Friday, February 16, 2007

PERJANTAI 16.02.07
OLMERT TURKISSA. Olmert kertoi Turkin pääministeri Erdoganille Mughrabi-rampin rakennustöistä kuvien ja dokumenttien avulla, mutta Erdoganin kerrotaan maininneen, ettei Olmert saanut häntä vakuuttuneeksi, ettei siitä ole häiriötä al-Aksa moskeijalle. Pääministerit sopivat, että Turkin asettama delegaatio käy paikan päällä tarkistamassa rakennustyöt. Delegaatio muodostettaneen Turkin Israelin lähetystön henkilökunnasta eikä erikoistarkastajista Turkista, kuten media aluksi ilmoitti.
OLMERTIN PÄÄTÖS antaa turkkilaisten tarkastaa Temppelivuoren rampin rakennustyöt herätti arvostelua Israelin kansanedustajien parissa. Yuval Steinitz kritisoi Olmertin lupausta sanoen sen rikkovan Israelin itsenäisyyttä: Olmert myy Jerusalemin ja aiheuttaa pahan repeytymän Israelin määräämisoikeudesta kaupungissa.” Silvan Shalom kutsui Olmertin päätöstä hölmöksi lisäten että se rikkoo pahasti Israelin itsemääräämisoikeutta ja myös Jordanian määräämisoikeutta, koska arabimaailma asetti sen valvomaan Temppelivuorta. ”Mitä tekemistä Turkilla on al-Aksan kanssa?” kyseli Talib a-Sanaa (UAL) lisäten, että keskustelut Temppelivuoresta täytyy käydä wakfin, palestiinalaisten ja Jordanian kanssa.
MITÄÄN RAFLAAVAA ei Olmertin ja Erdoganin keskusteluissa tullut esiin. Asioita vain sivuttiin ja todettiin niiden tämän hetkinen tilanne. Syyriasta Olmert kertoi, että Israel on kiinnostunut rauhasta Syyrian kanssa, mutta Syyrian johdon tarjousten tarkoituksena on vain aloittaa prosessi, ei vakavia keskusteluja.
Erdogan kertoi vierailevansa Syyriassa parin viikon sisällä ja lupasi silloin kertoa keskusteluistaan Olmertin kanssa Syyrian johdolle. Hän myös sanoi kutsuvansa PA:n uuden hallituksen vierailulle Turkkiin sitten, kun se on saatu muodostetuksi ja erimielisyydet tasoitetuiksi Hamasin ja Fatahin välillä.
OLMERT KERTOI medialle Ankarassa, ettei hän näe mitään syytä katkaista yhteyksiä Abbasin kanssa Mekkan sopimuksen vuoksi. Tarkkailijat hämmästelevät Olmertin mielenmuutosta, sillä välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen diplomaattilähteet Jerusalemissa totesivat, että sopimus sekoitti erottavat linjat Hamasin ja Fatahin välillä ja että Israel joutunee harkitsemaan suhteitaan Abbasin kanssa.
Abbas esitti toivomuksen, että ”hyvän tahdon eleenä” Israel vapauttaisi 80 vanhaa palestiinalaista vankia ennen maanantain kolmikantakokousta, mutta Olmert antoi ymmärtää, ettei siihen ole mitään aihetta. USA:n Israelin ja palestiinalaisten tekninen henkilökunta valmisteli kokousta Jerusalemin David Citadel hotellissa. Vain ulkoministeri Rice puhuu median kanssa kolmikantakokouksen jälkeen maanantaina.
KVARTETIN EDUSTAJAT kokoontuvat perjantaina Jerusalemiin keskustelemaan Mekkan sopimuksesta ja kolmikantaneuvotteluista. He tapaavat uudelleen keskiviikkona Berliinissä suunnitellen seuraavia askeleita.
JERUSALEMIN POLIISI VARAUTUU palestiinalaisten väkivaltaisuuksiin iltapäivällä perjantain rukouskokouksen jälkeen ja lähettää 3000 poliisia valvomaan järjestystä alueella. Poliisi kielsi alle 50-vuotiailta miehiltä ja naisilta alle 50 vuotta pääsyn Temppelivuorelle tänään. Tämä aiheuttanee mielenosoituksia sisäänkäyntiporttien ulkopuolella.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN johtaja sheikki Raed Salah aikoo pitää puheen massiivisessa mielenosoituksessa Jerusalemin Wadi Joz kaupunginosassa kaupungin pohjoispuolella. Salah sai kiellon päästä 60 m ja myöhemmin 150 metriä lähemmäksi Jerusalemin vanhakaupunkia seuraavan 60 päivän ajaksi.
HAMAS JA FATAH saivat eilen illalla lopulta sovittua keskinäiset erimielisyytensä ja sopivat ministeripaikoista. Sen jälkeen Mahmoud Abbas antoi virallisesti Ismail Haniyehille tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen. Haniyeh jätti silloin johtamansa Hamasin hallituksen eronpyynnön. Abbasin Haniyehille antamassa kirjeessä kehotetaan muodostamaan yhteishallitus, joka ”täysin kunnioittaa aiempia sopimuksia PLO:n ja Israelin kesken kuten myös YK:n ja arabiliiton kokousten Lähi Idän ongelmia koskevia julkilausumia”.
SAEB EREKAT, PA:n pääneuvottelija rauhanprosessissa, kertoi, että Washington vaatii minkä tahansa PA:n hallituksen tunnustavan Israelin, luopuvan väkivallasta ja hyväksyvän aiemmat sopimukset.
PA:n edustaja sanoo, että he ovat tietoisia USA:n vaatimuksesta, mutta ettei heillä ole muita vaihtoehtoja. He toivovat, että Abbas pystyy vakuuttamaan Ricelle, että ”uusi hallitus kunnioittaa aiempia sopimuksia Israelin kanssa”. Hamasin kansanedustajat vaativat, että Abbas peruuttaa maanantaiksi sovitun kolmikantakokouksen vastalauseena USA:n kielteisestä kannasta yhteishallitusta kohtaan.
Abbasille tuli kiire saada hallitusongelma pois päiväjärjestyksestä ennen Ricen Israelin matkaa, ettei kokous hänen vuokseen peruuntuisi. Rice on tiettävästi jo aloittanut matkansa Israeliin.
Fatah ja Hamas ovat muodostaneet komiteoita, joitten tulee hioa viimeiset esteet hallituksen muodostamiseksi sekä Hamasin liittymiseksi PLO:n jäseneksi. Aikaa siihen on 3 viikkoa.
USA:n diplomaattipiirit ovat tiettävästi ilmoittaneet, etteivät he halua yhteyksiä minkään PA.n yhteishallituksen kanssa, jossa Hamas on johtavassa asemassa.
VENÄJÄN JOHTAVA DIPLOMAATTI ISRAELISSA, Andrey Demidov, antoi haastattelun Herb Keinolle, Jpostin kolumnistille, joka julkaistiin perjantain numerossa. Demidov kertoo, että Venäjä ei halua Iranin saavan ydinpommia, sanokoon Ranskan eroava presidentti Chirac mitä tahansa. Chirac arvioi äskettäin julkisuudessa, ettei kaksi tai kolme ydinpommia omistava Iran ole mikään katastrofi. Demidov kertoi, että Venäjä arvostaa suuresti Saudi Arabian aloitetta PA:n yhteishallituksen muodostamiseksi ja haluaa odottaa, miten se toimii käytännössä eikä julkilausumissa. Siksi boikotti olisi poistettava heti. Demidovin mukaan Lähi Idän ongelmat alkoivat Palestiinassa, Lähi Idässä, ja että tasapainoa alueella ei saavuteta ilman palestiinalaisten aseman kohentamista ja heidän toiveittensa toteuttamista. Hän viittaa Gazan alueeseen, josta hän kertoo, että ”1.5 miljoonaa asukasta on hajautettuna hyvin pienelle maaperälle, ilman töitä, rahaa tai mitään.” Hän viittaa Olmertin lupaukseen vapauttaa 100 miljoonaa USD Israelin keräämiä tulli- ym. varoja palestiinalaisille, jota hän pitää jo boikotin rikkomisena. Hän kertoo haastattelijalle, että Venäjä antoi PA:lle 10 miljoonaa USD, mistä Venäjää syytettiin boikotin rikkomisesta, vaikka varat menivät Abbasille.
Demidov toteaa, ettei taloudellinen boikotti saanut Hamasia taipumaan sille asetettuihin vaatimuksiin, ja sama pätee myös Iraniin; se ei tule taipumaan painostuksen alaisena. Hän haluaa keskusteluja Hamasin kanssa, mistä Israel on kieltäytynyt.
