Thursday, September 18, 2008

PERJANTAI 19.09.08
1. VENÄJÄ on kaikessa hiljaisuudessa tuonut kymmenen sota-alusta Tartusin satamaan Syyrian rannikolla, kertoo www.debka.com. Kontra-amiraali Andrey Baranovin ilmoitus asiasta yllätti Debkafilen mukaan Israelin sotilasviranomaiset, jotka eivät olleet tietoisia näin suuren laivasto-osaston saapumisesta Tartusin satamaan, jota venäläiset laivastoinsinöörit laajentavat vieläkin suurempia laivasto-osastoja varten, kuten myös Latakian satamaa.
DEBKAFILE KERTOO, että Venäjän laivaston komentaja amiraali Vladimir Wysotski ja Syyrian laivaston komentaja kenraali Taleb al-Barri laativat sopimuksen syyskuun 12. päivänä, jonka perusteella Venäjän laivastolla on pitkäaikainen oikeus tukisatamiin Syyrian rannikolla.
WYSOTSKI ilmoitti aiemmin, että Mustanmeren ja Välimeren laivasto-osastot asetetaan yhteisen johdon alaisuuteen. Tämän uskotaan liittyvän Venäjän ja länsivaltojen välille syntyneeseen Kaukasian kiistaan Georgian sodan jälkiseurauksena. Venäjä halunnee tällä osoittaa valmistautuvansa kaikkia mahdollisuuksia, jopa kuumaa sotaa, varten.
ISRAELISSA PELÄTÄÄN, että se tahtomattaan vedetään osaksi Venäjän ja länsivaltojen välille kehittyvää kylmää sotaa, mitä Venäjän presidentti Medvedev sanoo vastustavansa.
Venäjän suuren laivasto-osaston, johon kuuluu uudenaikaisia ohjusristeilijöitä ja Venäjän ainoa lentokoneitten tukialus, läsnäolo aivan Israelin rannikon lähituntumassa rajoittaa suuresti sen toimintavapautta kriisitilanteessa. (Debkafile)
2. AL-QAIDA katsoo uskonnolliseksi velvollisuudekseen iskeä Yhdysvaltoihin tehdäkseen niin suurta tuhoa kuin mahdollista, kertoi USA:N CIA:n johtaja Michael Hayden puheessaan Los Angelesissa, ja tähän velvollisuuteen al-Qaida laskee kuuluvan ydinaseiden hankinnan.
Hayden kertoi, että Pohjois-Korea ja Iran muodostavat suurimman potentiaalisen uhkan maailmassa. Hän kertoi, että Pohjois-Korea tunnetaan ydintietoisuuden levittämisestä maailmalle sopivaa maksua vastaan.
Hayden kertoi edelleen, että Israelin koneitten tuhoama rakenteilla oleva laitos Syyriassa oli samantapainen ydinlaitos, jollainen rakennettiin Pohjois-Koreaan.
IRAN on myös saavuttanut teknisen ja tieteellisen kyvyn valmistaa ydinaseita, hän totesi.
YK:n turvallisuusneuvoston alainen IAEA kertoi syyskuun 15. päivän raportissaan, että Iran jatkaa ydinaseen rakentamistaan vastoin YK:n päätöksiä ja sen sanktioista välittämättä.
DIPLOMAATTILÄHTEET kertoivat alkuviikosta, että Iran muotoilee pitkänmatkan Shihab-3 ohjuksensa kärkiosaa ydinpommiin sopivaksi. Dokumentteja ja valokuvia operaatiosta esiteltiin IAEA:n suljetussa kokouksessa 35-valtion edustajille.
IRAN väittää, että todisteet ovat väärennöksiä. (www.debka.com)
3. IRANIN ydinasesuunnitelma on arvattavasti edennyt pisteeseen, jossa sen selvittäminen kansainvälisesti ei liene enää mahdollista, totesivat Brysselissä kokoontuneen ydintuntemuksen leviämistä käsittelevän konferenssin pyöreän pöydän asiantuntijoista kootut keskustelijat. He toteavat edelleen, että kansainväliset sanktiot Irania vastaan ovat epäonnistuneet. ”Islamilaisen tasavallan hallitsijat ovat paljon kiihkeämpiä kuin konsanaan Qomin kaupungin ajatollahit”, totesi David Wurmser. Seminaarin järjestäjinä toimivat Euroopan juutalais-kongressi sekä Herzlian kansainvälinen tutkimuskeskus (IDC). Dick Cheneyn entinen neuvonantaja David Wurmser totesi, että ”se mitä me seuraamme Iranissa, tarkoittaa teokratian muuttumisesta fasismiksi”.
Seminaarin loppulauselmassa esitetään sanktioitten koventamista Irania vastaan, vaikka kaikki osanottajat eivät sitä kannattaneetkaan. Siinä myös valitetaan sitä, ettei kansain-välinen yhteisö tarttunut kultaiseen tilaisuuteen Irakin sodan jälkeen 2003 saadakseen Iranin YK:n valvontajärjestön tarkastusten alaiseksi, ja valitetaan täten menetetystä ajasta.
Seminaarissa esitettiin huoli Pakistanin ydinaseitten valvonnasta, koska maa näyttää ajautuvan hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa äärieinekset voivat saada käsiinsä maan ydinaseita. Pakistan oli eturivissä ydintietoisuuden levittämisessä muslimimaihin jopa internetin välityksellä, missä sen ydinteollisuuden luoja A Q Khan näytteli johtavaa osaa. Tänä päivänä asiantuntijat epäilevät, että mustilla markkinoilla on ostettavissa pitkälle rikastettua uraania, jonka myyntiä kukaan ei pysty valvomaan. (Ynetnews)
Israelin presidentti Shimon Peres totesi ennen USA:n matkaansa, ettei sota Irania vastaan sen ydinasekiistan selvittämiseksi saa olla yhtenä vaihtoehtona.
4. YK:N LÄHETTILÄS Lähi Idässä Robert Serry totesi torstaina YK:n turvallisuus-neuvoston kokouksen yhteydessä, että rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä ovat päätyneet risteyskohtaan. Hän totesi, että tiettyä edistystä on tapahtunut, mutta tarvitaan vielä monia ponnistuksia niiden nopeuttamiseksi, jotta pystyttäisiin selvittämään tielle nousseet esteet ja sopimaan rauhasta vielä kuluvan vuoden aikana. Todetessaan Livnin nousun Kadiman johtoon hän kehotti kiirehtimään rauhankeskustelujen tahtia huolimatta siitä, että keskeisissä kysymyksissä osapuolet näyttävät olevan yhtä etäällä toisistaan kuin vuosi sitten.
ISRAELIN JA PA:N välillä käydyt rauhankeskustelut aloitettiin tammikuussa 2007 Annapolis konferenssin tekemästä aloitteesta pyrkiä toteuttamaan ns. ”tiekartan” asettamat velvoitteet kummallekin osapuolelle ennen Bushin virkakauden päättymistä tammikuussa 2009.
Israelin puolesta keskustelutiimiä on johtanut ulkoministeri Tzipi livni. PA:n tiimiä johtaa Ahmed Qureia. Livni lupaa jatkaa keskusteluja entiseen tahtiin. (Ynetnews)
5. TZIPI LIVNIN voitonjuhlia sumeni eilen hänen tasaväkisen kilpailijansa kenraali (res.) Shaul Mofazin ilmoitus, että hän vetäytyy syrjään politiikasta pitääkseen tarvitsemansa lepo-tauon voidakseen keskittyä tilanteen arvioimiseen ja perheensä hoitamiseen. Tarkkailijat toteavat, että Kadima-puolue menetti Mofazissa tärkeimmän sotilas- ja turvallisuus-asiantuntijansa. Toisaalta sen uskotaan hajottavan entisestään epähomogeenistä puoluetta. Mofazin kannattajat ovat syyttäneet Mofazin tappion suurelta osalta johtuneen Median välittämistä ovikyselyistä pitkin äänestyspäivää, mitä ei pidetä sopivana. Toiseksi äänestyspaikoilla kerrotaan tapahtuneen järjestyshäiriöitä. Negevissä kerrotaan erään aktivistin heittäneen äänestyslaatikon ulos ikkunasta. Näiden johdosta joukko annettuja ääniä jouduttiin hylkäämään. Livni syytti myös Mofazia äänestäjän ostamisesta, minkä äänestystä valvovat viranomaiset hylkäsivät perättömänä. (JP)
6. LIVNI ALOITTI hallituksensa muodostamiseen tähtäävät keskustelut välittömästi eilen virallisten tulosten tultua julkisuuteen. Ensimmäiseksi hän tapasi Shasin puheenjohtajan Eli Yishain, joka esitti Livnille puolueensa vähimmäisvaatimukset lapsilisien korottamisesta sekä Jerusalemin asemasta, josta Shasin mukaan ei saa edes keskustella PA:n kanssa. Keskusteluista saatujen tietojen mukaan Livni esitti uhkavaatimuksen Shasin jättämiseksi hallituksen ulkopuolelle, ellei yhteisymmärrykseen päästä nopeasti.
