Friday, February 15, 2008

PERJANTAI 15.02.08
1. KUOLEMA ISRAELILLE huusivat Hizbullahin kannattajat mestariterroristi Imad Mughniyehin hautajaistilaisuudessa, joka pidettiin Hizbullahin hallitsemassa lähiössä Beirutin eteläpuolella eilen iltapäivällä. Osanottajia oli kuitenkin Hizbullahin järjestämiin edellisiin massatilaisuuksiin verraten kovin vähän. Arviolta 10 000 ihmistä saapui paikalle seuraamaan Hassan Nasrallahin videoitua puhetta ja huutamaan sille opetettuja Israelin vastaisia iskulauseita. Lieneekö järjestön kannatus hiipumassa vai tuliko käsky osallistumiseen liian pikaisesti? Islamin lain mukaan kuollut täytyy haudata vuorokauden kuluessa, mikä selittää kiireen. Hassan Nasrallah ei uskaltanut leikkiä kohtalollaan ja katsoi turvallisemmaksi nauhoittaa puhuttavansa turvallisessa bunkkerissaan heijastettavaksi kansalle suurella taululla. (JP)
2. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah esitti Israelille sodanjulistuksen, tai kuten hän asian ilmaisi, otti Israelin esittämän haasteen vastaan. Hän ei kuitenkaan luvannut sotaa taistelukentällä, vaan vihjaili sitä käytävän kaikkialla maailmassa, kaikkia juutalaisia instituutioita ja laitoksia sekä yksityishenkilöitä vastaan. Israelin ymmärryksen mukaan tämä sisältää muun terrorin ohessa uhkauksen johtavien juutalaisten kidnappaamisyrityksistä. Hän todisteli Israelin tuhoutumisen alkaneen Libanonin kakkossodassa, missä hän nojautui Israelin historiaan: ”Te kaikki tiedätte, että Israelin perustaja (David) Ben-Gurion, joka tunsi tämän yhteisön voiman ja heikkouden paremmin kuin kukaan muu israelilainen, sanoi, että Israelin tuhoutuminen alkaa ensimmäisestä häviöstä taistelukentällä – Israel hävisi ensimmäisen sotansa (2006). Miksi? Yksinkertaisesti siksi, että sen armeija kohtasi päättäväisen ja urhean vastarinnan 33 vuorokauden ajan. Koska Imad Mughdiyeh, hänen veljensä ja opiskelijansa taistelivat sitä vastaan. Israel hävisi ensimmäisen sotansa ja se tulee tuhoutumaan pian.”
CALEV BEN-DAVID, jonka JP:n artikkelia olen osittain lainannut, arvioi kolumnissaan, ettei Libanonin kakkossotaa ole sodittu vielä loppuun, kuten Nasrallah oikein toteaakin, vaan sitä jatketaan uusissa olosuhteissa ja uusin menetelmin. (JP)
3. MUUTAMA TUNTI ENNEN Mughniyehin hautajaistilaisuutta Beirutin marttyyrien aukiolla järjestettiin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan kolmivuotismuistotilaisuus. Tähän tilaisuuteen oli tullut yli miljoona ihmistä. Hizbullahin ja Syyrian vastaista liikettä Libanonissa kutsutaan nimellä maaliskuun 14. päivän liike, jonka Calev Ben-David arvioi saaneen lisää kansan kannatusta 2006 käydyn sodan jälkeen. Hän myös kertoo artikkelissaan tutkineensa sodan mahdollisuutta tulevan kesän aikana todeten, että samaa mietittiin vuosi sitten ja silloinkin sodan mahdollisuus ”tulevana kesänä” oli ilmeinen, joskaan sotaa ei onneksi tullut. Nyt tilanne näyttää uusiutuvan ja saaneen ehkä uutta uskottavuutta. Ben-Davidin haastattelema korkea turvallisuusvirkailija toteaa, että ehkä Israel teki virheen edellistä sotaa edeltävänä aikana siinä, ettei sodan mahdollisuutta pidetty reaalisena, mutta nyt siitä käydyn keskustelun voisi olettaa vakuuttavan vastustajallekin, että tällä kertaa Israel on varautunut sotaan ja ehkä harkitsevan uudelleen ennen sen provosoimista. (JP)
4. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERIN Hassan Nasrallahin uhkaukset terroristi Imad
Mughniyehin teloituksen kostamisesta ovat aiheuttaneet välittömiä varotoimia sekä Israelissa että myös USA:ssa ja Euroopan valtioissa. Hizbullahin pitkä käsi on maailmanlaajuinen. Sillä tiedetään olevan agentteja, joko aktiivisina jäseninä tai ”nukkuvina soluina”, jotka voidaan aktivoida lyhyessä ajassa, ainakin 50 maassa. Sen vahvimmat tukialueet ovat Etelä-Amerikassa, jossa kolmen valtion, Brasilian, Argentiinan ja Paraguain, rajojen leikkauskohdassa Hizbullahin agentit käyvät tai jopa hallitsevat huumeiden ja aseiden salakuljetusta, rahanpesua sekä petoksia ja henkisen omaisuuden varkauksia. He ovat aktiivisia Sierra Leonen timanttikaupassa, kertoo USA:n ulkoministeriön terrorinvastaisen taistelun virkailija Frank C. Urbancic JP:n toimittajille Y Katzille ja M Weissille. Urbancic kertoo lisäksi, että Hizbullah on vahvasti esillä Länsi- ja Keski-Afrikassa sen shia-väestön parissa, jonka jäsenet valvovat suuressa määrin alueen päätuotteiden vientiä sekä timanttikauppaa. (JP)
5. MITÄ MUGHNIYEHIN JÄLKEEN, tarkastelee Yaakov Katz JP:n artikkelissaan. Hän lainaa entisen Mossadin johtajan Danny Yatomin olettamusta, että Mughniyeh hallitsi elinaikanaan niin laajaa kenttää, ettei siihen löydy henkilöä, joka pystyisi täyttämään hänen jättämänsä aukon. Yatom olettaa, että todennäköisin ratkaisu on tehtävien jakaminen kahdelle miehelle. Hän kuitenkin toteaa, että jokaiselle johtajalle lopulta löydetään uusi mies hänen tilalleen. Kun Israel eliminoi Hizbullahin edellisen pääsihteeri Abbas Musawin, hänen tilalleen tuli sheikki Hassan Nasrallah, joka on paljon radikaalimpi kuin edeltäjänsä.
MUGHNIYEHIN johtaman sotilaallisen siiven uudeksi johtajaksi nousee Yoram Schweitzerin arvion mukaan Ibrahim Akil, joka johti Hizbullahin asevoimia Libanonin kakkossotaan saakka. Hän hädin tuskin vältti teloitusyrityksen vuonna 2000 hypäten pois ajoneuvostaan hetkeä ennen ohjuksen iskua. Yoram Schweitzer, joka toimi 2003 saakka pääministerin terrorinvastaisen sodankäynnin konsulttina ja nykyisin johtaa Kansallisen turvallisuustutkimusten instituutissa terrorismin tutkimusprojektia, olettaa, että Hizbullahin ulkomaanoperaatioiden johtoon, joka tunnetaan nimellä ”Erikoisoperaatioiden osasto”, nousee Talal Hamiyah, joka oli Mughniyehin luotettu ja osallistui osaston ulkomaan toimiin parin vuosikymmenen ajan. Israelin tiedustelu-palvelu olettaa, että Hamiyah on avustanut Shia-taistelijoita Irakissa USA:n joukkoja vastaan. JP
6. OLMERTIN HALLITUKSEN huolet eivät ole suinkaan ohi, vaikka viikon aikana on annettu vakuutuksia, että Shasin uhkavaatimus eroamisesta on ohitettu Olmertin saatua puheenjohtaja Eli Yishain vakuuttuneeksi, ettei hallitussopimusta ole rikottu, eli Livni ja Qureia eivät käy salaisia neuvotteluja Jerusalemista. Ulkoministeri Tzipi Livni vakuutteli kuitenkin USA:n matkansa aikana median edustajille, että neuvoteltavat asiat ovat yksi kokonaisuus kuten Annapolis-julkilausuma toteaa, ja sen mukaan kaikkia asioita, myös Jerusalemia koskevia, käydään samanaikaisesti. Hän kiisti tiedot, että Jerusalemin kohtalosta keskustellaan vasta neuvottelujen loppuvaiheessa.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Yishai kuitenkin heitti eilen uuden kiven yhteistyön polulle: Yishai kertoi eilen, että hän tulee vaatimaan huomattavaa lapsista suoritettavien maksujen nostamista. Hän viittasi Kansallisen vakuutusinstituutin (NII) vuosiraporttiin, joka maalasi varsin synkän kuvan köyhyydessä elävien lasten lukumäärästä. Yishai uhkaa, ettei puolue halua istua hallituksessa, joka ei tartu tähän kasvavaan ongelmaan tosissaan.
7. NII:n puolivuotisraportin mukaan 35 % Israelin lapsista elää alle köyhyysrajan talouden kasvusta huolimatta. Raportti koskettelee aikaa heinäkuusta 2006 – kesäkuuhun 2007. Sen mukaan työllisyys on noussut 2 % ja henkeä kohti käytettävissä oleva tulo 1.6 % . Köyhyysrajan alapuolella olevien määrä on noussut lievästi. Raportin mukaan 1 674 800 ihmistä elää alle köyhyysrajan myöhään 2006 ja aikaisin 2007, verrattuna edelliseen kauteen 1 630 100. Vuonna 2006 köyhyydessä eläviä lapsia oli 805 000 (35,9 %. Köyhiä perheitä oli 420 000, edellisellä kaudella 404 000. Yli 60 % noista perheistä oli yli 4 lasta.
