Friday, July 25, 2008

PERJANTAI 25.07.08
1. ”TÄMÄ ON SUURI HETKI voidessamme onnitella suurta voittoa, mitä vapauttamisesi merkitsi. Sinä olet arabi- ja palestiinalaisvankien johtaja. Olen ylpeä, että sinä olet tämän delegaation sydämessä ja mielessä. Sinun kaunis muotosi, puhdas ja viaton persoonasi, joka lapsesta lähtien antautui Palestiinalle ja palestiinalaisten asialle.” Näin ylisti lapsimurhaajaa Samir Kuntaria PLO:n Libanonin lähettiläs Abbas Zaki, joka on myös Fatahin keskuskomitean arvostettu jäsen, WND:lle Zakin toimiston WND:lle lähettämässään henkilökohtaisessa E-mailissa. Lausunnossa kutsuttiin Samir Kuntaria ”sankariksi mennessään Palestiinaan ja lähtiessään sieltä pois”. Kuntaria kutsutaan ”symboliksi, joka selkeimmin tulee osoittamaan Palestiinan kysymyksen suunnan ja arvot”. Häntä kutsutaan Palestiinan symboliseksi lähettilääksi Libanonissa. Lausunnossa ylistetään myös Hizbullahia: ”Jos palestiinalaiset olisivat taistelleet kuten Hizbullah, Israel olisi ollut suurissa vaikeuksissa.”
Abbas Zuki johti eilen delegaatiota, johon kuului Fatahin ja PLO:n johtajia, kunnianosoitus-vierailulle Kuntarin kotikylään Abayeh druusivuoristossa Libanonin pohjoisosassa.
SAMIR KUNTAR johti neljän hengen terroriryhmää, joka 22. päivä huhtikuuta 1979 rantautui kumiveneellä Libanonista Nahariyan hiekkarannalle. He ampuivat ensiksi poliisin, joka tuli paikalle, ja tunkeutuivat seuraavaksi yhteen asuntoon, josta he raastoivat perheen isän ja tämän 4-vuotiaan tyttären rannalle ampuen ensin isän, ruhjoen lapsen pään kalliota vasten ja varmistaen murhan kiväärinperällä hakaten. Perhe en äiti oli paennut salaiseen lokeroon katon yläpuolella ja kauhuissaan tukehdutti sylivauvansa.
Samir Kuntar sai neljä elinkautista, josta hänet armahdettiin ”vankienvaihdossa” Hizbullahin kanssa toveriensa kanssa. Presidentti Peres allekirjoitti armahduksen. Israel neuvotteli kahdesta Hizbullahin kidnappaamasta sotilaasta Eldad Regev ja Ehud Goldwasser antaen Israelin kansalle kuvan, että he olivat elossa, vaikka hallitus tiesi heidän kuolleen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas onnitteli myös Kuntaria vapautumisesta.
(www.worldnetdaily.com )
2. ISRAELIN ENTINEN YK:n lähettiläs Danny Gillerman kertoo Jerusalem Postin haastattelussa, että YK:n UNIFIL rauhanturvajoukkojen epäonnistuminen tehtävissään voi asettaa kulissit uudelle Libanonin konfliktille.
UNIFIL-joukoille annettiin tehtäväksi 2006 Libanonin kakkossodan rauhansopimuksen jälkeen toimia sille annetun mandaatin mukaisesti, joka oli tarkoin määritelty. ”Heidän tehtävänsä ei ollut jaella suklaata Libanonin lapsille eikä jakaa sakkolappuja liikennerikkomuksista”, toteaa Gillerman. Hän kertaa vähän historiaa kertoen, että heinäkuun 12. päivään 2006 mennessä Libanonin eteläosa oli ”Hizbullah-maata”, joka pystyi tekemään siellä mitä tahtoi eikä Libanonin armeijan sotilailla ollut mitään asiaa mennä sinne. Libanonin kakkossodan päätyttyä 34 päivää myöhemmin YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman 1701, joka toi Libanonin eteläosaan 30 000 sotilasta, joista vajaa 15 000 YK-joukkoja, loput Libanonin armeijan sotilaita. Päätöslauselman tarkoituksena oli, että UNIFIL-joukot pystyvät sen antaman mandaatin kautta valvomaan, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen eikä pysty toimimaan vapaasti Libanonin eteläosassa. ”UNIFIL on epäonnistunut tässä”, Gillerman toteaa. ”Hizbullah on aseistautunut ja luultavasti paremmin kuin ennen sotaa. Lauselma 1701 tarkoituksena oli estää aselaivausten pääseminen terrorijärjestöille, etenkin Hizbullahille, mikä oli suuri saavutus, mutta myöskään sitä UNIFIL ei ole pystynyt estämään.”
GILLERMAN sanoo, että hän on toistanut kritiikkiään UNIFIL:n epäonnistumisesta YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moonille ja muille YK:ssa, mutta siellä todetaan, että he lukevat lehdistä UNIFIL:ia kritisoivia kirjoituksia, mutta ettei kukaan ole esittänyt virallisia syytöksiä niiden toimista. Sekä Israelin puolustusministeriö että Libanon ovat kiitelleet UNIFIL:n toimia Libanonissa. Gillerman katsoo tämän epäsuhdan johtuvan siitä, että puolustusministeriön ja IDF:n tehtäviin kuuluu pitää yllä suhteita UNIFIL:n ja Libanonin armeijan edustajien kanssa, eikä se onnistu esittämällä kritiikkiä niitä vastaan yhteisissä keskusteluissa. Ongelman ratkaisu vaatisi poliittisia päätöksiä ja 1701 mandaatin muuttamista. (JP)
3. ISRAEL PELAA ”hyvä mies paha mies” peliä Libanonissa, sanoo Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston entinen johtaja kenraalimajuri Giora Eiland. Eiland kritisoi raskaasti Israelin omaksumaa roolia suhteissaan Libanonin hallitukseen ja Hizbullahin. Israel kehuu kaikissa lausunnoissaan Libanonin hallitusta, joka edustaa pelin ”hyvää mies” ja Hizbullah vastaavasti ”pahaa miestä”.
Eiland perustelee kantaansa sillä, että käytännössä Hizbullah nykyisin hallitsee koko Libanonin maata ja kansaa. Sillä on veto-oikeus hallituksen päätöksiin ja se saa pitää ja kasvattaa omaa armeijaansa Libanonin hallituksen tieten ja luvalla. Hizbullah hallitsee täysin Libanonin eteläosaa ja se päättää Israelin vastaisen rajan rauhallisuudesta tai rauhattomuudesta. Libanonin hallituksella ei ole siihen mitään sananvaltaa, mutta virallisesti se on kuitenkin vastuussa siitä, mitä maassa ja sen rajoilla tapahtuu, Eiland arvioi.
GIORA EILAND sanoo, että kaikissa tulevissa konflikteissa Libanonin rajalla Israelin tulee pitää Libanonin hallitusta vastuullisena niihin. ”Libanonin hallitus on Israelin todellinen vihollinen, ei Hizbullah”, Eiland toteaa. ”Libanonin kansa on suostunut antamaan vallan Hizbullahille, joten sen on myöskin vastattava siitä, mitä se tekee.”
EILAND KATSOO, että ellei Israelin virallisesti muuta suhtautumistaan todellisesta vihollisesta Libanonissa, se tulee taistelemaan ja häviämään myös seuraavan Libanonin sodan. Hänen mielestään ei ole oikein taistella ”pahaa miestä” vastaan, kun todellinen vihollinen on ”hyvä mies”, jonka Israel on edellisissä sodissa jättänyt koskemattomaksi. Eiland tähdentää, että Israelin tulee puhua totta ja tehdä tämä tosiasia selväksi myös liittolaisilleen. Hän ottaa esimerkin siitä lämpimästä vastaanotosta, minkä lapsimurhaaja Samir Kuntar sai Libanonissa, jossa koko maan korkein johto kunnioitti hänen vapauttamistaan. (Ynetnews)
4. JERUSALEM POST kertoo, että epäsuorat ”rauhankeskustelut” Israelin ja Syyrian välillä jatkuvat Turkissa. Artikkeli kertoo, että edistymistä keskusteluissa on saavutettu kysymyksissä, jotka koskevat vettä, rajoja ja turvallisuutta. Artikkelin kirjoittajat H Keinon ja T Lazaroff valittavat kuitenkin, että pääministerin kanslia, josta neuvottelut alun perin aloitettiin, pitää asioita tarkasti liiviensä taskussa eikä halua kertoa keskustelujen nykyvaiheista.
NEUVOTTELUISSA välittäjinä toimivat turkkilaiset diplomaatit sanovat, että he suhtautuvat keskusteluihin hyvin vakavasti, mutta että ne kärsivät niiden epäsuorasta yhteydenpidosta. He vaativat, että keskustelut olisi nostettava suoriksi johtajien välisiksi.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad suosittelee suoria keskusteluja, mutta hänen ennakkoehtonsa on se, että USA osallistuu niihin, mikä ei Assadin arvion mukaan onnistu USA:n nykyisen presidentin aikana. (JP)
5. HIZBULLAH käy taloudellista sotaa Libanonin eteläosassa lähellä Shabaan Farmia sijaitsevissa kylissä Chebaa, Kfar Chouba ja Hebbariye, kertoo JP Breanda Gazzarin kynäilemässä artikkelissa. Artikkelin mukaan järjestö oli aktiivinen alueella IDF:n surmattua Hassan Nasrallahin pojan 1997, mutta vähensi toimintaansa IDF:n vedettyä joukkonsa Libanonin eteläosasta 2000.
