Friday, May 25, 2007

PERJANTAI 25.05.07
1. DIPLOMAATTISIA ALOITTEITA Jerusalemissa, voisi otsikoida päivän tärkeimpiä uutisia. Jpostin etusivun läpi huutaa uutinen kissankokoisin kirjaimin: ”Syyrian rauhantunnustelut saavat aikaan (stir) uutta kiinnostusta Jerusalemissa.” Lehden yksi vakiokommentoijista Herb Keinon käsittelee asiaa artikkelissaan ja Caroline B Glick ruotii sitä huomiointeja osastossa.
KEINON selvittää, että tämä uusi kiinnostus Syyriaa ja sen esityksiä kohtaan johtuu kahdesta tekijästä:
ENSIMMÄISEKSI KESKUSTELUT palestiinalaisten kanssa ovat pattitilanteessa. Hamasin kanssa ei periaatteessa voi neuvotella, koska se on luokiteltu terrorijärjestöksi, vaikka sen ”poliittinen siipi” johtaa PA:n hallitusta. Mutta sen ”sotilaallinen siipi” johtaa terrori-iskuja Israelin siviilikohteita vastaan Gazan alueen reunamilla, ja Hamas on uhannut aloittaa keskeytyneet itsemurha- ja muut terrori-iskut Juudeassa ja Samariassa. Fatah on PA:n hallituksessa ”nuoremman virkailijan” asemessa eikä PA:n puheenjohtajalla Mahmoud Abbasilla ole voimaa eikä tukea voidakseen tehdä palestiinalaisia koskevia päätöksiä. Abbasille Mekkan sopimus yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin välillä tarkoitti sielun myymistä paholaiselle.
Fatah, joka Abbasia tukee, on liian heikko ja hajanainen, sen varaan ei voi rakentaa.
TOISEKSI USA on muuttanut asennettaan Syyriaa kohtaan. Aiemmin USA vastusti kaikenlaista yhteydenottoa Syyrian kanssa, mutta tämä asenne on muuttumassa: USA:n kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi vieraili Damaskoksessa ja avoimesti kiitteli Syyrian hallitusta. Jokin aika sen jälkeen USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice (”Gondi”) tapasi Syyrian ulkoministeri Walid Muallemin Sharm el-Sheikissä. Tämä tulkitaan Jerusalemissa äänettömäksi luvaksi aloittaa keskustelut Syyrian johdon kanssa, vaikka se ei ole tehnyt elettäkään lopettaakseen terrorijärjestöjen tukemisen ja niiden päämajojen karkottamiseksi Damaskoksesta.
Tähän voitaneen lisätä Olmertin ahdinkotila, jonka purkamiseksi hän Sharonin tapaan tarvitsee kipeästi uusia aloitteita ja raflaavia otsikoita, jotka vierittävät median pois hänen harteiltaan.
CAROLINE B GLICK lisää tähän keitokseen Jpostin ”huomioitten” osastossa toisen diplomaattisen kehityssuunnan, joka tulee Jordanian taholta. Jordanian vielä nuorekas ja kannuksiaan etsivä kuningas Abdullah II on alkanut aktivoitua. Hän haluaa nostaa Jordanian tärkeäksi diplomaattiseksi tekijäksi Lähi Idässä. Tämän johdosta hän on puuttunut aktiivisesti poliittiseen kehitykseen maansa länsirajan takana.
JORDANIA SOLMI rauhansopimuksen Israelin kanssa 1994, jossa se luopui oikeuksistaan miehittämiinsä ja osaksi kuningaskuntaa liittämiinsä Juudean ja Samarian alueisiin. Vain Jerusalemin Temppelivuoren hallinnon sekä kristittyjen ja muslimien pyhien paikkojen suojelun noilla alueilla Jordania säilytti itselleen.
VÄKIVALTA JA ANARKIA Gazan alueilla on saanut Jordanian huolestumaan, että se voi levitä Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille ja sieltä Jordanian palestiinalaisenemmistön pariin, mikä voisi vaarantaa hashemiittien itsevaltiuden maassa. Abdullah II etsii mahdollisuuksia, joilla Jordania voisi aktiivisesti vaikuttaa lain ja oikeuden säilymiseen Juudeassa ja Samariassa. Tämä voisi edellyttää jonkinasteisen federaation muodostamista Jordanian ja näiden alueitten välille.
2. EDELLÄ KERROTUT diplomaattiset kehityssuunnat aiheuttavat toteutuessaan Israelissa suuria muutoksia.
ISRAELIN HALLITUKSEN ministerit ovat aloittaneet mielipiteen muokkauksen median ja kansan parissa levittämällä Syyriaa kosiskelevia myönteisiä lausuntoja: ”Syyria on vakaa ja keskeinen pelaaja Lähi Idässä”, luonnehti vaikutusvaltainen ministeri torstaina. Hän lisäsi, että kannattaa tutkia, mikä on Syyrian presidentti Bashar Assadin käsitys rauhasta. Virkailija antaa ymmärtää, että tällä toimenpiteellä voitaisiin vaikuttaa Syyrian sidonnaisuuteen Iranista, joka huomioidaan kaikissa Lähi Itää koskevissa tulevaisuuden suunnitelmissa. Iran on jo paikallinen suurvalta, ota tai jätä. Tämä ajatussuunta jopa ehdottaa, että näiden rauhansuunnitelmien myötä olisi mahdollista irrottaa Syyria Iranin vaikutusvallasta, lopettaa Syyrian tuki Hizbullahille ja saada Syyria siirtymään maltillisten arabimaitten (Saudi Arabia, Egypti, Jordania, Persianlahdenmaat, Pakistan, Turkki. jne.) leiriin.
ISRAELISSA YMMÄRRETÄÄN, että rauhansopimus Syyrian kanssa edellyttää luopumista Golanin kukkuloista ja muitakin myönnytyksiä Israelin taholta. Tämä voi olla vaikeaa, sillä valtaosa kansasta vastustaa Golanin luovuttamista ja se edellyttää kansanäänestystä.
TOISAALTA hallituksen piirissä uskotaan, että Syyrialle merkitsee enemmän se, että sen suhteet USA:n kanssa paranevat ja että USA luopuu tavoitteestaan hallituksen vaihdosta Syyriassa.
ISRAELIN HALLITUKSEN asenteen muutokseen Syyrian suhteen vaikuttaa hallituksen pelko, että ydinasein varustettu Iran tarjoaa Syyrialle suojaverhon, joka voi innostaa sitä vastuuttomiin seikkailuihin ellei peräti sodan provosoimiseen Israelin kanssa. Tämä ajatussuunta sisältää ajatuksen, ettei Syyria välttämättä etsi rauhansopimusta Israelin kanssa vaan keskusteluja siitä, joitten ansiosta Syyria saavuttaisi tärkeimmän tavoitteensa: USA:n suhteitten paranemisen ja Syyrian johtoa uhkaavien oikeustoimien keskeyttämisen luopumatta itse mistään.
