Friday, January 26, 2007

PERJANTAI 26.01.07
PRESIDENTTI Moshe Katsav passitettiin eilen kuuden tunnin jahkailun jälkeen Knessetin valiokunnassa äänin 13-11 kolmeksi kuukaudeksi virkavapaalle. Hän saa asua edelleen presidentin Beit Hanassin virka-talossa ja saa täyden palkan. Valiokunnan naisedustajat kokivat saaneensa läimäyksen kasvoilleen ellei peräti takamuksilleen, koska he halusivat päästä tuosta ”sarjaraiskaajasta” eroon välittömästi.
Katsavia vastaan nostetut syytteet ovat muotoutuneet avoimeksi vihakampanjaksi ja henkilökohtaiseksi ajojahdiksi, jota on tuskallista seurata.
Oikeuskansleri Mazuz luovuttaa asiakirjat, joihin hän päätöksensä perusti, Katsavin asianajajille tutkittaviksi, ensimmäistä kertaa prosessin aikana. Asian ensimmäinen kuuleminen suoritetaan sitten, kun Katsavin asianajajat ovat päättäneet, kuinka paljon he tarvitsevat aikaa tutuakseen dokumentteihin.
MAZUZIA painostetaan pitämään kuulemistilaisuus mahdollisimman pian, mitä myös Mazuz haluaa.
KNESSETIN PUHEMIES Dalia Yitzik toimii presidentin sijaisena toistaiseksi. Hän samalla ilmoitti, ettei hän halua osallistua presidentin valintakisaan. Yitzikin ulkomaanmatkojen aikana hänen presidentin tehtäviään hoitaa seuraavana listassa oleva Knessetin apulaispuhemies Majallie Whbee, druusi.
OLMERT ILMOITTI kannattavansa Shimon Peresin nostamista presidentin virkaan ja aloitti kampanjan hänen hyväkseen. Peres loikkasi Kadimaan Labour-puolueesta, jossa häntä pidetään petturina ja jonka kansanedustajat tuskin kannattavat häntä Knessetin presidentinvaalissa.
KATSAVIA VASTAAN nostetut syytteet ovat herättäneet monenlaisia huhuja ja arvailuja Israelissa. Pyritään selvittämään, onko Katsav todella sellainen hirviö, jollaiseksi hänet on mediassa luokiteltu, vai onko takana muita mustia motiiveja. Olmertin into puskea Peresin valintaa on outo ja herättää kysymyksen, mikä osuus näillä kahdella on Vatikaanin innosta saada alueita Jerusalemin itäosista ja verovapauksia kiinteistöilleen Israelissa. Peres opiskeli jonkin aikaa jesuiittakoulussa Ranskassa ennen muuttoaan Israeliin, kertoo Yitzhak Rabin eräässä elämäkertateoksessaan. Peresillä on luottamukselliset suhteet Vatikaaniin ja hän vierailee siellä usein. Toinen taho, jonka vaikutusta Katsavin vastaiseen prosessiin epäillään, on CFR, ulkomaan suhteitten neuvosto, maailman eliittien muodostama painostusryhmä, jolla on huomattava vaikutusvalta maailmantapahtumia koskevissa päätöksissä, ja jonka jäseniä lukuisat Israelinkin johtohenkilöt ovat.
OIKEUSKANSLERI Mazuzin kiire aloittaa syytetoimet Katsavia vastaan on asetettava suhteeseen useita muita väärinkäytöksistä epäiltyjä tai syytettyjä vastaan, joitten asioilla ei näytä olevan kiire. Tällaisia ovat Olmertin Leumi-pankin myyntiin ja hänen asuntokauppoihinsa liittyvät epäselvyydet; oikeuskansleri Haim Ramonin väitetty pakkopusu; ministeri Tzahi Hanegbin asemansa väärinkäytökset; ministeri Hirchsonin väitetyt lahjukset; Binyamin Netanyahun ja Ehud Barakin vaalirahoitusepäselvyydet jne. Pääministeri Ariel Sharonin poika Omri Sharon otti päälleen isänsä vaalirahoitusrötökset, mistä hänet tuomittiin 9 kuukaudeksi vankilaan ja maksamaan 300 000 NIS sakkoa. Omri valitti päätöksestä ja pyysi, että vankeustuomio muutetaan yhteiskuntapalveluksi ja sakkoa lievennetään.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni kertoi Davosin talousfoorumin kokousväelle, että Palestiinan valtio on täysin mahdollisuuksien rajoissa muodostaa. Hän katsoi, että yksi aloite sen toteuttamiseksi on taloudellisen avun jatkaminen maltillisille voimille. Toinen on Livnin keksimä unelma ”poliittisen horisontin” muodostamisesta, että palestiinalaiset voivat valita eri mahdollisuuksista ja niiden mahdollisuuksista toteuttaa lupauksensa.
Livnin mukaan keskusteluja Abbasin kanssa on syytä käydä vaikka palestiinalaiset eivät ole edes aloittaneet omien velvoitteittensa toteuttamista, koska sillä osoitetaan heille, mitä he voivat saavuttaa. Livni toivoi puheessaan suosionosoitusten saattelemina, että Peres valittaisiin pian Israelin presidentiksi.
LIVNI KUULUU niihin haihattelijoihin, jotka epätoivoisesti pyrkivät toteuttamaan moneen kertaan vääriksi osoitettuja kuvitelmia, että tarpeeksi suurilla myönnytyksillä voidaan palestiinalaisten ja arabien Israelin vastainen viha ja vastenmielisyys häivyttää. Sharon valitsi Livnin ulkoministerikseen siksi, että hän osoitti horjumatonta kuuliaisuutta ja uskollisuutta hänen Gazan alueen suunnitelmilleen. Livni on toiminut sen jälkeen kuin ohjelmoitu kone, joka ei pysty näkemään muita mahdollisuuksia.
KADIMAN KANSANEDUSTAJA Shlomo Breznitz esitti Herzlian kokousväelle oman suunnitelmansa Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän ehdottaa Juudean ja Samarian sisäosien tyhjentämistä juutalaisista ja näin vapautuneitten alueitten antamista EU:n hallintaan siihen saakka, kun keskusteluissa palestiinalaisten kanssa on voitu sopia itsenäisen Palestiinan valtion perustamisesta.
EU ON LISÄNNYT kiinnostustaan Israelin ja Palestiinan välisten ongelmien ratkaisemiseksi osana laajempaa suunnitelmaa Lähi Idän ongelmista, ja on laajentanut ja lisäämässä henkilöstöään Israelissa ja myös PA:n hallintoalueilla.
HAMASIN JOHTAJAT puolestaan viettivät eilen vaalivoittonsa vuosijuhlaa osoittaen kaikkea sitä voitonvarmuutta, minkä vahvistamana Hamas on pystynyt pitämään kiinni hallitusvallastaan maailman boikotista huolimatta. He eivät jättäneet huomioimatta sitä, etteivät Mahmoud Abbasin Hamasin johtaman hallituksen kaatamisyritykset olleet onnistuneet. Puhuessaan Gazassa pääministeri Ismail Haniyeh kehui, että ”sionistisen suunnitelmat vaaleilla valitun hallituksen kaatamiseksi olivat epäonnistuneet” eikä se ollut pystynyt pakottamaan Hamasia luopumaan periaatteistaan. Hän totesi, että sitä vastaan asetetut sanktiot olivat epäonnistuneet ja hallitus jatkaa huolimatta Fatahin ennustamasta kaatumisesta kolmen neljän kuukauden jälkeen. Hän vähätteli Abbasin uhkauksia julistaa uudet vaalit, koska ”Hamas tulee voittamaan nekin, jos ne ovat vapaat ja avoimet”.
FATAHIN EPÄSUOSIO palestiinalaisen kansan keskuudessa perustuu siihen, ettei se ole pystynyt uudistumaan kärsimänsä vaalitappion jälkeen eikä tunnustamaan tappiotaan. Palestiinalaiset kannattavat edelleen Hamasia, vaikka joittenkin gallupien mukaan Fatahin ja Hamasin kannatus olisi lähes tasainen.
