Friday, February 27, 2009

PERJANTAI 27.02.09
1. NETANYAHU tekee vielä yhden yrityksen saada Kadima mukaan johtamaansa hallitukseen. Hän tapaa Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livnin Tel Avivissa tänään aamupäivällä. JP:n kolumnisti Gil Hoffman ennustaa, ettei Livni aio laskeutua alas luomastaan kuvitteellisesta marmoritornista. Livni loukkaantui sydänjuuriaan myöten, kun presidentti Shimon Peres ei antanut hallituksen muodostamista hänelle, vaikka Kadima kaiken järjen ja Elon laskuopin mukaan voitti vaalit ja vaikka hän antoi Peresille poskipusut mennessään vakuuttelemaan tälle, miksi Kadiman tulee saada muodostaa hallitus. Peres oli kuitenkin laskenut hänkin ja käyttäen toisia laskentaperusteita tullut johtopäätökseen, ettei Livni pysty muodostamaan hänen suosittelemaansa yhteishallitusta, koska mikään toinen puolue ei suositellut Livniä hallituksen muodostajaksi. Peres varmaan muisti ikävuosistaan huolimatta, että Livni epäonnistui yrittäessään koota hallitusta Olmertin ilmoitettua eroavansa havaittuaan korruptiosyytösten kasaantumisen ylleen, minkä vuoksi maa joutui vaaleihin.
NETANYAHUN toimiston mukaan hän yrittää laajentaa keskusteluja Livnin kanssa kutsumalla niihin mukaan pari muuta puolueitten kärkimiestä, mutta Livni ei suostunut tähän. Livnin kanssa keskustelleet ovat varmoja, ettei Netanyahu pysty löytämään sellaista syöttiä, johon Livni iskisi. Livni luultavasti suostui tähän tapaamiseen pelkästään vain osoittaakseen, ettei hän periaatteessa vastusta yhteishallitusta, vain sitä, että Netanyahu johtaisi sitä.
Ehkäpä asia selkiintyy aamupäivän kuluessa. (JP)
2. OBAMAN nimittämä Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapui eilen maahan ja aloitti tosiasioitten tutkimisen tapaamalla maan kärkimiehiä, niiden joukossa Netanyahun. Olmertin ja Livnin tapaamiset olivat lähinnä menneitten muistelemista, mutta Netanyahun kanssa puhuttiin myös asiaa, vaikka hänkin on tuntenut Mitchellin 25 vuoden ajan. Israelilaisilla on outo tapa odottaa sydän kylmänä joka kerran, kun korkea amerikkalaisen virkailija tulee maahan, mitä vaatimuksia hän nyt esittää. Mitchellin pelättiin aloittavan välittömästi kovan painostuksen ns. ”laittomien parakkikylien” (outposts) tuhoamiseksi ja tuhansien juutalaisten karkottamiseksi kodeistaan, mutta tätä Mitchell ei tehnyt, ehkäpä vain tehdäkseen vaikutuksen vieraisiinsa ja tuudittaakseen heidät rauhoittavaan uneen ennen armoniskua. Hymyt olivat ainakin leveät ja kädenpuristukset lämpimät valokuvien perusteella arvioiden. Tulee mieleen kuva Etelä Afrikasta, jossa paikalliset bantuasukkaat antoivat kullekin ulkomaalaiselle nimen, jota he keskenään puhuessaan hänestä käyttivät, ja joka ilmensi hänen oleellista luonteenpiirrettään. Yhden ruotsalaisen pastorin he tunsivat nimellä: ”Hän joka surmaa hymyillen”. Toivottavasti tämä kuvaus ei sovellu Mitchelliin, vaikka hänen joustavan esiintymisensä taustalla voi piileskellä toinen minä, jota vähemmän tunnetaan. (JP)
3. PALESTIINALAISET runnovat omaa yhteishallitustaan Kairossa Fatahin ja Hamasin edustajien kesken. Heidän yhteishallituksensa syntyminen näyttää olevan vankemmalla pohjalla kuin Israelin. Lehtiuutisten mukaan he ovat jo sopineet väliaikaisen hallituksen muodostamisesta. Keskusteluja johtava Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman evästi delegaatioitten jäseniä lopettamaan erimielisyytensä ja sopimaan yhteisestä päämäärästä Palestiinan valtion muodostamiseksi. ”Kaikki katsovat teihin, älkää tuottako pettymystä heille, sillä he ovat asettaneet toivonsa teihin. Älkää jatkako erimielisyyksiä ja syvennä eroa. Yhdistäkää voimanne täyttääksenne kaikkien toiveet itsenäisestä Palestiinan valtiosta.” Delegaatiot olivat jo keskiviikkona sopineet hyvän tahdon eleistä lupaamalla vapauttaa pidättämiään toistensa jäseniä. Hamasin vaatimuksena oli, että Fatah vapauttaa kaikki pidättämänsä sadat Hamasin jäsenet Länsirannalla.
Eilen delegaatiot sopivat väliaikaisesta hallituksesta sekä asettavat kymmeniä komiteoita tutkimaan edessä olevia vaaleja, vallanjakoa ja turvallisuusjoukkojen asemaa. Hamasilla on tuhansia omia turvallisuusmiehiään Gazan kaistalla, ja Fatahin turvallisuusjoukkoja koulutetaan USA:n toimesta Jordaniassa ja Jerikossa. Heitä lienee jo parituhatta, jotka ovat saaneet valvontaoikeudet muutamissa kaupungeissa, mutta koulutusta jatketaan. (JP)
4. NETANYAHUN neuvonantaja Zalman Shoval on pyrkinyt vakuuttamaan USA:n uuden hallituksen virkailijoita, että Fatahin ja Hamasin yhteishallitus on huono asia, johon ei tulisi suostua. PA :n edustaja Kairossa Saeb Erekat tarttui tähän antaen eilen hyvin kärjekkäitä ja jopa ilkeitä repliikkejä huomauttaen, ettei Palestiinan hallitus kuulu millään tavoin Netanyahulle, jonka tulisi keskittyä toteuttamaan kansainväliset velvoitteensa: ”En voi vartioida Netanyahun enempää kuin kenenkään muunkaan huulia, mutta uskoakseni Palestiinan hallitus ja kansallisen yhteishallituksen muodostamien on pelkästään Palestiinan kansan asia.” PA:n ”rauhankeskusteluja” Israelin kanssa on johtanut PA:n entinen pääministeri Ahmed Qureia, mutta Abbas antoi hänelle kenkää, ja tulevia keskusteluja johtaa Saeb Erekat. Abbas valitti, että Qureia ei ollut tarpeeksi joustava. (JP)
5. HAARETZ tutkii web-sivullaan operaatio Cast Lead seurauksia pyrkien haarukoimaan,
oliko operaation lopputulos voitto vai tappio. Ensimmäiseksi voidaan todeta, että operaatiolle asetetut kaksi päämäärää jäivät saavuttamatta: Hamasin hallintoa horjutettiin mutta ei kaadettu, eikä rakettien ampumista Gazasta Israeliin saatu loppumaan.
Päinvastoin uutiset kertovat, että Hamasin suosio on noussut sekä palestiinalaisten että arabimaitten parissa. Se pystyi 22 vuorokautta vastustamaan Israelin mahtavaa armeijaa. Hamasin taistelijat eivät antautuneet suoraan taistelukontaktiin IDF:n kanssa, vaan vetäytyivät aseineen piilopaikkoihinsa. Tätä taktiikkaa voidaan kutsua puolustusvoitoksi.
Toiseksi rakettien ampuminen Gazasta on jatkunut lähes päivittäin, eilenkin ammuttiin kolme rakettia, joista yksi tuhosi omakotitalon piha-alueen ja talon sisustan saaden useita ihmisiä shokkitilaan ja sairaalahoitoon. IAF vastasi tähän tuhoamalla 7 tunnelia Philadelphia-käytävällä. Tämä verinen piirileikki näyttää jatkuvan loputtomiin.
Kolmanneksi voidaan todeta, etteivät Hamasin vaatimukset panttivankinaan pitämänsä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi ole pienentyneet. Päin vastoin se vaatii nyt yli tuhat palestiinalaista vapautettaviksi, niiden mukana pahimmat terrorijohtajat.
Haaretz toteaa, että jos Israel pystyy saamaan pitkäaikaisen tai ilman määräaikaa olevan aselevon Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen kanssa Gazassa, operaatio Cast Lead voidaan katsoa onnistuneeksi. Mutta jos näin ei käy, ja IDF:n näennäinen voitto ja itseluottamuksen saavuttaminen onnettoman Libanonin kakkossodan masennustilan jälkeen alkaa huveta, Israel voi katsoa, ettei operaatiolla raskaine tuhoineen saavutettu mitään.
