Friday, May 23, 2008

PERJANTAI 23.05.08
1. OLMERTIN korruptioskandaalin päätodistaja liikemies Morris Talansky sai JP:n tärkeimmän etusivun uutisen mukaan rabbien siunauksen ja kehotuksen todistaa ”Israelin pettäjää” vastaan. JP:n uutisen mukaan asialla oli joukko ”oikeistolaisia” rabbeja, jotka haluavat Olmertin hallituksen kaatuvan pelätessään, että Olmert luovuttaa Israelin hallintaoikeuden Temppelivuorella ja muissa osissa Jerusalemia. JP:n artikkelin kirjoittaja Yaakov Lappin sanoo, että hän sai tiedot rabbien edustajalta torstaina.
MORRIS TALANSKY tunnustaa saaneensa siunauksen huomattavalta rabbilta juuri ennen poliisin kuulustelua, mutta kieltää rabbin mitenkään kannustaneen häntä todistamaan Olmertia vastaan. Lappin kertoo, että Yehoshua Meiri kertoi puhuessaan JP:n toimittajalle, että Torah ja Kabbalah Neuvoston vanhimmat (sages), joihin Meiri kuuluu, antoivat Talanskylle juutalaisen seremonialain (halachan) mukaisen hyväksymisen paljastaa taloudellisen tukensa Olmertille internet video konferenssissa, joka pidettiin rabbien ja Talanskyn kannattajien välillä kuusi kuukautta sitten.
MEIRI tunnustaa, että tarkoituksena oli vahingoittaa Olmertia. ”Kysymys oli vain ajoituksesta”, hän kertoo ja lisää, että ”kun on vain yksi ammus jäljellä kanuunassa, on syytä harkita miten sitä käyttää”. Rabbit rohkaisivat Talaskya uudelleen tämän tultua pessah-juhlille Israeliin viime kuussa, Meiri kertoo.
TALANSKY vahvistaa, että hän sai siunauksen rabbi Haim Kanievskyltä, mutta siihen ei liittynyt mitään kannustusta. Kanievsky johtaa Torah ja Kabbala Neuvostoa. Hän on arvostettu asiantuntija ja johtava haredi-rabbi Liettuasta. Meiri kertoo, että Talansky on korkeassa arvossa pidetty jäsen ortodoksipiireissä, ja hän tukee Jerusalemin vapauttamista ostamalla kiinteistöjä pääkaupungissa. Meiri, joka toimi ennen tuloaan uskonnolliseksi (observent) freelance journalistina, kertoo, että rabbit tukivat Olmertia ideologisesti, mutta ei saadakseen etuja häneltä. Mutta kun Olmert ilmoitti Annapolis konferenssin aikana olevansa valmis luovuttamaan Temppelivuoren hallinnon, häntä tukevat ortodoksi-rabbit tunsivat tulleensa petetyiksi ja havaitsivat, että heidän keskuudessaan oli ”viides kolonna” (petturi).
OLMERTIN toinen tunnin kestävä poliisin kuulustelu on tänään, mikä poliisin mukaan on täysin riittämätön. Poliisit lähettävät edustajat Yhdysvaltoihin selvittääkseen, keitä muita lahjoittajia antoi rahaa Olmertille. Talansky toimi tavallaan kuriirina heidän ja Olmertin välillä (siksi nimitys laundryman, pyykkäri), kuten Shula Zaken häntä kutsui.
POLIISI kuulusteli eilen Olmertin entistä yhtiökumppania asianajaja Uri Messeriä lähes koko päivän ja aikoo esittää siinä esille tulleita todisteita Olmertille tänään. Poliisin poistettua osittain julkistamiskiellon uusia yksityiskohtia on tullut julkisuuteen. Olmertin toimistopäällikkö Shula Zaken piti kirjaa Olmertille tulleista varoista, ja kertoo muistiinpanoissaan: ”Sain tänään 15 000 NIS pyykkäriltä. Annoin osan niistä Olmertille ja loput Messerille”. Merkinnät kaikkiaan 150 000 USD Talanskylta tulleista varoista on löydetty Zakenin tietokoneen levykkeiltä.
Niistä paljastuu myös, että Talansky maksoi Olmertin ulkomaan matkoja ja ”yksityisiä” kuluja. Eräs tällainen oli Olmertin hotellimaksu Ridge-hotellissa New Yorkissa, jossa yksi yö maksaa yli 4 300 USD. (JP)
2. OLMERTIN ilmoitus Israelin ja Syyrian välisistä epäsuorista keskusteluista kuukausien ajalta ja sopimus suorien keskustelujen aloittamisesta juuri tähän aikaan, jolloin Olmertia koskevat rikostutkimukset ovat laajenemassa Israelista Yhdysvaltoihin, on saanut poliittiset kommentoijat ja median toimittajat etsimään kuumeisesti, mitä tuli sanottua aiemmin ja missä nyt mennään. Kukin toimittaja ja asiantuntija pyrkii omalta erikoisosaamiseltaan katsoen tutkimaan, mitä keskustelut Syyrian kanssa merkitsevät Israelille, mitä Israel menettäisi mahdollisen rauhansopimuksen myötä tai miten se tulisi vaikuttamaan alueen yleiseen ilmapiiriin. Koska Olmertin kanslia ilmoitus keskusteluista on perin lyhyt eikä puutu yksityiskohtiin, tarkkailijat joutuvat turvautumaan arvailuihin ja Syyrian johdon antamiin tietoihin. Syyrian presidentti Bashar Assad ja hänen ulkoministerinsä Walid Moallem kertovat selkeästi, että Olmert lupasi heille Golanin ylängön palauttamisen kokonaan. Syyrian tiedostusministeri Muhsin Bilal reagoi voimakkaasti al-Jazeeran haastattelussa sekä ulkoministeri Tzipi Livnin että puolustusministeri Ehud Barakin puheisiin ”tuskallisista myönnytyksistä Israelille” ja heidän esittämiinsä vaatimuksiin, jotka Syyrian tulee toteuttaa ennen rauhansopimusta, ”ettei Syyrian tarvitse suostua mihinkään ennakkovaatimuksiin, sillä Golan on Syyrian aluetta, jota se vaatii palautettavaksi”.
OLMERT ITSE ei puutu puheissaan yksityiskohtiin. Hän sanoo vain, että Syyria tietää meidän vaatimuksemme ja me tiedämme, mitä Syyria vaatii. Tästä jää mieleen tunne, että Olmertilla on jotain peiteltävää, tai että hänellä on ”ketun häntä kainalossa”, kuten Koto-Suomessa sanottaisiin. Hänelle huudeltiin ivalauseita Jewish Agencyn puheen aikana ja jälkeen.
JP:N PÄÄTOIMITTAJA David Horovitz viittaa Bushin haastattelutilaisuuteen Valkoisessa talossa, miten Bush kiemurteli vahingossa tunnustaessaan, että hän tiesi Olmertin suunnitelmista Syyrian kanssa ja lisäsi toivovansa, että Olmert on selvillä, mihin hän on sotkeutumassa. Epäviralliset keskustelut Syyrian kanssa olivat silloin vielä salaisuus.(JP)
3. TULITAUKONEUVOTTELUT Israelin ja Hamasin välillä Egyptin välityksellä ovat joutuneet pahaan hiidenkirnuun Hamasin edustajien hylättyä Israelin asettamat ehdot. Toiset Hamasin edustajat sanovat, että Egyptin välitysyritys epäonnistui, toiset sanovat varovammin, että neuvotteluja sopimusehdoista täytyy vielä jatkaa. Hamas syyttää, että Egypti on ottanut Israelia suosivan asenteen ja hyväksynyt sen asettamat edellytykset. Hamasin johtajat Gazasta ja Syyriasta, jotka olivat Kairossa tutkimassa Israelin esittämiä varauksia, sanoivat niitä ”täysin hylättäviksi ja nöyryyttäviksi palestiinalaisille”. Israelin vaatimusten mukaan Rafahin terminaali avataan 2005 sopimuksen puitteissa, jonka mukaan sitä valvovat PA:n poliisit EU:n valvojien kanssa. Israel lopettaa operaationsa vasta saatuaan todisteen siitä, että väkivalta Gazasta Israeliin loppuu; samoin terminaalit Israelista Gazaan avataan myöhemmin. Israelin vaatimuksena on, etteivät Hamasin pyssymiehet osallistu rajaliikenteen valvontaan. Israel edellyttää, että Hamas osallistuu Egyptin kanssa salakuljetuksen lopettamiseen Egyptistä Gazaan. Hamasin edustajat pitävät tätä täysin mahdottomana vaatimuksena.
EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman varoitti Hamasin edustajia, että vaihtoehtona tulitaukosopimukselle on IDF:n täysmittainen hyökkäys Gazan kaistalle, mikä tulisi eliminoimaan koko Hamasin johdon Gazassa. (JP)
4. EILEN AAMULLA Erez terminaalin lähellä räjähtäneessä kuorma-autossa oli arviolta 4.5 tonnia räjähteitä. Islamic Jihadin edustaja Abu Ahmad (luultavasti peitenimi) kertoi, että 23-vuotias tuleva ”marttyyri” ajoi kohti terminaalia tarkoituksenaan räjäyttää se terminaalissa. Mukana seuraavissa kahdessa autossa olevien tarkoituksena oli hyökätä terminaaliin täydentääkseen tuhotyön ja ottaakseen panttivankeja. Räjähdys terminaalin Gazaan johtavan jalankulkuaukion keskellä teki siihen valtavan kraatterin surmaten kuljettajan välittömästi ja repien läheisiä rakennuksia, mutta ei aiheuttanut muita ihmisvahinkoja.