Abbas julisti Hamasin 6000 miehen toimintajoukot laittomiksi, mutta Hamas vastasi siihen päättämällä lisätä joukkojensa määrän kaksinkertaiseksi. Hamasin johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal esiintyi äskeisessä tapaamisessaan Mahmoud Abbasin kanssa tasavertaisena, mikä varmaan loukkasi häntä.
KESKUSTELUT yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin kesken ovat edelleen täysin lukkiutuneet.
POLIISIN ERIKOISJOUKOT pidättivät torstaina Nablusissa Fatah Tanzimin pommintekijänä tunnetun Omar Damran, 26. Hän valmisti pommeja ja pommivöitä sekä suunnitteli itsemurhaiskuja Israelin kaupunkeihin ja sotilastukikohtia vastaan. Damra työskenteli Hizbullahin ohjauksessa ja palkkaamana. Hänen apulaisensa Mahmad Ramaha sai surmansa IDF:n operaatiossa kuukausi sitten Nablusissa.
POLIISIN MUKAAN Tanzim-solut Juudeassa ja Samariassa ovat Hizbullahin ohjauksessa ja ovat kaikkein vaarallisimpia. Poliisi sai vihjeitä Damrasta äskettäin pidättämiltään turvallisuusvangeilta.
JORDANIA TOIMITTI suunnittelemansa ja rakentamansa uuden puhujakorokkeen Temppelivuorelle. Edellinen koroke tuhoutui australialaisen Michael Dennis Rohanin sytytettyä sen tuleen 21.elokuuta 1969. Sen oli lahjoittanut al-Aksan moskeijaan Salah al-Din vuonna 1178.
Uuden lukupulpetin ja korokkeen suunnittelu kesti kolme kuukautta ja rakentaminen neljä kuukautta. Se on 6 metrin korkuinen, neljä metriä pitkä ja metrin levyinen, siinä on 18 askelma ja painaa useita tonneja. Sen puuaineina on käytetty turkkilaista kovapuuta ja sudanilaista norsunluuta. Sen pystyttäminen al-Aksan lähelle kestää pari viikkoa. Se kuljetettiin paikalle 25 pakkauksessa kuudella rekka-autolla. Israel on osoittanut suosiota Jordanian aktiivisesta osallistumisesta Temppelivuoren asioihin vastapainona Fatahin johtamalle wakfille, jonka toimet eivät ole miellyttäneet Israelin viranomaisia.
Seuraava suuri projekti, jota Jordania suunnittelee, on viidennen 42 metriä korkean minareetin pystyttäminen Temppelialueen itämuurin viereen. Israelilaiset arkeologit vastustavat tätä hanketta.
UUDEN RAMPIN alustavat rakennustyöt Temppelivuorelle on aloitettu arkeologisen puutarhan alueelta, josta ramppi alkaa ja kiertää etelämuuria ylös Mughrabi-portille.
PALESTIINALAISET TULITTIVAT Kanadan ja Saksan lähetystörakennuksia ja pankkia Ramallahissa torstai-iltana. Rakennukset olivat tyhjiä eikä ihmisvahinkoja sattunut. Miehet ovat piileskelleet Mukatan hallintokeskuksessa peläten IDF:n ratsiaa ja pidätystä.
FATAHIN PYSSYMIEHET ampuivat palestiinalaisen aktivistin Gazassa.
KAKSI KASSAM-RAKETTIA ammuttiin eilen Gazasta kohti Sderotia, ei vahinkoja.
FATAHIN JA HAMASIN väliset tulitaistelut jatkuivat Gazana alueella. Ainakin kaksi kuoli ja kahdeksan haavoittui ja lisäksi kuusi Hamasin jäsentä kaapattiin eilisissä kahinoissa.

Thursday, January 25, 2007

TORSTAI 25.01.07
PRESIDENTTI MOSHE KATSAV syytti eilen illalla pitämässään hyvin tunnepitoisessa ja hyökkäävässä puheessaan median edustajille mediaa, poliisia ja oikeuskansleri Menachem Mazuzia ”noitavainoista”, ja lupasi taistella viimeiseen asti todistaakseen syyttömyytensä ja puhdistaakseen nimensä.
Katsav ei myöntänyt syyllistyneensä mihinkään väärään: ”En ole koskaan haavoittanut yhtään miestä tai naista”, hän totesi. Hänen puheensa sävy ei vakuuttanut kuulijoita, päinvastoin monet heistä pitivät sitä presidentin arvolle sopimattomana ja joku arvostettu professori vertasi sitä rikollisliigan johtajan esiintymis-tapaan. Katsav lupasi, että jos asian julkisen kuulemisen jälkeen häntä syytetään virallisesti, hän eroaa välittömästi, mutta näissä olosuhteissa hän pyysi Knessetin valiokunnalta tilapäistä virkavapautta ilmoittamatta aikamäärää, mutta valiokunnan enemmistö puoltaa vapautusta kolmeksi kuukaudeksi.
HaaRETzin suorittaman kyselyn mukaan valiokunnan enemmistö kannattaa Katsavin esitystä, mutta sille on tehty toinen esitys, jonka mukaan Katsav tulisi erottaa välittömästi. Sillä ei ole kahden kolmasosan eli 19 jäsenen kannatusta valiokunnan 25 jäsenen keskuudessa. Valiokunta päättää asiasta tänään.
KATSAVIN VIRKAVAPAUDEN ajan Knessetin puhenainen Dalia Itzik toimii presidenttinä.
SEURAAVAN PRESIDENTIN valintaa valmistellaan kaiken aikaa. Hallituksen varapääministeri Shimon Peres ilmoitti olevansa kiinnostunut asiasta, mutta vain avoimin kortein, ei suljetuin vaalilipuin. Peres myös totesi, että hänellä olisi ollut todisteita Katsavin naisseikkailuista ja yhteyksistä rikollisiin jo vuonna 2000, mutta hän kielsi vaali-avustajiaan käyttämästä tätä.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert liittyi ulko-oikeusministeri Tzipi Livnin mukana Katsavin kivittäjiin eilen illalla Herzlian puheessaan vaatien Katsavia eroamaan maan edun tähden.
Olmert puoltaa aatetoveriaan Peresiä presidentiksi.
PROFESSORI Amnon Rubinstein toteaa, ettei Katsavin ole pakko erota tässä vaiheessa.
Haredia edustavat kansanedustajat eivät puolla presidentin erottamista.
PRESIDENTTI Moshe Katsavin vaimo Gila on ollut uskollisesti miehensä rinnalla kaiken aikaa.
Moshe Katsav muutti perheensä mukanaan Israeliin pienenä poikana. Hän kasvoi pienessä Malachin kylässä Tel Avivin ja Gazan välillä.
MIESTEN JA NAISTEN EROTTAMINEN Egged bussiyhtiön 30 bussilinjalla on herättänyt ansaittua kummastelua ja ärtymystä varsinkin naisturistien ja -asukkaittenkin keskuudessa. Määrätyt uskonnolliset juutalaissuunnat eivät salli sitä, että nainen istuu miehen edessä. Tämän takia miesten tulee istua busseissa edessä ja naisilla varatut paikat ovat bussin takaosassa. Jotkut sitkeät naiset ovat itsepäisesti pitäneet kiinni oikeudestaan istua missä haluavat vain saadakseen osakseen joittenkin miesmatkustajien kiihkeät huudot ja solvaukset ja joissakin tapauksessa uhkaukset väkivallasta. Kuljettajat eivät puutu asiaan, koska bussiyhtiö määrittelee periaatteet, joilla yhtiön busseja hoidetaan.
TUNNETTU KIRJAILIJA Naomi Ragen puuttui asiaan vaatien oikeuslaitosta kieltämään sukupuolten erottelemista julkisilla bussilinjoilla.
BETLEHEMIN KRISTITYT ovat pitäneet hyvin matalaa profiilia suhteessaan Palestiinan Auktoriteettiin ja niihin rikollisjengeihin, jotka heitä ahdistelevat. Nyt he ovat uskaltanet tulla julkisuuteen, koska hyökkäykset ja heidän omaisuutensa ryöstöt ovat kasvamassa. Monet kristityt perheet kertovat lähettäneensä kirjeitä Abbasille, Vatikaaniin, kristillisten kirkkojen johtajille ja Euroopan hallituksille valittaen heihin kohdistettuun painostukseen ja rikoksiin, mutta kukaan ei kuuntele heitä.