LIBANONIN kakkossodan jälkeen 2006 sunni-muslimien tärkein poliittinen puolue ”Future Movement” aktivoitui kylissä, mitä vastaan Hizbullah on alkanut kilpailla palkkaamalla paikallisia köyhiä ihmisiä ”vastarintapataljooniin” maksamalla heille kuukausipalkkaa. Toiseksi Hizbullah ostaa paikallisia poliitikkoja antamalla heille käteistä rahaa.
Hizbullah teki ruohonkorsityötä vuosien 2000 ja 2006 välisenä aikana lahjoittaen kyliin ambulansseja sekä auraten talvisia teitä lumesta.
LIBANONIN KAKKOSSODAN jälkeen sunni-puolue on vastannut Hizbullahin haasteeseen valuttamalla rahaa kyliin, mikä on alkanut huolestuttaa Hizbullahin johtoa, joka pitää kylien vaikutusvallan säilyttämistä tärkeänä tukialueena mahdollista uutta konfliktia varten Israelin kanssa. Kilpailu Hizbullahin, joka on shia-johtoinen ja läheisissä suhteissa Iranin kanssa, ja sunni-muslimien radikaaliainesten välillä on jännittynyt. Hizbullah pelkää, että nouseva sunni-puolue Future Movement uhkaa sen asemaa maan tärkeimpänä järjestönä.
Hizbullah aloitti ”vastarintapataljoonien” muodostamisen 1997, vähentäen niitä välillä, mutta on nyt aloittanut rakentaa niitä uudelleen rahan voimalla. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin muutama päivä sitten vapauttama suurterroristi Samir Kuntar sanoo haluavansa ansaita ”maisterinarvon” sotilaallisessa vastarinnassa ja tappaa lisää israelilaisia. Kuntar lausui mielipiteitään Libanonin Future TV-lähetyksessä. Hän kertoi olevansa ylpeä surmaamistaan israelilaisista ja esitti toivomuksensa – jos Allah niin tahtoo – murhata lisää MEMRI:n kääntämänä.
- Hamas pyytää Egyptiä auttamaan ”marttyyrien äitiä” Miriam Farhatia, joka sai äskettäin massiivisen sydänkohtauksen. Hän kehotti 2002 videoesityksessä poikaansa hyökkäämään juutalaiskyliin Gazassa. Syyksi hän ilmoitti sen, miten palestiinalaisia surmataan. Hän toivoi poikansa murhaavan niin monta israelilaista kuin suinkin mahdollista. Hänen poikansa Muhammad, 19, murhasi viisi teini-ikäistä 2003 ja haavoitti 23 ihmistä Atzmonassa ennen kuin hänet itsensä surmattiin maaliskuussa 2003. Farhatin vanhin poika sai surmansa suunnitellessaan uutta hyökkäystä 2003. Hänen kolmas poikansa sai surmansa IAF:n tuhottua hänen autonsa 2005. Tämän johdosta hänelle annettiin ”kunnianimi” marttyyrien äiti. Hänet valittiin PA:n parlamenttiin 2006. Farhat sai massiivisen sydänkohtauksen ja lepää teho-osastolla Gazan kaupungin Shifa sairaalassa. Hamas haluaa siirtää hänet Egyptiin. (JP)
- Al-Aksa johtaja Zubeidin juutalainen tyttöystävä Tali Fahima kutsuu häntä ”Shin Betin huoraksi”, koska hän teki sopimuksen sen kanssa päästäkseen silmälääkäriin Ramallahissa. (INN)

Thursday, July 24, 2008

TORSTAI 24.07.08
1. KANSAINVÄLINEN JIHAD rekrytoi joukkoihinsa eurooppalaisia ja amerikkalaisia, jotka on käännytetty ja aivopesty islamin uskoon suorittamaan terrori-iskuja Israelissa, kerrotaan JP Y Katzin ja H Keinonin laatimassa artikkelissa.
Artikkelissa kerrotaan Israelin turvallisuuskabinetin eilisestä istunnosta, joka oli kutsuttu kokoon keskustelemaan kansainvälisen jihadin Israelille aiheuttamasta uhasta. Tilaisuudessa sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin esitteli osastonsa keräämiä tietoja yhdessä Shin Betin ja Mossadin tutkijoitten kanssa.
TIEDUSTELUN asiantuntijat kertoivat hallituksen ministereille kansanvälisen jihadin elementtien kasvusta Libanonissa, Jordaniassa ja Siinailla, sekä myös uhkasta, minkä al-Qaidan rekrytoimat Euroopan ja USA:n kansalaiset aiheuttavat Israelille päästessään maahan tavallisten turistien valepuvussa.
Useita tällaisia jihadin ja al-Qaidan riveihinsä haalimia ja islamin uskoon käännytettyjä Yhdysvaltain ja Euroopan kansalaisia on paljastettu. Tunnettuja tapauksia ovat Adam Yehiye Gadahn, joka esiintyi al-Qaidan videoteipillä, USA:n kansalainen juutalaista syntyperää, sekä ”kenkäpommittaja” Richard Reid, Englannin kansalainen, jonka tarkoituksena oli tuhota matkustajakone kengänpohjiinsa piilotetulla muovipommilla. Hän sai elinkautisen tuomion ja kärsii rangaistustaan USA:ssa.
TURVALLISUUSVIRANOMAISET pelkäävät, että jihad tuo käännyttämiään länsimaisia potentiaalisia terroristeja Israeliin, jossa he ottavat yhteyttä paikallisiin terrorijärjestöihin, jotka avustavat heitä suorittamaan hyökkäyksensä.
Kansallisen turvallisuusneuvoston apulaisjohtaja eversti Shaul Shai (Res.) epäili, että al-Qaida olisi niin suuri uhka Israelissa, kuin mitä se on juutalaisia kohteita vastaan ulkomailla. Hän myös epäili al-Qaidan tehokkuutta Gazassa Hamasiin verrattuna. Tämä sotii sitä eilisen artikkelin tietoja vastaan, joka kertoo kolmen terrorijärjestön, al-Aksan, Galilean Vapautus-prikaatien ja al-Qaidan yhteistyöstä Juudeassa ja Samariassa (Debkafile). (JP)
2. RAJAPOLIISI pysäytti epäilyttävän auton Samariassa. Tutkimuksissa autosta löydettiin 12 kg:n pommi valmiina käytettäväksi. Auto pysäytettiin Kafinin kylässä Jeninistä itään. Poliisit räjäyttivät pommin turvallisesti.
Autossa olleet kolme palestiinalaista pääsivät kuitenkin pakenemaan. Yksi heistä tunnistettiin Jihad Islamin Jeninin alueen komentajaksi, Fadi Kathni, jota turvallisuusjoukot ovat etsineet useista terroriteoista epäiltynä.
Poliisi käynnisti välittömästi miesten ajojahdin. Jenin on toinen niistä kaupungeista Nablusin ohella, joissa toimivat amerikkalaisten kouluttamat PA:n poliisit. Mahmoud Abbas uhkasi äskeisen vierailunsa yhteydessä presidentti Shimon Peresin virallisessa ”presidentinlinnassa”, että hän vetää PA:n poliisit pois Nablusista ja Jeninistä, ellei IDF lopeta omia operaatioitaan siellä, koska hänen mielestään ne estävät PA:n poliisin toimia. (lähde: www.debka.com)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas käytti USA:n presidenttivaalien ehdokkaan Barak Obaman Ramallahin vierailua hyväkseen hyökätäkseen Israelia vastaan. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudaineh kertoi JP:n toimittajalle Kh A Toamehille Abbasin toiveista Obamalle näin: ”Setlementtien rakentaminen täytyy loppua, ja IDF:n ratsiat Juudeassa ja Samariassa täytyy lopettaa, koska ne häiritsevät rauhanprosessia.” Hän mainitsi, että Abbas informoi Obamaa ”rauhankeskustelujen” nykyvaiheesta. Saeb Erekat täydensi Rudainehin kertomusta lisäten, että Abbas kertoi IDF:n operaatioitten Länsirannalla olevan pahimmat esteet ”tiekartta rauhaan” toteutumisessa. Abbas esitti toiveen, että Obama vaatisi Israelia vapauttamaan lisää palestiinalaisia vankeja. Abbas oli Erekatin mukaan vakuuttanut PA:n täydellistä tukeutumista kaikkiin tehtyihin sopimuksiin, mutta syytti että IDF jahtaa varsinkin Hamasin jäseniä ja sen johtamia instituutteja Länsirannalla estäen PA:n poliisia suorittamasta tehtäviään lain ja järjestyksen toteuttamiseksi.
ABBASIN neuvonantaja ja Fatahin johtavia virkailijoita Azzam al-Ahmed syytti Israelia, ettei se välitä Oslon sopimuksista toimiessaan ns. A-alueilla, joissa PA:lla on täysi turvallisuus- ja hallintavastuu. Hän hylkää ajatuksen, että rauhansopimus valmistuisi 2008 aikana.
PA:N JOHTO näyttää unohtaneen täysin, mitä Oslon sopimukset edellyttävät PA:ta, jonka tulee ”taistella terrorismia vastaan, kerätä kaikki laittomat aseet, pidättää terrorismista ja väkivaltaisuudesta Israelia vastaan epäillyt ja luovuttaa heidät Israelille”.
4. PRESIDENTTIEHDOKAS Barak Hussein Obama kertoi JP:n päätoimittajalle David Horovitzille antamassaan haastattelussa, että jos hänet valitaan, hänen selkeä ja suora päämääränsä on neuvotella Iranin kanssa suoraan sen ydinsuunnitelmista, mutta että jos neuvottelut Iranin ydinpommista eivät johda tulokseen, on turvauduttava muihin toimiin. Hän kuitenkin kieltäytyi ilmaisemasta suoraa kantaansa, kannattaisiko hän sotilaallista iskua Iraniin pitäen sitä ”hypoteettisena kysymyksenä”, joka ei vaadi vastausta.
