Friday, May 09, 2008

PERJANTAI 09.05.08
1. ”EN KOSKAAN OLE OTTANUT vastaan lahjusta tai yhtään agoraa, mutta jos minua vastaan nostetaan syyte, eroan välittömästi”, kertoi pääministeri Ehud Olmert torstai-iltana median edustajille. Olmert väittää, että kaikki varat, joitten ottamisesta häntä epäillään, käytettiin hänen vaalikamppailuihinsa. Hän vakuuttaa, että varat otti vastaan hänen kanslia-päällikkönsä Shula Zaken, joka välitti varat edelleen Olmertin läheiselle avustajalle lakifirman omistajalle Uri Messerille. Poliisi ei kuitenkaan ole tämän hetken uutisten mukaan löytänyt Messerin arkistoista merkintää varojen vastaanottamisesta. Messer on lupautunut avustamaan poliisia jutussa ja toimimaan mahdollisena todistajana.
POLIISI ja juttua tutkivat viranomaiset poistivat torstai-iltana osittain asiaa koskevien tietojen julkisuuskiellon. Täten amerikkalaisen liikemiehen Morris Talanskyn nimi esiintyi näyttävästi lehdistön ja web-sivujen perjantain uutisissa, vaikka se oli jo vuotanut julkisuuteen New York Post-lehdessä olleen artikkelin kautta.
SKANDAALISYYTÖKSET kohdistuvat aikaan, jolloin Olmert toimi Jerusalemin pormestarina sekä hallituksen ministerinä vuosia 1999 – 2005.
2. ”HALUAN MENNÄ HISTORIAAN pääministerinä, joka solmi rauhansopimuksen
Syyrian kanssa”, kerrotaan Olmertin lausuneen erään yleisötilaisuuden yhteydessä. Tämä yhdessä hänen kansliansa optimististen lausuntojen kanssa, joitten mukaan keskustelut Olmertin ja Abbasin kanssa viime viikolla olivat positiivisia ja jopa edustivat läpimurtoa Israelin ja PA:n välisissä ”rauhankeskusteluissa”, ovat antaneet median kolumnisteille ja analyytikoille aiheen esittää vahvoja epäilyksiä, että niiden tarkoituksena on todellakin johtaa kansan huomio pois hänen omista ongelmistaan kohdistamalla ne koko juutalaista yhteisöä ja sen tulevaisuutta koskeviin elintärkeisiin kysymyksiin.
JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David käy kolumnissaan läpi aiempia tapauksia, joissa myös oli kysymys elintärkeistä Israelin ja palestiinalaisten välisistä kysymyksistä, ja löytää niissä yhtäläisyyksiä nyt esillä olevaan tapaukseen. Hän viittaa USA:n Lähi Idän kokeneen neuvottelijan Aaron David Millerin kirjaan ”Liian paljon luvattu maa”, Amerikan vaikeasti saavutettava etsintä Israelin ja arabien väliseen rauhaan, jossa tämä kertoo USA:n presidenttien Richard Nixonista Bill Clintoniin ja George Bushiin turvautuneen ”Israel-avaimeen” omien ongelmiensa siirtämiseksi pois yleisestä huomiosta. Ben-David kertoo, miten Miller muistaa ajan Rabinin murhan jälkeisestä vaalikamppailusta, jonka aikana USA pyrki kaikin keinoin saamaan Shimon Peresin valituksi pääministeriksi ”pelastaakseen” Oslon sopimuksen ymmärtämättä, että se oli jo kuollut. Miller kertoo kirjassaan naurettaviksi väitteitä, etteivät USA:n presidentit ja ulkoministeriö puuttuisi Israelin sisäisiin asioihin.
BEN-DAVID pyrkii selvittelemään, miten ironista todeta, että vain viikko ennen USA:n presidentti Bushin saapumista Israelin juhliakseen sen 60-vuotista taivalta ja voidakseen samalla todeta, miten hänen suunnittelemansa ”rauhanprosessi” etenee sovitun aikataulun mukaisesti, poliittinen tilanne Israelissa on kokenut järkyttävän muutoksen uhaten koko ”rauhanprosessin” keskeytymistä ellei peräti pysähtymistä. Ben-David toteaa tietyllä sympatialla, että tilanteen traagisuutta lisää se, että muutoksen aiheutti amerikkalainen New Yorkin Long Islandilta kotoisin oleva rabbi/liikemies Morris Talansky, se ”pyykkäriksi” kutsuttu.
Ben David viittaa Olmertin lausuntoihin merkittävästä edistymisestä sekä palestiinalaisten että Syyrian rintamalla, missä hän näkee yhtäläisyyksiä siihen, miten Ariel Sharon turvautui Gazan kaistan luovuttamiseen saadakseen maan vasemmistolaisen median pois harteiltaan.
CALEV BEN-DAVID sanoo koristelematta, ettei ole epäilystäkään siitä, etteikö presidentti Bushin Israelin vierailun yhtenä ja ehkä päätarkoituksena olisi Olmertin aseman vahvistaminen. Täysin muuttunut poliittinen ilmapiiri Israelissa on madaltanut Olmertin uskottavuutta ja kansan kannatusta nollapisteeseen, Ben-David toteaa. (JP)
3. OLMERT JOHTAA kansaa harhaan väittäessään merkittävästä edistyksestä rauhankeskusteluissa, kertoivat PA:n viranomaiset Ramallahissa torstaina. Tämä viranomainen, jota JP:n kolumnisti Kh A Toameh lainaa, sanoo pelkäävänsä, että Olmertin poliittiset ja henkilökohtaiset ongelmat voivat johtaa hänen eroonsa, mikä puolestaan voi keskeyttää rauhanprosessin edistymisen tai siirtämisen vuodella. Hän kutsuu Olmertin optimistisia lausuntoja ”suureksi valheeksi”, ja sanoo olleensa hämmästynyt, että Olmertin kanslia päästi ne julkisuuteen jo ennen kuin Abbas oli ehtinyt Ramallahiin.
TOINEN PA:n virkailija toteaa, että Olmert käyttää häpeilemättä ”rauhanprosessia” siirtääkseen huomion pois omista ongelmistaan, mitä hän pitää hylättävänä. Hänen mielestään Olmertin omat ongelmat ovat hänen asiansa, mutta hänen ei pitäisi käyttää PA:n ja Israelin välisiä keskusteluja niiden selvittelemiseksi. Hän sanoo, ettei Olmertin ja Abbasin keskusteluissa saatu muutoksia aikaan, vaan niissä vaihdettiin mielipiteitä rajoista.
TOINEN PA:n pääneuvottelijoista Saeb Erekat sanoo pelkäävänsä, että Olmert voi hädässään turvautua sotilaalliseen seikkailuun, esim. antamalla IDF:lle luvan aloittaa suuroperaatio Gazan alueella ja kiihdyttää tilannetta Juudeassa ja Samariassa. Hän kuitenkin sanoo PA:n jatkavan neuvotteluja Israelin kanssa niin kauan kuin Olmert on virassaan ja jatkavan niitä, jos Tzipi Livni tulee hänen seuraajakseen. (JP)
4. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman suunnittelee matkustavansa Israeliin ensi viikolla, ennen maan 60-vuotisjuhlia keskiviikkona ja torstaina. Egypti on todella nähnyt paljon vaivaa saadakseen tulitauon aikaan Israelin ja Hamasin sekä muiden Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen välillä. Suleimanin uskotaan painostavan Israelia hyväksymään tulitaukosopimuksen sekä lopettamaan sotilaalliset operaationsa Gazassa.
”EGYPTIN PONNISTELUT ovat onnistuneet. Me olemme onnistuneet taivuttamaan kaikki palestiinalaisryhmät kuuden kuukauden tulitaukoon Gazassa, mikä myöhemmin ulotetaan koskemaan myös Länsirantaa. Ei ole mitään syytä, miksi Israel ei voisi hyväksyä esitystä”, Suleiman kertoi. Egypti on myös tehnyt selväksi, että se aikoo avata Rafahin terminaalin Egyptin ja Gazan rajalla tulevien viikkojen kuluessa, kun palestiinalaiset ovat hyväksyneet lopullisesti tulitaukosopimuksen. Suleiman tähdentää, että pallo on nyt Israelin käsissä.
HAMAS-JOHTAJA Gazassa Mahmoud Zahar varoitti, ettei Israel tule kokemaan rauhaa, ellei se hyväksy Egyptin neuvottelemaa tulitaukosopimusta. Hän myös totesi, että IDF:n sotilasta Gilad Shalitia koskevat neuvottelut aloitetaan vasta sitten, kun kaikki Gazan ulosmenotiet on avattu liikenteelle. Zahar uhkaili, että miljoonien israelilaisten elämä on vaarassa, jos Israel ei hyväksy sopimusta eikä avaa portteja Gazasta Israeliin. Zahar kertoi, että tulitaukosopimus on tärkeä myös Egyptille, sillä sen oma turvallisuus on vaarassa ilman sitä.
ISLAMILAINEN veljeskunta, johon Hamas kuuluu, on lisännyt kannatustaan myös Jordaniassa, kuten sen nähdään etenevän Egyptissäkin. (JP)
5. ISRAELIN 60.vuotisseremoniaan kuulunut laskuvarjohyppynäytös päättyi onnettomasti Tel Avivissa. Kovasta tuulesta johtuen yksi laskuvarjolla alas tullut kulkeutui yleisön joukkoon haavoittaen kymmentä katselijaa, paria heistä vaarallisesti. Myös hyppääjä vammautti lantionsa. Näytökseen osallistunut veteraanihyppääjä kertoi, että ennen näytöstä hyppääjät keskustelivat tilanteesta, mutta eivät nähneet mitään syytä peruuttaa sitä tuulen vuoksi.