HAARETZ toteaa, että Hamas näyttää operaation ansiosta saavuttavan laillistetun palestiinalaispuolueen aseman, joka on menossa hyvää vauhtia PA:n uuteen hallitukseen tasavertaisena Fatahin kanssa ellei peräti johtavana ryhmänä. Lisäksi Fatah alkaa suotua siihen, että Hamas saa merkittävän aseman PLO:n johdossa, joka virallisesti edustaa kaikkia palestiinalaisryhmiä. Jos Fatahin ja Hamasin yhteishallitus muodostetaan, ulkovallat saavat toivomansa osoituksen Hamasin laillisuudesta aloittaakseen suorat kontaktit sen kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että on taannuttu lähtöasemiin. (haaretz)
6. www.debka.com kertoo, että Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaa tutkiva Haagin kansainvälinen oikeusistunto aloittaa toimintansa maaliskuun alussa. Debkafile olettaa, että Syyrian johto tuskin tulee odottamaan sitä sormet ristissä – muslimeista puhuen kädet kasvoilla - , vaan odotettavissa on toimia oikeuskäsittelyn häiritsemiseksi. Tämän odotuksen pelossa sekä Syyrian etelä- ja länsirajansa tuntumassa olevat neljä divisioonaa on asetettu hälytysvalmiuteen, kuten myös Libanonin ja Hizbullahin sekä Israelin armeijan joukot. Myös USA on hälyttänyt alueella olevat joukkonsa ja laivastonsa Välimerellä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Muun esti täyden oikeusistunnon maaliskuun 1. päivänä peläten mielenosoituksia. Syyrian presidentti Bashar Assad odotti USA:n presidentti Obaman lupaamien keskustelujen alkavan ennen tätä, mutta Obama etenee kovin hitaasti. Syyrian USA:n lähettiläs Imad Mustafa tapasi korkeita USA:n viranomaisia, mutta sai vain todeta heidän luettelevan toimia, joita Syyria ei ollut suorittanut edellytyksenä suhteitten paranemiseksi. Amerikkalaisia senaattoreita on tosin vieraillut Syyriassa, kuten John Kerry, joka lupaili USA:n lähettävän lähettiläänsä Damaskokseen, joka kotiutettiin helmikuussa 2007 Rafik Haririn murhan jälkeen. Kerry ei kuitenkaan puuttunut Haagin oikeustoimiin. Haririn murhaan epäiltyinä on Syyrian sotilastiedustelun johtaja murhan aikaan kenraali Asaf Shawgat, joka on naimisissa Bashar Assadin sisaren kanssa, sekä neljä Libanonin kenraalia. Debkafile ennustaa, että Bashar Assad tuskin antautuu ilman taistelua. (Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- Eri ryhmät, niiden mukana PA, ovat tehneet 210 Israelin vastaista valitusta operaatio Cast Lead johdosta. Haagin kansainvälinen oikeus sanoo aloittaneensa alustavat analysoinnit. H Keinon JP:stä ihmettelee, miksi Israel ei millään tavoin reagoi asiaan. Maalla on sentään toimiva pääministeri ja ulkoministerikin ainakin nimellisesti, mutta kumpikaan taho ei katso asiakseen vastata syytteisiin. (JP)
- Abbas sanoo irrottaneensa 90 miljoonaa Israelin toimittamasta 175 miljoonasta USD Gazan jälleen rakentamiseen. Shasin johtaja Eli Yishai pitää shokeeraavana, että Olmert antaa rahaa Gazaan ennen omien tarvitsijoitten vaatimuksia. (ynetnews)
- Avigdor Lieberman kirjoitti amerikkalaiseen viikkolehteen Jewish Week hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen, joskin hänellä on esityksiä asukkaitten vaihdoista tai rajasiirroista. Kaikki eivät hyväksy tätä. (INN)
- Israel suunnittelee tuhansia uusia ihmisiä Gush Etzioniin. (INN)
- Israelin suunnittelema ja valmistama Horun miehittämätön kone lentää 1000 km ja sen uskotaan pystyvän tuhoamaan Venäjän S-300 patteristoja ennen kuin ne ehtivät saada ohjuksensa laukaisukuntoon. (Debkafile)
Lämpötilat, Jsm. Pe: 8-16; La: 3-9; Su: 5-7; Ma: 4-5 C-astetta sateista ja pilvistä.

Thursday, February 26, 2009

TORSTAI 26.02.09
1. NETANYAHU vastustaa keskusteluyhteyttä PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana, mihin Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut Kairossa tähtäävät. Netanyahun neuvonantaja selittää, että jos Hamas pääsee mukaan PA:n hallitukseen, se ennen pitkää nielee liittolaisensa, kuten kävi Saksassa 1933, jossa natsipuolue solmi liiton saksan kansallisen kansanpuolueen kanssa. Vuodessa kansanpuolue hävisi olemasta. Zalman Shoval, joka on Netanyahun pääneuvonantaja ulkomaan asioissa, kertoo pyrkivänsä toisten neuvonantajien kanssa vakuuttamaan kenelle hyvänsä, joka on kiinnostunut asiasta, että yhteishallitus Hamasin kanssa on huono ajatus. Hänen argumenttinsa on tämä: Pyrimme vakuuttamaan amerikkalaisille ystävillemme, ettei se auta rauhaprosessia ja että se vain tekisi helpommaksi muille osapuolille kuten eurooppalaisille ja venäläisille pitää yhteyttä Hamasin kanssa. Hamasin palauttaminen yhdeksi osapuoleksi ei ole sitä, mistä USA on kiinnostunut.
Oikea tapa on jatkaa Hamasin eristämistä, hän vakuuttaa.
NETANYAHUN toinen neuvonantaja muistuttaa, että kansainvälinen yhteisö oli asettanut Hamasille kolme ehtoa, jotka sen täytyy hyväksyä ennen kuin se voidaan hyväksyä kansainväliseen yhteisöön: Tunnustaa Israel; luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin Israelin ja PA:n kesken tehdyt sopimukset. Hän ei pidä oikeana lakaista näitä vaatimuksia maton alle, vaan vaatii, että niistä tulee pitää lujasti kiinni. Hän vakuuttaa, ettei Likudin päämääränä ole vahvistaa Hamasin asemaa, mutta on samalla kiinnostunut auttamaan Gazan kaistan siviiliasukkaita: Hän uskoo, että tämä tulee olemaan keskeinen kysymys, joista keskustellaan ensi viikolla, kun ulkoministeri Hillary Clinton tulee maahan maanantaina ja Lähi Idän lähettiläs George Mitchell torstaina. Netanyahu tapaa molemmat Israelissa. (JP)
2. FATAHIN JA HAMASIN sovintoneuvottelut alkoivat eilen Kairossa. Molemmat osapuolet ovat luvanneet vähentää jännitystä vapauttamalla pidättämiään toistensa jäseniä. Fatahin ja Hamasin neuvottelijat tapasivat toisensa Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin johtaessa keskusteluja. Ensimmäisessä istunnossa käsiteltiin vankien vapauttamista ja mediassa käydyn toistensa syyttelyn lopettamista. Torstaina on tarkoitus paneutua vaikeampiin kysymyksiin, kuten uusien vaalien pitäminen ja vallan jakaminen. HAMASIN johtava edustaja Izzat Rashaq kertoi medialle, että vankien vapauttaminen oli hyväksytty ja että hyvän tahdon eleenä Fatah vapautti pidättämänsä 42 Hamasin jäsentä. Hän kertoi, että Fatah lupasi vapauttaa suuren joukon vankejaan, mutta toivoi kaikkien Fatahin pidättämien vankien vapauttamista.
ABBASIN edustaja Nabil Shaath vahvisti, että mediahyökkäykset toista osapuolta vastaan päätettiin lopettaa välittömästi. Toinen Fatahin edustaja Saeb Erekat sanoi, että väliaikainen hallitus on muodostettava hoitamaan Gazan jälleen rakentamista sekä valmistelemaan presidentin ja parlamentin (PLC) vaaleja. Erekat tunnusti, että Gazan rakentamisen vaikeimpia kysymyksiä on, kuka töitä valvoo ja kenen kautta ulkomaiset rakentamiseen tarkoitetut varat johdetaan. Gazan kaista on ollut tiiviisti suljettuja kesäkuusta 2007 lähtien, kun Hamas kaappasi vallan. Jos yhteishallitus saadaan aikaan, se helpottaa Egyptin suhtautumista Gazan tilanteeseen ja antaa sille mahdollisuuden avata Egyptin ja Gazan välisen terminaalin Rafahissa.
KESKIVIIKKONA sekä Hamasin hallitus Gazan kaistalla että PA Länsirannalla esittivät omat jälleen rakentamissuunnitelmansa, joitten kustannusarvio on 2.8 miljardia USD. PA uskoo, että varat saadaan koottua, sillä Saudi Arabia lupasi miljardin ja USA 900 miljoonaa USD. Viidenkymmenen tukijamaan korkean-tason edustajat kokoontuvat maanantaina Shark e-Sheikissä sopimaan asiasta.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kertoi journalisteille keskiviikkona, että lienee aihetta muuttaa Kairon keskustelujen tärkeysjärjestystä siten, että ensimmäiseksi keskustellaan sovinnosta Fatahin ja Hamasin välillä, sen jälkeen aselevosta Hamasin ja Israelin kesken ja vasta sen jälkeen rauhasta. Gheit vakuutti, ettei vankienvaihto Israelin ja Hamasin välillä ole jäänyt sivuun Egyptin ponnisteluissa. (JP)
3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayyad kertoo Media Line´s toimittajalle Felicia Friedsonille 19.02.09 antamassaan haastattelussa, että Israelin hallituksen - olkoon vasemman- tai oikeanlaidan muodostama - ensimmäisiä tehtäviä on ”tiekartta rauhaan” vaatimusten toteuttaminen, joista tärkeimpiä on tie-esteiden poistaminen. Osoite alla:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3677599,00.html
Fayyad muistuttaa, että Hamas sai enemmistön tammikuun vaaleissa 2006, eikä sitä sovi unohtaa, sillä se on tosiasia. Hän ei anna suurta painoa puolueitten ohjelmille todetessaan, että jokaisella puolueella on toisista eroava ohjelmansa, mutta ne toimivat yhdessä siitä huolimatta. Täten hän ei näe ongelmaa siinä, ettei Hamas ole virallisesti tunnustanut Israelia, ei sanonut luopuvansa välivallasta eikä sano kunnioittavansa aiemmin tehtyjä sopimuksia. Fayyadin filosofian mukaan tämä menettää merkityksensä, kun Hamas liittyy Fatahin kanssa yhteishallitukseen, koska se mitä noudatetaan, on tuon hallituksen laatima ohjelma. Hän näkee Gazan ja Länsirannan eriämisen aiheuttaneen pahan esteen itsenäisen Palestiinan valtion perustamiselle, jota hän toivoo ja jonka perustamista hän haluaa edistää. Hän katsoo, ettei tilanne ole Länsirannallakaan suotuisa valtioajatukselle, mutta puhuminen kahdesta palestiinalaisvaltiosta mutkistaa tilannetta ratkaisevasti. Fayyad valittaa Gazan ja Länsirannan eroamisen vaikeuttaneen Fatahin mahdollisuuksia hoitaa Palestiinan kansan hyvinvointia, joka on sen vastuulla, myös Gazassa. Akuutti kysymys on kuitenkin Gazan kaistan asukkaitten toimeentulo operaatio Cast Lead jälkeisissä ongelmissa.
Fayyad ei anna suoraa vastausta kysymykseen, odottiko Fatah, että IDF olisi kaatanut Hamasin hallituksen Gazassa, vaan kehittelee omaa filosofiaansa sen asemesta.
