Friday, July 06, 2007

PERJANTAI 06.07.07
1. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin vapauttanut Dughmush klaanin edustaja kertoo, että vangin vapauttamissopimuksen mukaan Hamas antoi sille luvan pitää aseensa. Johnston vapauttamisesta sovittiin keskiviikkona ja klaanin edustaja kertoi torstaina, että Army Of Islam järjestö, jota Dughmush klaani suojelee, on laillistettu ja saa pitää aseensa, kuten myös klaani itse. Hamasin edustaja kieltää tällaisen sopimuksen ja vakuuttaa, että kaikkien ryhmien on luovutettava aseensa. Hän sanoo Dughmush klaanin olevan vain joukko gangstereita eikä Army of Islam järjestöllä ole hänen sanojensa mukaan mitään yhteyttä Islamin kanssa.
KLAANIN EDUSTAJA KERTOO, että Hamasin kanssa tehtiin viiden kohdan sopimus, jossa Army of Islam tunnustetaan ”pyhien taistelijoitten (mujahideen) aseeksi juutalaisia, ristiretkeläisiä ja uskosta luopuneita vastaan”. Osapuolet sopivat, ettei ongelmia ratkaista hyökkäämällä toisiaan vastaan vaan ne selvitetään rauhallisesti.
JOHNSTONIN VAPAUTTAMISPÄÄTÖKSEEN vaikuttivat kaksi muslimijohtajaa, Abdel Hamid Akloud ja Sliman al-Dayeh, jotka antoivat ”fatwan” hänen vapauttamisekseen välittömästi.
ALAN JOHNSTON teki torstaina kohteliaisuusvierailun Mahmoud Abbasin luokse Ramallahiin kiittääkseen häntä vapauttamisyrityksistä ja antaakseen Fatahille pienen pr-hyvityksen. (JP)
2. ISRAEL JA BRITISH GAS, joka omistaa oikeudet hyödyntää Gazan aluevesiltä löydettyä kaasuesiintymää, viimeistelevät 4 miljardin kaasuntoimitussopimusta. Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistaleella on syntynyt ongelma, kuka esiintymät omistaa ja kenelle voitot pitää maksaa. British Gas (BG) yhtiön edustajan mukaan seitsemän vuotta sitten solmittua sopimusta sovelletaan siten, ettei maksuja suoriteta suoraan PA:n tileille, vaan ne pidetään kansainvälisessä pankissa Israelin valvonnassa, kunnes käyttökelpoinen toimintamuoto on löydetty Israelin ja PA:n kanssa koskien Gazan kaistaletta. Hamas on esittänyt vaatimuksen omistusoikeudesta 36 km sen rannikon ulkopuolelta löydetystä kaasuesiintymästä, ja vaatii suurempaa voitto-osuutta.
ISRAELIN JA BG:N sopimuksen mukaan kaasu johdetaan 4 kilometrin pituista 850 metriä meren-pinnan alaisella putkella Ashkelonin rikastamoon. BG osti oikeudet kaasuesiintymään vuonna 2000. Sen kapasiteetti on arvion mukaan 1 triljoona kuutiojalkaa luonnonkaasua, jonka pääkäyttäjä olisi Israel. Alkuperäisen sopimuksen mukaan 60 % voitoista menee BG:lle, 30 % sen rahoittajalle ja 10 % oli tarkoitettu sijoitettavaksi PA:n investointirahastoon, jota Abbas valvoo. Israel neuvottelee BG:n kanssa kaasutoimitusten hinnasta, ja asialla on kiire, koska ajan mukana hinta nousee. Israel saa kaasua omalta maaperältä sekä Egyptistä. BG on tutkinut mahdollisuutta johtaa kaasu Egyptiin ja kuljettaa se sieltä nesteytettynä laivoilla Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Israel ostaisi BG:ltä kaasua 1.5 miljardia kuutiometriä vuosittain alkaen vuoden 2009 alusta. (JP)
3. IDF TUNKEUTUI torstaina aamuvarhaisella panssarien ja helikopterien tukemana Gazan kaistaleen keskiosaan. Joukot etenivät runsaan kilometrin verran Gazan alueelle kohdaten sitkeää vastarintaa. Operaation tarkoituksena oli tuhota Hamasin ja Islamic Jihadin joukkojen infrastruktuuria alueella, josta ne voisivat sinne rakennetuista vahvistetuista tukikohdista tehdä hyökkäyksiä Israelin puolelle turva-aitaa. Hamasin edustaja Abu Obeida kertoo, että Hamasin joukot aloittivat tulituksen IDF:n valeasuisia sotilaita vastaan. IDF käytti panssarivaunuja ja puskutraktoreita etsiessään bunkkereita ja salaisia tunneleita. Sotilaat asettuivat asemiin talojen katoille, ja Hamasin pyssymiehet asettivat maamiinoja panssareita vastaan. Ainakin 8 Hamasin ja Jihadin pyssymiestä sai surmansa tulitaisteluissa. Hamas sanoo menettäneensä kuusi pyssymiestään, niiden joukossa Gazan keskiosien komentaja Mohammad Siam, 37. Lisäksi 13 palestiinalaista, mukana lapsia, haavoittui taisteluissa. IDF:n joukot palasivat alueelta tänään.
TERRORISTIT tulittivat kranaateilla Eretzin terminaalia taistelujen aikana.
IAF AMPUI myöhemmin alueelle ohjuksia, jotka surmasivat kaksi Hamasin pyssymiestä.
HAMASIN JA FATAHIN edustajat tuomitsivat IDF:n hyökkäyksen Gazan alueelle. (JP)
4. OLMERTIN LUPAAMAT neljä jordanialaista terroristia luovutettiin eilen jordanialaisille viranomaisille. Heitä oli vastaanottamassa joukko innostuneita omaisia ja ystäviä. Terroristit joutunevat viettämään 18 kuukautta Jordanian vankilassa ennen armahtamispäätöstä. Terroristien murhaamien sotilaitten omaiset katkeroittivat mielensä sekä korkeimman oikeuden päätöksestä hylätä heidän vastalauseensa vapauttamisesta että Olmertin petoksesta.
He syyttivät pääministeri Olmertia kaksoismoraalista kertomalla valheellisesti toisen sotilaan omaisille, että toisen omaiset olivat jo suostuneet vapauttamiseen. ”Suora yhteys voidaan havaita Olmertin tavasta hoitaa Libanonin sotaa ja tavasta, millä hän runnasi läpi päätöksensä vapauttaa poikiemme murhaajat,” he sanovat ja lupaavat hoitaa suhteensa mieheen, joka yritti pettää perheitä. Almagor terrorinuhrienjärjestön johtaja Meir Indor kertoo, että Lifshitzin perheelle Raananassa kerrottiin Levyn perheen suostuneen terroristein luovuttamiseen Jordaniaan. Tosiasiassa Jerusalemin poliisikomentaja, joka on Olmertin hyvä ystävä ja murhatun sotilaan veli, oli myöntynyt luovutukseen, mutta murhatun sotilaan äiti Sarah Levy vastusti sitä ehdottomasti.
