Friday, December 19, 2008

PERJANTAI 19.12.08
1. HAMASIN johto kätkeytyy kaiken varalta tulitauon loppuessa virallisesti tänään. Ilmeisesti siellä pelätään, että Israel aloittaa iskut sitä vastaan. Eilen terroristit ampuivat Gazasta 11 Kassam-rakettia ja 6 kranaattia Israelin puolelle, mutta huonolla suuntauksella. Näyttää, että Hamas oli kehottanut Islamic Jihadia kiihdyttämään rakettitultaan saadakseen paremmat ehdot tulitauon jatkumiselle tai sitten vain muistuttaakseen, miltä rakettituli tuntuu.
ISRAELIN puolustusviranomaiset vakuuttavat, että IDF tulee edelleen noudattamaan tulitaukoa, mutta edellyttää samaa myös vastapuolelta. ”Nykyinen rakettitulen määrä ei ole hyväksyttävissä”, he määrittelevät pidättyvyytensä pitävyyden.
IDF näyttää varautuvan myös suurimittaiseen operaatioon odottaessaan, miten Hamas reagoi tulitauon loppuessa, ja lähetti suuren joukon panssaroituja ajoneuvoja Gazan turva-aidan läheisyyteen. Eteläisen rintaman komentaja kenraalimajuri Yoav Galant kertoi JP:n toimittajalle, että joukot ovat taisteluvalmiit ja aloittavat operaation rakettitulen kiihtyessä välittömästi, jos niin halutaan. Kolme rakettia ammuttiin aamun kuluessa Gazasta Israeliin, mutta ne eivät aiheuttaneet muutoksia IDF:n asenteissa.
YÖN KULUESSA IAF teki kaksi pommituslentoa Gazaan ”antaakseen viestin Jihadille, ettei ole viisasta toimia Hamasin käskyjen mukaan”, täsmensi IDF:n edustaja. Tämä ”viestien antaminen” lienee osa IDF:n ja Hamasin piirileikkiä, jossa ”viestejä” annetaan vuorotellen, mutta joitten ei edellytetä johtavan mihinkään.
HAMASIN sisällä Damaskoksen linja näyttää saaneen yliotteen Ismael Haniyehin linjasta Gazassa, jossa haluttiin tulitauon jatkumista. Khaled Mashaal Damaskoksessa haluaa kovempaa linjaa, ilmeisesti Iranin ja Syyrian etujen mukaisesti. (JP)
2. ”On vaikea uskoa, että Venäjä haluaisi nähdä Iranin saavan ydinaseita”, sanoo Howard Berman (Dem.), joka johtaa USA:n kongressin ulkoasioitten komiteaa. ”Uskon siellä olevan kiinnostusta asiaan, mutta se ei ole yhtä tärkeä kuin muutamat muut, joiden he katsovat uhkaavan maataan.” Berman puhui Kansallisten Turvallisuustutkimusten Instituutissa torstaina Tel Avivissa. Berman suosittelee määräaikana pidettäviä keskusteluja Iranin kanssa. Näiden tulisi kestää korkeintaan 3 kuukautta. Jos ne eivät tuota tulosta, sen jälkeen Berman arvioi, USA voi paremmin saada muut maat tukemaan todella tuskallisia sanktioita Irania vastaan. Hän suosittelee myös, että USA antaa joitakin myönnytyksiä Venäjälle suunnittelemassaan ohjusasemien rakentamisessa Euroopan itäosan maihin. Yksi tällainen myönnytys olisi se, että Venäjä saisi asentaa tarkkailuasemia USA:n ohjusasemien läheisyyteen varmistaakseen, että ne on suunnattu Irania eikä Venäjää vastaan.
BERMAN arvioi, ettei Obaman hallitus tulisi estämään Israelin ilmaiskua Iraniin, jos se katsoo tarvitsevansa sen turvallisuutensa takaamiseksi. Hän sanoi puheessaan, että Iranin uhan lisäksi raketti-iskut Gazasta ja Hamasin ponnistelut asearsenaalinsa ajanmukaistamiseksi ja salakuljetukset muodostavat todellisen uhan Israelille - sietämättömän tilanteen. Vaikka sotilaallinen isku tulisi vaatimaan kalliin hinnan, Berman arvioi, että USA:n tulisi tukea Israelia tässä. Hän katsoi, että USA:n pyrkimykset hillitä Israelia vain voimistavat Hamasia, eikä usko, että Obaman hallitus edes yrittäisi sitä.
BERMAN tähdensi, että keskusteluja Iranin kanssa sovitun ajan sisällä tulee kokeilla, koska nykyinen strategia ei toimi, mutta hän haluaisi kiirehtiä niiden aloittamista eikä jäädä odottelemaan jotain muuta ratkaisua tapahtuvaksi. (JP)
3. USA:N TALOUDEN ponnistellessa pitääkseen päänsä pinnalla ongelmien kasautuessa monelta taholta, yksi pelastusrengas autoteollisuutta uhkaavasta katastrofista on kehittymässä israelilaisilla aivoilla kehitetystä sähköllä toimivasta autosta. Presidentti Bush vihjaili torstaina, että hänen hallituksensa harkitsee vakavasti ohjattua vararikkomenettelyä. Antamatta tarkempia yksityiskohtia hallituksen edustaja selittää, että se on tapa, jolla voidaan suorittaa ”pehmeä lasku useammille”. Bushin hallituksen kommentti annettiin päivää sen jälkeen, kun Chrysler Ltd ilmoitti sulkevansa autotehtaansa Pohjois-Amerikassa ainakin kuukauden ajaksi, samaan aikaan, kun General Motors Corp. ja Ford Motor Co. odottavat hallituksen toimia.
SÄHKÖAUTOA esiteltiin torstaina Tel Avivissa näyttävästi Israelin Better Place yhtiön puheenjohtajan Idan Oferin toimesta. Oder kertoi, että Renault-Nissan suostuivat 18 kuukautta sitten valmistamaan ensimmäiset sähköautot. Nyt niillä on suunnitelmat aloittaa autojen massavalmistus vuoteen 2010 mennessä. Ofer kertoo, että ”pumpulta pistokkeeseen” operaatiossa ovat mukana Tanska ja Australia. Japani kutsui Better Place järjestön työskentelemään paikallisten valmistajien kanssa ensimmäisen sähköauton kehittämiseksi. Myös Hawaiji ja Ranska ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa projektista. Eilisessä esittelyssä Itävallan presidentti Heinz Fischer halusi itse kokeilla autoa.
RENAULT-NISSAN sähköauto saavuttaa 150-180 tuntivauhdin, yhdellä akun latauksella auto kulkee 150 - 200 km. Tyhjäkäynnillä se käyttää virtaa tuskin ollenkaan.
Better Place suunnittelee asentavansa lukuisia asemia, jossa autoilijat voivat ladata autonsa akun uudelleen. Muutama pistoke on asennettu Tel Aviviin ja Lontooseen, mutta Ofer lupaa, että ensi vuonna niitä asennetaan todellisten sähköauton ostajien käyttöön.
OBAMAN HALLITUS on luvannut 150 miljardia USD vaihtoehtoisten energialähteitten löytämiseksi seuraavan 10 vuoden aikana. Projektin johtoon valittiin fysiikan Nobel palkinnon 1997 voittanut Steve Chu. Ofer uskoo, että hänen kanssaan on helppo löytää yhteinen päämäärä vaihtoehtoisen energian käyttämiseksi. ”Amerikka tuhlasi 500 – 700 miljardia USD vuonna 2008 öljyn tuottamiseksi maista, joista jotkut ovat vihamielisiä USA:lle”, Ofer laskee.
Better Place yhtiön perusti sen toimitusjohtaja Shai Agassi. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert toimii kuin hän eläisi jossain virtuaalitodellisuudessa. Hän matkustelee eri maissa ja ehdottelee omia suunnitelmiaan palestiinalaisten ja Israelin välisen ongelman ratkaisemiseksi. Samoin hän on valmis luovuttamaan koko Golanin ylängön Syyrialle. Olmert puhui eilen Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituutissa Tel Avivissa. Olmert vakuutti puheessaan, että ”rauhansopimus Israelin ja Syyrian kanssa on toteutettavissa ja että se toisi mukanaan merkittäviä etuja Israelille”. Olmert alkoi sen jälkeen luetella, mitä Israel voittaisi: Rauhansopimus vähentäisi oleellisesti sodan mahdollisuutta; katkaisisi suhteet Syyrian ja Iranin välillä; johtaisi Hamasin ja Islamic Jihadin keskustoimistojen karkottamiseen Damaskoksesta, ja lopettaisi kassavirran Hizbullahille. Olmert vakuutti, ettei Syyria välttämättä halua sotaa. Syyria haluaa palauttaa suhteensa länsivaltojen ja USA:n kanssa, hän selitti. Hän ei tiennyt varmasti, onnistuuko hänen rauhantunnustelunsa Syyrian kanssa, mutta hän haluaa kuitenkin yrittää.
OLMERTIN kanslia ilmoitti eilen yllättäen, että Olmert matkustaa maanantaina Turkkiin, jossa hän tapaa pääministeri Recep Tayyp Erdoganin Ankarassa. Hallituksen edustaja Mark Regev kertoi median edustajille, että he keskustelevat alueellisista kysymyksistä kuitenkaan menemättä yksityiskohtiin.