DEMIDOV kertoo, että Venäjä haluaa hyviä suhteita kaikkien muslimimaitten kanssa, sekä sunni- että shia-muslimien. Hän katsoo, etteivät Venäjän Iranille myymät tehokkaat ilmatorjunta-aseet muodosta vaaraa kenellekään, koska ne ovat puolustusaseita, ja heittää ironisen kysymyksen: ”Vai aikooko Israel hyökätä Iraniin?” Mutta hän kertoo Venäjän kieltäytyneen myymästä Iranille pitkän matkan ohjuksia, toistaiseksi.
Hän kertoo, että kiista Venäjän Hizbullahille myymistä aseista ennen Libanonin sota II:sta on sovittu Israelin viranomaisten kanssa, mutta huhut, että Venäjä toimittaisi uusia aseita Hizbullahille, ovat perättömiä.
DEMIDOV KERTOO, että Iranin nykyinen hallitus on ystävällinen Venäjää kohtaan, mutta Iranin shaahin hallitus oli hyvin vihamielinen Venäjälle. Hänen mielestään Lähi Idän pahin ongelma on varallisuuden epätasainen jakautuminen valtioitten kesken, ja uskoo, että kun tämä köyhyyden ongelma saadaan ratkaistua, muut ongelmat ratkeavat itsestään.
VENÄJÄ TARJOAA Saudi Arabialle yhteistyötä sen ydinvoimalaitosten rakentamiseksi sekä rakentaa sille kuusi sotilastiedustelu satelliittia, joita kutsutaan kauniisti tutkimussatelliiteiksi. Näistä sovittiin Venäjän presidentti Putinin äskeisen Saudi Arabian vierailun yhteydessä.
Myös Pakistan on tarjonnut yhteistoimintaa Saudi Arabian kanssa, jopa siten, että se tarjoaa ydinase-arsenaaliaan saudien tueksi mahdollisessa ydinasekonfliktissa. (lähde www.debka.com)
Debkafile kertoo myös, että Sawt al Jihad, Saudi Arabiassa ilmestyvä radikaalilehti, kehottaa hyökkäämään USA:n öljytoimituksia vastaan Lähi Idässä, Kanadassa, Venezuelassa ja Meksikossa.
Osama Bin Ladenin yhtiöt niminen järjestö puolestaan kehottaa Saudi Arabian 3-4 miljoonaa shia-muslimia nousemaan Saudi Arabian hallitusta vastaan ja aloittamaan terrorikampanjan sen öljyntuotantolaitoksia vastaan. Saudien varallisuus perustuu sen öljyntuotantoon. Iskut sitä vastaan lamauttaisi koko valtion. Se kutsuu Saudi Arabiaa ”sodan maaksi” vastakohtana ”rauhan maalle”, jossa islam hallitsee ja jossa ei ole tarpeen aloittaa sotaa vääräuskoisia vastaan.

Thursday, February 15, 2007

TÄRKEÄ TIEDOTUS. Tarkoitus on siirtää tulevat raportit uudelle web-sivulle, joka on luotettavampi ja selkeämpi kuin nykyinen. Pyydän siirtämään uuden osoitteen tietokoneen suosikki-riville.

http://israelupdate.achlak.net Entinen web-sivu toimii myös toistaiseksi.

TORSTAI 15.02.04
ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMAT (IDF) SAI UUDEN KOMENTAJAN.
Kenraalimajuri Gabi Ashkenazi, joka samalla ylennettiin kenraaliluutnantiksi, asetettiin virallisesti armeijan yleisesikuntapäälliköksi, järjestyksessä 19. Sekä edellinen komentaja Dan Halutz että pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz olivat ylistystä tulvillaan uudesta komentajasta.
KENRAALILUUTNANTTI Gabi Ashkenazi piti heti seremonioiden jälkeen ensimmäisen henkilökunta-palaverinsa, jossa hän lupasi rakentaa uudelleen IDF:n ja valmistaa sitä tulevien haasteiden varalle. Potentiaalisia vastustajia sotarintamalla ovat Hizbullah ja Syyria sekä palestiinalaiset ja Iran. Hän lupasi pitää mielessään Libanonin sodan opetukset eikä unohtaa kadonneita sotilaita, kunnes he palaavat kotiin.
Ashkenazi lupasi korjata havaitut puutteet armeijassa, mutta totesi, ”ettei ole helppoja (maagisia) ratkaisuja.”
IDF:N EDELLINEN komentaja Dan Halutz pyrki osoittamaan positiivista mieltään seuraajaansa kohtaan, mutta muisti katkeruudella sen ”giljotiini-yhteiskunnan” tavan, millä hänet pakotettiin eroamaan. Hän viittasi myös Olmertin hallituksen suuntaan todetessaan, että IDF on tutkinut toimiaan monelta suunnalta, mutta ”miten on laita siviilihallinnon suhteen, sen keskusteluihin, vuotoihin, pintapuolisuuteen, lyhyeen muistiin?”
KENRAALILUUTNANTTI Ashkenazilla on edeltäjäänsä nähden se etu, että hän tulee maa-armeijan piiristä eikä lentovoimista, kuten Halutz, joka ihannoi lentovoimia maajoukkojen kustannuksella.
Gabi Ashkenazi syntyi 1954 Moshav Hagorissa, peruskoulunsa hän kävi Herzliassa Tel Avivissa. Hän tulee raskaasti tukeutumaan yleisesikunnan apulaiskomentajan kenraalimajuri Moshe Kaplinskyn apuun ja kokemukseen, joka Winograd komitean keskeneräisten Libanonin sodan tutkimusten vuoksi katsoi parhaaksi kieltäytyä yleisesikuntapäällikön ehdokkuudesta.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert saapui Turkkiin eilen illalla. Hänellä tulee olemaan useita visaisia kysymyksiä, joita hän joutuu koskettelemaan keskusteluissaan pääministeri Erdoganin kanssa. Erdogan päättää ehdokkuudestaan Turkin presidentiksi maaliskuussa, ja siksi hänen on muotoiltava puheensa potentiaalisia äänestäjiä varten. Puhuessaan Oikeus- ja Kehityspuolueensa (AKP) kokouksessa hän kritisoi tapaa, millä Israel aloitti Mughrabi-rampin rakennustyöt Temppelivuoren vierellä. Erdoganin mukaan kaivausten jatkaminen alueella sai aikaan suuren huudon islamilaisessa maailmassa. Tällä hän vain ilmaisi Turkissa tällä hetkellä vallitsevan varsin Israelin ja USA:n vastaisen mielialan.
OLMERTIN SAAPUESSA Ankaraan häntä odotti viitisenkymmentä mielenosoittajaa, joitten kylteissä luki: ”Murhaaja Olmert, mene tiehesi!”
TALOUSUHTEET maitten välillä ovat Turkin Israelin ja arabimaailman välisen diplomaattisen välittäjän roolin ohessa tärkeimmät vierailun aiheet. Olmert haluaa kasvattaa maitten välistä kauppaa. Israel tuo Turkista 1.6 miljardin USD arvosta ja vie sinne 900 miljoonan USD arvosta. Suurimpia lähi ajan kohteista ovat Turkin lupaama öljy-, kaasu ja vesijohto Turkista Israelin länsirannikolle ja edelleen Eilatiin, sekä Turkin osallistuminen Eretz teollisuuskylän uudelleen rakentamiseen, jonka palestiinalaiset terroristit hajottivat.
OLMERT TOIVOO Turkin apua israelilaisen vakoojan, jonka Syyria teloitti 1965, jäännösten palauttamiseksi Israeliin. Syyrialainen ryhmä nimeltä ”Vastarintakomiteat Golanin palauttamiseksi” ilmoitti tiistaina, että se pitää vankinaan elokuussa 17. päivänä 1997 kadonnutta israelilaista sotilasta Guy Heveriä. Pääministerin kanslia suhteutuu epäillen tietoon, mutta tutkii asiaa. Ryhmä ilmoitti, ”etteivät miljoonat dollarit tuo sotilasta kotiin, mutta Israel tietää, miten se voi tapahtua.” Ryhmä vaatii, että Israel vapauttaa vangitsemansa yhdeksän syyrialaista. Ryhmän olemassaolosta tiedetään vasta kahdeksan kuukauden ajalta.
OLMERTIN HALLITUKSEN sisäiset muutokset siirtyvät ensi viikon jälkeen. Syyksi Olmertin kanslia ilmoittaa nykyiset kiireet, joista ensimmäisinä Turkin matkan jälkeen ovat kolmikantakeskustelut ulkoministeri Ricen ja PA:n puheenjohtaja Abbasin kanssa maanantaina Jerusalemissa. Rice saapuu Israeliin lauantai-iltana, sunnuntaina hän tapaa sekä Olmertin että Abbasin erikseen valmistautuessaan kolmikantakokoukseen.
