Friday, February 06, 2009

PERJANTAI 06.02.09
1. ”KUN SELLAISIA julmuuksia tehdään, mitä tehtiin Gazassa surmaten erotuksetta naisia ja lapsia, tiedämme, mikä niiden taustalla on”, sanoo Yousef al-Khattab, RevolutionMuslim.com web-sivun toimittaja esitellessään toimittamiaan videoita sivuillaan.
”Ilman epäilystä, nämä ovat ne lähteet”, hän vakuuttaa esitellessään New Yorkin Chabab-keskusta, vain pari kuukautta järjestön toimitilaan tehdyn terrori-iskun jälkeen Mumbaissa. Videossa pyydetään katselijoita antamaan ”islamilainen viesti” myös Yeshiva-yliopistolle, juutalaiselle opistolle Manhattanilla, sekä juutalaisten omistamille federatiivisille rakennuksille kaikkialla Yhdysvalloissa, joiden hän väittää rahoittaneen Israelin äskeistä operaatiota Gazassa Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin.
”On välttämätöntä pitää nuo ihmiset vastuullisina, puhua heidän asuntojensa edessä, antaa heille islamin viesti. Tämä ei ole uhkaus, se on toteamus, miten asia on,” Khattab selittää videoissaan.
WND haastatteli Khattabia, joka kieltää, että kysymyksessä on uhkaus.
Khattabin toimittama toinen video kuitenkin käsittää verhotun uhkauksen, kertoo WND.
Videossa näytetään haavoittunut palestiinalainen, kuvan siirtyessä toistuvasti Chabad-järjestön päämajaan Brocklynissä, Crown Heights. Seuraavaksi videon kuva esittää veren tahrimaa rukouskirjaa Mercaz Harav Yeshiva-seminaarissa Jerusalemissa, jossa terroristi murhasi 8 juutalaista opiskelijaa maaliskuussa 2008. Video päättyy kiväärinlaukauksiin.
WND:N kysyessä tarkennuksia videoihin, onko tarkoituksena kiihotus väkivaltaan, Khattab antaa vältteleviä vastauksia. Hän sanoo, ettei hänellä ole valtaa komentaa ketään suorituksiin, ja myös väittää, ettei kysymys ole rasismista, sillä ”juutalaista siviiliä ei ole olemassa hänen ideologiassaan, ja hän rukoilee Israelin täydellistä tuhoamista.” Hän kutsuu operaatiota Cast Lead ”terrorisodaksi”, mikä vaatii häntä toimimaan.
YOUSEF al-Khattab on islamin uskoon kääntynyt 39-vuotias juutalainen taksinkuljettaja, joka sanoo ihannoivansa sheikki Abdullah Faisalia. Hän sanoo ajavansa maailmanlaajuisen islamin hallinnon perustamista, ja antaa jopa puhelinnumeronsa web-sivullaan. Sheikki Faisal tuomittiin Englannissa 2003 hänen kehottaessaan seuraajiaan surmaaman juutalaisia, hinduja ja länsimaalaisia. Videoidussa puheessaan Faisal kehottaa muslimeja käyttämään kemiallisia aseita uskottomien (kaffars) tuhoamiseksi sekä viiltämään heidän kurkkunsa auki matchtella (viidakkoveitsellä). Hän vaikutti ehkä ”kenkäpommittajan” Richard Reisin antautumiseen itsemurhapommittajaksi, mikä epäonnistui.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=88092
2. ”PROFEETTA Muhammad sanoi, että vaimon piiskaaminen tulee olla kevyt, että tulee varoa kasvoja ja muita arkoja alueita, joissa luita voi rikkoutua, tai jotka jättävät rumia arpia tuhoten vaimon kauneuden, olkoon se kasvoilla tai missä tahansa muualla,” opastaa egyptiläinen muslimioppinut Galal Al- Khatib saarnassaan, joka esitettiin All-Rahna TV-lähetyksessä joulukuun 24. päivänä 2008. Saarnan käänsi ja julkaisi MEMRI (Middle East Media Research Institute), voittoa tuottamaton järjestö, joka kääntää ja analysoi Lähi Idässä julkistettuja puheita ja raportteja.
Khatib selittää, että vaimon kurituksen tulee edetä kolmessa vaiheessa. Ensimmäiseksi riittää varoitus vaimon rikkoessa miehensä kieltoa poistua talosta, kieltäytyä miehensä toiveista sängyssä, puhua miehelleen halveksivasti tai vastustaa sitä, mistä hän pitää. ”Nämä kaikki kuluvat kategoriaan tottelemattomuus. Miehen tulee puhua vaimolleen sopuisasti, muistuttaen häntä Allahista, muistuttaen, että päästäkseen paratiisiin hänen tulee totella häntä, että ollessaan mieliksi miehelleen hän on sitä myös Allahille.”
Seuraavaksi tulee rangaistus, jonka mukaan mies välttää puhumasta kauniisti vaimolleen, tai hymyilemästä hänelle, eli suhtautuu häneen kylmän torjuvasti. ”Miehen ei kuitenkaan tule pidättyä seksistä vaimonsa kanssa, sillä se on hänen oikeutensa. Miksi miehen pitäisi siitä luopua rangaistakseen vaimoaan?” hän kysyy.
”Jos nuo eivät tehoa, on kuritettava fyysisesti, ensin vaikka näpsäyttämällä olalle eikä niin hellävaraisesti, mutta lisäten tuskaa aiheuttavaa kuritusta sanan menemiseksi perille. Miehen tulee muistuttaa kurittaessaan, että vaimon tekemät synnit oikeuttivat rangaistuksen”, muslimioppinut opastaa seurakuntalaisiaan. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=88088
On usein esitetty kysymys, miksi musliminaiset tai naiset yleensä alistuvat näihin ilmiselviin ihmisarvonsa loukkauksiin? Yksi syy lienee perinteen painolasti, näin on aina ollut ja tulee aina olemaan. Toinen selitys voi olla ns. ”Tukholman syndroma”, jolla tarkoitetaan sitä, että tarpeeksi kauan oltuaan alistajansa mielivallan alla henkilö alkaa asennoitua kiusaajansa mielialoihin, alkaa pitää oikeutettuna, että häntä piestään ja pahoinpidellään. Toisaalta, mitä vaihtoehtoja muslimivaimolla olisi? Jätettyään miehensä hän joutuisi palaamaan vanhempiensa kotiin, usein ilman koulutusta tai toivoa uudesta liitosta. Lisäksi avioliitot solmitaan muslimiyhteisöissä usein perheitten kesken ilman naisen suostumusta.
3. ASELEPOSOPIMUS Israelin ja Hamasin välillä näyttää tältä erää rauenneen. Sekä Hamasin delegaatio että Israelin erikoislähettiläs Amos Gilad palasivat koteihinsa. Suurin este sopimukseen pääsemiseksi näyttää olleen Gazan ulosmenoterminaalien avaaminen ja pitäminen auki. Gilad keskusteli ennen torstain matkaansa Kairoon Olmertin, Barakin ja Livnin kanssa. Keskusteluissa päätettiin pitää Israelin vaatimukset pysyväksi aselevoksi ennallaan. Israel vaati aselevon määräämättömäksi ajaksi, eikä terminaaleja avattaisi kokonaan, vaan ne avattaisiin asteittain seuraten kehitystä Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vankeudesta.
Hamasin edustaja neuvotteluissa Muhammad Nasr sanoi torstaina, että Israel pyrki välttämään terminaalien avaamista kokonaan liikenteelle, ja sanoi ryhmän odottaneen lisä-selvityksiä Egyptiltä. Egyptin viranomainen Hossam Zaki sanoo, että Hamasin delegaatio matkusti Gazaan neuvottelemaan järjestön johdon kanssa ja palannee Kairoon lähi päivinä. Egypti haluaa aseleposopimuksen valmistuvan ennen 22.helmikuuta alkavia Fatahin ja Hamasin välisiä sovintoneuvotteluja.