Jotkut diplomaattilähteet haluavat vähätellä Olmertin matkan merkitystä todeten, että hän on matkustellut useisiin maihin, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Englantiin ja ehdottavat, että luultavasti kysymyksessä on vain jäähyväisvierailu Israelin valtion kustannuksella. Viimeinen epäsuora keskustelutilaisuus Israelin ja Syyrian välillä pidettiin Turkissa heinäkuussa. Poliittiset tahot Israelissa vaativat, että keskustelut tulee keskeyttää, kunnes Israelin uusi hallitus on muodostettu. Reuters kertoi uutisessaan tiistaina, että Damaskos on laatinut kartan alueesta jota se vaatii ehtona rauhansopimukselle. Siinä Syyrialle luovutettava osa Golanin ylängöstä ulottuu Kinneretin järveen saakka, mitä Israel vastustaa. (JP, H Keinon ja AP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin poliisi piti suuret harjoitukset, jossa tutkittiin tilannetta, jossa maata kohtaisivat suurimittaiset mielenosoitukset samaan tapaan kuin Acressa. Potentiaalisia kohteita ovat Gazan rajaterminaalit, Jaffa, Ramle, Lod ja muut juutalaisten ja arabien yhteisesti asumat kaupungit. Harjoituksia käytiin arabikylän malliin rakennetulla harjoitusalueella Tzeelimissä Negevin länsiosassa. Harjoituksissa toisena osapuolena olivat kuvitellut arabit, jotka pyrkivät murtamaan poliisien muodostamat muurit. Kaikkiaan 53 poliisia vammautui, mikä osoittaa niiden laadun. Jotkut sanoivat niiden osoittaneen, että poliisi turvautuu tarpeettomaan väkivaltaan, kuten on tapahtunut niiden pyrkiessä karkottamaan juutalaisasukkaita kodeistaan. (JP)
- Kadima-puolue valitsi keskiviikkona omat vaaliehdokkaansa. Vanhat tutut kasvot siellä ovat edustettuina. Tarkkailijat toteavat, että Livnin kannattajat voittivat Mofazin kannattajien kustannuksella. Vaalit pidetään 10.02.09.(JP)
- Likudin vaaliehdokkaat Michael Ratzon, Ehud Yatom ja Moshe Feiglin valittivat Likudin sisäiseen oikeuteen, koska heidän paikkansa pudotettiin sijoille 34-36 vaalien jälkeen, mitä he pitävät epäoikeudenmukaisena. (JP)
- Muslimien kärräämistä sadoista autokuormallisista täyttömaata Temppelivuorelta läheiseen laaksoon vuorella suorittamiensa laittomien rakennustöittensä yhteydessä, arkeologit ovat huolellisissa tutkimuksissa löytäneet sieltä arvokkaita muinaismuistoja. Viimeinen löytö on kaksi rahaa, toinen hopeinen temppeliraha, jolla maksettiin temppeliveroa. Temppeliraha on roomalaisia vastaan käydyn suuren kapinan (66-67 eKr.) aikana painettu, sanoo professori Gabriel Barkay Bar Ilan yliopistosta. Jokainen juutalainen maksoi symbolisen puolen shekelin veron Temppelin tarpeita varten. Toisessa rahassa on Antiokus Epifaneen painettu kuva.(175-163 eKr.) Tämä kreikkalais-mielinen kuningas ryöväsi Temppelin aarteet ja häpäisi sen. Kapina nousi spontaanisti näitten toimenpiteitten johdosta. (JP)

Thursday, December 18, 2008

TORSTAI 18.12.08
1. TERRORISTIT ampuivat eilen keskiviikkona 24 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi raketeista putosi ostoskeskuksen viereiselle parkkialueelle haavoittaen kolmea ihmistä, särkien ikkunoita ja runnellen autoja. TV-kuvien perusteella ihmiset olivat kauhuissaan odottaessaan, koska seuraava raketti iskee ja minne. Ihmiset ahtautuvat kauppoihin näin ennen hanukka-ajan alkamista ensi viikon maanantaina 22.12., joka kestää seuraavan viikon maanantaihin. Vastauksena kiihtyneisiin raketti-iskuihin IAF teki kaksi ilmaiskua epäiltyjä raketin laukaisualustoja vastaan Gazan pohjoisosassa. IDF:n taholta vakuutettiin, että tuhotut raketit olivat valmiina ammuttaviksi. Vain hetkisen sen jälkeen terroristit ampuivat kaksi rakettia Sdot Negevin alueelle. Puolustusviranomaiset selittävät, että Hamas oli antanut Jihadille vapaat kädet raketti-iskujen kiihdyttämiseksi juuri ennen tulitauon loppumista. Al-Aksa ilmoitti, että se oli ampunut kaksi eilisistä raketeista. Useita Sderotin asukkaista sai shokkihoitoa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert pani vanhan levyn päälle, joka soitti jo kovin kulunutta säettä: ”Rakettituli vain selvittää, mitä olemme sanoneet kaiken aikaa, että meillä on mukamas sovittu tulitauko, mutta todellisuus osoittaa aivan muuta. Tietysti tämä vaatii meiltä vastatoimia, ja me tulemme tekemään sen.” Ota siitä sitten selvää.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi puhuessaan turvallisuuskonferenssissa Tel Avivissa: ”Olemme valmiit operaatioon Gazassa, mutta emme aio rynnätä siihen. Jos ei ole muuta mahdollisuutta, me toimimme, milloin ja missä katsomme sen sopivaksi.”
IDF:n Gazan divisioonan upseerit kritisoivat kovin sanoi puolustusministerin lausuntoa. He sanovat suoraan, että he näkevät rakettien putoilevan, mutta heillä ei ole lupaa toimia. He kertoivat, että IDF on valmistellut useita toimintamalleja, pienistä operaatioista turva-aidan vierellä suuroperaatioon, jolla miehitetään koko Gazan kaistale. Yhden mallin mukaan miehitetään Philadelphia-käytävä Egyptin vastaisella rajalla, jonka ali terroristit ovat kaivaneet arviolta tuhat salakuljetustunnelia. Toisen mallin mukaan puhdistetaan Gazan pohjoisosa raketin laukaisutelineistä ja –miehistöistä sekä niiden valmistusverstaista. Kunkin mallin tarkoitus poikkeaa toisista: rakettitulen lopettamisesta Hamasin vallan kaatamiseen Gazassa. Operaatiot ovat jo saaneet yleisesikunnan ja Barakin hyväksymisen, tarvitaan vain lupa toimia, mutta Gazan rajojen tuntumaan keskitetyt joukot eivät voi tehdä mitään ilman käskyä.
BARAK esitti puheessaan eilen varoituksen, että Iranin ydinase voi uhata paitsi Israelia myös Yhdysvaltoja. Rakentamalla karkeatekoisen ydinpommin, jonka se voisi kuljettaa aluksessa USA:n rannikolle ja laukaista sen siellä esim. tärkeässä satamassa, se voisi aiheuttaa suurta tuhoa Yhdysvalloille. Toinen mahdollisuus on sellaisen ydinpommin sijoittaminen Katjusha-rakettiin, joka voidaan ampua rahtialuksesta ja laukaista kauko-ohjauksella jonkin kaupungin yläpuolella, mikä aiheuttamalla elektromagneettisen pulssin lamauttaisi kaikki sähköiset toiminnat laajalla alueella. (JP)
2. VENÄJÄ haluaa ostaa Israelista sen valmistamia miehittämättömiä pienkoneita (UAV),
jotka ovat osoittaneet käytännössä erinomaiset ominaisuutensa. Tästä Venäjän joukot saivat omakohtaista kokemusta Georgian sodan aikana, jossa Georgia käytti Israelista ostamiaan UAV-koneita seuratessaan Venäjän joukkojen liikkeitä. Kuten Israelissa on jo tehty, nämä koneet voidaan varustaa normaalien tiedustelutietoja keräävien kameroitten ohella konekivääreillä tai ohjuksilla, joita voidaan ohjata valvontakeskuksesta. Puolustusministeriön lentävä asiamies kenraali Amos Gilad lensi Moskovaan keskustelemaan kaupasta, jonka Israel haluaisi kytkeä lupaukseen, ettei Venäjä myy S-300 ilmatorjuntaohjuksia Iranille. Venäjä on tiettävästi pyytänyt lupaa ostaa 100 IAI-teollisuuden valmistamaa UAV-konetta, jotkut niistä Elbit-Systems yhtiön uuden aikaisimpia. Puolustusministeriö on tiettävästi myynnin kannalla, koska se parantaisi maitten välisiä suhteita. Epävarmuutta aiheuttaa pelko, että Venäjä voi välittää teknologiaa kolmansille maille tai se voi sittenkin myydä pitkälle kehitettyjä aseita Israelin vihollisille. Viimeiset tiedot kertovat Venäjän viranomaisten vakuutteluista huolimatta, että neuvottelut ovat loppusuoralla S-300 järjestelmän myymisestä Iranille. S-300 on maailman pisimmälle kehitettyjä torjuntajärjestelmiä, joka sopii useisiin käyttötarkoituksiin. Sen kantomatka on 200 km, se ulottuu 30 km:n korkeuteen, se pystyy seuraamaan 100 kohdetta samaan aikaan ja toimii torjuntatehtävässä 12 kohdetta vastaan saman aikaisesti. Tämä torjuntajärjestelmä voisi pahoin häiritä IAF:n suunnitelmia iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Puolustusministeriössä arvioidaan, että tieto S-300 myymisestä Iranille on voitu päästää julkisuuteen Israelin painostamiseksi UAV-kauppaan. (JP)
3. USA:N ARMEIJAN edustaja merikapteeni Ed Buclatin sai käytännön tuntuman
maastossa vieraillessaan keskiviikkona IDF:n edustajan prikaatikenraali Avi Benayahun kutsumana Gazan rajan tuntumassa. USA:n armeija näyttää olleen jo tietoinen, että ollaan sotatoimialueella, vaikka Israelin poliittinen johto ei sitä vielä tiedäkään, sillä kapteeni Buclatinia varten vaadittiin panssaroitu auto hänen vieraillessaan Sderotissa ja Ashkelonissa. USA:n armeijan taholta kiistettiin tiedot, että se olisi antanut määräyksen käyttää panssaroituja ajoneuvoja kaikille USA:n armeijan edustajille alueella, jossa rakettituli on mahdollinen. Armeijan edustaja sanoi, että kussakin vierailussa päätetään erikseen, onko tarpeen turvautua panssaroituihin vaunuihin. Buclatin vieraili useissa armeijan ja ilmavoimien tukikohdissa, mukaan lukien Nevatim-sotilaskenttä etelässä ja Haifan merisataman tukikohta. Hänen varsinainen kohteensa oli kuitenkin USA:n asentama X-band tutka-asema Negevissä, jonka avulla Israel pystyy seuraamaan kaikkea ilmassa liikkuvaa monen tuhannen kilometrin päässä ja aina pesäpallon kokoisiin kohteisiin. Sen pitäisi olla jo toimintakunnossa. (JP)
4. RANSKAN 15 tärkeää muslimijohtajaa vierailee Israelissa saadakseen paremman kuvan Israelin poliittisesta, historiallisesta ja uskonnollisesta ilmapiiristä. Matkan järjesti Washingtonissa toimiva Project Interchange, Amerikan juutalaisinstituutin alainen järjestö. Yksi Pariisin alueen poliisikomentajista Muhammad Douhane kertoi vaikutelmistaan JP:n toimittajalle Brenda Gazzarille keskiviikkona. Douhane sanoi, ettei Ranskan kansa ole anti-semiittinen, mutta kertoi havainneensa jännityksen kohoamisen varsinkin Pariisin ulkopuolisilla lähiöillä aina, kun levottomuudet kasvavat Israelin ja palestiinalaisten välillä tai Lähi Idässä yleensä. Jännitys nousee varsinkin nuorten, 12-18-vuotiaitten parissa, monet heistä kotoisin Pohjois-Afrikasta. Hän kertoi, että nuorten parissa on paljon työttömyyttä ja toimettomuutta. He kiihtyvät katsellessaan TV-videoita, joissa arabit heittävät kiviä tai muuten osoittavat mieltään Israelissa tai muissa Lähi Idän maissa, ja samaistuvat heihin ymmärtämättä tai tietämättä olosuhteiden monimutkaisuutta. He usein ilmentävät vihansa väkivaltaisesti, hän selitti.
