KESKIVIIKKO 14.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 19. päivä, maaoperaation 11.päivä.
IAF iski eilen 60:en kohteeseen. 35 iskua tehtiin tunneleita vastaan Philadelphia-käytävällä, yhdeksän ase- ja raketti varastoa tuhottiin, sekä muutamia muita kohteita vastaan, joista yksi oli palestiinalaislähteitten mukaan Gazan kaupungin vanha kaupungintalo, joka palveli oikeustalona. Silminnäkijät kertovat, että talo tuhoutui kokonaan, ja muutamia lähellä olevia liiketiloja vaurioitui iskussa.
HAMASIN TERVEYSMINISTERIÖN mukaan taisteluissa on kuollut 971 ihmistä. IDF:n ilmoituksen mukaan maanantai-illasta lähtien ainakin 50 Hamasin taistelijaa sai surmansa. Palestiinalaislähteet kertovat, että useita satoja Hamasin taistelijoita on saanut surmansa taistelujen alettua, ja ainakin 2 500 on haavoittunut.
IDF:N ARVION mukaan Hamasin joukkojen kokonaisvahvuus oli yli 25 000 miestä. Hamasin ohella taisteluihin osallistuvat Islamic Jihadin sekä al-Aksa marttyyrien prikaatit, joka on Fatahin alainen järjestö. Fatahin edustaja väitti tiistaina, että yksi sen jäsenistä teki itsemurhaiskun IDF:n sotilaita vastaan Gazan pohjoisosassa, ja että he ovat ampuneet useita raketteja ja kranaatteja Israeliin. Taisteluissa ovat lisäksi mukana PFLP sekä PRC. Nämä pienemmät ryhmät ovat kärsineet suurta mieshukkaa, ainakin 150 pyssymiestä IDF:n arvion mukaan. Khaled Abu Toameh, joka näitä tietoja kokosi JP:lle, kertoo Hamasin lisäksi menettäneen hallitusvirastonsa, mukana poliisi- ja turvallisuusasemat, useita Hamasin kanssa yhteyksissä olevia hyväntekeväisyys- ja muita järjestöjä, jotka tarjosivat kansalle sosiaali-, talous-, terveys- ja koulutuspalveluja, sekä sotilaallisia koulutuskeskuksia ja ministeriöitä.
TAISTELUJEN JOHDOSTA Hamasin hallitseva johtoryhmä, niiden mukana pääministeri Ismail Haniyeh ja Mahmoud Zahar, ovat joutuneet pakenemaan piilopaikkoihin, erään väittämän mukaan Shifa-sairaalan pohjakerrokseen, mikä on pahasti musertanut heidän uskottavuuttaan kansan silmissä, sekä aiheuttanut pahan särön Hamasin Gazan johdon ja Damaskoksessa majailevan ulkomaanasioita hoitavan johdon välillä. (JP)
2. SHIN BET arvioi, että operaation alusta alkaen 27.12.08 terroristit ovat ampuneet 565 rakettia ja 200 kranaattia Gazasta Israelin siviilikohteisiin. 16 ensimmäisen päivän aikana terroristit ampuivat 530 rakettia. Tämän jälkeen terroristit ovat ampuneet maanantaina ja tiistaina 35 rakettia, joita ei ole mukana edellisessä kokonaismäärässä.
VUODEN 2005 alusta lähtien terroristit ovat ampuneet 5 700 rakettia ja 4 000 kranaattia, joista 200 rakettia ja 1 600 kranaattia ammuttiin vuoden 2008 aikana.
KUUDEN KUUKAUDEN tulitauon aikana terroristit ampuivat Israelin siviilikohteisiin 361 rakettia ja 303 kranaattia.
VUODESTA 2000 lähtien, jolloin raketti- ja kranaattituli Gazasta alkoi, 19 israelilaista on kuollut raketin- ja 18 kranaatiniskuista.
Operaatio Cast Lead alusta alkaen 1 272 israelilaista on haavoittunut iskuissa.
TERRORISTIT ampuivat tiistaiaamun kuluessa 12 rakettia Israeliin. Yksi raketeista osui koulurakennukseen Ashkelonissa runnellen sitä mutta ilman ihmisvahinkoja. Kaksi rakettia osui aukealle pellolle Shaar Hanegevin alueella, kaksi Eshkolin aluekeskuksen alueelle, kaksi rakettia putosi lähelle Ofakimin kaupunkia. Ihmisvahingoista ei ole raportoitu.