SOTILAITTEN OMAISET ovat katkeria Israelin korkeimmalle oikeudelle, ”joka päätöksissään systemaattisesti kieltäytyy puolustamasta terrorin uhrien oikeuksia niiden taistellessa poliittisia järjestöjä vastaan, joiden huolena ovat terroristien, palestiinalaisten ja heidän omaistensa oikeudet”. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- OIKEUSKANSLERI Mehachem Mazuz joutuu edelleen vastaamaan useisiin kirjelmiin, sekä myönteisiin että kielteisiin, koskien päätöstään suostua sopimusratkaisuun presidentti Moshe Katsavia vastaan esitettyihin raiskaussyytöksiin. Pääuhriksi esitetty Alef, jonka henkilöllisyyttä pidetään salaisena, esiintyi TV-2:n haastattelussa. Siitä julkistetun artikkelin mukaan Alef lienee henkisesti tasapainoton ja oleellisen altis johdattelulle. (JP)
- EGYPTIN POLIISI löysi Siinailta hiekkaan kätkettynä 27 muovipussia, joissa oli 1200 kg TNT räjähdettä. Poliisi sai vihjeen paikallisilta beduiineilta. Paikka on lähellä al-Raoudaa, 100 km länteen Gazan kaistaleesta. Islamilaiset terroristit sytyttivät lokakuussa 2004 asentamansa pommit Sharm el-Shaikin lomanvietto-kohteissa Tabassa ja Dahabissa. Siinä kuoli 125 ihmistä. (JP)
- LABOUR-PUOLUEEN ministerit päättivät vastustaa hallituksen esitystä budjetti-leikkauksista opetusministeriön ja arabikansanosan tukiaisista. Tämä lisää painetta Olmertin hallitusta kohtaan, sillä Ehud Barak ja muut Labour-ministerit kritisoivat Olmertin päätöstä hallituksen ministerin paikoista. Barakia hermostuttaa varsinkin Haim Ramonin nimittäminen varapääministeriksi, ”se on arveluttava kaikin tavoin – sekä moraalisesti että poliittisesti.” Aiempi koaliittion puheenjohtaja Avigdor Yitzhaki syytti Olmertia poliittisen tulevaisuutensa varmistamisesta eikä siitä, mikä olisi parasta kansalle. (JP)
- VIISI UUTTA KYLÄÄ suunnitellaan aloitettaviksi Juudeassa ja Samariassa. Ensimmäinen näistä on Bivat Haeitam, Salomonin lammikon yläpuolella Betlehemistä itään Gush Etzionin Efratin pohjoiskärjessä. Ensimmäiset viisi perhettä aikovat muuttaa alueelle 25. heinäkuuta heti Tisha Be-Av paastopäivän jälkeen. Kylästä on tarkoitus kehittää 2500 asuntoyksikköä käsittävä kokonaisuus. Efratissa asuu nykyisin 1500 perhettä eli noin 9000 asukasta.
Kaksi muuta kylää Elon Moreh ja Kedumim sijaitsevat Samariassa, yksi on Gush Etzionista etelään Kiryat Arbaan johtavan tien varrella, neljäs kylä Hashmonaim on lähellä Modiinia. (INN)
- LEIPURIT UHKAAVAT jättää juutalaiset ilman sapattileipää hallituksen
kieltäytyessä nostamaan leivän hintaa vehnän hinnannousun mukaisesti.
- SYYRIA AVASI 26.06.07 ilman ennakkoilmoitusta Quneitraan johtavan tien, joka
on ollut suljettuna ja siviileiltä kiellettynä ilman erikoislupaa 40 vuotta. Nyt tie
avattiin, minkä tarkoittanee, että Syyria valmistautuu sotaan. Syyrialaiset joukot
ovat linnoittamassa tukikohtiaan ja bunkkereitaan kolmen km:n päässä Libanonin
ja Syyrian väliseltä rajalta Libanonin puolella Bekaan laaksossa. (Debkafile)

Thursday, July 05, 2007

TORSTAI 05.07.07
1. NE JOTKA PARANTAVAT TEITÄ TAPPAVAT TEIDÄT, kertoi länsimaisesti pukeutunut oppinut irakilainen nelissäkymmenissä oleva mies Bagdadissa toimivalle korkea-arvoiselle tuomiorovasti Andrew Whitelle. White tapasi miehen yksityisesti tulkin ja sheikin kanssa Ammanissa keskusteltuaan sunni- ja heimojohtajien kanssa huhtikuun 18. päivänä. Uskonnolliset johtajat kertoivat, että mies kuului al-Qaidan johtoon. Mies oli matkustanut Syyriasta kokoukseen, jossa hän varoitti hyökkäyksistä Englantia ja Yhdysvaltoja vastaan.
WHITE KERTOO, että miehen tapaaminen oli kuin olisi tavannut itsensä paholaisen. Hän kertoi hyökkäyksistä ja lisäsi siihen lauseen: Ne jotka parantavat teitä, tappavat teidät. AP:lle antamassaan puhelinhaastattelussa White kertoo, ettei hän silloin ymmärtänyt sanomaa, mutta kuultuaan useitten lääkärien osallistuneen epäonnistuneisiin iskuihin Englannissa hän muisti välittömästi nuo kohtalokkaat sanat. Kaikki 8 Lontoossa ja Glasgowssa pidätetyt epäillyt kuuluvat lääkintähenkilöstöön, valmiita lääkäreitä tai opiskelijoita.
White kertoo antaneensa miehen tuntomerkit sekä Englannin että USA:n viranomaisille.
PÄÄMINISTERI Gordon Brown ilmoitti hallituksen koventavan koulutettujen siirtolaisten mahdollisuutta saada erikoisalojen paikkoja, ja heistä suoritetaan taannehtivia tutkimuksia. Useat epäillyistä olivat MI5:n tarkkailulistalla. (JP 05.07.07 Paisley Dodds)
2. TUNSIN OLEVANI ELÄVÄLTÄ HAUDATTU vaarallisten miesten kanssa, kertoo BBC:n toimittaja Alan Johnston kokemuksistaan eilen vapautumisensa jälkeen. Hän oli juuri käynyt pankissa nostamassa rahaa, mikä suuresti ilahdutti hänen kaappaajiaan, jotka tutkivat kaikki hänen taskunsa heitettyään hänet auton takapenkille huppu päässään. Häntä pidettiin vangittuna vartijan valvoessa hänen liikkeitään ja hänen olinpaikkaansa muutettiin viikkojen kuluessa. Kaappaajat vakuuttivat, että häntä kohdeltaisiin hyvin eikä pahoinpideltäisi, mikä osoittautui todeksi. Mutta puna-valkoisella pääliinalla päänsä peittänyt vartija oli hyvin epävakainen ja sai välillä raivokohtauksia, mikä pelotti Johnstonia. Hänet lopulta luovutettiin Hamasille, eikä siihen liittyviä mahdollisia lahjuksia ole ilmoitettu. Hamas vapautti Johnstonin välittömästi samana päivänä pidettyään ensin TV-haastattelun Ismail Haniyehin kotona.
3. HAMAS JA FATAH käyvät nyt kovaa propagandasotaa. Siinä Hamas on saanut voittoja, joista Johnstonin vapauttaminen oli viimeisin ja kansainvälisesti merkittävin. Fatah on aloittanut kampanjan, jossa se pyrkii mitätöimään Hamasin osuuden Johnstonin vapauttamisessa. Tosiasia on kuitenkin se, että Hamas pystyi tekemään sen, mitä Fatahin turvallisuuspoliisit ja Forve 17 eivät pystyneet silloin, kun Gazan valvonta oli heillä.
ISMAIL HANIYEH ilmoitti Johnstonin TV-haastattelun yhteydessä, että Hamas on valmis vapauttamaan myös kesäkuussa 2006 kaapatun IDF:n sotilaan Gilad Shalitin.
Kh A Toameh kertoo JP:n artikkelissaan, että palestiinalaisten lehtimiesten havaintojen mukaan monet klaanit ja aseelliset ryhmät ovat luovuttaneet aseensa eikä kaduilla näe aseellisia joukkoja.
ANSHEL PFEFFER otaksuu artikkelissaan, että merkit viittaavat läheiseen yhteistoimintaan Hamasin ja Dughmush klaanin kanssa, joka piti Johnstonia panttivankinaan. Johnston tosin kertoo hänen vartijoittensa huolestuneen Hamasin kaapattua vallan Gazassa. Muutamia yhteenottoja kerrottiin tapahtuneen Hamasin ja klaanin pyssymiesten kanssa, muutamia pidätettiin puolin ja toisin ja jokunen kuoli, mutta panttivankidraama sai varsin kivuttoman ja onnellisen lopun. Hamasille on tärkeää saada kansainvälistä tunnustusta ja sen mukana ulkomaisia avustuksia. Giladin vapauttaminen auttaisi tässä suuresti.