LABOUR-PUOLUE tutkii samoin mahdollisuuksiaan liittyä Livnin johtamaan hallitukseen, mutta mitään suurta innostusta ei ole havaittavissa. Barak ilmoitti eilen yksinkertaisesti, ettei mikään sido sitä uuteen hallitukseen, mutta toisaalta uudet vaalitkin pelottavat nykyisen vähäisen kannatuksen puitteissa. Barakille uudet vaalit ovat edellytyksenä pääministerin paikalle pääsemiseksi, koska hän jättäytyi pois Knessetistä, jonka jäsenyys on edellytyksenä pääministerin virkaan pääsemiseksi. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kaksi palestiinalaista kuoli Siinain ja Gazan välille kaivetun salakuljetus-tunnelin romahtaessa. Egyptiläiset ovat saaneet USA:sta välineitä, joilla pystyy löytämään maan alle kaivettuja tunneleita. He ovat käyttäneet myös myrkkykaasu salakuljettajia vastaan. (JP)
- Etelä afrikkalainen arkkipiispa Nobelin rauhanpalkinnon saaja Desmond Tutu kertoi Gazassa, että juutalaisia vastaan suoritettuja hirmutekoja kuten holokaustia kostetaan palestiinalaisille. Hän kuitenkin lievensi israelilaisia kohtaan esittämiään syytöksiä todeten, että myös heitä vastaan tehdyt laittomuudet tulee huomioida kansainvälisissä instituutioissa kuten YK. (JP)
- Gazan kaistalle aktivistien mukana ns. ”Gazan vapautuslaivalla” tullut Tony Blairin käly Lauren Booth syytti Israelia siitä, että se oli saartotoimillaan tehnyt Gazasta maailman suurimman keskitysleirin verraten sitä Darfurin leiriin Sudanissa. Hänet havaittiin ja valokuvattiin supermarketissa Gazassa, jonka hyllyt ovat täynnä elintarvikkeita ja kaikkea tarpeellista, ja hänen omat ostoksensa täyttivät koko myyntipöydän. Lienee ensimmäinen keskitysleiri maailmassa, jossa tavaraa on runsaasti myytävänä. Blairin käly Booth jättäytyi pois laivasta, joka palasi Kyprokselle, eikä ole päässyt Egyptiin tai Israeliin suljettujen terminaalien kautta. (Ynetnews)
- Shaul Mofaz antoi ymmärtää saatuaan tiedon Livnin voitosta, että häntä ei oltu kohdeltu oikeudenmukaisesti. Livni pyysi puoli tuntia lisäaikaa säädetyn jälkeen, minkä aikana kolme uutistoimistoa kuuluttivat, että Livni oli voittanut. Tämän johdosta osa ihmisistä kääntyi pois ja meni kotiinsa äänestämättä. Toisaalta Mofaz kertoi, että Livni on epäluotettava ja ettei hän voi alistua sellaisen ihmisen johdettavaksi. Lähipäivät osoittanevat, miten Kadima selviää tästä murtumasta sen fasadissa ja miten Livni onnistuu vakuuttamaan vastahakoisia puolueita, että hän pystyy johtamaan maata. (Haarerz)
- Pohjois-Korea ilmoittaa käynnistävänsä ydinreaktorinsa uudelleen, koska USA ei sen mielestä ole täyttänyt 2007 sopimusehtoja aseriisunnasta, (INN)
TIISTAI 18.09.08
1. ULKOMINISTERI Tzipi Livni voitti virallisten tietojen mukaan eiliset Kadima-puolueen puheenjohtajavaalit 481 äänen erolla (43.1%) toiseksi tulleeseen Shaul Mofaziin (42 %). Kolmantena kilvassa oli Meir Sheetrit, 8.5 % äänistä ja Avi Dichter neljäntenä 6.5 % äänistä. Mofaz on kauhuissaan äänestyksen tuloksista ja pyysi toistuvaa uusintalaskentaa, mutta onnitteli lopulta voittajaa. Mofaz uhkaa valittaa tuloksesta.
Arabiministeri Whabee julisti jo eilen iltapäivällä, että paastonkatkaisun jälkeen illalla ja syötyään tukevan illallisen arabit tulevat joukolla äänestyspaikoille ja ratkaisevat sen tulokset.
Mikä vaikutus lienee ollut toistuvilla ennusteilla, joita annettiin pitkin iltapäivää, ja joissa Livnille ennustettiin kymmenen prosentin äänivyöryä suhteessa Mofaziin.
Livni, joka kuvien mukaan ”kehrää kuin itseensä tyytyväinen kissa viiksiään nuoleskellen syötyään annoksen kermamaitoa”, sanoi pyrkivänsä muodostamaan hallituksen nopeasti, jonka vakavuuden saavuttamiseksi hän tarvitsee kaikkien kilpailijoittensa tuen. (JP)
2. POLIITTISET tarkkailijat ja analyytikot ovat jo ehtineet arvailla, miten Kadiman vaalien tulos tulee vaikuttamaan Israelin poliittiseen elämään. Livni itse puhuu muutoksesta hallituksen politiikassa, ehkä USA:n presidenttiehdokas Obaman innoittamana. Aiemmin kuukausia sitten hän mainitsi lehtimiehille haluavansa päästä pääministerin asemaan voidakseen toteuttaa omia suunnitelmiaan. Hän ei kuitenkaan ole missään vaiheessa selvittänyt, mitä ne olisivat ja miten ne poikkeaisivat Olmertin tavasta johtaa hallitustaan. On huomioitava, että nyt Kadiman 74 000 jäsentä valitsivat keskuudestaan puheenjohtajansa, kysymys ei ollut pääministerin vaalista, joskin Livni voi päästä siihen tavoitteeseensa, jos presidentti Peres katsoo tarpeeksi monen puolueen suostuvan tukemaan Livnin johtamaa hallitusta, ja jos hän onnistuu kokoamaan toimintakykyisen ministeristön.
JOS PERES antaa hallituksen muodostamistehtävän Livnille, hänellä on 28 päivää aikaa hakea sopivat hallituskumppanit. Peres voi Livnin pyynnöstä jatkaa aikaa 14 vuorokautta, jos hän katsoo tämän auttavan. Tämän aikataulun puitteissa uusi hallitus voisi olla valmis Knessetin pitäessä ensimmäisen syysistuntonsa 26. lokakuuta 2008.
Jos tämä aikataulu ei onnistu, Knesset voi säätää lain, jonka mukaan uudet Knessetin vaalit pidetään helmi-maaliskuussa 2009.
OLMERT on vakuuttanut eroavansa heti, kun hänelle luetaan syyte, vaikka laki ei sitä vaadi. Eräs tieto kertoo, että Olmert eroaisi sunnuntaina, mikä nostaisi Livnin varapääministerin ominaisuudessa hallituksen johtoon. (JP)
3. ISRAELIN vasemmisto- ja arabipuolueet ovat onnitelleet Livnin voittoa, koska he uskovat hänen pääministerin ominaisuudessa jatkavan Olmertin politiikkaa rauhan-keskusteluissa PA:n kanssa, mikä muodosti Olmertin hallituksen keskeisen pyrkimyksen lähes täysin unohtaen monet muut tärkeät kysymykset kuten sosiaali- ja opetusalan, työmarkkinoiden ja talousasioitten tulevaisuuden suunnittelun. Olmert johti valtion asioita suuren yhtiön pääjohtajan tapaan, osoittaen kykynsä toiminnan johtamisessa, mutta häneltä puuttuu kyky ennakoida ja suunnitella, nähdä ja visioida tulevaisuutta.
ARIEL SHARONIN neuvonantajana tunnettu Raanan Gissin sanoi heti vaalitulosten selvittyä, ettei tulos olisi Sharonin mieleen. Hän selitti, ettei Livni ole se henkilö, jonka Sharon olisi valinnut työnsä jatkajaksi, ja että hän olisi hämmästynyt Kadiman nykyisestä alennustilasta.
FATAHIN korkea viranomainen pitää Livnin voittoa voittona PA:lle, koska tämä tuntee kaiken, mistä on keskusteltu ja sovittu eikä hänen kanssaan tarvitse aloittaa tyhjästä. Mofazin asenne olisi hänen uskoakseen ollut jäykempi.
LABOURIN JA LIKUDIN parissa on vaadittu, että uuden hallituksen muodostamisen sijasta olisi syytä aloittaa välittömästi valmistelut ennenaikaisista Knessetin vaaleista. Kadima ei sitä halua, koska se voi menettää suuren osan 27:stä kansanedustajastaan. Sille luvataan jopa vain 12-14 kansanedustajaa. Likudin kannatus vaihtelee 30-40 (nyt 11), Labour menettäisi osan 19:stä edustajastaan. Shasin 12 edustajapaikkaa tuskin muuttuisivat, koska puolueen kannattajat pysyvät uskollisina sen harjoittamasta politiikasta huolimatta.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai sanoi eilen, että hän haluaa lapsilisien huomattavaa korotusta ehtona hallitukseen tulolleen. Toiseksi Shas vaatii, ettei Jerusalemia jaeta, eikä sen jakamisesta saa edes keskustella PA:n kanssa. (JP, INN)
4. OLMERT jatkaa innokkaasti palestiinalaisia suosivan politiikkansa puolustamista. Eilen hän julisti kansalle, että Israel menetti 40 vuotta turhilla toiveillaan ja haaveillaan asuttaen kansalaisiaan Juudeaan ja Samariaan, kuten myös Gazaan, minkä virheen hän katsoo nyt tulleen korjatuksi, kun Gazan kaista luovutettiin kokonaisuudessaan palestiinalaisille. ”Turhaan rakensimme ja kehitimme Juudean ja Samarian kukkuloita sen sijaan, että olisimme antaneet niiden kehityksen PA:lle ja keskittyneet itse Israelin autioitten erämaa-alueitten kehittämiseen”, oli hänen viestinsä. Katsotaanpa mitä Israelin Pyhä sanoo:
”Sen tähden ennusta Israelin maasta ja sano vuorille ja kukkuloille: Näin sanoo Herra, Herra: Katso kiivaudessani ja vihassani Minä puhun, koska teidän täytyy käsiä pakanakansain pilkkaa. Sen tähden, näin sanoo Herra, Herra: Minä kohotan käteni: Totisesti saavat pakanakansat, jotka teidän ympärillänne ovat, itse kärsiä oman pilkkansa. Mutta te, Israelin vuoret, teette lehvänne ja kannatte hedelmänne Minun kansalleni Israelille, sillä he ovat aivan lähellä, ovat tulossa. Sillä katso, Minä tulen teidän tykönne ja käännyn teidän puoleenne, ja teidät viljellään ja teihin kylvetään. Ja Minä tuon teihin ihmisiä runsaasti – kaiken Israelin heimon kokonansa – ja kaupungit asutetaan ja rauniot rakennetaan.”