Eräs ahdistettu kristillisen perheen jäsen Samir Qumsiyeh, joka omistaa Beit Sahurissa yksityisen TV-aseman, kuvailee tilannetta erittäin vaaralliseksi. Hän epäilee, ettei 15 vuoden jälkeen Betlehemissä ole jäljellä yhtään kristittyä perhettä. Qumsiyeh on saanut useita tappouhkauksia ja hänen taloaan vastaan on tehty palopommihyökkäyksiä, joskin kukaan ei ole loukkaantunut.
ERÄSTÄ MUNKKIA pahoinpideltiin tämän yrittäessä estää rikollisjoukkiota valtaamasta kristityn omistamaa maata Beit Sahurissa. Suuria alueita kristittyjen omistamista maista on laittomasti riistetty ”maamafian” toimesta. Fuad ja Georgette Lama huomasivat viime syyskuussa muslimien aitaavan läheisessä kylässä perheen omistamaa kuuden dunamin maa-aluetta. Paikalle kutsuttu PA:n virkailija tuli paikalle asianajajan kanssa, mutta he vain siirsivät maan virkailijan nimiin, kertoo 69-vuotias Lama.
PA:N VIRKAILIJAT näyttävät asiasta kertovan artikkelin mukaan olevan aktiivisesti mukana kristittyjen omaisuuden ryöstämisessä. Eräs maanomistaja kertoo, miten rikollisjoukkion vallattua hänen maapalasensa hän valitti asiasta PA:n virkailijalle, mutta se ei tehnyt asialle mitään.
KRISTITYT sanovat valittaneensa asiasta Abbasille, joka osoittaa myötätuntoa mutta mitään ei tapahdu.
Pahin vika Betlehemissä ja sen ympäristössä on lain ja oikeuden puute. Siellä hallitsevat rikollisjoukkiot, eivätkä poliisit uskalla tehdä niille mitään tai he ovat itse mukana laittomissa puuhissa.
Useimmat kristityt eivät uskalla puhua ongelmistaan koston pelossa tai siksi, että heidät voidaan leimata Israelin asiamiehiksi, joka tarkoittaa kuolemantuomiota ilman oikeuskäsittelyä. (JP 25.01.07 Kh A Toameh)
JOURNALISTI JA JEWISH AGENCYN asiamies Konstantin Borovko hakattiin kuoliaaksi viikonvaihteen aikana Vladivostokissa. Borovko oli Israelin kansalainen ja hyvin tunnettu paikallisesti ottaen osaa lukuisiin toimintoihin. Hän lähti ystävänsä kanssa yökerhosta, kun tuntemattomat hyökkääjät iskivät heidän kimppuunsa. 25-vuotias Borovko sai useita iskuja päähänsä ja kuoli välittömästi. Poliisi arvelee, että kysymyksessä oli ryöstö. Poliisi aloitti tapahtuman tutkimukset.
SIIRTOLAISMINISTERIÖ aloitti keskiviikkona kampanjan, jonka tarkoituksena on saada Venäjälle muuttaneet Israelin kansalaiset (jordim) sekä Venäjällä vielä asuvat arviolta puoli miljoonaa Venäjän juutalaista muuttamaan Israeliin. Ministeri Zeev Boim arveli, että tällaisia ”jordim”-juutalaisia on Venäjällä
30 000 – 40 000 entisen Neuvostoliiton alueelta. Ministeriö aikoo investoida projektiin 20 miljoonaa NIS.
Toinen samantapainen projekti tähtää Amerikan maihin muuttaneita israelilaisia palaamaan kotimaahansa.
HIV-POSITIIVINEN KIRURGI todettiin äskettäin suoritetuissa rutiinitesteissä. Yli tuhat potilasta leikannut sydänkirurgi ja professori ei ollut itse tietoinen sairaudestaan ennen testiä, joka hänelle tehtiin jatkuvan flunssan hoidon yhteydessä. Kirurgi miettii kotonaan saamaansa informaatiota.
Hän ei ole homo eikä käytä huumeita, eikä ollut tietoinen, mistä oli saanut tartunnan.
ISRAELIN TERVEYSMINISTERIÖ ei kuitenkaan näe mitään tarvetta suoritta kirurgeille ajoittaisia HIV tai B hepatiitti tai muita testejä. HIV positiivisen kirurgin tulisi ministeriön asiantuntijan tri Boaz Levin mukaan käyttää kaksinkertaisia latex-käsineitä, ettei hänen verensä mahdollisen haavautuman kautta sekoitu potilaan vereen, mutta painottaa, ettei ole syytä paniikkiin.
ENTINEN CIA-PMO James Woolsey ei antaisi palestiinalaisille omaa valtiota useaan vuosikymmeneen, ei ennen kuin he oppivat suhtautumaan keskellään asuviin juutalaisiin kuten juutalaiset suhtautuvat heidän keskellään asuviin arabeihin. (vrt.Jer.12:15-17) Hän totesi, että länsivallat käyvät neljättä maailmansotaa fundamentaalisen maailmanlaajuisen islamin kanssa samoin kuin länsi kävi kolmatta maailmansotaa, ns. kylmää sotaa, Neuvostoimperiumin johtaman kansainvälisen marxismin kanssa. Sitä sotaa käytiin neljä vuosikymmentä ja on odotettavissa, että myös tämä sota kestää vuosikymmenet, hän arvioi (ellei niitä päiviä lyhennetä, kuten Jeesus sanoi). Woolsey pitää virheenä Gazan evakuointia kuten myös sitä, etteivät USA ja Israel käyttäneet Libanonin sodan antamaa tilaisuutta tuhotakseen määrättyjä sotilaskohteita Syyriassa.

Wednesday, January 24, 2007

KESKIVIIKKO 24.01.07
PRESIDENTTI KATSAV SYYTETTYNÄ RAISKAUKSESTA huutavat aamun JPostin otsikot kissan kokoisin otsikoin. Seksuaalirikoksia poliisi löysi neljän naisen kanssa, joista yksi todettiin ”seksuaaliseksi kontaktiksi ilman toisen osapuolen suostumusta”. Kaksi naisista oli töissä presidentin kansliassa, kaksi muuta Katsavin edellisen viran aikana. Lisäksi Katsavia syytetään siitä, että hän lahjoitti yksityisille julkisilla varoilla ostettuja hopeakuppeja, häiritsi todistaa ja harhautti oikeutta. Epäilyksiä oli enemmänkin, mutta oikeuskansleri Mazuz katsoi näiden riittävän tässä vaiheessa. Katsavin asianajaja sanoo, ettei Mazuzin syytösharkinta ole lopullinen, vaan hän voi vielä harkita sitä.
PRESIDENTTI Moshe Katsav lupasi antaa tärkeän tiedotteen asiasta tänään iltapäivällä. Monet odottavat hänen ilmoittavan erostaan ja vielä useammat vaativat sitä vaikka voimatoimin.
MUUTAMAT Knessetin jäsenet ovat jo keräämässä nimiä, joilla Katsavin erottamisprosessi voitaisiin aloittaa.
Tilapäisen presidentin valinta Katsavin mahdollisen eroamisen ajaksi on jo täydessä käynnissä. Monet potentiaaliset ehdokkaat kuitenkin harkitsevat tarkkaan, kannattaako heittää hattunsa kehään, jota sudet hallitsevat. Edellinen Knessetin puhemies Reuven Rivlin on yksi uskaliaista, hänellä on puhtaat paperit ja hän on suosittu edustajien keskuudessa. Nykyinen puhemies Dalia Itzik on kiinnostunut kuten myös Colette Avital (Labour), mikä toisi ensimmäisen naispresidentin Israeliin. Ja kuten saattaa arvata, ikuinen ehdokas ja yhtä ikuinen häviäjä Shimon Peres uskoo, että jospa tällä kertaa… Peres kuitenkin haluaisi, että valinta Knessetissä tehtäisiin avoimesti eikä salaisin lipuin, koska hän uskoo hyötyvänsä siitä. Kaikki häntä vastustavat eivät voi ilmaista sitä pelosta tai jostain muusta syystä, mutta Peresin kostonhimo tunnetaan.