4. OLMERTIN HALLITUKSEN lähtölaskenta on alkanut, ennustavat tarkkailijat Olmertin
runnoessa hallituksensa uudet jäsenet läpi hallituksen ja Knessetin äänestyksissä. Jotkut valitut katsovat voittaneensa mutta toiset, joita Olmert ei suosinut, katsovat kärsineensä vääryyttä. Tällä on merkitystä siinä, miten ministeriöitten reviirejä aidataan. Ulkoministeri Tzipi Livnin valtaa pienentää sekä Barakin puolustusministeriö että varapääministeri Haim Ramon, jonka ministeritehtäviä ei ole edes määritelty. Barak on vihjaillut, ettei hän halua antaa Ramonille oikeutta päästä osalliseksi salaisista dokumenteista ja suunnitelmista. Tämä siksi, että he kilpailevat Labour-puolueen puheenjohtajuudesta. Ramon tunnetaan taitavana sekoittajana. Roni Bar-On sai talousministeriön, Meir Sheetrit sisäministeriön, Zeev Boim rakennusministeriön ja Yakov Edri siirtolaisten sulauttamisen ja Negevin ja Golanin kehittämissuunnitteluministeriön sekä Ruhama Avraham salkuttoman ministeriön.
OLMERTIN HALLITUSREMONTIN tarkoituksena lienee hänen pyrkimyksensä osoittaa, että kaikki on hyvin eikä mitään hälyttävää ole näköpiirissä.
5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS UHKAA aloittaa tulituksen, jos Israel avaa liikenteen Kerem Shalomin kautta Egyptiin, jonne tuhannet palestiinalaiset ovat juuttuneet odottaessaan porttien avaamista. Arviolta 6000 palestiinalaista pakeni Gazasta Egyptiin taistelujen alettua. Israelin viranomaiset ottivat yhteyttä Egyptin viranomaisiin ja sopivat heidän kanssaan Kerem Shalomin avaamisesta jalankulkijoille, mutta Hamas ilmoitti avaavansa kranaattitulen terminaalia vastaan, jos se avataan.
- KORKEIN OIKEUS hylkäsi valitukset neljän Israelissa vangitun jordanialaisen siirtämisestä Jordaniaan kärsimään loput elinkautisesta rangaistuksestaan. Valituksen tehnyt Almagor-järjestö esitti perusteenaan, että Jordania voi vapauttaa heidän 18 kuukauden kuluttua heidän siirtämisestään sinne.
- KOULUTETTUT siirtolaiset joutuvat muutettuaan Israeliin usein armeija-palvelusta suorittaessaan toisarvoisiin tehtäviin kuten autonkuljettajiksi ja vartijoiksi. Uuden ohjelman mukaan IDF pyrkii käyttämään heidän taitojaan mielekkäästi armeijan hyväksi. Nämä 24 – 29-vuotiaat voivat toimia esim. atk-tehtävissä, insinööreinä tai lääkäreinä. Heille annetaan parin viikon peruskoulutus ennen astumistaan IDF:n palvelukseen upseereina.
- MAATA RAUHAA VASTAAN on osoittautunut täydellisesti epäonnistuneeksi, vakuuttavat entinen IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Moshe Yaalon sekä entinen kansallisen turvallisuus-neuvoston johtaja kenraalimajuri Giora Eiland.
Yaalon vastusti Gazan juutalaisten karkottamista ja sen luovuttamista PA:lle, minkä johdosta Ariel Sharon syrjäytti hänet. Hän vastustaa vieraitten joukkojen tuloa Länsirannalle tai Gazaan. Hän suosittaa autonomian antamista Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille, mutta haluaa Israelin vastaavan turvallisuudesta.
GIORA EILAND sanoo, että Israel menetti tilaisuuden painostaa Hamasia lopettamaan raketti-iskut Israeliin ja vapauttamaan Gilad Shalit Hamasin vallankaappauksen yhteydessä. Sen sijaan Israel jatkaa myöntyvyyspolitiikkaa vapauttamalla vangittuja terroristeja vaatimatta mitään vastapainoksi. Hän vakuuttaa, ettei kumpikaan osapuoli, Israel ja palestiinalaiset, kannata rauhan-sopimuksen aikaansaamista, koska se ei ole käytännöllinen eikä vastaa todellisuutta. Se vain lisäisi väkivaltaa, hän vakuuttaa.
- IDF SURMASI neljä Hamasin pyssymiestä torstain vastaisena yönä Gazan
alueella tulitaistelussa jossa lisäksi neljä muuta haavoittui. Yki kuolleista oli Hamasin korkea johtaja Mohammed Siam. IAF ampui ohjuksen havaitsemaansa ryhmään, joka valmistautui ampumaan Kassam-rakettia haavoittaen kahta miestä, joista yksi kuului Jihadiin, toinen al-Aksaan. IDF pidätti yön aikana 13 epäiltyä palestiinalaista Hebronin ja Ramallahin alueilta.
- IRAN ASENTAA lähiaikoina Syyriaan Shihab 3 sekä Scud B ja C raketteja, joita se pystyy ampumaan Israeliin. Shihab 3 raketin kantomatka on 2000 km, Scub B ja C 300-600 km. Eroava apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh valittaa, ettei Olmertin hallitus ole antanut ministeriölle varoja valmistautua Iranin uhkaa varten. Syyria epäilee Israelin harjoittelevan Golanilla hyökkäystä varten Syyriaan.

Wednesday, July 04, 2007

KESKIVIIKKO 04.07.07
1. BBC:N TOIMITTAJA Alan Johnston vapautettiin aikaisin keskiviikkoaamuna. Sitä edelsivät Hamasin valmistelut rynnäköstä taloon, jossa Johnstonia pidettiin. Sekä Johnstonin kaappaajat, Army of Islam ja Dughmudh klaani, että Hamas vapauttivat ottamiaan vankeja ennen hänen vapauttamistaan. Keskustelut Johnstonin vapauttamisesta olivat kuitenkin menneet umpisolmuun, minkä aukaisemiseksi asia annettin tunnetun hengellisen johtajan ratkaistavaksi, joka kehotti vapauttamaan Johnstonin välittömästi.
ALAN JOHNSTON kaapattiin Gazan kadulta 12. maaliskuuta. Hän kertoi vapauduttuaan, että häntä pidettiin ikkunattomassa huoneessa, eikä hän ollut nähnyt aurinkoa neljään kuukauteen. Kaappaajat uhkailivat hänen henkeään ja häntä pahoinpideltiin lievästi ennen vapautusta. Vapauduttuaan Johnston oli kalpea ja riutuneen näköinen, mutta sanoi olevansa OK. Häntä haastateltiin PA:n entisen pääministeri Ismail Haniyehin kotona, joka lupasi, että myös Gilad Shalit voidaan vapauttaa, jos Israel toimii järkevästi ja uskottavasti. Haniyeh toivoi, että Johnston voisi jatkaa toimittajana Gazassa. Johnston lienee nyt matkalla Skotlantiin perheensä luo.
2. ISRAEL JA PA aloittavat uudelleen turvallisuusyhteistyön, joka katkesi käytännössä viimeisen palestiinalaisten väkivalta-aallon alkaessa 2000. Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet olivat silloin PA:n täydessä valvonnassa. Tilanne muuttui IDF:n aloitettua operaation Defensive Shield huhtikuussa 2002, mitä edelsi ennen näkemätön väkivalta, mikä surmasi kuukauden aikana 135 israelilaista terrori-iskuissa. Tästä lähtien IDF otti valvontaansa Juudean ja Samarian alueet kokonaisuudessaan. Israelin hallituksen edustaja selittää, että ”jos he haluavat ottaa vastuulleen turvallisuusvalvonnan, heidän tulee olla yhteistyöhaluisia ja heillä tulee olla siihen tarvittava valmius”.
ISRAELIN JA PA:N välisissä keskusteluissa on selvitettävä, minkä tasoinen yhteistyö on mielekäs ja miten aiempia kokemuksia voidaan hyödyntää. Hallituksen edustaja ei halunnut tai osannut selittää, miten usein ja millä tasolla keskusteluja turvallisuusyhteistyöstä jatketaan.
OLMERT LUPASI Sharm el-Sheikissä, että hän tapaa Mahmoud Abbasin joka toinen viikko. Seuraavasta tapaamisesta ei liene vielä sovittu.