OLMERTIN ONGELMIA hallituksensa uudistamisen ja mahdollisen laajentamisen suhteen eivät helpota Labourin sisäiset jännitykset. Jaossa oleva sosiaaliministerin paikka, jota Labour himoitsee, voi aiheuttaa Peretzin luopumisen puolustusministerin paikaltaan, jos asia täytyy viedä Labourin keskuskomitean ratkaistavaksi. Turismiministeri Isaac Herzog vannoo, ettei hän luovu ministeriöstään Peretzin hyväksi.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas lupasi tänään ilmoittaa antavansa pääministeri Ismail Haniyehille tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen. Riita tärkeistä ministeripaikoista on kuitenkin viivyttänyt Haniyehin hallituksen eroamista edellytyksenä uuden muodostamiseksi.
Abbasin tarkoituksena oli tänään matkustaa Gazaan keskustelemaan asioista Hamasin edustajien kanssa, mutta matka lienee vielä epävarma.
Abbas esitti Olmertille vaatimuksen, että maanantain kolmikantakeskusteluissa käsiteltäisiin myös lopullisen tilanteen asioita, mutta Olmert ilmoitti vastustavansa sitä, koska se edellyttää ”tiekartan” syrjäyttämistä.
JOSEFIN HAUTAKAMMION avaamista juutalaisille rukoilijoille vaatii 35 kansanedustajaa eri puolueista. Hautakammio sijaitsee Nablusissa (Sikemissä). Siitä luovuttiin syyskuussa 2000 ensimmäisen intifadan alussa silloisen pääministeri Ehud Barakin käskystä. Palestiinalaiset hyökkäsivät hautakammion ja sen viereiseen jeshivan opintokeskukseen sytyttäen molemmat tuleen ja pyrkien tuhoamaan hauta-kammiorakennuksen. Toukokuussa 2002 IDF miehitti kammion uudelleen Defensive Schield operaation yhteydessä ja runsaitten pyyntöjen vuoksi IDF aloitti uudelleen paikan vartioinnin. Vain 800 vierailijaa sallittiin kunakin kuukautena hautapaikalle. Varsinkin Breslav Hassidim on ollut ahkerasti paikalla.
Viimeisen kolmen vuoden aikana alueen sotilaskomentaja Naveh kielsi vierailut paikalla turvallisuussyistä.
HIZBULLAHIN KIDNAPPAAMIEN israelilaissotilaitten omaiset olivat paavi Benedict XVI vastaanotolla Vatikaanissa keskiviikkona. Paavi kuunteli heinäkuun 12. päivänä 2006 kaapattujen Ehud Goldwassertin ja Eldad Regevin omaisten kertomuksia heidän mielestään selvästi liikuttuneena. Lyhyen vastaanoton aikana he antoivat paaville Raamatun-aiheisia kuvia sisältävän kirjan sekä valokuvia kaapatuista sotilaista. He toivovat, että paavi voisi auttaa kaapattujen palauttamiseksi, joitten kohtalosta Hizbullah ei anna tietoja.
Kaapattujen omaiset tapaavat myös Italian korkeita viranomaisia, joukossa ulkoministeri Massimo D´Alema.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen alueen johtaja sheikki Raed Salah tuli eilen Jerusalemin maistraatin oikeuteen kuultavaksi poliisin vaatiessa hänen estämistään päästä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin.
Salahin mukana tuli hänen uskollisia kannattajiaan, jotka huutelivat Allah on suurempi. Toinen juutalaisista koostunut ryhmä huuteli: ”Terroristi” ja ”Temppelivuori on meidän.” Poliisi hajotti jälkimmäisen ryhmän.
Salah selvitti ennen kuulemista paikalle kertyneille median edustajille, että oikeuden häntä koskevat päätökset ovat tyhjänveroisia, ja ettei mikään oikeuslaitos voi estää häntä pääsemästä Jerusalemin vanhakaupunkiin ja Temppelivuorelle, koska ”Israelilla ei ole mitään oikeutta al-Aksa moskeijaan.”
ISRAELIN POLIISI valmistautuu perjantain varalle, joka on muslimien perinteinen rukouspäivä, jonka aikana satoja ja usein tuhansia muslimeja kokoontuu Temppelivuorelle.
Kaivaukset Temppelivuoren alueen ulkopuolella ns. arkeologisen puiston alueella eivät millään tavoin koske al-Aksa moskeijan turvallisuutta, koska ne tapahtuvat 60-70 metrin päässä siitä. Koko nujakan taustalla on muslimien pelko, että Israel haluaa tällä lujittaa otettaan Temppelivuoren alueesta, mikä sekin on tuulesta temmattu väite. Professori Uzi Landau kertoo artikkelissaan Ynetissä, että Israelin tehdessä myönnytyksiä Jerusalemista Temppelivuoren suhteen palestiinalaiset ovat aina kiihdyttäneet väkivaltaansa.
VENÄJÄ TOIMITTAA Syyrialla olalta ammuttavia SA-18 ”Gouse” Igla 9K 38 it.-ohjuksia vakuutuksella, ettei Syyria anna niitä Irakissa USA:n joukkoja vastaan taisteleville ryhmille eikä Hizbullahille. Ne pystyvät pudottamaan sekä lentokoneita että helikoptereita. Sen kantosäde on 5 200 metriä, ja sen teho ulottuu 3 500 metrin korkeuteen. Ohjuksen ”tapposuhde” on 30-48 %, tutkahäirinnän alaisena 24-30 %.
Iran puolestaan toimittaa Irakissa taisteleville ryhmille ja Hizbullahille Kiinassa suunniteltuja mutta Iranissa paranneltuja olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia QW-1, sekä venäläisvalmisteisia SA-7 it.-ohjuksia. (DF)

Wednesday, February 14, 2007

KESKIVIIKKO 14.02.07
OLTAVA LUJANA ABBASIA KOHTAAN, on monien israelilaisten ja amerikkalaisten tahojen ohje päättäjille, jotka joutuvat kosketuksiin Abbasin kanssa.
Olmert tapasi puolustusministeri Amir Peretzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin eilen illalla valmistaakseen helmikuun 19. päiväksi suunniteltua tapaamista Olmertin, Ricen ja Abbasin kesken Jerusalemissa.
Monet ovat kehottaneet myönnytysten asemesta tekemään Abbasin olon entistäkin vaikeammaksi. Tämä siksi, että hän toimi petollisesti suostuessaan Saudien painostuksen alla yhteishallitukseen Hamasin kanssa ilman minkäänlaisia toiveita, että Hamas taipuisi sille asetettuihin vaatimuksiin. Olmert lupautui menemään pitkälle myönnytyksissään palestiinalaisille Sde Bokerin puheessaan. Amerikkalaiset puolestaan ovat vihaisia ja pettyneitä siksi, että he olivat asettaneet suuria toiveita Abbasiin yhtenä osana sunnimuslimi-rintaman muodostamiseksi Iranin kasvavaa shia-muslimien vaikutusvaltaa vastaan.
SAUDI ARABIA on tietenkin teoriassa USA:n liittolainen, mutta käytännössä se ei ole missään vaiheessa luopunut terrorijärjestöjen tuestaan.
USA:ssa saudeja pidetään maltillisina, mutta Saudi Arabia seuraa tarkasti islamin wahhabilaista opetusta, joka on kaukana maltillisesta. Saudi Arabiassa naiset eivät saa ajaa autoa, eivät mennä ilman miesseuraa ulos kaupungille tai ulkomaille, heidän pukeutumistaan seurataan ja heitä voidaan pidättää ”säädyttömästä” asusta, jos ”kiharoita ei ole peitetty”. Varkailta voidaan katkaista käsi ja toisen puolen jalka, tai kieli ja sormia rangaistusmuotona, aviorikoksesta tai muusta seksuaalirikoksesta epäilty voidaan teloittaa, Saudi Arabiassa se tehdään yleisesti katkaisemalla uhrin kaula miekalla. Wahhabi-opin mukaan hautamuistomerkkejä ei saa pystyttää eikä vainajien muistoa kunnioittaa. Kaupungeissa kiertää nuorista miehistä koostuvia säädyllisyyspartioita, jotka tarkkailevat jalankulkijoita kaduilla ja hoputtavat miehiä aamurukouksiin ennen töihin menoa koputtelemalla asuntojen oviin.
KRISTINUSKO on kielletty Saudi Arabiassa, mutta siellä asuvat kristityt saavat pitää kotiseuroja, jos eivät niillä häiritse naapureitaan. Kirkkojen rakentaminen on kielletty.
