KESKIVIIKKO 07.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 12.päivä, toisen vaiheen 4. päivä.
Taistelut Gazan kaistalla jatkuvat, kuten ne sotatilanteessa jatkuvat. Sotilaita, taistelijoita, siviilejä, naisia ja lapsia kuolee ja vammautuu, osa sotilaista kuolee omien luotien kautta. Pahin siviilejä kohdannut tilanne tapahtui YK:n ylläpitämässä koulussa Jabaliyan pakolais-leirissä tiistaina. IDF:n edustaja selittää, että IDF ampui kranaatteja koulua vastaan, koska sieltä ammuttiin kranaatteja heitä vastaan. YK:n taholta vahvistetaan, että tankin tulituksessa kuoli 30 ihmistä ja 55 haavoittui. IDF:n edustajan mukaan kuolleitten joukossa oli Hamasin korkeat sotilasjohtajat Imad Abu Askhar ja Hassan Abu Askhar. IDF:n edustaja kertoi median edustajille, että kouluun oli asennettu miinoja, jotka aiheuttivat jälkiräjähdyksiä lisäten uhrien määrää. IDF esitti miehittämättömän pienkoneen ottamia kuvia tilanteesta, jotka osoittivat, miten koulun alueelta ammuttiin kranaatteja. YK:n edustaja kertoi, että kouluun oli paennut sadoittain ihmisiä läheisiltä alueilta taisteluja pakoon. (JP)
2. IDF ON MENETTÄNYT tähän mennessä kuusi sotilasta kaatuneina, heistä neljä omien ampumina, yksi heistä oli majuri, yksi kapteeni. 22 sotilasta on edelleen sairaalassa tapauksesta, jossa oma tankki ampui taloon, jonne sotilaat olivat asettamassa komento-keskusta Sajajyassa. Toinen oman tankin ampuma laukaus surmasi upseerin al-Atatrassa.
IDF:n sotilaat valvovat nyt Gazan kaistan pohjoisosia Beit Hanoun, Beit Lahiyan, Jabaliyan ja al-Atatran lähellä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pahoittelee menetyksiä molemmin puolin, mutta kertoo samalla, että jos se katsotaan välttämättömäksi, IDF on valmis ottamaan koko Gazan kaistan valvontaansa. Tämä tulisi olemaan onnetonta, sillä taistelut käytäisiin lähes täysin tiiviin asutuksen keskellä kaupungeissa ja kylissä, eikä siviiliuhreja silloin voi välttää. Toisaalta taistelut voisivat pakottaa runsaasti ihmisiä pakosalle, mikä lisäisi heidän kärsimyksiään. (JP)
3. IDF:N ILMOITUKSEN mukaan tiistain taisteluissa sai surmansa 58 palestiinalaista, mukana YK:n koulussa kuolleet 30 ihmistä. IDF:n edustajan mukaan surmansa saaneiden joukossa oli useita Hamasin taistelijoita ja myös sotilasjohtajia. Ainakin 10 Hamasin ja Islamic Jihadin taistelijaa sai surmansa tiistain aikana. Maasodan alusta lukien Hamas ja Jihad ovat menettäneet ainakin 150 miestä kaatuneina, arvioi IDF:n edustaja.
IDF:N edustaja kertoo myös, että palestiinalaiset taistelijat pyrkivät houkuttelemaan sotilaat asutusten keskelle, jossa heillä on paremmat mahdollisuudet vastata sotilaitten tuliylivoimaan. Hamas on myös lähettänyt pommeilla varustettuja taistelijoitaan sotilaitten lähelle. Sotilaat ovat vastanneet tähän tulittamalla heitä, mikä sytyttää pommit. Eräässä tällaisessa tilanteessa sotilas haavoittui kohtalaisen vaikeasti pommin sirpaleista.
Palestiinalaiset ovat asentaneet kaikenlaisia ansoja sotilaitten varalle, joitten tarkoituksena on houkutella sotilaat salatunnelin lähelle, jonka kautta heitä voitaisiin siepata panttivangeiksi. Erään tunnelin suuaukon luukun päälle oli asennettu pommilla varustettu lasten nukke. Tarkoituksena lienee ollut saada pommista haavoitettu sotilas raahattua tunneliin ja viedä hänet sieltä salaiseen paikkaan panttivangiksi.
Erään pommitetun tyhjäksi jätetyn ja miinoitetun talon alla oli IDF:n olettamuksen mukaan useita tunneliaukkoja.