Hänen mielestään Israelin tulisi solmia pysyvä aselepo Hamasin kanssa. Palestiinalaisvankien vapauttamisessa hän toivoo kaikkien vankien saavan vapautensa, eikä hän näe ongelmaa siinä, että niiden joukossa on myös Marwan Barghouti. (ynetnews)
4. ISRAELISSA nähdään Iranin Bushehrin ydinvoimalan koekäyttö eilen keskiviikkona osoituksena lännen epäonnistumisesta. Se nähdään samalla osoituksena siitä, ettei länsi ole pystynyt estämään Iranin ydinaseen kehittämistä, jonka ensimmäisen kappaleen valmistuminen lienee vain kuukausien kysymys. Ydinvoimalan koekäytön lisäksi Iran ilmoittaa, että sillä on n. 6000 toimivaa sentrifugia. Puolustusministeri Ehud Barak puhui Herzlian kansainvälisessä keskuksessa näin: ”Israelin politiikka on selvä: Me emme aio hylätä mitään Iranin ydinohjelmaa koskevaa optiota, ja toivomme, etteivät muutkaan tee niin. Keskustelu Iranin kanssa tulee määritellä selkeästi ja määrätyn ajan kuluessa.” Barak varoitti, että aika on loppumassa. Selkeitten ja tehokkaitten sanktioitten rinnalla tulee kaiken aikaa harkita muita toimia, jos sanktiot eivät toimi, Barak selittää ja lisää, että Venäjällä on tässä asiassa keskeinen osa, jonka tulisi myös käyttää mahdollisuuksiaan. Venäjä aloitti voimalan polttoaineen toimittamisen Iranille 2007.
BUSHEHRIN ydinvoimalassa on 1000 megawatin kevytvesi reaktori. Insinöörit aloittivat voimalan testit 10 päivää sitten asettamalla siihen lyijytankoja, jotka esittävät uraania. Iranin ydinvoiman johtaja, varapresidentti Gholam Reza Aghazadeh ei osaa tai halua kertoa, kuinka kauan koekäyttö kestää. Voimalan polttoaine tuodaan Venäjältä, mutta länsimaissa epäillään, että käytetyn polttoaineen rikastamista voidaan jatkaa ydinpommiin sopivaksi.
Aghazadeh kertoi, että Iranin Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa toimii nyt 6000 sentrifugia. Hän kertoi edelleen, että Iran asentaa 50 000 sentrifugia seuraavan viiden vuoden aikana.(JP) Israelin atomienergiakomissio (AEV) esittää epäluottamuslausetta IAEA:n pääsihteeri Mohamed ElBaradaille. Komission mielestä pääsihteeri on epäonnistunut sekä Syyrian että varsinkin Iranin ydinsuunnitelmien valvomisessa, minkä johdosta molemmat maat ovat pystyneet kehittämään ydinteollisuuttaan ilman valvontaa. (INN)
5. ISRAELIN valtio ja korkein oikeus mittelevät keskenään, kuka päättää rahan siirroista
Gazan kaistalle. Kolme viikkoa sitten Land of Israel Legal Forum esitti korkeimmalle oikeudelle haasteen maan korkeinta johtoa vastaan, mukana pää-, puolustus- ja talousministerit sekä Israelin pankki perustellen haastettaan, ettei varojen siirto, 175 miljoonaa USD, ollut saanut tarvittavaa ministerivahvistusta. Forumin asianajaja Dan Landau selitti, että rahoista maksettiin Hamasin johdon, pääministeri Ismail Haniyehin ja ministeri Mahmoud Zaharin palkat. Korkeimman oikeuden tuomari Rubenstein päätti pikakäsittelyssä, että varat voidaan siirtää, koska terminaali oli sulkemassa oviaan ja varat jäisivät ulkosalle ilman vartiointia. Samalla Rubenstein teki päätöksen, ettei tulevaisuudessa saa enää tulla samanlaista ongelmaa. Valtion edustaja sanoo, että oikeudella ole mitään oikeuta päättää varojen siirrosta Gazan kaistalle. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin rabbiininen oikeus myönsi avioeron juutalaisparille, jossa nuorikko oli 14-vuotias ja aviomies 15-vuotias. Aviomiehen vanhemmat mitätöivät kahden todistajan läsnä ollessa tehdyn aviolupauksen ja sormusten vaihdon vieden asian rabbien ratkaistavaksi, jotka purkivat avioliiton vaikka se oli jo käytännössä toteutettu. Pojan vanhemmat maksoivat nuorikolle 1000 NIS erorahaa. (JP) Englannissa äskettäin paljastui tapaus, jossa 13-vuotias poika sanoi olevansa hänen 15-vuotiaan tyttöystävänsä saaman lapsen isä.
- Olmert kertoo, että hän oli hiuskarvan päässä tavata Syyrian ulkoministeriä, jonka kanssa hän oli aikeissa sopia rauhansopimuksesta. Olmert meni 22.joulukuuta keskellä Hanukkaa Turkkiin, jossa hän keskusteli pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Syyrian ulkoministerin oli tarkoitus tulla samaan kokoukseen vielä samana iltana, mutta se ei toteutunut. Olmert kertoo olleensa lähellä sopimusta myös PA:n kanssa, mutta sitten alkoi operaatio Cast Lead, joka sekoitti kortit ja vihastutti Erdoganin, koska Olmert ei kertonut hänelle operaatiosta Gazassa.
- Olmert sopi riitansa Amos Giladin kanssa, joka jatkaa keskusteluja Kairossa.
- Palestiinalainen ei-valtion tukema järjestö (NGO) nostaa haasteen brittihallitusta vastaan siksi, että se jatkaa aseitten toimittamista Israeliin. (JP)
- Gazan terroristit ampuivat ainakin kaksi rakettia Israeliin torstain aamupäivän kuluessa. Toinen räjähti Sderotissa omakotitalon pihassa saaden ihmisiä shokkiin, toinen pellolla. IAF jatkoi Philadelphia-käytävän ali kaivettujen tunnelien pommittamista tuhoten niistä 7. (JP)

Wednesday, February 25, 2009

KESKIVIIKKO 25.02.09
1. NETANYAHU sanoo, ettei hän voi loputtomiin odottaa Kadiman ja Labourin vastausta hänen kutsuunsa liittyä hänen johtamaansa hallitukseen. Hän aikoo kuitenkin vielä tavata kummatkin puoluejohtajat, vaikka toiveet eivät ole korkealla. Netanyahu sanoo lisänneensä lupauksia Kadimalle, jonka puheenjohtajaa Tzipi Liviniä sekä Shaul Mofaz että Ehud Olmert painostavat liittymään Likudin johtamaan koaliittioon.
NETANYAHU nimitti neuvotteluryhmän hallitusneuvotteluja varten, siihen kuuluvat Gideon Sa´ar, Ze´ev Elkin, Yaakov Neeman ja Eliezer Sandberg, kaksi viimeistä entisiä ministereitä. Tiimiin kuuluu lisäksi journalisti Natan Eshel. Keskustelut aloitetaan Israel Beiteinun sekä Shasin ja UTJ:n kanssa keskiviikkona. Netanyahu suunnittelee suurta hallitusta, johon tulisi ainakin 22 ministeriötä. Alustavia ministerinpaikkoja on jo kaavailtu, mutta niiden jako muotoutuu lopullisesti hallitusneuvotteluissa. Tarkoituksena lienee turvata Likudin enemmistä hallituksessa tärkeistä asioista äänestettäessä. Likud aikoo pitää talous- ja opetusministeriöt. Entinen ulkoministeri Silvan Shalom havittelee ulkoministeriötä, mutta Yuval Steinitz haluaa sitä myös. Yhtenä vaihtoehtona väläytettiin lisäksi Nathan Sharanskin nimeä.
Dan Meridor (Likud) on ehdolla joko puolustus-, ulko-, talous- tai oikeusministeriksi. Likudin kakkosmies Gideon Sa´ar on ehdolla oikeusministeriksi. Entinen IDF:n komentaja Moshe Ya´alon saanee joko puolustus- tai opetusministeriön.
ISRAEL BEITEINU haluaa ulkoministeriötä Avigdor Liebermanille, lisäksi oikeusministeriötä nykyiselle ministerille Daniel Friedmanille (ei Knessetin jäsen), Uzi Landaulle sisäisen turvallisuuden ministeriötä, varalla Yitzhak Aharanovich, sekä talousministeriötä Stas Meseznikoville.
SHASIN toivelistalla ovat sisäministeriö Eli Yishaille, talonrakennus- ja uskontoministeriö sekä yksi ministeripaikka ilman salkkua.
Saman aikaan alkoi myös puheenjohtajien ja jäsenten valitseminen Knessetin komiteoihin, joista varsinkin talouskomissio kiinnostaa. Netanyahu aikoo nimittää druusi-kansanedustajan Ayoub Karan (Likud) vähemmistöasioitten ministeriksi. (JP)
2. USA:N presidenttien mallin mukaan Netanyahu nimitti ryhmän valmistelemaan hänen sata ensimmäistä päiväänsä pääministerinä. Tiimiin kuuluvat Yuval Steinitz puheenjohtajana, Gilad Erdan, Avigdor Yitzhaki, joka loikkasi Kadimasta Likudiin, sekä Netanyahun poliittiset neuvonantajat Ron Dermer ja Uzi Arad. Yitzhaki on katkerasti kritisoinut Kadiman puheenjohtajaa Tzipi Livniä erottuaan puolueesta tammikuussa.