Tuhansia ihmisiä oli ahtautunut kaupungin hiekkarannoille seuraamaan näytöksiä.
6. ISRAELIN ARABIEN järjestämä ”katastrofi-marssi” Israelin 60-vuotispäivien häpäisemiseksi kehittyi todelliseksi onnettomuudeksi. Satoja arabeja osallistui marssiin kohti entistä arabikylää Saffuriya, jonka nimi on nykyisin Moshav Tzipori. Marssiin osallistuneet lukuisat nuoret kiihottivat toisiaan huudellen Israelin vastaisia iskulauseita ja PA:n lippuja heilutellen. Poliisin mukaan kiihottamista tapahtui kaiken aikaa, mutta poliisi pidättyi puuttumasta tilanteisiin ennen kuin nuoret alkoivat käyttäytyä väkivaltaisesti heitä kohti. Marssiin osallistui arabikansanedustaja Wasal Taha (Balad), joka väittää valepukuisen poliisin hakanneen häntä pampullaan ja lopulta lyöneen häntä kivellä päähän provosoimis-tarkoituksessa. Hän kertoi marssijoitten huudelleen poliisin vastaisia iskulauseita ja kutsuneen Israelin poliisivaltioksi, mikä tuli marssin aikana todistetuksi, hän väitti. Marssiin osallistui myös toinen arabikansanedustaja Muhammad Barakei (Hadash) Poliisi kieltää, että sillä oli valepukuisia poliiseja marssijoitten parissa. (JP)
JORDANIASSA viranomaiset kielsivät palestiinalaisten vastaavan mielenosoitusmarssin.
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF jatkoi omaa taisteluaan Gazan terroristeja vastaan juhlien aikana. Torstaina IAF:n helikopteri ampui ohjuksia autoon ja ryhmään miehiä Gazan pohjoisosassa. Neljä palestiinalaista haavoittui, kaksi heistä vaarallisesti palestiinalaislähteitten mukaan. Ohjusisku tapahtui Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Keskiviikkona yksi palestiinalainen kuoli ja 14 haavoittui IDF:n sotilaitten ja terroristien välisissä taisteluissa Gazassa. Palestiinalaisten mukaan joukkojen tukena oli 25 panssaria ja puskutraktoreita. Ne toimivat Abassanissa, lähellä Khan Younisia. IAF teki ainakin neljä ohjushyökkäystä Gazan alueella, yksi tyhjään taloon, jota joukko pyssymiehiä käytti tukikohtanaan. Palestiinalaiset pyssymiehet ampuivat sotilaita rakettikranaateilla.
- MIGRONIN parakkikylä Samariassa Jerusalemista lounaaseen on rakennettu pysyväksi, vakuuttaa setlementtijohtaja Dani Dayan, koska se on laillinen.
- 60-vuotias israelilainen mies meni Mea Shearimiin keskiviikkona suuren Israelin lipun kanssa. Hän joutui lukuisten haredim-miesten pahoinpitelemäksi.
- Protestoijat vaativat, että IDF palauttaa tiesulun Hebronin lähellä, koska sen luona on sattunut useita terroritekoja. Rice vaati sen poistamista.

Thursday, May 08, 2008

TORSTAI 08.05.08
1. Tänään torstaina kahdeksas toukokuuta juhlitaan juutalaisen kalenterin mukaan Israelin 60.vuosipäivää. Lehdet eivät ilmestyneet aamulla, sillä päivä on vapaapäivä.
Edellisenä päivänä juutalainen kansa hiljeni suremaan 22 437 sodissa kaatunutta miestä ja naista ja niitä 1 634 naista, miestä ja lasta, jotka menehtyivät terrorismin kynsissä sekä niitä 15 000, jotka vammautuivat mielettömissä terrori-iskuissa. Eivätkä nämä uhriluvut ole lopullisia, vaan ne kasvavat lähes päivittäin samaan aikaan, kun Palestiinan Auktoriteetti väittää olevansa rauhankumppani ja neuvottelevansa rauhasta Israelin kanssa.
ISRAELIN KOHTALO on ollut toistamiseen vaakalaudalla, ”hiuskarvan varassa” inhimilliseltä kannalta tilanteita arvioiden. Se oli YK:n käsissä 1947, jolloin se vahvisti Palestiinan jaon, jonka mukaan Israelille luvattiin vain kapeita riekaleita lähellä Välimeren rannikkoa, mutta jonka arabit onneksi hylkäsivät.
Se oli vaakalaudalla USA:n presidentti Trumanin ajaessa Israelin itsenäisyyden siirtämistä ja USA:n ulkoministeriön esittäessä suunnitelmansa juutalaisalueitten alistamista YK:n säätiön hallintaan, kunnes löydettäisiin poliittinen ratkaisu ”juutalaisongelmaan”.
ISRAELIN VALTION synty oli hiuskarvan varassa juutalaisryhmien väitellessä kiivaasti ennen itsenäisyysjulistusta, olisiko jäätävä odottamaan, kuten Truman suositteli. USA:n pelkona oli, että Israelin valtiosta tulisi kommunistinen, koska suuri osa siirtolaisista tuli maahan entisen NL:n alueilta. Sitä odotti myös Stalinin Venäjä, joka juutalaisten hämmästykseksi tunnusti Israelin valtion 1948 ensimmäisten joukossa. Jälkeen päin on todettu, että päätös itsenäisyydestä tehtiin viimeisellä hetkellä. Myöhemmin se ei olisi onnistunut, sillä Venäjän itsevaltias Stalin käänsi suhtautumisensa Israeliin tajuttuaan, ettei siitä tullut sen vasallivaltio.
ISRAELIN silloisten johtomiesten suurimpana pelkona oli, ettei se pystyisi puolustamaan itsenäisyyttään, koska viisi arabimaata uhkasivat sitä avoimesti luvaten ennen näkemätöntä massamurhaa. Israelin väkiluku oli silloin 650 000, aseellisia joukkoja oli 13 000 ja lisäksi 15 000 kibbutseissa ja muissa maatalousyhteisöissä. Ongelmana oli kuitenkin aseitten ja ammusten puute, mutta ihmeeksi niitä saatiin Venäjän luvalla NL:n alaisista maista. USA oli asettanut Israelin aseitten vientikieltoon; Englanti ja Ranska aseistivat arabeja. Maassa asuvat palestiinalaiset hyökkäilivät kaiken aikaa juutalaisia vastaan, kuten edelleen tekevät.
IHMEET SEURASIVAT toistaan maan joutuessa toistuvasti puolustamaan itsenäisyyttään lukujen perusteella ylivoimaisia arabivaltioita vastaan. Israelin valtion kehitystä voidaan pitää hämmästyttävänä menestystarinana, mutta se ollut mahdollista raskain menetyksin.
Jopa maallisesti suuntutuneet juutalaisetkin ovat joutuneet toteamaan, ettei Israelin Jumala nuku eikä torku, kuten JP totesi pääartikkelissaan eilen. (Ps.121:3)
ISRAELIN VÄKILUKU on kasvanut tasaisesti itsenäisyytensä aikana. Suuria muutoksia aiheutti NL:n hajoaminen, mikä soi juutalaisille vapauden muuttaa joko länsivaltoihin tai Israeliin. Ensimmäisen 44 kuukauden aikana Israel sulautti väestöönsä 700 000 maahan muuttanutta, pääasiassa arabimaista karkotettuja ja kaikkensa menettäneitä pakolaisia. Seuraavan 30 vuoden aikana se sulautti väestöönsä miljoonan verran NL:n alueelta muuttaneita. Vaikka tämä rasitti kehittyvän valtion taloutta, se samalla toi uutta työvoimaa. Israel voi mielihyvällä esitellä maailmalle 8 yliopistoa, 1948 maassa oli kaksi yliopistoa.
Israel on kehittänyt suunnattomasti liikenneyhteyksiään, koululaitosta, terveydenhuoltoa, turismia ja teollisuutta, varsinkin haitek-teknologian alueilla.
SOTILAALLISESTI Israelia arvostetaan alueellisena suurvaltana. Se on eittämättä tilastojen mukaan alueen vahvin valtio, mutta kehitys myös ympäröivissä arabimaissa on ollut huimaava. Suhteettomasti nousseitten öljynvientihintojen ansiosta niillä on mahdollisuudet hankkia uusinta sotilaallista teknologiaa, mistä Iranin ydinasesuunnitelmat ovat äärimmäisenä esimerkkinä, ja mikä on saanut muut muslimimaat kuten Syyria seuraamaan esimerkkiä.
2. ISRAELIN TALOUS on kasvanut valtion perustamisesta lähtien tuhatkertaiseksi. 1948 vienti maasta oli 6 miljoonaa USD, tänä vuonna sen odotetaan nousevan 75 miljardiin USD. Tämä hämmästyttävä kehitys on ollut mahdollinen keskitetyn talouden kehittyessä vapaaksi taloudeksi, sekä suuresti laajentuneen viennin ja sijoitusten ansiosta. Nopein kehitys tapahtui 1980-luvulla, kun USA:n vienti alkoi ylittää Eurooppaan suuntautuneen viennin. Toinen tärkeä tekijä oli haitek-teknologian viennin kasvu, joka tänään muodostaa kolmanneksen maan kokonaisviennistä.
VUODESTA 1948 Israelin tehtaitten määrä kasvoi viisinkertaiseksi. Vuonna 1948 maassa oli 2 300 tehdasta, jotka työllistivät 65 000 työntekijää. Tänään Israelissa on 11 700 tehdasta, jotka työllistävät 170 000 työntekijää. Tämän lisäksi tulee timanttiteollisuuden vienti, jonka arvo on nykyisin 37 miljardia USD. Vuosien 2000 – 2007 välillä teollisuussektori on kasvanut tasaisesti vuosittaan 3.3 %, mikä on yksi suurimpia maailmassa.
