Friday, May 30, 2008

PERJANTAI 30.05.08
1. OLMERTIN KORRUPTIOEPÄILYT ovat saattaneet Israelin sisäpolitiikan melkoiseen kierteeseen. Avoimesti tunnustetaan, että Olmertin aika pääministerinä on ohi, kysymys on vain ajankohdasta. Erään arvion mukaan Olmert etsii vain tapaa, millä hän voisi jättää pääministerin paikkansa ”kunniallisesti”, jos sellainen määritelmä häneen soveltuu. Eräs tapa hoitaa asia korrektisti olisi pitää Kadima-puolueen puheenjohtajavaalit ja valita uusi johtaja, joka astuisi Olmertin paikalle ainakin poliisitutkimusten ajaksi. Tämä sopisi myös Olmertin uudelle uskotulle Shaul Mofazille, joka on asettunut tukemaan Olmertia. Tässä hän asettuu puolueen vahvimpana Olmertin seuraajaehdokkaana pidetyn Tzipi Livnin vastaehdokkaaksi. Livni avasi lopulta eilen ”sanaisen arkkunsa” ja kehotti Kadima-puoluetta valmistautumaan uusiin vaaleihin, jotka useimpien poliitikkojen mukaan voitaisiin pitää marraskuussa 2008.
LABOUR-PUOLUE valmistautuu samoin ennenaikaisiin vaaleihin, kuten myös Likud.
KOLME Kadima-puolueen jäsentä jätti eilen lakialoitteen Knessetissä Knessetin hajottamiseksi ja uusista vaaleista. (JP)
2. SYYTTELY Kadima-puolueen sisällä on saanut mittasuhteet, jotka voivat johtaa jopa puolueen hajoamiseen. Olmertin klikki syyttää Livniä, että hän on tehnyt salaisen liiton Labour-puolueen puheenjohtajan Ehud Barakin kanssa, jos ei yhteisestä puolueesta, niin ainakin sitoutumisesta vaaliliittoon seuraavien parlamenttivaalien aikana. Livni vakuuttaa, ettei mitään tällaista ole tapahtunut, mutta jo pelkkä epäilys vaikuttaa negatiivisesti. Hyökkääjänä on Olmert, jota edustaa Shaul Mofazin johtama tukijaryhmä. Olmert ei henkilö-kohtaisesti osallistu kamppailuun, vaan verhoutuu siinä kannattajiensa suojaan. Tämä voi olla viisasta tulevaisuutta ajatellen, joka voi hetkessä muuttaa asetelmat, ja toisaalta se nostaa hänen arvoaan johtajana, joka antaa apulaistensa hoitaa ”likaisen työn”.
OLMERT matkustaa ensi maanantaina Yhdysvaltoihin, jossa hän tavannee presidentti George Bushin, varapresidentti Dick Cheneyn, ulkoministeri Gondoleezza Ricen, sekä presidenttiehdokkaat demokraatit Hillary Clintonin ja Barack Hussein Obaman ja republikaanien ehdokkaan John McCainin. JP:n kolumnistit arvelevat, onko kysymyksessä tavanomainen työmatka vai peräti jäähyväiskäynti. (JP)
3. ISRAELILLE valittiin kuningas, siivekäs, mustavalkopyrstöinen, käyränokkainen ja komealla harjalla varustettu. Nimi on ”hoopoe”, hepreaksi myös kutsuttu nimellä ”duchifat”, mikä tarkoittaa ”kaksinokkainen”; tämä siksi, että kallion murtamiseen kykenevä hoopoe pystyy jatkamaan kallion murskaamista vielä sittenkin, kun sen nokka on jostain syystä murskautunut. Juutalaisen tarinan mukaan kuningas Salomo oli epävarma Shaban kuningattaren motiiveista ja puhtaudesta, mutta turvauduttuaan hoopoen neuvoon hän tuli vakuuttuneeksi kuninkaallisesta vieraastaan. Salomo ihaili hoopoen viisautta sen tarkkaillessa ympäristöään. 3.Ms.11:13-19 mukaan (suomalaisessa Raamatussa ilmeisesti harjalintu, lapving) hoopoe kuuluu niihin, joita tulee inhota, ne ovat ”kauhistus” (abomination), eikä niitä saa syödä. Lukija lienee jo arvannut, että kysymyksessä on lintu.
ISRAELIN Luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämässä yleisöäänestyksessä hoopoe valittiin etukäteen valittujen 10 ehdokkaan joukosta Israelin kansallislinnuksi. Voittajan tuli edustaa israelilaista luonnetta, asua pysyvästi maassa ja olla edustettuna juutalaisessa traditiossa.
Äänestyksessä hoopoe sai 35 % äänistä, toiseksi tullut warbler (pashosh, visertäjä) 10.3 % sekä kolmanneksi äänestetty finch (choochit, peippo) 9.8 %. Lisää tietoja osoitteesta:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1212041432375&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. OIKEUSKANSLERI Menachem Mazuz antoi poliisille kehotuksen nopeuttaa tutkimuksia. JP:n entiseltä poliisin päätutkijalta saaman arvion mukaan se ei kuitenkaan käytännössä vaikuta tutkimuksiin. Hän olettaa, että sen tarkoituksena oli nostaa oikeus-kanslerin arvoa kansan ja median silmissä, sillä poliisi toimii voimavarojensa puitteissa niin nopeasti kuin on mahdollista ja järkevää. Hän arvioi, että poliisilla on tarpeeksi todisteita Olmertin syyttämiseksi luottamuksen rikkomisesta, ja suositteli, että poliisi esittäisi syytökset jo ennen Talanskyn uusintakuulustelua 17. heinäkuuta, mihin sillä on mahdollisuus ja oikeus. Poliisi on tiettävästi varautunut matkustamaan Yhdysvaltoihin ennen heinäkuuta kuulustellakseen Talanskya siellä, ja on pyytänyt siihen lupaa USA:n hallitukselta.
POLIISI ei Israelissa syytä ketään, se kuuluu oikeusviranomaisille, mutta poliisi voi suositella keräämäänsä aineistoon perustuen syytöksiä, jos tapaus on vakava. Olmertin tapauksessa kysymys on kiireellinen, sillä valtion hallinto ei voi olla halvaantunut pitkiä aikoja, ja Israelin tilanne on vaarallinen ja vaatii jatkuvaa ja huolellista seurantaa. Poliisi paljastaa, että epäiltyinä rikoksista ovat Olmertin lisäksi hänen toimistopäällikkönsä Shula Zaken, asianajaja Uri Messer ja myös Morris Talansky. Zaken kieltäytyy puhumasta kuulustelijoille eikä ole suostunut syyttäjän todistajaksi.
Uri Messer sen sijaan voi suostua todistamaan Olmertia vastaan. (JP)
5. OLMERTIN korruptioskandaali on yllättäen saanut kiittäviä lausuntoja arabimaista. Ei siksi, että siellä suositeltaisiin seuraamasta Olmertin esimerkkiä, vaan siksi, että Israelin rikospoliisin tutkimuksia korkean valtion virkamiehen toimista voidaan pitää esimerkkinä, jota myös arabimaiden tulisi noudattaa. Useissa arabimaissa on vaadittu, että heidän omat johtajansa ottaisivat oppia Israelin demokraattisesta järjestelmästä, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Israelissa ei juuri ole totuttu kuulemaan ylistyksiä maasta arabimaitten taholta, joten ilmiö on sitäkin yllättävämpi. Arabimaissahan korruptio on niin yleistä, että ulkomaisten yhtiöitten täytyy aina tarjouksiinsa arabimaissa lisätä määrätty summa viranomaisten lahjomiseksi, koska muuten ei pääse mukaan edes tarjoamaan, mikä aiheuttaa ongelmia länsimaisessa kirjanpidossa, jossa lahjonta on rikos.
OLMERTIN tapausta on esitelty lukuisissa arabilehdissä, mikä on saanut runsaasti yleisö-palautetta, joista Toameh esittää joitakin. Eräs yleisökirjoittaja kirjoittaa web-sivulla: ”Näytä minulle yksi arabi- tai islaminmaa, jossa pääministeri tai korkea hallituksen virkailija on koskaan joutunut poliisin kuulusteltavaksi korruptiosta tai lahjonnasta epäiltynä.” Toinen kirjoittaja sanoo, että ”kaikkine vikoineen Israelin hallinto on parempi kuin arabidemokratiat, vaikka se vaihtaakin ministereitään ja hallituksiaan muutaman vuoden välein”.
Eräs ”Israelin rakastaja” Saudi Arabiasta kirjoittaa: ”Israel on valtio, jonka ansaitsee olla olemassa. Se ansaitsee syvimmän kunnioituksemme. Toivoisin, että olisin tuon maan kansalainen.” Hani Gazasta: ”Tämä on demokratiaa parhaimmillaan. Olemme saaneet tarpeeksi diktatuurista arabimaissa. Ottakaamme oppia Israelista. Hyötykäämme Israelin demokratian antamasta esimerkistä.” (JP)
6. SHAS-PUOLUEEN Tora-vanhinten Neuvosto luultavasti tekee ensi viikolla päätöksen, jossa se antaa ohjeet puolueen eroamiseksi hallituksesta, koska sen esitys lapsilisien nostamiseksi hylättiin. Neuvosto kokoontuu ensi viikolla, mutta päivämäärää ei ole määrätty. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai sanoo, että hän kannattaa uusia vaaleja riippumatta uusista epäilyistä pääministeri Olmertia vastaan.
”En näe optiota vaihtoehtoisesta hallituksesta, joka voitaisiin muodostaa,” Yishai toteaa ja lisää, että sen vuoksi hän pitää parempana uusia vaaleja.