JERUSALEMIN asemasta Obama toisti aiemmin esittämänsä tarkennuksen AIPAC:n konferenssissa antamaansa kuvaukseen ”Israelin jakamattomana pääkaupunkina”. Hän sanoi ”uskovansa, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki”, mutta uskoo että Israel ja PA ratkaisevat Jerusalemia koskevan kysymyksen lopullista tilannetta koskevissa neuvotteluissa.
OBAMA esitti pontevasti, että hänen uskoakseen Israelin tulee pitää kiinni aiemmin tehdyistä sopimuksista. Hän esitti kantansa näin: ”Agressiivinen setlementtien rakentaminen näyttäisi rikkovan ainakin henkeä ellei peräti kirjainta aiemmista sopimuksista”. Hän tunnusti, että Israelin turvallisuuskysymykset tulee huomioida neuvotteluissa, mutta ei suostunut näkemään, miten ”setlementtien rakentaminen” vaikuttaisi positiivisesti Israelin turvallisuuteen. Hän jopa esitti, että niiden laajentaminen lisää Israelin turvallisuusriskiä. (JP)
TÄMÄN PERUSTEELLA näyttää, ettei Obamalle ole tarvittavan selkeästi esitetty, miten vaaralliseksi Israelin turvallisuustilanne muodostuu, jos Juudeasta ja Samariasta tulee uusi Gazan kaista, josta terroristit voivat tulittaa Israelin väestökeskuksia olalta laukaistavin ohjuksin. Tämä tilanne toteutuu, jos Israel vaaditaan vetäytymään 1949 aselepolinjoille.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi USA:n presidentti ehdokkaalle Obamalle, että Iranin ydinpommi on valmis vähän yli vuoden päästä ja esitti vaatimuksensa, että kansainvälisiä pakotteita Iranin taivuttamiseksi kansanväliseen ydinteollisuutensa tarkkailuun tulee kiristää poistamatta sotilaallisen iskun mahdollisuutta.
OLMERTIN ARVIO poikkeaa siitä, mitä Israelin turvallisuusjärjestöt ovat asiasta esittäneet. Niiden arvioitten mukaan Iran hallitsee pommin rakentamisen teoriassa kuluvan vuoden loppuun mennessä ja saa rakennettua pomminsa valmiiksi ensi vuoden puolivälissä.
Asian käsittelyyn on tulossa voimalla mukaan Venäjän Iranille lupaama S-300 ilmatorjunta järjestelmä. Erään arvion mukaan ne toimitetaan syyskuussa tänä vuonna ja ne olisivat toimintavalmiit vuoden kuluessa. Asiantuntijoitten mukaan ne voisivat pahoin häiritä mahdollista sotilaallista iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan. S-300, josta käytetään myös tunnusta SA-20, pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan.
6. USA:N TOINEN presidenttiehdokas John McCain (rep. Arizona) piti Pennsylvaniassa vaalitilaisuuden, jossa hän esitteli kuulijoille Barak Obaman aiempia lausuntoja Iranista. Mc Cain arvosteli Obamaa tämän vakuutuksista, että hänen ensimmäisiä toimiaan presidenttinä tulisi olemaan tavata Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadia ja muita maan vihollisia.
MCCAIN totesi puheessaan, että Iranin ydinpommi muodostaa Israelin olemassaololle kaikkein vaarallisimman uhkan. Hän piti vaarallisena varsinkin sitä, että Iranin johtaja tulee YK:n täysistuntoon ja kertoo siellä, että hänen maansa tulee hävittämään toisen YK:n jäsenmaan Israelin maan päältä. ”Ja heillä on aseet sen tekemiseksi”, hän lisäsi. McCain kiitti Saksaa, Ranskaa ja Englantia siitä, että ne ovat ottaneet kovan kannan Iranin ydintoiveita vastaan, mutta syytti Obamaa, että lupautumalla matkustamaan Teheraniin ilman ennakkoehtoja tämä mitätöi kaiken, mitä kansainvälinen yhteisö on asiassa saavuttanut. McCain uskoo hänkin, että kiristämällä Iranin eristämistoimia on mahdollista saada sen johto tulemaan järkiinsä, mutta hän ei poista pöydältä sotilaallisen iskun mahdollisuutta.
MCCAIN sanoi, että suurimmat Israelin turvallisuutta uhkaavat tekijät ovat Iranin ydinase, maan rajoilla väijyvät terrorijärjestöt sekä maan sisäinen poliittinen sekaannus. ”Nämä kaikki uhkaavat juutalaista valtiota,” hän arvioi.
McCain pyrkii saamaan maailman median huomion pois kilpailijansa ympäriltä, joka puolestaan katsoo, että juutalaisten kannatus on elintärkeä Pennsylvanian runsaan juutalais-asutuksen vuoksi, kuten myös Israeliin muuttaneitten USA:n kansalaisten kannatus. (Ynet)
7. HYVÄNTAHDON ELEENÄ Mahmoud Abbasille pääministeri Ehud Olmert on antanut armahduksen 24 palestiinalaiselle, joita IDF ja turvallisuusjärjestöt ovat etsineet. Neljä näistä saa täyden armahduksen ja voivat vapaasti liikkua Juudeassa ja Samariassa. Loput heistä joutuvat noudattamaan sopimuksen mukaisia liikkumisrajoituksia.
Eräs yleisönosaston kirjoittaja vinoili, että nyt al-Aksan Jeninin johtaja Zakariya Zubeidi voi matkustaa Tel Aviviin tapaamaan juutalaista tyttöystäväänsä, joka toimitti tälle tärkeitä tietoja hänen aktiivisena terrorikautenaan ja istui jonkin aikaa vankilassa. IDF on vuosikaudet etsinyt Zubeidia ja yrittänyt usein pidättää hänet tai teloittaa, jos mahdollista. Nyt ajojahti on tällä erää ohi. Zubeidi perusti lasten näytelmäkerhon Freedom Theater Jeniniin jokin aika sitten sanoen, että hän turhautui terrorismiin, koska se ei tuottanut mitään tuloksia. Ensi töikseen Zubeidi matkusti Ramallahiin peräämään maksamattomia palkkojaan ja ehkä ilmoittautumaan upseerina Abbasin poliisivoimiin. Hän sanoo nyt tuntevansa, että lopultakin hän on vapaa ja kiittelee johtajiaan, jotka uskoivat tulitauon oikeellisuuteen, jonka tuloksena hänkin sai armahduksen. Suuri osa PA:n poliiseista on al-Aksan jäseniä. (Ynet)
8. Raamatullisen harpun (lyyran) terapeuttisesta vaikutuksesta kertoo alla olevan osoitteen artikkeli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126936

Wednesday, July 23, 2008

KESKIVIIKKO 23.07.08
1. PUSKUTRAKTORI-ISKU II Jerusalemissa eilen tiistaina, kolmen viikon sisällä edellisestä. Aikaisin iltapäivällä PA:n parlamentaarikon sukulainen Ghassan Abu Tir, 22, kotoisin Jerusalemin itäosan lähiöstä Umm Tuba, otti puskutraktorin King David kadun viereiseltä rakennustyömaalta ja ajoi sillä pitkin King David katua. Ensiksi hän ryhtyi rynkyttämään Egged bussia no 13 ruhjoen sen kylkiä ja rikkoen ikkunoita, mutta keskittyi bussin päästyä karkuun kadulla ajaviin henkilöautoihin kolhien ja ruhjoen niistä viisi. Kaikkiaan 29 ihmistä vammautui hyökkäyksen aikana, ainakin yksi heistä vaarallisesti.
Terroristi yritti osua bussin kuljettajaan, joka kertoi olleensa katsekontaktissa hänen kanssaan. Kuljettaja pystyi kuitenkin ajamaan bussinsa sivukadulle ja säästäen siten oman ja matkustajiensa hengen.
TERRORISTILLA oli päässään muslimien käyttämä laaja valkoinen kalotti. Hän keskittyi bussin jälkeen jahtaamaan kadulla juoksevia ihmisiä ja autoja eikä puhunut tai huutanut mitään. Monet heistä pelastuivat viime tingassa.
TERRORIHYÖKKÄYS päättyi, kun paikalle ajanut panssarijoukkojen entinen komppanian-päällikkö Yaki Asa-El, 33, heprealaisen yliopiston maatalousosaston loppututkinnon suorittanut viiniköynnösten ja kirsikoiden kasvattaja Hebronin kukkuloilla Sussiassa, pysäytti autonsa ja päästyään lähelle traktoria ampui häntä lasin läpi. Paikalle kiirehtinyt rajapoliisi Amal Janam ampui ensin terroristia varmistaakseen, että hän oli vaaraton, ja sitten uudelleen lähietäisyydeltä särkemänsä ikkunan kautta.
ISRAELIN POLIISIN ylitarkastaja David Cohen kertoi JP:n toimittajalle, ettei heillä ollut etukäteisvaroitusta tästä terrori-iskusta kuten ei edellisestäkään. Hän kuitenkin totesi, että poliisi toimi oikein ohjeitten mukaan. Hän kertoi, että terroristilla oli rikollinen tausta, mihin kuuluu huumeiden kauppaa ja varkauksia. Hän on sukua Hamas-johtajalle ja PA:n parlamentin edustajalle Muhammad Abu Tirille, joka värjää partansa hennalla punaiseksi, koska kerrotaan, että profeetta Muhammedilla oli punainen karvoitus. Uskonnollisesti aktiiviset muslimit käyttävät laajaa kalottia päässään. (JP)
2. UUSI TERRORI-ISKU Jerusalemissa, jonka suorittaja oli pääkaupungin arabilähiöstä, on herättänyt uudelleen vaatimukset terroristin perheen tai hänen vanhempiensa omistaman asuintalon tuhoamisesta. Puolustusministeri Ehud Barak suositteli, että tuhoamisen asemesta talot sinetöidään määräajaksi.