VANHUKSISTA 89 600 elää köyhyydessä (22.9 %), viimeiset luvut kuitenkin osoittavat sen olevan 23.5 %. Myös työssäkäyvien parissa köyhyys on merkittävä; viime vuonna heitä oli 22.6 %, nyt heitä lasketaan olevan 23.9 % työssäkäyvistä.
8. UUTISOTSIKOITA
- USA JA RANSKA voivat boikotoida vuoden 2009 rasisminvastaista konferenssia Durbanissa Etelä Afrikassa, jos siellä käsitellään rasismia samalla tavoin kuin edellisessä konferenssissa Durban I vuonna 2001, josta kehittyi Israelin vastaisen propagandan esittelytilaisuus. Kanada jo ilmoitti jäävänsä pois konferenssista.
- IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Irakissa 2. päivä maaliskuuta. Hän tapaa kaksipäiväisen vierailunsa aikana pääministeri Nouri al-Malikin sekä presidentti Jalal Talabanin. Vierailu on ensimmäinen Iranin valtion päämiehen vierailu Irakissa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.
- USA:N PRESIDENTTI Bush määräsi kovennettuja sanktioita Syyrialle, koska se pyrkii häiritsemään Irakin vakavuutta sekä jatkuvasti polkee Libanonin itsenäisyyttä ja demokratiaa. Edellinen boikotti, joka koskee muita paitsi ruoka- ja lääkintätuotteita, tuli voimaan vuonna 2004. Kovennetut sanktiot on katsottu tarpeellisiksi jatkuvien syytösten vuoksi, joiden mukaan Syyria tukee kansainvälistä terrorismia ja häiritsee USA:n rauhantavoitteita Irakissa.
- USA INFORMOI YK:n IAEA:n johtoa saamistaan uusista todisteista, jotka osoittavat, että Iran valmistaa ydinasetta. Raportti on salainen, mutta se perustunee tietoihin, joiden mukaan Iran on valmistanut pieniä määriä ydinaseessa käytettävää uraanikaasua, se on kokeillut ydinpommin kuljettamiseen soveltuvaa ballistista ohjusta ja sopivaa korkeutta pommin laukaisemiseksi, ja se on saanut käsiinsä materiaalia, jonka mukaan uraanimetallia muotoillaan ohjuksen kärkeen sopivaksi.
- SAUDI ARABIA aikoo teloittaa naisen, jonka on uskotaan harjoittaneen noituutta. Nainen oli merkinnyt sormenjälkensä tunnustuspaperin alle, mutta luku- ja kirjoitustaidottomana ei tiennyt, mitä hän oli tunnustanut.

Thursday, February 14, 2008

TORSTAI 14.02.08
1. KETTU PÄÄSI LOPULTAKIN tiensä päähän. Yksi maailman vaarallisimmista terroristeista, Imad Mughniyeh, sai surmansa tiistai-iltana hänen Mitsubishi Pajero autoonsa sijoitetun pommin tuhotessa auton keskiosan kokonaan. Mughniyeh, 46-vuotias, joka tunnettiin nimellä ”kettu” (tha´lab) oli matkalla majapaikastaan Damaskoksessa Iranin lähetystöön Tanzim Kafr Susa alueella, jossa juhlittiin islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää.
Mughniyeh oli Hizbullah järjestön sotilaskomentaja ja toiseksi tärkein johtaja pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallahin jälkeen. Mughniyeh oli jatkuvan metsästyksen alainen yli 25 vuoden ajan. Hänen kerrotaan saaneen useita kasvoleikkauksia, hän kaihtoi julkisuutta eikä halunnut, että häntä kuvattiin. Hän ei nukkunut kahta yötä pitempään samassa paikassa.
MUGHNIYEHIN ura alkoi 1976, jolloin hän liittyi Jasser Arafatin PLO-järjestöön. Hän osallistui kristittyjen tulittamiseen Beirutissa kaupunkia jakavan vihreän linjan yli saavuttaen Arafatin täyden tunnustuksen. Hänen kerrotaan nauttineen sekä Iranin ylimmän johtajan ajatollah Khamenein sekä al-Qaidan johtajan bin Ladenin luottamusta, mikä on harvinaista. Hän muutti asuinpaikkaansa Libanonin, Syyrian ja Iranin välillä ollen jatkuvasti liikkeellä.
HIZBULLAHIN TV-kanava Al-Manar keskeytti lähetyksensä 12 tuntia pommi-iskun jälkeen ja kertoi, että ”veli-komentaja” oli surmattu syyttäen Israelin Mossadia murhasta. (JP, Debkafile)
2. IMAD MUGHNIYEHIN ”ansiolista” on pitkä ja verinen. Huhtikuussa 1983 hän suunnitteli ja ohjasi USA:n lähetystörakennuksen, sekä USA:n merijalkaväen ja Ranskan sotilaitten majoitustiloihin tehdyt pommi-iskut Beirutissa, jotka surmasivat 362 ihmistä; kesäkuussa 1985 hän suunnitteli ja ohjasi TWA-lentoyhtiön koneen 847 kaappauksen Beirutissa; maaliskuun 17. 1992 hän suunnitteli ja ohjasi Israelin Bueno Airesin lähetystön pommi-iskun, joka surmasi 29 ihmistä; heinäkuun 18. 1994 hän suunnitteli ja johti Israelin yhteisjärjestön (IMA) toimitilan pommi-iskun, joka surmasi 85 ihmistä. Hänen uskotaan olleen mukana suunnittelemassa Khobar-tornien pommi-iskua Saudi Arabian itäosassa 25.07.1996, jossa kuoli 19 amerikkalaista ja haavoittui 200.
Mughniyeh suunnitteli useita kaappauksia Libanonissa, joista tunnetuimpia ovat Terry Andersson, joka lopulta vapautettiin; US eversti William Francis Backley, josta USA maksoi lunnaita terroristeille vielä sittenkin, kun hän oli kuollut kidutukseen, sekä William R Rich Higgins, jonka Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin agentit kiduttivat kuoliaaksi.
MUGHNIYEH oli Hizbullahin antamien tietojen mukaan osallisena Israelia vastaan käydyissä rajakahinoissa sekä vuoden 1982 sodassa ja 2006 Libanonin kakkossodassa.
FBI ASETTI Mughniyehin eniten etsittyjen listalle 21.10.2001 ja tarjosi tiedoista hänen kiinnisaamisekseen 5 miljoonan USD palkkion. (JP, Debkafile)
3. USA JA ISRAEL ovat virallisesti ilmoittaneet, etteivät ne osallistuneet Imad Mughniyehin teloitukseen, mutta eivät ole peitelleet tyytyväisyyttään siitä. Vakuutukset eivät kuitenkaan ole rauhoittaneet enempää Iranin, Syyrian kuin Hizbullahin johtajia, jotka kaikki vannovat kostoa. Israelissa uskotaan, että nämä kolme voivat yrittää yhteistä kostoiskua joko Israelissa tai muualla maailmassa. Hizbullahilla on asiamiehiä, ns. nukkuvia solua, 50 maassa. Se voi aktivoida näitä solujaan sopivaksi katsomallaan ajalla ja paikassa.
Iranin uutistoimisto ilmoitti, että Damaskoksen pommi-iskussa kuoli myös Haj Hussein Khalil, joka oli Hizbullahin ulkomaanasioitten apulaisjohtaja.
TELOITUKSEN seurauksena Israel on asettanut lähetystönsä ja instituutionsa ulkomailla hälytystilaan kehottaen siellä asuvia kansalaisiaan äärimmäiseen varovaisuuteen.
HIZBULLAHIN JA SYYRIAN tiedustelu on hälytystilassa, koska mikä järjestö teloituksen tekikin, sen onnistunut teloitusoperaatio osoittaa järjestön soluttautuneen sekä Hizbullahin että Syyrian tiedustelun sisälle. Tätä ne pitävät erittäin hälyttävänä paljastuksena.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Siniora lähetti surunvalittelunsa Mughniyewhin omaisille ja Hizbullahin johtajille. PA:n edustaja Beirutissa ylisti Mughniyehiä yhtenä arabien suurena vapaustaistelijana. (JP, Debkafile)
4. JÄNNITYS KASVAA Beirutissa tänään äärimmilleen. Aamupäivällä kaupungin keskustassa alkaa entisen pääministeri Rafik Haririn murhan kolmivuotismuistotilaisuus ja marssi, jota johtaa Rafikin poika Saad Hariri Beirutin marttyyriaukiolla. Muutama tunti sen jälkeen iltapäivällä alkavat teloitetun Hizbullahin sotilasjohtajan Imad Mughniyehin hautajaistilaisuudet. Hizbullah on pyytänyt ihmisiä saapumaan paikalle mahdollisimman suurin joukoin Beirutin Dahiya lähiöön kaupungin eteläosassa, asettaen busseja ja takseja heidän käyttöönsä.