MAARIV-LEHTI kertoo artikkelissaan, että Olmert uskoo saavuttavansa kolme tärkeää tavoitetta keskusteluissa Syyrian kanssa: Israel välttää uhkaavan sodan Syyrian kanssa; Syyria saadaan irrotettua Iranin sidonnaisuudesta; se auttaa hänen henkilökohtaista ahdinkotilaansa.
MAARIV-LEHTI tarkastelee artikkelissaan myös Jordanian epävirallista aloitetta. Olmert ei voi yksipuolisesti luovuttaa Juudeaa ja Samariaa, koska ei ole olemassa osapuolta, jolle ne voisi luovuttaa. Täten niiden luovuttaminen Jordanian jonkinasteiseen valvontaan tuntuisi kätevältä ja vierittäisi Israelia raatelevan väkivallan pois sen kimpusta. Pystyisikö Jordania hillitsemään terrorijärjestöjen toimintaa on kysymys, johon ei ole vastausta. Tähän ajatussuuntaan kuuluu idea, että antaa jordanialaisten hoitaa Israelin likaiset työt, koska arabeina he juutalaisia paremmin ymmärtävät, miten hallitusta vastustavia ääriaineksia tulee käsitellä.
3. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad esitti torstaina karmeita uhkauksia Israelia vastaan: ”Jo kuvittelette, että Palestiinan johdon pommituksilla ja teloituksilla luotte maaperää uusille hyökkäyksille Libanoniin tänä kesänä, voin kertoa teille, että erehdytte karkeasti. Jos toistatte saman virheen kuin viime kesänä, alueen kansojen meri tulee vihastumaan ja katkomaan sionistisen hallituksen juuret sen varresta.” Hän esitti teesinsä puhuessaan TV-lähetyksessä. Ahmadinejad lisäsi, että ”60 vuotta maahantunkeutumista ja teloituksia” on tarpeeksi: ”Jos ette lopeta maahantunkeutumista ja massamurhia, alueen kansojen käden voima tulevat hieromaan teitä rikollisia maalla (hautaamaan teidät).”
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mark Regev totesi Ahmadinejadin lausunnoista, että ne kuvaavat Iranin johdon kaikkein radikaalimpien ryhmien tukea Libanonissa ja Palestiinan Auktoriteetissa. ”Ahmadinejadin varat kouluttavat ja aseistavat äärimmäisen rauhanvastaisia elementtejä alueella. Jos on olemassa todellinen vaara alueen turvallisuudelle, se tulee laajennushaluisen fundamentalistisen Iranin taholta,” Regev luonnehti.
IAEA:N JOHTAJA Mohammed ElBaradei ilmaisi raporttinsa julkistamisen yhteydessä Iranin ydinsuunnitelmista, että Iran on ratkaissut ongelmat uraanin rikastamiseksi, ja nyt on vain ajan kysymys, miten se tästä lähtien etenee. Hän kertoi arvionaan, että Iran voi rakentaa ydinpommin kolmesta kuuteen vuoteen, ja sitä voisi kiihdyttää esim. uhka hyökkäyksestä sen ydinlaitoksia vastaan. ElBaradein raportti nähdään siten, että IAEA on hyväksynyt tosiasian, etteivät sanktiot voi enää pysäyttää Iranin etenemistä, ja että järjestö suosittelee kompromissiratkaisua Iranin ja YK:n välille, vaikka ei sitä suoraan sanokaan. Iranilla on nyt 1312 toimivaa sentrifugia ja 656 sentrifugia on valmiiksi asennettuina ja vain odottavat käynnistystä.
JERUSALEMISSA tuomitaan tapa, millä IAEA suosittaa poliittisia päätöksiä, jotka eivät Jerusalemin mielestä kuulu sen toimivaltaan. IAEA:n raportti voidaan katsoa antautumiseksi tosiasioitten edessä eikä enää vaadita, että Iran pakotettaisiin alistumaan YK:n valvontaan.
Pahinta Israelin kannalta on se, että maailman johtavat vallat, USA, Englanti, Ranska, Venäjä, Kiina ja Saksa, alkavat hyväksyä saman näkemyksen kuin IAEA.
4. UUTISOTSIKOITA
- TERRORISTIT ampuivat viisi Kassamia 11.00 mennessä, sytyttäen vehnäpellon tuleen. Suurin osa oli tarkoitettu Sderotia kohti. Ei ihmisvahinkoja.
- IAF teki 7 ohjusiskua eri puolilla Gazaa, yksi lähelle Haniyehin taloa. 11 ihmistä haavoittui iskuissa palestiinalaislähteitten mukaan.
- SHIMON PERESIN vaimo Sonja kiidätettiin sairaalaan sydänkohtauksen vuoksi.
- IDF kiihdyttää operaatioitaan Gazan alueella keskeyttääkseen ne kokonaan ennen ensi viikon G-8 maitten kokousta Berliinissä.
- AHMADINEJAD ilmoitti, ettei Iranin ydinohjelmaa pysäytä enää mikään.

Thursday, May 24, 2007

TORSTAI 24.05.07
1. HAMAS TARJOAA tulitaukoa Israelille, jos se lopettaa sotilasoperaationsa sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilla. Hamasin taipumisen kompromissiin lienee aiheuttanut Israelin hallituksen päätös ulottaa täsmäiskut myös terrorijärjestöjen poliittisiin johtajiin.
HAMAS OTTI UHKAUKSEN tosissaan. Se arkaili pitkään, ennen kuin sen johtajat uskalsivat osallistua eilen keskusteluihin Mahmoud Abbasin kanssa Gazassa, joissa pyrittiin lopettamaan Hamasin ja Fatahin väliset tulitaistelut. Pääministeri Ismail Haniyeh suostui tulemaan tilaisuuteen vasta aivan viime hetkellä eikä jordanialaisia lehtimiehin päästetty seuraamaan keskusteluja.
ISRAEL ilmoitti, ettei se suostu Hamasin esittämään tulitaukoon sen ehdoilla. IDF haluaa säilyttää liikkumisvapautensa ainakin Juudeassa ja Samariassa ja osittain myös Gazassa.
IDF LÄHETTI joukkojaan eilen Gazan alueelle Khan Yunisin kaupungin lähelle, jossa he tutkivat useita taloja ja pidättivät seitsemän palestiinalaista kuulusteluja varten, mutta vapauttivat heidät pian. Operaation tarkoituksena oli selvittää, mistä Kassam-raketteja ammutaan. Asukkaille jätettiin käsinkirjoitettuja lappuja, joissa uhattiin talon hajottamisella, jos sen alueelta ammutaan raketteja. IAF suoritti lentoja Gazan yllä tuhoten ns. ”toimenpidejoukon” käyttämän yksityistalon sekä pommittaen sen harjoitusaluetta. Kuusi palestiinalaista haavoittui näissä iskuissa.