HAMAS SYYTTÄÄ, että Abbas työskentelee Israelin hyväksi. ”Viimeisin turvallisuuskeskustelu asettaa PA:n turvallisuusjärjestöt Israelin tiedustelun työrukkasiksi”, sanoo Hamasin puhemies Sami Abu Zuhri. Juudeassa ja Samariassa Hamas on sekä IDF:n että PA:n painostuksen alla.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT sanovat pidättäneensä kymmeniä Hamasin jäseniä, jotka riisutaan aseista, mutta useimmat heistä päästetään sitten vapaiksi. PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtaja Ramallahissa eversti Maher Dwaikat selittää, että pidätysten ja aseitten takavarikoinnin tarkoituksena on estää Hamasin vallankaappaus myös Länsirannalla.
HAMASIN edustaja pitää PA:n toimia Länsirannalla salaliittona ja yhteistyönä Israelin kanssa.
3. FATAH JA HAMAS, ovatko ne todella vihollisia, kyselee HR-järjestön (Historical and Investigative Research) tri Fancisco Gil-White kirjoituksessaan. http://www.hirhome.com/israel/fatah_hamas.htm
Hän selittää artikkelissaan, että kuten PLO:n peruskirjassa todetaan, PLO on lähinnä Palestiinan vastarintaliikkeen (Hamas) sydäntä, kuten isän ja veljen, lähisukulaisen ja ystävän välinen suhde, eikä muslimi katkaise suhdettaan isään, veljeen, lähiomaiseen tai ystävään. ”Kotimaamme on sama, asemamme on sama, kohtalomme on sama ja meillä kaikilla on yhteinen vihollinen,” todetaan PLO:n peruskirjassa.
GIL-WHITE selittää artikkelissaan, että PLO ja Teheran ovat aina olleet läheisiä toisilleen, ja se jatkui Jasser Arafatin johtaessa Fatahia, koska käytännössä PLO ja Fatah ovat yhtä. Ne ovat saaneet jatkuvaa tukea Iranilta, ja varsinkin Fatahin ”aseellinen siipi” al-Aksa, jonka jäsenet saavat sotilaskoulutusta Iranin järjestämillä leireillä ja joka saa taloudellista apua Iranilta. Al-Aksa on osallistunut käytännössä kaikkiin Israelia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin vuodesta 2000 lähtien. Koska al-Aksa kuuluu Fatahiin, Abbas on myös sen johtaja, joka suunnittelee siirtävänsä al-Aksan joukot osaksi PA:n turvallisuusjoukkoja.
EDELLISET TOSIASIAT huomioiden ei liene mitenkään ylivoimainen tehtävä Abbasille aloittaa yhteistoimintakeskustelut Hamasin kanssa, kuten Abbas on jo vihjaillut tekevänsä. Tätä ovat myös vaatineet ns. maltilliset arabimaat, Egypti, Jordania, Saudi Arabia ja Persianlahden maat.
4. IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle eilen, että Hamas on vähentänyt raketti-iskujaan Israeliin, mutta sallii Islamic Jihadin ampua niitä. Hän myös tähdensi, että Hamas vahvistaa joukkojaan kaiken aikaa ja sen kyky kuljettaa tietoja, dokumentteja, varoja ja aseita Siinalta ja sinne takaisin paranevat myös huolimatta siitä, että virallinen yhteys Egyptiin on suljettu. Hamas pyrkii toteuttamaan islamin lain mukaisen hallinnon Gazassa, mutta se etenee siinä hitaasti.
FATAH SYYTTÄÄ, että Hamas opettaa lapsille pitämillään kesäleireillä aseitten käyttöä ja Fatahin vastaista propaganda. Abbas kuitenkin maksaa Fatahin virkailijoille palkkaa myös Gazan alueella, vaikka hän on pyrkinyt osoittamaan, miten surkea Hamasin hallinto siellä on. Käytännössä järjestys näyttää palautuneen tasolle, jota siellä ei ollut aiemmin ja elämä muutenkin normalisoituvan Gazasta tulevien uutisten mukaan. Aseleikkien opettamista alaikäisille lapsille tapahtui Gazassa myös PA:n hallinnon aikana, ja kiihotus Israelia vastaan yhtä rajua kuin nytkin.
ASHENAZI arveli, että Fatahin ja Hamasin vuoropuhelu tulee uusiutumaan, koska niillä on sama kansallinen intressi. Hamasin johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal joutui Gazan vallankaappauksen aikaan sivuun tapahtumista, mutta on nyt saamassa johdon käsiinsä.
5. TERVEYSMINISTERIÖN suorittamassa yllätystarkastuksessa Itä Jerusalemissa tiistaina paljastui outoja asioita. Kymmenellä klinikoilla työskentelevällä ”lääkärillä” ei ollut virallista lääkärintutkintoa, mutta he hoitivat potilaita Clalit Terveyspalvelun nimissä. Myös useita sairaanhoitajia löydettiin, joilla ei ollut tarvittavaa tutkintoa tai lupaa.
ERÄÄLLÄ RADIOLOGIAN INSTITUUTIOLLA ei ollut vaadittavia varoituksia eikä suojauksia säteilyvaarasta potilaille ja hoitohenkilökunnalle. Eräs lääkäri, jolla oli Israelin lisenssi, salli toisten, joilla ei ollut sitä, käyttää hänen lääkärinleimasintaan.
Asia annetaan poliisille jatkotutkimuksia varten. Clalit Terveyspalvelua informoitiin asiasta.
6. UUTISOTSIKOITA
- LIKUDIN PUHEENJOHTAJAVAALIT pidetään 5. elokuuta. Pääehdokas on Binyamin Netanyahu, mutta Silvan Shalom harkitsee vielä osallistumistaan.
- RAMBAM sairaalan suurin kiusa Haifassa on ollut kissat, jotka pyrkivät sisään etsiessään ruokaa. Henkilökunta asetti leijonanlantaa tynnyreihin, jolla kiusa uskottiin voitavan hoitaa. Mutta lanta kuivui ja kissat tulivat takaisin.
- KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan alakomitea selventää raportissaan, että IDF:n johtavat upseerit olivat huonosti koulutettuja, mikä tuli räikeästi esiin Libanonin sota II:n aikana. Komiteaa johti ke., reservinkenraali Effie Eitam (NU). ”Monet johtavista upseereista eivät olleet koskaan osallistuneet taisteluharjoituksiin”, sanotaan raportissa.
- OLMERTIN HALLITUSREMONTTI viivästyy Kadiman sisäisen kiistelyn vuoksi. Olmert tarjosi apulaispääministerin paikkaa Haim Ramonille, mutta tämä ei taida uskaltaa ottaa vastuuta ulkoisen paheksumisen vuoksi.
- POLIISI VÄITTÄÄ, että Hebronin juutalaiset ovat väärentäneet dokumentit, joilla he todistavat omistusoikeutensa 4-kerroksiseen asuintaloon Hebronissa. Asukkaat kieltävät poliisin tutkimukset ja sanovat poliisin väitteitä vääriksi.
- ULKOMINISTERIÖ mukaan Saudien rauhansuunnitelma on kuollut.
- ARKADI GAYDAMAK voitti Jerusalemin Bikur Holim sairaalan tarjouskilpailun. Sairaala on ollut lopetusuhan alla 200 miljoonan USD velan vuoksi. Tämän perusteella Gaydamak voi osallistua Jerusalemin pormestarin vaaleihin.
- UNIFIL:n espanjalaiset upseerit tarjosivat Hizbullahille tiedustelupalvelusopimusta, jos se pidättyy hyökkäämästä sen joukkoja vastaan. www.debka.com mukaan sopimusesitys tehtiin joukkojen komentajan tai YK:n pääsihteerin tietämättä.

Tuesday, July 03, 2007

TIISTAI 03.07.07
1. TAISTELUA TEMPPELIVUORESTA käydään kaiken aikaa ilman, että kukaan näyttää huomaavan mitään, ainakaan Israelin viranomaisten parissa. Shin Bet sentään heräsi.
ISRAELIN TURVALLISUUSPALVELU Shin Bet teki vuoden kestäneitten salaisten tutkimusten ja operaatioitten perusteella sarjan pidätyksiä ja muita toimia, joita julkistettiin eilen.
SHIN BETIN tutkimusten mukaan Hamas oli systemaattisesti valmistelemassa Temppelivuoren valtaamista. Se on käyttänyt miljoonia shekeleitä Jerusalemin hyväntekeväisyysjärjestöjen ja puoli-uskonnollisten instituutioiden perustamiseksi sekä rakennustöihin Temppelivuorella. Hamas
rahoitti kirjaston laajennustyöt, useita rukoussaleja Salomonin talleilla sekä yleisen sosiaalitiloja sisältävän rakennuksen rakentamisen Temppelivuorelle.
