia vastaan. Tuomari Richard Goldstone kertoi journalisteille antamassaan haastattelussa, että IDF:n komentajat ja Israelin vastaavat johtajat tulee saattaa oikeuden tuomittaviksi rikoksistaan IDF:n Gazan operaation aikana. Jos tämä suositus toteutetaan, Israelin johto ei voi enää matkustaa ulkomaille pelätessään joutuvansa pidätetyiksi Haagin kansainvälisen rikosoikeuden antamien pidätysmääräysten vuoksi. Tämä ei tulisi koskemaan vain Israelia, vaan kaikkia maita, jotka osallistuvat sotatoimiin Irakissa ja Afganistanissa ja muualla, missä taistellaan terrorismia vastaan. (JP)
5. ISRAELIN YK:n lähettiläs Gabriela Shalev tähdentää, että Israel pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jonka puheenjohtajana Obama toimii, selvittämään neuvoston osapuolille, miten vaarallinen ydinasein varustettu Iran on. Torstaina pidettävän kokouksen asialistalla on kaksi kiireistä asiaa: Ydinaseriisunta ja ydinaseitten leviäminen. Netanyahulla on kiireinen aikataulu, sillä Obaman lisäksi hänen ohjelmassaan on tapaaminen YK:n pääsihteerin Ban ki-Moon kanssa keskiviikkona. Hänen puheensa YK:n yleiskokoukselle tapahtuu torstaina, mutta hän ei osallistu istuntoon keskiviikkona, jolloin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu siellä. Netanyahun ohjelmassa on sovittujen lisäksi ex tempore tapahtuvat diplomaattiset keskustelut maailman johtajien kanssa. Ainakin Itävalta, Kanada, New Zealand (Uusi Seelanti), Englanti ja Ranska ovat ohjelmassa.
Shalev aikoo pysytellä YK:n istuntosalissa Obaman puheen ja sitä seuraavan Libyan johtajan Muammar Ghaddafin puheitten aikana, mutta poistunee Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin noustessa estradille. Diplomatiassa isommat ja pienemmät eleet näyttelevät omaa osaansa, joilla pystytään viestittämään sanomia ilman sanoja.
UNESCON pääsihteerin virkaan ei vielä eilen saatu valittua virkailijaa. Ehdolla olevat Egyptin kulttuuriministeri Farouk Hosni ja Bulgarian Irina Bolkova saivat kumpikin 29 ääntä 59 jäsenen opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon äänestyksessä. Hosnin, 71, rasitteena on hänen lausuntonsa, jossa hän 2008 vannoi virassaan polttavansa kaikki israelilaiset teokset, mitkä hän löytäisi Egyptin kirjastoista. Bolkova, 57, on entinen Bulgarian ministeri ja toimii nykyisin maansa Ranskan lähettiläänä. Kuusi muuta ehdokasta on jättäytynyt pois ehdokkuudesta, mikä nosti Bolkovan mahdollisuuksia. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud barak lensi Netanyahun kanssa Yhdysvaltoihin. Hän esitti jo ennen matkaansa, että Pohjois-Korean ydinaseen valvonta on tärkeämpi kuin Iranin tässä vaiheessa, sillä se toimii esikuvana siihen, miten Irania käsitellään. Hän varoitti New York Timesin haastattelussa, että Pohjois-Korea kehittelee pitkän matkan ohjuksia Venäjän ja Kiinan takapihalla, eikä kukaan puutu siihen. Hän katsoo Iranin ottavan esimerkkiä tavasta, mitä tuolle suljetulle kommunistivaltiolle tapahtuu, ja havaitessaan toistuvien kieltojen ja lupausten onnistumisen, Iran seuraa sen esimerkkiä.
