Friday, May 18, 2007

PERJANTAI 18.05.07
1. IDF ISKI LOPULTA terroristeja vastaan Gazan alueella. Se tuskin lopettaa Kassam-rakettien ampumista, mutta sen voisi olettaa vähän sekoittavan terroristien aikatauluja.
PERJANTAIAAMUNA terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle 08.30 mennessä. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Eilen Kassam-raketteja ammuttiin 30-60, luvut vaihtelevat oudosti lähteistä riippuen. Yksi Kassam osui Ohalei Sinai synagogaan Sderotissa vain minuutteja sen jälkeen, kun torah-rullan siunaustilaisuus oli loppunut ja 300 ihmistä oli poistunut sieltä. Olmert vieraili myös eilen Sderotissa, jossa hän sai kuulla omin korvin Red Dawn hälytys-sireenin ulvonnan merkkinä lähestyvästä raketista. Ei se osunut Olmertiin, mutta henkivartijat raastoivat hänet kiireesti läheiseen taloon. Olmert kävi kahvilla puolustusministeri Amir Pereztin kotona, joka on vahvasti suojattu raketti-iskujen varalta, mikä puuttuu useimmilta muilta taloilta.
ERÄS PAIKALLINEN nainen halusi esittää Olmertille oman tuntunsa tilanteesta, mutta ei häntä päästetty lähelle tuota ”sitrushedelmää” (seder-ethrog). Nainen huuteli etäältä Olmertille, miten tämä ”pelkuri piiloutuu suojattuun taloon, mutta ei välitä asukkaitten turvallisuudesta”.
IAF TEKI eilen torstaina viisi ohjusiskua Gazan alueelle. Niissä kuoli useita ihmisiä, suurin osa Hamasin ja Jihadin jäseniä, ja haavoittui vielä enemmän.
IAF:n ensimmäisiä kohteita oli Hamasin ”sotilaspäämajaan” tehty isku Gazassa. Siinä yksi Hamasin jäsen sai surmansa ja arviolta 30 haavoittui, osa heistä sivullisia. Kahta Jihadin rakettimiehistöä vastaan tehtiin ohjusisku Jabaljiyassa ja Sufassa, ja yhtä autoa vastaan Gazaan kaupungissa. Jpostin artikkelin mukaan IDF surmasi iskuissaan Gazassa eilen 8 terroristia.
IDF LÄHETTI MYÖS panssarivaunujaan Gazan puolelle turva-aitaa, mutta ne pysähtyivät muutaman kymmenen tai sadan metrin päähän aidasta vain tarkkaillen tilannetta.
2. SDEROTIN KAUPUNKI, vain runsaan kilometrin päässä Gazan kaupungin alueelta, alkaa muistuttaa haamukaupunkia. Ihmiset eivät uskalla liikkua vapaasti eikä kokoontua minnekään raketti-iskujen pelossa. Koulut ovat tänään kiinni, vaikka ne luvattiin avata. Pahinta asukkaitten kannalta on jatkuva pelko, että Kassam voi osua heidän kotiinsa. Ihmisille sentään koti on tärkein ja läheisin turvapaikka, mutta jos sekin viedään, ei voi turvata mihinkään. Olmertin hallitus on lupaillut vahvistaa asuintalojen ja koulujen kattoja, mutta suurin osa siitä on pelkkiä lupauksia eivätkä väestönsuojat ole ajan tasalla, ne muutamat, joita on rakennettu. Perjantaiaamuna yksi raketti osui omakotitaloon saaden kaksi ihmistä shokkiin. Yksi mies haavoittui sirpaleista.
ARKADI GAYDAMAKIN tilaamat bussit kuljettivat n. 800 ihmistä Bershevaan hotellimajoitukseen kolmeksi päiväksi. Myös puolustusministeriön evakuointisuunnitelma eteni, mutta se jouduttiin keskeyttämään, koska asukkaille ei löytynyt tarpeeksi majapaikkoja. Arviolta 3000 – 4000 ihmistä on tarkoitus kuljettaa muutamaksi päiväksi pois ”sotatoimialueelta”, mutta kaupunkiin jää silti 20 000 pelokasta asukasta. Hätääntyneet ihmiset ryntäilivät paikalle tulleisiin busseihin välittämättä ennakkoilmoittautumisesta, minkä tuli olla ehtona pääsylle mukaan evakuointikeskukseen.
TORSTAINA yksi raketti osui koululuokkaan aiheuttaen vahinkoa ja vähäisesti vammauttaen kahta koululaista. Kaksi rakettia osui teollisuuslaitoksiin Sderotissa sytyttäen ne tuleen.
PALESTIINALAISET kertovat, että myös Gazan kaupunki muistuttaa haamukaupunkia, mutta se ei johdu israelilaisten toimista vaan sisäisistä tulitaisteluista. Hamasin ja Fatahin lisäksi kaduilla kuljeskelee arviolta 45 eri aseellisen ryhmän jäsentä muutaman miehen partioina ammuskellen kaikkea, mikä liikkuu. Paikalla olevat lehtimiehet eivät uskalla poistua majapaikoistaan, ja TV-lähetysten tilannekatsaukset keskeytyvät äkillisen luotikuuron vuoksi.
3. MITKÄ OVAT ISRAELIN mahdollisuudet tässä tilanteessa, on kysymys johon saa yhtä monta vastausta kuin on vastaajiakin. Herb Keinon tarkastelee asiaa omalta kannaltaan Jpostin aamun numerossa kysellen, mitä PA:n luhistuminen merkitsisi Israelille. Keinon vetoaa artikkelissaan Tel Avivissa toimivan Reut-älykeskuksen johtajan Gidi Grinsteinen teeseihin, joissa tämä pääministeri Ehud Barakin neuvonantajana toiminut asiantuntija analysoi kysymystä.
KEINON TOTEAA aluksi, että Israelin hallitukset ovat 1993 lähtien perustaneet politiikkansa kahden valtion periaatteeseen, koska Israel ei halua hallita Gazan 1.3 ja Länsirannan 2.5 miljoonaa palestiinalaista ja pysyä juutalaisena valtiona. Tämän vuoksi PA:n luhistuminen ja hajoaminen olisi Israelin kannalta vahingollinen kehityskulku, vaikka tilanne näyttää lähestyvän juuri tätä. Se tarkoittaisi sitä, että Israel saisi uudelleen vastuulleen noitten ihmisten hyvinvoinnin.