TERRORISTIT AMPUIVAT keskiviikkona 11 Kassam-rakettia sekä kranaatteja Israelin puolelle. Tiistaina he ampuivat 9 Kassam-rakettia. Osa raketeista putosi lähelle Sderotia, osa Ashkelonia sekä muita juutalaisasutuksia, kuitenkin ilman ihmisvahinkoja.
EU:N ULKOASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana sai puolustusministeri Amir Peretziltä ohjeita jatkaa PA:n boikottia. Peretz kertoi Solanalle, että on vaikea pidätellä armeijaa jatkuvan rakettitulen alla vastaamatta siihen mitenkään, ja että IDF:n kärsivällisyys alkaa loppua.
2. IDF ESTI terrori-iskun Gush Etzionin alueella Betlehemin lähellä pidättäen 20 terroristia, osa kuului Islamic Jihadiin. IDF:n tiedotteen mukaan heillä oli valmiit hyökkäyssuunnitelmat.
NABLUSIN ALUEELLA sotilaat ja turvallisuusjoukot pidättivät 33 Hamasin johtajaa, mukana kansanedustaja, opetusministeri ja Nablusin pormestari. IDF myöntää tehneensä pidätykset.
SYYRIASSA ASUVA Hamasin virkailija Muhammad Nazzal kertoi, että Hamas tekee tarvittavat varotoimet johtajiensa suojelemiseksi ”tältä veriseltä ja murhanhimoiselta sionistiselta yhteisöltä, joka haluaa murhata vaaleilla valitun pääministerin”. Hän uskoo että Khaled Mashaal on myös IDF:n teloitettavien listalla. Kansanedustaja Salah Bardaweel (Hamas) ilmaisi myös huolensa Haniyehin turvallisuudesta, koska ”meillä ei ole arabien eikä länsivaltojen turvatakuita hänestä”.
ABBAS JA HANIYEH päättivät muodostaa Fatahin ja Hamasin yhteisen joukko-osaston, jonka tehtävänä tulee olemaan varmistaa tulitauon pitävyys järjestöjen välillä. Molempien järjestöjen edustajat matkustavat pian Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleimanin pyynnöstä Kairoon viimeistelemään sopimusta ja etsimään keinoja, joilla taistelut voidaan estää tulevaisuudessa.
Abbas tapasi Gazassa myös Islamic Jihadin edustajia.
3. IRAN JATKAA uraanin rikastamista huolimatta YK:n alaisen IAEA:n varoituksista, kansainvälisestä painostuksesta ja osittaisesta kauppasaarrosta. IAEA:n johtaja Mohammed ELBaradei ilmaisi raportissaan järjestölle huolensa, että Iran näyttää ylittäneen aiemmin havaitun vaikeuden rikastamisprosessissa ja jatkaa nyt esteettä seuraavaan vaiheeseen. Iranilla on tiettävästi 1300 toimivaa sentrifugia ja on aikeissa lisätä niitä ainakin 1600:an lähiaikoina.
ElBaradein raportti saanee YK:n turvallisuusneuvoston jyrkentämään sanktioitaan asettamalla Iranille kolmannen boikotin.
ISRAEL on erittäin huolestunut siitä, että Iran systemaattisesti polkee YK:n päätöksiä.
WASHINGTONISSA epäillään, että Iranilla on salainen ydinohjelma, jota se on jatkanut viimeisen neljän vuoden ajan, jona IAEA on pyrkinyt valvomaan sen ydinohjelman toteutumista.
IAEA:n piirissä tunnustetaan, että sen mahdollisuudet saada tietoja Iranin tämän hetkisestä ydinsuunnitelman tasosta ovat pienentyneet kaiken aikaa.
MUUTAMAN EDELLISEN VIIKON AIKANA liikkuneitten tietojen mukaan Iranilla on nyt 1312 toimivaa sentrifugia Natanzissa, jotka pystyvät rikastamaan uraania 4.8 prosenttiin, joka on riittävä voimalakäyttöön. Toiset 328 sentrifugia on asennettu ja vielä toiset 328 sentrifugia asennettiin toukokuun 13. päivänä. Tämän mukaan Iranilla on nyt 1600 toimivaa sentrifugia, puolitoista vuotta sitten 40, kertoo YK:n virkailija. ”Tahti on merkittävä,” hän toteaa.
USA JATKAA suurta laivastonsa keskittämistä Persianlahdelle. Se tuo sinne paikalla olevan kahden lentotukialuksen ja niiden saattoalusten lisäksi yhdeksän uutta sota-alusta. USA ilmoittaa, että niiden tarkoituksena on suorittaa harjoituksia lahdella, mutta ei paljasta, onko niillä muita tehtäviä psykologisen pelottelun rinnalla. Iranin ohella Irakin tilanteen kärjistyminen ja lähestyminen lakipistettään USA:n valmistellessa irtautumista Irakista voi olla toinen syy laivaston keskitykseen.
4. UUTISOTSIKOITA
- KAKSI IDF:N sotilasta haavoittui lievästi Gush Katifin alueella Dugitin raunioilla palestiinalaisten ampumista luodeista.
- IDF pidätti terrorisolun Sikemin (Nablusin) lähellä. Solu suunnitteli itsemurhaiskua.
- ISRAEL OSTANEE kaasua BP:n yhtiöltä Gazan alueen rannikolta 4 miljardin USD arvosta. Summasta menee miljardi USD rojalteina PA:n kassaan.
- TERRORISTIT AMPUIVAT tänään kolme Kassamia Sderotiin, ei vahinkoja.
- GENEVEN suuri synagoga tuhoutui viime yön aikana tulipalossa. Se rakennettiin 1970-luvulla Malagnoun kaupunginosaan. Tiedot ovat alustavia.
- FATAHIN JOHTAJAN Maher Migdadin taloa tulitettiin myöhään eilen illalla pian sen jälkeen, kun tulitaukosopimus oli solmittu Fatahin ja Hamasin välillä. Migdad oli itse poissa talostaan. Fatah syyttää Hamasia iskusta.
- USA JA ISRAEL ovat yhdistämässä ohjuspuolustuksensa 2013 mennessä. Lyhyen matkan rakettien tuhoamiseen tarkoitettu vastaohjusjärjestelmä Davidin Linko valmistuu kahdessa vuodessa. (Debkafile)
- ISRAEL ANTOI luvan Abbasin henkivartiokaartille harjoitella Jerikon edustalla.
- JERUSALEMIN kaupunki kielsi Arkadi Gaydamakia pystyttämästä telttakylää Sderotin pakolaisille kaupunkiin. Se pystytetään torstaihin mennessä Tel Avivin Yarkonin puistoon 1200 asukasta varten. Myös Israelin hallitus on kuljettanut yli tuhat Sderotin asukasta pariksi päiväksi pois kaupungista hotelli- ym. majoitukseen Gaydamakin innoittamana.
- IAF ISKI OHJUKSILLAAN kolmeen rahanvaihtokojuun Gazassa haavoittaen kolmea ihmistä. Niiden kautta välitettiin varoja miljoonia USD Syyriasta ja Iranista. Neljäs isku osui autoon, jossa kaksi ihmistä haavoittui, mutta autoa ajaneet terroristit pääsivät pakenemaan ennen ohjuksen iskua.