Vaikka Kadiman parissa varsinkin sen joittenkin johtohenkilöitten puheissa esitetään enemmän tai vähemmän verhottua kritiikkiä Livnin diktatoriseen hallitustapaan ja siihen, että hän hylkäsi Netanyahun tarjoaman yhteishallituksen, he varovat liian selkeitä syytöksiä peläten menettävänsä ministeripaikan sitten, kun sen aika tulee. Puoluejohtajilla on oikeus valita ministeriehdokkaat, minkä varjolla on mahdollisuus hillitä liiallista kritiikkiä. (JP)
3. ISRAELIN 18. Knesset aloitti eilen virallisesti nelivuotiseksi suunnitellun kautensa 120 puolue-edustajan vannoessa palvelevansa maata uskollisesti ja vastuullisesti. Numerologiasta kiinnostuneet lienevät panneet merkille, että 18 = 6+6+6. Presidentti Shimon Peres toivotti Knessetille työintoa, jonka ensimmäisenä tehtävänä hän mainitsi joittenkin kansanedustajien harmiksi rauhansopimuksen solmimisen palestiinalaisten kanssa: ”Neuvotteluja tulee jatkaa palestiinalaisten kanssa, kunnes yhteisymmärrys on saavutettu. On meidän periaatteittemme vastaista hallita toista kansaa, kuten myös kokemustemme perusteella on olla toisten hallittavana.” Peres pyysi kansaa yhdistymään kuten se yhdistyi Gazan viimeisen operaation aikana. ”Muun maailman tapaan me käymme läpi vaikeaa taloudellista kriisiä. Monet ovat menettäneet työpaikkansa; monilla on vaikeuksia saada taloutensa tasapainoon. Se mitä tarvitaan, on sosiaalinen solidaarisuus, jota osoitettiin operaation Cast Lead aikana.” Peres vaati kansaa etsimään luovia ratkaisuja, tehdä tieteellisiä ja teknologisia aloitteita, jotka luovat työpaikkoja. Peres varoitti, ettei aikaa ole hukattavissa, sillä vanhat ja nuoret eivät voi odottaa. Presidentti kehotti Kadimaa unohtamaan ideologiset vaatimuksensa ja liittymään Likudin johtamaan yhteishallitukseen. Hän sanoi valinneensa Binyamin Netanyahun hallituksen muodostajaksi ja sanoi havainneensa, että useimmat puolueet suosittelivat laajapohjaista kansallista yhteishallitusta, jota hän itse sanoi myös suosittelevansa, eikä kehotus koske vain Kadimaa ja Likudia, vaan kaikkia Knessetin 12 puoluetta, Peres tähdensi. ”Tämän hetken haasteiden täytyy yhdistää meidät.” Peres vaati valtion budjetin jakamista kahteen osaan: Yksi lapsia varten syntymästä armeijaikään ja toinen aikuisikää varten sen jälkeen. Hän luonnehti, että valtio on kuin perhe, jonka keskeisin huoli koskee lapsia, jopa vanhempien kustannuksella. Perustuslain saattaminen hyväksyttävään kuntoon oli myös Peresin huolenaiheena. Lisäksi hän toivoi, että Olmertin hallituksen aloittama prosessi Gilad Shalitin palauttamiseksi vanhempiensa Aviva ja Noam Shalitin kotiin toteutuisi mahdollisimman pian. Olmertin johtamistaitoa Peres kiitteli erittäin vaikeitten sosiaalisten, taloudellisten ja turvallisuushaasteitten aikana, mitä hän hallitsi antaumuksella pitäen kaiken aikaa mielessään Israelin suuremmat päämäärät lisäten, että vain historia pystyy täysin arvioimaan hänen hallituskauttaan oikein.
Peres kiinnitti huomionsa myös Israelin ja diasporassa asuvien juutalaisten välisiin yhteyksiin, jotka välillä osoittavat häiriöitä. Myös Israelin arabien aseman parantaminen oli presidentin huomion kohteena, minkä hän osoitti Knessetin tulevalle työkaudelle.
PERESIN jälkeen puhui Michael Eitan (Likud), kauimmin palvellut lainlaatija, joka aloitti 13. Knessetissä 1984, joka vannoi valansa tilapäisenä puhemiehenä, kunnes uusi valitaan.
TILAISUUS päättyi perinteiseen tapaan yhteisesti laulettuun ”Hatikvaan”, Israelin kansallislauluun. Kaksi ortodoksikansanedustajaa poistui salista ennen sitä, koska heillä on suruaika, eikä silloin saa kuunnella musiikkia. Kolmas oli ensimmäistä kauttaan Knessetissä aloittava arabikansanedustaja Haneen Zuabi (Balad), joka totesi: ”Hatikva ei edusta minua. Katsoin parhaaksi poistua, sillä en siedä teeskentelyä.” Journalistin kysymykseen aikooko hän poistua salista aina, kun NU:n kansanedustaja Michael Ben-Ari puhuu, hän vastasi: ”Aion viettää aikani salin ulkopuolella aina, kun rasisti puhuu. Minun ohjelmani perustuu tasa-arvoon, toisten taas rasismiin.” Ben-Arin väitetään kuuluneen laittomaksi julistettuun Kahane-puolueeseen, minkä hän itse kieltää. – Siinä vastaus Peresin toiveisiin. (JP)
4. FATAH JA HAMAS aloittavat yhteishallituksen muodostamisneuvottelut Kairossa tänään. Palestiinalaisten edustajana Saeb Erekat, jonka Abbas nimitti Israelin kanssa käytävien neuvottelujen johtajaksi syrjäyttäen edellisen johtajan, totesi: ”Jos tämä uhka jatkuu, se tulee aiheuttamaan tuhoisan yhteenoton. Olemme alimmalla tasolla nyt. Meillä on päämääränä saavuttaa itsenäisyys ja valtiomme – ja muuta. Uskoisin, että on välttämätöntä meille saavuttaa kansallinen sovittelu voidaksemme edetä Palestiinan kansan todelliseen päämäärään.” PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi tiistaina, että PA:n uusi hallitus, johon kuuluu myös Hamas, tulee saada muodostettua ja kansainvälisesti tunnustettua, että se voisi hoitaa humanitäärisen avun jakamista Länsirannalle ja Gazaan. Hän väitti, että PA:n edellinen hallitus epäonnistui siksi, että avainvaltiot, niiden mukana Israel ja USA, kieltäytyivät tunnustamasta sitä, koska siinä mukana ollut Hamas ei tunnusta Israelia. Abbas puhui näitä mediatilaisuudessa osallistuttuaan lyhyeen konferenssiin Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin kanssa Oslossa.
FATAH JA HAMAS keskustelevat useista monimutkaisista kysymyksistä, kuten hyväntahdon eleistä, tilapäisen hallituksen muodostamisesta, presidentin ja parlamentin vaalien järjestämisestä, PA:n turvallisuusjärjestön organisoimisesta sekä Hamasin asemasta PLO:ssa. Hamas uhkasi jäädä pois keskusteluista PA:n poliisien pidättäessä Hamasin jäseniä Juudeassa ja Samariassa. Edellinen lyhyt yritys sovinnon saavuttamiseksi Jemenissä maaliskuussa ei edennyt alkua pitemmälle. Maaliskuun jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Arabivaltioitten suhtautuminen palestiinalaisiin ja nimenomaan Hamasiin on muuttunut, IDF kävi operaatio Cast Lead operaationsa Gazassa, ja Israel on saamassa uuden ehkä oikeisto-hallituksen, jonka ohjelmasta ei ole tietoa.
Sekä Hamas että Fatah haluavat johtavan aseman palestiinalaisten asiassa, mikä ilmenee kiistelystä vallasta PLO:ssa, mutta lopputuloksena on vallan jakaminen tai lopullinen ero.
Nykyinen ratkaisematon tilanne sopii itse asiassa hyvin PA:n nykyisille johtajille, jotka pelkäävät menettävänsä asemansa ja mahdollisuutensa saada oma osuutensa ulkomaisista avustuksista, mikä vaikeutuu Hamasin tultua hallituskumppaniksi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa odotetaan, että kierrätys tulee kasvamaan räjähdysmäisesti lähi aikoina, ennustavat ympäristön suojelun viranomaiset. Muovipulloja kerätään, mutta keittiö-jätteiden, lasin, muovin ja metalliesineitten erottelemista ei ole toteutettu. Varsinkin länsimaista tulevat siirtolaiset ihmettelevät tätä. (JP)
- Israelin viranomaiset syytävät, että YK:n alainen UNRWA muodostaa poliittisen peiton Hamasille Gazassa, kuten äskeinen senaattori John Kerryn avustajan toiminta kuriirina UNRWA:n avustuksella osoitti. (JP)
- Hillary Clintonin uskotaan keskittyvän Gazan tilanteeseen Israelin matkansa aikana ensi viikon alussa. Hän esitti ärtynyttä kritiikkiä siihen, miten vaivalloisesti Gazaan tarkoitetut avustukset menevät perille. (JP)
- Varojen puutteen johdosta turva-aitaa rakennettiin viime vuonna vain 12 km. Aidan oli tarkoitus olla valmis 2010, mutta 831 km:n mittaisesta aidasta on rakennettu vasta n. 500 km. Jerusalemin kohdalla aidan rakentaminen on pahasti kesken, mutta 49 km:n pätkä on työn alla. Varojen puutteen lisäksi työtä ovat häirinneet jatkuvat mielenosoitukset aidan rakennustyömaalla, joihin aktiivisesti osallistuu sekä ulkomaisia että israelilaisia aktivisteja, ääri-vasemmistolaisia ja anarkisteja, joista Olmertin tytär on yksi. Lukuisat aidan suuntaa vastaan tehdyt valitukset oikeuslaitoksiin korkeinta oikeutta myöten ovat myös aiheuttaneet jopa valmiin aitaosuuden purkamista ja siirtämistä uuteen paikkaan. (JP)
- Syyriassa olevat diplomaatit kertovat, että Syyria rakentaa ohjusasemaa IAF:n 2007 tuhoaman lähes valmiin plutonium-voimalan paikalle. (JP)
- Olmert sanoo, että hallituksen ponnistelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi jatkuvat huolimatta vuodoista, joita edellinen neuvottelija Amos Gilad päästi julkisuuteen vahingoittaen neuvotteluja. Amos Gilad pyytää audienssia Olmertilta ilmeisesti esittääkseen anteeksipyynnön. (JP)
- Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia keskiviikkoaamuna Saah Hanegev alueelle lähellä Sderotia, ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Olmertin hallitus on viime aikoina vastannut raketti-iskuihin täsmäiskuilla. (INN)
- Palestiinalaiset suunnittelevat ”vihanpäivää” perjantaiksi, ja ovat pyytäneet rukouksiin osallistuville lupaa liittyä mielenosoituksiin kesken rukousten.
- Iran koekäyttää Venäjän rakentamaa Bushehrin ydinvoimalaa tänään.