MITÄ MIELTÄ on Olmertin, Ricen ja Abbasin tapaamisella, jos siellä vain todetaan asiat, jotka olisi voitu hoitaa puhelimitse? Olmertin kanslia puolustaa tapaamista sillä, ettei Israel halua antaa kuvaa, että se perumalla tapaamisen asettaisi esteitä rauhanponnisteluille.
OLMERT MATKUSTAA keskiviikkona Turkkiin, jossa hän keskustelee pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa Mekkan kokouksen tuloksista, tulevasta kolmikantatapaamisesta, Haniyehin uudesta yhteishallituksesta Hamasin ja Fatahin kanssa, sekä Mughrabi-portin rampin rakennustöistä. Tältäkään tapaamiselta ei odoteta suuria tuloksia, mutta Erdogan toivoo Olmertin pystyvän vaikuttamaan USA; hallitukseen ja sitä kautta USA:n kongressiin, joka aloittaa keskustelut julkilausumasta, jolla tuomitaan Turkin kansanmurha armenialaisväestöään kohtaan vuosikymmeniä sitten. Silloin 1.5 miljoonaa armenialaista sai surmansa turkkilaisten väkivaltaisesti karkottaessa miljoonia ihmisiä kodeistaan mielettömiin kansain-vaelluksiin, joilla ei ollut mitään kohdetta, vaan ihmisiä marssitettiin kuukausia ilman päämäärää.
IRAN JA SYYRIA ovat tietenkin keskusteluaiheina Erdoganin kanssa, kuten myös maitten väliset taloudelliset suhteet. Israelilla on useita yhteistoimintakohteita Turkin kanssa, joista viimeisimpiä on kaasu, öljy- ja vesijohdon rakentaminen Turkista Ashkeloniin Israelissa ja edelleen Eilatiin Punaiselle Merelle, josta näitä tuotteita voitaisiin välittää Jordaniaan ja laivata Kauko Idän kasvavan energiatarpeen tyydyttämiseen.
ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) suunnittelee pystyttävänsä uusia Arrow-ohjustentorjunta patteristoja eri alueille kahden aiemmin pystytetyn lisäksi. Uudet patteristot ovat parannettuja malleja nimeltään Arrow-2.5, ne rakennetaan kahden kuukauden sisällä. Uusi Arrow malli pystyy kantamaan suuremman räjähdyskärjen ja sen kantomatka on suurempi. Täten se pystyy tuhoamaan lähestyvän ohjuksen korkeammalla ilmassa vähentäen täten sen jäännösten aiheuttamaa vaaraa ihmisille.
ISRAELIN ILMATEOLLISUUS (IAI) tutkii mahdollisuuksia Arrow-järjestelmän myymiseksi ulkomaille. Tässä sen tulee saada USA:n hallituksen ja järjestelmän suunnitteluun osallistuneen Boeing yhtiön suostumus.
IAI:n edustaja vakuuttaa, että Arrow-järjestelmä on ainoa toimiva ohjustentorjunta järjestelmä maailmassa, joten on luonnollista, että monet ovat siitä kiinnostuneita. Yksi patteristo on sijoitettu Palmachiin Ashdodin eteläpuolelle ja yksi pohjoisessa Ein Shemerin lähellä. Molemmat patteristot ottivat osaa sunnuntaina onnistuneeseen pimeässä suoritettuun Arrow-järjestelmän kokeeseen.
IAF:N NYKYINEN KOMENTAJA kenraalimajuri Elazar Shkedy kertoi JP:n toimittajalle, että silloinen IAF:n komentaja Dan Halutz keskeytti 2002 tärkeän aseen kehittämisen, jota olisi voitu menestyksellä käyttää Libanonin sota II:ssa, koska määrärahoja sitä varten ei ollut. Nyt aseen kehittelyä on tarkoitus jatkaa.
ASEELLA OLISI kenraalimajuri Ido Nehustanin mukaan voitu pysäyttää Hizbullahin liikkuminen ja sen aseitten siirtäminen paikasta toiseen. Dan Halutz kieltäytyi 2002 USA:n tarjouksesta ostaa Buster Bunker pommeja, jotka on tarkoitettu syvällä maan alla olevien bunkkerien tuhoamiseen. Libanonin sodan aikana Israel tilasi niitä hätätoimituksia. Kolmas Halutzin päätös koski rypälepommien käyttämistä Libanonin sodassa. Hän käski käyttää USA:n valmistamia rypälepommeja, joitten kaikki rypäleet eivät räjähdä pommin pudotessa maahan, vaan vasta ihmisen koskettaessa niihin. Israelilainen rypälepommi räjäyttää kaikki osasensa pudotessaan maahan, eikä siten aiheuta vaaraa siviileille.
DAN MERIDOR, joka toimi aikoinaan oikeusministerinä ja joka kirjoitti esityksen Israelin puolustus-järjestelmäksi, kertoi tiistaina JP:n toimittajalle, ettei Israelin tule nimittää puolustusasioita käsittelevään asemaan hallituksessa henkilöitä, jotka eivät ymmärrä mitään maan puolustuksesta. Hän esitti tämän kovan kritiikkinsä sekä puolustusministeri Amir Peretzille että koko hallitukselle. Hän totesi, että hallitus päättää maan puolustusbudjetista, mutta sillä ei ole minkäänlaista instanssia, joka auttaisi sen kokoamisessa.
Israelissa on Kansallinen Turvallisuusneuvosto, joka perustettiin juuri tätä varten, mutta hallitukset ovat syrjäyttäneet sen täysin valmistellessaan puolustusbudjettia.
POHJOIS-KOREAN suostuminen keskeyttämään ydinaseen valmistamisensa on aiheuttanut Israelissa kovan polemiikin, miten se tulee vaikuttamaan Iranin ydinaseen valmistamissuunnitelmiin.
Jotkut Israelin viranomaiset ovat vaatineet EU:n viranomaisia pitäytymään vaatimuksissaan Iranin suhteen, koska pakotteiden uskotaan sittenkin voivan vaikuttaa Iranin päätöksiin.
ISRAELIN KANTA Iranin mahdolliseen ydinaseeseen on kuitenkin ehdottoman kielteinen. Viimeksi aiempi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Yuval Steinitz vaatii, että USA:n tulee tehdä voitavansa Iranin pysäyttämiseksi. YK:n viranomaiset ovat alkaneet esittää huomioinaan, että Iran tule saamaan oman ydinaseensa eikä mikään näytä voivan estää sitä.
STEINITZ LUONNEHTII kantaansa siten, ettei Iranin tarkoituksena ole vain päästä ydinaseklubiin vaan saada hallitseva ja johtava asema paikallisena suurvaltana. Iran käyttää tässä valtapelissä Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia tekemään likaisen työn sen puolesta kuten myös Irakissa USA;n ja sen kanssa liittoutuneita joukkoja vastaan taistelevia ryhmiä, joita se kouluttaa, aseistaa ja tukee taloudellisesti.

Tuesday, February 13, 2007

TIISTAI 13.02.07
EU MINISTERIT KOVINA: PA.n hallituksen tulee hyväksyä EU:n ja kvartetin sille asettamat kolme ehtoa, ennen kuin EU voi poistaa PA:n nykyiselle hallitukselle asettamat boikotit. EU:n 27 maan ulkoministerien kuukausikokouksessa asiaa pohdittiin eilen maanantaina. He ilmoittivat kiitollisuutensa Saudi Arabia hallitukselle Mekkan kokouksen isännöimisestä ja ilmoittivat halunsa toimia yhteistyössä PA:n hallituksen kanssa, joka hyväksyy EU.n asettamat kolme ehtoa. Saksa, Englanti ja Hollanti olivat päättävästi EU:n ulkoministerien muotoileman lausunnon takana. Ranska ja Suomi olivat äänekkäimmät opposition kannattajat. EU:n ulkopuolella sekä Venäjä että Norja ovat vaatineet boikotin poistamista.
ULKOMINISTERIT ILMAISIVAT tyytyväisyytensä 19. helmikuuta suunniteltua kolmikantaneuvottelua kohtaan Ricen, Olmertin ja Abbasin kanssa. Kokouksen vastustajat eivät näe mitään mieltä keskustella nykyisissä olosuhteissa, joissa Abbas on selvästi liittoutunut terrorijärjestö Hamasin kanssa.
Olmert on tyynnytellyt kokouksen vastustajia, ettei siellä ole tarkoitus kosketella lopullisen tilanteen asioita.
OLMERTIN JA PUOLUSTUSMINISTERI Peretzin välit ovat olleet huonot ja epäluuloiset, jopa siinä määrin, että niiden katsotaan vahingoittavan valtion etuja. Molemmat ovat kiistäneet asian todenperäisyyden, ja kohdistaakseen huomion toisaalle Olmert hyökkäsi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa rajusti Netanyahua vastaan, jonka hän väitti vaikuttaneen aktiivisesti Hamasin syntyyn ja nousuun.