Barak ei halua verrata nykyistä tilannetta siihen, joka vallitsi Euroopassa 1938 Hitlerin hallitessa. Silloin juutalaisilla ei ollut paikkaa minne piiloutua, heidän ainoa mahdollisuutensa selviytyä ole paeta. Nyt heillä on maa, jossa he voivat puolustautua mitä tahansa uhkaa vastaan. Tässä näkyy Barakin toistuvat viittaukset Israelin asevoimien vahvuuteen, mikä voi tuudittaa maan tarpeettomaan turvallisuuden tunteeseen. Jos/kun Iran saa ydinpomminsa valmiiksi ja pystyy sijoittamaan sen ballistisen ohjuksensa kärkeen, yhden ainoan sellaisen laukaiseminen Israelin taivaalla 600 metrin korkeudessa pystyisi lamauttamaan lähes koko maan kaikki sähköisesti toimivat laitteet, myös armeijan tietoliikenteen, ohjukset ja puolustuskyvyn. Seurauksena olisi kaaos sekä siviili- että sotilasyhteisöissä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoo, mitä puolustusministeri Barak tukee, ettei sotilaallisen iskun mahdollisuutta ole suljettu pois. Presidentti Shimon Peresin lupaus Venäjän presidentti Medvedeville, ettei Israel suunnittele iskua Iraniin, lienee Peresin diplomaattinen lipsahdus, joko tahallinen ja tarkoitukseton. Asiasta kertoi Reuters.
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo olevansa ylpeä siitä huomiosta ja vihasta, mitä hänen holokaustin kieltämisensä on saanut maailmalla. Hän puhui Iranissa al-Quds päivän tilaisuudessa. Euroopan johtajat, niiden mukana Ruotsin, tuomitsivat Ahmadinejadin holokaust-puheet. (JP)
- Nasa uskoo löytävänsä vettä kuusta, ja sen toteamiseksi aikoo laukaista ohjuksen kuun kraateriin. (JP)
- IDF kehittelee maahanlaskujoukkoja, jopa pataljoonan kokoisille joukoille panssareineen, kuljettavien alusten rakentamista.
- Arabikuljettaja ajoi autollaan täysillä kohti IDF.n ajoneuvoja Efratin lähellä. Hän osui ainakin yhteen ajoneuvoon haavoittaen sotilaita, jotka joutuivat avaamaan tulen häntä kohti surmaten hänet. Mies oli kotoisin Itä Jerusalemista ja ajoi Israelin rekisterilaatoin varustettua autoa. (JP)
- Palestiinalaiset polttivat parakkeja Gilad Farmilla asukkaitten ollessa valmistautumassa aterialle. Arabit sytyttivät kuivan pensaikon ja lähellä olevat puut tuleen, mikä levisi tuulen mukana asuntoparakkeihin. Ramallahin lähellä arabit kivittivät autoilijoita kivin ja palopommein. (JP)
- Arkeologiasta kiinnostuneet voivat tarkkailla löytöjä virtuaaliesitteenä web-sivulla, osoitteessa: http://www.antiquities.org.il/rosh_eng/html_eng/html
Sivun avaamisessa voi esiintyä ongelmia. (JP)

Monday, September 21, 2009

MAANANTAI 21.09.09
1. USA:N presidentti Baruck Obama teki tarjouksen sekä Netanyahulle että Abbasille, jota he eivät voineet hylätä. Näin nämä kolme tapaavat tiistaina YK:n yleisistunnon tauolla, mutta pelkästään PR-mielessä, mitään kolmikantaista neuvottelua tai edes keskustelua ei ole ohjelmassa. Obama keskustelee kummankin kanssa ennen yhteistapaamista, mutta kummanikin kanssa erikseen, kuten kurittomien poikaviikareitten ainakin.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh, joka hallitsee Gazan kaistaa, ilmoitti jykevässä ramadanin paastokuukauden loppuseremoniassa pitämässään puheessa perinteiseen arabiasuun pukeutuneena, ettei Abbasin ja Netanyahun keskeiset keskustelut sido heitä millään tavoin. Tämä vain muistutuksena Abbasille, ettei hän hallitse kaikkia palestiinalaisia. Eräät kommentoijat ovat varoitelleet, että vaikka tällaiset foto-op tilaisuudet ovatkin vain propagandan vuoksi, ne voivat osoittautua vaarallisiksi. Israelissa muistetaan hyvin, että Netanyahu ei kestä painetta kasvoista kasvoihin keskusteluissa, ja hän voi sujuvaan liikemiehen tyyliinsä luvata jotain, jota ei ollut harkittu tarpeeksi. (JP)
2. KUIN MUISTUTUKSENA Netanyahun häilyvyydestä WND kertoo artikkelissaan, että Netanyahu suostui antamaan vapautuksen 13:lle al-Aksan jäsenelle viime viikolla. Tämä tarkoittaa Israelin hallitusten omaksumaa menetelmää, jossa turvallisuusjoukot luopuvat jahtaamasta niitä etsittyjä erilaisista terroritoimista epäiltyjä, jotka saavat tämän armahduksen. Sovitun menetelmän mukaisesti epäillyt allekirjoittavat sopimuksen, jossa he lupaavat pidättyä terrorismista, asua määrätyllä alueella ja valvotuissa tiloissa määräajan, jonka jälkeen he ovat vapaat muuttamaan toiselle alueelle. Kokemus on osoittanut, että varsin suuri osa ”armahdetuista” joutuu kiinni uudelleen osallistuttuaan entisiin toimiinsa.