DOUHANE vakuuttaa, ettei Ranskan 5 miljoonaa muslimia, monet heistä Pohjois-Afrikasta, ole normaalisti väkivaltaisia, mutta että tunteet kiihtyvät helposti. Intifada nostattaa heidän vihansa pintaan, kuten kävi edellisten väkivaltaisuuksien aikana. Varsinkin kouluissa ne ilmenevät hyökkäyksinä juutalaisia vastaan, Douhane selittää, ja kertoo, että Afrikasta tulleet muslimit helposti vetävät esiin Ranskan kolonialismin, mitä ranskalaiset kammoavat. Opiskelijoita koulutetaan raportoimaan anti-semistismistä kouluissaan, ja kaikki poliisi-upseerit joutuvat tutustumaan holokaust-museoihin, mikä toistetaan viiden vuoden välein.
DOUHANE kertoi huomioineensa, että turvallisuus on israelilaisen yhteiskunnan yksi tärkeimmistä toimista, joka ilmenee kaikkialla, mutta jos se vähentää terrorismia, se on hyväksyttävissä, hän tunnusti. Turva-aidasta Douhane totesi, että hän ymmärtää Israelin tarpeen turvallisuuden takaamiseksi, mutta myös sen aiheuttaman ongelman palestiinalaisille. Hän vakuutti huolellisesti, ettei poliittisten oikeuksien puolustaminen anna oikeutta terroriin, kuten se ei anna sitä Ranskassakaan, jossa muslimit voivat kokea syrjintää. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- 26 Three Faiths Forum järjestön jäsentä vieraili Israelissa viime kuussa, heistä 23 oli muslimeja. He tulivat Lontoon Redbridge alueelta, mukana kristittyjä ja juutalaisia. He vierailivat moskeijassa, synagogassa ja kirkossa. (ynet)
- Italialainen kansanedustaja Gianfranko Fini, entinen fasisti, tunnustaa ettei katolinen kirkko auttanut juutalaisia Italiassa Mussolinin aikana. (ynet)
- Sharonin neuvonantaja Dov Weisglass kritisoi ankarasti tapaa, millä Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut on käyty. Lisäksi hän pitää edesvastuuttomana tapaa, millä maan kolme johtajaa, Olmert, Barak ja Livni asiasta väittelevät, sillä jokainen tietää, ettei vapauttamista voida suorittaa millä ehdolla tahansa, kuitenkin he käyvät tällaista teatraalista vuoropuhelua poliittisin perustein. Hän ihmettele IDF.n avuttomuutta Shalitin tapauksessa, jota pidetään vankina muutaman kilometrin päässä sen joukoista, eli tiedetään melko tarkkaan hänen olinpaikkansa. Weisglass sanoo, ettei tulitaukoon olisi saanut suostua ilman, että Gilad Shalit olisi vapautettu ehtona tulitaukoon. (ynet)
- Veri ja tuska ilmentävät tätä tulitaukoa, sanoi Shasin puheenjohtaja ja varapääministeri Eli Yishai eilen. Hän vaatii IDF:n välittömiä toimia raketti-iskujen lopettamiseksi. Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu arvioi, että hallituksen politiikkaa kiihottaa rakettitulta, eikä vähennä sitä. (ynet)
- Debkafile kertoo Ria-news tietoon perustuen, että Venäjä aloitti S-300 ilmatorjuntaohjuspatteriston toimittamisen Iraniin 2 viikkoa sitten.
- Viimeisen gallupin tietoja: 35-40 % kansasta pitää Likudin, Kadiman ja Labourin johtajia kelvottomina maan johtoon. Likud 25-28; Kadima 13-15; Labour 15-17; Israel Beiteinu 12-14; Juutalainen Koti 8-10 paikkaa.
- Venäjä myy Libanonille 10 Mig-29 hävittäjäpommittajaa. (INN)
- Torstaiaamun kuluessa terroristit ampuivat jo 5 rakettia ja 5 kranaattia Gazasta Israeliin, ensimmäiset lasten ollessa menossa kouluun. (INN)

Wednesday, December 17, 2008

KESKIVIIKKO 17.12.08
1. ISRAELIN HISTORIAN pahimmassa liikenneturmassa kuoli eilen 25 venäläistä turistia, jotka olivat juuri laskeutuneet Ovdan lentokentälle lähellä Eilatia ja olivat matkalla hotelleihinsa Eilatissa. Silminnäkijöitten mukaan 39-vuotias bussinkuljettaja ajoi holtittomasti lähtien ohittamaan edellään ajanutta bussia lievässä kaarteessa jyrkänteen yläpuolella paikassa, jossa ohittaminen on kielletty. Maantie on sillä kohtaa vaarallinen ja siitä varoittavat useat tien varteen pystytetyt varoituskilvet. Kuljettajalla oli ennestään 22 liikennerikkomusta, mutta poliisin mukaan 20 vuotta ammattimaisena kuljettajana toimivalle tämä ei ole poikkeus.
TURISTIBUSSI ajoi ohittaessaan pois tieltä kierien useita kertoja ympäri n. 80 metrin matkalla ennen pysähtymistään sivulleen kuivuneen joenuoman pohjalla. Turmassa kuoli välittömästi 25 Pietarista tullutta turistia, loput autossa olleista 60 matkustajasta kärsivät eriasteisia vammoja. Pahiten kärsivät ne, jotka viskautuivat ulos bussista. Koko rinne oli täynnä bussista singonneita turistien matkavarusteita ja muita tavaroita, sekä ulos lentäneitä ihmisiä, osa heistä kuolleita. Paikka muistutti TV-kuvien perusteella taistelutannerta. Vammautuneitten kuljettaminen pois joenuomasta kesti tunnin verran. Paikalle kiirehti tusinoittain ambulansseja ja kuusi armeijan helikopteria lähetettiin avustamaan pelastustöissä.
EILATIN Josephthal sairaalassa on pieni henkilökunta, joten sieltä pyydettiin kaikkia vapaita lääkäreitä ja hoitajia osallistumaan vammautuneitten hoitamiseen, joita tulikin paikalle tusinoittain. Myös lomalla olevia sotilaita tuli avustamaan hoitohenkilöitä. He kertoivat alkaneensa käydä läpi rinteelle viskautuneita turisteja kokeillen, ketkä vielä hengittivät.
Monet sotilaista ovat muuttaneet maahan Venäjältä ja pystyivät puhumaan vammautuneitten kanssa. Vammautuneita oli JP:n artikkelin mukaan 33, joista 23 vakavasti.
Ulkoministeri Livni soitti onnettomuudesta Pietarin pormestarille, ja presidentti Shimon Peres esitti surunvalittelunsa presidentti Dmitri Medvedeville kertoen tälle, että Israelissa tunnetaan kuin onnettomuus olisi tapahtunut heille. Venäjä lähetti koneita hakemaan onnettomuudessa kuolleita ja vammautuneita, joita voidaan siirtää. (JP)
2. ”EMME OLE perääntyneet suuroperaatiosta Gazassa, mutta emme myöskään ole ryntäämässä siihen ”, on puolustusministeri Ehud Barakin vastaus terroristien eilen kiihtyneeseen raketti- ja kranaattituleen Gazasta. ”Rauhalliseen kauteen vastataan samoin, mutta jos meidät pakotetaan siihen, iskemme oman valintamme mukaan missä ja milloin”. Eilisen aikana terroristit ampuivat Gazasta 10 rakettia ja kranaattia. Islamic Jihad otti vastuun niistä perustellen iskujaan, että ne olivat kostoksi sen Jeninin kaupungin 23-vuoriaan sotilas-komentajan Jihad Nawdan surmasta IDF:n luodeista päivää aiemmin. Palestiinalaiset väittivät, että Nawda oli lähdössä kahvilasta IDF:n sotilaitten avatessa tulen häntä kohti. IDF:n mukaan he pyrkivät pidättämään Nawdan, mutta tämä yritti paeta, ja syntyneen tulitaistelun aikana he ampuivat Nawdaa jalkoihin, mutta hän kuoli haavoihinsa matkalla sairaalaan.