Olmert puolustautui toteamalla, ettei pääministerin ja puolustusministerin välien tarvitse olla intiimi rakkaussuhde, normaali työsuhde riittää.
VIIMEINEN KIISTA Olmertin ja Peretzin välillä koski Temppelivuoren ramppia, jonka rakentamisen Peretz väitti alkaneen ilman, että häntä informoitiin siitä. Kuitenkin asiasta oli ilmoitettu hallituksen kokouksessa, jossa Peretz oli ollut mukana. Ehkä puolustusministerin ajatukset liitelivät ylemmissä sfääreissä.
OLMERTIN LUPAILEMA hallitusremontti kehittyy kaiken sotkun ohessa. Labour ei ole halukas luopumaan turismiministerin paikasta, johon Isaac Herzog on kiintynyt. Tavoilleen ominaisella salailemisella Peretz ilmoitti eilen Herzogille, että hänen ministerinpaikkansa oli luvattu jo lokakuussa Kadimalle, mutta oli jättänyt ilmoittamatta asiasta. Sosiaaliministerin paikka on Labourille tärkeämpi, jota on kaavailtu Peretzille, mutta joka ei katso arvolleen sopivaksi luopua puolustusministerin paikastaan. Israelin ensimmäinen arabiministeri Ghaleb Majadle alkaa olla rauhaton salkuttoman ministerin asemaansa ilman työtehtävää ja ministeriötä.
Majadle vaatii, että Jerusalemin pormestarin Uri Lupolianskin toimet Temppelivuoren rampin rakentamisluvan yhteydessä on tutkittava. Hänen mielestään luvat on annettu laittomasti.
LAINOPIN PROFESSORI Meir Ben-Dov totesi, että lain mukaan uskonnollisella arkeologian alueella tehtävät muutostyöt on hyväksytettävä kolmessa ministeriössä: Opetus-, Uskonnollisten asiain ja kulttuuri-ministeriöissä. Arabiministeri Taleb A-Sanaa syyttää hallitusta suurimmaksi rikkojaksi, koska se antoi hyväksymisen suunnitelmille ilman ministeriöitten lausuntoja. Hallitus puolustautuu, ettei kysymys ole tilanteen muuttamisesta vaan vaarallisena poistetun rakenteen uusimisesta.
LUPOLIANSKI kutsui muslimiedustajat ja arkeologit sekä muita asiasta vastaavia neuvotteluun asiasta, minkä jälkeen hän antoi käskyn rampin rakennustöitten keskeyttämiseksi. Arkeologiset ns. ”pelastuskaivaukset” alueella jatkuvat.
MUGHRABI-RAMPIN kaivausten yhteydessä suoritetuissa pelastuskaivauksissa arkeologit ovat löytäneet raunioita, jotka ajoitetaan keskiaikaan ja varhaiseen muslimikauteen. He kaivoivat kolme metriä alaspäin ja löysivät massiivisen muurin, jonka he olettavat olevan varhaiselta islamilaiselta Umayyad-kaudelta.
Jerusalemin pääarkeologi Yuval Baruch toivoo, että koska kaivannot ovat arkeologisella puistolla, heillä on mahdollisuus löytää loputkin Umayyad palatsista. Puistossa paljastetut palatsin rauniot ovat vuoden 749 maanjäristyksen tuhoaman Umayyad palatsin osia, jotka rakennettiin kahdeksannella vuosisadalla Kalifin tarpeisiin hänen ollessaan matkoilla alueella. Tämä rakennusryhmä käsittää kalifin vaimojen haaremin, kylpyhuoneet, keittiön, ruokailusalit ja asuinkorttelin kalifin perheelle ja palvelijoille. Palatsista oli silta Temppelivuorelle, joka mahdollisti kalifin pääsyn suoraan al-Aksa moskeijaan. Jäänteitä sillan paikasta näkyy Etelämuurin yläosassa.
KAIVAUSTEN YHTEYDESSÄ arkeologit löysivät muinaisen vesijohdon osia, mutta Baruch uskoo palatsin raunioitten alta löytyvän Bysantin ajan (135-638) raunioita ja sen alta Herodeksen ajan teitä ja muita jäänteitä toisen Temppelin ajalta. Jatkokaivaukset palatsin kohdalla alkavat piakkoin ja kestänevät viitisen kuukautta. Kaivauksia tehdään kolmessa paikassa, kaksi arkeologisen puiston länsiosassa; yksi kaivauskohde on pesuhuoneiden ja rituaalikylpyjen yläpuolella vastapäätä Robinsonin kaarta, siltaa, joka yhdisti Temppelivuoren alueen markkina-alueelle. Lantaportille johtavien askelmien läheltä on löydetty ruukunkappaleita, joita ei ole vielä ajoitettu.
BARUCH KERTOO, että arkeologiset löydöt estävät rampin pylväitten perustusten kaivamisen suunniteltuihin paikkoihin, minkä johdosta suunnitelmia on muutettava ja löydettävä pylväille uusi sijainti.
LÄNSIMUURIN PÄÄRABBI Shmuel Rabinowitz sanoo, ettei muilla kuin ortodokseilla ole oikeutta pitää seremonioita Länsimuurilla. Hänen vaatimuksensa kohdistuu erityisesti niihin ryhmiin, joissa miehet ja naiset rukoilevat yhdessä. Masorti-ryhmille (konservatiiveja) on annettu lupa pitää seremonioitaan Robinsonin kaaren luona, mutta Rabinowitz vastustaa kiivaasti tätäkin, vaikka hänen vastuualueensa ei ulotu sinne.
SEPHARDI PÄÄRABBI Shlomo Amar teki esityksen paluulain (Law on Return) muuttamiseksi siten, ettei kääntyneille annettaisi automaattista oikeutta Israelin kansalaisuuteen. Hän haluaa, että ortodoksi-rabbit saavat oikeuden päättää, ketkä ovat oikeutettuja siihen, ketkä eivät. Pääministeri kanslia kuitenkin vakuutti kirjeessään masorti-järjestölle, että se vastustaa Amarin esitystä.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN (Islamic Movement) pohjoisen lohkon johtaja sheikki Raed Salah sai syytteen hyökkäyksestä poliisiupseerin kimppuun Länsimuurilla syyttäen häntä rasistiksi ja murhaajaksi, sylkien häntä kasvoihin ja kehottaen seuralaisiaan istuutumaan keskelle katua häiriten siten yleistä järjestystä. Sheikki Salah sai myös jo etukäteen poliisilta kiellon päästä 150 metriä lähemmäksi vanhankaupungin muureja.
SUNNUNTAIN suhteellisen rauhallisen ajan jälkeen väkivaltaisuudet uusiutuivat maanantaina. Öljyvuorella nuoret muslimit kivittivät israelilaisia autoilijoita haavoittaen kahta, jotka vietiin ambulanssilla sairaalaan.
GUSH ETZIONIN ns. Tunnelitiellä liikenne pysäytettiin autoilijoitten havaittua epäilyttävän paketin tunnelin alkupäässä. Pioneerit tuhosivat paketin, joka sisälsi pienen mutta tuhoisan putkipommin. Pari tuntia sen jälkeen rajapoliisit joutuivat kolmen 17-vuotiaan betlehemiläisen nuoren kivisateeseen. Nuoret pidätettiin ja heidän piilopaikastaan poliisit löysivät veitsen, patruunoita, kasvonaamarin ja islamilaisen liikkeen kaulaliinan.
ITÄ JERUSALEMIN alueella sattui samoihin aikoihin kaksi muuta häiriötä, joissa nuoret arabit kivittivät poliiseja. A-Turin alueella nuoret arabiopiskelijat kivittivät ohi kulkevia poliiseja, jotka hajottivat heidät käyttäen tainnutuskranaatteja. Muutama opiskelija pidätettiin.
MAALE ADUMIMIIN matkalla ollutta yleistä bussia kivitettiin Scopus-vuorella. Kolme ikkunaa bussissa rikkoontui kivistä, mutta kukaan ei loukkaantunut.
KUUSI KASSAM-RAKETTIA ammuttiin tiistaina Gazan pohjoisosasta Israeliin. Kaksi oli suunnattu kohti Sderotia, kaksi kohti kibbutsia ja kaksi avoimille kentille ilman osoitetta. Viikon aikana palestiinalaiset ovat ampuneet 19 Kassam-rakettia. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja tai suurta aineellista vahinkoa.
OLMERTIN, RICEN JA ABBASIN välinen keskustelutilaisuus toteutunee Jerusalemissa 19. helmikuuta. Kiivas väittely on meneillään Abbasin ja Olmertin välillä, joka ei halua keskustella tilaisuudessa pakolais-ongelmasta, Jerusalemin asemasta ja pakolaiskysymyksestä.
EGYPTI ehdottaa, että IDF:n korpraali Gilad Shalit vapautetaan 1400 palestiinalaista vankia vastaan.
Eräs egyptiläinen kansanedustaja toteaa, että vain ydinpommi saa Israelin muuttamaan kantaansa Mughrabi-rampin rakentamiskysymyksessä.
VAATIMUS PASSISTA voi aiheuttaa Gazassa asuvien palestiinalaisten, jotka ovat kotoisin Itä Jerusalemista, menettämään Israelin kansalaisuutensa.
SOTILAAT AMPUIVAT kohti palestiinalaisia, jotka lähestyivät Gazan ja Israelin välistä raja-aitaa Karni risteyksen luona. Sotilaat havaitsivat kaksi palestiinalaista ennen yhdeksää tiistaiaamuna lähellä aitaa. Sotilaat vastasivat miesten avaamaan tulitukseen, mikä räjäytti miesten asettaman pommin ja surmasi toisen heistä. Heillä oli aseinaan Kalashnikov-kiväärit.

Monday, February 12, 2007

MAANANTAI 12.02.07
EU:N ULKOMINISTERIT tuskin poistavat PA:lle asettamaansa boikottia EU:n 27 ulkoministerin kokouksessa Brysselissä maanantaina, on Israelin korkean hallitusvirkailijan ennakkoarvio kokouksesta.
Hän arvioi, että EU tulee esittämään kohteliaan kiitoksen Saudi Arabialle siitä, että se järjesti ja isännöi Fatahin ja Hamasin johtajien välisen kokouksen Mekkassa, mikä sai osapuolet sopimaan yhteishallituksen muodostamisesta. EU tullee kuitenkin omaksumaan odota ja katso periaatteen, eikä halua esittää kommenttiaan asiasta ennen kuin yhteishallitus on esittänyt hallitusohjelmansa.
ISRAELIN HALLITUS omaksui saman odottavan periaatteen, mutta Olmert ja Livni tähdentävät, että
kvartetin PA:n hallitukselle asettamat kolme ehtoa ovat edelleen sitovia. Olmert myös totesi, ettei ole mikään salaisuus, että Israel käy neuvotteluja palestiinalaisten kanssa Egyptin kautta, mutta ettei Abbasin vetäytyminen vastuusta päde enää hänen sitouduttuaan yhteishallitukseen Hamasin kanssa. Olmert pitää Gilad Shalitin vapauttamista ehtona boikotin poistamiseksi kolmen muun ohella.
OLMERT HALUAA helmikuun 19. päiväksi suunnitellun tapaamisen Abbasin ja Ricen kanssa Washingtonissa toteutuvan, koska ei ole tietoa, millaista politiikkaa PA:n yhteishallitus tulee toteuttamaan.
Kokouksen vastustajat tuomitsevat kokouksen mielekkyyden juuri samasta syystä. Olmertin tarpeena on saada julkisuutta ja myönteistä palautetta oman ryvettyneen imagonsa kohentamiseksi.
SEKÄ IDF:N SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA ETTÄ SHIN BETIN APULAISJOHTAJA tähdensivät hallituksen kokouksessa eilen, että Hamas oli Mekkan kokouksen selvä voittaja, ja että Abbas joutui kovan painostuksen alla luopumaan lähes kaikista aiemmista periaatteistaan, vaikkakin uskottavuutensa hinnalla.
SHIN BETIN apulaisjohtaja, jonka nimi on salaisuus, totesi, että Hamas joutuu nyt kohentamaan jatkuvien tulitaistelujen vuoksi menettämäänsä asemaa palestiinalaisella kadulla.
www.debka.com esittää artikkelissaan 12.02.07 toisenlaisia näkökohtia Mekkan sopimuksen suhteen. Artikkelissa luetellaan kuusi kohtaa, joita saudikuningas pitää tärkeinä ja joita hän vaatii toteutettaviksi.
Tärkeimpiä niistä ovat Israelin vaikutusvallan vähentäminen; Iranin ja Hizbullahin aseellisen ja taloudellisen tuen minimoiminen Gazan alueella saudien eduksi; saudikuningas vakuutti henkilökohtaisesti Saudi Arabian jatkuvan taloudellisen ja diplomaattisen tuen; Haniyehin tulee valita hallitukseen nuoren polven jäseniä ja sivuuttaa vanhoja militaristisia Fatahin jäseniä; saudikuningas kutsui Arafatin entisen rahaministerin Muhammed Rashidin henkilökohtaisesti Mekkan kokoukseen tarkoituksena nostaa hänet johtamaan PA:n hallituksen raha-asioitten hoitoa. Debkafilen mukaan Mekkan sopimus vähentää sekä Abbasin että Mashaalin valtaa, ja että saudikuningas Abdullahin suosikki on pääministeri Haniyeh, jonka kanssa hänellä oli Haniyhein edellisen vierailun yhteydessä solmittu salainen sopimus.
HAMASIN ULKOASIOITTEN JOHTAJA Khaled Mashaal nousee kuitenkin sopimuksen mukaan lähes Abbasin veroiseksi, jos hänet valitaan PLO:n varapuheenjohtajaksi.
TEMPPELIVUOREN RAMPPI on edelleen suurena uutisaiheena Israelissa. Islamilainen liike, jonka pohjoista lohkoa johtaa sheikki Raed Salah, jatkaa tulikivenkatkuisia saarnojaan, joissa hän lupaa jatkaa mielenosoitusten järjestämistä. Ensi perjantaiksi hän suunnittelee väkivaltaisia mielenosoituksia Jerusalemin kaduilla. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter arvioi yhdessä poliisipäällikön kanssa, voidaanko Salahia syyttää kiihotuksesta ja kapinan lietsomisesta. Häntä luultavasti kuulustellaan varoituksen alaisena, että kaikkea siinä esille tulevaa aineistoa voidaan käyttää häntä vastaan oikeuskäsittelyssä.
TEMPPELIVUOREN RAMPIN rakentaminen on nostanut esille palestiinalaisten vahvan käsityksen, että koko Jerusalemin vanhakaupunki on palestiinalaisten aluetta eikä Israelilla ole mitään oikeutta tehdä sitä koskevia päätöksiä. Siten Temppelivuori ja sen viereinen Länsimuurin aukio kuuluvat palestiinalaisten alueisiin, joissa niillä on yksinomainen päätösvalta.
Poliisi on omaksunut tarkkailevan asenteen Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Se on sijoittanut poliiseja katujen varsille silmäilemään ohikulkevia pidättäen oudosti tai provosoivasti käyttäytyviä kuulusteluihin.
ISRAELIN HALLITUS päätti eilen jatkaa rampin rakennustöitä mielenosoituksista huolimatta, mutta Jerusalemin pormestari Uri Lupolianski antoi eilen käskyn töitten keskeyttämiseksi. Hän kutsui eri osapuolia kansliaansa keskustelemaan asiasta ennen jatkotoimia. Töitten keskeytys voi kestää kuukausia.
PA:N VIRANOMAISET ovat kehottaneet Hamasin edustajia lopettamaan provosoivat Israelin vastaiset lausuntonsa Mekkan sopimuksen johdosta, koska ne voivat vaarantaa sopimuksen toteutumisen.
Kokouksen aikana annetuista positiivisista kommenteista huolimatta ”pyhyyden vaikutelma” näyttää haalistuneen osanottajien palatessa karuun arkeen. PA:n johtajat Abbasin, Mashaalin ja Haniyehin johdolla kävivät suutelemassa tai taputtelemassa Kaaban mustaa meteoriittia, minkä he uskovat poistavan kaikki aiemmin tehdyt synnit. He olivat tradition mukaisesti pukeutuneet pitkään valkoiseen kauhtanaan, joka jätti oikean käden ja olkapään paljaaksi roomalaisten ylimysten tapaan.
ERIMIELISYYDET alkoivat kuitenkin tulla pintaan heti ministeripaikkojen jaon yhteydessä. Abbas ei hyväksy sisäministerin paikkaa Hamoud Jarwanille, joka johti ”sotilastuomioistuimia” Libanonissa ja Gazassa, koska Jarwan ei Abbasin mielestä ole sopiva johtamaan PA:n turvallisuusjoukkoja. Hamas puolestaan vastustaa Muhammad Dahlanin nimitystä yhteishallituksen varapääministeriksi, koska Dahlania pidetään USA:n ja Israelin suosikkina, johon ei voi luottaa.
MAHMOUD ABBAS totesi Mekkan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, ettei hän tiedä Israelin reaktiota siihen, mutta että PA:n hallitus on sen sisäinen asia, joka Israelin tulee hyväksyä.
IAF KOKEILI sunnuntai-iltana 21.18 aikaan parannettua Arrow ohjustentorjunta järjestelmää. Vihollisohjusta esitti lentokoneesta ammuttu ohjus, jonka Arrown tutka havaitsi ja tuhosi menestyksellisesti. Koe oli järjestyksessä 15., joita on järjestetty erilaisissa olosuhteissa järjestelmän kehittämiseksi.
IAF:n edustajat vakuuttavat, että järjestelmä pystyy tuhoamaan Iranin kehittämät Shihab-3 ohjukset, joitten uskotaan sisältävän monikärkisiä ohjuksia, mikä vaikeuttaa niiden tuhoamista. Iranin puolustusministeri kertoi pari päivää sitten, että Iranilla on 2000 km:n kantomatkan omaava Shihab-3 ohjus.
Syyria on puolestaan kokeillut Venäjältä saamaansa ja luultavasti edelleen kehittämäänsä Katjusha ohjusta.
IAF:n edustaja kuitenkin vakuuttaa, ettei nyt suoritettu koe ole vastaus potentiaalisten vihollisten toimiin, vaan se on osa ennalta suunniteltuja järjestelmän parantamiseksi tehtäviä kokeita.
IRANIN PRSEDIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad vakuutti eilen puheessaan, ettei Iran tule luopumaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta. Iranin pääneuvottelija ydinasioissa Ali Larijani vakuutti, ettei Iranin ydinohjelma ole tarkoitettu uhkaamaan Israelia. YK:n alaiset ydinjärjestöt ovat kuitenkin peruuttanet 18 Iranin kanssa sovittua kohdetta. Iran saa IAEA:n teknistä apua 15 ohjelmaan yli 40 maan kanssa.
ISRAELIN ATOMIENERGIAKOMISSIO ehdottaa, että Israelin tulee rakentaa ydinvoimalaitos sähkön kehittämiseksi. Asia on vasta suunnitteluasteella, mutta se tuntuu saavan myönteisen vastaanoton monella taholla. Israelin Dimonan atomilaitos on rakennettu vain ydintutkimuksen tarpeita varten.
VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putinin äskeinen Saudi Arabian matka on kääritty vahvaan salaisuuden verhoon. Putin on osoittanut elävää mielenkiintoa elvyttää 1990-luvulla NL:n hajoamisen ja kommunistisen hallinnon kaatumisen yhteydessä virinneet mutta sittemmin viilentyneet suhteet uuteen kukoistukseen.
Saudi Arabialla on suunnitelmia oman ydinvoimalaitoksen - tai useamman – rakentamiseksi uusien aseitten hankkimisen sekä rautateitten kehittämisen lisäksi. Venäjällä on mahdollisuudet tarjota kaikkia näitä, joilla alueilla sillä on vuosikymmenien aikana kehittynyt huippuosaaminen. Saudi Arabialla on arviolta 78 miljardin USD ylijäämä raakaöljyn hinnan nousun johdosta. Tämä raha tulisi saada hyvään käyttöön.
SAUDI ARABIAN aktivoituminen näyttää enteilevän uudenlaisen voimakeskityksen syntymisen Lähi Idän alueille. Saudien avoin Iranin vastaisuus selittyy USA:n asevoimien keskittymisellä Persianlahdelle, mikä sai Venäjän presidentti Putinin vihaiseen purkaukseen USA:n ylivoiman ylenmääräisestä käyttämisestä osoittaakseen olevansa maailman johtava valta. Venäjä näyttää vielä etsivän liittolaissuhteitaan Lähi Idässä. Se on tiukasti sitoutunut Iranin kanssa, mutta tutkii Saudi Arabia tulevia suunnitelmia. Saudit eivät ole sotilaallisesti vahvoilla eivätkä pysty vastaamaan Iranin esittämään haasteeseen, mutta se on taloudellisesti vahva ja voi uhitella Irania USA:n suojeluksessa. Saudien vahva talous houkuttaa Venäjää.
ISRAEL JÄÄ tässä voimainmittelössä suurten jalkoihin. Sen ainoa puolustaja ja tuki on USA, jonka luottamus Israelin kykyyn ja tahtoon puolustaa itseään ja esittää rooliaan USA:n etäispesäkkeenä sai pahoja kolhuja huonosti hoidetun Libanonin sota II:n johdosta. Saudien päämääränä on keskeyttää Iranin jatkuva nousu alueellisena suurvaltana, ja tässä se panostaa paljon palestiinalaisten varaan. Tämän takia Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista on saatava aisoihin ja pitkäaikainen tulitauko niitten välille saatava syntymään.

Sunday, February 11, 2007

SUNNUNTAI 11.02.07
MEKKAN SOPIMUS Hamasin ja Fatahin välillä, jonka Khaled Mashaal ja Abu Mazen (Mahmoud Abbas) allekirjoittivat Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin ankaran painostuksen alaisina, herättää edelleen varsin vastakkaisia huomioita. USA:n kanta tuntuu olevan lähinnä ärtynyt ja vihainen, mikäli Israelin mediaan on uskomista, onhan USA panostanut paljon Abbasin varaan ja luvannut miljoonia hänen armeijalleen.
Euroopan tuntuma on lähinnä sovitteleva ja puolittain hyväksyvä.
Israelissa asiaa pohditaan kaikilla rintamilla ja mielipiteet heittelevät puolesta ja vastaan.
ISRAELIN HALLITUS käsitteli asiaa eilen lähinnä tiedostusluonteisesti ja päätti tutkia asiaa tarkemmin ennen lopullista kannanottoa. Olmertin varovaisuuden ymmärtää, sillä hänen pitäisi tavata George Bush ja Mahmoud Abbas Washingtonissa 19. helmikuuta kolmikantakokouksessa, jossa oli tarkoitus luodata rauhanponnistelujen ja Palestiinan valtion perustamisen mahdollisuutta. Nyt Abbasin luovuttua lähes kaikista periaatteistaan ja antauduttua 90 prosenttisesti Hamasille media kyselee suureen ääneen, mitä mieltä on tapaamisella, jonka perusteet on murskattu jo etukäteen.
TOISAALTA on pidettävä muistissa, että Olmert on henkilökohtaisesti vaikeassa välikädessä. Hänen tulevaisuutensa pääministerinä ja yleensä poliittisena johtajana on pahasti uhattuna. Tässä tilanteessa Olmertin tapana olisi kieroilla irti häntä uhkaavasta ruuvipenkistä jollain todella raflaavalla teolla, joka suuntaisi median huomion hänen henkilöstään toisiin asioihin. Ariel Sharon teki juuri näin ennen Gazan alueen evakuointia. Häntä uhkaava oikeusjuttu lahjonnasta ja aseman väärinkäyttämisestä pakotti hänet pitämään lehdistötilaisuuden vain päivää ennen giljotiinin putoamista, jossa hän dramaattisesti ilmoitti päättäneensä puhdistaa Gazan alueen juutalaisista. Tämä meni täydestä sekä mediaan että suureen yleisöön, eikä kukaan uskalla koskea poliittiseen johtajaan, jolla on kansan enemmistö takanaan.
HÄTÄTILANTEESSA oleva pääministeri on valmis tilanteen vaatimiin toimiin, uskovat Olmertin hyvin tuntevat poliitikot ja tarkkailijat, eivätkä ne välttämättä ole Israelin valtiolle ja kansalle edullisia.
ULKOMINISTERI Tzipi Linvni on Euroopan matkansa yhteydessä yrittänyt vakuuttaa tapaamilleen vaikutusvaltaisille johtajille, että sovituista ennakkoehdoista on pidettävä kiinni. Mutta Livni on ”huutavan ääni erämaassa”, jonka ääni ei kanna kauas, ja päätökset hallituksessa tekee Ehud Olmert, ei Livni eikä edes Amir Peretz, vaikka tämä pyrkiikin julmistelemaan vaikutusvaltaansa suurennellen.
VIILEÄSTI ASIOITA TARKKAILEVAT kommentaattorit ennakoivat, ettei Israelin hallitus tule esittämään omaa arviotaan ennen kuin Hamas/Fatah hallitus on julkaissut omat toimintaperiaatteensa. Ennakkotiedot antavat kuvan, ettei PA:n uusi hallitus tule vastaamaan kvartetin ja Israelin toivomiin odotuksiin ja tunnusta sen asettamaa kolmea ehtoa sitoviksi.
KVARTETIN EDUSTAJAT, USA, EU, YK ja Venäjä, kokoontuvat pari päivää Washingtonin kolmikantaisen huippukokouksen jälkeen tutkimaan tilannetta ja tekemään mahdolliset suosituksensa ja päätöksensä.