Y KATZ selittää JP:n artikkelissaan, että pelottelutaktiikka on ainoa tehokas keino Itä Jerusalemista tulevaa terrorismia vastaan. Jerusalemin alueella asuu kaikkiaan 250 000 arabia. Turvallisuusjoukkojen huolta häiritsee se, että viimeiset terroristit ovat kotoisin Itä Jerusalemista, minkä ansiosta heillä on Israelin sininen henkilökortti ja vapaa liikkumisvapaus maassa. Lukuisat heistä työskentelevät pääkaupungin länsiosissa. Toinen turvallisuus-joukkojen havainto on se, että koska terroristeilla lienee vaikeuksia saada käyttönsä räjähteitä ja pommeja, he turvautuvat puukkoihin ja käyttämiinsä työvälineisiin iskunsa suorittamisessa.
Poliisi vakuuttaa, etteivät suinkaan kaikki 250 000 pääkaupungin arabia ole epäiltyjen listalla, mutta tähdentää, että poliisivalvontaa on lisättävä arabilähiöissä. (JP)
3. SHIN BETIN Israelin turvallisuuspalvelun) johtaja Yuval Diskin varoitti vain muutamia
tunteja ennen toista traktorihyökkäystä Knessetin ulkomaan- ja turvallisuusasioitten valiokunnassa, että Itä Jerusalemista on tulossa terroristien turvapaikka. ”Tarvitsemme vähemmän miehiä tehdäksemme pidätyksiä Jeninissä kuin pidättääksemme terroristin Shuafatissa (Jerusalemin lähiö),” Diskin selitti ja lisäsi, että johtajien puute on ilmeinen noissa lähiöissä ja kehotti päättäjiä tarttumaan asiaan.
DISKIN SUOSITTELI, että IDF ottaa uudelleen ohjelmaansa terroristien asuintalon hajottamisen tai sinetöimisen, koska ei ole olemassa monia muita mahdollisuuksia vaikuttaa asukkaitten mielipiteisiin. ”Muuten Jerusalemista kehittyy todellinen ongelma”, hän totesi. Hän esitti tilastoja, jotka osoittavat terrorismin nousseen kuluvan vuoden alusta lukuihin, jotka ovat suuremmat kuin 2006 tai 2007. Kuluvan vuoden alusta lähtien terroristit ovat murhanneet 30 sotilasta ja siviiliä, kun koko edellisenä vuonna luku oli 13 murhattua.
Diskin totesi, että huippuvuoden 2002 jälkeen itsemurhaiskujen osuus on dramaattisesti vähentynyt. Vuoden alusta lähtien terroristit ovat tehneet 53 hyökkäystä, joista vain yksi, helmikuun pommi-isku Dimonaan, on ollut perinteinen itsemurhahyökkäys, hän selitti. Syy tähän lienee turvallisuusjoukkojen aktiivisuuden nousu sekä turvallisuusaita.
DISKIN esitti rajua arvostelua Israelin solmimaan tulitaukosopimukseen Hamasin kanssa, mitä hän sanoo vastustaneensa alusta lähtien. Hän selittää, että Hamas käyttää rauhallista aikaa oltuaan lähellä romahdusta ennen sitä aseistuksensa kapasiteetin kasvattamiseen salakuljettamalla Iranissa valmistettuja kranaatteja sekä entistä kauemmas kantoisten rakettien rakentamiseen, joilla se yltää Ashkelonin yli Ashdodiin saakka. Toisaalta Hamas miinoittaa turvallisuusaidan laitaa sekä asentaa miinakenttiä mahdollista IDF:n hyökkäystä varten Gazan kaistalle.
DISKIN VAATII, että satunnaisten hyökkäysten lisäksi IDF:n on välttämättä pidettävä puhdistamiaan alueita Gazassa hallussaan samaan tapaan kuin Juudeassa ja Samariassa.
Hän katsoo, että tilapäinen rauhan aika Gazan kaistalla on illuusio, joka ei ole todellinen. ”Lisäksi se vahingoitti Abbasin asemaa ja lisäsi vaatimuksia sovinnon saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille, eli yhteistoimintahallituksen muodostamiseksi”. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että kolme vaarallista terrorijärjestöä toimivat yhdessä suunnitellen ja koordinoiden terrori-iskuja Jerusalemissa. Debkafile perustaa artikkelinsa turvallisuusjoukoilta saamiinsa tietoihin. Artikkelin mukaan nämä järjestöt, joihin kuuluvat Hamas, Hizb al-Tahrir ja Galilean Vapautusprikaatit, ovat varastoineet runsaasti aseita ja ammuksia, räjähteitä, puukkoja ja muita aseita kyliin ja Jerusalemin lähiöihin. Debkafile selittää, että Galilean vapautusprikaatit, eli Imaad Mughniyeh taistelijat, on Hizb Allah-järjestön (Hitzbullah) alajärjestö Israelissa.
Debkafile selventää, että Hizb al-Tahrir toimii tehokkaasti Temppelivuorella; se on syrjäyttänyt PA:n asettaman wafkin (muslimisäätiön) vartijat Temppelivuorella ja muodostanut omat jäsenensä siellä armeijan yksikön tapaan. Hizb al-Tahrir on syrjäyttänyt sekä Abbasin johtaman Fatahin että Jordanian asettamien vartijoitten valvonnan Temppelivuorella.
SISÄMINISTERI Meir Sheetrit kertoo, että Israelin hallitusten harjoittaman perheitten yhdistämispolitiikan kautta Juudeaan ja Samariaan on muuttanut arabimaista runsaasti radikaaleja aineksia, jotka toimivat aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa.
DEBKAFILE kertoo, että poliisi pelkää terroristien voivan käyttää rakennustyömaitten torninostureita massatuhovälineinä kaataen sellaisia runsaan asutuksen tai vilkkaan katuliikenteen päälle.
Artikkelissa spekuloidaan, että Israelin turvallisuusjärjestöt eivät ole pystyneet seuraamaan terrorismin uudenaikaistumista ja sen käyttämiä uusia terrorimenetelmiä. Sen vuoksi tarvitaan uusia ja ennakkoluulottomasti ajattelevia nuoria voimia, jotka pystyvät vastaamaan terrorismin kehittyneisiin haasteisiin. (www.debka.com)
4. UUTISOTSIKOITA
- Syyttäjä haluaa, että entistä presidenttiä Moshe Katsavia vastaan nostetaan oikeudenkäynti raiskauksesta syytettynä. (Haaretz)
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on valmis vaihtamaan vankeja Israelin kanssa. Hän kuitenkin asettaa ehdoksi sen, miten inhimillisesti Israel kohtelee palestiinalaisia vankeja. Hän esitti halukkuutensa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonille lähettämässään kirjeessä. Olisi kiva tietää, miten inhimilliseksi IDF:n sotilaitten raakaan murhaan rauhan aikana syyllistynyt sheikki määrittelee Hizbullahin tavan käsitellä vankejaan. (Haaretz)
- Livni lupaa, että kun hänestä tulee pääministeri, hän muodostaa yhteishallituksen Likudin ja Labourin kanssa. (Haaretz)
- IDF:n eteläisen divisioonan komentaja eversti Shlomi Dahan vammautui vaikeasti häntä kuljettavan jeepin käännyttyä ympäri lähellä Eshkolia. (Haaretz)
- Maagar Mahot gallupin mukaan 81 % Gazasta karkotetuista juutalaisista on edelleen ilman pysyvää asuntoa ja 50 % heistä on työttöminä lähes kolme vuotta karkotusten jälkeen. 67 % sanoo olevansa tyytyväinen tilapäiseen majoitukseensa, mutta että pysyvän asunnon saaminen vie pari vuotta. 37 % sanoo taloudellisen tilanteensa huonoksi, ja 70 % sanoo, että heidän tilanteensa on paljon huonompi kuin mitä se oli Gazassa. Voi vain kuvitella, mitä se tulisi olemaan, jos arviolta 120 000 ihmistä karkotetaan Juudeasta ja Samariasta, kuten Olmertin hallitus kaavailee. Gazasta karkotettiin n. 9000 ihmistä, joiden tilanne on edelleen hoitamatta. (Ynet)
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vannoo, ettei Iran peräänny yhtään ydinvoimasuunnitelmistaan. Iran vakuuttaa toistuvasti, että suunnitelman tarkoituksena on kehittää maan sähkövoimateollisuutta, mutta sen valmistamiseksi ydinvoimalla tarvittavaa uraanirikastetta voidaan käyttää myös ydinpommien valmistamiseen. (Ynet)
- USA:n presidenttiehdokas se ”Nobama”, kuten jotkut irvileuat Baruk Hussein Obamaa kutsuvat USA:ssa, sanoi Israelissa, että Iranin ydinasehaaveet on koko maailman ongelma ja sitä tulee hoitaa sellaisena.
- Joelstrumpet kertoo artikkelissaan, että Turkki on hitaasti mutta varmasti siirtymässä islamilaiseksi tasavallaksi, vaikka se hakee EU:n jäsenyyttä
- http://www.joelstrumpet.com/?p=1377

Tuesday, July 22, 2008

TIISTAI 22.07.08
1. USA EI TULE sallimaan uutta holokaustia juutalaisia kohtaan, vakuutti USA:n republikaanien presidenttiehdokas John McCain Israelin TV-kanava kakkosen haastattelussa, joka julkistettiin eilen.