EILEN yksi raketeista putosi lähelle jalkapallokenttää, jossa nuoret olivat pelaamassa. Yksi pelaajista joutui shokkitilaan ja jouduttiin viemään sairaalaan. IDF kertoo havainneensa raketin laukaisuyrityksen lähellä Khan Younisia ja tuhonneensa raketin miehistöineen.(JP)
3. ISRAELIN korkeimman oikeuden kolme tuomaria yrittävät tunkeutua everstiluutnantti Omri Borbergin aivokoppaan päättääkseen, tarkoittiko hän todella antaessaan määräyksen, että sidottua ja silmät peitettyä palestiinalaista pidätettyä tuli ampua, vai oliko kysymys vain puoli huolimattomasti heitetystä pilasta, jota ei oltu tarkoitettu noudatettavaksi. Palestiinalaista ampunut sotilas ei itse ole varma, miten komento oli tarkoitettu, mutta päätti ampua kuitenkin hetken epäröityään. Borberg vakuuttaa, että kysymys oli vain pelottelusta, ei komennosta ampua. Tilanne on kuitenkin juuri sellainen, johon äärivasemmistolaiseksi osoittautunut korkeimman oikeuden tuomari Ayala Procaccia mielihyvin tarttuu. Kolme korkeimman oikeuden tuomaria eivät vielä ole pystyneet päättämään, onko palestiinalaisten Borberia vastaan esitetty syytös tahallisesta avuttoman vangin vahingoittamisesta oikeutettu vai tehty. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi rankaisi jo Borberia poistamalla hänet yksiköstään ja määräämällä hänet kouluttajaksi. Procaccia näyttää kallistuvan sille kannalle, ettei kysymys ole rikoksesta vaan lähinnä kurinpidollisesta rikkeestä, joka hoidetaan armeijan sisäisenä asiana. Borberg vakuuttaa, että hän antoi käskyn vain pelotellakseen palestiinalaista puhumaan totta tämän väitettyä, ettei hän ymmärrä hepreaa. Tämä sinänsä triviaali tapaus osoittaa kuitenkin IDF:n jatkuvan painiskelun moraalisten kysymysten kanssa. (JP)
4. IDF:n maajoukot ovat saamassa oman heitä varten suunnitellun ja rakennetun miehittämättömän pienkoneen taisteluolosuhteita varten. Israelin Elbit Systems Ltd voitti armeijan julkistaman urakkakilpailun sellaisen UAV-koneen rakentamisesta. Kone on pieni ja se on kokoon pantava. Yksi sotilas pystyy kuljettamaan sitä. Elbitin suunnittelema pienkone on nimeltään Skylark I LE. Kone on suunniteltu lyhyen matkan operaatioita varten, ja se soveltuu varsinkin terrorin vastaisiin operaatioihin.
ELBIT-SYSTEMS ja IDF:n välinen sopimus on arvoltaan 100 miljoonaa USD. (JP)
5. ARABISUUNNITELMA rauhan solmimiseksi Israelin ja palestiinalaisten välillä saa 66 %:n hyväksymisen palestiinalaisten taholla, mutta vain 36 % israelilaisista kannattaa sitä. Suunnitelma edellyttää, että Israel vetäytyy täysin alueilta, jotka se vapautti 1967sodassa, mukaan lukien Golanin ylänkö sekä Libanonin kiistellyistä alueista; palestiinalaispakolaisten kohtalo sovitaan neuvotteluilla YK:n päätöslauselman 194 mukaan; Palestiinan valtio perustetaan ”miehitetyille Palestiinan territorioille” pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. Jos Israel suostuu näihin, kaikki Israelin ja arabimaitten väliset konfliktit katsotaan loppuneiksi, solmitaan rauha Israelin kanssa ja vakuutetaan alueen maitten turvallisuus. Tämän kaikenkattavan rauhan mukaisesti solmitaan normaalit suhteet Israelin kanssa.
VOIDAKSEEN varmistaa, että Israelin juutalainen kansa on tietoinen tämän ”saudi-suunnitelman” nimellä kulkeneen suunnitelman sisällöstä, PA julkisti sen sisällön sekä heprean- että englannin-kielisen version useissa Israelin sanomalehdissä koko sivun maksettuina ilmoituksina, joita ympäröi 56 arabi- ja muslimimaan liput, keskellä Palestiinan ja Israelin liput, mitä jotkut arabimaat vastustivat. Israelilaisista vain 14 % sanoi lukeneensa ilmoituksen, sen näki 25 %. Bill Clintonin Camp David-suunnitelmaa vuodelta 2000 kannatti edelleen 52 % israelilaisista ja 41 % palestiinalaisista. Jerusalemin jakamista kannatti 40 % israelilaisista ja 36 % palestiinalaisista. Puskurivyöhykettä kannatti 27 % palestiinalaisista, israelilaisista 64 %. Golanin luovuttamista vastusti 63 % israelilaisista. Keskusteluja Hamasin kanssa kannatti 55 % israelilaisista, tulitauon jatkamista 51 %, mutta 45 % vastusti sitä. Palestiinalaisista 74 % kannatti tulitauon jatkamista. Vain 27 % halusi Israelin miehittävän Gazan uudelleen; 38 % pitää parempana neuvotteluja; 40 % kannattaa täsmäiskuja Gazaan. 59 % israelilaisista haluaa, että IAF pommittaa Iranin ydinlaitoksia, jos diplomatia ei auta. Binyamin Netanyahua kannatti 37 %, Livniä 30 % ja Barakia 11 %. Netanyahun mahdollisuuksiin tehdä rauha uskoi 33 %, Livnin 26 % ja 10 % uskoi Barakiin. 38 % uskoi Netanyahun parhaiten pystyvän varmistamaan turvallisuuden; Livniä ja Barakia 20 %. Netanyahun kykyyn hoitaa maan taloutta uskoi 49 %, Livnin 26 % ja Barakin 7 %. Palestiinalaisista Abbasia kannatti 48 %, Haniyehiä 38 %. Palestiinalaisista 57 % ja 49 % israelilaisista haluaisi USA:n uuden presidentin ottavan aktiivisemman kannan konfliktiin. Kuitenkin 59 % molemmista ryhmistä uskoi, ettei uusi presidentti tuo muutosta prosessiin, ja 49 % uskoi, että hän voisi onnistua yrityksessään rauhan solmimiseksi. Tutkimus tehtiin marraskuun 27. ja joulukuun 7. päivien välissä Harry S Trumanin instituutin toimesta sekä Gazassa että Länsirannalla ja Israelissa. (JP, Tovah Lazaroff)
6. UUTISOTSIKOITA
- Korkean tason ulkoministeridelegaatio Saksasta saapui Israeliin keskustelemaan Iranin vastaisten pakotteiden koventamiseksi. Saksa on laatinut uuden esityksen, jota Israelin ulkoministeriössä tutkitaan. Saksan delegaatiota johtaa ulkoministeriön pääsihteeri. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeyer kertoo keskustelleensa esityksestä Ranskan ja Englannin edustajien kanssa. Israelin ulkoministeriössä on esitetty arvailuja, että Ranska ja Englanti eivät halua koventaa pakotteita, vaan haluavat odottaa USA:n uuden presidentin mahdollisia aloitteita asiassa. Toisessa yhteydessä kerrotaan, että ulkoministeriön ”lentävä asiantuntija” Amos Gilad lentää Moskovaan keskustelemaan Venäjän aikeista toimittaa S-300 ilmatorjuntaohjuksia Iranille, mitä Israel vastustaa. Venäjän ulkoministeriön edustaja Andrei Nesterenko kertoi Moskovasta, että ”Venäjä on useammin kuin kerran vakuuttanut korkeimmalla mahdollisella tasolla, ettei niitä myydä maille, joita voidaan pitää epävakaina”. USA:n ulkoministeri Rice sanoi maanantaina havainneensa, että Iranin vastaiset sanktiot ovat alkaneet purra, mutta ettei se ole vielä halunnut muuttaa suuntaansa. Rice kertoi, että Iranin hallituksen taustalla kuuluu ääniä, jotka ihmettelevät, onko maalle edullista jatkaa sitä muusta maailmasta eristävää politiikkaa. Ricen usko muutokseen on horjumaton, koska se oli hänen Iranin politiikkansa kantavia aatteita, mutta useimmat muut näyttävät odottavan muutoksen tapahtuvan USA:n asenteissa, ei Iranin. (JP)
- Israelin oppositio ei halua, että maan halvaantunut hallitus edes harkitsee Golanin luovuttamista Syyrialle. Avigdor Lieberman esitti, että Syyria antaa Israelille koko Hermonin alueen rauhansopimusta vastaan. Tämä oli vastaus Reutersin julkistamaan artikkeliin, jonka mukaan hallitus on laatinut dokumentteja, joissa Israelin ja Syyrian välinen raja on määritelty, ja että sellainen olisi toimitettu Syyrialle Turkin välityksellä. Syyria haluaa Golanin ylängön siten, että myös Kinneretin ranta-alue, jonka se miehitti 1950-luvulla, liitetään Syyriaan. Sekä oikeisto että vasemmisto Israelissa vastustavat Olmertin hallituksen neuvotteluja Syyrian kanssa. (JP)
- Gazan terroristit ovat ampuneet jo 8 Kassamia Gazasta tänä aamuna. Viimeisen 8 vuoden aikana terroristit ovat ampuneet yli 10 054 rakettia. (ynet)
- Arkeologit ovat löytäneet ennen tuntemattoman juutalaiskaupungin Samarian laidalta, koilliseen Jerusalemista. Kaupunki on toisen Temppelin ajoilta 516 eKr – 70 jKr., ja se sijaitsee Akraban alueella. Paikalta löydettiin kivisiä työkaluja, mikve ja salaisia kammioita. Kaupunki oli luonnollisena rajana Israelin ja Samarian asutusten välillä. Sieltä ovat tulleet monet ”sicarii” kapinalliset, kuten Shimon Ben-Giora ensimmäisen Israelin ja Rooman välisen sodan aikana ensimmäisellä vuosisadalla jKr. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128880

Tuesday, December 16, 2008

TIISTAI 16.12.08
1. VUOSI 2008 merkittäköön annaaleihin ”kengän vuodeksi”, tulkitsevat Bagdadissa sattunutta välikohtausta palestiinalaiset Gazassa ja Ramallahissa, mielipide, joka lehtiuutisten mukaan on yleinen arabimaailmassa. Tämä leikki sai alkunsa USA:n presidentti Bushin tehdessä yllättävän jäähyväisvierailun Irakiin ja Afganistaniin. Seisoessaan sunnuntaina lehdistötilaisuudessa Irakin pääministeri Nouri al-Malikin rinnalla, riippumattoman Baghdadiya TV-yhtiön irakilainen journalisti Muntazer al-Zaidi heitti Bushia ensin yhdellä ja pian toisella mustalla pukukengällään, joita Bush joutui väistämään kumpaakin, vaikka osoite oli kovin huono. Bushin henkivartijat tulivat paikalle vasta toisen kengänheiton jälkeen, mutta osoittivat harvinaista pidättyvyyttä eivätkä edes vetäneet aseitaan esille, joita heillä varmaan oli. Kengänheittäjä huusi Bushille: ”Tämä on jäähyväissuukko, sinä koira”. Hänet kaatoi lattialle lähellä istunut toinen journalisti, ennen kuin turvallisuusmiehet ehtivät paikalle ja raastoivat hänet toiseen huoneeseen, jossa häntä veljen kertoman mukaan pahoinpideltiin. Bush otti koko tilanteen kovin rauhallisesti heittäen siitä huulta ja kehottaen hänen eteensä kerääntyneitä henkivartijoita siirtymään syrjään tilaisuuden jatkamiseksi. (JP, WND)
2. TAPAUS BAGDADISSA voi olla sinänsä varsin mitätön, mutta kengänheitto merkitsee arabimaailmassa symbolia, jolla ilmaistaan syvää halveksuntaa toista henkilöä kohtaan. Arabit tulkitsevat asian näin: ”Jos sinä käyt käsiksi toiseen henkilöön, sinä ottelet hänen kanssaan tasavertaisena. Mutta jos heität häntä kengällä, osoitat sillä, ettei hän ole arvokkaampi kuin lika ja pöly sinun kenkiesi alla.” Kengällä presidentti Bushia heittänyt Zaidi on pidätettynä, mutta hänen vapauttamisekseen on pidetty mielenosoituksia monin paikoin. Zaidin työnantaja Baghdadiya TV-yhtiö Kairossa ei ole esittänyt anteeksipyyntöä, vaan on esittänyt kuvia tilanteesta pitkin iltapäivää, ja Zaidin kuvaa on pidetty kuvaruudun laidassa muittenkin ohjelmien yhteydessä. Monet arabit pitävät al-Zaidia sankarina, mutta eivät kaikki.