HAMAS PYRKI myös saamaan omia jäseniään Temppelivuorelle huolto- ja uskonnollisten palvelujen virkamiehistöön, joitten tehtävänä oli saarnata, toimia oppaina ja antaa opetusta Koraanista Hamasin tulkinnan mukaan. Tässä Hamas pystyi käyttämään hyväkseen wakfin taloudellista ahdinkoa maksavien turistien ehtyessä Temppelivuoren moskeijoista.
SHIN BET kohdisti osan operaatiostaan tutkimuksiin rahavirran ohjaamisesta Hamasille.
Yajub Abu Assab ylläpiti kuriiritoimintaa, jonka avulla rahoja Länsirannalta ja ulkomailta siirrettiin Hamasin pääkonttoriin Jerusalemissa. Jotkut pidätetyistä ovat PLC:n Hamas kansanedustajia, yksi heistä Abu Ala, joka oli PA:n aiemman hallituksen Jerusalemin asiain ministeri.
SAUDI ARABIASSA TOIMIVA järjestö ”Union of Good”, joka on Israelissa laiton, lähetti rahaa rahanvälittäjien avulla Hamasille Jerusalemiin, 18 kuukauden aikana yli miljoona NIS.
HAMAS koordinoi toimintansa Temppelivuorella Islamilaisen liikkeen kanssa, jonka pohjoista siipeä johtaa sheikki Raad Salah. Hamasin tarkoituksena oli ulottaa vaikutustaan Jerusalemin itäosaan ja laajemmalle muslimimaailmaan perustamiensa instituutioiden ja uskonnollisten järjestöjen kautta.
SHIN BET pidätti operaatioittensa aikana 11 Jerusalemissa toimivaa Hamasin jäsentä, joista kymmenellä on Israelin sininen henkilökortti. Heitä syytetään kuulumisesta laittomaan terrori-järjestöön ja laittoman terroritoiminnan rahoittamisesta. (JP, 03.07.07 Yaakov Katz)
2. PA:N JA JORDANIAN välinen federaatio tai konfederaatio on nousemassa entistä näkyvämmin palestiinalaisten ongelman ratkaisuksi. Jordanian kuningas Abdullah II kiistää jyrkästi tällaisen mahdollisuuden, jota hän pitää molempien kansojen pettämisenä. PA:n johtavat virkamiehet puhuvat asiasta, mutta kieltävät julkistamasta nimiä asian arkaluonteisuuden vuoksi. Israelin korkein johto ei halua edes keskustella asiasta, koska sen mitätöisi USA:n presidentin ja ulkoministerin kuningasajatuksen kahdesta valtiosta, jotka elävät rinnakkain rauhassa ja turvassa. ISRAELIN OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu on yksi harvoista, joka tosissaan esittää Jordanian vastuun kasvattamista palestiinalaisalueilla, mistä ensimmäisiä merkkejä olisi Jordaniassa koulutetun ja majailevan PLO:n al-Badr prikaatin siirtäminen Länsirannalle.
JORDANIA ON kaikessa hiljaisuudessa pyrkinyt lisäämään otettaan Temppelivuorella ja sen läheisyydessä. Temppelivuorelle nimitetty uusi wakfin johtaja sheikki Azzam Khateeb on myönteinen Jordanian kuningashuoneelle edellisen johtajan sheikki Adnon Husseinin ollessa Mahmoud Abbasin Fatahin kannattaja sekä suhteissa joihinkin juutalaisryhmiin.
JORDANIA ON pyrkinyt saamaan omistukseensa asuntoja ja kiinteistöjä Temppelivuorelle johtavien kulkureittien läheisyydessä. Jordania tarjoutui vuokraamaan hotelli Intercontinentalin Itä Jerusalemissa. Sen edellinen vuokra-aika päättyy tänä vuonna. Hotellin omistaa ryhmä, joka edustaa Israelin hallitusta, ja se vuokraa hotellin 10 vuodeksi kerrallaan.
JORDANIA pystytti komission johtamaan kiinteistöjen hankintaa perustamiensa yhtiöitten avulla pääasiassa arabeilta, jotka asuvat Temppelivuoren läheisyydessä.
TAMMIKUUSSA Israel salli Jordanian poistaa tuhat vuotta vanhan puhujakorokkeen ja pystyttää sen tilalle Abdullah II:n lahjoittaman korokkeen al-Aksa moskeijan ulkopuolella. Muslimit uskovat, että sen paikalta Muhammed karautti paratiisiin hevosellaan, jolla oli naisen kasvot ja riikinkukon pyrstö. Helmikuussa Olmert antoi luvan viidennen minareetin rakentamiseksi paikalle, minne juutalaisryhmä halusi rakentaa synagogan. Minareetin rakentaminen sai ankaraa vastustusta Israelissa, ja rakentamista on siirretty. (www.worldnetdaily.com)
MUSLIMIT katsoivat minareetin rakentamisluvan sinetöivän lopullisesti, ettei juutalaisilla ole mitään oikeuksia Temppelivuorella. Jerusalemin korkeimpana rakenteena se tulisi olemaan kuin islamin voiman ja vallan symboli, varoittavana ja uhkaavana sormena Jerusalemin taivaalla.
3. HAMAS PIDÄTTI muutamia Dughmush klaanin jäseniä Gazan kaupungissa painostaakseen klaania vapauttamaan BBC:n toimittajan Alan Johnstonin. Klaani pidätti puolestaan 10 Hamasin opiskelijaa Gazassa. Yksi Hamasin pidättämistä klaanin jäsenistä on Ahmed Mathloun, alias Khattab al-Makdissi, joka toimi Army of Islam järjestön puhemiehenä. Islamin Armeijan johtaja on tiettävästi Mumtaz Dughmush. Hamasin edustajan mukaan Mathloun osallistui Johnstonin kaappaamiseen kuten monien muitten ulkomaisten sieppaamiseen, ja murhiin. Hänet pidätettiin hänen saapuessaan tiesululle pienen joukkonsa kanssa ja avatessaan tulen Hamasin pyssymiehiä kohti. Hamasin edustaja valistaa, että Dughmush klaanin 15 muuta jäsentä etsitään kaappaamisten ja murhien vuoksi, ja että koko klaani on joukko roistoja ja murhamiehiä.
4. UUTISOTSIKOITA
- SAUMALINJAN ASUKKAAT valittavat, että heidät on jätetty ilman suojaa rajapoliisien siirryttyä taajamiin. Eversti Dubi Dekel, alueneuvostojen turvallisuuskoordinoija kertoo rajapoliisien häipyneen. Hän panee toivonsa turvallisuusjoukkojen vapaaehtoisiin, joista etsitään henkilöitä, joilla on taistelukokemusta. Asukkaat valittavat paitsi henkilökohtaiseen turvallisuuteen myös omaisuuteen kohdistuvien varkauksien ongelmaa.
- LÄNSIMUURILLE ON avattu uusi tie helpottamaan pahenevaa liikenneongelmaa. Kaksisuuntainen tie kulkee Sulttaanin lammikon luota Hinnomin laakson kautta Davidin kaupunkiin vastapäätä vanhankaupungin Lantaporttia. Loppuosa tiestä Lantaportilta Silwanin kaupunginosaan valmistuu myöhemmin. Samassa yhteydessä valmistui turisteille kävelytie Hinnomin laaksoon. Uusi silta Mughrabi-portille sen sijaan saa odottaa uuden suunnitelman valmistumista.
- EFRATIN JUUTALAISYHTEISÖ Juudean vuorilla haluaa kasvaa hallituksen toisensuuntaisista suunnitelmista huolimatta, sanoo Michal Singerhut, jolla on 8-kuukauden ikäinen vauva ja odottaa uutta. Hän vakuuttaa muuttavansa Efratin lähellä turva-aidan ulkopuolella olevalle kukkulalle Givat Haeitam 25. heinäkuuta.