GIDI GRINSTEIN toteaa omissa arvioissaan, että tämä näyttää olevan juuri se, mitä Hamas ja valtaosa palestiinalaisista haluaakin. Hamas-johtaja Khaled Mashaal totesi 2006, johon useat palestiinalais- ja muslimijohtajat yhtyvät, että PA:n muodostaminen oli virhe, joka tulee poistaa. Tämän ajatussuunnan mukaan IDF:n Gazan miehittäminen ei olisikaan pelottava vaan valitun strategian toteuttamista. Tämä tulisi aiheuttamaan Israelin luhistumisen sisältäpäin, kuten sekä Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah että Iranin presidentti Ahmadinejad viittaavat, ettei Israelia voida lyödä sotakentillä, mutta se onnistuu tuhoamalla se sisältäpäin. Grinstein perustaa väitteensä sille huomiolle, etteivät palestiinalaiset ja muslimit ole viime aikoina painostaneet Israelia tyhjentämään Juudeaa ja Samariaa juutalaisista. Päinvastoin ne näyttävät provosoivan Israelia jatkamaan ja tiivistämään miehitystään Länsirannalla ja miehittämään uudelleen Gazan alue.
HERB KEINON vastaa kysymykseen, mitä PA:n sisäinen luhistumisen merkitsisi Israelille:
ISRAELILLA JÄISI kaksi epämiellyttävää vaihtoehtoa: Joko luopua vaatimuksista, että PA:n hallitus hyväksyy EU:n sille asettamat kolme vaatimusta ja aloittaa yhteistyön Hamasin johtaman hallituksen kanssa; tai avustaa Fatahin taistelussa Hamasia vastaan. Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi Hamasin Israelin vastaisen taistelun kiihtymistä, jatkuvia raketti- ja itsemurhaiskuja.
4. UUTISOTSIKOITA
- MAHMOUD ABBAS katsoi parhaaksi peruuttaa Gazan matkansa. Hänen virastonsa Gazassa joutui myös tulituksen kohteeksi. Hamasin epäillään suunnitelleen Abbasin teloitusta, jos hän tulee Gazaan. PA:n turvallisuusjoukot kertovat löytäneensä miinoitetun tunnelin lähellä Eretz-rajanylityspaikkaa, jota Abbasin oli tarkoitus käyttää matkalla virastoonsa Gazassa.
- FATAH JA HAMAS ovat jatkaneet tulitaistelujaan keskiviikkona 20.00 sovitun tulitauon jälkeen. Ainakin neljä ihmistä kuoli ja 15 haavoittui sen jälkeen. Kolme ihmistä kuoli Rafassa Fatahin tulittaessa Hamasin hautajaissaattuetta. PA:n terveysministeriön mukaan 47 ihmistä on kuollut ja 210 haavoittunut sisäisissä taisteluista viikon alusta lähtien, useimmat heistä militaristeja tai PA:n turvallisuusupseereita.
- HAMASIN EDUSTAJA, pääministeri Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmed Yusef kertoo, että hallituksessa on keskusteltu rauhanturvaajien kutsumisesta joistakin arabimaista Gazan alueelle lain ja oikeuden palauttamiseksi. Hän vaati, että Fatahia edustavat turvallisuusjoukkojen johtajat tulee erottaa, koska he toimivat yhteistyössä Israelin kanssa. Fatahin edustajat vastustavat tätä. Fatahin edustaja Länsirannalla Maher Migdad esitti, että Islamilainen liike, joka on Egyptissä toimivan Muslimiveljeskunnan alajärjestö, tulisi ottaa vastuu PA:n hallinnosta.
- BINYAMIN NETANYAHU esittää, että sotilaallisten iskujen sijasta Israelin tulee katkaista vesi-, sähkö-, kaasu- ja öljytoimituksiaan Gazan alueelle pakottaakseen siellä taistelevat ryhmät sovitteluihin. Likudin toinen nokkamies Silvan Shalom sanoo käyneensä keskustelua Shasin ja Israel Beiteinun johtajien kanssa saadakseen nämä ryhmät yhtymään Olmertin hallituksen kaatamisyrityksiin.
- USA:N PRESIDENTTI Bush käsitteli puheessaan Englannin pääministeri Tony Blairin jäähyväiskäynnin yhteydessä Iranin ja Palestiinan tilannetta. Iranista hän sanoi, ettei kansainvälinen yhteisö saa antaa Iranille ydinasetta. Hän valitti puheessaan ”palestiinalaisten nöyryyttävää asemaa joutuessaan kulkemaan toistuvien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden läpi eivätkä voi toteuttaa unelmiaan omalla alueellaan”. Bush vaatii kahden valtion perustamista, koska ”se on ainoa reaalinen järjestelmä ja edistys tällä alueella”. Häneltä ei riittänyt yhtään lohdutuksen sanaa israelilaisille, jotka joutuvat elämään jatkuvan terrorin alaisena omassa maassaan.
- PALESTIINALAISET väittävät, että sisäiset taistelut ovat seurausta ulkomaisten avustusten vähentämisestä. Tilastojen mukaan PA:n saamat avustukset ovat kolminkertaistuneet edellisestä vuodesta, mikä sopii huonosti tuohon huomioon.
- PALESTIINALAINEN LÄÄKÄRI Mazab Bashir, 25 Gazan alueelta pystyi ”Lääkärit ilman rajoja” passinsa avulla liikkumaan vapaasti Israelissa. Deir al-balah kylästä kotoisin oleva lääkäri toimi viisi vuotta järjestössä. Shin Betin asiamiehet pidättivät hänet huhtikuun 19. päivänä. Hän tunnusti olevansa PFLP:n agentti. Hän oli kerännyt tietoja Olmertin liikkeistä, mutta luopui aikeista murhata hänet. Hänen muina kohteinaan olivat kansanedustajat sekä Elad-organisaation johtaja David Beeri. Organisaatio hankkii kiinteistöjä Itä Jerusalemin alueelta.