AL-Aksa on kansainvälisesti terroristijärjestöjen listalla, vaikka se virallisesti on Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö. Viime viikolla Netanyahu vapautti WND:n mukaan al-Aksan Ramallahin alueen entisen varajohtajan Rabi Hamedin, joka osallistui lukuisiin tulituksiin Israelilaisiin kohteisiin sekä IDF:n että al-Aksan tilastojen mukaan. Viime viikolla tehty armahdus oli Netanyahun toinen vastaava tultuaan pääministeriksi maaliskuussa 2009. Israelin hallitukset ovat käyttäneet armahdusmenetelmää väittäen sen avulla vahvistavansa Mahmoud Abbasin asemaa kansansa silmissä, mutta se osoittaa vain hallituksen heikkouden. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=110464
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah lausui Jerusalem-päivän (al-Quds) puheessaan perjantaina, ettei hänen johtamansa shia-järjestö koskaan tule tunnustamaan Israelia, ja esitti samalla vaatimuksen, ettei kellään arabimaalla ole oikeutta tehdä niin. Tilaisuuden tarkoituksena oli juhlia Iranin antamaa tukea palestiinalaisille. ”Kenelläkään ei ole oikeutta tunnustaa tätä yhteisöä (Israelia) tai hyväksyä sen oikeutus.” Tilaisuuteen Beirutin eteläosaan, joka on Hizbullahin kannattajien vahvaa aluetta, oli ahtautunut tuhansia kuulijoita. Nasrallah on esiintynyt hyvin harkitusti ja harvoin Libanonin kakkossodasta lähtien teloituksen pelossa. Useimmat puheensa hän pitää bunkkerissaan, josta se videoidaan tilaisuuden kuvaruudulle, tai jos hän henkilökohtaisesti osallistuu tilaisuuteen, puhujapönttö on suojatta luodinkestävällä muovisuojuksella.
NASRALLAH kutsui Israelia laittomaksi syövän runtelemaksi yhteisöksi - koskaan mainitsematta Israelia nimeltä – joka tulee eliminoida. Hän uhosi, että vaikka koko maailma tunnustaisi Israelin hänen johtamansa järjestö ei sitä tee. Hän uhkasi Israelin armeijaa tuholla, mikä se uskaltaisi hyökätä Libanoniin.
Jerusalem-päivää vietettiin myös Syyriassa Yarmouk-pakolaisleirissä lähellä Damaskoa. Siihen tilaisuuteen osallistui 5 000 henkeä. PFLP:n johtaja Ahmed Jibril selitti osanottajille, että tilaisuus oli kutsu osoittaa mieltään Jerusalemin vapauttamiseksi.