- TÄNÄÄN, 17 Tammuz-kuuta juutalaisen kalenterin mukaan, alkaa kolmen viikon paastoaika, joka syvenee ja päättyy 9. Av-kuuta (Tisha Be´Av), jolloin juutalaisten ensimmäinen ja toinen Temppeli hävitettiin ja juutalaiset ovat kärsineet lukuisia onnettomuuksia vuosisatojen aikana. Tänä päivänä 17. Tammuz-kuuta, Mooses, noustuaan Siinain vuorelle ja palatessaan todettuaan kansan suuren synnin, särki Lain-taulut vuoren juurelle. Tänä päivänä vuosi ennen Temppelin tuhoamista
- I Temppelin aikana papit joutuivat lopettamaan päivittäiset uhrit, koska ei ollut uhrilampaita. Tänä päivänä vuosikymmeniä aiemmin kuningas Manashe asetti epäjumalankuvan Kaikkein pyhimpään Temppelissä. Toisen Temppelin aikana roomalainen kenraali asetti epäjumalankuvan samalle Kaikkein pyhimmän paikalle ja poltti julkisesti Torakäärön. (INN)
- KRISTITTYJEN RYHMÄ Rauhanrakentajat (BFP) on osallistunut moniin avustustehtäviin Israelissa. Sderotissa sen jäseniä korjaa Isoäitien toimintakeskusta, joka vaurioitui Kassam-rakettien iskuissa. Auttamishalukkaat saavat lisää informaatiota osoitteesta: info@ruachtova.org
- AMERIKAN SIONISTIORGANISAATIOITTEN (ZOA) presidentti Morton Klein vakuuttaa, ettei Jerusalem ole koskaan ollut pyhä muslimeille, eikä Palestiinan kansaa ole ollut olemassa, koska ei ole ollut sillä nimellä tunnettua valtiota.

Monday, July 02, 2007

MAANANTAI 02.07.07
1. TÄYSIN OIKEUTETTUJA, vakuuttaa tunnettu islam-johtaja Anjem Choudary Lontoon ja
Glasgown terroriyrityksistä. ”Ei ole epäilystäkään siitä, että hyökkäykset Englannin hallitusta, sen laitteistoja ja kotirintamaa vastaan tulevat jatkumaan niin kauan, kuin näemme USA:n ja Englannin jatkuvan miehityksen Afganistanissa ja Irakissa, niiden tukevan rikollista Israelia ja drakonisten otteiden jatkuvan muslimeja vastaan Yhdistyneissä Kuningaskunnissa,” vakuuttaa Choudary, joka toimii islamilaisena luennoitsijana ja johtaa Englannin islamin sharia oikeus-istuinta. Hän perusti ja johti sittemmin Englannissa kiellettyä muhajiroun-järjestöä, jonka ohjelmaan kuului Englannin muuttaminen islamilaiseksi valtioksi ja jolla oli yhteyksiä al-Qaidan kanssa. Järjestön pääjohtaja Omar Bakri Muhammad karkotettiin maasta 2005. Kielletyn järjestön jäsenet jatkavat toimintaansa Ahlus Sunnah val Jamaah nimisen järjestön kautta järjestämällä mielenosoituksia ja toimien aktiivisesti internetissä. He ovat protestoineet kirjailija Salman Rushdien aateloimisen vuoksi, jonka kirja Saatanalliset säkeet vuonna 1998 herätti ja herättää edelleen muslimien raivon häntä vastaan. (lähde: www.worldnetdaily.com)
2. ONKO TÄMÄ SOTAA, kyselevät Englannin viranomaiset ymmällään äskeisten epäonnistuneitten terroriyritysten vuoksi. Nämä yritykset ovat myös herättäneet joukon kysymyksiä. Olivatko ne ei-ammattilaisten yksityisiä yrityksiä? Tai ehkä ne oli tarkoitettukin vain varoitukseksi tai Englannin turvallisuusviranomaisten valppauden kokeilemiseksi? Turvallisuus-viranomaiset eivät ole kertoneet, löytyikö autoista pommeja tai sytytintä. Jotkut ovat arvioineet, että nämä kolme yritystä oli tarkoitettu hämäykseksi ennen todellista ja vaikuttavaa pommi-iskua.
ISRAELILAISET PAHOITTELEVAT, kuten JP pääartikkelissaan, ettei Englannin uusi pääministeri Gordon Brown halua tai uskalla puhua asiasta oikeilla termeillä. Hän puhuu ääriaineksista yksilöimättä, mistä nämä ääriainekset tulevat. Hän ei kerro, että he edustavat maassa toimivia järjestöjä, joitten jäsenet työskentelevät maassa. Pidätetyistä viidestä epäillystä kaksi on lääkäreitä, toinen kotoisin Jordaniasta ja työskenteli sairaalassa Englannin keskiosassa. Toisen heistä arvioidaan suunnitelleen ja rakentaneen potentiaaliset pommit. Englannin viranomaiset ovat varmoja, että kaikki kolme terroriyritystä ovat yhteydessä toisiinsa.
3. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin kaapannut tunnettu Dughmush-klaani uhkaa Hamasia, että jos se aikoo vapauttaa heidän panttivankiaan väkivalloin, he tulevat iskemään takaisin verisesti. He kertovat miinoittaneensa 30 autoa, jotka räjäytetään Hamasin joukkoja vastaan siinä tapauksessa. Klaani syyttää Hamasin toimenpidejoukkojen kaapanneen yhden klaanin jäsenen Ahmed Dughmushin, 28, jonka luotien repimä ruumis löydettiin tuntia kaappauksen jälkeen lauantaina. Ahmed työskenteli PA:n turvallisuusjoukoissa ennen Hamasin vallankaappausta. Hän oli Fatahin jäsen.
HAMASIN TOIMENPIDEJOUKOT piirittävät Dughmush klaanin asuinkorttelia Gazan kaupungin Sabran esikaupungissa, ja uhkaavat vapauttaa Johnstonin lähiaikoina. (JP)
4. PA:N UUSI PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on varas ja USA:n agentti, vakuuttavat Hamasin edustajat. Syytös on vastaus ministeri urheilu- ja nuorisoministeri Ashraf Ajramin syytökseen, että Hamasin hallitus varasti julkisia varoja. PLC:n Hamasia edustava jäsen Yahya Musa syyttää, että Fayadin epäilleen kavaltaneen 36 miljoonaa USD maatalouden kehitysyhtiöltä, ja lisäksi siirtäneen julkisia varoja Fatahin tileille. Hän syyttää edelleen, että ”Fayadista ja hänen hallituksestaan on tullut halpa-arvoinen USA:n työkalu, tehden sitä, mitä USA:n agentit tekevät Irakissa ja Afganistanissa syöttäen USA:n valheita, mitkä oikeuttivat noitten maitten miehityksen”. Musa myös uhkaa, että kansainvälisiä joukkoja pidetään Gazassa sotilaallisina kohteina. (JP)
5. ISRAELIN LAIVASTO aloittaa Kuolleenmeren valvonnan nopeilla partioveneillä, koska on oletettavissa terroristien pyrkivän Israeliin Jordaniasta Kuolleenmeren kautta. Tähän saakka partiointia on suoritettu vain kumiveneillä ja valvontaa suoritettu tutkahavaintojen perusteella. Jordanian ja Israelin välinen rajalinja kulkee meren keskilinjaa pitkin. Eversti Yigal Slovik, joka johtaa Jordaninlaakson prikaatia, kannustaa valvonnan aloittamista Kuolleellamerellä. Suunnitelma valvonnan aloittamiseksi on alustavasti hyväksytty armeijan pääesikunnassa, ja armeijan varakomentaja Moshe Kaplinsky odottaa IDF:n komentajan kenraaliluutnantti Gaby Ashkenazin lopullista hyväksymistä.
”Raja on nyt rauhallinen ilman välikohtauksia, mutta partiointia merellä tarvitaan,” selittää yksi suunnitelman laadintaan osallistunut IDF:n upseeri. (JP)
6. LABOUR EROAA HALLITUKSESTA, jos pääministeri ei eroa Winograd-tutkimuksen lopullisen raportin julkistamisen jälkeen syys- tai lokakuussa, vakuuttaa Labour-puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Ehud Barak. Asiasta suoritettiin äänestys puolueen keskuskomitean kokouksessa sunnuntaina, joka hyväksyi Barakin esityksen. Samassa yhteydessä Matan Vilnai vahvistettiin apulaispuolustusministeriksi. Päätökset raivostuttivat monia puolueen jäseniä, koska vain pari sataa puolueen keskuskomitean 2700 jäsenestä oli paikalla. He syyttävät, että Barak on entinen Barak, eikä positiivisessa mielessä, ja että Barak ja puolueen uusi pääsihteeri Ekdad Yaniv polkevat kaikkia lakeja poliittisen varkauden tapaan. He vertasivat Barakia härkään, joka puskee puolueen laeista välittämättä.