Yksi Hamasin korkea virkailija jäi kiinni Rafahin terminaalissa yrittäessään salakuljettaa matkalaukussaan 7-8 miljoonaa USD ja 2 miljoonaa Euroa. Muut delegaation jäsenet jatkoivat matkaansa, mutta kiinni jäänyt jäi odottelemaan, mitä rahoille tehdään: saako hän viedä ne mukanaan vai tilitetäänkö ne pankkitilille Egyptissä. (JP)
4. IRANILAINEN kauppa-alus Tali, joka purjehti Togon lipun alla, yritti murtaa Israelin asettaman saarron ja päästä Gazan satamaan. Israelin merivoimien alukset pakottivat aluksen muuttamaan kurssinsa Egyptin aluevesille kohti El-Arishia, mutta kuljettuaan jonkin matkaa alus käänsi kurssinsa uudelleen kohti Gazaa. Israelin vartioalusten sotilaat nousivat silloin iranilaiseen alukseen ja pakottivat sen kapteenin ohjaamaan aluksen Ashdodin satamaan. Tali lähti Libanonista tiistaina, mukanaan 60 tonnia avustustarvikkeita Gazan kaistalle, rauhanaktivisteja, al-Jazeeran kameramiehistö sekä entinen kreikkalaiskatolinen arkkipiispa Hillarion Capucci, joka 1974 pidätettiin hänen yrittäessään kuljettaa aseita PLO:lle. Hänet tuomittiin vuosikausiksi vankeuteen, mutta vapautettiin kolmen vuoden jälkeen Vatikaanin painostuksesta. Laivassa olleet, neljä journalistia, muslimioppinut ja -asianajaja, kaikki Libanonin kansalaisia, sekä palestiinalainen muslimioppinut ja englantilainen aktivisti, pidätettiin. Heidät luovutettiin maahantuloviranomaisille karkotettaviksi Libanoniin. Libanonin hallitus on valittanut asiasta YK:lle. Avustustarvikkeet viedään Gazaan maitse. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- YK aikoo suorittaa tutkimuksen väitteistä, joitten mukaan Hamas käytti Gazan siviilejä inhimillisenä kilpenä IDF:n vastaisissa taisteluissa. (JP)
- Etelä Afrikan satamatyöläiset uhkasivat boikotoida israelilaisia tavaroita kuljettavia aluksia Durbanin satamassa. Torstaina siellä kuitenkin purettiin israelilaisen kauppa-aluksen lasti ilman välikohtauksia. (JP)
- Israelin kannatus aleni IDF:n operaatio Cast Lead seurauksena. 57 % ilmoitti kuitenkin kannattavansa Israelia, palestiinalaisia kannatti 34 %. 91 % vastanneista ilmoitti, että rakettitulen lopettaminen Gazasta oli hyvin tärkeä; 90 % ilmoitti, että palestiinalaisten vihan opettaminen tulee lopettaa; 87 % pitää tärkeänä, että Iran lopettaa terroristien tukemisen, kouluttamisen ja aseistamisen. Yli 75 % pitää tärkeänä, että Iran estetään saamasta ydinasetta. Haastattelun mukaan amerikkalaiset katsovat, että Iranin ongelman selvittäminen on ykköstilalla pyrittäessä rauhaan Lähi Idässä. (JP)
- Venäjä ilmoittaa, että sen Iranille rakentama Bushehrin ydinvoimala saadaan koekäyttöön kuluvan vuoden aikana, kuitenkaan ilmoittamatta tarkkaa aikaa. Varsinainen toiminta ydinlaitoksessa alkaa ensi vuoden aikana. Venäjän valtion ydinkorporaation Rosatom johtaja Sergei Kiriyenko arvioi, että laitos käynnistetään tänä vuonna. Laitoksen valmistuminen on pahasti myöhässä, useita kertoja on ilmoitettu laitoksen valmistumisesta, mutta valmistusta on siirretty myöhempään ajankohtaan. Venäjä väittää, että viivästykset johtuvat Iranin maksujen viivästelyistä, ei toimittajan ongelmista. (JP)
- Smith-instituutin gallupin mukaan puolueitten kannatus on seuraava: Likud 26 paikkaa; Kadima 23; Israel Beiteinu 17-18; Labour 15-16; Shas 10; Meretz 5-6; UTJ 5; Habayt Hayehudi 3-4; NU 3-4; Hadash 4; UAL 3-4; Balad 2-4. Jossain gallupissa Likudin ja Kadiman ero on 1 paikka, toisessa kaksi. Jos tänä ennuste toteutuu, Netanyahun toimintavapaus pienenee oleellisesti. (JP)
- Hamas jatkaa rakettitulta, yksi putosi lähelle Ashkelonia tänään, toinen Saar Hanegevin alueneuvoston lähelle.

Thursday, February 05, 2009

TORSTAI 05.02.09
1. HAMAS lähetti pyssymiehensä hakemaan YK:n varastoihin säilöttyjä huopia ja ruokapaketteja, jotka oli paketoitu valmiiksi jaettaviksi sotaa paenneille Gazan asukkaille. UNRWA:n paikallisjohtaja Ging kertoo, että varaston henkilökunta pystyi estämään ensimmäisen yrityksen, mutta Hamasin miehet palasivat aseittensa kanssa ja ottivat mukaansa henkilökunnan estelyistä välittämättä 3 500 huopaa ja 200 ruokapakettia. ”Olemme suunniltamme tapauksen johdosta”, Ging sanoi, ”pakolaisille tarkoitettujen avustusten varastamisesta. Olemme vaatineet niiden palauttamista.” Hamasin taholta ei ole saatu mitään vastausta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun YK:n edustaja tunnustaa vapaaehtoisesti, että Hamas varastaa avustuslähetyksiä YK:lta, vaikka IDF on useaan kertaan vuosien aikana osoittanut tällaista tapahtuvan toistuvasti. Ruoka- ja välttämättömyystavaroitten lisäksi Hamas varastaa Gazan voimalaitokselle tarkoitettua polttoöljyä sekä bensiiniä. IDF:n edustaja kertoo, että Hamas varasti Gazan hätäaputoimituksia myös operaatio Cast Lead aikana IDF:n salliessa kuljetuksia sinne myös taistelujen aikana 80 rekkaa päivässä. (JP)
2. HAMASIN hallituksen sosiaaliministeri Ahmad Kurd ei kiellä ”takavarikointia”, mutta hän sanoo UNRWA:n keskittäneen avustuksia alueelle, jota ei oltu tarkoitettu avustusten saajaksi, eli että YK jakoi avustuksia ryhmille, jotka vastustavat Hamasin hallintoa. Hamasin edustaja Taher Nunu vaati YK:lta anteeksipyyntöä, että se levittää valheellista tietoa.
Euroopan Komission edustaja Alix de Mauny, joka lahjoitti 626 miljoonaa USD palestiinalaisille vuonna 2008, sanoo näin: ”Olemme hyvin huolissamme, mutta tämä on ainutlaatuinen tapaus, ainakin toivomme niin. Reagoimme sitten, jos tilanne kehittyy tämän ainutlaatuisen tapauksen ulkopuolelle.” Kysymyksessä lienee paha informaatiokatkos.
HAMAS jakoi 50 miljoonaa USD käteisenä hätäapusuorituksena vaikeuksiin joutuneille. Myös PA:n hallitus on toimittanut varoja Gazan palestiinalaisille. PA:n pääministeri Salaam Fayad kertoi, että hallitus lahjoittaa 600 miljoonaa USD Gazan jälleen rakentamista varten. Hän sanoi, että varat jaetaan pankkien kautta suoraan hakijoille ohittaen Hamasin, ja hän olettaa, että kansainväliset lahjoittajat korvaavat varat PA:lle.
Israelin sosiaali- ja terveysministeri Isaac Herzog, joka valvoo ulkomaisten avustusten kuljettamista Gazan kaistalle, sanoi tapauksen vahvistavan aiempia tietoja, että Hamas jatkaa Gazan asukkaitten elinolojen kurjistamista käyttäen kaikkia keinoja heidän kärsimystensä lisäämiseksi. ”Operaation Cast Lead aikana Hamasin johtajat olivat huolissaan omasta selviytymisestään ja turvallisuudesta jättäen täysin huomioimatta kansan tarpeet”: (JP)
3. HAMASIN virkailija Ahmed Yousef Gazassa kertoi JP:n toimittajille Brenda Gzzar ja Yaacov Katz keskiviikkona, ettei sopimus kestävästä aselevosta ole vielä valmis, vaan se vaatii määrättyjen kohtien selventämistä. Aselevon kestoajasta keskustellaan, onko se vuoden vai 18 kuukautta kestävä, ja kuinka paljon rakennustarvikkeita Israel on valmis hyväksymään Gazan kaistalle. Israelilla on ollut varauksia tietyille materiaaleille, joita voidaan käyttää myös rakettien ja pommien rakentamiseen.
Ahmed Yousef toimi pääministeri Ismail Haniyehin neuvonantajana. Hänen toimistotilansa, jotka sijaitsivat samassa rakennuksessa ulkoministeriön kanssa, tuhoutuivat pommituksissa operaatio Cast Lead ensimmäisen viikon aikana. Yousef kertoi, että ongelmat ovat siksi suuria, että niiden selvitteleminen vaatii enemmän kuin pari päivää.
Kairossa ilmestyvä al-Ahram lehti kertoo, että aseleposopimus on saatu valmiiksi ja hyväksytty molempien osapuolten toimesta viitaten korkealta Hamasin virkailijalta Salah Bardawilliltä saamiinsa tietoihin. Aseleposopimus on uutisen mukaan 18 kuukauden mittainen. Kaikki Gazan ulosmenoterminaalit avataan liikenteelle, joitten kautta kulkee 80 % aiemmin kielletyistä tarvikkeista, ennen kaikkea rakennusmateriaaleja, kertoo ynetnews.
4. INN kertoo web-sivullaan, että Hamas vaatii 18 kuukauden mittaisen aselepo-sopimuksen solmimista torstaipäivän aikana. Sopimus tulisi koskemaan Israelia ja kaikkia Gazan kaistalla toimivia palestiinalaisjärjestöjä. Tiedoista kertoi englanninkielinen Al-Arabiya lehti. Sen julkistaman uutisen mukaan Hamas haluaa tarkempia selvityksiä tarjouksesta avata 80 % terminaalien kautta Gazaan kulkevien tavaroitten laadusta. Israel vastustaa eurooppalaisten tai turkkilaisten rajavalvojien edustajien sijoitusta Israelin ja Gazan välillä toimiviin terminaaleihin, mitä Hamas sanoo suosittelevansa.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Abul Gheit epäilee, että sopimus valmistuisi hyväksymis-kuntoon torstaiksi, mitä hän kuitenkin toivoo. Hamasin edustaja kertoi Reutersin toimittajalle, että Hamasin johto piti tärkeän istunnon keskiviikkoiltana, mutta ei tiennyt, mitä siellä päätettiin. Arabimedia on kertonut, että militaristijärjestöt ovat aloittaneet joukkojensa koulutuksen Gazassa harjoitellen sotilaitten sieppaamista. Hamas uhkaa myös aloittavansa raketti-iskut uudelleen, jos sopimusta ei saada aikaan torstaina.(INN)
5. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO, joka tunnetaan nimellä 5+1, eli viisi pysyvää YK:n turvallisuusneuvoston jäsentä – USA, Englanti, Ranska, Kiina ja Venäjä - täydennettynä Saksalla, piti eilen keskiviikkona viiden tunnin mittaisen istunnon suljettujen ovien takana. Yhdysvaltoja edusti ulkoministeri Hillary Clintonin lisäksi alivaltiosihteeri ulkomaanasioissa William Burns, joka jatkaa tointaan Bushin hallituksen jälkeen Obaman alaisena.