ARABIKULTTUURIIN kuuluu vieraanvaraisuus, jota tulee osoittaa kaikille vieraille. Kerrotaan tapauksista, joissa beduiinitelttaan eksynyt kulkija otetaan vastaan mustan kahvin ellei peräti lounaan kanssa, mutta niin pian kuin kulkija jättää teltta-alueen, hänet voidaan tappaa ja hänen omaisuutensa ryöstää ilman tunnonvaivoja. Monet arabit ovat valittaneet tapausta ja muistuttavat, ettei tällainen kuulu arabikulttuuriin. He katsovat, että al-Zaidi häpäisi sekä Irakin hallitusta että koko arabimaailmaa käyttäytymällä sopimattomasti vierasta kohtaan. (WND)
3. ISRAELIN ulkoministeriö osoitti harvinaista itsenäisyyttä ja rohkeutta kieltäessään pääsyn maahan YK:n ihmisoikeusneuvoston tarkkailijalta ihmisoikeuskysymyksissä Richard Falkilta. Ulkoministeriö sanoo perusteluissaan, että Richard Falk laillistaa raporteissaan Hamasin terrorismin ja samaistaa Israelin terrorismin vastaiset toimet holokaustiin. Falk saapui ryhmänsä kanssa sunnuntaina Ben Gurionin lentokentälle, vaikka hänelle oli etukäteen ilmoitettu, ettei hän ole tervetullut maahan. Falkin ja hänen seurueensa tarkoituksena oli laatia raportti ihmisoikeustilanteesta territorioissa. Raportin tulisi olla valmis maaliskuussa. Simona Halperin, joka johtaa ulkoministeriön kansainvälisten asiain ja ihmisoikeuksien osastoa, sanoo, että ”Falk ei raporteissaan esitä vähäisintäkään objektiivisuutta. Hän samaistaa israelilaiset natseihin ja Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan holokaustiin. Siksi hän ei ole tervetullut maahan”, hän vakuuttaa. Viime vuonna Falk kynäili artikkelin nimeltä ”Matkalla kohti palestiinalaista holokaustia”, jossa hän esitti, ettei ole ylilyönti yhdistää palestiinalaisten kohtelua kriminalisoituun natsikäytäntöön kollektiivisesta kurituksesta. Muutamia kuukausia artikkelin julkistamisen jälkeen Genevessä toimiva YK:n ihmisoikeusneuvosto nimitti Falkin erikoisreportteriksi. Falkille ilmoitettiin lauantaina, ettei häntä päästetä maahan, mutta hän päätti tulla joka tapauksessa. Falk vieraili maassa kesäkuussa osallistuen akateemiseen konferenssiin, mutta sen aikana hän matkusti Ramallahiin tehden YK:lle matkastaan sinne Israelille erittäin vihamielisen raportin. Ulkoministeriö tähdentää, ettei tässä tapauksessa ole kysymys YK:n ihmisoikeusneuvoston oikeudesta suorittaa tutkimuksia palestiinalaisalueilla, vaan ongelmana on Falkin henkilöllisyys, jota ei millään voida pitää tasapuolisena ja puolueettomana tutkijana. Falkin henkilöllisyys on sitäkin ongelmallisempi, että hän on juutalaista sukua, joskin ilmeisesti täysin assimiloitunut amerikkalaiseen yhteiskuntaan. (JP)
4. ISRAELIN YK:n lähettiläs professori Gavriela Shalev peruutti viime hetkellä sovitun tapaamisen YK:n yleiskokouksen presidentin, nicaraqualaisen katolisen papin, kanssa, koska hänelle kerrottiin, että vain tuntia ennen tapaamista presidentti Miquel D´Escoto oli esittänyt räikeää Israelin vastaista arvostelua, jossa hän oli syyttänyt Israelin mediassa esitettyjen artikkelien aiheuttaneen internetissä esiintyneet hänen henkeään uhkaavat kirjoitukset. D´Escoton kanslia täsmensi myöhemmin, etteivät hänen henkeään uhkaavat kirjoitukset perustuneet presidentin syytöksiin Israelia vastaan. YK:n yleiskokouksen presidentti D´Escoto on esittänyt kitkerää kritiikkiä sekä Yhdysvaltoja että Israelia vastaan otettuaan toimensa vastaan syyskuussa. D´Escoton viimeiset hyökkäykset Israelia vastaan ovat seurausta siitä, että Israelin rajaviranomaiset estivät YK:n ihmisoikeusneuvoston tarkkailijan Richard Falkin pääsyn maahan sunnuntaina. Välikohtaus on herättänyt katkeran riidan Israelin ja YK:n välille, eivätkä välit ole koskaan olleet hyvät. Israelin ulkoministeriössä tähdennetään, ettei YK:n ihmisoikeusneuvosto ole suoraan kytkettynä YK:n muuhun toimintaan, eikä varsinkaan sen presidentin, minkä johdosta hänen reaktiotaan pidetään kohtuuttomana. (ynetnews)
5. IDF:N SOTILAAT yrittivät pidättää etsimänsä Islamic Jihadin Jeninin alueen komentajan Jihad Nawahadan, 23. He löysivät hänet eräästä kahvilasta Jeninissä, mutta hän pyrki pakoon. Sotilaat tulittivat häntä jalkoihin, mutta syntyneen tulitaistelun aikana Nawahada sai niin pahoja luodinhaavoja, että hän kuoli matkalla sairaalaan. PA:n turvallisuusmiehet pidättivät Nawahadan alkuvuodesta, mutta häntä kuljettanut auto kääntyi ympäri, ja syntyneen hässäkän aikana PA:n poliisit ampuivat häntä, mikä aiheutti melkoisen häiriön PA:n ja Jihadin välisissä suhteissa. Nawahada oli paitsi Jeninin myös Samarian pohjoisosien Jihad-komentaja ja merkittävä Jihad-johtaja Samariassa. PA vapautti Nawahadan viime syyskuussa, minkä jälkeen hän palasi terrorismiin. IDF:n tiedustelutietojen mukaan hänellä oli suunnitelmia terrori-iskuihin Israelin puolella. Kaksi hänen veljistään on pidettynä Israelissa. Islamic Jihad on uhannut kostaa komentajansa menetyksen, mikä voi myös häiritä tulitaukoa ja sen jatkamisyrityksiä Israelin ja Hamasin välillä. Tulitauko ei ole virallisesti voimassa Juudeassa ja Samariassa, mutta sitä on kuitenkin noudatettu tähän saakka. (ynetnews)
6. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä hengittää viimeisiä henkäyksiään, analysoi
Alex Fishman Ynetnews web-sivun artikkelissaan. Fishman selittää, että tilanne on tulenarka ja että se voi leimahtaa ilmiliekkiin koska tahansa, tunnissa tai päivissä. Toisaalta hän tunnustaa, ettei ajankohta ole suotuisa suuroperaation alkamiseksi juuri nyt vaalikamppailun alkaessa päästä vauhtiinsa sen jälkeen, kun Kadima on keskiviikkona saanut valituksi vaaliehdokkaansa helmikuun 2009 vaaleihin. Mutta kuten on ollut tilanne jo monen kuukauden ajan, rakettihyökkäykset Gazasta Israeliin jatkuvat tulitauosta huolimatta, eikä ole näköpiirissä, että ne vähenisivät. Hamas tuskin katsoo asiakseen auttaa Barakia tai muitakaan Israelin poliittisia johtajia heidän vaalityössään. Fishman kertoo, että IDF on laatinut sotasuunnitelmia, uusinut ja päivittänyt niitä tarpeen ja tilanteitten vaihtelun mukaan. Poliittinen johto, sen enempää Barak kuin Olmertkaan, eivät ole operaation kannalla. Livni on ainoa kolmikosta, joka katsoo hyötyvänsä kovista puheista, hänen valtansa kun ei yllä sen kauemmas. Toinen päämäärä niillä voi olla diplomaattisen oikeutuksen hankkimiseksi kansainvälisesti, sillä kaikkia Israelin toimia tutkitaan kaikkialla monella suurennuslasilla.
HAMAS on katsonut tilanteen otolliseksi kiristää vaatimuksiaan tulitauosta:
Hamas vaatii, että Egypti vapauttaa kaikki pidättämänsä Hamasin jäsenet; Avaa Rafahin terminaalin esteettömälle liikenteelle Gazasta Egyptiin; rajaterminaalit Israelista Gazaan avataan kaikenlaiselle liikenteelle; PA vapauttaa pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsi-rannalla ja lopettaa sen jäsenten jahtaamisen; Abbasin kausi PA:n johdossa päättyy tammikuun 9. päivänä, ja hänen tilalleen tulee PLC:n puhemies Dweik.