Ramadanin päättymistilaisuudessa Id el-Fitr Gazan stadionilla, Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh kertoi kuulijoille näin: ”Kenelläkään ei ole oikeutta antaa pois Jerusalemia tai pakolaisten oikeutta paluuseen. Ei PLO eikä mikään muukaan järjestö voi allekirjoittaa sopimusta, joka vahingoittaa Palestiinan kansan periaatteita ja oikeuksia. Sellaista sopimusta ei kansamme tule koskaan hyväksymään.” Hän mainitsi, että hallitus, jota Mitchell edustaa, ei poikkea millään tavoin edellisistä USA:n hallituksista, jotka ovat pyrkineet saavuttamaan kompromissiratkaisun Palestiinan kansan kustannuksella, koska ”setlementit” pysyvät. Hän kutsui Id el-Fitr tilaisuutta, ensimmäistä operaatio cast lead jälkeen, voiton ja kestävyyden juhlaksi. (JP)
4. PRESIDENTTI Obaman neuvonantaja ja läheinen tukija hänen vaalikampanjansa aikana Zbigniev Brzezinski, joka nykyisin toimii Johns Hopkins yliopiston kansainvälisten tutkimusten osastolla, kehotti Obamaa kieltämään Israelin koneitten mahdollinen ylilento Irakin ilmatilan kautta, jota USA:n koneet valvovat. Eikä siinä kaikki, hän kehotti USA:n koneitten maksavan takaisin sen, mitä se itse koki Israelin koneitten rampauttaessa USA:n tiedustelualuksen Libertyn Gazan rannikon edustalla kansainvälisillä vesillä kuuden päivän sodan aikana 1967. Tästä välikohtauksesta on esitetty useita versioita, eikä liene täysin tyhjentävästi kerrottu koko totuutta, mutta Israel epäili sen tutkallaan seuranneen IDF:n sotatoimia Siinailla ja välittäneen tiedot Egyptin armeijalle. Se oli presidentti Jimmy Carterin toimikautta, jota Israelissa epäiltiin arabimyönteiseksi – eikä varmaan ilman syytä. Brzezinski toimi Carterin hallituksessa vuosina 1977 – 1981.
Brzezinski kertoi Daily Beast lehden haastattelussa, ettei USA:n tule vain katsella kädet ristissä Israelin koneitten lentäessä Iranin pommituslennollaan Irakin yllä, vaan ne tulee ampua alas. Hän oli aikoinaan harras Obaman tukija, mutta syyttää nyt Obamaa, että hänen epäonnistuttuaan täyttämään lupauksiaan arabimaille niiden suosio häntä kohtaan on hälvenemässä. Obaman taholta vakuutetaan, ettei Brzezinski ole enää hänen läheinen neuvonantajansa eikä siten kuuntele hänen neuvojaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133515
5. ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMIEN (IDF) ja USA:n Euroopan komennuskunnan yhteisiin sotaharjoituksiin osallistuvia USA:n aluksia alkaa lipua Israelin rannikon läheisyyteen. Harjoitukselle on annettu nimi ”Juniper Cobra”. Niihin osallistuvat Israelin kehittämät Arrow- 2 ja –3 torjuntaohjukset yhdessä USA:n Thaad, Aegis ja PAC-3 järjestelmien kanssa, jotka asennetaan Israeliin harjoitusten ajaksi. Harjoitukset alkavat muutaman viikon päästä, mutta alukset suorittavat alustavia asennuksia infrastruktuurin saamiseksi valmiiksi harjoituksiin, jotka ovat laajimmat vuodesta 2001, jolloin yhteisiä harjoituksia alettiin järjestää maitten asevoimien välillä. Puolustusministeri Ehud Barak lentää Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n puolustusministerin Robert Gatesin.
ISRAELISSA uskotaan, että USA tuo Välimerelle ja Punaisellemerelle useita aluksia, joissa on ballististen ohjusten torjuntaan kehitetty Aegis järjestelmä. Israelissa toimii jo USA:n Negeviin asentama X-Band tutka-asema, joka on yhteydessä USA:n satelliittien kautta toimivan kansainvälisen valvontajärjestelmän kanssa. On myös hyvin luultavaa, että USA jättää osan järjestelmistään Israeliin harjoitusten loputtua Iranin potentiaalista uhkaa vastaan.