”Minä annan teidän kukkuloillanne kulkea ihmisten, kansani Israelin, ja ne ottavat sinut omaksensa ja sinä tulet heille perinnöksi ja sinä et enää riistä lapsiasi.” (Hes.36:6-15)
5. KADIMAN puheenjohtajavaaleissa äänesti 38 781 puolueen äänikelpoista jäsentä, eli karkeasti puolet jäsenmäärästä. Tämä on noin 0.5 % maan asukasmäärästä. Tuntuu melkoisen asiattomalta, että tällä perusteella maata johtamaan asettuu henkilö, jonka poliittisesta ja ideologisesta perustasta ei kukaan liene selvillä, tuskin hän itsekään.
Hänen hallituksensa kannattajiksi on esitetty äärivasemmistolaisen Meretzin ohella arabi-puolueet, mutta niiden lisäksi tarvitaan muitakin, jotta saavutetaan 61 kansanedustajan tuki. Toiseksi tarkkailijat epäilevät Livnin kykyä johtaa maata ilman sotilaskoulutusta tilanteessa, jossa maa joutuisi taas kerran puolustautumaan hyökkääjää vastaan.
Labourin asema on häälyvä. Sen puheenjohtaja Ehud Barak ei ole Knessetin jäsen eikä hän siksi voi nousta pääministerin paikalle. Tämä olisi ongelma, jos Debkafilen eilen julkistama artikkeli Likudin ja Labourin yhteishallituksesta Shasin tuella toteutuisi. (Ynetnews)
6. ENGLANNIN HALLITUS on kaikessa hiljaisuudessa hyväksynyt tosiasian, että maassa toimivat islamin sharia-oikeudet toteuttaen islamin omia sharia-lakejaan ohi Englannin oikeuslaitoksen. Hallitus sallii, että sharia-tuomarit ratkovat muslimien asioita avioerotapauksissa, taloudellisissa kysymyksissä sekä perheen väkivalta-asioissa.
HALLITUKSEN julistuksessa todetaan, että maan viisi sharia-oikeutta saavat täyden juridisen oikeutuksen joko piirioikeuksien tai korkeimman oikeuden päätöksellä. Aiemmin sharia-oikeudet voivat päättää asioista vain molempien osapuolten vapaaehtoisella suostumuksella.
Tällaisia sharia-oikeuksia on perustettu Lontooseen, Birminghamiin, Bradfordiin ja Manchesteriin, verkoston päämaja sijaitsee Nuneatonissa, Warwickshire. Kaksi muuta oikeutta suunnitellaan Glasgouwhun ja Edinburghiin.
MUSLIMIOIKEUDET aloittivat toimintansa jo 2007 ennen hallituksen virallista julistusta. Ne käsittelivät satakunta tapausta avioerotapauksista perimyskiistoihin ja hankaliin naapureihin.
On huomattava, että muslimioikeudessa naisen todistus vastaa puolta siitä, mitä miehen. Tämä tarkoittaa, että sharia-oikeudert on suunniteltu ja sitä toteutetaan vahvasti miehen ehdoilla. Englannissa ne voivat käsitellä – toistaiseksi – vain muslimien sisäisiä asioita.
http://www.joelstrumpet.com/?p=1470#more-1470
7. ”HAMAS on Palestiinan kansan laillinen edustaja, koska se voitti demokraattiset parlamenttivaalit, ja siksi sen tulee saada hallita Gazan kaistaa sekä Länsirantaa”, toteaa Mahmoud Zahar, Hamasin yksi johtohenkilöistä Gazassa WND:n haastattelijalle. Hamas voitti selkeällä enemmistöllä Palestiinan PLC-vaalit 2006. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kuitenkin hajotti PA:n hallituksen Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistalla. Enteileekö tämä Hamasin aktivoivan pyrkimyksiään samantapaisen vallankaappauksen järjestämiseksi Juudeassa ja Samariassa, kuten Israelin viranomaiset varoittavat? He toteavat, että vain IDF:n voimakas läsnäolo Juudean ja Samarian kaupungeissa sekä sen valvontatoimet alueitten maanteillä ovat estäneet Hamasin pyrkimysten toteutumisen. PA:n omat poliisi- ja turvallisuusjoukot, joita USA kouluttaa ja varustaa Jordaniassa ja Jerikossa, eivät pysty valvomaan edes kolmea kaupunkia, joihin niitä on sijoitettu. Israelin turvallisuuspalvelun Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoittaa, että jos Israel toteuttaa lähivuosina presidentti Bushin suunnitelman itsenäisestä Palestiinan valtiosta, se kaiken todennäköisyyden mukaan saa ääri-islamilaisen hallinnon Gazan tapaan. (WND)
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=75530
8. UUTISOTSIKOITA
- Israel sallii palestiinalaisten kaivertaa Koraanin lauseita Temppelivuoren taloihin ja muureihin. Siihen sopivia työvälineitä pidetään Ashdodissa.
- Viisumipakko Israelin ja Venäjän välillä poistuu tulevana lauantaina.
- Olmert lupaa vapauttaa lisää terroristeja vankiloista ennen eroaan. Eräs yleisökirjoittaja sanoo, että Olmert liehakoi Abbasia kuin kiimassa oleva narttukoira uroksen edessä. Olmert ei ilmeisesti ymmärrä, että arabit kunnioittavat voimaa, eivät naisellista liehakointia.

Wednesday, September 17, 2008

KESKIVIIKKO 17.09.08
1. USA EI ISKE Iraniin Bushin presidenttikaudella, vakuuttaa viime vuoden loppuun saakka varapresidentti Dick Cheneyn turvallisuusneuvonantajana toiminut David Wurmser JP:n Herb Keinonin kirjoittaman artikkelin mukaan. Ulkoministeri Gondoleezza Rice tiettävästi myös tukee nykyisin diplomaattisia keinoja sotilaallisen iskun asemesta.
WURMSER selittää, että iskun suorittamiseksi kaksi asiaa täytyisi toteutua: Joko aika sopimuksen saamiseksi on mennyt umpeen tai diplomatian aika on kulunut loppuun. Hänen uskoakseen diplomatia näyttää nyt toimivan.
TOISEKSI Wurmser toteaa, että ulkoministeri Rice näyttää saaneen niskaotteen varapresidentti Dick Cheneystä ja toteuttaa nyt oman koulukuntansa ohjelmaa, joka perustaa diplomatian käyttöön sotilaallisten iskujen sijasta.
WURMSER johtaa nyt Delphi Global Analysis järjestöä, joka tekee riskianalyysejä taloudellisille instituutioille. Hänen analyysinsa mukaan USA:n hallitus odottaa nyt ”Iranin Gorbatshovin” ilmaantumista Iranin johtoon, joka ohjaisi maan hallinnon reformin ja muuttaisi Iranin ulkopolitiikan suunnan entisen NL:n tapaan. Toiseksi hän arvioi, että diplomatialle on vielä runsaasti aikaa. Hän viittaa USA:n hallinnon uskoon, että sen joukkojen viimeaikaiset onnistuneet operaatiot Irakissa ovat seurausta siitä, että Iran on vähentänyt osallistumistaan suoriin operaatioihin kapinallisten rinnalla.
WURMSER uskoo, että Iranin hallinnon vakavuutta ja sen sotilaallista iskukykyä suuresti yliarvioidaan. Hänen mielestään Iranin johdon suurentelevat uhkaukset ja sen sotilaallisen mahdin esittelyt kuvaavat sen pelkoja ja hermostuneisuutta. (JP)
2. WURMSER oli yksi 12:sta akateemikosta, jotka osallistuivat Euroopan Juutalaisten Kongressin (EJC) järjestämään symposiumiin Brysselissä. EJC:n presidentti Moshe Kantor kertoo, että 10 000 eurooppalaista yhtiötä käy kauppaa Iranin kanssa 100 miljardin USD liikevaihdolla vuodessa. Iranin tilannetta ei pidetä aktuellina Euroopassa, hän arvioi.
Herzlian kansainvälisen tutkimuskeskuksen johtaja Shmuel Bar yhtyy Wurmserin kantaan. Hän sanoo, että iranilaiset ovat mestareita petkuttamisessa. He uhkasivat, että heillä on
10 000 itsemurhaterroristia valmiina iskemään tarvittaessa. Kuitenkin vain yksi iranilainen itsemurhaterroristi kunnostautui, pääasiassa he käyttävät libanonilaisia ja arabeja.
VENÄLÄINEN tutkija Moskovasta, Vladimir Dvorkin esitteli neljä toimintamallia, joihin USA voisi turvautua. Ensimmäisessä ehkä Israelin aloittamana USA osallistuisi suhteellisen rajoitettuihin pommitusiskuihin Iranin ydinlaitoksia, ilmapuolustusjärjestelmiä, asevarastoja, lentokenttiä ja keskeisiin sotilaskohteita vastaan. Tämä keskeyttäisi Iranin ydinkehityksen joksikin aikaa, mutta ei lopettaisi sitä. Toisena vaihtoehtona Dvorkin näkee Jugoslavian 1999 tapaisen mattopommituksen, jota hän ei kuitenkaan pidä todennäköisenä. Kolmas vaihtoehto olisi maaoperaatio Iraniin, mutta se tuskin tulee kysymykseen. Neljäs toimintamalli on hallituksen vaihtaminen Iranissa, jota sitäkin Dvorkin epäilee, sillä vaikka kansa ei välttämättä tue hallituksen ulkopolitiikkaa, se kriisitilanteessa kokoontuu hallituksen taakse.