BARAK ESITTI suunnitelmansa yleisistä vaaleista 2008, koska maa tarvitsee vahvan ja kansan tukeman hallituksen osoittaakseen vihollisille, ettei Israelia voiteta terrorismilla. (JP)
7. HIZBULLAHIN AMPUMAT mereen pudonneet raketit Libanonin sota II:n aikana pelottelivat delfiinit ja valaatkin pois Israelin rannikon läheisyydestä, ilmenee tri Danny Keremin ja Rafi Kentin Recanati instituutin limnologiselle tutkimukselle tekemän kartoituksen mukaan, minkä he suorittivat meri-imettäväisistä sekä terroristien Haifan ja Rosh Hanikran väliselle alueella ampumien rakettien vaikutuksista niihin. Tutkijat otaksuvat, että koska delfiineillä on hyvin herkkä kuuloaisti, niiden on täytynyt häiriintyä kovasti mereen pudonneitten rakettien aiheuttamasta melusta. Ne kuitenkin vain siirtyivät kauemmas normaaleilta asuinsijoiltaan, he arvioivat. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fauad kertoo englantilaislehden haastattelussa, ettei PA:n sisäistä kriisiä voida ratkaista, ellei Hamas tunnusta Abbasin auktoriteettia ja hätätilahallitusta. Hän myös kieltää sanoneensa, että vastarinta toi vain kurjuutta palestiinalaisille. Hän ei ota todesta uhkauksia hänen henkeään vastaan, mutta turvatoimia on kaiken varalta vahvistettu. (Ynet)
- IDF:N SOTILAAT surmasivat al-Aksan johtajan lähimmän apulaisen Abu el-Hijan, 25, Jeninissä käydyssä tulitaistelussa. Hijaa pidettiin pommieksperttinä ja hän oli läheinen Zakariya Zubeidille. Kaksi muuta palestiinalaista haavoittui.
- OLMERTIN JA MUBARAKIN välisen sopimuksen mukaan Israel palauttaa Egyptistä rajan yli tulleet sudanilaiset, arviolta 850. Pakolaisia on tullut rajan yli kaikkiaan noin 2500. He pelkäävät joutuvansa teloitettaviksi, jos heidät palautetaan kotimaahansa.
- ISRAELIN HALLITUKSEN uusi talousministeri on Roni Bar-On. Hän siirtyy uuteen ministeriöönsä sisäministerin paikalta.
- KAATUNEITTEN OMAISET ovat esittäneet kovaa kritiikkiä Olmertin ja useitten ministereitten kieltäytyessä osallistumasta kaatuneitten muistotilaisuuteen. Syyksi ilmoitetaan turvallisuusjärjestelyjen kalleus ja vaikeus.
- SOTILAAT ovat kasvavissa määrin antaneet spermaansa säilytettäväksi.
- HAMAS on asettanut 150 – 200 entistä PA:n turvallisuusmiestä ja poliisia Egyptin vastaiselle rajalle ns. Philadelphia-käytävälle valvomaan järjestystä, kuten käsky kuului. Tämä tehtiin Abbasin asettaman hätätilahallituksen hämmentämiseksi.
- Hamasin ”sotilassiipi” Izza din al-Kassam ampui kahden päivän sisällä ainakin kolme Kassam-rakettia Israelin puolelle, ehkä IDF:n operaation innoittamana.

Sunday, July 01, 2007

SUNNUNTAI 01.07.07
1. ENGLANNIN TURVALLISUUSVAROITUS nostettiin lauantaina kriittiseksi, korkeimmaksi mahdolliseksi, kolmen terroriyrityksen vuoksi, joista kaksi perjantaina Lontoossa ja yksi lauantaina Skotlannissa.
POLIISI ETSII edelleen henkilöitä, jotka jättivät pommilastissa olevat autot Lontoon huvielämän keskuksen läheisyyteen. Yhdestä kuljettajasta poliisilla on valvontakameran (CCTV) ottama kuva, jota amerikkalainen uutislähde kuvasi ”kristallinkirkkaaksi”. Yksi autoista, polttoöljyllä, bensiinillä ja nauloilla lastattu Mercedes, oli hylätty siksi, että se ajoi roskapönttöön ajajan pelätessä lastin räjähtävän. Jos pommit olisivat räjähtäneet aiotussa paikassaan, ne olisivat aiheuttaneet satojen ihmisten menehtymisen.
SKOTLANNISSA Glasgown lentokentällä nelivetojeeppi, joka oli tulessa, ajettiin lentokentän terminaalin sisäänkäyntiin tarkoituksella saada se rakennuksen sisään. Autosta tuli ulos kaksi miestä, toinen tulessa, jotka poliisi sai otettua kiinni. Jeeppi räjähti hetken kuluttua ilmeisesti bensatankin sytyttyä. Toinen miehistä ehti valella polttoöljyä auton päälle kuljettajan yrittäessä ajaa autoa syvemmälle rakennuksen sisään.
POLIISIN MUKAAN kiinniotetut miehet ovat Etelä Aasiasta.
USA:N TURVALLISUUSPALVELU oli saanut varoituksen terrori-iskuista Skotlannissa ja Keski-Euroopassa kaksi viikkoa aiemmin, mutta ne pidettiin salaisina ”operatiivisista syistä”. USA ei aikone nostaa omaa turvallisuusvaroitustaan Lontoon ja Glasgown terroriyritysten vuoksi.
2. HALLITUS KÄSITTELEE tänään Olmertin Sharm el-Sheikin kokouksessa antamaa lupausta 250 Fatahiin kuuluvan vangin vapauttamisesta, joilla ei ole ”verta käsissään”. Israel haluaisi siirtää Jordaniaan kahden IDF:n sotilaan 1990-luvulla surmaamisesta tuomitut neljä palestiinalaista kärsimään loput tuomiostaan siellä. Kolme miehistä soluttautui Israeliin Jordaniasta marraskuussa 1990, ja syntyneessä tulitaistelussa IDF:n sotilaitten kanssa surmasivat kapteeni Yehuda Lifshitzin. Neljäs mies soluttautui Jordaniasta kuusi päivää myöhemmin, pääsi huomaamatta IDF:n tukikohtaan ja surmasi kersantti Pinhas Levyn. Heidät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, ja he ovat kärsineet siitä 17 vuotta. Jordania on toistuvasti pyytänyt heidän siirtämistään Jordaniaan.
VIIMEISTEN UUTISTEN mukaan Olmert ei esittele vankikysymystä hallitukselle tänään. Syyksi on esitetty, ettei vankilista ole valmis, mutta pätevämpi syy lienee se, että vankien vapauttaminen on herättänyt kovaa arvostelua. Palestiinalaiset arvioivat, että Olmertin tapa kieltää, sitten luvata ja taas siirtää lupaustensa toteuttamista vahingoittaa Abbasia. Olmertin lupaamat liikkumisen rajoitusten poistaminen ja jäädytettyjen varojen maksaminen ovat myös toteuttamatta.
3. USA ON INNOKAS vahvistamaan Abbasin asemaa, mikä osaltaan johtuu Gazan tilanteen räjähtämisestä vasten USA:n kasvoja. USA oli panostanut suuresti Gazan kaistaleen kehittämiseksi malliksi palestiinalaisille. USA antoi avokätisesti rahaa, koulutti PA:n turvallisuusjoukkoja ja Abbasin Force-17 kaartia sekä lahjoitti niille runsaasti aseita. Tilanteen äkillinen romahtaminen oli lisäksi henkilökohtainen tappio USA:n asettamalle koordinaattorille kenraaliluutnantti Keith Daytonille, joka on vastuussa operaatiosta.