IDF:N sotilaat olivat terminaalissa hälytysvalmiudessa sankan sumun vuoksi, jota terroristit usein käyttävät hyökkäyksensä peittona. Pian räjähdyksen jälkeen paikalle tullut helikopteri ampui ohjuksen toiseen kuorma-autoa seuranneeseen jeeppiin ilmeisesti surmaten kaksi miestä. Jihadin hyökkäys tuli pian Kairon tulitaukosopimuksen joutuessa vaikeuksiin, jonka johdosta Jihadin edustaja Ahmad sanoi Jihadin hyökänneen siksi, että Israel hylkäsi sopimuksen ja ”antaakseen Israelille viestin, että jos Israel ei hyväksy tulitaukosopimusta, se ei myöskään tule näkemään rauhantilaa”. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin USA:n lähettiläs Sallai Meridor sanoi torstaina, että Iran on voittamassa kilpailun sen ydinsuunnitelman toteutumisessa. Hän varoitti, että jos länsivallat haluavat estää ydinasein varustetun Iranin toteutumisen, niiden tulee toimia kiireesti tai ne joutuvat käsittelemään asiaa paljon vakavammissa olosuhteissa. Hän kutsui Irania maailman vaarallisimmaksi kohteeksi ja varoitti etsimästä taloudellisia etuisuuksia sen kanssa maailman tulevan vakauden kustannuksella. Meridorin varoitukset esitettiin pian sen jälkeen, kun Sveitsi solmi valtavan öljysopimuksen Iranin kanssa. Meridor ei sanonut tietävänsä mitään huhuista, että USA:n hallitus olisi pahoittanut mielensä Israelin ja Syyrian välillä käytävistä epäsuorista keskusteluista, mutta USA:n kongressin jäsen Elliot Engel epäili, että USA:n nykyinen hallitus osallistuisi keskusteluihin Syyrian kanssa lisäten, että Israelin keskustelut Syyrian kanssa ovat sen oma asia. (JP)
- MAAILMAN kristityt kansanedustajat tapaavat toisensa Washingtonissa antaakseen tukensa Israelille. 13 maata ovat jo perustaneet tai suunnittelevat perustavansa puolueitten välisiä yhteistoimintaelimiä Israelin tueksi. Monet osanottajamaat ilmaisivat tällaisen elimen tarpeellisuutta, mutta kertoivat samalla sitä vastustavista ryhmistä. (JP)
- Pääministeri Ehud Olmert erotti kääntymishallinnon johtajan rabbi Haim Druckmanin ilman seremonioita viitaten hänen ikäänsä ja epäselvyyksiin. Hallinto on täysin kaaoksessa sen johtajan erottamisen vuoksi. Druchman arvelee, että Olmert erotti hänet ortodoksien painostuksesta. (JP)
- IDF:N sotilas haavoittui panssariohjuksesta Gazassa operaation aikana tänä aamuna. Hamas ilmoitti ampuneensa ohjuksen. - Kaksi terroristia sai surmansa sotilaitten luodeista ollessaan asettamassa pommia turva-aidan viereen Gazassa. (INN)
- MERON-vuorelle kokoontui 300 000 ihmistä Lag B´Omer juhlia varten.

Thursday, May 22, 2008

TORSTAI 22.05.08
1. ”OSAPUOLET ovat aloittaneet epäsuorat keskustelut Turkin suojeluksessa. Osapuolet ovat ilmoittaneet halunsa käydä keskusteluja ennakkoluulottomasti ja avoimuudella. He ovat päättäneet käydä keskusteluja vakavalla ja jatkuvalla tavalla päämääränä saavuttaa kaiken kattava rauha”, sanotaan pääministeri Olmertin kanslian tiedotteessa. Siinä ei mainita ehdoista eikä rajoista, aikatauluista tai muista salaisista lupauksista, joita mahdollisesti on tehty puolin tai toisin. Olmert aloitti tunnustelut Syyrian presidentti Bashar Assadin halusta jatkaa täysin keskeytyneitä keskusteluja rauhasta vuoden 2007 alussa. Hän kertoo lähettäneensä Assadille lukuisia kirjeitä Turkin kautta, koska suoria yhteyksiä maitten välillä ei ole. Tästä saa käsityksen, että nämä keskustelut ovat tärkeitä nimenomaan Olmertille. Hän oli maininnut tavatessaan Turkin presidentin Abdullah Gulin, että hän haluaa olla Israelin neljäs pääministeri, joka käy keskusteluja Syyrian kanssa.
SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem kertoi medialle heti Olmertin ilmoituksen jälkeen, että Olmert lupasi Syyrialle koko Golanin alueen vuoden 1967 rajalinjaan saakka, mikä tarkoittaa, että Kinneretin järven pohjoisranta tulisi kuulumaan Syyriaan. Israel on tukeutunut 1947 rajalinjaan, jonka mukaan Israel saa pitää muutamia kymmeniä metrejä Kinneretin pohjoisrannalta, eli järvi olisi kokonaan Israelin hallussa.
OLMERTIN kanslia kieltää, että Olmert olisi luvannut luopua kokonaan Golanin alueesta.
Israelin puolesta keskusteluja Syyrian edustajien kanssa ovat käyneet Olmertin neuvonantajat Yoram Turbovitz ja Shalom Turjeman, jotka ovat olleet Ankarassa maanantaista lähtien.
WND kertoo erään Israelin viranomaisen maininneen, että Olmert tarjosi Assadille ”formulan” Golanin suhteen, jonka Syyria katsoi voivansa hyväksyä. Sen sisältö on kuitenkin salaisuus.
WND kertoo edelleen korkean syyrialaisen diplomaatin todenneen, että Syyria tutkii ehdotuksia Golanin vuokraamisesta Israelille 50:ksi tai 99:ksi vuodeksi. Toisena vaihtoehtona tutkitaan mahdollisuutta muodostaa Kinneretin pohjoisen puoleisesta alueesta luonnon tai teollisuuspuisto, jonne kummallakin osapuolella olisi oikeus päästä ilman rajamuodollisuuksia. Siellä israelilaiset voisivat myös työskennellä - mutta ei asua - ilman Syyrian passia. Golan kuuluisi tässäkin vaihtoehdossa Syyrian hallintaan.
WND selvittää artikkelissaan, että Syyria tarjoaa diplomaattisia suhteita (relations), mutta ei suhteitten normalisointia (normalisation), kuten on tapana kahden keskenään ystävällis-mielisen valtion välillä. Tämä olisi samanlainen ”kylmä rauha”, joka vallitsee Israelin suhteissa Jordaniaan ja Egyptiin, joissa kansan yleinen mielipide on vihamielinen Israelia kohtaan. (JP)
2. MIKÄ SAI Olmertin aktiivisesti hakemaan rauhankeskusteluja Syyrian kanssa juuri tähän aikaan, kun ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa käydään kiihdytetyllä vauhdilla? Samaan aikaan tulitaukokeskustelut Hamasin ja muiden Gazan kaista terrorijärjestöjen kanssa käyvät kuumina. Samana päivänä Olmertin ilmoituksen kanssa Libanonin keskenään vallasta sotineet osapuolet solmivat sopimuksen Hizbullahin tunnustamisesta Libanonin merkittävimmäksi voimaksi, joka hallituksen veto-oikeudellaan käytännössä hallitsee maata.
JERUSALEM POST tarkastelee asiaa pääartikkelissaan todeten tunnetun hokeman: ”Sitä syvempi vetäytyminen, mitä laajemmat tutkimukset”. Tällä vihjataan epäilyksiin, että Olmertin päävaikuttimena on vetää ylleen rauhantekijän mantteli Sharonin tapaan, sillä eihän kukaan halunne kivittää rauhantekijää? Jonkinasteinen yhteys näillä näyttää olevan, sillä Olmertia koskevat tutkimukset epäilyksistä rikollisesta lahjonnasta, luottamuksen rikkomuksesta ja muista taloudellisista epäselvyyksistä alkoivat valtiontarkastaja Lindenstraussin raportissa 2007 alussa esittämästä suosituksesta ja laajenivät entisestään muutamia päiviä sitten. Kysymys siitä, mitä Olmert on todella luvannut, on avoin. Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi qatarilaiselle lehdelle Al-Watan antamassaan haastattelussa, että ”Olmert oli vakuuttanut Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin valmiudestaan palauttaa Golan” ja selitti, että ”on tarpeen etsiä yhteistä pohjaa keskusteluille Turkin välityksellä”.
ISRAELIN oppositiopuolueet kuten myös jotkut kansanedustajat Labour-puolueessa ovat muistuttaneet, ettei Olmertilla ole mitään valtuutta neuvotella Syyrian kanssa eikä varsinkaan luvata sille mitään. ”Hän ei ole saanut valtakirjaa edes omalta puolueeltaan tai hallitukselta, puhumattakaan Knessetiltä tai Israelin kansalta”, he tähdentävät.
HALLITUSPUOLUE Shasin puheenjohtaja Eli Yishai sanoo, että heidät pidettiin täysin pimennossa keskustelujen suhteen. Hän sanoo Syyrian edustavan ”pahan akselia”, jollaisen kanssa neuvottelut ovat kiellettyjä, eikä Golanin luovutus tule kysymykseen lisäten kuitenkin kiireesti, että Shas pysyy hallituksesta tästä huolimatta. Shas katsoo vielä voivansa kiristää jotain lisää Olmertilta. Knessetissä on tekeillä lakiesitys, joka vaatii 80 kansanedustajan hyväksymisen osankaan Golanin ylängön luovuttamisesta. MK Eliyahu Gabbai (NU/NRP) sanoo jo keränneensä 57 kansanedustajan nimet eri puolueista lakiesityksen taakse. (JP)
3. MITÄ ISRAEL vaatii Syyrialta ehtona rauhankeskusteluille? Tämän hetkisten tietojen mukaan ei ole selvyyttä, ovatko Olmertin asettamat neuvottelijat vaatineet Syyrialta mitään lupauksia keskustelujen jatkamiseksi. Ainakin seuraavat vaatimukset ovat olleet esillä:
- Syyrian tulee lopettaa Hizbullahin ja Hamasin aseistaminen, tukeminen ja niiden pyssymiesten kouluttaminen.