- Iranissa TV-esityksen aikana pieni tyttö vastasi juontajan kysymykseen, mikä hänen täytetyn apinansa nimi oli: ”Isä kutsuu sitä nimellä Ahmadinejad”.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130127

Tuesday, February 24, 2009

TIISTAI 24.02.09
1. VERKKO KIRISTYY Israelin ympärillä. Gazan operaatio näyttää vaikuttavan USA:n demokraattien johtamaan kongressiin ja hallitukseen. Kongressin jäsen Brian Baird (D,Wa.) vieraili Israelissa viime viikolla kongressi-kumppaninsa Keith Ellisonin kanssa (D,Mi.). Matkansa he aikana he kävivät tutustumassa tilanteeseen Gazassa. Bairdin näkemys oli tällainen: Hän sanoi olevansa kauhistunut tuhojen tasosta, niiden laajuudesta, varsinkin siviilikohteissa – kouluja, sairaaloita, teollisuutta. ”Israel ilmeisesti tietoisesti tuhosi palestiinalaisten mahdollisuuden rakentaa omaa infrastruktuuriaan.” Tällä tavalla asia ilmaistuna antaa kuvan, että koulut, sairaalat ja infrastruktuuri oli täysin tuhottu, ja että se oli tehty tarkoituksellisesti, mikä ei pidä ollenkaan paikkaansa. IDF:n kohteina olivat Hamasin tukikohdat, asetehtaat ja muut sotilaalliset kohteet. Siviilikohteita tuhoutui siksi, että Hamas oli linnoittautunut ja sijoittanut rakettejaan ja tukikohtiaan tarkoituksellisesti tiiviin siviiliasutuksen keskelle kahdesta syystä: Se tarjosi jonkinlaisen suojan IDF:n hyökkäyksiä vastaan, koska Hamas tietää, ettei IDF mielellään iske sinne; ja toiseksi runsaat siviiliuhrit tuovat sille kaivatun propagandavoiton ulkopuolisten silmissä, kuten nyt tapahtuu. Tärkeintä Hamasille ei ole siviilien suojeleminen, heitä jopa pakotettiin jäämään miinoitettuihin taloihin ja kohteisiin, joitten pommituksista IAF ilmoitti etukäteen. Tästä ei satunnainen paikalla vieraileva ole tietoinen eikä pysty sitä näkemään, hän näkee vain tuhot. Sodan tuhot eivät koskaan ole kaunista katseltavaa, eivät varsinkaan Washingtonin suojatuista oloista tulevan silmille. (JP)
2. BRIAN BAIRD aikoo kuitenkin viedä sanomansa kauemmas: Hän suunnittelee tapaamista presidentti Obaman kanssa, jolle hän välittää näkemänsä tunnot. Hän kauhistelee näkemäänsä, mikä ajan kuluessa saa uusia vivahteita. ”Jos kongressin edustajatoverini näkisivät, mitä me näimme, heidän ymmärryksensä tulisi luullakseni suuresti muuttumaan. He olisivat huolestuneita, mitä tapahtui palestiinalaisille.” Hän kehittelee jonkinasteista kollektiivista syyllisyyttä Yhdysvalloille todetessaan, että suuri osa aseista ja ammuksista oli peräisin USA:sta. Tämän vuoksi hän vaatii muutosta tilanteeseen Gazassa ja Länsirannalla. Hän esittää kahdenlaista lähestymistapaa: Enemmän humanitääristä apua ja tavaroita Gazaan, terminaalien avaamista siten, että palestiinalaiset voivat vapaasti matkustaa liike-asioissaan ja saadakseen lääkinnällistä apua. Toiseksi hän sanoo olevansa siinä määrin huolestunut amerikkalaisvalmisteisten aseitten käytöstä Gazassa, että hän aikoo tehdä aloitteita USA:n Israelille antaman aseavun määrän tutkimisesta uudessa valossa. ”Meidän tulee käyttää kaikkea mahdollista painostusta saadaksemme muutoksen aikaan.” Baird aikoo kertoa kongressille näkemyksistään ensi viikolla, ja hallitukselle kuin kokeeksi.
ELLINGTONIN reaktioista ei ole tietoa, eivätkä kongressin muut jäsenet välttämättä suoralta kädeltä niele Bairdin mielikuvia. Pahinta on kuitenkin sen saama julkisuus, joka vaikuttaa sekä Yhdysvaltain sisäiseen että ulkomaiseen mielialaan ja antaa aineksia Israelin vastaiselle propagandalle, mihin varsinkin palestiinalaiset ja arabit ahnaasti tarttuvat. (JP)
3. EU:N ulkoministerit pitivät kokoustaan Brysselissä maanantaina. Lähi Idän tilanne ja näkymät varsinkin Israelin uuden hallituksen muodostamisen yhteydessä hallitsivat kokousta suuressa määrin. Netanyahun pyrkimykset laajapohjaisen yhteishallituksen muodostamiseksi ovat kuin kivireen vetämistä ylämäkeen eikä ole tiedossa, minkälaisen pohjan uusi hallitus tulee saamaan oletetun 65, lähinnä oikeistolaisen, kansanedustajan tuen ohella. Labourin puheenjohtaja Ehud Barak näytti hyvin hapanta naamaa keskusteltuaan Netanyahun kanssa, eikä Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni suostu näkemään muuta kuin Palestiinan nelivärisen lipun (musta. punainen, vihreä ja valkoinen kuin apokalyptisten ratsastajien ratsuilla) liehuvan Juudeassa, Samariassa ja Jerusalemin itäosissa, myös Temppelivuorella. Kadiman sisällä on kuitenkin selvää kapinahenkeä, kaikki eivät ole samaa mieltä puheenjohtajansa kanssa, virallisesta yhteneväisyydestä huolimatta.
EU:N 27:n maan ulkoministerit pelkäävät Netanyahun hallituksen keskeyttävän rauhan-keskustelut PA;n kanssa, kuten Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kertoi. Ruotsi saa EU:n kiertävän puheenjohtajuuden ja ”presidenttiyden” heinäkuun alussa tänä vuonna. Czechien varapääministeri Alexander Vondra, joka tavallisesti tukee Israelia, varoitteli, että mahdollisuudet kahden valtion rauhansopimuksesta Netanyahun hallituksen aikana ovat huomattavasti kapeammat. ”Me voimme saada möykkyisen alun, mutta rauhanprosessin täytyy jatkua”, hän selitti. Italian ulkoministeri Farnco Frattini kuitenkin rauhoitteli virkaveljiään, ”ettei Netanyahulla ole mahdollisuutta väistää velvollisuudestaan Palestiinan valtion muodostamiseksi”. Ulkoministerit eivät antaneet yhteistä julkilausumaa, mutta Czechin taholta annettiin ymmärtää, että se oli suuresti huolestunut Adamin uuden asutustaajaman rakentamisesta, jonne on tarkoitus muuttaa Migronissa asuvat 45 perhettä, koska sen katsotaan muodostavan uuden ”setlementin”. Sen lausunnossa kehotettiin Israelin hallitusta harkitsemaan uudelleen ”setlementin” rakentamista, joka ”on vastoin kansainvälistä lakia, vastoin tiekarttaa rauhaan; ja on vastoin sitoumuksia, joita Israel antoi palestiinalaisille ja kansainväliselle yhteisölle Annapolisissa viime vuoden marraskuussa.” Palestiinalaisten propaganda, jota ei-juutalaiset juutalaiset mielihyvin toistavat, on saanut ”kansainvälisen yhteisön” täysin omaksumaan tuon valheen ”lainvastaisuudesta”, mikä ei ole totta. (JP)
4. NETANYAHUN neuvonantajat ovat vakuuttuneita, että kun EU:n johtajat tutustuvat Netanyahun ”taloudelliseen rauhanprosessiin”, he tulevat tiedostamaan ja ymmärtämään, että se on kaikkein käytännöllisin tapa edistää ”rauhanprosessia”. Kaikille tarkkailijoille lienee jo selvinnyt, etteivät palestiinalaiset ole valmiita omaan valtioon, eivätkä kaikki edes halua sitä. ENSIKSIKIN Mahmoud Abbasin hallitus ei ole suosittu edes Juudeassa ja Samariassa, eikä hänellä ole mitään arvovaltaa Gazan kaistalla. Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostamisesta keskustellaan hartaasti Kairossa, on keskusteltu jo useiden kuukausien ajan, eikä ole mitään positiivisia näkymiä, että sopimusta saataisiin aikaan lähiaikoina. Israelin lupaukset palestiinalaisten turvallisuusvankien vapauttamisesta voivat sekoittaa tilannetta lisää, varsinkin jos sellaiset miehet kuin Marwan Barghouti ja PFLP:n johtaja Saadat vapautetaan, sillä he tulevat entisestään kaventamaan Abbasin arvovaltaa.
TOISEKSI Israelin turvallisuusvaatimukset ovat varsin kaukana PA:n rauhanneuvottelijoitten vaatimuksista, että raja tulee vetää 1949 aselepolinjaa pitkin, mikä asettaisi Israelin asutustaajamien keskitykset rannikkoalueella täysin rakettien ja kranaattien kantomatkan sisälle. Myös Ben Gurionin lentokenttä olisi olalta ammuttavien ohjusten vaikutuspiirissä. Jordanjoen laakson antaminen täysin PA:n valvontaan heikentäisi oleellisesti Israelin strategista asemaa sen lisäksi, että se muodostaisi jatkuvan vaaran Jordanian turvallisuudelle. Abbasin vaatimuslistalla ovat myös Jerusalemin uudet lähiöt, ennen kaikkea Ramot ja Gilo, ja varmaan myös Har Homa sekä Maale Adumim ovat vaatimuslistalla.
KAIKKEIN kiperin kysymys koskee kuitenkin Temppelivuoren aluetta. Sen kohtalosta on viritelty uusia suunnitelmia, joissa koko vanhakaupunki synagogineen, kirkkoineen ja moskeijoineen muodostettaisiin yhdeksi alueeksi Öljyvuoren (Har Hazeitim) ja Sioninvuoren kanssa. Tästä kokonaisuudesta käytetään nimitystä ”Holy Basin”, pyhä kokonaisuus, joka annettaisiin kansainvälisen hallintoyksikön valvontaan.
