Friday, November 30, 2007

PERJANTAI 30.11.07
1. ANNAPOLIS ”saippuaoopperan” päänäyttelijöiden alkaessa kotiutua alkaa myös tulla päivänvaloon todellisia tunnelmia ja tuntemuksia tunnepitoisten julkilausumien takaa.
Ensimmäinen hyvä uutinen koski Olmertia, jonka poliisikuulustelujen raportti siirrettiin torstaiksi, ettei se häiritsisi konferenssin juhlatunnelmaa, josta Olmert kertoi nauttineensa täysin siemauksin ja jopa tunteneensa ylpeyttä voidessaan edustaa Israelia 44 maan ja muutamien järjestöjen edustajien silmien edessä. Poliisi ilmoitti eilen, ettei rikostutkimuksissa löydetty tarpeeksi aineksia syytteisiin. Poliisin ilmoitus ärsytti Knessetin jäseniä laidasta laitaan, jotka muistuttivat, että poliisin asia on tutkia eikä antaa niistä omia tulkintojaan, joka kuuluu syyttäjälle. Kansanedustajat sanoivat poliisin ilmoitusta ”tutkijoitten välisen erimielisyyden valkaisuksi”(Orlev, NU/NRP) ja ”poliittiseksi korruptioksi, joka uhkaa maan turvallisuutta” (Yahimovitch, Labour, Ynet).
2. OLMERT VAKUUTTI, ettei Annapolis käsitellyt millään tavoin Jerusalemia eikä se ole asia, joka vaikeuttaisi tulevia neuvotteluja. Yksi PA:n delegaation edustaja, joka ei halunnut nimeään mainittavan, mutta josta artikkelissa käytetään nimitystä ”PA:n pääneuvottelija”, kertoi WND:n Jerusalemin toimiston johtajalle Aron Kleinille, että Olmert valehteli. Tämä ”nimeämätön” kertoi, että Jerusalemin asia ja nimenomaan sen Temppelivuorta koskevalta osin on jo sovittu Olmertin kanssa. Hän arveli, että Olmert ei halua julkistaa asiaa peläten Shas-puolueen eroavan hallituksesta, ja siksi Olmert odottaa sopivaa tilaisuutta sen julkistamiseksi. PA:n pääneuvottelija jopa sanoi palestiinalaisten hämmästyneen, miten valmis Olmert oli luopumaan juutalaisten tärkeimmästä uskonnollisesta kohteesta. Olmert oli ilman keskusteluja suostunut siihen, että Temppelivuoren (Harem al-Sharif) hallinto annetaan arabimaitten, Jordanian, Egyptin ja PA:n, muodostamalle elimelle ilman Israelin osallisuutta. Pääneuvottelija antoi ymmärtää, ettei Temppelivuoren ja Jerusalemin asiaa vedetty esiin Annapolisissa, koska asiasta oli olemassa periaatteellinen yksimielisyys, mutta tämä tosiasia oli vahvasti mukana keskusteluissa.
OLMERTIN VAKUUTUS Annapolisissa, ettei Jerusalemin asema ole neuvoteltavissa, joutuu outoon valoon. Hän näyttää tarkoittaneen, ettei sovitusta asiasta tarvitse enää neuvotella.
Olmertin valheellinen lausunto on herättänyt kiivaita vastalauseita juutalaisjärjestöjen taholta monin paikoin maailmalla ja myös Israelissa.
3. ISRAELIN VAATIMUS, että arabimaat ja nimenomaan PA tunnustavat Israelin ”juutalaisena valtiona” on nousemassa esiin uutena ilmiönä keskusteluihin.
PA:n neuvottelijat käyttävät kovaa kieltä käsitellessään asiaa, jonka presidentti Bush mainitsi puheessaan kertoessaan USA:n haluavan ”kaksi valtiota, jotka turvassa ja rauhassa asuvat rinnakkain, palestiinalaisten kotimaa ja juutalaisten kotimaa”. PA:n neuvottelijat sanoivat ei kovin epäselvin sanoin, ettei USA:lla ole mitään asiaa päättää palestiinalaisia koskevista asioista; niistä päättävät palestiinalaiset itse. Palestiinalaisille Israel juutalaisena valtiona on kuin ”punainen vaate härälle”, koska he pelkäävät sen sulkevan pois heidän vaatimuksensa palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta sinne, mistä he lähtivät. (Debkafile)
Kuin vakuudeksi asiasta PA:n virallinen TV näyttää karttapiirrosta Israelista, jonka ylle on piirretty Palestiinan lippu Jordanjoesta Välimereen. Palestiinan mediatarkkailun (PMW) johtaja Itamar Marcus toteaa, ettei tämä ole vain hetkellinen ilmiö, vaan se on osa systemaattisesta, virallisesta PA:n ohjelmasta, jota se toteuttaa kouluissa, lasten ohjelmissa, ristisanatehtävissä, videonauhoissa, virallisissa symboleissa, koulujen ja katujen nimissä jne. PMW toteaa, että tämä näyttää musertavan Annapolisin hyvää tarkoittavan päätöslauselman jo ennen kuin sen muste on ehtinyt kuivua, eli ettei Israelilla ole oikeutta olla olemassa. Tämä asenne ilmenee kaikkialla palestiinalaisten asumilla alueilla, mistä on karmeana todisteena palestiinalaisten järjestämät sponttaanit mielenosoitukset useissa kaupungeissa, jotka PA:n poliisit joutuivat kovakouraisesti hillitsemään. Hebronissa ylsi mielenosoittaja ammuttiin ja kymmeniä haavoittui sekä siviilien että poliisin taholla; 29 ihmistä pidätettiin. Mielenosoittajat huusivat, ettei PA:n neuvottelijoilla ollut mitään oikeutta sopia Jerusalemista, paluuoikeudesta, Temppelivuoresta eikä oikeutta luopua tuumastakaan Palestiinan aluetta. (INN)
4. ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni valitti medialle, ettei hän ole mikään ”paaria”, jota kaikkien tulee hyljeksiä. Hän muistutti entistä tyttöä, joka lavatansseissa joutui seinäkoristeeksi, kun kukaan ei hakenut häntä tanssiin. Onhan se loukkaus naiselliselle ylpeydelle.
OLMERT kertoi havainneensa, että jopa Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal taputti hänen puheensa aikana, jopa useaan kertaan. JP:n kolumnisti puolestaan kertoi havainneensa, ettei kukaan saudi delegaatiosta pannut kuulokkeita korvilleen simultaanitulkkausta varten, joten on hyvin vähän todennäköistä, että he olivat selvillä, mitä Olmert esitti puheessaan.
USA aikoo esittää YK:n turvallisuusneuvostolle, että se vahvistaisi Annapolis julkilausuman. Ennakkotietojen mukaan esitys on saamassa runsaasti kannatusta edustajien taholla.
USA:n edustajat ilmaisevat kantanaan, ettei Syyria ole valmis rauhanneuvotteluihin.
Syyrian odotetaan ensin katkaisevan suhteensa terrorijärjestöihin ja lopettavan sekaantumisensa Libanonin asioihin.
OLMERT ESITTI palattuaan Annapolisista ja Washingtonista lentävän aforismin: ”Joko kaksi valtiota tai Israel tuhoutuu”.
Orlev väänsi tuota lauselmaa muotoon: ”Syrjäytä Olmert tai Israel tuhoutuu.”
YESHA NEUVOSTO on päättänyt rakentaa kahdeksan uutta parakkikylää (outposts) ”laillisten” kylien ulkopuolelle asumattomille kukkuloille. Kaksi uutta asutusta rakennetaan ns. E-1 alueelle Jerusalemin ja Maale Adumimin väliin, koska Bush haluaa luovuttaa sen PA:lle.
5. GAZAN PALESTIINALAISET ovat kiihdyttäneet iskujaan Israelin puolelle. Keskiviikosta lähtien 20 palestiinalaista terroristia on saanut surmansa joko raketti- ja kranaattihyökkäykseen osallistuessaan tai pyrkiessään tunkeutumaan Gazan turva-aidan läpi terrori-iskuun Israelin puolelle. Osa heistä oli asettamassa tai aikeissa asettaa pommeja turva-aidan varteen, jonka Israelin puolella IDF:n partioautot ajavat.
HAMAS JA ISLAMIC JIHAD siirtävät joukkojaan Gazan kaistan etelä ja pohjoisosaan tarkoituksena pommittaa sieltä juutalaiskyliä ja kaupunkeja. He vetäytyvät kauemmas rajalta havaitessaan IDF:n sotilaitten tai IAF:n koneitten lähestyvän, mutta palaavat takaisin vaaran mentyä ohi. IDF myöntää, ettei se kaikista valvontayrityksistä ja miehittämättömien koneitten havainnoista huolimatta pysty estämään rakettien ja kranaattien ampumista. IDF operoi Gazassa pääasiassa öisin, mutta terroristit toimivat melko vapaasti päivisin, jolloin he ampuvat km. 20 kranaatti- ja raketti-iskua päivässä. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi antoi joukoille luvan tunkeutua 3 km:n päähän turva-aidasta Gazan alueelle, mutta se ei pysty eliminoimaan vaaraa. IDF:n huolena on terroristien kaivamat tunnelit aidan ali, joita on vaikea löytää. (Debkafile)
6. USA:N UUSI edustaja ja Bushin erikoislähettiläs Israelissa on äskettäin eläkkeelle siirtynyt kenraaliluutnantti James L. Jones. Hänen tehtävänsä on toimia koordinaattorina Israelin ja PA:n välillä ja havainnoida ja raportoida tiekartan määräysten toteutumisesta. Hän on merivoimien upseeri ja palveli Irakissa, Turkissa, Bosnia Herzegovinassa, Makedoniassa ja Naton voimien päällikkönä. Debkafile luonnehtii häntä Israelin ja PA:n välisiin asioihin perehtymättömäksi, mikä voi osoittautua ratkaisevan vaikeaksi hänen välittäjän asemalleen, missä aiemmat vastaavat välittäjät ovat epäonnistuneet.
ISREALISSA pelätään, että Jones tulee esittämään vaatimuksensa pääasiassa Israelille, mikä tulee vaarantamaan Israelin turvallisuutta. Ensimmäisinä hänen listallaan lienevät tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen Juudeassa ja Samariassa sekä IDF:n operaatioiden lopettaminen palestiinalaisissa kaupungeissa.
PAHANA ENTEENÄ voitaneen pitää ulkoministeri Ricen toteamusta, että Alabaman Birminghamissa kasvaneena hän tietää, mitä palestiinalaiset tuntevat. Hän oli siellä, kun neljä nuorta tyttöä, yksi heistä hänen luokkatoverinsa, murhattiin pommituksessa 1963. Tämä hänen mukaansa antaa hänelle myös tuntuman siihen, mitä israelilainen kokee pommi-iskussa.
Ehkä joku itseni lailla on ihmetellyt, miten Bush ”uudestisyntyneenä” kristittynä toimii vastoin Raamatun selkeitä ilmoituksia Israelista ja sen oikeudesta maahan ja Jerusalemiin. Asia voinee selittyä ainakin osittain tiedolla, että Bush kasvoi ja sai opetuksensa Metodisti ja Episkopaali seurakunnissa, jotka kannattavat ”korvausteologiaa”. Sen mukaan kirkko korvasi Israelin Jumalan valittuna kansana, eikä Israelilla siten ole enää erikoisroolia Jumalan suunnitelmissa.
7. ISRAELIN KORKEIN OIKEUS totesi istunnossaan, ettei sähkön ja öljyntoimitusten katkot Gazan alueelle aiheuta humanitääristä katastrofia. IDF haluaa näitä katkoja vastapainona jatkuville ja viime päivinä kiihtyneille raketti- ja kranaatti-iskuille Israeliin.
IDF:n suunnitelmissa on edelleen laajamittainen sotilaallinen isku Gazan alueelle, joka pantiin jäihin ennen Annapolis konferenssia. Sitä veruketta ei ole enää, mutta uusia tulee varmasti, kun neuvottelut Israelin ja PA:n asettamien tiimien välillä alkavat.
ISLAMIC JIHADIN edustaja sanoo, että IDF:n hyökkäys Gazan kaistalle tulee kohtaamaan sen ja Hamasin yhtenäiset joukot.
TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia perjantaiaamuna kohti Ashkelonia. Ne putosivat lähelle Zikkimiä aiheuttamatta vahinkoa.

Thursday, November 29, 2007

TORSTAI 29.11.07
1. PÄIVÄ ANNAPOLIS konferenssin jälkeen. On aika yrittää koota yhteen, mitä tiedon siruja on käytettävissä siitä, mitä tapahtui ja mistä sovittiin tai oltiin eri mieltä julkisuuden takana.
Sekä palestiinalaiset että israelilaiset edustajat ovat alkaneet vetää takaisin sitä, mitä he julkisuuteen päästivät kokousten aikana. Ensin muutamia johtajien repliikkejä.
PRESIDENTTI BUSH kehotti palestiinalaisia todistamaan, että ”Palestiinan valtio tulee luomaan mahdollisuudet kaikille asukkailleen ja hallitsemaan oikeudenmukaisesti sekä tuhoamaan terrorin infrastruktuurin”. Israelilaisia hän kehotti ”osoittamaan maailmalle, että he ovat valmiita poistamaan miehityksen, joka alkoi 1967, neuvotellun sopimuksen kautta.” Huomio kiinnittyy Bushin mainintaan ”miehityksestä”. Bush lisäsi, että ”sopimuksen kautta perustetaan palestiinalaisten kotimaa aivan samoin kuin Israel on juutalaisen kansan kotimaa”.
MAHMOUD ABBAS sanoi, että ”hänen tulee puolustaa kaikella vilpittömyydellä ja mahdilla, ilman horjumista, kansamme oikeutta nähdä uusi sarastus ilman miehitystä, ilman setlementtejä, ilman erottavia muureja (turva-aitaa), ilman vankiloita, joissa tuhansia vankeja pidetään, ilman teloituksia, ilman saartotoimia, ilman esteitä kylien ympärillä. Koko maailma ojentaa nyt kätensä meitä kohti auttaakseen meitä lopettamaan tragediamme, holokaustimme, joka on kestänyt aivan liian kauan”. Abbasin vertaus holokaustiin on juutalaisten natsien uhrien häpäisemistä. Ei Israel ole missään vaiheessa halunnut palestiinalaisten kansanmurhaa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sanoi keskiviikkona keskusteltuaan Bushin kanssa ennen lähtöään takaisin Israeliin, ettei Temppelivuori ole mukana neuvotteluissa. Tämä sen jälkeen, kun Abbas vakuutti, että Jerusalem on avain sopimuksen syntymiseen, ja että Itä Jerusalem on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki. Olmert selitti vielä, ettei Jerusalem ollut viimeisissä rutistus-keskusteluissa mukana ollenkaan.
PRESIDENTTI BUSH lupasi, että USA on aktiivisesti antautunut rauhanprosessiin. Tämä sattui olemaan 60 vuotta sen jälkeen, kun YK äänesti 29.11.1947 kahden valtion perustamisesta Palestiinaan, kotimaan juutalaisille ja kotimaan palestiinalaisille. Äänestyksen tuloksena syntyi äänin 33 puolesta ja 13 vastaan 10 poissa YK:n päätöslauselma no 181, johon palestiinalaiset neuvottelijat ovat alkaneet viitata. Abu Qureia jopa näpäytti eräässä yhteydessä israelilaiselle neuvottelijalle, että palatkaa 1947 rajoille. Juutalaiset hyväksyivät YK:n päätöksen, arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät sen Khartumin kokouksessa: Ei Israelin tunnustamista, ei neuvotteluja, ei rauhaa.(JP)
2. PÄÄMINISTERI Olmert on lehtitietojen mukaan täynnä itseluottamusta ja intoa. Häntä ei näytä kiusaavan eikä huolettavan ollenkaan se, että poliisi julkistaa tänään häntä koskevien rikostutkimustensa ensimmäiset tulokset. Kolme muuta rikostutkimusta on vielä vireillä. Winograd on ilmoittanut, että hän julkaisee komiteansa tutkimukset Libanonin kakkossodasta joulukuussa. Sen sisällöstä on vain arvailuja, mutta tiettävästi ne kohtelevat kaltoin Olmertin osuutta sodan surkeasta lopputuloksesta.
ANNAPOLIS antoi kuitenkin myös positiivisia tuloksia Olmertille.
SHAS-PUOLUE ilmoittaa, ettei se katso olevan mitään syytä erota hallituksesta, koska Jerusalem ei ollut sopimuksessa mukana. Myös Israel Beiteinu katsoo puolueelle olevan edullisempaa pysytellä Olmertin liekanarussa ainakin toistaiseksi.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Baral ilmoitti myös, että Annapolis sopimus riittää vakuuttamaan Olmertin rauhantahdon, eikä siten ole aihetta erota hallituksesta.
Täten Olmert on saanut valtakirjan hallituskumppaneiltaan jatkaa suunnitelmiaan Juudean ja Samarian luovuttamisesta ja siellä asuvien juutalaisten karkottamisesta kodeistaan.
OLMERT joutui tasoittelemaan kärkevää lausuntoaan ulkomaitten juutalaisten oikeudesta puuttua Israelia ja erityisesti Jerusalemia koskeviin päätöksiin. Hän lupasi, että mielipiteitä saa ilmoittaa, mutta että Israelin hallitus yksin tekee päätökset. (JP)
3. ARABIMAAT osoittivat käteen tuntuvasti Annapolis konferenssin juhlatunnelman hälventyessä, ettei osallistuminen konferenssiin USA:n hyväntahdon tyydyttämiseksi tarkoita suhteiden muuttumista Israelille myönteisiksi.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni yritti käyttää tilaisuutta hyväkseen soittelemalla 15 paikalla olleen arabi- ja muslimimaan edustajille keskusteluja varten. Yritykset olivat tuomitut yrityksiksi alusta lähtien. Vain Jordanian ulkoministeri Salaheddin Al-Bashar suostu tapaamaan Livnin. Edes Egyptin ulkoministeri ei ollut tavattavissa, vaikka maitten välillä on diplomaattisuhteet. Livni tiettävästi tarjoutui kotimatkallaan pistäytymään joko Marokossa tai Tunisiassa, joitten kanssa on suhteellisen korrektit välit, mutta sekään ai järjestynyt.
OLMERT EI ollut yhtään onnekkaampi keskustelujen järjestämiseksi arabi- ja muslimiedustajien kanssa. Vain ohimenevä kädenpuristus ja hyvää päivää kirvesvartta Qatarin, Bahrainin, Marokon ja Pakistanin edustajien kanssa rekisteröitiin tarkkasilmäisten journalistien toimesta.
LIVNILLÄ oli tiettävästi salaisia keskusteluja Syyrian edustajan kanssa. Syyrian lehdistö haluaa, että rauhanneuvottelut Israelin kanssa tulee aloittaa nyt, kun aika on siihen sopiva. Syyria huolena voi olla pelko, että se jää pitkäksi aikaa sivuun rauhanprosessista. (JP)
4. ISRAELIN TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter kertoo omana mielipiteenään, että odotuksia on runsaasti uudesta rauhanaloitteesta, mutta että sen aikataulu vuoden 2008 aikana ei ole realistinen. Dichter puhui rajapoliiseille järjestetyssä tilaisuudessa IDF:n tiloissa. Israelin ja palestiinalaisten tekemän julkilausuman mukaan tiekartan molempia osapuolia koskevia vaatimuksia aletaan toteuttamaan välittömästi USA:n valvonnassa. Abbas oli tiettävästi viimeiseen asti haluton allekirjoittamaan julkilausumaa, mutta Rice veti hänet erilleen kumppaneistaan ja suoranaisesti pakotti hänet raapustamaan nimensä paperin alle.
PALESTIINALAISTEN rajut mielenosoitukset useissa PA:n valvomissa kaupungeissa Juudeassa ja Samariassa eivät lupaa hyvää. Eilen Hebronissa uusiutuivat edellisenä päivänä järjestetyt mielenosoitukset, jotka eilen alkoivat PA:n poliisin pyrkiessä estämään edellisenä päivänä poliisin surmaaman miehen hautajaissaattuetta pääsemästä moskeijaan. Eilen ilmoitettiin, että 40 ihmistä haavoittui yhteenotoissa, puolet heistä poliiseja. Abbasin avuttomuus ja arvovallan puuttuminen on yhä selvemmin nähtävissä myös Juudeassa ja Samariassa, eikä vain Gazassa, jossa hänellä ei ole mitään valtaa. Miten Gazan tilanne nivotaan rauhankeskusteluihin on ratkaisematon arvoitus. Hamasin vallankaappaus myös Juudeassa ja Samariassa on mahdollisuus, jota myöskään ei ole pystytty ratkaisemaan. (Ynet, INN)
5. ISRAELIN ARABIEN parissa suoritettu gallup osoittaa, ettei siellä luoteta Abbasin kykyyn hallita tilannetta. Mada al-Carmel-Arab keskus kyseli 500 arabin mielipidettä. Tulosten mukaan 65.6 % ilmoitti, ettei PA:lla ole mandaattia tunnustaa Israelia juutalaiseksi valtioksi. 79.8 % ilmoitti, ettei PA voi neuvotella paluuoikeuden poistamisesta. 81 % ilmoitti, ettei PA:n neuvottelijoilla ollut oikeutta Annapolisissa keskustella Jerusalemin asiasta. 73 % vastustaa PA:n oikeutta suostua alueluovutuksiin. 56.9 %:n mielestä siihen suostuminen häpäisee arabin kunniaa. 62.6 % uskoi, että maanvaihto vaarantaisi heidän Israelin kansalaisuutensa. 55.7 % ilmoitti syyksi kauheat olosuhteet PA:n hallintoalueilla ja 56 % moitti PA:n korruptiota ja huonoa hallintoa. 42.8 % ilmoitti, että pakolaisten tulisi sallia palata Israelin alueelle; 18.5 % haluaisi, että pakolaisten tulisi saada valita joko paluun entisille asuinalueilleen tai korvauksen menetyksistään. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- RABBI Aharon Trop Bnei Tzwi yeshivasta Beit Elistä sanoo omana mielipiteenään, että Israelin nuorison tulee aloittaa kansalaistottelemattomuus ja kieltäytyä tottelemasta komentajiaan armeijassa. Hän sanoo, että anteeksi pyytelemisen ja ymmärtämisen osoitusten aika on ohi, hän vaatii konkreettisia toimia hallituksen karkotussuunnitelmien vastustamiseksi. Hän katsoo, että osallistuminen Israelin maan luovuttamiseen viholliselle ja juutalaisten karkottaminen sieltä rikkoo juutalaista lakia ja moraalia. (Ynet)
- ANNAPOLIS oli suuri saippuaooppera, kirjoittaa Ariana Melamed Ynetissa. Hän katsoo, etteivät Israelin kolme TV-kanavaa pystyneet välittämään yhtään kriittistä kommenttia tilaisuudesta, vaan kaikki olivat liikuttavan yksimielisiä sen tärkeydestä, vaikka sen tulokset ovat olemattomat. (Ynet)
- KARDINAALI Renato Martino Vatikaanin pakolaisasioita käsittelevässä osastosta ilmoitti Vatikaanin kantana Annapolis konferenssin jälkeen, että palestiinalais-pakolaisten tulee sallia palata kotimaahansa, josta he lähtivät. Hänen lausuntonsa ei yksiselitteisesti ilmaissut, tarkoittiko hän Palestiinaa vai Israelia. (INN)
- 7 viikkoa kestänyttä yläasteen opettajien lakkoa pyritään ratkomaan työoikeudessa keskiviikkona. Lakon taustalla näyttää olevan pyrkimys erottaa opetusministeri Juli Tamir, jonka vasemmistolainen uudistuspolitiikka ei miellytä kaikkia. (INN)
- SHASIA äänestäneistä 60 % haluaa puolueen eroavan hallituksesta.
- PA:N keskusrekisteritoimisto julkaisi PA:n virallisessa TV:ssa ilmoituksen, joissa Palestiinan lippu on ulotettu koko Jordanjoen länsipuoleisen alueen ylle. PA esittää tätä toistuvasti TV-kanavansa ohjelmissa.
- IAF:N HELIKOPTERI laukaisi ohjuksensa eilen Gazassa ihmisryhmään surmaten kaksi, lisäksi 10 muuta haavoittui. Aiemmin päivällä Gazasta ammuttiin 5 kranaattia ja 2 Kassam-rakettia Israeliin. 2 terroristia surmattiin turva-aidalla.
- JERUSALEMISSA löydettiin Nehemian muuri, mikä osoittaa Davidin linnan sijainneen sen lähellä. Joukko sinettejä löydettiin alueelta.

Wednesday, November 28, 2007

KESKIVIIKKO 28.11.07
1. RAUHA MEIDÄN AIKANAMME. Nyt se on sitten sovittu ja allekirjoitettu yli 40 valtion ja lähes kymmenen järjestön edustajien todistaessa. Vuoden 2008 aikana Palestiinan ja Israelin valtiot solmivat rauhan, jossa ”he asuvat turvassa ja rauhassa rinnakkain, päättäen lopettaa verenvuodatuksen, vuosikymmenet kestäneet kärsimykset kansojen välillä ja aloittaa uusi rauhan aikakausi, joka perustuu vapauteen, turvallisuuteen, oikeuteen, arvokkuuteen, kunnioitukseen ja toisen tarpeitten huomioimiseen, edistää rauhan ja väkivallattomuuden kulttuuria ja vastustaa terrorismia ja kiihotusta, harjoittakoon sitä palestiinalaiset tai israelilaiset.”(julkilausuman mukaan)
Mitäpä siihen voi sanoa kuin mitä profeetta Jeremia totesi ”profeetta” Hananian, Assurin pojan, väärään profetiaan: ”Amen. Niin Herra tehköön.” (Jer.28:1-17; kannattaa lukea koko luku)
PALESTIINALAISTEN neuvottelijat vastustivat viimeiseen minuuttiin asti yhteistä julkilausumaa, joka esitettiin kokousväelle, koska siinä ei mainittu rajoja, ei pakolaisia eikä Jerusalemia.
Yhteisessä sopimuksessa sovittiin tiivistettynä seuraavaa:
- Hyvän-uskon kahdenkeskiset neuvottelut aloitetaan rauhansopimuksen laatimiseksi, jossa selvitetään kaikki esille tulevat asiat ilman poikkeuksia.
- Sopimus pyritään saamaan valmiiksi ennen vuoden 2008 loppua.
- Ohjaava komitea kokoontuu kaiken aikaa.
- PA:n presidentti Mahmoud Abbas ja pääministeri Ehud Olmert tapaavat toisensa joka toinen viikko.
- Molemmat osapuolet sitoutuvat toteuttamaan tiekartan mukaiset vaatimukset välittömästi ja jatkavat rauhansopimuksen solmimiseen saakka.
- Osapuolet sopivat amerikkalaisten, palestiinalaisten ja israelilaisten muodostaman ja USA:n johtaman mekanismin muodostamisesta seuraamaan tiekartan toteuttamista.
- USA tulee seuraamaan ja arvioimaan, miten kumpikin osapuoli toteuttaa sille kuuluvien tiekartan määräyksiä. (JP, H Keinon)
2. JPOSTIN Annapolis sopimusta käsittelevä pääkirjoitus viittaa julkilausumassa esitettyihin hyvää tarkoittaviin termeihin, jotka on tallennettu tämän raportin alkuun, todeten, miten suuresti ne muistuttavat tekstiä, joka julkaistiin Oslon sopimusten julkistamisen yhteydessä 1993. Kuitenkin tänä päivänä voimme laskea niiden toteutumisen seuraavasti:
Terroristit murhasivat Oslon sopimusten jälkeen yli 1400 israelilaista, suurin osa niistä siviilejä, naisia ja lapsia, sekä vammauttivat yli 4000, osan heistä loppuiäkseen pyörätuoliin.
Palestiinalaisten menetykset ovat karkeasti kolminkertaiset.
PÄÄMINISTERI OLMERT kertoi medialle ääni tunteesta väristen, että ”vuoden 1967 todellisuus tulee tämän sopimuksen myötä kokemaan täydellisen muutoksen”.
OLMERTIN HALLITUSKUMPPANI Shasin puheenjohtaja Eli Yishai totesi, että Olmert ja Abbas ovat nyt siirtyneet mielikuvitusmaailmaan (dreamland). Kolumnisti Michael Freund vertaa heitä Lewis Carrolin kirjoittamaan tarinaan ”Liisa Ihmemaassa”, jonka sankari Liisa koki monia huikeita seikkailuja mielikuvissaan vain lopulta heräten todellisuuteen nukkuessaan sisarensa sylissä.
Eräs rabbi esitti, mitä aiemmille Israelin maata myyneille johtajille on tapahtunut lähtien Beginistä, joka Siinain luovuttamisen jälkeen vetäytyi yksinäisyyteen itsesyytösten masentamana, ja päätyen Sharoniin heittäen ilmaan kysymyksen: Miten mahtanee Olmertille käydä?
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai ilmoitti, että koska sopimuksessa ei mainittu Jerusalemia, puolue pysyy edelleen hallituksessa. Yishai varmaan on tietoinen, että Jerusalem on vahvasti mukana neuvotteluissa. Tätä on pidettävänä kovin läpinäkyvänä peittely-yrityksenä.
Sovitusta julkilausumasta jätettiin Abbasin vaatimuksesta pois myös Israelin vaatimus ”juutalaisena valtiona”. Israel Beiteinun eroaminen ei kaataisi hallitusta, kuten Lieberman tietää.
PRESIDENTTI Bush esitti sopimuksessa esitetyn seurantakomitean johtoon kenraaliluutnantti
Jimmy Jonesia, joka palveli USA:n ja Euroopan joukkojen (SACEUR) komentajana. Debkafile antaa hänelle saatesanat, joitten mukaan hän Lähi Idän tilannetta tuntemattomana tulee paneutumaan tehtävään, jota monet luonnehtivat kuolleena syntyneeksi.
3. MAAILMAN REAKTIOT Annapolis sopimukseen ovat uutisten mukaan kovin kirjavat.
ERÄS Saudi-uutislähde kertoo arabijournalistien suhtautuvan uutiseen toisten myönteisesti todeten uudenlaisen rohkeuden esiintymisestä, toisten epäilevän torjuvasti pitäen suorastaan vaarallisena kuvittelua Israelin ja arabisuhteitten lämpenemisestä. Eräs viittaa saudikansan perinteiseen Israel-vihaan kuitenkin todeten, etteivät saudit lopulta olisi kovin suunniltaan, vaikka Israel ja PA pystyisivät tasoittamaan erimielisyytensä. Saudit myös toteavat, että Syyria on tavallaan ominut Israelin vastaisuuden kärkipaikan, ja ettei siellä nähdä Syyrian osallistumista konferenssiin ”nukkumisena vihollisen kanssa”. Syyria on kuitenkin ilmaissut pettymyksensä, ettei Golanin asiaa otettu keskusteluihin eikä sopimustekstiin mukaan.
ARABILEHDET julkaisevat Israelia ja Yhdysvaltoja häpäiseviä pilapiirroksia entiseen tahtiin.
JERUSALEMIN ASUKKAAT ilmaisevat varovaisen myönteisen optimisminsa kuitenkin todeten palestiinalaisten erilaisen mentaliteetin, joka ei perusta sovituista sopimuksista ja joka on aina vaatimassa lisää. Muistettakoon myös arabimielen epäluuloisuus, jonka mukaan kaikissa sopimuksissa täytyy olla pakotie, ilman sitä hän tuntee olevansa kahlittu.
JERUSALEMISSA toimivat evankeliset kirkot ja järjestöt vastustavat yksimielisesti Jerusalemin silpomista. Kirkot ja seurakunnat pelkäävät tilaisuuksiin osallistuvien pääsyn vaikeutuvan, jos raja vedetään asutusten väliin. He myös muistuttavat Jordanian miehityksestä Itä Jerusalemissa, mikä pakotti alueen kristityt alistettuun ”dhimmi”- asemaan, jossa he olivat toisen luokan kansalaisia muslimeihin verrattuna. He uskovat tämän toistuvan PA:n alaisuudessa, kuten on havaittu tapahtuneen kaikissa PA:n hallitsemissa kaupungeissa ja varsinkin Betlehemissä.
PROFESSORI Aryeh Eldad kritisoi Olmertin allekirjoittamaa sopimusta todeten, ettei Olmert pysty toteuttamaan sen asettamia velvoitteita, kuten hän ei toteuttanut lupauksiaan Libanonin kakkossodan jälkeen. Hän ei ole palauttanut kaapattuja sotilaita ja on istunut neuvottelupöytään Abbasin kanssa, vaikka hän vannoi tekevänsä sen vasta, kun Gilad Shalit on palautettu.
OLMERT ei myöskään ottanut esille Jonathan Pollardin asiaa, joka on kärsinyt yli 22 vuotta kovennettua eristyssellirangaistustaan USA:ssa.
4. PALESTIINALAISET järjestivät tiistaina mielenosoituksia Annapolis konferenssia vastaan. Maan-uutistoimiston mukaan PA:n poliisi esti 14 palestiinalaisbussin pääsyn Ramallahiin. PA:n journalistit pitävät tätä fasismin tulona palestiinalaiseen hallintoon. Ramallahissa ja Hebronissa PA:n poliisi pieksi ja pahoinpiteli yli 30 mielenosoittajaa, niiden mukana al-Jazeeran toimittaja.
MIELENOSOITUKSIA järjestettiin lisäksi Nablusissa, Kalkiliyassa ja Tulkarmissa. Niiden järjestäjinä pidetään Hamasia, Islamic Jihadia sekä Hitz al-Tahir, joka on ääri-islamilainen liike varsinkin Jerusalemissa ja Temppelivuorella. Hamasin edustajat tuomitsivat Annapolis sopimukset ja vannoivat, ettei tuumaakaan Palestiinan maata luovuteta Israelille.
5. PRESIDENTTI Bush ja pääministeri Olmert tapaavat vielä tänään, osan siitä yhdessä Abbasin kanssa. Keskustelut PA:n ja Israelin kanssa alkavat 12. joulukuuta. Venäjän ulkoministeri Lavrov ilmoitti, että Venäjä järjestää seuraavan Lähi Itää koskevan konferenssin Moskovassa. Sen päivämäärä ja ohjelma on vielä täysin auki, mutta Syyria lienee ohjelmassa. Bushin ja Olmertin keskustelujen pääaiheena uskotaan olevan Iranin tilanne. Iran kehittää ja vahvistaa kaiken aika hämmästyttävällä vauhdilla asevoimiaan. Se julkisti äsken uutisen uuden omatekoisen sukellusveneen vesillelaskusta. Lisäksi sillä on minisukellusveneitä, joita se sanoo käyttävänsä Persianlahdella USA:n merivoimia vastaan. Iran ilmoitti myös uuden 2000 km:n kantomatkan ohjuksen valmistumisesta. Sen ydinteollisuus on saanut rikastettua ensimmäiset ydinpelletit voimalalle. Sen käytettyä jätettä voidaan käyttää plutoniumin valmistamiseksi, jota tarvitaan ydinpommin valmistamisessa. Venäjä toimittaa ensimmäiset ydinsauvat Busherin ydinlaitokseen, vaikka se ei ole vielä valmis. Toimitusta valvoo YK.
6. HYVIÄ UUTISIA Israelin taloudelle kaikista kivityksistä, tulituksista, raketeista ja kranaateista huolimatta, joita sataa jatkuvana virtana Gazasta Israelin puolelle. Maan talous kasvoi 6.1 % kolmannella vuosineljänneksellä. Hotellitalous kertoo, että tänä vuonna saadaan ainakin 2.3 miljoonaa turistia maahan, mikä on puoli miljoonaa enemmän kuin viime vuonna. Hotellimajoitusten keskimäärä on 75 %, mikä on 30 % enemmän kuin samaan aikaan 2006. Hotelliteollisuus tuo vuosittain 0.7 % maan bruttokansantuotteeseen. Ensi vuodelle arvioidaan turistien määrän nousevan edelleen, arvio on 2.8 miljoonaa.
7. SYYRIA AIKOO asuttaa kymmeniä tuhansia asukkaita Golanin vastaisen rajan taakse. Syyria väittää heidän olevan Golanilta muuttaneita. Syyria aikoo rakentaa ensi vaiheessa 1000 asuntoa rajan tuntumaan, jotta ”siellä asuvat voivat katsoa suoraan Golanin miehittäjiä silmiin”. Syyria ilmoittaa, että diplomaattisuhteista Israelin kanssa keskustellaan vasta sitten, kun Israel on vetänyt joukkonsa Golanilta ja Libanonista. Israelilaisia joukkoja ei ole Libanonissa, joten tällä tarkoitetaan kiisteltyä kylää rajalla, jonka toinen puoli on Libanonin, toinen puoli Israelin puolella.
8. TV-KAKKOSEN katsovat ovat esittäneet kiivaan vastalauseen siitä, että uutisohjelmassa esitettiin rinnakkain kuvaa israelilaisten rukoustilaisuudesta Kotelilla ja Hamasin järjestämästä mielenosoituksesta Gazassa, jossa aseelliset pyssymiehet heiluivat aseineen. TV-kakkonen selitti, että ohjelmassa näytettiin heprealaista sanaa ”liHavdil” (erilaisuus), jolla haluttiin kertoa, että tilaisuuksilla oli suuri eroavuus. Selitys ei tyydyttänyt kriitikkoja.

Tuesday, November 27, 2007

TIISTAI 27.11.07
1. ANNAPOLIS on edelleen kuuma peruna. Uutistietojen mukaan palestiinalaiset viihtyvät erinomaisesti maailman huomion keskipisteessä, josta JP:n päätoimittajan David Horovitzin artikkelin mukaan on osoituksena jo se, että Palestiinan nelivärinen lippu (jonka värit muistuttavat Sakarian profetian neljän hevosen värejä (Sak.6:2-6), liehui ylpeästi heidän hotellinsa tangossa, kun Israelin delegaation käyttämän hotellin edustalla ei ollut Israelin lippua.
USA:N PRESIDENTTI Bush toisti päivällispuheessaan usein käyttämäänsä hokemaa ”kahdesta kansasta, jotka elävät rinnakkain turvallisina ja rauhassa”, ja kertoi lisäksi olevansa toiveikas, että tuo haave toteutuu vielä ensi vuoden kuluessa. Olmert sentään muisti muistuttaa, että Palestiinan valtion edellytyksenä on se, että Gazan kohtalo tulee ratkaista ennen sitä, koska ei voida hyväksyä kahta palestiinalaista valtiota. PA:n neuvottelija Saeb Erekat tunnustaa, että Gaza on heille vaikea ongelma, jonka ratkaisemista ei vielä tiedetä. Shaat sanoo olevansa varovaisen toiveikas konferenssin tuloksista, mutta ”Arafatin korvaan kuiskuttelijana” tunnettu Abu Rudeineh sanoo olevansa pessimistinen, koska Israel ei suostu PA:n vaatimuksiin.
HAMASIN HALLITUS Gazassa julkisti oman julkilausumansa, jossa se kieltää Abbasia tekemästä minkäänlaisia myönnytyksiä Israelille. Dokumentissa mainitaan erityisesti palestiinalais-pakolaisten oikeus palata alueille Jordanjoesta Välimereen, joista he pakenivat. Näitä pakolaisia ja heidän jälkeläisiään oletetaan olevan nyt yli viisi miljoonaa.
TILANTEEN ERIKOISUUTTA kuvastaa sekin, että Israelin isänmaallinen ”ääri-oikeisto” ja palestiinalaisten terrorijärjestö Hamas kohtaavat toisensa molempien vastustaessa PA:n vaatimuksia ja suunnitelmia Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemista, joskin vastakkaisista lähtökohdista: Israelin oikeisto haluaa Israelin hallinnon ulottamista Jordanjoesta Välimereen; Hamas haluaa, että tuo alue kuuluu Lähi Idässä syntyvään islamilaiseen kalifikuntaan.
Sikäli kuin tiedän, Raamatun profeetat eivät tunne Palestiinan valtiota Jordanjoen länsipuolella, mutta heidän ilmoituksensa antavat viitteitä muukalaisten asumisoikeuksista siellä. Viittaan kirjoitukseen ”Israel, yksi vai kaksi valtiota”. (Jer.12:16-17; Jes.14:1; Hes.43:22-23)
2. JERUSALEM on nousemassa voimallisesti keskeiseksi kysymykseksi Israelin ja PA:n välisissä rauhanneuvotteluissa. Palestiinalaiset lähtevät siitä, että he haluavat kaikki Jerusalemin itäpuoliset lähiöt ja lisäksi vanhankaupungin, mukaan lukien Temppelivuoren ja Länsimuurin, täyden hallinnan. Jerusalem tulee heidän vaatimustensa mukaan olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki. Tähän vaatimukseen vedoten he odottavat, että Israel avaa kaikki sulkemansa PA:n instituutiot, joista Orient House on ensimmäisenä. Se suljettiin 2001 terroristien tehdessä useita verisiä terrori-iskuja Jerusalemissa murhaten kymmenittäin siviilejä, naisia ja lapsia.
3. JERUSALEMISSA järjestettiin eilen kaksi suurta tapahtumaa Jerusalemin jakamisen ja Annapolisin konferenssin vastustamiseksi.
ILTAPÄIVÄLLÄ arviolta 25 000 ihmistä tungeksi Länsimuurin läheisyyteen rabbien järjestämään massiiviseen rukoustilaisuuteen. Tilaisuutta johti Rishon Le´Tzion rabbi Mordechai Eliyahu, joka pyysi kansalaisia saapumaan yhteiseen rukoukseen. MK Uri Ariel (NU) muistutti, että on kriittinen aika osoittaa rukoukset Taivaan Isälle, koska Olmert haluaa myydä kansallisen isänmaamme. ”Olemme täällä siksi, että me uskomme Jumalaan, ja ettei Olmertilla ole mitään mandaattia Jerusalemin jakamiseen.” Toinen tilaisuuden järjestäjistä Rafi Atiyaf tunnusti, että määrätty epätoivo on vallannut jotkut ihmiset, mikä ei ole jäänyt rabbeilta huomaamatta, ja siksi tämä rukoustilaisuus järjestettiin. Hän kuitenkin näkee, että tämä avuttomuus, joka valtasi heidät kaksi vuotta sitten Gazan evakuoinnin seurauksena uhaten tukahduttaa heidät, saa ihmiset kääntymään vilpittömästi Jumalan puoleen, koska Hän lopulta hallitsee tilanteita. Siksi hän pyysi rukouksessaan, että Jumala näyttäisi tien ja että he haluavat olla osallisia Jumalan lunastus-suunnitelmissa. ”Haluamme työskennellä Hänen kanssaan, pyhittää Hänen nimensä”.
Eräs artikkelin yleisökommentti pyysi rohkaisuksi lukemaan Psalmin 68, siitä jakeet 25-36.
ILLALLA kerääntyi kymmeniä tuhansia ihmisiä Pariisin aukiolle pääministerin Jerusalemin asunnon ulkopuolelle Annapolisin vastaiseen mielenosoitukseen. Iskulauseena oli: ”Se tulee räjähtämään kasvoillemme”. Tilaisuuteen oli tullut näkyvästi sekä Shasin että Israel Beiteinun kuten myös Kadiman kansanedustajia. Huomio kiinnittyi Binyamin Netanyahun poissaoloon, johon ei saatu selitystä. Sderotin edustaja ennusti, että raketit iskevät pian Jerusalemiin.
Tilaisuudessa vakuutettiin, ettei enää käytetä iskulauseita kuten ”rakastamalla me voitamme”, jota käytettiin Gazan karkotusten yhteydessä. ”Nyt on kysymys Jerusalemin yhtenäisyydestä ja Tel Avivin turvallisuudesta”, he muistuttivat, ”Emme halua takaisin 1967 aselepolinjoille.” (INN)
4. WASHINGTON TIMES lehti julkaisi Annapolis artikkelin, jonka laati lehden kolumnisti ja turvallisuuspolitiikkakeskuksen johtaja Frank J Gaffney. Hän kirjoitti, ettei vain Israel vaan vapaa maailma ja varsinkin USA tulevat kärsimään siitä, mitä saudeilla ja useilla muilla osanottajilla on mielessään, eli Israelin pirstominen ja lopullinen tuhoaminen. Hän sanoo, että Israelin kansa kulkee unissaan antaessaan pääministeri Olmertin vaarantaa Israelin turvallisuuden ja yhtenäisyyden juutalaisena valtiona toivoessaan pelastavansa asemansa ja välttääkseen joutumasta tuomituksi korruptiosta. Gaffney viittaa Saudi Arabian äskettäiseen tuomioon 200 ruoskaniskusta Qatifin naiselle, koska hänen nähtiin istuvan autossa miehen kanssa, joka ei ollut hänen sukulaisensa. (Lisäksi uutiset kertovat, että Saudi Arabiassa on teloitettu vuoden aikana 136 ihmistä katkaisemalla heidän kaulansa, mikä on yli 90 tapausta enemmän kuin vuonna 2006.) Gaffney sanoo surevansa, että Israelin kansa Qatifin naisen tavoin alistaa itsensä samanlaisen tuomion alaiseksi massaraiskauksesta syytettynä. (INN)
5. WASHINGTON POST kirjoittaa, että Iran, Hizbullah ja Hamas voivat kaikesta huolimatta olla Annapolis photo-op tilaisuuden tärkeimmät tekijät, vaikka yksikään niistä ei ole paikalla. Artikkelin kirjoittaja ennustaa, että mitä tahansa konferenssissa sovitaan, nuo tekijät voivat romuttaa kaiken niin halutessaan. ”Voiman tasapaino ei suosi rauhantekijöitä vaan vaikeuksien aiheuttajia”, hän toteaa. ”Iran on mukana kuten 5000 paunan elefantti,” kertoo USA:n entinen rauhanneuvottelija Aaron David Miller.
Saudien ulkoministeri Saud al-Faisal tunnustaa, että mikä tahansa rauhansopimus tulee välttämättä tarvitsemaan Gazan kaistaletta hallitsevan Hamasin suostumuksen, koska Gazan väestö edustaa puolta Palestiinan kansasta. (INN)
8. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS antoi Winogradille luvan julkistaa raporttinsa. Hän on odottanut oikeuden päätöstä varoitusten jakamisesta siinä esiintyville henkilöille.(INN) OLMERT HALUAA että arabimaat avaavat konsulaatteja Jerusalemissa. (INN)
- ISLAMIC JIHAD sanoo, että saudisuunnitelma on pahempi kuin tiekartta tai Oslon sopimukset ja jopa pahempi kuin Balfour julistus, jossa esitettiin kansallisen kodin perustamista juutalaisille. Saudisuunnitelma esittää suhteiden normalisointia Israelin kanssa, jos se luopuu kaikista 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, jakaa Jerusalemin ja sallii arviolta 5.5 miljoonan pakolaisen palaamisen. (INN)
- IDF:n helikopterit surmasivat kaksi Hamasin jäsentä ennen aamunkoittoa heidän asentaessaan pommia Gazan turva-aidan varteen. (INN)
- KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) ”sotilassiipi Salah a-Din prikaati uhkaa kiihdyttää rakettien ampumista Gazasta Israeliin Annapolis konferenssin aikana. Eilen ammuttiin kolme Kassamia, jotka eivät aiheuttaneet tuhoa.(Ynet)
- IDF SURMASI neljä palestiinalaista kahdessa tapauksessa Gazassa eilen. IAF ampui ohjuksia rakettimiehistöön Gazan pohjoisosassa Beit Hanoun lähellä. Kaksi kuoli ja kolme muuta haavoittui. Toisessa tapauksessa kaksi palestiinalaista sai surmansa sotilaitten luodeista asentaessaan pommia turva-aidalle. (JP)
- OLMERT PAMAUTTI USA:n juutalaisjohtajille maanantaina tylysti, että Israelin hallitus yksin päättää Jerusalemin kohtalosta. Hän vastaili median kysymyksiin tavattuaan juutalaisten johtajia. Olmert sanoi, ettei Israelin ulkopuolella asuvilla juutalaisilla ole mitään oikeutta puuttua asioihin, joista Israelin hallitus yksin päättää. Amerikan juutalaiset ovat ilmaisseet huolestumisensa tiedoista, että Olmert aikoo antaa osia Jerusalemista palestiinalaisille. (INN)
- IRANIN PUOLUSTUSMINISTERI Mostafa Mohammed Najjar kertoi eilen, että Iran on kehittänyt uuden ohjuksen, jonka kantomatka on 2000 km. Hän ei kertonut, miten se poikkeaa Shihab-3 ohjuksesta, joka myös yltää Israeliin. (Ynet)
- RABBIEN DELEGAATIO, johon kuuluivat Jerusalemin vanhankaupungin rabbi Avigdor Nebenzal, Rehovotin rabbi Simcha Hacohen ja Temppeli-instituutin rabbi Israel Ariel, vierailivat Shasin hengellisen johtajan entisen päärabbin Ovadia Yosefin luona esittäen hänelle huolensa Jerusalemin jakamisesta. Ovadia Yosef lupasi, että Shas vetäytyy hallituksesta, jos Olmert jakaa Jerusalemin. Rabbit tähdensivät Yosefille, että minkä tahansa Jerusalemin lähiön luovuttaminen PA:lle tuo Hamasin Jerusalemiin, ja että kysymys on ihmishenkien säästämisestä. (YNET)

Monday, November 26, 2007

MAANANTAI 26.11.07
1. ANNAPOLIS konferenssi alkaa virallisesti tänään. Israelin ja PA:n neuvottelijat ovat vielä viime hetkellä yrittäneet epätoivoisesti löytää sopivia termejä, joilla erehdyttävän myönteisesti esittää erimielisyytensä. Se ei näytä onnistuvan englanninkielellä; ehkä julkilausuma olisi pitänyt laatia arabiaksi, jonka kukkaiskielen ilmaisut ovat sopivan moni-ilmeisiä tällaisiin tilanteisiin. Esimerkkinä yleinen arabin suuhun sovitettu lausuma: Allahu akhbar ”Allah on suuri”, voidaan kääntää myös Allah on suurin” tai ”suurempi”, jotka ovat hetkellisistä vivahteista riippuen oikeita.
UILKOMINISTERI Gondoleezza Rice tunnustaa, että hänen intonsa konferenssin onnistumiseksi johtuu siitä, että presidentti Bush antoi sen hänen huolekseen pysytellen itse sivussa.
Rice on myös Bushin suostumuksella ilmoittanut, ettei Israelin ja PA:n yhteinen julkilausuma tai dokumentti, kuten PA:n johto haluaa sitä kutsua, ole välttämätön ennen konferenssia. Toinen kysymys on sitten, saadaanko sellaista aikaan keskustelujen aikana. Tiistaina kokoontuu Livnin ilmoituksen mukaan kolme työryhmää, jotka työstävät esille tulevia kysymyksiä esitettävään muotoon. On luultavaa, että Syyria, joka lopulta myöntyi lähettämään paikalle apulais-ulkoministerinsä, vaatii omien asioittensa käsittelyä yhdessä niistä. Tarkkailijat otaksuvat, ettei Syyrian ”pokerinpelaaja” presidentti Bashir Assad katsonut maan imagolle myönteiseksi joutua luokitelluksi ei-maltillisten, eli Iranin, Hizbullahin ja Hamasin, joukkoon, mitä poisjääminen olisi merkinnyt. Siksi lännessä tuntematon apulaisulkoministeri Faisal al-Migdad sai lentolipun Washingtoniin. JP:n kolumnisti Herb Keinon käyttää Assadista Powhatan intiaanien kielestä lainattua sanaa ”mugwump”, joka tarkoittaa henkilöä, joka ei osaa päättää. Chesapeak Bay, lahdenpoukama, jonka äärellä Annapolis sijaitsee, on väännetty saman intiaaniheimon sanasta ”chesepiooc”, joka tarkoittaa suurta rapupoukamaa. Nimien omaksuminen alkuperäisasukkailta on kuin muistutuksena siitä, että Yhdysvallat perustettiin toisilta kansoilta vallatuille alueille.
Näitä kansoja elää enää eräänlaisissa reservaateissa eri puolilla laajaa maata, osan tietenkin sulautuessa uusiin valtarotuihin. Vain pahoinpidellyt paikannimet ilmaisevat ”alkuasukkaitten” asuneen alueilla ennen heitä.
2. PIAN ILMESTYVÄ kirja, joka käsittelee Gondoleezza Ricea, väittää, että USA:n presidentti Bush ja hänen ulkoministerinsä Gondoleezza Rice huomioivat, ettei ollut mitään mahdollisuuksia saada Euroopan valtioita ja arabimaita tukemaan heidän suunnitelmiaan sotaretkestä Irakiin ilman, että Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhanprosessia saataisiin liikahtamaan. Kirjan kirjoittaja Alisabeth Bumiller toteaa ensi kuussa ilmestyvässä kirjassaan, ettei sillä hetkellä ollut mitään näkyviä todisteita, että rauhanprosessia olisi mahdollista edistää ulkopuolelta. Rice lausui haastattelussa kesäkuussa 2001: ”Ei ole näköpiirissä mitään mahdollisuuksia, että Lähi Idän rauhanprosessi johtaisi mihinkään.”
Tästä huolimatta he Israelin turvallisuuden tietoisesti laiminlyöden päättivät aloittaa Israelin painostamisen, joka tuli Ricen tehtäväksi, keskustelujen aloittamiseksi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa. Bumiller esitti teesinsä New York Timesin artikkelissa, jossa esitellään hänen piakkoin ilmestyvää kirjaansa. (lähde: INN)
3. USA:N REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Mitt Romney kertoo JP:n toimittajan Hilary Leila Kriegerin haastattelussa, etteivät palestiinalaiset ole ottaneet vaadittavia askeleita rauhan solmimiseksi. Romney kertoi maanantai-iltana, ettei hän usko ajan olevan sopivan rauhan-toiveitten toteutumiseksi. Hän viittasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin horjuvaan otteeseen vallasta ja siihen tosiasiaan, etteivät palestiinalaiset ole saaneet aikaan turvallisuus-laitoksia tai hallintoelimiä, jotka olivat ”tiekartan” asettamia portteja.
ROMNEY ILMOITTI kannattavansa tiekartan asteittaista etenemistä, joka vaatii PA:n turvallisuusjoukkojen ja hallinnon uudistamista - ja samaan aikaan Israelin keskeyttävän rakentamisen setlementeissä ja poistavan ”laittomat” parakkikylät - ennen todellisten rauhanneuvottelujen aloittamista.
REPUBLIKAANIEN juutalainen aktivisti, joka ei halunnut nimeään julkistettavan aiheen herkkyyden vuoksi, totesi kolumnin kirjoittajalle, ettei republikaaniehdokkaiden tarvitse seurata kiinteästi Bushin vanavedessä eikä varsinkaan hänen Lähi Itää koskevassa politiikassaan. Päinvastoin hän katsoo, että Romneylle on edullista tehdä pesäaroa Bushin ja Ricen politiikkaan, joka on joka tapauksessa vastatuulessa Yhdysvalloissa. Hän sanoo, että republikaaneille on edullista tukea voimakasta Israelia, jota ei painosteta tekemään myönnytyksiä arabivastustajalle, joka lisäksi on väärällä puolella taistelussa terrorismia vastaan. Romneyn katsotaan pyrkivän vaikuttamaan puolueensa vahvaan evankelisten kristittyjen joukkoon, jotka tunnetaan voimakkaasta Israel-myönteisyydestään. Romney kuitenkin kannattaa Bushin hallitusta sen Abbasin aseman vahvistamisessa vastapainona Hamasin vaikutuksen nousulle.
4. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad kertoi, että puhelinkeskustelun aikana sunnuntaina Saudi Arabian kuningas Abdullah vannoi, ettei Saudi Arabia koskaan tunnusta Israelia. Iranin uutistoimisto kertoi Ahmadinejadin todenneen Abdullahille, että ”sionistinen hallitus on jatkuvasti surmannut naisia ja lapsia 60 vuoden ajan ja sen jatkuvat julmuudet ilmaisevat sen päättäväisyyden rikosten suorittamiseen.” Hän syytti samalla Yhdysvaltoja osallisuudesta näihin ”sionistisen hallituksen tekemiin rikoksiin”.
5. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa Annapolis keskustelujen aikana ja sen jälkeen. Jerusalemiin julistettiin terrorihälytys sunnuntaina, koska viranomaiset olivat saaneet ilmoituksen kahden terroristin olevan matkalla kaupunkiin. Poliisi järjesti tiesulkuja ja tarkastuspisteitä useille Jerusalemin kaduille ja sinne johtaville pääväylille. Hälytys poistettiin iltapäivällä puoli neljän aikaan, mutta epäselväksi jäi, oliko epäillyt terroristit saatu kiinni. Myös Magen David Adum ambulanssit hajautettiin kaupunkiin mahdollista nopeaa tarvetta varten. Hamas on uhannut järjestää iskuja konferenssin vastustamiseksi.
TURVALLISUUTTA lisättiin varsinkin Gazaa ympäröivällä turva-aidalla, koska epäillään Hamasin ja Islamic Jihadin yhdessä PRC:n kanssa yrittävän suuren luokan iskua Israelissa. Yhtenä mahdollisuutena on pidetty, että terroristit pääsevät Israelin puolelle turva-aidan ali kaivamansa tunnelin kautta, varsinkin Karni ja Eretz terminaalien läheisyydessä.
TURVALLISUUSVIRKAILIJAT olettavat, että Jerusalem Sderotin ja Ashkelonin ohella voivat olla vaaravyöhykkeessä, joista kaksi jälkimmäistä ovat muutenkin terroristien rakettitulen kohteina.
Viranomaiset ilmoittivat, että heillä on 10 kuumaa terrorivaroitusta. Myös Libanonin rajalle sijoitetut joukot on saatettu valmiustilaan Hizbullahin mahdollisen häirintäyrityksen pelossa.
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL BEITEINU JA SHAS ovat vihjailleet, että ne pysyttelevät hallituksessa ainakin toistaiseksi. Beiteinun puheenjohtaja ministeri Avigdor Lieberman totesi, ettei hänen puolueensa erolla olisi merkitystä, koska Shas pysyy hallituksessa vielä Kadiman jälkeenkin, mikä vihastutti Shasin puheenjohtaja Eli Yishain.
- MINISTERI Ayalon kävi eilen taivuttamassa Shasin hengellistä johtajaa Ovadia Yosefia pysymään lujana eikä suostumaan oikeiston vaatimuksiin erota hallituksesta. Ayalon kertoi Yosefin kuunnelleen kiinnostuneena hänen taivutteluaan, ja kertoi saaneensa vaikutelman, ettei Shas eroa hallituksesta. Hän kertoi TV-10 kanavan haastattelussa, ettei hän vuodattaisi yhtään kyyneltä, vaikka Israel Beiteinu eroaisikin, kuten ei iloinnut sen liittymisestä siihen. Ayalon selvitti vasemmiston rauhantaktiikkaa näin: Rauhansopimus tullaan solmimaan, jonka jälkeen pidetään vaalit, joilla sopimus vahvistetaan. Ohjelman juontajien kysymykseen, miten vasemmisto tulisi toimimaan oikeiston vastustaessa territorioiden luovuttamista palestiinalaisille, Ayalon tokaisi yksikantaan: Antaa Shabakin (Yleisen turvallisuuspalvelun) hoitaa heidät. Ayalon toimi Israelin merivoimien komentajana sekä Shabakin johtajana ennen siirtymistään eläkkeelle ja Knessetin jäseneksi ja ministeriksi. Ayalonin viittaus Shabakin toimiin herättää pahoja aavistuksia, sillä sen kovat otteet eivät aina ole julkisuuden kestäviä.
- RAJAPOLIISI pidätti Duran arabikylästä kotoisin olevan nuorukaisen lähellä Abrahamin mausoleumia. Häneltä löydettiin veitsi, jota hän tunnusti suunnitelleensa käyttää hyökkäyksessä israelilaisia vastaan.
- HOLOKAUSTISTA pelastuneitten lapset Los Angelesissa pyytävät kaikkia vastuuntuntoisia amerikkalaisia ottamaan yhteyttä Valkoiseen Taloon, ulkoministeriöön ja Israelin suurlähetystöön varoittaen, että Annapolis keskustelut tulevat muodostamaan heidän oman ”naqbansa”, katastrofin, jolla arabit nimittävät Israelin valtion perustamista 1948.
- IDF:N naamioituneet joukot tunkeutuivat Tulkarmiin ja saartoivat siellä kahvilan, jossa joukko al-Aksan jäseniä piti kokoustaan. Syntyneessä tulitaistelussa, jota tukivat paikalle saapuneet IDF:n sotilaat, sai surmansa Aksan paikallisjohtaja Mohammed Qusah ja kolme muuta haavoittui, mukana Moushir Mansour, joka oli armahdettujen listalla luvattuaan pysyä poissa terrorismista. Tämä al-Aksan ryhmä ilmoitti surmanneensa Ido Zoldanin lähellä Kedumimia viime viikolla.
- IDF ILMOITTI pidättäneensä Tulkarmin operaation aikana 15 etsittyä.
- Gazassa IDF surmasi kaksi Jihadin jäsentä, joiden he havaitsivat lähestyvän turva-aitaa. Heiltä löydettiin kivääri ja pommivyö.

Sunday, November 25, 2007

SUNNUNTAI 25.11.07
1. PESE KÄTESI VEDELLÄ KUUDESTI ja lisäksi hiero niitä hiekkaan, on Bahrainin parlamentin islamilaisen edustajan Nasser al Fadhalan ohje maansa ulkoministeri sheikki Khalid Al-Khalifalle siksi, että tämä oli kätellyt YK:n kokouksen aikana Israelin ulkoministeri Tzipi Livniä.
Bahrainin parlamentti kritisoi myös maansa hallitusta siitä, että se oli sulkenut Bahrainin Israelin vastaisen boikottitoimiston. Edustajat vaativat toimiston avaamista uudelleen, mutta hallituksen edustaja vakuuttaa Israelin vastaisen boikotin olevan voimassa, vaikka kauppasuhteet USA:n kanssa edellyttävät sen poistamista. Khalifa vakuuttaa, ”ettei Bahrain ole solminut diplomaatti-suhteita Israelin kanssa, joka on edelleen vihollisemme”. Parlamentti vaatii, että emiirikuntien hallitus katkaisee kaikki yhteydet Israelin kanssa eikä lähetä ulkoministeriään Annapolis konferenssiin, koska ”se on ajantuhlausta”. (JP)
2. ARABILIITTO PÄÄTTI lähettää ministeritason edustajiensa Annapolis konferenssiin, mitä Olmertin hallitus pitää ”voittona”. Saudien ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal selvitti, ettei hän ole mukana ”teatraalisessa esityksessä vain kätelläkseen Israelin ulkoministeriä”, vaan ”pitääkseen silmällä Mahmoud Abbasia, ettei tämä tee mitään tuhoisia myönnytyksiä Israelille lopullisten neuvottelujen aikana”. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa vastasi kysymykseen, onko Abbasilla vapaat kädet neuvotteluissa, ettei arabiliitto hyväksy mitään vähempää kuin mitä arabien rauhansuunnitelma vaatii, eli kaiken vuoden 1967 sodassa Israelin vapauttaman maan palauttamista. Saudi Arabia edellyttää, että konferenssissa käsitellään kaikkia keskeisiä kysymyksiä – Palestiinan valtion rajat, Jerusalemin asema ja palestiinalaispakolaisten tulevaisuus sekä lisäksi laaditaan aikataulu ja mekanismi, minkä mukaan sopimukset toteutetaan. Arabit eivät kuitenkaan ole saaneet mitään kirjoitettua lupausta vaatimuksilleen.
HALLITUKSEN EDUSTAJA kertoi lehdistölle, että Jossi Beilin tapasi viikonvaihteen aikana Kairossa Egyptin johtoa, joka ilmoitti kutsuvansa Israelin ja PA:n edustajat konferenssin jälkeen Tabaan edistääkseen konferenssin tulosten toteuttamista. Beilin oli tavannut myös Omanin ulkoministerin, joka oli arvioinut keskustelujen alkavan myös sekä Syyrian että Libanonin kanssa.
VENÄJÄ kutsuu osapuolet omaan rauhankonferenssiinsa ensi vuonna Moskovaan, johon arabi-maat ovat lupautuneet osallistua saadakseen Venäjän kiinteämmin mukaan Lähi Idän politiikkaan USA:n vastapainoksi. Venäjän lisäksi Annapolis konferenssiin osallistuvat ainakin Kiina, Japani, Kanada, Etelä Afrikka, Egypti, Jordania, Irak, Englanti, Espanja, Turkki, Ranska, Italia, Saksa, Norja ja Ruotsi. Suomi ei ole esiintynyt osanottajamaitten joukossa.
ISRAELIN HALLITUKSEN hyväntahdoneleenä lupaamien 431 palestiinalaisvangin vapauttaminen siirtyi teknisistä syistä Annapolis kokouksen jälkeen.
Israelin poliisin hyväntahdoneleenä Olmertia kohtaan hänen rikostutkimustensa tulokset julkistetaan samoin Annapolisin jälkeen. (JP)
3. IRAN JUHLII Annapolis konferenssia laskemalla vesille omatekoisen sukellusveneen sekä lisäksi risteilijän, ilmoitti Iran virallisesti lauantaina. Iranin laivaston komentaja amiraali Habib Sayyari kertoi medialle lauantaina, että laivasto laskee vesille kotitekoisen risteilijän nimeltä Jamaran sekä sukellusveneen nimeltä Ghadir marraskuun 28. päivänä. Shia-muslimit uskovat, että profeetta Muhammad antoi viimeisen saarnansa sinä päivänä, jota kutsutaan nimellä Ghadir, sekä vahvisti Ali ibn Abi Talibin seuraajakseen. Iran Fars News Agencyn kertoi, että Sayyari sanoi Iranin sotilaallisen voiman vahvistamisen palvelevan maan pelotteluvoiman lisäämistä, mutta ”jos vihollinen tekee virheen hyökkäämällä Iraniin, se saa vastaansa sellaisen toisen vaiheen iskun, josta se ei voi palautua.”
IRAN ILMOITTI aiemmin, että Ghadir sukellusvenettä ei voi havaita tutkalla ja että se pystyy ampumaan samanaikaisesti ohjuksia ja torpedoja. www.globalsecurity.org mukaan Iranin laivastolla on ainakin kolme venäläisvalmisteista SSK Kilo-luokan sukellusvenettä.
IRAN TESTASI elokuussa sukellusveneestä ilmaan ammuttavaa ohjusta sotaharjoitusten yhteydessä Persianlahdella. Iranilla on useita eri tyyppisiä torpedoja, niiden mukana Hoot (valas), jota kokeiltiin ensi kerran elokuussa. Sen nopeus on 357 km tunnissa, neljä kertaa nopeampi kuin normaalin torpedon.
Amiraali Sayyari kertoi Iranin tarkkailevan kaiken aikaa USA:n laivaston liikkeitä Persianlahdella ja Hormuzan salmella ja valvovan aluetta täysin. (JP Yaakov Katz)
4. HAMASIN JOHTO sekä Gazassa että Syyriassa ilmaisee joutuneensa shokkiin kuultuaan, että arabimaat lähettävät ulkoministerinsä Annapolis konferenssiin. Hamasin kakkosmies Damaskoksessa Musa Abu Marzouk lupasi, että konferenssin jälkeen väkivalta Israelia vastaan kokee dramaattisen lisääntymisen kaikissa muodoissaan ja menetelmissään. Hän analysoi, että USA suunnitteli Annapolis konferenssin kahdesta syystä: Nostaakseen Olmertin ryvettynyttä mainetta hävityn Libanonin sodan vuoksi sekä valmistellakseen hyökkäystä Irania vastaan.
HAMASIN PARLAMENTTIEDUSTAJIEN edustaja Salah Bardaweel sanoi, että Annapolis palvelee Abbasin pyrkimystä vahvistaa Israelin asemia sen maassa tekemien tosiasioiden vuoksi
(facts on the ground). Hän selitti, että jo ”pelkkä Abbasin esiintyminen kameroitten edessä yhdessä Olmertin kanssa antaa laillisuuden leiman Israelin rikoksille ja hyökkäyksille palestiinalaisia vastaan”. Hän arvioi, että arabimaat tekivät suuren virheen päättäessään osallistua konferenssiin, ja tämän jotkut arabimaat tekivät saadakseen USA:n taloudellisen tuen ja toiset siksi, että ne jakavat Abbasin pelon islamilaisesta liikkeestä arabimaailmassa. ”Tämän johdosta Israelia tullaan juhlimaan maailmalla suurena rauhaa rakastavana kansana.”
ISLAMILAISEN LIIKKEEN edustaja Sami Abu Zuhri sanoi palestiinalaisten odottaneen, että arabiliitto olisi murtanut Gazan kaistan saarron, lopettanut ihmisten kärsimykset ja säästänyt siten useitten ihmisten hengen siellä. ”Emme odottaneet arabien myöntyvän tapaamiseen Israelin kanssa”, hän tunnustaa.
HAMASIN PÄÄMINISTERIN Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmed Yousef uhkasi, että Hamas ja muut vastarinnan edustajat tulevat kehittämään rakettejaan entistä tuhoisammiksi.
FATAHIN EDUSTAJAT Länsirannalla ennakoivat, että Hamas voi yrittää kiihottaa taisteluaan sekä Fatahia että Israelia vastaan. Lisäksi he pelkäävät, että Hamas voi yrittää toteuttaa uhkauksensa vahingoittaa Abbasia henkilökohtaisesti. PA:n poliisit on pidättänyt useita Hamasin johtajia Länsirannalla varotoimena. Nabil Amr, joka toimii Abbasin neuvonantajana, sanoi, että Hamasilla ja muilla on oikeus ilmaista eriävät mielipiteensä, mikä on parempi kuin turvautua verenvuodatukseen. (JP)
5. ISRAELIN TUTKIMUSTEN Jerusalemin instituutti julkisti tutkimustensa tulokset juuri ennen Annapolis konferenssia. Tutkimusten mukaan Israelin välitön vetäytyminen Jerusalemin arabilähiöistä osana rauhan sopimusta aiheuttaisi vakavia taloudellisia vahinkoja sekä juutalaisille että palestiinalaisille asukkaille kaupungissa. Tutkimuksessa todetaan, että kaupungin jakaminen tulisi olemaan hyvin vaikea ja aiheuttaisi negatiivisen kehityksen molemmissa kansanosissa. KAUPUNGIN JAKAMINEN tulisi aiheuttamaan erilaisen urbaanisen ja alueellisen ryhmittymisen, joka tulisi vaikuttamaan koko kaupungin talouden kehittymiseen sekä sen geopoliittiseen ja kaupunkikuvalliseen asemaan, kirjoittaa Yisrael Kimche, yksi tutkimuksen tekijöistä. Arabilähiöitä lähellä asuvat juutalaiset tulisivat muuttamaan pois, mikäli heillä olisi siihen varaa, ja joka tapauksessa asuntojen ja kiinteistöjen hinnat tulisivat laskemaan. Lisäksi jakamisen seurauksena kantakaupungista erotetut ja työpaikkansa menettäneet arabit tulisivat katkeroituneina lisäämään ennestään kireitä suhteita alueella. Tutkimus esittääkin teollisuusalueitten rakentamista arabien elinolojen parantamiseksi Jerusalemista erotetuille alueille.
OLMERT ESITTI puheessaan, että kuusi arabilähiötä voitaisiin erottaa Jerusalemin juutalaisosasta . Haim Ramon suosittaa kaikkien arabienemmistöisten lähiöitten luovuttamista palestiinalaisille. Palestiinalaiset vaativat koko Itä Jerusalemin luovuttamista, mukaan lukien vanhankaupungin sekä Temppelivuoren, myös sen Länsimuurin.
TUTKIMUKSESSA suositellaan arabilähiöitten luovuttamista Jerusalemin etelä ja pohjoisosissa, lähellä vanhaa kaupunkia olevien luovuttaminen tulisi olemaan vaikeampaa. Taloudellisen vahingon lisäksi Jerusalemin jakaminen aiheuttaisi vakavia turvallisuusongelmia.
MIELIPIDETIEDUSTELUJEN mukaan valtaosa kansasta vastustaa Jerusalemin jakamista, eivätkä kaupungin arabiasukkaat ole ollenkaan yksimielisesti tukemassa ajatusta joutua PA:n valvomalle alueelle. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- RAJAPOLIISI pidätti 616 terroristia ja palestiinalaista, jotka olivat laittomasti tulleet Israelin puolelle, kertoo INN. Ilman työlupaa palautettiin kotipaikkakunnalleen; 21 arabia pidätettiin laittomien kuljettamisesta Israelin puolelle. (INN)
- MINISTERI AYALON tapaa rabbi Ovadia Yosefin tänään pyrkien selittämään tälle, miksi Jerusalemin jakaminen on tärkeää. Olmert tarvitsee Shasin tuen saadakseen rauhansuunnitelmansa läpi hallituksessa ja Knessetissä. (INN)
- MILJONÄÄRI Lauder USA:sta kannattaa Nathan Sharanskyn aloittamaa kampanjaa, jolla vastustetaan Jerusalemin jakamista. Kampanjan mukaan hankitaan puoli miljoonaa kultaista nauhaa, esim. autoja varten. (INN)
- SYYRIA TAITAA sittenkin osallistua Annapolis konferenssiin. (INN)
- SAPATIN VASTAISENA yönä 00.15 Israelia heilutti 4.2 asteikon maanjäristys, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa. Sen keskus oli lähellä Ramlea. (JP)
- ELÄKKEELLÄ oleva psykiatri, majuri David Shamir pidätettiin epäiltynä vakoilun yrittämisestä Iranin, Hamasin ja Venäjän hyväksi. Se taisi jäädä yritykseksi. JP
- IDF surmasi kaksi palestiinalaista Gazan turva-aidan lähellä. (INN)