- Syyrian tulee sulkea Damaskoksessa toimivat terrorijärjestöjen toimistot. Tätä on vaatinut myös USA, mutta Syyria väittää niiden olevan vain tiedotustoimistoja. Kuitenkin Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal asuu ja toimii siellä.
- Syyrian tulee lopettaa puuttuminen Libanonin sisäisiin asioihin. Tähän liittyvät syytökset Syyrian johdon osallisuudesta Libanonin poliittisten johtajien murhaan, joista entisen pääministeri Haririn murha on ollut eniten esillä.
- USA:N vaatimuksiin kuuluu, että Syyria lopettaa terrorijärjestöjen pyssymiesten välittämisen Irakiin, jossa ne taistelevat USA:n joukkoja vastaan.
- Syyrian tulee katkaista suhteensa Iranin ja sen kanssa yhteistyössä olevien terrorijärjestöjen kanssa, joista Hizbullah ja Hamas ovat tärkeimmät.
GOLANIN ylänkö on strategisesti tärkeä Israelille. Syyria tulitti sieltä israelilaisia kalastajia sekä työntekijöitä maatiloilla, sillä sen korkealla ylängöllä olevista tukikohdista oli esteetön näkymä pitkälle Israelin puolelle. IDF:n vallattua kukkulat he löysivät sieltä yksityiskohtaisia merkintöjä kaikesta, mitä Israelin puolella tapahtui. Jos Israel luovuttaa nuo kukkulat uudelleen Syyrialle, mitä vakuuksia se saa, ettei väkivalta sieltä uusiudu?
Vai asettaako Israel taas kerran turvallisuutensa perinteisenä vihollisena pitämänsä yhteisön hyvän tahdon varaan, kuten se teki solmiessaan Oslon sopimukset palestiinalaisten kanssa kuvitellen, että he taistelisivat terroristeja eli omia kansalaisiaan vastaan, koska ”heillä ei ole rauha nyt ja muita ihmisoikeusjärjestöjä niskassaan, kuten Israelilla”?
Tämä Oslon illuusio on vaatinut israelilaisten siviilien uhrimäärät, jotka lähentelevät kahta tuhatta moninkertaisen määrän vammautuessa, osan heistä loppuelämänsä ajaksi. Tämä illuusio PA:n kanssa jatkuu edelleen.
USA:N REAKTIO Olmertin ilmoitukseen keskusteluista Syyrian kanssa on viileän odottava. Ulkoministeri Rice ilmoitti omana kantanaan, että hän suosittelee keskustelujen jatkamista PA:n kanssa, mutta ei suoraan kieltänyt Olmertin aloitetta Syyrian kanssa. (JP)
MIELIPIDETIEDUSTELUN mukaan, jonka suoritti Maagar Mochot, kaksi kolmas osaa israelilaista vastustaa luopumista Golanista, jopa enemmän kuin osasta Jerusalemia. 35 % ilmoitti olevansa valmis tai hyvin valmis vastustamaan Golanin luovutusta vaikka väkivalloin.
4. HAMAS ILMOITTI eilen keskiviikkona, että sen on hyvin vaikea hyväksyä Israelin asettamia ehtoja tulitauolle Israelin kanssa. Hamasin johto aikoi pitää keskustelutilaisuuden tiistai-iltana, jossa oli tarkoitus päättää Egyptin neuvotteleman sopimuksen hylkäämisestä, mutta peruutti istunnon Egyptin vaatimuksesta. Hamasin edustaja syyttää, että ”Israel haluaa avoimen sopimuksen, jolla raketti-iskut Israeliin lopetetaan, mutta eivät anna mitään takaisin”. Hän esitti Hamasin vaatimuksen kaikkien Gazaan johtavien terminaalien välittömästä avaamisesta ehtona sopimuksen hyväksymiselle. Hän totesi, että Israel haluaa odottaa väkivaltaisuuksien loppuvan sekä keskustelujen aloittamista Gilad Shalitista ennen terminaalien avaamista. Hän totesi, ettei Hamas voi hyväksyä tätä. Hamasin johtajat Musa Abu Marzuk ja Mahmoud Zahar lienevät tänään Kairossa keskustelemassa tilanteesta. Jos sopimusta ei saada aikaan, Egyptin pesee kätensä eikä halua olla missään tekemisissä jatkoneuvottelujen kanssa. Se voi aiheuttaa ongelmia myös Israelin ja Egyptin välisille suhteille, jotka ovat korrektit mutta eivät lämpimät. (JP)
5. AL-AKSA JA ISLAMIC JHAD ilmoittivat lähettäneensä räjähdysaineilla lastatun kuorma-auton kohti Erez terminaalia Gazan ja Israelin rajalla tänä aamuna 07.00. IDF:n sotilaat havaitsivat lähestyvän kuorma-auton ja tulittivat sitä saadakseen sen pysähtymään. Kuorma-auto räjähti 50 metrin päässä terminaalista vahingoittaen rakennuksia. Sotilaat tulittivat kahta muuta autoa, jotka seurasivat kuormuria. Tarkoituksena lienee ollut tehdä laajempi aseellinen isku terminaaliin tai saada panttivankeja, jos itsemurhaisku olisi onnistunut. Valtava räjähdys kuultiin parinkymmenen kilometrin päässä. Räjähdyksen yhtenä syynä on voinut olla tekninen vika, mikä sytytti räjähteet ennen aikaisesti. Terroristit tulittivat myöhemmin terminaalialuetta kranaateilla ilman vahinkoja. IAF ampui ohjuksia Erezistä paenneita autoja vastaan arvioiden, että ainakin kaksi terroristia sai surmansa.
TERRORISTIT tulittivat myös Sufan terminaalialuetta, joka suljettiin.
IDF:N SOTILAAT pidättivät useita epäiltyjä yön aikana Juudeassa ja Samariassa.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh vahvistaa, että ainakin 50 000 ihmistä on muuttanut Gazasta kahden vuoden aikana ja useampia muuttaisi, jos saisi siihen mahdollisuuden. (INN)

Wednesday, May 21, 2008

KESKIVIIKKO 21.05.08
1. VENÄJÄ MYY pitkälle kehitettyjä aseita Syyrialle, epäilevät Israelin viranomaiset, jotka tarkkaavaisina ovat seuranneet Syyrian virallisen delegaation Moskovan matkaa tällä viikolla. Epäilysten mukaan Venäjä lienee valmistautumassa myymään Syyrialle Venäjän ehkä pisimmälle kehittämää ilmatorjuntajärjestelmää S-300, joka pystyy seuraamaan tutkallaan sataa ja tulittamaan samaan aikaan 12 kohdetta. Syyria sai äskettäin Venäjältä 36 Pantsar S1E ilmatorjuntajärjestelmää, mutta ilmeisesti sen tehoon ei täysin luoteta, mihin on voinut vaikuttaa IAF:n ilmaisku Syyrian oletettuun rakenteilla olevaan ydinlaitokseen viime vuoden lopussa, minkä Syyrian ilmavalvonta havaitsi vasta jälkeen päin. Israelin viranomaiset ovat huolestuneita S-300 järjestelmästä, koska sen tutkalla Syyria pystyy seuraamaan IAF:n koneitten lentoja pitkälle Galileaan ja Libanoniin. Venäjä toimitti S-300 järjestelmiä Iranin ydinlaitosten suojaksi.
TOINEN Israelia huolettava asejärjestelmä, jota Syyria halunnee, on Iskander maasta maahan ohjus. Se käyttää kiinteää polttoainetta, sen kantomatka on 300 km ja tarkkuus 20 m.
KOLMAS asejärjestelmä Syyrian ostoslistalla lienee Amur 1650 sukellusvene, joita Syyria haluaa kaksi. Syyrian laivastolla ei ole ennestään ole sukellusveneitä. Amur 1650 on dieselkäyttöinen ja se pystyy ampumaan ohjuksia useaan kohteeseen samanaikaisesti.
SYYRIA on panostanut runsaasti asehankintoihin viimeisinä vuosina. Vuonna 2002 se käytti armeijan tarpeisiin 100 miljoonaa USD. Viimeisen kolmen vuoden aikana Syyria on käyttänyt asehankintoihin yli 3 miljardia USD. (JP)
2. EGYPTIN viranomaiset ilmoittavat, että Israel on periaatteessa hyväksynyt tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa, ja että ellei Hamas halua siihen jotain muutoksia Israelin varausten lisäksi, se tulee voimaan loppuviikosta. Egyptin välittäjänä toimiva tiedustelupäällikkö Omar Suleiman kertoo välittäneensä tiedon Israelin hyväksymisestä Hamasin johdolle, jonka delegaatio oli Kairossa alkuviikosta tutustumassa tilanteeseen.