Yishain lähellä olevat puolueen johtajat eivät haluaisi erota hallituksesta ihan vielä, vaan haluavat ensin tarkkailla, miten tilanne kehittyy muissa puolueissa, varsinkin Kadimassa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kiittelee Olmertin ilmoittamia rauhankeskusteluja Syyrian kanssa, joitten hän sanoo voivan muuttaa koko alueen todellisuuden. Hän kuitenkin tähdentää, että viimeisen 10 vuoden ajan Damaskos on antanut Hamasille ja Islamic Jihadille toimia vapaasti maassa, mitä Israel ei voi hyväksyä. ”Niiden täytyy muuttaa pääkonttorinsa Damaskoksesta”, hän toteaa. Hän sanoi Iranista, että terroristin tavoin ajattelevalla valtiolla ei saa olla ydinaseita; se on kuolemanvakava kysymys, todeten samalla, että sanktioilla ei näytä olevan suurta vaikutusta Iranin talouteen. Hän ei suosittele Israelin johtavan Iranin vastaista kampanjaa, mutta totesi, että Israel voi auttaa tarjoamalla tiedustelutietojaan. (JP)
- Barakin neuvonantaja Amos Gilad matkustaa ensi viikon alussa Kairoon, jossa tulitaukosopimus Israelin ja Hamasin välillä on lähes valmis. Barak ja Olmert joutuvat sitten päättämään Israelin reaktiosta viimeiseen esitykseen. (JP)
- Arkkipiispa Desmond Tutu matkusti Egyptin kautta Gazaan, jossa hän YK:n ihmisoikeuksien neuvoston toimeksiannosta tutkii tilannetta. Ensi sanoikseen hän sanoo joutuneensa shokkiin havainnoistaan tilanteesta Gazassa kuukausia kestäneen saarron seurauksena. Samalla hän syytti Israelia, ettei se antanut hänelle lupaa vierailla siellä. Ulkoministeriön edustaja kumoaa tämän todeten, että Tutu on tervetullut Israeliin turistina, mutta Israelin viranomaiset eivät toimi yhteistyössä hänen tutkimuksissaan, koska ihmisoikeuksien neuvosto on jyrkästi Israelin vastainen. (JP)
- USA uskoo, että Syyrialla oli kolme ydinlaitosta, joista kaksi toimii edelleen Israelin tuhottua niistä yhden kuudentena tammikuuta 2007. Bush vaatii, että IAEA lähettää tutkijoita Syyriaan etsimään näitä salaisia ydinlaitoksia. Syyrian epäillyt ydinlaitokset ovat herättäneet epäilyksiä, että Iranin ydinpommin rakentaminen on paljon pitemmällä kuin tiedetään. (JP)
- Haaretz-dialoge gallup seuraavista vaaleista. Likud 35; Labour 19; Kadima 13; Shas 11: Israel Beiteinu 11; UTJ 6; Meretz 5; Gaydamak 2; UTJ/NRP 5; arabipuolueet 11; eläkeläiset putoaisivat. (INN)

Thursday, May 29, 2008

TORSTAI 29.05.08
1. ”PÄÄMINISTERI ei voi samaan aikaan johtaa hallitusta ja hoitaa yksityisasioitaan”, kertoi puolustusministeri, Labour-johtaja Ehud Barak eilen järjestämässään lehdistötilaisuudessa. Hän vetosi Olmertiin, että tämä eroaisi tai ottaisi lomaa tai mitä tahansa tutkimusten ajaksi, koska ”yleisesti hyväksytyt normit ja kansan hyvinvointi vaativat sitä”. Barak keskusteli eilen myös Olmertin kanssa kaksistaan, minkä aikana hän tiettävästi kehotti Olmertia eroamaan pääministerin tehtävistään.
BARAKIN median edustajille antama lausunto ei tyydyttänyt kansaa eikä se tyydyttänyt hänen puolueensa johtavia poliitikkoja, jotka olisivat odottaneet terävämpää kannanottoa Olmertia vastaan nousseisiin epäilyihin. Barak puhui kuin sordino päällä, mihin on voinut vaikuttaa se, että hänen omat vaalirahoitusta koskevat epäselvyytensä vuosien takaa häälyvät ilmassa, mihin hänen entinen uskottunsa ja neuvonantajansa Tal Zilberstein viittasi radiopuheessaan kertoen Barakin ”ruskeista kirjekuorista”.
EHUD OLMERT kuitenkin vakuuttaa syyttömyyttään. Hän otti eilen yhteyttä useisiin Kadiman ministereihin rukoillen heitä antamaan hänelle mahdollisuuden osoittaa syyttömyytensä. Toisin sanoen, poliittinen kuumuus alkaa polttaa Olmertinkin jalkojen alla, vaikka hän varsinaisen kovanaaman tavoin uskottelee toista. Olmert kertoi Kadiman jäsenille, ettei Barak tosissaan halua hänen eroaan, vaan vaatii sitä Labourin jäsenten painostuksen vuoksi.
GILL HOFFMAN kertoo JP:n artikkelissaan, että Barak kokosi lähimmät neuvonantajansa tiistai-iltana miettimään, miten tässä tilanteessa tulee edetä. Tämä ärsytti puolueen johtavia poliitikkoja, joita ei informoitu asiasta etukäteen, vaan he kuulivat siitä keskiyöllä radiosta.
BARAK kertoi keskiviikkoaamuna turvallisuuskabinetin kokouksessa Livnille päätöksestään ja vaati sitten tapaamista Olmertin kanssa kabinetin istunnon jälkeen. Olmert halusi osoittaa, kuka asioista päättää, ja antoi Barakin odottaa 45 minuuttia ennen tapaamista. Lopulta Olmert tuli toimistostaan kertoen Barakille, että hän kuuli uutiset radiosta, eikä heillä siten ole mitään aihetta jatkaa keskustelua.
Barakin epäillään suunnitelleen strategiaa yhdessä Tzipi Livnin kanssa, mistä ei ole todisteita. Livni on pysytellyt taustalla eikä ole halunnut polttaa siipiään toistamiseen vaatimalla Olmertin eroa, kuten hän teli Wino-raportin julistamisen jälkeen. Hän kuitenkin lausui Irgun-komentajan David Razielin muistotilaisuudessa tämän haudalla, että ”voidakseen olla valona kansoille, meidän on syytä ensin työskennellä kotona osoittaaksemme valoa. Israel taistelee edelleen olemassaolostaan, fyysisestä olemassa olemassaolostaan, ja sen tulee taistella myös arvojen säilyttämisen vuoksi. Meitä käsketään toimimaan samojen arvojen mukaan, jotka johtivat johtajistoa ennen valtion syntyä”. Tämä on selvä viittaus Olmertin ongelmiin. (JP)
2. JP:N POLIITTINEN kommentoija Herb Keinon suitsuttaa ihastustaan Olmertin johtajanominaisuuksiin nimenomaan poliitikkona, ja ihastelee hänen kykyään selviytyä monista ristiaallokoista sillä saralla. Mutta Keinon joutuu toteamaan, että magia, joka leijui Olmertin yllä, on pahoin ryvettynyt hänen antaessaan lakimiestensä hoitaa häntä vastaan nousseita korruptioepäilyksiä ja varsinkin Talanskyn kuulustelua oikeudessa, jossa Olmertin lakimiehet pidättyivät ristikuulustelemasta Talanskya, koska heillä ei ollut aikaa paneutua asiakirjoihin ennen sitä. Keinon toteaa, että tämän virheen takia, jossa Olmert antoi epäilysten muuttua lainopillisiksi poliittisten asemesta, kansalle levisi vahva epäluulo epäilysten toden-peräisyydestä. Olmert joutuu nyt taistelemaan rintamalla, jossa hän ei lakimiehen koulutuksesta ja ajattelutavasta huolimatta ole asiantuntija, arvioi Keinon.
OLMERT kuitenkin jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtumassa. Hän toimii isäntänä korkeille ulkomaisille vieraille, jotka kohteliaasti ihastelevat hänen johtajantaitojaan, kuten eilen Marylandin kuvernööri Martin O-Malley: ”Olen aina havainnut hänet hyvin eteenpäin katsovaksi, lujasti työskenteleväksi johtajaksi, joka ymmärtää hallituksen merkityksen, joka todella toimii ja työskentelee suojellakseen kansansa turvallisuutta.” Hän sanoo kannattavansa Hillary Clintonia, mutta sanoo, ettei hänellä ole mitään Obamaa vastaan. O´Malleyn Israelin vierailun varsinainen aihe koskee liikeasioita Israelin ja Marylandin välillä, varsinkin biotekniikan alueilla.
OLMERT matkustanee ensi maanantaina Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa myös Bushin.(JP)
3. ISRAEL viivyttää Shalitin vapauttamista koskevia neuvotteluja, tulitaukosopimuksen voimaan tuloa sekä Rafahin terminaalin avaamista Egyptin ja Gazan välillä, kertoi Hamasin korkea virkailija Mahmoud Zahar lehdistötilaisuudessa Dohassa, Qatarissa eilen. Hän salli myös JP:n toimittajan Calev Ben-Davidin osallistuvan tilaisuuteen, vaikka sanoi epäilevänsä Israelin lehdistön vilpittömyyttä. Hän kertoi pienelle ryhmälle paikallisia journalisteja, että tulitaukoneuvottelut, joita käydään Israelin kanssa Egyptin välityksellä, ovat juuttuneet kiinni kahdesta syystä: ”Hamasin vaatimus on, että Israel vapauttaa 1000 palestiinalaista vankia. Heistä 450 vapautetaan silloin, kun Shalit palautetaan, ja loput 550 kaksi kuukautta myöhemmin.” Zahar toteaa, että 450 joukossa on niitä, jotka kärsivät moninkertaista elinkautista tuomiotaan. Zahar syyttää, että Israel haluaa tehdä oman listansa, ja lisäksi käyttää terroristien uhrien omaisia, jotka vastustavat määrättyjen vankien vapauttamista. Lisäksi monet Israelin listassa olevat vangit vapautuisivat pian joka tapauksessa kärsittyään tuomionsa loppuun, Zahar toteaa.