PRESIDENTIN syyttäminen vakavista rikoksista on joka tapauksessa heittänyt ruman varjon koko tälle instituutiolle, olkoon Katsav syyllinen tai syytön, kuten hän itse vakuuttaa. Katsav itse aloitti prosessin valittamalla oikeuskanslerille puoli vuotta sitten naisesta, joka ”kiristää häntä ja vaatii rahaa satoja tuhansia”.
POSITIIVISENA asiana tästä kaikesta voidaan pitää sitä joittenkin kolumnistien huomiota, että Israelin oikeuslaitos on tarttunut lujemmin jatkuviin laittomuuksiin ja rikoksiin hallinnon korkeimmilla askelmilla, mitä aiemmin useitten pääministereitten tapauksissa on vältetty.
KAPINAA KADIMAN SISÄLLÄ edustaa Kadiman 12 kansanedustajan osallistuminen 61 kansanedustajan laatimaan julkilausumaan, jossa he vastustavat Golanin luovuttamista missään olosuhteissa. Kadimalla on 29 kansanedustajaa. Poliittiset tarkkailijat näkevät tässä Kadima-puolueen hajoamisen alkaneen tosissaan ja että tämä osoittaa puolueen sisäisen heikkouden. Monet julkilausumaan osallistuneet ovat jo aiemmin esittäneet mahdollista loikkaamista entisiin emäpuolueisiin tai oman Kadimasta riippumattoman ryhmän perustamista. Virallisesti tällaisen erillisryhmän muodostamiseksi riittää 10 Kadiman kansanedustajaa. Allekirjoittaneitten lisäksi monet puolueen edustajista puoltavat julkilausumaa, mutta julkisivun säilyttämisen vuoksi eivät halunneet julkisesti osoittaa puolueen hajoamisen pikaista mahdollisuutta. Useimmat allekirjoittaneista ovat entisiä Likudin jäseniä ja tutkivat Likudin vaalilistaa voidakseen todeta mahdollisuutensa tulla valituiksi uudelleen, jos he palaavat emäpuolueeseensa.
MAARIV-LEHDEN tiistaina julkaiseman artikkelin mukaan Kadiman ministerit harkitsevat tapaa, millä Olmertin hallitus voitaisiin kaataa ilman uusia vaaleja.
KENRAALIMAJURI Doron Almog esitti tiistaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle raporttinsa, joka koski kahden IDF:n sotilaan kaappaamista ja kahdeksan kuolemaa heinäkuun 12. päivänä 2005 Libanonin rajalla. Valiokunnan jäsen Ran Cohen (Meretz) puki huomionsa sanoiksi: ”Olemme kuulleet raportin toisensa jälkeen, jotka osoittavat tosiasian, että rikollista käyttäytymistä oli havaittavissa kaikilla tasoilla, erillisistä pataljoonista armeijan komentajaan saakka.” Cohen lisäsi, että raportin mukaan IDF osoitti huolimattomuutta ja rikollista harkintaa tavassa, millä raja-asemia johdettiin.
Silvan Shalom (Likud) huomioi, että raportin mukaan armeijan komentaja Dan Halutz ei ollut tietoinen tilanteesta raja-asemilla. Se myös Shalomin sanoin osoitti, että sota olisi voitu välttää, jos raja-asemilla olisi paremmin varustauduttu kidnappauksen varalta.
WINOGRAD-KOMITEAN raportti tulee heittämään synkän varjon kenraalimajuri Moshe Kaplinskyn uralle, arvioi Yaakov Katz raportin ennakkotietoja. Dan halutz asetti hänet henkilökohtaiseksi edustajakseen Libanonin sodan aikana, minkä johdosta Kaplinsky on neuvotellut lakimiehensä kanssa, mitkä hänen oikeutensa olivat kysellä esimiehensä komentoja. Kuin ennakoiden raportin tuomiota hän vetäytyi armeijan komentajan ehdokkuudesta. Puolustusministeri Amir Petretzillä uskotaan olevan vaikeuksia löytää puolustusministeriön uusi pääsihteeri Gabi Ashkenazin noustessa armeijan komentajan asemaan. USA:n kanta joitakin upseereita vastaan vaikuttaa jopa tässäkin asiassa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kävi tiistaina paikan päällä tutustumassa uuden asuntoalueen rakentamiseksi Lachish-alueelle, jonne suunnitellaan pystytettäväksi 7 uutta asukasyhteisöä ja 4 600 asuntoyksikköä, joista 400 on tarkoitettu Gush Katifista karkotetuille edelleen tilapäisparakeissa asuville pakolaisille. Olmert sai kirpeää kritiikkiä tavasta, millä hallitus oli viivytellyt projektin aloittamiseksi.
Kaikkiaan n. 8 500 ihmistä ajettiin kodeistaan Gazan alueella elokuussa 2005, ja evakuointihallituksen mukaan vain 200 perhettä 1 350 perheestä, jotka suunnittelivat rakentaa uuden kodin, ovat saaneet tontin hallitukselta. Lachish-alueen rakennuspaikat ovat vielä määrittelemättä.
KANSALLISEN INFRASTRUKTUURIMINISTERI Binyamin Ben-Eliezerin mukaan Israelin tule varautua ei-tavanomaisen energian kehittämiseen. Tämä siksi, että maalla ei ole luottamuksellisia suhteita maailman suuriin öljyä tuottaviin maihin, joista useimmat ovat jopa Israelille vihamielisiä muslimimaita, ja toiseksi öljyn hinnan pelätään nousevan rajusti sekä nopeasti kasvavan tarpeen että rauhattomuuksien vuoksi.
Ben-Eliezer ei yksilöinyt, mitä energiamuotoja hän tarkoitti, mutta hänen uskotaan viitanneen ydinenergiaan.
HAIFALAINEN YHTIÖ AFSK, jota johtaa Yisrael Feldman, kertoo Arutz Shevan 15.01.07 artikkelin mukaan kehittelemästään järjestelmästä, jolla se pystyy tuottamaan öljyä 25 USD tynnyrihinnalla. Prosessia kutsutaan nimellä ”Hom-Tov”. Se käyttää raakaöljyn jalostamisprosessissa jäävää 10 %:n jätettä, jota kutsutaan asfaltiksi tai bitumiksi. Sitä on totuttu käyttämään teitten pinnoitteeksi tai vesieristeisiin. Tämä jäte on peruselementti Hom-Tov prosessissa, jossa se yhdistetään Negevissä löydettyyn öljykiveen. Negevissä toimivat fosfaattitehtaat ovat fosfaattikerrostumia etsiessään kaivaneet maan pinnalle tätä öljykiveä, jota n eivät itse voi käyttää. Kivi sisältää 20 % orgaanista ainetta, ja sitä on käytetty polttoaineena mm. Brasiliassa, Kiinassa, Virossa ja Venäjällä.
HOM-TOV prosessin avulla voitaisiin Israelin öljyntarpeesta tyydyttää 30 % seuraavan 70 vuoden ajan.
Alustava rakentamisen kustannusarvio on 700 miljoonaa USD.
IDF:N SOTILAAT ampuivat tiistaiyönä kolmea palestiinalaista Gazassa, jotka lähestyivät turvallisuusaitaa. Kaksi heistä otettiin vangeiksi kuulusteluja varten. Yhden ruumis löydettiin keskiviikkoaamuna.
TIISTAIN VASTAISENA YÖNÄ sotilaat pidättivät 40 etsimäänsä palestiinalaista Juudeassa ja Samariassa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahamdinejad totesi tiistaina Syyrian ulkoministeri Wailed Mualemin Iranin vierailun yhteydessä, että USA ja Israel tulevat pian häviämään maan pinnalta.
Senaattori Newt Gingrich totesi puhuessaan Herzlian kokousväelle videon kautta, että Israelia uhkaa uusi holokausti. Siihen tarvitaan kolme ydinpommia, joilla tuhotaan Tel Aviv, Haifa ja Jerusalem. Hän ennusti, että sama uhka voi olla myös USA:n vaarana, jonka jälkeen vapaus sellaisena kuin me sen tunnemme häviäisi ja valtakunta saisi sotilaallisen diktatuurihallituksen, paljon julmemman kuin osaamme kuvitellakaan.” Tämä voisi toteutua kolmen tai viiden vuoden kuluessa, koska emme tiedä, koska viholliset ryntäävät kimppuumme”, hän arvioi.