3. ISRAELIN VÄKILUKU on tänään 7 282 000 asukasta, Tästä luvusta juutalaisiksi luokiteltavia on 75 5 % tilastollisen keskustoimiston keskiviikkona antamien lukujen mukaan. Ennusteiden mukaan vuonna 2030 maassa on yli 10 miljoonaa asukasta. Maan asukkaista
5 499 000 on halachan mukaan juutalaisia, heistä 69 % maassa syntyneitä. Arabeja
1 461 000, loput 322 000 ovat syntyperältään ”muita”.
VUONNA 1948 maassa oli 43 asukasta neliökilometriä kohti; nykyisin luku on 310 henkilöä neliökilometriä kohti; Tel Avivissa 7000 ja maan eteläosassa 72 henkeä neliökilometrille. Maan keskiosassa ja Tel Avivin alueella asuu 53 % maan asukkaista, ja luku pienenee maan etelä- ja pohjoisosan suosion kasvaessa ja saadessa uusia asukkaita.
Maan 62 yliopistossa ja muissa korkean opetuksen instituutioissa opiskelee vuosittain 53 000 opiskelijaa; vuonna 1948 vain 208 opiskelijaa saavutti loppututkinnon. Maan perustamisesta lähtien maassa on vieraillut 57 miljoonaa turistia, vuonna 2000 heitä saapui 2.7 miljoonaa. Tänä vuonna odotetaan lähes huippuvuoden tulosta.
4. VAIKKA ISRAELIN kehitys on ulkonaisesti ”menestystarina”, sillä on edelleen
suunnattomia ongelmia ratkaistavanaan. Pienimpiä niistä ei ole ongelma, joka perustuu siihen, että tätä pientä maapalasta omii kaksi kansaa. Israel on siitä lähtien, kun juutalaisia alkoi suuressa määrin muuttaa maahan, pyrkinyt löytämään tasapuolista ratkaisua ja rauhaa naapuriensa kanssa. Koko ongelmaa ei olisi olemassakaan, jos englantilaiset olisivat noudattaneet alkuperäistä suunnitelmaansa, jonka mukaan Jordanjoen itäpuolinen alue, joka on yli 2.5 kertaa suurempi kuin läntinen, olisi kansainvälisesti tunnustettu arabeille ja sen läntinen puoli juutalaisille. Koska näin ei tapahtunut, Jordanjoen läntisen alueen arabiväestö on kasvanut samassa suhteessa kuin juutalaisten. Arabien määrää on tuntuvasti kasvattanut paitsi heidän suurempi syntyvyytensä myös runsas maahanmuutto. Lähi Idässä työttömyys on pahimpia ongelmia, ja se houkuttelee ihmisiä muuttamaan sinne, missä työtä on tarjolla. Israelin voimakkaasti kasvava talous on aina houkutellut siirtolaisia maahan, kuten tilanne Israelin ja Egyptin rajalla osoittaa.
ISRAELIN nykyinen hallitus on Annapolis-konferenssista lähtien viime vuoden marraskuussa neuvotellut PA:n kanssa rauhansopimuksesta ja Palestiinan valtion perustamisesta USA:n presidentti Bushin virkakauden aikana, eli kuluvan vuoden aikana. Neuvottelujen pahimpia ongelmia ovat palestiinalaispakolaiset sekä Jerusalemin asema rajojen ja vesikysymysten ohella. Olmertin hallitus on huhujen mukaan tarjonnut 89 % Juudeasta ja Samariasta Gazan lisäksi, jota pidetään jo luovutettuna, mutta PA haluaa 100 %, eli vuoden 1949 tulitaukolinjoille saakka. Tämä ei ratkaise mitenkään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen ongelmaa, joissa asuu 275 000 ihmistä. Viimeiset uutiset puhuvat Olmertin tarjonneen 60 000 juutalaisen pakkosiirtoa, vaikka Gazan kaistalta karkotetun 8 500 juutalaisen asema on vielä hoitamatta.
5. ISRAELIN sisäpolitiikka on kuolleessa tilassa poliisin aloitettua pääministeri Ehud Olmertia koskevat rikostutkimukset; tämä on viides rikostutkimus häntä vastaan. Yleisesti huhutaan uusien vaalien mahdollisuudesta, jos – kuten näyttää – Olmert joutuu eroamaan. Tämä tulisi kaiken järjen mukaan keskeyttämään Israelin ja PA:n väliset ”rauhankeskustelut”, mutta Israelin sisäpolitiikka ei aina noudata järjellisiä latuja. Mitään suuria muutoksia ei voitane odottaa ennen itsenäisyysjuhlien loppumista. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on toistaiseksi pelkkien huhujen varassa. Oikeuskansleri vihjaa, että tutkimusten tulokset tulevat vapisuttamaan kansaa, mutta Olmert itse vakuuttaa syyttömyyttään. Mitä hän pystyy nostamaan taikurinhatustaan, selvinnee parin viikon sisällä.
KANADALAINEN lehti National Post kuvaa Israelia, että se on länsimaailman kanarialintutesti. Jos Israel tuhoutuu, länsivallat tuhoutuvat sen mukana. Alle osoite:
http://www.joelstrumpet.com/?p=1224#more-1224
KASTEL 08.05.08 Gavriel

Wednesday, May 07, 2008

KESKIVIIKKO 07.05.08
1. ISRAEL PELKÄÄ, että Iran saa atomipomminsa valmiiksi ensi vuoden puolivälissä, kertovat JP:n toimittajat Y Katz ja H Keinon artikkelissaan. Kirjoittavat ovat tulleet johtopäätökseen, että Iran pystyy hallitsemaan sentrifugien teknologian kuluvan vuoden aikana ja aloittaa sen jälkeen uraanin rikastamisen sotilastarpeen tarvitsemaan määrään asti. Tämän arvion mukaan aiempia arvioita Iranin valmiutta ydinpommin valmistamiseksi on siirretty kokonainen vuosi aiemmaksi. Artikkelin kirjoittavat perustavat kirjoituksensa puolustusviranomaisen antamiin tietoihin, joiden mukaan Iranilla oli useita teknisiä ongelmia uraanin rikastamiseksi, mutta näyttää nyt ratkaisseen ne.
VIRKAILIJA mainitsi toisen aiheen, joka huolettaa Israelin puolustusviranomaisia. He pelkäävät, että Iran kehittää risteilyohjuksia, jotka pystyvät välttämään Israelin ilmapuolustus-järjestelmän Arrow:n tutkavalvonnan. Iranin otaksutaan salakuljettaneen maahan Ukrainasta venäläisvalmisteisia X-55 risteilyohjuksia, ja käyttäneen niitä mallina kotitekoisten ohjusten rakentamiseksi. Risteilyohjus lentää matalla seuraillen maaston muotoja pystyen sen ansiosta ohittamaan tutkavalvonnan. Ne voidaan varustaa ydinkärjellä.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz vahvisti myös lausunnossaan, että Iranin valmius ydinpommin rakentamiseksi on lähempänä kuin yleisesti tiedostetaan.
NATON pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer varoitti lausunnossaan, että Iranin esimerkillä on domino-vaikutus, eli monet muut maat tulevat aloittamaan ydinteknologian kehittämisen. Hän mainitsi esimerkkinä Syyrian, jolla aivan ilmeisesti oli ydinlaitos lähes valmis ennen kuin IAF tuhosi sen 6. syyskuuta 2007. Hän mainitsi, että Syyria olisi pystynyt vuodessa rikastamaan plutoniumia tarpeeksi kahta ydinasetta varten.
2. MAALE ADUMIMIN pormestari Benny Kashriel sai puolustusministeriöltä muutaman päivän tilapäisen luvan kevytrakenteisen puuparakin pystyttämiseksi kaupungin kuntarajojen sisällä sijaitsevalle kiistanalaiselle ns. E-1 alueelle. Tämä 12 neliökilometrin suuruinen alue Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä on ollut rakennusohjelmassa vuosikymmenien ajan, mutta eri hallitukset eivät ole rohjenneet antaa lopullista lupaa töitten aloittamiseksi. Alueelle on rakennettu myös infrastruktuuri lähes valmiiksi vuosia sitten. Kashriel pystytti parakkinsa viereen suuren kilven, jossa uhmakkaasti kerrotaan: ”Maale Adumimin kaupunki”. Kashriel toteaa, että jos israelilaiset eivät rakenna alueelle, palestiinalaiset tekevät sen. Hän myös mainitsi, että kaupungin rakennusmaa alkaa olla lopussa, ja se tarvitsee uusia alueita.
Kashriel pystytti alueelle johtavan polun alkuun kilven, jossa vieraat lausutaan tervetulleiksi ”Mevasseret Adumim” lähiöön. Kashriel otti vieraita vastaan eilen ja aikoo jatkaa sitä tänään ja huomenna Israelin 60-vuotisjuhlien aikana. Hän toteaa, että vaikka USA:n presidentti Bush ja hänen ulkoministerinsä Rice ovat Israelin ystäviä, he eivät ole sen johtajia.
KASHRIELIN parakin takana on Juudean ja Samarian äskettäin valmistunut poliisiasema, jonne johtaa päällystetty tie. (JP)
3. ”MEIDÄN TULEE yhdistää maa ja yhteiskunta ja alkaa uudelleen puhua sionismista”, sanoi IDF:n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi lyhyen seremonian aikana Länsimuurilla eilen iltana, joka oli valtion virallinen tilaisuus sodissa kaatuneitten muistoksi. Ashkenazi totesi, että kasvatus on oleellinen osa turvallisuutta.
ISRAELIN presidentti Shimon Peres ylitti vähän mandaattiaan kovin poliittisessa puheessaan, jossa hän vakuutti, että ”Israel on valmis maksamaan hinnan rauhasta, hymyilevistä lapsista, olkoot he palestiinalaisia, jordanialaisia, egyptiläisiä tai syyrialaisia”, mainitsematta israelilaisia. Hän esitti surunvalittelunsa ”sodissa menetetyistä, erinomaisista huomisen sukupolvista, rakastettujen lastemme menetyksistä”. Peres toisti näkynsä ”rauhasta ilman antautumista”, vakuuttaen ”Israelin olevan valmis tarttumaan ojennettuun käteen, mutta tarvittaessa myös valmis painamaan liipaisinta”.
KAHDEKSAN AIKAAN eilen iltana sireenit soivat maassa minuutin hiljaisuuden merkiksi kaatuneitten muiston kunnioittamiseksi, ja virallinen lippu laskettiin puolitankoon Länsimuurin aukiolla. Puheitten välissä armeijan rabbit lukivat Kaddish-rukouksia kaatuneille. Lopuksi paikalla ollut yleisö yhtyi armeijan sotilaitten kanssa yhteiseen kansanhymniin Hatikva. (JP)
TÄNÄÄN keskiviikkona sireenit soivat maassa klo 11.00 sotilasseremonioitten alkamisen merkiksi maan lukuisilla sotilashautausmailla. Kaatuneitten muistopäivä päättyy illalla 20.00 perinteiseen soihtujen sytytysseremoniaan Herzl-vuoren hautausmaalla jatkuakseen maan itsenäisyyspäivän 60-vuotisjuhlilla juutalaisen kalenterin mukaan. (3. Iyar 5768; AD 08.05.08)
4. OLMERT LUPAA PA:lle 89 % Juudeasta ja Samariasta, sanoo jordanialainen
journalisti Hamada Farana, jota pidetään palestiinalaisten asioitten asiantuntijana. Hän kuitenkin lisää, ettei tämä tyydyttänyt Mahmoud Abbasia, joka vaatii 98.5 % alueista. Hän kertoo myös, että palestiinalaisten toiveikkuus alkaa hälvetä ja varoittaa, että Abbas lupaa tehdä dramaattisia päätöksiä, jos rauhansopimusta ei saada aikaan vuoden 2008 aikana.
Tämä perustuu korkean PA:n virkailijan lausuntoon, joka julkaistiin Al-Quds Al-Arabi lehdessä keskiviikkona. Abbas uhkaa lopettaa rauhankeskustelut, ellei muutosta tapahdu.(INN)
MAHMOUD ABBASIN edustaja Nabil Abu Rudeinah, joka tavallisesti nähtiin Jasser Arafatin korvan juuressa kuiskutellen tälle, mitä tulee puhua Arafatin muistin alkaessa pätkiä, antoi lausunnon tiistaina, jossa hän totesi keskustelujen PA:n ja Israelin välillä edistyneen, mutta tunnusti suurien erimielisyyksien edelleen vallitsevan osapuolten välillä. Hän kertoi, että Abbas varoitti Olmertia Jerusalemista, joka muodostaa äärilaidan (redlines) keskusteluissa, ja että PA haluaa Juudean ja Samarian alueet kokonaisuudessaan, myös Jordanjoenlaakson, jonka Israel haluaa pitää turvallisuussyistä. Myös PA:n toinen pääneuvottelija Saeb Erekat tunnusti, että erimielisyydet ovat suuret ja epäili, että on mahdollista 10 päivän aikana saada aikaan Ricen toivomaa periaate-luonnosta Bushin Israelin vierailuun mennessä. (INN)
5. OLMERTIA koskevat poliisitutkimukset jatkuvat tiiviisti juhlapäivistä huolimatta. Poliisin edustaja valittaa, että uutisvuodot häiritsevät tutkimuksia ja epäili julkisuuskiellon merkitystä, koska monet tärkeät yksityiskohdat ovat jo vuotaneet julkisuuteen.
NEW YORK POST julkaisi 06.05.08 Kate Sheehyn kirjoittaman artikkelin, jossa hän kertoo Long Island´ista kotoisin olevan miljonääri-sijoittajan Morris Talanskyn, jolla on oma investointiyhtiö Woodmeressä, antaneen suuren summan rahaa Olmertille silloin, kun tämä toimi Jerusalemin pormestarina 90-luvulla. Poliisia on hermostuttanut lahjusten antajan nimen julkistaminen, ja omissa lausunnoissaan viittaa ”amerikkalaiseen liikemieheen”. Artikkelin mukaan Talansky on kertonut poliisille tietonsa, ja siinä todetaan, että juttu näyttää vakavalta, ja että Talansky on lupautunut valtion todistajaksi.
ARTIKKELISSA kerrotaan, että Talansky on osallistunut lukuisiin projekteihin, mutta että hänen varsinainen toimintansa on enemmän varojen hankkimista kuin projektien rahoitusta. Hänestä käytetään nimitystä ”pyykkäri” (laundryman). Hän näyttää olleen tiiviissä yhteistyössä Olmerin kansliapäällikkö Shula Zakenin kanssa, jota poliisi on kuulustellut toistamiseen.
OLMERT itse kieltää syyllistyneensä mihinkään laittomaan ja aikoo jatkaa toimintaansa maan johdossa, joskin jotkut uutiset kertovat, että hän sanoutuu irti virastaan kuulustelujen ajaksi.
PA:N NEUVOTTELIJAT ovat valittaneet, ettei heillä ole enää neuvottelukumppania enempää Israelissa kuin Yhdysvalloissakaan. Tämä siksi, että Olmertin tulevaisuus on täysin auki, ja PA:n johto väittää USA:n suosivan Israelia heidän kustannuksellaan. (Haaretz)
6. KADIMA-PUOLUEEN sisällä kuohuu Olmertia koskevien uusien poliisikuulustelujen ja korruptiosyytösten vuoksi. Monet puolueen kansanedustajat syyttävät Olmertia, ettei hän ole pätevä johtamaan puoluetta. Jos Olmert eroaa virastaan poliisikuulustelujen ajaksi, hänen tilalleen nousee ulkoministeri Tzipi Livni. Kadiman kapinalliset haluavat kuitenkin, että puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja. Livnin ohella vakavia ehdokkaita ovat liikenneministeri Shaul Mofaz sekä sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Heidän panostaan arvostettaisiin puolueen eheyttämisessä ja uudelleen orientoitumisessa, vaikka kukaan heistä ei palvelisikaan pääministerinä, sanotaan puolueen kansanedustajien arvioissa. On toki puolueessa niitäkin, joitten mielestä Olmertia koskevat poliisitutkimukset ovat aiheettomia.
OLMERTIN KRIITIKOT valittavat, että Olmert yhdessä Haim Ramonin ja muutaman muun kanssa ovat kaapanneet alun perin keskusta-oikeisto-puolueen ja muuttaneet sen vasemmisto-keskusta-puolueeksi. Lisäksi he syyttävät Olmertia, että hän toi hallitukseen heikolla poliittisella ja eettisellä maineella varustettuja henkilöitä madaltaen siten hallituksen uskottavuutta. Kansanedustaja Marina Solodkin ei sievistellyt sanojaan kuvaillen pääministeriä, joka on saanut ”liian monta poliisitutkimusta, jonka talousministeri osoittautui varkaaksi ja rikolliseksi ja jonka henkilökohtaista avustajaa epäillään syylliseksi pahinta laatua olevaan korruptioon”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N joukot tunkeutuivat aamun kuluessa Gazan kaistalle 11 tankin ja puskutraktorien avustamina. Tankit avasivat tulen sen jälkeen, kun niitä oli tulitettu panssarintorjunta ohjuksilla. Palestiinalaisten mukaan 11 ihmistä haavoittui, suurin osa aseellisia, kolmen helikopterin osallistuessa taisteluun. Isku suoritettiin Gazan eteläosaan militanttien eliminoimiseksi. (Haaretz)
- PRESIDENTTI Shimon Peres ei tunnusta pahoittelevansa Oslon sopimuksia, mutta sanoo pettyneensä, ettei Gazan luovutus tuonut rauhaa rajalle ja etteivät rauhankeskustelut Juudeasta ja Samariasta ole edistyneet.(Haaretz)
- IDF ja Shin Bet ovat lisänneet tarkkavaisuuttaan itsenäisyyspäivien johdosta. Heillä on 11 varmaa terrorivaroitusta ja lisäksi muita epämääräisempiä.