HUOMIOITAVA näkökohta Dvorkinin mielestä on Iranin kansallinen ylpeys, joka ei katsele suosiollisesti vääräuskoisten (infidelien) estävän maan teknistä kehitystä.
SOTILAALLINEN ISKU Iraniin laukaisisi Dvorkinin arvion mukaan Iranin terroritoiminnan Lähi Idässä ja ulkomailla, käyttäen sekä omia että terrorijärjestöjen asiamiehiä. (JP)
3. ”Meidän tulee kuunnella hyvin tarkkaan jonkun mielenvikaisuutta, jonka mukaan – joskin ehkä sisäiseen kulutukseen tarkoitettuna – Israel tulee poistaa maailman kartalta”, sanoi Italian pääministeri Silvio Berlusconi puhuessaan juutalaisjärjestön järjestämässä tilaisuudessa Pariisissa. Hänen lausunnollaan oli tarkka osoite: Mahmoud Ahmadinejad.
IRAN ALOITTI maanantaina suuret sotilaalliset harjoitukset, joitten tarkoituksena on parantaa maan ilmapuolustusjärjestelmää mahdollisten ilmaiskujen varalta. Harjoituksia ulotetaan lähes puoleen Iranin laajasta maa-alueesta. Niissä tutkitaan puolustautumista erilaisia hyökkäyksiä vastaan, sekä tutkajärjestelmien, ohjuspatteristojen ja ilmatorjuntavälineistön valmiutta.
IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei asetti maan öljyrikkaitten alueitten puolustuksen eliitin vallankumousarmeijan harteille Persianlahden rannikkoalueilla. Khamenein tärkein neuvonantaja turvallisuuskysymyksissä, Yahya Rahim Safavi, joka kertoi Khamenein päätöksestä, totesi, että vallankumouskaartin yksiköt eivät arkaile vastata mihin tahansa vihollisen tekemään iskuun Iranin aluetta vastaan. Hän kehui, että USA:n laivaston saatua tiedon Khamenein päätöksestä se antoi laivoillaan käskyn välttää Iranin rannikkoa.
Asiantuntijat katsovat, että Iranin maantiede ja pinnamuodostus ovat muovailleet maasta lähes valloittamattoman linnakkeen maahyökkäyksiä vastaan. (INN)
http://marketoracle.co.uk/Article5606.html
4. HAMASIN turvallisuusjoukkojen massaiskussa Dughmush-klaanin tukikohtana
pidettyyn asuinalueeseen Gazan kaupungissa kuoli kaikkiaan 12 palestiinalaista. Isku aloitettiin maanantai-iltana ja taistelut jatkuivat pitkin yötä ja seuraavana päivänä. Taisteluissa käytettiin myös raketteja ja kranaatteja, joita Gazassa näyttää olevan runsaasti käytettävissä. Yksi kranaatti putosi lähelle Mahmoud Zaharin asuintaloa. Taistelut alkoivat sillä, että turvallisuusjoukot menivät pidättämään klaanin jäsenen, joka oli surmannut Hamasin poliisin.
DUGHMUSH-KLAANI osallistui IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kaappaamiseen sekä BBC:n reportterin Allan Johnsonin kidnappaamiseen. Klaani toimii itsenäisesti ja se on vahvasti aseistautunut. Se taisteli myös Fatahin hallintoa vastaan Gazassa sen yrittäessä murtaa sen vastarinta. Klaanin jäsenet ovat mukana salakuljetuksessa, ja he uhkailevat ja pahoinpitelevät ihmisiä, jotka se kokee vaarallisiksi itselleen.
Kuolleitten joukossa on kolme klaanin jäsentä, jotka olivat osallistuneet kaappaamisiin, yksi heistä operaatioon, jossa Gilad Shalit kaapattiin.
Taisteluissa kuoli myös 4-vuotias tyttö sekä yksi turvallisuusjoukkojen jäsen.
Hamasin taholta vakuutetaan, ettei isku ollut suunnattu Dughmush-klaania vaan rikollisia vastaan, joita sen joukot menivät pidättämään klaanin alueelta.
GILAD SHALITIN perhe on esittänyt pyynnön Israelin hallitukselle, ettei se välittäisi rahaa Gazan alueelle, koska on havaittu, että niitä voidaan käyttää terrorismissa. Hallituksen edustajat vakuuttavat, että varat ovat Israelin kokoamia vero- tai tullivaroja, jotka oikeutetusti kuuluvat palestiinalaisille. Myös PA toimittaa rahaa Gazan kaistalle eri järjestöille, joiden virkailijat kuuluvat PA:n alaisuuteen. (JP)
5. KADIMA-PUOLUEEN puheenjohtajavaalit alkoivat tänään kymmenen aikaan ja jatkuvat myöhään illalla. Koska kaikki tehdään manuaalisesti, tulosten saamisen arvioidaan kestävän yli puolenyön. Kuten Israelin vaaleissa on tapana, vaalikelpoisten jäsenten haalintaan ja jopa ostamiseen liittyy kaikenlaista hässäkkää, eikä siltä vältytty tälläkään kertaa. Muutamia tuhansia jäseniksi kelpuutettuja kuului myös Likudiin, mutta siitä vastuussa olevan vaalilautakunnan puheenjohtaja ratkaisi asian tavalla, joka näyttää tyydyttäneen kaikkia osapuolia. Hävinnyt ehdokas voi tietenkin nostaa syytöksiä vaalien jälkeen, kuten sekin on tapana Israelissa.
MOLEMMAT pääehdokkaina pidetyt Mofaz ja Livni ovat vakuutelleet, etteivät he kiirehdi Olmertin eroamista pääministerin paikaltaan, vaikka Olmert itse vakuutti eroavansa seuraavana päivänä uuden puheenjohtajan tultua valituksi.
LIVNI on kehotellut puolueen 74 000 vaalikelpoista jäsentä äänestämään runsaasti, koska hän uskoo kärsivänsä heikosta osallistumisesta. Mofazin kannattajat puolestaan ovat kurinalaista väkeä, joka tekee kuten käsketään. (JP)
www.debka.com kertoi artikkelissaan eilen, että Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak ovat viime viikkojen ja päivien aikana neuvotelleet yhteisestä strategiasta Kadiman mafian musertamiseksi. Artikkelin mukaan Likud ja Labour, joilla on yhteensä 30 kansanedustajaa, voivat Shasin 12 kansanedustajan tukemina esittää presidentti Peresille, että tämä antaisi hallituksen muodostamistehtävän heidän koaliittiolleen, koska sillä on Shasin edustajat mukaan luettuina 42 kansanedustajaa. Kadimalla niitä on 27, ja sen mahdollisuudet uuden toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi ovat olemattomat ilman Labourin ja Shasin mukanaoloa. Likudin taholta kerrotaan, ettei se tunne mitään halua liittyä hallitukseen, joka ajaa katastrofiin johtavaa talouspolitiikkaa Lehman-veljesten tapaan.
Labourin ja Likudin puheenjohtajat toimisivat uudessa hallituksessa vuorotellen, kuten Shamir ja Peres vuosikausia sitten. Tämä vuorottelujärjestelmä toimisi joko ennenaikaisiin vaaleihin maaliskuussa 2009 saakka tai normaalivaaleihin 2010.
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin talouden ei uskota kovin pahoin kärsivät maailman talouden alamäestä, mutta joitakin se raapaisee pahemmin. Varsinkin sijoittajat ja pitkäaikaiset tallentajat joutuvat kärsimään maailman osakkeitten arvon romahtaessa. Israelilaisilla pankeilla oli sijoitettuna varoja Lehman-Brothers yhtiöön, Hapoalim 109 miljoonaa ja Leumi 56 miljoonaa USD, vaikka Israelin Pankki kehotti niitä vähentämään sijoituksiaan. Shekelin arvo suhteessa dollariin nousi hiukan eilen. (JP)
- Maailmanpankki kertoo raportissaan, että PA kuten myös Hamas Gazassa ovat entistä enemmän riippuvaisia ulkomaisista avustuksista. Kuten on totuttu, siinä syytetään tiesulkuja ja tarkastuspisteitä kehityksen esteiksi, ei yritteliäisyyden puutetta, puutteellista koulutusta, naisten vähäistä osallistumista työelämään tai virkamiehistön korruptiota. (INN)
- Voidakseen paremmin valvoa NGO-järjestöjen toimintaa Abbas määräsi, että kaikkien ei-hallituksen tukemien hyväntekeväisyysjärjestöjen tulee hakea ulkomaista tukea Abbasin perustaman hallituksen valvoman keskustoimiston kautta, jonne myös avustusjärjestöjen ja valtioitten tulee osoittaa tukensa. Suorien avustuspyyntöjen esittäminen ulkomailla on kielletty.