JP:n asiasta kertova artikkeli kertoo, että turvallisuusneuvosto toivotti tervetulleeksi USA:n halun aloittaa suorat keskustelut Iranin kanssa. ”Uuden hallituksen valmius saada yhteys Iranin hallituksen kanssa sai kaikkien istuntoon osallistuneitten maitten hyväksymisen Wiesbadenissa, Saksassa,” kertoi Saksan ulkoministeriön edustaja Jens Ploetner Berliinissä. Hän lisäsi - varmuuden vuoksi - Saksan toivovan, ettei Iran ymmärrä tätä turvallisuus-neuvoston ojentamaa kättä heikkouden osoitukseksi. (JP)
6. ISRAELIN viranomainen selittää, ettei Euroopan maitten tukema USA:n ja Iranin välisen kontaktin aloittaminen tarkoita USA:n asenteen pehmentymistä Iraniin nähden. ”Jos he (Iranissa) kuvittelevat, että Obama on jokin skandinaavinen rauhanintoilija, silloin he eivät ymmärrä terästä tämän miehen takana. Eurooppalaiset ihmettelevät, onko uusi lehti avattu Iranin suhteissa, mutta tämä on sama Iran, joka on osoittanut horjumattoman kielteistä asennettaan hylätessään kaikki eurooppalaiset tarjoukset.” Viranomainen suosittelee luottamista Obamaan myös eurooppalaisille, vaikka he nyt ovat jakautuneita hänen suhteensa. Israelilainen viranomainen uskoo, että USA:n hallituksella on selvempi ymmärrys tästä tilanteesta, ja vaikka se nyt haluaa keskustelua Iranin kanssa, se tulee estämään Iranin saavan ydinaseita. Hänen mielestään Obaman henkilövalinnat avainvirkoihin todistavat hänen aikomustensa ja tavoitteittensa suunnan. (vrt. Jes.36:6)
USA:n ulkoministeriön edustaja Robert Wood selitti, että Iranin suhteissa edetään kahdella tasolla: Iranille asetetut sanktiot ovat voimassa, joskaan tällä hetkellä niitä ei kovenneta, ja toisaalta aloitetaan suorat keskustelut Iranin kanssa. 5+1 maitten jäsenet keskustelevat asioitten etenemisestä toistaiseksi puhelimen välityksellä. Ensimmäinen takaisku saatiin, kun USA:n naisten badmington-joukkue ei saanut viisumia ensi viikon kilpailuihin Iranissa.
Saksan ulkoministeriön edustajan mukaan Iranin laukaisema Omid-satelliitti on ilman muuta huomioitava uutta strategiaa luotaessa, mitä USA ja Israel ovat vaatineetkin. Hän kehotti samalla Irania avaamaan ydinlaitoksensa IAEA:n tarkastajille, mikä selventäisi tilannetta oleellisesti. Hän ei halunnut ottaa kantaa sanktioitten koventamiseen. (JP)
7. VAALIUUTISIA. Viisi päivää enää, kun Israelin poliittinen suuntaus lyödään lukkoon seuraavan neljän vuoden ajaksi. Likudin johtaja Binyamin Netanyahu on paistatellut kansan-suosionsa pettämänä laakereillaan kuvitellen suosionsa jatkuvan ilman ponnisteluja. Vasta viime päivien gallupien hälyttämän hän on alkanut ounastella, ettei voitto tulekaan kuin Manulle illallinen. Likud aloitti gallupeissa 34 kansanedustajan tarjouksilla, viimeiset lupaavat sille enää 24 paikkaa, eli Kadiman paikkaluku alkaa olla parin kolmen päässä. Tämä edustaja-määrä vaikeuttaisi huomattavasti Likudin mahdollisuuksia hallituksen muodostamiseksi. Netanyahu on kosiskellut Labouria ja Israel Beiteinua hallitukseen, luvaten kummankin puheenjohtajalle tärkeää ministeripaikkaa. Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman on joutunut toistuvien huhujen ja todellisten tai tehtyjen syytösten alaiseksi. Hänen syytetään kuuluneen laittomaksi julistettuun Kach-puolueeseen, häntä verrataan natseihin ja häntä syytetään rasismista. Hänen tukijansa sanovat kunnioittavansa hänen suoraa ja selkeää kantaansa kiistakysymyksiin ilman kiertelyjä, kuten Barak, Livni ja Netanyahukin tekevät. Viimeisissä gallupeissa Israel Beiteinu on jo ohittanut Labourin. Myös National Union (NU) ja UTJ ovat lisänneet kannatustaan. Arabipuolueet uhkaavat boikotoida vaaleja, mikä voi pudottaa niistä pari tai kolmekin pois Knessetistä.
Keskusvaalitoimikunta valitsi NU:n (Ichud Leumi) Baruch Marzellin vaalivalvojaksi Umm el Fahmin arabikaupunkiin, jonka asukkaat uhkaavat estää hänen pääsynsä kaupunkiin. Marzellia syytetään äärioikeistolaiseksi, jota poliisi jahtaa kaiken aikaa. (INN)
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin laivasto esti Libanonista lähteneen laivan pääsyn Gazaan pakottaen sen Kyprokselle. Aluksessa on 60 tonnia lääkkeitä, ruokaa ja leikkivälineitä. Aluksessa on mukana ihmisoikeusjärjestön edustajia ja aiempi Jerusalemin kreikkalaiskatolinen arkkipiispa Monsignor Hilarion Capucci. Kyproksen viranomaiset tarkastavat, onko aluksen lastin mukana Hamasille tarkoitettuja aseita. Laivan tuleva kohtalo on epäselvä. (INN)
- Hamas-johtaja Mahmoud Zahar on edelleen piilossa. Hänen kerrottiin haavoittuneen ja päässeen Egyptiin sairaalahoitoon. (INN)
- Hamasin neuvottelijat Kairossa sanovat, että sopimus aselevosta on valmis, mutta Hamas ilmoittaa hyväksymisestä lauantaina. (haaretz)
- Ihmisoikeusjärjestöt sanovat, ettei Hamasin sotarikossyytteitä tarvitse tutkia, koska ne ovat ilmiselvät, mutta Israelin osalta ne täytyy tutkia. (JP)
- IDF sanoo surmanneensa Jihad-johtajan Ala a-Din Abu Rovin kodissaan Qabatiyassa, mutta palestiinalaiset kieltävät uutisen.
- Rautatievirkailijat julistivat lakon koko maahan pysäyttäen kaiken rautatieliikenteen.
- PA:n puheenjohtajan ominaisuudessa maailmaa kiertävä Mahmoud Abbas sanoi puhuessaan EU:n parlamentin istunnossa keskiviikkona, että hän tulee painostamaan Israelin johtajien asettamisesta syytteisiin sotarikoksista IDF:n viimeisen operaation aikana Gazassa. Hän ei näe mitään vertailukohtaa Hamasin Israelin siviilikohteisiin tulitauon aikana ampumien satojen rakettien ja IDF:n Gazan operaation välillä. Hän sanoi, ettei kukaan haavoittunut Ashkelonissa: Autoja ja taloja vaurioitui 122 000 asukkaan kaupungissa, mutta kukaan ei haavoittunut.” Liekö kysymyksessä sokeus vai verikatkos aivoissa. Siinä meillä on todellinen rauhankumppani! - Jos joku lukija ei ole huomannut, web-sivun osoitteessa http;//www.israelupdate.achlak.net oikeassa laidassa on pari uutta kirjoitusta: ”Laittomuuden Ihminen”, sekä jatkokertomuksena ”MINÄ, terroristi I”.

Wednesday, February 04, 2009

KESKIVIIKKO 04.02.09
1. ”OLEMME törmäyskurssilla Syyrian kanssa”, varoittaa puolustusministeriön diplomaattis-turvallisuusosaston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad. ”Meidän on saatava rauhansopimus Syyrian kanssa, sillä jos se ei onnistu, suuri määrä raketteja odottaa laukaisuaan kohti Tel Avivia”.
Gilad toteaa, että Israelin selvitellessä välejään Gazan terrorijärjestöjen kanssa Syyria on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen aseistamalla Israelin vihollisia. Hän muistuttaa, että raketit, jotka vavisuttivat Israelia Libanonin kakkossodassa loppukesällä 2006 olivat Syyriasta, eivät Iranista. ”Kahden vuoden aikajaksolla meillä voi olla vihamielinen yhteisö läntisellä rajallamme – ydinasein varustetusta Iranista alkaen Syyrian kautta Hizbullahiin ja Hamasiin.”
Amos Gilad selittää, ettei Syyria vastoin yleistä käsitystä ole heikko. Mutta samalla hän arvioi, ettei Israelin edun mukaista olisi aloittaa sotaa Syyrian kanssa, sillä Bashar Assadin hallituksen kaaduttua sen tulisi korvaamaan ehkä radikaalinen sunni-hallitus, joka liittoutuisi toisten radikaalihallitusten kanssa. ”Tämä vain pahentaisi tilannetta entisestään”, hän arvioi.
Gilad olettaa, että koska ei ole mahdollisuutta saada rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa Fatahin ja Hamasin keskeisten vihamielisyyksien vuoksi tässä vaiheessa, sen asemesta olisi keskityttävä solmimaan rauha Syyrian kanssa.
Gilad myöntää itsekin Tovah Lazaroffin kirjoittaman artikkelin mukaan, että Syyrian houkutteleminen luopumaan sidoksistaan Iraniin voi olla vaikea, mutta jos se onnistuisi, asevienti Hizbullahille loppuisi, mikä pakottaisi sen muuttamaan jyrkän hyökkäävää asennettaan Israelia kohtaan. Sopimuksen myötä Hamas ja Islamic Jihad joutuisivat muuttamaan toimistonsa Syyriasta, joka myös lopettaisi sekaantumisensa Libanonin asioihin.
AMOS GILADIN oikeansuuntaiset suositukset perustuvat kuitenkin suurelta osalta toiveisiin ilman varmuutta niiden toteutumisesta. Iran tuskin tulisi luopumaan uskollisesta suojatistaan ilman vastavetoja ja tarjouksia Syyrialle. Iran on voimakkaassa imussa nousta entistä vahvemmin islamin maitten johtoon Lähi Idässä viime aikaisten onnistuneitten teknisten saavutustensa ansiosta, mistä eilen avaruuteen laukaistu Omid-satelliitti on todisteena. Iranin ydinase valmistunee muutaman lähikuukauden aikana, ellei sitä pystytä estämään. Iranin kehitystä hidastaa raakaöljyn maailmanhinnan romahtaminen, mikä aiheuttaa suuria ongelmia sen budjetissa, joka perustui tynnyrihinnan pysymiseen yli 90 USD.
Toiseksi Hizbullah ja Hamas voivat saada aseitaan suoraan Iranista, kuten äskettäin paljastuneet iranilaiset aselaivat ovat osoittaneet.