John McCain suosittelee kovempia sanktioita Irania kohtaan, mutta lisäsi, että jokaisessa tapauksessa USA ei tule sallimaan, että Iran tuhoaisi Israelin.
McCain sanoi toivovansa vastauksena toimittajan kysymykseen, miten hän suhtautuu mahdollisuuteen, että Israel joutuu iskemään yksin, ettei Israel koskaan joutuisi sellaiseen tilanteeseen ja ettei Israelin tarvitsisi tuntea itsensä siinä määrin uhatuksi.
McCain edellyttää, että Eurooppa asettaisi kovempia sanktioita Iranille, mutta lisäsi: ”Haluan katsoa sinua silmiin ja vakuuttaa, ettei Amerikan Yhdysvallat koskaan salli toista holokaustia”.
Hän arvelee, että on vielä käyttämättömiä keinoja taivuttaa Iran luopumaan ydinpommi-haaveistaan. Hän ei myöskään suosittele suoria korkeimman tason keskusteluja Iranin ja USA:n välillä, vaan ne tulisi aloittaa alemmalla tasolla, ettei Iran käyttäisi niitä propaganda-aseinaan. Tämä oli ilmeinen viittaus Obaman lupauksiin aloittaa heti suorat keskustelut Iranin kanssa, jos hänestä tulee USA:n presidentti. Obama matkustaa Israeliin tänään. (Ynet)
2. USA:N KOORDINAATTORI Israelin ja palestiinalaisten välisissä asioissa kenraalimajuri James Jones on julkisuuteen tihkuneitten ennakkotietojen mukaan valmistellut Israelin ja PA:n turvallisuuskysymyksistä raportin, joka ei millään tavoin mairittele Israelia. Kenraali Jones, jonka USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice nimitti, on valmistellut raportista luonnoksen, joka on luovutettu USA:n hallitukselle.
JONESIN RAPORTTI keskittyy kahteen pääkysymykseen, joista toinen käsittelee laajasti Israelin turvallisuusvaateita Juudeassa ja Samariassa, ja toinen Israelin suhtautumista PA:n turvallisuusjoukkoihin, joiden koulutuksesta ja varustamisesta vastaa toinen USA:n asettama kenraali Keith Dayton. Jones vieraili useita kertoja Juudeassa ja Samariassa tavaten niiden aikana sekä IDF:n upseereita että hallituksen korkeita virkailijoita.
ARTIKKELIN mukaan raportti on hyvin kriittinen Israelin suhteen, mutta se kritisoi myös USA:n hallituksen edustuksia, jotka eivät Jonesin mukaan ole koordinoineet yhteistyötään PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa. Jones esittää epäilyksensä, etteivät PA:n turvallisuus-joukot pysty tehokkaasti turvaamaan lakia ja järjestystä Juudeassa ja Samariassa.
HAARETZIN artikkelin mukaan, josta vastaavat Amos Harel ja Avi Issacharoff, USA:n hallituksen sisällä arvioidaan, onko viisasta julkistaa Bushin hallituksen hallintokauden loppukuukausien aikana sille epämukavaa raporttia kokonaisuudessaan vai riittääkö vain sen yhteenvedon julkistaminen. Jones vaatii, että se julkistetaan kokonaisuudessaan. (Haaretz)
3. USA:N ulkoministeriön korkeat virkailijat, niiden mukana ulkoministeri Gondoleezza Rice, ovat Israelin viranomaisten mielestä juuttuneet kasvavassa määrin ”lillukanvarpuihin”, eli puuttuneet mitättömiin asioihin, joista suurin osa lisäksi kuuluu Israelin sisäisiin asioihin. Lieneekö ”halvautuneeksi ankaksi” (lame duck) leimattu Bushin hallitus siinä määrin eristäytynyt suuremmista maailman asioista, kuten jotkut epäilee, että ajan tappamiseksi he näpertelevät pienissä heille kuulumattomissa yksityiskohdissa.
USA:N HALLITUKSEN viranomaisten normaalivalituksiin kuuluvat setlementtien rakentaminen ja IDF:n operaatiot, joissa palestiinalaisia siviilejä kuolee, oikein tai väärin. Nyt on kuitenkin havaittu, että USA:n ulkoministeriö on laajentanut valitusaluettaan.
HAARETZIN artikkelissa otetaan muutamia esimerkkejä. Tunnetun palestiinalaisen parlamentaarikon Hanan Ashrawin USA:ssa opiskeleva tytär, jolla Itä Jerusalemin asukkaana oli pysyvä oleskelulupa kaupungissa, halusi tulla vierailulle äitinsä luokse. Israelin lain mukaan, koska hän asui useita vuosia ulkomailla, hän menetti tämän oikeuden. Tytär valitti asiasta USA:n ulkoministeriöön, jonka vaatimuksesta Israel antoi hänelle koskemattomuus-passin (laissez-pass). Tullessaan Ben Gurionin lentokentälle tyttärelle sanottiin, että hänellä on kaksi viikkoa aikaa järjestää pysyvä oleskeluoikeutensa Jerusalemissa. Tytär otti yhteyttä äitiinsä, joka puolestaan valitti asiasta ystävälleen ulkoministeri Ricelle. Minuuttien sisällä USA:n apulaisulkoministeri David Welch soitti Israelin ulkoministeriöön asian pikaiseksi hoitamiseksi. Ulkoministeriön viranomaiset hämmästelivät tätä, sillä lentokentän virkailijat toimivat maan lakien mukaan.
TOINEN TAPAUS koskee 10 gazalaisen Fullbright stipendin saajan matkaa Yhdysvaltoihin, joka pitkittyi Gazan saarron vuoksi. Ulkoministeri Rice puuttui taas asiaan vaatien, että Israel järjestää heidän matkansa välittömästi. He odottavat nyt viisumia Yhdysvaltoihin.
KOLMAS esimerkki koskee Itä Jerusalemin perhettä, jonka vuokrasopimus sanottiin irti maksamattomien vuokrien vuoksi ja annettiin häätöuhkaus. Perhe valitti USA:n konsulille, joka kävi tutustumassa tilanteeseen ja valitti asiasta USA:n ulkoministeriöön. Sieltä tuli taas vihainen selvityspyyntö. Israelin viranomaiset ilmoittivat, että asia on Israelin sisäinen eikä kuulu millään tavoin USA:n ulkoministeriön toimivaltaan.
ISRAELISSA uskotaan, että sekaannus johtuu USA:n konsulista Jacob Wallacesta, joka ei tutustu tarpeeksi asioihin vaan välittää ne sellaisinaan Washingtoniin. (Haaretz)
4. OPERAATIO TULIKIVI (operation brimstone) on nimenä USA:n, Ranskan, Englannin ja Brasilian laivasto-osastojen yhteisharjoituksilla Atlantilla, jotka alkoivat maanantaina. Harjoitusten tarkoituksena on tutkia, miten Iranin uhkaama Persianlahden saarto voidaan estää ja miten Iranin rannikon saartotoimet hoidettaisiin. Harjoitus kuuluu osana länsivaltojen esittämiin kiristyviin sanktioihin ja mahdolliseen Iranin saartoon maan taivuttamiseksi luopumaan ydinasetoiveistaan.
HARJOITUKSIIN OSALLISTUU kymmenen päivän aikana mm. USA:n lentotukialus Theodore Roosevelt, sotilaallinen iskuryhmä Iwo Jima, ranskalainen sukellusalus Amethyste, englantilainen taistelualuslaivue sekä brasilialainen fregatti. Kuusi Norfolk Naval State alusta toimii harjoituksissa ”vihollisen” roolissa. Harjoituksiin osallistuu 15 000 merisotilasta. Ne jatkuvat 10 päivän ajan ja päättyvät 31. heinäkuuta, jolloin myös Iranille annettu kahden viikon ultimaatumi loppuu. Kovennettuihin uusiin sanktioihin Irania vastaan kuuluisivat myös Iranin rannikon osittainen saarto, mitä alukset harjoittelevat. (www.debka.com)
5. TÄNÄÄN tiistaina Etelä Afrikasta saapui sata uutta siirtolaista Israeliin. Juutalaisten siirtolaisten muutto maasta on lisääntynyt huomattavasti vuosi vuodelta alueella lisääntyneitten väkivaltaisuuksien ja rauhattomuuksien vuoksi. Alkuvuoden aikana Etelä Afrikasta muutti maahan 118 siirtolaista; vastaavana aikana viime vuonna 74. Viranomaiset arvioivat, että vuoden loppuun mennessä 300 juutalaista on muuttanut Israeliin Etelä Afrikasta, viime vuonna heitä muutti 178.
ETELÄ AFRIKASSA asuu kaikkiaan 65 000 juutalaista, heistä 45 000 Johannesburgissa, loput Kapkaupungissa. Vuodesta 1948 lähtien 21 000 juutalaista on tehnyt aliyan.
TIISTAINA saapui myös 210 juutalaista Pohjois-Amerikasta nefesh-benefesh operaation kautta. Huomenna keskiviikkona odotetaan 450 uutta siirtolaista Ranskasta. Heidän matkansa on järjestänyt Jewish Agency ja ranskalainen sionistijärjestö Aliyah et Meilleure Integration (AMI).
Nefesh-benefesh operaation lentoja tulee Israeliin 13. ja 19. elokuuta sekä 8. syyskuuta 2008.