Zaharin mukaan Israel haluaa odottaa pari kuukautta tulitaukosopimuksen solmimisen jälkeen, ennen kuin se avaa Rafahin terminaalin. Zahar ei ymmärrä tätä, sillä Gazan asukkaat kärsivät jatkuvasta saarrosta, hän valittaa.
Mahmoud Zahar totesi, että konferenssin aikana Dohassa hän on tavannut useita Euroopan ja USA:n edustajia, joitten mukaan Hamas on poliittinen puolue. Hän kuitenkin selittää, että USA:n edustajat olivat aiempien USA:n hallitusten, kuten Jimmy Carterin jäseniä. (JP)
4. HELPOTTUNUT Morris Talansky pääsi eilen lopulta lentämään kotiinsa Yhdysvaltoihin, jossa hänen sairas vaimonsa jo kärsimättömänä odotteli, ja jota hän ei ole nähnyt pitkään aikaan. Talansky sanoi olevansa onnellinen voidessaan päästä lähtemään eikä sanonut kohdanneensa vaikeuksia lentokiellon poistamisessa, mikä sovittiin poliisin kanssa. Hän vakuuttaa palaavansa maahan heinäkuussa osallistuakseen perhejuhlaan, mutta myös Olmertin lakimiesten ristikuulusteluun oikeudessa 17.08.08.
TALASNKYN todistamisen yhteydessä on Israelissa herätetty uudelleen henkiin kysymys, miten tervettä on Amerikan juutalaisten miljoonalahjoitukset Israeliin. Haviv Rattig koskettelee kysymystä artikkelissaan, jossa hän pyrkii selvittelemään ongelmaa laajemmassa yhteydessä. On aivan ymmärrettävää, että juutalainen monimiljonääri mielellään antaa varojaan nimenomaan Israeliin, vaikka ei itse koe halua muuttaakaan sinne asumaan. Tämä anteliaisuus on varmaan suuresti auttanut maan kehittymistä siksi, mikä se nyt on, moderniksi länsimaiseksi demokratiaksi, jonka talous kasvaa ennätysvauhtia. Rettig selittää, että amerikkalaisten lahjoittajien listalla Israel näyttelee kuitenkin vain osaa. Valtaosa, 79 % menee eri kohteisiin USA:ssa ja muualla maailmassa.
KYSYMYS on kuitenkin siitä, mikä on laillista, moraalista ja yleisesti hyväksyttävää. Kysymys lienee ennen kaikkea siitä, että lainsäädäntö ei ole ajan tasalla. Porsaanreikiä löytyy aina, kuten Barakin vaalirahoituksessa vuosia sitten, jossa hänen avustajansa Herzog muodosti tusinoittain yleishyödyllisiä yhtiöitä, joiden ainoana tarkoituksena oli kerätä varoja Barakin vaalityölle. Näitä ei koskaan tutkittu loppuun asti, vaan asia lakaistiin maton alle, mutta tähän kilpailevat poliitikot helposti takertuvat aiheuttaen pahaa hämminkiä Barakille. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kaupunki lupaa antaa lisää rakennuslupia Itä Jerusalemiin asuntojen puutteen korjaamiseksi. Asuntojen puute ja laillisten tonttien vähyyden vuoksi laiton rakentaminen on yleistä pääkaupungin itäosissa. Olmertin ollessa pormestarina viranomaiset rekisteröivät laittomasti rakennetut kiinteistöt. Olmert määräsi silloin 300 laittoman kiinteistön tiedot poistettaviksi rekisteristä. Olmertin arabimyönteisyys ilmeni jo silloin. (JP)
- Äskeisen mielipidetiedustelun mukaan tuhansista raketeista ja kranaateista huolimatta valtaosa maan eteläosan asukkaista ei halua muuttaa. Keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan 89.5 % Sderotin, Ashkelonin ja Beersheban asukkaista haluaa jatkaa elämäänsä entiseen tapaan. ULA kyseli 500 asukkaan, 18-65-vuotiaitten, mielipidettä. Vaikka heidän elämänsä ei ole normaalia, he kuitenkin uskovat, että hallitus lopulta löytää ratkaisun heidän vitsauksiinsa. Niistä 10.5 prosentista asukkaita, jotka tunnustivat haluavansa muuttaa, jos voisivat, 8.7 % ilmoitti halunsa muuttaa maan keskiosiin; 1.3 % haluaisi muuttaa Jerusalemiin, 0.5 % muuttaisi toiseen etelän kaupunkiin.(JP)
- Terroristit ampuivat keskiviikkona kaksi Kassam-rakettia Israeliin. Yksi heidän ampumistaan kranaateista osui taloon Shaar Hanegevissä sytyttäen sen tuleen. IAF vastasi siihen ohjuksin surmaten kolme terroristia Gazan eteläosassa kahdessa eri operaatiossa. Lisäksi Hamasin mukaan neljä ihmistä haavoittui. Aikaisin keskiviikkona IDF:n sotilas haavoittui IDF:n operaatiossa Gazan eteläosassa. IDF yhdessä IAF:n helikopterien kanssa operoivat siellä Sufan terminaaliin tehdyn iskun jälkeen. IDF pidätti 12 etsittyä Länsirannalla.
Gazassa IDF pidätti 50 palestiinalaista kuulusteluja varten. (JP)
- Israelin museon tutkijat arvelevat, että luolasta Jerikosta lähellä Wadi el-Makkukahia 1993 löydetty 6000 vuotta vanha liina voi auttaa määrittelemään Torinon käärinliinan arvoituksen. Hienosti koristeltu liina on 7x2 metriä. Se oli kääritty ilmeisesti haavoihinsa kuolleen arvohenkilön ympärille, koska siinä oli verijälkiä. (JP)
- USA haluaa, että IAEA selvittää, missä muualla Syyria piilottelee ydinreaktoreitaan. Neljä länsimaata ovat viimeisten viikkojen aikana estäneet useita Syyriaan matkalla olevia laivoja, joista on löydetty ballististen ohjusten osien testilaitteita sekä ydinvoimalaitteistoja. (INN)

Wednesday, May 28, 2008

KESKIVIIKKO 28.05.08
1. ISRAELIN PAHIN VIHOLLINEN on ollut sen oma hallitus, kertoo Martin Sherman Ynet-news artikkelissaan. Yllättävän väitteensä tueksi hän tuo esille joukon todisteita:
Se oli Israelin hallitus, joka varoituksista ja seurauksista välittämättä pani alulle Oslon sopimukset, jotka toivat hävityksen Jerusalemin, Jaffan, Tel Avivin kaduille…
Se on Israelin hallitus, joka ei tee mitään nähdessään radikaalin islamin kokoavan tuhoisia aseita Gazaan, kehittävän järjestelmiä niiden kuljettamiseksi, kasvattavan joukkojen määrää ja nostavan niiden koulutuksen tasoa, aivan samalla välinpitämättömyydellä, jolla se antoi ja antaa tämän tapahtua pohjoisrajan takana.
Ja nyt hallitus suunnittelee samalla piittaamattomalla itsetietoisuudella vieläkin pahempaa, jonka seuraukset on kaikkien arvattavissa: Vaarat, jotka aiheutuvat Golanin luovuttamisesta Syyrian hallintaan.
MARTIN SHERMANIN artikkeli, jota olen edellä referoinut ilman sanatarkkaa käännöstä, on sitäkin merkittävämpi, että sen esittää vasemmistolainen kolumnisti vasemmistoon luettavalla Ynetnews web-sivulla. Sherman selittää, että mikäli uutisiin voi uskoa, hallituksen suostumus aloittaa rauhanneuvottelut Syyrian kanssa, jonka hintana on luopuminen Golanista, on vieläkin hylättävän hätäisempi ja rajusti vastuuttomampi. Sherman toteaa, ettei tärkeintä tässä ole se, ovatko Syyrian johdon aikomukset aitoja vai ei, vaan siinä, tulevatko tulevat hallitukset kunnioittamaan tehtyjä sopimuksia. Hän viittaa Gazan esimerkkiin, jonka piti ollla osa rauhankeskusteluja PA:n kanssa, mutta jonka hallinto siirtyi viikossa radikaalille islamille.
SHERMAN luettelee useita kohtia, joita tulisi harkita ennen neuvottelujen jatkamista: Assadin hallinnon kaatuminen; ulkoisen painostuksen vaikutus Syyrian hallintoon sekä Iranin suhteitten jatkuminen; onko Syyrialla lisää salaisia strategisia kohteita?; miten toimitaan, jos militaristit siirtyvät Golanille?; Miten toimitaan, jos Syyria estää Golanin vesien pääsyn Kinneretiin?; Jos Syyrian pelätään aloittavan sodan Golanin vuoksi, miten IDF pystyy torjumaan Syyrian hyökkäykset, jos strategisesti tärkeästä Golanista luovutaan?; Mistä Israel saisi ne sadat miljoonat tai miljardit, jotka tarvittaisiin kaupunkien ja kylien sekä maatalous-farmien tyhjentämiseksi ja asukkaitten uudelleen sijoittamiseksi?; Mistä ne varat otettaisiin? Leikkaamalla varoja muilta elintärkeiltä aloilta? Tarkemmin tästä osoitteesta:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3548617,00.html
EDELLÄ luetellut kohdat ja kysymykset koskevat paljon suuremmassa määrin Olmertin hallituksen suunnitelmia Juudean ja Samarian tyhjentämiseksi juutalaisista (rasismia pahimmillaan). Gazasta karkotettiin lähes kolme vuotta sitten n. 9000 asukasta, Golanilla asunee n. 21 000 juutalaista, mutta Juudean ja Samarian juutalaisten määrä on n. 280 000. Näistä ehkä 80 000 – 160 000 jouduttaisiin ”edullisen sopimuksen” mukaan siirtämään Israelin puolelle. Mistä ne kymmenet miljardit otettaisiin ja minne asukkaat sijoitettaisiin? Gazasta karkotetuista yhdeksästä tuhannesta 40 % on vielä ilman pysyvää asuinpaikkaa ja työtä. Hallitus on tähän mennessä käyttänyt varoja heidän hyväkseen 6 miljardia NIS.