MASSACHUSETTSIN edellinen kuvernööri Mitt Romney arvioi, ettei Hizbullah taistele luodakseen Palestiinana valtion, sen tarkoituksena on hävittää Israel. ”Tämä jihad lähteen Iranista ja kulkee Teheranista Damaskoksen kautta Gazaan”.
POHJOIS-KOREA on luvannut teknistä apua Iranille sen suunnittelemissa ydinkokeissa. Iranin suunnittelema ydinkoe suoritetaan London Daily Telegraphin mukaan lähiaikoina maanalaisena.

Tuesday, January 23, 2007

TIISTAI 23.01.07
ISRAEL NATON JÄSENEKSI, on Kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC) johtaman ja puolustus- ja ulkoministeriön edustajien laatiman Israelia koskevan tilannearvion keskeinen kysymys. Komitea arvioi saavansa tutkimuksensa valmiiksi helmikuun loppuun mennessä, ja esittelee sen hallitukselle hyväksymistä varten. Tätä ovat edeltäneet Avigdor Liebermanin ennakoivat lausunnot sekä Espanjan entisen pääministerin Jose Maria Aznarin toteamus, että Israelin tulee liittyä Natoon niin pian kuin mahdollista.
Aznarin arvion mukaan Iranin uhka antaa oivan tilaisuuden Israelille pönkittää kansallista turvallisuuttaan Naton jäsenyydellä, koska Iranin uhkaukset eivät silloin koske vain Israelia vaan Natoa. Aznar, joka työskentelee nyt espanjalaisessa tutkimuslaitoksessa FAES toteaa, että Naton tulee muuttaa keskittymistään ja rakennettaan voidakseen vastustaa maailmanlaajuista terrorismia. Hän ei usko, että nykyisen tasoiset sanktiot saavat Iranin luopumaan ydinasesuunnitelmistaan. Mutta vaikka on tehtävä kaikkensa, ettei Iran saisi rakennettua ydinasetta, on samalla valmistauduttava siihen ydin aseella varustautunut Iran pakotetaan toimimaan hyväksyttävästi. Aznar sanoo ymmärtävänsä, jos Israel päättää toimia yksin, koska ”sillä on aihetta olla huolissaan Iranin suhteen”.
USA:N PRESIDENTTIEHDOKAS senaattori John Edwards, dem. S Caroline, suosittelee myös Israelin nopeaa liittymistä Natoon, ja ”siinä USA:n tulisi toimia aktiivisesti sen toteutumiseksi”.
ENGLANNIN PUOLUSTUSVOIMIEN AIEMPI KOMENTAJA kenraali lordi Charles Guthrie ei usko, että Israelin liittyminen Natoon tapahtuisi kovin pian, mutta ”jos se tapahtuu, se olisi huikea edistysaskel”. Hän arvioi, ettei Israelin Naton jäsenyys estäisi sitä toimimasta yksin Iranin suhteen, kuten Englanti toimi Falklandin saarien suhteen. ”Suurempi ongelma Israelille olisi sille asetetut velvoitteet osallistua Naton sotilasoperaatioihin muissa maissa, kuten kaikki Nato-maat joutuvat tekemään”.
DIE ZEIT LEHDEN TOIMITTAJA Josef Joffe puolestaan kyselee, mitä etuja Israelille olisi Nato-jäsenyydestä. Israelilla on enemmän tankkeja kuin Saksalla ja Ranskalla, mutta kieltämättä sen sotilaallinen valmius olisi erinomainen lisä Natossa, jossa se päihittäisi Euroopan maat tällä sektorilla, hän arvioi. ”Mutta olisiko Israel valmis osallistumaan Naton moniin operaatioihin tai olisiko Nato valmis taistelemaan Israelin sotia?”
SALAISIA NEUVOTTELUJA on käyty israelilaisten ja egyptiläisten viranomaisten kesken Juudean ja Samarian keskiosien luovuttamisesta Abbasin johtamille Fatahin turvallisuusjoukoille, joita USA on kouluttanut ja aseistanut. www.worldnetdaily.com mukaan suunnitelmat valmistuvat parin viikon tai viimeistään parin kuukauden sisällä. Ne tulisivat aiheuttamaan suuria muutoksia Israelin ja palestiinalaisten välisissä suhteissa. Sekä USA:n ulkoministeri Rice että EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana vihjailivat tästä antamatta kuitenkaan tietoja yksityiskohdista.
EGYPTI JA JORDANIA ovat olleet vastahakoisia nykyisen tilanteen muuttamiseksi ja Juudean ja Samarian turvallisuusvastuun siirtämiseksi Fatahin turvallisuusjoukoille, koska molemmat maat ovat huolissaan väkivaltaisuuksien nopeasta kasvamisesta näillä alueilla, jos vastuu siirtyy Fatahille, ja niiden leviämisestä Egyptiin ja Jordaniaan.
SYYRIAN AKTIIVISUUS rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa voidaan nähdä tältä pohjalta. Syyrialla voi olla pelko, että palestiinalaisten kysymys siirtää Syyrian asian taas kerran tulevaisuuteen.
Sveitsin presidentti Micheline Calmy-Rey kertoo Ynetin artikkelissa, että Sveitsi on ollut välittäjänä Israelin ja Syyrian viranomaisten kesken käydyissä keskusteluissa. Israelin puolelta keskusteluihin osallistui entinen ulkoministeriön pääsihteeri Alon Liel ja Syyrian puolelta Amerikassa asuva syyrialainen Ibrahim Suleiman. Calmy-Rey toimi aiemmin ulkoministerinä ja antoi useita Israelille epämukavia lausuntoja.
ENTINEN CIA-POMO James Woolsey otti osaa Herzlian konferenssiin. Hän kertoi omassa puheessaan, että Bush voi suunnitella iskua Iraniin. Hän kuitenkin epäili mediassa esiintyneitä arvioita sunni-johtoisten arabivaltioitten ja Israelin suhteitten lämpenemisestä. Hänen kokemustensa mukaan, jonka historian tiedot vahvistavat, sunni- ja shia-muslimit ovat joskus verisistäkin erimielisyyksistään huolimatta pystyneet vaaratilanteissa ylittämään opilliset riitansa ja toimimaan yhdessä.
OLMERT JA PERETZ ovat periaatteessa hyväksyneet kenraalimajuri Gabi Ashkenazin nimittämisestä IDF:n yleisesikuntapäällikön virkaan. Hän on 19. viran haltija ja ensimmäinen Golani-prikaatista. Sekä Olmert että Peretz toivoivat, että toinen pääehdokas kenraalimajuri Moshe Kaplinsky pysyisi apulaispäällikön virassaan, mutta tämä haluaa siirtyä sotilastiedustelun johtoon kenraalimajuri Amos Yadlinin jälkeen. Yadlinin nimi on mainittu Mossadin johtajan paikalle nykyisen pomon Meir Daganin tilalle, jonka viisivuotiskausi päättyy marraskuussa.
KANADAN ULKOMINISTERI Peter Mackay kertoi Herzlian konferenssivieraille, että hänen uskomuksensa mukaan Palestiinan valtio tulee vahvistamaan Israelin turvallisuutta. Mackay vakuutti Kanadan ymmärtävän, että Israelin tärkein huoli on maan turvallisuus, mutta toisaalta siihen vaikuttaa ensisijaisesti palestiinalaisten kyky ”menestyä kunniakkaasti”. Setlementtien jatkuva kasvu ja laajeneminen ovat tässä esteinä, hän arvioi.
Hänen mukaansa Kanada puoltaa kahden valtion periaatetta.
Iranille hän ei soisi omaa ydinasetta.
MALCOLM HOENLEIN, Amerikan juutalaisorganisaatioitten presidenttien apulaispuheenjohtaja, kertoi huolestuneena USA:n eliitin keskuudessa leviävästä kielteisyydestä Israelin valtion laillisuuteen. Tämä alkoi näkyä Durbanin konferenssin jälkeen ja sitä ovat ruokkineet Walt ja Mearsheimetin aluksi julkaisematon kirja juutalaisten salaisesta vaikuttamisesta USA:n päätöksentekoon, jota nyt ostetaan miljoonittain, sekä Jimmy Carterin palestiinalais-myönteinen kirja Peace not Apartheid, joka myös on myyntilukujen kärkisijoilla.
