Wednesday, July 23, 2008

KESKIVIIKKO 23.07.08
1. PUSKUTRAKTORI-ISKU II Jerusalemissa eilen tiistaina, kolmen viikon sisällä edellisestä. Aikaisin iltapäivällä PA:n parlamentaarikon sukulainen Ghassan Abu Tir, 22, kotoisin Jerusalemin itäosan lähiöstä Umm Tuba, otti puskutraktorin King David kadun viereiseltä rakennustyömaalta ja ajoi sillä pitkin King David katua. Ensiksi hän ryhtyi rynkyttämään Egged bussia no 13 ruhjoen sen kylkiä ja rikkoen ikkunoita, mutta keskittyi bussin päästyä karkuun kadulla ajaviin henkilöautoihin kolhien ja ruhjoen niistä viisi. Kaikkiaan 29 ihmistä vammautui hyökkäyksen aikana, ainakin yksi heistä vaarallisesti.
Terroristi yritti osua bussin kuljettajaan, joka kertoi olleensa katsekontaktissa hänen kanssaan. Kuljettaja pystyi kuitenkin ajamaan bussinsa sivukadulle ja säästäen siten oman ja matkustajiensa hengen.
TERRORISTILLA oli päässään muslimien käyttämä laaja valkoinen kalotti. Hän keskittyi bussin jälkeen jahtaamaan kadulla juoksevia ihmisiä ja autoja eikä puhunut tai huutanut mitään. Monet heistä pelastuivat viime tingassa.
TERRORIHYÖKKÄYS päättyi, kun paikalle ajanut panssarijoukkojen entinen komppanian-päällikkö Yaki Asa-El, 33, heprealaisen yliopiston maatalousosaston loppututkinnon suorittanut viiniköynnösten ja kirsikoiden kasvattaja Hebronin kukkuloilla Sussiassa, pysäytti autonsa ja päästyään lähelle traktoria ampui häntä lasin läpi. Paikalle kiirehtinyt rajapoliisi Amal Janam ampui ensin terroristia varmistaakseen, että hän oli vaaraton, ja sitten uudelleen lähietäisyydeltä särkemänsä ikkunan kautta.
ISRAELIN POLIISIN ylitarkastaja David Cohen kertoi JP:n toimittajalle, ettei heillä ollut etukäteisvaroitusta tästä terrori-iskusta kuten ei edellisestäkään. Hän kuitenkin totesi, että poliisi toimi oikein ohjeitten mukaan. Hän kertoi, että terroristilla oli rikollinen tausta, mihin kuuluu huumeiden kauppaa ja varkauksia. Hän on sukua Hamas-johtajalle ja PA:n parlamentin edustajalle Muhammad Abu Tirille, joka värjää partansa hennalla punaiseksi, koska kerrotaan, että profeetta Muhammedilla oli punainen karvoitus. Uskonnollisesti aktiiviset muslimit käyttävät laajaa kalottia päässään. (JP)
2. UUSI TERRORI-ISKU Jerusalemissa, jonka suorittaja oli pääkaupungin arabilähiöstä, on herättänyt uudelleen vaatimukset terroristin perheen tai hänen vanhempiensa omistaman asuintalon tuhoamisesta. Puolustusministeri Ehud Barak suositteli, että tuhoamisen asemesta talot sinetöidään määräajaksi.
Y KATZ selittää JP:n artikkelissaan, että pelottelutaktiikka on ainoa tehokas keino Itä Jerusalemista tulevaa terrorismia vastaan. Jerusalemin alueella asuu kaikkiaan 250 000 arabia. Turvallisuusjoukkojen huolta häiritsee se, että viimeiset terroristit ovat kotoisin Itä Jerusalemista, minkä ansiosta heillä on Israelin sininen henkilökortti ja vapaa liikkumisvapaus maassa. Lukuisat heistä työskentelevät pääkaupungin länsiosissa. Toinen turvallisuus-joukkojen havainto on se, että koska terroristeilla lienee vaikeuksia saada käyttönsä räjähteitä ja pommeja, he turvautuvat puukkoihin ja käyttämiinsä työvälineisiin iskunsa suorittamisessa.