Juutalaisia ja israelilaisia vastaan kohdistetut väkivaltaisuudet maailmalla ovat selvästi lisänneet Israeliin muuttavien lukuja. (INN)
6. TAISTELU Kadima-puolueen puheenjohtajuudesta kiihtyy puolueen puheenjohtaja-vaalien lähestyessä. Kadima-neuvosto sai lopulta tarvittavan enemmistön eilistä kokoustaan varten, jossa yli puolet puolueen 180:stä neuvoston jäsenestä äänesti puheenjohtajavaalien pitämisestä syyskuussa. Ensimmäisenä askeleena Kadiman vaali-komitea määrittelee vaalipäivän sekä elokuun puolivälin päivän, johon mennessä puheenjohtajaehdokkaiden tulee ilmoittautua.
OLMERTIN osallistuminen vaaleihin on auki, hänen uskotaan ilmoittavan ehdokkuutensa vasta viimeisenä päivänä pitääkseen jäljellä olevan valtansa.
OLMERTIN ja Livnin välinen sanaharkka alkaa saada ilkeitä äänenpainoja. Livni ilmaisi tyytyväisyytensä, että ratkaisu lopulta saatiin aikaan. Hän sanoo, ettei mielipidetiedustelu ole tarpeen kertomaan hänelle kansan vähäisestä luottamuksesta poliittiseen eliittiin ja arveli, että sama koskee kansan luottamusta oikeuslaitokseen.
OLMERT puolestaan kutsui Livniä ”selkään puukottajaksi” ja valehtelijaksi, joka ei kertonut totuutta Winograd-komitealle Libanonin kakkossodan jälkeen. ”Livni ei ole tehty aineksista, joista johtajat on tehty. Hän ei osaa tehdä päätöksiä suurista asioista. Hän ei pystynyt siihen oikeusministerinä eikä ulkoministerinä”, Olmert analysoi Livniä.
”Niinkö hän sanoi?”, oli Livnin reaktio tähän. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Poliisin päätodistaja Morris Talansky on tänään viimeisen kerran Olmertin lakimiesten ristikuulusteltavana. Yli 70-vuotias amerikkalainen liikemies on selvästi sekoittunut sanoissaan eikä pysty koordinoimaan vastauksiaan. JP:n yleisönosastossa ihmetellään ja valitetaan, miten valtion asianajajat suostuivat tällaiseen, sillä Olmert tässä on epäiltynä korruptiosta eikä Talansky. Ristikuulustelua on tarkoitus jatkaa vielä elokuussa. (JP)
- Poliisi arvioi, että he saavat Olmertia koskevat dokumentit valmiiksi parissa viikossa, jonka jälkeen he aikovat antaa ne oikeuskanslerin harkittavaksi syytetoimia varten. Olmert totesi viikkoja sitten, että jos häntä syytetään, hän eroaa pääministerin paikaltaan. (JP)
- Ryhmä nuoria arabeja tunkeutui Atlitin junanristeyspaikalla valvovan Ronenin koppiin vaatien hänen asettaan. Tämä kielsi kantavansa asetta, jonka jälkeen arabit pahoinpitelivät hänet puolikuoliaaksi. Hän makaa sairaalassa saatuaan ruhjeita ja luunmurtumia moniin paikkoihin. (INN)

Monday, July 21, 2008

MAANANTAI 21.07.08
1. RAUHANKUMPPANI taas kerran asialla. Palestiinalaiset kivittivät autoa Betlehemin länsipuolella eilen. Kivittäminen tapahtui ns. Okef-Husan tiellä. Kaksi autoa kärsi pahoja lommoja, mutta onneksi kukaan ei loukkaantunut ja autoilijat pystyivät jatkamaan matkaansa.
Palestiinalaiset kivittivät Israelin rekisterilaatoilla varustettua linja-autoa Hebronin vuoren eteläpuolella eilen lähellä El Fawar ja El Haggai asutuksia.
Kukaan ei loukkaantunut fyysisesti tässäkään tapauksessa, mutta bussi vaurioitui pahoin kivityksessä. Bussi pystyi kuitenkin jatkamaan vaurioista huolimatta.
HEBRONIN ja Betlehemin seuduilla ajavat autot ovat toistuvien kivitysten ja jopa tulistusten alaisina. Usein autoja kohti heitellään myös petrolipommeja.
NÄIHIN TOISTUVIIN palestiinalaisten suorittamiin väkivaltaisuuksiin liittyy se omituinen piirre, ettei Palestiinan Auktoriteetin johto tai PA:n suuresti mainostama poliisi puutu millään tavoin näihin rikoksiin. Ei ole vielä sattunut silmiini tapausta, joissa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsisi ne ja vaatisi poliisiaan tekemään kaikkensa niiden lopettamiseksi. Abbas tuomitsee ilmeiset terroriteot, mutta useimmiten syyttäen niistäkin Israelia.
Omituista on myös Israelin hallituksen vaikeneminen näistä rikoksesta. (JP)
2. PALESTIINALAISET etsivät innolla ”yhteistyökumppaneita” Israelin kanssa, mikä PA:n laintulkinnan mukaan on maanpetos, josta rangaistuksena on kuolemantuomio. Toinen automaattisen kuolemantuomion aiheuttama rikos on maan myyminen juutalaiselle. Useimmiten syyttämiseen riittää pelkkä epäily, jonka takana voivat olla perheitten tai klaanien väliset riitaisuudet. PA:n poliisi toimii hyvin tarmokkaasti tällaisissa tapauksissa, ja syytettyjen kuulusteleminen tapahtuu useimmiten kiduttamalla. Lopulta kuulusteltava on halukas tunnustamaan mitä tahansa vain saadakseen raakalaismaisen kidutuksen loppumaan.
PA:n puheenjohtajan tulee allekirjoittaa kuolemantuomiot ennen niiden toimeenpanemista, mutta usein tuomion toteuttaa al-Aksan tai Tanzimin pyssymiehet omankäden oikeudella.
Viisi päivää sitten PA:n tuomioistuin Jeninissä tuomitsi kaksi palestiinalaista kuolemaan syytettyinä yhteistyöstä Israelin kanssa.
SUNNUNTAINA Hamasin sotilastuomioistuin Gazassa tuomitsi Iyad Hamed Sukkarin, 35, kuolemaan syytettynä yhteistyöstä Israelin kanssa. Hänen kerrotaan antaneen IDF:n sotilaille vihjeen joittenkin palestiinalaisten liikkeistä, jotka IDF myöhemmin surmasi. Tuomari ilmoitti, että Sukkar oli palkattu IDF:n ilmiantajaksi viisi vuotta sitten. Ainakin kaksi Hamasin sotilas-siiven Izzadin al-Kassam jäsentä sai surmansa Sukkarin IDF:lle antamien tietojen perusteella, ilmoitti tuomari tuomionsa yhteydessä. Hamas aikoo hakea tähän tuomioon Abbasin allekirjoituksen, vaikka sen saaminen nykyisissä olosuhteissa voi olla kyseenalaista. (JP)
3. WND kertoo, että mikäli ”se odotettu” Baruk Hussein Obama toteuttaa alkuperäisen suunnitelmansa vierailla Ramallahissa Samariassa, hänen suojakseen asetettuihin poliisijoukkoihin kuuluu al-Aksan jäseniä. Tilanne on aika erikoinen, sillä al-Aksa on USA:ssa asetettu terrorijärjestöjen listalle. www.worldnetdaily.com
TOISAALTA erikoisuus on alkanut jo aiemmin, sillä USA kouluttaa ja varustaa PA:n poliiseja Jordaniassa ja jatkaa erikoiskoulutuksena Jerikossa. PA:n johtajat tunnustavat peittelemättä, että suuri osa PA:n poliiseista kuuluu al-Aksaan, ja monet näistä palvelevat PA:n ns. ”presidenttikaartin” joukoissa, joita pidetään erikoisjoukkoina. Tämä kummallisuus, jos sitä sellaisena halutaan pitää, johtuu käänteisestä ajattelusta verrattuna siihen, miten lännessä asioita katsotaan. Arabimaailmassa taisteleminen Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan on ansio, jota arvostetaan. Tämän johdosta israelilaisiin ja amerikkalaisiin kohteisiin tehtyjä hyökkäyksiä pidetään isänmaallisina tai uskonnon vaatimina velvollisuuksina eikä terrorismina, jota pidetään hyväksyttävänä taistelumuotona, aseena ylivoimaista vihollista vastaan. ARABIMAAILMASSA toisuskoisia vastaan hyökkääviä ”taistelijoita” kunnioitetaan ”marttyyreina”, joiden mukaan nimetään kaupunkien katuja, puistoja ja keskustoreja, sekä pidetään nuorisoleirejä ja lasten ja nuorten tapahtumia. Tämä propaganda kattaa koko palestiinalaisen yhteisön lastentarhoista yliopistoihin ja valtion instituutioihin, ja sitä toistetaan jatkuvasti kaikissa tiedotusvälineissä.
