Friday, June 15, 2007

PERJANTAI 15.06.07
1. ABBAS HERÄSI LOPULTA TAJUAMAAN, että jotain outoa oli tapahtumassa Gazan rantakaistaleella. Hän piti maratonistuntoa Fatahin johtajien kanssa, joka alkoi jo keskiviikkona ja jatkui eilen. Abbas kohtasi puolueensa jäsenet, jotka olivat lähes kapinassa häntä vastaan. Jotkut vaativat häntä eroamaan, useimmat syyttivät häntä toimettomuudesta.
EILEN ABBAS antoi eilen istuntojen päätteeksi julkilausuman, jossa hän kertoi hajottavansa yhteishallituksen ja julistavansa Gazan alueelle hätätilan.
PÄÄMINISTERI ISMAIL HANIYEH (Hamas) ilmoitti välittömästi, että PA:n hallitus jatkaa toimintaansa normaalisti, vaikka Abbas kertoo ilmoittaneensa kvartetille hallituksen hajottamisesta. Abbas soitti myös USA:n ulkoministeri Ricelle ja kertoi hänelle, missä mennään.
ABBASIN TOIMISTOSTA kerrotaan, ettei Haniyeh ole enää pääministeri ja että uusi hallitus kootaan lähitulevaisuudessa.
ABBASIN TOIMET, olkoot kuinka oikeutettuja ja oikeanlaisia, ovat auttamatta myöhässä.
GAZAN ALUE on käytännössä täysin Hamasin valvonnassa, joskin sen johtajat ilmoittivat, että Hamasin turvallisuusmiesten ohella PA:n poliisi tulee valvomaan järjestystä maassa. Molemmat ovat kuitenkin Hamasin johdon tiukassa ohjauksessa. On aiheellista kysyä, mitä Abbasin Gazan alueelle julistama hätätila käytännössä merkitsee ja kuka sitä valvoo? Abbasilla ei ole enää valtaa eikä hänelle uskollisia joukkoja, koska Hamas hajotti eilen kaksi tärkeintä tukikohtaa Gazassa, eikä hallitusta, joka panisi Abbasin päätökset toimeen. Uuden hallituksen olisi myös saatava Palestiinan lakiasäätävän neuvoston (PLC) hyväksyminen, ja sitä hallitsee Hamas.
VIIMEINEN TÄRKEÄ PA:n turvallisuusjoukkojen ja poliisin tukikohta Saraya Gazan kaupungissa oli vielä eilen valtaamatta. Hamas antoi siellä oleville joukoille uhkavaatimuksen: ”Jos Allah niin tahtoo, tulemme huomenna rukoilemaan Sarayassa. Kehotamme kaikkia Abbasin armeija prostituoituja antautumaan tai heidät teloitetaan julkisesti.” Päämajasta tulee suuri moskeija.
ESTÄVÄN TURVALLISUUDEN päämaja joutui Hamasin voitonhurmassa toimivien joukkojen käsiin, jotka kuljettivat TV-kameroiden edessä puolialastomia virkailijoita ulos kädet pään päällä. Mitä heille sen jälkeen tapahtui, on arvailujen varassa. Osa upseereista kuljetettiin Tal al-Hawan kaupunginosaan Gazassa ja silminnäkijöitten mukaan teloitettiin siellä.
TÄMÄN JÄLKEEN Hamasin joukot miehittivät yleisen tiedustelun päämajan, josta ne kertoivat löytäneensä suuren joukon salaisia asiapapereita, teippejä ja dokumentteja, jotka osoittivat PA:n poliisin ja tiedustelun toimineen kiinteässä yhteistyössä CIA:n ja Israelin kanssa. ”Nämä ovat monta kertaa arvokkaampia kuin kaikki ne aseet, joita saimme haltuumme,” he kertoivat.
TORSTAIN TAISTELUISSA arvioidaan 25 ihmisen saaneen surmansa ja 120 haavoittuneen. Ainakin 30 Fatahin korkeaa turvallisuuskomentajaa ja aktivistia pakeni Gazasta Länsirannalle. He olivat saaneet Israelin luvan ylittää rajalinja Eretz-terminaalin kautta. Muhammad Dahlan, joka oli ollut nilkkansa kirurgisessa leikkauksessa Saksassa, paranteli haavojaan Kairossa, mutta tuli sieltä kiireesti Ramallahiin ja hallintokeskus Mukatanin suojiin. Gazassa hänet surmattaisiin heti.
KYMMENIÄ ELLEI SATOJA Fatahin virkailijoita ja aktivisteja pakeni Egyptiin taistelujen aikana.
HAMAS ILMOITTI torstaina teloittaneensa al-Aksan johtajan Sameeh Madhoun, joka oli läheinen Muhammad Dahlanille. Hänet löydettiin piiloutuneena Nusseiratin pakolaisleiriin Gazassa.
2. HAMASIN YLLÄTTÄVÄN HELPPO VOITTO Gazan alueella on saanut kaikki osapuolet hämmennyksen valtaan. Kukaan ei tunnu tietävän, miten asiaan pitäisi suhtautua.
KERÄTÄKSEEN TAPPIONSA rippeitä Fatah aloitti suuren puhdistusoperaation Juudeassa ja Samariassa, jonka tarkoituksena on poistaa Hamasille uskolliset virkailijat ja johtajat. Yli 30 Hamasin virkailijaa ja kannattajaa pidätettiin Betlehemissä, Ramallahissa, Nablusissa, Jeninissä ja Tulkarmissa. Operaatiolle käskyn antoi Mahmoud Abbas, joka haluaa tällä varmistaa, ettei Länsirannalla toistu sama kuin Gazassa. Hamasilla ei ole merkittäviä aseellisia joukkoja Juudeassa ja Samariassa, eivätkä sen muutamat terrorisolut ole näyttävästi esillä. Fatahilla sen sijaan on al-Aksan lisäksi muitakin aseellisia joukkoja Juudeassa ja Samariassa.
HAMAS ON kuitenkin suosittu poliittisesti useilla paikkakunnilla, joissa se saavutti vaalivoittoja, kuten Ramallah, el-Bireh, Betlehem, Nablus ja Kalkiliya. Hamasin johtajiston enemmistö siellä on kuitenkin Israelin pidätysselleissä.
3. ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERIÖ käsitteli eilen turvallisuusjohtajien kanssa Gazan tilannetta ja teki siitä muutamia johtopäätöksiä.
MINISTERIÖ katsoo, että Fatah on menettänyt pelin Gazassa, ja voiton sai Hamas.
Toiseksi ministeriö katsoo, ettei ole syytä aktiivisesti puuttua tilanteeseen Fatahin auttamiseksi.
Jotkut viranomaiset pitävät Israelin kannalta hyvänä sitä, että Hamasin otettua vallan Gazassa tiedetään, ketä vastaan tulee taistella, jos väkivalta sieltä jatkuu Israelin puolelle. Viime aikoina Israelin puolella räjähtäneet Kassam-raketit ampui Islamic Jihad, ei Hamas.
ENSIMMÄISIÄ KÄYTÄNNÖN ratkaisuja on, miten hoitaa nopeasti huononeva elintarvike- ja polttoöljytilanne Gazan alueella. Karni-terminaali, jonka kautta tavarat pääosin kulkevat, on suljettu. Se jouduttaneen avaamaan, mutta Gazan puolella sitä valvovat Hamasin joukot, joitten kanssa Israelin tulee sopia tavaraliikenteestä terminaalin kautta.
TOISEKSI, jos Hamas aloittaa uudelleen Kassam-raketti ja kranaattihyökkäyksensä Israeliin, voiko IDF vastata niihin välittömästi joko IAF:n ohjuksin tai maahyökkäyksellä?
KOLMANNEKSI esitetään, että Israelin tulee nyt erottautua täysin Gazan alueesta.
HAMASIN JOUKOT ovat miehittäneet lukuisia tiesulkuja Gazan maanteillä. Heillä on listat etsityistä Fatahin johtajista, ja kännyköitten avulla varmistetaan epäillyt, jotka pidätetään ja heitä piestään armotta tai heidät teloitetaan.
Hamasin väkivallan laadusta kertoo tapa, millä sen joukot piirittivät tunnetun Baker-klaanin naiset, jotka tunnettiin Fatahin kannattajiksi. Naisten antauduttua heidät vietiin ulos ja kolme heistä, 13-, 19- ja 75-vuotiaat, teloitettiin paikan päällä.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ arvioi kansainvälisten joukkojen lähettämistä Philadelphia-käytävälle Egyptin ja Gazan rajalla, mutta se edellyttäisi Hamasin hyväksymistä, minkä se hylkää suoralta kädeltä. Hamas vastustaa myös arabijoukkojen sijoittamista raja-alueelle. Hamas uhkaa, että se tulee taistelemaan kv.joukkoja vastaan Gazassa samalla tavoin kuin IDF:n joukkoja.