Tuesday, May 06, 2008

TIISTAI 06.05.08
1. OLMERTIN skandaalijutun selvittelijät sanovat, että täydellinen julkisuuskielto jatkuu toistaiseksi, mutta vihjaavat, että tutkimukset ovat ylittäneet tärkeän rajapyykin. Toisaalta oikeuskansleri Mazuz vihjailee, että tutkimusten tulokset tulevat vapisuttamaan kansaa. Onko kysymyksessä pelkkä lahjusskandaali vai liittyykö asiaan jotain paljon vakavampaa, mitä oikeuskansleri vihjaa, selvinnee sitten, kun asiasta lopulta kerrotaan kansalle. Jos kysymyksessä on maan turvallisuuteen liittyviä seikkoja, kaikkea ei tietenkään päästetä julkisuuteen. Asian ympärillä liikkuvia huhuja paisuttaa se, että tutkimukset aloitettiin juuri ennen maan 60-vuotisjuhlallisuuksia korkeine ulkomaisine vieraineen. (JP)
2. OLMERTIN SKANDAALIN tutkimukset ovat tuoneet esille toisen koko maan tulevaisuutta koskevan kysymyksen. Onko syytä olettaa, että Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” ollessa eräänlaisessa kriisitilanteessa, kuten PA:n johto tulkitsee, Olmert pyrkii manipuloimaan kansaa lupaamalla PA:lle suuria myönnytyksiä vain saadakseen huomion käännetyksi pois omien asioittensa käsittelemisestä? Juuri tätä monet oppositiopoliitikot pelkäävät. ”On käsittämätöntä, että tutkimuksesta tutkimukseen Olmert jatkaa neuvotteluja myönnytyksistä (PA:lle)”, sanoi Likudin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Gideon Saar. ”Tutkimusten alaisena älä koske Juudean ja Samarian maahan äläkä rohkene asettaa kättäsi Jerusalemiin. Se ei ole myynnissä oleva asunto. Älä lähetä salaisia viestejä (Syyrian presidentti) Assadille, että Israel on valmis luopumaan Golanin ylängöstä, koska se ei ole totta. Sinulla ei ole enemmistöä Knessetissä jatkaaksesi prosessia yksipuolisista myönnytyksistä,” Saar jatkoi Knessetin ensimmäisessä istunnossa skandaalin julkistuttua.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu totesi puheessaan: ”Onko eettisesti oikein, että Olmert jatkaa neuvottelujaan palestiinalaisten kanssa samaan aikaan, kun hän on tutkimusten alaisena?” Häntä vastustamaan nousi kansanedustajia Kadiman ja vasemmiston piiristä selittäen, että tällaista on tapahtunut myös aiempien pääministerien aikana.
GIDEON SAAR jatkoi myöhemmin omaa hyökkäystään: ”Niin kauan kuin rikostutkimukset Olmertia vastaan kiihtyvät ja jatkuvat Olmert kiihdyttää yksipuolisten myönnytysten prosessia luovuttaen Israelin strategisia kohteita” Saar selitti ja osoittaen sanansa Shas-puolueen jäsenille kehotti heitä eroamaan hallituksesta välittömästi, ”ennen kuin uutta – ja mahdollisesti peruuttamatonta – tuhoa aiheutetaan Israelille ja sen tulevaisuudelle”.
OSLON SOPIMUSTEN pääsuunnittelija Shimon puolestaan kertoi pitävänsä Olmertia syyttömänä, kunnes toisin osoitetaan, eikä nähnyt mitään outoa poliisikuulusteluissa. (JP)
3. HUOMATTAVAA EDISTYSTÄ saavutettiin eilen Ehud Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin välisissä keskusteluissa, joista tunti käytiin salaisena Olmertin ja Abbasin kesken, toinen tunti Ahmed Qureian ja Tzipi Livnin liittyessä keskusteluihin, kertovat pääministerin kansliasta annetut tiedot. Keskusteluissa edistyttiin varsinkin rajakysymyksissä, ja osittain myös turvallisuutta koskevissa asioissa, mutta pakolaisten ja Jerusalemin asia ei edistynyt keskusteluissa. TV-kanava I jopa esitti joitain yksityiskohtia, kuten että Israel karkottaa Juudeasta ja Samariasta 60 000 juutalaista asukasta. JP:n asiaa koskevan artikkelin kirjoittaja Herb Keinon viittaa myös mahdollisuuteen, että ”positiiviset lausunnot” keskusteluista PA:n kanssa liittyvät Olmertia koskeviin poliisitutkimuksiin ja että Olmert pyrkii tällä muuttamaan lehdistön viime päivien negatiivisia otsikoita. Olmert ja Abbas tapasivat toisensa muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Olmert nautti aamiaista ulkoministeri Ricen kanssa, joka esitti vaatimuksen edes jonkinasteisen luonnoksen laatimisesta Palestiinan valtiosta ennen presidentti Bushin Israelin vierailua kuluvan kuun puolivälissä. Rice toisti vaatimuksensa tiesulkujen ja esteiden poistamisesta Juudeassa ja Samariassa. (JP)
4. TÄYSIN HYLÄTTÄVIÄ JA PROVOKATIIVISIA, luonnehtivat PA:n viranomaiset eilen KH A Toamehin JP:n artikkelin mukaan Israelin esittämiä ehdotuksia Olmertin ja Abbasin keskusteluissa. He syyttävät Israelia, että se tarjoaa heille vain kanttonien pienoisvaltiota osalle Länsirantaa, sekä Yhdysvaltoja Israelin suosimisesta ennen palestiinalaisia. Viranomaiset sanoivat kärkevästi, että ”nyt on täysin selvää, ettei Israelilla ole aikomustakaan vetäytyä kaikilta territorioilta, jotka se miehitti 1967”. He myös totesivat, että ”jos Israelin ja USA;n johtajat uskovat löytävänsä palestiinalaisjohtajan, joka suostuu vähempään kuin 1967 rajoihin, he elävät mielikuvitusmaailmassa”.
TOINEN PA:N viranomainen kertoi nähtyään Israelin esittämät kartat, että Israel suunnittelee säilyttävänsä valvonnassaan lähes puolet Länsirannasta ja suuren osan Itä Jerusalemia. Hänen mukaansa Israel muuttaa Länsirannan palestiinalaisten asuttamiksi kaistaleiksi, joita ympäröivät Israelin sotilastukikohdat ja suuret setlementtiblokit.
PA:N VIRKAILIJAT esittivät katkeraa kritiikkiä tiedoista, että Israel olisi muuttanut asennetaan ja kielsivät, että mitään edistystä Olmertin ja Abbasin keskusteluissa olisi tapahtunut.
He jopa olivat yllättyneitä Israelin lehdistössä olleista tiedoista edistyksestä vihjaten, että ehkä Olmert tietoisesti levittää positiivisia huhuja kääntääkseen huomion pois tutkimuksistaan.
ABBASIA LÄHELLÄ oleva Yasser Abed Rabbo kertoi asian näin: ”Israelin hallitus ei ole tosissaan rauhankeskusteluista. Emme usko, että voimme saavuttaa sopimusta Israelin kanssa ennen kuluvan vuoden loppua.” Hän syytti, että Israel jatkaa setlementtien rakentamista ja laajentamista sekä ”erottavan muurin” (turva-aidan) pystyttämistä.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat oli nähnyt, että Olmertin ja Abbasin keskustelut olivat vakavia ja yksityiskohtaisia. Hän kertoi, että Abbas vaati rakentamisen lopettamista Länsirannalla sekä avaamaan uudelleen PLO:n suljetut instituutiot Jerusalemissa. (JP)
5. EU:N MIELESTÄ kansainvälinen politiikka Hamasin heikentämisestä ja väestön vahvistamisesta Hamasin vastaiseksi saartotoimin on epäonnistunut. EU:n Israelin lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzal sanoo, että Gazan väestön suora avustaminen taloudellisen humanitäärisen avun muodossa ja Hamasin heikentäminen kansainvälisellä saarrolla on aiheuttanut päinvastaisen kehityksen. EU:n edustaja Juudeassa, Samariassa ja Gazassa John Kjaer yhtyy hänen näkemyksiinsä ja toteaa, että saarto on päinvastoin tiukentanut Hamasin otetta vallasta Gazassa. Molemmat puhuivat lehdistölle Jerusalemissa kieltäen huhut, että heillä olisi mitään yhteyksiä Hamasin kanssa. Molemmat sanoivat kannattavansa sopimusta, joka rauhoittaisi Gazan kaistan, ja lisäsivät, että sellaiseen sopimukseen tulisi sisällyttää vankien vaihtaminen. EU:n Rafahin rajatarkkailijoitten johtaja Pietro Pistolese uskoo, että tulitauko Israelin ja Hamasin kesken auttaisi Rafahin terminaaliliikenteen elpymistä. Hän totesi EUBAM ryhmänsä olevan valmiin laajentamaan velvollisuuksiaan rajavalvonnassa, kuten Israel vaatii. Hän kuitenkin toteaa, että he mieluummin ovat yhteistoiminnassa PA:n rajavalvojien kuin Hamasin kanssa.
EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman suunnittelee matkustavansa Israeliin esittääkseen sopimusluonnoksen maan johdolle lähi päivien aikana. Suleiman on peruuttanut useita aiempia matkasuunnitelmiaan Israeliin eri syistä. (JP)
6. ISRAELIN valmistautuessa suremaan sodissa ja väkivaltaisuuksissa palestiinalaisten kanssa kuolleita kansalaisiaan huomenna ja juhlimaan torstaina valtion 60-vuoden taivalta itsenäisenä valtiona, Israelin arabit valmistautuvat marssimaan tuhotun arabikylän raunioille. He kutsuvat Israelin valtion syntymistä 15. toukokuuta 1948 nimellä ”naqba”, onnettomuus. Israelin väkiluvusta lähes 20 % on arabeja, joista monet tunnustautuvat mieluummin palestiinalaisiksi kuin israelilaisiksi. Heillä on kuitenkin samat oikeudet kuin juutalaisilla; he ovat maan kansalaisia täysillä oikeuksilla, mutta heidän ei tarvitse osallistua kolmevuotiseen asepalvelukseen, jonka periaatteessa jokainen miespuolinen kansalainen joutuu suorittamaan. Se koskee myös naisia, mutta heidän palvelusaikansa on lyhyempi ja heidän on suurempi mahdollisuus saada erivapauksia kuin miehillä.