FATAHIN TURVALLISUUSMIEHET pidättivät viime kuussa Gazan Nuseirat-pakolaisleiristä kotoisin olevan nimeämättömän palestiinalaisen, jonka väitetään toimineen yhteistyössä Shin Betin, Israelin turvallisuus-järjestön, kanssa ja antaneen sille tietoja terrorijärjestöistä, jotka olivat vastuussa Kassam-rakettien ampumisesta Israeliin. Onko hän syyllinen tai ei on toinen asia, tunnustus yleensä saadaan parissa päivässä ankaran kidutuksen avulla. Muutama viikko sitten Abbas lupasi asettaa 12 000 turvallisuusmiestä Gazassa alueille, joista Kassam-raketteja ammutaan, estämään rakettien ampumisen, mutta joko ne eivät ole vartiopaikallaan tai niitä ei ole koskaan komennettu sinne, sillä eilen ammuttiin neljä Kassam-rakettia Israeliin, pari niistä Ashkelonin arkoja kohteita vastaan, joskin ilman vaurioita.
PA:N HALLITUKSEN uudeksi sisäministeriksi on ehdotettu Hamasia lähellä oleva entinen Islamic Jihadin jäsen Khader Abbas, joka nyt johtaa huumausainekauppaa estävää poliisiosastoa.
JERUSALEMIN HEPREALAISEN YLIOPISTON professori Richard Steiner kertoo JP:n artikkelin mukaan tulkinneensa 5000 vuotta vanhan egyptiläisessä pyramidissa löytyneen kirjoituksen. Kirjoitus oli raapustettu Saqqaran kuninkaan Unasin nimellä tunnetun pyramidin maanalaiseen seinään. Tiedemiehet yrittivät turhaan tulkita kirjoitusta, kunnes joku keksi antaa sen Steinerin tutkittavaksi. Tämä seemiläisten kielten erikoistuntija pystyi heti tunnistamaan sieltä kaksi sanaa ”äiti käärme”. Teksti on kirjoitettu seemiläisellä kielellä egyptiläisin hieroglyfikirjaimin. Sen tarkoitus lienee ollut lukea loitsuja myrkyllisiä käärmeitä vastaan, joitten uskottiin pyrkivän vahingoittamaan haudattuja. Artikkelissa kerrotaan, että vaikka Egypti halveksi muitten kulttuureitten primitiivisyyttä, se tarvitsi kanaanilaisten tietoutta ja loitsuja egyptiläisten pelkäämiä myrkkykäärmeitä vastaan. Steinerin mukaan kirjoitus laadittiin Byblosissa Foinikiassa, josta Egypti osti puutavaraa sekä kuolleitten faraoitten muumioimisessa tarvittavia säilöntäaineita. Sekä foinikialaiset että muinaiset kanaanilaiset olivat seemiläistä alkuperää. (JPost 23.01.07 Etgar Lefkovits)

Monday, January 22, 2007

MAANANTAI 22.01.07
ISRAEL YDINASEEN KYNNYKSELLÄ (nuclear threashold state), sanoi Israelin atomienergiakomission apulaispääsihteeri tri Ariel Levite eilen Herzliakonferenssissa. Tällä halutaan kuvailla valtiota, joka on potentiaalisesti valmis kehittämään ydinaseita, mutta ei ole julkisesti ilmoittanut sitä. Hän totesi, että toisen atomiajan aikana, joka kesti vuodesta 1967 vuoteen 1989, kansainvälinen tasapaino ja sopimukset estivät atomiaseitten leviämisen viiden atomivaltion ulkopuolelle (USA, NL, Britannia, Ranska ja Kiina). Mutta tänä aikana tapahtui hidasta kehitystä, jonka seurauksena ilmaantui kolme atomikynnyksellä olevaa valtiota: Intia, Pakistan ja Israel. Tri Levite kielsi puheensa jälkeen myöntäneensä, että Israel kuuluu noihin kolmeen atomikynnyksellä olevaan maahan, joista Intia ja Pakistan ovat julkisesti ilmoittaneet omaavansa ydinaseita ja kokeilleensa niitä, mutta mitä Israel ei ole tehnyt. Israelin vakiolause kuuluu, ettei se ensimmäisenä omaksu ydinaseen käyttöä Lähi Idässä.
ISRAELIN ATOMIENERGIAKOMITEAN pääsihteeri on tri Gideon Frank ja sen puheenjohtajana toimii pääministeri Ehud Olmert. Tämä lienee ensimmäinen kerta Olmertin kielenlipsahduksen jälkeen, kun korkea israelilainen virkamies tunnustaa Israelin potentiaalin ydinaseen valmistamiseksi.
IDF.N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKÖN VIRKAAN puolustusministeri Amir Peretz esittää kenraalimajuri Gabi Ashkenazia, 53. Perezt ilmoitti asiasta medialle, mutta ei tiettävästi keskustellut päätöksestään Olmertin kanssa ennen julkistamista. Tietäen Olmertin herkkänahkaisuuden tämä voi aiheuttaa hankaluuksia.
Ensimmäisellä sijalla ollut kenraalimajuri Moshe Kaplinsky ilmoitti kirjeellä Peretzille luopuvansa ehdokkuudesta, johon hän kuitenkin ilmoitti kyvykkyytensä ja jota hän kertoi haluavansa. Syyksi Kaplinsky ilmoitti sen, että hän voi joutua Winograd-komitean kuulusteltavaksi Libanonin sodan vuoksi, eikä hän siksi katso olevan asiallista, että hänet nimitettäisiin IDF:n korkeimpaan virkaan ennen kuin komitea on antanut lopullisen lausuntonsa.
VIRAN EDELLINEN haltija kenraaliluutnantti Dan Halutz sai valmiiksi IDF:n vuoden 2007 toiminta-suunnitelman, jota Ashkenazi noudattanee pääosin mutta muuttanee joitakin kiireellisyysjärjestyksiä.
Tiettävästi myös Knesset on seurannut kiinteästi uutta IDF:n komentajan valintaa ja halunnee sanoa oman mielipiteensä ennen hallituksen istuntoa, jossa asia päätetään, ehkä viikon päästä. Halutzin eroa pidetään poliittisena ja uuden komentajan valinta nähdään myös poliittisena.
NETANYAHU VALTIOMIES, on JPostin toimittajan Anselm Pfefferin näkemys Netanyahun puheesta Herzliakonferenssissa. Pfeffer pohtii artikkelissaan Netanyahun mahdollisuuksia nousta pääministeriksi oppositiojohtajan ja Likudin puheenjohtajan paikalta. Pfeffer yhtyy kirjoituksensa perusteella arvioiden erään kuulijan näkemykseen, että Netanyahu käy jo vaalikampanjaa ja että puhe oli tyypillinen vaalipuhe, mutta se ei ollut sellainen, jollaista oppositiojohtajalta odotettaisiin. Siinä ei arvosteltu hallitusta eikä hyökätty ketään nimeltä mainittua ministeriä vastaan. Jopa Iranin uhka mainittiin vain sivumennen toteamuksella, ”etteivät puolittaiset toimet ole riittäviä vaan koordinoitu yritys, jota Israelin hallitus johtaa”.
Netanyahu sentään mainitsi puheessaan Juudean ja Samarian uusista evakuointisuunnitelmista, joista hänen mukaansa on seurauksena ”rakettien ampuminen lähempää Gush Daniin”.
Seuraavat vaalit pidetään 2010, ellei hallitus kaadu sitä ennen. Tarkkailijat Pfefferin tapaan ovat kuitenkin huomioineet kapinamieltä päähallituspuolueen Kadiman piirissä, jopa ehkä osan sen kansan-edustajista irrottautumista emäpuolueesta ja joko liittyvän toisiin puolueisiin tai perustavan oman ryhmänsä.
IRANIN YDINASEEN VALMISTUMINEN oli näyttävästi esillä eilisessä Herzlian konferenssissa, jos ei aina julkisissa puheissa, sitä enemmän käytäväkeskusteluissa USA:n ja Israelin edustajien välillä. Niitä huomioitsijain mukaan leimaa tietty optimismi, mikä perustuu sunni-johtoisten valtioitten uudelleen orientoitumiseen, mikä on jo alkanut. Syitä tähän ovat: Iranin kansainvälinen eristäminen; sen virheellinen taloushallinto sekä kasvava oppositio presidentti Mahmoud Ahmadinejadin politiikkaa vastaan Iranissa.