4. SUURI TAKAISKU USA:N POLITIIKALLE, luonnehtii Rauhaninstituutin johtaja Scott Lasensky Washingtonissa tarkastellessaan Gazan tapahtumia. Washington oli pannut korttinsa likoon Mahmoud Abbasin taakse, joka on osoittautunut halvaantuneeksi ankaksi. USA:n koordinaattori kenraali Keith Dayton on valmis edelleen jatkamaan Fatahin joukkojen kouluttamista ja aseistamista, mutta niiden kuljettaminen Gazan alueelle ei enää onnistu.
USA:N JOHDON tulee ratkaista vaikea ongelma, ketä se nyt tukee ja onko Fatahin joukkojen kouluttamiseen ja aseistamiseen varattuja varoja jäädytettävä tai poistettava kokonaan.
Israelissa arvioidaan, että USA:n johto haluaa kuulla Ehud Olmertilta ensi viikon USA:n matkan yhteydessä, miten asiat nähdään Israelissa, ennen tärkeitä päätöksiä.
USA:N ULKOMINISTERIÖ kertoo keskustelleensa Israelin lähivaltioitten kanssa tilanteesta ja siitä, miten ne voisivat tukea palestiinalaisten maltillisia voimia, mukaan lukien Abbas.
USA:N ULKOMINISTERIÖN puhemies Sean McCormack sanoo, että palestiinalaisten tulee itsensä päättää, mitä roolia USA:n tulisi pelata tässä tilanteessa, ja muutenkin, heidän tulee päättää ja ratkaista heitä koskevat keskeiset poliittiset kysymykset.
KANSAINVÄLISET järjestöt ovat keskeyttäneet avustuksensa PA:lle.
5. GAZAN JA LÄNSIRANNAN YHDISTÄMINEN liikenteellisesti Israelin alueen läpi on vaarallinen ja tarpeeton, todetaan uudessa Julkisten asioitten Jerusalemin Keskuksen tekemässä tutkimuksessa. Tutkimus asettaa kyseenalaiseksi vaatimukset, että toimintakykyinen Palestiinan valtio edellyttää jatkuvuutta Gazan ja Länsirannan välillä. ”Vaikka monet kansainväliset johtajat Bushin tavoin ovat vakuuttaneet jatkuvuuden tärkeyttä, ei ole mitään historiallisia, oikeudellisia tai taloudellisia syitä tehdä niin”.
VAATIMUKSET, että lain mukaan Israelin tulee tehdä niin, ovat perusteettomia, sillä mitkään kansainväliset lait eivät vaadi sitä. Tutkimuksen toinen tekijä Justus Reid, joka opettaa kansainvälistä lakia Heprealaisessa Yliopistossa Jerusalemissa, vakuuttaa, ettei Israelilla ole mitään velvoitteita sallia esteetön tavarakuljetus Gazan ja Länsirannan välillä, mistä Olmert keskustellee Bushin kanssa Washingtonin vierailullaan.
REID MUISTUTTAA, että 1948-1967 Egypti hallitsi Gazan aluetta ja Jordania hallitsi Länsirantaa, eikä niiden välillä ollut suoria yhteyksiä, ja toiseksi varsinkin nyt Hamasin valvoessa Gazan aluetta, aseitten ja rakettien salakuljetus Länsirannalle saattaisi Israelin keskeiset osat niiden ulottuville. Lisäksi Reid mainitsee, ettei YK:n turvallisuusneuvoston lausunto 242 mainitse mitään tällaisesta yhteydestä.
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL päästää Temppelivuorelle tänään vain yli 45-vuotiaat palestiinalaismiehet.
- ISRAELIN tulee varautua pakolaisvirtaan Gazan alueelta.
- ISRAEL tulee avustamaan Gazan välttämättömyystavaroiden toimituksissa.
- PERES LUPASI haredi-väelle peruuttaa homoparaatin sen tukea vastaan.
- PERES kävi tiistai-iltana, presidenttivaalien aattona. salaisessa hautakammiossa Tomb of the Tzaddick (hurskaan miehen hauta), jonne tuli joukko kabbalaan perehtyneitä rabbeja. He siunasivat Peresin voitolla ja lukivat joukon rukouksia, joilla poistettiin kiroukset Peresin päältä. Keskiviikkoaamuna Peres esiintyi rauhallisen tuntuisesti todeten, että nyt odotetaan vaalien tulosta. (Cutting Edge)
- QATARILAINEN lehti kertoo, että Syyria poistaa valtion ja hallituksen arkistoja Damaskoksen alueelta, minkä uskotaan ennustavan sotaa.
- HAMAS ILMOITTAA, ettei se aseta sharia-lakia Gazan alueelle.
- YITZHAK BEN-ISRAEL (Kadima) tulee Knessetiin Peresin tilalle. Hän johtaa avaruus- ja puolustustutkimuksia Tel Avivin Ylipistossa. Hän kritisoi Olmertin tapaa johtaa Libanonin II sotaa, mutta ei vaadi hänen eroaan.

Thursday, June 14, 2007

TORSTAI 14.06.07
1. VANHA ELIITTIJOUKKO, joka on hallinnut Israelia vuosikymmenien ajan, vahvisti tällä viikolla asemiaan maan johdossa. Tämän eliittijoukon rungon muodostaa vasemmistoon tukeutuva tai sen ideologiaan perustava suppea kansanosa, eikä siihen ole ulkopuolisten helppoa päästä. Tämä joukko oli rakentamassa Israelista utopiaa nimeltä ”Kaunis Israel”.
Ensimmäinen voitto tälle joukolle oli Ehud Barakin voitto Ami Ayalonista.
Toinen voitto saatiin eilen, kun ristiriitaisen ja myrskyisen elämänkaarensa loppuhetkillä ”ikuinen häviäjä” Shimon Peres lopulta onnistui vaaleissa ja voitti kilpailijansa varsin selvin numeroin.
Ensimmäisellä kierroksella Peres sai ääniä 58, Likudia edustava Reuven Rivlin 37 ja Labourin Colette Avital 21ääntä. Sekä Avital että Rivlin katsoivat haisteltuaan poliittista ilmapiiriä tilanteen toivottomaksi ja luopuivat toisesta kierroksesta. Tämä antoi Peresille helpon voiton parhaaseen diktatuurimaitten tapaan. Äänestäjien tuli vastata vain kyllä vai ei.
SHIMON PERES sai lopulta elämänsä ehtoolla odottamansa voiton äänin 86 vastaan 23.
POLIITTISET KOLUMNISTIT pyrkivät arvailemaan, onko Peres todella muuttunut, kuten hän vakuuttaa tehneensä, vai tuleeko hän toimimaan toisena pääministerinä ohi siihen valitun kuten myöskin ulkoministerin.
PERES SUORITTI rituaalin mukaiset toimet käväisemällä Itkumuurilla tunkien laatimansa lapun kivipaasien väliin sekä luvaten toimia kansan yhdistämiseksi. Jos tämä toteutuu, hän ansaitsee meidän kaikkien tuen ja rukoukset. Toiseksi Peres kävi kiittämässä ”kuninkaantekijäänsä” Shasin hengellistä johtajaa rabbi Ovadia Yosefia, jonka siunaus ja käsky 12 Shasin kansanedustajalle ratkaisi voiton kotiin. Peres voi aloittaa toimensa Israelin yhdeksäntenä presidenttinä.
OLMERTIN JA PERESIN ilmeet Knessetin äänestystulosten jälkeen kertoivat kaiken ilman sanojakin. Tyytyväisyys ja keskinäinen luottamus säteili miehistä laajalle.
2. HAMAS ILMOITTAA hallitsevansa nyt 90 % Gazan rantakaistaleesta. Ainoa merkittävä este täydelliselle hallinnalle on Gazan kaupungissa sijaitsevan presidentinkaartin Force 17 päämaja. Hamas antoi eilen Fatahin aseellisille joukoille 48 tuntia aikaa luovuttaa aseensa perjantai-iltaan mennessä, tai ”Hamas ottaa ne väkivalloin”, kuten lausunnossa sanottiin. LUKEMATTOMAT FATAHIN turvallisuusjoukoissa toimivat ovat pyytäneet Israelilta lupaa päästä turvaan Israelin puolelle. Arviolta 50 miestä pakeni rajan yli Egyptiin, mutta Rafahin terminaali on toistaiseksi suljettu. Egyptin viranomaiset kertovat pidättäneensä rajan ylittäneet ja pitävänsä heitä pidätettyinä toistaiseksi, kunnes selviää, mitä heille tulee tehdä.