Robert Gates kertoi The New York Timesin artikkelissaan, että Obaman peruuttama Itä Euroopan turvallisuusjärjestelmä olisi ollut käyttökunnossa vasta 2017, mutta että USA laatii uutta järjestelmää, joka tarjoaa suojaa jo 2011 ja sitä vahvistetaan 2015. Hän tunnusti, että venäjän aktiivinen vastustus pelasi osaroolia edellisen suunnitelman hylkäämisessä, mutta ettei se ollut ainoa syy, vaan taloudelliset syyt oli myös huomioitava. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Venäjän presidentti Dmitri Medvedev kertoi CNN:n televisio-haastattelussa, että Israelin viranomaiset olivat luvanneet hänelle, ettei Israel suunnittele hyökkäyksiä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Samalla hän sanoi, että jos sellainen hyökkäys tapahtuisi, se olisi pahinta mitä voisi kuvitella. ”Mitä tapahtuisi sen jälkeen? Humanitäärinen katastrofi, suuri määrä pakolaisia, Iranin kostoisku – eikä vain Israeliin, vaan myös muihin maihin, jos ollaan rehellisiä”. Hän väisti kysymyksen, tulisiko Venäjä Iranin avuksi, jos sitä vastaan hyökätään. Hän kertoi myös, että pääministeri Netanyahu kävi Moskovassa, mutta ei paljastanut, mistä keskusteltiin. Venäjä allekirjoitti kaksi vuotta sitten sopimuksen toimittaa S-300 ilmatorjuntajärjestelmiä Iraniin, eikä ole saatu luotettavia tietoja, onko Venäjä toimittanut niitä. Medvedev kuitenkin selitti, että torjunta-aseistus on tarkoitettu itsepuolustukseksi, eivätkä ne uhkaa ketään. Onko tämä tarkoitettu peitellyksi tunnustukseksi, jää epäselväksi. (JP)
- USA:n kongressin edustajat ovat tuohtuneet JP:n artikkelissa olleiden tietojen mukaan, joissa kerrotaan, ettei Saudi Arabia ole vähentänyt arabiliiton Israelille asettamia kaupparajoituksia, päinvastoin kiristäneet niitä. He syyttävät Saudi Arabiaa lupauksensa rikkomisesta, joissa arabit jo 2005 lupasivat poistaa rajoituksia Israelin tuotteilta ja boikotteja yhtiöiltä, jotka käyvät kauppaa Israelin kanssa. USA:n lain mukaan yhtiöt eivät saa osallistua Israelin boikottiin. (JP)
- Ahmadinejad: ”Israelin perustettiin valheen varaan”. Khamenei: ”Israel on tappava syöpä.” Iranin sisällä kuohunta jatkuu entistä väkivaltaisemmin. (JP)
- Lontoon entinen pormestari Livingstone sai syytösten ryöpyn päälleen osallistuttuaan propaganda-haastatteluun yhdessä Khalen Mashaalin kanssa. (JP)
- Israelissa saatiin sateita kolmena päivänä. Pohjoisessa satoi 40 mm ja Golanilla 60 mm. Ne nostattivat Genessaretin veden pintaa sentin, joka pumpattiin pois sapattina, koska sähkö on silloin halvempaa. (INN)
- Intiaan annettiin varoitus välittömästä terrori-iskusta, mutta siitä huolimatta Chabad-keskukset olivat täynnä lomailevia israelilaisia, vaikka varoitus koski erityisesti niitä. (INN)
- IAF iski kolmea salakuljetustunnelia vastaan Gazassa, koska sieltä ammuttiin kaksi rakettia Israeliin uudenvuoden päivänä. IAF:n koneet iskivät arabiryhmään Gazan turva-aidan varrella, koska heidän epäiltiin asentavan sinne pommia. Kaiksi miestä kuoli, muut pakenivat paikalta. Kolme arabia kuoli aiemmin tässä kuussa tunnelin romahdettua. Kaikkiaan 107 arabia on kuollut vastaavissa onnettomuuksissa 3 vuoden aikana ja 500 haavoittunut. (INN)

Sunday, September 20, 2009

VUOSI 5770 ISRAELISSA

Edellinen vuosi 5769 toi suuria muutoksia sekä maailman että Lähi Idän ja poliittisella kentällä. USA sai uuden ja kokemattoman presidentin, josta ei kukaan kunnolla tiennyt juuri mitään, mutta jolla oli hämmästyttävä taito manipuloida Amerikan kansan ja myös sen juutalaisen kansaosan lupaamansa muutoksen taakse. Jos tämä uusi presidentti onkin kokematon, hänen tukenaan on kokenut ja määrätietoinen avustajajoukko, joka ohjaa USA:n politiikkaa ja kohtaloa suuntaan, joka monissa herättää ahdistusta ja jopa pelkoakin. Eikä Israel ole jäänyt tässä sivusta katsojan asemaan, vaan sen kohtalosta heitetään arpaa tavalla, mikä yhä selvemmin asettaa tämän kansan ”erilleen muista kansoista”.