MAANANTAIN aikana terroristit ampuivat 19 rakettia Israeliin, Yksi raketti tuhosi asuintalon Ashkelonissa, jonka asukkaat ehtivät juosta pommisuojaan ennen raketin iskua. Muut raketit iskivät Sderotiin, Beershevaan ja Kiryat Gatiin, vahingot olivat siedettäviä.(haaretz)
3. EGYPTIN johdolla käytävät tulitaukoneuvottelut Israelin ja Hamasin välillä ovat nyt odottavalla kannalla. Useita ratkaisuvaihtoehtoja on tutkittu ja yhtä monta on jouduttu siirtämään syrjään jonkun neuvotteluosapuolen vastustaessa. Asiaa ei mitenkään helpota se, että Israelin poliittinen johto, johon lähinnä kuuluvat pääministeri Ehud Olmert, puolustus-ministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Tzipi Livni, ei ole löytänyt yhteistä kantaa, miten edetä tästä eteenpäin.
OLMERT haluaa jatkaa operaatiota sen ”katkeraan loppuun saakka”, Barak haluaa Egyptin johdolla saada aikaan sopimuksen, joka sitoisi myös Egyptiä, mutta Livni vaatii yksipuolista vetäytymistä Gazasta sillä uhkauksella, että ensimmäisen raketin pudottua Israelin maaperälle IDF menee uudelleen Gazaan entistä voimallisemmin. Näistä Barakin vaatimus on ilman muuta järkevin ja käyttökelpoisin. Olmertin vaatimuksen toteuttaminen jatkaisi operaatiota tuntemattomaan tulevaisuuteen kansainvälisen painostuksen ja syytösten tulvan kasvaessa sietämättömäksi. Livnin esitys on jatkoa Ariel Sharonin yksipuoliselle vetäytymiselle Gazasta, mikä mahdollisti Hamasin vallankaappauksen, ja mikä on osoittautunut käyttökelvottomaksi haaveiluksi rauhantilasta.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN tutkimusosaston johtaja Amos Gilad on siirtänyt Kairon matkaansa odotellessaan veden selviytymistä monen käytyä hämmentämässä sitä.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon uhkailee myös tulevansa Lähi Itään ihmettelemään, miksei YK:n turvallisuusneuvoston selkeää päätöslauselmaa ole jo toteutettu. Ban joutunee vielä monen edeltäjänsä tavoin toteamaan, ettei asioita hoideta Lähi Idässä sillä tavoin. Olmert ilmoitti heti päätöksen jälkeen, ettei Israel anna sivullisten sanella, mitä se tekee ja mitä ei. Olmertilla kun ei ole mitään menetettävää, hän voi reuhtoa miten lystää Israelin kansan kustannuksella, ja jos hyvin käy, häntä voidaan jopa kiittää kaukonäköisyydestä.
NETANYAHU kertoi opposition penkiltä oman mielipiteensä, että viime kädessä Israelin tulee joka tapauksessa kaataa Hamasin hallinto Gazassa, jos ei nyt, pian sen jälkeen. (JP)
4. EGYPTIN viimeisenä vaatimuksena on ehdottoman tulitauon julistaminen välittömästi, jotta verenvuodatus Gazassa saataisiin loppumaan. Egypti odottaa vain Hamasin suostumusta. Tulitauon jälkeen neuvotteluja sitovan sopimuksen saamiseksi jatkettaisiin Kairon johdolla. Niissä sovittaisiin mekanismista, jolla salakuljetus Siinailta saadaan loppumaan, mikä täyttäisi Israelin vaatimuksen, sekä Hamasin vaatimuksen Gazan kaistan saarron lopettamisesta ja kaikkien ulosmenoteitten avaamisesta. Esityksestä ei selviä, ketkä terminaaleja valvoisivat, sillä Hamas vaatii saada omat rajavalvojansa sinne, mitä Fatah vastustaa. Tarkkailijat katsovat, että Egyptin ratkaisumalli olisi Hamasin voitto, sillä se on vaatinut näitä kaiken aikaa. Hamasin edustajana apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk sanoi eilen, ettei Hamas voi hyväksyä Egyptin esitystä sellaisenaan, mutta että se voi toimia kehyksinä, joitten sisällä neuvotteluja käydään. Hamasin suurin pelko on, että Israel näyttäisi saavan poliittisen voiton operaatiostaan. (JP, H Keinon, A Hoffman)
5. ISRAEL on vaarassa saada toisen rintaman sodan. Libanonista ammuttiin keskiviikko-aamun kuluessa raketteja Israeliin Kiryat Smonan lähelle. Debkafile laskee niitä olleen viisi, Libanonista joku kertoo niitä olleen vain yhden, myös kolmea tarjotaan. Debkafilen mukaan kolme rakettia ammuttiin Arqouban alueelta, kaksi Himariyasta lähellä Hazbayaa. Kaksi viimeisistä putosi Libanonin puolelle. Raketit eivät tiettävästi aiheuttaneet vahinkoa. IDF vastasi lähettämällä helikopterin alueelle Libanoniin ampuen viisi ohjusta rakettien oletetulle ampumispaikalle. Kaksi naista hoidettiin shokin vuoksi Kiryat Smonassa.