- AMNESTY INTERNATIONAL syyttää Israelia ja Hizbullahia sotarikoksista Libanonin sota II:n aikana. Israelin mielestä raportti on vahvasti liioiteltu ja perustuu virheellisiin tietoihin ja arviointeihin.
- SDEROTIN KAUPUNKIIN rakennetaan väestönsuojia Kansainvälisen juutalais-kristillisen ystävyysseuran (IFCJ) lahjoittamalla 6 miljoonalla USD:lla.
Sderotissa on 58 väestönsuojaa, mutta ne eivät ole riittävät eivätkä sovellu
pitkäaikaiseen oleskeluun.
- ISRAELISSA ALKAA neljän kuukauden päästä shmita-vuosi, sapattivuosi, jonka
aikana maan tulee olla kesantona. Monet kibbutsit ja maanviljelijät ovat kiertäneet
tätä juutalaisen Lain määräystä myymällä maan tilapäisesti ulkopuoliselle.
Osa kuluttajista ja välittäjistä ei halua ostaa tuotteita tällaisilta tiloilta, ja niiden
määrän pelätään kasvavan, mikä aiheuttaa menetyksiä tuottajille. Edellisellä
kerralla näitä oli 15 % välittäjistä, mutta määrän uskotaan nousevan 25 %:in.
Sapattivuosi on joka seitsemäs vuosi. ( 3.Ms.25:1-7)

Tuesday, May 22, 2007

TIISTAI 22.05.07
1. HAMAS UHKAA LAAJENTAA pienoissotaansa Israelia vastaan. Maanantain aikana 19 Kassam-rakettia ammuttiin rajan yli Gazasta Israeliin. Rakettien osumatarkkuus on selvästi parantunut kuten myös niitten räjähdysvoima. Raketeissa ei ole ohjausjärjestelmää, ne suunnataan kohteeseen arvioimalla matka, tuulen suunta ja voimakkuus ja muut mahdolliset tekijät. Niiden laukaisualusta on yksinkertainen yhden miehen kannettava teräskehikko. Niitä ja raketteja voidaan säilyttää asuintiloissa, kuten usein tapahtuu, ja ampua talojen puutarhasta tai tasakatoilta. Tämän johdosta niiden havaitseminen ja tuhoaminen ennen ampumista on vaikea.
EILEN ILLALLA kahdeksan aikaan kaksi rakettia ammuttiin Sderotin kaupunkiin. Toinen niistä osui suoraan autoon, jossa istunut 32-vuotias nainen Shirel Feldman (Friedman)sai surmansa matkalla sairaalaan. Kaksi muuta haavoittui raketin sirpaleista ja tusinan verran sai shokkihoitoa.
AIKAISEMMIN PÄVÄLLÄ IAF:n ohjus osui Beit Lahiyassa autoon, jossa 4-hengen Islamic Jihadin rakettimiehistö oli matkalla kohteeseensa. Tämä miehistö oli syyllistynyt useisiin raketti-iskuihin, mm. siihen jossa 57-vuotias Fatima Slutsker sai surmansa ja Peretzin henkivartija haavoittui marraskuussa 2006. Shin Bet antoi IAF:lle tiedot auton liikkeistä.
TOISESSA IAF:N ISKUSSA hajotettiin Kassam-rakettien valmistusverstas.
TERRORIJÄRJESTÖT ovat antaneet jäsenilleen ohjeet olla käyttämättä käsipuhelimiaan, koska niitä voidaan kuunnella, sekä välttää autojen käyttämistä. Monet tärkeimmistä johtajista ovat menneet maan alle vaihtaen paikkaa asunnosta toiseen.
HAMAS ANTOI OHJEET jäsenilleen aloittaa terrori-iskut Juudeassa ja Samariassa. He tulevat yrittämään itsemurha-iskuja sekä järjestämään väijytyksiä autoilijoille Israelin valtateillä.
Hamas uhkasi jo aiemmin, että seuraavat iskukohteet ovat Ashkelonissa, Netivotissa ja muissa kaupungeissa, joihin heidät parannetut Kassam-rakettinsa yltävät. Hamasilla ja Jihadilla on Siinailta salakuljetettuja Grad-luokan Katjusha-raketteja, joiden kantomatka on 25 km. IDF on ottanut uhkauksen todesta ja aloittanut valmistelut suojelutoimista vaaranalaisissa kaupungeissa.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ephraim Sneh kertoo, että kotirintaman vastuullisena johtajana hän on antanut ohjeet väestönsuojelun valmisteluista väestönsuojista alkaen.
YLEISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter selvittää, että täsmäiskujen kohteina ovat pääministeri Ismail Hamiyeh (Hamas), Khaled Mashaal (Hamas), Izzadin Kassam komentaja Muhammad Deif (Hamas), Izzadin Kassam komentaja Gazassa ja pomminrakentaja Ahmad Jaberi (Hamas) ja Khaled Mansour, Islamic Jihadin ”sotilassiiven” komentaja.
2. SDEROTISSA VIERAILI eilen korkeita vieraita lähituntuman saamiseksi tilanteesta sotarintamaan joutuneessa kaupungissa. Ehud Olmert, Tzipi Livni ja poliisin ylitarkastaja David Cohen olivat ulkomaisten vieraittensa EU:n ulkoasioitten johtajan Javier Solanan ja Englannin suurlähettilään Ton Phllipsin tukena kaupunkivierailussa samaan aikaan maanantaina illalla, kun raketteja satoi kaupunkiin. Hekin joutuivat vierailunsa aikana etsimään suojaa raketeilta.
VIHAISET ASUKKAAT järjestivät rajun mielenosoituksen kaupungintalon edustalla, jossa Livni ja Solana pitivät lehdistötilaisuutta. Livni pyrki vakuuttamaan, ettei tulitauko ole voimassa Israelissa ja että se on terrorijärjestöille vain peittona, jonka suojassa ne voivat täydentää asevarastojaan.
KAUPUNGIN ASUKKAAT keskeyttivät Livnin puheen huudellen hänelle: ”Livni, sinä olet huora. Eroa, eroa!” He heittelivät jätteitä ja kaikenlaista rojua panssaroituihin autoihin, joissa Livni, Olmert ja vieraat ajoivat pois kaupungista.
BRITTILÄHETTILÄS Phillips oli aiemmin päivällä tavannut kaupunginjohtaja Eli Moyalin ja kuunnellut useita liikuttavia tarinoita kaupunkilaisilta. Phillips totesi, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja suojella kansalaisiaan ja vaati rakettitulen lopettamista.