USA:n presidentti Barack Obama pudotti terminologiastaan pois määritelmän ”terrorismin vastainen taistelu”. Hän lähtee siitä, ettei sitä vastaan tule taistella, vaan tulee etsiä tapoja keskusteluihin ja sitä kautta löytää yhteinen tapa ratkoa maailman asioita. Johdonmukaisesti hän Kairossa pitämässään linjanvetopuheessaan selvitti muslimeille periaatteita, joita tästä lähtien tullaan noudattamaan, ja yhtä päämäärätietoisesti hän on tarjonnut keskusteluyhteyttä Iranille, jonka presidentti Mahmoud Ahmadinejad valittiin hyvin epäselvissä olosuhteissa uudelle virkakaudelle, ja joka toistuvasti vaatii Israelin tuhoamista kuin ”häpeätahrana muslimien pyhällä maaperällä, joka kristikunnan etuvartioasemana levittää lännen saastutusta islamin kansoihin”. Koko Israelin perustaminen on hänen mukaansa vain länsivaltojen huonon omantunnon rauhoittamista väitetyn holokaustin vuoksi, jota hän pitää myyttinä.
Obaman ”rauhanpolitiikka” on saanut USA:n armeijan johtajat epätietoisuuteen, miten heidän tulisi johtaa armeijoitaan Irakissa ja Afganistanissa. Irak alkaa olla valmis ottamaan kohtalonsa omien johtajiensa käsiin USA:n vetäessä joukkojaan maasta vuoden loppuun mennessä, mutta Afganistanissa sota kiihtyy entistä verisemmäksi. USA:n armeijan taistelu-menetelmät eivät ole sopivia gerillatyyppiseen sodankäyntiin, eikä sodanjohdon epätietoisuus päämäärästä yhtään paranna tilannetta. Tämä tyrkkii USA:n liittolaisia Iranin syliin.
2. Israel ei kuitenkaan voi odottaa rauhankeskustelujen tuloksia, sillä koko maan turvallisuus ja viime kädessä koko sen säilyminen hengissä on vaakalaudalla. Israel on koonnut parhaat aivonsa ja suunnittelutaitonsa pystyäkseen vastaamaan sitä vastaan nousseisiin uusiin haasteisiin, joista Iranin ydinaseen valmistuminen lähi kuukausien aikana on kiireisin ja hälyttävin. Vuosikaudet länsivallat ovat käyneet ”kissa ja hiiri leikkiä” Iranin mullahien kanssa, jotka vuoroin lupaavat ja vuoroin kieltävät jo lupaamansa. Tällä taktiikalla he ovat voittaneet aikaa, jonka kuluessa he ovat pystyneet rakentamaan ydinteollisuutensa nykyiseen vaiheeseen, jossa heillä lienee yli 8500 toimivaa sentrifugia, jotka yötä päivää rikastavat uraania. Useimpien arvioiden mukaan Iranilla on jo tarpeeksi rikastettua uraania ainakin yhtä atomipommia varten, joka voi olla valmis ohjuksen kärkiosaan sijoitettavaksi muutaman kuukauden sisällä. Iranin seuraava askel onkin tarvittavan kuljetuskaluston kehittäminen, jolla ydinpommit voidaan kuljettaa haluttuihin kohteisiin. Heillä on jo 2 500 km:n etäisyydelle lentäviä ohjuksia, joiden osumatarkkuus on tiettävästi kymmenisen metriä. Uusimmat ohjukset käyttävät kiinteää polttoainetta, minkä vuoksi ohjukset voidaan sijoittaa valmiiksi polttoaineella varustettuina maanalaisiin siiloihin, joista niiden havaitseminen esim. satelliiteista käsin on lähes mahdotonta ennen niiden laukaisemista.
TOISEN keskietäisyyden vaaran Israelille muodostavat Syyrian ja Hizbullahin Katjusha- ja muut keskimatkan raketit ja ohjukset, joilla ne yltävät ainakin Tel Aviviin saakka.