NÄMÄ TILAISUUDET sattuvat hyvin räjähdysalttiiseen aikaan, sillä Hizbullah on vihjaillut sisällissodan mahdollisuutta, johon druusijohtaja Walid Jumblat vastaa yksioikoisesti: ”Jos haluatte sotaa, aloitetaan sitten sota”. Hän vähättelee Hizbullahin keräämiä ohjusvarastoja todeten, etteivät hekään ole aseettomia. Libanonin presidentin vaalit on jouduttu siirtämään lukuisia kertoja, koska Hizbullah vaatii samalla puolet hallituksen ministeripaikoista, joilla se voisi tehokkaasti estää kaikki sille epäedulliset hallituksen päätökset.
JUMBLAT lisää, ettei hän näe mitään mahdollisuutta yhteistyöstä Hizbullahin kanssa, vaan kehottaa Hizbullahin johtajia elämään kuten haluavat, mutta sallia myös toisten elää halunsa mukaan. Libanonin armeija ja turvallisuusjoukot ovat valmistautuneet levottomuuksien varalta. Tuliaseitten kanto julkisuudessa on kielletty perjantaihin saakka.
5. SHAS VETÄYTYY kuoreensa ja näyttää pysyvän hallituksessa ilman enempiä julkilausumia. Olmert keskusteli eilen Shasin puheenjohtaja Eli Yishain kanssa saaden hänet vakuuttumaan, ettei Jerusalemista keskustella pitkän aikaan. Tämä on hyvin läpinäkyvä valhe, koska sekä Livni että PA:n pääneuvottelija Qureia vahvistavat, että Jerusalemista keskustellaan. Olmert hymisteli Knessetissä puhuessaan lehtimiehille, että ”varapääministeri Yishai jatkaa hallituksessa vielä pitkään”. Olmert vielä vakuutteli, ettei Qureia aseta keskustelujen aikatauluja, vaan hän itse sen tekee, eikä Jerusalemista keskustella. Yishai vastasi Olmertin kehuun: ”Olemme tyytyväisiä tähän, mutta jos salaiset keskustelut Jerusalemista alkavat huomenna, me lähdemme hallituksesta.”
HALLITUSYHTEISTYÖN puheenjohtaja Eli Aflalo kertoi lehtimiehille, että Olmert antoi viestin myös ulkoministeri Livnille, että tämän tulee asettaa keskusteluohjelmansa Olmertin antaman ohjeen mukaisesti. ”Jos Tzipi Livni haluaa myydä Jerusalemin, hänen tulee hyväksyttää se Kadimassa, eikä se tule onnistumaan. Livni on kiinnostunut vaaleista. Hän haluaa kaataa Olmertin, mutta me tulemme palauttamaan hänet aisoihin.” Livnin kansliasta kerrotaan, että kysymys on poliittisesta ajojahdista Livniä vastaan. Hän lupaa palata USA:n matkaltaan ajoissa ehtiäkseen Kadiman ryhmäkokoukseen puolustautumaan. Livni vastasi Jerusalemin valtuuston jäsenen Nir Barkatin vaatimukseen kirjeellä, jossa hän kieltäytyi antamasta tietoja käymistään keskusteluista Qureian kanssa hyvin epämääräisin ja torjuvin termein, mikä ei tyydyttänyt alkuunkaan Jerusalemin valtuustossa oppositiota edustavaa Nir Barkatia.
6. ULKOMINISTERI Tzipi Livni oli nyt vuorostaan eilen vakuuttelemassa Sderotin asukkaille sinne ulkomaisten diplomaattien kanssa tekemänsä vierailun yhteydessä, että Israel tulee toimimaan Gazan terroria vastaan. Kaikkiaan kuutisenkymmentä ulkomaisten lähetystöjen edustajaa osallistui järjestettyyn tutustumismatkaan Gazan rajan tuntumaan. IDF:n korkeita upseereita oli komennettu paikalla valistamaan tilannetta sotilaan näkökulmasta. He vierailivat paitsi Sderotissa myös muissa rajayhteisöissä, jotka olivat joutuneet raketti-iskujen kohteiksi. Yksi näistä oli Sapir-opisto. Livni todisteli, että jos sotilaallinen operaatio Gazan kaistalle alkaa, Philadelphia-käytävän ottaminen Israelin valvontaan on tärkein kohde. Asukkaat voisivat ehkä olla eri mieltä, koska rakettituli varmasti vain kiihtyy tuon operaation seurauksena. Heidän mielestään kiireellisin alue on Gazan kaistan pohjoisosat, joista raketit pääosin ammutaan, ja jonka läheisyydessä sijaitsevat Israelin suurimmat rakettien kantomatkan sisällä olevat yhteisöt.
KESKIVIIKON AIKANA Gazasta ammuttiin ainakin kolme Kassam-rakettia. Kaksi putosi aukealle alueelle ilman vahinkoja; kolmas osui omakotitaloon tuhoten sen. Useita ihmisiä sai shokin.
Livni muistutti diplomaatteja, että Hamas käyttää rauhallista aikaa aseistautumiseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- JOUKKO SDEROTIN rabbeja tapasi eilen Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin yrittäen vaikuttaa häneen puolueen eroamiseksi hallituksesta. ”Yosef käytti valtaosan ajasta siunaten meitä kysellen: Mitä minä voin tehdä?” Rabbit yrittivät saada hänet vakuuttumaan, että Shasin tulee lähteä mahdollisimman pian hallituksesta, joka jakaa Jerusalemia ja tuhoaa sionistisen unelman juutalaisesta valtiosta. He yrittivät kertoa hänelle, että tilanne Sderotissa huononee päivä päivältä, mutta Yosef vain vakuutteli, että kaupunki tulee nousemaan uudelleen. Rabbit kertoivat, että tilaisuus oli pettymys. (JP)
- IDF:N insinöörijoukot tunkeutuivat eilen Gazan pohjoisosaan tuhoten tyhjiä rakennuksia, joita epäillään käytetyn rakettien ampumiseen Israeliin. Aamun kuluessa terroristit ampuivat neljä Kassamia Israeliin, ei vahinkoja.(Haaretz)

Wednesday, February 13, 2008

KESKIVIIKKO 13.02.08
1. SHAS-PUOLUE näyttää harhautuneen metsään avoimin silmin. Puolueen puheenjohtaja Eli Yishai vakuuttelee yhä uudestaan, että Shas eroaa hallituksesta heti, kun Jerusalemin jakamisesta aloitetaan keskustelut PA:n kanssa. Olmertin kanssa tekemänsä hallitussopimuksen mukaan Olmert informoi jatkuvasti neuvottelujen edistymisestä. Näin ei näytä tapahtuvan.
JERUSALEM POST julkaisee toistuvasti sekä israelilaisten että PA:n viranomaisten antamia lausuntoja, joiden mukaan neuvottelua Jerusalemista käydään kaiken aikaa, sekä julkisesti että salaa. Näyttää vain, että Shas saa tiedot niistä vain lehtiartikkeleiden perusteella.
AAMUN ARTIKKELISSA JP kertoo Shasin puheenjohtajan lukeneen hämmästyneenä Maariv-lehdestä, että Livni oli käynyt salaisia keskusteluja Qureian kanssa sekä maanantaina että tiistaina. Yishai lupaa vaatia Olmertilta selvitystä, kun hän palaa Saksan matkaltaan. Olmert oli selittänyt Saksassa, että keskustelut rajoista ovat yksinkertaisimpia, minkä takia keskustelut keskitetään niihin ja muihin yksinkertaisempiin asioihin. Sen sijaan pakolaisongelma ja Jerusalem käsitellään viimeisinä. Olmert tunnusti, ettei Jerusalemin kysymystä ole unohdettu, vaan sitä käsitellään vaivihkaa ja varovaisemmin toisten kysymysten ohella. (JP)
2. SHASIN ONGELMA ei ole siinä, etteikö se olisi tietoinen Livnin ja Qureian Jerusalem keskusteluista. Puheenjohtaja Eli Yishai käyttäytyy kuin pieni poika, jonka äiti on saanut kiinni pikkuleipävarkaudesta. Yishai yrittää vain löytää sopivia verukkeita, jolla ilmiselvää varkautta voisi lieventää näpistykseksi, eikä se oikein näytä onnistuvan syyttävän omantunnon kanssa.
TODELLINEN ONGELMA lieneekin siinä, ettei Shasin hengellinen ja todellinen johtaja Ovadia Yoshef ole valmis eroamaan hallituksesta, jolta on vieläkin mahdollista lypsää lisää etuja. Siispä tilanne jatkuu ennallaan: Olmert sopii Mahmoud Abbasin kanssa neuvottelujen suuntaviivoista, ja Livni jatkaa Qureian kanssa yksityiskohtien hiomista saamiensa suuntaviivojen perusteella. Olmertin salailevan luonteen ja toimintapetiaatteen mukaisesti hämäys kuuluu kuvaan mukaan oleellisesti. Ulospäin annetaan harhauttavia ja kansaa rauhoittavia väliaikatietoja salaisten keskustelujen jatkuessa. Shas näyttää omaksuneen tämän Olmertin taktikoinnin.