DAYTON KESKUSTELEE kongressin edustajien kanssa, miten USA:n myöntämät 86 miljoonaa USD olisi parhaiten käytettävä. Molemmilta osapuolilta näyttää kuitenkin kadonneen johtolanka, kukaan ei tiedä, miten Abbasin ja Fayadin hallitusta tulisi pönkittää. USA:n hallituksen pyrkimys löytää sopivan maltillinen ja luotettava palestiinalaisjohtaja, jolla olisi myös arvovaltaa ja kykyä toimia odotusten mukaisesti, on suorastaan pateettinen. Monet tarkkailijat ovat varoitelleet, että Abbas on tuskin se johtaja, joka pystyy yhdistämään riitelevät palestiinalaisryhmät ja johtamaan yhteisöä yhteistoimintaan USA:n ja Israelin kanssa. Abbas ei ole pystynyt irtautumaan ajatus-tukkeumastaan. Hän teki tohtorinväitöskirjansa aiheesta Holokaustia ei tapahtunut, hän osallistui aktiivisesti terroriin ja palestiinalaisille osoitetussa retoriikassaan käyttää terroristille ominaisia kiihottavia ilmaisumuotoja. Vuosikaudet hän toimi Arafatin käskyläisenä ja nyt johtajansa poistuttua näyttämöltä hän on kuin tuuliajolla. Häneltä puuttuu selkeyttä, ryhtiä ja lujuutta.
KENRAALI Keith Dayton aikoo siirtää päämajansa ja operaationsa Länsirannalle Gazan asemesta ja aloittaa alusta Fayadin hallituksen kanssa.
4. KUUSI TERRORISTIA sai surmansa lauantaina IAF:n kahdessa ohjusiskussa Gazan kaistaleella. Ensimmäinen ohjusisku tehtiin autoon, joka ajoi Gazan alueen eteläosan kaupungissa Khan Yunisissa. Autossa kuoli kolme Islamic Jihadin miestä, yksi heistä Jihadin johtohenkilöihin kuuluva Ziad Ranam, joka oli osallistunut lukuisiin hyökkäyksiin IDF:n tukikohtia vastaan. Vuonna 2004 hän osallistui iskuun IDF:n tukikohtaan Gazassa surmaten kuusi sotilasta. IDF:n ilmoituksen mukaan Ranam ja toinen terroristi Salah Qutta suunnittelivat autopommi-iskua IDF:n sotilaspartiota vastaan turva-aidan vierellä. Qutta ampui rakettikranaatin (RPG) panssariautoa kohti 2004 surmaten viisi sotilasta. Hän johti solua, joka soluttautui Israelin puolelle Kissufimin lähellä viime kuussa IDF:n sotilaan kaappaamiseksi.
TOISESSA IAF:N pommi-iskussa tuhottiin Kassam-rakettiverstas. Siinä kolme al-Aksa Marttyyrien prikaatin jäsentä sai surmansa.
TERRORISTIT AMPUIVAT perjantaina kaksi Kassamia, joista toinen vaurioitti tehdasta kibbutsissa, toinen osui omakotitaloon kimmoten sen betonikatolta naapuritaloon, jossa se räjähti.
LAUANTAINA terroristit ampuivat kolme rakettia. Yksi putosi Gazan alueelle, kaksi Sderotin kaupunkiin saaden yhden ihmisen shokkitilaan.
SUNNUNTAIAAMUNA terroristit ampuivat kolme rakettia Sufan rajanylityspaikan läheisyyteen.
5. HAMAS UHKAA tulittaa mitä tahansa kansainvälistä joukkoa Gazassa raketein ja kranaatein. Erotettu PA:N entinen pääministeri Ismail Haniyeh hylkäsi ajatuksen sellaisten joukkojen tuomiseksi alueelleen. ”Me Gazassa ja Palestiinan territorioissa elämme miehityksen alaisina emmekä tarvitse lisää joukkoja painostamaan Palestiinan kansaa”, hän totesi.
EUROOPASSA VIERAILEVA PA:n puheenjohtaja Abbas yrittää taivuttaa USA:n ja EU:n johtoa lähettämään kansainvälisiä joukkoja Gazan kaistaleelle. Abbas tähtää sekä presidentin (puheenjohtajan) että parlamenttivaalien pitämiseksi ennen toimikautensa loppua, ja siksi hän haluaa joukkoja Gazan alueelle turvaamaan järjestystä. Maltilliset arabimaat, Egypti, Jordania ja Persianlahden maat ovat hylänneet Abbasin haaveet joukoista Gazan alueelle. Niiden mielestä ainoa tapa kriisin selvittämiseksi on aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. Tuntuu yhtä vaikealta olettaa, että yksikään eurooppalainen maa haluaisi lähettää joukkojaan sinne.
RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy lupasi täyttä tukea Abbasille ja 20 miljoonaa USD. Ranska jäädytti tukensa Hamasin saatua vaalivoiton 16 kuukautta sitten.
HAMAS JA FATAH ovat ilmaisseet haluttomuutensa keskusteluihin ilman määrättyjen ehtojen täyttämistä. Keskustelut on siten toistaiseksi jäädytetty.
6. UUTISOTSIKOITA
- PALESTIINAN TV antoi Mikki Hiiri kuvahahmolleen armollisen marttyyrikuoleman IDF:n sotilaan kädestä. Se kuitenkin suunnittelee uutta roolihahmoa lasten piirrettyä kuvaohjelmaa varten.
- TUNNETTU JOURNALISTI Gazan kaistaleelta hakee turvapaikkaoikeutta Norjasta. Seif al-Din Shahin, joka toimi saudien omistaman Al-Arabiya uutiskanavan palveluksessa, lähti Gazasta perheineen lukuisten murhauhkausten vuoksi. Hän on yksi journalisteista, jotka pakenevat alueelta heidän henkeään vastaan tehtyjen uhkausten vuoksi. Naamioituneet miehet pahoinpitelevät ja uhkailevat uutiskanavien työntekijöitä sekä ryöstävät ja polttavat niiden toimistoja. FATAHIN johtajat ovat syyttäneet al-Jazeeran TV-yhtiötä, että se suosii avoimesti Hamasia. Syyttäjien joukossa ovat Mohammed Dahlan ja Yasser Abed Rabbo, joka on lähellä Abbasia. Heidän mielestään al-Jazeera on sekaantunut politiikkaan ja valinnut Hamasin Fatahia vastaan.
- PA:N ENTINEN pääministeri Ismail Haniyeh teki vierailun Jasser Arafatin taloon Gazassa osoittaakseen, että talo on Hamasin suojeluksessa eikä mitään ole tuhottu. Hän lupasi Arafatin leskelle ottamassaan puhelinkeskustelussa lähettää hänelle videon talosta ja sen sisustuksesta osoittaakseen, ettei mitään ole tuhottu.
- ENGLANNIN ERONNUT pääministeri Tony Blair, jota Bush haluaa kvartetin Lähi Idän lähettilääksi, kertoi haastattelussa ottavansa yhteyttä Hamasin johtajiin. Tämä huolestuttaa Israelia, mutta muslimimaat ovat yhtä kielteisiä häntä kohtaan, koska ne pitävät häntä USA:n lakeijana ja viattomien arabien tappajana.
- VATIKAANI julkistanee tällä viikolla dokumentin, jolla se oikeuttaa katolisia pappeja käyttämään pitkänperjantain seremoniassaan latinankielistä messua, joka on paikoin anti-semiittinen. Siinä juutalaiset kuvataan petollisiksi, ja pyydetään Jumalaa ottamaan peiton heidän sydämeltään, koska he elävät sokeudessa ja pimeydessä. Paavin päätöksen arvellaan olevan hänen pyrkimyksensä tuoda ääritraditionalistinen järjestön paavi Pius X:n ryhmä kirkon helmaan. Paavin päätöstä vastustavat sekä monet katoliset johtajat että juutalaisjärjestöt.
- PRESIDENTTI KATSAVIN sopimusratkaisu on aiheuttanut laajan vastarinta-aallon, jonka tarkoituksena on viedä asia tuomioistuimen ratkaistavaksi. Jos se toteutuu, asiaa puidaan oikeudessa ainakin parin vuoden ajan. Asiaa puidaan korkeimmassa oikeudessa tänään.