PA:N HALLITUKSEN taloudellinen boikotti on todennäköisesti voimassa ainakin kvartetin kokoukseen saakka. Kvartetin on kuitenkin huomioitava tarkoin, mitä vaikutuksia Saudi Arabian lupaamalla miljardin USD tuella PA:n hallitukselle tulee olemaan. Se joka tapauksessa rikkoo tehokkaasti PA:n Hamasin johtaman hallituksen kansainvälisen boikotin.
MIELENOSOITUKSET TEMPPELIVUOREN läheisyydessä tapahtuvien uuden jalankulkurampin perustusten kaivausten vuoksi jatkuvat edelleen. Mielenosoituksia on järjestetty Israelissa monin paikoin ja myös muutamissa arabimaissa. Koko mieltenkuohu rakennustyön ympärillä ei johdu uudesta rampista vaan siitä, että muslimit eivät halua päästää juutalaisia temppelivuorelle ollenkaan, koska heidän hengelliset johtajansa vakuuttavat, että koko vuori ja sen lähialueet ovat muslimeille pyhiä joita kukaan vääräuskoinen ei saa häväistä. Tämä koskee sekä juutalaisia että kristittyjä, joita muslimit sentään pitävät ”kirjan kansoina”, mutta myös ja ennen kaikkea kaikkien muitten uskontojen edustajia, koska ”näillä kaikilla on saastuttava vaikutus”, kuten oikeaoppiset muslimit opettavat. Temppelivuoresta tulisi siten Mekkan kaltainen kielletty pyhättö.
SUUNNITELTU UUSI RAMPPI alkaa ns. arkeologisen puiston alueelta ja jatkuu siletä Länsimuurin suuntaisena mutta n. 60 m:n päässä muurista ja kääntyy sitten suorakulmaisesti Länsimuuria kohti Mughrabiportin (juutalaiselta nimeltä Rambam-portin) kohdalla entisen mutta vaaralliseksi havaitun ja puretun portaan kohdalla. Muslimien väite, että rakennustyöt jotenkin uhkaisivat al-.Aksa-moskeijan turvallisuutta on naurettava eikä perustui tosiasioihin. Se näyttää kuitenkin menevän kuin kuuma veitsi voihin sekä maailman johtajien että varsinkin maailman median asiasta kertovissa kommenteissa. Jopa USA:n ulkoministeriö on vaatinut tarkempia selvityksiä rakennustyöstä, vaikka olisi syytä olettaa, että USA:n suurlähettiläs Israelissa voisi tarkistaa asian paikallisesti ja tiedottaa siitä ministeriöön.
PALESTIINALAISET ovat ulottaneet hävitysvimmaansa myös täysin ulkopuolisiin, joilla ei ole mitään tekemistä temppelivuorelle johtavan uuden rampin kanssa. Lauantaina he kivittivät Kanadasta tulleita turisteja täynnä olevaa bussia lähellä Öljymäkeä. Poliisi sai tiedon asiasta ja tuli joukolla paikalle ohjaten turistibussin turvaan. Kukaan ei loukkaantunut kivisateessa, mutta bussi kärsi vaurioita.
Aikaisin lauantaina palestiinalaiset hulinoivat nuoret sytyttivät tuleen roskienkuljetuslavoja aivan Vanhankaupungin muurien ulkopuolella ja kivittivät poliiseja suurilla kivilohkareilla polttaen samalla Israelin lipun. Kolme nuorta palestiinalaista hulinoijaa pidätettiin Suleimankadulla lähellä Damaskosporttia. Kuusi naamioitua nuorta pidätettiin Kukkaisportin lähellä heidän kivitettyään poliiseja, mikä tallentui videokameroille.
JERUSALEMIN POLIISIPÄÄLLIKKÖ Ilan Franko totesi hulinoitten jälkeen, että heidät oli lähettänyt paikalle määrätty palestiinalainen organisaatio laaditun suunnitelman mukaan, viitaten tällä Hamasiin.
KAIKKIAAN 2700 poliisia oli lähetetty Temppelivuoren alueelle mielenosoitusten vuoksi, joissa 15 poliisia ja 17 palestiinalaista haavoittui. Vaikka poliisi oli rajoittanut Temppelivuorelle päästettyjen ikärajaksi vain yli 45-vuotiaat miehet, nuoria palestiinalaisia oli päässyt salaa vuorelle alkaen kivittää sieltä sekä poliiseja että Länsimuurille kokoontuneita palvojia, jotka jouduttiin evakuoimaan paikalta. Poliisi joutui lopulta lähettämään poliiseja Temppelivuorelle järjestyksen palauttamiseksi, mutta ei mennyt sisään moskeijoihin.
ARABILIITON PÄÄSIHTEERI Amr Moussa syytti Israelia lauantaina julkaisemassaan lausunnossa, että ”Israel pyrkii muuttamaan Jerusalemin kasvot”. Hän vaati kansainvälistä yhteisöä keskeyttämään rakennustyöt. Hän lähetti vastalauseensa kirjeellä YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moolle ja Unescolle.
Ilmeisesti muslimien suorittamat suurrakennustyöt, joilla rakennettiin Lähi Idän suurin moskeija ns. Salomonin tallien paikalle, ei muuttanut Jerusalemin kasvoja, vaikka ne tehtiin ilman Jerusalemin kaupungin rakennusviranomaisten lupia ja valvontaa sekä ilman Israelin arkeologien hyväksyntää, eivät Moussan mielestä muuttaneet Jerusalemin ilmettä. Egypti ja Jordania myötäilevät Moussan mielipiteitä.
TÄTÄ SUUREN MOSKEIJAN RAKENNUSTOINTA on pidettävä yhtenä Israelin valtion suurimpana kulttuuriskandaalina, jossa Israelin hallitus ja Jerusalemin kaupunki katsoivat kädet sivuilla, miten vuosisatojen ja –tuhansien vuosien takaisia muinaismuistoja tylysti kipattiin läheiseen laaksoon.
NOBEL-PALKITTU JA HOLOKAUS-TUTKIJA Elie Wiesel joutui hyökkäyksen kohteeksi San Franciscon hotellissa. Hän oli menossa hissillä alakertaan, kun tuntematon mies raahasi hänet hissistä kuudennen kerroksen kohdalla vaatien, että Wiesel seuraa häntä hotellihuoneeseen, jossa hän haluaa haastatella Wieseliä. Wiesel suostui siihen, että keskustelu voisi tapahtua hotellin aulassa, mutta miehen alkaessa retuuttaa häntä väkivalloin huoneeseen Wiesel alkoi huutaa apua. Mies juoksi silloin karkuun.
Wiesel meni sitten hotellin ala-aulaan, jossa hän ilmoitti asiasta poliisille, joka aloitti tutkimukset rikoksena.
Wiesel uskoi, että miehen tarkoituksena oli kidnapata hänet.
ISRAELISSA ILOITTIIN, että Israelissa asuu nyt enemmän juutalaisia kuin missään muussa maassa. Uusien tutkimusten mukaan ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä USA:n juutalaisten luku on ainakin 6-6.4 miljoonaa, viimeisen tutkimuksen mukaan 7.4 miljoonaa, Israelin juutalaisten lukumäärä on vähän yli 5.3 miljoonaa.
IRANIN PUOLUSTUSMINISTERI Muhammad-Najjar kertoi eilen Bandar Abbasissa pitämässään puheessa, että Iran on valmistanut ohjuksia, joitten kantomatka on 2000 km ja jotka voidaan varustaa Iranin kehittämillä uusilla räjähdekärjillä. Toinen Iranin uusi ihmease on tutkassa näkymätön ohjaajaton pienkone, jonka toimintasäde on 700 km.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lupasi mullistavia uutisia 11. helmikuuta, mutta hän ei itse ole kertonut niistä, vaan jättänyt ilmoitukset toisille. Hän väitti Iranin saavuttaneen suurta edistystä sekä lääketieteen että tekniikan alueilla. Hän ei ole vielä kertonut odotetuista saavutuksista ydintekniikan alueella.
ILMAN AJOKORTTIA ajanut 14 laitonta arabia Duran kylästä Hebronin läheltä pienbussissa kuljettanut Israelin arabi törmäsi lauantaina Plugotin risteyksessä ajettuaan vasten punaista valoa israelilaiseen henkilöautoon, jossa kolme saman perheen jäsentä kuoli välittömästi. Kaikkiaan 16 ihmistä jouduttiin viemään sairaalahoitoon, osa heistä kriittisessä tilassa. Israelin arabeilla on 13 % rekisteröidyistä ajokorteista massa, mutta he aiheuttavat 21 % auto-onnettomuuksista.
RAPORTIN VALMISTUS myöhästyi tänään koko päivän jatkuneen sähkökatkoksen vuoksi.