HISTORIOITSIJA Paul Johnson kertoo pakolaiskysymyksestä näin (History of the Jews):
Vuosien 1947 ja 1948 tapahtumat, jotka perustivat Israelin valtion, aiheuttivat myös Israelin ja arabien välisen ongelman, joka on kestänyt tähän päivään. Niihin sisältyy kaksi pääaspektia, pakolaiset ja rajat, kumpikin erikseen käsiteltyinä. YK:n lukujen mukaan 656 000 Palestiinan mandaatin arabikansalaista pakeni Israelin valvomilta alueilta. Jordanian miehittämän länsirannan 280 000 asukkaasta 70 000 pakeni Transjordaniaan; 100 000 Libanoniin; 4000 Irakiin; 75 000 Syyriaan ja 7000 Egyptiin. Gazan kaistan asukkaista 190 000 pakeni.
(Israelin antamat pakolaisten luvut ovat 550 000 – 600 000) He pakenivat taisteluja, koska hallinto oli romahtanut; koska heidät käskettiin tai vaadittiin väärin perustein lähtemään arabiradion toimittajien joutuessa paniikkiin ; Deir Yassinin asukkaat pakenivat Stern-ryhmän hyökkäystä kylään 9. huhtikuuta 1948. Arabialueitten väkiluku oli sen jälkeen 160 000.
VUOSIEN 1947-1948 tapahtumat aiheuttivat myös toisen kehityksen: Arabimaissa asuneet juutalaisyhteisöt, joista jotkut olivat olleet siellä 2 500 vuotta, joutuivat pakenemaan. Vuonna 1945 arabimaissa asui yhtyeensä yli 500 000 juutalaista. Johnsonin esittämien lukujen mukaan kaikkiaan 567 654 juutalaista joutui pakenemaan arabimaista: Valtaosa heistä tuli Israeliin 15.05.1948 ja 1967 lopun välisenä aikana: Marokosta 252 642; Algeriasta 13 118; Tunisiasta 46 255; Libyasta 34 265; Egyptistä 37 867; Libanonista 4 000; Syyriasta 4 500;
Adenista 3 912; Irakista 124 647 ja Jemenistä 46 447. Israelin valtio asutti ja sulautti heidät yhteiskuntaansa ilman YK:n tukea.
7. IDF:n rajapoliisit löysivät eilen Jerusalemin Shufatin arabilähiöstä suuren asekätkön. Siellä oli suuri joukko pistooleita, käsikranaatteja, tainnutuskranaatteja, armeijan varusteita ja Law-panssarin torjuntaohjuksia. Poliisit pidättivät 7 henkilöä epäiltyinä aseitten salamyynnistä. Shufatin lähiö on yli 10 000 arabiasukkaan yhteisö Jerusalemin pohjoisosassa. Sen läheisyydessä ovat Ranskalainen kukkula, Pisqat Zeev ja Neveh Yaakov. (Debkafile)

Monday, May 05, 2008

MAANANTAI 05.05.08
1. ”POISTAKAA TUO erottava muuri”, oli USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen ohje -ellei sitä tarkoitettu käskyksi – israelilaisille isännilleen WND:n Jerusalemin toimiston johtajan Aron Kleinin mukaan. Israelin turvallisuudesta vastaavat virkamiehet ovat kauhuissaan kuunnellessaan Israelin läheisimmän ystävämaan ulkoministerin tapaa ohjailla maan turvallisuuskysymyksiä. Kuten Klein toteaa WND:n artikkelissa, joka kerran, kun IDF on poistanut asettamiaan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, seurauksena on ollut terroriteko tai sen yritys. ”Aloitetaanpas sitten työskentely”, patisteli Rice puolustusministeriön neuvottelijoita lisäten, että tällä kertaa ei riitä vain poistettavien esteiden nimeäminen, vaan hän lähetti William Frazerin seuraamaan maastossa, että mainitut esteet todella poistetaan.
ARON KLEIN muistuttaa, että se oli Rice, joka 2005 pakotti Israelin hyväksymään Rafahin terminaalin kauttakulkuliikenteen valvonnan hoidettavaksi PA:n ”presidenttikaartin” virkailijoilla. Israelin rajavalvojille annettiin oikeus seurata tilannetta kameran välityksellä omalla maaperällään Kerem Shalomin terminaalissa. Israelin turvallisuusvirkailijat totesivat WND:n haastattelijalle, että sopimus oli ilmeinen virhe, joka vaaransi Israelin turvallisuutta. Tämä järjestely tuhoutui Hamasin kaapattua vallan Gazassa viime vuoden kesällä ja ajaessa Fatahin virkailijat ja EU:n tarkkailijat pois terminaalista. Egyptin neuvotteleman tulitauko-sopimuksen mukaan Rafahin rajaterminaali on tarkoitus avata uudelleen, mutta lähes samoilla järjestelyillä kuin edellinen Israelille vaaralliseksi todettu. (JP, WND) http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=63380
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on havainnut Ricen antaman mahdollisuuden painostaa Israelia esittämällä sille toistuvia vaatimuksia, joista hän varmaan aivan hyvin on tietoinen, ettei Israel tule niitä nielemään sellaisinaan.
Abbasin vaatimuslista käsittää ainakin seuraavat vaateet, kuten hän selitti medialle:
- Tiekartta, Arabiliiton rauhanaloite ja presidentti Bushin rauhannäky muodostavat perustan, jonka pohjalta selvitetään lopullisen tilanteen kysymykset, ja jonka tarkoituksena on lopettaa ”miehitys ja muodostaa itsenäinen Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem.
- Kaikki setlementtitoiminta on lopetettava, myös luonnollisen kasvun osalta.
- Setlementtien ulkopuoliset parakit (outposts) on poistettava.
- Suljetut PLO:n instituutiot Jerusalemissa on avattava.
- Kaikki tiesulut ja esteet (barriers, tarkoittaa turva-aitaa) on poistettava.
- Kaikki palestiinalaisvangit on vapautettava Israelin vankiloista, myös ne, jotka on tuomittu oikeusistuimissa yhdestä tai useammasta murhasta tai sen osallisuudesta.
- Pakolaisten tulee sallia palata koteihinsa.
ABBAS muistutti, että neuvotteluissa kilpaillaan ajan kanssa, vaikka työtä tehdään keskeytyksettä ja jokainen niihin osallistunut toimii vakavissaan. Abbas pyöritteli kysymystä, onko sopimusta mahdollista saada valmiiksi kuluvan vuoden aikana todeten, että se on edelleen päämääränä, mutta että se voi epäonnistua.
ABBAS SELITTI, että PA pyrkii vakavissaan saattamaan lain ja oikeuden valvontaan Länsirannalla ja varoitti niitä, jotka pyrkivät estämään tässä. Hän antoi tunnustusta Egyptin ponnisteluille tulitaukosopimuksen saamiseksi Gazaan kehottaen Hamasia lopettamaan vallankaappauksensa ja lupasi parlamentin ja presidentin vaalit tilanteen selvittämiseksi.
PA:N POLIISIT, ns. Daytonin armeijan sotilaat, valvovat Nablusia päivällä ja viimeksi ottivat vastaan Jeninin kaupungin valvonnan kiväärein aseistetun 480 poliisin toimesta. (JP)
3. POLIITTINEN ELÄMÄ Israelissa on kuitenkin toistaiseksi pysähtynyt viikonvaihteen aikana tulleen uuden skandaalin johdosta. Hallituksen virkailijat toteavat, että myös ”rauhanprosessi” Livnin ja Qureian keskusteluineen täytynee keskeyttää, kunnes tämän maan sisäisen ”tsunamin” hyökyaallot ovat tasaantuneet. Koska oikeuden määrättyä poliisia ja oikeusministeriötä paljastamasta skandaaliin liittyviä yksityiskohtia, maan medialaitos on täynnä ”huhuja”, kuten Olmert niitä luonnehti. Olmert itse sanoo olevansa syytön ja vakuuttaa, että huhut kuolevat itsestään sitten, kun totuus asiasta tulee julkisuuteen. Erään ”huhun” mukaan Olmertin saamat rahasummat amerikkalaiselta liikemieheltä ovat ”huomattavia”. Tämä lienee tapahtunut Olmertin toimiessa ministerinä ja ennen nousuaan pääministeriksi. Livni on hyvin lyhytsanainen asiaa kosketellessaan, mutta sanoo keskustelujen Qureian kanssa jatkuvan kaikesta huolimatta. Jos Olmert pakotetaan eroamaan, hänen paikkansa ottaa tilapäisesti ulkoministeri Tzipi Livni, kunnes uusi pääministeri nimitetään.
4. MAAN OPPOSITIOPUOLUEET varsinkin Likud, ovat alkaneet valmistautua uusien vaalien mahdollisuuteen, aikaisimman aikataulun mukaan syyskuussa. Olmertilla on ennestään neljä poliisin tutkimaa juttua, joista yksi on oikeuskanslerin harkittavana, kolmessa tutkimukset jatkuvat.
JOS OIKEUSKANSLERI havaitsee tutkimusten tulokset niin vakaviksi, että hänen tulee nostaa virallinen syytös Olmertia vastaan, tämän on erottava. Kahdessa edellisessä tapauksessa, Aryeh Deriä ja Raphael Pinhasia, vastaan nostetuissa jutuissa korkein oikeus kehotti silloista pääministeri Rabinia erottamaan ministerit, jotka eivät sitä itse tehneet. Poliisin kiireen aloittaa Olmertin kuulustelut välittömästi aiheutti pelko, että Olmert voi yrittää sotkea todistusaineistoa tai yhdenmukaistaa asioita 30 vuotta toimistonsa kansliapäällikkönä toimineen Shula Zakenin kanssa, jota poliisi on myös kuulustellut, ja joka on kotiarestissa.