SAMAA TOISTELI EU:n lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzai, joka lisäsi oman arominsa: IDF:n tulee noudattaa suhteellisuutta ja pienintä välttämätöntä voimaa. Hän kieltäytyi arvioimasta, noudattiko IDF näitä normeja. Hän ei tiennyt Livnin esityksestä kansainvälisistä joukoista Philadelphia-käytävälle Gazassa, mutta totesi, että jos niitä pyydetään, molempien taistelevien osapuolten tulee hyväksyä ne ja niiden tulee voida toimia ilmapiirissä, joka sallii sen operoida vapaasti.
EU hyväksyi sen alaisten EUBAM joukkojen toiminnan jatkumisen Rafahin rajaterminaalissa kuudeksi kuukaudeksi, vaikka niiden toimintaperiaatteista vieläkin keskustellaan. EUBAM joukot ovat joutuneet toistuvasti pakenemaan terminaalista terroriuhkausten vuoksi.
LIBANONIN ARMEIJAN sotilaat käyttivät paljon suoraviivaisempia otteita taistellessaan Tripolin lähellä Nahr al-Bared pakolaisleiriin linnoittautuneita Fatah al-Islam joukkoja vastaan. Sen nimenä oli aiemmin Fatah Intifada, mutta muutti nimensä myöhemmin ja sen uskotaan olevan sidoksissa Al-qaidan kanssa. Sitä johtaa Abu Khaled joka värväsi satoja palestiinalaisia joukkoihinsa ja koulutti niitä. Libanonissa uskotaan, että levottomuudet pakolaisleirissä alkoivat Syyrian käskystä, millä halutaan siirtää huomio pois Rafik Haririn murhatutkimuksista.
LIBANONIN ARMEIJA katkaisi veden- ja sähkönsaannin pakolaisleiristä ennen taistelujen alkamista, toimi, mitä on suositeltu IDF:n keinoksi vaikuttaa Gazan terroristeihin.
3. UUTISOTSIKOITA
- SDERORIN LAPSET eivät halua asua kaupungissa, kun he kasvavat isoksi. 800 lasta oli viety Bat Yamitin vesileikkikeskukseen Holonissa voidakseen saada hetkeksi lepoa jatkuviin raketti-iskuihin heidän kotejaan vastaan.
- SDEROTIN ASUKKAAT valittavat, että seitsemän vuotta raketti-iskujen kohteena on aiheuttanut heissä yliherkkyyttä ja diabetesta. Arviolta tuhat kaupungin asukasta on käyttänet psykiatrisia palveluja, mutta tarve on paljon suurempi.
- HALLITUS ON ASETTANUT 400 miljoonaa NIS Gazan lähialueilla sijaitsevien rakennusten vahvistamiseen Kassamin-kestäviksi. Siilipuolustus näyttää olevan Olmertin hallituksen valitsema toiminta asukkaittensa suojaamiseksi. Mikään normaalivaltio ei sietäisi sitä määrää raketteja ja kranaatteja, itsemurhaiskuja ja pommihyökkäyksiä kansalaisiaan vastaan kuin Israel iskemättä takaisin ilman armoa. Mikään muu valtio ei myöskään kasva taloudellisesti hyökkäysten alaisena kuin Israel, kuten eräs brittilehti asian ilmaisi.
- USA:N LÄHETTILÄS ISRAELIIN Richard Jones joutui pyytämään anteeksi lausuntoaan, jossa hän kehotti Israelia olemaan onnellinen, ettei vakoilusta elinkautiseen tuomittua Jonathan Pollardia teloitettu. Kaiken kohtuullisuuden mukaan, koska ei ole yksiselitteisesti tiedossa, mikä Pollardin suurin syytös oli, hänen 21 vuotta kestänyt tuomionsa kärsiminen eristyssellissä ilman armoa, on USA:n valtion harjoittamaa kidutusta, jota ei voi puolustella millään järkisyillä.
- NORJA ALOITTAA suorien avustusten lähettämisen PA:n hallitukselle, kertoi ulkoministeri Jonas Gahr maanantaina. Norja suorittaa ensimmäisen 10 miljoonan USD tukieränsä lähiaikoina. Norjan ulkoministerin mukaan sen tapa tavata PA:n hallituksen ministereitä antaa sille mahdollisuuden protestoida raketti-iskuista.
- SEKSUAALISESTA HÄIRINNÄSTÄ 120 päivän yhteiskuntapalvelukseen tuomittu ja tuomionsa kärsinyt Hain Ramon (Labour) palasi Knessetiin maanantaina. Olmert onnitteli tätä vanhaa ideologista kamuaan lämpimästi ja on aikeissa nimittää hänet ministerinvirkaan, ehkä talousministeriöön.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ei uskaltanut osallistua Knessetin tarkastus-valiokunnan kokoukseen, jossa tarkasteltiin valtiontarkastajan Michal Lindenstraussin viraston laatimaa raporttia Olmertin rikoksista ja ennen kaikkea Olmertin oikeuskansleri Mazuzille tekemästä vaatimuksesta tutkimusten aloittamiseksi Lindenstraussin häntä vastaan harjoittamasta ajojahdista, kuten Olmert asian näkee.
- HARVINAINEN Torah-rullan kappale asetetaan julkisesti nähtäville Israelin Museossa tänään. Dokumentti on osa ns. ”Meren laulua” (Song of the Sea), joka sisältyy Exodukseen (2.Ms.13:19 -16:1). Se käsittelee ns. ”äänetöntä aikakautta” 600 vuoden ajalta kolmannelta kahdeksanteen vuosisataan, jolta ajalta ei ole juuri mitään heprealaisia dokumentteja. Laulua pidetään yhtenä merkittävimmistä teoksista, jossa ylistetään israelilaisten Punaisenmeren ylitystä. Sen uskotaan olleen osa laajaa keskiaikaista juutalaista käsikirjoitusta, joka löydettiin Kairon Ben-Ezra synagogasta myöhään 19. vuosisadalla. (JP Etgar Lefkovits 22.05.07)
- ISRAELISSA ALKAA tänä iltana Shavuot-juhla, jota vietetään Toran (Laki, Opetus) antamisen kunniaksi. Shavuot (Pentecost) tarkoittaa suomeksi viikot. Se on myöskin sadonkorjuujuhla ja 49. päivä Omerin laskennassa, 7 viikkoa sederistä.
(3.Ms.23:15-16)
- JUUDEAN JA SAMARIAN palestiinalaisalueet suljettiin liikenteeltä juhlien ajaksi.
Arkadi Gaydamak pystyttää telttakylän Sderotin pakolaisille juhla-ajaksi. Rakettituli
Gazasta jatkui tänä aamuna, ainakin kolme Kassamia ennen puoltapäivää.

Monday, May 21, 2007

MAANANTAI 21.05.07
1. IDF TULEE iskemään myös terrorijärjestöjen poliittisiin johtajiin, päätti hallitus eilisessä viikkokokouksessaan. Olmert ja Livni eivät ole olleet ihastuneita tästä mahdollisuudesta, koska se edellyttää selityksiä maailman johtajille ja medialle, mutta he joutuivat taipumaan turvallisuus-virkailijoitten ja kansan vaatimuksiin. Varsinkin Sderotin asukkaat ovat sotajalalla. He marssivat eilen tärkeään tienristeykseen, jonka he sulkivat maaten tiellä ja polttaen autonrenkaita. KAUPUNGIN TEOLLISUUSLAITOSTEN johtajat aikovat järjestää mielenosoituslähetystön Jerusalemiin, että sanoma menisi paremmin perille. Eilen yksi Kassam-raketti osui ravintolaan Sderotin lähellä sytyttäen sen tuleen ja polttaen sen maan tasalle. Ravintola oli sunnuntaisin kiinni. Sen johtaja oli poistunut tiloista vain viisi minuuttia ennen raketin iskua.
PIAN HALLITUKSEN PÄÄTÖKSEN jälkeen IAF ampui raketin Hamasin saarnaajan, Hamasin sotilaallisen komentajan Ahmed Jabarin hengellisen mentorin, sheikki Halil al-Hayan taloon Gazassa. Sheikki ei ilmeisesti ollut itse paikalla, mutta seitsemän hänen perheensä jäsentä ja henkivartija saivat surmansa iskussa. IDF kieltää tarkoittaneensa iskua sheikin taloon, vaan miesryhmään, joka käveli kadulla. Isku taloon oli erehdys, kerrotaan IDF:n taholta. (Debkafile)
Jpostin artikkelin mukaan iskussa haavoittui lisäksi 13 ihmistä.
2. PALESTIINALAISET TERRORISTIT ampuivat 15 Kassam-rakettia eilen sunnuntaina Gazasta Israeliin, useimmat niistä Negeviin aukioille paikoille ilman tuhoja. Viime yön aikana terroristit ampuivat viisi rakettia lisää ja tänä maanantaiaamuna 10.00 mennessä neljä rakettia.
Hamasin edustajat kertovat, että se on kehittänyt uusia rakettimalleja, joissa on kaksoismoottorit ja joihin mahtuu enemmän räjähteitä. Niiden kantomatkaksi kerrotaan 23 km, minkä ansiosta niitä voidaan ampua Israelin puolelle mistä tahansa Gazan aluetta. Lyhyen kantomatkan Kassamit lentävät 4-6 km, ja niitä ammutaan Gazan pohjoisosasta, josta niillä yltää Sderotiin.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS täsmäiskuista Hamasin poliittisia johtajia vastaan on voimassa myös Juudean ja Samarian alueilla, mikä saa terroriin osallisiksi havaitut Hamasin kansanedustajat ja virkailijat pakoilemaan sekä ilma- että maajoukkojen metsästystä.
PA:N SAARNAAJAT ovat avoimesti alkaneet ottaa kantaa Hamasin ja Fatahin välisiin tulitaisteluihin omalta poliittiselta sidonnaisuudeltaan lähtien. Tämä on aiheuttanut kiivaita yhteenottoja moskeijoissa nyrkein sekä sanasotaa onneksi kuitenkin ilman aseita. Tätä tapahtuu sekä Gazan alueella että Juudeassa ja Samariassa. Varsinkin Mahmoud Abbas ja häntä tukevat Fatahin jäsenet ovat joutuneet kiivaan arvostelun alaisiksi.
DAMASKOKSESSA Hamasin johtaja Khaled Mashaal joutui pakenemaan moskeijasta tilaisuuteen tulleiden syyttäessä häntä Hamasin ja Fatahin välisistä taisteluista.
Ainakin kahdessa moskeijassa Gazan alueella saarnaajat ovat joutuneet pakenemaan Fatahin kannattajien noustessa heitä vastaan heidän todettuaan, että taisteluissa kuolleet Fatahin kannattajat joutuvat suoraan helvettiin. Hamasin aseistetut joukot tulivat paikalle saaden kansan rauhoittumaan, mutta epävarma jännitys ryhmien välillä jatkuu.
3. VIIKONVAIHTEEKSI neuvoteltu tulitauko Fatahin ja Hamasin välillä näyttää suurimmaksi osaksi pitävän. Ryhmien edustajat kokoontuivat sunnuntaina Egyptin suurlähetystöön Gazassa vahvistaakseen sopimusta taistelujen lopettamiseksi. Hamas ilmoittaa, että 22 sen jäsentä on kuollut ja 80 haavoittunut viimeisen viikon aikana. Monet surmansa saanet oli teloitettu sen jälkeen, kun heidät oli pidätetty. Eräässä kuvasarjassa näytetään, miten Fatahin edustaja ampuu Hamasin miestä jalkaan saaden tämän kaatumaan maahan, minkä jälkeen hän ampuu maassa avuttomana makaavaa miestä lähietäisyydeltä suoraan päähän.
SYYTÖKSET ovat kuitenkin jatkuneet molemmin puolin. Hamasin jäsenet syyttävät, että PA:n turvallisuusjoukot toimivat yhdessä Israelin ja USA:n kanssa Hamasin eliminoimiseksi, kuten tapahtui Hamasille kuuluvan yliopiston tulituksen aikana. Hamasin jäsenet kutsuvat PA:n turvallisuusjoukkoja Lahad-armeijaksi Libanonin esimerkin mukaan, tai uusiksi ristiretkeläisiksi.
4. USA LUPAA Abbasille uskollisille joukoille lisää aseita ja ammuksia ja muita sotilaallisia tarvikkeita. ”Heidän tarvitsee vain pyytää, aseet ovat valmiina”, sanotaan USA:n taholta. Israelin hallitus ei liene vielä päättänyt, voiko se sallia aselähetysten viemisen Rafahin terminaalin kautta Fatahin joukoille. Jpostin pääkirjoituksessa varoitetaan antamasta lisää aseita palestiinalaisille, edes Abbasille uskollisille Force 17 ”presidentin henkivartijakaartille”, koska monet sen jäsenistä palvelevat vapaa-aikoinaan al-Aksan joukoissa ja lisäksi Hamas sanoo soluttaneensa jäseniään kaikkiin PA:n turvallisuusjoukkoihin, myös Force 17.
5. ISRAEL BEITEINUN johtaja Avigdor Lieberman teki hallitukselle uhkavaatimuksen luonteisen esityksen: Jos hallitus ei toimi päättäväisesti Hamasin terroristeja vastaan ja lopeta Kassam-rakettien ampumista, hänen puolueensa eroaa hallituksesta. Oliko Liebermanin vaatimus Arkadi Gaydamakin innoittama poliittinen veto vai todellinen huoli Sderotin ja muitten Gazan raja-asutusten asukkaitten turvallisuudesta, jäänee ilman vastausta. Monet tarkkailijat ovat kuitenkin alkaneet entistä tarkemmin seurata Gaydamakin toimia. He jopa vihjaavat, että Gaydamak ohjaa nyt hallitusta, antaa sille ohjelman, jota sen tulee noudattaa vasten tahtoaan.
GAYDAMAK lupasi 30 miljoonaa USD Sderotin julkisten rakennusten vahvistamiseksi Kassamin-kestäviksi ja rakentaa satoja asuintaloja kaupunkiin, joissa on huomioitu asukkaitten turvallisuus.
Tämä sai ministeri Meir Sheetritin kiivaaseen vastahyökkäykseen väittäen, että Sderotissa on tarpeeksi väestönsuojia ja että jokaisessa talossa tulee olla sellainen. Tässä ministeri tietenkin puhuu palturia. Yksityistalojen väestönsuojat eivät pysty majoittamaan suurta perhettä, julkisia väestönsuojia ole tarpeeksi eikä niitä ole varustettu suurta ihmismäärää varten.
6. KASSAM-RAKETTIEN ampuminen Israeliin jatkuu. Aamupäivän kuluessa ainakin neljä rakettia rekisteröitiin. Yksi niistä putosi silmähavaintojen mukaan Ashkelonin teollisuusalueelle, mutta vahingoista ei ole tietoa. Toiset putosivat lähelle Sderotin kaupunkia ja läheistä kibbutsia.
IDF on myös jatkanut iskujaan Gazan alueelle. Eilen ohjukset osuivat sähkönjakelukeskukseen pimentäen 50 000 asukkaan asunnot. Toinen ohjus tuhosi Kassam-rakettiverstaan.
TERRORISTIT ovat ampuneet ainakin 140 Kassam-rakettia ja 33 kranaattia Israelin puolelle Negeviin ja asutuskeskuksiin siellä viikon aikana.
KANSANEDUSTAJA Israel Hasson vaatii, että Kassam-rakettien aiheuttamia tuhoja korjataan Israelin keräämillä tulli- ym. tuloilla eikä siirretä niitä PA:n kassaan.
IDF:N EDUSTAJA kertoo, että sen operaatioissa on kuollut 13 palestiinalaista 24 tunnin aikana.
HAMAS UHKAA kaapata lisää israelilaisia siviilejä ja sotilaita sekä aloittaa itsemurha-iskut uudelleen, uusimpana aseena nais-terroristit. Nitzar Riyan, Hamasin poliittiselta osastolta, kehottaa palestiinalaisia taistelemaan Israelia vastaan, kunnes viimeinenkin juutalainen on poistunut Palestiinan alueelta. Palestiinalaiset ovat vaatineet, että Rolling Stone rock-yhtyeen tulee peruuttaa konserttinsa Tel Avivissa.
MAANANTAIN Kassam-rakettien miehistöt kuuluivat Islamic Jihadiin ja Palestiinan vastarintakomiteaan (PRC).
ISRAELIN TURVALLISUUSMIEHET ovat vaatineet, että Israel omaksuu samantapaisia metodeja, mitä palestiinalaiset käyttävät taisteluissaan. Sen mukaan IDF lähettäisi pieniä erikoisjoukkojen osastoja salaisiin operaatioihin. Ne pystyisivät eliminoimaan etsittyjä terroristeja ja tuhoamaan rakettiverstaita ja aiheuttamaan tuhoa PA:n infrastruktuurille pienin kustannuksin ja vahingoittamatta siviileille.

Sunday, May 20, 2007

SUNNUNTAI 20.05.07
1. ISRAELIN HALLITUKSEN JA TURVALLISUUSMIESTEN Gazan tilanteen käsittelyä voisi verrata masokismiin tai patologiseen itsepetokseen, kuten eräs kolumnisti sitä kuvaili. IDF:n ja turvallisuusvirkailijoitten väliset keskustelut Gazan tilanteesta alkoivat jo viime viikolla ja niitä jatketaan tänään. Näistä keskusteluista on tarkoitus tehdä yhteenveto ja suositus hallituksen turvallisuusjaostolle, joka tulee antamaan operatiiviset ohjeet armeijalle. Niiden ei kuitenkaan uskota poikkeavan siitä, mitä Olmert, Livni ja Peretz ovat asiasta aiemmin päättäneet.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS tullee noudattamaan samoja virheellisiä ohjeita, joita noudatettiin Libanonin sota II:n yhteydessä: IAF tulee moukaroimaan Hamasille kuuluvia teollisuuslaitoksia, instituutteja ja infrastruktuuria sekä rakettimiehistöjä sikäli, kuin niitä havaitaan. Tykistöä ja panssareita on tarkoitus käyttää hyvin rajoitetusti ja vain selkeästi osoitettavissa kohteissa. Maajoukkojen hyökkäys Gazaan näyttää olevan optio, jota ei käytetä.
PUOLUSTUSMINISTERI Peretz käyttää kauniilta kuulostavia fraaseja: ”Massiivinen maahyökkäys Gazaan ei palvele Israelin etuja. Myöskään kaasun, veden ja sähkön katkaiseminen ei tule kysymykseen, koska se saisi koko Palestiinan kansan liittoutumaan Hamasin kanssa. Me tulemme jatkamaan operaatioitten kehittelyä emmekä hylkää yhtään optiota, joilla voimme estää vihollistamme vahingoittamasta meitä. Haluamme tehdä kaikille selväksi, ettemme aio sallia kenenkään vahingoittaa Israelin kansalaisia.” Ota siitä sitten selvää.
PERETZIN LAUSUNNON VIIMEINEN osa oli vastauksena toimittajan kysymykseen, onko IDF valmis iskemään myös Hamasin kaltaisten järjestöjen ”sotilaallisia” johtajia vastaan.
OLMERTIN TAKTIIKKANA NÄYTTÄÄ olevan toimia etanan vauhtia ja tehdä muutama täsmäisku valittuja kohteita vastaan kuten tähänkin asti.
TÄMÄN TAKTIIKAN ongelmana on se, että se jättää terrorijärjestöjen raketti- ja asevarastot koskemattomiksi, aivan kuten Libanonin sodassa, jossa IDF moukaroi Hizbullahin laitoksia ja autokolonnia, mutta salli sen rakettimiehistöjen jatkaa iskujaan Israeliin viikkokausia.
TURVALLISUUSVIRKAILIJA puki IDF:n taktiikan sanoihin: ”Emme iske vain kiinteistöihin. Haluamme, että Hamas joutuu maksamaan osallistumisestaan terrorismiin.” Hamasin tuhoaminen järjestönä näyttää tämän mukaan olevan suljettu pois suunnitelmista.
OLMERTIN KANSLIA SELVITTELEE kantaansa näin: ”Herkkä tasapaino tulee voida säilyttää. Pyrimme tasapainoilemaan rajun iskun tarpeellisuudesta Kassam-hyökkäysten jälkeen kuitenkaan aiheuttamatta täydellistä tuhoa kansainvälisen reaktion pelossa. Toiseksi, vaikka pyrimme saattamaan Kassam-iskut siedettävälle tasolle, emme halua joutua tilanteeseen, jossa meidät vedetään uudelleen Gazan hiekkadyyneille. Tasapainoilemme näiden optioiden välissä.”