Positiivisena nähdään myös Saudi Arabian havainto, että sillä on yhteisiä intressejä Israelin kanssa ja että Iran on sille suurempi uhka kuin Israel. Amerikan-Israelin juutalaiskomiteain johtaja, entinen IDF:n tiedusteluanalysoija, eversti (res.) Eran Lerman hämmästelee sitä, että sunni-arabit ovat kahden sukupolven ajan olleet tietoisia siitä, että Israel on potentiaalinen ydinasevalta, ja vasta nyt Iranin pyrkiessä rakentamaan ydinaseen niille on tullut tarve hankkia omia ydinase-optioita.
Tämä avaa Lähi Itään uusia mahdollisuuksia rauhankeskustelujen edistymiseksi, hän arvioi.
USA:N APULAISULKOMINISTERI poliittisissa asioissa Nicholas Burns totesi, että Iran on pelannut negatiivisesti kaikissa äskettäisissä konflikteissa. USA ei halua aseellista konfliktia Iranin kanssa, hän arvelee, mutta sekään mahdollisuus ei ole pois pöydältä.
EU:N ULKOASIAINJOHTAJA Javier Solana (EU:n helppoheikkinä tunnettu) kävi tutustumassa Israelin rakentamiin ”muureihin” Jerusalemissa ja Betlehemissä, ja antoi niistä murskaavan tuomion. Samoin hän kauhisteli setlementtien rakentamista. Solana ei ilmeisesti tajua ollenkaan, miksi ”muuri” on välttämätön. Hän mieluummin näkee, että terroristeilla tulisi olla esteetön pääsy Israelissa minne vain haluavat, eikä myöskään sitä, ettei elämä Israelin territorioissakaan, Juudeassa ja Samariassa, ole staattinen vaan se menee eteenpäin, väestö kasvaa ja tarvitaan uusia asuntoja ja työpaikkoja.
Tilanne näyttää varmaankin aivan toiselta turvallisessa Euroopan kaupungin suljetussa ilmapiirissä.
IDF VALITTAA, että hallitus on sitonut sen kädet, joilla sen tulisi estää Hizbullahin aseitten virtaaminen Syyriasta Libanonin eteläosaan. Lausunnon antanut IDF:n korkea virkailija katsoo, ettei IDF ole syyllinen siihen, että aseita kuljetetaan Syyriasta lähes päivittäin, koska hallitus ei anna lupaa estää sitä.
IDF:n strateginen suunnittelija prikaatikenraali Udi Dekel varoitti, että Hizbullah saa aselasteja Syyriasta lähes päivittäin. Hän sanoi Herzlian konferenssin yhteydessä, että Lähi Itä on tulossa entistä rauhattomammaksi Iranin puuttuessa lähes kaikkeen, mitä täällä tapahtuu. Aseitten salakuljetus myös Hamasille sekä meritse että Siinailta Philadelphia-käytävän ali jatkuu esteettä. Hän kehotti hallitusta valitsemaan: joko estää aseitten salakuljetus Hizbullahille Libanoniin ja Hamasille Gazaan tai valmistautua uuteen sotaan lähi aikoina. Tätä vuotta kutsutaankin valmistautumisen vuodeksi.
ABBASIN JA HAMASIN JOHTAJAN Khaled Mashaalin keskustelut Damaskoksessa eilen eivät johtaneet mihinkään tulokseen. Hamas on myöntynyt siihen, että turvallisuusjoukkoja valvovan sisäministerin paikka voitaisiin antaa puolueettomalle henkilölle, mutta avoin kysymys on Israelin tunnustaminen ja aiemmin tehtyjen sopimusten noudattaminen. Näitä Hamas ei ole voinut hyväksyä.
HAMAS ilmoitti lopettavansa lausunnot panttivangista. Hamas myös syyttää USA:ta siitä, että se pyrkii kaatamaan PA:n laillisesti valitun hallituksen.
Hamasin johtama hallitus esitti vuoden 2007 budjetin, joka on boikotista huolimatta suurempi kuin koskaan. Se on suuruudeltaan 2.56 miljardia USD, kasvua 500 miljoonaa, alijäämä 40-50 %. Julkisiin palveluihin on lisätty 25 000 uuden virkailijan paikkaa.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa eilen kolme Kassam-rakettia Israeliin. Ne eivät aiheuttanet vahinkoa.
KOVAT TUULET JA MYSRKYISET RANKKASATEET tuhosivat puolet Gezerin kibbutsin taloista. 25 taloa kärsi pahoja vaurioita ja useat perheet menettivät kotinsa. 8 taloa tuhoutui täysin, toisista myrsky repi kattoja ja kaatoi seiniä. 40 puuta kaatui, jotkut niistä yli satavuotiaita, ja voimalinja kaatui maahan pelottavalla räjähdyksellä. Toinen puoli kibbutsista jäi lähes koskemattomaksi myrskyn kourissa.
Gezerin kibbutsi sijaitsee Tel Avivin ja Jerusalemin puolivälissä, ja siinä asuu 90 perhettä lähinnä englantia puhuvista maista muuttaneita siirtolaisia.
Sään uskotaan selkenevän ja lämpenevän ainakin seuraavaan sapattiin saakka.
SYYRIA JA JORDAN ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan palestiinalaisia, jotka Mahdi-armeija karkottaa Irakista. Arviolta 19 000 palestiinalaista on muuttanut pois ja maahan jäi 15 000, jotka halutaan kaikki pois Irakista. Näitä pakolaisia asuu ei-kenenkään maalla maitten rajalla.
SAUDILEHTI kertoo, että Saada maassa Jemenissä 45 juutalaista on ajettu pois kodeistaan uhkaamalla heitä kaappauksilla tai heidän kotiensa ryöstämisellä, koska paikallisen shia-johtajan mukaan juutalaisilla on saastuttava vaikutus muuhun väestöön. Juutalaiset muuttivat hotelliin Sanaan pohjoispuolelle.

Sunday, January 21, 2007

SUNNUNTAI 21.01.07
PERETZIN UHKAVAATIMUS: Jos Labourin kansanedustaja Ghaled Majadel ei saa nimitystä kulttuuri- ja urheiluministeriksi viikon päästä sunnuntaina, Labour eroaa hallituksesta.
Peretzin alkuperäinen aikataulu oli tämä sunnuntai, mutta puolue päätti jatkaa sitä viikolla.
Olmertin kanslian antamien tietojen mukaan asiaa ei päätetä ennen kuin tammikuun 31. päivän jälkeen, jolloin tiedetään, tuomitaanko Haim Ramon seksuaalisesta väkivallasta naista kohtaan, joka on pyritty leimaamaan puhelintytöksi. Labourin ministerit ovat syyttäneet Pereztiä hätiköinnistä ja turhien uhkavaatimusten esittämisestä.
PERETZIN PÄÄTÖS peruuttaa antamansa lupa 30 asuntoyksikön rakentamiseksi Maskiotin siirtokuntaan Jordanjoen laaksoon Gush Katifista karkotetuille juutalaisille on herättänyt epäilyjä ja syytöksiä, että Peretz päätti peruuttaa aiemman myönteisen päätöksensä pönkittääkseen omaa asemaansa Labourin puheenjohtajakilvassa eikä kansainvälisestä painostuksesta, kuten hän selittää. Hänellä oli varmaan jo ennen päätöstään tiedossa, ettei rakentamista Jordanjoen laaksoon oteta suosiollisesti vastaan ulkomailla.
Peretzin toimissa näkyy entistä selvemmin, ettei hän ole tajunnut asemaansa vastuullisena puolustus-ministerinä, vaan hän toimii edelleen kuin ammattiliiton pomo, joka hän oli ennen ministerintointaan.
jordanjoenlaakson alueneuvosto aikoo valittaa Peretzin päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.
Prosessi rakentamispäätöksen saamiseksi kesti 14 kuukautta, missä Peretzin allekirjoitus oli viimeinen.