PÄÄMINISTERIN kanslian edustaja Mark Degel ei halua vahvistaa eikä kumota tietoa sopimuksen hyväksymisestä vaan toteaa, että kontaktit jatkuvat.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, joka keskusteli sopimuksesta Suleimanin ja Mubarakin kanssa, kertoo Israelin hyväksyneen sopimuksen siten, että siihen liitetään keskustelut Gilad Shalitin vapauttamisesta. Israelin esityksen mukaan osapuolet lopettavat ensiksi kaikki tulitukset, minkä jälkeen Israel avaa kaikki Gazaan johtavat terminaalit. Tämän ehtona on keskustelujen aloittaminen Shalitin vapauttamiseksi. Bark oli esittänyt, että Shalit siirretään turvallisuussyistä Gazasta Egyptiin keskustelujen ajaksi. (JP)
3. VÄKIVALTA jatkui eilen sekä Gazan että Israelin puolella turva-aitaa. Terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
ISRAELIN ILMAVOIMAT IAF suoritti kaksi ilmaiskua eilen Gazan kaistalla.
Ensimmäinen isku kohdistettiin ryhmään palestiinalaisia, jotka ampuivat raketteja Israeliin. Palestiinalaisten mukaan 13-vuotias poika sai surmansa ja kaksi ihmistä haavoittui.
TOINEN IAF:N ISKU kohdistettiin palestiinalaisiin, jotka olivat asentamassa pommia turva-aidan varteen Gazan kaistan keskivaiheilla. Palestiinalaisten mukaan 32-vuotias mieshenkilö sai surmansa iskussa.
MAANANTAI-ILTANA naissotilas havaitsi sähköisen hälytyslaitteen varoittavan palestiinalaisen miehen kulkiessa sen kautta. Hän määräsi miehen fyysiseen tarkastukseen, jossa hän näki miehen kantavan putkipommeja puseronsa alla. Hän määräsi miestä nostamaan kätensä ylös ja paneutumaan maahan hälyttäen samalla toiset sotilaat. Miehen alkaessa laskea käsiään kiellosta huolimatta sotilaat ampuivat hänet. Paikalle kutsutut pioneerit tekivät pommit vaarattomiksi. Tämä tapahtui Hawaran tarkastuspisteessä Nablusista etelään. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI odottaa saavansa miljardien investoinnit kansainvälisen liikemiesten konferenssin aikana Betlehemissä. Konferenssi alkaa tänään ja sinne odotetaan satoja liikemiehiä Palestiinasta, Israelista, Libanonista, Saudi Arabiasta, Jordaniasta, Egyptistä, Tunisiasta, Marokosta, Bangladeshista, Uudesta Seelannista, USA:sta ja Euroopasta.
ISRAELIN VIRANOMAISET ovat helpottaneet tarkastustoimia sekä Jordanian rajalla että Ben Gurionin lentokentällä konferenssiin saapuvilta liikemiehiltä. Siviiliviranomaisia on lisäksi asemilla varmistaakseen, etteivät maahantulohankaluudet saa aikaan epämieluisaa muistoa Israelista. Liikemiehillä on erikoislupa kiertoajeluihin Israelissa. Useilla mailla, joitten liikemiehiä osallistuu konferenssiin, ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.
PA:N talousministeri Kamal Hasounehin odottaa, että ainakin 2 miljardin USD investoinnit on mahdollista saada konferenssin aikana. Hän olettaa, että 1000 ulkomaista liikemiestä osallistuu konferenssiin; Gazasta tulee 100 ja Israelista 40 liikemiestä. USA:n delegaatio on korkeatasoinen. He otaksuvat löytävänsä sopivia sijoituskohteita Gazasta. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert, joka on joutunut ainakin viittä korruptioepäilyä koskevien poliisitutkimusten alaiseksi, kertoo saaneensa rohkaisua Englannin edellisen pääministeri Tony Blairin sekä Italian pääministeri Silvio Berlusconin tapauksista. Molemmat olivat epäiltyinä korruptiosta, mutta lopulta kumpikin vapautettiin syytteistä. Olmert uskoo, että myös häntä vastaan nostetut epäilykset ja rikostutkimukset lopulta kuolevat itsestään.
KAIKKI EIVÄT kuitenkaan usko, että Olmertin tapaus pystytään selvittämään ilman muutoksia maan johdossa, vaikkapa vain tilapäisesti. Kadiman parissa spekuloidaan eri vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja tilanteen väliaikaiseksi ratkaisemiseksi esitetään ainakin kolme.
OLMERT voi pyytää virkavapautta toistaiseksi, mikä asettaisi varapääministerin automaattisesti hoitamaan pääministerin tehtäviä Olmertin ollessa estyneenä. Tämä tarkoittaisi Tzipi Livnin nousemista sadan päivän ajaksi maan johtoon. Olmertin ja Livnin välit eivät kuitenkaan liene korrektia paremmat, minkä johdosta oletetaan, että Olmert voi nostaa sijaisekseen Haim Ramonin, jonka kanssa hänellä on hyvät välit. Tämä tilanne jatkuu 100 päivää, ellei oikeuskansleri katso, että pääministerin kyvyttömyys hoitaa virkaansa on pysyvä.
TOISEKSI Olmert voi erota virastaan, mikä antaa presidentti Shimon Peresille valtuudet etsiä sopiva uuden hallituksen muodostaja, jonka tulee muodostaa hallitus 90 päivän aikana. Tämän odotusajan Olmert toimisi hallituksen vt-pääministerinä.
KOLMAS VAIHTOEHTO puhuttaa Kadiman ja Labourin kansanedustajia. Sen mukaan Olmert eroaisi, mutta kieltäytyisi johtamasta toimenpidehallitusta ja suosittelisi toista Kadiman kansanedustajaa toimimaan tilapäisenä pääministerinä. Olmertin uskotaan siinä tapauksessa suosittelevan mieluummin Ramonia kuin Livniä.
HAIM RAMONIN nostaminen maan johtoon aiheuttaa jo ehdotuksena raivokkaita vastalauseita naisjärjestöiltä, jotka eivät halua naissotilasta julkisesti ilman lupaa pussannutta miestä sellaiseen asemaan sen jälkeen, kun presidentti Katsav saatiin eroamaan moraalisesti ja siveellisesti ala-arvoisen käyttäytymisen vuoksi, siellä sanotaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi ei usko, että Olmert sai ja käytti hänelle toimitettuja varoja pelkästään vaaliensa ja velkojensa maksamiseen, ja etsii kuumeisesti todisteita epäilyilleen. Korkein oikeus hylkäsi Olmertin lakimiesten pyynnön siirtää Morris Talanskyn oikeus-kuulustelut myöhemmäksi, koska poliisi pelkää, ettei Talansky palaa USA:sta oikeuden ristikuulusteluun. (JP)
- ISRAEL AIKOO nostaa esille ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin Israelin vierailun aikana kysymyksen UNIFILIn epäonnistumisesta Libanonissa. Israelin mukaan Hizbullah on salakuljettanut tuhansia raketteja Litanijoen eteläpuolelle eikä UNIFIL raportoi äskeisiä YK:n tuvallisuus-neuvoston julkilausuman 1701 selviä rikkomuksia UNIFIL:n silmien alla. Tukea tälle saatiin epätavalliselta taholta. Tyyron shialainen mufti Ali al-Amin, joka vastustaa Syyrian vaikutusvaltaa Libanonissa, kertoi italialaisen lehden Corriere della Sera haastattelussa lauantaina kysymykseen UNIFIL-joukkojen rauhanoperaatiosta: ”Rauhanoperaatiosta? Älä naurata minua. Kerron sinulle mitä UNIFIL:n joukot Etelä Libanonissa ovat: He ovat turisteja, yksinkertaisia, sekopäisiä ja mistään tietämättömiä turisteja.” Amin joutui pakenemaan äskettäin väkivaltaisuuksia Tyyrosta Beirutiin. Hän valittaa, että UNIFIL:n tarkoituksena oli puolustaa demokratiaa, mutta se on pelkkä illuusio ja lisää, että viimeisten päivien aikana Hizbullah on vahvistunut entisestään.
- LIBANONIN poliittiset ryhmät suostuivat arabiliiton välitysehdotukseen Qatarissa. Sen mukaan Hizbullah saa vaatimansa veto-oikeuden maan hallituksessa, jossa se saa 11 ministeriä, Syyrian-vastainen saa 16 ja presidentti nimittää kolme ministeriä. Libanonin parlamentti valitsee uuden presidentin ensi tilassa, ja virkaan valittaneen Libanonin armeijan komentaja Michael Suleiman. (JP)
- YEHUDA OR kaupungin apulaispormestari Uzi Aharon joutuu vastaamaan kiperiin kysymyksiin, kun kaupungin yeshiva-opiskelijat polttivat satoja kristittyjen ryhmien toimittamia Uusia Testamentteja. Aharon periaatteessa hyväksyy Raamattujen polttamisen, mutta kieltää kehottaneensa opiskelijoita tai organisoineensa polttamisen. Tapaus on herättänyt vakavia epäilyksiä, että se voi sotkea juutalaisten ja kristittyjen välisiä suhteita. Israelin ehdottomin tuki on tullut evankelisten kristittyjen taholta. (JP)
- ISRAELIN ja Syyrian edustajat neuvottelevat Ankarassa rauhansopimuksesta, kertoo Ynetnews. Oikeiston edustajien mielestä tämä osoittaa Olmertin kyynisyyden, jolla ei ole rajoja, pelastaakseen oman nahkansa.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/985721.html

Tuesday, May 20, 2008

TIISTAI 20.05.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä näyttää toteutuvan vielä tämän viikon aikana, ellei sitä häiritse jokin arvaamaton terrori-isku, joka voi hetkessä lopettaa kaikki yhteydet.