LYHYEN matkan vaaran muodostavat Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen salakuljettamat ja kotipajoissa valmistetut Kassam ja Grad raketit, joilla ne pystyvät terrorisoimaan Gazasta käsin lähialueita aina Ashdodiin ja Beershebaan saakka. Täten voidaan todeta, että valtaosa maan 7 465 000 asukkaasta, niistä 5 569 000 juutalaista, on vihollisten ohjusten ja rakettien kantomatkan sisällä. Kuitenkin puolustusministeri Ehud Barak vakuuttaa, ettei niistä ole maalle sen olemassaoloa uhkaavaa vaaraa. Miten paljon tässä on kapea-alaista puoluepolitiikkaa, on vaikea arvioida, mutta Barakin vakuuttelu Israelin voimasta ei oikein vakuuta. Iranin presidentti uhkasikin äskettäin, että jos Israel ja USA iskevät sen ydinlaitoksia vastaan, Iran iskee ohjuksillaan Israelin ydintutkimusreaktoriin Dimonassa. Maaliskuussa pääministeriksi valitulla Benyamin Netanyahulla on kuolemanvakava tehtävä edessään.
3. NÄIDEN edellä kuvattujen uhkakuvien vastapainoksi Israel on joutunut rakentamaan omaa puolustusjärjestelmäänsä. On huomioitava, ettei Israelin armeijan runko perustu hyökkäykseen vaan puolustukseen. Tämä on ollut johtavana ajatuksena alusta lähtien. Israel ei ole itse provosoinut hyökkäyksiä sitä vastaan, sen ympärillä asuvat kansat ovat oma-aloitteisesti hyökänneet Israelin kimppuun perimmäisenä tavoitteenaan sen tuhoaminen ja juutalaisen kansan ajaminen pois maastaan – sen jäännöksen, joka selviää hengissä arabien lupaamasta ”ennen kokemattomasta verilöylystä ja massamurhasta”, mikä sisältyi jo arabiliiton pääsihteerin lausuntoon ennen Israelin itsenäisyystaistelua 1948.
Israelin ohjuspuolustus perustuu kolmeen tasoon. Ballistisia ohjuksia torjutaan USA:n toimittaman Thaad-, Aegis- ja Patriot-järjestelmien avulla, joita tukevat Israelin kehittämät Arrow-2 ja Arrow-3 torjuntaohjukset. Loppuvuodesta näiden järjestelmien yhteensopivuutta testataan suuressa sotaharjoituksessa Israelissa. Asiaa käsittelee Washington Post artikkelissaan. Lyhyen matkan raketteja tuhotaan Iron Dome ja Davidin kilpi järjestelmin.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/18/AR2009091801787.html
4. ISRAELIN valtion päämääränä ei ole kehittyä sotilasvaltioksi, vaan rakentaa vuosisatojen raunioittamasta maasta turvallinen ja rauhallinen kotimaa juutalaisille asukkaille, jotka parin tuhannen vuoden ajan ovat olleet hajotettuina ympäri maailman. Juutalaisia alkoi muuttaa suuremmassa mitassa esi-isiensä maahan 1850-luvulta lähtien vainojen ajamina Turkin Ottomaanihallituksen epäluuloisesta vastustuksesta huolimatta, kiihtyen suuresti Englannin luvatessa 1917 perustaa kotimaan juutalaisille silloiseen Palestiinaan. Englannin paikallinen sotilas-hallinto ei kuitenkaan halunnut tietää mitään Lontoon hallituksen lupauksista ja pyrki kaikin tavoin vaikeuttamaan juutalaisten muuttoa maahan. Vasta Israelin julistaessa itsenäisyytensä portit lopulta avautuivat lopullisesti. Mutta maailma ei ole yhtään avuliaampi hyväksymään tosiasiaa, että Israelin Jumalan lupaama maapala Välimeren rannalla on todella tarkoitettu juutalaiselle kansalle eikä kellekään toiselle. Tämä vastustus ilmenee lukuisin tavoin. Israelin oikeutta puolustautua halutaan mitätöidä. Ennen IDF:n viimeistä operaatiota Hamasin rakettitulen lopettamiseksi Gazasta, Hamas ja muut terrori-järjestöt ampuivat 8 