Thursday, May 17, 2007

TORSTAI 17.05.07

1. SDEROTIN VIRKAILIJAT ovat päättäneet yhdessä puolustusministeriön kanssa evakuoida – tilapäisesti, kuten puolustusministeriö asian ilmaisee – 4000 kaupungin 24 000 asukkaasta. Tämä siksi, että Kassam-rakettien jatkuvat salvot ovat käyneet ylivoimaisiksi kaupunkilaisten hermoille. Viimeisen 24 tunnin aikana terroristit ampuivat lähes 50 rakettia Sderotiin ja sen läheisille alueille eiliseen iltaan mennessä. Viime yönä ja tänä aamuna niitä on tullut lisää. Debkafile kertoo, että lähes 60 rakettia ammuttiin 48 tunnin kuluessa, tiistaina 20 rakettia, jotka haavoittivat 30 ihmistä. Keskiviikkoiltana yli 30 rakettia iski Sderotiin ja sen ympäristöön katkaisten sähkönjakelun kaupungissa.

KOULUT Sderotissa ja läheisessä Shar Hanegev-kylässä ovat kiinni. Kaupunkilaiset ovat vedonneet pääministeriin ja puolustusministeriöön kaupunkilaisten evakuoimiseksi, mutta koska sitä ei otettu siellä tarpeeksi vakavasti, he vetosivat monimiljonääri Arkadi Gaydamakiin, joka välittömästi tilasi Sderotiin kahdeksan bussia. Hän aikoo siirtää 1000 kaupunkilaista, ennen kaikkea lapsiperheitä, hotellimajoitukseen Beershevaan, edes muutamaksi päiväksi. Kuten voi arvata, valtion viranomaiset ja puolustusministeri Amir Peretz eivät ole tästä mielissään.

ISRAELIN VIRANOMAISTEN, Olmertin ja Peretzin ennen kaikkea, välinpitämättömyys ja lähes täydellinen halvaantuminen rakettitulen alla on käsittämätön. Sderotin asukkaat syyttävät heitä katkerina, ettei heille merkitse mitään asukkaitten kärsimykset. ”He ovat vain pelinappuloita poliittisessa pelissä. Olmert tarkkailee vain, mihin suuntaan USA:ssa tuulee”, he sanovat.

Olmert on jopa ylpeillyt: ”Katsokaa, miten paljon me kestämme kärsimyksiä ja nöyryytyksiä!”

HAMASIN AMPUMAT Kassam-raketit ovat uutta rakennetta. Ne ovat tarkempia ja niissä on suurempi räjähdekuorma. Lisäksi niitä parannellaan kaiken aikaa.

ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT ennustavat, että seuraavaksi terroristit tulevat keskittymään Ashkelonin pommittamiseen Hizbullahilta saamillaan venäläismallisilla Grad-raketeilla, joilla he hyvin yltävät sinne ja joita voidaan ampua kymmeniä muutamassa minuutissa.

2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lupaa rajua vastausta Hamasin ampumille Kassam-raketeille, taas kerran, ties monennenko kerran ilman seurauksia. Hallituksen turvallisuusjaosto antoi luvan hänelle päättää itsenäisesti vastausten laadusta, mutta Olmert vihjailee, että ne tullevat olemaan valittuja ohjusiskuja Hamasin terrorismista vastaavia johtajia sekä rakettimiehistöjä vastaan. Suurta maahyökkäystä Olmert ei näytä uskaltavan edes ajatella, koska ”se tulisi hajottamaan hänen suuret unelmansa rauhanneuvotteluista ja Juudean ja Samarian sisäosien tyhjentämisestä juutalaisista ja niiden luovuttamisesta Hamasin terroristeille”, kuten asia täällä ilmaistaan.

TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat selittäneet hallituksen epävarmuuden johtuvan siitä, että jos IDF päästetään Gazan alueelle, se on juuri sitä, mitä Hamas haluaa, koska se lopettaisi sisäiset taistelut ja yhdistäisi Fatahin ja Hamasin yhteiseen rintamaan.

MAHMOUD ABBAS JA KHALED MASHAAL sopivat tulitauosta eilen illalla 20.00 aikaan, mutta taisteluja on käyty sen jälkeen kaiken aikaa. Lisäksi Hamasin edustaja ilmoitti, että tulitauko koskee vain Hamasin ja Fatahin välisiä taisteluja, Kassam-rakettituli jatkuu. Tulitauko on jo kuudes kolmen viimeisen päivän aikana. Abbas suunnittelee matkustavansa Gazaan tänään torstaina saadakseen taistelut loppumaan. Fatahin edustajat ihmettelevät, miksei sen joukot murskaa Hamasin joukkoja, koska Fatahilla on yli 50 000 miestä aseissa. He ovat kieltäneet pyytäneensä USA:n apua Hamasin kukistamiseksi. Mubarak: Hamas ei suostu rauhaan.