Israelin hallitus väittää kivenkovaan, ettei se neuvottele Hamasin kanssa, ei edes kolmannen osapuolen kautta. Mitähän Egypti lienee tehnyt viimeisten viikkojen aikana? Sen tiedustelu-päällikkö on jatkuvasti ahkeroinut saadakseen muotoiltua molemmille osapuolille sopivan sopimusluonnoksen neuvotellen sekä Hamasin edustajien että Israelin hallituksen edustajan kanssa, joskaan ei yhteisessä neuvonpidossa. Eilen Israelin apulaispääministeri Haim Ramon tunnusti peittelemättä, että Israel on käynyt neuvotteluja Hamasin kanssa.
KEITÄHÄN Olmertin hallitus luulee pettävänsä näillä peittely-yrityksillä, koska jokaiselle asioita seuraavalle on selvää, että neuvotteluja käydään Egyptin välityksellä, ja ettei mitään sopimuksia voida saada aikaan ilman keskusteluja osapuolten kesken? Tämä lienee tarkoitettu osaksi Gazan kaistan saartoa, mutta sekin rakoilee kaiken aikaa, koska ei maailma eikä Israelin omatunto salli näännyttää nälkään toista miljoonaa ihmistä rajan takana. (JP)
2. RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchner tunnusti maanantaina, että Ranska on pitänyt epävirallisia yhteyksiä Hamasin kanssa lisäten siihen, että Hamas on osoittautunut joustavammaksi kuin aiemmin. Hamasin edustajat puolestaan vahvistavat, ettei Ranska ole ainoa Euroopan valtio, jonka kanssa sillä on ollut yhteyksiä.
KOUCHNER kertoi yhteyksistä Hamasin kanssa Europe-1 radiossa, jonka yhteydessä hän vahvisti Le Figaro-lehden tiedot eläkkeellä olevan diplomaatin tapaamisesta Hamasin johtajien kanssa kuukausi sitten.
SEKÄ Euroopan maitten että Amerikan yhteisesti hyväksymän periaatteen mukaan ne eivät keskustele Hamasin kanssa, ennen kuin se hyväksyy sille asetetut vaatimukset: Tunnustaa Israelin valtion; Luopuu terrorismista ja hyväksyy PLO:n aiemmin tekemät sopimukset Israelin kanssa. Kouchner tunnusti, että epävirallisia keskusteluja Hamasin kanssa on käyty useiden kuukausien aikana luonnehtien niitä ”yhteyksiksi”, ei ”kontakteiksi”. Kouchner suunnittelee matkustavansa Israeliin kolmen päivän matkalle tällä viikolla. Hän kertoi, että kesäkuun lopulla Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy tekee virallisen vierailun Israeliin, ja sen yhteydessä käy myös Ramallahissa, jossa hän viipyy ”useita tunteja”, mutta ei tapaa Hamasin johtajia. Israelin johto saanee pian tietää Ranskan kannan tässä asiassa.
KYSYMYS siitä, onko viisasta tai tyhmää kieltäytyä keskustelemasta erilaisen käsityksen omaavien johtajien kanssa on kuumana USA:ssa, jossa demokraattien johtava presidentti-ehdokas Baruck Hussein Obama lupaa aloittaa keskustelut sekä Iranin että Syyrian ja muitten maitten kanssa, joita Bushin hallitus on boikotoinut. Israel on kierrellyt kuumana ja kylmänä Hamasin suhteittensa kanssa, koska on asioita, joista on sovittava Israelin ja Gazan kaistaa johtavan ryhmän välillä. Näitä ovat rajamuodollisuudet sekä Israelin ja Gazan välisillä raja-asemilla että Gazan ja Egyptin välisellä Rafahin raja-asemalla lukuisten muitten rinnalla. (JP)
3. HAMASIN EDUSTAJA Libanonissa Osama Hamdan tähdensi maanantaina, ettei Hamasin suostuminen tulitaukoon Israelin kanssa tarkoita sitä, että se luopuisi ”vastarinnasta”, joka on terroristien käyttämä koodisana ja tarkoittaa aseellista taistelua. ”Taistelu Israelin miehitystä vastaan jatkuu, vaikka keskustellaan tilapäisestä tauosta taisteluissa (”tahdiyah”). Hamas ei luota Israeliin, koska he luultavasti tulevat rikkomaan sen ja tekemään uusia hyökkäyksiä kansaamme vastaan. Hamasin taholla kaikki optiot ovat edelleen olemassa”, hän selitti.
HAMASIN edustajina Mahmoud Zahar ja Musa Abu Marzuk ovat tänään Kairossa, jossa he sanojensa mukaan saavat tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin raportin tulitaukosopimuksen saamasta reaktiosta Israelissa. He tähdentävät, että Hamas on hyväksynyt sopimus-luonnoksen omalta osaltaan, eikä tapaamisessa ole siten kysymys neuvotteluista. Lausunto ennustaa ongelmia, koska Israel esitti varauksia, joihin Hamas ei ole suostunut. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi suljetussa tilaisuudessa, että hänellä on varauksia tulitaukosopimuksen syntymisen suhteen, ja siksi IDF valmistelee suurta operaatiota Gazan kaistalle. Israelin media ei ole esittänyt kuvia panssarivoimien ja armeijan maayksiköitten keskittämisestä Gazan kaistan rajalle, minkä johdosta Olmertin lausunto lienee tarkoitettu joko psykologiseksi painostukseksi Hamasille tai kotirintaman tyynnyttelemiseksi, koska vaatimukset raketti- ja kranaattitulen lopettamiseksi ovat saamassa uhkausten luonteen. OLMERTIN tapa jättää päätöksenteko viimeisten minuuttien varaan antaa tässäkin tilanteessa vihjeen siitä, että vaikka IDF valmistelee hyökkäyssuunnitelmia, Olmert tuskin tulee antamaan oman hyväksymisensä aivan lähitulevaisuudessa. Libanonin kakkossodan aikana Olmert teki tällaisen hätäisen päätöksen aloittaa hyökkäys kohti Litanijokea. Hyökkäys oli suunnittelematon eivätkä joukot tienneet lopulta, mikä niiden päämääränä oli, eikä keskinäinen yhteys maa- ja ilmavoimien välillä toiminut. Lisäksi hyökkäys tehtiin vasta silloin, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli jo hyväksynyt tulitaukosopimuksen. Hyökkäys oli tarpeeton, ja se vaati 33 sotilaan hengen ja useitten haavoittumisen.
PUOLUSTUSMINISTERTI Ehud Barak, joka keskusteli sopimuksesta Suleimanin kanssa Sharm el-Sheikissä, paljastaa, että sopimus on kaksivaiheinen: Ensimmäisessä vaiheessa kaikki vihollisuudet osapuolten kanssa lopetetaan, mikä on edellytyksenä sen voimaan tulolle. Toisessa vaiheessa sovitaan Hamasin kidnappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisesta. Israel lupaa avata kaikki Israelista Gazaan johtavat tiet lopettaen siten Gazan kaistan saarron. Barak tähdensi Mubarakille, että rakettitulen kiihtyminen Gazasta Israelin rajakaupunkeihin lisää painostusta suuroperaatiolle Gazassa.
OLMERTIN epäillään luvanneen suostua tulitaukoon myönnytyksenä Egyptille, minkä Olmertin edustaja kieltää. Hän sen sijaan myöntää, että Olmertin suostuminen sotilaalliseen operaatioon Gazassa on todellinen. Painostus tuli selväksi tuossa suljetussa tilaisuudessa, joka oli Kadiman edustajien keskeinen. Useat Kadiman tärkeät johtohenkilöt asuvat tulilinjalla; sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter asuu Ashkelonissa. Sekä hän että ministerit Shaul Mofaz ja Haim Ramon vaativat Olmertia aloittamaan sotilasoperaation Gazassa. (JP)
5. BUSHIN SYNTTÄRILAHJAT Israelin 60-vuotispäivillä jäivät lopulta antamatta. Bush tarjosi vain lämmintä kättä, hänen avustajansa ulkoministeri Rice ja neuvonantajansa Hadley tarjosivat vain kylmää kättä. Jälkitunnelmissa alkaa selvitä, että presidentti Bush sentään tarjosi jotain: Hän lupasi etsiä rahoitusta Israelin ohjustentorjuntaohjuksen Arrow-3 järjestelmän kehittämiseksi edelleen. Asiasta keskusteltiin Barakin ja USA:n kongressin puhenaisen Nancy Pelosin Israelin vierailun yhteydessä sunnuntaina. Ohjusjärjestelmän kehittämiseen tarvitaan 150 miljoonan USD rahoitusta. Ohjuksen kehittelystä tehtiin päätös viime kuussa. Arrow-3 järjestelmän kehittämisessä keskitytään lisäämään nopeutta, ulottuvuutta ja korkeutta. Tämä kaikki on tarpeen Iranin ballististen ohjusten Shihab-3 tai vastaavien ohjusten torjuntaan.
ISRAEL tutki mahdollisuuksia hankkia USA:n kehittämä Thaad-järjestelmä, joka on tarkoitettu korkealla lentävien ohjusten torjuntaan, mutta tämän hetkisten tietojen mukaan se ei sellaisenaan sovellu Israelin tarpeisiin. USA rakentaa Thaad-järjestelmään kuuluvia asemia eri puolille maailmaa integroidun maailmanlaajuisen torjuntajärjestelmän luomiseksi.