TOINEN VAKAVAMPI havainto Livnin ja Qureian salaisista keskusteluista on joittenkin analysoijien esittämä vihjaus, että Livni käy näitä keskustelujaan Jerusalemista myös Olmertin selän takana, ja että Livnin päämääränä on kaataa Olmertin hallitus, mikä nostaisi hänet pääministerin paikalle väliaikaisessa hallituksessa ennen uusia vaaleja. Livni ei ole salannut haluaan saada johtava asema hallituksessa voidakseen toteuttaa omaa näkyään. (JP)
3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on USA:n matkansa aikana väittänyt, ettei Israel ole tehnyt mitään auttaakseen Palestiinan Auktoriteettia täyttämään turvallisuusvaatimuksensa. Hän tunnusti, että yhteistyö IDF:n kanssa on ”ystävällisempi” Annapolis konferenssin jälkeen, mutta Israel ei ole helpottanut tilannetta PA:n alueilla poliittisten keskustelujen jatkuessa. Fayad väitti tämän vaarantavan mahdollisuuden saavuttaa rauhansopimuksia Bushin virkakauden aikana, joka päättyy tammikuun 20. päivänä 2009. Fayad kertoi, ettei Israel ole poistanut tiesulkuja eikä lopettanut rakennustöitä Juudeassa ja Samariassa.
NÄMÄ VÄITTEET ovat tarkoituksellisen valheellisia. Israel on vapauttanut satoja palestiinalaisia vankiloistaan Annapolisin jälkeen ja lupaa vapauttaa lisää, poistanut kymmeniä tiesulkuja Juudeassa ja Samariassa sekä antanut suostumuksensa uusien aseitten ja panssaroitujen miehistövaunujen toimittamiseksi PA:n poliiseille. Myös rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on täysin lamassa, koska rakennusluvat vaativat Olmertin suostumuksen, eikä hän ole suostunut antamaan uusia lupia. Vain keskeneräisiä rakennustöitä saadaan jatkaa.
Tämä ei koske Jerusalemin aluetta, kuten Har Homa ja Pisgat Zev ja joitakin muita alueita, joilla rakentaminen jatkuu vastoin palestiinalaisten esittämiä vastalauseita. (JP, INN)
4. ”PÄÄMINISTERI Olmert muistuttaa naista, jolla on kova tarve päästä naimisiin, mutta pelkää tulevansa raskaaksi”, analysoi PA:n pääministeri Hatem Abdel Qader, Fayadin neuvonantaja Jerusalemin asioissa, Israelin poliittista asennetta JP:n toimittajalle Khaled Abu Toamehille. Hän vahvisti aiempia tietoja, että Jerusalemista keskustellaan sekä pöydän päällä että sen alla. Hän myös selvensi PA:n kantaa Jerusalemin kysymyksessä: ”Jerusalem on yksi keskeisistä kysymyksistä. Vaikka yhteisymmärrystä ei ole löydetty, keskustelut jatkuvat ja Israelin neuvottelijat tietävät, ettei sopimusta saada aikaan ilman Jerusalemin ongelman ratkaisemista. Meidän asenteemme on: Ota kaikki tai jätä. Olemme tehneet selväksi, ettei me tulla hyväksymään osittaista ratkaisua Jerusalemista. Meidän käsityksemme mukaan Jerusalem on yksi maantieteellinen, poliittinen ja uskonnollinen kokonaisuus.” Qader kertoi, että osapuolet yrittävät selvittää, mistä Jerusalemista keskustellaan – siitä Jerusalemista, mikä mainitaan YK:n lausunnoissa 181 vuonna 1947, vai siitä, minkä Israel ”miehitti” 1967, vai siitä, jota Israel laajensi itään päin. Hän kertoi Toamehille, ettei kysymys ole vain Jerusalemin itäosista, vaan myös sen länsiosista, jossa palestiinalaisilla on omaisuusvaatimuksia, kuten myös juutalaisilla itäosissa.
QADER ilmaisi hämmästyksensä tavasta, millä Shas kiemurtelee tiedoista keskusteluista Jerusalemista. Hän sanoo, ettei Shas ole uusi puolue, joten sen pitäisi olla tietoinen, ettei mitään rauhansopimuksia voida saavuttaa ilman Jerusalemin jakamista, koska jo 2000 Barak tarjosi Camp Davidin huippukokouksessa laajoja alueita Jerusalemista. Hän syyttää keskustelujen hitaudesta Olmertin hallituksen heikkoutta, mikä sai Qaderin vertaamaan Olmertia naiseen, joka haluaa naimisiin mutta pelkää raskautta. Se taisikin olla Olmert, joka on raskaana, ja jolle Barak antoi yhdeksän kuukautta odotusaikaa, kuten totesin eräässä aiemmassa raportissa. (JP)
ON HYVÄ muistuttaa mieleen, mitä Pyhä Kirja sanoo Jerusalemista:
”Näin sanoo Herra, joka on jännittänyt taivaan ja perustanut maan, ja joka on luonut ihmisen hengen hänen sisimpäänsä: Katso, Mitä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudean kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä, ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille. Kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.” (Sak.12:1-4; Miika 4:11)
Englantilainen käännös kertoo asian vähän toisin:
”Katso, Minä teen Jerusalemin vavisuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, kun ne piirittävät sekä Juudeaa että Jerusalemia. Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin raskaaksi kiveksi kaikille kansoille; kaikki jotka yrittävät sitä nostaa, hakataan kappaleiksi, vaikka kaikki maailman kansat kokoontuisivat yhteen sitä vastaan.” (Sak.12:2-3, kuningas Jaakon käännös)
5. PALESTIINALAISET yrittivät taas eilen tuhota Joosefin hautakammion Sikemissä lähellä Nablusia. PA:n poliisit saivat tietää tuhoamisesta ja menivät paikalle tarkastamaan tilannetta. Hautakammion sisällä paloi kuusitoista autonrengasta, jotka oli tarkoituksellisesti sytytetty hautakammion tuhoamiseksi. Hautakammioon uskotaan haudatun Egyptin muinaisen pääministerin Joosefin luut, jotka hän vannotti juutalaisia ottamaan mukaansa lähtiessään Egyptistä Pyhään maahan ja hautaamaan hänet Sikemiin maapalalle, jonka Jaakob oli ostanut Hamorin, Sikemin isän pojilta sadalla kesitalla ja jonka Josefin heimo oli saanut perintöosakseen.
(Joos.24:32) Vuoden 1993 Oslon sopimusten mukaan sekä juutalaisilla että kristityillä on vapaa pääsy hautakammiolle. Monet juutalaiset ryhmät ovat yrittäneet mennä sinne joko IDF:n luvalla tai ilman, mutta palestiinalaiset pyrkivät tulittamaan heitä kivääreillään. Kammion viereisen yeshiva-rakennuksen palestiinalaiset muuttivat moskeijaksi. Palestiinalaisten jatkuvien häiriöitten vuoksi IDF on kieltänyt juutalaisten pääsyn hautakammioon.
PA:n paikallinen poliisipäällikkö sanoo, että tulipalo tuhosi kammiota jonkin verran. PA on asettanut Force 17, PA:n estävän turvallisuuspalvelun ja yleisen tiedustelupalvelun yhteisen komitean selvittämään kiireisenä asiana tuhotyön tekijät. Vain muutama päivä sitten Olmert pyysi, että PA korjauttaa hautakammion edellisen tuhotyön jäljiltä. (WND)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILASTA puukotettiin hengenvarallisesti niskaan tiesululla lähellä Jeniniä eilen. Sotilaat pidättivät aiemmin päivällä Gazassa tehdyn operaation aikana 10 terrorista epäiltyä. Yksi sotilas haavoittui lievästi operaation aikana, joka tehtiin Gazan kaupungin lähiön Sajaiyehin lähelle. Sotilaita ja siviilejä vastaan tehdyt kivitykset, palopommit ja puukotukset ovat lisääntyneet suuresti viimeisten viikkojen aikana Juudeassa ja Samariassa. Terroristit ampuivat useita kranaatteja Nahal Oz kibbutsin lähellä olevaa IDF:n tukikohtaa vastaan Gazan rajan tuntumassa. IDF:n sotilaat tekivät ratsioita rahanvaihtajien tiloihin Länsirannalla takavarikoiden terrorijärjestöille meneviä varoja 3 miljoonaa NIS. (JP)
- KIRYAT YAMIN kaupunki nosti syytteen googlia vastaan sen satelliittikuvissa esitetyn väitteen johdosta, että kaupunki oli rakennettu palestiinalaiskylän paikalle. Haifan yliopiston historian professori Yossi Ben-Artzi pitää väitettä häpäisynä, sillä Kiryat Yam rakennettiin hiekkadyyneille, joissa ei asunut ketään. Kaupunki perustettiin 1930 eikä itsenäisyyssodan aikana 1948, jolloin palestiinalaiset joutuivat muuttamaan pois joistain kylistä. (WND)
- KORKEA Hizbullahin sotilasjohtaja Imad Mugniyah, joka suunnitteli Buenos Airesin ja Beirutin USA:n lähetystön terrori-iskut, kuoli pommi-iskussa Syyriassa.

Tuesday, February 12, 2008

TIISTAI 12.02.08
1. IDF:N OPERAATIOT GAZASSA voivat johtaa sotaan, ennustaa puolustusministeri Ehud Barak. Hän on ollut tiukalla Hamasin ja muiden terroristijärjestöjen kiihdytettyä rakettiensa ja kranaattiensa ampumista Gazasta Israelin kaupunkeihin ja kyliin. IDF on vastaavasti laajentanut omia operaatioitaan eliminoidakseen rakettimiehistöjä ja –laukaisualustoja. Se on kuitenkin kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, koska terroristit ovat kaivaneet uudet laukaisualustansa maan sisäisiin siiloihin tai ampuvat rakettinsa asutusten keskeltä, talojen puutarhoista tai katoilta.