Shimon Peres lupasi äskettäin, että Israel on valmis auttamaan Abbasia järjestyksen palauttamiseksi Gazaan, jos hän sitä pyytää. Se olisi Abbasille sama kuin teloituspyyntö, koska hänet leimattaisiin välittömästi USA:n ja Israelin liittolaiseksi, josta rangaistaan kuolemalla.

3. USA ON HUOLISSAAN, että palestiinalaisten sisäiset taistelut saavat rauhanneuvottelut pois raiteiltaan. ”Ne eivät millään tavoin auta Palestiinan kansaa, eivätkä varmasti saa heitä yhtään lähemmäs Palestiinan valtion perustamista, jota he kaipaavat,” sanoo USA:n ulkoministeriön apulaispuheenjohtaja Tom Casey. Toinen virkailija samalta osastolta valitti, että Hamasin hyökkäykset Karni-terminaalia vastaan uhkaavat kaivaa maata USA:n ja kansainvälisen yhteisön pyrkimyksiltä Palestiinan kansan taloudellisen ja humanitäärisen tilan parantamiseksi.

”NÄMÄ SISÄISET väkivaltaisuudet estävät USA:n välitysyrityksiä palestiinalaisten ja Israelin välillä ja voivat aiheuttaa USA:n antamien avustusten keskeyttämisen,” hän valittaa.

USA suunnittelee ilman aseitten käyttöä suoritettavan poliisikoulutuksen tehostamista. Lisäksi USA on luovuttanut tuhansia käsiaseita ja muita sotilastarvikkeita palestiinalaisille.

Ne on tarkoitettu Fatahin joukoille, mutta käytännössä Hamas on soluttanut jäseniään lähes kaikkiin Fatahin joukkoihin, myös Abbasin henkivartiokaartiin Force 17, jopa niitten johtajatasolle.

SUURI KYSYMYS on, kuinka kauan Palestiinan Auktoriteetti pystyy vielä säilyttämään uskottavuutensa. Monet palestiinalaiset pitävät sitä jo hajonneena.

4. ISRAELISSA poliittinen kenttä keskittyy presidentin valintaan. Kadiman ehdokas Shimon Peres on taas kerran lähtökarsinassa, mutta hänen mahdollisuutensa eivät ole yhtään paremmat kuin aiemmissakaan kisoissa. Likudin Reuven Rivlin on tehnyt ”kanossanmatkansa” Shasin hengellisen gurun Ovadia Yosefin luo, mutta niin on tehnyt Shimon Pereskin. Shas on ollut monissa yhteyksissä ”kuninkaantekijä”, ja voi olla sitä tässäkin. Labourin ehdokkaat Colette Avital ja Knessetin puhemies Dalia Itzik eivät kelpaa joillekin Shasin johtajille, koska Maimonides sanoo kuninkaan lain ensimmäisessä kappaleessa: ”On kiellettyä nimittää nainen kuninkaan arvoon, sillä Torah sanoo: Sinun tulee nimittää itsellesi kuningas, ei kuningatarta, ja tätä tulee soveltaa kaikkiin juutalaisten tehtäviin, joita miehet, eivät naiset, hoitavat heille.” Asiaa selvitti Shasin kansanedustaja Haim Amsalem haredi viikkolehdessä Kav Ha´itonut, saaden useitten Shasin jäsenten moitteet päälleen. Shas-puolueessa viimeisen sanan sanoo Ovadia Yosef, jonka luona myös Dalia Itzik kävi hakemassa siunauksen. Yosef kertoo Shasin strategian vasta viime hetkellä, voidakseen nähdä, mikä vaihtoehto hyödyttää puoluetta eniten.

5. NEUVOSTOLIITTO järjesti 1967 ns. kuuden päivän sodan alkamisen, kertovat kaksi kirjailijaa Gideon Remez ja Isabella Ginor kirjassaan ”Foxbats over Dimona: The Soviets Nuclear Gamble in the Six-Day War”. Kirja julkaistaan ensi kuussa Yale University Pressin kustantamana.

NL:n tehokkaimmat hävittävät Mig-25 tekivät useita lentoja Dimonan yllä ennen kuuden päivän sotaa sekä vahvistaakseen NL:n yrityksiä että rohkaistakseen Israelia aloittamaan sota ja varmistaakseen, että Dimonan ydinkohde tultaisiin tuhoamaan arabien ja NL:n yhteisin sotatoimin sen jälkeen, kun Israel tuomittaisiin hyökkääjäksi. Kirjassa mainitaan, että NL:n ydinsukellus-veneitä oli tuotu Israelin rannikon edustalle siltä varalta, että se joutuisi iskemään takaisin, jos Israel käyttäisi omaa ydinasettaan, jonka Israelin uskottiin kehittäneen.

NL:N VÄLIINTULOYRITYKSET kuitenkin romuttuivat Israelin hämmästyttävän alkuvoiton johdosta, jossa se muutamassa tunnissa tuhosi Egyptin, Jordanian ja Syyrian ilmavoimat lähes täysin. Tämä vastoin odotuksia toi Israelille laajaa tunnustusta ja ihailua kaikkialla. Kirjailijat perustavat kirjansa paljastukset dokumenttiaineistoon sekä ja NL:n meriupseeri Yuri Khripunkovin yksityiskohtaisiin määräyksiin, jotka hän sai laivansa kapteenilta 5. kesäkuuta 1967, jossa hänet määrättiin muodostamaan 30-miehen vahvuinen maihinnousujoukko Israeliin. ”Khripunkovin osaston tehtävänä oli tunkeutua Haifan satamaan, jossa Israelin laivaston päämaja sijaitsi. Samantapaisia maihinnousujoukkoja muodostettiin kirjan mukaan yli 30 NL:n laivassa Välimerellä, kaikkiaan yli 1000 miestä.

KIRJASSA ESITETYT kuvaukset eivät ole saaneet kaikkien historiantutkijoitten hyväksymistä. Monien mielestä Venäjän arkistoista ei ole löytynyt todisteita kirjan esittämiin tapahtumiin.

(Lähde: Jpost 16.05.07 David Horovitz)

6. UUTISOTSIKOITA

- 17 kassam-rakettia ammuttiin viime yön aikana Gazasta Israeliin.

- KASSAM-RAKETTI osui yläkoulun luokkaan Sderotissa. Kaksi opiskelijaa haavoittui, oppilaita kehotetaan pysymään pommisuojissa.

- LEGAL FORUM for Land of Israel vaatii korkeinta oikeutta erottamaan Olmert ja Peretz. NGO:n asianajaja Yitzhak Bam sanoo, että he aloittivat Libanonin sodan ilman sotasuunnitelmaa eivätkä olleet varmistaneet, että IDF oli valmis.

- VALVONTAORGANISATIO Ometz vaatii, että oikeuskansleri aloittaa rikostutkimukset valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin raportissa mainittuja valtion virkailijoita vastaan henkilökohtaisten intressien vuoksi.

- PÄÄRABBINAATTI päättää tänään torstaina, rikkooko Knessetin Kristittyjen liittolaisten yhteisön järjestämä kristillisten naisten konferenssi juutalaista lakia. Kaksipäiväinen konferenssi alkaa sunnuntaina. Konferenssin pitämistä vastaan teki valituksen Jerusalemin valtuutettu Mina Fenton (NRP), joka tunnetaan kristittyjen lähetystyön kiivaana vastustajana ja on myös pyrkinyt saamaan yli puolueitten kannatusta kristittyjen järjestöjen Israel-avun lopettamiseksi. Fenton vastustaa myös Israelissa kokoontuvaa kristillistä konferenssia Bridges for Peace, joka alkoi keskiviikkona järjestäen Israelissa matkoja ja luentoja.