FISHMAN arvioi, etteivät mielipide-erot Hamasin Damaskoksen ja Gazan johtajien välillä ole ratkaisevat. Molemmilla on sama päämäärä: Israelin tuhoaminen. Toiseksi hän arvioi, ettei Egyptissä katsottu suopeasti Hamasin perustamisensa vuosijuhlaa, joka keräsi yli kaksi sataa tuhatta osanottajaa, mikä osoittaa sen suosion määrän. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Rakettituli Gazasta Israeliin jatkuu. Aamun kuluessa ammuttiin neljä rakettia, onneksi autioille seuduille. Vuoden 2008 alusta terroristit ovat ampuneet 2 900 rakettia ja kranaattia. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa tiistaiaamun raketit. Heinä-elokuussa ammuttiin keskimäärin viisi rakettia ja kuusi kranaattia/kk. Marraskuussa ammuttiin Gazasta Israeliin 148 rakettia ja lisäksi 48 kranaattia.
- Mahmoud Abbas ilmoittaa al-Hayat lehden mukaan, että PLC:n vaalit pidetään huhtikuussa 2009, eikä hän aio asettua ehdokkaaksi. Abbas antanee pian asiasta ”presidentin ilmoituksen”. Abbasin neuvonantaja Rudeinah sanoo, että Abbas päätti toimistaan keskusteltuaan useitten arabijohtajien kanssa. (ynet)
- Juutalaissyntyisen Bernard Madoffin 50 miljardin USD petosjuttu syö pahoin lukuisten israelilaisten yhtiöitten ja yksityisten hänen yhtiöönsä sijoittamia varoja. Tutkimukset ovat pahasti kesken, mutta se koskettaa raskaalla kädellä monia Israelin tukijayhtiöitä, säätiöitä ja yksityisiä lahjottajia. (JP)
- Israelissa valmistetut miehittämättömät pienkoneet tulevat entistä laajemmin lentämään tiedustelutehtävissä Afganistanin taivaalla Kanadan lipun alla. Israelissa valmistettu Heron pienkone (UAV) voi lentää 10 km:n (30 000 jalkaa) korkeudessa, ottaa 250 kg kuorman, ja lentää kaksi vuorokautta ilman bensiini-täydennystä. Elokuussa tehdyn sopimuksen arvo on 95 miljoonaa USD, mutta IAI toivoo laajempaa 750 miljoonan USD sopimusta. (JP)
- Tietoja juutalaissiirtolaisista: Lukumäärä kasvoi 107 % 12 vuodessa, eli 130 000 asukkaasta 270 000 asukkaaseen 2007; Kolmessa viime vuodessa kasvu oli 5 %, muualla maassa 1.7 %; Jokaista tuhatta henkeä kohti syntyi 35 lasta, muualla maassa 20; Maassa syntyneitä oli 82.6 %, muualla 69.5 %; Ylioppilastutkinnon suoritti 71.2 % nuorista, muualla maassa 65.8 %; Tulotaso oli km. 13 566 NIS perhettä koti v. 2006, muualla maassa 12 343 NIS. Asukasta kohti tulotaso on 13 % pienempi, koska perheet ovat siellä suurempia. Juudean ja Samarian asukkaista 91 % sanoo olevansa terveitä, muualla maassa 73 %; tyytyväisiä on 92.3 %, muualla 83 %. Tilaston mukaan rikollisuus on 22 % suurempi kuin muualla, mutta tämä selittyy sillä, että poliisi pidättää jatkuvasti ”setlerinuoria” pienestäkin rikkeestä ja syyttää heitä poliisin vastustamisesta tai hyökkäyksistä heitä vastaan itsensä provosoimissa tilanteissa. Täten he joutuvat poliisin rekisteriin ilman omaa syytään. (JP)
- Turistibussi vieri jyrkkää rinnettä alas useita kertoja lähellä Eilatia. Turmassa kuoli ainakin 24, loput 51 matkustajasta vammautui. He olivat Pietarista matkalla lomamatkalle Eilatiin.

Monday, December 15, 2008

MAANANTAI 15.12.08
1. HAMAS JUHLI näyttävästi 21. vuosipäiväänsä Gazan kaupungissa. Median arvion mukaan massajuhlaan osallistui yli 200 000 ihmistä. TV-kuvissa laaja alue lainehti Hamasin vihreitä lippuja, mukana joitakin Palestiinan sini-puna-valkoinen-musta värisiä lippuja. Nämä värit ovat samat kuin apokalyptisten ratsastajien ratsujen värit Ilm.6.luvun mukaan. (Suomalaisessa tekstissä ”hallava” käännetään toisissa paikoissa sanalla vihreä.) Juhlan vetonaulaksi oli järjestetty näytös, jossa palestiinalainen nuori mies näytteli IDF:n sotilaspukuun puettua Gilad Shalitin osaa pyydellen itkien armoa hepreankielellä. Osa miehen repliikeistä osoitettiin Shalitin vanhemmille, osa Israelin hallitukselle, jonka pääministeriltä kyseltiin, miksi tämä oli unohtanut Gilad Shalitin. Tällä ilmeisesti haluttiin painostaa hallitusta suostumaan vapauttamaan Hamasin vaativat 1400 palestiinalaista, jotka kärsivät tuomioitaan israelilaisissa vankiloissa. Pari päivää sitten Israelissa huomioitiin, että Shalit oli kärsinyt ansaitsematonta rangaistustaan Hamasin pimeässä ja kosteassa vankikellarissa 900 päivää.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh pilkkasi PLO:n keskuskomitean jokin aika sitten tekemää päätöstä, jossa Mahmoud Abbas nimitettiin ”Palestiinan valtion presidentiksi”. Haniyeh kyseli, missä se sellainen valtio on. Hän selitti, että Abbas menettää arvovaltansa ja laillisuutensa tammikuun 9. päivänä 2009, jolloin hänen virkakautensa loppuu. Hamas nimitti presidentiksi 60 päivän ylimenokaudeksi, ennen kuin uudet vaalit on pidetty, PLC:n puhemiehen Abderl Aziz Dweikin, joka on ollut Israelin vankilassa Shalitin kaappauksesta lähtien. Fatahin taholta selitetään, että PA:n peruskirjan mukaan parlamentti- ja presidentinvaalit on pidettävä samaan aikaan, eli tammikuussa 2010. (JP)
2. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) kielsi Hamasin vuosijuhlan viettämisen Länsirannalla. PA:n turvallisuusjoukot kutsuivat useita Hamas-johtajia siellä kuulusteluihin, joissa heitä kiellettiin järjestämästä Hamasin 21.-vuotis juhlia. Haniyeh syytti PA:n turvallisuusjoukkoja siitä, että ne koordinoivat Hamasin jäsenten pidätykset USA:n kenraalin koordinaattori Keith Daytonin kanssa, joka antaa määräykset pidätyksistä. Hän selitti, että Hamas on valmis sovittelemaan erimielisyydet Fatahin kanssa, mutta että se toistuvasti käyttää veto-oikeuttaan voidakseen estää neuvottelut. Ehtona neuvotteluille Haniyeh pitää Hamasin jäsenten vapauttamisen PA:n vankiloista. Haniyeh ilmoitti useista toimista, joilla pyritään helpottamaan ihmisten elämää Gazassa. Opiskelijoille luvataan 100 USD tai enemmän, opettajien palkkoja nostetaan 5 %, jaetaan talousapua yli 10 000 perheelle, sekä rakennetaan opthamology sairaala. (JP)
3. HAMASIN VASTUSTUKSESTA huolimatta Abbas aikoo jatkaa virkakauttaan
tammikuun 9. päivän jälkeen. Hän selittää, että arabiliitto kannattaa hänen virkakautensa jatkamista. Lisäksi Fatahin taholta vakuutettiin, että arabimaitten ulkoministereitten kokouksessa Abbasia pyydettiin pysymään virassaan seuraaviin vaaleihin saakka. Fatahin virkailijat selittävät, että PLO:n vaikutusvaltaiset johtajat antoivat tukensa Abbasin kauden jatkumiselle, kuten myös ulkovallat, USA ja useat EU-maat. PA:n hallintoalueilla Juudeassa ja Samariassa alkaa tammikuussa sekava tilanne, sillä PA:n alueilla on tammikuun 9. päivästä lähtien kaksi ”presidenttiä”, PA:n puheenjohtajaa. Kumman päätökset ovat lainvoimaisia? Onko Abbasin sopimuksilla sinä aikana mitään oikeutusta? Kukaan ei voine yksiselitteisesti vastata tähän. Tosiasiassa Abbasin arvovalta on lähinnä näennäinen, sillä hänellä ei ole mitään valtaa Gazassa eikä Länsirannallakaan juuri Ramallahin ulkopuolella. Abbas on keulakuva eikä sellaisenakaan kovin vakuuttava. (JP)
4. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä umpeutuu 19. joulukuuta, näin ainakin on vakuutettu tähän saakka. Nyt Kairoon matkustanut Israelin puolustusministeriön virkailija Amos Gilad vakuuttaa, ettei sopimuksessa mainita sen päättymispäivää. Hän uskoo, että lopulta Hamas tulee mukaan sopimuksen jatkamiseen. Hamasin vaatimuksista ensimmäisenä on kaikkien ulosmenoteitten avaaminen Gazasta Israeliin ja Egyptiin. Egypti on pitänyt Rafahin terminaalia suljettuna pelätessään suurten ihmismassojen rynnistävän Siinaille. Israel on puolestaan sallinut hätäapukuljetusten pääsyn Gazaan raketti- ja kranaattitulesta huolimatta, mutta rajoittanut muun liikenteen jatkumisen minimiin. Gazan terrorijärjestöt ovat jatkaneet rakettitultaan sopimuksesta huolimatta. Viimeisen parin viikon aikana Gazasta ammuttiin yli 200 Kassam-rakettia ja kranaattia, onneksi ilman ihmisvahinkoja. IDF on pidättynyt operaatioista Gazan alueella, suorittaen vain pari ilmahyökkäystä havaittuja rakettimiehistöjä vastaan. Puolustusministeri Ehud Barak on jääräpäisesti vastustanut IDF:n maaoperaatioita Gazassa, ehkä osana vaalityötään. Toisena syynä voi olla pelko, että Hamasin mahdollisuudet vastarintaan ovat viimeisten kuukausien aikana parantuneet oleellisesti, minkä johdosta suuroperaatio siellä tulisi vaatimaan sotilaitten menetyksiä, mitä Barak ei halua aikana, jolloin Labour-puolueen suosio on aallonpohjassa. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni on puolestaan omaksunut ”haukan” asenteen ja vaatii, että jokaiseen rakettiin tulee vastata samalla tavoin. Livnin ongelmana on se, että PA:n kanssa käytyjen ”rauhankeskustelujen” vetäjänä hänen hipiälleen on iskostunut äärivasemmiston leima, jota ei ole yksinkertaista pestä pois. Siksi hän vaatii nyt IDF:n operaatioita, mikä sekin on varsin turvallista, sillä hän tietää aivan hyvin, ettei Barak eikä Olmertkaan siihen suostu.