IDF ILMOITTAA surmanneensa viimeisten kuukausien aikana parisataa terroristia, 16 heistä aivan viimeisten päivien aikana. Se ei kuitenkaan ole estänyt raketti- ja kranaattitulta Gazasta.
Maanantain aikana terroristit ampuivat 9 kranaattia ja 3 Kassam-rakettia Israeliin. Tämä sai Sderpotin kaupungin asukkaat liikekannalle. Ensin he suuntasivat ensin Jerusalemiin tukkien kaupunkiin johtavat tulotiet ja kokoontuen pääministerin kanslian ulkopuolelle vaatien Olmertin ja Barakin eroamista. Eilen he jatkoivat matkaansa Tel Aviviin, jossa he samoin tukkivat teitä, mm. Ayalonin valtatie oli poikki muutaman tunnin Shalom ja Arlozorof risteyksien välillä. Poliisi seurasi tilannetta huolellisesti, mutta pidättäytyi hajottamasta mielenosoittajia, jotka ovat saaneet tarvitsemaansa moraalista tukea sekä Jerusalemin että Tel Avivin asukkaista.
SDEROTIN ASUKKAAT katsoivat saaneensa tarpeekseen hallituksen ja puolustusministeriön lupauksista lopettaa kranaatti- ja rakettituli Gazasta ilman näkyviä tuloksia. Viimeisen pisaran heidän ärtymykseensä antoi kahden nuoren pojan hengenvaarallinen haavoittuminen Kassamin sirpaleista kävellessään kotikaupunkinsa kadulla. 8-vuotia Osher ja hänen 19-vuotias Rami-veljensä ovat joutuneet käymään läpi useita leikkauksia ja lisää on luvassa. Osher, joka halusi tulla jalkapalloilijaksi, menetti jo toisen jalkansa eikä ole varmaa, säästyykö toinenkaan.
”KOETA ITSE mennä nukkumaan, kun voit olla lähes varma. että ainakin kerran joudut yön aikana juoksemaan pommisuojaan etkä koskaan voi olla varma, osuuko raketti talosi katolle”, valisti eräs Sderotin asukas uteliasta toimittajaa. ”Ei ole ihmisen arvoista elämää elää jatkuvassa pelossa joko itsesi tai vaimosi ja lastesi turvallisuudesta 24 tuntia vuorokaudessa.” (JP)
2. ”TUNNEN SYMPATIAA Sderotin asukkaitten ahdinkoa kohtaan”, vakuutti pääministeri
Olmert Saksan matkansa aikana. Sderotin asukkaat ovat esittäneet vihaisia vastalauseita Olmertin kolmen vuorokauden Saksan matkan johdosta, koska heidän mielestään pääministerin olisi pitänyt pysyä kotimaassaan johtamassa terrorismin vastaista taistelua. Sderotin asukkaat toteavat, etteivät he tarvitse sympatiaa, he tarvitsevat toimia, joilla rakettien ja kranaattien ampuminen lopetetaan, sekä runnellun kaupunkinsa elinvoiman ja talouden palauttamista. Kaupungin normaali elämä on keskeytynyt lähes tyystin, ihmiset eivät uskalla liikkua kaduilla vapaasti, ei edes autoilla, lapset eivät uskalla mennä kouluihin ja jos pääsevätkin turvallisesti luokkiinsa, Kassam voi yllättäen iskeä katon läpi kesken oppitunnin. Lapsille on opetettu suojautumista lännen puoleisille seinän varsille tai pulpettiensa alle Red Dawn hälytyssireenin alkaessa soida. Aina ei ehdi juosta pommisuojiin, koska aikaa on vain alle 20 sekuntia. Tämä on todellista ”venäläistä rulettia”, jonka kohdetta ei kukaan pysty ennakoimaan.
TEOLLISUUSLAITOKSET ovat myös joutuneet hyökkäysten kohteiksi, rakennuksia on hajonnut tai palanut ja työntekijöitä on haavoittunut rakettitulesta. Monet laitokset ovat joutuneet supistamaan toimintaansa ellei peräti lopettamaan sen kokonaan ammattityöntekijöitten muuttaessa pois ja tilausten vähentyessä epävarmojen toimitusten vuoksi. Sama koskee myös alueen maataloustuottajia, joitten työntekijöitä pelloilla terroristit tähtäilevät kiikarikivääreillään. Nämä lienevät niitä aseita, joita CIA toimitti PA:n poliiseille ennen Hamasin vallankaappausta.
MONET HALLITUKSEN ja Knessetin jäsenet käyvät pikavisiiteillä kaupungissa ihmettelemässä raketin aiheuttamia kuoppia kaupungin keskustassa, mutta kiirehtivät sitten nopeasti pois vaara-alueilta. Sympatiaa on runsaasti saatavilla, mutta ketä se auttaa, jos perheen äiti on haavoittunut tai perheen lapsi menettänyt tulevaisuuden toivonsa ja mahdollisuutensa normaaliin elämään? Tämä kaikki tapahtuu rauhan aikana siviiliasutuksen parissa ilman julistettua sotatilaa. (JP)
3. SHMITA IHMEITÄ perunapelloilla. Tämä vuosi on ns. Shmita- eli sapattivuosi, seitsemäs vuosi juutalaisessa kalenterissa, jonka aikana maan on annettava levätä. Sen aikana istutus, kylvö ja korjaaminen on kielletty. (3.Ms.25:1-7) Vain sen, mitä pelto itsestään kasvattaa, voi perhe koota itselleen ja palvelijoilleen ruuaksi. Monet viljelijät tekivät juuri tämän ohjeen mukaan; he istuttivat perunapeltonsa ennen sapattivuoden alkua, mutta vielä useammat eivät vaan istuttivat perunansa sapattivuoden aikana. Talven aikana tulleet hallat kuitenkin tuhosivat ne pellot, joille oli istutettu sapattivuoden aikana, mutta säästi en pellot, joihin oli istutettu ennen sen alkua.
Tämä johtui siitä, että ennen sapattivuoden ja hallojen tuloa istutetut perunat ehtivät taimelle. Halla palelsi perunan varret, mutta mukulat olivat ehtineet vahvistua niin, ettei halla pystynyt niihin. Arviolta 80 % normaalisadosta menetettiin hallan vuoksi, mutta tuhansien dunamien alueilla Negevin länsiosien perunapelloilla perunasato säästyi. Neljä tonnia jokaisesta viidestä perunatonnista tuhoutui. 30 000 tonnia hallan panemaa perunaa on jouduttu tuhoamaan.
RABBIT OVAT yrittäneet keksiä keinoja, millä sapattivuoden kielto kierrettäisiin. 1980-luvulla maa vuokrattiin vuodeksi ei-juutalaisille, joita kielto ei koskenut. Toinen uudempi kierto on Otzar Bei Din (rabbiinioikeuden omaisuus) tulkinta, jonka mukaan sato voidaan korjata pelloilta, jos sitä ei myydä voiton saamiseksi. Sen mukaan maa on tavallaan isännätön, jolta satoa voidaan korjata suuremmassa mitassa kuin oman perheen tarpeisiin. Näin korjattua satoa pidetään pyhänä (kedushat shvi´it) ja sitä tulee käsitellä sen mukaisesti korjattaessa ja liikuteltaessa. (INN)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak käsitteli äskettäin Israelia uhkaavia vaaroja, joita on Gazan terroristein lisäksi monia muitakin. Hän viittasi Dimonassa tapahtuneeseen terrori-iskuun, jossa yksi 73-vuotias nainen kuoli ja yli 40 haavoittui. Sen johdosta Barak lupasi tehdä kaikkensa saadakseen pitävän turva-aidan rakennetuksi Egyptin ja Israelin väliselle rajalle, mutta myös maan keskiosiin Hebronin ja Beershevan välillä sekä Jerusalemin ympäristössä. Nämä kohteet vaativat miljardeja NIS, mitä ei saada kootuksi lyhyessä ajassa. Kolmas uhkatekijä on Syyrian ja Hizbullahin syvenevät välit. Barak kertoi, että Hizbullah on koonnut rakettivaraston, joka on kolme kertaa suurempi kuin ennen Libanonin kakkossotaa. Neljäs uhka on Iranin ydinasesuunnitelma.
BARAK TOTESI, jota lausuntoa IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi täydensi, että IDF on määrätietoisesti pyrkinyt korjaamaan Wino-raportissa havaittuja puutteita armeijan koulutuksessa, aseistuksessa sekä varusteluissa, joskin paljon on vielä tekemättä.
Epätietoista on kuitenkin tosiasia, johon Barakin lausuntokin epäsuorasti viittasi, miten Libanonin sodassa surkeasti epäonnistunut hallitus pystyy tekemään kriittisiä päätöksiä koko kansan tulevaisuutta uhkaavissa tilanteissa.
BARAK JA ASHKENAZI puhuivat IDF:n korkeille upseereille tarkoitetussa konferenssissa Hatzorin ilmavoimien tukikohdassa.
ISRAELIN NYKYISTÄ strategista asemaa Lähi Idässä käsitteli IDF:n tiedustelun tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz.