Diplomatia perustuu kuitenkin kaikkien mahdollisuuksien tutkimiseen, joten Giladin toiveikkaille suosituksille on Israelin edun nimessä toivotettava menestystä. (JP)
2. IRANIN avaruuteen laukaisema Omid satelliitti on herättänyt oudon vähän jos ollenkaan huomiota Israelin tai Euroopan valtioitten johtajien taholta. Kuitenkin asiantuntijat varottavat, että 30-50 kg:n satelliitin nostaminen avaruuteen vaatii ohjuksen, joka pystyy kuljettamaan tonnin painoisen kuorman ballistisesti ammuttuna esim. Euroopan länsiosiin – tai Israeliin. Kenraalimajuri (res.) Isaac Ben-Israel, entinen Israelin Avaruustoimiston johtaja, selittää, ettei Iranin uusin satelliitti sinänsä ole suuri uhka ulkovalloille, mutta sen kantoraketti on sitä, koska Iran pystyy sillä ampumaan ydinpommin minkä tahansa Euroopan valtion pääkaupunkiin. Satelliitin onnistuneesta laukaisusta yöllä tuntemattomasta paikasta ilmoitti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka kertoi, että satelliitti oli ottanut yhteyden valvonta-asemaan maassa, mutta ettei sen kaikkia toimintoja oltu vielä aktivoitu.
KORKEA puolustusvirkailija USA:ssa ilmoitti, että USA:n armeijan laitteet olivat rekisteröineet laukaisun, mutta eivät pystyneet vahvistamaan satelliitin asettumista kiertoradalleen.
Israelin Avaruustoimiston johtaja Zvi Kaplan sanoi saamiensa tietojen vahvistavan satelliitin laukaisemisen. Hän ei sanonut yllättyneensä siitä, koska informaatio ja teknologia on kaikkien saatavilla internetin kautta, ja toisaalta ulkomailla työskentelevät iranilaiset tiedemiehet pystyvät hankkimaan tarvittavan tieto-taidon. (JP)
3. IRANIN tavoitteet, joista eilisen avaruussatelliitin laukaisu on osa, on herättänyt melkoisia arveluja USA:n johdon parissa, joissa satelliitin merkitystä vähätellessä samalla havainnoidaan sen kantoraketin merkitys sekä alueellisena että laajempanakin uhkana. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad toteuttaa insinöörin koulutuksen saaneena omaa näkyään maan teknisen kehityksen nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Mutta yhdessä sen pyrkimyksen kanssa rakentaa oma ydinase asettaa sinänsä hyväksyttävän tavoitteen kokonaan uudelle tasolle. Ydinasetta tuskin voidaan pitää pelkästään puolustuksellisena, jota Israel vakuuttaa keskusteltaessa sen oletetusta ydinasekapasiteetista, ei ainakaan silloin, jos maan hallinto toistuvasti esittää uhkauksia toisen itsenäisen valtion tuhoamisesta. Iran vakuuttaa, että sen ydinteollisuuden kehittäminen tapahtuu pelkästään rauhanomaisia tarkoituksia varten, eli sähkön toimittamiseksi maahan, joka potee toistuvia virran voimakkuuden puutteita ja katkoksia. Länsimaat eivät ole nielleet tätä vakuutusta.
USA:n Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs sanoi satelliitin laukaisun yhdessä Iranin ydinaseen kehittelyn, terrorin tukemisen ja Israelia uhkaavien lausuntojen kanssa muodostavan vakavan ja kiireellisen huolenaiheen Israelille. Pentagonin edustaja Geoff Morrel sanoi satelliitin laukaisemisen herättäneen todellisen huolen Iranin pyrkimyksistä kehittää yhä pitemmän kantomatkan ballistisia ohjuksia. (ynetnews)
4. OBAMAN hallitus Washingtonissa alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä Iranin
nostaessa yhä uusia yllätyksiä ennen suunniteltuja keskusteluja hallitusten välillä. Kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen puki huolensa sanoiksi: ”Nyt heillä on ballistinen ohjus, jolla se yltää Euroopan maihin ja tukikohtiimme siellä. Mitä muuta sillä on hihassaan?” Debkafile, joka asiasta kertoo, sanoo, etteivät sen asiamiehet ole havainneet Teheranin millään tavoin pehmentäneen suhtautumistaan ydinaseen valmistamiseen. Englannin ulkoministeri David Milliband ja USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kertoivat yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että William Burns liittyy keskustelutilaisuuteen, joka pidetään kuuden johtavan valtion välillä keskiviikkona Berliinissä. Siellä pyritään sopimaan, miten Iranin ydinasesuunnitelman estämiseksi tullaan etenemään tästä eteenpäin. Hillary Clinton totesi, että ”USA on valmis tarttumaan Iranin ojennettuun käteen, mutta vain, jos se ei ole nyrkissä”. (Debkafile)
5. ISRAELIN JA HAMASIN välinen väkivalta jatkui eilen tiistaina. Gazan terroristit ampuivat Grad-raketin aamuseitsemän jälkeen Israeliin. Raketti putosi kadulle asuintalojen väliin turmellen useita autoja ja rikkoen lähitalojen ikkunoita. Lähellä raketin putoamispaikkaa sijaitsee kaupungin urheilustadion. Entinen laskuvarjojääkäri, everstiluutnantti Gad Manor, joka johtaa Neveh Ilanin kulttuurikeskusta, oli happilenkillä ulkona, kun hän kuuli hälytyssireenin soivan. Hän kuitenkin jatkoi jogaamistaan, kunnes kuuli kovan räjähdyksen lähettyvillä ja arvasi kotinsa joutuneen sen kohteeksi. Palattuaan kotiinsa hän havaitsi sirpaleen tulleen hänen poikansa makuuhuoneen ikkunan läpi iskeytyen vastapäiseen seinään. Toinen sirpale tuli kodin keittiön ikkunan kautta. Hänen perheensä oli onneksi kiirehtinyt talon pommisuojaan säästyen vahingoilta. Hänen naapuritalonsa oli kuitenkin kärsinyt paljon pahempia vaurioita.
Gad Manor ryöpytti IDF:n operaation lopettamista näin: ”Operaatio Cast Lead ei tehnyt sitä, mitä siltä odotettiin. Ammattitaitoinen armeija tuhlasi voimiaan. Niin kauan kuin emme kaada vihamielistä hallitusta, emme ole saaneet mitään aikaan.” Myös muut Ashkelonin asukkaat totesivat, että homma jätettiin kesken: ”Luulen, että teimme suuren virheen poistuessamme Gazasta. Olimme sisällä ja meidän olisi pitänyt hoitaa homma loppuun”, sanoi 16-vuotias Aviel Mirlasjweli. Ashkelonin pormestari Benyy Vaknin sanoi, että ”kaupungissa jatketaan normaaleja toimia, emmekä anna terrorismin ohjata elämäämme”.
IAF:n koneet tekivät ohjusiskuja Philadelphia-käytävälle Gazassa kuuden jälkeen illalla. Kuusi iskua tehtiin sinne, seitsemäs tehtiin Hamasin tukikohtaa vastaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hamas ilmoittaa olevansa valmis vaihtamaan Gilad Shalitin, tai ainakin keskustelemaan siitä samaan aikaan aselepokeskustelujen kanssa. Hamasin edustaja Salah Bardawil ilmoitti asiasta Maan uutistoimistolle. Hamasin vaatimuksena on ollut, että Israel avaa kaikki ulosmenotiet, lopettaa Gazan saarron ja sallii rakennusmateriaalien vapaan kuljettamisen Gazan kaistalle. Israel on luvannut, että 70 % rakennustarvikkeista sallitaan terminaalien kautta. Myös Egypti vihjaa voivansa avata Rafahin terminaalin rakennus-materiaalien kuljettamiseksi. (ynetnews)
- Kairossa suunnitellaan, että Fatahin ja Hamasin sovintokeskustelut voitaisiin aloittaa helmikuun aikana, mutta Hamas vaatii Fatahin pidättämien Hamasin jäsenten vapauttamista ennen sitä. Hamas ei halua luopua salakuljetuksesta Siinailta Gazaan, koska ”se tarkoittaisi vastarinnan lopettamista”.(ynetnews)
- Norjalainen lääkäri Mads Gilbert meni Gazaan ennen IDF:n operaation alkamista. Sen aikana hän antoi useita kärkeviä lausuntoja, joissa hän syytti Israelia julmuuksista. Hänen taustojaan tutkittaessa havaittiin, että hän hyväksyi 11.09. 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen, minkä johdosta häntä pidetään al-Qaedan kannattajana. (ynetnews)
- Laskuvarjojääkäri luutnantti Aharon Karov, joka haavoittui hengenvarallisesti mennessään Gazan operaation aikana miinoitettuun taloon, on parantunut tavalla, mikä hämmästyttää lääkäreitä. Hänet kutsuttiin palvelukseen seuraavana päivänä häittensä jälkeen. Hän on muuten kasassa ja fyysisesti kunnossa, mutta vasemmassa kädessä olleitten 300 sirpaleen haavat vaativat vielä parantumista. Hän pääsi pois erityisosastolta ja jatkaa parantumistaan normaalisairaalassa. Hän pystyi itse panemaan ylleen fylakterit, mutta hänen äänikanavansa vioittuivat, minkä johdosta kommunikointi käy vain käsien ja silmien avulla. Toinen pahasti haavoittunut sotilaspappi (chaplain) Ben Shpitzer pääsi samoin pois ja hänet sijoitetaan samaan huoneeseen Karovin kanssa. (ynetnews)
- Rajapoliisia kunnioitettiin palkinnolla hänen löydettyään 200 vuohta, jotka palestiinalaiset olivat varastaneet Samariassa juutalaiselta farmilta.
- Maailmanlaajuinen järjestö on kerännyt 39 000 nimeä Hamasin asettamiseksi syytteeseen sotarikoksista YK:ssa.
- Likudin alkukauden menestys näyttää hiipuvan, sillä on enää 24 edustajan kannatus, Kadima 21, Labour ja Israel Beiteinu 17, Shas 11, Meretz 8, NU, UTJ ja arabipuolueet kukin 6 paikkaa. 20 % ei vielä tiedä, ketä äänestää.