BUSH EI MYÖSKÄÄN luvannut Israelille F-22 stealth hävittäjiä eikä vapauttaa Pollardia.(JP)
6. JP:N kolumnisti Y Katz kertoo artikkelissaan, että tuhansien Gazan terroristien uskotaan saaneen ajanmukaista terrorikoulutusta Iranissa. Katz kertoo, että ainakin kahden tuhannen miehen uskotaan matkustaneen Rafahin terminaalin kautta Kairoon, josta he lensivät Damaskokseen, ja sieltä edelleen Iranin asumattomalle vuoristo-seudulle. Tiedot perustuvat suurelta osin Shin Betin ja IDF:n huhtikuun 15. päivänä Khan Younisissa pidättämän Ala Abu Madifin kuulusteluissa antamiin paljastuksiin. Hän kuuluu Fatahista vuosia sitten eronneeseen Abu Rish-ryhmään. Kuukauden kestävän koulutuksen aikana Iranissa hän osallistui fyysisiin hyökkäysharjoituksiin, hänelle opetettiin navigointia sekä pommien valmistamista. Heille annettiin psykologista USA:n ja Israelin vastaista opetusta, välttämään pidätystä, jälkiensä hävittämistä sekä opetettiin ampumaan panssarintorjunta ohjuksia ja kranaatteja. Palattuaan Gazaan pian Hamasin kaapattua vallan kesäkuussa 2007 Gazassa hän osallistui Kassam-ohjusten ampumiseen, tienvarsipommien asettamiseen sekä tarjoutui syyskuussa itsemurhatehtävään IDF:n sotilaita vastaan.
KATZ TOTEAA, että tämä todistaa Iranin toimivan aktiivisesti Gazan alueella.
HAARETZ kertoo artikkelissaan, että Iranin käden jälki näkyy kaikkialla Gazassa, ja varmaan myös Syyriassa ja Libanonissa. Lehden websivulla viitataan Iranin puolustusministeri Ali Samkhanin vuosia sitten antamaan lausuntoon, jonka mukaan Iranin puolustusoppiin kuuluu toimia sekä lähellä että kaukana. Hän viittasi silloin Hizbullahiin, että se toimii Iranin etummaisena tukikohtana tilanteessa, että USA tai Israel iskee Iraniin. Lehti kertoo, että siitä lähtien Israel on valmistautunut raketti- ja ohjusiskuihin Israeliin sekä Hizbullahin että Hamasin ja myös Syyrian toimesta, jos Irania vastaan hyökätään toisen valtion taholta. Haaretz vihjaa, että on kyseenalaista, että rikosepäilystensä vuoksi Olmert on oikea henkilö johtamaan Israelin kansaa näinä vaarallisina aikoina. (JP, Haaretz)
7. AIKAISIN tiistai-aamuna terroristit ampuivat kaksi rakettia kohti Sderotia. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. IAF ampui ohjuksen kohti rakettimiehistöä Beit Lahiyan lähellä. Palestiinalaiset kertovat, että miehistö ehti paeta, mutta lähellä ollut nuori poika sai surmansa. Lisäksi kaksi muuta haavoittui, toinen heistä vakavasti.
8. OLMERTIN rikoskuulustelu on ajoitettu perjantaiksi. Poliisi haluaa kuulustella lahjus-vyyhteen sotkeutunutta 73-vuotiasta liikemies Morris Talanskya ennen hänen paluutaan Yhdysvaltoihin. Olmertin lähimmät työtoverit ja hallituskumppanit alkavat uskoa ettei Olmert voi jatkaa enää kauan pääministerinä.

Monday, May 19, 2008

MAANANTAI 19.05.08
1. ”HALUAN OMAN ARMEIJAN”, vaatii PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia, terroristi-aikanaan tunnettu nimellä Abu Ala. ”Mikä se sellainen valtio on, jolla ei ole omaa armeijaa puolustamassa maata ulkoista uhkaa vastaan?”, hän kyselee ja vakuuttaa, ettei sitä käytetä Israelia vastaan. Ensiksikin tämä on vastoin kaikkia Israelin vaatimuksia ja sopimuksia tai niiden luonnoksia, joita on tehty PA:n kanssa. Toiseksi mistä se ulkoinen uhka tulisi, ellei Israelista? Kaikki Israelin rajanaapurit ja kauempanakin asuvat muslimivaltiot varustautuvat taisteluun nimenomaan Israelia vastaan. Egyptin kaikissa sotaharjoituksissa vihollinen on Israel, vaikka sodanuhka on suurempi Egyptin ja Sudanin välillä niiden kiistellessä Niilin alkulähteiden veden käytöstä. Kolmanneksi voidaan vedota kokemuksiin ns. Palestiinan poliiseista, joita USA ja Israel ovat kouluttaneet ja varustaneet. Ne ovat toistuvasti osallistuneet aseellisiin hyökkäyksiin Israelin siviilejä ja sotilaita vastaan. Niiden tehokkuus ja osumatarkkuus vain on parantunut koulutuksen ja uusien aseiden myötä.
ISRAELIN pääneuvottelija ulkoministeri Tzipi Livni lienee viitannut tähän Qureian vaatimukseen, kun hän äskettäin selvitti, ettei riitä vain rajojen määrittäminen, vaan täytyy tietää, mitä siellä rajan takana on. ”Olemme puhuneet aseistamattomasta valtiosta emmekä halua sinne terrorivaltiota tai ääri-islamilaista yhteisöä. On olemassa ehtoja, jotka tulee täyttää. En halua vain heittää avaimet rajan yli ja toivoa parasta. Emme saa aikaan mitään sopimusta tulevasta alueesta, jos emme saa tyydyttäviä vakuuksia sen luonteesta”, Livni selitti asiaa Israelin näkökulmasta. (Ynet)
2. ORTODOKSI-PUOLUE Shasin lausunnoissa vakuutetaan toistamiseen, että puolue eroaa hallituksesta heti, kun Jerusalem nostetaan ”rauhankeskustelujen” pöydälle. Shasin puheenjohtaja lisäsi tähän myöhemmin Juudean ja Samarian alueitten luovutuksen PA:lle, ja vielä myöhemmin lapsilisien korottaminen suurperheille, joka koskee varsinkin Shasin kannattajia, heillä kun perheitten lapsiluku vaihtelee kymmenen kahta puolta.
KETÄ PITÄNEE uskoa Israelin omituisessa poliittisessa ympäristössä? Olmert vakuuttaa – ehkä vain pitääkseen Shasin hallituksessa ja siten pääministerin pallinsa – että Jerusalemista keskustellaan ja sovitaan vasta aivan viimeisenä, kun kaikki muut asiat on sovittu. Tämä sotii sitä Israelin neuvottelutiimin asettamaa kriteeriä vastaan, ettei mikään neuvotteluasia ole sitova ennen kuin kaikki asiat on sovittu. Toiseksi Tzipi Livni toistelee medialla, että kaikista asioista, myös Jerusalemista, keskustellaan ja on keskusteltu alusta lähtien.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Abu Ala valittaa al-Quds lehden haastattelussa Itä Jerusalemissa, että neuvoteltavat asiat ovat vaikeita ja ne sisältävät kaikki keskeiset kysymykset: Jerusalem, pakolaisten tulevaisuus – arabit, jotka lähtivät Israelista 1948 ja 1967 sekä heidän miljoonat jälkeläisensä -, rajat, juutalaiskaupungit Juudeassa ja Samariassa sekä turvallisuus-kysymykset. Abu Ala vakuuttaa, ettei hänen tiedossaan ole salaisia pimeitten takahuoneitten keskusteluja. Livni myönsi ulkomaisille reporttereille helmikuun alussa, että Jerusalem on mukana keskusteluissa ja myönsi samalla, että Olmert puhui pehmosia väittäessään muuta.
3. PARLAMENTAARIKOT ovat yhä pontevammin ja laajemmalla sektorilla alkaneet vaatia, että Olmertin tulee mennä kotiinsa. Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin epäilee Olmertrin kykyä hallita tällaisessa tilanteessa. Pontevimmat erovaatimukset tulevat tietenkin pääoppositiopuolueen Likudin taholta. Yleisesti keskustellaan uusien vaalien ajankohdasta. Knesset aloittaa kevätkautensa istunnot maanantaina, mikä aktivoi puolueet valmistelemaan lakiehdotuksia tulevaa kautta varten. Poliitikot arvelevat, että epävarma poliittinen ilmapiiri ja hallitusyhteistyön repeileminen voi antaa mahdollisuuksia saada hyväksytettyä lakiesityksiä, joita ei saisi läpi normaalioloissa. Samalla hallituksen esityksillä on vaikeuksia saada riittävää tukea Knessetissä.
PUOLUEITTEN edustajat kaavailevat, että uudet vaalit tuskin voivat olla ennen sukkotia, lehtimajanjuhlia, mikä tarkoittaa lokakuun loppua tai marraskuun alkua.
ZEVULUN ORLEV (NU/NRP) sanoo pelkäävänsä demokratian puolesta nykyisessä epäselvässä tilanteessa, jossa pääministeri Olmertin päähuoli on asemansa säilyttäminen keskittymällä häntä vastaan nostettujen rikostutkimusten jarruttamiseen ja oikeuskäsittelyn siirtämiseen kuukausiksi eteenpäin. Tämän johdosta Israel elää poliittisessa tyhjiössä, jossa nopeita ja harkittuja päätöksiä vaativien asioitten käsittely vaarantuu tai peräti estyy. Toiseksi on pelättävissä, että Olmert voi tietoisesti antautua esim. suureen hyökkäykseen Gazan kaistalle, koska se tehokkaasti siirtäisi huomion pois hänestä. Kolmanneksi pelätään, että Olmert voi asemaansa käyttäen luvata PA:lle suuria ja Israelin kannalta vaarallisia myönnytyksiä ja alueluovutuksia kansansuosionsa kasvattamiseksi, mistä on jo viitteitä nähty Olmertin vastuuttomissa lausunnoissa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak (Labour) ennusteli, että Knessetin kevätkaudesta tulee myrskyisä. Hän pahoitteli, ettei Olmert eronnut Libanonin kakkossotaa käsittelevän Wino-raportin ilmestymisen jälkeen, mutta hänen tulisi tehdä se nyt. Hän myös otaksui vaalien olevan vuoden vaihteessa. Labour ei ole erikoisen kiinnostunut vaaleista nyt sen kannatuksen luvatessa vasta kolmatta sijaa Likudin ja Kadiman jälkeen.