IDF ilmoitti eilen, että se oli tehnyt 30 operaatiota maanantain ja tiistain välisen yön aikana. IAF pommitti Hamasin komppanianpäällikön Basal Abu Wadin sekä Hamasin upseerin Ashraf Gudan taloja. IDF:n ilmoituksen mukaan taloja käytettiin Hamasin komentokeskuksina. Myös komppanianpäällikkö Iman Jalalan takoa pommitettiin yön aikana. (JP)
4. TIISTAIN AIKANA terroristit ampuivat noin 40 rakettia Gazasta Israeliin. MDA:n (Punainen Davidin Kilpi) lääkintähenkilökunta hoiti 37 sairastapausta tiistain aikana.
YAACOV KATZ tarkastelee JP:n artikkelissaan IDF:lle asetettuja tavoitteita ja miten ne ovat tähän mennessä toteutuneet. Katz toteaa, että kaksi ensimmäistä tavoitetta, Hamasin heikentäminen ja uuden voimatasapainon asettamiseksi IDF:n ja Hamasin välillä, on ainakin IDF:n oman ilmoituksen mukaan saavutettu ilmapommitusten avulla. Tavoitteen kolmas vaihe edellytti IDF:n maaoperaation aloittamista, joka on nyt edennyt neljänteen päivään, arvioi Katz. Kolmas vaihe käsittää hallituksen määritelmän mukaan ”uuden turvallisuustilanteen” luomisen Gazaan ja sitä lähellä oleviin juutalaisyhteisöihin. Tämä vaihe on nyt IDF:n operaation alaisena, joka nykyisen käsityksen mukaan voi vaatia operaation laajentamista jopa siten, että IDF joutuu lopulta ottamaan valvontaansa koko Gazan kaistan.
Katz arvioi, että hallitus on sittemmin tarkentanut IDF:lle asetettuja tavoitteita, joiden mukaan ei riitä vain, että Hamas lopettaa raketti-iskut Israeliin, vaan että myös sen uudelleen aseistautuminen tulee estää. IDF:n joukot Gazassa toimivat nyt agressiivisesti puhdistaessaan miehittämiään alueita raketeista, niiden miehistöistä ja valmistusverstaista, sekä salakuljetus- ja muista tunneleista, joita on kaivettu runsaasti eri puolille aluetta. Katz arvioi, että kun kolmas vaihe on suoritettu tyydyttävään lopputulokseen, joukot kaivautuvat asemiinsa ja odottavat uusia ohjeita. Seuraava vaihe voisi vaatia tunkeutumista asutuskeskuksiin terrorin infrastruktuurin tuhoamiseksi siellä. Mutta tällä hetkellä diplomaattiset ponnistelut tulitauon saamiseksi näyttävät kaapanneen pääroolin. (JP)
5. UUTTA TULITAUKOSOPIMUSTA Israelin ja Hamasin välillä etsivät aktiivisimmin Egypti, Jordania, Ranska ja Saksa sekä USA, joka on myös vaatinut nopeaa edistystä. Israel on tietenkin mukana kaiken aikaa, mutta aktiivisena sodan osapuolena se ei voi tehdä aloitteita, vaan niiden täytyy tulla muualta. Konkreettisin esitys annettiin Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn keskustelujen jälkeen Kairossa eilen. Tiedotteen mukaan taistelut tulee ensin lopettaa välittömästi IDF:n joukkojen jäädessä niihin asemiin, missä ne nyt ovat. Tämän jälkeen aloitetaan välittömät ja kiireiset keskustelut pitkän tähtäyksen sopimuksesta, jossa sovitaan tilanteista rajoilla ja rajanylityspaikoissa.
LYHYEN tiedotteen mukaan Israel ja Hamas hyväksyvät tulen lopettamisesta välittömästi rajoitetuksi ajaksi, mikä tulisi sallimaan humanitäärisen avun kuljettamisen Gazan kaistalle.
Toisen vaiheen aikana Israelin ja Hamasin edustajat kokoontuvat välittömästi Kairoon sopiakseen vakuuksista, ettei nykyisen kaltainen iskujen kiihtyminen toistu. Keskusteluissa tulisi käsitellä rajojen turvaamista, Gazan ulosmenoteitten avaamista sekä Gazan saartotoimien lopettamista. Esitykseen kuulunee ulkomaisten joukkojen sijoittamien Gazaan.
Viimeisessä vaiheessa Egypti kutsuu Fatahin ja Hamasin edustajat Kairoon keskustelemaan ja sopimaan niiden välisten ongelmien ratkaisemisesta ja yhteishallituksen muodostamisesta.