Tuesday, February 03, 2009

TIISTAI 03.02.09
1. ”MENNÄÄN ja vapautetaan Jerusalem yhdessä, jotta voimme rukoilla siellä”, kehotti Hamasin ulkomaanasioitten toimiston johtaja Khaled Mashaal iranilaisia opiskelijoita puheessaan heille keskusteltuaan Iranin korkeimman johdon kanssa. Mashaal johtaa Hamasin delegaatiota, joka on jo kolmatta päivää korkean tason keskusteluissa Teheranissa. Hamasilla ja Teheranilla on muutamia tärkeitä tehtäviä, joihin tulee saada ratkaisu pian.
Ensimmäinen koskee Hamasin hallintoa Gazassa, joka tarvitsee käteistä entistä kipeämmin porttien ulkomaailmaan pysyessä suljettuina ja Egyptin tehostaessa salakuljetustunnelien valvontaa USA:sta ja Saksasta saamiensa uusien teknisten laitteiden avulla.
Toiseksi Hamas tarvitsee aseita menettämiensä korvaamiseksi ja uusien, entistä tehokkaampien hankkimiseksi. Tällaisia voisivat olla Iranissa valmistetut kiinalaiset Silkworm C-802 maalta merelle ammuttavat ohjukset, joita Iran on kehittänyt edelleen siten, että ne toimivat ilman tutkaa. Näillä Hamas pystyisi tehokkaasti häiritsemään Israelin laivaston meri-valvontaa Gazan rannikon edustalla. Pitkänkantomatkan Fajr-ohjuksilla Hamas pystyisi terrorisoimaan paitsi Beershebaa, Ashkelonia ja Ashdodia myös Tel Avivia ja Dimonaa, eikä Jerusalemin eteläiset ja läntiset lähiötkään ole enää kaukana sen vaikutuspiiristä.
Kolmanneksi Hamas suunnittelee perustavansa Abbasin johtaman PLO:n tilalle uuden kattojärjestön, joka edustaisi kaikkia palestiinalaisryhmiä. (JP, WND)
2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti holokaust muistoviikon aikana kaksi puhetta, joissa hän tunnettuun tapaansa väitti juutalaisten liioittelevan holokaustin uhrien määrää, ja toiseksi hän hyökkäsi rajusti ”siivotonta sionistista hallitusta” vastaan. Puhuessaan Shariffin teknisen yliopiston opiskelijoille Teheranissa 27. joulukuuta hän väitti juutalaisten suurentelevan holokaustin uhrimäärää voidakseen sen varjolla hallita voittajia, varsinkin Yhdysvaltoja ja Englantia, kansainvälisellä areenalla. Hän väitti, että laiton sionistinen hallitus on holokaustin tuote, ja että ”samalla kun miljoonia ihmisiä kuoli sodan seurauksena, juutalaiset käyttävät holokaustia verukkeena murhaten alkuperäisiä arabeja, karkottaen heitä ja perustaen juutalaisen valtion Palestiinaan”.
”Eikä siivoton sionistinen hallitus ole ainoa holokaustin tuote, vaan sionistit hallitsevat useita voiman, varallisuuden ja median keskuksia”, Ahmadinejad väitti lisäten, että ”he ovat vietelleet useita poliitikkoja ja puolueita käyttäen heidän kauttaan hyväkseen kansojen hyvinvointia ja varallisuutta, riistäen kansoilta heidän vapautensa, tuhoten heidän kulttuurinsa ja inhimilliset arvot korruptionsa kautta”. Hän sanoi islamin sivilisaation ja kulttuurin olevan uhka lännelle, jonka valta perustuu painostukseen ja vallanhimoon. (INN)
3. IRANILAISEN TV-yhtiön IRINN haastattelussa seuraavana päivänä Ahmadinejad jatkoi hyökkäystään Israelia ja holokaustia vastaan vaatien samalla, että USA:n uuden hallituksen tulee purkaa sotilaalliset tukikohtansa kaikkialla maailmassa. Obaman hallitukselle hän osoitti viestin, että ”niiden, jotka siellä haluavat muutosta, tulee pyytää anteeksi Iranin kansalta ja pyrkiä korvaamaan musta menneisyytensä, rikokset, joita he ovat tehneet Iranin kansalle”.
Viitatessaan äskeiseen IDF:n operaatioon Cast Lead Gazassa hän muistutti Iranin osuutta sen aseistaessa Hamasin taistelijat lisäten: ”Jos Iran ei olisi ollut sidottu poliittisiin näkökohtiin ja maantieteellisiin ongelmiin se olisi ollut valmis puolustamaan mainetta, kunniaa ja inhimillistä arvokkuutta yhdessä Gazan kansan kanssa”. (INN)
4. IRAN ampui eilen omatekoisella ohjuksellaan avaruuteen tekokuun nimeltä ”Omid”, toivo. Iran kokeili rakettiaan viime vuoden helmikuussa ja lähetti elokuussa avaruuteen tekokuun jäljitelmän, mitä USA kutsui epäonnistuneeksi. Nyt ammuttu tekokuu haluttiin ampui helmikuussa, jonka aikana juhlitaan islamilaisen vallankumouksen 30-vuotispäivää.
Laukaisua seurannut TV-asema kertoi satelliitin palvelevan tutkimuksen ja tietoliikenteen tarpeita. Presidentti Ahmadinejad ylisti satelliitin onnistunutta ampumista avaruuteen sanoen: ”Iranin läsnäolo avaruudessa on nyt historiallisesti todistettu tarkoituksenaan levittää yksijumalisuutta, rauhaa ja oikeutta”. TV-yhtiö kertoi laukaisutilaisuutta kuvatessaan, että ”satelliitti Omid on suunniteltu keräämään informaatiota sekä testaamaan laitteistoa, ja että satelliitissa oli kokeiluluonteinen satelliitin ohjausjärjestelmä ja voima-asema”.
Koska Iran on kansainvälisten sanktioitten alainen, sen täytyy turvautua suuressa määrin kotitekoiseen teknologiaan, mutta länsivallat uskovat, että se perustuu suureksi osaksi Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean luovuttamaan tieto-taitoon. Iranin ensimmäinen satelliitti Sina-1 laukaistiin avaruuteen venäläisellä ohjuksella 2005.
Satelliitin avaruuteen vienyttä ohjusta voidaan tietenkin käyttää myös sotilaallisiin tarkoituksiin, mikä huolestuttaa paitsi Israelia myös monia muita maita.(haaretz)
5. ISRAEL ESITTÄÄ, että USA ja EU muuttavat sota-alustensa mandaattia Punaisellamerellä ja Välimerellä siten, että niillä on oikeus siepata laivoja, jotka kuljettavat aseita Gazaan. Israelin tekemää esitystä käsitellään USA:n ja EU:n konferenssissa keskiviikkona Kööpenhaminassa. Siellä pyritään löytämään formulat, joilla laiton aseitten vieminen Gazan terroristeille voitaisiin estää. Israelin puolustus- ja ulkoministeriöt harkitsevat, onko aihetta lähettää oma edustaja konferenssiin. Kansainvälisten lakien mukaan vain oman maan laivaan voidaan tunkeutua ilman lupaa kansainvälisillä vesillä, minkä johdosta epäilyttäviä aluksia voidaan seurata ja tarkkailla, mutta tunkeutumista niihin tai niiden sieppaamista tutkimista ja mahdollista lastin purkamista varten pidetään merirosvoutena.
USA:n kuudennen laivaston alus pysäytti iranilaisen aluksen kansainvälisillä vesillä Adeninlahdella tarkistaakseen sen lastin, mutta joutui päästämään aluksen jatkamaan matkaansa Kyprokselle, jonka lipun alla se purjehti. USA:n sota-alus seurasi iranilaista laivaa Kyprokselle Limassolin satamaan varmistaakseen, ettei se purkanut lastiaan välillä.
Ongelma koskee myös merirosvojen sieppaamia aluksia, joita sota-alukset voivat pysäyttää mutta eivät voi tunkeutua niihin edes vapauttaakseen panttivankeina pidettyjä merimiehiä tai alusten matkustajia. Napolin-sopimuksen puitteissa Välimeren maat jakavat tiedustelu-tietoja keskenään, mutta Israel toivoo, että sitä voitaisiin muuttaa koskemaan myös aseitten salakuljetus- ja lopettamisoperaatioita. (JP)
6. TERRORISTIT Gazassa ampuivat ensimmäisen Grad-raketin Israelin yksipuolisen tulitauon tultua voimaan operaatio Cast Lead jälkeen tänään tiistaiaamuna noin 07.20 aikoihin, kun ihmiset valmistautuivat menemään töihinsä ja lapset kouluihinsa. Raketti putosi Ashkelonissa asuintalojen väliin kadulle. Voi kutsua ihmeeksi, ettei kukaan kuollut eikä haavoittunut sirpaleista, mutta kolmea ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Ashkelonin vanhempien edustajat vaativat koulupäivän peruuttamista mahdollisen uuden iskun pelossa.
Raketti tuhosi myös useita autoja. Eräs bussinkuljettaja kuuli hälytyssireenin äänen ajaessaan kadulla, pysäytti bussinsa ja komensi matkustajat kiireesti ulos. Mentyään kadulle he näkivät raketin lähestyvän ja iskeytyvän katuun tuhoten bussin takaosan, jossa matkustajat olivat istuneet. Kuljettaja kiitteli sitä, että kaikki kiirehtivät ulos bussista, koska joukossa on aina joitakin jukuripäitä, jotka eivät usko varoituksia.
RAKETIN ampunut terrorijärjestö ei ole vielä ilmoittautunut, mutta Grad-raketteja ampuu Hamas, jonka oletetaan olevan myös tämän raketin ampuja.
Raketteja ammuttiin Gazasta Israeliin myös eilen. Yksi Kassam-raketti ammuttiin kuuden jälkeen illalla Shaar Hanegevin alueneuvoston lähettyville, mutta ilmeisesti raketti jäi lyhyeksi. Eräs ryhmä oli ylioppilaskirjoituksissa kuullessaan hälytyssireenin äänen. Kaikki komennettiin suojattuun paikkaan, mutta he palasivat jatkamaan kirjoituksiaan muutaman minuutin jälkeen. Päivän aikana terroristit ampuivat useita kranaatteja samalle alueelle.
IAF teki pommitusiskun Rafahissa pian raketin putoamisen jälkeen tuhoten auton, joka kuljetti raketti-miehistöä. Yksi PRC:n jäsen kuoli ja kaksi haavoittui iskussa.
PA:n (entinen) puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee maailmalla kertomassa, että IDF:n sotilaallisten iskujen vuoksi tulitauko on haavoittuva. Hän puhui näitä Ranskan presidentti Sarcozylle Pariisissa, jossa hän pyysi tukea PA:n yhtenäisyyden palauttamiseksi ja Gazan tuhojen rakentamiseksi. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kuivan talven vuoksi Israelin vesivarastot uhkaavat kuivua kokonaan. Sen on myös joutunut kokemaan Kuollutmeri, jonka vedenpinta aleni tammikuun aikana 8 sm. Joulukuussa se aleni 11 sm. Veden pinta on nyt 422.17 m merenpinnan alapuolella. Suunniteltu kanavahanke Punaiseltamereltä etenee kovin hitaasti. Se toisi sekä sähköä että juomavettä Israeliin ja Jordaniaan.
- Vaalitaistelun kiristyessä puolueitten perinteisten mandaattien heilahdellessa oudosti eri gallupeissa, varsinkin Israel Beiteinu on joutunut huhujen kouriin. Viimeiseksi suurin otsikoin kerrotaan, että Liebermanilla oli salainen sopimus PA:n kanssa Clintonin hallituksen aikana. Väite sisältyy Martin Indykin kirjaan, jossa väitetään, että puolue suostui Jerusalemin jakamiseen, minkä vuoksi Arafat hylkäsi Barakin tarjouksen otaksuen saavansa edullisemman oikeisto-hallituksen aikana. Indyk väittää, ettei Barak vaatinut tarpeeksi pontevasti väkivallan lopettamista. Indyk toteaa, että Clinton oli sydämistynyt Arafatin venkoiluun: ”Älä koskaan luota siihen huoranpentuun. Hän valehteli minulle ja valehtelee sinulle. Älä anna Arafat-ääliön (sucker) lyödä sinua kuten hän teki minulle”, Bill Clinton ähisi ulkoministeri Powellille. (JP)
- Gallup: Likud 28 paikkaa, Kadima 23; Israel Beiteinu 18; Labour 17; Shas 10.

Monday, February 02, 2009

MAANANTAI 02.02.09
1. ISRAELIN viranomaiset ovat varovaisen toiveikkaita, että pitkäaikainen aselepo voitaisiin saada aikaan jo ensi torstaista alkaen, kuten keskusteluissa Kairon ja Hamasin välillä on ilmennyt. Hamasin delegaatio matkusti Kairoon eilen ja kertoo voivansa ilmoittaa keskustelujen tuloksista tiistaina. Myös Mahmoud Abbas lensi kiireisesti Kairoon ilmoittamaan hänen kantansa aseleposopimuksesta.
EGYPTIN hallituksen edustaja Hossam Zaki ei halua kertoa yksityiskohdista, mutta kertoo sen, että Hamas suostuu, että Rafahin terminaalin liikennettä Gazasta Siinaille valvoo PA:n asettama miehistö, mutta Hamas asettaa sinne myös omat valvojansa, jotka toimivat yhdessä PA:n valvojien kanssa. Käytäntö tulisi ilmeisesti olemaan sama, josta sovittiin Gondoleezza Ricen johtamissa keskusteluissa 2005. Sen mukaan EU:n asettamat tarkkailijat seuraavat liikennettä puuttumatta sen rutiiniin. Liikennettä valvovat kamerat, jotka välittävät ajan tasalla olevat kuvat Kerem Shalomin terminaaliin Israelin puolella, jossa israelilaiset rajavalvojat voivat vaatia Rafahissa tarkempia tutkimuksia, jos he havaitsevat jotain epäilyttävää.
Vaatiiko Hamas myös Gazan ja Israelin väliset terminaalit avattaviksi kaikelle liikenteelle, on vielä epäselvää. IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen ei liene osa aseleposopimusta.
Kairon neuvottelujen onnistumisesta ilmoitti Al-Arabiya satelliitti TV-asema. Israelin pääministerin kanslian edustaja Mark Regev kieltää, että Israel edes neuvottelisi Hamasin kanssa, suoraan tai epäsuoraan, eikä George Mitchell myöskään puhu Hamasin kanssa. Dubaissa päämajaansa pitävä Al-Arabiya kertoi edelleen, että Hamas on suostunut siihen, että Fatah asettaa PA:n alaisia rajavalvojia koko Egyptin ja Gazan välisen rajan pituudelle. USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell on tiettävästi myös matkustanut Kairoon sukkuloituaan Jerusalemin, Ramallahin ja Ammanin väliä. (JP)
2. TERRORISTIT ampuivat eilen ainakin viisi rakettia ja 8 kranaattia Gazasta Israeliin. Kolme ihmistä jouduttiin viemään sairaalaan sirpalehaavojen vuoksi.
Hamas ilmoittaa, ettei se ole ampunut raketteja, mutta al-Aksa Marttyyrien prikaati tunnustaa olleensa niiden takana. WND kertoo, että sata al-Aksan pyssymiestä on liittynyt Islamic Jihadin joukkoihin pelätessään Hamasin pidätyksiä. Hamas on systemaattisesti pidättänyt Fatahin jäseniä Gazassa syyttäen heitä Haniyehin hallituksen vastaisesta toiminnasta ja Ramallahin hallituksen asiamiehiksi. Eilen Gazasta tulitettiin kivääreillä Israelin puolella turva-aitaa liikkuvia IDF:n sotilaita.
IDF ilmoittaa iskeneensä kuuteen kohteeseen sunnuntain aikana. Yksi kohteista oli poliisiasema, loput tehtiin Philadelphia-käytävälle Gazan ja Siinain välillä, sen ali kaivettuja salakuljetustunneleita vastaan. Tämä oli ensimmäinen suurehko vastaisku terroristien toistuvia raketti- ja kranaattihyökkäyksiä vastaan. Puolustusministeri Barak myöntää, etteivät eiliset terrori-iskut Gazasta olleet Hamasin jäsenten tekemiä, mutta IDF pitää Hamasia vastuussa kaikista Gazasta tehdyistä hyökkäyksistä Israeliin. IDF kertoo, että se varoittaa asukkaita ennen ilmaiskuja Gazaan.
IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei varoitti eilen, että Israel suunnittelee uutta hyökkäystä Gazan kaistalle. Hän puhui keskusteltuaan Hamasin Damaskoksen toimiston johtajan Khaled Mashaalin kanssa. Hän kiitti Gazan asukkaitten kestävyyttä heidän taistellessaan sionistista vihollista vastaan, mutta varoitti varautumaan uusiin taisteluihin, sillä psykologinen taistelu jatkuu edelleen, kuten hän sanoi. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kehottaa muita ministereitä ja varsinkin ulkoministeri Tzipi Livniä pidättymään kärkevistä Gazaa koskevista lausunnoistaan vakuuttaen, että hänen asiantuntijansa ja hän itsekin tietävät paremmin, milloin iskeä, jos se on tarpeen, ja millaisin voimin. Livni on kärjistänyt omia IDF:n toimia koskevia lausuntojaan ilmeisenä tarkoituksenaan vetääkseen kaulaa itsensä ja Olmertin välille, joka toistamiseen julkistaa raflaavia uusia suunnitelmiaan rauhansopimukseksi Israelin ja PA:n välillä. Hänen viimeinen esityksensä, jossa hän lupaa PA:lle lähes koko Juudean ja Samarian alueen, itäisen Jerusalemin ja 60 000 – 70 000 juutalaisen karkottamisen sieltä, ja jonka hän luovutti USA:n lähettiläälle George Mitchellille, aiheutti melkoista vahinkoa Livnin vaalityölle. Esitys vedettiin kiireesti pois julkisuudesta jonkun isokenkäisen toimesta.
Livni on useissa lausunnoissaan ja keskusteluissa ilmoittanut, että laajoja alueita Juudeasta ja Samariasta joudutaan luovuttamaan PA:lle mahdollisen sopimuksen mukaan, mutta hän ei halua kertoa, mitä tapahtuu juutalaisyhteisöille Juudean ja Samaria sydänalueitten keskellä, eikä suostu kertomaan, mitä hän on luvannut PA:lle yli vuoden ajan kestäneissä rauhankeskusteluissa PA:n edustajien kanssa. (JP)
4. IDF:N SOTILAAT joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa Hebronin kukkuloilla Beit Yatir juutalaiskylän lähellä. Tulituksessa sotilaat haavoittivat yhtä pyssymiestä. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja tulituksessa. INN kertoo artikkelissaan, että pyssymies tulitti sotilaita heidän partioretkellään. Sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen ampujaa kuolettavasti. Alue on suureksi osaksi asumatonta, pääosin kierteleviä beduiineja elää siellä. IDF:n parissa arvellaan, että pyssymies on voinut olla laiton työntekijä Israelissa. Kolmen kilometrin päässä paikasta on IDF:n Nahalin harjoitusleiri Tel Arad.
Pari viikkoa sitten sotilaat surmasivat yhden pyssymiehen Länsirannalla palestiinalaisten osoittaessa mieltään Gazan operaatiota vastaan.
Muutamia päiviä aiemmin palestiinalainen puukotti IDF:n sotilasta Almogin risteyksessä lähellä Suolamerta aiheuttaen tälle kohtalaisia vammoja. Puukottaja pääsi pakenemaan.(INN)
5. www.debka.com kertoo, että Hizbullah on muodostanut useita terroristiryhmiä, joita se on lähettänyt kuuteen maahan. Niiden päämääränä on iskeä juutalaisiin ja Israelilaisiin kohteisiin Israelissa tai ulkomailla. Yhtenä kohteena ovat ulkomailla lomailevat tai liike-matkoilla liikkuvat Israelin kansalaiset, joita joko murhataan tai siepataan panttivangeiksi. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat todella tiedostaneet tämän uhkan ja antaneet varoituksia kaikille ulkomaille matkustaville maan kansalaisille välttämään kaikkia outoja tarjouksia, lounaita tuntemattomien kanssa, astumasta taksiin, joka tarjoaa kyytiä pyytämättä tai päästämästä ketään tuntematonta hotellihuoneeseen.
Yksi suurimmista potentiaalisista sieppaamiskohteista on Siinain alue, sen israelilaisten suosimat Punaisenmeren rannikkokaupungit ja lomahotellit. Kaikkia israelilaisia on kehotettu poistumaan sieltä ensi tilassa, mitä yleensä noudatetaan kovin kitsaasti.
Hizbullah on vannonut kostavansa sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin salamurhan 12.02.08, josta se syyttää Mossadia sen kiellosta huolimatta. Uhka on noussut potentiaalisesti helmikuun toisen ja neljännentoista päivien välisenä aikana. Israelin vaalit pidetään helmikuun 10. päivänä. Hizbullah laskee, että murhaamalla yhden tai pari korkeaa virkailijaa tai johto-henkilöä Israelissa se voi aiheuttaa vaalien siirron myöhemmäksi.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasdrallah kertoo, että kostoajatus on aina edessäpäin, vaikka yksi isku onnistuisikin. Sen Beirutista lähettämät iskuryhmät liittyvät Hizbullahin salaisiin soluihin arabimaissa ja Pohjois-Afrikassa, joissa israelilaisia lomailijoita ja liikemiehiä liikkuu. Turvallisuusjohto asettaa erikoisvartiot Amir Peretzille, Tzahi Hanegbille, Avigdor Liebermanille ja Isaac Ben Israelille heidän ulkomaanmatkojensa ajaksi. (Debkafile)
6. PRESIDENTTI Shimon Peresin ja Turkin pääministeri Tayyip Erdoganin kiihkeä sanailu on aiheuttanut varsin uudenlaisen tilanteen maitten välisissä suhteissa. Puolustus-ministeriö miettii hartaasti, täytyykö sen peruuttaa useat Turkin armeijan tekemät ostotarjoukset Israelin aseista. Maitten välinen kauppa on kasvanut vuosi vuodelta ja Israel on myynyt Turkille pitkälle kehitettyjä sotilasvälineitä, niiden mukana ohjaamattomia pienkoneita tiedustelu- ja täsmäiskuja varten. Kiristyneet välit ovat jo vaikuttaneet israelilaisten lomasuunnitelmiin, jotka suunnataan muualle Turkin asemesta, ja Turkki voi kieltää israelilaisten matkustajakoneitten ylilennot maassa. Israelin ja Turkin välinen ei-sotilaallinen kauppa oli arvoltaan n. 4 miljardia USD vuodessa, tästä 60 % Turkin tuonnista Israeliin. Sotilaallisella alueella eniten ehkä menettävät Israel Military Industries (IMI), jolla on voimassa oleva sopimus Turkin M60 Patton panssareiden ajanmukaistamisesta, ja se myi äskettäin Heron UAV-koneita Turkille. Toinen sotilaallisia sopimuksia menettävä yhtiö on Rafael Advanced Defence Systens Ltd, joka valmistaa tutkaohjattuja ohjuspatteristoja ilmapuolustusta varten.
JEWISH AGENCY arvioi, että siirtolaisuus Turkista kaksinkertaistuu tänä vuonna. Turkissa asuu 25 000 juutalaista. Toinen potentiaalinen siirtolaismaa on Venezuela, joka katkaisi diplomaattisuhteet Israeliin. Molemmissa maissa juutalaisvastaisuus on kasvanut, mikä ilmenee hyökkäyksinä juutalaisia laitoksia ja synagogia sekä yksityishenkilöitä vastaan. Joittenkin liikkeitten ikkunoissa on kyltit: Koirille vapaa pääsy, juutalaisten pääsy kielletty. (JP)
7. Israel sai viimeiset F-16Is koneensa 101 koneen laivueesta viime viikolla. Kone on varustettu Israelin kehittämin laittein; se on maan kehittynein kone ja F-15I vertainen, sen lentosäde on 2 100 km. Se on varustettu Northtrop Grumman APC-68 tutkalla, joka on sukupolvia edellä IAF:n muita tutkia. Kone pystyy erikoisen ohjauslaitteen avulla toimimaan kaikissa olosuhteissa, yöllä ja päivällä. (JP)
8. Aivovuoto Kadimasta Likudiin jatkuu ennen vaaleja. Viimeiseksi Livnin veljen loikkauksen jälkeen Kadiman perustaja-pääsihteeri Avigdor Yitzhaki ilmoitti kyllästyneensä Livnin kokemattomaan tapaan johtaa puoluetta.(JP)
9. Vaalitarkkailijat uskovat, että vaalien suurin yllättäjä on Israel Beiteinu-puolue, jolla on selkeä ja järkevä puolueohjelma. Sen uskotaan saavan kolmanneksi eniten ääniä ohittaen Labourin, ellei sitten Labour virkisty ja Kadima romahda kokonaan. (JP)
10. IDF:n pidättämät Hamasin ja muitten järjestöjen jäsenet kertovat, miten Hamas pakotti kouluja hyväksymään niiden käytön rakettien laukaisuun ja miten Hamas ruokakuponkeja ja muita etuisuuksia käyttäen pakotti ihmiset Hamasin jäseniksi samaan aikaan syrjien Fatahin jäseniä. IDF pidätti operaation Cast Lead aikana 100 palestiinalaista, joista useimmat on vapautettu, loput pidetään kaupankäyntiä varten Gilad Shalitin vapauttamiseksi. (JP)

Sunday, February 01, 2009

SUNNUNTAI 01.02 09
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat aamun kuluessa jo neljä rakettia Israeliin. Kaksi putosi Eshkolin alueelle, toinen niistä kahden lastentalon väliin, toinen aukealle pellolle. Yksi raketti putosi Sdot Negevin alueneuvoston lähelle. Lauantaiaamuna Grad raketti putosi lähelle Ashkelonia aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoa.
IDF ei toistaiseksi ole vastannut näihin, vaikka Barak ja Livni Olmertin tukemina ovat vannoneet, että tästä lähtien jokaiseen raketti-iskuun vastataan heti. (haaretz)
UNRWA:n paikallisjohtaja John Ging kertoi viime viikolla Toronto Mail and Globe lehdelle, että vastoin aiempia lausuntojaan IDF:n ampuma raketti ei osunut UNRWA:n ylläpitämään kouluun Gazassa. Ging esitti aiemmissa lausunnoissaan syytöksiä, että kouluun osunut raketti surmasi useita kouluun paenneita ihmisiä. Ging selitti lehdelle, ettei hän aiemmissa lausunnoissaan väittänytkään, että IDF:n raketti osui kouluun, vaan että sekaannus johtui IDF:n sisäisestä ilmoituksesta. Sen sijaan Ging sanoi edelleen odottavansa vastausta IDF:ltä, miksi 41 viatonta ihmistä surmattiin kaduilla. Sekaannus on voinut saada alkunsa YK:n ihmisoikeuksien koordinointitoimiston ilmoituksesta, että raketti osui kouluun surmaten useita ihmisiä, mitä lausuntoa jotkut lehdet toistivat raporteissaan. Eräs koulun opettajista kertoi antamatta nimeään, koska heitä oli kielletty puhumasta lehdistölle, ettei kukaan kuollut koulussa, mutta jokunen ihminen haavoittui. Kadulla olleita sen sijaan kuoli raketeista, joita sinne ammuttiin. Mail and Globe lehden artikkelissa vihjataan, etteivät kaikki 41 kuolleiksi ilmoitetut olleet viattomia siviilejä, vaan Hamasin taistelijoita, jotka tulittivat sotilaita.Opettaja kertoi, että kolme koulun opiskelijaa sai surmansa taisteluissa. (INN)
2. UNRWA, YK:N asettama apu- ja työasioimisto Gazassa, ei tee juuri mitään tutkiessaan sen palvelukseen tulevia työntekijöitä, kertoo järjestön entinen pääasianajaja James Lindsay uudessa raportissaan. Tovah Lazaroff kertoo JP:n artikkelissaan, etteivät syytökset terroristien toimimisesta järjestön palkkalistoilla ole mitään uutta. Hän kertoo, että Israel on toistamiseen tehnyt valituksia, miten YK:n laitoksista tulitetaan IDF:n sotilaita, että UNRWA:n ajoneuvot kuljettavat aseita ja että useat sen työntekijöistä ovat terroristeja. UNRWA on kieltänyt syytökset, eikä Israel ole halunnut jatkaa niitä, koska sen todistaminen on vaikeaa. Edellä mainitun Lindsayn laatiman raportin julkaisi tammikuun lopussa Lähi Idän politiikan instituutti Washingtonissa. Lindsay toimi UNRWA:n vastaavana asianajajana vuosina 2000 – 2007. Lindsay kirjoittaa raportissaan, ettei kysymys ole UNRWA:n periaatteesta vaan huolimattomuudesta palkatessaan työntekijöitä, sillä järjestö tekee hyvin vähän tutkiessaan sen palvelukseen tulevien taustoja tai heidän vapaa-ajan aktiivisuuttaan. Lindsay katsoo tämän osoittavan, ettei järjestö ole kiinnostunut kysymyksestä, vaan keskittyy palvelutoimintaan. Hän kertoo kahdesta esimerkistä. Ensimmäisessä ambulanssin kuljettajaa syytettiin v. 2002 aseitten kuljettamisesta ambulanssissaan, mutta häntä vastaan ei nostettu syytettä. Toisessa tapauksessa UNRWA:n palkkaama koulunjohtaja toimi Islamic Jihadin räjähdysaineasiantuntijana. Hän sai surmansa viime vuonna IDF:n luodeista.
Lindsay toteaa, ettei UNRWA millään tavoin suorita turvallisuus-tarkastuksia eikä heidän suhteistaan terrorijärjestöihin ennen palkkausta, minkä vuoksi silloin tällöin tulee esille tapauksia työntekijöitten työskentelemisestä myös Hamasin tai jonkun muun terrorijärjestön hyväksi. Siitä huolimatta Lindsay toteaa, että järjestön Länsirannalla työskentelevistä 5000 ja Gazassa 10 000 työntekijästä vain harva on tuomittu terrorismiin liittyvistä toimista.