Edellisen kerran Libanonista ammuttiin kaksi rakettia torstaina, 8. tammikuuta, mihin IDF vastasi tykkitulella. Hizbullah varoitti silloin iskevänsä takaisin, jos IDF jatkaa tultaan Libanoniin.
KOULUT päätettiin pitää kiinni Kiryat Smonassa ja asukkaita varoitettiin pysyttelemään lähellä pommisuojia. Ilmapiiri kaupungissa on jännittynyt. (Debkafile, ynetnews)
6. IDF:N GAZASSA operoivat joukot alkavat olla varmoja, että operaatio alkaa olla lopuillaan. Eilen joukkojen kerrotaan käyneen yhden onnistuneimmista taisteluistaan, vaikka kuusi sotilasta, mukana kaksi upseeria, haavoittui. Hamasin tappiot olivat IDF:n edustajan mukaan 40 miestä. 10 terrorisolua eliminoitiin IAF:n kanssa, joka tuhosi 25 tunnelia 50:n kohteensa aikana. Pahimpia joukkojen kannalta ovat miinoitukset, joita Hamasin joukot ovat viritelleet yksityiskoteihin siten, että yhden pommin lauetessa se laukaisee loputkin. IDF:n sotilaat tutkivat kouluja ja moskeijoita ja muita julkisia tiloja. Eräästä moskeijasta he löysivät raskaan ilmatorjunta-aseen, joka TV-kuvissa näyttää monen kertaan käytetyltä mutta varmaan täysin käyttökunnossa. Aseen mukana oli joukko patruunavöitä. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi syyttää, että Hamas estää siviilejä pakenemasta taisteluja, ja muutenkin käyttää heitä suojakilpenään, myös lapsia. (JP)
- EU:n sisällä keskustellaan kiivaasti Israelin kohtuuttomasta voiman käytöstä Gazan operaatiossaan. Tämä on nostanut kysymyksen, kuka määrittelee, mikä sotatilanteessa on kohtuullinen määrä, mikä kohtuuton. Jokaisen armeijan tarkoituksena lienee voittaa taistelu käyttäen siihen kaikkia käytössään olevia voimia. Tämä ei näköjään koske Israelia. (INN)
- USA:n vaaleissa esiintynyt ”Joe the Plumber” matkusti Israeliin opettamaan journalisteille, miten kriisitilanteista tulee raportoida. (INN)
- Muslimimaissa vielä asuvien juutalaisten pelätään joutuvan vainotuiksi.
- IDF:n sotilaat ovat löytäneet uuden aseen: Rukouksen taistelujen lomassa.
- PA:n arabit kivittivät eilen autoilijoita Alfei Menashen lähellä Samariassa vahingoittaen autoja. Yksi autoilija vastasi pistoolillaan osuen toista kivittäjää vatsaan. Tämä kuoli myöhemmin, toinen kivittäjä pidätettiin. Toisessa tapauksessa pidätetty yritti karata, mutta hän haavoittui poliisin luodeista ja menehtyi myöhemmin. Tämä tapahtui eilen lähellä Hebronia. (INN)
- Yksi viimeisissä taisteluissa Gazassa haavoittunut upseeri oli viettänyt häitään päivää ennen astumistaan palvelukseen. Mooseksen kirjassa kerrotaan, että sellainen tulee vapauttaa asepalveluksesta vuodeksi. (5.Ms.24:5)
- Egyptin presidentti Mubarak lähetti poikansa Gemalin tutkimaan omin silmin tilannetta Philadelphia-käytävällä. Hän voi olla Hosnin seuraaja. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019