Olmertin hallitus ei tietääkseni ole tehnyt mitään valmisteluja uusien pakolaisten varalle.
2. HYVÄNTAHTOINEN HÖLMÖ, voisi lyhyesti luonnehtia yhdysvalloissa asuvasta liikemiehestä Morris Talanskysta sen perusteella, mitä raporteissa hänen kuulustelustaan oikeudessa eilen kerrotaan. Syyttäjäviranomaiset kuulustelivat todistajanaan pitämäänsä Talanskya hänen suhteistaan Olmertiin, hänen motiiveistaan sekä taustavoimistaan. Talansky kertoi avoimesti ja ilmeisen totuudenmukaisesti, ainakin kuulusteluja seuraavien journalistien raporttien mukaan. Joku toteaa, että todistus poisti Olmertin lahjusepäilyt.
TALANSKY kertoi ystävystyneensä Olmertin kanssa tämän pyrkiessä Jerusalemin pormestariksi. Hän kertoi ihastuneensa Olmertin johtajakykyyn ja kertoi, että oikeistopuolue Likudin jäsenenä häntä arvostettiin tulevana maan johtajana ja eri suuntia edustavien juutalaisten, sekä uskonnollisten että ei-uskonnollisten, yhdistäjänä. Hän sanoo ihailleensa Olmertia Israelin ”oikeiston prinssinä”, ja ilmeisesti katsoi olevansa etuoikeutettu voidessaan taloudellisesti edistää Olmertin etenemistä. Talansky vakuuttaa, että tarkoitus oli tukea häntä vain vaalityössä ja vaalivelkojen maksamisessa, ei henkilökohtaisten menojen maksamiseksi.
Talansky toteaa useampaan kertaan, että hänen ystävyytensä Olmertin kanssa merkitsi hänelle hyvin paljon, mitä hän ei sanonut voivansa pukea sanoiksi.
VARSIN PIAN tuon 15 vuotta kestäneen ystävyyden ja taloudellisen tuen kauden aikana ja sen jälkeen Olmertin suhtautuminen tukijaansa muuttui tai paljastui. Hän alkoi etukäteen ilmoittaa Talanskylle, miten paljon hän tarvitsee rahaa. Heti alusta lähtien Olmert teki selväksi, ettei hän halua sekkejä, koska ne voidaan jäljittää, vaan aina käteisenä, ruskeina kirjekuorina.
Kun Olmert meni perheineen lomalle Italiaan, hän ilmoitti Talanskylle, että hän tarvitsee
30 000 USD, käteisenä kuten aina. Tai kun hän oli lomamatkalla New Yorkissa, hän vaati Talanskylta rahaa 15 000, jonka Talansky kävi ottamassa omalta tililtään ja vei ne Olmertille tämän hotellihuoneeseen. Hän lisäsi, että Olmertilla oli aikaa hänelle vain 10 – 15 minuuttia, aina oli kiire. Talansky tähdensi kuulustelijoille, että rahat oli tarkoitettu lainaksi, mutta Olmert ei koskaan maksanut niitä takaisin, kuin ei sitä yli 150 000 USD kokonaissummaa, jonka Talansky sanoo antaneensa Olmertille lainaksi. Tämän lisäksi Talansky arvioi välittäneensä Olmertille 380 000 USD. Nämä varat tulivat useilta lahjoittajilta, ja ne annettiin joko Olmertin toimistopäällikölle Shula Zakenille tai hänen asianajajalleen Uri Messerille. Messer toimi tavallaan Olmertin pankkina; varoja säilytettiin hänen kassakaapissaan, josta Olmert sai niitä käyttöönsä halunsa mukaan. – Asiaa voi tarkastella osoitteesta:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3548801,00.html
TALANSKYN todistus oli hyvin tunnepitoinen. Hän syytti syyttäjää perheensä tuhoamisesta ja siitä, että häntä kohdellaan rikollisena. Hän kertoi kyynelehtien haluavansa palata sairaan vaimonsa luo Yhdysvaltoihin. Häntä odotetaan takaisin oikeuteen 17.heinäkuuta. (JP)
3. OIKEUSLAITOS ratkaissee aikanaan, olivatko Olmertin saamat varat lahjuksia vai normaaleja ystävien kesken vaihdettavia lahjoja, mutta yleinen mielipide alkaa olla lopullisesti kyllästynyt Olmertin käyttäytymiseen (gallup: 70 %). Vaikka hänen ja Talanskyn väliseen suhteeseen ei liittyisikään rikosta, Olmertin tapa käyttää häntä hyväkseen ystävyyttä teeskennellen on lievästi sanoen ällöttävä (disgusting), kuten Ynetnews totea artikkelinsa otsikossa. Kansan reaktiot ovat olla hälyttävän yksimielisiä: Olmertin tulee erota.
Mutta myös poliittiset puolueet alkavat herätä, jopa Labour, joka on nukkunut hurskaan unta puolustusministeri Ehud Barakin epämääräisen käskyvallan alla.
YNETNEWS raportoi web-sivullaan Kadima-ministerien esittävän, että Labour-puolueen tulee vaatia Olmertin eroa. Miksi Labour-puolueen? Ehkä siksi, että Labour omaa avaimen hallituksen jatkoon. Ynet viittaa vaikutusvaltaiseen ministeriin mainitsematta hänen nimeään, joka esittää, ettei tilanne voi jatkua tällaisena, ja siksi puoluejohtajien on otettava aloite käsiinsä. Yhä useammat ministerit myös Kadiman parissa vaativat, että Olmert joko ottaa virkavapautta tutkimusten ajaksi tai eroaa. Eräs artikkeli esittää, että Labour-puolueen tulee muodostaa yhteishallitus Shasin ja Likudin kanssa, jossa Netanyahu olisi pääministerinä.
PUOLUSTUSMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak sanoo pitävänsä lehdistö-tilaisuuden tänään iltapäivällä, jossa hänen oletetaan paljastavan suunnitelmansa. Barak on useaan kertaan maininnut, että hän tuntee epämukavuutta istuessaan Olmertin hallituksessa, ja sanoo esittäneensä jo heti Wino-raportin julkistamisen jälkeen Olmertin eroa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3548793,00.html
4. OLMERT totesi äskettäin eräässä tilaisuudessa, että vain illuusionsa menettäneet kuvittelijat voivat enää uskoa ”suurempaan Israeliin”, eli että Israel voisi pitää jatkossakin Juudean ja Samarian hallussaan 1949 aselepolinjojen takana, puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa. Tämä käsite ”suurempi Israel” on vasemmistolaisten myöntyvyyspolitiikkaa edustavien poliitikkojen keksintöä, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Sen sijasta pitää puhua ”kokonaisesta Israelista” ja sen vastapainona ”typistetystä Israelista”.
Kuten arvata saattaakin, PA:n johdon taholla Olmertin väite otettiin vastaan suurella riemulla.
JP:N ARTIKKELIN kirjoittaja Michael Freund puuttuu tähän asiaan artikkelissaan. Hänen varsinainen asiansa on puhua ”Jerusalem päivästä”, jota vietetään ensi sunnuntaina. Freund toteaa, että vaikka Jerusalemin tulevaisuus on hallituksen suunnitelmien mukaan epävarma, riippuen siitä, pysyykö Olmert vallassa ja saadaanko lopulta yhteistä sopimusta aikaan PA:n kanssa, hän aikoo juhlia tuota muistopäivää, jolloin Jerusalem yhdistettiin keskiviikkona 1967, ja hän kehottaa muitakin yhtymään juhlintaan.
FREUND PALAA Jerusalemin jakamiseen todeten, ettei se tule tapahtumaan. Hän sanoo uskovansa, että juutalaisella kansalla on jumalallinen oikeus koko Israelin maahan, ja se usko on ollut kansan uskomuksena viimeiset 2000 vuotta. Hän kertoo, miten Herzliä irvailtiin: 1897 suuri juutalainen ajattelija Ahad Ha´am kirjoitti: ”Vain mielenvikaisuutta lähentelevä fantasia voi uskoa, että heti kun juutalainen valtio on perustettu, miljoonat juutalaiset tulvivat sinne, ja että sen maaperä pystyy elättämään heidät”. Mutta arvaapa: Se tapahtui sittenkin!