KADIMAN kansanedustajia kokoontui Isaac Ben-Israelin kotona tutkiakseen keskuudessaan poliittista tilannetta ja ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta. (JP)
4. OLMERT JA BARAK ovat www.debka.com mukaan päättäneet suostua Egyptin neuvottelemaan kuuden kuukauden tulitaukoon Hamasin kanssa ehdolla, että Gilad Shalin on mukana sopimuksessa. Toisena vaihtoehtona heillä oli suuri hyökkäysoperaatio Gazan kaistalle, jonka aiheuttamia suuria uhrilukuja molemmin puolin he pelkäävät.
HAMAS tarttui hanakasti tilaisuuteen ja lisäsi vaatimuksia Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vapautettavien terroristien lukumäärään. Hamas vaati alun perin 270 vankia vapautettaviksi, joilla on ”verta käsissään”, eli jotka ovat murhanneet israelilaisia. Israelin tarjous tällaisista vangeista on 72. Debkafilen mukaan toinen avoin kysymys on: Milloin ja miten Israel poistaa Gazan alueen saartotoimet, eli avaa kaikki Gazaan johtavat terminaalit.
Debkafile arvioi, että lisätäkseen omaa suosiotaan Barak antanee Hosni Mubarakille myönteisen vastauksen Egyptin esittämään tulitaukoon Hamasin kanssa.
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että toukokuun 11. päivänä Israelin hallituksen triumviraatti, Olmert, Barak ja Livni, saivat USA:lta luvan puuttua Hizbullahin etenemiseen kohti Beirutia, jossa se viikossa miehitti suuren osan kaupungin länsiosaa ja keskeytti Haririn omistaman TV-yhtiön lähetykset. Debkafilen mukaan presidentti Bush lupasi, ettei Israelin puuttuminen Libanonin tilanteeseen peruuttaisi hänen matkaansa Israeliin 14.05., vaikka taistelut Libanonissa vielä silloin jatkuisivatkin. USA:n asiantuntijat arvioivat, että Hizbullah vastaisi IDF:n hyökkäykseen ampumalla 600 rakettia päivässä Israelin puolelle. USA:n asiantuntijat havaitsivat, että Hizbullah oli todennut omiin tiedusteluihinsa perustuen, ettei IDF reagoinut mitenkään Libanonin tilanteeseen, ei siirtänyt tankkejaan tai sotilaitaan pohjoiseen, mikä vakuutti Hizbullahin ottamaan harkitun riskin siirtämällä 5000 pyssymiestään etelästä tukemaan Beirutin osittaista miehittämistä. Tämä olisi antanut IDF:lle mahdollisuuden iskeä yllättävästi Hizbullahin kohteisiin Libanonissa sen joukkojen ollessa liikkeellä pohjoiseen. USA:n esittämän suunnitelman mukaan IDF:n panssaroidut joukot olisivat tunkeutuneet kahtena kolonnana Libanoniin ja kohti Beirutia. Tämä olisi antanut tarvittavan tuen kristittyjen ja druusien asevoimille niiden pyrkiessä vastustamaan Hizbullahin operaatioita. Samaan aikaan Israelin ilmavoimat olisivat pommittaneet Hizbullahin kohteita etelässä sekä Beirutin länsi- ja eteläosassa.
OLMERT SOITTI sunnuntaiaamuna Libanonin pääministeri Fuad Sanioralle, druusien johtaja Walid Jumblatille sekä kristittyjen joukkojen komentajalle Samir Geagealle, ettei Israel puutu tilanteeseen. Tämä romautti länsivaltain tukemat aseelliset ryhmittymät Libanonissa antaen näin Hizbullahille avoimen valtakirjan Beirutin miehittämiseen ja valtansa vakiinnuttamiseen.
DEBKAFILE kertoo edelleen, että Olmertin ja Bushin kilistellessä grogilaseja USA:n ulkoministeri Rice ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Stephen Hadley pitivät kokousta puolustusministeri Barakin ja ulkoministeri Livnin kanssa, kertoen israelilaisille selvin sanoi, että Israel menetti kultaisen tilaisuuden katkaista Hizbullahin voitonmarssi Beirutiin ja samalla estää Iranin ja Syyrian vaikutusvallan kasvu Libanonissa. Varsinkin Hadleyn kritiikki oli Debkafilen mukaan suorasanainen ja osoitti USA:n pettymyksen Israelin saamattomuudesta. He kritisoivat Israelia, miten se antoi Hizbullahin kasvattaa sotilaallista voimaansa kaksi vuotta tekemättä asialle mitään, mikä toistuu Gazassa Hamasin kanssa, joka saa jatkaa aseistautumistaan ja päivittäistä Israelin siviilikohteiden terrorisoimista lähes ilman IDF:n puuttumista tilanteeseen. Debkafile kertoo, että neuvotteluissa mukana olleitten IDF:n kenraalien mukaan he eivät koskaan aiemmin olleet nähneet USA:n edustajia niin vihaisina.
6. UUTISOTSIKOITA
- ABBAS ilmoittaa eroavansa, ellei rauhansopimusta Israelin kanssa saada solmittua kuuden kuukauden kuluessa. Abbasin kanslia kieltää tiedon. (JP)
- GAZAN kaistalta karkotetut perheet elävät edelleen lähes 3 vuodenjälkeen tilapäisissä tiloissa, koska heille ei ole annettu uutta talonpaikkaa. 40.2 % odottaa edelleen hallituksen toimenpiteitä, vaikka rahaa on satsattu yli kuusi miljardia NIS. (JP)
- OLMERT joutuu selittämään uuden 300 000 NIS lahjuksen, jonka hän sai toimiessaan ministerinä Sharonin hallituksessa. (INN)
- Ashkelonin terrori-iskussa haavoittunut Avital Afjn pyytää rukoilemaan samassa iskussa haavoittuneen tyttärensä puolesta leikkauksen vuoksi tänään. Molemmat haavoittuivat sirpaleista eri puolille, myös päähän.(INN)

Sunday, May 18, 2008

SUNNUNTAI 18.05.08
1. ”SYDÄMENI SÄRKYY nähdessäni miten Palestiinan kansan laaja potentiaali jää todella käyttämättä”, kertoi presidentti Bush median edustajille seisoessaan Mahmoud Abbasin rinnalla Sharm el-Sheikissä, jossa molemmat osallistuivat maailman talousfoorumin kokoukseen. Bush vakuutti, että hän on täydellisesti antautunut Israelin ja Palestiinan välisen sopimusasiakirjan valmistumiseksi kuluvan vuoden aikana.
LUVATESSAAN palestiinalaisille itsenäisen kotimaan Bush kertoi sen merkitsevän ”Palestiinan territorioissa meneillään olevan kärsimyksen loppumista”. Bushin palestiinalaisia ja ennen kaikkea Abbasia mielistelevien lausuntojen katsotaan olevan hänen yrityksensä tyynnytellä sitä katkeruutta ja pettymystä, mitä palestiinalaiset johtajat sanoivat tuntevansa Bushin tapaan ylistää Israelia ja sen kansaa ”valittuna kansana”.
ABBAS kiittikin Bushia kertoen medialle, että hän uskoo Bushin olevan aidosti antautunut Palestiinan kansa perustamiseen virkakautensa aikana.
EGYPTIN LEHDISTÖ ja varsinkin sen valtion omistamat lehdet sen sijaan eivät sievistelleet sanojaan kritisoidessaan Bushin puheita Israelissa: ”Bushin tarkoituksena ei ole mitään muuta kuin tehdä myönnytyksiä Israelille”, kerrottiin lehdissä.
BUSH KERTOI, että toinen keskustelujen aihe Abbasin kanssa koski Libanonia, jossa viime päivinä vallinneet levottomuudet ovat USA:n ja monien arabimaailman sunni-muslimien pelkojen mukaan osoituksena Iranin shia-muslimien yrityksistä saada lisää vaikutusvaltaa alueella. Bush kertoi, että Abbas yhtyi hänen huoleensa radikaalien elementtien kaivamisesta maata USA:n tukeman pääministeri Fuad Sanioran hallituksen alta. Bush sanoi, että ”nyt on ratkaiseva hetki, joka vaatii nousemaan voimakkaasti tukemaan Sanioran hallitusta”. Bushin tarkoitus oli tavata Saniora Sharm el-Sheikissä, mutta Saniora ei voinut tulla kokoukseen.(JP)
www.debka.com kertoo aamun artikkelissaan, että USA:n välimeren laivaston ehkä tehokkain alus USS Mount Whitney ankkuroi Libanonin rannikon edustalle "määrittelemättömälle operaatiolle”. Aluksen uskotaan olevan USA:n pisimmälle kehitetty komennus-, valvonta-, tietoliikenne-, atk- ja tiedustelualus. USA:n kuudennen laivaston edustaja luutnantti Patrick Foughty kertoo, että alus täydentää laivaston muitten alusten yhteydenpitovaatimuksia. Debkafile lisää, että ohjusristeilijä USS Cole saapui alueelle viime viikolla ja lentotukialus USS Harry Truman on matkalla Kreikan edustalta lähemmäs Libanonin rannikkoa. USA:n helikopteri vei USA:n Beirutin lähetystön viime viikolla lisää henkilökuntaa sekä ruokatarpeita. Mikä USA:n laivaston tarkoituksena onkin, USS Whitney pystyy olemaan yhteydessä kaikkiin USA:n laivaston tietoliikenneyhteyksiin turvallisten kanavien kautta, kertoo Debkafile.