BARAK ON useissa tilanteissa vihjaillut, että IDF varautuu suureen operaatioon Gazassa, antamatta kuitenkaan yksityiskohtia sen ajasta ja tavoitteista. Hänen varovaisuuteensa on hyvä syy. Hallituksessa luottamuksellisina käsitellyt asiat vuotavat poikkeuksetta lehtiin. Toisaalta armeijan tulee aina pyrkiä edes jonkinasteiseen yllätykseen ja toimintojensa salailuun. Toiseksi talviaika ei ole hyvä sotilasoperaatioille eikä varsinkaan lentoaseen käyttämiselle. Jo Vanhan Testamentin aikana puhuttiin ”kuningasten sotaanlähtöajasta”, (2.Sam.11:1) edullisen ajankohdan löytämiseksi operaatioille. Totta lienee myös havainto, että sota on helppo aloittaa, mutta sen rajoittaminen ja lopettaminen voi olla vaikeaa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- EHUD BARAK matkustaa tänään Ankaraan Turkkiin viralliselle vierailulle. Israelilla on sotilaallisten suhteiden lisäksi edullisia liikesuhteita Israelin aseteollisuuden ja Turkin armeijan välillä. Barak yrittää myydä Turkille Ofek tiedustelusatelliittia. Toisena myyntiartikkelina on Arrow-ohjustentorjunta-järjestelmä. Israel toimittaa Turkille näihin aikoihin 10 miehittämätöntä Heron pienkonetta, arvoltaan 200 miljoonaa USD. Barak tuonee keskusteluihin myös Iranin ydinasesuunnitelman. Turkki ei vastusta Iranin ydinvoimateollisuuden kehittämistä, mutta vastustaa Iranin ydinasetta. (JP)
- EBYPTI palauttaa 500 palestiinalaista takaisin Gazaan. Hamas varoittaa, että jos raja Egyptiin suljetaan kokonaan, se tulee avaamaan sen väkivalloin. (JP)
- EGYPTIN korkein oikeus vahvisti 12 koptikristityn kääntymyksen. He olivat ensin kääntyneet islamiin ja sitten katuivat ja halusivat palata kristinuskoon. Islamin sharia-laki ei salli muhamettilaisen luopuvan uskostaan, vaan hän on kuoleman- tuomion alainen. Iranissa on vahvistumassa laki, jonka perusteella islamista kääntynyt teloitetaan. Ihmisoikeusjärjestöt tervehtivät ilolla Egyptin tapausta.
- JUUTALAISTEN VASTAINEN vandalismi on palautumassa Pekiniin druusikylään Galileassa. Siellä asuvat juutalaiset on karkotettu ja erään juutalaisen omistama talo sytytettiin tuleen. Israelin vastainen kiihotus on tullut kylään muualta.

Monday, February 11, 2008

MAANANTAI 11.02.08
1. JOKU VALEHTELEE, toteaa WND käsitellessään Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja rauhasta. PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tiimissä, joka neuvottelee Livnin johtaman tiimin kanssa, kertoo JP:n aamun artikkelissa: ”Neuvottelut Israelin kanssa eivät ole helppoja, eivätkä neuvoteltavat asiat myöskään ole yksinkertaisia. Nämä ovat vaikeimpia asioita, ja ne koskevat Jerusalemia, pakolaisia, rajoja ja setlementtejä.” Toinen korkea PA:n virkailija lisää: ”Totta kai Jerusalem on keskustelupöydällä, ja on olemassa lähes täydellinen ymmärrys Israelin kanssa (koskien itsenäistä Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Jerusalem).”
JERUSALEM POST muistuttaa artikkelissaan, että JP kertoi jo sunnuntain numerossaan, miten ulkoministeri Tzipi Livni käy salaisia neuvotteluja PA:n kanssa, joissa Livni on tehnyt Jerusalemia koskevia myönnytyksiä. Samassa numerossa PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia totesi: ”On julkisia neuvotteluja ja on salaisia keskusteluja, ja todellista edistystä on saavutettu salaisissa keskusteluissa, ja varsinkin Jerusalemia koskevissa. Tänään voimme kertoa, että Israel on valmis vetäytymään lähes kaikista arabikaupunginosista ja –kylistä Jerusalemissa. Israel on valmis jakamaan Jerusalemin, ja tämä on myönteinen kehitys.”
ULKOMINISTERI LIVNIN kansliasta ei haluta ottaa kantaa kysymykseen, koska sopimuksen mukaan neuvottelijat pidättäytyvät kommentoimasta tietoihin, mistä keskustellaan. Eräs israelilainen virkailija, joka seuraa keskusteluja läheltä, kertoo, että tähän saakka on keskusteltu lähinnä toimintaperiaatteista, ja että keskustelut vaikeista asioista käydään myöhemmin.
PÄÄMINISTERI Olmert vakuutti Shasille, että Jerusalemin asiasta keskustellaan vasta aivan neuvottelujen loppuvaiheessa, pyrkimyksenään rauhoitella Shasia pysymään hallituksessa.
SHASIN VIRKAILIJA vahvistaa, ettei puolue halua olla mukana hallituksessa, joka keskustelee Jerusalemin jakamisesta, ja että Olmert ja Livni ovat luvanneet informoida Shas-puoluetta neuvottelujen edistymisestä.
OIKEISTOPUOLUEET ovat vaatineet Shasia olemaan lupauksensa mittainen ja eroamaan välittömästi hallituksesta, joka neuvottelee salaisesti palaamisesta puolustuskyvyttömille rajoille ja jakaa Jerusalemin, vaikka Olmert vakuutteleekin toista. Vaatimuksia on esitetty myös Kadiman ja Eläkeläispuolueen niille jäsenille, jotka vastustavat tällaisia myönnytyksiä. ”Ei ole oikein, että samalla aikaa kuin Olmert kieltää neuvotteluja käydyn, Livni neuvottelee pimeissä takahuoneissa Abu Alan (Qureian) kanssa maan pääkaupungista.
JERUSALEMIN KAUPUNGIN oppositiojohtaja Nir Barkat on aloittanut julkisuuskampanjan Jerusalemin jakamista vastaan, ja on vaatinut, että Livni kertoo julkisesti, mistä on sovittu PA:n neuvottelijoitten kanssa. (JP)
2. SATOJA SDEROTIN asukkaita matkusti eilen busseilla Jerusalemiin, jossa he lukuisten muualta tulleitten kanssa osoittivat mieltään jatkuvasti huonontuvan tilanteen vuoksi Sderorissa. Aamupäivällä he sulkivat Jerusalemiin johtavat tiet useiksi tunneiksi ja menivät sen jälkeen joukolla pääministerin viraston ulkopuolelle. ”Maan täytyy herätä”, sanoi JP:n toimittajalle Jerusalemin asukas Eitan kantaen julistetta, jossa luki: ”Olmert, sinä epäonnistuit, mene kotiin.” Hän kertoi, ettei seitsemään vuoteen kukaan ole välittänyt Sderotista. ”Nyt on aika ihmisten havaita, mikä tilanne on,” viitaten kiihtyneeseen rakettituleen Gazasta Negeviin, joissa tusinoittain asukkaita on haavoittunut, mukana lapsia.
MIELENOSOITTAJAT kokoontuivat pääministerin kansliaa ympäröivän teräsaidan ulkopuolelle rynkyttäen sitä ja vaatien Olmertin eroa. Monilla oli mukanaan Kassam-rakettien jäännöksiä, joista jotkut olivat räjähtäneet heidän omalla pihallaan tai rakennuksessa. He kertoivat toimittajalle, että Sderot ei ole Gush Katif, sillä se sijaitsee Israelin maan sisällä, ja että jos tilanteen annetaan kehittyä edelleen, seuraavaksi ovat vuorossa Netivot ja Beersheba. ”Sderotin lapset ovat viattomia uhreja ja he tarvitsevat suojelua.” He vakuuttivat, että tämä viesti, joka on tarkoitettu kansalle eikä poliitikoille, tullaan seuraavalla kerralla toimittamaan perille suuremmalla kansanjoukolla kaikkialta maasta.
JERUSALEMIN POLIISI joutui auttamaan muutamia mielenosoittajia ambulansseihin heidän menetettyään tajuntansa henkisen paineen johdosta. Poliisi kertoi tilaisuuden olleen rauhallisen ja järjestyksen säilyneen mielenosoituksen ajan, vaikka jännitys oli korkealla. (JP)
3. RAKENNETAAN OMIA RAKETTEJA, kehotetaan internetissä ilmoittelevassa ”ohjekirja ryhmän” (Facebook) websivulla ja todetaan, ettei sen pitäisi olla niin vaikeaa, jos kerran Gazan terroristitkin osaavat värkätä niitä. Web-sivulla todetaan, että internetin kautta löytyy useita ohjekirjasia yksinkertaisten rakettien valmistamiseksi kotona löytyvistä materiaaleista, ja jopa Naton käyttämien rakettien kokoamisohjeita, vaikka sen raketit ovatkin suurempia ja monimutkaisempia. Ryhmän websivuilla on viitisenkymmentä erinimistä ryhmää, jotka tavalla tai toisella liittyvät Sderotin kysymyksiin. ”Pian gazalaiset tukevat käsittämään saamansa viestin”, niissä vakuutetaan. Niissä kehotetaan myös kaikin tavoin vaikeuttamaan Gazaan meneviä avustuksia, kuten kaatamalla sinne johtavien sähköjohtojen pylväitä. Israel toimittaa 70 % Gazan tarvitsemasta sähköstä, jota kehitetään laitoksessa, jota Hamas pommittaa raketeillaan.