Freund kertoo rabbi Nachman Kahanen viitanneen keskiviikon lauluun, joka on Ps.94 alku: ”Oi Jumala, kosta, Herra, koston Jumala, ilmesty!” (”Sinä koston Jumala, Herra, sinä koston Jumala, ilmesty kirkkaudessa!”) Vihollisen, ensin Babylonian ja sitten Rooman vuosisatojen välein, ollessa valloittamassa koko Jerusalemia sunnuntaina, papit valitsivat sunnuntain tekstin asemesta edellä olevan keskiviikon tekstin. Freund toteaa, että 1967 IDF:n sotilaitten vapauttaessa Jerusalemin, se päivä oli keskiviikko. Täten historiallinen ympyrä sulkeutui.(JP)
5. HAMAS VAATII, että Israelin tulee vapauttaa 1000 vankia Shalitia vastaan kahdessa erässä: Ensin 450 vankia ja loput kakkosvaiheessa. Israel tarjoaa 71 vangin vapauttamista. Hamas sanoo, ettei se ole koordinoinut Shalitin vapauttamista Hizbullahin kanssa. (JP)
6. PA:N parlamentin jäsen Kais Abed al-Karim sanoo, että PA:n tulee suostua Palestiinan valtioon, koska se on vain yksi vaihe Israelin tuhoamisessa. – IDF:n sotilaat toimivat Gazan alueella etsien rakettien laukaisutelineitä ja miehistöjä. IAF:n ohjukset surmasivat kaksi terroristia Gazassa, yksi sotilas haavoittui lievästi. Länsirannalla pidätettiin 14 etsittyä. (Haaretz)

Tuesday, May 27, 2008

TIISTAI 27.05.08
1. ”JATKAMME TULITUSTA kunnes viimeinen juutalainen on ryöminyt takaisin k-seen reikäänsä, josta he tulivat”, uhoaa Kansanvastarintakomitean (PRC) edustaja Muhammad Abdel Al. Samaa säveltä soittaa Islamic Jihadin johtaja Gazassa Abu Ahmed: ”Olemme ylpeitä ja päättäväisiä. Israel on alkanut purkaa hyvin linnoitettuja tukikohtiaan ja vetäytyä, koska vastarintamme on todistanut, että me yllämme niihin linnoituksista huolimatta”, hän suitsuttaa.
Abdel Al ennustaa, että kun sionistit ovat alkaneet juosta karkuun, he joutuvat lähtemään myös Ahkelonista, Ashdodista, Jerusalemista, Jaffasta, Haifasta, Jerusalemista. Hän kutsuu IDF:n päätöstä purkaa tukikohtansa Erez-terminaalin lähellä Gazan rajalla voitoksi palestiinalaisille.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET suunnittelevat JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäilivät Y Katz jaKH A Toameh, siirtävänsä kaikki tukikohtansa Gazan rajan tuntumassa kilometrien päähän ”pyrkimyksissään minimoida terroristien mahdollisuudet hyökätä Israelia vastaan”, kuten he kertovat. Armeijalla on tällä hetkellä neljä terminaalia Gazan rajalla: Gaza, Erez, Kerem Shalom ja Sufa. Suunnitelmien mukaan myös terminaalien lukua pienennetään. Tämä suuntaus alkoi pian sen jälkeen, kun terroristit Gazasta hyökkäsivät Kerem Shalomin terminaalia vastaan autopommein, missä 11 IDF:n sotilasta haavoittui. Suunnitelmien kiireellisyyttä vahvisti viime torstaina Erez-terminaalia vastaan tarkoitettu kuorma-autopommi hyökkäys, jossa räjähti 4.5 tonnia räjähteitä 50 m terminaalista vaurioittaen rakennuksia. IDF:n edustaja kertoo, että onnistuessaan isku olisi vaatinut kymmenien sotilaitten hengen. Palestiinalaisten mukaan autopommin räjähdys katkaisi sähkövirran ja juoksevan veden
200 000 taloudesta Gazassa, eikä vikoja ole vielä korjattu.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN suunnitelman mukaan Gazan rajalle muodostetaan Israelin puolelle kilometrien syvyinen puskurivyöhyke, ja rajamuodollisuudet toimitetaan puskuri-vyöhykkeen Israelin puoleisella rajalla. Tavarakuljetuksia varten muodostetaan välivarastointi-vyöhykkeitä samaan tapaan kuin Karni terminaalin yhteydessä. Näillä toimenpiteillä viranomaiset, joissa ovat mukana apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, hallituksen koordinoija kenraaliluutnantti Yosef Mishlav sekä Shin Betin edustaja, he uskovat voivansa estää terrorihyökkäykset terminaaleja vastaan, joiden lukumäärää vähennetään.
SUUNNITELMAN toteuttaminen maksaa satoja miljoonia NIS. Vilnai kielsi Erez terminaalin rakennusten miljoonia maksavien korjausten suorittamisen terrori-iskun jäljiltä ennakoiden suunnitelman toteutumista. (JP)
2. EGYPTI varoittaa palestiinalaisia yrittämästä toistaa edellistä Gazan ja Siinain välisen rajamuurin murtamista selvin sanoin: ”Olimme kärsivällisiä edellisen murron yhteydessä, mutta se ei tule toistumaan, vaan Egypti tulee raskaalla kädellä estämään kaikki rikkomiset maan itsenäisyyttä vastaan”. Varoitus välitettiin Hamasin Gazan hallitukselle sunnuntaina. Egyptin teräväsanaisen uhkauksen sai aikaan Hamasin Damaskoksessa toimiva ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin lausunto, jonka mukaan Gazan palestiinalaisten kärsivällisyys alkaa olla lopussa jatkuvan saarron vuoksi ja odottaa vain purkautumistaan. Egyptin ja Gazan välisen rajan lähellä asuvat tarkkailijat ovat huomioineet, että Egypti on lisännyt rajavartijoita ja partioitaan raja-alueella vuorokauden ympäri. Näin toimii Egypti.
EBYPTI JATKAA välitysyrityksiään tulitauon saamiseksi Hamasin ja Israelin välille ja suunnittelee uuden neuvottelukierroksen aloittamista. Hamasin vaatimuksena on Rafahin terminaalin avaaminen liikenteelle Gazasta Egyptiin jo ennen sopimusta. Hamasin viranomaiset syyttävät, että Israelin esittämät vaatimukset estävät sen voimaantuloa. Heidän mukaansa Israel ei tule saamaan odottamaansa vapaata sopimusta, vaan siitä tulee maksaa. Käytännössä se hyödyttäisi ennen kaikkea Gazan asukkaita, mutta se on toissijainen tässä tahtojen ja poliittisten etujen välisessä kamppailussa.
3. ABBAS YLLÄTTI Israelin viranomaiset kutsumalla Hamasin edustajat keskusteluihin
Ramallahin kansliaansa maanantai-iltana. JP:n artikkelin mukaan, jonka kirjoitti Kh A Toameh, keskusteluihin ottivat osaa Hamasin korkeat johtajat, ilmeisesti Länsirannalta, ja niissä kosketeltiin Gazan tulitaukosopimusta. Keskustelujen jälkeen osapuolet esittivät toiveensa, että samantapainen sopimus saataisiin aikaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mitä Hizbullahin johtaja Mahmoud Nasrallah tarjoaa Israelille kahden IDF:n sotilaan vapauttamiseksi. He kertoivat olevansa miellyttävästi yllättyneitä tiedoista, joitten mukaan Israel on valmis vapauttamaan 542 vuodeksi vankeuteen tuomitun Samir Kuntarin, Libanonin druusin, joka otti osaa 1979 terrori-iskuun Nahariyassa ja muualla Israelin pohjoisosassa. Hamasin edustajat kieltäytyivät kertomasta, oliko Shalitin vapauttaminen esillä keskusteluissa Abbasin kanssa.
4. NASRALLAH: ”Israel vapauttaa hyvin pian libanonilaiset vangit, myös Kuntarin”. Nasrallah on pinttynyt terroristi ja vallankumouksellinen, mutta hänessä on eräs outo piirre, joka usein puuttuu johtajilta: Hän yleensä puhuu totta. Tämä on todettu useissa yhteyksissä, mutta voihan olla, että Libanonin kakkossodan jälkeen eläminen bunkkerissa jatkuvan kuolemanuhkan alaisena on muuttanut hänen luonnettaan.
Tämä julkinen lausunto yllätti kuitenkin monet, ja kannuja valetaan, miksi tällainen äkillinen ilmoitus kahden Hizbullahin kaappaaman IDF:n sotilaan vapauttamisesta, joiden fyysisestä tilasta ei ole saatu pienintäkään merkkiä, ovatko he elossa vai kuolivatko haavoihinsa heidän Hummer sotilasajoneuvonsa tuhouduttua Hizbullahin terroristien asettamasta tienvarsi-pommista. Neljä muuta sotilasta sai surmansa iskussa, kaksi heistä raahattiin jälkien perusteella verta vuotavina Libanonin puolelle, eikä heistä ole kuultu mitään sen jälkeen.
TARKKAILIJAT otaksuvat, että tämä kuuluu Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin PR-kampanjaan. Nasrallahia arvosteltiin rajusti Libanonissa siitä, että hän aloitti aseelliset hyökkäykset libanonilaisia vastaan Beirutissa. Näissä taisteluissa, joihin Libanonin armeija kieltäytyi osallistumasta, kuoli arviolta 90 libanonilaista siviiliä. Hänen joukkojaan vastustivat lähinnä kristityt ja druusit. Tämä toimenpide, joka antoi vakavan varoituksen Libanonin oikeistopiireille, kuka maata lopulta hallitsee, vähensi samalla Nasrallahin kansansuosiota, ja siksi tämä suostuminen vankeinvaihtoon.
TOINEN Nasrallahin mielen muutokseen vaikuttanut kehitys on voinut olla Israelin ja Syyrian väliset rauhankeskustelut. Onko kysymys yhteisestä taktiikasta Iranin, Syyrian ja Hizbullahin välillä, vai tunsiko Nasrallah jäävänsä sivuun poliittisesta kehityksestä alueella? Libanonin presidentin valinta on myös voinut vaikuttaa asiaan, sillä presidentti Michel Suleiman on kokenut armeijan kenraali ja entinen Libanonin sotavoimien komentaja, joka varmaan tuntee myöskin sotaleikit ja vihjailee Hizbullahin riisumisesta aseista.