EHUD OLMERT kertoi eilen, että hänen vaatimuksiinsa kuuluvat ensiksi, että kaikki terroritoimet Gazasta Israeliin tulee lopettaa. Toiseksi terrorijärjestöjen vahvistaminen ja aseitten salakuljetus Egyptistä Gazaan tulee myös lopettaa. Olmert ei sanonut mitään IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisesta Hamasin vankeudesta. (JP)
6. AIEMMINKIN keskusteltu ehdotus Gazan liittämisestä tavalla tai toisella Egyptin valvontaan sekä Juudean ja Samarian vastaavasti Jordanian kuningaskuntaan on uudelleen saamassa huomiota. Viimeiseksi Middle East Forumin johtaja Daniel Pipes käsittelee asiaa JP:n artikkelissaan otsikolla ”Ratkaisten Palestiinan ongelman”. Pipes arvioi, että 1967 syntynyt tilanne, jossa Israel valvoo uskonnollisesti, kulttuurillisesti ja taloudellisesti vierasta ja vihamielistä kansaa, ei toimi. Toiseksi 1993 alkanut prosessi itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi johti täydelliseen epäonnistumiseen anarkian, ideologisen äärisuuntauksen, anti-semitismin, pyhän sodan sekä heimojen sotaherrojen (warlods) vuoksi. ”Kahden kansan yhteinen valtio on yhtä mahdoton alueella asuvan kahden kansan välisen vihamielisyyden vuoksi.” Tämän johdosta ainoaksi ratkaisuksi jää palata tilanteeseen, joka vallitsi alueella 1948-1967: Egyptin ja Jordania valvovat alueita, kuten ennen nykyistä tilannetta, hän sanoo.
EGYPTIN farao Hosni Mubarak kertoo toistuvasti, ettei Gaza ole osa Egyptiä eikä koskaan tule olemaan. Hänen torjuvaan asenteeseensa vaikuttaa kuitenkin enemmän hallituksensa pysyvyyden takaaminen, mitä Gazan palestiinalaisten hyväksyminen egyptiläisiksi vaarantaisi, kuin todelliset faktat. Gaza ei koskaan ole ollut osa ”Länsirantaa”, eikä sen asukkaat henkisesti liity sen asukkaitten tavoitteisiin. Pipes toteaa, että Gazan palestiinalaiset ovat jo puhutun arabiankielensä puolesta lähellä Siinain beduiineja; ja taloudellisesti ja hallinnollisesti Gaza on aina ollut läheisesti liittynyt Egyptiin.
JORDANIA miehitti Länsirannan 1948 ja liitti sen valtioonsa 1950, luopuen siitä vasta 1988. Pipes toteaa, että Jordanian palestiinalaiset ovat itse alkaneet vaatia Jordanian hallinnon palauttamista Länsirannalle, koska ”kaikki muut yritykset ovat romahtaneet”.
PIPES ESITTÄÄ, että Israelin tulisi vetää matto Mubarakin jalkojen alta katkaisemalla kaikki yhteydet Gazaan ja lopettamalla tavaratoimitukset sinne, mikä pakottaisi Egyptin huolehtimaan Gazan tarpeista sekä taloudesta, hallinnosta että turvallisuudesta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vaalien ajankohdan siirtäminen on edelleen vahvasti pöydällä. (JP)
- Terroristi ulottivat yhden raketeistaan Gederaan haavoittaen vauvatyttöä.JP
- Sherut-taksin kuljettaja kuuli hälytyssireenin äänen, pysäytti autonsa vahvistetun bussipysäkin kohdalla ja komensi kaikki sen suojaan. Vain muutaman sekunnin jälkeen raketti räjähti auton vieressä romuttaen sen.(JP)
- Israelin vastaiset mielenosoitukset jatkuvat väkivaltaisina monin paikoin maailmalla. Venezuelan marxilainen presidentti Hugo Shavez käski Israelin ulkoministeriä lähtemään välittömästi maasta. Mielenosoitukset IDF:n Gazan operaatiota vastaan jatkuvat myös Israelissa, kun samaan aikaan Egyptissä ja Jordaniassa ne on kielletty tai vahvan valvonnan alaisia. (INN)
- Hamas teloitti 6 gazalaista, joita se syytti Israelin agenteiksi. (ynetnews)
- 3 Grad-rakettia Ashkeloniin, 2 Ashdodiin, sekä Kassameja Eshkoliin.
- 59 operaatiossa haavoittunutta IDF:n sotilasta on edelleen sairaalassa.
- Juutalaisia lapsia vastaan hyökättiin Jemenissä. (INN)
- Ranskan presidentti Sarcozy pyysi Bashar Assadia selvittämään kiireisesti, mikä on IDF:n sotilaan Gilad Shalitin fyysinen tila. (ynetnews)
- Satoja ihmisiä kokoontui Tel Avivissa tukeakseen IDF:n Gazan operaatiota.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019