KESKIVIIKON AIKANA yli 30 palestiinalaista sai surmansa taisteluissa eri puolilla Gazaa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri ilmoitti, ettei Hamas taistele koko Fatahin puoluetta vastaan, vaan muutamia sen murhanhimoisia osia, jotka ovat olleet ”yhteistoiminnassa USA:n ja Israelin kanssa”. Hamas ilmoittaa kaapanneensa suuret määrät aseita ja sotilastarvikkeita Fatahin tukikohdista ja varastoista, jotkut niistä Egyptin ja Jordanian äskettäin toimittamia. Hamas kertoo saaneensa tuhansia M16 ja Kalashnikov-kiväärejä, pistooleja, tiedostusvälineistöä, panssaroituja ajoneuvoja, traktoreita, kiikareita, erilaista sotilasvälineistöä ja –asuja, telttoja makuupusseja, käsikranaatteja, kranaatinheittimiä sekä dokumentteja. Hamasin miehet ovat ajelleet kaappaamillaan panssariajoneuvoilla Gazan kaduilla.
3. HAMASIN VOITONMARSSI Gazan alueella on aiheuttanut sisäisen myrskyn Fatah-puolueen johdossa. Yhä useammat ovat alkaneet vaatia Mahmoud Abbasin eroa. Häntä syytetään saamattomuudesta ja päättämättömyydestä, koska hän ei antanut selvää käskyä
40 000:n suuruisille turvallisuusjoukoilleen vastata Hamasin hyökkäyksiin. Aseita ja varusteita oli ilmeisesti riittämiin, mutta toimintasuunnitelmaa ja keskusjohtoa ei. Osaltaan tämä johtunee siitä, että turvallisuusjoukot ovat ainakin tusinassa eri osastossa, jotka vastasivat toimistaan suoraan sisäministerille tai Abbasille, kuten Jasser Arafatille aikoinaan.
TOINEN SYY Hamasin helpolta näyttävään etenemiseen voi olla se, että sen kurinalaisia joukkoja johtavat syyrialaiset ja iranilaiset upseerit, kuten debkafile kertoo.
ABBAS JA HANIYEH olivat puhelinyhteydessä keskenään eilen ja he sopivat tulitauon tarpeellisuudesta, mutta sen toteuttaminen käytännössä voi olla vaikeaa siksikin, ettei Hamasin käskyvalta ole välttämättä Haniyehin käsissä eikä voitonhuumassa toimivia Hamasin joukkoja ole helppoa saada pysähtymään täydellisen voiton kynnyksellä.
4. ”HAMAS TEURASTAA poikiamme kaikkialla Gazan kaistaleella ja kaikki mitä presidenttimme tekee on pyytää tulitaukoa”, sanoo yksi Fatahin johtajista. ”Meillä on ainakin 40 000 poliisiupseeria Gazan kaistaleella. Mikä meitä estää aloittamasta massiivisen hyökkäyksen Hamasia vastaan? Vai haluaako presidentti, että Hamas ottaa vallan Gazan kaistaleella?”
TOINEN FATAH-JOHTAJA vaatii Abbasin eroa. ”Ellei Abbas aloita todellisia toimia Hamasin hyökkäyksen pysäyttämiseksi, presidentti joutuu kohtaamaan häntä vastaan nousseen kapinan.”
PRC:n joukot ovat siirtyneet Hamasin joukkoihin. Kymmenittäin poliiseja on samoin luopunut aseistaan. Abbasin presidenttikaartin Force 17 komentaja kenraali Mushab Buhaisi on tiettävästi paennut Länsirannalle murhauhkausten vuoksi. Hamasin joukot asettivat tonnin verran räjähteitä Khan Younisin turvallisuusjoukkojen päämajaan ja räjäyttivät koko rakennelman ilmaan haudaten elävältä lukuisia turvallisuusupseereita.
Jotkut vaikutusvaltaiset suvut Gazassa ovat siirtyneet Hamasin joukkoihin.
FATAH ON ALKANUT iskeä takaisin Juudean ja Samarian alueilla varsinkin Nablusissa ja Jeninissä. Fatahin joukot hyökkäsivät useisiin Hamasin instituutioihin ja pidättivät 12 Hamasin kannattajaa.
FATAHIN VOIMAMIEHENÄ pidetty Muhammad Dahlan oli pahimman myrskyn ajan Kairossa, mutta on nyt tiettävästi palannut Gazaan. Hamas on toistuvasti syyttänyt Dahlania USA:n ja Israelin agentiksi. Ei ole tiedossa, minkälaisen sopimuksen puitteissa hän palaa kotiinsa.
5. SHIN BETIN asiamies kertoi keskiviikkona, että järjestö oli estänyt kaksois-itsemurhaiskun Israelissa Tel Avivissa ja Netanyassa toukokuussa. Islamic Jihad oli taivutellut kaksi gazalaista naista iskuihin. Toinen heistä, Fatma Zak, 39-vuotias 8 lapsen äiti, on yhdeksättä kuukautta raskaana. Hän johti Jihadin työvoimaosastoa Gazan kaupungissa neljän vuoden ajan. Hän piti yhteyttä korkeisiin terrorijohtajiin ja pyrki palkkaamaan naisia itsemurhaiskuihin. Toinen pidätetty nainen, Zakin 30-vuotias serkku Ruda Habib, on neljän lapsen äiti.
NAISET PIDÄTETTIIN Erez-rajanylityspaikalla 20. toukokuuta. He olivat matkalla Ramallahiin saatuaan Israelin ihmisoikeusjärjestön kautta kulkuluvan Israeliin väärennetyn terveystodistuksen avulla. He kertoivat, että heidän tuli saada pommivyöt Ramallahissa ja räjäyttää ne ravintolassa tai hääsalissa Tel Avivissa ja Netanyassa.
6. UUTISOTSIKOITA
- POLIISI pidätti neljä haredi-nuorta Jerusalemin Beit Ysroel kaupunginosassa homoparaatia vastaan tehdyn mielenosoituksen aikana. Nuoret polttivat roska-astioita ja kivittivät poliiseja. Muutamia autoja kärsi vaurioita. Homoparaati järjestetään Jerusalemissa 21. kesäkuuta; Haifassa tänään. Jerusalemin paraatia vastaan suunnitellaan massamielenosoitusta.
- MAHMOUD ABBAS aikoo hajottaa PA:n yhteishallituksen, ehkä jo tänään.
- IDF AMPUI aseistetun palestiinalaisen terroristin Kalkiliyassa keskiviikkona.
- VIIMEISEN GALLUPIN mukaan Likud saisi 30-34 (12) kansanedustajaa, Labour 25-29 (19) ja Kadima vain 5-10 (29) kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt.
- IDF pidätti yön aikana 7 Jihadin ja Tanzimin jäsentä Ramallahissa ja Betlehemissä.
- HAMAS VAATII PA:n turvallisuusjoukkojen johtoa ja Fatahin johtajien eroa ehtona välittömälle tulitauolle. Ehtoja oli kaikkiaan kahdeksan.
- MK YUVAL STEINITZ ei luota kv.joukkoihin Gazassa. ”Vain IDF voi tuhota terrorismin Gazassa ja estää aseitten salakuljetuksen,” hän sanoo.
- TERRORISTIT AMPUIVAT kaksi Kassam-rakettia torstaiaamuna. Yksi putosi Sderotin keskustaan aiheuttaen jonkin verran tuhoa ja saaden ihmisiä shokkiin. Toinen raketti putosi kaupungin ulkopuolelle.
- GAZA ON MENETETTY, sanoo Fatahin virkailija. Gazasta muodostetaan ääri-islamin kalifaatti. Sen terroristijoukkoja johtaa entinen ulkoministeri Mahmoud Al-Zahar. Hamas on ottanut valvontaansa Philadelphia-käytävän. (WND)

Wednesday, June 13, 2007

KESKIVIIKKO 13.06.07
1. EHUD BARAK palasi Israelin politiikkaan kuuden vuoden tauon jälkeen. Tänä aikana Barak antautui liikealalle ja hänen sanotaan hankkineen itselleen 30 miljoonan USD omaisuuden.
LABOUR-PUOLUEEN eilisissä puheenjohtajavaleissa hän saavutti niukan mutta kuitenkin selvän voiton päävastustajastaan Ami Ayalonista, joka sanoo tyytyvänsä tulokseen, vaikka hänen vaalitoimistonsa esittikin tekevänsä valituksen vaalivilpistä.
Barak sai äänistä 51.3 %, Ayalonin osuus oli 48.7 %. Äänestysprosentti oli 64.5 %, eli 66 785 tuli vaaliuurnille; äänioikeutettuja oli kaikkiaan 103 498. Kibbutsien ja arabiväki äänesti 70 %, Tel Aviv ja Negev, joissa Ayalonin tukija Amir Peretz on vahvoilla, äänesti heikosti.
VOITONPUHEESSAAN Barak ilmoitti keskittyvänsä puolueen eheyttämiseen.
Barak kertoi suostuvansa puolustusministerin salkkuun, Peretzille hän tarjoaa sosiaaliasioitten hoitoa ja Ayalonille vähemmän merkittävää ministeriötä. Jos Peres valitaan presidentiksi tänään puolenpäivän aikaan suoritettavissa Knessetin äänestyksissä, hänen Negevin ja Galilean kehityksen ministeriönsä vapautuu. Barak sanoo pitävänsä nykyisen hallituskoostumuksen toistaiseksi, eikä pyri vetämään puoluettaan pois hallituksesta.
2. LABOURIN EHEYTTÄMINEN on raskas ylämäen tehtävä, toteaa Ansel Pfeffer JP:n artikkelissaan. Viimeisen 12 vuoden aikana Labourilla on ollut 9 puheenjohtajaa Barak mukaan laskien, kun Likulla vain kaksi, Sharon ja Netanyahu. Pfeffer toteaa, että Labourin puoluesääntö ei anna paljonkaan liikkumavaraa puheenjohtajalle, koska puoluetta koskevat päätökset täytyy ensin hyväksyttää puolueen keskuskomiteassa. Täten hallituksessa pysyminen tai eroaminen siitä riippuu keskuskomitean päätöksestä, ei puheenjohtajasta pelkästään. Monet ministerit pelkäävät aina etuisuuksiensa menetystä enemmän kuin puoluestrategiaa.
3. PFEFFER TARKASTELEE myös presidentinvaalien tuloksen poliittista vaikutusta, vaikka presidentin virkaa pidetään Israelissa politiikan yläpuolella olevana.
Pfefferin mukaan Rivlinin voitto heikentää ennestään Kadiman ja pääministeri Olmertin asemaa ja vastaavasti vahvistaa Likudin ja Netanyahun asemaa, joka on ennestäänkin vahva. Viimeinen gallup lupaa Likudille 36 (nyt 12) edustajaa Knessetissä, jos vaalit pidetään nyt, ja Kadimalle 12 paikkaa (nyt 29), myös Labour menettäisi edustajamääräänsä (nyt 19).
PFEFFER EI SANO kadehtivansa Labour-valitsijoitten asemaa, sillä he joutuvat valitsemaan ideologisen vastustajansa Rivlinin ja puolueesta eronneen ja kilpailijaan siirtyneen Peresin välillä. Colette Avitalin uskotaan jäävän kolmannelle sijalle eikä jatkavan toiselle kierrokselle, jos sellainen tarvitaan. Teoriassa Peresillä on enemmistö, mutta salainen äänestys, jonka Peres halusi kiihkeästi muuttaa avoimeksi, voi muuttaa asetelmat. Voittaja tarvitsee 61 ääntä.
4. GAZAN SISÄISIÄ taisteluja kutsutaan nyt jo sisällissodaksi. Hamasin päämääränä näyttää olevan murskata Fatahin hallintojärjestelmä Gazan alueella. Se on johdonmukaisesti hyökännyt laitoksia ja instituutteja vastaan, joita Fatahille uskolliset joukot ovat hallinneet. Eilen Hamas sai kolmannen suuren sairaalan hallintaansa Gazan rantakaistan pohjoisosassa ja valtasi kiivaan tulituksen päätteeksi Beit Hanoun alueella sijaitsevan Fatahin turvallisuusjoukkojen päämajan, jota puolusti 500 miestä. Hamas käytti tulituksessaan konekiväärejä ja kranaatinheittimiä, joilla se möyhensi päämajaa monelta taholta. Taistelussa kuoli arviolta 25 miestä. Päämajasta lähetettiin hätäviestejä kaiken päivää miesten evakuoimiseksi.
HAMASIN JOHTO kertoo saaneensa suuren määrän kiväärejä ja ammuksia valloittamistaan Fatahin tukikohdista sekä kuusi panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC).
HAMAS ON KESKITTYNYT eliminoimaan Fatahin johtoa, joista 30 nimeltä mainittua etsitään.
Yksi Fatahin avainjohtajista, Jamal Abu Jadian pakeni talostaan Hamasin piirittäjiä naiseksi pukeutuneena, mutta tullessaan sairaalaan Hamasin miehet tunnistivat hänet ja ampuivat häneen 45 kiväärin laukausta lähes irrottaen hänen päänsä muusta ruumiista.
Abu Jadian, Muhammad Dahlanin läheinen tukija, sai surmansa taisteluissa Gazan pohjoisosassa, kolmantena Fatahin johtajista. Kaksi muuta olivat Force 17 komentaja Muhammad Ghraib, ja Fatahin al-Aksa Marttyyrien Prikaatin johtaja Baha Abu Jarad. Näiden kolmen talot piiritettiin ja niitä moukaroitiin kranaateilla ja automaattikiväärillä. Heidän uskottiin teloittaneen Hamasin johtajia. Kolmea muuta Fatahin johtajaa etsitään.
5. ISRAEL PYSYTTELEE sivussa palestiinalaisten keskinäisistä taisteluista, kertoi Ehud Olmert tavatessaan Hollannin ulkoministerin Maxime Verhagenin tiistaina Jerusalemissa. Olmert totesi, että Israel seuraa huolellisesti tilanteen kehitystä Gazassa, sillä Hamasin voitolla ja Abbasille uskollisten joukkojen tappiolla tulisi olemaan koko aluetta koskevia seurauksia. Olmert vaati kansainvälisen yhteisön puuttuvan Gazan tilanteeseen aktiivisesti, ja ehdottaa sen joukkoja sijoitettavaksi Egyptin ja Gazan väliselle ns. Philadelphia-käytävälle aseitten salakuljetusten lopettamiseksi. Libanonin tilanteen huomioiden ne tukin pystyisivät estämään salakuljetusta. Olmert kuitenkin vakuuttaa, ettei hän suosittele IDF:n menemistä Gazassa taistelevien osapuolten väliin tai vahvistamaan Abbasille uskollisia joukkoja.
FATAHIN JOHTO aikoo vetäytyä hallitusyhteistyöstä Hamasin kanssa taistelujen ajaksi.
IDF:N ENNUSTEEN mukaan Kassam-rakettien iskut Gazasta Israeliin uusiutuvat taistelujen vähetessä entistä tuhoisimpina, kuten on tapahtunut ennenkin.
KESKIVIIKKOAAMUNA. yksi Kassam-raketti räjähti koulun pihamaalla puolisen tuntia ennen koululaisten saapumista paikalle Sderotin lähellä. Toinen raketti räjähti Shaar HaNegevin yläkoulun pihalla, sekin ilman ihmisvahinkoja.
KESKIVIIKKOAAMUN taisteluissa Gazassa kuusi palestiinalaista sai surmansa nostaen kuolleitten määrän viiteenkymmeneen kolmeen neljässä päivässä, ainakin 10 haavoittui.
HAMAS UHKAA räjäyttää piirittämänsä rakennuksen, elleivät sen katolle linnoittautuneet Fatahin kannattajat antaudu. Viimeisten uutisten mukaan 8 Fatahin jäsentä sai surmansa aamun taisteluissa Hamasin joukkojen kanssa.
6. TUHANNET IHMISET tungeksivat eilen Sharonin karkotussuunnitelman mukaisesti tyhjennetyn ja tuhotun juutalaiskylän Homeshin raunioille Samariassa. IDF antoi heille luvan mennä paikalle ja asetti neljä pataljoonaa sotilaita varmistamaan heidän turvallisuutensa. Sopimuksen mukaan heidän tuli palata paikalta samana päivänä, mutta muutamat nuoret hajaantuivat läheisille kukkuloille tarkoituksella pysytellä paikalla seuraavan yön. Monet ihmiset toivat mukanaan lapioita ja hakkuja, koska he ovat päättäneet rakentaa kylän uudelleen. He laittoivat entiset katukilvet paikoilleen kuin merkkinä, että toimia jatketaan siitä.
7. 250 HUOMATTAVAA AKATEEMIKKOA Englannissa julkisti the Times lehdessä kokosivun ilmoituksen, jossa he tuomitsevat Englannin yliopistojen ja opistojen unionin (UCU) Israelia vastaan julistaman akateemisen boikotin. Jotkut opiskelijat pelkäävät boikotin aiheuttavan hyökkäyksiä juutalaisia ja israelilaisia opiskelijoita vastaan.

Tuesday, June 12, 2007

TIISTAI 12.06.07
1. UUSI VAKOILUSATELLIITTI Ofek-7 antaa Israelin puolustusvoimille (IDF) ennennäkemättömiä operatiivisia kykyjä, luonnehtii Yaakov Katz onnistuneen satelliitin ampumista avaruuteen maanantaina. Se on kuin silmä avaruudessa, ”Eye in the Sky”, kuten englanniksi sanotaan. Onnistuminen merkitsi samalla suurta huojennusta armeijan suunnittelijoille, sillä entiset vielä toimivat ”silmät taivaalla” alkavat olla vanhentuneita eivätkä niiden laitteet vastaa ajan nopeasti lisääntyviä haasteita.
OFEK-7 kiertää maapallon 600 kilometrin korkeudella 90 minuutissa. Alustavien kokeitten mukaan kaikki toimii suunnitellusti, ensimmäiset operaatiot todettiin 55 minuuttia ampumisen jälkeen IAI:n (Israel Aircraft Industries) maa-asemalla. Viranomaiset kieltäytyvät ilmaisemasta sen kaikkia toiminnallisia ominaisuuksia, mutta toteavat, että se on valtavasti edistyneempi kuin Eros B satelliitti, joka pystyy lähettämään maanpäälliselle seuranta-asemalle 70 sm:n suuruisista kohteista ottamiaan kuvia. Puolustusministeriöllä on yhteistoimintasopimus kaupallisen satelliitin Eros B:n sekä tiedotussatelliittien Amos 1 ja 2 omistajien kanssa. Ofek-5 lähetettiin avaruuteen 2002 neljän vuoden toimintakapasiteetilla, mutta se jatkaa edelleen toimintaansa. (JP 12.06.07)
2. IRAN VAROITTAA, että kaikki USA:n tukikohdat Lähi Idässä ovat sen ohjusten kantomatkan sisällä, kertoo Iranin apulaissisäministeri Muhammad Bager Zolghadr AFP:n haastattelijalle. ”Jos Irania vastaan hyökätään, kaikki USA:n etuisuudet kaikkialla maailmassa tulisivat olemaan vaarassa”, hän vakuutti.
IRANILLA ON suuri määrä keskimatkan ohjuksia, joilla se yltää naapurimaihinsa, ja Iranin johto vakuuttaa, että sen uusin ohjus Shihab-3, jolla on 2000 km:n kantomatka, asettaa USA:n Saudi Arabiassa olevat sotilaalliset laitteet uhanalaisiksi.
IRAN ON MYÖS varoitellut Persianlahden maita, että sotatilanteessa Iran tulee toimimaan niitä maita vastaan, jotka ovat yhteistyössä USA:n kanssa. Iranin parlamentin puhemies Dholam Ali Hadad kertoi virallisen Kuwaitin vierailunsa yhteydessä reporttereille, ettei Iran uhkaa ketään, mutta se tulee puolustautumaan sotatilanteessa, ja voi olla pakotettu iskemään Persianlahden maihin, joita hän ei halunnut nimetä. Hän kuitenkin lisäsi, että jotkut maat siellä ovat vakuuttaneet, etteivät ne salli käyttää maaperäänsä hyökkäyksessä Irania vastaan eivätkä halua liittää kohtaloaan USA:n kanssa Irakin hyökkäyksen maaliskuussa 2003 tapaan.
IRANIN OPISKELIJOITTEN uutistoimisto ilmoittaa, ettei entinen puolustusministeri amiraali Ali Shamkhani antanut haastattelua yhdysvaltalaiselle Defence News lehdelle, vaan siinä esitetty amiraalin varoitus Iranin iskusta Persianlahden maihin on väärennös. (JP. Ynet. INN)
3. GAZAN VÄKIVALTA on levinnyt myös rantakaistan sairaaloihin. Maanantaina Fatah ja Hamas kävivät kiivaita tulitaisteluja alueen sairaaloissa. Niissä kuoli kymmenen ihmistä ja haavoittui yli 25. Toinen Fatahin turvallisuusjoukkoihin kuuluva upseeri heitettiin Gazan tornitalon katolta alas varmaan kuolemaan. Hän oli joutunut Hamasin pyssymiesten käsiin.
HAMASIN JOHTAJAT syyttävät Fatahia, että se tahallaan lietsoo taisteluja sen joukkojen kanssa tarkoituksenaan kaataa Hamasin johtama yhteishallitus. He selittävät, että näitä väkivaltaisuuksia johtaa Muhammad Dahlan, jota USA ja Israel tukevat. He myös kertovat, että Dahlan on perustanut uuden joukko-osaston nimeltä Fatahin toimenpidejoukot taistelemaan Hamasia vastaan. Siihen kuuluu satoja raskaasti aseistettuja miehiä, he sanovat.
BEIT HANOUN sairaalassa puhjennut tulitaistelu katkaisi sairaalan sähköt, minkä johdosta sairaala suljettiin. Neljä ihmistä kuoli tulituksessa, mukana Eid al-Masri ja hänen kaksi lastaan.
GAZAN kaupungin Shifa sairaalassa syttyi samantapainen tulitaistelu, jossa kaksi ihmistä kuoli. Yksi surmatuista oli Hamasin Izzadin Kassam sotilassiiven komentaja Mazen Ajour, jonka Fatahin turvallisuusjoukot sieppasivat ja teloittivat.
Lähellä sairaalaa asuvat ihmiset joutuivat pakenemaan taisteluja henkensä kaupalla.
HAMASIN JOHTAJIIN kuuluva Muhammad Muhjez teloitettiin Fatahin virkailijan Jamal Abu Jadianin talon ulkopuolella Bewit Lahiyassa. Hamasin pyssymiehet surmasivat Abu Jadianin vähän myöhemmin. Abu Jadian oli yksi al-Aksan komentajista.
Kranaattituli osui tiistaiaamuna myös pääministeri Ismail Haniyehin taloon, jossa hänen vaimonsa ja lapsensa olivat sisällä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta talo kärsi vaurioita.
KUOLINUHRIEN MÄÄRÄ Gazan alueen taisteluissa nousi kahdeksaantoista eilisestä lähtien.
AINAKIN KAKSI Kassam-rakettia on ammuttu Gazan alueelta Israelin puolelle. Yksi niistä putosi Sderotin ulkopuolelle ilman vahinkoja, toinen Shaar HaNegevin teollisuusalueen pihalle haavoittaen yhtä työntekijää. Islamic Jihadin al-Quds ilmoitti ampuneensa raketit. (JP)
4. ÄÄNESTYS Labour-puolueen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi Ehud Barakin ja Ami Ayalonin välillä alkoi tänä aamuna 08.30 aikaan. Mielipidetiedustelut lupaavat Barakille voittoa pienellä marginaalilla, mutta epävarmuutta tuovat kibbutsien ja arabien puoluejäsenet, joiden lopullisesta valinnasta ei ole varmuutta. Äänioikeutettuja puolueen jäseniä on 103 498. Kuten asiaan kuuluu, myös ministerinpaikkoja on ennusteltu kummassakin tapauksessa. Tärkeimmät ministeriöt ovat puolustus- ja talousministeriöt, toiset avoinna olevat ministeriöt ovat tiedotus- ministeriö sekä Negevin ja Galilean kehitysministeriö, jos Shimon Peres valitaan presidentiksi. Olmert lupaa aloittaa keskustelut torstaina ja asiaan palataan loppukuusta Olmertin palattua suunnitellulta USA:n vierailultaan. (JP)
5. PRESIDENTIN VAALI suoritetaan Knessetissä huomenna keskiviikkona. Pääehdokkaat ovat Shimon Peres (Kadima) ja Reuden Rivlin (Likud), kolmantena Colette Avital (Labour), jolla ei uskota olevan mahdollisuuksia lopullisessa äänestyksessä. Voittaja tarvitsee 61 kansanedustajan äänet tullakseen valituksi.
SHIMON PERES on maineensa mukaisesti pyrkinyt painostamaan Colette Avitalia, jotta tämä jäisi pois äänestyksestä, koska Peres tarvitsee Labourin ääniä. Avital on antanut kovasanaisen vastalauseen Peresin vaatimuksesta, koska Peres on puoluepetturi erottuaan Labour-puolueesta ja liityttyään Kadimaan.
JP:N KOLUMNISTI Caroline B Glick kirjoittaa aamun lehdessä kovasanaisen artikkelin Peresistä, josta hän antaa arvion: Peres ei ole kunniallinen. Glick kertoo lukuisia tapahtumia vuosien varrelta, joissa Peres ei ole toiminut moraalisääntöjen mukaan, alkaen pääministeri Beginin salaisesta suunnittelemasta Irakin Osirakin ydinlaitoksen pommittamisesta, jonka Peres uhkasi julkistaa ennen sen suorittamista, käyden läpi ”haisevat operaatiot” Shamirin hallituksen kaatamiseksi, Oslon veristen sopimusten suunnittelemisesta, lahjuksen antamisesta Peresin rauhankeskuksen hallintoneuvoston jäsenelle Terje Roed-Larsennille, jonka väitetään vaikuttaneen Norjan päätökseen tukea Peresin rauhanpalkinnon saantia Nobel-komiteassa, ja viittauksia moniin muihin toimiin, mukana vaikuttaminen Jonathan Pollardin elinkautistuomioon.
GLICK EI kerro artikkelissaan jemeniläislapsien säteilyttämistä, mihin Peresin väitetään syyllistyneen, eikä siitä, että Olmertin avoin tuki Peresille selittyy mahdollisuudesta, että hän joutuu syytettyjen penkille ja voi tarvita presidentin armahdusta. (JP, WND)
ISRAELIN SUURIN uskonnollinen puolue Shas antoi tukensa Peresille hänen ansioistaan juutalaisuudelle. Peresin lausunnot: ”Se mitä David teki, ei ollut juutalaisuutta; rabbit ovat petkuttajia; juutalaisten historiassa ei ole mitään, josta voisi olla ylpeä”; tuskin tukevat Shasin kantaa Peresistä. Rabbien rauhankongressi sanoi Peresin edustavan olemassa olon uhkaa juutalaiselle valtiolle. Monet sanovat suoraan, että Peres käyttää uskontoa hyväkseen vaalitaistelussaan.
6. KORRUPTIO on vaarallisempi uhka Israelille kuin Iranin ydinaseet, vakuuttaa aiempi IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Moshe Yaalon. Hän selittää, että vaikka Iranin ydinase on ulkopuolinen uhka sekä Israelille että vapaalle maailmalle, Israelin sisäinen korruptio on kuin syöpä, joka jäytää uhriaan sisältäpäin ja lopulta tappaa uhrinsa.
YAALON on useaan otteeseen vaatinut, että Amir Peretz ja Ehud Olmert tunnustavat moraalisen velvoitteensa ja eroavat, sillä Libanonin sota II:n tutkimukset osoittavat sodan surkean lopputuloksen johtuneen maan johtajista, jotka edustavat poliittista kulttuuria, jolla ei ole perusnormeja ja –arvoja. Hän luetteli neljä vaikuttavaa voimakeskuksen osatekijää:
Ne jotka pyrkivät kahmimaan vallan käyttäen mediaa ja rahaa.
Israelin media, joka on enimmäkseen pintapuolinen, epämääräinen ja mieliä muokkaava potien uskottavuuden puutetta.
Ne ”spinmestarit”, jotka asiantuntevasti manipuloivat mediaa.
Korkein oikeus, joka usein ylittää mandaattinsa alueelle, jossa sillä ei ole oikeutta toimia.
Yaalon moitti iskulauseita kuten Rauha nyt ja Messias nyt, jotka levittävät epäasiallista ja vaarallista propagandaa nopeista ratkaisuista. Hän vaatii moraalista kulttuuria etenkin nuorisolle.
7. TOISEN TEMPPELIN aikainen juutalaisasutus on kaivettu esiin Jerusalemin ja Tel Avivin tien läheisyydestä Ben Shemen alueelta. Alueelta löydettiin maanalaisia rakennelmia, joihin yhteen johtava hyvin säilynyt sisäänkäynti todistaa asutuksen pysyvyydestä, ilmeisesti Bar Kochba kapinan aikoihin, kuten myös asutuksen laajuudesta alueella, mistä ei aiemmin tiedetty mitään. Alueelta löydettiin lasiastioita, kynttilöitä, keittovälineitä ja rahoja. Bar Kocha kapina roomalaisten ylivaltaa vastaan alkoi 132 jKr. ja päättyi juutalaisten täydelliseen tappioon ja koko Juudean ja Samarian alueen tuhoamiseen 135 autioittaen lähes koko maan. (JP)

Monday, June 11, 2007

MAANANTAI 11.06.07
1. YHDYSVALLAT ON saanut valmiiksi sotilaallisen suunnitelman Iranin pakottamiseksi lopettamaan ydinasehaaveittensa toteuttamisen. Näin kerrotaan Yaakov Katzin kirjoittamassa Jpostin aamun artikkelissa. Katz kertoo saaneensa tiedot korkea-arvoiselta USA:n sotilasupseerilta, joka vakuuttaa, että USA:n asevoimien johtavat upseerit ovat asettuneet tukemaan Bushia siinä, minkä hän katsoo olevan välttämätöntä Iranin aikeitten lopettamiseksi. Tämän tulee tapahtua ennen kuin presidentti Bush päättää toimikautensa tammikuussa 2009.
ASIAN VAHVISTAA Israelissa vieraileva senaattori Joseph Lieberman, joka lisää, että USA:n tulee olla valmistunut sotilaalliseen iskuun Irania vastaan, koska se kouluttaa ja varustaa pyssymiehiä Irakiin, jotka surmaavat siellä amerikkalaisia sotilaita.
SOTILASVIRANOMAISEN mukaan USA:n laivasto ja ilmavoimat tulisivat pelaamaan keskeistä osaa suunnitellussa sotilasiskussa Iraniin, mutta mahdotonta ei ole maavoimien hyökkäys alueille, joissa Irakissa USA:n joukkoja vastaan sotivia pyssymiehiä koulutetaan. Yksi tutkituista mahdollisuuksista on Iranin öljynviennin estäminen laivastosaarrolla. Jos YK:n turvallisuus-neuvosto tai USA:n hallitus päätyy tähän ratkaisuun, USA ei sulkisi Hormuzan salmea, koska se melko varmasti aiheuttaisi Iranin sotilaallisen vastaiskun. Parempi vaihtoehto olisi käännyttää Persianlahdelle pyrkivät öljytankkerit Intian valtamerellä. (JP, debkafile)
2. IRAN UHKAILEE Persianlahden maita asettumasta USA:n tueksi. Iranilainen amiraali Ali Shamkhani sanoi puheessaan sunnuntaina. 10.06.07, että jos ne toimivat yhteistyössä USA:n kanssa, ”ne tulevat peittymään metrin paksuiseen ohjusmattoon, sillä Iran ei iske sotatilanteessa vain yhdysvaltalaisia kohteita vastaan vaan myös strategisiin kohteisiin kuten voimaloihin Persianlahden valtioissa”. Hän mainitsi puheessaan Qatarin, Omanin ja Bahrainin tällaisina maina. Toinen korkea-arvoinen upseeri mainitsi puheessaan, että uhka koskee myös muita arabimaita ”tunnin kuluessa sotatilanteen alettua.” (INN, debkafile)
IRANIN APULAIS-SISÄMINISTERI Mohammad Bager Zolghard varoitti kesäkuun 10. päivän puheessaan, että USA:n ja Israelin ilmavoimien (IAF) seitsemän päivää kestävät harjoitukset Negevissä ovat alkusoittona niiden yhteisiskulle Irania vastaan. Hän varoitti, että Iranin mahdollinen öljynviennin saarto nostaisi raakaöljyn hinnan 250 USD tynnyriltä (nyt 71 USD).
IRAN ON ASETTANUT lisää pieniä nopeakulkuisia aluksia Persianlahdelle, jotka on varustettu ohjuksin ja torpedoin. USA:n lentotukialus Stennis harjoittelee puolustautumista niiden aiheuttamaa uhkaa vastaan Persianlahdella. (www.debka.com)
3. ISRAEL LAUKAISI avaruuteen uuden vakoilusatelliitin Ofek-7 (Shavit) klo 2.40 maanantai-aamuna. Satelliitti on parannettu versio mereen tuhoutuneesta edellisestä Ofek-6 satelliitista. Ofek-7 on 3.5 metriä pitkä ja painaa 300 kg. Siinä on useita uudenaikaisia laitteita, mm. GPS-järjestelmä, keskustietokone, bensiinitankki ja teleskooppi. Satelliitti toimii suoritettujen testien mukaan moitteettomasti. Sen oletetaan lähettävän ensimmäiset kuvat tiistaina. Se kiertää maapallon 90 minuutissa, ja se kuvaa varsinkin Iranin alueita. Sen uskotaan parantavan ratkaisevasti Israelin ohjusten ohjattavuutta tarvittaessa kaikkialle Iranissa. Seuraava satelliitti Ofek-8 on rakenteilla ja sen jälkeen Ofek-next, uuden sukupolven satelliitti. Israel pyrkii laukaisemaan yhden satelliitin 2.5 vuodessa. Ofek-7 pystyy toimimaan avaruudessa 4 – 6 vuotta.
4. GAZAN VÄKIVALTA jatkuu raakana ja armottomana. Hamasin pyssymiehet kaappasivat Fatahin jäsenen, Abbasin ”presidentinkaartin” Force 17 upseerin Muhammad Sawirkin, 24-vuotias, muutama päivä sitten. He raahasivat vankinsa Gazan kaupungin korkeimpaan rakennukseen Ghafari-torniin, ja heittivät hänet sieltä alas 15. kerroksesta. Syntynyt tulitaistelu Fatahin ja Hamasin välillä esti Sawirkin ruumiin evakuoimisen, mutta eräs nainen tyttärensä kanssa sai raahattua sen pois tulilinjalta ambulanssiin.
Yksi ihminen kuoli ja 12 haavoittui tässä kiivaassa tulitaistelussa.
Hamas kaappasi myös toisen Force 17 upseerin, mutta hänen kohtalostaan ei ole tietoa.
MYÖHEMMIN FATAHIN pyssymiehet ampuivat Gazan kaupungin Abbas moskeijan imaamin Muhammad al-Rafatin, jolla oli yhteyksiä Hamasin kanssa. Hamas syyttää, että Fatah pidätti yhden sen jäsenistä Deir el-Balahin pakolaisleiristä Gazan kaistan keskiosassa. Fatah puolestaan syyttää, että Hamas on surmannut ja kaapannut useita sen jäseniä. (INN, JP, Ynet)
5. TERRORISTIT AMPUIVAT kymmeneen mennessä maanantaina kuusi Kassam-rakettia Negevin länsiosaan, pari niistä kohti Sderotia. Sderotin kaupungissa lapset olivat menossa tarhoihinsa niihin aikoihin panssaroiduissa ajoneuvoissa, koska kaduilla liikkuminen on vaarallista mahdollisen raketti-iskun vuoksi. Islamic Jihadin al-Quds ilmoitti ampuneensa raketit, mutta myös al-Aksa ja PRC ovat ilmoittaneet osallistuneensa rakettien ampumiseen.
Terroristit ovat siirtymässä rakettien käyttämisestä kranaatteihin, joita he ampuivat Kissufimin alueelle seitsemän tunnin ajan epäonnistuneen kaappausyrityksen jälkeen lauantaina.
HALLITUKSEN TOIMESTA koulujen ja muitten yleisten rakennusten Kassam-iskuja vastaan vahvistetut rakenteet eivät kestä uusien rakettien iskuja lisääntyneestä ja tehokkaammasta pommikuormasta johtuen.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyehin asunto Shatin pakolaisleirissä Gazassa joutui myös hyökkäyksen kohteeksi aikaisin maanantaiaamuna, mutta Haniyeh ei vammautunut eikä rakennuksen saamista vaurioista tai muista vahingoista tiedetä.
VIIKONVAIHTEEN AIKANA kaksi palestiinalaista kuoli ja 40 haavoittui järjestöjen välisissä tulitaisteluissa. (JP, Ynet)
6. TERRORISTIEN lauantaina tekemä sotilaan kaappaamisyritys oli tämän hetkisten tietojen mukaan tehty Iranin ja Syyrian aloitteesta. Sen tekijät kuuluivat Islamic Jihadiin ja al-Aksaan. IDF sai käsiinsä TV-autoksi naamioidun kulkuvälineen, joka oli vahvistettu luodinkestäväksi vahvoilla teräslevyillä, mitä ei havainnut ulkoapäin. Miten auto pääsi lähelle turva-aitaa ja miten terroristit pystyivät räjäyttämään aukon siihen ilman, että aidan sähköiset hälytinlaitteet olisivat varoittaneet, on mysteeri, mitä tutkitaan. Toinen mysteeri on se, miten kolme terroristia pääsi pakenemaan. Alustavien tutkimusten mukaan sotilaitten ensisijainen päämäärä oli varmistaa läheisten asutusten turvallisuus, mutta he olisivat voineet pyytää apua läheisistä tukikohdista tai IAF:ltä.
JOURNALISTIT ovat tuominneet vakavin sanoin terroristien käyttämän TV-auton peittääkseen sillä oman hyökkäysaikeensa, sillä se vaarantaa heidän toimensa tulevaisuudessa. Palestiinalaiset ovat käyttäneet ambulansseja aseitten, ammusten, pommien ja terroristien kuljettamiseksi, mutta TV-auton avoin käyttäminen lauantain hyökkäyksessä Kissufimin lähellä on ensimmäinen laatuaan. (JP)
7. PA MAKSAA 38 miljoonaa NIS kuukaudessa Gilad Shalitin kaapanneitten perheitten omaisille. Muutamat Shalitin kaappaamiseen osallistuneet pyssymiehet ovat olleet vuosikausia PA:n palkkalistoilla, kertovat palestiinalaislähteet sunnuntaina. Kaksi kaappaukseen osallistunutta, Muhammad Azmi farawneh ja Majdi Tayseer Hammad, saivat surmansa IDF:n eri iskuissa viime vuonna. Hammad oli Nasser Salah Eddin prikaatin, PRC:n sotilassiiven, komentaja. he saivat surmansa IAF:n ilmaiskuissa Gazan kaupunkiin. Heidän kuulumisensa PA:n palkkalistoille paljastui, kun heidän perheensä valittivat PA:lle, että heistä maksettu eläke oli liian mitätön. Farawnehin perhe saa 38 miljoonan NIS kuukausieläkkeen, kun Hammadin perhe saa 79 miljoonaa NIS kuukaudessa. PA:n 2005 säätämä eläkelaki sallii eläkkeen maksamisen PA:n eläkeläisille ja kaatuneitten omaisille 7.5 % bruttopalkasta kuukaudessa. Operaatioissa kuolleitten omaiset ja oikeusjärjestöt ovat valittaneet epäoikeudenmukaisuudesta heitä kohtaan, koska eläkkeet ovat liian pienet.
PA MAKSAA palkkaa tuhansille palestiinalaisille, jotka toimivat eri terrorijärjestöissä. Valtaosa heistä on rekisteröity jonkun hyväksytyn järjestön kuten Force 17 nimiin. Yleisesti ei tiedetty, että myös PRC:n (kansan vastarintakomiteat) jäsenet ovat PA:n palkkalistoilla. (JP)
8. JERUSALEMIN POLIISI antaa lopullisen päätöksensä tiistaina, voiko homoparaati toteutua 21. kesäkuuta kuten homojen ja lesbojen keskus Open House suunnittelee. Ääriortodoksinen ja sionismin vastainen järjestön Eda Haredit rabbit asettivat sunnuntaina kirouksen sekä homoparaatin järjestäjien että siihen osallistuvien päälle. He aikovat pitää massiivisen mielenosoituksen paraatin vastustamiseksi. ”Kaikki ne, hengessä syntiset, tai kuka tahansa, joka auttaa tai suojelee heitä, tuntekoon sielussaan kirouksen, aiheuttakoon se heille onnettomuutta ja ahdistakoon paha heitä; eivätkä he tule välttämään taivaallista tuomiota rikkomustensa takia,” sanotaan rabbien julkistamassa kirouksessa. (JP)

Sunday, June 10, 2007

SUNNUNTAI 10.06.07
1. IDF TEKI TYHJÄKSI al-Aksan ja Islamic Jihadin terroristien yrityksen sotilaan kaappaamiseksi Israelin puolella turva-aitaa lähellä Kissufimia lauantaina. Yritykseen osallistuneet neljä terroristia ajoivat lähelle turva-aitaa jeepillä, jonka kylkeen oli kiinnitetty iso teksti TV. Armeijan yksiköt havaitsivat auton ajavan epätavallisen lähelle aitaa ja lähettivät partion tutkimaan asiaa. Terroristit räjäyttivät aukon turva-aitaan ja tunkeutuivat siitä läheiseen IDF:n tukikohtaan, joka oli tyhjillään. Syntyneessä tulitaistelussa yksi terroristi sai surmansa, kolme muuta pääsivät pakenemaan Gazan alueelle.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Abu Ahmed ilmoitti, että hyökkäyksen tarkoituksena oli kaapata sotilas, mutta ”paikalle tullut IAF:n helikopteri sotki suunnitelmat”. Terroristien edellinen yritys sotilaan kaappaamiseksi tehtiin 25. kesäkuuta 2006. Tukikohdan alitse kaivettua tunnelia käyttäen he silloin yllättivät IDF:n sotilaat lähellä Rafahia Gazan alueen eteläosassa. He surmasivat osan sotilaista ja kaappasivat korpraali Gilad Shalitin, jota he ovat pitäneet panttivankinaan siitä lähtien, kuten myös BBC:n toimittajaa Alan Johnstonia.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on tiettävästi Bushin luvalla tehnyt tunnusteluja rauhan solmimiseksi Syyrian kanssa. Olmertin ehtona on, että Syyria lopettaa pyssymiesten kulkemisen Syyrian alueen kautta Irakiin ja lopettaa Hizbullahin aseistamisen sulkemalla Libanonin vastaisen rajansa aseitten salakuljetuksilta. Liikenneministeri Shaul Mofaz tunnustaa, että epäsuoria yhteyksiä on otettu Syyriaan Saksan ja Turkin diplomaattien välityksellä. Bushin ehdot ovat, että Syyria katkaisee suhteensa Iraniin ja Hamasiin ja lopettaa pyssymiesten kulun Irakiin.
ISRAELIN POLIITTISELLA rintamalla huhut Olmertin rauhantunnusteluista Syyrian kanssa ovat aiheuttaneet vastalauseiden myrskyn. Useimpien kriitikkojen mielestä Olmertin ainoa tarkoitus on pelastaa oma nahkansa pääministerinä, joka seisoo entistä huterammalla pohjalla. Muutamat Kadiman ministerit ovat ilmoittaneet tukevansa neuvottelujen aloittamista. Suurin kannatus tulee äärivasemmistolta, jotka vaativat neuvottelujen pikaista aloittamista.
Syyrian ennakkoehtona on, että Israel luopuu kokonaan Golanin ylängöstä, jota Israelissa pidetään strategisesti tärkeänä maan puolustamiseksi ja jonka luovuttamista kansa vastustaa.
3. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO pidättäytyi Indonesian vastustuksesta perjantaina julkistamasta laadittua julistusta, jossa tuomitaan Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Israelin tuhoa vaativat lausunnot. Turvallisuusneuvoston 15 jäsenen täytyy hyväksyä lauselma yksimielisesti tullakseen lailliseksi. Arabimaita neuvostossa edustaa Qatar, jonka edustaja mainitsi, ettei hän ole saanut ohjeita kotimaastaan, minkä vuoksi hän voi tukea lauselmaa.
INDONESIAN EDUSTAJA syyttää neuvostoa kaksoismoraalista, koska se ei tuomitse Israelin ministerien Israelin lehdissä esiintyneitä Iranin johtajia tuomitsevia ja jopa heidän teloittamistaan vaativia lausuntoja. Ranskan, Englannin ja USA:n edustajat totesivat puolestaan, että on aivan eri asia, mitä lehdissä kirjoitetaan, ja mitä valtion päämies esittää julkisessa puheessaan, joka televisioidaan koko maailman nähden. USA:n edustaja Zalmay Khalidzad kertoi reporttereille istunnon jälkeen, että Ahmadinejadin lausunnot uhkaavat maailman rauhaa ja turvallisuutta. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö myös Israelin toimia voisi arvostella, hän lisäsi.
4. USA:N JA VENÄJÄN välinen pahin ja akuutti kriisi näyttää lauenneen toistaiseksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin pehmentäessä vastustustaan Bushin ehdotukseen ohjusten torjunta-asemien rakentamiseksi joihinkin Itä Euroopan maihin. Putin esitti, ettei Venäjällä ole mitään sitä vastaan, jos USA rakentaa yhden torjunta-aseman myös Azerbaijaniin ja jos asemien rakentaminen tapahtuu avoimesti ilman salailua. USA:n edustajat pitivät Putinin esitystä mielenkiintoisena ja lupasivat tutkia asiaa.
5. FATAHIN JA HAMASIN väliset taistelut jatkuivat viikonvaihteen aikana. Yksi korkea Hamasin jäsen sai surmansa lauantaina ja kaksi Fatahin jäsentä sunnuntaina. Lisäksi 39 miestä haavoittui, yhdeksän heistä vaarallisesti. Taistelut kiihtyivät torstaina, kun yksi Fatahin jäsen surmattiin ja yhteensä 17 haavoittui. Lauantain vastaisena yönä yksi Force 17 jäsen kaapattiin ja Hamasin jäsen surmattiin. Kaapatut ja vapautetut Fatahin jäsenet kertovat, että heitä kidutettiin ”pahemmin kuin IDF:n toimesta”. Heitä poltettiin sytytetyillä savukkeilla, kaadettiin kuumaa steariinia heidän selkäänsä, pahoinpideltiin ja roikotettiin ilmassa käsistä tai jaloista.
6. IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi haluaa tiivistää sotilaallisia iskuja Gazan alueelle. Puskurivyöhykkeen miehittämiseksi turva-aidan takana on esitetty vaatimuksia monelta taholta.
IAF tuhosi viikonvaihteessa Islamic Jihadin toimiston ja Fatahin asetehtaan Gazassa.
IDF:N APULAISKOMENTAJAKSI valittiin kenraalimajuri Dan Harel kenraalimajuri Moshe Kaplinskyn erottua. IDF:n puhemieheksi Perezt nimitti eversti Avi Binayahun kenraali Miri Regevin tilalle. Harel toimii nyt IDF:n sotilaallisena attasheana Washingtonissa. Hän palaa Israeliin lähiviikkojen aikana. Kaplinsky täydentää opintojaan Harwardin yliopistossa, minkä jälkeen hän luultavasti palaa armeijan palvelukseen ehkä sotilastiedustelun johtoon.
7. PALESTIINALAISET ovat kasvavassa määrin alkaneet esittää liittymistä Jordaniaan joko suoraan tai federaation muodossa. Tähän on vaikuttanut kasvava väkivalta ja verinen valtataistelu Hamasin ja Fatahin välillä. Toinen heitä huolestuttava asia on palestiinalaisten kasvava halu muuttaa ulkomaille Länsirannan ja Gazan alueilta. 82.7 % pitää elämää noilla alueilla epävarmana ja yli 90 % katsoo tulevaisuuden siellä olevan toivottoman. Vuoden 2000 jälkeen arvolta 80 000 palestiinalaista on muuttanut ulkomaille ja tänä vuonna jo 10 000 viisumia on myönnetty ulkomaille muuttaville. Muuttoa vastaan julkaistiin fatwa, joka kieltää muuton ”Palestiinan siunatuilta mailta” paitsi tilapäisesti esim. opiskelun vuoksi, kuten siinä todetaan.
JORDANIA MIEHITTI Juudean, Samarian ja Jerusalemin itäosan 1948 liittäen ne osaksi kuningaskuntaansa. Israel vapautti ne 1967 sodassa, ja 1987 Jordania luopui kaikista vaateistaan näihin alueisiin. Jordanian kuningas Abdullah II on aktiivisesti seurannut tilanteen kehitystä Juudeassa ja Samariassa peläten väkivallan leviämistä häneen omaan valtioonsa.
LÄÄKÄRIT osoittivat mieltään Gazassa julistamalla lakon vastalauseena lääkärin Fayez Al-Barawin kaappaamisesta, minkä yhteydessä häntä pahoinpideltiin ja ammuttiin kuusi kertaa jalkoihin. Lääkäri on tunnettu Hamasin kannattaja.
8. LONTOOLAINEN lehti Sunday Times kertoi sunnuntain uutisissaan, että Hizbullah on jatkanut linnoittautumistaan Libanonin eteläosaan vahvistaen ja ajanmukaistaen sinne rakentamiaan bunkkereita YK:n joukkojen silmien alla. IDF:n arvion mukaan Hizbullahin raketti-varastossa on nyt 20 000 rakettia, joukossa Fatah-110, jolla se yltää Beershebaan saakka.
IDF TUHOSI useita Hizbullahin rakentamia bunkkereita sodan aikana, mutta se rakentaa ja korjaa niitä aivan rajan tuntumassa. Lisäksi se rakentaa toista puolustusvyöhykettä Litanijoen pohjoispuolelle Israelin hyökkäyksen varalta.
9. www.debka.com raportoi, että Gazan turva-aita on varustettu See-Shoot (näe-ammu)
sähköisellä hälytysjärjestelmällä, jonka tuli ilmoittaa terroristien lähestymisestä. Se ei kuitenkaan onnistunut tunnistamaan journalisteja terroristeista, vaan nämä pystyivät tunkeutumaan eilen aidan läpi Israelin puolelle ja pääsemään IDF:n tukikohtaan, joka IDF:n ilmoituksen mukaan oli tyhjä. Debkafile toteaa, että kirkkaassa päivänvalossa suoritettu operaatio oli vähällä onnistua. DEBKAFILE myös paljastaa, että Syyrian ja Iranin sotilas- ja diplomaattiset viranomaiset ovat pitäneet tiiviitä keskusteluja valmistellen yhteistä rintamaa USA:n-Israelin hyökkäyksen varalle, jota he pitävät varmana lähitulevaisuudessa. Osapuolet sopivat, ettei Syyria aloita mitään sotilaallisia operaatioita Israelia vastaan koordinoimatta sitä ensin Iranin kanssa.
IRANISSA USKOTAAN, että USA iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan pommein ja ohjuksin, ja samaan aikaan Israel iskee Syyrian strategisiin ja sotilaallisiin kohteisiin. Iran uskoo, että USA:n ja Israelin välillä on myös sovittu operaation aikataulusta, jota viimeisteltiin Mofazin äskeisen USA:n matkan aikana, kertoo Debkafile.
10. VIISIVUOTIAS arabityttö Ramallahista ajoi maaliskuussa vanhempiensa ajamassa autossa Betlehemin luona, kun arabimellakoitsijat heittivät 5-kilon kiven autoa kohti. Kivi osui tytön, Jana Abu Jayeshin, päähän. Lähellä ollut lääkäri, IDF:n rykmentin komentaja Erez Kachal antoi ensiavun tytölle ja toimitti hänet sairaalaan Israelissa. Tyttö oli tajuton 9 päivää ja lähes kokonaan halvaantunut. Hän on nyt toipumassa ja liikuttaa käsiään