- Autopommi räjäytettiin USA:n lähetystön ulkopuolelle Jemenin pääkaupungissa Sanaa eilen. Räjähdyksen jälkeen alueella tulitettiin vartijoitten ja tuntemattomien pyssymiesten välillä. Uhreja nähtiin kuljetettavan paikalta, mutta tarkemmat tiedot puuttuvat. (INN)

Tuesday, September 16, 2008

TIISTAI 16.09.08
1. ”TULEMME KATUMAAN jokaista päivää, jonka menetämme tekemättä sopimusta palestiinalaisten kanssa”, sanoi tunteellisesti liikuttunut pääministeri Ehud Olmert ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa maanantaina, ehkä viimeisessä, johon hän osallistuu. ”Jos emme saavuta sopimusta nopeasti, menetämme tilaisuuden, jonka seuraukset voivat olla kestämättömiä”. Olmert myös selvitti, että jokaista metriä vastaan maata, minkä Israel pidättää itsellään Juudeassa ja Samariassa, sen tulee korvata vastaavalla määrällä maata muualta Israelin sisällä. Tämän näyttää olevan Olmertin tulkinta presidentti Bushin kuuluisasta kirjeestä huhtikuussa 2004, jossa tämä tunnusti realiteettien huomioimisen rajoja määriteltäessä. Bush ei maininnut kirjeessään korvausperiaatteesta. Toisaalta palestiinalaiset osallistuivat innolla 1948-1973 arabivaltioitten mukana Israelin tuhoamissotiin, jotka ne hävisivät. Israelilla ei ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä sotien lopputuloksista tai niiden aiheuttamista seurauksista vihollisen puolella taisteleville siviileille. Israel ei kuitenkaan ole millään tavoin painostanut niitä, jotka jäivät paikoilleen, tai pyrkinyt kostamaan heille.
OLMERT myös osoitti sympatiaa palestiinalaispakolaisten kohtalolle muistuttaen mieliin ajan, jolloin juutalaiset joutuivat pakenemaan henkensä kaupalla arabimaista Israelin itsenäisyys-julistuksen jälkeen 1948 joutuen jättämään kaiken omaisuutensa ja talletuksensa. Heidän korvausvaatimuksensa ovat vielä käsittelemättä.
2. OLMERT VAKUUTTAA, että rauhansopimus on aivan käden ulottuvilla. Hänen mielestään rajat on lähes sovittu ja Jerusalemista Olmert ja Abbas neuvottelevat tänään tiistaina kaksistaan ilman avustajia. Kolmas vaikea asia, palestiinalaispakolaisten kysymys, josta Olmert vuodatteli kyyneleitä Knessetin up.-valiokunnan kokouksessa, on Olmertin mielestä myöskin sovittavissa. Olmert oli huhujen mukaan tarjonnut 5000:lle pakolaiselle luvan muuttaa Israeliin, mutta Abbas vaatii ainakin 20 000. Yksi pakolaisia koskeva vaikea ongelma on se, koskeeko paluuoikeuden määrittely vain todellisia pakolaisia vai myös heidän jälkeläisiään. Shas on toistamiseen vannonut eroavansa hallituksesta Jerusalemin vuoksi.
OLMERT vakuutteli up.-valiokunnan kokouksessa, että Israelin maksama hinta rauhan-sopimuksesta on pienempi nyt kuin tulevaisuudessa. Tämä on tietenkin pelkkää spekulaatiota, mistä Olmert sen tietää? Toisaalta Olmeret sulkee silmänsä kokonaan hinnalta, jonka Israel voi joutua maksamaan siinä tapauksessa, että se on vetänyt kaikki joukkonsa Juudeasta ja Samariasta ja, jos tiedot luovutettavasta 98.1 % maasta pitävät paikkansa, karkottanut valtaosan siellä asuvista n. 285 000 juutalaisesta. Mitä heidän uudelleen asuttamisesta ja työpaikkojensa saaminen maksaisi Israelille? Ja mitä Israel joutuisi maksamaan, jos tilanne Juudeassa ja Samariassa kehittyisi samaksi, mikä se on nyt Gazassa? Israelin suurimmat väestönkeskitykset joutuisivat Kassam-rakettien kantomatkan sisään ja Ben Gurionin lentokenttä olalta laukaistavien ohjusten uhan alaiseksi? Israel asettaa turvallisuutensa kokonaan ainakin tällä hetkellä vihamielisen kansan käsiin ja hyvän tahdon varaan. Israelin tekemä rauha Egyptin ja Jordanian kanssa ei ole käännyttänyt näiden maiden kansoja Israelille myötämielisiksi. Päinvastoin, siellä elää voimakas vihamielisyys ja kostonhalu, jota pitää aisoissa vain näiden maitten hallitusten harjoittama reaalipolitiikka. Israel on ollut liian vahva vastatoimille, mutta surkeasti päättyneen Libanonin kakkossodan jälkeen Israelin voittamattomana pidetty armeija on menettänyt pelotteluvoimansa.
OLMERT esitti up.-valiokunnan kokouksessa haaveellisen tulevaisuuden näyn, jossa kaikki Israelia ympäröivät maat elävät rauhassa ja yhteisymmärryksessä Israelin kanssa. Mitäpä tähän voitaneen lisästä kuin saman, minkä profeetta Jeremia lausui kuultuaan Hananjan, väärän profeetan, ennustuksen: ”Amen, niin Herra tehköön”, lisäten siihen kuitenkin aidon Sanan Herralta. (Jer 28:5-9)
3. On syytä kirjoittaa muutama muukin Jeremian saama sanoma Herralta:
”Mutta Jerusalemin profeetoissa Minä olen nähnyt kauhistuksia: Aviorikosta ja valheessa vaeltamista, he vahvistavat pahantekijäin käsiä, niin ettei kukaan käänny pois pahuudesta. Ne ovat kaikki Minun edessäni kuin Sodoma ja kaupungin asukkaat kuin Gomorra. (vrt. Ilm.11:8)
Sen tähden, näin sanoo Herra Sebaot profeetoista: Katso, minä syötän heille koiruohoa (venäjäksi Zernobyl) ja juotan heille myrkkyvettä, sillä Jerusalemin profeetoista on jumalattomuus levinnyt koko maahan. Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla. Oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta.” (Jer.23:14-16)
”Näin sanoo Herra: Pelon huudon me kuulemme: On hirmu, ei rauha! Kysykää ja katsokaa: synnyttääkö miehenpuoli? Miksi näen kaikkien miesten pitelevän lanteitansa synnyttäväisten tavalla, ja miksi ovat kaikki kasvot käyneet valjuiksi? Voi! Suuri on se päivä, ei ole sen kaltaista. Se on Jaakobin ahdistuksen aika, mutta hän on pelastuva siitä.” (JER.30:5-7)
Jeremia sai myös Sanan Israelin pahoista naapureista. (Jer.12:14-17) Viittaan kirjoitukseen ”Israelin rajat”, web-sivuni oikeassa laidassa. Pyydän tutustumaan siihen uudelleen.(http://www.israelupdate.achlak.net)
”Mutta sinä, älä rukoile tämän kansan puolesta, älä kohota heidän puolestaan huutoa ja rukousta, sillä Minä en kuule, kun he Minua avuksi huutavat onnettomuutensa tähden”
(Jer.11:14). Suokoon Herra, ettemme ole tulleet vielä tähän kohtaan!
Nuo edellä siteeratut Jeremian kirjan maininnat ”koiruohosta ja myrkkyvedestä” viittaavat karmealla tavalla Iranin, Hizbullahin ja Hamasin toistuviin uhkauksiin Israelin tuhoamisesta, mihin Israelia ympäröivät kansat halukkaasti yhtyvät. Islamin sirppi kiristyy Israelin ympärille. Mutta tämä sirppi ulottuu myös syvälle Israelin sydämeen PLO:n ja Fatahin muodossa.
OLKOON TÄMÄ vastauksena Olmertin näylle rauhanajasta, jolloin Israel elää turvallisesti sille ystävällismielisten valtioitten keskellä: ”Jos tartumme tilaisuuteen ja sopimukset Syyrian ja palestiinalaisten kanssa saadaan aikaan, olisi mahdollista saavuttaa sopimus myös Libanonin kanssa. Silloin Israelilla ei olisi mitään konfliktia ympäröivien valtioitten kanssa.” (JP)
4. YUVAL STEINITZ, entinen Knessetin up-valiokunnan puheenjohtaja (Likud) sanoi puhuessaan valiokunnan kokouksessa eilen: ”Henkilö, joka kannatti Gazan ja Siinain välillä sijaitsevan Philadelphia käytävän luovuttamista palestiinalaisille, on idiootti.” Olmertin kanslia oletti, että Steinitz tarkoitti tällä Olmertia. Steinitz selvitti myöhemmin, että hän tarkoitti tällä erästä hallituksen ministeriä, mutta ei halua nimetä häntä, ettei sekaantuisi Kadiman huomiseen puheenjohtajavaaliin. Tämä ministeri on yksi ehdokkaista, Livni tai Mofaz.
ISRAELISSA vierailulla oleva Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinos keskusteli eilen sekä Olmertin että Abbasin kanssa. Moratinos kertoi Haaretzin toimittajalle tapaamisten jälkeen, että hänen nähdäkseen sekä Olmert että Abbas harkitsevat vakavasti sopimuksen runnomista mahdollisimman pian. Hän tarkensi, että ”neuvottelut ovat saavuttaneet tason, jolta ei ole enää paluuta”, ja odottaa kansainvälistä tukea tässä vaiheessa.
Olmert oli esitellyt Moratinolle omat ehdotuksensa, joita tämä piti hyvinä ja toteutuskelpoisina. Olmert oli myös kertonut pelkäävänsä, että palestiinalaisjohtajien parissa vastustetaan sopimuksen tekemistä, sillä ”palestiinalaiset ovat rakastuneet rauhankeskusteluihin”, tarkoittaen tällä ilmeisesti PA:n pääneuvottelijaa Ahmed Qureiha, joka haluaisi jatkaa neuvotteluja ensi vuonna.
MAHMOUD ABBASIN virkakausi PA:n puheenjohtajana päättyy tammikuussa, mutta hän on vihjaillut kokoavansa uuden hallituksen ja jatkavansa sen kanssa vielä vuoden.