Jo pelkät huhut Jerusalemin itäosien siirtämisestä PA:n hallintoon on aiheuttanut hiljaisen kansainvaelluksen, koska siellä asuvat palestiinalaiset haluavat asua Israelin hallinnon alla ja siirtyvät Jerusalemissa alueille, missä he eivät ole vaarassa jäädä PA:n alueelle.(JP)
5. NETANYAHU toivoo edelleen voivansa runnoa kasaan yhteishallituksen Kadiman ja Labourin kanssa. Hän haluaisi, että Ehud Barak jatkaisi puolustusministerinä, mitä hoitaessaan Olmertin hallituksessa hän on saanut hyvät arvostelut. IDF on nyt paljon yhtenäisempi ja saanut takaisin menettämäänsä itsetuntoa Gazan operaation ansiosta, vaikka se keskeytettiinkin monien mielestä liian aikaisin. Livni uhoaa edelleen, ettei hän ole löytänyt mitään yhteistä Netanyahun kanssa eikä voi istua samassa hallituksessa kuin ”oikeistolaiset ääriainekset”. Livni tekee oman asemansa Kadiman puheenjohtajana vaikeaksi, sillä vaikka hän saisi hallituksen ohjakset käsiinsä, ei hän yksin pystyisi hallitsemaan eikä edes muodostamaan hallitusta 28 kansanedustajan voimalla, mikä hänellä on nyt tukenaan. Shaul Mofaz, joka kilpaili tasaväkisesti Livnin kanssa Kadiman puheen-johtajuudesta, sanoo, ettei oppositioon jääminen mitenkään pyhitä puoluetta. Hän katsoo, että erimielisyydet Netanyahun kanssa voidaan tasoittaa. Monet Kadimassa katsovat Livnin salailevan johtamistyylin sopimattomaksi. Hän ei ole yhteistoiminnan kannattaja, mikä voisi aiheuttaa jatkuvia ongelmia Netanyahulle.
Entisen pääministerin Menachem Beginin poika Benny Begin esitti äskettäin raflaavan suosituksen, että Netanyahun tulee suostua Livnin vaatimukseen kahdesta valtiosta, sillä ”sillä eivät palestiinalaiset kuitenkaan voi sopia mistään.”
6. UUTISOTSIKOITA
- Arkeologiset rutiinikaivaukset Umm Tubassa, arabikylässä Jerusalemin liepeillä, toivat päivänvaloon sarjan sinettipainanteita, jotka ajoitettiin kuningas Hesekielin aikaan 2700 vuotta sitten. Kylä sijaitsee Jerusalemista kaakkoon. Kaivaukset suoritettiin yksityisen arabirakennuksen alta ennen töitten alkua. Sinettipainalluksissa oli Ahimelech ben Amaduahu ja Yehohail ben Shahar sinetin jäljet. Toisen Temppelin aikainen suurehkon rakennuksen jäänteet löydettiin myös paikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130104
- Saudit aikovat vastahakoisesti ottaa arabivaltioitten johtoaseman Egyptiltä.
- Israelin pankki alensi virallisen korkotason, se on nyt 0.75 %.
- Israel keskittyy nyt juutalaisten paluumuuttoon, ja varsinkin maasta eri syistä ulkomaille muuttaneisiin maan kansalaisiin, antamalla heille etuisuuksia.
- Israelin syntyvyys on nyt 2.5 %, arabien 3.0 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130099
- Tapa, millä Olmert erotti hallituksen pääneuvottelijan Amos Giladin, aiheutti suurta vahinkoa maan imagolle. Keskustelujen Gilad Shalitin vapauttamiseksi sanotaan kuitenkin edistyvän. (ynetnews)
- USA lupaa 900 miljoonaa USD Gazan jälleen rakentamiseksi. (ynetnews)
- Israelilaista kapteenia (res.) Ron Edelheitiä heitettiin neljällä kengällä hänen aloittaessaan puhettaan juutalaisjärjestöille Hollannissa. Heittäjät olivat palestiinalaisten asialla. (ynetnews)
- Jerusalemin Mercaz Harav yeshivaan tehdyn terrori-iskun vuosipäivää kunnioitetaan tänään pyhittämällä 8 Torah-rullaa terrori-iskussa menehtyneen kahdeksan opiskelijan kunniaksi. (haaretz)

Monday, February 23, 2009

MAANANTAI 23.02.09
1. NETANYAHU ja Livni keskustelivat eilen illalla Livnin vaatiman vihannesillallisen äärellä yrittäen sovitella vastakohtaisuuksia, jotka – kuten Livni selitti jo ennen tilaisuutta, ovat sovittamattomat. Livni vaatii hallitusohjelmaan merkinnän, että se tähtää kahden valtion perustamiseen Kadiman asettamilla määreillä. Kukaan ei tiedä, mitä Livni on sopinut PA:n kanssa, mutta edellinen ulkoministeri Rice on koonnut kaiken omaan kansioonsa, jonka hän luovutti Obaman ulkoministeriölle, jota johtaa nyt Hillary Clinton. Siellä on toinen kysymysmerkki, kukaan ei tiedä, minkä asenteen Hillary ottaa ja mitä vaatimuksia hän tulee asettamaan. Hän on vasta sovittautumassa uutteen asemaansa ulkoministerinä menetettyään demokraattien presidenttiehdokkuuden Barack Hussein Obamalle.
Netanyahu selitti illallisen jälkeen, että tapaaminen sujui myönteisesti ja haluaa jatkaa keskusteluja. Livni sen sijaan sanoi, että tilaisuus oli epäonnistunut, mitään ei saavutettu.
Netanyahu ei voi suostua ehtoihin, jotka vaarantavat hänen oikeistolaisten puolueittensa tuen. NU vaatii, ettei mitään vihjettäkään kahdesta valtiosta saa olla hallitusohjelmassa, eikä Netanyahulla ole varaa menettää yhdenkään kansanedustajan tukea. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Olmert pahoitti siinä määrin mielensä puolustusministeriön Amos Giladin, pääneuvottelijan Egyptin välittämissä keskusteluissa Hamasin kanssa, kritiikistä, että hän aikoo nostaa Giladia vastaan haasteen tottelemattomuudesta esimiestään kohtaan. Asiaa käsittelee siviilipalvelukomissio. Olmertin ja Giladin välisen sanaharkan julkisti Ma´ariv-lehti, ja TV-2 uutiskanava kertoi asiasta sunnuntai-iltana.
Olmert syytti Giladia, että hän toimi neuvotteluissa oma-aloitteisesti raportoimatta asioista ja varmistamatta ensin, että Olmert tuki hänen kantaansa neuvotteluissa. Gilad vakuuttaa, että hän uskollisesti raportoi jokaisen tilaisuuden jälkeen Olmertille ja Barakille ja että kaikki on dokumentoitu asiakirjoissa. Barak puolusti Giladia sanoen, että hän palveli toimessaan pääneuvottelijana uskollisesti ja erinomaisella ammattitaidolla. Barak sanoi, että on häpeä, että Olmert aloittaa tällaisen uskollisen palvelijan jahtaamisen pääministerin toimensa viimeisinä päivinä.
Ynetnews kertoo web-sivullaan, että Olmert vaati Giladilta anteeksipyyntöä, johon tämä ei katsonut olevan aihetta. Tämän johdosta Amos Gilad vapautettiin toimestaan Israelin pääneuvottelijana Kairossa käytävissä epäsuorissa keskusteluissa Hamasin kanssa. Kaiken taustalla ovat myös Barakin ja Olmertin kiristyneet välit.
Neuvottelut Hamasin kanssa Kairossa siirtyvät nyt Olmertin kansliaan, jossa keskusteluja johtavat Shalom Turgeman ja Ofer Dekel sekä aselepo- että Gilad Shalitin vapauttamis- keskusteluissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3675945,00.html
3. IRANIN Bushehrin ydinvoimalassa aloitetaan alustavat toimet sen käynnistämiseksi jo keskiviikkona tällä viikolla, kertoo Iranin atomiagentuurin edustaja Mohsen Delaviz ja lisää, että alustava vaihe aloitetaan Venäjän valtion ydinagentuuritoimiston Rosatom johtajan Sergei Kiriyenkon vierailun yhteydessä.
BUSHEHRIN 1000 megawatin ydinvoimalan oli tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2008, mutta sen valmistuminen on viivästynyt, Venäjän selityksen mukaan siksi, että Iranin maksu-suoritukset eivät tulleet aikataulun mukaan. Voimalan hinnaksi annetaan miljardi USD, Venäjä koulutti lisäksi 700 iranilaista insinööriä voimalan toimintaa varten. Rosatomin edustaja Sergei Novikov selittää, ettei mitään erikoistoimia ole valmisteltu Kiriyenkon vierailun aikana voimalan käynnistämiseksi. Hän kutsui Kiriyenkon vierailua Bushehrissa vain työvierailuksi ja lisäsi, että kaikki tapahtuu laaditun aikataulun mukaan. ”Vierailun yhteydessä pidetään tavanomainen iranilaisten ja venäläisten projektin kanssa työskentelevien keskeinen neuvottelu”, Novikov selitti. Hän oletti iranilaisen Delavizin lausunnon tarkoittavan alustavia toimia, joiden yhteydessä rakennetut ja valmistuvat laitteet integroidaan toisiinsa ja sähkövirtaa johdetaan reaktoriin sen osittaiseen käyttöön. Tämä tapahtuu hänen mukaansa muutamia kuukausia ennen voimalan täysimittaista käynnistämistä.
BUSHEHRIN projekti käynnistettiin jo vuonna 1974. Sen alkuperäisenä suunnittelijana toimi Siemens, joka vetäytyi sopimuksesta Iranin Islamilaisen Vallankumouksen kukistaessa shahin Muhammad Reza Pahlavin vallan Iranissa 1979. (JP)
4. AMNESTY INTERNATIONAL vaatii raportissaan Yhdysvaltoja lopettamaan aseitten viennin Israeliin ja palestiinalaisille. Raportissa todetaan, että aseitten pääasiallisena toimittajana Israelille USA kantaa erikoisvastuun aseviennin lopettamiseksi, koska ne edustavat sotalakien ja ihmisoikeuksien raakoja rikkomuksia. Kansainvälisen Ihmisoikeusjärjestön Lähi Idän osaston johtaja Malcolm Smart vaatii, että USA:n presidentti keskeyttää välittömästi kaiken sotilas-avun Israelille. Samalla hän – ilmeisesti saadakseen raportille läpinäkyvän tasapuolisuuden kaavun – vaatii YK:ta asettamaan välittömän ja kattavan aseitten vientikiellon Israelin lisäksi myös Hamasille ja Palestiinaan aseistetuille ryhmille.
AMNESTY INTERNATIONAL, joka toimii 150 maassa, kohdisti 38-sivuisen raporttinsa Israelille ja Hamasille. Raportti julkistettiin sunnuntai-iltana. Järjestö on perinteisesti ollut hyvin kriittinen raporteissaan nimenomaan Israelia kohtaan.