ISRAELIN viranomaiset ovat hyvin vaitonaisia Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin mahdollisesta pikaisesta paluusta perheittensä pariin. IAF:n navigoijan Ron Aradin kohtalosta, joka joutui koneeseen tulleen teknisen vian johdosta laskeutumaan varjolla Libanoniin ja joutui terroristien käsiin 1986, ei ole mitään tietoa eikä Hizbullah sano myöskään olevansa selvillä hänen kohtalostaan. Kaapattujen sotilaitten omaiset kertovat, ettei heitä ole informoitu asiasta. Israelin johto on aivan äskettäin antanut ymmärtää, ettei libanonilaisten vankien vapauttaminen tule olemaan osa vankeinvaihtoa kuten ei Hizbullahin vaatimus tuhansien palestiinalaisvankien vapauttaminen maksuna kahdesta IDF:n sotilaasta.
LIBANONIN viranomaiset kieltävät tietävänsä asiasta enempää viitaten siihen, että keskusteluja käydään saksalaisen välittäjän kautta Hizbullahin ja Israelin välillä. Hizbullah kaappasi IDF:n sotilaat Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin heidän partioidessaan Libanonin raja-aidan vierellä heinäkuussa 2006. Tästä alkoi Libanonin kakkossota. (JP)
5. ISRAELIN perääntyminen kaikilla rintamilla herättää joukon huolestuneita kysymyksiä. Mistä tässä on kysymys? Onko Israelin johdon pelko USA:n presidentin valinnasta, jossa he otaksuvat demokraattien ehdokkaan Baruck Hussein Obaman vetävän pisimmän korren, voinut aiheuttaa kiireen määritellä ”Israelin puolustuskelpoiset rajat”, kuten eräs kommentoija esitti, presidentti Bushin virkakaudella, eikä aikaa ole paljon jäljellä? He pelkäävät, että arabeille myötämielinen ja ”salamuslimi” Obama voisi pakottaa Israelin sen turvallisuuden kannalta vaarallisiin myönnytyksiin. Perääntymisten kautta maan turvallisuus vain pahenee.
MIKÄ OSUUS tässä totaalisessa perääntymisessä on Olmertin omilla kriiseillä? Haluaako hän tällä voittaa kansasuosion kuten Ariel Sharon julkistamalla Gazan juutalaisten karkotukset? Vai voimmeko otaksua, että Olmert on aidosti antautunut rauhan aatteen asiamieheksi ja ehkäpä peräti Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaaksi, mitä Olmert ei sano havittelevansa?
VAI ONKO meidän otaksuttava, että Hän joka kansojen kohtaloita johtaa, ja jonka edessä ”kaikki kansat ovat kuin pisara vesisangon uurteessa” (Jes.40:15), valmistelee ja toteuttaa omaa suurta suunnitelmaansa tapahtumissa, joitten alkua saamme ihmetellen seurata?
ON SYYTÄ tarkoin seurata ”pahan akselin”, kuten C Glick kutsuu Iranin, Syyrian, Libanonin, Hizbullahin ja Hamasin liittoa, johon myöhemmin liittynevät Turkki ja Irak, suunnitelmien toteutumista. Tämän liittymän vahvin lenkki on Iran, mutta kaikesta Israelin vastaisesta retoriikasta ja maailman mahtivaltojen julkeasta häpäisemisestä huolimatta Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ei ole se suuri mahdi, jota islamin kansa odottaa. Kehottaisin sen sijaan tarkkailemaan Syyrian johtajaa presidentti Bashar Assadia, joka näyttää perineen isänsä kavalan petollisen luonteen, jota kaikki arabijohtajat pelkäsivät. Assad täyttää monet VT:n ilmoituksissa esitetyt vaatimukset. Kuin ennakoivana Alavite-heimoon kuuluvaa Assad-sukua kutsuttiin naapurien taholta nimellä al-Wahash, joka tarkoittaa petoa. Tästä suku kehitti nykyisen nimensä Assad (Leijona). http://wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=65287

Monday, May 26, 2008

MAANANTAI 26.05.08
1. HAMASIN AMPUMAT raketit yltävät pian Asdodiin ja Kiryat Gatiin, varoittaa Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Ashdodissa on 200 000 asukasta, se on n. 25 km Gazan rajalta pohjoiseen. Kiryat Gatissa on 50 000 asukasta, se on n. 19 km Gazan rajalta koilliseen. Diskin kertoi varoituksensa eilen sunnuntaina hallituksen istunnossa. Diskin kertoi, että Hamas kartuttaa kaiken aikaa asearsenaaliaan. Tämä asettaa Israelin kahden vaihtoehdon eteen: Joko väkivallan voimakkaaseen kasvuun tai tilapäiseen rauhalliseen kauteen, jonka aikana rauhan tasapaino on horjuva (low chances on stability). Diskin varoitti, että Hamas on jo saanut raketteja, joilla se yltää Ashkelonin yli kohti Ashdodia, ja että ellei salakuljetusta saada loppumaan, on vain ajan kysymys, koska niitä käytetään. Hamasilla on jo sadoittain raketteja, joilla se yltää 20 km:n päähän rajasta, hän kertoi. Se pystyi salakuljettamaan näitä raketteja Rafahin kautta rajan ollessa auki useita päiviä.
YUVAL DISKIN ei ole optimistinen rauhan mahdollisuuteen Hamasin kanssa varoittaen, että tulitauon aikanakin rauha voi olla kovin hauras. Hän olettaa, ettei Hamas usko sopimus-keskustelujen onnistuvan Israelin kanssa, mutta se haluaa rauhallista aikaa voidakseen lisätä aseistustaan ja kouluttaa asevoimiaan. Egypti haluaa keskustelujen onnistuvan, koska sen huolena on mahdollisten rauhattomuuksien Gazassa leviävän Siinaille ja kiihottavan sen omaa muslimiveljeskuntaa yhdistämään voimiaan Hamasin kanssa. Hamas haluaa Gazan saarron loppuvan ja siksi haluaa, että Rafahin terminaali avataan joka tapauksessa.
HAMAS VAATII, että tulitaukosopimukseen liitetään päivämäärä, jolloin tulitauko ulotetaan koskemaan myös Juudeaa ja Samariaa, ja ettei Hamasia pakoteta pidättämään muita terrorijärjestöjä Gazassa väkivallan käytöstä. Israel ei voi hyväksyä näitä vaatimuksia. (JP)
2. VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon, joka tunnetaan ”rauhankyyhkysenä”, on yllättäen
vaatimassa Hamasin hallituksen kaatamista Gazassa ja vastustaa tulitaukosopimusta sen kanssa. Hän perustelee kantaansa selittäen, että sopimus Israelin ja Hamasin välillä antaa Euroopan valtioille moraalisen oikeutuksen aloittaa keskustelut ja yhteydet Hamasin kanssa.
Israelin neuvottelija tulitaukokeskusteluissa Kairossa Amos Gilad matkustaa Kairoon ensi viikolla keskustelujen jatkamiseksi, ellei mitään yllättävää tapahdu ennen sitä. Keskusteluja seuraavat viranomaiset toteavat, että keskustelut ovat vaikeita siksikin, etteivät Israelin ja Hamasin edustajat voi istua nenäkkäin, vaan ehdotuksia tehdään yksipuolisesti, jotka sitten annetaan Egyptin välityksellä toiselle osapuolelle harkittavaksi. Vaikka sopimukset solmittaisiinkin, viranomaiset varoittavat, että niiden toteuttaminen käytännössä kestää viikkoja. He myös varoittavat, että jos keskustelut epäonnistuvat, IDF:n kauan markkinoima suuri operaatio Gazan kaistalle nousee ainoaksi vaihtoehdoksi. Olmert pelkää, että suuri operaatio Gazassa keskeyttäisi rauhankeskustelut PA:n kanssa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ehdotti viime viikolla kaksivaiheista sopimusta. Sen mukaan ensin lopetetaan väkivalta molemmin puolin, ja sen jälkeen – jos rauhantila säilyy – Israel avaa kaikki Gazaan johtavat terminaalit vastapainona sille, että keskustelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi saadaan käyntiin. Israel vaatii myös, että Egypti pystyy lopettamaan kaiken salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle. Hamas kuitenkin hylkäsi nämä Barakin esittämät vaatimukset. Hamas ei halua kytkeä Shalitin vapauttamista tulitaukoon, koska vaatimalla hänen vapauttamisestaan lukuisia Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vapauttaminen ehtona Shalitista kasvattaisi sen omaa kansansuosiota. (JP)
www.debkafile.com kertoo, että Hamas-johtaja Khaled Mashaal tapasi lauantaina salaisella Teheranin vierailullaan Iranin vallankumousarmeijan komentajan Gassem Soleimanin, joka tarjosi Hamasille Iranin kehittämiä tienvarsipommeja (explosively-formed penetrators, EFP), joita USA:n sotilaita vastaan sotivat pyssymiehet käyttävät Irakissa suurella menestyksellä. Ne pystyvät tunkeutumaan useimpien panssarien läpi, minkä johdosta USA joutui lisäämään panssarisuojauksia ajoneuvoihinsa niiden aiheuttaman uhriluvun noustessa 5 %:iin.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoo JP:n artikkelin mukaan, ettei rauha
Israelin kanssa ole välttämättä Syyrian tärkeimpien asioitten listalla. Syyria kuitenkin haluaa jatkaa keskusteluja, koska ne ovat jo alkuasteellaan saaneet aikaan myönteistä kehitystä Syyrian suhteissa ulkovaltoihin. Ranska on ehkä myönteisin Euroopan valtioista, jotka tunnustelevat suhteitten asteittaista lämmittämistä Syyrian paariana pidetyn johtajan Bashar Assadin hallituksen kanssa. Barak kuitenkin arvioi, että Syyrialla on toinen agenda niihin kuin Israelilla. Assadin suurin huoli on hänen hallituksensa pysyminen vallassa, mitä ovat uhanneet kansainväliset tutkimukset ja oikeuskäsittelyn vaatimukset Rafik Haririn murhasyytösten vuoksi. Syyria on lisäksi paljon enemmän kiinnostunut Libanonista ja suhteista siihen kuin Golanin ylängöstä, jota se tuskin kehitti mitenkään niinä vuosikymmeninä, jolloin se oli Syyrian hallinnassa. Syyrian johto uskoo, että Libanonin sekavan tilanteen alkaessa selkiintyä uuden presidentin valinnan myötä, länsivallat ja ennen muuta USA hyväksyvät Assadin hallituksen rauhalliset aikeet. Libanonin uusi presidentti Michel Suleiman, joka vannoi virkavalansa eilen, on vahvasti syyrialaismielinen.