MORATINOS keskusteli asioista Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Israelista hän jatkaa Syyriaan, jossa hän tapaa presidentti Bashar Assadin. Olmertilla oli epäilyksiä Moratinon suhteen tämän tavattua Hizbullahin varapääsihteerin Naim Kassemin, mutta ilmeisesti Olmert on niellyt kiukkunsa. (JP, Haaretz)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin sihteeri Hisham al-Labadani vedettiin ulos autostaan ja ammuttiin kuoliaaksi Homsin kaupungissa keskellä kirkasta päivää. Tämä tapahtui jo neljä päivää sitten, mutta Assadin hallitus pidätti uutista peläten sen aiheuttavan levottomuuksia Iranin kannattajien keskuudessa Syyrian hallituksessa. Muutamia päiviä sitten raportoitiin, että Assad oli kehottanut Hamasin johtajaa poistumaan Damaskoksesta tilapäisesti Israelin kanssa käytävien keskustelujen ajaksi, mutta Mashaal väittää uutista vääräksi. (Haaretz)
- Hizbullah ja palestiinalaisterroristien muodostama solu on keskittynyt tekemään terrori-iskun Siinailla siellä lomailevia israelilaisia vastaan. Egyptin turvallisuusjoukot metsästävät solua. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Hizbullah osallistuisi terrorismiin Siinain niemimaalla. Israelin viranomaiset ovat varoittaneet israelilaisia matkustamasta Siinaille ja kehottaneet siellä lomailevia palaamaan välittömästi kotiin. (Haaretz)
- IDF:n sotilas haavoittui lievästi terroristin puukosta. Terroristi varasti hänen aseensa Almogin risteyksessä Suolameren pohjoispuolella. Terroristi saatiin kiinni läheisellä bensiiniasemalla. (JP)
- Hamasin turvallisuusjoukot surmasivat neljä palestiinalaista, niiden joukossa yksi al-Qaidan jäsen, Dughmush-klaanin pesäpaikkaan tekemänsä ratsian yhdessä, myös yksi Hamasin mies sai surmansa. Joukot menivät pidättämään miestä, jonka epäiltiin surmanneen Hamasin poliisin edellisenä päivänä. (Haaretz)
- Olmertin hyökkäykset juutalaisia uutisasukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa herättää kiivaita vastalauseita. Olmert vertasi Yitzharin kylän juutalaisten kostoretkeä läheiseen arabikylään ”pogromiin”, joita Venäjän hallitus sääti maansa juutalaisia vastaan. Se sai alkunsa siitä, että arabi sytytti tuleen juutalaisen omistaman talon asukkaitten ollessa poissa. 9-vuotias juutalaispoika meni puolustamaan taloa, jolloin arabi puukotti häntä ja heitti hänet pensasaidan yli. Juutalaiset menivät kostamaan tätä läheiseen arabikylään, minkä syytä Olmert ei halunnut kertoa puhuessaan asiasta.
Lämpötilat, Jsm: Ti:22-31; Ke: 23-33; To: 20-32; Pe: 17-26; C-astetta, osittain pilvistä.

Monday, September 15, 2008

MAANANTAI 15.09.08
1. OLMERT LUPAA 98.1 % Juudeasta ja Samariasta palestiinalaisille. Hän on neuvotellut Jerusalemista suoraan Mahmoud Abbasin kanssa ja väittää samaan aikaan suu virneessä, ettei Jerusalemista ole keskusteltu eikä keskustella, ennen kuin kaikista muista asioista on sovittu. JP:n Tovah Lazaroffin kirjoittaman aamun artikkelin mukaan Abbas vaatii, että Israel luovuttaa heille Maale Adumimin ja Givat Ze´evin, mutta on valmis neuvottelemaan Gilon ja Ranskalaisen Kukkulan asemasta. Muista Jerusalemin uusista lähiöistä Har Homa ja Ramot ei mainita uutisessa, mutta Olmert lienee luvannut ne ilman keskusteluja. Kaikissa aiemmissa arvioissa kaikki nämä uudet lähiöt ja kaupunginosat on päätetty pitää Israelin alueella. Nyt näyttää, että Olmert on ilman oikeutusta luvannut nämä PA:lle. Nämä uudet prosenttiluvut esiteltiin kansalle TV-kakkosen sunnuntai-illan lähetyksessä.
OLMERT esitteli eilen hallitukselle oman näkemyksensä uudesta Israelista. Hän sanoi vakavasti toistaen, että kuvitelma ”suuremmasta Israelista” on täysin kuollut, ja jokainen, joka vielä elättelee sellaisia haaveita, elää kuvitusmaailmassa. Palestiinalaiset ovat havainneet Olmertin ahdinkotilan ja käyttävät tätä arkailematta hyväkseen. He vaativat Gazan yhdistämistä turvallisella tieyhteydellä Länsirantaan, ja he vaativat maayhteyttä myös Kinneretin järvelle, ”koska Jordanjoki juoksee heidän maa-alueensa läpi”.
EI OLE OLEMASSA käsitystä ”suurempi Israel”, on vain ”koko Israel” tai ”typistetty Israel”, jota Olmert pyrkii vielä viimeisillään rakentamaan. Hän on verrattavissa vaikka Israelin muinaiseen itsevaltiaaseen Herodes Suureen, joka kaksi päivää ennen kuolemaansa antoi pyöveleilleen käskyn teloittaa hänen poikansa ja laillisen seuraajansa. Rooman keisari Augustus totesi. ”On turvallisempaa olla Herodeksen sika kuin hänen poikansa.” (JP)
2. VOITAISIIN KYSELLÄ, mikä on Olmertin nykyinen ideologia? Miten yhdestä oikeisto-puolue Likudin johtohenkilöstä on tullut äärivasemmiston ideologian kannattaja? Jopa siinä määrin, että Labour-puolueessa katsotaan hänen ohittaneen heidät vasemmalta puolen? Aiempi ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Likudin kansanedustaja Yuval Steinitz kertoo Tovah Lazaroffin kirjoittamassa artikkelissa, miten hän oli innostunut Oslon sopimuksen allekirjoittamisesta Valkoisen Talon nurmikolla 13.09.1993 ja osallistui juhlallisuuksiin opiskelijoitten kanssa kaduilla. Hän oli silloin Haifan yliopiston filosofian professori ja innokas Peace Now järjestön kannattaja. Mutta Steinitzin herätys tapahtui kahden vuoden kuluessa, kun palestiinalaiset aloittivat tämän ”rauhankumppanin” Jasser Arafatin johdolla verisen terrorin Israelin kaduilla, busseissa, ravintoloissa, kahviloissa ja julkisilla paikoilla. Hän alkoi silloin tajuta, että rauhan sijasta Israel oli menossa kohti tuhoaan. Steinitz toteaa, että hän antoi Oslon sopimuksille mahdollisuuden, mutta hän joutui tutkimaan itseään ja tekemään raskaan toteamuksen, että Oslon sopimukset olivat kauhea virhe.
EHUD OLMERT näyttää kulkeneen juuri päinvastaisen tien. Hän tuli politiikkaan ”Oslon vastustajana” ja huolimatta yli 1500:sta murhatusta israelilaisesta ja kolminkertaisesta määrästä haavoittuneita, hän neuvottelee salaa Arafatin terroristikumppanin Mahmoud Abbasin kanssa Oslon sopimusten toteuttamisesta vielä viimeisinä päivinään ennen astumistaan syrjään - toivottavasti lopullisesti - maan poliittiselta areenalta.
PÄÄMINISTERI Ariel Sharon valitsi hallitukseensa itselleen uskollisia toteuttajia, ei ideologeja tai itsenäisiä ajattelijoita. Hän oli sitä itse, näkijä ja suunnittelija, jonka sisimmistä ajatuksista ei tiennyt kukaan. Hän valitsi Olmertin viimeiseltä vaalisijalta no 39, koska hän tiesi ja tunsi tämän hämäräperäisen liikkumisen lain ja rikollisuuden, sallitun ja hylättävän rajamailla, mutta joka toteuttaisi hänen näkemyksiään kyselemättä. Täten tulivat kuvaan myös Tzipi Livni ja monet muut ministerit, jotka toimivat näkijän ja suunnittelijan poistuttua kuvioista kuin hypnotisoituina, näkemättä tai kuulematta sivullisten varoituksia tai pystymättä omaksumaan uutta toimintamallia. Tässä piilee Israelin tämänhetkinen suurin vaara. (JP)
3. KADIMAN puheenjohtajavaalit lähestyvät uhkaavasti, aivan sananmukaisesti. Kilpailu neljän ehdokkaan välillä kiristyy samoin. Sanan miekan heiluttelu tuntuu välillä melkoisen vaaralliselta eivätkä pääehdokkaat aina pysy totuuden kaidalla tiellä oman uskottavuutensa ja omien kykyjensä kehumisessa. Pääehdokkaana pidetty ulkoministeri Tzipi Livni vetoaa siihen, ettei häntä syytetä laittomuuksista varojen keräämisessä eikä häntä muutenkaan ole syytetty omien pyrkimystensä ajamisesta, kuten monia muita. Mutta yksi paha moka sattui juuri vaalien kynnyksellä. Livni pyrkii kertomaan kansalle, miten elintärkeä hänen osuutensa on ollut Israelin ulkopolitiikassa ja varsinkin suhteissa USA:n presidenttiin. Hän julistaa kansalle, että se oli hän, joka sai presidentti Bushin sisällyttämään maininnan pakolaisista Bushin kuuluisaan kirjeeseen Sharonille huhtikuussa 2004. Tässä kirjeessä Bush otti kantaa Israelin rajoihin mainiten, että vuosien kuluessa tapahtunut kehitys Juudean ja Samarian asutustoiminnassa on huomioitava rajoja määriteltäessä. Samoin Bush vihjaa kirjeessä, että palestiinalaispakolaisten sallitaan muuttaa PA:n alueille, ei Israeliin. Juuri tämän palestiinalaispakolaisia koskevan kohdan Livni väittää saaneensa mukaan kirjeeseen.