2. EDELLINEN PUOLUSTUSMINISTERI Shaul Mofaz vaatii, että IDF:n tulee iskeä terrorijärjestöjen johtajiin ja nopeasti. Sderotin kaupunki kutsui Mofazin turvallisuuskeskusteluihin sunnuntaiksi. Sderotin johdon mielestä Mofaz tulee valita Peretzin tilalle puolustusministeriksi.
LAUANTAIN AIKANA terroristit ampuivat 12 Kassam-rakettia ja viisi kranaattia Israelin puolelle. Kuusi rakettia osui Sderotin kaupunkiin aiheuttaen melkoista tuhoa sytyttäen tulipaloja ja vaurioittaen vesijohtoa katkaisten vedensaannin osassa kaupunkia useitten tuntien ajaksi.
NEVE ESHKOLISSA raketinsirut haavoittivat yhtä ja saivat neljä ihmistä shokkiin raketin osuessa asuintaloon. Zoharin moshavissa kolme ihmistä hoidettiin shokin vuoksi raketin räjähtäessä heidän lähellään. Kfar Maimonissa ja Sderotissa raketit iskivät hautausmaihin. Sufassa lähellä Gazan turva-aitaa putosi viisi kranaattia, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
KAKSI IDF:N SOTILASTA haavoittui lievästi PT-kranaatin osuessa heidän kauhakuormaajaansa Gazan alueen pohjoisosassa turva-aidan takana.
SUNNUNTAIAAMUNA Sderotin kaupunkiin ammuttiin kolme Kassam-rakettia 08.00 mennessä.
Sderotin kaupungissa vaaditaan hätätilanteen julistamista maahan.
BEERSHEVAN hotelleihin majoitetut Sderotin pakolaiset ovat saaneet hotellin johdolta käskyn muuttaa pois hotelleista.
SDEROTIN ASUKKAAT toteavat, että vaikka he ovat ihmeellisesti säilyttäneet henkensä rakettien iskiessä heidän kaduilleen, puistoihinsa, päiväkoteihin, kouluihin ja asuintaloihin, he eivät voi loputtomiin elää ihmeitten varassa. He haluavat elää normaali-ihmisen tavalla.
Jo yli 8000 ihmistä on tilapäisesti muuttanut pois kaupungista ja monet haluaisivat muuttaa lopullisesti, mutta kukaan ei halua ostaa heidän asuntojaan, yrityksiään ja kiinteistöjään.
3. AVI FARHAN, joka karkotettiin 1982 Yamitista Siinailta ja Elei Siinailta Gazassa 2005, halusi rakentaa uuden talonsa Välimeren rannalle Givat Olgan lähelle, mutta hallituksen venkoilun vuoksi se on edelleen haaveena. Hän vuokrasi asunnon Sderotista, josta häntä ajetaan taas maanpakoon. Hän oli aktivisti kahdessa edellisessä karkotuksessa ja haluaa aktiivisesti saada hallituksen vastaamaan velvollisuuksistaan suojella maan asukkaita. Hän teki tätä koskevan vaatimuksen korkeimmalle oikeudelle, jossa hän vaatii hallitusta suojelemaan tehokkaasti Sderotin 23 000 asukasta vain muutaman kilometrin päässä rajalta. Farhanin mielestä tämä kyvytön hallitus diskriminoi Sderotin asukkaita väistäen velvollisuuksiaan. ”Toiminnan asemesta hallitus konsultoi kaiken aikaa tekemättä päätöksiä”.
FARHAN SUOSITTAA suoria ja jokaisen ymmärrettäviä toimia, vastausta raketti-iskuihin uhreista välittämättä, mikä saisi paikalliset palestiinalaiset oman turvallisuutensa vuoksi kääntymään terrorijärjestöjä vastaan. (Lähde: JP 20.05.07 Dan Izenberg)
4. FATAHIN JOHTO aikoo syyttää Hamasin johtoa murhista Fatahin ja Hamasin välisten veristen yhteenottojen seurauksena. Tämä siitä huolimatta, että viides (niitä on useampia) tulitauko julistettiin osapuolten ja Islamic Jihadin välille lauantaina Egyptin toimiessa välittäjänä.
AINAKIN 53 palestiinalaista on menettänyt henkensä ja 250 haavoittunut sisäisissä taisteluissa.
FATAHIN EDUSTAJA Gazassa Maher Migdad kertoo, että kaksi Hamasia edustavaa kansanedustajaa Yunis Sharafi ja Yunis Astal kiihottavat seuraajiaan surmaamaan Fatahin jäseniä ja johtohenkilöitä. ”On aika poistaa heidän koskemattomuutensa,” hän vaatii, ”ja asettaa heidät syytteeseen kiihotuksesta murhiin”.
Vain hetkistä ennen tulitaukoa Hamas tulitti PA:n yleisten tiedustelujoukkojen upseerin kenraali Muhammad al-Masrin autosaattuetta. Kukaan ei onneksi vahingoittunut.
YK:N VIRKAILIJAT vihjaavat, että väkivalta ja anarkia Gazan alueella voivat vaikuttaa palestiinalaisten saamien avustusten pienentämiseen, eikä tilanne ole kehuttava Länsirannallakaan, totesi YK:n virkailija.
5. UUTISOTSIKOITA
- KYMMENEEN MENNESSÄ sunnuntaiaamuna viisi rakettia putosi Israelin puolelle. Yksi niistä osui omakotitaloon, jossa ei ollut asukkaita sisällä.
- AMIR PERETZ JULISTI Gazan läheisille alueille ”kotirintaman erikoistilanteen”. Siihen kuuluvat ainakin Sderot, Ohad, Tzohar, Sdeh Nitzan, Talmei Eliyahu ja muita. Se antaa kotirintaman johtajalle oikeuden sulkea ja avata kouluja ja instituutteja sekä kutsua tärkeitten alojen työntekijöitä palvelukseen.
Tiistaista lähtien ainakin 125 Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Israelin puolelle.
- AL-QAIDA näyttää sekaantuvan ja osallistuvan entistä näkyvämmin Hamasin käymään sotaan Israelia vastaan. Myös Libanonissa al-Qaida on aktivoitunut. Se iski Libanonin armeijan yksikköä vastaan Tripolin luona, ainakin neljä LA:n sotilasta kuoli.
- IDF ISKI lauantai-iltana Kassam-rakettien valmistusverstaita ja yhtä Kassam-miehistöä vastaan. Neljä palestiinalaista sai surmansa, mukana 15-vuotias poika.
- TZIPI LIVNI ehdottaa kansainvälisten joukkojen sijoittamista Philadelphia-käytävälle valvomaan aseitten ja räjähteitten salakuljettamista Egyptistä Gazan alueelle.
Luulisi hänenkin olevan jo selvillä, että sellaiset joukot pystyvät kyllä tarkkailemaan,
mutta mitään ne eivät pysty estämään, kuten Libanonissa on todettu. Valvomisella kai
tarkoitetaan sitä, että ne pyrkivät estämään IDF:n hyökkäyksiä alueelle.