ISRAELIN JOHDON usko vetää Syyria pois Iranin vaikutuspiiristä tuskin on reaalinen. Kumpikin maa ovat vakuuttaneet, että ”veljellinen yhteys” Syyrian ja Iranin välillä pysyy, vaikka keskusteluja Israelin kanssa käytäisiinkin.
OLMERT JA BARAK ovat Golanin luovuttamisen kannalla. Olmertin kanssa yhteistyötä viime päivinä kasvattanut Shaul Mofaz sen sijaan kannattaa keskusteluja Syyrian kanssa, mutta ei halua luopua Golanista, tai ainakin se pitäisi vuokrata Israelille vuosikymmeniksi.
TARKKAILIJAT ovat nähneet Mofazin tavassa lähestyä Olmertia tämän vaikeassa kriisissä Mofazin suunnitelmat periä pääministerin paikka, jos Olmert joutuu siirtymään syrjään. Olmert ei voi sietää Tzipi Livniä, joka nykyisen periaatteen vallitessa astuisi Olmertin paikalle, ja siksi hän suunnitellee puolueen puheenjohtajavaalien ajankohtaa siten, että se suosisi Mofazia. Hänellä on kuitenkin kaksi muuta vakavaa kilpailijaa, Avi Dichter ja Meir Sheetrit. (JP)
4. POLIITTISET tarkkailijat ovat seuranneet huolestuneina Turkin viime aikaista kehittymistä. Sitä ei ehkä nähdä sen tavassa hoitaa rutiininomaisia asioitaan, mutta se näkyy sisäpolitiikassa ja uskonnollisen sektorin nousussa. Turkin perustuslain mukaan maa ei ole uskonnollinen eikä sitä saa johtaa uskonnollisten periaatteitten mukaan, mutta tämä periaate on väistymässä, eikä armeija puutu enää yhtä aktiivisesti tähän kehitykseen kuten ennen. Perustuslain mukaan armeija toimii erotuomarina varmistamassa, että sitä noudatetaan.
TARKKAILIJAT ovat kiinnittäneet huomionsa Turkin ja Syyrian suhteitten kehittymiseen. Tämä tuo mukanaan suhteitten solmimisen myös Turkin ja Iranin välillä Syyrian kautta.
Turkilla on hyvät suhteet Israelin kanssa, mutta myös arabi- ja islamilaisiin maihin. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan avasi äskettäin Syyrian-Turkin business-forumin Damaskoksessa. Turkilla on siten hyvät mahdollisuudet toimia Israelin ja Syyrian välittäjänä.
USKONNOLLISELTA kannalta jotkut teologit ovat pohtineet, mikä osa Turkilla on tulevan maailmanjohtajan Antikristuksen aikana. Jotkut jopa olettavat, että hän voisi tulla Turkista, koska sekin kuului muinaisen Rooman valtakuntaan. Näistä voi lukea osoitteesta:
http://www.joelstrumpet.com/?p=1266#more-1266 Myös sen yleisökirjoitukset kiinnostavat.
Tuo edellinen teksti on englanninkielinen. Tätä asiaa tarkastellaan myös osoitteessa:
http://israelupdate.achlak.net/?page_id=102
5. OLMERTIN rauhankeskustelijat PA:n kanssa ovat tiettävästi esittäneet kartan, jonka mukaan Israel pidättää itsellään 8.5 % Juudeasta ja Samariasta ja luovuttaa loput PA:lle. Jokin aika sitten esitetyissä kartoissa luvattiin 12 % PA:lle. Näihin lukuihin eivät sisälly Jerusalemin uudet lähiöt, jotka rakennettiin maalle, jotka Israel vapautti 1967 sodassa Jordanian vallasta. Lisäksi osa noista Israelin itselleen varaamista alueista korvattaisiin muualta Israelin maasta, luultavasti Hebronin ja Jerusalemin välillä tai Hebronin ja Gazan kaistan välillä, jonne kaavaillaan suojattua maayhteyttä Länsirannan ja Gazan välille.
PA:N JOHTO ilmoittaa yksiselitteisesti, ettei se hyväksy näitä Olmertin hallituksen tarjouksia. PA vaatii 100 % Juudeasta ja Samariasta. Tämä näyttäisi edellyttävän, että myös Jordanjoenlaakso annetaan kokonaan PA:n hallintaan. Israel on toistuvasti vaatinut, että sen tulee voida valvoa tätä strategisesti tärkeää aluetta. Jordania on vastustanut myös laakson luovuttamista PA:lle, koska se toisi palestiinalaiset Jordanian rajalle mahdollisine siirtolaisineen Jordaniaan, jonka väestöstä ennestään arviolta 65-70 % on palestiinalaisten jälkeläisiä.
PA:N TAHOLTA painotetaan toistuvasti, etteivät ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa edisty ollenkaan, ja viime aikoina vain Olmert edelleen jaksaa uskoa niiden onnistumiseen. Palestiinalaisten johto pelkää, että sekä neuvottelut Hamasin että Syyrian kanssa voivat entisestään työntää keskustelut Juudeasta ja Samariasta sivummalle.
6. UUTISOTSIKOITA
- IRANIN juutalainen on pidätettynä vakoilusta Iranin hyväksi. Hänen tiedetään tavanneen Iranin edustajia Turkissa useaan kertaan. Iran näyttää olevan suuresti huolissaan mahdollisuudesta, että Israel voi iskeä sen ydinlaitoksiin, ja siksi kerää kaikin voimin tiedonpalasia Israelista.
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter sanoo Gazan saartoa ihmiskunnan suurimmaksi rikokseksi ja vaatii sen purkamista.
- LIBANONIN uusi presidentti Michel Suleiman haluaa kiinteyttää maansa suhteita Syyrian kanssa, mutta haluaisi riisua Hizbullahin aseista.
SYDÄMELLINEN KIITOS kaikille Teille, jotka tuette työtämme Israelissa rukouksin ja taloudellisin uhrein. Gavriel

Sunday, May 25, 2008

SUNNUNTAI 25.05.08
1. OLMERTIN SOOLOILU Syyrian kanssa on Debkafilen mukaan aiheuttanut pahan särön Israelin ja USA:n välisiin suhteisiin. Israelin puolustusviranomaiset ovat huolissaan varsinkin amerikkalaisten ase- ja varaosatoimitusten sekä muitten Israelin tilaamien varusteiden viivytyksistä johtuen USA:n hallituksen epäluuloista Olmertin aikeitten suhteen. Se voi myös vaikeuttaa Olmertin suoria yhteyksiä USA:n hallituksen kanssa, varsinkin huomioiden Bushin kiitokset Israelin hallitukselle sen taistellessa terroristeja ja radikaaleja vastaan, jossa sillä on yhteinen rintamavastuu USA:n kanssa. Tämä voi myös estää USA:n aiemman tavan jakaa tiedustelutietoja Israelin kanssa ja laajemmassa mitassa toimia yhteis-työssä alueen strategisessa suunnittelussa. (Debkafile)
OLMERTIN odotetaan matkustavan Yhdysvaltoihin ensi viikolla, mutta samantapainen kaulailu ja selkää taputtelu kuin Bushin Israelin vierailun yhteydessä tuskin toistuu. Diplomatian realiteetit ovat käytännön asioita, mutta tunnepitoiset ihmiset niitä hoitavat. Johtajien välinen kemia on tärkeä, joko hyväksi tai pahaksi. (JP)
2. HAMASIN johto Damaskoksessa on toinen taho, joka on äärimmäisen huolissaan Olmertin ja Assadin välisestä kuhertelusta. Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal on Teheranissa, jossa hän yrittää selvittää, miten Iranin johto ja sen löysäsuinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad asioitten jyrkät suunnanmuutokset näkevät. Mashaal totesi ensi reaktionaan Teheranissa, että Hamas on ensimmäinen uhri Olmertin edustajien ja Assadin Ankaraan lähettämien neuvottelijoitten välisistä keskusteluista. Khaled pyrkii saamaan Teheranin hyväksymisen suunnitelmilleen muuttaa Iraniin, jos Hamas karkotetaan Damaskoksesta. Khaled ei suoraan tuomitse Bashar Assadin yhteyksiä Olmertin kanssa, mutta sanoo Assadin tehneen karkean virheen siinä, ettei hän koordinoinut suunnitelmiaan arabien ja muslimiyhteisön kanssa. (JP)
3. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ei myöskään peitellyt hämmästystään ja epämukavuuttaan satuaan tietää Olmertin ja Assadin välisistä keskusteluista. Ilmeisesti hänenkään tiedustelu ei ollut selvillä yhteyksien kehittymisestä keskusteluiksi Ankarassa, jossa Olmertin lähettämät neuvottelijat asuivat samassa hotellissa Assadin edustajien kanssa, vaikka yhteydenpito hoidettiin turkkilaisen välittäjän kautta, joka kuljetti viestejä huoneesta toiseen. Ahmadinejad syyttää, että Syyria rikkoi Teheranin ja Damaskoksen välistä sopimusta, mutta pidättyi muuten tuomitsemasta liittolaistaan. Syyria lähetti puolustusministeri Hassan Turkmanin Iraniin selvittämään tilannetta.