Sitä muotoiltaessa mukana ollut Danny Ayalon sanoo Gil Hoffmanin kirjoittamassa JP:n artikkelissa, ettei Livnillä ollut mitään osuutta kirjelmään. Sharon antoi silloin maahanmuutto-ministerinä toimivalle Livnille luvan matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän tapasi USA:n ulkoministeri Ricen mainiten hänelle pakolaisista. Ayalon kertoo, että Sharon päästi Livnin Yhdysvaltoihin saadakseen tämän tuen hallituksen äänestäessä Gazan evakuointi-suunnitelmasta, mutta vakuuttaa, ettei Livnin ja Ricen tapaamisella ollut mitään vaikutusta kirjeen sisältöön. Kysymys oli siis lahjonnasta.
MIELIPIDETIEDUSTELUISSA vaalien kakkostilalla pysytellyt liikenneministeri Shaul Mofaz kertoo, että omiin tiedusteluihinsa perustuen hän tulee voittamaan vaalit 43.7 %:n kannatuksella. Hän kertoo ennustuksensa perustuvan sisäiseen kannatuksen tiedusteluun puolueen 74 000 jäsenen parissa. Mofazin neuvonantajana toimii USA:n demokraattien vaalioperoijana 1996 ja 1999 toiminut Arthur Finkelstein, joka sovelsi tiedusteluun omaa menetelmäänsä. Mofaz kehuu, että hän on saanut puolueilta vakuutukset hallituksen muodostamisesta vaalien jälkeen.
Turvallisuusministeri Avi Dichter lupaa yllätystä vaalipäivänä kertomatta lähemmin, mikä se voisi olla. Sisäministeri Sheetritin mahdollisuudet näyttävät olemattomilta. (JP)
4. SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai vakuuttaa, ettei hänen puolueensa liity hallitukseen, joka neuvottelee Jerusalemista missään muodossa nyt tai tulevaisuudessa. Toinen Shasille tärkeä pointti on lapsilisien nostaminen. Livni on vihjaillut, että nykyinen talousministeri Roni Bar-On tulee pysymään paikallaan hänen hallituksessaan, mutta Bar-On ehdottomasti vastustaa lapsilisien nostamista. Livni on myös neuvotellut Jerusalemista kaiken aikaa, joten tarkkailijat otaksuvat, ettei hallituksen muodostaminen onnistu Livnille. Israel Beiteinu puolue tuskin on myöskään halukas tulemaan hallitukseen. Livni ilmoitti, että hän tulee jatkamaan rauhankeskusteluja PA:n kanssa kaikilla sektoreilla, myös Jerusalemista.
MOFAZIN mahdollisuudet hallituksen muodostamiseksi näyttävät paremmilta.
Jos Kadiman uusi puheenjohtaja valitaan keskiviikkona, presidentti Peres keskustelee heti sen jälkeen eri puolueitten edustajien kanssa ja tekee sitten päätöksen, kenelle hän antaa hallituksen muodostamisen 28 päivän kuluessa. Peresillä on aikaa kaksi päivää, sillä hän matkustaa YK:n yleiskokoukseen heti sen jälkeen. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Monimiljonääri Arkadi Gaydamak vihjailee, että hän voisi liittyä Ariyeh Derin Jerusalemin pormestarin vaalityöhön hänen aisaparinaan. Derin osallistuminen on kuitenkin epävarmaa, koska ei ole selvyyttä hänen oikeudestaan osallistumiseen. Hän kärsi kolmen vuoden vankeusrangaistuksestaan 22 kuukautta vapauduttuaan hyvän käytöksen perusteella. (JP)
- Islamic Jihad ilmoittaa ampuneensa Kassam-raketin eilen Gazasta Sderotin ulkolaidalle, jossa se sytytti tulipalon vahingoittamatta ketään. Myös al-Aksa ilmoitti osallisuutensa raketin ampumiseen. Puolustusministeri Ehud Barak määräsi kaikki Gazaan menevät portit suljettaviksi. (JP)
- Islamilainen äärijohtaja Omar Bakri antoi käskyn beatlesien jäsenen Paul McCartneyn murhaamiseksi, koska tämä lupautui konsertoimaan Israelissa. Bakri sanoi näin: ”Vihollisemme ystävät ovat vihollisiamme.”
- Labour esitti virallisen vaatimuksen, että Kadima-puolueen jäsen Isaac Ben-Israel tulee erottaa Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnasta hänen esitettyään kirpeää arvostelua Ehud Barakista puolustusministerinä. (JP)
- Oikeuskansleri Mazuz vaatii, että poliisi aloittaa rikostutkimukset useiden vasemmistolaisten rauhan- ja naisjärjestöjen ohjelmajulistuksista, joissa ne antavat ohjeita, miten välttää asepalvelusta vetoamalla psykologisiin tai muihin syihin. He saavat tukea useilta kansainvälisiltä järjestöiltä kuten Bread for the World, Cristian Voice, Quakers Britanniassa sekä Coalition for Women in Peace. Asevelvollisten määrä asepalveluksen suorittamiseksi on laskenut siinä määrin, että sitä pidetään huolestuttavana. (INN)
- Japani lahjoitti 1000 pyörätuolia Israelin vammautuneille. (INN)
- Olmert kutsuu Yitzharin asukkaitten mellakkaa läheisessä arabikylässä yhden sen jäsenen puukotettua 9-vuotiasta juutalaispoikaa ”pogromiksi”, jota hän ei salli tapahtuvan Israelissa. Lausunto herätti kovaa kritiikkiä. (INN)
- Abbasin johtama Fatah jatkaa kristittyjen painostamista Betlehemissä, jossa 1990-luvulla kristityillä oli 60 %n enemmistö; 2000 se oli 40 % ja tänään 10-15 % kaupungin asukasluvusta, arviolta 10 000 – 15 000. Vuosittain kaupungista muuttaa tuhat kristittyä pääasiassa ulkomaille. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/127592

Sunday, September 14, 2008

SUNNUNTAI 14.09.08
1. KAKSI SYYRIALAISTA kommandopataljoonaa tunkeutui Libanonin rajan yli seitsemään kylään Tripolin ulkopuolella, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Joukot ovat tiedustelu- ja insinöörijoukkoja ja niitä pidetään etujoukkoina laajemmille sotilasyksiköille, jotka odottavat rajan takana. Kylissä asuu pääasiassa alawite-muslimeja. Tripoli on puolen miljoonan asukkaan kaupunki, jonka asukkaitten pääosa on sunni-muslimeja, mutta myös alawite-muslimit ja kristityt ovat runsaasti edustettuina kaupungissa.
DEBLAFILE kertoo, että Syyrian ulkoministeriö on tiedottanut sekä USA:lle että Ranskalle, etteivät ne sekaantuisi asiaan. Uutisen mukaan 13.09.08 joukot olivat aloittaneet tunkeutumisensa Libanoniin viimeisen 48 tunnin kuluessa.
Debkafile arvioi edelleen, että mikäli Syyrian joukot etenevät Tripoliin, ne varmistavat esteettömän yhteyden Latakiin sekä Tartusin satamaan, jota venäläiset laivasto- ja insinöörijoukot kunnostavat Venäjän Välimerenlaivaston tukisatamaksi.
Mitä seurauksia Syyrian avoimella tunkeutumisella Libanonin alueelle tulee olemaan, nähtäneen seuraavien viikkojen aikana. Syyriaa on syytetty siitä, että se toimittaa aseita Hizbullahille, mikä tämän ansiosta helpottuu entisestään, sekä siitä, että Syyria kouluttaa USA:n joukkoja vastaan Irakissa taistelevia terroristeja ja aseistaa heitä.
Syyria syytti sekä oppositiojohtaja Saad Hariria että Saudi Arabiaa muslimi salafite-liikkeen tukemisesta ja ”libanonilaisen Kandaharin” perustamiseksi Tripoliin Syyrian rajan tuntumaan pitääkseen shia-muslimit poissa kaupungista. (Debkafile)
2. VENÄJÄN presidentti Dmitri Medvedev sanoi perjantaina, että sotilaallinen operaatio Iranin ydinasesuunnitelman toteutumisen estämiseksi on täysin hylättävä eikä myöskään ole mitään syytä asettaa uusia sanktioita Irania vastaan. Venäjä kannattaa EU:n aiempia kaupparajoituksia Irania vastaan mutta ei suosittele niiden koventamista. USA puolestaan asetti uusia rajoituksia sulkemalla Iranin tärkeimmän merikuljetusyhtiön sivuliikkeineen mustalle listalle, koska se USA:n havaintojen mukaan kuljettaa kiellettyjä artikkeleita.
USA:n satelliittitiedustelu on havainnut, että Isfahanin rikastusalueelta on hävinnyt 50 – 60 tonnia teollisuuskäyttöön rikastettua uraania, joka voidaan rikastaa edelleen ydinpommeja varten . Erä riittäisi jatkorikastettuna kuuteen ydinpommiin. Hävinnyt UF6 uraanierä lienee siirretty salaisiin jalostuspaikkoihin Iranissa jatkojalostusta varten.