RYHMÄN logokuvassa näytetään terroristi, joka valmistautuu laukaisemaan rakettinsa varustettuna tekstillä: ”Sinä voisit olla kuvassa.” Sderotiin asennettiin WIMAX langaton internet infrastruktuuri, joka mahdollistaa langattoman ohjelman lähettämistä pitkille etäisyyksille. Projekti sallii opiskelijoiden ja muiden surfata netissä ilmaiseksi hyvillä yhteyksillä. (JP)
4. IDF VOI ALOITTAA kohdistetut iskunsa Hamasin johtajiin. Tämä on osa IDF:n kiihtyneistä vastatoimista Hamasin ja Jihadin entistä rajumpiin ja tarkempiin raketti-iskuihin, joista viimeisin Sderotiin tehty haavoitti kahta veljestä. Toinen heistä menettänee molemmat jalkansa ja taistelee hengestään sairaalassa. Myös hänen kasvonsa ovat siteitten peittämät. Tämä 8-vuotias poika haaveili jalkapalloilijan urasta vartuttuaan. Nyt hän ei koskaan voi pelata jalkapalloa.
Puolustus-ministeriön virkailijat toteavat, ettei vielä ole aika suurelle sotilasoperaatiolle, vaan ensin on kokeiltava muita mahdollisuuksia.
SISÄMINISTERI Meir Sheetrit kehottaa hallitusta, jossa hän itse istuu, riisumaan hansikkaansa ja aloittamaan tositoimet. Hän esittää, että tyhjennetään valittu Gazan lähiö asukkaista ja möyhennetään se puskutraktoreille maan tasalle. Sheetrot katsoo, että jos väkivalta on ainoa kieli, jota Gazan asukkaat ymmärtävät, käytetään sitten sitä. Hän muistuttaa, että kansainvälisen lain mukaan, jota sekä paikalliset että ulkomaiset ”asiantuntijat” auliisti tulkitsevat kukin omista lähtökohdistaan, jokaisella valtiolla on oikeus puolustaa kansalaisiaan ulkoa tulevaa hyökkäystä vastaan. Sheetrit muistuttaa, että IDF:n harjoittama itsehillintä tulkitaan vastustajien leirissä heikkouden merkiksi. Pahin jarru päättäväisten ja johdonmukaisten vastatoimien omaksumiseksi on pääministeri Ehud Olmert, joka jatkaa Libanonin kakkossodan kohtalokkaaksi osoittautunutta strategiaansa äärimmäisestä varovaisuudesta, jonka vastapuoli tulkitsee pelkuruudeksi.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin Saksan matka on herättänyt useita spekulaatioita, mikä sen tarkoituksena on. Ensiksikin Saksan lehdistö on ollut kovin vaitonainen matkan ennakko-kuvauksista, ja toisaalta Saksan viranomaiset kieltäytyvät paljastamasta, tuliko aloite Olmertilta vai Merkeliltä. Saksan liittokansleri Angelika Merkel on tulossa Israeliin maaliskuussa maan 60-vuotisjuhlille, joten on ymmärrettävää johtajien valmistautumisen niitä varten. Kuitenkin maitten väliset poliittiset suhteet positiivisista virallisista lausunnoista ja merkeistä huolimatta ovat ongelmalliset. Israel on toistuvasti pyytänyt Saksaa ottamaan aktiivisempi asenne Iranin vastaisiin kaupparajoituksiin ja liittymään Englannin ja Ranskan ajamiin boikottitoimiin. Saksan haluttomuuden taustalla on sen edulliset ja laajat kauppasuhteet. Arviolta kaksi kolmasosaa Iranin teollisuudesta toimii Saksan insinöörituotteiden varassa. Tuotteiden joukossa on hienomekaanisia tuotteita, jotka helposti voidaan muuntaa esim. ydinteollisuuden tarpeisiin.
Eräs suuri Iranin kanssa kauppaa käyvä yhtiö on Siemens, joka tammikuun lopulla ilmoitti käyttäneensä 19 miljoonaa E iranilaisten voitelemiseksi, jonka johdosta yhtiötä tutkitaan korruption vuoksi. Vaikka Saksan kauppa Iranin kanssa pieneni 15 % viime vuonna, Iranin vienti Saksaan kasvoi 50 %, eli 580 miljoonaa E.
SAKSAN LIITTOKANSLERI Merkel lausui puheessaan helmikuussa 2006: ”Presidentti, joka kyseenalaistaa Israelin olemassa olon, presidentti, joka kieltää holokaustin, ei voi odottaa mitään suvaitsevaisuutta Saksalta. Me olemme oppineet historiamme.” Kauniista sanoista huolimatta tarkkailijat uskovat, että Saksan johto olisi mieluummin nähnyt Olmertin vierailun peruuntuvan.
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMASIN valvoma piirioikeus lopetti PA:n päivälehden Al-Ayyam levikin Gazassa, syyttäen lehden julkaisevan väärennettyä ja loukkaavaa aineistoa Hamasin johtajista. Syyte PA:n rahoittamaa lehteä vastaan nostettiin sen julkaiseman pilapiirroksen johdosta, jossa kuvattiin Hamasin parlamentin istuntoa. Sen kaikki jäsenet muistuttivat pääministeri Haniyehiä ja jokaisella oli hänen kuvansa mukanaan. Lehti painetaan Ramallahissa. Pilapiirroksen tekijä tuomittiin poissaolevana 6 kuukaudeksi linnaan ja maksamaan 1000 NIS ja lehden toimittaja 6000 NIS sakon. (JP)
- VÄESTÖTIETEILIJÄ Y Ettinger sanoo, että Länsirannan ja Gazan asukkaita on 2.6 miljoonaa eikä 3.8 miljoonaa. Hän syyttää PA:n julkaisemia laskentatuloksia vääriksi, ja että PA on syyllistynyt samaan tahalliseen virheeseen kuin aiemmissa väestön tilastotiedoissa. Paisutetut väestötilastot ovat tärkeitä PA:lle, koska niitä käytetään vaadittaessa ulkomaisia avustuksia, ja niiden varjolla voidaan vaatia lisäalueita Israelin kanssa käytävissä ”rauhankeskusteluissa”. (INN)

Sunday, February 10, 2008

SUNNUNTAI 10.02.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat lähes 50 Kassam-rakettia viikonvaihteen aikana Israeliin, niistä 32 perjantaina, loput lauantaina. Yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kävi lauantaina tutustumassa tilanteeseen Sderotissa ennen kohtalokasta raketti-iskua, joka haavoitti vaarallisesti kahta veljestä. Dichter kertoi havaintonaan Sderotista, että ”se on ruhjottu kaupunki, jonka asukkaista 20 % on luovuttanut ja muuttanut pois”. Hän kertoi, että ajaessaan kohti Sderotia ihmiset olivat menossa Red South Festival tilaisuuteen, mutta tullessaan sisälle kaupunkiin sen kadut olivat tyhjät. Ihmiset pysyttelivät asunnoissaan, saadakseen jotain suojaa rakennuksista ja turvallisuuden tunnetta perheen jäsenistä. Hän kertoi asukkaiden elävän yhdestä ihmeestä toiseen, jotka ovat tähän mennessä suojanneet kaupungin suurelta onnettomuudelta.
VELJEKSET 8-vuotias Osher ja 19-vuotias Rami kävelivät lauantai-iltana Sderotin kadulla, kun Kassam-raketti räjähti parin metrin päässä heistä. Ihmiset löysivät heidät makaamassa verissään kadulla. Silminnäkijöiden mukaan Red Dawn varoitussireeni soi vasta toisen raketin iskiessä kaupunkiin. Molemmat veljekset sekä heidän äitinsä ja kolmas veljensä vietiin sairaalaan. Lääkärit taistelevat säästääkseen Osherin hengen, joka on vielä tajuttomana. He joutuivat amputoimaan hänen toisen jalkansa. Rami sai kohtalaisen vaarallisia sirpalevammoja, mutta hänellä ei liene hengenvaaraa. Heidän äitiään ja kolmatta 15-vuotiasta veljeään hoidettiin sairaalassa saamansa shokin vuoksi.
SDEROTIN asukkaat valuivat lauantai-iltana kaduille osoittamaan mieltään hallituksen jahkailun ja saamattomuuden vuoksi. Muutamat heistä päättivät ajaa Tel Aviviin osoittaakseen mieltään puolustusministeri Ehud Barakin talon ulkopuolella, mutta poliisi pysäytti heidät. He tullevat Tel Aviviin tänään mielenosoitusta varten.
OLMERT JA BARAK ovat kuitenkin silloin poissa maasta, sillä he matkustavat viralliselle vierailulle Berliiniin, mikä on aiheuttanut suurta ärtymystä muissakin kuin Sderotin asukkaissa, joitten mielestä heidän tulisi olla kotona ohjaamassa vastaiskua Gazan terroristeja vastaan. (JP)
2. KAIKKIAAN 11 ihmistä hoidettiin sairaalassa veljesten lisäksi erilaisten tunnevammojen ja shokin vuoksi viikonvaihteen rakettitulen seurauksena. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa raketit, jotka haavoittivat kahta veljestä Osheria ja Ramia lauantai-iltana Sderotissa.
KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) edustaja kertoi, että rakettituli tulee kiihtymään ja hän kehotti ”inhimillisyyden ja lasten turvallisuuden vuoksi” Sderotin asukkaita muuttamaan pois kaupungista. Kokenut Gazan terroristi Abu Mujahed käytti hyväkseen Dichterin lausuntoa Sderotista psykologisessa sodankäynnissä. Hän kertoi, etteivät he tarvitse Dichterin arviota Sderotista, koska kaupungin asukkaat itse ovat usean kuukauden ajan tunnustaneet kaupungin olevan lähes aution. Hän kiitteli rakettien vaikutusta, koska ”ne ovat saaneet väkivallan tasapainon IDF:n toimien kanssa”, hän arvioi.
HALLITUKSEN EDUSTAJA David Baker kertoi, ”ettei hallitus anna tilanteen jatkua tällaisena” ja lupasi, että ”hallitus tulee vastaamaan päättäväisesti suojellakseen kansalaisiaan”. Nämä ovat osa sitä sanahelinää, johon kansa on tottunut vuosien aikana ilman näkyviä tuloksia.
KE EFFIE EITAM (NU/NRP) vaati saartotoimien koventamista ja iskuja terrorijärjestöjen johtajia vastaan valmistellen siten maaperää suurta operaatiota varten Gazan kaistalle. Hän sanoi, että sekä Sderotin että maan tilanne on kriittinen, kuten myös hallituksen ja puolustusministeriön uskottavuus, joiden tulee osoittaa kykynsä hallita maata toistuvien epäonnistumisten jälkeen.
KE ZEVULUN ORLEV epäili hallituksen välttävän suuroperaatiota Gazaan, koska se olisi tunnustus sille, miten surkeaksi epäonnistumiseksi vetäytyminen Gazasta on osoittautunut. Hän kuitenkin suosittaa suurhyökkäystä Gazaan Dichterin tavoin, koska ei ole muuta mahdollisuutta lopettaa kiihtyvä ja entistä tarkempi rakettituli sieltä Israeliin. Tätä suositteli myös Miki Eitan (Likud), jonka mielestä hallituksen tulee riisua käsineensä ja aloittaa tositoimet, vaikka se tuleekin surmaamaan sekä sotilaita että palestiinalaisia. KE Gideon Saar (Likud) vaati, että Olmert ja Barak peruuttavat Berliinin vierailunsa ja aloittavat välittömät toimet rakettitulen lopettamiseksi. ”Heitä ei tarvita Ankarassa eikä Berliinissä, vaan Sderotissa, jonka turvallisuus on tuulen viemää.”
Uskonnollisten asian ministeri Yitzhak Cohen (Shas) kehotti ”kiristämään Gazan infrastruktuuria niin kauan, kuin Sderot palaa, kunnes terroristit laskevat aseensa päivänvalossa”. Hän arvioi, ”ettei maailma välitä, annetaanko sähköä 1 % vai 100 %, Israel tuomitaan joka tapauksessa”.(JP)
3. EGYPTIN VIRANOMAISET ovat aloittaneet niiden ulkopuolisten kuulustelut, jotka menivät Gazaan kaoottisten parin viikon aikana rajamuurin ollessa täysin avoin mutta palasivat sieltä takaisin Egyptiin. Monet näistä, arviolta 2000 miestä, ovat egyptiläisiä ja kertovat menneensä Gazaan tarjoutuakseen taistelemaan Hamasin riveissä Israelia vastaan.
EGYPTIN POLIISI on lisäksi löytänyt 220 gazalaista El-Arishin kaupungista, jonne he olivat piiloutuneet. Kaikkiaan 800 gazalaista on pidätetty Egyptin poliisin toimesta tammikuun 23. päivän jälkeen, jolloin rajamuuri murrettiin. Egyptin viranomaiset sanovat, että gazalaisia kuulustellaan rutiininomaisesti ja sen jälkeen heidät karkotetaan Gazaan.
HAMASIN JOHTAJAT ovat huolissaan suhteiden heikkenemisestä Egyptin kanssa, mutta osoittavat luottavansa siihen, että he löytävät yhteisymmärryksen egyptiläisten kanssa.
SUHTEET JORDANIAN kanssa ovat myös huonontuneet, mihin vaikutti suuresti se, että Hamasin poliisi takavarikoi Jordanian lähettämät 16 avustusrekkaa Gazassa, täynnä ruokaa ja lääkkeitä. Hamasin edustaja myöntää, että se takavarikoi rekat, koska se pelkäsi niiden menevän Fatahille ja sen omille jäsenille eikä niille, jotka tarvitsevat avustuksia.
EGYPTI lisäsi valmiuttaan ja turvatoimiaan Gazan rajalla, koska Hamas oli uhannut kidnapata egyptiläisiä rajapoliiseja voidakseen käyttää heitä vaihtokaupassa Egyptin pidättämän 15 Hamasin jäsenen vapauttamiseksi. Egypti asetti tarkka-ampujia talojen katoille ja antoi määräyksen, että poliisien tulee liikkua vähintään kolmen hengen ryhmissä.
HAMASIN Damaskoksessa asuva apulaisjohtaja Abu Marzouk ei pitänyt mahdottomana uhkauksia, että Gazan asukkaat voivat saartotoimien kiristyessä murtautua turva-aidan läpi Israelin puolelle, mistä on liikkunut huhuja. ”Kaikki vaihtoehdot ovat avoimia”, hän sanoi. (JP)
4. IAF TIUKENTAA turvatoimiaan Israelin eteläosissa sijaitsevien lentotukikohtiensa ympärillä, koska on pelättävissä Gazasta Siinaille päässeiden terroristien tai rikollisten yrittävän iskuja niitä vastaan. IAF:n tukikohdat etelässä, Uvda lähellä Eilatia, Hatzerim lähellä Beershebaa ja Ramon lähellä Mitzpe Ramonia, ovat sensitiivisiä iskukohteita.
Niihin on sijoitettu Israelin kehittyneimmät hävittäjäkoneet, F-16 ja F-15.
IAF aikoo käyttää osan budjetistaan pystyttääkseen sähköistetyn turva-aidan lentotukikohtiensa ympärille. Varsinaisen vartioinnin hoitavat IDF:n maavoimien yksiköt, jotka partioinnin lisäksi aloittavat toimintansa tukikohdistaan saatuaan hälytyksen turva-aidalta. (JP)
5. ULKOPUOLISET ovat taas päättämässä Israelin asioista ja suhteista palestiinalaisiin ja arabeihin. Kvartetin kiertävä lähettiläs Tony Blair kertoo JP:n toimittajalle, että hän on keskusteluissaan arabijohtajien kanssa saanut käsityksen, että Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhankeskustelujen aiheet ovat hyvin lähellä toisiaan. Tämä optimistinen lausunto sotii PA:n johdon lausuntoja vastaan, joitten mukaan rauhansopimusta ei saada aikaan 2008 loppuun mennessä, kuten Bush vaatii. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice on tulossa Israeliin lähiaikoina antaakseen vauhtia neuvotteluille, jotka hänen käsittääkseen eivät ole edistyneet. Rice kertoi JP:n toimittajalle, että Israel ja PA käyvät sekä julkisia että salaisia neuvottelua, myös koskien arkoja asioita kuten Jerusalem. Jää ihmettelemään, onko Shasin puheenjohtaja Yishai tietoinen näistä salaisista keskusteluista, joissa käsitellään myös Jerusalemia? Olmert vakuutti Yishaille, että Jerusalem on listassa viimeisenä. Yishai on toistellut, että Shas eroaa hallituksesta heti, kun keskustelut Jerusalemin jakamisesta alkavat. Rice vakuutti, että Tzipi Livni ja Ahmed Qureia ovat edistyneet salaisissa Jerusalemia koskevissa keskusteluissaan. Ketähän tässäkin asiassa tulisi uskoa? Melkein alkaa toivoa, että Hamas tekisi tuskallisen iskun Israelin puolelle.
SEKÄ BLAIR ETTÄ RICE ovat kehottaneet Israelia pidättymään kiristämästä saartotoimia Gazan aluetta vastaan sekä luopumaan kokonaan suuresta sotilasoperaatiosta siellä, koska niiden pelätään vaikeuttavan ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- PA ilmoittaa, että Länsirannalla asuu 2.345.107 asukasta, Gazassa 1.416.539, eli yhteensä 3.761.646, joista Jerusalemin alueella 362.502. (JP)
- IRAN ilmoittaa, että se aloittaa toisen atomireaktorin rakentamisen. Sen kapasiteetti on 300 MW. Iranin Moskovan lähettiläs Gholamreza Ansari kertoi, että maa käyttää miljardeja USD tuottaakseen ydinpolttoainetta, jos ulkovallat kieltäytyvät toimittamasta sitä maan tarpeisiin. USA esitti huolensa tästä kuten ballistisen ohjuksen rakentamisesta ja uraanin rikastamisen nopeuttamisesta. (JP)
- NAISPUOLINEN asianajaja katosi Ramallahissa keskiviikkona. Asianajajat julistivat päivän kestävän lakon hänen vapauttamisekseen ja vaativat, että PA:n turvallisuusjoukot tekevät kaikkensa hänen löytämisekseen. Asianajajan kidnappaajat ilmoittivat omaisille, että hän on elossa ja hyvissä voimissa. (JP)
- IRAN vahvistanee lain, jonka mukaan islamista luopuneet teloitetaan. Laki koskee myös ulkomailla asuvia, mutta käännynnäiset saavat harkita palaamista 3 vuotta, jonka jälkeen, jos he eivät palaa islamiin, heidätkin teloitetaan. (JP)