NYKYISEN HALLITUKSEN mahdollisuudet jatkaa toimintaansa Olmertin eron jälkeenkin riippuvat siitä, pysyykö hallitus-koaliittio kasassa, ja jos se ei onnistu, pystyykö presidentin nimeämä pääministeriehdokas muodostamaan uuden hallituksen. Jos tämä ei onnistu, presidentti määrää maalle uudet parlamenttivaalit. Kysymys jatkotoimista on kuitenkin hyvin paljon oikeuskansleri Mazuzin käsissä.
SILVAN SHALOM Likudista sanoo aloittavansa valmistelut uusista vaaleista. Likud on edelleen vahvasti suosituin puolue, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kadiman kannatus putoaisi vähän yli kymmeneen, Labourin kannatus kasvaisi myös. Gil eläkeläisten puolue häviäisi kokonaan. Sen seitsemästä kansanedustajasta kolme erosi eilen. He edustavat Knessetissä Eläkeläisten oikeus-nimellä Arkadi Gaydamakin Sosiaalinen oikeus puoluetta. Gaydamak ilmoitti olevansa kiinnostunut siirtolaisministerin paikasta hallituksesta, jos sitä tarjotaan.
Myös Israel Beiteinu puolue sanoo aloittaneensa vaalivalmistelut. Labour on odottavalla kannalla. Labourin puheenjohtaja Ehud Barak ei ole saanut mitään mainittavaa aikaan, jolla hän voisi osoittaa olevansa valmis pääministeriksi. Tzipi Livnin ainoa ”meriitti”, jollaiseksi media sitä luonnehtii, on hänen hedelmättömät keskustelunsa PA:n kanssa. Livni enempää kuin Barak ovat välttäneet Olmertin syyttämistä ja vaatimuksesta hänen erostaan, kuten he tekivät Winograd-komitean raportin julkistamisen aikoihin, koska se iski omaan nilkkaan. JP
5. UUTISOTSIKOITA
- Sephardi-päärabbi Shlomo Amar tyynnyttelee juutalaisuuteen kääntyneitä, joita uhkasi korkean rabbiinioikeuden päätös kääntymisen kumoamisesta. Hän vakuutti, että heidän asemansa juutalaisina tulee jatkumaan, mutta korkeimmasta rabbiini-oikeudesta ilmoitetaan, että päätöksen vaikutukset tuntuvat joka tapauksessa.
- KORKEIMMAN rabbiinioikeuden päätöksestä aloitetaan keskustelu Knessetissä tänään. Aloitteen tarkoituksena on mitätöidä rabbiinioikeuden päätös. (JP)
- ISRAELIN Mossadin johtaja Meir Dagan saa vieraakseen Englannin salaisen palvelun MI6 päällikön Sir John Scarlettin myöhemmin tässä kuussa, kertoo lontoolainen lehti Sunday Times. Dagan tulee informoimaan vierastaan Mossadin keräämistä tiedoista Iranin ydinsuunnitelmasta. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan, että Iranin ydinasevalmius voi olla lähempänä kuin tiedostetaan. Eräs vihje uudesta ajattelusta oli Syyrian rakenteilla ollut ydinlaitos, jonka IAF tuhosi. USA:n uskotaan myös muuttavan aiempaa tyynnyttelevää kantaansa Iranin ydinsuunnitelman toteutumisessa ja merkkejä nähdään sen valmistautumisesta sotilaalliseen iskuun Iranin ydinlaitoksia vastaan. Israelissa tutkitaan myös sotilaallisen iskun mahdollisuutta Iraniin, mutta ensin se haluaa saada Washingtonin ja Lontoon kannatuksen, koska sen vaikutukset tuntuvat koko Lähi Idässä. (JP)
- ISRAEL HILJENEE tiistai-iltana muistamaan sodissa kaatuneita sotilaitaan. Heidän lukumääränsä on nyt 22 437 miestä ja naista. Viime vuonna kaatui 132 sotilasta puolustaessaan maataan. Terroristien murhaamien siviilien lukumäärä on 1634; samaan aikaan haavoittuneita siviilejä on 14 000 vuodesta 1948 lähtien. (INN)
- GAZAN terroristit ampuivat 10 Kassam-rakettia Israeliin aamupäivän kuluessa. Eilen yksi raketti tuhosi asuintalon, toinen osui liiketaloon. Jotkut joutuivat shokkiin. (INN)
- HAMASIN pyssymiehet surmasivat 66-vuotiaan miehen ja haavoittivat kahta muuta Rafahin terminaalin luona. Miehet kuuluvat Hamasin vastustajiin Gazassa.
- VIISI israelilaista, mies ja kaksi naista, kuoli kahden jeepin nokkakolarissa Biliviassa torstaina. (JP)
- HIZBULLAH lennättää aseita Iranista Beirutin lentokentälle ja aikoo ottaa lentokentän valvontaansa. Se asentaa valvontakameroita kentän läheisyyteen ja sillä on miinoitettuja autoja kentän läheisyydessä. Hizbullah rakentaa omaa puhelinkaapeli-verkkoaan Libanonin eteläosaan. Syyrian vastainen johtaja Walid Jumblat varoittaa, että Hizbullah aikoo kidnapata maahan tulevia vieraita ja valvoa maahan saapuvien johtajien matkareittiä lentokentältä hotelleihinsa. (INN)
- ISRAELIN 60-VUOTISPÄIVÄ on juutalaisen kalenterin mukaan torstaina.
- KINNERETIN pinta on 1.245 m alempana kuin vuosi sitten tähän aikaan. Vedenpinta nousi vain 60 sm sateitten ansiosta ja laski jo siitä 25 sm. Oman puutarhan mulperi-marjat ja kirsikan alut kuivuvat ennen kypsymistään. Kuivuus tuntuu jo kaikkialla.

Sunday, May 04, 2008

SUNNUNTAI 04.05.08
1. OLMERTIN SÄILYMINEN vallankahvassa puhuttaa aamun uutistoimittajia eniten. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tämä viimeinen epäily ja poliisin kiireinen puolentoista tunnin kuulustelu perjantaina on kaikkein vakavin syytös Olmertin luotettavuutta kohtaan, mutta koska poliisi kielsi kaiken julkistamisen kuulusteluista tai sen taustoista, toimittajat esittävät lukuisia epäilyksiä ja rakentavat omia olettamuksiaan, miksi kuulustelu juuri nyt ennen USA:n ulkoministeri Ricen vierailua ja lähestyviä Israelin 60-vuotisjuhlia korkeine vieraineen.
JP:n kolumnistit Y Lappin ja D Izengerg viittaavat korkeaan lain toteuttamisviranomaiseen (poliisiin) mainitsematta nimeä, että syytös on niin vakava, että Olmert joutunee jättämään paikkansa. Pääministerin kanslia vähättelee tilannetta ja aikoo jatkaa toimiaan kuten normaalisti, eikä oikeuskanslerin virasto tunnusta, että vaatimuksen esittämisestä Olmertin eroamiseksi olisi edes keskusteltu virastossa. Poliisi kieltäytyy ennakoimasta, jatkuvatko Olmertin kuulustelut toteamalla, että tutkimukset jatkuvat.
www.debka.com esittää artikkelissaan, että Olmert ehkä astui Yhdysvaltain korkeiden johtajien varpaille, ja siksi Washingtonin ”syväkurkku” pantiin asialle. Debkafilen mukaan yksi tekijä voi olla se, että Israelin hallitus kyseenalaisti USA:n 16 tiedusteluraportin (NIE-raportti), jonka mukaan Iran keskeytti ydinaseen kehittelyn 2003. Tämä nosti Iranin vastaisen iskun mahdollisuuden uudelleen suunnittelupöydälle. Olmert ehkä polki tässä Washingtonin varpaille. Debkafile näkee yhteyden sillä, että syytös Olmertia vastaan nousi muutama päivä sen jälkeen, kun USA:n kongressille esiteltiin IAF:n ilmaisku Syyrian ydinreaktoria vastaan. DEBKAFILE LISÄÄ tähän liikenneministeri Shaul Mofazin puheet Yhdysvalloissa. Niissä hän varoittaa, että Iran hallitsee ydinteknologian vuoden loppuun mennessä, mikä mahdollistaa ydinpommin valmistamisen maalis-huhtikuussa ensi vuonna. Mofaz varoitti myös, että Livnin ja Qureian keskustelut vaarantavat Israelin turvallisuusnäkökohtia, koska ne vaativat Israelia luopumaan strategisesti tärkistä alueista, myös osasta Jerusalemia. Mofazin varoitukset asettavat sekä USA:n että Israelin kiireisen aikataulun eteen: Viimeinen mahdollinen isku Iranin ydinlaitoksia vastaan tulee tehdä loppukesästä tai alkusyksystä, sen jälkeen se on liian myöhäistä. Iran puolestaan ei ole peitellyt varoituksiaan Israelin tuhoamiseksi, ja sen etäispesäkkeet Hizbullah ja Hamas uskollisesti toistavat tätä.
Mofazin varoitukset ”rauhankeskustelujen” mielekkyydestä Israelin kannalta taas asettavat Bushin asettaman aikataulun Palestiinan valtion perustamisesta vielä kuluvan vuoden aikana vähintään kyseenalaiseksi. Debkafile viittaa Israelin lähihistoriaan, joka todistaa, että johtajat, jotka ovat valmiit luopumaan maalle tärkeistä turvallisuushyödykkeistä, on syrjäytetty maan johdosta. Onko Olmertin vuoro siirtyä nyt laulukuoroon? (JP, Debkafile)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapui eilen illalla sapatin loputtua Israeliin. Pääministeri Olmert oli häntä vastassa välittämättä poliisin kuulusteluista. Rice viipyy Israelissa kaksi päivää, joitten aikana hän tapaa Olmertin lisäksi puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin sekä PA:n johtajat pääministeri Salaam Fayadin ja myös puheenjohtaja Mahmoud Abbasin, jos tämä on tarpeeksi toipunut angioplasty operaatiosta.