HIZBULLAHIN viikon mittainen kapina Libanonin hallitusta vastaan oli tarkoitettu sen voiman osoitukseksi. Libanonin armeija kieltäytyi aloittamasta sotatoimia Hizbullahin taistelijoita vastaan ja peräytyi hallitus häpeällisesti omista päätöksistään. Sanioran hallitus vaatii Qatarin neuvotteluissa, että Hizbullah luopuu aseistaan, mistä tämä ehdottomasti kieltäytyy.
2. PRESIDENTTI Bush yritti saada Saudi Arabian tekemään jotain nousevien öljynhintojen pysäyttämiseksi ja tarjosi sitä vastaan USA:n apua saudien ydinsuunnitelmien kehittämiseksi, mutta kuningas Abdullah tarjosi vain 300 000 öljytynnyrin lisäystä päivässä, mikä nostaa Saudi Arabian öljyntuotannon 9.45 miljoonaan tynnyriin päivässä. Tämä määrä ei vaikuta mitään öljynhinnan muodostuksessa.
BUSH ARVIOI, että USA:n tulee paneutua uusien energialähteiden hakemiseen ja suunnitteluun. Hän ei kritisoinut Saudi Arabiaa sanoen heidän pumppaavan lisää ja lisäävän jalostusastetta, mutta hän osoitti kritiikkinsä ”niihin kotimaisiin tahoihin, jotka äänekkäimmin haluavat tuotannon lisäämistä Saudi Arabiasta, sillä he ovat samoja ihmisiä, jotka taistelevat kotimaista öljynetsintää, ydinvoiman kehittämistä ja öljynjalostuksen kapasiteetin lisäämistä vastaan”. Bush tunnusti, ettei saudien 300 tonnin lisäys auta ongelman ratkaisemiseksi.
BUSH ALOITTI keskustelunsa Sharm el-Sheikissä keskustellen presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Hän kertoi isäntänsä pyrkineen selvittämään hänelle, että antautumisen Lähi Idän rauhan saamiseen tulee olla luja ja että osapuolten tulee työskennellä lujasti saadakseen Palestiinan valtion perustamisen määritellyksi.
BUSH TOTESI, etteivät Israelin ja PA:n väliset keskustelut ole juuri edistyneet, vaikka ne ovat työskennelleet asian hyväksi viime vuoden joulukuusta lähtien, mutta totesi kuitenkin, että vaikka hänellä ei ollut mitään uutta esitettävänä, jokainen tapaaminen on tärkeä. (JP)
3. ISRAELIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan 15 jäsentä vaativat valiokunnan puheenjohtajalle Tzahi Hanegbille lähettämässään kirjeessä, että pääministeri Olmertin, ulkoministeri Livnin ja prikaatikenraali Udi Degelin tulee kertoa valiokunnalle keskustelujen edistymisestä PA:n kanssa sekä yhteydenpidosta ja Olmertin Turkin kautta Syyrian presidentti Assadille lähettämistä viesteistä. Olmert ja Livni ovat toistuvasti vakuuttaneet, että huhujen ja aiheettomien vuotojen poistamiseksi keskusteluosapuolet eivät anna julkisuuteen mitään tietoa keskustelujen sisällöstä eikä sovituista asioista. Tämä salamyhkäisyys on antanut Olmertille mahdollisuuden puheissaan kertoa edistyksestä keskusteluissa, mitä median edustajat eivät ole voineet tarkistaa. Livni on kaikkein tarkimmin pitänyt kaikki puseronsa sisällä, mikä herättää epäilyksiä salaisista sopimuksista, joista ei kerrota kenellekään. Palestiinalaiset neuvottelijat sen sijaan ovat irvailleet Olmertin kustannuksella, tämän kertoessa edistyksestä neuvotteluissa, että Olmert elää haavemaailmassa.
KIRJEEN ALLEKIRJOITTAJAT vaativat saada tietää, mitä on sovittu koko kansaa koskevissa elintärkeissä kysymyksissä, kuten myös neuvottelutiimin henkilökunnan kasvattamisesta tusinoittain ilman Knessetin valvontaa ja omaa budjettia tai toimintaperiaatteita. Syyrian kanssa vaihdettujen viestien sanotaan tulevan Damaskoksesta Turkin välityksellä ilman alkeellistakaan Knessetin valvontaa. He syyttävät Olmertia sanelupolitiikasta ja edeltäjänsä tavoin valiokunnan päätösvallan huomiotta jättämisestä tärkeissä asioissa.
OLMERTIN uskotaan informoivan valiokuntaa ensi viikolla, mutta hän tuskin paljastaa sille valiokunnan vaatimia asioita. (Haaretz)
4. HAMAS VAATII nyt, että Gilad Shalitin vapauttaminen on sittenkin liitettävä osaksi Israelin kanssa solmittavaa tulitaukosopimusta, vaikka se vain muutama päivä sitten ilmoitti, ettei sitä voida liittää tulitaukosopimuksen yhteyteen. Mikä sitten lieneekin vaikuttanut sen päätösten muuttamiseen, Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman varoitti Hamasia, että jos Giladia ei vapauteta, Israel tulee aloittamaan laajan operaation Gazan kaistalla. Israelin johto on puolestaan ilmoittanut Egyptille, koska se ei halua keskustella suoraan Hamasin kanssa, ettei Israel suostu tulitaukoon, ellei Shalitia vapauteta. Tarkkailijat huomioivat, että Hamasin uusin tarjous tekee Israelille vaikeaksi kieltäytyä sopimuksesta, eli Gilad Shalitin liittäminen osaksi tulitaukosopimusta vaikuttaa molempiin suuntiin.
HAMASIN neuvottelijat olivat matkalla Kairoon kuulemaan Suleimanin Israelin matkan tuloksista, mutta keskusteluja täytyi Bushin Egyptin vierailun johdosta siirtää ainakin päivällä.
MYÖS ULKOMINISTERI Tzipi Livni on Egyptissä osallistuen maailman talousfoorumin kokoukseen ja puolustusministeri Ehud Barak matkustanee sinne huomenna. Molemmilla lienee mahdollisuus tavata myös presidentti Hosni Mubarak. Heidän varsinainen asiansa on tulitaukosopimus Hamasin kanssa, johon kuuluu aseitten salakuljetuksen lopettaminen Siinailta Gazaan, mutta myös muut alueen kriisipisteet. (JP)
5. OLMERTIN kuulustelut jatkuvat Bushin vierailun jälkeen. Uutiset ennakoivat, että Olmertia olisi kuulusteltu joko lauantai-iltana tai sunnuntaina, mutta Olmertin kanslian ilmoituksen mukaan Olmertin tiukka aikataulu täytyy huomioida. Poliisi haluaa Olmertin kuulustelut ennen Morris Talanskyn suunniteltua kuulustelua oikeudessa ensi viikolla, koska poliisi pelkää Olmertin lakimiesten voivan käyttää siellä paljastuvia asioita hyväkseen.
PÄÄMINISTERIN kanslia pitää poliisin halua kuulustella Olmertia uudelleen näin pian edellisen jälkeen ”omituisena”. Poliisi sanoo, ettei asia ole kiireellinen, mutta sanoo tarpeen kuulustella Olmertia uudelleen nousseen siksi, että se on saanut uusia todisteita.
OLMERTIN lakimiehet ovat vaatineet saada tietoja, mitä poliisi on saanut selville ja heillä on siihen täysi oikeus. Tämä kuitenkin huolettaa poliisia, sillä sen pelkona on, että Olmert pystyy sen kautta sovittamaan vastauksensa kuulusteluissa.
OLMERTIN ongelmat rikospoliisin kanssa ovat saaneet Kadima-puolueen puheenjohtaja-ehdokkaat aktivoitumaan. Tzipi Livnin, jota Israelin kansa jostain oudosta syystä suosii, on aloittanut hiljaisen kampanjansa soittelemalla puolueen jäsenille. Myös ministerit Mofaz, Sheetrit ja Dichter ovat samoilla asioilla. (JP)
6. VENÄJÄN Israelissa vierailulla oleva Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Sergey Mironov vakuutti keskusteltuaan presidentti Shimon Peresin kanssa, että raketti-iskut Gazasta Israelin ovat täysin hylättäviä ja lisäsi, että Israelilla on täysi oikeus puolustautua. Hän kuitenkin lisäsi, ettei Israelin vastaiskujen tulisi kohdistua rauhanomaisiin siviileihin, ei surmata heitä eikä lisätä heidän kärsimyksiään. Hän piti Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja hyödyllisinä ja uskoi edellisen presidentti Putinin ehdottaman Moskovan rauhankonferenssin edistävän asiaa. Hän uskoi sen vaikuttavan varsinkin Iranin suuntaan, jonka vapaus oleellisesti rajoittuisi. Iranin ydinasetta hän ei pitänyt hyväksyttävänä. Mironov sai edellisen Israelin vierailujensa yhteydessä tutustua paikan päällä terroristien aiheuttamaan tuhoon. Viimeinen tapahtui kuusi vuotta sitten, jolloin terroristi murhasi useita israelilaisia. Hän muutti silloin aikatauluaan voidakseen laskea kukkia murhapaikalle uhrien muistoksi.
MIRONOV vakuuttaa, että Israelin ja Venäjän suhteet ovat hyvät, mutta parantamisen varaa on silti olemassa. (JP)
TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettien ampumista tänään Gazasta Israeliin. Samarian arabit polttavat maanviljelijöitten peltoja, minkä johdosta he pieksivät lähikylän arabeja.