PALESTIINAN virallisen TV:n lastenohjelmassa lähetettiin äsken kuvaelma, jossa piirroshahmo banny Assud aikoi varastaa pari seteliä saatanan innostamana, joka kehottaa ottamaan kahden asemesta kolme. Lasten äänet keskustelevat, pitääkö Assudin kädet nyt katkaista, koska hän varasti, ja tulevat myönteiseen lopputulokseen. Yksi lapsista ehdottaa, että jospa leikattaisiin bannylta korva, koska hän katuu tekoaan. (JP)
WND esittelee myös artikkelissaan todisteen, jonka mukaan Obaman syntymätodistus on karkea väärennös. http://web.israelinsider.com/Articles/Politics/12993.htm
4. GILAD SHALITIN vapauttamistoimet alkavat uudelleen Hizbullahin kanssa tehdyn sopimuksen toteuttamisen ja julkisuudesta poistumisen jälkeen. Sekä pää- että puolustusministerit ovat vaatineet, että keskustelut Shalitista täytyy käydä salaisina eikä enää julkisesti lehtien palstoilla. Miten se käytännössä toteutuu, on toinen kysymys, sillä Israelissa salaisuudet eivät vain ”vuoda” vaan ”virtaavat” lehtiin, kuten JP kuvaili pääkirjoituksessaan. Hallituksen asettama toimikunta aloittaa toimet varapääministeri Haim Ramonin johdolla lähi-päivinä. Jäseninä toimikunnassa ovat Tzipi Livni, Avi Dichter, Amy Ayalon ja Daniel Friedman. Komitea kuulee ensiksi turvallisuusjärjestöjen mielipiteet, joiden tiedetään vastustavan murhasta tuomittujen tai niitä suunnittelevien terroristien vapauttamista. Listalla ovat Park-hotellia sekä Jerusalemin busseja vastaan tehtyihin iskuihin osallistuneet terroristit.
HALLITUS on periaatteessa suostunut 80 terroristin vapauttamiseen, Hamas vaati 100, sekä kaikkiaan 320 eri rikoksista tuomittujen vapauttamiseen Hamasin vaatimista 450:stä. Hamas on Hizbullahin sopimuksen innoittamana nostanut vapautettavien luvun tuhanteen.
HAMAS on myös kritisoinut Egyptin roolia välittäjänä ja asettanut sen rehellisenä välittäjänä kyseenalaiseksi, mikä sai Egyptin taholta loukkaantuneen vastareaktion.
EGYPTI on ilmaissut halunsa jatkaa välitystään. Suurimpia kantoja tässä kaskessa on Hamasin vaatimus, että Rafahin terminaali Gazasta Egyptiin tulee avata ennen Shalitin vapauttamista tai sopimusta siitä, mitä Israel vastustaa. (Ynetnews)
5. ENGLANNIN pääministeri Gordon Brown on kahden päivän virallisella vierailulla Israelissa. Tänään hän tekee historiaa vierailemalla ensimmäisenä Britannian pääministerinä Israelin Knessetissä. Eilen hän vieraili palestiinalaisalueilla, Ramallahissa ja Betlehemissä.
BROWNIN esittämät ajatukset käsitellessään Israelin ja PA:n välisiä suhteita antavat kuvan, että hän on jäänyt auttamatta junasta.
BROWN ESITTÄÄ vakavissaan, että Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille, joita Israelin ulkoministeri Abba Eban kutsui Auschwitzin rajoiksi, sillä ne tarkoittaisivat selvää itsemurhaa. Toiseksi Brown vaatii kaiken rakentamisen lopettamista Juudeassa ja Samariassa, tarkoittaen tällä tietenkin vain juutalaisia, joiden ei hänen ymmärtääkseen tulisi lisääntyä ollenkaan. Hänen ehdotuksensa ”taloudellisesta tiekartasta” näyttää olevan suora lainaus Binyamin Netanyahun muistiosta sillä erotuksella, että Brown vaatii heti itsenäistä Palestiinaa. Kuin sanojensa katteeksi hän lupasi Englannilta 60 miljoonaa USD niiden 500 miljoonan lisäksi, jotka aiemmin luvattiin kolmen vuoden aikana. Brown maalailee, miten teollisuusalueitten ja asuntojen rakentaminen sekä pienten liikeyritysten innostaminen lisää työpaikkoja.
PÄÄMINISTERI Brown muisteli mielihyvällä, miten hänen ministeri-isänsä vieraili kahdesti vuodessa Israelissa esitellen sieltä ottamiaan valokuvia. Hän kertoi myös perheen saaneen joka vuosi Israelista laatikollisen Jaffa-appelsiineja.
ISRAELIN pääministeri Olmert painotti myös taloudellisen infrastruktuurin pikaisen rakentamisen tärkeyttä, jotta ”rauhanprosessi” saataisiin oikeille raiteille. Myös sekä taloudellisen että business-yhteistyön rakentaminen palestiinalaisten kanssa oli Olmertin mielestä kiireellistä. Ongelmana vain taitaa olla ”yhteistyökumppanien” löytäminen. (JP)
6. OLMERTIN korruptioskandaalin tutkimuksissa poliisin päätodistaja amerikkalainen liikemies Morris Talansky on tänään neljättä päivää Olmertin asianajajien ristikuulusteltavana Jerusalemin piirioikeudessa. Tilaisuuksia on välitetty TV:n uutiskatsausten ja lehtien artikkeleitten kautta, eivätkä ne ole miellyttävää katseltavaa. Olmertin asianajat ovat kuin liuta mustia korppikotkia, jotka armotta raatelevat puolustuskyvytöntä uhriaan. Talansky on henkisesti selvästi tasapainoton ja sotkeutuu sanoissaan eikä muistikaan taida olla enää kovin hyvä. Hän on lisäksi impulsiivinen ja helposti kuohahteleva, eikä ehdi miettiä sanottaviaan. Tämän johdosta kokeneet ihmisten manipuloijat kuten Olmertin haukat helposti saavat hänet sotkeutumaan sanoissaan ja puhumaan ristiin. Tilaisuuksista jää tunne, että he pyrkivät esittämään Talanskyn valehtelijaksi ja rikolliseksi, vaikka tarkoitus oli tutkia Olmertin rikoksia, eikä valtion asettamat juristit puutu asiaan. Ihmettelen, miksi he ylipäätänsä suostuivat viiden päivän sakinhivutukseen vanhalle miehelle, jonka ainoa ”rikos” on siinä, että hän ystävystyi väärän miehen kanssa, joka käytti häntä häikäilemättä hyväkseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kadimaneuvosto ei pysty päättämään puolueen puheenjohtajavaalien ajankohdasta, kun ehkä Olmertin neuvosta ei saada tarpeeksi jäseniä paikalle. Ajankohdan määrittämiseksi vaaleista tarvitaan 91 ääntä puolueen 180:stä. Jotkut jäsenet uhkaavat, että he esittävät epäluottamuslausetta Knessetissä Olmertin syrjäyttämiseksi. Uusi yritys tehdään loppuviikosta. (JP)
- Korkein oikeus vahvisti juutalaisten omistusoikeuden taloihin, joita arabit ovat asuttaneet 1948 lähtien, lopulta ilman vuokraa. Talot on rakennettu Tannaitti-rabbin Shimon Hatzaddik 2000 vuotta vanhan haudan läheisyyteen. Talot sijaitsevat Damaskos-portista pohjoiseen alueella, joka tunnetaan nimellä Sheikh Jarrah. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126896
- Hevron-yeshivan arabityöntekijä pidätettiin tämän uhattua terrorismilla.(INN)
Lämpötilat, Jrsm: Ma: 20-33; Ti: 20-34; Ke: 19-33; To: 20-33 C-astetta, aurinkoista.

Sunday, July 20, 2008

SUNNUNTAI 20.07.08
1. EI SIINÄ OLLUT mitään henkilökohtaista, sanoo al-Qaidan salaisen Islamin armeijan johtaja Abu Mustafa Der Spiegel lehden haastattelijalle kuvatessaan BBC:n reportterin Allan Johnsonin kaappausta vuosi sitten Gazassa. Mustafa lisää, etteivät journalistit ole nyt vaarassa Gazassa. Mustafa liikkaa vielä pahasti toipuessaan IAF:n ilmaiskusta hänen autoaan vastaan viime tammikuussa, jossa hänen neljä kumppaniaan sai surmansa.
Mustafa sanoo uneksivansa ajasta, jolloin Islam hallitsee maailmaa, jossa vallitsee sharia laki. ”Silloin on rauha maassa eikä kukaan sorra toistaan. Jotkut kääntyvät islamin uskoon; jotkut toiset eivät suostu kääntymään, ja heidän tapauksessaan ”pyhä sota” (jihad) jatkuu”, Mustafa kuvailee tulevaisuutta.
ABU MUSTAFA sanoo, ettei Hamas ole puhdas islamin seuraaja, he ovat hänen mielestään pettureita. Al-Qaida Gazassa tunnetaan ”salafi muslimeina”, joitten ideologia on lähinnä wahhabilaisuutta. Wahhabi-muhamettilaisuus on Saudi Arabian valtauskonto.
Abu Mustafa sai koulutuksensa Euroopassa. Hänellä on yliopistotutkinto Saarbruckenin yliopistosta Saksassa. Länsimaissa koulutetut arabit ovat kiivaimpia lännen vastustajia.
Mustafa vastaa haastattelijan kysymykseen, että ”tulevaisuus näyttää, pystyykö Hamas luopumaan ”vääräuskoisuudestaan” ja omaksumaan ainoan oikean uskon”. Hänen vastauksestaan voidaan lukea, että kielteisessä tapauksessa se tapahtuu väkivallalla.(INN)
2. AL-QAIDA solu Jerusalemissa suunnitteli murhaavansa presidentti George Bushin tämän Israelin vierailun aikana viime tammikuussa. Yksi solun jäsenistä, Jerusalemin heprealaisen yliopiston opiskelija Muhammad Naghem, kotoisin Nasaretista, asui Givat Ram opiskelijakylän asunnossa, josta oli esteetön näköala läheiselle helikopterin laskeutumis-alueelle. Hän kuvasi helikopterin laskeutumisen ja lähdön kännykällään ja kääntyi sitten maailman jihadin käyttämän Internet Forumin puoleen kysellen mahdollisuutta ja välineitä presidentti Bushin helikopterin ampumiseksi alas.