PALESTIINALAISET lähteet kertovat, että Abbas oli suuresti pettynyt ja vihainen viimeisen Washingtonin matkansa tuloksiin. Hänen kerrotaan todenneen, että Bush ei halunnut kuunnella Abbasin valituksia siitä, ettei Israel ole tehnyt mitään tiekartan määräysten toteuttamiseksi eikä lopettanut kaikkea rakentamista ”setlementeissä” mukaan lukien luonnollinen kasvu, kuten PA vaatii. Bush oli kärsimättömästi todennut, että Rice tulee puuttumaan noihin syytöksiin Israelin matkansa aikana. Palestiinalaisten johto on jo luopumassa toivosta, että ”rauhansopimus” Israelin kanssa valmistuisi tänä vuonna, vaikka Rice edelleen uskoo sen mahdollisuuteen. PA:n johdon mielestä USA on omaksunut Israelia suosivan asenteen. (JP)
3. KVARTETTI, johon kuuluvat YK, EU, Venäjä ja USA, pitivät kokoustaan Lontoossa PA:n tukijamaiden kokouksen yhteydessä. Kvartetti esitti syvän huolestumisensa ”tiekartan” määräysten toteuttamisesta kummallekin osapuolelle. Israelin vaadittiin keskeyttämään kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, myös luonnollisen kasvun osalta (mikä on vastoin tiekarttaa) sekä poistamaan kaikki vuoden 2001 jälkeen rakennetut parakkiasutukset (outposts). PA:ta puolestaan vaadittiin taistelemaan terrorismia vastaan sekä turvallisuuspalvelunsa rakentamisen ja uudelleen kohdistamisen nopeuttamista.
LAUSUNNOSSA tuomittiin jatkuvat raketti-iskut Gazasta Israelin eteläosaan, mukaan lukien Sderot ja Ashkelon, sekä terrori-isku Mercaz Harav seminaariin maaliskuun 6. päivänä. Samalla esitettiin syvä huoli palestiinalaisten siviiliuhrien määrästä, jossa erikseen mainittiin äidin ja hänen neljän lapsensa menehtyminen Gazassa. (IDF:n raportti toteaa, että tutkimusten mukaan, joita tukee tilanteesta otettu ilmakuva, IAF:n ohjusisku osui neljään palestiinalaiseen, jotka kuljettivat mukanaan pommia tai ammuksia, jotka räjähtivät.) Lausunto huomioi terroristien iskun Nahal Ozin terminaaliin, mutta kehottaa samalla huolehtimaan Gazan kaistan välttämättömyystarvikkeiden toimittamisesta Hamasin häirinnästä huolimatta. KVARTETTI keskusteli myös Venäjän esittämästä Moskovan rauhankokouksesta, mutta siitä ei tehty päätöksiä.
ULKOMINISTERI Rice esitti tilaisuudessa vaatimuksen, että arabimaat, jotka Annapolis-konferenssin jälkeen pidetyssä arabiliiton kokouksessa joulukuussa lupasivat PA:lle 717 miljoonaa USD, josta ne ovat maksaneet 153 miljoonaa USD, toteuttaisivat lupauksensa. PA:n johtajat valittavat, että heidän suunnitelmansa instituutioiden ja hallinnon alueilla mukaan lukien turvallisuusvaatimukset, eivät ole voineet toteutua puuttuvien varojen vuoksi. Yksi arabidiplomaatti vihjasi, että varoja ei ole toimitettu PA:lle, koska ”rauhankeskustelut” eivät ole edistyneet odotetulla tavalla.
VIIME VUODEN Pariisin tukijamaiden kokouksessa osanottajat lupasivat PA:lle 7.7 miljardia USD kolmen vuoden aikana. Arabiliittoon kuuluvat maat lupasivat 835 miljoonaa USD, josta ne ovat suorittaneet PA:lle 215 miljoonaa USD.
USA:N presidentti Bush esittää Kongressille, että se myöntäisi PA:lle ylimääräiset 200 miljoonaa USD, josta 50 miljoonaa PA:n turvallisuusvoimien kouluttamiseksi, aseistamiseksi ja tukikohtien rakentamiseksi, 150 miljoonaa USD on tarkoitettu PA:n budjetin kiireiseksi tasapainottamiseksi. USA:n 2009 budjetti sisältää jo 100 miljoonaa USD PA:lle. Tämä budjetti sisältää 2.55 miljardia USD tuen Israelille. Tarkkailijat olettavat, että USA:n talouden ja dollarin alamäen johdosta kongressi tulee vaatimaan varojen suuntauksen arvioimista uudelleen. Yksin Irakin sota maksaa USA:lle 5000 USD sekunnissa, todistaa osoite:
http://www.lasttrumpetministries.org/2008/May2008.html (JP)
4. ”EMME VOI JUHLIA Israelin valtion syntymäpäivää, joka tänäänkin harjoittaa etnistä puhdistusta, joka rikkoo kansainvälistä lakia, joka aiheuttaa valtavaa kollektiivista kuritusta Gazan siviilikansalle ja joka kieltää palestiinalaisilta heidän inhimilliset oikeutensa ja kansalliset pyrkimyksensä”, sanotaan 100 sionismin vastaisen juutalaisen allekirjoittamassa kirjeessä, joka julkaistiin lontoolaisessa The Guardian lehdessä keskiviikkona. Kirjeessä sanotaan lisäksi, että ”valtio perustettiin terrorismin ja massamurhien kautta toiselta kansalta riistetylle maalle”. Jotkut anti-sionistiset juutalaiset kieltäytyivät allekirjoittamasta kirjettä, koska sen sanamuoto heidän mielestään oli ”liian voimakas ja kannatti yhden valtion periaatetta”. Kirjeessä viitataan ”Hitlerin kansanmurhapolitiikkaan ja Euroopan anti-semitismiin, jonka hinnan maksoi eräs toinen kansa”.
ALLEKIRJOITUKSESTA kieltäytyjien joukossa on mm. ”Juutalaiset palestiinalaisten oikeuksien puolesta” (JFJFP) ääriryhmän johto sekä professori Jacqueline Rose, joka osallistuu aktiivisesti Israelin akateemiseen boikottiin ja joka osallistui kirjeen laatimiseen, pitäen sitä liian voimakkaana ja yhden valtion periaatteen puoltajana. JFJFP:n puheenjohtaja Dan Judelson jätti allekirjoittamatta, koska hänen mielestään Israelin tulevaisuus ja turvallisuus voidaan saavuttaa vain hyväksymällä Palestiinan valtio vihreän linjan takana, eikä kirje sisältänyt tätä. Allekirjoittaja Daniel Machover, israelilainen lakimies, joka esittää sotarikossyytöksiä Englannissa vierailevia IDF:n upseereita vastaan, syyttää Israelilaisia ”maan riistämisestä ja ihmisoikeuksien massiivisista loukkauksista, vaikka itse ovat painostuksen ja rasismin uhreja”, ja vaatii yhtäläisiä oikeuksia juutalaisille ja arabeille. Hän vaatii, että ”Israel irrottautuu menneisyydestään ja kehittyy valtioksi kaikille kansalaisilleen, peruuttaa paluuoikeuslain, toteuttaa YK:n julkilausumia ja kehittyy todelliseksi demokratiaksi ja monikulttuuriseksi demokratiaksi, johon sillä vielä on mahdollisuus. Vasta tämä antaa aiheen juhlia Israelin valtion perustamispäivää”, hän toteaa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Korkea rabbiininen oikeus kyseenalaistaa tuhansien kääntymishallinnon suorittamat käännytystoimet, koska niitä ei ole suoritettu halachan mukaan. Oikeus peruutti Rabbi Haim Drukmanin suorittaman naisen käännytyksen 15 vuotta sitten. Oikeus katsoi, ettei nainen neljän lapsensa kanssa liittynyt ortodoksiseen käytäntöön kääntymisensä jälkeen. Drukman, joka on suorittanut tuhansia käännytyksiä 1999 jälkeen, kutsuu oikeuden päätöstä julmaksi, ja ettei se ollut konsultoinut päärabbi Shlomo Amarin kanssa, joka johtaa korkeaa rabbiinioikeutta. (JP)
- IRANILAISEN filmin ”Jeesus, the Spirit of God” mukaan Jeesus Nasaretilainen teki ihmeitä ja tunsi syvää huolta ihmisistä, mutta hän ei kuollut ristillä eikä noussut ylös haudasta. Tämä on kuvausten johtajan Nader Talebzadehin islamilainen näkemys kristittyjen palvomasta Vapahtajasta. Talebzadeh sanoo rukoilevansa kristittyjen puolesta, koska he ovat harhaanjohdettuja. Hän uskoo filminsä helpottavan uskontojen välisten ristiriitojen poistamista. Filmi perustuu teologien hylkäämään Barnabaan evankeliumiin, jota pidetään keskiaikaisena taruna ilman todellisuuspohjaa. Kolumnisti F Fleishman ihmettelee, mitä tapahtuisi, jos kristityt tekisivät vastaavanlaisen filmin Muhammedista. (JP)
- http://www.jpost.com/ Osoitteesta voi hakea artikkelia ”Spirit of God” walks on volatile grounds.
- Jerusalemin lämpö on 11-24 astetta, ma. 10-23, ti 12-20 astetta, puolipilvistä.