Alkuperäisen luvan antoivat pääministeri Ariel Sharon ja puolustusministeri Shaul Mofaz. Alueneuvoston johtaja Dubi Tal kertoo pettyneensä Peretzin, koska hänen sanaansa ei voi luottaa.
Maskiot ei ole uusi siirtokunta, sillä sen rakensi IDF vuonna 1982 Nahal-yksikkönsä tukikohdaksi ja sinne on rakennettu myöhemmin tusinan verran siviiliasuntoja. Se sai siirtokunnan oikeudet 1986.
ISRAEL antoi luvan palestiinalaisille viljelijöille Jordanjoen laaksossa käyttää valtatietä 90 tuotteittensa kuljettamiseksi markkinoille, vaikka paikalliset juutalaisasukkaat vastustivat sitä turvallisuussyistä.
JORDANIAN VALTIO ei ole mielissään Peretzin päätöksestä taipua USA:n painostuksen alla tai omista itsekkäistä motiiveistaan johtuen ja peruuttaa juutalaisten asuttamista Jordanjoen laaksoon, koska on pelättävissä, että kasvava joukko palestiinalaisia muuttaa sinne. Jordania on huolestunut, että jos heitä muuttaa Jordaniaan suurin joukoin, se heiluttaisi maan herkkää voimatasapainoa ja vaarantaisi monarkian.
OLMERTIN JA PERETZIN välinen kilpailu vallasta jatkuu IDF:n uuden komentajan valitsemisessa. Peretzin suosikki on kenraalimajuri Gabi Ashkenazi. Olmert haluaa, että komentajasta päätetään hallituksessa, jossa hänellä on mahdollisuus estää Peretzin valinta, jos niin tahtoo.
OLMERT SUUNNITTELEE hallituksensa remonttia helmikuun alussa eikä halua sitoa käsiään ennen sitä.
Olmert pyysi Dan Halutzia jatkamaan virassaan toistaiseksi, mutta tämä kieltäytyi.
KANADAN ULKOMINISTERI Peter MacKay saapui Jordaniasta nelipäiväiselle vierailulle Israeliin. Jordaniassa hän tapsi maan ulko- ja pääministerit ja lupasi heille työskennellä Lähi Idän ongelmien ratkaisemiseksi. Israelissa hän tapaa Israelin korkeinta johtoa ja vierailee myös Ramallahissa. Hän lupasi 1.2 miljoonaa USD Karni-terminaalin ehostamiseksi ja läpikulun tehostamiseksi Gazasta Israeliin.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh lupaa solmia Israelin kanssa 10-vuotisen tulitauon (truce), jos Israel suostuu väliaikaisen Palestiinan valtion perustamiseksi Gazan sekä Juudean ja Samarian alueille mukaan lukien Itä Jerusalem. Hamasin edustaja Hamad al-Ruqb kertoi Worldnetdailyn haastattelijalle, ettei Hamas ole suinkaan luopunut alkuperäisestään päämäärästään Israelin tuhoamiseksi eikä poistaa päätösvaltaa tulevalta sukupolvelta. Päämääränä on tulevina vuosina rakentaa mahtava armeija, joka on tarpeeksi voimakas voittamaan Israelin. Tässä hänellä on esimerkkinä profeetta Muhammedin sopimus Mekkan hallituksen kanssa, jonka hän rikkoi saatuaan armeijansa kyllin vahvaksi.
PA.N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas peruutti eilisen tapaamisensa Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kanssa Damaskoksessa. Syyrian presidentti Bashar Assad sanoi suostuvansa välittämään Fatahin ja Hamasin välisessä kiistassa ja toivoi, että yhteishallitus perustuu sopimukselle, jonka kvartetti voi hyväksyä ja peruuttaa PA:n nykyisen hallituksen boikotin.
FATAH SYYTTÄÄ Hamasia, että se rakentaa samantapaisen maanalaisen tunneliverkoston kuin al-Qaida rakensi Afganistaniin tarkoituksenaan sen kautta uhata Fatahin johtajia.
USA:N ULKOMINISTERI Rice on vakuuttunut, että ilmapiiri Israelin ja palestiinalaisten välillä on suotuisampi rauhanneuvottelujen käymiseksi kuin Camp Davidin kokouksen aikana. Rice haluaa toimia isäntänä Olmertin ja Abbasin välisissä keskusteluissa Washingtonissa ehkä helmikuussa.
TERRORISTIT ampuivat tänä aamuna Kassam-raketin Sderotin lähelle. Se putosi asumattomalle alueelle aiheuttamatta vahinkoa.
HAMASIN EDUSTAJA Damaskoksessa syyttää Reutersin vääristelleen Khaled Mashaalin Israelia koskevaa lausuntoa. Hamasin edustaja kertoo Reutersin kertoneen lausunnosta, että Israelin nimellä oleva valtio on olemassa, mutta jättäneen kertomatta Mashaalin lisäyksen, ettei hän voi hyväksyä eikä tunnustaa sitä.
SYYRIA HALUAA LIITTOUTUMAA länsivaltojen kanssa mieluummin kuin Iranin kanssa, jota Syyriassa pidetään luonnottomana ja vastenmielisenä, kertoo Syyrian viranomaisten kanssa epävirallisia rauhanneuvotteluja käynyt entinen ulkoministeriön pääsihteeri Alon Liel. Mutta Syyria on nyt niin eristäytynyt, ettei se voi ajatellakaan sanoa irti liittoutumaa Iranin kanssa ennen kuin sillä on takeet lännen suostumisesta.
Liel kertoo, että viimeinen tapaaminen oli Euroopassa Libanonin sodan aikana, ja että syyrialaiset halusivat keskusteluja korkealla tasolla, koska aika oli kriittinen.
Liel arvioi, ettei Israel virallisesti voinut suostua keskusteluihin Syyrian kanssa USA:n vastustuksen vuoksi. Vaikka Israelin hallitus on kieltänyt olleensa tietoinen keskusteluista, Liel kertoo raportoineensa niistä kirjallisesti Israelin hallituksille kaiken aikaa. Tänään Olmertin kanslia myöntää tienneensä asiasta.
Liel uskoo, että Israelin haluttomuuteen aloittaa keskusteluja Syyrian kanssa Golanin luovuttamiseksi vaikuttivat Sharonin ja Olmertin suunnitelmat ensin Gazan ja sitten Juudean ja Samarian luovuttamiseksi, eikä Israel voinut tehdä sitä samaan aikaan Golanista luopumisen kanssa.
ISRAEL ALLEKIRJOITTANEE uuden kehyssopimuksen EU:n kanssa, ”EU:n seitsemäs kehystyöohjelma” (FP7), joka antaa Israelille oikeuden yhteistyöhön tutkimus- ja kehitysprojekteihin Euroopan ja muissa maissa, jotka ovat yhteensä n. 5.5 miljardia Euroa. EU:n tiede- ja tutkimuskomissaari professori Janez Potoenik kertoo, että molemmat osapuolet ovat innostuneita sopimuksen syntymisestä. Slovakiassa syntynyt Potoenik vierailee Israelissa ja sanoo olevansa mielissään voidessaan vierailla Israelissa ensimmäisenä maana uudessa toimessaan. Hän kertoi Israelin hallituksen tutkimusten osoittavan, että 86 % akatemioista ja 70 % teollisuudesta kertoivat, että osallistuminen FP6 projekteihin oli ollut hyvin merkittävä niiden työlle.
Hän totesi, että Israelissa on 12 tutkijaa 1000 työntekijää kohti yrityssektorilla, mikä on enemmän kuin esim. USA:ssa, Japanissa tai Suomessa. Potoenik kertoi, että Bryssel toimi äskettäin ”tieteen ja tiedemiesten sillanrakentajana Lähi Idässä” tapahtuman paikkana, jonka järjestivät Jerusalemin yliopisto ja Saksan Georg-August yliopisto.
SATEET TULIVAT lopultakin Israeliin. kahden viimeisen päivän aikana on satanut lähes kaikkialla maassa. Hermonilla kova tuuli ja runsaat lumisateet pakottivat järjestäjät evakuoimaan 4000 lomalaista.
Tulvia on esiintynyt monin paikoin, kuten on tavallista talvisten sateitten ja myrskyjen yhteydessä.
Sade jatkunee vielä tämän sunnuntaipäivän, ja myös päivälämpötila on alhainen.