IRANIN ulkoministeri Manoucher Mottaki kertoi medialle, että viimeisen 60 vuoden ajan ”sionistinen hallitus” on pyrkinyt laajentamaan aluettaan, tässä tilanteessa sillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin evakuoida Golanin ylänkö.
KHALED MASHAAL sanoi epäilevänsä, että keskustelut onnistuvat Olmertin heikkouden vuoksi. Hän uhkaili, että jos kansainvälinen yhteisö ei murra Gazan saartoa, Hamas tulee tekemään sen. Hän vaati kaikkien ulosmenoteitten, varsinkin Rafahin, avaamista. (JP)
4. OLMERTIN otaksutaan matkustavan Yhdysvaltoihin ensi viikolla. Hänen tarkoituksensa on pyrkiä selittämään aloittamiaan keskusteluja Syyrian kanssa koordinoimatta niitä etukäteen USA:n johdon kanssa, kuten hyvä tapa olisi vaatinut. USA:n ensimmäinen reaktio osoittaa hämmästystä ja viileyttä, joskaan ei suoranaista kieltoa mutta pysyttelemistä tilanteen ulkopuolella. USA:n huolena on selvittää, miten tämä tulee vaikuttamaan USA:n Iranin politiikkaan. USA ei ole halunnut suoria keskusteluja enempää Iranin kuin Syyriankaan kanssa, joskin niitä vaaditaan erityisesti USA:n demokraattien taholta. Demokraattien toinen presidenttiehdokas Barack Hussein Obama tunnustaa aloittavansa suorat neuvottelut näiden kanssa, jos hänestä tulee presidentti.
OLMERTIN kanslian taholta sanotaan, että keskusteluja jatketaan pian Syyrian edustajien kanssa, joista toinen on Riyad Dadawi, joka on Assadin asianajaja häntä vastaan esitetyissä Rafik Haririn murhaa koskevissa tutkimuksissa, ja toisena edustajana eversti, joka koordinoi yhteis-toiminnan Iranin vallankumousarmeijan ja Hizbullahin terroristien välillä, kertoo Dekafile. Tämä ärsyttää suuresti USA:n johtoa.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni asetti keskusteluille Syyrian kanssa ehdot, joitten mukaan Syyrian tulee katkaista suhteensa Hizbullahin ja Hamasin kanssa, minkä Syyrian ulkoministeri Moullam tyrmäsi välittömästi todeten, ettei rauhankeskusteluille voi asettaa ennakkoehtoja.
LIBANONIN kakkossodan jälkeen eronnut IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz rohkaisi hänkin mielensä esittäen omana kantanaan, että ”Golanista luopuminen aiheuttaa hänelle vatsakipuja”, mutta ei nähnyt Golanin muodostavan Israelille enempää kuin ”henkisen ja kulttuuriongelman”, mutta rauha vaatii uhrauksia, hän totesi. Hän myös kertoi suosittaneensa rajua vastaiskua ensimmäisen raketin ampumisen jälkeen Gazasta, mutta poliittinen johto ei siihen suostunut, ja ”tämä on nyt seuraus”. Hän piti tilannetta Gazan rajan läheisyydessä olevien asukkaitten keskuudessa vaarallisempana kuin Iranin aiheuttamaa uhkaa. (JP)
5. YHDYSVALTAIN edustaja IAEA:ssa Gregory Schulte sanoi keskiviikkona, että Syyrialla on paljon selityksiä tehtävänään, sillä ”IAF:n syyskuun 6. päivänä pommittama laitos Syyrian koillisosassa ei ollut tyypillinen voimalaitos tai tutkimusreaktori”.
SYYRIAN lähettiläs YK:ssa sanoi viime kuussa, ettei Syyrialla ole mitään peiteltävää laitoksen suhteen, ja että Syyria toimii yhteistyössä IAEA:n kanssa.
IAEA on toistuvasti esittänyt Syyrialle vaatimuksen päästä tutkimaan tuhottua laitosta, jonka jäljet Syyria on pyrkinyt kiireesti poistamaan rakentaen siinä tarkoituksessa paikalle uuden rakennuksen. Syyria lähetti IAEA:n vaatimukseen päästä reaktorin paikalle kirjeen, jossa se vaatii lisää yksityiskohtia aikomastaan tutkimusmatkasta Syyriaan. IAEA vastasi kirjeeseen ja odottaa nyt Syyrian reaktiota siihen.
SYYRIAN atomienergiapäällikkö Ibrahim Othman matkusti Viiniin kuun alussa, jossa hän pyrki sopimaan matkasta IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein kanssa, mutta eivät löytäneet yhteisymmärrystä asiassa. (JP)
6. GAZAN TERRORISTIEN sota Israelia vastaan on jatkunut laantumatta tulitauko-keskusteluista huolimatta. Kolme rakettia ammuttiin sunnuntaiaamuna Gazasta Israeliin. Yksi niistä oli Grad-tyyppinen Katjusha, joka ammuttiin kohti Netivotin kaupunkia, mutta se iskeytyi kaupungin ulkolaidalle ilman vahinkoja. Kaksi muuta ammuttiin kohti Sderotia ja räjähtivät kaupungin ulkopuolella. IDF:n sotilaat ampuivat ryhmään palestiinalaisia, jotka ampuivat kranaatteja heitä kohti. Viisi terroristia haavoittui, kaksi heistä vaarallisesti.
LAUANTAIN aikana terroristit ampuivat ainakin neljä rakettia Israelin puolelle ja lisäksi 18 kranaattia, joilla he pyrkivät osumaan Nahal-Oz terminaalin lähellä olevaan armeijan tukikohtaan ja kibbutsiin sekä Shar Hanegevin aluekeskukseen ja sen lähellä olevaan kibbutsiin.
LAUANTAI-ILTANA sotilaat ampuivat palestiinalaista operaationsa yhteydessä Gazassa, mutta hänen tilastaan ei ollut selvyyttä.
7. RIKOSPOLIISI kuulusteli pääministeri Ehud Olmertia hänen kaupunkiasunnossaan perjantaina, mitä uutistoimistot kutsuvat räätälöidyksi Olmertin tarpeisiin. Olmertilla oli siten kotietu tukenaan. Olmertia hiillostettiin todisteilla, joita poliisi oli saanut kuulusteltuaan amerikkalaista liikemiestä Morris Talanskya, ja Olmertin lakimiesten mukaan hän oli myötämielinen kuulusteluihin. Poliisilla oli uusia tietoja Olmertin suhteista Talanskyyn, joitten he epäilevät sisältäneen lahjusten ottoa palveluksia vastaan. Hänen epäillään kehottaneen israelilaista diplomaattia Etelä Amerikassa toimimaan Talanskyn hyväksi tarkoituksella edistää Talanskyn edustamia innovaatioita alueella vuosina 2003-2005 toimessaan teollisuus-, kauppa- ja työministerinä Sharonin hallituksessa. Talanskyn kerrotaan tunnustaneen, että hän antoi Olmertille runsaasti rahaa myös yksityiskäyttöön sekä USA:ssa että Israelissa, mikä romuttaa Olmertin väitteet, että varat käytettiin vaalirahoitukseen. (JP)
8. OBAMALLA oli kommunistisia opastajia yläkouluasteella Hawaiilla, kirjoittavat kaksi tutkimusjournalistia WND:n mukaan. Hänen mentorinsa edustivat Kommunistista puoluetta USA:ssa (CPUSA). He kehottivat Obamaa muuttamaan Chicagosta Honoluluun. Honolulussa häntä opasti salaisen CPUSA puolueen jäsen Frank Marshall Davis, joka tunnetaan afrikkalais-amerikkalaisena kirjailijana. Davis toimi Chicagossa Strar-lehden ja Honolulussa Honolulu Record lehden kirjeen vaihtajana. Molempia lehtiä pidetään kommunistijärjestöjen uutislehtinä. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=65066
WND kertoo toisesta epämääräisestä suhteesta, joka Obamalla on ollut, mutta josta hän vaikenee tai antaa kierteleviä vastauksia. Obama kertoo ”tunteneensa” radikaalina palestiinalaisena ja Israelin kiivaana tuomitsijana tunnetun Rashid Khalidin, ”koska hän toimi professorina Kolumbian yliopistossa samaan aikaan kuin hänkin. Obama kertoo suhteensa häneen olleen vain muodollisella tasolla, mutta jättää kertomatta, että he asuivat lähellä toisiaan Kolumbiassa ja että he usein vierailivat toistansa luona ja jopa toimien tarvittaessa lastenvahtina toisilleen. WND:n artikkelien mukaan Obaman tulevaa uraa suunnittelivat hänen kommunistiset mentorinsa ja Rashid Khalidi keräsi varoja hänen vaalikassaansa varten. Khalidi on esittänyt toistuvia lausuntoja palestiinalaisten terroristien tueksi, syyttäen Israelia etnisestä puhdistuksesta ja rasismista sekä vaatien Israelin valtion hajottamista ja yhden palestiinalaisen valtion perustamista sen tilalle. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=65108
9. OLMERTIN korruptiotapausta tutkivat viranomaiset kertovat medialle, että viimeisten kuulustelujen ja niissä esille tulleitten paljastusten valossa on vain ajan kysymys, koska Olmertia syytetään virallisesti korruptiosta, rahanpesusta, luottamuksen pettämisestä ja muista rikoksista. (Haaretz) Labour-puolueen johtavia jäseniä Ephraim Sneh sanoo turhautuneena eroavansa puolueestaan ja perustavansa oman ryhmän. (Ynetnews)