vuoden aikana 12000 rakettia ja kranaattia rajan yli Israelin puolelle. Vaikka Israelin armeijan suunnittelijat tekivät kaikkensa minimoidakseen siviiliuhreja taistelujen aikana, ilmoittaen asukkaille etukäteen hyökkäyksestä määrättyyn kohteeseen lentolehtisten ja jopa käsipuhelimien avulla, maailman poliittinen johto on tuominnut Israelin suhteettoman väkivallan käytöstä, tarkoituksellisesta iskuista siviilikohteisiin ja jopa sotarikoksista, kuten YK:n Ihmisoikeusneuvoston asettaman ns. Goldstonen komission 575-sivuisessa raportissa todetaan. Israel tuomitaan siinä yksipuolisesti hyökkääjäksi ja Hamas viattomaksi uhriksi, jota ylivoimainen armeija tuhoaa mielihalujensa mukaan. Siinä annetaan Israelille kolme kuukautta aikaa tutkia väitettyjä rikoksia, ja YK:n asettama valvontakomitea raportoi YK:lle kuuden kuukauden sisällä, onko Israel toiminut kuten määrätään vai alistetaanko asia Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi syytetoimia varten. Raportin sanoma on lyhyesti tämä: Israelin olisi pitänyt antaa Hamasin jatkaa rakettitultaan siviilikohteitaan vastaan ilman minkäänlaisia sotilaallisia vastatoimia.
5. ISRAELIN ja PA:n väliset rauhankeskustelut ovat olleet poikki Olmertin hallituksen kaatumisesta lähtien. PA:n nykyinen puheenjohtaja, entinen terroristi Mahmoud Abbas rohkaistui USA:n uuden islaminmyönteisen presidentin oletettavasta tuesta siinä määrin, että hän alkoi vaatimaan arabiliiton rauhansuunnitelman mukaisesti Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille, joita Abba Eban aikoinaan kutsui ”Auschwitzin rajoiksi”, sillä ne asettavat Israelin puolustuskyvyttömään asemaan. Abbas tietää aivan hyvin, ettei mikään Israelin hallitus tule suostumaan siihen, mutta tiukka linja tässä vaiheessa palvelee Abbasia hyvin. Hän sai junailtua Fatahin yleiskokouksessa – ensimmäisessä 20:en vuoteen – vanhankaartin kovaa linjaa edustavat miehet Fatahin johtoon. Tämä helpottaa yhteyden luomista Hamasin kanssa, joka ei ole koskaan tunnustanut Israelia eikä lupaa sitä tulevaisuudessakaan. Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell yritti sukkuloimalla Jerusalemin ja Ramallahin välillä saada Netanyahun ja Abbasin suostumaan tapaamiseen New Yorkissa YK:n yleiskokouksen aikana Obaman toimiessa välittäjänä, mutta sopua ei löytynyt.
Hamasin sieppaama IDF:n sotilas Gilad Shalit on edelleen panttivankina, eikä Hamas luvannut toimittaa hänelle hänen vanhempiensa valmistamaa uuden vuoden pakettia. Tämä kanava rauhankeskusteluissa on siten toistaiseksi jumissa.
6. LÄHI IDÄSSÄ on Iranin kasvavan vaikutusvallan ohella kehittymässä aivan uusi suuntaus, minkä merkitystä tarkkailijat ovat pyrkineet ymmärtämään. Kysymys on Turkin voimakkaasta lähentymisestä naapurimaitaan Irakia ja Syyriaa. Maitten johtajat ovat keskustelleet keskenään ja sopineet yhteistoiminnasta, Syyrian ja Turkin välillä sovittiin jopa rajan aukaisemisesta esteettömälle liikenteelle. Turkin haaveena on saada kauppaliikenne Persianlahdelta Irakin ja Syyrian kautta Turkkiin ja sieltä edelleen Eurooppaan. Turkki on hakenut yhteyksiä myös Iranin kanssa, ja jopa Jordaniaa kositaan mukaan. Istanbulista halutaan muodostaa ”rauhan kaupunkia”. http://www.joelstrumpet.com/?p=2192
http://www.joelstrumpet.com/?p=2193, http://www.joelstrumpet.com/?p=2194
Kastel 20.09.09 Gavriel