Poliisi vakuuttaa, etteivät suinkaan kaikki 250 000 pääkaupungin arabia ole epäiltyjen listalla, mutta tähdentää, että poliisivalvontaa on lisättävä arabilähiöissä. (JP)
3. SHIN BETIN Israelin turvallisuuspalvelun) johtaja Yuval Diskin varoitti vain muutamia
tunteja ennen toista traktorihyökkäystä Knessetin ulkomaan- ja turvallisuusasioitten valiokunnassa, että Itä Jerusalemista on tulossa terroristien turvapaikka. ”Tarvitsemme vähemmän miehiä tehdäksemme pidätyksiä Jeninissä kuin pidättääksemme terroristin Shuafatissa (Jerusalemin lähiö),” Diskin selitti ja lisäsi, että johtajien puute on ilmeinen noissa lähiöissä ja kehotti päättäjiä tarttumaan asiaan.
DISKIN SUOSITTELI, että IDF ottaa uudelleen ohjelmaansa terroristien asuintalon hajottamisen tai sinetöimisen, koska ei ole olemassa monia muita mahdollisuuksia vaikuttaa asukkaitten mielipiteisiin. ”Muuten Jerusalemista kehittyy todellinen ongelma”, hän totesi. Hän esitti tilastoja, jotka osoittavat terrorismin nousseen kuluvan vuoden alusta lukuihin, jotka ovat suuremmat kuin 2006 tai 2007. Kuluvan vuoden alusta lähtien terroristit ovat murhanneet 30 sotilasta ja siviiliä, kun koko edellisenä vuonna luku oli 13 murhattua.
Diskin totesi, että huippuvuoden 2002 jälkeen itsemurhaiskujen osuus on dramaattisesti vähentynyt. Vuoden alusta lähtien terroristit ovat tehneet 53 hyökkäystä, joista vain yksi, helmikuun pommi-isku Dimonaan, on ollut perinteinen itsemurhahyökkäys, hän selitti. Syy tähän lienee turvallisuusjoukkojen aktiivisuuden nousu sekä turvallisuusaita.
DISKIN esitti rajua arvostelua Israelin solmimaan tulitaukosopimukseen Hamasin kanssa, mitä hän sanoo vastustaneensa alusta lähtien. Hän selittää, että Hamas käyttää rauhallista aikaa oltuaan lähellä romahdusta ennen sitä aseistuksensa kapasiteetin kasvattamiseen salakuljettamalla Iranissa valmistettuja kranaatteja sekä entistä kauemmas kantoisten rakettien rakentamiseen, joilla se yltää Ashkelonin yli Ashdodiin saakka. Toisaalta Hamas miinoittaa turvallisuusaidan laitaa sekä asentaa miinakenttiä mahdollista IDF:n hyökkäystä varten Gazan kaistalle.
DISKIN VAATII, että satunnaisten hyökkäysten lisäksi IDF:n on välttämättä pidettävä puhdistamiaan alueita Gazassa hallussaan samaan tapaan kuin Juudeassa ja Samariassa.
Hän katsoo, että tilapäinen rauhan aika Gazan kaistalla on illuusio, joka ei ole todellinen. ”Lisäksi se vahingoitti Abbasin asemaa ja lisäsi vaatimuksia sovinnon saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille, eli yhteistoimintahallituksen muodostamiseksi”. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että kolme vaarallista terrorijärjestöä toimivat yhdessä suunnitellen ja koordinoiden terrori-iskuja Jerusalemissa. Debkafile perustaa artikkelinsa turvallisuusjoukoilta saamiinsa tietoihin. Artikkelin mukaan nämä järjestöt, joihin kuuluvat Hamas, Hizb al-Tahrir ja Galilean Vapautusprikaatit, ovat varastoineet runsaasti aseita ja ammuksia, räjähteitä, puukkoja ja muita aseita kyliin ja Jerusalemin lähiöihin. Debkafile selittää, että Galilean vapautusprikaatit, eli Imaad Mughniyeh taistelijat, on Hizb Allah-järjestön (Hitzbullah) alajärjestö Israelissa.