Wednesday, May 16, 2007

KESKIVIIKKO 16.05.07
1. HAMAS KÄY pienoissotaa Israelin kanssa ilman sodanjulistusta tai Israelin vastausta.
Sota alkoi sillä, että Hamasin pyssymiehet asettivat väijytyksen Fatahin joukoille, jotka olivat tulossa Karni-terminaalin luona olevalle koulutusleirille. Syntyneessä kahakassa kahdeksan Fatahin joukkoihin kuuluvaa Force 17 miestä kuoli. Yksi Fatahin mies sai surmansa IDF:n sotilaitten luodeista hänen yrittäessään paeta väijytyksestä raja-aitaa kohti. Hamas käytti taistelussa kranaatteja ja panssarintorjuntaohjuksia.
HAMAS ilmoitti heti massamurhan jälkeen, että se kostaa ”IDF:n suorittaman massamurhan”, mutta myös Fatah uhkasi kostaa Hamasille joukkojensa murhan. IDF ei osallistunut taisteluun.
HAMAS ALOITTI sotatoimensa Israelia vastaan ampumalla ainakin 20 Kassam-rakettia tiistaipäivän ja illan kuluessa. Yksi raketti osui Sderotin kaupungissa omakotitaloon haavoittaen pahoin perheen 45-vuotiasta äitiä ja lievemmin hänen poikaansa. Kaikkiaan 18 Sderotin asukasta haavoittui, Debkafilen mukaan haavoittuneita oli 30, ainakin kolme heistä lapsia. Toinen Kassam osui alkeiskouluun, joka onneksi oli sillä hetkellä tyhjä. Kolmas Kassam osui Ashkelonissa strategiseen laitokseen, mutta sen saamista vaurioista ei ole kerrottu.
KESKIVIIKKOAAMUNA Kassam-tulitus Gazasta on jatkunut, neljä rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia ja kaksi Sderotia. Niitten vahingoista ei ole vielä tietoa, mutta yksi Kassam osui Sderotin kaupungin torille. Tulituksen kohteiksi ovat Sderotin ja Ashkelonin lisäksi joutuneet kibbutsit Nahal Oz, Alumim, Beeri, Kfar Aza ja Netivot.
2. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert vannoi eilen Aqabassa osallistuessaan Nobel-palkittujen vuosikokoukseen, ettei Israel hyökkää Gazan alueelle. Hänen kerrotaan vakuuttaneen kuningas Abdullah II:lle, että Israelin vastauksessa Kassam-rakettituleen sekä Hamasin aseistautumiseen ja armeijan rakentamiseen on rajoituksensa. Abdullah II ilmaisi huolensa Gazan tilanteen huononemisesta ja pyysi Olmertia vapauttamaan Israelin keräämiä tulli- ym. varoja PA:n käyttöön. Olmert sanoi odottavansa vakuutuksia, etteivät varat joudu Hamasin käsiin.
ISRAELIN PIDÄTTYVYYS vastata voimalla palestiinalaisten terrori-iskuihin Gazasta on ongelma, jonka todellista syytä on vaikea ymmärtää. Olmertin hallitus on heikko ja seisoo savijaloilla, mutta ei kansan suosiota voiteta esittämällä heikkoutta vaaratilanteessa. Tämäkin tilanne osoittanee maan nykyisen johdon kyvyttömyyden johtaa maata ja tehdä ratkaisevia päätöksiä.
OLMERT ILMAISI Aqabassa halunsa osallistua mihin ja missä tahansa järjestettyyn keskustelu-tilaisuuteen saudisuunnitelmasta arabihallitusten kanssa. Olmertin ja Livnin avoin huomion kerjääminen alkaa muistuttaa koiranpenikkaa, joka odottaa taputteluja ja makupaloja.
3. KESKIVIIKKOAAMUNA Hamasin ja Fatahin joukot taistelivat keskenään PA:n poliisin päämajan lähellä, jossa Mahmoud Abbasin kanslia sijaitsee Uhreista ei ole tietoa tällä hetkellä.
Hamasin joukot piirittivät PA:n turvallisuuspäällikön Rashid Abu Shbakin talon. Syntyneen tulitaistelun aikana viisi Shbakin henkivartijaa sai surmansa.
Eilen uutiset kertoivat, että 450 hyvin koulutettua ja raskaasti aseistettua Fatahin poliisijoukkoihin kuuluvaa miestä tuli Egyptin puolelta Rafahin terminaalin kautta Gazaan. Nämä joukot eivät tiettävästi ole vielä osallistuneet taisteluihin.
AL-Aksan johto esitti Hamasille vakavan varoituksen, ettei Abbasiin tai muihin PA:n keskeisiin virkailijoihin saa koskea, sillä ”sen seuraukset tulisivat raskaiksi Hamasille”.
4. OLMERT VAATII, että oikeuskansleri aloittaa rikostutkimukset valtion tarkastaja Micha Lindenstraussin - Olmertin mielestä - tahallisista tutkimusvuodoista vahingoittaakseen häntä henkilökohtaisesti. Olmert uskoo, että valtion tarkastaja jahtaa häntä systemaattisesti saadakseen hänet eroamaan. Oikeuskansleri Menachem Mazuz ilmoitti eilen, ettei hän näe mitään syytä aloittaa rikostutkimuksia Lindenstraussia vastaan.
JPOSTIN PÄÄKIRJOITUS ihmettelee, toimiiko Olmert nyt pääministerin vai kaiken kokeneen ja kaikki niksit osaavan asianajajan asemassa. Joka tapauksessa Olmertin vetoa pidetään outona ja demokratian sääntöjen vastaisena. Valtiontarkastajalla ei ole syytösoikeutta, hän vain tutkii asioita ja antaa tulokset Knessetin valtiontarkastusvaliokunnalle, jonka alainen tarkastaja on. Tämä päättää annetaanko asia oikeuskanslerin tai poliisin tutkittavaksi, liittyykö asioihin rikoksia.
KNESSETIN valtion tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Zevulun Orlev aikoo järjestää kokouksen, johon hän kutsuu eri osapuolet keskustelemaan, mikä on sopivaa mikä ei. Orlevin mielestä Olmertin vaatimus rikkoo pahoin demokratian perussääntöjä.
5. UUTISOTSIKOITA
- KASSAM-TULITUS jatkuu. Yksi raketti kahdeksasta keskiviikkona osui taloon lähelle puolustusministeri Amir Peretzin taloa, toinen keskelle koripallokenttää Sderotin kaupungissa.
- MAHMOUD ABBASIN ”presidenttikaartin” upseeri kuoli Hamasin tulituksessa. Egyptin Gazan alueella toimiva virkailija haavoittui.
- SDEROTIN KAUPUNKI pyytää monimiljonääri Gaydamakin apua asukkaitten evakuoimiseksi kaupungista pahenevan Kassam-tulituksen vuoksi. Asukkaat ovat pettyneet hallituksen päättämättömyyteen ja katsovat, ettei ole muuta mahdollisuutta saada lapset edes hetkeksi pois tulituksesta, kuten viime kesänä, jolloin Gaydamak kustansi satojen lasten viikonloppuloman Eilatissa.
- OLMERT JA PERETZ ilmoittavat IDF:n vastaavan rajusti Kassam-iskuihin. IDF aloittikin vastatoimensa moukaroimalla avoimia kenttiä Gazan alueen pohjois-osassa, jossa ei ollut ristinsielua eivätkä iskut siten voineet vahingoittaa ketään.
- ZALMAN SHOVAL, aiempi Israelin USA:n lähettiläs, kertoo Ynetin artikkelissaan, että Israelin hallitus ja ehkä suurin osa kansasta elää patologisessa itsepetoksessa. Tämän hän olettaa olevan perua vuosisatojen galut-mentaliteetista, jossa juutalaiset elivät jatkuvien uhkausten, rajoitusten ja häväistysten alaisina peläten vaaraa jokaisessa mutkassa. Tämä mentaliteetti toi Oslon sopimukset ja Arafatin gangsterit Israeliin ja se jatkuu yhä uusien rauhansuunnitelmien muodossa, joihin tartutaan kiihtyvällä innolla. Viimeisin niistä on saudisuunnitelma, jonka puitteissa ulkoministeri Livni kertoi ilahtuneena Kairon ulkoministerikokouksen jälkeen, että arabit ovat valmiit tapaamaan Israelin neuvottelijat ilman vaatimuksia. Tämän kielsi arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa todeten, ettei mitään vaatimuksia ole poistettu. Shoval pitää erityisen vaarallisena sitä, että sekä USA että EU näyttävät omaksuneen tämän Israelin itsepetoksen. Shoval muistuttaa, että jokainen rauhanaloite on aloittanut palestiinalaisten uuden intifadan, väkivalta-aallon Israelissa. Olmertin hallitus on selvin esimerkki tästä itsepetoksesta, hän sanoo.
- KAHDELLA VEITSELLÄ aseistautunut 19-vuotias palestiinalainen pidätettiin Jerusalemin liepeillä lähellä Betlehemiä. Hän aikoi puukottaa israelilaisia.
- JÄTTIMÄINEN VEDENPUHDISTUSLAITOS viimeisteltiin Beit Netolan laaksossa Galilean länsiosassa. Laitoksen ansiosta veden laatu paranee. Sen sameus pienenee 0.2 NTU:un eivätkä loiset pääse veteen. Laitos on suurin laatuaan maailmassa ja sen kapasiteetti on 1.7 miljoonaa kuutiometriä vettä/vrk.
- JERUSALEMPÄIVÄÄ vietetään Israelissa eilisillasta lähtien viikon ajan. Juutalaiset ikävöivät Jerusalemista Baabelin vankeudessa, miten lienee tänään?
- ”Baabelin virtain vierillä – siellä me istuimme ja itkimme, kun Sionia muistelimme. Pajuihin siellä me ripustimme kanteleemme. Sillä vangitsijamme vaativat meiltä siellä lauluja ja orjuuttajamme iloa: ”Veisatkaa meille Sionin virsiä.” Kuinka me voisimme veisata Herran virsiä vieraalla maalla? Jos minä unohdan sinut: Jerusalem, unohda Sinä (toinen käännös: menettäköön kykynsä soittaa) minun oikea käteni. Tarttukoon kieleni suuni lakeen, ellen minä muista sinua, ellen pidä Jerusalemia ylimpänä ilonani. Muista Herra Jerusalemin tuhopäivä, kosta se Edomin lapsille, jotka sanoivat: ”Hajottakaa se, hajottakaa perustuksia myöten.” Tytär Baabel, sinä häviön oma, autuas se, joka sinulle kostaa kaiken, mitä olet meille tehnyt! Autuas se, joka ottaa sinun pienet lapsesi ja murskaa ne kallioon.”
(Ps.137:1-9)

Tuesday, May 15, 2007

TIISTAI 15.05.07
1. JERUSALEMIN ASEMA Israelin juutalaisena pääkaupunkina on lopulta herättämässä lainlaatijat ja jopa hallituksenkin, mikäli viimeisten päivien toimiin on uskomista.
JERUSALEMIN ASUKASLUKU näyttää heittelevän eri lähteissä. Etgar Lefkovitsin Jpostin artikkelin mukaan 15.05.07 Jerusalemissa asuu lähes 740 000 asukasta, joista juutalaisia 470 000, arabeja 240 000, kristittyjä lähes 15 000 sekä 9 000 asukasta, joita ei ole luokiteltu uskonnon mukaan. Arabiväestön luonnollinen lisääntyminen on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut lähes kaksinkertainen juutalaisväestöön verraten. Kaupungista muutti viime vuonna 17 300 asukasta ja kaupunkiin muutti 10 900. Lähes puolet kaupungista muuttaneista oli 20 – 34 vuoden ikäisiä, suurin osa heistä työn ja asunnon hankkimisen vaikeuden vuoksi.
JERUSALEMIIN muutti viime vuonna 794 siirtolaista USA:sta, 571 Ranskasta, 349 entisen Neuvostoliiton alueelta ja 211 Britanniasta, yhteensä lähes 2500; 13 % kaikista 2006 siirtolaisista.
KANSANEDUSTAJA Yisrael Katz (Likud) teki lakiesityksen, jolla Jerusalemista ja sen ympäristö-kunnista muodostettaisiin aluekokonaisuus, jossa kaikilla olisi edustajansa Jerusalemin alueneuvostossa ja lisäksi omat edustuslaitoksensa ja itsenäisyys kuntien sisällä. Täten Jerusalemin alueneuvostoon liitettäisiin Jerusalem, Maaleh Adumim, Betar Illit ja Mevasseret Zion, joitten asukkaat voisivat äänestää sekä alueneuvoston että omissa kunnallisissa vaaleissaan. Tällä toimenpiteellä Katz uskoo voitavan tehokkaasti edistää pääkaupungin asemaa juutalaisena ja kasvukykyisenä yksikkönä. Katz kertoo esityksen saaneen kannatusta.
TUTKIMUKSEN MUKAAN 35 % pääkaupungin asukkaista on alle 14 vuotta, mutta vain 8 % alle 65 vuotta. Oma TV on 77 prosentilla kaupungin asukkaista, maan viidessä suurimmassa kaupungissa keskimäärin 91.5 %. Vain puolella talouksista Jerusalemissa on internet-yhteys, mutta viidessä suurimmassa kaupungissa km. lähes puolella talouksista. Epäsuhdan katsotaan johtuvan suuresta arabi- ja haredi-kansanosasta Jerusalemissa.
87 % HAASTATELLUISTA yli 20-vuotiaista on tyytyväinen elämäänsä Jerusalemissa.
2. FATAH VALITTAA menettäneensä kamppailun Jerusalemista, kirjoittaa Khaled Abu Toameh Jpostin artikkelissa 15.05.07. Toameh aloittaa artikkelinsa toteamalla, että Jerusalemin rakenteilla oleva turva-aita on sekä siunaus että kirous. Aidan Israelin puolelle jääneet olevat tilanteeseen tyytyväisiä, sillä he saavat nauttia pysyvän asumisoikeuden turvin kaikista Israelin tarjoamista etuisuuksista ja vapaasta liikkumisesta, eikä heillä ole pelkoa, että ne voidaan riistää heiltä. Monet arabit ovat muuttaneet alueille, joissa he tietävät pysyvänsä Jerusalemissa Israelin puolella turva-aitaa. Tämä on aiheuttanut asuntojen määrän puutteen ja hintojen rajun nousun.
MONET LIIKEYRITYKSET, jotka aiemmin toimivat Ramallahissa tai Betlehemissä, muuttavat Jerusalemiin, mikä on jatkunut muutamien vuosien ajan. Niillä voi olla tiettyjä etuisuuksia PA:n hallintoalueilla, mutta siellä vallitseva kaaos ja väkivalta ovat pelotelleet ne pois.
FATAHIN POLIITTISEN LÄSNÄOLON poistamisen Jerusalemista katsoo Toameh kuitenkin olevan Israelin suurimman saavutuksen. PLO:n huomattavimman edustajan Faisal Husseinin kuolema sekä PLO:n päämajan Orienthouse´n sulkeminen poistivat tärkeimmät PLO:n läsnäolon symbolit Itä Jerusalemista. PA:n viranomaiset eivät myöskään voi pitää poliittisia kokouksiaan Jerusalemissa, koska Israel kielsi ne eivätkä he pääse sinne turva-aidan vuoksi. Israel on puuttunut ajoittain kovalla kädellä PA:n yrityksiin poliittiseen toimintaan Jerusalemissa, mistä lähinnä Hamasia edustavien kansanedustajien pidätykset ovat esimerkkeinä.
PA:N TURVALLISUUSVIRKAILIJAT ovat myös lähes kokonaan poistuneet Itä Jerusalemista, jota he aiemmin terrorisoivat pidättäen ihmisiä ja vieden heitä joskus Jerikoon ja Ramallahiin ”kuulusteluja” varten. PA:n läsnäolon poistuminen Itä Jerusalemista on saanut alueen arabiasukkaat ongelmissaan entistä enemmän turvautumaan Israelin poliisiin.
JERUSALEMIN ARABIT työskentelevät ammateissa, joita aiemmin miehittivät Gazasta ja Länsirannalta tulleet palestiinalaiset, joitten pääsyä Israelin puolelle rajoitetaan toistuvin kiintiöperiaattein ja joitten pääsy työpaikoilleen estää heitä saamasta pysyvää työpaikkaa.
3. PA:N HALLITUS päätti eilisessä kokouksessaan lähettää tuhansia poliiseja eri puolilla Gazan aluetta valvomaan lakia ja järjestystä maassa sekä estämään Hamasin ja Fatahin väliset jatkuvat ja kiihtyvät tulitaistelut. PA:n sisäministeri Hani Kawahmehin erottua hallitus päätti antaa sisäministeriön tehtävät pääministeri Ismail Haniyehille, joka tulee johtamaan turvallisuusjoukkoja.
EILEN MAANANTAINA kaksi Fatahin virkailijan Maher Migdadin hankivartijaa kuoli Hamasin pyssymiesten tulittaessa Fatahin toimistotaloa. Migdad itse ei ollut paikalla. Kaksi palestiinalaista journalistia sai surmansa tulitaisteluissa Gazan alueella. Palestiinalaislähteitten mukaan 30 ihmistä on haavoittunut 24 tunnin aikana, muutamat heistä vaarallisesti. Kawahmeh (Qawahmi) selitti eronneensa sisäministerin paikalta siksi, ettei Abbas luovuttanut hänelle turvallisuusjoukkojen johtoa. Hän valitti, että Fatah pyrkii kaikin tavoin vaikeuttamaan PA:n hallituksen toimia yhteistyössä CIA:n ja Israelin Mossadin kanssa. Muutama päivä sitten Hamasin pyssymiesten kerrotaan pysäyttäneen kolme rekka-autoa Gazan pohjoisosassa ja takavarikoineen niissä olleet USA:n toimittamat aseet.
4. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI kutsunee Jordanian kuninkaan Knessetin vieraaksi.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajaehdokkaat vaativat, että Ehud Barakin on ilmoitettava vuositulonsa. Ne lienevät huippuluokkaa, sillä Barak kulki viime vuonna ympäri maailmaa puhujamatkoilla, palkkio km. 50 000 USD kerralta.
- TEL AVIVIN poliisin mukaan Ranskasta äskettäin Israeliin muuttanut veljespari murhasi taksinkuljettajan viiltämällä hänen kurkkunsa auki. Veljekset, 25- ja 21-vuotiaat, houkuttelivat taksinkuljettajan asuntoonsa ja murhasivat hänen siellä, ”koska hän oli arabi”. He ovat tiettävästi tunnustaneet tekonsa.
- JERUSALEMIN POLIISIN toimia tutkitaan suurennuslasilla Jerusalem Betarin jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneen yleisen hulinan käsittelyn aikana. Kaksi Betrain kannattajaa haavoittui vaikeasti yleisön rynnätessä Teddy-stadionin kentälle.
- MONIMILJONÄÄRI Arkadi Gaydamak on taas kerran Jpostin kolumnistin Ansel Pfefferin maalitauluna, jolle näyttää tuottavan vaikeuksia hyväksyä tämän Venäjältä Israeliin muuttaneen mahtimiehen hyväntekeväisyyttä, jota hän epäilee poliittiseksi juonitteluksi. Gaydamak ei saanut kutsua virallisiin tänä iltana alkaviin Jerusalemin yhdistämisen 40-vuotisjuhliin, jonka vuoksi hän järjesti omat juhlansa Sacher puistossa, jonne oli ahtautunut ainakin 40 000 kannattajaa. Gaydamak osti Betar-jalkapalloyhtiön ja sijoitti siihen 100 miljoonaa NIS. Gaydamakin kannattajat kutsuivat häntä Israelin seuraavaksi pääministeriksi. Hän ei ole asettunut vielä ehdokkaaksi seuraaviin Knessetin vaaleihin, mutta hän on ilmoittanut olevansa ehdokkaana Jerusalemin pormestariksi. Olmert ei ole suonut audienssia tälle nousevalle tähdelle eikä pormestari Lupolianski antanut hänelle lupaa järjestää sodan voittopäivän VE juhlaa Punaisen Armeijan veteraaneille kaupungin keskustorilla, mikä sekoitti heidän välinsä.
- IDF ALOITTI eilen suuret sotaharjoitukset, jonka puitteissa armeijan korkein johto sekä pääministeri Olmert että puolustusministeri Peretz seurasivat IDF:n Kirya maanalaisessa päämajassa taistelujen puhkeamista kaikilla rintamilla: Libanonissa, Syyriassa, Gazassa ja Länsirannalla. Harjoituksissa simuloidaan mahdollisuuksia reservien kutsumista aseisiin sekä sotaa Syyriaa vastaan.
Puolustusministeri Peretz retosteli ylpeänä, että jokainen israelilainen havaitsee, että vallankumous on meneillään IDF:n sisällä.
- VALTIONTARKASTUSVALIOKUNNAN puheenjohtaja Zevulun Orlev kutsuu
valiokuntansa kiireiseen kokoukseen siksi, että pääministeri Olmert kehottaa
oikeuskansleri Mazuzia aloittamaan rikostutkimukset valtiontarkastaja
Lindenstraussin väitetyistä vuodoista median edustajille. Orlev kutsuu Olmertin
toimia talon polttamiseksi peittääkseen tutkimukset omista rikoksistaan.
- VÄKIVALTA Gazassa jatkuu. Tänä aamuna ainakin yksi Hamasin jäsen surmattiin.
JERUSALEMIN MUFTI antoi palestiinalaisille fatwan, jolla heitä kielletään muuttamasta Israelista.
- LÄHES 30 johtavaa rabbia nousi sunnuntaina asianmukaisesti puhdistautuneina Temppelivuorelle vahvistaakseen Temppelivuoren merkitystä juutalaisille. Samalla he kehottivat israelilaisia vierailemaan Temppelivuorella.

Monday, May 14, 2007

MAANANTAI 14.05.07
1. ISRAEL SAA JUHLIA yksikseen Jerusalemin yhdistämisen 40-vuotispäivää. EU ilmoitti selkeästi kirjeessään, ettei se hyväksy Israelin ottamaa kantaa Itä Jerusalemin asemaan.
USA sen sijaan ei ilmoittanut syytä, miksi sen lähettiläs Richard Jones ei voi tulla Knessetissä järjestettäviin juhliin keskiviikkona.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski antoi teräväsanaisen lausunnon, jossa hän sanoo, että joka ei tunnusta Jerusalemia Israelin valtion pääkaupungiksi, ei tunnusta Israelin valtiota.
MUUTAMAT VASEMMISTOON nojaavat Jpostin kommentoijat ovat katkerasti valitelleet sitä, että 40-vuotisjuhlien järjestäjät myyvät juhliaan väärällä teemalla. Heitä risoo se, etteivät järjestäjät heidän mielestään huomioi tarpeeksi kolmatta osaa pääkaupungin asukkaista, sen arabeja. Toinen hiertävä asia on Lupolianskin ennustus hallituksen erikoisistunnossa, jossa hän kertoi, että ”Hamas valloittaa Jerusalemin 12 vuodessa ampumatta laukaustakaan, jos sen kolmannen väestönosan annetaan kasvaa nykyisellä vauhdilla ilman erikoistoimenpiteitä”.
JERUSALEMIN ONGELMANA on juutalaisen väestön muutto pois kaupungista, koska varsinkaan nuorempi polvi ja vähemmät ansaitsevat eivät voi hankkia kunnollista asuntoa hintojen suhteettomasta noususta johtuen ja siitä, ettei kaupunki tarjoa työtä kaikille.
JERUSALEMIN LAAJENTUMINEN ns. Safdien suunnitelman mukaan olisi antanut mahdollisuuden rakentaa edullisia asuntoja uusille asuntoalueille, mutta suunnitelma hylättiin vihreitten ja luonnonsuojelijoitten vastustuksen vuoksi, mihin Lupolianski meni mukaan. Toinen kasvusuunta Maale Adumimin suuntaan, eli ns. E1 alueen rakentaminen, olisi palvellut samaa asiaa, mutta hallituksen saatua kylmät varpaat ulkomaisen vastustuksen vuoksi rakentamista on siirretty, vaikka tarvittavat luvat on jo myönnetty ja infrastruktuuri suurimmalta osin valmis.
2. JORDANIAN KUNINKAAN Abdullah II:n eilinen helikopterimatka Ramallahiin peruutettiin. Hänellä oli sovittu keskustelutilaisuus Mahmoud Abbasin kanssa. Syyksi ilmoitettiin, että huonosta säästä johtuen helikopteri ei uskaltanut laskeutua Ramallahiin, vaikka taivas oli lähes pilvetön, joskin tuulenpuuskia esiintyi. Khaled Abu Toameh, Jpostin arabikommentaattori, epäilee, että tilaisuus peruutettiin siksi, ettei Israel antanut PA:n pääministeri Ismail Haniyehille lupaa matkustaa Gazasta Ramallahiin osallistuakseen tilaisuuteen. IDF kiistää tämän ja selittää, että matka peruutettiin huonon sään takia.
Yhtenä syynä pidetään sitä, että al-Qaida oli valmistautunut ampumaan kuninkaan helikopterin alas 20 minuutin matkalla Ammanista Ramallahiin.
TOIMITTAJIA JA VALOKUVAAJIA kuljettanut helikopteri kaarteli Ramallahin yllä 50 minuuttia odottaen Abdullahin saapumista, mutta lopulta luovutti ja lensi takaisin Ammaniin.
3. ISRAEL KAUHISTELEE Ranskan presidentti Sarkozyn valintaa ulkoministeriksi. Jpostin artikkelissa kerrotaan Israelin olevan ”shokissa ja pettynyt” ulkoministeriehdokkaasta. Sosialisteja edustava Hubert Vedrine toimi ulkoministerinä pääministeri Lionel Jospinen hallituksessa vuosina 1997-2002, eivätkä kokemukset siltä ajalta herätä juutalaisissa mieluisia muistoja. Palestiinalaisten väkivallan ollessa huipussaan vuonna 2000 Vedrine puuhasi EU:n talous-boikottia Israelia vastaan. Sarkozy lupaa tehdä vallankumouksen Ranskan ulkopolitiikassa ja nostaa sen toisten Euroopan mahtimaitten Englannin ja Saksan rinnalle.
SARKOZYN valintaan lienevät eniten vaikuttaneet Vedrinen hyvät suhteet arabimaihin, joita hän kuvittelee voivansa hyödyntää Lähi Idän sekavassa diplomaattisessa kentässä. Toinen syy voi olla siinä, että Vedrine tunnetaan ehdottoman lojaalina päämiehelleen.
Sarkozyn selvitti jo vaalikampanjansa aikana, että hän tulee pitämään keskusteluyhteyksiä myös terrorijärjestöinä pidettyihin järjestöihin kuten Hizbullah ja Hamas sekä valtioihin kuten Syyria ja Iran. Juutalaiset sekä Israelissa että Ranskassa kertovat, että Vedrine oli juutalaisten kannalta huonoin ulkoministeri mitä ranskalla on koskaan ollut ja pelkäävät, että sama toistuu nyt.
4. VÄKIVALTA GAZASSA jatkuu. Eilen Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa kuoli neljä ja ainakin 25 haavoittui. Taisteluja kuvataan pahimmiksi Mekkan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Yksi kuolleista oli paikallisen Falasheen lehden toimittaja Suleiman al-Ishi; toinen samasta lehdestä, journalisti Muhammad Addo, haavoittui vaarallisesti. Fatahin pyssymiehet kaappasivat heidät Ansarin alueen lähellä Gazan kaupungista länteen ja ampuivat heidät.
VÄKIVALTA alkoi sunnuntaina siitä, että tuntemattomat pyssymiehet alkoivat tulittaa Fatahin alajärjestön al-Aksan tunnettua komentajaa Baha Abu Jarad´ia hänen ajaessaan lava-autoaan Beit Lahiyassa. Sekä Jarad että hänen henkivartijansa kuolivat tulituksessa. Abu Jarad, 34-vuotias, tunnettiin nimellä Al-Saker (kotka), palveli myös PA:n estävän turvallisuuspalvelun joukoissa. Hän oli IDF:n etsittyjen listalla ja vältti teloitusyrityksen 2004. Hamas halusi hänen päätään, koska hän osallistui Majed Abu Darabiyehin, 40, vaikutusvaltaisen Hamasin johtajan teloitukseen vaimonsa ja lastensa silmien edessä viime vuonna.
FATAH SYYTTÄÄ Hamasia Abu Jaradin teloituksesta, mutta Hamas kiistää sen ja kertoo teloituksen olleen Fatahin sisäisen valtataistelun seurausta. Fatahin tärkein virkailija Gazassa Khaöed al-Masri syyttää Hamasin pyssymiesten tulittaneen Abu Jarradin hautajaissaattuetta haavoittaen kolmea lasta Beit Lahiyassa.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa väittää, että levottomuuksien ja väkivallan takana on Muhammed Dahlan, joka haluaa laittomuuden jatkuvan, koska se palvelee hänen etujaan.
MAANANTAIAAMUNA Fatah ja Hamas sopivat Egyptin sovitteleman tulitauon, jonka jälkeen kaikki 14 kaapattua palestiinalaista tuli vapauttaa. Mutta pian sen jälkeen tulitaistelut alkoivat uudelleen Hamasin pyssymiesten ja Fatahin edustajien välillä. Fatahin Gazan alueen edustaja Maher Magdadin henkivartija sai surmansa ja myös toinen kuoli haavoihinsa, lisäksi kymmenen muuta haavoittui tulituksessa.
5. UUTISOTSIKOITA
- EU:N PARLAMENTAARIKOT aikovat järjestää omissa tiloissaan Jerusalemin 40-vuotis yhdistämisjuhlatilaisuuden. Jotkut ulkomaiset lähettiläät EU:ssa ovat lupautuneet osallistua.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi hallituksen kokouksessa, että hallitus osallistuu Jerusalemin edistämiseen ja rohkaisemiseen 5.75 miljardilla viiden seuraavan vuoden aikana. Siihen kuuluu aiempien tukien lisäksi veroalennuksia työnantajille, hallituksen toimistojen siirtoja Jerusalemiin, Jerusalemin maistraatin oikeusrakennuksen rakentaminen ja Jerusalem tutkimusten keskuskoulun perustaminen Yad Ben-Zwi instituuttiin.
- JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski esittää kristittyjen arabien perheitten yhdistämisrajoitusten helpottamista pääkaupungin alueella. Hän kertoo huolestuneensa n. 10 000 kaupungin kristittyjen määrän alenemisesta. Jerusalemin asukasluku on nyt 720 000. Arviolta 420 000, joista 57 % juutalaisia ja 43 % arabeja, asuu alueilla, jotka liitettiin kaupunkiin kuuden päivän sodan jälkeen. Arviolta 17 200 kaupunkilaista muutti pois viime vuonna ja pääkaupunkiin muutti 10 900 uutta asukasta, heistä 2500 siirtolaisia. Yli puolet pois muuttaneista asuu Jerusalemin lähitaajamissa, joista suosituimmat ovat Beit Shemesh, Betar Illit, Maale Adumim, Mevaseret Zion ja Givat Zeev.
- ISRAELIN HALLITUS päätti antaa luvan IDF:lle operaatioihin Gazan alueella.
- MOSSADJOHTAJA Meir Dagan sanoo, ettei Syyria katkaise suhteitaan Hizbullahin kanssa, vaikka keskustelut Syyrian kanssa aloitettaisiin.
- IDF joutui tulitaisteluun Nablusissa. Sivullinen poika haavoittui.
- B´TZELEM JÄRJESTÖ väittää, että IDF:n ja setlerien toimien vuoksi arabit ovat muuttamassa pois Hebronin keskustasta, jossa on 1000 tyhjää asuntoa.
- TUTKIMUS osoittaa, että valtaosa lapsista Sderotissa kärsii traumoista. 57 % kaupunkilaisista haluaisi muuttaa pois jatkuvien Kassam-iskujen vuoksi.

Sunday, May 13, 2007

SUNNUNTAI 13.05.07
1. ISRAEL HARKITSEE sotilaallista iskua Gazan alueelle, vaikka Olmertin hallituksella näyttää olevan ”kylmät varpaat” (cold feet) mihin tahansa seikkailuun, jossa se voisi joutua kritiikin kohteeksi. Turvallisuuskabinetti käsittelee asiaa tänään IDF:n vaatimuksesta, joka haluaa suuremman vapauden päättää nopeista reaktioista Kassam-iskuja vastaan. Puolustus-ministeri Amir Peretz suosittelee iskuja Gazan alueelle, ja IDF:n eteläisen alueen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant on esittänyt jo muutaman kuukauden ajan lupaa päättää armeijan sisällä operaatiosta Gazan sisällä. Hänen argumenttinsa on se, että Hamas on monen kuukauden ajan saanut rauhassa rakentaa pysyvää armeijaansa, lisätä ja kouluttaa sitä usein Iranissa tai Syyriassa sekä Siinailla ja hankkia sille uudenaikaisia aseita.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin ja liikenneministeri, entinen puolustusministeri kenraalimajuri Shalu Mofaz vastustavat tällaisen luvan antamista. Sen sijaan he suosittavat IAF:n täsmäiskuja valittuihin kohteisiin ja henkilöihin Gazassa.
2. TERRORI-HIIRI, Mikki Hiiren näköinen jättikokoinen piirroshahmo seikkailee edelleen Hamasin TV-ruudulla, vaikka PA:n tiedotusministeri Mustafa Barghouti lupasi lähetysten loppuvan. Terrori-hiirtä kutsutaan nimellä Farfour (arabiaksi perhonen). Hiiri opettaa lapsia vastarintaan Israelia vastaan. Perjantaina hiiren ohjaaja kertoi, että hiiri petkutti kokeissa, koska juutalaiset hajottivat hänen talonsa ja hänen kirjansa jäivät soraläjän alle.
TV-ASEMAN JOHTAJA Hasem al-Sharawi kertoo, ettei ole mitään tarvetta ohjelman lopettamiseksi, sillä ”ohjelmalla on opetuksellinen päämäärä”. Lapset kertovat, että hiiri opettaa vastoin islamin luonnetta.
Al-Sharawi kertoo ohjelman aikana lapsille, että ”rauha ja turvallisuus vallitsevat, kun islam hallitsee maailmaa”. Hän toteaa, ”ettei ohjelma kiihota lapsia vihaan, se vain kertoo tosiasioita”. Hänen mielestään ohjelma opettaa huumoria ja moraalia, eikä siinä ole mitään pahaa.
Mustafa Barghouti toimii PA:n hallituksessa puolueettomana tiedotusministerinä ja toteaa, ettei hänellä ole valtaa yksityisiin TV-asemiin.
3. TURVALLISUUSSUUNNITELMASTA huolimatta väkivalta jatkuu Gazan alueella. Hamasin pyssymiehet avasivat tulen Fatahin joukkoja vastaan viikonvaihteessa haavoittaen ainakin kuutta ihmistä eri tilanteissa. Kymmenen päivän aikana ainakin 10 ihmistä on haavoittunut keskinäisissä tulitaisteluissa Gazan alueella.
MYÖHÄÄN PERJANTAI-ILTANA kuusi Hamasin ”toimintajoukkojen” jäsentä haavoittui perheitten välisissä riidoissa, joilla palestiinalaislähteitten mukaan ei olut yhteyttä Fatahin kanssa.
MAHMOUD ABBAS määräsi torstaina 3000 hänelle uskollista poliisia partioimaan Gazan kaduilla ja miehittämään tärkeitä kohteita katujen risteyksissä ja hallituksen rakennuksissa.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Hamiyeh ilmaisi tyytymättömyytensä operaatioon, koska se tehtiin hänen tietämättään. Hän peruutti tärkeän neuvottelun turvallisuusjohtajien kanssa.
TURVALLISUUSSUUNNITELMAN mukaan Fatahin ja Hamasin joukoilla tulisi olla yhteinen operaatiohuone, jossa operaatiot sovitaan ja niitä johdetaan.
Perjantain väkivalta alkoi autoilla liikkuvien Hamasin pyssymiesten avatessa tulen Fatahin joukkoja vastaan tiesululla, haavoittaen neljää ihmistä. Toinen välikohtaus sattui kansallisen turvallisuusjärjestön rakennuksella Gazan keskiosassa. Pyssymiehet tulittivat rakennusta haavoittaen ainakin kahta ihmistä.
4. 16 600 UUTTA TYÖPAIKKAA saatiin perustettua Karni-terminaalin pysyessä auki Gazan ja Israelin välisellä raja-alueella. Palestiinalaiset veivät ulkomaille 43 miljoonaa kukkaa Gazan alueelta tänä vuonna. Terminaali on saanut jatkuvia terroriuhkauksia ja sitä vastaan on tehty muutamia verisiä iskuja, minkä johdosta terminaali on jouduttu toistamiseen sulkemaan. Vaikka työllisyystilanne onkin parantunut arviolta 7 %, se on edelleen 30 % Gazan alueella. Edellisenä neljännesvuonna työpaikkoja lisääntyi 19 100, niistä 10 500 maataloudessa. Nyt uudet työpaikat olivat suurelta osin liikenteen, tiedotus- ja rakennustoiminnan parissa.
Maatalouden vienti tapahtuu pääosin Euroopan alueelle. Palestiinalaiset farmarit sanovat voittojensa nousseen 4.6 miljoonaan Euroon.
5. JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II aikoo matkustaa tänään Ramallahiin, jossa hän keskustelee PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Uutislähteitten mukaan Jordania tarjoaa eräänlaista federaatiota palestiinalaisille Juudean ja Samarian alueitten ja Jordanian välille. Tämä järjestely olisi lähteitten mukaan tilapäinen, kunnes PA:n valtio on muodostettu. Jordanialaiset viralliset lähteet kieltävät huhujen todenperäisyyden, ja palestiinalaiset johtavat virkailijat hylkäävät ne epätodellisina, koska ”me haluamme täyttä itsenäisyyttä.” Jordania katkaisi lailliset ja hallinnolliset suhteensa Juudean ja Samaria alueisiin 1988. Jordanialaiset viranomaiset varoittavat levittämästä huhuja federaatiosta, koska tilanne on arkaluonteinen eikä Israelin lähiajan ohjelmassa oli vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta, he selittävät,
PÄÄMINISTERI OLMERT matkustaa tiettävästi torstaina Petraan, jossa pitäisi olla keskuste-lutilaisuus Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, Olmertin ja Abbasin välillä Nobel-palkittujen vuosikokouksen yhteydessä. Palestiinalaiset kieltävät Abbasin osallistumisen kokoukseen.
6. UUTISOTSIKOITA
- NELJÄ RETKEIJLIJÄÄ huuhtoutui eilen yllättäen alkaneitten runsaitten sateitten pehmittämillä Qumranin rinteillä Suolameren yläpuolella. He olivat sitoneet itsensä samaan köyteen, joka irtosi. 21 muuta retkeilijää pelastettiin helikoptereitten avulla. Retkeilijöitä ei varoitettu tulvista.
- ARABILIITON asettama Jordanialais-Egyptiläinen neuvottelutiimi matkustaa Israeliin aikana, jonka päämäärää ei ole määrätty. Riadissa maaliskuussa hyväksymän arabiliiton saudisuunnitelman mukaan Israelin tulee vetäytyä ennen vuoden 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille ja sallia arabipakolaisten palata entisille asuinsijoilleen. Ulkoministeri Livni tapasi Egyptin ja Jordanian ulkoministerit viime viikolla Kairossa. Livni antoi sen yhteydessä lausunnon, jossa hän vakuutti, että Gazan evakuoiminen tulee jatkumaan Juudeassa ja Samariassa. Shimon Peres ilmoittaa olevansa käytettävissä rauhanneuvotteluissa, Hän kehottaa lisäksi Israelia tekemään oman rauhansuunnitelmansa seuraavaa kokousta varten. Livni, entinen Mossadin agentti, toteuttaa Sharonin ideologiaa.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni tapasi useita kertoja Libanonin sodan alkuvaiheilla IDF:n tiedustelututkimusosaston kanssa pääministeri Olmertin tietämättä. Livni luonnosteli omaa tulitaukoesitystään näiden salaisten keskustelujen pohjalta. Olmert sanoo, ettei keskusteluissa sinänsä ole mitään pahaa, mutta niiden jatkuminen hänen selkänsä takana ei ole hyväksyttävää ja sanoi puuttuvansa asiaan. Kansanedustaja Zwi Hendel, joka oli Gazan Gush Katifista 2005 evakuoitujen mukana, kutsuu Livnin käyttäytymistä ” äärivasemmiston halvaksi imitoimiseksi, jolla hän aikoo toteuttaa Meretzin puolueohjelmaa.”
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajakilpailu jatkuu kiivaana sanasotana. Entinen kenraali Amiram Levine, joka on Ami Ayalonin läheinen liittolainen, epäili, että Barakilla on ”mielenterveysongelmia ja kieroutuneet aivot”. Hän viittasi puheessaan Barakin määräämään IDF:n joukkojen vetämiseen Libanonista 2000 yön pimeydessä, että tämä oli katastrofi, joka sai Hizbullahin vakuuttumaan, että se pystyy lyömään Israelin. Barakin vaalikanslia sanoutuu irti Levinen lausunnosta. Barakin iskulauseet: ”Vain Barak pystyy voittamaan Bibin (Netanyahun)” ja ”Liittoutuen Barakin taakse ja voittaen”.
- ETELÄ AFRIKAN tiedusteluministeri Ronnie Kasrils vakuuttaa, että Hamas on hyväksynyt EU:n asettamat kolme vaatimusta ja luopunut väkivallasta. Etelä Afrikan hallitus hyväksyy PA:n pääministeri Haniyehin kutsun maahan.
- JUUTALAINEN OPETTAJA Dnmitriy Nikulinskiy, biologisti, löydettiin kuolleena lauantaiaamuna Pietarissa lähellä yliopistoa. Hänessä oli useita puukonhaavoja päässä, kurkussa ja selässä. Nikulinskiy opiskeli viime vuoden aikana maisterin tutkintoaan varten ja opetti samalla tieteitä uskonnollisessa Beit Habadin koulussa.
Poliisi uskoo, että kysymyksessä on ammattimainen viha-rikos, koska poliisi on joutunut käsittelemään useita samantapaisia, eikä uhrilta viety mitään. Hänen äitinsä löysi poikansa vain 5 minuuttia rikoksen jälkeen.
- MAALE ADUMIM JA GUSH ETZION vahvistavat Jerusalemin asemaa. Sitä
mieltä on 62 % juutalaisista Israelissa mielipidetiedustelun mukaan. Näiden
alueitten uskotaan jäävän Israeliin. Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle E1
alueelle suunniteltu 3 500 asuntoyksikön rakentaminen odottaa toteutumistaan.
Juutalaisenemmistöä Jerusalemissa pitää 81.3 % välttämättömänä. 75.7 % ei usko
rauhan mahdollisuuksiin. 96 % haluaa pitää Länsimuurin 89 % Temppelivuoren
kaikissa tapauksissa.
- TOIVON LUKIJOILLENI ja VARSINKIN ÄIDEILLE siunattua äitienpäivää.