POLIITTISET analyytikot ovat havainneet selvän mielipide-eron Hamasin Gazan johdon ja Damaskoksessa sijaitsevan ulkopoliittisen johdon välillä. Ismail Haniyeh vaikuttaa olevan tulitauon jatkamisen kannalla, mutta Khaled Mashaal asettaa ehtoja, jotka tulee täyttää. Hamasin virkailija vakuuttaa, ettei Hamas halua suurta konfliktia Israelin kanssa. Se on saanut rauhassa rakentaa armeijaansa, aseistaa sitä Siinailta salakuljetettujen aseitten avulla, kouluttaa miehiään sekä ulkomailla että Gazassa, sekä rakentaa maanalaista käytäväverkostoaan, joka sallii sen joukkojen toiminnan näkymättömissä IDF:n mahdollisen hyökkäyksen aikana. Hamasin suunnitelmiin kuuluu myös uusien panttivankien sieppaaminen Israelista, kuten paljastuneet tunnelit rajan ali Gazasta Israeliin osoittavat. (JP)
4. IDF TOIVOO edelleen saavansa Yhdysvalloilta sen tehokkaimman ja salaisimman
hävittäjäpommittajan F-22, jota USA ei ole myynyt edes läheisimmille liittolaismailleen. USA:n armeija on itse tilannut konetta 60 kappaletta lisää, koska kehitteillä olevan Lockheed Martinin F-35 (JSF) rakentaminen on juuttunut vaikeuksiin, mitkä voivat siirtää sen valmistumisaikaa. IDF laskee, että jos se saa luvan ostaa F-22 koneita, se avaa mahdollisuudet myös muille maille hankkia tuota konetta, jota pidetään ainutlaatuisena maailmassa. Koneen kehittely alkoi 1990-luvun alussa. Sitä pidetään maailman ainoana viidennen sukupolven koneena, jolla on toimiva stealh-järjestelmä. USA:n ilmavoimilla (USAF) on 243 kpl F-22 ”Raptor”-konetta tukikohdissaan Virginiassa, Floridassa ja New Meksikossa. Israelin ohella ainakin Japani ja Australia ovat kiinnostuneet koneen hankkimiseksi. Israelin ilmavoimista vakuutetaan, että Israelin etukäteistilaus F-35 koneesta pätee, mutta että lopullinen tilaus tehdään vuoden 2009 lopulla. Jos sen valmistuminen viivästyy vuodesta 2014, IAF joutuu harkitsemaan hankkia lisää F-15 ja F-16 koneita, joitten vanhentuneita versioita joudutaan uusimaan joka tapauksessa. F-22 koneen hinta on 150 miljoonaa USD, mutta jos kongressi antaa luvan sen valmistamisen lisäämiseksi, hinta voi laskea, joskin se on vieläkin ylihinnoiteltu eikä vastanne suorituskyvyltään kaikkiin siltä odotettuihin vaatimuksiin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin viranomaiset estivät messiaanisen juutalaispariskunnan pääsyn maahan Ben Gurionin lentokentällä. Viranomaiset pitivät heitä pidätettyinä likaisissa tiloissa 7 tunnin ajan, jonka aikana heiltä vaadittiin selvitystä heidän lähetystyötoimistaan Israelissa. USA:n messiaanisten juutalaisseurakuntien unionin entinen johtaja Jamie Cowen ja hänen vaimonsa Stacy pidätettiin heidän tullessaan maahan. Heidän sallittiin jatkaa matkaansa vasta, kun he olivat allekirjoittaneet vakuutuksen, jossa he lupaavat pidättyä lähetystyöstä Israelissa. Cowen kertoi tuoneensa mukanaan 100 000 USD avustustyötä varten sekä yksinäisille IDF:n sotilaille tukea 50 000 USD. Sisäministeriö kertoi toimittajalle, että sillä on salaista tietoa pariskunnan toiminnasta Israelissa, minkä mukaan he ovat syyllistyneet ”rikokseen” edellisen matkansa aikana. Gowen kertoi, että messiaanisten juutalaisseurakuntien unionilla on 90 jäsenseurakuntaa, joista kussakin 50 – 500 jäsentä. Jerusalem Instituutin perustaja ja pääavustaja Calev Meyers kertoo, että Shasin ministerikaudella ministeriöön otettiin virkailijoita, jotka noudattavat tarkkaan Shasin asettamia kriteerejä, joitten mukaan juutalaisuus määritellään, eivätkä messiaaniset ilmeisesti mahdu tähän. Meyers valittaa, että Israel on yksi harvoja, ellei ainoa, länsimaita, jossa ei ole uskonnonvapautta. Meyers viittaa järjestöön nimeltä Yad LeAchim, joka kerää tietoja sisäministeriölle. Lain mukaan Israelissa alaikäisiin kohdistuva lähetystyö on kielletty, tai jos se tapahtuu tarjoamalla taloudellista etua. Muita esteitä lähetystyölle lain mukaan ei ole. (JP)
- Juutalaisasukkaitten määrä Juudeassa ja Samariassa kolminkertaistuu muuhun maahan verrattuna.
- Arabiveljekset Abdallah, 21 ja Aiuad Abid, 19, Jerusalemin Issawia-lähiöstä suunnittelivat sieppaavansa poliisimiehen, jonka avulla he uskoivat vapauttavansa palestiinalaisvankeja, joitten joukossa on heidän sukulaisiaan. Heidän kodistaan löydettiin monenlaisia varusteita sieppaamista varten. Toisen suunnitelman mukaan he olisivat lennättäneet räjähteillä varustetun liidokin IDF:n tukikohtaan, mutta koekappale ei toiminut. (JP)
- Korkein oikeus antoi pienen viivyttelyn jälkeen luvan vapauttaa 270 palestiinalaisvankia, mikä tapahtunee tänään ennen Olmertin Englannin matkaa, jossa hän tapaa mm. pääministeri Brownin. (INN)
- Ben Gurionin Yliopiston tutkijat kertovat löytäneensä tavan jolla tehokkaasti voidaan neutraloida diabetes 1 oireet, kertoo www.Israel21c websivu. (INN)

Sunday, December 14, 2008

SUNNUNTAI 14.12.08
1. MITÄ ENEMMÄM hän aukoo päätään, sitä syvemmälle Kadiman kansansuosio uppoaa gallupeissa, syyttävät vihaiset Kadiman jäsenet puheenjohtajaansa Tzipi Livniä. Viimeiset kaksi pahaa repeämää Israelin diplomaattisen edustajan sananvalinnoissa tapahtui ennen sapattia. Ensimmäisessä Livni tuli lausuneeksi opiskelijoille, ettei Israel aina pysty tuomaan sotilaita kotiin. Lausunto herätti katkeraa sananvääntöä aina puolustusministeri Ehud Barakia myöten, joka tekopyhästi opetti Livniä, ettei tuollaista saa sanoa ääneen, ei ainakaan julkisesti, koska se vaikuttaa armeijan moraaliin. Toinen lipsaus sattui samoihin aikoihin. Siinä Livni kehotti ”Israelin arabeja harkitsemaan uudelleen kansallisen tulevaisuutensa rakentamisen, mikä toteutuu helpommin jossain muualla kuin Israelissa”. Ilmeisesti Livni tarkoitti sanomatta asiaa suoraan, ettei Israelin arabeilla ole tulevaisuutta Israelissa, vaan heidän tulee harkita muuttoa suunnitteilla olevaan Palestiinan valtioon.
JOSTAIN SYYSTÄ Giol Hoffman vihjaa artikkelissaan, että Likud ja Kadima kilpailisivat lähes tasapäisesti helmikuun 10. päivän vaaleja varten. Tosiasiassa Likudin kannatus pysyttelee tukevasti 34 – 35 edustajan lukemissa, kun Kadima on pudonnut 20-21 lukemiin. Labour puolestaan on noussut 14-15 edustajan ennusteisiin, ja noussee siitäkin. Likudin kannatuksen odotettiin putoavan jopa kuuden edustajan verran Netanyahun henkilökohtaisen sodankäynnin vuoksi Moshe Feigliniä vastaan, jota hän ei voi sietää, mutta gallupeissa sitä ei näy.
KADIMAN jäsenistä jotkut pitivät Livnin lausuntoja harkitsemattomina, toisten mielestä ne osoittavat hänen ”pääministerin ominaisuutensa”, koska ”hän aina puhuu totta kertoen asioista juuri siten kuin ne ovat, minkä johdosta ihmiset luottavat häneen”. Mutta maininta Israelin arabeista suututti puolueen arabijäseniä, jotka uhkaavat boikotoida vaaleja. Viimeinen vihan aihe tuli Livnin kannattajien taholta, jotka odottivat turhaan hänen tukevan heidän valintaansa edulliselle paikalle keskiviikon sisäisissä vaaleissa, joissa valitaan ehdokaslista 10.02.09 vaaleja varten. Ärtymystä herätti myös Shaul Mofazin pidättäytyminen tukemasta omia kannattajiaan realistiselle paikalle listassa. Kadima on joukko opportunisteja, joiden päämäärä on hyötyä puolueensa kustannuksella, mikä näkyy heidän käyttäytymisessään.
LIVNI ennusti julmaa tulevaisuutta, koska ”Netanyahun johdolla toimiva Israelin hallitus joutuu kansainväliseen boikottiin ja sisäiseen jähmettymiseen, koska Likud ei jatka ”rauhan-keskusteluja” palestiinalaisten kanssa”. Todellisuudessa rauha on edennyt oikeistohallitusten aikana, ei koskaan vasemmiston hallitessa maata.