(Lienee aihetta huomauttaa, että yksikin terroristi voi saada paljon pahaa aikaan) (JP)
3. UNRWA:n edustaja Chris Gunnes Jerusalemissa sanoo vastauksena Lindsayn raporttiin, että järjestö pyrkii tarkkaan varmistamaan, ettei sen palkkaama henkilökunta millään tavoin osallistu aseelliseen tai poliittiseen toimintaan. Siksi hän kertoi järjestön suhtautuvan Lidsayn laatimaan raporttiin hyvin vakavasti.
UNRWA muodostettiin 1949 YK:n yleiskokouksen istunnossa päätöksellä no 302, ja se aloitti toimintansa toukokuussa 1950 avustaakseen silloin rekisteröidyn 957 000 suuruisen palestiinalais-pakolaisten joukon avustamisen Gazassa, Länsirannalla, Jordaniassa, Syyriassa ja Libanonissa. Monet pakolaisista olivat menettäneet kotinsa 1948-1949 sodassa. Virallinen määrä ennen toiminnan aloittamista oli 726 000 ihmistä, mikä voinee tukea havaintoa, että pakolaisiksi ilmoittautui paikallisia asukkaita tai muualta muuttaneita. Tarkoituksena oli alun perin, että pakolaiset integroidaan asuinmaihinsa, mitä varsinkin arabimaat ja pakolaiset itsekin ovat vastustaneet poliittisista syistä. Tämän johdosta pakolaiset ovat joutuneet asumaan syrjittyinä ilman valitusoikeuksia ylikansoitetuissa pakolaiskaupungeissa vuosikymmenestä toiseen.
UNRWA:N budjetista 1970-luvulta lähtien yli puolet menee koulutukseen. Vuonna 2007 UNRWA:n 545 miljoonan budjetista 282 miljoonaa USD käytettiin 480 000 lapsen koulutusmenoihin, kertoo Lindsay. Samaten 21 962 työntekijää sen 29 000 kokonaismäärästä työskentelee UNRWA:n kouluissa. 15-20 % käytetään terveyspalveluihin; vuonna 2007 määrä oli 106 miljoonaa USD.
Lindsay kirjoittaa, että Jordaniassa asuvista pakolaisista 167 000 on ottanut Jordanian kansalaisuuden ja ovat siten osallisia hallituksen palveluksista koulutusta ja terveyshuoltoa myöten, mutta UNRWA jatkaa heidän avustamistaan. Jos tämä käytäntö lopetettaisiin, UNRWA:n pakolaisten määrä pienenisi 40 %. Päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole pystytty tekemään poliittisista syitä. Lisäksi monet pakolaiset pystyisivät itse hoitamaan lastensa koulutus- ja perheittensä terveysmenot, mutta ”järjestön avustus jaetaan ”pakolais-määritteen” perusteella, ei tarpeen mukaan”. UNRWA:n budjetista vastaavat valtaosaltaan länsimaat, joista USA on suurin avustaja, vaikka se ei kannata pakolaisten paluuoikeutta. Esim. Hamasin johtajista monet, myös pääministeri Haniyeh, asuvat pakolaisleireissä Gazassa, vaikka heillä luulisi olevan varaa vastata omista ja perheensä huoltamisesta.
USA lisää omaa YK:n pakolaisapuaan 20 miljoonalla USD entisen 85 miljoonan lisäksi. (JP)
4. ”KIITÄMME ALLAHIA nähdessämme kotimme ja laitoksemme tuhotuiksi, mutta kansamme sanoo kyllä vastarinnalle ja kyllä marttyyriudelle Allahin hyväksi”, kertoi Hamasin kansanedustaja Khalil al-Hayeh seisoessaan tuhotun parlamenttirakennuksen edessä Gazassa Hamasin järjestämän voitonjuhlan aikana. ”Sanomme ylpeinä, että Gaza on voittanut sodan, ja Hamas on voittanut sodan”, hän jatkoi puhuessaan tilaisuuteen kokoontuneeseen yli viidelle tuhannelle ihmiselle.
IDF ALOITTI Cast Lead nimellä tunnetun operaationsa Gazassa lopettaakseen Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen rakettitulen Israeliin 27. joulukuuta. Taistelut kestivät 23 päivää, ja ne olivat pääasiassa IAF:n hävittäjäkoneitten ja helikopterien tekemiä täsmäiskuja Hamasin laitoksia ja rakenteita vastaan. Taisteluissa sai surmansa arviolta 1 300 palestiinalaista , heistä suurin osa aseellisia joukkoja, IDF menetti 10 kaatunutta ja lisäksi 3 siviiliä kuoli taistelujen vuoksi. Lisäksi n. 5 300 palestiinalaista haavoittui, IDF:n sotilaita haavoittui useita kymmeniä. Taistelut lopetettiin IDF:n yksipuolisella tulitauolla 18.01.09, mutta Hamas ja muut terrorijärjestöt ovat jatkaneet hajanaista rakettitultaan Israelin siviilikohteisiin. Pysyvän aselevon solmimiseksi Israelin ja Hamasin välille on neuvoteltu Egyptin johdolla, toistaiseksi huonolla menestyksellä.
Khalin al-Hanyeh sanoi kuulijoilleen, ettei Hamas hyväksy pitkää aselepoa, ellei Israel avaa kaikkia Gazan ulosmenoteitä, eikä IDF:n sotilas Gilad Shalit näe päivänvaloa, ellei Israelin vangitsemat palestiinalaiset näe auringonvaloa ja perheitään. Israel ei pidä vankejaan pimeissä, maanalaisissa ja kosteissa luolissa seinään kahlittuina kuten Hamas tekee.
EU:n edustaja John Glancy vaati, että nykyisen 120 rekka-auton kiintiötä Gazaan tulee nostaa samaksi kuin 2007, jolloin 500 rekka-autoa päästettiin Gazaan päivittäin. Hän myös vaati, että EU:n avustustyöntekijöitten tulee päästä Gazaan ilman rajoituksia.
Englannin entinen pääministeri Tony Blair vaatii, että Hamas täytyy ottaa mukaan rauhan-keskusteluihin palestiinalaisten kanssa.
USA:n erikoislähettiläs George Mitchell vakuutti Obaman hallituksen antautuneen hoitamaan Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhankeskusteluja kiireisellä aikataululla.
Likudin puheenjohtaja ja todennäköinen uusi pääministeri sanoi puhuessaan Mitchellin kanssa etsivänsä rauhaa, turvallisuutta ja vaurautta keskusteluissa PA:n kanssa, mutta painotti, että Iranin ydinaseuhka Hamasin ja Hizbullahin voiman eliminoimisen ohella on hoidettava samaan aikaan rauhankeskustelujen kanssa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johto Gazassa on vihainen sen ulkopoliittiselle johdolle Damaskoksessa, että se hylkäsi tulitaukoneuvottelut Israelin kanssa, sillä Hamas ei ollut valmis taisteluihin IDF:n kanssa. Toiseksi Hamasin johto ei ole pystynyt ratkaisemaan kantaansa, voiko se osallistua rauhankeskusteluihin Israelin kanssa, kuten Blair ehdottaa.
- Presidentti Peresin ja Turkin pääministeri Erdoganin sanallinen selvittely Davosin kokouksessa ei keskeyttäne maitten välistä kaupallista yhteis-toimintaa, mutta Israelissa arvioidaan, ettei Erdogan voi toimia välittäjänä Israelin ja Hamasin tai Syyrian välisissä rauhankeskusteluissa.
- Syyrian presidentti Bashar Assadf ilmoitti olevansa valmis aloittamaan epäsuorat rauhankeskustelut Israelin tulevan pääministerin kanssa. Hän sanoi tämän Syyriassa vierailevalle kongressidelegaatiolle. (JP)
- Israelilaisten matkaajien tilaukset Turkkiin vähenivät 70 % äskeisen Turkin pääministerin Israelin vastaisten lausuntojen vuoksi.
- Poliisi esti terrori-iskun entistä päärabbi Ovadia Yosefia vastaan. Arabi itä Jerusalemista otti yhteyttä rabbin kotona työskentelevään moldovalaiseen naiseen, pyrkien saamaan tältä rabbin päiväohjelman. Nainen sanottiin irti ja asunnon lukot vaihdettiin. Edellisellä kerralla arabi yritti ujuttaa pommin rabbin vihanneskorissa, mikä sekin estettiin. (INN)
- Hamasin Damaskoksen toimiston johtaja Khaled Mashaal johtaa viiden hengen Hamasin ryhmää, joka tapaa tänään Iranin korkeinta johtoa Teheranissa. Hamas lähestyi entistä kiinteämmin Syyriaa ja Irania operaatio Cast Lead aikana. Iranin omistama mutta Kyproksen lipun alla purjehtiva aselaiva on edelleen Limassolin satamassa. Kyproksen viranomaiset aikovat tarkastaa laivan lastin uudelleen. Jos sieltä löydetään aseita Hamasille, Kypros aikoo valittaa Iranista YK:lle asevientikiellon rikkomisesta. (ynetnews)
- Debkafile kertoo, että Hamasin viime viikolla ampuma ohjus oli iranilainen Nur C-802 maalta merelle ohjus, jonka kantomatka on 120 km ja räjähde-kärki 165kg. Ohjuksen laukaisivat iranilaiset, jotka opettavat Hamasia sen käytössä. Hizbullah käytti tätä ohjusta Libanonin sodassa, mutta uusi versio ei tarvitse tutkaohjausta. Se lentää 5-7 m merenpinnan yläpuolella risteilyohjuksen tapaan jääden tutkahavainnon katveeseen. Sen osumatarkkuus on 98 %.
- Aamun aikana terroristit ampuivat 2 kranaattia Sha´ar Hanegevin alueelle. Palestiinalaiset kivittivät viittä autoa Samariassa aiheuttaen peltivaurioita.
Lämpötilat, Jsm. Su: 7-12; Ma: 7-11; Ti: 8-13: Ke: 10-15; C-astetta, alussa pilvistä, sateita, myöhemmin vaihtelevaa pilvisyyttä.