Tämänkertainen raportti yksilöi IDF:n toimia Gazassa 22 päivää kestäneen ja 18.12.08 päättyneen operaatio Cast Lead yhteydessä.
Raportissa tartutaan USA:n ja Israelin välisen 10-vuotiskaudeksi sovitun sopimuksen mukaan USA toimittaa Israeliin vuoteen 2017 saakka aseita 30 miljardin USD arvosta. Malcolm Smart toteaa raportissa, että pääosa Israelin käyttämistä aseista ja ammuksista tuli USA:ta, ja että osan niistä maksoivat USA:n veronmaksajat lisäten, että niiden käyttö Gazan operaatiossa oli vastoin kansainvälistä lakia.
Donatella Rovera, joka johti järjestön todisteiden keräämisoperaatioita Gazassa, toteaa löytäneensä todisteita fosforia sisältäneistä ja muista ammuksista, joiden käyttö rikkoo kansainvälisiä lakeja. Niiden käyttö johti satojen lasten ja muitten siviilein kuolemiseen sekä massiiviseen kotien ja infrastruktuurin hävittämiseen. Järjestön tutkijat löysivät ammusten koulujen pihoilta, sairaaloista ja kodeista, kerrotaan raportissa. Erityistä huomiota kiinnitetään luultavasti miehittämättömistä pienkoneista ammuttuihin ohjuksiin, jotka levittivät ympäristöönsä teräväreunaisia metallikuulia, 2-4 mm kokoisia.
Hamasia syytetään raportissa rakettien ampumisesta Israelin siviilikohteisiin Gazan rajan pinnassa, mitä raportissa kutsutaan sotarikokseksi.
Olisi kiva tietää, minkälaista sotaa Amnesty International pitää kansanvälisten lakien mukaisena, joka ei synnytä sotarikoksia.
5. ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ antoi kärjekkään vastalauseen raportin johdosta jo ennen sen julkistamista selittäen, ettei se vastaa todellisuutta eikä seuraa objektiivista ja ammattimaista kriteeriä. Ministeriö toteaa, että IDF:n käyttämät valoraketit sisältävät fosforia, mutta se on kansainvälisten lakien mukaan sallittua. Toiseksi Israel pyrki kaikin tavoin välttämään ihmisuhreja eikä missään vaiheessa tarkoituksellisesti hyökännyt siviilikohteisiin. Ministeriö toteaa, että haastatellut palestiinalaiset ovat olleet Hamasin vaikutuksen ja painostuksen alaisia, eikä heidän todistustaan voi pitää objektiivisena. Ministeriö toteaa edelleen, että Israel on itsenäinen valtio, jonka vastuu ja velvollisuus on puolustaa itseään, ja sen terrorismin vastaisten toimien vertaaminen terrorijärjestön toimiin on vastuutonta. Esimerkkinä tästä on Israelin ja Hamasin asehankintojen tarkasteleminen samalla mittatikulla, mikä on samaa kuin tarkastella Naton aseitten vertaamista al-Qaidan alaisten järjestöjen aseisiin. Järjestön raportti ei huomioi sitä, että Hamas on terrorijärjestö, minkä monet maat, mm. USA ja EU ovat vahvistaneet, ministeriö selittää. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kairon basaarissa räjähtänyt pommi surmasi neljä ja haavoitti 17, useimmat heistä ulkomaisia turisteja, kertoo Egyptin viranomainen. Khan el-Khalili basaarissa kahvilan ulkopuolella lähellä Kairon suurta Hussein moskeijaa sattunut räjähdys aiheutti ihmisten ryntäilyn basaarissa, joka on tavallisesti täynnä ihmisiä. Poliisiupseeri kertoi, että pommi oli pieni, mutta sen lennättämät marmori- ja kivisirpaleet haavoittivat ihmisiä. Haavoittuneista 11 oli Ranskasta, kolme Saksasta, kolme Egyptistä. Basaaria vastaan hyökättiin edellisen kerran 2005 huhtikuussa. Pommi surmasi silloin kaksi ranskalaista ja yhden amerikkalaisen. (JP, INN)
- Israel ei virallisesti ota kantaa Fatahin ja Hamasin yhtenäisyyskeskusteluihin tässä vaiheessa, vaan haluaa seurata tilanteen kehitystä sivusta. Obaman nimittämä Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapuu toiselle Israelin vierailulleen torstaina. Hän sanoo, että USA tukee Fatahin ja Hamasin yhtenäisyyskeskusteluja Kairossa, joita jatketaan keskiviikkona. (JP)
- IDF:n sotilaat olivat tulitaistelussa Gazan terroristien kanssa tänään. Ryhmä Hamasin aseistettuja miehiä lähestyi Kissufimin terminaalia. IDF avasi tulen heitä kohti. IDF:n helikopteri tuhosi ohjuksilla miesten käyttämän auton. Kukaan ei ilmeisesti haavoittunut tulitaistelussa. Pian tämän jälkeen terroristit ampuivat raketin Sderotiin, ei ihmisvahinkoja. Sekä Gazan terroristien että Israelin arabien ja Länsirannan palestiinalaisten hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat lisääntyneet operaatio Cast Lead jälkeen. (INN)
- USA:n Jerusalemin konsulaatin viranomaiset ovat tuohtuneita tavasta, millä UNRWA:n autoja hyväkseen käyttänyt John Kerryn seurueeseen kuulunut kongressin jäsenen naispuolinen avustaja vieraili Hamasin edustajien Ahmed Yousefin ja Siad Siamin luona Gazan Sudaniyan lähiössä rantaravintolassa, jonka omistaa Jamas al-Khudarin veli, joka johtaa PA:n asettaman Gazan saarron purkamis-komiteaa. Hamasin edustajat antoivat Kerrylle osoitetun kirjeen, joka hänen tulisi toimittaa presidentti Obamalle. (WND)
- http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=89684
- Senaattori Richard Shelby on viimeinen korkea-arvoinen yhdysvaltalainen, joka ei ole tyytyväinen tapaan, millä Obama salaa syntymäpaikkansa. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=89704
- Israelin turvallisuusjärjestöt valittavat, että Olmertin ja Amos Giladin keskeinen kiista vahingoittaa Israelia. Gilad jatkaa keskustelujaan Kairossa huolimatta siitä, että Olmertin sanotaan peruuttaneen hänen nimityksensä. (ynetnews)
- Haifan edustalla meren pohjassa löydetty kaasuesiintymä on 60 % suurempi kuin aiemmin todettiin. Koko Israelin rannikkoalue jaetaan eri yhtiöille, jotka jatkavat kaasu- ja öljyesiintymien etsimistä. (ynetnews)

Sunday, February 22, 2009

SUNNUNTAI 22.02.09
1. NETANJYAHU kutsuu Kadiman yhteishallitukseen, jota hän johtaa. Jos Kadima suostuu, Netanyahu aikoo pyytää myös Labour-puoluetta mukaan. Ongelma on siinä, että Kadiman parissa on ainakin kymmenen kansanedustajaa, jotka haluaisivat liittyä hallitukseen, mutta sen puheenjohtaja Tzipi Livni käyttäytyy loukatun naisen tavoin, joka ei pysty enää ajattelemaan järkevästi, sillä hän janoaa kostoa. Labourin kanssa on toisinpäin: Barak haluaa hallitukseen, mutta puolueen jäsenissä on voimakas vastustus. Netanyahu ja Livni tavannevat toisensa tänään kasvokkain ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen. Jos se ei tuota tulosta, Netanyahu jatkaa hallituksen muodostamiskeskustelujaan toisten puolueitten kanssa, jotka ovat jo lupautuneet mukaan. Netanyahu lupasi Livnille varapääministerin paikkaa sekä yhdeksän ministeripakkaa, näistä pari avainministeriötä. Hän ei suosi vuorotteluperiaatetta.
Kadiman parissa on suositeltu pääministerin vuorottelua, jota aikoinaan kokeiltiin Peresin ja Shamirin välillä, mutta kokemukset eivät olleet rohkaisevia. (JP)
2. LIVNI kertoi perjantaina Netanyahulle, joka soitti hänelle saatuaan Peresiltä virallisen tehtävän hallituksen muodostamiseksi, että ideologiset erot ovat liian suuret yhteishallituksen muodostamiseksi. Livni ei ole missään selventänyt, mikä hänen ideologiansa sisältö on. Sen verran hän selvitti todettuaan, ettei Kadima saa hallitusta kasaan, ettei hän voi mennä hallitukseen, joka ei sitoudu rauhanprosessiin eikä kahden valtion periaatteeseen. Livni kannattaa Olmertin julkistamia ajatuksia, jonka mukaan suuri osa Juudean ja Samarian sydänosissa asuvista juutalaisista karkotetaan kodeistaan. Julkisuudessa on esitetty lukua 60 000, mutta se lienee vain alkuna suuremmalle karkotukselle. Toiseksi Livni on valmis luovuttamaan Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt ja Temppelivuoren hallinnon palestiinalaisille. Livnin uskonnollisuudesta tai hänen suhteestaan juutalaiseen uskoon ei ole mitään julkisia näyttöjä, joten tässä on edettävä vihjeitten perusteella.
LIVNIN ärtymys ilmenee jyrkkinä syytöksinä Likudin johtamaa hallitusliittymää vastaan, jota hän nimittää ”äärioikeistolaiseksi”. Kadimaa pidetään keskustalaisena, mutta Livnin edustama ideologia on vasemmistolaista, jopa selvemmin kuin Labourin. (JP)
3. Netanyahun ja Livnin välinen ero hallitusta muodostettaessa ilmenee selkeimmin siinä, että Livnin tärkeysjärjestyksessä ”rauhanprosessi” palestiinalaisten kanssa on tärkeimpänä. Netanyahu sen sijaan asettaa pääpainon Israelia uhkaavien ulkoisten vaaratekijöitten hoitamiseen. Näitä ovat Iranin ydinase ja Israelin tuhoamisvaatimukset, missä oleellisena tekijänä on Iranin ohjusteollisuuden samanaikainen kehitys. Syyria on aivan ilmeisesti kiihdyttämässä massatuhoaseitten rakentamista, mitä osoittaa sen aloittamat laajennushankkeet kemianteollisuuslaitoksissaan. Hizbullah on vahvistunut kolmenkertaiseksi siitä, mitä se oli Libanonin kakkossodan alkaessa. Hamas puolestaan vahvistaa asemaansa ei vain aseistuksensa vaan myös arvostuksensa suhteen. Netanyahu haluaa rakentaa palestiinalaista yhteiskuntaa juuresta ylöspäin kehittämällä sen taloudellista riippumattomuutta jatkaen samaan aikaan myös poliittisia keskusteluja PA:n kanssa.