Netanyahun pahin ongelma on hänen häälyvyytensä tai ”löyhä suunsa”, koska hän ei aina ehdi harkita sanojaan vaan heittelee mielipiteitä, joita ei olisi pitänyt esittää. (JP)
2. IRANIN Punainen Risti aikoo lähettää oman aluksensa rikkomaan Gazan merisaartoa. Suunnitelmien mukaan aluksessa on tuhat tonnia humanitääristä apua. ”Iranin Punaisen Ristin aluksen lähettäminen Gazaan on Teheranin pyrkimys saavuttaa poliittista vaikutus-valtaa sosiaalisen apuohjelman kautta, kaivaa maata yhteiskunnan jalkojen alta tiedustelu-joukkojen avulla, jotka esiintyvät hyväntekeväisyysvirkailijoina sekä uskotella sunnimuslimien kadun miehille, että Iranin hallitus on heidän tukenaan”, varoittaa professori Raymond Tanter, Washingtonissa toimivan Iranin toimintakomitean presidentti JP:n toimittajalle Yaakov Lappinille. ”Punaisen Ristin salainen periaate on levittää Iranin versiota islamista sunni-arabien sydänmaahan, mukaan lukien Gaza”, Tanter selittää. ”Teheran käyttää miljoonia dollareita kuukausittain ”humanitääriseen apuun”, jonka se koordinoi Islamilaisen vallankumousarmeijan Al-Quds joukkojen kanssa.”
ISRAELIN ARMEIJAN edustaja kertoo, että IDF on lehtitietojen perusteella tietoinen Iranin aluksesta, ja aikoo valmistautua sen varalle Israelin poliittisen johdon antamien suuntaviittojen mukaan. Ulkoministeriö ei halua sitoa käsiään tässä vaiheessa eikä ota kantaa asiaan.
WASHINGTONIN Iran-komitea koostuu entisistä Valkoisen Talon virkailijoista, korkeista sotilasjohtajista sekä akateemikoista, joitten mukaan länsivaltojen tulisi tukea Iranin oppositioliikkeitä. ”Iranin Punainen Risti ja toiset Iranin avustusjärjestöt kuten Imaami Avustuskomitea ja Persian Vihreä Avustusinstituutti, ovat kaikki Iranin hallituksen agentteja, joiden tarkoituksena on suorittaa salaista horjuttamistoimintaa. Irakissa Punainen Risti toimii al-Quds joukkojen verhona,” kertoo Tanter ”Punaisen Ristin Gazan operaation tarkoituksena lienee saada al-Quds joukot lähemmäs Jerusalemia.” Tanter varoittaa, että koska aluksessa lienee Iranin salaisia agentteja, joiden tarkoituksena on levittää islamilaista vallankumousta, Israelin viranomaisten tulisi suhtautua asiaan vakavasti.
Iranin Punaisen Ristin pääsihteeri Ahmad Moussavi tunnustaa, että alus luultavasti käännytetään takaisin kuten libyalainen alus. Iran ei kuitenkaan halunnut jäädä huonommaksi kuin libyalaiset, qatarilaiset tai eurooppalaiset. IDF päästi kolme Free Gaza järjestön pienalusta Kyprokselta Gazaan selkkauksen välttämiseksi. Niiden mukana 16 opiskelijaa Gazasta pääsi jatkamaan opintojaan ulkomailla. (JP)
3. ”LÄNSIRANNALLA ei ole tilaa juutalaisille eikä setlementeille”, julistaa PA:n pääneuvottelija Ahmed Qurei ”rauhankeskusteluissa” Israelin kanssa. Hän puhui palestiinalaisille journalisteille kotonaan Abu Disissa, Jerusalemin itäisessä lähiössä. Gurei selitti, että keskustelut on keskeytetty Israelin Knessetin helmikuun vaalien vuoksi. Hän myös selitti, että erimielisyydet ovat yhtä kaukana kuin koskaan, eli lähes vuoden kestäneitten tiiviitten keskustelujen kautta ei ole saavutettu yhtään mitään. Qurein mielestä suurin ongelma on Israelin juutalaisten asukkaitten rakentamat kylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa. Hän kertoo, että aluksi Israelin neuvottelijat vaativat 7.3 % alueista liitettäviksi Israeliin, mutta että vaatimukset on sittemmin pudotettu 6.8 prosenttiin. ”Totta kai me hylkäsimme tämän”, Qurei vakuuttaa. Selitykseksi Qurei kertoo, että jos Israel liittää itseensä Arielin, Givat Zeevin, Male Adumimin ja Gush Etzionin, yhtenäisen elinkelpoisen Palestiinan valtion muodostaminen käy mahdottomaksi, ja ne ovat ongelmana myös tulevissa neuvotteluissa. Qurein mukaan ”elämä ”setlereitten” naapurina on mahdoton”. Hän muistuttaa ”Patriarkkojen massamurhasta 1994, sekä ”setlereitten” päivittäisistä hyökkäyksistä Hebronissa, Nablusissa, Kalkiliyassa ja muissa paikoissa”. Tämä Qurein mielestä osoittaa, että ”setlerit” ovat vaarallisia eikä heidän kanssaan voi elää, koska heidän läsnäolonsa lisää epäsopua ja hyökkäyksiä. ”Rauha voidaan saavuttaa vain sillä, että Israel vetäytyy viimeisestäkin neliösentistä Palestiinan maata, jonka se miehitti 1967.” Rasismia pahimmillaan.
QUREI kiisti huhut, että hänellä olisi ylipääsemättömiä erimielisyyksiä Mahmoud Abbasin kanssa, koska Qurei ei ole osallistunut kokouksiin Abbasin kanssa pitkiin aikoihin. Qurei väitti, ettei Jerusalemista ole keskusteltu ollenkaan, ja selitti: ”Miten me voisimme luopua osastakaan Jerusalemista? Jerusalem ei ole ainoastaan hengellinen tai kulttuuri- tai historiallinen keskus, vaan tulevan Palestiinan valtion taloudellinen keskus. Pääkaupunkia ympäröivät ”setlementit” vaikeuttavat miljoonien arabien, muslimien ja kristittyjen vierailemisen Jerusalemissa tulevaisuudessa.” Hän kertoi, että Israel oli luvannut ottaa 5000 palestiinalaista pakolaista symbolisena eleenä, mutta ettei se ole hyväksyttävissä.
ISRAELIN poliittinen johto ei halua kertoa vaikutelmistaan Qurein puheitten johdosta, eikä pääneuvottelija Tzipi Livni ole missään vaiheessa paljastanut, mistä on sovittu. (JP)
4. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO aloitti lauantaina keskustelut Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Suljettujen ovien takana käydään tiiviitä keskusteluja 15 maan edustajien välillä USA:n laatimasta julkilausuma-ehdotuksesta, joka vaatii kaiken kattavan rauhan saavuttamista Lähi Idässä. Venäjä on tiettävästi vahvasti tukemassa ehdotusta, josta oli osoituksena USA:n YK:n lähettilään Zalmay Khalilzadin ja Venäjän YK:n lähettilään Vitali Churkinin yhteisestä lehdistötilaisuudesta. USA:n nykyisen hallituksen tarkoituksena on saada jonkinlainen sopimus tai ainakin yhteisymmärrys turvallisuus-neuvoston jäsenvaltioitten kesken Lähi Idän tilanteesta ennen USA:n uuden hallituksen astumista Valkoiseen Taloon. Khalilzad selitti, että tämä on merkittävä aika täällä, jolla hän sanoi tarkoittavansa USA:ta, mutta myös turvallisuusneuvoston jäsenmaita. Hän pyysi jäsenmaita tunnustamaan sen työn, joka on jo tehty ja tehdyn työn pysyttämiseksi, sekä varmistamaan, ettei neuvotteluissa synny katkoa hallituksen vaihdoksen johdosta.
VITALI CHURKIN sanoi puhuessaan journalisteille, että USA esitti ehdotuksensa jäsenmaille lauantaina kuin ”huippuna USA:n ja Venäjän välisestä yhteistyöstä, mikä on kohdannut vakavia ongelmia kuluneen vuoden aikana Zimbabwessa, Georgiassa ja muissa asioissa”.
Tiiviit keskustelut jatkuvat tiistaihin saakka, jolloin on tarkoitus päättää ehdotuksesta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Torstaina julkistettu gallup Länsirannalla ja Gazassa osoittaa, että Mahmoud Abbasin aika on ohi. Abbasia kannatti 24 %, mutta 64 % ilmoitti, että Abbasin tulee astua syrjään. Politiikan ja tiedustelututkimuksen Palestiinan keskuksen suorittaman tutkimuksen mukaan 40 % Gazan asukkaista haluaa muuttaa pois, Länsirannalta 24 % haluaa tehdä samoin. Abbasin virkakausi loppuu tammikuun 9. päivänä 2009. (INN)
- Peace Now painostusjärjestö joutuu pyytämään anteeksi ja maksamaan korvauksia Rehavan kaupungille solvauksesta. Järjestö väitti, että 71 % kaupungista oli rakennettu palestiinalaisilta varastetulle maalle. Jerusalemin alueoikeus tuomitsi järjestön, joka edelleen väittää, että 22 % on varastettua maata. Rahasto Maan Lunastamiseksi sanoo, että se omistaa kaupungin maan sataprosenttisesti. Samantapaisia oikeustapauksia voi tulla uusia.(INN)
- PA:n apulaisministeri Ahmad Subh väittää, että YK:n 1947 Palestiinan jako-suunnitelmaan sisältyi vain Israelin valtio, mutta ei Palestiinan valtio. (INN)
- Israelissa uskotaan, että Hamas tulee kiihdyttämään raketti-iskujaan Israeliin taivuttaakseen sen edullisempaan tulitaukoon entisen umpeutuessa 19.12.08.
- Terroristit jatkavat rakettitultaan Gazasta Israeliin. Tänä aamuna tuli yksi eilisten lisäksi. Tuhoista ei ole raportoitu. Israel haluaa jatkaa tulitaukoa, puolustusministeriön edustaja Amos Gilad matkusti Kairoon sitä varten. (INN)
- Poliisi siirsi oikeiston aikoman mielenosoitusmarssin Umm el-Fahmissa.