YK:n turvallisuusneuvoston asettama ydinteollisuuden tarkkailujärjestön IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei esittelee uuden raportin Iranin ydinsuunnitelmasta järjestön hallinto-neuvostolle Viinissä maanantaina. (Debkafile)
3. ISRAELIN hallitus piti kiireisen istunnon viime viikon keskiviikkona nopeasti muuttuvien tilanteiden takia Lähi Idässä. USA on siirtänyt huomattavan osan merivoimistaan Persianlahdelle ja Välimerelle. USA:n lentokoneitten tukialus USS Theodor Roosevelt höyrysi Välimerelle tukeakseen siellä ennestään olevia merivoimia. USA:lla on Välimerellä, Persianlahdella ja Arabiamerellä kaikkiaan neljä lentokoneitten tulialusta saattuealuksineen.
USS Rooseveltin mukana tulevat Välimerelle risteilyohjuksin varustetut risteilijät Mason ja Nitze, joissa on 7 500 merisotilasta, sekä hyökkäyssukellusvene Springfield.
Venäjällä on Välimerellä kaksi sota-alusta saattueineen. Venäjä asetti äskettäin Mustanmeren ja Välimeren laivastoyksiköt yhteisen johdon alaisiksi. Lisäksi Venäjä kunnostaa Syyrian rannikolla Tartusin satamaa laivastonsa huolto- ja tukisatamaksi, koska Mustallemerelle sijoitetut laivastoyksiköt joutuvat kulkemaan Turkin valvomien Dardanellin salmien kautta, mikä kriisitilanteessa voi aiheuttaa ongelmia.
USA:N laivaston keskittäminen Lähi Idän alueelle on kasvattanut epäilyksiä, että USA suunnittelee sotilaallisia iskuja Iranin ydinlaitoksiin tai Iranin kauppasaartoa, mitä voi ennakoida Iranin laivaston meneillään olevat harjoitukset Persianlahdella. (Debkafile)
4. HAMASIN kovanaama Mahmoud Zahar sanoi lauantaina, ettei Hamas tule tinkimään vaatimuksestaan saada esittämänsä listan mukaiset vangit vapautettaviksi Israelin vankiloista IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Toinen Hamasin edustaja Ismail Redwan totesi Gazassa samoin, ettei ole mitään syytä alentaa vaatimuksia tai laatia uusi lista.
HAMASIN ulkomaanasioitten johtaja Khaled Meshaal totesi viikonlopun aikana Damaskoksessa, että Hamas haluaa vankienvaihdon tapahtuvan mahdollisimman pian. Hän kuitenkin kielsi huhut, että järjestö olisi muuttanut kantaansa vapautettaviksi vaatimiensa vankien lukumäärästä tai että siitä olisi jo sovittu Israelin kanssa.
EGYPTIN asenne vankienvaihtoon alkaa myös olla entistäkin ärtyneempi, koska edistystä ei pääse syntymään. Egyptin kannalta vaikein asia lienee Hamasin vaatimus, että Rafahin rajanylitysterminaali Gazasta Siinaille tulee pitää auki.
Israelin neuvottelija, Olmertin kanslian edustaja Dekel matkustanee alkuviikosta Kairoon jatko-neuvotteluja varten. Edellinen keskusteluja Israelin puolesta johtanut puolustus-ministeriön korkea virkailija Amos Gilad esitti jokin aika sitten syvän turhautumisensa Hamasin jähmeän asenteen vuoksi. Hän kutsui Hamasia ”syöväksi” , joka on voimakkaampi kuin Länsirannalla toimiva Palestiinan Auktoriteetti, jota länsivallat tukevat.
HAMAS VAATII 450 vangin vapauttamista, joilla Israelin kannan mukaan on verta käsissään, sekä lisäksi toiset 1000 vankia vaiheittain. Israel on laatinut listan, jossa on 71 vankia, jotka se katsoo voivansa vapauttaa Gilad Shalitin vapauttamista vastaan.
HAMAS on tiettävästi etsinyt uutta välittäjää Egyptin tilalle, jota se syyttää Israelin suosimisesta, mutta halukkaita ei liene tarjolla. (JP, Ynet)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on huonoin puolustusministeri, joka Israelilla on koskaan ollut, väitti Kadiman kansanedustaja, eläkkeellä oleva kenraali Isaac Ben-Israel lauantaina. Puhuessaan kulttuuritapahtumassa Beershebassa hän syytti Barakia jänistämisestä useissa tärkeissä ratkaisutilanteissa, joista viimeinen tapahtui IAF:n valmistautuessa pommittamaan Syyrian rakenteilla olevaa epäiltyä ydinvoimalaa. Vaikka tiedustelutiedot olivat selkeästi osoittaneet rakenteilla olevan laitoksen todellisen tarkoituksen, Barak vastusti pommituslentoa sinne. Onnistunut lento suoritettiin 6. syyskuuta 2007.
BEN-ISRAEL totesi puheessaan, että Barakin ohjeena on istua paikoillaan olla tekemättä mitään. Hän kertoi huomioineensa, että sama päättämättömyys näkyy Barakin toimissa suhteissa Gazan raketti-iskujen lopettamiseksi sekä Hizbullahin aseistautumisen estämiseksi. Hän totesi, ettei yksikään poliitikko ole saanut palkintoa siitä, ettei hän uskalla mennä sotaan silloin, kun se katsotaan välttämättömäksi.
BEN-ISRAEL totesi Iranista, että sen ydinasesuunnitelma näyttää joutuneen jonkinasteisiin ongelmiin, mitkä voivat viivyttää aseen valmistusta vuodella tai puolellatoista, mutta ennakoi, että lopulta Israel joutunee tekemään ratkaisun iskusta yksin. (JP)
6. ISRAEL tehnee sen, minkä se katsoo välttämättömäksi Irania vastaan, sanoi USA:n republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin vastauksena hänelle esitettyyn kysymykseen, tuleeko USA avustamaan Israelia sen mahdollisessa sotilaallisessa iskussa Irania vastaan välttäen vastaamasta suoraan esitettyyn kysymykseen. Palin myös totesi vastatessaan toiseen kysymykseen, että ydinase Iranin käsissä ei ole uhka pelkästään sen lähialuetta vastaan vaan maailmanlaajuisesti. Hän tähdensi, ettei välttämättä siten, että Iran tulisi käyttämään sitä toisia valtioita vastaan, vaan että ase voisi joutua terrorijärjestön käsiin.
DEMOKRAATTIEN varapresidenttiehdokas Joe Biden vastasi JP:n toimittajan kysymykseen samasta asiasta, että Israelilla on oikeus puolustautua eikä sen tarvitse pyytää siihen kenenkään lupaa. Hän selvensi, ettei ole USA:n asia kertoa Israelille, mitä sen tulee tehdä. Juutalaisten kansallinen demokratianeuvosto pyysi Bideniä esittämään avainpuheen Washingtonin konferenssissa myöhemmin tässä kuussa.
Juutalaiset USA:ssa ja Israelissa ovat vielä jakaantuneet, kumpaa ehdokasta tulisi kannattaa. Palin on tuntematon, hän ei ole koskaan vieraillut Israelissa; Meksikossa, Kanadassa, Kuwaitissa ja Saksassa kylläkin, eikä hän ole koskaan tavannut ketään vieraan valtion päämiestä. Palinin toimiston ikkunanpieleen kiinnitetty Israelin pienoislippu on huomioitu ja pyritty sen perusteella arvioimaan, mitkä ovat hänen tuntemuksensa Israelista. Aktiivisena helluntaiseurakunnan jäsenenä hänen uskotaan omaksuneen seurakunnan myönteisen lämpimän suhtautumisen Israeliin, kuten evankeliset kristityt yleensä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Oikeuslääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että torstaina Yakonjoesta löydetty ruumis on 4-vuotiaan Rose Pizemin, joka oli ollut kateissa toukokuusta lähtien. Sekä hänen isoisänsä että äitinsä ovat pidätettyinä epäiltyinä hänen murhastaan. Tutkimuksissa ei pystytty selvittämään kuolinsyytä, eikä jäänteissä havaittu mitään väkivallan merkkejä. Poliisi jopa vihjaili kerran, että Rose olisi ollut elossa silloin, kun hänet heitettiin jokeen matkalaukkuun sullottuna. Tytön isoäiti esitti halunsa haudata hänet Ranskaan. (JP)
- Palestiinalainen, joka sytytti tuleen tyhjän talon Yitzharin kylän lähellä, puukotti paikalle tullutta 9-vuotiasta juutalaispoikaa läheisestä Shalhevet kylästä lauantaina. Yitzharin kylän sata asukasta teki rankaisuretken läheiseen Asira al-Kabaliya arabikylään laukoen aseitaan ilmaan, työntäen yhden auton nurin ja rikkoen asuntojen ikkunoita. IDF julisti alueen saartoon. (Ynet)
- Vasemmistokansanedustajat tuomitsivat juutalaiskylän aloittaman mellakan läheisessä arabikylässä arabin puukotettua 9-vuotiasta juutalaispoikaa. Vasemmistoaktivistit tekivät osanottoretken Asira a-Kabaliyan kylään ilman IDF:n lupaa. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi kutsui juutalaiskylän asukkaita kaksijalkaisiksi eläimiksi, mutta ei tuominnut puukotusta. (Ynet)
- Kadiman kaksi johtavaa ehdokasta muistuttavat ovenvartijaa, janitaaria, jonka tehtävänä on valvoa sisäänkäyntiä ja tehdä pienkorjauksia. Kummallakaan, enempää Livnillä kuin Mofazillakaan, ei ole ideologiaa, filosofiaa tai historian tuntemusta, sanoo Haaretzin toimittaja Aluf Benn. (Haaretz)
- USA aikoo sittenkin myydä Israelille 1000 bunker-buster täsmäpommia, vaikka sen epäillään käyttävän niitä Irania vastaan. (Haaretz)