Debkafile selventää, että Hizb al-Tahrir toimii tehokkaasti Temppelivuorella; se on syrjäyttänyt PA:n asettaman wafkin (muslimisäätiön) vartijat Temppelivuorella ja muodostanut omat jäsenensä siellä armeijan yksikön tapaan. Hizb al-Tahrir on syrjäyttänyt sekä Abbasin johtaman Fatahin että Jordanian asettamien vartijoitten valvonnan Temppelivuorella.
SISÄMINISTERI Meir Sheetrit kertoo, että Israelin hallitusten harjoittaman perheitten yhdistämispolitiikan kautta Juudeaan ja Samariaan on muuttanut arabimaista runsaasti radikaaleja aineksia, jotka toimivat aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa.
DEBKAFILE kertoo, että poliisi pelkää terroristien voivan käyttää rakennustyömaitten torninostureita massatuhovälineinä kaataen sellaisia runsaan asutuksen tai vilkkaan katuliikenteen päälle.
Artikkelissa spekuloidaan, että Israelin turvallisuusjärjestöt eivät ole pystyneet seuraamaan terrorismin uudenaikaistumista ja sen käyttämiä uusia terrorimenetelmiä. Sen vuoksi tarvitaan uusia ja ennakkoluulottomasti ajattelevia nuoria voimia, jotka pystyvät vastaamaan terrorismin kehittyneisiin haasteisiin. (www.debka.com)
4. UUTISOTSIKOITA
- Syyttäjä haluaa, että entistä presidenttiä Moshe Katsavia vastaan nostetaan oikeudenkäynti raiskauksesta syytettynä. (Haaretz)
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on valmis vaihtamaan vankeja Israelin kanssa. Hän kuitenkin asettaa ehdoksi sen, miten inhimillisesti Israel kohtelee palestiinalaisia vankeja. Hän esitti halukkuutensa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonille lähettämässään kirjeessä. Olisi kiva tietää, miten inhimilliseksi IDF:n sotilaitten raakaan murhaan rauhan aikana syyllistynyt sheikki määrittelee Hizbullahin tavan käsitellä vankejaan. (Haaretz)
- Livni lupaa, että kun hänestä tulee pääministeri, hän muodostaa yhteishallituksen Likudin ja Labourin kanssa. (Haaretz)
- IDF:n eteläisen divisioonan komentaja eversti Shlomi Dahan vammautui vaikeasti häntä kuljettavan jeepin käännyttyä ympäri lähellä Eshkolia. (Haaretz)
- Maagar Mahot gallupin mukaan 81 % Gazasta karkotetuista juutalaisista on edelleen ilman pysyvää asuntoa ja 50 % heistä on työttöminä lähes kolme vuotta karkotusten jälkeen. 67 % sanoo olevansa tyytyväinen tilapäiseen majoitukseensa, mutta että pysyvän asunnon saaminen vie pari vuotta. 37 % sanoo taloudellisen tilanteensa huonoksi, ja 70 % sanoo, että heidän tilanteensa on paljon huonompi kuin mitä se oli Gazassa. Voi vain kuvitella, mitä se tulisi olemaan, jos arviolta 120 000 ihmistä karkotetaan Juudeasta ja Samariasta, kuten Olmertin hallitus kaavailee. Gazasta karkotettiin n. 9000 ihmistä, joiden tilanne on edelleen hoitamatta. (Ynet)
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vannoo, ettei Iran peräänny yhtään ydinvoimasuunnitelmistaan. Iran vakuuttaa toistuvasti, että suunnitelman tarkoituksena on kehittää maan sähkövoimateollisuutta, mutta sen valmistamiseksi ydinvoimalla tarvittavaa uraanirikastetta voidaan käyttää myös ydinpommien valmistamiseen. (Ynet)
- USA:n presidenttiehdokas se ”Nobama”, kuten jotkut irvileuat Baruk Hussein Obamaa kutsuvat USA:ssa, sanoi Israelissa, että Iranin ydinasehaaveet on koko maailman ongelma ja sitä tulee hoitaa sellaisena.
- Joelstrumpet kertoo artikkelissaan, että Turkki on hitaasti mutta varmasti siirtymässä islamilaiseksi tasavallaksi, vaikka se hakee EU:n jäsenyyttä
- http://www.joelstrumpet.com/?p=1377

No comments: