Friday, August 24, 2007

PERJANTAI 24.08.07
1. ISRAEL VAHVISTAA puolustustaan mahdollisia massiivisia ohjusiskuja varten Syyriasta ja Libanonista. Syyria ilmoitti jokin aika sitten, että seuraava sota käydään ohjuksin, ja Hizbullah Libanonissa ilmoittaa hankkineensa yli 33 000 eri tyyppistä ja kantomatkan ohjusta ja rakettia, joilla se sanoo yltävänsä kaikkialle Israelissa.
ISRAEL PERUSTAA ohjustenvastaisen puolustuksensa itse kehittämäänsä Arrow-3 järjestelmään, jonka uskotaan pystyvän torjumaan useimmat ohjukset. Mutta jos ohjuksia ammutaan Israeliin tusinoittain ja jos niiden joukossa on pitkän kantomatkan ballistisia ohjuksia, kuten Iranin Shihab-3, niiden torjumiseksi korkealla Israel hakee USA:sta uusia torjuntaohjus-järjestelmiä, kuten THAAD (Terminal High Altitude Air Defence) sekä Aegis.
VALMISTAUTUMINEN ohjussotaan vaatii myös käyttöhenkilökunnan kouluttamista. Tätä tarkoitusta palveli maaliskuussa järjestetty IDF:n ja USA:n Euroopan armeijan komentokeskuksen
(Eucom) yhteisharjoitus Cobra Negevissä, jonka aikana simuloitiin massiivinen ohjushyökkäys.
ILMAPUOLUSTUSJOUKKOJEN komentaja prikaatikenraali Daniel Milo pyysi entisiä Patriot-joukoissa palvelleita upseereita mukaan harjoituksiin nuorten johtajien kanssa välittääkseen heidän saamiaan kokemuksia Saddam Husseinin ohjusiskujen ajoilta. ARROW-3 järjestelmää kehitetään edelleen, ja valmistuttuaan se pystyy torjumaan ohjuksia korkealla. Israel hankkinee USA:sta uudenmallisia Patriot PAS-3 torjuntaohjuksia keskikorkeutta varten. (JP Y Katz)
2. RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy on aloittanut kampanjan atomikäyttöisten vedenpuhdistuslaitosten rakentamiseksi arabimaihin pyrkimyksissään houkutella niitä pois öljynkäyttöön perustuvista menetelmistä sekä kehittääkseen Ranskan ja arabimaitten suhteita. Ranska teki tätä koskevan sopimuksen Libyan kanssa ja keskustelee sopimuksista Algerian ja Arabiemiirikuntien kanssa.
RANSKAN ULKOMINISTERIÖ tähdentää, että ohjelmat sisältävät pelkästään rauhanomaisia siviilitarkoituksia palvelevia kohteita, kuten juomaveden puhdistamista merivedestä. Ministeriö myös selvittää, että kysymys on palkkiojärjestelmästä. Sen kautta pyritään osoittamaan, mitä etuisuuksia maat saavat sitoutuessaan tähän Ranskan tarjoamaan mahdollisuuteen. Esimerkkinä esitetään Libyaa, joka 2003 oli huonossa asemassa ja joutui luopumaan ydinohjelmastaan. Nyt Libya on sitoutunut ydintietoisuuden (NPT) levittämisen vastaiseen sopimukseen.
RANSKALAINEN YHTIÖ Areva antaa tarvittavan ydinteknologian, joka valmistaa ajanmukaisia eurooppalaisella vedenpainereaktorilla (EPR) toimivia vedenpuhdistuslaitoksia.
RANSKA TÄHDENTÄÄ, ettei ydinteknologiatietoisuuden levittäminen ole välttämättä pahasta, jos se perustuu luottamukseen. Jos Iran alistuisi IAEA:n ohjaukseen ja tarkistuksiin, sillä ei olisi mitään ongelmia muun maailman kanssa ydinohjelmansa kehittämiseksi rauhanomaisiin tarkoituksiin. Ulkoministeriö kehuu, että Ranskan vedenpuhdistusmenetelmä on maailman kehittynein. Siellä myös vakuutetaan, että Ranska on Israelin harras tukija, eikä halua ydinaseita sen vihollisille. ”On parempi, että ydinteknologia tulee Ranskasta kuin esim. Kiinasta tai Venäjältä, jotka tarjoavat omia palveluksiaan”. Joulukuussa Saudi Arabia ja Persianlahden yhteistoimintamaat Bahrain, Qatar, Kuwait, Oman ja Emiirikunnat ilmoittivat yhteisestä projektista rauhanomaiseen käyttöön tarkoitetun ydinenergian kehittämiseksi. Myös Jordania, Egypti ja Jemen ovat ilmoittaneet rakentavansa ydinvoimaloita öljyvarojensa säästämiseksi.
(JP Yaniv Salama-Scheer)
3. LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu tarjoaa Israel Beiteinu-puolueen (Israel Kotimme, IB) johtajalle Avigdor Liebermanille yhteislistan muodostamista seuraavissa parlamentti-vaaleissa 2008. Näin kertovat puolueitten poliittiset lähteet torstaina.
NETANYAHU TARJOAA IB:n vaaliehdokkaille paikkoja Likudin listoilla, kuten se on tehnyt aiemminkin muutamien pienpuolueitten kanssa. Puoluejohtajat ovat tavanneet muutamia kertoja, ja keskustelujen yhteislistasta kerrotaan olevan vakavia, mutta sopimuksia ei ole vielä tehty. Liebermanin kautta Likud saisi tarvitsemaansa kannatusta Venäjän juutalaisten parissa. Lieberman, joka palveli aikoinaan Likudin pääsihteerinä, pelkää yhteistyön Likudin kanssa voivan karkottaa osan kannattajista toisiin puolueisiin.
NETANYAHU ei halua antaa edullisia paikkoja Likudin vaalilistoilla Kadimasta puolueeseen palaaville automaattisesti, vaan vaati, että heidän tulee saada puolueen keskuskomitean vahvistus ennen sitä. Kymmenen Kadima-puolueen jäsentä on ilmoittanut hakevansa mahdollisuutta joko oman puolueen perustamiseksi tai eduskuntaryhmän perustamista Kadiman sisällä. Kolmantena vaihtoehtona on siirtyminen toiseen puolueeseen.
KADIMAN SISÄPIIRISSÄ kerrotaan, että Olmertin vastustajat ovat turhaantuneita ja jopa epätoivoisia Olmertin vahvistaessa diktatorista asemaansa välittämättä Winograd-komitean ja valtiontarkastusviraston raskauttavista raporteista häntä vastaan. (JP)
SHAUL MOFAZ, joka avoimesti haastaa Olmertin johtajuuden, sanoo pysyvänsä Kadimassa.
4. UUTISOTSIKOITA
- KOLMANNES JUUDEAN JA SAMARIAN arabinuorista on valmis muuttamaan ulkomaille, jos heillä olisi siihen varaa, kertoo PA:n tilastokeskustoimisto.(INN)
- SDEROTIN OPISKELIJOISTA 700 ei ole ilmoittautunut alkavalle lukuvuodelle, koska hallitus ei ole vahvistanut kaupungin opiskelutiloja raketti-iskuja vastaan.
- PARDES KATZ kaupungin johto vastustaa sadan Bnei Menashe Intiasta Israeliin muuttaneen juutalaisen sijoittamista Noam seminaariin. He tulivat Israeliin hallituksen virallisen ohjelman ulkopuolella Shavei Israel järjestön kautta. Bnei Menashe juutalaiset polveutuvat 2700 vuotta sitten Intiaan muuttaneista Menashe-heimon jäsenistä, jotka ovat säilyttäneet alkuperäisiä juutalaistapoja elettyään vuosituhannet eristyksessä Kiinassa ja Intiassa. (Haaretz)
- MUSLIMIOPISKELIJA Mohammed Atif Siddique todisti häntä vastaan nostetussa oikeudenkäynnissä, että hän osallistui ”koulutusryhmiin” Edinburgissa, kertoo Scotsman uutislehti. Hän sai tietoja web-sivuilta tietoja ihmisten pommittamiseksi, armeijoista ja räjähteistä opiskellessaan ATK-alaa Glasgoussa. (INN)
- ISRAELIA TUKEVAT kristityt ryhmät ovat syvästi pahastuneita joittenkin evankelisten vaikuttajien presidentti Bushille lähettämän kirjeen johdosta, jossa nämä – ensin vakuuttaen tukevansa Israelia – esittävät voimakkaan kantansa, että suurin osa Juudeasta ja Samariasta tulee liittää uuteen muslimivaltioon. Jerusalemin Kristillinen lähetystö sanoo kirjeen johdosta, ettei ihminen voi sanoa olevansa kristitty ja tukea Palestiinan valtiota Juudeaan ja Samariaan, koska Raamatun mukaan Jumala sanoo omistavansa maan ja antaneensa sen juutalaisille. (vrt. 5.Ms.1:6-8) (INN)
- HAMAS YHDISTÄÄ Gazassa toimenpidejoukkonsa poliisijoukkoihin pystyäkseen paremmin taistelemaan huumeiden salakuljetusta vastaan, kertoo Hamasin edustaja Tahir An-Nounou Maan-uutistoimisto Betlehemissä. Hamas myös kehottaa Fatahia aloittamaan keskustelut Hamasin kanssa. (INN)
- CNN:N UUTISTOIMITTAJA Cristiane Amanpour vietti pari vuotta kerätessään aineistoa CNN:n kanavalla lähetettävään sarjaan ”Jumalan taistelijat”. Ensimmäiset julkistetut osat osoittautuneet juuri niin harhauttaviksi ja yksipuolisiksi, kuin voi odottaakin. Toimittaja kertoo, että Muhammad ratsasti taivaaseen ”pyhältä paikalta”, tarkoittaen moskeijaa, jota ei silloin ollut olemassa. Hän haastatteli PA:n säätiön edustajia, mutta ei Länsimuurin rabbia. Hän kertoi, että juutalaisten ja arabien 40-vuotinen sota Temppelivuoresta alkoi, kun Israel raivasi muurin lähellä olevia rakennuksia 1967. Hän ei kertonut, että juutalaiset olivat aina rukoilleet muurilla, ja että 1948 Jordania miehitti Itä Jerusalemin eikä vastoin tehtyjä sopimuksia sallinut juutalaisten rukoilemista Länsimuurilla.
- AMANPOUR ei kertonut, että Jerusalem on juutalaisten pyhin kaupunki ja että Hebron on samoin juutalaisille pyhä kaupunki. Amanpour kertoi, että 1947 YK julkisti suunnitelman silloisen Palestiinan jakamisesta, ja antoi siitä palestiinalaisille valtaosan. Hän ei kertonut, että arabimaat ja palestiinalaiset yksimielisesti hylkäsivät suunnitelman. (INN)
- DINA NOTH, 99-vuotias holokaustista selvinnyt nainen, aikoo tehdä alian New Yorkista Israeliin vielä ennen kuolemaansa todeten, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Pari muuta 99-vuotiasta muutti USA:sta ja Englannista; vanhin muuttanut oli 102-vuotias muutama vuosi sitten.
- TERRORISTIT ampuivat 7 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin torstaina, monet niistä Sderotia kohti. Eräs raketti osui talon katolle tunkeutuen sisälle ja tuhoten sen räjähtäessään. Talon asukkaat ehtivät turvaan pommisuojaan, mutta yksi naisjäsen sai shokin ja vietiin hoitoon. (Haaretz)
- IDF:N sotilaat tekivät useita operaatioita yön aikana Juudeassa ja Samariassa pidättäen 7 etsittyä palestiinalaista. Yksi sotilas haavoittui kotitekoisesta pommista Bei Ein Ilma pakolaisleirissä lähellä Nablusia. Myös Gazan turva-aidan lähellä sattui yhteenottoja Hamasin pyssymiesten ja sotilaitten välillä. (JP)
- VENÄJÄN ASEVOIMIEN. edustaja eversti Aleksandr Drobyshevsky vahvistaa kirjeellisesti, että Venäjän kehittynein hävittäjä Mig-25 Foxbat teki provokatiivisia lentoja Dimonan ydintutkimuslaitoksen yli juuri ennen kuuden päivän sodan alkamista toukokuussa 1967. (JP, D Horovitz)

Thursday, August 23, 2007

TORSTAI 23.08.07
1. KADIMA HAJOAMISTILASSA? Kymmenen Kadiman kansanedustajaa harkitsee joko oman puolueen perustamista tai liittymistä takaisin Likudiin. He eivät yhdy Olmertin vakuutukseen, ettei Kadimaa uhkaa mikään kriisi ennen Winograd-komitean loppuraporttia. Kansanedustajat ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan, sillä monet ”takapenkkiläiset” tuskin tulevat valituiksi seuraavissa vaaleissa.
LAIN MUKAAN uuden puolueen perustamiseen tarvitaan vähemmän kuin kolmannes emäpuolueen kansanedustajista, joka tarvitaan oman eduskuntaryhmän muodostamiseksi puolueen sisälle, eli Kadiman 29 paikasta kymmenen riittää uuden puolueen perustamiseksi. Kapinan puuhamiehet ovat tarkoituksellisesti viivytelleet houkutellakseen mahdollisimman monta edustajaa mukaansa.
LIKUDIN TAHOLTA varotellaan, että on syytä kiirehtiä, sillä pian on aika, jolloin he tarvitsevat Likudia enemmän kuin Likud heitä. Likudin lisäksi myös muut puolueet ovat houkuttelevia, kuten Labour ja Israel Beiteinu. Likudin hallintosihteeristön johtaja Yisrael Katz sanoo, että Likud on itse asiassa enemmän kiinnostunut Moshe Yalonin ja Dan Meridorin (entinen talousministeri) houkuttelemiseksi takaisin aktiivipalvelukseen. (JP Gill Hoffman)
2. TURKKI ILMOITTAA, että Anti-Defamation League (ADL, halventamisen vastainen liitto) voi julkilausumallaan tavasta, millä Turkki kohteli armenialaisia 1915 – 1918, vaarantaa Israelin ja Turkin välisiä suhteita. ADL:n kansallinen johtaja Abe Foxman julkisti tiistaina lausunnon, jonka mukaan armenialaiset alistettiin turkkilaisten taholta kansanmurhaan. Lausunto poikkeaa täysin aikaisemmasta neutraalista kannasta.
TURKIN HALLITUS käsitteli asiaa erikoisistunnossa, ja pääministeri Tayyp Erdogan pyytää selitystä Israelin pääministeriltä. Turkin ulkoministerin lausunnossa sanotaan, että luonnehtiminen toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia ”kansanmurhaksi” on vastoin historiallisia ja laillisia tosiasioita, ja etteivät historioitsijat ole yksimielisesti todenneet tapahtumia kansanmurhaksi. Turkin ulkoministeriö odottaa, että Israelin johto korjaa ADL:n antaman virheellisen lausunnon.
ADL:N JOHTO ilmoittaa pysyvänsä lausunnossaan. Armenialaiset pyytävät juutalaisia pysymään valitsemallaan korkean moraalin maaperällä eikä miedontavan suhtautumistaan armenialaisia kohdannutta kansanmurhaa kohtaan, koska ”juutalaiset ymmärtävät muita paremmin, mitä kansanmurhalla tarkoitetaan.” (JP)
3. AL-AKSA ilmoitti tiistaina, ettei se ole enää mukana Olmertin ja Abbasin masinoimassa terroristien armahdusoperaatiossa. Vain muutama tunti ilmoituksensa jälkeen al-Aksan terroristit ilmoittivat tulittaneensa IDF:n sotilaita Ramallahin lähellä. IDF ilmoitti, että sen sotilaita tulitettiin aikaisin keskiviikkoaamuna Ramallahin lähellä suoritetun operaation aikana. Kukaan ei loukkaantunut laukaustenvaihdossa.
AL-AKSAN JOHTO Gazassa ilmoitti aloittaneensa ”sotilasoperaation” Israelia vastaan ampumalla satoja raketteja ja kranaatteja israelilaisiin kaupunkeihin. Al-Aksan johto kehui, että sillä on satoja parannettuja raketteja nimeltään al-Aksa-103 ja tusinoittain kranaatteja, joita tullaan käyttämään operaatiossa, jolle on annettu nimi ”Aukko muurissa”. Operaatio on kosto IDF:n suorittamille operaatioille Gazan kaistaleella, al-Aksan johto selvensi. (JP)
4. IDF:N SOTILAAT ampuivat keskiviikkona Hamasin korkean aktivistin tämän lähestyessä Gazan turva-aitaa kolmen toverinsa kanssa, jotka haavoittuivat tulituksessa. Maanantaista lähtien 13 palestiinalaista on saanut surmansa Gazan alueella maanantain jälkeen.
IDF vakuuttaa, että se tulee jatkamaan operaatioitaan Gazassa ja tulee iskemään jokaista, joka syyllistyy hyökkäyksiin Negevin siviilejä vastaan.
ISRAELIN MERIVARTION alukset tuhosivat 7 kalastusalusta, joiden nähtiin tulevan Siinailta, ja pidättivät 8 palestiinalaista kalastajaa Rafahin rannikolla. Operaatioon osallistui 4 Israelin alusta helikopterien tukemina.
EL-BURAQ ARMEIJA, nimitetty Muhammedin hevosen mukaan, jolla tämä karautti yöllisellä matkallaan Temppelivuorelta taivaaseen, ilmoitti pyssymiestensä aloittaneen tulituksen sotilaita vastaan Sinjil kylässä itään Ramallahista. Sen ilmoituksessa kerrotaan, että sotilaita haavoittui ja omat miehet palasivat tukikohtaansa vahingoittumattomina. El-Buraq on al-Aksan alaosasto. Fatahin virkailija kertoi, että ryhmä on operoinut viimeisen vuoden aikana Länsirannalla, ja että useimmat sen jäsenistä kuuluvat myös Islamic Jihjadiin. Se itse kertoo tehneensä useita iskuja IDF:n sotilaita ja juutalaisia asukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa.
Fatahin virkailija myös totesi, että monet armahduslistalla olevat Fatahin jäsenet kieltäytyvät luopumasta aseistaan IDF:n koston pelossa. He myös vaativat korkeaa asemaa PA:n turvallisuusjoukoissa ehtona terrorismista luopumiseen. (JP)
5. SHIMON PERES KERTOO, että Olmert ja Abbas ovat ”vakavissa keskusteluissa”
pyrkiessään laatimaan rauhansopimuksen periaateohjelman ennen marraskuussa pidettävää kansainvälistä konferenssia. Peres ilmoitti tiedoistaan tavatessaan YK:n Lähi Idän lähettilään Michael Williamsin ennen tämän siirtymistä toisiin tehtäviin.
PERESIN OPTIMISTINEN TIETO tuli samaan aikaan, kun Mahmoud Abbas ilmaisi epäilyksensä Israelin halusta solmia rauhaa palestiinalaisten kanssa. Abbas kutsui IDF:n operaatioita Gazan kaistaleella massamurhaksi: ”IDF massamurhaa kansalaisiani Gazassa”. Lausunto julkistettiin sen jälkeen, kun IDF oli surmannut maanantaista lähtien 13 palestiinalaista Gazan alueella.
LÄNSIMAISET DIPLOMAATIT ovat alkaneet vetää takaisin optimistisia odotuksiaan kansainvälisen rauhankonferenssin suhteen todeten, että sen tärkein anti on keskustelujen jatkuminen. He eivät usko Olmertin ja Abbasin pystyvän muotoilemaan käsittelykelpoista ehdotusta keskeisistä kysymyksistä, joista heidän sanotaan neuvottelevan.
PRESIDENTTI BUSH asettaa suurimmat toiveensa ”maltillisiin arabimaihin” kuten Saudi Arabia, joitten osallistumista konferenssiin hän pitää elintärkeänä.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Lähi Itään syyskuun puolivälissä tarkistaakseen, miten hänen oppilaansa Olmert ja Abbas ovat suoriutuneet kotitehtävistään. Mikäli ennakkotietoihin on uskomista, molemmat joutunevat nurkkaan häpeämään. (JP)
6. ABBASIN PRESIDENTTIKAARTIN korkea komentaja Abu Yousef kertoo New York Sun lehden reportterin Aron Kleinin haastattelussa, että USA:n antama koulutus PA:n turvallisuusvirkailijoille auttoi heitä suuresti vuonna 2000 alkaneitten väkivaltaisuuksien aikana israelilaisia vastaan tehdyissä hyökkäyksissä. ”Ilman sitä emme olisi pystyneet surmaamaan yli tuhat israelilaista”, hän tunnustaa. Hän itse osallistui USA:n järjestämään koulutukseen Jerikossa. Yousef ilmoittaa, että palestiinalaiset voittivat israelilaiset Gazan kaistaleella, minkä johdosta he olivat pakotetut vetäytymään kokonaan pois sieltä. CIA kouluttaa Force-17 jäseniä Jerikossa.
6. UUTISOTSIKOITA
- OLMERT on luvannut, että palestiinalaiset saavat turvallisen maantieyhteyden Länsirannan ja Gazan alueen välille. Israel vastaa sen turvallisuudesta, mutta palestiinalaiset hallitsevat sitä. Tämä lupaus on yksi niitä Olmertin hätäratkaisuja oman asemansa pelastamiseksi, eli, kuten sanonta kuuluu, ”Abbasin aseman pönkittämiseksi”. Olmertin hanke on herättänyt vakavia vastareaktioita.
- SDEROTIN ASUKKAAT sanovat:” Ei suojaamista, siis ei koulunkäyntiä.” Israelin valtiontarkastaja sanoo tutustuessaan tilanteeseen Gazan läheisissä yhteisöissä, että hallitus on täysin laiminlyönyt velvollisuutensa niiden suojaamiseksi raketeilta.
- ARABITERRORISTIT haavoittivat kolmea sotilasta Ein Beit Ilman arabikylän lähellä keskiviikon vastaisena yönä. Vihollisuudet palestiinalaisten kanssa ovat selvästi kiihtymässä, eivätkä Abbasin turvallisuusjoukot puutu asiaan mitenkään.
- SAKSAN SIMCHA-OLUT, joka äskettäin sai kosher-oikeudet, on juutalaisen blogistin Chajm CHarskin mukaan käännytystyön verhona, koska saksonilaisten Israelin ystävien järjestön web-sivu on yhteydessä ”Juutalaiset Jeesukselle” toiminnan kanssa, hän selvittää. (INN)
- MONET OPPOSITIOPUOLUEET ovat vaatineet Knessetin erikoisistuntoa Hefzipa-skandaalin ja opetusministeri July Tamirin uskonnon opetuksen vähentämistoimien vuoksi valtion kouluissa. Kansallispalvelua (Sherut Leumi) suorittavat uskonnolliset naiset ovat osa-aikaisesti opettaneet juutalaisuutta kouluissa, minkä opetusministeri Tamir haluaa lopettaa. (INN)
- VASEMMISTOLAISET ANARKISTIT ja arabit tuhosivat juutalaisasukkaitten viinitarhoja Samariassa keskiviikkona. (INN)
- RASISMI JA JUUTALAISUUSVASTAISUUS Saksassa kasvaa paikallisia juutalaisia huolestuttavasti, mikä ilmeni Maccabin koripallijoukkueen ja intialaisten äskeisen Saksan vierailun yhteydessä. (INN)
- INTIAN MUSLIMIJOHTAJAT ovat Israel-vierailunsa aikana toistuvasti ilmaisseet kiitollisuutensa saamistaan myönteisistä kokemuksista maassa, mitkä ovat muotoilleet uudelleen heidän käsityksenä Israelista. He jopa pitävät Israelin tapaa suhtautua muslimivähemmistöönsä esikuvallisena Intialle. Muslimijohtajat edustavat Intian 200 miljoonaa muslimia ja 500 000 imaamia, edustaen 40 % (?) maailman muslimi-väestöstä. Yhteislausunnossa Israelin johtavien rabbien kanssa he ilmaisevat ajan vaativan dialogin aloittamiseksi eri uskontokuntien välillä jännitteiden poistamiseksi. Shimon Peres vakuutti heidän tapaamisensa yhteydessä, että me kaikki olemme Abrahamin jälkeläisiä. (INN)
- Eräs yleisöviesti muistutti, että Jumala kuitenkin valitsi vain yhden Abrahamin jälkeläisen, Jaakobin.

Wednesday, August 22, 2007

KESKIVIIKKO 22.08.07
1. PAETKAA JUUTALAISET henkenne kaupalla Bagdadista, on USA:n lähetystössä toimivan St. Goerge Anglican Kirkon kanoonin Angrew Whiten kehoitus niille kahdeksalle Bagdadin juutalaiselle, jotka vielä asuvat kaupungissa. White itse, joka kärsii keskushermoston pesäkekovettumasta, on paennut Bagdadista rauhallisemmille seuduille. Whiten seurakunta elää hyvin matalaa profiilia kaupungissa. Hän on yrittänyt kertoa seurakuntansa ongelmista ulkomaille, pyytäen sekä inhimillistä että diplomaattista tukea Amerikasta ja Euroopasta. Kristittyjen ominaisuuteen vain näyttää kuuluvan pitäytyminen omissa asioissaan eikä välittää siitä, mitä naapurille tapahtuu. Tämän ovat katkerasti havainneet palestiinalaiset kristityt.
BAGDADISSA ON ASUNUT juutalaisia ainakin 2600 vuotta, ja vain sata vuotta sitten heitä oli kolmannes kaupungin asukkaista. White sanoo, että kristityt ja juutalaiset ovat kaikkien uskontoryhmien hampaissa, sekä sunnien että shiiojen. Hän kertoo kyselleensä juutalaisten asemesta Bagdadissa USA:n kongressilta, koska heidän asemansa on niin vaikea. White kehottaa juutalaisia pakenemaan ensi tilassa. (JP Y Salama-Scheer)
2. FATAHIN AL-AKSA ilmoittaa irrottautuneensa Israelin ja Abbasin sopimasta terroristien armahduksesta. Tämä ilmeisesti sen jälkeen, kun IDF pidätti kaksi sen jäsentä, jotka olivat armahdettujen listalla. Armahdettujen lista käsitti 270 terroristia, jotka olivat immuuneja IDF:n pidätykselle, jos he luovuttavat aseensa ja ilmoittavat kirjallisesti luopuvansa terrorismista. Palestiinalaiset ilmoittivat toisesta 110 miehen listasta, minkä Israel kiistää.
Al-Aksan kieltäytyminen armahduslistalta on ilmeinen kapina Abbasin arvovaltaa vastaan, joka kielsi yksityisiä ryhmiä kantamasta aseita. Se on myös syytös Fayadin hallitukselle, jonka he väittävät avustaneen al-Aksan jäsenten pidättämisessä. (JP Lh A Toameh)
3. IRAN ON KEHITTÄNYT kauko-ohjauksen Shihab-ohjustaan varten valmistautuessaan mahdolliseen USA:n sotilaalliseen iskuun. Iran ilmoittaa myös, että se on kehittänyt ohjauslaitteen, jonka avulla ohjusta voidaan ohjata vielä laukauksen jälkeen. Tässä he ovat saaneet tieto-taitoa Kiinalta ja Pohjois-Korealta. Shihab-3 on Iranin ylpeys, jonka se sanoo itse kehittäneensä, mutta teknistä apua se lienee saanut sekä Kiinalta että Pohjois-Korealta. Iranin ilmoituksen mukaan Shihab-3:n kantomatka on 2000 km, ja se voidaan varustaa bio/kemiallisilla tai ydinkärjellä.
IDF vakuuttaa, että sen viimeisin Arrow-torjuntaohjus pystyy torjumaan Shihab-3 ohjukset.
4. ISRAEL JATKAA ÖLJYTOIMITUKSIA Gazan alueelle muutaman päivän keskeytyksen jälkeen. EU ilmoittaa sopineensa toimitusten maksuista, joita se ei halunnut jatkaa pelosta, että öljynmyynnistä meneviä voittoja menee Hamasille.
Hamas kielsi sekaantuneensa millään tavoin öljytoimitukseen tai sen jakeluun, vaan syytti koko ongelman syntyneen Abbasin pyrkimyksistä halventaa Hamasia, jota kohtaan Abbas näyttää kehittäneen patologisen vihan tunteet.
5. VIISI PALESTIINALAISTA sai surmansa kahdessa ohjusiskussa Kassam-raketti miehistöjä vastaan Gazassa. Ensimmäisessä iskussa kolme terroristia sai surmansa autoon Khan Younisissa, lähellä Kissufim-rajaterminaalia. Pian sen jälkeen terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin, joista toinen osui lastentarhan takapihalle. Rakennus oli onneksi tyhjä iskun aikana. Yhtä naista hoihettiin shokin vuoksi.
MYÖHEMMIN TIISTAINA kaksi palestiinalaista lasta, 10- ja 12-vuotiaita, sai surmansa ohjusiskussa raketin lähetysalustaa vastaan. Terroristit vaativat lapsia hakemaan raketin laukaisutelineet pois paikalta, koska lasten surmaaminen on sekä propagandatemppu että he uskovat IDF:n varovan iskuja lapsia vastaan.
6. PALESTIINALAISET ovat jättäneet oikeudelle vaateen, että palestiinalaisten omistamaa maata Itä Jerusalemissa on annettu israelilaisille vastoin omistusdokumentteja. Kysymyksessä on 40 dunamin maapala, jonka Israelin valtio päätti 1968 pidättää itselleen julkisten rakennusten tarpeita varten. Valtio ei kuitenkaan hoitanut omistuspapereita kuntoon, minkä jondosta arabit käyttivät ja hoitivat sitä omanaan. Maapala kuului Haj Amin Al-Husseinille, Jerusalemin suurmuftille, joka arabien mukaan myi maan Arab Hotel yhtiölle, joka omistaa viereisen maan. Yhtiö päätti rakentaa alueelle hotellin ja jätti valtiolle anomuksen 1968 päätöksen kumoamiseksi. Jerusalemin kaupunki hyväksyi hotellisuunnitelmat maalle 27.06.2006. Seuraavana vuonna yhtiö sai tietää, ettei valtio salli hotellin rakantamista maalle. Valtio pyysi myös Jerusalemin maistraattia häätämään vieraat pois alueelta.
Arabi-hotellin omistajat syyttävät, että valtio pakkolunasti maan itselleen julkisia tarpeita varten, mutta ei käyttänyt sitä vuosikymmeniin, ja nyt se haluaa antaa maan juutalaiselle Ateret Kohanim yhtiölle. Arabi-hotelli jätti anomuksensa maasta vasta sitten, kun valtio oli jo myynyt sen Moscowitzille, joka toimii yhteistyössä Ateret Kohanimin kanssa. Arabien mielestä kysymys on Jerusalemin itäosien juutalaistamisesta.

ONGELMIA WINDOWS-ohjelman kanssa, minkä johdosta raportti on myöhässä eikä kulje normaaliteitä.
Pahoittelen aiheutunutta hankaluutta. Gavriel

Tuesday, August 21, 2007

TIISTAI 21.08.07
1. MITÄÄN EI OLE OPITTU YK:n sponsoroimasta Durbanin rasismin vastaisesta
konferenssista 2001, sanoo Hillel Neuer, YK:n toimia valvovan NGO:n (UN-Watch; ei hallituksen tukema) toimitusjohtaja tarkastellessaan YK:n vuoden 2009 rasismin vastaisen maailmankonferenssin valmistelevan kokouksen tiimoilta havaittavia enteitä. Durbanin konferenssin julkilausumat kulminoituivat Israeliin, joka todettiin ”apartheid-valtioksi” ja joissa sionismia verrattiin natsismiin.
GENEVAN valmistelevaa kokousta johtaa Libya, joka antoi korkeimman kunniamerkin holokaustin kieltäjälle Roger Garaudy, kiduttaa Afrikan mustia pakolaisia ja kidutti ja raiskasi ennen kuolemantuomion julistamista viittä bulgarialaista sairaanhoitajaa ja yhtä palestiinalaista lääkäriä syyttäen heitä AIDS:n levittämisestä lapsiin vain siksi, että he ovat ulkomaalaisia. Valmisteleva konferenssi kokoontuu 21.-30.08. ja 17.-28.10. Genevessä.
PROFESSORI Gerald Steinberg, NGO-Monitor järjestön pääjohtaja, tarkentaa, että taas kerran NGO-järjestöjen verkko, jota rahoittaa Ford-säätiö ja Euroopan hallitusten apuohjelmat, on valmistautumassa pelaamaan johtavaa roolia käyttääkseen tätä konferenssia demokratioiden demonisoimiseen ja Israelin toteamiseksi laittomaksi. NGO-Monitor on varoittanut valmistelevaa komiteaa näitten politisoituneitten NGO-järjestöjen vaaroista Durbanin virheiden estämiseksi. Nämä ryhmät, kuten Human Rights ja Amnesty International, esiintyvät yleisten ihmisoikeuksien puolustajina, mutta niiden lausunnot ja muu toiminta 2001 NGO-Forumilla sisälsivät tulenarkaa retoriikkaa ja jopa antisemitismiä, kuten verratessaan Israelia natsi Saksaan. (JP Jonny Paul)
2. PUOLA ON AINOA EU:n jäsenmaa, joka boikotoi EU:n tiloissa järjestettävää YK:n sponsoroimaa ”palestiinalaisten oikeudet” konferenssia Brysselissä. Puolan 54 kansanedustajaa ilmoittavat, että vaikka konferenssin ohjelma ei suoraan vaadi israelilaisten ajamista mereen, aiheitten valinta ja yleinen mieliala on Israelia tuomitseva ja vastakohtaisuuksia synnyttävä.
EU HYLKÄSI Israelin vastalauseen konferenssin järjestämisestä ilmoittaen, että EU vain tarjoaa tilojaan konferenssin käyttöön. Euroopan Jewish Press siteerasi B´nai Brith järjestön lausuntoa: ”Tämän komitean aiemmat kokoontumiset ovat ilmentäneet alkeellista, äärimmäistä Israel-vihaa ja kauheita, perusteettomia syytöksiä Israelia vastaan kansanmurhasta ja apartheidista.” (INN)
3. ISRAEL HUOLESTUI Yhdysvaltalaisen arvostetun ”Foreign Policy” lehden teettämästä tutkimuksesta, jossa kysyttiin molempiin valtapuolueisiin kuuluvasta ryhmästä entisiä ulkoministereitä, kansallisen turvallisuuden neuvonantajia, korkeita Valkoisen talon avustajia, USA:n armeijan korkeinta johtoa, kokeneita tiedustelun ammattilaisia ja arvostettuja akateemikkoja USA:n turvallisuuteen liittyviä eriaiheisia kysymyksiä.
RYHMÄN JÄSENILLE annettiin lista USA:n liittolaismaista, ja heitä kehotettiin valitsemaan listasta maa, joka vähiten palvelee USA:n kansallisia etuja.
Listaa johti Venäjä, joka sai 34 %, seuraavina Pakistan 22 %, Saudi Arabia 17 %. Listan viimeisenä oli Egypti ja Meksiko, molemmilla 5 %.
ISRAEL sai listassa maista, jotka vähiten palvelevat USA:n intressejä, huolestuttavat 14 %, eli 15 jäsentä sadasta kahdeksasta kyselyyn osallistuneesta. Tulos julkaistiin maanantaina.
Lehti luonnehtii mielipiteensä antaneita Amerikan ulkomaanpolitiikan huippuasiantuntijoiksi, 45 ilmoitti kuuluvansa demokraatteihin, 24 republikaaneihin ja loput sitoutumattomia.
TIEDUSTELU osoittaa USA:n ”eliitin” omaksuvan kasvavassa määrin aiemmin äärioikeiston ja –vasemmiston ajaman kannan, jonka mukaan Israel on USA:lle enemmän rasite kuin etu.
RYHMÄN JÄSENISTÄ 51 % tuki kantaa, että rauha Israelin ja palestiinalaisten kanssa on ”hyvin merkittävä taistelussa kansainvälistä islamin terrorismia vastaan”. 24 % piti sitä melko tärkeänä ja 25 % ilmoitti, ettei sillä ole juuri mitään merkitystä.
53 % haluaa, että USA aloittaa keskustelut Hamasin maltillisten kanssa; vain 17 % kannatti Bushin hallituksen omaksumaa linjaa Hamasin täydellisestä eristämisestä.
67 % ilmoitti, että on hyvin vähän luultavaa, tai enemmän tai vähemmän epätodennäköistä, että Iran rakentaisi ydinaseita Israelin pyyhkäisemiseksi pois maan päältä.
4. FINANCIAL TIMES julkaisi samaan aikaan oman mielipidetiedustelunsa, joka suoritettiin Suur-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja USA:ssa.
KYSELYYN OSALLISTUNEILLE asetettiin kysymys: ”Mikä maa jos mikään seuraavista maista on mielestäsi suurimpana uhkana maailman rauhalle?”
Kyselyn tulos osoitti, että suurinta uhkaa esittävät Suur-Britannia, Ranska, Italia, Saksa ja USA .
Tulos osoittaa täydellisen muutoksen yleisessä kannassa, joka ilmeni Euroopan Komission suorittamassa kyselyssä 2003. Sen mukaan yli puolet vastanneista piti Israelia suurimpana uhkana maailman rauhalle.
FINANCIAL TIMESIN suorittamassa kyselyssä USA.ssa listaa johtivat Iran ja Pohjois-Korea.
5. PUOLUSTUSASIANTUNTIJAT varoittavat Israelia suostumasta YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin aloitteeseen Israelin rajojen uudelleen kartoittamisesta Shaba-farmin, eli Dov-vuoren, alueilla, koska se asettaa vaarallisen ennakkotapauksen rajojen tilapäisyydestä. Alue on 25 neliökilometriä. Israelin mukaan alue vapautettiin Syyrialta 1967 sodassa, mutta Hizbullah väittää sitä Libanonin alueeksi ja vaatii sen palauttamista.
YK:N PÄÄSIHTEERI haluaa asian tutkittavaksi uudelleen ja YK:n asettama kartoittaja tulee paikalle lähiviikkojen aikana kartoitusta varten. Pääsihteeri haluaa, että alue asetetaan YK:n valvontaan. Israelin mukaan alueen kohtalo ratkaistaan rauhansopimuksessa Syyrian kanssa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoo olleensa järkyttynyt havaitessaan, miten vähäiset IDF:n kriisiajan ase- ja varustevarastot ovat. Hän syytti tästä hallitusten toistuvia määrärahojen leikkauksia. Barak lupaa, että seuraava sota käydään vihollisen maaperällä. (JP)
6. MUHAMMAD DAHLAN, joka on ollut useita viikkoja ulkomailla lääkintähoidon vuoksi ja joka palasi Egyptistä Ramallahiin vain mennäkseen uudelleen saamaan hoitoa ulkomaille, palaa 6 viikon poissaolon jälkeen Ramallahiin. Hän ei uskalla palata Gazaan, jossa hänellä on komea ”palatsi”, koska Hamas uhkaa häntä eikä halua hänen palaavan sinne.
DAHLAN JOHTI PA:n turvallisuusjoukkoja Gazassa, ja häntä pidetään vastuussa joukkojen vastarinnan romahtamisesta Hamasin kaapatessa valtaa.
DAHLANIN AIKEISTA on herännyt spekulaatioita. Hänen arvellaan aloittavan Fatahin uudelleen organisoimisen, mitä on kauan odotettu ja toivottu. Toiset uskovat Dahlanin heittävän avoimen haasteen Mahmoud Abbasin johtajuutta vastaan. Dahlania syytettiin myös suuresta korruptiosta ja pian Gazan vallankaappauksen jälkeen Abbasin kerrottiin vaatineen Dahlanilta 600 000 USD palauttamista PA:n kassaan.
TUNISIASSA asuva PLO:n ”ulkoministeri” Farouk Kaddoumi kertoi maanantaina, että Abbas elää elämänsä vaikeinta aikaa ja vaati, että Abbas poistaa korruptoituneet virkailijat vallasta. Hän syyttää näitä virkailijoita, että he haluavat miehityksen jatkuvan, koska sen aikana he voivat jatkaa taskujensa täyttämistä julkisilla varoilla ilman vastuullisuutta ja valvontaa. Kaddoumi syyttää Oslon sopimuksia, että ne hajottivat Fatahin hallinnon. ”Jasser Arafat huomasi tämän tajutessaan, ettei hän saanut mitään Israelilta eikä Israel ollut valmis perustamaan Palestiinan valtiota, ja oli siten pakotettu palaamaan veriseen väkivaltaan.” (JP)
7. EU:N KOMISSIO epäilee, että Gazan sähkövoimalan voitoista tihkuu osa Hamasille. Tuhannet Gazan asukkaat joutuivat kiehumaan läkähdyttävässä kuumuudessa neljättä päivää EU:n kieltäydyttyä rahoittamasta öljynkuljetuksia voimalalle Israelista. Israelilainen Dor Alon Energia toimittaa öljyä Gazan sähkövoimalalle, mutta EU keskeytti rahoituksen sunnuntaina, minkä johdosta Dor Alon yhtiö lopetti toimitukset. Tilaukset tekee PA:n virasto Ramallahissa.
EU MAKSAA 6.5 miljoonaa E kuukaudessa öljytoimituksista Gazaan. Israel välittää 70 % Gazan tarvitsemasta sähköstä, 25 % paikallinen sähkövoimala ja 5 % tulee Egyptistä.
GAZAN SÄHKÖVOIMALA on käyttänyt kaikkia varastonsa, minkä johdosta sillä ei ole joustoa toimitusten häiriintyessä. Israelissa epäillään, että Hamas on takavarikoinut sen öljyvarastoja käyttäen sitä Kassam-rakettien valmistamiseen.
8. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) ampuivat eilen ohjuksen Gazan kaupungin el-Burejin pakolaisleirissä lava-autoon surmaten kuusi siinä ollutta Hamasin jäsentä. Yksi surmansa saaneista oli Hamasin paikalliskomentaja Mohammed Abu Arab. IDF:n ilmoituksen mukaan miehet olivat osallistuneet rakettien ampumiseen Israeliin.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Ubaida, Izz al-Din al-Qassam, vannoi kostoa ja uhkasi, että Hamasilla on paljon tehokkaimpia aseita kuin Kassamit. IDF:n edustaja vahvistaa, että Hamas on hankkinut venäläisvalmisteisia Grad-raketteja, joiden laukaisualustalta voidaan ampua useita raketteja minuutissa. Niiden kantomatkan arvioidaan olevan noin 22.5 km. Niillä yltää hyvin Ashkelonin kaupunkiin, jossa on useita elintärkeitä ja suojaamattomia laitoksia.
IDF lupaa asentaa ”punaisen painikkeen”, hätätilasta ilmoittavan laitteen, Ashkelonin kouluihin.
9. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILAAT vastasivat palestiinalaisen tuleen al-Ein pakolaisleirissä Nablusissa aikaisin tiistaina. Tulituksessa kuoli PFLP:n jäsen. IDF operoi Nablusissa mieluiten yöaikaan uhrien vähentämiseksi. IDF operoi myös al-Asarin pakolaisleirissä.
- ISRAELIN VIRANOMAINEN, joka toimii PA:n neuvonantajana, kehottaa PA:n hallitusta keskittymään asukkaitten hyvinvoinnin ja terveyden kohentamiseen, mikä on paras tapa vastustaa Hamasin valtaannousua Länsirannalla.
- TEL AVIVIN ja Modiinin välinen rautatieyhteys avataan syyskuun alussa.
- ISRAELISSA VIERAILEVA Intian muslimien ryhmä joutui hakemaan suojaa Sderotissa vierailunsa aikana lähestyvän Kassam-raketin vuoksi maanantaina. He vierailevat Israelissa Amerikan ja Australian juutalaisjärjestöjen kustantamina.

Monday, August 20, 2007

MAANANTAI 20.08.07
1. ISRAELIN SULAUTTAMISMINISTERIÖ haluaa ottaa hoitaakseen nykyisen käännyttämishallinnon tehtävät, koska sen toiminta on osoittautunut tehottomaksi. Israelissa on
arviolta 300 000, toisten tietojen mukaan 400 000 lähinnä entisen Neuvostoliiton maista tullutta
maahanmuuttajaa, jotka eivät ole halachan mukaan juutalaisia eivätkä siten oikeutettuja saamaan
automaattisesti maan kansalaisuuden. Heidän puolisonsa juutalaisuus oikeutti heidän pääsynsä maahan, mutta ei kansalaisuutta ilman kääntymistä.
ARVOSTELIJOITTEN MUKAAN kääntymisprosessi on tehty turhan vaikeaksi tai jopa pelottavaksi, minkä johdosta monet vierastavat sitä tai keskeyttävät saamatta kääntymis-todistusta. Arvioidaan, että kääntymisprosessiin osallistuneesta kuudesta tuhannesta yli puolet keskeyttää. Tämä tarkoittaa sitä, ettei valtaosa kääntymistä tarvitsevista ei koskaan saa maan kansalaisuutta eikä siten kansalaisille tarkoitettuja oikeuksia. Tämän korjaamiseksi koko prosessin hallinta siirretään sulauttamisministeriölle (absorpsion ministry) jolla uskotaan olevan paremmat mahdollisuudet tarttua ongelmaan, joka tiedostetaan mutta jota ei ole hoidettu.
2. ASEVELVOLLISUUDEN KIERTÄMINEN on noussut mittaan, jossa maan hallitus katsoo välttämättömäksi keksiä keinoja, joilla ilmiö saadaan muuttumaan. Yksi tällainen velvollisuuden kiertävä ryhmä on taiteilijat ja esiintyjät, jotka eri syistä johtuen pääsevät lyhennetyllä palvelus-ajalla tai laistavat sen kokonaan.
ENSI VUODEN maan 60-vuotisjuhlallisuuksien lähestyessä pääministerin kanslia aikoo laatia ”mustan listan” tällaisista taiteilijoista ja esiintyjistä, jonka perusteella kunnat ja kaupungit voivat boikotoida sellaisia erivapauden ottaneita. Hanke on saanut lähes yksimielisen kaupungin johtajien kannatuksen.
3. HALLITUKSEN HYVÄKSYMÄ uusi kansallispalveluohjelma aseista kieltäytyjille tai asepalvelusta sivuun jääville kuten Israelin arabit, yeshiva-opiskelijat tai terveys- ja psykologisista syistä automaattisesti sivuutettavat, on herättänyt kysymyksen, rohkaiseeko tämä uusi ohjelma entistä sankemmat joukot mieluummin suorittamaan siviilipalvelua. Uusi ohjelma sopii esim. uskonnollisille naisille, jotka nyt usein palvelevat vuoden tai kaksi kansallispalvelua, saavat kuukausistipendin kuin ei-taisteluun osallistuvat sotilaat sekä erorahan palveluksensa suoritettuaan. Kaikkiaan 10 000 nuorta naista palvelee sairaaloissa, kouluissa ja sosiaali-tehtävissä. Useat heistä jatkavat toisen vuoden vapaa-ehtoisesti.
OPETUSMINISTERI Yuli Tamir (Labour) kieltää syytökset, että hän poliittisista syistä – koska he ovat liian oikeistolaisia – poisti siviilipalvelumahdollisuudet naisilta, jotka opettivat kouluissa juutalaisuuden perusteita. Zevulun Orlev (NU/NRP) letkautti Tamirille, että ministeri, joka pakottaa opettamaan juutalaislapsille itsenäisyystaistelun merkitsevän katastrofia (naqba), estää nuoria juutalaisnaisia opettamasta juutalaisuutta kouluissa edes yhtä päivää.
OHJELMAAN SITOUTUVAT saavat option palvella toisen vuoden, ja arabit voivat palvella omissa yhteisöissään. Ohjelma ei ole sidoksissa armeijan toimintaan, minkä johdosta arabi-johtajien kielteinen suhtautuminen ohjelmaan ihmetyttää.
AVSHALOM VILAN (Meretz) esittää, että sotilaitten uskollisuusvalasta poistetaan sotilaitten mahdollisuus uskollisuudesta rabbien tulkintoihin. Tämä on ollut sekoittava elementti hallituksen määräämien evakuointien yhteydessä. Toinen kysymys on noussut esiin: Voiko sotilas kieltäytyä tottelemasta, jos komento on lain vastainen tai sotii hänen uskonnollista vakaumustaan vastaan.
4. ÖLJYTOIMITUKSET GAZAAN olivat eilen edelleen poikki, mutta eivät Israelin toimesta, sillä useita tankkiautoja odotti Nahal Ozin ja Karni-terminaalien ulkopuolella pääsyä sisään. Toimitusten rahoituksesta on noussut kiistakysymys, jossa yhtenä osapuolena on EU, jonka kerrotaan kieltäytyneen rahoittamasta toimituksia, sekä Hamas ja Fatah, jotka syyttävät toisiaan. Erään syytöksen mukaan Fatah on kieltänyt EU:ta rahoittamasta toimituksia, minkä johdosta 600 000 Gazan kaupungin asukasta jäi ilman sähköä.
HAMASIN LAINLAATIJA Yahya Musa Gazassa kertoi, että PA:n Fayadin hallituksen oikeusministeriö ja tiedostusministeriö olivat kertoneet EU: edustajille, että sähköyhtiö Gazassa oli joutunut Hamasin valvontaan, minkä johdosta EU:n ei tule rahoittaa öljytoimituksia sille. Musa syytti, että nämä kaksi ministeriötä ovat vastuussa sähkönjakelun häiriöistä Gazassa, vaikka Hamas ei ole ottanut sähköyhtiötä valvontaansa.
IDF SULKI rajaterminaalit Gazaan tilapäisesti jatkuvien kranaatti- ja raketti-iskujen vuoksi, mutta avasi ne uudelleen päästäen ruoka- ja välttämättömyystarvikkeitten toimitukset Gazaan.
KOLME PÄIVÄÄ kestänyt sähkötoimitusten häiriö on aiheuttanut yksityishenkilöille aiheutettujen epämukavuuksien ohella menetyksiä kauppiaille ja keskusliikkeille, koska niiden omien kompressorien teho ei riitä kylmätilojen toimimiseen.
5. ISRAELISSA ALKAA 12.09.07 sapattivuosi, Shmita (Shemitat ha-karkaot, 3.Ms.25:2-7), jonka aikana maan satoa ei saa korjata, ja jonka lopussa lainat tulee antaa anteeksi
(5.Ms.15:1-3).Tämä viimeinen Raamatun kohta jatkuu, ”ettei tosin köyhää saisi israelilaisten keskuudessa ollakaan, sillä Herra on runsaasti siunaava Israelia siinä maassa, jonka Herra sille antaa ja jonka Israel saa ottaa omakseen”. Sapattivuoden aikana satoa ei saa korjata, mutta pellolta saa syödä, mitä se itsestään kasvattaa. Tämä on aiheuttanut monenlaisia tulkintavaihtoehtoja, koska maataloustilat, kibbutsit ja moshavit, ovat taloudellisia yrityksiä, joiden selviytymisestä on noussut epäilyksiä. (3.Ms.25:20-22)
TOINEN KYSYMYS on, mistä kansalaisille saadaan elintarpeita, jos omasta maasta ei saada. Ratkaisuksi on esitetty, että maa vuokrataan ulkopuoliselle sapattivuoden ajaksi, joka saa korjata sen sadon, tai ostetaan tarvittavat elintarpeet arabeilta, kätevimmin Juudeasta ja Samariasta. Gazasta pyritään ostamaan elintarpeita suoraan tuottajilta ilman, että Hamas on siinä osallisena, koska sen kanssa ei saa neuvotella.
Kaikki maatalousyritykset eivät noudata rabbien antamia kireitä ohjeita, vaan jatkavat sapattivuoden aikana normaaliin tapaan. Sapattivuosi koske vain Israelin maata.
JOKA 50. VUOSI on riemuvuosi, jolla on omat määräyksensä. (3.Ms.25:8-13)
6. OLMERT NEUVOTTELEE salaisesti Shimon Peresin laatiman rauhansuunnitelman pohjalta, kertoo INN viitaten Debkafilen artikkeliin muutama päivä sitten. Suunnitelman mukaan Israel luopuu Temppelivuoresta kokonaan, jakaa Jerusalemin ja luovuttaa Juudeasta ja Samariasta 95 %. Loput 5 % sisältyy pakettiin, jonka mukaan arabikaupungit Israelin puolella vihreää linjaa annetaan PA:n hallintaan, tai siihen lisätään alueita Negevistä. Peres antoi laatimansa suunnitelman Olmertille pian tullessaan valituksi presidentiksi. Olmert on tiettävästi kiinnostunut suunnitelmasta, joka on tarkoitus esitellä Bushin Lähi Idän rauhankonferenssissa loppuvuodesta. INN mainitsee, että Shimon Peres on - paitsi ikuinen häviäjä – ikuiseksi vaaraksi yhteiskunnalle (indefatigable subversive), kuten Yitzhak Rabin mainitsee elämäkerrassaan.
PA:N PÄÄRAUHANNEUVOTTELIA kertoo artikkelin mukaan, että Fayadin hallitus yhdessä Fatahin kanssa viimeistelevät suunnitelman yksityiskohtia. Temppelivuoren kokonaisvaltainen hallinta on ehtona rauhansopimukselle. Vasta sen jälkeen palestiinalaiset ovat valmiit neuvottelemaan juutalaisten vierailuoikeuksista vuorella. Tässä on sama henki kuin saudisuunnitelmassa: Ensin luovutaan kaikista oikeuksista Temppelivuoreen, vasta sen jälkeen keskustellaan, mihin palestiinalaiset voivat suostua. Saudisuunnitelman mukaan Israel vetäytyy täysin ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille. Sen jälkeen arabimaat alkavat keskustelut normaalien diplomaattisuhteiden solmimisesta Israelin kanssa, mutta ilman velvoitteita.
7. UUTISOTSIKOITA
- KOLME KASSAM-RAKETTIA ammuttiin sunnuntaina Gazasta. Hallitus ei ole vahvistanut Sderotin koulujen kattoja vastoin korkeimman oikeuden päätöstä. Koulut alkavat Israelissa 01.09.07.
- ISRAELIN PÄÄTILINTARKASTAJA Yaron Zelekha todisti Knessetin istunnossa, että pääministeri Ehud Olmertin tapa muuttaa Leumipankin myyntiasiakirjoja kahdelle tarjoajalle edullisiksi on Israelin historian törkein lahjontatapaus.
- SYYRIALAINEN LEHTI väittää, että USA painostaa Israelia hyökkäämään Syyriaa vastaan. Tishreen News kertoi artikkelissaan maanantaina, että vaikka Israel ei syyllisty suoranaisesti murhaan, se on epäsuorasti sodan tragedian ja rikoksen aiheuttaja. Sen mukaan USA aseistaa Israelia, vaikka se valmistautuu sotaan.
- HOLLANNIN Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders esittää Koraanin kieltämistä, koska ”se on fasistinen ja kuin Hitlerin Mein Kampf”. Gallupin mukaan kaksi kolmasosaa kansasta vastustaa esitystä. Hollantilainen katolinen piispa puolestaan esittää, että Jumalan nimi tulee muuttaa muotoon Allah, jonka ansiosta uskonnollista jännitystä pienennetään. Hän sanoo käyttäneensä Allahin nimeä toimiessaan lähetystyössä Kauko Idässä.
- HALLITUS ASETTAA uuden pakallishallinnon valvomaan Kinneretin rantojen kehittämiseksi turisteille miellyttävämmiksi ja vapaiksi ilman maksuja.
- IDF PIDÄTTI yön aikana 15 etsimäänsä terrorismista epäiltyä.
- IDF HARKITSEE uusien aseitten ostamista. Ostoslistalla ovat olleet stealth F-22 hävittäjät, mutta sitä siirretään. Patriot PAC-3 ohjustentorjunta järjestelmä on noussut vahvasti esiin. Se on parannettu versio aiemmista pattereista, ja sen uskotaan pystyvän eliminoimaan Syyrian mahdolliset ohjusiskut. Israelin suunnittelema Iron Dome torjuntajärjestelmän valmistuminen viivästyy rahoitusvaikeuksien vuoksi. Israelin rauhaa on pahoin järkyttänyt Venäjän viimeiset asetoimitukset Syyrialle, joista torjuntapatteristo Pantsyr-SI on hälyttävin, koska sen tutkalaitteisto voi seurata IAF:n lentotoimia Golanilla.
- ENGLANNIN tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus sanoo Englannin sallivan Hamasin julkistaa ja toimittaa vapaasti Israelin ja lännen tuhoamista vaativaa materiaalia, ja että maasta on tullut tällaisen toiminnan keskus.

Sunday, August 19, 2007

SUNNUNTAI 19.08.07
1. OLMERTIN KANSLIA kieltää PA.n estävän turvallisuuspalvelun komentajan eversti Akram Rajoubin ilmoituksen, että Olmert olisi hyväksynyt uuden 110 nimeä käsittävän listan terroristeista, joille Olmert olisi antanut armahduksen. Rajoub ilmoitti kutsuvansa listassa mainitut terroristit toimistoonsa ilmoittaakseen heille armahduksesta, missä heidän tulee luovuttaa aseensa ja allekirjoittaa sopimus sanoutumisesta irti terrorismista. Heidän tulee pystytellä PA:n turvallisuusjoukkojen tiloissa tai kotikaupungissaan 30 päivää, minkä jälkeen he ovat vapaat liikkumaan PA:n hallintoalueilla. Tarkoitus lienee ollut, että he astuvat PA:n turvallisuusjoukkojen palvelukseen ja saavat siellä uudet USA:n toimittamat aseet.
PÄÄMINISTERI Olmert ilmoitti erään uutisen mukaan jokin aika sitten, että periaatteessa kaikki IDF:n etsintälistoissa olevat terroristit on armahdettu. IDF kuitenkin jatkaa etsimiensä epäiltyjen terroristien pidättämistä. Jossakin näyttää olevan tiedotussolmu.
2. LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz (Kadima) näyttää joutuneen Olmertin epäiltyjen listalle, jossa ei anneta armahduksia. Mofaz syyttää Olmertia siitä, että tämä leikkasi budjetista varat, joita olisi tarvittu liikenneturvallisuuden parantamiseksi.
INN:n asiaa koskevan artikkelin mukaan Mofaz on liittoutumassa puolustusministeri Ehud Barakin kanssa (Labour), jolla mielipidetiedustelun mukaan on suurimmat mahdollisuudet asettaa Netanyahun vaalivoitto kyseenalaiseksi seuraavissa yleisvaaleissa.
EHUD BARAK vakuutti ennen Labourin puheenjohtajavaaleja, että hän aloittaa välittömästi Olmertin hallituksen kaatamisen vaalien jälkeen. Hän on kuitenkin ollut kovin vaitonainen asiasta, joskin hänen ja Olmertin mielipiteet usein törmäävät toisiinsa. Barak ilmoitti Olmertin ja Abbasin viimeisen neuvottelutilaisuuden jälkeen, ettei hän usko niiden johtavan rauhaan, ja ettei ole viisasta poistaa tiesulkuja, joita Olmert oli luvannut poistaa.
3. OLMERTIN YLINOPEUDELLA ajanut autosaattue joutui onnettomuuteen torstaina. Yksi autoista ajoi ajotietä vihreällä ylittäneen 10-vuotiaan tytön yli edellisen auton vaivoin väistettyä häntä. Tyttö lensi törmäyksen johdosta kuusi metriä ilmassa satuttaen päänsä. Hänet vietiin Hadassan sairaalaan, jossa hänen vammaansa ei pidetty vaarallisena, vaikka tyttö ei tuntenut omaisiaan. Oireet kuitenkin pahenivat myöhemmin.
OLMERT VÄITTÄÄ, että hän sai tietää törmäyksestä vasta myöhemmin. Hänen kansliastaan ilmoitettiin, että yliajanut auto pysähtyi ja siinä ollut lääkäri antoi tytölle ensiavun. Tytön sisar Tamar, joka oli myös ylittämässä ajotietä, kertoo, että autosaattue pysähtyi muutamaksi minuutiksi, mutta kukaan ei tullut katsomaan yliajanutta tyttöä, vaikka Olmertin kanslia kertoo autosaattueessa olleen lääkärin tutkineen tytön ennen ambulanssin saapumista. Kansliasta myös kerrotaan, että yliajanut auto ajoi viimeisenä, minkä jotkut silminnäkijät kiistävät.
SHABAKIN (GSS) edustaja kertoo, että pääministerin autosaattue ajaa vilkut päällä ja että sillä on oikeus ajaa päin punaisia liikennevaloja. Hän myös väittää, että tyttö yritti ylittää katua jalankulkijoille tarkoitetun valon osoittaessa punaista. Poliisi kuulustelee autonkuljettajaa.
4. ISLAMILAISEN LIIKKEEN ( Islamic Movement) pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah kertoi lauantaina, että Israel surmaa jokaisen, joka vastustaa Israelin hallituksen Jerusalemia koskevaa politiikkaa. Hän viittaa tässä Israelin arabin Ahmed Mahmoud al-Khatibin tapaukseen, jossa tämä sai surmansa tulitaistelussa turvallisuusvartijan kanssa Jerusalemin vanhankaupungin kristityssä osassa 10. heinäkuuta. Salah puhui tilaisuudessa, jota vietettiin ”al-Aksa moskeijan 40-vuotisen miehityksen” vuoksi. Salah kutsui Khatibia ”marttyyriksi” (shahib).
AL-KHATIBIN perhe väittää, että Ahmed Mahmoud surmattiin tarkoituksellisesti ja häntä ammuttiin vielä hänen maatessaan avuttomana maassa. Paikalla oleva valvontakamera osoittaa, että Ahmed sieppasi vartijan aseen ja ampui häntä yrittäen paeta, mutta joutui tulitaisteluun toisen vartijan kanssa, missä hän sai surmansa.
SALAH väittää Israelin pyrkivän juutalaistamaan Jerusalemin ja jakamaan Temppelivuoren asettumalla valvomaan osaa al-Aksa moskeijasta, ”minkä poliisin teot todistavat”. Salah esittää kansainvälisen islamilaisen rahaston perustamista ”al-Aksan vapauttamiseksi”. Hän kutsui Jerusalemin palestiinalaisia asukkaita vahvistamaan al-Aksaa.
VALTIONSYYTTÄJÄN virasto aikoo syyttää Salahia kiihotuksesta tämän helmikuussa Mughrabi-portin ulkopuolella pitämän puheen johdosta, jossa hän vaati kolmannen intifadan aloittamista.
5. ISRAEL ON SAATANAN LIPUNKANTAJA, valistaa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad niitä, jotka eivät vielä ole kuulleet asiasta. Iranin uutistoimiston välittämän uutisen mukaan presidentti puhui uskonnollisessa tilaisuudessa, mutta ei yksilöinyt tietoaan. Presidentti kuitenkin kertoi, että Israelin valtion hajoaminen alkoi Libanonin kakkossodassa ja jatkuu.
IRANIN JOHTAJAT ovat vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien kutsuneet Yhdysvaltoja suureksi saatanaksi ja Israelia pieneksi.
AHMADINEJAD sanoi puheessaan, että ”sionistinen hallitus on maahantunkeutumisen, miehityksen ja saatanan lipunkantaja. Mitä tulee kyseessä olevan hallituksen perustamisen filosofiaan, ei liene kyseenalaista, että se huomaa olevansa taantumisen ja hajoamisen tilassa.”
ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja David Baker totesi, ettei Ahmadinejad uhkaa vain Israelia, vaan on selvä ja jatkuva uhka myös kansainväliselle yhteisölle.
6. JOTKUT LIBANONIN SODASSA HAAVOITTUNEET sotilaat kertovat parantumisensa ja henkisen palautumisensa vaikeutuneen maassa vallitsevan yleisen apatian johdosta ja näyn puuttumisen vuoksi. Sodassa haavoittui 665 IDF:n sotilasta.
MATTI FRIEDMAN kertoo JP:n 19.08.07 artikkelissaan joistakin tapauksista, joista yksi on synnytyslääkäri David Shasmar, 38. Hänen oikea kätensä murskautui Hizbullahin ampumasta panssarintorjunta ohjuksesta 09.08.06 rakennukseen, jossa hän piileskeli sotilaitten kanssa. Yhdeksän sotilasta kuoli iskussa ja Shasmar haavoittui sirpaleista. Hänen murskautunut kätensä roikkui muutamien kiinnikkeiden varassa, jota kirurgit ovat yrittäneet ommella takaisin paikoilleen ehkä toimivaksi jäseneksi. Shasmar kiittelee sairaalahenkilökuntaa, mutta toteaa palautumisen vaikeutuneen maassa vallitsevan yleisen ilmapiirin vuoksi. ”Herätessäsi intensiivisessä hoidossa, mutta havaitessasi kansan menettäneen tiensä, päämääränsä, siitä johtuva tuska, menetys ja haava tekevät parantumisen paljon vaikeammaksi.”
JOUKKUEENJOHTAJA Asael Lubotzky, 24, vammautui pahasti samana päivänä alaruumiistaan ohjuksen iskettyä hänen panssaroituun autoonsa. Hän lähes menetti toisen jalkansa, ja saa hoitoa ja kuntoutusta siihen 7 tuntia päivässä. Hän tuntee syvää surua syytöksistä, joita armeijan taistelua kohtaan esitetään. Hän sanoo, että korkein johto ja poliittinen eliitti on voinut syyllistyä virheisiin, mutta sotilaat taistelivat urhoollisesti ja voittivat kaikki taistelunsa.
IDF VAPAUTTAA pahoin haavoittuneet armeijan palveluksesta, ja puolustusministeriö vastaa siitä lähtien haavoittuneen lääkintähoidosta ja maksaa hänelle elinikäisen eläkkeen.
ASEVOIMIEN kaatuneitten asioitten toimiston johtaja everstiluutnantti Oshrat Romano-Kandell kertoo, että aluksi haavoittunut taistelee fyysisen kuntonsa parantumiseksi, mutta sitten alkaa taistelu paikasta elämästä, mikä voi aiheuttaa vaikeita henkisiä ongelmia tuttavien ja läheisen ystävän menetyksen sekä elämänsuunnitelmien romahtamisen vuoksi.
7. UUTISOTSIKOITA
- LAUANTAINA sotilaat havaitsivat kolmen palestiinalaisen turva-aidan vieressä Gazassa Karni-terminaalista etelään. He avasivat tulen surmaten yhden, kaksi heistä pidätettiin. IDF pitää kaikkia turva-aitaa lähestyviä potentiaalisina terroristeina. He olivat asettamassa pommia aidan viereen.
- AIEMMIN LAUANTAINA viisi palestiinalaista pidätettiin heidän päästyään turva-aidan läpi Gazasta lähellä Beerin kibbutsia.
- PERJANTAINA IDF joutui tulitaisteluun palestiinalaisten kanssa Kfar Danin kylässä lähellä Jeniniä. Yksi Jihadin pyssymies ja siviili kuolivat taistelussa. Aiemmin perjantaina IAF ampui kaksi ohjusta rakettimiehistöön Gazassa, mutta he pääsivät pakenemaan. Yhteenottoja sotilaitten ja palestiinalaisten pyssymiesten kanssa tapahtui Nablusin ja Ramallahin lähellä.
- PALESTIINALAISET ilmoittivat sähkönjakelun osittaisesta häiriöstä Israelin keskeytettyä torstaina polttoaineen toimittamisen sähkövoima-asemalle Gazassa jatkuvien raketti- ja kranaattihyökkäysten vuoksi Karni-rajaterminaalia vastaan. Toimitukset luvattiin aloittaa uudelleen sunnuntaiaamuna. Israel toimittaa Gazan sähköstä 60 %, Gazan voima-asema 35 % ja Egypti 5 %.
- ABBAS AIKOO erottaa kaikki siviilivirkamiehet, joilla on yhteyksiä Hamasin kanssa. Tämä voi aiheuttaa Fatahin ja Hamasin välisen sodan siirtymisen Gazasta Länsirannalle.
- OLMERT JA HOLOKAUST-PELASTUNEET eivät ole pystyneet sopimaan pelastuneille maksettavista korvauksista. Pian niitä tarvitsevia ei ole enää elossa.
- TERRORISTIT ampuivat 6 Kassam-rakettia ja saman verran kranaatteja Gazasta Israeliin viikonvaihteen aikana, kaksi lisää viimeisen tunnin aikana.
- VENÄJÄ TOIMITTAA Syyrialle 10 ilmatorjuntaohjuspatteria Pantsyr-SIE (SA-22 E). Ne ovat ensimmäiset kaikkiaan 36 patteriston toimituksista, joista 10 väitetään olevan Iranille meneviä. SA-22 E on yhdistetty ilmatorjunta ohjus- ja tykki-järjestelmä. joka voi kulkea joko pyörillä tai telaketjuilla. Sitä hoitaa kaksi miestä ja kuljettaja. Kukin järjestelmä sisältää 12 ohjusta, kantomatka 12 km, ohjuskärki 16 kg kukin. Tykit ovat kaliiberiltaan 30 mm ja ampuvat 700 sarjaa minuutissa. Hizbullah on saanut samanmerkkisiä mutta vanhempia patteristoja.
- HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh kehottaa Abbasia pitämään PLO:n kansallisneuvoston (PNC) vaalit vastavetona Abbasin PA:n parlamenttivaalien aikaistamiselle.