WORLD TRIBUNE kertoi tammikuun 9. päivänä, että Bushin matkaohjelmaa muutettiin, koska Shin Bet epäili terroristien voivan ampua hänen helikopteriaan Jerusalemissa. Tämän takia hänet oli tarkoitus siirtää Ben Gurionin lentokentältä Jerusalemiin autoilla, mikä sitten peruttiin. Turvallisuusjoukot näyttävät olleen tietoisia mahdollisesta terrori-iskusta.
Al-Qaida soluun kuului 6 henkilöä, jotka kaikki pidätettiin poliisin ja Shin Betin yhteis-operaation tuloksena. He ovat kaikki Israelin arabeja. Solun johtaja Yousef Sumarin, 21, on kotoisin Beit Haninasta kuten myös kolme muuta Jerusalemin lähiöistä Jebl Mukaberista, vanhasta kaupungista ja Shuafatista. Taibesta kotoisin oleva Ibrahim Naashaf, 22, opiskeli fysiikkaa ja atk-tieteitä Heprealaisessa Yliopistossa Jerusalemissa. (JP)
3. IRAN VOI antaa massatuhoaseita hyljeksityille hallituksille tai terroristeille kuten Hizbullah ja Hamas, sanoi paikkansa jättävä Israelin YK-lähettiläs Danny Gillerman New York Times makasiinille antamassaan haastattelussa sunnuntaina. Mahdollisuus, että Iran turvautuu tällaiseen, on suurempi vaara kuin se, että Iran toimisi niin järjettömästi ja typerästi, että ampuisi ohjuksia Israeliin.
GILLERMAN sanoi haastattelussa, että Israelin hallitus on vastuussa Israelin kansalle ja sen velvollisuus on tehdä kaikkensa Iranin mielenvikaisen hallituksen uhkan poistamiseksi, mutta totesi samalla, että velvollisuus tästä kuuluu kansainväliselle yhteisölle. ”Uhka ei koske vain Israelia, vaan koko maailman rauhaa ja turvallisuutta”, hän selittää haastattelussa.
Gillerman kuitenkin toteaa, ettei kaikkia neuvottelujen mahdollisuuksia ole vielä käytetty. Turvallisuusneuvosto on asettanut kolme sanktiota Irania vastaan, ja niillä on ollut vaikutusta Iranin hallituksen käyttäytymiseen, hän selittää: ”Iranin tulee tehdä valintansa.”
Gillerman tähdentää, että suurin vaara Iranin ydinaseesta kohdistuu Saudi Arabiaan, jonka öljyalueita Iran havittelee. Hänen mielestään alueen arabivaltiot ovat lieventäneet kantaansa Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, jonka ratkaiseminen vapauttaisi ne keskittymään Iranin ongelmaan, joka on todellinen ja paljon suurempi vaara.
GILLERMAN pitää Libanonin tilannetta hyvin hauraana ja räjähdysalttiina, mikä koskee ennen kaikkea Israelin pohjoisrajaa.
USA:n edustaja sanoi lauantaina Genevessä, että Iranilla on kaksi viikkoa aikaa tehdä päätöksensä ja valintansa: ”Neuvottelut tai eristämisen jatkuminen”, kuten USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormak totesi.
ERÄÄN TOISEN uutislahteen mukaan USA voi iskeä Iranin ydinlaitoksiin marraskuun ja tammikuun välisenä aikana, jos neuvottelut eivät johda toivottuun tulokseen. (Ynetnews, JP)
4. ”MIKÄÄN VALTIO maailmassa ei ole vihollisemme, USA:n ja Israelin kansat ovat
Iranin ystäviä, ja sitä me pidämme kunnia-asiana. USA:n kansa on yksi suurimpia kansoja maailmassa”, sanoi Iranin varapresidentti Esfandiar Rahim-Massaei turismikonventiossa Teheranissa lauantaina. Hänen puheensa ei herättänyt suurta huomiota maan lehdistössä, mutta se julkistettiin hänen virallisella web-sivullaan.
Mashaei, joka toimii myös Iranin perinnejärjestön johtajana, sanoi puheessaan, että ”tänään enemmän kuin koskaan maailma on avannut korvansa historialle, kuunnellakseen kauneimpia asioita”. Hän vakuutti, ettei Iran halua sotaa minkään valtion kanssa, ja että sen sota Irakia vastaan oli puhtaasti puolustuksellinen. Mashaei ei ole vaikutusvaltainen Iranin ulkopolitiikassa, mutta maan korkeana virkamiehenä hänen sanoillaan on vaikutusta.
IRANISSA on silloin tällöin esiintynyt kirjoituksia, joissa vakuutetaan maan ystävyyttä länsivaltoihin huolimatta presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja ylimmän kaitsijan Ali Khamenein verta tihkuvista hyökkäyksistä Israelia ja USA:ta vastaan. (Ynetnews)
5. ”LIBANONIN SOTA on lopultakin ohi”, julisti eräs hallituksen edustaja tavatessaan Hizbullahin murhaamien sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin surevia omaisia. Tämä lausunto oli yhtä paikkansa pitämätön kuin presidentti Bushin sotalaivan kannella antama lausunto USA:n ja liittolaisjoukkojen miehitettyä Irakin: ”Tehtävä on suoritettu, sota on ohi”. Se oli vuosia sitten, eikä sodan loppumisesta Irakissa ole tietoakaan.
Jos ei usko paikallisia tarkkailijoita, katsotaan sitten miten ”entinen vihollinen” Hizbullah katsoo asioita sodan loppumisesta Israelin ja Hizbullahin välillä.
Hizbullah apulaispääsihteeri Naim Kassem totesi lauantaina, että Hizbullah on edelleen sotatilassa Israelin kanssa, koska Israel miehittää edelleen Shabaan Farmia Libanonin ja Israelin rajalla, jonka Hizbullah väittää kuuluvan Libanonille. Hän kieltäytyi keskustelemasta kysymyksestä, aikooko Hizbullah tulevaisuudessa kidnapata lisää panttivankeja: ”En halua puhua asiasta, koska se on osa sotilaallista strategiaa taistelussamme Israelia vastaan”, hän kertoi Al-Arab uutislehdelle Qatarissa. Kassem muistutti, että IAF rikkoo toistuvasti Libanonin ilmatilaa lentokoneillaan, mikä on todellinen uhka.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi viime viikolla, että Hizbullahin neuvottelema ”vankienvaihtosopimus” toimii esimerkkinä palestiinalaisille ja avasi ovet heille vaatia suurempaa hintaa kidnappaamastaan IDF:n sotilaasta Gilad Shalitista Gazassa.
Termi ”vankienvaihto” on sopimaton tässä yhteydessä, sillä Israel vaihtoi eläviä vankeja, mutta Hizbullah vaihtoi sotilaitten maatuneita ruumiita.
Kassem toisti Hizbullahin aiemman uhkauksen kostaa Imaad Mughniyehin teloituksen, mutta sanoi sen tapahtuvat oikealla ajalla ja oikeassa paikassa.
ISRAELIN vapauttama Samir Kuntar sanoo kadehtivansa tapaa, millä Israel huolehtii vangituiksi joutuneista sotilaistaan ja jopa heidän ruumiistaan.
Kuntarilla on syytä olla kateellinen. Jos hän olisi ollut Hizbullahin vankina, hänet olisi palautettu mustassa arkussa, kuten IDF:n sotilaat. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Suomen uutiset kertovat, että lutikoitten määrä on lisääntynyt Suomessa hälyttävästi. Mutta palestiinalaisilla on paljon suuremmat ongelmat. K A Toameh kertoo JP:n artikkelissaan, että Israel on omaksunut uuden sodankäyntitavan taistelussaan palestiinalaisia vastaan. Toameh lainaa tässä Wafa-uutistoimiston artikkelia, jota rahoittaa ja valvoo PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas. Artikkelissa väitetään, että Israel vapauttaa villisikoja Juudean ja Samarian maaseudulle ajaakseen palestiinalaiset pois pelloiltaan ja mailtaan. Mutta Jerusalemin itäosissa asuvat väittävät, että Israel vapauttaa pääkaupungin itäosassa joukoittain rottia, jotka sitten hyökkäävät asukkaitten kimppuun. Niiden tarkoituksena on lisätä palestiinalaisten kärsimyksiä ja saada heidät muuttamaan pois kapungista, kertoo Islam-Cristian etujärjestön pääsihteeri Hasan Khader Jerusalemissa. (JP)
- Poliisi käännytti bussilastillisen ultravasemmistolaisen Peace Now järjestön jäseniä niiden pyrkiessä kiertoajelulle Hebroniin. Poliisin epätavallisen toimen aiheutti paikallisten juutalaisasukkaitten vastalauseet, jotka ennakoivat yhteenottoja, jotka voivat kehittyä verisiksi. Armeija oli asettanut palestiinalaiset ulkonaliikkumiskieltoon matkan ajaksi. Juutalaisasukkaat sanoivat, että 90 % Hebronin arabeista kannattaa Hamasia, ja että juutalaisten tunkeutuminen kaupunkiin kiihottaa heitä hyökkäämään heitä vastaan. (JP)
- ”Barak Obama tulee”, oletko valmis, voisi luonnehtia USA:n presidentti ehdokkaan Israelin vierailua tiistaina. Hänen vaalilauseissaan ja puheissaan toistuu väitteet, että hän on se ”odotettu”, joka tuo muutoksen Yhdysvaltoihin. Hänen oli tarkoitus vierailla keskiviikkona Ramallahissa Abbasin luona, mutta turvallisuusjoukot varoittavat, että se on liian vaarallista.