Sekä Egypti että Jordania ovat alkaneet rakentaa läheisempiä suhteita Hamasin kanssa, ja Hamas kosiskelee Obaman hallitusta solmiakseen suorat yhteydet sen kanssa. Kongressivieraat vierailivat äskeisen Israelin matkansa aikana myös Gazassa, jossa Hamasin edustaja antoi Kerylle viestin vietäväksi Obamalle. Toinen Brian Bairdin johtama kongressin delegaatio kävi myös Gazassa hakemassa omakohtaisia vaikutelmia tilanteesta. He suosittelivat Gazan terminaalien avaamista ”lentisin ja makaronin” sallimiseksi sinne. Kongressin edustajilla ei kuitenkaan ollut suoria kontakteja Hamasin johdon kanssa. (JP)
4. IRANIN uskotaan olevan yhden askeleen päässä ydinaseesta. Nämä hälyttävät uutiset perustuvat äskettäin paljastuneisiin havaintoihin, joitten mukaan Iran on pystynyt rikastamaan uraania enemmän kuin tiedettiin. IAEA:n torstaina Viinissä julkistaman raportin mukaan Iranilla on nyt 1010 kg alhaiselle tasolle rikastettua uraania. Luvussa on mukana 210 kg:n uraanierä, jota sillä ei aiemmin tiedetty olevan. Tällainen heikosti rikastettu uraania täytyy rikastaa puhtaammaksi, ennen kuin sitä voidaan käyttää ydinaseessa. IAEA:n raportin mukaan nyt havaittu rikastetun uraanin määrä osoittaa Iranin kiihdyttäneen rikastus-menettelyä, kertoo prof. Raymond Tanter Washingtonissa sijaitsevan Iranin politiikkakomitean presidentti. Komiteassa istuu Valkoisen Talon, ulkoministeriön, Pentagonin ja tiedustelun entisiä virkailijoita. IAEA:n tarkastajat yrittävät selittää, mistä johtui, ettei sen aiemmissa raporteissa kerrottu ylimääräisistä uraanieristä. He eivät hyväksy olettamuksia, että Iran salakuljettaisi rikastamaansa uraania Natanzista salaiseen sotilaalliseen rikastamoon lähellä Teherania, nimeltään Lavizan-2, jolla uskotaan olevan maanalaisia reaktoreita. Professori Tanter sen sijaan pitää tätä todennäköisenä mahdollisuutena. Hän kertoo, että tämä kohde ei ole avoinna IAEA:n tarkastuksille, ja että Iran käyttää Bushehrin reaktorin laillista rakentamista verhona peittääkseen salaiset hankkeensa muissa kohteissa. Hän olettaa, että Bushehria varten hankittuja uraanieriä viedään salaisiin kohteisiin jatkojalostusta varten. Hän kehottaa tuen antamista Iranin oppositiojärjestöille kuten Iranin kansallisen vastarinta-neuvostolle ja sen suurimmalle osajärjestölle Mujahedeen Khalq. EU poisti sen terrorijärjestöjen listalta äskettäin, mutta USA pitää sitä edelleen omalla listallaan.
TEL AVIVIN yliopiston kansallisen turvallisuustutkimusten instituutin aserajoituksen ja alueellisen turvallisuusprojektin johtaja Emily Landau varoittaa Iranin ohjusteollisuuden nopeasta kehityksestä. Hän pitää tilannetta hyvin vaarallisena eikä usko, että oikeita tapoja on käytetty Iranin pysäyttämiseksi. Viimeinen painostuspäätös tehtiin lähes vuosi sitten maaliskuussa, eikä mitään mainittavaa ole tehty asialle sen jälkeen, hän selittää. (JP)
5. LIBANONISTA ammuttiin eilen kaksi rakettia Israelia kohti. Toinen oli suutari ja putosi Libanonin alueelle. Toinen sen sijaan osui Galilean länsiosassa sijaitsevaan arabikristittyjen kylään Mailiyeh lähellä Nahariyan kaupunkia haavoittaen viittä ihmistä, joista kahta hoidettiin shokin vuoksi. Tuntematon järjestö ”Jihad Movement for Gaza” ilmoitetaan raketin ampujaksi.
Paikallinen poliisi kertoo, että raketti rikkoi ikkunoita taloista ja levitti sirpaleita taloihin.
IDF:n taholta kerrotaan, että muutaman tykinlaukauksen lisäksi raketin oletettua laukaisupaikkaa kohti tuskin muita toimenpiteitä tarvitaan. Hizbullah kieltää ampuneensa raketin ja Libanonin pääministeri Fouad Siniora tuomitsi raketin kuten myös Fatahin Libanonin komentaja Sultan Abul-Einein, joka vakuutti, ettei kukaan PLO:ssa ollut ampunut rakettia. Aiemmin kerrottiin, että alueella kiersi huhuja, että sotilas olisi kadoksissa, minkä johdosta IDF ampui ilmaan valoraketteja. Tämä olisi voinut aiheuttaa raketin ampumisen. YK:n Libanonissa toimivat sotilaat löysivät yhdessä Libanonin armeijan sotilaitten kanssa raketin laukaisutelineitä, kuten se teki muutamia viikkoja sitten. Terroristeilla näyttää olevan sormi liipaisemalla kaiken aikaa ja etsivät vain syytä laukaista. (JP)
6. ”ME TUHOSIMME Irakin valtion ja lietsoimme anarkiaa, ryhmäkohtaista väkivalta, terrorismia ja sisällissotaa tässä maassa. Samaan aikaan pidimme Israelin vihollisia ominamme, ja ne reagoivat siihen yhdistämällä meidät Israelin kanssa heidän vihollisikseen. Hylkäsimme Lähi Idän rauhantekijän roolin tukeaksemme sen pyrkimyksiä rauhoittaa gettoihin ahdettuja arabiasukkaita. Me hieroimme käsiämme seisten niillä seuratessamme, miten juutalainen kansa riistää lisää arabien maita kolonialisteilleen.” Näin suitsutti Israelin vastaista vihaansa USA:n entinen Riadin lähettiläs Chas W Freeman jn. 1989-1992. Presidentti Barack Hussein Obama aikoo nimittää tämän ”Israelin ystävän” kansallisen tiedusteluneuvoston puheenjohtajaksi. Freeman oli avainasemassa laadittaessa USA:n tiedustelujärjestöjen yhteistä NIE-raporttia, joka antoi synninpäästön Iranin ydinasesuunnitelmista, mikä puolestaan vaikutti presidentti Bushin oudosti muuttuneeseen suhtautumiseen asiaan.
Freeman sanoi puheissaan jo 2007, miten Israelin politiikka on soluttautunut siinä määrin USA:n politiikkaan, että niitä on vaikea erottaa toisistaan. Tämän johdosta hän arvioi silloin, että lähes kaikki valtiot Lähi Idässä halveksivat USA:n ulkopolitiikkaa. Tämä on hänen mielestään aiheuttanut laajan amerikkalaisvastaisuuden, laillistanut radikaalin islamin, ja antanut Iranille jalansijan sekä sunni-muslimien että shia-ryhmien sisällä. Tämän ohella hän katsoi, ettei Israel edes yritä solmia rauhaa palestiinalaisten kanssa, vaan rauhoittaa heitä. Tämä on kääntänyt palestiinalaiset amerikkalaisvastaisiksi. Hän ennusti silloin, että terrori-hyökkäykset Yhdysvaltoja vastaan eivät ole vain mahdollisia vaan väistämättömiä.
Freeman syyttää Yhdysvaltoja, että se on vienyt tämän ”palestiinalaisen kokemuksen” Afganistaniin ja Irakiin – nöyryytykset, karkotukset ja kuoleman, miljoonille ihmisille. Freeman syyttää sekä Yhdysvaltoja että Israelia näitten kansojen oikeutetun vihan ja kostonhalun aiheuttamisesta. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vatikaani syyttää Israelin TV-10 kanavaa kristinuskoa häpäisevän ohjelman esittämisestä. Ohjelmassa Lior Shlein ironisesti esitti, ettei Neitsyt Maria suinkaan ollut neitsyt, tai Jeesus käveli veden päällä. Hän sanoi tehneensä tämän kostaakseen kristityille, jotka kieltävät holokaustin. (JP)
- TV-1 uutisissa kerrottiin, että ellei Livni suostu yhteishallitukseen Netanyahun kanssa, kymmenen kansanedustajaa Shaul Mofazin johtamana aikovat muodostaa oman ryhmänsä, erota Kadimasta ja liittyä hallitukseen. (INN)
- Terroristit ampuivat raketin sunnuntaiaamuna Israeliin, Perjantaina he ampuivat 10 kranaattia. Ei henkilövahinkoja. (haaretz)
- Ranska lähettää korkean lähettilään Iraniin tunnustelemaan sen tuntoja, ja kehottaa samalla Yhdysvaltoja tutkimaan omaa Iranin politiikkaansa.
- Egypti avaa Rafahin terminaalin Gazaan opiskelijoille, sairaille ja tarvikkeille.
- Durban II alustavassa luonnoksessa Israel kuvataan rasistiseksi miehitysvallaksi. Obaman hallitus aikoo osallistua konferenssiin. (haaretz)
- Palestiinalaislähde väittää, että Gilad Shalit haavoittui IAF:n pommituksissa, mutta kertoo, että Hamasin johtajien mielestä oli hyvä, ”ettei IAF tiennyt hänen olinpaikkaansa eikä voinut surmata häntä”. (haaretz)
- PA:n taholta ilmoitetaan, että Israel on hyväksynyt Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen, mutta valittaa Israelin uutta oikeistolaista hallitusta. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas otti Qatarin matkalle mukaansa poikansa Jasserin. Lieneekö tarkoituksena nostaa hänet seuraajakseen? (JP)
Lämpötila Jsm: Su: 5-7; Ma: 6-7; Ti: 5-11: Ke: 7-11 C-astetta, välillä sateita ja aurinkoa.